Friss topikok

Címkék

afrika (4) alkohol (11) andrássy (3) armstrong (4) ausztrália (6) autómentes (24) autós biciklis ellentét (3) baleset (35) bam (4) bérbicikli (30) bicikli (18) biciklibulvár (6) bicikliparkoló (8) biciklis futár (9) bicikliút (134) bírság (10) biztonság (54) biztosítás (5) bkk (8) bkv (9) bringázz a munkába (4) bubi (14) buda (3) budapest (79) buszsáv (3) cannondale (4) critical mass (50) dánia (3) demonstráció (5) design (31) divat (8) downhill (8) dr kerékagy (5) egyesült államok (4) emelés (3) empamo (6) energia (3) energia bringa (5) építkezés (4) extrém kerékpár (3) e bike (5) felmérés (6) film (6) fotó (4) futár (3) gkm (4) google (4) gyerek (3) hátizsák (3) herebántalom (5) hibrid (4) híd (10) infrastruktúra (6) járda (3) kampány (4) képzőművészet (7) kerékagy (3) kerékpár (15) kerékpárbarát (3) kerékpárosklub (5) kerékpársztráda (6) kerékpártároló (3) kerékpárút (3) kína (3) kiskörút (7) kocsma (6) koppenhága (4) közbicikli (3) közbringa (3) közlekedés (4) kresz (17) kvvm (3) lakat (5) lámpa (4) levegő (7) london (15) lopás (16) magyar kerékpárosklub (3) margit híd (25) maszk (3) máv (7) mkk (3) mtb (3) nagy-britannia (3) new york (9) nyereg (7) obama (4) önkormányzat (21) orfk (4) párizs (7) parkolás (4) parlament (4) rakpart (3) regisztráció (3) rendőr (35) schwinn csepel (3) sisak (14) statisztika (3) szeged (3) szerviz (3) szex (5) sztrájk (8) tábla (4) tél (10) térkép (5) tolvaj (5) túrázás (8) urbánus (39) városi biciklizés (44) verseny (3) videó (12) világítás (6) víz (4) vonat (4) zene (5) Címkefelhő

Biciklis és autós ugrott egymásnak egy dél-budai kereszteződésben

2014.04.25. 16:02 - kirk kapitány

Nyitott ajtóval hagyta a kereszteződés közepén autóját, hogy a beszóló kerékpáros után rohanjon, egy sofőr a XI. kerületben, a Fehérvári út és az Etele út kereszteződésében.

Az E-tanu blog szerint a személygépkocsi az Etele útról kanyarodott balra a Fehérvári útra, sietve, mert nem adta meg a szemből érkező busznak az elsőbbséget. A nagy sietség miatt rá kellett hajtania a zebrára, ahol épp zöldet kaptak a gyalogosok, a beelőzött busz azonban csak így tudott továbbmenni.

A biciklis a zebra elfoglalását jelezte néhány keresetlen szóval az autóvezetőnek.(Elvileg biciklivel sem nagyon lehet gyalogátkelőn kerékpározni a Kresz szerint, a felvételen azonban az látszik, hogy a két biciklis az úttesten ment tovább, így feltételezhető, hogy csak az autós miatt kényszerültek a zebrára.)

A verbális ütközet végén a sofőr nem bírta a feszültséget, és a kerékpáros után vetett magát, hogy fizikailag is elégtételt vegyen a beszólásért. Hátulról rántotta le a biciklist. A verekedés végül elmaradt, mert a lámpák újra váltottak, a feleknek el kellett hagynai a csatamezőt.

Az esetet a villamos fedélzeti kamerája rögzítette.

Címkék: autós biciklis ellentét

742 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kerekagy.blog.hu/api/trackback/id/tr586085668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

k robert 2014.04.27. 15:28:13

@st37: nyilván a biciklis trágár szavakkal illethette az autóst így akkor a biciklis lehetne garázda:-))

szgy 2014.04.27. 16:04:47

@promontor:

"Itt ebben a konkrét esetben az autós nem tudta megválasztani, hogy melyik sávot használja, a belsőbe kellett érkeznie, pont oda, ahol a gyalogos is volt."

nem látszik hogy egyáltalán választania kellett volna vagy hogy akart volna választani (egyenes mozgás), nem kapkodta a kormányt.

"A bringások egyébként kb. ugyanakkor értek oda, mint a gyalogosok, tehát szemben a Te állításoddal, ők is "gyalogos tempóban" haladtak, mondjuk ez az elsőbbség szempontjából mindegy."

azért kár bringával menni :-) feltehetően azért értek oda egy időben mert előtte még összeakadtak a kocsival. az elején látszik hogy fél lábbal a pedálon ülnek a bringán.

"Az autós nem a bringással szemben volt szabálytalan, hanem a busszal szemben, aminek nem adta meg az elsőbbségét. Ezt mondtam az elején is, figyelmesen kell olvasni."

ennek különösebben semmi köze ahhoz hogy utána mi történt a zebrán. a busz és az elsőbbsége csak amolyan belemagyarázás. ahogy az egyik korábban hozzászóló mondta: "nem kerültek elsőbbségi viszonyba".

Már többször írtam, nézd meg a felvételt: 6 másodperc(!) különbség van közöttük! Mire kellett volna várnia az autósnak? Városon megölik ha ennyi ideig vár a lámpánál. (Velem is előfordult már hogy a mögöttem álló a piros lámpán át körbeelőzött és ment.)

