Friss topikok

Címkék

afrika (4) alkohol (11) andrássy (3) armstrong (4) ausztrália (6) autómentes (24) autós biciklis ellentét (3) baleset (35) bam (4) bérbicikli (30) bicikli (18) biciklibulvár (6) bicikliparkoló (8) biciklis futár (9) bicikliút (134) bírság (10) biztonság (54) biztosítás (5) bkk (8) bkv (9) bringázz a munkába (4) bubi (14) buda (3) budapest (79) buszsáv (3) cannondale (4) critical mass (50) dánia (3) demonstráció (5) design (31) divat (8) downhill (8) dr kerékagy (5) egyesült államok (4) emelés (3) empamo (6) energia (3) energia bringa (5) építkezés (4) extrém kerékpár (3) e bike (5) felmérés (6) film (6) fotó (4) futár (3) gkm (4) google (4) gyerek (3) hátizsák (3) herebántalom (5) hibrid (4) híd (10) infrastruktúra (6) járda (3) kampány (4) képzőművészet (7) kerékagy (3) kerékpár (15) kerékpárbarát (3) kerékpárosklub (5) kerékpársztráda (6) kerékpártároló (3) kerékpárút (3) kína (3) kiskörút (7) kocsma (6) koppenhága (4) közbicikli (3) közbringa (3) közlekedés (4) kresz (17) kvvm (3) lakat (5) lámpa (4) levegő (7) london (15) lopás (16) magyar kerékpárosklub (3) margit híd (25) maszk (3) máv (7) mkk (3) mtb (3) nagy-britannia (3) new york (9) nyereg (7) obama (4) önkormányzat (21) orfk (4) párizs (7) parkolás (4) parlament (4) rakpart (3) regisztráció (3) rendőr (35) schwinn csepel (3) sisak (14) statisztika (3) szeged (3) szerviz (3) szex (5) sztrájk (8) tábla (4) tél (10) térkép (5) tolvaj (5) túrázás (8) urbánus (39) városi biciklizés (44) verseny (3) videó (12) világítás (6) víz (4) vonat (4) zene (5) Címkefelhő

Fertő tavi kontraszt - infrastruktúra Ausztriában és Magyarországon

2010.10.01. 10:24 - dw1

 Ez egy úgynevezett véleményposzt lesz, sok képpel és szubjektív túraleírással.

Hétvégén páran elhatároztuk, hogy körbemegyünk a Fertő tó körül bringával. Augusztusban volt ugyanez a társaság a Balaton körül, onnan jött az ötlet.

Reggel indultunk Sopronból Mörbisch felé és a terv szerint Balf felől érkeztünk volna késő délután vissza Sopronba, mintegy 120 kilométer megtétele után. Azt, hogy ez végül miért nem sikerült, a végén kifejtem, de előbb néhány szót a két ország közötti kontrasztról.

darthwalk: Zöld sávval kettéválasztott kerékpárút Ausztriában és Magyarorsz

Zöld sávval kettéválasztott kerékpárút Ausztriában és Magyarországon.

Ausztriában a települések belterületén ritkán halad járdán a kerékpárút, általában saját aszfaltcsíkja van, ami kikerüli a falvak egyes részeit, vagy az úton van kijelölve. Szinte soha nem a járdáról van leválasztva, vagy ha mégis, akkor a közös út legalább 3 méter széles.

A falvak között az út szinte kivétel nélkül 3 méter vagy annál szélesebb "Güterweg-eken" vezetett, ez egy jó minőségű aszfaltcsík, nevezzük szervízútnak. Traktorok jöhetnek szembe.

Magyarországon a kerékpárutak a települések belterületén önkormányzati, a települések között pedig megyei kezelésben vannak, ezért minőségileg 3 típust különböztettünk meg a bringautakból:

  • Önkormányzat aki odafigyel: Jó minőségű út
  • Önkormányzat aki egyszer kijelölte, azóta nem nyúlt hozzá: Rossz minőségű út
  • Megyei: Borzasztó vagy rossz minőségű út.

A fenti kép magyar fele a Pamhagen és Fertőd között - tehát a határátlépés után közvetlenül - kezdődő szakaszon készült. Meleg fogadtatás mit ne mondjak egy gazzal felvert aszfaltcsík. Ezen még túltettem magam valahogy, de a tó déli részére eső falvak közötti szakasz olyan elképesztően gyökeres volt, hogy a végére kipisáltam volna a vesekövem is, ha lenne.

darthwalk: Güterweg

Az osztrák "Güterweg" - széles, sima, az irányváltást mindig felfestik.

Az is jellemző a magyar szakaszra, hogy a táblázás hiányos, esetleges és nem túl informatív. Az itt nem fordulhatott elő, hogy a sok bicikliút közül rosszat választunk, mert csak egy van - biztos ezért nem táblázták ki, csak a következő falut. Ezzel az információval aztán sokra megy a túrista.

Mi Sopronba igyekeztünk vissza és Balf után a következő falu sem volt kitáblázva, így fordulhatott elő, hogy Fertőrákos felé kerültünk vagy 20 kilométert - amerre a kör egyébként visz. Fertőrákosról végül - a már ismert úton - visszatértünk Sopronba, rommá ázva.

A saját figyelmetlenségünk mellett sajnálom, hogy a magyar szakaszon a bicikliutak kiépültekor is csak a minimumot igyekeztek teljesíteni, azóta ezek az utak kevés kivételtől eltekintve leromlottak.

Ugyanakkor az is látszik, hogy néhány település igenis fordít időt és energiát arra, hogy karban tartsa az útjait - de ezek az erőfeszítések többnyire kárbavesznek, ha a többiek és a megye hagyják lepusztulni az infrastruktúrát.

darthwalk: Neusiedl am See

Néha zavarbaejtően sok út és irány közül lehetett választani - a hazaihoz képest legalábbis

Ide véve a Balaton-kör tapasztalatait, ráférne ezekre a kiemelt túraútvonalakra egy régiós program és az utak hosszú távú épségét, valamint a kiegészítő infrastruktúrákat (padok, kutak, útjelző és infotáblák) felügyelő supervisor, aki/ami az állagmegóvás és a fejlesztés mellett mondjuk reklámozza is a biciklitúrát mint lehetőséget. Úgy tűnt, hogy osztrák oldalon minden falunak/járásnak van egy túristairodája ami ezzel foglalkozik. Üdvös lenne, ha itthon is több figyelmet fordítanának a kerékpártúrákra, az osztrákoknál rengetegen csinálják, át is jönnének felfedezni, ha lennének normális utak.

