Friss topikok

Címkék

afrika (4) alkohol (11) andrássy (3) armstrong (4) ausztrália (6) autómentes (24) autós biciklis ellentét (3) baleset (35) bam (4) bérbicikli (30) bicikli (18) biciklibulvár (6) bicikliparkoló (8) biciklis futár (9) bicikliút (134) bírság (10) biztonság (54) biztosítás (5) bkk (8) bkv (9) bringázz a munkába (4) bubi (14) buda (3) budapest (79) buszsáv (3) cannondale (4) critical mass (50) dánia (3) demonstráció (5) design (31) divat (8) downhill (8) dr kerékagy (5) egyesült államok (4) emelés (3) empamo (6) energia (3) energia bringa (5) építkezés (4) extrém kerékpár (3) e bike (5) felmérés (6) film (6) fotó (4) futár (3) gkm (4) google (4) gyerek (3) hátizsák (3) herebántalom (5) hibrid (4) híd (10) infrastruktúra (6) járda (3) kampány (4) képzőművészet (7) kerékagy (3) kerékpár (15) kerékpárbarát (3) kerékpárosklub (5) kerékpársztráda (6) kerékpártároló (3) kerékpárút (3) kína (3) kiskörút (7) kocsma (6) koppenhága (4) közbicikli (3) közbringa (3) közlekedés (4) kresz (17) kvvm (3) lakat (5) lámpa (4) levegő (7) london (15) lopás (16) magyar kerékpárosklub (3) margit híd (25) maszk (3) máv (7) mkk (3) mtb (3) nagy-britannia (3) new york (9) nyereg (7) obama (4) önkormányzat (21) orfk (4) párizs (7) parkolás (4) parlament (4) rakpart (3) regisztráció (3) rendőr (35) schwinn csepel (3) sisak (14) statisztika (3) szeged (3) szerviz (3) szex (5) sztrájk (8) tábla (4) tél (10) térkép (5) tolvaj (5) túrázás (8) urbánus (39) városi biciklizés (44) verseny (3) videó (12) világítás (6) víz (4) vonat (4) zene (5) Címkefelhő

Fasisztázza a Critical Masst a parkolási mozgalom

2009.09.29. 10:05 - kirk kapitány

Kiásták a csatabárdot a biciklisek ellen két autószimpatizáns szervezetnél. A Közlekedési Dolgozók Országos Egyesülete és az Emberibb Parkolásért Mozgalom besokallt a „Critkáll Mass” stílusa miatt, és közleményben kérik a főpolgármester-helyettest valamint a rendészeti minisztert, hogy ne tegyenek több engedményt az autósokkal szemben a bringások javára.

(Fotó: Norbert Balázs)
 
Miközben saját jogaiért harcol, a Critical Mass semmibe veszi a többi közlekedő jogait – áll a két vezető, Apáthy István és Legin István által jegyzett közleményben lefasisztázva a kerékpáros mozgalom módszereit.
 
A KDOE és az EMPAMO szerint a CM azt hirdeti, hogy „a kerékpár alternatíva, de az autósok ellen nyíltan fasiszta módszereket alkalmaz, szervezői pedig olyan vállalkozásokat működtetnek, amik autókkal is szállítanak. Toleranciát követelnek, mégis nyíltan ellenséges a munkájukat autóval végzők, és minden autót használóval szemben! A szabályok enyhítését követelik, mégis nagyívben tesznek a szabályokra. Egyirányú utcákban szembe mennek, járdákon száguldoznak, piros lámpákon áthaladnak, és nem használják a kerékpárutakat!” Ezért levélben kérték a főpolgármester-helyettest, hogy ne vegyenek el több közlekedési utat, és több parkolót a járművektől, a rendészeti minisztert pedig, hogy ne engedjen balesetveszélyes szabálymódosításokat a KRESZ-ben.
 
A CM honlapja kommentár nélkül közölte az „emelkedett stílusú sajtóközleményt”.

 

Címkék: critical mass

764 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kerekagy.blog.hu/api/trackback/id/tr551414935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Smacika 2009.09.29. 10:34:30

Jogos az autósok dühe.
A cm szervezői ökoterroristák.

tocibacsi 2009.09.29. 10:34:47

Sajnos részben egyetértek. Bocs. Jöhetnek a sünök...

Fue · http://www.english-hungarian.com 2009.09.29. 10:35:07

"Kiásták a csatabárdot a biciklisek ellen"

Az alapján, amit itt a blogban lehoztál, nem általában a biciklisek ellen, hanem a szabálytalanul közlekedő biciklisek ellen.

Az már más kérdés, hogy közlemény megfogalmazói a CM-et a szabálytalan kerékpárosokkal azonosítják, ami véleményem szerint szintén "nyíltan fasiszta módszer".

Fanyuvo 2009.09.29. 10:36:42

Én bringásként mondom, hogy részben igazuk van. Hihetetlen, hogy a legtöbb bringás sz@rik a szabályokra. Világítás "sosevolt". Piros lámpa = díszkivilágítás. Én szégyellem magam miattuk. Ettől függetlenül bármit csinálhatnak, bringásból egyre több lesz (szerencsére) és a kritikus tömeg végül úgyis eléri a célját.

speirs 2009.09.29. 10:37:16

Azért a kritikai megjegyzéseiknek van valami alapja, nem ártana némi önmérséklet, valamint a bringások jelentős része is leszállhatna a magas lóról, ugyanis a KRESZ rájuk is kéne, hogy vonatkozzon, másrészről a nekem mindent másnak semmit mentalitás is csak a többi közlekedő ellenségességét fogja fokozni. A járdán száguldozás, a piroson áthajtás, a kocsik közötti szlalomozás, majd a felháborodott autósok kocsijának rugdosása (biciklisfutár mentalitás) csak a többi bringás lejáratására alkalmas. A sok autós-ellenes megoldási javaslat között elférne némi bringás közlekedési morál fejlesztgetés is.
A körúti parkolás megszüntetése pedig médianyilvánosság megszerzésére alkalmas, de egy felháborítóan önző javaslat volt.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.29. 10:39:19

"és nem használják a kerékpárutakat!"

:-) Hülye egy érv, az autósok meg nem használják az M0-ást! :-)

Beeee!

Rengeteg rosszul megépített és kijelölt kerékpárút van, amelyeket max. gyermekek hobbikerékpároztatására lehet használni, nem közlekedésre.

Ha a kerékpárokat a kerékpárutakra óhajtják száműzni, akkor jogos az autók autópályákon való közlekedtetése is. Mondom, ott az MO-ás: használjátok! :-)

(Amúgy sajnos többet közlekedek autóval, mint bringával és ez pont a budapesti közlekedés autóközpontúsága miatt van így.)

szamoai 2009.09.29. 10:40:16

Eddig reménykedtem abban, hogy az ezen fórumokban folyamatosan megnyilvánuló bicikli ( és ember-)ellenes fröcsögés csak néhány frusztrált, unatkozó barom terméke, de le kell számolnunk ezzel az illúzióval. Lám, sajnos a témával hivatásszerűen foglalkozó civil szervezetek sem tudnak felülemelkedni ezen a szinten.

Bár ennek is meglehet a hasznos következménye: innentől szélesebb közönség előtt lehet lefolytatni ugyanazokat a vitákat, amik itt lezajlottak kicsiben; csak reménykedjünk benne, hogy a biciklisek érdekvédő szervezetei higgadtan, kulturáltan adják majd elő az észérveiket és nem állnak le anyázni és fasisztázni. Talán még több emberben lehet ezután elültetni a progresszív gondolkodás csíráit..

sewa 2009.09.29. 10:42:16

én azért szabálytalankodom mert büdös van, és ha választhatok hogy közelről mmélyen belélegzem az előttem álló autó gázait, inkább elhúzok akárhogy. És nehogy már nekem kelljen gázmaszkot hordanom miattuk:)

Demo · http://nepkoztarsasagot.blog.hu 2009.09.29. 10:43:17

És megvalósul a puzséri lázálom, a végső leszámolás az autósok és bringások között...

(ha valaki megtalálja az adást, az kap egy csokit)

mement 2009.09.29. 10:44:34

Egy autos szajabaol mennyire rohadtul hiteltelennek hangzik amikor valaki mason a szabalyok betartasat keri szamon...

Rókarezisztens Kopasztyúk 2009.09.29. 10:45:23

Hát, néha a fagyi visszanyal.
Amíg a bringások normálisan küzdenek a céljaikért, addig oké. De várható volt, hogy amikor politikai okokból a médiában túlsúlyra tesznek szert a "mindent a bringásoknak, mert bezzeg Hollandiában" hívők, akkor bizony feléled az ellentábor.
És igen, a bringások 90%-a szarik a KRESZ-re, a jelzőlámpákra és ha az ember akár autóból, akár gyalogosan szólni mer nekik, örülhet, ha nem verik meg.

Németh András 2009.09.29. 10:45:42

Németh András szerint a KDOE és az EMPAMO azt hirdeti, hogy az ő módszerük alternatíva, de a kerékpárosok ellen teljesen idóta érveket alkalmaz, vezetői pedig olyan egyesületeket működtetnek, aminek tagjai autókon kívül mással is közlekednek. Toleranciát követelnek, mégis nyíltan ellenségesek a munkájukat kerékpárral végzők, és minden kerékpárt használóval szemben! A szabályok betartását követelik, mégis nagyívben tesznek a szabályokra. Tilosban, járdákon parkolnak, gyorshajtanak, gyalogosokat ütnek el, piros lámpákon áthaladnak, és elfoglalják a kerékpárutakat! Ezért lebban a posztban kérem a főpolgármester-helyettest, hogy ne vegyenek el több zöldterületet, közösségi teret az az autósok érdekében, a rendészeti minisztert pedig, hogy ne engedjen balesetveszélyesen közlekedő autósokat az utcára.

Na én ezt írnám a poszt után szabadon.
Egy ember aki jár bicóval is és autóval is és utálja mindkét oldalon a hülyéket :)

F173 2009.09.29. 10:45:44

Miről beszélnek ezek a fa-ok??? M-gon alig van bringás infrastruktúra és és ez a legkevésbé támogatott közlekedési eszköz, annak ellenére, hogy a legkörnyezetbarátább!

Sok generáció fogja fizetni az autópályák építési költségét!

Meg kell érteni, hogy az autó nem a belvárosba való! Kellene behajtási díj és P+R parkoló és nem a kőrúti parkolóhelyeket siratni!

SilentSound · http://autozz.blog.hu 2009.09.29. 10:45:47

Én is kapom rendszeresen az EMPAMO "hírleveleket", hogy tegyem ki az autózzra, de valahogy nem tudok velük azonosulni, rohadtul kisarkítanak mindent, hiteltelen így számomra, még ha alapvetően normális szándékok is vezérelték volna őket.

tocibacsi 2009.09.29. 10:46:44

Jólvan, talán megúszom a sünöket, eddig 5/5 egyetért velem... :D

Egyébként aláírom, hogy a járdára festett bicóút közlekedésre alkalmatlan. A társadalom nem jár sokkal jobban, ha a "hülye autós elüti a biciklist" / "autós elüti a hülye biciklist" problémát azzal oldjuk meg, hogy "a hülye biciklis elüti a gyalogost" vagy a "biciklis elüti a hülye gyalogost" ... főleg akkor, ha a járhatatlan bicikliút helyett az ember mégis az úton teker...

Megoldás ugyan kéne, de ha mindenki kultúráltan közlekede, nem is kéne bicóút...

Mert azért lássuk be: a parkoló autók/sövény (!!) mögött vezetett bicúutat elég nehéz belátni jobbra kanyarodáskor. Márpedig az autó eleje úgy 1.5 méterre van a sofőr szeme ELŐTT... és hiába megy az autó lassan, ha a biciklis nem figyel. 7 láb mélyen meg gecire mind1, hogy papíron elsőbbsége volt. A fizikát attólmég seggbekúrni nem lehet, bármit is ír a törvény.

Poptaritop 2009.09.29. 10:47:03

A szabálytalankodót meg kell büntetni legyen az akár autós, bringás vagy gyalogos. Ez tiszta sor, mégse működik. Köszönhetően a sündörségnek, mindenki szarik a szabályokra nem csak a kerékpárosok. Lásd index parkolós fotóalbum. Aki ezt nem látja az hülye. Na de a cm nem(csak) erről szól. Az autók kiszorítása a belvárosból szükséges, és feltétlen meg kell lépni. Gyalog nagyobb átlagtempóban megyek mint sok autós. És ez egyre inkább így lesz. Vicc az egész belvárosi autós közlekedés. A parkolási mozgalom meg söprögessen a saját háza táján, van mit..

blacklord 2009.09.29. 10:48:42

@Smacika - Hétszűnyű Kapanyányimonyók: , @tocibacsi: jól van, skacok, mehettek vissza a barlangba... Nézzetek majd egyszer körül mondjuk Németországban, Hollandiában vagy esetleg Svájcban, és elemezzétek ki, hogy kinek az elképzeléseihez vannak közelebb az ott megfigyelt, sokak szerint vitathatatlanul élhetőbb közlekedési állapotok.

mement 2009.09.29. 10:49:09

@Rókarezisztens Kopasztyúk:
"És igen, a bringások 90%-a szarik a KRESZ-re, a jelzőlámpákra és ha az ember akár autóból, akár gyalogosan szólni mer nekik, örülhet, ha nem verik meg. "

Ez konktetan igaz az autosokra is, tele vannak a hirek azzal hogy hetente olnek meg vetlen kozlekedoket, megsem tekintjuk oket fasisztanak, meg meg kitudja minek.

Ezek a jellemhibas fergek teljesen eltavolodtak a valosagtol:(

The Skizo 2009.09.29. 10:50:04

@Jobb híján MDF-es:

Lehet, hogy most újat mondok Neked, de az autósok használják az M0-ást... Menj ki, nézd meg! Hihetetlen, mi? :D

Ma láttam egy bringást. Jött az utcában (nem az egyirányúban szemből). Kereszteződésnél kitette a karját, lassított, körülnézett, és bekanyarodott. Még sokáig néztem utána. Ilyet évente egyet, ha látok.

Azt pedig szomorúam olvasom szamoaitól, hogy csak azt tartja progresszív gondolkodásúnak, aki az Ő nézeteit osztja.

Dr Kangörény 2009.09.29. 10:50:14

@sewa:pont rólad írták a közleményt az autósok. És ebben az összefüggésben igazuk is volt.

@mement: max annyira, mint amikor a biciklisek szájából hangzik el hivatkozás a KRESZ-re. Olvasd el biciklis-társad sewa kommentjét, utána lebegj erkölcsi fölényed tudatában!

GaZe 2009.09.29. 10:50:24

azert aki kicsit jobban beleassa ebbe magat, az pontosan tudja, hogy az EMPAMO kb mennyire komolyan veheto egy szervezet.

a felsorolasa.. bocs, de nevetseges.
ennyi erovel az elet minden pillanataert nekiallhatnank rinyalni, hiszen utottek mar el gyalogos zebran autosok, esett valaki fejere viragcserep, halal a gaz balkonlada tulajdonosokra!

ez a hiszti a bringasok ellen a margit hidas mubalhe ota van, hogy allitolag biciklis sodort el kislanyt.
AZTAN KIDERULT HOGY ROHADTUL ROBOGOS VOLT A GAZOLO, csak a mediacsocson szopozo agyhalottakat a tenyek nem szoktak erdekelni...

mement 2009.09.29. 10:51:09

@Kangörény_: Veled ellentetben en minden kozlekedot egyenileg probalok elbiralni, csak akkor vetitem kozosegre amikor magatol valal kozossegi szerepet...

tocibacsi 2009.09.29. 10:51:32

@sewa: És nehogymár én cűgöljek olyakor 120 kiló K+F cuccot BKV-n (biciklin) mert te versenysporttá nemesíted a napi közleledést...

drazse 2009.09.29. 10:52:33

A kiadott kozlemeny tartalmi mondanivalojaval teljes mertekben egyetertek. Ahol elek, csak kerekparral kozlekedem, de Pesten sohasem, igy gyalogoskent mindig megtapasztalom, mennyire arrogansak es figyelmetlenek a biciklistak.

A kozlemeny stilusa viszont megdobbento.

Ez a kozlemeny is sajnos a tipikus, megszokott semara epul: a masikkal szemben megfogalmazodo problemakat eles, szemelyeskedo kritikakent irja le, ezzel mintegy alaasva az erdemi beszelgetes kezdemenyezeset.... szomoru.

Nick Leeson 2009.09.29. 10:52:45

Majd ha eljutunk oda, hogy az egyik kerékpáros szól a másiknak a járdán bicajozásért, akkor lesz előre haladás. De amíg csak a közös "ellenség" ellen próbálnak küzdeni addig sehova nem jut ez az egész balhé...

Azt is jó lenne észrevenni, hogy attól hogy valaki kerékpárral akar közlekedni, egyik pillanatról a másikra nem lehet átalakítani a várost...

Még mindig nem értem, miért nem közlekedik mindenki olyan eszközzel ami egy adott útvonalon a legideálisabb. Miért kell erőltetni a bicajt, ha semmi lehetőség nincs a biztonságos haladásra... Majd ha lesz akkor lehet ott is bicajjal menni.

ITT MINDENKI CSAK A SAJÁT SZARÁT AKARJA MÁSOKRA RÁERŐLTETNI. Belátás kompromisszum nincs senkiben...

Poptaritop 2009.09.29. 10:52:46

@szamoai: Ne bízz benne. Az emberek túlnyomó részét simán meg lehet vezetni, egy jól előadott, fél-negyed igazságokat tartalmazó fröcsögéssel. Ezek az emberek mindent igaznak hisznek, amive csökkenthetik saját frusztrációjukat.

Dr Kangörény 2009.09.29. 10:54:11

@mement: A biciklisek csak azért nem ölnek ártatlan közlekedőket hetente, mert tömegüknél és sebességüknél fogva kevésbé alkalmasak a gyilkolásra, nem azért, mert hajj, de szabályosan közlekednek. ehhez vedd hozzá az autók számát, máris nem annyira sötét az autósok helyzete.

mement 2009.09.29. 10:54:43

@az aki:
"Majd ha eljutunk oda, hogy az egyik kerékpáros szól a másiknak a járdán bicajozásért, akkor lesz előre haladás. De amíg csak a közös "ellenség" ellen próbálnak küzdeni addig sehova nem jut ez az egész balhé..."

Ezen mar reg tul vagyunk ,kampanyok es kiadvanyok kereten belul folyamatosan nepszerusitik a bringasok a szabalyos es biztonsagos kozlekedest... evek ota...

Joreggelt, orulok hogy te is ilyen jol tajekozott vagy.

mement 2009.09.29. 10:55:25

@Kangörény_: Ezt az ostobasagot mar ezerszer leirtad es ezerszer lereagaltak, keresd vissza es olvasd el oket, azert mert folyamatosan mantrazod meg nem lessz igaz

playgorro 2009.09.29. 10:55:51

Nagyrész igazuk van!!!!! (..és használjátok már a kerékpárutat Budafokon is!)

Dr Kangörény 2009.09.29. 10:56:10

@mement: "Ez konktetan igaz az autosokra " ezt írtad te. Ez az egyéni lebírálás, amire én képtelen vagyok?

Nick Leeson 2009.09.29. 10:56:46

@mement: Elnézést, de hozzám nem jutott el ez a kurvanagy kampány...

mement 2009.09.29. 10:57:00

@Kangörény_: Egy altalanos ervenyu felvetesre egy altalanos ervenyu valasszal reagaltam ereztetve hogy a problema gyokere nem itt huzodik...

F173 2009.09.29. 10:57:43

@Rókarezisztens Kopasztyúk: 'És igen, a bringások 90%-a szarik a KRESZ-re, a jelzőlámpákra és ha az ember akár autóból, akár gyalogosan szólni mer nekik, örülhet, ha nem verik meg.' Ez kb. olyan kijelentés, mint a cigányok 90%-a bűnöző! Lehet, hogy igaz, csak az a kérdés ki tehet róla????

Amikor nincs bringás infrastruktúra és a KRESZ szabályok nem életszerűek nem várhatod el a bringástól, hogy ne a járdán menjen, vagy bringásokat semmibevevők autósok között cikázzon. Egyszerűen eddig senki nem gondolt rá, hogy a bringásoknak is kell hely a városban.

Az autósok már régen áthágtak minden határt, amikor valamelyik hülye városvezető megengedte a járdán való parkolást és ezzel elvette a gyalogosok életterét! Egyszerűen meg kell érteni, hogy túl sok autó van a belvárosban és legalább a 2/3-át valahogy ki kell szorítani, hogy normális élettér legyen!

Dr Kangörény 2009.09.29. 10:57:45

@mement: ellenben amit te mantrázol folyamatosan, az pedig igaz, ugye? Csak azért, mert te írod?
Nagyon konstruktív a hozzáállásod. A lesz mellesleg egy sz.

Shitting Bull 2009.09.29. 10:58:07

Valahol megértem őket... gondolhatod, ha nekem, (lélekbeli) biciklisként már teli a tököm a biciklis szervezetekkel...

mement 2009.09.29. 10:58:16

@az aki: talan mert nem bringazol es nincs erdekeltseged a bringas korokben, vagy nincs kozossegi aktivitasod.

mement 2009.09.29. 10:59:35

@Kangörény_: esunk tul ezen az elejen, neked nincs grammar police jelvenyed, nekem meg van papirom hogy nem kell tudnom helyesen irni;)
Akkor ez pipa.

Mit is mantrazok folyamatosan ami nem alatamaszthato?

cso zsi 2009.09.29. 10:59:53

@SilentSound: Pedig ők azok, akiknek az autó munkaeszköz, nem munkába járási eszköz, avagy guruló esernyő.

playgorro 2009.09.29. 10:59:58

@Jobb híján MDF-es: Nem érv a kerékpárút NEM használatára, hogy rossz helyen, rosszul megépített, mertrengeteg rosszul megépített, korán elavult autóút is van, akkkor az autósok se használják?

Lesley · http://8ker.blog.hu/ 2009.09.29. 10:59:59

Kár, hogy nem raktad ki a teljes szöveget, lenne itt derültség bőven!
Én szeretném megalakítani a gyalogosok érdekvédelmét, foglaljuk vissza a város gyalogos részeit a szabálytalanul parkoló autóktól! Évek óta nem tesz senki semmit ez ellen, csak az a fontos, hogy a ház előtt tudjanak megállni a kocsival a körúton - mert ha sétálni kell egy kicsit, akkor letörik a lába, hiszen csak nyomkodni tudja a pedálokat, egymás után rakva őket már nem tud menni.

énmintautós 2009.09.29. 11:00:09

gratulálok a két említett szervezet hangneméhez, igazi egysejtű gondolkodás, ne a megoldást keressük, hanem rúgjuk tökön a másikat

mondjuk abban is rejlik némi igazság, hogy az okt 1-től életbe lépő, bringásokra vonatkozó szabálymódosítások (pl jobbról előzhető kocsisor, egyirányú utcába szembe behajtás) szeruntem kibaszott egészségtelen lesz a bringásoknak, aztán majd lesz sopánkodás, ha hullanak mint a legyek.

nincs valahol egy egy nosrmális megoldás?

toxikus 2009.09.29. 11:00:48

bringások rászólnak a bringásra,h normálisan közlekedjen? lolmár. cm szervezők is képtelenek a bicikliseket nevelni. cm-en sem láttam,h pl vmelyik bringás rászólt volna azokra a faszokra akik mivel nem fértek el a mindkét sávot használó biciklisektől, ezért a villamosmegállóban pl egykerekezve törtek előre...

Dr Kangörény 2009.09.29. 11:01:10

@mement: A te általánosításod mennyiben más, mint egy autósé? Ez ugyanaz, mint a kresz szabályok megsértése estén: az autós egy rohadt gyilkos, de a biciklis szabályszegése nagyon progresszív dolog.

Leszokhatnátok már erről.

Rókarezisztens Kopasztyúk 2009.09.29. 11:02:10

@blacklord: imádom, amikor mindenki az magyarázza, hogy bezzeg Svájcban meg Hollandiában. Értsétek már meg, hogy ez itt Magyarország! A másik meg: próbálj meg mondjuk Zürichben a kocsik közt előremenve (!) átmenni a piroson (!) a zebrán átkelő (!) gyalogosok közt. Megnézném a képed, ahogy elmagyarázod a helyi zsarunak, hogy ehhez neked jogod van. Hidd el, nagyon udvariasan ugyan, de úgy megb*sznak, hogy csak lesel. Mielőtt jönne a szöveg: láttam ilyet, nem egyet.

The Skizo 2009.09.29. 11:02:51

@mement: "folyamatosan mantrazod meg nem lessz igaz"

Ha a közlekedési szabályokat nem is, de a magyar helyesírás szabályait legalább tartsuk már be!

mement 2009.09.29. 11:03:25

@toxikus: cm en tobb mint 10k bringas vesz reszt.. es evente ket alkalomal kerul megrendezesre. nem lehet mindenki melle szervezot allitani, cmre rengeteg vasarnapi bringas jon el...

Egyebkent az autosok raszolnak egymasra? A gyalgosok raszolnak egymasra, keszitenek kiadvanyokat a szabalyos kozlekedesrol? Szerveznek egymasnak ingyenes programokat ahol a profibbak megtanitjak a normalisan kulturaltan kozlekedni a tobbieket?

Mondom en el vagytok teljesen szakadva minden nemu realitastol.

papugaja 2009.09.29. 11:03:42

Az autósok meg folyton általánosítanak!
; )

énmintautós 2009.09.29. 11:04:10

@Lesley: Király vagy :-)
amikor gyalog vagyok belépek :-)

Sanpellegrino Chinotto 2009.09.29. 11:04:26

@Jobb híján MDF-es:

Drága nyuszi!

Ez egy szar példa volt az M0-val (Esetleg hazug ferdítés)! A gépkocsival közlekedőkre nem jellemző pl., hogy tömegesen használják a villamossíneket.
(Még mielőtt megfogalmazod a választ, kérlek a „tömegesen” szó jelentésén elmélázni szíveskedj!)

mechorang 2009.09.29. 11:04:32

Tisztelt autósok!
Én 3.7 km teszek meg reggel és 3.6ot délután hazafelé a 6., a 7. és a 8. kerületben. Ha lesz EGY, ismétlem EGY olyan nap, hogy nem látok szabálytalankodó autóst (kerékpár úton parkolás, biztonsági öv, telefonálás, piroson áthajtás, gyorshajtás, elsőbbségadás, INDEX, stb) akkor magam verem le minden szabálytalankodó bringás veséjét! Addig meg mindenki úgy jut előrébb ahogy bír, amíg ezzel más testi épségét nem veszélyeztet.
Nagyon sokszor biztonságosabb szabálytalanul közlekedni.
Egyébként Ti hány fehér bringát láttok Bp. szerte?
És hány olyan esetről tudtok amikor egy kerékpáros ölt meg valakit?

mement 2009.09.29. 11:04:45

@The Skizo: ajanlom figyelemedbe Kangorenynek szolo reakciomat.

Shitting Bull 2009.09.29. 11:04:58

@The Skizo: a hejesirássi szabájok felrugása nem szokott szeméji sérülésel járo balesetekhez vezetni! ;)

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.29. 11:05:07

@The Skizo:

"az autósok használják az M0-ást"

Ahogy a bringások is a bringaútat, ha nem kényszeríti őket indokolatlan kerülőre és arra van dolguk.

Amúgy tényleg sok a barom kerékpáros, de a robogos, motoros még több.
Kamerázni kellene a szabálysértőket, azért kinézetre, arcra be lehetne azonosítani őket, nem kell rögtön rendszámot kényszeríteni a bringákra. Szervezés kérdése lenne az egész.

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2009.09.29. 11:05:29

egyre rosszabb.
tényleg mindenki csak recskázni tud erre a témára.
röhögnék, csak sajnos Pesten lakom én is :(
itt bringázhatok a barna zivatarba.

papugaja 2009.09.29. 11:05:33

@The Skizo:
"Ha a közlekedési szabályokat nem is, de a magyar helyesírás szabályait legalább tartsuk már be!"
Pont azt, amin nem múlik emberélet?

mement 2009.09.29. 11:06:34

@Kangörény_: Nezd az aki egy masfeltonnas fotelt mozgat, az potencialt tekintve nagyob eselyel fog gyilkolni mint az aki max 80kgt, ez nem felmentes a szabalyok alol, de legyetek mar tisztaban azzal hogy egy ilyen eszkozel szabalytalankodni feler egy gyilkossagi szandekkal.

szamoai 2009.09.29. 11:08:00

@The Skizo: valamit félreértettél

nem _csak_ azt tartom progresszívnek, aki úgy gondolkodik mint én, de a fenti szervezetek állásfoglalása szerintem objektíve belátható módon nem az

konkrétan: a fenti szervezetek álláspontját én így fogalmaznám meg egy mondatban: "zavarnak minket a biciklisek, ezért pokolba a biciklisekkel"

holott könnyen belátható, hogy ha az autósokat zavarja a sok (és egyre több) biciklis, akkor nem a biciklisek elleni tűzzel-vassal való küzdelem a megoldás, hanem a helyzet normális rendezése - pl. a KRESZ ésszerűsítése és az infrastruktúra átalakítása

épphogy az autósoknak is az lenne az eminens érdekük, ha minél több bicikliút épülne és azon minél több ember közlekedne - több hely maradna nekik is az úton..

cso zsi 2009.09.29. 11:08:09

@mement: Tele vannak a hírek?
Mennyi a gépjármű, és mennyi a kerékpáros?
Csak a hazai gépjárműállomány 3-4 milliós, és rengeteg (valódi) külföldi koptatja az utainkat.
Az idei CM-en hány résztvevő volt? Miért kellett büntetni közülük jópárat?
10-20 ezerből 30-40-en kaptak csekket.
Elítélem az autós szabálytalanságokat, tegnap egy telefonáló audis ugyanúgy akart elütni a zöldlámpás zebrámon, ahogy a bringás szokott próbálkozni.
De amíg egy lámpaváltáson átfér 10 autó a zöldön, négy a sárgán, kettő a piroson, több már nem tud szabálytalankodni, mert nem fér be a kereszteződésbe sem.
Ezek mellett vígan elmegy a bringás, és a mopedes. Lámpa színtől függetlenül.

tocibacsi 2009.09.29. 11:08:35

@mement: 20al csorogsz a járdán bicóval... Gáznak tartod? Nem... Nos, a KRESZ szerint ez papíron egyenértékű szabálysértés azzal, hogy 100al autózom a városban... például...
Pirosnál álló kocsisor mellett előrecsorogni, majd átmenni a zebrán... Valóban, minden 2. autós ism egteszi...
Egyirányú utcában valóban sose látok bringást forgalommal szembe...
Valóban nincs kivilágítva az autók 80%a sem...
Sose látok 2 bringást egymás mellett tekerni az úton...

kicsit gondolkozzunk már...

@blacklord: járok eleget odakint, ne félj... csak tudod én azt figyeltem meg, hogy van értelmes tömegközlekedés és van P+R... a dolog ITT kezdődik...

Elnézve a CM-es fotókat, sajnos az adóforintokat továbbra sem az ott látható javarészt gimis és egyetemista kiscserkészek termelik. Természetesen jogos az ő elvárásuk bicikliutakról és egyebekről, de be kéne látni, hogy nem megoldás az aktív kereső réteg közlekedésének ellehetetlenítése.

1/a. a jó tömegközlekedés. Amíg ez nincs meg, SENKI nem fog kiszállni a kocsiból
1/b. bicóút oda, ahova az elfér az autóforgalom szopatása nélkül
2. P+R parkoló, hogy aki már átszállna, tudja hova tenni az autóját (SENKI ne higgye, hogy az ingázóknak a háza előtt áll meg a busz, a 4 tagú család meg nem fog esőben a távolsági buszig gyalogolni, még ha az szinvonalas lenne, akkor sem)
3. A MÁR MEGVÁLTOZOTT forgalmi helyzethez, a kevesebb autóhoz lehet adott útvonalakat optimalizálni, sávot elveni, bicóutat csinálni, járdát szélesíteni, stb...

De amíg sokak számára nincs alternatívája az autónak, addig minden ilyen erőfeszítés a visszájára sül el... több lesz a dugó, ergó több a légszennyezés és megtöbb az ideges autós, akik mégtöbb balesetet okoznak... Ezen kár okoskodni, hogy de akkor az autós a hülye... Széllel szemben hugyozás. Persze, hogy az autós a hülye, ha ideges és úgy nem tud vezetni, de a halott biciklisnek nem segít az, hogy igaza van...

Editor Bob 2009.09.29. 11:08:56

Már nem közlekedek napi szinten bringával, nem is tartom magam már "bringásnak" de amit ezek az EMPAMO-sok akarnak, az agyrém. Kíváncsi lennék, egy műszaki vizsgát hogyan képzelnének el egy falusi tanyabájkra, vagy egy 18 ezres Tescobájkra. Szvsz ezeknek a vezetőit rögtön gondnokság alá helyeztetném, akkora hülyék, hogy az már fáj.

MézgaGéza 2009.09.29. 11:09:17

Itt már régóta nem a problémák megoldása, hanem azok kreálása a cél. Ez is csak arról szól, hogyan ugrasszanak össze két , látszólag ellenkező érdekű csoportot. Össze kellene fogni az autósoknak, a kerékpárosoknak és az összes közlekedőnek a hüje funkcionáriusok ellen, akik az adófizetők pénzéből fenntartott szolgálati autóikban furikáznak és képtelenek felemelni a seggüket ahhoz, hogy észrevegyék, milyen "kiváló" minőségű utakon közlekedünk. Persze ahol még járdát sem tudnak normálisan megcsinálni, ott ne csodálkozzunk azon, hogy "félóránként" javítanak egy útszakaszt.
Az igazi szakemberek, taxisok, fuvarozók, tömegközlekedési cégek, civil egyesületek véleményét meg nem kérik, mert még véletlenül valami normális sülne ki belőle és nem tudnák tovább játszani kisded játékaikat.
Nemrég Szegeden találták ki a "tutit": a köztéri fizetős parkolókban szereltek fel kerékpártárolókat.
Persze nem a járdán, a parkoló mellett, mert akkor kire lennének mérgesek az autósok.
Helyette a parkolókból vettek el helyet.
A város egyetlen parkolóháza meg negyedrészt van kihasználva.
Egy régi motoros, ill. bicajos.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.29. 11:09:47

@Sanpellegrino Chinotto:

Drága rövidlátó villamosvezető!

A villamos pályát általában tömegesen motorosok, robogósok használják (tehát fosszilis meghajtásúak).

Ez a villamosvezetőkön kívül nem is zavar senkit, de szerintem őket sem.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.29. 11:10:51

@mechorang:

Jogos!

A barom akkor is barom, ha bringára pattan, vagy autóba ül!

mement 2009.09.29. 11:10:55

@tocibacsi: Soha nem bringazom jardan.

tocibacsi 2009.09.29. 11:11:27

@mement: "ezen mar reg tul vagyunk ,kampanyok es kiadvanyok kereten belul folyamatosan nepszerusitik a bringasok a szabalyos es biztonsagos kozlekedest... evek ota..."

akkor szólok, hogy a szórólap lófaszt nem ér... rendőrnek kell seggbekúrnia vagy lenyomni egy taslit... ki a franc olvas ma szórólapokat?

Amúgy a kezdeményezés szép meg jó és HAJRÁ, csak keressetek más módszert...

mement 2009.09.29. 11:13:07

@cso zsi: Meg kell buntetni a szabalytalankodo bringasokat ennyi...

Ja csak egy kerdes, az elmult evben (2008) Hany olyan halalos balesetrol halottal ahol bringas volta vetkes es megolt valaki mast?

Szetszopathatjuk a bringasokat onerzetessegbol, de attol meg nem fog valtozni a kozlekedesbiztonsag.

tocibacsi 2009.09.29. 11:13:40

@mement: jó, csak a többi bringás attólmég nem a te klónod. (bocs, általános alanynak használtalak, ahogy magamat is, én sem járok 100zal a városban, de nyelvészeti szarokba nem enjünk bele) a többiek szoktak, de nem is ez a lényeg... csak kijelentenni, hogy a szabálytalanság az az autósok sajátja, eléggé ... hát hogy is mondjam, hogy sértő ne legyek, mert az nem szándékom egyáltalán: szóval az elég lúzer megnyilvánulás...

mement 2009.09.29. 11:14:18

@tocibacsi: Miert mi keressunk mas modszert?
Egyaltalan nem kotelezo, csak jofejsegbol es elhivatotsagbol szervezodnek ilyen akciok, a rendorseg teszetoszasagat meg legyszives ne rajtunk kerd szamon, mi is evek ota normalis rendori jelnletert "sirunk"

metal · http://electric.blog.hu 2009.09.29. 11:14:31

@sewa: Ezen okfejtés szerint: Nehogy már nekem kelljen sávot váltani miattatok, inkább átgázolok rajtatok! Érted már seggfej? Amíg szartok a szabályokra, addig miért várjátok el, hogy olyankor mások betartsák, amikor az nektek jó?

I-brahi 2009.09.29. 11:14:40

Az idézett közleményt elolvastam. A stílusa felháborító, a tartalma erőteljesen torzít.

Mi a fenéért gondolja mindenki azt, hogy minden bringás szabálytalan? Egyáltalán nem lennék biztos benne, hogy az autósok között nem jóval nagyobb a szabálytalankodók aránya, sőt. Én egyébként, ha van módom rá , rá is szoktam szólni mind bringásként, mind autósként a szabálytalankodó bringásokra és autósokra.

Egyébként is, egy normálisan közlekedő autós és egy normálisan közlekedő bringás között is komoly különbség van, ugyanis az előbbi áll a dugóban és kipufogógázt ereget, az utóbbi meg nem. Eredmény:

A bringás valóban gyorsabban közlekedik, kondiban marad, és ami a legfontosabb, mások egészségét is kíméli. Természetesen sokan vannak, akiknek létszükséglet az autó. (Nagycsaládosok, azok, akik fuvaroznak is rendszeres a kocsijukkal, stb.) De ugyan árulja már el nekem valaki, hogy reggel, csúcsforgalomban miért nem ül az autók 75%-ában(!!!) a sofőrön kívül senki?

bios 2009.09.29. 11:16:02

a járdán közlekedéssel, piroson átszáguldozással és minden egyéb szabálytalan, ön- és közveszélyes viselkedési formával kapcsolatban el kell olvasni milyen álláspontot képvisel mind a CM, mind az MK, utána kell fröcsögni. idióták.. én tudom, ahhoz kell egy értelmi színvonal, hogy az ember felfogja, az általánosítás egyik irányban sem épít, sokkal inkább rombol. nekem nap mint nap vannak konfliktusaim autósokkal, taxisokkal, kisteherautósokkal, szándékosan rámhúzzák a kormányt, mert nem megyek be (egyébként megsúgom: SZABÁLYOSAN) a buszsávba, sőt ütöttek is el, az autós hibájából (ezt rendőrségi jegyzőkönyv is kijelenti), aki cserbenhagyott és baromi nagy mázlim volt, hogy nagyobb sérülés nélkül élve megúsztam.

szóval sok-sok olyan dolog történt / történik velem, amiből nagyon egyszerű lenne levonni azt a következtetést, hogy akkor minden autós köcsög, az autós ellenség, a CM pedig felület, ahol jól oda lehet nekik baszni. elmondanám, hogy ettől a felfogástól hányok a leginkább, mert én tisztában vagyok vele és rajtam kívül még rengeteg értelmes ember tisztában van vele, hogy a CM nem erről szól!!

az egyéni tapasztalataim azt mutatják és a józan ész is ezt diktálja, hogy aki paraszt, az járműtől függetlenül az, mindegy, hogy bringával megy át a piroson, rúgja le a tükröt, vagy a figyelmetlenségével, esetleg büntető szándékkal veszélyezteti valakinek az életét. a járműpreferencia csak nagyon áttételesen van kapcsolatban azzal, hogy valaki hogy viselkedik az úton, a szabálytalanságok szigorú (és nem egyoldalú!!) büntetésével pedig nyugodtan győződjön meg róla mindenki, hogy a CM és az MK is egyetért, ahogyan én is támogatom.

a CM követelései jogosak, nyugateurópai mintát követnek és nem a bringások tehetnek arról, hogy az autós érdekvédelmi szervezetek munkája a blogokban és sajtóközleményekben fröcsögésben kimerül. nekik is lenne ezer okuk tüntetni, hiszen a város élhetetlen szar, rengeteg a megoldatlan probléma, ami mindenki életét nehezíti. a körúti bringasáv követelésének viszont addig nincs realitása, ameddig a belvárosi parkolás / belvárosba bejutás szabályozása megoldatlan marad. ameddig utcán olcsóbb parkolni, mint a lepukkant fostalicska parkolóházakban, nem fog változni semmi.

már csak halkan teszem hozzá, hogy ahelyett, hogy milliárdos beruházásokat és értelmesen végigvitt modernizációt várunk el az impotens döntéshozóktól, lehet változtatni a dolgon szemléletváltással is, a keretrendszer minimális módosításával. kedves autósok, a CM erről szól, nem a Ti szopatásotokról, úgyhogy lesztek szívesek felébredni.

annak sok idióta hülyegyereknek meg, akik nap mint nap a járdán krosszolással, agresszióval lejáratják ezt a támogatásra érdemes ügyet üzenem, hogy a következő CM-en szervezőként fogok mindent megtenni, hogy a nyilvánosság NE velük azonosítsa a rendezvényt és annak céljait.

uff.

mement 2009.09.29. 11:16:06

@tocibacsi: Nem jelentetuk ki hogy a szabalytalansag az autosok sajatja, csak zavaro hogy tobb mint 30 eve komolyabb buntetesi tetelek nelkul lehet gyilkolni embereket az utakon, es ennek felismerese keppen szepen lassan mindjart a bringasok lesznek a felelosek mindenert.

tommybravo 2009.09.29. 11:18:28

Szerintem tegyük egy pillanatra a mai helyzetet és nézzük meg, hosszú távon mi lenne jobb. Még autós szempontból is jobb, ha sok (szabálykövető) biciklis lesz az utakon minél kevesebb (szabálykövető) autó mellett. Azt kellene belátni, hogy egy 100 km-es út kb. ötödik kilóméterénél tartunk, de kár lenne feladni csak azért, mert az eleje kemény. Legalább arra gondoljon mindenki, hogy bár most szopás a résztvevőknek, de 5-10 év múlva mennyivel királyabb lesz/lehet a belváros a sok autó nélkül.

