Friss topikok

Címkék

afrika (4) alkohol (11) andrássy (3) armstrong (4) ausztrália (6) autómentes (24) autós biciklis ellentét (3) baleset (35) bam (4) bérbicikli (30) bicikli (18) biciklibulvár (6) bicikliparkoló (8) biciklis futár (9) bicikliút (134) bírság (10) biztonság (54) biztosítás (5) bkk (8) bkv (9) bringázz a munkába (4) bubi (14) buda (3) budapest (79) buszsáv (3) cannondale (4) critical mass (50) dánia (3) demonstráció (5) design (31) divat (8) downhill (8) dr kerékagy (5) egyesült államok (4) emelés (3) empamo (6) energia (3) energia bringa (5) építkezés (4) extrém kerékpár (3) e bike (5) felmérés (6) film (6) fotó (4) futár (3) gkm (4) google (4) gyerek (3) hátizsák (3) herebántalom (5) hibrid (4) híd (10) infrastruktúra (6) járda (3) kampány (4) képzőművészet (7) kerékagy (3) kerékpár (15) kerékpárbarát (3) kerékpárosklub (5) kerékpársztráda (6) kerékpártároló (3) kerékpárút (3) kína (3) kiskörút (7) kocsma (6) koppenhága (4) közbicikli (3) közbringa (3) közlekedés (4) kresz (17) kvvm (3) lakat (5) lámpa (4) levegő (7) london (15) lopás (16) magyar kerékpárosklub (3) margit híd (25) maszk (3) máv (7) mkk (3) mtb (3) nagy-britannia (3) new york (9) nyereg (7) obama (4) önkormányzat (21) orfk (4) párizs (7) parkolás (4) parlament (4) rakpart (3) regisztráció (3) rendőr (35) schwinn csepel (3) sisak (14) statisztika (3) szeged (3) szerviz (3) szex (5) sztrájk (8) tábla (4) tél (10) térkép (5) tolvaj (5) túrázás (8) urbánus (39) városi biciklizés (44) verseny (3) videó (12) világítás (6) víz (4) vonat (4) zene (5) Címkefelhő

Biciklis invázió csütörtök délután

2011.09.21. 16:32 - Földes András

A biciklizés hamarosan annyira elterjedt lesz Budapesten, hogy a városvezetőknek és az infrastruktúra tervezőinek ugyanolyan komolyan kell foglalkozni a témával, mint az autós közlekedéssel.

Erre szeretné felhívni a figyelmet a szeptember 22-i kerékpáros felvonulás, amelynek csak a kezdőpontja és a célja meghatározott. A menet fél hétkor indul a Feneketlen tó melletti Budai Parkszínpadtól, és nyolcra kell a Hősök terére érni. A résztvevők tetszőleges útvonalat választhatnak. Így csütörtök délután a szokásosnál is több biciklista jelenik majd meg az utakon. (Részletes információk itt.)

A célban a hagyományos kerékpáremelés mellett két koncert is lesz. A Budapesti Fesztiválzenekar a biciklizés szeretetétől hajtva felajánlotta, hogy koncertet ad a Szépművészeti múzeum lépcsőjén, vezényel Fischer Iván. A Critical Mass európai elismertségét jelzi, hogy az esemény támogatója lett a holland nagykövetség is, akik egy Pannonia Allstars-koncertre hívják meg a résztvevőket a közeli Kertembe. A felvonulást délután Robert Milders holland nagykövet nyitja meg.

Sok a biciklista, kevés az út

A Critical Mass szervezői idén nem az autósok és tömegközlekedők meggyőzésére helyezik a hangsúlyt. A budapesti utakat már jelentős számú kerékpáros használja: rakparti kerékpárúton például napi 15-20 ezer kerékpáros teker végig. A bicikliutakon, még csak percekre ugyan, de megjelentek a csúcsidős kerékpáros dugók. A biciklire ülők számát a 400 forint körüli benzinárak is növelik.

A szervezők szerint a jelenlegi úthálózat jövő tavaszra már nem tudja biztonságosan kiszolgálni a tömeget, így a demonstráció most a város döntéshozóihoz szól: tegyék használhatóbbá, biztonságossá a jelenlegi utakat, és folytassák a kerékpáros infrastruktúra fejlesztését.

Autósoknak

A demonstráció idején elsősorban a Bartók Béla út, Szabadság híd, Kiskörút, Andrássy út útvonalon várható komoly torlódás, de a Körúton is jelentősen lassulhat a közlekedés, írták közleményükben a szervezők. Ezeket a területeket érdemes elkerülni. Leginkább a Kálvin tér dugulhat be a metróépítés szűkületében. Kerülőútnak az alsó rakpartokat, a Hungária körutat, Alkotás utat, Erzsébet- és Lágymányosi hidat érdemes választani.

521 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kerekagy.blog.hu/api/trackback/id/tr453243798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

shushu2 2011.09.22. 17:28:23

Nem értem az autósokat, gondolják el mi lenne ha a CM összes résztvevője EGYEDÜL belülne egy autóba és korzózna egy jót a városban csak úgy :D

gregibroki 2011.09.22. 17:28:51

@satya62: nem néger, hanem fekete :)

Nethooligan 2011.09.22. 17:30:10

@vuk_: Ott lenne, csak akik csinálják szarnak az igényekre.

Ahol ezek a közös gyalogos-kerékpárutak vannak ott is lenne hely, a járdából le lehetne csípni, csak akkor az sokba kerül(ne), mert ugye szintbe kéne hozni az úttesttel.

A körúton a forgalmi sávokban 2 autó is alig fér el egymás mellett, ha abból még lecsípnének, akkor egysávos lenne. Mondjuk ha a járdából leszednének, akkor kijjebb lehetne vinni a parkolót és elférne egy kerékpársáv, de az mint már írtam drága lenne, így marad a se veled, se nélküled, sehogy sem jó állapot.

tocibacsi 2011.09.22. 17:30:12

@alfagumi.hu: háttőőőő elég szeletív agyad van, Gumis! Nekemestél, aztán valóban 1x egyetértettél majd nekemestél újra. Látod, Gumis, ne zavarjon, hogy egy alapvetően autóst basztatsz, egy CM ellenzőt... egy avatar elhúzza a sötét kis agyadat, mi, Gumis?! A képek jobban mennek, mint a szavak, ugye, Gumis? Te oké, hogy a városról beszélsz, én meg tőled tök függetlenül beszéltem a közutakról, csak belekötöttél, te, Gumis, te, aki vállatan szopatod a bicósokat, te, paraszt, melyik út megyen Budára?
Másfelől pedig ha egy szabályosan közlekedő kerékpárt számodra nem könnyű kikerülni szabályosan, akkor inkább ne is vezess autót, Gumis! Járjál busszal, a németből használtan okosba behozott 19 colos felnidet meg adjad el valakinek... Te pitiáner hurkagyurka Gumis...

Nethooligan 2011.09.22. 17:32:25

@shushu2: Már miért korzózna csak úgy autóval?? Eszem ágában sincs autókázni a városban csak úgy, ahogy ha nem lenne a CM, akkor az azon résztvevők nagy része sem tekerne éppen a városban, főleg nem egy helyen egyszerre. :)

G_P 2011.09.22. 17:34:40

Legyen már tél, akkor mindenki nyugton van!

hüjepisti 2011.09.22. 17:34:55

@vuk_: "(de igazad van, szerintem is penzkidobas a varoson beluli uttest melletti kerekparut. felesleges)" Erről beszélek.A Miskolci-Gvadányi elég szar, a Rákospatak u szintén.Ott van a patakparton a jó minőségű bringaút.Na, az többnyire üres, cserébe az úttesten vígan kerekeznek, lámpa nélkül is. Ezért kap néha el a harctéri idegesség, hogy akkor miért sikítoznak kerékpárútért, sávért.Menj végig a Thököly új szakaszán.Az elfogyó kerékpársávból csont nélkül kevernek tovább.Sajna nekem lesznek rossz álmaim, szabadságmegvonásom, ha elcsapom.
Tudod az a baj, hogy a bringás megveszi a bringát, de nem tanulja meg a szabályokat, vagy vigan átlépi, mert nem megfogható.

tocibacsi 2011.09.22. 17:37:13

@vuk_: sajnos nem lehet... mindenki nem teheti meg... plussz ugye nekem 1 nap pl jegyekkel majd 2000 Ft lenne. Kütyükkel mászkálok... satöbbi.

A többivel egyetértek élen a közúti veszélyeztetéssel... de egy hülye Gumistól mit várunk?

phaszfej 2011.09.22. 17:38:16

@gregibroki: nem néger, hanem fekete :)

Ja, és a néger, amikor letartóztatják, nem parancsot teljesít és enged a kényszerítésnek, hanem együttműködik.

És a nőket nem engedjük előre az ajtóban.

És aminek neve van, az létezik.

tocibacsi 2011.09.22. 17:38:45

@vuk_: érted, legalább az útvonalengedély meglétére rákérdezhetne előbb ;)

satya62 2011.09.22. 17:41:15

@Icarus_: Csak az a gond, ha az autósnak a sávon belül valami miatt el kell mozdulnia, akkor a biciklis kellemetlen helyzetbe kerül.

ex-dr. vuk 2011.09.22. 17:52:25

@hüjepisti: "Az elfogyó kerékpársávból csont nélkül kevernek tovább."
Miert megis hova kene menniuk? Egy masik utcaba, mert elfogyott a csik? Ne nevettesd mar ki magad. Te sem arra mesz amerre autopalya van, hanem amerre dolgod van, nem?
Az uttest melletti kerekparutak feleslegesek - ebben egyetertunk. Talan abban nem, hogy veszelyesek is, es ezert nem hasznaljak sokan.

