Friss topikok

Címkék

afrika (4) alkohol (11) andrássy (3) armstrong (4) ausztrália (6) autómentes (24) autós biciklis ellentét (3) baleset (35) bam (4) bérbicikli (30) bicikli (18) biciklibulvár (6) bicikliparkoló (8) biciklis futár (9) bicikliút (134) bírság (10) biztonság (54) biztosítás (5) bkk (8) bkv (9) bringázz a munkába (4) bubi (14) buda (3) budapest (79) buszsáv (3) cannondale (4) critical mass (50) dánia (3) demonstráció (5) design (31) divat (8) downhill (8) dr kerékagy (5) egyesült államok (4) emelés (3) empamo (6) energia (3) energia bringa (5) építkezés (4) extrém kerékpár (3) e bike (5) felmérés (6) film (6) fotó (4) futár (3) gkm (4) google (4) gyerek (3) hátizsák (3) herebántalom (5) hibrid (4) híd (10) infrastruktúra (6) járda (3) kampány (4) képzőművészet (7) kerékagy (3) kerékpár (15) kerékpárbarát (3) kerékpárosklub (5) kerékpársztráda (6) kerékpártároló (3) kerékpárút (3) kína (3) kiskörút (7) kocsma (6) koppenhága (4) közbicikli (3) közbringa (3) közlekedés (4) kresz (17) kvvm (3) lakat (5) lámpa (4) levegő (7) london (15) lopás (16) magyar kerékpárosklub (3) margit híd (25) maszk (3) máv (7) mkk (3) mtb (3) nagy-britannia (3) new york (9) nyereg (7) obama (4) önkormányzat (21) orfk (4) párizs (7) parkolás (4) parlament (4) rakpart (3) regisztráció (3) rendőr (35) schwinn csepel (3) sisak (14) statisztika (3) szeged (3) szerviz (3) szex (5) sztrájk (8) tábla (4) tél (10) térkép (5) tolvaj (5) túrázás (8) urbánus (39) városi biciklizés (44) verseny (3) videó (12) világítás (6) víz (4) vonat (4) zene (5) Címkefelhő

Mesterséges dugó Budapesten: ki kísérletezik kin?

2009.05.24. 13:46 - Földes András

László Jánosnak, a Magyar Kerékpárosklub elnökének levele a mesterséges dugóként emlegetett városházi forgalomcsökkentési javaslatról.

A Budapesten tervezett rövid, egy hónapos ideiglenes forgalomcsillapítási terv, vagy ötlet nagyon nagy felháborodást keltett, napok óta a tele a tiltakozó, érzelmektől fűtött, néha szakmai, vagy annak tetsző nyilatkozatokkal a sajtó.

Nézzük, mi lehetett a tervezők indítéka. Valamit tenni kéne, mert például:

- ma Budapesten több az autó, mint a hely: 1994-ben a Budapesti utak össz hossza kb. 4250 km volt, mára ez alig nőtt 100 km-rel. Ezzel szemben ugyanebben az időben az egyéni gépjárművek száma kb 30 %-kal nőtt, és ehhez még hozzá jön az agglomerációból ingázok hatalmas hada. És már 1994-ben is alig fértünk el.

- a belvárosi területen radikálisan csökken a gépjárműforgalom átlagos sebessége (majd’ a felére, mostanában alig 14 km/óra). Tehát autóval közlekedni már lehetetlen, éppen az autók miatt.

- a tömegközlekedés, ami a kilencvenes években még magasan kihasznált volt, mára alaposan veszített népszerűségéből, bár még mindig sokkal magasabb a kihasználtságuk, mint Európa sok fejlett városában.

- Budapest levegője mára gyakorlatilag nem „fogyasztható”: ma (május közepe) már elérte a 40-et azon napok száma, amikor a szálló por mértéke messze meghaladta a megengedett értéket. (az EU-ban ez évente nem lehet több mint 35 nap, nálunk erre az évre több mint 100 nap a „tervezett”). És ez csak egy komponense a minket mérgező anyagoknak a „levegőnkben”.

- a városban lassan nincs járda, nincs az utcák mentén kiskereskedelem, már megállni beszélgetni is nehézségbe ütközik egy járdán.

A mai napig nagyon kevés olyan intézkedés született városunkban, ami megpróbálta volna megállítani ezt a folyamatot, ami mégis megvalósult, vagy éppen tervezik, azt is sokan támadják. Megindult a tehergépjárművek számának csökkentése a város belsejében, természetesen azonnal támadásba lendült az ágazat. Elkezdődött néhány (igazán nem sok) útvonal áteresztő képességének csökkentése éppen annak érdekében, hogy a szomszédos üzletek ismét életre kelhessenek, de éppen a kereskedők tiltakoznak ez ellen. Valami elindult végre kerékpáros ügyben is, de ahogy halad előre a lassú folyamat, úgy teljesedik ki a tiltakozók hada, nemritkán „szakemberekkel” az élen.

A szakemberek szava fontos! Végül is nekik kell érteni a közlekedéshez, urbanisztikához, nem a politikusoknak, sőt, vezetniük kéne azokat a helyes irányba. Hogy állunk ezzel, mit szólnak ők a fenn vázolt helyzethez?

Ha a kerékpáros közlekedéssel kapcsolatos véleményekből lehet következtetni erre, akkor nagyon szomorú a kép: lassan egyedül lesz Budapest Európában, ahol még mindig lökött alakok őrült hobbijának, a közlekedést zavaró, életveszélyes dolognak tartja szinte egyhangúan a magyar „szakember gárda”, mérnökökkel, szakpolitikusokkal, szabályalkotókkal együtt a városban a kerékpáros közlekedést, tisztelet a kivételnek. Ma, amikor Brüsszelben az EU vezetői, a világ vezető közlekedési szakemberei által fémjelzett nemzetközi kerékpáros konferencián (Velo-city 2009) közös nyilatkozatot tesznek, felhívva a világ polgármestereit, növeljék a kerékpározás arányát a városuk közlekedésben 2020-ig minimum 15 %-ra. (egy héttel a felhívás után az aláíró városok száma több, mint 20, köztük török, bulgár, román és észt).

Mert, mint Prof. J-P Van Ypersele, az ENSZ elnökhelyettese beszédében kijelentette, nincsen más út ma a világ városai számára, mint csökkenteni az egyéni gépjármű-használat mértékét, és növelni a kerékpározásét, mert ez az egyetlen jármű, ami minden tekintetben hasznos városnak, közösségnek, gazdaságnak (win-win megoldás)

Most végre van itt Budapesten néhány ember, aki úgy gondolta, legalább egy pár napra ki kéne próbálni, milyen az, ha egy nagy forgalmú utat (mit keres egy autópálya a belváros közepén?) kicsit átalakítunk olyanra, hogy lehessen ott sétálni, bicajozni, még közlekedni is. (mert a közlekedés minden híresztelés ellenére nem az autók folyamát, hanem az emberek A-ból B-be eljutását jelenti!). Meg is indult a nehéztüzérség az ötlet ellen. A fő vád: ne tessék kísérletezni a lakosság kárára, mert ennek természetesen csak kára, áldozatai lesznek.

Nem, kedves tiltakozó hölgyek és urak, vezető közlekedési szakemberek. Nem ez a kísérlet! Önök kísérleteznek velünk, hogyan éljük túl a város mérgezett levegőjét, hogyan ússzuk meg a közlekedés okozta stresszt, hogyan tűrjük, hogy már nincsenek közösségi terek se a városban, ahol egy kicsit beszélgethetnénk, hogyan szokjuk meg, hogy a gyerekeinket már lassan nem lehet az utcára kiengedni! Önök, akik szakemberek voltak már hosszú évekkel ezelőtt is, amikor olyan közlekedést terveztek, aminek a „levét isszuk” ma, de legalábbis nem tiltakoztak ellene! Az Önök munkájának bizonyítványa, hogy sikerült ledolgozni gyönyörű városunkat a legélhetetlenebbek közé (Gallup urban audit), bár ahogy a listát nézem, e bukott osztály majd’ mindegyik tagja elkezdett már javítani, lassan maradunk egyedül.

László János
Elnök
Magyar Kerékpárosklub

525 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kerekagy.blog.hu/api/trackback/id/tr581140596

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ficere Ödön hírei 2009.05.24. 16:59:12

Fővárosi dugó-gateIkvai-Szabó Imre az utóbbi évek egyetlen rendes coming out-ját produkálta a minap. No persze nem szexuális szabadelvűsége volt az eset mozgató rugója, inkább azok a közlekedésszervezési gondolatai, amiket a többségi (autós) társadalom ne…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egyittlakó (törölt) 2009.05.24. 14:28:34

Bla.bla.bla...
Könnyekig hatódtam a bringások sirámaitól, akik ingyen haszonélvezői a város közlekedési infrastruktúrájának. Tessék megállni a piros lámpánál, tessék ugyanannyit adózni, mint az autósok és akkor majd lehet követelni. Vagy el lehet menni a zöldbe, de azt ne gondolja a t. elnök úr, hogy Budapestet költöztetjük el holmi bringás elképzelések miatt. Vagy talán nem kellett volna utakat építeni Budapestre, csak járdákat.

2009.05.24. 14:43:19

"egyittlakó" nem fogja agyilag, hogy amikor kiszáll az autójából, akkor ő is gyalogossá válik. AMikor az ő gyermeke szeretne majd bringázni és levegőt venni, akkor olvassa el újra a cikket! Ami pedig az adózást illeti, arról inkább nem lenne pofám nyilatkozni, mert az autósok között legalább annyi adócsaló van, mint bármely más kiválasztott csoportban!

Káposztakukac 2009.05.24. 14:44:15

magyar kerékpárosklub elnöke... ennyi erővel kérdezhetnék egy biztosítási ügynököt egy biztosítás szükségességéről is. amúgy pedig egyetértek egyittlakóval.
majd ha lesz megfelelő közlekedési infrastruktúra (bkv, p+r), akkor majd beszélhetünk mesterséges dugókról. tisztelt elnök úr mintha nem venné észre, hogy már lassan 3 éve folyamatosak a mesterséges dugók a belvárosban. legyen szó a 4-es metróról, a főgyüjtőcsatornáról, az új főutcáról vagy a hidakról...

nevem_senki 2009.05.24. 14:45:08

@egyittlakó: A város rossz levegője közügy, csak épp nem mindenki gondolkodik egyformán. Aki hozzánőtt az autójához, struccpolitikát folytat. Viszont, valóban élhetetlen a levegő. Mondja ezt egy asztmás, nem bringás, nem autós tömegközlekedő.

Samott 2009.05.24. 14:45:28

Elmebetegek, azzal hogy leszukitik a bevezeto utakat, csak azt erik el hogy a dugo kiszorul a varos kulsobb keruleteibe... tessek eldonteni hogy mely teruleteken akarunk forgalmat csokkenteni, es azokra a teruletekre behajtasi dijat bevezetni. A tomegkozlekedest pedig fejleszetni kellene, bar nem tudom hogy lehetne pl. a 4-6 villamost fejleszteni ami a legmodernebb eszkoz a varosban, megse lehet felferni ra csucsidoben, pedig a szerelvenyek surun kovetik egymast.

Káposztakukac 2009.05.24. 14:47:05

@Zoltanius: maradjunk annyiban,. hogy a feketén melozó, semmit sem adózó bringafutároknál biztos kevesebb az adócsaló:D amúgy pedig autótulajként nehéz nem fizetni gépjárműadót... meg ugye a benzinben is nem kevés adó van, és akkor még enyhén fogalmaztam.
a gyerekekkel kapcsolatosan pedig csak annyit mondok, hogy természetesen a lehetőségekhez képest a legjobban csökkenteni kell a levegőben a károsanyagokat. de basszus, egy 2 milliós városról beszélünk! a krisztálytiszta levegőt akarasz, akkor költözz a kölykeiddel mucsarögre és ne itt rinyálj.

Gaaast 2009.05.24. 14:49:00

Káposztakukac, megfogtad a dolog lényegét! Miért nem tiltakozol az útfelújítások és a 4-es metró ellen?
Akik megszellőztették ezt az egész tervezetet, azok nevezték el "mesterséges dugónak", holott nem az a cél, hogy dugót csináljanak, hanem hogy több parkolóhelyet, szélesebb járdákat adjanak át, ideiglenesen. Ennyi erővel minden fejlesztést nevezhetünk mesterséges dugónak.

Gaaast 2009.05.24. 14:50:07

sajnállak, hogy benzinre kell költened.
de ezt úgy írod, mint ha kötelező lenne

CernaGeza 2009.05.24. 14:53:32

Nagy dugóból kurvanagy dugót csinálni miért "forgalomcsökkentés", ez itt a kérdés

Bruno 2009.05.24. 14:53:34

Nincs autóm, ezért úgy gondolom nem vagyok elfogult. Szóval: az a véleményem, hogy egy olyan városban amely alapvetően mintegy egymillió emberenek elégséges úttal rendelkezik és mintegy 2 millióan lakják (városlakók + napplai lakósok) felelőséggel nem lehet újabb utakat lezárni csak azért, hogy néhány "hobbistának" (gy.k. biciklisták és távgyaloglók) jó legyen.

Ez a város több szűkítést már nem bír el, ha csökkenteni akarnak a zsúfoltsáon akkor először hivatalokat, intézményeket kell kitelepíteni.

Ennyi

lúdadónátusz 2009.05.24. 14:56:41

@SicaHiWapin: Érdekes lenne zsidó nagyhatalmi érdekek és 520 milliárdos projektek ellen tiltakozni nem? Mintha az számítana. Porszemek vagyunk a nagyok játszmáiban, úgyis az történik amit ők akarnak. Mellesleg ti pestiek szavaztatok megint demszkyre, csak minek? A rendszerváltás óta mindegyik ciklusban át tudta baszni a pestiek agyát! Egészen hihetetlenül ostobák a szadesz szavazók!!

m_x · http://m-x.tumblr.com/ 2009.05.24. 14:58:39

én azt szeretném, ha nem mérgeznék meg a levegőmet azok, akik kényelemből kiköltöztek az elővárosi idill utópiájukba. mondhatni leszarom hogy hol fulladnak meg a dugóban, a lényeg hogy ne az ablakom alatt legyen. és lehessen biciklizni a városomban anélkül hogy folyamatosan életveszélyben lennék (bár tény hogy így is egész élvezetes tud lenni)

Káposztakukac 2009.05.24. 14:59:05

@lúdadónátusz: na, erre vártam. csak idő kérdése volt, hogy valaki elkezdjen még egy ilyen témánál is zsidózni. igazad van baszd meg, a zsidók kis tel-avivot akarnak csinálni pestből!

Gaaast 2009.05.24. 14:59:51

@lúdadónátusz:
et egy kerékpáros blog, nem a kuruc.info, kérlek a ne sértegesd senkinek a meggyőződését olyan kommentel, aminek nincs köze a témához

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2009.05.24. 15:01:09

Megint csak a pofákulás. Előx tömegközlekedés fejlesztése, utána autós kitiltása. Ugyanis alternatíva nlkül nem lehet változtatni, szankcionálni.

Ráadásul a kerékpárosok tehetnek egy szivességet, ugyanis ezerszer szemtelenebbek, szabálytalanabbak és veszélysebbek mint az autósok.

Csak ez a biciklit a belvárosba uo. trend lett, mint a fasisztaveszél,y melegek toleranciája stb.

Divatbalhé az egész.

Főleg akor undórító ezzel baxakodni, mikor a szaros metróépítés miatt van lelassulva a város...

lúdadónátusz 2009.05.24. 15:01:15

@Káposztakukac: Már csinálTAK bazdmeg! De neked csinálták, mert ha véded őket akkor zsidó vagy magad is. Eljött a te világod. Bazdmeg. :))

lúdadónátusz 2009.05.24. 15:03:15

@SicaHiWapin: Bocs azt hittem ez a Haeretz Daily. Elnézést:((

zebu_ba 2009.05.24. 15:05:29

Gyorsan felejt itt mindenki. Demszky polgármesterségének első napján már kísérletezett mesterséges dugóval. Átállítgatott minden lámpát, aminek következtében megállt az élet. Nem csak a csúnya büdös autók, akiket ugye utálunk (érdekes, hogy viszont az autók után befizetett adókat azért elfogadják, hol vannak ugye az elvek olyankor...), szóval nem csak az autók, hanem bizony a BKV se jutott sehonnan sehova. Három nap után visszaállították a lámpákat az eredeti működésükre.

Most valami hasonló baromságra készülnek a városgazdák.

lúdadónátusz 2009.05.24. 15:08:23

Jó tényleg nem idevágó a téma. De annyit azért halkan megjegyezhetnék, hogy szdsz-es polgármeter volt lassan 20 évig? Tény? Tény. Megszavaztátok? Meg. Akkor mit sírtok? Az ő személyes felelőssége is, hogy ez lett ami lett? Igen. Akkor miért probléma felhánytorgatni azt, hogy a polgármester és gazdasági hatalmi körei foggal körömmel harcoltak egy értelmetlen projektért, amely folyamatosan drágul?

flegman · http://usazzunk.blog.hu/ 2009.05.24. 15:09:08

aki "biciklis", aki "felkent biciklis", önjelölt felkent biciklis,az mér fasz?

beteg anyáddal kísérletezz, meg a retardált gyerekeddel.

A háznak sem a tetejét építik először (bár várom már, hogy rendeletben kikössék, hogy úgy kell, Mo-on semmi sem érne már váratlanul).

A kerékpárosok helyében cikinek érezném László János elnök urat, mert hülye, mint a segg.

vizsla_barat 2009.05.24. 15:10:53

a 4-es metron lehet majd kerekpart szallitani? :)

egyebkent a kurmanyzati negyedet se a nyugati melle kellett volna tervezni...

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2009.05.24. 15:12:16

@Zoltanius: csak azt felejted el, hogy én minden percben, amikor beülök az érvényes papírokkal rendelkező, járó motorú autómba, pluszban kemény forintokat fizetek, többek között azért (demagógia rulez), hogy az 'árvagyerek' kerékpárosoknak kerékpárutak épüljenek. hogy aztán amikor kiszállok, hogyan veszem a számlát a bringástól, az más kategória.

sajnos, mivel az ezer főre eső idióták száma hazánkban a legmagasabb, ráadásul, mintha nálunk találták volna fel a kontraszelekciót, nem csoda, hogy minddenféle szervezetek vezetői között is sokkal több a hülyebarom, mint máshol.
úgyhogy engem már meg sem lep, hogy emberek mindenféle koncepció (bevezetés-tárgyalás-befejezés; ok-okozati összefüggések) nélkül beszélik a baromságaikat.

folytatom: nálunk minden civil szerveződés szabadságharcos jellegű, nem az ésszerűség mentén halad. itten harcolni, meg közdeni, meg visszavágni kell, mert kuruc nemzet vagyunk.

mit szeretne kipróbálni ez a hülye farok, mikor minden nap egy újabb dugópróba ezer éve, ebben a városban?

a feltűnési viszketegségről szól az egész, látszatérvekkel, a probléma lényegének megragadása nélkül...

kossuthsch · http://himmel.hu 2009.05.24. 15:13:53

@Káposztakukac: Az biztos, hogy a legnagyobb (Hajtás Pajtás) és nagyon sok más kisebb futárcégnél is teljesen legálisan, bejelentve dolgoznak a futárok, szóval ez nem nyert.

Nem csak az autósok fizetnek adót ebben az országban, azzal viszont egyetértek, hogy aki autózik és ezáltal szennyezi a környezetet, az fizesse meg ennek az árát. De gyanítom, hogy még így sem fizeti meg teljes mértékben.

kossuthsch · http://himmel.hu 2009.05.24. 15:15:33

@idelle: De vajon mitől van dugó? Nem attól, hogy túl sok autó van a városban?

kossuthsch · http://himmel.hu 2009.05.24. 15:18:03

@VonPerez "kapus vagyok, nem csatár": Mitől veszélyesebb egy bringás, mint egy autós? A bringás ha hülyeséget csinál, akkor a saját bőrével játszik, egy balesetben neki fog jobban fájni, nem másfél tonna vasnak. A járdán száguldozókat, akik veszélyeztetik a gyalogosokat, a normális bringások is lenézik és utálják

2009.05.24. 15:21:20

Ha el van b@szva BP közlekedése, akkor b@sszuk el mégjobban. Ez ennek a lényege!

Minden nagyvársban van dugó. Ahol nincs ott süti a BKV. Nem tartom helyesnek, hogy lökjük mocskos, drága, lehasznált, igénytelen buszokra az autósokat, vagy ültessük bringára és hagy izzadjon, aztán menjen tárgyalni és építse az országimázst.

Nincs jó megodás. Sehol nem találtak eddig jó megoldást, de ugatni meg kerékpáros dzsungelharcot folytatni azt lehet.

lúdadónátusz 2009.05.24. 15:21:52

Igenis demszky fülét kellett volna rágicsálni, hogy "kerékpárút-kerékpárút-kerékpárút" persze nem úgy, hogy felfújnak egy sárga csíkot a járdára, hogy "nesze ittvan a kerékpárutad"...Persze, nem lehet bicigliútból annyi pénzt illegálisan kivenni, nincs, ami a zsebeket meg a pártkasszákat tömné ugyebár. Dugó így is van elég. 2007 október 30-án Münchenből az M1 bevezetőig 6 órámba került, még a Kikát meg se láttam, már be volt állva a sor. Mindjam meddig tartott a dugó? Fótig. 5 és fél órán át másztam át pesten. Egyébként én már mekis papírpohár nélkül el se indulok, mert ki tudja mekkora dugó lesz, volt már rá példa, hogy bele kellett csurgatnom, mert nem bírtam volna ki a célomig. Szánalmas.

Gaaast 2009.05.24. 15:22:21

@Hivatásos beszólóművész:
jártál már Magyarország határain túl?

hambig 2009.05.24. 15:24:16

itt nem lesz biciklis út sosem!
annak építése alatt nem vagy nagyon nehezen lehet csak lopni
mondjuk évente kétszer fel kellene bontani valami ürüggyel akkor lehetne belőle profitálni

Gilderoy 2009.05.24. 15:24:46

Szerencsétlen. Talán próbálna meg beutazni az agglomerációból tömegközlekedéssel. Talán gondolkozna el azon hogy a mocskos és meleg buszra miért nem akar felülni valaki öltönyben a nyáron.

nabu 2009.05.24. 15:24:47

Teljesen egyetértek az elnökkel és a programmal is. Az meg igaz, hogy előbb a tömegközlekedést kéne fejleszteni, de szerintem az, hogy a város élhetőbb legyen nem csak döntéseken meg a vezetőkön múlik, hanem azokon is akik itt laknak. Nekem is van autóm, van biciklim és gyakran járok tömegközlekedéssel, és most lehet mondani a kifogásokat, hogy büdös a busz, meg ritkán jár, de kurva idegesítő ez a lusta énközpontú autós faszság. Nem olyan nagy áldozat kiszállni abból a baszott kocsiból, és csak akkor használni, amikor tényleg szükséges. Azt hiszem, hogy akármilyen sznob is valaki, ekkora áldozatot igazán lehetne hozni ezért a városért. Amíg mi magunk nem vagyunk képesek erre és elviselni a büdös buszt vagy esetleg gyalog megtenni azt a 3 métert, mert nem csak én létezem hanem rajtam kívül 2 millió ember, akinek rontom a levegőjét, addig nem tudom miért vár mindenki a csodára. Azt hiszitek, hogy itt valaha is lesz pénz olyan tömegközlekedésre mint Japánban, vagy a mélyen tisztelt nyugat-Európában? Nincs pénz rá mert szegény országban lakunk és igen lopnak, igen szemetek a politikusok, de mi sem vagyunk jobbak náluk, amikor jobban érdekel minket az, hogy kényelmes kárpiton folyhassunk el az ülésen a dugóban, mint bármi más. Hiába a szar utak és a rossz tömegközlekedés, ha mindig csak az járna autóval, akinek szüksége van rá, a problémák fele megoldódna. Ha mindenki venne jegyet a buszra, talán lenne pénz takarítani őket.

Pierre Batka 2009.05.24. 15:25:14

Teljesen igazuk van a bringásoknak abban, hogy kevés a kerékpárút, és nehéz biciklivel közlekedni a városban. DE
1) Ahogy én is az AUTÓutat használom az AUTÓval, bringával is a BICIKLIutat kéne használni. Tény, hogy akkor néha le kell szállni a bringáról, és gyalogosként tolni kell, de nekem se sír a szám, hogy nem hajthatok végig kocsival a Váci utcán, pedig ott lenne dolgom.
2) Elég kényelmes dolog úgy verni az asztalt, hogy elsősorban a környezetem vigyáz az én bőrömre. Sajnos nem ritka, hogy a bringások, akár a bicikliutat figyelmen kívül hagyva, ott kacsáznak a kocsik között, gyors és nagy forgalmú utakon, mert az autósok úgyis vigyáznak rá. Én meg kapom az infarktust, hogy ez a hülye miért akar a kocsim alá esni.

Az ilyen esetek után azt hiszem érthető, hogy miért szeretném a bringásokat a bicikliutakon, és nem az autóutakon látni. Nekik is biztonságosabb, nekem is nyugodtabb.

A másik, ami megint csak tipikus magyar tulajdonság: Nem kéne feltétlenül ujjongani egy olyan tervezet láttán ami szivatja a város jórészét. Inkább olyan elképzeléseket kéne tolni, ami mindenkinek jó: pl. bicikliút. Akármennyire is marketing-képes, az autós NEM ellensége a bringásnak.

segitoember 2009.05.24. 15:26:55

Recept:
-Kiköltözik az arc a városból, a vonzáskörzetbe, valami szép, kertvárosi részbe, méghozzá tömegesen, nagy, bumszli lakóparkokba.
-Mert hát a természet lágy öle, meg ilyes...
-Neki pihenésre van szüksége és addig hisztizik, míg eléri hogy csendrendeletet hoznak a kedvéért, betiltják a kerti munkát, meg az állattartást, templomi harangot, lovaskocsikat, hogy ne zavarja őkelmét semmi.
-Háborog a lelke, hogy mennyi totojázó biciklis van, aztán eléri, hogy a hivatalok szépen leszoktassák az embereket róla, ellenőrzésekkel, vagy egész komoly razziákkal.
-Zokogva szaggatja az ingét, hogy mekkora dugó van befelé, meg kifelé, meg hogy milyen zajos lett a környék, pedig ő pont a csend miatt költözött oda.
-Még kintebb költözik.
-Még több marha megy vele.
-Az ő helyére is másik marha költözik.
-Tönkrebasznak még egy élhető települést.

Elvárható-e ilyen emberektől, akik a dugók jelentős részét okozzák, hogy belássanak bármit is?

Szerintem nem.

Legjobb példa erre, mikor kicsiny településünk egyik fele kiült forgalomlassító tüntetésre a főútra, tiltakozva a hatalmas átmenő forgalom ellen, aztán lefújták, mert kiderült, hogy a forgalom nagy része nem is átmenő, hanem a település másik fele megy munkába. (ami megjegyzem nekem vonattal húsz perc, ülve, olvasgatva, kényelmesen, autóval egy-másfél óra totojázás)

lúdadónátusz 2009.05.24. 15:27:07

@kossuthsch: Inkább túl sok ember van a városban, azért. Jól sikerült a vízfej hízlalása, minden szervet, rendezvényt, bárminek a központját és a jobb munkahelyeket is oda kellett telepíteni, tehát sok az ember, aki pedig sok autóba ül. Ennyit számít az, hogy a vidéket meg teljesen elsorvasztották. Köszi. Én a büdös életbe nem mennék pestre mert gyűlölöm, mégis néha muszáj, mert megkerülhetetlen kultúrális, közigazgatási és fizikális értelemben:(

Gilderoy 2009.05.24. 15:27:14

@nabu: "szerintem az, hogy a város élhetőbb legyen nem csak döntéseken meg a vezetőkön múlik, hanem azokon is akik itt laknak." Oké, például egy tököli lakoson miképp múlik az, hogy nincs P+R BP határában? És hogy dél-budára Tökölről másfél óra elkeveredni?

vjalle76 2009.05.24. 15:29:25

Ertelmetlen. A varos soha sem lesz elheto, a zsufoltsag miatt. Az auto csak egy tenyezo a sok kozul, amiert a varosok elhetetlenek. A varosban dolgozni kell, elni pedig valahol mashol. Mentem bringazni...

lápi lidérc 2009.05.24. 15:31:38

"még mindig lökött alakok őrült hobbijának"

Nem.
Írni-olvasni nem tudó, semmilyen szabályt betartani nem hajlandó büdös tahó parasztok hobbijának.

@kossuthsch:
Normális bringás - egymást kizáró szavak.

Dugó meg nem a sok autótól van, hanem a szarul beállított közlekedési lámpáktól meg a rengeteg agyatlanul megkezdett építkezéstől (M4, hídfelújítások, Lánchíd hétvégi lezárása stb.). Jó példa rá az Astoria, ahol vasárnap délben is a Ferenciek teréig érő dugó van, amikor alig van valaki az utakon.
Dettó ugyanez a Kerepesi út, mióta megépült az Aréna Plaza.

Ja igen, szennyeződés.
A mai személyautók századannyi szennyeződést nem bocsátanak ki, mint a BKV buszai, még a jól beállítottakat is ide véve, és sok úgy van beállítva, hogy orrán-száján dől a füst, ha a vezető a gázra lép.

lavór 2009.05.24. 15:31:47

Na, a héten már a negyedik ilyen "hír". Zöldek, költözzenek a zöldbe, amíg a még gondolkodni tudó és ma a háttérbe húzódó szakemberek megoldják azt a feladatot, amit már jó néhány országban sikerült. Ha minden kész, eljöhetnek láogatóba csudálkozmni, de utána sipirc haza! :) Nagy a környezetszennyezés? Nagy. Ezért kell irodaházakaat, áruházzakat a város belsejébbe építeni. Sétáló uutca is nagyon kell, nincs hol aludnia szegény csöviknek. De komfortos padokat ám!
M0, külső hidak, úthálózat, BKV fejlesztés, elővárosi vasút fejlesztés. A nagyja, ami kéne. Dugó az nem. :)

m_x · http://m-x.tumblr.com/ 2009.05.24. 15:32:08

ha valami kikerül az index főoldalra, az garantálja az idióta hozzászólások hadát?

hiába épülnek ki szuper alternatív közlekedési módok az agglomerációból, amíg nem lesz kényelmetlen autóval közlekedni, addig senki nem fogja használni őket. amíg nincs elfogadható bringás infrastruktúra (eddig ez az alkotmány utcára korlátozódik kb, ahol normális bringaSÁV van), addig nem hiszem hogy bringásként az autókhoz kellene igazítanom magam, a túlélésen túl. ráadásul bringával bármit csinálok, azzal nem veszélyeztetek életeket a sajátomon kívül, és nem is gázosítom el a várost, nem hangszennyezek stbstb

2009.05.24. 15:32:24

@hambig: @SicaHiWapin: Nem fogod elhinni kőarc barátom, de IGEN!

Elég sok helyen, és ha hiszed ha nem, nincsenek biciklisek, csak pár nomád hippi mint nálunk.
Vagy lehet h tévedek, és igenis sok van, akkor viszont úgy elbújnak, hogy nem vettem észre őket.

Dugó az viszont pár helyen nem nagyon volt, ott viszont egy álom volt a tömegközlekedés. Na tippelj, hol van a kutya elásva.

bécsi pszicho · http://www.flickr.com/photos/haazee 2009.05.24. 15:35:50

@zebu_ba: valóban... baromságra... próbálják csökkenteni a sok lusta disznó autós által okozott forgalmat, ezzel egyidejűleg - legalább arra a rövid időtartamra - javítani a tömegközlekedést (már ami a járművek sűrűségét illeti)

Elég régóta élek ezen a földön, saját autóm életemben nem volt. Tán két olyan esetről tudok, amikor hiányzott. Elég jól el vagyok nélküle. Másnak miért létszükséglet? (természetesen az egészséges emberekről beszélek, nem a mozgássérültekről, kisgyerekesekről)

bécsi pszicho · http://www.flickr.com/photos/haazee 2009.05.24. 15:39:13

@vjalle76: nem a zsúfoltság, hanem az itt élő humanoidok egy része miatt! :(

kossuthsch · http://himmel.hu 2009.05.24. 15:40:20

@lápi lidérc: Én magam normális bringásnak tartom, ismerem a KRESZ-t, van jogsim, megállok a pirosnál, nem megyek járdán, valamint próbálok úgy közlekedni, hogy a környezetem is sejtse, mit is akarok csinálni.

A forgalom szervezése nem egy egyszerű játék, oké, hogy a főbb útvonalakat pörgetni kell, de néha van keresztirányú forgalom is, amit engedni kell. Az Astoriánál meg ott a Kiskörút, elengedhetetlen, hogy néha a Rákóczin is sor legyen, ha a körút kap zöldet.

A BKV buszokról annyit, hogy a régi Ikarusok tényleg kormolnak veszettül, próbálok is lemaradni tőlük. De a BKV egy-két ezer busza még mindig legalább egy nagyságrenddel kevesebb szennyező anyagot bocsát ki, mint az a kb 1 millió autó, ami a városban van. (Ha mondjuk 100-szor annyi szennyező anyagot bocsát ki egy busz, mint egy autó, akkor is csak 100-200000 autónak felel meg. Valamint vannak rendkívül szar állapotú autók is, nem csak EUROx-es újak.)

olive22 2009.05.24. 15:42:50

Bp-en már nagyon régóta dugó van! ezzel a szöveggel, mesterségesen létrehozott dugó!, akarják palástolni a hozzá nem értést?
élhetőbb város, több zöld és jobb levegő, ez nagyon jó dolog! és láthatjuk európa más országaiban is, h milyen jól működik az autók kiszorítása a belvárosból! igen!
viszont először talán a feltételeket kéne megteremteni! az autósok rá vannak kényszerülve jelenleg még, h a sugárutakat használják, az autópályák a városba futnak be, majd ha az infrastruktúra és a tömegközlekedés megengedi, majd akkor kell ilyen továbbiakon elkezdeni gondolkodni!
hogy merül fel?!

Farky 2009.05.24. 15:43:39

Mindig azt hallom, hogy csak azok keresnek kifogást a bringa ellen, akik még nem próbálták ki, hogy milyen munkába járni bringával. Én megtettem ezt a Föld napján. Végig kerékpárúton haladtam (ahol volt), megálltam a pirosoknál és csak ott mentem a járdán (pl. Lánchíd meg a Moszkva környéke) ahol végképp nem tudtam máshol. Az autók közé menni rutin nélkül nettó életveszély.

Az egyetlen előnye a dolognak, hogy munka után lehet kocsmázni, bár sejtésem szerint a no alkohol bringára is vonatkozik. :)
Nem számoltam, de az Andrássy úton legalább ötször kaptam pirosat. Ahogy autóval, úgy bringával sem megyek át rajta és a kiépített kerékpárút ellenére sem fogok az autók/buszok közt cikázni, így ezt ne ajánljátok alternatívaként, ahogy autóval sem megyek a járdán, ha dugó/piros van az úton.

Az egyenleg: Reggel egy órával előbb keltem fel, hogy beérjek. Hazafelé tekerni kell kicsit felfelé (ez nem baj, csak több idő)
Minden cuccom bevittem az irodába előző nap, így azt sem kellett kitalálni, hogy bizonyos esetekben az öltönyt hogy lehet megoldani. Aki azt írja erre, hogy "de Amsterdamban..." azért faszkorbács jár :)

Amint megvan a megoldás arra, hogy ne veszítsek félórákat naponta a bejárással, boldogan megyek én bringával.
Ugyanez igaz a tömegközlekedésre is. Ha lehetne a buszokon/villamosokon pl. normálisan dolgozni, máris produktívvá tehető az utazási idő nagyrésze. (kis ülés föl hajtható asztalka, némi légkondi, 220as aljzat, de legfőképpen tisztaság és pontos menetrend)
Metrót direkt nem írtam, ott jelemzően rövid időt tölt az ember.

Jelenleg a bejutási idő így néz ki: autó 25-40p, tömegközlekedés 40-60p, bringa 60p-től felfele. (ebben az is benne van, hogy fürödni és átöltözni kell beérkezés után; arról nem is beszélve, hogy mire az ember újra normális testhőmérsékletet vesz fel -pláne nyáron- az sem kétperc)
Még csak nem is olyan helyen dolgozom, ahol percre pontosan be kell érni, tehát kisebb késések beleférnek akár autó, akár bkv részről.

Tévedés ne legyen, amint lezárják a Margithidat (erre én most aug. 1-et tudok), átülök buszra vagy bringára. Nem kell ide semmilyen mesterséges dugó. Az lesz maga A DUGÓ :))

bécsi pszicho · http://www.flickr.com/photos/haazee 2009.05.24. 15:49:08

@Farky: mit mondjak... nem vagyunk egyformák. Én Újpestről jártam a Szent István térre biciklivel.
Ha lazán tekertem, akkor nem izzadtam le, viszont hosszabb volt, mint tömegközlekedve. Ha kicsit meghajtottam a bringát, akkor általában 35 perc volt háztól-házig, szemben a BKV-s 40-45 perccel. És mindezt közel 120 kilóval...

péntek 2009.05.24. 15:50:36

Szerintem a sok dugó elsősorban a sok útlezárás mellett az át nem gondolt közlekedéspolitika és várospolitika miatt van. Én tényleg mindennap keresztülmegyek és vissza az ominózus területen, ahol épp mesterségesen akarják lassítani a forgalmat. Az utam folytatása a Blaháról, tömegközlekedve, a 99-es busz lenne, ahogy volt is egy évig. Akkor azt mondtam, hogy nem bírom ezt tovább. Tessenek a 99-es buszozni minden nap 2szer. És nem szeretek kerékpározni, se görkorcsolyázni, és már 25 évesen is beláttam volna, ez egy alternatíva, de senki nem kötelezhető rá. Támogatom a kerékpárutak építését, és a közlekedési szabályok szigorú betartatását, mind a bringásokkal, mind az autósokkal. Továbbá azt gondolom, hogy valahol ott kezdődnek a bajok, hogy nem lehet kisebb légszennyezéssel működő autókat kapni...