(Ez a kocsi (új skoda octavia) kb. 1.3 tonna, 85-180 lóerő és 7.5-12.5 mp alatt gyorsul 100-ra. Ez a BKV busz üresen 17 tonna, 275 lóerő. (kb. 13-ad súlyra jut minimum harmada lóerő.) Nyomaték kicsit több a kocsinál. vagyis röhögve otthagyja még az alapváltozat is. )

"Ha szerinted az autósunkra "lehet mondani", hogy defenzíven vezetett"

oké, azt nem. mindenesetre megelőzött egy balesetet. nem az autós lenne a hibás ha az lett volna a vége hogy elgázolt 2 szabálytalan biciklist. ( kecelinfo.hu/tudta-hogy-a-kerekparozot-nem-vedi-a-zebra/ )

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2014.04.27. 16:16:55

@Rotten Tróger: a biciklisről nem lehet eldönteni, mert hiányzik az a rész Ezért sem értem mit megy itt a zebrás problémázás
645! :)

Rotten Tróger · https://www.youtube.com/channel/UCAh8LFC-YH3LrKq_jmhuL2A 2014.04.27. 17:01:48

@erőspista: 0:00 -nál látszanak, hogy ott figyelnek a járdán, a zebra előtt. Nem hiányzik az. :)

wahed ithnen 2014.04.27. 18:30:00

Ilyenek a motorosok. ld. a video második jelenetét.

indavideo.hu/video/A_legjobb_kudarcok_aprilisbol

Szívassuk a motorosokat az utcán minden alkalommal, hogy ne legyen kedvük tönkretenni az életünket.

Ala-ud-din (Servicio de Inteligencia) 2014.04.27. 19:00:52

@zoli_: Na akkor még egyszer. Anélkül, hogy véden iakarnám a bringásokat: ha tud itt bárki is olyan közlekedési szituációt, amire a KRESZ azt írja elő, hogy a gépkocsivezetőnek ki kell szállni a kocsijából és pofánbaszni a biciklist/gyalogost/másik autóst/gőrdeszkást (nem kívánt rész törlendő), akkor, de csakis akkor a sofőrnek igaza volt. Ha nincs ilyen eset, akkor nem is lehet vita tárgya, hogy mindenképpen hibázott. Mint ahogyan a bicajos srác is. Ez sem kérdés. Ezért írtam az első kommentemben, hogy mindkettő hibás volt. Azon pedig nem érdemes rugózni, hogy a kettő közül melyik először, melyik másodszor, és melyik mekkorával nagyobbat vagy kisebbet, mint a másik.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2014.04.27. 19:15:33

A busz esetében szerintem nem azt kell nézni, hogy mikor indult el az autó, hanem azt, hogy mikor hagyta el a kereszteződést. Az meg tök lényegtelen, hogy általában "megölik-e", mert a konkrét esetben senki sem volt mögötte a sávban, aki "megölje".

A buszos afférnak egyrészt annyi köze van az esethez, hogy a vezetési stílus és a későbbi agresszív magatartás teljesen konzisztens. Az ilyeneknek nem lenne szabad vezetni.

Másrészt meg annyi, hogy ha megadja a busz elsőbbségét, akkor nem találkozik össze a bicajosokkal és nincs eset.

Egyébként ha elüti a bicajosokat, akkor szerintem részben ő IS hibás, mert nem tett meg mindent a baleset elkerüléséért: semmilyen láthatósági probléma nem akadályozta az észlelésüket, ebben az esetben kutyakötelessége megállni.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.04.27. 19:16:12

@Ala-ud-din (Servicio de Inteligencia): "... ha tud itt bárki..." - ennek semmi köze a KRESZ-hez, viszont ismertem olyan "embert", aki egy birkát is képes volt megvadítani a pofátlanságával.

cso zsi 2014.04.27. 21:13:43

@szgy: "(Ez a kocsi (új skoda octavia) "
Ez biztos?
Én Fabiának nézem (rövid orr, kicsi ablak a hátsó ajtó után), főként, hogy mögötte a sárga taxi az valóban (bár régebbi) Octavia.

szgy 2014.04.27. 21:56:40

@promontor:

a taxis +3 kocsi mögötte az nem senki.

"szerintem részben ő IS hibás,"

hát persze, ha másért nem akkor azért mert kocsiba ült. vagy azért mert nem volt rajta sapka. a hivatkozott cikkben egyértelműen ott van hogy mi a helyzet, de nyugodtan erőltesd csak hogy valamiért biztos hibás legyen.

de legalább az elsőbbségadás fogalmával legyél már tisztában ha ennyire erőlteted. a valóság nem egy visszatekerhető videó, amit visszatekerek és mégsem megyek át a busz előtt ha látom hogy utána a biciklisek miatt van zűr a zebrán. az idő előre halad.

"Másrészt meg annyi, hogy ha megadja a busz elsőbbségét, akkor nem találkozik össze a bicajosokkal és nincs eset."

ha a busz telibe kapja a kocsit akkor sincs eset.
ha a biciklisek nem szabálytalankodnak akkor teljesen mindegy hogy a busszal vagy bármi mással történtekbe ki hogy köt bele, nincs eset. ne csináljunk már úgy mintha a busz előtt áthaladás következménye lett volna ami utána történt.

"semmilyen láthatósági probléma nem akadályozta az észlelésüket, ebben az esetben kutyakötelessége megállni."

lesz már itt fából vaskarika.
te nagyon-nagyon el vagy tévedve. hogy vizsgáztál le kreszből? megismételném az "elsőbbség" szót.
a bringásnak ha teker NINCS ELSŐBBSÉGE a zebrán. és mivel semmi láthatósági probléma nem akadályozta az autó észlelését kutya kötelessége lett volna elengedni az autót.

részemről ennyi, nem csinálok hülyét magamból hogy ilyeneket magyarázzak.

szgy 2014.04.27. 21:57:26

@cso zsi: "Ez biztos? Én Fabiának nézem"

lehet, én nem tudtam megállapítani.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2014.04.27. 22:43:15

@szgy: A taxi és a többi autó a másik sávból indult.

Az "ő IS hibás" rész arra az általad felvetett képzelt esetre vonatkozott, ha elütötte volna a bicajosokat. Te komolyan azt gondolod, hogy ha egy autós elgázol valakit (bicajost, gyalogost) akkor nem vizsgálják, hogy ő mennyiben lehetett felelős az esetért? Ez akkor is így van, ha egyébként a másik fél egyértelműen szabálytalanul került elé.

