Friss topikok

Címkék

afrika (4) alkohol (11) andrássy (3) armstrong (4) ausztrália (6) autómentes (24) autós biciklis ellentét (3) baleset (35) bam (4) bérbicikli (30) bicikli (18) biciklibulvár (6) bicikliparkoló (8) biciklis futár (9) bicikliút (134) bírság (10) biztonság (54) biztosítás (5) bkk (8) bkv (9) bringázz a munkába (4) bubi (14) buda (3) budapest (79) buszsáv (3) cannondale (4) critical mass (50) dánia (3) demonstráció (5) design (31) divat (8) downhill (8) dr kerékagy (5) egyesült államok (4) emelés (3) empamo (6) energia (3) energia bringa (5) építkezés (4) extrém kerékpár (3) e bike (5) felmérés (6) film (6) fotó (4) futár (3) gkm (4) google (4) gyerek (3) hátizsák (3) herebántalom (5) hibrid (4) híd (10) infrastruktúra (6) járda (3) kampány (4) képzőművészet (7) kerékagy (3) kerékpár (15) kerékpárbarát (3) kerékpárosklub (5) kerékpársztráda (6) kerékpártároló (3) kerékpárút (3) kína (3) kiskörút (7) kocsma (6) koppenhága (4) közbicikli (3) közbringa (3) közlekedés (4) kresz (17) kvvm (3) lakat (5) lámpa (4) levegő (7) london (15) lopás (16) magyar kerékpárosklub (3) margit híd (25) maszk (3) máv (7) mkk (3) mtb (3) nagy-britannia (3) new york (9) nyereg (7) obama (4) önkormányzat (21) orfk (4) párizs (7) parkolás (4) parlament (4) rakpart (3) regisztráció (3) rendőr (35) schwinn csepel (3) sisak (14) statisztika (3) szeged (3) szerviz (3) szex (5) sztrájk (8) tábla (4) tél (10) térkép (5) tolvaj (5) túrázás (8) urbánus (39) városi biciklizés (44) verseny (3) videó (12) világítás (6) víz (4) vonat (4) zene (5) Címkefelhő

Áldozat a biciklis sebesség oltárán

2013.05.21. 13:53 - kirk kapitány

Tekerés forgalommal szemben a legzsúfoltabb budapesti főutakon, átgázolás pirosban többsávos kereszteződéseken, ezek az attrakciók rendszeresen előfordulnak a kerékpáros futárok gyorsasági versenyén.

A futárok világszerte több mint tíz éve rendezik meg saját maguk számára az Alleycat versenyeket, ahol az egyetlen szabály az, hogy a város különböző részein kijelölt pontok érintésével a leghamarabb érjenek célba.

futar

A gyorsaságnak pedig ára van.

A magyar futárok nagy öregjei maguk is megerősítik a néző benyomását: ez a sport nagyon veszélyes, és nemcsak azért, mert „full illegál”, hanem azért, mert még a kissé lazább keretek között meghatározott „normális dolgok” közé sem sorolható be.

A magyarországi Alleycat kultúráról Féniász András készített videót. A több kerékpáros témájú filmmel rendelkező operatőr számos versenyen vett részt, és láthatóan keményen tartva a tempót dokumentálta az eseményeket. A több mint negyedórás videó a napokban került ki a youtube-ra.

298 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kerekagy.blog.hu/api/trackback/id/tr755310816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GG81 2013.05.22. 08:17:57

@Perillustris: az a szomorú, hogy az MK azt kommentálta, de minek!? amikor egyértelműen a bringás szabálytalanságából történt baleset! mindezt ugye úgy, hogy gyalogos híján is az autós állították be hibásnak, valamint a kerékpáros infrastruktúrát hibáztatták, a bringás felelőssége maximum dőlt apróbetűvel szerepelt!

impala 2013.05.22. 08:28:10

@bandim: köszi!
sajnos e a link nem megy :(

GG81 2013.05.22. 08:34:43

@olcso: látom ez a jogok rész nagyon megy vagy mégsem! ugyanis egy embert ki tudsz kerülni, kb. fizikai képtelenség részéről, hogy továbbjutásodban gátoljon. amire ráforogtál, hogy bizony zavarhat, a jelenlétével (megijeszt), hogy a bringásoknak fenntartott részen kóricál (indokolatlanul leköti a figyelmed) és ki kell kerülnöd (, ami kényelmetlenséget és kellemetlenséget okoz).
amennyiben pedig direkt eléd ugrik és nem enged tovább ezt addig nem tudod, amíg oda nem érsz a közelébe, tehát semmi okod feltételezni minden emberről, hogy bántani fog, hidd el a rendőr is ezek alapján fog körberöhögni amikor az úttestről felparancsol a kerékpáros infrára, amiről egy gyalogos miatt menekültél a szabálytalanságba és örülhetsz, hogy nem kapsz egy kisebb összegről szóló befizetési csekket!

GG81 2013.05.22. 08:45:23

@pioker1933: :-DDD
ezt a kőéragyú bringatrolloknak címezted, eddig itt mindig ők jelentgettek fel a kis III/III-asok! :-) lehet amolyan örökölt genetikai vonal a családból... néhány néma pillanatot áldozzunk a feljelentők sorára: zebraakciós közös halmaz, a fejkamerás buszsávos csávóra, az ajtónyitásos arcátalakítósra vagy a véres szájjal, hasonlóan a feljelentés lehetőséget latolgató kerékpárútra parkolókkal történt eset.

jelen esetben is minden adott, csak a fagyi visszanyalt, a videó levétele már önmagában egy beismerés, valamint ismert az operatőr és szervezőket is meg lehet fogni. és mindben a legszebb, hogy egyetlen autósnak sem kellett senkit lefilmezni, mert önmagukat hozták ilyen helyzetbe a vagány fiúk, azaz mégsem olyan vagány fiúkák...

olcso 2013.05.22. 08:46:24

@GG81: Ez egy definíció, amit nem én találtam ki. Ha nem tetszik nyújts be módosító javaslatot. Egy ember igenis akadályozhat. A te példád (úgyis ki lehet kerülni) szerint akkor bárhol megállhatok pár percre a kocsimmal a belső sávban is, mert ki lehet kerülni egy autót a külsőben.

