Friss topikok

Címkék

afrika (4) alkohol (11) andrássy (3) armstrong (4) ausztrália (6) autómentes (24) autós biciklis ellentét (3) baleset (35) bam (4) bérbicikli (30) bicikli (18) biciklibulvár (6) bicikliparkoló (8) biciklis futár (9) bicikliút (134) bírság (10) biztonság (54) biztosítás (5) bkk (8) bkv (9) bringázz a munkába (4) bubi (14) buda (3) budapest (79) buszsáv (3) cannondale (4) critical mass (50) dánia (3) demonstráció (5) design (31) divat (8) downhill (8) dr kerékagy (5) egyesült államok (4) emelés (3) empamo (6) energia (3) energia bringa (5) építkezés (4) extrém kerékpár (3) e bike (5) felmérés (6) film (6) fotó (4) futár (3) gkm (4) google (4) gyerek (3) hátizsák (3) herebántalom (5) hibrid (4) híd (10) infrastruktúra (6) járda (3) kampány (4) képzőművészet (7) kerékagy (3) kerékpár (15) kerékpárbarát (3) kerékpárosklub (5) kerékpársztráda (6) kerékpártároló (3) kerékpárút (3) kína (3) kiskörút (7) kocsma (6) koppenhága (4) közbicikli (3) közbringa (3) közlekedés (4) kresz (17) kvvm (3) lakat (5) lámpa (4) levegő (7) london (15) lopás (16) magyar kerékpárosklub (3) margit híd (25) maszk (3) máv (7) mkk (3) mtb (3) nagy-britannia (3) new york (9) nyereg (7) obama (4) önkormányzat (21) orfk (4) párizs (7) parkolás (4) parlament (4) rakpart (3) regisztráció (3) rendőr (35) schwinn csepel (3) sisak (14) statisztika (3) szeged (3) szerviz (3) szex (5) sztrájk (8) tábla (4) tél (10) térkép (5) tolvaj (5) túrázás (8) urbánus (39) városi biciklizés (44) verseny (3) videó (12) világítás (6) víz (4) vonat (4) zene (5) Címkefelhő

Miért ölitek meg a bicikliseket?

László János válasza a Totalcar cikkére

2014.06.17. 14:48 - Becherpig

Ha “biciklistaként” reagálnék Stump András cikkére, bizonyára a fenti címet adnám neki. Csakhogy ennek nincsen sok köze a modern közlekedéspolitikához, amivel foglalkozom, és hozzám sem - már sokszor leírtam: nem vagyok “biciklista”.  Tehát az alábbi cikk új címe: 

Miért autósoviniszta még a szakújságíró is?

“Elcsaptak előttem egy biciklist a Clark Ádám téren. Alig pár perccel azelőtt történhetett, hogy odaértem. Csak a vérző fejét láttam, ahogy ott feküdt stabil oldalfekvésben, meg az aggódó arcokat fölötte. Odasütött a nap, langyos lehetett az aszfalt, de rücskös és kemény is, különben nem lett volna vértől ragacsos a haja. Már hallatszott a mentő vijjogása az alagútban, amikor megkerültem a körforgalmat, és nehéz szívvel gurultam tovább a szerkesztőség felé. Utálok ilyesmit látni, még mindig szarul érzem magam, pedig semmit nem követtem el.

Meg akarják öletni magukat?”

Ezzel a hatásos felütéssel kezdődik Stump András autós újságíró cikke a Totalcar oldal vélemény rovatában. Majd’ minden benne van, ami a bulváron nevelkedett olvasónak kell: vér, vijjogás, mély érzések (kutya, kisgyerek elmaradt). Megfelelő előkészítés: az olvasó egyébként is nyitott az olyan állításokra, hogy “a bringás közellenség, de legalább is közlekedést zavaró elem”.

Pedig: a cikk szerzője valódi és fontos problémát ír le, ami röviden így szól: az autó és a kerékpár közös felületen közlekedése veszélyes helyzeteket eredményezhet. Még általánosabban fogalmazva: a közös felületen közlekedők jelentős súly – erő - és sebességkülönbsége veszélyeket rejt. Így van, ez az a tény, ami a világon mindenütt a közlekedés tervezésének is alapmondata. Hurrá, foglalkozik vele az egyik legnépszerűbb autós portál is, gondolom.

Csakhogy: a cikk szerzője megáll a probléma elemzésével még azelőtt, hogy igazán belekezdett volna. Kizárólag azt sorolja, hogy miért is nem lehet az autóvezetőre számítani (kedvencem: dugóban elmélázva szüttyög az autós vagy éppen a naptól elvakítva megy be a sötét alagútba”), és rögtön utána a konklúzió kérdésként: “Miért kell kísérteni a sorsot, kérdezem ilyenkor magamban, nem érzik a vértől ragacsos haj szagát?” Mármint a kerékpárosok. Hogy mi az oka a problémának, hogy mik a következményei és hogy milyen megoldások lehetségesek, no, erről egy szó sincs.

Pótolnám az elemzést, hátha hasznunkra válik. Van ugye ez a fránya közlekedés, mint életünk fontos és szükséges része. Emberek és áruk mozgása. Na, ez mostanában itt Budapesten nem nagyon működik. Egyszerűen szólva azért, mert több az autó, mint a hely. Ezen látszólag két módon lehet segíteni: szélesebb utak vagy kevesebb és helytakarékosabb jármű használata. Az előbbire volt sok kísérlet a világban, még házsorokat is képesek voltak lebontani a szélesebb út érdekében, de valahogy fél éven belül ismét kevés lett a hely. (A kínálat növelése a megnövekedett igényeket is előhozza). Meg ugye az se lehetséges, hogy a kerékpárok számára még egy komplett szeparált úthálózat épüljön, mindenhonnét mindenhova, esetleg a meglévő úthálózat felett. Tehát marad a helytakarékos járművek használata: tömegközlekedés, kerékpár, gyaloglás. Így, ebben a sorrendben. Ezt ma már nem csak a begőzölt zöld anarchisták mondják, hanem városvezetők, politikusok szerte a világban. Bécsben például az alábbi arányokat tervezik elérni 2050-ig:  De vissza a cikkben felvetett problémához: Veszélyes az autók között kerékpározni, állítja a szerző. 

Miért is? Ki veszélyeztet kit? 

Most, hogy már tudjuk, hogy cél a kerékpározás terjesztése és az egyéni gépjárműhasználat csökkentése, talán könnyebb a megfelelő választ megfogalmazni: a járművek vezetői maguk hozzák létre a veszélyes helyzeteket, legyenek azok akár autót vagy bringát vezetők. Mert jó lenne végre tudomásul venni, nincs olyan emberfajta, hogy kerékpáros vagy autós. Ha már mindenképpen az úton keressük az identitásunkat, próbálkozzunk PARTNEREK lenni. Tudom én, hogy ez a szó manapság nálunk nem igazán divatos, unlamas, hogy olvasva mindenki naív hülyének gondolja e cikk szerzőjét, de ettől még ez az egyetlen lehetséges megoldás a közlekedés mai súlyos problémáira. A Lánchídon, az alagútban, a Körúton, bárhol. Ha ez túl általánosnak hangzik, leírom, hogy mit jelent ez a gyakorlatban például az ominózus Lánchídon: az autók vezetői a középvonalhoz húzódnak, amennyire csak lehet, a bringák vezetői meg tudnak mellettük haladni az út jobb oldalán. És persze egymást figyelik, segítik, felelős partnerként viselkednek. De ne feledjük: a gépjárművek vezetőinek sokkal nagyobb felelőssége, lévén ők az erősebbek, nagyobbak. Hogy ez mennyire fontos, mi sem mutatja jobban, mint az ENSZ KRESZ-re vonatkozó Bécsi egyezménye: „A járművezetők különös figyelmet/gondosságot tanúsítsanak a legsebezhetőbb közlekedők iránt, úgymint a gyalogosok, kerékpárosok, de mindenekelőtt a gyerekek, idősek és fogyatékkal élők iránt.” - Bécsi egyezmény 7.3.

Valami hasonló gondolkodást, megközelítést, problémaelemzést látnék örömmel olyan jelentős szakmai portáltól, mint a Totalcar. Mi, a Magyar Kerékpárosklub már rég kiléptünk a járműsovinizmus ketrecéből. A fenti gondolatok terjesztése érdekében indítottuk el az Együtt közlekedünk kampányt is. Csak éppen hiába minden igyekezetünk, ha egy autós szakújságíró is abban látja a megoldást, hogy a „bringást” szólítja fel a védekezésre, a maga meghúzására, a járdán közlekedésre, és nem abban, hogy például élére álljon egy olyan mozgalomnak, ami autóvezetőket hív a kerékpáros közlekedés segítésére, támogatására.

László János - Magyar Kerékpárosklub

1071 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kerekagy.blog.hu/api/trackback/id/tr876310605

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A terjedő kerékpár 2014.06.18. 18:03:02

"Lehet, hogy a KRESZ nem ezt mondja, de nekem volt igazam" - Ismeretlen kerékpáros sírfelirata. Mert ugye sok kerékpáros szerint evidencia, hogy kerékpárnak terjednie kell, mert ők kevesebb helyet foglalnak, így sok helyzetben hozzájuk kellene alkalmaz...

Trackback: A terjedő kerékpár 2014.06.18. 18:01:55

"Lehet, hogy a KRESZ nem ezt mondja, de nekem volt igazam" - Ismeretlen kerékpáros sírfelirata. Mert ugye sok kerékpáros szerint evidencia, hogy kerékpárnak terjednie kell, mert ők kevesebb helyet foglalnak, így sok helyzetben hozzájuk kellene alkalmaz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SomethingWild 2014.06.17. 14:59:50

Örök téma, egyelőre megoldás nélkül. Szeretnék, mint mindig, nagyon óvatosan hozzászólni, előrebocsájtva, hogy nem kerékpározom. Szerettem volna rollerezni, de túl drágának találtam a gépet... de újra on-topic:

AKár itt, akár a Totalcaron foglalkozunk a témával, bármilyen mélyrehatóan, objetkítven és JÓL, nem fog változtatni a tényen, miszerint Budapest nem alkalmas jelen formájában az autósok és bringások közös közlekedésére. Amíg viszont mindkét párt foggal-körömmel ragaszkodik a saját 'jogaihoz', addig bizony csak a balesetek számát fogjuk növelni.
Nagyon szépen kérek minden biciklistát, minimum az olyan élhetetlen helyeken, mint a Nagykörút, lehetőség szerint csökkentsétek a biciklizést. Megoldást én sem tudok, de mindannyiunk érdekében ha esetleg tudtok elkerülő úton menni, az elsülhet jól is.

Bedi 2014.06.17. 15:08:00

"miszerint Budapest nem alkalmas jelen formájában az autósok és bringások közös közlekedésére"

"... addig bizony csak a balesetek számát fogjuk növelni."

Bárki, aki szokott a városban biciklivel közlekedni (nem kirándulni), tapasztalhatja, hogy ez hülyeség.

vizsla_barat 2014.06.17. 15:10:59

Van 23 kerulet, a magyar banankoztarsasag kurmanya, a fopolgarmesteri hivatal es ezek egyutt keptelenek egy koncepciot kidolgozni es vegrehajtani. Mert ugye ahol az emberek laknak,vasarolnak es dolgoznak,mind el lehet kuloniteni vagy meg lehet hagyni a katyvaszt. Budapestnek nincs fejlesztesi koncepcioja. Mondjuk Szegednek se. Ugye ujgazdagek kimasztak a Berkert utcaba millios hazakba,de felszallni a kettes/60/60Y buszra mar budos, a Sagvari meg ugye a belvarosban van,ode be koll fuvarozni az ivadekot. A Sagvari mellett nincs parkolo. A tirpakjai meg a villamost is kepesek voltak feltartani. A Sagvari nehogymar sulibuszt kuldjon Ujszegedre. Ezert a sok tirpak ott allt a hidon megakadalyozva a trolik/buszok atjutasat is. Piciben nyomorunk minden szelete jelen volt ott a dugoban. Ez mar reg volt lehet ma mar nem igy van (csodalkoznek is nagyot)

StLui 2014.06.17. 15:16:13

Rosszul értelmeztem, hogy alapvetően a szabálytalan bringás közlekedés "ellen" szólt a totalcar cikk? Itt pedig úgy állítja be a cikk írója mintha a bringások bringázása ellen szólna.
Ezt mint aktív bringás gondolom így.

Tititi 2014.06.17. 15:16:58

EZ HIHETETLEN!

Ez az idóta tényleg nem fogja fel, hogy a Totalcar cikke a KERÉKPÁROSOK ÉRDEKÉBEN ÍRÓDOTT??

A partnerként viselkedést meg talán ott kéne kezdeni, hogy legalább a legalapvetőbb szabályokat KURÁVRA BE KÉNE TARTANI!

Mik ezek?

- PIROS LÁMPA
- EGYIRÁNYÚ UTCA
- GYALOGÁTKELŐN CSAK TOLVA
- HA VAN KERÉKPÁRÚT, AKKOR NEM AZ ÚTTESTEN
- ÚTTESTEN NEM TEKERNI EGYMÁS MELLETT
- A JÁRDÁN MAX 20 KM/H
- ESTE LÁMPA (ELŐL-HÁTUL)
- ALAPVETŐ KRESZ TUDÁS (jobbkéz, főútvonal, stb...)

Majd ha ezeket belevertétek a kerékagyatokba, akkor lehet olyanokkal jönni, hogy "próbálkozzunk PARTNEREK lenni".

Mert amíg, autós, gyalogos, motoros, mindenki azt látja, hogy a bringások közül 10-ből 10 magasról szarik a legalapvetőbb szabályokra is, addig mi alapján vártok el bámilyen partnerséget a közlekedés többi résztvevőjétől?

Ha pedig valaki felhívja a figyelmeteket a helyes viselkedsére, akkor inkább meg kéne köszönni és nem felháborodni rajta, mert ez sokszorosan is a TI ÉRDEKETEK!

Idézet a cikkből: "Éppen ezért vigyázz magadra, amennyire tudsz, ne kockáztass, csak amennyit muszáj. Ne hidd azt, hogy látnak, ne hidd, hogy elengednek, hogy nem fogsz soha hibázni, és más sem. Gondold végig, mi a jobb, nyugodtan, kisimult arccal megérkezni öt perccel később, vagy stabil oldalfekvésben várni a mentőt. Még akkor is, ha rövid a hajad, és nem ragad bele a vér."

Aki ezt nem fogja fel, azon nem lehet segíteni, viszont amit ez a blognak nevezett szemétdomb művel, az felfogható tömeges öngyilkosságra való felbújtásként is.

Dr Smit Plagius 2014.06.17. 15:18:32

Erdekes modon Anglia kis es nagyvarosaiban nem problema sem a bringa, sem az auto, talan azert, mert az emberek jelentos resze hasznalja mindket kozlekedesi eszkozt. Rovid tavra bringa (gyerek/ek az utanfutoban) hosszu tavra auto.
Tudjak, hogy barki lehet a bringan, kollega, haver, csaladtag.
A soforok nem agresszivak.
Mondjuk az auto nem akkora statuszszimbolum, mint otthon.
es bocsi, nincs ekezetem...

Netuddki. 2014.06.17. 15:19:44

Autó vezetéséhez kötelező KRESZ vizsgát tenni, biciklizéshez nem. Szerintem ezzel el is van döntve a kérdés. Erről ennyit.

nyikkantó 2014.06.17. 15:19:50

valamit félreértett ennek az írásnak a szerzője. az eredeti cikk nem megoldást kínál szerintem legalábbis. nem is feladata az írójának. röviden ennyi lehetne a cikk kivonata:
ha adott körülmények között (város, szocializáció, hőmérséklet, útburkolat stb) a biciklista és az autós összeütközik, a biciklista nagy eséllyel rommá és rokkantra töri magát, vagy meghal, igen jelentős mértékben. ennyi.
aztán lehet polemizálni, hogy dehát miért is, és hogy ki miatt, meg merre tovább a következő 1600 évben.
de ez itt nem erról szólt. sztem inkább sort of status quo. persze fejlődjünk, meg minden, ebben egyetértek ezzel az írással, de ez egy egész más topic. nem mintha stump andrás védelemre szorulna...

flea 2014.06.17. 15:21:16

Elolvastam, amit Stump András írt, és azt kell mondanom, ez a kritika teljesen mellément.

Az a cikk arról szól, hogy egyes kerékpárral közlekedők - és sajnos sokan vannak ilyenek - egyre-másra vállalnak különféle teljesen felesleges kockázatokat. Nem vesznek sisakot, szabálytalankodnak, váratlan helyeken bukkannak fel, kiszámíthatatlanul viselkednek (pl. kacsáznak).

Hogy ez így van, az sajnos tény, felesleges vele vitatkozni. Azon kötözködni meg szánalmas, hogy a címben a "biciklisek" szó szerepel. Indítson a szerző egy politikailag korrekt autósmagazint, amiben a cikkek címe is három körmondattal írja körül precízen, hogy pontosan kikről is van szó, és elválik, mennyi igény van erre. :)

♔bаtyu♔ 2014.06.17. 15:21:26

@Bedi: Egyetértek. Bp. csak azoknak veszélyes, akiknek egy repülőtér is az lenne. Régen sem volt veszélyes, ha olyan gyerekként túléltem, aki még a WC-re is bringával ment, pedig a belvárosból Hűvösvölgybe, Rákospalotára járkáltam.

Ma ráadásul olyan utakon is lehet bringázni, amik régebben életveszélyesek voltak, pld. Rákóczi út.

jaty 2014.06.17. 15:21:52

Az autók vezetői a középvonalhoz húzódnak!!! Remek felvetés, csakhogy az a fránya kresz pont az ellenkezőjét követeli meg az úton közlekedőtől! Érdekes ilyen okfejtést olvasni egy "szakértőtöl". Amúgy az írás lényegével egyetértek mint autós és mint kerékpáros is egyaránt!

nyisztor 2014.06.17. 15:22:00

Egy kisebbség - minden kisebbség - harmonikus létezésének előfeltétele, hogy fölismerje, elfogadja, gyakorolja, hogy kötelezettségei, felelőssége van a többség felé.
És csak aztán jogai.
Addig csak hőbörgő, zavargó kiskamasz.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.06.17. 15:22:56

Sok év kihagyás után idén újra bringára ültem.
Hihetetlen, mennyit romlott pár év alatt a biciklivel közlekedők közlekedési morálja.
Az autók közt nagyobb biztonságban érzem magam, mint a kerékpárutakon.

macborp · http://flamelake.wordpress.com 2014.06.17. 15:23:19

Csak egy észrevétel: Autósként veszek részt a közlekedésben. Nézem a tükröket, észlelem, hogy jobb oldalról érkezik egy kerékpáros. Behúzódom a felezővonalhoz (ahogy tanácsoltad), hogy elférjen. De ekkor az a motoros, aki a felezővonalon közlekedik, elkezd hangosan szülőzni, hogy miért nem tudok figyelni rá. Rendben, jogos, kihúzódom. Ekkor jön egy másik kerékpáros, aki szintén elkezd anyázni. Ekkor elmegy a kedvem az egésztől, és megyek az út közepén, mert jót láthatóan sehol nem tudok tenni.

Ettől függetlenül, nem csak a lámpánál mehetnek a kerékpárosok és a motorosok az autósok között? mert ilyesmire emlékszem a kressz módosításából...

jahaha 2014.06.17. 15:24:25

@Tititi: Micsoda kepmutato kreszhuszar ...
Persze, te minden szabalyt betartasz, sosem leped tul a megengedett max sebesseget, nem mesz at a sargan, stb.
Szanalmas vagy...

Bedi 2014.06.17. 15:24:33

A szétválasztott autós-gyalogos közlekedés sokkal veszélyesebb mint a kocsik között biciklizni.

Amíg az úttest szélén vagyok, látnak az autósok, és mikor kanyarodnak számítanak rám. Én is tudatában vagyok a veszélynek, figyelünk egymásra.

Az elkülönített bicikliutakkal pont az a gond, hogy nincs meg ez a veszélyérzet, és nem tudunk egymásról, csak időnként hirtelen keresztezzük egymást.

Arról nem is beszélve, mennyivel jobban lehet haladni egy úttest szélén vagy egy biciklisávban, mint az ökörhúgyként kanyargó gagyi bicikliutakon.

sanyikám 2014.06.17. 15:25:10

@SomethingWild: Ha figyelünk egymásra, akkor a Nagykörúton bringázásnak sem kell rosszul elsülnie.

flea 2014.06.17. 15:25:19

@Tititi:

- Járdán max 10 km/h, nem 20. De leginkább mars onnan az úttestre.
- Gyalogátkelőn lehet tekerni, csak tisztában kell lenni vele, hogy úgy nincs elsőbbség, és ennek megfelelően kell megközelíteni ill. áthaladni rajta.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.06.17. 15:25:57

@flea: sajnos én is úgy látom, hogy igazad van. A másik cikkben nagyon sok igazság van.

butter-k · http://napimorgas.blog.hu/ 2014.06.17. 15:26:14

Szép írás, kár, hogy nem sikerült feldolgozni az eredeti írás tartalmát és/vagy nem olvastad tovább a cikket. Csak azért, mert az a cikk is a partnerségről szólt, hogy az autósok figyelnek a bringásokra, és ha lehet akkor tegyék ők is ugyanezt.Mert ez a közlekedés ilyen. mindenki hibázhat mindenki elbambulhat.

Csak egy apróság, de jól mutatja a levél szerzőjének a biciklissoviniszta hozzáállását: Ha a lánchídon középre húzódok akkor a motorosok nem férnek el, ha belülre akkor meg a biciklisek.

Igazából ezek az írások arra jók, hogy az amúgy normalizálódó viszonyt elmérgesítsék, az ilyen szélsőségesen egyoldalú véleményeknek nem kellene helyet biztosítani.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2014.06.17. 15:27:50

@SomethingWild: ne haragudj, de ez nem igaz, tévedsz. ahol elfér egymás mellett az úton egy autó meg egy bicikli, ott alkalmas az út mindkettő közlekedésére.

budapesten a sávokban elfér kb. 1,5 autó vagy 1 autó 2 bicikli egymás mellett. vannak olyan utcák, ahol a bringások nem tudnak a jobbszélen közlekedni (már nem is azt írja elő a kresz), mert parkoló autók vannak, kátyús az út, stb. de ott is meg lehet előzni minket, csak kicsit lassabban. a megengedett sebességgel.

igen, a fő problémának sokan a bringások kresz-tudását látják. én nagyjából ismerem a kreszt, és látom, hogy az autóvezetők mely szabályokat szegik meg RENDSZERESen.

- sebességkorlátozás
- záróvonal átlépése
- kanyarban előzés

de ezeknél sokkal fontosabb az előzékenység hiánya. de ha csak a szabályok rugalmas értelmezéséről szoknánk le, már azzal sokkal biztonságosabb lenne a forgalom.

RÁJEN · http://szirszarjaim.blog.hu 2014.06.17. 15:28:08

Szerintem László János szándékosan félreérti a cikket. Van egy olyan mondás, hogy akkor van elsőbbségem, ha megadják. meg hogy az úton mindenki más hülye, ebből induljak ki. Szép és jó gondolat, hogy vigyázzunk egymásra, meg hogy az autósok felelőssége, de reálisan nézve a TC-cikknek van szerintem igaza - mondom ezt úgy, hogy bringával, robogóval és autóval is járok.
Bandi nem írt olyat, hogy a bringás közellenség lenne vagy zavaró tényező, a harmadik bekezdés mégis ezt sugallja. Szerintem az össze eddig elhangzott alapvetés és okosság mellé ezt kéne még felírni: a biciklisre soha a büdös életben nem fog senki más vigyázni, csak saját maga. Ha maga sem, akkor kiterítik, és nem feltétlenül szemétségből... És hogy konkrétat is mondja: ne tekerjen át a Lánchídon az autók között, mert veszélyes, persze nem függetlenül attól, hogy adnak-e neki helyet vagy nem, de veszélyes és kész! Kismilliószor vitt ott az utam bringával, mindig tudtam a járdán menni vagy tolni, ha kellett, még ha siettem is.
Bandi cikke szerintem konstruktív, Jánosé provokatív és feleslegesen cinikus - még ha szakmai téren igaza is van.

Üvege$ 2014.06.17. 15:29:53

Örülök, hogy a bringások értik, csak a szószólójuk analfabéta!
A totálkáros cikk olvasatomban a szabályok betartására sarkallná olvasóit, kihangsúlyozva, hogy az emberi test mennyivel sérülékenyebb, ha nincs körülötte autó vagy más zárt közlekedési eszköz. Tekintettel erre a tényre, valamint arra, hogy nem csak a sérült bringás teste sérül egy balesetben, de az adott esetben vétkes/vétlen többi részvevő lelke is, a szabálykövetőbb közlekedés lenne a cél...

flea 2014.06.17. 15:29:56

@Parmezanidész: messze a leggyakoribb autós szabálysértés szerintem az elsőbbségi szabályok megsértése - ti. a gyalogos átkelőhelyeknél.

873ujr3rk 2014.06.17. 15:29:56

- PIROS LÁMPA
- EGYIRÁNYÚ UTCA
- GYALOGÁTKELŐN CSAK TOLVA

piros lámpa verzió A:
első vagyok a lámpánál, balra mögöttem jármű, mögötte további járművek. megvárom a zöldet, felkapaszkodok a kerékpárra, elindulok. - a mögöttem álló jármű nyilvánhogy szabályos szintén, ezért vár. nem tud mellettem elhaladni, mert szeretné betartani a kresz előrásait, ezért mindketten illetve a mögöttünk jövők elég lassan jutnak át a kereszteződésen.
piros lámpa verzió B:
látom, hogy sehol senkit nem zavarok, átcsorgok figyelmesen és ott sem voltam.

melyik jobb mindkettőnknek ?

- EGYIRÁNYÚ UTCA
behajtok szemben, ha jön szabályos személygépjármű lehúzódok, szemkontaktust tartok, elférünk, 1000ből egy rámhúzza a kormányt, leszarom.

- GYALOGÁTKELŐN CSAK TOLVA
A verzió: mellettem gyalogosok állnak én ülök a kerékpáron, kapaszkodok valami oszlopba, mert lusta vagyok kilépni a kötésből. az autók nem állnak meg, mert lámpa nincs, a gyalogos gyáva, a zebra meg nem számít. ekkor leszállok és kockázat nélkül kúrom ki eléd a biciklit. aztán átsétálunk.
B verzió: kereszteződés megközelít, autóssal szemkontaktus, ő lassít én átcsűrök.
utóbbi szerintem gyorsabb.

- HA VAN KERÉKPÁRÚT, AKKOR NEM AZ ÚTTESTEN
a kerékpárutak jelentős többsége beláthatóan alkalmatlan kerékpáros közlekedésre. gyalogosok, kutyások, babakocsik, ilyesmik. az úttest biztonságos.

- A JÁRDÁN MAX 20 KM/H
- ESTE LÁMPA (ELŐL-HÁTUL)
- ALAPVETŐ KRESZ TUDÁS (

elfogadom.

de hozzátenném, a magam részéről úgy érzem a közlekedők többsége végtelenül toleráns és udvarias. régen (15-20 éve) para volt budapesten biciklizni - leszorított a teherautós, a busz, a troli, a taxis, a zöldségesladás nesoroljam. most hagy helyet, észrevesz, nem dudál, partnernek tekint. fölösleges egymásra hörögnünk, kooperáljunk, ne hisztizzünk.

Dr Gregory House 2014.06.17. 15:30:03

Nagyon nehéz úgy partnernek lenni, ha a kerékpárosok úgy vesznek részt a forgalomban, hogy a közlekedés legalapvetőbb szabályait sem tartják be – vagy nem ismerik azokat, hiszen nincs szükségük jogosítványra, vagy szándékosan szegik meg a szabályokat. Vagy rájuk nem vonatkoznak?

MostmarAztanEleg 2014.06.17. 15:30:35

Stump András cikke olaj volt a tűzre az önbíráskodó autósoknál. És nem kevés van belőlük. Idáig csak ráhőzták a kormányt az emberre, most már dudálnak és be is szólnak. (Mondjuk van egy-két normális is, azok biztos brngáznak :D)

♔bаtyu♔ 2014.06.17. 15:30:39

@álfirkász: 2 gyökér magasról leszarva a többieket, beszélgetve megy egymás MELLETT, aztán amikor kicentizem és összeér a két kormányvég neki áll feljebb.

Aliendriver 2014.06.17. 15:31:55

@SomethingWild: Speciel ahogy nő Budapesten a kerékpározók száma, úgy csökken az általuk elszenvedett balesetek aránya. Vagyis a kerékpározók száma megtöbbszöröződött, a kerékpáros balesetek száma pedig változatlan.

@StLui: Nem, konkrétan a szabálytalan bringázás mellett szólt a Totalcar cikk. Azaz tekerj a járdán, mert biztonságosabb (nem baj, hogy szabálytalan), kerülgesd a gyalogosokat és járj úgy, mert nem baj, hogy lassabb. Dehogynem baj, hogy lassabb, épp az az egyik fő érv a kerékpár mellett, hogy gyorsabb az autónál.
A Krisztina krt. melletti kerékpárút jelen formájában épp életveszélyes, nincs kitáblázva, hogy a kerékpárút random pontokon fel van szedve, így aki nem tudja, és szabályos sebességgel halad a kijelölt úton, az is szépeket repülhet. És igen, ilyenkor tessék a kerékpáros forgalmat az útra terelni, ez lenne a forgalomirányítás dolga. Csakhogy a kerékpárutak minősége kritikán aluli, a kitáblázottság botrányos és ahol van, ott is elavult (a mai napig Moszkva tér szerepel a budai rakparton). És ezek után a Totalcar képes lehozni, hogy a kerékpárosok a felelőtlenek. Pont a Clark Ádám téren, ahol a Lánchíd utca lezárva, kerékpáros infó ismét nulla. Basszus, álljon oda ki bárki és számoljon, hogy 10 autóból hány indexel a körforgalomból kifelé. A kerékpáron ülő honnan szopja ki, hogy mik az autós szándékai? Igen, az autósokat kellene leginkább felszólítani, mert övék a nagyobb jármű, övék a felelősség és elvileg övék a jogosítvány és alkalmassági vizsgálat is. Ezek után legalább a minimál szabályokat illenék betartaniuk, mert a Clark Ádám tér és környéke speciel sehogyan sem biciklizhető biztonságosan ésvagy szabályosan, tulajdonképpen semelyik irányba. Csak épp amíg egy kerékpáros szabálytalanságával maximum a saját életével játszik, az autós a hasonló index-mellőzésekkel mások életét veszélyezteti. Legyen az egy szintén a körforgalomban haladó kerékpáros, vagy egy járdán átkelni igyekvő gyalogos.

Dr Gregory House 2014.06.17. 15:32:03

@Dr Smit Plagius: És mondd: ott is semmibe veszik a lámpák jelzéseit és a táblákat a bringások, mint itthon?

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.06.17. 15:33:30

@873ujr3rk: járdán 0km/h. Tolni!
Tegnap egy kis fasszopó tini nagyjából 20-as tempóval jött szembe a járdán én meg megálltam és vártam, hogy mi lesz.
Kb. fél méterrel előttem sikerült megállnia úgy, hogy majdnem elesett.

873ujr3rk 2014.06.17. 15:33:48

@♔bаtyu♔: kicentized. mert ebből majd tanul. milyen igazad van.
-1

cavinton 2014.06.17. 15:34:57

Én bringás is és autós is vagyok!

Ahogy figyelem az esetek 98%-ában a kerékpáros a szabálytalan és sodorja magát veszélybe. De a járdán a gyalogosokat is. Múltkor a járdán kikerült 2 pórázon vezetett kutyát és nekijött a táskát tartó kezemnek. Eredményeképpen felkenődött a falra.

SomethingWild 2014.06.17. 15:35:02

@sanyikám: Ez természetesen igaz. A Nagykörúttal inkább az a baj, a veszély, hogy a sávok eleve nagyon szűkek, egy bringás és egy autó nem fér el már egy sávban egymás mellett. Pláne ha a bringás vigyáz a testi épségére, és a jobb oldalon parkoló kocsik mellett tart némi oldaltávolságot (hülye lenne nem így tenni, nehogy rányissanak egy ajtót).

♔bаtyu♔ 2014.06.17. 15:36:15

@Aliendriver: A járdán tekerni egyáltalán nem veszélytelen. Eltekintve attól, hogy te okozhatsz nagyon könnyen balesetet a keresztbe felhajtó autós eleve nem vesz észre.

Bringáztam már pár tízezer km-ert, mind Bp, vidéken csak elvétve és összesen 2 szer ütött el autó, mindkettő járdán és így.

flea 2014.06.17. 15:36:32

@♔bаtyu♔: mondjuk ez a kommented nem az első, ami arra utal, hogy közlekedésre alkalmatlan szociopata vagy. (Kivéve a kóros nagyotmondás esetét, de akkor meg azért szorulsz szakember segítségére.)

Elmondanám, hátha képes vagy felfogni: a közúti veszélyeztetés akkor is közúti veszélyeztetés, és büntetőjogi konzekvenciái vannak, ha a másik minden szabályt megszeg, lenyúlta a csajodat, és egyébként is alapból egy büdös köcsög. Ezért ne centizd ki, mert ha sikerül sérülést okozni neki, neadjisten megölni, teljes joggal fognak lesittelni.

