Friss topikok

Címkék

afrika (4) alkohol (11) andrássy (3) armstrong (4) ausztrália (6) autómentes (24) autós biciklis ellentét (3) baleset (35) bam (4) bérbicikli (30) bicikli (18) biciklibulvár (6) bicikliparkoló (8) biciklis futár (9) bicikliút (134) bírság (10) biztonság (54) biztosítás (5) bkk (8) bkv (9) bringázz a munkába (4) bubi (14) buda (3) budapest (79) buszsáv (3) cannondale (4) critical mass (50) dánia (3) demonstráció (5) design (31) divat (8) downhill (8) dr kerékagy (5) egyesült államok (4) emelés (3) empamo (6) energia (3) energia bringa (5) építkezés (4) extrém kerékpár (3) e bike (5) felmérés (6) film (6) fotó (4) futár (3) gkm (4) google (4) gyerek (3) hátizsák (3) herebántalom (5) hibrid (4) híd (10) infrastruktúra (6) járda (3) kampány (4) képzőművészet (7) kerékagy (3) kerékpár (15) kerékpárbarát (3) kerékpárosklub (5) kerékpársztráda (6) kerékpártároló (3) kerékpárút (3) kína (3) kiskörút (7) kocsma (6) koppenhága (4) közbicikli (3) közbringa (3) közlekedés (4) kresz (17) kvvm (3) lakat (5) lámpa (4) levegő (7) london (15) lopás (16) magyar kerékpárosklub (3) margit híd (25) maszk (3) máv (7) mkk (3) mtb (3) nagy-britannia (3) new york (9) nyereg (7) obama (4) önkormányzat (21) orfk (4) párizs (7) parkolás (4) parlament (4) rakpart (3) regisztráció (3) rendőr (35) schwinn csepel (3) sisak (14) statisztika (3) szeged (3) szerviz (3) szex (5) sztrájk (8) tábla (4) tél (10) térkép (5) tolvaj (5) túrázás (8) urbánus (39) városi biciklizés (44) verseny (3) videó (12) világítás (6) víz (4) vonat (4) zene (5) Címkefelhő

Pintérnek nincs ellenére az ittas biciklizés

2012.05.07. 17:18 - kirk kapitány

A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjában a belügyminiszter jelenlétében ismét elővették a szigorú KRESZ témáját a képviselők. Az ülésen Pintér Sándor meghallgatta a panaszokat, és egyetértett azzal, hogy túlzás húszezer forintos bírságot kiszabni egy hiányzó biciklicsengőért.

Pintér Sándor a maga részéről azt sem bánja, ha a kerékpárosok alkoholos befolyásoltság alatt nyeregbe szállnak, sőt azt sem tartja nagy problémának, ha egy félreeső kerékpárútról másokat nem zavarva árokba borulnak.

A belügyminiszter a Fidesz hétfői frakció ülésén ezzel a tréfás megjegyzéssel villantotta meg, elvileg ő sem ellensége a közlekedési szabályok differenciált alkalmazásának. Pintér azonban rögtön hozzátette, hogy továbbra is kitart a főutakon közlekedő biciklisekkel szemben alkalmazott alkoholtilalom mellett.

A KRESZ túlzott szigora és a magas bírságok miatt két hete tört ki komoly vita a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjában. A témát Bíró Márk Fidesz-képviselő dobta be, felvetése pedig akkora támogatásra talált, hogy a frakció elhatározta, kezdeményezni fogja a közlekedési szabályok módosításának felülvizsgálatát.

Pintér Sándor belügyminiszter hétfőn a KRESZ-ügy miatt ellátogatott a frakcióülésre. Konkrét megállapodás nem született, de megegyeztek arról, hogy a későbbiekben egy bizottság tekintse át a kérdéskört.

A képviselők a közúti kerékpározással kapcsolatban nem csupán az ivást érintő kérdésekkel bombázták a belügyminisztert. Felvetődött többek között, hogy miért kell egy biciklicsengő hiányáért nagyösszegű pénzbüntetést kiszabnia a rendőröknek az ország olyan területein, ahol amúgy is jóval átlag alattiak a keresetek.

Az Index írt korábban arról, hogy a szécsényi kistérségben a rendőrök a KRESZ alapján, de szelektíven büntették a bicikliseket. Apróbb szabálytalanságokért magas, néha maximális húszezer forintos bírságot szabtak, de szinte csak akkor, ha cigányok voltak a kerékpárosok. A történetet felelevenítő képviselői kérdésére információink szerint Pintér azt mondta, túlzásnak tartja az ilyen típusú büntetéseket.

Úgy tudjuk, a belügyminiszter Révész Máriusz képviselő javaslatára arra is hajlandónak mutatkozott, hogy kerékpáros szervezetekkel egyeztessen a bicikliseket érintő KRESZ-szabályok esetleges módosításáról.

Címkék: kresz pintér sándor

204 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kerekagy.blog.hu/api/trackback/id/tr174494456

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szabad-e ittasan kerékpározni? 2019.03.10. 09:41:58

Ha most egy kerékpárost megkérdeznénk, hogy szabad-e ittasan kerékpározni, nem biztos, hogy tudná a helyes választ. A többszöri jogszabály módosítás miatt egyébként már nem lehetett követni a változásokat. A járművezetésnek az úgynevezett személyi felt…

Trackback: Szabad-e ittasan kerékpározni? 2018.07.23. 14:19:13

Ha most egy kerékpárost megkérdeznénk, hogy szabad-e ittasan kerékpározni, nem biztos, hogy tudná a helyes választ. A többszöri jogszabály módosítás miatt egyébként már nem lehetett követni a változásokat. A járművezetésnek az úgynevezett személyi felt…

Trackback: Módosulhat a kerékpárosokra vonatkozó KRESZ? 2012.05.08. 06:09:01

A KRESZ-ről egyeztetett a Fidesz frakciója és a belügyminiszter a képviselőcsoport hétfői ülésén. Pintér Sándor egyebek mellett elmondta, bár a főutakon közlekedő kerékpárosok esetében továbbra is kitart az alkoholtilalom mellett, más esetekben ő nem kife…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thor69 2012.05.07. 19:15:11

A differenciált alkalmazás kettős mércéhez vezet! A bírságok mértékéről lehet vitatkozni, de a büntetést a bűnhöz és nem a szociális helyzethez kell igazítani.

Ganésha (törölt) 2012.05.07. 19:17:32

Teljes életszerűtlenség a kerékpárosokat szondáztatni - és büntetni! Régebben aki ivott az úgy gondolta inkább megy biciklivel autó helyett, és nem is utálkoztak annyian magukban a szabály adta helyzetet maximálisan kiélő rendőrökre. Ma már elvileg egy pohárért is szó szerint elkaszálják az alanyt.

De azért a tajt részeg bringázás sem megengedhető! Hol a határ? Ha a rendőrnek gyanús az ide-oda tekergő bringás illető, akkor amerikai módra vizsgálja ki állóképesség és beszédképesség gyorstesztben ott az út szélén! Ez bőségesen elegendő eljárás lehetne, sőt szerintem ez okozná a legkevesebb konfliktust a rendőrök és az emberek között.
Na és a büntetés? Mint a kocsiknál a kerékbilincs. Ha alkalmatlan az alany a továbbtekerésre akkor egy rendőrségi kábellakattal hatóságilag ki kellene kötni a járgányt legközelebbi objektumhoz, és a kerékpáros másnap-harmadnap tízezerért kiválthatná a kulcsot az őrsön. Ha vissza is vinné a lakattal együtt, ötezret visszakapna! Ez a procedúra + az öt pénz elegendő nevelő hatással bírna, sokkal inkább mint a 30-50 ezres bírság!
Így mindenki -aki szeretné- ihatna egy-két sört és egyebet a strandon, barátoknál, rokonoknál, és nyugodtan hazatekerhetne felesleges rendőri konfliktus nélkül.
A ki nem váltott biciklikre is biztosan ki lehetne valamit találni.

myronman 2012.05.07. 19:26:03

Szép kis kérdés :)
Én azt mondanám, hogy mind a bringán mind az autón túlzás a nulltolerancia, a veszélyes baleseteket sajnos úgy is a nagyon ittas személyek okozzák na de azokat járműtől függetlenül szénné kellene büntetni.

myronman 2012.05.07. 19:27:50

"Úgy tudjuk, a belügyminiszter Révész Máriusz képviselő javaslatára arra is hajlandónak mutatkozott, hogy kerékpáros szervezetekkel egyeztessen a bicikliseket érintő KRESZ-szabályok esetleges módosításáról."

Természetesen ez a rész nagyonis üdvözölendő :) Naívan még reménykedem benne, hogy egyszer ésszerű szabályok vonatkoznak majd minden résztvevőjére a közlekedésnek :)

MP 2012.05.07. 19:37:07

Minek csengő ha nem néma a biciklista akkor teljesen felesleges. De persze minden egyéb téren rend van tehát már csak a biciklicsengők maradnak. Meg ők sajnos!

Martian (törölt) 2012.05.07. 19:42:33

@Ganésha: nem kell ahhoz masszív részegség, hogy valakinek lassuljanak a reflexei, romoljanak a döntéshozó képességei. A bringázás még egy kisforgalmú úton is veszélyes üzemnek számít!
Sőt, még kerékpárúton is, tekintettel annak keskenységére és a gépjárműforgalommal való találkozási pontjaira.

FGSuperman 2012.05.07. 19:53:41

@Ganésha: és mi van ha ellopják a hatóságilag kikötött bringát?
:-)

szerintem jelentős különbség van alkoholfogyasztás és alkoholfogyasztás között
- más az amikor valaki bebaszva tekereg és azt sem tudja hol van
- és megint más az amikor kimész a strandra bringával, délben megiszol egy sört a hekk mellé és délután 5 órakor hazatekersz

D4D 2012.05.07. 19:56:11

Pintérnek nincs ellenére az ittas biciklizés
- Ehhez mit szólnak azok a rendőrök, akiket húsvétkor extra a biciklisek (is) szondáztatására vezényeltek ki?

Pintér Sándor a maga részéről azt sem bánja, ha a kerékpárosok alkoholos befolyásoltság alatt nyeregbe szállnak, sőt azt sem tartja nagy problémának, ha egy félreeső kerékpárútról másokat nem zavarva árokba borulnak.
- Azt sem tartom nagy problémának, ha pintér sanyi iszik annyit mint nagy elődje Horváth Balázs, de könyörgöm, ha bukni akar az ablakból, ne fogják meg!!!

továbbra is kitart a főutakon közlekedő biciklisekkel szemben alkalmazott alkoholtilalom mellett.
- Az előzőek fényében hiteltelen.

a belügyminiszter hajlandónak mutatkozott, hogy kerékpáros szervezetekkel egyeztessen a bicikliseket érintő KRESZ-szabályok esetleges módosításáról.
- Egyeztessen mással is! Mivel a kerékpározók egy rendszer részei, közlekedésük hatással van más közlekedőkre is.

D4D 2012.05.07. 19:57:43

@Thor69:

a büntetést a bűnhöz és nem a szociális helyzethez kell igazítani.

Nem értek egyet!
Van akinek 20 ezer egy hiányzó csengőért kétheti jövedelme. Van akinek 300 ezer egy gyorshajtásért kétnapi jövedelme.

D4D 2012.05.07. 20:05:46

@Ganésha:

Hol a határ? - kérdezed.

Egy sör után a bringás teker haza, én utolérem kocsival, majd 50 centi oldaltávval előzni kezdem. Őt akkor üti ki az alkohol, és esik neki a kocsim oldalának. - Elismerem, abszurd, ritka példa.

Azonban a féktávot hányan mérik fel rosszul részegen? Részegség alatt már a minimális alkoholos befolyásoltságot is értem most.

Ha a biciklis ihat két sört, akkor az autós miért nem?
Ha a biciklis végig tud menni a csíkon két sör után, akkor én is! (Én személy szerint még hat után is!)

Szerintem a magyar társadalom még nem érett meg ilyen határokra, de ha húzunk határokat, akkor azoknak egyformán kell vonatkozni biciklisre, autósra, motorosra.

D4D 2012.05.07. 20:07:53

@FGSuperman:

- más az amikor valaki bebaszva tekereg és azt sem tudja hol van
- és megint más az amikor kimész a strandra bringával, délben megiszol egy sört a hekk mellé és délután 5 órakor hazatekersz

Elismerem, ez igaz!

Olyan emberről is tudok, aki nap mint nap vezet, de a reflexeim nekem hat sör után is jobbak, mint neki színjózanul!

Asakura Hao 2012.05.07. 20:08:22

@D4D --x-- Ok nélkül bannoltak a TComment-ről --x--: aztán kiderül, hogy szegény gyorshajtó minimálbéren tengődik, semmi sincs a nevén és még az autója is egy szlovák rokonáé. :)

Ganésha (törölt) 2012.05.07. 20:08:48

@Drago Brutic: Reméljük az illetékesek is olvasták :-)

Ganésha (törölt) 2012.05.07. 20:11:03

@FGSuperman: Az lesz a hungarikum a mátrixban!