Eddig egyszer zavart föl rendőr, akkor is azért mentem le, mert a mentők egy sérültet láttak el ott, ahol mennem kellett volna és a szalagkorlát miatt nem tudtam visszamenni. Ilyen esetekben, mint amiről te beszélsz szinte kizárt, hogy visszazavarjanak, főleg hogy meg is büntessenek. Ennek oka, hogy nem tudják, hogy ki és mennyire akadályozott, amiért kimentem, másik pedig, hogy azt tudják, hogy mindenkinek jobb, hogy kinn vagyok és azt is tudják, hogy ahol mennem kéne többnyire kula minőségű.

Perillustris 2013.05.22. 08:46:39

@GG81: Nem tudom, melyik esetre gondolsz, de egy közlemény kiadásának egy kerékpáros baleset megtörténtekor nem feltétele, hogy a biciklis vétlen legyen.

Különösen, ha annak bekövetkezése szoros összefüggésben van az infrastruktúra béna megtervezésével.

GG81 2013.05.22. 08:53:38

@ex-dr. vuk: dehogynem szól, már megint csak a jogok rész megy!? "Egyebkent arrol nem szol a kresz, hogy az a gyalogkerekparut elvalasztott vagy sem."

tökéletesen le van írva, hogy az elválasztott bringagyalogon a gyalog nem mehet a bringás részen, erre vannak a táblák és a piktogramok! és erre van a CSENGŐ a biciGliden, hogy ezt tudasd velük, hogy húzzanak az oldalukra!
a közös részen lehet esetleg zavarás és ott nem is illik nagyon (agresszíven) csengetni.

szóval jól gondold át mikor mehetsz az úttesten és mikor nem! mint ahogy mikor kell visszamenned a gyalogkerékpárútra vagy a kerékpárútra, mert a táblákat ÉSZRE KELL venned! (autós példa a buszsáv használata jobbrakanyarodáskor, ugye az első lehetőségig mehet ott, bringás ha le is jön az útra az első lehetőségnél vissza kell mennie a bringa infrára!)

olcso 2013.05.22. 08:57:25

@GG81: A szövegből érthetően idézve: "Egyebkent arrol nem szol a kresz, hogy az a gyalogkerekparut elvalasztott vagy sem. Ha a gyalogosforgalom akadalyozna, akkor mehetsz az uttesten."

Tehát azt mondja, hogy mindegy, hogy elválasztott-e vagy sem, akkor is lemehetsz az útra, ha akadályoz a gyalogosforgalom.

GG81 2013.05.22. 09:02:03

@olcso: ez pedig egy magyar mondat!, idézem: "Ha a gyalog- és kerékpárúton a gyalogosok forgalma a kerékpárosok továbbhaladását akadályozná, a kerékpárosok az úttesten is közlekedhetnek."

segítek, többesszám.
nagyon gyenge lábakon áll az érvelésed, menni fog az a csekk.
ahogy pedig fent is említették a sávval elválasztott bringagyalogon ez nem is él, ott a gyalognak is a helyén kell menni, te maximum a helyére csöngetheted, de nem bírálhatod felül a szabályokat azzal, hogy akkor lejössz az útra, mert szabálytalan. a gyalogos esetleges szabálytalanságára nem válaszolhatsz egy szabálytalansággal!!! ejnye.

olcso 2013.05.22. 09:11:33

@GG81: Akkor jöhetek le az útra, ha akadályozná a továbbhaladásom. Tehát ha pl fékezésre vagy irányváltásra kényszerítene. Ez lehet egy gyalogos is függetlenül attól, hogy ott többesszám van.

A csekk pedig csak abban az esetben jönne, ha követne engem egy rendőr egy hosszabb szakaszon át. Összességében a gyalogos- és kerékpárút elég nagy hülyeség, így persze könnyen lehet magyarázni, hogy nem tartom a szabályokat.
Ellenben, ha elütsz egy jobbra kanyarodásnál, már is neked áll följebb, hogy honnét kellett volna észrevenned?!

GG81 2013.05.22. 09:27:22

@olcso: magyarázkodj csak. nagyon olcsó!

blazing 2013.05.22. 09:27:38

látom, kispöcsű autósok vagdalkoznak,akik elfelejtik, h hányszor mentette meg futár a seggüket.aki gyorsan ott van a leadandó pályázattal, esetleg a gyógyszerrel v aszthma.sprayel.elfelejteted, h lehetsz szarban és álltalánositva beszélsz.akkor bezzeg becsukod füled,szemed, amikor sms-ezve rárántod akormányt vagy index nélkül kanyarodsz ki,m a szemedben bringás csak egy utpiszok, ami akadályoz.gratulálok,fogyatékos hulyék!te pornóz nézel, ök az aszfaltot rángatják.irigy vagy,m neked nem megy a böszme nagy autóddal, az amit a srácok sorközépen lerendeznek,utálkodsz, h haladnak.de ne felejtsd, eccer neked is vihet vmit, ami az életedet menti meg abban a pillanatban.nyisd ki a szemed és nézz körül inkább a saját házad táján és örülj, h vkik az "életük kockáztatásásval"(a te szemedben) is azon vannak, h a dolgaid rendben legyeneek..mert ez már JÓ neked is.parasztok.

olcso 2013.05.22. 09:32:04

@GG81: Na, már akartam írni, hogy jobb a kerékagy, mint az erdely.ma, mert ott egyből a nickemet támadják, ha kiderül, hogy nem vagyok narancssárga, de úgy látszik ide is eljutott ez a mérhetetlen intelligencia. Végre! Köszönöm!

UI: remélem nem biciklizel, mert ha igen, akkor nézz utána, hogy hogy kell.

igazi hős 2013.05.22. 09:32:31

@blazing: Azért ne keverjük a bringás futárt meg a Marvel Super Heroes-zal. Pékek sztrájkját jobban megéreznénk, mint a futárokét, nem?

blazing 2013.05.22. 09:35:22

@igazi hős: látom,szakavatott vagy a témában,olvass,nézz utána,még mielött olyat indítotok el,amit késöbb megbántok.ne felejtsd,kenyér sincs élesztő nélkül a pékhez, azt meg csak nem a futár viszi? :D

GG81 2013.05.22. 09:36:46

@igazi hős: most már megtetted. el is olvastad a cikket vagy csak fröcsögni szándékoztál!?
ha figyelmesen olvasod egy tragédiáról írnak, ami szabályos körülmények között is bekövetkezhetett volna, valamint végig azt taglalja milyen kötelezettségeket sértettek meg, mit kellett volna másként tenni, egyszóval elítélik az ilyen és hasonló veszélyes álnéven futó eseményeket! és, hogy még egy tapasztalt pályabíró is áldozatul eshet, nem csak a direkt odalátogató (tapasztalt) néző! és még véletlenül sem egy éppen arra járó ártatlan, a dologról mit sem tudó egyszeri közlekedő, mivel zárt pályás események.

erre a k.agyon mit is olvasunk!? hegy mekkora királyságot is csináltak, a mit sem sejtő közlekedésben résztvevők folyamatos veszélyeztetésével.