873ujr3rk 2014.06.17. 15:37:05

@cavinton: nem csak bringás és autós, hanem rettentő erős is vagy. felnézhetek rád ?

Aliendriver 2014.06.17. 15:38:26

@♔bаtyu♔: Khm, ha figyelmesebben elolvasod, amit írtam, akkor, kiderül, igen, én is ezt mondom és épp azt tartom botrányosnak, hogy ezt javasolja a Totalcaros cikk. :)

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2014.06.17. 15:38:42

@jahaha: Őt meg is b@sszák érte rendesen, a biciklist soha. Ez a különbség.

2014.06.17. 15:39:23

A cikk megközelítése nekem sem tetszett, kifejezetten ártónak gondoltam. Nem írtam nekik mert azt gondoltam, teljesen süket fülekre találnék. Ez olyan mint amikor büntetésből rádhúzzák a kormányt csak mert zavarsz az úton.
Azt hiszem, ha hasonlóan egyszerűen gondolkodnék akkor azt kérdőjelezném meg, hogy egyáltalán miért közlekednek személygépkocsik sűrűn lakott településen. Hisz az veszélyes üzem, és a tapasztalat az, hogy ezt sokan túl felelőtlenül kezelik. Az emberek jelentős része nem alkalmas pszichológiailag arra, hogy ilyen helyen gépjárművet vezessen.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2014.06.17. 15:39:29

@flea: nem ez a két kérdés a legfontosabb, vagy a legproblematikusabb, ha már itt tartunk. ez a kispolgári kifogáskódex.

ennél fontosabb, hogy nincsenek kidolgozva a kerékpárút-úttest, kerékpárút-járda kereszteződések szabályrendszere. sok helyen a kerékpárútra van fordítva egy tábla, hogy lássa, aki azon megy, hogy azon megy, az autósok viszont nem tudják, hogy ott bringaút van, mert még egy kurvanagy bokrot is telepítettek a kereszteződés elé. zugló város kitűnő önkormányzata.

nincs tudatosítva az autóvezetőkben, hogy fontos, mennyire messziről kerüli a kerékpárt. túl közelről feldöntheti. kanyarban engem pl. gyakran szoktak leszorítani. lehet bringást előzni? hogyne, elvileg egy autó és egy bringa elfér a kresz szerint egy sávban. és a kanyarban lehet előzni biciklit? akkor is elférnek ketten egy sávban...

szóval a relatíve veszélytelen zebrán bringázás és a 10 méter széles járdákon kerekezésen kívül van még pár fontos megbeszélnivaló.

♔bаtyu♔ 2014.06.17. 15:39:48

@flea: Na most nem direkt centizem ki, hanem nem férek el. Miért, te olyankor leszálsz?

sanyikám 2014.06.17. 15:39:51

@álfirkász: Tényleg elég katasztrófa ami a kerékpárutakon zajlik. Sokszor valóban veszélyesebb, mint a kocsik között, és ez nem csak Pestre igaz, hanem minden kerékpárútra. De ha hiányzik az emberből a kellő kultúra a közekedéshez akkor olyan mindegy, hogy az bicajos, autós, vagy gyalogos, mert azért néhány gyalogos is megéri a pénzét. Egy tankkal is pont olyan kockázatmentes közlekedni, mint egy rollerrel, ha odafigyelünk egymásra!

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2014.06.17. 15:41:04

@MostmarAztanEleg: "Idáig csak ráhőzták a kormányt az emberre, most már dudálnak és be is szólnak."

én is be szoktam szólni. mostanában egyre többször. ha egyirányú utcában, ahol NINCS megengedve, szembe jön a kerékpáros. szerinted milyen válaszok szoktak érkezni, beleértve, hogy tudom: édesanyám prostituáltként tartotta el a családot?

♔bаtyu♔ 2014.06.17. 15:41:32

@sanyikám: Ja, ráadásul megjelent a rolli. Több felnőttet látok velem mint gyereket.

George the Rock 2014.06.17. 15:42:39

@jahaha:

Te hülye vagy bazmeg? Nem azt írta, hogy minden szabályt tarts be, hanem azt, hogy LEGALÁBB A LEGALAPVETŐBBEKET!

A piros lámpa, az egyirányú utca, a világítás elég "alapvetőek", és most kapaszkodj meg: a túlnyomó többség ezeket be is tartja, mert van annyi esze, hogy felfogja, ezek miért fontosak.

Ha te még ezt a pár alapvető szabályt sem tartod kötelezően, minden körülmények között betartandónak, akkor valami kurva nagy baj lehet az agyaddal...

Összességében ez a baj veletek, erre próbált a Totalcar cikk is reflektálni. Olyanok vagytok mintha óvodás gyerekek lennétek, akikre anyunak rá kell szólnia, mert maguktól nem tudják, hogy milyen kibaszott nagy hülyeségeket csinálnak és azt sem, hogy milyen kurvára védtelenek. De ti még az óvodásóknál is értelmetlenebbek vagytok, mert amíg egy átlagos gyerek ért a szóból, nektek ez láthatóan nem megy. Úgy tűnik, ti csak a mentőautó szirénájából értetek - vagy még abból sem.

A fizika törvényeit kurvára hidegen hagyja az egód, de még az is, hogy kinek van igaza. Ha baleset van, te maradsz ott, ennyi.

Fogjátok már fel, hogy ezeket a szabályokat nem viccből találták ki! Nem viccből nincs a te megítélesedre bízva, hogy egy forgalmas kereszteződésbe behajthatsz-e vagy sem, nem viccből vannak ott a kibaszott lámpák és ha piros színt látsz, akkor kibaszottul meg kell állnod! Akkor is, ha úgy tűnik, hogy még épp beférsz két autó közé vagy abban bízól, hogy majd úgyis kikerülnek. Egyszer majd nem fognak, ebben biztos lehetsz.

sanyikám 2014.06.17. 15:43:18

@SomethingWild: Jogos. Mondjuk én ha tehetem kerülöm is a Nagykörutat. Inkább megyek a rakparton, vagy a Hungária mellett a kerékpárúton. Bár sajnos az is van olyan izgalmas, mint a Nagykörút. :/

♔bаtyu♔ 2014.06.17. 15:43:25

@idelle: Én is autós (is) vagyok, félrehúzódom. A konfliktus ott már teljesen értelmetlen, továbbá szerintem te autóval sem kerülsz, ahol nem muszáj, a bringás pedig érthetően pláne nem.

873ujr3rk 2014.06.17. 15:44:50

@♔bаtyu♔: nem direkt ? mármint hogy véletlenül centikre elhaladtál két kerékpáros mellett, de kreszről hömbögsz ? azért ez nem teljesen kerek.

Tanisz 2014.06.17. 15:45:14

Elolvastam mind a két cikket, a totalcar-t korábban.
Érdekel a téma, mert kerékpározok is, autózok is, na meg motorozok is.
Nagyon szeretek bringázni.
Gyakran járok melóba kerékpárral, oda-vissza az kb 30 km. Budapest elég forgalmas részeit érintem, Könyves Kálmán krt, Rákóczi híd, Szerémi út..stb.
Szerencse, hogy ott majdnem végig van kerékpár sáv. Bár még így is sok a probléma!

Sajnos azt kell mondanom, hogy kedves kerékpározó társaim többségének tényleg halvány lila fogalma sincs a KRESZről, vagy ha van akkor tényleg nem érdekli, hogy él-e vagy hal. Az a legkevesebb, hogy piroson átrobognak, szembe sávba behajtás szétnézés nélkül, az út közepére, vagy párhuzamos úton a külső sáv belső felén megy, arra már ki sem térek, hogy védőfelszerelés és lámpák nélkül.
Olyan egyirányú utcába szemből behajt, ahol nincs külön táblán feltüntetve az, hogy ezt megteheti. Sorolhatnám és sajnos a többség ilyen.

Viszont a cikk írójához szólva, a KRESZ nem ismerete, vagy figyelmen kívül hagyása nem mentesít alóla.
Ez tetszett a legjobban:

"Ha ez túl általánosnak hangzik, leírom, hogy mit jelent ez a gyakorlatban például az ominózus Lánchídon: az autók vezetői a középvonalhoz húzódnak, amennyire csak lehet, a bringák vezetői meg tudnak mellettük haladni az út jobb oldalán. "

Az úttesten közlekedő kerékpárosra ugyanúgy vonatkozik a KRESZ, járműnek tekintendő. Haladó járművet (a dugóban álló is annak számít), nem előzünk, kerülünk..stb. jobb oldalról. Még a kerékpáros sem, sőt a motoros sem (értsd egy nyomvonalon közlekedő jármű).
Van kivétel ez alól,pl. ha az adott jármű, amit előznénk, kerülnénk balra szándékozik kanyarodni és behúzódik az út közepére, ha nem húzódik be, meg sem próbáljuk sem jobbról, sem balról előzni, mellőzni...stb. Arról nem is beszélve, hogy az elsőbbség adást nem lehet kikényszeríteni, ez pedig már kényszerítés lenne.

Mielőtt javaslatot tenne kedves blogoló, tessék elgondolkodni.

Remélem minél többen fognak bringázni a jövőben, de csak úgy, hogy magára és a többi közlekedőre is odafigyel mindenki.

Mielőtt félreérti bárki is, igen, tisztában vagyok,hogy az autóvezetők között is sok a "b@rom" aki azt hiszi, hogy csak az övé az út, remélhetőleg egyre kevesebb lesz belőlük. Az ilyenek a többi autóst sem tisztelik, nem csak a kerékpárost, vagy a gyalogost.

dr. mesterséges színezék 2014.06.17. 15:47:36

@kovi1970: "Autó vezetéséhez kötelező KRESZ vizsgát tenni, biciklizéshez nem."

Továbbá: a km-ben számolva a Holdig el lehet tekerni és vissza, következetesen szabálytalanul, mire egy rendőr ingerküszöbét átlépi a jelenség.
A betartatás szintje pariban van a beartáséval.

George the Rock 2014.06.17. 15:49:17

@Miazmás:

A biciklist is megbasszák, ha szabályt sért, csak nem a rendőrök, hanem a fizika. Ezt nem fogják fel szerencsétlenek, azt hiszik, hogy bűntetlenül tehetnek akármit, mert nincs rajtuk rendszám.

Csakhogy az igazi büntetés nem egy sárga csekk, hanem a tólókocsi vagy a fekete zsák és az ilyen büntetések ellen nem igazán lehet utólag fellebezni. De hát ezek a szóból nem értenek sajnos...

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2014.06.17. 15:49:23

@873ujr3rk: full egyetértek veled, szerintem se gáz budapesten bringázni.

a járdáért meg csak azok sírnak, akik hunyt szemmel sétálgatnak rajta. a bringán én megszoktam, hogy mindenfelé nézni kell, és gyalog is így csinálom.

a többi gyalogosnak gőze nincs arról, hogy mi van körülötte, lesütött szemmel megy át az úttesten, ha előtte körbenézett, közben nem nézi meg, mi a helyzet.

zebrán ugyanez. oké, hogy nincs elsőbbségem, de amúgy se adnák meg, szóval nem változik a helyzet. de akárhányszor beállok egy zebrához, tuti elém áll valami főgyökér, mert ő biztos gyorsabban fog átsétálni :)

szerencsére ez a bringásgyűlölet lecsengőben van, főleg a kockaladás arcok tolják még, meg aki félti a kis pocakját, és nem akar mozogni :)

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2014.06.17. 15:50:22

@SomethingWild: Én úgy veszem észre, a Nagykörút az autós közlekedésre alkalamatlan. Legalábbis, amikor én arra bringázok, mindig sorokban álló négykerekekű bádogakadályokat kerülgetek. Autóval képtelenség lenne köztük elmenni.

flea 2014.06.17. 15:50:27

@Parmezanidész: vágom, de azért érdemes tisztázni, hogy a meglevő szabályok mit mondanak.

@♔bаtyu♔: jahogy bringával voltál? akkor elnézést, úgy értelmeztem, hogy autóval centizted ki, és ők ketten akadtak össze.

Ezzel együtt nem helyeslem a centizést, lehet csengetni vagy akár szólni, hogy engedjenek el, ezzel maximum másodperceket veszíthetsz.

873ujr3rk 2014.06.17. 15:51:12

@George the Rock: van a hozzád hasonló halom az élet minden területén. elmondom mi van: elérte azt a mértéket a kerékpárosforgalom amit már nem lehet földbe döngölni azzal, hogy kevesek divathóbortja.
végtelenül sokan közlekednek így és valóban sok köztük a teljesen idióta. például nem közlekednek más járművel, nem ismerik a szabályokat, és még kerékpáros szemmel is visszatasztó dolgokat művelnek.

de: nem ütheted el őket, nem büntetheted őket, nem szorthatod le őket, még csak nem is üvöltözhetsz velük. így mondja a törvény. és ha elvárod bárkitől hogy betartsa a nyavajás törvényt, akkor be kell látnod, neked is be kell tartanod.

hogy mi a megoldás a faszkalapul közlekedő kerékpárosokra ? nem tudom. de mint a legtöbb esetben, az erőszak itt sem tűnik megoldásnak.
sok helyen elég lenne a forgalmas utak mellett kitáblázni a biciklisek számára biztonságos megoldásokat.sok helyen esetleg még a rendőr is beleférne.

♔bаtyu♔ 2014.06.17. 15:52:16

@873ujr3rk: Nem VÉLETLENÜL, hanem NEM FÉREK EL.

Tudsz te normálisan értelmezni?

♔bаtyu♔ 2014.06.17. 15:54:01

@flea: Nem lehet, mert én azt hiszem, hogy a belső le fog maradni. Elég sokan mennek egymás mellett, ebből (ilyen szituációban) kb. 98% le is marad.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2014.06.17. 15:56:02

Kedves kerékpárosok!

Bármennyire is istenkirály vagyok, NEM TUDOK MINDIG MINDENRE EGYSZERRE ODAFIGYELNI. Persze lehet ez ellen hőbörögni meg bizonygatni, hogy igazatok van, ha az megér nektek egy balesetet. Figyelek amennyire csak tudok, de néha én is hibázok. Ezt tessék már megérteni.

JMC 2014.06.17. 15:59:11

Azt hiszem már az általános iskolában elb@sszák a dolgokat. Egyszerre tanítják meg írni és olvasni a gyerekeket, pedig előbb kellene elsajátítani az értő olvasást és csak utána foglalkozni az írással. Igen, kedves posztoló, neked szól.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.06.17. 16:00:52

@flea: ha látnád a politikai témák alatt összehordott fasságait, akkor... a szociopata enyhe kifejezés.

BSz 2014.06.17. 16:02:06

@kovi1970: akkor az autóst jobban terheli a felelősség ha KRESZ-t szeg, nem?!

Az pont jó, mert a bringás-autós balesetek 50%-áért az autós a felelős.

Amúgy kíváncsi lennék pöstön ki biciklizik jogsi / kresztudás nélkül. autót elég sokat látok elárulom

nemunalamasafelhasznalotiltas 2014.06.17. 16:02:34

"- HA VAN KERÉKPÁRÚT, AKKOR NEM AZ ÚTTESTEN
a kerékpárutak jelentős többsége beláthatóan alkalmatlan kerékpáros közlekedésre. gyalogosok, kutyások, babakocsik, ilyesmik. az úttest biztonságos. "

Ó jaj, azt a finnyás mindenedet! Tipikus idióta vadbarom bringás hozzászólás!

HA VAN SOK SZÁZMILLIÓÉRT ÉPÍTETT KERÉKPÁRÚT HÚZZÁL ODA, AZ AUTÓSOK SEM MEHETNEK A BRINGAÚTRA CSAK MERT OTT KEVESEBB A KÁTYÚ...

BSz 2014.06.17. 16:02:41

@Miazmás: kedves vadászgépek, nem tudtok mindig mindenkire odafigyelni...

sid979 2014.06.17. 16:03:01

Partnerek lenni??? Miben?
Nekem autósként kresz, elsősegély, műszaki vizsgát kellett abszolválnom jogosítványt szereztem, (ergo alkalmas vagyok arra, hogy részt vegyek a közlekedésben,rendszám van az autómon (ergo beazonosítható vagyok), kötelező biztosításom van - elszámoltatható vagyok, műszaki vizsga van az autómon alkalmas a biztonságos közlekedésre adót fizetek mindenért, útért, parkolóért, benzinért, teljesítményért.
A Kérdésem az lenne, hogy a kedves biciklisek vajon mit tudnak felmutatni a nagy partnerségük és öntudatuk mellé? Semmilyen alapvető kritériumnak nem kell, és nem is akarnak megfelelni. Ugye ez így ok?
Majd ha ti is kiveszitek a részeteket mindabból ami a civilizált ENSZ kompatibilis közlekedés előír az egyik félnek, akkor majd talán. Ha majd fogalmatok lesz a kreszről,
ha majd nem patkány módjára húztok el ha balesetet okoztok, ha majd anyagilag is felelősséget vállaltok, ha majd lesz lámpa elől hátul a bicikliteken és majd ha lesztek olyan nagyfiúk hogy a bicikli utatokat, és a BUBIzást nem abból a profitból kapjátok amit mi a kúton hagyunk vagy adóként előírnak nekünk, addig ne is erőlködjetek.
Mert attól, hogy felbicajoztatok a tanyáról kb. 10 éve, (de azért már az autósok vannak útban) itt nem lesz egyből oviudvar, ahol majd arra mentek amerre láttok, akármennyire is ezt hiszitek.

♔bаtyu♔ 2014.06.17. 16:05:23

@Miazmás: bennem is meghűlt rendesen a vér, amikor este 11 magasságában egy kerékpáros keresztben átsuhant előttem a zebrán. Az út mellett ráadásul végig nagy lombos fák.

Még csak nem is fékeztem, ha 2 mp-el hamarabb vagyok ott, a csóka nagyon ottmarad.

butter-k · http://napimorgas.blog.hu/ 2014.06.17. 16:05:29

@Parmezanidész: Mondjuk olyan szabály nincs, hogy kanyarban előzés:) Olyan sincs, hogy nem lehet kanyarban előzni:)
Úgyhogy aligha szegheti meg bárki.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.06.17. 16:06:20

@Parmezanidész: a járdáért azok "sírnak" elsősorban, aki szégyellik, hogy egy lapon emlegetik a magadfajta seggfejekkel, akik szerint a KRESZ csak ajánlás.
Járdán semmi keresnivalója a biciklisnek. Balesetveszélyes, a gyalogosok ruhájára veszélyes és nyilvánvaló, hogy az ilyen magasról szarik az előírásokra.

♔bаtyu♔ 2014.06.17. 16:08:32

@álfirkász: A szokásos libsi tempó. Aki nem ballibsi, az csak szociopata lehet. Miközben majd szétszakad, akkora demokrata.

Ez rád különösen jellemző, néha olvasd is vissza magad.

erol 2014.06.17. 16:08:41

@sid979: Nagyon kemény vagy.

873ujr3rk 2014.06.17. 16:09:29

@sid979: "Mert attól, hogy felbicajoztatok a tanyáról kb. 10 éve, (de azért már az autósok vannak útban) itt nem lesz egyből oviudvar, ahol majd arra mentek amerre láttok, akármennyire is ezt hiszitek.
"

pedig de. majd csak figyelj.

ex-dr. vuk 2014.06.17. 16:09:33

@SomethingWild: "Budapest nem alkalmas jelen formájában az autósok és bringások közös közlekedésére"

Nem budapest nem alkalmas, hanem a benne lako emberek nem alkalmasak ra. Errol szol a cikk, hogy jo lenne, ha :) Ehhez nem kell atepiteni budapestet, csak az emberek fejebe kellene vilagossagot onteni.

cavinton 2014.06.17. 16:10:21

Kedvencem az a kerékpárút ami velem párhuzamos és egy kereszteződésnél jobbra kell zárt teherautóval fordulnom. Mivel zebra is van ezért kissé ráfordulva és a gyalogos miatt megállva a kerékpárút eltűnik minden tükörből. Mikor a gyalogos elment akkor indulni kell. Na lehet ilyenkor a kerékpárosnak elsőbbsége egyenesen haladva de fel fog kenődni a teherautó oldalára. A hibás ilyenkor az ostoba szabály, de a szenvedő a kerékpáros lesz a nem gondolkozik.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.06.17. 16:10:22

en reggel bicoval mentem es volt minden sarkon egy masik bicos is
igaz ez csak kulvaros es itt konnyu elferni, viszont jo lenne egy rendes dedikalt kerekparut a varoson keresztul legalabb 3, olyan ahol tankakadallyal van vedve az autos elol, es masszivan be is van kamerazva

felolem nepsavazast is tarthatnanak rola, tutti lenne annyi ember akinek ez jobban tetszene mint az agglosok / videkiek felelotlen atzudulasa a belvaroson at, csak azert mert nekik sokkal gyorsabb keresztul a varoson nem jelenti azt hogy ildomos is azt a helytelenul felvett viselkedesi mintat tamogatni
nem mellesleg szavazni az 1.7 milka fog es nem a sok agglos, egyszoval az önrendelkezési jogot vegre gyakorolhatnank mi budapestiek :)))

metal · http://electric.blog.hu 2014.06.17. 16:10:42

@Tanisz: " (a dugóban álló is annak számít), nem előzünk, kerülünk..stb. jobb oldalról. Még a kerékpáros sem, sőt a motoros sem (értsd egy nyomvonalon közlekedő jármű). "

Akinek fogalma sincs a KRESZről, az legalább az észt ne ossza! Az álló kocsisorok jobb oldalán a biciklisek előremehetnek, a motorosok mindkét oldalukon (ha van elég hely).
@Aliendriver: "sak épp amíg egy kerékpáros szabálytalanságával maximum a saját életével játszik, az autós a hasonló index-mellőzésekkel mások életét veszélyezteti."

Ezt a baromságot elfelejthetnétek végre! Kurvára nem igaz, ha elütteted magad, akkor a vétlen autósnak elég komoly lelki traumát okozol. És bizony néha olyan is előfordul, hogy biciklis okoz olyan balesetet, melyben a vétlen fél súlyos, esetleg tragikus sérülést szenved. Pont mostanában volt róla hír, hogy az elütött gyalogos(biciklis által) úgy beverte a fejét, hogy belehalt. Tehát kisebb az esélye, de nem nulla!

ex-dr. vuk 2014.06.17. 16:10:51

@vizsla_barat: "Berkert utcaba millios hazakba,de felszallni a kettes/60/60Y buszra mar budos"

Nahh, onnan meg buszra se kell szallni, a belvaros kb. 5 perc lenne bringaval (10 perc gyalog).

sid979 2014.06.17. 16:12:34

@873ujr3rk: Ok majd figyelek. Addig is tekerj a járdán, - tudod neked ott a biztonságos mert még kiskorú vagy.

ex-dr. vuk 2014.06.17. 16:12:47

@Tititi: ilyen alapveto szaqbalyok betartasat a masik oldalon sem artana, pl. szandekosan nem szoritjuk le a masikat, elsobbseget akkor is megadjuk, ha ketkereku jon (motor is!), meg ilyenek. Szoval sajat portan sem artana soprogetni....
Az alagutas pelda erre kivalo: a kerekparos a hulye ha nem menekul el az alagutba relativ gyorshajtassal erkezo (tehat kevesebbet lat, mint amennyin belul meg tud allni) elol? Na szep!

ex-dr. vuk 2014.06.17. 16:14:23

@sid979: "A Kérdésem az lenne, hogy a kedves biciklisek vajon mit tudnak felmutatni a nagy partnerségük és öntudatuk mellé?"

Pl. egy felmeres szerint a kerekparozo emberek (nem kerekparosok!) 80+%-anak eppugy van jogositvanya, mint neked. Na akko'?
Szerintem tegyunk a gyalogosra is rendszamot, hatha akkor megnyugszol :)

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.06.17. 16:15:53

@♔bаtyu♔: az, hogy mekkora barom vagy, elég nyilvánvaló abból a fröcsögésből is, amit itt előadsz, te náci fattyú.

vizsla_barat 2014.06.17. 16:17:00

@ex-dr. vuk: azert ha te be tudsz jutni a Sagvarohoz 10 perc alatt gyalog,akkor te vagy Schirilla Gyorgy melto utodja

♔bаtyu♔ 2014.06.17. 16:17:59

@ex-dr. vuk: Napi szinten bringázom és tapasztalatból mondom, hogy a bringásra a legnagyobb veszélyforrás nem az autó, hanem azok a bringások - főleg nők - , akik alapvető dolgokat (pld. jobbra tarts) nem ismernek, vagy az a pár seggfej, aki a szinte töküres Nánási helyett a gyalogosokkal zsúfolt Rómain tartja "edzését".

George the Rock 2014.06.17. 16:18:03

@873ujr3rk: Te hozzám beszélsz? Hol írtam, hogy elütöm, büntetem őket vagy, hogy ezt kéne tenni? Pusztán azt íram, hogy a fizikát nem lehet kijátszani. Tudod hány vadbarom, balfasz, agyhalott (és még pár hasonló jelzővel bíró) bringás életét mentettem már meg azzal, hogy én figyeltem helyettük?

Csakhogy nem mindenki vezetett már annyi kilométert mint én, nem mindenkinek vannak olyan reflexei, sőt lehet olyan pillanat, amikor épp az enyémek se működnek 100%-on és máris ott a baj, hiába tartom be én a szabályokat, csodát tenni nem tudok. Hiába írod, hogy "nem ütheted el őket", ha a barma féktávon belül vág be elém, akkor szerinted mit tudok csinálni? A fizika törvényeit nem lehet kikerülni, ott nincs kiskapu.

És tudod mit mondok? Kurvára elegem van ebből! Azért vagyok így kiakadva és írok ilyen stílusban, mert ez már a sokadik alkalom, amikor a Kerékagy Blog kvázi felmentést ad a szabályokat leszaró bringásoknak, ahelyett, hogy keményen helyretenné őket végre és a hülye felyükbe verné, amire maguktól nem jönnek rá: A KIBASZOTT SZABÁLYOKAT BE KELL TARTANI!

A Totalcar pl. rendszeresen ír cikkeket az autósok szabálysértéseiről, bunkóságairól, nagyon helyesen. Az "Autózz" blog ugyanígy tett (amíg működött) itt viszont mást se látok csak mentegetést. Olyan baromságok a megállás nélküli szajkózását, hogy "ti csak menjetek nyugodtan, ne törődjetek semmivel, a piroson átmenni se olyan nagy bűn, meg amúgy is az autósok is szabálytalankodnak, akkor nektek is lehet, sőt, nektek nem is kell figyelni, majd figyelnek rátok az autósok, stb, stb, stb..." - ezek mennek itt megállás nélkül, még ha nem is szó szerint így írják le, az üzenete a fenti posztnak is.

Közben meg emberek halnak meg, életek mennek tönkre, de úgy látszik, ez a blog íróit kurvára nem érdekli, csak a kattintásszám meg a saját egójuk.

ex-dr. vuk 2014.06.17. 16:18:52

@cavinton: raereztel, hogy miert nem jok a szeparalt kerekparutak... sajnos sokan nem ertik. meg azt sem, hogy jobb erzesu bringas miert nem ott megy.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.06.17. 16:19:07

@metal: nem ha elég hely van, hanem ha erre pl. útburkolati jelzés engedélyt ad. De ha másképp tudod, a jogtar.hu oldalon ott a KRESZ, keresd ki a te verziódat!

Thorwald 2014.06.17. 16:19:56

Ez nagyon "tetszik"... basszus komolyan ez mar kezd olyanna valni, mint a khm szep szoval kisebbsegizes...
El kellene donteni, hogy a kerekparos akar e a kozlekedes, a forgalom reszese lenni vagy nem?
Ha akar, akkor bizony ne az legyen, hogy "figyeljen az autos, o a nagyobberosebb", hanem igenis tessek pellengere allitani azon (igen nagyszamban megjeleno) egyedeket akik a kerekparos tarsadalom megiteleset nagyon durvan negativ iranyban befolyasoljak...
Azt meg el kellene donteni, hogy mit akar a kerekparos tarsadalom. Ahogy a mondas mondja bszni es szuznek maradni nem megy egyszerre...
bocsanat
En is kerekparozok. Ha a jardara kenyszerulok bizony hangosan megkoszonom a gyalogosoknak hogy felrehuzodnak... ezt nagyon kevesen teszik meg.
Ugyanakkor amikor ket gyerekkel megyek at a zoldon es egy kerekparos nagyot fekez utana tovabbmegy a piroson (ami koztudottan azt jelenti, hogy lassits es nezz korbe ha akarsz... NOT!) akkor azert kinyilik a bicska a zsebemben. (Ha az idiota autos megy at a piroson akkor is)

ex-dr. vuk 2014.06.17. 16:20:01

@vizsla_barat: attol fugg a berkert melyik reszerol a belvaros melyik reszere... En az Ady-ban laktam anno, onnan a Szechenyi ter 10 perc volt.

♔bаtyu♔ 2014.06.17. 16:20:32

@álfirkász: Mégis mit kellett volna csinálnom, megdicsérni? Vérbeli libsi vagy, szerencsére ennek megfelelően rendesen ostoba is.

gonosz1hal 2014.06.17. 16:20:34

"az ominózus Lánchídon: az autók vezetői a középvonalhoz húzódnak, amennyire csak lehet, a bringák vezetői meg tudnak mellettük haladni az út jobb oldalán."

jaja. és a középen a felfestésen közlekedő motorost meg azzal a lendülettel csapjam el, vazz. ez a komoly dolog ebben: én konkrétan sasszézok folyamatosan, hogy vagy a motorost, vagy a bringást engedjem el, oszt mégis rendszeresen lekurvaanyáz valaki, pedig aztán.

qmatch 2014.06.17. 16:21:21

A kerékpárt vezetők - nem "kerékpárosok" - folyamatosan generálják a veszélyes helyzeteket. Igaz, leginkább önmagukra veszélyesek, de másokat is érintettekké tesznek ezzel...
VAGY: ahelyett, hogy előre - ééérted, menetirányba - néznél, egyfolytában hátra és a holtterekbe radarozol, nem bukkan-e fel közvetlenül melletted/alattad egy versenyző.... vagy a járdáról lerepülve 30-cal, onnan, ahonnan nulla sebességű gyalogosokra számítasz.
És így tovább.....

kedves biciklifőfunkcionárius: elég lenne csupán a KRESZ idevágó rendelkezésére koncentrálni, miszerint a személyi és vagyonbiztonságot minden körülmények között bla-bla-bla. Ez nem csak az erősekre, hanem a sérülékenyekre is vonatkozik, mindenkire, aki közlekedik - mondhatnám úgy is, hogy egy kerékagyas versenyző NEKEM ne okozzon kellemetlenséget azzal, hogy megöleti magát velem.

ex-dr. vuk 2014.06.17. 16:21:36

@♔bаtyu♔: engem altalaban taxik akarnak kivegezni az utakon, bringasokkkal altaban nincs bajom, mindossze egyszer belem jott egy hatulrol.

De ez London, nincs szeparalt bringagyalog.
Videken eggyel szarabb, ott az autosok nem nagyon lattak meg kerekparost csak teveben, szoval nem tudnak vele mit kezdeni az uton :)

ex-dr. vuk 2014.06.17. 16:22:31

@qmatch: "A kerékpárt vezetők - nem "kerékpárosok" - folyamatosan generálják a veszélyes helyzeteket."

Szep altalanositas, koszonjuk.
Leulhetsz.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.06.17. 16:22:41

@♔bаtyu♔: ugass náci, ugass. Csak ne hidd, hogy kutyának nézlek miatta! A kutya ugyanis értelmes lény, ami rólad nem mondható el.

ex-dr. vuk 2014.06.17. 16:23:20

@gonosz1hal: hehe, lehet el kene gondolkodnod, hogy te is ketkerekure pattanj ;) akkor a farok masik vegere kerulsz (bar nincs egyertelmuen rossz vagy jo vege, de mindenkepp a masik ;))

♔bаtyu♔ 2014.06.17. 16:24:04

@ex-dr. vuk: Angliában nem divat a bringa vidéken? Azt hittem, több van mint nálunk.

sid979 2014.06.17. 16:24:17

Igen, ez egy nagyon egzakt felmérés lehet.De én úgy látom, hogy a bringások 80+ százalékának nincs lámpája,fékje, bizonyos esetekben még agya sem. De az a biztos, hogy ma elvileg semmilyen képzettség/papír nem kell ahhoz hogy bringázhassak ha jól sejtem. Még uram bocsá' ihatok is, hiszen úgy van ez, mint a járdán/zebrán bicajozással, ha akarom jármű vagyok(biciklis),ha akarom gyalogos.
Igazából azért jó nektek, mert itt is ott is mehettek, de sehol sem tartoztok felelőséggel semmiért, senkiért. Ez egy ilyen létforma el kell fogadnotok, hogy sehová sem tartoztok.

butter-k · http://napimorgas.blog.hu/ 2014.06.17. 16:24:25

@álfirkász: Tehát nincs kanyar szabály:) Nem tilos kanyarban előzni.

Előzni akkor tilos, ha beláthatatlan a kanyar, vagy a bukkanó.

Csak a tényeknél maradva.

hungarisztan 2014.06.17. 16:24:25

@Tititi: Vicces, hogy te ordibálsz csupa kapitális betűvel, hogy jelen írás szerzője nem fogta fel a totalcaros írást, miközben te meg jelen írást nem voltál képes felfogni.