"Sajna nekem lesznek rossz álmaim, szabadságmegvonásom, ha elcsapom."
Akkor talan ne csapd el. Nem olyan nehez, ha latod, hogy elotted megy, akkor nem gyorsitasz tovabb, sot lassitasz, ha kell. Pontosan ugyanugy, ahogyan akkor teszel, ha egy auto/motor/traktor/akarmi megy elotted. Easy :)

@tocibacsi: lehet, hiogy mindenki nem, de szerintem aki megtehetne az is szarik bele. kozel 100%-a. Asszem ebben egyeterthetunk :)

tocibacsi 2011.09.22. 17:53:11

@Icarus_: attólmég cseszdmeg szabálytalan, nehogymár arra akarjad kényszeríteni az utósokat, hogy a meglévő kett sáv mellet még a bicósok egyik felét is figyleje az út szélén jobbra tartva meg téged is bent középen a 2 sáv közt. Hát basszátok meg, ne akarjatok már 4 sávos utat csinálni ott, ahol 2 van! Észre kéne veni, hogy az autóknak holttere van, és nem, nem lehet egyszerre 8 felé figyelni! Lehet, de csak sorban, és 2 odapillantás közt bőven van elég időd előbukkanni... Belassul a forgalom, egyből gyosabb lehetsz az autóknál és kész... előjössz egy furgon takarásából, előtted valaki sávot vált, ő se lát, te se látod, elsodor, beesel a kamion alá és halott vagy... és ebben ak ibaszott országban még azutós lesz a hibás is, nemhogy még anyád kifizetné a kocsiban okozott kárt a temetésed után... Oké,hogy kicsi az esélye, meg nem tűnik gának, de a sanszigenis megvan rá! Kurvára nem fog segíteni vagy vigasztalni a tudat, hogy egy millió az egyhez velószinűségű véltelen áldozata lettél, sőt, akár az autóst hozzák ki vétkesnek, ha egyer halott vagy..
és még itt hőbörögtök olykor összevissza, nem csoda, ha legtöbb esetben kiveritek a bizotsítékot... NÉzd meg amiket írok: csak sportként bicózom,bár akkro közúton, de seose budapesten. Van útvonalengedélyem, így szabályosan megyek az úton ott is, ahol bicósávvan. Lehúzódva megyek, nem szopatom az autóst az ilyen hülye paraszt Gumisok ígyis nekem esnek... akkor mit mégis vártok Ti, vérbringások bent a belvárosban?

shushu2 2011.09.22. 17:56:01

@Nethooligan: Ilyenkor mindig az az autós jut eszembe, akit megkérdeztek, hogy miért jár autóval, erre azt válaszolta "azt a zenét tudom hallgatni amit én szeretek " :DDDD (bocs vágom, hogy 0,000001% de akkor is vicces nagyon az "indok" :D

tocibacsi 2011.09.22. 17:56:21

@vuk_: aha, ezzel nincs vita. Sajnos sok a Tőled eltérően genyó kommentelő itt is, nem Rád @Icarus_: gondolok, ennek okán a CM is igenis népszopató genyózás az autósok szemében... a CM-ekkel kapcs is főleg a kritikus esetek mennek a sajtóba, így nincs értelme... szeritem maúgy a CM is többet árt, mint használ... legalábbis mélyíti az ellentétet... az autósoknak egy újabb szopatás, amit sokan meg is lovagolnak.Ettől nem lesz jobb...

dagiiron 2011.09.22. 18:04:21

bírom, amikor a bringások dumálnak a kRESZ-ről, amit egyébként magasan leszarnak. Nincs olyan nap, hogy ne lássak full szabálytalan bringást dögivel az utakon. Tegnap este ezért kellett beletaposnom a fékbe, mert egy szuperbringás, az itt emlegetett térlátását használva simán átkerekezett a piroson, csak nem vette figyelembe, hogy a nagyívben balra kanyarodóknak zöld a lámpa.

Egyébként vasárnap volt szerencsém a Rómain végigsétálni, s ennyi tapló bringást még nem láttam. A gyalogosok a parton folyamatosan hol előre, hol hátra nézegettek, mert a sok bringás ezerrel tekert, leszarva, hogy ott gyalogosok is mehetnek.

Az meg külön szép, hogy a zsaruk csak a CM alatt basztatják a bringásokat, miközben csak ki kellene álniuk délutánonként pl. a Szent István krt-ra, vagy csak a Margit-híd déli járdájára, s milliókat kaszálhatnának a gyalogosok között száguldokon, a krt-on szépen átvágókon.

A kedvenceim az egyik kéz a kormányon, a másikban a mobil stílusban bringázó egyén, akire ha rászólsz, hogy jó lenne, ha letenné a mobilt, s nem 5-tel tekerne, feltartva a sort, akkor hőzöng, s keménykedik.

kéne 1 nick 2011.09.22. 18:10:54

@gregibroki:
KRESZ, baszd meg. Fentebb már idézték is.
Ahol van kerékpárút, ott a kerékpárosnak KÖTELEZŐ azt használnia.

Az a baj, hogy sok hozzád hasonló sötét, a KRESZ-ről még csak hallomással sem rendelkező fasz biciklizik az utakon, iszonyatos öntudattal, hogy neki mindent szabad.

RENGETEG RENDŐRT az utakra a barom biciklisek megfékezésére!!!
Amíg nem büntetnek szarrá benneteket, addig nem tanultok!

@tocibacsi:
Ja bocs, nem tudtam, hogy rád nem érvényesek a fizika törvényei.
Azt az 5 mm-en se-t meg majd nézd meg egszer, amikor felszállsz a biciklire. Meglesz az 50 is.

Egyébként meg úgy jobban tetszik: igen, szerintem hazudsz. Bár inkább csak nagyotmondási lázad van.
Csutkapöcse meg a bicikliseknek van, azoknak okoz ugyanis impotenciát a biciklizés. Szóval ne sírj, ha nem áll fel, ettől van. A feleségedet meg majd dugja a szomszéd, mert neki még feláll. Te csak biciklizgess addig, mást már úgysem tudsz.

2011.09.22. 18:11:09

Ezzel kezdtem, ezzel is fejezem be, jó kis kommentcunami volt. Szóval? CM= melegfelvonulás. Idegesítő, irritáló, a normálisakat szopató, előítéleteket gerjesztő/növelő, kontraproduktív majomság.

ex-dr. vuk 2011.09.22. 18:19:54

@tocibacsi:
en annyit mondok, hogy Magyarorszagon CM evente 2x van (ellentetben mas nagyvarosokkal, ahol havonta), ezt hasonkuszva is ki kene birni.
A CM-nek megvan a maga celja (GOTO post), ami megertheto. Te meg kibirod, hogy egy delutan 2-3 oraig nem az autosok dugitjak be az utakat, hanem a bringasok.

ex-dr. vuk 2011.09.22. 18:21:21

@shitgun: a mindennapi (autos)dugo (=felvonulas?) nemkulonben.

kéne 1 nick 2011.09.22. 18:55:44

@Nethooligan:
"Ahol ezek a közös gyalogos-kerékpárutak vannak ott is lenne hely, a járdából le lehetne csípni,"

Hát le lehetne, csak akkor mit csinálnál az ott lévő villanyoszlopokkal vagy fákkal?
Kerülgetnék őket a biciklisek?

Mert ha megnézed, ilyenhelyeken általában úgy van, hogy úttest - járda - kerékpárút - fal (vagy egyéb járdaszéli objektumsor), és azért, mert az úttest szélén közvetlenül van valami, vagy az utat világító lámpasor (pl. Krisztina krt.), vagy fasor (pl. budai rakpart).

kéne 1 nick 2011.09.22. 19:01:07

@vuk_:
Jaja, a buzifelvonulásnak is megvan a maga célja.

Nem kéne egyszerre csinálnotok?
Legalább jobban örülhetnétek egymásnak, biciklis buzi a gyalogbuzinak, és a várost is csak egyszer kéne miattatok lezárni.

Mindenki jól járna.

ex-dr. vuk 2011.09.22. 19:14:59

@kéne 1 nick: mindennek van celja. legfeljebb ez a cel nem ugyanaz, mint az :)
de te ezt nem ertheted. kocsival mentel ma is? koszonom, nincs tobb kerdesem ;)

hüjepisti 2011.09.22. 19:46:56

@vuk_: Ha elfogy a kerékpársáv, akkor álljon meg, nézzen körül.Elfogyott, nincs elsőbbsége, előnye! Tudod, KRESZ! Ha nekem elfogy a sávom, akkor lassítok, megállok, ha jönnek a többiek.Aztán körülnézek és megyek.Ezt egy bringásnak magyarázhatom. Ha jobbra kanyarodok, jelzem, a szélére húzódok.A bringás bezsúfolja magát a holtterembe, nehogy lássam, és elém jön.
Tudod ezt kölcsönös toleranciával és szabályismerettel, betartással kellene rendezni.Sajnos mindkét fél részéről erre kevés a hajlandóság.A bringás még a szabályokat sem hajlandó megtanulni, nemhogy betartani.

Amon-Re 2011.09.22. 20:26:48

@kéne 1 nick: Jaja jó ötlet.
Autós buziknak viszont adnák az évben egy külön napot, hogy a többi napon ne vonuljanak.

hazug fidesznyik (törölt) 2011.09.22. 20:27:24

@hüjepisti: "A bringás bezsúfolja magát a holtterembe, nehogy lássam, és elém jön."