GG81 2013.05.22. 09:41:06

@olcso: óh, kösz én tökéletesen boldogulok 2 és 4 keréken egyaránt.
de kérlek bakker, hogy vegyél egy kresz könyvet, tudom az nem olcsó! és akkor megtudod mikor hol helyed bringáspajtás. a többesszám és magyar nyelvi nehézségeket még képekkel is illusztrálják a hozzád hasonlóan gyengébb képességűek kedvéért, hisz a 8 általános sem feltétel már bizonyos jogosító okmányok megszerzéséhez.
eddig nagyon jól szórakoztam, de a magyarázkodásod már kezd átmenni szánalmasba.

Silent Bob 2013.05.22. 09:51:18

@olcso: Szokott, de leginkább a járdán, ha fosik az autóktól, csak itt nem reklámozza, de majd mindjárt megmagyarázza, hogy neki miért szabad. :)

olcso 2013.05.22. 09:51:29

@GG81: Pedig feltétel. Amikor a jogsit tettem bekérték az iskolai bizonyítványom. Meg is tanították a KRESZ-t, de mivel biciklizem rengeteget, utánanéztem, hogy ez mit jelent rám nézve pontosan (amit már többször jogsi előtt is megtettem, de volt egy változtatás időközben) és ebből idéztem neked. Ellenben veled, aki egy magyar szakos tanár szempontjából olvassa a KRESZ-t.

Sajnálom, ha megbántottalak, de nem kedvelem, ha a nickemen ugrálnak, mert ennél nagyobb fantáziátlanságot nem is tudok elképzelni. A személyeskedést sem kedvelem, mivel a kifejezetten nem hülyék közé tartozom és azok között is oda, akik nem nézik le a náluk butábbakat, hanem segítik.

Tehát a 4 kerék és a KRESZ nekem sem okoz gondot. Egy kérdés: Szerinted jó megoldás egy ilyen gyalog-kerékpárút a helyzetek nagy részében??

GG81 2013.05.22. 10:03:40

@Silent Bob: mert egy kerekagyast kísértünk épp. az ő példáját követtem.

Silent Bob 2013.05.22. 10:18:44

Tehát azért mert ő szabálytalankodott, neked is szabad? Pár sorral feljebb mintha nem ezt reklámoztad volna.

GG81 2013.05.22. 10:19:12

@olcso: drága barátom, üdvözítendő, hogy akkor már 2011-től újra feltétele. ha viszont tudsz olvasni, akkor már csak értelmezned kellene a mondatokat és a gyakorlatba kellene tudnod átültetni a dolgokat!

az nem magyar tanári képesség, hogy felismerd a táblát és a számodra kijelölt felületen haladj! még, ha ideiglenesen le is jöttél onnan visszamenj! mint ahogy az sem, hogy egy gyalogost kikerülj, mert ha már ez nehézséget okoz... mint ahogy az sem kisebbíti a jogaid, sőt biztosítja, hogy gyakorold, hogy a számodra kijelölt felületről minden odatévedőt lecsengess! csak bátran, mert az utakon ilyenkor téged is ugyanolyan joggal csengetnek/dudálnak le! az egyszerű párhuzammal élve, számodra a gyalog, ugyanaz, mint ott te az autósnak!
legyen ez a válasz is, kiegészítve azzal, hogy tudni kell összeállítani az útvonalad a fejedben és mondjuk kerülni az ilyen helyeket, ahol pedig útba esik pár száz méteren kibírnod...

GG81 2013.05.22. 10:22:52

@Silent Bob: azóta lefolyt már pár csepp a Dunán bob, és ha olvasnád a MK járdára vonatkozó ajánlását, akkor tökéletesen vendégként viselkedve elnézem bárkitől a járdázást.

viszont a témához visszatérve! a pirosozást, a zebrán átkelő gyalogok közé hajtást, az illegálisan forgalommal szemben hajtást továbbra sem!

a téma címe adja is az áldozat szerepét, maga lesz az operatőr, ő fogja elvinni a balhét!

Silent Bob 2013.05.22. 10:30:17

@GG81: "akkor tökéletesen vendégként viselkedve elnézem bárkitől a járdázást."
Ebben az esetben ne oszd az észt, hogy ha valaki a kresznek megfelelően az úton halad, nem mindenki fél az autóktól. Érdekes, hogy engem még soha nem akart a rendőr felküldeni az útról a bringagyalogra, pedig láttak már páran.
A témára visszatérve nyilván senki normális ember nem ért ezzel egyet, viszont rendkívüli módon kell szarfaszú patkány spiclinek lenni, hogy valaki (nyilván névtelenül, a gép mögül) feljelentsen valakiket mert látott egy videot, amin szabálytalanul közlekednek, de semmilyen balesetet nem okoznak. Igaz, hogy tele a jutub 300-zal verető motorosokkal és hasonlókkal, de itt most néhány kisstílű gyáva faszkalap legalább keménynek érezheti magát. Ez bazdmeg tényleg a besúgók országa, hányok.

olcso 2013.05.22. 10:33:39

@GG81: A KRESZ az KRESZ. Ott van világosan az akadályozás definíciója. Hiába mondod, hogy pedig ki lehetett volna kerülni.

Ledudálás?? Semmilyen joggal nem dudálnak le, mert nem előznek városon kívül és nem jeleznek balesetveszélyt (hiszen ők is tudják, hogy mehetek ott, szóval számítanak rám). Én pedig még soha nem csengettem le senkit és nem is fogok. Ha úgy adódik, akkor mindig lelassítok és megkérem udvariasan, hogy engedjen el. Nem ijesztgetek senkit. Ugyanez autóban, nem dudálok és kész.

Tehát összegezve: Egyet értünk abban, hogy ez egyike a lehető legrosszabb megoldásoknak, ám mégis erőlteted, hogy mindenki használja azt -még akkor is, ha jogosan nem teszi-,mert nem akarsz, vagy nem tudsz odafigyelni 1-2 biciklisre az úttesten.