(Nem biciklizem, agglomerációból járok busszal 15 éve, napi 2x1 óra. Ki lehet bírni kocsi nélkül is, szinte bárkinek.)

blacklord 2009.09.29. 11:18:33

@tocibacsi: Épp csak azt felejted el, hogy ha egy bringás üt el egy gyalogost, akkor törések esetleg lehetnek, a halálhoz már nagyon sok bolygó együttállása kell. Míg olyat, hogy autós gázol halálosan, mintha többet látnál-hallanál, nem? Soha nem értettem meg, hogy emberek hogyan képesek ilyen szintű aránytévesztésre...

mechorang 2009.09.29. 11:18:59

Tisztelt Autósok!
Más szemében a szálkát...
index.hu/belfold/2009/09/23/autosok/

pengusz 2009.09.29. 11:19:19

@Németh András: Tökéletesen egyetértek veled, én is valami hasonlót akartam írni :D

@metal: "Amíg szartok a szabályokra, addig miért várjátok el, hogy olyankor mások betartsák, amikor az nektek jó?" Ugyanez igaz a szabálytalanul közlekedő autósokra is :) Elég sok van ám belőlük is :)

tommybravo 2009.09.29. 11:19:36

@tommybravo: első mondat: "... tegyük félre egy pillanatra..."

toxikus 2009.09.29. 11:21:02

@blacklord: ez kizárólag azért van mert a bicikli+biciklis könnyebb mint az autó....

mbazs 2009.09.29. 11:21:05

Én nem csodálom, hogy bajuk van a bicósokkal.

Én eddig védtem a kétkerekűeket, de amit tegnap láttam, az elég hajmeresztő volt. A 105-ös busszal mentem Buda felé. Ahol az Erzsébet tér sarkán kanyarodik a Roosevelt felé, dugó volt (le van zárva az az utca), a busz beleállt a kereszteződésbe. Erre egy kopasz vékony köcsög JÁRDÁRÓL JŐVE bicajjal direkt BELEVÁGÓDOTT A BUSZ OLDALÁBA úgy, hogy az valszeg be is horpadt. Majd ordenáré stílusban, ordítva-üvöltve KÖCSÖGÖZTE, KURVAANYÁZTA a buszsofőrt. Nem értettük, hogy mi baja van, mert a busznak volt zöld. Gusztustalan volt, komolyan, elkapott a hányinger, és magamat szégyelltem miatta.

Utána 5 mp-cel láttam egy másik bicóst, keresztül-kasul kacsázott az út közepén, leszarva mindenkit.

Szóval ha a kerékpáros szervezetek jót akarnak maguknak, TAKARÍTSÁK EL AZ ILYEN ALAKOKAT maguk közül. Ellenkező esetben mindenki rühellni fogja a kétkerekűeket.

drdj · http://drdj.blog.hu 2009.09.29. 11:21:48

Ha erőteljesen akarnék fogalmazni, akkor azt mondanám, hogy húzzák már ki a seggükből a fejüket, ha finoman, akkor azt, hogy welcome to stone age! Le vagytok maradva, papák, a bringások terjedése megállíthatatlan! A szabálytalankodókat pedig én magam fogom seggberúgni, ígérem! (az egyirányú utcák kétirányú használata pedig pár éven belül nem lesz szabálytalanság, úgyhogy ezt az érvet el is felejthetitek)

cso zsi 2009.09.29. 11:21:53

@Editor Bob: A tescobájkot forlgalomba helyezni sem volna szabad, ha olyan elvárások lennének, mint az autókkal szemben.
A tanyabájk azonos a 30 éves leamortizált rendszámnélküli Zsigulival. Mindenki tudja, hogy működik, be lehet vele gyűjteni a terményt, csak épp nem éri meg költeni rá.
Nem is múlik rajta emberélet, de ha kimegy a közútra, akkor már helyből hunyó.

Beszélgessünk a fék nélküli biciklikről, a lámpánál keréken pattogó, de a lábát le nem tevő, magát kerékpárosnak tartó idiótákról is.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.29. 11:21:57

@metal:

"Nehogy már nekem kelljen sávot váltani miattatok, inkább átgázolok rajtatok!"

Persze, hogyne.

Amúgy nem kell sávot váltani, mert elfér egy sávban általában egy bringa és egy közepes autó (vagy Te egy batárral jársz a városban?)
Az edzett bringások ezt egész jól viselik, akik meg nem, azok kerülnek kerékpáruton.

Bár tényleg lassítani kell a bringások miatt, de amúgy is 50 a megengedett sebesség, amelyet minden autós átlép ha teheti.

tocibacsi 2009.09.29. 11:22:43

@mechorang: irányjelzés a bicósnak is kötelező. a lámpa is, és a pirosnál megállás is... az egyirányú utca, SATÖBBI... és autó SOKKAL több van... az, hogy te azon a rühes 7.3 km-en mit látsz, nem számít.

Eleve ez az egész "ki a szabálytalanabb" szájtépés egy nagy faszság... vica-versa...

Autós részről a szabálytalankodás egész más okból jön. Baszogatott má valaki autós bringást azért, mert nincs küllőprizmája? Aligha... De hogy jósnő kell hozzá, hogy kiderüljön, melyik pillnatban merre rántja a kormányt, kanyarodik vagy nem kanyarodik be, stb... na az már idegesítő. Én basszameg ki tudom tartani a karomat, ha kanyarodnom kell a bicóval...
A másik tipikus: járdáról zebrára, GYORSAN; aztán meg hőbögés, ha elétekjön az autó...
Az egyirányúban forgalommal szemben sem azért fáj, mert az autósank mégjobban nem szabad (nyagyobb fasszal kúrják seggbe), hanem mert pl egy parkoló furgon mügöl kerülsz az autó elé, hirtelen...

mement 2009.09.29. 11:23:50

@cso zsi: Beszélgessünk a fék nélküli biciklikről, a lámpánál keréken pattogó, de a lábát le nem tevő, magát kerékpárosnak tartó idiótákról is.

Te tudod is hogy mirol beszelsz vagy olvasod valami vazlatrol ezeket a suletlensegeket:D?

Nick Leeson 2009.09.29. 11:24:21

@mement: Miért is kéne biciklis "klub"-hoz tartoznom azért, mert néha közlekedek vele?
Azért mert nem vagyok hardcore kerekpáros, attól még hallanom kellene ilyesmiről nem?
Vagy van igazi kerékpáros és nem igazi?

Rókarezisztens Kopasztyúk 2009.09.29. 11:24:35

@mbazs: nem vagyok bringásimádó, de nehezen képzelem el, hogy valaki "bicajjal direkt BELEVÁGÓDOTT A BUSZ OLDALÁBA"...
:-)

mbazs 2009.09.29. 11:25:32

@Rókarezisztens Kopasztyúk:

Képzeld el, PONTOSAN EZ TÖRTÉNT.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.29. 11:25:50

@mbazs:

"TAKARÍTSÁK EL AZ ILYEN ALAKOKAT maguk közül."

Csapjak fel önkéntes rendőrnek, vagy bringás gárdistának? :-) Na ne!

A Magyar Köztársaság rendőrsége tartson rendet!
Bekamerázni a belvárost és büntetni a nagyon hülyéket.
(Szívnának az autósok is.)

tocibacsi 2009.09.29. 11:26:40

@mement: :S vaze... Szóval: ÉN IS bicózom, talán az avatarból feltűnik... hát én még SOHA nem találkoztam ilyen jellegű szóróanyaggal. pl. De nem is ez a lényeg... csomó ingyenes felületen lehet nyomulni... a zsarukat nem kértem rajtad számon, csak utalni óhajtottam arra, hogy a szöget se lehet simogatással beverni a falba... amúgy meg olyan módszert használsz, amit akarsz, csak talán nem én voltam itt az egyetlen, aki az alacsony hatékonyság miatt szól...

Rókarezisztens Kopasztyúk 2009.09.29. 11:26:42

@drdj: lehet, hogy nem lesz szabálytalan (egyelőre még az, és a mostani változások sem teszik ezt lehetővé), csak éppen akkor elkezdenek hullani a bringások. Az autósok ui. nem fogják megszokni egyik pillanatról a másikra, hogy ott szemből is jöhet valaki.

mement 2009.09.29. 11:27:06

@az aki: nem csesztetelek, van aki fogekonyab bizonyos temak irant, van aki kevesbe, ha te kevesbe vagy fogekony a kozlekedes kerdeskorben nyilban nem jut el hozzad a dolog, mivel erre semmilzen anyagi tamogatast nem kap a CM, nyilvan csak koraltozott mertekben tudja nepszerusiteni az akcioit.

siwaan 2009.09.29. 11:27:32

a városrészek funkciói kéne hogy átalakuljanak, ez megoldaná a közlekedési gondokat. én pl autósként elkerülöm a belvárost. nem bicikliút kell hanem nagy parkolók ahol át lehet szállni BKV-ra (külvárosokban lehetetlen bkv jegyet venni de ellenőrök persze vannak). és akkor el lehet férni majd biciklivel.

offtopic rész: nem tom már melyik balfék írta hogy az autósok használják az M0-t, hát az már anniyra tömve van az M5 táján, hogy a szélesítés befejezéséig néha már használhatatlan...

mbazs 2009.09.29. 11:27:51

@Jobb híján MDF-es:

Amúgy mióta itt többen mondták, hogy átmennek a bicósok a piroson, megfigyeltem, és TÉNYLEG.

Kár értük, én eddig szimpatizáltam velük, de ezek után látom, hogy a másik oldalnak is igaza van.

blacklord 2009.09.29. 11:27:59

@tocibacsi: Ez mind szép és jó, csak épp nincs rá többszáz milliárd forint, hogy ebből az irányból közelítsék meg a kérdést - sokkal olcsóbb, ha a bringás infrastruktúrát erősíted (még úgy is, ha minden ember gore-tex cuccot vesz a közlekedéshez hóban-nyárban-sárban esetre). Ellenben a P+R-eket tényleg sokkal jobban kéne nyomatni, mert arra még hely is lenne (csak éppen semmi koncepció nincs a jelenlegi vezetésben, ez tény).
Az meg, hogy nagyobbrészt fiatalok vesznek ebben részt - ember, ki más kezdeményezne társadalmi változásokat? És szerinted ki fogja 5-10 év múlva termelni a GDP-t (ami addigra remélhetőleg már más lesz, valami környezeti terhelést is számba vevő egység)? Azért beláthatnád, hogy ezek a kérdések nem 1-2 év alatt fognak komolyat fejlődni, 5-10 év alatt meg már ismét teret vesztenek az érveit... És az előbb említett országokban mintha nem csak 20 év alattiak járnának bringával, nemdebár? Csak amiatt, mert a jelenlegi "termelő" réteget már nem lehet nagyobb arányban bevonni ebbe, azért szerintem nem kéne az egészet hagyni a francba (gyanítom, hogy te eme réteg tagja vagy, és csak a saját szemszögedből beszélsz, az ország együttes érdekeire már magasan teszel...).

mement 2009.09.29. 11:28:45

@tocibacsi: Ennyi, rengeteg rendor kene az utakra, de mivel nincsen ennek az egeto hianynak a kivaltasa keppen szuletnek civil kezdemenyezesek, amik megfelelo hateraparatus es anyagi lehetosegek nelkul csak korlatozott mertekben lehetnek hatekonyak.

mement 2009.09.29. 11:29:59

@mement: De persze az is megerne egy miset hogy a kozlekedesbiztonsag javitasat szolgalo civil kezdemenyezesek fokepp bringas korokbol szarmaznak... mert kb mindenki mas magasrol tesz ra.

illesis 2009.09.29. 11:30:50

emdéefes, megjegyzem csak a bringás gondolja azt hogy biztonságosan elfér egy sávban az autós mellett. Ezt sem a KRESZ sem a normális autós nem engedi meg (magának). Ugyanis őt csukják le ha aláesel, téged azért nem, mert mondjuk meghúztad a dukkózást.

Az a bringás aki így gondolkodik menjen ki a pusztába és ott kerékpározzon.

blacklord 2009.09.29. 11:31:00

@toxikus: És? Ez mire akar érv lenni?

Nick Leeson 2009.09.29. 11:31:29

@Jobb híján MDF-es: Hát a nagykörúton nem fér el az autó meg a bicikli egy sávban...

mement 2009.09.29. 11:32:16

@rettegi: lofaszt, en orulnek a legjobban ha az autosoknak nem jelentene komoly mentalis kihivast normalisan kikerulni egy biciklist, es nem savon belul centizgetne.

Nick Leeson 2009.09.29. 11:32:41

@mement: DE akkor mi értelme van a kampánynak, ha talán pont a célközönséghez nem jut el?
Semmi!

nerdieman 2009.09.29. 11:32:59

általánosításokról vitatkoztok, sehova nem vezet...kinöttük ezt a város, nem ennyi emberre lett tervezve, a vezetőink töketlenek, lopnak, bennünk pedig nincs összetartás, csak ellenségkeresés. reménytelen.

dávidzoli 2009.09.29. 11:33:02

Az autósokat a szabálytalan kerékpárosok dühítik, a bringásokat a szabálytalan autósok. Mindkét szabálytalankodó csoport csak egy kisebbség, mégis az egészre következtetünk a részből, általánosítunk. Szerintem ez így szar, mert bárminemű párbeszéd gátja az általánosítás.
Cigányok , buzik, nácik, fekák, kínaiak, jobbosok, balosok, libcsik, vegák, húsevők,bringások, autósok.
Hajszállal finomabb disztinkciók kellenének talán és akkor érdemi beszélgetés is lenne.
Tisztelettel Dávid Zoltán

tocibacsi 2009.09.29. 11:33:08

@blacklord: na, pont ezt a hülyeséget elkerülendő biggyesztettem oda a "sokkal" szócskát a "jobban" elé... :D

természetesen ebben igazad van...

DE... ha nem a kötekedés lenne számodra a kommentelés egyetlen lényegi eleme, talán feltűnhetne, hogy pont bicós szemmel nézve a dolgot írtam azt, amit... Megismétlem gondolatmenetemet, csak a Te kedvedért át is fogalmazva:

Egyetértek a biciklis társadalom azon gondjával, hogy a szar, járdára mázolt bicikliutak nem érnek szart sem, azokat ellepik a gyalogosok, ezzel újabb balesetveszélyes szituációkat előidézve...

így jó lesz?!

cso zsi 2009.09.29. 11:33:45

@mement: Nem, látom őket, akár autózom, akár gyaloglok, akár tömegközlekedek.

mechorang 2009.09.29. 11:33:48

@tocibacsi: "az, hogy te azon a rühes 7.3 km-en mit látsz, nem számít"
Nem számít???
Az valami kresz mentes zóna?
Köszönjük, leülhetsz. Egyes.

blacklord 2009.09.29. 11:34:22

Ez az egész bringás szabálytalankodás kérdéskör... Emberek, ilyenkor a bringás elsősorban önmagát veszélyezteti, szemben azzal az esettel, amikor az autós hajt gyorsan, és tesz mindenféle szépet, nem? Nem lehet, hogy a nekifutásból, zsigerből és érzelemből ítélkezés (ugyanannyira rossz, mert legalább annyira idegesít) totálisan helytelen itt? Nem annak alapján kéne megítélni ezeket a cselekedeteket, hogy potenciálisan mekkora kárt okozhat vele másoknak (ill. önmagának, ld. biztonsági öv kötelezővé tétele)?

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.29. 11:34:41

@mbazs:

Tegnap én is átmentem vagy ötön, de egyik sem volt komoly (kanyarodó sáv, gyalogátkelő, gyalogos nélkül, ilyenek) az lett volna a röhejes ha megállok, mert az átkelés tök biztonságos volt.

Természetesen autóval nem bírálom felül a piros lámpát, mert az autó tök más műfaj.

De gyalog is átmegyek a piroson kis utcán, ha nyilvánvaló, hogy tök veszélytelen, persze a rendőr megbüntethetne, de nem fordult még elő.

Ha szigorúbb lenne a rendőrség, akkor nagyobb lenne a lámpa tekintete is.

blacklord 2009.09.29. 11:35:22

@tocibacsi: abszolút. Akkor most lassan elkezdek én is dolgozni, hogy ilyen faszán lerendeztük a kérdést... :-)))

pengusz 2009.09.29. 11:36:02

@rettegi:
@az aki:
Hogyne férne el, mindennap találkozok egy olyannal, aki szerint az 5cm-es oldaltartás megfelelő, és pont valamelyik villamosmegállóban áll neki előzni, mert nem bírja levenni a lábát 5 mp-re a gázról... :D Az ilyen autós menjen a pusztába autót vezetni :D
Persze az autósok többsége nem így viselkedik, és mivel én igyekszem szabályosan közlekedni, ezért nem szokott komolyabb gondom lenni. Egyszerűen úgy kell menni, mintha autóval lennék :)

mement 2009.09.29. 11:36:08

@cso zsi: fek nekuli bicikli cimen valszin fixire gondolsz amin amugy van fekezesei lehetoseg, nem is akarmilyen. labat le nem tevo biciklis alat meg valszin look vagy spd vagy valamien pattentpedalos bringara gondolsz, mindketo biztonsagos es hatekony ha megtanultal vele kozlekedni...

blacklord 2009.09.29. 11:36:25

@nerdieman: hát akkor keress egy pisztolyt, és oldd meg a kérdést önmagad számára... ;-)

mbazs 2009.09.29. 11:37:32

@Jobb híján MDF-es:

és a buszt behorpasztó, ordibáló társadról mi a véleményed? Az is emeli az ázsiótokat?

cso zsi 2009.09.29. 11:37:45

@siwaan: Megváltoztatni a funkciót? Mire?
Akár irodaházak, akár szórakozó negyed, akár lakások, tömegek akarnak eljutni oda.
Mindet ki kell szolgálni infrastruktúrával, fogyasztási, és élelmiszeripari termékekkel.

gitáros 2009.09.29. 11:38:48

Miközben ezt (meg a többi) meddő egymásraköpködést olvasgatom, azon derülök csöndben, hogy a bringások jelentős része 5-10 év múlva, mint tiszteletreméltó "GDP-termelő polgár" átül az autóba. És pont ugyanolyan vehemenciával fog köpködni a bringásokra, mint most az autósokra.
Kicsivel több tolerancia mindkét (kettő? hm...) oldalról, saját hibánk elnéző felismerése mások viselkedésében, és máris előrébb tartanánk. Nem csak ebben...

blacklord 2009.09.29. 11:39:29

@Rókarezisztens Kopasztyúk: Ember, Lausanne-ban élek. Mindennap elmegyek a dugóban békésen pöfögő kocsisor mellett, a piroson is áthajtok hellyel-közzel (totál belátható helyek, a nagy kereszteződésekben persze eszembe se jutna), és nem szép dolog - de ugyanakkor vannak olyan emelkedők és lejtők, hogy nem szívesen állsz meg percenként, ha nem muszáj nagyon. Rendőr idáig egyszer akart megbüntetni 5 év alatt, aztán elengedett egy enyje-benyjével - érdekes, nekik van arányérzékük...

pengusz 2009.09.29. 11:39:56

@mbazs: Vagy esetleg beszélhetnénk arról az autósról, aki minap megvert két gyalogost, mert szóvátették, hogy túl gyorsan hajtott... Az egyikük életveszélyes állapotban van...

mement 2009.09.29. 11:40:14

@mbazs: a zebran bicikliet szabalyosan atolo anyukarol akit egy Taxis gyilkolt meg a belso savban arrol mi a velemenyed? Emeli az autoval kozlekedok azsiojat?

blacklord 2009.09.29. 11:40:53

@gitáros: Menj akkor egyszer el Londonba, és ámulj rajta, hogy sok dolgozó, anyagilag elég jól eleresztett ember (minden télen síelés, nyáron 1-2 hét Thaiföld vagy egyéb dolog pl.) 40-es, 50-es embernek nemhogy nincs autója, de egész életében (!) nem volt.

mement 2009.09.29. 11:41:09

@az aki: De van, van aki kozoseget is talal a bringazasal egyutt es neki hasznos informacio, ha mar egy ember emiat szabalyosan bringazik akkor mar megerte.

Manyizga (törölt) 2009.09.29. 11:41:13

@playgorro: "Nem érv a kerékpárút NEM használatára, hogy rossz helyen, rosszul megépített, mertrengeteg rosszul megépített, korán elavult autóút is van, akkkor az autósok se használják?"
Csak tudod ezeket az autóutakat NEM KÖTELEZŐ használniuk az autósoknak. A rossz bicikliutakat viszont a bringásoknak kötelező, ha arra járnak.

Már mondtam: szabványosítani kellene (minden érintettel egyeztetve) a bringautakat, hogy csak az kapjon bicikliút státuszt, amelyik megfelel bizonyos szabványoknak. Mert most elég, ha kiteszik a padkára, hogy bicikliút és onnantól kötelező ott menni, szabály szerint.

Egyébként abban a pillanatban fog minden biciklis a kijelölt bicikliúton közlekedni, amint a szabálytalanul járdán/zöldterületen/stb. parkoló autók felhagynak a szabálysértéssel. :)

geusz 2009.09.29. 11:41:42

Kislányom idén kezdte el az iskolát. Az egyik anyuka 3. vagy 4. osztályba járó csemetéjével érkezik minden reggel bringával. Az csak egy dolog, hogy természetesen a járdán jönnek, nem az úttesten, ezt már megszoktam a kerékpáros társadalomtól. Attól viszont agyrákot kaptam, hogy az iskola kapujában (kb. 130 cm széles!!!) sem szálltak le a bicóról, CM-os anyuka ott egyensúlyozott a gyerekek között. Mikor közöltem, hogy ez oltári parasztság és nem szeretném, ha ezt még egyszer meglátnám, akkor még Ő volt felháborodva. Most erre mit lehet mondani? Bunkó autós vagyok? Mit szólna Anyuka, ha én meg az autómmal egyensúlyoznék be a kapun?

Moszkva téri Dzsedi 2009.09.29. 11:42:01

Kitiltani az összes robbanómotorú gépjárművet a belvárosból, mint az összes olasz nagyvárosban ! (Kivéve persze a BKV és a célforgalom , ami engedély és útvonalköteles rakodást jelent)

És akkor majd nem lessz több ezer kihaló állatfaj évről-évre, nem lessz globális felmelegedés, és nem lessz ennyi paraszt köcsög aki az orrom alá, elé büdösít, akinek a pofájába húznám legszívesebben a kipufogócsövét. Pföjj !

nerdieman 2009.09.29. 11:42:11

@blacklord: Lausanne-ból én is tudok okosságokat írni ;)

tommybravo 2009.09.29. 11:43:32

@cso zsi: Ha megnézed a Kossuth Lajos utcát csúcsidőben, pont nem teherautókat, furgonokat fogsz többségében látni, hanem egy-egy sofőrt a kocsijában. Ez a "másként nem lehet ellátni a világ fontos dolgait, csak kocsival" felfogás eléggé egyoldalú. A városban közlekedők többsége bkv-val is el tud jutni a munkahelyére, de "egyeseknek" valami rejtélyes okból a belvárosi fekete lyukban van dolga, ahova nem jár busz-metró-villamos. (Ilyenkor jön az érvelésben, hogy "dehát 10kilós könyveket cipelek minden nap", "büdös van a buszon", stb. Nevetséges.)

blacklord 2009.09.29. 11:44:03

@geusz: ismét aránytévesztés...

Rocko- 2009.09.29. 11:44:19

asszem nem kéne felháborodni a kerékpárosok vívták ki maguknak ezt.
egyétek is meg.

mement 2009.09.29. 11:44:47

@geusz: Remelem akkor is ilyen fenhangon veded a jarda elszigeteltseget a forgalomtol, amikor egy az egybe raparkoltok.

geusz 2009.09.29. 11:45:02

@lamerjuzer: Akkor én eddig csak olasz kisvárosokban jártam... Milano, Bologna, Udione, stb. Mindenhova autóval mentünk...

cso zsi 2009.09.29. 11:46:09

@mement: Mitől is biztonságosak ezek közúton?

mement 2009.09.29. 11:46:09

@Rocko-: Igen, a kocsog bringasok dugot okoznak, feltartjak a forgalmat, szenyezik a levegot, elparkoljak a kozlekedesre szant feluletet, es minden heten szetrancsiroznak valakit. Pfuj kocsog bringasok egyetek meg amit foztetek;)

mement 2009.09.29. 11:47:21

@cso zsi: Mert minden olyan funkcio megtalalhato rajta ami a biztonsagos kozlekedeshez kel:)?

Miert probalsz bele szolni olyasmibe amirol lovesed sincs? Ultel mar ilyen bringan?

Szarazinda 2009.09.29. 11:47:24

Ezzel az egésszel az a baj, hogy már megint teljesen irreleváns, hogy mi a téma. Most bikilisták vs. autósok, máskor más. Ez a tipikusan magyar indulat és sérelemvezérelt mentalistás az, ami szörnyű. Adott egy probléma, és valami elképesztő hirtelenségggel, teljesen eszement indulatok csapnak a felszínre, a kooperáció és a megoldások keresése helyett. Ez igenis társadalmi probléma, nem tűnik senkinek fel, hogy mindig, minden konfliktus így próbálunk megoldani, azután csodálkozunk, hogy nem sikerül.

Ennek az autós közleménynek úgy nincs értelme, ahogy van. Úton útfélen hangoztatott "taxisközhellyé" merevedett állításokat fogalmaz meg, amelyek valóságalapja kábé annyi, hogy valóban léteznek ilyen arrogáns, mindenki mást magas bicóról lenéző kerekezők, különösen a profik között, futárok és futárdivatot követők. De nézzünk már körül. A bicikli méra teljesen hétköznapi közlekedési eszközzé vált, a biciklizők túlnyomó többsége teljesen elfogadható módon közlekedik, és csak akkor csinál vitatható dolgokat, ha egyáltalán, amikor erre így-úgy rákényszerül.

Ez pont olyan, mintha a biciklisták az alapján a néhány idióta alapján ítélnék meg az autósokat, akik ráhúzzák a korményt a biciklistákra, direkt nehezítik a közlekedésüket és anyázva rázzák az öklüket.

Én vagyok a belga egyébként, vezetek is, tekerek is, és csak azt látom, hogy egyik szempontból sem úgy működnek a dolgok, ahogy azt az indulatvezérelt általánosítók látni és láttatni akarják. A többség normálisan kerekezik és normálisan vezet autót is.

Ha pedig vannak problémák, mert azok is vannak, akkor inen induljon a beszélgetés és a megoldás keresése.

cso zsi 2009.09.29. 11:49:09

@lamerjuzer: Még Amszterdamban sincsenek kitiltva. Láttam 15-20 kis utcácskát, ahová nem lehet behajtani kocsival, mert megfordulni nem lehet se benne, se a végén, ahol már ott a csatorna. Ez kb egy Kossuth térnyi terület.

kgonzo 2009.09.29. 11:50:32

Tök jó.
Most hogy már minden autós gyűlöli a bringásokat, és minden bringás gyűlöli az autósokat, most aztán lesz kompromisszum!
Ez egy ilyen ország: A fél ország utálja a másik fél országot. (Igaz itt ez most nem politika, de ugyanaz az elv.)
Csak én vagyok zavarban: autóm is van meg bringám is. Sőt néha járok közösségi közlekedéssel is.

szamoai 2009.09.29. 11:51:21

@nerdieman: "Lausanne-ból én is tudok okosságokat írni ;)"

miért, Magyarországról nem tudsz? :D

snorbi 2009.09.29. 11:51:40

@Fanyuvo:
Előre bocsátom, hogy imádok biciklizni, támogatom a kerékpározást, de egyre inkább tele van a tököm a magyar mentalitású bicajosokkal.

Ma reggel, 8 körül, Gellért tér.
A gyalogosoknak éppen zöldre váltott a lámpa, el is indult csomó ember (épp akkor szálltak le a villamosról). Szemem sarkából láttam, hogy jön egy biciklis, aki alig lassított, engem majdnem elcsapott, aztán az emberek között szlalomozva áthajtott a zebrán. Nem rajta múlt, hogy senkinek sem ment neki.

Ha magadra ismersz (sajnos gondolom többen is magukra ismernek, de én megjegyeztem a csávó arcát): legközelebb lesznek következmények...

snorbi 2009.09.29. 11:52:29

@kgonzo: ne hagyd ki a gyalogosokat se :)

tocibacsi 2009.09.29. 11:53:04

@blacklord:
1) a CM résztvevők fiatal kora: az a baj, hogy ez a korosztály még alkalmatlan valós társadalmi felelősséggel gondolkozni. Mert oké, hogy sok az autó, szar a város, nincs pénz, bicózni kéne ... meg védjük a fákat, együnk hódot, satöbbi... De ez mind csak egy nüansznyi része az egésznek... nemes cél, ez tény, de egy "hú mennyünk, me' balhé lesz" tömeg nem helyettest egy tudatos várostervezést...
2) Nincs pénz: ha megnézzük a BKV-t, akkor belátható, hogy ott bizony valamit NAGYON tenni kéne... aztán a 4es metró...
3) P+R: szerited az megoldás, hogy most teszünk pár P+R parkolót VALAHOVA, aztán jön egy demszkiféle másik ámokfutó szellemi roncs, és huzigál még 12 db metrót a következő 150 évben? Végállomások természetesen a P+R parkolóktól egyenlő távolságra elosztva...
4) GDP 10 év múlva: 10 év múlva a most bringával suliba kószáló mókusok lesznek kénytelenek a melójuk miatt autóba/BKV-ra ülni, észre kéne venni...

5) Nekem az a véleményem, hogy van X db megrögzött biciklis és Y db megrögzött autós (arányokat se írok, tökmind1, de fix, hogy Y >> X)
Namost X ember hőzöng, hogy nekik rossz... Csakhogy rossz Y-nak is, és X azt követeli, hogy Y kárára neki job legyen. Erkölcsi alapnak pedig azt tekintik, hogy ha majd nekik jobb lesz, csomó Y is átáll hozzájuk... DE NEM FOG!! Ez vágyállom. Télen, esőben, hóban, szélben, öltönyben, sok cuccal csak azok az őrültek fognak bicóval közlekedni, akik most is azt teszik

Szeritem az egyetlen megoldást a fentebbi kommentemben szereplő pár lépés jelentheti csak. Ezek a dolgok pedig csak tudatos tervezéssel kivitelezhetőek... Ha most azonnal bicóút építés címen hazavágják a maradék közlekedési útvonalakat is, csak a káosz fog nőni... Villamos és metro nem lesz 0 ráfordítással, a busz pedig ugyanabban a dugóban fog állni... Szerited ki fog kiszállni a kocsiból??? Nekem kocsival 20-25 perc, bicóval 35p oda, 45 vissza+zuhany, BKV 1:15 lenne... / irány; Bicó esetén hazafele egy budakeszi úttal súlyosbítva, csúcsban, büdösben (1 db BKV busz elég ahhoz, hogy megfulladjak egész úton felfele) - nem az a baj, hogy meredek, hanem a fokozott oxigénfelvétel miatti extra tüdőkárosító hatás... és ugye még nem vettük hozzá, hogy jelentős mennyiségű cuccom van és rendszeresen járok ügyfelekhez készülékekkel...

snorbi 2009.09.29. 11:53:18

@kgonzo: "közösségi közlekedés"

Ez olyan, mint hogy már nem lehet cigányt mondani, hanem romát kell?!?

Miért nem jó a tömegközlekedés? Hisz szó szerint arról van szó!

geusz 2009.09.29. 11:53:48

@mement: 1. Nem szoktam járdára parkolni. 2.Ha valaki ott parkol fel a járdára ahol tilos, az egy bunkó paraszt, főleg, ha nem tartja be a 150 cm távolságot a faltól, stb. 3. Ha valaki felparkol és ezt észreveszi egy közteres vagy rendőr MEGBÜNTET és perkálni kell. Ezt egy bringással szemben a kutya nem teszi meg. 4. Talán nem vetted, vagy nem akartad észrevenni, hogy nem a járda volt a kommentem lényege, hanem a gyerekeknek gyönyörű példát szolgáltató Anyuka... Ahhoz valahogy elfelejtettél hozzászólni...

Moszkva téri Dzsedi 2009.09.29. 11:54:10

Bűncselekménynek nyilvánítanám a robbanómotor engedély nélküli használatát... és az összes gépjárművet szabályosan kititanám a belvárosból, kizárólag az autópályákon hagynám (egyenlőre) a használatukat. Ha a biciklivel csak a bringaúton szabad és lehet már csak rendesen közlekedni (?) /néha még ott se, mert ott is akad egy-két pancser bámészkodó , netán rosszindulatú gyalogos, aki vétlen, vagy SZÁNT SZÁNDÉKKAL feltartja a bringásokat. Az ilyen idióta rendőröket meg akiknek annyi eszük nincs hogy egy szép kék kerek táblát amin egy gyalogos és egy kerékpáros egymás mellett szépen megférve halad, kirakjanak a Margit híd két szélére, hanem ehelyett a buznyák jagelló fakabátok ott osztyák egész nap az észt.... hát mentem összefosom magam a gyönyörtől !!!!!

cso zsi 2009.09.29. 11:56:05

@tommybravo: A csúcsidőt pont leszarom, nem igazán érint.
Nincs mit védenem a csilló értékű autóban egyedül pöffeszkedőkön, azoknak nem munkaeszköz. De azt látom, hogy a bp-i sárgabusz-végállomásoknál, ami általában metrónál van, 2-5 személlyel érkező autókból szállnak ki az agglomerációból érkezők, és mennek különböző irányba a dolgukra. Aki Fótról jön, a Stadionnál kiszórja a családot, és megy Kelenföldre, azt bizony magányosan fogod látni a Kossuth Lajosban.
És nem fogod tudni bringára kényszeríteni.

tocibacsi 2009.09.29. 11:57:27

@mechorang: statisztikailag NEM számít... mért? mert: listát vezetsz? Bringásokat számolod? És a szabálytalan bringásokat? autók száma / szablytalan autók száma? megvan az adat? hmmmm? szóval? számít? nem. köszönjük.

Szabó Patrícia 2009.09.29. 11:57:34

szerintem kifejezetten zavaró, hogy egy autóst azért is megbüntetnek, ha 50 méterrel hamarabb sorol be a buszsávba, a biciklisek meg gyakorlatilag mindet elkövetnek, amit egy közúton büntetni lehet, és mégsem tesznek ellenük semmit. nyilván ez is általánosításnak tűnhet, de nem az. a biciklisek nagyobb része szarik a szabályokra, a belvárosban nem is érdekli őket, ha piros a lámpa, a zebrán úgy húznak át ezerrel, mintha nem lenne tilos, (az), és ha valaki szól nekik, még ők anyéznak. amikor aztán az egyiket elcsapja valami, akkor jön a hatalmas felháborodás, hogy "a kurva autósok nem figyelnek a biciklisekre". tudod miért? mert a biciklisek sem figyelnek saját magukra. azért.

mement 2009.09.29. 11:57:43

@geusz: Nem bunteti meg a kozteres csak ritkan sajnos, a joarcusag masik fele meg te vagy jo peldat mutatal a anyuka gyerekeinek parasztozasal es megegyszer nem akarom meglatni felkialtasal, hogy hogy is kell a problemakat elintezni (megha igazad is van, ha magaslorol inditasz, annak ellenalas lesz a vege)

mement 2009.09.29. 11:59:02

@bulgakov: Felhaborodas csak akkor van ha a biciklis vetlen volt te szerencsetlen.

Szabó Patrícia 2009.09.29. 11:59:53

ja, és motorral járok, mert nagy a dugó, ez főleg a remek városvezetést minősíti, de nem fogok a Húsök teréről felbiciklizni munka miatt mondjuk a Hűvösvölgyi útra, hetente 6x, aztán vissza az irodámba, mert 1. nem szeretek szarrá izzadva dolgozni, 2. nem lopom az időmet.
aki akar, biciklizzen, de ne várja el mindenkitől, hogy szintén ezt tegye, mert nem fogja.

Szabó Patrícia 2009.09.29. 12:00:31

@mement:

aha, szerinted. te szerencsétlen.

mement 2009.09.29. 12:01:24

@bulgakov: Ne is tedd, szennyezd a kornyezetett, zajongj a motorodal, es kozben szidd a bringast aki ugyanazt megteszi onerobol amit te, csak a fent emlitett negativumok nelkul.... (a lustasag ha fajna...)

Közöd?? (törölt) 2009.09.29. 12:01:32

VÉGRE , esküszöm könnyezem, végre valami autós tolerancia valami összetartási szándék, HAJRÁ! Kibaszott biciglisek lassan csak összerántjátok magatok ellen az autós frontot!

nerdieman 2009.09.29. 12:02:10

@szamoai: autós vs. biciklis vs. motoros témában csak fröcsögni lehet a nap mint nap átélt sérelmeinket egymásra, hatalmas általánosítások közepette, itt is ez zajlik. okosat itt nem lehet írni. z.
az meg hogy én élek egy tőlünk nyugatra lévő fejlettebb kultúrával rendelkező városban, és onnan osztogassak jótanácsokat, abból úgy annyira nem kérek. én közlekedem itt naponta.

Szabó Patrícia 2009.09.29. 12:02:17

@mement:

aha, szerinted. te szerencsétlen. a CM alatt csak rajtam múlt, hogy a motorommal nem csaptam el vagy 25 hozzád hasonló szerencsétlent, akik azt hitták, hogy a CM alatt most még inkább bunkónak kell lenni. ez a rendezvény semmi másra nem jó, csak tömörítve bemutatja, miért lehet utálni a bicikliseket. te szerencsétlen.

mement 2009.09.29. 12:02:33

@Közöd??: D:D Te akkor gyoker vagy hogy mindig megmosolyogtatsz:D

cso zsi 2009.09.29. 12:02:41

@mement: Kizárt. Max azt hitted.
Kb 40 km-t tesz ki a munkába- és hazajárásom, ahol beülök a kocsiba, és ennek háromszorosát csak Bp-n belül megteszem.
Az közlekedés.

mement 2009.09.29. 12:03:26

@bulgakov: Ne legyel mar suger, hogy egy evente ketszer megszervezet TOMEG megmozdulast veszel alapmercenek:D

blacklord 2009.09.29. 12:03:38

@snorbi: Yes, éljen a Judge Dredd-mentalitás! Shotgunt minden háztartásba!

Kisjakab 2009.09.29. 12:03:56

Támogatom az autós szervezetek harcát. 5 évvel ezelőtt még úgy vigyáztam a bringásokra, mint a szemem fényére, a záróvonalra is rámentem ha kellett csakhogy elférjenek mellettem, a feleségem szerint túlzásba is vittem. Az elmúlt években azonban sikerült leküzdenetek magatokat Budapest útjainak legagresszívabb, legtöbbet szabálytalankodóbb csöcselékévé. Ezer történetet lehetne mesélni bizonyítékként, de ezt már megtették előttem mások. Remélem sikerül megállítani ezt az ámokfutást.

mement 2009.09.29. 12:04:00

@cso zsi: lol:) En ennek ketszerset teszem meg nagyjabol mindennap:D

Szabó Patrícia 2009.09.29. 12:05:11

@mement:

jaj, hagyd már ezt a sztereotip dumát, öregem. napi 10 órát dolgozom, és utána napi 2-3 órát edzem, leszarom a biciklisoviniszta, ostoba, "csak mi nem szennyezzük a környezetet, meg mindenki más lusta" dumádat. tekerj, és tartsd be a szabályokat, mert rád is vonatkoznak. aztán majd 40 évesen kezeétesd a prosztatádat, a tölem levont TB hozzájárulásból, mert azzal gondjaid lehetnek, ha pasi vagy.

mement 2009.09.29. 12:05:17

@Kisjakab: Kocsog bringasok szamolatlanul trancsirozzak szet a vetlen szabalyosan kozlekedo bekes es nyugodt autosokat meg kamionokat... TARTHATATLAN! ;)

ave 2009.09.29. 12:05:47

Nehezen lesz itt Koppenhaga, attol tartok.

Sok kocsog autos... En is autos voltam, de muszaj vagyok ketkerekuvel jarni, mert nem lehet elferni a sok kocsog autostol.

KOVETELEM A BENZINAR DUPLAJARA EMELESET!!!

Rich.mond 2009.09.29. 12:05:49

Jó ez a bicajos-autós kötélhúzás. A gyalogosok szívják a legtöbbet. A járdán negyvennel húznak el melelttük a KRESZ-re fittyet hányó biciklis gyökerek, a zebrán meg állhatnak egy hétig, ha azt várják, hogy egy autós átengedje őket (érdekes, ha átengednek, mindig férfi enged át, nő soha!). Nem utolsósorban, ha lámpa engedi át őket, az a kerékpárosokat továbbra sem érdekli.
Napról-napra jobban utálom a kerékpárosokat.

Maga a bicaj jó eszköz lenne a közlekedésre, de a kerékpáros kultúránk megegyezik az autózáséval: nulla.

tocibacsi 2009.09.29. 12:05:57

@blacklord: azért a szitu nem ilyen egyszerű...
"a járdán 20-szal (10 helyett, +100%) letarolsz egy nagyit combnyaktöréssel megússza, plussz sohatöbbet nem fog járni, de él... "

"cikázol szabálytalanul, elbasznak, te halsz meg, úgy véled, magánügy, a te dolgod... plussz az autós egy életre viseli ezt a negatív élményt, esetleg le is ültetik, mert mondjuk 51-el ment, tehát ő a hibás"

"A nagyanyám már attól önmagában közel szívrohamot kap, hogy elhúz mellett egy biciklis ott, ahogy nem számít rá..."