Asakura Hao 2012.05.07. 20:13:50

@D4D --x-- Ok nélkül bannoltak a TComment-ről --x--: "Szerintem a magyar társadalom még nem érett meg ilyen határokra, de ha húzunk határokat, akkor azoknak egyformán kell vonatkozni biciklisre, autósra, motorosra. "

Maximálisan egyetértek.

efilnikufesin 2012.05.07. 20:27:36

@D4D --x-- Ok nélkül bannoltak a TComment-ről --x--: az ugye fel sem merül, hogy aki nem szabálytalankodik, azt nem éri elviselhetetlen mértékű büntetés? pedig a megoldás ennyi... és nem rinyálni kéne...

Ganésha (törölt) 2012.05.07. 20:51:17

@Martian: Az álláspontod már csak egy lépés válassza el attól hogy egy sör után gyalog se lehessen hazamenni, már csak a találkozási pontok miatt sem.
Viszont jó sarokpont lennél a "kérdéskört áttekintő bizottságban"

... ne menj haza este
mert megdöf a kecske...

Ganésha (törölt) 2012.05.07. 20:56:02

@D4D --x-- Ok nélkül bannoltak a TComment-ről --x--: """Részegség alatt már a minimális alkoholos befolyásoltságot is értem most."""

Világnézeti különbség van köztünk.

"""Szerintem a magyar társadalom még nem érett meg ilyen határokra,"""

Dehogynem! És ugye nem akarod azt mondani hogy:
- a magyar rendőr /amerikai kollégájával ellentétben/ nem alkalmas az útmenti empirikus alkoholtesztre a biciklisek esetében!?

Perillustris 2012.05.07. 20:56:35

@D4D --x-- Ok nélkül bannoltak a TComment-ről --x--: Szerintem 50 cm oldaltávval egy józan biciklist sem kell kikerülni-megelőzni.

D4D 2012.05.07. 21:00:27

@Ganésha:
"""Részegség ...
Világnézeti különbség van köztünk. "

Rossz fogalmazás volt. Nem azt állítom, hogy aki iszik egy sört, az már részeg, viszont az alkohol befolyásol, akár milyen kis mértékben is isszuk.

GG81 2012.05.07. 21:01:28

hivatalos lesz a kettősmérce!? járművezető és járművezető ihat, nem ihat. éljen a zéró tolerancia és ami mögötte van!

hirtelen annyi bicikliút/sáv lesz, hogy az Erzsébet térről mindenki azt használva fog tudni hazatekerni hajnalban?
ha az utakon nem is lehet, a kerékpáros infrákon lesz alkalom saját súlycsoportot veszélyeztetni vagy épp gyerekeket! ahogy józanul is képes volt egy faszi frontálisan összeütközni egy kislánnyal a bicikliúton, ittasan még több ilyen lehet majd, hurrá!

hajrá agyarország!

D4D 2012.05.07. 21:01:42

@Ganésha:
"""Szerintem a magyar társadalom ....

Inkább itt látom a világnézeti különbséget.

dörmimormogi 2012.05.07. 21:02:59

efilnikufesin

Aki itt él Magyarországon az néha szét is nézhetne. Ahol én élek nincs Metró, villamos, autóbusz, de távolságok a településen belül akár 4-6 km. Gondold el ha meghív valaki, hogy segíts neki valami kerti munkában, disznóvágásnál a fogásban, építőanyag le ill. felpakolásban, terménypakolásban. Ez természetesen vidék ahol még dolgoznak az emberek. Segítesz akár 1 órát akár többet, megkínálnak a végén 1 sörrel. Pénzt nem fogadsz el hisz rokonod, barátod, haverod,stb.
Mész haza kerékpárral, mert direkt nem mentél gk.-val és megbüntetnek 20.000-60.000 Ft ra.
Ez szerinted jogos? Ha megnézed a statisztikát itt az elmúlt 30-40 évben nem okozott "ittas" kerékpáros balesetet. Ja, még annyit hogy itt "az emberek" 25-30%-a 22.700 Ft segélyből, vagy 47.000 Ft közmunka "bérből" él. Akkor uccu neki büntessünk, vegyük el tőlük azt is.

D4D 2012.05.07. 21:06:37

@dörmimormogi: A tied is egy szempont.

Viszont lásd be, nem lehet úgy meghozni a szankciókat, hogy más vonatkozzon arra, aki a rokonnak volt segíteni, más arra, aki munkából jön, és megint más legyen a szankció a kirándulónak.

GG81 2012.05.07. 21:07:02

@Perillustris: kérdés mekkora sebességnél... fél méter azért elég bőséges... főleg, ha mondjuk a legális buszsávban engedélyezett kerékpáros forgalmat egy busz sávon belül előz... pl. dózsa gy. út a lehel és pongrácz között... nem marad több.

efilnikufesin 2012.05.07. 21:11:11

@dörmimormogi: jó, akkor pl. damu rolandot engedjük ki azonnal a börtönből, mert nem bírja a bezártságot. ezért a 6 év rá nézve méltánytalan. ennyi.

GG81 2012.05.07. 21:16:40

@dörmimormogi: "Ha megnézed a statisztikát itt az elmúlt 30-40 évben nem okozott "ittas" kerékpáros balesetet."
nemértek egyet vele. gondoljunk két kivilágítatlan bringás esetre, ahol az országút közepén kavirnyáltak, egyik eset esztergom környékén, a másik a keleti végeken (sportoló gázoló)... azért kell egyfajta tudatmódosulás, hogy valaki így kihívja maga ellen a sorsot. mindkettejüknek sikerült is ottmaradni és nem az autósok voltak a hibásak egyik esetben sem. biztos volt vérvizsgálat mindkét szereplőnél...

de a kisvárosi példánál maradva délpest és a csepel szigeti kisvárosokban dívik még hasonló kamikáze kerékpározás, éjszakai kivilágítatlan "túrázók" igyekeznek haza a kocsmából vagy egy másik kocsmába! hogy nincs olyan gyakran hír belőlük köszönhető a részegek védőszentjének, ami az autósok jó reflexeiben jelenik meg! létező jelenség napjaink szabályozása mellett is, de van némi visszatartó ereje, míg ha engednének bármennyit már annyi sem.

Húzzunk bele! 2012.05.07. 21:25:51

@GG81: Meg az is kérdés, hogy ki ül a bringán, gondolom, ha te ülnél rajta, kikérnéd magadnak, hogy az 50 centi is sok és nem tartanál föl annyi embert, akár rajtad keresztül is, vagy rosszul gondolom?

mrs. white 2012.05.07. 22:02:13

No kérem szépen, több sebből vérzik a történet. Tavly nyáron mentem kb 3500 km-et bringán. Talán 8-10 nap maradt ki a rossz idő miatt nyáron.
Nincs csengőm. Sose volt. Verseny kerékpárra minek. Akkor az minden nap 20-as lenne. Más országokban pl francia, olasz el nem tudom képzelni, hogy szarásig büntessék a kerékpárosokat.
Kerékpárút hegyről lefele életveszély csak fékezve 20-30-al lehet jönni. Mellette, országúton jövök zokszó nélkül 60 km/h felett lassan 20 éve. 50 felett sem szabad menni egyébként. Múlt héten grill party után pedig néhány sör elfogyasztása után tettem mindezt.
El kellene választani az idióta, részeg a kerékpározást helyváltozatás céljára szolgáló embreket az erre sportként tekintőkkel szemben. Mert kicist idiótán nézne ki a tour de france is csengővel a kormányon, meg fényvisszaverő prizmákkal a kűllők közt. Arról nem is beszélve, hogy 50 felett nem mehetnének.

lehuto 2012.05.07. 23:52:56

Uhhh. Pedig jó sokat kell innom ahhoz, hogy kimerészkedjek biciklivel a forgalomba. MUHAHAHAHAHAHHAHAHHHAAAA! Inkább a mohóságotokat szabályoznátok már le, gyökerek.

Martian (törölt) 2012.05.07. 23:52:58

@dörmimormogi: "Ha megnézed a statisztikát itt az elmúlt 30-40 évben nem okozott "ittas" kerékpáros balesetet."

WTF..? ha részegen befordul a kamion elé, az is okozás! Az elszenvedő fél is lehet okozó!

Martian (törölt) 2012.05.08. 00:01:01

@Ganésha: "egy sör után gyalog se lehessen hazamenni"

Szerintem a közúton járművel közlekedőkre azonos szabályokat kell alkalmazni az alkoholfogyasztás tekintetében... és ugyebár a bringa és a lovaskocsi is jármű, még ha lassú is, de kiszámíthatóan az úton kell tartani.
És nehéz meghúzni a határt, hogy kire mi mennyire hat. Akad, akinek egy üveg kóla is sok. :)

Stock 2012.05.08. 00:15:15

élhető ország:
az egyiknek zéró tolerancia, objektívjogtiprás, biztosítási adó, minden ledugott kresz szabály miatti büntetés, külföldirendszám ellehetetlenítés, jogsi.............
a másik meg még ihat is, bárholmehet.........

vissza fog ez ütni!

Rocko- 2012.05.08. 00:21:14

@D4D --x-- Ok nélkül bannoltak a TComment-ről --x--: egyetértek.
az ittas vezetés tiltása mindenki érdeke.

The Good Boy ! 2012.05.08. 01:45:49

azért először a kerékpárosok kresz (nem) tudását kellene rendbe rakni, meg a kresz változásokat a médiában csúsztatások nélkül közölni (lásd: egyirányú úton mehet a forgalommal szemben a biciklis; mondta egyöntetűen az összes sajtóorgánum, kihagyva azt az apróságot, hogy csak abban az esetben, ha azt tábla engedi-gyakorlatilag sehol nem lehetséges az országban. Megy is mindegyik tökön paszulyon át, mert a józsibarát meg a maunikasó aztatat mondta...), aztán ha már az összes drótszamarasnál legalább alapszinten megy a kresz, akkor lehet gondolkodni nekik adandó "előnyökről". De csak gondolkodni.
A másik: az a sok jogvédő csak addig lát a szemellenzőjétől, hogy szegény ártatlan romákat jól megbírságolták a csengő miatt. Azért az is érdekelne,hogy esetlen nem a sokadik figyelmeztetés, alacsonyabb bírság után érkezett-e meg az extra vastagon fogó toll a helyi szervnél.
Ott a másik okos,a fideszes képviselő: amikor a vezír azt mondta, hogy nyomd az igen gombot, akkor ész (és olvasás) nélkül nyomkodták ez ügyben is, utána, meg mikor a falugyűlésen majdnem meglincselték, hogy mekkora bírságösszegeket találtak ki, elolvasta, aztán hirtelen nagyon szigorú lett az egész brancs számára a törvény. A jelek szerint nem sokan olvassák a tervezeteket szavazás előtt...
Ennyit érnek

DirtyHarry 2012.05.08. 01:53:34

@mrs. white: Aztan majd ha elcsap egy auto mert nincs príma a menő versenybringadon majd akkor is jusson eszedbe milyen szep az a tour de france. Szerintem ha rateszel egy kis csengot biztos nem azon fog múlni az új vilagrekordod a mecsekben de talan még a haverok se szólnak meg érte milyen csúnya, vagy igen??

efilnikufesin 2012.05.08. 06:28:18

@mrs. white: abban az egy dologban van teljesen igazad, h el kell választani a sportot a közlekedéstől. mihelyt viszont sporteszközzel közúton közlekedsz (legyen az bicikli, motor vagy autó), a közúti közlekedés szabályai vonatkoznak rád is és a járművedre is! nem túl bonyolult szerintem. azzal kérkedni, hogy ittasan vezetsz túllépve a megengedett sebességet, finoman szólva is visszatetsző..

Semper Fidelis 2012.05.08. 07:32:29

Aki a közúton járművel közlekedik, az ne fogyasszon alkoholt. Pont.

