Friss topikok

Címkék

afrika (4) alkohol (11) andrássy (3) armstrong (4) ausztrália (6) autómentes (24) autós biciklis ellentét (3) baleset (35) bam (4) bérbicikli (30) bicikli (18) biciklibulvár (6) bicikliparkoló (8) biciklis futár (9) bicikliút (134) bírság (10) biztonság (54) biztosítás (5) bkk (8) bkv (9) bringázz a munkába (4) bubi (14) buda (3) budapest (79) buszsáv (3) cannondale (4) critical mass (50) dánia (3) demonstráció (5) design (31) divat (8) downhill (8) dr kerékagy (5) egyesült államok (4) emelés (3) empamo (6) energia (3) energia bringa (5) építkezés (4) extrém kerékpár (3) e bike (5) felmérés (6) film (6) fotó (4) futár (3) gkm (4) google (4) gyerek (3) hátizsák (3) herebántalom (5) hibrid (4) híd (10) infrastruktúra (6) járda (3) kampány (4) képzőművészet (7) kerékagy (3) kerékpár (15) kerékpárbarát (3) kerékpárosklub (5) kerékpársztráda (6) kerékpártároló (3) kerékpárút (3) kína (3) kiskörút (7) kocsma (6) koppenhága (4) közbicikli (3) közbringa (3) közlekedés (4) kresz (17) kvvm (3) lakat (5) lámpa (4) levegő (7) london (15) lopás (16) magyar kerékpárosklub (3) margit híd (25) maszk (3) máv (7) mkk (3) mtb (3) nagy-britannia (3) new york (9) nyereg (7) obama (4) önkormányzat (21) orfk (4) párizs (7) parkolás (4) parlament (4) rakpart (3) regisztráció (3) rendőr (35) schwinn csepel (3) sisak (14) statisztika (3) szeged (3) szerviz (3) szex (5) sztrájk (8) tábla (4) tél (10) térkép (5) tolvaj (5) túrázás (8) urbánus (39) városi biciklizés (44) verseny (3) videó (12) világítás (6) víz (4) vonat (4) zene (5) Címkefelhő

Szégyelli a bicikliseket a hatodik kerület

2010.04.29. 10:03 - Földes András

Már biztos, hogy az illetékesek az Andrássy utat választották a kerékpározás elátkozott útvonalának. Az okok nem ismertek, az viszont igen, hogy a főváros egyik legszebb és nagy kerékpárforgalmat bonyolító útján alakították ki a balesetek tömegeit okozó bicikliutat. A környéken pedig használhatatlan, kör alakú biciklitárolókat helyeztek el, amelyeket aztán, mivel senki nem láncolta oda a biciklijét, elbontottak. Így az Oktogon-Liszt Ferenc tér-Jókai tér térségében mostanában már csak kukákhoz, rácsokhoz vagy lámpaoszlopokhoz köthettük a bringánkat. 

A hatodik kerületnek most majdnem sikerült megoldania a lehetetlen helyzetet, és felállítottak egy kerékpárprakolót. A jól használható és egyszerű P-alakú elemeket választották, ami a projekt egyetlen jó döntése volt.

jokai1

A tárolót ezek után valamiért nem a kerékpárút közelébe rakták, olyan helyre, ahol a biciklisták megállnak, hanem eldugták a Jókai tér bokrai mögé, a kis, kutyaszaros játszótér hintáihoz. A döntés a hivatalnokok azon ósdi szemléletét jelzi, miszerint biciklivel az ember a játszótérre megy, ott leszáll, homokozik, hintázik, elszív egy cigit az osztálytársaival, aztán vacsorára hazateker. Normális állampolgár a közlekedéshez autót használ. Ezért is nem voltak hajlandóak arra, hogy feláldozzanak egy parkolóhelyet az Andrássy úton. Esetleg a kerékpáros közönség által látogatott Kiadó kocsma elé tegyék a parkolót, ahol esténként 30-40 bicikli lóg a rácsokon, oszlopokon. Pedig nem merész ötlet direkt valamelyik biciklis célpont elé rakni tárolót, egy autós parkolóhelyet feláldozva: korábban így tettek a hetedik kerületben is, a szórakozóhelyek, kávézók tulajdonosaival egyeztetve.

A célszerűtlen Jókai téri elhelyezés végül is azonban jótétemény. Az egyes P-elemeket ugyanis egy-egy térkőbe fúrták bele, így azok az egy darab kis kőkockával együtt könnyen kiemelhetők. Még feszegetni sem kell, mert a kockák egyszerűen csak egymás mellé lettek helyezve a homokos alapra. Mivel a P-elem és a kockakő súlya együtt nagyjából egy bicikliével egyenlő, az élelmes tolvajok a csővel együtt rakhatják be a kocsiba az ellopásra kiszemelt kerékpárt. Cikkünk írásakor az egyik P-elem már a másiknak támasztva áll.

jokai4

Ezek után nem meglepő, hogy a kerület olyan helyet szemelt ki a holland nagykövet ajándékának, egy másik bicikliparkolónak, ahol egészen kevés kerékpáros jár. Úgy tűnik, a kerület szégyelli, hogy területén ilyen ósdi eszközökkel is járkálnak, így a Liszt Ferenc tér hátsó, eldugott szegletébe rejtette a színes elemeket. A parkoló kiváló, ha történetesen a Zeneakadémiára igyekszünk, vagy direkt valamelyik hátsó kávézó a célunk. A biciklisták 95 százaléka azonban a tér másik oldaláról érkezik, hiszen a bicikliút is ott vezet. Az asztalokkal telezsúfolt téren áttolni a biciklit pedig nagyon kényelmetlen.

Terézváros valószínűleg jobban örült volna, ha a hollandok valami szép autót ajándékoznak inkább a polgármesternek, nem pedig egy ilyen hülyeséget az embereknek.

liszt3

A hatodik kerület biciklis fejlesztései mindazon által izgalmas távlatokat nyitnak. Már várjuk, mikor indítanak a városnéző buszokhoz hasonló, nyitott járatokat, ahonnan a turisták célba lőhetnek a kerékpárosokra, természetesen csak festéklövedékkel, ami azért még így is izgalmas és vicces dolog. A következő kerékpárparkoló pedig nyilván egy sáros gödör lesz a Hunyadi tér hátsó sarkán, ahová egyszerűen be kell lökni a kerékpárt. Ha nem lehet utána kiszedni, az sem baj. 

Címkék: budapest bicikliparkoló

316 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kerekagy.blog.hu/api/trackback/id/tr431959653

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: vmware training london 2019.01.20. 06:22:19

Hogyan játszunk cracked-el? - CodWaW blog

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Húzzunk bele! 2010.04.29. 10:38:41

Még a 6. kerületben van polgármester, annak nem Hunvald szomszéd cellájában kéne lennie?:D

otapi 2010.04.29. 10:49:30

Végre egy jó cikk a kerékagyon!

Vannak azért jó példák is: A felújított Petőfi Sándor utca; új és jó tárolók a pesterzsébeti Tátra téri piacon

raly 2010.04.29. 10:50:41

Ja, ez kész röhej. Az egész környéken látszik, elég csak körbenézni, mennyire virágzik a guruló közlekedés (bicaj, kori, roller stb.), épp csak támogatni kellene egy kicsit, és élhetőbb lenne Budapest. Tudom, h milliószor elhangzott már, de hát annyira egyértelmű: a belvárosában előbb-utóbb korlátozni kell az autós forgalmat! És nagyon haragszom azokra, akik miatt utóbb. Remélem, hogy az új politikai felállásban gyors és radikális változások lesznek a főváros közlekedésében. A DUGÓDÍJAT be kell vezetni, nem pedig fosni tőle!

uandras · http://flavors.me/uandras 2010.04.29. 10:52:38

szívesen beírnám a la haine című kultfilm ide vonatkozó passzusát, amit jóravaló fiatalemberek ordibálnak le a háztetőről polgármesterüknek, de inkább nem teszem.

cirkuszos 2010.04.29. 10:53:55

Most komolyan, minek szítani az autós-bringás ellentétet? Oké, hogy sz*r, amit csináltak, de miért kell ebbe a cikkbe belevenni az autót, mint olyat?

exseven 2010.04.29. 10:55:38

@raly: Tudod te mit fog az ősprovinciális Tarlós bevezetni... semmi olyasmit, ami nyugaton evidens, abban biztos lehetsz.

Escobar888 2010.04.29. 10:59:48

@raly: Persze. Még egy bőrt lehúzni az autósokról.
Csak azt felejti el mindenki, hogy, ha kiesne a mostani autósok által befizetett adók, lehúzások összege. Akkor el kéne kezdeni megadóztatni a kerékpárosokat...
Nem mindenkinek jó alternatíva a kerékpáros közlekedés.
Télen meg kerékpározzanak az eszkimók.

shipwreck (törölt) 2010.04.29. 11:00:15

hali
Az V. ker. se sokkal jobb. Most az új forgalmi renddel a fél kerületet meg kell kerülni, vagy lehet szívni a pöfögő kocsik között ahhoz, hogy kijusson az ember. Az új egyirányú utcák között sokkal több esetében (mondjuk azoknál az utcáknál, amelyek direkt kerékpárúthoz vezetnek, pl. Arany J. u.) használhatnák azt a megoldást, hogy kerékpárosok forgalommal szemben is haladhassanak.

Zsüli · http://musiquedujour.blogspot.com/ 2010.04.29. 11:10:51

Tényleg elképesztő, hogy mennyire akadályozzák az embert abban, hogy bringával járjon bárhova is. Nem lehet közlekedni vele, nem lehet hova kikötni... mintha tényleg azt akarnák elérni, hogy kiszorítsák a városból.

Fészbúkon ma már kitomboltam magam, de ide is bemásolom, itt csak egyetértenek elem páran :)

"akitől mégegyszer azt hallom, hogy a hungária körúton belülről "tilcsukkiabicigliseket", mert zavarja az autósokat..., vagy hogy pofátlanság a dugódíjnak a gondolata is, és mi az, hogy szmogriadó van, és emiatt nem ülhet be egy nap (!!) a kocsijába, azt elküldeném egy hétre a tüdőgondozóba, hogy nézze végig, hány emberrel közlik nap mint nap, hogy asthmásak, meg allergiásak, aztán próbálja meg összerakni a képet..."

...most jövök a tüdőgondozóból, és szörnyű látni, hogy az emberek mennyire nem figyelnek oda az egészségükre.... mindegyik szürke, és mintha belülről rágná valami.

El kéne kezdeni icipici kortól (óvoda/általános iskola) tájékoztatni a kölköket, és a szüleiket, hogy mit jelent mondjuk a szmog, a szállópor... milyen hatással van ez ránk, mit tehetünk...ésatöbbi, ésatöbbi...

...jó lenne....de biztos naív vagyok.

Glg 2010.04.29. 11:10:55

hát az andrássyn amúgy sincs parkolóhely ne is a bicikliknek áldozzanak belőle. aki biciklivel jár tud sétálni még néhány métert. meg különben is hogy nézne ki egy rakás bringa az andrássyn?

Steerio 2010.04.29. 11:10:59

@Escobar888: Sajnos az autóhasználatból befolyt adók csak nagyjából egyötödét fedezik az általa okozott kár enyhítésének, ami ráadásul más forrásokat is (pl. TB) igénybevesz, amibe nemcsak az autósok fizetnek.

Emiatt van az, hogy bár nincs autóm, de én is viselem mások autózásának terheit - ezt hívják externáliának, a környezetre hárított költségnek.

A kerékpárosnak valóban kevesebb a terhe (de azt nem mondanám, hogy nem fizet adót; mindenki fizet forgalmi adót, jövedelemadót, TB-t stb), de közlekedésével kárt sem okoz, így nettó ő kerül kevesebbe. Téves hát az elképzelés, hogy a nemzetgazdaságot az autózás hajtja, éppen ellenkezőleg, roppant módon igénybeveszi.

Magyarországon évente 16000 ember hal meg a leginkább az egyéni motorizált közlekedés által levegőbe bocsájtott nanopor-szennyezés következményeképpen. Naponta 44.

grovian 2010.04.29. 11:12:16

Innen Hollandiabol uzenem: LOL :) :)

Steerio 2010.04.29. 11:14:44

@Escobar888: Ugyanakkor persze mi sem mondtuk azt, hogy holnaptól tiltsák be az autókat, és a mentő is bringás legyen, meg az ipari alpinista is talicskával vigye az összes cuccát melóba.

Mi csak a kiváltható autózást szeretnénk kiváltani. A legtöbb autóval városban megtett út pedig 3 km alatti, és átlag 1,2 személy ül a járműben.

Ezalatt a kocsi motorja fel se melegszik annyira, hogy a katalizátor érjen valamit.

A szennyezés mellett a városban rendelkezésre álló hely is kevés ahhoz, hogy minden 1,2 ember közlekedése a nap 24 órájában 8 m2 helyet igénybevegyen.

Ha biciklire száll, aki megteheti, jobb lesz azoknak is, akiknek muszáj autóval menniük: könnyű belátni, hogy kisebb lesz a dugó, több lesz a parkolóhely, jobb lesz a levegő.

Glg 2010.04.29. 11:15:36

@Zsüli: nem kéne burokba zárni az embereket és minden ingert kiírtani az otthonukból (lásd tisztítószerek tömkelege) és akkor nem viselné meg őket a por és a szmog. a biciklisek meg igenis akadályt jelentenek. győrben pl a helyijáratos busznak állandó problémát okoznak a biciklisek az egyik hídon mert nincs hely kikerülni őket, még kocsival is necces.

Glg 2010.04.29. 11:18:59

@Steer: ez igaz, de kinek van pl nyáron kedve a biciklin szarráizzadni magát ha megy valahova, ahelyett hogy beülne a légkondis kocsiba?

Jablaka 2010.04.29. 11:19:01

na, be is búrtam az első cangát, nem fognak éhezni a purdék

Zsüli · http://musiquedujour.blogspot.com/ 2010.04.29. 11:19:25

@Glg: olvass ennek jobban utána. nem a tisztítószerek a hibásak abban, hogy kismillió (sőőőt) tüdőbeteg van.

Olyan vagy, mint az eszeveszett szomszédom, ki szerint az allergia, és minden más hasonló betegség lelkieredetű, és persze semmiképpen sem a szállópor, meg mondjuk a parlagfű pollenje irritálja, és tartja gyulladásban a tüdőt... neeeeem.

ihatethisindapassthingy 2010.04.29. 11:20:19

@Glg: Az Andrássyn egész jól szokott parkolóhely lenni szerintem, persze csak az Oktogon-Bajcsi szakaszon, legalábbis a környező utcákhoz képest.

@shipwreck: Bringán és autóval is tapasztaltam, hogy azért nem csak játék és mese az bringásoknak kétirányú új útszakasz. Bringán erősen dolgoztak a kikanyarodók, hogy elüssenek, a Petőfi Sándort meg sikerült úgy megcsinálni, hogy szemből jüvő bringa + kis városi autó + előzött bringa már neccesen közel kell egymáshoz menjen.

VI. kerület: Általában véve vicc, akármivel közlekedsz :) Polgármester van, elég sűrűn látom. Asszem egy Volvóval tolja, nem bringán :)

hmikey 2010.04.29. 11:21:17

A probléma nem ott kezdődik. Magyarázhatod a sok marhának, hogy mi lenne a célszerűbb, meg az okosabb, meg az egészségesebb... Mindig azt fogja választani, ami neki személy szerint a legkényelmesebb. Ez van, az ember nevű faj egyedei ilyenek.

Azért a cikkhez hozzászólva:
"Esetleg a kerékpáros közönség által látogatott Kiadó kocsma elé tegyék a parkolót, ahol esténként 30-40 bicikli lóg a rácsokon, oszlopokon."
Azért ezen besírok ám okostojások. Tehát ha bringás vagy, akkor elmehetsz beb@szni, neked szabad, mi? Ez pedig kapásból visszautal a mondandóm első feléhez.

Ja, és nem vagyok az általatok lenézett autós kaszt tagja sem, jogsim sincs. De be kéne látni, hogy a bringások között is ugyanolyan csírák vannak, csak ők egy kicsit egészségesebbek.

Steerio 2010.04.29. 11:22:16

@Glg: A természetben nanopor (PM10) nem fordul elő, így a szervezetünk nincs felkészítve az ellene való küzdelemre. Ennek legapróbb szemcséi akadálytalanul jutnak át a tüdő sejtfalain, az agyba, mindenhová. Felületén mindenféle rákkeltő ocsmány cuccot hoz.

Nincs semmi, amivel kiszűrheted, és autósként egyébként többet is kapsz belőle, mint a biciklis (közelebb vagy a forráshoz és nem cserélődik annyira körülötted a levegő, ha távolabb is kerültél tőle).

A tisztítószerek többsége egyébként allergén, és nem valami egészséges - tehát bár más miatt, de egyetértek veled abban, hogy túlzásba visszük a használatukat.

Győrnek tisztességes kerékpáros fejlesztésekre lenne szüksége. A biciklinek ugyanis egy kicsivel szélesebb sáv már elég, de ha autókkal akarod telerakni a várost, akkor hamarosan a busznak egy még nagyobb és nehezebben kikerülhető problémával kell szembenéznie: az autós dugóval.

Zsüli · http://musiquedujour.blogspot.com/ 2010.04.29. 11:22:23

@Glg: ha nem tekersz úgy, mintha a tour-on lennél, nem izzadsz le. amúgy meg át lehet öltözni.
Ha mindent alárendelsz annak, hogy luxuskörülmények között élj, megnézheted magad, és a családodat pár év múlva. Majd ha a gyerekeid, feleséged/férjed, anyád/apád, akárkid beteg lesz (nem kívánom), lehet rádöbbensz egy-két dologra.

Steerio 2010.04.29. 11:24:03

@hmikey: Nagyon jó konyhájuk van, nem csak alkoholt mérnek, ezenfelül nappal inkább kávézónak mondanám. A "kocsma" szó a nevük része.