Kiemelkedően pozitív vagy negatív élményeiteket írjátok meg a témában nekem blog.hu-s üzenetben. Jöhet minden az utakkal, környezettel, szállásokkal kapcsolatban. Még jobb ha fotóval illusztrálod a sztoridat, katt ide a feltöltéshez.

Címkék: ausztria infrastruktúra kerékpárút bringaút fertő tó fertő tó kör

146 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kerekagy.blog.hu/api/trackback/id/tr422326690

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Közveszélyes motorosok! 2010.10.01. 15:45:26

Az ORFK már tudja, és most már a média is felismerhetné, hogy a kerékpárosok lényegesen több balesetet okoznak, mint a “közveszélyes” motorosok. Meginog a “kerékpáros = szent tehén” gondolkodásmód? ORFK statisztika, 2010....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csirke72 2010.10.01. 13:15:20

Sebaj. Valójában itt az a szomorú, hogy magyarország mind földrajzilag, mind klima szempontjából európa egyik legjobb helye lehetne, ha a politikai elit nem szarná nagyivben az emlitett problémákra:)

Ja és a legszebb csajok is magyarországon vannak:)))

hegyilany 2010.10.01. 13:18:32

@Csirke72: Kiscsirke, azután hahaházz, miután ebédeltél egyet a Tornácosban. :)

óðinn 2010.10.01. 13:20:16

Nyáron jártam én is arra, megdöbbentő a különbség a két oldal között.
Osztrák oldalon lehet gyönyörködni a tájban tekerés közben (mert oda tudsz figyelni, és érdemes is), míg nálunk az útra kell meredni, hogy fel ne bukj.
A Fertőrákos és Balf közötti országút minősége (ugyanis ott nincs külön bringaút) kritikán aluli. Nagyon rossz rajta biciklizni, szerencsére legalább az autóforgalom nem túl erős.
A bicikliút-hálózatuk így is sűrű, de fejlesztik: odaát olyan bicikliutat is találtunk, ami a két éve kiadott térképen még nem volt rajta.

dw1 · http://bpcity.hu 2010.10.01. 13:22:34

@odinn: na én a balf és rákos közti szakaszon nem is akartam volna tekerni, de előtte basztuk el sopron felé az utat így sötétben és esőben kellett arra menni.

hegyilany 2010.10.01. 13:23:12

@Vasapu: "A másik érdekes dolog, hogy a vízbe itthon nem megyek bele, kint viszont egész más a helyzet. A fene se érti...

Ez mondjuk butaság. Az osztrákoknál lehet, hogy minden csilli-villi és a varjakat is kisuvickolja a paraszt reggelente, de a pöcelevet ők is vidáman beleeregetik a tóba. A magyar Fertő-oldal vízminősége nagyságrendekkel jobb, nem beszélve az ökológiai állapotról. Az osztrákoknál alig maradt nádas, éppolyan buta-kapzsin építik be a tópartot, mint a Balatont a magyarok.

Csirke72 2010.10.01. 13:25:00

@hegyilany:

Lehet, hogy yot zabálsz de mint leirtam a környezetemre igényes ember vagyok és ha a részlet nem pásszol nem passzitom bele, csakhogy szépnek lássam...

Csirke72 2010.10.01. 13:28:24

@hegyilany:

Már irtam ,nem kell a szart polírozni!

Te vagy az egyedüli aki daccból, hazudozik és védi elfogultan a fost.

Minden posztoló leírta a külömbséget és hogy te milyen vizértékekkel jössz ez nem számit.

A lényeg amit a börödön tapasztalsz, az pedig leirhatatlan.
A magyar rész olyan elhanyagolt mint az ország többi fele:)

hegyilany 2010.10.01. 13:32:19

@Csirke72: Már bocs, de konkrétan hazudsz és mocskos is szád. Az első hozzászólásomban szépen részletesen leírtam, hogy cseszték el a Fertő-parti bicikliutat Balf és Fertőhomok között és hogy milyen nagy ívben tojnak a magyar települések a bicikliút állapotára.

Arra meg, hogy nem esek hasra az osztrákoktól, megvan a jó okom és tapasztalatom, nem háromszáz kilométeres távolságból fröcsögök.

tyberius 2010.10.01. 13:35:46

@ibenny: Az autósok meg pályára valók, versenyezni, nem a városba. Ezt is észre kéne már venni!

Csirke72 2010.10.01. 13:35:59

@hegyilany:

Jómagam többször jártam a magyar és az oszták részen is és ha a képeket megnézed, magukért beszélnek.
Az hogy te az álltalam leirt tipikus irigy, pökhendi magyar vagy akinek fáj az igazság az legyen a tebajod és a tényeken nem változtat.

Sajnos a magadfajta miatt tart itt a nemzet:(

A szám pedig nem mocskos, én szoktam szopni:)

Falusi (törölt) 2010.10.01. 13:36:52

"Magyar ne lopj" osztrák közmondás

mindenki maradjon otthon, és élvezze azt:::))

Csirke72 2010.10.01. 13:37:36

@hegyilany:

Jómagam többször jártam a magyar és az oszták részen is és ha a képeket megnézed, magukért beszélnek.
Az hogy te az álltalam leirt tipikus irigy, pökhendi magyar vagy akinek fáj az igazság az legyen a tebajod és a tényeken nem változtat.