Orltran 2009.05.24. 15:52:38

"- a belvárosi területen radikálisan csökken a gépjárműforgalom átlagos sebessége (majd’ a felére, mostanában alig 14 km/óra). Tehát autóval közlekedni már lehetetlen, éppen az autók miatt."

Értem én, értelemszerüen a helyes megoldás sávlezárással tovább csökkenteni :)

m_x: Ennél antiszociálisabb hozzászólást mostanában nem olvastam... Nem csak a saját életed veszélyezteted, hanem azét is, aki majd leűli, hogy elütött, vagy esetleg mikor minden jószándéka és 100%-os figyelme ellenére is sikerül meglepned, mert letojod a rád is vonatkozó jogszabályt, akkor azét is, akinek nekimegy, mert miattad félrerántja a kormányt.

cso zsi 2009.05.24. 15:54:09

László János úrra ráfért volna, hogy a héten a témábavágó blogokat elolvasgassa.
Neki is jót tett volna, meg a közhangulatnak is, hogy amit értelmes emberek megbeszélnek, azt a vasárnap déli ebéd által megfeküdt gyomorral, vértelen aggyal újra elővegyen.

Eléglegyen 2009.05.24. 15:55:25

SZegény autósoknak nincs elegendő út... építsünk, nincs elegendő kerékpárút... építsünk. Romboljuk le az útban álló épületeket és az egész település legyen egy hatalmas úthálózat néhány felhőkarcolóval, ahol mindenki elfér! Hát persze... de mi lenne, ha azt osztanánk be, ami van. Jaa, azt nem lehet, fogyasztói kapitalizmus van, mindenből többet, nagyobbat... Éljen! Legyen csak műdugó, szívjanak csak a kényelem (mert megtehetem) autósok. Tényleg annyira rossz a BKV? Hová nem tudsz eljutni vele? Jaa, hogy annyi időbe telik, nem a dugók miatt?? Át kelle szállni, oh szegénykém. Vagy csak egyszerűen nem ismered a lehetőségeket, fogalmad sincs mi merre jár és mire lehet átszállni. Tájékozódni kellene, tervezni. Tudom nehéz, gondolkodni kell. De jó legyen még több autó, csak akkor vidd haza a füstödet, amit itt hagysz nekünk városlakóknak és, ha netán friss levegőt szeretnél a lakásodba és kinyitod az ablakod, akkor és ott eregesd kényelmed gázait, a saját magadnak. Buszsávot, kerékpár utat mindenhová, ahol min.2X2 sáv van. Budaörsi úton anno felújították a felüljáró hidat, ami szépen megfogta az M1-M7 bevezető szakaszát. Az az érzésem, volt direkt csinálják, mert így legalább a Déli-pályaudvar környéke járható volt. Több ilyet. Szűkíteni a forgalmat, kirakni a megtelt táblát. Ha nem tetszik nem kell autóval jönni. A parkolásról ne is beszéljünk... kedves autósok: nektek nem tanították a kereszteződés szélétól számított 5m-es szabályt?? Vagy az autóbusz megállóhely 5-15m szabályát. Amíg ez sem megy mit vártok?? Több utat tudom, meg P+R, meg ingyenes bérletet, mert voltál szíves nem autóval behozni a hátsód a városba, ahol dolgozol, amiből élsz.

péntek 2009.05.24. 15:56:21

@m_x: Totálisan nincs igazad. Abszolút tömegközlekednék, ahogy tettem évtizedeken át, ha nem lenne olyan a tömegközlekedés, amilyen. És nem vagyok egyedül. Hülye lennék vezetni, ha olvashatok kényelmesen, ha nem kell benzint venni, ha pontosan jön a busz.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.05.24. 15:57:17

@egyittlakó: Nem értem, hogy a bringás adója mitől lenne kevesebb attól, hogy birngával jár dolgozni... Viszont vissza is lehetne krédezni, majd ha csak annyit szennyezel, mint egy bringás...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.05.24. 16:00:18

@idelle: A légszennyezésért viszont semmit nem fizetsz pluszban...

Miért van az, hogy annyi habzószájú bicajos van?

segitoember 2009.05.24. 16:02:29

Tényleg vicces. Teremtsék meg a feltételeket, hogy ne kelljen autóval járnom és akkor majd nem fogok autóval járni?

De basszus! A feltételeket már megteremtettétek ti magatok. Mennyi idő kocsival bejutni, hazajutni? Mennyi pénzbe kerül? Mennyi idegeskedésbe?

Nincs az a p+r parkolóval kombinált aranyfüstös, öt csillagos, szuper csodabusz, vagy villamos, aminek a kedvéért kiszállna a többség az autóból.

Mert a tömegközlekedés "tömeg" része az ami derogál. Nehogy már, annyi emberrel, együtt, mint egy csóró senki... Mit fog a szomszéd gondolni? Meg a csajok? Prolinak néznek baz.

Eléglegyen 2009.05.24. 16:04:03

@molnibalage: Hmm.. akkor itt egy újabb adóteher a légszennyezésért. Köszi, jó ötlet!

"Miért van az, hogy annyi habzószájú bicajos van? "
Talán azért, mert jobban átérzi mit jelent a szennyezett levegő mint az aki okozza.

egyittlakó (törölt) 2009.05.24. 16:06:38

Zoltanius:
Nehogy azt hidd, hogy baj van a felfogásommal, bár a tieddel kapcsolatban vannak fenntartásaim. :-)
Igen, sokszor vagyok gyalogos is, meg ha lemegyek falura hétvégén, akkor ott vár a bringám (régi felújított Csepel). Azzal szoktam kocsmába menni, de gyalog sincs messze. :-)
Nos, a levegő nekem sem tiszta a városban. De ha kocsiban vagyok, akkor is ugyanazt a levegőt szívom, amit a kintiek, sőt rengeteg füst és korom jön be a klíma ellenére is, mert valamelyik oldalon mindig mellettem pöfékel egy széthajtott teherautó vagy katalizátor nélküli roncs (nesze neked zöldkártya). A belvárosba ritkán megyek be vásárolni, de a céges autóval dolgozni többször is. Nem várhatod el tőlem, hogy több mint egy utcányit cipeljem a 25 kilós szerszámos készletet, plusz az alkatrészeket.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.05.24. 16:07:22

@bécsi pszicho: Csak nehéz felfogni, hogy mindenki máshol lakik és máshova megy dolgozni? Pl. én Szigetszentmiklóson lakom és az Árpád-hídtól nem messze dolgozom. Hány km. is az? Ha HÉV + bringa kombót választanám az sem veri meg az autót és csak szarrá izzadnám magam.

Reggel autó + BKV kombó van. Az autó a táv 70%-át legyűri 30 perc alatt és Keleföldről tart 30-45 percig eljutni az Árpád-hídig. Vicc....

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.05.24. 16:08:25

@Eléglegyen: Nyugdoj meg, gyalogosként is bőven átérzem én is. Régen én is bringáztam, de csak este 11 után, mert utána semmi tömegközlekedés nem vitt haza Bp-ről...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.05.24. 16:12:53

@Eléglegyen: "Ha nem tetszik nem kell autóval jönni"

Aha. És akinek olyan útvonala van, hogy gyakorlatilag arra nincs tömegközlekedés? Szigetszentmiklósról Ferihegy és környéke autóval 25-35 perc. Tömegközlekedéssel alsó hangon 100 perc!

Vagy a munkatársam Kiskunlacázáról jár be dolgozni. Autóval 50 perc. Tömegközlekedéssel alsó hangon 2 óra vagy több. Neki milyen alternatívát adsz?

Amíg nincs elővárosi közlekedési rendszer, meghosszabbított metrók + P+R addig ilyen forgalomkorlátozás baraomság eszébe ne jusson senkinek. Az ilyen hülyét visszaküldeném az általános iskolába matchboxszal játszani, hogy azot tanulja meg a forgalomszervezést.

Egy meghoszabbított 3-as metró pl. fillérekbe került volna a 4-es játékmetróhoz, de mégsem arra költenek.

Köszönjétek a mai helyzetet a sok idióta szdsz szavazónak.

fghjk · http://sorry.google.com/sorry/?continue=x 2009.05.24. 16:13:31

tavaly nekem is nagyon bejött hogy hétvégenként a Lánchíd lezárva, Szabadsághíd eleve lezárva, Margithíd Buda felé lezárva, merthogy kerékpárút. közben meg volt 15 fok, 80km/h-s szél, senki nem használta, de azért +10percet kellett a körúton sorbanállni.

Eléglegyen 2009.05.24. 16:13:50

@molnibalage: Ok, de este 11 után, így indokolt az autó, de nem egész nap reggeltől estig (lásd Erzsébet körút).

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.05.24. 16:14:23

@SzerelmesDolgok: Ha holnap mondjuk azonnal leállna az összes régi Ikarus akkor szerinte az emberek egy része mibe ülne át? Igen, autóba. A másik fele meg sehogy nem jutna el melóba.Gratulálok. Tényleg le kéne cserélni őket, csak talán valami ráció kéne a dologba. Lásd felesleges 4-es játékmetró.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.05.24. 16:15:13

@Eléglegyen: Na itt meg ez van. Mivel nekem se autó, se jogsi maradt a bringa. Egy 15 perces autóút helyett 55 perc tekerés..

hablabla 2009.05.24. 16:17:34

Igazad van, legyen úgy ahogy mondod. De akkor miért az autósokat szapulod a végén? Gratulálok, megint nem a megoldást találtátok meg.
Jah, és a bringások se gondolják, hogy a gyalogosok nem utálják Őket. Ugyanolyan taplók velük szembe mint az autós a cangással szemben. Tudod miért? Mert járművek és ilyen a természetük :D

m_x · http://m-x.tumblr.com/ 2009.05.24. 16:18:59

@Orltran: szerintem nem antiszociális a hozzáállásom. ha úgy ütnek el, hogy én szabálytalankodtam, akkor nem fog az autós börtönbe menni, max szomorú lesz. ha viszont ő szabálytalankodott, akkor menjen a börtönbe a gyilkos és mérgező bádogdobozával együtt

gergoke 2009.05.24. 16:20:18

"- a városban lassan nincs járda" - Maximálisan gyetértek ezzel. Sokszor lehetetlen már gyalogosként a járdán közlekedni, mert a kerékpárosok túl sokszor képzelik azt, az nekik van, az ő haladásukra készült.

segitoember 2009.05.24. 16:20:28

@molnibalage:
"Vagy a munkatársam Kiskunlacázáról jár be dolgozni. Autóval 50 perc. "
Szerinted a Kiskunlacházán lakók terhelik le a várost? Nem inkább azok, akik bejuthatnának az elővárosokból húsz-harminc perc alatt vonattal, busszal?

"Amíg nincs elővárosi közlekedési rendszer, meghosszabbított metrók + P+R addig ilyen forgalomkorlátozás baraomság eszébe ne jusson senkinek."
Amíg ez nem jut eszébe senkinek, addig hiába vannak p+r parkolók. Fordítva ugyanúgy igaz.
Több vidéki kollégám van aki a város határában teszi le a kocsit és úgy jön tovább. Meg tudják csinálni.

Elővárosban, pl. nálunk, most csináltak MINDEN vasútállomás mellé nagy parkolókat. Szép újak. Szép üresek.
Áll ott három autó, akkor sokat mondok. És a fél nyolcas vonaton a fele hely üres.

Miért szállnának vonatra? Mi tudná rászorítani az embereket, hogy kivegyék a valagukat a kocsiból? Mi más, ha nem a korlátozás? Mert a józan ész biztos nem.

Bambano 2009.05.24. 16:22:38

Két külön téma is szóba került:
1. a biciklisek elfogadottsága: ne menj át a piroson, majd elfogadnak. A tisztelt kerékpárosoknak ideje lenne tenni valamit maguk között a piroson áthajtó, a kocsik oldalába rúgó, a lámpatesteket lezúzó és elmenekülő, a más autóját összesározó, leragasztó vandálok ellen, akik kerékpárra ülnek.

2. Ha nem tetszik a szálló port mennyisége, ha sokallod, hogy 40 napnál tartunk és 100-at terveznek, akkor: MINEK AKARSZ MÉG TÖBB PORT? Józan ember nem lép meg olyan intézkedéseket, amelyek tovább rontják a helyzetet... Aki azt hiszi, hogy át fog ülni az autós a kocsiból ERRE a tömegközlekedésre 30 nap miatt, az, sajnos nem tudok jobb szót: idióta.

Hogy miért találták ki? Mert ennek a mostani városmaffiának nincs már semmilye, amit egy kampányban elmondhatna, azt hitték, legalább ez jó lesz. Nem lesz. Ez baromság.

Eléglegyen 2009.05.24. 16:23:42

@molnibalage: 25-35 perc... akkor gondolom, nem halad a körutakon, esetleg a Moszkvánál, át a hídon, esetleg a Rákóczi úton, vagy a Hungárián a Stadionoktól a Népliget felé. Ergo nem a Belvárosban autókázik. 51-es út-M0-Ferihegy Tévedek? Konkrétan a Hungária körgyűrűn belüli területekkel van gond.

Bambano 2009.05.24. 16:24:31

Ja még egy kérés: kérek minden szakembert, nagyérdeműt, kerékpárost, amikor a kocsim mellett megy el, nehogy elszólja magát, hogy nem lehet Pesten közlekedni, mert szegény autó lelke összeroppan, ha megtudja, amit nap mint nap csinál, az egyesek szerint lehetetlen.

is 2009.05.24. 16:26:07

@Samott: több metroval lehet mg fejlődni. a villamoshálózat, meg felszíni buszok, amiket itt alternatívának javasolnak, ugyanolyan végesek. minden milliós nagyváros nem négy de 10-15 metroval/HÉVvel/vonathálózattal működik. mi lenne, ha lenne budapesti MÁV menetrend? a vonat hamarabb elvisz Kelenföldről a Keletibe, mint a 7-es busz. és közben még Zuglót is érinti (Hungáris-Thököly sarok - 1-es villamos). és ez csak egy példa.

is 2009.05.24. 16:27:58

@molnibalage: "4-es játékmetro"

Te sem Gazdagréten laksz... prsze, legyen 6000 csuklós busz, és jöjjön be a Budaőrsi úton, ahol az autók is özönlenek a Kosztolányira, meg a Móriczra.

mandulás 2009.05.24. 16:28:18

Az autósok többet fizetnek, de sokkal jobban is amortizálják az autók-buszok-kamionok az utakat, mint a kerékpárok.

Az amszterdamiak nem restek kerékpárra ülni, és működik ott a dolog.

A mérgező levegő nem a kerékpárosok hibája, és nem is Demszkyé. Talán le kéne dózerolni néhány háztömböt, hogy még több utat építsünk a helyükre. Ez sehova sem vezet.

Egymásnak sem érdemes nekiesni. Az autósokat is ugyanúgy, sőt jobban is mérgezi a levegő, mert mélyebben ülnek, mint egy kerékpáros.

Az utak nem csak autóknak vannak, mint azt egy fentebbi hozzászóló megírta, hanem sok közlekedési eszköznek, pl. motoros tricikli, segédmotoros kerékpár, kerékpár, motorkerékpár, stb. Egyenjogúak. elvileg. Gyakorlatilag többször is halálfélelmem van az utakon biciklivel.

A belváros kerékpárral a leggyorsabban bejárható. 2 megálló vagy egy átszállás erejéig a metróval is vetekszik. És közben mozog az ember, ami szintén jó. Hogy mérgező a levegő? A buszon, és az autóban is az, a metróban a finom por szintén elég ártalmas. Akkor meg miről beszélünk?

is 2009.05.24. 16:30:13

@egyittlakó: "Könnyekig hatódtam a bringások sirámaitól,"

érzelmi válasz, személyeskedő felütés, hangulatkeltés. parszt, bunkó hozzáállás. olyan "igazi magyar". és 85%-os többség.

Mörája Kéri (törölt) 2009.05.24. 16:32:00

Bruno: "Ez a város több szűkítést már nem bír el, ha csökkenteni akarnak a zsúfoltságon akkor először hivatalokat, intézményeket kell kitelepíteni."

YES! Parlament, Műszaki Egyetem, ELTE, SOTE és klinikái, Nemzeti Galéria, Országos Széchenyi Könyvtár, minisztériumok, bíróságok, szabadalmi hivatal, APEH, a budapesti színházak fele, nemzeti koncertterem, Zeneakadémia, nagybani piac, temetők. Ezeket tessenek első körben bezárni, funkcióikat Magyarország többi települése közt szétosztani. Hidakat a Dunára Budapesten kívül, a budapestieket hídvámmal és fekvőrendőrökkel moderálni.

Aztán jöhet a folytatás, előbb-utóbb akadálytalanul lehet majd bringázni Budapesten.

Bambano 2009.05.24. 16:33:05

@segitoember: egyrészt magyarázd meg végre Gaskónak, meg a mávos félkatonai szervezetnek, hogy nekik valójában az lenne a dolguk, hogy az utasokat magukhoz édesgessék, nem az, hogy elhajtsanak mindenkit a retekbe a vasútról.

Másrészt amíg a budapesti tömegközlekedésen nagyon számít, hogy 190 centi és 125 kiló vagyok és csak ezért nem piszkál a homeless, addig a bkv-nál is van még tennivaló.

@hablabla: az autós nem tapló, nem is lehet tapló a cangással szemben, mert másfél tonna vas a puhatestű ellen mindig egyértelmű halál. Azt csak a cangások hiszik, hogy nekik több járna meg hogy rájuk senki nem vigyáz. Régen nem lenne egy darab cangás se Pesten (mert a nagyrésze halott lenne, a kisebb része meg okosabb enged alapon kocsiba ült volna), ha egy mákszem igazságtartalom lenne abban, hogy az autós nem vigyáz a biciklisre.

Egyébként pedig: szoktassák rá a munkaadókat, hogy a távmunkás is ember.

Eléglegyen 2009.05.24. 16:33:21

@Bambano: Nem lehetetlen, de tarthatatlan. Persze a kipufogógáz utastérbe vezetése sem megoldás, így használjon minden autós hibridet :D "Alig" drágább a társaitól és tankolni sem lehet. De ez is a városvezetés hibája, mert a szabad piacot nem kényszeríti töltőállomások építésére, világbanki hitelből finanszírozott vissza nem térítendő támogatással. Viszont a regadót elfelejthetnék végre ennél a típusnál.

Mörája Kéri (törölt) 2009.05.24. 16:33:27

A felszabaduló épületekben lehet hajléktalanszállókat kialakítani, ők úgysem fognak autóval járni.

muzzzy a.k.a. etil alakulat 2009.05.24. 16:35:48

majd amikor a tisztelt városvezetőségnek, vagy a kerékpáros kul elnökének kell a 17 kerből Kelenföldre dolgozni járni, na majd AKKOR legyen mesterséges dugó

Eléglegyen 2009.05.24. 16:38:28

@Bambano:
"@segitoember: egyrészt magyarázd meg végre Gaskónak, meg a mávos félkatonai szervezetnek, hogy nekik valójában az lenne a dolguk, hogy az utasokat magukhoz édesgessék, nem az, hogy elhajtsanak mindenkit a retekbe a vasútról."

Igaz, el is felejtettem: Bojkott a vasút, vagyis Gaskó ellen. Majd, ha eléggé visszaesik a bevételük, és az utasszám, amit annyira titkolnak és polgári engedetlenség keretein belül a köz fellázad az a gyakorlat ellen, amit folytatnak, a sajátjai fogják eltávolítani a helyéről.

Törcsi:Got_som'_weed? 2009.05.24. 16:39:35

Kedves autós Barátom!
1) A Te - esetleges -adód nem egy belépőjegy a belvárosba, hanem a környezetterhelésed büntetése. A környezetterhelésedé, amit másnak okozol, az esetek meghatározó többségében kényelemből. Igen, kényelemből, mert általában egy kövér/túlsúlyos/elkényelmesedett ember vagy.
2) Te és társaid az okozott baleseteken, a származékos - környezetszennyezés miatti - betegségek és halálesetek számán keresztül és saját elkényelmesedett életmódod folyományaként kialakuló népbetegségeitek révén sokkal többe kerültök a társadalomba, mint amennyi adót termeltek!
3) Tehát, míg a motorizáció (szállítás, tömegközlekedés) hasznos - a mindennapi autózás (a legtöbb esetben) káros!
4) Ezért két eset lehetséges: tovább kell emelni az autósok adóját (célzottan: pl. súlyadó, dugódíj) és csökkenteni kell az okozott károkat (a forgalmat).
5) Talán a többség megérti az egyszerű számítást (s nem szeretnék számháborút): naponta szopik 500 000 ember 1-2 órát a BKV-n, cserébe nem szopik napi 24 órát a tág értelemben vett belváros cca. 500 000 lakosa! Nektek van választásotok, nekünk nincs: a mi választásunk is a Ti kezetekben van, bánjatok vele felelősséggel!
6) Hiányzó BKV fejlesztések, P+R stb. Az autósokra kivetett többletadók pántlikázása szükséges a források megteremtéseként! A döntés kikényszerítéséhez azonban minden érintett fél együttes akarata kell! Itt kérjük évek óta az autós társadalom együttműködését. Mivel erre nincs remény, ezért a kényszer. Mi azzal tudjuk segíteni meggyőzéseteket, hogy visszaadjuk annak a sok kellemetlenségnek egy minimális hányadát, amit mi kaptunk tőletek - akarva, akaratlanul - az elmúlt években: kitiltunk benneteket lakhelyünkről! Így érvényesül a gazdaságtani alapelv: a kereslet előbb utóbb megteremti a kínálatot! (Lesz majd P+R, meg elővárosi fejlesztés...) Tevékenységünk eredményes lesz, mert hiszünk benne és látjuk a siker csíráját: többségetek évekkel ezelőtti álláspontjához képest ma már elismeri a P+R és a BKV fejlesztés fontosságát. (Akkoriban még folyton a mélygarázs-mantra folyt...)

Mörája Kéri (törölt) 2009.05.24. 16:42:45

Kedves posztíró!

Azt írod, a kerékpározás egy WIN-WIN megoldás, mert a kerékpár "az egyetlen jármű, ami minden tekintetben hasznos városnak, közösségnek, gazdaságnak".

Valójában pontatlan voltál, igazából ez egy WIN-WIN-WIN megoldás. Kifelejtetted a biciklitolvajokat, ők nyernek csak igazán.

Sokat kerékpározok, de csak szórakozásból. Kimegyek, bringázok, hazatekerek. Nem volt még olyan úticélom Budapesten, ahol ott lehetett volna hagyni a bringát azzal a bizalommal, hogy meglesz, mire végzek a dolgommal, és le sem szednek róla semmit. A rendőrség az autólopások áldozatait is csak kiröhögi, lopott bringa még egy lesajnáló ajakbiggyesztést sem ér, megelőzés pedig egy szál se, akár izomagyú biztonsági őr mellett is lefűrészelik a láncot. Legtöbb úticélomnál egyébként nincs is hová tenni.

Eléglegyen 2009.05.24. 16:44:42

@mandulás:
"A belváros kerékpárral a leggyorsabban bejárható. 2 megálló vagy egy átszállás erejéig a metróval is vetekszik. És közben mozog az ember, ami szintén jó. Hogy mérgező a levegő? A buszon, és az autóban is az, a metróban a finom por szintén elég ártalmas. Akkor meg miről beszélünk?"

Így van minden ártalmas, de ezzel egy szinttel feljebb léptünk a problémák gyűrőjében.
Igaz port minden haladó jármű, eszköz fel fog verni... fránya fizika, de a metronál alig jelentkezik a kuplung, fék, tökéletlen éges következében felszabaduló "nem hasznos" anyagok. Jó ott van vaspor :) Nem ússzuk meg, de legalább, ami csökkenthető, csökkentsük.

Accordion 2009.05.24. 16:45:42

Tetszettek volna tisztességesen dolgozni 20 éven át, tisztelt országlopó szadesz banda. Lett volna idő valami hasznosat, maradandót, értelmeset csinálni. És akkor most nem kellett volna ezzel a szar szöveggel jönni, ami direkt megosztja a társadalmat és jól eltereli a figyelmet a 4-es metro, és más óriás balhékról.

Ti meg mind bedőltök nekik és csináljátok a fesztivált és kezditek utálni egymást, ahogy ők akarják.

Hiszen a biciklisták is utaznak kocsival, metróval, busszal, és az autósok is bicikliznek és gyalogolnak, P+R-nek, satöbbi. Nem vagyunk mi ilyen hülyék azért alapból, csak, ha erőszakolják...
Gyerekek, ez a Budapest nevű hely egy közös játszótér, mindenkinek akad hely, ne utáljuk már egymást ennyire...

Versatil 2009.05.24. 16:46:29

Az iskolázatlanság kitűnik a kerge kerékpárosoknál. Mint a Levegő Munkacsoportnál és a többi tanulatlan szervezetnél, akik még az M0-át is akadályozták évekig az idétlen pereikkel.
Ha a meglévő dugókat vesszük alapul, komoly légszennyezésről beszélhetünk. Ha előidézünk még ilyeneket, megnövekszik mindez.
Ki az az agya ment, aki azt hiszi, hogy egy helyben álló, járó motorú gépjárműből kevesebb légszennyezés lesz, mint a hirtelen áthaladóból?
Kezdjék elölről az általános iskolát rollival.

Bambano 2009.05.24. 16:47:10

@Törcsi:Got_som'_weed?: eltekintve attól, hogy rohadtul elfogult szemszögből nézed a dolgot: továbbra is adós mindenki azzal a magyarázattal, hogy ha a dugó rossz, most mi a bánatos büdös francért akarnak még nagyobb dugót csinálni?

A kitűzött célt ezzel a módszerrel NEM LEHET elérni. Akkor minek erőszakolni ezt a pártpropaganda baromságot?

Bambano 2009.05.24. 16:48:52

@Eléglegyen: a kerékpár is porol mindaddig, amíg el nem lopják a tezstvírek...
Nem is gondoltam volna, hogy ők valójában környezetvédők...

segitoember 2009.05.24. 16:49:48

@Bambano:
A sztrájk rettenetes volt, de tényleg. Ott kellett állnom a busszal a dugóban. Amit az autók okoztak. És ezért ugyanolyan lassan értem be, mint ők. Az tényleg kikészített. Egyszerűen nem szoktam hozzá. Mivel egyébként minden nap vonattal járok.

A bkv-n meg, hát sajnos igen, rengeteg homeless-el találkozik az ember. Tavaly is vagy hárommal, egész évben. Irtóztató volt. Napokig remegtem utána a félelemtől.

Ezek annyira mondvacsinált érvek, hogy nem lehet rájuk mit mondani. Tömeg van a tömegközlekedésen, igen, borzasztó, néha 10 percig is állni kell. Volt már, hogy 1 percig gyalogolnom kellett a megállótól. De könyörgöm...

Az olyan autós (min. 50%, saját becslés) aki
-tíz kört megy a tömb körül, hátha meg tud állni a bejárat előtt.
-brusztol a helyért a hiper előtt, hogy három méterrel közelebb legyen a bejárathoz
-kiakad ha lassú jármű merészel a sávjában menni
-és kiakad ha a lassú jármű elmegy mellette a dugóban
-képes fél órát töcskölni hogy átmenjen a város egyik végéből a másikba, ami metróval 10 perc

na az ilyen soha a büdös életben nem fog vonatra szállni, akármi történjék is.

Agagag 2009.05.24. 16:50:35

Ebben az ügyben elsősorban a főváros, aztán személy szerint demszky a felelős.
Ők rendelkeznek megfelelő jogosítványokkal, hogy szabályozhassák, döntéseikkel befolyásolják egy város életét.
Ők ezt így csinálták.
Az egész város egy autóparkoló.
Az autóparkoló cégek meg lenyúlják a lét.
Az autóparkoló cégekkel a főváros szerződik.
Se út, se járda (lassan nyugodtan hívhatjuk parkolónak), se pénz.
Kerékpárút alig van, ami meg van, arra parkolnak.
A rendőrség nem tesz semmit.
A közterület felügyelet nem tesz semmit.
A kerületi önkormányzatok nem tesznek semmit.
Alibiznek.
Statisztikáznak - ami tudjuk, hogy a hazugság fokozása.
Maradnak a dugók.
A BKV szart sem ér. Nemhogy még "plussz" dugóban...

Olyan ez az egész, mint a Zöld Pardon ügye.
Mindenki tudja, hogy lopják a területet, kis birodalmat építenek rá, nyílvánvaló a parlamenti-önkormányzati-belügyi hivatali korruopció és köztörvényes bűnelkövetés összefogása ebben a dologban, mégsem történik semmi, holott a bűnözők személye is ismert.

Először ezeket a dolgokat kell rendbe rakni szerintem, mert a többi jön magától. De ha mindenki csak hőbörög, minden marad így.
Az áldozathozatal minden esetben mindkét féltől kötelező.

Ja, és a szabad akarat se semmi...

Eléglegyen 2009.05.24. 16:51:17

@muzzzy:
17 kerület tényleg szívás, de lehet nem a városba befelé, hanem a Pesti úton az M0 felé haladva téged sem érintene a Belváros forgalomcsökkentése, csak kell hozzá egy jó M0 :)

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2009.05.24. 16:51:25

Biciklisták, kerékagyasok segítségét kérem egy probléma megoldásához!

A Fény utcai piacnál, a Fény utca Retek utca sarkán van egy átjáró, amit nagyon ügyetlenül terveztek meg. Ha a gyalogosok lelépnek a járdáról a zebránál, újra meg újra dühös, káromkodó biciklisták hajtanak a tömegbe.

Miért? olyan ügyetlenül csinálták meg itt az átjárót ,azaz a zebrát, hogy a gyalogosoknak halvány dunctjuk sem lehet arról, hogy jobbról kerékpárosok futhatnak beléjük....

A járda szélét jelző oszlopocskákat a sarokig, azaz a fiktív járdaszéléig kellene telepíteni, és elé jól látható módon kerépárokat felfesteni, esetleg pirossal jelezni a kerékpársávot a járdán, illetve itt már a zebrán (erre mondtam, hogy rendkívól ügyetlenül és zavar módon oldották meg), hogy a gyalogosok láthassák miről van szó...

különben újra meg újra káromkodásokba, mocskolódásokba fog fulladni a bicilklis gyalogos találkozó (főleg biciklisfutárok szeretik a gyalogosokra ontani mocskos szájuk, kellemetlen tartalmát), emelkedik a vérnyomás, és nagyobb lesz az esélye a kölcsönös szívinfarktusnak, aminek - ebben nyilván mindenki egyetért - semmi értelme, illetve nem éri meg...

Kérem a biciklistákat tekintsék meg a helyszínt gyalogosként a Moszkva tér felől érkezve a kereszteződésbe, és egyből megértik mit termeli folyton újra a problémát...

üdv,
egy főleg gyalogos, aki időnként azért biciklista...

Mörája Kéri (törölt) 2009.05.24. 16:51:35

Kedves Törcsi, Kedves Externálista Barátom!

Elfelejtetted felütni nekünk a Bibliát azon az oldalon, ahol írva vagyon, hogy a Sátán valódi neve az Externália, és Autós az ő prófétája.

Szeretnélek én is megtéríteni, ahogy Te térítesz. Hagyd fel előítéleteidet, ne tégy úgy, mintha magad nem lennél része, haszonélvezője a motorizáció által (is) hajtott civilizációnak éppúgy, mint akiktől hitvallásodban elhatárolod magad, és akiket ellenségeidnek tekintesz . Ha mégsem lennél, vajon miért élsz Budapesten, a Sá... bocsánat, az Externália városában?

Bambano 2009.05.24. 16:53:45

@segitoember: és az olyan autós, akinek a lakása előtt van üres parkoló, a munkahelyén jut parkoló, és harmad-negyed annyi idő alatt keresztülmegy a városon, mint a tömegközlekedés, az sem fog soha bkv-ra ülni.

Majd egy másik posztban arról is lehetne beszélni, miért nem ülök vonatra, ha másik városba megyek.

Eléglegyen 2009.05.24. 16:55:40

@Bambano: @segitoember:
Majd a környezetvédő tesvírek megszabadítják a járművétől :DD

Bambano 2009.05.24. 16:56:14

Hagy forszírozzam már megint a kérdést: nekem olyan melóim vannak, hogy tök felesleges bemenni egy munkahelynek nevezett irodadzsungelbe. Mi a reteknek járok máshova dolgozni?

haribodog 2009.05.24. 16:58:15

Hiába panaszkodik itt minden autós, öt éven belül úgyis ki lesznek rakva a Hungária körúton kivülre, behajtás csak célforgalomnak, belvárosi behajtási díjjal. Csak az a baj, hogy ezt nem beruházással próbálják megvalósítani (kamerák minden bevezető útra), hanem ilyen ostoba népnevelő szándékú intézkedésekkel. Az előző, sárgamatricás tiltásnak sem lett hatása, mert nincs, aki ellenőrizze, és ez a lépés is épp olyan erélytelen lesz.
Valószínű, hogy még szándékos forgalomlassítással is el lehet érni kb. annyi idő alatt bárhová, mint BKV-val (leszámítva a metrótól metróig útvonalakat). Ezért nem fogják otthon hagyni az autósok az autóikat. Komoly beruházások nélkül nem valósítható meg a forglaomcsökkentés, ahogy a BKV reformja sem.

Eléglegyen 2009.05.24. 16:58:19

@Bambano:
Talán mert drága. Nekem egyedül hazamenni autóval oda-vissza ~300km egálban van azzal, mintha busszal mennék. Vicc. Ha többen megyünk nem is kérdés. De nem a VÁROSban kocsikázok könyörgök!!!

segitoember 2009.05.24. 17:01:45

@Bambano:
Teljesen mindegy, ha úgy állsz hozzá, hogy "van oka annak hogy én nem ülök buszra/vonatra/stb" akkor az meg van magyarázva és kész.

Én ellenben rákényszerültem. Mert kijött ide a sok pöfögős a városból és innen járnak be. Itt csend volt, most már itt sincs. Innen befelé iszonyatos sorok állnak az utakon és én értetlenül nézem a vonat ablakából. Én azért szálltam ki az autóból, mert nem működik és beláttam. De azok nem képesek belátni. És egyre többen jönnek ide, és egyre többen mennek még messzebb és egyre nőnek a sorok.

És nekem ez a legzavaróbb az egészbe, hogy a pöfögősök nagy része béke és zöldszerető ember aki a csendet és nyugalmat keresi, de egyszerűen képtelen másoknak is megadni erre a lehetőséget. Mindenki más le van szarva csak én meglegyek.

Ezen segítene szerinted a jó tömegközlekedés meg a p+r?

Mörája Kéri (törölt) 2009.05.24. 17:02:08

haribodog: "Hiába panaszkodik itt minden autós, öt éven belül úgyis ki lesznek rakva a Hungária körúton kivülre, behajtás csak célforgalomnak, belvárosi behajtási díjjal."

Kihajtás a belvárosiaknak pedig kihajtási díjjal. Csak a szimmetria kedvéért.

Valamint a közintézmények, hivatalok, kulturális intézmények széttelepítése az országban, lásd fent.

Jonas-R 2009.05.24. 17:04:09

Speciel én megtehetném az autót, tömegezem, és nem bringázok, viszont teljesen egyetértek a kerékpárosok elnökével.

Ez (és a kommentek) csak egy gyönyörű példája mindannak, ami miatt szarban van az ország. Az emberek miatt, akiknek minden jár.

A budapesti tömegközlekedés nem rossz, sőt kimondottan jónak számít, ami aggasztó az a romlásának üteme, illetve a fejlődésének a hiánya. Réges régen zónásítani kellett volna budapestet, kirúgni x ezer embert, automatákat beszerezni, és nem ogrékat, rámenni a troli+metró kombóra, vagy a szűk utcás "egy nyomvonalas" villamosokra stb stb stb. Millió alternatíva létezne a fejlődésre. Kezdjük mondjuk ott, hogy ellopjuk az ötleteket, és pl. lehajtható üléseket csinálunk mindenhova. Csak hát háborogni mindenki tud, és ha a mindenkori háborgók és elégedetlenek többségbe kerülnek, akkor soha nem valósul meg semmi, de legalább mindenki flusztrált.

Ez megy itt vagy 15 éve.

Sokan nem értették meg a célját ennek. Jelenleg dugó van mindenhol, ha megcsinálják a lezárásokat akkor kintebb lesznek a dugók, ergó egyrészről az önkínzást okozó elérhető közelséből tényleges távolságú lesz a tervezett úticél, (és így ad lökést a tömegközlekedés használatára) másrészről a belvárosba koncentrálódó környezetszennyezést egy lényegesen nagyobb területen oszlatja szét.

Ha a lezárások mentén parkolókat alakítanának ki (mondjuk nem használt területeken az önkormányzat saját üzemeltetésben parkolókat hozhatna létre, és erre kapna állami pénzt, vagy kedvezményeket) ha bicajutak lennének, és BKV sávok, akkor azt mondom ez még akár működhet is.

Bambano 2009.05.24. 17:05:13

@Eléglegyen: Oké, de pl. most kétszer azért zúgtam keresztül a városon, mert vidékről mentem vidékre és a Dunát értelmesen nem nagyon lehet keresztezni. Azért megyek a böskére, mert pár mélyzöld nem hagy m0-st építeni?