Valandil 2012.05.08. 08:00:03

Aki iszik, az lovagoljon! Azt szabad, csak arra figyeljen, hogy ittasan nem vezetheti a lovat!

hópapa · http://siorultek.blog.hu 2012.05.08. 08:19:53

Az a baj, hogy egy adott véralkohol-szint nem egyformán generál malfunkciót a különböző egyedekben.
Elég ha csak arra gondolok, hogy egyes emberek képesek 3 cent 12 fokos tojáslikőr után is azt hangoztatni, hogy: "jaj, becsiccsentettem!", miközben mások meg tolják a jéger-sör kombót ötig-hatig, és még mindig ugyanúgy állnak és beszélgetnek, mint bármelyik más józan ember.
Ettől függetlenül az alkoholnak a szervezetre, reflexekre, gondolkodásra gyakorolt hatása nagyon változó tud lenni, még egyazon ember esetében is.
Velem is történt már meg, hogy irdatlan mennyiségű tömény után teljesen normálisnak éreztem magam (és talán az is voltam), máskor meg egy gyorsan letolt korsótól úgy megcsattantam hirtelen, mint aki szén-részegre itta magát.
Bevallom, hogy nekem is jólesne nyári melegben egy-két hideg fröccs után tekergetni, és valószínűleg tudnék is.
De ha arra gondolok, hogy egy hétvégi, zsúfolt bringaúton, egy éppen egy, a kontrollját elvesztő, 100 kilós bringás bácsi nekimegy a 20 kilós gyerekemnek valamiért, véletlenül, akkor már inkább azt mondom, hogy hagyjuk azt a fröccsöt, majd megiszom este a szállásnál, addig meg jó lesz egy hideg málnaszőr.
A másik dolog meg az, hogy Magyarisztánban hiába mondanád azt az istenadta népnek, hogy: "na jó, akkor holnaptól a bringás kizárólag bringaúton, max. 0.00x ezrelékkel a vérében, és max. 15 km/h-val, de közlekedhet", mert másnap tutira tele lenne még az autósztráda is picsarészeg "szabálybetartókkal", és még tolnák a határokat is kifelé, a "dhrágha jó exszhellenszijás dandártábornokúr"-nál, jó magyar szokás szerint, csak hogy megússzák a büntetést.
A bringás szabályozások egyébként viszont tényleg irreálisak néha.
Pl. ez a csengő mizéria is túllihegett, miközben az országúton állandóan azt látom, hogy láthatósági mellény nélkül kavirnyálnak a terepszínű ruhába öltözött szervdonor-jelöltek, 12x3m-nyi mogyorófavesszővel.
Én inkább erre mennék rá jobban.
A másik meg az, hogy mondjuk a rendőrök betehetnének pár darab macskaszemet a csomitartóba (mert sok helyet nem foglal), és egy kimondott, célirányos, bringás razzia során bünti helyett kellék-vásárlásra köteleznék a szerencsétlen bringást.
Ha nincs pénze, akkor bringa lefoglal, és addig oda nem ad, amíg oda nem hozza nekik a 2x95 Ft.-ot, amennyibe kerül az Osanban egy macskaszem, ugyebár.
Ha már egyszer szabályosra felszereltek egy bringát, arról aztán csak nem adják el a kocsmában a prizmákat!
Vagy igen? ;)

alegnagyobbkiraly 2012.05.08. 08:31:07

Akkor most én is véleményezek, két sörtől még röhögve lehet autót is vezetni, nemhogy biciklit. A baleseteket nem a kétpoharas vezetők okozzák, hanem a HÜLYÉK. Alapvetően baromságnak tartom továbbá, hogy egységes elbírálás alá kell esniük a különböző járműveknek azért, mert "közúton" haladnak. Ha a t. hozzászólók belegondolnak, könnyen beláthatják, hogy a "közutat" annyira különböző dimenziójú járművek használják, hogy csak egy hülyének juthat eszébe mindet egy kalap alá venni (nem részletezem, ha van eszed, érted, annyira evidens).
A csengőről meg a többi szarról meg annyit, hogy már a hátizsákomba nem fér el a holmi, amit mindig leszedegetek, ha megállok 5 percre. Mert az mind KELL. Mert ha nincs 12-15 óra közt lámpa a kerékpáron, akkor az balesetveszélyes(!) és büntetik. Vagy ugyanez a csilingelővel, ha nem egy sétálóutcán akarsz 8-cal menni, max az oviból járnak rá, másra nem jó.
És félreértés ne essék, amikor autóval vagyok, én is fosok a biciklisektől, mert annyira nem ismerik a KRESZ-t (vagy még inkább az alapvető életbenmaradási szabályokat), hogy nem merek kanyarodni, míg el nem takarodott, mert a kezét se bírja kitenni a többség.
Viszont, mint fent pedzegettem már "közút" jelige alatt, az a biciklis, akinek nincs olyan piszok mázlija, hogy csak bicikliúton közlekedhet, ha be akarja tartani a KRESZ-t, a saját életét veszélyezteti (minden harmadik autós bírja annyira megtekerni a kormányt, hogy MINIMUM 1 méter helyet hagyjon - ezért is szoktam dülöngélve tekerni, ha feltűnik egy autó mögöttem, ha a biztonságom nem érdekli, legalább féljen)
Ja, és részegen is biciklizem, csak van annyi eszem, hogy ne 50-el, és ha jön valami, leszálljak (mert nem vagyok hülye). Úgyhogy itt akár jöhet a fikázás meg ajánlgatás meg majd meghalsz stb., de amíg biztonságosabb parkolósávban menni, mint a sáv szélén, addig azok a szabályok se érdekelnek, amit 1.5 tonnás Otto-motoros járművek vezetőinek találtak ki, már bocs.
úgyhogy ha már megírtam ezt a regényt, itt a tanulság is, egy "népszerű televíziófilmből" átvéve: "Jó autó, jó sofőr - nincs kockázat!"
Köszönöm a figyelmet.

oliba 2012.05.08. 08:36:32

Így is sok az ittas vezető hogy NEM lehet mi lenne ha lehetne? Kulturált országban lehet ilyet bevezetni nem Abszurdisztánban...

hópapa · http://siorultek.blog.hu 2012.05.08. 08:36:54

Egyébként meg a mai világban az sem lenne hülyeség, hogy az érettségibe építsenek már bele egy rendes KRESZ-vizsgát is, mert elvégre mindenki közlekedik valamilyen szinten, nem?

rókafogta 2012.05.08. 08:48:08

Nekem csak valaki azt mondja meg: Elmegyek bringával a kocsmába a faluban ,mondjuk előtte feladok nyolc csekket a postán) meleg van süt a nap vége a munkaidőnek stb. Szóval megiszok 3 korsó jó hideg sört, mert jól esik meg maradt rá pénzem és fogom a biciklit és a járdán szépen hazatolom.Na akkor mi van? Nem köz úton nem vezetem stb.( hallottam már olyat ,hogy így is büntettek)Mi az igazság? Ja és kereshetik a csengőt?

turulpina 2012.05.08. 08:49:51

Kultúr- és jogállamban egyébként úgy megy ez, hogy az ilyen (társadalmi, civil szervezetekkel folytatott) viták, hatástanulmányok, stb. _megelőzik_ a jogszabály alkotását, elfogadását.

Persze ahol 24 óra sem kell egy törvényjavaslat teljes átfutásához az egyéniként benyújtástól a plagi általi ellenjegyzéshez, ott ez marad, hogy néha, esetleg, nagy kegyesen _utólag_ megvizsgálják, hogy mennyire szar az éppen meghozott jogszabály.

hópapa · http://siorultek.blog.hu 2012.05.08. 08:50:38

@rókafogta: szerintem tolni tolhatod a bringát részegen. Csak ne anyázz a rendőrrel! :o)

hópapa · http://siorultek.blog.hu 2012.05.08. 08:52:21

@turulpina: nem beszélve itt most Svájcról, ahol a több szűrőn és lépcsőn átfuttatott törvényeket utólag néha még a nép is jóvá kell hagyja. ;)

efilnikufesin 2012.05.08. 08:52:24

@alegnagyobbkiraly: aham.. szóval akkor legyen külön KRESZ kerékpárosokra, motorosokra, autósokra, buszokra, villamosokra, stb.? remek elképzelés! :)

alegnagyobbkiraly 2012.05.08. 09:00:16

@rókafogta: Tolhatod, hatályos jogszabályok szerint nem büntethetnek érte; autót is tolhatsz. Mindkét esetben gyalogosnak számítasz.
@efilnikufesin: Ugyanúgy ki lehetne dolgozni, mint ami most van, az oktatását is meg lehetne szervezni. De én nem teljes átalakításra gondoltam, hanem típusjelleggel kapcsolatosakra. Ha kicsit gondolkodsz (és nem gunyoros megjegyzések kiagyalásán), meg fogod látni a differenciát egy baszomnagy vasdoboz és egy fémvázon guruló ember közt.
@hópapa: Jókat mondasz te! :)

Perillustris 2012.05.08. 09:00:35

Számomra természetes, hogy nem bringázom, ha alkoholt ittam. Ugyanakkor ismerem a vidéki-falusi életet, az itthonit is, valamint a környező országok községeinek "népszokásait" is, ezért értem a mondanivalót, emiatt nem csak a "biciglisekmármegint" megállapításra futja.

@The Good Boy !: Túl van pörögve ez a "nem tudás". Egyrészt rengeteg kerékpárosnak van jogosítványa, különösen a nagyobb városokban tekerő felnőtteknek. Másrészt tévedés azt hinni, hogy a KRESZ-tudás hiánya miatt sérti meg a többség a szabályokat. Bár a kommunikáció valóban fals volt, a legtöbben tudják mi az a behajtani tilos.

A hivatkozott "csengőbírságokkal" alapvetően nem az volt a probléma, hogy cigányok kapták, hanem az, hogy szinte kizárólag csak a cigányok kapták, pedig vélhetően a helyi magyarok sem szabálykövetőbbek.

rókafogta 2012.05.08. 09:00:54

@hópapa: Úgy tudom nem! (Legalább is az úttesten) Nálunk már az "új kis" autópályás rendőrök akiknek máshol van a szolgálati helyük már büntettek(azt nem tudom ,hogy anyázták -e őket)Biztonsági övért is büntették az étel kihordó szoc. munkást mert 10 méterenként ki be szált a kajahordás közt és ők meg követték és figyelték becsatolja -e magát.Egyébként van motorom és úgy tudom tolni is csak bukóban szabad (ha elromlott) .Hát nekem a múltkor 4 km otthonról elromlott tolnom kellett 500 fokban bizony lebasztam a bukót a kormányra (mellényben) és azt mondtam magamba ha jönnek és megbüntetnek akkor tolják haza ők

GG81 2012.05.08. 09:01:48

@Húzzunk bele!: nézőpont kérdése, fél méter azért fél méter... 50-es tempónál bringán ülve is elég, hisz pont van fél méter ahhoz, hogy kormányt súrolja a visszapillantó, hogy fel lehessen jelenteni az autóst!

és ugye fél méterről beszélünk, aminek töredéke sincs meg soxszor, amikor vakmerő kerékpáros kollégák cikáznak sebesen az autók között, mellett a piroslámpához jutáshoz vagy épp már álló vagy már épp elinduló soraiban. nézőpont kérdése, hisz lehet a bringás azt az 5-10 centit is biztonságosnak érzi az adott haladós tempójánál a tükrök majdnem érintésével, míg az autósoknak egy véletlenül benézett rés komoly kiadást jelent! ez akkor izgalmas számukra, amikor mondjuk a bringás menne jobbról a motoros meg a két sáv között (melyiket engedje?)

nos, akkor oldaltáv esetében is működik a kettősmérce.

hópapa · http://siorultek.blog.hu 2012.05.08. 09:04:22

OFF:
@alegnagyobbkiraly: akkor szerinted is indulhatnék 2014-ben valami megélhetési politikusnak? :o)
A 750ezres bruttó nagyon csábít, megmondom a frankót.

Perillustris 2012.05.08. 09:05:26

@efilnikufesin: Most is egy KRESZ-szabály van, melyben több rész külön-külön foglalkozik a járműkategóriákkal, és azokra érvényes speciális szabályokkal - szóval nem igazán értem.

GG81 2012.05.08. 09:06:49

@mrs. white: kicsit kevered a szezont a fazonnal, szokás szerint. a tour de france az forma1, közös bennük, hogy zárt/biztosított pályán versenygépekkel "közlekednek", haladnak a cél felé... míg a közúti forgalomban csak a szabályoknak megfelelő járművekkel lehet részt venni. ennyi a titka.
pl. egy rally gyorsaságikat összekötő közúti szakaszt is kreszt betartva (pl. sebesség) és köhémnek megfelelő felszereltséggel tesznek meg, azaz eleve közúti forgalomra alkalmas egy rallyautó, míg a zárt gyorsasági pályán bőven túllépik a sebességhatárokat is, sőt a jobbkezeket sem adják meg!

ex-dr. vuk 2012.05.08. 09:06:57

@D4D --x-- Ok nélkül bannoltak a TComment-ről --x--: "50 centi oldaltávval előzni kezdem"
Na az alapbol keves. Kresz-en azt tanitjak, hogy egy autonyival kell elozni, van ra vizsgakerdes is (nem en talaltam ki, csak mondom)

De ha annyit nem is, legalabb 1 metert hagyni kell. 50 centit akkor is kilenghet, ha jon egy oldalszel-lokes, de amugy tok jozan.