Ez ugyanis arról szólna, hogy nincs olyan, hogy „a” biciklista, meg „az” autós. (Sőt, még olyan sincs, hogy „a” magyar, de ez már tényleg messzire vezetne, itt és most hagyjuk, koncentráljunk a lényegre.)

Szóval tényleg szégyellem, hogy ezt külön, újra és újra szájba kell rágni felelős magyar szavazópolgároknak, mert jobb óvodákban azért már 3-4 éves korukra megértik a nebulók, hogy miért helytelen abszolút nem homogén csoportokat homogénként kezelni, és ekképp gyűlölködni irányukba, de hát szemmel láthatólag a magyar társadalom igen jelentős része nem ugrotta még meg ezt az értelmi szintet.

Szóval még egyszer, hátha most sikerül: van emilyen bicajos, meg amolyan bicajos, mint ahogy van emilyen autós, meg amolyan autós is (sőt! még olyanabb is!) Ej de ciki ilyen primkó alapvetést magyarázni, de hát ez van.
Mindenesetre tudjál róla, hogy tök hülyeséget művelsz, amikor egy komplett csoportot jellemzel úgy, mint akik nem tartják be a legelemibb szabályokat sem, csupán azért, mert láttál már 10 szabálytalan biciklisfutárt, és ezt úgy fordítod le magadnak, hogy 10-ből 10 kerékpáros szabálytalan.

(Mondom mindezt úgy, hogy nem vagyok se biciklisfutár, se bicajos, vagy legalábbis nem Magyarországon, épp csak az értelmi kihívásokkal küzdők és az ebből származó gyűlölködés zavar.)

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.06.17. 16:24:30

@ex-dr. vuk: de nem ok nélküli. Gyalogosan is szidtam a biciklizők nagy részét, de most, hogy pár hete újra napi 20-30km-t tekerek, még inkább ki vagyok akadva, mennyi barom ül biciklire.

ex-dr. vuk 2014.06.17. 16:24:44

@George the Rock: " Tudod hány vadbarom, balfasz, agyhalott (és még pár hasonló jelzővel bíró) bringás életét mentettem már meg azzal, hogy én figyeltem helyettük?"

Tudod hány vadbarom, balfasz, agyhalott (és még pár hasonló jelzővel bíró) autost mentettem már meg a bortontol azzal, hogy én figyeltem helyettük?

metal · http://electric.blog.hu 2014.06.17. 16:25:02

@álfirkász: "36§
(12) Ha a járműveknek útkereszteződésben, útszűkületekben, szintbeni vasúti átjárónál vagy egyéb forgalmi okból meg kell állnia, - előre sorolás céljából - motorkerékpárral, illetve segédmotoros kerékpárral az álló járművek mellett, vagy azok között, kerékpárral az úttest szélén, az álló járművek mellett jobbról szabad előrehaladni, ha

a) az előrehaladáshoz elegendő hely áll rendelkezésre, és

b) az irányváltoztatási szándékot jelző járműveket az irányváltoztatásban nem akadályozzák. "

Hol látsz te ebben útburkolati jelet? Én nem látok:)

♔bаtyu♔ 2014.06.17. 16:25:08

@álfirkász: Na menjél szépen bringázni, most jót fog neked tenni. (gyógyszer persze előtte legyen bevéve)

dr. mesterséges színezék 2014.06.17. 16:25:49

@873ujr3rk: "a kerékpárutak jelentős többsége beláthatóan alkalmatlan kerékpáros közlekedésre."

Ez az úttestek nagy részének viszonylatában a gépjárműves közlekedésre is igaz... csak még a kamikaze-bringások is cifrázzák a helyzetet.

Megjegyzem, vagyok már annyira vén marha, hogy sztoikusan nézzem az egészet -- már csak akkor nyílik ki a bicska a zsebemben, amikor apuci és/vagy anyuci mutatja meg a gyerek(ek)nek, hogyan kell úgy közlekedni két keréken, hogy abból idővel biztosan családi gyász legyen.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.06.17. 16:25:55

@butter-k: csak jelezni akartam, mire gondolhatott az előtted szóló.

ex-dr. vuk 2014.06.17. 16:27:05

@álfirkász: az altalanositas mindig ok nelkuli es egyszeruen hazugsag.
biztosan vannak sokan aki faszul kozlekedik, de ezt elmondhatjuk barmelyik masik kozlekedesnemre is. Van egy nagy kulonbseg: aki gepjarmuvel fasz, az a kornyezetere sokkal nagyobb veszwlyt jelent (esetenkent hazakat bont le, csaladokat irt ki), mint aki csak egy 20 kilos biciklit tekerget.
(itt van a helye annak, hogy azt mondod: de mi van ha el kell kapnia a kormanyt valaki mas hulye miatt .. erre mondom en, hogy ilyen van kb. 5 evente egyszer, erre te .. stb ;)) regota megy a hasonlo beszelgetes

fosdapass 2014.06.17. 16:27:25

Szerző:

"Ha ez túl általánosnak hangzik, leírom, hogy mit jelent ez a gyakorlatban például az ominózus Lánchídon: az autók vezetői a középvonalhoz húzódnak, amennyire csak lehet, a bringák vezetői meg tudnak mellettük haladni az út jobb oldalán."

Hogy hol? Ha mindkét szembejövő autó az út SZÉLÉRE húzódik, akkor adódik össze annyi hely, hogy középen - relatíve biztonságban - elférjen egy bringa/motor.
Egy sávban, egymás mellett nem megy el autó + egy egynyomonhaladó.
Az áhított konstruktivizmus nevében ne bíztassuk már hülyeségekre a "partnereket" !

Apropó partnerség: barátom mesélte, hogy volt a László János-féle kerékpárosklubnak egy nagyon kedélyes szombat délelőtti "városi edzése" , még a CM előtti városibringás hőskorszakból, mikoris László János jó példával előljárva jól beletaposott drótszamara pedáljaiba és a Nagykörút belső sávjában 50,001 km/h csúcssebességen (NDK-s sebességmérőn mérve) biciklizve hergelte az épp arra vetődő autósokat, kifejezett konfliktuskereső stílusban.
Végülis a megengedett max. sebességgel megy, és joga van ott lenni a belső sávban stb., miközben sleppjétől megkövetelte, hogy a külsőben tartsák vele a lépést... (amúgy elzárva ezzel az előzés lehetőségét)

Ha ez így igaz - nem hinném hogy ne volna az - itt nincs szó se szakmaiságról, se partnerkeresésről. Hitelességről pláne...

Kedves Kerékagyasok, Totalcarosok! Egy forrás nem forrás, nézzetek már utána lszi a fent leírt kis szessönök történetének, hátha valaki emlékszik még a dicső hőskorszakra!

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.06.17. 16:27:57

@metal: na ez új. Akkor az általam ismerthez képest variáltak valamit. Viszont így nem értem, mi az a sok helyen, lámpák előtt látható felfestés.

fifibá55 2014.06.17. 16:29:13

@873ujr3rk: "...melyik jobb mindkettőnknek ?" + a többi felvetés:

Költői kérdés, mivel szabály rendelkezik róla, hogyan _kell_ eljárnod, és nem a te döntésedre van bízva.
Ha a szabály nem jó, akkor tenni kell arról a megfelelő úton/módon és fórumokon, hogy megváltoztassák; de amíg az nem történik meg, neked nincs mérlegelési lehetőséged, hogy betartsd-e vagy sem.

Más, általam megtapasztalt országokban alapvetően elfogadják, hogy a törvényeket és szabályokat be kell tartani, magyarokra jellemző sajátosság, hogy ettől eltérnek. Ez legjobban a tél beköszöntével tűnik ki, amikor a magyar járművezetők úgy tekintik, hogy rájuk még a fizika törvényei sem vonatkoznak..

♔bаtyu♔ 2014.06.17. 16:29:23

@ex-dr. vuk: Autósoknál egy problémát szoktam látni, nem indexelnek. Ez autósként legtöbbször csak kellemetlen, de a bringás számára nagyon veszélyes is lehet.

Én azt tartom, hogy az index az ami az embereket szocializáció szempontjából két fontos táborra választja, mert az indexelés a legtöbb esetben semmiféle előnnyel nem jár arra nézve, aki indexel.

Ha nő lennék, egészen biztosan nem ismerkednék meg olyan pasassal, aki nem indexel, mert az nem jól szocializált, ami egy családban elég nagy gáz.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.06.17. 16:30:03

@ex-dr. vuk: nem sokan, a nagy többség! Ne ott nézd, ahol művészet a szabálytalankodás, hanem ott, ahol kicsit figyelni kellene. Járda, piros lámpa, egyirányú kerékpárút stb stb stb.

Orltran 2014.06.17. 16:30:27

@Dr Smit Plagius: "Tudjak, hogy barki lehet a bringan, kollega, haver, csaladtag."

Ne haragudj, de ekkora hülyeséget hogy lehet leírni? Az autós azért nem fogja elütni a bringást, mert mi van, ha családtag? Ezt komolyan így gondolod??!
Az alapgondolat nem hülyeség, használja mindkettőt, látja, milyen helyzetet hoz létre, ha valaki a KRESZ legalapvetőbb szabályaira is tojik magasról, ezért bringásként is betartja azokat, így lehet összefüggés. Ahogy te írtad, az az idei legnagyobb baromság az interneten címet nálam eddig simán viszi.
És igen, az autósok is szabálytalankodnak, csak egyrészt nem akkora arányban, másrészt sokkal könnyebben felelősségre vonhatóan, harmadrészt sok-sok nagyságrenddel kisebb arányban fordul elő a KRESZ ilyen mértékű letojása, mint a bringások körében. És igen, mindenféle vizsgák kellenek, hogy vezethess, míg bringát elmész, megveszed, semmi azonosító nincs rajtad, és csak egy dolgot kapsz vele, azt, hogy azt hiszed, mindent látsz. Mikor még a belvároson kellett átjönnöm, és nem tudtam bringázni a nagy távolság miatt (mostmár tudok, szoktam is, kis utcákban, bicikliúton, lámpánál megállva, ilyenek, amit a belvárosban sose látsz, tudod, szabályosan, óvatosan), hányszor láttam a Kálvin térnél piros lámpán keresztül ezerrel tekerő idiótákat, akik meg voltak gondolom győződve, hogy ők észreveszik, ha jön valami, de a fejüket nem fordították el, míg a kereszteződés közepére nem értek, akkor néztek csak be, mikor ha jött volna valami már nem néztek volna semmit. Autóstól is láttam persze szabálytalanságot, de nem ilyet, és főleg nem ennyit....

metal · http://electric.blog.hu 2014.06.17. 16:30:39

@álfirkász: A lámpák előtti felfestés azért van, mert így próbálják biztosítani, hogy az autók előtt legyen egy kis hely, ahova be tudunk motorral, bicajjal állni, és így a második nem marad benn a sorok között. Szerintem jó dolog, de ettől még ahol nincs, ott is előre lehet menni.

dr. mesterséges színezék 2014.06.17. 16:32:50

@♔bаtyu♔: Más fórumokban - jellemzően - nem szoktunk egyetérteni, de amit itt az indexelés szociális aspektusairól (és általában) írsz, azt bármikor aláírom.

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2014.06.17. 16:33:51

@♔bаtyu♔: Mélységesen egyetértek.
És nem azért, mert akkor is indexelek, ha az éjszaka közepén egy elhagyott sivatag üres parkolójából kanyarodok ki.

Tanisz 2014.06.17. 16:34:37

@metal: hát nem tudom hogy Te milyen KRESZ könyvet forgatsz, de nem tehetik meg, max. az autós engedheti el előzékenységből, de az sem szabályos.

Most járok "A" kategóriára, eddig segédmotoroztam és autóztam, kerékpároztam. Mivel kötelező a kresz tanfolyamon részt venni, így ismételek. Külön kiemelték, hogy nincs engedve a jobb oldalt elhaladás, akár van hely, akár nincs. Ha a rendőrnek olyan kedve van, hogy megbüntessen, mert be akarja tartatni a szabályokat, rögtön röppen egy vaskos büntetés a jobboldalon, vagy épp két sáv közötti elhaladásért.

Sajnálom, nézz utána. Aztán oktass ki másokat.

Amit írtam nem azért írtam, mert most szívtam a kisujjamból és okoskodni akarok vagy ebben élem ki érvényesülési szükségleteimet:D:D:D

Gera 2014.06.17. 16:36:52

Szerintem el kellene már felejteni ezt a marhaságot, hogy Bp nem alkalmas a kerékpáros közlekedésre. Szerintem teljesen alkalmas és az autósok is épp elég normálisak (köztük én is :)).

Én a legnagyobb problémának azt tartom, hogy a biciklisek egyszerűen szarnak a gyalogosokra, ez kiborító, némelyiket legszívesebben lerúgnám :) Felnőtt ember ne nagyon biciklizzen már a járdán, pláne ne húsz-harminccal. A második leggázabb dolog még mindig a lámpa hiánya, hiába a jó szó, sokan még mindig képtelenek felfogni, hogy a zárt autóból 50-60-nál messze nem lehet őket olyan jól látni szürkületben-sötétben, mint ahogy ők látnak 15-tel andalogva a szabad ég alatt. Itt jegyezném meg, hogy azt se képesek sokan felfogni, hogy a zárt autóban eleve lehetetlen tökéletes képet alkotni a környezetről, nappal is, úgyhogy nem árt, ha az ember kiszámíthatóan közlekedik, ez a minimum, még ha nem is tart be minden szabályt.

George the Rock 2014.06.17. 16:37:34

@ex-dr. vuk: Nagyon helyes! Csak tudod ez nem ad felhatalmazást arra, hogy akkor innentől leszard a szabályokat.

pitonkigyo 2014.06.17. 16:37:42

@StLui: hát az lehetett a cél a cikkíró fejében, de hibás logikát alkalmazott.
Az hogy más szabálytalan, még nem menti fel a sofőrt az odafigyelés felelőssége alól.
Az TBSZ/2 általánosító nyelvtani szerkezet meg kapásból bunkóság.

szedlacsek@citromail.hu 2014.06.17. 16:37:48

Csak egy ötlet: 8. általános végbizonyítványhoz legyen szükség a gyalogos- és kerékpáros KRESZ-vizsga letételére is. Utolsó félévben, heti két órában bőven lerendezhető.

Mert nekem is tele a t@k@m a járdán és egyéb helyeken szabálytalanul közlekedő kerékpárosokkal. Tisztelet a kevésszámú kivételnek. Gyalogosként, autósként is.

Pár hete városunk egyik forgalmas, nem lámpás, de 4 zebrás + kerékpárút! kereszteződésében vártam 10 percet a nejemre, gyalogosan. Közben csak számoltam: 52 kerékpáros haladt el a látómezőmben. Ebből szabályosan : 6, azaz hat.

(Járdán, zebrán, forgalommal szemben, stb.)

Két rendőrjárőr is járt közben arra. Rájuk sem néztek.

Helyeslem a kerékpározás részarányának növelését a közlekedésben. De ehhez némi IQ is kellene a kerekesek részéről.

metal · http://electric.blog.hu 2014.06.17. 16:40:04

@Tanisz: Nem tudom milyen tanfolyamra jársz, de remélem ezzel a "tudással" nem kapsz jogosítványt!

"36§
(12) Ha a járműveknek útkereszteződésben, útszűkületekben, szintbeni vasúti átjárónál vagy egyéb forgalmi okból meg kell állnia, - előre sorolás céljából - motorkerékpárral, illetve segédmotoros kerékpárral az álló járművek mellett, vagy azok között, kerékpárral az úttest szélén, az álló járművek mellett jobbról szabad előrehaladni, ha

a) az előrehaladáshoz elegendő hely áll rendelkezésre, és

b) az irányváltoztatási szándékot jelző járműveket az irányváltoztatásban nem akadályozzák. "

Ez elég egyértelmű!

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2014.06.17. 16:40:35

Én két éve bicikliztem utoljára Budapesten, akkor nagyon előzékenyek voltak az autósok. Igaz, hogy látták, hogy én is előzékeny, odafigyelő és szabálykövető voltam a bringával. Nem lehet, hogy van összefüggés?

♔bаtyu♔ 2014.06.17. 16:42:15

@Hammer: Kell is, mert soha nem tudhatja az ember, hogy ahol az előbb még semmi nem volt, ott hirtelen termett egy gyalogos, vagy egy bringás.

Balesetek velejárója, hogy "de én nem láttam".

Engem kifejezetten idegesít, amikor pld. körforgalomban nem indexelnek kifelé. Nem fogja fel, hogy a körforgalomban éppen az ő jelzése a gyorsító tényező, mert a bejövő autós éppen ezt látva mehet be lassítás, megállás nélkül. Szerencsére ez ma már 30.000 Ft.

metal · http://electric.blog.hu 2014.06.17. 16:43:23

@Miazmás: Valószínűleg van. Én motorral közlekedem (normálisan, óvatosan), és mindig csodálkozom, hogy egyesek szerint minden autós barom, miközben én csak elvétve találkozom hülyékkel.

Fikifiki 2014.06.17. 16:43:54

1988 óta bringázom a városban, az eleje szabadságharc volt tényleg, mindig el akartak tiporni, mostanra jobb a helyzet, viszont több bringás is lett, akik nagy része tényleg átmegy a piroson, én mindig megállok szoktam szólni is de csak kiröhögnek... Az autósok egy része is türelmetlen.

Szóval nézzen mindenki egy kicsit magába, és aztán közlekedjen normálisan.

Üdv

♔bаtyu♔ 2014.06.17. 16:44:38

@Gera: Ezeket a lámpa nélküli "bátrakat" én sem értem. Autósként amúgy ezektől rettegek a legjobban. Nyáron tele van velük a környékem.

ex-dr. vuk 2014.06.17. 16:45:06

@álfirkász: bizonyara erre van valami linked egy statisztikara, mai alatamasztja...

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2014.06.17. 16:45:06

@butter-k: tilos előzni be nem látható kanyarban. menj, és ne vétkezz többet :)

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2014.06.17. 16:45:38

@♔bаtyu♔: "szerintem te autóval sem kerülsz, ahol nem muszáj, a bringás pedig érthetően pláne nem."

már bocsánat, de ez nem optimalizálás vagy kedv kérdése. én autóval sem rövidítek szabálytalanul, de mondok ennél jobbat: kerékpárral sem.
amikor a 80-as években elkezdtem bringázni, fel sem merült, hogy van/lehet egy ilyen "kényelmes" opció. a piros lámpa piros lámpa volt, a behajtani tilos behajtani tilos, igaz, a biciklizés szórakozás vagy közlekedési eszköz volt, nem pedig az "önmegvalósítás" és a városi gerillaharc eszköze.

egyébként igen, eddig még mindig félrehúzódtam. félre is fogok, feltéve, ha időben észlelem az elmebeteg idiótáját.
nem értem, miért nem értik, hogy az életükkel játszanak: körülöttem ott a kaszni, meg egy tonna vas...

Tanisz 2014.06.17. 16:45:54

@Tanisz: Kiegészítve, lehet kekeckedés, de pl. álló jármű mellet el lehet haladni, az álló jármű pedig az, amelyiknek nem jár a motorja :)
Arra ad lehetőséget tény, hogy nem mozgó járműsor mellett jobb oldalt, ha van elég hely, elhaladhasson a motoros, kerékpáros, segédmotoros, amíg piros a jelzés, de ugye egy dugó nem feltétlen merevedik be, hanem araszolás van. Ha pedig 1-2 km/ órával is mész, akkor már haladsz, nem pedig állsz.

ex-dr. vuk 2014.06.17. 16:46:19

@George the Rock: az autovezetonek sem ad felhatalmazast semmire, hogy en, feltve a szaros eletemet, jobban odafigyelek... ez nem jelenti am azt, hogy mindenhol onkent lemondtam az elsobbsegemrol azonnali hatallyal :)

wagadogu 2014.06.17. 16:46:29

@álfirkász: Nem kell, hogy legyen útburkolati jel, bármilyen álló kocsisor mellett előre lehet haladni szabályosan, ha van hely. Ezt az emberek jelentős része tudja, és segíti is a motorok és kerékpárok előresorolását. Néhány frusztrált ember persze nem így tesz és emellett mindenféle útburkolati jelre hivatkozik.

"36. §(12) Ha a járműveknek útkereszteződésben, útszűkületekben, szintbeni vasúti átjárónál vagy egyéb forgalmi okból meg kell állnia, - előre sorolás céljából - kétkerekű motorkerékpárral, illetve kétkerekű segédmotoros kerékpárral az álló járművek mellett, vagy azok között, kétkerekű kerékpárral az úttest szélén, az álló járművek mellett jobbról szabad előrehaladni, ha
a) az előrehaladáshoz elegendő hely áll rendelkezésre, és
b) az irányváltoztatási szándékot jelző járműveket az irányváltoztatásban nem akadályozzák.

fél(re)értelmiségi 2014.06.17. 16:47:40

Avval értek egyet, hogy nincs olyan, hogy kerékpáros, mint emberfaj (aki tuti, hogy nem ismeri a KRESZT) vagy autós (aki biztos, hogy minden forgalmi helyzetben a szabályos(abb))vagy gyalogos. Sok kényszerhelyzet van és alakulhat ki egy pillanat alatt bármelyik közlekedési formában, amit csak közösen, egymásra is figyelve tudunk megoldani. Ha mindig ellensége(ke)t látunk, keresünk az utakon, járdákon, akkor ez a folyamtos, sietős helyváltoztatósdi soha nem fog normálisan működni, sok kárral és áldozattal fog járni. Egyébként az autóval közlekedők legnagyobb "ellenfele" (sic!) még mindig egy másik gépjárművel közlekedő. Teljesen hamis képzet, hogy a bringások a legnagyobb "közellenség" a városi közlekedésben. A gyalogosokra a gépjárművekre nézve is a mozgó más gépjárművek jelentik a legnagyobb veszélyt,(néha a parkoló) nem a kerékpáron közlekedők. Ez nem feltétlenül és kizáróleg a vezetők bántása, azok elleni támadás, hanem a forgalomban résztvevők aránya alapján kialakult tény.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2014.06.17. 16:49:45

@álfirkász: nem értek veled egyet. a bicikli a járdán akkor esetleg veszélyes, ha 20 fölött mész vele, de igazából akkor se. a bicikli járdán játék, úton közlekedési eszköz. nem lehet ugyanolyan szabályt húzni rá, mint az autókra, pont azért, mert gyengébb a teljesítménye.

másrészt: cinikus és alávaló pofátlanságnak tartom abban a városban beugatni a járdán tekerőknek, ahol a bicikliúton parkol minden második taxis, az összes kismama ott biciklizteti a kölkét, ahol bármelyik autó simán felparkol a járdára, ha neki úgy kényelmes és így tovább. a szabály alól nem mentesít mások szabályszegése, persze.

a járdán bringázás szabálya meg változni fog, mert életszerűtlen.

ex-dr. vuk 2014.06.17. 16:50:09

@♔bаtyu♔: nem, videken sokkal sokkal kevesebb a bringas. Az ok egyszeru: tomegkozlekedes szarabb, autozni egyszerubb (Londonban horror), es mivel mindenki szereti a segget 1 tonnas jarmuvekkel hurcibalni, es meg penze is van hozza, igy aztan mindenki autozik. Mikor mondtam, hogy tesomhoz a szomszed varosba biciklivel mentem (haztol hazig 10km), csak neztek mint egy UFO-ra, mint ha fizikai keptelenseg lenne ennyit tekerni egy egyszeru szombat delelott.

fifibá55 2014.06.17. 16:50:25

@♔bаtyu♔: "Szerencsére ez ma már 30.000 Ft."
Elméletileg.
Naponta 6 körforgalmon megyek át, a nem indexelő rendőrautók aránya kb. azonos a többiekével, és még egyszer sem láttam, hogy egy rendőr az orra előtt a körforgalmat irányjelzés nélkül elhagyó autóst elkapott volna. (Elmegy 150 méterre, ott leparkol, és elkezd közúti ellenőrizgetni. Feleségemtől az elsősegély dobozt kérték, mondván, hogy egyikük megsértette az ujját és kicsi vérzik.)

st37 2014.06.17. 16:50:38

1. parancsolat: Mindig azt kell nézni, hogy merről jönnek az autók, nem azt, hogy milyen színű a lámpa.

Tanisz 2014.06.17. 16:51:32

@metal:
Ok, jogos!
Bár a megállás és a dugóban araszolás nem ugyanaz:)

Véleményezést és személyeskedést meg jobb lenne hanyagolni. Köszönöm! :)

qmatch 2014.06.17. 16:53:18

@ex-dr. vuk: van tovább is, olvasd csak.
AZTÁN leülhetsz....

velizar 2014.06.17. 16:53:34

@Gera: szerintem tizesével tudna neked bárki olyan helyeket mondani, ahol kifejezetten életveszélyes kerékpárral közlekedni. van amivel lehet mit csinálni, és ahogy látom, ezekkel megpróbálnak valamit kezdeni, még ha lassan is. de pl. a lánchídon és az alagútban csak a szuicid hajlamúak mennek.

ex-dr. vuk 2014.06.17. 16:54:01

@st37: ja de akkor meg azert basznak le h atmegyek a piroson (mikor nem jon semmi).. :)

szedlacsek@citromail.hu 2014.06.17. 16:56:28

@Parmezanidész:

"a járdán bringázás szabálya meg változni fog, mert életszerűtlen."

Remélem szigorodni fog. Mert jelenleg inkább az életveszélyes jelző a helyes kifejezés rá. Gyerekek, öregek között kerékpárral 20-40 km/h-val száguldó barmoktól ki védi meg a potenciális áldozatokat?

Abban egyetértek, hogy a gyalogosokat és az autósokat meg a kerékpárutakról kell lehajtani. Ugyanolyan szigorral, mint a falu végén 50 helyett 60-al való autózás esetén, 30 000-es bírsággal.

jahaha 2014.06.17. 16:58:35

@George the Rock: latszik, egyutt elsz a forgalommal...
kepzeld el, kerekparoskent nem ugyanazok az alapveto dolgok mint autoskent, de nem vitazom veled mert kb. a kutyam elobb fogna fel.

wagadogu 2014.06.17. 16:58:55

@Miazmás: igen, ezt az összefüggést nem ismerik fel sokan, bár szerintem nem teljesen lehet átfordítani minden szemszögbe.
Autózva még sosem tartott fel bringás és nem is hozott veszélybe. Lehet azért, mert odafigyelek rá?
Kerékpárral egy fokkal neccesebb a dolog, hiába vagyok előzékeny, szabálybetartó és megelőzöm a veszélyhelyzeteket, de évente kb 1-2 necces, valóban veszélyes helyzet van figyelmetlen vagy kifejezett bunkó sofőr miatt. A 20cm-es oldaltávolságot nehéz kivédeni előzékenységgel.
Gyalog meg főleg bringások tudnak veszélyeztetni. Kövezzenek meg, de nem az én dolgom húde nagyon odafigyelni egy járdán gyalog, és félreállni sincs általában kedvem.

pecz 2014.06.17. 16:59:39

Kedves Jó Cikkíró!

Isten bizony nagyon szívesen félrehúzódók dugóban, vagy lámpánál bármelyik biciklisnek.
Általában ehhez egy biciklisnyi hely van is.
Tessék már megmondani, jobb szélre, vagy középre húzódjak? Merthogy a biciklisek mindkét oldalon jönnek.

Egyébként Budapesten nem a biciklisek kissebbsége, hanem többsége megy át a piros lámpánál...

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.06.17. 17:01:28

@Parmezanidész: a biciklinek a járdán semmi keresnivalója. Pont. A többi mellébeszélés.
Egy éven belül ha jól számolom, három alkalommal is csak centiken múlt, hogy a barom biciklis nem okozott anyagi kárt, esetleg sérülést nekem.

Gera 2014.06.17. 17:01:44

@szedlacsek@citromail.hu: Ja, én is remélem. Hihetetlen, hogy a sok baromarcú miatt gyakorlatilag gyerekkel nem lehet normálisan sétálni a _járdán_ egy forgalmasabb helyen. Ráadásul tök értelmetlen járdán biciklizni, lassú és kényelmetlen.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.06.17. 17:03:19

@ex-dr. vuk: nekem bőven elég, hogy ezt látom. Van, hogy számolom az adott útszakaszon látott bicikliseket. Általában ilyen arányokat látok.

st37 2014.06.17. 17:04:41

2. parancsolat: ha nincs veszélyesen közeledő autó && piros a lámpa, akkor meg kell nézni, hogy van-e POLIZEI!! látotávolságban.

st37 2014.06.17. 17:07:15

2+ parancsolat: HÁTRA is kell nézni.
Németországban egy vezérelhető gyalogos piroson (senki nem volt keresztben) való áthajtás után felcsendült mögöttem egy rendőrautó, azóta nem mulasztom el.

wagadogu 2014.06.17. 17:07:32

@idelle: igen, jobbról. mondtam én mást?

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2014.06.17. 17:12:09

@álfirkász: a biciklinek van helye a járdán. és pont.

ex-dr. vuk 2014.06.17. 17:12:11

@♔bаtyu♔: en sokkal tobb problemat szoktam latni... pl. relativ gyorshajtas. ez a legveszelyesebb. fingja nincs mi van elotte, a bukkano utan, a kodben, a kanyarban, de nyomja..

ex-dr. vuk 2014.06.17. 17:12:44

@qmatch: a tovabbi resze mar csak a szokasos. ertelme nincs. foleg ha ilyen altalanositassal kezdesz.

dukeekud 2014.06.17. 17:13:40

"Miért is? Ki veszélyeztet kit? "

Egyertelmu, hogy az autosok veszelyeztetnek. Akik feleslegesen nagytomegu, ertelmetlenul nagy teljesitmenyu jarmuveket hasznalnak. Bar mindenki tisztaban van vele, hogy huszad ekkora tomegu es teljesitmenyu jarmuvek is boven elegendoek volnanak ember szallitasra, megis mindenki 300 loeros teherauto meretu autoval akar allni, a dugoban.

ex-dr. vuk 2014.06.17. 17:14:42

@álfirkász: lehet am normalisan is kozlekedni jardan... azert, mert vannak balfaszok, akik ott is nyomjak mint a hulye nem jelenti azt, hogy eleve elvetendo bizonyos esetekben.

Pl. mikor az uttesten faszig ero ho volt, akkor konkretan szabalyosan kozlekedtem az eltakaritott jardakon, mivel az uttest "kerekparozasra alkalmatlan" volt. Persze nem mentem gyorsan.

st37 2014.06.17. 17:15:33

@pecz: kissebbsége > kisebbsége
A bicikliről sokkal jobban lehet látni a forgalmi helyzetet. Aki soha vagy alig kerékpározik, az valszeg ezt fel se tudja fogni.

p226 2014.06.17. 17:15:44

Hogy miért KELL a kerékpárosnak jobban figyelnie:
MERT NEM VÉDI KAROSSZÉRIA AZ ÜTKÖZÉSNÉL !!!!!
MERT AZ AUTÓBÓL NEM LEHET ÚGY KILÁTNI,HOGY A VÁRATLANUL,A HOLTTÉRBŐL FELTŰNŐ KERÉKPÁROST ÉSZRE LEHESSEN VENNI !!!!!!
MERT HA VAN KERÉKPÁRÚT,A GYORSABBJA/ERŐSZAKOSABBJA AKKOR IS AZ ÚTON TEKER,MERT Ő NEM KERÜLGETI A CSALÁDOKAT,MERT NEKI JOGA VAN GYORSAN HALADNI!!!!

ex-dr. vuk 2014.06.17. 17:15:57

@dukeekud: en olyan jokat szoktam rohogni, mikor a boszme nagy terepjarot a belvarosban probalja bepasszirozni egy parkolohelyre, ahova egy normal meretu auto tancolva befer. Mire leparkol a varos masik vegen vagyok keroval...

ex-dr. vuk 2014.06.17. 17:16:35

@p226: felsoroljuk, hogy egy 1 tonnas autonak a belvarosban miert kell jobban figyelnie, vagy tudod magadtol? :)) (szerintem nem tudod)

cantata profana 2014.06.17. 17:16:49

Szerintem a KERÉKPÁROSOK is tudják, hogy valahol nincs igazuk, csak harcolnak a jogaik kibővitéséért.
Nézzetek körül: a keréspáros ugy közlekedik, mint egy MEGKÜLÖNBÖZTETETT JÁRMŰ. Csak nincs rajta KÉK VILLOGÓ LÁMPA. Arra megy amerre jólesik. Egy mentő vagy rendőr esetében számitok rá és félrehúzódok, különben összeütköznénk. Az átlósan cikkcakkozó, zebrán áthajtó, jádáról leugrató bringás kiszámithatatlanul ugrik elém.
Ostoba szócséplés ez a "figyeljünk egymásra".

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2014.06.17. 17:17:34

@wagadogu: Engem rendszeresen feltart bringás. Piros lámpánál előre megy vagy áthajt, majd meg kell előznöm, ami néhol lehetetlen. A következő pirosnál megint előre megy és megint meg kell valahogy előznöm. Leszarja.

cantata profana 2014.06.17. 17:18:36

Meg lehet osztani az uttestet a KRESZT követő és a MEGKÜLÖNBÖZTETETT jrámővekkel, de akkor jelzést kell. KÉK FÉNY és SZIRÉNA minden kerékpárra

szedlacsek@citromail.hu 2014.06.17. 17:18:43

@Parmezanidész: "a biciklinek van helye a járdán. és pont."

Ja... a falnak támasztva, amikor parkol, vagy ha gyalogosan tolod...