Ezeket a dolgokat miért nem rakja már rendbe valaki? Régen teljes körben 2x4 +leállónak kellene lenni. Azt a kb. 35-40 milliárdot, amit a mostani ellenzék láthatóan el akart lopni az m3-as Füzesabony-Polgár szakaszából, fordíthatták volna erre is. Orbán papának szerintem mindegy, hogy a bányáiból a követ Görbeházához hordják vagy a Megyeri híd utáni szakaszhoz...

bécsi pszicho · http://www.flickr.com/photos/haazee 2009.05.24. 17:06:09

@molnibalage: ha egyszer lesz M4, akkor vélhetőleg rövidebb lesz a Kelenföld-Árpádhíd utad.
Egyébként sem írtam olyat, hogy Miklósról tekerj az Árpád hídig (bár belegondolva, kb. másfél órás út lehet abból ítélve, hogy Csepelről kb. 40 perc volt a Margitszigetig). De azt ne mondja nekem senki, hogy a Budapesten dolgozók többsége ilyen távolságról jár a munkahelyére.

Nick Leeson 2009.05.24. 17:06:19

Aki egy 2milliós nagyváros közepén friss levegőt akar az tutira nem normális! El kell dönteni, hogy vidéki élet+friss levegő, vagy nagyváros+szar levegő.
Budapest semmivel sem fullasztóbb mint a többi hasonló város. hangsúlyozottan HASONLÓ város, ahol ilyen szar és drága a tömegközlekedés, ennyire nincs p+r, ennyire nincs föld alatti parkolóház, stb...

Mégis hova szálljon át az autós a kocsiból? A túlterhelt roskadozó BKV-ra? Ez valami vicc?

Talán ha az évtizedek óta parkolásból befolyt milliárdokból nem ferrarit vettek volna egyesek, hanem BKV fejlesztésre ment volna el, parkolóházakra, P+R-re, akkor lehetne műdugózni. De ez hogy ellopják a pénzt utánna giga kibaszással akarnak közlekedést reformálni ingyé, ez azért rohadtul meredek!

IBO 2009.05.24. 17:07:13

El kell jutni idáig, meg kell erre érni! Lehet, hogy sokaknak majd csak a következő életeik egyikében lesz képessége erre, de addig is tenni kell és mondani és nem szabad feladni! Egyre többen leszünk, akik rájönnek arra, hogy ez így nem mehet tovább! Majd amikor az ózonréteg végleg eltűnik és a sugárzás akadálytalanul hatol át a sztratoszférán, amikor már nem lehet légző maszk nélkül kimenni az utcára, akkor már mindenki tudni fogja, valamit nagyon elszúrtunk, de akkor már késő lesz.... Hajrá elnök úr, hajrá levegő munkacsoport!

xenuka 2009.05.24. 17:07:38

Miért kell a lakosságot hergelni?
Miért kell az autósokat idegesíteni?
Miért kell hülyegyerekekből álló csoportoknak teret engedni?

Megint sorszámot akarnak magukra?

Bambano 2009.05.24. 17:13:23

@segitoember: amíg nincs reális alternatíva, addig azt képzelni, hogy kiszáll az autós az autójából: tévedés.

Ezért tartom baromságnak ezt az ötletet, mert a vágyott célt elérni nem fogja, ezzel szemben a problémát, ami ellen harcot hirdet, meg fogja növelni.

Nekem nem az a bajom, hogy az embereket ki akarják szedni az autóból, az a bajom, hogy ezzel az algoritmussal ezt a célt elérni nem lehet. Más, politikainak látszó cél érdekében meg káoszt okozni tahóság.

Majd ha a gödöllői hévet nem előzik meg lobogó szemű éticsigák, akkor térjünk vissza a tárgyra.

Jonas-R 2009.05.24. 17:13:33



@IBO:

Igen IBO, köszönjük, ez sokat segít. :)

eax_ 2009.05.24. 17:15:05

Ha az en egyesuletem elnoke ekkora idiota lenne, akkor en a hulyesegeit minden eszkozzel titkolnam, nem kiraknam az index fooldalra.

vjalle76 2009.05.24. 17:16:39

Hmm, most olvasom, vannak itt olyanok, akiknek meg nem volt autojuk. Ha egyszer lesz, teljesen mashogy fogjatok gondolni. Autozni nagyon jo, a masodik legjobb dolog az eletben :) Kinyilik a vilag, ha este el akarsz ugrani a haverhoz, 10 perc mulva a varos masik vegen vagy. BKV-val 2-3 ora, tucatnyi atszallas. Nem lehet ugy lelassitani a forgalmat, hogy rosszabb legyen barmi masnal, kiveve a helikoptert. A dugoban csak feleslegesen szennyezik a kornyezetet, megkeseritik a kornyeken elok eletet.

eax_ 2009.05.24. 17:17:18

@IBO:
"Majd amikor az ózonréteg végleg eltűnik és a sugárzás akadálytalanul hatol át a sztratoszférán"

Halvany fogalmad sincs arrol, amirol beszelsz, igaz?

IBO 2009.05.24. 17:17:23

A Te sorszámod az egyes. IQ-ból ez édeskevés... ;-)

lavór 2009.05.24. 17:18:17


Törcsi:Got_som'_weed?:

Tévedés, választásod van, el is költözhetsz, vehetsz autót....

Bambano 2009.05.24. 17:21:00

@IBO: tudsz róla, hogy mostanában vastagodik az ózonréteg és csökkenni kezdett a lyuk mérete?

i hate the police (törölt) 2009.05.24. 17:21:04

SzerelmesDolgok:van benne valami xenuka:))
Minden idióta biciklisnek:én eddig autósként toleráltam az állandó hülyeségeiteket, szabálytalankodásaitokat, de ne feszitsétek túl a húrt..ti vagytok az összes közlekedő közül , akik a létező összes közlekedési szabályt megsértitek..ha igy folytatjátok, akkor legközelebb nem fogom tolerálni, ha egy egyirányú utcában szembejöttök velem...

segitoember 2009.05.24. 17:21:36

@Bambano:
Nézd! Ha én tudom az alternatívát használni, sok év autózás után és még kényelmesebbnek is találom (mert a kényelem egyik fajtája, hogy nem kapok agyérgörcsöt az idegtől) akkor nem tudom mi lehetne még az alternatívább alternatíva. Esetleg tényleg a távmunka.

Eléglegyen 2009.05.24. 17:25:23

@steevo:
Nem lehet ne nagyváros + élhetőbb levegő?? Végülis költözzön ki mindenki a városból és legyen kizárólag "gyártelep". Ami van parkoló-ház pedig drága, vagyis ha lenne is, inkább kibekkelem ingyen valahol máshol, csak meg kell keresni (plusz km). Folyton ez az összehasonlítás... akkor vegyük alapul az Oroszországban a rádioaktív anyagok földfelszíni tárolását és nem kell annyit költeni Bátaapáti sem, hiszen nem rosszabb a helyzet mint ott :D DE! Itt vagyunk ne kelljen már beállni mindig a rosszmintájú birkasorba! Túlterhelt BKV? Mire gondolsz pontosan? Sokan (birka effektus) még ha utól is éri ugyanazon járat következő járműve az előzőt, sem szállnak át a következőre. Ez szubjektíven valószínűleg jó neki, különben átszállna. Gyakran látok reggelente még 7E buszt is, amin alig van pár ember.

Versatil 2009.05.24. 17:25:33

@i hate the police:
Teljesen egyetértek, még az ajtót is kinyitom. Ha másként nem megy...

lavór 2009.05.24. 17:26:13

"...Sokan nem értették meg a célját ennek. Jelenleg dugó van mindenhol, ha megcsinálják a lezárásokat akkor kintebb lesznek a dugók, ergó egyrészről az önkínzást okozó elérhető közelséből tényleges távolságú lesz a tervezett úticél, (és így ad lökést a tömegközlekedés használatára) másrészről a belvárosba koncentrálódó környezetszennyezést egy lényegesen nagyobb területen oszlatja szét....."

Ez marha okos!
Ahol eddig nem fulladtak meg, ott fulladjanak meg a lezárás után. Jó! Nesze neked környezetvédelem. :)

I-brahi 2009.05.24. 17:28:37

@Versatil: Senki nem hiszi. Azt hiszik, hogy ha majd lassabban haladsz, többet állsz a dugóban, leteszed az autót. És ezen a ponton valóban kevesebb légszennyezést okoz az egy helyben álló autó. Nullát...

segitoember 2009.05.24. 17:29:28

@lavór:
Inkább úgy kéne erre gondolni, hogy fulladjanak meg ott is, ahol szarnak rá, hogy megfulladnak máshol.

Versatil 2009.05.24. 17:30:14

Ahogyan kivettem a hozzászólásokból, a kerékpárt favorizálók egy része kerékpár gyártó, a másik fele kerékpár forgalmazó, kereskedő.
Nekem sportcipő gyáram van. Le a bringásokkal, hajrá a futás. Legyenek kerékpár P+R parkolók, ahol lehet venni futócipőt!

Eléglegyen 2009.05.24. 17:30:25

@steevo:
A parkolásos milliárdosban igazad van, az nagyon bűzlik.

Perselus Piton · http://www.weirdhungary.blogspot.com/ 2009.05.24. 17:31:58

@i hate the police:
remélem a biciklis akit "nem fogsz tolerálni" fölkel az aszfaltról, és széttapossa a koponyádat, te tetű.

lavór 2009.05.24. 17:33:50

@segitoember:

Ja, megdöglött a tehenem, leölöm másét is, Igazad van. :) Mindezt petsze úgy, hogy az én hibám miatt döglött meg a saját tehenem, de másra fogtam. Értem én.

Versatil 2009.05.24. 17:35:34

@Perselus Piton:
Te szerencsétlen ordító egér. Miért nem próbálod ki inkább, mint másokat küldesz a feladatra?

i hate the police (törölt) 2009.05.24. 17:35:40

@Versatil: ja,ez nem rossz ötlet..én a 112 kilómmal még más nevelési eszközt is el tudok képzelni..Egyébként, csak érdekességként:Ausztráliában meglepően szabályosan közlekednek mind az autósok, mind a motorosok.Kik a szabálytalanok, a pofátlanok ott is?Bizony, a biciklisek

segitoember 2009.05.24. 17:35:48

@lavór:
Gondolj erre úgy, hogy egy ember minden nap bejön hozzád és leöli a tehenedet és te elunod és azt mondod, hogy most maradj inkább otthon és öld meg a sajátod.

lavór 2009.05.24. 17:36:23

Sőt, a BKV tehermentesítése érdékében korlátoznám a nyugdíjasok, rokkantak, csövesek... csúcsidőben való utazását. Na? :)

lavór 2009.05.24. 17:37:44

@segitoember:

Oké, az út rajtzam keresztül vezet. Merre másfelé mehetne? Ez olyan, mint a szolgalmi út.

segitoember 2009.05.24. 17:38:05

@i hate the police:
Nálunk viszont nem meglepő módon teljesen szabálytalanul közlekednek az autósok is.
És még büszkék is rá.

i hate the police (törölt) 2009.05.24. 17:38:54

@Perselus Piton: hát ha nálam nagyobb, próbálja meg, te kis g@ci

moTmeN 2009.05.24. 17:39:19

jo ez a sok szakember itt, aki annyira tudja mi fog tortenni, ha lezarnak savokat... kar, hogy a hasonlo tortenetek a vilag sok mas nagyvarosaban (*) egeszen maskepp vegzodtek...
persze, hogy kotelezove kellene tenni, hogy mindenkit haztol hazig szallitson a metro, es majd akkor esetleg nem ulnek autoba az okosok... Ez a minimum... :P

Persze szep lenne, ha egyszerre minden bevezeto ut menten ott allna a sok szep P+R parkolo, es a magnesvasut, de erdekes mod az kicsit elsikkadt a tv2 altal "mesterseges dugonak" titulalt tervezettel kapcsolatban, hogy ezt (ennek kisse fapados verziojat) tervezi a varosvezetoseg a savlezarasok melle (bevasarlokozpontokbol indulo buszjaratok)... Akkor ez hogy is van? Akkor mar nem is ez a baj? A kopott karpit? Az a masik, aki a kepedbe bamul... Nem a kedvenc wunderbaumod szagat erzed? Vicc...


*: tudna a T. autostarsadol felsorolni olyan varosokat, ahol hasonloval probalkoztak, es nem valt be? Mert pozitiv peldak szep szama talan oket is meggyozhetne. Bogotatol Szoulig...

Es igen, aki friss levegot akar erezni, az huzzon el, mondjak a radikalisok. Igen, de hova, ha videken kozel sincs akkora lehetoseg munkat talalni? Mondhatnank, hogy majd elkoltozunk, ha adnak ott hasonlo feltetelu melot videken, es mar itt sem vagyunk...

Na, kb ez a velemenyem. Uff...

segitoember 2009.05.24. 17:39:46

@lavór: Éppen ez az. Te is keresztülmész másokon és rajtad is keresztülmennek, de mindenkit csak ez utóbbi zavar, a másikhoz viszont természetesen joga van és ha valaki mást mond, az-az ő jogait akarja korlátozni.

Perselus Piton · http://www.weirdhungary.blogspot.com/ 2009.05.24. 17:40:07

@i hate the police:
épp most gázolta el egy ismerősömet egy ilyen magadfajta szennyláda a zebrán, és persze továbbhajtott, hogy rohadnátok meg.

Bambano 2009.05.24. 17:40:08

@I-brahi: próbáljuk bizonygatni, hogy ez a hiedelem tévedés.

lavór 2009.05.24. 17:41:26

@moTmeN:

"Es igen, aki friss levegot akar erezni, az huzzon el, mondjak a radikalisok. Igen, de hova, ha videken kozel sincs akkora lehetoseg munkat talalni? Mondhatnank, hogy majd elkoltozunk, ha adnak ott hasonlo feltetelu melot videken, es mar itt sem vagyunk...
"

Ez kifogás, kényelem.... Pont, mint az autósoknál... :)

i hate the police (törölt) 2009.05.24. 17:41:46

@segitoember: ez igaz..ott viszont-de facto-csak a kerékpárosok szabálytalankodnak

I-brahi 2009.05.24. 17:42:13

@Versatil: És ugyan, áruld már el, hogy ilyen baromságokat hogy bírtál kiolvasni a kommentekből?

lavór 2009.05.24. 17:42:21

@Perselus Piton:

És hány gyalogost nem gázoltak el? Ez általánosítás. Szégyenletes dolog. :)

Versatil 2009.05.24. 17:43:05

Elmondanám, a kisfiamat majdnem elütötte egy kerékpáros a járdán, ahol úgy hajtott, mintha oroszlán kergetné. A gyermekem alig volt 5 éves, egy ütközés halálos is lehetett volna. Gyorsan, fordulásból vesén rúgtam, mire méltatlankodni kezdett. Sajnos gyorsabban kerékpározott, mint ahogyan én futottam utána. Azóta megtanultam pontosan célba lőni.
Mindenkinek van hibája, de egy véres szájú kerékpáros ugyanolyan veszélyes, mint egy véres szájú gyalogos, vagy autós. A motorosokról ne is beszéljünk, mert minek.

Bambano 2009.05.24. 17:43:30

@segitoember: én meg nem tudom. ez van.

Bambano 2009.05.24. 17:44:39

@Versatil: nagy ötlet a kerékpárost kergetni, mikor a gyereked esetleg mentésre szorul...

Tanultál volna meg pontosan rúgni, ha már gondolkodni nem sikerült...

Versatil 2009.05.24. 17:45:05

@Perselus Piton:
értelmetlen amit beírtál, mint te is.
Mit nem találsz? A BKV megállót?

segitoember 2009.05.24. 17:45:20

@i hate the police: Ők nem szabálytalanok, csak nagyon bátrak!

lavór 2009.05.24. 17:46:24

@segitoember:

Ja, a pedofil meg csak türelmetlen. :)

Eléglegyen 2009.05.24. 17:46:31

Kezd személyeskedéssé válni a dolog, ismeri itt valaki is a másikat....??? Akkor honnan tudja, hogy olyan: "szennyláda, g*ci, szemét...".
Mire jó ez?
Persze az más, ha tényleg az :D

midnight coder 2009.05.24. 17:46:38

Azért ha egy Ikarus 100x annyit szennyez mint egy autó az azt jelenti hogy kulturáltan szállítva az embereket nem szennyez kevesebbet mint egy autó. Ugyanis 100-nál több embert csak akkor lehet feltenni egy Ikarusra ha afrikai körülmények közt utaznak egymás hegyén-hátán. És persze akkor is annyit szennyez amikor csak a sofőr ül benne.

Versatil 2009.05.24. 17:46:46

@Bambano:
nem sikerült eltalálnia, én találtam meg előbb, ezért a gyerekem nem szorult segítségre. Neked viszont van.

I-brahi 2009.05.24. 17:46:50

Ja, ami pedig a tömegközlekedés színvonalát illeti. Én kb. egy óra alatt vagyok benn az egyetemen. Autóval ez legalább ugyanennyi lenne, de inkább több, mert a 22-es a Budagyöngyétől buszsávon tud haladni. És az alatt az egy óra alatt az esetek 70%-ában dolgozni is tudok. Ezen a laptopon. Szóval az, hogy nem lehet rendesen kihasználni az időt a tömegközlekedésen, nagyon gyenge duma.

i hate the police (törölt) 2009.05.24. 17:47:26

@Perselus Piton: te tudsz olvasni vagy csak sértegetni??Olvass vissza, ha képes vagy rá..én még soha nem ütöttem el senkit..sőt , több, mint 2o év alatt még balesetet sem okoztam.Mindegy, nem sértegetlek vissza, nem megyek le a te szintedre/már sajnálom, hogy az elöbb megtettem..nem miattad, hanem magam miatt/.

Bambano 2009.05.24. 17:48:43

@Versatil: ettől még az önbíráskodásod nem méltó dicséretre.

@I-brahi: amíg meg nem szabadítanak a notebookodtól... a laptop az más kategória, azon te nem dolgoznál buszon.

midnight coder 2009.05.24. 17:48:49

Ahhoz meg hogy biciklizni lehessen a városban mindenekelőtt ahhoz kellene hely hogy le tudd tenni. Márpedig olyan helyet találni ahová úgy le lehet rakni a biciklit éjszakára hogy még másnap reggel is ott legyen panelban lakva nem egyszerű. Biciklitárolókban rég nem biciklit tartanak, a koszos, sáros biciklit amúgy sem igazán kulturált dolog bevinni a lépcsőházba. Ha jármű akkor az utcán (lenne) a helye. Csakhogy hol ?

Versatil 2009.05.24. 17:49:44

@Eléglegyen:
Igazad van, semmi értelme. A gyalogos az gyalogos, még ha hülye is. A kerékpáros az kerékpáros, még ha hülye is. A motoros az motoros, még ha hülye is. Az autós az autós, még ha hülye is.
Nem marad lassan élő ember, aki normális.

ZoliJani 2009.05.24. 17:51:21

Na nekem most lett elegem belőletek meg ebből az egész "kerékpáros klub" marhaságból.

Bringával járok amióta az eszemet tudom, nincs autóm, soha nem is volt és valószínűleg nem is lesz, de egyre szarabbul érzem magam a hozzátok hasonló "divatbringások" megnyilvánulásai miatt. Mert ti azok vagyok, egyszerű divatbringások, semmi más.

Ki franc kér titeket arra, hogy folyamatosan ezzel a demagóg, populista baromsággal kürtöljétek tele a médiát, ráadásul "A kerékpárosok nevében"? Azért mert pár éve rádöbbentetek, hogy jéé, lehet bringával is közlekedni a szomszéd sarkon lévű multicég irodájába, miért gondoljátok szent küldetéseteknek, hogy akkor innentől kezdve mindenkit erre kell kényszeríteni és az "aki nincs velünk az ellenük" elvet követve, valamiféle háborút indítani az autósok ellen?

Mit gondoltok mi a frászt fogtok elérni ezzel?

Komolyan azt gondoljtáok, hogyha beszóltok az autósoknak, hogy rohadjanak meg mind, akkor majd attól ráfanyalodnak a bringára? Egy nagy faszt, gyűlölni fogják a bringának még a gondolatát is az összes bringással együtt, hisz el akarjuk venni tőlük az imádott autóikat. Ez a gyűlölet pedig nap mint nap kifejezésre fog jutni a forgalomban is, csak figyeljetek!
Én nagyon bízom benne, hogy az üzenetetek minél kevesebb emberhez jut el, mert megmondom őszintén, néha már én is szarabb kedvvel ülök fel a bringára és csak remélni tudom, hogy nem azonsítanak veletek. CM idején pl már inkább BKV-ra szállok, mert egész egyszerűen én ebben nem akarok részt venni, nem akarom, hogy engem is agyatlan hülyének nezzenek, aki azt gondolja, hogy azzal tesz a környezetért, ha mesterséges dugókat generál.

Kicsit kezd ez olyan lenni, mint amikor egyesek elkezdtek egész évben hatalmas kokárdákat hordani és hazaárulózni mindenkit aki nem így tesz, aminek aztán az lett az eredménye, hogy már március 15-én se tűzi ki szinte senki, nehogy azt gondolják róla, hogy széljobbos... Ez az egy amit az ilyen megnyilvánulásokkal ti is el fogtok érni!

Én - mint a legtöbb kétkerkű társam - csupán közlekedni akarok semmi mást! Nem kérek belőletek, nem kérek a kretén CM-ből, sem a többi agyatlan baromságotokból, száljatok le végre rólunk és ne abban éljétek ki az exibicionizmusotokat, hogy a bringások nevében hergelitek a közvéleményt, mert ennek mi, a normális bringások isszuk meg a levét!

Eléglegyen 2009.05.24. 17:52:21

@Versatil:
Részben jogos. Volt a járdán kerékpárút? Mert 1. sajnos ugye az autósoktól nem lehet sávot elvenni, mert azt már nem, marad a járda, a házbontást leszámítva.
2. mindenkinek a saját "sávjában" kellene tartózkodnia, autós az úton-parkolóban(nem a járdán, bicikli úton), kerékpáros a kerékpárúton(ebből nincs sok), gyalogos a járdán, nem a bicikliúton!! Ha szerencsétlen kerékpáros rákényszerül a járdára(út nem túl biztonságos), akkor ne hajtson mint az őrült, igenis vegye észre, az nem az Ő "sávja" !

lavór 2009.05.24. 17:52:43

@midnight coder:

Kit érdekel? Aki kitaláta úgyis autóval jár tovább, szolgálatival, állami benzinnrl, sofőrrel, de nem is pesti lakos. :)

I-brahi 2009.05.24. 17:54:00

@Bambano: Ez a gép fél éve van meg, úgyhogy a hétvégéket leszámítva legalább 100 nap vettem már elő tömegközlekedésen. Hamarabb fogom lecserélni egy újra (legkorábban három év múlva), minthogy ellopják. Egyébként meg lehet olvasgatni is. Újságot, könyvet. Az utóbbi a statisztikák alapján erősen ráférne a magyar társadalomra.

Versatil 2009.05.24. 17:54:24

@ZoliJani:
Csodálatos Ember Vagy. Ennek így kell lennie.
Ugye, hogy vannak normális bringások? Legyen mindenki velük, segítsük Őket!

kszandra 2009.05.24. 17:54:46

Tanuld meg ezt a versemet,
mert meddig lesz e könyv veled?
Ha a tied, kölcsönveszik,
a közkönyvtárban elveszik,
s ha nem: papírja oly vacak,
hogy sárgul, törik, elszakad,
kiszárad, foszlik, megdagad
vagy önmagától lángra kap,
kétszáznegyven fok már elég -
és mit gondolsz, milyen meleg
egy nagyváros, mikor leég?
Tanuld meg ezt a versemet.

Tanuld meg ezt a versemt,
mert nemsokára könyv se lesz,
költő se lesz és rím se lesz,
és autódhoz benzin se lesz,
és rum se, hogy leidd magad,
mivel a a boltos ki se nyit,
s kivághatod a pénzedet,
mert közeleg a pillanat,
mikor a képernyőd kép helyett
halálsugarat közvetít,
s mert nem lesz, aki megsegít,
ráébredsz, hogy csak az maradt
tiéd, mit homlokod megett
viselsz. Ott adj nekem helyet.
Tanuld meg ezt a versemet.

Tanuld meg ezt a versemet,
és mondd el, mikor kiöntenek
a lúgtól poshadt tengerek,
s az ipar hányadéka már
beborít minden talpalat
földet, akár a csiganyál,
ha megölték a tavakat,
s mankóval jön a pusztulás,
ha fáján rohad a levél,
a forrás dögvészt gurguláz,
s ciánt hoz rád az esti szél:
ha a gázmaszkot felteszed,
elmondhatod e versemet.

Tanuld meg ezt a versemet,
hogy elkísérjelek. Lehet,
s túléled még az ezredet,
s pár kurta évre kiderül,
mert a bacilusok dühödt
revánsa mégse sikerül,
s a technológia mohó
hadosztályai több erőt
mozgatnak, mint a földgolyó -
memóriádból szedd elő
s dúdold el még egyszer velem
e sorokat: mert hova lett
a szépség és a szerelem?

Tanuld meg ezt a versemet,
hadd kísérlek, ha nem leszek,
mikor nyűgödre van a ház,
hol laksz, mert nincs se víz, s gáz,
s elindulsz, hogy odút keress,
rügyet, magot, barkát ehess,
vizet találj, bunkót szerezz,
s ha nincs szabad föld, elvegyed,
az embert leöld, s megegyed -
hadd bandukoljak ott veled,
romok alatt, romok felett,
és súgjam neked: tetszhalott,
hová mégy? Lelked elfagyott,
mihelyst a várost elhagyod.
Tanuld meg ezt a versemet.

Az is lehet, hogy odafenn
már nincs világ, s te odalenn
a bunker mélyén kérdezed:
hány nap még, míg a mérgezett
levegő az ólomlapon
meg a betonon áthatol?
s mire való volt és mit ért
az ember, ha ily véget ért?

Hogyan nyújtsak néked vigaszt,
ha nincs vigasz, amely igaz?
Valljam meg, hogy mindig reád
gondoltam sok-sok éven át,
napfényen át és éjen át,
s bár rég meghaltam, most is rád
néz két szomorú, vén szemem?
Mi mást izenhetek neked?
Felejtsd el ezt a versemet.

...
7 éve van autóm- a belvárosban lakom
1.5 éve biciklivel közlekedek - közelre-messze
tárgyalni, rádióba, boltba, dolgozni, kávézni...este mulatni
1-2 óra naponta-nem para
jó érzés- többet látok-érzékelek a világból, az emberekből
távolabb látok előre, mint előtte
ezt most tudom csak- míg autóban ültem szorongtam, zártam.
jó nyitni. Ki kell próbálni.
Ha félre tudjuk tenni az üldözési mániánkat, talán sikerül megtalálni a pozitív dolgokat is ebben a tervezetben.
pl. hogy koncertekkel, kiállításokkal szórakoztatják majd a kedves embereket,
hogy alternatív energiahasználatot lehet majd tanulni.... és sok hasznos dolgot megismerni- ami kapóra jöhet ha "elindulsz majd, hogy odút keress"...

és az itt és mostról:annyi harag van ezen az oldalon! ebből mi visz előre? hol az egyezség? minek az önigazolás, meg a politikai játszma? hol van az egyén tette, amitől jobb lesz? miért nem lehet egy helyzetet előbb megélni- tapasztalni és csak aztán értékelni?
persze minden lehetne más, működőképes és tökéletes...az egész világ és benne az ember is...
addig meg:
nagy levegő! és nyugalom!
csupa szépet és jót nektek!

a verset Faludy György írta
1980-ban

Eléglegyen 2009.05.24. 17:55:15

@midnight coder:
Szomorú valóság. Nagy visszatartó erő, hogy hová tegye az ember... nem mindenkinek jut kertes ház, így én sem veszek, pedig jó lenne.

Versatil 2009.05.24. 17:55:43

@Eléglegyen:
Nem volt, ugyanis ez lakótelepi belső gyalogjárda. Amúgy a házak között.

i hate the police (törölt) 2009.05.24. 17:55:47

@segitoember: igy is fel lehet fogni..de inkább hülyék, ugyanis ott keményen fizethetnek, ha elkapja őket a rendőr..ott uis nemcsak az autósokat büntetik@lavór: helló!Köszi szépen, de ezzel a pitonnal már nem idegesitem magam

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.05.24. 17:56:08

hehe mesterséges dugó, meg rászorítani az embert, hogy csináljon ezt-azt.

Annyira nyomorult dolog ez.

Kibaszott drága a tömegközlekedés.
Nem alternatívája az autónak.

Csak azoknak, akik nem mennek sehova.

lavór 2009.05.24. 17:56:11

@ZoliJani:

Igaz, nagyon igaz!

Szerintem nem kéne szidni az autósokat, rengeteget kerekezek a belvárosban és az évek múlásával azt vettem észre, hogy egyre figyelmesebbek, toleránsabbak, előzékenyebbek. Ettől az anyázástól csak vissza áll a jó régi rend, önzők lesznek, mert ők a gyorsabbak. :(

i hate the police (törölt) 2009.05.24. 17:58:36

@Versatil: ez csak egy nethuszár, de azért köszi@Perselus Piton: na, ennek örülök...

I-brahi 2009.05.24. 17:59:29

@Bambano: Amúgy mi a különbség a laptop és a notebook között?

apoa 2009.05.24. 18:00:39

A P+R parkolókat nagy ledülettel beépítették. (Rendőrpalota, PSZÁF székház, Árkád üzletkp.)
Most meg a feltételek megteremtése nélkül népszerűsködő intézkedéssel próbálkoznak. Mániákus kerékpárosok pedig egyetértenek bármivel, ami az autósokat sújtja!

IBO 2009.05.24. 18:01:24

"eax és Bambanő..."
Tudom miről beszélek! :) Az UV-B sugárzást a sztratoszférában lévő ózonréteg szűri meg, ha ez a szűrő elvékonyodik, vagy eltűnik, annak súlyos biológiai ill. a DNS láncot befolyásoló következményei lesznek, először. Másodszor: A globális felmelegedés okozója az ipari szennyezés, amiben többek között az autók kipufogó gázai és az autógyártás folyamán keletkezett ipari szennyezés is szerepet játszik... Igen olvastam, hogy az ózonlyuk egyre kisebb és a rétege vastagodik, de azért a fentiek ismeretében és olvasva a rövidlátó és rövidéletű "percemberkék" hozzászólásait, sajnálom az utókort és valahogyan még sincs kedvem mosolyogva hátradőlni...

Perselus Piton · http://www.weirdhungary.blogspot.com/ 2009.05.24. 18:02:22

@i hate the police:
ja, van ez a hülye szokásom, hogy fölbaszom az agyam, és leállok vitatkozni mindenféle félmajmokkal... na tényleg megyek, csáo.

lavór 2009.05.24. 18:03:14

@A KÉRDEZŐBIZTOS:

3 hidat elvenni a forgalomtól? Nooorááális???

Versatil 2009.05.24. 18:04:50

@I-brahi:
A notebook és a laptop angol eredetű szavak, és az informatikában a hordozható személyi számítógépeket takarják. Ezek teljes értékű PC-k, az asztali változatokhoz képest a lényegi különbség a kompakt formai kivitelezésben és a hordozhatóságban rejlik. Ugyanazokat a funkciókat betöltő alkatrészekből épül fel, ezek azonban jellemzően kisebb méretűek, könnyebbek, kevesebb hőt termelnek, és kevesebb energiát is fogyasztanak, mint az asztali PC-kben megtalálható megfelelőik. Ezt részben korszerűbb anyagokkal, részben a hordozhatóságot szem előtt tartó tervezéssel és gyártástechnológiával érik el. A notebookok ugyanazokat a szoftvereket futtatják, mint az asztali gépek, így a laptopokra ugyanaz a Windows, Linux vagy MacOS alkalmazások telepíthetőek. A hordozható számítógépek ma már szinte kivétel nélkül újratölthető akkumulátorral szerelve vásárolhatóak meg, amelyek révén több órát is képesek elektromos hálózat nélkül üzemelni.

Bár egyesek vitatkoznak arról, hogy a notebook és laptop szavak teljesen felcserélhetőek lennének- egyébként a laptop egy régebbi elnevezés –, a gyakorlatban szinonimaként használjuk azokat. A notebook szó szerinti jelentése jegyzetfüzet, ami a hordozhatóságra, kis méretre és a szövegbevitelre utal, a laptop pedig a lap és a top szavakból lett konstruálva, jelentése kb. „ölre való”. Ez utóbbi elnevezés ugyanakkor megtévesztő lehet, ugyanis ölbe téve nem ergonómikus a használata,[forrás?] tudományos vizsgálatok pedig rámutattak, hogy a gép alján fejlődő hő egészségügyi kockázatot jelent a férfiak számára.

AWikipédiából. De tényleg igaz.

Versatil 2009.05.24. 18:06:47

@Perselus Piton:
Egy teljes majom ne is álljon le félmajmokkal. Mi már majdnem Emberek vagyunk.

I-brahi 2009.05.24. 18:07:38

@Versatil: Na ebből pont az derül ki, hogy nincs lényeges különbség. Mindegy. Ne offoljunk.

i hate the police (törölt) 2009.05.24. 18:07:42

@ZoliJani: te egy tisztességes ember vagy, ez a normális hozzáállás.Én is megadom minden közlekedőnek-autós, motoros, gyalogos, biciklis-a tiszteletet.Csak az önjelölt prófétákat nem szeretem-ezt László Jánosra értem

i hate the police (törölt) 2009.05.24. 18:10:56

@Perselus Piton: az elöbb azt mondtad, hogy lezártad a témát..szerintem keress fel egy orvost, bár az OPNI már bezárt...igyekeztem finom lenni..

Ленина · http://szanalmas.hu 2009.05.24. 18:10:59

meg kellene oldalni az átmenő teherautó-forgalmat. Ha jól megnézem, a szélső sávot szinte csak ők használják. Ez pedig a bringásoknak sem jó. Ezenfelül iszonyíú büdösek, és agresszivek.

Eléglegyen 2009.05.24. 18:11:15

@Versatil: Ebben az esetben megérdemelte.

Eléglegyen 2009.05.24. 18:17:43

@0o0o:
Valamennyire azért használható az M0, még ha nem is ér össze. A Hungáriáról szépen eltűnt a forgalom egy része, de vannak napok, amikor visszatérnek a nyergesek :( A Hungária fölött minden nap szép barnás légréteg látható... kedves mindenki (főleg aki okozza) Nem csak a messze távolban olyan a levegő :( Ez ellen kellene tenni. Mivel nincs az az Isten, hogy kiszálljanak autójukból (megértem) tessék Hibridet venni mágnes fékkel, még mindig. Akkor csak a por lesz a baj.

Versatil 2009.05.24. 18:19:22

Ritkán szoktam beszélgetni a Neten, de most felkeltette az érdeklődésem.
Autót vezetek, Budapestre járok dolgozni, és rendkívül toleráns vagyok mindenkivel szemben.
Csak velem szemben nem toleránsak az autósok. Szeretem átengedni a gyalogosokat, csak mindig izgulok, hogy a szemből jövő nem üti-e el őket. Szeretem kiengedni az alsóbb rendű útról kihajtókat, főleg ha VOLÁN busz az illető, de mindig dudálnak mögöttem, és szegény, elhunyt édesanyámat szidják, pedig csak tisztességes szeretnék lenni a közlekedésben.
Miért van ez?

bonobonohu · http://bono.hu 2009.05.24. 18:19:40

@Mörája Kéri: """Nem volt még olyan úticélom Budapesten, ahol ott lehetett volna hagyni a bringát azzal a bizalommal, hogy meglesz, mire végzek a dolgommal, és le sem szednek róla semmit"""


TE MÉGIS MI A FENÉRŐL BESZÉLSZ???
6 azaz HAT éve járok mindenhova bringával a városban, és SOHA, EGYSZER SEM próbálták meg ellopni a bringámat...
először U lakat, majd pár éve Abus Bordo védi.

és az is biztos segít, hogy ránézésre nem túl értékes - sőt! épített bringa, márkajelzés nélkül.

viszont tud mindent amit egy bringának tudnia kell: van rajta két kerék, megbízható fékek, pedál, hajtás, váltó, kormány, nyereg, stb. mi kell még? ennyi.

i hate the police (törölt) 2009.05.24. 18:19:50

@Eléglegyen: ha ezt nekem szántad, akkor köszönöm..magadat minősitetted

Bartoki 2009.05.24. 18:22:28

"- a tömegközlekedés, ami a kilencvenes években még magasan kihasznált volt, mára alaposan veszített népszerűségéből, bár még mindig sokkal magasabb a kihasználtságuk, mint Európa sok fejlett városában."

Ez az ember hol él? :O
Alacsony a kihasználtsága a tömegközlekedésnek? :))

Érdekes, én mindig úgy látom hogy a munkába menő-munkából jövő időszakokban ölni kell lassan az állóhelyért is. Aki leteszi az autót, annak szinte fizikailag nincs hol elférni, a kényelemről nem is szólva...

Ha lenne normális tömegközlekedés, a jelenlegi autózók kb. fele magától is letenné a kocsit. A "városon belül 2 sarokra is kocsival megy" tipusú ember csak egy legenda, gyakorlatilag nem létezik. Ha másért nem, akkor azért mert nem lesz hülye elbukni a jó kis parkolóhelyét. :))

"- Budapest levegője mára gyakorlatilag nem „fogyasztható”: ma (május közepe) már elérte a 40-et azon napok száma, amikor a szálló por mértéke messze meghaladta a megengedett értéket."