Perillustris 2012.05.08. 09:07:49

@GG81: Miért nem lep meg, hogy ezt sem érted?

alegnagyobbkiraly 2012.05.08. 09:11:44

@hópapa: Szerintem van rá esélyed, csak előbb pár hülyeséget kéne kitalálnod, hogy legyen neved;) Anélkül hamar kitagadna a közösség!:D De úgy érzem, a stílusod kis munkával elég populista lehetne a parlamentben amőbázáshoz:DD

rókafogta 2012.05.08. 09:13:44

Még annyit tennék hozzá: autózom ,motorozom ,bringázok 30 éve(nagy rész autózom ) minden csoportban ugyan annyi a szándékos szabálytalankodó hozzávetőlegesen. Elnézni, benézni ,hibázni pedig mindenkivel előfordulhat(sajnos).

GG81 2012.05.08. 09:22:36

@Perillustris: miért nem lep meg, hogy már megint drámáztok???

ha te mint bringás hagysz 5-10 centi oldatávot, de az autós legálisan korrigál a sávján belül, akkor mit csinálsz??? elárulom, szarban leszel.

alegnagyobbkiraly 2012.05.08. 09:28:34

@GG81: Látom neked már minden mindegy, de rávilágítok: itt nem a colstokról meg a méterrúdról van szó, hanem arról, hogy vezess biztonságosan. Ha fél méterre mész el egy biciklis mellett, vagy ha rákorrigálsz amikor ő centizik épp, mindkét esetben a bringás szopja meg. Amit nem vagy képes felfogni, az a nagyon egyszerű tény, hogy az autósoknak fizikai erőfölényük van és ennél fogva fokozott felelősséggel tartoznak. Ha én neadj isten 10 cm-re melletted zúgnék el, ami amúgy nem jellemző, akkor max fizethetném a visszapillogód, fordított esetben a családom a hullazsákban lát viszont. Így világos?

hópapa · http://siorultek.blog.hu 2012.05.08. 09:44:00

@alegnagyobbkiraly:
mondjuk azzal már nyerő lehetek, hogy holnaptól kötelezővé tenném a bringákon az eü.dobozt, az elakadásjelző háromszöget, az izzókészletet, meg a tompított fény kötelező használatát városban és azon kívül is? :)
Vagy esetleg javasolhatnám az alkohol-teszterrel egybeépített bringa-immobilájzert is, mint kötelező felszerelés a bringákra.
Esetleg kötelezhetnék valami országos rendelettel minden közlekedő állampolgárt arra, hogy indulás előtt kapjon be egy "rumomsöröm?" -kombinációt, mint új, esélyegyenlőségi megbízott, csak azért, hogy mindenki egyenlő feltételek mellett tudjon közlekedni, de akkor nehogy már a józanoknak legyen csak jó!
Piára magyar! :o)

2012.05.08. 09:46:04

@D4D --x-- Ok nélkül bannoltak a TComment-ről --x--: a példáddal annyi a baj, hogy 50cm nem biztonságos oldaltávolság. A biciklis egy kátyú miatt is meginoghat pl, centizni nem érdemes, még a 'ki a hibás'-t félretéve is, azt gondolom normális ember nem szívesen él azzal a tudattal, hogy keresztülment valakin. Legalábbis nekem azt gondolom elég sok időmbe telne megszokni a gondolatot, és sosem felejteném el.

ex-dr. vuk 2012.05.08. 09:53:44

@Martian: "lassuljanak a reflexei, romoljanak a döntéshozó képességei"
Persze valamennyire fog, de kerdes az, hogy ennek mik a lehetseges kovetkezmenyei?.. Mondjuk osszehasonlitva egy autovezetessel.
Egyebkent is, en meg sosem hallottam reszegen buszmegalloban tobb embert kivegzo kerekparosrol, de javits ki, ha mar volt ilyen.

efilnikufesin 2012.05.08. 09:56:47

@Perillustris: idézem alegnagyobbkirály véleményét, és érteni fogod :P "Alapvetően baromságnak tartom továbbá, hogy egységes elbírálás alá kell esniük a különböző járműveknek azért, mert "közúton" haladnak. Ha a t. hozzászólók belegondolnak, könnyen beláthatják, hogy a "közutat" annyira különböző dimenziójú járművek használják, hogy csak egy hülyének juthat eszébe mindet egy kalap alá venni (nem részletezem, ha van eszed, érted, annyira evidens). "

alegnagyobbkiraly 2012.05.08. 10:00:05

@hópapa: Látom, komolyak a szándékaid!:D Én még bedobnék egy ilyen gyerekbiciklikormányvégtartozékot ami ha tekered úgy brummog, mintha motor lenne, és persze erre már kivethetnél zsíros adókat is ;)

Perillustris 2012.05.08. 10:05:42

@efilnikufesin: Olvastam, és erre írtam, hogy dejszen - teljesen helyesen - ma sincs "egységes elbírálás".

alegnagyobbkiraly 2012.05.08. 10:14:33

@Perillustris: Így van, én pedig a kommentelők egyenlőesélytmindenkinek-vonalára reflektáltam ezzel.

Johnny336 2012.05.08. 10:42:20

Szoktam 1-2 sörrel kerékpározni, de egyetértek a kerékpáros szondázással, főleg, ha autók között közlekedik a kerékpáros.
Ha iszom, én sem megyek le az autók közé, hanem kerülök bringaút felé, ha nincs, akkor járdán tolom, amig nem találok bringautat.
A saját érdekemben, illetve nem kívánok senkit börtönbe juttatni a saját faszságom miatt - ugye engem elcsap, exitálok, tuti seggbebasszák az autóst. De inkább nem is adok esélyt, hogy bekacsázok valaki elé ittasan :)

GG81 2012.05.08. 11:08:52

@alegnagyobbkiraly: rávilágítok, hogy egy (részeg)autós sem fog tudni könyörületre számítani, ha egy (alvó)kamionos egy útra ugró kutya/őz miatt elrántja a kormányt és bedarálja a mellette párhuazmosan haladó vagy épp őt előző autót!

nem unalmas mindig az egyenrangúságot kiabálva a sérülékenységre hivatkozva rinyálni? miközben pofátlanül csak a jogaitokat hangoztatjátok?

ennek semmi köze ahhoz, hogy ki kisebb és nagyobb. főleg, amikor a haladó kocsisort előzi valaki jobbról kerékpárral és az autós a sávjában mozogva majdnem megöli/nyomorítja. mert ez inkább fail történet, nem kéne bevállalni a sérülékeny részről, elvárni az elvárhatatlant, nem elismerni a saját f@sságot!

a kresz jól ki van találva, a bizalmi elvre építve, mikor mire lehet számítani... ha ezt nem fogjátok fel a nyeregben ülve, én mindig csak ezt mondom, mint biciklis, mint autós, mikor mi!

Priest Lord 2012.05.08. 11:33:03

@D4D --x-- Ok nélkül bannoltak a TComment-ről --x--: mint autós és bringás osztom a véleményed. Mikor Görögországban voltunk nyaralni, ott mondták, hogy lehet inni... de, ha bármi baleset ér, az lesz a felelős, aki ivott.

1 vagy 2 sör miatt rosszul felmérni a féktávot és a kórházba vagy a temetőbe juttatni valakit viszont tényleg nem éri meg. Van elég baleset így józanul is.

Priest Lord 2012.05.08. 11:41:21

@mrs. white: kicsit elkalandoztál. Mi köze a közúti közlekedésnek és szabályoknak egy rendőrökkel biztosított, lezárt útszakaszon történő versenyhez? Semmi.

D4D 2012.05.08. 11:58:46

@rókafogta:

Ha a járdán tolod, akkor egyértelműen gyalogos vagy.

efilnikufesin 2012.05.08. 12:03:42

@Priest Lord: pláne, hogy az ittas vezetésként bűncselekmény... (
Btk. 188. § (3) Aki szeszes italtól befolyásolt állapotban vagy a vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt nem gépi meghajtású vízi jármű vagy úszó munkagép avagy közúton nem gépi meghajtású jármű vezetésével a (2) bekezdésben meghatározott következményt idézi elő, az ott tett megkülönböztetés szerint büntetendő.
és a hivatkozott(2) bekezdés:
(2) A büntetés bűntett miatt
a) három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény súlyos testi sértést,
b) öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást, vagy tömegszerencsétlenséget,
c) két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált,
d) öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget
okoz.
nem elfelejteni :P

)

D4D 2012.05.08. 12:06:19

@GG81:

Szerintem ha a biciklikormány és a jobb tükör között van 50 centi, az lakott területen belül, feltételezve a sebességhatárok betartását, elegendő oldaltáv. Amelyik biciklis szerint nem, az menjen gyalog, mert ha elesik mikor megelőzöm, akkor még egy saller is dukál.

Egyébként egyetértek, ha szerintük 50 cm kevés, akkor tartsanak ők is annyit.

Viszont nem ez volt a hsz-emben a lényeg, úgyhogy ezt ne is vesézzük tovább.

@ex-dr. vuk: @A csótány is ember:

Neked is csak a hozzászólás lényegét nem sikerült feldolgozni. Olvasd úgy újra, hogy a kifogásolt 50 cm-es rész helyére másfél métert gondolsz, és kizárod az oldalszelet.

AdamTheTux 2012.05.08. 16:50:38

A leghatározottabban ellenzem hogy megengedjék alkohol fogyasztás után bármilyen jármű vezetését! Azok pedig nézzenek mélyen magukba, akik azt gondolják, hogy jaj egy sör után még simán... Egyetértek a zéró toleranciával, és elvárom, hogy a rendőr az orromba dugja a szondát akár biciklivel akár autóval vagyok. Aztán ha elszíneződik, akkor igenis tekerje a delikvens köré a drótszamarat, vagy dobja fel a motorháztetőre, feszítse szét a farpofáit, és dugja meg!

Oldaltávolság: tessék különbséget tenni a lépésben haladó kocsisor és a jó ütemben haladó forgalom mellett. Para, de az induló, vagy lépésben közlekedő kocsisor esetén a biciklisnek vállalnia kell a kis oldaltávolságot, más választása nincs. (Ha járdázik, akkor azért hüjebiciglis) Viszont (gyakran emlegetett példám) pl. a Dózsa György úton centizők megint egy másik tészta: van két sáv, amit mén még sose láttam telítettnek, és mégis 30-40 centikre húznak el a volánhuszárok. És miért? Hogy pár száz méter után a piros lámpánál ácsoroghassanak perceket... Én meg induláskor vállalhatom a centizést...

Szerintem a közlekedésben mindenki egyenrangú fél, de ugyanakkor különböző is: figyelembe kell venni az egyes járművek menetdinamikáját. Ésszerűtlen lenne ugyanolyanként kezelni minden közlekedési eszközt.

kovboj1 2012.05.08. 17:06:48

ezt most nem értem, pintér mondott valamit szép lilát de attól még nem változott semmi. se jogszabály se törvény se semmi. kár itt sajtrészeg mindkét kezükben sörösüveget tartó és esetleg buszmegállóban dohányzó bicikliversenyzőket vizionálni.
későbbiekben egy bizottságot szeretnének létrehozni a kérdéskör felülvizsgálatára, amiben szeretnék részt venni mer épp ráérek és jó pénzért én is tudok okosan nézni.

dörmimormogi 2012.05.08. 17:20:16

Andrássy úton bicikliznek!

dörmimormogi 2012.05.08. 17:29:49

@GG81: Amiről én írtam az Csepeltől 250 km-re van és még egyszer leírom, hogy megértsd nincs tömegközlekedés egy 3 km szélességű kb.6.5 km hosszúságú településen. te itt gyalog járnál?
Itt nem volt baleset kerékpáros miatt, ezt hidd el, vagy kérdezd meg Pintér úrtól. A bajom nem a részeg kerékpárosok megbüntetésével van hanem azzal, hogy a rendőrnek nincs lehetősége a mérlegelésre. Lehet nem használná, mert kell a pénz, de hol itt az igazság, hogy valakinek ebben az országban 50 m kell mennie egy megállóig, ha nincs akkor meg több kilométert hazáig. Itt nincs főút, nincs semmi!

dörmimormogi 2012.05.08. 17:31:16

@Martian: Honnan tudod hol lakom csak nem a 3/3-nál dolgozol?

dörmimormogi 2012.05.08. 17:36:38

@efilnikufesin: Te vagy Damu védőügyvédje?
Te már ne ülj ma kerékpárra, mert valamit félreértettél és ez nem az olvasástól van! Ki irt itt a büntetések eltörléséről? Én ha többet nem is adnék neki, de kedvezményt 1/3, 1/4,1/5 nem kapna nem beszélve a Stohl Buci kedvezményéről amilyen mértékről én még sem a Btk.-ban, sem a Be.-ben nem olvastam.
(Büntető Törvénykönyv, Büntető Eljárás)

dörmimormogi 2012.05.08. 17:49:15

@Martian: Azt írtam, de lehet, hogy OV,vagy GyF. bejegyzését olvastad, hogy itt nem volt baleset okozója kerékpáros! Itt laksz te is ha nem miért nem fogadod el. Itt közlekedési eszköz az árokpart, a kerékpár, a lovaskocsi és a gépjármű, nincs más a településen belül. Az emberek itt mozognak eleget nem kell fitnesz és hasonló foglalkozásra járni, mert utána nem tudnak busszal hazamenni.
Miért baj ha gépkocsiból kiszállva kerékpárra ülve iszik meg minimális alkoholt, miért nem lehet ezt tolerálni? Nem Budapestről, forgalmas utakról,igazi városokról (ez csak statisztikailag város) se középiskola, se kórház,se..stb)van szó ez egy falusias hely ahová idegen nem keveredik, ahol mindenki tudja, hogy esetleg Pista bácsi az aki minden Szombat délután 4 órakor (nem később) pár sörrel megterhelve teker hazafelé-bár ilyenkor egyenesebben megy mint józanon. Amire én szeretem volna felhívni a figyelmet, az az,hogy adjanak lehetőséget a rendőrnek, hogy a Pista bácsit figyelmeztesse, vagy megbüntesse és hogy mennyire büntesse tól-ig, ne pedig 60.000 Ft kezdődjön, mert holnap lehet tőle várna segítséget, adatot a rendőr.

efilnikufesin 2012.05.08. 18:46:36

@dörmimormogi: bár, akinél az árokpart közlekedési eszköz, attól nem is lehet többet várni. ennyi.

titanmanus 2012.05.09. 13:16:26

én mind bringán mint autóban még tovább szigorítanám a büntetéseket.
Bakker aki vezet (akármit) az bírja ki hogy nem iszik. Ennyi.