Oszvald Ádám 2014.06.17. 17:18:44

Az itt kommentelok 90%a elmehet a bus picsaba. Komolyan egy ilyen cikk alatt kell naci fattyuzni meg ballibsizni????? Bringaskent kurvara leszarom, hogy aki elcsap az naci vagy hippi. Ugyanigy ha autoban ulok, leszarom hogy a bringas komcsi vagy fasiszta. Tokre nem ettol fugg. A bringasok igenis debil modon cangaznak, a rakparton vegig menni biciklivel a bringauton egy remalom, agyfaszt kapok attol, hogy csengetek mint az orult eloznek, erre belassit vagy felgyorsit, de a valagat nem vinne odebb, es forditva, neha ugy eloznek le figyelmeztetes nelkul, hogy beborulok a dunaba. Bringaskent mondom, szerintem a bringasokkal van baj elsosorban. Az meg a masik, nekem nem er meg annyit az igazam, hogy megdogoljek erte. Persze, majd a romma tort vazat temessetek utanam, a sirkovemre meg vessetek fel, hogy en megmondtam.

p226 2014.06.17. 17:19:19

KEDVES LÁSZLÓ JÁNOS!
Majd ha a közösségi közlekedés időben és minőségben megfelelő alternatívája lesz az autózásnak,AKKOR AKARJA ERŐSZAKKAL AZ AUTÓKAT KISZORÍTANI A VÁROSOKBÓL!!!!
Addig tudomásul kellene vennie az összes közlekedőnekautós,motoros,robogós,kerékpáros,gyalogos)hogy egymásra vagyunk utalva!!!

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2014.06.17. 17:20:50

@Oszvald Ádám: +1
Meg azt is, hogy "De legalább igaza volt"!

:)

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2014.06.17. 17:22:02

@p226: Ja, majd ha fontosabb lesz a hármas metró biztonsága a hódmezővásárhelyi villamosnál meg a buszok kékre festésénél.

cantata profana 2014.06.17. 17:22:43

Mégegyszer kedves László János:
A balesetek elkerülése érdekében KÉK FÉNY és SZIRÉNA minden kerékpárra, mint más megkülönböztetett járművek esetében.

ex-dr. vuk 2014.06.17. 17:23:28

@cantata profana: "Ostoba szócséplés ez a "figyeljünk egymásra"."

Ahogy a kommentedet elnezem szamodra tenyleg falrahanyt borso.

Bummer 2014.06.17. 17:24:42

@Miazmás: Ott a pont - ez a cikk is Budapest-centrikus. Normális városban teljesen természetes, hogy kerékpár, autó, villamos, együtt közlekedik.
Az ország leggazdagabb nagyvárosa meg kicsit beruházhatna már infrastruktúrára, ha már.

ex-dr. vuk 2014.06.17. 17:25:01

@p226: ki beszelt itt eroszakrol?... (rajtad kivul)

laborpatkany90 2014.06.17. 17:25:06

@Miazmás: de csak mert autos tehat naci :DDD (ironia)

zsírdisznó 2014.06.17. 17:25:38

Az autosok alljanak kozepre igazodva. a KRESZ szerint jobbra tarts van, Kerekparosklub elnoke ur.
.
Arrol egy szo sem esik a leveleben, hogy van egy elfogadhatatlan morallal es szabalytisztelettel rendelkezo kisebbseg a kerekparosok kozott, akik, ilyen, mint most is, hatszelben tenyesztodnek es sokasodnak.
.
Elnok ur, hogy lehet egyuttelni, amikor a sajat gyengesegeinket sem tudjuk megjavitani?
.
Az autosok sem vakok, arrogans napi peldakkal nem lehet iget hirdetni a megegyezes remenyeben.
.
Nem is sikerul, hosszu evek ota, az Elnok urnak,

DR. Smit Pal 2014.06.17. 17:30:26

Stump András cikke, egy tipikus arrogans szociopata ember velemenye.
"AZ ENYEM A LEGNAGYOBB TEREPJARO, NEKEM
AZTAN SENKI SE POFAZZON" tipusbol.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2014.06.17. 17:31:35

@szedlacsek@citromail.hu: nem, a seggem alatt, miközben tekerek. és ha rettegsz a száguldó gyilkosoktól (biciklisek), javaslom, hogy mosolyogj rájuk, vannak köztük nagyon kedves emberek. akik vigyáznak rád, btw, mert ez nem autó, ahol csak másnak okozol kárt: ha neked megyek, felborulok én is.

wagadogu 2014.06.17. 17:33:49

@Miazmás: ja, akkor definiáljuk a "feltartás" fogalmát. Az, hogy 10mp-cel később érek a következő piros lámpához, így 10mp-cel kevesebbet tudok ott állni, azt nem tekintem feltartásnak.

Én a teljes utamat nézem, az munkába kb 6 km, ha autóval kell menjek. Az, hogy annak egy 100 m-es szakaszán megy előttem egy bringás és azt a 100 m-t lassabban teszem meg, az nem befolyásolja azt, hogy a 6km-t mennyi idő alatt teszem meg.

szedlacsek@citromail.hu 2014.06.17. 17:38:50

@Parmezanidész: "ha neked megyek, felborulok én is."

20-40 km/h közötti tempónál mennyi idő alatt is tudsz megállni? Mekkora a féktávolságod? Lehet, nem is vagyok még a látómeződben, mert gyalogosan éppen egy sarok mögül fordulok ki... Vagy hirtelen irányt változtatok a járdán egy kirakat felé.. Vagy amikor a zebrán elsöpörsz hátulról mellettem a bringáddal, honnét tudod, hogy éppen nem fogok belédfordulni a zebra végén, mert másik irányba megyek tovább, mint Te tudni véled...

Summa summarum:
1. kerékpárosnak járdán nincsen helye
2. 8. általános végére kötelező KRESZ-vizsgát minden gyereknek gyalogos és kerékpáros közlekedésből.

Punktum.

gonosz1hal 2014.06.17. 17:39:33

@ex-dr. vuk: azért te is leosztod itt mentálice a közlekedési szerepeket csuklóból... ;)
felvetettem egy problémát, amit azzal reagálsz le, hogy ideje bringázni. honnan tudod, hogy nem bringázok és épp nem egy buszt vezetek minden nap? ami egyébként amúgy is totál lényegtelen a probléma szempontjából, amit felvetettem.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2014.06.17. 17:45:38

Olvasva a kommenteket, ez így nagyon nehéz lesz. Olyan módon kooperálni hogy mindenki a másik fél hiányosságait hajtogatja, szinte lehetetlen. Nincsen két oldal itt, közlekedők vannak. Akiknek nagyon kell egymásra figyelniük, és kooperálniuk kell egymással, mindig, és minden helyzetben. Ezt nem befolyásolhatja semmilyen utálat, frusztráció, elbambulás, vagy éppen annak az eszköznek a biztonságos volta amivel részt vesz valaki a forgalomban. Ha valaki látom hogy szabálytalankodik, én akkor is kooperálok vele, mert nem vagyok bíró, ellenben szeretném fenntartani a rendszert, sőt, továbbra is előzékeny vagyok. Mindenkinek ezt kell tennie.
Nincs igaza a TC cikknek, nem az a megoldás hogy meghúzzák magukat az emberek, hanem hogy változik a kultúra a kooperáció irányába. A közlekedés hatalmas koncentrációt, türelmet igényel mindenki részéről. Lehet lassítani, kikerülés helyett lehet akár egy egész percet is valaki mögött lassan menni, és néha sajnos bénázni is, ilyenkor különösen fontos hogy a többi résztvevő éppen toppon legyen.

Maximálisan egyetértek a cikkel, nem lehet és szabad különbséget tenni, mindenkinek ugyanúgy kell figyelnie a másikra, függetlenül attól hogy ki milyen szabálytalanságot látott már az életében. Mindenki a saját kulturált viselkedését teheti hozzá, nem pedig máséval kell foglalkoznia!
Ez nem egy verseny!

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2014.06.17. 17:50:36

@flea: "kiszámíthatatlanul viselkednek (pl. kacsáznak)"

Ez igaz, de ne feledjük, minden kresztankönyvben benne van, hogy az egy nyomvonalon haladó járművek iránytartása bizonytalanabb, mint a két nyomvonalon haladóké, úgyhogy nagyobb kikerülési távolságot kell alkalmazni velük szemben.

Franciaországban pl. ez nagyszerűen működik, ha nincs annyi hely, hogy az autós a másik sávba átmenve előzze meg a biciklist, épp úgy, mintha autó lenne, akkor nem előzi meg.

cantata profana 2014.06.17. 17:50:40

Kedves László János, a bécsi példa nagyon rossz. Bécs egy kis város, az egész belváros (nagyon helyesen) el van zárva autók elől. Ott mindenki gyalogol (vagy Amsterdam, vagKoppenhága). Döblingből már nehéz lenne bekerékpározni. Nagyobb kiterjedésű városokról nem is beszélve, mint Budapest, London, vagy New York. New Yorkban vagy Londonban majdnem mindenki metrózik. Bringázni nagy városokban csak helyileg lehet. Nottong Hillben lehet helyben bringázni, de nem lehet átbringázni a város másik végére, legfeljebb fanatikusoknak. New Yorkban és Budapesten is helyben, fiatalok bringázhatnak, de Brooklynból vagy Kispestról már nem fog senki bekerékpározni.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2014.06.17. 17:57:37

@cantata profana: bármennyire is figyeltem, nem értettem az összefüggést. Én minden nap dolgozni járok kerékpárral. A nyugatitól a lágymányosi hídig. Jelenleg ez 24 perc kellemes tempóban, nem megizzadva. Eddig autóban ugyanebben az időszakban 40-50 percig tartott. Miért ne lenne alkalmas átkerekezni a városon?
Mi az összefüggés a közlekedési kooperáció és a között hogy valaki milyen távra használja az eszközt? Ezt sem értem. Nem nehéz észrevenni hogy a kerékpárok száma milyen jelentősen növekszik. Nem véletlenül. A megoldás nem a bujkálás, hanem a kooperáció, türelem, egymásra figyelés.

Jeszy_ 2014.06.17. 17:58:18

Érdekes végigolvasni az autós - kerékpáros vitát leginkább motorosként középről nézve a kérdést.

Privát meggyőződésem, hogy a budapesti egyéni közlekedésnél az autó túl sok, a kerékpár túl kevés.

Valódi megoldást a kismotorok, robogók jelenthetnének. Az autóból kerékpárra átszállni nem egyszerű, főleg Buda domborzatát figyelembe véve. Viszont a robogó megfelelő alternatív megoldás lehet az autósoknak. A robogók menetdinamikájuk miatt fel tudják venni a ritmust az autókkal (minimum 100 köbcentisre-re gondolok), míg az autók helyett e robogók a kerékpárosokkal is jobban ki tudnának jönni.

Egyéni közlekedés rövid távokon - kerékpár (Bubi is), hosszabb távokon, munkába bejárásra robogó (125 ccm), cuccok szállítása személyautó. Alapvetően javulhatna a város közlekedése.

Ebben nyújtott volna segítséget a B125, de azt is sikerült teljesen alkalmatlanná tenni.

A cikkírót meg kérném, hogy a Lánchídon ne akarja a kocsikat középre terelni, mert ott közlekednek a motorosok és a kerékpárosok jó része is. Azon egyszerű okból, hogy a két kis hely középen összegződve pont kiadja a biztonságos szélességet. Igaz, csak egy irányban, de ezt mi motorosok (és kerékpárosok) meg tudjuk oldani egymás között :)
Ahogy a kiskörúti kerékpársávval is egész jól elboldogulunk együtt.

(Félreértések elkerülése végett, az 50-es robogókat nem preferálom, azok szerintem alkalmatlanok a forgalom ütemének felvételére, ezáltal veszélyesebbek, mint a 125-ös. Inkább felvinném a "kisrendszámos" kategóriát -ami még nincs is- 125-ös robogókig.)

Arról se feledkezzünk el (kína jó példa), hogy az elektromos hajtás leggazdaságosabban a robogóknál terjedhetne el, egyrészt a kisebb tömeg, jórészt városi ciklus, másrészt a kevesebb világítás és a fűtés/klíma hiánya miatt. Az pedig már környezetbarát is lenne.

oszt jónapot 2014.06.17. 18:00:58

@álfirkász: Szerintem sem, ehhez képest a totalcaros pofa nagyon ajánlgatja. Igazából leszarja, hogy szabálytalan, meg hogy a gyalogosokat szopatod vele, lényeg, hogy őt ne zavard az úton.

ex-dr. vuk 2014.06.17. 18:01:05

@gonosz1hal: a legjobb strategia, ha egyenesen mesz, es barmerre akarsz huzodni nezel szejjelfele ezerrel... En a sav kozepe fele huzodnek annyira, hogy elferjen a bringa, aztan vagy marad hely kozepen vagy nem.

Magyarnaba 2014.06.17. 18:01:49

Nem értem, hogy mi baj volt a totalcaros cikkel. Csak azt kérte, hogy mindenki tartsa be a szabályokat. Egy autós magazinban, egy autós szemszögéből írták, korrektül. Ez a cikk viszont óvodás kislányduzzogásnak tűnik.

Angyalföldről Dunakeszire járok bringával,de pozitív tapasztalataim vannak az autósokkal. Remélem, ez nem változik meg. Mondjuk én kiprovokálom, hogy udvariaskodjanak az autósok, mert megállok a kereszteződésnél, bicikliút végénél és akkor már a legtöbb kocsisnak nincs pofája a gázba lépni, inkább intenek, hogy menjek. Valószínűleg ez a titok.

Néha persze hallgatom a többieket, hogy mekkora bunkók az autósok, meg hogy megszívattak egy bunkó buszsofőrt, hogy beálltak elé a megállóban... Hát, csak hümmögök. Gratulálok, jól kicsesztek vele, még inkább az ötven utassal...

Viszont remélem, hogy Demszky a pokolban fog rohadni azért sok térkővel kirakott bicikliútért.

ex-dr. vuk 2014.06.17. 18:02:37

@cantata profana: ilyenkor lehet kombinalni pl. vonattal... En Londonba 50 km-rol jarok be, ebbol 43km-t vonattal :) 3+4 km pedig allomas es celpont kozott. Ez igy kerek 1 orat vesz igenybe per ut.

ex-dr. vuk 2014.06.17. 18:04:46

@Magyarnaba: "Nem értem, hogy mi baj volt a totalcaros cikkel."

Peldaul az alagutas pelda, hogy ha az autos vaksi modon nyomja a gazt, vigyazzon mindenki mas, de az autosnak nem kell am, o nyomhatja :)
Szoval persze, tartsak be a szabalyokat (mindket fel!!), de az a cikk eleg egyoldalura sikeredett... Kb. az jon le, hogy "huzd meg magad kocsog ha nem akarsz megdogleni" (akkor is, ha az autos "elmelazasa" miatt lesz veszely.

cantata profana 2014.06.17. 18:05:14

@Legelő Őse: Budapest lakosságának több, mint fele nyugdijas. Nem fog a Nyugatitól Lágymányosig kerékpározni, nem is tudna. Londonban és New Yorkban is kerékpároznak, de helyben, a "helyi közösségekben", kevesen szelik át a várost. De mág helyben is főleg fiatalok.
(és akkor még ott van a tizévesek problémája, hány tizévest engednél be az autók közé, amikor iskolába megy?

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2014.06.17. 18:06:40

@pecz: Azon az oldalon megyek, ahol van hely. Nálad a labda :)

ex-dr. vuk 2014.06.17. 18:07:34

@szedlacsek@citromail.hu: szerintem a 2. pont marhasag, az oke, hogy tanitani kell, de vizsga?.. kerekparos kozlekedesbol? es ha nem is fog sose kerekparozni? vagy a kerekparozast kotned vizsgahoz (tehat jogsihoz)? az megint nem mukodik, a becsi egyezmeny is tiltja (5. pont).

Tanitani kell a kreszt es a felelos kozlekedest. A tobbit ra kell bizni a jozan eszre es az egeszseges nevelesre. Nem kell szerintem mindent tulszabalyozni

Ooops 2014.06.17. 18:08:33

A TotalCar cikk alapvetően nem a szabályosan közlekedő biciklisekről szólt. Hanem akiket gyalogosként, autósként (és biciklisként is) utálok, mert még csak véletlenül sem tartaná be a szabályokat. Piros lámpánál fékezés nélkül belehajt a zebrán a gyalogosok közé, hat sávos úton középen halad legtöbbet a szembe sávban, a kerékpár utakat, amiket egyébként neki építettek, messze kerüli. Akkor viszont, ha bemegy az autók közé és fék távon belül elé vág, akkor ne legyen megsértve, ha elcsapják. Jók a reflexeim, így padlófékkel már sok törtető, figyelmetlen bringás életét megmentettem, de nincs rá semmi garancia, hogy mindig sikerül. Bringázok is, de használom a kerékpárutakat (amiből sokkal több van, mint amikor pár évtizede elkezdtem) és fontosabbnak tartom a biztonságot, mint azt a bizonyos 3 perc előnyt...

Jeszy_ 2014.06.17. 18:12:14

@ex-dr. vuk: "vagy a kerekparozast kotned vizsgahoz (tehat jogsihoz)? az megint nem mukodik, a becsi egyezmeny is tiltja (5. pont)."

Azért a városban, főútvonalon való kerékpározást nem ártana egy KRESZ vizsgához kötni...

Kowalski76 2014.06.17. 18:12:36

Budapesten a kerekparosok tobbsege atmegy a piroson, nagy sebesseggel teker at a zebran es sosem ad elsobbseget gyalogosoknak. Az ilyenek allando veszelyforrast jelentenek es nem lehet oket partnerkent kezelni. Kotelezove kene tenni a kresz vizsgat es kotelezo felelossegbiztositast mindenkinek aki az uton jarmuvel akar kozlekedni.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2014.06.17. 18:13:00

@Magyarnaba: de pont erről szól ez a cikk, hogy a közlekedésben hiába vannak autósok meg más eszközökkel közlekedők, nincsen autós meg kerékpáros stb. szemszög. Csak közlekedés szemszög van. Abban meg türelem, és odafigyelés, amit ezek szerint te meg is teszel.
De egy ennyire népszerű portál írójának nagy a felelőssége abban ha felmenti az elmbambuló és elvakított autósokat, és áldozatoknak tekinti a bénázó szabálytalan bringásokat. Ahelyett, hogy azt mondaná, ha a CA téren ilyen a helyzet, akkor mindenki lassítson és nagyon figyeljenek egymásra. Vagy írjon egy nyílt levelet az illetékeseknek, hogy mikor oldják megf a biztonságfos közlekedés feltételeit stb. De egyet nem érdemes tenni: beállítani a kerékpárral a forgalomban részt vevőket áldozatoknak, akik inkább óvakodjanak.
A közlekedés a kölcsönös bizalomra épül.
Nincs szükség a másikat megalázni, kioktatni, legyőzni, és ahogyan írod, ezt te érted is. De mindez attól fog megváltozni, hogy mindenki belátja, nem haragudni kell az előttük lassító kerékpárosra, hanem türelmesen kivárni azt a legalább egy percet, amíg el lehet mellett biztonságosan haladni. Lásd az említett hidat, amin áthaladni, nincs két perc szerintem. Hatalmas áldozat, az biztos. Vagy ha nem tudja megvárni, akkor legalább szabályosan, nagy ívben kerülje ki. Szerintem erről szólt a cikk.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2014.06.17. 18:16:48

@cantata profana: értem ezt, csak azt nem értem, hogy jön ide. A fővárosi kerékpáros közlekedés rohamosan fejlődik. A fiatalok jelentős része ezzel az eszközzel jár. Csak a kooperáció az egyetlen megoldás, mind a két részről. Én bízom benne, hogy egyre többen fogják használni, egyre nagyobb távokról is. Reggelente van úgy, hogy akár tízen is állunk egymás mögött a pirosnál egy-egy nagyobb kereszteződésnél, néha többen mint az autósok. Nem véletlen, ott van ez, ahol kerékpárutak vannak.

st37 2014.06.17. 18:22:30

@cantata profana: "Döblingből már nehéz lenne bekerékpározni"
Abszolut nem nehéz. Van ismerősöm, aki Klosterneuburgból megy a Prater-ig minden nap.
Napi 2x20km alszolut nem téma.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2014.06.17. 18:22:38

@Kowalski76: ennek így nem sok értelme van. Budapesten az autósok többsége nem indexel, nem nagy ívben kanyarodik...stb. Mind a kettő igaz. De ez nem menti fel a közlekedésben résztvevőket attól, hogy kooperáljanak. Figyelni kell, türelemmel, és megértéssel. Olaszországban, az autósok megvárják amíg a motorosok elindulnak, és aztán indulnak a lámpánál. Dániában, megvárják amíg a kerékpárosok elindulnak, aztán indulnak.
Saját példa, kb két éve Németországban lehúzódtam egy szűk utcában egy autó előtt hogy el tudjon menni, a mögötte jövő rendőr megállított és felhívta figyelmemet, hogy ne tegyem ezt, mert veszélyes, menjek nyugodtan, majd megvárják. Ezután - nem vicc - adott egy szórólapot, hogy használjak bukósisakot, mert az jó!!!!!

Mindenki közlekedik, nincsenek különbek. Figyelni kell annak az életére is, aki megszegi a szabályokat, a saját érdekünkben.
Egyébként pedig pont a klub sokat tesz azért hogy tanuljanak szabályosan közlekedni a városi kerékpárosok.

Jeszy_ 2014.06.17. 18:26:22

@Legelő Őse: Budapest adottságai miatt - noha nem vitatom, hogy a kerékpár akár nagyobb távolságokon is használható közlekedésre - soha nem fogja tudni tömegek közlekedését megoldani.

Persze, akár mekkora távot le lehet tekerni - fiatal, vállalkozó szelleműeknek. Jó hogy növekszik a kerékpárosok száma reggelente - de a város lakosságához viszonyítva arányaiban még mindig semmi.

A kerékpáros közlekedés "rohamos fejlődése" meg sok helyen az egyéb közlekedés megnehezítését jelenti. az, hogy csíkokat festenek az úttestre vagy a járdára nem fejlődés szerintem. Például a Gellért tér egy elmebaj. Egy teljes sávot megszüntettek a "kerékpárút" miatt.

Ha pedig kicsit esősebb az idő, a kerékpárral munkába járók 80%-a eltűnik. Míg motoron egy esőruhában simán elindulok, na de abban tekerni már nem vállalnám....

oszt jónapot 2014.06.17. 18:29:46

@szedlacsek@citromail.hu:
Azért ezt a 20-40 km/h-t nem ártana elfelejteni. Próbáld ki egyszer, jó lesz az 10-15-nek is. (Persze ez a lényegen nem változtat, nem járdázunk.)

Jeszy_ 2014.06.17. 18:31:38

@st37: "Van ismerősöm, aki Klosterneuburgból megy a Prater-ig minden nap.
Napi 2x20km alszolut nem téma.

"Nekem meg van egy ismerősöm, aki kifeszített drótkötélen átmegy 2 ház között. Innentől hidakat is minek építeni. :)

A fenti táv az, amire pont egy robogó való! Na azzal tényleg nem gond senkinek sem. Laza fél órás út, fél liter benzin.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.06.17. 18:33:24

@Parmezanidész: nem elég, hogy
- a gyalogosnak félre kell állni, nem egy esetben ugrani előletek
- a normális biciklisnek ég a bőr a képén, mert a köztudatban az él miattatok, hogy biciklis=tahó
??

Ninjaboy 2014.06.17. 18:35:19

Aki csak most olvasná a cikket, annak összefoglalom egy szóban: "böff"

Ennyi sületlenséget összehordani, te jó ég!

oszt jónapot 2014.06.17. 18:36:03

@Jeszy_: Ki ne találd már, hogy 20 km sok bringával.

Jeszy_ 2014.06.17. 18:36:06

@Legelő Őse: "Olaszországban, az autósok megvárják amíg a motorosok elindulnak, és aztán indulnak a lámpánál."

Na igen. De ott gyakorlatilag minden motoros autós is egyben. Csak épp motorral van. Mert ott már működik sok évtizede a kismotoros közlekedés. Na jó , a klíma is jobb hozzá, egész évben alkalmas rá az idő. Nálunk csak 9 hónapon át.

otapi 2014.06.17. 18:36:44

@Jeszy_: Robogóból csak elektromosat, mert amúgy baromi büdös :(

Jeszy_ 2014.06.17. 18:40:11

@oszt jónapot: "Ki ne találd már, hogy 20 km sok bringával."

A munkába járók túlnyomó többségének valószínűleg sok. Tehát nem valós alternatíva, csak egy szűk rétegnek.

Szintkülönbség van benne? Időben mennyi? 1 óra?

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.06.17. 18:40:45

@oszt jónapot: van akinek sok.
Amikor tizenegynehány éve tíz+ év kihagyás után biciklizni kezdtem, első hosszabb túrám volt, higy meglátogattam anyámat, aki tőlünk 23km-re lakott. Mire odaértem, csak eldőltem az ágyon és fél órán át agonizáltam.
Most meg 30-40km simán belefér, valahol 50 körül van a komolyabban strapás táv (derekam, ülőkém :)) )

oszt jónapot 2014.06.17. 18:41:35

@Jeszy_: Kb 1 óra. De nem ez a lényeg, nyilván nem mindenki akar ennyit tekerni, csak akit szórakoztat, de ez biciklivel egyáltalán nem számít extrém távolságnak.

otapi 2014.06.17. 18:41:58

@Magyarnaba: "Nem értem, hogy mi baj volt a totalcaros cikkel. Csak azt kérte, hogy mindenki tartsa be a szabályokat."
Ja, meg azt is írta hogy a Lánchídon vagy a záróvonalat átlépve vagy a biztonságos oldaltáv betartása nélkül előzgeti a bicikliseket. Szóval helyesen: Csak azt kérte, hogy a biciklisek tartsák be a szabályokat, az autósoknak nem muszáj, ha éppen ahhoz szottyan kedve ha előzgetni akarnak 100-200 méter kedvéért.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.06.17. 18:42:20

@Jeszy_: valójában nem sok, csak szokni kell. Több év kihagyás után harmadik alkalommal már 30km fölött tekertem.

Jeszy_ 2014.06.17. 18:42:31

@otapi: "Robogóból csak elektromosat, mert amúgy baromi büdös :( "

Mint írtam, IGEN, az lenne a jó. Továbbá a 4 ütemű rendes robogó (katalizátoros!) nem büdös, legalábbis kevésbé, mint egy autó, ami helyett megy.
Az 50-es kétütemű szutykokat meg ki kellene irtani valóban :)

oszt jónapot 2014.06.17. 18:43:04

@álfirkász: Én most nem egész 10-re lakom a melóhelytől, de szezon elején mindig megdöglök 1-2 napig. De aki rendszeresen teker, annak azért ez egyáltalán nem olyan, mint "2 ház között kifeszített drótkötélen átsétálni". :)

oszt jónapot 2014.06.17. 18:45:12

@otapi: Ezzel a legtöbben így vagyunk, mástól elvárjuk hogy betű szerint betartsa a szabályokat, de mi azért kicsit lazábban vesszük. Csak van aki ezt beismeri (legalább magának) van aki meg itt feszül, hogy mindenki más köcsög csak ő nem.
Elsősorban figyelni kell.

Jeszy_ 2014.06.17. 18:46:10

@oszt jónapot: Pont nem mondtam, hogy extrém lenne, de nem is hétköznapi, mindennapi feladat az átlagpolgárnak. Természetesen tiszteletben tartva, aki napi 40 km-t és 2 órát teker munkába járás címszóval. De ezzel nem lehet meggyőzni az embereket, hogy bicajozzatok munkába 20 km-ről! :)

Viszont ha sok autós átülne robogóra, bicajozni is sokkal jobban lehetne! Puhatestű - puhatestű viszonylat javulna :)

otapi 2014.06.17. 18:47:45

@cantata profana: A nyugdíjasok zöme nem is szeli át nap-mint a nap a várost. Piacra viszont még Pesten is sokan járnak idősek bringával, nézz körül egy külső kerületi piac környékén egyszer. Itt a XX-kerben pl. a biciklisek többsége 50 feletti.

Bambano 2014.06.17. 18:48:03

a te felütésed se rossz, már ha a bulvárosodási szint a mérőszám...

azt, hogy nem sikerült értelmezni a totálkáros cikket, említsem?

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2014.06.17. 18:50:38

@wagadogu: nem, csak csodálkozom, hogy rajtad kívül ezt miért nem tudja senki... ;-)

oszt jónapot 2014.06.17. 18:52:38

@Jeszy_: Nem is kell mindenkinek bicajozni, csak aki akar. A robogó zsír, de pont most volt egy cikk az indexen, hogy kurvára környezetszennyező. Alapvetően a tömegközlekedést kellene normalizálni, az emberek nagy többségének az az igazi alternatíva. És akkor a többieknek maradna hely autózni, bringázni, robogózni. :)
Egyébként meg csomószor elmondtam már, élőben közel nem ilyen para a helyzet. Bízom benne, hogy aki itt nagyon rá van feszülve, az sem éli meg ennyire pszihónak.

Jeszy_ 2014.06.17. 18:53:06

@oszt jónapot: De jót írsz!

Igen, a szabályok betartása alapvető kérdés, valahol a gyors, dinamikus közlekedésnek alapja lenne a szabályok bizonyos mértékű rugalmas kezelése.

Persze ehhez ismerni kell jól a szabályokat és még fokozottabban figyelni a másikra.

Imádtam Párizsban motorozni, mindenki úgy közlekedett, mint az állat és mégis teljesen biztonságos volt. Tudtam, hogy ha van egy luk, oda valaki be fog menni. Nem volt meglepetés :)
Ha meg én furakodtam be a másik elé, azon nem sértődött meg, teljesen természetesnek vette. Sőt, ha nem tettem volna, azon dühöngött volna, hogy mit vacakolok előtte.

Sok szabályt nem tartanak be a kerékpárosok, a legismertebb a piros lámpa, de ha szabad megkérdeznem, mi a búbánatért nem szabad piros lámánál jobbra kis ívben kanyarodni??? Persze tudva, hogy még a légynek is elsőbbsége van!

otapi 2014.06.17. 18:53:26

@oszt jónapot: No igen, csak nem mindegy hogy egy 20 vagy egy 1500 kilós járművel vezetek "lazán" :)
A magam részéről amúgy igyekszem betartani a Kreszt, de ezzel meg az a probléma, hogy sok autós meg nem ismeri ezt a jogszabálygyűjteményt és akkor is beszól amikor nincs igaza. Pl. ma konkrétan azért dudált le egy T-s vezető, hogy egy kis forgalmú, családi házas, jobbkezes övezetben miért az "autóút"-on gurulunk a gyerkőcökkel...

Vöv 2014.06.17. 18:55:53

Érdekes olvasni a kommenteket, látszólag három fajta ember van. 1: hülye biciklis, aki megmagyarázza, miért tehet meg bármit. 2: paraszt autós, aki szerint ő a felsőbbrendű faj. 3: ember, aki felfogja, hogy mindannyian közlekedünk.

Sajna a szabályok és a körülmények sok esetben alkalmatlanok arra, amire dedikálták őket, értve a rallypályára emlékeztető, vagy az autók közt kanyargó bicikliútra, de sorolhatnám. Nincs olyan, hogy "ők". A seggfej a BMW-vel áll a bicikliúton, mert neki telefonálnia kell, majd ki akar szállni megverni a 14 éves-t, akinek ez nem tetszik, egy paraszt, nem "az autós". A vékonykereket tekerő idióta, aki pedig szlalomversenyt rendez a kocsisoron, szintén egy hülye, nem "a biciklis".

Szinte csak biciklivel közlekedek, bizony igénybe veszem a járdát is (semi-dirt gép van alattam, nem egy rakéta), semmi bajom, ha kettőt vissza kell váltani vagy le kell fékezni, mert nem férünk el. Nem fékezek rá, nem ordibálok, legfeljebb szólok "bocsánat". A bicikliutakon termő turistacsoportokat mondjuk én sem szeretem..
Autók közt pedig igyekszem szélen lenni, és úgy közlekedni, ahogy elvárnám.
Két balesetem volt, egyszer rámnyitották az ajtót (ordenáré zakó lett belőle, ha valaki mögöttem gurul, végem), másodjára pedig kihajtottak elém a főútra, beleálltam a betonba. Hozzá teszem, mire magamhoz tértem a paraszt elhúzott..

vegyük már észre, hogy közösen közlekedünk! Hallottam/olvastam, hogy "Budapest alkalmatlan a kerékpáros közlekedésre, ne legyenek biciklisek"... aha. Én is mondhatnám,hogy ne legyen egy személyt szállító autó, vagy bármi más baromságot. Fura, hogy rendszerint azok a barmok az utakon, akiknek rohadtul nem létszükség a verda, másik oldalról meg a vasárnapi kocabringás akar tekézni a gyalogosokkal. Vegyük észre, ezt nem felülről fogják megoldani olyanok, akik szerint nem is ember, akit nem sofőr és limuzin visz.
Közlekednünk kell, a bringásból egyre több lesz (bezony), az utak meg nem tágulnak. Valószínű engedni kell mindenkinek.

még valami: röhejesnek tartom, hogy valaki a piros lámpánál való áthajtást magyarázza, és azt is, hogy szabályokat emleget (láttam!), olyan autós, aki vagy hatvanöttel megy...

erol 2014.06.17. 18:56:24

Az utakon szerencsére nem sok látszik ebből a feszültségből. Azt viszont elmagyarázhatná valaki, hogy hol vannak azok a járhatatlan bicikli utak, én sokat használom őket (bringa náci vagyok:)) de még nem láttam akkora problémákat (biztos van, de, hogy általánosságban?).

otapi 2014.06.17. 18:57:32

@Jeszy_: 4 ütemű robogót még nem szagoltam, vagy csak nem tűnt fel :)
A jó kis kétütemű motor, 15 éve volt egy trabim, attól sajnos meg kellett válnom, mert többször is belengették hogy betiltják, meg síelni azért nem mentem volna el vele...
Nem is értem, hogy a két ütemű robogókat miért nem tiltják be, hamár a trabikat igen.