GG81 2013.05.22. 11:08:19

@Silent Bob: ha bringagyalog (főleg, ha osztott), akkor nem kresznek megfelelően halad az úton. 1 gyalogos, de még kettő is kevés. osztotton pedig joga van lecsengetni az elé tévedőket, ami rossz beidegződés szerint nem agresszió, hanem csengőhanggal azonosított figyelmeztetés. fordítva ültök a lovon, a valós jogaitokkal való élés helyett alaptalan jogokat képzelve tekertek ott ahol nem lenne szabad. @olcso: ez vonatkozik rád is. a párhuzamot pedig vagy megérted vagy nem értetted meg.

mondom 3/3, éljenek a zebraakciós fattyak! mert ott a rendszám adott támpontot itt meg az operatőr neve. működik ez oda-vissza. részemről befejeztem, a lúzer vagizó videónak következménye lesz, hátha egyszer felnőtök. ennyi, várjuk a fejleményeket.

Pirx 2013.05.22. 11:20:54

@Silent Bob: Gondolom ugyanezt mondod az itt hősként kikiáltott bringásra is, aki az autóst jelentette fel, a sisakkamerával készített fevételével! Ajjaj...Az más! Értem én!

ntn 2013.05.22. 11:31:22

www.youtube.com/watch?v=0npCFw9TEnA
még néhány feljelentenivaló, ha esetleg valakinek nem jutott

Silent Bob 2013.05.22. 11:38:08

@Pirx: Az se tetszik, faszom a feljelentgetésbe, ha valami zavar, akkor megállok és szólok.
De neki legalább van annyi töke, hogy kimegy, megcsinálja a felvételt és intézi a dolgait, nem csak a gombokat nyomogatja névtelenül.
Szerinted csak a kerékagy blogon (vagy az összes többin) hány nyomorultat lehetne feljelenteni a gyűlöletkeltő kommentjei miatt? Érdekes, a legtöbben mégsem teszik, csak ezek a kisfaszúak, akik most rákaptak erre a videóra, mint gyöngytyúk a takonyra és most elégedettek magukkal.

ntn 2013.05.22. 11:47:57

@Perillustris: nekem ez a speckó skillem. meg nincs időm elolvasni az összes kommentet, de szerintem nem maradok le semmi világmegváltóról.
de azért remélem, mindenki fel lesz jelentve, akár csinált bármit, akár nem.

Silent Bob 2013.05.22. 11:50:13

@GG81: "Ha a gyalog- és kerékpárúton a gyalogosok forgalma a kerékpárosok továbbhaladását akadályozná, a kerékpárosok az úttesten is közlekedhetnek."

Felhívom a figyelmedet az akadályozNÁ szóra. Tehát ha én úgy ítélem meg, hogy akadályozNA, akkor az úton megyek. Feltételezem ezért nem parancsoltak még le a rendőrök az útról soha.

olcso 2013.05.22. 12:18:18

@GG81: Értem, de te úgy látom nem érted az akadályozást. NINCS számszerűsítve, hogy hány gyalogos akadályoz.

pl: Az autók vezetőinek gyorshajtása veszélyes és tilos. Ebből neked az következik, hogy nyugodtan lehet gyorsan hajtani, mert egy gyorshajtó nem veszélyes és nem tilos, mert többesszám van??

igazi hős 2013.05.22. 12:53:16

@blazing: Ne csinálj hülyét magadból! A pék beül a furgonjába és megteszi a heti bevásárlását: pár mázsa liszt meg apróságok. Az élesztő elég sokáig eláll a hűtőben (a mélyhűtőben meg pláne), nem kell futárral kiküldeni a friss anyagot.

adam.smith 2013.05.22. 13:06:11

@Tesztelő: Én a line of sightos csávóra gondoltam, annak a fején nem gopro van, hanem két digicam.

@Perillustris: Egyértelmű. Feljelentettem én már mindenkit kérem, azt az autóst is aki ma majdnem bevágott elém, aztán mégsem, meg azt a biciklist is akit le kellett előznöm, mert zavart a közlekedésben és a jelenlététől majdnem rohamom lett. Ja és magam is feljelentettem, mert mivel nincs óra a bicajomon így biztos mindig gyorshajtok.

Amúgy nagyon lelkes mindenki ezzel a feljelentéssel, komolyan, azt nem várjátok, hogy felkapja a BBC a hírt és világméretűvé növi ki magát a botrány, aminek eredményeként mindent biciklist az emberek szeme láttára végeznek ki guillotinnal mint a közlekedés és az emberiség szennyét?

adam.smith 2013.05.22. 13:07:07

@igazi hős: Hogyne kéne. Biciklis futárok hordják a hátukon a másza lisztet, hogy hamarabb odaérjen :D

adam.smith 2013.05.22. 13:17:11

Akarom mondani mázsa.

sound of noice 2013.05.22. 15:00:44

Kár, hogy nem lehet már megnézni a videót, kíváncsi lettem volna rá, mert én is nagy bringás vagyok. Most olvastam az Intim Torna Illegál facebook oldalán, hogy ingyenes unplugged koncertet adnak a MOL bringakút megnyitón redir.ec/itikoncert . Bringával is lehet ám menni :)

olcso 2013.05.22. 15:03:50

@sound of noice: @bandim: föltöltötte. Linket a kommentjében találsz.

dubitoergosum 2013.05.22. 15:31:56

@GG81: vhol le lehetek maradva, de hol írja azt a kerékagy, hogy mekkora királyság, amit ezek a srácok csinálnak?

GG81 2013.05.22. 17:41:30

@Silent Bob: bobka, szerinted mennyi autóban lehetett board cam, tehát hiába ment ki az egyszeri autós lefilmezni a veszélyhelyzetet generáló közlekedő társait, mit is érne egy halom csürhe azonosíthatatlan járművezetővel... de mivel az egyik közülük volt olyan hülye, hogy büszkén vállalva a készítés tényét, nevét is adva feltöltötte a videót/videókat, most tényleg csodálkozol? aki kiáll az út mellé, azt minden bizonnyal gerincre is vágják.
a sisakkamerás feljelentgető társaitoknak vagy a zebraakciós különítménynek, mint ahogy a közteres kameraszobában ülő hivatalból eljáró személyeknek sokkal könnyebb dolguk van a rendszámokkal.