Keelhaul 2012.05.09. 15:09:50

Tapasztalataim szerint a KRESZ szabályozás kissé átgondolatlan.

A csengő hasznos dolog, de kötelezővé nem tenném. Egyrészt, ha rácsöngetek mondjuk egy eltévedt gyalogosra, akkor általában utána emberi hangon közölnöm is kell vele, hogy melyik oldalról fogom kerülni (vagy merre húzódjon) , tehát a kiabálást nem lehet kizárni csengetéssel. Másrészt autósokkal csengővel nem, vagy nem nagyon lehet kommunikálni. Bírsággal súlytani valakit azért, mert nincs csengője... hülyeség.

Érdekes viszont, hogy a bukósisak, ami a lámpa mellett szerintem kulcsfontosságú dolog, nem kötelező a KRESZ szerint. Én kötelezővé tenném. Én sem szeretem, nem divatos, nem vagyok benne egy Adonisz viszont főleg lejtősebb útszakaszokon, vagy mondjuk 35 km/h felett sisak nélkül esni lutri. Ott is maradhat az ember.

A harmadik dolog, amit szerintem baromira meg kellene fontolni, az az mp3/rádió/mobiltelefon használata kerékpáron. Számtalan olyan bringással találkozom nap mint nap, aki úgy kerékpározik, hogy egyáltalán semmit sem hall a környezetéből. Egy bizonyos sebesség fölött tapasztalataim szerint a lényeges információk 30-40%-át hangokból szűröm le. A perifériás látás nem az igazi biciklizés közben, az ember meg hiába forgatja a fejét, rá van utalva a füleire... például egy szűk és beláthatatlan keresztutca megközelítésekor.

Alapvetően városban nem szeretek rohanni, a kerékpárút melletti lámpák miatt nincs is nagyon értelme 30 km/h feletti tempót diktálni (elvileg kerékpárúton nem lehet 30 felett menni, ez is kemény), leszámítva bizonyos útszakaszokat, azonban jó lenne, ha lenne minimumsebesség a kerékpárúton. Egy lassú kerékpáros a teljes forgalom számára balesetveszélyes, egyrészt mert adott esetben a gyorsabb kerékpárosok kerülgetni próbálják (vagy szabályosan, vagy nem), másrészt azért, mert aki nem kerülgeti, az is bizonytalanabb.

A piálásról: szerintem helyes, hogy tilos közúton. A kerékpár egy veszélyes üzem, szerintem ahhoz, hogy valaki kerékpárral biztonságosan tudjon közlekedni, maximálisan koncentrálnia kell. Nem csak a KRESZ szabályok játszanak ebben szerepet, ügyelni kell az úthibától kezdve a törmelékekig mindenre. Néha még a tökéletes reflex sem elég ahhoz, hogy az ember 100 százalékosan megoldjon egy szituációt (a régi Andrássy úti kerékpárút tudott ilyen szituációkat teremteni szép számmal pl). Ez független a kerékpáros KRESZ tudásától, ez létkérdés. Hiába tudom a KRESZ-t, ha későn húzom meg a fékkart, ugyanúgy megsérülhetek, vagy kipurcanhatok a saját hibámból. Az autós aki a sérülést hibáján kívül okozza, meg ugyanúgy bele fog roppanni lelkileg normális esetben.

Perillustris 2012.05.09. 15:17:31

@Keelhaul: "az az mp3/rádió/mobiltelefon használata kerékpáron"

Telefonálni tilos (a készüléket kézben tartva). Zenét hallgatni meg lehet okosan is, tiltani abszurd lenne (ahogy kocsiban is rádiózhatsz).

"bukósisak"

Ahol kötelező lett, drasztikusan visszaesett a kerékpározási kedv, van, ahol emiatt vissza is vonták az előírást. Ráadásul nagyon sok érv van pro és kontra egyéb szempontok szerint is.

"minimumsebesség a kerékpárúton"

Abszurd.

Keelhaul 2012.05.09. 15:24:09

Folyt.
Amit meg kellene fontolni még, az a bicikliútra vonatkozó szabályozás. Én szeretnék rendesen haladni a forgalomban, ha már erre lehetőségem van. Kerékpárúton elvileg max 30 km/h az indokolt sebesség, ami szerintem indokolt. Nem is fogok soha többel menni, mert a környezeti körülmények amúgy sem teszik lehetővé. Azt viszont kicsit nonszensznek tartom, hogy nekem a legtöbb esetben ha van kerékpárút, ott kell haladnom, függetlenül attól, hogy akadályozom-e az autós forgalmat. Szerintem értelmes lenne azt mondani, hogy egy-két útvonalról kitiltjuk a kerékpárosokat, mindenütt máshol mehetnek kerékpárúton vagy a forgalomban DE: kerékpárúton max 25-30 km/h az engedélyezett sebesség, forgalomban pedig a kerékpáros nem tarthatja fel az autókat, azaz pl nem mehet lassabban, mint ahogy a kerékpárúton menne. (Ezt mondjuk nem könnyű definiálni.)

Végezetül: a kerékpárosokat KRESZ kihágásokért picsán kell büntetni rendesen. Ott tartunk jelenleg, hogy annak örülök, ha minél kevesebb kerékpárost látok magam előtt és mögött az úton mert:
- Kiszámíthatatlanul közlekednek, míg az autósok nem.
- Általános a színvakság.
- Lassúak.
Számtalanszor előfordul, hogy valakit 3-4x kell megelőznöm, mert én megállok a piros lámpánál, ő meg vagy elém sorol vagy egyszerűen átmegy.

Tisztelet a kivételnek.

Keelhaul 2012.05.09. 15:32:12

@Perillustris:
1. Nem lehet okosan zenét hallgatni kerékpározás közben. Ja, de lehet, egyéni időfutamon, zárt útszakaszon.

2. Bukósisak: Nem tartom szükségszerűen rossznak, hogy az önveszélyesen közlekedő emberek kedvét szegjük. Végülis ha lehetne ittasan bringázni, valszeg több bringás lenne. Mutogatni kell fotókat, hogy milyen az amikor az Istenhegyi útról lefele valaki ráharap 50-nél a padkára, és akkor az emberek megértik, hogy vagy sisakot hordasz, vagy hullazsákot. Mik az egyéb érvek?

3. Miért is? Legalább irányelvként meg lehetne adni, hogy a kerékpárosok egymást se tartsák föl, ha lehet. Sokak abszolút nincsenek tekintettel sem a forgalomra, sem a többi kerékpárosra. Egy lámpán kettővel átmenni konkrétan taplóság, pl az Oktogonnál, ahol legközelebb 10 perc múlva lesz zöld (és igen, én meg szoktam várni).

Ganésha (törölt) 2012.05.09. 15:44:29

@Keelhaul: ""annak örülök, ha minél kevesebb kerékpárost látok magam előtt és mögött az úton ""

Megértésből alulteljesítesz, míg szabályok írásából pedig felül szeretnél.

De az életből ragadott példáid szórakoztatnak:
""" vagy mondjuk 35 km/h felett sisak nélkül esni lutri. Ott is maradhat az ember."""
""" Mutogatni kell fotókat, hogy milyen az amikor az Istenhegyi útról lefele valaki ráharap 50-nél a padkára, és akkor az emberek megértik, hogy vagy sisakot hordasz, vagy hullazsákot"""

Ha hozol még egy példát, teszem fel most egy 65-el repesztő bringásról, esküszöm eljátszok a sisakviselés gondolatával.

Keelhaul 2012.05.09. 15:49:53

@Ganésha:
Megértés? Könyörgöm, biztonságos közlekedésről beszélünk, nem szociális problémákról. Ha megértő akarok lenni, akkor adakozom, átadom a helyem a buszon, satöbbi. Itt most arról beszélünk, hogy naponta 1-2x kerülök veszélyes szituációba azért, mert vannak, akik ilyen-olyan okokból figyelmetlenül, szabálytalanul közlekednek. A saját bőrömet féltem (meg egyébként az övékét is). Nem gondolom pl., hogy csökkenti a teljes zajkitakarós sennheiser fejhallgató a balesetek kockázatát, sőt.

A második részére a szövegednek csak annyit mondanék, hogy egy érvet nem mondtál, cserébe viszont rendkívül arrogáns vagy. Csak így tovább!

gregibroki 2012.05.09. 15:54:10

Hú basszus, ma először mentem a Béke úttól a Kerepesi útig a csodás bicikliúton outival.
Soha többet, amúgy csak kíváncsi voltam, hogy jogosan nem használom azt a förmedvényt.

Az eredmény: jogosan nem használom. Kritikán aluli.

Keelhaul 2012.05.09. 15:58:02

@gregibroki: Milyen útvonalon mentél?

gregibroki 2012.05.09. 16:09:36

maps.google.com/maps?saddr=B%C3%A9ke+utca&daddr=47.5312887,19.1024927+to:47.520962,19.123894+to:47.5201895,19.1359865+to:Gvad%C3%A1nyi+utca&hl=hu&ie=UTF8&sll=47.522245,19.11919&sspn=0.045326,0.077162&geocode=FVxi1QId2DUjAQ%3BFRhF1QIdHHsjASnfEW8DoNtBRzHQ6vrpKMQAEw%3BFcIc1QIdts4jASmLEQeXadtBRzHQBPfpKMQAEw%3BFb0Z1QId8v0jASndAPCCRttBRzHwB_fpKMQAEw%3BFVbh1AIdTEMkAQ&t=h&dirflg=w&mra=dpe&mrsp=2&sz=14&via=1,2,3&z=14

leszámítva a Tahi utca utáni hurkot, mert ott van egy gyalogos felüljáró az M3-as felett.
Van néha jó rész, de az nem tudja kárpótolni a tötyögést és a nyomolvasást.
Lehet bennem van a hiba, de régen a balatoni "kerékpárúton" b@sztam fel magam, amikor elmentem Akarattyánál 40m szintet lefele és egy üdülő bejáratához értem, majd fordulhattam vissza és utána sem láttam merre kéne mennie a nyamvadék bringaútnak, hagytam a francba az egészet és mentem a 71-esen, oda is értem Almádiba pillanatok alatt.
Nem azt mondom, hogy eltévedtem, de nincs már kedvem a tekergéshez, járdákra vezetéshez. Ezentúl csak kerékpársávot vagyok hajlandó használni, vagy ha az nincs, akkor utat.

D4D 2012.05.09. 17:43:38

@Perillustris:

Zenét hallgatni meg lehet okosan is, tiltani abszurd lenne (ahogy kocsiban is rádiózhatsz).
- Rádiózhatsz, de nem füldugóval teszed. Régebben volt előírás az autóban található rádió teljesítményére.

"bukósisak"
Ahol kötelező lett...........
- De minimum egy kurva mellény!!!!

D4D 2012.05.09. 17:46:25

@Ganésha:

Budakeszi úton 70-el ereszkedek lefelé, és nem érem utol a biciklist. Rendszeresen.

D4D 2012.05.09. 17:48:19

@gregibroki:

A 71-esen konkrétan nem mehetsz kerékpárral. Majd nyáron nézd meg magad mögött a sort, és megtudod az értelmét.

GG81 2012.05.09. 18:01:35

@gregibroki: és kerékpárutat, merthát az ugyanúgy kötelező!