... Amit nem az autóközlekedés, hanem az ukrán gázvita (és az amiatti olajtüzelés) okozott. Hibáztassuk tehát az ... autókat! :)

Versatil 2009.05.24. 18:22:34

@i hate the police: nem Neked szánta, nekem. De érthető, amennyiben végig olvasod a beírtakat.

i hate the police (törölt) 2009.05.24. 18:25:34

@Versatil: mea culpa, nem olvastam végig a kommenteket.@Eléglegyen: félreértettem, igy elnézést kérek

Eléglegyen 2009.05.24. 18:26:38

@Versatil: Így van. Kösz, megelőztél :)

Versatil 2009.05.24. 18:29:14

Nagyon jó Emberek Vagytok! Csak így tovább!

lavór 2009.05.24. 18:30:51

Szerintem a belváros lakónak autójuk se lehessen! Mert ugye még véletlenül használnák, ami környezetszennyező. Minden utca sétáló legyen, még a szállítást is meg kéne tiltani. A gázt is el kell zárni a belvárosiaknak. És így tovább.....:)
A belvárosból már most megtiltanám a Balaton, telek, és egyéb szabadidős tevékenység miatti( shopping) való kihajtást. :)

A KÉRDEZŐBIZTOS 2009.05.24. 18:31:06

@lavór:

csak a személyautóforgalomtól

de a hidak tekintetében amúgy nyitott vagyok egyéb javaslatokra


szavazasblog.blog.hu/2009/05/24/autok_a_kiskoruton

lavór 2009.05.24. 18:33:13

@A KÉRDEZŐBIZTOS:

Csak??? Ezt te srm hiszed el! :) Már 1 híd lezárása is katasztrófa, nem háromé.

A KÉRDEZŐBIZTOS 2009.05.24. 18:37:05

@lavór:

majd hozzászoknak az ülésbenőttseggűek
:)

cso zsi 2009.05.24. 18:38:21

Egy hasonló témájú topicból:

"@Gregor Samsa "Az autósok között csak elenyésző kisebbség, aki a "mázsa szerszám" miatt valóban rá van kényszerítve az autózásra."

Te már csak tudod. Meg azok is, akik az íróasztal mögül hoznak döntéseket arról, amit nem is látnak.
Nem csak "mázsa szerszám" van a kocsikban, mégis furgonverseny van napközben az utakon. Igen, vannak léhűtők is tízmillás autókban. Nem ők lesznek a vesztesei egy-egy ilyen ötletnek.
De az utakon írószer-papíráru terítő, ivóvizes, jégkockás, italfutár, szőnyegcserélő, gastroyal, food-express, upc-s, digi-s, is ott van a termelő munkát végzők közt. egyik sem fér bele az éjszakai áruszállításba.
Ami nonszensz, mert ilyen adó, és jövedelmi feltételek mellett nem lenne ember úgysem, aki átvegye az árut. Irodaházat még lehet éjjel és hétvégén felújítani, de egy lakásban ez már nem járható út. Oda nappal kell menni, de bizonyos intézményekbe is csak a munkaidő alatt engedik a benntartózkodást."

Bartoki 2009.05.24. 18:40:46

"mit keres egy autópálya a belváros közepén?"

Azt keresi, hogy Budapest is úgy tett mint az agglomerációs elővárosok - rátelepült egy forgalmas útvonalra, hogy élvezhesse az előnyeit (pörgés, kereskedelem, központi szerep):

http://hu.wikipedia.org/wiki/Budapest_története

"A gazdasági élet alapját az átmenő forgalom, utazók, kereskedők és marhahajcsárok kiszolgálása adta, ugyanis az ország két fele között a pesti rév volt az egyik legforgalmasabb dunai átkelőhely. A pesti és a budai vásárokra emiatt az egész országból feljártak az árusok."

Ennyit a nyavalygásról...

Persze attól még lehet cél a lehető legkisebb zaj és egyéb szennyezés. De ehhez nem lehet követendő út bárkinek is a direkt szivatása, mert az nemigen csökkenti az össz-szívást. Csak a versenyképes tömegközlekedés (kapacitás, kényelem) a megoldás.

Persze nem csak a nagykörúton belül, hanem minden olyan útvonalon ahol az emberek közlekedni akarnak... A 4-6 villamos nem nagyon segíti ki az elővárosból vagy akár már csak a külvárosból is bejárókat.

Még szerencse hogy a kormánynegyed nem valósul meg, mert azzal jól kinyírták volna a Nyugati pályaudvart, az azon keresztül bejáró 70e napi szinten ingázónak legalább a felét is autóra ültették volna át.

cso zsi 2009.05.24. 18:41:40

@A KÉRDEZŐBIZTOS: Az íróasztalnál seggnövesztők, utat csak reggel, és délután látók kinézhetnének az ablakon napközben, ill. kipróbálhatnák, hogy van élet az irodán kívül.

lavór 2009.05.24. 18:43:31

@Bartoki:

....mert azzal jól kinyírták volna a Nyugati pályaudvart, az azon keresztül bejáró 70e napi szinten ingázónak legalább a felét is autóra ültették volna át."

A Nyugati pályaudvart be akarták zárni. :) Az is okos embör vót, oskolában tanút... krumplit pucolni esetleg. :)

Bartoki 2009.05.24. 18:44:58

Ez a műdugó okozás egy jó nagy butaság - kb. olyan mintha mintha egy súlyos beteget kizárólag banánlevél rágcsálásával akarnánk meggyógyítani, és amikor a szakemberek mondják hogy "ember, de ez nem használ", akkor meg megy a méltatlankodás hogy "de miért nem lehet legalább kipróbálni?". :) Azért, mert messziről látszik hogy butaság.

Még szerencse, hogy ez csak egy kampánytéma, csak a politikáról szól az egész. :)

Akik nyomják a témát azok abban reménykednek hogy egy kicsi, de hangos kisebbség hátha mégis melléjük áll.

Ráadásul addigis amíg ezen vitatkozik a nép, nem kerül szóba az eddigi 20 éves semmittevés és korrupció.

Sohasem lesz nekünk bolgogabb országunk amíg az emberek egymás kárára (pl. néhány biciklis az autósokéra) akarnak boldogulni. Amíg nem szövetségben gondolkodunk, addig mindig így ki fognak játszani minket egymás ellen.

A KÉRDEZŐBIZTOS 2009.05.24. 18:47:09

@cso zsi:

épp erről van szó
jó lenen ha az irodán kívül is lenne esélye az életnek gázmaszk nélkül


szavazasblog.blog.hu/2009/05/24/autok_a_kiskoruton

nedudáljparaszt 2009.05.24. 18:47:24

Elsőre nagyon tetszett nekem a terv, de be kellett látnom, most a szakembereknek van igaza.
Az a probléma, hogy ha a Kossuth Lajos utcát lezárják, akkor a József Attila utcán és a Nagykörúton lesz dugó. És bár lennének olyanok, akik bicikliznek vagy BKV-znak, de a megmaradó kevesebb autós is nagyobb káoszt és szennyezést csinál. Még nagyobb baj, hogy a BKV ma nem tudna fölvenni ennyi utast, elviselhetetlen zsúfoltság lenne a buszokon, ami nagyon rossz reklám mindenféle forgalomcsillapításnak. Budaörsi polgár megpróbálja, jó, leteszem az autót, egy napig kipróbálja, aztán soha többet. VEKÉ-vel értek egyet: Ma ez csak lejáratná a forgalomcsillapítást mint olyat, a döntéshozók pedig a népharag ürügyén nem fognak többször ezzel próbálkozni.

Ghunner 2009.05.24. 18:47:49

Ajvé!

Tekintsünk el most attól, hogy az itt kommentelgető t. hardcore kerékpárosok egy jó része azért hardcore kerékpáros, mert csak drótszamár van, és ha már neki sincs autója akkor dögöljön meg az is akinek van...

Az egyszerű kérdést teszem fel, hogy netán' teccettünk le mondjuk Bécsben lenni az utóbbi időkben? Netalán autóval?
Akkor érezhető a különbség, hogy:
- a villamosok-trolibuszok csúcsidőben egymást érik
- a tömegközlekedés tiszta, nem hányinger-dzsuvás buszokon utazom sokszor csövesek közt összehugyozott üléseken
- irgalmatlan mennyiségű parkolóház van minden második sarkon, jól látható kijelzőkkel hol van szabad hely
- ennek ellenére sincs kisebb forgalom mint Pesten. Sőt, csúcsidőben próbáljunk meg araszolni ott a ringen.... ugyan az mint a pesti körút.

A fentiek figyelembevételével ajánlom a t. pártolóknak, és a végtelenül bölcs törvényhozóknak, hogy gyerekkel-gyerekkocsival a munkahelyen kötelező öltönyben át a városon, este hazafelé asszonyt felvesz-bevásárlás rutint majd legyenek szívesek ők megoldani tömegközlekedéssel esetleg biciklivel, ha esetleg mégsem tennék akkor ugyan ne más farkával verjék már a csalánt!

Ja és olcsóbban mint most, jelenleg ugyanis a két bérletnél olcsóbb az amit a kis piros corsára költök munkába járásra, vagyis ár-érték arányt figyelembe véve még mindig verhetetlen.

I-brahi 2009.05.24. 18:48:46

@Bartoki: Hát éppen erről van szó. Amíg az autós a biciklisben ellenséget lát és nem partnert, valamint alternatívát, addig tényleg elég rossz a helyzet...

lavór 2009.05.24. 18:48:48


A KÉRDEZŐBIZTOS:

Szerintem a munkahelyeknek nem kéne a belvárosban lenni. :)

cso zsi 2009.05.24. 18:49:34

@László János
"mit keres egy autópálya a belváros közepén?"

Ha annyira tépi a száját, hogy Amszterdam a bringásparadicsom, elkerekezhetne, és megtekinthetné az ottani városi autósztrádát. csak 30egynéhány km, és körbeér, ha rossz irányba indultál, akkor is 20 perc alatt megérkezel rajta.

Nekünk van a világvégén egy 70valahány kilométeres, amiből a legfontosabb 25 kilométer életveszélyes, és lassabban járható, mint az új szakaszok.
Az M3-ról az M1-M7-re 16 km a városon keresztül.
Bontsátok le az Erzsébet hidat,. és nem lesz vitaalap. Ezen kívül csak egy normálisan használható híd van, az Árpád. a többi csak vicc, a maradék lezárva (Szabadság), vagy rövidesen lezárás alá kerítve (Margit). a közteset csak hétvégénként (Lánchíd).
Mégis, hol lehet járni annak, akinek a munkája az, hogy autóval közlekedik a városban?

I-brahi 2009.05.24. 18:50:57

@Ghunner: Amortizációról hallottál már...? Hogy is van az az ár-érték arány?

lavór 2009.05.24. 18:52:55

@I-brahi:

Mondjuk a BKV jegy ár emelésénél, az 1 megálló 280 ft-nál. :)

I-brahi 2009.05.24. 18:52:57

@cso zsi: A Margit híd, Petőfi híd, Lágymányosi híd nem használható? Zárjuk le mindhármat, és meglátjuk, hogy mekkora szerepük van...

cso zsi 2009.05.24. 18:53:22

@A KÉRDEZŐBIZTOS:
Most voltam sétálni a Margitszigeten a családdal. Mehettünk volna bringával is, de sétálni akartunk.

A belvárosi aszfalton mit akarsz csinálni? Mit akarsz csinálni 10-20 év múlva, amikor remélhetőleg a családoddal leszel elfoglalva?

arnd 2009.05.24. 18:58:43

@0o0o: "Ezenfelül iszonyíú büdösek, és agresszivek. "

Mármint a bringások? :)
Ha esetleg nem lehetne észrevenni (sok itt a militáns, sündisznó elem)

Ez a műdugó egy populista reklámfogás, és mint látszik vannak akik be is veszik. Nem kell hozzá sok logika, hogy semmi hatással nem lesz (talán az első nap kivételével) a forgalomra. Még senki sem vette észre, hogy sulis időszak vége után lehet közlekedni a városban, vajon miért? Esetleg kötelező suli buszokkal is lehetne segíteni a város közlekedésén.
Illetve a dugó díj teljesen jó megoldás, igaz drágább a megvalósítása mint egy úttorlaszé...
Ráadásul lehetne mérlegelni köbcenti, tömeg stb. alapján a mértékéről. Mert ugye aki böszme nagy trágyszálítóval közlekedik a belvárosban az talán azért mégis csak többet kéne fizetnie, mint a fika méretű matizosnak... illetve a kisteherautóknak/áruszállítóknak is lehetne némi visszaszorító erő, hogy ugyanmár inkább hajnalban kéne feltölteni a kisboltokat nem csúcsidőben a szélső sávban vagy út közepén megállva...

Minden esetre az a közhely, hogy: "nem az számít, hogy mit mondanak, hanem az, hogy ki mondja" most is igaz, nagyon könnyű populista szlogenekkel operálni, főként egy elég frusztrált érzékeny közösségben.

Bartoki 2009.05.24. 18:58:54

@kossuthsch:

"(Ha mondjuk 100-szor annyi szennyező anyagot bocsát ki egy busz, mint egy autó, akkor is csak 100-200000 autónak felel meg. Valamint vannak rendkívül szar állapotú autók is, nem csak EUROx-es újak.)"

A becslés eleje egész jó - BKV-s ember mondta nemrég hogy konkrétan 40x több szálló port bocsát ki egy átlagos BKV busz egy modern benzines autónál.

A második fele nekem nem stimmel - egy autó átlag 20-30 km-t közlekedik naponta a városban, míg egy BKV busz legalább 10x ennyit. Ráadásul 500 méterenként megáll még pluszban is. Ez így már majdnem 600e autónak felel meg!

Ráadásul ezt speciel simán a töredékére lehetne csökkenteni, ha az autókéval azonos emissziós normákat próbálnánk követni - az 1400 BKV buszból 900 annyira ócska, hogy nem redelkezik Euró-besorolással. :)

20 vagy 30 éve a tisztább levegőért kiáltozik Budapest, mégsem látom sem a gázzal működő, sem a hibrid buszokat sehol. :O

lavór 2009.05.24. 18:59:16

Édesdrága, nagyonhozzáértő, zöldvilágos lekes rajongók!

Kéretik a kormányokat arra kötelezni, hogy a nagy autógyártók, hidrogén, elektromos autókat gyártsanak. Így a környezetszennyezés egy része szinte azonnal megoldódna. Emellett az olaj nagyhatalmakat is meg kell győzni, hogy bizony nekünk nem kell az olajuk, kenjék a hajukra. Gázt se kérünk, megoldjuk valahogy. De hormonkezelt húst sem kérünk, mert gyermekeink degenerációja netán attól is lehet, na meg az Aspartamtól, ami ugye minden csökketett energiatartalmú termékben benne van. Télleg el kéne higgyem ezt a marhaságot, hogy "ők" aggódnak "értem". De rendesek. :)

Eléglegyen 2009.05.24. 18:59:52

@lavór:
Megfejtettük az alapproblémát... nem kell Belváros, x sugarú körben kirobbantani mindent, hatalmas ventillátort lefektetni és várost nonstop szellőztetni :)
Végülis, az sem lenne rossz, ha hatalmas ventik szellőztetnék a várost.. de az is port ver.. pech.

lavór 2009.05.24. 19:00:14

@Bartoki:

Nem is fogod, sőt Demszky még a trolikat is majdnem bedaráltatta. Ért az mindenhez. :)

arnd 2009.05.24. 19:00:16

@arnd: ""Ezenfelül iszonyíú büdösek, és agresszivek. "

Mármint a bringások? :)
Ha esetleg nem lehetne észrevenni (sok itt a militáns, sündisznó elem) "

pardon a vicc lemaradt...

drukkker 2009.05.24. 19:03:27

Az alapcikkhez: Lesz mondanivalóm, csupán zzel az írással tesztelem a rendszert, mert volt olyan, hogy írtam, írtam, elküldtem, ost semmi sem jelent meg.

A KÉRDEZŐBIZTOS 2009.05.24. 19:04:39

@lavór:

az viszont biztos, hogy az ipari nagyvállalaltok aztán nem fognak aggódni sem érted, sem a gyerkeidért, sem a környezetedért - ők nem fognak szólni neked, hogy nevedd meg a palacsintánkat mert szar van benne

amíg megveszed, eladják neked a szart is, szép csomagolásban, csöcsös reklámmal

te, konzumidióta

I-brahi 2009.05.24. 19:04:41

@lavór: Mégegyszer felteszem a kérdést: 8500Ft a felnőtt bérlet, 3500 a diák. Tfh.: Három gyerekem van, akkor az összesen 28500 egy hónapra. Ha kocsikáztatom a családot városon belül, akkor egy 50-est tuti bepakolok naponta az autóba. Az egy hónapban, csak a munkanapokat számolva 1000km, az benzinben 5 literes fogyasztás és 250Ft-os benzinár mellett 12500Ft. Eddig spóroltam havi 16000-et. Ez kb. évi 200 000. Három év alatt mondjuk inflációval korrigálva mondjuk 800 000. Ha lényegében csak erre használom a kocsit, akkor nincs értelme megvenni, mert három év múlva a harmadát éri, azaz 2-3millióval kevesebbet. Azaz bukok bő 1-2milkát. Ha intenzíven használom a kocsit a városban, akkor sokkal hamarabb veszít az értékéből, mert 100 000 km felett ugyanaz a helyzet, mint három év után. Magyarán: Nem éri meg a fenntartás. Ja, és csak a benzinről volt szó, az egyéb fenntartási költségekről nem szóltam.

a JÓ 2009.05.24. 19:07:33

Több dolgot is hozzátennék:
1. gyakran közlekedem bringával és autóval is. Valahogy biciklivel sose érnek atrocitások, talán mert tudom a KRESZ-t és be is tartom? Pontosan.
Ez a faszfej bringás felfogás itt a baj, ami árad ebből az írásból is. Miért gondolják a bringások hogy mindenkinek őket kell védeni?
2. Vannak akik rákényszerülnek az autókázásra, épp ezért =>
3. Miért hiszik azt páran, hogy azzal jobb lesz a helyzet, ha rontjuk az autózás lehetőségeit? Itt a példa, már így is elég szenvedés az autózás, mégis tömegek választják
4. Ok: a többi lehetőség szar. Ezt ideje lenne elfogadni, nem a bkv nem jó, lassú, büdös stb. Kivétel erősíti a szabályt, bár a 7-es buszon kívül nem ismerek olyan járatot, ami esetleg lehagyhatja a kocsizás tempóját.
5. Megoldás: Fejlesszük a BKV-t, amennyire csak lehet! Ha ez megvan, jöhet az útszűkítés. a LÉNYEG A SORREND

lavór 2009.05.24. 19:08:42

@I-brahi:

Gondolom te sem veszel soha 1 zsemlével többet. Mert ugye gazdaságossági számolgatás az egy dolog, meg az is, hogy mekkora komfprtérzetet képzel el az ember magának. Így azt gondolom, hogy nincs hobbid se, mert ugye az is kész ráfizetés. Max. könyvtárból veszel ki könyvet, mert venni akkora bukta, éttermbe se viszed a családott, mert ugye olcsóbb otthon főzni. Külföldre se mész, meert az is merőseid küldtek képeslapot, olyan, mintha ott lettél volna... :)

Sloow 2009.05.24. 19:10:02

az a szerencse, hogy ezek a buta "kinyírom a bringást, ha szembejön" gyökerek nagyon kevesen vannak... persze itt nagy a pofájuk, de valójában csak lusták és buták
pár csíra miatt nem kell kétségbe esni, ha 110 kiló zsírból vannak akkor se, nagyrészt azért azzal tisztában vannak, hogy nem nehéz börtönbe jutni szándékos tettlegességért...

lal 2009.05.24. 19:11:05

Nagyon jó ötlet a mesterséges dugó, már alig várom. Bár sokkal több utat le kéne zárni, de kezdetnek nem rossz.

Készült már arról tanulmány hogy minél több utat építenek valahova, annál több lesz az autó is rajtuk. Tehát ha a budapesti utak hosszát megdupláznák, rövid időn belül dupla annyi lesz a gépjárműforgalom is.

Ebből kiindulva ha lefelezzük az utak hosszát, az autók száma is feleződik.

Tehát nem az van hogy azért építenek újabb és újabb utakat, hogy a megnövekedett forgalmat kielégítsék. Hanem az újabb és újabb utak generálják a megnövekedett forgalmat.

Építhetsz bármennyi parkolót, bármennyi utat, sosem lesz elég. Ha minden lakosra jutna egy parkolóhely, akkor elkezdenének az emberek több autót fenntartani, és így tovább... Mindenki levonhatja a következtetéseket:)

a JÓ 2009.05.24. 19:12:31

Dugódíjhoz: Szerintem nem jó megoldás, mivan azokkal a nem magas jövedelmű, de mégis autóba kényszerülő (szerelő, pl.) emberekkel, akik a belvárosban dolgoznak?
Ezt rendesen szabályozni nem lehet...
Mellékesen, a agyatlan mértékű adókban, amikkel az autóst terhelik, sztem a dugódíj már benne van párszor. :)

vladx 2009.05.24. 19:13:29

talán előbb a feltételeket kellene megteremteni utána lehet a kezére verni a népnek ha kocsiba akar ülni... de akkor lehet már nem is kell... el van ez a terv cseszve nem is kicsit. nem jó semmi másra mint a hergelésre...

Orltran 2009.05.24. 19:14:28

Sloow: Szal nem az a buta gyökér, aki szándékosan tojik a kreszre és ezáltal a közösségi együttélést lehetővé tevő jogszabályokra, ami ezesetben a saját biztonsága érdekében készület, hanem az, akinek ez nem tetszik. Értem...

lal: Aha, és akkor majd mindenki 2 autót fog vezetni egyszerre :)

lavór 2009.05.24. 19:14:52

@lal:

Igen, készüült már olyan tanulmány. A lezárásokkal viszont ha nincs közlekedési alternatíva, nem csökken a forgalom, sőt, a munkahelyek kivonulnak, az ott lakók kevesebb szolgáltatást élvezhetnek, mindemellett akár az ingatlanok ára is csökkenhet. Értékileg nem minden a városban a "jó" levegő. Ha a lakókat is ellehetetlenítem, akkor nem érzik jól magukat és másahová költöznek...

retye 2009.05.24. 19:15:12

A Bringás autós! Szóval én autóval járok dolgozni a városban. Ez szar mert olcsóbb mint a BKV. De tényleg az mert ha lennE értelmes fizetési konstrukciója a BKV-nak akkor azzal járnék, vagy ha sokkal kevesebb autó lenne akkor bringával. Szóval nézzük a dolgokat fordítva mert látom itt már volt politika is bőven + mazzzd+olás. A LÉNYEG, HOGY IGAZA VAN ANNAK AKI AZT MONDJA, HOGY FASZOK A PESTIEK MERT DEMSZKYRE SZAVAZOTT BIZONY NAGYON AZ!!! aZÉRT MERT NEM A TÖMEGKÖZLEKEDÉSEN KELL AGGÓDNI + AZ AUTÓSOKON SEM A BRINGÁSOKON HANEM A GAZDASÁGON. hOPPÁ NA EZ IDÁIG + NEM JÁTSZOTT NA FIGYELJ. TALÁN NEM ELNÉPTELENÍTETTÉK A VIDÉKET ÉS 1000+1 EN ÉLÜNK A VÁROSBN??? HA LENNE FELLENDÜLÉS ÉS NEM ADÓSSÁG AKKOR VISSZATÉRNE AZ ÉLET A VIDÉKI VÁROSOKBA NETÁN MÉG A FALVAKBA IS SZERINTETEK MENNYIEN MARADNÁNK BP-EN??? HÁT IGEN ERRE MÁR KEVESEN EMLÉKEZNEK... LEHET ITT FÓRUMOZNI MEG VITATKOZNI DE AZ IGAZI LÉNYEGET + SENKITŐL SE LÁTTAM LEÍRNI. OOPS EZEKÉRT A SOROKÉRT SZERINTEM SOKAN +KÖVEZNEK DE EL KELLEN MÁR GONDOLKOZNOTOK, HOGY MIKÉNT JUTOTTUNK IDE ÉS TALÁN ARRA VAN A KIVEZETŐ ÚT IS HA MÁR SENKI SEM AKAR MÉG TÖBB ADÓT FIZETNI A JÓL BEVÁLT UCABAROMVEZETŐ SZOCLIB SEGGFEJEK ÁLTAL. HÁT KB. ENNYI JÓ ELMÉLKEDÉST.
üDV. MINDENKINEK:)

a JÓ 2009.05.24. 19:16:36

@lal: Ez matek. Az emberek száma véges, így előbb-utóbb az autóké sem fog növekedni.

De neked mondhatok bármit, van egy olyan érzésem h otthon Demszky szobor van az ágyad mellett :)

Tényleg nem fogjátok fel, hogy az autózás alternatíváit kell fejleszteni, nem az annak a lehetőségeit rontani?

Ne gyertek a nincs pénz dumával, van pénz. Az EU töm minket pénzzel, csak baszunk felhasználni

drukkker 2009.05.24. 19:18:21

Megjelent, rendben van.
Tehát: a levegő csoportosok, és a bringások fel vannak háborodva, hogy az autósok fel vannak háborodva.
Jó ez így, mert mindenki védi a saját (vélt) igazát.
Én autós vagyok de szerintem mind a két félnek kb. egyforma a rányban van igaza.
Hirtelen: szemrehányóan kell megjegyeznem, szerintem a levegő csoport és a hozzá hasonslók, azzal, hogy például meggátolták a főváros azon szándékát, hogy a Duna partján a medertől elnyert területen 2 X 2 sávos gyorsforgalmi út épüljön, hatalmas híbát vétettek.Az elmúlt 20 év egyetlen olyan fejlesztése lett volna, ami segítette volna a város óriási közlekedés szervezési hiányosságát pozitív irányba. Mert tessenek tudomásul venni a fejlődést nem lehet meggátolni, az autókat nem lehet kiszorítani a városból. Tessenek ott kopogtatni ahol volna mit tenni. Például a lerobbant, elöregedett autóbuszokat tiltassák ki a közlekedésből, mert azok többszörösen ontják a káros anyagot, mint a már modern személyautók. Ja, hogy akkor megállna a tömegközlekedés? az lehet. Hisz a budapesti buszok 70%-a elavult, roncsnak való.
De ha annyira kardoskodunk a kerékpárra való átszokás melett. Felvetődik a kérdés, mi legyen azokkal a városlakókkal, akik szívesen használnák ezt az eszközt, de ha mondjuk reggel elmennek otthonról biciklivel, nem igen tudnak haza menni, mert a hegyek valamelyikén laknak.
Lefelé ugye nincs gond, de mi van felfelé, mondjuk a Sas hegyre.
Egyszóval aki megvásárolt egy több milliós autót, azt fenntartja, szeretné használni is. Nem minden kerékpáros annyira vallásosan kerékpáros, hogy ne lenne autója, csupán hol ezen az oldalon, hol a másikon áll, érdekei szerint. Én ismerek nem egy ilyen skizofrém polgárt.

lavór 2009.05.24. 19:20:20

@retye:

Volt hasonlóról szó, lehet, hogy nem itt, de az a téma napok óta folyik. Igazad van. De már elég régen megkezdődött a kiáramlás Bp-ről az agglomerációba. Majd egyszer csak a melóhelyek is kivándorolnak, mert olcsóbb lesz a bérlés máshol. Így aztán a belvárosiaknak kéne majd kifelé közlekedni a remek BKV és úthálózaton. :) De mehetnek akár Újpestről Budaőrsre bringával is. :)

I-brahi 2009.05.24. 19:22:50

@lavór: A felsoroltakat két kategóriába lehet tenni: Az egyik, amit megveszek, és örökre az enyém marad, mert nem használódik el (pl. könyv). A másik - étterem, külföld stb. - pedig pont az élmény miatt fontos. Na már most a kocsit manapság egyre rövidebb időre vesszük, tehát az első kategóriába nem fér bele. Élményt pedig annyira nem sokat nyújt... Egyébként valóban rengeteg költséges hobbim van :) Én csak azt mondom, hogy manapság az emberek igen jelentős része olyan célokból tart fenn autót, amire nem éri meg. Vidékre én is kocsival megyek, de a városba nem. Ez napi 1-2 teljesen üres óra lenne, ráadásul egy rakás stresszel. Tetszik érteni a különbséget?

Az már más kérdés, hogy a BKV jegyeknek valóban időtartamra kellene szólniuk, korlátlan számú átszállással...

Sloow 2009.05.24. 19:23:13

@Orltran: igen, ez a helyzet
mert nem jó a kresz, nem vesz figyelembe mást, csak az autós közlekedést (hiszen amiatt jött létre, a gyalogosok nem ütköznek össze, vagy ha igen, nem halnak meg tőle)
ahol át akarják alakítani a városi közlekedést, ott foglalkoznak ezzel is...
de persze mondhatom, zéró tapasztalattal és semekkora nyitottsággal esélyed nincs megérteni bármit is, ami az autón (ami miatt ugye nem férsz el sehol) kívül létezik

IBO 2009.05.24. 19:27:56

Tudom, hogy utálatos dolog amikor át kell értékelni és emellett alakítani az életet. Hogyan kell ezt csinálni? Le kell ülni és végiggondolni, mi a létszükséglet és mi nem az.
Bevásárlás, autó nélkül? Nem is tudom, hogyan teszik ezt azok, akiknek nincs autója, arról már nem is beszélve hogyan tették ezt a szüleink. Elmenni a feleségért gyalog és utána gyalog bevásárolni? Látom, hogy sokan így teszik, de azok biztos mind szerencsétlenek. Gyerekkel, gyerekkocsival "tömegközlekedni"? Biztos mind UFO-k, akik így közlekednek! Meg, hogy öltönyben biciklizzek a munkába, összefogott nadrágszárral és széles mosollyal az arcomon, na ez már végkép felháborít...;-)
Tényleg nem tudom mit tennének itt sokan autó nélkül, valószínűleg a világ végét jelentené számukra, pedig csak le kéne ülni és gondolkodni...

lavór 2009.05.24. 19:28:21

@I-brahi:

Alapjában tévedsz, önmagadat győzködöd. Az autós is esetleg élményért veheti az autóját. Egy: tulajdonosi élmény, utazási élményeit is szervezheti vele. Ha sok a "költséges hobbid" és én azt gátolnám, sőt egyszer csak úgy döntenék, hogy meg is tiltanám, akkor mit szólnál? Az, hogy mérlegelsz te is, csak annyi, hogy benned is pislákol az értelem lángja, de ettől méginkább meg kéne érteni, hogy esgyszerűen ez a solog így, ezzel az úthálózatta, ilyen BKV, elővárosi közlekedéssel lehetetlen.

lal 2009.05.24. 19:28:31

@a JÓ:

"Ez matek. Az emberek száma véges, így előbb-utóbb az autóké sem fog növekedni."

Sajnos ezt rosszul tudod, nézz utána jobban...

Budapest lakossága nem hogy nő, de az utóbbi 2 évtizedben csökken. De az egész pest megye lakossága sem nőt nagy mértékben.

Viszont az autók száma 33%-al 1994-hez képest. Hogy miért? Miért ne. Van kocsim, akkor használom is, nehogy má ne.. Igaz hogy napi 2 órát ülök a dugóban, és egy óra míg leparkolok, de hát nem azért fizetem a súlyadót hogy a garázsban álljon:)

IBO 2009.05.24. 19:29:31

Tudom, hogy utálatos dolog amikor át kell értékelni és emellett alakítani az életet. Hogyan kell ezt csinálni? Le kell ülni és végiggondolni, mi a létszükséglet és mi nem az.
Bevásárlás, autó nélkül? Nem is tudom, hogyan teszik ezt azok, akiknek nincs autója, arról már nem is beszélve hogyan tették ezt a szüleink. Elmenni a feleségért gyalog és utána gyalog bevásárolni? Látom, hogy sokan így teszik, de azok biztos mind szerencsétlenek. Gyerekkel, gyerekkocsival "tömegközlekedni"? Biztos mind UFO-k, akik így közlekednek! Meg, hogy öltönyben biciklizzek a munkába, összefogott nadrágszárral és széles mosollyal az arcomon, na ez már végkép felháborít...;-)
Tényleg nem tudom mit tennének itt sokan autó nélkül, valószínűleg a világ végét jelentené számukra, pedig csak le kéne ülni és gondolkodni...

antibringa 2009.05.24. 19:30:15

Ajánlom figyelmetekbe az én véleményemet a témáról:

antibringa.blog.hu/

lavór 2009.05.24. 19:33:05

@IBO:

Volt piac, kusközért, nagyközért, mindenféle kisbolt.
A mai tendencia: hétvégi családi kiirándulás a multikba, irgalmaatlan bevásárlókocsikba, ( nem véletlen a méretük), mindez persze már azonnal macerás gyalog, biciklivel, így az autó kérdés ismét felmerül. A hab a tortán, hogy mindez kitolódott hétvégére. :) Így azokon a napokon, mikor egyébként csökkene a forgalom lényegesen, inkább növeljük azt. :)

fakutya 2009.05.24. 19:33:25

20 ezer bicajos kontra 2 milla egyéb? Ugye ez csak egy rossz vicc?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.05.24. 19:34:30

@segitoember: Az, hogy normális szolgáltatást kapnak. Nem összevisszsa járó, koszos MÁV ahol csak kirabolnak, megvernek vagy lehúznak. Mert az sem opció neli, hogy letegye az autót. Miért tenné? A HÉV menetideje önmagában több, mint amennyi idő alatt a teljes utat megjárja. Akkor minek szállna át bármire is? Egyesek olyan kurva könnyen játszadoznak itt más szabadidejével...

lavór 2009.05.24. 19:35:23

Ja, az irodistának persze jár, hogy vasárnap más kiszolgálja. :) Nem zavarja, hogy aki adja a 20dkg felvágottját, esetleg az is inkább a családjával lenne. Megy itt az ámítás, becsapás ezerrel. :)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.05.24. 19:36:12

@is: Villamost is feltalálták te zseni. 20-ad anniyba kerül, mint a metró. Talán, ha utánanéznél egyetlen komoly szervezet szerint sem megtérülő. Pont. A semmire basznak el 500 milliárdot. Az összes felelőst belerúgnám a Dunába horgonnyal a nyakában.

gpetersz 2009.05.24. 19:36:22

Ennyi bunkót mint itt, minden oldalról...

retye 2009.05.24. 19:36:32

@lavór: Szia! Úgy gondolm, hogy még inkább a belváros (kevesebb) menjen az aglomerációba mint az aglo (több) jöjjön be mert most sajna ezt éljük. Bár csak a belváros menne ki autóval az agloba mert az sokkal 1xrűbb lenne. Mellesleg én is szívesen visszaköltöznék vidékre de hát a meló az itt van éppen ezért élünk ennyien a BP-en. Sajna:-( Amúgy a dugó lényege nekem is tetszik csak az infrastruktúrális háttere nincsen meg úgy ahogy sokminden másnak.

Üdvözlettel. Retye:-)

lal 2009.05.24. 19:37:14

@lavór:

"A lezárásokkal viszont ha nincs közlekedési alternatíva, nem csökken a forgalom, sőt,"

De csökken a forgalom, mert az autók csak egymás mögött férnek el, egymás tetejére már nem. Az utak hossza véges, és ha megtöltöd kocsival, egy idő után nem tudod hova rakni őket, érted?

Ha lezársz néhány utcát, akkor némelyik gépkocsifüggő bepöccen és gyalog besétál a munkahelyére fél óra alatt, na miattuk lesz kevesebb gépkocsi átmenetileg (az ő érdekükben is, mert amúgy 2 óráig tartott volna az utuk)

" a munkahelyek kivonulnak, az ott lakók kevesebb szolgáltatást élvezhetnek,
mindemellett akár az ingatlanok ára is csökkenhet."

Még tedd azt hozzá hogy az összes szén alapú életformát is a pusztulás fenyeget abból az utcából ahonnan kitiltják az autokat...

Megnézném mennyivel emelkeden egy nagykörúti ingatlan értéke, ha hirelen csak a villamos járna ott, és sétáló utca lenne.. 50-100%-al biztosan!

lavór 2009.05.24. 19:37:35

Miért nem megyek Balcsira vonattal? Azért, mert a durván 60 km 3 óra oda, vissza 4! Dög meleg kocsikban, utesallátó nuku, és így tovább!

a JÓ 2009.05.24. 19:38:30

@lal: Erről beszélek, hogy itt nem beszélhetünk népességnövekedésről, így nem fog a végtelenségig növekedni az autósok száma :)

És nem mellékesen, azért nő az autósok száma mert
1. olcsóé kapni Suzukit
2. a többi lehetőség egyre szarabb

cso zsi 2009.05.24. 19:38:42

@I-brahi: A Margit hidat rövidesen lezárják.
Már a régi lezárásakor is gondot okozott, pedig jóval kisebb volt a forgalom.
A Petőfi híd is jó volt, amíg a villamossínen is engedték a forgalmat. Természetesen, a normális köv. idejű Combinók közé nem engedném a forgalmat.
A Lágymányosi hídkezdemény, amit a felénél abbahagytak? Ami az Árpád-híd északon, a Lágymányosi az lenne délen, de csak 2x2 sávos, és a villamos majdani átvezetésekor ennek a rovására lehet csak az úrszelvényt kialakítani.
Amit bizonyos erők hatására teljesen más irányba vezettek, mint amerre értelme lenne? Aminek a kerülőútját tíz év alatt nem tudták 2x2 sávossá tenni?