Jeszy_ 2014.06.17. 19:00:40

@oszt jónapot: "A robogó zsír, de pont most volt egy cikk az indexen, hogy kurvára környezetszennyező."

Ja, aki az Indexből tájékozódik.. :) :) :)

(Bocs, ezt nem tudtam kihagyni.)

Én ha lehet 12 hónapot kismotorral járok. A tömegközlekedés ehhez képest horror és drága!
Az én viszonylatomban 10-12 perc szemben az 50-55 perccel. A munkába járás fele a havi bérletnek.

Vagyis a robogó nem a közösségi közlekedést váltja ki, hanem az autót.

Emellett a közösségi közlekedés lehetne másodlagos, de ilyen árak mellett felejtős.
Úgy lenne értelme, ha a nagykörúton belül a BKV járatain érvényes lenne a Budapesti (pest megyei) forgalmi engedély. Mert elintézni valamit a városban jeggyel 1400-2100 Ft-ért az egy vicc!

Ha mindenki elkezdene BKV-val járni, jó eséllyel össze is omolna a rendszer.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.06.17. 19:01:09

@Parmezanidész:

"- sebességkorlátozás"
--bagatell. Sokkal veszélyesebb a relatív gyorshajtás, és azt vastagon műveli mindkét oldal.

"- záróvonal átlépése"
-- bagatell. Néha a kátyúk miatt muszáj átlépni, néha olyan hülyén vannak sávok felfestve, hogy lehetetlenség benne haladni. Mellesleg: Ha holnaptól minden záróvonal betonfal lenne, több biciklisnek törne be a feje. Néha menekülésből is átlépem, mert a partner rákényszerít sajnos.

"- kanyarban előzés"
-- Konkrétan mi is tiltja, hogy kanyarban előzzek?

cenzuratroll bosszanto 2014.06.17. 19:01:19

"Ha ez túl általánosnak hangzik, leírom, hogy mit jelent ez a gyakorlatban például az ominózus Lánchídon: az autók vezetői a középvonalhoz húzódnak, amennyire csak lehet, a bringák vezetői meg tudnak mellettük haladni az út jobb oldalán."

Nagy seggfej vagy, láthatóan semmit nem fogtál fel abból a cikkből, amire hivatkozol.

Segítek baromarc, vállalod a felelősséget a halottakért, akik neked köszönhetően veszítik el az életüket?
Az a sáv az autónak is kevés. Mivel láthatóan nem ültél még autóban sofőrként, és a Lánchídon még utasként sem utaztál át, segítek: Az a sáv autónak is kevés. Ha szemből jön egy motoros, szabálytalanul, ahogy a bringás állatoknál is szokás, akkor szerinted mi lesz azzal a vázdroiddal, aki a te idióta ötletedtől vezérelve éppen jobbról próbál előzni?
Hülyegyerek!

Córeszmaci 2014.06.17. 19:04:12

A hivatkozott cikk tök normális, még akkor is, ha a flaszteren fekvő, betörtfejű biciklis kitaláció. Ha meg valóság, akkor meg kiváló.
A szerző röviden annyit mond: "Felelősen kerékpározz! Lécci!" Semmi felsőbbrendűség meg ilyenek. A cikk alkalmas volt együttérzést kelteni a sérült kerékpáros iránt.
Erre meg születik ez a poszt. A kerékpáros bioöntudatos jogvédő agytolulása. A vélt jogaikra recskázó biorobotok már megint mutogatnak.
Pedig nagy szükség lenne a kerékpáros oldalakon arra, hogy az egymás iránt érzett felelősség és tolerancia terjedjen a kerékpárosok között is. Például a gyalogosokat is tartsák tiszteletben, az oly gyakori közös gyalog- és kerékpárutakon ne menjenek tour-os átlagot. Mindenki használjon védőfelszerelést, meg tegye láthatóvá magát, stb. Biciklivel, motorral közlekedve sokkal több toleranciát tapasztalok az autósoktól, mint gyalogosként a kerékpárosoktól.
Persze náci és/vagy ballibsi az, aki ilyen elvetemült dolgokat fogalmaz meg.

cenzuratroll bosszanto 2014.06.17. 19:05:56

@Jeszy_:

" mi a búbánatért nem szabad piros lámánál jobbra kis ívben kanyarodni??? "

Mert a sávon belül, tetszik, nem tetszik, ott megyek, ahol akarok. Ha a szembe jövő miatt ki kell menni a szélére, mert a barom átjön, akkor nem igazán díjazandó, ha éppen megjelenik ott valaki, akinek semmi keresnivalója ott, mert pirosból érkezik. Röviden összefoglalva, bizonyos szinten az ember számít az oldalról érkező szabálytalankodó akárkire, de ezt intézményesíteni nagy marhaság lenne.

Jeszy_ 2014.06.17. 19:07:13

@otapi: "Nem is értem, hogy a két ütemű robogókat miért nem tiltják be"

Éhen halna a közigazgatás. Nem lenne Pizza :)

Viccet félretéve, ha jól emlékszem a trabit se tiltották be (nekem is volt), az öreg 2 ütemű 50-esek csak a hibás szabályozás miatt maradnak fent - ugye nincs rendszáma, nem kell a szabályokat betartani.

Akit ismerek és autóból átül már modern gépet választ. Főleg, hogy az 50-es nettó életveszély. Ezért kellene minden autósnak hagyni hogy vezethesse a 125-öst, egy pénzlehúzás nélkül is. Természetesen javasolva, hogy menjen el egy vezetéstechnikai tréningre, na de aki évek óta vezet 50-est, annak a 125-re mi a búbánatnak?

Akkor lesz a polgár felelős felnőtt, ha annak is tekintik.

cenzuratroll bosszanto 2014.06.17. 19:11:20

@Vöv:

4. Aki látja, hogy azoknak van a legnagyobb pofája, akik csak akkor szabályosak, amikor zárt bringaúton tekernek, amint térben és időben találkoznak bármilyen más közlekedési ágazattal, a szabálytisztelet azonnal eltűnik.

-------------

Apropó, a sok okostól kérdezném, lusta vagyok utánakeresni, a kerékpárút vége tábla milyen következményekkel jár a bringaútról érkező tekerődroidra nézve, ha az autósnak meg kerékpárút keresztezi az útvonalat c. szösszenet van kitéve?

Jeszy_ 2014.06.17. 19:12:03

@cenzuratroll bosszanto: "Mert a sávon belül, tetszik, nem tetszik, ott megyek, ahol akarok."

Bocs, ez most akár autó - autó viszonylatra is igaz. Akkor kanyarodok pirosnál jobbra, ha egyértelműen sehol senki nem jön.

De idevágóan a legnagyobb állatság a jobbra kanyarodást engedő kiegészítő zöld nyíl. Világít, mehetek jobbra. Egyszer csak hopp elalszik satufék! 1 mp múlva piros-sárga, majd telizöld. Újra kanyarodhatok. Brávó!

Jeszy_ 2014.06.17. 19:15:16

@cenzuratroll bosszanto: Nem vagyok teljesen képben most, egy időben a Lánchídon tilos volt kerékpározni, nem?

Azért a konflis is jó móka rajta :)

Jeszy_ 2014.06.17. 19:18:55

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: ""- záróvonal átlépése"
-- bagatell. "

Időnként életet menthet a záróvonal átlépése...

Ezért kötnék csomót annak a farkára, aki kitalálta a sávok melletti bogyókat. Főleg egy sávnál! (Rudas fürdő előtt)

Én egyszer motorral télen hóban ráfutottam egy ilyen bogyósorra.... szerencsére lassan mentem, de szép pirulett volt.

cenzuratroll bosszanto 2014.06.17. 19:20:09

@Jeszy_:
Ha kiegészítő zöld van, ott általában autós keresztforgalom nem jöhet ugyanakkor. Autónál pláne nem jó ezt megengedni, mert ahhoz van szokva, hogy jobbra kis ívben elsőbbsége van, így menne ész nélkül. Zebrára szokták így ráengedni az autóst, mert ott alapból elsőbbséget kell adni a a gyalognak, de mástól nem kell tartania, mert akkor és ott autó nem jöhet neki keresztbe.
Az speciel valóban Tajgetosz pozitív a kitaláló részéről, hogy képtelenek úgy összehangolni, hogy ne kelljen 2 másodpercre leállni.

cenzuratroll bosszanto 2014.06.17. 19:22:07

@Jeszy_:
Ráengedték őket, tojva arra, hogy keskeny a sáv.
Ami nem lenne probléma, ha a tekerő betartaná a szabályokat, és az autók között menne, és nem mellette, de mint tudjuk, a szabálytisztelet nem erőssége a két keréken utazóknak.

Kaptabakta 2014.06.17. 19:24:58

@dukeekud:
Így van!!!!!! Teljesen igazad van.
Ez semmi ahhoz képest, amikor a kerékpáros kijön elém teljes gázzal, úgy hogy neki van elsőbbségadás kötelező táblája a bicikli úton, vagy átrongyol a piroson (Budapest, Salgótarjáni utca Hungária krt kereszteződés). Ezek nem veszélyes szituk, pedig nap mint nap találkozok ezekkel.
Persze ha elütöm nem fog vigasztalni, hogy ő volt a hibás, ráadásul még perelhetem is a kocsiban esett kár miatt.

Kaptabakta 2014.06.17. 19:30:29

Igazából akkor is a gépjárművezető a hibás amikor gyalog kijövök a Közszolgálati Egyemről és kis híján elgázol a 30-al tekerő biciklista. Ott ugyan van bicikli út, csak a Hungária túloldalán, csak használni nem szeretik. Ez sem egyedi eset, naponta több száz bicajos teker el az Egyetem előtt.

Igazából mindenki tehet arról, hogy így állunk. Nincs szabálykövetés sem a bicajosoknál, sem a gkvezetőknél sem pedig a gyalogosoknál, hanem mindenki letojik mindenkit sajnos.

ex-dr. vuk 2014.06.17. 19:30:53

@Jeszy_: nem kellene.
ha azok, akiknek jogositvanyuk van betartanak a szabalyokat mar sokkal sokkal elorebb lennek. Nezd meg mennyi autobaleset van naponta, amit mind mind jogositvanyosok okoznak.

Jeszy_ 2014.06.17. 19:31:14

@cenzuratroll bosszanto: Motorosként tisztelem én a szabályokat... csak nem mindig tartom be :) :) :)

Megint ott a baj, hogy a valós élettel nincsenek összhangban a szabályok. Teljesen másként közlekedik egy kerékpár, egy motorkerékpár és egy autó. A szabályok viszont szinte azonosak. Ahol ezt a szabály nem veszi figyelembe ott óhatatlanul kialakul a kreatív szabálykövetés.

Motorosként amikor éjjel a városban végigállom a piros lámpát egy szál magam a nulla darab keresztező gyalogosnak és közben elteker mellettem egy kerékpáros, át a piroson, akkor azért felmerül bennem, hogy mi a manóért ácsorgok én itt :)

(Valószínűleg az a hibás, aki nem kapcsolja ki a lámpát éjszakára)

cenzuratroll bosszanto 2014.06.17. 19:32:13

@dukeekud:

Ezt a gyártókkal kell megbeszélni. Ha megnézed, az utóbbi 20 év tendenciája az, hogy az autók mérete egyre jobban nő, mivel a gyártók igazodnak az "én felhajtómon nagyobb gép álljon, mint a szomszédé" nézőponthoz. Az is nagy balfékség, hogy nincs elfogadható áron olyan két, vagy háromkerekű jószág, ami nagyjából hozza egy autó kényelmét, igazdova a kis helyfoglaláshoz. tetszik, nem tetszik a bringásoknak, nem érdekelnek, de nem fogok az ő lelki üdvük miatt nyeregben szarakodni és leváltani az autó kényelmét. Ja, a dugóra tojok, régen leszoktam arról, hogy lesüllyedjek egy kerékpáros értelmi szintjére, és kiboruljak azon, ha 3-4 perccel később érek oda valahová. (Ha 20-30 perc, velük ellentétben az sem borít ki.)

mi nem foglalt még 2014.06.17. 19:35:12

De van olyan, hogy biciklis.
Úgy kell elképzelni, hogy olyan ember aki szarik a KRESZ-re.
Nem kell jujgatni, igen szarik rá.
Aki azt mondja nem azt szeretettel elviszem autózni és húzzuk a strigulákat.
Önmagukat veszélyeztetik.
Azt hiszik, hogy biciklivel sérthetetlenek.
Vagy egyszerűen csak öngyilkos hajlamúak.
Mással nem tudom magyarázni amikor stop tábla ellenére körülnézés megállás nélkül fordulnak ki a robogó autó elé, vagy úgy mennek át a piroson mintha zöld lenne stb.

cenzuratroll bosszanto 2014.06.17. 19:36:40

@Jeszy_:

Ez nem teljesen igaz. Végtelenül pontosan le van szabályozva a különböző járművek egymáshoz való viszonya. Csak ezt sokan vagy nem ismerik, mert nem kötelező nekik a KRESZ vizsga, vagy tojnak rá, mert ettől hiszik magukat a Föld megmentőjének. Nekem speciel megvan az a hülye szokásom, hogy mindenkit partnernek tekintek, ha szabályosan közlekedik, de ha nem, akkor nem érdekel. Én vagyok az a seggfej, aki betartja a minimum másfél méteres kikerülési távolságot, és a legkevésbé sem érdekel, ha a mögöttem jövő akkor is elmenne, ha le kell löknie a bringást vagy a motorost az útról.

MAC-Ka 2014.06.17. 19:38:00

Tisztelt László János úr! (bár úgyse olvassa :) )
Ha szükségét érezte ezen cikk megírásának, akkor hiába próbálja az ellenkezőjét állítani, bizony ön (ebben a cikkben) "a biciklista", aki "az autósokat" okolja.
Szerintem ezzel többet árt az "ügynek" mint ha semmit se írt volna.
De nyilván kell a nyilvánosság... :(

gomboc-artur 2014.06.17. 19:39:15

nem értik a lényeget nagybetűvel írom hátha eljut a tudatig figyelj ELSŐBBSÉGE ANNAK VAN AKINEK MEGADJÁK !!! ÉRTED
ha biciklivel mész hiába van elsőbbséged TE fogod a rövidebbet húzni az emberi test még mindig puhább az acélnál kivéve a terminátort az vagy? NEM. Akkor hiába volt elsőbbséget ott fogsz feküdni az aszfalton vérző fejjel és bizonygatod hogy neked volt elsőbbséged. ÉS így nem fáj annyira?.Ha autóval megyek és látom ,hogy a busz kamion kamaz (szabadon választható) nem adja meg az elsőbbségemet akkor megállok mert nem vagyok hülye és nem hiszem azt , hogy én jövök ki jobban a helyzetből

ex-dr. vuk 2014.06.17. 19:40:38

@cenzuratroll bosszanto: eleg sok helyen szabalyos mar. Persze a "szabad" nem jelenti, hogy esz nelkul, tehat elsobbseget azert adni kell.
de pl. ha ott, ahova kanyarodsz kerekparsav van, akkor alig van kinek.

Jeszy_ 2014.06.17. 19:41:53

@cenzuratroll bosszanto: "Ha megnézed, az utóbbi 20 év tendenciája az, hogy az autók mérete egyre jobban nő, "

Sajnos a gyártóknak nem éri meg a kiasutó, mert nem lehet elég nyereséget tenni rá. sajnos a kedvencem, a Fiat Seicento is megszűnt, pedig szuper kis városi autó volt. A Fiat 500 csak egy vicc és azt is tovább növelték. A Smart meg túl drága.

Mondjuk ha nem kellene rá külön biztosítás és rendszám, hanem áttehetném, mint Svájcban, megfontolandó lenne tartani egyet másod / harmad autónak.

emzéperiksz 2014.06.17. 19:42:57

@jaty: Én nem szoktam behúzódni, úgysem férünk el szerintem a hídon, csak centizve. Ha bringás megy előttem a Lánchídon, megyek mögötte, majd a körforgalomban megelőzöm.

ex-dr. vuk 2014.06.17. 19:45:02

@mi nem foglalt még: "De van olyan, hogy biciklis.
Úgy kell elképzelni, hogy olyan ember aki szarik a KRESZ-re."

jolvan trollocska, leulhetsz.

Körömcsiga 2014.06.17. 19:45:41

Pedig átbillentünk a ló túloldalára! A sok biciklis lobbi hatására van az, hogy a bazi drágán kiépített bicikliút MELLETT az autók között közlekednek a biciklisek, cikáznak sávról sávra, hiszen nekik belső sávban is lehet menni! A Margit hídon is épült két kerékpárút, mert szerencsétlen bringásnak nehogy 10m-t kelljen kerülnie! Osztán ott billeg az öngyilkosjelült a két bazi keskeny sáv között! Ezek után igenis gondolkozzon már el, hogy ha elcsapják, akkor kinek mennyi felelőssége van benne.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.06.17. 19:46:05

@flea:

Addig, amíg nem ér hozzá és a másik kettő az összeakadt kormány miatt borul, az autós nem felelős.

Hasonlóan azokhoz az esetekhez, ahol leszorítanak (autót autóval). Ha nem ütközöl neki, sokszor még téged büntet meg a rendőr.

Körömcsiga 2014.06.17. 19:47:12

@Jeszy_: Nem nem éri meg a kisautó, hanem annyi anyagból nem lehet megfelelni a biztonsági normáknak. A seicento töréstesztje pont jó példa...

emzéperiksz 2014.06.17. 19:48:08

@873ujr3rk: Amikor meg jössz ki az egyirányúból forgalommal szemben, és nem adják meg neked az jobb kezet, mert azt hiszik, onnan senki sem érkezik, akkor meg büdös bunkó minden autós, ugye? Kurvára nem kéne az egyirányúba forgalommal szemben bemenni a bringásnak a saját jól felfogott érdekében, mert csak a szerencséjének köszönheti, ha nem csapják el a kereszteződésekben.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.06.17. 19:54:43

@idelle:

" egyirányú utcában, ahol NINCS megengedve, szembe jön a kerékpáros."

- Ennél már csak az a jobb, mikor szgk-val épp elférek az utcában, a két tükörtől nincs összesen 20 centi hely a két oldalon, de meg van engedve a kerékpárnak a szemből történő behajtás....

Jeszy_ 2014.06.17. 19:55:24

@cenzuratroll bosszanto: Én igyekszem mindenkit partnernek tekinteni, és az sem feltétel, hogy "szabályosan" közlekedjen.

"Csak" annyit várok el, hogy együttműködően, értelmesen és ne erőszakosan közlekedjen. Be kell valljam, sokszor jobban szeretek szabályszegőkkel közlekedni, ha azok jól és dinamikusan vezetnek.

De ha valaki szerencsétlenkedik, mert nem tud vezetni, majdnem felborít és közben még telefonál is, akkor én is bedurranok :)

És egy dolog van, amit nem tolerálok, ha valaki nem használja az irányjelzőt! Ugyanis arra nincs mentség, az egyszerűen a másik leszarása. Ide tartozik az is, ha valaki a kanyarodás megkezdése UTÁN teszi ki. Vagy parkolás előtt jó nagy fékezés, majd utána index.

Lehet, hogy vicces, de kocsival én a saját kertemben a beparkolásnál is kirakom az indexet. Ugyanis automatikusan teszem.

Jeszy_ 2014.06.17. 19:57:47

@Körömcsiga: A motorhoz képest azok a töréstesztek nem nagyon rettentenek el. :)

Városi kisautónak kellene. A trabinál meg biztos jobb...

emzéperiksz 2014.06.17. 20:00:22

@wagadogu: Engem már tartott fel. Olyan úton történt, ahol ki volt írva, hogy bringával, traktorral és lovaskocsival tilos behajtani. Azt se véletlenül táblázhatták ki oda. Normálisan megelőzni az illetőt nem volt egyszerű, mert forgalom is volt, meg keskenyek voltak a sávok.

Jeszy_ 2014.06.17. 20:02:43

@emzéperiksz: "Én nem szoktam behúzódni, úgysem férünk el szerintem a hídon, csak centizve. Ha bringás megy előttem a Lánchídon, megyek mögötte, majd a körforgalomban megelőzöm."

Ha a kocsik jobbra lehúzódnak akkor is elég kevés a hely hogy egy motor középen rendesen elférjen. inkább csak ügyesen előzgetni lehet így is. vagyis ha egy busz jön szembe, akkor várni kell. No ez a gyors előzés, amit a kerékpáros nem tud megtenni, de a motoros igen.

Ha pedig szembe busz jön épp, akkor a kerékpárost se lehet megelőzni kocsival.

Ezért volt jó, amíg tilos volt a Lánchídon a kerékpározás.

emzéperiksz 2014.06.17. 20:11:02

@Jeszy_: Kibírom, amíg vége a hídnak, megyek a bringás mögött 10-zel, azt kész. A nagyobb baj az, amikor olyan helyen mennek, ahonnan ki vannak tiltva, és nem ok nélkül.
A másik, amit utálok ez az egyirányúban szembe a forgalommal, aztán néz hülyén, amikor nem adják meg neki a jobbkezet.

panaszmuki · http://meisz.blog.hu 2014.06.17. 20:16:38

Amíg a biciGlisek 99%-a nem hajlandó megérteni, hogy a kerékpár egy jármű, amire vonatkoznak a KRESZ szabályai, addig nincs miről beszélni.

Jeszy_ 2014.06.17. 20:16:40

@emzéperiksz: Az a baj, hogy az ilyen 1 percekből jön össze egy városi útnál plusz negyed óra. Az meg már sok.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.06.17. 20:16:58

@gonosz1hal:

" én konkrétan sasszézok folyamatosan, hogy vagy a motorost, vagy a bringást engedjem el, oszt mégis rendszeresen lekurvaanyáz valaki, pedig aztán."

- Olaszországban a kerékpárosok is balról előzik/kerülik a kocsisort.

oszt jónapot 2014.06.17. 20:19:40

@Jeszy_: Ez meglepő lehet, de Budapesten az emberek kb. 70%-a BKV-val jár. Akkor lenne kurva nag gáz, ha ezek mind robogóra ülnének. :)

Jeszy_ 2014.06.17. 20:19:44

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "- Olaszországban a kerékpárosok is balról előzik/kerülik a kocsisort. "

Nem tűnik hülyeségnek :)

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2014.06.17. 20:20:12

@szedlacsek@citromail.hu: ezek ócska, régi, lejárt kifogások. a kresz-oktatás még csak-csak, bár őszintén nem látom az autósok vezetési stílusán a nagy kresz-ismeretet, de oké.

de ez a járda-félelem teljesen alaptalan. egyrészt emberek között nem LEHET 20-al menni, mert nekik mész és borulsz. én a járdán 10-15-el szoktam gurulgatni. és általában csak annak van vele problémája, aki előre eldöntötte, hogy beszól.

volt olyan, hogy egy rőtszakállú pöcs már 100 méterről látta, hogy jövök, úgyhogy beállt középre :) de nemcsak neki lehet félreállni, nekem is lehet kerülni - szóval nem egy rocket science a békés együttélés, csak le kell rakni a házmesterszokásokat :)

Jeszy_ 2014.06.17. 20:21:12

@oszt jónapot: Nem ezek fognak első sorban, hanem az autósok.

mi nem foglalt még 2014.06.17. 20:22:53

@ex-dr. vuk: szóval akkor jössz és számolunk?

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2014.06.17. 20:23:03

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: engem gyakran előznek a záróvonal átlépésével tökfeleslegesen. el is férnénk, de a fő szabály az lenne, hogy ha csak úgy tudsz előzni, akkor nem előzöl! :)

de most komolyan... és ti tartjátok magatokat kreszben művelt autósnak? keress rá a neten, beláthatatlan kanyarban tilos előzni.

követelem, hogy minden autósnak le kelljen vizsgázni a kreszből!

Jeszy_ 2014.06.17. 20:24:14

@Parmezanidész: No azért vannak problémák a járdán...

Bartók Béla út eleje kulturális városközpont lett. Presszók, a járdán területfoglalási engedéllyel asztalok székek, emberek. Marad 1 méter. Ott megy a 2 irányú gyalogos forgalom és a 2 irányú kerékpár forgalom. Szép műsor. :)

oszt jónapot 2014.06.17. 20:26:54

@mi nem foglalt még: Én jövök, aztán keresünk a jó zebrát, számoljuk hány autós áll meg, aztán meg egy forgalmas kereszteződést, ahol számoljuk hányan csúsznak át a piroson, ok?

mi nem foglalt még 2014.06.17. 20:27:01

@ex-dr. vuk: azt hogy hány biciklis szarik a KRESZ-re amivel önmaga életét veszélyezteti.

fiftififti 2014.06.17. 20:27:03

Én alapjában véve kerékpáros oldalra húzok.
Napi szinten használom a kerékpárt Budapesten és amit látok a többi kerékpárostól az néha engem is megdöbbent. Emberek nem fogják fel mivel játszanak!
Kereszteződésben átlósan közlekedni az mi??? Este világítás nélkül, mégis mit gondolnak? De nem folytatom a sort...
Amúgy meg ha van kerékpár út és még jó minőségű is, miért kell az úton tekerni?
Többet közlekedem tavasztól őszig bicajjal mint autóval, mert a kerékpár ki is kapcsol egy kicsit. Tényleg jó lenne ha mindenki odafigyelne arra amit az utakon művel, ha nem is maga miatt, akkor a többiek érdekében!
A körutat meg nagyon szépen ki lehet kerülni a mellékutcákban és nem a kipufogó gázt kell szívni.
Lehet tekerni a városban ésszel is nem mint egy abnormális!

Ahogy én észre vettem, ha bicajjal közlekedem egyre normálisabbak az autósok mint mondjuk pár évvel ez előtt.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2014.06.17. 20:27:34

@álfirkász: gerjesztett hisztinek ültél fel, tessék megnyugodni. próbáld elfogadni a tényt, hogy járdán a bringás is ki tud kerülni téged, és te is félre tudsz állni a bringás útjából.

ennyi.

nem sugárhajtású repülőt tekerünk, hanem egy drótszamarat, és kábé olyan gyorsan lehet ezt járdán, ahogy egy ember fut. ha valaki fut a járdán, kreszvizsgát követelsz tőle, vagy leküldöd az autók közé, mert megijeszt? ugyan.

mi nem foglalt még 2014.06.17. 20:29:31

@oszt jónapot: számolhatják azt is de most az volt a téma, hogy a biciklisek önmaguk életével játszanak felelőtlenség miatt.

Jeszy_ 2014.06.17. 20:30:49

@oszt jónapot: "aztán keresünk a jó zebrát, számoljuk hány autós áll meg,"

2-es számú agyament, elmebeteg szabály!
(Az 1-es a zebra 30 km-es megközelítése)

A Budaörsi úton pont emiatt ütöttek el egy gyalogost, mert egy barom autós megállt a zebránál.

Itt megint gyalogos - autós együttműködés kellene, mert az egyoldalú szabály csak balesetveszélyt okoz.

ex-dr. vuk 2014.06.17. 20:36:14

@mi nem foglalt még: te azt mondtad, hogy mind. ez bizonyosan nem igaz, ezen nincs mit szamolni.

gonosz1hal 2014.06.17. 20:37:08

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: ez lenne az un. megoldás: szabályozás, melynek primér célja nem a polgár szopatása, hanem a védelme. és nem kéne ilyen álvitákba bocsátkozni álbiciklistáknak és álautósoknak.

ex-dr. vuk 2014.06.17. 20:37:14

@Jeszy_:

"A Budaörsi úton pont emiatt ütöttek el egy gyalogost, mert egy barom autós megállt a zebránál."

Nem, a baleset (feltehetoen) azert tortent, mert egy masik meg nem allt meg, pedig meg kellett volna. Most akkor ki szarik a kreszre?..

Algopirin 2014.06.17. 20:38:25

ülj be velem az autóba fél órára barom.

Catoo 2014.06.17. 20:42:01

Tisztelt László János,

akinek ez volt válasza a Totalcar cikkére.

Ahogy a régi mondásban van, INKÁBB HALLGATTÁL VOLNA.

Mint kerékpáros, sofőr és körültekintő ember, sajnos meg van a véleményem az átlag kerekezőkről, akikből több van az utakon, mint az értelmesebb fajtából...

Sajnos a jelenlegi szabályok nem csak védelmezik a kerékpárosokat, ami nagyon jó, de néhányukat eszméletlenül erőszakossá és pofátlanná is teszi.

Igen, meg kell érteni és fel kell fogni, mindegy ki hibázott, kerékpáros lesz mindig a vesztes oldalon!!!

Soha se lesz a két oldal ugyan abban az erőfölényben.
Kár vitázni erről!

Verheti itt László János az asztalt ezzel az okoskodással. De inkább a kétkerekezők táborát regulázza meg, hogy egyikük arca se simitsa végig az úttestet.

Megj:
Autót csak jogositvánnyal és kvázi KRESZ ismeretével lehet vezetni.
Kerékpárt bárki vezethet, aki nem esik le róla! Akár tudja a KRESZ-t, akár nem!

Jeszy_ 2014.06.17. 20:46:35

@ex-dr. vuk: "Nem, a baleset (feltehetoen) azert tortent, mert egy masik meg nem allt meg, pedig meg kellett volna. Most akkor ki szarik a kreszre?.. "

Nem! Az első autó hirtelen fékezett, a mögötte menő kettő meg beleszállt. Városban a "követési távolság" gyakorlatilag betarthatatlan, aki ezzel ellentétes szabályt hoz, az hülye vagy bátor.

gonosz1hal 2014.06.17. 20:49:29

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: egyébként itt konkrétan a motoros a hunyó. Ő az, aki jobb és bal oldalról egyaránt feltünik. Szerintem logikus lenne, hogy ugyanarra az oldalra tereld, mint a bringást, amikor álló kocsisort kerülne, de elfogadva, hogy nem tolhatja le a bringást az útról, vagy álljon be a sorba. Vagy álljon be a kocsisorba araszolni. De az gáz, ha két egykerék nyomtávúra egyszerre két oldalról kell figyelni, és ebben ludasak kicsit a bringasávjellegű jeleket mindenhova kényszeresen odafestegetők is.

Aliendriver 2014.06.17. 20:50:21

@metal: Lelki traumával lehet pszichológushoz fordulni. A halált azonban nem tudta még senki orvosolni.

És továbbra is az autósé a nagyobb jármű, ergo a nagyobb felelősség. Milyen jogon várja el bárki, hogy a biciklisek nagyobb arányban legyenek szabálykövetők, mint az autósok? Ugyanaz a társadalom termeli ki mindkettőt. Ráadásul biciklivel sok esetben nem is lehetséges szabályosan közlekedni, tekintve, hogy az utakat még mindig elsődlegesen személygépkocsira szabják. Nem motorra, nem robogóra, nem kerékpárra, nem gyalogosra, nem babakocsis szülőre. Pedig ideje lenne rájönni, az úton sokféle jármű megfordul és fontos a minél kiegyenlítettebb feltételek biztosítása, másként a szabálykövetés egy lehetetlen jogi abszurd marad.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.06.17. 20:52:33

@Parmezanidész: nem "gerjesztett hiszti", hanem a tököm teli a szabályokra magasról szaró köcsög fajtáddal.
Egyre közelebb járok hozzá, hogy a mellettem elhajtó biciklistől úgy megijedjek, hogy véletlenül pofán vágom, amikor a közelembe ér.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.06.17. 20:54:52

@Parmezanidész: hát téged senki sem fog pöcsnek nevezni, mert az sértés lenne ama szervre nézve.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.06.17. 20:58:07

@ex-dr. vuk: orvosnak, biológusnak sem megy a többség, mégis kell biológiát tanulni.

Alick 2014.06.17. 20:59:42

@Jeszy_: "Városban a "követési távolság" gyakorlatilag betarthatatlan"

A naggyon individualista bringások is ilyen érveket használnak, ha ön- és közveszélyesen közlekednek...

kigyurt álat 2014.06.17. 21:00:32

@Catoo: Megdöbbentő, hogy a magadfajta barmok még nem pusztultak ki a rendszerváltás után 24 évvel se.
Amíg lesz ilyen nyomorék, aki szerint erőfölényben levőnek van elsőbbsége, neki nem kell vigyáznia, a többi viszont csak lapítson, nehogy kiloccsanjon az agya az aszfalton (kb. ez jön le az ostoba dumádból), addig nem lesz itt közlekedési kultúra. Se semmilyen kultúra.

Itt pont egyes autósokat kellene regulázni, hogy szokjanak hozzá a kerékpárosokhoz, ugyanis a közlekedési szokások megváltoztak az elmúlt 20 évben, csak ez még nem mindegyiknek esett le. Városi közlekedésben a kétkerekűek további terjedése megállíthatatlan, ehhez minden autósnak alkalmazkodnia kell.