Vajon a biciklisnek joga van nem betartani szabályokat csak azért, mert I = m*v - a kisebb lendületéből adódóan kisebb kárt okoz? Akkor én mehetek 60-al, de a Kamaz már ne menjen?!

Mondom, én eleve baromságnak érzem az egészet, a bicókkal nem az a baj, hogy forgalommal szemben vagy akárhogy közelekdenk, hanem az, hogy teljesen kiszámíthatatlanul teszik a szabálytalan dolgokat... Magasról leszarom, ha egy bicós a pirosnál eljön mellettem és átcsorog a csontüres zebrán. Nem ez a baj... Hanem az, hogy ahol gyalogosra vagy épp semmire sem számítok, ott felbukkal 30-al... hogy indexelek jobbra, de eljön mellettem jobbról. Hiába nézek előtte tükörbe, amíg előre pillantok, egyetlen kormányelrántással máris ott van, ahol nem kéne...

Fanyuvo 2009.09.29. 12:05:58

@snorbi: Nem igazán értem, miért éppen én lettem volna az aki átrongyolt a gyalogosok között. Attól függetlenül, hogy 8 körül lehet, hogy a Gellért téren jártam. Az arcomat nem igazán jegyezhetted meg, mert a bukósisak+szemüveg+maszk erre nem sok lehetőséget ad, mindamellett, hogy nem rongyolok be soha a gyalogosok közé. Meg amit írtam se erre vonatkozott.

Szabó Patrícia 2009.09.29. 12:06:42

@mement:

nem ezt veszem, de jó keresztmetszete a problémáknak. egyébként menj el egyszer Kínába, és meglátod, mennyire idegesítp 50 ezer biciklis egy belvárosban :)

mement 2009.09.29. 12:07:34

@bulgakov: 14 orat dolgozom, en is edzek es mellete bringazom, en szabalyos vagyok, a prosztatamnak nincs baja es nem is lesz ha jol bealitott bringad van. Mentegesd csak magad az alol hogy foloslegesen teszed tonkre masok eleteret, attol meg csak egy lusta es onzo ember lesszel, akinek az eletvitelebol adodo megbetegedeseket az en altalam (is) befizetett TB bol gyogyitjak meg:D

Moszkva téri Dzsedi 2009.09.29. 12:07:59

@ave: a benzinár emelése nem megoldás, mert egyből minden más árát is magával rántaná, valamint a sok buzi zsírfejű parlamenti naplopó és egyéb semmitevő ingyenélő élősködő cionista szappanzsidó még többet harácsolna, és még jobban sanyargatnák az amúgy is éhező és nyomorgó MAGYAR népet.

lbalazs 2009.09.29. 12:08:26

Nem latjatok a lenyeget. Az egesz a koruti kerekparsav miatt van. Megprobaljak lejaratni a kerekperosokat, hogy szoba se kerulhessen a parkolok megszuntetese. Erre kell reagalni, nem arra, hogy ki szabalytalankodik tobbet. Ezzel sikerult ralepni valakinek a tyukszemere. De nem baj ez feltetlenul szukseges Bp-re, a kerdes csak az, hogy mikor keszul el, mert valamikor el fog.

Moszkva téri Dzsedi 2009.09.29. 12:09:06

@lamerjuzer: kitlitani a robbanómotort és emberiség elleni bűncselekménnyé nyilvánítani és aki ellenszegül azt statáriális bíróság elé állítani az megoldás lenne

mement 2009.09.29. 12:09:12

@Rich.mond: jah... ez sajnos egy egeszen realis meglatas volt:/

ave 2009.09.29. 12:09:41

Bocsi, Troll voltam, csak rossz nickkel vagyok belepve! :)

Es elso! :D

Kyletroy 2009.09.29. 12:11:35

Nekem nagyon nem tetszik, hogy minden témát fehér-fekete módon próbálnak sokan megközelíteni.
A szabályok be nem tartása esetén is örvendetes lenne, ha azok súlyát mérlegelnénk.
Erre egy példa a járdán való biciklizés. Szerintem meg lehet oldani úgy, hogy az senkit ne veszélyeztessen. Egész pontosan mondjuk kb. 5.-tel gurulva. Ki ne találja valaki, hogy ez esetben ez veszélyezteti a gyalogosokat. Mégis sokan úgy érvelnek, hogy ezt be kell tiltani.
Sajnos tudom, hogy ha nem tiltanak valamit, akkor sokan visszaélnek vele. Ezt a visszaélést kellene szankcionálni. Tehát hadd guruljon szép lassan a bringás a járdán, ha pl az úton nagyon nem érzi magát biztonságban, de ha észnélkül száguldozik, azt bírságolja meg a rendőr.
Ha ez a mentalitás (mindenki felméri józan ésszel, mit lehet és mit nem) elterjedne akkor lehetne olyan szabály, hogy akár a piros lámpán is át lehetne hajtani, akár kocsival is. Mert miért ne? A lámpa nem más, mint egy váltakozó irányú stop tábla. Ha számomra piros esetén megállnék, de meggyőződöm róla, hogy nem jön senki (mint a tábla esetén) és átmehetnék, lényegesen javulna a közlekedés dinamikája. (Van olyan ország, ahol működik)

Rich.mond 2009.09.29. 12:11:39

@mement: Lusta és önző? Miért, szerinted a kerékpárosok fogják megváltani a világot? Mi a rosseb vagy te, hippi? Én speciel tömegközlekedő vagyok (tehát gyalogos), de van élethelyzet, amikor az autó egyszerűen nélkülözhetetlen, az eletere meg azt sem tudom, micsoda.

lbalazs 2009.09.29. 12:11:58

Miert zavarja az autosokat, hogy a kerekparos szemben megy az egyiranyu utcaval? Egy blogban azt olvastam, hogy Hollandiaban ez szabalyos. Londonban meg a Busz is csinal ilyet, igaz neki van egy keskeny sav felfestve erre.
Szoval en egy elovarosban lakom, ahol sok hosszu egyiranyu utca van, es a kerekparosok szemben is mennek a forgalommal, megse zavar senkit. Igaz nem parkolnak autok az utcakon vegig.
Szoval miert is nincs benne a kreszben, hogy a kerekparosnak szabad szemben mennie az egyiranyu utcaval?

cso zsi 2009.09.29. 12:12:12

@tocibacsi: Hiába mondod nekik, nem értik. Az élet igen kicsi (ám időrabló) része, hogy az ember bejár a munkahelyére - irodájába, valamint hazamegy. Másoknak az élet a köztes időben van.
Meglátogat pl az irodájukban monitort bámuló zombikat, és segít a bajukon.

Kisjakab 2009.09.29. 12:13:25

@mement: Ha már mindenképpen egy példát akarsz kiprovokálni, a barátom 200.000 Ft-t fizetett az autója javításáért, miután oldalról belerohant egy biciklis. Az autó állt. A bringás meg mondta, hogy bocs és eltekert.

szamoai 2009.09.29. 12:14:17

@nerdieman: "autós vs. biciklis vs. motoros témában csak fröcsögni lehet (...) itt is ez zajlik. okosat itt nem lehet írni."

dehogynem lehet. olvasd csak végig a kommenteket: van akinek sikerül

nem szeretnék személyeskedni, de szerintem az "úgysincs mit tenni, hagyjuk az egészet a francba" hozzáállás még veszélyesebb, mint a gyűlölködés, amiről írsz (és ami sajnos valóban gyakran előfordul)

blacklord (ha jól emlékszem róla van szó) sem "jótanácsot osztogat", csupán leírja, mit lát odakint. ha úgy tetszik: bíztató példákkal szolgál arra, hogy igenis _lehetséges_ a kölcsönösen toleráns közlekedés még egy nagyvárosban is.

nem leszólni kéne érte szerintem, inkább mindenkinek magába mélyednie és elgondolkodnia azon, mit tehet személyesen azért, hogy javuljon a helyzet

vagy lehet fejlógatva (vagy épp ökölbe szorított kézzel) azon búsulni (vagy hörögni), hogy "itt úgysem lesz jobb soha" - és ezzel mindent megtenni azért, hogy _tényleg_ ne legyen jobb!

BSZ 2009.09.29. 12:15:25

@tommybravo: Kedves Tommybarvo!
Tudod, mi van a Kossuth Lajos utca egyik végén? Hát az Erzsébet híd, a jelenleg Budapesten használható 6-7 dunai híd egyike. A másik végén pedig az ASTORIA kereszteződés, ami mindkét irányban fogja a forgalmat. Ha a keresztező forgalmat kiváltanák egy aluljáróval - hasonlóan a Petőfi Sándor utcaihoz - nem látnál nagyon nagy dugót a Kossuth Lajos utcában. Ma mesterségesen ott kerül a forgalom megfogásra, utána pl. a Keleti felé elég jól lehet a Rákóczi úton haladni. Egyébként ma szerintem az a legnagyobb csoda, hogy annyi, az autózást ellehetetlenítő budapesti esemény mellett - lezárások, felújítások, metróépítés, stb. - még így is elég jól lehet haladni, ha valaki ismeri a várost, és valahogy ki tudja ezeket kerülni. Elismerem, lehet olyan úticél, ahol ez lehetetlen. Ugyanakkor idegesít például, hogy a Baross teret és a Thököly utat miért kellett ilyen hosszú időre lezárni.

min 2009.09.29. 12:15:33

Na az autós "érdekvdelmi" szervezetek megmutatták milyenek valójában. Meg úgy rávilágítanak az általános magyar hozzáállásra.
Mint az óvodás gyerek akinek elveszik a játékát. A CM /ha vennék a fáradságot és elovasnák, hogy miért is küzdenek/ valahol az utósok érdekeit is képviselik hisz az a céljuk, hogy a kerékpárosok ne a járdán és az autóúton közlekedjenek. Erre az Autós képviselet mit csinál? "HA tőlünk elvesznek, ők se kapjanak" elvet gyakorolják. Szánalom a köbön....

Kb olyan mint ami múltkor esett meg velem az oktogonnál a zebrán. Nekem mint gyalogosnak zöld azautóknak piros. Hárman is simán átmentek a piroson az elsső elől sikerűlt elugranom és az utána pár méterre lévő pirosnál megitrjúvolnom, hogy "ezt ugye véletlenűl tette?" A válasz nem az, hogy "bocs" vagy valami hanem az" Persze ha a gyalogos megy át a piroson azért nem hőbölögnek"
Na kb. Ez a hozzállás tapasztalható az Autós "érdekvédemi" szerveknél.

mement 2009.09.29. 12:16:21

@Kisjakab: Erre mit tudok mondani? Nekem van karokozasra biztosizasom....

Szarazinda 2009.09.29. 12:16:57

Na azért egy dolgot nem ártana tényleg elfogadni. Lehet itt mindenfélével vádolni a biciklistákat, ökotudatos arroganciával, meg szabálytalansággal, de könyörgöm, azt sajna tényleg be kellene látni, hogy az autóközlekedést, főleg a belvárosban radikálisan csökkenteni kell a tömegközlekedés (divatos szóval közösségi közlekedés, mi a különbség azt nem tudom) és a biciklizés javára. Nem azért mert ez a kúl, a trendi, a fiatalos, metroszexuális, urbánus, bölcsész, stb. okosság, hanem azért, mert ez a szükségszerűség, mert ez így valóban nem mehet tovább. És az ebből adódó frusztrációikat az autósoknak kell kezelni, nekik kell megérteni, hogy most nem nekik áll a zászló, és megint mondom, nem azért, mert ez így szexi, hanem mert tényleg röhej, hogy az autósok egy jelentős része végig sem gondolja, hogy szüksége van-e autóba ülni, egyedül ül a dugóban, szennyezi a levegőt és teszi lassan elviselhetetlenné a belvárosban élő, dolgozó, sétáló, bicikliző emberek életét.

Szóval a világ VÁLTOZIK és most olyan változások vannak, kellenek, amelyek a bringázást preferálják az autózással szemben. Ez a "néhány éve még hej de toleráns voltam, de mostanra elfogyott még nekem is a türelmem" duma meg a "nekem is van meleg baráton féle" önigazoló frázisra emlékeztet. Semmi értelme.

Ettől függetlenül lehetne arroganciától és agressziótól mentesen megtalálni a közös nevezőt.

I-brahi 2009.09.29. 12:17:12

Bulgakov, nem tudom, miből vontad le azt a következtetést, hogy a bringások nagy része szabálytalan. Én rendszeresen bringázom, azt tapasztalom, hogy nagyjából 20% szabálytalankodik. Természetesen ez is sok, de azért nem kéne túlzásokba esni...

mokkaczuka 2009.09.29. 12:17:25

@Kisjakab: Örüljön, hogy az autós nem ment utána és nem kente az aszfaltra, ahogy az kell. Meg lehet csinálni, hála Istennek a bíróság se ad annyit egy biciklistáért, mint egy normális emberért... lásd a lokis focistát, az is megúszta felfüggesztettel... :)

cso zsi 2009.09.29. 12:18:13

@mement: Nem gyenge dolog 320 km-t tekerni naponta, elismerésem.
Lassan nekiállhatsz, ha a mait teljesíteni akarod. Én a felén már túl vagyok.

Moszkva téri Dzsedi 2009.09.29. 12:18:32

@lbalazs: Thaiföldön is hasonló a megoldás: az amúgy balkézszabályt követve a belső sávokban, a legkülső sávban BÁRMILYEN IRÁNYBAN haladhat motor és kerékpár, iletve indokolt esetben (pl. az első megfordulási vagy a rendes oldalra való besorolási lehetőségig) akár autó is. (Értelemszerűen a sávjában)

sewa 2009.09.29. 12:18:45

@Kangörény_: ugye ha lenne megfelelő infrastruktúra a bicajosoknak, nem kellene szabálytalankodom. És ha kevesebb autós lenne csökkenne légszennyezés, az meg talán midennkinek jó.

mement 2009.09.29. 12:18:48

@Kisjakab: de amugy, multkor egy piroson atszoko auto belemjott oldalrol, bringam torpara ment, az tobb mint 200k volt, konyokom meg vallaim is tropara mentek, csavo meg csak meg sem allt elnezest kerni hanem tovabb ment...

Rich.mond 2009.09.29. 12:19:28

Mondjuk ezek az autós szervezetek sem nagyon vágom, hogy mit akarnak.

Anno gondolkodtam a megoldáson, és arra jutottam, hogy mivel az utcákan nehéz ugye kiszélesíteni, főleg a belvárosi kisutcában, hát érdemes lenne egyet-kettőt lezárni az autóforgalom elől -néhány cölöp megtenné. Utána a széles (bicajos mértékkel) utcákon immáron az összes kerekes mehetne kedvére -de nem a Nagykörút tömött aszfaltján, vagy a járdán!!!

MOndjuk az aktuális utca autós lakóinak ez több, mint kellemetlen lenne.

M'hael 2009.09.29. 12:19:41

Az a nagy büdös harci-helyzet, hogy a bringások legnagyobb része annyit tud a KRESZ-ről, hogy az elférne egy átlagos post-iten és még hely is maradna bőven. Teljesen sötétben vannak és ugyanez igaz a gyalogosok nagy részére is, holott - tetszik vagy nem - ők is a közlekedés résztvevői, így az rájuk is vonatkozik. Ha rajtam múlna, a KRESZ-t az általános iskola felső tagozatában elkezdeném taníttatni, és ugyanúgy megkövetelném az ismeretét mint mondjuk a Himnuszét. Ha már itt tartunk, az autósoknak is minimum 5-10 évente újra kéne vizsgázniuk.

mement 2009.09.29. 12:19:43

@cso zsi: 70 es 110 kozott van a napi atlagom ha bringara ulok... ha elszamoltam bocs, a 40 km nek vettem a duplajat.

min 2009.09.29. 12:20:01

@BSZ:
Mert drága városvezetésünk gyakorlatilg így oldja meg a mesterséges dugó létrehozását amit nem olyan régen leszavaztak. A Lánc-híd és a Battyi tér közötti szakasz is már vicc. Csodálom, hogy nem volt még komolyabb baleset.

BSZ 2009.09.29. 12:20:59

@lbalazs: Kedves Balázs!
Csak döntsük el előre, hogy kinek van elsőbbsége elhaladáskor, illetve ki húzodjon félre! Hiszen azért egyirányú feltehetően, mert két irányba nem férnek el az autók ( akár parkolás miatt is).
Ha félreáll a biciklis, amikor én jövök autóval, akkor az nem zavar! De ha nekem kell fékezni, megállni, újraindulni, az nekem üzemanyagba kerül, az ottlakó többletszennyezést kap, az nekem nem jó, csak a kerékpáros jár jól!

sewa 2009.09.29. 12:22:08

@tocibacsi: Valamint, Lipilee óta pontosan tudjuk, hogy milyen minden budapesti autós:
"vidéken lakik, folyamatosan költözik (tipikusan az egyszerűség kedvéért a munkába is magába viszi a kanapét és a sublótot), kis testi hibás gyereke van (uszonya van: naponta úszik, de odagyalogolni nem tud), öltönyben jár, bár szobafestő-mázoló (sok a szerszám meg a papír), gyenge pontja a befőtt (mindig tart magánál pár üveggel), zenerajongó, és sajnos a hosszú évek szobafestése-mázolása bizony belehelyezte a gerincbe azt a fránya csúzt."

BSZ 2009.09.29. 12:22:20

@mement: Rendőrség nem nyomozott az ügyben? Simán cserbenhagyás!

Perillustris 2009.09.29. 12:22:33

Az EMPAMO indított-e kampányt a járdát félig vagy egészen elfoglaló bunkók ellen? Gondolom az "emberibbe" ez is beletartozik.

Moszkva téri Dzsedi 2009.09.29. 12:22:41

De nem mások rosszpéldájából kell tanulni, hanem a saját környezetünknek megfelelő törvényeket kellene hozni, és itt ilyen kontinentális éghajlaton, ahol a legnagyobb szél egy évben 90 km/óra , szélcsendes, és ráadásul Kárpát-MEDENCE, ahol megreked az összes bűz a szmog. Reggelente ha lemegyek az utcára vaze friss levegő helyett friss szmogot veszek (igen VESZEK, mert már ugye fizetni kell a zöldövezeti friss levegőért, hála többek közt Demszki szappanzsidó polgármesterünknek)
Szóval az ilyen büdös gyökereknek a pofájába tolnám a kipufogócsövét és adnék két jó kövér gázt, hadd szokja.

BSZ 2009.09.29. 12:23:05

@BSZ: Tudom, önző vagyok::))

zigzeg 2009.09.29. 12:23:22

Szerintem az autósok a fasiszták. Szögesdrót még nincs, de már elgázosítják a várost :D

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.29. 12:23:41

@mbazs:

Te azonosulsz egy külsösávban, vészvillogva várakozó kopasz majomemberrel, autósként, vagy egy buszülésre húgyozó homlesszel, tömegközlekedőként?
Én megpróbálok ésszerűen, normálisan közlekedni, másoknak nem ártva, nem vagyok senki pesztrája. Szerintem lehet óvatosan, másokat nem zavarva járdán bringázni, szembe menni a forgalomnak és átslisszolni egy-egy piros lámpán, a lényeg, hogy másokat ne veszélyeztessünk.

BSZ 2009.09.29. 12:24:17

@lamerjuzer: És hogy van Kínában? Tudja valaki?

Kisjakab 2009.09.29. 12:24:20

@mement: A hazugságaidat megtarthatod magadnak. Feltehetőleg ezért a stílusért utál titeket az egész város. A bringás a király, mindenki más menjen a picsába. Kérdezzél körbe a munkahelyeden kinek mi a véleménye rólatok. A vitát részemről le is zárnám, nem szeretnék a Te szintedre süllyedni. Ha érvek helyett, csak ennyire futja, az elég elszomorító, de igazolja a lezüllött csöcselék jelzőt.

voodoux 2009.09.29. 12:24:51

baxa meg a jegesmedve!

ha a körúton nem centizgetve akarom kikerülni a bringást, akkor nekem a másik sávot is igénybe kell vennem... ez addig okés is ha csak mi ketten (a bringás meg az autós) lenne ott abban a pillanatban!

de felhúznak a demagóg bringások!

maxi tisztelet a kivételnek, aki ismeri a kreszt!

cso zsi 2009.09.29. 12:25:13

@ave: Akkor te sosem voltál autós, ha ilyet követelsz.
Az üzemanyag árának változása nagyon befolyásolja a szolgáltatások, és az ellátás árait.
Csak a hazai rendszámú személyautóknak emeljünk?
Hurrá, benzinturizmus, és csempészet.

lbalazs 2009.09.29. 12:25:20

@BSZ: Ha olyan keskeny az utca, hogy nem fer el egy kerekparos es egy auto egymas melett, akkor ott nem szabadna megengedni a gepjarmu forgalmat, illetve csak kulonleges esetekben ...
Ha a parkolas miatt van ez igy, akkor nem szabad megengedni a parkolast.
Egyebkent en altalaban autoval jarok, es csak ritkan kerekparozok.

nerdieman 2009.09.29. 12:26:30

@szamoai: én sem vagyok híve annak hogy tétlenül tűrjünk, csak én mindhárom járművön közlekedem, hobbim a bicikli (országúti, hosszútávon, az ország sok útján), robogóval járok, mert autóval mozdulni nem lehet a városban, de kell a kocsi, mert jégkorongozom a héten többször és hát a 2o kilós táskámat és a botokat nem tudom máshogy szállítani.
Tehát van rálátásom a dolgokra, és mindig szóvá teszem ha történik valami (leszorítottak, vagy egy robogós kolléga gyökérkedik). Elmondom mi történik: az összes esetben (!!!) minimum meg akartak verni, az autósok pedig le akartak szorítani. Pedig jámbor ember vagyok, és csak megkérdeztem hogy miért is kellett öt centire tőlem 100-zal sávot váltania, rámhúzva a kormányt.

Mi itt hiába szájkaratézunk, ha a városvezetés szarik az egészre. Ahhoz pedig hogy ne szarjon, sokkal de sokkal nagyobb összefogás kellene a hétköznapokban, és nem az évente 2x megszervezett divatrendezvényeken.

pengusz 2009.09.29. 12:26:44

@Kisjakab: Amikor bringaszervízben dolgoztam, volt egy srác, akit egy autós úgy ütött el, hogy főútra kikanyarodva nem adta meg az elsőbbséget a bringásnak, aki ki volt világítva (még világos volt). A srácot kórházba kellett szállítani, de a mentőt a járókelők hívták ki, mert az autós megnézte, hogy "nincs komoly baj", és elhajtott...
Asszony kolléganőjét zebrán ütötte el egy autós, azt hitte nem lett komoly baja, de elkérte a csávó számát, hogy legalább a ruhája tisztítását fizesse ki. Másnapra vére lett a vizelete (belső vérzés). Amikor felhívta a srácot, az anyja úgy leosztotta a csajt, hogy tagadnak mindent, és csak pénzzel akarja lehúzni őket...
4-6-oson mentem, két csaj azzal szórakozott, hogy egy bringásra ráhúzták a kormányt, aki így elesett, ők továbbhajtottak, és röhögcséltek a kocsiban, hogy milyen jó "vicc" volt...

szamoai 2009.09.29. 12:27:36

@nerdieman: "autós vs. biciklis vs. motoros témában csak fröcsögni lehet (...) itt is ez zajlik. okosat itt nem lehet írni."

dehogynem lehet. van akinek sikerül:)

nem szeretném ha személyeskedésnek tűnne, de szerintem az "úgysem lesz itt jobb soha semmi" hozzáállás még veszélyesebb, mint a kölcsönös fröcsögés

blacklord sem "jótanácsokat osztogat", csupán leírja amit odaát lát és tapasztal, ha úgy tetszik: bíztató példákat mutat arra, hogy igenis _lehetséges_ a kölcsönös tolerancián alapuló közlekedés még egy nagyvárosban is

ezért nem gúnyolni kéne szerintem, inkább mindenkinek elgondolkodnia azon, mit tehet ő személyesen azért, hogy javuljon a helyzet

vagy lehet persze búsongani is azon, hogy "ez itt Magyarország, nem fog itt változni soha semmi" - és ezzel mindent megtenni azért, hogy _tényleg_ ne változzon soha semmi!

blacklord 2009.09.29. 12:28:12

@tocibacsi: Na jól van, belátom hogy van ebben valami, nyilván leáll a forgalom is a helyszínelés idejére, ha én hülye módon agyongázoltatom magamat - ezzel együtt továbbra is fenntartom, hogy elsősorban önveszélyesek ezek a manőverek - azaz előbb-utóbb ki lesznek szelektálva a természet által ;-) .
Azzal egyetértek, hogy a nem-tájékozódós (azaz tudom, hogy a környezetemben ki merre mozog) ÉS jelzős közlekedés egy agyrém. Itt Svájcban a sok idióta még az autópályán se indexel sokszor, mindamellett, hogy rántással váltanak sávot a normális (németországi standard) lassú átsodródás helyett. Ez tipikusan az az eset, amikor azt gondolják, hogy azért, mert betartják a 120-at, attól ők már jól vezetnek, és ez itt nagyon elterjedt (pl. nem váltanak a belső sávba, hogy beengedjék a kintről jövő autót, mindenki a belső sávban megy 110-el, stb). Én azt gondolom (de ez nyilván egy nagyon individualista, liberális nézet), hogy a szabály nem önmagáért van - mindig van egy mögöttes gondolat, és az fontosabb, mint maga a szabály. Azaz pl. hiába tartja be valaki a 120-at, ha cserébe betépi a kormányt valaki elé indexelés nélkül. Ugyanígy ha valaki nem jelzi a közlekedés többi résztvevőjének egyértelműen és folyamatosan jelenlétét (ez nálam nappal is villogó lámpát jelent mind elöl, mind hátul) és haladásának irányát, akkor az, hiába áll meg a piros lámpánál pl., veszélyesebben közlekedik. Uff, a nagy indián szólt.

mement 2009.09.29. 12:28:39

@BSZ: Nincs rendszam es nincs automarka, csak egy szin tudtam mondani, terfigyelok elvben nem lattak, tanuk meg vakok voltak, ugy lezarva:(

Rich.mond 2009.09.29. 12:28:45

Értem az utcák alatt az olyanokat, mint Veres Pálné, Szerb u., Pipa u (most a Fővám Tér környékére mondom).

Az autózást kitiltani nem lehet, és legyünk kicsit megértőbb azokkal szemben, akik nap, mint nap, munkához használják, árut visznek a kocsmákba, boltokba, stb.

Ellenben pár kis utca beáldozható, a kerekeseknek is lenne hely -de akkor tűnés a járdákról!

szamoai 2009.09.29. 12:29:26

bocs a duplázásért, belassult a blogmotor.. nem csoda, rengeteg a hsz..

bendo 2009.09.29. 12:29:27

Tessék....

Megmondtam...

Sok hülye biciklis csak magára haragít mindenkit.

De tegnap lehurrogtak. Meg átültek Ivecoba, és nekem jöttek 40 tonna téglával, mert szerintük ez a reakció helyes arra ha elmondom nekik, hogy fogják be a pici szájukat most már, és tanuljanak meg velünk élni, és alkalmazkodni.

De azoktól, akiknek az agya helyén két kerék van, mit vár az ember?

PR32 (törölt) 2009.09.29. 12:30:31

@Kisjakab: Nem tudom, mement mennyire hazudik, nem is tisztem eldönteni.
Valós ellenpélda: egyik ismerősöm elé kivágták az ajtót az Andrássy-n (klasszik elb.szott bringaút). Eredmény: kulcscsont- és könyöktörés, grátisz a bringán olyan 10-15 e Ft kár (első kerék csere, a villa túlélte). Az autós azt sem mondta, "bocs". és ment dolgára.

Példákat lehet találni mindenre. Nem akarlak meggyőzni semmiről, nem érdekel, hova parkolsz az autóddal. Felőlem állhatsz a bringaút kellős közepére is, vagy ahol éppen jól esik. Fordulj meg dupla záróvonalon, lesz.rom. Csak ne üss el, amikor bringával vagyok, ne gyere belém, ha autózom. Ennyi.

cso zsi 2009.09.29. 12:30:46

@mement: Ezt már valóban közlekedés, ha ez mindennapos.

pengusz 2009.09.29. 12:31:30

@voodoux: A KRESZ szerint ajtónyitásnyi távolságot kell tartani. Namost:
1. Ha közelebb megyek, hogy könnyebben elhaladjanak mellettem, és te éppen kiszállsz a kocsiból, telibekaplak ajtóstul, akkor köcsög bringás vagyok, mert nem tartom be a KRESZ-t
2. Betartom az oldaltávolságot, erre te eljössz mellettem 5 centire, és lázadsz, hogy milyen demagógok a bringások.
Mit kéne akkor tennem?
Esetleg autósként egy pillanatra levehetnéd a lábad a gázról, elhaladunk a megállótól, és ott kb. 1 méterrel szélesebb a sáv.

Sirrah 2009.09.29. 12:32:28

Azon erősen el kell gondolkozni, hogy amíg a biciklisek egyébként jogosan követelik ami jár nekik, másik oldalról semmiféle szabályt nem tartanak be. Nem sorolom, mindenki látja. Nem megy ez egyoldalúan. Mindenhová bicikli sávot követelek, azután éjjel 50-el lámpa nélkül a záróvonalon zúdulok le az Istenhegyin. Hajrá !

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.29. 12:35:45

@geusz:

"anyuka ott egyensúlyozott a gyerekek között. Mikor közöltem, hogy ez oltári parasztság"

Mi van?

Traktorral szántani, az parasztság ! :-)

Lebowski 2009.09.29. 12:36:30

@Squarepusher: Ez nem igaz, csak általánosítás. A bringások nagy része ismeri a KRESZt. Csak vannak olyanok, akik nem tartják be, mert ők annyira ügyesek és menők, hogy úgy gondolják, nekik nem kell. És persze vannak olyanok is, akik azért nem tartják be, mert sokkal veszélyesebb lenne adott esetben. És vannak mások, akik betartják, de az autósok nem ismerik a szabályokat. Mert az autósok nagy része -mivel soha nem volt szüksége rá- nem ismeri a KRESZ biciklisekre vonatkozó szabályait. Mert le merem fogadni, hogy az autósok 90%-a nem tudja, mikor hol haladhat/kell haladnia a biciklisnek.
@BSZ: Vsza Kreszben benne lesz. Bár, ha van egy kis sütnivalójuk, csak ott engedik, ahol van elég hely arra, hogy a biciklis és autós elférjen egymás mellett.

pengusz 2009.09.29. 12:36:53

@Sirrah: Olyan lassan? Istenhegyin még montival is simán lehet 70 fölött menni :D
Azok csak kocabringások :D

Moszkva téri Dzsedi 2009.09.29. 12:38:29

@Sirrah: haggyá már ha 50-nel gangolnék csak lefele az istenhegyről akkor elkopna egy menet alatt a fékpofám, jó az 90-nek is :) De kérdem én, ha a magam kis tyúxaros életén kívül másét nem veszélyeztetem (és főleg éjjel, ahogy írtad), akkor ki a büdös q*va anyámnak van köze hozzá, hogy mennyivel megyek kerékpárral, amivel igen nehéz egy ember életét kioltani (még ilyen körülmények között is) .. a lámpa az más, de persze az is minden kerékpáros SAJÁT érdeke, hogy világítsa ki magát hátulról , mint egy karácsonyfa, nehogy valami teleszarnyakú diszkópatkány a 20 milliós dízelmerdzsóval, amit a vágottfütykösű papikájától kapott, akinek már az oviba is dávidcsillag , vagy valami vörösebb csillag volt a jele, elgyúrjon, bár tőlük még az is kitellik, hogy pont azért és pont akkor fog DIREKT elgyúrni...

Lalikiraly 2009.09.29. 12:38:45

Ezen az egészen lehet vitatkozni, de bassza meg értsétek már meg hogy ez a város nem hárommillió vagy több embernek lett kitalálva hanem 200 ezernek... ennyi itt a hiba. Jah a másik, hogy faszé nem lehet felhőkarcolót építeni. Igaz így sem tom mi a fasznak kell ennyi iroda? Lakni meg nincs hol a fiataloknak.

Itt vagyok 25 évesen és nemhogy családra de se lakásra semmire esélyem sincs...

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.29. 12:39:30

@szamoai:

Nem értem ezt a biciklis-autós ellentétet, én mindkettővel járok, persze látok bunkó bringásokat és bunkó autósokat is. Az ember a bunkó, nem a közlekedési eszköz.

Amúgy a motorosok a legbunkóbbak, normális motoros ritka, mint a fehér holló!

Normális autós és normális bringás tömegesen létezik, de motort szerintem csak zárlatos agyúak vesznek.

magpet · http://zsemlediszno.blog.hu 2009.09.29. 12:39:45

Ezt a sok baromságot, amit itt sikerült összeolvasnom! Köszönöm, jót nevettem!
És tudjátok, kik röhögnek még nagyon jót? A centrumkáefté, a bkv-s vezérek, az autópálya és kerékpárút építések pénzeiből milliárdokat lenyúlók. Szerencséjükre van minden oldalon (értsd: bringás, gyalogos, autós, motoros, töegközlekedő) elég idióta, aki csak az általa favorizált módszert tartja üdvösnek, mindenki más rohadjon/dögöljön meg, tilcsákbea.
legyünk már észnél, sírva könyörgöm! Kell bringa is, autó is, meg villamos is. Mindegyik a maga helyén, és akármilyen hihetelen, ezek nem tudják egymást feltétel nékül kiváltani.
Üssetek!

Közöd?? (törölt) 2009.09.29. 12:41:58

@mement: jól tette én sem állnék meg, kivívtátok magatoknak ezt a hozzáállást, egyétek, faszgecik

Mon3 2009.09.29. 12:43:34

Ma reggel mentem a munkába a Dembinszky utcán. Aki ismeri, az tudja, hogy elég széles. A kocsik a dugóban álltak, ezért a kocsisor mellett csorogtam előre. Amikor pár métert meglódult a sor, akkor megálltam, vagy besoroltam. Mindenki szépen elengedett, hiszen totális dugó volt. Csak egy, csak egy legény volt talpon, egy kék ponyvás teherautó képében. Úgy húzott rám, mint a vadliba. Látszott, hogy direkt csinálja. Cseles volt, de amikor a másik oldalról elmentem mellette, és akartam neki jelezni, hogy nini, itt vagyok, tüntetőleg elfordította a fejét. Üzenem neki, hogy Ő már nem számit, mert csak egyedül volt, de tízszer többen voltak azok, akik elhúzódva inkább utat adtak nekem, és ezt köszönöm nekik. Így kéne egymáshoz viszonyulnunk, és akkor egy élhetőbb városban élnénk.
De meg kell említenem azt a kerekest is, aki a Thököly úton tekert a villamos pályán. Megértem, hogy a macskakövön menni nem egy leányálom, én is jobban szeretem a betont. De arra egy kicsit vigyázhatnál, hogy ne tartsd fel a forgalmat. Húzódj le és engedd el a kocsikat és csak akkor menj vissza középre, ha nincs forgalom, vagy gyorsan tudsz tekerni. Három teli autóbusz ment mögötted lépésben, a reggeli csúcsforgalomba.

Pepe135 2009.09.29. 12:44:22

Jah, meg hozzák vissza az omnibuszt is! Az is környezetvédő megoldás!

A bicikli nem közlekedési eszköz a 21. században! Legalább is ott nem, ahol a biciklisek tesznek nagy ívben a szabályokra! Ilyen körülmények között persze hogy az ellenséget látja bennük mindenki.

jeriko 2009.09.29. 12:44:38

Mondom én: következő CM-re minden bringás autóval menjen, és egy hétig tartson. Tetőcsomagtartóra bringa, rajta CM plakát: "Bringával járnánk, ha lenne hol - így marad az autó, örvendezzünk eggyütt."

Minden felvonuló reggel 7 és 9 között valamint délután 16 és 18 között tegyen pár kört a Hungária körgyűrűn belül.
Előbb lesz foganatja, mint a kerékpáros felvonulásnak, és még csak azzal sem érvelhet senki, hogy a kerékpárosok nem fizetnek elég adót.

Matko Destanov · http://opni.blog.hu/ 2009.09.29. 12:44:57

Na ez az, amit leírtam már néhány eddigi kommentben is. Mindenki, akár kerékpáros, akár gyalogos, akár autós, azt hiszi, hogy egyedül közlekedik, a többi meg rohadjon meg. Távol álljon tőlem a politizálás, de azt azt észre kéne venni, hogy azért mernek velünk mindent megtenni a kedvenc politikusaink is, mert látják, hogy az emberek ilyen kicsiben sem képesek megbékélni egymással... Erről szól a mondás is: Oszd meg és uralkodj!

nerdieman 2009.09.29. 12:45:35

@Jobb híján MDF-es:
"Amúgy a motorosok a legbunkóbbak, normális motoros ritka, mint a fehér holló!

Normális autós és normális bringás tömegesen létezik, de motort szerintem csak zárlatos agyúak vesznek. "

Gratulálok!! Építő jellegű volt!! :(

mement 2009.09.29. 12:45:57

@Pepe135: te vagy ma a szazadik okos. Mer az autosok nem tesznek magasrol a szabalyokra igaz;)? Igy gondolom nem csodalkozol azon hogy az autosokban is csak az ellenseget latjak

lavór 2009.09.29. 12:47:29

Parttalan vita.Ráadásul mesterségesen generált. Kit kell még majd utálni itt? Esetleg az ét csoki szeretők összeugranak atej csoki szeretőkkel?

Mert lassan már ez jön.

Lipót ország. :)

klauss 2009.09.29. 12:50:05

ÉS A ROLLERESEKKEL MI LESZ?????
vápsuáriári

Moszkva téri Dzsedi 2009.09.29. 12:50:56

@magpet: egyetértek , annyi kivétellel, hogy sajnos, ha alaposabban körbenézel, akkor van egy globális felmelegedésünk és több ezer kihalt, kihaló vagy veszélyeztetett állatfaj, amik, -szinte- kivétel nélkül a 20. századi "csodák" a tömeges autógyártás és konkrétan a kipufogógázok mérgező hatása vagy utóhatása miatt kerültek a kihalás szélére. Jó az autó én nem mondom, de már vagy 50 éve létezik olyan módszer a robbanómotorra, ami általános iskola hetedik osztályos tananyag szerint (!) a sós-vizet égeti el, csak a büdös rohadt fa**opó szappanzsidó cionisták titkolják, ködösítik , bagatelizálják el tűzzel-vassal, foggal-körömmel, mert nekik az olajbiznisz-milliárdokból meg szőkítgetésekből vannak a vagyonaik, hogy költenék kárpótlásra és rehabilitációra a holokausztmúzeumban !

Gazz 2009.09.29. 12:51:12

@snorbi: Nagyon jó, hogy a Gellért teret említed. Tudod ez az a hely, ahol a felújítás előtt évente legalább meghalt egy biciklis (köztük egyszer majdnem én is), mert az autósok amikor végetért a zőldlámpájuk, akkor még nagysebességű "Beférek még" típusú hídrakanyarodásokat produkáltak a pirosban gyalogosok és bicajosok kb ötmásodperces zöldlámpás átkelési ideje alatt.
Halott autósokról nem szól a történet, csak halott biciklisekről. Érzékeled a különbséget?

min 2009.09.29. 12:51:23

@jeriko:
Vazze tényleg így teszek legközelebb:-)
Kiválló ötlet!

magpet · http://zsemlediszno.blog.hu 2009.09.29. 12:51:40

@lavór: navégre, erről van itt szó! Rohadjon meg a sok étcsokis kretén! Hogy lehet azt a szart megenni? A Hungárián belül be kellene tiltani az étcsokizabálást!

Serio (törölt) 2009.09.29. 12:51:54

"10 év múlva a most bringával suliba kószáló mókusok lesznek kénytelenek a melójuk miatt autóba/BKV-ra ülni, észre kéne venni..."

LOL! Tán a bicikli csak iskolábajárásra van hitelesítve? Irodák 100 méteres körzetében önmegsemmisít?

Még ha valaki bivalycseszneken lakik, és az V. kerületben kap munkát, akkor érthető hogy jó eséllyel autóba ül, nade hogy valaki bicikliről visszaszálljon a BKV-ra?

Én biciklivel járok munkába, és kb. 20-30 percet spórolok a villamoshoz képest, és nem vagyok lassabb mintha autóval jönnék... Ugye a biciklinek nincs dugó.

Lebowski 2009.09.29. 12:51:59

@Pepe135: Igen, sokan nem tartják be a szabályokat. De képzeld el a helyzetet: A kis 15 éves megkapja a bringáját, elhatározza, hogy azzal fog közlekedni. Kimegy a forgalomba, és mit lát? Az autósok nagy része túllépi a sebbességet, átmegy a sárgán/piroson, a zebra elött még csak nem is lassít, odaparkol a járdára/bicikliútra plusz ha lát néhány biciklist, azok közül is csak néhányan tartják be a szabályokat. Szerinted ő be fogaj tartani a szabályokat? Mindenki a saját portája elött söpörjön először, utána lehet erről beszélgetni. Mert amíg ilyen a hozzáállás, nem fog sokminden változni.

BSZ 2009.09.29. 12:52:05

Kicsit Off! Nekem, még 3 évvel ezelőtt, amikor hobbikerékpároztam ( Zugló-Városliget, ill. Rákospatak part vonalon) , az volt a csúcs, amikor a bicikliúton jön velem szemben egymás mellett két biciklis (ahol persze 2 biciklinek van hely), és még tőlem kb. 10 méterre sem menne vissza az egyik a másik mögé, úgy kellett nekik kiabálni, hogy valamelyikük mennyen már a ...-ba az útról. Többek közt az ilyen afférok miatt is hagytuk abba feleségemmel a hobbikerékpározást!

bendo 2009.09.29. 12:53:19

Sírjatok, hülyék, és háborogjatok, előbb utóbb úgy megrendszabályoz titeket valaki, hogy utána inkább jártok majd gyalog. Remélem inkább előbb. Ahogy nézem, legalábbis a bicikliseket mindenki utálja már.