Nem a biciklis meg az autós iszik egyébként, hanem egyes autósok meg egyes biciklisek. Felesleges közlekedési eszköz alapján általánosítani.

Miccsfiu 2010.04.29. 11:24:20

Tarlóstól én sem várok sokat, nem is értettem már akkor sem a narancsot, miért vették szárnyuk alá ezt az antipatikus egyént. Többek közt neki is köszönhető az például(még "háromkeres" idejéből), hogy nem épül abban a szektorban a gyűrű, ami alapvető lenne az autós forgalom csökkentéséhez... Mit vártok tőle?

Zsüli · http://musiquedujour.blogspot.com/ 2010.04.29. 11:28:13

@Steer: igen. pont ezt kéne mindenkinek elfelejteni. ezt a randa általánosítást. mindenhol vannak hülyék, legyen az bringás, vagy autós, férfi vagy nő, kutya, vagy macska...

és nem, nem vagyok alapvetően autóellenes, de 1-2 km megtételére legfőképp városon belül totttálisan felesleges, sőt!

2010.04.29. 11:29:29

GRRRRRRRR! Csak 20 parkolóhelyet kellett volna felszámolni és térfigyelő kamerák alá rakni a tárolókat... Ilyen amikor csinovnyikok kiviteleznek valamit.

Steerio 2010.04.29. 11:32:41

@Glg: "ez igaz, de kinek van pl nyáron kedve a biciklin szarráizzadni magát ha megy valahova, ahelyett hogy beülne a légkondis kocsiba?"

Nekem. Eredetileg ugyan győri vagyok (így ismerem az ottani helyzetet is), de Budapesten élek. Kényelmes tempóban tekerve is jóval előbb célba érek, mint aki a dugóban ül - ez nekem igen fontos szempont.

Emellett nagyon élvezetes dolog városban tekerni; egyszer próbáld ki, vesztenivalód nincs. :)

Autóból ültem át biciklire. Korábban folyton idegeskedtem a dugóba beragadva, kiabáltam a többi közlekedőre, meg ilyesmi. Tehetetlenül, csapdába esve éreztem magam. Ez kihatott minden másra is. Felfedeztem a biciklit, amivel ez gyakorlatilag megszűnt. Nagyon durva váltást jelentett az életemben - pozitív irányba.

Ugyanakkor ha mittomén nyaralni kell menni, akkor persze bérelek egy kocsit. Megtehetem, mert rengeteg pénzt megspórolok azzal, hogy nem tartok fenn sajátot.

Glg 2010.04.29. 11:33:17

@Zsüli: nem leki eredetre vezetem vissza az allergiát hanem az ingerszegény környezetre (amit a reklámok egyre jobban sugallnak-0 baci és egy darab por annyi se legyen a lakásban mert hűha)allergiát okozó növények pl régebben is voltak mégse voltak allergiásak.
én nyáron annyira ki vagyok h elég megemelni a kezem ahhoz h gyöngyözzön a homlokom. nem a luxusról van szó-hanem arról h az irodába pl jobb frissen érkezni mint izzadtan-zuhizni meg elég körülményes.

@Steer: hát erről fogalmam nincs úgyhogy igazat kell adnom

ihatethisindapassthingy 2010.04.29. 11:34:18

Amúgy ha már Liszt Ferenc tér, a Király utcáról nyíló nemtommelyik utcában (Kertész?), kb. 50-100m sétaútra van rendes bringatároló. Nem tudom mennyire bringásbarát, de ha jól emlékszem ott is P-vasak vannak és azok komolyabbnak tűnnek. A Jókai tértől 3-4 perc séta.

Azt hiszem ha az autósoktól elvárják a mélygarázs 10 perc sétán belüli használatát, 5 perc bringánál is bele kell férjen :) Hú, ezért mit fogok kapni...

Glg 2010.04.29. 11:36:39

@Zsüli: ez így van 1-2 km esetén én pl séta

@Steer: tudom milyen,szoktam. szeretek bringázni de leginkább sportolásra használom csak.

Zsüli · http://musiquedujour.blogspot.com/ 2010.04.29. 11:42:18

@Glg: tessék elkezdeni edzeni, ha egy karemeléstől izzadsz. :)

Igen, némely allergizáló növény régen is volt, de pl a legdurvább, a parlagfű csak a múlt évszázad elején kezdett el terjedni valahol somogyban, majd rohamléptekben tört előre, és a 70-es években már durva hatása volt az emberekre. a 90-es évek végén már a lakosság 30% allergiás volt rá. Mivel egyre több van belőle, egyre több helyen fordul elő, így egyre több emberre van hatással.

PR32 (törölt) 2010.04.29. 11:44:48

Az autó kényelmes? Hmm...
Végül is, mész munkába, majd haza, a kettő együtt igénybe vesz 1 órát. Közben kényelmesen utazol.
Amióta bringázom, ledobtam 20 kilót, nem nyom a pocak, ha ülök, tudok hason aludni, meg ilyesmi.
Biztos jó autóval dolgozni menni, de én így a nap többi 23 órájában élek kényelmesebben :P

Szelid sunmalac 2010.04.29. 11:46:29

Engem az izgat jobban, hogy ha en odalancolom a bicikli vazat a P alaku tartohoz, megha ki is lehet venni betotombostol, melyik az a barom tolvaj, aki vegig hurcolassza valahol?! Tehat mitol is lehet olyan konnyen ellopni?

Szelid sunmalac 2010.04.29. 11:47:13

@PR32: En meg nem biciklizem es megsem vagyok dagadt diszno. Talan mert sportbol van mas is, mint a biciklizesbol. Soroljak parat?

koboldka 2010.04.29. 11:54:50

Jó lesz már, ha Verókot valaki elhajtja a halálba. Ez a manusz minden zöldterületet beépítene, a bicikliseket meg le se szarja. Ráadásul egy hétvége alatt fel lehetne mérni, hogy hol lenne szükség parkolók kiépítésére. A
z Andrássy útra visszatérve, bezzeg azért senkinek se sírt a szája, hogy az MSZP székház miatt 10 parkolóhelyet csak úgy elvettek az ottlakóktól.

PR32 (törölt) 2010.04.29. 11:56:38

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: nem kell, tudom, hogy van más is, csak ez a legcélszerűbb, ugyanis ez vesz el a legkevesebb időt. Munkába kevésbé tudsz pl futva menni...

PR32 (törölt) 2010.04.29. 12:04:05

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: sajnos igen valószínű, hogy egy puttonyos autóban végzi P-tárolóval együtt, majd otthon lehet flexelni. kollégám tárcsazáras motorját is elvitték, pedig a kamera felvétele alapján egész éjszaka nem ment ki egy motoros sem a kijáraton. csak pár személy- és kisteherautó... :(

VadMacs 2010.04.29. 12:16:33

Idén ősztől megnyugodhatnak a fővárosiak, a nagy-nagy vezetők elintézték hogy drasztikusan csökkenni fog a szmog. Pusztán csak az alábbiakkal lehet gond:
-a (régi rendszerben) nem a sárga plakettes benzines gépek okozták a pm10 -et (ráadásul talán 5% ilyen jármű ha kiesik a forgalomból, pusztulnak anélkül is hogy tiltanák őket...)
-dízelek pöföghetnek tovább
-BKV durva környezetszennyező gépei vidáman termelhetik a szmogot továbbra is
-az ipar, ami leginkább tehet az egészről, semmiféle korlátozást nem kap
-közlekedés által felvert por: ez ki a f*szt érdekel...? Kitiltják a sárgákat, nem elég nagy tett ez?

monyon le 2010.04.29. 12:21:22

Ez igazán jellemzi az igazi magyar buherát!
Mikor lesz az Országunknak Buhera ügyi minisztere?

tizenot 2010.04.29. 12:23:44

"Normális állampolgár a közlekedéshez autót használ"

Pontosan. Normalis allampolgarnak olyan munkaja van ahol izzadtan, budosen megjelenni nem lehet, arra meg nincs ideje hogy pusztan a poen kedveert naponta ketszer atoltozzon, meg lezuhanyozzon, raadasul sok melohelyen nincs is zuhanyzo. Arrol nem is beszelve hogy bringaval nehez megoldani egy atlag munkanap utani bevasarlast, elhozni a gyereket az ovibol vagy csak siman elmenni a baratnommel moziba.

Ugyhogy most mar lehetne csendesedni, ott a parkolotok, megkapta a kisebbseg amit akart a tobbseg penzen, kieroszakoltatok apucitol az ajandekot. De gondolom nektek ez sem eleg, minimum az andrassyn keresztben akarjatok 24 karatos aranybol.

Sajnos trend lett a bringas okosfiu, olyanok mar mint a szettetovalt fultagitos emos kis pelok, semmi ertelme nincs az egesznek csak mutatni akarod hogy kepviselsz valamit amitol egyedinek gondolod magad, ebben talalod meg eleted ertelmet... Verciki az egesz.

Es mielott meg a kulfolddel jonnel elmondom neked hogy kulfoldon - bar tobb biciklis van - az emberek helyen tudjak kezelni a dolgot es nem a bringazas kore epul az eletuk, hanem szimplan azzal jarnak ami praktikusabb az adott helyzetben es befogjak a pofajukat. Ahol es amikor az auto a celszeru ott auto, ahol bringa ott bringa. Ez foleg nem szolnak be a masiknak, ha o prompt autoval jar.

Na ezt kene nektek is, felnott modjara viselkedni es a bringazast a helyen kezelni, nem istenkent tisztelni "A BICIKLI"-t, napi haromszor aldozni neki a szentely elott, hanem az eredeti rendeltetesenek megfeleloen hasznalni ahol es amikor praktikus, ahol meg nem ott nem, es nem bohockodni a bicikliemelgetessel.

Keressetek mas hobbit amiben megtalaljatok eletetek ertelmet, mert nekunk ez nem szorakozas meg hobbi, mi csak siman kozlekedni akarunk ugyhogy szarunk a baromsagaitokra. Nojetek fel.

tizenot 2010.04.29. 12:24:29

"Normális állampolgár a közlekedéshez autót használ"

Pontosan. Normalis allampolgarnak olyan munkaja van ahol izzadtan, budosen megjelenni nem lehet, arra meg nincs ideje hogy pusztan a poen kedveert naponta ketszer atoltozzon, meg lezuhanyozzon, raadasul sok melohelyen nincs is zuhanyzo. Arrol nem is beszelve hogy bringaval nehez megoldani egy atlag munkanap utani bevasarlast, elhozni a gyereket az ovibol vagy csak siman elmenni a baratnommel moziba.

Ugyhogy most mar lehetne csendesedni, ott a parkolotok, megkapta a kisebbseg amit akart a tobbseg penzen, kieroszakoltatok apucitol az ajandekot. De gondolom nektek ez sem eleg, minimum az andrassyn keresztben akarjatok 24 karatos aranybol.

Sajnos trend lett a bringas okosfiu, olyanok mar mint a szettetovalt fultagitos emos kis pelok, semmi ertelme nincs az egesznek csak mutatni akarod hogy kepviselsz valamit amitol egyedinek gondolod magad, ebben talalod meg eleted ertelmet... Verciki az egesz.

Es mielott meg a kulfolddel jonnel elmondom neked hogy kulfoldon - bar tobb biciklis van - az emberek helyen tudjak kezelni a dolgot es nem a bringazas kore epul az eletuk, hanem szimplan azzal jarnak ami praktikusabb az adott helyzetben es befogjak a pofajukat. Ahol es amikor az auto a celszeru ott auto, ahol bringa ott bringa. Ez foleg nem szolnak be a masiknak, ha o prompt autoval jar.

Na ezt kene nektek is, felnott modjara viselkedni es a bringazast a helyen kezelni, nem istenkent tisztelni "A BICIKLI"-t, napi haromszor aldozni neki a szentely elott, hanem az eredeti rendeltetesenek megfeleloen hasznalni ahol es amikor praktikus, ahol meg nem ott nem, es nem bohockodni a bicikliemelgetessel.

Keressetek mas hobbit amiben megtalaljatok eletetek ertelmet, mert nekunk ez nem szorakozas meg hobbi, mi csak siman kozlekedni akarunk ugyhogy szarunk a baromsagaitokra. Nojetek fel.

Mon3 2010.04.29. 12:27:45

@VadMacs: "-az ipar, ami leginkább tehet az egészről, semmiféle korlátozást nem kap"

Hát nagyon eltájoltad magad. A Főváros területén a légszennyezésért és a porért 90 %-ban a közlekedés a felelős. Milyen iparról beszélsz? A béka segge alatt van a gazdaság. A valamikori hetvenes években álló kémények víziója lebeg a szemed előtt. Csak vedd a fáradtságot és egy kicsit tájékozódj, mielőtt hülyeséget írsz.

Botyo 2010.04.29. 12:32:31

@tizenot: irodában dolgozom, elegánsan jelenek meg mindenhol, hobbiból zenélek, a MÜPA-ban van koncertem évente féltucat, mégis mindenhova el tudok menni bringával, amíg az autósok állnak a dugóban, addig hússzal tekerve nem izzadok le, és mégis hamarabb odaérek mindenhova

Mon3 2010.04.29. 12:49:36

@tizenot: Hozzászólásod tipikus "autós-náci" nézeteket tartalmaz. Aki rendszeresen teker, az nem izzad meg, és nincs szüksége átöltözésre. Én még öltönyben is kerékpáron közlekedem. A bringával jóval több cuccot el lehet szállítani, mint gyalog. Aki pedig az ország rontó hiperekben vásárol, az tényleg használjon bűzládát. A pénzt tekintve, pedig: Egyenlőre az én pénzemből építik a drága autópályákat, az én pénzemből kell fizetnem azt az orvost, aki anyám tüdőrákját kezeli, az én pénzemből kell a kipufogó gázok által tönkretett házakat tatarozni, stb. És ha azzal jössz, hogy milyen sokat fizetsz a benzinbe, akkor gondolj bele, hogy ez csak egy kis töredéke az általad okozott károknak, és egyáltalán nem fedezi még az útépítés kis töredékét sem.
Nekem is van autóm, én is fizetem utána az adókat és járulékokat. De csak akkor veszem elő, ha utazok, vagy valami nagyobbat szállítok. És ha azzal jössz, hogy te harminc kilométerre laksz a várostól és hat gyereked van, és anyagot szállítasz a körútra, ahol a bringás nácik el akarják venni a parkolóhelyet az autósoktól, és ezzel tönkremennek az üzletek, és mivel iparos vagy, és a szerszámos ládát nem tudod tíz méternél messzebb cipelni...
Akkor menj ki egy forgalmas kereszteződéshez, és számold össze, hogy száz autósból mennyire lehet ezt a leírást ráhúzni.
A helyükön kell kezelni a dolgokat. Mi azt mondjuk, hogy az autó nagyrészt felesleges és káros. Minél többen használják a bringát, annál élhetőbb lesz ez a város. Ha te továbbra is a hájas seggedet hizlalod, az e te dolgod, de hagyj minket békén, és ne pisilj a széllel szembe. Te jársz rosszul.

Glg 2010.04.29. 12:50:08

@tizenot: lol :D:D-ez tetszett :D

.Frajti 2010.04.29. 12:55:17

Nem tudom, mi a baj a Liszt Ferenc tér másik felével. Eddig a bringások sírtak, hogy az autósok nem tudnak 30 métert se gyalogolni. A Nagymezőn eltekersz a Templomig, ott be, és már lakatolsz is. Majd séta a kiszemelt kocsmáig.

Magam is bringás vagyok, de van fix helyem a hatodik kerületben, onnan mindig sétálok. Túlélem.

hmikey 2010.04.29. 12:55:35

@tizenot: Én normális állampolgár vagyok, korrekt és bejelentett fizuval, és van cég irodaházában zuhanyzó, képzeld. Van aki bringával jár, és lezuhanyzik, sőt olyat is ismerek, aki a te által meghatározott keretek között elvileg nem tehetné meg, hogy biciklivel járjon, mégis sikerül neki megoldani.

Amúgy a túlhypeolással kapcsolatban tök igazad van, de ezzel a dumával itt nem találsz magadnak pajtásokat :D

Pályaelhagyó autóversenyző 2010.04.29. 12:55:59

@Mon3: "A Főváros területén a légszennyezésért és a porért 90 %-ban a közlekedés a felelős."

1, adj hivatalos, ellenorizheto forrast
2, a szemelyszallitasrol beszelj csak, levonva a bkv es a taxik kibocsatasat

a magukat kornyezetvedonek kepzelo forradalmarok rendszerint pontosan ugyanugy "kifelejtik" a pozitiv hozadekot megemliteni, "veletlenul" egybemossak a kategoriakat

a motorizacio igenis fejlodest hozott, es egyre erosodni fog. husz ev mulva meg mar csak azon nyavalyoghattok, hogy nincs hely a varosban, mert az elektromos autora nehez lesz masert mutogatni. de nyilvan egyszerubb korlatolt modon lezarni egy egesz varosreszt, ahelyett, hogy a varhato fejlodesnek megfeleloen alakitanad a kozlekedest.

----

allergia. na, ez tipikusan urbanizacios betegseg, faluhelyen szinte ismeretlen. azert van az immunrendszered, hogy jatsszon -szoktam mondani, aki persze a fertotlenitett vilagban no fel, az megis mire szamit?

Glg 2010.04.29. 12:57:23

@Mon3: én is rendszeresen sportolok mégis szarrá izzadom magam alapból is nyáron. am öltönyben bicikli epic fail, gondolom szendvicsdobozban viszed a kis uzsonnát és este gumikacsával játszol a fürdőkádban.
"aki pedig az országot rontó hiperekben vásárol"-ó igen és mégis akkor mi az ötlet? vissza a természethez mint Rousseau, és túrjuk a földet ásóbottal?
nem értem miért gondolják azt emberek h a bicikli a 21. század szent grálja.

