Friss topikok

Címkék

afrika (4) alkohol (11) andrássy (3) armstrong (4) ausztrália (6) autómentes (24) autós biciklis ellentét (3) baleset (35) bam (4) bérbicikli (30) bicikli (18) biciklibulvár (6) bicikliparkoló (8) biciklis futár (9) bicikliút (134) bírság (10) biztonság (54) biztosítás (5) bkk (8) bkv (9) bringázz a munkába (4) bubi (14) buda (3) budapest (79) buszsáv (3) cannondale (4) critical mass (50) dánia (3) demonstráció (5) design (31) divat (8) downhill (8) dr kerékagy (5) egyesült államok (4) emelés (3) empamo (6) energia (3) energia bringa (5) építkezés (4) extrém kerékpár (3) e bike (5) felmérés (6) film (6) fotó (4) futár (3) gkm (4) google (4) gyerek (3) hátizsák (3) herebántalom (5) hibrid (4) híd (10) infrastruktúra (6) járda (3) kampány (4) képzőművészet (7) kerékagy (3) kerékpár (15) kerékpárbarát (3) kerékpárosklub (5) kerékpársztráda (6) kerékpártároló (3) kerékpárút (3) kína (3) kiskörút (7) kocsma (6) koppenhága (4) közbicikli (3) közbringa (3) közlekedés (4) kresz (17) kvvm (3) lakat (5) lámpa (4) levegő (7) london (15) lopás (16) magyar kerékpárosklub (3) margit híd (25) maszk (3) máv (7) mkk (3) mtb (3) nagy-britannia (3) new york (9) nyereg (7) obama (4) önkormányzat (21) orfk (4) párizs (7) parkolás (4) parlament (4) rakpart (3) regisztráció (3) rendőr (35) schwinn csepel (3) sisak (14) statisztika (3) szeged (3) szerviz (3) szex (5) sztrájk (8) tábla (4) tél (10) térkép (5) tolvaj (5) túrázás (8) urbánus (39) városi biciklizés (44) verseny (3) videó (12) világítás (6) víz (4) vonat (4) zene (5) Címkefelhő

Rettegnek a biciklisek a londoni halálsztrádától

2013.11.19. 23:01 - dalmastella

450375989

Egy tehergépkocsival ütközött kerékpárost látnak el a mentők Camdenben, 2013. november 18-án. Fotó: Peter Macdiarmid

Két héten belül hat biciklis halt meg London egyetlen útszakaszán. Volt olyan, hogy egy nap alatt többet, a másodikat éppen az elsőt gyászoló tömeg feloszlása után gázolták halálra. Budapesten jóval kevesebb a halálos baleset, de hátra nem dőlhetünk.

Friss virágok vannak Kelet-London egyik forgalmas útjának kerékpársávján, egy 24 éves orosz üzletasszonynak szólnak. Venyera Minahmetovát múlt héten gázolta halálra egy kamion, miközben biciklizett. De a virágok mellett ott egy régebbi cetli is: „Emlékezz. Szvetlana Tyerescsenkó itt halt meg 11.11.11.-én. 35 éves volt.” Vagy elég átnézni az út túloldalára: az 58 éves Brian Dorling három héttel ezelőtti halálának helyszíne is ott van.

Londonban hat biciklis halt meg két héten belül, idén eddig összesen 14-en, többségük azon a 6,8 kilométeres szakaszon, amelyet a kerékpárosok Nagy-Britannia legfélelmetesebb útjaként tartanak számon. Minahmetova halála után néhány órával több száz együttérző körözött kerékpárján a Bow csomópontban, legtöbbjük gyertyát is gyújtott. Alig, hogy véget ért emlékező demonstrációjuk, kicsit nyugatabbra egy társukat ütötték el. Ő sem élte túl.

Ti vagytok a hibásak!

A CS-ek, vagyis London 12 biciklis szupersztrádája abban különbözik az egyéb bicikliutaktól, hogy ezek elvileg biztonságosabbak, több információs tábla segíti rajtuk a haladást, és a lehető legrövidebb útvonalon visznek a külkerületekből a belvárosba. A halálos balesetsorozatok kapcsán ugyan a 2-es számú biciklis szupersztrádán (CS2) a Transport for London (TFL), vagyis a londoni közlekedési vállalat (a helyi BKK) bevezetett néhány óvintézkedést, és kivezényelt rendőrökkel is erősítenek, de pillanatnyilag úgy tűnik, ezek a lépések nem sokat értek. Hogy a kerékpárosok is elégedetlenek, sőt, sokkoltak és dühösek, egy rendőrségi táblára ragasztott felirat egyértelműen jelzi: 

Nyugodjon békében a hölgy, akit itt ma reggel elgázoltak, gondolunk a családjára. TFL, ezért ti vagytok a hibásak. A CS2 nem biztonságos, és ti hagyjátok, hogy a biciklisek hiába haljanak meg! Szégyelljétek magatokat.

A Londonban biciklizők száma az elmúlt évtizedben megháromszorozódott, körükben a balesetek és a halálozások száma 2011. és 2012. között 18 százalékkal nőtt. Hiába figyelmeztette a városvezetést a London Cyclist Campaign már több mint egy évvel ezelőtt, a forgalmas kereszteződések problémája azóta sem oldódott meg. A biciklisek ma már félnek a hírhedt útszakaszon, ezt bizonyítja, hogy a péntek délutáni csúcsforgalomban egyre többen keresnek kerülőutakat. Habár senki sem szeretne a következő áldozat lenni, nem mindenki tudja teljes egészében kikerülni a csomópontot.

Németh András Londonban élő mérnököt is megkérdeztünk a balesetekről, ő egyben egy helyi biciklis civil szervezet tagja is. Németh a CS 3-at használja leggyakrabban, de a CS 2-n is gyakran megy munkába, szerinte a CS-ek tervezése lehet a ludas: a biciklis sztrádáknak vannak buszsávban vagy szélső sávban kijelölt részeik, de teljesen leválasztott szakaszaik is. Németh a forgalomtól leválasztott szakaszokon sokkal kiszolgáltatottabbnak érzi magát, mivel ezeken a szakaszokon minden keresztutca előtt le kell lassítania – nincs meg az a kommunikáció a forgalommal, mint a sávszélen felfestett részeken (bár Németh elismerte, a nála lassabb tempóban haladó bringások lehet, hogy éppen a leválasztott részt szeretik jobban). A mostani baleset épp egy ilyen leválasztott szakaszon történt egy gigabrutál körforgalomnál, egy 2x3 sávos autópálya és egy kelet-nyugati főút három szintes kereszteződésében. Németh szerint itt egyszerűen nem szabadna bicikliutat kialakítani, mert a rengeteg kanyarodó jármű között óriási a balesetveszély, ő is inkább elkerüli ezt a helyet, amikor egyenesen kéne itt továbbmennie, bár kanyarodni szerinte lehet biztonságosan.

Londonban van? Biciklizik? Ossza meg tapasztalatait a tema@mail.index.hu-n!

A bringások egyre nagyobb nyomást gyakorolnak Boris Johnson londoni polgármesterre, például honlapot indítottak az ügyért, a hónap végén pedig a TFL épülete előtt tüntetnek majd. Közben a Johnsont leváltani készülő politikusjelölt is kihasználja kampányában, hogy ő tapasztalt közösségi közlekedés-specialista, valamint a sajtó is a saját épsége kockáztatásával próbálja bemutatni, miért problémás a CS2:

Ahogy a videón is látszik, London kerékpáros szupersztrádáján az autósok és motorosok előzéskor nem tartják be az oldaltávolságot, a kerékpársávra parkolnak, átmennek a záróvonalon, ráadásul a sáv szinte végig eleve nagyon szűk. „Ezért mondja a Magyar Kerékpárosklub (MK) azt, hogy a biciklisnek el kell foglalnia az egész sávot, így az előző autók nem tudják lenyomni” – kommentálta a szervezet az Indexnek a videót.

A Magyar Kerékpárosklub információi szerint a brit utakon felfestett kék kerékpársávok sok helyen megkoptak, tehát a sávokat nem megfelelően tartják karban. Az ilyen kerékpársávok ráadásul túlzott biztonságérzetet adnak a bicikliseknek, akik emiatt nem eléggé figyelnek az útkereszteződésekre. A MK szerint az ilyen sávokat magasítással lehet biztonságosabbá tenni, vagy például érdemes az utakat anyagukban megkülönböztetni egymástól, hogy ráhajtva az autósok is érzékeljék a különbséget. A kerékpárosok sokszor elfelejtik, hogy amikor a gyalogosoknak az egyenes haladás miatt elsőbbségük van, nekik nincs.

Nagyon bonyolult

A londoni polgármester elismeri, nem a biciklisek okolhatók a CS2-n történt balesetekért, de megjegyezi azt is, hogy a kerékpárosok gyakran komoly rizikót vállalnak, például átvágnak a piroson vagy a gyorsan haladó járművek előtt, és olyan helyeken haladnak, tömörülnek, ahol az autósok nem veszik észre őket. A polgármester azt mondja, tisztában van vele, hogy továbbra is komoly összegeket kell a biztonságos kerékpáros közlekedésre fordítania, látszólag mégsem változik semmi. A fejlesztések helyett legfrissebb nyilatkozata szerint most inkább azon agyal, megtiltsa-e, hogy a londoniak biciklizés közben fülhallgatót viseljenek, hiszen ez szerinte komoly kockázati tényező a forgalomban.

A gyengébb védelme

A Bécsi egyezménybe foglalt elv célja, hogy „a járművezetők különös figyelmet/gondosságot tanúsítsanak a legsebezhetőbb közlekedők iránt, úgymint a gyalogosok, kerékpárosok, de mindenekelőtt a gyerekek, idősek és fogyatékkal élők iránt.”

Pedig a probléma megoldása egyszerűnek tűnik. A Guardian szerint már az is rengeteget javítana a helyzeten, ha a bicikliseket elkülönítenék az úton, például bójákkal vagy oszlopokkal, és saját jelzőlámparendszert építenének ki nekik. A lap közölte a London Cyclist Campaign vezetőjének publicisztikáját is, amelyben a szerző elismeri, hogy Johnson már tett lépéseket a kerékpárosok védelme érdekében, de szerinte a polgármester még most is az autósok érdekeit helyezi előtérbe. Például az LCC javaslatát a városvezetés azzal az érvvel utasította el, hogy a módosítások túlságosan lassítanák a motorosforgalmat.

A Magyar Kerékpárosklub viszont London helyében inkább megbüntetné a záróvonalon áthajtó gépjárművezetőket. Az MK ugyanis a gyengébb védelmét tartja szem előtt. Szerintük hiába az elkülönített és figyelemfelhívó infrastruktúra, a gépjárművek szabálytalanságára vezethető vissza a legtöbb baleset.

188062038  

Fotó: Oli Scarff
 

Amit nálunk nem oldott meg a Critical Mass

Habár összességében csökkent, a kerékpáros balesetek száma Magyarországon is magas, főleg a belterületeken, városokban. Viszont a rendőrség szerint a közúti balesetek 12 százalékát kerékpárosok okozzák, ami a forgalomban betöltött arányukhoz képest nagy szám. Olyan nagy, hogy a 2013. első félévi az elmúlt két évtized legmagasabb ilyen arányszáma, állítja az ORFK, habár arról, hogy pontosan hány autós és hány biciklis van ma átlagosan a magyar utakon, nekik sincsenek adataik.

A Magyar Kerékpárosklub ennél pozitívabb képet fest. Idei infografikájukon az látszik, hogy a közlekedési balesetekben elhunyt biciklisek száma a hat évvel korábbi felére esett. Mindez annak ellenére történt, hogy egyre több a biciklis, Budapesten szeptember első két hetében minden negyedik lakó legalább egyszer biciklizett. Ez azt jelenti, hogy a fővárosban tekerők száma legalább háromszor annyi, mint amire a városvezetés korábban számított és többé-kevésbé felkészült (Állami Számvevőszék jelentése, pdf). Az MK ugyanakkor kiemelte, hogy az Európai Kerékpáros Szövetség bizonyította: minél több a kerékpáros egy városban, összességében annál biztonságosabb a közlekedés, hiszen az autósok is egyre inkább odafigyelnek rájuk.

Budapestnek halálsztrádája nincs szerencsére, de több hasonló módon szeparált kereszteződésünk van, és ugyanúgy a nem egyértelmű elsőbbségi viszonyok okozzák a legtöbb bajt, amiért a Magyar Kerékpárosklub ugyanúgy sokszor reklamált már. Az állam egyelőre inkább rendőrségi figyelemfelhívó akciókkal reagál. Pedig nálunk is lenne még hova fejlődni, és ezt nemrég az Index is bizonyította:

 

Címkék: budapest anglia közlekedés london kerékpár bicikli nagy-britannia

377 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kerekagy.blog.hu/api/trackback/id/tr885644005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2013.11.19. 23:27:27

Rettegnek, de odamennek. Komolyan érthetetlen.

Én rettegek a 220 voltos kábeltől, ezért nem fogdosom.

Asszem erre a szitura mondják, hogy aki hülye haljon meg. De jah, tudom, a biciklisek addig mennek, amíg lehet meg addig vergődnek, amíg csak lehetőség van rá, szóval csak folytassák nyugodtan, előbb-utóbb elfogynak.

medium001 2013.11.19. 23:29:36

faszt bicikliztek az autók mellett között előtt mögött

djlacee · http://www.ikvahir.eu/ 2013.11.19. 23:30:28

Bármi cikk születik itt a Kerékagyon, mindig károgók kommentelnek először, gratulálok.

wowerman 2013.11.19. 23:37:43

Nem azért de igazuk van... Hőböröghet minden bicajos, de ha gáz van melyik nyer, 1 mázsa vagy 1 tonna? A kezdeti sorokat látva meg azt hittem hogy szuperbiztonságos biciklisztráda úgy néz ki hogy 2 méter széles, csak bicajosok mehetnek rajta és kész. Aztán kiderült hogy ez is csak egy autóút.

