Friss topikok

Címkék

afrika (4) alkohol (11) andrássy (3) armstrong (4) ausztrália (6) autómentes (24) autós biciklis ellentét (3) baleset (35) bam (4) bérbicikli (30) bicikli (18) biciklibulvár (6) bicikliparkoló (8) biciklis futár (9) bicikliút (134) bírság (10) biztonság (54) biztosítás (5) bkk (8) bkv (9) bringázz a munkába (4) bubi (14) buda (3) budapest (79) buszsáv (3) cannondale (4) critical mass (50) dánia (3) demonstráció (5) design (31) divat (8) downhill (8) dr kerékagy (5) egyesült államok (4) emelés (3) empamo (6) energia (3) energia bringa (5) építkezés (4) extrém kerékpár (3) e bike (5) felmérés (6) film (6) fotó (4) futár (3) gkm (4) google (4) gyerek (3) hátizsák (3) herebántalom (5) hibrid (4) híd (10) infrastruktúra (6) járda (3) kampány (4) képzőművészet (7) kerékagy (3) kerékpár (15) kerékpárbarát (3) kerékpárosklub (5) kerékpársztráda (6) kerékpártároló (3) kerékpárút (3) kína (3) kiskörút (7) kocsma (6) koppenhága (4) közbicikli (3) közbringa (3) közlekedés (4) kresz (17) kvvm (3) lakat (5) lámpa (4) levegő (7) london (15) lopás (16) magyar kerékpárosklub (3) margit híd (25) maszk (3) máv (7) mkk (3) mtb (3) nagy-britannia (3) new york (9) nyereg (7) obama (4) önkormányzat (21) orfk (4) párizs (7) parkolás (4) parlament (4) rakpart (3) regisztráció (3) rendőr (35) schwinn csepel (3) sisak (14) statisztika (3) szeged (3) szerviz (3) szex (5) sztrájk (8) tábla (4) tél (10) térkép (5) tolvaj (5) túrázás (8) urbánus (39) városi biciklizés (44) verseny (3) videó (12) világítás (6) víz (4) vonat (4) zene (5) Címkefelhő

Biciklisáv épülhet a Nagykörúton

2013.09.03. 11:16 - m_balint

A Nagykörút az egyik legkevésbé biciklisbarát útvonal a fővárosban, de a közbringa-rendszer jövő tavasszal esedékes bevezetése új helyzetet teremthet. A Bubi működési területének „kerékpározhatósága” a projekt EU-támogatásának is feltétele. Átalakításokra egyértelműen szükség lesz, egy döntés-előkészítő tanulmány a parkolóhelyek megszüntetését javasolja. Ősszel kezdődhet a várospolitikai birkózás, jövő nyárra pedig elvileg be kell fejezni a munkálatokat.

A Nagykörúton biciklizni egyáltalán nem biztonságos: a sávok eleve szűkek, sok a szabálytalanul várakozó autó, úthibákat kell kerülgetni, az autósoknak pedig nincs sok helyük, hogy tartsák a megfelelő oldaltávot, igaz, nem is mindig próbálkoznak túl elszántan.

A helyzet némileg jobb a Szent István körúton, ahol a buszsávot használhatják a biciklisek, de máshol egy nem kívánt tükör-kormány találkozás centiken múlhat, az indulatok pedig könnyen elfajulnak. A konfliktusokért egyik felet sem szerencsés hibáztatni, mivel a körülmények finoman szólva nem optimálisak.

D MTZ20130701010
Hosszú távon a Nagykörút egész keresztmetszete átgondolásra szorul, jelenleg az a kérdés, hova fér el két, a jogszabályok szerint legalább 1 méteres szélességű biciklisáv

A Nagykörúton naponta átlagosan 900 és 1000 közé tehető a biciklisek száma mindkét irányban, ami nagyjából megegyezik a mára kiépült infrastruktúrával rendelkező Andrássy út átlagos napi forgalmával. A BKK becslései szerint a kerékpárforgalom a Nagykörút gépjárműforgalmának 6 százalékát teszi ki.

Ez nem is reménytelenül sokkal marad el a 2020-as irányszámtól, mely szerint a „kerékpáros közlekedés fejlesztésének célja a helyváltoztatásokon belül a kerékpározás 10 %-os részesedésének elérése” (igaz, ebbe még a tömegközlekedést és a gyaloglást is bele kell számítani). Ez az arány a Nagykörúton valószínűleg akkor is meglesz, ha egy darab piktogramot nem festenek sehova, azonban a képet árnyalja a Bubi (budapesti bérbringa rendszer) jövő áprilisra tervezett bevezetése.

A Bubi tárolóinak jelentős részét éppen a Nagykörúton, vagy a környező utcákban állítják majd fel, ezért egészen biztosan nő majd az útvonal biciklis terhelése. Muszáj lesz tehát hozzányúlni az eddigi hiányos, a biztonságos közlekedést nem garantáló infrastruktúrához. Ezt a BKK a következőképpen fogalmazta meg:

A Bubi beindulása és a rendszer által lefedett területen végrehajtott forgalomtechnikai átalakítások hatására reményeink szerint jelentősen növekedni fog a kerékpárral közlekedők száma.


bubi nagyobb térképen való megjelenítése

Jövő nyárra valami lesz

Vagyis lesznek „forgalomtechnikai átalakítások”, de még nem dőlt el pontosan, hogy milyenek. Annyi biztos, hogy kilenc kerületben összesen 120 egyirányú utcában, 60 jelzőlámpás csomópontnál, 30 fő- és gyűjtőút szakaszon lesznek változások, emellett 20 egyéb „kisebb forgalmi rend korrekciót” is végrehajtanak majd. A mellékutcákban a kétirányú kerékpározást kiegészítő táblákkal és burkolati jelekkel teszik lehetővé. Ferde parkolás esetén tolatós parkolást alakítanak ki. „Alapvető cél a belső városrész kerékpáros átjárhatóságának javítása, hogy kényelmes és vonzó legyen főként az újonnan kerékpározók, Bubi használók számára” – válaszolta a BKK.

A Nagykörút vonalában összesen kilenc (az egész városban összesen 74) helyen lesz Bubi állomás. Hét állomás részben a körút útpályájára kerül, ezeken a helyeken néhány parkolóhely megszűnik. A felhasználók biztonsága érdekében a bicikliket nem közvetlenül a külső sávra, hanem egy egyméteres, feltűnően felfestett sávra lehet majd kitenni. A fenti átalakításokhoz szükséges forgalomtechnikai tervek már idén nyárra elkészültek, a kivitelezés 2014 nyaráig folyamatos lesz.

Csak azt nem tudni, hogyan vezetik majd a Nagykörúton a kerékpáros forgalmat. Többek között erről szól a BKK által a Közlekedéstudományi Intézettel (KTI) készíttetett idén márciusi döntés-előkészítő tanulmány.

A mai minimális körúti kerékpáros infrastruktúra a jelenlegi igényeket nagyrészt kiszolgálja. Ugyanakkor a remélhetően nagy számban megjelenő, a budapesti közlekedési szokások tapasztalatának hiányában, helyismeret nélküli új kerékpárosok új veszélyhelyzeteket is teremtenek. Az elkészült tervek megvalósítására nagy szükség lesz a megnövekedő kerékpáros forgalom, különösen a kerékpárosok biztonságának növelése miatt.

– írták a tanulmány készítői.

De pontosan milyen tervek is készültek?

A forradalmároktól a várospolitikáig

A Magyar Kerékpárosklub szerint a Margit-híd felújítása lehetőség lett volna a forgalmi sávok számának csökkentésére, de ezt a lehetőséget elszalasztották. Emiatt a hétvégén egymást zavarják a gyalogosok és a biciklisek, az ilyenkor nagyobb gyalogosforgalom miatt. „A hidakhoz mindenképpen hozzá kell nyúlni, s akkor már a Nagykörúthoz is” – vélekedett a biciklis szervezet elnöke. László János ugyanakkor reálisnak tartja, hogy pár éven belül lesz valamilyen forgalomtechnikai megoldás a Nagykörúton a biciklisek segítésére.

A Critical Mass felvonulások egyik volt szervezője, Sinka Károly „Sinya” szerint a biciklizhető Nagykörút vízválasztó lenne a főváros életében, de erre csak 2-3 éven belül van reális esély. Sinya szerint „először forradalmárok kellenek”, rengeteg érdek feszül egymásnak a háttérben, a fővárostól a helyi önkormányzatokon és a hozzájuk tartozó parkolótársaságokon át az üzlettulajdonosokig. Úgy látszik, a Bubi létesítése felülírja majd ezeket az érdekellentéteket, habár a végleges döntést még „várospolitikai és szakmai konzultációnak” kell megelőznie, ami az ősszel esedékes – írta a BKK.

ker2

A koncepció alapjait tulajdonképpen már 2011 szeptemberében lefektették, ekkor született meg az a háromlépcsős intézkedési terv, amit aztán Vitézy Dávid is előadott pepitában, és amelynek végrehajtása (a Bubi működési területének „kerékpározhatósága”) a 900 milliós közbringa-projekt 85 százalékos EU-támogatásának is feltétele.

Ennek lényege, hogy az első fázisban egyirányú utcákat, valamint csomópontokat tennének biciklizhetővé, a másodikban útpálya szélesítések és „nagyobb korrekciók” vannak terítéken, a harmadik fázisba pedig olyan projektek kerültek, amelyek megvalósítása „nem szorosan a Bubi miatt szükséges, vagy komoly várospolitikai döntést igényel”. Ilyen például a Nagykörút biciklisbarát átalakítása, amire a BKK részére készített KTI-tanulmány a következő négy megoldási javaslatot kínálta:

1. Párhuzamos utcák

Arra, hogy hogyan menjenek biciklik a túlzsúfolt, keskeny Nagykörúton, kétségkívül az a legegyszerűbb megoldás, hogy ne menjenek ott. Menjenek inkább a kis utcákban, eldugva. Ez a verzió a tanulmány szerint nem nyerő, mert nem lenne egységes, és csak rövid szakaszokon jelentene megoldást.

2. Járda

A körúti biciklisek nagyjából fele (40 és 60 százalék között változó aránya) ma is itt megy, amit teljesen érthető módon nem szeretnek a gyalogosok. Ez a jövőben sem tűnik jobb ötletnek: sok szakaszon nincs elég hely, balesetveszélyes, a gyalogosforgalom pedig az éjszakai órákat leszámítva mindig élénk. A tanulmány szerint ez a verzió „mindenkinek rossz”: a gyalogosoknak, a bicikliseknek és az üzleteknek is.

3. Külső sáv

Januárban még az tűnt a legjobb megoldásnak, hogy a Nagykörútból mindkét irányban elvegyenek egy sávot a biciklisek javára. Ezt azzal indokolták, hogy ezen az útvonalon az autóforgalom nagy része csak áthalad, tehát nem célforgalom, valamint úgy számoltak, hogy a dugódíj bevezetése miatt egyébként is csökkenne a terhelés. Ekkor még azonban nem lehetett tudni, hogy két évvel elhalasztják a főváros belső területeire tervezett dugódíj bevezetését, így nem várható, hogy az autóforgalom a közeljövőben radikálisan csökkenjen.

A külső sáv elvétele mellett szólt még, hogy a jelenlegi két sáv egyébként is inkább csak másfél a kanyarodás, a becsatlakozások, a parkolás, a helykeresés és a kerékpárosok (!) miatt. Ez az egyetlen „nagyvárosi szintű, egységes megoldás”, írták akkor. Úgy tűnik, erről kell lemondanunk a dugódíj csúszása miatt.

4. Parkolósáv

A tanulmány szerint a Nagykörúton nagyjából 1000-1500 autó parkol, de mivel ide a kerületi parkolási engedélyek egyébként sem érvényesek, a parkolóhelyek megszüntetésének leginkább az üzletek látnák kárát, mert egyrészt nehezebben tudnának árut rakodni, másrészt le kéne mondaniuk az autóval érkező vásárlók egy részéről. Az anyag készítője szerint ennél a megoldásnál komoly lakossági ellenállásra lehetne számítani, az üzletek érdekei sérülnének, és az is problémát jelenthet, hogy számos fontos szakaszon most sincsenek parkolóhelyek.

Éppen ezért egy, a tanulmány készítése során bemutatott januári prezentációban nem javasolták a parkolóhelyek elvételét, azonban csak ennek közzététele után másfél héttel derült ki, hogy csúszni fog a dugódíj bevezetése.

Vélhetően ez lehet az oka annak, hogy végül mégis ezt a tervet ajánlották a BKK-nak. A KTI az Indexnek megküldött augusztusi válaszaiban azt írja: tanulmányuk a parkolók helyén kialakított kerékpársávot tartalmazó változatokat tartotta a legjobbnak, szemben a külső sávok helyén kialakított biciklisávval. „Azokon a helyeken, ahol nincs parkolás (tipikusan a villamosmegállók egy részénél és a csomópontokban), a közúti forgalom és a kerékpáros forgalom azonos helyen bonyolódik le, lényegében a maival megegyező módon, más bevált alternatíva híján”.

Vagyis, a körúti parkolóhelyek megszűnnének, ahol viszont nincsenek ilyenek, ott minden maradna a régiben.

A KTI a jelenleg itt parkolók figyelmébe ajánlja, hogy „a Nagykörút térségében nagyszámú parkolóház is rendelkezésre áll”, valamint megjegyzik, hogy a körúti parkolóhelyek kihasználtsága „jelentős szakaszokon” nem éri el a 70 százalékot.

ker1

A különböző verziók megvalósításának költségei 20 és 100 millió forint között szóródnak, a továbbtervezésre javasolt változatok becsült költsége már 50 és 100 millió forint közötti. „Az előzetes számításokhoz érdemes azonban hozzátenni azt, hogy adott esetben – főként járulékos közműmunkák, vagy kapcsolódó beruházások ügyei – miatt ennek akár sokszorosára is tehető majd a végső összeg” – emlékeztetett a BKK.

Még ne adja el az autóját!

Amit tehát biztosan tudunk, az az, hogy jövő nyárra a Bubi miatt változni fog a Körút biciklis közlekedése, de a parkolóhelyek sorsa még nem pecsételődött meg. Az őszi várospolitikai (BKK, főváros, kerületek) egyeztetések akár meglepetést is hozhatnak e tárgyban, a környék lakói ellenállhatnak, ráadásul az is elképzelhető, hogy valamilyen vegyes megoldás születik.

A Magyar Kerékpárosklub elnöke szerint nem várható, hogy egyhamar egyezség szülessen a biciklisbarát Nagykörút kialakításáról. „Messze van még ettől a várospolitika bátorsága” – fogalmazott László János, aki szerint egyébként a Nagykörúton biciklizni ma sem veszélyes, csak kölcsönös odafigyelést igényel. Az ígéretek szerint jövő nyárra javulni fog a helyzet, de félő, hogy a sok kompromisszummal járó egyeztetéseknek félmegoldás lesz a vége.

Címkék: budapest közlekedés kerékpár biciklisáv nagykörút

310 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kerekagy.blog.hu/api/trackback/id/tr115488882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gera 2013.09.03. 11:53:25

Szerintem száz százalékos agyrém a parkolósáv megszüntetése. Ezzel gyakorlatilag tönkremenne ott mindenki.

dzsedi 2013.09.03. 11:57:55

szép üres üzletsorok lennének. bicikleseknek meg már lófasz a valagukba. ne az autók kárára csináljanak már biciklisávat.

lujo22 2013.09.03. 11:59:47

végre lehet bicajozni, m bécsben

2013.09.03. 12:03:07

Még nem olvastam el a posztot, de ihaj!, mekkora flémelés és anyázás lesz itt ma:) Előre elmondom a főbb paneleket segítségképpen: fizessenek a biciklisek adót, ménemfizetnek adót a bicikliseket, majdhafizetnekadót a bciklisek, városba nem való, sporteszköz, elémjön, zebránmegy, minden biciklis paraszt, minden autós paraszt, járjáfalunbiciklivel, környezetbarát, benzingőztüdőrák, hamindenkibicikliveljárna, tegnap is elémjött, bunkóparaszt, csórómérnemautóvaljársz, jamernincsrápénzed, a gyalogosokis, de ők nem, de őkse fizetnek adót, üsd el a gyalogot, jogsit a biciklire, úgyisvammájogsim, anyád, tiéd, köcsög, gecc. meg ami belefér. Hajrá!

Jim Raynor 2013.09.03. 12:04:13

"2. Járda

A körúti biciklisek nagyjából fele (40 és 60 százalék között változó aránya) ma is itt megy, amit teljesen érthető módon nem szeretnek a gyalogosok."

azt azért ne hallgassuk el, hogy ez szabálytalan is.

Pörög a lufi (törölt) 2013.09.03. 12:04:16

Mások érdeke nem számít, ami igazán fontos, hogy az a napi szinten 900 ember (akikhez hozzá kell számolni majd a gyalogosokat, tömegközlekedőket, halottakat, meg nem születetteket, kisállatokat, plüssmedvéket, stb. hogy 2020-ra szebb legyen az irányszám) kresz tudás, úthasználat-jellegű terhek és egyéb kényelmetlen dolgok nélkül eljusson A-ból B-be. Ez számít, minden más lényegtelen.

banyek 2013.09.03. 12:04:29

@gera miert menne? Sosem mentem meg a nagykorutra autoval vasarolni.

2013.09.03. 12:07:55

@dzsedi: mondjuk ha annyi vevőjük lenne az üzleteknek, ahányan autóval egyszerre le tudnak parkolni előttük (gyk azon a pár tíz méteren, ami az üzlet előtt van), akkor rég tönkrementek volna már. Amennyiben a belváros nem biciklipálya, akkor nem is parkoló. Van azért más értelmes funkció is, amit ide ki lehetne találni.

Elstron 2013.09.03. 12:08:56

@Gera: Ezt honnan veszed? A körúton most is lehetetlen parkolni, az üzletek vásárlóinak nagy része tömegközlekedik. Autóval plázába járnak az emberek.

monyon le 2013.09.03. 12:09:40

Láss példát Thököly /Rákóczi út!
Pakolni lehetetlen, üzletek tönkrementek.
A körúton a járdasziget szélessége, megengedné a kerékpáros sáv kialakítását, ebben lehetne gondolkodni.

dzsedi 2013.09.03. 12:11:00

vegyenk le a járdóból a ratyiknak, tekerjenk ott.

Jim 2013.09.03. 12:11:13

Lehet, hogy én olvastam rosszul, de 900-1000 biciklista miatt miért kell ilyen átalakításba belefogni? Gondolom 9-10 ezer akart az lenni (nem tudom, mennyire reális, de talán inkább nem, nem megy el óránként kb 400 biciklis egy irányba), ha meg nem, akkor borítékolhatónak kéne lennie a végeredménynek, legalábbis a számokból kiindulva. Ennyire senki nem lehet állat, hogy 1000 ember miatt másik több tízezer életét keserítse meg.

Rocko- 2013.09.03. 12:14:49

"Arra, hogy hogyan menjenek biciklik a túlzsúfolt, keskeny Nagykörúton, kétségkívül az a legegyszerűbb megoldás, hogy ne menjenek ott. Menjenek inkább a kis utcákban, eldugva. Ez a verzió a tanulmány szerint nem nyerő, mert nem lenne egységes, és csak rövid szakaszokon jelentene megoldást."
erre kérhetnék egy hivatkozást?

krampam 2013.09.03. 12:15:08

@shitgun: :DDD pontosan így lesz...

Tapmancs 2013.09.03. 12:15:27

Vajon a nagykörúti vásárlók hány százaléka parkol ténylegesen a körúton? Biztos tönkremennének az üzletek?

Rocko- 2013.09.03. 12:15:56

@Jim: "Ennyire senki nem lehet állat, hogy 1000 ember miatt másik több tízezer életét keserítse meg."
üdvözöllek magyarországon. :)

slovens78 2013.09.03. 12:17:34

Nagyon sok biciklis, így jómagam is autóval közlekedek. Tévhit, hogy a cangások mind fiatalok vagy egyéb okból kifolyólag adót nem fizető emberek lennének.
Egy egészséges város egészséges emberei megérdemlik a biciklisávot. Mint autós azt mondom, hogy egyszer nem parkoltam a körút mentén parkolóházakban, a keresztutcákban inkább. Engem nem zavarnak a bicajosok autósként. Biciklistaként pedig zavarnak az autósok, mert sokuk paraszt.
Rendszeresen tekerek a körúton. Ha szabályosan, ha szabálytalanul, az autósok egyfolytában üvöltöznek rám. Már nem is érdekel.
Biciklis felüljáró lenne még jó ötlet, de az oszlopok, kábelek, trolli kereszteződések ezt nem teszik lehetővé. Biciklisáv valahova KELL! Az autós forgalomnak a 4%-a pedig pontosan azért csak 4, mert nem mernek a biciklisek a körúton menni. Főként a lányok. Amit meg is értek. Jómagam akkor megyek a körúton, ha nagyon sietek, egyébként kerülök inkább az Andrássyn vagy a Bajcsyn a kiskrt felé. 3x ennyi cangás járna arra, ha lenne helyük, sőt, sok autós is átülne szerintem kerékpárra, tehát kontraindikált és ésszerű megoldás egy bicósáv kialakítása (akár járdából lecsípve, akár külső sávban.) Ha a KRESZ engedné, ésszerű megoldás lehetne egy közös sáv, ahol a biciklisek elsőbbséget élveznek minden esetben.

dieter1 2013.09.03. 12:18:01

A legjobb kompromisszum szerintem az egyik sáv "megszüntetése" lenne. De ez csak akkor lehetôség, ha a megmaradón tényleg folyamatos lenne a forgalom, és senki sem tudná blokkolni: se bekanyarodó, se parkolni kívánó autók. Hiszen gyakran most is csak a belsô sávon lehet folyamatosan haladni, a külsôt vagy a manôverezni kívánók, vagy a szabálytalanul parkoló és belógó autók zárják el.
Tehát a mostani két szük autósáv helyett 2/3-1/3 arányban lehetne egy széles autós és egy széles kerékpáros sáv, és a beparkolni akaró autókat továbbra is ki lehetne kerülni.

Dark Archon 2013.09.03. 12:18:37

Nem hinném, hogy sokat ártana a boltoknak a parkolósáv elvétele. Ha nagy ritkán a belvárosba kényszerülök menni, akkor leteszem a kocsit mondjuk a Borároson és megyek tovább BKV-val. Bringával meg még annyiszor sem járok ott.