Alf (törölt) 2010.04.29. 12:58:56

............................................________
....................................,.-‘”...................``~.,
.............................,.-”...................................“-.,
.........................,/...............................................”:,
.....................,?......................................................\,
.................../...........................................................,}
................./......................................................,:`^`..}
.............../...................................................,:”........./
..............?.....__.........................................:`.........../
............./__.(.....“~-,_..............................,:`........../
.........../(_....”~,_........“~,_....................,:`........_/
..........{.._$;_......”=,_.......“-,_.......,.-~-,},.~”;/....}
...........((.....*~_.......”=-._......“;,,./`..../”............../
...,,,___.\`~,......“~.,....................`.....}............../
............(....`=-,,.......`........................(......;_,,-”
............/.`~,......`-...............................\....../\
.............\`~.*-,.....................................|,./.....\,__
,,_..........}.>-._\...................................|..............`=~-,
.....`=~-,_\_......`\,.................................\
...................`=~-,,.\,...............................\
................................`:,,...........................`\..............__
.....................................`=-,...................,%`>--==``
........................................_\..........._,-%.......`\
...................................,<`.._|_,-&``................`\

2010.04.29. 12:59:18

@tizenot: én melóba bejövés + zuhany + átöltözést megoldom hamarabb mintha autóznék vagyis időt spórolok vele.. de nem tudom eldönteni, ha ez a komment azért született, hogy az átlagember jót szórakozzon, vagy te tényleg ennyire sötét vagy...

monyon le 2010.04.29. 13:01:54

@Mon3:
A Te hozzászólásod meg tipikus "biciklis-nácis"! Na mint az oviban vitatkozunk mi a jobb az autó vagy a bicikli! A kis Kínaiak sem azért járnak biciklivel mert az trendi, hanem azért mert nincs más. De most mikor betört hozzájuk az autó ipar ezrével veszik az autókat.

Másrészről olan demagóg dumával "hogy az ÉN pénzemből építik az autópályákat..." nem kellene itt posztolnod sem. Én is bringázom, de - kívánom Neked minden nap munkába járáskor tekerj egyet a kis vasparipáddal Kecskemétre és vissza Bp-re, télen és nyáron is.
Itt Bp. mint valami vírus terjed ez a Bringa láz, persze kell is -de nem ilyen idióta nézetekkel mit ide kirittyentettél

PR32 (törölt) 2010.04.29. 13:02:52

@tizenot: csak az a baj, hogy Te, tisztelt "Normális állampolgár", mindig tudod igazolni, hogy neked autóval kell menned. Nekem is van kocsim, használom is, ha kell.
Mert mással nem tudod megoldani "egy atlag munkanap utani bevasarlast, elhozni a gyereket az ovibol vagy csak siman elmenni a baratnommel moziba". Pedig de. Átlag bevásárlás befér egy hátizsákba, a gyereket ne a város másik végébe járasd oviba...

Alf (törölt) 2010.04.29. 13:05:43

ki kellene írni valahova rohadt nagy betűkkel, hogy a bicajozás 20 km/h -ig nem követel több energiát, mint a sétálás.

+ van menetszél, nem izzadsz meg, csak nem kell széttekerni magad.

a bicajnak ez a lényege, hogy kisebb energiabefektetéssel lehet gyorsabban menni.

mindenhol mindig mindenki ezzel az izzadással jön. a másik meg a több szennyeződést beszívás, mert jobban dolgozik a tüdőd... ugyanazon okból hülyeség.

k_attila78 2010.04.29. 13:11:35

Ma a Róbert Károlyon megnéztem 20 autót 1-ben volt 2 ember a többiben 1... azért tart itt ez az ország mert olyan okos emberek lakják...
a híres magyar tehetség...

Alf (törölt) 2010.04.29. 13:13:33

@tizenot:
"Es mielott meg a kulfolddel jonnel elmondom neked hogy kulfoldon - bar tobb biciklis van - az emberek helyen tudjak kezelni a dolgot es nem a bringazas kore epul az eletuk, hanem szimplan azzal jarnak ami praktikusabb az adott helyzetben es befogjak a pofajukat."

Ja, azért fogják be, mert fel sem merül, hogy bicikliutak helyett parkolókat építsen az egész belváros, és nem jön senki az adójával meg az ajándékaival.

Neked kellene inkább befogni, ha nem érint a téma, nekem van autóm, fizetem az adót, de attól még megengedhetnék hogy biciklizzem a belvárosban.

nem teszik, rengeteg egyirányú utca, csak autósoknak kitalálva, járda is a parkoló autóké, út is az övék, rendőrség nem foglalkozik a bicajlopásokkal, stb stb.

Alf (törölt) 2010.04.29. 13:15:21

@monyon le: hollandia, franciaoszág, dánia, németország, finnország, belgium, olaszország, stb stb...

ott valahogy senki nem tiltakozik ennyire a bringázás ellen.

k_attila78 2010.04.29. 13:18:16

egyáltalán a hájasseggű autósok miért nem mennek a saját blogjukba? csak nem direkt kötekedni jönnek ide?:)

hozé bubó 2010.04.29. 13:19:14

szerintem ahová a traktor táblát kirakták mint övezeti tilalmat csak a bicikliúton lenne szabad közlekednetek. a trakival sem az a baj hogy pöfög vagy nehéz, hanem hogy rohadtul lassú, akárcsak egy biciklis, és ahogy mondja a kollega is néha kikerülhetetlenek a biciklisek. aztán meg megy a pislogás hogy Bp élhetetlen, járjon mindenki kerékkel, frászt...

tizenot 2010.04.29. 13:22:12

@Mon3: Hat igen szerinted az autó nagyrészt felesleges és káros. Te akarod eldonteni hogy a bicikli JOBB az auto ROSSZABB es te minositesz engem mert autoval jarok raadasul meg is akarod mondani nekem hogy ne jarjak autoval. Te ezeket akarod.

En meg pusztan KOZLEKEDNI akarok. Remelem latszik a kulonbseg kettonk kozott.

En leszarom hogy bringaval vagy-e vagy mindennap befutsz-e a meloba, vagy helikopterrel mesz, en pusztan el akarok jutni A-bol B-be a leheto legoptimalisabb modon. A bringasra, gyalogosra, motorosra vigyazok es NEM UGATOK BE SENKINEK hogy mivel kozlekedjen, az en celom nem a hitterites, ahogy a majom bringaemelgetosok nagy reszenek.

Mondtam en neked hogy fussal mindennap munkaba? (pedig az meg kornyezetkimelobb lenne) Mondtam neked hogy uljel autoba? Nem mondtam. En azt mondom hogy bringazzal ha akarsz, de ne csinalj jatszoteret a varos kozlekedesebol, mert az emberek az utakon KOZLEKEDNI akarnak, nem nezni ahogy te a kisebbsegi komplexusaid kompenzalva bringat emelgetsz, vagy voros fejjel magyarazod nekik hogy de az auto milyen rossz.

Az ut celszerszam nem jatszoter, ha hitteritot akarsz jatszani menj el egy klubba vagy adj ki rola egy konyvet esetleg keress jatszoteret ahol kedvedre jatszhatsz, mi az uton kozlekedni akarunk. Es ne mondd meg nekem hogy en mit csinaljak, meg mit hogy tegyek, en se ugatok be neked.

Vilagos?

PR32 (törölt) 2010.04.29. 13:22:39

@hozé bubó:
így néz ki egy traktor
wb4.indo-work.com/pdimage/60/702360_m9000cropedit.jpg
így egy bringa:
www.suitcaseclinic.org/wp-content/uploads/2009/07/Bike.png
ugye mennyire nem hasonlít? örülök, hogy segíthettem!
Üdv.

2010.04.29. 13:23:37

@Escobar888: "Csak azt felejti el mindenki, hogy, ha kiesne a mostani autósok által befizetett adók, lehúzások összege. Akkor el kéne kezdeni megadóztatni a kerékpárosokat..."

Te mit csinálnál azzal a pénzzel, amit nem benzinre költesz? Elégetnéd?

k_attila78 2010.04.29. 13:27:12

@tizenot: világos csak ne szennyezd feleslegesen a környezetet mert az rám is hatással van...
én nem pöfögök az orrod alá te miért teszed?

világos?

2010.04.29. 13:34:45

@Zsüli: "a 90-es évek végén már a lakosság 30% allergiás volt rá. Mivel egyre több van belőle, egyre több helyen fordul elő, így egyre több emberre van hatással."

Egy cikkben olvastam, hogy a japánok azt találták, hogy a parlagfű, vagy valami ahhoz hasonló pollen felveszi a közlekedés által kibocsájott anyagok egy részét és ez okozza az allergiát (legalábbis kezdetben).
Én nem hinném, hogy egy száz éve itt lévő növénynek eddig tartana elszaporodni, ha annyira nagy számú polleneket bocsájt ki és az írtása csak pár éve szervezett és azóta is csak növekszik az élőhelye.
Azt sem hiszem, hogy a '70-es években olyan sok lett volna az allergiás, én a szénanátháról gyerekkoromban csak az Egészségügyi ABC-ben olvastam.

monyon le 2010.04.29. 13:36:27

@k_attila78: Világos, hogy ha enni akarsz akkor valamilyen járművön el kell juttatni az élelmiszert a boltba, hogy éhen ne halj?

Ha megsérülsz, a mentős kerékpáron jön érted? Nem. Akkor mi itt a probléma?
Sok a süketelés kevés a konstruktív megoldás - fanatikus az orrukon túl tovább nem akarok látni bringás kommüntelőt látok itt - és csodálkoztok, hogy a jármű vezetők felszívják magukat.
Ezzel a hozzáállással szopathatnátok szóban a robogósokat is. ne essünk már át a ló túl oldalára a f@sz bicikli fanatizmusotokkal!

2010.04.29. 13:39:41

@tizenot: "Normalis allampolgarnak olyan munkaja van ahol izzadtan, budosen megjelenni nem lehet, arra meg nincs ideje hogy pusztan a poen kedveert naponta ketszer atoltozzon, meg lezuhanyozzon, raadasul sok melohelyen nincs is zuhanyzo."

Old Spice. ;-) Mondjuk én ritkán izzadok meg, pedig napi 2-szer 11 km-t teszek meg, de ha sietek is, akkor sem leszek büdös.

k_attila78 2010.04.29. 13:40:10

@monyon le: kár hogy ilyen indulatos vagy biztosan hiányt szenvedsz valamiből az életben őszintén sajnállak, szólj ha segíthetünk valahogy...
a személyautó amiben egy ember ül az mentő vagy élelmiszerszállító? légyszi segíts...

monyon le 2010.04.29. 13:41:23

@lxrose:
Allergiát, a modern fogyasztó társadalom elvetemült tisztaság/steril mániás hozzáállása okozza.
Immunrendszernek meg annyi! Ha gyermekeiteken burokban, steril környezetben neveljük, abból lesz igazán allergiás társadalom.
Fejlődő országokban kissebb az allergia hányada, mint a modern fogyasztói társadalmakban.

OMG 2010.04.29. 13:46:02

Mindenkinek ajanlom a Home cimu www.youtube.com/watch?v=jqxENMKaeCU filmet, amibol kiderul, hogy nem csak az emberre artalmas az autoval kozlekedes. Aki csak azert jar autoval, hogy ne izzadjon le, az lusta. Aki akar tenni valamit a gyerekeiert, az unaokaiert, es a tobbiekert, az igenis jarjon bringaval. Azert tonkretenni a bolygonkat, hogy az irodaban csinosak legyunk... tusolj le, ha en megtudom oldani akkor mas is!

monyon le 2010.04.29. 13:46:21

@k_attila78: Ha hiányt szenvednék arról biztosan tudnék - ja most hogy mondod, egyet hiányolok. Az épkézláb megoldási javaslatokat és a toleranciát mind két közlekedő társadalom részéről!
Ha lovaskocsik járnának Bp. utcáin a bringások azon is fel lennének háborodva, hogy eltaknyolnak a ló szaron, vagy hogy a lovak szennyezik a környezetet.

1. több kerékpár utat
2. Kreszt 100% betartó kerékpárosokat
3. toleranciát

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.04.29. 13:47:47

@tizenot: "fussal mindennap munkaba? (pedig az meg kornyezetkimelobb lenne)"
ez mitől környezetkímélőbb?
amúgy meg csak nyugodtan erőlködj, ha pedig tényleg nem akarsz hittéríteni, csak közlekedni akkor tedd azt, ne a billentyűzetet koptasd, még valaki félreérti

durbintss 2010.04.29. 13:56:17

Az autós nácikból nekem is elegem van. Pedig én is közel napi szinten autózom, és csak hétvégéken bringázom. Az aki, mindig az autózás szemszögéből indul ki, az sajna korlátoltnak bélyegezhető ma már. Ez majd világossá fog válni a többség számára néhány éven belül. Akkor majd szégyelheti magát a sok-sok autós náci. A Dunakeszi illetőségű Verók meg elhúzhatna már haza, ott jelöltesse magát. Ami a hatkerben történik, az már közröhej. Azzal van csak elfoglalva hogy az őt kritizáló fiatalokkal pereskedik. Ez azért nagyon kritikán aluli.

k_attila78 2010.04.29. 14:00:40

@monyon le:
autóút már sok van az autósok miért csak 10%-a tartja be a KRESZ-t vár a biciklisek 100%-ra?:)

A toleranciát hogyan kényszeríted ki? talán sok "f@sz" szó használatával a hozzászólásaidban?:)

Tudom miből szenvedsz még hiányt, a varázsszó: kultúra:)

otapi 2010.04.29. 14:04:56

Ha már a posthoz semmi köze a kommenteknek, bedobok egy új témát: Jól hat a szexre a testedzés - index.hu/tudomany/brittudosok/2010/04/29/jol_hat_a_szexre_a_testedzes/

Szóval, miért is győzködtök hogy járjon mindenki kocsival? Maradok a bringánál.

Lebowski 2010.04.29. 14:05:24

@monyon le: Hát, pont ezt a hármat akarja Kerépkárklub is, szervez is Bebiciklizős-tanulj meg a városban eseményeket, és eggyütműködik az Autóklubbal is. Viszont két dolgot még hozzátennék a felsoroláshoz: Autósok, akik szintén betartják a KRESZ-t (bár sztem a 90% is elég a részükről), és jobb tömegközlekedést. Az előződhöz pedig annyit, hogy senki nem követeli, hogy a mentősök bringával járjanak, csak azt, hogy aki teheti, használja -mert az sok embernek jó, az autó meg csak egynek.

gatsy 2010.04.29. 14:07:17

A belgák hova álljanak?

Martian (törölt) 2010.04.29. 14:10:04

Izzadás: edzett ember néhány km-t bringán 20-25 km/ó tempóval tekerve nem ízzad meg jobban, mint 2-3 utcasarkot lesétálva.

Alf (törölt) 2010.04.29. 14:13:32

@lxrose: talán kevesbb lenne a tüdőrákos...

Alf (törölt) 2010.04.29. 14:14:51

@hozé bubó: azt azért rakták ki, hogy ne lehessen tünteni...

fourgee 2010.04.29. 14:20:39

@cirkuszos: Mert akik ezeket a bicikliutakat, meg bicikliparkolókat tervezik, azok általában egy A6-os Audiból, vagy hasonló kategóriájú más autóból látják Budapest közlekedését, fogalmuk sincs arról hogy mi hogyan működik (a hozzászólásom írása pillanatában egy autó riasztója szól, már vagy 5 perce, a tulajdonos meg lesz.rja magasról, most szívesen elbeszélgetnék vele, csak tudnám ki az :) ).

Az egész városon meglátszik, hogy "autósok" tervezték, de igazából nincs jól megtervezve, csak toldozgatva-foltozgatva van. Remélem egyszer lesz olyan polgármester, aki azért tesz hogy minél több elkerülő út legyen, tesz azért hogy a tömegközlekedés még jobb legyen, a biciklisek és a motorosok helyzete könnyebb legyen, hogy legyen egy élhető város.

A dugódíj/belvárosi behajtási díj egy nagyon-nagyon jó dolog, viszont először talán tenni is kellenne valamit azért, hogy a városon kívül gyorsabban el lehessen jutni bárhova.

Az egész biciklis-motoros helyzet azért ilyen, mert a seggüket autóban meresztők "tervezték" ilyenre. Ha a város a tömegközlekedésre és a kétkerekűek közlekedésére lenne tervezve, akkor bizony az autók egy része ki lenne szorítva, viszont rá lennének kényszerítve arra, hogy az autósoknak megoldott legyen az elkerülő út, ami gyorsabb közlekedést is jelentene. Így marad a mostani autós helyzet, a dugóban várakozás... Ez az autósoknak sem jó, a tömegközlekedőknek sem jó, meg a kétkerekűeknek sem jó.

Akik ezt az egészet tervezik, megkövetelném hogy legyen legalább fél éves buszos, fél éves motoros, meg valamennyi biciklis tapasztalatuk. TAPASZTALAT.

igazi hős 2010.04.29. 14:30:12

@tizenot: Újabb okostojás, aki megállapítja mi a "normális". Nyilván ő, a többiek hülyék.
Jaj de borzasztó, hogy olyan nem normális munkahelyem van, ahol lehet tárolni a bringát, le lehet zuhanyozni és még a váltóruha is elfér. Sőt a főnököm annyira nem normális, hogy bejön a tízmilliós autójával, majd elmegy bringával pár ügyfélhez. Be is adom a felmondásom, mond hol keressem álmaim cégét?

tizenot 2010.04.29. 14:36:32

@k_attila78: Olyan vagy mint a cigany aki meg akarja mondani hogy noveljek a segelyeket. Kisebbseg. Neked kell alkalmazkodni, egyelore.
Majd ha 5.000.001 ember veri az asztalt a bringasokert majd akkor lehet pofazni arrol hogy mi legyen az Andrassy uton, addig meg maximum KERNI lehet, ugyhogy szepen le lehet szallni a magas lorol.

Vilagos?