Hajrá, hajrá!

Levelük!!!!!

BSZ 2009.09.29. 12:54:10

@Lebowski: Kedves Lebowski és más beépített sebességmérővel rendelkező kerékpárosok!

Ti hogy tudjátok megállapítani, hogy valaki túllépi a sebességet? Radar van a kerékpáron, vagy rendőr vagy?

Gazz 2009.09.29. 12:54:58

Amúgy azt tapasztalom, hogy az autósok többsége teljesen normális, de van kb. öt százalék frusztrált kispöcsű seggefej, aki hallgatja a lágerrádión a szintén kispöcsű bocskorgábort, és azonosul vele.
És még biciklis fórumokba is beírkál.
De addig nem jut el, hogyha a bicajosok autóba ülnének, akkor neki még szarabb lenne. Ezt nemmongyaja bocskorgábor, uhhogy erről nem tudnak, kérem kapcsójja ki!

hegyipetymeg 2009.09.29. 12:55:05

Lassan fel kéne fogni, hogy városban lakunk, dugó van. Ha autózunk csúcsban sokáig tart A-ból B-be.
Akinek nem tetszik költözzön tanyára, vagy bringázzon. Demokráciában élünk, senkire nem szabad rákényszeríteni a másik akaratát.

Én spec tök nyugodtan pöffeszkedem egyedül a kocsiban ha dugó van, mert beletörődtem. Ha néha elkattan az agyam előveszem a bringám, ha azt is megunom irány a BKV. Választék van, tessék vele élni. Senki sem 1 fajta közlekedési eszközre született.

bendo 2009.09.29. 12:55:30

@BSZ:

Hát nem tudod??

Egy biciklis mindent tud. Amit nem, azt is jobban, mint Te. Mert Ő a BICIKLIS!

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.29. 12:56:05

@Pepe135:

"A bicikli nem közlekedési eszköz a 21. században!"

Majd Te eldöntöd kisadolf! :-(

Miért ne lehetne egy könnyed húsz perces bringázás a holeszekkel, emosokkal, árpádsávos-sapkásokkal és más hányadékokkal teli metrózás vagy az autóval dugóba ülés* alternatívája?
(*Közben bámulhatod az előtted álló "Nagy-Magyarország" matricáját.)

A bringa szabadság szimbólum (valaha, Amerikában az autó is az volt, de most a dugókkal, rendszám-táblával, súlyadóval, kötelező-biztosítással már kiölték a szabadságot belőle, mára csak egy drága és nem túl sportos közlekedési eszköz)

magpet · http://zsemlediszno.blog.hu 2009.09.29. 12:56:11

@lamerjuzer: meg ne bántódj, de szerintem ezt a dolgot most kicsit talán túlzsidóztad. Nem vagyok otthon a különféle robbanómotor-technikákban, csak használom azt, ami manapság elérhető. A családban van kis benzines szgk, nagyobbacska diesel sokszemélyes, apró benzines robogó, meg robbanómotortalan kerékpár is, sőt egy jóféle rollerem is akad. A lényeg, hogy baromság mindenhova csakazértis autóval menni, de legalább ekkora baromság nem elfogadni azt, hogy bizonyos feladatok csak autóval teljesíthetők. (Na jó, a 300kg cucc, vagy a 4 gyerek hordozása is megoldható vonat+BKV kombóval, persze. De talán nem kéne irracionálisnak lennünk, egyik irányban sem.)

bendo 2009.09.29. 12:56:17

@Gazz:

Tán kicsi a pöcsöd??

Serio (törölt) 2009.09.29. 12:56:34

"ami általános iskola hetedik osztályos tananyag szerint (!) a sós-vizet égeti el"
Ez most remélem valami irónia vagy paródia akar lenni...

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.29. 12:57:01

@klauss:

Gondolom a járda-fetisízták őket is utálják! :-)

pengusz 2009.09.29. 12:57:05

@BSZ: Á, nem kell ordítani, az ilyenek csak vagiznak. Nem kell észrevenni őket, az utolsó pillanatban úgy rántják el a kormányt, hogy öröm nézni :D

Gazz 2009.09.29. 12:57:06

@bendo: Akkor majd járunk kocsival, te agyhalott, te meg még tovább ülsz a kocsiban.
Nyolc általános megvolt? Kibekkelted valahogy?

mement 2009.09.29. 12:57:12

@bendo: mondod ezt pont te:D?

I-brahi 2009.09.29. 12:57:51

Elnézést, de nem lehetne lamerjúzert kitiltani? Enyhén szólva fasiszta!

Lebowski 2009.09.29. 12:58:53

@BSZ: Ööööö... most majdnem megfogtál.... Szóval csak két egyszerű módszer: 1: amikor autóval megyek, mondjuk 50-nel, akkor az autósok 90%-a leelőz. 2: vannak kitéve az utak mellett szép új ledes mérők mostanában. Figyeld őket öt percig, és nézd meg hányszor írja ki, hogy "lassíts!"
És mellesleg butaság lenne tagadni, hogy ez nem így van.

Gazz 2009.09.29. 12:59:09

@bendo: Nagyobb sokkal, mint az agyad.
Szövegértéssel látom hadilábon. De ez csak megerősít abban, hogy a nyólc általános sincs meg nálad.

bendo 2009.09.29. 13:00:20

A biciklis nem tud mást, mint a szövegértéssel majomkodni. De miért?

Gazz 2009.09.29. 13:00:23

Amúgy ez a két gittegylet vajon mennyi embert tud megmozgatni. Mert a politikusokat csak az érdekli.

Gazz 2009.09.29. 13:00:58

@bendo: Sose leszel képes arra, hogy felfogd.

bendo 2009.09.29. 13:01:38

@Gazz:

Amúgy miért sértegetsz?

Csak megkérdeztem, hogy miért kispöcsözöl annyit? Azt hittem a tied kicsi, és így kompenzálod.

Megbántottalak? Téged, vagy a biciklidet??

Lebowski 2009.09.29. 13:02:31

@bendo: Igen, ha biciklivel közlekedem, akkor igen. Ha autóval, akkor autós, ha gyalog, akkor gyalogos. És van, amit az autós tud jobban, van, amit a biciklis, és van, amit a gyalogos.

brtlnttl 2009.09.29. 13:02:42

Ezt a dühödt közelményt tuti a valamelyik hely troll írta, aki autósként abban leli örömét, hogy bringás blogba jár örjöngeni. Annyira ismerős szavak, stílus és vak gyűlölet... ki tudja, lehet, hogy a két nagy súlyú szervet mind a három tagja ide jár kommentelni.

Egyébként szerintem jó, hogy születnek ilyen közlemények, hadd lássa mindenki, mennyire nincsenek érvek a városi bringázás ellen, csak az üres, ostoba acsarkodás megy:)

pakesz (törölt) 2009.09.29. 13:04:03

ez a szervezet olyan lehet mint a Magyar Fogaszok Egyesuletenek ajanlasaval :)
meg azt is elkepzelhetonek tartom, hogy az egyik brigas sutyiban letrehozta ezeket a szervezeteket, hogy legyen mi a tema :)

Nyu 2009.09.29. 13:04:07

Szerintem is túl van lihegve ez a biciklisták a szentek meg a jók.
pattognak a jogaikért, de alig használják a bicikli utat (tudom az ablakunk alatt megy egy), látom nap mint nap, hogy direkte az autók között mennek. nem egyszer fordult elő, hogy majdnem nekem jönnek. Azon kívül pattognak a jogaikért, de fizetnek is ők egyáltalán valamit? Baromira semmit. Akkor meg ne ugráljanak. Egy autós mennyi pénzt fizet be egy évben? Oszt még se pattognak.
Majd ha a biciklis társadalom normális lesz akkor, betartják a szabályokat akkor talán el fogják őket viselni az autósok.

pengusz 2009.09.29. 13:04:42

@Lebowski: Mindjárt jön az az érv, hogy a km órák többet mutatnak, mint a valós érték, ezért te vagy szabálytalan, mert az órád szerinti 50 csak 45, tehát akadályozod a forgalmat :)

bendo 2009.09.29. 13:06:08

@Nyu:

Ne, ezt kár volt, most jön majd hogy ők fizetnek biztosítást, ami mellesleg LÓF@SZ! De nekik amúgy sem kell fizetni, mert nincs teljesítményük. Miért fizetnének? Elvégre ők csak bicikliznek.....

Szánalmas...

cso zsi 2009.09.29. 13:06:11

@klauss: Mi lenne? Szaporodnak, és mennek, mint a vak ló.
A hölgy aki tegnap reggel az összehajtott rollerével a metrón ülőket térdencsapta, ma is megtette.
Mert neki nem jó az az ajtó ahol beszállt, végigsétált a szerelvényen.

Lebowski 2009.09.29. 13:06:15

@Nyu: Pont annyit fizetnek, mint az autósok. Csak kevesbb költségvetési kiadást okoznak.

emzperx 2009.09.29. 13:07:11

Há köcsög biciglisek! Há a kenyeret amit megeszel azt nem autósok szállítják a bótba? Há az üveges vizet amit megisztok nem autóval szállítják? A bicigliutat is autóva szállították oda HE!? Há dögőjjön má meg mind! Há mit képzelnek ezek?

pengusz 2009.09.29. 13:07:38

@Nyu: Ő, tudod én bringával járok dolgozni, de van autóm is. Mivel én a bringára költött pénz után is fizetem az ÁFA-t + az autó fenntartása, akkor én többet fizetek mint te? :)
Megnyugtatásként áruld el: ugye sosem szoktál sötétsárgán átmenni, minden gyalogost átengedsz a zebrán, a sebességhatárokat mindig betartod, és sosem parkolsz vészvillogóval :)

Novi bácsi 2009.09.29. 13:07:53

Én a Kerékpáros Jogosítvány bevezetését fogom szorgalmazni. Komolyan beszélek.

Aki a főutakon közlekedik legyen tisztában a KRESZ-szel - és tartsa is be azt.

- legyen rajta bukósisak;
- ne legyen ittas;
- ne közlekedjen a társával párhuzamosan (értsd mellette);
- ahol van kerékpárút, ott kötelezően azt használja (azért építették drága pénzen neki);
- eszébe ne jusson simán áthajtani a piroson;
- ne hajtson be a "behajtani tilos" (érted?!) táblánál;
- álljon meg a zebránál.

Aki ezt nem tartja be, azt mind megbüntetni, de nagyon. Végső esetben jogsi elvétel.

A kerékpározás egy közlekedési alternatíva, de nem jogosít fel senkit a szabályok be nem tartására. Ha ugyan ott közlekedsz, ahol az autók, akkor ugyanazok a kötelezettségeid, mint az autósoknak.

És ezeket a szabályokat annak a kurva rendőrségnek MINDENKIRE nézve be kellene végre tartatnia. Mindjárt nagyobb béke lenne a két "társadalom" között. Ennyi.

Autós6512 2009.09.29. 13:08:06

Egyetértek a cikk írójával. Múlthét péntekig semmi bajom nem volt a biciglistákkal, de aznap este 30-50cm-el egy hibás autóstársam miatt beszorultam a keresztforgalom sávjába, egy kereszteződésbe, amiből még nem is lett volna gond, mert ki lehetett kerülni, de sajnos 20-30 huligán biciglis (szerintem CM-es) pont arra járt. Az eset úgy nézett ki, hogy sajnos kicsit kerülniük kellett a bicigliseknek, és nemtetszésüket úgy fejezték ki, hogy drágár szavak mellett körübelül 22 biciglis rávágott a motorháztetőre. A szerencsén múlt, hogy nem horpadt be, és ezzel okozott volna pár 10 ezer forintos kárt az új autómban. Ez a típusú viselkedés számomra teljes mértékben a huligánok viselkedésére vall, aki nem tisztel semmit, főként nem a másik tulajdonát! Elismerem, hogy hibáztam, mert nem lett volna szabad behajtanom a kereszteződésbe úgy, hogy szemmel láthatólag nem lehet belőlle kihajtani, de ha valaki közlekedett BP.-en, annak ez a eset nem meglepő, mondhatni mindennapos, és nem lehet mindig helyesen lekezelni ezeket az eseteket.

mement 2009.09.29. 13:08:39

@Nyu: Amikor majd a gyerekedet bassza kel az ablakod alat a jardan vezetett bicikli uton majd remelem ugyanigy fogsz pattogni azert hogy meg tobben hasznaljak.

Az autosok meg folyamatosan telesirjak a zsebkendot mindenert, nincs eleg parkolo hely, le van zarva a varos, miert nem mehetek arra, miert kell lassan menni? Miert vannak dugok, miert kell megalni zebranal...
Arrol nem is beszelve hany szabalytalan autos van az utakon? Oket minden tovabbi nelkul elfogadod teljes erteku resztvevonek?
Nem vagy te kicsit durvan alszent?

(A gyalogos mennyi teljesitmeny adot fizet a jardaert? es vajon hany adoforintomat koltottek autopalyara meg volgyhidra amit meg egyaltalan nem hasznaltam?)

bendo 2009.09.29. 13:09:25

@Lebowski:

Látod NYu?

Pont annyit fizetnek, mint az autósok. Pont. Annyit.

Mellesleg honnan tudják én mennyit fizetek?

mement 2009.09.29. 13:10:05

@cso zsi: ha meg megall az ajtoban akkor meg az a baj, miert al a kiskocsog az ajtoban miert nem megy beljebb... Ti egyszeruen nem tudtok kozossegben elni:D

gabesz: 2009.09.29. 13:10:22

bkvfigyelo.blog.hu/2007/08/22/combinoval_a_corvinig
Ebből csak az elő fejezet lényeges. Idézet : "Azóta megrögzött autós vagyok, egy autós érdekvédelmi szervezet főtitkára (EmPaMo). A Szent István körúton lakom, mindig is ott laktam."

Felmerül bennem a kérdés, hogy most, amikor veszélyeztetve érzi, hogy a lakó helyének közlekedése -esetleg- megváltozik, csak akkor emeli fel a hangját a kerékpárosok ellen? Más esetben miért nem? Válasz: a saját érdekei előrébb valóak és ehhez hajlandó viszályt szítani és kihasználni más autósokat is.

bendo 2009.09.29. 13:10:33

@Lebowski:

Látod NYu?

Pont annyit fizetnek, mint az autósok. Pont. Annyit.

Mellesleg honnan tudják én mennyit fizetek?

Serio (törölt) 2009.09.29. 13:11:55

Tudom amúgy hogy indexes blog, de nem kéne ilyen indexesen viselkedni. :)

Mindkét oldalon megvannak az őstulkok, de már a Critical Mass szervezői is rendre felhívják a figyelmet, hogy az autósok nem legyőzendő ellenségek.

Valóban, vannak biciklisták akik életveszélyesen közlekednek, saját maguk és mások testi épségét kockára téve.
A legutóbbi CM-en a rendőrség példaértékűen fellépett az ilyen elemek ellen, és büntetett. Nekem bringásként sincs kifogásom ez ellen, sőt!

A KRESZ racionalizálása és a bringás infrastruktúra viszont mindenkinek jó lesz, és ezek az autós csoportok, akik ágálnak, valójában az autósok legsötétebb baromállat kategóriáját testesítik meg, azt a fajtát, aki úgy elméletben szeretne élhetőbb, tisztább levegőjű várost, de egy forgalomcsökkentő intézkedés láttán egyből véres holokausztot kiált, mert neki istentől való joga a slozira is autóval járni.

Különben igen, a bicikli szabadságszimbólum. :)

mement 2009.09.29. 13:12:09

@bendo: Az a penz amit nem autora koltok el, elkoltom mas adokolteles termekre, aminek egy resze ugyanugy az utalapban landol... durva hogz ezt magyarazni kell

Közöd?? (törölt) 2009.09.29. 13:12:22

@Autós6512: vegyél fa testápolót és ha hasonló eset fenyeget akkor szállj ki és üssed vágjad, legelőször a biciglis szemét szúrd ki akkor már biztos nem csapkod tovább!

segabor 2009.09.29. 13:13:02

Ez komolyan szánalmas. Majd akkor dumáljanak a kedves autós képviselők, ha lesz elegendő biciklis közlekedésre alkalmas infrastruktúra a városban. Pont pénteken közlekedtem családosan biciklivel a Városliget - Millenáris távon. Egyszerűen muszáj járdázni, mert a gyerek nem mehet le az úttestre, bicikliút Pest és Buda között meg csak a Lágymányosin és az Árpád hídon van. Közte semmi.

Akkor miről beszélnek a kedves polgártársak? Hogy konkrétan ma egy autós végig szivatott a Lánchídon rámfékezve többször is, csak hogy ne tudjak haladni?

A biciklisek többsége próbál ésszerűen közlekedni, ami nem kis kihívás ebben a városban, a maradék parasztból pedig ne általánosítsanak.

Kedves autósok! Tegye le a fele az autóját és a másik felének mindjárt jobb lesz autózni a városban. Ilyen egyszerű a képlet, nem a bicikliseken kell kiélni a frusztrációt.

Kiengedtem a gőzt, köszönöm a figyelmet ...

pengusz 2009.09.29. 13:13:16

@bendo: Neked is szól: Van autóm (minden költségével együtt), de bringával járok melózni. Akkor én mennyivel több ÁFA-t fizetek be okoska? :D

szamoai 2009.09.29. 13:14:44

nem egészen értem, miből gondolják olyan sokan, hogy a "biciklisek" be akarnák tiltani az autózást. a mai kommentáradatot végigolvasva a rengeteg gondolkodó és toleráns polgártárs mellett egy ilyet találtam (lamerjuzer), aki viszont egyéb megnyilvánulásaival egyértelművé tette, hogy ortodox, agyhalott fasiszta

persze lehet belőle általánosítani, csak ostobaságra vall:)

még egyszer: az autó is közlekedési eszköz, _van_ létjogosultsága - más kérdés, hogy manapság sajnos sokan olyankor is használják, amikor erre a saját lustaságukon és kényelemszeretetükön kívül nincs egyéb okuk

EZEN kéne igazából változtatni. kezdésnek mondjuk azzal, hogy akinek a lustasága a fontosabb, az is belátja, hogy a többi, kevésbé lusta biciklire ülő csak neki hajt hasznot azzal, hogy nem ül inkább autóba és nem növeli előtte a dugót

Mon3 2009.09.29. 13:14:47

Aki azt állítja, hogy a kerékpár nem alternatíva, annak üzenem, hogy annak ellenére, hogy a hidakon nincs megoldva az átkelés, nincsenek bicikli utak, és amik vannak, tisztelet a kivételnek, azok ramaty állapotban vannak, valamint a csatlakozási pontok is kriminálisak, a városban a kerékpár még mindig sokkal gyorsabb, mint az autó.

bendo 2009.09.29. 13:15:10

@mement:

Annyit költessz kötelezően a bringádra, mint én az autómra?

Ez volt itt a kérdés...

Kit érdekel mire költessz mellette....

Mi a durva?? Mit kell magyarázni??

Édes Istenem......

Közöd?? (törölt) 2009.09.29. 13:16:39

@segabor: "Akkor miről beszélnek a kedves polgártársak? Hogy konkrétan ma egy autós végig szivatott a Lánchídon rámfékezve többször is, csak hogy ne tudjak haladni?"

haha jól tette, lehet én voltam:-)

medoc 2009.09.29. 13:16:49

"A CM honlapja kommentár nélkül közölte az „emelkedett stílusú sajtóközleményt”."

Azért az nem kicsit csúsztatás, hogy kommentár nélkül közölte. Már a cím is kommentál, nem beszélve a mellé írt szövegről.

"Kritikán aluli sajtóközleményben fasisztáznak, de helyesen írni még mindig nem tudnak." ja, hogy ez nem kommentár. Bocs.

bobik 2009.09.29. 13:17:08

Engem tavaly egy zebra melletti felfestett bicajátjárón gázolt el egy autó az Árpád hídnál a Váci úton, augusztus 25-én meg a szépvölgyi úton felfelé váltott sávot rám egy fehér furgon konkrétan 0 cm-t hagyva a sávból. Szombaton veszik le a gipszem. Nem haragszom az autósokra úgy általában emiatt, mert a többséggel nincs gond. De mindig van egy idióta, aki az életedre tör azzal, hogy nem figyel, vagy csak mert fel van heccelve a bringások ellen. Miattam ugyan biztos nem. A megbékélés jegyében még be is toltam egy lerobbant járgányt nemrég. Ez nem jelenti azt, hogy feljelentés és kártérítési per nélkül fogják megúszni az ilyeneket... A feljelentés nektek is legyen alap. Sajna ez utóbbi esetnél nekem nem lehetett, mert a sisak ellenére elájultam, a kedves autós kolléga pedig 'elfelejtett' megállni.

Serio (törölt) 2009.09.29. 13:17:12

"Én a Kerékpáros Jogosítvány bevezetését fogom szorgalmazni."

Jogos. Én eggyel továbbmennék, és a kerékpár műszaki vizsgáját is kötelezővé tenném. Vége lenne a fos teszkós "montenbájkok" piacának. :D És az egyedi azonosító a mocskos rohadék bicajtolvajok életét is megkeserítené.

"ahol van kerékpárút, ott kötelezően azt használja (azért építették drága pénzen neki)"
Ez frankón benne van a kreszben, és frankón hülyeség... Illetve nem lenne az, ha amit kerékpárút néven odafostak, az valóban kerékpárút lenne. Kéne valami szabvány, hogy mit lehet kerékpárútnak nevezni. Ami ma Budapesten van, az olyan, mintha egy másfél méter széles döngölt vasúti töltést kineveznének sztrádának.

mement 2009.09.29. 13:17:24

@bendo: Te komolyan azon vagy fennakadva hogy nem tudod elcsalni az autokazasal jaro koltsegeket? Tan kotelezo fizetned? Ott al mogoted az allam bacsi az ostoral es ha nem autot hasznalsz akkor csapkodja a hatad?:D
Ember terj vissza a realitasba

Lebowski 2009.09.29. 13:17:34

@bendo: Ne haragudj, hogy mi nem fizetünk a környezetszennyezésért, amit az autósok okznak. És ne haragudj, hogy mi kevesebbet fizetünk, azért, hogy új utak épüljenek az autósoknak, amit majd ők tesznek tönkre. Szerintem sem igazságos. A szép világ az lenne, ha mi fizethetnénk még a benzineteket is, amit elégetve majd 10 évvel korábban meghalhatunk.

gyrk 2009.09.29. 13:17:36

hali,

ma reggel a csúcsforgalomban a lánchíd budai hídfőjénél egy taxis lemondott a javamra az elsőbbségéről - magyarul beengedett a körforgalomba.
innen kezdve csak idő kérdése, hogy mikor valósul meg a békés egymás mellett élés bringás és autós között. kb 8 éve tekerek a városban, ilyet még nem tapasztaltam soha. amúgy szerintem egyre több az előzékeny, barátságos autós.
mindig mindent meg kell köszönni, még azt is, ha megadják az elsőbbségedet. a közlekedés logikus dolog, ha ebben a szellemben leszel része a közlekedésnek, akkor hosszú távon csak nyerhetsz. a szájkaratés autósok meg a szájkaratés bringások meg előbb-utóbb úgyis abbahagyják...

Stock 2009.09.29. 13:18:05

véégre.. az autósok is megszólaltak!
éppen itt volt az ideje, hogy valaki gátat szabjon, ennek a szűklátókörű, gázoljunk át mindenen/mindenkin ámokfutásnak!!

bendo 2009.09.29. 13:18:28

@pengusz:

:D

...pajti, de jóban vagyunk! :))))

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.29. 13:18:32

@cso zsi:

"Mert neki nem jó az az ajtó ahol beszállt, végigsétált a szerelvényen."

Ilyen bunyeszok vannak, roller nélkül is, nagy táskával, akár.

Közöd?? (törölt) 2009.09.29. 13:18:38

@segabor: "Akkor miről beszélnek a kedves polgártársak? Hogy konkrétan ma egy autós végig szivatott a Lánchídon rámfékezve többször is, csak hogy ne tudjak haladni?"

hehe jól tette, lehet én voltam?:-)))

mement 2009.09.29. 13:18:57

@bendo: De tenyleg miert mason kered szamon hogy neked sokat kell fizetned egy szabadon valasztott eszkozert? Soknak iteled? Ne hasznald.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.29. 13:20:11

@Novi bácsi:

"legyen rajta bukósisak"

%-ot kapsz a gyártótól? :-)

mement 2009.09.29. 13:22:40

@Stock: "éppen itt volt az ideje, hogy valaki gátat szabjon, ennek a szűklátókörű, gázoljunk át mindenen/mindenkin ámokfutásnak!! "

Igen ennek a lassan 30 eve tarto kozuti amokfutasnak szeretnenk veget vetni, ahol komolyab buntetesi tetel nelkul oldokolhet barki halomra szabalyosan kozlekedoket...

KCB 2009.09.29. 13:23:06

Én állampolgárságot is adnék a parkoló autóknak, a biciklisek meg kapják be!

bendo 2009.09.29. 13:23:06

Ájj ájj ájj....

Én senkitől semmit nem kértem számon, ez megint egy ilyen bringás hozzáállás, hogy kiforgatjátok a normális ember szavait.

Csupán kiváncsi voltam, a haverotok miért mondja, hogy ugyan annyit költ a bringára, mint mi az autónkra.

Ennyi...

Leszarom, hogy mennyit költötök, leszarom, hogy mire, és leszarom, hogy nektek fáj, ha én arra költök, hogy tüdőrákot kapjuk.

Ez egyéni szoc probléma.

mement 2009.09.29. 13:24:44

@Kerek Perec: a jardan parkoloknak meg kulon polgari kituntetest;)

BSZ 2009.09.29. 13:25:06

@Lebowski: A ledes sebességmérőre visszatérve: egyes berendezések "csalnak": van amelyik egész pontos, de van, amelyi jelentősen "felülmér", pl. ilyen a XIV.,-ben a Bánki Donát utcában az iskola előtt, érthető okokból.
Én is mentem 50-nel autó sebességmérő alapján, ami ugyanakkor GPS-szel mérve talán 47-48 volt. Tehát a másik 50-e lehet hogy tényleg 50, a kmóra kicsit csal. Egyébként autópályán kmóra szerinti 130 GPS-szel csak 120 volt.

mement 2009.09.29. 13:25:52

@bendo: Amig a te eletviteledbol adodoan en kapok tudorakot addig nem egyeni szocpol problema...

a normalis embertol meg fenyevekre vagy ilyen hozallasal.

BSZ 2009.09.29. 13:28:52

@pengusz: Nem szabálytalan, de tényleg többet mutat a kmóra, mint a valóság. GPS hiányában is egyszerűen kipróbálhatod egy utassal: menj egyenletes sebességgel két km-jelző tábla közt, és kiszámolhatod az eltelt idő alapján, hogy mennyi volt a tényleges sebességed!

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.29. 13:29:37

@gabesz::

"A Szent István körúton lakom, mindig is ott laktam."

Arra komoly változás várható: Bringasáv lesz A Margithídon, ettől nagyobb kerékpár forgalom várható.

putyy 2009.09.29. 13:29:52

Egy dolog bíztos hogy sok szabálytalankodó autós van, de az is bíztos hogy rentgeteg az erőszakos szabálytalanul,és veszélyesen közlekedő bringás.Sajnos az utóbbiak közül kerül ki a legtöbb balesetes.Egyetértek azzal, hogy a bringásoknak ugyanúgy be kell tartani a szabályokat mint az autósoknak.A járdán és a zebrán is.Ez felett mindenki átsiklik,mert a bringás gyorsan tovább áll,nincs megkülönböztető "rendszám"" és így beazonosíthatatlan,nincs büntetése,ha észrevennék a szabálytalankodást.
Ez nem helyes.

mement 2009.09.29. 13:31:00

@putyy: rendori jelenlet a megoldas.

gabesz: 2009.09.29. 13:31:43

bkvfigyelo.blog.hu/2007/08/22/combinoval_a_corvinig
"Azóta megrögzött autós vagyok, egy autós érdekvédelmi szervezet főtitkára (EmPaMo). A Szent István körúton lakom, mindig is ott laktam."

Szóval... Most az ő éredkét sérti mert a körúton lakik. Ezért mindenre képes; viszályt szítani és kihasználni az autósokat.

Deszkás 2009.09.29. 13:33:38

@bendo: Az a baj, hogy ti autósok nem tudtok együttélni a bringásokkal, lásd előző post, Stock emberkét

Lebowski 2009.09.29. 13:33:38

@bendo: Te nem. De nem is arra írtam, hanem arra, hogy ugyanannyit fizetünk, mint Ti, azért, hogy mi is közlekedhessünk. Ha helikopterem lenne, nyílván többet fizetnék, de nem pattognék, hogy az autósok milyen alapon akarnak közlekedni, amikor sokkal kevesebbet fizetnek az autó fenntartásáért. Abban viszont tévedsz, hogy a Te egyéni problémád az, hogy mások tüdőrákot kapnak. Egyrészt mert Te többet fizetsz a TB-be emiatt, másrészt, mert nem egyedül élsz a városban, vannak itt még néhányan. Ez pont olyan hozzáállás, mintha én azt mondanám, a sáv közepén tekerek, és nem érdekel, hogy ezzel kit tartok fel.
@BSZ: Nem az 52-es sebesség a jellemző. Főleg mióta tudjuk, hogy hánynál kezdenek el büntetni a rendőrök.

drhb (törölt) 2009.09.29. 13:33:42

@bendo:
Elolvastam pár hozzászólásodat, és az jött le, hogy te beteg ember vagy. Hol van olyan hogy bringás társadalom? És hol van olyan hogy autós társadalom? Ha autót vezetek éppen, akkor autós vagyok, ha bringázok akkor éppen bringás, ha gyaloglok akkor gyalogos. A bringás szervezetek meg azért vannak, hogy kiharcolják azt a jogot, ami alapvetően jár mindenkinek, hogy nagyobb veszély nélkül tudjanak közlekedni a városban. Ennyi.

bendo 2009.09.29. 13:33:57

@mement:

Semmi sem kötelez rá, hogy szívd a kipufogóm, ahogy semmi sem kötelez engem sem, hogy az utakon autóval pöfögjek. Megtehetem, mert semmi sem tiltja.

Ha ettől kapsz tüdőrákot, most akkor kinek a hibája?

De szerintem ezen felesleges vitatkozni.

Mon3 2009.09.29. 13:34:10

@bendo: Majd amikor kifogy az utolsó csepp olaj a kutakból, és nem lesz pénzed a drága elektromos autóra, és a reszkető hájas lábaddal próbálsz kerekezni, akkor nagyon fogok röhögni rajtad. Az idő nekünk dolgozik.

Amikor a hőskorban egy évtizede elkezdtem bringázni, annak ellenére, hogy akkor sokkal szemetebbek voltak az autósok, és még kerékpárutak sem voltak, sokkal élvezetesebb volt tekerni. Tegnap álltam a Duna parton egy piros lámpánál és hatan álltak előttem. Nem fértem át a zöldön. Megállt az eszem. Bringás dugó!!!!

Yaesu 2009.09.29. 13:34:51

Az a baj ezzel a bringázással, hogy simán csak divat lett, mint buzinak lenni. :) Ezzel bizonygatja az "ős"kerékpáros, hogy mekkora nagy környezetvédő. Csak épp az a baj, hogy a kerékpár egy kétmilliós városban egyszerűen alkalmatlan az autó kiváltására. Egyrészt a nagy távok miatt, másrészt jopár egyéb ok is van. Kérdem én, pl. az öltönyös munkahelyeken mindenhol van ugye zuhanyzó, és a főnök engedi is a munkaidőben történő zuhanyzást? Vagy a 60 kilós, milliót érő műszert, szerszámkészletet biztos lehet kerékpárral vinni? :)

Az autónak (most csak azokról beszélek, akik munkábajárásra használják, nem pedig céleszköz) egy Budapest méretű városban a jó tömegközlekedés, valamint a motor/robogó lehet csak a fő alternatíva. Persze, mellélalternatívaként ott a bringa.

Az erőszakos beképzelt bringással kapcsolatban. Pont a múlt héten történt meg velem a következő eset. Megállok a Teréz körúton (teljeen szabályosan), négyéves kislányom nyitja ki az ajtót, kiszáll, ekkor ezerrel eltép mellette egy kerékpáros, épp, hogy kikerüli (rég látta már, hogy száll ki a gyerek, ő sem hirtelen ugrott ki a kocsiból). A pasi megáll, és jön vissza ugatva (ilyen álegyetemista, belőtt hajú köcsög), hogy figyeljek már oda a tetves kölkömre, következő alkalommal direkt elbassza. Na, amikor a lámyomat kezdte el szídni, elpattant a húr, kapott egy sallert visszakézből, utána elmagyaráztam neki, hogy most akkor szépen elhúz, vagy mondjuk vehet két új gumit. Na, szépen, kussban el is húzott.

Félreértés ne essék, tudom, hogy a többség nem ilyen agresszív geci, de sajnos egyre többen lesznek, az ilyen "én vagyok a bringás, nekem mindent lehet" típisú emberkék. És ezeket nem nekünk, autósoknal kellene megnevelni, hanem a bringásoknak.

mement 2009.09.29. 13:36:16

@bendo: TE egy igazi rovidlato gyoker vagy... maradj ilyen majd a vilag megvaltozik feletted.

bendo 2009.09.29. 13:37:03

@drhb:

Sajnálom, ha ez jött le.

De akkor azt is olvashattad, hogy semmi bajom azokkal a bringásokkal, akik nem akadályozzák a forgalmat, kivilágítottak, és messziről is jól láthatóak. De itt nem ők vannak, és ha te azt mondod, hogy beteg vagyok azért, mert elegem van abból, hogy a sok tapló csak követelőzik, meg sír a jogaiért, aztán ha a jogokat megkapná, de bizonyos kompromisszumok árán, akkor újra csak sír, hát legyen, beteg vagyok.

Aki itt kurva @nyázik, meg elgázolja a bicikliseket, meg leköpi őket, meg mindegyik rohadjon meg, ő nem beteg, ő a normális?

És azt hiszed nekem ettől most rosszabb?

mement 2009.09.29. 13:37:10

@bendo: Vegulis csak beleregeted a levegobe a kipufogo gazt, nem kotelez ra semmi de ott van a levegoben... persze ha bekotnenk az utasterbe a cso veget lehet azzonal radobennel mirol beszelunk.

Mon3 2009.09.29. 13:37:22

@emzperx: Há minek a láb, vágjuk le, oszt motoros kocsit alájuk má. Mé, mit képzenek ezek itten.

bendo 2009.09.29. 13:38:08

@Mon3:

Úgy legyen, de addig is engedd meg, hogy én röhögjek rajtatok :D

baloo784 2009.09.29. 13:38:40

@Jobb híján MDF-es:
A motorosok pontosan tudják, hogy nem nagyon érdemes a kocsik között szlalomozniuk. Döntő többségük kivárja szépen a sorát az autó háta mögött, és véletlenül sem előz. Persze, kismotorral a dugóban szoktak lavírozni a sorok között, de az teljesen érthető. Nekem semmi bajom a motorosokkal. Még akkor sem, ha csapatostul vonulnak az országúton. Még soha, egyikük sem szorított le, amikor bringával voltam, és semmi problémám nem volt velük, ha autót vezettem.

pengusz 2009.09.29. 13:39:09

@BSZ: Látod, mindent meg lehet magyarázni :)
Nekem az oktató úgy tanította, hogy az 50 az 50.
A GPS tutira pontosan mér? Vannak gyári pontossági adatok? Hajszálpontosan nem fogsz mérni vele, biztos annak is van hibája, mint az általad említett módszernek is :)

bendo 2009.09.29. 13:39:44

@mement:

És, megtehetem?

És ha én a nyelvedet tenném a küllők közé?

Most tényleg azt hiszed, hogy ezek a vita alapok?

Yaesu 2009.09.29. 13:40:27

Túl van ez lihegve, egyszerűen divat lett kerékpározni (mint buzinak is lenni), és verni a mellünket, hogy milyen kibaszottul zöldek is vagyunk.

Jó lenne felfogni, hogy egy kétmilliós városban az autónak nem lehet alternatívája a kerékpár (és leszarom, hogy mi van Hollandiában, nem ott élünk). Az autókat hosszabb távon (azért vannak olyanok, akik 20-30 kilométerre melóznak az otthonuktól), vagy pl. az öltönyös helyeken kizárólag a kultúrált és pontos tömegközlekedéssel, valamint motorral/robogóval lehet kiváltani. És van, amikor nem lehet, pl. egy több milliós műszert, amivel dolgozom, azért motorral sem szívesen cipelnék.

Xmas 2009.09.29. 13:40:39

Tudom, a gyalogos le van szarva autósok és biciklisek részéről egyaránt. De engem kurvára idegesít, hogy a járdán biciklist kell kerülgetnem, és a biciklis átmegy a piros lámpán, én meg figyeljek oda, hogy a zebrán ne hajtson rám a kerékpáros.
Volt már arra is példa, hogy jelzőlámpa nélküli zebránál megadta az autós az elsőbbséget a gyalogos átkelésemhez, a biciklista pedig szépen a lábam elé hajtott.

A legjobb az lenne, ha a kerékpárhoz is le kéne tenni a KRESZ-t, és raknának rá rendszámot.

Én mindenesetre élvezném, amikor a szabályszegő kerékpárosokat elkaszálja a rendőrség.

Lebowski 2009.09.29. 13:41:42

@BSZ: Azt hiszem erről írtak az "autózz" blogon. Utánanézhetsz, ha érdekel, hogy melyik a pontosabb, én már nem emlékszem.

gotse 2009.09.29. 13:41:51

A fasisztázás kicsit unalmas. Már annyi helyről mondták rám ezt:) Az szdsznek sem jött be (1%).

bendo 2009.09.29. 13:42:13

@Xmas:

Én nem szarom le a gyalogosokat.

A bringásokat annál inkább.

mement 2009.09.29. 13:42:21

@bendo: A nyelvem kullo koze tetele nem dobbentene ra semmilyen mas oksagi viszonyra, ellenben ha fulladozol a kipufogo gaztol talan felsejlik benned az hogy ez nem helyes.

Tiszta szanalom fejlet moralis erzekel (az emberi faj sajatja) tiltott/nem tiltott dolgokon rugozni.

kérdések órája 2009.09.29. 13:42:36

Ez a tiltakozás kb annyi mintha a tolvaj prédikálná,hogy ne lopj.
Piros lámpán átmenés, na neee pont az autós mondja ez fáj.
A kerékpárút: nem tudom ,valószínűleg megfájdulna a löttyedt puhány valaga a nyeregben,ha pl. a széjjeltúrt kerékpárútnak csúfolt budai rakpart mellett lévő förmedvényen kellene végigmenni, és legalább 2x defektet kapna a lehulló szúrós gesztenyék , meg a felmart,borotvaéles szegélyű aszfalt, és az üvegszilánkok miatt (nem a gesztenyékkel van baj,csak senki nem takarítja,tudon ez "senki dolga" )

Remélem ezeket is olvassák és magukba szállnak :
index.hu/bulvar/2009/02/28/halalra_gazoltak_az_idos_kerekparost/
velvet.hu/blogok/helyszinelo/2009/09/02/arokba_lokott_egy_biciklist_majd_otthagyta_ot_egy_teherauto_soforje/
www.sonline.hu/somogy/kek-hirek-bulvar/halalzebra-reszketo-labbal-lepnek-a-kismamak-az-utra-256386

De még ezeknek a genetikai hulladékoknak áll feljebb.

gabesz: 2009.09.29. 13:42:41

@Yaesu: Nem mond azt, hogy autósként nem találkozol ki ha én nem tipusú sofőrökkel. Egyébként a kerékpárosok elenyésző százalék válassza azért a biciklit mert környezetet óvja. Ez a kérdés akkor jön elő rendre mikor egy autós hozzászóló azt írja, hogy ő jobban szebbyezheti a környezetet mert Ő fizet adódt -vagyis a kerékpáros meg nem.

mement 2009.09.29. 13:43:32

@Xmas: A gyalogosok erdekvedelmevel egyedul a bringasok foglalkoznak, bar azon belul is csak egy szuk csoport... egyenlore.

Es igen ismetlem rendori jelenlet kene.

bendo 2009.09.29. 13:45:17

@mement:

B@zzdmeg, akkor utoljára, de tényleg utoljára mondom el neked....

VÁLLALOM A GÁZT. Vállalom, hogy olyan levegőt szívok itt, amit mi, autósok pöfögtek tele szarral.

El lehet menni innen, ha nem tetszik. Menj föl a hegyekbe, vagy vidékre.

Vagy vállald te is, de akkor fogd be a pici szád.

Yaesu 2009.09.29. 13:45:22

Valamint sajnos egyre több az agresszív, támadólag fellépő kerékpáros. Pont a múlt héten, a körúton csapta el a járdán egy faszfej a kislányomat (aki teljesen normálisan jött mellettem), és még ő jött vissza pofázni. Szolídan megkérdeztem, hogy száguldozni az autók között lehet, nem a járdán, vagy ahhoz már kevés. Ekkor elkezdte sértegetni a gyereket, itt szakadt el a cérna, egy jókorát kapott a képébe. Valahol mindennek van határa. Még hőbörgött egy kicsit, de mivel aki látta az esetet, mind mellém állt, jónak látta elhúzni a csíkot.

Félreértés ne essék, nem ilyen az átlagbringás, sok közöttük tényleg jófej, és be is tartja a szabályokat, de ez a mostani "kerékpárosazisten" hozzáállás egyre több ilyen agresszív gecit fog szülni.

Nyu 2009.09.29. 13:46:37

Egyébiránt a rendőrök helyében szondáztatnám is a bicikliseket...

Egyébként meg simán fizetettnek valami adót a biciklisekre is. Slussz passz ennyi.