Na és? Egyszer megteszem, hogy valamelyiket direkt felkenem egy buszra, mintha nem látnám, hogy elém jött (nem mintha erre nem lenne esélye egy 86 éves autóssal, amúgy)...
Kapok két év felfüggesztett börtönt, legrosszabb esetben, egy primitív tahóval viszont kevesebb lesz. Meg két-három autós életét is megmenthetik az alkatrészeivel, ezért meg imába foglalják a nevem...
:)

gregibroki 2011.09.22. 20:31:05

@kéne 1 nick: Szánalmas vagy.
Én az övezetekbe szeretnék több traffipaxot.

Így is minden bokorban ott vannak a kékek.
Amúgy meg elárulom, hogy még nem állított meg rendőr engem sehol, pedig néhány már elhaladt mellettem az utakon. Szólj nekik!
Egyébként nem tudom miért sértegetsz, nem is bántottalak, nem is ismersz. Toleráns vagyok az utakon az autósokkal, soha nem szólok nekik egy büdös szót sem, ha vmi baromságot csinálnak a káromra, de sebaj, jön egy hős, mint te és baszogat a neten egy pitiáner szar ügy miatt.
Küzdjél inkább a drogok ellen vagy a multik, a kormány ellen, esetleg az összes többi másképp gondolkodó ellen, de ne itt okoskodj!
Abból leszűrted, h nem vágom a KRESZ-t, mert nem tudom, hogy nem mehetek a gyenge szutyok bringaúton, amikor ott van az út? Te egy zseni vagy. Vagy csak ez az egy passzusa van a KRESZ-nek? Okoska!
Érdekes módon a pesti autósok a legparasztabbak az egész országban, pedig bringáztam már pár városban, nem volt baj sehol, de itt minden héten akad egy igazmondó, egy robotzsaru, egy autósok rózsa sanyija.
Fogadd el végre, hogy ez nem fog megváltozni, csak "rosszabb" lesz, aztán oldalazz szépen át valami nemzetisportos fórumra!

gregibroki 2011.09.22. 20:35:45

@hüjepisti: mert sokan azt csinálják, hogy megpróbálják magukat bepréselni elém úgy, h van még 10m a kanyarig (magyarul elémvágnak), erre azt csinálom, hátha végre leesik neki, hogy szépen rágyorsítok és elslisszanok mellette, erre beszar vagynemtom mit csinál, az már nem az én dolgom.Mire jó ez? Ez arra jó, h hüjepistik megtanulják a normális közlekedést.
Elvégre egy egyenesen haladó autót sem fair megelőzni balról és elkanyarodni előtte, nem igaz?

hazug fidesznyik (törölt) 2011.09.22. 20:37:55

@Nethooligan: "Nem értem az autósokat, gondolják el mi lenne ha a CM összes résztvevője EGYEDÜL belülne egy autóba és korzózna egy jót a városban csak úgy :D "

Ötletnek nem rossz, de:
- ezek a lúzerek soha nem fognak annyit keresni, hogy autót vegyenek
- ha igen, akkor meg soha nem lesznek rá képesek, hogy megtanuljanak vezetni
- aki pedig bringásként szarik a szabályokra, jobb ha soha nem is ül át autóba
- egyik napról a másikra nem szokott annyira feljavulni egy bringás szürkeállománya, hogy autóra gondoljon
- nem szép dolog egy csapásra donor bázis nélkül hagyni az ország autós polgárait
- stb.

:)

gregibroki 2011.09.22. 20:38:49

@hazug fidesznyik: nehogy a gyereked legyen kis szájhősöm

hazug fidesznyik (törölt) 2011.09.22. 20:45:15

@gregibroki: ha már a gyerekemnél tartasz (aki egyébként nem bringázik, amióta ráhajlítottam a vasat), inkább a téged ütnélek el...
mi a jó édes felmenőd retkes valagáért kell valakinek a családját belekeverni ebbe, te nyomorék?

gregibroki 2011.09.22. 20:48:38

@hazug fidesznyik: vagy a haverod gyerekét te igen kedves ember, arcoskodjál a Kén utcában!

gregibroki 2011.09.22. 21:01:08

@hazug fidesznyik: ne haragudj, h belekevertem a családod.
De az sem jobb, ha idegent ütsz el, nem hinném, hogy ilyeneket kéne irogatni egy fórumra. Vagy ha komolyan gondolja bárki is ezeket a megnyilvánulásokat, akkor egy gyilkos, de legalábbis nem való a kezébe jogsi.

hüjepisti 2011.09.22. 21:33:32

@gregibroki: Úgy látom, értelmezési hiányod van.Nem megelőzöm és kanyarodok.Jelzek, kihúzódok, kanyarodnék, de a hozzád hasonló donorjelölt jobbról mellém jön!
Tudod:KRESZ. Az, amit nem ismersz!

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.09.22. 22:03:26

@tocibacsi: Nos, mivel a mércét már alulmúlod, elérted a szánalmas troll szintet és a zárójelbe tett (vicc) részt kihagytad az olvasásból, téged, mint buta bugris bunkót, most ignorállak. Faék vagy, nem több. a hozzád hasonlók aztán nem öregbítik a brinyósok hírnevét. Kérlek, mivel sötét vagy, mint a kipufogóm belülről és egy idegbeteg barom, ne szólj hozzám. Ha bajod van, tudod hol keress, hívj fel, dumcsizzuk meg face to face, keménycsávó, ha gondod van gumissal. (mintha ennek bármi köze lenne, de én legalább nem vagyok arctalan troll.)

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.09.22. 22:19:33

@shitgun: ÁMEN!!!!
@Icarus_: Te jó fej vagy, veled még lehet beszélni. Ezt már önmagában is becsülöm. Ha olvasod itt a bringás "társakat" láthatod, mennyire nem kompromisszum készek.Ehhez hasonlítható a CM is. Ha Te, aki értelmes, normális gondolkodásúnak tűnsz, csak ezt tudod kitalálni, nagyot csalódnék.Ne mondd nekem, hogy BKV vagy a vasutas sztrájk, akiknek az a munkája és azért tüntetnek, bármilyen módon is hasonlítható ehhez. Azért ugye nem nézel engem sem és mást sem ennyire hülyének? Tőled zokon venném.Nekik az életük, munkájuk, abból eszik a család..Azért nem tulajdonítunk ekkore jelentőséget a kerékpáros közlekedésnek, ugye?? Mivel is népszerűsíteném? Nos, amikor olyanokat olvasok, bringás prominensektől, ami azt mutatja számomra, hogy a bringásnak nem csak önző céljai vannak, nem csak ő akar közlekedni, nem csak azt nézi, neki legyen jó, olyankor semmi bajom a brinyósokkal. Sok ilyen nyilatkozatot olvastam már, olyan európaiak. Ezek jók. Aztán ott a média, az iskola, ahol igen is oktatni, felkészíteni lehetne, ha ilyen elhivatottak vannak, akkor, önként a fiatalokat. KRESZ-re bringázásra, tapasztalatokra, stb. Internet. Nem autósfikázással kell tölteni az időt, nem itt kell a VUK-hoz hasonlóknak az egyoldalú, egoista nézeteiket hirdetni. Együttműködést vártok? Legyetek együttműködőek! A bringaút használható, ha kellemetlen is! Ahogy az autóút is rossz! Ne billenjen mindig ki a mérleg nyelve! Át a piroson, majd lázadunk, egy bringaútra parkoló autó láttán? Ugye nem gondoljuk,hogy a parkoló autó embert veszélyeztet? A pirosazó bringás igen! Népszerűsítsétek a bringázást, korrekt, emberi, nem csak magatokkal törődő közlekedéssel. Ha van bringaút, használd és ne gyere nekem azzal, hogy "de így meg kell állnom és az rossz. Ne kamuzd azt, hogy elütnek, miközben vezetitek a baleset okozási statisztikákat. Ne mondd, hogy rossz a bringaút, ha a normális, nem önző bringás tud ott tekerni. Ne mondd, hogy arra kerülő, mert ha én is ezt csinálom, de kocsivak, akkor meg fel fogsz háborodni, miért jön szembe veled valaki kocsival a bringaúton...
Ezektől népszerű leszel....Ne légy képmutató. Ne más hátán juss előre, még ha környezet kímélő is a járműved, mert az visszás, ha a környezetkímélő bringád a fél várost a 25 km/órás sebességre kényszeríti, miközben egy MP3 lejátszót hallgatva, a környezetről tudomást sem véve bringázól az út szélétől két méterre és mögötted 120 ember ül egy csuklós buszban és átkozódik!