Alick 2014.06.17. 21:01:21

@Parmezanidész: "te is félre tudsz állni a bringás útjából"

Mondjuk ha a barátommal belemerülten beszélgetve korzózok a járdán, nem fogom lesni, hogy éppen ki elől kéne félreugranom.

A Tyne folyó déli partja 2014.06.17. 21:01:55

@Dr Smit Plagius: azért nem kell túlzásokba esni. hallottad, hány biciklist csaptak el egy-két leforgása alatt a közelmúltban Londonban? nekem valami hét rémlik...@kovi1970: mert te honnan tudod, hogy annak a biciklisnek van-e jogosítványa? én szombaton megyek egy nagy bicikizésre, szervezett esemény, és tudod, hogy megy el a kiindulás helyére a többség? AUTÓVAL...szóval, van nekik is jogosítványuk. ja, meg nekem is..@ex-dr. vuk: pedig itt azért elég sokan vagyunk...a gond csak az, ami otthon is: egy csomó úgynevezett bicikliút azért lett az, mert kiraktak a járdára/erdei ösvényre/földútra (néha az autóútra, lásd 72 számú, angliai bicikli út, Hadrian's cycleway) egy bicikliút táblát, és onnantól az az. van itt olyan, ahol konkrétan el sem férsz (gyalog is alig), a másikhoz most volt szerencsém, ahol elfelejtették lesimítani a járdaszegélyt, abban végződött/kezdődött a bicikliút, a múltkor Morpethből hazafele jövet meg békésen követtük a bicikliutat, ami egyszer csak véget ért, az autóúton, az autósoknak meg egyirányú volt, velünk szembe....

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.06.17. 21:02:27

@erol: akire autós ráhúzta a kormányt, az gondolom, másként vélekedik. Meg az is, amelyiknek leordítottam a fejit a járdázás miatt. :D

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.06.17. 21:03:00

@Parmezanidész:

"a járdán bringázás szabálya meg változni fog, mert életszerűtlen."

- Teljesen meg kell tiltani!

vasgyuszi 2014.06.17. 21:03:53

Mer' hülye szabályszego barmok vagytok javarészt, azé'.
Nektek mindent szabad, de veletek szemben mindenki legyen szabályos. Háppersze...

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.06.17. 21:05:15

@kigyurt álat: tudod, én egyre több autóstól látom, hogy kiemelten figyel a bringásra, és szomorúan látom, hogy egy autópályán nagyobb biztonságban érezhetném magam a biciklim nyergében, mint a kerékpárutakon csúcsidőben. :(

TomT 2014.06.17. 21:05:36

Hibás.
PARTNEREK sosem lesznek egy rendszer (a közlekedés) azon - jól definiálható - csoportjai, akik közül egyesek többnyire tartják a rendszer szabályait, mások meg sem kísérlik.
Életszerútlen utópia.

Persze, merni kell nagyot álmodni, de a megoldáshoz nem hinném, hogy a felelősség tologatása, vagy "a fejlett nyugat" előrejelzéseinek mantrázása vezet. (Utóbbi egyébként jobbára nem is elvi kérdés, szimplán gazdasági.)

cso zsi 2014.06.17. 21:05:57

László úr egy szenilis vén hülye.

A Tyne folyó déli partja 2014.06.17. 21:07:20

@ex-dr. vuk: nekem autóval közlekedő haver mondta egyszer, mikor meséltem, hogy a tesómmal bicajoztunk, és ő elhúzott, én meg pirosat kaptam, hogy hát az meg mi, biciklivel nincs olyan, hogy pirosat kapsz....
mellesleg, átmenni én nem szoktam rajta, egyetlen eset van, amikor nem törődök vele: kanyarodok az autóktól elfele (értsd, baloldalt állok, és balra kanyarodok), amikor nem vagyok senkinek sem az útjában.

cso zsi 2014.06.17. 21:07:27

@kigyurt álat: "Amíg lesz ilyen nyomorék, aki szerint erőfölényben levőnek van elsőbbsége, neki nem kell vigyáznia, a többi viszont csak lapítson, nehogy kiloccsanjon az agya az aszfalton (kb. ez jön le az ostoba dumádból), addig nem lesz itt közlekedési kultúra. Se semmilyen kultúra.

Itt pont egyes autósokat kellene regulázni, hogy szokjanak hozzá a kerékpárosokhoz,"

Gyalogosként, a járdán, és a zebrán rajtam átgázoló bringásokról gondolom pont ugyanezt.

Alick 2014.06.17. 21:08:03

@Jeszy_: annak idején egy nyáron a Velencei tóról jártam be Bp-re dolgozni... :)

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2014.06.17. 21:09:04

@álfirkász: ha mázlid van, nem velem találkozol, mert sírni fogsz, gecó :) és ne felejtsd el, hogy a bringások általában jó kondiban vannak.

de mondom, nem kell ilyen nagy ügyet csinálni belőle. és nem kell lemenni tirpákba, hogy majd jól megütöm... úgyse ütöd meg. egyrészt lever, másrészt feljelent.

békés együttélés, és csak annyi kell hozzá, hogy előre nézz, ahogy anyud tanította :)

cso zsi 2014.06.17. 21:09:18

@kigyurt álat: "Amíg lesz ilyen nyomorék, aki szerint erőfölényben levőnek van elsőbbsége, neki nem kell vigyáznia, a többi viszont csak lapítson, nehogy kiloccsanjon az agya az aszfalton (kb. ez jön le az ostoba dumádból), addig nem lesz itt közlekedési kultúra. Se semmilyen kultúra.

Itt pont egyes autósokat kellene regulázni, hogy szokjanak hozzá a kerékpárosokhoz,"
Gyalogosként, a járdán, és a zebrán rajtam átgázoló bringásokról jut eszembe pont ugyanez.

tocibacsi 2014.06.17. 21:10:46

Mégegy fos írás, ami csak az indulatokat szítja. Tessék megnézni az avatáromat! Így írom azt, hogy a Stump Bandinak kurávra igaza van. Esetleg annyi kiegészítéssel, hogy érvényes biciklisre, gyalogosra, motorosra és autósra is az, hogy ha valaki nem képes felfogni, hogy a fizikát nem lehet seggbekúrni, az meghal. Aki hirtelen, kiszámíthatatlanul cikázva közlekedik, az előbb vagy utóbb megszívja. És mivel cikázni dömperrel nem lehet városi dugóban, bringával meg mocival viszont igen, a fenti állítás főleg ezt a két létformát sújtja. Pont. Tiszta ostobaság idekeverni azt, hogy sok az autó. Ez kurvára nem erről szól!!! Nehogymár a gyalogosnak kelljen arra számítani, hogy egyes barmok 30-40-el tekernek a járdán és nemár a bringásnak kelljen állóra fékeznie minden sarkon, hátha valaki tükörbe nézés nélkül kanyarodik be előtte jobbra. De ugyanígy nehogymár az autósnak kelljen a dugóban állva is nonstop a tükreit néni, hogy épp egy motoros bassza le a bal oldalit, vagy egy bringás a jobb oldalit... ennyi... Közlekedjünk ésszel, legyünk figyelmesek, de SENKITŐL ne várjunk lehetetlent! NE várjuk pl. hogy az autós átlásson a sövényen és a betonfalon, vagy hogy 0.0 cm hosszú legyen az autója orra, amikor megpróbál valahova araszolva bekanyarodni, és be kéne lásson a kurva bokor mögé, ahol egyes bringások istennek képzelve magukat 40-el döngetnek - a bokrok tökéletes takarásában. Ugye, szilágyierzsébetfasorb+! Ugye senki sem hiszi, hogy ilyen szituban az lenne a normélis, hogy az autós megkér valakit, hogy nézze, jön e valaki bringával?!

flander 2014.06.17. 21:11:04

A lánchidas példánál nagyobb marhaságot ritkán hallani, mégis hogy fér el ott 1 autó és 1 bringás egy sávban egymás mellett normális oldaltávolsággal? Arról nem beszélve ha szemből is jön egy ilyen páros.
A bringások meg ne az autók mellett akarjanak haladni.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.06.17. 21:13:08

@Körömcsiga: ilyen helyeken is a járdázás jellemző. A Margit-hídon meg csak egy, a forgalomhoz képest túl keskeny kerékpárút van, a másikat ellopták, mint a Megyeri híd egy vagy két lehajtóját. :(

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.06.17. 21:14:31

@flander: sehol. De... bringás csak csúcsforgalomban mehet a hídra, amikor az autók lépésben haladnak.

A Tyne folyó déli partja 2014.06.17. 21:16:31

@Magyarnaba: mondjuk, én csak az elejét olvastam el, de azon már kiakadtam, hogy kb. a harmadik mondatban olyat szól, hogy mert az autóssal előfordulhat, hogy figyelmetlen. és ez neki teljesen megbocsátható. ha a biciklis az, az viszont megbocsáthatatlan, neki tökéletesnek kell lennie.@Jeszy_: juj. 20 kilométer azért nem olyan hú de roppant sok...

cso zsi 2014.06.17. 21:17:38

@Jeszy_: Ellenben a nálunk bevezetett jobbról elhaladási "szabály" az egy agyrém.
Ugyanakkor megkérdem, hogy egy 40-nel alig haladó mopedes, kerékpáros mi a búbánatot keres egy többsávos út belső sávjaiban?

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.06.17. 21:18:19

@Parmezanidész: hm... csak nehogy meglepetés érjen tetvecském... nem vagyok egy kigyúrt példány, de a száz kilóm önmagában elég, hogy elroppantsa a kitinvázad. És a rendőr is téged fog megbüntetni, mert a járdázással balesetet okoztál.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.06.17. 21:20:52

@Parmezanidész: a "rőt szakáll" ugyan nem stimmel, de csináltam párszor olyat a magadfajtával, hogy elálltam az útját a járdán. És nem a 40kilós, anorexiás kisgyerekekkel szoktam így szórakozni.

Jeszy_ 2014.06.17. 21:22:40

@cso zsi: "Ugyanakkor megkérdem, hogy egy 40-nel alig haladó mopedes mi a búbánatot keres egy többsávos út belső sávjaiban? "

Semmit! Mint már korábban írtam, az 50-es mopedek életveszélyesek, és ki kellene szuperálni lassan mindet. Ami nem bír 80-al menni, az városba sem nem való.

Robogókról, kismotorokról beszéltem, ami 100-125 köbcentinél kezdődik. És 4 ütemű, jobb esetben katalizátoros.

Rot 2014.06.17. 21:23:57

@Jeszy_: barátom, akkor tanuld meg mától, hogy ha egy gyalogos áll a zebránál, akkor bizony megállsz...

cso zsi 2014.06.17. 21:24:36

@flander: A Lánchidas eset motorosokkal már fordult elő élesben is.
Mindkét irányból akadt egy türelmetlen, akin szerint volt "harmadik sáv".

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.06.17. 21:24:37

@A Tyne folyó déli partja: legutóbb az Andrássy úton sikerült átmenni piroson. Megszokásból hajtottam és csak a biciklis lámpát lestem, az meg nem volt. Mire észbekaptam, már a kereszteződésben voltam. Szerencsére épp akkor váltott pirosra, még nem volt forgalom keresztben.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.06.17. 21:28:03

@Jeszy_: Simson 50-es (a többség), ha jól tudom, 70 körül van a végsebessége. Még csak nem is olyan hangos és büdös, mint egy trabi. Mi bajod vele?

mi nem foglalt még 2014.06.17. 21:28:47

@ex-dr. vuk: olyant én nem mondtam, hogy mind.

Hilux94 2014.06.17. 21:28:56

Amíg az autósról a gatyát is lehúzzák, minden létező jogcímen, a kerékpáros pedig kizárólag csak akadályozza a közlekedésben (ellentétben mondjuk a robogósokkal/motorosokkal), minden létező közlekedési szabályt jobbára büntetlenül megszegve, fillért sem dobva ugyanabba a kalapba, ahova az autósok, addig SOSEM LESZNEK PARTNEREK...

Biciklis = patkány két keréken

www.liveleak.com/view?i=50a_1402831352

Etniez 2014.06.17. 21:32:31

@Parmezanidész: Nem tudom mi a bajod a kanyarban előzéssel, általánosságban nem tiltja a kresz.

PerverzTata 2014.06.17. 21:36:00

@A Tyne folyó déli partja: A bringásnak márpedig igenis tökéletesnek kell lennie, mert különben meghal... :)

Mellesleg a bringások nagyon sokszor nincsenek tisztában azzal, hogy a KRESZ mit enged nekik és mit nem. Bár végül is ez nem is várható el tőlük, hiszen vizsgázniuk nem kell belőle...

oszt jónapot 2014.06.17. 21:37:04

@Jeszy_: Nem ülsz te egy kicsit fordítva a lovon?

Jeszy_ 2014.06.17. 21:37:52

@álfirkász: Azzal semmi. Ez a kivétel :)

De fogyóban vannak, bármennyire is nagy álom volt valaha :) Főleg az S51.

Büdösnek azért büdös... főleg a mai szemmel :) (orral)

emzéperiksz 2014.06.17. 21:38:12

@flander: sehogy, ezert nem is elozok ott bringast sosem. Megyek mogotte

tocibacsi 2014.06.17. 21:38:32

@PerverzTata: de elvárandó kéne legyen, hisz a kresz mindenkire egyformán vonatkozik...

Rot 2014.06.17. 21:41:17

@Hilux94: értékes hozzászólás :)

Ez a kelet-európai frusztrált kisember megnyomorodott lelkivilágának tökéletes vetülete. Sok munka, kevés pénz, megkeseredett, boldogtalan élet. Ugye már nem kell sok, és megölsz egy patkányt?

Etniez 2014.06.17. 21:41:24

@álfirkász: Ha elolvastad volna amit linkelsz, akkor láthattad volna, hogy be nem látható kanyarban nem lehet előzni (ezt persze kresz nélkül is érdemes betartani). Tehát minden más esetben szabad.

Jeszy_ 2014.06.17. 21:41:46

@Rot: "barátom, akkor tanuld meg mától, hogy ha egy gyalogos áll a zebránál, akkor bizony megállsz... "

A budaörsi úton is megállt z autós. ha nem tette volna, nem sérül meg a gyalogos. Ennyi. Nem csak szabályok kellenek, ész is. A hibás szabály meg áldozatokat fog szedni.

És ha áll a zebránál és telefonál, oda se néz? Volt ilyen, megálltam, észre se vett.
Sajnos a gyalogosok se tudnak közlekedni. Nem egyik félen múlnak a dolgok, hanem mindkettőn.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.06.17. 21:42:10

@Jeszy_:

Végiggondolod, jó dolog.

Egyrészt egy oldalon kell helyet hagyni, másrészt a bal oldali tükörben jobban észleled a biciklist.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.06.17. 21:43:56

@Etniez: ha kicsit tovább is olvastál volna, akkor láthattad volna, hogy csak azt akartam megmutatni, mire gondolhatott azeredeti hozzászólô :)

emzéperiksz 2014.06.17. 21:45:07

@Parmezanidész: A bringasnak semmi keresnivaloja a jardan. Az uttesten a szabalyosan kozlekedo biciklisre figyelnek az autosok, es hagyjak haladni. A gyalogosnak nem dolga figyelni ra, azert van a jarda, hogy ott biztonsagban kozlekedhessen kisgyerek, kerekesszekes, babakocsis, vak a botjaval stb. Ezek nem fognak teged kerulgetni, de mastol sem varhato el.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2014.06.17. 21:46:07

@cso zsi: Mondjuk a balrakanyarodó (belső) sávból szeretne balra kanyarodni, amit a külsőből nem tehet meg, tehát még időben kihúzódik...

Jeszy_ 2014.06.17. 21:47:20

@oszt jónapot: "Nem ülsz te egy kicsit fordítva a lovon? "

Nem tudom megítélni, mert ismeretlen, mivel kapcsolatos a kérdésed.

De már csak az hiányzik, hogy lovasok is legyenek a Lánchídon. Habár konflis szokott lenni :)

XXL 2014.06.17. 21:49:00

Na, végre beindult a kinek nagyobb a fasza verseny. Élmény olvasni a hozzászólásokat. Az én véleményem az, hogy élni és élni hagyni, meg egyenrangú partnerek, blablabla. Én is tekertem régen, nem is keveset a tipográfiában, de manapság már nem merek kimenni, pedig a csodálatos, méretre készített, egyedi Csepel országútim ott figyel a falon. Autósként mindig igyekszem a körülményekhez képest szabályosan vezetni és másokat nem veszélyeztetni, ami 25 éve, mióta vezetek mindig sikerült. Minden közlekedésben résztvevőnek üzenem, hogy csak szabályosan, persze lehet apró kihágásokat elkövetni, de csak úgy hogy azzal más testi épségét ne veszélyeztessük, mert tegye mindenki a kezét a szívére és vallja be őszintén, hogy már ő is követett el szabálytalanságot. Na röviden csak ennyit, a lényeg az, hogy a fémvázasok meg a drótszamarasok figyeljenek és ügyeljenek egymásra.

emzéperiksz 2014.06.17. 21:49:22

@Daily Shark: biciklis kanyarodhat balra a Kresz szerint ilyen uton?

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2014.06.17. 21:49:28

@álfirkász: kemény voltál, csoki :D

mindig gondolkodtam, hogy a reménytelen lúzerek hogyan próbálnak bosszút állni a világon, amiért a normális emberek kiröhögik őket... járdán bringázók elé állnak, és aztán a netes kommentekben kamuznak az eredményről :D

kösz, hogy megválaszoltad. és sajnállak :)

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.06.17. 21:50:36

@Parmezanidész:

NEM beláthatatlan kanyart, hanem kanyart írtál.

Továbbá: Párhuzamos közlekedésre alkalmas úton, vagy olyan úton ahol az előzés nem jár sávváltással (záróvonal kell legyen középen!), előzhetsz.

Rot 2014.06.17. 21:50:50

@Jeszy_: Sajnos akkor is meg kell állni, és elengedni a gyalogost. Ennek a közlekedési kultúra részévé kellene válnia. Nálunk rengeteg gázolás van zebrán, és ez borzasztó elszomorító. (A főoldalon fenn van egy videó, hogy a moszkvai rendőr üti el a zebrán a gyalogost, klasszikus módon a kétsávos úton. Magyarország jelenleg sajnos Moszkvához közelebb van közlekedési kultúrában mint Berlinhez...)

Circus 2014.06.17. 21:53:06

Bár megírták már ezren felettem TE vagy a szenzációhajhász, szándékosan csúsztató vagy szöveget direkt félreértelmező.

ÉRTETEK haragudott a cikk, nem ELLENETEK.

Abba kellene hagyni a felesleges hangulatkeltést.

Empirikus kritikus 2014.06.17. 21:53:46

Tűzcsapot döntött ki a vesét szállító kisbusz

Taxibaleset dugította be Budát

Meghalt a Szegednél fának csapódott kocsi sofőrje

Három balesetben ketten haltak meg

Elképesztően sok balesettel indult a hét

Hárman sérültek meg a Csömöri úti balesetben

Felborult egy kocsi az M1-esen, négyen megsérültek

...

Ezek nagyjából 24 órán belüli címek, és a lista nyilván nem teljes. Rajtuk sem volt sisak. Talán nem meglepő, hogy a tragikus vagy súlyos balesetek jelentős részében a gépjárművezetők és utasaik is fejsérülés miatt halnak meg, vagy szenvednek traumát.

Empirikus kritikus 2014.06.17. 21:57:35

@SomethingWild: "nem fog változtatni a tényen, miszerint Budapest nem alkalmas jelen formájában az autósok és bringások közös közlekedésére"

Bullshit, ahogy ezt már sokan megírták.

@StLui: Igen, rosszul: "Ha nincsenek gyalogosok, végigtekerek a járdán"

Itt éppen szabálytalanságra buzdít csak azért, hogy neki kényelmesebb legyen.

kis59 2014.06.17. 21:57:53

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
Ahhoz normális utak kellenének, plusz sokkal több kerékpárút. Addig tárgytalan.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.06.17. 21:59:36

@Parmezanidész:

"járdán ... te is félre tudsz állni a bringás útjából."

- Kerékpárúton te is félreállsz az autó elől? Akkor is ha a te haladási sebességed ötszörösével bukkan fel hirtelen szemből?

Jeszy_ 2014.06.17. 21:59:57

@Rot: Ebben maximálisan igazad van, ettől még ezt a szabályt a jelenlegi formájában rossznak tartom.
Pont amiatt, hogy a városban a "gyalogos van a zebránál" sokszor nehezen állapítható meg, és egy késői döntés és hirtelen fékezés veszélyhelyzetet okozhat.

Továbbá sajnos a gyalogosok is sokszor lehetetlen helyzeteket teremtenek, hogy hatalmas kocsisor alakul ki, mert nem hagyják abba az "átkelést".

Ez olyan helyzet, ahol a feleknek együtt kell működniük, de a szigorú szabályozás nem oldja meg ennek hiányát.

A moszkvai videón egyébként látszik, hogy a gyalogos úgy lépett ki a megálló kocsi vonalából, hogy nem nézett balra. A megálló kocsi mögött (a kamerás) egy teherautó lehetett, ami miatt a rendőr nem látta mi történik, csak azt tapasztalta, hogy egy teherautó megállt előtte. Nem akarok senkit védeni vagy hibáztatni, de az okokat megértve lehet elkerülni a baleseteket. A okokat és nem a szabályokat csupán.

Saját nagyapámat zebrán ilyen szituációban gázolták halálra. Kicsit még meredekebb is volt, mert este esőben 2 sáv megállt a zebránál és egy fiatal srác egy BMW-vel kivágott a villamos sínre és ott előzte nagy sebességgel le a kocsikat.

Perillustris 2014.06.17. 22:00:58

@Circus: Persze-persze, még kellett volna egy fénykép kiloccsant agyvelőről, hogy érezzem a törődést és az őszinte aggódást.

Perillustris 2014.06.17. 22:01:48

@Jeszy_: "Továbbá sajnos a gyalogosok is sokszor lehetetlen helyzeteket teremtenek, hogy hatalmas kocsisor alakul ki, mert nem hagyják abba az "átkelést"."

Lehetetlen helyzet. LOL.

kis59 2014.06.17. 22:02:36

@emzéperiksz: Azt tudod, hogy naponta hány száz babakocsis, futó,andalgó szerelmespár, levegőző nyugdíjas jár a patak-parti kerékpárúton? Naponta járok erre, mégsem láttam konfliktust...

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.06.17. 22:02:48

@gonosz1hal:

Azért jobb ha középen van a szabad hely, mert ott akkor könnyebb a mentőnek is helyet adni, mert a meglevő rést kell csak tágítani.

OftF 2014.06.17. 22:04:20

De tényleg? Nem bírják sokan szusszal a gyakori gyorsítást, így aztán meg se állnak a pirosnál/stoptáblánál/jobbkéznél?

Én inkább megállok, ha bringával megyek melózni, akkor már úgyis mindegy, később érek be mindenképp.

Perillustris 2014.06.17. 22:04:44

@Hilux94: Kilégzés. Belégzés. Kilégzés. Belégzés. Kilégzés. Belégzés. Kilégzés. Belégzés. Kilégzés. Belégzés. Kilégzés.

Bármikor abbahagyhatod, ha unod.

emzéperiksz 2014.06.17. 22:04:44

@kis59: biztosan van ilyen is. Csengetni kell nekik, hogy menjenek onnan

powerage 2014.06.17. 22:06:43

Én tényleg próbálok figyelni és vigyázni a bicajosokra...

Ma csak a körforgalomban jött velem egy szembe, illetve kicsit később egy másik a kerepesin fogta a forgalmat, ahelyett, hogy két méterrel arrébb, a kerékpárúton ment volna.

Kicsit segíthetnének.

Perillustris 2014.06.17. 22:08:02

@Tititi: Áruld már el, te minden szabályok őrzője, hogy miért van a több százezer baleset az utakon, ha csak a kerékpárosok nem tartják be a szabályokat?

emzéperiksz 2014.06.17. 22:10:04

@Jeszy_: zebran nem elozunk. A bombist buntetni kene. A gyalognak a zebran elsobbsege van, akkor is, ha lassan kel at. Megvarod, es kesz. Ha nem tetszik, vegyel helikoptert, es jarj azzal.

Perillustris 2014.06.17. 22:10:38

@flea: "Az a cikk arról szól, hogy egyes kerékpárral közlekedők - és sajnos sokan vannak ilyenek - egyre-másra vállalnak különféle teljesen felesleges kockázatokat. Nem vesznek sisakot, szabálytalankodnak, váratlan helyeken bukkannak fel, kiszámíthatatlanul viselkednek (pl. kacsáznak)."

Ennek arról kellett volna szólnia, hogy egyes közlekedők - és sajnos sokan vannak ilyenek - egyre-másra vállalnak különféle teljesen felesleges kockázatokat. Nem vesznek sisakot, szabálytalankodnak, váratlan helyeken bukkannak fel, kiszámíthatatlanul viselkednek.

Csak egy szót töröltem ki.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.06.17. 22:11:23

@Parmezanidész: ugat a tetű, ez új! :D
lúzer... aki ahhoz is gyáva, hogy az úttesten biciklizzen, épp az ugat ilyet. YEEEE! :DD

Perillustris 2014.06.17. 22:14:22

@RÁJEN: "Van egy olyan mondás, hogy akkor van elsőbbségem, ha megadják"

Ez az "elsőbbséged akkor van, ha megadják" egy sutyerák - felsőbbrendűséget sugárzó, elítélendő, a morált tovább romboló - hozzállás, bizonyára akkora bunkó volt, aki kitalálta ezt, mint aki pl. a "gyalogoscsalogatás" szóösszetételt megalkotta.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.06.17. 22:15:03

@Perillustris: funkcionális analfabéta. Nem írt ilyet. Viszont az tény, hogy a biciklivel közlekedők töredéke tartja be a KRESZt.

Perillustris 2014.06.17. 22:15:25

@Üvege$: Nyilván ezért küldi járdára a bringást.

fda 2014.06.17. 22:15:45

@SomethingWild: "az olyan élhetetlen helyeken, mint a Nagykörút, lehetőség szerint csökkentsétek a biciklizést."

Az is segíthet, ha a Nagykörúton csökkented az autózást. Hidd csak el! :-)

Be kell látni, a világ fejlett nagyvárosaiban az egyértelmű trend, hogy nem a bringásokat, hanem az autókat szorítják ki oda, ahova leginkább valók: a városokon kívüli, utakra, autópályákra.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.06.17. 22:16:09

@Perillustris: te se hallottál még defenzív vezetésről...

cso zsi 2014.06.17. 22:17:31

@álfirkász: @Jeszy_: De, pont ugyanaz a baj vele. A Simson az egy fél Trabant. :)))

PerverzTata 2014.06.17. 22:18:03

@tocibacsi: egyetértek, ironizálni próbáltam... :)

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.06.17. 22:18:11

@Perillustris: hol, mikor? Csak felületesen futottam át a cikken, de nem látram ilyet.

Perillustris 2014.06.17. 22:18:25

@álfirkász: Ne fárasszál már, olyanokat sorolt fel, melyek szinte kivétel nélkül jellemzőek a többi járművezetőre is.

Mert tény, hogy a járművezetők töredéke tartja be a KRESZ-t.

Jeszy_ 2014.06.17. 22:18:28

@emzéperiksz: "A bombist buntetni kene."

Kellene, igen. De nem kapott semmit. Megúszta.
Még a kocsi sem az övé volt, kölcsönzői fehér 520-as.

Perillustris 2014.06.17. 22:19:33

@álfirkász: "Ha nincsenek gyalogosok, végigtekerek a járdán" A Lánchídat ismerve ez elég mókás.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.06.17. 22:20:03

@Perillustris: persze. Csak míg ötvenből egy autó megy át a piroson, addig tízből nyolc biciklis.

fda 2014.06.17. 22:22:31

@Tititi: Jaja igazad van, a bringások mind bűnös szabályszegők. Nem úgy mint az autósok, akik közül 10-ből 10 szabálykövető:

-nem agresszív
-nem megy túl gyorsan (relatív és abszolút gyorshajtás)
-előzékeny a gyalogosokkal, kerékpárosokkal
-véletlenül se parkol szabálytalanul, például a járdán vagy kerékpársávban
- sose akar előbbre jutni egy-egy apró szabálysértés, hirtelen sávváltás, kis nyomakodás árán
- és a fentiek alapján véletlenül sem veszélyeztet soha másokat, például a védtelen gyalogosokat vagy bringásokat.

Ezek alapján az autósok nevében jogod van lehurrogni a kerékpárosokat.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.06.17. 22:22:42

@Perillustris: ez a cikkből van? Megjegyzem, mintha már bekerült volna a KRESZbe, hogy kerékpározásra alkalmatlan az az út is, ahol tilos bringázni. A Lánchídon meg csúcsidőn kívül tilos.

Perillustris 2014.06.17. 22:23:57

@sid979: "a civilizált ENSZ kompatibilis közlekedés"

Könnyezek a röhögéstől.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.06.17. 22:25:04

@tocibacsi:

Szilágyi Erzsébet fasort megemlítettem a járókelőn is. Idemásolom:

jarokelo.hu/budapest/bejelentesek/2191/szetesett-burkolat-a-bicikliuton

Darázs Karcsi: Nos, ha már felkerült ide ez a kerékpárút, leírom miért kellene megszüntetni, legalább is jelen formájában.

Rendszeresen kanyarodok itt (személyautóval, alacsonyan ülök, nem látok át a sövény felett) balra a SzEf-ról valamely mellékutcába, és jövök is ki a mellékutcákból, és fordulok jobbra a SzEf-ra.

A gondok:

- Bal kanyar esetén
-- már haladás közben figyelem, jön-e kerékpáros velem párhuzamosan
-- a nekem szembe jövő kerékpárost csak akkor látom, ha a sarkon vagyok
-- a sövény mindkét irányból takarja a kerékpárost
-- sötétben lámpa nélkül ha a kerékpár nem tartja a be a 10 km/h-t (NEM TARTJA), akkor hacsak nem ultrafényes a lámpája, nem veszem őt észre. Főleg, ha a lámpája a bokáján, térdén, homlokán, stb van.
-- világosban sem jobb a helyzet egy olyan, aki nem ismeri a környéket nem is számít kerékpárosokra, mivel az átvezetés egyedül a Gábor Áron utcánál látszik (Ha még látszik).
---- Konkrét eset (A legutolsó): Jövök, index megy balra, megállok, és várom, hogy a szembeforgalom lehetővé tegye, hogy balra kanyarodjak. Ilyenkor álló helyzetből esélyem sincs magam mögé látnom (Szerintem az a visszapillantó tükör, mely a kerékpárutat is befogja, még elméleti síkon sem létezik, a fejemet nem tudom annyira hátrafordítani), ezért amikor szemből elengednek, csak akkor megyek, ha aki elenged megáll. Helyszíni ismeretek hiányában szenvedők ilyenkor már adják a gázt, és mázli, hogy eddig nem ütöttek el senkit. A múltkor egy busz jelzett, hogy elenged, aki tisztában van a szabályokkal (Tudja, hogy a kerékpárt is el kell engednem, magasan ül, be is látja a kerékpárutat, naponta arra jár, stb). Hatodik érzékem azt súgta, nézzem meg, jön-e kerékpár. Ezt úgy szoktam, hogy mikor fordulok, megtorpanok már a kifele menő oldal sávjában, ekkor látom be a teljes kerékpárutat és tudom elengedni a kerékpárost.
Mikor az autóbusz is elengedett, valóban jött egy kerékpár, az autóbusz takarásában kb. 20-25 km/h-val. Megálltam és elengedtem. Közben konstatáltam, hogy a buszvezető már vészs közelségben van, és nem lassít, mindjárt nekem jön. Megijedtem, és a kerékpáros elhaladása után gázt adva ki akartam menekülni a nekem veszélyes zónából, ám ekkor jött befele is egy kerékpár, aki azt látta, hogy én állok és megadom nekik az elsőbbséget. Majdnem elütöttem, az mentette meg, hogy kb. másfél méterrel ki tudott elém térni.

- Jobb kanyar esetén
-- Nem látom be a bokroktól a kerékpárutat (sem), ezért vakon csorgok, 2-3 km/h sebességgel. Ez a sebesség kevés ahhoz, hogy el tudjak ütni egy kerékpárt, ám elég ahhoz, hogy a kerékpáros ha félrepillant (és mint látjuk, sűrűn kell az aszfaltot néznie maga előtt) akkor ne észlelje, hogy jövök (én még mindig nem látom őt, hisz ahhoz, hogy a bokroktól valamelyest legyen rálátásom a kerékpárútra, ahhoz a vezetőülésnek szinte egy vonalba kell vele kerülnie). Mikor én rálátok a kerékpárútra, addigra a motorháztető már szinte 100%-ban blokkolja a kerékpárutat. Sok kerékpáros ilyenkor még azért megpróbálja a lehetetlent, és megpróbál elslisszolni a motorháztető előtt.
-- Ezután tudok annyira előregurulni, hogy kilássak a SzEf-ra. Ilyenkor ha két percig nem tudok a forgalom miatt kikanyarodni, akkor két percig blokkolom a kerékpárutat. Sajnos a kerékpárosok ezt a problémát nem értik, és rendszeresen méltatlankodnak, anyáznak, stb....
-- A sötétben elégtelen világítás és az átvezetések felfestésének hiánya a jobbkanyarra is érvényesek.