Amugy meg azert pofogok, mert jelen pillanatban ott tart a technologiai szinvonal hogy gyorsan, kenyelmesen, veszelyektol mentesen autoval lehet csak eljutni minden olyan helyre ahova egy atlagember egy heten elmegy. A bringaval NEM lehet. Nem fogok a kedvedert 356 fele kozlekedesi eszkozt tartani az ev minden napjara.

A pofogesbol nem a bringazas a kiut, ez teljesen vilagos, hanem a technologia, ha ez megnyugtat max. 5 ev mulva mar elektromos autoval fogok jarni. Persze neked az se lesz majd jo, de akkor mar tenyleg csak rohogni fognak a bringaemelgetos bohocokon...

----

Neha elkepzelem mi tortenne ha holnap reggelre hirtelen az egesz vilagon mindenhol lenne bicikliut es mindenki bringaval jarna. Akkor ezek a divatmajmok ott allnanak egy olyan vilagban ahol nincs miert sirni. Kicsit elveszve ereznek magukat, elvettek a jatekukat, kene keresni valami mast amibe bele lehet kotni...

:DD

Mike36 2010.04.29. 14:38:37

jó cikk, nagyon tetszik!

k_attila78 2010.04.29. 14:39:48

@igazi hős: :) szégyeld magad hogy még arra sem vagy képes hogy a dugóban állj és szennyezd a környezetet:)

tizenot 2010.04.29. 14:42:59

@Mantlesorrow: Szerinted hogyan keszul pl. a bicikligumi? Csunyan neznek a kaucsukfakra aztan hirtelen odamanifesztalodik egy kerekpargumi?

Na ezert lenne kornyezetkimelobb a futas, lehetoleg mezitlab hogy cipot se kelljen cisnalni. Meg az utakat is lebonthatnank.

k_attila78 2010.04.29. 14:45:15

@tizenot: még mindig nem válaszoltál, hogy neked miért van jogod feleslegesen más egészségét veszélyeztetni ha más ezt nem teszi veled? Látszik hogy Nyugatra még nem sikerült eljutnod egyszer érdemes elmenni hidd el:)
Az hogy a komplexusod meg itt vezeted le eléggé szánalmas...

ex-dr. vuk 2010.04.29. 14:45:19

@tizenot:
elektromos auto ide vagy oda: a dugo akkor is marad :)
Egyebkent a "nem lehet" eleg relativ. Max te nem tudod vagy nem akarod maskepp megoldani. Mas meg tudja.
A "hitteritok" azokat celozzak, akik a "nem akarja" kategoriaba tartozik. Es persze ez nem azt jelenti, hogy "megmondjak neked, hogy mivel kozlekedj", hanem probaljak felvazolni, hogy van mas, ami esetleg jobb lehet. Ha ignoralod akkor annyi. Ezt a blogot sem kotelezo olvasni.

k_attila78 2010.04.29. 14:46:55

@tizenot: ja és a segélyeket is növelik te butus:D

www.moncraft.net · http://moncraft.net 2010.04.29. 14:50:23

Lehet, hogy azt hiszed nem izzadsz meg a bringázástól, és lehet azt hiszed nem vagy büdös.
Én dohányzom, férfi vagyok, rossz a szaglásom. Ennek ellenére elég könnyen meg tudom mondani, hogy ki jött bringával (vagy motoros ruhában) dolgozni. És nem jó olyannal egy szobában ülni egész nap.

k_attila78 2010.04.29. 14:50:35

@tizenot: gondolom neked már hibrid autód van, ha már a technológiáról beszélsz, ugyanis az már régóta kapható...

k_attila78 2010.04.29. 14:53:02

@juzam: létezik ám olyan hogy átöltözés... hm? hallottál már ilyet?

TuskóHopkins 2010.04.29. 14:54:29

@Lebowski: "az autó meg csak egynek."
:-) Ez nem igaz:
jó a mérnöknek, aki megtervezte, mert nagy pénzt kap érte,
jó a kínai munkásnak, mert megkapja a havi 50 euróját,
jó a kereskedőnek is, mert eggyel több autót adott el,
jó a banknak is (feltéve, hogy hitelre van)
jó a parkolóellenőrnek, a benzinkutasnak, a gumisnak, a szerelőnek, a rendőrnek, az államnak...
És ha az államnak jó, akkor mindenkinek jó. :-)
Éljenek az autók!!!!

tizenot 2010.04.29. 14:55:22

@k_attila78: Szerinted miert nincs ekezetem okostoni? Na, leesett?

----

Azert mert egyelore NINCS alternativa.

k_attila78 2010.04.29. 14:57:39

@TuskóHopkins: és természetesen jó a tüdőrákosnak is mert már nem kell sokáig szenvednie a szmogban:)
továbbá jó a gyermekednek mert ő már csak 40 évig fog élni...

2010.04.29. 14:58:42

@Alf: "talán kevesbb lenne a tüdőrákos."

Ezt melyikre írtad (hogy ne kelljen találgatnom)?

ex-dr. vuk 2010.04.29. 14:59:05

@juzam: latszik, hogy te se sokat bringaztal eletedben...
3-5 km-en, 15-20km/h-val nem izzadsz meg. pont.
plane telen nem (en akkor is bringazok).

Persze ha valaki nyomja mint a hulye akkor leizzad. teny. hazafele mar van annak is ertelme :). huvos reggelen tekerni amugyis felfrissito hatasu.

Szoval szerintem tedd le a cigit es bringazz. Hidd el, hogy jobban jarsz :D

www.moncraft.net · http://moncraft.net 2010.04.29. 14:59:06

@k_attila78: és ha átöltözöl, akkor nem vagy büdös?
Vagy ha lezuhanyozol napi +2 alkalommal, mert bringázol, és egy rend ruhával többet mosol ki naponta, akkor hány száz liter édesvizet basztál szét? (igen, abból jó kevés van a földön)

Más: Ha játszani akarsz (roller, görkori, kerékpár), ne az úttesten tedd, és ne hidd, hogy ha kanyarodáskor elbasznak az más hibája (az autós nehezen tudja kivédeni ha 25km/h-val beesel alá a zebrán).

TuskóHopkins 2010.04.29. 14:59:38

@tizenot: "...veszelyektol mentesen autoval lehet csak eljutni..."
És ki veszélyeztet? A gyalogosok, a biciklisek, vagy az autóstársaid?
Esetleg a napsütés?

www.moncraft.net · http://moncraft.net 2010.04.29. 15:00:10

@vuk_: azt gondolod, hogy nem izzadsz meg, de valójában igen. Ez olyan mint a láthatatlan porod: nem ömlik rólad a víz, simán csak büdös vagy.

ex-dr. vuk 2010.04.29. 15:00:20

@k_attila78: a legszennyezes csak egy dolog.. ha elektromos autok lesznek (es azokat megujulo energiaval taplaljak), meg akkor is csak 1 gond oldodott meg. NINCS HELY ennyi plehdoboznak a belvarosban. Elektromos kismotorokban mar inkabb latom a jovot.

ex-dr. vuk 2010.04.29. 15:01:29

@juzam: nem azt gondolom. NEM izzadok meg. ez teny. te, mint NEM biciklizo, ezt nemigen tapasztalod meg :) szoval lehet, hogy nem kene akarnod jobban tudni.

2010.04.29. 15:03:02

@tizenot: "Neha elkepzelem mi tortenne ha holnap reggelre hirtelen az egesz vilagon mindenhol lenne bicikliut es mindenki bringaval jarna. Akkor ezek a divatmajmok ott allnanak egy olyan vilagban ahol nincs miert sirni. Kicsit elveszve ereznek magukat, elvettek a jatekukat, kene keresni valami mast amibe bele lehet kotni.."

Elég rossz lehet neked, ha te így gondolkodsz.

tizenot 2010.04.29. 15:03:05

@TuskóHopkins: Na figyeljetek kispunik, en most huztam L, melo van.
Majd holnap is okitok meg, ha irtok valami vicceset a blogba.

Csa

u.i.: kispuni, a napsutes veszelyes, rakot okoz, a kornyezetre artalmas. Sotetitsuk el a gonosz napot!!!!

www.moncraft.net · http://moncraft.net 2010.04.29. 15:03:25

@vuk_: ok, isteni génjeid vannak meg minden. A többi biciklis viszont megizzad, jó?

2010.04.29. 15:04:30

@juzam: "Én dohányzom, férfi vagyok, rossz a szaglásom. Ennek ellenére elég könnyen meg tudom mondani, hogy ki jött bringával (vagy motoros ruhában) dolgozni. És nem jó olyannal egy szobában ülni egész nap."

Én meg nem dohányzom és meg tudom mondani, hogy ki az erős dohányos. Na, olyanokkal sem jó együtt dolgozni.

k_attila78 2010.04.29. 15:04:57

@juzam: nem játszom, közlekedek, átöltözöm nem vagyok büdös te már az átöltözéstől is büdös leszel?:) (mondjuk mitől lennék mert meg sem izzadom) 10 édesvíz kontra szmog...
valami baromságot írsz még ide nekünk?

TuskóHopkins 2010.04.29. 15:07:04

@vuk_: Vannak emberek, akik (én is), akik fellépcsőznek a harmadikra és elkezdenek izzadni.

@juzam: te nyáron egyszer fürdesz és egy ruhában vagy reggeltől estig 38 fokban is?

2010.04.29. 15:08:49

@vuk_: Aki nem tekert még eleget 20km/h tempóban egy amúgy is 5-10km/h-s szélben, az nem tudja, hogy milyen hűsítő is a biciklizés, főleg nyáron a sétához vagy a HÉV-hez képest.

k_attila78 2010.04.29. 15:09:01

@TuskóHopkins: elég puhány vagy ha a harmadik emeletre felmész és megizzadsz tessék valamit sportolni:) képzelem milyen büdös lehet tőled az irodában ha rossz a lift:))))

www.moncraft.net · http://moncraft.net 2010.04.29. 15:09:33

Igen, a dohányos is büdös (én is), de ez nem cigiblog.
...amúgy meg én vagyok a hülye, hogy vitatkozom, tudhatnám, hogy a critical fasz még abba is beleköt, hogy ő bizony nem izzad (de azért átöltözik), illetve, hogy ő "tíz vízből" is le tud zuhanyozni (bár nem izzad).

Nem azt mondtam, hogy ne járj biciklivel, csak leírtam, hogy szerintem a bringások büdösek a melóhelyen. Ha te nem vagy az, akkor csak a többi.

És nem azt mondtam, hogy ne járj biciklivel, de vigyázz, mert az autósok elütnek, és nem feltétlen az ő hibájuk.

ex-dr. vuk 2010.04.29. 15:10:54

@juzam:
gondolom az sem gyoz meg, hogy meg van 8an irtak, hogy nem izzadnak meg egy kis tekerestol... de biztos en vagyok az egyetlen kivetel :D

@TuskóHopkins: biztosan vannak.. de az attol is lehet, hogy ennyire nincsenek kondiban... en 4.-en lakom...
kulcsszo a rendszeres mozgas. ha valaki naponta bringazik az 1-2 honap utan mar nem fog megizzadni csak ha hajt ezerrel

www.moncraft.net · http://moncraft.net 2010.04.29. 15:11:56

@TuskóHopkins: nem, nyáron akár többször is tusolok, de nem magyarázom meg, hogy én nem izzadok.
És mondhatsz akármit, a tusolás környezetkárosító, és ha a bicikli miatt teszed, akkor a biciklizés is az.
Ettől függetlenül: hajrá biciklisek, tök jó meg minden, csak remélem nem én megyek börtönbe, mert épp alámesik egy shimanosanyi.

ex-dr. vuk 2010.04.29. 15:12:09

@juzam:
"És nem azt mondtam, hogy ne járj biciklivel, de vigyázz, mert az autósok elütnek, és nem feltétlen az ő hibájuk."
Ha en szabalyosan tekerek vegig (ugy szoktam), akkor kinek a hibaja?...

dw1 · http://bpcity.hu 2010.04.29. 15:13:49

figyi, nem az a gond, hogy nem tudunk gyalogolni, hanem az, hogy felépítettek egy alapvetően jó bringatárolót, amit az alapozással együtt el lehet vinni.

te sem szívesen hagynád ott az autódat egy vaslapon aminek a négy sarkán egy-egy horog van, hogy csak láncot kell beleakasztani és már emelhető is :P

a másik, hogy oda építik a bringatárolót, ahol senki sem keresi. pl a deákon/madách téren teljesen jó helyen van, szem előtt, még be is kamerázták. mint az összes központi helyre épített tárolót abban a kerületben.

ez a baj, erről szól a cikk, a kerület nemtörődömségéről és trehányságáról. vagy inkompetenciájáról.

nem az örökké felemlegetett kifizettöbbet, kiszennyeztöbbet, kinek hosszabb/rövidebb a pénisze vitáról.

NilsMF 2010.04.29. 15:14:31

@tizenot: hogy te mekkora f@szkalap vagy...

www.moncraft.net · http://moncraft.net 2010.04.29. 15:17:31

@vuk_: 1. nem ez a jellemző, te is tudod.

2. meg tudsz úgy is halni az úton, hogy nagyon szabályos volt mindenki.

3. szabályosan tekerve meghalni jobb?

tizenot 2010.04.29. 15:18:36

@NilsMF: mi az magadra ismertel az emos resznel?

TuskóHopkins 2010.04.29. 15:18:44

@vuk_: Nem vagyok jó kondiban ez tény.
Bicajozni épp nem tudok a gipszem miatt még két hétig (hála a kedves utasnak, aki kiszálláskor "figyelmesen" nyitotta ki a kocsi ajtaját).
De most itt a gép előtt ülve is melegem van, pedig csak ülök. :-)

k_attila78 2010.04.29. 15:19:37

@juzam: ezen csámcsogni hogy lemaradt az "l" betű:) hát elég szánalmas. Igazat adok neked tényleg hülye vagy és ezek szerint büdös is:)

www.moncraft.net · http://moncraft.net 2010.04.29. 15:20:02

@TuskóHopkins: Nem érted, hogy Ő NEM IZZAD? :)))

Macskából is van kopasz fajta, de attól még a macskák szőrösek.

www.moncraft.net · http://moncraft.net 2010.04.29. 15:22:47

@k_attila78: ok, értem én, hogy tíz liter, te meg értsd meg , hogy annyival nem lehet zuhanyozni. Hússzal sem lehet. Akár helyesen írod, akár nem.
És én vagyok a korlátolt nyilván. Biztosan én állítom, hogy 10 literből lehet zuhanyozni, csak azért, hogy igazam legyen.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.04.29. 15:23:19

Valahol olvastam a Jókai téri P-tárolókról, és ott azt írták, hogy a bringás szervezetek javasolták a helyszínt. Nem így volt? Juteszembe a Székely Bertalan utca sarkán is van pár darab narancssárga P ív. Sőt a Képző előtt egy 10-es parkolót építettek egy hónapja.

fifibá55 2010.04.29. 15:23:35

Vannak autóim és van pár biciklim. Munkába mégis BKV-val járok, mert így azt az időt is jól ki tudom használni.
Nálunk vannak WC-k és mosdók, de zuhanyozók nincsenek, és nem is engedném meg, mert ez munkahely, munkaidővel, és nem közfürdő. (Tényleg, még senki nem jött azzal, hogy a sok zuhanyozás mekkora vízpazarlás és a sok tusfürdő mekkora környezetszennyezés, itt az újabb csont, lehet rágni!) Aki bicajos öltözetben akarna dolgozni, az nem lenne hosszú életű a cégnél.
Az idő egyébként az autózás ellen dolgozik, biztos vagyok benne, hogy egyre többen csakis akkor fogják használni, amikor célszerű vagy muszáj, függetlenül a habzószájú bringa-apostoloktól. És ez jól is van így.

k_attila78 2010.04.29. 15:23:42

@TuskóHopkins: a gipszed szigetel nincs még annyira meleg:)

tizenot 2010.04.29. 15:24:51

Szerintem oljunk meg mindenkit akinek tobb a szendioxid a kifujt levegojeben mint a belelegzettben!

k_attila78 2010.04.29. 15:26:41

@juzam: ki milyen mentalitást hoz otthonról te szeretsz pancsizni a kádban én inkább spórolok...

www.moncraft.net · http://moncraft.net 2010.04.29. 15:30:13

@k_attila78: nincs kádam, zuhanytálcám van.
Amikor volt kádam, akkor is zuhanyoztam.

Ha neked 10 liter egy zuhanyzás, akkor legyen úgy.

Ha én be merem vallani, hogy az autó környezetszennyező, a cigi káros és büdös...te miért nem mered bevallani, hogy igazam van, nem 10 liter víz egy zuhanyzás?

Ismerd el, keveset írtál, és ígérem biciklizhetsz ezután is, nem kapsz érte büntit :))

nyafnyaff 2010.04.29. 15:31:29

Most biciklizünk vagy parkolunk? Vásárláskor vagy ha beülsz egy kávéra jól jönne a parkoló, de bringázás közben nem hiszem, h kávét kellene inni.
A kocsmák előtt meg nem kéne parkoló a bringának, mert oda gyalog kellene menni.
Nem mind a Kazinczy utcai és környékbeli kocsmákba, ahol félholt részegen jönnek ki a 16-20 évesek.
A nagy pofájú bringások (én is bringázok), nézzék meg a kreszt is, és a járdán a gyalogosnak van előnye.
Ha nem kapunk semmit az a baj, ha meg kapunk akkor az. Tisztelni a gyalogost az nagy részünk nem tudja, volt olyan is hogy rám csöngetett, ő előzni akar.

Lássuk be még nagyon messze állunk az általános viselkedési normáktól. Mindenki azon van hogy szóljon be vagy nyomja le a többit.