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.09.22. 22:21:16

@hüjepisti: Na igen. Ezt kihagytam. Teljesen tipikus, bringás viselkedés és nem a bringaúton, hanem az úton! A halálos drótszamaras esete! Előzés jobbról, majd hiszti, mert én meg jobbra kanyarodok. Hányszor láttam már ezt...

ex-dr. vuk 2011.09.22. 22:45:51

@hüjepisti:
Ha elfogy a csik, akkor mindket sav elfogy, nem? Egy lesz belole. Na innen gondold ujra.

ex-dr. vuk 2011.09.22. 22:47:00

@hazug fidesznyik: es meg a biciklisek a tahok...
lehet, hogy van par taho koztuk, de legalabb gyilkosok nem.

z8 2011.09.22. 22:48:31

BPn lakok, sokat járok bicajjal, főleg este. munka miatt autóval is megyek napközben.
Azt kell hogy mondjam sajnos (nem tudom mekkora réteg bringások közzül) de vannak jópáran akik szarnak a KRESZre. oké mondjátok sok autós is szarik rá, de ő egy fémdobozba ül, te nem.
Nekem nincs rossz tapasztalatom, nem kerülök necces szituációba, nem szoktak rám dudálni ha bringával megyek. De mindig jelzek sáv váltásnál, itt most nem csak arra gondolok hogy 2 sávos uton hanem ha pl. kikell kerülni egy parkoló autót stb. ha autóban ülök ezt utálom a legjobban mikor egy bringás nem jelez, mert ez álltal kiszámíthatatlan. valóban nem merek elmenni mellete autóval és ezért feltart.
Próbálom nem feltartani autóst, pl. nem középen kacsázok, tudom parkoló autók veszélyes ajtó nyitások. DE este előnybe vagyok mert van jó fasza lámpám, nem a villogo ra gondolok hanem rendes komolyra, oké 15ezer volt, DE BP n kell! és kis utcás kereszteződésekben már látják fény csóvát mint egy robogosnál pl.
...
CM:ott voltam mert mondom van fél órám erre, ami vicces volt hogy mindenki ment andrássyn miközben én dob utcában, simán kényelmesen elmentem dugó nélkül,0 bringás jött arra. és ott is simán kikerültek autósok, mert ha látom jön mögöttem kereszteződésbe elengedem.
CM jó, de rutin kéne minden bringásnak, nem csak bicajút.

kéne 1 nick 2011.09.22. 22:49:28

@vuk_:
Nem, BKV-val mentem ma is.

@Amon-Re:
Az utakat az ő pénzükből nekik építették.
majd ha ti is fizettek bármiféle különadót, akkor lehet pofázni. Addig kuss van.

@gregibroki:
Lehet, hogy szánalmas vagyok, te viszont ostoba, tudatlan faszkalap, aki a rá vonatkozó előírásokat sem ismeri.
Azt hiszem, még mindig nekem jobb.

És igen, én is azt kifogásolom, hogy a rendőrök nem büntetik szarrá a hozzád hasonló szabályszegőket.
Mert addig nem lesz rend.
A biciklisták ugyanis mind anarchistaként viselkednek, ha a kötelességeikről van szó, csak akkor demokraták, ha a jogaikról.
Ez meg így nem mehet sokáig.

Ja igen.
Ma hazafelé menet szóltam a kereszteződésbe állított CM-szervezőnek, hogy nem kéne-e esetleg rászólni a zebrán-járdán száguldozó ökörcsordára, ha már odaállították (és ha már a szervezők külön kérték, hogy mindenki tartsa be a szabályokat). A válasz:

- Nem, ma tüntetés van, ma szabad.
- De akkor miért állítottak téged ide szerinted?
- öööööö...

Hát iyen értelmes kiscsaj volt.
És a tüntetők a viselkedésükkel megint csak nem nagyon állították maguk mellé a nem bringásokat.
(Pozitívum az elmúlt évekhez képest, hogy a résztvevők legalább 30%-ának biciklijén volt lámpa. Este fél 8 körül, tök sötétben.
De mondhatnám úgy is, hogy kb. 70%-áén még mindig nem volt.
És ezek utána valahogy még hazamentek. Lámpa nélkül.

ex-dr. vuk 2011.09.22. 22:51:53

@hazug fidesznyik: eleg sok helyen hibaznak ezek a pontok.
Mondjuk vegyuk az en peldamat:
- kb 1-5 db uj autot vehetnek akar holnap (tipustol fuggoen), hasznaltbol akar sokkal tobbet is.
- osszesen 3x szereztem jogsit, smkp, B aztan A, minden vizsgan elsore mentem at, 15 eve vezetek gepjarmuveket, 25 eve biciklit.
Abban igazad van, hogy nem "gondolok" autora, mert (egyelore) semmi szuksegem ra. Es ha lesz is autom, munkaba jarasra nem valoszinu, hogy hasznalni fogom...

kéne 1 nick 2011.09.22. 22:52:36

@vuk_:
Ha elfogy a sáv, akkor akié elfogy, annak elsőbbséget adva és irányt jelezve át kell sorolnia a másikba.
Akkor is, ha biciklis.
Mármint akkor is MINDKETTŐ vonatkozik rá.

kéne 1 nick 2011.09.22. 22:56:37

@vuk_:
Nem lenne hülyeség a biciklire is kötelező vizsga és normál jogsi bicikli kategóriával (ahogy segédmotorkerékpár is van), és büntetőpontok, mint az autósoknak.
Akinek van egyéb jogsija is, annak természetesen arra.

Talán kicsit több lenne a szabályosan közlekedő biciklis, ha az autós-motoros(-stb.) jogsiját is veszélyeztetné a szabálytalankodása.

z8 2011.09.22. 23:01:42

@kéne 1 nick: bár hozzászólásaid nem jönnek be mert túl ellenséges de jogsi vagy valami szerzése én szerintem is jó ötlet. és B jogsival ne járjon autómatice ez. DE nem 100Ezer fotintos dologra gondolok itt.. max 1 vizsga ahogy KRESZen.
HA sokan tudnak venni bicajukra U lakatot(hogy ne lopják el) tizenezerért akkor nem nagy pénz áldás egyéb kiegészítőkre.

kéne 1 nick 2011.09.22. 23:17:21

@z8:
Azért nem lenne hülyeség olyasmi, mint a motorosoknál, KRESZ + forgalmi.
És mindkettőn lehessen bukni.
Persze, nem 100 ezerért, hanem mondjuk 5 ezer körül, de aztán a büntetések ugyanolyanok legyenek, mint az autósoknak.
Ja, meg kötelező biztosítás is legyen, hogy rájuk lehessen verni, ha balesetet okoznak.

Én leginkább gyalogos vagyok, és a járdázókat utálom nagyon. Veszélyesek, még ha ezt nem fogják is fel.
Ha autózom - városban csak ha elkerülhetetlen -, akkor csak azokat, akik a bicikliút megléte esetén az úton mennek, meg éjjel a lámpa nélkülieket.

kéne 1 nick 2011.09.22. 23:17:57

@z8:
(Ja, csak a hülyékkel vagyok ellenséges. :-)

Anders Behring Breivik 2011.09.22. 23:31:59

kurva anyukat a geci autosoknak, es buzi gyalogosoknak

min 2011.09.22. 23:39:07

Úristen pont egy autós cég nevében ír alfagumi ilyen primitív baromságokat? Tükrözi is a cég színvonalát...

min 2011.09.22. 23:41:23

@kéne 1 nick: "A biciklisták ugyanis mind anarchistaként viselkednek"
Ezt azért gondold át még egyszer....

myronman 2011.09.23. 00:00:51

@tocibacsi: Tök jó... Vérbringásnak neveztek :D Remélem nincs senkinél antiochiai szent kézigránát :)

Viccet félretéve: 1 esetben szoktam csak motorossávozni - ha dugó van. Álló autók között nem kell amiatt aggódnom hogy mennyire tartom a tempót velük vagy mennyire nem :) Hidd el inkább együtt közlekedek velük, mint hogy akadályoznám őket :). Nem célom az hogy meggyilkoljam magam, ezért az általad vizionált veszélyes helyzetekbe nem megyek bele :)

ex-dr. vuk 2011.09.23. 00:01:22

@z8: "oké mondjátok sok autós is szarik rá, de ő egy fémdobozba ül, te nem."
Ezt hogy kell erteni? Akkor szabad? Nemhogy eppen akkor kene kurvara vigyazni, hogy ne olj meg valakit a femdobozoddal?

myronman 2011.09.23. 00:07:13

@Nethooligan: Autós szempontból arra sem számít az ember hogy ott lesz egy motoros. Egyébként persze hogy veszélyesebb mint a járdán a gyalogosok között menni, ezért kell ésszel csinálni csak már akkor ha tényleg rutinos az ember és van 1-2 év tapasztalata a városi közlekedésből és abból hogy milyen helyzetek várhatóak nem pedig ész nélkül.

Ész nélkül minden veszélyes lehet :) (Egyébként vicces, hogy azt írtad hogy autós szempontjából sokkal veszélyesebb, amikor akár bringa, akár motoros van az autó mellett, szinte biztos hogy ő sérül meg jobban :). Egyébként értem mire gondolsz, hogy nem szeretnél balesetet okozni, csak kicsit kötözködtem, remélem el nézed nekem :))

ex-dr. vuk 2011.09.23. 00:14:23

@kéne 1 nick: eszerint loszart sem ertettel abbol amit irtam. pedig nem volt hosszu.

Van egy uttest bizonyos szelesseggel. Van kerekparsav es egyeb-sav. Egyszercsak a csik megszunik. Melyik sav szunt meg? MINDKETTO baz! :) Egy sav lett a kettobol :) Cipzar? Kulturalt helyeken az van. Egyebkent kresz szerint a jobboldali savban haladonak van elsobbsege, de ezt meg sem merem emliteni mar.

"Nem lenne hülyeség a biciklire is kötelező vizsga és normál jogsi bicikli kategóriával"
Ja kepzelem ahogy a 10 evesek vizsgaznak belole. Megsugom, hogy SOHA nem lesz ilyen. Hogy miert? Mar sokszor be lett idezve a kerekagyon (is). Becsi egyezmeny. Persze vergodni lehet, csak ertelmetlen. (azert erdemes megnezni, hogy a jogositvannyal rendelkezok mennyire szabalykovetoek - azert hal meg naponta tobb ember autobalesetben (nem kerekparosban) - es megsugom, hogy a legtobb bringasnak van jogsija, a legutolso felmeres szerint 80%).

myronman 2011.09.23. 00:25:32

@alfagumi.hu:

"Ne mondd nekem, hogy BKV vagy a vasutas sztrájk, akiknek az a munkája és azért tüntetnek, bármilyen módon is hasonlítható ehhez."