Tehát: A KERÉKPÁROSOK ÉRDEKÉBEN EZT A KERÉKPÁRUTAT MEG KELL SZÜNTETNI!!!

Hozzáteszem: Gyalogosként sétálva is eszméletlenül irritáló az a kerékpárút, főleg a Budagyöngye buszmegálló melletti elvezetése.

Perillustris 2014.06.17. 22:29:03

@álfirkász: Mindenki szabálytalankodik, csak ezek többsége járműspecifikus. Mondjuk a piros lámpa pont a közös nevező.

Az, hogy nem megy át arányaiban annyi autós a piroson, pusztán annak köszönhető, hogy keresztben elindul a forgalom, a látómező is kisebb és általában a rugalmasság is.

Azonban forgalmas kereszteződésekben csaknem minden lámpaváltáskor átcsúszik még legalább egy gépjármű a PIROSON.

A szabálykövetési hajlandóságot meg bátran lemérhetjük akár holnap az Árpád-hídon, ahol egy szakaszon 30-as sebességkorlátozás van, amit SENKI(!) nem tart be.

cso zsi 2014.06.17. 22:29:10

@Parmezanidész: " járdán a bringás is ki tud kerülni téged, és te is félre tudsz állni a bringás útjából."

Ahol a három ember sétál épp, ott néha két, szembejövő bringás púposkodik:

https://www.google.hu/maps/@47.478069,19.048019,3a,75y,288.26h,81.9t/data=!3m4!1e1!3m2!1sJ_rLznvUroJTI_qB2r6Hnw!2e0?hl=hu

"ennyi."

Perillustris 2014.06.17. 22:30:58

@álfirkász: "mintha már bekerült volna a KRESZbe, hogy kerékpározásra alkalmatlan az az út is, ahol tilos bringázni"

Nem, és nem is fog ilyen bekerülni.

És nem tilos. kerekparosklub.hu/bringatilos-lanchid

cso zsi 2014.06.17. 22:34:15

@Perillustris: "Azonban forgalmas kereszteződésekben csaknem minden lámpaváltáskor átcsúszik még legalább 4-5 bringás a PIROSON."

Ezt akartad írni, ugye?
De a Károly körúti bicikliverseny is kötelező tartozéka a reggeleknek.
Mindig van egy "triatlonosabb", aki full gázzal nyomul a síkon, de a Szabadság hídon, valamint a Bartókon már a nyelve lóg ki.
Néha sajnálóan nézem a villamosról azt az egy szem KERÉKPÁROST, aki minden lámpánál gondosan megáll, miközben minden lámpánál elmegy mellette 4-5 újabb bicajos. Ő az egyetlen, akinek ott karjelzése is van, ha parkoló autó mögül halad tovább.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2014.06.17. 22:34:27

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: ne hisztizzetek már annyit. járókeretes nyugger vénasszonyok vagytok, vagy férfiak? ha jön egy bringa, vállat vonsz, kikerülöd vagy csak egyenes vonalban mész, hogy ki tudjon kerülni. bonyolult?

@álfirkász: sajnos nem lepődtem meg, hogy ilyen alacsony színvonalon tudsz csak fikázni, a korábbi kommentjeidből látszott már, hogy milyen agyas vagy :D

egyébként ha csak fele annyit tekernél, mint én bp útjain, nem 100 kiló lennél. és nem is félnél a járdázó bringásoktól :D

Perillustris 2014.06.17. 22:34:57

@sid979: "Ez egy ilyen létforma el kell fogadnotok, hogy sehová sem tartoztok."

Nagyon sokat sírtam emiatt régebben.

Perillustris 2014.06.17. 22:36:12

@cso zsi: Nyilván van ilyen, de én nem is tagadom, mert én is látom.

cso zsi 2014.06.17. 22:38:43

@Daily Shark: Szó nincs balra kanyarodó sávról.
A kihúzódás viszont csak az út széle felé lehetséges, a balra kanyarodó sáv többnyire (az egyirányú utcákat kivéve) belül van.

Alick 2014.06.17. 22:39:04

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "A KERÉKPÁROSOK ÉRDEKÉBEN EZT A KERÉKPÁRUTAT MEG KELL SZÜNTETNI!!!"

Ez a legtöbb külön vezetett kerékpárútra jogos...

Perillustris 2014.06.17. 22:39:09

@Orltran: "utósok is szabálytalankodnak, csak egyrészt nem akkora arányban"

De-de, csak észre sem veszed, na meg 50 helyett 55-60-nal menni ugyebár teljesen elfogadott?

Dinsdale Piranha 2014.06.17. 22:42:34

László János út teljes mértékben félreértette Stump András cikkét.
A biciklit napi szinten használom és teljesen egyetértek Stump Andrással.
Egyetértek Ghandival is: Te magad légy a változás, amit látni szeretnél a világban. Szóval ha tiszteletet és toleranciát szeretnénk az autósok részéről, először tiszteljük saját életünket és a Kreszt, nem pedig másra mutogassunk és mástól várjunk tiszteletet és elfogadást. Mutassuk meg, hogy lehet tisztességesen és szépen bringázni. Mutassuk meg, hogy mi is ismerjük a piros lámpát és, hogy mi is legalább annyira türelmesek vagyunk, mint amekkora türelmet elvárunk az autósok részéről.
Egy bringás.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.06.17. 22:45:10

@Parmezanidész:

Idézek:

A Kerékpárosklub úgy gondolja, hogy a bicikli jármű, aminek az úton van a helye

EBL 2014.06.17. 22:53:07

Nagyon örülök, hogy megjelent ez a cikk. Szívesen kifejtettem volna a véleményemet az eredeti cikk írójának, de nem ilyen finom stílusban. Az a bunkó elvárná a biciklistől, hogy a saját idejét és energiáját feláldozva több száz métert kerüljön, azért, hogy ne zavarja őt meg a többi autóst, de a Lánchídon képtelen a saját idejéből áldozni 20 másodpercet a biztonság oltárán és kicentizve vagy a záróvonalon át kielőzi a biciklist!!! Ja a Clark Ádám tér... Rendszeresen megyek arra bringával, autóval, és robogóval is. Amikor biciklivel megyek át a Lánchídon sok autós akkor is le akar tolni az útról, amikor tisztán látszik, hogy a Clark Ádám előtt feltorlódott a kocsisor, azaz én egy picit sem tartanám fel, ha mögöttem csorogna. Végső soron nem is én tartom fel őt, hanem ő engem. És úgy áll meg előttem, hogy véletlenül se férjek el az autója és a padka között. A téren a körforgalomban, természetesen a mögöttem lévő azonnal megelőz engem, majd rögtön utána kanyarodna az alagútba. Persze ott van egy zebra és megáll a gyalogosnak pont keresztben előttem. Én meg mennék 3/4 kört, ha tudnék. Hetente többször kell azért vészfékezést illetve jobbra kanyarodást tennem, mert egy barom megelőz, majd azonnal fékez és kanyarodik jobbra. Ma is volt ilyen eset. Hány másodpercet vesztett volna, ha mögöttem kanyarodik jobbra??? Talán kettőt! És két másodpercért kockáztatja az én életemet! Az összes ilyen barmot 1 hónapos kötelező bringázásra ítélném. Ebből a típusból nagyon sok van. Zebra... Én az az ember vagyok, aki biciklivel is és autóval is megáll a zebra előtt. Akkor is megállok a zebra előtt, ha épp mennem kell a gyerekért az oviba, vagy épp késésben vagyok egy megbeszélésről. Majd elnézést kérek a késésért, de nem mondok le a defenzív vezetésről. Nálam ez elvi kérdés. Az pedig csak kifogás, hogy nem látszik a belső sávból a gyalogos. Mit is ír a kresz? Azt, hogy ha megáll a kocsisor, akkor a mellette levő sávban akkor is meg kell állni, ha nincs is gyalogos a környéken. Hetente többször van az, hogy a külső sávban elsőbbséget adok egy gyalogosnak, akkor a mögöttem jövő baromállat sávot váltva megelőz engem. Én gyakran kiteszem a kezem az ablakon, hogy jelezzem azt, hogy nem pusztán azért álltam meg, hogy neki bosszúságot okozzak. Ha nem áll meg, akkor dudálok a gyalogosnak, hogy figyeljen, mert jön a baromállat. Nos egyelőre ennyi... Jó volt kiírni magamból a véleményem.

dukeekud 2014.06.17. 23:01:48

@EBL: "Hetente többször van az, hogy a külső sávban elsőbbséget adok egy gyalogosnak, akkor a mögöttem jövő baromállat sávot váltva megelőz engem"

Ugy kene modositani a kreszt, hogy az ilyen zebranal elozok, minimum buntetese a HELYSZINI TARKONLOVES legyen.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2014.06.17. 23:05:41

@Jeszy_: nem értem, melyek azok az adottságok, melyek ezt megakadályozzák.Pár hónapja egy állásbőrzén közel 80 frissdiplomás ült egy nagy aulában. A műsorvezető megszavaztatta őket. (bringabarát munkahelyekről volt szó)
Oda pedig szép ruhában mentek. 64-en kerékpárral érkeztek, mindössze négyen!!! autóval, pár robogós, a többi bkv vagy elhozták őket. Engem is letaglózott a szám! Szeretném felhívni a figyelmed, hogy van egy újabb generáció, amelyik hamarosan munkába járni is a kerékpárt fogja használni. És jól van ez így!

Reggie 2014.06.17. 23:07:11

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Most is tiltva van. Sokkal jobb lenne, hogy ha egy kerekparos a jardan kozlekedve kozeledik egy gyalogoshoz, azt eletellenes tamadasnak lehet tekinteni, igy az uj btk jogos vedelem szerint a tamadas elol nem kell kiterni igy mondjuk nyugodtan leloheti a gyalogos.

wagadogu 2014.06.17. 23:10:50

@emzéperiksz: pl. ilyen helyen? :)

https://www.google.com/maps/@47.498016,21.633297,3a,75y,252.96h,67.93t/data=!3m4!1e1!3m2!1szb4FltYYNl-lYoymjttSvg!2e0

https://www.google.com/maps/@47.538821,21.637734,3a,75y,127.28h,72.91t/data=!3m4!1e1!3m2!1s84orUBkEh17dDNEaksn18A!2e0

Debrecenben ilyen, kis forgalmú utcákba rakták ki az okosok ezeket az általad említett hármas tiltásokat. Biztos van oka... kis korukban becsípte a pöcörőjüket a bicikli és azóta úgy maradtak...talán ez elfogadott magyarázat...és ha itt bringázik valaki, mégis mit és kit veszélyeztet? Mi az alternatív útvonal helyette? Ja hogy nincs? Akkor miért csodálkozunk, hogy szabálytalankodik?

Ardó 2014.06.18. 07:08:43

"nincs olyan emberfajta, hogy kerékpáros vagy autós. "

de SZUPER lenne brotha, ha ez mas postodnal is eszedbe jutna!!!! meg az evangelistaknak is! de sajnos nem igy van. szitjatok a -korabban- nem letezo ellentetet. kar ezert nagyon.

Körömcsiga 2014.06.18. 07:09:54

@Jeszy_: Vicces, de a trabant töréstesztje egész jó, még jobb is mint a seicento :)
www.youtube.com/watch?v=oF4phDLfGF4

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.06.18. 07:13:01

@Parmezanidész: seggarcú tetvecském! Nem vagyok anorexiás, így a száz kilóm nagyon közel van a tökéletes testsúlyhoz. :D
Ezen kívül nem félek abban a formában, ahogy azt próbálod belemagyarázni, csak rühellem, hogy a magadfajta, ostoba szarzsákok tömege miatt nekem ég a pofám, ha valahol szóba kerül a hobbim...
A kerékpárutakon meg joggal félek tőletek, mert szartok szabályokra, többi közlekedőre, mindenre. Autósokkal húsz-harminc év alatt nem volt annyi bajom (balesetveszélyes helyzet), mint a fajtád miatt az elmúlt pár héten, amióta újra tudok biciklizni.

amsz · http://www.amator-szexvideo.com 2014.06.18. 07:17:37

Kerékpárosok tipikus reakciója amikor valakinek kárt okoznak:
nagycsatt.postr.hu/rombol-a-bringas/

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.06.18. 07:17:56

@Perillustris: erről lemaradtam. Utolsó infóm az volt, hogy csak csúcsidőben szabad, mikor amúgy is be van dugulva a híd. Azt egyébként valami félhivatalos fazontól hallottam vagy olvastam, hogy a tiltó tábla = kerékpározásra alkalmatlan úttest. De majd megpróbálom megkeresni, hogy kitől, milyen formában hangzott el, mert évekkel ezelőtt, az első nagyobb KRESZ módosítás kapcsán találkoztam vele.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2014.06.18. 07:18:35

@wagadogu: Ez nem feltétlenül van így. Esetleg nem érem el a következő lámpát, meg a mögöttem jövők sem. Tehát 1 biciklis miatt szív több autós.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.06.18. 07:24:23

@Perillustris: www.holkerekparozzak.hu/jog/szabad-e-jardan-kerekparozni

nem itt, de lehet, hogy valami ilyen oldalon.
Bár azt húsz év alatt sem tudtam megérteni, hogy a kerékpárral behajtani tilos miért nem jelent kerékpározásra alkalmatlan utat...

wagadogu 2014.06.18. 07:35:17

@Miazmás: esetleg a szomszédom van előttem a sorban, ő is autóval és ő még átmegy a sárgán, nekem már meg kell állnom. Ha nem lenne ott, akkor én mehettem volna át. Tehát "feltart".

Vagy egy adott területről 100 ember autóval viszi a gyerekét iskolába több10km plusz úttal, így okozva nagy dugót több helyen, tehát "feltartják" azokat, akiknek elment a gyerekük busszal/kerékpárral és csak munkába mennek.

Ezek is feltartások? Mint látod, a forgalom tartja fel saját magát. Ezért nem kellene cseszegetni azokat, akik több kevesebb rendszerességgel megoldják az egyéni közlekedésüket kerékpárral. Sokkal rosszabbul jársz, ha másnap ők is autóba ülnek. Esős napon érdekesen lényegesen lassabban érek be autóval a munkahelyre, mert a sok köcsög bringás hirtelen autós lett, és így feltartanak másokat.

Tehát a bringás még akkor is feltart, amikor autóval van sőt, akkor tart fel igazán! Hogy rohadna meg.

znori 2014.06.18. 07:37:02

Alapvetően tömegközlekedem, ha nem, akkor biciklizem. Autót évek óta nem vezetek. Mégis egyfolytában azt érzem, nem egy cikket olvastunk a Totalcaron az itteni poszt szerzőjével. Lehet levénhülyézni a totalcaros szerzőt, nekem fogalmam sincs, kicsoda, de egyáltalán nem arról szól az írása, amit az itteni poszt szerzője kiolvasott belőle, hanem a szabálytalankodó, a szabályok megszegésével az egyébként is fennálló kockázatokat készakarva fokozó bringásokról. Arról, hogy kerékpározni egyébként is veszélyes üzem (az okokat az itteni poszt is felsorolta, súly- és erőfölény az autósok javára stb.), ezért értetlenkedik egy sort (szerintem joggal), hogy miért kell még azzal is fokozni a helyzetet, hogy nem használjuk a kerékpárutat,m szembemegyünk a forgalommal, átmegyünk a piroson stb. Sok megszívlelendő van abban, amit írt - már ha valaki nem úgy kezdi eleve olvasni, hogy jól felszívja magát, hogy nahát egy pökhendi autós megint beszólt.

2014.06.18. 07:44:05

Autós vs motoros, motoros vs bringás, bringás vs gyalogos, gyalogos vs autós, autós vs kamionos, és minden további variáció.
Örök ellentétek maradnak, kár is ezen vitatkozni.

2014.06.18. 07:49:43

@SomethingWild: Szépen hozod azt a viselkedési formát, ami miatt kialakulnak azok a csúnya sztereotípiák a bringásokról.

@Tititi: Látom, Te is érted, csak a "bringások agymosó szócsöve blog" nem. És újra eljutottunk oda, hogy miért skatulyázzák be a bringásokat.

Hát ilyenekért plö.

atompyka 2014.06.18. 07:51:42

@tocibacsi:
Na kb. ennyi. Azzal a kiegészítéssel, hogy oszlopra kéne lógatni, aki kerékpárutat tervez/engedélyez úgy, hogy a közlekedőknek esélyük sincs időben meglátni egymást.

cso zsi 2014.06.18. 07:56:07

@Perillustris: Az "át / elférek, mert kisebb vagyok / a járművem" mentalitást tényleg a gyalogoknál kell keresni.
A Fehérvári úti villamoskáosz szült pár jelzőlámpás átkelőhelyet.
A villamosról leszálló, és a villamoshoz szaladó huszonéves birkák tömegét nem zavarja a jelzőlámpa színe. Akkor sem, ha a kukásautó a nyakára áll.
Ez tényleg valami "korosztályos lázadás" a szabályok ellen?

oszt jónapot 2014.06.18. 07:58:03

@Reggie: fú de geci nagy dugó lenne a zebráknál lelőtt sofőrök miatt.

oszt jónapot 2014.06.18. 07:59:42

@álfirkász: Én csak 70 kiló vagyok, de nem rettegek ennyire. Nem kéne felkeresned agy szakembert? :D

emzéperiksz 2014.06.18. 08:03:33

@Jeszy_: OK, és akkor mi van? A KRESZ szerint zebrán nem szabad előzni. Ha rendőr látja, akkor kapja a büntit.

emzéperiksz 2014.06.18. 08:08:39

@wagadogu: Nem, nagyon forgalmas négysávos úton, ahol keskenyek a sávok. Úgy lehetett a bringást biztonságosan megelőzni, hogy bekéredzkedtél a belsőbe, és úgy tudtak beengedni oda, hogy fékeztek. Na most ha egy komplett kocsisor így előz meg egy bringást, traktort stb.-t, abból dugó lesz. Tipikusan az a szitu, mint amikor Bp-n valahol lezárják az egyik sávot 3 m hosszan egy akna miatt, és az autósoknak ki kell onnan állni. Egy ilyen sávelzárás kilométeres dugókat hoz létre. Hasonlóra képes ilyen helyen egy lassú jármű, amelyik nem tudja felvenni a normál tempót, és előzésre kényszeríti az autósokat.

Irkutszk 2014.06.18. 08:09:17

"az autók vezetői a középvonalhoz húzódnak"

Szerintem ez nem egyeztethető össze a KRESZ szabályaival, miszerint " Jármûvel az úttesten - az elõzés és kikerülés esetét kivéve - annak menetirány szerinti jobb oldalán, az út- és forgalmi viszonyok szerint lehetséges mértékben jobbra tartva kell közlekedni."

FrankaZsül 2014.06.18. 08:20:10

Reakciom a cikkre:
Robogoskent en nem szeretem, ha az autosok kozepre huzodnak, mert nem vagyok hajlando jobbrol elozni.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2014.06.18. 08:21:29

@wagadogu: Erősen sántítanak a hasonlataid, ezt nevezem én csúsztatásnak.

GG81 2014.06.18. 08:22:19

Tisztelt László János!

Hogy jön ön ahhoz, hogy egy 7.3-as pontra valamint EGYÜTTMŰKÖDÉSRE hivatkozzon, amikor a a 7.1-es pontban leírtak alapján kiszámíthatatlanul mozgó közlekedési elemek védelmébe kel!?

"A közút használóinak el kell kerülniük minden olyan magatartást, amely veszélyezteti vagy akadályozza a közlekedést, veszélybe sodorhat személyeket vagy kárt tehet a köz- vagy magántulajdonban." - Bécsi egyezmény 7.1.

Az 7.1. előbb van, mint a 7.3. így előbb ennek kéne teljesülnie és ugyanúgy minden közlekedőre, minden közút használóra vonatkozik!
Ebbe beletartozik az, hogy minden aktuálisan érvényes közlekedési szabályt, kialakított infrastruktúrát, amíg hatályos, legyenek szívesek betartani még a kerékpárosok is! (A villanyrendőr jelzések a kerékpárosokra is vonatkoznak, jobbra kisívben sem lehet bármikor-bárhová kikanyarodni a forgalomba, ahol van kerékpárút, de még a bringagyalog használata is kötelező (gumiszabály), stb...)
Előszeretettel hivatkozik a fentiek megvalósításainak hiányosságaira, de kérem tisztelettel, amíg a Bécsi Egyezményre mutogat, addig csak a hivatalos úton történő legalizált változtatásokkal lehet elérnie a célját, addig mindenki a hatályos jogszabályok szerinti közlekedési morálra fog számítani, nem pedig a kerékpárosok öntörvényű, saját kis fejükben létező, számukra kényelmes és megideologizált kreszváltozatára. Hisz, ezt is kimondja az ön kedvenc egyezménye, miszerint mindenki közlekedjen a hatályos szabályok szerint, mert különben a végén még veszélyhelyzetet teremt! Így nem is érdemes a 7.3-ra hivatkozni, ha már a 7.1-re magasról tesznek, mert valahogy nincs alapja a siránkozásnak! Szelektálhatunk persze a szabályok között, de az nem vezet jóra és akkor jön is a sírás, hogy ki a gyengébb... de, hogy ki is provokálta ki magának a pofont, arról csend!? A Totalcar cikke véleményem szerint erre próbált rámutatni, amikor is a fürge bringás igenis magában tesz kárt, amikor olyan manővereket hajt végre, amire nem lehet és nem is kell számítani! Persze lehet támadásnak venni az írást, de talán el lehetne gondolkozni rajta, hogy pont arra hívja fel a figyelmét a közlekedésben sérülékenyebb résztvevőinek gyakran önmaguk sodorják veszélybe önmagukat!! Nem lehet mindig azzal takarózni, hogy majd a 7.3 alapján az autósok, a nagyobbak minden veszélyhelyzetet megoldanak! Mert ott a 7.1! Előtte a sorban! Nem is kéne annak a veszélyhelyzetnek kialakulnia!

wagadogu 2014.06.18. 08:24:11

@emzéperiksz: jobb, ha nagyon forgalmas, két sávos úton kell előzni? Akkor még be se tudsz "kéredzkedni"... én nem kéredzkedni szoktam, hanem egyszerűen sávot váltani. Nem érzem azt, hogy most húde nagyon jót tett velem valaki, hogy kicsit megsimitotta a féket. Én is ezt szoktam tenni, közlekedni tudó embernél alap a többi közlekedő segítése a saját érdekében is.

Nem tudom pontosan milyen helyen történt ez, de az én tapasztalataimból kiindulva rengeteg olyan helyen van indokolatlan tiltás, ahol egyszerűen nincs alternatív útvonal. Ilyenkor szerintem nem a bringás hibája, hogy nincs másik út két pont között, ami van, az tilos. Ha úgy van valami tiltva, hogy nincs alternatíva, akkor azt a tiltást senki nem tudja komolyan venni. Gondolj csak a gyereknevelésre.

Természetesen mindenképpen belassítja a sort egy lassú jármű, mindenki ismeri a körben autózó kísérletet. Viszont az is kiderült belőle, hogy ha nincs lassú jármű, és adottak a feltételek a folyamatos haladáshoz, még akkor is nagyon könnyen tudunk dugót létrehozni.

Épp ezért szerintem hibás az az elvárás, hogy folyamatosan, ugyanolyan sebességgel lehessen autózni lakott területen belül. Kell egy komoly elkerülő rendszer (ez BP-en kb a Hungária és ahhoz vezető sugárutak), de azon belül nem szabad ilyen elvárással autózni, mert pont ez okoz türelmetlenséget, hiszen úgyse lehetséges, hogy ez teljesüljön.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2014.06.18. 08:28:38

Az milyen már, hogy idén kétszer láttam biciklist a ferihegyi gyorsforgalmin! Normális az ilyen?

Amikor bicikliztem, akkor előfordult, hogy járdán mentem, ha veszélyes lett volna az úttest. Ilyenkor - tudván, hogy vendég vagyok - igyekeztem minél óvatosabban közlekedni és figyelni. Még véletlenül sem csengettem stb.

Egyszer elgondolkodva mentem át zöld jelzésnél gyalogosan a zebrán a Klinikáknál a Szigony utcán. Ez az utca egyirányú az Üllői felé. A biciklis az Üllőiről a Corvin felől nagy ívben balra hajtott be a Szigonyba úgy, hogy majdnem elütött. Még neki állt feljebb. Tekintsem őt is partnernek vagy ne?

alien 2014.06.18. 08:29:44

@Hilux94: patkány négy keréken? Súlyadó bringára? Nekem nincs pénzem kocsira sajnálom rá, BKV ha neked van csak húzzák le a gatyódat.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2014.06.18. 08:30:35

Az meg külön vicces, hogy valaki azért nem megy a bicikliúton, mert ott a totojázó biciklisek miatt nem tud haladni. Akkor én menjek a bicikliúton autóval ha a sávomban feltart a többi autós?

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.06.18. 08:31:24

@oszt jónapot: a biciklimet féltem az agyatlan vadbarmoktól. Három-négy éve még nyugodtan lehetett közlekedni a bringautakon, max. a tömeg volt nagy. Most... száguldozik az isten barma, közben nem törődik semmivel, befurakszik két, egymással szemben közlekedő közé olyan helyen, ahol már kettő is csak neccesen fér el, egymás mellett mennek ketten-hárman, leszorítva a szabályosan közlekedőket stb.
Ha te is közéjük tartozol... akkor csak ne pofázz!

wagadogu 2014.06.18. 08:33:07

@Miazmás: Ezt nevezem kettős mércének. Szerinted a kerékpár nem a forgalom része, hiszen feltartja a forgalmat. Nem, a forgalom tartja fel saját magát, mert egyszerűen nem férünk el, ha mindenki autóval oldja meg az egyéni közlekedését. Ezért kellene inkább segíteni azt, aki vállalja, hogy amikor tud, kerékpárral megy. De ha így állunk hozzá, hogy csak feltart, akkor lehet, hogy elmegy a kedve tőle és inkább jár ő is meg még pár tíz-, százezer ember autóval. Gyönyörű, szép új világ lesz.
Tőlünk kicsit nyugatabbra már rájöttek, hogy pont hogy segíteni kell a kerékpárt az élhető közlekedésű város érdekében és megéri azt a 10 mp-et tötyögni mögötte, még akkor is, ha ne adj isten lecsúszok egy zöldről és 1 perccel tovább fog tartani az utam. Ha nem így tennék és csesztetném, akkor egy idő után nem bicikliznének, hanem sokkal több helyet foglalva inkább autóznának az emberek, így 10 perccel tartana tovább az utam. Rövid távú nyereségért feladni a hosszú távú előnyöket... ez az, amit nem szabadna hagyni. Az érett személyiség jele, hogy képes rövid távon áldozatot hozni a hosszú távú előnyökért cserébe.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.06.18. 08:33:23

@Miazmás: ne tedd, de sokan ezt csinálják. :(
Mondjuk ezt inkább motorosoktól szoktam látni, de taxishoz is volt szerencsém, úgy 50m-rel előttem.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.06.18. 08:35:15

@Miazmás: hm. Én stoplis cipőben tudom tolni a biciklit, ha járdára kényszerülök. Másnak ez miért oly nehéz?

RÁJEN · http://szirszarjaim.blog.hu 2014.06.18. 08:43:50

@Perillustris: Az egyiknek szerintem messze semmi köze a másikhoz, de az biztos, hogy ha ezen sutyerák elv mentén közlekedsz, nagy valószínűséggel kevesebb bajod lesz, mintha nem, és tökmindegy, hogy autót, motort, biciklit vagy légpárnás hajót vezetsz.

The Skizo 2014.06.18. 08:44:13

Tisztelt László János Úr!

Beállok azok sorába, akik szerint Stump András cikkét súlyosan félreértette, félreértelmezte. Azt nem tudom eldönteni, hogy a Stump cikk gerjesztette haragja miatt nem tudta leszűrni a mondanivalót, vagy szándékosan magyarázza félre, ezzel nyerve egy kis népszerűséget magának. Ha az előbbiről van szó, nem jó jel. Ezt a haragot nem kéne átvinni a közlekedésbe, mer a kivagyiság balesethez vezethet. Pláne rossz, ha egy ekkora indulatokkal teli ember emberekhez szól, általános törvényszerűségként feltüntetve saját igazát. Ha az utóbbiról van szó, akkor megértem, mindenkinek jár a 15 perc hírnév. Persze ezt jobb lenne valós teljesítménnyel elérni, de így is lehet. A nagyobb baj ezzel, hogy az igencsak kerékpár soviniszta felhangú cikk többet árt a bringásoknak, mint amennyit használ.
Magam részéről azt tanácsolnám, a cikkek írását hagyja meg azoknak, akik értenek hozzá. Mozgalmi vénáját kamatoztassa a háttérmunkákban való részvételben. Ötleteljen, agitáljon, szervezzen. Járjon elő a saját jó példájával, ez nagyon fontos, e nélkül hiteltelenné válhat.

Azért a 2 cikknek legalább megvolt az az eredménye, hogy beszélnek, beszélünk a meglevő problémákról. Ötletelünk a megoldásokon. Ebből még valami jó is elsülhet. Magam részéről jó ötletnek tartom a külön biciklis sávok kialakítását, a biciklis utak számának, hosszának növelését, a közúti biciklizés "jogosítványhoz" kötését, és a bringa rendszám bevezetését.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2014.06.18. 08:46:25

@wagadogu: Ne adj olyan mondatokat a számba, amit nem mondtam. Persze, segíteni kell a kerékpárosokat is, hogy ők is tudjanak közlekedni. De nem minden határon túl. És az érdekesség, hogy a kerékpárosok ezt ELVÁRJÁK ugyan, de ők ezt nem szeretnék viszonozni. És az általad említett 1 perc az egy úton 5-10 ilyen eset után már elég bosszantó tud lenni. Én ennyit írtam, nem többet.

Szolo 2014.06.18. 08:48:08

A "...próbálkozzunk PARTNEREK lenni" helyesen ábrázolja a helyzetet. A kerékpárosokat terelték kényszerből a gépjárművek területére, így a kerékpárosoknak kell közeledniük a gépjárművezetők felé. A bicikliút a kerékpárosoké, így ott a gépjárművezető alkalmazkodjon; az hagyományos út a gépjárműveké, így ott viszont a kerékpárosok alkalmazkodjanak, vagy vérző fejjel az aszfalton találhatják magukat.

Stella motoron 2014.06.18. 08:49:04

A városi bringázással semmi baj nem lenne HA:

- tudnák és gyakorlatban használnák a bringások a KRESZ rájuk vonatkozó szabályait. (az emberek kb 85%-a eleve nem tudja a speciális bringás KRESZ szabályokat)

- lelkük rajta, de saját árdekükben védőfelszerelésben bringáznának (rendes sisak!)

Mivel sosem merül fel igazán, hogy közepes teljesítményű / kis fogyasztású motorokkal kiválóan lehet Budapesten munkába járni, jelezném, hogy lehetséges egy NŐNEK is. Jeszy-vel egyetértek az 50-es néha életveszélyes helyzetekbe kever, évekig jártam vele, tudnék mesélni...

Évek óta járok át a városon (kb 25km/nap) márciustól kb november végéig mostmár egy 700-as piros túra motorral,és megdöbbenve tapasztalom, hogy kerékpárosok 80%-a magasról tesz a KRESZ szabályaira, vagy eleve nem ismeri őket.A gyalogosok pedig néha veszélyesen ugranak ki láthatatlan helyekről, vagy állnak percekig a gyalogosátkelőnél, majd nem mennek át. Megállok aztán néz...engem anyámék arra tanítottak, hogy nézzek körül,mielőtt átmegyek gyalogosátkelőhelyen is. Ez jelenetősen csökkentené a gyalogosgázolások számát.

Bejárni nekem BKV-val 1 óra 20 perc lenne kb, autóval, ha forgalom van kb 1 óra, motorral forgalomtól függetlenül kb 20 perc, bringával nem tudnék arra arra menni, kb 30 km lenne. Nos ennyit az alternatívákról.

Ja és 3 l-es fogyasztással egy korszerű motorral nem károsítom annyira környezetet, alig van hangja, és nem tartok fel senkit.

Bringásokkal a motorosoknak akkor van baja, amikor úgy érzik a bringások, nem vonatkozik rájuk a kresz, amúgy mi elférünk...

A Lánchídnak relatíve nagy emelkedése van, sok bringás komolyan feltartja nap, mint nap a forgalmat.

Bafana 2014.06.18. 08:52:41

Kerékpárra úgy is felülhet valaki, hogy azt sem tudja, mit jelent egy aluoszlopon lévő, csúcsán álló, piros szegélyű háromszög alakú alulemez. Vagyis amíg egy autóst és az autóját szabályozzák és kőkeményen számonkérik (büntetik), és legombolnak róla nem kevés pénzt a közlekedéséért, addig a bringások világa maga az anarchia. Ezért sem lesz meg soha a közös nevező. Emberekből vagyunk. Legfeljebb csak közelíthetünk hozzá.

randomuser1 2014.06.18. 08:57:00

tól olcsó a benzin meg a németből behozott autó.

emzéperiksz 2014.06.18. 08:58:56

@Stella motoron: Nagyon sok bringás tudja a szabályokat, mert autót is vezet, mégis szarik rájuk. Ő nem megy a bringaúton csak azért sem, mert az rossz minőségű, és ha 20-szal tekerne a versennyel rajta, akkor rázna. Ehelyett beáll az autósok közé lassítónak, hiába tiltja tábla.
Kanyarodik balra főútról is, sőt bemegy a belső sávba ilyenkor, mert miért is ne? Te meg csak lesel, hogy került a bal oldaladra hirtelen egy drótszamár?
Egyirányú utca? Neki ugyan nem. Aztán ő van felháborodva, hogy nem adták meg neki a jobb kezet. Piros lámpa? Az csak az autósra vonatkozik, ő nyugodtan átmegy azon is, kanyarodik jobbra, a gyalogot a zebrán eközben próbálja elütni stb.