GG81 2012.05.09. 18:05:25

@Keelhaul: ilyen hozzáállással hamagyorsan közellenség leszel itten! :-) nekem alapjában véve pozitív a hozzáállás, mennyire rühellem azokat a visszaelőzendő ökröket, főleg esőben, amikor sárhányó nélkül mindannyiszor tolják a lét az arcodba...

a minimumsebességgel viszont én sem értek egyet, nem autóút és/vagy pálya ezitt kéremszépen! ;-)

GG81 2012.05.09. 18:08:06

@D4D --x-- Ok nélkül bannoltak a TComment-ről --x--: meg a rendőrt csekkel... ha jól emlékszem nemhogy konkréten nem mehet, hanem piroskarikában figyel a bringa a legtöbb útszakaszon!

rengeteg előítéletes embert győzne meg a sok mégiscsak gazdag bringás, ahogy vígan fizetik a büntiket és tartják el az országot! :-DDD

tonalcar 2012.05.09. 18:27:42

@D4D --x-- Ok nélkül bannoltak a TComment-ről --x--: Együtt érzésem a bannolásod miatt. Engem is kitiltottak, és privátban meg is kétem Stumpf-olt "urat" hogy ezt véletlenül se szüntesse meg, mert etikátlan cenzor lelkű "újságírók" által jegyzett médiában nem kommentelek.

Keelhaul 2012.05.09. 19:42:36

@D4D --x-- Ok nélkül bannoltak a TComment-ről --x--: Nem akartam túlozni, egyébként sajnos tényleg láttam már srácot hullazsákban lefelé a János-hegyről.

@gregibroki:
Vágom az útvonalat. Tényleg nem az igazi, de visszakérdezek: hány olyan bicikliút van, ami ennél nagyságrendekkel jobb? Amerre én járok, egyiken sem érzem magam igazán jól.

@GG81: Miért, itt mi a közérzület? Bringás anarchia?

szegedbicaj 2012.05.09. 21:48:16

Évente kb. 6,500 km-t közlekedek kerékpárral a városban. Ha egy ittas biciklis lenyomorítja magát, mert elesik, vagy eléhajt egy úthengernek, azt letojom, de nem csak ők vannak az utakon. Aki járművet vezet, az ne igyon!

CSI

Perillustris 2012.05.10. 00:29:17

@D4D --x-- Ok nélkül bannoltak a TComment-ről --x--: Nem lehet mindent törvénybe foglalni. Ha valakinek annyi esze nincs, hogy a forgalom zaját érdemes hallani, akkor tök mindegy. Egy autóban szóló zene is simán eltompíthat mindent, lényegtelen, hogy nincs fülhallgató a sofőr fején, míg bringán is lehet úgy zenét hallgatni, hogy semmiről ne maradj le.

Perillustris 2012.05.10. 00:30:13

@D4D --x-- Ok nélkül bannoltak a TComment-ről --x--: A mellény vagy a fényvisszaverő ruházat kötelező akkor és ott, ahol az szükséges: lakott területen kívül, sötétedés után.

Perillustris 2012.05.10. 00:42:29

@Keelhaul: 50-60-nál a bukósisak sem biztos, hogy megvéd. Bizonyított, hogy sisakkal a kerékpárosok többet "vállalnak be", valamint az, amit már írtam, hogy a kötelező hordás durván visszaveti a bringázási kedvet.

Valamint több kísérlet során az is bebizonyosodott, hogy a sisakos biciklist kisebb oldaltávval előzik a gépjárművek vezetői.

Több fürdőszobai baleset történik, mint közlekedési. Hordjunk sisakot zuhanyzás közben?

(Megjegyzem, egy métert sem megyek sisak nélkül, de ennek ellenére sem támogatnék egy ilyen törvényt.)

D4D 2012.05.10. 01:18:44

@Perillustris: Igaz

Mellény: Nappal is jó. Sokat megyek országúton, erdőben. Némely biciklis olyan terepszínű, hogy csak 1-200 méterről veszem észre, ha nappal szemben megyek. És ezért még az sem kell, hogy a nap a szemembe süssön, elég, ha csak szemben van.

Ganésha (törölt) 2012.05.10. 10:34:22

@D4D --x-- Ok nélkül bannoltak a TComment-ről --x--: Neked a szélvédő mögül jó a mellény. Elhiszem. Nekem a nyeregben nem jó. Két vélemény. Döntsük el objektíven! Nézzünk körül nappal lakott területen és az országúton. Szinte senkin sincs mellény. Ez miért lehet? Szerintem azért mert a mellény nem jó.

A jogosítványhoz kellő orvosi ellenőrzésen úgy kell látni mint egy sasnak! Különben nincs alkalmasság! Ez azt jelenti hogy fényes nappal MEG KELL látni biciklist, bárkit és bármit az úton mellény nélkül is! Ha nem, ott bajok vannak a látással.

D4D 2012.05.10. 11:55:29

@Ganésha:

Viszont az alkalmasságin a szemvizsgálatot 'steril' körülmények között tartják meg.

Nem nappal szemben.
Nem egy poros helyiségben, ahol a porszemcséket nem világítják meg erős napfénnyel, hogy azok vakítsanak, és eltakarják a mögöttük levő árnyékolt térben sötét háttérben fekete ruhás biciklist.

Egyébként elhiszem, hogy szar a mellény, én sem szeretem felvenni, pedig sokszor muszáj nekem. Megelégednék egy olyan ruhadarabbal is, ami nem terepszínű.

Az élni akarás dolgozzon már a biciklisben, és ne csak az legyen a hozzáállás, hogy észre kell, őt venni, noha jogos érv.

Anno még a Kutyus és a Cicus is megmondták: Látni és látszani.

kovboj1 2012.05.10. 14:07:39

@D4D - TCommenten oldották jogtalan bannomat -: próbálom elképzelni öreganyámat sisakban de nem megy. illetve valami durva rajzfilmfigura ugrik be.
anno az autó-motorban volt egy cikk a motoros bukósisakokról és ott az volt hogy a sisak nem attól véd hogy 60-nal lefejeled a villanykarót hanem 80-90-nél ha borulsz akkor oldalirányban kb 15-tel vágod be a fejed, és erre jó. csodákra csak kivételes esetben képes.

AdamTheTux 2012.05.10. 15:25:06

A sisakot hülyeség tövényi erővel kötelezővé tenni, de nagyon hasznos jószág tud lenni!

Anno, amikor megvettem a sisakomat a szüleim kiröhögtek, hogy minek költök ilyen felesleges cuccokra. Mondom, ha csak egyszer koppan, akkor már megérte. Két hónappal később kihajtott elém egy autó, lefejeltem az A oszlopot. Azóta is azt a kocsin keletkezett horpadást mutogatom mindenkinek. A szüleim meg: "Jaj de jó, hogy volt rajtad sisak!"

A piroslámpázást meg nem bírom felfogni még mindig... Csak annyit kéne kivárni, hogy legalább a gyalogoslámpa zöld legyen!

GG81 2012.05.10. 16:03:43

@gregibroki: mostanában rákaptam a teljesen alaptalanul felháborodott bringásvideók nézésére, rendkívül jó szórakozás!

remélem téged is megerősít pl. ez a videó a kerékpársáv használatában:
www.youtube.com/watch?v=RpMG7ZRfU0M

Perillustris 2012.05.10. 16:57:04

@D4D - TCommenten oldották jogtalan bannomat -: "amely igazolta, hogy 29 százalékkal csökkent a fejsérülések gyakorisága ott, ahol a kerékpárosok számára a sisakot kötelezővé tették"

Igen, és mennyivel tekertek kevesebben?

youtu.be/u8o1eDFCbTk

"Németországban, akárcsak Magyarországon a sisak viseléséről mindenki maga döntött. A bicikliseknek nem kötelező sisakot viselniük. Az ADFC sem látja értelmét a bevezetésnek, mivel más országok (Ausztrália) tapasztalatai azt mutatják, hogy a sisak viselés kötelezővé tétele erősen csökkentette a biciklizők számát."

Xezs 2012.05.10. 22:37:27

@AdamTheTux: Te sem érted? Akkor már ketten vagyunk.

Xezs 2012.05.10. 22:38:19

@Perillustris: És az miért is baj, hogy kevesebb a biciklis? Szerintem épp hogy üdvözölendő jelenség.

gregibroki 2012.05.11. 00:44:10

@GG81: ja$$, egy bráner volt s bringás; ezt egy kerékpársáv, ezt használnám.
MA egy f@rok folyamat jelleggel dudált rám a margit-hídon, mert a bringasávon mentem és nem a bringaúton. Közöltem vele "illedelmesen", hogy az az ikon az úton egy kerékpárost ábrázol nem véletlenül. Mindegy, én voltam a fasz biztos.
Szegényke nem tud vezetni és nem előz meg.
Jut eszembe:
Hidd el, lesz még egy nobel díjas fórumozó, aki megállapítja, hogy a bringas be volt füvezve, mrtr össze-vissza kacsázik, közben fejkamerája van, ugyebár.

gregibroki 2012.05.11. 00:47:33

@D4D - TCommenten oldották jogtalan bannomat -: pont nyáron volt és nem annyira szörnyű már a helyzet, mert átadták a fűzfő-akarattya gyorsforgalmit;
de ha nem is adták volna át, pont leszarom, büntessenek meg, úgysem fognak, megmondom, hogy nem találtam sehol azt a nyamvadék bringautat;
de ha már ennyire jól ismered a viszonyokat, akkor azt is tudnod kell, hogy a balatoni bringaút egy nagy rakás phos, kis kemény kakidarabokkal a tetején

Plusz elárulok még egy titkot: az ORSZÁGÚTI kerékpár ORSZÁGÚTra való

Sx Xavier 2012.05.11. 07:02:30

@Xezs: Mert ugyebár a sok biciklis miatt van dugó, szmog, zajszennyezés... Na még egyszer gondold át!

Perillustris 2012.05.11. 08:16:40

@Xezs: Így van! A háztetőkön még nem parkolnak kocsik, nyilván ez a helyes út.

LOL

GG81 2012.05.11. 09:13:20

@gregibroki: az kerékpáros nyom volt, nem sáv. de egyébként én sem értem miért tették oda azokat az ikonokat, főleg Buda irányába!

a legdurvább hétvégi turistaforgalomban is tökéletesen járható az északi oldali bringás infra! a titok az, hogy a gyalogok is lássák használva is van a színes része az útfelületnek, így nem fognak rágyalogolni galádmód.
a 26-os busz meg csak gyalogokat üt el!

GG81 2012.05.11. 09:15:15

@gregibroki: a kresz nem ismer ilyen speciális esetet, kerékpár van, oszt csá!

kérj útvonalengedélyt a zsandároktól!

GG81 2012.05.11. 09:17:18

@Perillustris: sokkal szebb a kerítésekre felfűzött bringák látványa, amik melett a gyalogok nem tudnak elmenni úgy, hogy ne retkezzék össze a ruhájukat! pl. szabó ervin kt és környéke.

ha az autó nem állja el a járdát (mert ott nem!), akkor a bicikli a kerítésekről lógva! szuper!

kovboj1 2012.05.11. 10:10:42

@GG81: ez tényleg szép volt, a biciklis akadályozott az autós veszélyeztetett. pontosan azt kellett volna tenni amit mondott "call the police". csekk mind a kettőnek és jónapot.
ha az autós szabálykövető akart volna lenni akkor pont azt kellett volna tenni amit te szoktál mondani, hogy hangjelzéssel figyelmezteti ezt a jámbor a balesetveszély fennállásáról.

D4D 2012.05.11. 10:11:46

@gregibroki:
Plusz elárulok még egy titkot: az ORSZÁGÚTI kerékpár ORSZÁGÚTra való

:))) Ez tetszik! Majd megkérdezem a járdán tekerőktől, hogy vajon járdabiciklijük van-e.