Chicano 2009.05.24. 19:39:08

No kedves véresszájúan környezettudatos budapesti honfitársaim; én vidékről járok be kocsival és a LEGNAGYOBB ÖRÖMMEL szállnék át tömegközlekedésre valahol a város szélén ha lenne hol hagyni a kocsimat. Még akkor is ha a budapesti tömegközlekedés felháborítóan drága és borzalmas minőségű. De sebaj, így talán még korábban be is érnék a munkahelyemre. Viszont reggel 8-ra metró végállomás környékén parkoló már nincs sehol. Ahhoz hogy parkolni tudjak be kell menjek a városba. Ha meg már bemegyek akkor akár begurulhatok a munkahelyemre is. Röviden: ezt az eszement baromságot hogy a jelenlegi dugókat még növelni akarjátok hagy szívjon a bugris vidéki (miért nem költözik ő is bp.-re, a hülyéje) egy teljes faxság amíg nem lesznek kiépítve a megfelelő kapacitású külvárosi parkolóhelyek. Addig egyszerűen nincs alternatívája az autózásnak. Tehát anyázva és dühösen, de akkor is kocsival fogunk bejárni. Legfeljebb még jobban tele lesz füstölve a város. Ezt érnétek el vele. Kinek lenne ez jó?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.05.24. 19:41:16

@bécsi pszicho: Nem. Ennél jóval messzebbről is járnak az agglomeráciból. Kapaszkodj meg, van aki Szolnokról jár be naponta, mert neki még pont megéri időben (ha jár a MÁV). Ha nekem minden koppra jön 90 perc alatt érek haza tömegközlekedéssel. Ennyi idő alatt a Szolnoki vonat is felér Pestre talán. Vágod? Kb. 35km-et 90 (!!) perc alatt teszek meg. Mi ez, ha nem szánalom? Sz. HÉV - V4/6 - Cs. HÉV - Volán busz vagy Sz. HÉV - V4/6 - V2 - R. HÉV is lehet még. Ezzeé 100 perc alsó hangon.

Ha össze lenne kötve a két HÉV és nem állnak meg minden bokorban és korszerű lenne akkor ez lehetne summa 45-50 perc is. Jaaaaaaa, hogy nem szaros 4-es metró kéne? A vasúti kapcsoltot kéne fejleszteni mindenhol.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.05.24. 19:42:06

@molnibalage: De jár be munkatárs Gödölő közeléből és Székesfehérvár mellől is...

blackrulzz 2009.05.24. 19:42:51

végigolvastam a kommenteket, és mint kellően megfontolt, biicós fejteném ki finoman a véleményem.

aki azt mondja hogy nem vagyunk mi kerósok elég figyelmesek, körültekintőek, annak csak azt üzenem nézzen körül a kocsik között. hány bmw-s mercis kopasz van aki még őket is letúrja 50-es táblánál 180-al? emiatt mind köcsög aki kormány mögé ül? nem
kerósból is van olyan akit megvetek és nem csak én.

én viszont jóformán 3 év tekerés után krosszmocis bukó és páncél nélkül a sarokig nem gurulok el. önhibámból soha nem ütöttek el, de a tapló figyelmetlen, reggeli kv-t kihagyó balfaszok miatt egyszer tk lett a keró, többször meg vagyonokba került a javíttatás. volt itt előttem kipattanó, tükörbe belenézni baszó sofőr, jobbkezet nem ismerő paraszt, 45 fokos parkolóból kiskuplunk nagygázzal kiálló körbenemnéző, aztán csodálkozó, stb. legalább 20 ilyen esetem volt, és soha, ismétlem soha nem én voltam a vétkes.

aki meg engem is köcsög kerósnak néz annak megsúgom hogy a kresszen kívül olyan szabályokat is betartok amiket nem is kéne. este nem két lámpa van rajtam hanem karácsonyfa vagyok kukás mellényben, ha nem állt be az út lámpától lámpáig akkor nem pofátlankodok be kocsik elé, hogy megelőztél most lámpánál visszaelőzlek küzdjél csak, stb...

aki meg azzal mentegetőzik hgoy jaj sok idő, annak megsúgom hogy xx ker erzsébet tesco-blaha vonalon keró és hév kombóval 15 percet verek hugomra akit apám visz be kocsival reggel. az elején lassú is, de kell egy kis állóképesség és edzés edzés edzés. én bárhova eljutok gyorsabban mint a bkv és nem izzadom magam halálra...

a mávon is lehet szállítani, a kallerek meg azzal faszkodnak akivel lehet. legyen bérlet, legyen diákmatrica vagy felnőtt bérlet és szeva. velem még nm volt gond soha.

az autósoknak viszont el kéne gondolkozni hogy pl kerót akarok e előzni ha utána pont az orra előtt akarok kanyarodni jobbra, hogy mennyi az a 25 centi amit annyinak hisz de közben súrolja a pedálom, stb. én is jófej vagyok ha látom hogy normális. dugóban ha áll és látja hogy jövök arrébb húzza a seggét hogy elférjek, meg is köszönöm neki nagyon, intek is.

szerintem maradjunk abban hogy kerósok között több a normális mint autósok között, de beismerem hígul ez a közlekedési mód is, kezdenek leszokni az intésről, a járdatilalomról, stb.

lavór 2009.05.24. 19:44:40

@a JÓ:

Mélygarázs, automata garázs, (ott akár lapjával is elférnek az autók).
Ha a munkahely kiköltözik a belvárosból, akkor az állításod nem lesz igaz. :) Így a bentlakó úricsdalád autózni fog. :)

Vágyálom kategória, ha egy nagyváros szívét lezárom , nem lesz szennyezett a levegője. :) Szél.


Hiába emelkedik az ingatlan ára, ha a beköltözők csak autóval tudnak élni, mert nem lesz szolgáltatás a környékükön. Így aztán jó drágán megvette a semmivel sem többet érőt. Az övé lehet. :)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.05.24. 19:45:16

@Bono: Remek. 1 fős minta az aztán tényleg nagy és releváns... Sajnos lopják őket és sajnos sokszor tényleg nincs hova tenni őket...

segitoember 2009.05.24. 19:46:09

@molnibalage:
Szép dolog ez, csak nem igaz.
Évek óta járok vonattal és semmi ilyet nem tapasztalok. nem raboltak még ki, nem húztak le, nem erőszakoltak meg, nem koszos és elég megbízhatóan jár. Persze ez elővárosi vonat.

De amúgy próbáltad már? Vagy csak valami blogon olvastad, hogy szar és akkor az úgy is van?

"Egyesek olyan kurva könnyen játszadoznak itt más szabadidejével... "
Igen, akik egyesével ücsörögnek a beállt jászberényin, budaörsin, m7-es, m1-es bevezetőjén reggel és akik miatt egyetlen busz sem tud normálisan közlekedni. csak azért, mert ők munkába mennek és autóval, mert az jár.

És egyetlen nyomós érvük, hogy "meratömegközlekedés szar", de mondják ezt úgy, hogy ki sem próbálják, nem is tudnak róla. Vagy hogy drága. Drága a szart. Egy autó rohadt sokba kerül, tudom, mert nekem is van. Viszont megéri persze, de nem nap mint nap abban ücsörögni órákat.

Még egyszer elmondom, nálunk kiépültek a parkolók és ott állnak üresen, vonatok üresen ott, ahol autóval egy, másfél óra, vonattal 20 perc az út, ahol tiszta kocsikban, kényelmesen lehet utazni és nem késel meg senki csak azért mert "tömeg"közlekedéssel mész. És senki nem használja, mert, mert csak...

cso zsi 2009.05.24. 19:47:59

@I-brahi: Az az érzésem, csak téped a szád, azt sem tudod, mennyi a bérlet ára. 9000 jelenleg.
Ha az agglomerációból jössz, akkor még 4400-8000 rakódik rá.
Két egyirányba utazó felnőtt olcsóbban jön ki autóval, vidékre utazáshoz mindenképp.
Miközben az ő adójukból ugyanúgy támogatják a pénznyelőket, amik egyre magasabb árakon üzemelnek.

Csúfy 2009.05.24. 19:48:37

Hát igen. Megint valaki profilirozni akarja magát. Most éppen egy szadeszes/fideszes/nép-nemzeti stb. főpolgármesterhelyettes. Minek ide mesterséges dugó? Van elég ugyis a gonoszul beállitott lámpák miatt. Faszért kell a Kossuth Lajos utcát a BAH csomópontig bedugózni azért a négy a Szép utcából kikanyarodó autóért. Bocsika, elkalandoztam. Tehát a hivatkozott európai városokban: Párizs, London, Berlin, Bécs, New York stb-ben többszőr jártam és voltak elkerülő utak, kőrgyürük és jól müködő tömegközlekedés is. Bécsben pld. elöszőr megépitették a metrót mielőtt lelassitották volna a Mariahilfer forgalmát. Hitler is elöszőr megépitette a Berliner Ringet, mielőtt stb.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.05.24. 19:49:04

@I-brahi: És a kettő közti időeltérés te zseni? Ki fizeti meg a napi +1-2 óra utazást? Te mennyiben méred a szabadidiődet?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.05.24. 19:50:39

@molnibalage: Mert nincs máshol meló csak Pesten. Vagy akkor dögöljenek éhen? Én sem kaptam közelebb melót. Hála istennek ennyi idősen bírom az utazást, mert hozzá vagyok szokva. Ettől függetlenül azért nem örülök, hogy napi 2,5 órát utazok...

lal 2009.05.24. 19:54:21

@a JÓ:

"Erről beszélek, hogy itt nem beszélhetünk népességnövekedésről, így nem fog a végtelenségig növekedni az autósok száma :)"

A végtelenségig valóban nem, de látom nem értetted meg hogy 10év alatt 33%-al növekedett a gépkocsik száma, míg a népesség nem növekdett. A kettőnek nincs köze egymáshoz

"És nem mellékesen, azért nő az autósok száma mert
1. olcsóé kapni Suzukit
2. a többi lehetőség egyre szarabb "

Na pontosan itt a probléma hogy az olcsó suzukit teszed felelőssé. Ahelyett hogy azon gondolkoznál mit tehetnál annak érdekében hogy csökkentsd az elfogyasztott literek számát a városban.

I-brahi 2009.05.24. 19:54:56

@molnibalage: Hát éppen ez az. Mióta gyorsabb a belvárosban autókázni, mint tömegközlekedni? Csak a parkolással vesztesz legalább 10 percet. A dugóban állás még 15. A körúton belül bárhonnan bárhova eljutsz 25 perc alatt tömegközlekedéssel. Szóval nem kéne ilyen felfuvalkodottan pattogni...

Eléglegyen 2009.05.24. 19:55:16

@lal: szép...
Legalább nem kell nyugdíjat fizetni, mert a végesz számú ember véges számú autója gyorsabban kinyírja a szerencsétlen(költözzön ki) városlakót.


" Igaz hogy napi 2 órát ülök a dugóban, és egy óra míg leparkolok, de hát nem azért fizetem a súlyadót hogy a garázsban álljon:)"
Gyönyörű, tipikus hozzáállás. Nem azért engedem tele a kádat vízzel, mert így szeretem... így szokás. Grat.

blackrulzz 2009.05.24. 19:55:46

jah és a belvárosra csak annyit tudok mondani tessék megnézni londont pl. ott hogy lehet behajtani? kérdés? tökéletesen működik. én is szorgalmazom hogy legyen parkolóház, de az ilyet hogy kisasztal meg 220 a villamosra buszra az irreális és béna kifogás. soha nem lesz sehol sem volt. de fölösleges is vitázni, előbb utóbb úgyis olyan drága lesz a benzin hogy mindenki meggondolja kétszer hogy felveszi e esőkabátnak a kocsit, vagy alszik e még 10 percel tovább, vagy spólol egy csöppet tesz valamit a szívéért az izmaiért, a gyerekei jövőjéért.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.05.24. 19:56:07

@segitoember

"De amúgy próbáltad már? Vagy csak valami blogon olvastad, hogy szar és akkor az úgy is van?"

Nem, mert a Csepel szigeten nincs MÁV, csak HÉV. Vágóhíd - Szszm. táv cirka 22 km és 36-40 perc alatt teszi meg. Mi ez, ha nem SZÁNALMAS?

"Igen, akik egyesével ücsörögnek a beállt jászberényin, budaörsin, m7-es, m1-es bevezetőjén reggel és akik miatt egyetlen busz sem tud normálisan közlekedni. csak azért, mert ők munkába mennek és autóval, mert az jár."

Mert nincs más választásuk azért te nagyonhülye-


"És egyetlen nyomós érvük, hogy "meratömegközlekedés szar", de mondják ezt úgy, hogy ki sem próbálják, nem is tudnak róla. "

De, próbálták. De elég csak a menetredi időre tekinteni. Ha minden koppra jön, akkor is gyorsabb az autó. Nem kicsit, nagyon. Akkor miért is válassza a másik opciót? Ahogy írtam már. Majd, ha 50 feletti átlaggal közlekednek a HÉV-ek és nem állni kell mint a heringek reggel 6.30 után akkor esetleg tömegközlekedek teljes hosszon. Addig a bátyus visz be egy ideig és onnan megyek tovább.

"Vagy hogy drága. Drága a szart. Egy autó rohadt sokba kerül, tudom, mert nekem is van. Viszont megéri persze, de nem nap mint nap abban ücsörögni órákat."

Céges autó? Vagy ha 3-4 ember együtt megy? Sebaj...

"kényelmesen lehet utazni és nem késel meg senki csak azért mert "tömeg"közlekedéssel mész. És senki nem használja, mert, mert csak..."

Akkor ők hülyék. De ez az üdítő kivétel. A legtöbb helyen semmi sem adott. Pont. Ez tény.

star77 2009.05.24. 19:56:59

miért nem szedtek éveken keresztül behajtási díjat,a budapesten áthajtó teherautóktól?mondjuk minden a városon keresztül közlekedő kamion fizetett volna 5e Ft ot.1990 óta azért az nem kevés bevétel.bár ha az is lenyúlásra került volna...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.05.24. 19:57:34

@I-brahi: De bazdmeg, ha a belvárosig eljutni 1 óra tömegközlekedéssel alsó hangon egy olyan városból ami Budapeset mellett van 6 km-re?
Ha bemész oda és letennéd az autódat nincs hova! Kurva nehéz a felfogásod?

Eléglegyen 2009.05.24. 19:59:19

@segitoember:
Ez hol van?? ..csak, hogy tudjak hivatkozni rá :)

I-brahi 2009.05.24. 19:59:28

@cso zsi: Nem a vidékre utazásról beszélek. Egyébként pedig pont attól van ekkora dugó, mert mindenki szépen kiköltözik az agglomerációba, mert "neki jár a szép környezet és a tiszta levegő", aztán autóval megy mindenhova a belvároson belül is. A belvárosban lakóknak talán nem jár a tiszta levegő? Az elmúlt tizenpár évben 400 ezerrel csökkent Budapest lakossága, a kiköltözőkével. Na most ezek ugatnak leginkább. Hát a kurva anyját az ilyennek, hogy finom legyek.

a JÓ 2009.05.24. 19:59:36

@segitoember: figyelj, ha utána szaros bkv-ra kell átülnöd, akkor hiába szép a vonat.

És az emberek átneveléséhez is idő kell, de a módszer az nem a fent említett ámokfutása a főpolgármesterünknek!

Amúgy, én napi 3 órát spórolok kocsival. És csak félúton gyorsabb a kocsi, de az út első felét nem tudom nélküle megtenni (Budafokról utazom be a Városligethez, szóval nem is vidék!!). Félúton meg parkolni nem tudok, mert óránként 400Ft!! Pedig 7esbuszra még át is ülnék, ott ritkább a telezsúfoltság mint pl. a 4-6os villamoson

Orltran 2009.05.24. 20:01:36

@Sloow:
1, A bringásokra ugyanúgy vonatkozik, én fiatalabb koromban bringáztam sokat, Budapesten nem próbálnám meg, egyrészt féltem az életem, másrészt nem alternatíva per pillanat (és ha végig bicikliút lenne, akkor se lenne az). Viszont ez nem az autósok és nem is a Kresz hibája, hanem a forgalomszervezésé általánosságban.
2, az, hogy neked nem tetszik a kresz kb semmit sem jelent. Ha nekem nem tetszene az, hogy nem lehet bankot rabolni, mert szerintem az hülyeség, és az én pénzkereseti lehetőségem nem vette figyelembe a jogalkotó, az engem nem jogosítana fel arrra, hogy bankot raboljak. Téged sem, ahogy a kresz nem szeretése se jogosít fel arra, hogy ne tartsd be.

Eléglegyen 2009.05.24. 20:01:45

@star77:
jobb, hogy nem szedtek... lenyúlásra került volna :)

I-brahi 2009.05.24. 20:04:10

@molnibalage: Próbáltad már a vasutat? Az agglomerációs pályaudvaroknál szép nagy parkolók vannak teljesen kihasználatlanul. Nem nekem nehéz a felfogásom, hanem te vagy szűklátókörű...

Chicano 2009.05.24. 20:04:55

Értsétek már meg hogy nincs hol leparkolni. NINCS! Miről vitatkozunk? Azt hiszitek több tízezer ember hülye hogy élvezi hogy dugóban ül reggelenként? Vitatkozzunk ha lesz miről, ez így fingreszelés.

I-brahi 2009.05.24. 20:06:11

@a JÓ: Hol 400Ft óránként a parkolás? Az Etele téren? Ez nekem gyanús. És rendszeres parkolásra nincs kedvezmény?

Eléglegyen 2009.05.24. 20:07:26

@Chicano:
hmm... akkor miért autóval jönni :D
Ha esetleg elvennénk egy forgalmi sávot parkolósávnak...ÁÁÁ ez túl egyszerű.

plutó111 2009.05.24. 20:11:34

@I-brahi: Miért nem adod el a belvárosi lakásod és cseréled vidéki házra, ha ennyire irigyled őket ?

Egyébként meg tölünk nyugatra már kitalálták hogy kell ezt csinálni (elővárosok mindenhol vannak). Gyorsvasút, minden megállóban p+r, és biztonságos kerékpártároló, + elkerülő út (teljes M0). Ha ez nem elég lehet szankcionálni, de addig egyrészt bunkóság másrészt értelmetlen.

a JÓ 2009.05.24. 20:12:50

@I-brahi: Az Etele-téren túl sok időt buknék a parkolással, ott még lassúak a buszok. Mondjuk az Erzsébet hídnál éri meg átszállni, vagy talán már a Kosztolányin, ha jobban ráér az ember.

És NINCS kedvezmény, ha az ember közterületen parkol. Kerületi lakosoknak lehet igényelni parkoló kártyát, de én nem vagyok az.

blackrulzz 2009.05.24. 20:12:50

@Eléglegyen:
az jó is lenne mert még nagyobb lenne a dugó, még kevesebben jönnének be, és még több autós sírna hogy egy napra kipróbáltam, és a bicikli szar, mert töri a seggem, fél óra alatt leizzadok, és egyébként is lassú :) jah és hogy a hugom anyósának a nővére látott valakit akik hallották hogy valaki arról beszélt hogy állítólag a bkv szar. tényleg az egyébként, de furcsa mód az exfőnököm is csak az állomásig ment kocsival, onnan metrózott befele... és megérte neki időben és pénzben is.

star77 2009.05.24. 20:14:42

@Eléglegyen: Jó,de csak ha a negyede meg lenne,már az is több mint a semmi.már réges régen el kellett volna kezdeni a megoldáson dolgozni,nem pedig egyik napról a másikra hozni átgondolatlan döntéseket.a városházán dolgozók valami ilyesmiért kapják a fizetésüket.
A hungárián sem a személyautók miatt volt a dugó elsősorban.éveken át százával mentek a kamionok naponta.akkor miért nem volt fontos a városvezetésnek a kitiltásuk és a próbadugó???
nem gondolkoznak ezek a barmok.

a JÓ 2009.05.24. 20:15:18

Amúgy nézzétek a külföldi példát, pl. Bécset. Egy négyzetkilométeren több a parkolóház, mint Budapesten összesen.

És igen, ott lehet bérletrendszert csinálni, és a fenntartónak még így is megéri..

Az parkolóház építést kéne kiadnia magánvállalkozóknak, nem pedig a közterületeken való pénzbehajtást (direkt nem beszedést írtam)

I-brahi 2009.05.24. 20:16:33

@plutó111: Ki mondta, hogy belvárosi lakásom van??? Én is a világvégén lakom, csak nem autókázom, mert a városban lassú és drága!

plutó111 2009.05.24. 20:27:35

@I-brahi: Az igaz, ténlyeg lassú és drága. Viszont az elővárosi közlekedés sokkal lassabb (és drágább) mint az autó (egy két kivételt elekintve). Nyugatra erre adnak alternativát. Reggel beszálsz az autóba vagy felülsz a kerékpárra, elmész a legközelebbi gyorsvasút megállóig, lerakód az autót, kerékpárt, azt felszálsz a vasútra bemész a központba....

Chicano 2009.05.24. 20:29:42

@I-brahi: Így van. Akkor rugdaljuk együtt a bp.-i önkormányzatot hogy minél előbb csinálják meg az évtizedek óta ígérgetett parkolókat az autópályák bevezető szakaszainál. Nem kell itt műdugókat csinálni, van az úgyis elég. Már megint itt marjuk egymást miért is? Mert a bp.-i önkormányzat impotens, korrupt és buta. Lapátra ezekkel a szemétládákkal és tessék elkezdeni egy élhetőbb várost építeni. Én vidéki vagyok, ezt sajnos csak ti budapestiek tudjátok megtenni.

plutó111 2009.05.24. 20:33:29

@Chicano: Ámen. Az egész ötlet tényleg csak néhány plusz szavazat begyüjtése miatt jött létre (értelme, haszna a nullához konvergál)

görcs 2009.05.24. 20:35:14

remek.. több média jelenlétet, tüntetést, emberekkel félpályás útlezárást, hatalmas balhét, mert az ellenzőknek nagyobb a hangjuk jelenleg..

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.05.24. 20:35:56

Bár minden tiszteletem és szeretetem a bringásoké, magam, gyáva nyúl módjára nem élek vele (félek, hogy elütnek az autók), de támogatom minden kezdeményezésüket, hiszen én is, a magam gyalogos módján, ugyanazt a levegőt szívom, és szívnám szívesen a sokkal kevesebb autóét... magyarul, amikor a bringásokat támogatjuk, akkor nemcsak a bringázást támogatjuk.

Igaza van László Jánnosnak, amikor a közlekedési szakembereket idézőjelbe teszi - ebben a városban nagyitóval kell keresni azokat avárostervezőket, közlekedési szakembereket, akik korszerű tudással rendelkeznek - többségük el van maradva 30 évvel a szemléletében. Nos, ez a többség van döntés, vagy médiaközelben - ezért is nézünk igy ki. Itt semmit nem lehet tisztességesen megvitatni a köznyilvánosság előtt, mert egyes lapszerkesztők a maguk esze, vagy a politikai befolyásoltságuk alapján eldöntik, hogy mi kerülhet a köztudatba és mi nem! A sajtó most is arról üvöltött, hogy ez mekkora baromság, és nem azt, hogy miként lehetne jobban megszervezni egy eféle városi kísérletet, hogy ne csak az derüljön ki, hogy a városvezetés ezúttal is impotens.
Úgyhogy, itt nemcsak a politikusokat, de a hagyományos médiát is bojkottálni kéne ahhoz, hogy valami előre is menjen, ne csak rükvercbe, ahogy szokott ebben az országban, ebben a városban.

lavór 2009.05.24. 20:39:25

@görcs:

Ideje a teljes lezárásnak. ) Nem kell félmunkát végezni. :)

rétisas (törölt) 2009.05.24. 20:40:19

Hétköznap tömegközlekedem többnyire, de autóm is . Elég nehezen viselem, mikor reggel nem férek fel a buszra és várhatok másikra. Na meg eddig is elvislehetetlen volt a nyomor. Katasztrofális a tömegközlekedés Budapesten (elég gáz város széléről belvárosba jutni...).

Canga is van, ami hétvégi kirándulós tekerésre tökéletes. Csak meló helyre- oda 17 km-t -meg nem fogok tekerni a városban, főleg nem hőségben nyáron. Melóhelyen zuhanyzási lehetőség nulla, elegáns öltözék meg elvárás.

Aki meg vidékről jön be, talán parkoló házakat is kellene létesíteni...stb.
Valaki feljebb már írta, nem mindegy a sorrend. Igen, egyetértek, előbb meg kell teremteni a parkolási és tömegközlekedési feltételeket, - no meg bringa utakat is fejleszteni

Addig is, meglehet azon tábort fogom erősíteni hamarosan, akinek ha még tovább húzzák a nagy melegben az idegeit a nyomorban, tömött, forró buszon, hogy ennek elkerülése végett hétköznap is autóba fogok pattanni...Éljen a légkondiban jó kis zene melletti araszolás...

IBO 2009.05.24. 20:42:30

Van az a pénz, amiért már nem éri meg autózni és vannak olyan körülmények, amikor már jobb anélkül, ezt kellene elérni. Lásd.: Benzin ár vagy hóakadály... Érdekes akkor rögtön letesszük az autót és mindnyájan meg tudjuk oldani nélküle a közlekedést és még senki sem halt bele, legalább is még nem hallottam... :) Na de azt, hogy ezt önként és dalolva megtegyük a levegőszennyezettség csökkentése, az élhetőbb jövő érdekében, környezettudatos hozzáállással, na azt már nem! Dögöljön meg mindenki, aki utánam születik és aki gyalog jár, ja és én is, elvégre jogom van hozzá! ÉN most és itt akarok úgy élni, ahogy nekem tetszik, mindenki más "kinyalhatja"! Az, hogy más meghal miattam tüdőrákban nem érdekel, ha azonban rólam van szó akkor rögtön elgondolkodnék... Nem kívánom senkinek, de nem kéne még is, még időben gondolkodni?

plutó111 2009.05.24. 20:44:52

@Amichay: megpróbálom mégegyszer leírni hátha felfogod. Semmit nem kell kitalálni tölünk nyugatra már megtették és müködik (lásd: München, Stuttgart, stb). Ja és nem azt találtál ki hogy lezárnak pár utat, hogy hagy szivjanak a parasztok (p+r, gyorsvasút, elkerülőút)

Mörája Kéri (törölt) 2009.05.24. 20:55:50

@Bono: "TE MÉGIS MI A FENÉRŐL BESZÉLSZ??? 6 azaz HAT éve járok mindenhova bringával a városban, és SOHA, EGYSZER SEM próbálták meg ellopni a bringámat... először U lakat, majd pár éve Abus Bordo védi. és az is biztos segít, hogy ránézésre nem túl értékes - sőt! épített bringa, márkajelzés nélkül. viszont tud mindent amit egy bringának tudnia kell: van rajta két kerék, megbízható fékek, pedál, hajtás, váltó, kormány, nyereg, stb. mi kell még? ennyi."

Ez egy elég jellegzetes hozzászólás volt. Ha én meg tudom oldani, oldja meg más is. Ha nekem ez a megoldás jó, legyen jó a többinek is. Ha nekem nem lopták el, akkor másnak sem lophatták.

Kívánom, hogy a várost ne ilyen szűk látókörű emberek irányítsák, akik azt hiszik, mindenkinek olyan életet kell élni, mint nekik.

Megpróbálom jóindulatúan lefordítani nekem címzett írásodat: szerinted jellemzően vannak biztonságos kerékpártárolók a városban azokon a helyeken, ahová az embereknek menni kell. Megpróbálok jóindulatúan válaszolni is: nekem más a tapasztalatom. Talán eltérő utakat járunk, de örülök, hogy neked jó, és tudod használni a kerékpárt munkádhoz és ügyeid intézéséhez.

Ja, és hogy mi kell még? Hát világítás! Ha eddig nem jutott teszedbe, gyorsan szerelj fel lámpát elöl-hátul, mert az kell. Nekem ezeken kívül is vannak dolgaim a bringámon, nem szívesen hagynám egy utcán villanyoszlophoz láncolva.

IBO 2009.05.24. 20:57:33

@plutó111: Szerintem jól értette és hosszú idő óta végre egy színvonalas, elgondolkodtató és ráadásul igaz hozzászólás volt. Persze szajkózhatjuk, hogy miért nem teszünk semmit az áldatlan állapotok ellen és mutogathatunk Münchenre , Stuttgartra, Bécsre és mondhatjuk, majd ha ott tartunk akkor én is változtatok a hozzáállásomon, de ez bizony nem vezet sehová...

star77 2009.05.24. 20:59:53

"Ez egy elég jellegzetes hozzászólás volt. Ha én meg tudom oldani, oldja meg más is. Ha nekem ez a megoldás jó, legyen jó a többinek is. Ha nekem nem lopták el, akkor másnak sem lophatták.

Kívánom, hogy a várost ne ilyen szűk látókörű emberek irányítsák, akik azt hiszik, mindenkinek olyan életet kell élni, mint nekik."
Úgy tünik egy igazi agytröszt vagy.vérkemény ez a felfogás és hozzálás.
Amúgy egy láthatósági mellény sem ártana.

lavór 2009.05.24. 21:08:45

@star77:

Meg a bukósisak, térd, könyökvédő. Télen vese védő, kesztyű, símaszk, esőkabát, vízhatlan cipő. :)

plutó111 2009.05.24. 21:09:45

@IBO: Értem tehát szerinted ha lezárnak pár utat 1 hónapra az megoldja a város problémáját?
Szerintem nem, ezek csak látszat intézkedések. Ugyis mindenki azt választja ami neki a legkedvezöbb (kényelem, pénz, stb..).
A problémát csak ugy lehet megoldani, ha kedvezöbbet kínál a város mint az autózás.

Hungryhorse 2009.05.24. 21:10:31

Elmebeteg barom.
A többi demszkiféle hülyével együtt a családodon kísérletezz!

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2009.05.24. 21:14:17

Több lehetőségből választhatok: mehetek gyalog, bringával, robogóval, BKV, és autóm is van. Ezek közül az első kettőt élvezem a legjobban. Minden alkalommal mielőtt elindulok reggel, átgondolom hogy miket kell elintéznem, eldöntöm hogy milyen kombót válasszak. Szerintem pusztán erről van szó nagyban is. Hogy ha egy kerülettel arrébb megyek egy kávézóba tárgyalni, akkor semmivel sem kell korábban elindulnom ha bringával megyek, és ha nem tekerek gyorsan, akkor meg sem izzadok. Régebben mindenhová autóval jártam. Most egyszerűen eldöntöm - mennyire kell sietnem, miket kell vinnem, mikor tudok hazaérni, fog-e esni stb., és döntök, melyiket válasszam. Érdekes hogy ha éppen használom az egyiket, nem kezdem el utálni a többit autómatikusan, ez nem tudom másoknál miért következik be:-) Én ezzel próbláok tenni magamért, és a városért, hogy egyedül nem ülök be az autóba ha éppen semmi különös okom nincs ár, mert máshogy is el tudok jutni. Csak annyit üzenek - hogy az önautótlanítás csak az első héten szokatlan, kényelmetlen és rossz, utána olyan fokú szabadság, hogy megdöbbentő. Ha nagyon sietek robogó, ha cipelni kell, vagy túl messze kell menni, esetleg esik autó, ha nagy a dugó és messze kell BKV, mindenkor másor meg gyalog vagy mostanában egyre inkább bringa. Javaslom másnak is - próbálja ki. Még egy előny. Eddig kb. havonta 35e HUF-t költöttem benyára. Ez az utóbbi hónapokban mindössze 12-15 e HUF. Vettem egy gyűjtőjegyet a bkv-ra a motor gyakorlatilag nem fogyaszt, és bringán meg legalább mozgok.

viktor134 2009.05.24. 21:16:13

körgyűrű, p+r kulcspontokra, biciklisávok, és részemről mehet a bicajozás. talán még én is átülök.

Mörája Kéri (törölt) 2009.05.24. 21:16:30

@Amichay: Úgy tudom, Te is pályáztál a főpolgármesteri pozícióra. Megtisztelő, hogy írsz ide. Szerinted is az a helyes megoldás, hogy a város fő közlekedési tengelyeit kell korlátozni, ahogy a dugóterv kidolgozói javasolják?

Én messzemenően egyetértek a parkosított utcák, kerékpáros és gyalogos övezetek, útvonalak kialakításával, de úgy gondolom, a csatornákat nem egymás rovására, hanem párhuzamosan kell fejleszteni. Biztosítani kell a város és vonzáskörzete üzemeltetését is, amihez az kell, hogy a város átjárható és megkerülhető legyen, a forgalomcsillapított foltok közúti forgalommal körbejárhatók és tölthetők-üríthetők legyenek, mert biztosítani kell a területek üzemeltetését, ami emberek és anyagok tömegének mozgásával jár.

Te hogyan kezelnéd ezt a problémát? Mekkora listád lenne a megvalósítandó intézkedések fajtáiról, és mi lenne a fontossági sorrended?

a JÓ 2009.05.24. 21:24:31

Valaki már írta:
Egy belvárosban dolgozó embernél elég nagy a valószínűsége annak, h elvárják az elegáns öltözetet. Maradjunk annyiban, h drága öltönyökben senki nem fog biciklizni.
Maradna a bkv, de az még károsabb a ruhára, mint ha kúszva közlekedne az ember.

A megoldást szerintem az ötéves kisgyerek is tudja, de ezek a f...fejek "odafönt" nem.

Kár, hogy nincsen kiszavazós rendszer Mo-on. Pillanatok alatt eltűnnének a "leggyengébb láncszemek" :) Csak kár lenne hagyni üresen tátongani az a szép épületet (Parlament)

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2009.05.24. 21:26:45

Ja, és nem mellékesen - lehet hogy sokan félreolvasták:
- nem László úr találta ki a mesterséges dugót.
- több helyen kiemeli az igazi szakemberek hiányát!
- sehol sem olvastam tőle hogy autós - bringás háborút szeretne .

Sokan tényleg azt hiszik hogy a bringázás afféle marginális történet a városban- szerintem meg igenis kritikus tömeg...tessék most már kicsit körülnézni!! És ha javulnak a feltételek, egyre többen leszünk! Egyáltalán nem az autósok kárára! De kedves autósok - valóban tenni kell valamit, mert saját magatoktól már nem tudtok autózni. Az, aki valóban muszáj hogy autóval járjon, megmakkan a dugóban, mert az autósok minimum 400%-a minden nap ugyanazt az utat teszi meg oda vissza egyedül az autójában, pedig mehetne máshogyan is, ha nem lenne ilyen átkozottul kényelmes. Egyszerűen erről van szó. Lehet okolni az építkezéseket, a bringásokat, a BKV-t stb. De egyszerűen erről van szó és kész. Én is utálom hogy nincsenek jó parkolók, hogy nincs elég bicikliút, és hogy egy átlagos tömegközlekedési alkalomkor az ember gyomra felfordul, de akkor is változtatni kell nekünk magunknak is. Mert más nem tudja megtenni helyettünk. Nekem nem csak a szám jár, én megtettem, és hihetetlen jó érzés. Egy próbát megérne mindenkinek.

hauptrichter 2009.05.24. 21:27:54

A "liberális" városvezetést kellene jól seggbe rúgni az elmúlt húsz év balfaszságaiért, hibás koncepciójáért, az elszúrt pénzekért (ld. pl . 4-es metró).
Ha jól tették volna eddig a dolgukat, akkor a cikk írójának teljesen igaza lenne.
Tehát: miután ezeket elkergették (elkergettük), azután lehet feltételeket kialakítani (pl. okos dolgokba önteni a tömegközlekedés fejlesztésére szánt milliárdokat és majd kb 3-5 év múlva újra elő lehet venni ezeket a terveket. Szóval kedves szerző: először az okokkal kell szembenézni, ha azokban egyetértünk, na akkor jöhetnek ezek a megoldások (de "ezektől" ne kelljen már elfogadni... :-)) Egyébként: mennék és is biciklivel, sőt, nem csak autó helyett, BKV helyett is... (alapvetően BKV-val járok)

i hate the police (törölt) 2009.05.24. 21:28:18

@lavór: gondolom nem nézted ma este a tv2 tények c. műsorát/én is csak véletlen mazochizismusból tettem/.Volt benne egy riport erről a műdugóról..és itt jött a meglepetés:1o gyalogosból 9 azt mondta, hogy semmiképpen nem menne BKV-val, ha lenne autója.Az már nem volt meglepetés, hogy a megkérdezett autósok többsége azt mondta, hogy semmiképpen nem menne autó nélkül sehova/én sem mennék/.Azt hiszem ez a felmérés , ez sok mindent elmond az autós-nem autós ellentétekről.

mestska · http://cities.blog.hu 2009.05.24. 21:28:44

kicsit érdekes ez a levél, mert rossz oldalról közelíti meg a kérdést.

Először is: a város nem játékszer. nem lehet azt mondani, hogy itt vagy ott zárjuk le az utakat, csak azért, hogy aztán a felszabaduló sávokban ne legyen semmi. A Kossuth Lajos utcán, és más frekventált helyeken lehet, történne valami az így nyert területekkel, máshol nem.