2010.04.29. 15:31:40

@juzam: "És mondhatsz akármit, a tusolás környezetkárosító"

Nem feltétlenül. Aki csak vízzel zuhanyzik éppen, az nem károsítja a környezetet, mert attól nem lesz több szennyvíz, legfeljebb hígabb.

k_attila78 2010.04.29. 15:33:38

@juzam: a kedvedért lemérem este:) és köszönöm hogy megengedet a bringázást hiszen Te vagy a közlekedés császára az AUTÓS:) hallelujahhhh

FGSuperman 2010.04.29. 15:33:39

@tizenot: mondjuk neked sem kéne beleugatni a bringások dolgába
nyilván azért jár bringával, mertneki az kényelmesebb, egyszerűbb és még olcsóbb is

WYW 2010.04.29. 15:33:52

Az Andrássy út fővárosi fenntartású, oda a kerület nem építhet semmit.
Kerékpárparkolót se.

2010.04.29. 15:36:08

@fifibá55: "(Tényleg, még senki nem jött azzal, hogy a sok zuhanyozás mekkora vízpazarlás és a sok tusfürdő mekkora környezetszennyezés, itt az újabb csont, lehet rágni!"

Dehogynem, olvasol is?

ex-dr. vuk 2010.04.29. 15:36:58

@juzam:
1. en mindig ugy szoktm
2. erre kerlek mondj peldat (foldrenges, lavafolyam es lezudulo sziklak nem er)
3. nem jobb, de attol nem fogok en is autozni, mert a tobbiek veszelybesodornak. inkabb visszafele kene gyuruznie az ordogi kornek.

WLSB 2010.04.29. 15:37:22

@juzam:
2.pont: nem
A kreszben van valami olyasmi, hogy: a haladási sebességed úgy kell megválasztanod, ahogy azt a környezeti körülmények indokolják (szabadon fogalmazva)
Nem az orvul aládugró simanósanyikra gondolok (akik saját testi épségüket feláldozzák azért, hogy börtönbe kerülj), hanem a legáltalánosabb esetre: amikor az autós bekanyarodik, és elüti az egyenletes haladó bringást. mivel kereszteződésben lehet arra számítani, hogy gyalogos, bringás, babakocsi jön, olyan tempóval kellene haladni, hogy meg tudj állni akkor is, ha a szabálytalanul parkoló autó (ami miatt nem látsz ***** sem)mögül lépek/gurulok/tolnak ki.

TuskóHopkins 2010.04.29. 15:38:22

@juzam: 10 liter az pont elég. Hugh Jackmannek is elég volt egy vödör víz :-D

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.04.29. 15:38:49

@városjáró: Ja itt a link. criticalmass.hu/blogbejegyzes/20100422/holland-nagykovet-tamogato-levele-es-ajandek-bringataroloja
Most akkor vagy nem egyeztetett egymással a sok okos bringaérdekvédő, vagy Földes kolléga hülyeségeket ír épp ott, ahol nem kéne neki...

NilsMF 2010.04.29. 15:38:51

@tizenot: jolvan, hát kifejtem, bár hozzászólásodból kitűnik, hogy nem vitatod a kijelentésem, és saját belátásod szerint is egy személyeskedő gyíkarc vagy. Végre egy jó pont.
Nos, azért vagy f@szkalap, mert (meglátásom szerint) tipikusan az az autós vagy, akire FOLYAMATOSAN oda kell figyelnem munkába bringázva, noha teljes vonalon bicikliúton közlekedem.
Te vagy az az autós, aki magasról lesz@rja, ha főútra kikanyarodásnál a bicikliúton közeledő járműveknek, köztük nekem is elsőbbséget kéne adnia, helyette leginkább kényelmesen beáll az út közepére, hogy még véletlenül se lehessen kikerülni.
Te vagy az az autós, aki (szerinte amúgy teljesen jogosan) felháborodik, ha mindezt verbális, vagy egyéb, non-verbális kommunikációs formában szóvá teszem. Egyből Critical f@sz kategóriába sorol, hát remek.
Te vagy az az autós, aki miatt összességében sokkal fárasztóbb a táv megtétele. Ha legalább egy kicsit közlekedési-eszköz számba vennél, nem pedig a homokozólapát szintjén kezelnéd ezt a közlekedési formát, akkor Téged sem anyáznának ennyien, és én is tudnék melóba menet a saját dolgomra figyelni, nem pedig folyamatosan azon stresszelni, hogy vajon legközelebb melyik hozzád hasonló f@szkalap miatt kerülök veszélyhelyzetbe.
(mielőtt beszólnál, fentiekből kifolyólag eleve úgy közelítem meg az ilyen kereszteződéseket, hogy HELYETTED meg tudjak állni, az elterjedt autósmorálból kiindulva...)

Szóval... TE VAGY AZ, AKI NEM TOLERÁNS.

Miattad van az, hogy az elsőbbséget megadó autósoknak a mai napig megköszönöm a kedvességet, noha a KRESZ szerint az nekem amúgy is jár.

így már

VILÁGOS?

ex-dr. vuk 2010.04.29. 15:39:26

@TuskóHopkins:
egyebkent most nem csak a nyari, hanem a tavaszi/oszi bringazasrol is szo van... 10-20 fok kozott megugyse izzad meg az atlag...

10 fok alatt az elso 200-300 metert meghajtom, hogy ne fazzak :D (tulsagosan nem jo feloltozni, mert akkor TENYLEG megizzadsz)

2010.04.29. 15:40:18

@k_attila78: Azért nem kell rontani a helyzeten, ha még egyáltalán lehetséges. Úgy értem, nem kell cukkolni a másikat.
A 10 l szerintem is kevés. A mi vízmelegítőnk maximális átfolyása 11 l/perc. Mivel nem arra van állítva, így átfolyik rajta mondjuk 7 l. 5 perc zuhanyzás így kb. 35 l.

tizenot 2010.04.29. 15:41:32

@FGSuperman: En senkit nem utasitgatok hogy bringazas helyett jarjon autoval, fusson vagy vegyen helikoptert.

Viszont a bringasok folyamatosan bele akarnak pofazni abba hogy en mit csinaljak.

Ha teged az utcan ugy pofanbasznak hogy semmit se csinaltal elotte nem erzed ugy hogy jogod van megszolalni a temaban?

Gazz 2010.04.29. 15:42:55

@tizenot: Punika azt mondtad dolgozni mész. Nosza, gyerünk, hajrá!

FGSuperman 2010.04.29. 15:43:08

@monyon le: nyilván vannak szakmák ahol autóval közelekdnek - ezzel senkinek nincs baja szerintem
a 19 éves kispicsával-kisfasszal van aki azzal kell, hogy közlekedjen, mert ő nagylány-nagyfiú

menj el péntek este a Lurdy-ház lenti parkolójába, akik ott pöfékeltetik az autójukat este pár órán keresztül - na azok az a kategória akik várhatóan mindenhová autóval járnak - ha meg ez csak a péntek esti pogram, mert ennyi benzinre fussa egy hónapban, na az is egy szánalomtenger akkor:-)

mondjuk engem ez a típus sem zavar, jókat lehet rajtuk mosoölyogni - feldobják a napomat:-)

FGSuperman 2010.04.29. 15:45:08

@otapi: vazzeg, miért árultad el nekik a titkot?
mi lehettünk volna a tenyésbikák:-)

k_attila78 2010.04.29. 15:46:18

@lxrose: ok és akkor most mi lesz? autózik holnaptól mindenki mert 35 liter kell egy fürdéshez?
nem a középkorban volt sötétség...

fifibá55 2010.04.29. 15:48:57

@lxrose: mialatt épp hozzászólok, nem megy az olvasás (se)..:)

2010.04.29. 15:49:30

@k_attila78: Nem, csak azért írtam, hogy ne az legyen a lényeg, hogy mindenáron a 2 tábor ne értsen egyet, hanem legyen valamiféle párbeszéd-jellege a dolognak.

FGSuperman 2010.04.29. 15:50:13

@tizenot: valószínű azért, mert angolra van állítva a billentyűzeted:-)

2010.04.29. 15:51:23

Ideje lenne már közeledni a két tábornak egymáshoz, ha valamire jutni akarunk, mert ebből így nem lesz szar se, vagy csak az lesz.

igazi hős 2010.04.29. 15:51:24

@vuk_: Csak ezt a hűvös reggelt ne említetted volna. Reggel nézem a külső hőmérőt: 15 fok; mosolyogva mentem a bringáért, micsoda tavasz van. Csak épp rámfagyott a mosoly, mert valójában 6 fok volt. Mire beértem 10. És rendesen megizzadtam.

Húzzunk bele! 2010.04.29. 15:52:25

@Alf: "ki kellene írni valahova rohadt nagy betűkkel, hogy a bicajozás 20 km/h -ig nem követel több energiát, mint a sétálás."

Valahol olvastam, hogy energia felhasználás terén 4-5x több energiába kerül egy kilométer leküzdése gyalog, mint kerékpárral.
Kb így nézett ki a táblázat, 430kj gyalog, 90-100kj kerékpárral, 5mj! autóval!
1000joule=1kilojoule 1000kilojoule=1megajoule

Tehát a biciklihez felhasznált energiának a 50x annyit használják fel az autóba.

FGSuperman 2010.04.29. 15:52:47

@lxrose: :-)

össze kell rakni egy irodába a dohányosokat és a bringásokat (külön-külön)

szerintem nem a dohányosok lesznek vidámabbak

k_attila78 2010.04.29. 15:53:48

Tényleg az autópártiak miért követelik a KRESZ ismeretet a biciklistől ha nem nézik közlekedési eszköznek a biciklit?

FGSuperman 2010.04.29. 15:55:35

@juzam: én sem vagyok büdös
már ketten vagyunk
gondolo egyre többen leszünk:-)

amúgy addig vagy büdös amig a verejtékben lévő fehérje rohad (elég hülyén hangzik, de kb erről van szó), amint lefürödtél vagy letörölted magadról ezt megszűnik

kivéve ha nyílt gyomrod van, vagy dohányos vagy:-P

FGSuperman 2010.04.29. 15:57:22

@juzam: 1 liter vízzel is meg lehet mosakodni egy lavorban állva

tizenot 2010.04.29. 15:58:16

@NilsMF: Nezd, ezt most csunyan becumiztad.

En tobbnyire motorozom (pont a dugo miatt), szoval teljes mertekben kepben vagyok milyen az amikor a bekotoutrol ugy fordulnak ki elem hogy eszre sem veszik hogy jovok es az eletemert kell kuzdenem. Csaptak mar el szabalyos sebesseggel, teljesen szabalyosan kozlekedo haveromat faszkalap autosok. Minimum naponta egyszer van olyan hogy ramtartanak az autosok, pedig itt szabalyos elcsorogni a savok kozott, de inkabb nem folytatom, mindenki ismeri ezeket a dolgokat.

En minden alkalommal megkoszonom nekik ha felreuzodnak, pont ugy ahogy en is felrehuzodom ha bringas vagy mocis jon. Prompt ma reggel kb. tolem 50 meterre jott egy bringas a tok ures fouton kurva lassan, de en megvartam azt a 30 masodpercet amig ater elottem, mert nem akartam hogy kicsit is veszelyben erezze magat. Szoval most pont a legroszabb embernek szoltal be, mert azon kevesek koze tartozom akik a ketkerekueket is szeretik es toleraljak oket.

Mindezek ellenere megis faszkalapnak tartom a bringaemelgetos divatmajmokat, akik azt bizonygatjak hogy eletuk legnagyobb problemaja hogy en nem 10 hanem 10,1 L vizbol zuhanyozom. Az ut kozlekedesre valo, nem majomkodasra.

Vilagos?

Húzzunk bele! 2010.04.29. 15:58:47

@Húzzunk bele!: Azt még elfelejtettem, hogy kb 4.2 kilojoule=1kcal. vagyis kalória.
Egy kilómétert gyalog 100 kalóriába telik megtenni, bicajjal (nem 40-es átlagra gondolok, hanem optimálisan megválasztott még könnyű tempóra) 25kalóriába, vagyis egy kis almába:-)
Ha valaki munkahelye kb 8 kilométerre van meg eszik egy vajas szalámis zsömlét és máris telik rá energia:D

FGSuperman 2010.04.29. 15:59:01

@fifibá55: értem én a munkaidőt
de ha 5 perc alatt le lehet zuhanyozni, akkor ha 5 perccel előbb bemész pont le fogod dolgozni utánna

TokAlso 2010.04.29. 16:01:50

nekem van kocsim bicom is es kb 6-7 honapja kocsimba nem ultem . nekem most jobb bicon aszem . a varosunk kerekparos infrastrukturaja ugy szar ahogy van . az autosok hozza allasa szar a kozeg hozza alllasa azis kula . amit terveznek kb 50% rosszul tervezik . pl drava u.az utak nincsenek karbantartva pedig alltalaban nem is aszfalt , de ez orszagos problema. magyarul nincs olyan ember magyarorszagon aki ezt szakertelemevel tudna szponzoralni.

Húzzunk bele! 2010.04.29. 16:02:27

@k_attila78: "Tényleg az autópártiak miért követelik a KRESZ ismeretet a biciklistől ha nem nézik közlekedési eszköznek a biciklit?"

Én meg azt szeretném megtudni, mert még mindig nem értem, ha benne van a kreszbe, hogy a bicikli JÁRMŰ, akkor miért nem fogadják el annak, közben pedig épp a biciklistől kérik számona kreszt, amiről nekik sincs halvány fogalmuk, vagy nem akarják elfogadni, de akkor kérdem én, mindig annyit várj el a másiktól, amennyit elvársz magadtól is!

FGSuperman 2010.04.29. 16:03:27

@tizenot: nekem azért nem úgy tűnt, hogy te nem ugatsz bele a bringások dolgába

ahogy elnézem a többiek közül is így vannak ezzel

a lényeg
neked ha autóval mész akkor azzal kell közlekedned szabályosan
a bringásnak meg a bringával

csak mivel te vagy az erősebb illik figyelni rájuk

HMS.NAGYSZINPAD 2010.04.29. 16:04:58

A mocskos gyalogosok miért nem fizetnek a járdáért? Ott császkálnak össze-vissza, mintha nem lenne holnap, fizetni érte meg egyik se akar. Neveletlen banda!

FGSuperman 2010.04.29. 16:07:14

@tizenot: de hát a bringával is közlekedik

ha valaki egy lovaskocsival menne előtted a városban azt is basztatnád

mert az közlekedési eszköz
de legalább lassabb egy bringánál

k_attila78 2010.04.29. 16:08:16

@dogger: némelyik még fingik is és kész az üvegházhatás:)

tizenot 2010.04.29. 16:09:14

@FGSuperman: Oszd be a sajat idodet kisfiam, jo? Az enyembe meg ne pofazz bele.

k_attila78 2010.04.29. 16:10:55

@tizenot: a stílus maga az ember...

FGSuperman 2010.04.29. 16:11:41

@tizenot: nem neked írtam ostoba:-)
te azt csinálsz amit akarsz:-P

tizenot 2010.04.29. 16:13:16

@FGSuperman: pl. a critical szaron a kritikus szararcok azok hova kozlekedtek?

Amugy en kozlekednek, csak minden faszom bringas meg akarja nekem mondani hogy jarjak be melozni, meg hogy mi nekem a jo.

Csak szimplan ne szoljatok beke a dolgomba, ne basszatok fel az agyam feleslegesen jo?

FGSuperman 2010.04.29. 16:13:34

@k_attila78: mondjuk ezt bnem nevezném se stílusnak, se embernek:-)

NilsMF 2010.04.29. 16:14:16

@tizenot: Nos, ha egyszer összefutunk az úton, és megadod a jogos elsőbbségem, akkor neked is meg fogom köszönni.
Amúgy ha nem akarod, hogy azt süssék rád, amit én is, akkor nem kell úgy fogalmazni, ahogy te is tetted...
Pl. a korábbi hozzászólásaidban ezt az előzékeny, kerékpáros-barát oldalad erősen rejtegetted....
ugyanúgy nem vagyok bringaemelgető majom (noha a kifejezés eleve a vélt előítéleted tükrözi!), ahogy te sem elsőbbséget meg nem adó gyíkarc autós.

Legyen végszónak annyi: közlekedjük úgy, hogy ne menjünk egymás agyára.

Ebben megegyezhetünk?

FGSuperman 2010.04.29. 16:15:48

@tizenot: a critical mass egy rendezvény
szimplán csak részt vesznek rajta
te nem szoktál rendezvényekre járni ugye - ha igen minek?:-)

mondjuk én még egyszer sem voltam rajta, mert a nagy tömegben nem lehet normálisan bringázni

nem szólunk beke:-) a dolgodba, felbaszod te magadat egyedül is:-)

TokAlso 2010.04.29. 16:19:47

@fifibá55: de jo hogy nem te vagy az eggyetlen munka ado ezen a foldon.te adsz ebed idot az embereidnek vagy a pult mogott gugolva fogyaszjak? felelmetes ember vagy neked nem kellene csinalnod amit csinalsz .
bocs a szemelyeskedesert, de ez kikivankozott belolem.

tizenot 2010.04.29. 16:27:28

@NilsMF: Meg :-)

Amugy meg ha mar itt tartunk nekem a motorommal fizetnem kell a parkolasert, a bringaparkoloban viszont megbasznak a kozteresek.
Az autosok utalnak "mert mennek mint az allat", a bringasok utalnak mert benzint fogyasztok, mi halunk meg a legtobbet az utakon.

Megse szovegelunk (annyit) hanem belatjuk hogy a kozut nem motorokra van optimalizalva (mintahogy nem is bringakra) hanem autokra es igyekszunk alkalmazkodni a tobbiekhez. De akkor en meg szep szeles motorutakat akarok a varos kozepere, nagy bukoterekkel! :D

k_attila78 2010.04.29. 16:30:05

@tizenot: és azért hagyjuk a picsába az egészet mert nem arra van optimalizálva? muszáj mindent elfgoadni ahogy van vagy lehet egy élhetőbb életteret kialakítani?