GG81 2012.05.11. 10:14:26

@D4D - TCommenten oldották jogtalan bannomat -: és még van a köznyelvben tanyabájk, meg móntenbájk, meg kempingbicikli! :-DDD

és a Lánchíd mekkora bicikli lánca??? :-DDD

GG81 2012.05.11. 11:04:11

@kovboj1: azért bőven elég széles volt a sáv, nem mint a körúton vagy speciálisan éppen a mrgthídon...
de legyen, jött volna a zsandár, a videó viszont kétélű fegyver, így mondjuk kapjon mindkettő büntit... de meddig lehet ezt csinálni a kedves bringásnak??? hogy DIREKT hergelje a közlekedés más résztvevőjét??? amikor kib@ ott a sávja és jusztse ottmegy! és mindig következetesen!!!
nézd meg, azaz a yardnak csak meg kell nézni a többi videóját és rájön, hogy ez egy hangulatkeltő egyén, különösen veszélyes! olyan, mint a focihuligánok között a hangadó, akit mégjobban elmeszelnek!!! és tessék, micsinál ez is, állandóan óbégat a videóin, amikor a veszélyhelyzetet maga idézi elő!! tehát az előidézése 100%-ban ő a ludas, míg az veszélyhelyzet okozásában, kialakulásában 50-50%... a videói alapján hangulatkeltő barátunkat pedig akár le is csukhatnák egy kis időre, hogy egy ilyen ön és közveszélyes alakkal kevesebb legyen addig is az utakon, míg kicsit elgondolkozik, jobb lenne talán együttműködni az utakon, nem a sáv közepén emberkedni.

de majd jön az emigráns sunyi barátunk és megmagyarázza itt mindenkinek, hogy a betegszigeten a kerékpársávot sem kell használni kötelezően, egyelőre én a magyar kreszből tudok kiindulni. azonban tartom annyira nem hülyének az ottaniakat, ha már külön sávot kap egy jármű, akkor legyen kedves azt használni! elhangzott, hogy kint mindegyik nyitott sáv lenne, de ez sem azt jelenti, hogy nem kell használni, csak ha előzni/kikerülni kell valamit, akkor elhagyhatja...

kovboj1 2012.05.11. 11:18:44

@GG81: ezzel a másik probléma az hogy az emberek (én legalábbis) mindig a hülyéket veszik észre hamarabb és azokból általánosítanak. így látszik akár két db ilyen gyökér egy sereg öntudatos hülyebringásnak.

kovboj1 2012.05.11. 11:20:32

@GG81: és addig jár a korsó a kútra amíg el nem törik

gregibroki 2012.05.11. 14:55:51

@D4D - TCommenten oldották jogtalan bannomat -: és a mántinbájkhoz mit szólsz, az hova való?
persze van bmx, trial amik nem bmx és trial nevű utakra valók, de ettől most tekintsünk el;
az is igaz, hogy én nem városi biciklivel tekerek a városban... na mindegy

ex-dr. vuk 2012.05.11. 15:05:00

@GG81:
megszolitva erzem magam ;)

"betegszigeten a kerékpársávot sem kell használni kötelezően"
ha prediktalom, hogy angliat erted ez alatt, pontosan igy van. nyitott kerekparsav van mindenutt. kerekparutat pedig nem kotelezo, bizonyos sebesseg felett pedig tilos hasznalni.

ex-dr. vuk 2012.05.11. 15:25:15

@GG81: ez a faszi eleg aggressziv. egy csomo helyzetnel nekiallt hozongeni, ahol nem is tortent semmi kulonos...

remelem nem ebbol probalsz altalanos kovetkeztetest levonni, hogy vannak ilyen faszok.

GG81 2012.05.11. 17:24:48

@ex-dr. vuk: nem. csak rámutatni a példára, hogy valaki próbál visszaélni a nyilvánossággal, dramatizálja a helyzeteket ahogy írod te is... ezzel felbátorítva sokakat, akik nem látnak át a szitán.

GG81 2012.05.11. 17:29:08

@ex-dr. vuk: akkor működik a "telepátia" :-D

oké, nyitott. de az sem azt jelenti, hogy indokolatlanul ne használd. csak azt, hogy szükség esetén kijöhetsz belőle, de ez konkrétan bele sem ment a sávba!

a bizonyos sebesség is érdekes, hisz soxor szóba került már a kerékpáros sebességének mérése. a rendőr fogja leradarozni vagy amikor a kerékpárosnak kell eldönteni, hogy huh most már gyorsan megyek, akkor hirtelen hivatalos lesz az óra??

van egy másik videója, amikor egy alagútba araszolnak be egy sóderszállító mögött. csak a logikát nem értem, lehet, hogy addig haladt, netán jobban is, mint a kerékpárúton haladók, DE! amíg ők ott f@szkodnak a teherautó mögött, mert nem férnek el (anglia) balról, addig látszik, hogy a kerékpárúton (vagy bringagyalog) a külön alagútjukon simán megy a cangás forgalom. :-)

nemhiába, belterjes a szigetecske...

Xezs 2012.05.11. 19:41:18

@Perillustris: @Sx Xavier: Itt nem ez a lényeg. Hanem az, hogy amíg a bicajosok nagy része nem ismeri a KRESZ-t és ha ismeri is, szándékosan nem tartja be, addig ne legyen ennyi biciklis.

Egyébként nem értem hogy jön ide az autó, ti annyira egysíkúak vagytok, hogy ha valaki rosszat mond a hőn szeretett kétkerekű szarotokra, már egyből az autót kezditek el emlegetni. Ez úgy látom minden bicajosnál valami elbaszott reflex.

Perillustris 2012.05.11. 21:32:11

@Xezs: "amíg a bicajosok nagy része nem ismeri a KRESZ-t és ha ismeri is, szándékosan nem tartja be"

Kénytelen vagyok erre azt írni, hogy eszerint minden sarc és árnövekedés, ami az autóval megtett kilométerek számát csökkenti, kész haszon. Ugye egyetértesz?

"ha valaki rosszat mond"

Legközelebb írd már le az ellenérvemet, ami neked megfelelne, hogy csak be kelljen másolnom.

Egy közlekedési témában miért ne lehetne érvelni egy másik eszközzel, amit többnyire ugyanarra a célra használnak.

Perillustris 2012.05.11. 21:32:47

@Xezs: "kétkerekű szarotokra"

Ja, és persze az autód a szar! :P

Xezs 2012.05.11. 22:24:19

@Perillustris: Neked tényleg elmentek hazulról. Szerinted akinek kivan a fasza a tahó bicajosokkal az már automatikusan autót vezet? Mondd, hol tanítanak ilyen brilliáns logikus gondolkodást?

Egyébként a kérdésedre, miszerint jobb-e, ha minél kevesebb autós van az utakon, a válaszom igen. Azok között is sok a tahó. Tulajdonképpen húzzon mindenki hazafelé a picsába, mindenkinek jobb lesz úgy.

Perillustris 2012.05.11. 22:26:33

@Xezs: Kisautód csak van. Na, akkor az a szar.

Xezs 2012.05.11. 22:27:58

@Perillustris: kösz ezt a dedós szintet inkább hanyagolnám

Perillustris 2012.05.12. 16:53:34

@Xezs: "hőn szeretett kétkerekű szarotokra"

Pedig eddig nem volt gondod vele.

Perillustris 2012.05.12. 21:38:39

Elnézte, megsérült, megy az adat a KSH-ba.

Ha autósként figyelmetlen, nagyobb eséllyel ússza meg személyi sérülés nélkül, ad egy betétlapot, és ez a KSH-ban nem jut el.

Mindkét esetben ugyanaz történt, az előbbiek miatt viszont az éves statisztikából többnyire tévesen azt olvassák ki az emberek (az újságírók béna fogalmazásának köszönhetően is), hogy a kerékpárosok szabálytalanabbak, mint bárki más.

Xezs 2012.05.12. 22:08:06

@Perillustris: Már bocs, de nem kell újságot olvasnom ahhoz, hogy tudjam, a biciklisebbek szabálytalanabbak, mint bárki más. Ha csak azt nézem pl. hogy hány biciklist látok napi szinten piroson átmenni, és hány autóst, vagy gyalogost, egyértelműen a biciklisek nyertek, ráadásul fölényesen.

Még egyszer mondom ez az, amit napi szinten látok a saját szememmel, nem statisztikából vag újságból olvasom ki.

Perillustris 2012.05.12. 22:18:45

@Xezs: "Ha csak azt nézem"

Nyilván csak azt nézed. Ez felel meg az előre elképzelt nézetednek.

Sebaj, jogod van hozzá.

D4D 2012.05.12. 22:20:31

@Perillustris:

ad egy betétlapot, és ez a KSH-ban nem jut el.

Nem tudom, a KSH vezet-e statisztikát a nem személyi sérüléssel járó balesetekről, de szerintem igen, és a betétlapos esetek ott meglelhetők.

Xezs 2012.05.12. 22:32:03

@Perillustris: Szabálytalanságokról van szó, nem?

Perillustris 2012.05.12. 22:33:47

@D4D - TCommenten oldották jogtalan bannomat -: Én meg tudom, hogy nem vezet: a biztosítóknak nem kell lejelenteniük.A káresemények száma természetesen befut a MABISZ-hoz, de ez a sajtóban sosem jön előtérbe. Több százezres számról van szó, teszem hozzá.

Mindig csak a személyi sérüléses balesetekből lesz hír, jellemzően egy rendőrségi közleményt követően.

Perillustris 2012.05.12. 22:36:08

@Xezs: Igen, pont azért nem kéne kiemelni egyet a sok közül.

Xezs 2012.05.12. 22:37:39

@Perillustris: Most tényleg kezdjem el sorolni? Behajtani tilos tábla, mások veszélyeztetése, hadd ne írjak már itt tele egy oldalt.

Perillustris 2012.05.12. 22:51:22

@Xezs: Oké, szűkítsük a kört. Olyat írj, amit kizárólag(!) kerékpárosok követnek el.

D4D 2012.05.12. 23:33:16

@Perillustris:
Én meg tudom, hogy nem vezet: a biztosítóknak nem kell lejelenteniük.

- Fura. Nekem azt is le kell jelentenem, ha egy melósom elvágja az ujját.
Egyébként a szám ezek szerint a MABISZ-nál fellelhető.

"szűkítsük a kört. Olyat írj, amit kizárólag(!) kerékpárosok követnek el. "
- Elengedett kormánnyal közlekednek.

Perillustris 2012.05.13. 01:31:38

@D4D - TCommenten oldották jogtalan bannomat -: nem nyert. Amikor az egyik kezben mobil vagy kaja van, es a masikkal valtani kell, eppen ez a helyzet. Kamionosoknal tempomattal meg teljesen altalanos.

D4D 2012.05.13. 08:29:01

@Perillustris:

Kerékpárok és segédmotoros kerékpárok

54. §
(7) Tilos

b) elengedett kormánnyal kerékpározni;

---

Perillustris 2012.05.13. 08:56:12

@D4D - TCommenten oldották jogtalan bannomat -:

3. §3 (1) Aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles
c) úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse;

Az általam leírt példák bőven kimerítik ezt.

D4D 2012.05.13. 11:15:00

@Perillustris:

Vezesd le, mitől lenne veszélyeztetés, ha egyik kezemben zsemle, másikban kólásüveg van.

Közvetlen, lehetőleg jogszabályi összefüggést kérek. Közvetett okozatoktól megkímélhetsz.

D4D 2012.05.13. 11:15:41

@Perillustris:
54. §
(7) Tilos
b) elengedett kormánnyal kerékpározni;

Ez a szabály szerintem a biciklis tyúkszaros életét hivatott védeni.

Perillustris 2012.05.13. 12:00:39

@D4D - TCommenten oldották jogtalan bannomat -: SZVSZ egyértelmű, hogy aki nem fogja a járműve kormányát, az veszélyezteti magát, és adott esetben környezetét, de meggyőzni nem kívánok senkit.

Xezs 2012.05.13. 13:28:09

A kormányt fogni kell és kész. Tökmindegy, hogy autóról, vagy bicajról beszélünk. Ezek vitán felüli dolgok.

@Perillustris: Teljesen irreleváns az adott vitában, hogy mi az, amit csak biciklisek követnek el. Nem innen indultunk és a vita lényegéhez ez semmit nem tesz hozzá.

D4D 2012.05.13. 13:39:19

@Perillustris:

Szeretném, ha a kerékpáros szabálytalanságok terén ios a jövőben hasonló álláspontot képviselnél, és nem azzal takaróznál, hogy az autók is követnek el szabálytalanságokat.

Szeretném, ha tudomásul vennéd, hogy a forgalomban résztvevők közül arányaiban a kerékpárosok nagyságrendekkel szabálytalanabbul közlekednek, mint a gépi erővel hajtott járművezetők. Utóbbiak külön vizsgát is tesznek azért, hogy részt vehessenek a forgalomban.

Fentiek fényében ittas biciklisnek a forgalomban helye nincs.

Perillustris 2012.05.13. 14:03:52

@D4D - TCommenten oldották jogtalan bannomat -: @Xezs: "Szeretném, ha tudomásul vennéd, hogy a forgalomban résztvevők közül arányaiban a kerékpárosok nagyságrendekkel szabálytalanabbul közlekednek, mint a gépi erővel hajtott járművezetők. "

Ezzel továbbra sem értek egyet.

Xezs 2012.05.13. 14:04:12

@D4D - TCommenten oldották jogtalan bannomat -: Valóban nincs helye. Szerintem felelősségteljes felnőtteknek ezt nem is kell magyarázni.

Xezs 2012.05.13. 14:06:28

@Perillustris: Én meg továbbra is azt kell hogy mondjam, látok amit látok napi szinten és ez bőven elég ahhoz, hogy a fenti állításomat komolyan gondoljam.