Az biztos hogy én nem közlekednék bicajjal életvitelszerűen, mert nem akarok még több szénmonoxidot szívni, és megnyomorodni, meghalni sem. Én nem utálom se az embereket se a BKV-t, mp3 a fülembe és máris minden jó.

hope1969 2013.11.20. 00:03:16

Cyclists Stay back.Egyertelmuen ki van teve a buszok bal hatuljara.Maradjanak hatul,a busz mogott.Ma delutan Hackney centralbol,munkabol indultam haza.5 cm en mulott,hogy a biciklis csajszit nem utotte el a buszos.Normalisan ment az ut szelen a busz elott,rejtelyes modon,mikor mogotte volt a busz 2 meterre,hirtelen jobbra rantotta a kormanyt.Azonnal satufek.Mondanom se kell a buszost verte a viz,meg azokat is akik nem ultek.En azt tapasztaltam,hogy itt eleg lassu a kozlekedes,de van par szaguldozo,meg kamionos,akik eleg veszelyesek,nemcsak a biciklisekre,hanem a gyalogosokra is.Ez csak egy velemeny,tapasztalat,orulnek,aki hozzaszol,ne a masikat fikazza,jo magyar szokas szerint,hanem irja le a velemenyet,esetle megtapasztalasat a cikkel kapcsolatban.Koszonom.

stargazerhu 2013.11.20. 00:04:17

@wowerman: Tehát az erősebb kutya b..ik elv érvényesüljön?

@Tomi from Space: Igen a biciklisek hibája...nem az autósé, aki baszik a többiekre...Ha a te elved érvényesülne, akkor visszajutnánk ahhoz, amit wowe írt...Éljen a modern világ....

Az elsőbbségi viszonyok legtöbbször nagyon is világosak, csak épp a kedves közlekedők nem veszik azt figyelembe, járműtípustól függetlenül, mert csak mennek rutinból. Ilyenkor ha vkit megállítasz és rákérdezel, hogy feltűnt-e neki ez vagy az..hát csak bambán nézne. Ha a megszokott útvonalán hirtelen lenne egy szakadék még akkor is belemennének legtöbben, ha ki van táblázva. Nem értjük meg hogy a közlekedés egy veszélyes üzem, ahol igen is figyelni, koncentrálni kéne, nem lazázva elcsapni a gyalogost a zebrán...

párnalárva 2013.11.20. 00:07:43

Minden biciklire rákéne kötni fél kiló nitrót ami bizonyos G felett aktiválódik csak, amikor már a biciklis is mindenbizonnyal meghal. Egy-két levitt fejű autós után a sofőrök gyorsan jobban odafigyelnének a biciklistákra.
Most leszarják őket mert nekik nincs kockázatuk. Sőt ha az itt megszólaló emberek intelligenciája reprezentatív akkor még direkt szemétkednek is velük.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2013.11.20. 00:12:59

Komolyan meg vagyok lepve. Akkor titeket nyugodtan letolhat egy kamion az autópályáról, csak mert nagyobb? És akkor nem is autóztok a városok között?

Szerencsére az autósok többsége nem kívánja mások halálát, bocs azoktól, akik mégis...

Vizirájd@r 2013.11.20. 00:17:17

Naponta közlekedem autóval Londonban és azt kell mondjam hogy nagyon sok bicajos magának keresi a bajt. Mielőtt lehurrognátok, rendszeresen kerózok, ismerem a "másik" oldalt is. De én nem vagyok olyan hülye, hogy a kereszteződésben a busz és a padka közötti 30 centin előre rollerozzak, mert tudom hogy bizony annak a hátulja kanyarodás közben közelebb fog kerülni a padkához. És ez csak egy jellemző bicajos szokás. Nem véletlen, hogy buszok és kamionok okozzák ezeket a baleseteket. Kampányolni kellene a kerékpárosok körében is, hogy megértsék, ezekből a járművekből nem lehet mindent látni abból ami körülöttük zajlik, bármennyi tükröt is szerelnek fel - és egyszerre mindet úgysem lehet figyelni.Egyébként a cikkhez még hozzátenném, hogy a kivezényelt rendőrök nem csak az autósokat figyelik, de a kerékpárosokat is kiveszi a szlalomozásért és piroson áthajtásért. Motoros rendőrök a veszélyes csomópontokban most ezeket ellenőrzik, és hát van dolguk rendesen.

törzsmókus 2013.11.20. 00:27:49

@Tomi from Space: B+, ha egyszer azt írták rá h “Cycle Superhighway”, akkor hadd ne az legyen a hibás, aki rá mert menni biciklivel. kb mintha a trolin megráz a kapaszkodó, „minek fogtam meg”. minek, minek, hát arra való.

törzsmókus 2013.11.20. 00:34:04

@wowerman: „ez is csak egy autóút” én nem láttam autóutat a videón. közutat láttam, néhol biciklisávval, néha anélkül.

az életvitelszerű bringás közlöködéstől való félelmeid pedig alaptalanok: a BKVn épp ugyanazt a CO-dús levegőt szívod, mint a biciklin, csak lehet hogy tovább. elütni meg gyalog is elüthetnek, akár a zebrán is. :(

törzsmókus 2013.11.20. 00:34:58

@párnalárva: szerencsére az utakon sokkal normálisabb az átlag, mint a kommentelők közt

enba 2013.11.20. 00:36:57

"A MK szerint az ilyen sávokat magasítással lehet biztonságosabbá tenni"

aztán majd szedjék össze kiskanállal a nyirkos időben a peremen megcsúszókat. okos.

Reggie 2013.11.20. 00:37:13

@párnalárva: Ha egy kerekparos nem hajlando magara sem figyelni, akkor nekem miert kene? Betartom a szabalyokat es kesz, de nehogy nekem kelljen mar tornom magam azert mert mas idiota es onveszelyes.

Az otleted meg nagy baromsag, a kerekparos balesetek tobbseget a kerekparosok okozzak. Boven eleg baj az autosnak, hogy ha altala akar ongyilkos lenni egy kerekparos, akkor ki es hogyan teriti meg a horpadast a kocsin es el kell cseszni az idejet a rendorokre.

vau · http://www.holdkomp.hu 2013.11.20. 00:38:16

Szerencsétlen dácsiába ragadt véglények látom megint megleptek benneteket. Tök jó, hogy van egy megkeseredett károgó minorítás, aki miatt mindenki másnak szarul kell éreznie magát az úton, legyen az a többi autós, motoros, bringás vagy gyalogos.

vau · http://www.holdkomp.hu 2013.11.20. 00:38:57

@vau: jézus, leírtam, hogy minorítás. Az internet tönkretett.

Balla Dániel 2013.11.20. 00:42:30

en meg fel evig jartam be a cs2-n dolgozni minden nap es megse utottek el. november kozepere 14 elutott biciklist meg nem sokallok, ahhoz viszonyitva hogy november kozepe van, es pl 2009ben a guardian szerint 3227en haltak meg vagy szenvedtek sulyos serulest london utjain... ja es biciklifutarkent tekerek napi 10 orat london belvarosaban, es meg egyetlen autos se tudott felhuzni. van hogy figyelmetlenek, ezert jobban oda kell figyelni es akkor elkerul a baj. inkabb pozitivan csalodtam eddig az autosban, nagyreszuk figyelmes, ha dugo van es latja hogy jovok felrehuzodik, stb.

titanmanus 2013.11.20. 00:48:43

"Viszont a rendőrség szerint a közúti balesetek 12 százalékát kerékpárosok okozzák"

És akkor a maradék 88%-ot meg az autók? Hogyisvanez?

glc 2013.11.20. 00:49:38

@stargazerhu: "Ilyenkor ha vkit megállítasz és rákérdezel, hogy feltűnt-e neki ez vagy az..hát csak bambán nézne."
Mostanában még az ismeretterjesztő műsorokban is a neten meg pláne tucatjával láthatod azokat a meglepő tényeket játékosan bemutató filmecskéket, amiből kiderül, mennyire is másképp működik az agy, mint azt az átlegember elképzeli.
Igen, van amikor kiveri a szemed és nem látod, mert éppenhogy másra koncentrálsz. Aztán utólag megkérdezik és csak bambán nézel. Te is, nem csak mások.
Így működik az ember.
Persze a jog ilyet nem ismer.
Nem csak bringásnak szól: először neked kell vigyázni magadra és először neked kell figyelni másokra. Önvédelemből.

Kovacs Karoly 2013.11.20. 00:58:55

@Tomi from Space Figyu én elhiszem, hogy csalódott és elégedetlen vagy az életben, meg hogy nem sikerült sok mindent elérni, azért is szerkesztgeted a szánalmas kis appos blogodat, de ez nem elég ahhoz, hogy más embereket megsértve ilyen jellegű offenzív kommentek írására jogosítsd fel magad. Persze, azt írsz, amit akarsz, de ettől nem te leszel a megmondóember, te kis antiszociális...

Kovacs Karoly 2013.11.20. 00:59:35

@Tomi from Space: Figyu én elhiszem, hogy csalódott és elégedetlen vagy az életben, meg hogy nem sikerült sok mindent elérni, azért is szerkesztgeted a szánalmas kis appos blogodat, de ez nem elég ahhoz, hogy más embereket megsértve ilyen jellegű offenzív kommentek írására jogosítsd fel magad. Persze, azt írsz, amit akarsz, de ettől nem te leszel a megmondóember, te kis antiszociális...

is 2013.11.20. 01:01:43

@medium001: faszt autózol a biciklik mellett között előtt mögött

stargazerhu 2013.11.20. 01:06:31

@glc: Természetesen itt most nem a lényegtelen részekről/részletekről beszélek, hogy az előző sarkon vajon volt-e virágláda! ;) Hanem, hogy épp nem rajta múlt, hogy nem ölt meg senkit. És az emberi agy pont így működik, hogy a fontos részeket ki tudja szűrni, ha és amennyiben nem bedrogozott, nem bepiált és mondjuk aludt az elmúlt 24 órában és ezek mellett egy kicsit még oda is figyel.
Az meg már tanult viselkedési forma kéne hogy legyen, hogy ne nézzék egymást ellenségnek a közlekedők és igen is az erősebbnek, nagyobbnak, nehezebbnek kell vigyáznia jobban, csak itt a balkánon (bár ez lehet a balkánra nézve már sértés)ez vhogy fordítva működik.
Én szeretek autót vezetni és biciklizni is, de ha meghal egy biciklis, akkor az esetek 80%ban nem ő a hibás. Ahogy itt a neten egy lány írta, hogy Japánban amit először megtanult az az volt, hogy az öreg biciklis néninek MINDIG igaza volt! ;)
Vigyázni és figyelni kell egymásra, az a lényeg...;)

chipike 2013.11.20. 01:16:46

Szép hely London, de angolok lakják, legalábbis többséggel. E z legyen az Ő bajuk!
A budapesti közlekedésre rázúdított bringásokért viszont nem a sok öngyilkos jelölt, hanem az Őket beeresztő városveztés a felelős!!! Konkrétan vád alá helyezem a gyilkosokat, akik felelőtlenül engednek, pusztán egy kerékpár megvásárlásával, embereket, sőt, bíztatnak arra, hogy tankok között KÉPZETLENÜL rohangáljanak.
Nem csak az a hülye aki városban kerékpározik, hanem aki feljogosít, az gyilkos is.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.20. 01:39:22

@Vizirájd@r: Mondjuk azert azt is tegyuk hozza, hogy lenne mit tanulniuka magyaroktol kozlekedesi lampa beallitas ugyeben. Itt ahol lakok, van hogy 4 percet is kella zebranal varni, hogy zoldre valtson, edig nyomta gombot. Egy T alaku keresztezodesrol van szo (London) , ket zebraval, ami persze egyszerre zold, es azt is rovid ideig. Sokszor hulyenek neznek, hogy megvarom a zoldet, es tenyleg agyzsibbaszto, hogy ennyire hulyen tervezik meg a lampakat. Szoval oket sem kell felteni.
@chipike: 2011-es census szerint 45% az. Szoval nem tobbseg.

holl gold 2013.11.20. 01:55:07

hulljon a fergese meg a sok f@sz öngyilkos jelölt aki ugy gondolja hogy mindenki figyeljen rajuk de ök beleszarnak a szabalyokba... Tekernek uton-utfelen keresztul a piros lampakon, jardan...

chipike 2013.11.20. 02:14:31

@tildy:): kösz apontosítást, a 2013-as még kevesbb %-ot fog mutatni, de számomra ez mellékes. A lényeg a haza városvezetés öngyilkosságra felszólításának megállítása.

röhögő 2013.11.20. 02:20:41

@holl gold:
Ja,ja! Néhány napja láttam a Váci úton. Hülye drótszamaras balra akart menni a Dózsa Györgynél, hát több sávot átvágva keményen beletekert. Csakhogy a fehér aszfalt útburkolati jelen kicsúszott a hátsókerék és óriásit esett. Csak az autósok reflexén múlott hogy nem mentek át rajta.

Etniez 2013.11.20. 03:50:58

36-nál megáll a pirosnál a biciklis, ilyet Londonban is ritkán látni :))

adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe 2013.11.20. 06:59:16

@holl gold:
Te kis szerencsétlen, az életben semmit el nem érő, testnevelés alól egész életedben felmentett, reggelente savanyú arccal a buszmegállóban várakozó, poliészter "öltönyt" viselő MLM ügynök.

Mi kerékpárosok értjük, hogy szarul érzed magad amikor látod, hogy sportos, jó alakú csajok és fiúk kerekeznek el melletted, miközben aszott tyúkmelledet szánalomra méltó módon próbálod kidülleszteni valami kis extra figyelemért, de a te nyomorodért had ne mi legyünk a hibásak!

