Friss topikok

Címkék

afrika (4) alkohol (11) andrássy (3) armstrong (4) ausztrália (6) autómentes (24) autós biciklis ellentét (3) baleset (35) bam (4) bérbicikli (30) bicikli (18) biciklibulvár (6) bicikliparkoló (8) biciklis futár (9) bicikliút (134) bírság (10) biztonság (54) biztosítás (5) bkk (8) bkv (9) bringázz a munkába (4) bubi (14) buda (3) budapest (79) buszsáv (3) cannondale (4) critical mass (50) dánia (3) demonstráció (5) design (31) divat (8) downhill (8) dr kerékagy (5) egyesült államok (4) emelés (3) empamo (6) energia (3) energia bringa (5) építkezés (4) extrém kerékpár (3) e bike (5) felmérés (6) film (6) fotó (4) futár (3) gkm (4) google (4) gyerek (3) hátizsák (3) herebántalom (5) hibrid (4) híd (10) infrastruktúra (6) járda (3) kampány (4) képzőművészet (7) kerékagy (3) kerékpár (15) kerékpárbarát (3) kerékpárosklub (5) kerékpársztráda (6) kerékpártároló (3) kerékpárút (3) kína (3) kiskörút (7) kocsma (6) koppenhága (4) közbicikli (3) közbringa (3) közlekedés (4) kresz (17) kvvm (3) lakat (5) lámpa (4) levegő (7) london (15) lopás (16) magyar kerékpárosklub (3) margit híd (25) maszk (3) máv (7) mkk (3) mtb (3) nagy-britannia (3) new york (9) nyereg (7) obama (4) önkormányzat (21) orfk (4) párizs (7) parkolás (4) parlament (4) rakpart (3) regisztráció (3) rendőr (35) schwinn csepel (3) sisak (14) statisztika (3) szeged (3) szerviz (3) szex (5) sztrájk (8) tábla (4) tél (10) térkép (5) tolvaj (5) túrázás (8) urbánus (39) városi biciklizés (44) verseny (3) videó (12) világítás (6) víz (4) vonat (4) zene (5) Címkefelhő

Ilyenkor egyáltalán nincs idő orvosra

2010.05.25. 20:24 - Földes András

"Ez olyan durva, mint egy motorostalálkozó, csak éppen itt nem verekszenek" – nézett körbe elképedve a biciklisfutárok Európa-bajnokságára keveredett VJ, aki a megérkezéséig úgy tudta, hagyományos sportesemény buliján kell vetítenie. Az esti tivornya részleteiről mi sajnos nem tudunk beszámolni, mert helyette az első nap átélt sokkról írtunk Önöknek, viszont a lassan poroszkáló közönséget látva voltak elképzeléseink.Klikkeljen, kérjük!

Egyébként úgy tűnt, a srác kijelentését a délutáni biciklipóló-mérkőzés döntőjén megcáfolják. A kapukba ütővel labdát kergető csapatok pattanásig feszült idegekkel küzdöttek. A biciklipóló alapesetben sem finom sport, itt azonban a helyszín miatt egyenesen úgy nézett ki, mint egy biciklikkel játszott, illegális ketrecharc. A lepattant gyárépületek közt raklapokból alakítottak ki szűk pályát, amin kívül a közönség tombolt, belül meg nyolc hat bringás lengette az ütőit, hatalmasakat esve a saját vagy a másik biciklijén. A kavarodásban néha az sem volt világos, hogy ehhez a játékhoz miért van szükség labdára.

Különösen akkor bizonytalanodtam el, amikor a kapus váratlanul rárontott az egyik szurkolóra. Hamar szétválasztották őket, úgyhogy kideríthettem, a francia illetőségű néző szerint a játékos lábbal védett, ami tilos. Úgy vélte, a szabálytalanság szankcionálására az a legalkalmasabb, ha a vétkest azonnal leönti sörrel.

A ketrecharc zavartalanul folyt tovább, annak ellenére is, hogy sokáig a szervezők sem tudták, kik vívják a döntőt. Az eredményhirdetésnél derült ki, hogy a hetyke bajuszos és színes pólós belgák győzték le a marcona, szakállas srácokból és dettó marcona futárlányból álló genfi csapatot. Az ováció közepette váratlanul berontott a pályára a verekedést szító önkéntes bíró, egy korsó sört nyomott a kapus kezébe, összeölelkeztek, és úgy viselkedtek, mint akik nem motorosok.

Streetwise

Ekkor már túl voltunk a fő versenyszám döntőjén, ahol szintén nagy szerepük volt a kreatív megoldásoknak. A pálya a selejtezőből ismert módon egyirányú utcákból összeállított szimulált város volt a Csepel Művek területén. Az előző napihoz hasonló feladatokkal kellett megküzdeni: a versenyzők a startnál listát kaptak, hogy a rengeteg ellenőrzőpont közül melyiknél milyen csomagot kell felvenni, és azt hova kell leadniuk. A sorrend tetszőleges, és az ügyesek akár feleannyit is biciklizhetnek, mint az, aki célszerűtlen sorrendben járja végig a pontokat.