Silent Bob 2013.05.22. 18:41:11

@GG81: Ezért most nyomkodjátok kéjesen a feljelentőgombot, végre kiélhetitek a besúgó házmester hajlamaitokat.

Zoknee 2013.05.22. 19:25:37

Engem 2X ütöttek el bringaúton, mind2X teljesen szabályosan közlekedtem.

Azóta szerintem a kresz arra való hogy jól megbasszanak ha valamit nem tartasz be, mert hogy engem nem védett meg az biztos.
Csak az érzékszerveidre hagyatkozhatsz, meg a reflexekre, másra nem.

Csók a sok kresznácinak, remélem a sírotokra lesz írva hogy szabályosan közlekedett. Szégyen hogy egy ilyen videó után így picsogtok, a többi országban teljesen máshogy viszonyúlnak ehhez.

ex-dr. vuk 2013.05.22. 20:58:05

@GG81: a paragrafus, ami engedi nem tesz kulonbseget.
attol, hogy csengetsz mint a hulye meg akadalyoznak azok a gyalogok, tehat a szabaly alapjan (ami nem tesz kulonbseget) szabad.

Elhiszem, hogy maskepp gondolod, hogy kinek van igaza azt sosem tudjuk meg (max ha megbuntetnek :))

Visszamenes pedig, ha pl. emiatt oldalt kell valtanom akkor NEM fogok visszamenni.

ex-dr. vuk 2013.05.22. 21:00:31

@Silent Bob: mellettem siman elment a rendor mikor gyalogkerekparut mellett uttesteztem...

blazing 2013.05.22. 21:20:08

@igazi hős: látom korlátozott az elméd,mint itt jópár másikegyének.nem való ez nektek, nem értitek és más dolgába pofáztok, ugyhogy ti is megcsináltok stikában minden szart,csak a jard jujjj,ne lássa.kár h abba már ember is halt bele... mint mondtam,szánalmas.hu!

olcso 2013.05.22. 22:44:42

@blazing: Te tájékozottnak tűnsz. Igaz, hogy egyszer bringás futár szállított szervátültetéshez valamit??

igazi hős 2013.05.22. 23:53:10

@blazing: Kár volt egy ilyen régen óta mélyhűtött fikanicket ilyen primitív beszólásokra elpazarolni! Remélem van még pár raktáron, nehogy szervi bajaid legyenek a visszatartott indulattól.

GG81 2013.05.23. 07:35:45

@Silent Bob: :-D
öregem, akinek ilyen hajlamai vannak, azok a k.agy és z.akciós arcok, és most is ők készítették elő a papírokat, videóbizonyítékkal és névvel ellátva kitették a nyilvánosság elé. még mindig csodálkozol, hogy ezt az kész anyagot egy az egyben valaki benyújtja a szerveknek!?
ehhez nem kell házmester véna, azok a kamerafejű cikázó barmok, akik akkor jelentgetnek fel, ha épp nem úgy adja ki, ahogy ők szerették volna, mert azt ne képzeld, hogy a saját folytatólagosan elkövetett szabálytalanságaikat is bejelentik, mert azokat gondosan kivágják!
érintett vagy? bár, ha egy hídon biciklit tolva képes voltál elesni, akkor nem hiszem. akkor mégis mi fáj? a kettősmérce?, hogy csak a biciklisnek lehet feljelentgetni? most végre van név és a májer vidi is rögtön bizonyítékká minősül át. egy biztos, a suttyó társaság most rájött, hogy a fejkamerázás kétélű fegyver!

GG81 2013.05.23. 07:47:44

@ex-dr. vuk:
nem tesz különbséget valóban, de! az egész kresz logikusan van felépítve, tehát bukik az érvelésed az osztott infra esetén. ugyanis, abban az esetben a gyalogos nem haladHAT a bringás részen, tehát nem is hivatkozhatsz arra, hogy zavarNA. neked azt kell feltételezni, hogy más is betartja a szabályokat! bizalmi elv.
ha mégis odatéved, akkor jogoddal élve mindent megtehetsz a sávod használatáért, de az nem a szabályszegés. hisz ha az autók közé mész osztott infra esetén, akkor ugyanolyan szabálytalan van, mint a gyalog, aki miatt gyáván az úttestre menekültél!
érdekes módon észlelni szokták a gyalogok az osztott infrát, a csengő is csodákra képes (nem a vicces dudák, fék-kattogtatás vagy "bocsi-bocsika-bocsizás"), külföldön is bevált gyakorlat, ahol nem szégyellnek csengetni, élni a jogukkal, jelezni (pl. Amszterdam). csak valahogy itthon vannak gyík bringások, akik fordítva ülnek a lovon. a ti mondásotok, ha van jelenlét, akkor látják ki melyik felületre jogosult, ha használva van a bringás felület, akkor a gyalogok sem szoknak oda (pl. Mrgthíd), bár tény, hogy ott van az úttesten kpáros nyom.

Silent Bob 2013.05.23. 07:53:31

@GG81: Maximum arra jönnek rá, hogy az ilyen gyökerek miatt nem fogna videokat felpakolni, ugyanis kb. annyi fog történni, mint a zebrás vagy bármilyen feljelentés után: lófasz. Max ha valaki hírértéket lát benne, akkor lesz valami. Szóval gurulgass csak a járdán és irigykedj a nagyokra, akik mernek rendesen menni. ;)

Silent Bob 2013.05.23. 07:55:58

@Silent Bob: "ugyanis, abban az esetben a gyalogos nem haladHAT a bringás részen, tehát nem is hivatkozhatsz arra, hogy zavarNA."
Azt áruld el, hogy akkor ennek ellenére miért van a kreszben, hogy mehetek az úton, ha zavarNA a gyalog.

Silent Bob 2013.05.23. 07:56:45

@GG81: Az előzőt ide szántam.

olcso 2013.05.23. 08:45:30

@GG81: Az a gyáva bringás, aki fél az autóktól. A bringának az úttesten a helye. A robogót, traktort nem küldenéd a gyalog-kerékpárra??

Majd ha jól elbasznak a bicajosok a gyalog-kerékpáron, akkor magyarázhatod, hogy igen, ennek így kellett lennie.