Köszönöm a figyelmedet és további jó "szélz ektivitit" "tím bildinget" kívánok!

adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe 2013.11.20. 07:04:31

@röhögő:
Jó estét biztonsági őr! Unatkozol az éjszakai műszakban ezért internetezel és írsz hülyeségeket? Nem az épületben kellene kószálnod az elemlámpáddal?
Na húzzál gyorsan el az ellenőrző körútra!

gmower (törölt) 2013.11.20. 07:23:18

" és ugyanúgy a nem egyértelmű elsőbbségi viszonyok okozzák a legtöbb bajt,"

Na, már megint semmirekellők kezében van a popszakma... Mi az, hogy nem egyértelmű elsőbbségi viszonyok? Ilyen se ott nincs, nálunk meg pláne!!! Az elsőbbségi viszonyok mindig tökéletesen egyértelműek, azoknak legalábbis, akik ismerik az idevonatkozó szabályzatot (gyengébbeknek: KRESZ), aki meg nem, az mit keres az úton?

Angliai statisztikát nem ismerek, de a videón látott közlekedési kultúra szemmel láthatóan a béka segge alatt van (bezzeg nyugaton, mi? :) ), így simán elképzelhető, hogy ott a bringások nagyrészt vétlen áldozatok. Nálunk azért nem egészen így van, ugye a 12%-nyi balesetokozás az rettenetesen nagy szám, és a cikk hozzánemértő szerzőjének állításával ellentétben természetesen nem a bringások és az autósok számarányát kell összehasonlítani, hanem a járműkategóriánként megtett kilómétereket, ami még ha azonos számú bringás és autós lenne (persze ez sincs így), akkor is nagyságrendekkel több a gépjárművek esetében. Ilyen összehasonlításban különben nem meglepő módon a hivatásos járművezetők (kamionosok, buszosok) közlekednek a legbiztonságosabban. Persze a statisztika ebben a formájában is torzít, mivel ebben csak sérüléssel végződő esetek vannak, amik nyilvánvalóan sokkal valószínűbbek, ha az egyik fél bringás, így nyilván minden eseményt (tehát a kis koccanásokat is) figyelembe kéne venni, ha pontos eredményt akarunk kapni.

Nyilvánvalóan a járművezetőknek nagyon oda kellene figyelniük, de azért a gyengébb félnek is érdemes. Zebrán is ha megyek át, én általában elég határozottan próbálom érvényesíteni az elsőbbségemet, de amíg nincs folyamatos szemkontaktus, és nem vagyok 1000%-ig biztos benne, hogy a közelegő gépjármű megáll, addig nem megyek elé. Mint ahogy a vasúti átjáróban sem kötekedek a vonattal :)

Nagyon fontos lenne a gyermekekre sokkal több figyelmet fordítani, az iskolákban szervezett keretek között kellene már kicsi korukban a fejükbe verni, hogy közlekedni rettentő veszélyes, és ennek megfelelő komolysággal álljanak hozzá. Odáig kellene eljutni, hogy amikor 17 évesen nekiáll a jogsi megszerzésének, addigra a KRESZ vizsga már mindenféle tanulás nélkül kisujjból jöjjön.

ojio 2013.11.20. 07:29:55

A fülhallgatós betoldásra reagálva: azt nem értem, hogy ez alapból miért nem tiltott mindenhol? Biciklisként a fülem majdnem annyira fontos, mint a szemem... Autósként meg átkozódom, ha a biciklista nem vesz észre, mert fülessel megy.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2013.11.20. 07:40:29

A tehergépkocsival/busszal/kamionnal közlekedők ugyanígy kárognak az autósokra, nyugi.

Már pedig az lenne a cél, hogy minél többen biciklizzenek.

moses_prophet 2013.11.20. 07:43:05

Itt Hollandiaban is rengeteg a korforgalom, van jopar ket-harom savos, ami autopalyalehajtokat kot ossze keresztezo forgalommal, de mindig mindenhol egyertelmuen jelolve van az elsobbsegi sorrend.

Tipikusan a kis korforgalmaknal (1 sav, alsorendu utak) az autosoknak van elsobbsege a biciklisekkel szemben, a nagyobbaknal (ahol joval tobb kamion es hasonlo fordul elo es sokan gyorsabban mennek mint egy korforgalomban kene) a biciklissave az elsobbseg, ami egyertelmuen jelezve van utfestessel (eles fogakkal, ha jol tudom Mo-n ezeket macisajtnak szoktak hivni) _es_ kulon (fenyvisszavero) tabla jelzi h a bicikliseknek prioritasa van.

Itt a tipikus bicikli baleset inkabb a kisvarosok / falvak kozotti, nem (elegge) kivilagitott bicikliutakon szokott tortenni ahol a lampa nelkuli biciklis tinedzser kihajt egy jobb-kezes keresztezodesbe lassitas nelkul es a szabalyosan halado auto gazol.

Viszont Hollandiaban ha biciklis-autos utkozes van, automatikusan az autos a felelos, akkor is, ha szabalyosan haladt es a biciklis meg piroson at kivilagitatlanul ment... ami legalabbis megtanitja az autosokat, h baromira odafigyeljenek.

A masik dolog meg, h itt szinte minden autos biciklis is, szoval szinte minden autos a masik oldalon talalja magat idonkent.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2013.11.20. 07:43:36

@ojio: Az autóban is meg lehetne tiltani a hangos zenét, ugye. Vagy az egymással való beszélgetést, hogy semmi ne vonja el az ember figyelmét a vezetéstől.

Ökörség fülhallgatóval, hangos zenével biciklizni, na de betiltani...?

ojio 2013.11.20. 07:51:15

@Vajda Gábor (Gee Halen): Van abban valami, amit mondasz. Úgy képzelem – bár nem tudom –, hogy egy balesetnél súlyosbító elem lehet, ha az hangos zene hallgatása miatt következik be. A beszélgetés határeset, de ha belegondolsz, a buszsofőr pl. nem beszélgethet, tehát ez valamennyire szabályozva van.

Egyébként érdekes, hogy letekert ablakkal még elég hangos zene esetén is jól hallani a szirénázó kocsikat, egy busz meg simán elnyom bármilyen zenét, ha melléd áll. :)

Drago Brutic 2013.11.20. 07:59:44

De unom már ezt a bicajos-autós háborút! Mintha két fajról beszélnénk. Most váltottam bicajról autóra (ami nem zárja ki, hogy tavasszal bicajozzak), próbálok nagyon odafigyelni, hiszen haverjaim, ismerőseim is ott tekernek az utcán, és egyébként is nagyon szar érzés lenne egy embert elütni. És persze haragszom, ha egy bicajos ott teker, ahol nem kéne szerintem. Dehát könyörgöm, az agresszív figyelmetlen ember ugyanúgy viselkedik bicajon és autón is! Aki meg bicajosok halálát kívánja, menjen el sürgősen pszichiáterhez, mert ez a szociopata viselkedés ön és közveszélyes. És ezt barátilag javaslom.

kasu 2013.11.20. 08:08:07

Aki azt képzeli, hogy a járműforgalom közé, bele, mellé oda lehet menni biztonságosan bringával, az rohadt nagyot téved.
Akik pedig olyan Kresz szabályt is megengedtek hozni, hogy a bringás stb. a járművek között is előre mehetnek potenciálisan lehetővé tették a vétlen emberölést is.
Minden bringásnak fel kéne fognia, hogy ő a sérülékeny, ő húzza a rövidebbet és ennek megfelelően kéne közlekednie. Az autós/buszos/kamions ha nagyon segítőkész, akkor is veszélyes a védtelen kerekesre, ráadásul mint autós tudom, nem mindig látni a bringást, a legjobb szándék ellenére sem. Mint bringás pedig ostobaságnak érzem a városi autóútra felfestett bringautat, inkább megyek a járdán, és a gyerekeim is! De mindig elővigyázatosan és sose 40-nel, mint sokan. Öngyilkosság ez a remek dolog, ha nincsenek meg a feltételek.

Morrancs 2013.11.20. 08:22:40

Én ehhez képest egy veszélytelen városban kerekezem, de itt is adódnak meredek helyzetek.
Pár dolgot megtanultam, mint biciklis.
1. Nem azt kell tudnom egy kereszteződésben, hogy kinek van elsőbbsége, hanem azt kell felismernem, hogy az éppen érkező autós hajlandó-e elengedni, vagy sem. (Mellesleg a legtöbbje nem hajlandó.)
2. Tök mindegy, hogy a KRESZ szerint én jogszerűen közlekedem-e egy adott útszakaszon, ha autó jár arra, legjobb, ha kotródom, félreállok, stb.
Sajnos az utakon az erőszak elve érvényesül, aki nagyobb, erősebb géppel van, az nyomul, a többi meg ott közlekedik, ahol tud.
Legtöbbször a járdát használom, amit elvileg nem lehetne, de az legalább emelten el van választva. Valószínűleg annak idején, ez nem véletlenül alakult így, különben az autósok a gyalogosokkal kugliznának.

TZiky 2013.11.20. 08:29:33

@gmower: "nem a bringások és az autósok számarányát kell összehasonlítani, hanem a járműkategóriánként megtett kilómétereket"
Miért, hány kilométer megtétele jogosít fel bárkit is egy baleset okozására? Ha meg ilyen feljogosítás nincs, akkor miért is érdekes, hogy ötmillió kilométer vagy 50 méter megtétele után okoz valaki balesetet?

Üdv:
TZiky:-))

Alick 2013.11.20. 08:35:16

@kasu: az utóbbi évtizedekben közel százezer km-t bringáztam és persze még többet vezettem... és városban robogóval sem keveset.
Se bringával, se robogóval nem volt különösebb problémám, balesetem a gépjárművek között és autósként is vigyáztam a kétkerekűekre (három koccanásom másik autóssal volt).
Járdán vezetett, elválasztott bringaúton talán ha jó ezer km-t tekertem, ennek ellenére több veszélyhelyzetem, balesetem is volt... minden (közúthoz képest) óvatosságom ellenére. Autósként is parázok párhuzamos járdás, kétirányú(!?) kerékpárutat kanyarodáskor keresztezni, mert nehezen beláthatóak... az ilyen bringautak építése sérti azt a biztonsági alapelvet, hogy a közlekedőknek folyamatosan észlelniük kell egymást. A bringasávon ez teljesül, sokkal nagyobb biztonságban érzem magam, mint az áttekinthetetlen kétirányú járdás bringautakkal való kereszteződésben.

Drago Brutic 2013.11.20. 08:35:56

@Morrancs: "Sajnos az utakon az erőszak elve érvényesül" Na ezt kéne visszaszorítani. Aki eszerint közlekedik, ki kell szűrni, jogsielvonás/rövid utánképzés, stb.
A kerékpárosoknak pedig megérteni, hogy bizonyos utak alkalmatlanok a bicajozásra, és másokat veszélyeztetnek, hogy előzésre kényszerítik őket! Mindenhol vannak alternatív útvonalak, maximum öt perc különbség.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2013.11.20. 08:38:16

Pedig ott kolbászból van a kerítés is, meg aranyból vannak a bringák !!!NÉGY!!!

gmower (törölt) 2013.11.20. 08:48:51

@TZiky:

Ha érdemi hozzáfűznivalód van a statisztikai módszertanhoz, azt szívesen hallgatom, a baromságok nem érdekelnek. Magyarországon tény, hogy az autósok veszélyesebben közlekednek, mint a hivatásos sofőrök. A bringások meg az autóvezetőknél közlekednek veszélyesebben. Ezek statisztikai tények, nem vita tárgya. Ha kevesebb balesetet akarunk, akkor talán érdemes lenne okokat keresni, mert amíg nem ismerjük egy probléma okát, addig nem is tudjuk azt megoldani. Sem a bringások, sem az autósok összetétele nem heterogén, így mindig vannak kivételek (főleg mivel jelentős az átfedés), de általában véve az autósok azért jobban képzettek, és rutinosabbak a közlekedésben. Ennek az eltérésnek az orvoslására lenne szerintem megfelelő megoldás, ha már kicsikortól kezdve felkészítenénk gyermekeinket a közlekedésre, különös tekintettek arra a gondolkodásmódra, hogy defenzíven, az éntudatot háttérbe szorítva, folyamatosan koncentrálva végezzék azt. Járműtípustól függetlenül.

cso zsi 2013.11.20. 08:50:55

@Vajda Gábor (Gee Halen): "Már pedig az lenne a cél, hogy minél többen biciklizzenek."
Kinek a célja?
Kinek az érdeke, hogy amíg a rabszolgák önerőből gurulnak, neki sokkal tovább marad üzemanyag a nem igazán takarékos sportkocsijába?

flea 2013.11.20. 08:57:34

Évekig jártam Londonban biciklivel munkába, de nem keleten és nem is a belvárosban, hanem Ealing és Hammersmith között Chiswicken át. Az egyetlen igazán gáz hely a Kew Bridge északi végén levő ezerirányú lámpás kereszteződés volt, amit nem tudtam elkerülni, de azért nagyon ez se volt vészes.

A belvároshoz képest (ahol korlátozott tapasztalataim szerint hemzsegnek az agresszív bunkók - sokak számára hihetetlen, de sokkal inkább, mint Budapesten) már egy-két zónával kijjebb is nagyságrendekkel kulturáltabban viselkednek a közlekedők, járműtípustól függetlenül az összes. A napi oda-vissza bő 1 órás tekerés alatt (túlnyomórészt autókkal közös mellékutakon) általában heti egyszer volt olyan, hogy egy autós figyelmetlen vagy szándékosan bunkó volt. Veszélyhelyzetbe egyszer kerültem, amikor fekvőrendőrös zónában előztem egy autót (szabályosan, nem a járda felől), és szemből beláthatatlan helyről felbukkant egy száguldó terepjáró, ami csak azért nem csapott el, mert az előzött autó satufékezett és lehúzódott, én meg rákentem magamat a tükrére... az mondjuk kemény volt.