Sajnos a magadfajta miatt tart itt a nemzet:(

A szám pedig nem mocskos, én NEM szoktam szopni:)

www.Bisex.hu · http://www.bisex.hu/aff/99e46a59d4f8188eda373d36ecd8cc3a 2010.10.01. 13:38:03

én Méry-vel voltam a Fertő tó osztrák oldalán. Csak szimpla kajálásra, pihenésre gurultunk oda. olyan exlusive, udvarias kiszolgálás, seggnyalásban volt részünk, hogy a pofám leszakadt. pedig csak egy sima mezei sokadik étterembe mentünk. ahol a kutyusokkal sétáltunk természetvédelmi területen, ott megdöbbentem a szinte körömollóval nyírt fű, és elképesztő precíz, turista csalogató információs táblákon, látnivalókon.
summázva: soha nem fogjuk ezt elérni. SOHA

Csirke72 2010.10.01. 13:39:48

@www.Bisex.hu:

Ezt ird meg a @hegyilany-nak, ö neki más a szemevilága.
Valszeg 1848-ban él:)))Muhahahaha

Csirke72 2010.10.01. 13:40:44

@hegyilany:

Ezt sem én irtam:

www.Bisex.hu · www.bisex.hu/aff/99e46a59d4f8188eda373d36ecd8cc3a 2010.10.01. 13:38:03
én Méry-vel voltam a Fertő tó osztrák oldalán. Csak szimpla kajálásra, pihenésre gurultunk oda. olyan exlusive, udvarias kiszolgálás, seggnyalásban volt részünk, hogy a pofám leszakadt. pedig csak egy sima mezei sokadik étterembe mentünk. ahol a kutyusokkal sétáltunk természetvédelmi területen, ott megdöbbentem a szinte körömollóval nyírt fű, és elképesztő precíz, turista csalogató információs táblákon, látnivalókon.
summázva: soha nem fogjuk ezt elérni. SOHA

Vagy mindenki hazudik??? Vedd már le a napellenzödet te szerencsétlen:)

Csirke72 2010.10.01. 13:42:17

@Falusi:

Ebben igazuk van a labancéknak:)

De sajna európa szerte a hirekben mindig valamilyen magyar tolvaj bandát kapnak le, nem románt.bulgárt, lengyelt....
MAGYART:(

gregaba 2010.10.01. 13:43:13

ELLENPÉLDA 1:
Írottkő Natúrpark, nagyon jó kezdeményezés. A Kőszeg környéki települések (Velem, Cák, Bozsok pl.) ennek köszönhetően kiköpött lyan tiszták, mint osztrák társaik; sok a biciklista is, és az elégedett osztrák vendég.

ELLENPÉLDA 2:
Balaton északi part, főleg a Badacsony és Füred körül. Gyönyörű tiszta falvak, rengeteg biciklista.

hegyilany 2010.10.01. 13:46:07

@Csirke72: Honnan veszed, hogy irigy vagyok? Miért pökhendiség az, ha elismerem a saját hibáinkat, de hunyok szemet a másoké felett sem?

Magyarországon is vannak nagyon szép turisztikai központok a Fertő-Hanság és az Őrségi Nemzeti parkban. Lehet, hogy nincs körömollóval nyírt gyep és tujasor (ez szerintem inkább pozitívum), de készséges túravezetők, igényes információs táblák, interaktív kiállítások itt is vannak. Csak el kéne menni megnézni...

Csirke72 2010.10.01. 13:52:47

@hegyilany:

Amit leírsz az csak a részlet. Ki a f...nak kell túravezetö.
Mint emlitettem, ha a körynezeted igénytelen akkor nem ér semmit az *****-os palocleves sem.

Ez az ami az egész országot tükrözi. Az pedig, hogy a fü igényesen le van vágva pl. a pályák mellet igenis fontos, nem csak asz optika miatt, hanem az allergia és más egészségügyi tényezök miatt is.
Vagy te szivesen ülsz derékigérö füben az autopálya parkolóban.

Meg igaz ami igaz, pont ez a rövid, szabályosan levágott fü az elsö apró lépés az igényes, ápolt környezet felé.
Pest is azért nez ugy ki mint a hányás, mert mindenki leszarja a környezetét.

Itt németben a járdákról ehetsz, de osztrákban is. A nyilvános wc-k ben van klozetpapir, otthon meg örülj ha nem szaros a deszka meg a padló....
Ennyi:)

Csirke72 2010.10.01. 13:53:42

@hegyilany:

Az irigy ember viselkedik uyg mint te...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.10.01. 13:57:55

Jó tíz éve tettem meg ezt a kört. Nekem akkor nem voltak rossz tapasztalataim, de lehet, hogy csak túl régen volt :-)

Csirke72 2010.10.01. 14:01:22

@Fedor:

Hát azóta 1 évtized eltelt és sajna ugyanolyan mint az ország többi része az elmúlt 10 év alatt lett:)

tolsztoj 2010.10.01. 14:03:54

Nem védem Mo.-ot, de a nyilvánvaló különbségben az is szerepet játszik, hogy 1955-ben sógoréktól kivonultak az oroszok - minimum ennyi előnyük azért van....
Másrészt aki Felvidéken él az még a magyarországi viszonyokat is irigyelheti - én azért több helyen láttam anyaországszerte jó, és elég hosszú bicikliutakat - a Felvidéken nem is tudom, hogy van-e bicikliút - talán valahol Pozsony, esetleg Nagyszombat környékén, ahol én lakom 50-100 km körzetben nincs semmi - tekerhetsz az autókkal zsúfolt utakon, vagy a kevésbé zsúfolt mellékutakon - de olyasmi mint például a Vácról a Duna mellet felfelé tartó bicikliút nem is álmodhatunk...
Mindenesetre a Fertő tó körüli utat egyszer kipróbálom és ellátogatnék az eisenstadti Eszterházy kastélyba is, de én inkább a kismartoniba megyek :-)

gregaba 2010.10.01. 14:08:21

@Csirke72: szinte tapintható a szemellenzős magyarellenességed, ami erősen szánalmas, mivel voltaképp németbe szakadt magyar lennél. vannak ám pozitív, de nem feltétlenül kvantifikálható különbségek is (a magyar fél javára!), pl. lélekben, temperamentumban, belső szabadságban, de neked ezeket hiába magyaráznám. elnézésedet kérem.

Netuddki. 2010.10.01. 14:14:18

A kérdést úgy is feltehetted volna, hogy Ausztriában miért van rá pénz és itt nincs. Ott se ingyen csinálják.

stagolee 2010.10.01. 14:15:58

@gregorik: Ne etessétek már ezt a szerencsétlent,nézzétek meg a Modoroson a "Servus aus München" című posztnál az ámokfutását, abból minden kiderül.
Vitatkozni kár vele, mert lehúz az elképesztően primitív szintjére és ott aztán végez veletek.