2010.04.29. 16:37:21

@tizenot: "Csak szimplan ne szoljatok beke a dolgomba, ne basszatok fel az agyam feleslegesen jo? "

Nem mondom, hogy nem értem meg az indulatodat, de mindenki magának bassza fel az agyát feleslegesen. A legtöbb idegeskedés egyébként is pitiáner dolgok miatt megy.
Itt egyébként is maximum ösztönözni lehet embereket, bár kétlem, hogy a többség azért jön ide, mert nyitott valamire.
Mindenkinek van rossz tapasztalata a másik csoport tagjaival, ezért van "biciklisizmus" meg "autósizmus".
De azért szerencsére vannak pozitív élmények is.

k_attila78 2010.04.29. 16:41:48

@lxrose: Én egyébként szerencsére azt veszem észre hogy egyre kevesebb a "tizenot" féle agresszív kismalac, lehet hogy gyorsan halnak mert a stressz öl:)

www.moncraft.net · http://moncraft.net 2010.04.29. 16:49:24

@WLSB: ha szabályos az, hogy 30-al átvágtatsz a zebrán biciklivel, miközben látod, hogy az autósnak esélye nincs észrevenni mikor elkezd kanyarodni (mert akkor még messze vagy), akkor ez az a szituáció.
Nem mondom, hogy minden biciklis ilyen hülye. Sőt, a legtöbb nem ilyen hülye. De van elég így is aki megteszi.
És ha odaér a rendőr, és azt látja, hogy a zebrán elütöttem egy biciklist, akkor tuti nem úszom meg. Pedig ő volt a fasz.
Vitatkozhattok bármilyen szabályról, elméletről, attól még el fog ütni az autó ha nem figyelsz.
És sajnos tény, hogy jelenleg budapesten a biciklisek nem mérséklik a dugót, hanem súlyosbítják.

Húzzunk bele! 2010.04.29. 16:56:17

@tizenot: "pl. a critical szaron a kritikus szararcok azok hova kozlekedtek?

Amugy en kozlekednek, csak minden faszom bringas meg akarja nekem mondani hogy jarjak be melozni, meg hogy mi nekem a jo.

Csak szimplan ne szoljatok beke a dolgomba, ne basszatok fel az agyam feleslegesen jo? "

A nevedről a korodra következtessek vagy az intelligenciádra?

2010.04.29. 16:57:01

@juzam: Igazad van, bár szerintem a nagyobb bajt mindig a kivétel okozza, mert arra nehezebb számítani.
Én ugyan biciklisként azt tapasztalom, hogy a jobbra kanyarodó autósok általában nem vesznek észre, vagy nem akarnak észrevenni, ha egyenesen haladok (tegnap az illető még telefonált is), így én erre készülök és abból még nem volt bajom, ha valaki mégis megadta az elsőbbséget.

Húzzunk bele! 2010.04.29. 16:58:47

@tizenot: Öcsém, ha rossz az állapot változtass rajta, ilyen egyszerű!

Húzzunk bele! 2010.04.29. 17:00:13

@lxrose: A jobbhorog a legveszélyesebb szituáció, érdemes ott nagyon figyelni, vagy nem bringagyászon rakni, még mindig jobb az úton közlekedni!

www.moncraft.net · http://moncraft.net 2010.04.29. 17:01:52

Na jó cangázást, léptem pöfögni a dugóban :)

Másszemlélet 2010.04.29. 17:03:38

Üdv
Bár nem Pestet írom most hanem Győrt ezért előre is elnézést.
Itt is az a helyzet hogy nehéz bringázni mert vagy az autósok akarnak elütni vagy kerüld meg a fél várost ha meg megérkezel valahová nincsen hova lekötni a bringát és hogyha valakinek egy kicsit drágább a bringája már akkor csak nem hagyja ott a falnál. Szóval ismerős a probléma hogy nincsen hova lekötni vagy ahova lenn oda inkább a biztonság miatt nem mert könnyen elviszik.

tizenot 2010.04.29. 17:18:05

@Húzzunk bele!: Ok, akkor ha nincs penzem leutlek az utcan es elveszem toled.

Mint a fenti pelda is mutatja lehet valtoztatni a dolgokon, de azt nem art ugy tenni hogy masokat ne basztassal vele, na ez az ami a bringasokbol hianyzik.

Pl. critical mass lazavagyokleszaromegeszbudapestethagyszopjanak az autosok faszveregetes helyett az a parezer emberke eleg hosszu bicikliutat tudott volna epiteni egy nap alatt. Vagy legalabb be kellett volna szedni fejenkent egy rugot bicikliutra, az jobban jott volna le. Erre persze mar nincs resource, csak a hulyesegre.

tizenot 2010.04.29. 17:21:34

@tizenot: persza ha az lett volna egy darab ember nem jon el, mert pofazni mindenki tud, de ha mar penzbe kerul vagy koszos lesz a kezed hirtelen mindenkinek dolga akad...

Viszketeg · http://zagyvasag.blog.hu 2010.04.29. 17:39:19

@tizenot: Motorral tudtommal nem kell fizetni a parkolásért, merthogy nem tudod a szélvédő mögé úgy berakni a jegyet, hogy azt ne vihesse el bárki. Legalábbis régebben így volt.

Amúgy pedig ne játszadozz az úttesten a motoroddal, mert az autósoknak van kitalálva, közlekedésre! :)

ági anyu 2010.04.29. 18:59:37

@juzam: Szerintem, ha Te, a saját bevallásod szerint dohányzol, pont olyan kívánatos vagy a bringás kolléga orrának, mint fordítva

ági anyu 2010.04.29. 19:04:54

@fifibá55: Jesszusom, remélem, nem az élelmiszerfeldolgozás területén dolgozol - merthogy ott pl. kötelező a zuhanyzási lehetőség biztosítása

panda maci (törölt) 2010.04.29. 19:31:28

Szomorú, hogy nem képesek ideális helyeken normális bringa parkolót kialaítani.

A kommentek egy részébe belemerültem, érdekes a bringás-autós ellentét, meg a büdös-e a bringás kérdéskör :D

Nos, igyekszem elfogolutlan lenni. Van autónk is, ill. bringáink is.
Ahogy nincsenek normális mennyiségben bringa utak, ugyanúgy rossz feltételek vannak az autósoknak is szerintem (Budapest).

A büdös, nem büdös kérdésre. Az ember a saját szagát sokszor alulértékeli... - szerintem. Büdösség alatt nem csak hónalj szagot kell érteni, nem csak ott izzad az ember, sokszor a bőrnek is van egy jellegzetes kipárolgása. Nehéz férfiaknak ezt sok esetben magyaráznom. Jobbik, kellemesebb esetben, a tejhez tudom hasonlítani a szagot, amikor a hónalj izzadása nem jelentős. Rosszabb esetben ahhoz sem, nehéz hasonlattal előállni, de nem kellemes szag. De nem hónalj szaga van ilyenkor az illetőnek, de magán nem érzi, vagy nem aakrja érezni.
Annak hiszem el, hogy nem büdös, aki egy-két km-nél nem teker többet a melóhelyre. Aki többet, akár csak 5-öt, az büdös lesz, -max. ő nem érzi.

Tévhit, h a rendszeresen sportolók nem izzadnak, kérdezzetek meg egy orvost. Nekem azt mondta, azok közül sokkal többet verejtékeznek melegben. Max. ha néhány hét után bringás azt mondja nem érzi, immunis lesz saját szagára (szerintem), de attól még kollégáját zavarhatja.

Nincs a bringásokkal semmi baj egy melóhelyen, még ha 20 km-ert tekert akkor sem, ha a melóhelyre ahogy beér, lenne lehetősége kultúráltan lezuhanyozni, átöltözni. Eddig is jó lenne Uniós országként eljutni...

Szerintem a fővárosban nem biztosított számos helyen a biztonságos bringázás, sem kerékpártároló, nem biztosítottak az autósoknak a normális utak, megfelelő parkolási lehetőség, és nem biztosított a kultúrált, tiszta járműveken való tömegközlekedés sem. Túlzsúfoltság, hering járatok, kánikulában csak bizonyos vonalakon vannak légkondis járművek, tengernyi ember fő a pléhdobozban.Mocsok is van.
Itt a gondot nem is a takarítás hiányára értem elsőre, hanem arra, hogy emberek, utazóközönség az, aki minden szemetet szanaszét hajigál.

Bringázni van aki egészségi állapota amiatt nem tud, más meg szimplán nem szeret tekerni, nem lehet elvárni, hogy autósok pattanjanak bringára...stb. Azt sme lehet elvárni, akinek van módja rá, a szutyok tömegközlekedést válassza autója helyett.

De az elvárható lenne, hogy legyenek P+R parkolók, legyen normális tömegközlekedés megfelelő mennyiségű járattal és legyen normális bringázási lehetőség. Amíg egyik sincs, vagy egyik a másik kárán, abból nem feltétlen lesz békesség... :(

Mivel bringázok is, autozók is, tömegközlekedek is, mindig szomorúan tapasztalaom, mikor a különféle táborok csépelik egymást.

Amúgy a bringa nálam inkább a hétvégi kirándulásokat jelenti jó ideje. Csúcsidőben ha belvárosba kell mennem tömegközlekedem, de ha sok cuccot cipel az ember valahova, akkor marad csak az autó. A csomagtartóba meg más nem lát be, nem feltétlen jókedvében ül az ember a dugóban.
Vidékre, hosszú távra meg nem kérdés, mindig autó.

Mon3 2010.04.29. 19:56:15

A kommentekből kiderül, hogy a Büdipesten autóval közlekedők nagy része a várostól 50-60 km-re lakó, háromgyerekes, kurva sok árut és szerszámot szállító kisiparos, akinek kötelező öltönyben járni, és a munkahelyén nincs zuhanyzó, valamint eltartja a kedvtelésből kerekező hobby bicajosokat, akik ingyenélő fasiszták és az életére törnek, mert felelőtlen közlekedésükkel veszélyeztetik a testi épségét. Világos…

Húzzunk bele! 2010.04.29. 19:56:56

@tizenot:"persza ha az lett volna egy darab ember nem jon el, mert pofazni mindenki tud, de ha mar penzbe kerul vagy koszos lesz a kezed hirtelen mindenkinek dolga akad..."

Épp azt mondtad még ezelőtt, hogy bele kell törődni és nem kell semmit se csinálni! Ezek szerint te se vagy az az ember, aki más fejével is gondolkodik, mert lehet, hogy sok idegeskedéstől megóvnád magad!

Húzzunk bele! 2010.04.29. 20:01:41

@Mon3:"A kommentekből kiderül, hogy a Büdipesten autóval közlekedők nagy része a várostól 50-60 km-re lakó, háromgyerekes, kurva sok árut és szerszámot szállító kisiparos, akinek kötelező öltönyben járni, és a munkahelyén nincs zuhanyzó, valamint eltartja a kedvtelésből kerekező hobby bicajosokat, akik ingyenélő fasiszták és az életére törnek, mert felelőtlen közlekedésükkel veszélyeztetik a testi épségét. Világos…"
Azt nem tetted hozzá, hogy büdös bringás és nem fizetnek adót!:D

tizenot 2010.04.29. 20:15:51

@Mon3: En csak szimplan azert jarok autoval mert az a legoptimalisabb, mivel az utakat autoknak keszitettek + mert az a legkenyelmesebb. Sot McDonaldsban is szoktam kajalni, megpedig ugy hogy lehetoleg ne kelljen kiszalljon a kocsibol = mcdrive. Amikor meg akcios volt a bigmac altalaban 6 darabot rendeltem egyszerre.

Es ez neked miert faj? Ki a faszom vagy te hogy megmondod mit kell nekem csinalni he?

közlekedő edény 2010.04.29. 20:33:16

De randa holland micsodák XDXDXDXDXDXDXDXD

panda maci (törölt) 2010.04.29. 20:57:10

@fifibá55:

elsiklottam a kommenteden, hogy nem is engednéd meg a zuhanyzót. Egy cégnél, ahol az számít, hogy a bringások reggelente gyorsan lezuhanyoznak-e, annak hamarosan le kell húznia rolót, mert ez aztán nem nagyon növelné meg a cég vízköltségét, de a dolgozók érezhetnék úgy, hogy megbecsülik őket... amiből munkáltatóként sokat lehetne profitálni is.

Mondjuk aki tömegközlekedve légkondi nélkül utazik, nyáron, - reggel is fülledt, nyomasztó melegben, az is megizzad (még ha otthon zuhanyzás után, dezodorálás után is indul közvetlen munkába), annak sem feltétlen ártana kis zuhanyzás...

Az édesvízkészlet pazarlása nem itt kezdődik. zuhanyozni lehet víztakarékosan is, (bevizezi magát, zuhany elzár, betusfűrdőzi testét, majd leöblítéshez megnyitja megint).

Engem nem az zavar, hogy valaki tisztálkodni akar, hanem az, hogy általánosságban el van cseszve az ivovíz felhasználási rendszer. Új házaknál van lehetőség másképp tervezni, esővizet is betározni, hasznosítani, de a régiekkel nehezebb ügy kezdeni valamit :(

Mindaddig álszentség arra hivatkozni, hogy ha a bringás megejtene egy gyors zuhanyzást - ha lenne módja rá melóhelyen-, hogy ezzel pazarolja az édes vízkészletet, míg a kifogásoló netán a saját lakásában ivóvízzel öblíti le a WC-t is...

Mert nagy divatja van aggódni azokért, akiknek nem jut tiszta ívóvíz sem, de nem jó a mások szemében a gerendát is, sajátomban a szálkát sem észre venni mentalitás sem. Azzal, ha alkalmazottaidnak nem engeded meg a nem vízpazarló zuhanyzást sem, azzal még nem sikerül megoldani a vízszűkében lévő országok problémáját sem, max. saját munkatársaiddal jól kitolsz.
Bocsi :)

Mon3 2010.04.29. 21:07:03

@tizenot: "Es ez neked miert faj? Ki a faszom vagy te hogy megmondod mit kell nekem csinalni he?
az utakat autoknak keszitettek "

Én csak egy ember vagyok, aki a városért harcol.
Életem egyik nagy élménye volt a kilencvenes évek elején a taxis blokád. Akkor egyetlen autó se tudott egy métert se menni. Az emberek sétáltak az utcán, csend volt, jó levegő, az utcákat betöltötte a madárcsivitelés...
Akkor lehetett igazán rádöbbenni, hogy mit vesztettünk. Én személy szerint nem akarom rád erőszakolni, hogy hogyan közlekedj, én csak szeretnélek meggyőzni. Pár évvel ezelőtt még hülyének nézték az üres palackkal rohangáló embert, ma meg már egy értelmes egyénnek természetes, hogy szelektíven gyűjti a szemetet. Nyugaton már lenézik a hozzád hasonló mentalítású embert. Én csak figyelmeztetlek, hogy ideje váltanod. Én nem mondom, hogy egy kis faszkalap, buta seggfej vagy. Ez távol álljon tőlem, én nem akarok hozzád lesüllyedni a pöcegödör szintjére.
Ja és az utakat nem az autóknak építették. Az autósok csak kisajátították azt az elmúlt 100 év alatt. Érdemes elolvasni azt az újság cikket, ami az első pesti gépkocsi megjelenéséről tudósított 1900as évek elején. Annyira megdöbbentette és felháborította a derék polgárokat a zaj és a kipufogó bűze, hogy a lincselés elől egy rendőrnek kellett kimenekíteni az órásmestert a tömegből, az oktogonon.

Funkerman 2010.04.29. 21:07:35

Basszus... izzadás, zuhany, kádviz, hát mi a fasz van veletek?

Kiváncsi lennék, hogy ebben a tetü országban, mikor kezdenek el gondolkozni a döntéshozók és a kivitelezôk.

panda maci (törölt) 2010.04.29. 21:07:36

fordítva gondoltam, azaz, mások szemében a szálkát, sajátomban a gerendát sem észrevenni értelemben

Funkerman 2010.04.29. 21:11:27

@tizenot: téged egyszerûen úgy hivnak, hogy szánalom
az ilyen buzikat mint te, még akkor se lehetne rászoktatni a közösségi közlekedésre, ha háztól házig hozna-vinne.
mondjuk azt sem értem, hogy mi a rákér' jársz ide irogatni, amikor mereszthetnéd a pudvás seggedet valamelyik macdrive elött a kocsidban.

Perillustris 2010.04.29. 21:21:52

@tizenot: "Arrol nem is beszelve hogy bringaval nehez megoldani egy atlag munkanap utani bevasarlast, elhozni a gyereket az ovibol vagy csak siman elmenni a baratnommel moziba."

Nap mint nap hallok éhen halt, autó nélküli családokról.

Sajnos az óvónők is kénytelenek éjjeli műszakot vállalni, a rengeteg gyerek miatt, akikért nem jutnak el a szülei.

LOL

Martian (törölt) 2010.04.29. 21:40:09

@tizenot: Kóla, puska, sültkrumpli :))

k_attila78 2010.04.29. 22:06:30

@tizenot: kocsija van, mekibe jár kell ennél jobb srác gyerekek?:)

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.04.29. 22:53:27

Itt egy elbaszott bringatámaszról szóló cikk, és megint itt a sok világmegmentő zöldtojás kitalálja nekünk megint a 21-dik század nélküli 21-dik századot. Szuperjó!

huss 2010.04.29. 23:09:06

Most komolyan az a legnagyobb téma, hogy ki a büdös??? Megőrülök ebben az országban, ha valaki próbál valamit tenni, azt rögtön lehúzzák megégetik, gyűlölik.
Aki mozog nem lesz dagadt, nem kap szívinfarktust ötven évesen, és mindeközben lehet tőle levegőt kapni. Nem ezt kívánnátok a gyerekeiteknek? Inkább neveljük arra őket, hogy zabálj, aztán mereszd a hájas feneked kocsiban, utcára ne menj, mert túl nagy a szmog, inkább tévézz utána otthon kicsikém. Mer' a bringázástól még megizzad a kis tested. Jó ég, elkeserítő.