Egyébként az a benyomásom, hogy London, legalábbis az általam ismert része, sokkal biztonságosabb biciklizéshez, mint Budapest. De hozzáteszem, olyan útra, amin ennyi nehézgépjármű van, eszemben nem lenne semmilyen országban kimenni biciklivel, és nemcsak a szmog miatt. A budapesti biciklis infrastruktúrával szemben is az a fő kritikám, hogy nincs megkönnyítve az, hogy a biciklisek a főutakkal párhuzamos, kis forgalmú utakon haladjanak zavartalanul. Londonban ezt úgy oldják meg többnyire, hogy az átmenő forgalom ellen gyalogos-biciklis, vagy tűzoltósági sorompóval elzárt átjárókat alakítanak ki. Budapesten talán erről szól, hogy kezdik kitáblázni (remélem, ésszel), hogy melyik egyirányúban mehet szembe a biciklis. Az igazi persze valami ilyesmi lenne:
maps.google.co.uk/?ll=51.506098,-0.32003&spn=0.001302,0.004823&t=m&z=18&layer=c&cbll=51.506097,-0.320033&panoid=G9RIKVg5gw9KsOuHFxoDJg&cbp=11,311.01,,0,9.31

Az úttal párhuzamos kétirányú "bicikliút" egy agyrém, aki azt kitalálta, teljesen idióta volt. Pl. néha járok a Petőfi híd budai hídfőjénél az egyetemi tömbben autóval, ott is van egy ilyen - mikor átkanyarodom rajta, akkor teljesen meg szoktam állni és benézni, hogy honnan jön biciklis, de ezt persze távolról sem mindenki szokta megtenni. (Ráadásul a biciklisek többsége is megáll, sőt lemond az elsőbbségéről. De ha egyszer egy nem tenné, és én nem állnék meg, szerencsés lenne, ha épen maradna.)

Alick 2013.11.20. 08:58:31

@gmower: bizony, annak oktatásával kéne még a konkrét szabályok megismerése előtt kezdeni, hogy a közlekedés alapvetően egymásra vigyázó-figyelő-támogató társasjáték. Ha ezt valaki képtelen magáévá tenni, még "gyalogos-jogosítványt" sem adnék neki. :)

flea 2013.11.20. 09:01:33

@gmower: "Sem a bringások, sem az autósok összetétele nem heterogén"

De pont hogy az. Nem homogén, azt akartad mondani szerintem :)

@tildy:): a lámpák beállítása alighanem önkormányzati (vagy mindenesetre azon a szinten szervezett) kompetencia, mert Ealingben és Chiswickben sehol nem láttam ilyen problémát, Hammersmithben viszont itt-ott a mérnöki inkompetencia üli torát :)

kisceruza 2013.11.20. 09:06:41

még nem olvastam végig a sok agyas kollégistát.... De Amszterdamba hogy is van, meg Svédbe, ott nem mennek át a nyakatokon? :-D

kisceruza 2013.11.20. 09:09:59

mert úgy látszik Londonba megunták a KRESZ, biztosítás és bármikor szabálytalankodni tudó biciglistákat! :-D simán átmennek a nyakatokon! :-D

gmower (törölt) 2013.11.20. 09:10:35

@flea: Igen, azt. Átírás után át is kéne olvasni :)

@Alick: Igen, ez lenne az alap. Mondjuk örömmel látom, hogy a most elsős lányom környezetkönyvében van szó a közlekedésről. Valami talán elkezdődik, bár azért nem vagyok túl optimista. Persze a tanárok felsőbb utasítás nélkül is foglakozhatnának a témával.

kisceruza 2013.11.20. 09:11:31

döccenés nélkül. :-D

kisceruza 2013.11.20. 09:20:09

@Morrancs: és ha mégis hajlandó elengedni, akkor Neked nem az lenne a cél, minél előbb elhagyd a kereszteződést és segítsd a forgalmat? nem a tetvészkedés és a telefonálás?

Dagda 2013.11.20. 09:20:10

@TZiky: Jól értelmezem, szerinted mindegy, hogy egy járművezető, aki tízmillió km-et megy egy évben, kettő vagy kétszázezer balesetet okoz?

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2013.11.20. 09:23:18

@gmower: "természetesen nem a bringások és az autósok számarányát kell összehasonlítani, hanem a járműkategóriánként megtett kilómétereket"

Szerintem meg a forgalomban eltöltött időt, ha már...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.20. 09:23:23

@chipike: a census nepszamlalas, 10 evente tartjak. Nem lesz 2013-as.
Egyebkent Boris nagy partoloja a biziklizesnek, o maga is rendszeresen biziklizik, ezert erdekes itt azt olvasni, amit.

Guszty 2013.11.20. 09:24:04

@moses_prophet: "Hollandiaban ha biciklis-autos utkozes van, automatikusan az autos a felelos, akkor is, ha szabalyosan haladt es a biciklis meg piroson at kivilagitatlanul ment"
Azért ezt nehezen hiszem el.

kisceruza 2013.11.20. 09:27:09

@Alick: 8. osztályban adnék nekik engedélyt a közút használatára, addig csak a kijelölt bicikli út! (természetesen 1-8-ig napi szinten vésném a fejükbe, UNÁSIG a KRESZT!)

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.11.20. 09:27:14

@flea: "Az úttal párhuzamos kétirányú "bicikliút" egy agyrém, aki azt kitalálta, teljesen idióta volt."

ez igy van
a kerekparosnak is a normal zebran azert nincsen elsobbsege mert nem lehet ra szamitani
egyszeruen lehetetlen a 30 km/h -s biciklissel szamitani, kanyarodas soran
mondjuk nemeteknel is igy van, de nem kellene atvenni

a kis csendes mellekutakat viszont at kell venni, hosszabb tavra az a legjobb, szep szeles kerekparos sugarut, fekvorendorrelvel levalasztva az autosoktol

kertam33 2013.11.20. 09:28:20

Undorító, londoni magyar csicskák! Idáig érezni a hónaljszagotokat. Főleg a nőstényeknek.

kisceruza 2013.11.20. 09:29:29

@Guszty: Hollandiában füvet is SZÍVHATSZ és utána karikázhatsz! :-D

flea 2013.11.20. 09:32:27

@kertam33: akarsz róla beszélni? :D

@Guszty: ebben a formában én is, de légy erős, ilyen helyzetben a bíróság Magyarországon is megosztott felelősséget szokott megállapítani. Takarásból eléd ugró gyalogos esetén úgyszintén. Pusztán azért, mert te vagy a nagyobb.
(Aztán az más kérdés, hogy a büntetés mi - lehet, csak megrovást vagy pénzbüntetést kapsz, és még priuszod sem lesz. Legalábbis abból kiindulva, hogy a tartós fogyatékosságot okozó zebrán gázolók is csak felfüggesztettet szoktak kapni.)

kisceruza 2013.11.20. 09:33:05

@gmower: a végén pedig VIZSGA! KRESZ VIZSGA!

TZiky 2013.11.20. 09:34:39

@gmower: "A bringások meg az autóvezetőknél közlekednek veszélyesebben."
Csakhogy ezt a kijelentést nem a járműtípusokkal megtett kilométereken tapasztalható balesetek számával lehetne alátámasztani, hanem az autóvezető vs. kerékpáros balesetekben a kerékpárosok lényegesen nagyobb okozói hányadával.

"de általában véve az autósok azért jobban képzettek, és rutinosabbak a közlekedésben."
Ez mit is számít akkor ha például a kerékpáros vs. autós balesetekben az okozói hányaduk közel ugyanakkora, mint az általad képzetlenebbnek és rutintalanabbnak írott közlekedők?

Üdv:
TZiky:-))

EMP 2013.11.20. 09:35:50

Kb 300 meterre lakok attol a veszelyes keresztezodestol amit a videoban emlitenek.
Az egesz ugy volt megcsinalva meg a legutobbi atepites elott hogy a korforgalmon kivul volt egy elkeritett biciklis sav, amiben siman lehetett haladni parhuzamosan az autokkal.. egeszen addig amig egy auto/kamion ki nem akart kanyarodni a korforgalombol. Ebben az esetben siman at tudott hajtani a biciklisen. A biciklisek azt hittek nekik van elsobbseguk mert el vannak keritve es a kanyarodo jarmunek kene elsobbseget adni nekik. A kanyarodo jarmu meg azt hitte neki van elsobbsege es a biciklisnek kene megallni. Aztan az erosebb kutya elve alapjan altalaban a biciklis huzta a rovidebbet.
Ujabban atepitettek, de az alapelv kb ugyanaz maradt, mint a videobol latszik :P

PiBá 2013.11.20. 09:37:15

Látom, hogy a magyar viszonyok is előkerültek.
Nem vagyok bicikli ellenes, de van egy-két kérdésem. Sajnos nem csak elvétve találkozom hasonló esetekkel.
- A zebrán mióta van elsőbbsége a biciklisnek, ha a biciklijén ül? Soha nem volt és nincs is, de úgy közlekednek mintha lenne. Ilyen szituban dudálásért már kaptam felmutatott középső ujjat.
- Kiépített bicikli út van, de a szűk normál sávokban szlalomoznak. Miért is? Mit szólnának, ha autóval a bicikli úton tépnék?
- Fülhallgatós biciklizés. Kiváló ötlet, hogy minél kevésbé hallja a forgalom zajait, amik információt adhatnak neki.
- Jön a korán sötétedős idő. Nem kellene a biciklikre előre is egy pilács, nem csak hátra? Párhuzamos forgalomban nagyon sokszor fogalmam sincs, hogy jön-e egy sötétben bujkáló biciklis. Ha jön, akkor meg sírni fog, miért ütöttem el.

flea 2013.11.20. 09:38:13

@TZiky: ez nem ilyen egyértelmű. Tapasztaltabb közlekedő nyilvánvalóan ritkábban vesz részt balesetben még vétlen félként is, mert jobban tud vigyázni magára.
(Erre a legjobb példa én vagyok: eddig egy koccanásom volt összesen, nem én tehettem róla, de több rutinnal könnyen elkerülhettem volna.)

ex-dr. vuk 2013.11.20. 09:38:41

En CS3-at szoktam naponta hasznalni, ott egy szakaszon egy gyalazatos gyalogkerekparut visz vegig, keskeny, nagyon forgalmas (biciklis szempontbol), elozni szinte lehetetlen, de meg elozes nelkul is majdnem osszeakadsz a szembejovovel, az uttest egyik oldalarol a masikra atvezet egy helyen, egy 200 meteres szakaszon pedig ellentetes oldali (jobb) kozlekedest vezettek be, igy a menetirany szerinti oldal 2x valtozik meg 200 meteren belul, az egyik helyen KANYARBAN!
Az tuti, hogy nem volt epepleju aki ezt kitalalta.

kisceruza 2013.11.20. 09:42:28

@TZiky: már Magyarországon is alá támasztott TÉNY: gépjármű és biciklis: a Biciklisek okozzák a balesetek nagyobb részét.

ENNYI. (központi statisztikai hivatal)

ex-dr. vuk 2013.11.20. 09:42:37

@PiBá: szokasos mantrak, miert nem talaltok mar ki valami ujat? Mind meg lett magyarazva szamtalanszor. Persze a vilagitas hianyara se mentseg se magyarazat, az kivetel.

Wrex 2013.11.20. 09:44:28

@moses_prophet: "Hollandiaban ha biciklis-autos utkozes van, automatikusan az autos a felelos, akkor is, ha szabalyosan haladt es a biciklis meg piroson at kivilagitatlanul ment"

Ez természetesen csak annyira igaz, mint amikor nálunk bevezették hogy bizonyos egyirányú utcákba - ahol _tábla_ jelzi - a biciklis bemehet forgalommal szemben, és ezt a sok drótszamár egyből úgy fordította le hogy az _összes_ egyirányú utcába bemehet forgalommal szemben. Ugyanis:

"There are a number of (false) assumptions that lead to such an assertion. The first being that drivers are always at fault when they are in a collision with a cyclist, regardless of how the cyclist behaved. As I will explain later, this is not the case, and that already takes away the largest part of the base of the assertion."

bicycledutch.wordpress.com/2013/02/21/strict-liability-in-the-netherlands/

Don Quixote de la Ferko 2013.11.20. 09:45:20

"mivel ezeken a szakaszokon minden keresztutca előtt le kell lassítania"

Jézus atyaúristen. Nemááá. Le kell lassítani? Te jó ég. Hogyan lehet így közlekedni?

Mostantól én is tolom, és padlógázzal megyek bele a jobbkezes utcákba.

A bringás úgy tűnik mindenhol egyforma, azt hiszi, érte van a világ.

kisceruza 2013.11.20. 09:48:00

De amúgy már régóta javaslom, EURÓPA SZERTE: minimum kétsávos BIcigli Pályát Nektek, tudjatok beszélgetni is 1-más mellett!

(mindezt természetesen a gyalogosok és a KRESZ vizsgával is rendelkezők rovására, minden városban.)

flea 2013.11.20. 09:49:04

@PiBá:

- A zebrán a biciklisnek nincs elsőbbsége, de ha gyalogostempóban érkezett és jól látod, akkor szerintem helyesebb elengedni akkor is, ha nem szállt le, dudálni meg hülyeség. (Középső ujjat mutogatni nyilván még nagyobb hülyeség. És teljes joggal dudálsz, ha száguldva érkezett.) Én (abban az évi 5 esetben, hogy zebrán megyek át biciklivel) le szoktam szállni, de néha határeset, hogy nem ezzel tartom-e fel a forgalmat, pl. mikor már megálltak, hogy elengedjenek.

- Minden biciklis témájú posztnál előkerül, hogy a "kiépített bicikliút" sok esetben úgy keresztezi az autóutat, hogy a biciklis pont annyira vagy még kevésbé észrevehető, mint a zebrára érkezéskor, és/vagy tele van gyalogossal (mindjárt jönnek a trollok, hogy ajjajjaj, centizik szegény kismamákat). Ilyenkor néha szabályos (nem mindig), de mindenképp biztonságosabb az úttesten biciklizni. Abban mindenesetre biztos lehetsz, hogy nem jókedvéből van az a biciklis az úttesten.

- Aki fülhallgatóval vagy nem kellően kivilágítva biciklizik, annak elment az esze, de inkább nem is volt. Tudom, sokan vannak, ez van.

Don Quixote de la Ferko 2013.11.20. 09:50:25

@Morrancs:

Minden tiszteletem. Végre egy normális bringás, aki tisztában van azzal, hogy menet közben nem védi semmi.