Meg úgy egyáltalán a hozzáállással van gondom. Nagy részük minimum egy szabadságharcos csegevárának gondolja magát és szándékosan hívja ki maga ellen a sorsot, hogy utána járhasson a pofája. Mintha tele lennének komplexusokkal.

Perillustris 2012.05.13. 14:09:03

@D4D - TCommenten oldották jogtalan bannomat -: "nem azzal takaróznál, hogy az autók is követnek el szabálytalanságokat"

Sajnos te sem érted. Ezzel azért muszáj érvelnem, mert valamilyen oknál fogva sokan szeretik egybemosni a kerékpárosokat, ami abszolút tévútra visz. Én ugyanazt az embert látom gyalogosként, kerékpárosként, és autósként is az utakon. Természetesen az általa elkövetett szabálytalanságok az aktuális közlekedési módtól függően változnak: gyalog átszalad a piroson, bicajjal behajt az egyirányúba szemből, autóval pedig különösebb gátlás nélkül megy 50+-szal lakott területen belül.

Tehát én nem takarózom, hanem rámutatok, hogy téves elvárás elvárni, hogy a kerékpárosok különbek legyenek, mint bárki más.

Perillustris 2012.05.13. 14:10:06

@Xezs: Messzemenőkig egyetértek, de számolok az életszerűséggel is.

Xezs 2012.05.13. 14:11:34

@Perillustris: Csak az a baj, hogy a bicajosok sokszor önmagukat a fény hozójának, a Föld megmentőjének állítják be, egyfajta szentként tisztelik önmagukat. Viszont ha ennyire szentek akkor illenék nekik elkezdeni a példamutatást és helyesen közlekedni.

És azzal ne takarózz, hogy a gyalog/autós is szabálytalan, mert bár valóban így van, az arányok nagyon el vannak tolódva a bicajosok irányába. Hogy úgy mondjam nem tisztelnek sem istent, sem embert.

Perillustris 2012.05.13. 14:29:52

@Xezs: "A bicajosok"? Kik? Rengeteg ismerősöm bringázik, ki kevesebbet, ki többet, de a "a Föld megmentője" szerepben semelyik sem tetszeleg - még magamat sem sorolom be ide. A többségnek egyáltalán nem az a fő szempont, hogy kedvez a bolygónak, hanem teljesen helyesen a saját indokait teszi előtérbe. Az persze bónusz, hogy mindeközben a környezetet is védi, ennek lehet örülni.

Addig meg, amíg a gépjárművek "halomra" gázolják a zebrán a gyalogosokat, szerintem ne feszegessük a tisztelet kérdését.

Xezs 2012.05.13. 15:09:51

@Perillustris: A Föld állítólagos megmentőivel az ehhez hasonló blogokon találkoztam. Van aki tényleg elhiszi magáról.

Az a te bajod, hogy ha valaki rámutat a biciklisek hibáira, te egyből az autósokkal jössz, ahogy egyébként az ilyen vitákban a biciklipártiak 95%-a. Holott az, hogy valaki faszkalap, még nem jogosít fel senki mást arra, hogy ő is az legyen.

Az egymásramutogatás az megy. A példamutatás már kevésbé. Magyar virtus.

D4D 2012.05.13. 16:29:46

@Perillustris:

Én értem. Viszont te meg értsd meg az aránybeli különbségeket.

@Xezs:
Az egymásramutogatás az megy. A példamutatás már kevésbé. Magyar virtus.
+1

Perillustris 2012.05.13. 21:56:03

@D4D - TCommenten oldották jogtalan bannomat -: Nincs aránybeli különbség. Csak az már fel sem tűnik neked, hogy egyes városrészeken teljesen alap a szabálytalan parkolás, különösen a járdán történő megállás. A kézből mobilozás is általános, legfeljebb az járművezetők 1/3-a használ kihangosítót vagy headset-et, de szerintem még ez is jóindulatú túlzás.. A gyorshajtásról meg ne is beszéljünk: lakott területen belül a forgalom valós sebessége inkább 55-60km/h, de pl. ma este a Szlovák úton 78-cal előzött meg minket egy X6. A gyalogosoknak járó elsőbbség meg nem adásán sem lepődik meg senki.

Egyszerűen az van, hogy amikor állsz a pirosnál, van időd megfigyelni a piroson áthaladó kerékpárost, hiszen valóban feltűnő, de az irányjelzés nélkül kanyarodó autós már nem üti meg az ingerküszöbödet, ahogy az elindulás után sem tudod számolni a 50 fölé gyorsulókat (minden egyes lassítás utáni újbóli sebességhatár fölé történő gyorsítás külön szabálysértésnek számít ugyebár).

D4D 2012.05.13. 22:54:43

@Perillustris: Holnap reggel számolom, én hányszor vagyok szabálytalan, és mennyi biciklist látok és ugyanakkor közülük hányan mennek szabálytalanul.

Perillustris 2012.05.13. 23:12:54

@D4D - TCommenten oldották jogtalan bannomat -: Rendben. Amúgy én a munkahelyemre vezető úton elvétve szabálytalankodok bicajjal. Nem azért, mert annyira jófiú vagyok, hanem egyszerűen nincs rá szükségem, annyira megfelelő az útvonal (egy méter bringaút sincs benne). Hazafelé is csak egy kritikus pont van, amikor a balra kanyarodáshoz a belső kanyarodósávba kell állni. Ott nem jó érzés elől állni.

D4D 2012.05.14. 08:47:59

@Perillustris:

Ez nem reális ma. Két biciklist láttam, egyik nem irányjelzett a körforgalomból kifelé.

Én ma reggel csak sebességhatárt léptem át öt alkalommal, ebből lakott területen belül csak egyszer, illetve egyszer előzés közben.

Ezen túl a Mechwart-ligetnél érintettem a záróvonalat.

Egyik melegebb reggel visszatérek erre még.

Perillustris 2012.05.14. 09:49:14

@D4D - TCommenten oldották jogtalan bannomat -: Én ugyanúgy nem kaptam meg az elsőbbséget az egyik zebránál, amin átmegyek utam során. A másik kettőnél pont nem jött senki ma.

Perillustris 2012.05.14. 16:27:08

@D4D - TCommenten oldották jogtalan bannomat -: robogo.blog.hu/2012/05/12/csatt_23/fullcommentlist/1#c16632717

Hoppá, és ez az álnok kommentelő még nem is bringás. Már a posztban leírtak is abszurdak: autóval, piroson? Ne már! Azt a bringások szokták...

dögönbőgő 2012.05.16. 06:51:00

Alkoholos befolyásoltság kimutatása esetén járműt végleg elkobozni, jogosítványt 5évre bevonni. Viszonlátás...

Perillustris 2012.05.17. 14:30:05

@D4D - TCommenten oldották jogtalan bannomat -: A szubjektív mérésedig halkan kérdem, hogy a következő képeken látható szabálytalanságok egyáltalán feltűnnek-e neked vezetés közben?

Mert abban biztos vagyok, hogy azok döntő többsége, akik a kerékpárosokat kiáltják ki a közlekedés sátánfajzatának, észre sem veszik már pl. ezeket, mert különben egyfolytában anyázhatnának...

kepfeltoltes.hu/120517/10787585436_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

kepfeltoltes.hu/120517/11710253875_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Xezs 2012.05.17. 18:40:12

@Perillustris: Nekem bizony feltűnik és a kurva anyját az ilyennek.

GG81 2012.05.17. 18:41:12

@Perillustris: erre mit lehet mondani!? darwin akcióban. szerencse, hogy más közlekedésben résztvevőt nem vittek magukkal.

gyakoribb közúti ellenőrzést! engem például nem zavar a jelenlegi gyakorlat sem, hogy bármikor megállíthatnak, szúrópróbaszerűen... akár autóállapotot nézzenek, akár vezetői képességet, dokumentumokat. hajrá, több ellenőrzést!

D4D 2012.05.17. 19:09:07

@Perillustris: Én ezek miatt egyfolytában anyázok.

Még jobban anyázok azok miatt, akik az egyirányú utca jobb oldaláról kanyarodnak balra.

Még jobban anyázok azok miatt, akik mikor gyalogost engednék át, megelőznek.

De ma reggel nagyon anyáztam annak a gyalogosnak, aki körülnézés nélkül jött át a zebrán. Megálltam. Ezt ő egy ''na azért!'' jellegű fejbiccentéssel nyugtázta, majd a zebra vége előtt balra fordult a társával, és az úttesten, az én sávomban elkezdtek sétálni egymás mellett. Gondolom a járdán a 4 méteres kerülő már sok lett volna.

Perillustris 2012.05.17. 20:47:38

@D4D - TCommenten oldották jogtalan bannomat -: Ebbe már megint bele tudunk bonyolódni. Először is, mivel te is gyalogolsz át zebrán, nyilván tudod, hogy a gyalogos periférikus látása sokkal nagyobb, mint egy autósnak. Tehát nem igazán jelenthető ki teljes bizonyossággal, hogy nem nézett körül.

D4D 2012.05.17. 22:48:27

@Perillustris: Tudom, hogy nem nézett körül.

Ez egyébként egy elég veszélyes helyen levő zebra. Az út egyik oldalán vannak házak, a másik oldalon, ahova a zebra vezet, mindössze egy buszmegálló. Reggel mindenki az üres oldalon száll buszra, ezért ennél a zebránál akkor is nagyon óvatos vagyok, ha egyébként épp elgurult a gyógyszerem, és nem a megengedett maximális sebességet választom.
Itt reggelente mindig lelassítok 30-40-re, főleg ha bent áll a busz, mivel olyankor még meggondolatlanabbak és tényleg ész nélkül futnak át.

Sajnos sok köcsög csak azt látja át a szituációból, hogy bent a busz, a megálló utáni erős dombon a busz nehogy feltartsa, ezért mindenáron le akarják hagyni a buszt.
Az elmúlt fél évben kétszer kellett a gyalogost ledudálnom, mert mögülem valaki előzött, mint az állat.

A poszt eredeti témájához visszatérve: Mint említettem, a megálló után egy erős emelkedő van. Méretét érzékelteti, hogy az autó álló helyzetből is 80-100-ra képes gyorsulni rajta. Az emelkedő tetején a kocsma.
Eddig 3 kerékpáros bukás volt a lejtőn, illetve az alján, mindegyik kocsmalátogatás után.
Egyiküket kis híján elcsapta a busz. Egy percen múlt.
És itt belép, hogy mi van akkor, ha a buszvezető látja, hogy elütné (gondold el: Repül feléd egy kerékpáros), és félrerántja a kormányt, az út melletti 5 méterrel lejjebb levő legelőre?

A magyar jog szerint, mivel nem ütköztek össze, és rendszám hiányában (ha el bír menni) nehéz a kerékpárost azonosítani, a buszvezető a hibás a buszon levő sérülésekért. Az ő szemszögéből nézve ő a börtönt, utasai a kórházat, esetleg a temetőt ússzák meg, ha a sávban marad, és elüti.

D4D 2012.05.17. 22:50:26

@D4D - TCommenten oldották jogtalan bannomat -:

www.mindenkigyalogos.hu/

Itt is bejelöltem a helyet, meg még másik nyolcat eddig.

Az egyik helyen, amit sokan jelöltek be, a múlt héten felfestették a zebrát.

Perillustris 2012.05.21. 18:42:47

@GG81: Szép bicikli. A lány kissé homályba vész, de jó eséllyel csinos. Mit kell nézni amúgy szerinted? Rendőr a srác?

Xezs 2012.05.21. 19:24:16

@GG81: Hatalmas "kultúra" felirat a vázon. Telitalálat.

kovboj1 2012.05.21. 21:08:37

@Perillustris: bocs de mi az a gépi erővel hajtott járművezető?

D4D 2012.05.21. 21:10:42

@GG81: @Perillustris: @Xezs:

Ránézésre mondom, hogy a kép egy német sörkertben, ún. Biergartenben készült.

Ott ez legális. Az autósnak is.

Az ottani kultúra része, hogy ezzel nem élnek vissza.

Perillustris 2012.05.21. 21:16:39

@kovboj1: Ne tőlem kérdezd, nem én írtam. Persze érteni véltem.

Perillustris 2012.05.21. 21:18:01

@D4D - TCommenten oldották jogtalan bannomat -: Nem én csináltam kapásból köztörvényes bűnözőt a srácból. :)

Perillustris 2012.05.21. 21:19:21

@kovboj1: No meg képzeljük el azt a lehetetlen helyzetet, hogy a srác a haverja bringájára vigyázott, miközben az elment pisilni.

Ilyen természetesen nem létezik.

kovboj1 2012.05.21. 21:25:23

@Perillustris: ez női bicikli. mondjuk a női vázról könnyebb leszállni piásan.

kovboj1 2012.05.23. 12:19:36

@Perillustris: hát akkor nem valami fotogén
süti beállítások módosítása