Azért hoztam fel példaként, mert ez is egy olyan dolog amit szerintem meg kell érteni és bár nekem egy kicsit kárt okozott, szerintem nem kell utálni emiatt őket. Ha kapnak fizetésemelést, új buszokat akkor nem alattam fog szétesni és ez jó. CM annyiban hasonló, hogy ha mondjuk fejlesztik az úthálózatot, új sávokat vezetnek be, akkor mindenki jobban el fog férni és ez akkor is jó amikor éppen kocsiban vagyok és akkor is amikor biciklin. Egy kis lemondás ami később szerintem busásan megtérül. Gondolj arra is, hogy ha kevesebben vannak kocsiban, akkor kisebb szmog van és a tüdőbetegségek száma is csökken. Kevesebb kocsi kevesebb halálos balesetet is okoz (mert valljuk be, biciklivel kicsit nehezebb gyilkolni, mint kocsival (bár nem lehetetlen). Több mozgás miatt kevesebb elhízott ember van és olcsóbb az egészségügy az államnak. Szóval van pár pozitív jele ami elsőre nem látható.

"Ezek jók. Aztán ott a média, az iskola, ahol igen is oktatni, felkészíteni lehetne, ha ilyen elhivatottak vannak, akkor, önként a fiatalokat. KRESZ-re bringázásra, tapasztalatokra, stb. Internet."

Igen, ez így van :) Szerencsére vannak ilyen kezdeményezések és azért dolgoznak jópáran, hogy minél inkább elterjedjenek :)
Pl ez: www.facebook.com/bebiciklizes

"Ne kamuzd azt, hogy elütnek, miközben vezetitek a baleset okozási statisztikákat."
Na erről még nem hallottam, tudnál valami infót adni róla? Utolsó adatok szerint a balesetek 11%-ban voltak bringások és ennek fele-fele volt amikor ő okozta vagy ő volt a vétlen. Két résztvevős balesetnél adja magát szerintem ez. Az viszont érdekes, hogy 1 év alatt majdnem a duplájára nőt a statisztikák szerint a pesti bringások száma, a balesetek száma mégsem nőt. Úgy tűnik tanulunk :)

"Ne más hátán juss előre, még ha környezet kímélő is a járműved, mert az visszás, ha a környezetkímélő bringád a fél várost a 25 km/órás sebességre kényszeríti, miközben egy MP3 lejátszót hallgatva, a környezetről tudomást sem véve bringázól az út szélétől két méterre és mögötted 120 ember ül egy csuklós buszban és átkozódik!"
Ilyeneket én sem szeretem, alapelvem az, hogy amint látok magam mögött egy buszt közeledni, első lehetőségnél magam elé engedem valahogy. De ugye belátod, hogy nem 1-1 ilyen hülye alapján kell megítélni mindenkit aki bringán ül. Taxisokat sem 1-1 pszichopata alapján, mert igenis vannak előzékenyek és sajnos mint a hülye autóssal, a hülye biciklissel sem tud együtt "a közösség" olyan sokat kezdeni. De ezért nem a "bringások" a hibások, hanem az emberi hülyeség, ami járműtől függetlenül van reprezentálva sajnos

myronman 2011.09.23. 00:27:01

@Anders Behring Breivik: és az ilyen hülyéknek is ;-) (egy néha gyalogos, néha autós, néha biciklis, sőt... néha bkv-s is :D)

Gerik001 2011.09.23. 00:28:15

@kéne 1 nick:

Én ott voltam és elég sok bringást láttam mindenkin volt lámpa. Sok bicajon 2nél több is.

farkamatvakarva 2011.09.23. 06:02:17

tegnap volt az autómentes nap, ennek örömére közel 5 percet várakoztam az egyik körforgalomnál(bicikliút átmegy mellette, csak éppen nem engednek át...), mert a rengeteg autóstól nem tudtam átmenni, aztán meguntam és bunkó módon belezúztam, kb 3-4 helyről jött a duda, h mit képzelek

tocibacsi 2011.09.23. 07:14:12

Gratulálok a CM-eseknek, autómentes nap címen a lehető legjobban kibasztak azokkal, akik tegnap este TÖMEGKÖZLEKEDÉSSEL próbáltak eljutni céljukhoz a belvárosban... én ezzel szemben kocsival kényelmesen tudtam kerülni...

tocibacsi 2011.09.23. 07:25:34

@kéne 1 nick: a csutkapöcsöt a fizikai képességeidre értettem.
Az 50 milimléteről annyit, te zseni, hogy az egész fenli nincs 20 mm... nézz körül a neten, pláne ezen a blogon ne égessed magad porrá a tudatlanságoddal... láttál már országútit, te tapló?

@Icarus_: Koma, ezzel egyet értünk, ha szökőévben egyszer átmegyek a városon bicóval (autóstársaimnak üzenem, hogy kuss, szökőévente férjen má bele a bicó, sétálni naponta szoktunk mindannyian, igaz?!...) szóval ha a városban kő menni, én is az együtt haladás híve vagyok... a középen menés meg mondjuk álló autók közt téleg nem gáz annyira, ha tiszteletben tartod a sávot váltó indexelő 2-nél több kerekűeket...

@vuk_: tegnap láttam az eredményt: nagyobb társaság jött össze, csak a tömegközlekedők szoptak, mert ők nem tudtak kerülni... én valóban kibírom, csak ugye nem egyedl én vagyok, a többiekkel meg kibasztok... mostmár világosan ltáom, hogy a tömegközlekedőkkel még jobban, mint az autósokkal...

@alfagumi.hu: menekülj csak a seggjukadba, magadat épp eléggé lejáratad már itt. Annyi se jutott el az agyadig, hogy nem vagyok bringás. Szánalom, Gumis... gyere, tekerjünk egyet oszt majd meglátjuk, mekkora műmájer vagy, Gumis... :P

tocibacsi 2011.09.23. 07:35:49

@kéne 1 nick: na látod egyetérteni is tudunk, bár a bicóra a GFB sokat nem ér, amíg nincs egy leolvasható rendszáma... de az fix, hogy nem lenne marhaság egy olyan "jogsi", ami hiányában max a marinéni közlekedhet vidéken a mellékuccában... de azé látod sztem Te is, hogy nem igazán kivitelezhető... a betartatás semmiképp. De azért szúrópróba szerűen a járdán gyalaogosok közt cikázókat ki lehetne szórni valóban... Egyébként vicces, én autóval járok szarni is, a bicót csak sportoláshoz, csak vidéken veszem elő (szökőévben 1x van kivétel) de engem spec nem zavarnak a bringások úgy nagy általánosságban. A CM az más, az elmegy a picsába, bár tegnap megtapasztaltam, hogy főleg a BKV-val basznak ki, én autóval tudok kerülni... De összességében nem érzem, hogy kiróvóan gáz lenne a bringás társadalom, inkább az lehet, hogy a ténylegesen megtörténő szituk neccesebbek és közvetlenebb a kontakt velük, nagyobb a sérülés veszélye, a hibás akkor is én leszek, ha felülről esik rám, stb... de az is tény, hogy a tapló bringást - valszeg pont a fentiek miatt - jobban tudom rühellni, mint a tapló autóst. Az autós csak egy kupac fém meg egy rendszám ugye...

gregibroki 2011.09.23. 07:40:39

@tocibacsi: nem látott még outit, de azért osztja az észt...ez a szánalmas, amit régebben is írtam
egyébként honnan van engedélyed az utakra?

@kéne 1 nick: te már az elején ellenséges voltál velem, mert a foglaad sincs hogy kinéző bringával az úton merészelek menni és nem a szar bringaúton, ezért vagy szánalmas, de leginkább egy nagypofájú arogáns köcsög,
még azon gondolkodj el légy oyl' szíves, hogy más vidéki nagyvárosokban miért nincsenek konfliktusok az autósok és a bringások között. Ha nem jöttél rá, akkor még egyet írok neked, de már abbahagyom.

D4D 2011.09.23. 07:49:10

@vuk_: Biciklimentes nap is lesz?

Azon a napon nem kell majd félnem a járdán.

tocibacsi 2011.09.23. 07:58:41

@kéne 1 nick:
Felni: ebike.hu/termekek/kerek/felni/orszaguti-trekking-29er/17655+dt+rr+11+single+road/

Ezeken huszon-x mm széles maga a gumi, a tényleges futófelülete pár mm, ha ráülsz, akkor kb 5mm szélesen ér az aszfalthoz... 8 bar... az autód kerekében 2.1-2-3 van... tehát: NYOLC bar... ezt sem kell elhinni, de mielőtt hazugságot kiáltassz, olvass utána pl itt: www.terrymorse.com/bike/rolres.html

tocibacsi 2011.09.23. 08:00:30

@D4D: ugyanezt hallom a Nagyimtól is... sose értik meg a bringások, hogy a másik fejével is kéne néha gondolkozni...

tocibacsi 2011.09.23. 08:01:23

@gregibroki: az engedélyt a közútkezelő adhatja, ha akarja... azé a belváros esetében ne reménykedj... de balcsi körbe sima ügy szeritem, nekem legalábbis az volt mindíg...