Nem lenne semmi baj ezzel a vitával, csak konstruktívabb lenne, ha arra reagálnál, amit írok, nem arra, amit belemagyarázol.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.04.27. 23:27:49

@szgy: "Nem tudom mit ismertem el, valami félreérthető lehetett, ugyanis arra gondoltam hogy ITT EBBEN A KONKRÉT ESETBEN 1 db gyalogost 1 db autós 2 sávos üres úton teljesen normálisan ki tud kerülni,"

de azert azt ugye tudjuk hogy ez ellentetes a SZENT KRESZ szabalykonyvvel?
csak ugy megemlitettem mert nagyon sokan toljak a de legyen am szabalyos a kerekparos kulonben kuss neki balfasz dumat

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.04.27. 23:31:57

@Kowalski76: "Nem a bajkeveresen kene agyalni"

amikor a ZEBRAn levo elsobbsegemet szeretnem kihasznalni akkor atkelni nem nagyon tudok mert puhatestu vagyok!
amikor tolom a bicot magam elott, hogy csak egy szottyadt 30e -t kockaztatok, ugy mar megadjak az elsobbseget

es ez a bajkeveres... erdekes fogalmaid vannak, maskor a macisajt mogul is amikor jon ki a tirpak pozitiv retek, akkor majd ott is a Kamazt vezetve majd tutti becsicskulok mi?

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2014.04.27. 23:32:20

Mégis mit kellet volna csinálniuk dear Rotten?
Letolni a bringát az úttestre és ott felszállni? Könyörgöm legyünk már életszerűek..
A kereszteződést ismerem autósként, gyalogosként, biciklisként Balra kanyarodni QVA SZAR, de kérdés hogyan döntesz:
1. Betartod a szabályokat és nem biztos, hogy átjutsz
2. Szarsz a szabályokra, mint itt a Skodás, de nem gecizel utána a semmire
3. Kihagyod az egészet egy másik útvonallal

Az autós összehozta a 2. mutáns verzióját, mert szeret gecizni

szgy 2014.04.27. 23:38:15

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: "ez ellentetes a SZENT KRESZ szabalykonyvvel?"

egy egyszerű sávváltással megoldható.
vagy kihagytam valamit?

Rotten Tróger · https://www.youtube.com/channel/UCAh8LFC-YH3LrKq_jmhuL2A 2014.04.28. 01:48:38

@szgy: "Mégis mit kellet volna csinálniuk dear Rotten?"

1. Leszáll, áttolja.
2. Nemszál le, de akkor nem ugat.

teccikérteni? :) Akinek szaros a gatyája, ne firtassa a másikét.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.04.28. 09:02:10

@szgy: ha megyek egy 2*2 savos uton pl. a Budaorsi uton
en befele megyek a varosba a kulso savon, latom hogy a masik oldalon eppen lelep egy puhatestu, azaz koztunk van meg 2.9 forgalmi sav plusz a kozbulso savelvalaszto, ekkor a KRESZ ertelmeben meg kell allni, elsobbseget kell adni

ez a KRESZ, jo lenne ismerni :)))

ex-dr. vuk 2014.04.28. 09:32:09

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe:

Tudtommal a kresz nem szabalyozza, hogy pontosan hogyan kell elsobbseget adni a gyalogosnak (mikor kell megallni es mikor nem), ahogyan nem szabalyozza ezt egyeb keresztezodesben sem.
Kihagytam valamit? Idezz legyszi valami relevansat a kreszbol, ha szerinted van ilyen.

flea 2014.04.28. 09:32:55

Kezdem már igencsak unni ezt a témát, de ennyi energiám még van rá:

"Elsőbbség: továbbhaladási jog a közlekedés más résztvevőjével szemben. Azt a járművet, amelynek elsőbbsége van, az elsőbbségadásra kötelezett nem kényszerítheti haladási irányának vagy sebességének hirtelen megváltoztatására. Azt a gyalogost, akinek elsőbbsége van, az elsőbbségre kötelezett nem akadályozhatja és nem zavarhatja áthaladásában."

Namost aki ezek után fenntartja azt az állítását, hogy az autós nem adott elsőbbséget a busznak, az vagy nem nézte elég figyelmesen a videót, vagy gond van az értelmi képességeivel.

Nekem úgy tűnik, hogy az 1 szem gyalogost sem zavarta. (Ugye azon már 50x túl vagyunk, hogy a bringás csak akkor válna gyalogossá, ha leszállna.)

flea 2014.04.28. 09:34:57

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: @ex-dr. vuk: és épp az imént idéztem be, hogy pontosan hogyan kell elsőbbséget adni a gyalogosnak. :)

Az autósiskolák azt tanítják, sőt nem egy vizsgabiztos is azt vallja, hogy ha a túloldalon jön a gyalogos, akkor is meg kell állni. A kreszben előírt valóság meg fentebb olvasható. (Tegye fel a kezét, akinek a figyelmét elvonja az út túloldalának a távolabbi sávjában áthaladó autó. Naugye.)

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.04.28. 10:19:18

@ex-dr. vuk: nezd...

rakereshetsz hogy autos temaban elohoztam valamit amit az oktatom mondott amikor tanultam vezetni, ha erdekel elonyalazom, az anno a kis ives kanyarodassal volt hogy szabad-e savot valtani :)

ezt is az oktato mondta, pont azt amit leirtam, es pont ugy ahogy leirtam

ez van jelenleg a KRESZben, es minden uj autost a vizsgan ezzel szopatnak
volt sok olyan eset, amikor gyalogkent el akartam volna elengedni a vizsgaautot azt ami a masik oldalon jott, es lattam hogy fekez mint a kisangyal, nana hogy atkeltem igy elotte, elvegre most a jogsijarol volt szo!!!
csodalom hogy a sok huha a bicos nem ismeri a KRESZt autos csimota ezt a dolgot nem ismerte :)