A jogosítvány ötletével egyetértek, addig is én nem fogok arrébb húzódni ha egy biciklis kiakar kerülni.
Azért sem, mert ezt vívták ki nálam.

mement 2009.09.29. 13:47:02

@bendo: Rendben orulok hogy te valalod, eppen ezert kene ay utasterbe kotni a kipifogocso veget, HOGY CSAK TE VALALAD....

Miert en menjek el? mert en tudok a te negativ kovetkezmenyeid nelkul is kozlekedni? Nem lehet hogy neked kene valtoznod vagy elmenned ha nem tudsz kozossegben elni?

pengusz 2009.09.29. 13:47:03

@Yaesu: Lehet, hogy rosszul jártál volna, mert ezt úgy hívják, hogy önbíráskodás (még ha egyet is értek veled), a gumiszurkálás már rongálás, sőt még a garázdaságot is rádfoghatta volna. :)
Vagy szerinted ez lenne a megoldás? A bringások is szurkálják ki az autósok kerekeit, ha mondjuk bringaúton parkolnak? A gyalogosok meg húzzák körbe kulccsal a szabálytalanul járdán parkoló autókat?
Én napi példákat tudok mondani, hogy a Lágymányosi híd és a Boráros tér közötti KERÉKPÁR úton hányan sétáltatnak kutyát/gyereket, vagy tolnak babakocsit. Ilyenkor én is nyomjak le nekik egy sallert visszakézből?

Lebowski 2009.09.29. 13:47:19

@Xmas:
"Én mindenesetre élvezném, amikor a szabályszegő kerékpárosokat elkaszálja a rendőrség." Valószínűleg mindenki élvezné, mert ebben az országban sajna máshogy nem megy. DE sokkal pontosabb lenne, ha azt írtad volna: HA minden szabályszegőt (biciklis, autós, gyalogos) elkaszálna a rendőrség.
@Yaesu: Ez akarat kérdése inkább. De indulj ki abból, hogy a napközben városban megtett utak nagyrésze 2-5 km. Ezt simán ki lehet váltani, még csak meg se izzadsz. Ha azonban szállítanod kell vmit, mert nagy, mert nem fér el a bringa csomagtaróján, stb... akkor használj kocsit.

bendo 2009.09.29. 13:47:46

@Nyu:

Detto...

De csak mióta ide járok, és látom hogy reagálnak, ha a f@szukra lép valaki :))

mement 2009.09.29. 13:48:08

@Nyu: Majd valaki egyszer jol pofanbasz, vagy telefujja gazsprayvel a kocsidat es magaban azt fogja gondolni "mert ezt vivtak ki nalam"

Ezt szeretned hogy errefele haladjon a vilag?

Szobi 2009.09.29. 13:48:19

gyerekek nyugodjunk le!

ez egy önmagát minősítő levél

Közlekedj szabályosan, tiszteld és segítsd a többi közlekedőt és köszönd meg ha mások segítenek!

Drága bringás barátim!

Jó viszonyt kell kialakítanunk mindenkivel, hisz ez igy természetes. Ha nem csak elfogadtatjuk de meg is szerettetjük magunkat a többi közlekedővel, akkor semmit nem fog érni az ilyen idióta megközelítés amit a fenti két "autós szervezet" mutat. Megjegyzem, szerintem ennek a dolognak már konkrét politikai gyökerei vannak...

mement 2009.09.29. 13:49:03

@mement: Amugy szokztak rendorok szondaztatni bringasokat is(helyesen)

gabesz: 2009.09.29. 13:49:11

@Yaesu: Mindenkinek van oka , hogy miért ül autóba . Ez nem vezet sehova. Bárhova lehet menni, de egy idő után nem lesz érdemes. Hogy a biciklisek miatt vagy az autósok miatt vagy a dugódíj miatt vagy az új sétáló utcák miatt.... majd meglátjuk.

Okosmikulás 2009.09.29. 13:50:49

Mindenki demagóg, Na!!!
Én minden módon járok, és kizárólag bizonyos emberekkel van bajom, nem csoportokkal. Tökmindegy, hogy gyalogos, autós, vagy bringás.
Ha valaki gyökér, az minden módon gyökér. Volt egy mondásom miszerint "Mindig nekem van igazam!" , persze csak viccből, hogy kifigurázhassam a közlekedni nem tudókat. Az a baj, hogy csak a jogsit lehet elvenni, a gyalogos és bringást nem lehet szankcionálni. Már oviban kéne kresz és tolerancia órákat adni, és bevezetném a bringás jogsit. Nem kell átépíteni a világot....

Yaesu 2009.09.29. 13:51:00

@gabesz::

Persze, sok köcsög autós van, no meg taxis (na azok a legalja). De a kerékpáros is felfoghatná, hogy oké, szarok a szabályokra, de ha bármi lesz, akkor benyelem, és nem sírok, mint a fürdőskurva utána. De valahogy egy kisebb rétegben jobban kitűnnek a renitensek.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.29. 13:51:01

@Yaesu:

"csak divat lett, mint buzinak lenni."

Tök más.

"az öltönyös munkahelyeken mindenhol van ugye zuhanyzó, és a főnök engedi is a munkaidőben történő zuhanyzást?"

Húsz perces laza bringázástól nem izzadsz le, mint a ló. de van ahol akár meg is mosakodhatsz, mert annyi belefér a gályába.

Amúgy Bp. Belvárosában is élnek, dolgoznak, közlekednek emberek, ne 50 km-es távokra gondolj, inkább 2 metró megállónyiakra.

Stock 2009.09.29. 13:51:06

éppen itt volt az ideje, hogy valaki gátat szabjon enek a mindenen/mindenkin mérlegelés nélkül átgázoló mentalitásnak!

a CM inkább követeljen kerékpáros jogsit, védőfelszerelés kötelező viseletét, kötelező biztosítást... és akkor talán komolyan is veszik előbb utóbb...!
de ez az egyoldalú agresszív hozzáállás nem vezet sehova!!

Mon3 2009.09.29. 13:51:43

@Nyu: Hozzászólásod a totális primitívség mintapéldánya. Gratulálok, nagy voltál. Most jól megmondtad.
Szeretném, ha leírnád, hogy melyik kerékpár útról van szó, megnézném.

@bendo: Akkor most nem értem. A rendes kerekesek, akik betartják a szabályokat, ki vannak világítva, azok most követelhetik a jogaikat, vagy sem?

bunko_jobbos 2009.09.29. 13:52:03

Párszor találkoztam közlekedés során bringásokkal.

Finoman szólva agresszív állatok. Van egy fennsőbrendűség-tudatuk a bringahasználat miatt -mert ezzel ők megváltják a világot- és emiatt nekik mindent szabad. Valószínűleg a nagyapjuk ugyanezt tette az ötvenes években az ÁVH-ban, csak akkor a szent eszme a kommunizmus volt, aminek a nevében sajnos le kell pár embernek tépni a körmét, de utána jó lesz a világ.

A tolerancia -amit annyira hirdetnek- távolról sem a sajátjuk.

Nem vagyok egyébként a kerékpárutak ellensége, én is járnék vele, ha lenne rá lehetőségem, de azt be kell látni, hogy aki nagyvárosban él, már eleve a globalizált tőkét szolgálja és ezen keresztül a környezet elpusztítását. (Csak egy példa -de tudnék százat is-: na,kiknek szállítanak a híres kerékpárosfutárok?, Igen multiknak ) Úgyhogy visszább a felsőbbrendűséggel!

mement 2009.09.29. 13:52:21

@Stock: Igen mar irtam neked hogy szeretnenk ha a lassan mar 20 eve tarto kozuti meszarszeknek es amokfutasnak egyszer vege szakadna...

Yaesu 2009.09.29. 13:53:56

@pengusz:

Nézd, ha nem kezdi el sértegetni a gyereket, leszarom, és otthagyom. De ami történt, nem hagyhattam retorzió nélkül. Amúgy meg tanúk számában én álltam volna jobban, ha arra lett volna szükség.

kérdések órája 2009.09.29. 13:54:15

a szervezők milyen vallásúak?

mement 2009.09.29. 13:54:19

@bunko_jobbos: meg sok szaz kulonbozo helyre is szalitanak, mindezt szenyezo kibocsatas nelkul.... amivel maris hozzajarultak ahoz kevesbe legyen kornyezetpusztito a civilizacios let.

Mond neked valamit a Fentarthato fejlodes elve?

tommybravo 2009.09.29. 13:55:11

@kérdések órája: Katolikusok, de van köztük egy csomó ateista és református is. Van még kérdés?

Yaesu 2009.09.29. 13:55:56

@Lebowski:

Igen, abban teljesen igazad van, hogy 2-5 kilométerre tényleg tökéletes a bringa. De azért Budapesten átlagban szerintem ennél nagyobbak a távok, legalábbis én nagyon szerencsésnek tartom azt, aki 5 kilométeren belül jár dolgozni.

Mon3 2009.09.29. 13:56:19

@Stock: Egyet értek. Az autósok pedig követeljenek kerékpár utakat és sávokat! És akkor fel is fogunk rájuk nézni.

mement 2009.09.29. 13:56:45

@Yaesu: akinek 20 km onerobol valo megtetele gondot okoz annal komoly fizikai es mentalis bajok vannak.

Szelid sunmalac 2009.09.29. 13:57:44

Ne keverek le senkinek pofont es nem szurom ki a kereket. Kozlekedjenek biciklivel es autoval is nyugodtan. De azert ami itt folyik, az kurvara bassza az agyam, na! Az a baj mostanaban a biciklisekkel , hogy ha az alapotlet es a problemak megoly jogosak is, a megvalositas, es ahogy hozzaallnak, valoban verlazito.

papamaci1 2009.09.29. 13:57:52

Az autósok megállapítási tökéletesen helytállóak.
A bringások a járdán közlekednek, áthajtanak a zebrán hosszában. Totálisan kivilágítatlanok ...(10 kerékpáros közül haton nincs hátsó, nyolcon első lámpa !! Naponta számolom a FSZEK előtt parkolókat...)

Tegnapelőtt a sötét járdán, kivilágítatlan kerékpáros jött velem szemben,láthatóan 12 évesnél idősebb férfi, fekete ruhában , kb. 30km/h sebességgel, az úttest kerékpárközlekedésre alkalmas volt.... Ha mozdulok, elüt.

MINDEN LÉTEZŐ SZABÁLYT MEGSZEGETT.

Elüvöldöttem magam:"-Lámpa !". Visszaszólt: kabbe....és ment tovább...

bendo 2009.09.29. 13:57:55

@mement:

Közösségben élek. Nem sírok. Nekem minden úgy jó ahogy van. Akkor, miért mennék el?

Kocsival járok, mert megtehetem. Majd ha törvény fogja előírni, hogy tilos, és csak én szívhatom a kipufogóm, majd akkor bevezetjük együtt, hogy örülj... jó?

Tényleg nem értem, miért kéne elmennem?

Mert pár kétkerekű baromnak nem tetszik ami van?

Hát nem az lenne a civilizált, hogy az megy el, aki nem tud együttélni?

Miért kell folyamatosan magyarázkodnom?

@Mon3:

A rendes biciklis együtt él és nem pofázik. Nekik úgy jó, ahogy van. Alkalmazkodtak.

tommybravo 2009.09.29. 13:58:31

@mement: Ne rontsd a bringások megítélését ilyen beírásokkal, kérlek.

kérdések órája 2009.09.29. 13:58:33

@bendo: még az autósok közt is kisebbség vagy

gabesz: 2009.09.29. 14:00:19

@Yaesu: már mint te szarsz a szabályokar autós ként vagy a kerékpáros.? Végül is mind egy. Szerintem senki nem sírt ha megbüntették jogosan.

Szarazinda 2009.09.29. 14:00:34

@bunko_jobbos: "Finoman szólva agresszív állatok. Van egy fennsőbrendűség-tudatuk a bringahasználat miatt -mert ezzel ők megváltják a világot- és emiatt nekik mindent szabad."

Ezt felejtsétek már el, ezt szajkózzátok megállás nélkül. Ez nem igaz. Illetve pont annyira, hogy minden autós rohadt, puhány, környezetszennyező, maradi, halálraítélt őskövület.

Nem ilyenek a bringások, de vannak köztük ilyenek is, mert bringázni trendi. Trendi is, meg a mai világban hasznos is. Ennyi, nem értem, miért kell ezt a baromságot szajkózni azért, mert valóban van néhány nagyképű pozőr álltat.

Én is nehezen viselem azokat (és még sokan), akik a legújabb NASA anyagból készült csiricsáré bringásszerkóban tekernek 3 kilométert a legközelebbi romkocsmáig, és aztán ettől kurva nagy városi ökoharcosok. De ez a kisebbség. A többség közlekedik, illetve sportol a bringájával.

Azzal se gyertek, hogy az elmúlt években így meg úgy egyre pofátlanabbak. Az elmúlt években évről évre sokszorozódik a bringások száma, persze, hogy több a súrlódás is. Ez érthető. Ésszel használva tényleg az egyik, ha nem a legértelmesebb nagyvárosi közlekedési eszköz.

bendo 2009.09.29. 14:00:34

@kérdések órája:

Miből gondolod? Vagy most gondolod majd rosszabb lesz, hogy jól odaszúrsz nekem??

Nyugi, rossz, tényleg fáj. Miért csinálod?

Átmenjünk dedóba?

Rendben.

Te meg egy hülye vagy a kerekeiddel együtt :D

szamoai 2009.09.29. 14:00:35

@Yaesu: már az első sztorid is gyanús volt

azt viszont konkrétan alig hiszem el, hogy kétszer is a (jól emlékszem, 4 éves?) kislányodat szídták biciklisek... ne haragudj, de most már 99%-ban biztos vagyok benne hogy ezeket csak kitalálod

VAGY valamiért külön vonzod a gyökér embereket.. de akkor abban biztos hogy van némi szerepe a te agresszív viselkedésednek is (amit amúgy láthatóan büszkén vállalsz)

kérdések órája 2009.09.29. 14:01:04

tuti hogy bendo alapította sebtiben ez a gittegyletet:))

tommybravo 2009.09.29. 14:01:09

@bendo: "rendes biciklis ...nem pofázik"
Ez ám az emberes, demokratikus hozzáállás. Végülis Kádárnak is működött, aztán milyen jó is volt!

pengusz 2009.09.29. 14:01:17

@Yaesu: Pár hete elütöttem egy gyalogost a Király utcánál. Zöldnél mentem át, a gyalogos szabályosan elém ugrott, még fékezni sem volt idő. Amikor felkeltünk a földről, akkor váltott zöldre a lámpa. Hidd el, hogy egy ilyen eset után nekem, mint vétlen félnek sem lesz könnyebb, mert k**vára befostam, hogy valami baja lett (kb. 30-cal mentem), és egy csávó egyből odajött, gondolom azt nem látta, hogy a gyalogos volt a hibás (amit a helyszínen el is ismert), és csak tőle kérdezte, hogy minden rendben van-e, kell-e mentő...
Mert a bunkó bringás száguldozik, és elüti a gyalogost...
Látom sűrűn versz szabálytalan bringásokat.
Szóval tényleg ez lenne a megoldás?
Mondjuk én inkább kimennék egy kamion alá, mint hogy elüssek egy (akár szabálytalan) gyereket, és ezt halálosan komolyan mondom :)

mement 2009.09.29. 14:02:43

@bendo: mondomn en tiszta szanalom fejlet moralis erzekel tiltott nem tiltott dolgokon rugozni.

Rovid lato vagy, am legyen az emberek tobsege halisten nem ennyire ilyen, minden korszaknak megvannak a "regivagasu" valtozasra keptelen egyedei.

bendo 2009.09.29. 14:02:58

@kérdések órája:

Nem, és tudod mi a legborzasztóbb? :D

Az hogy idegesít hogy nem én voltam :D

De komolyan... :)))

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.29. 14:03:53

@kérdések órája:

Gondolom buddhisták, a fiatal, nagyvárosi középosztálybeliek általában vonzódnak az ilyen keleti szarságok iránt, lásd még free tibet! :-)

De inkább a CM, mint a tibeti faszság!

mement 2009.09.29. 14:04:13

@tommybravo: akkor is ez a velemenyem, ha bringasoknak nem tetszik;)

tengerÉsz 2009.09.29. 14:04:15

Már sajnos meg sem lep, mennyi gyűlölet van ezekben a hozzászólásokban. Pedig el is férhetnénk egymás mellett.
Én sokat gyaloglom, kerékpározok, és autóval is szoktam járni. Most akkor kiket is kellene gyűlölnöm?
Nem az határozza meg az embert, hogy éppen milyen járművel közlekedik.
Leginkább persze az bosszantja fel a közlekedés résztvevőit, ha a másik jobban halad.
De nem mindenkit. Csak az agresszíveket, az intoleránsokat és a butákat...

bendo 2009.09.29. 14:04:57

@mement:

Clint Eastwoodon nevelkedtem.

Szarazinda 2009.09.29. 14:05:58

@tengerÉsz: teljesen egyetértek, hasonló cipőben járok/tekerek/vezetek :-)

Stock 2009.09.29. 14:06:54

@mement: előbb inkább gondolkozz, mielőtt írsz!
nincs a kocsinak alternatívája.., addig nem szüntetheted meg, ameddig nem kínálsz alternatívát!

Stock 2009.09.29. 14:08:20

@Mon3: elég gáz, hogy számotokra ennyi a világ..

tommybravo 2009.09.29. 14:10:24

@mement: És ha én nem vagyok bringás? Ne legyél már gyökér, láthatod a hozzászólásokon, hova vezet.

Editor Bob 2009.09.29. 14:12:02

@cso zsi: Ez csak egy példa volt, ami vidéken teljesen életszerű.

Egyébként egy bringánál azért is hülyeség a műszaki, mert a bringa részei 2 perc alatt szétkaphatók, másra kicserélhetők, így önmagában semmit nem érne az, ha valaki jó fékhatást érne el a vizsgán egy kölcsön fékkel, vagy jól világítana a kölcsön lámpa.

Meg tulajdonképp a féken és a világításon kívül mit lehetne még nézni egy bringán?

mement 2009.09.29. 14:12:03

@Stock: De van alternativaja nagyon sok esetben, en vagyok az egyik elo pelda hogy el lehet intezni az eletet fenakadas nelkul ugy hogy minimalisra csokkented az auto hasznalatot...

Minden csak akarat kerdese, csak keresni kene az alkalmat.

tommybravo 2009.09.29. 14:12:46

@Stock: Lehet, hogy a te saját esetedben nincs alternatívája, de azért emberek százezrei utaznak nap mint nap bkv-val a munkahelyre. És az autósok egy része simán áttérhetne, csak kényelmi okokból inkább mgésem teszik. Meg, ugye, ha már meg van az a kocsi és még 10 évig fizeti a törlesztőjét emberünk, akkor már használni is akarja.

mement 2009.09.29. 14:13:11

@tommybravo: ne idegesits mar fel azzal hogy 20km bringaval komolyan megerolteto egy egeeszseges felnott embernek? Eletem elso varosi kozlekedes jellegu bringa utja 35 km volt es meg csak meg se izzadtam:)

Lebowski 2009.09.29. 14:13:58

@papamaci1: Tényleg vannak kivilágítatlan bringások, de azért szerencsére egyre kevesebben. (ehhez annyit, hogy ha végigmész egy bringaúton, minden második oszlopra fel van írva, hogy vegyél lámpát. És ezeket a plakátokat is bringás csinálta.) Őket büntesse meg a rendőr. Mindenki érdeke, hogy kevesebb szabálytalankodó legyen. De a parkoló biciklik nem jelentenek semmit. Én is leveszem a lámpát, ha lerakom a bringám.

Stock 2009.09.29. 14:16:49

@mement: "Igen ennek a lassan 30 eve tarto kozuti amokfutasnak szeretnenk veget vetni, ahol komolyab buntetesi tetel nelkul oldokolhet barki halomra szabalyosan kozlekedoket..."
most 20 vagy 30?? :))
mondom, előbb gondolkozz, nem muszáj neked mindere kontrázni, vagdalkozni egyfolytában..
csillapodj le szépen és filózgass azon, hogy ki öldökölhet büntetési tétel nélkül ebben az országban...
ha ekkora marhaságokat fröcsögsz.. azt hiszem nincs miről beszélnünk!

Nyu 2009.09.29. 14:20:55

Még egy mondat aztán én leléptem.

Nagy a szájuk a bringásoknak, de ha elesnek a mentőbe (ami ugyebár jé de meglepő autó) berakják a seggük. No comm.

pengusz 2009.09.29. 14:20:55

@Stock: "ki öldökölhet büntetési tétel nélkül ebben az országban..."
Tudnék egy két nevet, szerintem te is ismered az eseteket: Császár Előd, az ír bankár, aki Leányfalun megölt két gyereket stb. stb.

Stock 2009.09.29. 14:21:30

@tommybravo: te viccezel?
a bkv lassú... és már most se lehet felférni rá!!
próbálj meg felszállni a reggeli csúcsban az első érkező 3-as metróra városkapuban... vagy nyugatinál a 4-6-ra... hol utaztatnál több százezer autóst??
és akkor még ne beszéljünk róla, hogy koszos, nincs ülőhely, nem fűtött/klimatizált... és közben nem igazán olcsóbb, mint a kocsi!!!!!!!!!

mement 2009.09.29. 14:21:56

@Stock: 20 at akartam mar irni az elejen is, szinte biztos voltam benne hogy ezen fogsz fennakadni, mi mason ugye?

komolyabb buntetesi tetel nelkul: nem ultetnek le valosan csak ritkan akkor is max 2 evre, esetleg a jogsidat sem veszik el de ha igen azt is max nehany evre.... Enyit er egy ember elete ha kozuti balesetben hal meg.

tommybravo 2009.09.29. 14:22:36

@mement: "fizikai ÉS mentalis bajok" Baszki, nem lehet nekem CSAK fizikai bajom, ami miatt nem tudok 20km-t tekerni?

mement 2009.09.29. 14:22:52

@Nyu: szanalmas vagy, minden forgalomcsillapitasi kiserlet mellet ott a kitetel kiveve mento, tuzolto, rendor aruszallito, rokkant.

BSZ 2009.09.29. 14:23:14

@pengusz: Igazad van, én is inkább betartom a városban a kmórás sebességet, de autópályán inkább GPS alapján mérem.

mement 2009.09.29. 14:23:48

@tommybravo: de lehet. Fizikaliag nagyon rossz allapotban van a magyar tarsadalom, es mentalisan is, mert a legtobjuket nem zavarja vagy nincs benne eleg akarat hogy tegyen ellene.

Stock 2009.09.29. 14:24:03

@pengusz: elődnek kibulizták a felfüggőt...
az szted nem büntetés?? (sztem is kevés volt, de nem szeretnék úgy élni, hofgy a fejem felett lebeg a letöltendő esélye, a legkisebb stikliért..)
az ír fickót meg azóta is hajkurásszák...!

Stock 2009.09.29. 14:25:07

@pengusz: azért remélem ez a gondolatmenet nem arra irányult, hogy egy törvények nélküli elvadult országban élünk, amivből az egyetlen kiút a kerékpár?! :-DDDDDDDDDDDDDDDDDD

tommybravo 2009.09.29. 14:25:44

@Stock: 15 éve járok BKV-val, reggel, délben és este. Ne te akard nekem megmondani, mire lehet/nem lehet felférni, ha saját magad nem is használod. Emberek százezreinek megfelel olyan állapotban, ami van, csak egyesek úri kényelmének nem felel meg. Az én havi bérletem 9400 forint, a te törlesztőd, biztosításod és benzinköltséged mennyi havonta? Ne legyél már nevetséges.

mement 2009.09.29. 14:25:47

@Stock: lenyegesen olcsob havi 10 rongy a bkv berletre mint az auto fentartasa....

pengusz 2009.09.29. 14:26:12

@BSZ: Nekem nincs GPS-em, ráadásul a jogsim is csak tavaly májusi :D Inkább az órának hiszek.
Egyébként amióta van jogsim, én is sokkal több dologra figyelek oda az autósokkal kapcsolatban, ezért csak nagyon ritkán van gondom velük :)

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.29. 14:26:15

@mement:

Jól van Acélember! :-)

Negyed óra, max. húsz perc könnyed bringázás a normális, több már fanatizmus.
El lehet vezetni egy huzamban Belgiumig is, akár, de szerintem azt sem élvezi senki.

Két élethelyzet ütközik:

Vannak a Belvárosiak, akik nyugodtan szeretnék élni a maguk városi életét bringával, kávéházakkal, meg vannak akik a Fővárost egy rohanó, nyüzsgő vesztőhelyként élik meg.

Humanizálni kellene Budapestet, kevesebb autót, több életet!

pengusz 2009.09.29. 14:28:36

@Stock: Hát marhanagy bűntetés egy ember életéért :(
Igen, itt a MAdMax3, csak a bringa az egyetlen kiút :D
Én szeretek bringázni, 10 éve versenyzek, ha tehetem, azzal járok be Csepelről melózni az Oktogonra. CM-en soha nem voltam még :)
Akkor én nem is vagyok igazi bringás? :D

mement 2009.09.29. 14:30:06

@Jobb híján MDF-es: De tenyleg pont errol beszelek hogy ne legyen mar az hogy 20 km egybe torteno fenakadas nelkuli letekeresetol mar acelember valaki:) Ez nem a biciklizes temakorehez tartozik , hanem egy fajta fizikai es egesszsegi allapotot kene hogy tukrozzon.

mement 2009.09.29. 14:31:20

@Jobb híján MDF-es: meg csak azt sem mondom hogy kotelezo, de az nem indok hogy azert jarok autoval mert 10 kmnel messzeb van a munkahelyem... lol

geusz 2009.09.29. 14:31:32

@mement: A gyerekek előtt nem parasztoztam le, pedig a tény az tény. Az szerinted felülről kezdés, hogy ezt nem szeretném még egyszer meglátni? Mit kellett volna mondanom? "Csak így tovább Anyuka!"

kérdések órája 2009.09.29. 14:32:25

fasisztarasszistahorthystagárdista miért nem mindjárt ezzel kezdik?

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.29. 14:32:43

@mement:

Napi kétszer 20 km. nap, mint nap. Az igen is acélemberes dolog.
Van aki egy buszmegállónyit sem képes gyalog menni. Itt tartunk.

mement 2009.09.29. 14:33:16

@Jobb híján MDF-es: Ez fugg attol is milyen regi a kocsid..., egy 10 eves hasznalt kocsinal konyen kijohet hogy meg mindig megeri kiadni 2x10k es a gyerekberletet (nem tudom mennyi most a diak)

Stock 2009.09.29. 14:33:48

@mement: azért az kibaszott relítív, hogy sok, vagy evés e az a két év.. amit a gumiszabályból kifolyólag kiszabnak minden esetben!!!!
a bringásoknak sem ártana ez a gumiszabály!
de amúgy hogy is jön ez ide? kész elmebaj!!

"lenyegesen olcsob havi 10 rongy a bkv berletre mint az auto fentartasa.... "
a fenntartását ne számold, csak az üzemanyagot... (egyrészt a bkv-t is az adónkból egészítik ki) mert a kocsit fenntartod amúgy is elvégre mivel mennél nyaralni, rokonlátogatóba, nagybevárárolni...... kerékpárral? :)

M. Péter 2009.09.29. 14:34:05

@papamaci1: Bunko volt. En tegnapelott egy egyiranyu utcaban a forgalommal szemben halado autost lattam, es mondtam neki, hogy egyiranyu utca, es hasonloam kedvesen koszonte meg.

ubk 2009.09.29. 14:34:09

Akinek nem inge, ne vegye magára, de nem csodálkozok ezen, már várható volt!
AMíg a normális bringások nem vetik ki maguk közül a tapló szabálytalankodókat, akik tesznek mindenféle szabályokra, addig ne is csodálkozzatok ezen! Persze azzal nem értek egyet, hogye miatt ne épüljenek kerékpár utak, de ha mr vannak, akkor tessék szépen használni is, mert elég idegesítő még mindig, amikor a járdán az Alkotmány utcán el akarnak engem ütni a bringások, miközben ott a csili vili új kerékpár út. Azt miért nem haszánljátok? - akinek nem inge, ismétlem, ne vegye magára!

mement 2009.09.29. 14:34:19

@geusz: Nem, hanem mondjuk felre hivod es privatban baszod le, es nem a gyerekei elott probalod megrendszabalyozni... erted-e hogy miert?

szamoai 2009.09.29. 14:35:43

@Nyu: akkor lenne valami értelme a meglátásodnak ha arról lenne szó, hogy a biciklisek többsége úgy általában mindenfajta autó betiltását követelné

természetesen erről szó sincs:) nem is igazán értem, miért hiszik olyan sokan hogy ez lenne a cél..

vagyis dehogynem értem. kényelmesebb másokról azt feltételezni, hogy ostobaságot követelnek, mert úgy könnyebb a saját álláspontunkat értelmesnek és racionálisnak tartani
(lásd még: a kognitív disszonancia csökkentése)

Stock 2009.09.29. 14:36:49

@pengusz: "versenyzek, ha tehetem azzal járok"... :)
hogyne lennél, az... és mivel nem vagy CM-es talán van saját véleményed, ami kevésbé szélsőséges és megosztó! ;)

Editor Bob 2009.09.29. 14:37:01

@ubk: "Míg a normális bringások nem vetik ki maguk közül a tapló szabálytalankodókat, akik tesznek mindenféle szabályokra, addig ne is csodálkozzatok ezen!"

Ezt egyébként hogy képzeled? Egy szabályos bringás lát egy szabálytalant, eredjen utána, és agyalja meg? Vga y kiabáljon utána, hogy ez nem szép dolog, és így ki lesz vetve a bringástársadalomból?:)

mement 2009.09.29. 14:38:36

@Stock: Adot igy is ugy is fizetsz bizonyos dolgokert ha van autod ha nincs...

AZ meg milyen hulyeseg mar hogy csak a benzin penzt szamoljuk:)? Van rengeteg jarulekos koltsege az autozasnak amit neked kell kifizetned,. ez mind mind plusz koltseg :D Es bizony vannak olyan emberek akinek nincs autojuk es ugy is tudnak elni, nekik csak havi 10k a kozlekedes, es eljutnak bevasarolni BKV val nyaralni Vonattal stb stb. Nem olcsob az auto a BKV nal, ez csak egy boduletes onatveres.

bendo 2009.09.29. 14:41:11

Itt vagyok, csak Tipp-Mixeltem.

Hol tartunk??

mement 2009.09.29. 14:41:11

@Stock: Nem relativ, ha vetlen embert olsz meg figyelmetlensegbol akkor gyilkos vagy, menj a bortonbe gondolkozni megerte e lazazni vezetes kozben, es tobbet ne ulj volan moge mert egyszer mar bizonyitottad a hozanem ertesed.

Ahol ember eletek forognak kockan, ott nincs helye masodik eselynek. Komoly buntetesi teteleknek lenne elretento hatasa, ha tudod hogy leultetnek 15 evre mondjuk gazolasert, akkor oda fogsz figyelni arra a zebrara.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.29. 14:45:11

@szamoai:

Több bringaút követelése kevesebb autóparkolót és autósávot eredményez.

Meg kellene lépni:

- P+R parkolók a metró államásokon
- Bringa kölcsönző hálózat
- Biztonságos (legalább Demszky-hamburgerrel elkülönített bringa sávokat
- Talán dugódíjat is, igaz sok felmentéssel, ha tényleg kell a kocsi (árut, szerszámot visz, stb.)
- Jóárusítani a taxit a belvárosban (miért csak a BKV-t tömjük pénzzel?), iránytaxik bevetése stb.

Cserébe kamerát a bringa útakra és a hülyéket szűrni, szétbüntetni.

fikaboy 2009.09.29. 14:46:48

vigyázzatok a bringásokra, mert a ti gyermekeitek is bringázni fognak, aztán majd ki akarjátoki taposni a belét annak aki őket elüti...
így megy ez.
sok itt a nagyon buta, de legalább agresszív.
autós is és bringás is.
és bringaút meg kell, mert igény van rá. pont.

Pirx 2009.09.29. 14:48:14

Tudom, hogy felesleges, de azért egy két megjegyzés:
Miért vonja kétségbe az a réteg valakinek a jogát arra, hogy kritizálja(még oly szerencsétlenül is) a közlekedés másik járművet használó résztvevőjét, akik lépten und nyomon ugyanezt teszik meg a bringaemelgetéseikkel, CM-jeikkel, ahol deklaráltan, csoportként szegtek meg majd minden létező szabályt. Itt nem áll meg a kedvenc érvük, hogy a ember általánosít. Amúgy röhely, hogy akkor is ezt az érvet kapod meg, mikor felhívod a figyelmét valamelyiknek, hogy tilos a járdán tekernie. De éppen nem általánosítok olyankor, hanem egyértelműen rá utalok. De ezt hagyjuk, mert ahogy tapasztaltam ez sokaknak gondot okoz. Vannak itt a blogon is olyanok, akikkel lehet érdemi beszélgetést folytatni. De a többséggel sajnos nem. Fújják a mások által kitalált hülyeségeiket. Ennyire telik.
Tehát kedves kerékpáros urak és hölgyek! Valaki ugyanúgy él a szólás szabadságának jogával, mint ti! Ezen felháborodni szerintem eléggé fura!

szamoai 2009.09.29. 14:48:20

@Jobb híján MDF-es: erre mi mást mondhatnék, mint hogy egyetértek?:)

Stock 2009.09.29. 14:49:00

@mement: autót fent kell tartania a többségnek, mert sokszor nélkülözhetetlen! ha meg már adott a kocsi a fenntartási költsége irreleváns!
a bkv csak alig olcsóbb az autónál én ezt mondtam és fenn is tartom!!
ha meg beleszámoljuk az időnyereséget, a kényelmet... hogy nem koszolom le a ruhám/öltönyöm... akkor már réges régen az autó nyert!
a bkv-ra meg fel se férnének az autósok!

pengusz 2009.09.29. 14:49:42

@Stock: egyébként a CM-nek sem látom sok értelmét (mint általában a tüntetéseknek). Szerintem ezzel csak jobban magunkra haragítjuk az autósokat.
Azzal sokkal többet lehetne elérni, ha minden bringás próbálna szabályosan közlekedni, mert akkor nem lehetne itt anyázni (jogosan) :D
Ráadásul az autósok is észrevennék a változást, és azért én is úgy tapasztalom, hogy mivel én szabályosan közlekedek, valamiért az autósok nem akarnak kinyírni (persze én is találkozom a maradék 0.1%-kal).

kérdések órája 2009.09.29. 14:50:42

parkolási mozgalom hihihihi! csak ne a kerékpárutakra parkoljanak!

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.29. 14:54:53

@Pirx:

Mit képvisel a városi közlekedésben az autó és mit a bringa?

Autó: ülni a végetnemlátható dugóban, pöfögni, feleslegesen üzemanyagot fogyasztani, szennyezni a levegőt, lehetetlenné téve a kerékpár közlekedést.

Bringa: Gyors, környezet barát városi közlekedési eszköz, kombinálva a városi-elővárosi vasúttal, nagyobb távolságok megtételére is alkalmas. Fiatalos, sportos.

Az autót tegyük le a város szélén, tovább (beljebb)metróval, villamossal menjünk!

kérdések órája 2009.09.29. 14:54:55

@Pirx: te kis kerékpárosgyűlölő, ne papolj te szabályokról, előbb tanuljatok meg hogy a zebra a gyalogosoké!

Dinsdale Piranha 2009.09.29. 14:55:01

Lehet fikázni a fent említett két társaságot, de az a szomorú, hogy van igazság a közleményükben. A bringások jelentős agresszíven nyomul, a tiszteletet és előzékenységet hírből sem ismeri. Minden nap bringával járok dolgozni, tehát ezt nem úgy mondom mint megrögzött autós. Anyázni persze lehet a másikat, erre jók vagyunk mi magyarok.

kérdések órája 2009.09.29. 14:57:17

@bendo: részemről ez nem is volt kérdés.

bendo 2009.09.29. 14:58:14

Általánosítottam, ahogy te is.

mement 2009.09.29. 14:59:13

@Stock: Az idonyereseg a dugok miat elenyeszo es valtozo is, 20 30 perc ne legyen indok autokazni, az egyeni komfort erzetett nyugodtan figyelmen kivul lehet hagyni ha a kozosseg eletminosegerol van szo.

Es amit soha nem szamoltok bele es szerettek elsiklani felette vagy elharitani, a kornyezeti es tarsadalmi kar amit okoztok ... konkretan megfizethetetlen, illetve senki nem terheli egyenlore ratok ennek a koltsegeit (sok esetben meg forintositani is nehez)
Olcsobb az a BKV....

attbar 2009.09.29. 15:01:05

Nekem a kulturált biciklisekkel semmi bajom nincs, pedig autót használok 5km távolságra, ellenben a fanatikusokkal igen:

A CM például örül, mint majom a farkának hogy felvonulhat, cserébe lezárják a fél várost, közlekedni nem lehet. Mindenki másra szarnak rá, és még csodálkoznak a biciklis közösségek, hogy nő a feszültség az autósok és köztük. Valljuk meg a tömegközlekedés normálisan öltözötten nem alternatíva, úgyhogy próbáljunk meg egy értelmes egyensúlyt fenntartani a kerékpárosok és az autósok között: Ha egy csomó pénzt befizetek jövedéki adó, regadó, gépjárműadó, ÁFA formájában, akkor elvárom hogy normális minőségű úthálózat legyen: ha már erre nem telik, legalább ne zárják le azt amin járhatnék. A kerékpárosokat is megilleti a kerékpárút, ahol ez lehetséges, de ne egymás kárára csináljuk ezeket.

mement 2009.09.29. 15:01:21

@mement: jah es a dugokat sem a bringasok es a BKV okozza.....

mement 2009.09.29. 15:02:25

@attbar: Azon nem akadsz ki amikor minden reggel megbenitjak az autok a kozlekedest? csak azon ha evente ketszer valaki elore bejelentve, tudatva, figyelemdet felhivva lezarja a varost?

Stock 2009.09.29. 15:02:44

@mement: relatív mert mindere ráfogják, hogy a látási és útviszonyoknak megfelelően kellett volna vezetned.. és onnatól már relatív, hogy ki volt az ártatlan! ez a gumiszabály!!
ez kéne a bringásoknak a járdára, hogy mindegy, hogy mennyivel ment, ha nekiment a gyalogosnak, onnatól ő a felelős!

az a 2 év egy tisztességes embrnek az egész életét porrázúzza + a lelkiismerete... a hátralevő éveiben....
ez a normális embereknek elég elrettentő!
a nemnormálisnak meg mindegy.. (erre egyébként én támogatnám a pszichológiai szűrést a jogsihz)
és azért mégsem hasonlítható a gondatlan emberölés egy szánt szándékkal elkövetetthez büntetésileg sem!

és ahelyett, hogy az autósokat súlytó büntiken lovagolnál... követelhetnél bringa jogsit, biztosítást , védőfelszerelést, büntetésseket, rendszámot....
hogy végre köztetek is mérséklődjön a renitensek száma!! és végre komoly partnerek legyetek a közlekedésben!!

ui: gondold át ezt a relítv dolgot bringás szemmel: mész szépen akárhol... meglöksz egy gyalogost.. aki elesik és fejjel tompít.. belehal... neked is 2 év..! (letöltendő)
sok volt vagy kevés?!

bendo 2009.09.29. 15:02:53

@mement:

Ezzel már megint csak az a baj, hogy ezt te akarod. Olyan dolgot követelsz rajtunk, amit nem tudsz betartatni.

Ha én 5 percet akarok utazni, és oda kocsival megyek, akkor kocsival megyek.

Sajnálom, de leszarom akinek nem tetszik.

Te csak javasolhatod, hogy ne tegyem.

De másnak légyszíves ne mond meg, mit lehet figyelmen kívül hagyni. Mindenki el tudja dönteni, mit akar.

Pirx 2009.09.29. 15:03:20

@kérdések órája: :) gratulálok! Már sikerült azonnal a személyeskedés területére lépni, még a látszatot se akarjátok megtartani! :D:D
És még ti akartok megértést!

bendo 2009.09.29. 15:04:27

@Pirx:

Ne vedd föl, megunja és kész.

mement 2009.09.29. 15:04:41

@attbar: Plusz senki nem kotelez ra hogy fizess regadot, afat, sajat dontesed hogy ilyesmire koltod a penzed, arrol nem is beszelve hogy az utalap amibol ujitjak es epitik az utakat nem CSAK ES KIZAROLAG az autosok penzebol folyik be, mert az nem fedezne a kiadasokat.
Es vajon eszedbe jutott mar valaha hany ember karara autozol nap mint nap?

mement 2009.09.29. 15:06:03

@bendo: Kar barmit is mondanod nekem, mar bebizonyitottad es en elfogadtam hogy te megmasithatatlanul leszarsz magad korul mindenkit 5 percert.

teabore 2009.09.29. 15:06:15

"A szabályok enyhítését követelik, mégis nagyívben tesznek a szabályokra. Egyirányú utcákban szembe mennek, járdákon száguldoznak, piros lámpákon áthaladnak, és nem használják a kerékpárutakat!"
Ez nekem olyan, mintha az autósokat a szakadt autóval ralizó tizenévesekkel azonosítanánk.

Ha a szabályokat betartó kerékpárosként, a biztonságos kerékpározáshoz kellőképpen felszerelt, elöl-hátul működőképes lámpával ellátott kerékpárral rendelkezem, a többi közlekedőre odafigyelve közlekedem, akkor kérhetem azt, hogy ne mossanak össze a járdán száguldozó köcsögökkel? (Azt, hogy a közlekedésben is vegyenek partnerszámba az autósok, gyalogosok, motorosok, le sem merem írni.)