Netuddki. 2010.10.01. 14:17:38

@Csirke72: Nem igénytelenség, hanem pénz kérdése. +mennyire tartatják be a törvényeket.

Mellesleg a németek és a fejlettebb országok nagy része abból él, hogy gazdaságilag kizsákmányolja a fejletlenebbeket. EU-nak is addig vagyunk jók, amíg vámmentes piacot és rabszolgahadat biztosítunk...

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2010.10.01. 14:18:57

Gyertek Kalocsára bringázni...itt mindenhova el lehet jutni bringaúton.

SzZ 2010.10.01. 14:37:28

@Csirke72:

Kedves Csirke!

Hadd védjem egy kicsit Hegyilányt, ill. nem is őt, hanem az álláspontját.

Ausztria sokkal gazdagabb, ez nem kérdés, már Mária Terézia idején is az volt. Azóta egy nagyon rövid időszakot leszámítva ez az olló csak nyílt. Ez nem irigység, ténymegállapítás.

Vesd már össze a Sopron környéki falvakat mondjuk a zempléniekkel vagy a viharsarkiakkal - még így is sokkal rendezettebbek.
Nem azt mondom, hogy nincs hova fejlődni, de azért igazságtalanok se legyünk.

Az, hogy mi soproniak nem esünk hanyatt mindentől, ami osztrák, talán szerepet játszik, hogy nem csak a házukat rendben tartó "sógorokat" ismerjük, hanem a szomszéd tartomány munkanélküli söpredékét is - mert ilyen is van ám, ha hiszed, ha nem!

Ami a vendéglátást illeti: osztrák oldalon magas árért udvarias, ámde lelketlen kiszolgálást kapsz, közepes minőségű ételekkel. A magyar oldal jobb vendéglőiben (pl. az említett Tornácos, vagy a Bozi Rozi) pedig igazi vendégszeretettel és remek konyhával találkozhatsz, mérsékelt áron. Ja, és ezek egyáltalán nem igénytelen környezetben lévő helyek, guglizd ki őket, és vetkőzd le légy szíves az előítéleteidet.

A nyírt fűhöz meg azért annyit hozzátennék, hogy Nemzeti Parkban az ilyesmi nem szokás...

@ Mindenkinek
Hegyilány leírta pár hivatkozott helység magyar nevét. Próbáljátok meg azt használni, feltéve, hogy gondolázni sem Veneziában, hanem Velencében szoktunk.

Csirke72 2010.10.01. 14:38:07

@kovi1970:

Ez a politikusaink hibája. A szlovákonál, lengyelekné, románoknál joval magasabbak a bérek is.
MO-on a politikusok lenyulják az összes pénzt.

Amugy ha azt vesszük alapul, hogy 1989 óta mennyi millárdosunk lett a semmiböl, akkor összeállna hamar az elloptt ország vagyon is.

Az, hogy mire van pénz azt a kormány dönti el és eddig mindenre volt pénz ami a poltikai elit zsebeinek érdeke volt.
Itt lehet az 1Mrd Ft-os tüzijátékot, 20Mrd-os sávolyi motorpályát vagy akár a MÀV vezetöinek a jutalompénzeit de akár összes állammal kötött szerzödést felvetni....

A németeknél annyiban külömbözik a rendszer, hogy ott ilyet nem lehet megtenni mert az igazságszolgáltatás nem 1 asztalnál sörözget a politikusokkal.

Németország is el van adósodva, de a saját népét nem teszi tönkre! A magyar állam jóváhagyja, hogy a cégek az embereket kizsákmányolják! A szociális hálót egyre jobban boncolják szét, hogy a többletet utána a saját zsebeikbe tömhessék.
Persze eszt mind maguk álltal szabott törvényes uton. A nyugdijaikat is igy szavaták meg...

Ennyi. Ez 1 felfogás.

charlie 2010.10.01. 14:41:36

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?: hát izé, az 1-esen jó ha max 60 km van ahol 160-al lehet menni, szóval...

De mit ér a 160, ha utánna meg 20-al kell menni, a folymatos 140 még akkor is lehet gyorsabb.

Csirke72 2010.10.01. 14:43:34

@SzZ:

Nézd végig a képeket, ha kell sopronnal is hasonlithatod Eisenstadtodt és megsugom:

A külömbséget dalolni lehet, a pénzeket meg a politikai elit nyulja 1989 óta ezért nincsen.
A lényeg, hogy az otthoni csilliárdosok a vállság alatt is gyarapodtak...

Mellesleg a nemzeti parkban az osztrák sem nyir füvet!
Nem kellene mellébeszélni. Az autópályákról és a városokról beszéltem!

Mellesleg az osztrák nem enged nemzeti park ehlyére 1 audi györnek ujabb gyárat épiteni!
A magyar illetékesek megengedték és valszeg nem 2 pusszancsért!
Ez itt a gond.
Ha átlépsz a határon a Hegyilány észreveszi, hogy mi a külömbség csak itt játsza az agyát.

Másik 155 posztoló leirta a tényket akkor ö mit propagandázik, hazugságokkal.

:(

Csirke72 2010.10.01. 14:45:41

@charlie:

Hova lett a privatizációból befolyt összeg????
Ja meg az IMF hitelek???

Tudomásom szerint azért lett privatizálva....
Kamu:(
A lovetta a csilliárdosaink számláin van és midnezt álltaluk kreált törvényes módon lett megoldva:(

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2010.10.01. 14:47:24

"ráférne ezekre a kiemelt túraútvonalakra egy régiós program"

VAN! www.kisalfold.hu/soproni_hirek/kerekparral_a_ferto_to_korul/2176667/

"A teljes beruházás 385 millió forintból valósul meg"

Lesz belőle pl:
vízelvezető árkok rendezése
tanösvény
kacsaúsztató rehabilitációja
térkövezéssel felújítják a templomkörnyéket
átalakítják a futballpályát

Ja igen, a pezsgős állófogadás mellett 6 kilométer kerékpárútnak is sikerült helyett szorítani.

Csirke72 2010.10.01. 14:50:44

@kovi1970:

A fünyirás nem pénzfüggö:)

Ha magyarországon végigmész mindig a helyi polgármesternek vannak a legtutibb érdekeltségeik...