Szvsz az egész az ott lakókat érinti leginkább, őket kellene megkérdezni.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2013.09.03. 12:19:38

Megvizsgálnám merre/hol bonyolódik a nagykörúti kerékpárforgalom és oda jelölném ki a kerékpárutat. A bringás úgy is mindig a legrövidebb útvonalat választja! A régi parktervezők is úgy alakították ki az utakat ahol a népek úgy is mennek. Hiába a mesterségesen kialakított út ugyanis.

krampam 2013.09.03. 12:19:43

@monyon le: "Thököly /Rákóczi út!"

Ott nem azért mennek tönkre, mert nem lehet parkolni, hanem mert egy autópálya van ott gyakorlatilag. Ott széles járdákra, fákra és teraszokra lenne szükség.
Min. egy-egy sávot el kéne onnan tüntetni. (Legjobb lenne persze a föld alá vinni, de ott metro is van, nem egyszerű.)
Illetve azért is, mert a nagykörúton kívül minden lanyhul. Nézd meg, a Blahától befelé sem lehet parkolni, mégis sokkal nagyobb a mozgás. Mondjuk a járdák is szélesebbek. Aztán az Astoriától befelé meg szintén dögrovás, mert kb 2 ember széles a járda. Két oldalt falak, közte autópálya. Pazarlás az egyik legszebb sugárutat ilyenre elhasználni...

Shopping 2013.09.03. 12:20:15

De viccesek vagytok.
Minek a bicikliseknek bicikliút???

Rájuk nem vonatkozik a KRESZ.
Piros lámpán, zebrán, járdán amerre látnak arra mennek.

Aztán évente egyszer elmennek, és magasra emelik a biciklijüket.

Akkor legyen a biciklista egyenlő közlekedési partner, ha rá is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint pl. az autósokra!

Kötelező KRESZ vizsga, rendszám, ittasan nem vezethet, ( tudom most sem lehet, de ezt senki nem tartja be) min. 30,000Ft os büntetési tétel, stb.

Miből látsz többet a városban:
-járdán és/vagy zebrán tekerő biciklistából
vagy
-járdán és/vagy vezető autósból?

Mindkettő egyformán tilos, mégsem történik semmi.

Majd ha a bringások betartják a szabályokat, jár nekik a bicikliút...

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2013.09.03. 12:22:10

@monyon le: A rákóczi úton a hanyatlás a villamos megszüntetésével kezdődött. Egyébként meg kedves boltosok, tessék interneten (is) árulni. Röhej, hogy 2013-ban még létezik vállalkozás, amelynek weboldala sincs, nemhogy webshopja - aztán csodálkozik, ha én, mint potenciális vevő, meg sem találom. Én ugyanis nem az alapján vásárolok, hogy hol van parkolóhely (ami amúgy sincs a körúton ma sem) hanem hogy az általam megvásárolni termék kapható-e náluk.

Lásd még Kecskeméti-Petőfi utca... Bizonyára az ottani vendéglátósok is háborognak, hogy a gyökkettővel araszoló autók helyett kiülős terasszal csábíthatják a vendégeket.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2013.09.03. 12:22:35

@Shopping: Én mint bringás/autós/gyalogos szintén ezt mondom. A bringás/gyalogos is a rá vonatkozó KRESZ-ből igenis vizsgázzon.

mojszipupi 2013.09.03. 12:23:39

Bőven járda, lásd Bajcsy, még ha a bringások utálják is az ilyen járdán kialakított sávokat az idióta oda tévedő gyalogosok miatt akkor is az a legjobb kompromisszum

igazi hős 2013.09.03. 12:25:35

@Gera: @dzsedi: Én speciel csak bringával megyek a körúti üzletekbe: gyorsabb az odajutás, nem gond a parkolás.
Egyébként hány olyan üzletet tudsz, ahonnan több 10 kiló árut szokás elhozni? A körúton nem hemzsegnek a tescok, inkább divatáru boltok, kis élelmiszer boltok, bankok, kajáldák, elektronikai boltok, gyógyszertárak, optikusok vannak. Aki egy raklap füzetért menne az írószerboltba, annak kéne a közeli parkoló. De az most sem szentírás, hogy találsz 100 m-en belül.
Tényleg meghal egy üzlet, mert egy saroknyit cipelni kell a megvett árut?

krampam 2013.09.03. 12:25:46

@Shopping: "Majd ha a bringások betartják a szabályokat, jár nekik a bicikliút..."

demagóg...

Ilyen alapon autópálya meg egyáltalán közút sem kéne...
vagy esetleg bizonyos szabálysértéseket ne vegyünk figyelembe? Sebességtúllépés, zebránálnemmegállás, tilosbanparkolás, hangjelzés indokolatlan használata, stb...

Szóval azért mindenki nézzen csak magába!

ex-dr. vuk 2013.09.03. 12:28:13

@shitgun: asszem moreorless osszefoglaltad. Innentol bezarhatjuk a blogot ;)

Peppone Botazzi 2013.09.03. 12:29:45

@dzsedi: Mert? Van sáv, csak az autósok szarnak az egészre jeleng helyzetben. Ha így nem működik majd működik úgy. Ezért hülyeség szarrá párkolni a sávot, mert úgyis lesz más de az az autósoknak rosszabb lesz.

ex-dr. vuk 2013.09.03. 12:29:48

@Jim Raynor: 5 centis oldaltavval elozni sem szabalyos, megis ez van...

Perverz Matyesz 2013.09.03. 12:30:34

@Pörörg a lufi & többiek
Egyébként ha csak biciklivel menne mindenki az utakon, akkor az utakat 100 évente kéne csak felújítani.
Ha meg csak biciklivel és személyautóval, motorkerékpárral, akkor 80 évente.
Azért mennek tönkre az utak néhány évente, mert a nagy tengelyterhelésű járművek szétcseszik, úgyhogy igazából nem a bicikliseknek kéne bevezetni az útadót, hanem az autósok ilyetén terhelését kéne megszüntetni.

2.
Az viszont tényleg erős, hogy a 15x nagyobb autósforgalom 1,5 - 2 sávon mehet, és a 6, jó esetben valamikor majd 10% kap 1 sávot. Valószínűleg jelenleg többen parkolnak, mint bicikliznek.
Ha a sok helyen 3-5m széles járdából vágnának le 1m-t az sokkal értelmesebb lenne, csak el kéne választani mondjuk kerítéssel, hogy ne szédelegjenek rá a gyalogosok a bicikliútra és vice-versa.

3.
A mellékutcák biciklisek számára többirányúvá tétele viszont szerintem hatalmas veszélyforrás, és felesleges is, egy-két utcányit biciklivel is nyugodtan lehet kerülni, hogy a célhoz odaérjünk. Az autósok viszont akkor ezentúl minden egyirányú utcánál is elsőbbséget kell adjanak a jobbról, alapvetően forgalommal szemben jövő bicikliseknek?

2013.09.03. 12:31:07

@monyon le: A Thököly/Rákóczi üzletek nem azért mentek tönkre, mert nem lehet ott parkolni, ne tegyünk már úgy, mintha ott óriás parkolók lettek volna, vagy ha lettek volna, akkor tódultak volna a népek. Ennek a magyarázata egyszerű, a plázák elszívták a közönséget, a belvárosi üzlethelyiségek drágák, ami itt volt, az többségében van most is, csak máshol, főleg plázákban. Ha Londonban meg tudták tenni, hogy többé-kevésbé kirakták az autókat a belvárosból, akkor ezzel itt is lehetne kísérletezni. Bp struktúrája eltér a nagy metropoliszokétól, itt a belváros nem üzleti/irodanegyed, hanem itt aktívan laknak, elsősorban az itt lakók (nem titok pl én is) miatt korlátoznám az autóforgalmat. A nagyvárosi lét sok tanulmány szerint 5-10 évvel rövidíti meg az élettartamot, lehet ugyan mondani, hogy költözz tanyára paraszt, de az sem oké, hogy azért szagoljam a sokszor dögletesen savanyú, fémes ízű szmogot a Király utcában, mert másoknak derogál két kerületet odébmenni tömközzel, meg batár SUV-okban kell utazgatni egyedül a városban a műkörmöshöz, CBA-ba. Több fát, füves részt, sétány, és felőlem akár bicikliutat is. A BKV-t meg lehet szidni, de menj el Brüsszelbe, próbálj ott tömegközlekedni, főleg este, hazatérve megcsókolod majd a füstös pesti buszt.

Kandaláber 2013.09.03. 12:31:43

"bicikleseknek meg már lófasz a valagukba. ne az autók kárára csináljanak már biciklisávat."

Az autók vannak a többi közlekedő kárára.

Eredetileg nem autóforgalomra lett Budapest belső része tervezve, a jelenlegi állapot az elmúlt 50 év autósdiktatúrájának eredménye.

Vissza a belvárost a gyalogosoknak, a kerékpárosoknak, a motorosoknak, a tömegközlekedőknek! A jobb levegőnek, a csendesebb, élhetőbb városnak.

80-100 kilogrammos súlyt szállítani 1000-2000 kilogrammos többlettel, hatalmas pénzpocsékolás. (kivétel persze van, nem kevés, pl.: orvos, áruszállítás)

Jöjjenek vissza a kereskedők, legyen pezsgő élet.

Ha az öltönyösök máshol is tudnak tömegközlekedni, urambocsá' kerékpározni, akkor itt is menni fog.

Peppone Botazzi 2013.09.03. 12:32:50

@Pörög a lufi: tartod mindenhol az ötvenet Mr. Kresztudás? Bemész e buszsávba? Átcsúszol e még a lámpánál? Az emberek ugyanolyanok, bringán is mint autóban. Csak a másikkal szeretnéd betartatni a kresz minden betűjét, viszont ha te vezetsz akkor felülírod gyakorlatiasság címén.

Dark Archon 2013.09.03. 12:34:14

@Shopping: kurvára le vagy maradva. Már lehet piásan is bringázni, s már nem emelgetnek többet bringát, mert a CM elérte a célját (áprilisban volt az utolsó). Amúgy meg annyira szűklátókörű vagy, mint a s***em.

Miből látsz többet?
- buszmegállóba csapódó autókból vagy
- buszmegállóba csapódó bringásból?

- városban gyorshajtó és/vagy közveszélyesen előző autósból vagy
- városban gyorshajtó és/vagy közveszélyesen előző bringásból?

S még sorolhatnám a tieidhez hasonlóan kretén összehasonlítási alapokat.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.09.03. 12:34:36

huha mekkora demagog idiota erv az hogy az uzletbe mennek bevasarolni...

az uzlet lezarhatja azt a parkolot mint mas helyeken, ugye hogy nem?

en iponnal ledobom az otot akar keresztbe is mert ott a sajat udvar van, oszt kesz, igaz ha valaki ott parkolna tobb heten keresztul (mivel maganterulet) kivaghatnak mint macskat szarni, ezert is porog ott a parkolohelyen a sok vevo

borisz 2013.09.03. 12:36:06

szerintem sem para a körúton biciklizni. amikor nyáron javították a villamossíneket egyszerre éreztem, hogy mekkora királyság egy teljesen külön sávban tekerni, másfelől meg sajnáltam az egy helyben toporgó autósokat.
(de ha már variálnak, én a parkolósáv megszüntetése mellett voksolnék, de az egész városban. legyen inkább sok mélygarázs)

igazi hős 2013.09.03. 12:36:47

@mojszipupi: Nem, ha a biztonság is számít valamennyit, akkor a városban a kerékpársáv messze jobb megoldás a bringaútnál. Kivéve, ha nem lehet jobbra kanyarodni (vagy minimális a kanyarodó forgalom), mert akkor tényleg megfelelő a bringaút. Viszont eléggé felháborodnának az autósok, ha a Körútról csak 5 helyen lehetne jobbra kanyarodni (Váci, Andrássy, Rákóczi, Baross, Üllői), szerintem mindegyik kanyarodósáv elég hamar telítődne, szóval ez nagyjából kivitelezhetetlen.

Peppone Botazzi 2013.09.03. 12:37:34

@Noname Cowboy: az baj, hogy akkor egyenlő jogok is kellenének, nem csak megtűrt státusz. De az autósok akkor sírnának főleg az itt arcoskodó 15-éves audim van sötétített-hö stílusúak.

kavicsq 2013.09.03. 12:43:36

Milyen üzletek? Üresek a kirakatok a körúton, van néhány szálloda, egy-két pénzmosó Gyöngyi butik, rakat peepshow, kínai büfé, mocskos nonstop üzelt és végre pár kocsma is kezd kinyitni. Ha a gyalogos-bringás forgalomnak kedveznének (igen gyalogosan is kerülöm a körutat a forgalom miatt) a feltételek, akkor egy újfajta üzletsor lehet..akik bőven profitálhatnának a bringásokból. Megoldás: legyen vegyes, azaz a járdán lévő hirdetőoszlopok és újságos bódék ideje úgyis lejárt, telepítsék őket egy oldalra, így kiürül és a körút egyik oldalán a járda és a parkoló sáv megszűnésével kialakítható lenne egy olyan kétirányú bringasáv, ahol még a kanyarodás is könnyedén megoldható lenne. Azaz ha valakinek a túloldalon van dolga bringával vagy gyalog, a zebránál lenne annyi hely, hogy kanyarodni tudjon...és a gyalogosok is elférnének kényelmesen.

Hunyadi zokogna... ha látná......ezt 2013.09.03. 12:45:47

Ebben az országban nemzeti szokás lett, hogy bármely kisebbség kibasz a többséggel.
Hogy mennyire fasza ez lásd a budai oldalon az Erzsébet híd és a Lánchíd közötti járdára felterelt bringasávot. Életveszély ott sétálni.
De csakazértis!!!
Van bringám, de ott tekerek ahol tudom nem megyek más agyára és értem, felfogom, hogy gyengébb vagyok és alárendelem magam a többi közlekedőnek. Nem verem a nyálam, hogy így egyenjogú vagyok, meg nekem is jár!

Nancsi 2013.09.03. 12:46:45

Nagykörút üzletei lehúzhatják a rollót, ha a bringásoknak kell őket eltartani, akik jellemzően csórók. Nincs is ezzel semmi baj - szép lassan gettó lesz a belvárosból, mivel kiüldözték onnan a fizetőképes keresletet. Biztos borzasztóan örül ennek az, aki 40 millióért megvette ott a lakását, amit most 20-ért se tud eladni.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.09.03. 12:48:14

@Kandaláber:
"80-100 kilogrammos súlyt szállítani 1000-2000 kilogrammos többlettel, hatalmas pénzpocsékolás."

Éppen a napokban gondolkodtam ezen, hogy akkor miért lehet mégis, hogy távolsági buszközlekedés vagy vonatközlekedés miért kerül annyiba, mint egy főre a benga, hiszen elvileg busznál már némileg jobbak ezek az arányok, arról nem is beszélve, hogy a nagyobb járműnél a hatásfok is nagyobb, ebből már ki kellene jönnie a sofőr bérének is.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.09.03. 12:48:34

egyszeru a kerdes amugy...
1000 ember aki tobb napra letamasztja az autojat ott vagy az 1000 JELENLEGI bringas aki minden nap arra jar elvez precedenciat...
szerintem meg sokkal tobb ember valtana cangara ha nem kellene eletveszelyesen autok kozott kommandoznia

kavicsq 2013.09.03. 12:49:28

@Nancsi: Tudod, hogy ostobaságot írtál. Csórók a bringások? Csórók a gyalogosok? Milyen üzletre gondolsz, amit a bp-i felső tízezer tart el a körúton? Írj le kérlek hármat!

Kandaláber 2013.09.03. 12:52:04

@Dark Archon: "Már lehet piásan is bringázni, s már nem emelgetnek többet bringát, mert a CM elérte a célját (áprilisban volt az utolsó)"

Piásan bringázni főúton nem megengedett.

A Critical Mass pedig nem elérte a célját, hanem per pillanat beledöglött abba, hogy néhány ottani főokos, jövőbe nem látó, az eredeti koncepciót önkényesen magyaroschította.

Majdnem csak a név maradt belőle.

A CM jelenleg is ezerszámra van szervezve a világban, a nálunk fejlettebb régiókban éppúgy.

Kritikus szellem és nem kritikus méret.

Csak idő kérdése, hogy az eredetihez közeli koncepció szerint ismét legyen.

wanker cunt · http://freeliveteencams.com 2013.09.03. 12:53:09

Autónak semmi helye a belvárosban.Ideje lenne kitiltani az összeset a faszba.Ott a 0-ás,tessék használni.

Kandaláber 2013.09.03. 12:54:29

@Ensiada Arkoveitie: Autónál számoltál értékcsökkenést, karbantartást, biztosítást, ki tudja még mit? vagy csak benzint?

A magor tömegközlekedés pedig nem költséghatékonyságáról híres...

dzsedi 2013.09.03. 12:56:02

@dieter1: idióta, így se lehet rendesen haladni ha elvesznek egy sávot még úgy se lehetne.

Nancsi 2013.09.03. 12:56:16

@kavicsq: Akinek autója van, annak statisztikailag több pénze van mint annak, akinek bringája. Ha egy 20 milliós SUV-val parkol, akkor valószínűleg nem vágja hanyat magát az 1500Ft-os kávé vagy a 800 Ft-os sütemény árától, mint az 50eFt-s, de akár 500eFt-s bringával közlekedő egyén. És akinek 20 milás SUV-ja van, az k.rvára nem fog se bérbringára, se combinora szállni.

A Bűn Zsoltja 2013.09.03. 12:56:47

@Shopping: A jardan a kresz szerint lehet biciklizni max 10 km/h-val, a gyalogosforgalom zavarasa nelkul. Egyebkent ha lenne bicikliut/sav akkor nyilvan nem a jardan tekernenek...

Azt nem ertem, h miert nem lehet a jarda kulso felet bicikliutta alakitani? Nekem az lenne a logikus: megmaradna a parkolas, az osszes sav, es a jarda igy is eleg szeles maradna.

MostmarAztanEleg 2013.09.03. 12:57:34

A bringások túlélik a mozgásszegény életmódon élő stresszes autósokat. Érdemesebb inkább beléjük fektetni. Kevesebb a TB költségük is.

Johnny336 2013.09.03. 12:58:09

Melyik épelméjű kerékpáros akarna a bedugult Nagykörúton tekerni az autók füstjében?

Már az Andrássytól is rosszul vagyok, annyira nem kapok levegőt tekerés közben.

Ezzel csak azt érik el, hogy még jobban utálni fogják egymást a bringások-autósok, ráadásul még nagyobb dugókat generálnak.

Kíváncsi lennék, ha rá lehetne venni az összes autóst, hogy tegye le a kocsit egy napra (már ha van parkolóhely), és menjen BKV-val - vajon hány óra alatt omlana össze Budapest közlekedése?

Talán rájönnének a városvezetők, hogy egyensúlyra kellene törekedni, nem pedig mindenhol eszeveszetten korlátozni az autóforgalmat.
Legyen kerékpársáv a kevésbé forgalmas utakon (főutakkal párhuzamosan futó utcák - pl. Óbudán a Bécsi úttal párhuzamosan a Zápor illetve San Marco utcák kijelölt kerékpáros utcák. Kis forgalom, lehet haladni, nem zavarják egymást a közlekedők, nem kell a bűzt szívnom a bringán), legyen buszsáv a forgalmas utakon, legyen dugódíj, hogyha nem létszükséglet, akkor ne hajts be a bel-bel-belvárosba kocsival.

De erre nem jönnek rá, csak emelik a benzint 500 Ft-ra, meg szítják a tüzet a különböző közlekedési módot használók között.

chel 2013.09.03. 12:58:26

Jelenlegi állapotok kezdenek hasonlítani Indiához.
Amúgy majd 100 év múlva lehet beszélgetni, addigra talán lesz közlekedés kultúránk, egyelőre sajnos paraszt mindenki, az autós, a biciklis és még a gyalogos is.
Ez van.
Parasztok vagyunk.

Kandaláber 2013.09.03. 13:00:27

@A Bűn Zsoltja: "A jardan a kresz szerint lehet biciklizni max 10 km/h-val, a gyalogosforgalom zavarasa nelkul."

Járdán nem lehet biciklizni.

Két kivétel:
- úttest felülete miatt
- 12 éves korig

Külön tábla kell, amely megengedi - de az alap az, hogy tilos.

kavicsq 2013.09.03. 13:01:06

@Nancsi: 20 milliós SUV-val a körúton kávéznak? Ne légy demagóg! Ahányan ők vannak, azok biztosan nem tartják el azt az egy cukrászdát, ahol ennyiért lehet kapni kávét. Ha végignézed a körút üzleteit, akkor láthatod, hogy a célcsoport sem a 20 milliós SUV-osok!

Nancsi 2013.09.03. 13:02:48

@Mikóka Kálmán: Nézd meg hogy Bécsben hol mennek az autópályák. Igen, keresztül a városon. Az M0 csak kifli, az M3-M1 távolság 70km, mert nem lehet észak felé kerülni. Ettől függetlenül nem kell aggódni: az autósok ha tehetik már ma is elkerülik a belvárost, a Rákóczi meg az Erzsébet híd alatti parkoló tönkretétele után még inkább el fogják - folytatódhat a gettósodás.

Sunder 2013.09.03. 13:03:02

@Kandaláber: szerintem meg senki sincs senkinek a kárára, csak közelíteni kellene az álláspontokat. Lehetőleg az ilyen kijelentések mellőzésével, mert ez inkább csak még jobban megosztja a közlekedőket.
Csak szokás szerint egymás anyázása megy az illetékesek helyett, kábé olyan hatásfokkal, mint amikor az ügyfélszolgálatossal üvöltesz, akinek totál nem áll hatalmában bármit is tenni az ügyed érdekében.

Ahhoz, hogy itt eredmények legyenek, nagyjából a következőnek kellene történnie:

- Urambátyám Pista helyett erre szakosodott szakember és mérnökgárda tervezze meg a közlekedést. Autósnak, biciklisnek, gyalogosnak. És ne az alapján, hogy épp' melyik lobbi az erősebb és az EU mit támogat jobban, mert hosszú távon az nettó bukás.
- Autósok kordában tartása, ha kell rendőri jelenléttel, miszerint nem borítjuk fel a biciklist, nem előzünk 5cm oldaltávval, nem simogatjuk meg a combját a tükörrel
- Autós büntetési tételek kiszabása az ittasan bringázókra, piroson áttekerőkre, gyalogosugrasztókra. Beingásjogsit nem tartom megtérülő ötletnek, tudják azok az érdemi részét, csak leszarják. A rendszám talán segítene, de ebben sem vagyok biztos.

Bónuszpontok: a BKV járatsűrűségével nincs gond, sőt, példaértékű. De az egyszeri öltönyös nem fog rá felszállni, amig nincsenek a csövesekkel, ápolatlan tahókkal, Bangómargitot telefonról bömböltető suttyókkal és az általános tisztasággal kapcsolatos gondok megoldva a BKV háza táján. Mert nem, mert akkora kompromisszumot nem ér meg a dolog. Egyébként nekem sem.