GG81 2011.09.23. 08:10:51

@vuk_: lószart sem jelent a jogsi valóban, főleg, ha a cimbitek is büszkén vállalja, hogy ő autóban szabályos, bringán meg nem. egy emberről beszélünk, akkor mi változik!?

megsúgom, az identitás, egy befolyásolható agymosott, anarchista lénnyé változott, attól a qrvanagy false szabadságtól, amit ezek a bringásszervezetek tolnak a fejébe. meg a CM-es irányítókislány, hogyma "tüntetés van ugye, mindent szabad"... akkor a CM faq és szabályzat csak kamu a rendőrségnek!?

arra varrj gombot kissunyi és dolgozd fel, hogy az ideológiád befuccsolt, hogy a szabálybetartás járműfüggetlen, mert kishaverod vallott, elárult. ezentúl már nem lenne ildomos erre hivatkoznod sem a jövőben. az, hogy ugyanolyan sittes értékrenddel bír, mint te, ezért tudsz azonosulni vele, mert gondolom, ha azonosítható járművet vezetsz, te sem kockáztatsz meg egy-egy fényképet/biztos büntetést!!!???, ahogy ő sem.
erre jöttök, hogy csak a büntetés miatt tartják be a zemberek a szabályokat, megsúgom ezt is, köze van hozzá!!! hisz te sem gyűjtögeted a sárga csekkeket, te is pénzből élsz...
de persze lehet olyan, akivel biciklin ülve sem száll el a ló és hajlamos betartani a szabályokat, megáll a pirosnál, meg hasonlók... ők mentik egyelőre a kerékpáros társadalom hírét és szerencsére itt is hangoztatták már hangjukat, leugatva a te és cimbidhez hasonló szabálytalanokat, akik miatt egy 'bosszúálló, elborult' autós neadj' rajtuk fog elégtételt venni, MIATTATOK!

észlények.

tocibacsi 2011.09.23. 08:20:51

@GG81: most engem emlegettél fel? :)
amúgy javarészt hasonlóna látjuk a dolgot asszem... ez a CM a szememben olyan, mint egy fradi-újpest meccs... a B közép miatt mindeki szív, a sajtóba csak az kerül bele... a városi közlekedés meg olyan, mint a magyar foci... szzar... foci helyett labdarúgás van csak...

Németh András 2011.09.23. 09:04:57

@hüjepisti: ez szerintem attól függ hogy fogy el. Ugyanis ha nincs semmi jelzés csak simán megszűnik a két sáv közti elválasztás akkor a belső sávon (jelen esetben autó) kell elsőbbséget adni, ha úgy van felfestve hogy az elválasztó vonalat kivezetik a padkához akkor pedig a külső (tehát jelen esetben kerékpár) kell hogy elsőbbséget adjon. De lehet hogy jön egy kreszhuszár és jól megmondja majd.

Németh András 2011.09.23. 09:09:27

@hazug fidesznyik: bameg én felvonultam miközben otthon állt a kocsim... (sőt még jogsi is volt nálam (lejárt a személyim), meg forgalmi, hisz azzal meg ingyen lehetett tegnap vonatozni)

vagy te vagy az istencsászár, és a tegnapi napon egy másik párhuzamos világ felvonulásán jártam, vagy csak simán faszságokat irogatsz

Pistabácsi 2011.09.23. 09:20:48

Nem olvastam el a kommenteket, mert túl sok van belőlük. Lehet,hogy már más is leírta, de ami tegnap CM néven történt az nálam eléggé kib**szta a biztosítékot. Leszögezem, hogy még sz*rni is biciklivel járok, ezért volt talán számomra annyira durva. Értem én a szándékot, hogy mindenki menjen, ahogy tud, és az majd jó látványos lesz, de ez inkább botrányos volt. Szerettem volna elkerülni a csordát, de pont a szokásos útvonalamon ment egy nagyobb tömeg. (Szabi híd) Le is ültünk ott haverommal a pesti hídfőnél nézni a vonulókat. Az egy dolog, hogy szabálytalan volt a nagy része, de még agyatlan is. Köz és önveszélyes barmok gyülekezete. Volt ott néhány zöld pólós CM szervező felirattal, akik a járdáról olyan helyen hajtottak az autók közé, hogy csoda, hogy nem lett baj. A kanyarodó busz elé bevágnak, hogy szerencsétlen satuzni volt kénytelen. Ha ezek után ma nem lesz balhé az utakon nagy csoda lesz. Értem én, hogy CM, meg euforia, meg most sokan vagyunk, de baszki a KRESZ akkor is kötelező. ááááááá felhúztam magam rajtuk rendesen.

Pistabácsi 2011.09.23. 09:32:15

A gödörnél is ment a paraszt gyülekezet. Ott van az út szélén egy kib*aszott jó bringasáv, erre a gyökerek hol vonulgatnak? Hát baszki az autók között. A sáv meg üres. Haza felé meg megy előttem egy barom arcú, meg a két idióta haverja, és hirtelen az elől menő nyom egy satu féket. A haverjai meg persze egyből összekocc, mert azok is marha nagy bringások, csak közlekedni nem tudnak. Én szerencsére ki tudtam kerülni őket, főleg, hogy már előre számítottam valami ilyesmire, ahogy ezek mentek. Na és mi történik, mikor az első hülyegyerek mellé érek kerülés közben? Naná, hogy akkor indul el! És szét se néz, a barom, hogy esetleg más is van az úton, hanem másfél méteres kilengéssel próbál elindulni a paraszt. Ha nem ordítok rá, akkor tuti nekem jön. A mellettünk levő sávban meg ott a taxi, akire rálökött volna.

Nethooligan 2011.09.23. 09:36:00

@Icarus_: De a motorosokra már nagyrészt számít az ember, de ha nem is számít rá, akkor is van előnye a motornak a biciklihez képest, a hangja. Azt ugyanis meg lehet hallani. :)

GG81 2011.09.23. 09:45:11

@tocibacsi: nem, nem téged, de komoly. tudja ő kire gondoltam. ;-)

a továbbiakkal is teljesen egyetértek. ezért is volt gusztustalan egy másik, valóban nagyszerű (és kevésbé agresszív) program indulásával összemosni ezt az invációs felvonulást. ez lenne a BaM, ugyebár. tegnap nem is bringáztam, hiába az egyik szimpatikus, míg a másiktól borsódzik a hát... így maradt a tegnapelőtt és ma betekerni.

GG81 2011.09.23. 09:48:48

@Pistabácsi: szimpatikus amit és ahogy írsz. sajnos a sok agyatlan és együttélésre képtelen nem fogja tudni felfogni. a te és más szabályosan közlekedő bringást égetik le. :-(

Németh András 2011.09.23. 09:50:01

No nézzük, egy gyors tapasztalatmegosztás (csak arról tudok írni amit én láttam nem voltam ott mindig mindenütt). Elsőként köszi mindenkinek aki türelmesen végigállta a felvonulók miatti dugót (tömegközlekedők, autósok). Hála a jó égnek az itteni "autóstársadalom" nem jött el, mert én nem találkoztam olyannal aki ne fogta volna fel épp ésszel hogy ezen az egy napon (ami mellesleg autómentes nap) a bringások miatt dugó van. Nem voltak idegbeteg autósok, nem volt indokolatlan dudálás.

A legnehezebb ügy a Kálvin téri metróépítés volt mert itt az egy sávra szűkülő út miatt úgy bedugult az egész hogy a híd budai felén volt a sor vége.

A bringások egyébként hozták a szokásos szedett-vedett formájukat. Lámpafronton már nem olyan vészes a helyzet mint ahogy írják, habár még az sem igaz hogy mindenkinek volt lámpája. A lámpa nélkülésigen a lakótelepi vagyány bringásoknak van még mit javítani. Viszont egyre többen jönnek kisgyerekkel is amit meg jó látni.
Sörözgetés még mindig van közben is, utána meg még én is ittam egyet, ez van csúnya gonosz bringások vagyunk (röhögtem is hogy épp tegnap írtam hogy nem szoktam kocsmába járni bringával, na ez is megdőlt).
Ami feltűnt hogy a szervezők az elején és a végén olyan unottan beszéltek a néphez hogy az már fájt. Tisztára úgy tűnt hogy már a hátuk közepére sem kívánják az egész hajcihőt (de lehet hogy csak ennyire furi a hangjuk).
Ami engem zavart: a belső sávokban történő tekerés ott ahol elfértünk volna a külsőben is (nem tudom mi szükség rá, ott lehetne hagyni hogy próbálkozzon az a pár autós aki belecsúszott). A járdázásról megvan a véleményem, de lehet is hogy jobb hogy azok akik ilyenkor is ott mennek azok nem jönnek le az útra :)
Ami legjobban zavart hogy kétszer próbáltam beengedni autóst, az első a parkoló kocsik közül indult, itt viszonylag meg tudtunk állni, meg is köszönte,király így kell ezt. Viszont a másodki esetben az Andrássyn már pár másodparce indexelt a corsás hogy bejönne a belsőbe hogy tudjon majd menni jobbra, és hát nem igazán engedték be (a bringást se szokták fordított esetben), de én gondoltam lassítok, még a kezem is kitettem oldalra hogy álljanak meg akik mögöttem jönnek, hát vagy 4-5 bringa még elment.
Piros lámpán áthajtó volt egy pár, de azok tényleg agyilag lehetnek hibásak amikor 100 bringás áll a lámpánál ők meg mégis átmennek (menthetetlenek, üssék el őket, nem kár értük)

De hogy őszinte legyek ezek a fenti esetek voltak a legkomolyabb közlekedésszerveződési galibák amivel találkoztam és azért szerintem ez nem a világ vége.