Hogyan lehet Demszky-nek komolyabb magánvagyona amig Bp-en 1 kátyu is van???
Na erröl beszélek. A poltikai elit lenyulja az össszes pénzt és magukat is extrem jutalmakkal honorálják(BKV, MÀV).
Van pénz, csak azt ellopják!
Amig az átlag 150.000 Ft-ot keres, hogyan lehet mrd-okat hivatalosan megekeresni az államtól???

Ennyi. Fejétöl büzlik a hal.
MO a legkorruptabb europai ország:(

Csirke72 2010.10.01. 14:53:03

@kovi1970:

A fünyirás nem pénzfüggö:)

Ha magyarországon végigmész mindig a helyi polgármesternek vannak a legtutibb érdekeltségeik...

Hogyan lehet Demszky-nek komolyabb magánvagyona amig Bp-en 1 kátyu is van???
Na erröl beszélek. A poltikai elit lenyulja az össszes pénzt és magukat is extrem jutalmakkal honorálják(BKV, MÀV).
Van pénz, csak azt ellopják!
Amig az átlag 150.000 Ft-ot keres, hogyan lehet mrd-okat hivatalosan megekeresni az államtól???

Ennyi. Fejétöl büzlik a hal.
MO a legkorruptabb europai ország:

+ Kinában, Koreában az ilyen vezetöket kivégzik és tekjes magányvagyon elkobzásban részesítik:)

Nálunk miért nem lehet azokat elöszedni akik igy "tönkrekormyányozták" az országot???

SzZ 2010.10.01. 14:58:44

@Csirke72:

Eisenstadt = Kismarton

A korrupcióban egyetértünk. Abban is, hogy ez baj. Azt is hozzáteszem, hogy Németo. és Ausztria megúszta a kommunistákat, és persze azt is tudjuk, hogy a korrupt "csilliárdosaink" közülük kerültek ki.

Csak azt nem értem, hogy pontosan mivel is van bajod?
- A Fertő-tó környékével, mint tájjal?
- Az ott lévő falvak kinézetével, beleértve a bicikliutakat?
- A magyarországi korrupcióval?
- Vagy általában Magyarországgal és a magyarokkal?

Azt gondolom, azok alapján, amiket leírtál, éppen a Fertő környéki vendéglősökkel nem kellene, hogy bajod legyen: sokat dolgoznak, rendben tartják a környezetüket, és minőséget próbálnak előállítani. De mintha Neked ez sem lenne jó.

Nem értelek...

SzZ 2010.10.01. 15:00:30

@Csirke72:

Kovi helyet válaszolok: mert Kínában és Koreában komcsi diktatúra van, nálunk meg "jogállam".
Ne érts félre, ha rajtam múlna, börtönben rohadna meg az összes "tönkrekormányzós".

Csirke72 2010.10.01. 15:05:43

@SzZ:

A környezete igénytelen. A poszt is erröl szól.
Nézd végig a képeket és akkor érted miröl beszélek.

Semmi bajom a vendéglátosokkal, de ha a környezet retro nekem nem jön be és oda megyek ahol a körités is OK.:)

Csirke72 2010.10.01. 15:07:57

@SzZ:

Ez igy van. MO-on a jogállamot a politikai elit a saját törvénykezéseire találta ki.
Demokrácia...Kinek a demokráciája? A kisemberek ellen diktatura van alkalmazva, viszont forditva demokrácia...
Mindegy, a fö, hogy nem ott kell élnem:)

gregaba 2010.10.01. 15:08:01

@Csirke72: érződik, hogy szívből aggódsz MO-ért, ami pozitív. de akkor végülis miért nem költözöl haza? nekem is jó itthon.

Budapest nyugati megítélésével amúgy semmi gond nincs, lásd a wikipediát:
"Considered an important hub in Central Europe, the city ranked 3rd (out of 65 cities) on Mastercard's Emerging Markets Index (2008), and ranked as the most livable Central/Eastern European city on EIU's quality of life index (both 2009 & 2010). It is also ranked as "Europe's 7th most idyllic place to live" by Forbes. It attracts about 2.3 million tourists a year. The headquarters of the European Institute of Innovation and Technology (EIT) and the first foreign office of the CIPA will be in Budapest."

Powerklein 2010.10.01. 15:14:10

Ausztriából 55-ben kimentek a ruszkik, Nálunk csak akkor kezdtek el dolgozni!!! sajnos... van egy 40 év forjuk, szóval nem érdemes sem Ausztriához, sem Németországhoz hasoníltani magunkat, sem gazdasági, sem bringaútban, olyan mint Ronaldohoz mérni Kovács Pistit... sajnos... és nem csak sírni kéne hanem tenni is a dolgok ellen!!

min 2010.10.01. 15:23:11

@tolsztoj: A mi kastélyunk az ország egyik szégyene. Egy vicc sajnos.
A kerékpárutak minőségéről, turisztikai információ hiányáról az oroszok ittlétének az égvilágon semmi köze nem volt.
Hihetetlen számomra ahogy egyesek fikázzák a jót és elvannak a szarban ahelyett, hogy ők is a jóra törekednének.

min 2010.10.01. 15:26:28

@Powerklein: A "40év forjuk"-nak semmi köze ahhoz, hogy az itt ebben az évtizedben épített bringautak pár év után teljesen elhanyagoltak és használhatatlanok lesznek. A technológia mindenhol adott már csak máshol kevesebbet lopnak el a fejlesztésre szánt pénzekből.

sobi78 2010.10.01. 15:32:29

Ha jól látom, akkor a hazai kerékpáros turizmus fejlesztési stratégiája kiemelten foglalkozik a témával. Kérdés, hogy mikor és hogyan sikerül a gyakorlatba átültetni azt, amit a szakemberek javasolnak az érintetteknek.
www.turizmusonline.hu/download.php?id=3690

ÁkiBáki (törölt) 2010.10.01. 15:36:52

@SzZ: Magyarország jogállam? Kinek a jogállama?

pdstudio.info · http://www.pdstudio.hu/ 2010.10.01. 15:39:57

Az osztrák részen onnan is tudod, hogy jó helyen vagy, hogy mindenhol Raiffeisen táblákat/matricákat látsz amerre csak nézel :D.