Egy tiszta, nyáron klimatizált, télen normálisra fűtött (nem szauna), csak a minimális feltételeknek megfelelő utasgárdát szállító BKV-ra nem derogál és/vagy kényelmetlen felszállni. A jelenlegire igen.

Legyen ez egy kiindulópont. Ha megnézitek, bizonyos jellemvonások kivételével (és azok az emberek általában pont olyan parasztok gyalog vagy két keréken, mint autóban, mert az nem a jármű hibája) ez nem egy biciklis-autós-gyalogos flame kellene legyen.
Csak valamiért mindig az lesz, az érdemi kérdések meg elsikkadnak.
Grat!

dzsedi 2013.09.03. 13:03:09

@Mikóka Kálmán: nullás nem ér körbe. nem leht másfele menni csak a belvároson keresztül mert a hidak java ott van. nics hol átmenni a dunán. pestről budára járok dolgozni autóval, mert úgy 30 perc, bkv-val 45-50, biciklivel nem járhatok, ugyanis nem vesszi ki jól magát az ügyfél előtt, hogy izzadtan koszosan egy óra biciklizés után fogadjam. azt kell megoldani, hogy minnél több autó minnél gördülékenyen tudjon haladni, nem a szaros bicikliseknek fölösleges beruházást végezni, az autósok kárára.

Perverz Matyesz 2013.09.03. 13:03:45

@Ensiada Arkoveitie: igen, ez jó kérdés, hogy miért nem olcsóbb a busz, mint a személyautó

2013.09.03. 13:04:34

@Nancsi: nahát ebben a kommentben annyi ökörség van, hogy jobb bele sem kezdeni a magyarázásába.

Kandaláber 2013.09.03. 13:06:24

@Johnny336: "Melyik épelméjű kerékpáros akarna a bedugult Nagykörúton tekerni az autók füstjében?"

Valamennyi ember, aki gyalogol, ugyanannyi kalóriát és levegőt fogyaszt 15km/óra sebességnél kerékpáron.

Ha a fővárosba be tudsz jönni, akkor elengedhetetlenül szükséges gyalogolni, ebben az esetben kerékpározni is tudsz úgy, hogy ne legyen megterhelőbb.

Persze ha ennél gyorsabban akarsz haladni, akkor - de csak akkor - lehet megterhelőbb a levegő.

T.A. 2013.09.03. 13:06:34

Ahogy olvasgattam itt a kommenteket, azon gondolkoztam, vajon hányan közlekednek közületek napi rendszerességgel a városban, akár autóval, akár bicajjal, akár gyalog, édes mindegy.
Ugyanis aki így tesz, az 3 dolgot magától is tud:
1. A körúti boltokat soha nem az autós forgalom tartotta el, hanem a gyalogosok, akik sétálgattak, meg a tömközösök, akik célirányosan mentek arra.
2. A belvárosban kerékpárral közlekedni önmagában is életveszélyes, nem kell ahhoz elmenni a körútig. A budai oldalon a Tímár utcától a Batyiig tök jól van megoldva a kerékpárút, de ha onnan fel akarsz menni a Moszkva(!) felé, akkor azt bizony a járdán teszed, illetve a Tímártól kifelé össze-vissza kanyarogsz a járdán, a macskakövön, meg a kátyúkat kerülgetve, Csillaghegytől pedig egészen konkrétan a kis utcákban, az úttesten. A város többi részéről ne is beszéljünk, ahol ez a zseniális járdával osztott, vagy úttesten felpiktózott remekmű van...
3. Erre a problémára nem lehet úgy megoldást találni, hogy az mindenkinek jó legyen, valaki úgyis szívni fog. Pillanatnyilag a kerékpárosok, és a gyalogosok szívnak, ha elveszik a parkolót, akkor az autósok fognak szívni, ha a járdát, akkor a gyalogosok, ha sávot kapnak, akkor a kerékpárosok.
Nem szeretek ezzel jönni, de nálunk fejlettebb országokban valóban működik az a megoldás, hogy kirakják az autósokat a picsába a városból, ugysem oda valók, azért van tömköz (ami lássuk be, jobban működne, ha az autósoknak mondjuk csak a fele hirtelen utazóközösséggé válna), a sétálóutcák, a kerékpárút, ésatöbbi.
Csak hát ehhez ugye szemléletváltás kell, az meg fájni szokott...

Nancsi 2013.09.03. 13:07:50

@kavicsq: Nem nézem végig, mert ha fizetnek se megyek arrafelé. Volt ott régebben egy számtech bolt ahová jártam, jellemzően oda se BKV-val/bringával jártak a vásárlók - most már el is költözött olyan helyre, ahol parkolni lehet. És akármit is mondasz: statisztikailag a bringások csórók, az autósoknak van pénzük. Ha autóval már nem lehet ott többé megállni, akkor gyakorlatilag maradhat ott pár kocsma, mert oda úgyis taxival jár a fizetőképes kereslet.

igazi hős 2013.09.03. 13:07:57

@Nancsi: "Akinek autója van, annak statisztikailag több pénze van mint annak, akinek bringája." Aki autóval jár a Belvárosban, annak statisztikailag kevesebb esze van, mint annak, aki bringával.
Akinek 20 millás SUV-ja van, az a Budagyöngyébe (esetleg a Westend/Alle) jár vásárolni, nem a Körútra.
Nem győzök elégszer rácsodálkozni arra a zseniális érvre, hogy ha az autóm 10 km-re parkol a Belvárostól, akkor lényegesen szegényebb leszek, mint ha a Körúton rakom le az autót. (Gyk: "minden bringás csóró")

Nancsi 2013.09.03. 13:08:21

@shitgun: Annyit érsz amit az érveid.

tikk 2013.09.03. 13:11:02

Ameddig pl vagyoni helyzet alapján közelítjük meg ki milyen közlekedési eszközt választ,addig nagyon nincs is miről beszélni. Lehet hogy rontanám az ún "csóró bringás" statisztikát.

Nancsi 2013.09.03. 13:11:05

@igazi hős: "(Gyk: "minden bringás csóró")" Gyk: a statisztika jellemzően átlagokkal dolgozik, nem pedig általánosításokkal. Ha ezt értenéd, lehet lenne autód, amit 10km-re parkolnál le a belvárostól. Így, hogy ezt fel se fogod, még valószínűleg sokat kell ahhoz tanulnod, hogy 50eFt-től drágább tárgyat birtokolj.

Johnny336 2013.09.03. 13:12:07

@Kandaláber: szépen hangzik az elmélet. Azért szeretnének bringasávot, hogy lehessen haladni biztonságosan, nagy sebességel, és ne 10-15 km/h-val szüttyögjön.
Próbáld ki, hogy tekersz 20 percet a körúton 25-ös átlaggal, majd a párhuzamos utcákban, majd kimész a Duna-partra, és ott is haladsz.

Hol fulladsz ki korábban?

Ha lesz bringaút/sáv/pálya, akkor sem fogok a Nagykörúton tekerni, inkább elmegyek a Duna mellett, kerülővel, és sugárirányban közelítem meg a célomat.

Don Quixote de la Ferko 2013.09.03. 13:12:10

El kell venni a parkolósávot. Nehogy má parkolni lehessen. Üzletek leszarva, lakók leszarva, ügyet intézők leszarva, vásárlók leszarva. mindenki leszarva. Bringás agyatlan barom az első. Szabad utat neki, minden forgalmat kitakarítani a városból, hogy csont nélkül haladhasson a tekerődroid.
Mit képzelnek ezek a nyüvesek akiknek autóval van arra dolguk, a boltosok, a szállítók, a lakók.. Csak nem azt akarják, hogy a nyári 3 hónapban arra eszetlenkedő bringás vár, és kerül? A maradék 9 hónapban, amikor meg nincs rajta bringás forgalom, legalább ki van cseszve mindenkivel, és ez a lényeg, nem a normális megoldás.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2013.09.03. 13:13:29

@Nancsi: Én autózom és bringázom, távolsági utakra az előbbit, városon belül az utóbbit használom. Sőt, egy tizes tömbjegy (meg tagnapig a Taxiplus törzsutas-kártya) is mindig ott lapul a zsebemben, ha esetleg olyan helyre megyek, ahova autóval nem célszerű - pl belváros - viszont a bringázáshoz szar az idő, akkor villamosra ülök, vagy hívok egy taxit. Akkor én most "statisztikailag" mi vagyok?

Felejtsük már el ezt az autós-bringás-gyalogos skatulyázást.

Don Quixote de la Ferko 2013.09.03. 13:13:47

@Jim:

Hidd el, ezek vannak akkora állatok.

2013.09.03. 13:14:27

ha valaki elhiszi hogy ebbol a bubibol lesz valami, es nem csak ellopjak a penzeket az jo lenne ha lemondana az internet elofizeteset

kavicsq 2013.09.03. 13:14:34

@Nancsi: Van autóm, de eszembe sem jutna a körúton parkolni. A körutat is kerülöm, kivéve ha ott van dolgom, de akkor bringával vagy tömeg közlekedve megyek. A statisztikád azért érdekelne engem is,kérlek oszd meg! Szerencsére baromi sok mellékutca nyílik a körútról, ahol lehet parkolni (olcsóbban), így aztán ha valaki tényleg ott szeretne vásásrolni a körúton található felső kategóriás luxus áruházak egyikében, akkor megteheti.

igazi hős 2013.09.03. 13:14:55

@Nancsi: Az első mondatomra miért nem reagáltál? Ennyire szíven ütött a valóság?

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2013.09.03. 13:17:28

@Don Quixote de la Ferko: A kiskörútról már van pontos statisztika a felszerelt számlálónak hála, nézd meg ott mennyi is az a "3 hónapban arra eszetlenkedő bringás" naponta :)

igazi hős 2013.09.03. 13:18:18

@Johnny336: A Nagykörúton nem csak útvonal, hanem gyakran úticél is. Azokat hogyan közelíted meg?

Kandaláber 2013.09.03. 13:19:34

@Johnny336: Átlagember 15-20-szal megy. Ha épp olyan a hangulata, megnyomja: 25-nél még nem fogja kiköpni a belét, mert úgyis meg kell állni a következő lámpánál.

Aki 25-ös átlagot lenyom a körúton, lámpástól, az nem átlagkerékpáros: elsősorban közlekedni akar, nem felnyomni a pulzusszámát, megizzadni.

kiwirágós kivirradtig 2013.09.03. 13:21:21

Teljesen fölösleges a biciklisáv.
Az Andrássyn van, a sok faszkalap mégis a járdán biciklizik, és ha szólsz nekik, még ők vannak megsértődve.

Attila út dettó, az út túloldalát képező Krisztina körúton ott a kerékpárút, a sok faszkalap kerekes cigány mégis a járdán megy. Vagy - ez még a jobbik eset - az úton.

Kicsit oda kellene már baszni ezeknek a kerekes cigányoknak a rendőrség részéről, kemény büntetésekkel, hogy tanulják meg a rendet.

mojszipupi 2013.09.03. 13:22:30

@igazi hős: Igaz, tény h a kanyarodó autók szempontjából gáz, de nincs annyi hely szerintem mint pl Andrásy h a parkolók mellett elférjen még egy bringasáv is

Johnny336 2013.09.03. 13:24:14

@Kandaláber: elvileg pont az a jó a kerékpárban, hogy szinte korlátok nélkül tudsz vele haladni. Gyorsabb, mint autóval, vagy tömegközlekedéssel a reggeli csúcsforgalomban.

Valóban, reggelente főleg én előzöm a többi kerékpárost, de engem is szoktak megelőzni outival közlekedők (MTB-vel hajtok városban).
Ha rendszeresen kerékpározik az ember, és mindig egy picivel erősebben próbál hajtani, akkor sikerül elérni egy edzettséget, hogy ne legyen gond egy fárasztó nap után sem komoly tempóval hazatekerni, és rólam sem szokott ömleni a víz. Aki mozog, megizzad. Ha kilépsz, hogy elérd a buszt, akkor is megizzadsz.

@igazi hős: roppant egyszerűen, Duna mentén végighaladok, majd sugárirányban. Nem körbemegyek a Nagykörúton. Úgy tervezem az útvonalat, hogy minél kevesebbet kelljen ezeken a nagyon forgalmas utakon haladnom.

Richie21061 · http://www.zeneszbazis.hu/profile/RakoczaRichard 2013.09.03. 13:26:27

@dzsedi: Ne izgasd magad, az üzletek egyébként is sorra zárnak be a 27%-os áfának, az élőbért sujtó 67%-os adók, a csökkenő kereslet és a gazdaság általános haldoklásának köszönhetően. Rendszeresen közlekedem a nagykörúton, robogóval, autóval bringával egyaránt. Nagy érvágás lenne a parkolóhelyek megszüntetése, de most amikor a vágányfelújítások zajlottak, nem történt tragédia az egyik sáv buszsávvá alakítása. Majd a hegyigazdagok szép lassan rájönnek, hogy nem érdemes 7 méteres SUV-val járni a belvárosban.

dukeekud 2013.09.03. 13:26:35

Egyetertek, minel tobb helyrol szoritjak ki az autokat, annal elhetobb lesz a varos.

T.A. 2013.09.03. 13:27:21

@kiwirágós kivirradtig: ehhez a "kerekes cigány" dologhoz csak gratulálni tudok. Hiszen mindenki, aki egy kicsit egészségesebb szeretne lenni, vagy olcsóbb, kézenfekvőbb, egyszerűbb közlekedési eszközt kíván igénybe venni, nyilván csak azért teszi, hogy trollkodhasson a járdán. Véletlenül sem azért, mert a belvárosi kerékpárutak nagy részére odapofátlankodik Béla a BMW-vel, vagy csak viccesnek tartja rányitni az ajtót egy kerékpárosra.
Elképesztő, mennyire intoleráns vadbarmok tudtok néha lenni, ha valami olyanról van szó, ami a ti saját kis lelki világotokat egy hangyányit is sérti...

ex-dr. vuk 2013.09.03. 13:29:34

@Perverz Matyesz: tehat osszegezzuk: a biciklisek huzzanak a gecibe adjak el a biciklijuket, legyen auto mindenhol.

Ugyes.

:)

Szoval ne legyen terheles az autosokon. Ertem. Amugy mennyi adot kellene befizetnem, hogy legalisan juttathassak ciant az ivovizekbe? Lenne hiszti mi? Miert szabad masokat legalisan tomegesen mergezni egy kis ado megfizettetesevel? Maris nem olyan keves az az ado, igaz? :)

Don Quixote de la Ferko 2013.09.03. 13:29:35

@// Gery Greyhound:

Tojok rá mennyi eszetlenkedő barom jár arra. Amint beköszönt a hűvös idő, a sok barom visszaül az autóba, vagy a buszra. 1, azaz egyetlen egy darab bringást ismerek, aki télen is tekert. Szóval hanyagolj, a lehető legnagyobb balfaszság az, ha lezárnak egy sávot, ami aztán az év több mint a felében kihasználatlanul foglalja a helyet.

ex-dr. vuk 2013.09.03. 13:30:13

@T.A.: nem szoktat meg meg? velkamtuhangeri.

ex-dr. vuk 2013.09.03. 13:31:16

@Don Quixote de la Ferko: jaja szerintem is a buszsavokat is szuntessuk meg, mert pl. ejszaka semmi szukseg ra. :D

LOL

T.A. 2013.09.03. 13:32:17

@Don Quixote de la Ferko: egy átlagos kerékpáros áprilistól októberig teker, addig nincs marhára hideg.
Kompromisszumos megoldásként elfogadnád-e, ha április 1-től október 1-ig a nagykörút külsője kerékpársáv, októbertől áprilisig meg autós?

ex-dr. vuk 2013.09.03. 13:33:23

@Don Quixote de la Ferko: annyiban igazad van egyebkent, hogy magyarorszagon az idoszakos lezarasokat nem nagyon ismerik, angliaban pl. a szimpla csikok az ut szelen idoszakos tilalmat jelolnek: este 7 utan es hetvegen nem szamitanak, szimpla piros - idoszakos megallni tilos, szimpla sarga - idoszakos varakozni tilos. Pl. este vegig lehet parkolni bizonyos hidakat is, kerekparsavot, stb, amikor mar nincs akkora forgalom.

Na jo nalunk is van idoszakos tilalom csak 1. nem nagyon alkalmazzak, 2. akkor se tartjak be :)

igazi hős 2013.09.03. 13:34:17

@mojszipupi: "parkolók mellett elférjen még egy bringasáv is" A parkolók helyén kell a bringasáv, erről van szó évek óta.

Sandokohn - a maláj jiddis 2013.09.03. 13:36:03

Nem értem a problémát. Ott van az a teljesen indokolatlanul széles járda az út mindkét oldalán. Miért nem lehet "levágni" belőlük 1-1 métert és odaadni a bicikliseknek?

Don Quixote de la Ferko 2013.09.03. 13:37:04

@ex-dr. vuk:

Hülye példával agyatlankodsz, mint mindig. A buszsáv nem időjárásfüggő, mint a rinyáló tekerődroidok.

@T.A.:

Kompromisszum orbánisztánban? Ahol a 3 nyári hónapban is 30-al mehetsz csak el az üres iskola előtt? Gondolom jártál már a határtól nyugatabbra, ahol ismerik az időhatárt jelző tábla fogalmát. El tudod hinni, hogy bárki is bevezetne egy olyan megoldást, ami mindenkinek megfelelne? Aki hangosabban üvölt, és nagyobb télikabátja van a fideSS-ben, az nyer. A többség meg le van tojva, kompromisszumot ez a politika döntéshozó maffia nem ismer, csak erőből nyomulást.

igazi hős 2013.09.03. 13:37:54

@Johnny336: Ja, hogy te a körúton belülről indulsz. Úgy értem. Én a Hungárián kívülről jövök, választhatok a Hungária, Fiumei és a Nagykörút között. Egyik jobb, mint a másik.

hopptarisznya 2013.09.03. 13:39:00

?????
És mi lesz üzletekkel? Majd a bringások eltartják őket?

Érdemes megnézni, hogy ezek az agyament állat politikusok, hogyan cseszték el a Kolosy teret!

Megszüntették a parkolót, és helyette van frankó szökőkút, amit a román csövesek használnak. Az "óbudai promenád" csak egy kihalt utca, ahol sorban mennek tönkre az üzletek. Ki látott már parkoló nélküli piacot? Ki fog onnan cipekedni? Meg lehet nézni, hogy már alig van vevő, és termelő. Helyette viszont kurvajól mutat a brosúrában a tér. Szép padok, szökőkút.. Csak azzal ugye kitörölhetjük...

Johnny336 2013.09.03. 13:40:23

@igazi hős: nem. Körúton kívülről indulok. Sőt, a Duna túloldaláról indulok.

De nem szoktam a Körúton járkálni, úgy intézem az életem, hogy ne kelljen áttekernem a pesti oldalra, mert a hidakon csak a szopás van, ráadásul a pesti oldalon nagyon buzi a közlekedés, sok szar egyirányú utca, mindent feltúrnak, kordonoznak, broáf.

Nem burzsuj, meg sznob vagyok, csak minek basszak ki magammal?

2013.09.03. 13:40:51

@Nancsi: Tessék: "Nagykörút üzletei lehúzhatják a rollót, ha a bringásoknak kell őket eltartani, akik jellemzően csórók. Nincs is ezzel semmi baj - szép lassan gettó lesz a belvárosból, mivel kiüldözték onnan a fizetőképes keresletet. Biztos borzasztóan örül ennek az, aki 40 millióért megvette ott a lakását, amit most 20-ért se tud eladni. "
1. a ro_l_ót már rég lehúzta a boltok többsége, és ahogy azt már ötven szakember elmondta, a plázák, a vásárlási szokások megváltozása, a drága belvárosi üzlethelyiségek miatt.
2. az, hogy a bringások jellemzően csórók, az a te véleményed, nem érv, és nem bizonyított, szerintem nem is igaz. Állj ki a Deák környékére, és nézegesd a bicajokat, tízből 5-6 drága canga, de különben is, akinek egyszerű bringája van, vagy csak mert bringája van, az miért lenne következetesen csóró? Arról nem is beszélve, hogy rengeteg autósnak bringája is van, amit használ, és amiről te nyilván arcra nem tudsz semmit, így lehet, hogy aki elteker melletted, annak Budán otthon áll a garázsban épp a nyolcmillás autója. Van egy jóbarátom, akinek van egy Subaruja, egy BMW-je (nem tízévesek), mellette egy ócska Heavy Tools bicaja, amivel szokott tekerni. Plusz, azt ne higgyük már, hogy azért, mert valaki egy kipolírozott 9 éves A4-essel, vagy hiteles Thaliaval járkál, már rögtön hűdekurvagazdag. Ez elég szűklátókörő gondolkodás, már ne haragudj. Olyan ismerősöm is van, akinek komoly cége van, igen komoly pénzzel, kéthavonta megy olyan utakra, ami az átlagembernek egyszer adatik meg életében, közben egy rozsdásodó Ford Fiestája van.
-a belvárosból nem üldözték kia fizetőképes keresletet, akikre gondolsz, a módosabbak, maguk költöztek ki zöld kerületekbe - na miért?- mert nem akartak autószmogban élni. A fizetőképes kerelet ellenben ha akar, bármikor bejön a belvárosba, és költ, már csak azért is, mert költeni elsősorban itt lehet, nem Hűvösvölgyben, ahol ugye nem tobzódnak az exkluzív világmárkák üzletei.
- a belvárosi 40 millás lakás nem a biciklisek, sőt, nem is az autóforgalom miatt lett 20, hanem azért, mert az ingatlanpiac a béka segge alatt van. Normális időszakban a zöldítés, sétálóutcává alakítás, autóforgalomcsökkentés éppenhogy árfelhajtó tényező.

Elég érv, vagy kérsz még?

Nancsi 2013.09.03. 13:41:13

@// Gery Greyhound: Épeszű emberek nem a belvárosban bringáznak, ha van autójuk, hanem felrakják a csomagtartóra, és kiugranak valahová a szabadba. Nyilván van aki a tömegre meg a szmogra gerjed.

kiwirágós kivirradtig 2013.09.03. 13:42:32

@T.A.:
Azok vagytok, kerekes cigányok.
Csak a jogaitokért jár a pofátok, de ha a kötelességek szóba jönnek, azonnal elkezdtek ugatni, hogy de nektek minden jár alapból.

Ráadásul röhej, hogy a 6%-nyi kerekes cigány miatt kibasznak a 94% egyéb közlekedővel meg a helyi lakosokkal.