Ha valaki azt hiszi, hogy ennek hatására az autósok átszállnának más közlekedési eszközre nagy számban, az téved. Ennek két oka van: először is: nincs megfelelő alternatíva, a tömegközlekedés színvonala nem lesz egyik napról a másikra jobb, nem lesz tisztább, vagy sűrűbben közlekedő, a kerékpár pedig egysrészt sok embernek nem valéóós alternatíva, másfelől pedig attól, hogy egy rövid szakaszon közlekedhetne a biciklis saját sávban, attól még az útvonala többi részén ugyanabba, sőt, az átterelődő forgalomban kell haladjon, amit sokan nem vállalnak fel. (az MK azon véleménye, ami mindig, és mindenhol a közúton való haladást erölteti, itt bukik meg, nem lehet potenciális új kerékpárosokat szerezni, ha nem biztosítjuk nekik a minimális feltételeket - és ezek közé a minimális feltételek közé tartozik az is, hogy bizonyos forgalom felett szegregált kerékpáro nyomvonal szükséges, helyszíntől függően kerékpársáv, kerékpárút formájában. Amíg ez nincs, a kezdő, vagy gyakorlatlan, ne adj isten kiskorú biciklis nem fog kimenni Budaest utcáira)
A másik ok, amiért nem vált az autós, az az, hogy a nyári kisebb forgalom miatt bőven elfért eddig is, ah szűkül a keresztmetszet, akkor legfeljebb szűken fér el, ugyanúgy, mint az év más részeiben. Ezért viszont nem adja fel az egyéni közlekedés kényelmét.

A felhagyott sávok az elképzelések alapján egyébként legkevésbé lennének kerékpáros nyomvonalak, parkolók, kocsmák és hasonlók voltak elképzelve.

A város egyébként azért sem játék, mert ugyan minden értelmes forgalomcsillapítás támogatható, ezek forgalmi hatásait nem feltétlen a gyakorlatban kell kipróbálni, hanem előre le lehet modellezno. Az olyan drasztikus beavatkozást, amilyenről most szó volt, természetesen nem lehet, hisz nincs ilyen mélységű, egész városra kiterjedő modell.

Nagy dívat egyébként szidni a közlekedési szakembereket, és nem is vitás, hogy van miért, pl. mai szemmel nézve elég nagy hiba volt a rákóczi útból autós főtengelyt csinálni tudatosan, de perpillanat úgy alakult, hogy ez nem változtatható meg egyik pillanatról a másikra, financiális, és szerkezeti okok miatt. Az a személet viszont egszerűen nem működik egy komplex nagyvárosban, hogy vegyük el az autóstól a sávot, majd lesz valahogy.

Ja, megjelenik a párhuzamos kis mellékutcában, ez azonban már sokakat érdekel, lényeg, hogy a főúton nincs.

Szóval jól hangzó dolog a forgalomcsillapítás, szükség is van rá, de ésszel kellene csinálni.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2009.05.24. 21:29:58

@a JÓ: legyünk azért őszinték - szerinted az autóban ülők hány százaléka ül naponta drága öltönyökben egyedül az autójában?

Érdekes nekem is drága öltönyeim vannak, és pont simán lehet bennük bringázni. A laptopot is el tudom tenni, és meg sem izzadok, mert lassan tekerek, Pont ugyanannyi idő alatt érek be mint kocsival az araszolásban. Vezetőként dolgozom, és tudod mit mondok, nem lett kisebb a fa*om attól hogy a drága autó sokszor a garázsban maradt...ez most komoly...

a JÓ 2009.05.24. 21:33:03

@Legelő Őse: én szoktam biciklizni is, de autózni többet.
Nem szeretek általánosítani, de a bringások miatt van az összetűzések 90%-a.
Nekem bringán még nem volt konfliktusom autóssal, és mért? mert Tudok az ő agyával gondolkodni, és nem gondolom, hogy ő a nagyobb, vigyázzon rám. Nem. Vigyázok magamra, ennyi.
Ha mindenki ezt csinálná, nem lenne gond. De sajnos ahogy az író szövegéből is süt, felsőbbrendűnek gondolja magát mert "óvja a környezetet".

bodesco 2009.05.24. 21:33:34

meddő vita.
Üdv egy német kisvárosból. Egy ex-budapesti...

a JÓ 2009.05.24. 21:34:32

@Legelő Őse: gyorsabb vagy bringával? Lehet, de akkor te a városban laksz., közel a munkahelyedhez. Budapesten nagyon nagy a beutazók aránya, nekik a bringa pont a sebesség miatt nem alternatíva, vagy ha gyorsan tekernek, megizzadnak (ami minden munkahelyen "ciki" lehet)

lavór 2009.05.24. 21:36:25

@i hate the police:

Nincs Tv adásom már 2 éve. :) Elfogyott a nézhető műsor, ha meg ideges akarok lenni, fórumozok. :) Így ez is önszabályzó lett nálam. De elhiszem, hogy ilyen hangzott el a Tv-ben, habár szerkesztett műsorról van szó, ami akármelyik irányba tud, ha akar, véleményt nyilvánítani. Ettől függetlenül megértem azon BKV uzazókat, akik csúcsidőben közlekednének, az autósokat, a kerékpárosokat, a gyalogosokat is értem. A főváros főpolgármesterét, kerületi polgármestereit azonban nem értem. Mintha nekik kéne értünk dolgozni, valami ilyesmi rémlik ködös távolból, nem politikai, anyagi haszonszerzésre lettek megválasztva. Vagy rosszul tudom?

a JÓ 2009.05.24. 21:36:44

@a JÓ: Emiatt szerintem a tekerés kevés embernek nyújt megoldást.

Marad a tömegközlekedés fejlesztése. Erre mennyit költött a főváros az utóbbi időben? Semmit? Az nem számít, h feleslegesen átszámozták a buszokat...

star77 2009.05.24. 21:37:01

@Legelő Őse: Pontosan hányszor és mekkora távolságokat is tettél meg biciklin drága öltönyben,laptoppal a hátadon??
azt azért megnézném amikor újpalotáról áttekersz,a gellért hegyre,és közben elkap egy fasza zuhé
drága öltönyben simán bringázni??
ez olyan,mint sajt reszelővel rejszolni.
miért kell ilyen faszságokkal fárasztani az embereket?most komolyan.

lavór 2009.05.24. 21:39:59

@star77:
Á,hagyd! Majd betiltjuk az izzadást is. :)

xenuka 2009.05.24. 21:42:47

Bringahívőknek:

júliusban 35 fokban, télen -5 fokban, hóban, esőben, nagy szélben, színházba, gyerekkel óvodába, ikea bútorral haza, nagybevásárláskor bringázzatok

A faszom kivan veletek debilek:

nem csak tavaszi napsütésben kell lágy szellőben rövidgatyában bebiciklizni a munkahelyedre

IDIÓTÁK!

lavór 2009.05.24. 21:46:43

@xenuka:

Én bringázok -5 fokig, de akkor már nagy távolságotókat nem vállalok be. :) Öregszem, fázós lettem. Ikea bútort se vittem még soha bringán. :) Igaz autómban sem. Nem fért el a nagyszerkrény. :) Ne legyél minden bringásra mérges, általánosítás.
Ja, és izzadok mint a ló, 45 fokban tekerve. Én kérek elnézést! :)

moTmeN 2009.05.24. 21:50:28

@mestska:
szep hosszu, kerek mondatokat irsz, ami kerek egesz szovegge all ossze, de az allitasaidat felinformaciokbol szeded, a kovetkezteteseidet pedig nem az egyebkent szamos peldara, hanem az elkepzeleseidre alapozod. Jo politikus lennel.

Igenis volt modellezes a tervezes szakaszaban, illetve igenis letezik olyan nagyvaros (nem egy, hanem sok), ahol a savelzarasokat kovetoen nem novekedett, hanem csokkent a dugo. Egyebkent ellenkezo elojelben is volt pelda, pl Szoulban, ahol eloszor egy folyot fedtek be uttal, ami tovabbi forgalmat generalt, majd hatalmas dugokat. Kesobb (nehany eve) eldozeroltak a felepitmenyt, es megszunt a dugo. Persze minden bizonnyal nem ez az egyetlen eszkoz, amit ilyenkor be kell vetni, valoban kell alternativa. Erre szolgal(t volna) a bevasarlokozpontokbol belvarosba gyakran indulo busz.

Oltonyos biciklis meg igenis letezik. Csak az mar egy boldogabb vilag, a Lajtan tul.

moTmeN 2009.05.24. 21:54:28

en pl a mult heten tobbszor is jartam be dolgozni bringaval (Gyomro-Ujpest ~32 km) (igaz, a 30 fok az nem para, telen (-5 alatt) kevesse szeretek bringazni)

Kulturalt munkahelyen van zuhanyzo, oltozoszekreny (vagy barmilyen tarolo, ahol lehet oltonyt tartani). Felfrissulten lehet nekiallni melozni.

moTmeN 2009.05.24. 21:59:07

@a JÓ:

korabbi munkahelyemre pl a vonat+bringa megoldas kb harmadaval (~20/25 perc) kevesebb idott vett igenybe, mint a ferihegyin/ulloin dekkolas...
/most ilyen szempontbol mas a szitu, hala az M0-nak, de legalabb nem a belvarosban szivom a szmogot/

Sloow 2009.05.24. 22:08:17

@Orltran: csúsztatás és félrebeszélés, semmi gyakorlati (és látom elméleti) értéke nincs sajnos
viszont rendkívül jellemző így beszélni manapság, ezt szoktad meg, mindenki ezt szokta meg, zsigerbeszéd (by Gyulai)
a lényeg nem ez, te is tudod, szívjuk a bűzt és egymáshoz járunk szennyet "lerakni", erre kellene varrni gombot, utána lehet beszélgetni...

Bret 2009.05.24. 22:15:45

Az autósok többsége még mindig nem a valós okozott költségeket fizeti meg, hanem jóval kevesebbet: károsanyag kibocsátás, útrombolás, baleset által okozott kár és munkaerőkiesés...

A valóság az, hogy a budapesti dugóban állók költségét, a gyalogosok, brigások és máshol, gazdaságosabban autózók fizetik meg...

lavór 2009.05.24. 22:18:44

@Bret:

Ha betg leszel, mondjuk te sem fizeted ki egy komlikált műtét árát. És? Kit érdekel. Nem autózol, rendben. Fűtesz, hűtesz, világítasz, utazol, tévézel, számítógépezel, pat palackos vizet veszel, műanyag csomagolásban viszed haza cuccaidat,,,,,. Egy dolgot kihagytál. És?

plutó111 2009.05.24. 22:20:50

@Bret: Nem akarom nagyon védeni az autósokat csak nem szeretem az ilyen demagógiát.

Áruld már el a képletet amivel ezt kiszámoltad!

i hate the police (törölt) 2009.05.24. 22:21:40

@lavór: hát, ja tényleg nincs már nagyon nézhető müsor, ez igaz:)De, jól tudod, értünk kellene dolgozniuk, mégsem ezt teszik:)Az Ogy-ben-még 2oo2 elött-2 fajta politikust ismertem:az egyiket csak a saját haszna érdekelte, a másikat a saját haszna mellett az ország érdeke is.

Lodogi Pascal (törölt) 2009.05.24. 22:23:32

Szerintem megérne egy misét ha megvizsgálnánk hogy a budapesten átmenő forgalom hány százalékát képezi az átmenő forgalom.
Ha én győrből miskolc vagy debrecen felé megyek, kénytelen vagyok keresztül vergődni a városon holott eszem ágában nem lenne.
Olyan apróságokról meg ne is beszéljünk mint az osztrák sógoroknál ahol a város szélén le tudom tenni a P+R parkolóban a verdát és tömegközlekedéssel olcsón be tudok jutni a belvárosba. A francnak sincs kedve a belvárosban cirkulálni parkolót keresve amikor a város szélén le tudom tenni a kocsit és GYORSAN beérek a belvárosba.
Vagy éppen a fenének sincs kedve végigdöcögni a főváros szar útjain amikor Győrből Egerbe megyek ha lenne mondjuk egy körgyűrű.

Csak valahogy ez nálunk nem igazán valósult meg.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.05.24. 22:24:13

@I-brahi: Lassan mondom, hogy megértsed. A Csepel-szigeten nincs MÁV te idióta. Egyszer már mondtam. A Csepel-sziget környéki települések nagy részén nincs MÁV.

Akkor miről is van szó?

Darkhorse 2009.05.24. 22:24:47

Üdv mindenkinek!

A Bp.-i tömegközlekedéssel – amellett, hogy koszos, sz@r a menetrend, csúcsidőszakban túlzsúfolt – a legnagyobb bajom a következő:
Az agglomerációból, közelebbről Maglódról járok be minden nap. A munkahelyem Kőbánya felsőtől öt villamos megállóra van (+egy kis séta). Ezért az öt megállóért ugyanolyan drága bérletet kell vennem, mint amikor fősulira jártam (Rákoskerttől jó a BKV bérlet tehát először vonat, aztán a Moszkváig 2-es metró, utána villamossal a fogaskerekűig majd a fogaskerekűvel a végállomásig) Hol itt az arányosság?

Darkhorse 2009.05.24. 22:28:11

@Lodogi Pascal: Barátom! Ott a 0-ás mehetsz szépen körbe rajra! Rajta!

dmm 2009.05.24. 22:33:03

és íme, eljött a nap, amikor én is beállok az eddig általam sokszor ellenzett elképzelés mellé: legyen behajtási díj. ha ennyi együttműködést sem lehet elvárni az autóikba ragadt szerencsétlenektől, akkor nincs más, mint a jó öreg komcsi reflex: a tiltás/fizettetés. sajnálom, hogy így van...

lavór 2009.05.24. 22:34:54

@i hate the police:

Nos, néha vidékre utazom, azért néha mert drága a benya, a vonat meg még drágább. :) Utazásaim során azt vettem észre, hogy a vidéki városok fejlődtek. Annak ellenére, hogy állításai szerint egyre kevesebb pénzük van. ezzel szemben Bp csak egy helyben stagnál, giga beruházásokról álmodozik, saját lakóit üldözi el, azokat, akiknek a bevételeiből él. De lehet, hogy ezt sem jól tudom.Az emberek idegesek, stresszesek. Én azt hittem, hogy Demszky az első 4 éves regnálása után eltűnik a süllyesztőben. Rosszul hittem. :(Megértem önsanyargató városlakó sorstársaimat, de kevéske tapasztalatom azt mutatja: lehet másképpen is élni ! :)

WUT (törölt) 2009.05.24. 22:35:35

valahogyan, valamilyen módon EL KELL KEZDENI csökkenteni az utakon lévő autók mennyiségét.

ennyi.

azok az autósok, akik fel vannak háborodva az aktuális "kísérlet" ötletén, azoknak semmilyen megoldás nem fog tetszeni. mindegyikre ugyanazt fogják mondani: ők nem utaznak bkv-n mert az koszos/büdös/zsúfolt/lassú stb., öltönyben nem lehet biciklizni, a gyereket el kell vinni az iskolába, különben is a buszok a legszennyezőbbek stb. a legjobbak azok, akik azt mondják, hogy mások csak irigykednek, mert nincs pénzük autóra, nem tudták megcsinálni a jogsit stb.

tökmindegy, mit mondanak. ha valaki nem ért egyet azzal, hogy Budapest levegője egyre rosszabb, és ez ellen valamit muszáj tenni valamit, muszáj csökkenteni az autóforgalmat; ha nem érdekli őt, hogy milyen levegőt szívunk be mi és a gyerekeink, annak egyszerűen NEM KELL FIGYELEMBE VENNI a véleményét. ha valaki nem érti, hogy ez az ő érdeke is (levegőre mindenkinek szüksége van, és a légszennyezettség minden tüdőnek árt), VAGY, ami még rosszabb, érti ugyan, de nem érdekli, mert a kényelmi szempontjait tartja csak szem előtt, annak a véleményével nem szabad tőrődni.

Attól félek, hogy az tiltakozás miatt ezt nem fogják megcsinálni (mint ahogy a reformokat is azért nem csinálták meg a politikusok, mert mindenki azonnal tiltakozott - erre tessék, az elmaradt reformok miatt most már nagyobb szarban vagyunk, és még radikálisabb reformokat kéne csinálni). miért szarnak be a városvezetés illetékesei attól, hogy az autós társadalomnak nagy a pofája?!

raly 2009.05.24. 22:35:45

Teljes mértékben egyetértek a levéllel! Tényleg csak üvöltve lehet szót váltani egymással a Rákóczin...

lavór 2009.05.24. 22:37:22

@raly:

Vedd ki az mp3 lejátszó fejhallgatóját a füledből. :)

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2009.05.24. 22:39:35

Egy szóval sem írtam hogy drága öltönyben lacházáról járok a belvárosba. És nem írtam azt sem hogy mindenkinek így kell tennie. Pusztán annyit írtam hogy nekem alkalmam van megtenni, mert ideális a távolság, és van bringa út is a munkahelyemig. Ennyit írtam, nem többet, sőt kihangsúlyoztam hogy mindig több alternatíva között választok hogy milyen közlekedési eszközt választok. Az agyam eldobom - ki mondta hogy IKEA bútorokkal bringázom??? Most komolyan - miért kell ilyen gyerekesre venni a figurát? Egyébként arra is lehet megoldás:-) - viszikli!
Annyira sajnálom hogy percek alatt eljutottunk a szokásos autós bringás ellentétig - pedig autósok - aki bringázik, az lehet hogy éppen nem autózik, tehát annyival is kisebb a dugó nektek!!

lavór 2009.05.24. 22:41:21

@WUT:

Hát ezt tényleg kár volt leírni. :( Tényleg elolvastad a kommenteket vagy csak beete magát már az agyadba az állandóan sulykolt hülyeség és kényelmesnek találod, hogy nem kell gondolkoznod?

Senki nem azt vitatja, hogy szennyezett a levegő és KELL valamit tenni. A módon és a sorrenden van a vita, kérlek!

cso zsi 2009.05.24. 22:49:13

@I-brahi: Nem lassú az, csak nem mindegy, mikor, merre mész.
Napközben királyul járható a Nagykörút is.

lavór 2009.05.24. 22:52:06

@cso zsi:
Van egy ujságíró életművész ismerősöm. Ő úgy oldotta meg, hogy fordított az életrendjén. :) Nappal alszik, éjjel dolgozik. :)

klx78 2009.05.24. 22:58:19

Egyetlen megjegyzésem lenne a fővárosi kerékpározáshoz.A biciklisek megbecsülését nagyban növelné ha betartanák a kresz-t, de addig amíg 20-ból 19 átmegy a piroson, a körforgalomban balra fordul, stb. akkor persze, hogy mindenki ellenük van.Tudom, az autósok sem jobbak, 3 évet éltem Afrikában 4-et Németországban, láttam a szélsőségeket, de az arányok a kerékpárosoknál a rosszabbak.Csak nem olyan feltűnő ha nem direkt figyeli az ember.Egyébként "mesterséges dugók" már évek óta vannak, csak éppen vészvillogós X5-ös bmw-nek, meg ML mercinek hívjuk őket.

cso zsi 2009.05.24. 23:04:00

@Darkhorse: Ja. Csak 60 kilométer felesleges utat kell rajta megtenni, amiből az M1 és M5 közötti szakasz épeszűeknek kihagyandó, amíg nem épül meg teljesen. Így 16 km elég a városon át. Ha nem 7-9 vagy 15-18 között teszed, akkor ez 20-25 perc.
Bár helybéli lévén, lehet, hogy nekem akkor is sikerül.

cso zsi 2009.05.24. 23:07:52

@lavór: Nekem a rendszergazda ismerősöm gondolja magáról ugyanezt, a főnöke viszont elvárja, hogy munkaidőben (is) elérhető legyen.
Jómagam azért nem tudok fordítani, mert se a nagykerek, se az ügyfelek (akár magán, akár céges),nem kívánnak éjjel nyitva tartani.
Egy intézményben végzett meló esetén viszont néha szívesen veszik, ha nem az ő idejüket raboljuk a munkánkkal, de bizonyos dolgokra csak az adott helyszín/íróasztal tulajdonosa tudja a választ.

dmm 2009.05.24. 23:08:26

@klx78: szinte nincs olyan pirosra váltó lámpa, ahol ne menne még át - jó esetben csak egy - autó a full piroson. a különbség abban van, hogy egy autó 1500 + kg, a biciklista azért ennél jóval kisebb tömegű... az autósok a járdán parkolnak, a zebrán gyorsítanak, soroljam még? a motorosok újabban a járdán közlekednek. miért pont a biciklistákkal van a gond? (amúgy járok autóval /1982 óta/, bár a városban leginkább bringa, gyalog, esetleg BKV. még mielőtt bárki bringanácizna, ahogy volt már erre a múltban...)

cso zsi 2009.05.24. 23:15:15

@dmm: Filmezzek az Andrássyn, vagy fotó is elég lesz? Ott bringás csak akkor áll meg a pirosnál, ha már keresztben halad előtte a jármű. A gyalogoson is átmegy, hiába zöld annak a lámpa.
Igen, vannak tilosba hajtó autósok, arányaiban viszont kevesebb, mint a bringásoknál. Darabra kb. ugyanannyi, bár a bringás, aki az Andrássyn egyet kihagy, az a többit is. A Bajcsynál "érthetetlen" módon megállnak.
Persze, a Bajcsyról az Andrássyra minden esetben bekanyarodnak, akár az úton, akár a járdán tekernek. Az "okosabbak", ha piros, akkor felugratnak a járdára, és hirtelen guruló gyalogossá válnak,

dmm 2009.05.24. 23:20:17

@cso zsi: na ja, de mi van a súly különbséggel? és mi van a járművek előfordulási különbségével? miért van az, hogy ha autóval a sárgában fékezek, akkor mögöttem dudálva kurvaanyáznak? én is rühellem a járdán tekerőket, ha tehetem rájuk is szólok. a forgalomtechnikai piroson - sehonnan nem jön senki, csak a következő lámpa váltási ritmusa miatt piros - én is átmegyek, leginkább, hogy ne akadályozzam az utánam jövő autósokat. de pl a zebrán a gyalogot mindig átengedem... szal én is filmezhetnék autókat a kereszteződésekben, bár ez a rendörség dolga lenne.

klx78 2009.05.24. 23:24:59

@dmm: látom félre lettem értve, az autósokra ez mind igaz.DE nem erről beszéltem, hanem arról, hogy arányaiban rosszabb a helyzet.Ráadásul a bicikliseknek pont a tömegük miatt kellene magukra jobban vigyázni.Mert az 1500+ -os autó simán keresztül megy rajtuk, valóban autót is látni szabálytalankodni, de én még csak egyszer láttam rendőrt kerékpáros után menni.Azért az autósokat könnyebben elő lehet venni:rendszám, jogosítvány stb. Biciklizni meg akár részegen is lehet, ha meg tudsz állni vele.A közlekedés minden ágában rendet kell tenni, a járdán parkoló autókat szépen elszállítani, a papírokat 15 munkanapig "pihentetni", csak utána lehet az autót kiváltani.Münchenben pl. így megy a dolog.A zebrák elé meg traffipax, hamar behozza az árát.Érdekes, egyes nyugati kultúrákban a Ferrari és a Porsche is megáll előtte, itt meg egy ócska passat-os már mindent gondol magáról.Én itt mindenkiről beszélek, de azért a bicikliseket szólítottam meg mert övék ez a blog.

gulasZuppe 2009.05.24. 23:31:55

ahol regen nem volt semmi max egy benzinkut ott most 3 huszemeletes oriás irodaház áll, ahol korábban egy csaladi haz allt 3 lakossal ott most 10 emeletes 100 lakásos társasház, mellette épül 25 másik...ahol régen ovóda volt, ott most 1000 lakásos társasház épül...
parkolók nem éplülnek, utak nem szélesednek, metrók-hév és villamos vonalak nem sokszorozódnak - ahhoz hogy a kozelkedes normalisabb legyen horribilis összegeket kéne a város alatti közlekedés valamint a várost elkerülő közlekedés fejlesztésére fordítani
az ingazók sokan vannak, és megtöbben lesznek
a keruletek abban erdekeltek hogy minnel tobb tarsashaz es irodahaz/bevasarlokp legyen a terueltukon, legjobb ha minnel kisebb helyen, persze nem azert hogy elferjünk, hanem, hogy a masik helyre is felhuzzanak megtöbbet :)
az infrastruktura nem fejlődik, csak a kritikus tömeg növekszik, mind az ingatlanszám mind az ingázószám tekintetében.

éveken belül biztos hogy jopar belső reszt lezarnak majd a forgalom elöl

nyárra a turistanak is illene átadni egypár "szakaszt"

nem artana nehany villamosvonalat meghosszabítani, összekötni, kulso reszeken parkolókat kialakítani

de az hogy csak ugy holnaputan lezarnak beszukitenek utakat mondvan ezzel segítenek az olyan mint az ingatlanadó a hitelválságban...egyszerűen remek, maga a spanyol viasz.

Amugy meg lesz itt szép mesterséges dugó augusztustól meghatározhatatlan ideig :)) : Margit híd.

Olyan nyulagom lenne a környéken ha nem munkagépek lepnék el az autók helyét -
mert forgalom az nem lesz :)

dmm 2009.05.24. 23:33:28

@klx78: igen, arányaiban valóban rosszabb. ugyanakkor a veszélyessége is jóval alacsonyabb. Sok időt töltök Párizsban. itt többen használnak biciklit, többen is szabálytalankodnak, mégsem vezet ez semmilyen konfliktushoz. az autós tudja jól, hogy ő veszélyes egy biciklistára nézve, így szépen hagyja elmenni. tudja azt is, hogy a bringa gyorsabb, mint az autó, és nem irigykedik, nem rühelli, hagyja. így megy ez... ( amúgy én pl nagyon hiányolom a KRESZ oktatás hiányát az ált. isk-ban.)

Elvíra 2009.05.24. 23:46:12

19 éve élünk Budapest vonzáskörzetében. A jobb levegő és a nyugalom miatt költöztünk ki, bár mai napig Pesten is dolgozunk. Régebben busszal jártunk fel, ma már ez szinte lehetetlen. 35km-t képes a busz 2 óra alatt megtenni. A természetes dugók miatt. Ezért néhány éve, mióta a vonat "már" óránként jár, inkább azzal közlekedünk. Teljes áron némi buszjeggyel fűszerezve már egy embernek is drágább a tömegközlekedés, mint a kocsi. És higgyétek el, az tényleg TÖMEG közlekedés. Mégsem járunk rendszeresen kocsival, csak ha cipelni kell vagy az egész család útra kel.
De könyörgöm, hadd döntsem el én, hogy mit csinálok. Ha rákényszerülök mondjuk kéthavonta egyszer, hogy használjam a kocsit, ne nehezítsék meg még jobban a dolgot. Nyáron, mikor mindenütt a használhatatlan Budapesti utakat foltozgatják (ami egyébként arcunk- szégyenünk a világ előtt), a hidak lezárva, ne gerjesszék mesterségesen a dugót. Van elég természetes módon az útépítések, metróépítés, hídfelújítás, balesetek, rendezvények miatt. Ha kelet felé utazunk, át kell mennünk Budapesten mindenképpen, ha akarjuk, ha nem. Körgyűrű nincs, a 10-es utat ismeritek? Hát mi igen. Elkerülő út sincs, a Zöldek évek óta szabotálják. Se ki, se be, de kint sem, bent sem. Legyen tömegközlekedés, legyen bicikliút, és használni fogjuk. De nincs. Helyette tiltást akarnak. Nem kaptok semmit, de az kötelező! Zárják le Budapest központját, ott már nincs elkerülhetetlen átmenő forgalom. De legyen használható tömegközlekedés. És ne a bemenő forgalmat korlátozzák, mikor nincs lehetőséged elkerülni a várost. Vagy kapjon minden magyar repülőt? Biciklivel sajnos életveszélyes magyar utakon közlekedni. Az autósok nem figyelnek rájuk, a biciklisták meg az autókra. Meg a szabályokra, ami az életüket jelenti. Az autósok sem. Ha meg nem lehet együtt élni, el kell válni: autóút-bicikliút. Akkor lenne nyugalom, csend és jobb levegő. Nos, ez nincs. Dugó meg igen. Tehát nem dugót kell létrehozni, hanem bicikliutat. Meg jó tömegközlekedést. Ha kérhetjük, olcsót is. Kösz. Jó éjt mindenkinek

Elvíra 2009.05.24. 23:52:36

@blackrulzz:
Nos, azért azt ne felejtsük, hogy egy biciklis az úton sokkal több autóssal találkozik mint biciklistával, már a sebesség-különbség miatt. Maradjunk annyiban, hogy mindkét oldal egyformán tehet a helyzetről, és felel is érte.

dmm 2009.05.24. 23:58:23

@Elvíra: sok mindenben igazad van. de nem mindenben. az így nem igaz, hogy hagy döntsed már te el. Nem, mert azzal, hogy bár sokan - remélem sokan - ilyen módon állnak hozzá, nem változtat fizikailag azon, hogy azok, akiknek nem volt és ma sincs módjuk, anyagilag nem megy, hogy kiköltözzenek, azok szívják azt a levegőt, amit az agglomerációból beautózok indukálnak. szal ez nem olyan kérdés, amit a híres magyar individualizmussal el lehet intézni. és ez nem mesterséges dugó- ez így bulvár tálalás - ,hanem egy kísérlet, próba. ilyen volt és van a világ számos nagyvárosában.

i hate the police (törölt) 2009.05.25. 00:00:24

@lavór: jól vetted észre, én is sokat járok vidékre kirándulni és valóban szépültek a vidéki városok.Azonban ott is vannak gondok a polgármesterekkel és ott is tiltakoznak a helyiek sok minden ellen-csak ezt mi innét nem látjuk.A legszebb példa erre, amit Esztergom fideszes polgármestere művel, nem tudom láttad-e az egyik testületi ülésről készült indexes videót.Én megmondom őszintén nem tudtam, hogy bosszankodjak-e a stilúsán vagy nevessek...
Demszkyvel kapcsolatban én is azt hittem, amit te, mármint, hogy 94-ben nem választják újra.Azonban, annak ellenére, hogy nem tartozik a kedvenceim közé-furcsa módon-mégis van annak egy előnye, hogy nem a másik/?/oldalon indult főpolgármester-jelölt nyert akkor:ezesetben ugyanis autós szempontból már 15 éve rosszabb lenne a helyzet...én még emlékszem, hogy Barsiné P.Etelka már akkor le akarta zárni az autósok elől a várost.Ellenben tény, hogy Demszky pedig a parkolóhelyek kb.7o%-át szüntette meg 19 év alatt..szóval, sajnos önkormányzati szinten az egyik kutya, a másik eb

cso zsi 2009.05.25. 00:01:14

@dmm: Amszterdamban is láttunk piroson áthajtó bringást, ill. piroson áthajtó mopedest, aki bringások közé érkezett, és még neki állt feljebb.

Elvíra 2009.05.25. 00:06:53

@segitoember:
Nos, én rendszeresen használom az elővárosi tömegközlekedést. Tiszta, rendes, 35 percet már 1óra 10 perc alatt megtesz! Szuper, mi? Az ára oda-vissza 1360Ft/fő + a 290Ft-os buszjegy*2=580Ft. Ez ha fejben jó számolom 1940Ft.
Kocsival ráhagyással 80km oda-vissza, átlag 7L fogyasztással 5,6L benzin*275Ft-al az 1540Ft.
Nos, mi vonattal járunk, azért, mert itt ritkábban fordul elő, hogy az 1óra 10 percet végig állnod kell. És csak egyszer fordult még elő, hogy a vonat otthagyta az utasokat, mert nem fértek fel:o) A Volánbusznál ez már sokkal gyakoribb. De biciklistát azért mindkettő ütött már el.

viktor134 2009.05.25. 00:12:08

kötetlen munkaidő esetén sem pálya a bkv.
hungárián túlra sosem jutsz haza.

Elvíra 2009.05.25. 00:12:53

@star77:
Talán azért, mert nem biztosítottak nekik másik egérutat az áthaladáshoz? Pedig de jó lenne, istenem...

lavór 2009.05.25. 00:13:10

@i hate the police:

Hát igen, lehet, hogy itt az ideje a szakértelmet választani a politikai hovatartozás helyett. Indulhatnának már végre hzzáértők is. Ha meg nem megy, hívjunk valakit külföldről, a fociban is nagy divat, hátha bejön. :) Demszky amúgy sem Bp-i lakos már. :)

Old Shatterhand 2009.05.25. 00:15:52


Inkább:
1) Több gázüzemű stb. kocsik töltésére alkalmas helyet kell kialakítani, így tisztább lenne a levegő, és jobban megérné környezetbarátabb autót venni.
2) Tegyék fizetőssé a belvárosi behajtást, pl. weekly pass-sal. SMS-es fizetés?
3) Alakítsanak ki sétálóutcákat, stb.-ket a belvárosban, ezt támogatom, de:
4) Építsék meg a normális elkerülő utakat, hogy az átmenő forgalom ne rekedjen a városban.
5) Normális minőségű utak legyenek, ne mintha a nyolcvanas évek Romániájában élnénk. Ahol szükséges, bővítsék az utakat vagy építsenek újakat. Az autósokról így is már 14 bőrt lehúztak, nem beszélve a regadóról, benzinár-emelkedésről, stb.

___________________________ (törölt) 2009.05.25. 00:20:13

Szeretnék valamit mindenki figyelmébe ajánlani.

Tekintettel, hogy az autózás mennyi költséggel, mennyi szívással (dugó), és mennyi problémával (szervíz) jár, OKA van annak, hogy autóznak az emberek. Talán az okot kellene megszüntetni, és nem csak "szívatni"...?

A legfőbb ok szerintem a következő: igen, a belvárosban gyorsabb a BKV és a kerékpár.

Ám ahhoz, hogy működjön az, hogy bejárunk kb. Gödöllőről és hasonló helyekről kocsival és valahol átszállunk BKV-ra, százezres nagyságrendű P+R parkolóhely kellene, mint Bécsben, és ez NINCS.

Tehát ezen kellene változtatni és nem "szívatni".

i hate the police (törölt) 2009.05.25. 00:32:26

@lavór: hát nem,bizony, Budakeszin lakik.A szakértői ötlet jó, csak egy a gond, nincs politikailag független szakértő.A külföldről behivás sem rossz ötlet, de akik itt gyakorlatilag 19 éve bebetonozták magukat az önkormányzatokba, nem biztos, hogy örülnének neki:)

Retexis 2009.05.25. 00:41:26

@Shenpen: Tartson fönn Pesten a gödöllői és a biatorbágyi önkormányzat P+R-t. Könnyű kimenekülni a városból olcsó vidéki telekre és sírni, hogy nem lehet Budapesten közlekedni.

klx78 2009.05.25. 00:48:20

Bécs valóban nagyon jó példa, rengeteg P+R parkoló van és a tömegközlekedésre minden megállóban lehet napijegyet venni.Ami ráadásul nem kerül annyiba, hogy megérje taxival menni vagy autóval keringeni.Parkolni amúgy is csak a lakosoknak lehet.Én vidéki gyerek vagyok, és a feleségem nagyon megmosolygott amikor itt Pesten jegyautomatával próbálkoztam, persze nem működött,Mindjárt mondta is: "és a Mikulás sem létezik, ugye tudod?".Egyébként az is a baj, hogy az autóval járás itthon státusz is.Németországban a főnököm (egyébként Jaguárja volt) metróval járt dolgozni Armani öltönyben.Nos, a "hagyományokkal" is szakítani kellene, de aki autóval szeretne járni az is tegye nyugodtan, én is sokszor használom.De csúcsidőben miért nem rendőr irányítja a forgalmat.Minden nagyvárosban ezt csinálják, itt ha zöld megindul mindenki, azután keresztbe-kasba állnak az autók.Persze, hogy dugó van.Ez sokkal hatékonyabb lenne és plusz pénzbe se kerülne mivel mindig lehet út szélén ácsorgó közlekedési rendőrt látni.

klx78 2009.05.25. 00:59:58

@Retexis: Nem rossz a gondolatmenet, csak rosszindulatú.Egyébként komolyéknál ez úgy működik, hogy a belvárosi gigaberuházásoknak csak úgy adnak engedélyt ha építenek P+R-t is hozzá.Itt viszont vastag borítékokért bármit meg lehet tenni.Ha van pénzed szerintem még egy acélkohót is építhetnél a Hősök terére.Ebben az országban semmi nem lehetetlen.

nedudáljparaszt 2009.05.25. 01:18:24

Nem, nincs elég rendőr, de nem is kell ehhez rendőr, lehetne forgalomirányítókat képezni, mint New Yorkban.

I-brahi 2009.05.25. 01:21:23

@Old Shatterhand: Bocs, de a gázüzemű kocsit felejtsd el, ugyanis azzal nem mehetsz parkolóházba.

I-brahi 2009.05.25. 01:26:47

@i hate the police: Mi a túróért hiszi mindenki azt, hogy a fővárosi önkormányzat számolta fel a parkolóhelyeket, amikor azokat a kerületek adták el jó pénzért? Ha már Demszkyt szidjuk, szidjuk jogosan: A felfordulás jórészt Budapest-törvénynek köszönhető, amely akkora autonómiát ad az egyes kerületeknek, hogy az elképesztő. Például a Déli pályaudvar mellett van egy a mai napig szinte teljesen kihasználatlan irodaház egy többszáz férőhelyes parkoló helyén. Azt a kerületi fideszes önkormányzat adta el. (Azt, amelyiknek a helyén az Árkád van, a helyi mszp-s.)

i hate the police (törölt) 2009.05.25. 01:54:10

@I-brahi: igy van, ahogy leirtad, valóban az általad emlitett tv.a felelős nagyrészt a felfordulásért, ehhez azonban Demszkynek is volt némi köze.A kerületek is felelösek, ebben is egyetértek.Ezért irtam, hogy az egyik kutya, másik eb:gyakorlatilag mindegy, hogy milyen összetételü egy helyi képviselőtestület, sok jót nem lehet várni tőlük.A Déli p.u.-s példa egyébként jó, a helyén egy P+R parkoló volt.
Más szempontból a beépitésnek lett mégegy következménye:megszüntek-majdnem teljesen-a főváros természetes szélcsatornái, ergo ez elösegitette az időnkénti szmogot

ihatethisindapassthingy 2009.05.25. 05:58:13

Úgy gondolom, a városvezetés által megfogalmazott célokkal teljesen egyet lehet érteni: élhetőbb, tisztább környezet, ki ne akarná ezt?