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.04.28. 10:27:43

@flea: szerintem a vizsgabiztos altal elvart dolgokat lehet nyugodtan a KRESZ reszenek tekinteni

fokent azert is gondolom, mert en ilyet erzekeltem sokszor, hogy csak rakanyarodtam a zebrara, tehat csak a szandekot jeleztem, de nem leptem le es a masik oldalon megallt egy auto
ja igen ez Ausztriaban volt :))) ott erdekes nem csak a vizsgaig ismerik a KRESZt...

otapi 2014.04.28. 10:39:38

@flea: "Nekem úgy tűnik, hogy az 1 szem gyalogost sem zavarta."
A zebrát nagy sebességgel közelítette meg az autós, és hirtelen is kellett megállnia, már rajta a zebrán. A gyalogos már csak ezután tűnt fel a videón bal oldalt. Ez zavarás.
Mint ahogy minden esetben zavarás (és szabálytalan) ha egy autó nagy sebességgel közelít meg egy zebrát, amikor a közelében gyalogos is van.

flea 2014.04.28. 10:40:39

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: ott ezt írja elő a kresz, nálunk nem.

A vizsgabiztos által elvárt dolgokat meg nem lehet a kresz részének tekinteni, nem a kőkorszakban vagyunk, vagy a grundon. Van egy jogszabály, az a norma, nem a Kovács Béla vizsgabiztos ma reggeli hangulatának megfelelő közlekedés. (Normális vizsgabiztos persze a kresznek próbál megfelelni, de nem csak normálisak vannak ugye.)

flea 2014.04.28. 10:42:00

@otapi: én sem nagy sebességet, sem hirtelen fékezést nem látok, és a gyalogos feltűnéséből az is nyilvánvaló, hogy nem miatta állt meg.

ex-dr. vuk 2014.04.28. 12:15:39

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe:

"ez van jelenleg a KRESZben"

Na engem pont ez erdekelne. Hol van benne, hogy ha toled 15 meterre lelep a gyalog a tuloldalon, akkor neked azonnal meg kell allni es fel percig varni, amig atcsattog? Felre ne ertsd, en abszolute a gyalogosok feltetlen elsobbsegenek partjan vagyok, de nem tudok rola, hogy ilyet kellene csinalni (legalabbis a kresz nem mondja ki).

Az, hogy az oktato mit mond es mit nem, arra meg annyit mondanek, hogy amikor a gyalognak meg kellett torpannia hogy ne ussek el azt mondta h minden szabalyos volt mert "csak akkor van elsobbsege ha lelepett", szerencsetlen gyalog meg meghal ha nem all meg. Persze amit mondott konkretan baromsag, a gyalogost megallasra kenyszeritette, ami mar eleve ellentetes azzal, hogy a kresz szerint "az elsobbseggel rendelkezo gyalogost zavarni nem szabad" .. tehat meg lassitasra sem kenyszerithetem. Akar rajta all mar a zebran akar meg a jardan zuz a zebra fele. Ha miattam lassitani kellene, akkor mar el kell engedni (es nyilvan nem mehetek el tul kozel sem elotte sem utana).

Azt viszont keszseggel elhiszem, hogy a tanulokat ezzel szopatjak... barmivel szopatjak amig nem tejelt, gondolom.

otapi 2014.04.28. 12:39:42

@flea: Akkor nem ugyanazt a videót nézzük. A gyalogos azért tűnhetett fel a képen, mert végül mégis megállt, de amíg ez nem történt meg, addig a gyalogos sem vehette biztosra hogy tényleg meg fog állni.
Idézem a Kresz-ből:
"A jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos átkelőhely előtt meg is tudjon állni."

A _fenti_ videón az autós nem a zebra előtt, hanem már csak a zebrán tudott megállni.

ex-dr. vuk 2014.04.28. 12:42:36

@flea: en ezt arra irtam, hogy egy 2x3 savos uton ha a tuloldalon lelep a gyalog akkor nekem 15 meterrel arrebb meg kell allnom - mert ez nem igaz.

flea 2014.04.28. 12:53:20

@otapi: szóval te azt állítod, hogy a gyalogos a 0:08 (autó megállása) és 0:09 (gyalogos feltűnése) közötti időben:

- meggyőződött az autó megállásáról (0,3 - 0,6 másodperc)
- ezt követően áthaladt előtte (kb. 2 m) és megtette azt a távolságot, ami közte és az autó pozíciója között van a felbukkanáskor (kb. 5 m)

Nemtom te melyik videót nézed, az enyémen nem Usain Bolt a gyalogos. (De azon a borításon lehet, ő sem tud 10 m/s-ot...)

Az autó megállásának egyetlen oka, hogy a biciklis gyerekek (akiknek viszont nem járt az elsőbbség) még ott voltak.

flea 2014.04.28. 12:55:09

@ex-dr. vuk: szerintem sem. A hivatkozott kommentem még azért született, mert többen ismételgették azt a hülyeséget, hogy az autós a busznak nem adott elsőbbséget. A tiédet akkor még nem is láttam. :)

otapi 2014.04.28. 13:43:24

@flea: Az autó és sín (ahol felbukkan a gyalogos) között 5 méter van? Mi van?

Egy forgalmi sáv 3,5 méter széles szokott lenni...

flea 2014.04.28. 15:36:58

@otapi: az autó sem a sáv szélén van, meg a gyalogos sem a sín szélén, de legyen neked 2 méter. Akkor még mindig ott tartunk, hogy a gyalogos 20 km/h felett jár. Magassarkúban.

Narancskommunista (törölt) 2014.04.28. 15:39:01

@szgy: @nickM: @zoli_: @EBL:
Most újra megnéztem, és annyiban igazat kell adjak nektek, hogy nem derül ki egyértelműen a helyzet, sőt nagyobb a valószínűsége annak, hogy nem volt szabálytalan az autós a busszal szemben, ugyanis 0:00-nál még nem látszik, hogy a lámpánál állna a busz, 0:03-nál mikor zöldet kapnak, akkor meg már nem látszik az a pont, ahonnan a busz indulhatott, amennyiben már odaért a kereszteződéshez. Tehát vagy tényleg csak akkor érkezett a kereszteződéshez a busz, mikor az autó már befordult, ez esetben nem szabálytalan az autós, vagy 0:03-kor már a kereszteződésben volt, és az autós balra kanyarodva bevágott elé, és ezért nem jutott a busz odáig, hogy benne legyen a felvételen 0:09 előtt, ez esetben szabálytalan volt az autós.