Nancsi 2013.09.03. 13:43:55

@igazi hős: Első mondat annyira szíven ütött, hogy már hozzászólásokkal előtte leírtam, hogy ha fizetnének se mennék a belvárosba. Szóval pont leszarom, hogy mit csinálnak az ámokfutó elmebeteg közlekedésszervezők belőle, mert már el van qrva. Az egész thread onnan indult, hogy volt egy állításom, ami téged, meg még pár kerekesmajmot szíven ütött, méghozzá az, hogy statisztikailag kisebb a fizetési képességeket mint annak, akinek van autója. Nyilván innen kezdve mind Maseratival jártok, csak lerakjátok reggel a P+R-ben, hogy onnan bebringázhassatok a belvárosba pénzt költeni.

jahaha 2013.09.03. 13:44:16

lol, csak az elso 2 hozzaszolas utan: ki az a fasz, aki autoval kepzeli el elsosorban a koruton a bevasarlast? Nooormaaalis? A vevok 1%-at jelenheti kb. az uzletek egyebkent mar regota halottak, es nem a valsag, nem a kozlekedes, hanem a mall-ok miatt. es szerintem bringasav+dugodij+ingyenes keruleti parkolas lakosoknak megszuntetese az igazi megoldas.
Vagy a dij legalabb evi 100K-ra emelese.

skovalsky 2013.09.03. 13:45:28

Az ilyen Nancsi és Don Quixote de la Ferko féle ostoba gondolkodásmódot kellene megszüntetni nem az autós vagy kerékpársávot. A nagykörűt és Budapest belvárosa messze nem ekkora autósforgalomra lett méretezve. Bécstől Varsóig meg tudták oldani, hogy a klasszikus városmag adottságait és nem az ilyen kényelmes parasztok picsogását figyelembe véve alakítsák az autós forgalmat. De tudom nálunk a rákóczin, nagykörúton mindenki nagymamát szállít éppen a kórházba négy sávon.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2013.09.03. 13:47:14

@dzsedi: Hagyjuk már a faszba ezt a demagógiát, hogy az üzletek így meg úgy. Hány autó fér el egy átlagos méretű nagykörúti üzlet előtt, 3, esetleg 4? Hány ember száll le ugyanott egy 65 méter hosszú Combino-ról és hány gyalogos sétál el a bolt előtt?

Te még ma is úgy vásárolsz, hogy beülsz az autóba, és végigjárod a boltokat a körúton, ahol amúgy már most sem tudsz megállni?

2013.09.03. 13:50:16

@kiwirágós kivirradtig: csak csendben mondom, hogy a helyi lakosokkal a lehető legkevésbé sem kibaszás az autóforgalom csökkentése. Belvárosi helyi lakosként én - a bicikliúttól teljesen függetlenül - nagyon örülnék az erős korlátozásnak.

2013.09.03. 13:51:36

@Nancsi: ha mindenki annyit ér, mint az érvei, akkor elő a hivatkozott statisztika linkjével, de máris!

neeskens 2013.09.03. 13:52:33

Szerintem a Kiskörútnak se tett rosszat a bringasáv, sőt! Nem halt el ott egyetlen üzlet sem, mert nem lehet ott parkolni.

Krumpli 2013.09.03. 13:54:50

A bicikliseknek sajnos muszáj lenne külön utat építeni, mert nincs semmi keresnivalójuk sem az autók, sem pedig a gyalogosok között (mint ahogy a sípályán is külön kezelik a snowboard-t, a síelőtől, annak ellenére, hogy kívülről hasonló sportnak tűnik). A körúton, hasonlóan a Bartók B. és a Bajcsy Zs. úthoz szép széles a járda. Még ha meg is feleznék akkor is maradna hely a gyalogosoknak, és bőven lehetne biciklizni a másik felén; de ez sajnos semmiképpen sem fog megvalósulni, mert az önkormányzatok az lakók után gyakorlatilag semmit sem kapnak, ellenben a kocsmáktól kérhetnek pénzt azért ha azok asztalokat pakolnak a közterületre. (ahol annyira "jókat" lehet sörözni, mert zaj van és a veled szembeülő szavát se lehet érten, az autók kipufogójánál pedig sokkal rosszabb a csatornákból áradó bűz) Nehezen tudom elképzelni, hogy erre lesz jó megoldás, de érdeklődve várom. (és bízom benne, hogy rövidesen lesz lehetőségem arra, hogy soha többet ne kelje Budapesten élnem)

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2013.09.03. 13:56:13

@Don Quixote de la Ferko: "1, azaz egyetlen egy darab bringást ismerek, aki télen is tekert."

Ez aztán mérvadó :) Én meg egész életemben mindössze 2 embert ismertem, aki a Zugló-Belváros utat naponta autóval tette meg, úgyhogy zárjuk le a kerepesi utat, semmi szükség rá.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2013.09.03. 13:58:54

@Nancsi: Ilyet én is szoktam csinálni, de most maradjunk annál, hogy városon belül kell eljutnom A pontból B-be. Erre pedig a bringa a legalkalmasabb, szorosan utána a BKV, harmadik helyen a taxi és csak végszükség esetén az autó. Ez a véleményem nem változna akkor sem, ha ötösöm lenne a lottón.

jahaha 2013.09.03. 13:59:28

@Nancsi: mint belvarosi kerekesmajom, reggel nem kell leraknom az premium automat a p+r-ben, mert eves teremgarazst berlek, aminek eves dija tobb mint 2 havi fizetesed. Utobbit abbol vezettem le, hogy aki a bicikli ellen van az begyoposodott, aki begyoposodott az nem intelligens, aki nem intelligens az buta, aki buta az szarul keres.
(csak ugy megtetszett a statisztikad az utcan parkolo milliomosokrol vs biciklisek)

Kolombusz 2013.09.03. 13:59:45

Ha minden parkolóhelyet megszüntetünk a fő útvonalakon, szép lassan tényleg jól lehet haladni majd a kihalt szellemvárosban, ami marad a csődbe ment boltok után. A biciklisek arányának 6-ról 10%-ra növeléséért nem tűnik igazán bölcsnek beáldozni a maradék 90% jelentős részének érdekeit.

A sportág nagy és színes egyénisége 2013.09.03. 14:00:04

Azert a jardarol annyit megjegyeznek, hogy talan eleg lenne a kb 4-5 meteres jarda erre is, ha nem tettek volna uton-utfelen kulonbozo kisboltok, ettermek, barmik a jarda felet elfoglalo kulonfele installaciokat az utba.

kavicsq 2013.09.03. 14:04:20

@Nancsi: Bocs, de még mindig az van, hogy olyanokat állítasz, amit nem tudsz alátámasztani, ráadásul ha ezt érvekkel megcáfolják, már a téma sem érdekel. Innentől kezdve megkérdezem: Miért írsz ide, ha nem is érdekel, nem is érint a dolog?

MEDVE1978 2013.09.03. 14:08:54

A megoldás borítékolható: a viszonylag széles (emlékeim szerint kb. 5-6 méteres) járdából fognak visszavenni és festik fel biciklis sávnak. Nincs jó megoldás, ugyanis a parkolóhelyek elvétele halálra ítélné az üzleteket. Lehet ezt nem figyelembe venni, de a Rákóczi út - Kossuth Lajos utca története pontosan ezt mutatja. Sajnos az autósok többsége nem fog fél kilométert gyalogolni, csak, hogy elérjen az egyik mellékutcából a körútra. A parkolóházak meg elég drágák, így hétvégén vagy este például nem opciók. A legkisebb ellenállás talán mégis a gyalogosoké, akik majd maximum bosszankodnak a száguldozó biciklisek miatt egy sort. Bár ez a bosszankodás nem lesz túl jelentős, mert a bicajosok nagy része eddig is a járdán ment...

T.A. 2013.09.03. 14:10:32

@kiwirágós kivirradtig: gyanítom, neked pl. nincs kerékpárod, te autóval jársz.
Te ugyanúgy tágra nyitottad a pofádat, amikor pár éve még csak arról volt szó, hogy szimplán meg kéne szüntetni a parkolót a nagykörúton, mert a jogaidért te is üvöltözöl, de biztosra veszem, hogy ugyanezzel a mentalitással vezetsz autót is, és úgy baszod el a hozzám hasonló kerekes cigányokat, hogy a lábunk nem éri a földet. Mert kötelességed neked ugye nincsen...

Martinm5 2013.09.03. 14:14:52

hogy rohadna meg az összes méregzöld politikai kurválkodó bringás.
Már így sem lehet tőlük normálisan közlekedni, az úttest arra való, hogy ott autók normálisan mehessenek. Ha elvesznek egy sávot, akár parkolót, akár közlekedőt, akkor ez az útvonal is a kutyáké lesz, és sehol nem lehet a városon keresztül menni.
Értelmetlen baromság néhány tucat terminátor miatt a városi közlekedést végképp ellehetetleníteni.

piettro 2013.09.03. 14:14:54

Megint kiemeltek egy kis szakaszt az egészből, és majd lesz rissz-rossz megoldás.
Évekkel ezelőtt letettem a (mai) Allé környékén az autót, és bevillamosoztam a körútra, Blahára, stb. Ma? Mindenhol fizető parkoló + villamosjegy, de parkolni csak 3 órán át lehet nagyon drágán, szóval nem érek vissza. Hát akkor inkább bemegyek autóval - igaz, a reggel/délutáni csúcsokon kívüli időben délelőtt v. kora délután - , még így is olcsóbb (mielőtt: munka miatt, nem korzózni járok oda).
Szóval, vegyenek el csak egy sávot a bicikliseknek, én meg szállhassak fel a parkolójeggyel a villamosra/ vagy a villamosjeggyel parkolhassak... Jobban szeretek olvasni, mint vezetni. Vagy bringázni, ha lesz bérbringa!

Martinm5 2013.09.03. 14:16:47

@T.A.: én általában segítem, nagy ívben kerülöm őket, ha nem pofátlankodnak.
De az sem normális, hogy egy bringás feltart egy egész autós sávot.

T.A. 2013.09.03. 14:18:24

@Martinm5: ezért kell neki a kerékpársáv a körútra. Mert akkor nem fog feltartani egy egész autós sávot.

BSz 2013.09.03. 14:18:39

@Noname Cowboy:
Szerintem meg a kommenteléshez kelljen jogosítvány.

ex-dr. vuk 2013.09.03. 14:18:48

@Don Quixote de la Ferko: de napszakfuggo. Mi a kulonbseg? Semmi. A kulonbseg a te fejedben van, ahol a kerekpar mint valami mumus lakik :)

Erveket nem mondok mert ugyse erdekelne :)

Alikam 2013.09.03. 14:18:52

A városvezetésnek üzenem, a büdös jó kurva anyátokat basszátok tövig...

ex-dr. vuk 2013.09.03. 14:19:42

@Martinm5: valamint az sem, hogy maszkot kell hordania annak, aki nem akar megfulladni a varosban.

BSz 2013.09.03. 14:20:03

@Martinm5: Not sure if troll

or really pissed of over nothing.

T.A. 2013.09.03. 14:20:49

Ó, hát én tiszta hülye vagyok, hogy csak most esik le a probléma lényege :)
Hát azért fáj az autósoknak a kerékpársáv, mert az nekünk, kerékpárosoknak ingyen van, miközben nekik benzint kell fizetni, és nyomorogni kell a dugóban, vagy drágán kell parkolni, mert ahhoz nyilván lusták, és smucigok, hogy kerékpárra üljenek.
Így már teljesen érthető a felháborodás.

kiwirágós kivirradtig 2013.09.03. 14:21:44

@igazi hős:
Tudod, kerekes cigánykám, a vásárlás nem mndenkinek azt jelenti, hogy vesz egy fél liter tejet meg egy kiflit.

Vigyél már haza egy hűtőszekrényt a bicikliden.

A parkolósáv helyén kell a bringaút: ja, az ott lakókkal meg, akiknek van autójók, jól ki kell baszni.
Idióta barom vagy, mint minden kerekes cigány.

@Kandaláber:
Téged meg vissza az anyád picsájába, ahonnan ilyen hülyén előkerültél.

@Peppone Botazzi:
Kerekes cigánykám, nagy különbség van aközött, hogy a KRESZ egyes előírásait nem tartja be valaki (és mondjuk túllépi az 50-et 5-tel), vagy egyet sem tart be, mint te meg a hozzád hasonló faszfejek.

@Dark Archon:
Közveszélyesen közlekedő bciklisből sokkal többet, ugyanis az összes kerekes cigány ilyen.

@A Bűn Zsoltja:
Na, az ilyen idióta faszkalapok a kedvenceim. KRESZ-könyvet még képen se látott, de azért fújja a baromságait.
Az a baj, hogy az összes kerekes cigány ilyen agyatlan barom.

@T.A.:
Egyébként meg az intoleráns vadbarmok TI, kerekes cigányok vagytok, mert senkit nem néztek, csak magatokat, hiába vagytok elenyésző kisebbségben, több jogot akartok, mint a 90+ százaléknyi többség.

skovalsky 2013.09.03. 14:23:41

@Martinm5: párnázott falú szobában kellene neked közlekedni lepedőbe csavarva te szerencsétlen nem az úton

BSz 2013.09.03. 14:24:15

Azt hogy kihalnak a boltok mi a jó büdös majomkukiért vette fel mindenki? Volt akár egy hatástanulmány is? Nem! A váci utcán tán kihaltak a boltok? Ha igen az a tesconak köszönhető, nem a parkolóknak. Marhák!

Ezek után ha valaki fikázni meri az Alföldi féle IK30-at hát üzenem neki, ez a fórum is hű lenyomata lehetne a darabnak... Szerencsére itt csak virtuálisan négyeljük fel egymást!

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2013.09.03. 14:24:25

@BSz: Ki beszélt jogosítványról? Olvass, értelmezz! Ha nem megy ne szólj hozzá.

Alikam 2013.09.03. 14:26:41

@kiwirágós kivirradtig: a bringások Kelet-Európában valahogy tényleg az alja népekből kerülnek ki...

Alikam 2013.09.03. 14:27:36

Mondjuk azért azon jót nevettem, amikor a Margit hídon biciklisdugó alakult ki...

BSz 2013.09.03. 14:28:00

@kiwirágós kivirradtig: Ugye tudod te fehér viszkózus állati váladék, hogy járdán a KRESZ nem tiltja a biciklizést :-P Aztán még ezek okoskodnak KRESZ vizsgáról, nem a búcsúban kellett volna nyerni.

GG81 2013.09.03. 14:28:06

@T.A.: "kirakják az autósokat a picsába"
majdnem jó.
akkor inkább a német módszer, ahol elvezetik a forgalmat nem csökkentik! de mondhatnám a belgát is, ahol szintén alagutakban gondolkoznak.
persze lehetne drasztikusan gondolkozni, ahogy írod, azzal csak az a baj megint, hogy hasonlítsd össze a méreteket. nem tudom merre jártál, tapasztaltál, de a korlátozás/kitiltás sokkal inkább kiskörúti nagyságrendben tapasztalható, mintsem nagykörútiban. a gettósodás pedig megállíthatatlan, az egész belvárosra ki lehet tenni a romkocsma feliratot, a kapualja vizelőkkel együtt, csodás! persze turisztikailag mérhető már a súlyuk, de valóban ezt kellett budapestből csinálni, egy düledező, romos kocsmákkal teli részeges fővárost!?!? de a lényeg, hogy a célközönsége a k.agyasok nem halnak szomjan és ittasan is hazatekerhetnek! jippííí!

T.A. 2013.09.03. 14:29:35

@kiwirágós kivirradtig: egyetlen egy dologhoz van jogom kerékpárosként, és az a biztonságos közlekedés. Amíg ezt a jogomat nem tudom mindenhol érvényesíteni, ki fogom nyitni a számat, akkor is, ha új kerékpárútról, idióta autósokról, a témáról semmit nem tudó hülyékről, elém beugráló gyalogosokról van szó.
Ma Magyarországon az autósok egyetlen egy dolgot nem vesznek figyelembe a kerékpárosokkal szemben: ugyanúgy jogunk van a közlekedéshez, mint nektek. A szabályok ránk is vonatkoznak, igyekszünk is betartani őket, de előfordul olyan helyzet, amikor nem lehet biztonságosan megoldani, mert Ti, autósok, csakazértisnekemvannagyobbfaszom módon közlekedtek.
Az, hogy most mi is kapunk abból, ami nektek természetszerűleg megvan, az meg ne fájjon már annyira, hogy mindjárt szívrohamot kapsz ott a gép előtt tespedve...

Perillustris 2013.09.03. 14:32:00

@kiwirágós kivirradtig: dr. Közbiztonság Szilárd nyugdíjba ment? A stílus maradt, tehát nem értem a nick-váltást.

skovalsky 2013.09.03. 14:32:48

Azért ez "intoleráns vadbarmok TI, kerekes cigányok" ott van na! :D

Richie21061 · http://www.zeneszbazis.hu/profile/RakoczaRichard 2013.09.03. 14:34:57

@ex-dr. vuk: egy két dolgot kihagytál: legyen 100 forint a benzin és lehessen ingyen parkolni az egész városban.

makacsfolt 2013.09.03. 14:36:49

@Nancsi: Mama a körútat a plázák tették tönkre,egyedűl az Andrássy pislákol még.
Komolyan ki költözne akörútra ekkora forgalom mellett, meghát nem is lehet parkolni.
Az a rohadt villamos veszi el a helyet.

2013.09.03. 14:40:17

@kiwirágós kivirradtig: most mondhatnám, hogy a kultúrált párbeszédnek mennyire nem része a lehülyegyerekezés, de lépjünk ezen túl. Mindenesetre nem hiszem, hogy a Nagykörűt a helyi lakosok autóival van teleparkírozva, tekintve, hogy minden nyomorult utcában meg lehet állni, helyieknek ráadásul ingyen, azt hiszem, ez a probléma speciel kezelhető/túlélhető, persze ha valakinek agyérgörcsöt okoz, hogy a kocsiját egy utcával odébb rakja le, akkor valóban gond van. Plusz ugyabár ha megfigyeled, a parkoló autókkal tömött utak napközben jellemzők, estére, mikor a belvárosban parkoló, de nem ott lakó emberek hazatérnek, akkor a belvárosban lakó, de napközben nem ott parkoló embereknek általában jut hely.

Palex 2013.09.03. 14:40:45

Rohadt széles ott a járda. Elférne ott egy 1m-es biciklisáv mindkét oldalon.

tiborc2008 2013.09.03. 14:44:58

Körútat lehetőleg elkerülöm bringával, Izabellát vagy Nagymező-Kertészt szoktam helyette használni.

Nem tudom, melyik lenne a legjobb változat, az viszont tény, hogy a parkolóhelyek megszüntetése hazavágná az összes üzletet, olyan lenne, mint a Rákóczi út.

Perverz Matyesz 2013.09.03. 14:46:25

@ex-dr. vuk:
Gratulálok a következtetésedhez, bár nem tudom miből szűrted le?

Én azt írtam, most röviden:
1.
Az utak amortizációját nem a személyautók okozzák, és nem is a biciklisek, ezért nem jogos velük megfizettetni (ez egy érv azok ellen, akik a biciklisekre mindig azt mondják, hogy nem fizetnek adót, persze ez más okból is baromság)
2.
Inkább a járdából kéne elvenni, mert az állandó dugóval a lakók, a kerékpárosok és a gyalogosok is rosszabbul járnának, nem csak az autósok. ráadásul sok helyen a körúton szinte szélesebb a járda, mint az úttest.
3.
A minden utca legyen kétirányú a bicikliseknek demagógia és életveszélyes és aki nem tud biciklivel megtenni extra 100-200 métert, hogy az egyirányúba ne szemből kelljen behajtania az ne biciklizzen, hanem gyalogoljon.

Ebből a a 3 dologból hogy szűrted le, hogy szerintem minden biciklis adja el a bringáját és dögöljön meg?
Ne azt olvasd amit szerinted írnak az emberek, hanem azt amit ténylegesen. És arra reagálj.

Csók

kiwirágós kivirradtig 2013.09.03. 14:48:11

@T.A.:
Mondom GYALOGOS, baszd meg.
Ebből melyik szót nem értetted, hogy folyton autósozol?

Perverz Matyesz 2013.09.03. 14:48:37

@ex-dr. vuk:
És azt meg végképp nem vágom, hogy az útadónak mi köze van a mások mérgezéséhet?
És nem biztos, hogy te kevesebbet mérgezed a környezetet, mint én, csak mert nem autóval jársz.
Esetleg én az élet más területein sokkal többet óvom a környezetet, mint te?

T.A. 2013.09.03. 14:53:54

@kiwirágós kivirradtig: értettem, hogy gyalogosként utálsz (bár így ismeretlenül erős, de spongyát rá), de nyilván valahogy te is közlekedsz a városban, és biztos, hogy nem csak gyalog. Vagy de, nem ismerlek, tudja bánat.
Azt mondtam, Ti, autósok, nem Te, autós. Ebből melyik szót nem értetted? ;)

neeskens 2013.09.03. 15:05:40

@tiborc2008: Mégegyszer: mi ez a baromság, hogy a parkolók megszüntetése hazavágná a kiskereskedelmet? Ez mitől "tény"?

Mint már írtam a kiskörút nagy részén sem lehet parkolni, mégsem döglött bele egyetlen üzlet sem.Ez a tény.

Perverz Matyesz 2013.09.03. 15:06:36

Még annyit tennék hozzá azoknak, akik nyugattal példálóznak, hogy nyugaton sok helyen szintben eltolt gyorsforgalmi utak vannak, ez itt is kiváló megoldás lenne. Lenne a földszinten a nagykörúton a fás, bicikli + 1sáv + villamos, sétálgatós, stb, és az emeleten pedig egy 2x2 sávos autós megoldás lehajtással csak néhány helyen.
Vagy be lehetne fejezni a M0-t, amit a sötétzöldek akadályoztak meg eddig is, de akkor is kéne legalább két sugárirányú út, amivel át lehetne jutni a városon gyorsan, hogy ne kelljen 70km-t kerülni. És nem kéne, hogy egyszerre 3 híd legyen felbontva.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.09.03. 15:15:21

@kiwirágós kivirradtig: "Vigyél már haza egy hűtőszekrényt a bicikliden."

te agyhalott, a nagykorutra a magadfajta barom szokott menni hutoszekrenyt vasarolni? es hanyszor? gondolom minden nap egy teljes hutoszekrenyt hurcolaszol hazafele

otapi 2013.09.03. 15:23:02

Aki a parkolóhelyeket kevesli a körút környékén, az nézzen körül ezen a két linken:
www.ezpark.hu/parkolohazak.html
maps.google.hu/maps?q=parkol%C3%B3h%C3%A1z&hl=hu&ie=UTF8&ll=47.496212,19.069948&spn=0.040941,0.111494&sll=47.161161,19.505383&sspn=5.274271,14.27124&hq=parkol%C3%B3h%C3%A1z&t=m&z=14

Amúgy hűtőszekrényt személyautóval sem visz haza éppeszű ember, arra való a házhozszállítás.

otapi 2013.09.03. 15:28:18

@makacsfolt: "Az a rohadt villamos veszi el a helyet. "
Erre is lenne megoldás: 5 méter magasan egysínű
vonat végig a körúton. Ha az USA nagyvárosaiban jó, akkor jó lenne itt is. Úgyis évente felújítják a 4-6-os sínpályát, ez a beruházás már nem oszt, nem szoroz.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2013.09.03. 15:28:33

@Perillustris: jellemző, hogy a bringás rugdossa az autósokat. megfelel a kerékpáros populáció felfogásának.

egyébként nem értem, mi végre ez a nagy akciózás. a kerékpárosok már most is ott és úgy közlekedhetnek, ahogy a kedvük tartja.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2013.09.03. 15:30:21

@kiwirágós kivirradtig: "Vigyél már haza egy hűtőszekrényt a bicikliden."