Ami még egy fontos tapasztalat: azok az egyének akik a leginkább nem valók a közlekedésbe (lámpa hiánya, járdázás) azok többnyire a 20 év alatti generáció. Azonkívül hogy őket még a szülők tartják el látni hogy nem a 20ezres (nyugaton lomizott/lopott) bringákkal járnak. Ezek alapján feltételezhető hogy a szülőknek van autójuk, innentől talán az autós szülők felelőssége lenne kapirgálható, de ez már nagyon más tészta.

Szóval röviden ennyi. Egyébként az idei Balaton kör óta már nem hiszek abban hogy a kerékpárosok egy közösséget tudnának alkotni (köszönés hiánya, és a CM-on sem volt nagyon fesztiváli a hangulat). Ez egyfelől gáz, viszont azt is jelenti hogy egyre szélesebb rétegbeliek és egyre többen használják a kerékpárt.

Röviden ennyi :)

Pistabácsi 2011.09.23. 10:00:54

@Németh András: És tedd hozzá, hogy a zöld pólósok, akik elvileg azért voltak ott, hogy a szabályokra figyelmeztessék a többieket ugyanúgy szartak az egészre! A legdurvább az volt, amit láttam, hogy a Szabi híd járdájáról nem a jól belátható helyen hajtottak az útra, ahol még az autósok is számítottak rá, hanem elgurultak a csarnokig a járdán, majd lassítás nélkül egy kib*aszott vastag villanyoszlop mögül takarásból a szabályosan jobbra kanyarodó autók elé hajtottak. És ezek felügyeltek a biztonságra.

Pistabácsi 2011.09.23. 10:04:35

@GG81: Én napi szinten közlekedek a városban, és eddig azt tapasztaltam, hogy az autósok partnerként kezeltek, és fordítva. Nem állítom, hogy mindig szabályosan megyek, de sokszor azért vagyok szabálytalan, mert így kevésbé tartom föl a forgalmat, vagy mert nincs más jármű a környékan, akkor minek állnék a lámpánál. Szabálytalan, de nem ártok vele senkinek. De ami itt tegnap volt, az bringás szemmel is bunkóság volt. Nekem nem erről szól a CM. Én közlekedni szeretnék, nem harcolni!

GG81 2011.09.23. 10:38:04

@Németh András: ez is szimpatikus volt. mert képes voltál és meg is akartad látni a hibákat.

a zöldpolósok, meg ez az egész hajcihő viszont látható, hogy csak az ittmaradt ellenállási mozgalom megszokott eseménye, ahogyan az elcsigázott beszédekkel is utaltál rá.

nem lenne semmi baj, ha a szervezők tényleg ezekre az apróságokra is odafigyelnének, hogy tényleg szólnának a szabályok betartására, a lámpákért, a pirosozásokért, ha látszódnak az igyekezet. de mint írtad, ők ugyanúgy tettek sokmindenre magasról, nemhogy a szervezéssel, a CM által kihírdetett értékrendet ügyelték volna.
persze vonható párhuzam, hisz a yard is szeret esetenként tilosban járni (visszaélni helyzetével) az autóstársadalom szemében ugyanezt az ellenszenvet kiváltva.

köszönet neked és a hozzád hasonlóan közlekedni akaró bringásnak! és köszönet azoknak a szervezőknek, akik a CM által hírdetett és vállalt értékrend, szabályosság betartásáért akár csak egyszer is szót emeltek!

alexfly 2011.09.23. 10:46:47

Nem kell, hogy bárki is szeresse a CM-et...
Nem ez a célja: ha valaki azon akad fenn, hogy ennyi kerós egyszerre teker, akkor lobban odafigyelhetne máskor is, amikor ugyanez a tömeg szétszórva közlekedik az utakon és máskor nem veszik észre őket.
Ja és akinek az autómentes napon van pofája azért hisztizni, mert feltartják az autókázásában, az már a bunkóság legmagasabb foka...

maskep 2011.09.23. 10:58:22

@Németh András: No nézzünk néhány tételes megjegyzést a megjegyzéseidhez! :-)

A lámpák mennyisége meglepő volt. Pont erről beszéltünk, hogy a tavalyi rendőri fellépés hatásos volt. Hülye, aki azt mondja, hogy "a magyarok másból nem értenek" - a világ egyetlen táján sem ért a zemberek egy része másból.

(Hétköznapi tapasztalataim szerint amúgy az I-II-XII. kerületekben rengeteg lakótelep lehet, mert aránytalanul nagy a lámpa nélkül biciklizők száma a pesti részekhez képest...)

A Kálvin-tér tényleg gáz volt! Hétköznap is az.

A járdán biciklizőkről nekem is megvan a véleményem: A legtöbben féltik a testi épségüket. Ha valaki száguldozik, az barom, de bevallom, a Krisztina-körút mentén néhány száz métert én is rendszeresen megteszek járdán... Persze, lassan, a gyalogosokkal maximálisan előzékenyen, és inkább rollerezve, mint tekerve - De hát ez a CM pont arról szólt, hogy az infrastruktúra csapdahelyzeteket teremt!

Valóban, a kerékpár már nem alkot SZOROS közösséget. Te például a járdán bringázókat kárhoztatod, én pedig a kerékpárúttal párhozamosan a háromsávos főúton tekerőket, mint elsősorban bringás, de másodsorban autós. Mi sem egyeznénk meg szerintem bizonyos szituációkban, bár én is jellemzően a szabálykövetés híve vagyok.

Mégegy szó a lámpáról: Ha a kerékpárboltosok elmagyaráznák a vásárlóknak, hogy a lámpával a kerékpár előtti utat világítva jobban lehet látni, mint a szembejövő szemébe világítva...

maskep 2011.09.23. 11:04:57

@alexfly: Néhány éve, mikor (reggeli indulás után) Bécsből jöttem haza este kocsival, és belefutottam a CM-be, én sem rajongtam érte... Valóban, erre jó volt ez a CM, hogy felhívja a figyelmet a kritikus tömeg kritikán aluli infrastruktúrájára.

otapi 2011.09.23. 11:14:42

@Németh András: Ahogy én láttam az volt a baj, hogy a tömeg nagy része fel sem fogta a mostani CM lényegét: nem egy csordában kellett volna végigmenni gyakorlatilag sétatempóban, 1-2 sávot + a járdát lefoglalva, hanem szétoszlani a városban, több hídon átmenni stb. A csorda melletti párhuzamos utcák (már ahol voltak) tök üresek voltak. A szabadsághídon még átevickéltem velük, de onnantól lefordultam balra kerülve a Nyugati felé, egy-két bringás lézengett csak arrafelé.
A zöld pólósok meg eléggé ellentmondó utasításokat adtak: Szabi híd előtt még "használhatjátok a járdát is" volt, a szabi híd közepén pedig "ne járdázzatok légyszi"... :(
Lámpa volt a bringások 90%-án, más kérdés, hogy az alig látható egy ledes gumis kis villogók semmit nem érnek, pedig nagyon sok embernél ilyen volt.

GG81 2011.09.23. 11:29:50

@maskep: nah, hát pont ez a lényeg. ahogy út, úgy bringaút sem vezet mindenkinek pont a kapujától a munkahelyéig. ha egy szakaszon neadj a járdán kell megtenni, akkor azt ott VENDÉGként tegye, ne ijsztegetősen száguldozósanm, ha már a klipszből nem lép ki, meg milyen lenne már tolni kicsit a vasat...

Németh András 2011.09.23. 11:35:57

@maskep: A kerékpáros közösség érzés bennem idén aug 20-i hétvégén halt meg végleg. Lementünk körbetekerni a Balcsit, az első 2 napon köszöntem minden szembejövőnek kábé az egy harmada (se) köszönt vissza, a többiek bután néztek (a második napra már annyira cikiztek a többiek, meg untam is a hogy próbálkozok mint egy kiskutya tehát feladtam), ezután még 3 napot voltunk lent egyetlenegyszer köszöntek ránk.
:(
na mindegy, feldolgoztam :D

A zöld pólósokat meg én nem akarom védeni, de maradjunk annyiban hogy van hogy vidéki rendezvényeken a polgárőröket állítják ki forgalmat irányítani és néha még ők sem tökéletesek. Márpedig a zöld pólós gyerekekhez képest egy polgárőr azért egy-két szinttel profibb :D
Meg az sem egyszerű hogy ha megfogod az úton a pirosnál a népet akkor még figyelj a járdára is. Ahhoz hogy flott legyen minden kereszteződésbe kellett volna vagy 4-5 irányító gyerek. De mivel ez a rendezvény pont arról szól hogy forgalomban éles körülmények közt teker a nép ezért ne akarjunk már minden oszlophoz terelőkutyát. Habár eléggé birkanyáj volt néha a "fíling".

De én továbbra is azt mondom hogy ennyi emberhez képest jó vót.

A mencsükmegazépét koncertnél a több 10ezres tömeghez kivezényletek jó sok rendőrt meg az egyetemen volt bent oszlatós autó is meg pár csapatszállító. Ott is azon járt az agyam, hogy a vezetőink a magukfajtából indulnak ki és van bőven olyan csoport akiből néhány ezer nem tud problémamentesen elvonulni, vagy végigvonulni.

Mon3 2011.09.23. 12:12:53

@hüjepisti: Nomen est omen! De nagyon.