Viszont arra nincsen semmi mentség, hogy kiszállt verekedni, még az sem, ha az idióta kerékpáros esetleg megkopogtatta az autóját, ami egyébként szintén nem látszik, így csak feltételezés. Akit így fel tud baszni az ideg, hogy kereszteződésben hagyva kiszáll az autóból verekedni, az nem alkalmas az autóvezetésre, mert ugye egy rakás olyan eset lehet, amitől egy gyengébb idegzetű ember elveszítheti a fejét, ezért a gyengébb idegzetű jobb ha nem is vezet.

Narancskommunista (törölt) 2014.04.28. 15:42:36

@szgy:
Ez nem valószínű, a videón úgy tűnik, hogy a srác ment oda kötekedni (mert egy öntudatos köcsög, aki mint kiderült, összefutott a fajtájával), ha le akart volna lépni, akkor egyből lelép.

flea 2014.04.28. 16:05:15

@Narancskommunista: "Akit így fel tud baszni az ideg, hogy kereszteződésben hagyva kiszáll az autóból verekedni, az nem alkalmas az autóvezetésre"

Már csak a trükkös táska-, sőt autólopások miatt sem.
Ha a villamos csilingelésére visszanézve azt látja, hogy valaki épp elhajt az autójával, lett volna megrökönyödés...

Narancskommunista (törölt) 2014.04.28. 16:08:15

@promontor:
Ez így van, egy ismerősöm ismerőse egyszer halálra gázolt egy öregasszonyt, aki egy külterületi buszmegállóból lépett le hirtelen elé éjszaka. Nem csak annyit vizsgáltak, hogy a néni szabálytalan volt, hanem azt is, hogy ő elkerülhette volna vagy nem a gázolást. Nála azt hozták ki, hogy nem, mert olyan hirtelen lépett le elé, hogy nem kerülhette ki.

ex-dr. vuk 2014.04.28. 16:34:56

@Narancskommunista: igen ez olyankor szanalmas, amikor jonnek a trollok, hogy "na de ha elem kerul egy biciklista a zebran akkor keresztulmegyek rajta fekezes nelkul!" .. naja aztan irany a borton, mert ha kiderul a szandekossag (fekezhetett volna, de feknyom se volt), akkor nemigen fog szamitani, hogy a bringas adott-e elsobbseget.

ex-dr. vuk 2014.04.28. 16:43:50

@Narancskommunista: "egy külterületi buszmegállóból lépett le hirtelen elé éjszaka"

Mondjuk erre meg annyit mondanek, hogy ha egy allo busz mellett megyek el, akkor default lassitok es messzebb kerulom... Pontosan azert, mert lephetnek le mogule. Egy rutinos sofornek ezt tudnia kell, szerintem.

Narancskommunista (törölt) 2014.04.28. 18:15:38

@ex-dr. vuk:
Nem voltam ott, csak hallottam az esetet, úgy tudom nem volt ott semmilyen álló busz, ellenben a fedett megálló nagyon közel van az úttesthez, és onnan lépett ki lendületesen a néni. Legalábbis azt hiszem, valami ilyesmi volt, ami biztos, hogy vizsgálták, mindent megtett-e, de tiszta volt az ügy, nem tudta volna elkerülni a balesetet, ezért nem büntették meg.

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2014.04.28. 22:51:01

@Rotten Tróger: 3. legvalószínűbb mert meg is csinálta: Nem száll le, zebra mellet jogosan övé a pálya és az elsőbbség így vau-vau-vauavaau :)

Rotten Tróger · https://www.youtube.com/channel/UCAh8LFC-YH3LrKq_jmhuL2A 2014.04.29. 01:08:34

@erőspista: AZ feltűnt, hogy induláskor a zebra JOBB oldalán állnak? Az út mintha BAL oldalon lenne. Ergo keresztbe kolbászoltak a zebrán. Az meg nettó hülyeség, hogy a zebra mellett övék a pálya. Röviden: nem volt ott keresnivalójuk. Az autós tapirsága meg momentán nem érdekel. Lehet, ezek voltak az ikszedik suttyók.

flea 2014.04.29. 07:19:23

@erőspista: és akkor negyvennyolcadszor is: a kerékpárátvezetés a kereszteződés túlsó oldalán van, a biciklisek a zebrán mentek át.

Narancskommunista (törölt) 2014.04.29. 15:30:41

@Rotten Tróger:
"Az autós tapirsága meg momentán nem érdekel. Lehet, ezek voltak az ikszedik suttyók. "

Tehát ha ikszedik suttyóval fut össze, akkor teljesen normális, hogy olyan ideges, hogy kiszáll a kereszteződésben a kocsiból verekedni? Na, az ilyen adja vissza a jogosítványát, mert alkalmatlan a vezetésre.