Én ezt úgy csinálom, hogy kényelmesen elbringázok a márkaboltba, kiválasztom a megfelelő típust és hazatekerek. Másnap-harmadnap szépen kihozzák és egy erre a célra rendszeresített ügyes szerkezettel még a negyedik emeletre is felhozzák helyettem, egy ezres jattért még a nagymennyiségű csomagolóanyagtól is segítenek megszabadulni :)

De biztos én csinálom rosszul, úgy kéne mint a csóró autósok: idegeskedni a dugóban és saját magam cipekedni.

Ay 2013.09.03. 15:32:12

"Messze van még ettől a várospolitika bátorsága” – fogalmazott László János...
Kedves János tudja mi lenne az igazi bátorság a várospolitikától? Ha a körúti villamos helyett kisföldalatti típusú kéregvasútban gondolkodnának, legalábbis a két híd között mindenképpen, s a felszabaduló villamossávok területével gazdálkodva, csinálnának egy fás, zöldes területekkel tarkított bicikliútvonalat.
Ja ez pénzbe kerülne, meg ehhez aztán igazi bátorság is kellene....

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2013.09.03. 15:32:22

@Perverz Matyesz: "És nem biztos, hogy te kevesebbet mérgezed a környezetet, mint én, csak mert nem autóval jársz."

na ja, imádom "hipszter" csávókáimat, kéthavonta cserélik a mobilokat meg a tableteket, meg minden eldobható szart, meg amúgy is fosnak a környezetre, de kommunikációban erősek: a bringázás az zöldforradalom, meg übermensch... :-D

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2013.09.03. 15:33:35

@// Gery Greyhound: "úgy kéne mint a csóró autósok: idegeskedni a dugóban és saját magam cipekedni."

az ügyes autós nem idegeskedik a dugóban, hanem kikerüli azt. ha a szabálytalan bringásnak szerencséje van, akkor őt is... ;-)

tejcsokoládé (törölt) 2013.09.03. 15:38:55

hát, speciel rühellem a bicikliseket, de a nagykörúti parkolót nyugodtan meg lehetne szüntetni. drága, senki nem vásárolni megy oda, én sem parkolok soha a körúton, pedig mellette lakom.

belagezabela 2013.09.03. 15:46:47

Demszky kitalálta ezt a Biciklizzünk budapesten hülyítést, igaz terepjáróval hasított át az erdőn Budakeszire, de a libsi propaganda ezt nyomatja, ha kell ha nem. Ez is egy hergeljük az embereket egymás ellen kis szelete.
Tarlós és csapata se tett semmit a nagy beigért lámpák összehangolása és csökkentése ügyében.

Anomália Dinamika 2013.09.03. 15:54:57

Hű, szép nagy adag komment, csak ami eszembe jut:
Don Quixote, ismerkedjünk össze, hogy egy mindenmarketingesálma 100%-os növekedést realizálhass bizonyos ismerősi szegmensben.
Igen, vannak hülye bringások, akik elfoglalnak egy egész sávot, és vannak hülye autósok is, akik vészvillogóval állva teszik ugyanezt, sejtésem szerint az esetek 10%-ában indokoltan. Vagy akik nem merik leelőzni (helyesebben: elmenni mellette, külön sávokban ez nem előzés)a teherautót, mert kevésnek érzik a saját sávjukat, és mennek 20-szal, feltartva mindenkit. Meg vannak hülye gyalogosok is, akik egymással beszélgetésbe merülve észre sem veszik ,hogy nekimennek az embernek. Lehetne folytatni a sort. És van egy csomó normálisan, a másikra odafigyelve közlekedő, aki nemcsak a negatívumot látja mindenben, és nem egyfolytában ellenséget keres. Az ő véleményüket kellene talán leginkább figyelembe venni, csak épp nem üvöltenek hangosan. Nem titkolom, hogy én a bringásokat részesíteném előnyben, mert persze minden szentnek maga felé hajlik a keze. De nem ítélek el senkit, aki autóba ül, néha én is megteszem, vállalva, hogy esetleg félóra ácsingózás is hozzá fog tartozni az úthoz. Belátom, hogy nagyobb forgalmat nem bír el a város, és érzem annyira a magaménak, hogy nem terhelem feleslegesen.
Aki meg a hűtőt hozza fel példának, ugyan pakolja mán' be a 180 centis hűtőnket a kocsijába. Természetesen szigorúan állítva, mert úgy illik hűtőt vinni... Ilyen nagyméretű cuccot ha lehet, neten kell megvenni, elcsípve az akciós ingyen kiszállítást, előtte viszont célszerű ellátogatni bemutatóterembe, műszaki nagyáruházba, ahol meg is tapogathatom, tudnak segíteni választani, stb. Ja, és ha a fene fenét eszik, akkor sem tudom autóval a 4. emeletre felvinni, na ezért is kértem anno kiszállítást.
A statisztika kedvéért: a családban 2 autó, 3 gyerek, 4 diploma, 6 bringa (+ egy rakás alkatrész, amiből még egyet össze lehetne rakni). Amivel most járok, az idén 25 éves. Nem az autó.

JB242 2013.09.03. 16:04:43

@Johnny336:
"Melyik épelméjű kerékpáros akarna a bedugult Nagykörúton tekerni az autók füstjében?"

Maximálisan egyetértek. Pont ez járt a fejemben már a Kiskörút esetén is... Én is sokkal szívesebben tekernék egy párhuzamos mellékutcában, amiben a forgalom eleve gyengébb, kevésbé veszélyes, s esetleg tovább szűkíthető vagy az ottani lakosok behajtására korlátozható...

@Kandaláber:
Nem teljesen értem miért érv az, hogy gyalogosként ugyanolyan szívás egészségügyileg a Körút. Gyalogosként is igyekszem elkerülni a Körúton való tartósabb sétálgatást, ugyanezen okból kifolyólag...

dieter1 2013.09.03. 16:22:14

Kedves dzsedi (made by Sztár Vársz?), a stílusod alapján maximum vécésbácsi lehetsz valahol Budán, ott tolerálják az ügyfelek az ilyen megnyilvánulásokat. Én a cikk által felvetett lehetőségekre reagáltam, és választottam ki a szerintem leginkább használhatót. Mindezt hazai és külföldi tapasztalataim alapján, autósként, érvelve. De te csak ratyizd nyugodtan tovább az összes kerékpárost, csapkodj összevissza, ahogy eddig. További jó trollkodást kívánok :-)

dieter1 2013.09.03. 16:27:03

Don Quixote de la Ferko
"Kompromisszum orbánisztánban? Ahol a 3 nyári hónapban is 30-al mehetsz csak el az üres iskola előtt?"
De jó, hogy írod. Eszerint 2010-ig csak szeptembertől júniusig volt korlátozás az iskolák előtt, csak az a csúnya Orbán megszüntette. Fujfuj orbánisztán!

dieter1 2013.09.03. 16:41:34

(Ja igen, csak zárójelben: Budapesten egyelőre nem járok kerékpárral, de abban a nyugati nagyvárosban, ahol hét közben dolgozom, ott egész évben, még télen is. Mit ad Isten, ott nem veszekednek/harcolnak egymással a közlekedôk, pedig az elmúlt években rengeteg autós sávot megszüntettek busz- és kerékpársávok kialakítása érdekében.)

skovalsky 2013.09.03. 16:48:12

@JB242: Attól még, hogy te homokba (párhuzamos mellékutcába) dugod a fejed nincs megoldva semmi. Gondolom a kerékpáros is azért megy a kiskörúton mert arra van dolga és arra gyorsabb, sokszor az álló autóknál mindenképp. Nem kell mindenhova ész nélkül kerékpárutat rakni (lásd. Bajcsy de nagyon-nagyon ideje lenne már korlátozni a belvárosi autós forgalmat így talán nem kellene elkerülni a körutat sem.

Silent Bob 2013.09.03. 17:04:28

@Nancsi: Ezt a statisztikát esetleg be tudnád idézni? Feltételezem nem te találtad ki.

ex-dr. vuk 2013.09.03. 17:08:10

@Perverz Matyesz: nincs olyan, hogy "utado". Innentol mi a kerdes? :)

A kovetkezok kozul melyikre gondoltal?
* Jovedeki ado (benzinben) + AFA
* Gepjarmuado (teljesitmenyalapu, onkormanyzat veti ki)
* Regisztracios ado (arral aranyos?)
* Atirasi illetek (hengerurtartalom-fuggo)
* Baleseti ado (ezt mar nem is kommentelnem h mire valo elvileg)

A lenyeg az, hogy ne hidd, hogy ezeket csak az ut rongalasa miatt fizeted, a levego- es zajszennyezes eppugy kozrejatszik, ahogy a dugok, psziches karok (stressz) es a helyfoglalas is (parkolas).

Osszegezve: lehet, hogy meg keves is? :D

ex-dr. vuk 2013.09.03. 17:11:09

@Nancsi: miert gondolod, hogy aki biciklizik _valoszinuleg_ szegeny? Honnan veszed ezt az osszefuggest?

Londonban Canary Wharf kornyeken munkaba kerekezok szerinted mennyi autot tudnanak venni a havi fizetesukbol? (segitek: egynel tobbet ;)) Es ezek megcsak nem is fognak oltonyben kerekezni, hogy lasd, mert van oltozo meg tusolo a munkahelyen (felteszem szinte mindben van, en meg nem dolgoztam itt olyan helyen ahol ne lenne).
Na ennyit arrol h ki szegeny.

daito 2013.09.03. 17:18:03

Annyira jó olvasni ezt a sok remek (fél)anyázást. :)

Az a gond, hogy kb. ugyanazt mondogatjátok egymásnak, csak saját szemszögből.
A Nagykörúton és a város többi helyén sem az a probléma, hogy annyi autósáv van, amelyek ráadásul pangnak az ürességtől, hogy kerékpársávot kell belőlük csinálni. És nem is az a probléma, hogy annyi üres parkolóhely volna.

Az a gond, hogy szokás szerint van valami problémás terület (kicsiben jelenleg a Nagykörút, de igazából a budapesti közlekedés), amire valahol valami okosok bevállaltak valami remek ötletet, és most itt a "helyzet", hogy "meg kő ódani". Valahogy, a Nagykörút környékére valami kerékpáros közlekedés szerű dolgot kell applikálni - miközben ha K. János uborkaszállító kisiparos szeretné az áruját leadni a helyi CBA-ban, akkor a Nagykörúton dugó lesz. Mert igazából a jelenlegi forgalom is sok neki, parkolóhely sincs elég. Ergo, ha ebből le akarunk varázsolni a kerékpárosoknak, az nem lesz egyszerű.

Igen, jól látjátok:
- nem kizárólag a helyi lakosok parkolnak a körúton
- nem a boltok vásároló parkolnak csak ott
- nem az autósok tartják el a boltokat

És igen, szopó a bicajosoknak ott. De van néhány aprócska dolog:
Nem jó az autósoknak sem, sőt, az autósok jó része nem azért megy az xy körúton, mert neki ott jó. Mert imád állni és szopni a forgalomban, meg jó nézegetni a villamost. Úgy általában, ha parkolhatnékom van, nem a Nagykörút az első hely, ahová mennék.

Budapesten az útvonalak nagy részét a kényszer szüli - mivel jóval több az autós és az autó, mint amire a rendszernek hívott szarhalmazt tervezték. Ugyanis valaki itt felvetette, hogy M0-s, annak is felhívnám a figyelmét arra, hogy az M0-t konkrétan a szocializmusban álmodták meg, a mostani szélesítése az, ami újabb dolog; de ha komplett M0 lenne, körben, az is kevés lenne. Más világ, más körülményei adták az alap ötletet. Szükség van rá, de nem oldja meg a gondokat.
Egyszerűen Budapest városa, a városvezetés, az infrastruktúra nem tudja érdemben kezelni a felmerülő közlekedési igényt. Lehet londoni, holland, akármilyen példákat hozni - de irreleváns.
Nekünk ez az ország, ez a város, ez a rendszer, ez a pénzmennyiség - gyk. ez a helyzet jutott, ebből kéne okosan kialakítani valamit; és az aktuális helyzetet sem lehet 1 pillanat alatt felrúgni.
Igen, kell normális kerékpáros közlekedés, mert MINDENKINEK elemi érdeke.
De:
- nem csak a Nagykörúton, pl. próbálj meg értelmes útvonalon bejönni egynémely külső kerületből
- nem azt jelenti, hogy más formák egyértelmű terhére
- arányosan (tehát ne 500 kerékpáros kedvéért zargassunk 25 ezer autóst)
- igen, más közlekedési résztvevők jogosan jönnek elő saját óhajaikkal:
szabályok betartása, udvariasság, esetleg némi teherviselési hozzájárulás. (Ne feledjük, hogy nemcsak az autó fenntartási költségek vannak, hanem van a kötelező biztosítás is, höhö, vajon kerékpárra mikor is lesz?)

Ellenben olyanoktól, akik egy gázvezeték szakasz felújítását, vagy egy híd karbantartását sem tudják megoldni, nyáridőben - azoktól nem várnék túl sokat.

dieter1 2013.09.03. 17:52:54

daito: köszönöm minden hozzászóló nevében :-)

daito 2013.09.03. 18:06:24

@dieter1: neked szívesen, a többiekre nem fog időm jutni. :-)

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.09.03. 18:27:37

@Kandaláber:
Nyilván nem számoltam mást, mert azt írtam, hogy egy fő esetén a benzinköltség annyi, mint a távolsági jegy, vagy bizonyos viszonylatokban kevesebb.

A további utasok létszámától és a használati gyakoriságtól függően pedig a többi költség is kijön a jegyárakból.

De máshonnan is megközelíthetem az autó dolgot, két robogó már eszik annyit, mint egy autó, pedig sokkal kisebb tömeget visz. Nyilván ennek az oka az, hogy olyan kis méretben nem annyira hatékony egy belső égésű motoros jármű. Szóval ennek fényében én nem érzem olyan hatalmas pazarlásnak az autózást, kivéve városban, ahol viszont a bringázás és a tömegközlekedés is jóval olcsóbb buli, igaz utóbbi csak bérlettel és azt ki is használva, más kérdés, hogy én Budapesten biztosan nem mernék bringázni, igaz autózni sem szívesen.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.09.03. 18:36:32

@daito:
"- arányosan (tehát ne 500 kerékpáros kedvéért zargassunk 25 ezer autóst)"

De meg kellene érteni egyszer végre, hogy nem léteznek kerékpárosok és autósok, hanem emberek vannak, akik aztán eldöntik, hogy milyen járművel mennek. Ahol lehet életveszély nélkül kerékpározni, ott többen teszik.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.09.03. 18:38:31

@daito:
"(Ne feledjük, hogy nemcsak az autó fenntartási költségek vannak, hanem van a kötelező biztosítás is, höhö, vajon kerékpárra mikor is lesz?)"

Ha kerékpárral kárt okozol, ugyanúgy köteles vagy megfizetni, csak mivel kerékpárral jóval nehezebb olyan szintű kárt okozni, mint autóval, ezért nem érzik szükségességét a jogalkotók, hogy kötelező felelősségbiztosítás legyen hozzá.

olcso 2013.09.03. 18:53:40

@kiwirágós kivirradtig: Minden volt mar, amit itt "kiveseztel". De megvolt ma is a napi karomkodasod. Nem sokan tudnak igy komolyan venni

masholnap 2013.09.03. 19:07:53

@daito: utolsó bekezdésben ott a pont, és amíg ebben a szerencsétlen országban nem indul meg valami hozzáállásbeli-életszemléleti forradalom, sajnos csak a szarmaszatolás fog menni továbbra is

olcso 2013.09.03. 19:21:36

@kiwirágós kivirradtig: Ezzel a kisebbseges dumaval akkor semmit nem szabadna epiteni az orszagban, mert nagyjabol minden csak egy kisebbseget szolgal.

FGSuperman 2013.09.03. 19:42:55

@Jim Raynor: nézd át a KRESZ-t
egyáltalán nem szabálytalan a járdán haladni kerékpárral

Plumper 2013.09.03. 19:45:59

A bérbringával a következő bajom van:
- csak bizonyos helyeken lesznek, de rendben, tudjuk, honnan hová lehet majd vinni a bringákat
- gyanítom, nem lesz olcsó
- szabvány kialakítású, esetleg állapotukat tekintve lefingott bringákat lehet majd kölcsönözni, amik semmi semmi esetre sem az én ízlésemnek, kényelmemnek megfelelők

FGSuperman 2013.09.03. 19:46:14

@Noname Cowboy: bravó
ez egy parkban esetleg működik, de egy lakott-beépített területen kevésbé

a többség a normális kerékpárúton haladna, ha lenne
ha nincs, akkor ki-ki képességeinek-rutinjának megfelelően választ magának útvonalat (kisebb-nagyobb forgalmút)

FGSuperman 2013.09.03. 19:47:27

@Shopping:
Miből látsz többet a városban:
-autóval halálra gázoltakat
vagy
-kerékpárral halálra gázoltakat?

FGSuperman 2013.09.03. 19:53:07

@Nancsi: megsúgom a legtöbb bringás nem csóró
sőt az autósok között van több, tudod azok akik teletankolják a lepattant 15 éves fostalicskájukat - aztán hó közepétől tolják a parizeres zsömit

a lakások ára nem fog lemenni attól, hogy nem szaros, mocskos, füstös a környék ahol vannak

FGSuperman 2013.09.03. 19:58:27

@Kandaláber: meg egy nagy lókukit
át kéne nézni a KRESZt kicsit, mert változik
esetleg meg kellett volna tanulni

innovation 2013.09.03. 20:04:55

Ekkora sok fasságot, amit néhány tökkelütött marha ír! Eszem megáll, komolyan!

1. Aki azt mondja, hogy a járdából vegyünk el egy métert és oda fessünk sávot, kerítéssel válasszuk le, húzzuk beljebb a parkolót a járda rovására javaslom, hogy szálljon ki az autóból, szálljon le a BKV-ról vagy jöjjön fel a fővárosba és nézze meg a következő helyeket: Ferenc körút Venezia Trattoria étterem a Corvin-negyed metromegállónál. Ha kiteszik a teraszt, egy embernyi hely van, plusz ott van a busz szükségmegállóhelye is.
Továbbá Stexnél, ugyanez a helyzet. Az önkormányzat után (volt casino mellett) szintén nem fér el egy méterrel a bringasáv. A Rákóczi térnél ugyanezt a helyzet. Nyugatinál szintén, Octogonnál detto. Szóval én nem értem, ki és miért, főleg nonnan venne el egy métert!

2. A Körút boltjai a plázák miatt, valamint azért üresek, mert magasak a bérleti díjak, a házak tele vannak cigókkal, akik randalíroznak, tele van hajléktalannal a körút, szemetes. Nincs kedve az embernek arra járni. Egyébként ha nyílna még kiülős hely, csillapodna a forgalom a körúton, halkabb lenne, szélesedne a járda, akkor beindulna az élet.

3. Nem a parkolót, hanem a külső sávot szüntetném meg. Igenis, aki nem célirányosan jár a belvárosban, ne jöjjön ide. Ha pedig erre van dolga, igenis használja a BKV-t, taxit, bringát, a lábát.

4. A Rákóczi/Kossuth Lajos útnak ugyanez a jövője: villamos, egy sáv oda-vissza autónak, fák, sövények, széles járdák teraszokkal, stb.
Tudomásul kell venni, hogy az autópálya nem a belvárosba való.

FGSuperman 2013.09.03. 20:06:29

@Nancsi: szerinted ha két ember keres 150-150e HUF-ot és az egyik vesz egy év múlva egy fostalicskát, amibe dönti bele a benyát az gazdagabb, mint az aki vesz egy 30e HUF-os bringát?

nem tudsz te számolni vazzeg, ne reklámozd az agymenéseidet társaságban - itt név nélkül még elmegy bár elég röhejes

innovation 2013.09.03. 20:06:40

Miért nem ez a kívánt állapot a Nagykörúton is?
m.cdn.blog.hu/va/varosban/image/12401_336173721055_23898_n_1.jpg

(Talán annyi kiegészítést tennék a rajra, hogy néhány parkolóhelyet érdemes lenne meghagyni, mint a Bartók Béla úton is.)

JB242 2013.09.03. 20:08:22

@skovalsky:

Nem dugom homokba a fejem, a mellékutca egy másik megoldás lenne, azzal kapcsolatban is lehetne fejlesztéseket tenni, hogy minél jobban a biciklis közlekedést támogassa.

"Gondolom a kerékpáros is azért megy a kiskörúton mert arra van dolga"

Ez már fentebb is előkerült, bőven elég csak a célponthoz legközelebbi mellékutcán ráhajtani a (Kis)Körútra az alternatív útvonalról, tehát nekem nem indokolja, hogy végig azon hajtsak.

"és arra gyorsabb"

Ezen már esetleg el lehet gondolkodni, de még így is azt mondom, hogy inkább odaérek valahova lassabban, minthogy az egészségemet ennek tegyem ki.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2013.09.03. 20:08:41

Azt látni kell, hogy mivel a mostani átalakítás a Bubi miatt van ezért nyilván olyasmit fognak csinálni, ami gyorsan kevés pénzből megvalósítható. Ez esetben tényleg csak vagy a külső sáv, vagy a parkolósáv szimpla elvétele várható. (Vagy a járdai kerékpárút, de az nagyon szar lenne...)