Don Quixote de la Ferko 2013.11.20. 09:51:44

@flea:

A dudára érdekes módon mindegyik meg tud állni. Ergo felkészült, tudja, hogy szabálytalan amit csinál, mégis bepróbálkozik, hátha bejön.

kisceruza 2013.11.20. 09:51:48

@Wrex: az nem számít... :-D írnak pár szót róla és brahiból a "drótszamarak" még egykerekeznek is veled szembe!

ex-dr. vuk 2013.11.20. 09:53:24

Par kep a CS3-rol:

Zsenialis atvezetes, meg senkit sem lattam aki kovetne - ertheto modon
media.tumblr.com/tumblr_l6vsa5SSCP1qzyubx.jpg
Keskeny szar
media.tumblr.com/tumblr_l6vsc4vAR11qzyubx.jpg

Forditott oldal (egyik vegen kanyarban valt):
2.bp.blogspot.com/-rK0X_2IWIGA/UeqGFpQ9CeI/AAAAAAAAAxg/Z3me_cXNrxI/s1600/DSCF1788.JPG

Don Quixote de la Ferko 2013.11.20. 09:53:56

@flea:

Azért tegyük hozzá, gondolom te is ismered a kisujj-könyök mentalitást. Minél jobban támogatod a szabálytalanságban, annál nehezebben rögzül az egyszerű agyában, hogy nem mehet és megszokja, hogy hajrá, az autós akkor is megáll, amikor mehetne. Nem mindegyik. Én speciel nem szoktam.

ex-dr. vuk 2013.11.20. 09:55:28

@Don Quixote de la Ferko: nyilvan direkt nem erted: le kell lassitania ott, ahol ELSOBBSEGE VAN.

De lelassitasz a FOUTON HALADVA minden kisutcanal? Nem? Te renitens kozossegellenes kocsog :D

chirkebaszó 2013.11.20. 09:57:05

"A londoni polgármester elismeri, nem a biciklisek okolhatók a CS2-n történt balesetekért"

ennek tükrében ismét különösen viccesek a bringásokat hibáztató trollok. :D

flea 2013.11.20. 09:57:21

@Don Quixote de la Ferko: biztos én vagyok helikopter, de nekem ha lelassít gyalogostempóra, akkor leszarom, hogy ül rajta vagy tolja. Ha meg attól, hogy egyszer átengedem, legközelebb ezerrel ráhajt a zebrára és kivasalják, az legyen az ő gondja. Mindenki helyett nem tudok én gondolkodni :)

SomethingWild 2013.11.20. 09:57:58

Nagyon ritkán kommentelek ide, mivel (sajonos) én nem kerékpározom. Ennek több, histórikus oka van, amivel nem akarlak titeket fárasztani, de a lényeg, amit mindig elmondok:
Nekem, mint autósnak nem célom, hogy bárki megsérüljön az utakon. Szeretném, ha a biciklistáknak saját útjaik lennének, mert így volna a legbiztonságosabb. Szeretném, ha mindig oda tudnék figyelni rátok, és mindenki hazaérne a családjához.
De.
Ehhez nem csak én kellek. Amíg sok kerékpáros fittyet hány a piros lámpákra, másik autó takarásából lassítás nélkül vágódik ki, a Nagykörúton kerékpározik (igen, szabályosan, de ott soha nem lesz veszélytelen a sávok szűkössége miatt), addig a balesetek elkerülhetetlenek lesznek. Nem tudok megoldást, nem akarok senkit leparancsolni a bringájáról, de a saját érdeketekeben kérlek titeket, hogy ne 'dacból bringázzatok', hanem a lehetőségekhez mérten próbáljátok a veszélyhelyezeteket elkerülni.

Don Quixote de la Ferko 2013.11.20. 09:58:38

@ex-dr. vuk:

Nyilván direkt magyarázod félre. A problémája az, hogy le kell lassítani, különben nem említené. Jaj. Úgy sajnálom.

gmower (törölt) 2013.11.20. 09:59:09

@promontor: Igen, ez is jó lehetne, de általában közlekedésbiztonságossági kérdésekben a km-t használják, mert a közlekedés célja alapvetően a távolság megtétele, nem pedig az időtöltés.

@TZiky: "Ez mit is számít akkor ha például a kerékpáros vs. autós balesetekben az okozói hányaduk közel ugyanakkora"

Kár, hogy ez nem igaz. A kerékpár/más jármű és a gyalogos/más jármű balesetekben jóval többször a bringás és a gyalogos fél a hibás.

Don Quixote de la Ferko 2013.11.20. 09:59:49

@flea:
Amíg rajta ül, addig esélytelen, hogy megálljak neki.

kisceruza 2013.11.20. 10:00:52

@Don Quixote de la Ferko: Már értem miért divat a minél nagyobb kerék az autókon, kisebbet DÖCCEN. :-D (de sajnos nem hiszik el, míg nem tapasztalják!) :-D

Alick 2013.11.20. 10:01:05

@kisceruza: sajnos a KRESZ elméleti tudása (majd évek alatti fokozatos elfelejtése) nem sokat ér, a hangsúlyt a gyakorlati oktatásra, tapasztalatszerzésre kéne helyezni... akár szimulátorral, gépjárműves szemszögből megtapasztalva is.

flea 2013.11.20. 10:01:24

@Don Quixote de la Ferko: jogod van hozzá, egészségedre. :)

Don Quixote de la Ferko 2013.11.20. 10:02:47

@chirkebaszó:

Aha. Polgármester.

Rémlik, hogy az itthoni azzal kezdte a pályafutását, hogy elbaszta a körúton a zöldhullámot, most meg őt élteti a sok balfék, mert vissza akarja állíttatni, mivel jön a választás és sokat számít az autósok szavazata.
Ennyit arról, mit mondanak és annak mennyi az igazságtartalma.

krampam 2013.11.20. 10:03:17

Nem látom, mi a gond ezzel az úttal. Csak hát ésszel kell közlekedni. Mind az autósnak, mind a bicajosnak. De nem jártam még ott, úgyhogy lehet, nem látok rá rendesen.

kisceruza 2013.11.20. 10:05:16

@Alick: az sem rossz +oldás, amit említesz. De ezért harcolnak-é, láttad-é valahol a CM és a Kerék Agy aktivistáit harcolni?

kisceruza 2013.11.20. 10:06:40

max: a felvonulásban jeleskednek... (akkor is lassítják a forgalmat mikor nem kéne....)

chirkebaszó 2013.11.20. 10:08:04

@Don Quixote de la Ferko:
30% autózik. sokat számít? biztos vagy ebben?
amúgy hogy jön ez ide? (nem kell válaszolni, csak költői kérdés volt)
írom mégegyszer, lassan olvasd: "nem a biciklisek okolhatók a CS2-n történt balesetekért" ő (a polgi) csak elismeri ezt a TÉNYt.
további szép napot :)

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.11.20. 10:09:51

amikor az autos ugy kanyarodik, hogy masra is kell figyelnie, akkor altalaban gyalogoskent elengedem az autost, hiaba vagyok zebran

itt kulvarosban apro jobbkezesnel ha az autos nem adja meg a jobbkezest a kerekparosnak, akkor jobb ha ejszaka garazsban tartja az autojat...

kisceruza 2013.11.20. 10:10:13

@SomethingWild: Írok valamit Neked: Falra hányt borsó ...

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2013.11.20. 10:10:18

@gmower: A kilométer alapú számítás viszont csalóka, mert akkor tudsz balesetet okozni, amikor közlekedsz, ha ez napi egy óra, akkor tök mindegy, hogy ezalatt az egy óra alatt 100, 60, 40 vagy 15 kilométert teszel meg.

A kilométer alapú számítás autós vs. autós összevetésben is torzít, hiszen lehet, hogy Gipsz Jakab az autópályán tesz meg naponta 100 kilométert, Fa Béla meg a városban 35-öt és ha mindketten évi egy balesetet okoznak, akkor szerinted Fa Béla veszélyesebb, holott időben ugyanannyit autóznak.

ex-dr. vuk 2013.11.20. 10:13:59

@Don Quixote de la Ferko: akkor pl. minel kevesebb helyen kene parkolast engedni autoknak, mert igy most a jardakat es a zoldteruletet is teleparkoljak.
Ugye?

kisceruza 2013.11.20. 10:14:28

@chirkebaszó: mi az a "CS2" és ki az "a polgi" ?

Counter Strike 2?

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2013.11.20. 10:16:34

@törzsmókus: Nem túl magas a léc...

Nem lehetne bevezetni ezen a blogon is a "szűrés" funkciót? Sok trollposttól megkímélne mindenkit.

Aki meg ezt a londoni bicikliutat kitalálta, főleg a körforgalmat, az még soha nem ült biciklin. Vagy ha ült is, azt hobbiból tette, nem A-ból B-be közlekedve.

Ahogy azt a másik Hollandiában lakó kommentelő is írta feljebb, itt a körforgalmak nagy részében a bicikliút effektíve külső sávnak minősül. Tehát a körforgalomba behajtóknak és a körforgalomból kihajtóknak is elsőbbséget kell adni a bicikliseknek. Az elsőbbségi viszonyok MINDENHOL tisztázottak cakkozott felfestésekkel. A biciklisek meg itt se szabálykövetőbbek, mint Mo-n, csak az autósok hozzászoktak - az eddigi összes összetűzésem a szomszédból közlekedő belgákkal volt.

kisceruza 2013.11.20. 10:17:56

@ex-dr. vuk: KITILTANI az egész városból a gépjárműveket.... Te meg majd, a hátadon hazaviszed a kétajtós szekrényt Anyádnak, mert megkért rá, cseréld le!

ex-dr. vuk 2013.11.20. 10:19:05

@promontor: sot, varosban sokkal nagyobb a valoszinusege a balesetnek, mint autopalyan, kilometer alapon veve.

ex-dr. vuk 2013.11.20. 10:19:51

@kisceruza: szerintem nem is erted sem a valaszt, sem amire irtam. szoval huzd be a kis ceruzadat es maradj csendben.

chirkebaszó 2013.11.20. 10:21:24

@kisceruza: 'mi az a "CS2" és ki az "a polgi" ?'
most megpróbáltál vicces lenni? nem sikerült. próbálkozz újra!

kisceruza 2013.11.20. 10:21:29

@Gerusz: Mi a jó Neked abba ha nem Magyarországon közlekedsz és külföldről osztod az nem létező eszedet! erről meséljél, még mielőtt a TE nyakadon is ÁTMENNEK?!!!!!!!

kisceruza 2013.11.20. 10:22:15

@chirkebaszó: "'mi az a "CS2" és ki az "a polgi" ?'"

ex-dr. vuk 2013.11.20. 10:22:52

@Don Quixote de la Ferko: nem magyarazom felre. de ezek szerint meg mindig nem erted. Hat ez van...

Majd ha a kisutcakbol a foutvonalon haladva 3-bol 2x kimennek eled es satufekezned kell emiatt (pedig elsobbseged van), akkor megerted.

kisceruza 2013.11.20. 10:25:51

@ex-dr. vuk: B+.

"Majd ha a kisutcakbol a foutvonalon haladva 3-bol 2x kimennek eled es satufekezned kell emiatt (pedig elsobbseged van), akkor megerted. "

SZÁMÍTCSÁL RÁ és ne satufékezz, mert a kismama is kitolhatja eléd a BABAKOCSIT!

flea 2013.11.20. 10:31:30

@kisceruza: mi, a babakocsit a Hajdú utcából a Róbert Károly körútra? Neked a maradék eszed is elment, hallod.

kisceruza 2013.11.20. 10:31:49

1 : felébreszted az alvó kisbabát és ezért legalább 2 db. pofont érdemelnél az APJÁTÓL!

2: Rendszám, biztosítás nélkül és feltételezem, KRESZ tudás nélkül használod a köz javát.

3: Ilyen mentalitással Pesten még a RENDŐRSÉG által felállított kresz oktató pályán sem közlekedhetsz!

chirkebaszó 2013.11.20. 10:34:09

@kisceruza: *számtsál
Amúgy te képviseled itt az autós társadalmat a Don Quixote nevű véglénnyel egyetemben? LOL
Szerencsére az autós nem mind ilyen primitív nyomorék, sőt. én úgy vettem észre e nagy részük jó fej, udvarias, szóval egyszerűen csak átlagos ember, aki éppen kocsiban ülve közlekedik. persze neten mások az arányok, itt minden frusztrált csöves elmondhatja a "véleményét", sőt itt ők lehetnek a "megmondóemberek". legalább van valami öröm nektek is az életben. más aligha

TZiky 2013.11.20. 10:34:13

@Dagda: "Jól értelmezem, szerinted mindegy, hogy egy járművezető, aki tízmillió km-et megy egy évben, kettő vagy kétszázezer balesetet okoz?"
Jól értelmezem, szerinted mindegy, hogy azt a kettő balesetet városban levezett tízmillió kilométeren vagy autópályán levezetett tízmilló kilométeren okozza-e?

Üdv:
TZiky:-))

kisceruza 2013.11.20. 10:34:47

@flea: Ahogy Te megteheted a BABAKOCSIT toló Anyuka is megteheti, Ő 4 kereket tol, Te meg hajtod a két kerekedet!

Wrex 2013.11.20. 10:35:21

@chirkebaszó: A polgi POLITIKUS. Ez azt jelenti, hogy főszabály szerint akkor is hazudik ha kérdez.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2013.11.20. 10:36:23

@kisceruza: Ééééés az emlegetett retardált troll. Neked mi a jó abban, hogy ugyanazt posztolgatod ide folyamatosan? Ja, igen, a nicked... valamivel kompenzálnod kell.

De hogy valami érdemi választ is adjak (amit kurvára nem érdemelsz meg, de talán a kevésbé write-only kommentelők agyába eljut):

Hollandia nemzetközi szinten az egyik legbiciklibarátabb ország (a másik Dánia), kevés biciklis balesettel. Ez két dolognak köszönhető. Az egyik az infrastruktúra, a másik az autósok hozáállása. A kiépített, korrekt infra vonzotta a bicikliseket, a biciklisek létszáma pedig megváltoztatta az autósok hozzáállását. Az utóbbi ~40-50 év bizonyította, hogy a holland biciklis infrastruktúra biztonságos. Következésképp a holland infrastruktúra elemeinek átültetése Budapestre (vagy a cikkben szereplő Londonra) jelentősen csökkentené a balesetek számát, növelné a biciklivel közlekedők arányát, csökkentené a légszennyezést, az üzemanyagra költött pénzt, a dugókat, stb...
Különösen ennek fényében érthetetlen, hogy a londoni, illetve a budapesti várostervezés miért épít használhatatlan bicikliutakat. Persze ha hozzávesszük, hogy a holland úthálózat nyilván drágább, akkor már érthetővé válik (normális infrastruktúra építése mellett nem lehetne az EU-támogatás 90%-át lenyúlni).