Martian (törölt) 2010.04.29. 23:16:16

@huss: "Most komolyan az a legnagyobb téma, hogy ki a büdös???"

Ha valaki egészségtelenül táplálkozik, beteg, stb. akkor a kocsiban való aszalódás után is büdös lesz. Ha viszont rendben van a szervezete, bringázás után sem érezni a testszagát.
Különben is, az autóülés jól megőrzi és pácolja a fingszagot. :))

Perillustris 2010.04.29. 23:19:09

@Martian: Amúgy elég szánalmas az izzadságszagra hivatkozni, miközben az illatos autós járműve mérgesgázokat ereget a levegőbe. Csak CO2-ből 100-200 grammot kilométerenként.

tizenot 2010.04.29. 23:50:22

@Mon3: Pontosan az autosoknak epitettek az utakat, azert ilyen szep simak, hogy szepen finoman guruljon rajta a kerek es azert pont ilyen szelesek hogy 1,2,4,8 auto eppen elferjen rajtuk. Szerinted a bringaknak vagy a gyalogosoknak epitenek 20 meter szeles uttestet az andrassyra es festenek fel ketszer ket savot?

Mar leirtam hogy nyugaton NEM ez a mentalitas van. Nyugaton az elni es elni hagyni mentalitas van es ahelyett hogy a bringasok parancsolgatnanak a magas lorol mindenki elfogadja hogy vannak autosok es vannak bringasok es a bringasok nem szolnak be azert mert valaki epp autoval MERESZEL bejonni a varosba (foleg mert valszeg naluk is benn all a garazsban az A5-os). Lehet ezt normalisan is csinalni csak ahhoz az kell hogyha en elozekeny vagyok a bringassal, akkor ne azt kapjam az arcomba vissza hogy gyilkos, meg hogy miert nem az andrassy kozepen van a parkolo (gusztustalan hangnemben), meg takarodjatok autosok, meg hogy szar vagyok.
Na ez igy nem megy kisfiam, kicsit viszabb kene venni az arcbol.

Pont mint a ciganyok, eroltetik a sajat eletformajukat a tobbseg ellen es nem veszik eszre hogy az ugy nem mukodik, raadasul elvarjak hogy meg a tobbseg alkalmazkodjon hozzajuk. Ti uticiganyok.

A varos levegojet nem a bicikliemelgetes menti meg, mert a bringa nem alternativa a hetkoznapokra az emberek 99%-anak, ez teljesen egyertelmu. Igy meg a varos megmentese helyett csak a sajat hitvallasod masokra tukmalasa az egesz, ami neked valamiert kielegulest okoz.

Menj el egyetemre, kutassal villanyautot vagy talalj ki olyan kozlekedesi eszkozt ami kenyelmes, nem kell hajtani, megved az esotol es hosszu tavon mukodik. Ez a jovo, nem a bringazas. Persze ez nehezebb mint kiallni a deakra es felemelni a bringat.

tizenot 2010.04.29. 23:52:55

@Funkerman: most jottem a mcdrive-bol, quarter pounder deluxe-t toltam.

Talan azert szolok bele mert engem (mint az autosokat) gyalazol? raadasul nincs is igazad.
Mindenesetre ha nem akarjatok hogy sokan posztoljanak, nagy okossag volt kitenni az index cimlapra...

tizenot 2010.04.29. 23:55:50

@Perillustris: Te mi a faszert nem futsz be mindennap a munkahelyedre bringazas helyett? Az meg kornyezetkimelobb lenne. Vagy akar aram meg futes nelkul is tudnal elni ugye? Megoldhato? Meg. Anelkul elsz? Nem. Akkor meg mirol szovegelsz??

Alszentek vagytok mind, a kornyezetvedelem moge bujva tukmaljatok a hiteteket masra.

Perillustris 2010.04.30. 00:13:49

@tizenot: Beszoptad. Be szoktam futni rendszeresen.

tizenot 2010.04.30. 00:15:27

@Perillustris: Gratulalok, aram meg a futes ki van kapcsolva vagy fertozod a levegomet??

Húzzunk bele! 2010.04.30. 07:52:14

@tizenot: És nektek ki van kapcsolva? Te még a kibaszott autóddal meg a 6db bigmaccal is szennnyezed a környezedetünket baszki, oszt még itt pampogsz mint az empamo.

k_attila78 2010.04.30. 08:44:58

Isten óvjon mindenkit az utakon az ilyen 15 féle közlekedőktől! Tele van agresszióval, indulattal...

Perillustris 2010.04.30. 08:50:48

@tizenot: Kicsit erőltesd meg magad, ez elég gyengére sikerült.

Viszketeg · http://zagyvasag.blog.hu 2010.04.30. 09:00:43

@tizenot: Igazad van, a kerékpár nem alternatíva, hanem A Megoldás. Ráadásul sokkal több embernek lenne jó megoldás, mint aki egyáltalán hajlandó kipróbálni.

Imádom, amikor egy ilyen suttyó megmondja nekem, aki évek óta jó kedvvel közlekedik biciklivel Budapesten, hogy a város nem alkalmas kerékpározásra. :) Elárulom neked, hogy abszolút bevált, pedig próbáltam az autót és a tömegközlekedést is.

ex-dr. vuk 2010.04.30. 09:13:51

@tizenot: teged miert zavar ennyire a bringaemeles?..
Igen nyugaton elfogadjak mind a kettot. Nalunk (ahogy irod is) az megy, hogy "az ut autoknak epult", es a bringas takarodjon ki a varosbol. Akkor most melyikunk az "uticigany"?

k_attila78 2010.04.30. 09:54:05

@vuk_: azért zavarja mert kocsiemelgetést nem szervez senki és irigykedik:)

tizenot 2010.04.30. 10:21:55

@Húzzunk bele!: Nalam nincs kikapcsolva, de en nem is nem is tetszelgek a vilagmegmento lovag kepeben csakhogy hitterithessek a faszsagommal.

tizenot 2010.04.30. 10:23:04

@Viszketeg: Bringa mar 20 eve is a mindennapi elet resze volt, MINDENKI kiprobalja megse hasznaljak hetkoznap. Vajon miert?
a. mert nem alternativa
b. mindenki hulye rajtatok kivul

ex-dr. vuk 2010.04.30. 10:28:58

@tizenot: felesleges ismetelgetned, hogy "nem alternativa". Neked nem. Masnak igen. Ennyi.
Itt mar inkabb te vagy a hitterito nem a bringasok :)

tizenot 2010.04.30. 10:28:58

@vuk_: mert ertelmetlen az egesz critical szarral egyutt, csak arra megy ki hogy az autosokat megszopassak, kulonben nem a belvarosban lenne hanem mondjuk kobanyan, angyalfoldon vagy akarhol mashol.

Ilyen az egesz bringa nemzet, nem a bringa a lenyeg nekik hanem hogy beugassanak azautosoknak.

tizenot 2010.04.30. 10:30:00

@vuk_: Az emberek 99%-anak nem alternativa, ugyhogy nektek felesleges ismetelgetni hogy az.

Allj be egy bringas haverod melle a zebranal es oromkonnyeket hullatva meseljetek egymasnak mekkora orgazmusotok van a bringatol, minket meg hagyjatok beken.

k_attila78 2010.04.30. 10:34:12

@tizenot: nyilván nem vuk tévedt az autós blogra úgyhogy neked kellene talán a bringásokat békén hagyni...

Viszketeg · http://zagyvasag.blog.hu 2010.04.30. 10:38:50

@tizenot: Egy lószart próbálja ki mindenki. Még akkor sem, ha nagybetűkkel írod. Akik mégis kipróbálják, azok közül sokan meg is maradnak mellette.

Az a 99%-os statisztikai eredmény nyilván úgy készült, hogy megkérdezted 3 autóbuzi haverodat és valamit elszámoltál. :) Valójában sokaknak (egyre több embernek) pont az autó nem alternatíva. Tegnap hazafelé, amikor kábé a sétálásnak megfelelő erőfeszítéssel végiggurultam többszáz métert álló kocsisorok mellett, eszembe jutottak a "nem alternatíva" baromságaid és jót mulattam.

FGSuperman 2010.04.30. 10:39:26

@tizenot: gratulálok
mi a phasznak bukótér a városban
ha te 50-nel felborulsz akkor rakjál hátulra mankókerekeket vagy vegyél a motorra oldalkocsit

bugris

tizenot 2010.04.30. 10:39:48

@k_attila78: Az index cimlapon volt, faszer kell kiposztolni oda ha csak bringas tema?

FGSuperman 2010.04.30. 10:41:03

@juzam: "És sajnos tény, hogy jelenleg budapesten a biciklisek nem mérséklik a dugót, hanem súlyosbítják."

ja
persze

Perillustris 2010.04.30. 10:41:51

@tizenot: Ha legalább megpróbálnál a valósághoz közelítő arányt írni. A 99%-kal csak kiröhögteted magad.

FGSuperman 2010.04.30. 10:43:03

@tizenot: gondolom az nem zavar amikor motorosfelvonulások miatt zárnak le közutakat mi?

bezzeg az évi egy nap kritikál massza - az igen

Perillustris 2010.04.30. 10:43:07

@FGSuperman: Ezt tényleg leírta valaki? ROTFL

tizenot 2010.04.30. 10:44:05

@FGSuperman: mi a fasznak bicikliut a varosba?

Na pont azert kene a bukoter is.

Vagy helikopterleszallo mert en meg helikopterrel akarok jarni.

Perillustris 2010.04.30. 10:45:54

@tizenot: Nem veszed észre, hogy egyre szánalmasabbak a hozzászólásaid?

Ha meg helivel akarsz járni, inkább dolgozz keményen, mert így sosem lesz rá pénzed.

FGSuperman 2010.04.30. 10:46:25

@tizenot: bringán is kiszolgálnak a mekdrájvban:-)

tizenot 2010.04.30. 10:48:46

@FGSuperman: De zavar es nem is megyek rajuk mert faszsagnak tartom.

tizenot 2010.04.30. 10:49:51

@FGSuperman: Ja csak feltartod a sort :-)

k_attila78 2010.04.30. 11:00:30

@tizenot: mondjuk a témákból fel kellett volna hogy tűnjön sutyikám vagy ennyire elgurult a gyógyszer?:)
ez nem az autós buksi simogató...

ex-dr. vuk 2010.04.30. 11:02:47

@tizenot: ez a 99% hogy jott ki?..
Nem, a CM celja nem az autosok szopatasa. Lehet, hogy ugy erzed, de nem. Ahogy a piros lampa sem szopatasbol van kint egy keresztezodesben. A sorompo sem szopatasbol zarja el az utat, ha jon a vonat. Mindennek van mas celja. A "szopatas" csak side-effect. Egy evben 2x kibirod.

ex-dr. vuk 2010.04.30. 11:03:21

@tizenot: mekdrajvban az auto nem tartja fel a sort?.. na ezt is magyarazd meg :)

tizenot 2010.04.30. 11:32:07

@vuk_: a piros lampa az must have, a critikal szar meg uri hobort.

De akkor majd en is lemegyek a haverokkal piknikezni az andrassyra a kerekparutra, ha valaki beszol annak meg majd megmondom: evi ketszer kibirod.

k_attila78 2010.04.30. 11:36:13

@tizenot: mi is az úri hóbort?:)

2010. május 1-je és május 31-e között alkalmazható üzemanyagárak:

Ólmozatlan motorbenzin

ESZ-95 ólmozatlan motorbenzin
335 Ft/l

Gázolaj
310 Ft/l

Keverék
362 Ft/l

LPG autógáz
179 Ft/l

tizenot 2010.04.30. 11:41:11

@Perillustris: Ja akkor BP+agglomeracioban jelentosen tobb mint 40.000 ember van aki MINDEN nap bringaval megy melozni?@vuk_:

tizenot 2010.04.30. 11:43:07

@k_attila78: Az autora egyelore NINCS alternativa. A bringa nem elfogadhato alternativa az emberek 99%-nak. Vilagos?

tizenot 2010.04.30. 11:47:38

@tizenot: Ja es az alternativa kerdesrol utoljara:

Te hiaba gondolod azt hogy a bringa elfogadhato alternativa, azt mindenki leszarja hogy te mit gondolsz, a lenyeg hogy a tobbseg mit gondol. Es a tobbseg sajna nem igy gondolja.

Az a baj hogy te azt hiszed hogy fogod elhozni a fenyt az embereknek es utat mutatni nekik, megmutatni nekik hogy a bicikli az jo. Az a baj hogy mar mindenki ismeri a biciklit, mindenki bringazik neha gyerekkora ota. Innentol fogva az allando bringa mantrazas csak tudalekos okoskodas, amire senkinek semmi szuksege.

k_attila78 2010.04.30. 11:49:40

@tizenot: látjátok még mindig 99%nál jár:)))

otapi 2010.04.30. 11:53:57

@tizenot: A "többség" mai napig BKV-val vagy gyalog jár, nem autóval...

k_attila78 2010.04.30. 12:04:06

Elképesztő ez a gyerek:)
Én 7km megyek biciklivel 25 pec alatt évi kb. 8000 Ft karbantartási költséggel, de ő szerinte az autó jobb 335 Ft-os benzinár mellett levegőt szennyezve kétszer annyi ideig. Az agyrágó bogár éhen hal szegény fejében...:)

tizenot 2010.04.30. 12:08:52

@otapi: Hat BP-n lehet, itt biztos hogy nem...
Pedig ez az a nyugat amire annyira hivatkoztok.

tizenot 2010.04.30. 12:17:43

@k_attila78: Hogy te milyen fasza gyerek vagy, gondolom buszke vagy magadra, remelem nem mulasztod el megjegyezni minden nap a csajoknak hogy te mekkora hos vagy, az emberiseg megmentoje. Vagy legalabb feltuno helyre rakod a sisakod hogy biztosan feltunjon mindenkinek hogy te vagy a NAGY BRINGAS.

En nem vagyok buszke magamra mert a kozlekedes nem az ahely ahol kielem magam, pusztan csak bejarok a leheto legcelszerubb modon es ez az auto/motor - nemcsak szerintem, hanem a tobbseg szerint is.

Ha a bringa alternativa lenne akkor az terjedt volna el, nem az auto, ugyanugy ott volt, sokkal olcsobb volt, megse terjedt el, de akkor biztos az a par milliard ember a hulye ti meg okosak vagytok...

k_attila78 2010.04.30. 12:20:38

@tizenot: én rád vagyok a legbüszkébb aki meg tudja magyarázni hogy a drágább lassúbb környezetszennyezőbb megoldás a jó...

otapi 2010.04.30. 12:20:47

@tizenot: Ha nem élsz itt, akkor minek dumálsz bele?

Perillustris 2010.04.30. 12:23:44

@tizenot: Mi az a 40 ezres szám? Hogy jött ki?

k_attila78 2010.04.30. 12:23:59

@otapi: Biztos náluk is van hatodik kerület csak a cikk képeiről nem ismerte fel hogy ez nem arról szól...

Perillustris 2010.04.30. 12:24:22

@tizenot: Érdekes, már többen járnak bringával, mint 1%.

Perillustris 2010.04.30. 12:26:58

@tizenot: Ha egy hipermarkethez kizárólag autópályán lehet eljutni, talán nem meglepő, hogy nem mennek bicajjal az emberek. Ha várost az autóforgalomra optimalizálják, elnyomva a gyalogosokat és a kerékpárosokat, akkor valóban csak a nagyon elszántak tekerik a pedált.

Nem bízom abban, hogy meglásd az összefüggést, de hátha mégis.

Perillustris 2010.04.30. 12:31:52

@tizenot: Egyébként aki egy 3-8 km-es útra inkább a bicajt választja az autó helyett, az tényeg faszább gyerek, mint aki végigfüstöli ezt az utat.

Persze nyilván nem a kokszos edzőtermi tahók, vagy műkörmös szolicicák közt, de úgysem azok számítanak.

tizenot 2010.04.30. 12:41:02

@k_attila78: hat arra a celra amire az autot hasznalom arra csak az auto jo, sajnos nincs alternativa...

tizenot 2010.04.30. 12:43:37

@k_attila78: "Ugyanez az arány Budapesten 10%."

Ami kb. azt jelenti hogy nagy reszuk az aki legurult a margitszigetre hetvegen...

Szoval 1%-nal nemigen lesz az tobb akinek az az alap hogy bringaval jar be minden nap.

tizenot 2010.04.30. 12:46:05

@Perillustris: A kozut az kozlekedesre valo nem arra hogy egyesek ott erjek el eletuk sportteljesitmenyet.

Neked lehet nem szamitanak mert sanszod nincs egy jol kinezo csajra...

k_attila78 2010.04.30. 12:46:10

@tizenot: én ezt elhiszem neked mert árut szállítani, mentőautónak, tűzoltónak nem jó a bicikli de itt a fővárosban ahol a nap minden szakában dugó van, biciklivel meg MINDIG ugyanannyi a menetidő itt ne legyen már jobb az autó...

otapi 2010.04.30. 13:01:11

@tizenot: Amúgy te tizenöt éves vagy? Csak hozzászólásaid alapján gondolom.

k_attila78 2010.04.30. 13:03:45

@otapi: szellemileg még nem tart ott:)

tizenot 2010.04.30. 13:07:20

@k_attila78: nemtom hogy lehetsz ennyire gyokszi.

LEhet hogy neked az a preferenciad hogy minel rovidebb ido alatt erj be a munkahelyedre, de az emberek nagyobb reszenek NEM. Ok tehenkedni akarnak az ulesben, nem akarnak megazni, nem akarnak budosek lenni.

Erted? A tobbseg preferenciarendszere mas mint a tied.