Az ideális megoldás a körút újratervezése lenne. Ez alapvetően egy sávot jelentene az autóknak, de valószínűleg lennének olyan szakaszok, ahol maradna kettő, meg persze kanyarodósávok. Azt nem hiszem, hogy kell 1000-1500 parkolóhely a nagykörúton, de azért valamennyi kell. Valószínűleg ezek egy része csak az áruszállításnak lenne fenntartva (az időbeosztást meg szervezzék meg az érintett boltok), más része meg tényleg rövidtávú parkolásra, horrorárakon (mondjuk ez valószínúleg már most is nagyjából így van, ha az autósokat kérdezzük...;-).

De ez komolyabb projekt lenne, a járda szélessége is sok helyen változna, lenne, ahol lenne hely több zöldre, máshol kicsit szűkülne. Nyilván kellene díszburkolat, ki lehetne rúgni egy csomó ronda bódét, szóval egy igazi városrehab projekt lenne.

Na ebből nem nagyon lesz semmi.

FGSuperman 2013.09.03. 20:13:25

@kiwirágós kivirradtig: de a legjobb, hogyha az úttesten kerékpározol némelyik gyökér autós leüvölt, hogy "miért nem a járdán mész"

FGSuperman 2013.09.03. 20:16:35

@Don Quixote de la Ferko: az, hogy te mennyit ismersz arról nem én tehetek

én télen is bringázom és biztos vannak itt még jó páran

ideje lenne jobban megválogatnod az ismerőseidet:-)

FGSuperman 2013.09.03. 20:22:44

@Nancsi: normális ember nem autózik a városban, felrakja egy trailer-re és kiviszi a Hungaroringre:-)

figyelj, nem a bringázáson van a hangsúly, hanem a közlekedésen, kerékpárral közlekedik és lehet, hogy hétvégén kiviszi autóval a bringát a hegyekbe és ott teker

FGSuperman 2013.09.03. 20:23:57

@kiwirágós kivirradtig: azért engem érdekelne, hogy mennyire zavarná a helyi lakosokat a kisebb autóforgalom

szerintem nem annyira, mint téged

igazi hős 2013.09.03. 20:24:02

@Johnny336: Ha tehetném, én se mennék a Hungárián belülre, de dolgozni muszáj. :-)

igazi hős 2013.09.03. 20:29:22

@Nancsi: "Nyilván innen kezdve mind Maseratival jártok, csak lerakjátok reggel a P+R-ben"
Minek beautózni a P+R-be? Hogy BKV-val szórakoztassam magam? Jól elvan az autó a ház előtt. (Szedd össze magad, most nem a BKV utasokat ekézed, hanem a kerekesmajmokat, azok nem használnak P+R-t.)

igazi hős 2013.09.03. 20:37:00

@kiwirágós kivirradtig: A stílus maga az ember. De a tények kedvéért: " ja, az ott lakókkal meg, akiknek van autójók, jól ki kell baszni." Az ott lakók nem parkolnak a Körútra, mert ott fizetni kell. Következő öngól?

FGSuperman 2013.09.03. 21:05:17

@idelle: aki autóval jár, az jó eséllyel jobban szennyezi a környezetet összességében

dan72 2013.09.03. 21:05:31

Nem csak a bringások járnának jól ha megszűnne a parkolósáv. Ma SVSZ az egyik legnagyobb (és legveszélyesebb) akadály a körúton éppen a ki- meg beálló autók. Miattuk nagyon sok a fennakadás meg kisebb balaset.

innovation 2013.09.03. 21:15:25

@igazi hős: Ráadásul a cikkben is le van írva egyértelműen.

ex-dr. vuk 2013.09.03. 21:18:57

@Perverz Matyesz:

2. a dugo merete allando, csak az autok szama valtozik - fuggoen a savszelessegtol. Ezt emesztgesd kicsit. Adjuk vissza a varost a lakoknak, es ne femdobozoknak!
3. miert veszelyes egy ketiranyu utca csak azert, mert auto nem mehet szembe csak bicikli?

dan72 2013.09.03. 21:19:56

Egy másik szempont: talán a több biciklis meg is dobná a boltok forgalmát, ugyanis sokkal könnyebb nekik megállni bárhol, lassabban mennek - jobban látják a kirakatakot, és manapság a bicikli nem feltétlenül a szegény ember közlekedési eszköze. Sőt... Ellenben a legtöbb autós csak átutozóban van, nem érdekelik a boltok és eleve csak nehezen tud megállni. Személy szerint, ha lenne egy kisboltom a körúton, pont annak örülnék, ha minél több gyalagos vagy biciklista menne el a kirakatom mellett, akik könnyen betévedhetnek a boltomba...

igazi hős 2013.09.03. 21:41:17

@otapi: Ajjaj, csak négyet látok a Körút 100 m-es körzetében. Ráadásul a Kertész utcai nincs is rajta, pedig az is EZ Park.

igazi hős 2013.09.03. 21:47:04

@idelle: Reggel 8 vagy délután 4 körül nem nagyon látok ügyes autóst. Az az ügyes autós, aki a célforgalmon keresztül vágja le a dugót? Vagy aki a buszsávon "kerüli ki" a többi mazsolát, aki nyilván unaloműzésből álldogál a másik sávban? De a legügyesebbek a villamossínen is simán elmennek?

igazi hős 2013.09.03. 21:49:13

@belagezabela: Ne legyél igazságtalan, milyen szépen áthangolták a körúti lámpákat! Fogadjunk neked az se jó, hogy hídtól-hídig 3-5 perccel tovább tart az út.

Perillustris 2013.09.03. 21:51:56

@shitgun: Itt be is lehetett volna rekeszteni a kommentelési lehetőséget. :)

igazi hős 2013.09.03. 21:59:31

@JB242: Ez szép ötlet, de a Belváros annyira zegzugos, hogy nem igazán megvalósítható. Talán a Nagymezőn meg lehetne csinálni egy rendes bringás útvonalat a Bajcsytól a Rákócziig, de a maradék elég cikkcakkos lenne.

igazi hős 2013.09.03. 22:05:08

@daito: "van a kötelező biztosítás is, höhö, vajon kerékpárra mikor is lesz" Két aprócska észrevétel.
1. A KGFB azt a kárt fedezi, amit az autósok okoznak, ezzel az autós semmit nem tesz bele a közösbe.
2. Nekem mind a lakásbiztosításom tartalmazza a kerékpáros felelősségbiztosítást, mind az MK tagságim.

igazi hős 2013.09.03. 22:24:20

@Plumper: "gyanítom, nem lesz olcsó" Ha a nyugati mintákat követik (és remélem itt nem a keleti nyitás lesz a jelszó), akkor minimális regisztrációs díj és használható idejű (fél óra) ingyenes használat lesz.
Ami a bringákat illeti: egyedi bringák lesznek a Csepel Művekből (illetve Csepel Kerékpárgyártó Zrt). Ha akarnak, tudnak ha nem is elpusztíthatatlan, de eléggé strapabíró bringákat csinálni, ez már bőven elég nagy széria hozzá. Pláne, hogy az árban az üzemeltetés is benne van, nem éri meg tescogazdaságos bringákat kiszórni és éjjel-nappal szervizelni.

ubu1 2013.09.03. 22:51:32

Szerintem azt kellene csinálni, mint az Andrássy úton. Két forgalmi sáv, egy kerékpársáv, parkoló sáv, járda. A Nagykörút pályája ehhez ugyan jelenleg tényleg nem elég széles, de a járdaszegélyt odébb lehet rakni. E tekintetben a parkoló autók kifejezetten hasznosak, mert a birka gyalogosok nem tévednek majd állandóan a kerékpár sávra, mint a Bajcsy-Zsilinszky úton.
Az más kérdés, hogy kevesebbet lehet lenyúlni az EU-s pénzből, ha a projekt nem kivitelezhető egy festékszóróval, hanem a kőműves szerszámot is kézbe kell venni hozzá.

best 2013.09.03. 23:18:36

Mindenki tudja és észleli nap mint nap hogy katasztrofális a közlekedés Pesten. Erre még ekézik a bringások is a helyzetet. Én kitiltanám az összeset, tekerjenek falun!
Elsődleges lenne a megfelelő úthálózat és gyalogos járdák kialakítása, azok állagának a megóvása. Majd ha ez a két alapvető dolog rendben van, onnantól kezdve lehetne foglalkozni ezekkel az eszüket játszó bringásokkal.
Elég nonszensz hogy a járdára fel vannak festve a bringautak. A Margit-hídon is szélesebb a bringaút, mint a gyalogosoknak a hely! Nem véletlenül tévednek a bicikliútra a gyalogosok, hiszen nem férnek el!

ex-dr. vuk 2013.09.03. 23:29:26

@best: vagy mondjuk azokat lehetne kitiltani akik az utfelulet 80%-at elfoglaljak :) nem tudod kik azok? :)
jobb lesz attol neked, ha az eddig bringazok is autoval mennek majd? :) na akkor lennel te (is) nagy szarban.

videki gyerek 2013.09.04. 01:07:13

@best: Igen bazmeg elsodleges volna a jo uthalozat. De ki a faszom mondta neked, hogy ezt a kornyezetpusztito, feleslegesen sok helyet foglalo autok szamara kell epiteni ? Es nem a kornyezetbarat, tized annyi helyet foglalo kerekparosoknak.
Nyilvanvalo, hogy a kerekparos kozlekedest kell tamogatni, mar csak azert is, mert az amcsik epp most keszulnek, szetbombazni egy ujabb orszagot az autosok miatt.

Mon3 2013.09.04. 01:08:56

@shitgun: a biciklirendszámot és a zebrán nem megálló autót kihagytad.

Perverz Matyesz 2013.09.04. 08:32:58

@ex-dr. vuk:
"2. a dugo merete allando, csak az autok szama valtozik - fuggoen a savszelessegtol. Ezt emesztgesd kicsit. Adjuk vissza a varost a lakoknak, es ne femdobozoknak!"

Látom csak az elképzeléseid hangoztatod, valós tapasztalatod nincs.
Sajnos az elmúlt hetekben volt időm emésztgetni minden reggel és délután, hogy a Petőfi híd 2x2 sáv helyett 2x1 sávosan lényegesen nagyobb dugót eredményezett. Számokban kifejezve Üllői úttól a híd budai oldaláig normálisan 3-5 perc, a sávlezárás alatt 25-30 perc. Hétfőtől rá lehet hajtani a villamossávra, ismét 3-5 perc a menetidő. Ez nem kétszeresére növeli az ott kipufogott gázmennyiséget, hanem sokszorosára, hiszen talán te is tudod, hogy alapjáraton magasabb a károsanyagkibocsátás, mint fordulaton - ha vittél már autót zöldkártyáztatni, akkor személyesen is megbizonyosodhattál erről.

Másrészt még mindig nem mondtál arra megoldást, hogy hogy lehetne eljutni a város egyik pontjából a másikba, vagy a városból az agglomerációba, ha mindenhol csak 1 sáv lenne az autóknak.

otapi 2013.09.04. 08:38:03

@best: Nem a bringások találták ki hogy a Margit-hídon a járdából vegyenek el a kerékpárúthoz, hanem az okos Közlekedési Hatóság. A bringások valami mást akartak oda, de az le lett söpörve az asztalról, pedig az EU-tól arra kaptuk a pénzt eredetileg.

Egen Setalo Lukacs 2013.09.04. 08:40:40

Egymás bősz ekèzèse közben elsiklottatok a lènyeg felett,az eu támogatás feltètele!Innestöl kezdve ha a fene fenèt eszik,meg kell csinálni!Ennyi!Nem lesz miböl lopni ha nem.Üdv.a 15 cm-es kilátòk országában!Èn is bringázok tèlen nyáron,a szabályokat igyekszem betartani!Azèrt mindenki tarthat egy kis önvizsgálatot olyan nincs aki minden minden szabályt betart!

dieter1 2013.09.04. 09:11:36

@dan72 2013.09.03. 21:05:31
"Nem csak a bringások járnának jól ha megszűnne a parkolósáv. Ma SVSZ az egyik legnagyobb (és legveszélyesebb) akadály a körúton éppen a ki- meg beálló autók. Miattuk nagyon sok a fennakadás meg kisebb balaset."

Én is ebbôl indultam ki tegnap, ezért írtam így:
"Tehát a mostani két szük autósáv helyett 2/3-1/3 arányban lehetne egy széles autós és egy széles kerékpáros sáv, és a beparkolni akaró autókat továbbra is ki lehetne kerülni."

Ugyanis nem az a gond, hogy most ne lenne ugyanannyi hely a kikerüléshez, hanem, hogy hatalmi harc kezdôdik ilyen esetben a két sávon haladók között. Emiatt folyamatosan haladni manapság is legfeljebb a belsô sávon lehet.

ex-dr. vuk 2013.09.04. 09:32:43

@Perverz Matyesz: igen egy darabig nagyobb lesz a dugo, amig be nem all az egyensuly (vagyis elegendo szamu ember a) megy masfele b) hagyja otthon az autot). Onnantol megint ugyanolyan surusegu autooszlop lesz egy savon, mint elotte ketton. Majd figyeld meg.

ex-dr. vuk 2013.09.04. 09:34:36

@Perverz Matyesz: "Másrészt még mindig nem mondtál arra megoldást, hogy hogy lehetne eljutni a város egyik pontjából a másikba, vagy a városból az agglomerációba, ha mindenhol csak 1 sáv lenne az autóknak."

Vonattal, metroval, vonat+bicikli, stb. Londonban van ebben tapasztalatom, nem keves. :) Amugysem mondtam, hogy mindenhol legyen 2x1 sav, de egy belvarosban azert elvarhato, hogy ne az autoke legyen a foszerep.

Perverz Matyesz 2013.09.04. 10:44:16

@ex-dr. vuk:
Egyetértek, ne az autóké legyen a főszerep a belvárosban, de a városon át legyen legalább egy É-D irányú és egy K-NY irányú gyorsforgalmi út, alagút, felsőút, akármi. Az a városnak sem lenne megterhelő és az atuósok is jól járnának.
Nekem ebben van tapasztalatom különböző városokban, pl, hogy ne menjünk nagyon messzire Londontól Manchesterben, ahol van egy külső gyűrű, M60 = M0 és egy belső gyűrű Mancunian way, Trinity way, stb ami szerintem szűkebb, mint a nagykörút, bár persze a város is más jellegű, úgyhogy nem 100%os a hasonlat.
Glasgow 600000fő, ami közelebb van a 2M-hoz, mint a 10M keresztülmegy rajta az autópálya.

Amerikában pl. Seattle, amin hosszában végigmegy az I5 és keresztbe a I90, Miamiban keresztül kasul autópályák mennek I95, I75;
Washington DC körgyűrű + több autópálya is bemegy a városközpontig, egy át is megy keresztbe.
Boston: Félkörgyűrű + autópályák keresztül, kasul.
New York szintén van keresztforgalomra lehetőség.
Chicagoban (lakosság 2,7M) nem lehet úgy köpni, hogy ne találj el egy autópályát.
Houston olyan, mint egy pókháló autópályák szempontjából, lakosság 2,1M

daito 2013.09.04. 10:49:54

@igazi hős: az autós tesz bele a közösbe a kgfb-vel, jelenleg már 30%-ot, amit baleseti adónak hívnak.

Értem, hogy a mikulás fedőszervezetnek van valami közös felelősségbiztosítása - amit te igénybe veszel, pont nem tudja az autós a bicajosról, hogy vajon az is. És ha valami "action" van, akkor a bicajos nem teker el a csába, ésatöbbi, és a kutya sem fogja megtalálni később őt.

Remélem érted. Imádom én a cangásokat, csak amikor több lehetőségért kiabáltok, a többi felelősséget is tessék majd felvállalni.

ex-dr. vuk 2013.09.04. 11:03:28

@Perverz Matyesz: semmikeppen sem gondolom jonak, ha a varos kozepen atvag egy autopalya... Legyen korgyuru, pesten ott (lesz majd egyszer vegig) az M0, London korul a Ring road. Ha a fold alatt megy akkor oke, mas ertelmes lehetoseget nem latok.

De aki a belvarosBA megy kocsival, az legyen a rangsor legeslegvegen... Valamint egy belvarosi foutonalon ne a parkolas legyen a legfontosabb, hanem a kozlekedes. Az elso amit be kell aldozni az a parkolosabv, ha emiatt barki mas nem fer el. Sanos nalunk a jarda az elso amit bealdoznak bicikliutnak, es te is ezt javasoltad.
Nezd megpl. hogy van felosztva a Blackfriars vagy a Waterloo bridge londonban. Na kb ez a prioritas :)
Mindketton vagy 5 meteres jarda, busz es biciklisav. De a London bridge-en is ez a helyzet. Ami marad azon lehetnek az autok, esetleg. :)

ex-dr. vuk 2013.09.04. 11:23:29

@daito: miert ha az autos elzuz akkor megtalaljak kesobb?
ha a baltas gyilkos fejbebasz valakit es elmegy a helyszinrol, akkor megtalaljak kesobb? legyen baltaado akkor?

Az osszefuggesek valahogy nincsenek meg neked :)

Perverz Matyesz 2013.09.04. 12:03:07

@ex-dr. vuk: Szia!
Azért ne felejtsük el a Vauxhall és a London hidakat sem, meg a Grosvenor place, Park lane, Euston road, stb ami kb a mi Kiskörútunknak felel meg és azért az autós forgalom sincs ellehetetlenítve rajta.
Az A406, A205 meg ami köztük van az meg gondolom talán a Hungáriának feleltethető meg.

És továbbra is azt mondom, hogy aki a belvárosba megy kocsival vagy onnan jön, az se legyen ellehetetlenítve.

És mondj egy olyan módot - az autón és motoron kívül, amivel 20-25 perc alatt eljutsz a 8.-ból Törökbálintra, Vagy Budaörs iparterületre! Megnéztem, a google térkép nem dob ki egy óra alatti útidőt tömegközlekedéssel, és ezt a gyakorlat is igazolta. Biciklivel nekem talán fél óra lenne ez a 12-15 km, utána zuhany. Otthon megint zuhany Ez nem vízpazarlás?(és +10 perc amit adhatunk nyugodtan a menetidőhöz) Ha úgy megyek, hogy ne izzadjak meg, akkor 3/4 óra.

Váltóruhát kell vinnem, mindennap hordhatok magamnál törülközőt, amit nem tudok bent megszárítani, bebüdösödik és lehet 2-3 használat után mosni, ez megint több víz, mosószer, áram használata. (Vasalt inget hogy viszed be biciklin?)A biciklisruhát megintcsak nem tudom megszárítani, télen hazafelé már vizes cuccban induljak? Megint több mosás, víz, áram, stb.
A nem különösen kisfogyasztású autóval kb másfélszer kerül többe a havi munkábajárás, mint BKV-val, viszont minden nap spórolok 1-1,5 órát, kivéve amikor egyszerre 2-3 hidat is felkapálnak. Ha akarom egyben elintézem a heti bevásárlást és már csak hetente 2-3x kell leszaladnom a sarki pékségbe kenyérért, nem kell minden nap sorbanállnom, hogy az aznapi tápot beszerezzem és hazagyalogoljak / buszozzak / biciklizzek vele. A napi 2x25 perc alatt kellemes illatú kocsimban tartózkodom, ahová ritkán szállnak fel ordítozó, büdös, stb emberek. Nem tülekszem, nincs hányingerem, amikor meg kell kapaszkodnom a zsírtól fénylő kapaszkodókban. Nem zsebelnek ki. (Ezek jó része persze a cangára is igaz) Nem sodornak el autósok, ha mégis, akkor nem sérülök meg emiatt, cserébe nem használhatom a buszsávot (Nem úgy, mint motorral és biciklivel). Igyekszem én sem elsodorni senkit. Ha lassan megyek, mert nem tudok kikerülni egy biciklist, akkor nem izgat, hogy dudál mögöttem egy majom, mert nem veszélyes rám, ha belém jön, még meg is emelik a kötelezőjét.
Ezzel szemben ütöttek már el biciklin munkába menet (angliában) - nem sérültem meg nagyon és motoron hazafele menet (itthon) - eléggé megsérültem. Ennek ellenére nem zárom ki, hogy lesz még amikor visszaülök bármelyikre is, de per pillanat nem érzem az előnyöket / hátrányokat megfelelőnek a bicikli esetében.

otapi 2013.09.04. 12:23:55

@daito: @Perverz Matyesz: Semmi baj az autókázással, de tudomásul kell venni, hogy a (bizonyos esetekben) kevesebb utazási idő, nagyobb kényelem, nagyobb térfoglalás (mind menet közben, mind parkoláskor) az luxus, amit meg is kell fizetni.
Ha nem telik rá, akkor nem a bicikliseknek kell panaszkodni.
Van akinek meg telne rá, de a fenének van kedve az oroszokat támogatni ahelyett hogy ugyanazt a pénzt el is költheti nyaralásra.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2013.09.04. 13:12:52

A Nagykörúton elég széles a járda. Ha a parkolóhelyeket 45°-os helyekké alakítanák, akkor még a fák kivágása nélkül is a felére lehetne csökkenteni a parkolósáv szélességét mindkét oldalon úgy, hogy a kapacitás is nagyrészt megmaradna és még a járda áteresztő képessége se csökkenne (a fák közötti területen nem sétálnak).

De persze ez drágább lenne, mint felmázolni egy csíkot (amit aztán az autósok leszarnak és max. kibaszzák a vészvillogót parkoláskor).

igazi hős 2013.09.04. 13:37:11

@daito: Valóban, erről a lehúzásról megfeledkeztem. Viszont ez a másik 2 biztosításomban is benne van, bár lehet, hogy más a sarc mértéke.

otapi 2013.09.04. 13:37:45

@Gerusz: Na ne, a járda éppen hogy lehetne szélesebb is a mostaninál, egy-egy kiülős hely mellett már alig lehet elmenni. A Champs-Élysées-n kétszer szélesebb a járda, a franciáknak mégsem jut eszébe parkolót csinálni belőle.

otapi 2013.09.04. 13:41:26

@daito: Nekem egy évre kb. 12000 a kötelezőm (nem a bringára, hanem az autómra), abból 3600 ez adó (+áfa persze). Ezért a havi 300 forintért mit kapok? Ledudálhatok bárkit az úttestről?

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2013.09.04. 13:44:57

@otapi: Disclaimer: a Nagykörútnak leginkább a déli felén vagyok ismerős, Blahától a Petőfi-hídig.

Rengeteg újságosbódé, hirdetőoszlop, stb... van a járda külső felén, azok között nem szoktak sétálni. Na onnan a Demszky-karókat ki lehet rángatni, átlós parkolóhelyeket kijelölni, esetleg még a szegélyt is átalakítani, ha a városvezetés épp kegyes kedvében van.

Túl sok kiülős hely nincs arrafelé, tehát lenne hely az utcán egy bringasávnak, ráadásul nem az ajtózónában lenne.