Sajnos a kivitelezés ékes példája annak, amit az angol a Politician's Fallacynak hív:

* valamit tenni kell (something must be done)
* ez valami (this is something)
* tehát ezt kell tennünk (therefore, we must do this)

Ahelyett, hogy valami jól meghatározott stratégiát következetesen és erős kézzel (mert ebből mindig hátránya fog valakinek származni) végigvinnének, bele-belecsapnak a lecsóba. Nyilván ha másutt bevált, ennek az ötletnek is lenne létjogosultsága egy megfelelő statégia részeként, amiben valódi, vonzó alternatívát kínálunk az autósoknak. Fejlett
elővárosi közlekedést, P+R-t, megfizethető mélygarázst, kiszámítható tömegközlekedést, kerékpárutakat, Budapestet elkerülő utakat, betartatott szabályokat (ld. behajtási engedélyek), carpool lane-eket, stb. Ha van vonzó alternatíva, akkor elkezdhetjük rávezetni az autósokat az akár ilyen mesterséges dugókkal, hogy mindannyiunk közös érdekében fontoljuk meg ezeket.

bécsi pszicho · http://www.flickr.com/photos/haazee 2009.05.25. 06:39:57

@ihatethisindapassthingy: ha ez egy konkrét és "végleges" intézkedés lenne, akkor tán igazad is lehetne. De eleve úgy indult, hogy "kísérleti céllal"...

midnight coder 2009.05.25. 07:11:08

Igazából ez az intézkedés (mint ahogy a zöldek összes tevékenysége) csak árt, de nem old meg semmit. Pont ezért utálom a zöldeket: kurvára látványosak, de jóval többet ártanak mint használnak.

A környezet megóvásának nem az autózás ellehetetlenítése a módja, hanem az autók zöldebbé tétele. Ezt pedig a gyártók rugdosásával lehet elérni és nem az autósok ellehetetlenítésével.

A másik amit tudomásul kellene venni, hogy a GDP 90%-át az autósok állítják elő. Nem a BKV buszon utazó nyugdíjasok, diákok, és különösen nem a biciklin járó diákok és pizzafutárok. Ja, tudom mindjárt jön Gipsz Jakabka hogy ő most szerezte meg a bölcsész diplomáját és most épp haburgert árul a McDonalds's-nál így ő kurvára hozzájárul a GDP-hez, de általában véve ez igaz.

Na most, lehet olyan helyet csinálni ahonnan ki vannak tiltva az autósok. De már van is ilyen helyünk az országban, tiltani sem kell, egyszerűen nincsenek. Sok-sok ilyen hely van vidéken. Csak valahogy egyik lelkes biciklis sem akar odaköltözni. Pedig ott egy darab autóval sem találkozna, autóssal sem.

ihatethisindapassthingy 2009.05.25. 07:43:07

@bécsi pszicho: Nem látom, hogy a kísérleti vagy állandó jelleg hogyan befolyásolja azt a véleményt, amit fentebb kifejtettem. Akár kísérleti, akár nem az, nem látom a városi stratégiáját - vagy nincs nekik, vagy rosszul kommunikálják.

Azt viszont még szeretném tisztázni, hogy szerintem egy ilyen mesterséges dugó önmagában nem, illetve csak minimálisan hasznos a város forgalomterhelésének csökkentésében. Nekem laikusként úgy tűnik, hogy ez az intézkedés leginkább arra jó, hogy a *már kiépített és vonzó* alternatívák kipróbálására rábírja az autósokat. A probléma nyilván a csillagok közötti résszel van.

cso zsi 2009.05.25. 07:49:09

@I-brahi: Ez igaz, de a kerületeken áthaladó főútvonalakért a főváros felelős, akár a fizetőparkolásért, akár a hely megszüntetéséért.
Így pl a kerületi lakos nem használhatja a háza előtt "járó" megszokott helyet kedvezményesen, csak a mellékutcában, ami adott esetben párszáz méteres gyaloglásban is végződhet.
Az egész napos irodai tespedés után nem árt.
A teszkó-túra után viszont tortúra a felcipekedés.

metal · http://electric.blog.hu 2009.05.25. 07:55:44

Mekkora egy fasz ez a János!
Mert az megoldás a környezet szennyezésre, hogy mesterségesen kialakítunk dugókat? Az álló autók nem fognak füstölni?
Egy ...klub elnökétől értelmes ötleteket várnék el pl: minőségi tömegközlekedés, főbb tömegközlekedési csomópontoknál nagy számú (elég) P+R kialakítása, M0 befejezése, ha mindez megvan belvárosra dugódíj.....stb.! De egy ilyen képtelen ötletet csak idióták képesek kitalálni, és még nagyobb idióták támogatják csak!
Valószínűleg János életében nem ült még BKV-n, ezért beszél ilyen hülyeségeket.

metal · http://electric.blog.hu 2009.05.25. 07:58:38

És azt az elvet, hogy mindenki biciklizzen, felejtsük végre el! Én ingázóként, napi 35km utazom, érdekes lenne biciklivel megtenni, még ha lenne un. bicikli kölcsönző a főbb pontokon, hogy a P+R-be letett autóról át tudjak szállni bicajra, akkor meggondolnám, de így sokaknak nem alternatíva.

És még mielőtt pár elvadult elkezdi magyarázni, hogy az mennyivel egészségesebb lenne, attól, hogy autóval járok dolgozni, még élhetek egészségesen! A kettő nem függ össze!

cso zsi 2009.05.25. 08:06:51

Na, most mennyi is az annyi? Úton is előfordul gond, de amikor sínen, az még nagyobb baj.

http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-280461

Késnek a Nyugatiba induló és az oda érkező vonatok
2009. május 25., hétfő 7:58 InfoRádió / MTI

Meghibásodott a biztosító berendezés a budapesti Nyugati Pályaudvaron, ezért több vonalon is jelentős késések alakultak ki.


Both Ferenc, a Mávinform sajtóügyeletese elmondta: a műszaki hiba miatt Budapest és Cegléd között 15-20, a Budapest-Veresegyháza, Vác, Cegléd, Szob vonalon 70-80, Budapest és Esztergom között pedig 90-100 perces késések alakultak ki. A javítási munkákkal hamarosan végeznek.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.05.25. 08:08:59

@WUT: "valahogyan, valamilyen módon EL KELL KEZDENI csökkenteni az utakon lévő autók mennyiségét."

Van egy ötletem. Fejleszteni a tömegközlekedést ésszerűen. Fantasztikus nem...?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.05.25. 08:18:22

@Retexis: Hova is adózik a sok cég ahol dolgoznak? A támogatások kb. 2/3-át Bp. kapja. A vidéki is megveszi a BKV bérletet. Mindent a vidék finanszírozzon? Hát egy nagy lófaszt, már bocsánat...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.05.25. 08:24:40

@metal: Nem értem, hogy a városi dugóban birngázni és mélyeket lélegezni mitől lenne egészséges...

madmanic78 2009.05.25. 08:34:01

Amíg nincsenek kiépített bicikliutak, P+R parkolók, gyorsvasút, metró stb, addig NE szopassuk már azolat akiknek MUSZÁJ autózniuk a belvárosban! Pláne ha időre mennek!

Arra a BKV ra akarjuk kényszeríteni az autósokat ahol napi közel 400!! busz robban le?!?

Amíg én reggel 9 kor felérek pestre a hetesen, és Budaörstől a keletiig másfél óra alatt érek be, megkérdezném halkan az ötletgazda ápolttól, hogy mekkora dugóra vágyik még??

És ilyen elmebetegek hoznak döntéseket!

Bár személyes véleményem, hogy aki az egészséges életmód jegyében ( tehát nem munkába járás ) a belvárosban szeretne biciklizni, az NEM NORMÁLIS!!

Szokjanak inkább rá a dohányzásra az nem káros annyira..

cryo000 2009.05.25. 08:34:28

Az autós-bringás ellentétről:
Ez egy hülyeség! Nem autós és bringás között van ellentét, hanem az idiótákkal van baj!
Ma kerékpárral jöttem dolgozni, két autós is elengedett, amikor neki - ismétlem: neki! - volt elsőbbsége. Pontosan ezért, amikor érzékelem, hogy feltartom az autós forgalmat elengedem őket.. Sok autóssal találkoztam, aki ezt megköszöni!
Tehát aki itt (vagy bárhol) autós-bringás ellentétről beszél, gondoljon arra, hogy nem az idiótákból kell kiindulni. Mindnyájan közlekedünk, próbáljunk meg udvariasak lenni, akár kettő, akár négykerék van alattunk! Ha némi ésszel állunk a közlekedéshez, és nem harcszíntérnek tekintjük az utcákat, máris nyertünk valamit.

Aszi 2009.05.25. 08:37:37

@metal: Nem kell ahhoz biciklikölcsönző! Vegyél összecsukható bringát. Csomagtartóba be, majd elmész kocsival a p+r parkolóba, bringát elő, azzal tovább. Nagyon praktikus!

Kis ember 2009.05.25. 08:38:39

@midnight coder: "GDP 90%-át az autósok állítják elő"
Képzeld, rengeteg "biciklisnek" van autója. Nekem is, a Criticalmass szervezőinek is, és szerintem L.J.-nek is. Szóval ez nem jött be.
A számszerűsített ostobaságod pedig totális gazdasági analfabetizmusról árulkodik.

metal · http://electric.blog.hu 2009.05.25. 08:39:32

@molnibalage: Én is azt próbáltam kifejezni, hogy nem igazán egészséges, de pár pihent agyunak ez a betanított szöveg: "Én legalább egészségesen közlekedem,......", és csak ezt tudja fújni!

metal · http://electric.blog.hu 2009.05.25. 08:40:38

@Aszi: Lehet, de egyenlőre P+R sincs! Ez a nagy baj, hogy a valós megoldásból nem egy láncszem hiányzik, hanem mind! És még mindig ilyen degeneráltak ötletelnek, ahelyett, hogy értelmes megoldásokat találnának ki!

Kis ember 2009.05.25. 08:41:58

@metal: Sajnos valószínűleg téged sem az eszedért szeretnek. Olvastál tanulmányokat, vagy csak a saját hiedelmeidet hinted itt igeként?

kelemen.lajos · http://picasaweb.google.com/kelemenlajos 2009.05.25. 08:42:16

Egy kicsit a kultúrával kapcsolatban...
Megértem, hogy így reagálunk mert lassan el kell ismerni, hogy ha földrajzilag nem is, de szellemileg mindenképpen a balkánon lakunk...

Miért van az hogy Stockholm, vagy épp a kb. 300km-re lévő Graz utcáin le sem kell lakatolni a bringákat? Megállnak az autósok a zebrák előtt. És a kerékpárutakat, ahol máshogy nem megoldható leválasztják akár legfogalmasabb utakról, és ez jó nekik...

metal · http://electric.blog.hu 2009.05.25. 08:42:27

@ihatethisindapassthingy: "Nekem laikusként úgy tűnik, hogy ez az intézkedés leginkább arra jó, hogy a *már kiépített és vonzó* alternatívák kipróbálására rábírja az autósokat. A probléma nyilván a csillagok közötti résszel van." Igen, ha nem kellene kicsillagozni azt a részt a mondatodban, akkor ezek a tervek sem lennének hülyeségek!

cryo000 2009.05.25. 08:45:36

@madmanic78:
A közhiedelemmel ellentétben a csúcsforgalomban is egészségtelenebb autóval menni, mint kerékpárral. idézek:
„A gépjármű zárt utasterében 18-szor annyi káros anyag van, mint a 100 méterre lévő szabad levegőn, mivel a dobozba csak befele áramlanak a nehéz fémek és a levegőnél sűrűbb gázok, kijutni viszont nem tudnak.”

http://www.freeweb.hu/yasecteam/muhely/munkabajarni.htm

Tehát ha az egészségedért aggódsz, sürgősen szállj ki az autódból. :D

madmanic78 2009.05.25. 08:49:46

@metal: gondolom nem taglalja részletesen a vonzó lehetőségek egyébként rendkívül hosszadalmas listáját..

Csak egy példa a megoldásra:

Délit kitolni Kelenföldre.

A helyére akkora parkolóházat lehetne építeni, hogy eltakarná a Mátyás templomot..

Onnan megy a metró, villamos, buszok, és senki sem sírna, hogy kint van a város szélén a P+R...

lbalazs 2009.05.25. 08:51:49

Erdekes, az csak egyszer hangzott el a TV-ben, hogy a nagy Bevasarlokozpontok parkoloibol buszok jartak volna a belvarosba. Mi ez ha nem P+R. Azt sem tudjuk milyen buszok. Lehet, hogy ujak, es tisztak. Az is lehet, hogy onnan nem utaznanak a hajlaktalanok. Ki tudja. Ez egy kiserlet lett volna, talan kiderult volna valami. Sajnos nem lehet kiprobalni. Ahogyan arrol sem szabad beszelni, hogy forgalom csokkentesenek legkonnyebb es eloszor alkalmazando modja a parkolohelyek szamanak csokkentese.

Kar a fovaros vezeteset hibaztatni, hiszen a rendszerbe elore sikerult beepiteni 89-ben ezeket a hibakat. Ez nem egy varos, keruletenkent kulon onkormanyzat, es az aglomeracioval sincs kapcsolata. Azert nincs elovarosi kozlekedes, mert a fovarosnak nem rdeke, hogy ilyet csinaljon. A penz a fovarosnal van, a varosi szavazok nem elovarosi vasutat akarnak, hanem inkabb helyi kozlekedest. Ezert epul 4-es metro az elovarosi kozlekedes helyett. Vagy ti maskepp latjatok?

ihatethisindapassthingy 2009.05.25. 08:52:28

@cryo000: Erre van a légszűrő/pollenszűrő az autóban. Na nem mintha úgy gondolnám, hogy túl sűrűn szokták cserélni az autósok :P Egy év alatt szép fekete lesz.

Kis ember 2009.05.25. 08:52:34

@madmanic78:
Hülye vagy, mint a seggem. Ha a délinél parkolsz, akkor bejöttél a városba, pont ez az, amit mindenki el akar érni.
Menj vissza az iskolába tanulni, vagy inkább betonozz.

Kis ember 2009.05.25. 08:53:38

* mindenki el akar kerülni

ihatethisindapassthingy 2009.05.25. 08:56:27

@lbalazs: Ugyanakkor az is elhangzott, hogy erről mindenki tudott, csak az érintett bevásárlóközpontok nem, ugyanakkor ők finoman fel is hívták a figyelmet, hogy azokat ők a vásárlóiknak építették - úgy vélem, jogosan mondták ezt.

Az önkormányzatok és agglomeráció kapcsán úgy sejtem igazad lehet, bár nincs rálátásom a rendszerre. Az viszont átjön, hogy nincs egységes, átgondolt, a szűkebb régió egészét figyelembe vevő stratégia, holott ez máshogy aligha fog menni.

Aszi 2009.05.25. 08:56:48

@metal: Nem kell okvetlenül p+r-ben parkolni. A külvárosban parkolhatsz az utcán, vagy valamelyik hipermarket vagy plaza parkolójában is. Elég sok van.

madmanic78 2009.05.25. 08:57:02

@Kis ember: 1: csinján a szavakkal

2: a BELvárosról rinyál mindenki pontosabban a Rákóczi út környékére tervezik/ték a műdugót.

Egyébként a Déliig el lehet jutni a legnagyobb dugóban is úgy fél óra alatt.

De mondhatsz jobbat..

addig én betonozok..

Kis ember 2009.05.25. 08:59:55

@madmanic78:
Honnan?


Mondok jobbat: Tedd le az autódat Kelenföldön és vonatozz be.
Ne mondd, hogy nincs parkolóhely, mert öt perc sétára mindig van. Tudom.

madmanic78 2009.05.25. 09:01:53

@cryo000: nna elolvastam, lehet benne igazság, bár szkeptikus vagyok az ilyem kerékpáros-tanulmányokkal szemben.

Pezten zárt utastér, klíma, belső keringetés, pollenszűrő nekem egészségesebbnek tűnik mint mellettem a bringás a pirosnál ha mondjuk egy Iveco tolja rá a szürkét derékmagasságban..

Qty 2009.05.25. 09:02:38

Szomorúan olvastam egy majdnem hozzá értő ember írását. Emészthető formában próbálja taglalni, hogy miért is lesz virágmintás az élet, ha nem lehet kocsival közlekedni. Demagógia, mert egy árva szóval sem szól azokról a problémákról, amiket egy ilyen kezdeményeznek mindenenek előtt kezelnie kell. Ilyen pl. a parkolás! Bejövök Karakószörcsögről és nem tudok bejutni a munkahelyemre, mert dugóznak. Tegyem le a kocsit, de hová? Nincs P+R parkoló! Nem őrzik! Vigyek magammal egy bringát? Mire visszatekerek már meg is fújták a kocsit! Munkában meg üljek büdösen, mert nincs zuhany és nem is lehet?! Netán préselődjek fel valami tömegközlekedési járműre, amin agyontaposnak, meg megfulladok, mert se ablak, se légkondi, ráadásul lassú és annyiba kerül, mit a kocsi?!

Talán érdemes lenne eljutni arra a szellemi szintre, hogy nem csak egy szűk réteg érdekét szolgálják ki az öncélú városrombolással! "Fujj, Fujj, büdi az autó! Cinájjunk dugót! Itt lakok a köcpontban és bojzasztó ez a szok koci!"

A többség nem itt lakik, hanem ide jár be dolgozni. Amíg az ő érdekükre nem érzékeny egy ilyen elképzelés, addig kudarcra van ítélve EU, NATO, vagy Velo-cici ide, vagy oda.

madmanic78 2009.05.25. 09:05:26

@Kis ember: ha majd lesz metró Kelendföldig, nagyon sokan le is fogják tenni.

Pont ezt írták már le ezren előttem ,hogy amint lesz NORMÁLIS tömegközlekedés akkor lehet ilye ötletekkel előjönni..

De addig csak szopatás, és szerintem teljesen jogosan tartja elmebetegnek az ötletgazdát az érintettek 90 % a..

lbalazs 2009.05.25. 09:07:24

@ihatethisindapassthingy: Hat a szervezesben sosem voltunk nagyok. Erdemes lenne azert felhivni a bevasarlokozpontok figyelmet arra, hogy kik is parkolnanak a parkoloikban:
Az elovarosokban lako, altalaban jo anyagi korulmenyek kozott elo, altalaban kozeposztalybeli, potencialis vasarlok, akik igy minden nap elmennek a bevasarlokozpontok parkoloiba. Mivel altalaban szamit nekik az ido, feltetelezhetoen nem fognak elmenni mashova bevasarolni, hanem szepen bemennek oda, ahol parkoltak. Es persze ez egy kiserlet lett volna, kiprobalhattak volna ok is, hogy megeri-e nekik. Ok biztosan megmertek volna a hatasokat, mert ebbol elnek. Ha nem valik be, akkor legalabb tudnank, hogy ez igy nem megy. Vagy azt vennenk eszre, hogy a varosszeli bevasarlokozpontok elkezdtek parkolokat epiteni. Nem tudhatjuk elore.

madmanic78 2009.05.25. 09:07:56

A behajtási díj is egy tisztességes, emberi megoldás lenne szerintem..

Nagyon sokan meggondolnák, hogy beautózzanak e az ötkerbe 3 rongyért, vagy metrózik oda vissza 600 ért..

szzsm9 2009.05.25. 09:08:20

udvarias vagyok az autósokkal és egyre több autós udvarias velem, biciklissel. nem olyan nehéz ez. ráadásul ingyér van :)

csináltak egy felmérést kertvárosi részen - ahonnan én gimnazistaként hajdan 30 perc alatt BKV-ztam be a Blahára - megkérdezve, hogy mennyien hagynák el az autót, ha javulna a BKV, P+R, varázsszőnyeg, stb.
nem fogtok meglepődni: gyerekes anyukák, idősek hajlandóak átülni a BKV-ra. középosztálybeliek azt mondták, hogy coki! ők akkor sem, ha fene-fenét.
ezért kell a kényszer. szori.
ezzel együtt meg kell teremteni a feltételeket, hogy a kényszer mellett legyenek előnyök is a másik oldalon. osztogathatna cukorkát és pornóújságot a BKV :)

Dr Smit Plagius 2009.05.25. 09:08:51

tetszik, hogy autós honfitársaim szivesen használnának alternatív közlekedési eszközt, ha az olyan kényelmes, gyors, tiszta, szeparált, mint az autójuk...
más: sokan járnak kerékpárral dolgozni drága öltönyben, például benelux és skandináv politikusok, uralkodók...

a veres pálné utcában lakom, gyerekek, higgyétek el, meg lehet dögleni a bűztől a környéken, a kossuth lajos utcát messze elkerülöm nappal, olyan, mintha autópálya mellett sétálnál...

autó mindenekfelett! nincs autód, senki vagy! mutasd az autód, megmondom ki vagy!

nagyon igaza van a levélíró bácsinak, nem lehet élni ebben a városban, pláne, ha már láttad, hogy máshol milyen egyszerüen megoldják ezeket a problémákat! barcelona például akkora, mint budapest és legalább olyan zsúfolt is, de kiváló a közlekedése és előzékenyek egymással a közlekedők! nálunk meg az autó, az autó...
mintha csak az autó lenne a közlekedés résztvevője, a többi jármű vagy nem-jármű pedig csak akadályozó tényező!
magyarország, én így szeretlek

madmanic78 2009.05.25. 09:10:16

De a legrosszabb az egészben, hogy nyilván lennének kivételek, ( a dugódíj alól ) ráadásul pontosan azok akik a legjobban szennyezik a levegót, áruszállítók, építési forgalom, BKV BUSZOK...

Némelyik nem is zöldkártyát kap hanem szürkét...

Dr Smit Plagius 2009.05.25. 09:12:34

@Qty: ja,ja, az itt élők meg költözzenek el, és akkor majd ők is kocsival jöhetnek vissza dolgozni,ügyintézni, stb... király

metal · http://electric.blog.hu 2009.05.25. 09:16:17

@madmanic78: "De a legrosszabb az egészben, hogy nyilván lennének kivételek, ( a dugódíj alól ) ráadásul pontosan azok akik a legjobban szennyezik a levegót, áruszállítók, építési forgalom, BKV BUSZOK..."

Csak nélkülük nincs élet, nem lesz áru a boltokban, és nem építesz magadnak házat, mert nem jut el oda az áru! Könyörgöm ennyire ne legyünk már naivak!

metal · http://electric.blog.hu 2009.05.25. 09:18:00

@gattamorte: "nagyon igaza van a levélíró bácsinak, nem lehet élni ebben a városban," Igen és, ha megtörténnek ezek a tervek, akkor majd nem lehet élni a külső kerületekben sem, mert a dugók oda kerülnek át, de nem szűnnek meg! Gondolkozzatok már egy kicsit!

Kis ember 2009.05.25. 09:20:04

@madmanic78:
Ha egy kis agyad lenne és foglalkoznál a témával, olvashatnád, hogy ezek az érvek kb. 1.000.000-szor előjöttek, s mindannyiszor megcáfolták.
De nem, csak ugatsz a nagyvilágba.

metal · http://electric.blog.hu 2009.05.25. 09:20:50

@Kis ember: "Sajnos valószínűleg téged sem az eszedért szeretnek. Olvastál tanulmányokat, vagy csak a saját hiedelmeidet hinted itt igeként?"

Ha már személyeskedünk, akkor szerintem téged sem!

Milyen tanulmányokról beszélsz? Mutattak egyetlen értelmes tanulmányt is a terveikről? Nem.
De valószínűleg a te kis csökött agyaddal nehéz felfogni, hogy nem tud mindenki biciklivel közlekedni. És amíg a tömegközlekedés drága, kényelmetlen, lassú, és a városszéli parkolás nincs megoldva, addig nem lehet az autósokat kitiltani a városból!

lavór 2009.05.25. 09:20:51

@Aszi:


Ha úttorlasz lesz, megnőhet a külvárosok forgalma, parkolói tele lesznek. Az ottani lakók, kérhetik a parkolódíj bevezetesését, így ha ott is parkolódíj lesz, nem lesz lehetőség a bejáróknak a parkolásra. Tehát, lavina efektus.

metal · http://electric.blog.hu 2009.05.25. 09:23:16

@Aszi: "Nem kell okvetlenül p+r-ben parkolni. A külvárosban parkolhatsz az utcán, vagy valamelyik hipermarket vagy plaza parkolójában is. Elég sok van."
Igen, de onnan nincs rendes tömegközlekedés! Az nem alternatíva, hogy 20 percenként jár egy busz, amivel újabb 20 perc alatt bejutok az első kötött pályás közlekedési eszközhöz! A metrókat,Héveket, villamosokat ki kell vinni a város pereméig, és oda kell építeni megfelelő mennyiségi parkolót, utána lehet beszélni forgalom csökkentéséről!

Kis ember 2009.05.25. 09:23:17

@metal:
a külső kerületekből járnak be az emberek. Majd rájönnek, hogy a saját orruk alá füstölögnek és kiszállnak.
Annak idején, mikor már látszódott, hogy nem épül meg a k. metró (XV-ben laktam), nekem volt választásom, hogy veszek egy autót vagy beköltözöm a belvárosba.
Én úgy döntöttem, ez utóbbit teszem.

balfék 2009.05.25. 09:29:47

Szerintem egy alternatív megoldás lehet a messzebbről bejáróknak az összehajtható kerékpár, ami elfér a kocsi csomagtartójában.

cryo000 2009.05.25. 09:31:51

@madmanic78:
„...zárt utastér, klíma, belső keringetés, pollenszűrő nekem egészségesebbnek tűnik mint mellettem a bringás a pirosnál ha mondjuk egy Iveco tolja rá a szürkét derékmagasságban..”
Van abban igazság, amit írsz, kétségtelen. Viszont azt is tudjuk, a belső keringetés és a klíma miért szar. Egy biztos, ha kerékpárral megyek belvárosba, akkor maszkban teszem, és nem a főúton tolom (azt meghagyom a „kommandósoknak” :D).
Ha pedig autóval, akkor szívok, ki is jön tőle az allergiám. :( De vannak esetek, amikor muszáj.

Aszi 2009.05.25. 09:32:08

Mondjuk azt nem értem, hogy a Magyar Kerékpárosklub elnöke miért szól bele ebbe az ügybe. A levél meglehetősen ideologikus. Egy követ fújnak a Levegő Munkacsoporttal?

Kis ember 2009.05.25. 09:34:52

@balfék:
Nem azért nem használják a kerékpárt, mert nem tudják. Azért, mert
1. Lusták
2. Agyatlanok

Kedvenc példám Zürich, ahol még a környező falvakban is nehéz parkolni, nemhogy a városban.
Érdekes, a sok öltönyös, világelső bankoknál dolgozó embereknek nem derogál
- vonatra ülni
-kerékpárral közlekedni.
És igaz, hogy a svájci vonat legendásan pontos és tiszta, de nem olcsó. Illetve akkor olcsóbb, ha kihasználod a mindenféle kedvezményeket. De még így is kb 2.000 CHF (kb. 370.000 Ft) egy éves G.A., azaz mindenre érvénye bérlet. Ott fél-háromnegyedhavi kereset.

Aszi 2009.05.25. 09:35:12

@metal: Onnét indultunk, hogy előveszed a csomagtartóból a bringát. Ki beszél itt tömegközlekedésről? Amúgy meg, ha mindenhez úgy állunk hozzá, hogy "Igen, de...", akkor soha nem lesz semmire megoldás.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.05.25. 09:35:16

@madmanic78: Nem. Aki már odáig bejött az nem fogja letenni. Az autópályákig és az M0-ásig ki kellene vezetni a metrókat és ott kell parkoló.

Nzoltan 2009.05.25. 09:35:20

Most sokan szídják a bkv-t, de megnézném azt aki mondjuk Londonban akar bejutni a belvárosba. Ott nincs ám minden második sarkon egy buszmegálló, villamos, stb. Vannak nagyobb útvonalak, oszt kész. Ott sincs az a járatsűrűség mint Budapesten. Még sem sírnak hogy így szar meg úgy.
És ez jellemző a legtöbb nyugateurópai nagyvárosra.

metal · http://electric.blog.hu 2009.05.25. 09:36:05

@Kis ember: "a külső kerületekből járnak be az emberek. Majd rájönnek, hogy a saját orruk alá füstölögnek és kiszállnak.
Annak idején, mikor már látszódott, hogy nem épül meg a k. metró (XV-ben laktam), nekem volt választásom, hogy veszek egy autót vagy beköltözöm a belvárosba.
Én úgy döntöttem, ez utóbbit teszem. "

Aha, és azokkal az emberekkel mi lesz, akik nap mint nap ingáznak? Valószínűleg nem jártál még a lakóhelyedtől 200 méternél távolabb, mert akkor látnád, hogy nem ilyen egyszerű a helyzet! Tudnád azt, hogy a tömegközlekedés gyakorlatilag nulla, lerobbant öreg buszok, vonatok, óránként egyszer indulnak! Ha vesznek új buszokat, azok valahogy sosem a minőségi kategória (King Long) nyugodtan keress rá a neten, hogy mennyi probléma van velük (pl télen -7 fok van belül a buszban)! Persze ezekkel az emberekkel nem kell foglakozni, biztosan azért ülnek autóba, mert bunkó parasztok, nem azért, mert nincs más lehetőség, és az ilyen degenerált hülyék, mint te, még mindig nem lehetőséget csinálnak, hanem korlátozzák azt az egyet is!

Kis ember 2009.05.25. 09:36:20

A volt csajom apja (született svájci) városi jegyző létére biciklivel ment a munkahelyére. Pedig két Merci állt a garázsban.

cryo000 2009.05.25. 09:36:34

A „műdugó” nem jó megoldás. Helyette behajtási pénzt kell szedni, de ennek feltétele a P+R léte. BKV-ról nem tudok nyilatkozni, évekkel ezelőtt feladtam, akkor borzalmas volt.

ecpec 2009.05.25. 09:38:01

Azoknak, akik messzirol jarnak be dolgozni, es "auto nelkul nem megy":

Elfelejtik, h a varos az nem az o dedikalt munkahelyuk, hanem mas emberek lakohelye.

Az, biztos nem tetszene nekik sem, h vki a varosbol odamenne, es a haz elott jaratna a motort egesz nap.

Persze a varoslako tudja, h bizonyos merteku forgalmat, buzt, port stb. vallalni kell, de a bizonyos mertek nem lehet barmekkora.

Es ha megis barmekkora, akkor a varosban lakok, bizony nem kell, h tekintettel legyenek azokra akik "nem tudnak" maskepp, csak autoval bejutni.

mmen 2009.05.25. 09:38:06

ebben a kérdésben (és a legtöbb fontos ügyben) az a benyomásom, hogy politikai hovatartozástól függetlenül az egész többség egyetért.

miért szabotálhatják el az önkormányzatok bürokratái ezt az nyilvánvalóan csak előnyökkel járó akciót??? Ja, mert akkor végre dolgozniuk kéne egy kicsit?

Minden kételkedő higgye el: Bécsben is ez van és kurvajól működik. Sétáltam vagy 5 órát a városban és hófehér maradt a lábfejem - Pesten 1 óra alatt lesz fekete a kosztól.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.05.25. 09:39:27

@metal: De úgy, hogy ne a mostani 30 km/h körüli áltagsebességgel haladjanak! A belvárosan kellene ekkora sebesség a villamosoknak a Hungárián kívűl el kellene érni az 50 felettit és kini régióban meg még ennél is nagyobb sebesség kell. Nem lehetetlen. Kint meg tudták csinálni.

Kis ember 2009.05.25. 09:41:14

@metal:
Legalább egy kommenten belül legyél következetes!
Idézel, hogy hol laktam, aztán szerinted nem jártam még 200 méternél távolabb.
Pont azért kellett volna autót vennem, mert a XV ker. mindentől távol van - kivéve a XV. ker-t.
De én inkább beköltöztem.
Mielőtt agyhalott módjára tovább próbálkozol közlö:
- Van autóm
- Használom, ha muszáj
- Mindig átgondolom, aznap mivel érdemes mennem (autó, BKV, bicikli, gyalog) és azt teszem.
Veled ellentétben a világ sok részén jártam, éltem és megfigyeltem, hogyan csinálják az emberek.
A fejlett országokban úgy, ahogy én, a fejletlenekben úgy, ahogy itthon.
Bocs, ha azt szeretném, hogy fejlettebbek legyünk és megpróbálom az agyatokból kiűzni a sötétséget. Nehéz, nagyon nehéz...

metal · http://electric.blog.hu 2009.05.25. 09:41:16

@Kis ember: "Nem azért nem használják a kerékpárt, mert nem tudják. Azért, mert
1. Lusták
2. Agyatlanok"

Miért lennék én lusta? Miért lennék én agyatlan?

Miért kellene mindenkinek biciklivel járnia? Egyszer magyarázza már meg valamelyik díszbuzi, hogy miért kellene mindenkinek biciklivel járnia, és aki nem azzal jár, az miért lusta?
Miért olyan egyértelmű, hogy azért, mert nem biciklivel megyek dolgozni, még nem sportolok, nem élek egészségesen?

Ja és, ha mindenki biciklivel járna, akkor nem lennének balesetek, torlódások? Dehogynem, akkor ráadásul minden hülye úgy közlekedhetne az utakon, hogy minimális KRESZ ismerete sincs. Persze nyugodtan leszedhetnénk az összes lámpát, meg zebrákat sem kellene újrafesteni, úgysem figyelne rájuk senki!

Kis ember 2009.05.25. 09:42:23

És most megyek termelni

Fanyuvo 2009.05.25. 09:42:54

Nah most már én is hozzáröffentek. Előre leszögezem, hogy van autóm, rendesen fizetek utána adót, meg amit kell. De ha tehetem bringával megyek dolgozni (3030) és azt látom, hogy rendkívüli mértékben megnőtt a bringát használók száma. Szóval hiába picsognak itt az emberek, ez a folyamat szerintem már nem fog megfordulni.

Ui: Az autósok valami hihetetlen módon mérgesek arra, hogyha bringával átgurulok a zebrán. A kérdésem az lenne, hogy ez miben zavar titeket? Azon kívül, hogy egy jó ok a bringások szidására. Tudom, hogy tilos, de nem 30-al repítem magam át rajta, hanem átcsorogok. Csak semmi kedvem leszállni a bringáról emiatt, nem veszélyeztetek vele senkit.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.05.25. 09:43:43

@Kis ember: Itthon meg nekem kéthavi. Akkor miről is beszélünk...?

lavór 2009.05.25. 09:44:44

@Kis ember:

Remélem ott utaztál olyan vasúttal és itthon a HÉV-el is. Azután az is biztos, hogy itthon legalább annyit keresnek az emberek. Persze nem a banki dolgozókat értettem, a tanárokat, bolti eladókat, és így tovább...:)

QM 2009.05.25. 09:45:01

Értem! Minnél szarabb, annál jobb. Ez már ismerős. Attól, hogy a kocsik mégnagyobb dugóbn, méeg több káros anyagot fognak elpöfékelni. Attól vajon mitől lesz jobb kerékpárosnak lenni? Mondom ezt úgy. hogy tömegnyomor közlekedm(BKV), meg kerékpározni is szoktam.
Balfazs unatkozó bagázs. P+R -ek helyén, meg építsetek még több plázát.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.05.25. 09:45:50

@Kis ember: Meg lusta és agyatlan a jó édesanyád az. Már le lett írva. 35 km-re lakok a munkahelytől és csak főútvonalon lehet betekerni. A HÉV 40 perc alatt visz be reggel. Onnan még 25 perc tekerés lenne a cég alsó hangon. Én meg rohadtul izzadós fajta vagyok. Hol az időelőny? Ha mindenki felrakná HÉV-re a bringát akkor hol lenne hely másnak is?

Agyatlan az te vagy nem 'mi'...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.05.25. 09:47:16

@ecpec: Csak azok a városlakók 20 éve egy olyan embert választanak meg polgármesternek akire egy üveg tejet sem bíznék, nem hogy a főváros gondjait...

lbalazs 2009.05.25. 09:48:50

@Nzoltan: Van igazsag abban, amit mondasz, de a reszleteket is meg kell vizsgalni. Budapesten valoban surun helyezkednek el a megallok. Ezert szoktak hatbaveregetni magukat a szakertok. Igen am, de a vonalak rovidek, sokat kell atszallni. (Ebben jelent nagy elorelepest a Budai fonodo villamosvonalak terve.) Aztan ha mar rovidek a vonalak es sokat kell atszallni, megcsinalhatnak az atszallasokat rendesen is. Stocholmban a ket fo metrovonal nem egy allomason metszi egymast, hanem ketton, es nem az ellentetes iranyban meno metro all meg a peron masik oldalan, hanem a masik vonal egyik iranya, a masik megalloban a masik vonal masik irany. Parizsban a RER varosi megalloi kozott olyan is van, ahol a metro all meg a peron masik oldalan. New Yorkban az elovarosi vonat peronjanak masik felerol indul a PATH (metroszeru vonat) soroljam meg?
Ezek az epites pillanataban nem kerulnek tul sokba, csak elore kell tervezni. Kesobb mar rettento koltsegekbe kerulnek, ha egyaltalan megvalosithatoak.

lavór 2009.05.25. 09:49:44

@molnibalage:

Én már nem csodálkozom, hogy megválasztják. Olvasgatom a posztokat, háááát... Lehet, hogy egymásra talált a vezető a választóival. :)

Lalikiraly 2009.05.25. 09:51:32

Jó kis írás. Nem vagyok egy biciklus,. Van autóm, de sokat sétálok. De totál eygetértek a posztal...
Kamionokat mondjuk full ki kéne tiltani. Sokkal több villamos kéne. És igen ezt a sok magát szakembernek nevező csicskát meg el kéne vinni kapálni az anyjába.