Rotten Tróger · https://www.youtube.com/channel/UCAh8LFC-YH3LrKq_jmhuL2A 2014.04.29. 16:47:00

@Narancskommunista: Nézd, ha valaki az anyámat szidja, ráadásul még igaza sincs, én sem biztos, hogy nyugodt maradok. Bár tény, hogy ennyire azért nemigen ragadtatnám el magam egy verbális csatában. :)

Rotten Tróger · https://www.youtube.com/channel/UCAh8LFC-YH3LrKq_jmhuL2A 2014.04.29. 16:47:35

@flea: Basszus, nem is gondoltam, hogy powerstefan ennyire eltévedt...:D

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2014.04.29. 18:17:16

@Rotten Tróger: @flea: egyre jobb.. Tehát a biciklis menjen 3 úttestnyit az 1 helyet körbe ? És a zebra mellet az útesten miért ne közlekedhetne ? 2 hete voltam a rendőrségen, mert faszán rálöktek egy oszlopra, kórházban ébredtem a rendőr mondta, hogy ja az úttest a biciklisé, sőt az egész sáv, és ezért kellene középen menniük, hogy ne legyen az mint velem
Szerintem rójátok még fel neki, hogy biztos elgázolt közben még 6 gyalogost, mer az se látszik, de a bicilkisek ilyenek és, ha igazán korrektek vagytok a nem látszó rész alapján tegyetek MOST feljelentést, megérdemli ! :)

Rotten Tróger · https://www.youtube.com/channel/UCAh8LFC-YH3LrKq_jmhuL2A 2014.04.29. 18:22:36

@erőspista: Oké, akkor a bringás bárhol kolbászolhat, ahol neki tetszik, mobilozhat, pirosozhat zebrázhat.
youtu.be/F6Gl8sDWves

flea 2014.04.29. 18:33:11

@erőspista: yourlogicalfallacyis.com/strawman

Egyébként ha nem csak az lenne a célod, hogy hamis színben tüntesd fel a véleményemet, lenne több ötletem is, hogy mit csináljon a biciklis másképp. (És mielőtt fokozódik a habzás a szád körül, gyorsan szólok, az autósnak is lenne pár tanácsom.)

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2014.04.29. 18:47:39

@flea: remélem észleltétek h egyszerre válaszoltam 2re, szóval ez ne legyen mán félremagyarázva :)
Te kb azt írod hogy menjen 3extra csíkot, mikor joga van úttesten egyenesen is
tróger meg újabb ötletekkel jön, igaza van, legyen még benne a feljelentésben h mobilozott, kirabolt 2 trafikot stb :)

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2014.04.29. 19:08:39

általában elmondható, hogy Magyarban szívás a biciklis élete, alig van külön út, az is csak felvestve legtöbbször, ha az utesten megy, ahol lehetne ott meg csak akadályozó tényező
Az a parkolós gárda jó példa, kívánvsi vok hol basszogatják ekkora hévvel a bicliseket

Ramil Safarov 2014.04.29. 19:13:53

Geci autosok, kurvaanyat mindegyiknek.

flea 2014.04.29. 19:15:25

@erőspista: sehol nem mondtam, hogy menjen körbe, ezt te találtad ki.

Én annyit mondtam, hogy a biciklis átvezetés a túloldalon van, válaszul arra, hogy azt állítottad (tévesen), hogy a zebra mellett ment, ahol elsőbbsége van.

Ha arra gondoltál, hogy az úttesten, ugyanott, ahol a busz, akkor ezzel 2 probléma van:
- Az úttest itt nincs közvetlenül a zebra mellett. Akkora hely van, hogy a hőzöngő sofőr autója majdnem elfér csaknem hosszában. 3 méter biztos, talán 4 is.
- Jelenleg (és a videó készítésekor) azon az úttesten csak a BKK közlekedhet.

A járdán vezetett bicikliutat, ami van a túloldalon, alapesetben rühellem, de ebben a konkrét esetben én ott mennék, mert nincs keresztező forgalom (a busz nem kanyarodik). Természetesen nemcsak a kereszteződésben, hanem végig, semmi körbejárás.
Ha nem lenne a lezárás, akkor pedig az úttesten mennék (a sáv közepén, ahogy neked javasolták). Persze ehhez benn kell maradni a busz mögött a lámpánál...

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2014.04.29. 19:24:55

@flea: azt mondod azon az úttesten, ahol a busz is közlekedik nem mehet kerékpáros ? Lehet, de miért nem ? Amúgy ez a beállok mögé sztem érdekes lenne, csak kíváncsi vok a mögötte levő mennyire tolerálja .. Amúgy akkor menne körbe ha onnan indul ahol van (nem tudjuk) és a túloldalon a cél (ezt se tudjuk)

olcso 2014.04.30. 07:41:51

@flea: Mindkét irányból behajtani tilos, kivéve BKV. Miért nem mehet kerékpáros??

flea 2014.04.30. 08:46:21

@olcso: mert mindkét irányból behajtani tilos, és a kerékpár nem BKV. Ne mondd már, hogy tőlem tudod meg, hogy a behajtani tilos összes változata ugyanúgy vonatkozik a biciklire, mint minden más járműre...

@erőspista: kénytelen tolerálni, rá csak nem tolhat a buszra. Egyébként meg 100x jobban gyorsulok (meg nem csak én, bárki), mint a busz, szal a mögöttem jövőnek tökmindegy. (Kivéve az idegbetegeket, de azoknál meg úgyse tudod, hogy azért utál, mert nem mész előre, vagy azért, mert igen.)

ex-dr. vuk 2014.04.30. 10:31:15

@flea: "mert mindkét irányból behajtani tilos, és a kerékpár nem BKV"

13. §
(1) n) „Mindkét irányból behajtani tilos” (40. ábra); a tábla azt jelzi, hogy az útra mindkét irányból tilos behajtani;

(14) Ha az (1) bekezdés n) pontjában említett jelzőtábla alatt „Kivéve engedéllyel”, „Kivéve taxi”, vagy „Kivéve ..... (tömegközlekedési vállalat)” feliratú kiegészítő tábla van, az útra engedéllyel rendelkező vagy a kiegészítő táblán feltüntetett járművel, továbbá kerékpárral és állati erővel vont járművel szabad behajtani.

flea 2014.04.30. 10:49:41

@ex-dr. vuk: hoppá! Ezt nem tudtam, elnézést. (És kösz.)

ex-dr. vuk 2014.04.30. 11:18:01

@flea: persze ez sem egyertelmu mindig, Szegeden pl. sok helyre ugy irjak ki, hogy "kiveve busz" vagy "kiveve tomegkozlekedes", es nem a vallalat nevet, szoval akkor oda bemehetek bicajjal vagy nem? :)

zoli_ 2014.04.30. 11:26:30

@Rotten Tróger: Ma reggel is ostoba seggfej kerékpáros elengedett kormánnyal szambázik velem szemben a menetiránnyal... és ő kurvaanyázik, mert dudálni mertem rá....