Máshol ez nyilván nem optimális, ahol pl. sok a kiülős hely, vagy nem elég széles a járda. De ahol ez megoldható, ott szerintem az átlós parkolás megfelelő kompromisszum.

igazi hős 2013.09.04. 13:47:00

@Perverz Matyesz: "Váltóruhát kell vinnem, ..." Nem tudom hol dolgozol, hogy ennyire nincs hely némi ruhának és egy ruhaszárítónak. Beszélni kéne a főnökkel. Egyébként inget egy A4-es kemény mappában lehet vinni, hogy szép marad. (Persze könnyen beszélek, én pólóban és rövidnadrágban is kimehetek ügyfélhez, de azért lóg egy farmer és egy ing a fogason.)

Perverz Matyesz 2013.09.04. 13:49:13

@otapi:
Azért ez elég nagy öngól volt, 2x4 sáv + mindkét oldalt parkolnak is egy sávnyian, se buszsáv, se biciklisáv, gratulálok! :-)
Ha lenne a körúton 2x4 sáv, a bicikliseknek sem kéne félniük, és felőlem a járda lehetne akár 20m széles is. Na jó, a 4. sávok helyett lehetne biciklis autópálya is. Ehhez csak mindkét oldalt egy-egy sornyi házat kéne lebontani :-)

Perverz Matyesz 2013.09.04. 13:54:42

@igazi hős:
Nyílt terű iroda, ott nem mutatna jól a párolgó biciklisgönc, száradó törülköző. Zuhany egyébként van. Ruhaszárító nincs és bután nézne ki a fregoli is az irodában, az elektromos szárító pedig nem tesz jót a műszálas anyagoknak, ez tapasztalat. Egyszer túracipőt is szárítottam ilyenben, a talpát hazavágta.

ex-dr. vuk 2013.09.04. 14:01:18

@Perverz Matyesz:
Rengeteg a kifogas, erdekes nekem meg sosem volt kocsim (motorom igen), es nem kerdes, hogy neha szukseg van ra, mivel a csaladban van ezert arra a havi/2havi 1 alkalomra elkertem.
Nekem CW-on az irodaban van tusolo, oltozo, van gardrob is, ahova behozhatnam az ingeimet, de mondjuk en beteteszem a biciklikosarba elore, addig nem lesz baja. Eso van akkor esokabat.

Az emlitett londoni utakon mindegyiken van buszsav, ami pesten azert sokkal ritkabb, de teny, hogy pl. Euston road egy hanyadek, ha csak lehet kerulom, a buszsavot befoglaljak a taxik, es az egesz altalaban bedugul, szoval biciklit is blokkolja, nem beszelve a szmogrol. Eppen ezert volt most egy kisebb tuntetes, hogy minden uton legyen valami hely (sav) bringasnak, hogy legalabb az haladjon, ha mar a sok idiota bedugitotta magat.
Pesten szopo, hogy nincs rendes elovarosi vonat es a BKV is egy fos, ehhez kepest Londonban legalabb ez mukodik, igy csak a nagyon agyhalottak ulnek kocsiba. Nem is ertem, hogy miert nem tesznek ezzel is valamit, pl. behajtasi dij legalabb duplaja de inkabb tobb, valamint kiterjeszteni 2-es zonara... nevetseges ahogy nezem az autokat, mindben egyvalaki ul, taxik uresen futnak, a tele busz meg all a dugoban... Szoval van mit fejlodni itt is.
Na de: azert ami a Hungarian van, hogy 2x6 sav, es ehhez kepest jardasitott biciklik az tobb mint nevetseges...

otapi 2013.09.04. 14:03:40

@Perverz Matyesz: Ugyanarról beszélsz? Te itt hol látsz parkoló autókat?
www.aparisguide.com/champs-elysees/Champs-Elysees3.jpg
A 2x4 sáv az bizony 8 közlekedő sáv, parkoló nélkül (az ott is bunkó vészvillogós megállókat ne számoljuk már ide).
Ha a nagykörúton nem lenne a villamos és a parkolósáv, akkor itt is meglenne a 2x4 a legtöbb helyen.
A biciklis

otapi 2013.09.04. 14:06:16

@otapi: Folyt köve:
A biciklissáv pedig csak oda kell, ahol az autósok nem képesek biztos oldaltávval előzni.

otapi 2013.09.04. 15:19:18

@Perverz Matyesz: Ez nem parkoló, itt csak 5-10 percre szabad megállni.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2013.09.04. 15:36:39

OFF @Perverz Matyesz: Ha a forgalom is mindig ekkora, mint a képen, akkor nem csoda, hogy nincs buszsáv... De persze nem tudom, nem járok arra gyakran...

ON
" Biciklivel nekem talán fél óra lenne ez a 12-15 km, utána zuhany. Otthon megint zuhany..."

Ami a zuhanyzást illeti, nálam nincs extra környezeti terhelés, a biciklis éra előtt is megvolt reggel-este, most a reggeli a munkahelyen történik, az esti meg hazaérkezés után.

Nálunk is nyílt iroda van, de elfér a törülköző az egyik fogason, a biciklis cucc meg az asztalomnál, nem annyira szem előtt.

Szóval ha van zuhanyzó, akkor a ruhalogisztika már a megoldható kategória (nyáron a nadrágom, télen plusz egy kabát állandó jelleggel bent állomásozott).

Már ha csak ez tart vissza. Nyilván kérdés, hogy áll a biciklizés minimális jeleihez a főnök meg a munkatársak, de az nálunk nem gond.

ex-dr. vuk 2013.09.04. 15:50:14

@promontor: elozo melohelyen pl. az osszecsukhato bringak ott parkoltak az asztal mellett :)
Ez mostani eggyel puccosabb hely itt mar ezt nem lehet.

ex-dr. vuk 2013.09.04. 18:13:43

@promontor: mondjuk en a zuhanyzas kornyezeti terheleset nem vetnem ossze az auto altal okozott karokkal :) Nem egy sulycsoport...

FGSuperman 2013.09.04. 18:47:00

@Perverz Matyesz: reggel felkelsz és bemész bringával a melóba - ott zuhanyzol (ott tudod le a reggeli zuhanyzást
hazamész bringával és megint lezuhanyzol - ez meg az esti

gyanítom te autóval járva is reggel és este lezuhanyzol

GG81 2013.09.05. 13:01:03

@ex-dr. vuk: távolról jöttment ember fogalmasincs mit beszél...
a hungária körút, mint olyan egy elkerülő jellegű emelt sebességű út, ahol ha bepisilve toporzékolsz akkor sem fognak kerékpársávot csinálni az úttestre a nagy sebességkülönbségek miatt. marad tehát a szeparált infra, amihez meg ennyi hely van... a villamos és a 2x3 forgalmi sáv csak néhol egészül ki kanyarodó sávokkal, de amennyi sávról te hadováltál nincs.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2013.09.05. 13:03:56

@igazi hős: "Reggel 8 vagy délután 4 körül nem nagyon látok ügyes autóst."

nem állítottam, hogy sokan vagyunk. és nem a parasztokra gondoltam.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2013.09.05. 13:07:40

@FGSuperman: "aki autóval jár, az jó eséllyel jobban szennyezi a környezetet összességében"

valamint veri a feleségét és molesztálja a gyerekeit. nyilván.

én leginkább autós ember vagyok, de bringázom és gyalogolok is, illetve tömegközlekedéssel is járok.
egyik esetben SINCS lelkifurdalásom, de felsőbbrendűségi tudatom SEM.

persze én normális, racionális és realista vagyok, míg ugyanez kb. 9 millió másik magyarról nem mondható el. de ez már egy másik történet.

Jim Raynor 2013.09.05. 13:18:28

@FGSuperman:

a nagykörútról volt szó, és ott bizony szabálytalan.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2013.09.05. 16:55:25

A tapasztalat azt mutatja, hogy a robogózás lesz az autózást felváltó közlekedés, nem a biciklizés. Szerintem inkább robogósávot kéne kialakítani.

ex-dr. vuk 2013.09.05. 17:39:18

@GG81: akkor nepliget kornyeken ami van az biztos valami hallucinacio eredmenye. Na sebaj ;)

Emelt sebessegu? Mennyi? 70? Annal biztosan nem tobb. Barmelyik ket falut osszekoto utra kimesz egybe van eresztve a 90-nel meno forgalom a biciklisekkel 2x1 savon. Ott bezzeg nem veszelyes, de 2x3+ savon (plusz parkolo) nem fernek mar el. Ahah

Ennek az egesznek meg semmi koze ahhoz, hogy hol vagyok.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2013.09.05. 20:06:22

@ex-dr. vuk: Mondjuk a két falu közt némileg kisebb a forgalom, mint a Hungárián, szóval ez nem túl jó hasonlat. Ráadásul - szemben mondjuk a poszt témájául szolgáló Nagykörúttal - hosszú távon is az egyik fő autós útvonalnak szánják a fővárosban, teljes joggal. Szóval én nem oda álmodnék biciklisávot.

ex-dr. vuk 2013.09.05. 21:05:47

@promontor: nem feltetlen. lasd pl. szeged-sandorfalva. na oda kell(ene) a bicikliut nem a varosba.

Bobdobalnia · http://youtube.com/bobdobalnia 2013.09.06. 01:00:20

@Shopping: Miből látsz többet, gyorshajtó v. telefonáló v. gázoló v. nem indexelő v. tilosban parkoló... biciklisből, vagy autósból? Akkor miért is "jár nektek" út? A logikád szerint el kéne bontani a sztrádákat.

Bobdobalnia · http://youtube.com/bobdobalnia 2013.09.06. 01:03:05

@Noname Cowboy: Felmérések szerint a kerékpározók 75%-ának van jogosítványa. Autóvezetőknél még magasabb az arány, mégsincs látsztaja.

Bobdobalnia · http://youtube.com/bobdobalnia 2013.09.06. 04:06:14

@Johnny336: "Melyik épelméjű kerékpáros akarna a bedugult Nagykörúton tekerni az autók füstjében?" Igazad van, legyen mindkét sáv bringasáv. Visszakérdezek: Milyen épelméjű gyalogos akar sétálni az autók füstjében? Milyen épelméjű vevő akar vásárolgatni az autók füstjében? Milyen épelméjű ember akar lakni az autók füstjében?

"Kíváncsi lennék, ha rá lehetne venni az összes autóst, hogy tegye le a kocsit"
Dugódíj, pl. 2e Ft/behajtás

"Talán rájönnének a városvezetők, hogy egyensúlyra kellene törekedni, nem pedig mindenhol eszeveszetten korlátozni az autóforgalmat."

A fejlett országok városaiban pont ezt teszik: korlátozzák az autóforgalmat. Ez meg itt a balkán.

Bobdobalnia · http://youtube.com/bobdobalnia 2013.09.06. 04:26:24

@Don Quixote de la Ferko: "1, azaz egyetlen egy darab bringást ismerek, aki télen is tekert" Szerinted ez azt jelenti, hogy nincs több? Hány kínait ismersz? Ugye elhiszed, hogy több van?
A kiskörtén januárban is napi 500-nál többen tekernek 1 irányba és ez évről-évre növekszik. kerekparosklub.hu/szamlalo/adatok
3-4 éve még köszöntek nekem télen a futárok, tavaly már nagyon sokan voltunk télen is.

Bobdobalnia · http://youtube.com/bobdobalnia 2013.09.06. 04:34:23

@Nancsi: Akkor az épeszű emberek nem a városban autózgatnak, hanem kimennek a Hungaroringre, ugye?

Bobdobalnia · http://youtube.com/bobdobalnia 2013.09.06. 04:36:20

@Nancsi: Mutasd már meg ezt a statisztikát, valszeg csak a fejedben létezik.

Bobdobalnia · http://youtube.com/bobdobalnia 2013.09.06. 04:43:00

@MEDVE1978: "parkolóhelyek elvétele halálra ítélné az üzleteket" Tényleg, a Ráday, a Váci stb. utca is haldoklik, csak csóró gyalogosok járnak rajta. Mariahilfer dettó.

Bobdobalnia · http://youtube.com/bobdobalnia 2013.09.06. 04:58:13

@JB242: "Gyalogosként is igyekszem elkerülni a Körúton való tartósabb sétálgatást, ugyanezen okból kifolyólag..." Szerintem inkább ezért mennek tönkre a körúti üzletek. Festeni sem érdemes, mert 3 hónap alatt minden portál szürke lesz.

Sandokohn - a maláj jiddis 2013.09.06. 10:20:57

@Bobdobalnia: sztem meg csak ti bonyolítjátok túl. Hozzászólásaidat olvasva fanatikus bicajos vagy. Az ilyeneket szoktam látni fülükben fülhallgatóval cikázni az autósok között és átsuhanni a piros lámpán.

GG81 2013.09.06. 10:33:30

@ex-dr. vuk: maradj csak a távolban jobban járunk. egyszerre egymás mellett ott sincs 2x6 sáv... ahol az egyik oldalon össze is jön a 6 a másikon épp nem nyílik meg vagy már elfogyott.

teljesen más egy többsávos emelt sebességű út, mint egy faluközi összekötő, össze sem hasonlítható. csak táj. a forgalmasabb faluközi utakról is lassan ki lesznek tiltva a kerekesek, lásd 7-es út, ahol alternatív kisebb forgalmú utakra vannak terelve, vagy párhuzamos szeparált bringautat hoztak nekik létre!

de pontosan sok köze van, mert qrvára nincs helyismereted, sőt tapasztalatod sem, amit nem 1-2 netán 3 helyről szedtél volna csak össze, hanem európaszerte, megannyi városból. akkor nem írnál ilyen hülyeségeket... csak 1 példa az egyik kerékpáros mekkából Amszterdam egyik fő gerincútján sincs kerékpár sáv csak szeparált párhuzamos kerékpárút. mindennek megvan a helye és megvalósíthatósága.

ex-dr. vuk 2013.09.06. 10:45:58

@GG81: tegyuk fel, hogy csak 2x3 sav van (plusz ami idoneknt nyilik/megszunik). 2x3 savon miert nem fer el 2x1 meter kerekparsav?

Bobdobalnia · http://youtube.com/bobdobalnia 2013.09.06. 11:23:45

@Sandokohn - a maláj jiddis: Nem nyert, 26 éve van jogsim, SMKP-tól kisteherautóig mindenfélét vezettem/vezetek, mindegyiket fülhallgató nélkül. Fanatikus városlakó vagyok, te viszont nem, és/vagy nem szoktál bringázni ezért nem érted, bár már sokat leírták előttem a lényeget: évek, évtizedek óta a közösségi területek (pl. járdák és zöld területek) NÖVELÉSÉVEL és az átmenő gépjárműforgalom csökkentésével teszik élhetőbbé a városokat minden fejlett országban. Amit te írtál, az visszalépés a múltba.

GG81 2013.09.06. 13:14:25

@ex-dr. vuk: mert 2x3 sáv az pont 2x3 sávnyi terület (úttest) nagyokos! ha ebbe akarod belesűríteni a 2x1 métert, akkor az már nem adja ki, tehát már rögtön 2x2 sávról beszélnénk! és nem véletlenül 2x3-osra tervezték a hungária körgyűrűt, lehet gondolkozni a következők kárára: járda, villamossín, zöld terület... amik még az út szélességében szerepet játszanak.

ex-dr. vuk 2013.09.06. 13:35:49

@GG81: tudod ugy is lehet am 1 metert csinalni, hogy minden savbnol elveszel 33 cm-t :)

En ertem, hogy akkor 2x2 lesz csak, de pl. nem lenne-e tobb ertelme ott 2x2 + 2x1 buszsav? A buszsav nyilvan szelesebb. Azert az ott nem "korgyuru" hanem csak egy korut, ami raadasul eleg kozel esik a belvaroshoz meg. Korgyuru az az M0. Meg egy autopalyanak is eleg a 2x2 sav (a leallo nyilvan nem szamit), miert kene varosba meg szelesebb forgalmu ut, mint autopalyan? De egyebkent most a parkolasrol is szo van, azt kell eloszor bealdozni, es utana a forgalmi savokat (mert a kozlekedes fontosabb, mint a parkolas egy fouton).

igazi hős 2013.09.06. 14:26:51

@promontor: Az a probléma, hogy kell bringázási lehetőség a Hungáriára. Dél-Pestről Észak-Pestre hogyan jutsz el? Ebben a városban még sugárirányban is elég nehéz alternatív útvonalat találni, de keresztben szinte lehetetlen. Az Üllői útról a Vácira hogyan jutsz el?
- Hungárián át.
- Fiumei-Rottenbiller-Bajza: szűk utcák nagy forgalom, gyakori dugó
- Nagykörút: mindennapos dugó
- Kiskörút: itt van bringasáv, de az csak kis része az útnak, a javát a nagy forgalmú Üllőin és Vácin teszed meg, nem jobb mint ha a Hungárián mennél.
Ezekből a legjobb a Hungária, akkor legalább a két ligeten keresztül mehetek. Igaz ez a leghosszabb (1,5 km-rel hosszabb, mint a Fiumein át), de a levegőminőség kárpótol.

GG81 2013.09.06. 14:36:25

@ex-dr. vuk: egy sáv azért olyan széles, hogy egy sáv legyen... adott sebességi határokhoz megvan a sávszélesség... ebből 33 centi, az már pont nem a szükséges méret.

mindek oda buszsáv, ha van villamos! ne zakkanj már agyhalottra!?

mindig nő a koncentrikus körök száma, kiskörte, nagykörte, hungária... sőt elkeserítelek, de a 0-áson belül terveznek még egyet, mert az már nem is városi.
ebbe is beleforogtál, mert lassan a 2x2 sáv autópályában is kevés, manapság már 2x3-ban gondolkoznak inkább, sőt európaszerte ennél jóval több sávosak is vannak, sőt van ahol indokolt esetben, nagy forgalom esetén a leállót is időszakosan engedélyezik, akár csak tömköznek, de autóknak is!
miért kell!? mert el kell vezetni a forgalmat! nézz már meg egy működőd európai várost, vannak hungária típusú útjaik, csak épp már rég alagútban, bevágásban elvezetve vagy hidakkal egyszintű csomópontokat mellőzve gyorsítva, amire való lenne.
a teljes körútra vetítve ezért nem lehet olyan jelentős szakaszról beszélni, ahol engedélyezve van a parkolás, tehát arra ácsingózni, hogy oda fessenek fel sávot badarság... a sunyi módszer, hogy előbb csak a kezetek, majd a lábatok dugjátok be az ajtón! hisz van olyan szakasz, ahol nincs és onnan mit áldoznál be... a hungária jelentőségű úton én a bringasávot! eleve a bringás nem megy egy kerülő körúton, keresztbe átvágni rövidebb! vagy ezt nem ismered te nagy bringás!?

ex-dr. vuk 2013.09.06. 14:51:19

@GG81: jar ott busz? ha igen, a villamossinen megy? ha nem, akkor kell a buszsav, hogy ragadjon be a dugokban.

Na de. Ahol van parkolo, ott azt kell bealdozni, ahol nincs, ott szelesithetsz 1-1 metert. Ezzel mindenki jol jar. Hogy nincs ra hely? Jardasitani van???

Don Quixote de la Ferko 2013.09.06. 16:29:58

@FGSuperman:

Megválogatom. Kevés köztük a kerekes cigány. De ugye nem baj, ha az ismerőseim normálisak?

@Bobdobalnia:

Segítek, láthatóan magadtól nem megy. Azokat mások ismerik. Így már érted, miért van belőlük több?

ex-dr. vuk 2013.09.06. 17:16:07

@Don Quixote de la Ferko: te mar azon a szinten vagy a gyuloletben, hogy fuuuuuj en nem barakozom olyannal aki biciklizik. ahahah ez mennyire szanalmas

es ha valamelyik elkezd? onnantol soha nem keresed tobbet? ahahahah

olcso 2013.09.06. 17:55:25

@Don Quixote de la Ferko: Ezt a fajta humort tanítani kéne :D :D

Bobdobalnia · http://youtube.com/bobdobalnia 2013.09.06. 22:40:00

@Don Quixote de la Ferko: Én eddig is értettem, de te érveltél azzal, hogy csak az létezik, amit ismersz.

Mon3 2013.09.07. 17:31:14

@GG81: "a sunyi módszer, hogy előbb csak a kezetek, majd a lábatok dugjátok be az ajtón!"

Véletlenül akaratodon kívül tökéletesen jellemezted az autósokat. Száz évvel ezelőtt, amikor a kerékpár már 100 éves volt, jóformán még nem is léteztetek, most meg minden és mindenki felett uralkodni akartok. Ugyanannyi jog jár mindenkinek elviekben, de hát ti már jóval nagyobb részben használjátok a világot, mint amennyien vagytok, tehát hátrébb az agarakkal, vagy még inkább takarodjatok, mert szartok a játékszabályokra!

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2013.09.08. 07:53:22

@igazi hős: Az, hogy a jelenlegi helyzetben nehéz az eljutás biciklivel, abból nem következik, hogy pont a Hungárián legyen biciklisáv. Mellesleg ha oda teszed, akkor máris nem a parkokon keresztül mész, tehát "a levegőminőség kárpótol" kitétel se igaz.

igazi hős 2013.09.08. 11:47:58

@promontor: Leírtam a 3 alternatívát, amiből az egyiket (Fiumei) szinte képtelenség "kerékpárkompatibilissé" tenni ésszerű költséggel.
Én a Hungáriát a Kőbányai és a Stadion között használom, mert azon kívül van jobb útvonal. De ezen a részen semmi.

Perillustris 2013.09.08. 14:32:57

@daito: "az autós tesz bele a közösbe"

A bringás pedig nem vesz ki annyit, és amúgy persze szintén tesz a koözösbe is.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2013.09.08. 15:56:03

@igazi hős: Nézd, most vagy Észak-Pest Dél-Pest között vizsgálódunk általában és akkor sok opciót lehet vizsgálni, vagy a Kőbányai-Stadion közti szakaszt.

Ha az előbbi, akkor sok lehetséges útvonal van és én ezek közül utolsónak fejleszteném biciklisek számára a Hungária körgyűrű, mert 1) ott teljesen jogos a gépjárműközlekedés prioritása 2) biciklisként se élvezném, ha három sávnyi autósforgalom benzingőzét kellene szívnom közvetlen közelről.