A KRESZ-ben pedig a hangjelzés egyben van, tehát nincs külön bicikli csengő, így a bicikli csengőre is az vonatkozik, hogy lakott területen kívül előzésre, vagy balesetveszély esetén. Tehát ha nincs balesetveszély, akkor csakúgy a gyalogosok fegyelmezésére nem használhatod. Vagy csöngessem végig az egészet, mert hülyeség és balesetveszélyes a gyalog-kerékpár?? Pl áll egy autó vészjelezve az út szélén és telefonál a srác, a forgalom, pedig nagyon torlódik, majd bedugul. Akkor sincs semmilyen balesetveszély, hogy dudálni kelljen. Meg akkor sem, ha az úttesten biciklizek. Mondd már meg, hogy hol van benne a balesetveszély.

Perillustris 2013.05.23. 09:00:41

@GG81: "aki miatt gyáván az úttestre menekültél"

ROTFL

GG81 2013.05.23. 10:31:58

@Silent Bob: amennyiben a járdán vezetett bringás infrákra gondolsz, akkor valóban azokat fogom használni, ahogy kell vagy, ha van legális alternatíva akkor azt...
te meg csak óvatosan told a kerékpárod!

Silent Bob 2013.05.23. 10:33:14

@GG81: Te keversz valakivel, én nem tologatom a bringámat, hanem ülök rajta. :)

GG81 2013.05.23. 10:40:49

@olcso: utazz, tapasztalj, hallj és láss!

ha előzöd azért csengethetsz, ha csak ott áll rajta akkor a balesetveszély miatt. látom nagyon nem megy ez a kresz dolog vagyis csak az a része, amit meg akarsz érteni, mert neked tetszik...

persze sokkal vagibb az úttesten a zebrán áthaladó gyalogok közé csengetés nélkül berongyolni @Perillustris: ugye, mintsem a jogaiddal élve egy gyalogost az útfelület megfelelő részére irányítani... mert ehhez személyes kontaktus kellene, míg az autók között lehet 'emberkedni', a dobozból úgysem fognak kiszállni! gyáva pöcsök vagytok mind, képzelem ahogy a boltban beállnak elétek a sorban sem mertek szólni! :-DDD

GG81 2013.05.23. 10:44:04

@Silent Bob: lehet, annyi trollt kell etetnem. mindig többen kelletek, azaz nekem aztán nem...

Perillustris 2013.05.23. 10:44:56

@GG81: gyalogost "előzni"?

Ma (is) nagyon mókás vagy.

Silent Bob 2013.05.23. 10:45:33

@GG81: Kurva jó vagy, abba ne hagyd. :D

olcso 2013.05.23. 11:16:09

@GG81: Városon kívül lehet a hangjelzést előzésre használni!
Nem a hangjelzés adására kéne keresni az okokat, hanem az ésszerű közlekedést pártolni. Ésszerű közlekedés esetén pedig a kerékpáros az úttesten halad, míg a gyalogos a járdán. Esetleg kerékpársávot is lehetne létesíteni, nem mindenhová a gyalogkerékpárt erőltetni. Egyébként téves értelmezés, hogy jogod van helyreutasítani akárkit is, ellenben kötelességed a baleset elkerülésére minden tőled telhetőt megtenni. Azaz, dudával jelezheted a veszélyt és elkerülheted a balesetet, ha épp bamba vagy és nem láttad, hogy az úttesten biciklizek, de nem mondhatod meg, hogy menjek föl (esetleg hívhatsz rendőrt).

ex-dr. vuk 2013.05.23. 13:02:41

@GG81: Ne peldalozz Amszterdammal, ott nem dudaljak le a kerekparost sehonnan...

Jo lenne, ha a kresz logikusan lenne felepitve, sajnos nincs ez mindenhol igy. A tablazas meg ... pff.
Szoval csengo ide vagy oda, ha egy ovodascsoport teljes szelessegeben elfoglalja a bicikliutat, akkor en "gyavan" az uttesten fogok tekerni. Akinek nem tetszik dudaljon - legalabb tudom, hogy eszrevett. Meg soha az eletben nem buntettek meg ezert, pedig elozott mar rendor is ilyen helyen tobbszor is. Erdekes, zebran attekeresert meg buntettek masokat, pedig azt nem is tilos... Esznel kell lenni.

GG81 2013.05.23. 14:05:56

@ex-dr. vuk: az amszterdami példa a biciklis-gyalogos viszonyban értendő. ott ugyanis nem restek csillingelni rájuk, mintegy azonosítva magukat, hogy kerékpáros közeledik. igen még városon belül is @olcso: , ami teljesen normális hangkeltés. mivel ott is rengeteg bringa-gyalognak számító kétirányú infra van az úttest egy-egy oldalán, ahová simán rátévednek a gyalogosok. amennyiben a gyalog veled megegyező irányba halad, akkor @Perillustris: az előzés, mint ahogy ha nem mozdul akkor az kikerülés. belátom a kresz továbbra is kínai számotokra csak az a baj, hogy ugyanazokon az utakon jártok-keltek saját tévhiteitekben, mint mi.

Silent Bob 2013.05.23. 14:39:43

@GG81: "az a baj, hogy ugyanazokon az utakon jártok-keltek saját tévhiteitekben, mint mi"
Biztos nem, mert mi az úton megyünk, te meg a járdán. :D

olcso 2013.05.23. 14:55:55

@GG81: Akkor ezentúl végig dudálok, amerre járok autóval, mert azonosítom csak, hogy autós vagyok. Teljesen normális hangkeltés. Éjjel-nappal.

Tehát valamit vagy nem tudsz a KRESZ-ből jól, vagy csak kivételnek érzel különböző helyzeteket. Mint ahogy én sem tartom azokat a szabályokat, amik veszélyeztetik az én vagy mások testi épségét.

Érdekes, ha fölvetem, hogy a gyalog-kerékpár egy nagyon rossz megoldás, sosem reagál rá senki, csak azt magyarázzák, hogy a KRESZ, a KRESZ.
Ha pl törvényben lenne, hogy a fizetésed 80%-os adó terheli, akkor az rossz lenne és nem szajkóznám neked, hogy ott van a törvényben, fizess. A gyalog-kerékpárút szintén rossz...