SzZ 2010.10.01. 15:40:51

@ÁkiBáki:

Időzejelbe tettem - nem véletlenül ;-)

átlátó 2010.10.01. 15:41:01

Ötven ev moszkovita, bolsevista, kommunista megszallas utan nem csak maga a gazdasagi felzarkozas nehez, de az agyakban is kell a mentalis valtozas. Egy barbar, primitiv, horda nep uralma (meg akkor is, ha volt ott Tolsztoj, meg Csajkovszkij, meg Csehov...)nem mulik el nyomtalanul, bar husz ev mar eltelt.
Az osztrakok nyugalmat nem zavarta meg ilyesmi, praktikusabbak. Meg akkor is, ha hülye mindenhol van.

Acmee 2010.10.01. 15:45:06

@Csirke72:

Tudod van baj itthon. Lesz is még egy darabig. Viszont nem súgnak össze a hátam mögött, hogy mégegy bevándorló (nem kell bemutatni a német mentalitást)...

ÁkiBáki (törölt) 2010.10.01. 15:51:30

@SzZ: Ezen átsiklottam, bocsánat - de így már rendben.

orient 2010.10.01. 16:01:20

Az osztrák képen még a nap is süt. Hát ezeknél a rohadt sógoroknál még az idő is jobb.

Megjegyezném nekik 65 évük volt mindent újjáépíteni a 2 világégés óta nekünk 20 mert én a komcsi korszak rombolását sajnos elvesztegetett időnek számítom be. Igen csinálhatnánk sajnos jobban is, de igen hosszú előnnyel indul a "nyugat".

Kivancsi 2010.10.01. 16:04:10

Nemetek-Osztrakok es egyeb vyugati populacio adozasarol...

Nos legutobbi CD-s akcio megmutatta, hogy a "tokosok"-at sem kell felteni egy kis csalas vegrehajasatol... ugye? ugye?
offshore "lovago"-t jatszani swajci bankszamlaval...
Nagyon jol tudnak!!

Az ember az ember keleten es nyugaton is.. egyformak vagyunk!!

Csak nyugat vezet elottunk jo par 10 evvel es a torvenyek, szabalyok, buntetesek rendszere mar ugy ki van talalva es be van tartatva, hogy a tokos fejeben mar nem fordul a lopas-csalas hazugsag...
Ha meg is fordul elhessegeti... :):)

911 Turbo 2010.10.01. 16:15:55

Szerintem az összes kerékpárutat + kéne szüntetni ! Költeni vagy fejleszteni majd akkor ha a bringások is kifizetik az összes sarcot amit az autósok és a motorosok .

Myta · http://www.stylebyme.blog.hu 2010.10.01. 16:18:20

Régóta tervezek egy Fertő tavi körutat. Remélem a személyes tapasztalat meggyőző lesz.

egyittlakó (törölt) 2010.10.01. 16:22:17

@hegyilany: "
No, és mi történt ezután? Igen, jól tippeltetek:

- a felpúposodott aszfaltot azóta sem javították
- új fasort nem ültettek
- a nyári melegben főhetnek a bringások a napon.
"
Igen, és mi a tökömre vársz? Arra, hogy az adófizetők pénzéből megcsinálják? Ha annyi ráérős bringamániás van ebben a moslék országban, akkor fogjatok össze és tegyetek valami hasznosat társadalmi munkával, saját magatoknak. Gyűjtsetek pénzt, csináltassátok meg. Ne sírjatok, vagy húzzatok a sógorokhoz tekerni. Értem én, hogy csaj a készbe szerettek beülni (lánytól érthető, he-he-he)...

dw1 · http://bpcity.hu 2010.10.01. 16:22:20

@Myta: dacára annak amit itt olvasol, nagyon is érdemes k örbemenni, sőt, ha sopronban akartok megszállni akkor pl a vakáció nevű turistaszállást javasolni is tudom mert korrekt volt, a táj nagyon szép (bár a labancoknál egy hétre előre már nem volt szállás, így egy nap alatt mentünk körbe).

szóval menj mindenképp, de keletre indulj, a magyar szakaszt jobb nappal letudni :)

egyittlakó (törölt) 2010.10.01. 16:25:19

posztoló: "a terv szerint Balf felől érkeztünk"

Ezek szerint ti voltatok a balfaszok?
Mikor terveztek Degecről indulni?
:-)

orient 2010.10.01. 16:27:44

@Csirke72: általában nem értek veled egyet csirke, mert túlzol sokszor ha igazad is van, azonban a kínai, koreai módszerrel egyetértek. Itt is bevezethetnék. De libanoni sem rossz. Sok embert zavar, csak csak lesz egy bomba a kocsijában, csak akkor sajnos mások is sérülhetnek. Tehát maradjunk a hivatalos bírósági eljárásnál :)))

♥ Kitty ♥ (törölt) 2010.10.01. 16:33:46

Meg ha csak a bicikli utak lennenek ilyen rossz allapotban, hajaj... :)

halszájú 2010.10.01. 16:59:23

hahó
azért nem fair az összevetés, mert ausztria svájc mellett a világ elsőszámú turizmusországa. ebből élnek.
nincs iparuk, nincs kereskedelmük.

van viszont egy alpok, többszáz háromezres hegy, amiáltal kinevelődött egy vérprofi turizmusmarketing elit, akik a sz@rból is tudnak vonzó kirándulóhelyet csinálni. az igaz hogy le is rabolták az alpokat a síelők de ez egy másik kérdés.
nomeg kitalálták, hogy legyen ausztriában a világ egyik legjobb borvidéke, hamár megterem a szőlő burgenlandban. aztán addig fejlesztették, amig a ruszti fehér tényleg a gourmet éttermek egyik legdrágább bora lett.
lsd. winzerkönig, osztrák filmsorozat hétfőnként este 8.15-kor az ard-n.

meg kellene tanulnunk, hogy mi magyarok nem a bajnokok ligájában focizunk, hanem a harmad-negyedosztályban. azaz, ha összevetésre vágyunk akkor nézzük a bicikliutakat romániában, vagy munkács környékén, vagy kassa mellett.

gregaba 2010.10.01. 17:09:36

"meg kellene tanulnunk, hogy mi magyarok nem a bajnokok ligájában focizunk, hanem a harmad-negyedosztályban."

ez hála az égnek nem teljesen így van, bocsánat. a Balatonnak, Hévíznek, Budapest belső kerületeinek, Pécsnek, a magyar világörökség-helyeknek stb. hírük van EU-szerte, mármint jóhíre, mondhatni premiere league. olvasd el a wikipedia idevágó cikkeit, ha mást nem. pl. egy amcsi magazin (International Living) világviszonylatban a 20. legvonzóbb helynek választotta meg Magyaro-t.