ex-dr. vuk 2014.04.30. 13:47:36

@zoli_:
es?...
mire akartal ezzel kilyukadni?

cso zsi 2014.04.30. 18:12:34

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: "ha megyek egy 2*2 savos uton pl. a Budaorsi uton
en befele megyek a varosba a kulso savon, latom hogy a masik oldalon eppen lelep egy puhatestu, azaz koztunk van meg 2.9 forgalmi sav plusz a kozbulso savelvalaszto, ekkor a KRESZ ertelmeben meg kell allni, elsobbseget kell adni

ez a KRESZ, jo lenne ismerni :)))"

Hát uccu, ismerkedj vele.
A példád, az pont nem olyan, amilyennek gondolod.
Ketté tagolt gyalogátkelő, akár a Hungária gyűrűn, akár a Westend Balzac utcai átkelője.
https://www.google.hu/maps/@47.481721,19.026794,3a,75y,178.23h,95.66t/data=!3m4!1e1!3m2!1sh4Ek6wxrlbyvUUGbewPTEA!2e0?hl=hu

https://www.google.hu/maps/@47.514845,19.05893,3a,75y,189.44h,91.1t/data=!3m4!1e1!3m2!1sITbboSg81xuHdtJ6YTCt9w!2e0?hl=hu

cso zsi 2014.04.30. 18:16:11

@zoli_: Úgy tűnik, ez nagy- és fővárosi "jog".
Hazánk középső részén lévő kisvárosokban, és falvakban furikázom hetek óta, és csak kétszer láttam kamikázét, meg "versenyzőt".
Arrafelé a népek ki vannak világítva, láthatósági mellényt hordanak, kanyarodás előtt hátranéznek, és irányjeleznek.

zoli_ 2014.04.30. 19:07:08

@cso zsi: Az egyik kerékpáros fórumon az egyik retardált bringás azt bizonygatta, hogy ha ő teker a 17-es villamos mögött, és jobbra néz, abból az autósnak tudnia kell, hogy őfelsége seggfej bringás majd be fog vágni az autó elé. És rohadtul nem értette az idióta, hogy mi a baj, miért ütötték el majdnem. Faluhelyen a 80 éves mami is tud iránytjelezni, nem azzal, hogy balra néz, hanem kiteszi a kezét. A nagy kurvamenő bringás agyhalott meg erre képtelen. És ezek bizonygatják, hogy ők a kibaszottuljófej bringások. Érdemes beleolvasni a kerékpáros topic 2.- be, hogy mennyire nagyon meg vannak győződve a felsőbbrendűségükről, és ennek teljes tudatában közlekednek.

zoli_ 2014.04.30. 19:15:18

@Faissst: és hogy kerül oda szabályosan????
Akkor meg miért beszélsz hülyeséget???

zoli_ 2014.04.30. 19:20:07

@Rotten Tróger: Nem értem mi a baj? Csak azért mentek át a piroson, mert nem akarták feltartani mögöttük a forgalmat, és azért mentek szembe, mert nincs kiírva sehol, hogy arra nem mehetnek. A telefonáló pitchát meg miért nem kerülte ki?
Ja és az összes autóval közlekedő kurva anyját.

zoli_ 2014.04.30. 19:21:53

@ex-dr. vuk: ha majd eléred a 15-ös IQ-t, elmagyarázom....

ex-dr. vuk 2014.04.30. 20:32:18

@zoli_: tobbszorosen meghaladom, mondhatod.

olcso 2014.04.30. 23:00:46

@cso zsi: Én pont ellenkezőleg tapasztaltam. Alföldről jöttem a fővárosba és mindig, ha hazamegyek csodálkozom, hogy "itt még mindig mindenki a járdán megy", "itt még mindenkinek luxus egy darab lámpa megvásárlása" stb.

olcso 2014.04.30. 23:01:45

@cso zsi: Ja, a láthatósági mellény szerintem is elterjedtebb arrafelé.

olcso 2014.04.30. 23:03:08

@zoli_: "meg vannak győződve a felsőbbrendűségükről, és ennek teljes tudatában közlekednek."

Még jó, hogy te nem vagy ilyen...

olcso 2014.04.30. 23:07:40

@zoli_: Nem láttál még zebrába torkolló kerékpárutat?? Esetleg nem lehet, hogy a zebra előtt tolja valaki a járdán??

zoli_ 2014.05.01. 09:24:37

@Rotten Tróger: szerinted??? :-) :-) :-) persze némi szarkazmussal keverve...

Kerülök minden konfliktuskerülést 2014.05.01. 20:36:07

Valaki mondja már meg pls,hogy hogyan lehet ezeket a buzikat legálisan elütni!

Úgy, hogy felülteted anyádat egy bringára, aztán oda-vissza áthajtasz rajta. Ez nemhogy legális, de még ki is tüntetnek érte, hogy kinyírtad, amiért egy vödör szart hozott a világra.