Németh András 2011.09.23. 12:26:10

@otapi: én pont a budai oldalon tekertem egy kicsit más úton, de az igazat megvallva ha tényleg az lenne a cél hogy a zemberek használják az összes utat akkor nem úgy kellene szervezni az időpontot hogy rásötétedjen a vonulókra. Sőt lehetne csinálni valami újítást pl. Hogy kijelölnek 10 pontot a városban ahova tetszőleges sorrendben el kell bringázni és össze kell gyűjteni pecséteket (erre adni jóval több időt), és a végére szépen gyűlne össze a nép, így különválhatnának azok akik csak vonulók meg azok akiknek van kedvük egy kicsit többet tekerni a városban (mondjuk lehetne ennek a felfedezőtúrának az állomásait olyan helyekre tenni ahol valami kerékpáros szemmel nézve érdekesség látható).

vagy több helyszínről indulni

vagy mittomén, de tényleg ki lehetne találni valamit hogy fel legyen dobva mert így laposodik szépen a CM (egyébként beszéltem egy ismerőssel akinek amikror elmondtam hogy a szervezők szerintem már unják a banánt. Azt mondta hogy pont ezt érezte amikor egy-két hete a HVG-ben olvasott egy riportot valami főszervezőfélével)

tocibacsi 2011.09.23. 12:44:42

@Németh András: hi! tetszett a beszámoló, amit írtál! Amúgy a szervezés kapcsán én sose értettem, hogy mért nem hétvégén tartják. Az indokokat ismerem, de nem tudok megértő lenni. Plussz igen, napközben, és világosban kéne, ahogy írod...
Esetleg egy alternatíva lehetne, hogy a Hóvirág út felől a Normafa kötelezően legyen benne, egyből kisebb lenne az érdeklődés... ;)

GG81 2011.09.23. 13:18:41

@Németh András: volt tavaly is ilyen "játék" budapesten, amin részt is vettünk... egy bank szervezte. voltak checkpointok a bringautak mentén, voltak pecsétek és limit. aztán a célban volt dzsembori, meg kis ajándék, meg kis pakk, meg sátrak mindenféle szervezettel. ez egy hétvégi és egésznapos progi volt, jó volt és tényleg sokat lehetett bringázni, bringautakon, ez is volt a célja, csak ők képesek voltak csenben és szinte észrevétlenül megszervezni, megmozgatni többezer embert!

idén is volt (csak októberről szeptemberre előrehozták), erről igazoltan távol maradtunk, sajnáljuk egyébként, mert biztos jó buli volt ez is.

terror 2011.09.23. 13:46:21

@Pistabácsi: Ilyeneket ide nem szabad leirni, hogy szabalytalankodni szoktal, mert jon a mester, es bantani fog :) (Pirosozast foleg ne irjad, meg a vegen kiderul, hogy te kergeted a halalba az embreket...)

Habar... Te abban a szerencses helyzetben vagy, hogy jo alaposan felreismert es "szovetseges-kereses" kozben mar be is nyalt jo melyen, ugyhogy mar nem fog mar beszolni, mert az ego lenne neki :)

@otapi: Allitolag nagy dugesz volt a hidon (meglepo? :F), azert kuldtek fel a jardara a nepeket a hid elejen, hogy ne kezdjen el a tomeg villamossinezni (balesetveszely). Persze nem tudok vele egyeterteni, dehat ez tortent sajna. Ertelmesebb lett volna masik hidra tovabb kuldeni a nepek egy reszet (ha mar nem kotott utvonalas), de valami olyan ember allt ott, aki feltehetoleg ugy iteli meg, hogy a biztonsag erdekeben a jardazas opcio, es igy kepes volt tomegeket is felzargatni oda.

Nem kell messzire menni, hogy ilyen arcot talaljunk itt a blogon, szoval tokre nem meglepo, hogy mas is gondolkodik hasonlokepp. Persze a mas az automatice egy kocsog ontudatos bringanaci :)

Amugy sajnos ahogyan a menetre sem csak azok mennek, akik ertik, hogy mirol szol a CM, satobbi, ugy sajnos zold polosnak sem csak azok allnak be. Minel nagyobb a tomeg, annal nagyobb a valoszinusege, hogy becsusznak ilyenek, es mindekozben annal nehezebb lekezelni is a tomeget...

ex-dr. vuk 2011.09.23. 14:11:55

@GG81: annak mas volt a celja. A CM celja a kozlekedesi celu kerekparozas segitesenek kikenyszeritese, nem pedig erdoben vagy eldugottan, orom kedveert kerozas.

teabore 2011.09.23. 14:25:36

@alfagumi.hu: "Gondoltam, hogy lassan jön egy olyan, akit ért már sérelem mindenhol. Vártam már. UFO nem jött még szembe? Azokkal még jóban van a kerékpáros?? :-)) Ti a nagy áldozatok, mindjárt sírok..Ti akik mindenhol mentek, mehettek, nincs szabály, jogsi, korlát, de ti sírtok a legszebben.-)) Na mennem kell. Bye."

Van jogsim, vizsgáztam is KRESZ-ből, autóval is járok, bár csak indokolt esetben.
Csak azért vagy ennyire empatikus, hogy a weblapodra többen kattintsanak?

GG81 2011.09.23. 15:51:51

@vuk_: nah, akkor te is nyertél egy utat a szopórellerre! ez egy ilyen hét, 3 kis hamukupac...

szóval, ponthogy a városi kulturált kerékpározás, kerékpáros infrastruktúrák megismerése volt a cél (ezért is volt minden csekpponty bringaút mellett!)
egyébként melyik szót nem értetted?? jah, biztos a 'kulturált'-at...

hát, akkor gratulálok, kupacold magad a másik kettő mellé.

ex-dr. vuk 2011.09.23. 16:19:37

@GG81: meglepo, hogy szerinted letezik kulturalt kerekparozas ;) Nem neztem ki beloled.

Perillustris 2011.09.23. 16:49:05

Az őstrollok már megint jól laktak. Látható, mennyire káros a kipufogógáz.

fidesz = házmesterek pártja 2011.09.23. 21:32:40

@vuk_: mert - többiektől bocs, hogy ilyet írok - egy kapitális idióta vagy. GG81-től még sohasem olvastam olyat, ami indokolná a feltételezésedet. Amennyire emlékszem, ő pont úgy van a témával, mint én: teli a töke azzal, hogy a biciklire ülők 90%-a szabálytalankodik.
Július óta nem tudtam bringára ülni, idén valószínűleg már nem is fogok, ezért gyalog közlekedek. Annyira gyalog, hogy Újpestről a IX. kerületbe is, mindenféle jármű mellőzésével (beleértve a BKV-t is)
Rendszeresen úgy három-négy hete teszek ilyen "rövid" városi sétákat.
Amennyi vadbarom, agyonverésre érett biciklissel találkoztam ez idő alatt... Egyszerűen tragédia. Volt olyan, ami (és nem aki) egy pici gyereket majdnem elgázolt a járdán, rengeteg olyannal találkozom, aki lecsengeti a gyalogost a járdán, miközben 20 feletti tempóban szlalomozik a gyalogosok közt. Csak ma volt kettő ezekből, ami pár percen belül, egy egyébként kis forgalmú, jó minőségű úttest mellett, a járdán húzott el mellettem úgy, hogy kis híján fellöktek. A másodiknak az volt a szerencséje, hogy rosszak a reflexeim, különben épp pofánvágtam volna. (igaz, nem szándékosan, de belegondolva, örültem volna, ha "sikerül")

ex-dr. vuk 2011.09.24. 02:37:59

@al kotmány aláiro álamfö:
idiota oreganyukad. ennyit a szemelyeskedes reszerol, nem szoktam tulzasba vinni, csak ha muszaj :)
A 90% hogy jott ki?
A jardazas szerintem is gaz, talan szolnotok kene az infrastrukturak kitalaloinak, hogy ne vezessek oda a bringasokat tablakkal meg csikokkal, es akkor nem szoknak oda. Lattam olyan orszagot, ahol ez mukodik. Ja, hogy az uttestrol pontosan ugyanazok zavarjak le, akik a jardarol is? Nem artana ezen gondolkozni azert...
A kerekparosklub tudtommal az ellen kuzd, hogy a kerosokat az uttesten tartsak. Amennyi fa(sz)fej van a varoshazan, te el nem tudod kepzelni. Kerekpart csak fenykepen latott, de o dont arrol, hogy hol biztonsagos nekik. Katasztrofa.

fidesz = házmesterek pártja 2011.09.24. 08:02:17

@vuk_: ezek szerint anyád volt az, amikor nem csináltatott abortuszt, miután apád felcsinálta veled...

A 90% úgy jött ki, hogy nyitott szemmel járok az utcán. Néha számolom, hány szabályos biciklist látok és napi átlagban összejön úgy tíz körül. Ehhez képest a 90% valóban optimista, mivel általában több, mint száz biciklist látok egy-egy hosszabb séta alkalmával.

fidesz = házmesterek pártja 2011.09.24. 08:04:25

@vuk_: ja! És magasról szarok rá, hogy szerintetek hol biztonságos egy biciklisnek! A kerékpár jármű, semmi keresnivalója a gyalogosok között!

ex-dr. vuk 2011.09.24. 10:07:11

@al kotmány aláiro álamfö:
ebben egyetertunk (es az MK-val is egyetertesz). Magyarazd el a tervezoknek meg az eldonto faszfejeknek is.
a szemelyeskedest pedig abba kene hagynod, ha azt akarod, hogy komolyan vegyen barki egy vitaban.
süti beállítások módosítása