Kis ember 2009.05.25. 09:51:40

@lbalazs:
Ilyen volt Szingapúrban is. Imádtam.

balfék 2009.05.25. 09:51:50

@metal: Szerintem a lényeg az, hogy az autósok ne gondolják, hogy a közlekedés csak róluk szól. Mindenki egyenrangú félként vesz benne részt , de azt számításba véve, hogy a másiknak melyikük tud több és nagyobb kárt okozni a szabályok figyelmen kivülhagyásával.

bonobonohu · http://bono.hu 2009.05.25. 09:55:36

@Káposztakukac: na akkor most egyszer és mindenkorra az adóval, pénzzel, "húdesokatfizetekkel" jövő s*ggfejnek:
majd ha új tüdőt tudsz nekem vásárolni abból a pénzből, aminek a befizetésével annyira de annyira kérkedsz, térjünk vissza erre a kérdésre, rendben?
addig meg húzzál el légyszives egy másik bolygóra, és azt szennyezzed, vagy a kipufogódat alakítsd át BEpufogóra, és szippantsd a SAJÁT füstödet!!!
ha így teszel, esküszöm elintézem neked az adókedvezményt, vagy kifizetem helyetted az adókat, úgyse sokáig kell, mert elég hamar megpusztulsz végre, hál Istennek.

na, pénzről, adókról ennyit.

stellaz1 2009.05.25. 09:56:32

Monjuk az is nonszensz, hogy a legnagyobb forgalmú utakon nem lehet kerékpárral közlekedni - ülőői út, nagykörút.

Én egyet értek a forgalom korlátozással, de ezzel egyidőben növeljék a tömegközlekedés színvonalát és a kerékpársávok mennyiségét.

Tapasztalatból mondom, hogy jól működő forgalom szervezés esetén a tömegközlekedés és a kerékpár kényelmi szempontból sem marad el az autó mögött.

Ma sajnos az van, hogy aki autóban ül az kellemesen zenét hallgat, még ha egy órát is a dugóban tölt 5 km-es szakaszon, aki meg buszozik, az nyomorog mint a hering a túlzsúfolt buszokon. Ezért nem fog senki szívesen váltani. Én mondjuk kerékpárral járok, és nyílvánvaló, hogy a mai állapotok sajnos nem teszik lehetővé mindenkinek a hosszabb munkábajárós városi kerékpár túrákat, mert sokan nem tudnak (meg persze nem is akarnak) boldogulni az autók között. Ezen pedig a kiterjedt kerékpáros úthálózat segítene.

Erik Bálint 2009.05.25. 09:58:23

Amszterdamban a belvárosban majd kizárólag villamosokkal oldották meg a tömegközlekedést. Sűrűn járnak, és a legtöbb helyre simán el lehet jutni villamossal. Pl. Diemenben parkolsz le kocsival és a 9-es bevisz a Centraal Station-ig, át a belvároson. Környezetkímélő (helyben), és jól megfér a villamossín mellett a bicikliút.

bonobonohu · http://bono.hu 2009.05.25. 09:59:24

@Bruno: nem vágod, de épp arról szól a cikk, hogy nagy hiba "hobbistának" nézni a kerékpárosokat, merthogy a városok közlekedésére, a városok ÉLHETŐVÉ tételére ők a megoldás!
nézz körül Hollandiában, Londonban, Párizsban, stb. stb.. ahol nem szidják és szivatják a bringásokat, hanem tisztelik és támogatják őket.
ja, hogy az ott már európa? bocsi...

lbalazs 2009.05.25. 09:59:52

Talan ti tudjatok miert van az, hogy a biciklinek nem lehet BKV berletet venni? Nyilvan(?) nem lenne jo, ha egy berlettel sokan jarnanak, ezert lehetne biziklis berlet, ami kicsit (nem lenyegesen) tobbe kerulne, mint a sima berlet, es vihetnem a biciklit is. Igy aki 35KM-rol jon, az az elovarosi vonaton(jo lenne ha lenne) es a heven jonne, majd felpattana a bickilire a belvarosban. Ezt ugy tunik a fovaros nem szeretne. A biciklire jegyet kell venni, (mar ahova felegedik) a BKV pedig jeggyel draga.

ihatethisindapassthingy 2009.05.25. 10:05:33

@Fanyuvo: KRESZ szerint nem gurulhatsz át a járdán. Tolnod kell, mert jármű. Ezt természetesen nagyon kevés bringás tartja be, köztük én sem, azonban két dolgot figyelembe kell venni:

1) Ne menj a gyalogosoknál gyorsabban.

2) Ha nem tömegben mégy, keresd a kapcsolatot a jobbra, illetve balra kanyarodó autókkal.

Az autós a gyalogátkelőn - teljes joggal - gyalogos sebességgel közlekedő... gyalogost vár. Ha te berongyolsz elég 30-al a járdáról (nesze neked dupla szabálysértés), a legkevesebb, hogy ráhozod az autósra a szívrohamot, pont mielőtt beleszállnál oldalról.

Na ezért utálják az autósok, ha bringázol a gyalogátkelőn. Nem a tiéd, ahogy a járda sem az. Ha mégis megszeged a szabályt, akkor az onnantól a te felelősséged (csakúgy, mint a jobbról előzésnél magadra vigyázni, hogy egy másik klasszikust hozzak fel). Ha csinálod, akkor legalább csináld nagyon óvatosan és akkor talán a vészfékező, ijedt, üvöltöző autós sem lesz se vészfékező, se ijedt, se üvöltöző. Nekem bejött.

ihatethisindapassthingy 2009.05.25. 10:08:57

Bocs, "KRESZ szerint nem gurulhatsz át a járdán." -> "KRESZ szerint nem gurulhatsz át a zebrán". Járdán se bringázhatsz, ha külön tábla/felfestés meg nem engedi, de az egy másik kérdés :)

Perillustris 2009.05.25. 10:09:09

@VonPerez "kapus vagyok, nem csatár": "Ráadásul a kerékpárosok tehetnek egy szivességet, ugyanis ezerszer szemtelenebbek, szabálytalanabbak és veszélysebbek mint az autósok."

Ez jó.

malar 2009.05.25. 10:32:18

tök igaza van annak, aki a forgalomcsökkentés mellett érvel, azonban demagóg idiót az, aki úgy gondolja, hogy ezt egy egyszerű lezárás rohammal meg lehet oldani.

A sorrend:
1) Infrastruktura fejlesztés (elkerülő utak, bicikliút hálózat, parkolóházak)
2) Tömegközlekedés fejlesztés (Borzalmas Közlekedési Vállalatból valami használhatót csinálni)
3) - és csak legvégül - forgalom korlátozó intézkedések.

Lehet egy-két elvadult sötétzöldnek a fejében az első két pont nem szükséges a harmadik megvalósításához, azonban ha valaki a városban él az tudja, hogy ezek még akkor is kellenének, ha nem akarunk lezárni semmit, ha pedig mégis, akkor aztán abszolute szükséges előfeltételei.

Nzoltan 2009.05.25. 10:39:49

Ott, ahol csökkentve lesz a forgalom, lesz bicikli út is.

Ahol meg nincs ott is csak az autós forgalom kárára lehet építeni( teljesen jogosan, mert a közterek kilencven százaléka az övék). Nem hiszem, hogy elbontanának emiatt minden házból két métert.

Nzoltan 2009.05.25. 10:42:54

A sorrendiségen rágódni meg felesleges. Ha nincs hely és pénz, a kényszerhelyzet autómatikusan más alternatíva felé tereli az embert. Van egy csomó lezárt út most is még sincs parasztgyalázat.

lavór 2009.05.25. 10:52:05

@lbalazs:

És hogyan is szállnál fel bringával az amúgy is tömött BKV járművekre? Akkor lehet, ha nem csúcsidőben jársz dolgozni és haza. :)

lavór 2009.05.25. 10:53:15

@Nzoltan:

Nincs pénz? Miértz is nincs? Esetleg eltűnnek a bevételek? Igazd van. Még többet fizessünk, hogy még több tűnhessen el a feneketlen zsebekben.

lavór 2009.05.25. 10:56:03

@Nzoltan:

"Ott, ahol csökkentve lesz a forgalom, lesz bicikli út is...."


És ezt biztos forrásból tudod? Én elég sokat kerekezem, de nem így tapasztalom. Király utca: nincs kerékpár út, Ráday utca: nincs kerékpár út, Opera melletti utca: nincs kerékpárút.... soroljam még? :)

madmanic78 2009.05.25. 11:02:04

@lavór:

Mondjuk a Rádayban tőlem nyugodtan mehetnek a bringások, a kutya nem fog érte szólni..

De a körúton, mikor jobbról húznak el melletted, és némelyik leveri a tükrödet....

Ön és közveszélyes ott biciklizni..

De erről nehezen győzném meg a sok "hajtás-pajtást"..

Nzoltan 2009.05.25. 11:06:41

@lavór:

Most konkrétan a fent nevezett akcióban szereplő utakról írták.

lavór 2009.05.25. 11:08:44

@Nzoltan:

Aham, mint a Westend-be érkező elővárosi vasút....

Nzoltan 2009.05.25. 11:09:39

Én már alig várom a csökkentést. Nem hiszem, hogy többet fogok tekerni, de valami elindul végre ebben a kibaszott városban.

Ugyanígy: Hajrá Tóni, hogy a bicajt ne keljen tóni!

Kis ember 2009.05.25. 11:09:56

@madmanic78:
Nahát, nem vagyok hajtipajti, sokat közlekedem a Körúton és még élek. Sokan vagyunk így vele. Az autóval közlekedők pedig egyre jobban odafigyelnek a kerékpárral közlekedőkre.
Szóval megint ugatsz gondolkodás helyett.

lavór 2009.05.25. 11:10:41

@madmanic78:

Miért? Tudsz a körutakon kerékpárútról? Én nem. :)
netán a túristáknak is milyen jó lenne? kit is érdekel? Na azt, aki le akarja zárni az utakat azért, hogy a parkolási társaságok és ő még több pénzt síboljanak ki az emberektől. Hogy érdekli a levegő minősége? Nem hinném, nem is ott lakik. :)

madmanic78 2009.05.25. 11:18:06

nem is rád gondoltam..

de lassan odafigyelhetnél a stílusodra, annak ellenére hogy nincs moderáció, itt rajtad kívül mindenki normálisan le tudja írni a véleményét, még ha ellentétes is a másikéval..

ezer kösz..

megyek ugatva betonozni..

lavór 2009.05.25. 11:34:03

@kossuthsch:

Oda van írva: HÉV, Fogaskerekű. Ennyi. :)

kossuthsch · http://himmel.hu 2009.05.25. 11:37:29

@lavór: De lbalazsnak az volt az igénye, hogy a HÉV-en lehessen szállítani (jeggyel tényleg drága lenne), arra ez igenis megoldást nyújt.

Nyilván jó lenne, ha pl a hegyekre felmenő buszokon is lehetne szállítani bringát, ezt szerintem a nomálisabb sofőrökkel le lehet dumálni, ha nincs nagy tömeg a járművön.

kossuthsch · http://himmel.hu 2009.05.25. 11:41:33

@kossuthsch: Az 500 Ft-os ára pedig eléggé baráti.

SeeIT 2009.05.25. 11:49:14

Egyébként tipikus szar hozzáállás amit többször is olvastam, hogy azért mert vidékről jövök, azért én megtehetem, hogy autóval járjak. Anyám meg salakmotorozni szeretne a városban, mert az lenne neki kényelmesebb, mégsem teszi meg.

Ez tipikusan olyan nekem szabad mert én különb vagyok meg egyébként is szar kifogások hada. Az ilyen nagyorrú nekem lehet mert én megtehetem és nem tudok alkalmazkodni emberek miatt van ebben az országban ami van

Jacques de Molay 2009.05.25. 11:59:04

A legnagyobb baj az, hogy autóval beérek a munkahelyemre 20 perc alatt, busszal meg 70... Szívesen mennék legalább félig busszal, de nem tudom letenni az autómat sehol útközben. Erre mi a megfejtés?

SeeIT 2009.05.25. 12:03:05

@Jacques de Molay:

Az, hogyha az embereknek a fele, aki megtehetné, hogy vált, nem csak kényelemből menne autóval, és felismerné, hogy van alternatíva, váltana, akkor már sokkal előrébb lennénk. Nem arról van szó amikor az ember órákat spórol, hanem amikor leszarásból nem tesz semmit

lavór 2009.05.25. 12:09:58

@SeeIT:

Nagyon sok ember váltott már, bringára, BKV-ra. Ezért is megy a sírám a kerékpárutakra, tárolókra, de le se tojják a nagytudású főatyaisten polgármeterek, főpolgármester. Csak a szajkózás megy nekik: sok az autó, sok az autó.... De ők adtak engedélyt a forgalomnövelő beruházásokra... Nehogy már játszótér, parkosítás legyen a a városban, nem, társasház, ha lehet 10 emeletes, irodaház, bevásárlőközpont. Érdekes, nem?

usererror 2009.05.25. 12:15:37

Abban igazat adok pár előttem szólónak, hogy van fejlődés. Én igazából eddig csak egy barom autóssal találkoztam, az sem veszélyeztetett, hanem csak dudált és szimplán türelmetlen volt, mert szeretett volna gyorsabban begurulni a piros lámpa elé. Valójában pozitív tapasztalatim vannak az autósokkal kapcsolatban, amikor bringára szálltam, sokkal rosszabbra számítottam. Többnyire előzékenyek.

A város közlekedési jövőjével kapcsolatban viszont már rosszabbnak látom a helyzetet. Sajnos a többség szemében aki BKV-n utazik, az egy lúzer, soha nem fog egyről a kettőre jutni és WC takarítással keresi a pénzt kábítószerre. Amíg ezen nem tudunk változtatni, addig nem sok remény van arra, hogy előrébb jussunk.

Egyébként nem azért járok bicajjal, mert nagyon egészséges lenne, hanem azért, mert lusta vagyok és így bárhova sokkal gyorsabban, kényelmesebben el tudok jutni, mint korábban BKV-val.

grigorij (törölt) 2009.05.25. 12:37:59

Természetesen egy kerékpáros véleménye hiteles autózás ügyben...

Kutyát kérdezzünk meg a macskák kapcsán!

bonobonohu · http://bono.hu 2009.05.25. 12:49:59

@molnibalage: """Csak nehéz felfogni, hogy mindenki máshol lakik és máshova megy dolgozni? Pl. én Szigetszentmiklóson lakom és az Árpád-hídtól nem messze dolgozom."""

őőőő, és kötelező az Árpád hídnál dolgozni? esetleg keress magadnak munkát Szigetszentmiklóson, ha már ott laksz!
vagy költözz az Árpád híd környékére.
ennyi.

Perillustris 2009.05.25. 13:06:05

@Bambano: "a biciklisek elfogadottsága: ne menj át a piroson, majd elfogadnak"

Bazz, úgy látszik, ez a lemez végtelenített.

papa-joe 2009.05.25. 13:07:15

Én nem vagyok ellene ,hogy a városból tiltsuk ki az autokat de azt ne mesterségesen tegyük . Elöször is tegyen a városvezetés azért, hogy az autos aki most bejön a kocsijával a szükebb belvárosba ő döntse el ,hogy érdemesebb tömegközlekedéssel bejönni vagy az autojával araszolva még mindig kényelmesebb.
Feltennék csak néhány kérdést: mikor volt a BKV ugy minöségileg fejlesztve ? és itt csak nem járatszám átirására gondolok,hogy vonzobb BKV-val járni vagy mint autoval? pl. a meglévő metrovonalak meghosszabitása a városhatáig (ott ingyenes P+R),vagy mikor épült ebben a városban az autosoknak egy alul vagy felüljáró? vagy a belvárosban parkoló autok parkolóházba való terelése a helyükön felszabaduló helyeken akár kerékpárutak létesitése? úgy hogy hölgyeim és úraim addig amig ezért a városvezetés nem tesz semmit addig még ne is beszéljünk még kisérletezésről se.

snorbi 2009.05.25. 13:18:11

@lápi lidérc: "A mai személyautók századannyi szennyeződést nem bocsátanak ki"

- mindig elodázzák az olyan törvények meghozását, amik ténylegesen kitiltanák a nagy környezetszennyezést okozó járműveket
- a zöld kártyát bárki megkaphatja, aki kicsit tejel a szakinak, hisz utólag szinte biztosan nem ellenőrzi senki, a rendőr is csak annyit néz, hogy megvan-e a fecni
- emellett tök igaz, hogy a BKV-t védeni álszent dolog, rossz nézni a kivénhedt Ikaruszok által kiokádott füstfelhőt (vagy sokszor az utastérben szagolni ugyanezt)
- a vizsgálatra visszatérve: semmilyen ellenőrzés nincs sehol, pl. az Erzsébet híd budai hídfőjénél építették a csatornát kb. 1 hete, és onnan indult el egy darus teherautó (rendszám: CDC856), ami - nem túlzok - füstfelhőbe borította az egész környéket!

snorbi 2009.05.25. 13:57:06

@Accordion: Egyetértek, hogy ez egy politikai fogás, ami arra szolgál, hogy - így az EP választások előtt - egymásnak ugrassza az embereket, és így a tényleges problémákról elterelje a figyelmet!

SeeIT 2009.05.25. 14:25:42

@lavór: ezeket tudom, mert én is átélem nap mint nap. én is váltottam biciklire tömegközlekedésről, mert olcsóbb, gyorsabb jobb. Én azokon az autosókon vagyok kiakadva, akiknek nem lenne létszükség autóval közlekedni, mégis megteszik. és jönnek a rossz kifogásokkal.

http://bringazzmunkaba.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=50&Itemid=70

El lehet olvasni előbb ezt, aztán gondolkodni, hogy érdemes-e

A városvezetés csak akkor fog lépni bármit is, ha már túl nagy a nyomás és az elvárás a változásra, ennek meg egyetlen módja, hogy egyre többen váltsanak, és legyen indok a fejlesztésre

lavór 2009.05.25. 14:31:11

@SeeIT:

Én is bringázom. És, ettől még nincs bringaút, a villamosra nem férek fel 5-kor, netán defektes lesz a kerékpár tolhatom haza, mert niem lehet felszállni villamosra, buszra vele. Ettől miért is kéne az autósokat utálnom? akiknek nincs elkerülőútjuk, M0-suk, mélygarázsuk, P+r parkolójuk, elővárosi közlekedésük? Nem mondod, hogy van bringatároló a munkahelyeken, iskolákban, zuhanyzási lehetőség... Azért megnézném, ha csak 500.000 bringás indulna el naponta, mi is lenne. Hová is tennének 500.000 bringát?

metal · http://electric.blog.hu 2009.05.25. 15:04:44

@lavór: "Azért megnézném, ha csak 500.000 bringás indulna el naponta, mi is lenne. Hová is tennének 500.000 bringát?"

Itt a pont, és ezt úgy is mondhatjuk, hogy még 500.000 ember átszállna BKV-ra, hogy férnének fel a buszokra, metrora,..? Hol parkolnának le a külvárosban?

Lehet, hogy előre kellene fejleszteni, és utána kitalálni az ilyen okosságot? Aki meg örült módon helyesel, nem kellene gondolkodni?

Perillustris 2009.05.25. 15:37:27

@grigorij: "Természetesen egy kerékpáros véleménye hiteles autózás ügyben."

Addig amíg az autózás ekkora károsanyag-kibocsátással jár, elvitathatatlan joga mindenkinek véleményt formálni róla, akkor is, ha életében nem ül autóba.

SeeIT 2009.05.25. 16:20:36

@metal: jah, csak ha több ember ülne / szálna át, akkor a városvezetés rá lenne szorulva a fejlesztésre, elindulna egy folyamat...

Perillustris 2009.05.25. 16:25:08

@vladx: "talán előbb a feltételeket kellene megteremteni utána lehet a kezére verni a népnek ha kocsiba akar ülni"

Erre már akartam régebben is reagálni, mert igen gyakran ez az adu-ász érv. Kérdem én, ha a fentieket elfogadjuk, akkor miért történt az, hogy az "autósok" nem várták meg amíg kiépül számukra az infrastruktúra, azaz meglesznek a feltételek az autózáshoz?

Ha autózni elkezdek többszázezren enélkül, akkor miért ne lehetne most elkezdeni ezt is?

Ja, hogy kettős mércét alkalmazunk?

Ezzel együtt tény, hogy a 4-es metró árából csodát lehetett volna tenni Budapest tömegközlekedésével, s ezért mindenképpen letöltendő börtönbüntetés jár(na) néhány embernek.

lavór 2009.05.25. 16:30:46

@Perillustris:


Á, Ford a hibás, ő találta ki a T-modellt.

Perillustris 2009.05.25. 16:42:43

@drukkker: "Hirtelen: szemrehányóan kell megjegyeznem, szerintem a levegő csoport és a hozzá hasonslók, azzal, hogy például meggátolták a főváros azon szándékát, hogy a Duna partján a medertől elnyert területen 2 X 2 sávos gyorsforgalmi út épüljön, hatalmas híbát vétettek."

Pedig milyen frankó lenne a rakparton sétálni egy 4 sávos autópálya mellett. Már az is gáz, hogy a város lakói el vannak zárva a Duna partjaitól - ez Budapest egyik legnagyobb szégyene.

De gondolom nem tévedek, ha azt állítom, te nem budapesti vagy.

bonobonohu · http://bono.hu 2009.05.25. 16:47:58

@Versatil: """Ahogyan kivettem a hozzászólásokból, a kerékpárt favorizálók egy része kerékpár gyártó, a másik fele kerékpár forgalmazó, kereskedő.
Nekem sportcipő gyáram van. Le a bringásokkal, hajrá a futás. Legyenek kerékpár P+R parkolók, ahol lehet venni futócipőt! """

bár nem vagyok se kerékpárgyártó, se kerékpárforgalmazó, de legyen. a munkahelyem 7 km. ezt lefutom 40 perc alatt (bringával 20 perc).

de akkor meg ne lássalak többet autóval a városban, rendben?

Perillustris 2009.05.25. 16:57:20

@xenuka: "júliusban 35 fokban, télen -5 fokban, hóban, esőben, nagy szélben, színházba, gyerekkel óvodába, ikea bútorral haza, nagybevásárláskor bringázzatok"

Gondolkoztál már azon, hogy egyik este kipakolod az autóból az "Ikea bútort"? :P

lavór 2009.05.25. 16:59:10

@Perillustris:
Amit szombat, vasárnap ment megvenni, hogy nőjön a forgalom, nehogy tisztuljon a levegő. :)

bardóczi 2009.05.25. 17:04:02

@Qty: "Talán érdemes lenne eljutni arra a szellemi szintre" - neked is - , "hogy nem csak egy szűk réteg érdekét szolgálják ki az öncélú városrombolással!" Egyenlőre ebben a városban még többen laknak, mint ahányan bejárnak dolgozni. Fizess amiért az orrunk alá dugod a kipufogócsöved (dugódíj) és csak aztán követelj előjogokat. Vagy maradj otthon.

Perillustris 2009.05.25. 17:05:24

@midnight coder: "A másik amit tudomásul kellene venni, hogy a GDP 90%-át az autósok állítják elő."

Ez új, felírom.

Kis ember 2009.05.25. 17:41:20

@Perillustris:
Perill, a pirosos érvre én ezentúl a zebrás videót
http://www.youtube.com/watch?v=zm7jaCpCaNc
fogom belinkelni. Meg az újat, ami nemsokára készül...

Fanyuvo 2009.05.25. 17:43:02

@ihatethisindapassthingy: Mint írtam nem hülye módjára megyek át. Kb. azzal a sebességgel, mint a gyalogosok. Tudom, hogy ez nem mentesít a szabály alól, de nem érzem, hogy ez akkor bűn lenne (nem úgy mint a piroson való áthajtás). Csak ennyit akartam mondani.

lavór 2009.05.25. 18:20:13

@Fanyuvo:

Minden szentnek maga felé hajlik a keze. :)

fishbone973 2009.05.25. 19:33:49

Először is meg kell értenünk, hogy a mostanra műdugóként elhíresült tervezet a belvárost kívánja tehermentesíteni.
Alapvetően kétféle autósról beszélünk. Vannak, akiknek valóban nincs lehetőségük alternatív közlekedési módot választani, ilyenek a kisgyermekeiket szállító szülők, a valódi mozgáskorlátozottak, valamint a munkájukhoz autót használók: területi képviselők, taxisok, víz-gáz-villany-stbstb. szerelők, áruszállítók. Ők azok, akiket nem is lehet alternatívára kényszeríteni. Viszont van az autóval közlekedőknek egy másik nagy csoportja, akik csak munkábajáráshoz használják az autót. Ők azok, akik viszont simán választhatnának alternatív megoldást. Az éppen szülni indulók, a havi nagybevásárlást intézők csak a közlekedők töredékét teszik ki, őket most hagyjuk ki a számításból, természetesen ezekhez az autó szükséges.
Tehát a munkábajáró autós választhatja a bkv-t. Természetesen ehhez az is kell, hogy viselhető körülmények között, viszonylag gyorsan eljusson a céljáig. Tehát inkább ülve, mint állva, de semmiképp sem heringek módján, valamint izzadság és szagmentesen, biztonságban. Indulástól érkezésig az autóhoz viszonyítva max. +25-30% utazási idő szerintem teljesen elfogadható, ne legyünk telhetetlenek. Ezt buszsávok kialakításával és a járatok sűrítésével kell biztosítani.
Azok számára, akik távolabbról jönnek, ahol nincs gyalogosan gyorsan elérhető bkv vonal, az autó-bkv csatlakozási pontoknál megfelelő számú ingyenes parkolóhelyre van szükség, ahonnan könnyen, gyorsan folytathatják az utazásukat. Ezeket a parkolóhelyeket is biztosítani kell.
Azok az autósok pedig, akiknek a kiindulópontjuk és a végcéljuk is a bkv-tól messze van, a kritikus zónát elkerülve találhatnak maguknak ésszerű kerülő útvonalat, a fenti eszmefuttatás tehát őket nem is érinti.
Másik alternatív megoldás az egyedül autózóknak kétkerekűre átülni. Egy robogó/motor biztosan gyorsabb lenne, szerintem biciklin tekerve a 35-40% utazási idő többlet is elfogadható. A megspórolt benzinpénzből pedig simán futja olyan ruhára, amiben lehet kétkerekezni. A munkahelyén pedig mindenki tarthat egy váltás ruhát, és zuhanyozni is lehet.
Miről is szól a tervezett műdugó? Ahol elvesznek egy sávot, ott parkoló, buszsáv, kerékpársáv kerül a helyére, a járatokat sűrítik, a kritikus zóna határáig így pont el lehet jutni autóval, onnan bkv-val folytatva az utat.
A városvezetés részéről van mit teljesíteni! De ha a parkolók száma valóban elegendő, ha a járatok valóban sűrűbben járnak és a buszok gyorsabban haladnak a buszsávban, tehát ha a városvezetés-forgalomszervezés-bkv triumvirátus valóban megteremti az összes fent felsorolt szükséges feltételt, akkor itt az ideje, hogy mi autósok is hozzátéve a saját részünket, ez az egész terv valóban működőképes lehessen.
Ezek azok az áldozatok, amelyeket meghozva gyorsabb és tisztább lehet a belváros, csökkenhet a sok szabálytalanul parkoló autó is.
Meg kell értenünk, hogy olyan nincs, hogy majd mindenki mástól várjuk el, hogy a dolgok jobbra forduljanak, míg mi ugyanúgy nem teszünk semmit, mint eddig.
És ne tereljük már itt el a témát azzal, hogy most az autós-e a bunkó, vagy a biciklis. Van surmó ebből is, meg abból is. Egy kisebbség, de persze, hogy a másik tábor ezeket jegyzi meg. Mert a normálisan közlekedő biciklist nem jegyzed meg, te meg azt, aki nem nyitja rád a kocsiajtót.
Úgyhogy tudjátok mit? Szerintem egy próbát megér...

fishbone973 2009.05.25. 19:34:30

bocs, ha hosszú, éjel szöszölve írtam ezt..

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.05.25. 23:14:00

@Bono: "őőőő, és kötelező az Árpád hídnál dolgozni?"

Nem. Enni sem kötelező. Éhen is lehet dögleni.

"esetleg keress magadnak munkát Szigetszentmiklóson, ha már ott laksz!
vagy költözz az Árpád híd környékére.
ennyi."

Ok. Fizeted. Hülye barom...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.05.25. 23:18:24

@Bono: Felforr az agyvizem a hozzád hasolnó hülyéktől...

metal · http://electric.blog.hu 2009.05.26. 07:37:50

@fishbone973: Ez jól hangzik, csak az vele a probléma, hogy a BKV-nak most sem áll elég üzemképes busz a rendelkezésére, tehát a járatokat nem fogják sűríteni! Ez az intézkedés megint olyan magyaros lenne: kb 3 fázisban kell megvalósítani, de mi azzal kezdjük, amit utoljára kellene hagyni, a többi meg majd valamikor (soha), mint az adóreform "értsék meg kedves polgártársak muszáj az adóterheket átrendezni, ezért most felemelünk egyes adókat, majd jövőre meg csökkentünk másokat, aztán jövőre megint az első lépésnél kezdődik az adóreform"!

teabore 2009.05.26. 11:23:33

"a havi nagybevásárlást intézők csak a közlekedők töredékét teszik ki, őket most hagyjuk ki a számításból, természetesen ezekhez az autó szükséges."

Merjem mondani, hogy 4 km az Aldi, ahol bevásárolok, oda biciklivel megyek meg 60 l-es biciklistáskával egy hónapban egyszer? Befér minden, ami kell, kerékpárúton megyek végig, szóval megoldható, ez is csak akarat kérdése :)))))

Perillustris 2009.05.26. 12:08:15

@teabore: Tényleg az rajzolódik ki ezekből a fórumokból, hogy azok a gyerekek, akik autó nélküli családban nőttek, nőnek fel, csak félemberek (az éhhalál küszöbén).

Bazz, emberek milliói nőttek fel így. Tény, hogy változott a világ (leginkább negatív irányban), de vicc, hogy egyesek képtelenek józanul gondolkodni, s a kényelmükért feláldozzák gyermekük jövőjét.

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.05.26. 22:16:03

@molnibalage: Pedig igenis komoly probléma, hogy a magyar lakosság nem mobilis, és nem képes sem lelkileg, sem anyagilag odaköltözni a munkahelye közelebbi környékére, valamint az ingatlanokkal való állandó kavarás (maffia, hibás kivitelezés, árfelverés, adók) és a pofátlanul drága albérletek sem tesznek jót. Nem szeretem Amerikát például hozni, de most kénytelen vagyok: ott ez teljesen elfogadott dolog.

cso zsi 2009.05.26. 22:58:34

@Joe Forster/STA:
Ahhoz képest, hogy elfogadott dolog, mintha ott is a lakáshitelek dőltek volna be, persze a népesség arányában nem nagy dolog.
vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=256235&fr=rss
Nálunk a lakás, a ház tulajdon, birtok, egy élet műve. Senki nem adja fel szívesen.
Molnibalage Szigetszentmiklósról jár oda, ahol én lakom. Én kis híján oda, bár csak soroksárra, és az egyik ügyfelem szszmiklósi.
Cseréljünk? Nem tudom, mit szólna hozzá a párom, és/vagy az ő párja.
Én 31 évvel ezelőtt besétáltam a munkahelyermre, akkor két villamosmegállónyira volt. Azóta volt a kerületben máshol, majd Kőbánára költözött. A párom (főként kényszerűségből, mert nincs felszíni tömköz a Vácin), besétál a munkahelyére. Őneki nem kell költözni.
Ha majd olyan jövedelmek lesznek, mint Európában, és Amerikában, hogy az asszonynak nem kell dolgozni, és otthon teheti a kedvérevalót, akkor kérdés nélkül költözök.

cso zsi 2009.05.26. 23:03:09

@teabore: 60 literbe belefér minden ami kell?
Négyszer fordulok a kocsitól, míg minden a lakásba jut.
2 karton tej, 3-4 zsugor ásványvíz a minimum. aztán a többi.
Mert ugyan napi cikkek, de a nagyáruházban felét-harmadát megspórolom, mint a (nem is olyan) közeli üzletben.

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.05.27. 03:31:39

@cso zsi: A lakáshitelek új lakásról szóltak, én viszont költözésről (már meglévő lakás helyett egy másik) és bérelt lakásról beszéltem. A kettő között lényeges árkülönbség van: költözni lehet egy ugyanolyan árú lakásba, mint az előző (és akkor "ingyen" volt), az albérlet pedig nem egy hatalmas összegről, hanem sok relatíve kicsiről szól.

teabore 2009.05.27. 09:51:14

cso zsi 2009.05.26. 23:03:09

Tejet nem veszek, hozzák, minden 2. nap 2 liter házitejet
Ásványvizet nem veszek, víztisztító van
Meg egyenlőre még csak ketten vagyunk, úgy azért megoldható - bár azért jó, hogy a tetejét le lehet cipzározni, mert amúgy egy kicsit sok lenne felvinni a 2.ra :)))

Perillustris 2009.05.27. 10:26:14

@cso zsi: Bedőltél az ásványvíz-maffiának is? :|

lr 2009.05.27. 19:42:22

@fishbone973: Ha megengeded,akkor én most azt gondolnám, hogy az ezeken a fórumokon kirajzolódó kép nem reprezentatív, és a jobbára csendes többség a hozzád hasonló,normális embrekből áll. Jó?

lr 2009.05.27. 19:58:28

@Perillustris: Hagyd, lehet, hogy igaza van. ;) Végülis a GDPben benne vannak a kórházi szolgáltatások,rendőrök,mentők által teremtett "érték", stb...azt meg, hogy a valódi életminőséget jelentő mutatók stagnálnak,de inkább folyamtosan csökkennek, amit főként az autózás agyatlan részének visszaszorításával lehetne elérni - ugyan ki nem szarja le? Hisz úgyis megdöglünk mind...:P

(Volt az egyetemen 1 környezetszociológia tanárom - mindig csodáltam a lelkierejét, amivel az efféle korlátolt, idióta barmokat rendkívül PC módon "kissé mintha fatalisták lennének" szófordulattal jellemezte.
Egyébként az általa bemutatott kutatási eredmények sajnos az mutatták, hogy ami ezeken a fórumokon zajlik, az kb. igenis reprezentatív :S)

cso zsi 2009.05.27. 23:40:08

@teabore:
Ez az. Én már hosszú-hosszú évek óta nem ketten vagyok,
Azt a tjet bringával szállítják házhoz, vagy azzal a benzingőzt eregető gépjárművel, ami az előírásoknak megfelelően steril, zárt edényt rejt a csomagterében?

A "kannástej"-maffia már járt mifelénk is. :)))
Tej volt, az biztos, mert mire kinyitottuk volna, körbe kellett vágni róla a pille-palackot, úgy elaludt.
Vidéken nem ért ilyen atrocitás.

cso zsi 2009.05.28. 09:28:47

Bővült a bringaút hálózat, most épp a Gogol utca szélességét csökkentették le. Ez nem baj, széles járda volt anno, majd a fizető övezet bevezetésével parkolóvá alakították.
Most mintegy 30 autónyi helyet megszüntettek, mert a buszmegálló, egyenes sáv, kanyarodósáv, szembesáv, és kétoldali bringaút már nem fért volna el.
A behajtást 3,5 t-s összsúlyra korlátozták (a 16 t-s busz meg tud repülni??). Időkorlát is van, 7-18-ig, és 22-05-ig. (Magyarán a fennmaradó időben nagyobb dögök is behajthatnak.)

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2009.06.03. 16:17:04

A legutóbbi szmogriadónál is sikerült bevallani, hogy a szálló por és apró koromszemcsék nagy részéről az elavult tömegközlekedési eszközök tehettek, és a páros/paratlan korlátozás helyett jobb lett volna, ha leállítják a koromgyár buszokat, és porfelhő villamosokat.

2009.06.13. 15:41:20

Az én munkahelyem támogatja kerékpársportot és a kerékpározást egyaránt. Zárható helyeket alakítottak ki a kerékpárral munkába érkező kollégák részére, és zuhanyozhatnak is természetesen.
Részt veszünk a Bringázz munkába! c. programban is természetesen.
Autóm van nekem is, de csak akkor járok azzal dolgozni, ha muszáj, mert aznap valamit el kell intéznem és csak autóval tudom megoldani. Általános esetben tömegközlekedéssel megyek dolgozni, és még soha nem esett le a gyűrű az ujjamról emiatt. Az egy blöff, hogy nem lehet elviselni a tömegközlekedést. Persze van néhány kritikus járat, amelyik zsúfoltság, vagy kosz van. Hozzáteszem a koszt az itt lakó emberek csinálják, nem valamely politikai csoportosulás.

2009.06.13. 15:44:58

Köztudomású, hogy azok a családok, amelyek voltak annyira tehetősek, hogy megengedhették maguknak, kiköltöztek a zsúfolt városból, hogy élhetőbb, de városközeli helyeken éljenek saját, vagy társas házakban. Ők túlnyomó többségben autóval akarnak a városba érkezni: munka, bevásárlás, szórakozás, ügyintézés okán. Úgy gondolják, hogy nekik ehhez joguk van. Joguk van keresztül autózni a városon, ott mindenhol megállni, ami a lehető legközelebb van az éppen aktuális céljuk, és utána előkelően hazaautózni a nyugodt elővárásokba.
süti beállítások módosítása