A Kőbányai-Stadion szakasz meg egy marginális probléma, kizárt, hogy sokakat érintene ez a két pont, mint végcél.

igazi hős 2013.09.08. 20:17:22

@promontor: "akkor sok opciót lehet vizsgálni" Mondj még egyet az általam írtakon kívül. Hidd el az elmúlt 20 évben autóval is, bringával is kerestem elég sokfelé járható részt, de nincs.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2013.09.09. 06:55:53

@igazi hős: A vita nem a jelenlegi állapotról szól, hanem arról, melyik útvonalat fejlesszük. Egyébként Te magad mondtad, hogy a Hungária kerülő. Miért akarod egy kerülőre terelni a bringásokat? Tőlük nem kell tehermentesíteni a belvárost...

igazi hős 2013.09.09. 09:31:37

@promontor: Mondom a Fiumeihez képest érezhetően hosszabb, de annak a fejlesztésére nincs esély. (Megrögzött bringásként is felháborodnék, ha kivágnák a 2 fasort egy kerékpársáv/-út kedvéért. És akkor a felüljáró még mindig keskeny, pedig ott rendszerint áll a sor.)
Oké fejlesszék a Nagykörutat, de akkor a sugárutakat is kell. Tegyük fel egy pillanatra, hogy végigviszi a városvezetés a nagykörúti kerékpársávot. Szuper dolog, nagyon sokat segít a belvárosi bringásoknak + a turistáknak, akik jellemzően a Nagykörúton belül (+Hősök tere) mozognak. De szerencsétlen "vidékiként" hogy jutsz be a Nagykörútig? Üllői, Kerepesi, Váci út?

otapi 2013.09.09. 11:01:43

@promontor: Kicsit közbekotyogok: Hősünknek abban igaza van hogy a Hungária nem kerülhető ki a Népliget-Stadionok szakaszon (márpedig fontos útvonal bringásoknak, mert a Városligetbe is arra lehet eljutni pl. Dél-Pestről).
Sajnos a rövidebb út a nyolcker legrosszabb részein vezet végig (Fiumei utat beleértve, de ott még a forgalom miatt sem kellemes). Fél éve egyszer kipróbáltam a Diószeghyt olyan délután négy óra tájban, és mit tesz isten egy benszülött "véletlenül" majdnem nekem jött szintén bringával - végül nem sikerült neki a mutatvány. Szóval azt a környéket senkinek nem ajánlom. A nyolcker másik oldalán az első valóban használható alternatíva pedig a nagykörút.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2013.09.09. 21:11:51

@igazi hős: Mondjuk szerintem több értelme van annak, hogy az általad említett sugárutakat tegyük kerékpárosbaráttá a Hungária körgyűrűn belül, hisz pont az lenne a cél, hogy ezeket csak az az autósforgalom használja, amelyik a belvárosba megy, azaz ott jogosabb az esetleges megosztás a kerékpárosforgalommal.

A Fiumei mellett majdnem végig van egy parkos, parkolós, szervizutas sáv, ott is lehetne egy kerékpáros útvonal, tehát nem gondolnám, hogy fákat kellene bárhol kivágni. A Nyugati felüljáró valóban nem elég széles egy külön biciklisávhoz, de ahhoz viszont igen, hogy az esetlegesen álló kocsisor mellett elférjen a bicikli, egy biciklis nyomot meg fel lehet festeni, hogy ez egyértelmű legyen.

Egyébként a Hungária adott szakaszát lehet kifelé is kerülni, pl. a Pongrácz úton.

igazi hős 2013.09.09. 23:45:49

@promontor: Valóban, ha a Nagykörutat _és_ a sugárutakat (vagy azokkal párhuzamos védett mellékutcákat, ahol lehet) együtt fejlesztenék kerékpáros szempontból, talán az lenne a legjobb megoldás. De nem hiszek benne, hogy én ezt megélem. Azokról a sugárutakról beszélünk, ahol reggelente 2-3 sávban torlódik az autófolyam és gyakorlatilag semmi hely nincs a szélességi bővítésre, tehát csak sávelvétellel lehet kerékpársávot/-utat kialakítani. Ahol van buszsáv és kellően kiszélesíthető (kb. 4 m-re), hogy a bringás mazsola ne tartson fel senkit, ott oké a helyzet. De azért látható, hogy elég bonyolult lenne teljesen kiváltani a Hungáriát.
Egyébként nem fér el a Nyugati felüljárón egy bringás az álló sor mellett, nem véletlenül húznak el a pizzafutárok középen.
Szoktam használni a Vaspálya-Pongrácz-Fiumei útvonalat: nem rossz, különösen ha Újpest felől jövök. De azt be vallom, hogy szabálytalanul keresztezem a forgalmat a Thökölyn. A Pongráczon engem is megijeszt néha a busz egy-egy "egyszerűbb" sofőrrel és ott elég nagy a forgalom mindkét irányba. Viszont ott elférne egy bringasáv, csak nem tudom ki lenne-e használva.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2013.09.10. 00:40:59

"De nem hiszek benne, hogy én ezt megélem."

Hogy megéljük-e, az jogos kérdés, én részemről koncepciókról beszélek.

"Azokról a sugárutakról beszélünk, ahol reggelente 2-3 sávban torlódik az autófolyam és gyakorlatilag semmi hely nincs a szélességi bővítésre, tehát csak sávelvétellel lehet kerékpársávot/-utat kialakítani."

Pont ugyanezt elmondhatod a Hungáriára is.

Azzal a különbséggel, hogy a sugárutakra legalább koncepcionálisan elmondhatjuk azt, hogy egy sávelvétel valamennyire rehabilitálná ezeket az utakat: az Üllőin pl. ha a Nagyvárad-körút között 3x2 sáv helyett 2x2 sáv (+itt-ott kanyarodósáv) lenne, akkor egy esetleges biciklisáv mellett valamennyi parkolóhelyet is vissza lehetne adni, ami a nemcsak a helyi boltoknak lenne fontos, hanem természetes forgalomlassító hatása lenne.

igazi hős 2013.09.10. 19:59:40

@promontor: "Pont ugyanezt elmondhatod a Hungáriára is." De hát a Hungárián már kész van a bringaút! Elég keskeny lett miatta a járda, nagyon messze van a jótól, de megszokták a helybeliek (ezért kritikus a Stadionnál, ahol rengeteg nem helybeli jár) és úgy-ahogy működik.
Nem vagyok közlekedésmérnök, hogy felmérjem, hogy évek alatt milyen jótékony hatása lenne az Üllőiből elvett sávnak, de rövid távon óriási dugókat és felháborodást váltana ki. Pedig van benne ráció, hisz az Üllői mentén megy a metró, "csak" néhány nagy P+R parkoló kéne. Váci út dettó. Ezzel szemben nem nagyon gyarapodnak a P+R parkolók, pedig Tarlós nagyon ígérgette a dugódíj kapcsán.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2013.09.10. 23:05:59

@igazi hős: Akkor itt valami félreértés van, én eredetileg erre reagáltam: @ex-dr. vuk:
Itt vuk amellett érvel, hogy legyen a Hungárián biciklisáv. Én ez ellen érveltem végig.

A meglévő bicikliút használata ellen semmi kifogásom, bár azt amúgy sokszor sok forrásból hallottam, hogy biciklis szemmel az nem egy jól sikerült létesítmény. Személyes tapasztalatom nincs róla.

Az Üllői kapcsán meg az a véleményem, hogy nyilván ott sem nekem kell eldöntenmem, hogy mi a jó, hanem szakértőknek, de nekem laikusként és érdeklődő polgárként az a benyomásom, hogy ott elfogadható lenne az autósforgalom kárára bevezetett változás. Ha jól emlékszem, egy Totalcaros blogposztban a Kossuth-Rákóczi vonal kapcsán Te is hasonló állásponton voltál.

Tiltakozás mindig van és mindig lesz, hiszen most is van a Nagykörút kapcsán. Remélem nem egy járdán vezetett bringagyalog lesz az eredménye.

igazi hős 2013.09.11. 20:18:44

A Nagykörúti parkolók miatt bolthalált vízionálóknak: "... villamosokkal mintegy háromszor annyian utaznak a Nagykörúton, mint autóval." link: index.hu/belfold/budapest/2013/09/11/old_a_kozutat_vagy_engedd_az_autost/

igazi hős 2013.09.11. 20:40:23

@promontor: Azt gondolom, hogy a Hungárián megoldható lenne a bringaútból bringasávot csinálni (kivéve talán az aluljárónál) és ezzel az autósok és a nem teljesen kezdő bringások is jól járnának.
Az Üllői útról: én keveset járok a Hungárián belülre autóval, de olyankor túl sok autót látok. Ezért nem mondom, hogy nyugodtan vegyenek el egy sávot, majd idomul a keskenyebb úthoz a forgalom, bár határozottan tetszene, ha megcsinálnák. De nem úgy, hogy Vitézy Dávid kitalálja egy szép asztal mögül, hogy legyen buszsáv a Budaörsin, aztán az autósok meg oldják meg, ahogy tudják. Először kéne egy koncepció, azt számításokkal alátámasztani (vagy azok alapján újragondolni) és csinálni valami koherenset. Elrettentő példának ott vannak a BP-i bringautak: a semmiből a semmibe vezetnek, nem csatlakoznak egymáshoz, minden kerület úgy és azt csinált, ahogy eszébe jutott vagy amire kapott EU forrást (vagy amit a haverok ügyesen meg tudtak csinálni). Ha ugyanígy nyúlnak hozzá az autósforgalom "rendezéséhez", abból senkinek sem lesz haszna.
A Kossuth-Rákóczi témára nem emlékszem, de ott kicsit más a helyzet: az egy elcseszett "autópálya" a város közepén, amit meg kéne szüntetni. Nem lezárni, de sokkal inkább helyi forgalomra használni, mint balatoni kivezetőnek. De amint látszik a Ferenciek tere visszarendezésén, ez nem könnyű feladat. (Itt speciel igazat adok Vitézynek/BKK-nak, nekem az alig fél évet megélt koncepció jobban tetszett az eddiginél és a most megvalósítás alatt levőnél is.)

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2013.09.11. 21:26:21

@igazi hős: "Azt gondolom, hogy a Hungárián megoldható lenne a bringaútból bringasávot csinálni."

Erről nem vagyok meggyőződve, szerintem ott is egy csomó helyen pl. fasor vagy lámpasor van közvetlenül az út szélén, azt "kijjebb" tolni nem lenne olcsó mulatság.

"A Kossuth-Rákóczi témára nem emlékszem..."

Nem csoda, összekevertelek valakivel... Bár ahogy olvasom, amit írsz, akár Te is lehettél volna.

Mondjuk szerintem az Üllői és a Váci is "elcseszett autópálya", azért is gondolkodom róluk hasonlóan, mint a Rákóczi útról. Az pl. tuti biztos, hogy mai fejjel gondolkozva senki sem az sugárirányban építene felüljárót mondjuk a Váci-Hungária vagy az Üllői-Hungária csomópontokban, hanem keresztbe... -

igazi hős 2013.09.11. 21:57:15

@promontor: A Rákóczi és az Üllői alapvetően más. Az előbbit sokan az Osztyapenkó-Keleti teljes távon használják, az Üllőinél viszont nagy a rá- és lekanyarodó forgalom. A Rákócziról a "hosszú távú" forgalmat el kéne takarítani, de nem egyszerű. Ha leszakadna az Erzsébet híd, akkor első lépésben a Nagykörútra, utána a Hungáriára menne át a forgalom, de ezek most is tele vannak. Persze egy értelmesen kivitelezett dugódíj sokat javítana a helyzeten, de ahhoz legeslegelőször parkolókat kéne létrehozni a főbb tömegközlekedési útvonalak mentén.
Mondom ezt én, aki amikor nem bringázik, akkor egy "ál P+R-ben", az Europark alatti parkolóban hagyja az autót, tehát nekem autósként(!) nem segítene a belsőbb részeken megépülő parkoló.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2013.09.12. 17:24:33

@igazi hős: "A Rákóczi és az Üllői alapvetően más. Az előbbit sokan az Osztyapenkó-Keleti teljes távon használják, az Üllőinél viszont nagy a rá- és lekanyarodó forgalom."

Szerintem mindkettőn van mindkétfajta forgalom. (Mondjuk az Üllőin a Nagykörúton belül határozottan csökkent, amióta nem lehet a Kecskemétin rámenni az Erzsébet hídra.) Hogy melyiken mekkora, azt nem tudom. Ehhez szerintem forgalomszámlálás kell, Te tudsz ilyen forrást?

igazi hős 2013.09.12. 23:41:40

@promontor: Nem tudok ilyen statisztikát. Nyilván a Rákóczin is van "helyi" forgalom, de nem jellemző. A Rákóczi útról nem hallani mást, mint hogy egy folyosó (mások megfogalmazásában: városi autópálya) Kelet-Mo. és a Balaton között. Az Üllőit régóta használom, van tapasztalatom, látom, hogy hol mennyien kanyarodnak fel és le.

darvaskristof 2013.09.14. 03:57:48

@igazi hős: "De nem úgy, hogy Vitézy Dávid kitalálja egy szép asztal mögül, hogy legyen buszsáv a Budaörsin, aztán az autósok meg oldják meg, ahogy tudják."

Ezt éppen nem Vitézy találta ki, hanem az előző városvezetés 2008 végén, de a hírek szerint egyhangúan fogadták el, tehát az akkori ellenzéki, ma kormányerők is egyetértettek vele.

v2peti 2013.09.14. 23:04:28

@GG81: "mindig nő a koncentrikus körök száma, kiskörte, nagykörte, hungária... sőt elkeserítelek, de a 0-áson belül terveznek még egyet, mert az már nem is városi.
ebbe is beleforogtál, mert lassan a 2x2 sáv autópályában is kevés, manapság már 2x3-ban gondolkoznak inkább, sőt európaszerte ennél jóval több sávosak is vannak, sőt van ahol indokolt esetben, nagy forgalom esetén a leállót is időszakosan engedélyezik, akár csak tömköznek, de autóknak is!"
Miért nő jóval nagyobb mértékben a forgalom, mint Európa gazdasága és népessége? Ez szerintem nem normális dolog! Tessenek szépen tömegközlekedni, vagy közelebbi munkahelyet választani. Vagy a benzin árát kellene a GDP-hez kötni? Valahogy úgy tűnik, hogy a tömegközlekedés mindig jobban drágul, mint a benzin. Ez nem normális dolog!

cso zsi 2013.09.15. 19:14:31

@darvaskristof: "a hírek szerint egyhangúan fogadták el, tehát az akkori ellenzéki, ma kormányerők is egyetértettek vele. "
Kérdés, hogy mivel. Egy buszsáv ÉPÍTÉSÉVEL, vagy egy meglévő sáv lezárásával?
Amúgy az "akkori ellenzék-mai kormány" által létrehozott szerv valósította meg az ötletet.
Ami kicsit más, mint az előző kormány alatt épülő xxx km utat egy jelenlegi kormányon lévő olló szalagátvágásával átadni. (nem a politika a lényeg, hanem a másramutogatás.)

darvaskristof 2013.09.15. 20:14:19

@cso zsi: Pontosan tudták, mit fogadnak el, a szélső sáv buszsávvá alakítását, nem gondolta senki, hogy egy plusz sávval egyszer csak szélesebb lesz az út. Egyébként a BKK-nak sok köze nem volt hozzá, mert akkor még a feladatok nagy része nem hozzájuk tartozott.
Annyira egyébként nem elvetemült ötlet, csak rosszul hajtották végre és nem kommunikálták le rendesen. A metró átadása után azért érdemes újra elővenni a kérdést.

cso zsi 2013.09.15. 21:33:46

@darvaskristof: Miért? A metrók Fehérvárig fognak járni? Mert a csicsa új(szerű) piros vonatokkal mostanában annyi gond van, mint a 3-as metró szerelvényeivel. Nem csak ezen a vonalon, gyakorlatilag az összesen. Ellenben a hasonló tudású ruszki szerelvények jobban bírják.

Ahol az út 3-4 sávos, ott most is van buszsáv. Amikor 2 sávból veszünk el egyet, amin negyedóránként megy el egy járat (de egye fene, menjen ötpercenként), az drasztikus szűkítése az útnak, de forgalom ettől nem fog csökkenni. Csak az elkésők száma lesz több.

darvaskristof 2013.09.15. 23:12:56

@cso zsi: Nem az ész nélküli bevezetés híve vagyok, a Budaörsi úti buszsáv egy átgondolt forgalomcsillapítás része lehetne, amelybe még beletartozik a behajtási díj, és a Rákóczi úti tengely forgalomcsillapítása. A metró ebben annyiban tud segíteni, hogy vele gyorsabban be lehet jutni Budaörsről és Törökbálintról busszal.
Természetesen, messze nem tökéletes, a 4-es metró hatékonyabb lehetne, ha Budaörsig járna és ott lenne hozzá egy nagyobb P+R parkoló, még a dugózónán kívül.
Tudom, hogy a Rákóczi úton egy-egy sáv elvétele sokak szemében nem egy népszerű gondolat, de előbb-utóbb meg kell lépni azért, hogy a belváros élhetőbb legyen.

igazi hős 2013.09.15. 23:19:08

@darvaskristof: 2008-ban döntöttek? És 4 évig tartott megcsinálni? Ha tényleg így van, akkor semmin nem csodálkozom. Ezt a városvezetést (mindkét oldalt egyaránt) le kell húzni a vécén, mert ennyi idő alatt az állatkertből behozott majmok is ennél jobban megcsinálták volna.

darvaskristof 2013.09.15. 23:26:49

@igazi hős: Ez egy EU-s projekt volt, aminek van egy plusz átfutási ideje. Persze nem a városvezetést akarom védeni, de erről nem csak ők tehetnek, az engedélyeztetés, a különböző hatóságoknál folyó adminisztratív eljárások is alaposan lassítják a menetet.

igazi hős 2013.09.15. 23:41:45

@darvaskristof: A buszsáv kijelöléséhez 4 év kellett? Vagy ennyi időbe bele kellett volna férnie némi hatástanulmánynak, netán felvilágosításnak az autósok felé, esetleg (de ez BP-en már az abszurd kategória) közlekedésfejlesztésnek, P+R parkolók létesítésének? Kicsit talán könnyebben emészthető lett volna a buszsáv, ha:
- legalább fél évre előre szólnak,
- megmondják, hogy kerüld el,
- vagy hogy hol tedd le az autódat és mivel menj tovább.
Egyébként teljes mellszélességgel kiállok a buszsávok és általában a tömegközlekedés fejlesztése mellett, annak ellenére, hogy igyekszem minél kevesebbet használni a BKV-t.

cso zsi 2013.09.15. 23:57:52

@darvaskristof: Mit értünk "élhetőbb" alatt?
Nem lehet megállni a Rákóczin, és a kiskörúton = bezáró kisüzletek.
Nem lehet parkolni a környéken, mert kiülős kocsmákkal van tele a járda, és az úttest.
Nem lehet aludni ezen kocsmák látogatóitól, és másnap mindenütt láthatók a nyomaik.

Most valami pozitívumot, ha lehetne.

Ha egy kerületet, vagy városrészt telehánynak irodaházakkal, akkor ne csodálkozzanak, hogy sok autó akar a környéken járni.
Benzingőz?
Ha holnap mindenki villanyautóval járhatna, ugyanez maradna a probléma.

Legyen behajtási díj, legyen 1000 forintos benzin, legyen gépjárműtérfogat-adó, és még találjunk ki párat, mert az autó, és az autósok a mumusok. Azok, akik összehordják maguknak, és állambácsinak a napi betevőt.
Tudjuk, hogy a biciglis irodista is milliókat adózik, és egyedül tartja el az államot, de sírni fog, amikor a beszállítók nem vagy igen drágán fognak eljutni hozzá.
Alapjaiban hibás rendszerekre építkezünk, ha valami jó lenne, ott először a tetőt kezdik, majd kiderül, hogy pincét kellett volna ásni.
Bontsák el a hidakat, zárják le a nagykörúton belüli részt, és főjenek a levükben.

darvaskristof 2013.09.16. 00:32:09

@igazi hős: Igen, ez egy rosszul előkészített intézkedés volt.

darvaskristof 2013.09.16. 00:57:27

@cso zsi: "Nem lehet megállni a Rákóczin, és a kiskörúton"

Egyetértek! A 70-es években azzal, hogy az M1-M7 autópálya forgalmát a belvároson át vezették és kialakították a BAH-csomópontot és a Rákóczi utat a mai formájában, ezzel nem csak a gyalogosok és a kerékpárosok, hanem az autós célforgalom igényeit is az átmenőforgalom igényei alá rendelték.
A Kossuth Lajos és Rákóczi útnak több hely kell, levegő kell, biciklisáv kell és parkolóhelyek is kellenek.

"Nem lehet aludni ezen kocsmák látogatóitól, és másnap mindenütt láthatók a nyomaik."

A probléma valós, azonban a városnak csak kisebb részét érinti. A belvárosi lakásokat pedig ki lehet adni olyan lakóknak, például külföldi egyetemistáknak, akik szívesen laknak a bulinegyed közepén. Viszont a bulinegyeden kívül már nagy zaj nincs.

"Ha egy kerületet, vagy városrészt telehánynak irodaházakkal, akkor ne csodálkozzanak, hogy sok autó akar a környéken járni."

Valóban túlzásba vitték az irodaház-építést, azonban a fő közlekedési problémákat nem ez okozza, hanem a 90-es évek kiköltözési hulláma.

cso zsi 2013.09.16. 08:42:33

@darvaskristof: Mert fordítva ülünk a lovon.
A város szélére kellett volna tenni az irodaparkokat, kormányzati központot Manhattanhez, Pentagonhoz hasonló szeparáltsággal.
Értem én, hogy nem kell vasöntöde egy korábban városszéli, azóta tágabb belváros főútjára, de az öntőmunkásból nem lesz se titkárnő, se bróker, se webfejlesztő. Amihez meg számítógép, és internet kell, azt tíz éve bárhonnan lehet csinálni. Akár otthonról is.

GG81 2013.09.16. 15:40:38

@v2peti: Most látod, hogy jobban nő... de ők már eléggé magasan vannak ahhoz, hogy onnan már nincs látványos növekedés... mi ezt a növekedést éljük meg. Van jópár évtized lemaradásunk. A jelen nyugat hibajavításait pedig a most dinamikusan növekedés nehezen veszi be... lásd amíg a politikusaink is örök kivételezettek, egy belvárosi parknak való területen parkolásznak, és csak választások előtt ülnek bringára, nem úgy mint nyugati társaik. Sajnos mehet a mutogatás a nyugatra, a vezetőkre, egymásra... a változás pedig lassú lesz, hisz a nyugati példákban is úgy lehetett, hogy az akkori dinamikus fejlődést nem ellehetlenítették, hanem alternatív megoldásokkal kiváltották (alagutak, bevágások, stb... P+R-ek, élhető tömközl.) Ne feledd, hogy ahol most a nyugat tart, ott ezeket megvalósították az elmúlt évtizedekben. Tehát ezek nélkül, csak a tiltásokkal példálózni nem kis szűklátókörűségre utalna.
süti beállítások módosítása