Martian (törölt) 2009.09.29. 15:06:26

Szerintem is túl van dimenzionálva a városi bringás közlekedés... viszont egy dolog mindenképpen elfogadhatatlan, hogy Bp.-en autóval ne lehessen 5-6 km-t bármikor és bárhol negyed órán belül megtenni... cseszhetjük a "modern" XXI. századot, ezt még egy konflis is tudta száz éve!

attbar 2009.09.29. 15:07:56

@mement:

A dugó természetes velejárója annak a ténynek hogy nincs normálisan megtervezett és kivitelezett úthálózat. Ez nagyon szomorú, tenni kellene az ügyért.

A biciklisek, a MÁV sztrájk és a futóverseny viszont mesterségesen generált közlekedési káosz, azt nem tolerálom kicsit sem.

Stock 2009.09.29. 15:08:11

@pengusz: rohadtul igazad van CM témában!
nézd a motorosokat... ők is jelen vannak a közlekedésben, ők is évről évre egyre többen!
már leszoktak arról, hogy előjogokat követeljenek mások kárára... és láss csodát az autósók 99%-a elengedi őket.. a többség lemenekül a padkára, ha már a távolban feltűnik.... a motoros meg megköszöni a gesztust, ami az autósnak jól esik ezért újra megteszi...
és ez nem autós vélemény én sokat motorozok is..! vagy olvass bele egy-egy motoros fórumba! ;)
tehát a békés együtt élés működik!

de ez a CM féle agresszív mindenen/mindenkin bármiáron átgázolás ez csak ellentétet és ellenállást szül!!!!
minél agresszívabb, képmutatóbb a CM, annál jobban fog körvonalazódni!!!!

bendo 2009.09.29. 15:08:20

@mement:

Nyilván az 5 perc túlzás volt, és csak egy példa. Még negyed óráért sem indítom be a kocsit.

A lényeg itt most nem ezen volt, hanem hogy oda megyek kocsival, és akkor, amikor akarom.

Ha neked ez nem tetszik, akkor is.

De ha itt követelőzöl, azzal csak egy dolgot érsz el, azt, hogy én CSAKAZÉRTIS...

bendo 2009.09.29. 15:10:21

@Stock:

Így van, tanúsíthatom. Szeretem a motorosokat, és ők is engem.

mement 2009.09.29. 15:10:53

@attbar: Hogy ennyire szet van turva a varos az az elmult 5 ev termese, a dugok meg mar vagy 20 eve megbenitjak a varost....

Dugokat az abban resztvevok okozzak, mert lehetoleg mindenki egy kisszobanyi fotelal akar eljutni A-bol B-be es nem fertek el egymastol, de ezt eleg cinkes lenne autoban ulve beismerni.

Ja es ez egy varos ahol emberek elnek, nem kozlekedesi csomopont. Fontos a kozlekedes zokenometnessege, de nehogymar elsodleges prioritast elvezzen. Inkabb futoverseny, es lezart belvaros, mint hetkoznapi forgalom es dugotol megbenult varos.

Martian (törölt) 2009.09.29. 15:10:56

"és nem használják a kerékpárutakat!"

Mondjuk ez a legkevesebb, amikor a bringautak nagyrésze sokkal veszélyesebb a közúti forgalomnál.

mement 2009.09.29. 15:12:14

@bendo: kurvara nem kovetelozok, csak nem ilyen mezesmazos tundibundi a stilusom.

LiberAll 2009.09.29. 15:12:43

Nos, nem tudok mást mondani, hogy sajnos nagyon sok kerékpárosra passzol a postban felsorolt megállítás, szerencsére nem Pesten élek, hanem egy vidéki nagyvárosban, de itt is szépen hozzák a "formájukat". Pesten meg rosszul vagyok, ahogy néhány bicajos közlekedik, próbálom segíteni Őket, eddig még szerencsére nem vasaltam ki senkit, de ahogy elnézem néhányuk közlekedési kultúráját, nem sok esélyt adok nekik a túlélésre. Szóval bringás srácok ok, hogy figyelünk rátok, de vonatkozzon már a KRESZ rátok is, legalább egy kicsikét, ok ?

bendo 2009.09.29. 15:14:21

@LiberAll:

Nekik az így már nem jó.

Ha rájuk vonatkozik a KRESZ, akkor cserébe az összes autó tűnjön el...

Különben nincs alku....

mement 2009.09.29. 15:16:02

@LiberAll: Vonatkozik is... amit tehetsz az ugyben hogy velunk egyutt razod az oklod a rendszeres rendori jelenletert az utakon

Stock 2009.09.29. 15:16:14

@mement: "Az idonyereseg a dugok miat elenyeszo es valtozo is, 20 30 perc ne legyen indok autokazni"
hát már hogy ne lenne!!!!!!!!!! azt az időt (naponta többszöt) munkával, családdal, vagy a hobbimmal tölthetem!
és te csak a belvárossal számolsz, holott bp külvárosaiban még kevesebb a kocsi 8jobban lehet haladni) és szintén kevesebb a bkv (lasabban lehet haladni)!
dugó meg a belvárosban si csak csúcsforgalomban van napi 2*... amúgy kiválóan lehet haladni... egy kerékpárnál legalábbis sokkal gyorsabban!
www.vezess.hu/magazin/auto_vagy_metro/12848/
"a kornyezeti es tarsadalmi kar amit okoztok "
te meg a gazdasági előnyei fölött siklassz el, hogy napi sokszor fél óra az annyival több munka, annyival több adó.....!!
a környezetről meg ne egy számítógép mögül beszélgessünk már, mást hányingert keltően gusztustalan és képmutató!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

attbar 2009.09.29. 15:17:22

@mement:

Te CM élharcos vagy? Komolyan semmi kompromisszum-készség nem szorult beléd? Képzeld én is szoktam futni: az erdőben, és nem az Andrássy úton. Kerékpározni is lehet a város külső részein vagy azon kívül, lényegesen egészségesebb is mint a körúton. De ezek ellenére nincs bajom a normális biciklisekkel, akik elfogadják hogy van aki autóba vagy motorra ül. Mások szerint is a motorosokkal levő viszony jelentősen javult az elmúlt években, ehhez én is csatlakozom: mert nem találják ki hogy felvonuljanak a belvárosban... Tudnánk békésen élni egymás mellett ha akarnánk. De vannak akik nem akarnak, a CM is közéjük tartozik...

kgonzo 2009.09.29. 15:22:22

@snorbi: Jó magam a közösségi közlekedésben dolgozom. S azt hiszem marketing szempontból nem mindegy mit mondunk. Én magam sem szeretem a tömeget. De ma sajnos a legtöbb ilyen közlekedési eszközön nem is beszélhetünk tömegről.
Szóval szerintem nem mindegy hogyan hívjuk, mert a tömegközlekedés kifejezésből nekem eleve hiányzik a minőség érzete. Biztosan valami szocialista maradvány ez, amikor néztük a tizedennyi autót, hogy de jó nekik, mert milyen kényelmesen mennek munkába. Most meg az van, hogy tízszer annyi autós élet-halálharcot vív, hogy munkába érjen, s közben szidja a rendszert, amely az externális költségek miatt igyekszik sok-sok adót, miegymást behajtani rajta.
Ha nem haragszol meg én inkább a közösségi közlekedés kifejezést használnám.

bendo 2009.09.29. 15:23:10

@attbar:

Erről van szó!

Itt már nem a bringások jogairól papolnak.

Itt már az megy, hogy dögöljön meg mindenki, aki nem bringázik...

BSZ 2009.09.29. 15:23:16

@mement: Lásd SZDSZ-es városvezetés, korrupció, hozzá nem értés, stb::((. Addig harcoltak a 4-es metróért - harcoltak, de a terveket nem aktualizálták, stb. - hogy mire odajutottak, hogy tényleg lehet építeni, kiderült, hogy az előkészítő munka értéke 0 azaz nulla.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.29. 15:24:10

@attbar:

A bringa a gyaloglás alternatívája, nem a fosszilis autóé, motoré.

A bringa, mint közlekedési eszköz a rollerrel, görkorcsolyával, guruló cipővel egy kategória.

Lehet, hogy a kerék méretben kellene határt szabni.

LiberAll 2009.09.29. 15:24:53

@mement: Ma reggel mentem melózni, kis utca 1 irányú én jövök a jó irányból, a rosszből 3 bicajos, anyuka kisgyerköccel a pótülésen, meg két kissrác az anyuka után, én meg jöttem be egy beláthatatlan kanyarból, ha nem ismerném a helyet, és nem tudnám, hogy ez az "örült" nő nap mint nap kb ekkor, s itt jön, akkor simán kivasalnám a család 90%-át. S ha ezt szóvá teszem, akkor el vagyok küldve a búsba, ha kivasalom rohadt geci gyilkos vagyok, pedig csak közlekednék szabályosan, s próbálnék senkit nem kinyírni az utakon, de sajna mindig van pár olyan "idióta" aki szarik a KRESZ-be, szarik a családjára, szarik mindenre. Nah Őket kéne kikapni és megvágni a sünöknek 300k-ra. Gondolom fél év múlva tudnák a KRESZ-t is...
Vagy ez csak vágyálom a részemről ???

segabor 2009.09.29. 15:25:09

@attbar: azt a tényt is el kell fogadni, hogy ennyi autót ez a város egyszerűen nem tud befogadni és nem is fog. Mégha ideális esetben minden út egyszerre elkészül varázsütésre és nem lenne több útlezárás, még akkor sem.

Ezt ismerték fel több nyugati nagyvárosban és kezdték el korlátozni az autósokat. Pl. Bordeauxban évekkel ezelőtt elkezdtek visszavenni a bekötő utak sávjaiból és villamospályákat építettek a helyükre, stb.

Tetszik vagy sem, sok az autó. Ebből a problémából kéne kiindulni és nem a bicikliseket b.sztatni.

mement 2009.09.29. 15:25:09

@Stock: a gazdasagi elony elmorzsolodik ott hogy elobb halnak az emberek lenyegesen, tobb a kieso munkaero, stb... ezek mar olyan komplex folyamatok amikre se neked se nekem nincsen pontos ralatasunk hiszen meg csak most kerultek komolyabban eloterbe.

Az egyeb civilizacioval jaro szenyezo tevekenyseg mint aram (szgep) futes, csomagolas, ugyanugy lehet sporolni (onkentesen korlatozni) mint az autokazast.
Amikor kornyezetszenyezesrol beszelunk vagy annak mersekleserol(figyej fontos!) Arrol beszelunk valojaban hogy aranyban kell tartani, van egy hatar ami folott mar nem tudjuk korrigalni a negativ tenyezok mindenapjainkra gyakorolt hatasait, ebben a pontban leptuk at a Fentarthato fejlodest hatarvonalat. A lenyeg hogy ugy ahogy tudunk sporolni a gazal, az arammal, ahogy tudunk tudatosan vasarolni, es tudunk szelektiven hulladekot gyujteni, ugyanugy tudunk az autohasznalati mintazatunkon is valtoztatni, mersekelni, hogy egy aranyaiban egyensulyban levo kornyezetben (eleterre gondolok) eljunk.
Nem kell hozza muszaki vonulat hogy logikajaban osszeted a dolgot.

Stock 2009.09.29. 15:26:25

@bendo: "Itt már nem a bringások jogairól papolnak.

Itt már az megy, hogy dögöljön meg mindenki, aki nem bringázik.."

én is így látom és nekem is ez fáj!!

mement 2009.09.29. 15:26:45

@attbar: Bennunk van kompromisszum, te sirod tele a zsebkendot hogy lezarjak a varost....

Egyebkent utalom (el se tudom mondani mennyire) a CM et. (marmint magat a felvonulast nem a kozosseget.)

bendo 2009.09.29. 15:27:21

@segabor:

A bicikliseket senki sem basztatná, ha nem pattognának folyton, ezt ne felejtsd el.

Ettől függetlenül részben egyetértek veled.

szamoai 2009.09.29. 15:27:57

@bendo: "oda megyek kocsival, és akkor, amikor akarom"

gondolom úgy értetted, hogy az autóval szabályosan megközelíthető helyek közül oda és akkor.. stb.

vagy úgy értetted, hogy ha a jövőben valahová megtiltják az autós behajtást, te akkor is autóval fogsz odamenni? remélem nem..

még valami, az összes hasonlóan gondolkodó embernek: senki nem akarja betiltani az autózást (néhány eszelőst kivéve, akikkel nem érdemes vitatkozni sem), tehát igazán felesleges az autózáshoz való jogotokat félteni bárkitől is. a joga mindenkinek mindig meglesz rá, a lehetősége viszont folyamatosan csökkenni fog, ami ellen lehet prüszkölni, csak felesleges..

mement 2009.09.29. 15:28:13

@BSZ: igen negyes metro egy igazi Epic Fail...:(
Az allamhaztartasi hiany egy jo resze ott pihen a metro godrokben.

Stock 2009.09.29. 15:30:04

@Jobb híján MDF-es: "A bringa a gyaloglás alternatívája, nem a fosszilis autóé, motoré"
végre valaki ezt is kimondta! :))

Deszkás 2009.09.29. 15:30:30

@Yaesu: Mi az hogy munkaidőben zuhanyzás? munkaidő előtt kell!

És mond csak, kinek van ott elsőbbsége? A közlekedő bringásnak, vagy a kiszállni óhajtó lányodnak? És végülis milyen irányba szállt ki a lányod? A (bicikli)út felé? Ugye nem?

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.29. 15:30:46

@bendo:

"oda megyek kocsival, és akkor, amikor akarom. "

Szerintem oda, ahová tudsz! :-)

Bringával a belvárosban több helyre el lehet jutni.

bendo 2009.09.29. 15:30:53

@szamoai:

Nyilván szabályosan.

Gondolom úgy se hiszitek el, de amikor meg volt szabva, hogy páros napokon páros végű, páratlan napokon páratlan végű rendszám közlekedhet, betartottam.

Én nem féltem a jogaimat, mert tudom hogy kevesek vagytok hozzá, hogy korlátozzátok.

Csak nem szeretem ha valaki elkezd dobálózni dolgokkal, és be akar korlátozni, mert neki nem tetszik valami.

Engem senki sem fog bekorlátozni a törvényt kivéve. Ezen van a hangsúly.

bendo 2009.09.29. 15:31:35

@Jobb híján MDF-es:

Igen, értettem, nem jól fejeztem ki magam :)

De azért értettétek hogy értem....

mement 2009.09.29. 15:31:59

@LiberAll: Nagyon regi vesszoparipam nekem is hogy surgosen ki kene szurni a forgalombol a jellemhibas beleszaros kozlekedoket. Es igen ez csak vagyalom, mert civil akaraton tul a rendorseg es az ugyben kompetens szervek akarata teljesen hianyzik...

Kressz oktatast az iskolaba es rendes rendori jelenletet az utakra, buntessenek kemenyen kegyelem nelkul:) Es vissza jonne hamar a normalis moral a kozutakra, lehetne nyugiba bringazni, zebran biztonsagosan atkelni es otvenel menni 50-es tablanal anelkul hogy tolnanak lefele.

Deszkás 2009.09.29. 15:33:59

@Yaesu: Ja és más nagyvárosokban. Bp-nél nagyobbaknak pl miért alternatíva?

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.29. 15:34:21

@szamoai:

"senki nem akarja betiltani az autózást"

Csak erősen korlátozni a belvárosban:

- Dugódíj
- Fizetőparkolók (horror árakon)
- Parkolási lehetőségek hiánya

mement 2009.09.29. 15:34:36

@bendo: Az megvan hogy ha megfelelore duzzad azon emberek szama (kritikus tomeg) -akik olyan valtozasokat akarnak amiket te esetleg korlatozaskent elsz meg- akkor celt ernek;)?

Stock 2009.09.29. 15:35:39

@mement: "a gazdasagi elony elmorzsolodik ott hogy elobb halnak az emberek lenyegesen, tobb a kieso munkaero,"
:-DD erre már inkább nem is írok semit!!
úgysincs értelme!! :(

azért remélem a pici kerékagyú burcikátokban mostmár körvonalazódik, hogy a hippi ideológiátok miatt nem tehetitek tönkre az emberek többségének az életét... legalább is következmények nélkül nem!!

RÉSZEMRŐL A VITA LEZÁRVA, MAJD ELDÖNTI A TÖBBSÉG AKARATA!!

Stock 2009.09.29. 15:37:55

@bendo: "Engem senki sem fog bekorlátozni a törvényt kivéve. Ezen van a hangsúly"
törvényt meg demokráciába a többség alkot...! :))

mement 2009.09.29. 15:38:14

@Stock: egy abszurd fasszsagal probaltam ereztetni mekkora abszurd fasszsagot irtal:) latom bejott

bendo 2009.09.29. 15:38:17

@mement:

Persze, de ugye tudod, hogy a (kritikus tömeg) egyenlőre kevés, nagyon kevés.

Ha például a "CM" felállna, és kihívná az autósokat a térre, hogy "játsszák le", szerinted ki lenne többségben?

Persze minden rosszindulat nélkül, és csak költői a kérdés!!!

Azzal azért tisztában vagy, hogy ha a CM szabályoz, azt nem velem teszi, egy személy ellen?

Nem érhet el célt mert az autósokhoz képest elenyésző a számuk.

Stock 2009.09.29. 15:39:55

@Jobb híján MDF-es: "Bringával a belvárosban több helyre el lehet jutni. "
motorral meg mégtöbbre, csak a miheztartás végett... ;)

Deszkás 2009.09.29. 15:40:02

@Martian: Ellenben ezt biciklivel bármikor kivitelezheted.

bendo 2009.09.29. 15:40:13

@Stock:

mement-tel már ezt lejátszottuk.

Ha törvény írja elő, akkor leteszem a kocsit, függetlenül attól, ki alkotta meg a törvényt.

Sírok majd kicsit, és BKV-ra szállok.

Ennyi, elfogadom.

segabor 2009.09.29. 15:41:01

@Stock: nem divatból, hanem a tömegközlekedéstől való undoromtól és némi testmozgásért (is) tekerek a városban. Na meg tényleg gyorsabban el tudok helyekre jutni, mint bármely más járművel. Hol itt a hippi ideológia??

A zemberek többségének az életét NEM a biciklisek teszik tönkre, remélem ez hozzád is eljut. Lásd a fentebb leírt alapproblémát.

Deszkás 2009.09.29. 15:41:26

@bendo: Ez az igazi egoizmus! Gratulálok!

szamoai 2009.09.29. 15:41:28

@bendo: ebben egyetértünk, mármint abban, hogy nem egymást kell korlátozni vagy fenyíteni, hanem a szabályozás folyamatos ésszerűsítéséért kell dolgozni - olyan módon, hogy az végül a _közösség_ számára előnyös legyen (ami bizony együtt jár azzal, hogy a közösség _bizonyos tagjai_ valamifajta hátrányt szenvednek el; a cél az, hogy a többi tag által élvezett előnyök mindezt meghaladják)

csak jelzem: ehhez leginkább az ésszerű és higgadt párbeszéd vezet, amibe szvsz az "úgyse hiszitek el", "kevesek vagytok hozzá" típusú (lássuk be: agresszív) hozzászólások nem igazán férnek bele

mement 2009.09.29. 15:41:33

@bendo: De azt nem fogod meg mindig fel hogy elege szomoru hogy oda kell menni es torvenyi szinten kell odakoppintani az orodra mert magatdol keptelen vagy belatoan elni.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.29. 15:41:33

@bendo:

"mert az autósokhoz képest elenyésző a számuk. "

Hol? BP belvárosában? Pl. a Gödörnél több a bringás, mint az autós. :-)

Egyszerűen a Budapest-belvárosiak szeretnék visszakapni a városukat a kivűlről bejáró autósoktól, erről van nagyban szó.

szamoai 2009.09.29. 15:42:46

@Jobb híján MDF-es: ami nem egyenlő a betiltással:)

mement 2009.09.29. 15:43:31

@bendo: A Cm olyan celokat fogalmaz meg, amik kozel sem csak a bringasok erdekeit fedik le... meg nehany ev es tobben lesznek, de mar most sem vennek merget az autos tobsegre, mert a kategoriak atjarhatoak.

bendo 2009.09.29. 15:44:27

@mement:

Megint itt tartunk.

Úgy élek ahogy akarok. Ha neked nem tetszik, nem tetszik.

Ezt ne kezdjük már újra el...

LiberAll 2009.09.29. 15:45:06

@bendo:
Szerintem autós, a CM résztvevők meg az aszfaltba lapítva... felénk is volt kerékpáros felvonulás pont esti csúcsban, mindenki dögfáradtan ült a kocsiban és várta, hogy végre hazamehessen, lebénítva a várost... Gondolom a résztvevők és a szervezők felmenői meg nem véletlenül csuklottak akkor nagyon... :D

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.29. 15:45:51

@Stock:

A motor az elég undorító: fogyasztása arányosabb nagyobb, mint egy gépkocsié és általában környezet szennyezőbb is, mint az autó.
Motoros ruha, bukó elég gáz viselet. A parkolás is aggályod, mert kényesebb jószág, mint egy autó, vagy bringa.
Mondjuk külvárosi tahóknak pont jó.

Stock 2009.09.29. 15:46:23

@mement: "Az megvan hogy ha megfelelore duzzad azon emberek szama (kritikus tomeg) -akik olyan valtozasokat akarnak amiket te esetleg korlatozaskent elsz meg- akkor celt ernek;)? "
és az megvan, hogy most is van ilyen tömeg?! mégpedig az autósoké!!
szóval ameddik ilyen rohadt kevsen vagytok lehet békésen együtt élni a többséggel, vagy gyakorolni anatúrfranciális tevékenységet!

most lefordítom ezt a kommentedet és aztán tényleg léptem örökre innen!
azt írod, hogyha ti lesztek többen, akkor annak kell történnie, amit ti akartok....
(sok sikert a tagtoborzáshoz)
de addig is csitulj el szépen, mert az autósok vannak borzasztó nagy számbeli fölényben!!!!!!!!
tehát nincs miről beszélni!!

mement 2009.09.29. 15:47:04

@bendo: Nem elsz ugy ahogy akarsz pont magad fogalmaztad meg a korlataidat:D
De attol meg fentartom a velemenyem hogy szanalmas dolog amit csinalsz.

mement 2009.09.29. 15:48:07

@Stock: szerintem olvasd meg egyszer ketszer at a hozzaszolasom es probald ertelmezni:)

segabor 2009.09.29. 15:48:47

@LiberAll: és akkor is ugyanerre gondolsz, amikor szintúgy dögfáradtan araszolgatsz a dugóban, biciklis felvonulás meg sehol?

Én holtfáradtan felülök a biciklimre és stabil 20 perc alatt átérek a Margit körút környékéről Zuglóba. Dugótól függetlenül.

Az autósok meg egymást szivatják, ez van.

Nick Leeson 2009.09.29. 15:49:09

@mement: Azért azt ne hasonlítsuk már össze, hogy nyáron a 45 fokos buszon vagy télen a -20 fokos villamoson cipelsz 3karton ásványvizet, vagy ezt beteszed a kocsi csomagtartójába és lazán hazavezetsz!

Tudom, hogy itt az autós a világ szemete (igaz nem kell vécére is autóval járni), de azért lássuk már be hogy sehol a világon nem intéznek nagy bevásárlást rohadó tömegközlekedéssel!

bendo 2009.09.29. 15:50:27

@mement:

Rendben, amit te csinálsz az is szánalmas.

És ne izgulj, pont úgy élek, ahogy akarok :)

Csak zavar, hogy ez neked nem tetszik.

De nem haragszom rád, és kérlek te se haragudj rám, nem vagyunk egyformák.

Deszkás 2009.09.29. 15:50:44

@LiberAll: Velem meg a volt Centrumnál az egyirányú részen 50m-en belül 3an jöttek velem szembe. Megnéztem, szépen látszik az irányukból a behajtani tilos.

bendo 2009.09.29. 15:52:34

@az aki:

Ellenben majd ha a CM hatalomra jut, és Ők fognak kormányozni, biciklivel fog az összes bútor áruház is házhoz szállítani például.

Veszek majd egy hütőt, és valaki majd elteker nekem budaörsről a belvárosba vele....

....vagyis...mondjátok, a hűtőt nem fogjátok betíltani???

segabor 2009.09.29. 15:54:13

@bendo: nem kicsit leegyszerűsítetted a problémát. Játssz el a gondolattal, hogy nincsenek biciklisták. Egy sem. Mi változna az autósok életében. Jóformán semmi. Ugyanúgy ülnének a dugókban, mint most.

mement 2009.09.29. 15:54:28

@bendo: Harag nincs benne, bosszankodas az igen, ne tudom szo nelkul hagyni ha masok tudatosan es direkte ugy cselekszenek ami nekem rossz.

Közöd?? (törölt) 2009.09.29. 15:54:46

@segabor: anyád sok az te mocskos paraszt

mement 2009.09.29. 15:55:18

@az aki: nem is a havi 2 nagybevasarlason megy a vita, vagy a nagyi orvoshoz cipelesen, hanem a mindenapi rutinszeru folosleges autohasznalaton.

mement 2009.09.29. 15:55:53

@bendo: minden forgalomcsillapitasi otletnel es kiserletnel ott vannak nagybetukel a kitetelek: Kiveve mento, tuzolto, rendor, aruszallito es rokkant.

Nick Leeson 2009.09.29. 15:56:48

@bendo: Ja, meg a tesco logisztikai központba is biciklivel viszik majd az árut kamionok helyett...

2009.09.29. 15:57:30

Egyszerűen nem fér a fejembe ez a butaság, amit CM-nek csúfolnak.

Van egy ismerősöm. Minden nap biciklivl jön-megy munkába.
Lágymányosi-híd, zugló (Bosnyák tér) távon.
Szlovák a srác, itt dolgozik és él.
Érdekesen soha nem szúrták még ki a kerekét itt Mo-n, soha nem verték meg mert szlovák, soha nem ütötték még el autósok, soha nem ütött még el gyalogost, soha nem büntették még meg mint biciklis.
Fogta a térképet, húzott egy egyenes vonalat a lakás és a munkahely között, és berajzolta a kis utcákat. Főútvonalon nem jár, mert minek kockáztasson, ha nem muszáj. Jó neki a kisutca ahol 2 autóssal találkozik mindig max.
Megkérdeztem mi a véleménye ezekről a dolgokról.
Válasz: lesz@rom! Amíg van út Bp-n, amin min egy biciklikeréknyi hely van és lehet rajta közlekedni, ő addig fog tudni közlekedni, a CM-es agyalágyult terroristák úgy lázadnak ahogy akarnak, meg úgy kényszerítik magukat rá a népre ahogy akarják, őt nem érdekli.

Köv. kérdés! Mész arra a feltartom a bicajomat mert kegyeetlen kemény gyerek vok felvonulásra.
Válasz: Utálom a buzikat, de előbb mennék ki a melegfelvonulásra, mint arra a közbalhézásra, ahol pár ezer ember fog szivatni pár százezret!

Ezeken elgondolkoztam és rájöttem, hogy ha a biciklisek 99,999%-a így gondolkozna, akkor mennyivel értelmesebbek lennénk az ilyen blogok.

Nem akartok értelmes emberek lenni CM-es balhégépek?

segabor 2009.09.29. 15:58:23

@mement: így van. Autóra szükség van, ezt szerintem senki sem vitatja. Csak nem ennyire és nem ilyen ésszerűtlen módon.

Pirx 2009.09.29. 16:00:05

@Jobb híján MDF-es: Kissé későn de:
Nem minden esetben ülök a dugóban, ha autóba kényszerülök. Természetesen ha tehetem, a belvárost messze elkerülöm. Abban egyetértek, hogy egy-két metro megálló esetén még a kerékpár sem fontos, nyugodtan lehet gyalogolni. A bringa reális alternatívát nyújt az 5, legfeljebb 10 km-es utakra, abban az esetben, ha az illető egyedül, csomagok nélkül teszi. Ezzel nincs is semmi baj! De a cikk nem erről szól, ámbár Murphy óta tudjuk, előbb utóbb az feledésbe is merül, mivel kezdődött!
Urban legend az állandó dugó Bufdapesten. Ma sikerült a XI. kerületből elmenni a XIII-ba, onnan a III-ba, majd vissza a XI-be, két óra alatt, úgy. hogy közben még dolgoztam is. Mindezt lehet, meg tudtam volna tenni bringával is ennyi idő alatt, de a motyókat nem tudtam volna elvinni . Ez kb 60 km volt. Nem alternatíva a bringa ilyen esetekben. És kövezzetek meg, de autóval fogok hazamenni, közben felvenni a feleségem, és bevásárolni. És jó esetben, nem fogok dugóban ülni. Tehát a témához visszatérve. Én úgy gondolom, hogy a kerékpárosok-és nem tudom kikerülni az általánosítást, hiszen az ős szervezetük jegyzi a cm-et, és sokminden egyebet - megtapasztalhatják azt, milyen, amikor ellenük lépnek fel. Az, hogy ez a fellépés szerencsétlen, és hülye, a tényen mit sem változtat. A saját módszereikkel szembesülve, nehezen tolerálják. Ez az én véleményem. Mindefajta példálózás, általánosítás nélkül, úgymond sina ira et studio

Nick Leeson 2009.09.29. 16:00:35

@mement: Nézd, szerintem meg az a baj, hogy az emberek nem a körülményekhez, meg a lehetőségekhez választanak járművet, hanem a saját akartuk szerint.

Én csúcsidőben bkv-val járok, csúcsidőn kívül kocsival. Néha biciklivel. DE eszembe sem jutna olyan helyre bicajjal menni, ahol életveszélyben vagyok, vagy bkv-val bevásárolni... ha pedig az uticélom jól megközelíthető bicajjal és az idő is megfelelő, akkor kerékpározok...

A lehetőségekhez kell igazítani a járművet, nem pedig az egyéni akarathoz!

segabor 2009.09.29. 16:01:10

@Hivatásos beszólóművész: próbáld meg a fent leírt mutatványt családdal, gyerekkel. Én elnavigálok az utcákon, de 12 év alatti gyerek nem mehet úttesten. Bicikli utak meg alig. És nem mindenki akar biciklivel autók között hajtani 30-40-nel, hanem kényelmesen eljutni a munkahelyére vagy haza, nem leizzadva és szlalomozva. Ők lennének a "csendes" biciklis többség. Nekik semmi esélyük a mostani Budapesten normális biciklis kozlekedésre.

mement 2009.09.29. 16:01:11

@Hivatásos beszólóművész:
Igen az rendben van hogy a szlovak srac is meg en is barmilyen korulmenyek kozott elbringazunk, mert van rutinunk, jo reflexeink, helyzetelemzo es felismero kepessegunk hogy tuleljuk a varost es meg elvezzuk is a tekerest, de a csajom vagy a fiam (ha lenne) mar nem engednem egyedul bringazni, mert tudom milyen vad allat modra kozlekednek masok... ennek szeretnenk veget vetni, a CM egyik legfobb celkituzese ez.

Deszkás 2009.09.29. 16:03:46

@Közöd??: Talán kicsit cizelláltabban fogalmazz már. Úgy hallom, vár egy szappan a mosdóban!

bendo 2009.09.29. 16:04:38

@Deszkás:

Már csak az a kérdés, lehajol érte, vagy kimossa a száját...

Forest (törölt) 2009.09.29. 16:04:56

A CM lényege éppen a figyelemfelhívás. Kerékpáros barátom szerint nagyon is helyénvaló ilyenkor "megbénítani a várost" mert ha teszem azt hétvégén vasárnap délelőtt vonulnának fel, nem lenne ekkora sajtóvisszhangja.
És igen is így tudják az autósoknak megmutatni micsoda hatalmas számban vannak (ilyenkor) jelen.
Szerinte ez így zsír, oké, bár kétségtelenül radikális.
Szerintem meg tök jó, hogy még nem feküdt ki egy bringás sem a buszok kereke alá. (Különösen azok a hepajbringások, akik egyébként nem nagyon jönnek ki, nade egy "ilyen bulit" nem hagyhatunk ki!)
Minden nézőpont kérdése.
Critical Mass mit szóösszetétel egyébként nem szabályozza a jármű tipusát.
Ezzel a névvel akár a Jet-ski-sek is tarthatnának a Dunán felvonulást, halálra idegesítve a hajóvontákat.
Vagy a teherautósok a belvárosban parkolási tüntetést. Vagy az autósok figyelemfelhívás céljából parkolhatnának direkt a járdákon, szabadon hagyva a parkolóhelyeket.
Végtelen a variációk száma.
Éljen a radikalizmus.
(Persze közben párbeszédet sürgetve)

LiberAll 2009.09.29. 16:06:41

@segabor: felénk dugó csak akkor van, ha valami van, kerékpárosok, meleg felvonulás sláger rádió..stb stb .... Nem Pesten élek (Már rég felkötöttem volna magamat a WC láncra... :P)

2009.09.29. 16:07:49

@mement:
Ha ez lenne neki a célkitűzése, akkor azt mondanák, hogy:
Emberek, ez van, ma ilyen Bp! Egyenlőre csak kis lépéssel tudunk haladni a cél felé. Addig 1et kérünk, ne hergeljétek a közvéleményt magunk ellen szabálytalankodással és ha van egy 12 éves kisfiatok és egy feleségetek, akik nem alkalmasak arra hogy 30-40el biciklizzenek az autók között, akkor ne engedlyétek nekik h biciklizzenek, védjétek meg őket, vegyetek nekik bérletet.

Ehelyett mi történik:
Lázad! Lázad! Lázad! Lázad! Lázad! Lázad! Lázad! Lázad! Lázad! Lázad! Lázad! Lázad!
Mint a South Parkban.
Balhézzatok, tegyétek néha pokollá a városlakók életét, lázadjatok, arrogánsan küzdjetek a jogaitokért, a kötelességekkel ne foglalkozzatok, az mellékes, szabálytalankodjatok, menjetek gyorsan a gyalogosok között, menjetek át a piroson és ha szemetekre vetik, mondjátok azt h nem ti voltatok vagy hivatkozzatok egy szabályra aminek nem sok köze van a helyzethez, de jól hangzik, mi is ezt tesszük.

Ez a baj vele, és aki beleköt pár szóba, ahelyett hogy az lényeget keresné, az egyen meg 4 sünt és egyben tolja ki.

Nick Leeson 2009.09.29. 16:08:49

@segabor: Szerintem eleve agyrém 12 év alatti gyereket biciklire ültetni egy ekkora városban mint budapest...

Illetve lehet, de az messze túl van az ésszerű kockázaton.

Az egész város struktúrája egy nagy szar. Nincs történelmi belváros... nincs üzleti negyed, szórakozó negyed (most tiltották be), nincs semmi ami logikus lenne. Mégis hogyan kellene úgy átvarázsolni a várost, hogy 12 éve alatti gyerek tökéletes biztonságban legyen a bicajon?

LiberAll 2009.09.29. 16:08:50

@Deszkás: Az mindig gázos, de nekem a best Off a Szalagház mögött kis utcák, ott simán ki lehet vasalni valakit, ha nem figyelsz nagyon...

Deszkás 2009.09.29. 16:09:01

@bendo: Gondolom te is tud, melyikre gondoltam.

Deszkás 2009.09.29. 16:10:59

Mellesleg én szeretnék lázadni autósként a gyalogosok ellen, mert nem igaz, hogy nem tudok úgy autózni a városban, hogy valaki ne rohanna át előttem a piros lámpán, és utána ne ugatna még vissza, mikor rádudálok, hogy ugyan már, ezt nem kellene. miért nem őket találja meg ez az Emberibb parkolásért mozgalom?

segabor 2009.09.29. 16:11:38

@Pirx: akkor lenne harmónia a közlekedésben, ha fent leírt példád alapján minden autós így tudna haladni és időben odaérni, ahova szeretne ÉS aki biciklivel akar járni, az se kockáztassa az életét.

Tehát együtt és nem egymást kizárva. Mert a beteg nagyit / gyereket se lehet biciklivel vinni, stb. Viszont sokan ülnek autóba, amit nem bír el a város és azok, akik átülnének biciklire, de nem akarnak / mernek kocsik között tekernek, nem ülnek át.

Közöd?? (törölt) 2009.09.29. 16:12:52

@Deszkás: basszus, pedig finom és nőies voltam

segabor 2009.09.29. 16:13:45

@az aki: akkor hogyan tanuljon meg a gyerek biciklivel közlekedni egyáltalán? Ezt is el kell időben kezdeni, hogy mire önállóan teker, ismerje a szabályokat és rutinja is legyen.

Meg nem akarok csak azért BKV jegyeket / bérletet venni, hogy átruccanjunk egy közös programra a város egy másik pontjára, majd onnan vissza. Van járművünk, akkor miért is ne?

nelek 2009.09.29. 16:15:34

Mi lesz a hülyéből ha bicilkire, vagy autóba ül? Nyilván nem okosodik meg, hanem hulye marad. Ahol dolgozom, sokan járunk biciklivel de amúgy mindenkinek van autója. A parkoló így is tele van, mi lenne, ha mindenki autóval akarna jönni?

Vajon így kinek az érdeke is, hogy többen biciklizzenek?
Ha nem lenne világos, elárulom: az éppen autóval jövőké.

attbar 2009.09.29. 16:15:54

@az aki: abszolút egyetértek Veled.

Tömegközlekednék vagy a kerékpározást megfontolnám, ha nem kéne elegánsan egy méregdrága laptop-al utaznom hiába csak 5km-re járok be. Vagyis az autó az egyetlen jelenlegi alternatíva, nagyon remélem hogy a közösségi közlekedés és a közbiztonság színvonala eljut egyszer oda, hogy a BKV is alternatíva legyen. A kerékpár jellegéből kifolyólag sosem lesz... (és persze itt lehet pedálózni az ismerek olyat aki zakóban teker/átöltözik/zuhanyzik szöveggel)

Pirx 2009.09.29. 16:17:56

Engem nem a CM idegesít. Nem a kerékpáros, aki az út szélén teker. Felőlem tegye. Úgy gondolom, évente egyszer emelgessék a bringát, ha akarják. Viszont a rokonszenvet azzal tudják megszerezni, ha szabályosak, udvariasak, és urambocsá, ha elbasszáék, kinyögenk egy bocs' -ot. Vegyék tudomásul, hogy járművet vezetnek, annak minden előnyével és hátrányával. Értsék meg, hogy a szabályok nem véletlenül vannak! Az egyirányú utcában szembetekerés sem akkor gáz, ha messziről látjuk őket. Akkor, amikor egy parkolóhelyről tolatok ki, és figyelek balra, mert onnan jöhet jármű. De ő jobbról érkezik meg, jó esetben meg tud állni. Rossz esetben nem. Ha kanyarodok egy egyirányú utcára, és jobbra figyelek, mert onnan jöhetnek. De nem, mert jönnek balról is...a bringások. És nem veszik figyelembe, hoy nem látom őket. Nem véletlen a szabály a járdán kerékpározásról sem. De ezt a vitát itt és most ne nyissuk meg. Tehát mindössze gondolkodni, és a másik helyébe képzelni magunkat!
Egy kerékpár legfeljebb pár kilométeren gyorsabb, mint az autó. Reggeli dugóban szokta rendre olyan bringásokat leelőzni, akik vígan tekertek el mellettem előtte 10 perccel. Nem ugyanaz az átlagsebesség, és a pillanatnyi sebesség! Ezzel nem azt mondom, hogy az autó jobb, sem azt, hogy a bringa rosszabb. Azt mondom, hogy szabályokat betartva, lehet egymás mellett közlekedni. A szabályokat nem betartva nem lehet rokonszenvet szerezni.

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2009.09.29. 16:18:53

Szegény autósbácsik.
Most komolyan. Idén fordul elő először, hogy még új autópályákat sem kapnak, ami szégyen. Erre jön még a kerékpáros banda, akik mindenféle tiszta levegőt és élhető környezetet követelnek, ami botrány. A nemzet gerincét jelentő autós társadalom nem tűrheti az efféle orcátlanságot!
Szüpp-szüppp sírjunk együtt...

(wazze: ezek az agyamputált, kétárbócos pudvásagyú idióták sem ültek még kerón, nemhogy eltolták volna a pici pöttöm pofikáljuk egy tetves CM-re. Akkor legalább volna halovány dunsztjuk arról, hogy miről is beszélnek. OMG...)

segabor 2009.09.29. 16:20:28

@attbar: meg ne sértselek, de ez szimplán nemakarás. Én gyakran viszem nem olcsó laptopomat magammal (megfelelő táska a kulcs), zuhany és csere ruha megoldva. További kérdés?

Pirx 2009.09.29. 16:20:34

@segabor: Véleményem az, hogy a bringa egy sporteszköz, ekkora városban nem közlekedési eszköz. De aki akarja, tegye meg. Viszont. Nem tudom elfogadni azt, hogy a kerékpárútra nem megyek, mert az szar, az úton félek tekerni mert sok az autó(tiltsák be!), megyek a járdán. Igen. Közlekedni kell együtt, akár akarjuk, akár nem. De ha akarjuk, akkor sokkal könnyebb lesz.

attbar 2009.09.29. 16:21:15

@sirdavegd: van amit nem érdemes kommentelni. Vajon miért nő a feszültség a két fél között? Pont miattad...

mement 2009.09.29. 16:21:47

@Hivatásos beszólóművész: Valamikor sok evvel ezelot igy indult a dolog, hogy nezzetek itt vagyunk sokan bringasok de jo lenne ha tudnank normalisan kozlekedni, vannak otleteink uljunk le beszeljuk meg talaljuk ki.... Csak az evek soran szart rank mindenki, szart rank a varos vezetes, az allam, az egyszeri autovezetotol kezdve mindenki, mi meg csak szepen novekedtunk evrol evre, egyre tobben lettunk, de meg mindig csak szarnak rank es latszat intezkedesekel probaljak kiszurni a szemunk, igy termeszetesen ahogy elore mondtuk, hatasos megoldasok nelkul a konfliktusok csak elmelyultek es kiszelesedtek...

Mindekozben ne felejcsd el, hogy sok bringasnak a normalis infrastruktura es moral hianya miat nem egy halalkozeli elmenye volt mar... nehez megorizni a higgadsagot es hidegvert, ha kozvetve a testi epsegedrol van szo, es ehez meg vedd hozza azt is hogy ezer oldalrol tamadnak minket olyan dolgokert amirol nem mi tehetunk, de van ra megoldasunk.

bendo 2009.09.29. 16:22:27

@sirdavegd:

Édes istenem, hát Te meg mi a jó francot akarsz a vasparipáddal??