(Már sejtem a választ... "Mi az az infrastruktúra? Mi az az EU?")

kisceruza 2013.11.20. 10:36:29

@chirkebaszó: "Amúgy te képviseled itt az autós társadalmat a Don Quixote nevű véglénnyel egyetemben? LOL
Szerencsére az autós nem mind ilyen primitív nyomorék, "

kifogyott a SZUFLA?

???

Wrex 2013.11.20. 10:37:16

@promontor: "A kilométer alapú számítás viszont csalóka, mert akkor tudsz balesetet okozni, amikor közlekedsz, ha ez napi egy óra, akkor tök mindegy, hogy ezalatt az egy óra alatt 100, 60, 40 vagy 15 kilométert teszel meg."

Rohadtul nem mindegy. Próbáld meg pl. városban 100, 60, 40 és 15 km/órával, és rájössz. De autópályán is kipróbálhatod ugyanezt.

kisceruza 2013.11.20. 10:39:08

"Ééééés az emlegetett retardált troll. Neked mi a jó abban, hogy ugyanazt posztolgatod ide folyamatosan? Ja, igen, a nicked... valamivel kompenzálnod kell."

a fejlett civilizációban így kezdik a bemutatkozást?@Gerusz:

Kheopsz · http://giza.eg 2013.11.20. 10:42:16

@Morrancs:
Ez így van. Ha már az autósok idióták, a bicajosnak kell okosabbnak lennie.
Hiszen okos enged, szamár szenved... :)
Ha nekem van elsőbbségem, és festett megállásjelzők vannak a mellékutcáknál, akkor is lassítok, mert sose lehet tudni...
Két balesetem is volt már, egyszer oldalról belém jöttek, egyszer meg letoltak az útról.
Ja, és mindkétszer egy kisbuszban ültem... Szóval ha egy kéttonnás fehér buszt feltolnak az útpadkára oldalról, mert "nem vettem észre, bocsi", akkor nem várhatom el, hogy biciklin észrevesznek...
Ezért inkább lassítok, integetek hogy "fordulj ki elém", nekem nem hiányzik, hogy a nyakamban lihegj egy szűk utcán, te meg nyilván nem akarsz totyogni mögöttem.
A forgalmas utak helyett meg a járdát választom, cserébe ott nem megyek őrült módon.

kisceruza 2013.11.20. 10:42:29

@Gerusz: Érthető Te mit szeretnél, de még lobbizz érte kitartóan NAPI szinten 20 évig! :-D És akkor eljutunk oda, minden második biciklista nyakán átmegy a tehergépkocsi, mint Londonba! :-D

gmower (törölt) 2013.11.20. 10:42:44

@promontor: Sok igazság van abban amit mondasz, viszont nyilván minden statisztikai módszer nagyot csal, ha kiragadsz belőle egyedi példákat, a valóságban azért ennyire nem rossz a helyzet. Mert ugye az autópályához is el kell jutni, ami először nyilván lakott területen, majd országúton zajlik. De nem is ez a lényeg.

A lényeg az, hogy a sofőrnek mindig az adott körülményeknek megfelelően kell vezetnie, ha ő a baleset okozója, azt nem lehet mindenféle külső körülményre fogni. Veszélyesebb, zsúfoltabb környezetben még óvatosabban, még jobban kell figyelnie a sofőrnek, mert neki egy jármű vezetésekor ez a feladata. Így igen, szerintem Fa Béla a veszélyesebb.

Kedvenc példám télen, híradó: x balesetet okozott a hó. A hó????

Nem, a havazás egy balesetért sem felelős, az nem okoz semmit. A hülye sofőr a felelős, aki képtelen felfogni, hogy a hó csúszik, és nem ennek megfelelően vezet.

Visszatérve a statisztikázásra, akkor ennyi erővel azt is számon kéne tartani, hogy ki milyen időjárási körülmények között közlekedik. De miért kéne? A KRESZ egyik fő vezérfonala, hogy mindig az adott út és látási viszonyoknak megfelelően kell vezetni. Ha Fa Béla megöl egy gyalogost, mert csúszott az út, akkor azt nézzük el neki, mert a Gipsz Jakab mindig csak nyáron, verőfényes napsütésben vezet? Szerintem ne...

Wrex 2013.11.20. 10:43:02

@Gerusz: Nem a válasz az: Mi az a GDP? Mármint a holland vs. magyar. Az angolok mondjuk összemérhetők gazdagságban a hollandokkal, de ők eleve az út rossz oldalán közlekednek és rossz mértékegységrendszert használnak :D

umleitung 2013.11.20. 10:46:50

Hihetetlen mennyi frusztrált autós kommentel ide. Nem értem miért baj az, ha a biciklis nem tolja a bringát a zebrán, hanem teker. Inkább örülne az autós, hogy gyorsabban eltűnik onnan az ember és nem kell megvárni míg szépen lassan átbattyog a zebrán. Mert ne felejtsék el a tisztelt autósok, hogy akkor kellene megállni az autósnak a zebra alött, amiko a gyalogos közelít vagy lelép (már nem tudom mi most a pontos szabály) a zebránál és várni míg átér. Nem ám addig menni amíg még van egy kis hely a gyalogos elött aztán már a gyalogosnak kell megállnia mert az autósók csak jönnek. Ezt az autósók 99%-a nem tartja be. Nyilván ha csak úgy kiugrik a biciklis az autó elé akkor a biciklis a fasz.
Mondjuk hiába is hőbörgök a hülye kommenteken ugysem látja be az a pár autós, hogy baj van a hozzáállásukkal.

kisceruza 2013.11.20. 10:48:57

@Kheopsz: Ez ÉRTHETETLEN a számukra..... (talán ez a cikk azért született, hátha megértik, dehát ..... )

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2013.11.20. 10:51:01

@Wrex: A GDP-nek ehhez nem sok köze van, főleg a bicikliutakba tolt EU-támogatások tükrében. Ugyanabból a pénzből ki lehetne építeni egy korrekt infrát 75% lenyúlás mellett, illetve fel lehet mázolni egy sárga csíkot a járdára / út szélére (épp hol fér el) 90% lenyúlás mellett. Az, hogy Magyarországon az utóbbit választják és feláldozzák a biciklisek biztonságát és a város élhetőségét a pénz 15%-áért csak a politikusok prioritásairól ad egy remek képet.

TZiky 2013.11.20. 10:51:30

@flea: "ez nem ilyen egyértelmű."
Mint ahogyan a 2 kilométeres városi kerékpározásokat összevetni az autópályán megtett kilométerek számával sem egyértelmű.

Üdv:
TZiky:-))

kisceruza 2013.11.20. 10:52:44

@umleitung: amíg zöld neked a lámpa és a gyalogosnak is, addig az autósnak és a vele egy irányban közlekedő biciklisnek PIROS! TECCIK ÉRTENI? és szarok rá hogy a zebrán melyik BABAKOCSIBA esel bele, jól elver az Apja a kisbabának, OSZT JÓ NAPOT!

Morrancs 2013.11.20. 10:53:12

@kisceruza: A válaszod alapján tetveid legfeljebb neked vannak. a fejedben ...

Kheopsz · http://giza.eg 2013.11.20. 10:54:29

És a LÁMPA. Használnia kéne mindenkinek. Nem csak a biciklisnek... Múlt héten jöttem haza boltból, nekem égett elöl, hátul a lámpa, mert félhomály-szerű időjárás volt ( este 5 és felhős ég).
Nem egy autóst láttam, akinek nem égett a lámpája, hanem többet...
És olyan is volt, hogy vaksötétben a lámpa fényének szélén láttam, hogy van egy biciklis, de nem tudtam biztosan, hogy jön e vagy megy, mert se lámpa, se fényvisszaverő, se semmi...
Mindkét oldalon vannak idióták, ha azokat kiszűrnénk, sokkal élhetőbb lenne a közlekedés.

Kheopsz · http://giza.eg 2013.11.20. 10:57:57

@kisceruza:
Tudom... De az is igaz, hogy mindkét oldalnak van oka fejlődni.
Járdán is megyek sokat, ha olyan nagy a forgalom. De hiába nézek hátra, ha nem indexel, nem tudom időben kitalálni, hogy befordul elém a mellékutcába. Ebből már volt meglepetésem...

kisceruza 2013.11.20. 11:04:27

@Kheopsz: sajnos. de nézd meg, ki nem indexszel. lehet látni a fejéről is, de néha tévedhetsz is. :-) (tehát, láss és úgy vezess....) akár biciklit, avagy babakocsit is. (de, hát még Hála Istennek a BABAKOCSIRA nem kell KRESZ VIZSGA!):-)

Drago Brutic 2013.11.20. 11:06:01

@umleitung:
Én idáig bicajoztam, áttekertem a zebrán.
Aztán most autózni kezdtem, az első durva helyzetem: Nagy Lajosra balra fordulok zöldben, átengedem a gyalogost, gázt adok. A bokrok mögül egy bicajos pár hasít ki, kb 20-szal. A férfi éppen előttem, a lány mögötte. Satufék, a lány is majdnem hasraesik a fékezéstől. KB 50 centi választ el minket. A gyomrom remeg, gondolom ő is megijedt. Pedig ő is zöldön ment át, mint én.
Azóta én is azt gondolom, a bicajt inkább át kell tolni a zebrán. Hidd el, nem lehetett őket sehogy észlelni. Szóval nem vagyok hülyeautós, mégis azt gondolom, ezért érdemes egy szabályt betartani.

Wrex 2013.11.20. 11:06:05

@Kheopsz: "ha nem indexel, nem tudom időben kitalálni, hogy befordul elém a mellékutcába"
Pedig ki lehet: lassít, lehúzódik. Vagy egyáltalán: látod hogy kb. abban a pillanatban ér oda a mellékutcához mint te. És akkor már fel lehet készülni arra hogy figyelmetlen és esetleg eléd kanyarodik. Persze nem muszáj, de a túlélési ösztön hiányát az evolúció rendszerint megtorolja.

flea 2013.11.20. 11:06:37

@TZiky: szerintem sem, de hogy jön ez ide? Én annyit mondtam, hogy téves az az állítás, miszerint egy közlekedő annál tapasztaltabb, minél kisebb eséllyel OKOZ balesetet.

(Egyébként nyilvánvaló, hogy a km alapú és a közlekedésben töltött idő alapú statisztika egyaránt torzít, nem tudom, mit ragozzátok ezt ennyit.)

flea 2013.11.20. 11:07:59

@Wrex: az evolúció éppen nem, de a természetes szelekció, na az könyörtelenül. :)

kisceruza 2013.11.20. 11:13:17

@Morrancs: "A válaszod alapján tetveid legfeljebb neked vannak. a fejedben ...
"

MINDEN biciklisnek KÖTELEZŐ tudása legyen a KRESZ-BŐL.

(aztán jöhet a tanulás a forgalomban!)

Nem olyan rossz tervek ezek.... :-)

kisceruza 2013.11.20. 11:17:16

@Drago Brutic: Képzeld el, TEHERAUTÓVAL mész, de akárcsak egy 6 méteres furgonnal! :-D FELKENŐDIK RAJTAD!

Kheopsz · http://giza.eg 2013.11.20. 11:17:17

@kisceruza:
Hát nem olyan egyszerű, mert van 3 olyan hely is, ahol nem kell lassítaniuk, mert nem derékszöges mellékutca, hanem inkább leágazás-szerű, vagy körforgalomból kijőve. Inkább megállok, és lesem, hogy ki jön arra...

Kheopsz · http://giza.eg 2013.11.20. 11:20:00

@kisceruza:
Hát nem egyszerű, mert 3 olyan hely is van, ami nem derékszögű, ha nem csak leágazás-szerű mellékutca, így ott lassítani sem kell, vagy körforgalomból kijőve. Inkább megállok, és lesek, s akkor megyek át, ha valamelyik elhúz mellettem, azaz biztos nem fordul le. :)

Wrex 2013.11.20. 11:20:45

@flea: Az az evolúció része. De egyébként igazad van :)

kisceruza 2013.11.20. 11:22:38

@Kheopsz: na ennyire azért nem kell.......

az egy dolog hogy elsőbbséget adsz a biciklisnek, de ne vidd túlzásba..... MERT Ő IS BEHÚZHATJA KÉT UJJAL az első és hátsó féket! (átmehet a kereszteződésben mögötted is.) :-)

Kheopsz · http://giza.eg 2013.11.20. 11:22:51

@Wrex:
Na, az előbbi 2x ment ki.

"Pedig ki lehet: lassít, lehúzódik. Vagy egyáltalán: látod hogy kb. abban a pillanatban ér oda a mellékutcához mint te. És akkor már fel lehet készülni arra hogy figyelmetlen és esetleg eléd kanyarodik. Persze nem muszáj, de a túlélési ösztön hiányát az evolúció rendszerint megtorolja. "

Szóval ahogy az előbb is írtam, vannak olyan helyek, ahol lehúzódni lassítaniuk sem kell nagyon, ezért inkább ott még óvatosabb vagyok, mert tudom, hogy idióták.
Az evolúciót követve sokkal szebb világunk lenne, de ez már rasszizmus, stb :)

Kheopsz · http://giza.eg 2013.11.20. 11:25:49

@kisceruza:
El vagy tévedve kicsit. Én vagyok a biciklis, megyek a járdán és kb az autók 20-25%-a nem indexel, amikor lefordul a "leágazásba", pedig ha jól emlékszem, kéne...