FGSuperman 2010.04.30. 13:09:03

@tizenot: hüje gyerek
amikor a Budapesten lévő utak többsége kialakult maximum lovaskocsik voltak a vásorban és bicikli lehet, hogy több volt

az egy dolog, hogy le lettek azóta aszfaltozva

ha meg van rajta bicikliút akkor téged miért zavar ha valaki ott közlekedik - gondolom a buszsáv is zavar

FGSuperman 2010.04.30. 13:11:33

@tizenot: figíelj má'

itt senki nem térít
közlekedj autóval leszarja mindenki, sőt még ki is röhögnek

de aki meg bringával akar közlekedni az avval fog

ennyi

FGSuperman 2010.04.30. 13:13:15

@tizenot: "Bringa mar 20 eve is a mindennapi elet resze volt, MINDENKI kiprobalja megse hasznaljak hetkoznap. Vajon miert?
a. mert nem alternativa
b. mindenki hulye rajtatok kivul"

a. ha nem lenne alternativa akkor nem használnák
b. hogy ki hüje azt én nem tudom - mindenki biztos nem, de te az vagy ez tuti

k_attila78 2010.04.30. 13:13:52

@tizenot: igen manapság tényleg nem jellemző hogy az embereknek a rövid idő alatt bejutás fontos... akkor mi édesanyjukért dudálnak folyamatosan? hova sietnek?
15 neked világít a negro a szádban:)

tizenot 2010.04.30. 13:20:22

@FGSuperman: Na ja es a lovaskocsinak mi az utoda?

Ja en tennem is, csak a kisebbseg elallja az utamat es bringat emelget elottem + el akarja venni a parkolomat is + el akarja venni az utamat is. Azert ez igy nem megy kisfiam.

tizenot 2010.04.30. 13:21:12

@FGSuperman: Hat nem is hasznaljuk, csak a lazacsavo bringaszektasok...

tizenot 2010.04.30. 13:22:36

@k_attila78: talan mert a geci ugyes biciklis kovalyog a savok kozott es radol a motorhaztetomre es okoz egy 200K-s kart, raadasul nincs is kin szamonkerni, se rendszam se semmi...

k_attila78 2010.04.30. 13:26:26

@tizenot: "bringát emelget előttem"

Ha az év 0,5479%-án van critical mass és benned ez marad meg akkor te tényleg nagy gyökér lehetsz:)

k_attila78 2010.04.30. 13:30:06

@tizenot: nekem kötelező biztosításom van ha egy ilyen takonynak mint te neki megyek a szarjának akkor kifizeti a biztosító de jelzem 15e km alatt egyszer sem fordult elő...
úgyhogy ez sem valós probléma:)

Húzzunk bele! 2010.04.30. 13:36:41

@tizenot: "mert ertelmetlen az egesz critical szarral egyutt, csak arra megy ki hogy az autosokat megszopassak, kulonben nem a belvarosban lenne hanem mondjuk kobanyan, angyalfoldon vagy akarhol mashol.

Ilyen az egesz bringa nemzet, nem a bringa a lenyeg nekik hanem hogy beugassanak azautosoknak. "

Te aki autóval gyilkolni jár,
nem veszed észre magad most már?
Autónak kora vége szakad
most már csak luxusra költünk, ha akad?
Benzin ára szép kék felhők szomszédságába,
és mégis azt mondod, hogy az konzerv biciklinek alternatívája?
:D

FGSuperman 2010.04.30. 13:44:45

@Perillustris: ott van
juzam vagy ki
mondjuk túl komolyan nem gondolhatja és komoly ember sem lehet a 13 hozzászólásával - kb az összes a kerékagyban - nyilván valami bringás-basztatós nick:-)

otapi 2010.04.30. 13:46:33

@tizenot: "Na ja es a lovaskocsinak mi az utoda?"
Történelmileg a vonat.

FGSuperman 2010.04.30. 13:46:34

@tizenot: mondom ha 50-nél te képes vagy motorral bukni, akkor oldalkocsit vegyél inkább

de ha beadod kérvényben a főpolgármesteri hivatalban az agymenésedet - biztos csinálnak neked külön bukóteret

FGSuperman 2010.04.30. 13:49:49

@tizenot: nyugodtan tedd azt
és majd magyarázkodjál az autós haverjaidnak amikor szétütik a buci fejedet vagy a rendőrnek-közterületesnek amikor bilincset kap az autód-motorod meg te is

nekem nem fog fájni

én pont úgy kikerüllek bringával mint bármikor-bárhol máskor is:-)

FGSuperman 2010.04.30. 13:53:19

@tizenot: elmondom utoljára
ha valaki azt mondja, hogy neki alternatíva a bringázás akkor neki az

az meg, hogy te mit csinálsz az senkit nem érdekel

FGSuperman 2010.04.30. 13:57:44

@tizenot: biztos az elterjedésében nem játszik szerepet a sok buzi autós-reklám sem

biztos tök jó alternativa ám törlesztőrészleteket fizetni éveken át egy fos autóra, amit fenntartani is alig tud a sok majom
de hát ki mire szereti költeni a pénzét - vannak akik úgy gondolják, hogy vesznek egy bringát egy autó árának 10%-áért és onnan ingyen van, más meg azért gürizik, hogy elmodhassa van autója és tud bele tankolni
biztos nagyon phasza dolog az is:-)

mert persze nyilván van akinek szüksége van azt autóra de az emberek többségének nem létszükséglet, hiába is bizonygatod

PR32 (törölt) 2010.04.30. 14:03:29

@tizenot: "el akarja venni a parkolomat is + el akarja venni az utamat is" - egyik sem volt a tiéd soha! Az embereké, amely halmaznak te is része vagy ugyan, de nem kicsit túlzás, hogy a tiéd. ennyit rólad.

Perillustris 2010.04.30. 14:07:21

@tizenot: Nekem már nem kell bizonygatnom, nem én küzdök komplexusokkal.

FGSuperman 2010.04.30. 14:27:32

@otapi: itt él ez, nem gondolod, hogy különben ennyire febaszná magát agyilag

sima angol-billentyűt állítani nem kunszt

FGSuperman 2010.04.30. 14:30:50

@tizenot: nem fogják elállni az utadat a bringaemelgetéssel, mert le lesz zárva - nekik

ergo az ő útjuk

ostoba

FGSuperman 2010.04.30. 14:32:55

@k_attila78: gondolom ő az a típus aki ráhúzza a bringásra a kormányt, mert ő szívesen ül autóban a dugóban, de azért felbassza magát ha más halad:-)

FGSuperman 2010.04.30. 14:36:04

@tizenot: megsúgom bármilyen hasonló rendezvény a városban szokott lenni

vagy te úgy emlékszel, hogy a Budapest-parádét, légibemutatót, lovasvágtát, stb. kint szoktak a halál phaszában rendezni?

mondjuk a kritikál masszára kitekerni nagyjából mindegy hova teker az ember, úgyhogy nem lenne nagy érváság a bringások szempontjából

ex-dr. vuk 2010.04.30. 14:40:32

@tizenot: a parkolodat nem a biciklisek veszik el, hanem a varosvezetes... (ok pedig nem biciklisek, ebben biztos lehetsz :D)

tizenot 2010.04.30. 14:46:37

@FGSuperman: nemtom az en kocsim a havi fizetesem 15%-aba kerult.

Na puszi mentem az uj topikba bringast alazni...

tizenot 2010.04.30. 14:50:02

@k_attila78: ja, ez maradt meg, olyan mint a buzifelvonulas. Ott sem az a lenyeg hogy buzi-e vagy, hanem hogy pucsiccsa', meg fesziccse. Na kb. ennyi a kritikus szar ertelme is.

tizenot 2010.04.30. 14:51:34

@FGSuperman: ja, csak ha 10 kilcsivel arrebb lenne senki nem jonne el, mert igy hogy benne vagyunk a tvben ugy nagy poen, ugy hogy mindenki leszar mert videken van valahol ugy mar nem poen.

Ergo nem a bringazas a lenyeg hanem a magamutogatas.

tizenot 2010.04.30. 14:52:52

@FGSuperman: Nem vagyok az a tipus, sot...
De most kezdek el gondolkodni azon hogy talan ez lenne a lejgobb megoldas...

otapi 2010.04.30. 14:58:43

@tizenot: 10 ezerért adtam el kb. 6 éve a Trabantomat, mert már nem kellett senkinek.
Trabanttal jársz és 60 ezer a fizud? :)

2010.04.30. 15:35:22

@tizenot: "Ergo nem a bringazas a lenyeg hanem a magamutogatas. "

Ha a Critical Mass-ről beszélsz, akkor igen. Te itt feltalálad újra a kereket! Gratulálok!

NilsMF 2010.04.30. 16:21:17

@tizenot: ó basszus... Itt nem elsősorban a környezetvédelemről van szó, te szerencsétlen! arról van szó, hogy (ahogy te is írtad korábban) autós és biciklis békében tudjon közlekedni egymás mellett, és nem egymás rovására.
Akár belátod, akár nem, ez jelenleg rohadtul nem így működik Budapesten.
Nem túl régóta bringázom a fővárosban, kezdő munkába tekerőnek számítok, de ez a rövid idő is elég volt ahhoz, hogy észrevegyem: a bickli a leginkább hátrasorolt közlekedési eszköz. A bicikliutak nagy része vállalhatatlan minőségű (frankón a gyalogosok jobb minőségű járdán közlekednek), ánuszrózsa méretű táblák jelzik, merre FOG MAJD FOLYTATÓDNI a bicikliút, győzzél nem eltévedni... És végül, de nem utolsósorban, a vonalvezetés olyan, hogy tálcán kínálja különböző autótípusok alvázának és/vagy féltengelyeinek, motorházának közelebbi szemrevételét.
Ekkor jön a képbe az, hogy az autósok TÖBBSÉGÉT (tisztelet! a kivételnek) idegesítik, bosszanjták a biciklisek, mert valóban oda kell(lene) rájuk figyelni.
Erre jössz ezzel a szövegeddel, hogy minden bringás környezetvédő, meg hogy bringáscigányok, meg mittomén... Jár érte a tockos, nem kicsi.
Én csak szeretnék élve eljutni A-ból B-be, és amíg olyan az autósok többsége, mint te, ez nem olyan könnyen megoldható.

Amúgy meg kurvára irritáló és paraszt a hangnemed, szóval ne csodálkozz, ha mindenkinek kinyílik a bicska a zsebében, már csak dacból is.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.04.30. 22:39:21

Ma láttam egy új U-korlátot az Andrássy páros oldalának elején.

Perillustris 2010.04.30. 22:43:14

@NilsMF: "ha mindenkinek kinyílik a bicska a zsebében, már csak dacból"

Csak szeretné. Nem vele röhögünk, hanem rajta.

Ómájgád 2010.05.01. 10:44:19

@tizenot: "5 ev mulva mar elektromos autoval fogok jarni."

Na azért várjunk még azzal az elektromos autóval. Először is el kell majd dönteni mobiltelefonálni, számítógépezni akarunk, vagy autókázni, mert nem jut mindenre lítium. Másodszor az autó akkumulátorok töltéséhez új erőműveket kell üzembe helyezni, vagy a háztartásokat kötjük le a jelenlegiről.

EsGé 2010.05.01. 23:32:54

@Ómájgád: Plussz még valami: ha teszem azt a nagyon közeli jövőben robbanásszerűen el is terjednek az elektromos autók, attól még a dugó nem múlik el (max kevésbbé lesz szennyező) és parkolóhely sem lesz több. Úgyhogy a villanyautó környezetbarátabb ugyan, de közlekedésileg ugyanazok a korlátai mint a mai kocsiknak.

2010.05.03. 12:25:03

@Ómájgád: "Először is el kell majd dönteni mobiltelefonálni, számítógépezni akarunk, vagy autókázni, mert nem jut mindenre lítium"

Gondolod, hogy az elektromos autók esetén a Lítiumé a jövő? Pillanatnyilag még egy drágább mobiltelefont sem képesek néhány óránál tovább energiával ellátni, hogyan működtetnének egy több száz kg-os autót? Ráadásul mekkora tömeg lenne csak az akkumulátor maga? Nem véletlen, hogy az autók indító aksija még mindig ólom-sav akku, dacára annak, hogy veszélyes anyag mindkettő.

"Másodszor az autó akkumulátorok töltéséhez új erőműveket kell üzembe helyezni, vagy a háztartásokat kötjük le a jelenlegiről."

Miért? Szerinted miért nem férnek meg egymás mellett?

Rigo' 2010.05.05. 16:01:39

@tizenot:
Kicsit elszaladt melletted a világ, de nem szégyen, mert még nem dől a csapból is, hogy az emberek 60%a kerékpározik egyes nyugati nagyvárosokban. Tehát nem 1 %-nak megoldás, hanem 60%-nak. Mi vagyunk a többség, csak ez még itthon nem látszik, mert inkább dolgozol két munkahelyen, hogy fenntarts hitelből egy környezetszennyező fostalicskát, mint hogy vegyél egy jó télikabátot, kesztyűt és usgyi a bringával egész évben.
Az utak pedig közutak és nem az autóknak, hanem a köznek épültek. Épp azért járok én is rajtuk mert szép sima és az országútin nincs rugó.
Lehet, hogy idegesít téged, amikor 30-cal előtted blokkolom a sávot, de te is idegesítesz, amikor a szmogban kell tekernem és kerülgetnem az autó oszlopokat. Te sem húzod rám és én sem verem végig a lánccal a motorházadat, mert a kulturált közlekedés barátai vagyunk és tudunk együtt élni. Az idő majd minket igazol még akkor is, ha van pár tuskó a bringások között, ahogy az autósok között is. Ez már a nagy számok törvénye...

Vurkachy Teofil Mátyás 2010.05.12. 15:16:47

Szépnapost!
Vannak olyan élethelyzetek, amikor autóval közlekedni jobb (nagy távolság, ratyi tömegközlekedés, gyerekkel+nagypakkal, stb.) viszont mindennapi használatra, ha csak pár km a táv, nincsenek extra csomagok, stb. akkor megéri... és messzire ment emberként úgy vélem, a jó példát nem lehet másolni, hanem kell! London egy nem kis város, nem kevés közlekedővel és biza népszerűsítik a kétkerekezést, mert egy keró kisebb, olcsóbb és környezetkímélőbb az autónál.(pont) Mindehez a buszsávokat megnyitották a kerósoknak (+motorosok és taxik), van egy valag kerékpáros sáv -ahol a járda túl keskeny a megosztáshoz- és az üzletsorok előtt a forgalmasabb helyeken vannak kerékpár parkolók -ahol a járda-rész legalább 2 méter. Annak, hogy a kerósok által használt utaktól eldugva vannak parkolók, semmi értelmét nem látom, mert a jobb kecskémet én is szeretem látótávolságon belül tudni és minél kevesebbet fölösbe gyalogolni -mint az autósok... arról, hogy forgalmasabb csomópontoknál a keró-parkolókhoz CCTV-t is tesznek...az már csak hab a tortán... Azt, hogy "kirakjuk, hogy lássák: van, de a kutya nem használja"-gondolkodásmód meg igen nagy böszmeség! Praktikus helykihasználás a közterületeken és minden közlekedő elégedett! Persze, ha minden közlekedésben részt vevő felelősségteljesen használja az időt és a teret! No'Pá!

Vurkachy Teofil Mátyás 2010.05.12. 15:37:22

...juteszembe...
...hogy a cikk címére is reagáljak: nem szégyenlik a kerékpárost, csak éppen nincs belőlük közvetlen haszna, mert parkolásért, üzemanyagért, stb nem fizetnek adót és amíg egy fizető parkolóhelyet az autósok naponta használnak, és az önkorinak csak kiadás a kerós parkoló, én nem csodálkozom, hogy lesz*rják a dolgot... majd ha a nép hevesen lázadozni fog a szmog, a dugók, az élhetetlen városrészek miatt (mert ennél csak több autó lesz, mint ahogy ez itt is látszik...)akkor csökkentik majd az autósok által használható közterületek arányát, növelik pl. a sétálóutcák számát és a felszabadult részeken lesz hely kerós parkolókra is... de ez nem most lesz, ehhez átgondolt várostervezés kell... meg a "good practice" bátor felhasználása! :-) Békés együttközlekedést!
Üdv!

Perillustris 2010.05.12. 15:54:26

@Vurkachy Teofil Mátyás: Sajnos képtelenek hosszútávon gondolkodni, max. négy évre látnak előre.

Laurel 2010.05.13. 16:57:30

Van autóm is, és bringám is. Az utóbbit jobban szeretem, az előbbit többet használom. Árut szállítok, ahhoz kell. Egészen addig rendben van, amíg az áru eladása, bőven kitermeli az autózás költségét. Olyan napokon, amikor nem kell szállítani bringázok, mivel szerintem csak önmagamat szállítani egy több, mint ezer kilós vasdobozzal, tömény pazarlás. Egyébként most olvastam, hogy 70%-al nőtt a Kína és dél kelet ázsia autóvásárlási kedve. Ugye minden elvakult autófüggő tisztában van vele, hogy milyen hatása lesz ennek az üzemanyagárakra.

egon22 2011.03.11. 23:39:03

Jön a tavasz és újra lehet gyűlölködni, vagy vitázni, mert érdekes módon a fűtött bringa hiánya miatt télen senkinek nem kell védeni a bringások értelmetlen követeléseit.
Tehát, belátható, hogy a bringa nem mindenható, főleg nem jelent megoldást a városban, hiszen egy hóekés bringát nem láttam.
Inkább azon kell elgondolkozni, hogy az utakból ennyi és belátható időn belül nem lesz nagyobb, vagy több.

otapi 2011.03.12. 01:09:19

@egon22: Pedig nem kellett volna messzi menned, hogy hóekés bringát láss: kerekagy.blog.hu/2011/01/28/teli_haszonjarmu_haromkereku_biciklibol

Ez magas labda volt :)

Perillustris 2011.03.12. 12:23:27

@egon22: Ó, most romba döntöttél mindent. Pedig a kerékpár mindenhatóságában fenntartások nélkül hiszünk.

egon22 2011.03.12. 21:42:09

@otapi: A hóeke igazán ötletes és környezetbarátságos, itt a városban meg a poszthólapátos módszert erőltetik.
süti beállítások módosítása