2013.05.23. 16:24:14

@GG81: a "csengő csodákra képes" meg a hasonló debilségek miatt a hozzád hasonló fotelészosztókat én legszívesebben arra kötelezném, hogy legalább egyszer menjen végig SZABÁLYOSAN Bp. ÖSSZES gyalog- és kerékpárútnak meg kerékpárútnak csúfolt szirs-zarain (bár ez már önmagában is szinte képtelenség, mert a táblázás olyan zavaros és ellentmondásos sok helyen)
na de ha legalább nagyjából sikerülne végigmenni, az ott szerzett élménycsomagtól egyből másnak tűnne a világ...

ex-dr. vuk 2013.05.23. 17:43:24

@GG81: de ugye nem akarod osszehasonlitani a magyar kerekparutakat (ket irany = 1 meter, toredezett, razos szar a kertek alatt) az hollanddal vagy a nemettel (egy! irany = masfel meter tukorsima ut jol lathato helyen vezetve)?

Az autovezetesi moralt mikor akarod osszehasonlitani az ottanival? Jo lenne :)
Mertugye nalunk minden keresztezodesnel eletveszelyben vagy a nemfigyelo rakanyarodo autos miatt... Sokan pl. ezert (is) mennek uttesten, mert nincs kedvuk meghalni (mint a holgy nemreg szegeden, a szupervedett szuperbiztonsagos (1 meter szeles ket iranyu) bicikliuton halt meg.

GG81 2013.05.23. 18:18:58

@Silent Bob: embör te úgy össze vagy zavarodva, mint egy elsőáldozó lányka. döntsd már el, hogy mit akarsz mutatni a külvilág felé! tökéletes visszacsatolás az eredeti témához: nézd meg a videót meg úgy általában egy bringásfutár mindennapját és láthatod kik is járdáznak igazán, amerre a kedvük tartja, amerre rövidebb, mennek árkon-bokron embertömegeken keresztül. most akkor végül is a járdázás menő is lehetne, de majd te eldöntöd. szánlak.

olcso 2013.05.23. 19:05:07

@GG81: Bob járdaellenes. Ezt nem nehéz kideríteni a kommentjeiből. Ha ezt nem érted, akkor pedig vissza az arcból!

adam.smith 2013.05.23. 21:11:06

Törölték a vidit indáról. Érdekes :)

Perillustris 2013.05.23. 21:25:32

@adam.smith: Semmi érdekes nincs benne. A jogtulajdonos kérheti ezt.

Bár most már a nagyszámú troll levonult a terepről, annyit szeretnék megjegyezni, cseppet sem kisebbítve a videón látható egyének felelősségét, hogy a véleményformáló kerékpáros vezetők kifejezetten dühösek és szomorúak voltak a videó miatt.

Azzal természetesen a többség tisztában van, hogy egy ilyen "verseny" szervezését megtiltani nem lehet ügyvezetői és elnöki székből sem, azonban ezt propagálni, rossz példát mutatni egy ilyen videóval nem ésszerű, hiszen sok ember többszáz órás munkáját akaszthatja meg.

Véleményem szerint ezt - kissé megkésve ugyan - megértette a film készítője, és erre reagált a videó levételével.

olcso 2013.05.23. 21:39:01

Aki szerint ez annyira rossz példa, hogy mindenkit föl kell jelenteni, aki a videón van, az remélem örül, hogy nem látható tovább a rossz példa. Egy rakat bringás ismerősöm nem látta volna a rossz példát, ha a följelentgetősök nem mentegetik le és linkelgetik ide kommentben.

Silent Bob 2013.05.24. 07:50:10

@olcso: Pontosan. Ahol van rendes bringaút ott használom, a járdára húzott csíkot meg igyekszem kerülni. Nem olyan bonyolult ez. :)

2013.05.24. 10:22:28

@Perillustris: csatlakozva amiket írtál, én azt se értem, hogy a kerekagy blognak mi volt ezzel az egésszel a szándéka a kattintásszám generáláson kívül. oké hogy bulvár, de a kerékpározás lejáratása a cél? pár köz- és önveszélyes, felelőtlen barom akcióját propagálja (semmivel sem tartom őket különbnek a mindenkit leszaró, gyorsulási versenyes autós hülyegyerektől), ahogy bemutat minden normál használatra alkalmatlan 5 emeletes meg 4 pedálos bringát, de egy szó sem esik a normális, hétköznapi kerékpározásról, miközben rengetegen vannak az utcán, szó sem esik a mindennapi közlekedésről és problémáiról, miközben sajnos a napokban is több halálos kerékpárgázolás történt (pedig ezek is érdekelnének sok embert, a trollok meg úgyis ott lesznek)
ez a blog a kerékpáros témájú blogok legalja...

peterbrownie 2013.05.24. 12:43:57

csak 1 kérdés: HOL LEHET MEGNÉZNI A VIDEÓT? :)
youtube, indavideo link már halott..

D4D 2013.05.24. 18:39:06

Az, hogy a videot eltávolították, mindennél jobban kifejezi a dolog lényegét.

Perillustris 2013.05.24. 20:28:47

@D4D: Ha meg nem teszi, akkor ő az anarchista, polgárpukkasztó, aki a feléje áradó negatív visszhangot ignorálva csak a nézettségre gyúr.

Perillustris 2013.05.24. 20:32:50

A margóra: totalcar.hu/magazin/kozelet/2013/05/24/eletveszely_a_budai_keresztezodesben/

"Az autósok zömének eszében sincs átengedni a gyalogosokat, de olyat is láttunk, hogy a szélső sávban lelassított valaki, a gyalogosok elindultak, majd amikor az út közepéhez értek, meg kellett állniuk, mert a belső sávban érkező autós nem lassított."

D4D 2013.05.24. 23:32:32

@Perillustris:

Ebből jól kijönni már nem lehet.

hét 2013.05.25. 01:15:24

@olcso: :) ja, milyen paradox... szerintem a fröcsögő sokaság a linkelgetésével jobban terjeszti (terjesztette), azt amit nem szabadna... Föltették az a baj, levették az a baj (:
Nem tudnak gondolkodni, de ezt eddig is tudtam.

Azért ha valakinek még megvan megdobhatna vele, hogy megtudhassam miért ment itt a kivégző osztagos kommentelés (:

Stock 2013.05.25. 10:34:45

nah nehogy már az legyen a hibás, akinek van egy csepp felelősség érzete és, tesz az ilyen ön és közveszélyes propaganda ellen! ez a minimum!!!!!

Perillustris 2013.05.27. 08:17:52

@D4D: Nincs jelentősége. Hogy miért? Rengeteg hasonló videó van az interneten, a mecseki motoros videóra is emlékszik mindenki. Ahogy autós ámokfutást is rögzített már jóképességű sofőr.