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2013.11.20. 11:26:15

@Wrex: Autópályán nem tudsz 15-at és 40-et, városban meg 100-at és 60-at.

Mire akarsz kilyukadni amúgy?

@gmower: Szerintem az egyéni felelősség meg a statisztika két dolog, ne keverjük a kettőt. Attól, hogy a statisztika mit mutat, mégl senkit nem mentünk fel az egyéni felelősség alól.

A statisztikázásnak elvileg az lenne az értelme, hogy nagy adathalmazt felhasználva találjuk meg, hogy mivel lehetne csökkenteni a balesetek számát. Tehát megtalálni azt, ki vagy mi a veszélyes. De ennek csak akkor van értelme, ha a statisztika nem torzít.

Azt meg konkrétan nem értem, miért tartod Fa Bélát veszélyesebbnek, aki általad is bevallottan veszélyesebb környezetben közlekedve okoz ugyanakkora időtartam alatt ugyanannyi balesetet, mint Gipsz Jakab? Csak azért, mert te a megtett kilométerrel súlyozol, ami szerintem hibás megközelítés. Nem állítom, hogy a megtett idővel való súlyozás tökéletes, persze. A példából pl. az is kiderül, hogy az adott környezet is számít, eleve el kellene választani a városi környezetet pl. az autópályától.

kisceruza 2013.11.20. 11:26:17

amúgy a RENDŐRSÉGI HELYSZÍNLELŐK is azt veszik figyelembe, hol horpadt be az AUTÓD!!!!!

Nem azt, hogy a Bolond Biciklis feje hol csapódott szét!

Bocsika.

kisceruza 2013.11.20. 11:28:53

@Kheopsz: Én előttem szoktak indexelni, de ha nem indexel, akkor sem rongyolok bele. Ilyen NAGYON 1xerű ám ez a közlekedés.

Kheopsz · http://giza.eg 2013.11.20. 11:32:13

@kisceruza:
Sóval nem gond, ha az autós szabálytalan, csak ha a biciklis? :)
Ha gyalogos megy a járdán és elüti egy nem indexelő, aki befordul, akkor ki a hibás?
Mi van, ha valaki 50ből padlóféket nyom, mert rájön, hogy oda akart befordulni, index nélkül? :)

Wrex 2013.11.20. 11:32:32

@promontor: "Autópályán nem tudsz 15-at és 40-et, városban meg 100-at és 60-at."

Dehogynem. Tudsz, csak nem egy életbiztosítás. Viszont nem értem a nyafit, te hoztad fel ezeket a számokat, mondván hogy a sebesség tökmindegy. Örülök hogy te is beláttad hogy mégsem az.

Wrex 2013.11.20. 11:33:52

@Kheopsz: You got that right :)

kisceruza 2013.11.20. 11:40:44

@Kheopsz: Ha nem vagy süket, hallod. (mintahogy lehúzott abláknál is hallja az autós, nyekereg a bicikli fékje...... Tételezzük fel, nem telefonál, és nem bömbölteti ezerrel a DISCÓT!) :-D

kisceruza 2013.11.20. 11:44:04

@Kheopsz: @Wrex: Láttatok már fejhallgatóval biciklist száguldani?????

Ugye NEM!

:-D :-D (Én még MASZKBAN biciklizőt se láttam) :-D

kisceruza 2013.11.20. 11:46:09

@Kheopsz: A ZEBRA , a gyalogosé.

(még véletlen sem a BICIKLISÉ!)

kisceruza 2013.11.20. 11:51:18

Amúgy AMSZTERDAMIAK, és SKANDINÁVOK, mennyire van NEKTEK messze KINA????

A Londoniaknak, NAGYON...... :-D

Kheopsz · http://giza.eg 2013.11.20. 11:53:12

@kisceruza:
A zebra a gyalogosé, a járda is az, ez így van.
Az út meg az összes járműé, biciklis, autós, buszos, stb.

Kheopsz · http://giza.eg 2013.11.20. 11:55:12

@kisceruza:
A lényeg, ha mindenki értelmes lenne az úton, kevesebb lenne a baleset. De hát ez csak álom.

Kheopsz · http://giza.eg 2013.11.20. 11:56:23

@kisceruza:
"Amúgy AMSZTERDAMIAK, és SKANDINÁVOK, mennyire van NEKTEK messze KINA????

A Londoniaknak, NAGYON...... :-D"

Ezt én nem értem. Inkább kínai életet élnél, mint nyugat-eust?

kisceruza 2013.11.20. 11:58:13

@Kheopsz: Kínában jártál már? (direkt nem Vietnamot hoztam példának!)

???

kisceruza 2013.11.20. 12:00:12

@Kheopsz: Tudod hány Amerikai katona telepedett le VIETNÁMBA? (lehet a közlekedés tetszett meg nekik!)

Don Quixote de la Ferko 2013.11.20. 12:02:37

@chirkebaszó:

Ha nem tudod összekötni azzal, amit írtál, arról nem tehetek. Értelmi szintedről te és tanulási képességeid tehetnek, ha hülye lettél, te bajod, engem nem zavar.

Kheopsz · http://giza.eg 2013.11.20. 12:04:07

@kisceruza:
Nem, csak az itteni "elnyugatiasodott" kínaiakkal volt tapasztalatom. Ha ezek a civilizáltak, akkor nem tudom elképzelni, milyenek lehetnek a többiek.
Hányan telepedtek le Vietnámban?

Don Quixote de la Ferko 2013.11.20. 12:05:33

@chirkebaszó:

Megnyugtatlak, bár idegi feszültségeidet elnézve idiotizmusodon nem fog túl sokat változtatni, ha a bringás megérdemli, és közlekedik, nem arcoskodik, akkor partnernek tekintem. A hozzád hasonló arcoskodón meg ha úgy hozza a sors, keresztülmegyek, oszt jónapot. Ha a bringás a hunyó, biztos nem fogok álmatlanul forgolódni ha flasztert ér a tahó búrája.

gmower (törölt) 2013.11.20. 12:05:40

@promontor: Értem az érveidet, de nem értek egyet. Lehet vizsgálni a környezet veszélyességét, lehet a járműtípusokét, lehet az úttípusokét is külön-külön, ezeknek mind van értelme, ha valami konkrét kérdésre keressük a választ, a lehető legbiztonságosabb infrastruktúra kialakítása érdekében. Ezen esetekben egyébként utaskilóméterre vetítik a bekövetkezett baleseteket, nagyon helyesen.

Persze ez egy nagyon sokváltozós móka, például akár az is kijöhet, hogy egy adott autópálya veszélyesebb, mint egy adott főút, mert mondjuk azon az autópályán nagyon nagy a forgalom, míg azon a főúton olyan kicsi, hogy gyakorlatilag nincs kivel ütközni. Ettől még ugye viszont nem kérdőjelezzük meg azt a kijelentést, hogy autópálya biztonságosabb, mint egy főút?

Viszont, ha a sofőröket vizsgáljuk, akkor szerintem egyáltalán nem lehet őket elszeparálni a környezetüktől, mert nekik mindeféle környezetben pontosan ugyanolyan jól kellene teljesíteniük. Hóban, fagyban, napsütésben, autópályán, főúton, mindenhol ugyanúgy nem szabad balesetet okozni. Ha ez nem megy, akkor meg kell állni. Van ilyen, álltam már én is félre autópályán, mert nem láttam 1 m-nél tovább.

A sofőr attól lesz veszélyes, hogy nem alkalmazkodik a környezetéhez. Szóval szerintem nagyon is helyes csak és kizárólag a megtett kilóméterek szerint súlyozni. Szerintem azért ez az egyetlen helyes súlyozás, mert a közlekedés célja a távolság megtétele.

kisceruza 2013.11.20. 12:06:13

MELEG, FŰ, CSAJOK, ŐSERDŐ, Mi kell még?

Amszterdami és Skandináv közlekedés? MINDJÁRT AZ IS LESZ!

DEMSZKY, gyere már ide Berlinből, kerékpározz 1-et! :-D

Don Quixote de la Ferko 2013.11.20. 12:08:02

@ex-dr. vuk:

Kevered, mint mindig. A közlekedés egy olyan játék, ahol minden résztvevőre vonatkoznak a szabályok, és mindenkinek érdeke az elemi odafigyelés. Ez fokozottan érvényes arra, akit nem véd a kaszni, és ha a véglénynek problémát okoz, hogy a saját biztonsága érdekében odafigyeljen, és lelassítson ha szükséges, akkor nem való az utakra, ha meg felmegy akkor nem kár érte.

kisceruza 2013.11.20. 12:08:13

@Kheopsz: hát 1 páran... (van statisztika róla, de soha nem gondoltam, ÉRV-nek elmenteni!) :-)

Kheopsz · http://giza.eg 2013.11.20. 12:09:20

@kisceruza:
A melegért nem vagyok oda (inkább hetero vagyok:) ), a fű sem érdekel, a csajok közt sok a kakukktojás tojással, az őserdő tele van moszkitóval :)

Kheopsz · http://giza.eg 2013.11.20. 12:10:24

@kisceruza:
Akkor mehetnek Afganisztánba is lakni, ott is van meleg, csajok és kábszer :)

Don Quixote de la Ferko 2013.11.20. 12:10:54

@ex-dr. vuk:

Buta, seggarcú bringásokról van szó, de ha akarod beszélhetünk az autók parkolásáról is.

kisceruza 2013.11.20. 12:12:09

@Don Quixote de la Ferko: a személyeskedést nem keveri vukk, azt osztani szokta, a többit nem érti meg. Ennyi.

tatabike 2013.11.20. 12:12:10

@Don Quixote de la Ferko: Faszkalap, gondolom nem jobbkezesek. Az nem jutott eszedbe, mi? És az autósokért van a világ. Seggfej.

Kheopsz · http://giza.eg 2013.11.20. 12:13:16

@Don Quixote de la Ferko:
"A közlekedés egy olyan játék, ahol minden résztvevőre vonatkoznak a szabályok, és mindenkinek érdeke az elemi odafigyelés"

Ez papíron így van, de a gyakorlatban az autós erősebb a bicajosnál, de sír, ha a kamion megböködi oldalról...

Az egér elkerüli a macskát, a macska menekül a kuvasz elől, s mind beszarnának egy elefánttól, ennyi :)

kisceruza 2013.11.20. 12:14:32

@tatabike: Keverik? :-D (az mégnagyobb baj.....) nem kicsit, NAGYON .... :-D

ex-dr. vuk 2013.11.20. 12:15:40

@Don Quixote de la Ferko: "buta seggarcu" autosokrol, akkor mar. csak hogy hasonlokepp valaszoljak :)
mire jo ez az altalanositas?

ex-dr. vuk 2013.11.20. 12:16:17

@kisceruza: ha itt valai valamit nem ert, az nem en vagyok, kiscerka. noj fel!

Don Quixote de la Ferko 2013.11.20. 12:16:52

@Kheopsz:

Ezért kell figyelni. Mindig van egy erősebb, csak nálunk az a divat, hogy a leggyengébbnek van a legnagyobb arca, és a legkevesebb tudása.

kisceruza 2013.11.20. 12:17:43

@Kheopsz: "s mind beszarnának egy elefánttól, ennyi :) "

KIVÉTEL AZ EGÉR! :-D

(az lyukba menekül.)

Don Quixote de la Ferko 2013.11.20. 12:18:01

@tatabike:

Seggfej. Tolja, engem nem zavar ha elütik. Darabonként két vese, szív, tüdő, egyebek. Nagyon sok embernek okoz örömöt, és ez a lényeg.

kisceruza 2013.11.20. 12:18:38

@ex-dr. vuk: "kiscerka. noj fel! "

Mindjárt....

Kheopsz · http://giza.eg 2013.11.20. 12:18:53

@Don Quixote de la Ferko:
Ne aggódj, van elég seggfej az autósok/buszosok/kamionosok közt is, akiknek csak a szája jár, vezetni meg nem tud.

ex-dr. vuk 2013.11.20. 12:18:59

@Don Quixote de la Ferko: sajnos tovabra sem erted. ha egy kozlekedesnemnek elsobbsege ellenere minden keresztezodesnel le kell lassitania (nagyon!), ha nem akar meghalni, akkor ott kozlekedesszervezesileg (vagy kozlekedesi moralilag) valami nagyon el van baszva. Ez volt a lenyege annak, amirol a cikk szolt.
Remelem igy mar ertheto (ha nem, kerdezz nyugodtan tovabbra is).

Don Quixote de la Ferko 2013.11.20. 12:19:51

@ex-dr. vuk:

Jó kérdés. A parkolást miért keverted bele? Így már érted az általánosítást?

tatabike 2013.11.20. 12:20:02

@kisceruza: Pedig a babakocsira is kéne KRESZ vizsga. Menj ki a Miskolci utca mellé a bringaútra. Oda vagyunk kényszerülve, mert az úton ugye nem lehet, ha van mellette bringasáv. 100 méteren 5 babakocsi, néha kettő egymás mellett. Mit szólnál, ha ezeket az úttesten tologatnák? Vagy szerinted az nem veszélyes, ha 30-cal egy bringa beleszáll egy babakocsiba?

ex-dr. vuk 2013.11.20. 12:21:04

"Viszont a rendőrség szerint a közúti balesetek 12 százalékát kerékpárosok okozzák, ami a forgalomban betöltött arányukhoz képest nagy szám."

A rendorseg nyilvan akkor meg nem tudta, hogy az emberek 15%-a jar munkaba napi szinten kerekparral. Igy mar nem is olyan magas az a 12%, ugye?
kerekagy.blog.hu/2013/11/13/meg_nem_mindenki_jar_munkaba_bringaval_auto_helyett

Bezzeg az autoval (32%) okozott 60+%-nyi baleset az total rendben van... Nahaggyukmar..

kisceruza 2013.11.20. 12:21:21

@Kheopsz: majdnem, csak ott még puskaporszagos a levegő, azért kell MASZKOT felvenned! Vietnám az sokkal jobb, kevés bozontossal talízól már az Őserdőbe! :-D

Don Quixote de la Ferko 2013.11.20. 12:21:53

@ex-dr. vuk:

Nem igazán akarod felfogni, hogy nem kár azért, aki halálszakaszon 6 halott után nem figyel és ha kell akkor lassít, hanem megy mert neki elsőbbsége van. Nem kár érte, ha kivasalják.