A selejtezőnél jóval több volt a feladat, így a győztes német versenyző is majd két és fél órát tekert. A győzelemhez a gyorsaság mellett a futáréletben életmentő kreativitásra is szükség volt. Az egyik pontnál a szervezők például minden versenyzőtől elvették a lakatokat, amiket később egy másik ponton viszont kötelező volt használni. Nyilván mindenki visszatekert a leadott bicikliláncáért, leszámítva a német futárt, aki útközben szerzett egy lakatot, és néhány perccel később már zárhatta a kerékpárját a kijelölt helyen. A zsűri egy ideig vitatkozott, hogy elfogadják-e a megoldást, de aztán rájöttek, a feladat leggyorsabb megoldása volt a cél, és nem mondták ki, hogy ehhez saját lakatot kell használni.

A fő versenyszám harmadik helyezettje egy magyar futár, Ábri lett, aki tavaly a berlini futár-Eb-n sprintben szerzett aranyakat. "Hosszú verseny volt, és már az elején hatalmasat estem – mutatta sebes tenyerét és bekötözött sípcsontját. – Tekerés közben néztem a manifesztet, egy kövön megpattant a kerék, és már a földön voltam. Az első öt percben. Így kellett nyomnom végig. Ilyenkor egyáltalán nincs idő orvosra."

"Sokban hasonlít a verseny a munkára, de azért így nem mehetsz be egy irodába, lihegve, hogy alig kapsz levegőt. Az életben normálisnak kell lenni" – mondta, aztán felmászott a színpadként szolgáló betonplatóra a díjaiért.

Kattintson a teljes élményhez!
 

A díjkiosztó hosszú volt, kaotikus, és az óvodai ünnepségekre emlékeztetett. A végén mintha mindenki kapott volna valamilyen ajándékot. Annyi különbséggel, hogy az ovisok nem üvöltenek minden egyes díjazottnak, söröket lengetve. Sisakokért, pólókért, biciklivázakért és felnikért zarándokoltak hosszú sorokban a nyertesek. A szomszédos pad alól egy bizonytalan tekintetű angol srác mászott elő, arcára szénnel valaki bozontos bajszot és macskaorrot mázolt. "Ki volt az? – bömbölte, a színpadon magához ragadva a mikrofont. - Aki összefestette az arcomat, azonnal jelentkezzen." Hamarosan mellette állt a tettes, de verekedés helyett váratlanul ők is összeölelkeztek.

Nem követhettem végig az internacionális futárbarátság elmélyülését, mert a színpad előtt háromkerekűjén elbiciklizett egy kiskölyök: valaki szurkolni kezdett, fél perc múlva pedig mindenki úgy ujjongott, mint amikor a célba robbantak be a sprintelők. Amikor húsz év múlva megkérdezik majd tőle, hogy miért éppen a kerékpárt választotta, valószínűleg azt az emléket hozza fel, amikor négyévesen meglett biciklisták százai tapsoltak neki.

Olvassa el a viadal első napjának történetét, amiből kiderül, mi köze van a biztosítótűnek a kerékpárhoz.

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kerekagy.blog.hu/api/trackback/id/tr242030474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kapitány_1 2010.05.25. 21:13:16

Vadállat őrültek.
Sokkal több ilyen kellene. Inkább.
Na lökd ide a sört...)

jackherer 2010.05.25. 21:30:35

Huuu ha ma nem itt lennék, akkor ott lettem volna.

wan2bee 2010.05.25. 21:51:32

oriasi elmeny volt belenezni!!

Thon 2010.05.25. 22:10:36

Videót is akarunk!

tamaspro 2010.05.25. 22:12:14

Iszonyatosan jó volt (főleg tartani a "kordont"), de a csapatok csak három főssek voltak (6 ember össz.), nem 8.

kapujanincs (törölt) 2010.05.25. 22:32:05

pesten Ábri a neve, debrecenben meg Broki...

norbonc 2010.05.25. 22:32:38

Vasárnap voltam kint egy kicsit,hétfőn már többet.
Óriási volt.Nagyon nagyok voltak.
Felejthetetlen élmény.
RAGMEG!!!!

Pretorians 2010.05.25. 23:18:20

Azért azt kijelentjetjük, hogy minket bringásokat a "bringa" jobban összetart, mint autósokat az autó. :-D

dArKhAlF 2010.05.26. 00:36:38

Én, mint a polobajnokság bírója elmondanám:
egy csapat = 2x3 ember. A kolléga nagyon elnézett valamit :)
De amugy tényleg jó volt :)

palackos 2010.05.26. 09:42:02

a belgak danok voltak es a szervezok azert nem tudhattak mert mas volt a dolguk mint a polo szervezes. a polot a magyar polosok szerveztek. profik voltatok, koszonjuk az europai futarok neveben is!
abri pedig sprintben masodik lett iden. gratulalok!

soldat 2010.05.26. 09:46:39

Nagyok voltun nagyon! 12. chekpoint!
süti beállítások módosítása