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.10.01. 17:19:53

@911 Turbo: nyugi, amerre megy a világ, rövidesen be fog következni az is, hogy a bicikli után is szendi fogják a súlyadót, nem csak az ócska trabantod után.

lüke 2010.10.01. 17:33:57

de nem is ordibálnak kigyót békát egymásra az emberek
nincs nihil és van értékrend
ezt a hangnemet, ami itt uralkodik kereshetitek egy osztrák blogon
leben
und
leben lassen!

Cuppanj a végére! (törölt) 2010.10.01. 17:38:31

Sógoréknál összetartás és szigor van.
Nincs megélhetési bűnözés.

pepin_nymburk 2010.10.01. 17:47:56

nem tudom mi ez a sok siránkozás, az osztrákok mindig is fejlettebbek voltak, és azok is lesznek, a németek is, mindörökké. Mi pedig a románoknál és a szerbeknél vagyunk fejlettebbek, ez is így fog maradni. Amit hosszú távú célként be lehetne lőni, az a cseh-szlovén szint, oda kellene eljutnunk, arra van esély...Az az idióta megjegyzés, aki szerint az elmúlt 20 évben csak pár kacsalábon forgó villa épült, menjen végig az országon, minden településen új normál családi házak tömege pompázik(gondolom kellemes hitelből)

yahoo12 2010.10.01. 17:55:43

"Mindenkinek ami jár", ahogy Charlie már megénekelte.

A magyar bringás körülnézés után átmegy a piroson. Szembe hajt az egyirányú utcában ( ahol nincs ezt engedő tábla).
Úgy viselkedik, mint egy gyalogos.

Ehhez a mentalitáshoz, jó lesz neki a szar bicikliút is!!!!!

k_attila78 2010.10.04. 10:14:39

@yahoo12: átmegy a piroson=maradjon szar a bicikli út...
ez aztán az okos párhuzam...

GG81 2010.10.04. 14:41:22

ezt a kontrasztot én is láttam már sajnos saját szememmel... (az útminőségbeli különbségeket autóval is megérezni kishazánkba érkezve...)
tényleg legalább ezeken a kiránduló helyeken megcsinálhatnák rendesen. az egyes városkékk meg itthon hiába fényesítik a kis településük bringaútjait, ha addig nem tud eljutni a sógor. :-( úgy látszik nagyon mindenki úgy képzeli, hogy azok csak autóval közlekednek, pedig ha tudnák mennyi bringás sógoruk van! mennyit költenének nálunk is, ha épp át tudnának tekerni európai módon... ezt még nem ismerték volna fel a helyiek, a helyi önkormányzatok?

ex-dr. vuk 2010.10.05. 12:38:02

@egyittlakó:
de akkor mit sirnak az autosok a katyuk miatt? Fogjanak ossze, gyujtsenek penzt es csinaltassak meg. Ha mar itt tartunk.

ex-dr. vuk 2010.10.05. 12:39:18

@yahoo12: biztos, hogy ezeket csak a bringasok csinaljak? :)

szegedbicaj.blog.hu/2010/10/01/kresz_vizsgat_a_bicikliseknek

Innentol ezt a temat lezartnak tekintem, mert OFF.

k_attila78 2010.10.05. 12:53:28

Most olvastam itt, hogy az egyik IQ király súlyadót követel a biciklik után:)))) Egy 1,2 tonnás autónak kb 3600 Ft/év az adója én befizetem arányosan a 36 Ft-ot csak küldjön csekket az érvelő "úr":)

sőt adózok is ha akarja:)))

criticalmass.hu/forum/20090930/fizessunk-adot

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2010.10.05. 12:54:20

Ez az országok közötti kontraszt mindenben megvan.

Kátyúk az autóúton, közparkok állapota, vasút, épületek állapota........

Aki elmúlt 12 éves, az ezzel általában tisztában van, minimum hallomásból.

A szerző ezzel csak most szembesül?

dw1 · http://bpcity.hu 2010.10.05. 13:16:44

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: a szerző abban bízott hogy ami az elmúlt 20 évben készült, az nincs a sorsára hagyva, de ennek az ellenkezője derült ki.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2010.10.05. 14:42:31

@dw1:
Minden, aminek nincs gazdája, sorsára van hagyatva.

Írod, hogy odaát a turisztikai irodák stb kezelik ezeket a létesítményeket, itthon meg az önkormányzat, megye.

Most őszintén! El tudod képzelni, hogy az 'XY' önkormányzat 'Z' osztájának 'H' csoportjának 'A' ügyintézője lelkesen és lelkiismeretesen gondoskodik ezen létesítmények karbantartásáról, mikor van még másik 321 feladata, de a költségkeret eleve 23 feladat teljeskörű orvosolására sem elég, pluszban esetleg 4-5 rokon-haver cégét is el kell látni munkával?

Megdöbbentő a kontraszt, ennyire rosszra nem számítottam, de itt nem csak karbantartás játszik közre.

A képen látható osztrák útnak van alapja, rendesen lett kivitelezve, és az eleve túlbiztosított méretekből nem lett lefaragva.

Ehhez képest itthon az aszfalt alatt alig van alap (még az autópálya alatt se), eleve minden egyes lépésnél a szélesség csökken 2-3-5-10 centit a tervekben megadottakhoz képest, silányabb anyaggal, gyengébb minőségben készül el a műtárgy.

"Ide véve a Balaton-kör tapasztalatait, ráférne ezekre a kiemelt túraútvonalakra egy régiós program és az utak hosszú távú épségét, valamint a kiegészítő infrastruktúrákat (padok, kutak, útjelző és infotáblák) felügyelő supervisor, aki/ami az állagmegóvás és a fejlesztés mellett mondjuk reklámozza is a biciklitúrát mint lehetőséget. Úgy tűnt, hogy osztrák oldalon minden falunak/járásnak van egy túristairodája ami ezzel foglalkozik. Üdvös lenne, ha itthon is több figyelmet fordítanának a kerékpártúrákra, az osztrákoknál rengetegen csinálják, át is jönnének felfedezni, ha lennének normális utak."