A leggázabb az, hogy a legtöbb megideologizálja a szabálytalanságait azzal, hogy rosszak a szabályok, ezért nem tartja be őket. Holott csak arról van szó, hogy időnként rosszabb minőségű útra, lassabb útra, kerülőre kényszerítik. Ez miért baj? A gyalogos sem szaladgálhat át az úttesten akárhol, kerülnie kell a zebráig. Az autós sem kanyarodhat balra bárhol, mert arra lenne dolga, és bizony, ha kátyús az út, akkor nem használhatja helyette a járdát.

Perillustris 2014.06.18. 09:02:06

@emzéperiksz: "Kanyarodik balra főútról is, sőt bemegy a belső sávba ilyenkor, mert miért is ne?"

Ezt kifejtenéd? Mert nyilván ismét a szokásos hülyeséget szajkózod.

"A gyalogos sem szaladgálhat át az úttesten akárhol, kerülnie kell a zebráig."

Nem feltétlenül kell, a gyalogos nem csak gyalogátkelőn mehet át.

Perillustris 2014.06.18. 09:04:32

@Bafana: "kőkeményen számonkérik (büntetik)"

Ne röhögtess már. A gépjárművezetők által elkövetett szabálytalanságok pár ezrelékét büntetik meg ténylegesen.

Perillustris 2014.06.18. 09:08:25

@Stella motoron: A legtöbben pontosan tudják a rájuk vonatkozó szabályokat.

Bafana 2014.06.18. 09:08:55

@Perillustris: Az pont pár ezrelékkel több, mint a kerékpárosok megbüntetése. De minden autós fölött ott lebeg az a bizonyos kard. Gyakrabban állítja meg a rendőr az autóst és sokszor a rendőr jóindulatán múlnak a dolgok.

Burai Kinga 2014.06.18. 09:10:14

Hát kíváncsi voltam,h mikor lesz válasz a cikkre!!! És igenis van bringás és autós, és gyalogos... Sajnos egyik sem úgy közlekedik ahogy kellene...Hangsúlyozom EGYIK SEM...De persze megint megszólalt egy öntudatos BRINGÁS,akinek inkább elgondolkoznia kellene,és ha kicsit is reálisan látná ezt,akkor belátná,h a bringások igenis életveszélyesen közlekednek sokszor...Tapasztalom én is,GYALOGOSként...Mert ha éppen neki úgy jó akkor gyalogosként közlekedik majdnem fellökve engem,mert hát ő bringával van,nehogy már figyeljen a gyalogosra,aki ha már ezt nézzük GYENGÉBB nála,ha meg éppen úgy jön ki a lépés akkor az autós KRESZ-t követi...Most akkor hogy is van ez??? Ismerek olyat,aki rendszeresen bringával jár,és nagy bringás,aki BETARTJA a rá vonatkozó KRESZT,és ő maga is úgy véli,h komoly gond van a BRINGÁSOK hozzáállásával...Igen cikáznak az autók között,és igen nem figyelnek,csak azzal vannak elfoglalva,h siránkozzanak,h mennyire nem figyelnek rájuk...De kérdem én: nekik nem kell figyelni??? Valószínű nem ok nélkül alakult ki ez a kép a BRINGÁsOKRÓL,hiszen minden véleménynek oka van....

Perillustris 2014.06.18. 09:10:50

@Miazmás: Nyilván nem több, sőt, mivel az automatizálható sebességmérés kiesik, valamennyivel kisebb is lehet.

Perillustris 2014.06.18. 09:13:20

@Bafana: Ne fárasszatok már, én is megyek eleget autóval, az elmúlt öt évben egyszer állítottak meg, éjjel, a kihalt Kós Károly sétányon. Kard sehol.

szedlacsek@citromail.hu 2014.06.18. 09:14:37

@Perillustris:

Saját szememmel láttam a következő szitut.

Sétáló rendőr a járdán. Elhúz mellette két kerékpáros szemből úgy 20-25-ös tempóval... Rájuk sem hederít. Pár méterrel arrébb útkereszteződés. Autó érkezik az alárendelt útvonalról. Zebra is van, teljesen a kereszteződés vonalában felfestve. Autós elenged két gyalogost, ahogy elő van írva, majd 2-3 km/h-val előrecsorog, hogy belássa az érkező forgalmat, mivel 3 gyalogos - akik ott beszélgetnek a sarkon - takarják a kilátást. A rendőr odaér a zebrához, majd nekiáll üvöltözni az autóssal, hogy mi a fenét képzel, hogy a zebrán áll.

Mi volt veszélyesebb? A két kerékpáros vagy az autós?

Perillustris 2014.06.18. 09:18:22

@álfirkász: @RÁJEN: Nem igazán értitek. Nyilván nem megyek be csukott szemmel a kereszteződésbe akkor sem, ha elsőbbségem van.

Ezzel együtt fenntartom, hogy a legsuttyóbb érvelések között van az "elsőbbséged akkor van..." kijelentés.

emzéperiksz 2014.06.18. 09:20:36

@Perillustris: A KRESZ szerint

a) lakott területen kívül a főútvonalról balra bekanyarodni vagy megfordulni, továbbá
b) a kerékpárútról a vele párhuzamos útra balra bekanyarodni
nem szabad.
A kerékpárosnak a kerékpárról le kell szállnia és azt tolva - a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályok szerint - kell az úttesten áthaladnia.

Perillustris 2014.06.18. 09:25:06

@szedlacsek@citromail.hu: Igen, és? Amikor a Tímár utcai átjárón bringázókat büntetik, akkor meg nem törődnek az úton gyorshajtókkal.

Én azt látom, hogy a közterületfelügyeletesek és a rendőrök is simán elsétálnak vagy elautóznak a szabálytalanul járdán parkolók mellett (pl. Nagy L. király útja).

Egyébként azt gondolom, hogy az a 20-25 inkább 15 lehetett, a járdán tekerők sebességét általában mindenki túlbecsüli, 25-tel nem igazán teker senki a járdán. Ezzel együtt húzzon le az útra ez is és az is.

Stella motoron 2014.06.18. 09:26:33

@Perillustris:

Hatályos KRESZ bringásokra vonatkozó része: 54. § net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=97500001.KPM

olvasgassátok!

@emzéperiksz: Autóval és motorral is tudjuk, látjuk, hogy néha rosszak a szabályok, ennek ellenére számon kérik tőlünk a betartását és igenis gyarkan büntetnek érte. A megideologizálással való megmagyarázás meg nem érdekel, erre mindenki tudna hivatkozni...

Wrex 2014.06.18. 09:27:10

@Perillustris: Lehet hogy suttyó érvelés számodra, egészséges életösztönnel ellátott emberek számára viszont igencsak józan dolog. Annakidején a motorosokkal volt ilyen: megnyílt a piac és az emberek nyakra-főre ültek át MZ-ről meg Jawa-ról nyugatról behozott, lepusztult, de így is 100+lovas gépekre, aztán szépen csavarodtak fel a lámpaoszlopokra. Az evolúció azóta szépen kiszórta az ilyen idióták jelentős részét. Most a biciklisek jönnek, azzal a különbséggel hogy az evolúció végrehajtójának szerepét lóerők hiányában az autókra ill. kamionokra, időnként villamosokra testálják. Aztán mikor már elég sokat vittek el belőlük tepsiben, remélhetőleg a megmaradó hiányos életösztönű barmok is rájönnek hogy saját maguknál senki nem vigyáz jobban rájuk.

emzéperiksz 2014.06.18. 09:27:42

@Perillustris: A Tímár utcánál rendszeresen a járdán mennek a bringások, ott vágják le az utat, nem mennek fel a felhajtóra. Sokszor ugrottam már félre bringás elől ott a keskeny járdán.

Wrex 2014.06.18. 09:29:22

@Perillustris: "Amikor a Tímár utcai átjárón bringázókat büntetik", akkor az országban és Bp-n is egy csomó helyen traffiznak. És máskor is, folyamatosan. Úgyhogy ezzel igencsak lukra futottál.

Jeszy_ 2014.06.18. 09:33:36

@emzéperiksz: Látom nem olvasol, csak írsz. Halálos balesetet okozott zebrán. Mégse büntették meg. Megúszta. Fél évig eljárás is folyt. Aztán megszüntették. Magyarország. Ennyi.

EndY 2014.06.18. 09:37:38

Én biciklizem és autót is vezetek. Az érvelések itt is ott is tartalmaznak igazságot, van itt is ott is kulturált és nem kulturált közlekedő. A téma amiért hozzászólok az egy hozzászólás, ami ezekben a fórumokon mindig előjön. Az autós, aki azzal jön, hogy ő fizet kötelezőt, meg egyebeket. Ez az érvelés sehol nem állja meg a helyét. A tételek nagy részét azért fizeti, hogy magát megvédje (pl. kötelező). + ilyen alapon járdát se építsünk, mert a gyalogos sem fizet súlyadót, + amúgy is a bicikliutat a terhelés szempontjából a járdával kell összevetni. Plusz a biciklis, ahogy a gyalogos is fizet adót. Ahogy a kutyás is. Az adófizető a pénzéért elvár valamit, ha van biciklim és használom szeretném azt biztonságosan használni. És még egy dolog. Ne felejtsünk el, a biciklit nem csak a felnőttek használják, hanem tizenéves gyerekek is, akik most tanulnak közlekedni, vigyázzunk rájuk és mutassunk nekik jó példát.
Üdv

ex-dr. vuk 2014.06.18. 09:42:48

@Perillustris: a legszomorubb az volt, amikor rendor szajabol hallottam ugyanezt...

ihasz laci 2014.06.18. 09:43:51

@sid979: ugyanezt kerdezhetem en is az autosoktol. miben tudnak partnerek lenni? mert vezetni sokan nem tudnak koztuk. sebesseg hatarokat nem tartjak be, iranyjelzot csak elvetve hasznalnak, elsobbseget nem adnak.
majd ha az autosok is normalisdan kozlekednek akkor ugyanez elvarhato a kerekparosoktol is.

ex-dr. vuk 2014.06.18. 09:43:58

@emzéperiksz: " lakott területen kívül "..
bar nemtom most melyik helyszinrol van szo, de lakott teruleten kivul ritkan van tobb sav (kiveve autopalya)

Wrex 2014.06.18. 09:45:34

@EndY: "A tételek nagy részét azért fizeti, hogy magát megvédje (pl. kötelező)"
Na, a kötelező remek példa az ellenkezőjére. Ugyanis a kötelezővel nem magadat, hanem a másik autóst véded. Magadat a casco-val véded.

"Plusz a biciklis, ahogy a gyalogos is fizet adót."
Ja. Csak épp azokat az adókat az autós IS fizeti. De az autós egy csomó más adót is fizet, amit se a gyalogos, se a biciklis nem.

"Az adófizető a pénzéért elvár valamit"
Az biztos! Az autósok éppen ezért jogosan várják el hogy őket jobban kiszolgálják, mint a töredékannyi adót fizető bicikliseket.

"mutassunk nekik jó példát."
Ezt remélem az agresszív, kreszleszaró biciklista haverjaidnak mondod elsősorban...

ex-dr. vuk 2014.06.18. 09:46:58

@Dr Smit Plagius: ez azert nem teljesen igaz, videken nem nagyon tudnak mit kezdeni a biciklissel, foleg korforgalomban. Belso savbol siman elhagyja a korforgalmat rajtam keresztul, meg ledudalt amikor jobbra kanyarodashoz besoroltam az ut kozepere.

Londonban sokkal toleransabbak, megszoktak h millioegy bringas van. De azert ott is vannak vadbarmok, foleg taxisok, es azok, akiknek meg statuszszimbolum az auto (szegenyebb orszagbol frissen bevandorlok, akik vegre megengedhetnek kocsit maguknak, mig otthon nem tehettek meg)

Kowalski76 2014.06.18. 09:48:04

@Legelő Őse: Egen. Az autosok is szabalytalankodnak neha. Nem indexelnek peldaul. A kerekparosok meg atmennek a piroson peldaul. A ketto nem ugyanaz a kategoria. Sanos a durvan szabalytalankodokkal nem lehet kooperalni, mert ok nem kepesek vagy nem hajlandok ra. Ok veszelyhelyzeteket teremtenek es sokat hibaznak, amit a tobbieknek kell korrigalni. Akinek budapesten kell kozlekednie azt nem hatjak meg az olasz,dan,nemet peldak, mert nekik nem a kulfoldi hanem az itteni kozlekedesi szokasokat kell kezelnie. A klubnak sok sikert kivanok a szabalyos kerekparos kozlekedes elomozditasara, van meg hova fejlodniuk hogy arnyaltan fogalmazzak.

Perillustris 2014.06.18. 09:48:45

@emzéperiksz: Sejtettem. Erre szoktak hivatkozni valóban, helytelenül, ugyanis lakott területen kívülre vonatkozik.

A jogszabály értelmezése a következő: ha a gépjárműforgalom részére szolgáló úttest mellett párhuzamosan kerékpárút vezet, utóbbiról nem közvetlenül nem kanyarodhatsz be balra egy útelágazásnál, avagy -kereszteződésnél, esetleg az út másik oldalán nyíló földútra, stb. Magyarázat: ebben az esetben ugyanis először a párhuzamos útra kanyarodnál rá, és ezt tilos (a nagy sebességkülönbséggel közlekedő gépjárművek miatt).

Ehhez egy képet is készítettem, annyiszor meg kellett már magyarázni.

kepfeltoltes.hu/130509/54esparagrafus_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

GG81 2014.06.18. 09:50:41

@Wrex: és pont ott a felüljáró alatt szokta a yard fotózgatni az Árpád fejedelem útján haladókat. mindeközben a közteresek miért is ne büntethetnék a bringásokat ugyanott egyidőben...!? :-)

EndY 2014.06.18. 09:51:15

@Wrex: Bocs a kötelezőt azért fizetem, hogy az általam oozott kárt a biztosító fizesse meg és ne éna djam ela zért a házamat, mert összetörtem egy vadiúj mercédest.
IS erről beszélek, de mint írtam nem is annyiba kerül egy méter autóút és egy méter bicikliút.
Mint írtam nagyobbak is az igényei.
Mindenkinek, miért is kellett a végén beszólnod egy szerintem ártatlan és jóindulatú gondolatomra.

Üdv

Wrex 2014.06.18. 09:51:23

@XJ8: "elsobbseget nem adnak"
Márminthogy nem adnak elsőbbséget amikor átmész a piroson, egyirányú utcába forgalommal szemben bemész vagy épp átszáguldasz a zebrán? Ott nem is jár.

"majd ha az autosok is normalisdan kozlekednek"
Ha egy autós nem közlekedik normálisan, akkor akár utólag, rendszám alapján seggbe lehet rúgni, és akár el lehet venni tőle a jogsit és akkor nem vezethet autót (ha mégis vezet akkor le is sittelhetik). A biciklis barmok pont az ilyenek hiányában mennek mint a meszes, jól tudván hogy ha éppen akkor nem kapják el őket, akkor nem lesz büntetés. Szóval hagyjuk ezt a dumát, itt nem az autósok azok akik nem partnerek.

ex-dr. vuk 2014.06.18. 09:51:28

@Wrex: "Ja. Csak épp azokat az adókat az autós IS fizeti. De az autós egy csomó más adót is fizet, amit se a gyalogos, se a biciklis nem."

Eppen ezert legalisan juttathat a levegobe olyan anyagokat, amiket a biciklis es a gyalogos nem, valamint kozteruletet foglalhat a jarmuvevel.

Megvalami a szokasos hulyesegbol?

cenzuratroll bosszanto 2014.06.18. 09:51:28

465 hozzászólás. A gyökér tekerődroid tökéletesen elérte a lényeget, autós, motoros, agyatlan tekerődroid egymást öli a kibertérben.
Gratula seggfej, ügyes vagy.

EndY 2014.06.18. 09:51:59

Bocs, kicsit rosszkor ütöttem le a szóközt, de azért remélem érthető.
Üdv

Wrex 2014.06.18. 09:53:56

@EndY: "a kötelezőt azért fizetem, hogy az általam oozott kárt a biztosító fizesse meg"
Az általad MÁSNAK okozott kárt. A SAJÁT autódban okozott kárt az nem téríti meg. Mellesleg a bicikliseknek kötelező sincs, tehát az általuk okozott kárt legfeljebb polgári peres eljárásban lehetne behajtani.

ex-dr. vuk 2014.06.18. 09:53:58

@Kowalski76: "A ketto nem ugyanaz a kategoria."

Miutan csak ezt a ketto peldat hoztad fel .. :)) Mondjak olyat, ami szinten nem ugyanaz a kategoria, de forditva? :)
Persze mar az altalanositas is hazugsag.

igazi hős 2014.06.18. 09:54:00

@Wrex: Magyarországon az autósok által autósként befizetett adók jelentősen alulmúlják az autós infrastruktúra költségeit. (Németországban vagy Angliában nem így van.) De azért nyugodtan írjátok le ezeregyedszerre is, hogy az autósok milyen sokat fizetnek, bezzeg a bringások...

Stella motoron 2014.06.18. 09:54:41

@Perillustris: szerintem ha valaki sokáig szeretne élni, azért érdemes számítani arra, hogyha nem mindig adják meg az elsőbbséget...

Persze meg kell próbálni kiharcolni ami jár, de meghalni nem biztos, hogy érdemes érte. Szerintem, de amúgy ahogy jól esik.

ex-dr. vuk 2014.06.18. 09:56:32

@Wrex: rendszam alapjan nem lehet jogsit elvenni, csak ha megallitjak.

De ha szerinted az autozok ennyire szigoruan vannak figyelve es buntetve, akkor miert van meg mindig sokezer (autoval okozott) baleset evente? Erthetetlen, nem?

Es ha a kerekaprosok ennyire huuu de veszelyesek, akkor hogy lehet az, hogy kerekparosok altal okozott balesetek eppen 50%-at okozzak a kerekparosok, es 50%-at a masik (nem kerekparos) fel?

Levegobe beszeltek.

cenzuratroll bosszanto 2014.06.18. 09:57:37

@EndY:

" Az adófizető a pénzéért elvár valamit, ha van biciklim és használom szeretném azt biztonságosan használni."

Ezért megy át a piroson? Ki tiltja a biztonságos közlekedést? Az írás, amire az agyatlan poszter reagált, pont erről szólt, hogy a szerencsétlen droid közlekedjen biztonságosan, mert az ő jól felfogott (bringásnál ugyan nincs felfogás, agyatlan barom a 99 %) érdeke. Na ne röhögtess. Nem a bringával van a baj, hanem azzal az agyatlan barommal, amelyik a nyergében ülve szabályokon felettinek hiszi magát.

Stella motoron 2014.06.18. 10:02:58

@Perillustris: Én olvasgatom és te ismerkedsz a KRESZ-el? :)

Azért nincs nagy kultúrája még a kerékpározásnak kis hazánkban az szerintem tény, de néha úgy gondolom az autózásnak sem sok...motorral amúgy énis elismerem az evolúciós-szelekciós hatást. Ismeretségi körben is hallottam olyat, hogy nagy teljesítményű motorral a szalonból hazafele halt meg 280km/h körül egy fának menve.

Bringások mégjobban puhatestűek, ha nem ésszel és defenzíven vezetnek hamar egy jármű kerekei alatt végzik és sokszor önhibájukból.

Wrex 2014.06.18. 10:03:05

@ex-dr. vuk: "legalisan juttathat a levegobe olyan anyagokat, amiket a biciklis es a gyalogos nem"
Azokból az anyagokból egyre kevesebb van, egy mai modern autó tisztább levegőt bocsát ki mint amit beszív az egyre szigorodó előírásoknak köszönhetően. Ezt a javulást szintén az autósok fizetik.

"valamint kozteruletet foglalhat"
Parkolót, ami kifejezetten erre való, úttestet ami részben szintén erre való, valamint járdát, ami részben szintén erre való. Mindezek többsége már régóta megvan/megvolt, jelentős részben épp az autósok adójából. A bicikliutak többségét viszont pont az úttest/járda rovására készítették, szintén jelentős részben az autósok adójából. Bájdövéj: a biciklisek bárhova odabaszarintják a bringájukat, ami rendszerint közterület. Szóval hogy is van ez a hülyeséggel?

erol 2014.06.18. 10:04:18

Azért az érdekes, hogy zúg a piroson átmegy mantra, miközben ha egy autós halálra gázol valakit a zebrán az oké (valamelyik barom még meg is magyarázta, hogy rossz a szabály. ti. hogy meg kell állni a zebránál.)

EndY 2014.06.18. 10:04:25

@Wrex: Ugyanazt mondod te is , polgári peres úton a mercit is követelhetik rajtad, miért is nem magadat véded ezzel?

Wrex 2014.06.18. 10:05:24

@igazi hős: "az autósok milyen sokat fizetnek, bezzeg a bringások..."
Akkor leírom ezeregyedszerre is. Sokat fizetnek. A bringások nem. Ha holnaptól mindenki lerakná az autót és bringára ülne át, összeomlana a gazdaság. Ha holnaptól mindenki lerakná a bringáját és autóba/tömegközlekedésbe ülne át, csak a dugók lennének kicsit nagyobbak.

Bisi 2014.06.18. 10:06:20

@XJ8: ez annyira szánalmas. Sokan írtak már a pozitív példamutatásról. Attól, hogy más hülye, nekem is annak kell lennem? Az ilyen birkáknak készítik az ÉNB-t meg a Való Világot.

EndY 2014.06.18. 10:11:05

@cenzuratroll bosszanto: Ebben igazad van, bár én sosem fogalmaztam volna ilyen sarkosan.De azért én akkor szeretném biztonságosan használni a biciklimet, még ha van néhány piroson áthajtó biciklis, azért szerintem a többség nem ilyen, vagy én szerencsés helyen tekerek.

Wrex 2014.06.18. 10:11:16

@ex-dr. vuk: "miert van meg mindig sokezer (autoval okozott) baleset evente"
Mert sok a hülye az autósok között is. Ennek ellenkezőjét sose állítottam. A fő különbség az, hogy az autósok az ilyen balesetekben jó eséllyel életben maradnak, a biciklisek nem. És amikor valaki erre felhívja a figyelmüket akkor nem az a reakció a részükről, hogy "oké, odafigyelek, mert az én életem nekem a legfontosabb", hanem "le van szarva, én nem figyelek, de mindenki más figyeljen rám, mert én vagyok az istencsászár".

A másik fő különbség, hogy az autósok alsóhangon kb. 10-szer annyian (vagy még többen) vannak, de ahogy te is írtad, nem a 90%-át hanem az 50%-át okozzák az autós-biciklis baleseteknek. Azaz arányaiban a biciklisek között több a hülye.

Kowalski76 2014.06.18. 10:11:35

@ex-dr. vuk: Ne mondjal forditott peldakat. Ha vetted volna a faradtsagot visszaolvasni lathattad volna hogy egy masik hozzaszolonak valaszoltam, aki pont a fenti ket szabalytalansagot allitotta parhuzamba. Felesleges valaszolni, a durva szabalyatalankodasok kimagyarazasara nem vagyok vevo. Sem autos sem kerekparos vonatkozasban.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.06.18. 10:11:36

A biciklisekről van szó, akik nem állnak meg a zebránál a pirosnál?

Hát a büdös k**** ***jukat!

(Egy gyalogos)

Perillustris 2014.06.18. 10:13:06

@Stella motoron: Leginkább arra számítok, hogy nem adják meg, de ettől még demoralizáló a kijelentés.

Perillustris 2014.06.18. 10:13:54

@Hoppácska: Meg azokról, akik megállnak.

Hoppácska.

Wrex 2014.06.18. 10:14:02

@EndY: Csak akkor, ha nem kötöttél kötelezőt. De az _kötelező_, tehát kötsz, ezért nem fogják követelni a mercidet. Ha viszont nem kötöttél rá kaszkót, akkor nem biztos hogy lesz pénzed a javítására.

EndY 2014.06.18. 10:14:33

@Wrex: nem értem, sokat fizetnek, sokat várnak el, de mindenki más is fizet. Ha az aki tömegközlekedik és holnaptól nem fizetne adót, szerinted miből építenének utat? Egyébként amit te autósként fizetsz havonta az nem olyan sok. Az üzemanyagban van egy kicsi meg a biztosításban. A többi az önkormányzaté, meg a biztosítóé.
Üdv

Perillustris 2014.06.18. 10:14:50

@Kowalski76: "Az autosok is szabalytalankodnak neha."

Néha.

LOL

szedlacsek@citromail.hu 2014.06.18. 10:15:00

@Wrex: " autósok alsóhangon kb. 10-szer annyian (vagy még többen) vannak, de ahogy te is írtad, nem a 90%-át hanem az 50%-át okozzák az autós-biciklis baleseteknek."

Szerintem a megtett utaskilométerek számához viszonyítva még rosszabb az arány a kerékpárosok kárára... Az 50-50 arány önmagában nem értelmezhető. Jogos, amit feszegetsz.

Wrex 2014.06.18. 10:15:07

@Perillustris: Akkor világosítsál fel ó fényességes tekintetű mindentudó!

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.06.18. 10:15:14

@Perillustris:
"Meg azokról, akik megállnak."

Arról az egyről is?

ex-dr. vuk 2014.06.18. 10:15:35

@Stella motoron: "azért érdemes számítani arra, hogyha nem mindig adják meg az elsőbbséget"

Termeszetesen, viszont ezzel visszaelni igencsak tahosag. Eszrevettem pl. mikor ugyanott ugyanakkor jartam 3 fele jarmuvel, kismotor, nagymotor, bicikli, hogy minel nagyobb jarmuvel erkeztem, annal nagyobb volt a hajlandosag az elsobbseg megadasara... Tudsz erre vonatkozoan valami magyarazatot adni? Tan csak nem szandekosan leszartak az elsobbsegemet, amikor biciklivel voltam, mondvan majd lemond rola, ha nem akar megdogleni?

ex-dr. vuk 2014.06.18. 10:17:48

@Wrex: "A fő különbség az, hogy az autósok az ilyen balesetekben jó eséllyel életben maradnak"

Hahahahaha
Olvass ujsagot.

" ahogy te is írtad, nem a 90%-át hanem az 50%-át okozzák az autós-biciklis baleseteknek. Azaz arányaiban a biciklisek között több a hülye."

Ezekszerint nem ertetted a szamokat. Ebben az aranyban eppen az a szep, hogy nem szamit, hogy melyik szereplobol mennyi van. Gondolkozz rajta meg.

szedlacsek@citromail.hu 2014.06.18. 10:17:55

@EndY: "Ha az aki tömegközlekedik és holnaptól nem fizetne adót, szerinted miből építenének utat"

A tömegközlekedés az adófizetők adójából megvalósított támogatás nélkül összeomlana. Az autós teljes egészében megfizeti a saját közlekedése költségeit + még marad is az adójából kerékpárutak építésére és a nyögdíjasok ingyen buszoztatására, metróztatására...

EndY 2014.06.18. 10:18:16

De akkor is a saját védelmemre kötöm, és igen kötelező, de csak azért, mert ha nincs annyi pénze a nekem kárt okozónak, hogy kifizesse a káromat, akkor valószínűleg biztosítása se lenne és hiába perelem. De szerintem ezzel már nagyon elkanyarodtunk a fő témától. Üdv

erol 2014.06.18. 10:18:23

@Hoppácska: És ahhoz mit szólsz ha egy autós nem áll meg? Szerintem az jobban fáj!

wagadogu 2014.06.18. 10:18:29

@Miazmás: persze, hogy zavaró tud lenni, csak szerintem még zavaróbb olyan városban közlekedni, ahol csak autók vannak. Élni meg lehetetlen. Viszont szerintem felesleges az a kijelentésed, hogy elvárják és nem viszonozzák. Mindig lesz olyan, aki nem viszonoz. És az is lehet, hogy mindig lesz olyan, aki egy bringás hülyesége miatt egy másik bringással lesz türelmetlenebb.

Wrex 2014.06.18. 10:18:40

@EndY: "üzemanyagban van egy kicsi"
Nahát ettől konkrétan leestem a székről, annyira röhögtem. Kicsi??? Drágaságom, az üzemanyag árának több mint a fele adó!!!

Kowalski76 2014.06.18. 10:19:25

@Perillustris: "A gépjárművezetők által elkövetett szabálytalanságok pár ezrelékét büntetik meg ténylegesen." Mert bringasokkal aztan betartatjak a szabalyokat. LMAO

ex-dr. vuk 2014.06.18. 10:20:10

@Kowalski76: "a durva szabalyatalankodasok kimagyarazasara nem vagyok vevo"

Nem is tettem ilyet es nem is szandekozom. Csak annyit akartam mondani, hogy felesleges egyik oldalt szentnek a masikat meg mocskos szabalytalankodonak beallitani (barmelyik oldalrol is legyen szo), mert hazugsag lenne. Megis sokan megprobaljak. Pl. ilyenekkel, hogy "az autosok sose kovetnek el sulyos szabalytalansagot, max nem indexelnek, bezzeg a biciklisek" .. hat hogyne.

igazi hős 2014.06.18. 10:21:53

@Wrex: "A másik fő különbség, hogy az autósok alsóhangon kb. 10-szer annyian (vagy még többen) vannak, de ahogy te is írtad, nem a 90%-át hanem az 50%-át okozzák az autós-biciklis baleseteknek. Azaz arányaiban a biciklisek között több a hülye."
Te se lehetsz egy logika professzor, de ez még egy érettségin is bukás. Amennyiben az autós-bringás balesetek felét okozzák a bringások (és feltesszük, hogy az ilyen balesetekben mindig pontosan 1 autó és pontosan 1 kerékpár vesz részt), akkor ez azt jelenti, hogy az autósok és a kerékpárosok pontosan azonos mértékben felelősök a balesetekért, azaz a te megfogalmazásoddal "egyformán hülyék". És itt teljesen lényegtelen, hogy ugyanannyi bringa van, mint autó, autóból van sokkal több, vagy bringából. (Amennyiben ellenvéleményed van, akkor előbb gondold végig mi az a feltételes valószínűség.)

oszt jónapot 2014.06.18. 10:22:03

@álfirkász: Én nem pofátok, hanem kikerülöm akik zavarnak, meg a járdán se fosom össze magam ha elmegy mellettem egy biciklis és egész kellemes így az élet.
Csak arra céloztam, hogy kicsit túlreagálod a dolgokat, lazábban jobb.
(Egyébként meg ha "mindenki fasz" célszerű elgondolkodni, hogy nem veled van-e a gond.)

ex-dr. vuk 2014.06.18. 10:23:13

@szedlacsek@citromail.hu: "Az 50-50 arány önmagában nem értelmezhető"

Miert is nem?
Az utaskilometerrel az a baj, hogy egy kalap ala veszi a varosban megtett utat (ezernyi keresztezodes, forgatag) az autopalyan megtett uttal, pedig nyilvanvaloan nem ugyanaz a veszelyessegi fok.
Balesetek szamat vesszuk alapul. Ebbol is azt, ahol kerekparos erintett. Ebben az esetben 50-50% jon ki arra, hogy ki okozta. Ez eleg konkret. Az is mindegy, hogy menyi ilyen baleset tortent. Ha a kerekparosok olyannyira huuudemilyen veszelyesek lennenek, akkor sokkal tobbet okoznanak, mint a masik resztvevo, nem? Fele-fele = mindketto fel egyforman hulye.

Wrex 2014.06.18. 10:24:59

@ex-dr. vuk: "Olvass ujsagot."
Olvasok:
Balesetek száma összesen 2013-ban: 15691
Ebből halálos: 540

Vadász, vadász...

"Ezekszerint nem ertetted a szamokat"
Jó. Tehát van 100 autós, 10 biciklis. Van mondjuk 4 autós-biciklis baleset. Ebből 2-t autós, 2-t biciklis okozott. Ez azt jelenti, hogy a 10 biciklisből 2 okozott balesetet, tehát az összes biciklis 20%a. Ugyanakkor 100 autósból szintén 2 okozott balesetet, az összesnek a 2%-a. Ami épp a tizede a biciklis balesetokozók arányának.

Vadász, vadász...

oszt jónapot 2014.06.18. 10:25:26

@álfirkász: Ezt a stílust pedig tartsd meg a kedves családod számára, szerintem én nem így szóltam hozzád.

ex-dr. vuk 2014.06.18. 10:25:35

@Wrex: "egy mai modern autó tisztább levegőt bocsát ki mint amit beszív az egyre szigorodó előírásoknak köszönhetően."

Ahahahah na ezen jot kacagtam

Akkor vezesd be a nappalidba es jarasd a kocsit., csak ugy probabol. Holnap mar nem kommentelsz itt :)

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.06.18. 10:26:38

@oszt jónapot: de, picim, pontosan ebben a stílusban. Rühellem a fajtádat, na. Majd ha megtanultál szabályosan közlekedni és nem sértesz szabályokat (pláne nem tudatosan), majd akkor reklamálj, addig kuss!