Tisztíts inkább küllőt....

Pirx 2009.09.29. 16:22:51

@segabor: Nincs megoldva azzal, hogy te megteszed, vagy meg tudod tenni. Én nem. A munkahelyem nem alkalmas rá. És ha alkalmas lenne se tenném. Tudnék ennyit bringázni, egy héten négyszer -ötször futok 5- 6 km-t. Nekem az az öröm, és jó érzés.

attbar 2009.09.29. 16:23:07

@segabor:

"(és persze itt lehet pedálózni az ismerek olyat aki zakóban teker/átöltözik/zuhanyzik szöveggel) "

Mindig van aki be akarja bizonyítani hogy a fű kék, az ég meg zöld... Sok sikert hozzá!

teabore 2009.09.29. 16:23:08

@attbar: ahogy ezt már többször leírtam:

1. Senki sem akar (értelmesebb) arra rábeszélni, hogy biciklizz

2. Nem példálózok, ma is zakóban tekertem a munkahelyemig. Szvsz rengeteg olyan okot hoznak fel különböző emberek (kerékpárral nem lehet bevásárolni menni, öltönyben menni, stb.) ami egyértelműen a nem-akarásra és a lustaságra vezethető vissza.

Nick Leeson 2009.09.29. 16:24:21

@segabor: A gyereket meg lehet tanítani parkokban (kresz park), kis forgalmú lakótelepeken, stb...

Ha neked megfelel a bicaj a város másik felére átrucanni, akkor hajrá! De akkor ne másokon akarj változtatni, hanem TE intézd úgy magadnak, hogy neked jó legyen!

Elgondolni szép és jó, hogy neked van járműved, akkor te azzal mész és kész. De hogy a város alkalmas-e erre az nem számít?

Deszkás 2009.09.29. 16:24:39

@Pirx: Oké. Nekünk meg az a véleményünk, hogy a kerékpár nem hobbi és sport célokra lett annak idején megalkotva, hanem közlekedési eszköznek. Még az autók létrejötte előtt.

bendo 2009.09.29. 16:25:29

@teabore:

Ha nem akarok kerékpárral menni, akkor lusta vagyok??

Szerintem csak kényelmesebb....

Nick Leeson 2009.09.29. 16:26:24

@attbar: Ja, én is próbáltam már laptoppal tekerni. Az volt az utolsó, többet notival soha...

Meg kell választani a helyzetnek és az útvonalnak legjobban megfelelő közlekedési eszközt és kész. Nem a balhét kell csinálni...

Pirx 2009.09.29. 16:27:00

@mement: Nem érdekelnek a halálközeli élményeitek, ez nem érv semmire. Mint autósnak is voltak, és mint gyalogosnak is. És az sem érv, hogy leszarnak benneteket, mert ez egyszerűen nem igaz. Csak éppen nektek semmi sem jó. Éppen ma gondolkodtam el, egy bringautat látván az út jobb szélén, amit senki nem használt. Ezzel most mi a baj? A parkoló autók a járda mellett álltak, a bringa út beljebb volt. OK! Nem lehet ajtónyiásnyi távolságra közlekedni az autók mellett. Tehát ez sem jó. A fordítottja sem jó az Andrássyn. A gyalogosokkal közös sem jó a budai oldalon.... Na. Akkor hogy lenne jó? Komolyan kérdezem! És nem hőzöngést, autókitiltást, karóleverést, dugódíjat vízionálni kérlek, hanem valós, kompromisszumos megoldást! Mi lenne a jó nektek?

Deszkás 2009.09.29. 16:27:16

A mai világban a kerékpár az egyéni közlekedés leghatékonyabb módja (egy kilométer kerékpározás: 92,09 kJ, gyaloglás: 261,63 kJ, autózás: 4,83 MJ energiát igényel átlagosan)

teabore 2009.09.29. 16:27:19

@bendo: kényelmesebb az autó, ahol ülhetsz, van klíma és zene. Biztos, hogy nem lustaság, tényleg.

Pirx 2009.09.29. 16:29:11

@Deszkás: Ha lehet részletezd a kiindulási adatokat légyszíves!

bendo 2009.09.29. 16:29:16

@teabore:

Te azért mert autóval járok, azt mondod rám, hogy lusta vagyok??

Basszameg, hát nem is ismersz...

Te meg akkor tudod mi vagy? Hiperaktív....

itoh 2009.09.29. 16:30:28

Ez az végre fellép valaki a pofátlan fasiszta, kommunista , anarchista,maoista, szadista, buzi biciklisek ellen.

bendo 2009.09.29. 16:31:23

@itoh: A pofátlan azért erős volt...:))

mement 2009.09.29. 16:32:53

@Pirx: elmondtuk ezerszer, de gondolom annyira erdekelt min az hogy hany bringast es gyalogost olnek meg az uton a szabalytalan autosok....

Gratulalok, kompromiszumert josz ide es azzonal magaslorol inditasz?
Konkretan az autosok sirjak tele folyton a zsebkendot minden kis aprosag miat, egy kibaszott hidat nem lehet felujitani anelkul hogy ne jelennetek meg tomegesen gorboulo szajjal.

mement 2009.09.29. 16:34:32

@mement: mit egy hidat... egy rakparti szakaszt nem lehet bekeben lezarni es atepiteni anelkul hogy ne koveteloznetek.

Float 2009.09.29. 16:35:16

A város másik végébe járok dolgozni (tom, ebasztam). BKV vállalhatatlan, autóval dugó, bringához már nem elég jó a térgyem, marad a motor. Forduljon fel minden cikcakkozós erőmatyi, akár gyalog, akár kocsival, akár bringával, vagy motorral emberkedik mások kárára, és nem tud tisztességesen közlekedni A-ból B-be meg vissza, anélkül h a többieket veszélyezteti közvetlenül v közvetve. A CM meg monnyon le :)

Pirx 2009.09.29. 16:38:24

@mement: Na állj csak meg szépen! Te ugrasz neki mindenkinek, aki nem veled ért egyet! És a hidakról inkább ne beszélj, ha kérhetnélek! Amúgy szeretném a ha linkelnéd azt az autós felvonulást, ahol tiltakoztak a híd lezárása miatt, vagy amiatt, hogy nem építenek még egy sávot rá! Ha ezt meg tudod tenni akkor elismerem, hogy igazad van,ha nem akkor sajnálom, nincs igazad.

Mr Y · http://blog.hu 2009.09.29. 16:39:08

srácok kurva jók vagytok, csak már fogytán a popcornom :DDDDDDD

Pirx 2009.09.29. 16:39:50

Ja! És nem látom a válaszodat sehol!

antibringa 2009.09.29. 16:40:20

Pirx 2009.09.29. 16:27:00

Erre válaszoljatok a többi faszság

antibringa 2009.09.29. 16:42:01

@mement: nem sírjuk tele a zsebkendőnket, én speciel röhögök rajtatok :) szóval max sírva röhögök...

mement 2009.09.29. 16:43:07

@Pirx: Arrol a savrol konkretan annyit, hogy ha jol vagom a teljes Unios penzosszeget amit bringainfrastrukturara szantak volna betoltak a margithid felujitasi koltsegeibe(lenyultak, elloptak) De szuletett egy megalapodas, hogy rendben valsag van, felfogtuk, toljak be azt a penzt cserebe viszont legalab legyen biztonsagos sav felosztas rajta. Varosvezetes rabolint, Civilek rabolint, Unio rabolint, szerzodes alair.
Majd jon a hir hogy lehuztak az egyik savot onkenyesen miutan mar mindenki alairta es elfogadta... Szerinted ez mi?
Ha nem bringaspenz lett volna hanem mondjuk Ovikat nyuljak le akkor nem cseszne a csorod? Vagy csak fingod nincs az egesz hatererol es ide jossz bulvarhirek alapjan anyazni?

mement 2009.09.29. 16:43:56

@antibringa: eljen, maris megnyugodtam ;)

Funkerman 2009.09.29. 16:47:42

@Pirx: Én is épp ma gondolkodtam el, amikor nem adták meg a jobbkezet... érzed mi a baj az "épp ma" kezdetû mondatokkal?
Lehet, hogy ha holnap arra jársz nem azt fogod látni. Én is ha holnap arra járok ahol ma nem adták meg a jobbkezet, holnap majd megadják. De nem biztos. :)

mement 2009.09.29. 16:47:53

@Pirx: Ez az empamos majom, mar bringafasiszta megmozdulast vizional mert szoba kerult hogy tan nem kene az uton parkolni foleg nem a nagykoruton ahol rengeteg auto menne at, szamolhatoan szuk keresztmetszeten.
Hat errol beszelek, van olyan ember aki komolyan gondolja hogy ott kene uton parkolni elfoglalva rengeteg helyet, ahol az egyik legnagyobb a forgalmi terheles?
Es tele van az autoserdevedelem ilyen nevetseges onzo abszurditasal.

Pirx 2009.09.29. 16:47:54

@mement:
1. Nem én anyáztam.
2. Arra kértelek, adj egy linket, ahol autósok sírnak, hogy nem épíytenek nekik sávot. Nem tetted meg, gyanítom nem is tudod.
3. Messze nem arra válszolsz, amit kérdeztem. Gyanúm, nem tudsz.

Pirx 2009.09.29. 16:48:55

@Funkerman: Azt hiszem félreértesz valamit. Senkit nem vontam felelősségre, viszont tényleg ma gondolkodtam el ezen. De mindegy, mert ezzel te sem a lényegre válaszolsz.

antibringa 2009.09.29. 16:49:57

@mement: én azt nem értem, hogy miért nem örültök az egy sávnak is ? A forgalom 1%-át sem teszitek ki (Budapesten felmérések szerint 2 millió autó van, Ti vagyok 10-15ezren). Ehhez képest messze túl sokat kaptok.

Pirx 2009.09.29. 16:50:17

@mement: Azt hiszem ezzel a majmozással magadról állítottál ki nem éppen hízelgő bizonyítványt! :) Úgyhogy csak hajrá! Így tovább! Ámbár választ még mindíg nem adtál!

Funkerman 2009.09.29. 16:51:38

Egyébként meg... az empamo csak szépen, foglalkozzon a centrumos parkolási birságok elodázásával, a jogos vagy jogtalan pénzbehajtásokkal. Vicces, hogy hirtelen mi lettünk a legnagyobb gondjuk. Kivánom nekik, hogy soha nagyobb ne legyen nekik. :D

mement 2009.09.29. 16:51:58

@antibringa: Szerintem meg nem, csak rohadtul el vagy tevedve, kozel sincs 2 millio auto budapesten, max az atmeno forgalom amire gondolsz.
Es hogy miert kene? Ezt most komolyan el kell magyaraznom?

mement 2009.09.29. 16:53:14

@Pirx: a kerdesedre a valasz ezer es ezer hozzaszolason keresztul ezerszer es ezerszer vegig lett vezetve. ha erdekel utana nezel, de igazabol nem erdekel csak jottel anyazni:)

segabor 2009.09.29. 16:53:49

@Pirx: véleményedet tisztelve felhívom a figyelmed arra, hogy a biciklit nem sporteszköznek találták ki, nagyi a faluban nem az olimpiára készül vele. Továbbá sok más (nyugat) városban sokezren ezzel járnak munkába, Kínáról nem is beszélve.

Igen, jó lenne együtt elférni az úttesten. Én ezt választom, ha más eset nincs, ugyanakkor a gyerekem nem mehet rá (KRESZ tiltja), és ha normális bicikliút hiányában mondjuk több tíz-száz biciklis rászabadul egyszerre az utakra, az senkinek sem jó.

mement 2009.09.29. 16:53:55

@Pirx: AZ egesz poszt egy hatalmas autos sirasrol szol tobbekozott:D

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2009.09.29. 16:55:12

@attbar:
Én is hatalmas feszültségforrásként élem meg saját magamat. Bizonyára tőlem van az a sok dugó is Pesten tutira.

@bendo:
inkább mit NEM akarok:
1.: idióta járdázós kivilágítatlan piroson átmenős hülyegyerekeket, akik kerósoknak képzelik magukat
2.: idióta stop táblát, kerósávot, megállni tilost, oldaltávolságot nem ismerő népelemeket, akik autósnak képzelik magukat
3.: togya politikusokat, akik k sok pénzből "építenek" fos kerékpárutakat/járdákat városon belül - miközben bőven elég lenne a sáv is (de akkor jujj, meg kéne szűntetni 3 parkolóhelyet 50 bringász kedvéért)

Tehát nincsenek nagy igényeim...

mement 2009.09.29. 16:56:24

@Pirx: "Mi lenne a jó nektek?"

Az ut jobb oldalara lathatoan felfestett bicikli sav lenne nekunk a jo, forgalmi sav, bicikli sav, parkolo sav (esetleg ha elfer) felosztasban.

Nem nem jo nekunk az Andrassy mert eletveszelyes, nem nem jo nekunk a gyek, mert gyalogokra nezve eletveszelyes. Azert a savok mellet kardoskodunk mert ahoz hogy lassuk egymast es idoben tudjunk reagalni egymas manovereire, legyen az szabalyos vagy szabalytalan ahoz az kell hogy egy rendszerben mozogjunk.

mement 2009.09.29. 16:58:49

@mement: sok helyen ahol elfer (pl Dozsa Gy. ut)
meg lehet nyitni a busszsavokat is a bicikliseknek, ehez kevesebb hely kell mint egy teljes biciklisavnak, de tobb mint egy sima busszsavnak.

Húzzunk bele! 2009.09.29. 16:59:19

@mement: Sírnak rínak, mert ők is tudják mi lesz, biciklivel fognak járni pár év múlva, nos azt akarják megakadályozni, legalábbis alátenni, de sajnos nem fognak tudni. Főleg nem ilyen begyöpösödött agyúak nem.

Pirx 2009.09.29. 17:00:39

@mement: Nem anyáztam, veled ellentétben. Nem fogok utánanézni, mert egyrészt már rengetegszer olvastam, és nem találtam választ a kérdésemre, sejtettem te se tudod megadni, csak hőbörögni, majmozni. Ez van, Nem szégyen, legfeljebb kellemetlen. Nem nekem. :)
@segabor: Valóban anno nem sporteszköz volt, és falun ma sem az. De azért te is belátod, hogy nem teljes értékű közlekedési eszköz. Ugye? És azok a nyugati nagyvárosok, nem ekkorák,nem ilyen fekvésűek. De ez is lejárt lemez már. És én bármikor elfogadom hogy együtt közlekedjünk. De rengeteg "de" van mindhárom oldalon.(gyalogos, kerékpáros, autós) Sőt! Nincsenek oldalak. Emberek vannak. De annyit vitatkoztam máűr erről... Magam sem értem, miért látok neki újra, és újra.
Viszont most beülök az autómba, és közlekedni fogok. Szabályokat lehetőleg betartva. Nem beszélve a bizalmi elvről! :)

bocage 2009.09.29. 17:00:44

Leírom , amit gondolok, hátha értlemes vitához járulok vele hozzá.
Minden közlekedő számára alapvető probléma, hogy Budapest és főleg a belső része egy 19. század végi, 20. század eleji szerkezetű város. Itt az utak valóban lovaskocsira készültek. A szocializmus vége felé nőtt meg a motorizáció és azóta folyamatosan emelkedik a gépkocsik száma. Már Kádár alatt rossz döntéseket hoztak, mert épeszű ember nem vezeti át az autópálya fel lehajtó útvonalat a történelmi belvároson. A Rákóczin is ekkor szüntették meg a villamost és váltottak buszra, hogy legyen még egy sáv.
1989 után szinte semmi nem változott, pedig sokat nem kellett volna tenni, csak szétnézni Európában, hogy mi a módi, ehelyett a körgyűrű ma sincs kész, P+R program nuku, elővárosi kötött pályás közlekedés silány. Cserébe mindenki kiköltözött a városból, az irodák cégek meg bent szaporodtak el. Ezekből az összetevőkből boritékolható volt a káosz, és hogy gyalogos autós, biciklis ellentét lesz. Szvl, ha most belekezdünk a fejlesztésekbe legalább 20 év míg kicsit javul a helyzet, addig pedig két dolgot tehetünk vagy szivatjuk egymást, vagy megpróbálunk szolidárisan együttélni. Az első dolgokhoz a politikának van sok köze, de utóbbiak csak és kizárólag rajtunk múlnak. Ha a témával foglalkozó postok kommentjeiből indulok ki elég pesszimista lennék. Szerencsére napról napra kerékpározva azt tapasztalom, hogy a többség természetes reakciója az együttműködés felé mutat.
Sajnos vannak, olyan kerékpárosok, akik viselkedése szégyen, és üldözendő, de szerintem akad autós és gyalogos, sőt motoros, taxisról nem is beszélve, aki hasonlóan szarik mindenre és mindenkire.

segabor 2009.09.29. 17:00:59

@az aki: kresz parkban biciklizni annyi gyakorlatot ad, mint tanpályán parkolni. A valós életre nem készítenek fel.

Továbbá nem én "találtam ki" a városi bringázást, az igény rá óriási és a biciklizők száma is drasztikusan nő évről évre. Ezt a tényt lehet utálni, de nem lehet figyelmen kívül hagyni. A város meg még nem alkalmas erre a tömeges igényre. A CM ezen igény megvalósításáért küzd.

mement 2009.09.29. 17:01:35

De azon vajon gondolkozott e mar valaki hogy egy biciklisnek mindossze egy egesz savra van szuksege? kb egy fel savra az egyik oldalon es egy masik felre a masik oldalon, mig az Autoknak teljes savok kellenek oda vissza plusz teljes savokat elfoglalnak csak parkolassal.... hol itt az aranyossag?

Pirx 2009.09.29. 17:02:30

@mement: Az említett kerékpárút pont olyan volt. Az út jobb szélén, külön sáv. Vajon miért nem azon közelkedtek a kerékpárosok? És nem csak ma és akkor!

mement 2009.09.29. 17:03:37

@mement: meg meg epitsunk parkolohazakat is, lehetoleg a draga belvarosi teruleteklen, de az legyen ingye de ha nem is ingyen van legyen nagyon olcso....

segabor 2009.09.29. 17:03:51

@Pirx: ha neked London vagy más nyugati város "jobb" fekvésű ilyen szempontból ...

Minden nagyvároson drasztikusan kell változtatni, ha valami nagyméretű dolgot kell rajta változtani. Fent írt Bordeaux-i példámban konkrétan a fél várost lezárták, hogy újra villamos pályákat építsenek. Ez elég radikális és monumentális vállakozás és megcsinálták, szándék kérdése.

Londont is elég rendesen fúrják-faragják a jobb biciklis közlekedés érdekében.

mement 2009.09.29. 17:05:06

@Pirx: alkotmany u. bringasav legyen a merce amikor sas szemeidel bringautak utan kutatsz

segabor 2009.09.29. 17:05:30

@decibá: teljesen egyetértek a hozzászólásoddal.

antibringa 2009.09.29. 17:15:11

@mement: 2005ben a háztartások ~50%-ának , volt gépkocsija Pest megyében ebből 44% Bp. Szóval tévedtem. Bp lakossága ~ 2,3M fő, reálisan ez kb 750e háztartást jelenthet. Szóval kb 350 000 autó lehet a fővárosban, ha beleszámoljuk az agglomerációt is akkor mondjuk 380 000. Biciklis legyen nagyvonalúan 20ezer amit a critical mass ír, persze ez tudjuk, hogy túlzás, de legyen. 20 000 + 380 000 = 400 000 -> 20 000/400 000=2% biciklis, 98% autós. Ez így mindenkinek megfelelő?

Funkerman 2009.09.29. 17:15:48

@Pirx: Nem hiszem.
Mi a lényeg? Nektek az, hogy húzzunk a picsába onnan ahol ti közlekedtek, nekünk az, hogy az összes gyalogos húzzon a picsába a bringaútról.
Egyébiránt meg elmondhatnád, hogy hol láttad azt amit láttál és, hogy a budai oldal alatt mit értesz?
Az, hogy a többségnek mi lenne jó, a franc se tudja. Az, hogy nekem mi lenne a jó, azt már inkább tudom. Tömören annyi, hogy legalább vegyetek darabszámba, legalább az jusson el a tudatotokig amikor ész nélkül megelôztök a semmire, mert áll a sor, én meg tovább megyek, mert 10ed annyi helyen is elférek mint ti, hogy mi lenne ha én is minden nap beülnék az autómba. Engem ki tudtok kerülni ha bringázom, de autóba ülök... Én konkrétan leszarom a bringautakat, ha van párhuzamosan veletek, akkor a bringaúton megyek. Ha nincs akkor titeket horrorizállak. Engem az se érdekel ha nem épitenek több bringautat. Mert nekem semmi szükségem egy járdára felfestett X méter hosszú sárga csikra, amin majd a gyalogok közlekednek mint az autisták, földet nézegetve. Szal az lenne az igazán patent, ha mindenkinek meglenne a helye és mindenki tudá is, hogy hol van az ô helye.

mement 2009.09.29. 17:19:00

@antibringa: mert tobb es biztonsagosabb bringaut tobb bringast vonz ami atetelesen csokkenti a bkv es a varosi kozutak terheltseget is.

Leforditom neked is hogy megertsd. Jo mindenhova kiterjedo hasznalhato infra azt jelenti hogy a kocsog bringas nem elotted megy, ez amit magad is eszreveszel, amit nem veszel eszre hogy aki bringaval es nem autoval jar, az nem gyarapitja a dugot, igy te is aki total raszoktal a benzinre, konnyeben eljutsz az uticelodig.

Funkerman 2009.09.29. 17:22:09

@antibringa: Most, hogy ilyen szépen leirtad ezeket a számokat... szerinted ez igy rendjén van? Ebben a totál szar átjárhatóságú és közlekedhetetlen városban? Ez igy mind oké?

Zarare 2009.09.29. 17:40:27

@Jobb híján MDF-es:

"Egyszerűen a Budapest-belvárosiak szeretnék visszakapni a városukat a kivűlről bejáró autósoktól, erről van nagyban szó."

Mi az, hogy szeretnék visszakapni a városukat? Milyen városukat? Budapest ugyanannyira az én városom is, az én adómból építik a belvárosiaknak a metrót, az én adómból fizetik belváros fejlesztéseit, miközben a külvárosban semmi sem történik, sőt még a maradék tömegközlekedést is (amivel kétszer annyi idő alatt jutok el A-ból B-be mint autóval alig drágábban) leépítik.

Akkor mégis mi a fenéről beszélsz te?

Magyarország egy vízfejű ország, nem én akartam, hogy minden Budapesten legyen, végképp nem, hogy minden a belvárosban. Hát akkor vagy legyen megoldva az én adómból a normális közlekedésem úgy mint a belvárosiaknak vagy majd megoldom én magam, de akkor kuss legyen odabent.

Kezdem már nagyon unni ezt a folyamatos belvárosi rinyálást, hogy "jajj mi parkokat akarunk az utak helyett, meg sétálutcát, meg fujj autósok", stb, stb. Aki egy ország fővárosának belvárosában él az jó ha tisztában van azzal, hogy ott bizony mindigis lesz forgalom, zaj, büdös, stb. A belváros ezért belváros. Ha ez nem tetszik, költözz el, de aztán ne rinyálj, hogy cserébe minden messze van.

Deszkás 2009.09.29. 17:44:32

@Pirx: Az a baj, konkrét példákat mondasz, amik nem jók, mert ezeket hallod, látod a médiában, a jókat kihagyod. Szerintem jó a például a Bartók Béla út külső szakaszán. Bár ott is megköveteli a vezető figyelmét, hogy ne nyissa rá az ajtót a biciklisre. Jó például a kerületünkben, a Pesti út mellett, mert az úttól beljebb megy, teljesen külön a járdától, nem mellette. A belvárosban ez nem kivitelezhető. Bár vannak jó példák ott is, például az Alkotmány utcában, vagy ha jól emlékszem, a Gogol utcában is van.

mement 2009.09.29. 17:44:35

@Zarare: arrol beszelunk hogy nem lehet megmaradni az utcan a zajtol a szmogtol es ez mas tema de a kegyetlen szar kozlekedesi moraltol. Nem csak a belvarosban a kulvarosban sem. Es igen szornyu koveteleiseink vannak, hogy legalabb a levego ne legyen mergezo amit beszivunk.

mement 2009.09.29. 17:45:30

@Zarare: Jah es erre a kuss legyen meg majd en megmondo mi lesz hozzalasra amugy mit varsz?

Deszkás 2009.09.29. 17:45:49

@antibringa: Aha, minden lakosnak több, mint egy autója van. :DDD

Deszkás 2009.09.29. 17:46:26

@Pirx: Mi bajod van a lóval?

Zarare 2009.09.29. 17:49:00

@mement:

De ezt ne tőlem követled, aki kénytelen autóval járni, ha nem akarja a fél életét utazással tölteni, hanem várd attól, aki 20 éve semmit nem fejlesztett a külváros tömegközlekedésén, sőt visszafejlesztette azt.

Zarare 2009.09.29. 17:52:01

@mement:

Én nem várok semmit, én reagáltam. Márpedig aki olyat ír, hogy adjam vissza neki a belvárost mert az az ővé és kész, arra sajnos csak így tudok reagálni.

Különösen, ha azt látom, hogy az adóm nem ott csapódik le, ahol élek, hanem ott, ahonnan éppen szeretnének kitiltani.

Deszkás 2009.09.29. 17:52:59

@Pirx: Tévedsz! Ma is többen használják a biciklit a városokban közlekedésre, mint sportolásra. Miért nem teljes értékű közlekedési eszköz szerinted?

Deszkás 2009.09.29. 17:56:13

@antibringa: Budapest lakosság nincs kétmillió! Sőt! 1,7 millió, nem hogy 2,3! Wáá! Honnan szeded ezeket az adatokat? A hasadról?

Deszkás 2009.09.29. 17:57:28

@antibringa: Minek a 2% a biciklis és 98%-a autós?

Mayhem 2009.09.29. 18:00:03

Első pillantásra furcsának tűnik, hogy ezeknek az autós szervezeteknek a vezetői, ha ennyire elegük van a biciklistákból az utakon és járdákon, akkor miért lobbiznak az ellen, hogy szétválasszák a biciklis, autós és gyalogos forgalmat? Ja, hogy ez megszüntetné a konfliktusokat, csökkentené a balesetveszélyt az utakon/járdákon? Kit érdekel!

Azt értem, hogy a politikusok miért nem szorgalmazzák ezt - bicikliutakat/sávokat kéne építeni, ami nyilván nem tétel egy útrekonstrukció/hídrekonstrukció/tömegközlekedési járműbeszerzési tender/metróépítés mellett. Így persze, mint az egy pályázatra jutó maximális ellopható forintösszeg versenyben befutni esélytelen ügyet, amíg lehet, kitolják a távoli jövőbe, aztán ha már túl hangosan követelik, akkor a támogatóit igyekeznek lejáratni. Erre prímán jók az ilyen civil szervezeteknek nevezett valakik, akik most aztán jól megmutathatják magukat, meg a hatalmas intelligencia-hányadosukat. Engem csak az lep meg, hogy idáig még nem másztak elő.

Jó volna végre, ha nem kizárólag a lenyúlható pénz lebegne drága a képviselők fókuszában, hanem végre a valós problémákra keresnének valós megoldásokat. Aki meg a jelenlegi "biciklis-autós-gyalogos: old meg b..meg!" rendszert akarja konzerválni, az a saját kizsebeléséhez asszisztál.

Zarare 2009.09.29. 18:06:44

@Jobb híján MDF-es:

":-) Hülye egy érv, az autósok meg nem használják az M0-ást! :-)"

Ja, marhára nem használják:

www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20081025-m0-az-atkotes-2010-ben-keszul-el-varhatoan.html

"az M0-s körgyűrű déli szakaszán már 2000-ben akkora volt a forgalom, mint amekkorát 2010-re prognosztizáltak: átlagos napi forgalma 2007-ben 51 ezer jármű volt. A déli szektor legnagyobb forgalmú szakasza a hárosi Duna-híd, amelyen tavaly átlagosan 70 ezer jármű haladt át naponta."

...

"Az M0-s déli szakaszának kapacitása tökéletesen kimerült, bármilyen forgalmi zavar - műszaki hiba, baleset - azonnali, több kilométeres torlódást eredményez. Alternatív, terelésre alkalmas útvonalak nem állnak rendelkezésre. A déli szektor zsúfoltsága miatt csak a legszükségesebb fenntartási és üzemeltetési munkálatokat tudják elvégezni ezen a szakaszon, azt is többnyire éjszaka vagy hétvégén, amikor kisebb a forgalom a pályán."

Csak egyszer látnám, hogy a kerékpárutak is ennyire "nem lennének" kihasználva.

Deszkás 2009.09.29. 18:10:33

@mement: Épp most mondták az M1-en a bp-i körzeti híradóban, hogy Budapest a legszennyezettebb levegőjű európai városok közé tartozik.

antibringa 2009.09.29. 18:29:37

@Deszkás: a fővárosban az emberek által birtokolt járművek eloszlásának aránya

antibringa 2009.09.29. 18:31:30

@mement: de én nem értem, mióta cél egy fővárosban, hogy vidéki levegője legyen? Ha jó levegőt akarsz költözz ki valahova!

Deszkás 2009.09.29. 18:43:48

@antibringa: És az jelent valamit? Inkább azt számold, mivel közlekednek többet az emberek.

Deszkás 2009.09.29. 18:46:26

@antibringa: Nem vidéki levegő kell, csupán élhető levegő, amitől nem lesznek betegek az emberek.

Zarare 2009.09.29. 18:50:20

@Deszkás:

www.idokep.hu/?oldal=legszenny

Kérlek, hogy magyarázd meg, hogy az ország nagy részén jelen pillanatban, miért rosszabb a levegő mint budán! Dugó van a Mecsekben?

Deszkás 2009.09.29. 19:50:26

@Zarare: Erre ne tőlem kérj választ. De azért mondok valamit. Nem Budáról volt szó, hanem Budapestről. Buda a város kisebbik része, mellesleg tele hegyekkel, erdőkkel, zölddel, emiatt kisebb ott a forgalom, ergo a kisebb a légszennyezettség. Mellesleg a képen a jelen állapotot láthatjuk (ami ráadásul már jócskán a csúcs után van), a hír pedig az átlagról beszél. Nem szabad összekeverni a kettőt!

Zarare 2009.09.29. 20:09:34

@Deszkás:

Pestről is beszélhetsz, ha megnézed a számokat, az ország nagyrészén az egész Budapestinél rosszabb a levegő. Ha megnézed, tele van az ország olyan helyekkel, ahol bár bőven vannak hegyek, erdők, (ellenben egyáltalán nincsenek zsúfolt utak) mégis az erősen szennyezett kategóriába tartoznak.
A csúcsról pedig hiába beszélsz, mert egyrészt még ilyenkor is bőven nagy a forgalom, másrészt a légszennyezettség nem "ürül ki" a levegőből pillanatok alatt.

lr 2009.09.29. 20:28:06

Úgy látom, még mindig nem kell őr az üst mellé...pedig ha ügyesek lennénk, teremthetnénk 1 munkahelyet...

Deszkás 2009.09.29. 20:28:56

@Zarare: Még mindig nem fogod, hogy az oldalon egy pillanatnyi képet látsz, a hír pedig az éves átlagról beszél? Ne keverd a két dolgot!

Pirx 2009.09.29. 20:31:20

@Deszkás: Na. Erre vártam. Értelek, elfogadom. Azért mondtam azokat a példákat, mert még soha egytlen kerékpáros fórumon nem olvastam olyat, hogy egy bringaút jó lenne. De ezt így OK, értem. Akkor olyat kell csinálni mindenhol, ahol lehet! :)

Pirx 2009.09.29. 20:32:06

@Deszkás: Semmi bajom nincs a lóval, de az is közlekedési eszköz volt, "sportszer" lett. :)

Deszkás 2009.09.29. 20:49:15

@Pirx: Míg a bicikli ma is közlekedési eszköz, bárki bármit mond. Többen használják közlekedésre, mint sportolásra.

Tímár Mihály 2009.09.29. 21:55:48

Én csak azt szeretném kérdezni, hogy hogyan kellene a szabálykövető kerékpárosoknak megnevelni a szabálytalanokat? Az, aki ezt komolyan gondolja, az rá szokott szólni a piroson áthajtó autósokra és a piroson átrohanó gyalogosokra is? Nem lehetséges, hogy a szabályok betartatása a rendőrség feladata lenne véletlenül?

Perillustris 2009.09.29. 22:03:55

@az aki: "Majd ha eljutunk oda, hogy az egyik kerékpáros szól a másiknak a járdán bicajozásért, akkor lesz előre haladás."

Ahogy járom az utcákat, egyfolytában csak azt hallom, hogy az autósok kiabálnak egymással:
- "húzzál le a járdáról, az nem parkoló"
- "nem elég neked az 50km/h?"
- "az piros volt már, te tahó"
- "indekszeljé' tulok"
- "ez kanyarodósáv, bazze"

Állandó a ricsaj. Tök jó, hogy az "autósok" nevelik egymást.

Perillustris 2009.09.29. 22:12:40

@Kangörény_: "tömegüknél és sebességüknél fogva kevésbé alkalmasak a gyilkolásra"

Köszönöm, ez is egy jó érv a bringa mellett. Ráadásul tőled.

cso zsi 2009.09.29. 22:20:37

@Deszkás: Annak ugye vannak követelményei, míg a sporteszközt az előírt biztonsági eszközök híján szállítva, zárt pályán lehet használni.
Akármilyen jármű is légyen az.

Ma láttam egy kerékpárost kinyújtott karral irányjelezni.

Perillustris 2009.09.29. 22:21:04

@cso zsi: "De amíg egy lámpaváltáson átfér 10 autó a zöldön, négy a sárgán, kettő a piroson, több már nem tud szabálytalankodni, mert nem fér be a kereszteződésbe sem."

Ez egy ilyen nap. Ez is igaz: ha tudna, átmenne még több is a piroson. tegnap kétszer dudáltak ránk a Hungárián, mert lassítottunk sárgánál.

Perillustris 2009.09.29. 22:27:46

@cso zsi: Anynit legalább, amennyit te a TGV-re kocsival.

Perillustris 2009.09.29. 22:29:10

@cso zsi: Lehet, én voltam. mindig jelzek. Még kerékpárúton, kerékpárosoknak is. Olyan automatizmus ez, mint az öv bekötése kocsiban.

Condottiere 2009.09.29. 22:32:01

A Blog, a téma, az indulatok, és a hozzászólások 90%-a egyszerűen - nincs jobb szó rá- szánalmas. Akárcsak az, hogy az Index felismerve az ebben rejlő lehetőséget, még támogatja is ezt a röhejes dühöngőt. Bár így végiggondolva a legtöbb index által erősen "szponzorált" blog (Homár, BKV, MÁv Figyelő, stb.) így üzemel

Perillustris 2009.09.29. 22:44:11

@Condottiere: A kattintás számit az auditon. Azt pedig a kerékpáros téma biztosan hozza.

Ennek örülünk, mert még ha össze is gyűlik itt az akvárium nélkül felnőtt hozzászólók egy része, a sok komment igazolja, hogy a kerékpárosokat egyre kevésbé lehet figyelmen kívül hagyni.

Condottiere 2009.09.29. 23:09:36

@Perillustris: Nem arra gondoltam, amikor oldalt jelenik meg a boxban, hanme amikor közvetlenül a főoldalon - ez mostanában naponta előfordul. Nincs ezzel semmi gond, csak öröm látni ahogy működik ez a kis mechanizmus..

cso zsi 2009.09.29. 23:18:02

@Perillustris: Gondolod, hogy átmenne?
Tudod, mindig van erősebb. Az autósok nagyon nagy része tisztában van a papír értékével, ami mögött valódi tudás is rejlik.
Ha mindenki A8-cal, meg Q5-tel járhatna, akkor anarchia lenne?
Az autós közlekedés nem arról szól, hogy szegjünk meg minél több szabályt. Bár egyeseknek az is sport.
A szabálykövetők meg csak "nyuszik", hogy nem mernek.
Pedig csak életben akarnak maradni, és nem akarnak senkit sírba tenni.

cso zsi 2009.09.29. 23:26:14

@Perillustris: Hogy jön ide a TGV? Itt egyesek naponta ennyit tekernek munkába, és haza.
25 km BKV-ról beszélünk, amiből 16 metróval történik. Újpest központnál 58 percen állt a stopper.

Sárika és Dávidka 2009.09.29. 23:43:44

@Yaesu: "Jó lenne felfogni, hogy egy kétmilliós városban az autónak nem lehet alternatívája a kerékpár"

Ideje lenne neked is, hogy de, az. Ám nem mindenkinek. Érzed a különbséget?

Sárika és Dávidka 2009.09.29. 23:45:34

@Yaesu: "Jó lenne felfogni, hogy egy kétmilliós városban az autónak nem lehet alternatívája a kerékpár"

Ideje lenne neked is, hogy de, az. Ám nem mindenkinek. Érzed a különbséget?

Perillustris 2009.09.30. 00:04:20

@Zarare: Kifújta a szél a dzsuvát este. Ennyi.

Perillustris 2009.09.30. 00:09:28

@rettegi: "megjegyzem csak a bringás gondolja azt hogy biztonságosan elfér egy sávban az autós mellett"

Érdekes, az autó előzheti sávon belül a bringát, fordítva nem, mert az már nagyon veszélyes. Pedig előbbi jellemzően jóval nagyobb sebességgel történik.

Hogy' van ez?

igazi hős 2009.09.30. 00:09:32

@antibringa: 20/400=2%. Ezt már a 12 éves fiamnak sem nézném el. Ha mindenben ennyire vagy pontos, akkor ne fáraszd magad a beirogatással.
Egyébként pár pontosítás: Budapesten 1,7M ember lakik (a teljes agglomerációban 2,5M). Ha a hétvégi autókat beleszámolod az egyik oldalon (nyilván az általad számolt autómennyiség elég komoly része nem mozog mindennap), akkor a hétvégi bringákat miért nem? Mert abból sokkal több van és akkor kiderülne a 2%-ról, hogy 10-15?

igazi hős 2009.09.30. 00:38:46

@cso zsi: Attól függ milyen útvonalon. Speciel a Móriczra menet éveket. :-(
Komolyabban: ahol nem akadályoz a (jellemzően autós, de gyakran bringás) forgalom és a lámpáktól is tudom a saját tempómat menni, ott gyorsabb vagyok. De valós körülmények között sem számottevő a hátrány: Határ út-Lehel tér 20 perc metróval, bringával megvan 30 percen belül. Ráadásul a metróig el is kell jutni valahogy.

Deszkás 2009.09.30. 07:36:25

@Perillustris: pedig én autóban ülve szoktam ilyet csinálni. Csak az a baj, úgysem hallja meg. Na nem csak az autósra, a gyalogosra is rászólok. Pl ablak lehúzva, ő meg kezd lelépni a zebrára, mikor nekem még zöld van. Na olyankor szoktam kapni. Nem is értem, minek kockáztatja az életét azzal, hogy ő még a piros lámpa hatálya alatt lelép tesz két lépést, miközben én pont azon a helyen tudnék elfordulni balra, vagy jobbra.
De szoktam azt is ordítani, hogy ..ért van indexed, ha nem használod? Az is idegesítő, mikor nem tudod, mit csinál a mögötted lévő, elkezdesz kiindexelni jobbra, ő meg index nélkül jön, sávot vált, mikor te már elkezdet, és majdnem melléd jön nagy sebességgel.

Deszkás 2009.09.30. 07:38:39

@cso zsi: Minek is vannak követelményei, mire célzol? Hány, hány meg sportolásra alkalmas motor és autó van az utakon? Azokat is mind csak szállítani lehetne? Vagy mire akarsz kilyukadni?

teabore 2009.09.30. 09:04:55

" bendo 2009.09.29. 16:29:16
@teabore:

Te azért mert autóval járok, azt mondod rám, hogy lusta vagyok??

Basszameg, hát nem is ismersz...

Te meg akkor tudod mi vagy? Hiperaktív.... "

Igen, az vagyok :D

Ki mondta, hogy Te vagy lusta? Nem személyeskedni akartam.
Azt próbáltam közölni, hogy sok kifogás ebből fakad, abból, hogy hozzászoktunk a kényelemhez és ettől semmi sem tántoríthat el minket, sem a környezetszennyezés, sem a magas adók, sem a benzin ára.

cso zsi 2009.09.30. 10:02:15

@Deszkás: Jól kapizsgálod, tényleg erről van szó.

Steerio 2009.09.30. 10:08:28

Pont az fasisztáz, aki másokat elgázosít? :D

Itt nem "mindenhová biciklivel" és "mindig csak autóval" a két tábor. A CM sose mondta, hogy mittom tiltsuk be az autózást. Azt mondta, hogy amikor van más alternatíva, akkor válasszuk azt.

A CM csak annyira felelős a szabálytalankodó biciklisekért, amennyire az EMPAMO a szabálytalankodó autósokért. Semennyire.

Megjegyezném azt is, hogy a CM tevékenysége pont az EMPAMO céljait segíti elérni: minél több ember ül egy adott napon autó helyett kerékpárra, annál könnyebb lesz a többieknek parkolni.

Ómájgád 2009.09.30. 11:32:25

@Deszkás: "pedig én autóban ülve szoktam ilyet csinálni. Csak az a baj, úgysem hallja meg. Na nem csak az autósra, a gyalogosra is rászólok."

Egyszer majd jól pofánbasznak a nyitott ablakon.

Sokkal jobb általánosítást találtam az eddigi bringás/autós/gyalogos besorolásnál.

köcsög, szabálytalan bringás = köcsög/szabálytalan magyar ember

figyelmetlen, paraszt autós = figyelmetlen, paraszt magyar ember

szabálytalan, szemtelen gyalogos = szabálytalan, szemtelen magyar ember

Ómájgád 2009.09.30. 11:34:50

@Ómájgád: ergó kiemelhetünk: csak köcsög, szabálytalan, figyelmetlen, paraszt, szemtelen magyar ember van.