A supervisorban egyetértünk, de ki lenne az?
Milyen szakmai egyéb követelményeknek kell megfelelnie?
Kinek az alárendeltje?
Milyen jogokkal és kötelmekkel rendelkezik?
Kitől, melyik intézménytől kapja a fizetését?

A régiós program biztos jót tenne, de régiós programokra várni nem más, csupán vágyakozás a csodára, ami olykor bejön.

Azt kellene megtanulni, hogy amit építünk, ott ne lopjuk ki se a minőséget, se a mennyiséget. Ha valamit felépítettünk JÓL, akkor utána tartsuk karban rendesen.

A Fertő körüli kerékpárút élő példája annak, hogy valami szarul lett megépítve, majd karban sem volt tartva.

k_attila78 2010.10.05. 19:24:09

@newtehen: súlyadóból? kétlem... max a kötelező
de ha gondolod legyen 360 Ft na bumm:)

Cuppanj a végére! (törölt) 2010.10.07. 00:04:01

Sakkora neájjbe a ficakba,merazénhelyem/meghalsz?
Az nem anionos a nizantróp környevissel?

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2010.10.08. 08:33:24

Hello, [szubjektív on] kicsit zavarban vagyok, mert nekem - legalábbis így látványra - a magyar jobban teccik, közelebb áll hozzám. Az egyszerű kis aszfaltcsík - ha már aszfalt kell - nekem szemre szelídebb, kellemesebb, mint a nagyon-rendbentartott-megtervezett-formára igazított osztrák. Jobban belesimul a tájba nekem. [szubjektív off]

Persze vannak más különbségek is, OK.

(De a formára nyírt fű... pff, mi köze a természethez a kocka alakú fűnek?? Arra már nem is gondolok, ahogy valami benzinparipával furikáznak időnként a kockára vágáshoz.)

k_attila78 2010.10.08. 10:25:37

@mityu: yessss back to the middle age:)

Hargita Nándor · http://sliceandsmile.blog.hu 2010.10.08. 10:29:51

@k_attila78: nincs egy kovakövetek? nem találom a pattintott kőbaltámat ebben a rohadt sötétben! :DDD

Hargita Nándor · http://sliceandsmile.blog.hu 2010.10.08. 10:31:38

@darthwalk: (off) most twittelte a szomszéd menyus, hogy elejtették a mammutot amit a samuval két telihold óta kergetünk :(((

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2010.10.12. 00:30:33

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: azon jársz, amin akarsz, a hozzászólásomnak ehhez vajmi köze van.

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2010.10.12. 00:32:02

@k_attila78: gondolom, irónikus akarsz lenni - ami nem lenne rossz, leszámítva ennek a gondolatnak a hihetetlen avittságát.
Mindegy, te is leszel még tapasztaltabb.

k_attila78 2010.10.12. 08:45:59

@mityu: tapasztaltság azt jelenti nálad, hogy a szarabb út jobb? ha igen akkor nem akarok tapasztalt lenni:)

k_attila78 2010.10.12. 08:53:44

@mityu: sajnálom hogy nem érted akkor lefordítom neked: igen, vissza a középkorba...
így már remélem érted:)

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.10.12. 08:59:50

@mityu: örülj, hogy nem valamelyik kínai nyelvjárást használja a kis tamagocsi! :D
(méd in csájna ;-) )

k_attila78 2010.10.12. 12:54:12

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?: huh ez nagyon csengécskére sikerült sikerült alulmúlnod önmagad:)

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.10.12. 13:00:49

@k_attila78: ajjajjj... a kis tamagocsiból még nem fogyott ki az elem? Szomorú. És még az elgurult gyógyszereit sem szedi. :DD

k_attila78 2010.10.12. 13:48:52

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?: idézd csak a mondataimat ha nincs saját 5leted:)

Anti Anyag (törölt) 2010.10.17. 20:08:28

Ausztria és Magyarország között (sajnos) igen nagy a kontraszt. Azzal együtt nem nagyon értem, miért nem lehet egy kerékpárutat karbantartani. Rengeteg magyar településen igen jó minőségű kerékpárutak vannak és karban is tartják.

BirBa 2010.11.12. 08:25:21

Sajnos valóban az a kinti tapasztalat, hogy lop a magyar. De gondoljunk csak bele, európai létünk első néhány évtizedében nem csináltunk mást, mint keresztül kasul végig raboltuk, gyilkoltuk Európát, és vittünk mindent, ami megtetszett. Ma pedig ezt a borzalmat "kalandozás"-nak nevezzük és nem értjük, hogy mi volt velünk a baj! Hogy miért kellett azt a szegény Lehelt meg Bulcsut kinyírni. És a néhány megmaradt vitézt levágott füllel hazaküldeni.

Aztán valahogy eltelt ezer év, és ma az lenne az elemi érdekünk, hogy kerüljünk minden olyan helyzetet, mely nyugati szemlélőnek lehetővé teszi a közvetlen összehasonlítást. Nos, a Fertő-tónál ez nem lehetséges. Csak állunk ott egymás mellett a magunk valóságában. Elég a nyugati kerékpáros turistának a tavat körbetekernie, hogy eldönthesse akar-e még beljebb is jönni szép hazánkba.

Sajnos nálunk minden azzal a mottóval készül, hogy "így is jó lesz, b...meg" Ez lehet alapozás nélkül, csak a döngölt földre aszfaltozott kerékpárút, össze-vissza süllyedő új autópálya, akármi. Mintha annak idején, a népvándorláskor kicsit túlszaladtunk volna a számunkra megfelelő helyen.

És közben annyira büszkék vagyunk (erre?), hogy lenézzük az egész környezetünket.

gregaba 2010.11.18. 20:38:45

@pepin_nymburk: minden szóval egyetértek, főleg hogy lőjük be a szlovén szintet és nyugodjunk meg vele.

gregaba 2010.11.18. 20:39:55

@gregorik: "minden szóval egyetértek": kivéve azzal, hogy idióta volt a megjegyzés, amit idéztél...
süti beállítások módosítása