És?

Semmi következménye nem lett közlekedéspolitikai szinten.

Éppen emiatt ennek a videónak sem szabad túlzott jelentőséget tulajdonítani, horrible dictu érvelésként használni, miért is nem érdemlik meg a kerékpárosok a fejlesztéseket.

kohabitállak 2013.05.30. 11:39:10

Csupa, csupa önkéntes rendőr, ex-munkásőr jár ide olvasni?

kohabitállak 2013.05.30. 11:54:13

@D4D: leszedték (még jó hogy lementettem időben) mert az önkéntes rendőröktől lehet ám parázni ebben az országban>máshol máshogy van>www.youtube.com/watch?v=0npCFw9TEnA

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2013.05.30. 15:33:30

OFF

@Perillustris: Az is egy jó mondat az idézett cikkben, hogy:

"Aki az aglomerációból jön még nem alkalmazkodott a városi tempóhoz, aki kifelé tart a városból, már kezdi felvenni a városon kívülit..."

Szép magyarázat, különös tekintettel arra, hogy a jelzett hely távolsága a városhatártól 8 km, ha a Bécsi útról jön valaki, illetve 10, ha Szentendre felől...

A Tyne folyó déli partja 2013.05.30. 21:34:12

@Stock: tudod, mennyire veszélyes az autó??? ön és közveszélyes. nem is értem, miért nincsenek ellene propagandák.

A Tyne folyó déli partja 2013.05.30. 21:40:13

@wowww: csak egy kis kiegészítés a csengőhöz: én szoktam csengetni, ha előttem megy a gyalog az osztott úton )vagy a sima bicikliúton). a legtöbbször meg se hallják (fülhallgató, telefon, nagyváros zaja), de volt, aki meghallotta, tök csönd volt (folyóparton, természetben, városban messze), de nem kapcsolt, hogy az mi is. csak akkor vett észre, mikor kikerültem, mondta is, hogy nem tudta elképzelni, honnan jön ez a hang. a másik meg, hogy hiába csengetek, a gyalogoson nincs index, lehet, hogy arra ugrik, amerre ki akarom kerülni. engem is ijesztett már meg biciklis, mikor gyalog voltam, mondta, hogy csak azért csenget, hogy tudassa, hogy jön. szóval azért a csodákra képességtől messze áll.

uarempty 2013.05.31. 21:38:04

Na, én is letöltöttem a videót (thx to bandlim, a linkje működik), mert mire ideértem lemaradtam róla..csak a hangyák fogadtak a tecsövön...hát el is hiszem, hogy fosnak a szerzők most.

Alap szitu az, hogy ilyenkor jobban figyelnek ezek a bringások, mint az átlag, aki a kreszt szót még csak nem is hallotta.A forgalommal szembe haladáson, kívűl nem egy hárdkór a dolog..bár nekem túl utánzós a videó tényleg, asszem New yorki csapat tett fel először ilyet?bár mind1, valami újat, belevihettek volna... :D
Szóval, ez a forgalommal szembe haladás gagyi kicsit, a piroson át az laza, bár itt nem volt nagy dudálás meg ilyenek, mint külföldi bandáknál látom, de az is egy kicsit sok már ott, hogy bele teker a keresztező forgalomba.Bárki megcsinálhatná egyébként, egyedüli visszatartó ok az az azonosíthatóság.
Ha a bringásokat is lehetne, rögtön nem csinálnák ezt, 1x sem 1 évben...mert ugye itt az elv az az, hogy : "aki nincs versenyben, maj' az figyel" a jármű az mellékes..csak épp azért bicikli, mert nem azonosítható be rögtön, ami nagy hiba, nem ártana indítványozni valami kis táblácskát nekik, hogy szépen nyoma maradjon mindennek...legalábbis, az önbizalom és a szabálysértési kedv, gyorsan apadna ettől.

Ami vicces lenne egyébként, ha 1-2 tökösebb arc a zebrán való majomkodás közbe, lerúgná valamelyiket a mopedről :D:D:D:D:D

olcso 2013.05.31. 22:35:07

@uarempty: Először képzeld el, hogy mi lenne, ha lenne rajtuk kis táblácska. Senki nem büntette volna meg őket, mert nem lenne bizonyíték (OK, hogy ez egy konkrét eset, ahol van videó, de a nagyátlagon nem segítene).

Aztán pedig ott van, hogy videó alapján is csak akkor van értelme följelenteni, ha téged veszélyeztetett. Más szabálytalanságért nem történik semmi (a tc-n írta valaki a rendőr barátra hivatkozva). A sisakkamerás győzelemnél is hiába volt az autón rendszám akkor is csak a centizésért büntették.

Meg hát az autós szabálytalanságoknak is csak a töredékét büntetik, hiába van rajtuk rendszám. Tehát valószínűleg hatása nem sok lenne.

uarempty 2013.06.01. 00:14:17

@olcso: Nem tudom, nem tudnám kiszámolni, de valamennyi visszatartó ereje, tuti, hogy lenne.

Meg talán lehetne minimális kresz oktatást is előírni követelmény képp.

Megnéztem azt a videót újra, ha a szembelyövő nem jön át a záróvonalon, vagy ha nem jön ott szembe senki, akkor mindenki kényelmesen elfér a cangás is segíthette volna a szitut, ha a felezőn megy legalább, persze, lehet szabadságharcoskodni meg minden, de őt nem védi 1 tonna vas...ha meg nem lett volna akadálya, hogy lehúzodjon picit, akkor minek hepciáskodik?Főleg egy ilyen full szabálytalankodó videó után, azér' kicsit felemás a dolog..száj-segg effekt.

olcso 2013.06.02. 02:21:30

@uarempty: Le is húzódott picit, de nem mondod komolyan, hogy ha gyorsabban autókázok mögötted, te kocsival kimész a busz sávjába?! Vagy a bicikli miért kivétel?? Szóval kicsit sok itt a "ha".
A dolog pedig nem felemás. Ha megnézel egy illegális gyorsulásiról egy videót, másnap pedig nekedmennek, akkor azt mondod, hogy ez felemás, fölösleges rinyálni?? Merthogy itt a tükör érintette a kerékpárost. Aztán volt még ott buszsávozás és tiltott jobbra kanyarosás is... Tehát pont nem ez az a videó, ahol "majd megnézem mégegyszer, aztán már a bicajos lesz a köcsög"
süti beállítások módosítása