Deszkás 2009.09.30. 11:42:14

@Ómájgád: Oszt milyen alapon, hm? Majdnem elütöm, amikor lelép elém a piros lámpánál, aztán még majd neki fog feljebb állni, vagy mi?

cso zsi 2009.09.30. 12:20:27

@Ómájgád: Csak remélni merem, hogy többek vagyunk ennél, akárhány kerék is van alattunk.

Ómájgád 2009.09.30. 12:50:22

@cso zsi: én is remélem. Az ilyen általánosítások abszurditására szerettem volna felhívni a figyelmet.

Szúnyog 2009.09.30. 14:12:35

Tényleg elég a biciklis fasizmusból!
A bicikli az esetek töredékében alternatíva más közlekedési eszközökkel szemben.
A nagykörúti parkolósáv megszüntetésének gondolata minden határon túlmegy.

Deszkás 2009.09.30. 14:22:38

@Szúnyog: pedig ha megszüntetnék, még az autós forgalom is felgyorsulna.

otapi 2009.09.30. 14:32:01

@Szúnyog: Parkolósáv, mint közlekedési alternatíva, ugye? :)

teabore 2009.09.30. 14:37:50

@Deszkás:
Debreceni kép:

www.panoramio.com/photo/13997036

2x2 sáv, ebből 1-1 parkoló sáv egy olyan úton, ami jónéhányszor be van állva. Fantasztikus, nem?

otapi 2009.09.30. 14:38:27

@cso zsi: naponta megyek bicajjal a XX. ker-ből a XIII-ba, nagyrészt bicikli-úton, ez kb. 50 perc. Légvonalban (a körút kb. az lenne) gondolom gyorsabb lenne.
BKV-val ugyanez (99, metró, gyalog) kb. 50-120 perc (nyáron egyszer mentem így, metró pótlóra át kellett szállni).
Kocsival max hétvégén megyek be ritkán, olyankor 40 perc mondjuk.

Deszkás 2009.09.30. 15:15:24

@teabore: Jah. Nagyon az. ahelyett, hogy közlekedni lehetne rajta.

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.09.30. 15:22:08

@Stock: "gondold át ezt a relítv dolgot bringás szemmel: mész szépen akárhol... meglöksz egy gyalogost.. aki elesik és fejjel tompít.. belehal... neked is 2 év..! (letöltendő)
sok volt vagy kevés?!"

Te ütöttél már el gyalogost? Nyilván nem, ezért beszélsz hülyeségeket. Biciklis-gyalogos balesetben a biciklis simán megsérülhet sokkal jobban, mint a gyalogos, mert instabil (metastabil helyzetben van, amit csak a sebessége tart fenn, és magasan van a súlypontja).

"RÉSZEMRŐL A VITA LEZÁRVA, MAJD ELDÖNTI A TÖBBSÉG AKARATA!!"

Látom, homályos elképzeléseid vannak a demokráciáról...

@attbar: "A dugó természetes velejárója annak a ténynek hogy nincs normálisan megtervezett és kivitelezett úthálózat."

Ha lenne, annyival többen merészkednének az utakra, hogy megint bedugulna. Gondolom, te sem olvastál utána ennek a külföldön már ismert egyszerű ténynek. (Játékelmélet az egész.)

"Kerékpározni is lehet a város külső részein vagy azon kívül, lényegesen egészségesebb is mint a körúton."

Ezért (is!) kell a körúton forgalomcsillapítás. (Ja, persze, a bicikli csak sporteszköz. Bocs, akkor igazad van.)

"Tudnánk békésen élni egymás mellett ha akarnánk."

Mondja az, aki erőfölényben van ÉS az aktuális szabályok is védik. Nyilván nincs oka támogatni a status quo megváltoz(tat)ását...

"Tömegközlekednék vagy a kerékpározást megfontolnám, ha nem kéne elegánsan egy méregdrága laptop-al utaznom hiába csak 5km-re járok be."

Nyilván más országokban izzadásgátló belső bevonata van az öltönyöknek és törés-, víz-, tűz- és lopásállóak a laptopok. Igen életszerű!

@bendo: "Ha rájuk vonatkozik a KRESZ, akkor cserébe az összes autó tűnjön el..."

Csúsztatsz. Nem az összes, hanem a fölöslegesek.

@LiberAll: "Ma reggel mentem melózni, kis utca 1 irányú én jövök a jó irányból, a rosszből 3 bicajos, anyuka kisgyerköccel a pótülésen, meg két kissrác az anyuka után"

Blabla. Ez hamarosan szabályos lesz. (Akkor mit fogsz mondani? Csak, mert láthatóan azt hiszed, hogy a KRESZ alkotásában valamilyen elvi határok vannak, amelyeket sem isten, sem ember nem léphet át.)

@Zarare: ""Egyszerűen a Budapest-belvárosiak szeretnék visszakapni a városukat a kivűlről bejáró autósoktól, erről van nagyban szó."

Mi az, hogy szeretnék visszakapni a városukat? Milyen városukat?"

A "kívülről bejáró autósok" az agglomerációban lakó, de a városban dolgozókat jelentik.

Mon3 2009.09.30. 16:10:39

@Szúnyog: A francia király is fel volt háborodva, hogy mit hadonászik az ajtaja előtt a plebsz? Miért nem vesszőzik meg őket, és zavarják vissza dolgozni? Aztán amikor repült a feje, már késő volt.

Másképp: A legnagyobb cinizmus a jogaikért felszólalókat lefasisztázni. Főleg úgy, hogy ennek a szónak nem nagyon ismerik a tartalmát. (Fasiszta Orbán, Fasiszta Vona, Fasiszta Arafat, stb.)

Perillustris 2009.09.30. 22:40:06

"A nagykörúti parkolósáv megszüntetésének gondolata minden határon túlmegy."

kepfeltoltes.hu/090420/PLAKAT2.5_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Reggaesun 2009.10.01. 00:40:49

sáv kell, de a piros lámpa nem számít? én is bicajozom, és pont ezért elég kiábrándító, hogy annyira kell sietni, hogy simán át kell menni egy forgalmas kereszteződésben a piroson.. tisztelet a kivételnek. most nem az autósokat védem, mert ők is alkotnak, csak ha már egyszer a bicajosok egyenlő feltételeket szeretnének az autósokkal szemben, akkor fogadják el azt is, hogy szabályok vannak..

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.10.01. 01:06:57

@Reggaesun: Ami az autósoknak zöldhullám, a bicikliseknek pont nem az. Ismét egy példa arra, kiket favorizál a közlekedésszervezés.

Deszkás 2009.10.01. 07:59:14

@Joe Forster/STA: Azért anynit hagy jegyezzek meg biciklis és autós szemmel, hogy hibás lenne minden egyirányú utcába beengedni a bicikliseket szembe a forgalommal. Én például sose fogok biciklivel a belvárosban szembe menni az autókkal, hiszen a következő utca pont az én irányomba egyirányú. Felesleges zavarnom a forgalmat a szembeközlekedéssel. Mellesleg vannak olyan szűk utcák, ahol egymás zavarása nélkül kivitelezhetetlen a biciklisek szembeközlekedése.

Perillustris 2009.10.01. 10:14:18

@Reggaesun: A Megyeri-híd megépítésének alapfeltétele volt, hogy ne kövessenek el az autósok szabálytalanségot?

erol 2009.10.01. 10:22:46

Ok, bringások szoktak szabálytalankodni (néha még horzsolásokkal járó sérülések is megesnek!). De amit az autósok csinálnak az valóságos genocídium ehhez képest, az egyéb "jótékony" hatásukról nem is beszélve.

egyittlakó (törölt) 2009.10.01. 17:38:59

Nem értem ezt a bringás dilit. Meg hogy minek a szarnak kell ebből divatot kreálni. Ez is olyan, mint anno a CB rádió vagy a Gorenje hűtő. Elmúlik...
Aki valódi bringás, az nem a városban teker, hanem kint a zöldben. Itt a városban csak porszívó meg pukkancs. BRINGAMENTES BUDAPESTET!

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.10.01. 18:09:26

@Deszkás: "Mellesleg vannak olyan szűk utcák, ahol egymás zavarása nélkül kivitelezhetetlen a biciklisek szembeközlekedése."

Ha eltakarítod onnan a MÉH-szemetet (gy.k. parkoló autók), akkor mindjárt lesz hely bőven. ;-)

igazi hős 2009.10.01. 21:14:14

@Joe Forster/STA: Ja és a belvárosiak hagyják Káposztásmegyeren az autót. Te se bringázol át a szomszédba hülyeségért...
Egyébként a belváros tele van olyan szűk utcákkal ahol egy autó mellett is alig lehet elférni nagyobb járművel (nem buszra gondolok, hanem egy átlagos furgonra). Szóval ott ahol 4-5 m jut közlekedésre, ott mehessen szembe a bringás, de ott ahol 3 is alig, ott ne. Helyismeret kell és akkor nem számít, hogy 50-100 m-t kerülni kell, de többnyire semmi kerülőt nem kell tenned, csak tudni, hogy melyik utca egyirányú.
Ha nem hiszed próbáld ki útvonaltervezővel bármyilen belvárosi célpontot, a bringás útvonal morzsányival lesz csak hosszabb mint a gyalogos.

Deszkás 2009.10.01. 22:04:26

@Joe Forster/STA: Azért nem tudunk minden parkolóautót eltüntetni. Meg kell érteni, hogy ha a következő utca 20-30 méterrel, tehát 1-2 épülettel arrébb a másik a irányba egyirányú, akkor illik kerülni. Most példának a VII. kerületi Rózsa utcát hoznám fel. Ott örülök, ha elférek a kocsival a parkoló autók között. Nem szívlelem, ha szembe jön a kerékpáros, amikor ott van mellette a kétirányú Rottenbiller és a kétirányú Izabella utcák.

Deszkás 2009.10.01. 22:05:58

@egyittlakó: A zöldben tekerés a sport. A városban tekerés a közlekedés. A kettő között ne húzz párhuzamot, és ne mond, hogy az igazi bringás a zöldben teker, mert ez egy hatalmas tévedés!

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.10.01. 22:40:25

@igazi hős: "Ja és a belvárosiak hagyják Káposztásmegyeren az autót."

A belvárosiak is parkolóházakban fogják tartani az autóikat. Az ingyenes parkolás nem állampolgári jog, még az ott lakóknak sem, a parkolási díj hozzátartozik az autó fenntartási költségeihez. (Az utca közterület, nem az ott lakók magánterülete.)

Perillustris 2009.10.01. 23:50:15

@egyittlakó: A "valódi bringás" hogyan jut el a zöldig?

igazi hős 2009.10.02. 00:09:08

@Joe Forster/STA: Gyorsan döntsd el, hogy az utcán parkolást vagy az ingyen parkolást akarod megszüntetni. Az előbbihez vagy rá kéne vennie az ott lakókat, hogy kevesebb autójuk legyen, vagy parkolóházak kellenének. (Hány épült az V., VI. és VII. kerületben az utóbbi 20 évben? 1?) Előbbi reménytelen, utóbbihoz fizető autósok kellenének, ami csak úgy lehetséges, hogy olcsóbb mint az utcán vagy jobb (ez leginkább az őrzést jelenti). El is jutottunk a fizetős parkoláshoz: napi háromezerért kevesen parkolnának, de felmenne a rokiigazolvány ára, vagy mindenkinek ubungaföldi rendszáma lenne. A megoldás inkább a mostaninál jóval magasabb összegű, de még tolerálható súlyadó lenne, ami tartalmazza az éves matricát is. Így legalább helyben maradna a pénz.

Perillustris 2009.10.02. 00:23:49

@igazi hős: Miért megoldás a nagyobb súlyadó? Hogy még igazságtalanabb legyen a rendszer azok számára, akik bármely okból a saját garázsukban, parkolóhelyükön állnak?

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.10.02. 03:09:58

@igazi hős: Fordítva ülöd meg a lovat. Az embereket szép szóval nem lehet megkérni, ezért tiltani és/vagy a zsebükbe nyúlni kell, csak azt értik meg. Ha a belvárosban nincs parkolás, csak fizetős, parkolóházban, akkor kevesebb autó halad is (szmog, zaj), parkol is (helyet foglal a forgalom elől) az utakon, és így másoknak is jut hely.

@Perillustris: Megküzdöttem a kurva beágyazott videóval, végül a VLC Media Playerrel sikerült lejátszani. Szegény EMPAMO-s fickó teljesen el van szállva, annyira, hogy már ideologizálnia sem kell magának a tévhiteit. De legalább jó példa arra, amit az előző bekezdésben írtam.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.10.02. 08:13:47

@egyittlakó:

"hanem kint a zöldben. Itt a városban csak porszívó meg pukkancs. BRINGAMENTES BUDAPESTET! "

Bringamentes Bp. már volt a '70-es években, nagyon szar volt!

Inkább zöld, bringás Budapestet!

Deszkás 2009.10.02. 09:26:49

@igazi hős: Hehe, jól mellé lőttél az egy számmal! Sokkal de sokkal több van! És épülnének, mélygarázsok is, ha az emberek nem tiltakoznának ellen. Na nézzük, hol is vannak parkolóházak. Nyár utca, Kertész utca, az Aréna plázában ráadásul ingyenes a parkolás, Westendhez is tartozik egy nagy parkolóház, Akácfa utca (automata!), Hársfa utca, Szabadság tér (800 férőhely!), Sportaréna, Vígszínháznál a hotel alatt, Roosevelt tér alatt. Soroljam még, vagy ennyi elég lesz?

igazi hős 2009.10.02. 10:48:22

@Perillustris: A belvárosban saját parkoló? Max 5%, ahol be lehet állni az udvarba. ott is csak a lakók autóinak töredéke fér el. Viszont a súlyadó helyfüggő és helyben marad, akár azt is ki lehetne mutatni, hogy az autósoktól beszedett adó mekkora rész ment el az autókra. (Tudom erre a túloldalon nincs túl nagy szándék, de álmodni lehet róla.)

@Joe Forster/STA: Szerintem jó irányba ülök, te esel túlzásba, mert nem számolsz. Reális az, hogy egy átlagember fele-harmada fizetését parkolásra költené? Ugye, hogy nem.

@Deszkás: Le vagyok maradva! Bár én belvárost írtam és az említettek fele a körúton kívül van, de így is kellemes meglepetés, pláne, hogy a Kertész utcában és az Akácfában is rendszeresen keresgéltem parkolóhelyet.

otapi 2009.10.02. 11:09:19

@igazi hős: Egyébként olyan őrültséget is vizionálnak egyesek, hogy a kocsit lerakni egy parkolóházban és onnan bicajjal be sűrűbb helyekre.

Persze, ez biztos hülyeség, inkább legyen 15 perces vadászás üres parkolóhelyre. :)

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.10.02. 11:25:25

@otapi:

Ha lenne bringa kölcsönzés, akkor miért ne raknád le a kocsit és pattannál bringára, ha szép az idő?

Az autó ott jó, ahol folyamatosan, gyorsan tudsz vele haladni, a bringa meg ott ahol kis távolságot kell megtenni, kellemes környezetben.

A belvárosban jó a bringa, mert könnyű vele "parkolni".

Amúgy a kérdés tök időjárásfüggő, mert cudar időben senkinek sincs kedve bringázni, akkor inkább kuksolni a meleg, zenés autóban.

A klimaváltozás hatására úgy nézki, hogy Bp. meleg, száraz, tehát bringabarát hely lesz.

Ómájgád 2009.10.02. 11:33:25

@Jobb híján MDF-es: "Ha lenne bringa kölcsönzés, akkor miért ne raknád le a kocsit és pattannál bringára, ha szép az idő?"

látni kell az iróniát :)

igazi hős 2009.10.02. 12:01:33

@otapi: Több scenario van: a) ott lakom, hol üres, hol heti bevásárlás után megyek haza: nem szeretnék messze parkolni.
b) messzi külhonból bemennék ügyet intézni, max 2 kilónyit vásárolni: örömmel kölcsönbringára pattanok (de inkább sajáttal megyek)
c) asszonnyal-gyerekkel bemennék szórakozni: maradjunk az autónál
d) dolgozni megyek: vagy végig bringa (+zuhany) vagy végig autó.

Ómájgád 2009.10.02. 12:53:28

Legyen itt egy kis vidámság is. Hogyan láttak minket a dánok:
www.copenhagencyclechic.com/search/label/budapest

otapi 2009.10.02. 13:27:34

@igazi hős:
a) OK, helyi lakosnak legyen parkolási lehetősége, de látni kell, hogy BP belvárosát nem csak ők használják. Sőt, túlnyomó többségben vannak az átutazók, ott dolgozók, turisták, stb. A belvárosok már csak ilyenek. A kertvárosok meg olyanok, hogy jó esetben a parkolást saját telken meg lehet oldani. Mindenki ott lakik, ahol szeretne, ill. lehetősége engedi.
b) helyes :) Ez mindenkinek jó, még azoknak is akik éppen kocsival vannak, mert eggyel kevesebb az autó.
c) hmm, én inkább bkv/taxi, akkor egy pohár bor is belefér.
d) Tévhit, hogy zuhany annyira kellene, ha nem hajtod túl, akkor elég egy váltóruha. 15-20-as tempó annyi erőfeszítést kíván, mint egy könnyű séta.

igazi hős 2009.10.02. 14:17:12

@otapi: Zuhanyról: Én séta közben is megizzadok 25 fok felett, ráadásul 30 felett is megyek (sőt 40 felett is, de az nem km/h, hanem év :-), mert sietek. Hogy a legtisztább forrásból idézzek: "Ha nem sietnék, mehetnék autóval is."
Taxiban nincs gyerekülés, legfeljebb magasító, az meg négyévesnek nem jó. (Agresszív gyereküléspárti vagyok, legszívesebben lelőném a sofőrt, akinél nincs bekötve a gyerek, pláne ha a hátsó ülésen ugrál vagy a jobb egyben ülő anyuka előtt álldogál.)
Belváros/kertváros: a parkolási díjnak az lenne a célja, hogy a sűrű forgalmú helyeken nem álljanak meg az autók. Ahhoz elég magas, hogy ne álljon ott az autó "feleslegesen", de ha 1-2 órára bemegyek az még tolerálható. Ez mindenütt így működik. Ezzel a logikával a kertvárosokban parkolási díjat szedni öngól: ha otthon is fizetek, meg itt a Lipótvárosban is, akkor miért ne jöjjek dolgozni autóval?

Mon3 2009.10.02. 14:36:51

@Reggaesun: Véleményem szerint a bicajosok által elkövetett "Szabálytalanságokat” két kategóriába lehet sorolni. Az egyik, a tényleges balesetveszélyt okozó szabálytalanság, a másik az ártatlan, csínytevés (de klasszikus jogértelmezés szerint mégis szabálytalanság) esete. Mindkettőre lehet példát találni bőségesen. Ha egy kerekes forgalommal szembe megy a főúton, ezerrel belehajt a kereszteződésnél a piros lámpába, ahol kereszt forgalom van, a kocsisorok között cikázik, vagy jobbról előz mozgó kocsikat, egykerekes akrobatamutatványt hajt végre a körúton a belső sávban (pont tegnap voltam a szemtanúja az esetnek), akkor jogosan vívja ki a gépjárművezetők felháborodását.
A másik eset pl., amikor a piros lámpa csak gyalogos átkelőt véd, és egy teremtett lélek sem megy át a zebrán, és a kerekes átteker a piroson, vagy álló kocsisor mellett előre csorog a bringás, vagy kedvenc szabálytalanságom, amikor a kereszteződésnél piros a lámpa, viszont az egyenes iránnyal párhozamos zebrán zöld van, és nincs keresztforgalom (a kocsiknak a kanyarodás lehetősége miatt van piros) és megint áthajtanak a piroson. Ezen esetek klasszikus értelemben szabálytalanságok, mégis a szituáció nem jelent veszélyt a forgalomban résztvevőkre, csak a bűnös egy kicsit lezserebben értelmezi a szabályokat. Ez olyannak tekinthető, amikor az autós egy kicsit gyorsít a hirtelen sárgára váltott lámpánál, hogy még átérjen a piroson, mert az sokkal nagyobb galibát okozna, ha satuféket nyomna, hogy időben megálljon a lámpa előtt, vagy vállalja, hogy felveszi a forgalom ritmusát, és ezzel folyamatos gyorshajtást követ el.
Bizonyos értelemben ezeket a kétes esetek tekintetében kéne valamilyen formában kompromisszumos megállapodást hozni, és akkor jelentősen lehetne a konfliktushelyzeteket csökkenteni.

Mon3 2009.10.02. 14:45:25

@igazi hős: Nem értem ezt a bringa + zuhany megjegyzést. Aki rendszeresen bringázik, és tisztálkodik, az nem izzad meg és nem büdös. Csak ha 20 km/h átlag felett tekerek huzamosabb ideig, akkor tapad hozzám az ingem. De ez a sebesség nem mondható el a többségről. Kényelmesen tekerve semmi zuhany nem igényeltetik. Szerintem öltönyben még kényelmesebb is tekerni.

Mon3 2009.10.02. 14:53:43

@egyittlakó: Aki valódi autós, az a sztrádán hajt, és nem a belvárosban áll a dugóban. Autómentes belvárost!!!!
Na milyen értelmeset írtál?!!!

igazi hős 2009.10.02. 15:39:52

@Mon3: Szeretem az általános alanyokat: "Aki rendszeresen bringázik, és tisztálkodik, az nem izzad meg és nem büdös." Egy ellenpélda biztos van: én. (Sőt a fiaim is.) De fele ennyi évesen, amikor nem 26 volt a BMIm, hanem 18, rendszeresen bringáztam és majdnem mindennap kosaraztam, akkor is ugyanígy izzadtam. S ahogy visszaemlékszem én is mindentudó voltam. (Ja és jómunkásember nem visel öltönyt se bringán, se munkában. :-)

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.10.02. 21:33:36

@igazi hős: "Reális az, hogy egy átlagember fele-harmada fizetését parkolásra költené?"

Ez a kérdés többé-kevésbé ekvivalens ezzel: luxus-e az autózás? A válaszomat nyilván kitalálod. ;-)

igazi hős 2009.10.02. 23:36:14

@Joe Forster/STA: Remélem a smiley azt jelenti, hogy te sem gondolod komolyan. De ha viccnek szántad, akkor is csak muníciót adsz az ilyen EMPAMO féléknek a bringások ellen, hisz hogy lehet komolyan venni azokat, akik ekkora ...okat írnak?
Az autó sokkal kevésbé luxus, mint egy félmilliós bringa, vagy akár az internet, távfűtés vagy egy csomó dolog, ami a te életedet teszi kényelmesebbé, csak azokat ugye kényelmetlen lenne számbavenni. Hagyjuk...

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.10.03. 01:30:32

@igazi hős: Minthogy a gépjárműközlekedés megdöbbentő összegű nettó veszteséget "termel" az államnak, igencsak a luxus kategóriába esik. Ezt az autósoknak kényelmelten számbavenni, de speciel pont ezt _mi_ nem hagyjuk...

Perillustris 2009.10.03. 10:52:22

@igazi hős: Az internet előfizetéseket nem támogatja az állam. A távfűtést és az autókázást sem kellene támogatnia.

igazi hős 2009.10.03. 17:32:34

@Joe Forster/STA:
@Perillustris:
Más a luxus fogalma: ami nélkül az életedet továbbra is megvalósítható lenne, legfeljebb egy kicsit kényelmetlenebbül.
De akkor vegyük sorra: az élelmiszer termelést támogatja az állam: igen, áramot, gázt támogatja: igen. Bizony a demokrácia arról szól, hogy együtt eldöntjük, hogy a közösen termelt javainkat hogyan használjuk fel. Ebben mindig lesznek haszonélvezők, mert nincs tökéletesen igazságos elosztás, hisz jópár költséget nem ismerünk előre, másrészt bizonyos irányokat akkor is támogatnunk kell, ha középtávon is megjósolhatatlan a hozama (pl. a hibrid autók kedvezményei).
Ez nem probléma, a lényeg hogy nagy vesztesek ne legyenek.

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.10.03. 19:38:43

@igazi hős: "Ez nem probléma, a lényeg hogy nagy vesztesek ne legyenek."

Helyes, és akkor most olvass utána, mennyibe kerül az államnak a gépjármű-közlekedés támogatása.

glinolid 2009.10.03. 19:48:53

@igazi hős: áram- vagy gáz támogatást csak egy adott réteg vehet igénybe. Őket irigyeled? Bár vannak, akik jó magyarként ezt is kihasználják. A félmilliós bringa nem luxus. Próbálj ki egy tesco bringát és egy valójában a célra fejleszt kerékpárt. A sportolás soha sem luxus, hanem a legjobban megtérülő befektetés. Egyébként 3-4 év fitnesz bérlet ára. Ha neked ez luxus...Sőt ha ügyes vagy az év elei 500e-es bringát évvégén megvehetsz 300e-t, a boltból. De már 50-100e-ert kapsz használt, de jó minőségű kerékpárt.
A demokrácia meg arról szól, hogy figyelembe vesszük mások igényit is, most szeretnénk ha egy kicsit a kerékpáros igények is előtérbe kerüljenek.

igazi hős 2009.10.03. 20:00:27

@glinolid: Úgy látom felvilágosításra szorulsz (bár nem nekem kéne): te és én is kapunk támogatást, amikor piaci ár alatt kapjuk a gázt, áramot.
Félmillás bringa: az én 50 ezres bringám pont olyan jó sporteszköz, mint a kollégám spéci Olmoja, annak ellenére hogy az enyémmel röhej lenne olyan versenyekre járni mint amire ő jár.

@Joe Forster/STA: Ilyen alapon szeretném, ha a döntően szén- és gázerőműben termelt áramra is kiszámolnád az egyéb költségeket. S aztán örülj, hogy nem azt fizeted. (Ne gyere a "zöld" árammal, ismerem a számokat, talán jobban is mint te.)

glinolid 2009.10.03. 20:01:31

@igazi hős: mezőgazdasági támogatásokat összevetni az utózással. Ne viccelj! Ez az egyetlen lehetőség arra, hogy a vidék települések életképesek maradjanak ott ahol nincs a régióban számottevő ipar. Az unió belül ezt már rég felismerték. Az USA ezzel teszi versenyképessé/egyeduralkodóvá saját termelőit.

glinolid 2009.10.03. 20:22:27

@igazi hős: hát számomra furcsa, hogy támogatás ellenére nálunk drágább az áram, mint Londonban és Madridban. Egyébként milyen mértékű ez a támogatás? Tisztára abban a hitben voltam, hogy a piaci árat fizetjük már.
Ki, mire használja a kerékpárját. Én nem akarom, hogy szét essen alattam menetközben, számomra fontos a megfelelő ergonómia, bivaly erős fék stb. Persze napi fél óra kibírható még egy "paraszt" bicón is de megnézném mit szólnál egy 12 órás etaphoz a hegyekben egy nem "luxus" bringával.

glinolid 2009.10.03. 20:51:39

@glinolid: Szén és gázerőművek. Sajnos még nincs megfelelő alternatíva a szükséges energia megtermelésére. Lehetőséges jelöltek már vannak és ezekkel idővel kiváltásra kerülnek a régi elavult technológiák, mint ahogy eltűnnek a robbanó motorok is, de kerékpáros közlekedés akkor is lesz. Legalább is remélem.

glinolid 2009.10.03. 20:53:44

@igazi hős: az előzőt neked írtam :-). Magammal nincs vitám. Vagy van? Uhh. Hol vagyok?

Perillustris 2009.10.03. 22:46:17

@igazi hős: "Más a luxus fogalma: ami nélkül az életedet továbbra is megvalósítható lenne, legfeljebb egy kicsit kényelmetlenebbül."

Oxigén (friss levegő), étel, víz. E három nélkülözhetetlen, minden más nélkül az élet "megvalósítható".

Az óriási gépjárműforgalom éppen az elsőt "támadja".

Ésszerűség és jővő(n)kbe tekintés kellene.

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.10.03. 23:15:18

@igazi hős: "Ilyen alapon szeretném, ha a döntően szén- és gázerőműben termelt áramra is kiszámolnád az egyéb költségeket."

Miért, egy autós nem használ áramot, hogy kompenzálja a hozzám, nemautóshoz képest termelt extra szennyezést?

igazi hős 2009.10.03. 23:20:57

@glinolid: Nem én jöttem a "fizessék meg a teljes költséget" szlogennel.
Egyébként "parasztbringával" megjártam jónéhányszor Dobogókőt, amikor még a bringaválaszték a Csepel és a Favorit volt. Ja és a 18 kilós, 4 sebességes Szputnyik, na az mindent kibírt. Szóval félmilláért egy bringa luxus.
Áram kapcsán guglizz rá:
1. szélenergia átvételi ár (és nézd meg a villanyszámládat)
2. szénbányászat+támogatás (Angliában lehet, hogy még nagyobb mértékű, ez sem lenne meglepő.)

igazi hős 2009.10.03. 23:24:53

@Perillustris: Egyetértünk.

@Joe Forster/STA: Ismétlem magam, illetve téged: csak arról volt szó, hogy mindenki fizesse ki a másodlagos költségeket is.

glinolid 2009.10.03. 23:29:11

@igazi hős: sehol sem találok információt a gázárak támogatásáról csak a rászorultak kompenzációjáról.

glinolid 2009.10.03. 23:47:11

@igazi hős: szélenergia átvételi ár és megújuló energiaforrás támogatás gondolom azért szükséges, hogy elősegítsék az elterjedését míg nem lesz tömeges/olcsóbb mint a szén/gáz erőmű. Igaz nem is okoz környezet terhelést.

Hát lehet, hogy betonon még elmegy sputnyik/favorit/csepel, de az erdőben nem igen. Mindegy. Minden esetre a költségeit én állom és nem rinyálok miatt.
Bár érdekes, hogy eddig azzal jöttetek, hogy csóró bringások, most meg ezzel a luxus dumával. Ha van rajta sapka azért, ha nincs rajta akkor meg azért. Jó játék.

Perillustris 2009.10.04. 00:03:54

@glinolid: Nincs támogatva közvetlenül, de mivel hatósági áras, meg van szabva az ára.

glinolid 2009.10.04. 00:08:17

@igazi hős: Amúgy a B árszabású áram díjban pedig 50 %-os állami támogatás van? Hogy is van ez?

glinolid 2009.10.04. 00:11:54

@Perillustris: Ja, ja tudom, Koppenhágában majd nem duplája a hazainak. Az Eu-ban a legdrágább.
Gondolom nem véletlenül hatósági áras. Nálunk nincs lehetőség piaci versenyre. Nem tudom Angliából behozni. Éppen, ezért ismét egy hülye példálózás az állami támogatásra.

igazi hős 2009.10.04. 01:45:38

@glinolid: "jöttetek"??? Figyelj, én bringapárti vagyok (de nem elvakult bringás).
Gázár: mikor még a MOLé volt a gázüzletág évi több milliárd (vagy több 10Mrd?) veszteséget termelt. (Amit persze visszahozott a kőolaj ág.)
Áram árát nem fogom elmagyarázni, ez egy összetette piac eredője. Ha érdekel indulj el mondjuk a mavir.hu-ról. (A KÁT célját jól érted, csak az eredményessége kétséges.)

Moszkva téri Dzsedi 2009.10.04. 02:00:22

szamoijai RABBInak üzenem, hogy nézze meg a cikk címét egy kicsit alaposabban és utána gonddolkodjon el miért írtam a szappanzsidókról és miért ilyen hangnemben

Deszkás 2009.10.04. 09:36:54

@glinolid: Bocs, de azén bringám nem Tesco-s, mégsem került csak 100e forintba. Ezek után ne mond nekem, hogy nem luxus az 500e forintos bringa, mert nem hiszem el. Tagja vagyok egy kerékpáros egyesületnek is, ott sem vesznek ekkora értékű bringát, pedig járnak vele MTB versenyekre is. Szóval nagyon szépen kérlek, ne nézd hülyének az ide író embereket!

Deszkás 2009.10.04. 10:12:14

@glinolid: Szerintem a félmillliós bringa ingenis luxus, tekintve azt, hogy én egy 100e Forintos bringán ülök, ha tekerek, és nem, nem használtan vettem, és tökéletesen megfelel a céljaimnak, sőt még többet is tud, lehetne vele MTB versenyeken is indulni, de az nem az én világom, én csak túrázgatok vele. Tagja vagyok egy kerékpáros egyesületnek is, de ott sincs a tagoknak ekkora értékű biciklijük. Szóval nagyon szépen megkérlek, ne próbáld már meg hülyének nézni az ide írókat!

Deszkás 2009.10.04. 10:13:40

Na hiába frissítgettem a weblapot, meg indítottam közben újra is a PC-t, mégse jelent meg a hozzászólásom. Jó ez a fórummotor. Bocs a duplázásért.

glinolid 2009.10.04. 11:13:08

@Deszkás: nem néztem hülyének senkit. nekem is egy 50e bringám volt csak hát rohadtul fájt rajta a hátam. Más merev vázas esetében is folyamatosan előjött, így kénytelen voltam venni egy ösztelos bringát. Így nekem ez egyáltalán nem luxus. És már korábban írtam ha ügyes vagy 300e-t is megtudod venni. Ami lássuk be, mint írtam 3-4 év fitnesz bérlet ára.
@igazi hős: megkövetlek.

glinolid 2009.10.04. 11:37:01

@igazi hős: ja, mikor még választást lehetett nyerni a gázárral, de ez már elmúlt (remélem), már piaci áras.
Olvasgatom a mavir oldalát, majd okosabb leszek, de még mindig nem érzek erős párhuzamot az egyéni autózás "támogatásban" és egy nemzetgazdaságilag kiemelkedő üzletág hatósági áras (nem pedig támogatott) szabályozásában.

glinolid 2009.10.04. 11:39:07

@Deszkás: Vagy még jobb, 2 évnyi dohányzás árából meg van.

Deszkás 2009.10.04. 11:39:26

@glinolid: Ésmi köze a bringának a fittness bérlethez? A két vásárló nem ugyanaz a kategória.

Deszkás 2009.10.04. 11:40:06

@glinolid: A válaszom ugyanaz! Almát hasonlítasz most már nem körtével, hanem barackkal.

igazi hős 2009.10.04. 12:10:00

@glinolid: Szociális demagógiával ebben az országban sajnos még sok választást fognak nyerni.
Autó és áram: csak annyi a párhuzam, hogy egyik esetben sem fizetjük ki a tényleges költségeket, leginkább azért mert be sem árazzuk azokat. Sem a pozitív oldalt. (Lásd a románok két évtized alatt felélték erdők komoly részét gazdasági előnyökért. Ha lenne O2 kvóta is a CO2-höz hasonlóan csak fordított előjellel, akkor ilyet épelméjű kormány nem engedne meg.)
Amikor a szénbányászatot támogatják, akkor csak a munkahelyeket és a kőolajfüggetlenséget hangsúlyozzák, azt hogy az így olcsóbbodó áramot mindenki élvezi és minden adófizető fizeti, azt nem. Azt hogy a haszon hol keletkezik (pl. Kapolyi elvtárs) arról meg mély csend van.

glinolid 2009.10.04. 12:11:19

@Deszkás:
1. Sportolásról beszélünk.
2. Kinek mi a luxus, számomra a dohányzás.

Komfort érzés nagyon fontos. Egyik ismerősöm napi 5-6 órát teker városban és eléggé kényelmetlen számára az ülés, sokat kipróbált már végül egy 30e megvásárlása mellett döntött. Harmada a bringád árának. Az én ülésemnél hatszor drágább. Ez is luxus?

Deszkás 2009.10.04. 14:46:49

@glinolid:
1, Igen, és? Gondolod a fitneszezés az sportolás? :DD
2, Így van. Kinek mennyi pénze van. De általában az 500e forint már önmagában luxus, nem hogy bicajra költeni.

antibringa 2009.10.04. 18:57:00

@Steer: én csak azt nem értem, hogy attól még hogy a CM azt mondja hogy "ha van más lehetőség szálljunk ki a kocsiból" attól még miért kéne így tennem ? Vagy hogy pár biciklis fan miért akarja ezt ráerőltetni egy nála 10x nagyobb tömegre?

Perillustris 2009.10.04. 20:28:15

@Deszkás: Mekkora ártól luxus egy autó?

igazi hős 2009.10.04. 20:29:07

@antibringa: Mert te nyersz vele.
Nevezzük "közreműködőnek", azt aki felfogja, hogy bizonyos esetben neki nem vagy csak minimális veszteség bringára ülnie, míg a többieknek nyereség, és "deviánsnak", aki megtehetné, de semmiképpen sem száll ki az autóból (de azért tudja, hogy közreműködők neki is segítenek). (Felejtsük el azokat akik nem tehetik meg: szállítók, munka miatt rohangálók, 20-30-40 km-t autózók, stb.) Ha a közreműködők aránya alacsony (mondjuk 5-10%), akkor nincs látható eredmény, "nem éri meg" mondják és visszaülnek. Ha a közreműködők elérnek egy kritikus arányt, amikor már látható az eredmény, akkor egyre több deviánsból csinál közreműködőt és bőven pozitív lesz az egyenleg. Persze egy fintor itt is megvan: a maradék deviánsok (mert mindig maradnak, ez gyakorlatilag törvényszerű) nyerik a legtöbbet, de nincs igazság a földön...

Perillustris 2009.10.04. 20:29:52

@antibringa: Talán azért, mert az a 10x akkora tömeg egy nála is 2x-3x nagyobb tömeg életminőségét rontja.

Deszkás 2009.10.04. 20:44:23

@Perillustris: Attól függ, mit értünk fittnesz alatt. :D

Deszkás 2009.10.04. 20:46:30

@Perillustris: Nem csak ártól függ. Márkától is. Nem mindegy, hogy azt mondom, egy Swift, Fabia 3 millió feletti árkategóriában már az, míg mást nem kapsz meg ennyiért.

Perillustris 2009.10.04. 22:42:19

@Deszkás: Dacia Logan - 2 millió. Efelett minden személygépkocsi - márkától függetlenül - luxus. Ugye?

glinolid 2009.10.04. 23:31:48

Szerintem alapítsuk meg a luxus bizottságot. (ezt nem hagyhattam ki)

glinolid 2009.10.04. 23:49:52

@antibringa: nem kötelező átszállni, csak mint lehetséges alternatívaként kell hogy megjelenjen a közgondolkodásban. De ehhez megfelelő infrastruktúra és elfogadottság szükséges, amit csak folyamatos kampányokkal lehet elérni. Kicsit hangos, kicsit zavaró, de hasznos lesz mindenki számára.

Deszkás 2009.10.05. 07:36:41

@Perillustris: Akár azt is mondhatom, hogy az új autó megvásárlása luxus, ha nem készpénzre történik.

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.10.06. 18:47:33

@igazi hős: ""@igazi hős: "Ilyen alapon szeretném, ha a döntően szén- és gázerőműben termelt áramra is kiszámolnád az egyéb költségeket."

Miért, egy autós nem használ áramot, hogy kompenzálja a hozzám, nemautóshoz képest termelt extra szennyezést?"

Ismétlem magam, illetve téged: csak arról volt szó, hogy mindenki fizesse ki a másodlagos költségeket is."

Miért, a szén- és gázerőművek másodlagos költségeit ki fizeti: Gordonka, Fletó? Vagy esetleg az egész ország, csak nem konkrétan az elektromos számlában, hanem az adóból?

Kire akarod rákenni ezeknek az externáliáit, ha 1) eddig is mindenki fizette és ezután is mindenki fogja, minthogy 2) mindenki használja is, miközben a 2-es az autózásra nem igaz, csak az 1-es?

igazi hős 2009.10.06. 22:42:39

@Joe Forster/STA: Áramot használ a lakosság 99,9%-a, áramot pazarol 90%. Autózik 90%, feleslegesen autózik 85%.
Nem látok különbséget a kettő között.

GG81 2009.10.27. 11:33:37

ejj, de kiragadott a cím... esetleg elé egy VISSZA szó illene...

Perillustris 2009.10.27. 13:07:41

@GG81: Hová vissza? Meg tudod magyarázni?

Bandroid · http://bandroid.blog.hu 2009.12.10. 13:48:14

"és nem használják a kerékpárutakat" Nem lehet, hogy azért nem használjuk, mert pl a Kis körúton el akarja venni valaki?

Rövidre zárnám: Az egészséges környezethez való jog alkotmányos alapjog, az autóval való helyváltoztatás joga pedig nem.

ikri 2009.12.10. 14:51:44

@Bandroid: én azért nem használom a kerékpár utat a X. kerületben, mert még szeretnék élni egy kicsit.

Azomban éppen a magyar autós társadalom -a kerékpár utakat, gyalogos/kerékpáros közlekedőt észre nem vevő, a KRESZ szabályait NEM ISMERŐ- legaljának köszönhetően ez a kerékpár utakon egyáltalán nem biztosított.
A hülye paraszt mit foglalkozik a stop táblával, s mit foglalkozik az veled, miközben keresztben megáll a bringás úton, gondolja majd csak fékezel, hisz neked van több veszteni valód... meg ha már olyan lúzer vagy, hogy neked csak biciklire jutott. (a családi kasszát kiürítő lízingelt autóra nagyon büszkének kell lenni)

Viszont ha a közúti sávban tekersz, legalább forgalommal együtt haladsz, így van esélyed arra, hogy észrevesznek, s még elsőbbséget is adnak.

S csakhogy a kedves magyar autós honfitársaink kicsit képben legyenek: Romániában is simán megáll az autós forgalom, ha kell akkor az egész körforgalomban is, hogy az gyalogos átkelőhelynél, az ÚTSZÉLEN várakozó közlekedőt átengedjék.

Szóval, a primitívségetekkel ne hozzatok szégyen a Balkánra!
süti beállítások módosítása