Kerülök minden konfliktuskerülést 2014.05.01. 20:39:30

@zoli_: De mi a kurva anyádért dudálsz, te paraszt geci?!

zoli_ 2014.05.01. 20:56:05

@Kerülök minden konfliktuskerülést: Mert ilyen köcsögök a bringások, mint te vagy. Még idejében ajánld fel a szerveidet, az agyad is jó lesz egy planktonba. Persze csak ha ki akarnak vele baszni, hogy elveszik az intelligenciáját

Kerülök minden konfliktuskerülést 2014.05.01. 21:13:10

@zoli_: Egy szóval sem mondtam, hogy bringás vagyok.
Viszont van egy szervem, amit konkrétan neked ajánlok fel. Anyád, húgod, feleséged már megvolt, most te következel. Remélem, te nem vagy olyan retkes, mint ők.

zoli_ 2014.05.01. 21:28:04

@Kerülök minden konfliktuskerülést: Hajrá.... várlak egy motorosfűrésszel a kezemben.

zoli_ 2014.05.02. 14:05:07

@álfirkász: Azzal ne foglalkozz, majd intrudállak egy fehér izzásig melegített kerékpárváz darabbal, és közben masszírozlak a motoros fűrésszel. Így jó? A kedvenc filmem a motel 1-2-3, és a fűrész 1-7 -ig. Vannak jó ötleteim is, elhiheted.
Van még kérdés?

flea 2014.05.02. 14:07:06

@zoli_: nekem van egy kérdésem. Orvos látott már? :D

zoli_ 2014.05.02. 14:09:29

@flea: Van valami probléma???? :-) :-) :-) :-) :-)

Szerinted szükséges lenne? :D

zoli_ 2014.05.02. 14:10:19

@flea: Akarsz beszélgetni róla? :-)

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.05.02. 16:37:31

@zoli_: ciki, mikor elfelejtesz nicket váltani és kiderül, hogy magaddal társalogsz. :DDD

zoli_ 2014.05.02. 21:34:50

@álfirkász: Nincs több nickem... Minek???

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.05.02. 23:27:48

@zoli_: akkor most olvasd vissza a hivatkozott hozzászólásodat! Neked nem úgy tűnik, hogy a hosszú nickű nevében válaszoltál? :DDD

zoli_ 2014.05.02. 23:47:58

Ahhh, értem a problémát.
Mobilról írogatok, és a buzizást a hosszúnevű nicknek tulajdonítottam, nem Neked.

Szóval mea maxima culpa, figyelmetlen voltam, és a te hozzászólásodra válaszoltam a hosszúnevűnek.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.05.03. 12:40:02

@zoli_:
:)
Tudod, nem ez lett volna az első eset, hogy valaki önmagával társalog ilyen stílusban. Anno az index (azóta, pár moderátor által teljesen tönkreb...tt) fórumán volt rá példa. Nem is kevés. :D

Szóval ne csodálkozz, ha ilyen esetben... khm... csúnyákat feltételeznek rólad! ;)

zoli_ 2014.05.03. 14:33:39

T@álfirkász: törpéletesen érthető, bizonyítani nem tudom, de soha sem volt másik nickem....

kispista5 2014.05.05. 15:09:52

ja, ez még mindig autós-troll fórum?

linfury 2014.05.06. 14:28:50

@erőspista: Nekem úgy rémlik, hogy ott a zebra mellett van kerékpárút is ... akkor pedig szabályosan ment ...

cso zsi 2014.05.10. 20:16:47

@linfury: Elég lett volna akár a videót megnézni, akár a linkelt gugli-képeket.
A bringaút a másik oldali gyalogátkelőnél van.

_B_ 2014.05.13. 16:11:52

helyismeretek belvárosifixis és autónáci kommentelők részére:
- A két bicajos a zebránál áll
- Bicajút a kereszteződés túloldalán van keresztben, balra még kb. 100 m után vége.
- A felvétel pillanatéban(és jelenleg is) az utca balra, ahonnan a busz jön, le van zárva, "kivéve BKV".

A biciklisek a járdára kényszerülnek abból az irányból, ha szabályosan közlekednek, majd ebben a kereszteződésben lenne lehetőség átmenni a túloldali bicajútra, ami igazából váltakozva járda és bicikliút. Van is meg nincs is. A bicajosok már lámpaváltás előtt ott álltak a gyalogosokkal együtt, nem a semmiből vágtak ki.

Az autós egy impotens balfasz, mert:
- ha nincs helyismeretem, és nem tudom beférek-e majd a busz és a zebra közé nem csinálok ilyen manővert.
- ha tudom hogy nem fogok beférni, nem csinálok ilyen manővert
- ha mégis elbasztam, és beszólnak akkor elnézést kérek, végülis nem állta el a teljes zebrát, talán megbocsájtható.

A biciklis meg provokál, bizonyítani akar a nőjének hogy ő az alfahím, inkább nevetséges :)

flea 2014.05.13. 16:47:11

@_B_:

- A járdára festett "bicajút" a kereszteződéstől balra nem csak 100 m-en át tart, hanem végig a Duna-partig. Az más kérdés, hogy mennyit ér, bár lezáráskor éppen nem annyira gáz.
- A "kivéve BKV" hatálya alatt lehet biciklivel is menni az úttesten. Ezt én sem tudtam, köszönet érte @ex-dr. vuk: kommentelőnek.

A többi stimmel.

olcso 2014.05.13. 21:40:14

@_B_: @flea: Szerintem nem ugyanarról az irányról beszéltek.

Helyismeretek lvl 2: A gyalogkerékpár a Rátz L. utcánál nyommal a lábasok parkolójában van vezetve, hogy majd a Tétényinél visszavezessen a zebrához. A gyalogkerékpár szakasz szerintem roppant veszélyes, ahogy a buszmegállóktól, vagy bejáratoktól 2 centire megy el, gyalogosok is járnak rajta és sok helyen keskeny is. Ezek miatt és mert az úttest kifejezetten szélesnek mondható nem használom a szakaszt és kifejezetten idegesít a lábasok alatt tekerő népség. Megkockáztatom, hogy így vélekednek a videón láthatók is.

(flea, szimpatikus, hogy te is elkezdted terjeszteni az igét :D :D )

_B_ 2014.05.15. 16:15:46

@flea: a "kivéve" tábla kemény, ezt nem is tudtam. De tényleg így van..
Ezek szerint a villamossínen is szabályos cangázni? buszok rendszeresen járnak ott...
Az egész etele úti bringaút kaka. összevissza van vezetve, veszélyes módon.
Igazából értelmetlen is, mert az etele-hengermalom jó széles, és nem is túl forgalmas, autók piroshullámmal ki vannak szoktatva onnan.
süti beállítások módosítása