A 6 halott ellenére a legnagyobb problémája az, ha lassítania kell.

tatabike 2013.11.20. 12:22:11

@kisceruza: Mit kevernek? Valaki Te keversz össze...

ex-dr. vuk 2013.11.20. 12:22:17

@Don Quixote de la Ferko: azert kevertem bele, hogy parhuzamot vonjak a suletlenseggel, amit mondtal. egy ugyanolyan suletlenseget mondtam en is, csak a masik (autos) peldaval. Hatha eszreveszed mekkora marhasag volt. Ezekszerint nem vetted eszre :D

tatabike 2013.11.20. 12:22:46

@Don Quixote de la Ferko: Érted sem lenne kár, ne aggódj.

kisceruza 2013.11.20. 12:23:56

@Kheopsz: azok még kötelező ALKALMASSÁGI VIZSGÁN is átesnek, nem csak a KRESZ-en...... :-D

Don Quixote de la Ferko 2013.11.20. 12:25:17

@tatabike:

Tologatják. Külterületen alapjog az úttesten tolt babakocsi, 2 méter széles járda mellett is. Tegnap észlény anyuci a buszok között bringáztatta a háromkerekűvel a felnövekvő nemzedéket. Mindkét oldalon méteres járda, nekik mégis az úton kellett dzsemborizni. A hülyeséget nem a jármű adja, az a fejből jön.

Don Quixote de la Ferko 2013.11.20. 12:26:16

@tatabike:

Megnyugtató, hogy hasonló véleménnyel vagyunk egymásról.

tatabike 2013.11.20. 12:26:34

@kisceruza: kisceruza, most jött rá az asszony, hogy kicsi, aztán itt éled ki magad, mert van közönség? Fotelhuszár.

Don Quixote de la Ferko 2013.11.20. 12:27:38

@ex-dr. vuk:

Azért keverted bele, mert szokás szerint nem tudtál már a témával kapcsolatosan bármilyen elfogadható, valós érvet felhozni. Ilyenkor terelsz, oszt játszod az egyszerű agyad.

tatabike 2013.11.20. 12:27:57

@Don Quixote de la Ferko: Zsír. Ne is legyél ideges, nem éri meg.

tatabike 2013.11.20. 12:29:43

Mi a baj a parkolással? Az M0, a körutak, a Hungária, mindet parkolónak használja a sok autós, de rinyálnak, hogy nincs hol megállni a városban. De hiszen állnak, nem szólt nekik senki? Nem értem...

kisceruza 2013.11.20. 12:29:45

@tatabike: Szólj Apádnak költözzetek a HAVASI TELEPRŐL!

Don Quixote de la Ferko 2013.11.20. 12:30:20

@ex-dr. vuk:

Látom, még mindig nem érted, hogy a faszkalapnak a problémája a lassítás, és halottal járó balesetek után még most is ezen problémázik, nem azon, hogy odafigyeljen.
Nagy seggfej vagy, nem veled készült a riport? Nagyon véded a baromságát.

Kheopsz · http://giza.eg 2013.11.20. 12:31:54

@kisceruza:
Na ez az aggasztó, hogy mit ér az alkalmassági vizsga :)

Don Quixote de la Ferko 2013.11.20. 12:32:22

@tatabike:

Attól ne félj. Engem mulattatnak a sötét bringások. Tényleg vicces, hogy a közlekedés leggyengébb résztvevőinek van a legnagyobb arca, és mindegyik azt hiszi, a cicanadrágja erősebb mint egy T72-es, és visszapattan róla az autó.
Mulattatnak.

kisceruza 2013.11.20. 12:33:01

@tatabike: De, előbb játszál 1-et az ASSZONNYAL!

Mindketten +nyugszotok!

kisceruza 2013.11.20. 12:35:00

@Kheopsz: hát.... valamit. (én még a KRESZ -t és annak a vizsgáját is szigorítanám.)

tatabike 2013.11.20. 12:36:04

@kisceruza: ? Te figyusz ide, tök jó, hogy ilyen sok és okos gondolat hagyja el a buksidat, csak az a baj, hogy össze-vissza firkálsz, kevered a dolgokat, és elég suttyó a helyesírásod. Mondjuk elemi 4. osztályban megbuktál volna belőle. Látom, rámentél a mennyiségre, minőség soha nem volt. A hozzászólások száma után fizetnek?

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.11.20. 12:36:38

@Don Quixote de la Ferko: szerinted a kerekparosnak nem gond a lassitas?
akkor nem tud haladni, es vissza kell gyorsitania, ergo csokken az atlagsebessege

neked autoval ha autopalyan vissza kellene venned 90re allandoan a kamionok miatt az nem lenne gond?

Don Quixote de la Ferko 2013.11.20. 12:40:23

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe:

Nem mondod. Tényleg? Csökken az átlagsebessége?
ÚRISTEN!
10 másodperccel, ne adj isten fél perccel később ér haza, de hazaér. Nagy áldozat.

Második mondatod arra utal, a toleranciát még hírből sem ismered. Mi a megoldás? Lökjem le a kamiont az útról?
A közlekedés többszereplős játék, ha nem tudod tolerálni és kezelni a lassú járműveket, a közlekedés más résztvevőit akkor semmi keresnivalód az utakon.

ex-dr. vuk 2013.11.20. 12:41:08

@Don Quixote de la Ferko: szemelyeskedes az megy, gondolom az ervek mar elfogytak. Te nagy seggfej.

Szoval temara visszaterve, ugy latom tovabra sem erted a leirtakat, hiaba magyaraztam el, sajnos innentol nem tudok neked segiteni... Fura lehet ugy kommentelni valamit, hogy meg sem ertetted. Elvakltsagodnak tudom be.

TZiky 2013.11.20. 12:41:35

@gmower: "Kár, hogy ez nem igaz."
Azért írtam feltételes módban, mert lehetségesnek tartom, hogy nem igaz.
Megismerhetném azt a forrást, amire alapozva ennyire egyértelműen kijelentetted, hogy nem közel ugyanakkora a kerékpáros vs. autós balesetekben az okozói hányad?

Üdv:
TZiky:-))

Don Quixote de la Ferko 2013.11.20. 12:42:00

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe:

Még annyi, nem járok autópályán. Rühellem, a mellékút szebb, nyugodtabb, és a 99,9999999%-al ellentétben letojom, ha 10 perccel hosszabb az út.

ex-dr. vuk 2013.11.20. 12:42:11

@Don Quixote de la Ferko: tevedes. elmagyaraztam, miert kevertem bele. max nem ertetted meg. ezt sem..
innentol kisceruza szintjen kezellek :)

tatabike 2013.11.20. 12:42:19

@Don Quixote de la Ferko: Én nem tudom, 22 éve van jogsim, sokat vezettem és vezetek most, csak az az érdekes, hogy nekem 10 év alatt jön össze annyi affér sofőrként bringással, mint amennyi 1 hét alatt bringásként autóssal. Nem értem, hogy miből táplálkozik ez a dolog, hogy egy bringás cikkre, ideugrik állandóan 2-3 autós troll, és csak mert egyszer vagy kétszer az életében volt balhéja kerékpárossal, úgy adja elő, mintha ez mindennapos lenne. Ennyire nagy bennetek a szereplési kényszer, hogy itt hordtok össze-vissza minden sületlenséget, csak hogy figyeljenek rátok? Miért nem érvényesültök az életben, vagy miért nem annak feleltek meg, akinek kell? Családnak, szülőknek, magatoknak, stb., Ti dolgotok. Ugyanott élek, ugyanott vezetek, ugyanott bringázok, és nincs kiírva a kocsira, hogy bringás vagyok, meg egyik bringámra sem az, hogy autós vagyok, mégse találnak be a bringás köcsögök? Hogy van ez? De ha szabályosan merek kerépározni, a buszos ledudál, a kamionos poénból leönt vízzel, a Pesti úton a Dreher-tartálykocsi lelök az útról. Hm...?

kisceruza 2013.11.20. 12:42:32

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe:

Figyelj: 1 HAMBURGERREL egyél már meg többet a MEKI-be! (azt mindjárt nem gond a gyorsítás!)

(Tőlem beállhatsz a MC Drivébe is (tudod, ahol az autósóknak van kis ablakocska, ELŐRE BEENGEDLEK, NEKED IS LEGYEN!)

Don Quixote de la Ferko 2013.11.20. 12:43:03

@ex-dr. vuk:

Kispofám. Attól, hogy leírsz valami baromságot huszadszor, az nem válik igazzá. Ha nem tetszik a személyeskedés, ne válaszolj, tudod, hogy azt kapod tőlem, amit a buta hőzöngésedért megérdemelsz.

kisceruza 2013.11.20. 12:44:21

@tatabike: "A hozzászólások száma után fizetnek?"

IGEN. (jól írtam?)

Don Quixote de la Ferko 2013.11.20. 12:45:06

@ex-dr. vuk:

Ha ez megnyugtat, én mindig egy sötét tahó paraszt szintjén kezellek, számomra sosem voltál az értelem közelében sem. Ez független attól, mikor kezded a hazugságaidat ismételgetni.

Don Quixote de la Ferko 2013.11.20. 12:47:28

@tatabike:

Gyönyörű volt. Megkönnyeztem.

Aztán röhögtem rajta, ahogy kell.

WhiteFalcon 2013.11.20. 12:48:08

A linkelt videóban nem látok semmi kirívót, teljesen átlagos, jól körbehatárolt kerékpárút/sáv látszik végig. Nem értem, hol parkolnak az autók rajta? Ahol autók álltak, ott nem volt felfestés, ugyanúgy, ahogy a kereszteződésben sem, sőt, a buszmegállóban sem.

Amúgy nem értem, a kerékpárosok miért sírnak mindig? Amíg biciklivel jártam dolgozni, csak 1x volt balesetem, az sem komoly. Mióta motorral járom a várost, még nem történt olyan, amiről a (rém)hírek szólnak. Esetleg azért, mert figyelek a közlekedésben és nem vakít el a saját akaratom? A KRESZ-ben szó esik a defenzív vezetésről is. Sajnos, ezt csak hosszú évek alatt, folyamatos fejlesztéssel lehet elsajátítani, iskolában nem tanítják.

tatabike 2013.11.20. 12:49:01

@Don Quixote de la Ferko: Kispofám, ez jó. Mind a huszonegynéhány éveddel, meg a pár éves jogsiddal tudsz ilyen frappáns dumákat? :D Bocs, de a szövegedből többre nem merek következtetni...

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.11.20. 12:49:20

@Don Quixote de la Ferko: "Második mondatod arra utal, a toleranciát még hírből sem ismered. Mi a megoldás? Lökjem le a kamiont az útról?"

ertem
tehat te vagy az aki autopalya belso savjaban 90el eloz ugye?
vagy mesz 130al es satuzol egyet a belsoben, hogy 90el menjel biztos ami biztos alapon, UGYE???

szerintem midnenki jobban jarna ha nem ulnel autoba, habar lehet egy vesebeteg azert jol jarna...
bocs, két vesebeteg!!!

kisceruza 2013.11.20. 12:50:04

@Don Quixote de la Ferko: asszem ezzel nem vagy 1edül.... de már kiszúrta az EGYETEMI semmit se csináló, kollégista és a BARÁTI köre.... :-D

De igygyen még tanulna FÉSZBÚKOZNI, na meg fórumozni! :-D

Don Quixote de la Ferko 2013.11.20. 12:50:16

@tatabike:

Ha ez megnyugtat, a tiéden viszont látszik, hogy több éve vezetek mint te.

tatabike 2013.11.20. 12:51:04

@Don Quixote de la Ferko: Ja, akkor Te is csak trollkodni jársz ide, ahogy a kurva anyád tanított. Nem baj, majd kinövöd. Ha nem tudsz érdemben hozzászólni, csak gúnyolódni, dögölj meg rákban, Te dolgod, kispofám...:D Mert te vagy az a 0.0001%, aki tökéletes...(...en idióta)

tatabike 2013.11.20. 12:52:19

@Don Quixote de la Ferko: Már megint ez a "megnyugtat" duma...nincs valami más? Minden második szó ez, beállítottad funkcióbillentyűre?

Kheopsz · http://giza.eg 2013.11.20. 12:52:24

@Don Quixote de la Ferko:
"A közlekedés többszereplős játék, ha nem tudod tolerálni és kezelni a lassú járműveket, a közlekedés más résztvevőit akkor semmi keresnivalód az utakon. "

Ez egy szép mondat, de a "lassú járművek" kifejezés szükségtelen, ÍGY LENNE A HELYES:
A közlekedés többszereplős játék, ha nem tudod tolerálni és kezelni a közlekedés más résztvevőit akkor semmi keresnivalód az utakon.

Don Quixote de la Ferko 2013.11.20. 12:52:49

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe:

Nem vagyok az. De ha beragadok egy kamion mögé, akkor nem atombombával akarom eltakarítani magam elől.
Végtelenül egyszerű vagy, de nem baj, rád is szüksége van a világnak, hiszen a politikusok az egyszámjegyű IQ-val rendelkezőkre alapozzák a kampányukat, és mint látható, megfelelsz a követelménynek.

kisceruza 2013.11.20. 12:52:53

Ráértetek?

Most is?

Na akkor, HAJRÁ!

youtu.be/AQ7V5iOb3LA

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2013.11.20. 12:53:17

@Wrex: Még mindig nem értem, mit akarsz. Én azt állítottam, hogy kilométer alapon súlyozni és összevetni az okozott balesetek számát csalóka. Ezt ohajtottad cáfolni, vagy valami mást?

@gmower:

Akkor szerinted az a teherautósofőr, aki tíz év alatt országúton és autópályán megtett mondjuk 2 millió kilométert egy balesettel, az kevésbé veszélyes, mint az a városi buszsoför, aki tíz év alatt megtett 500 ezer kilométert ugyancsak egy balesettel, holott ugyanúgy napi nyolc órát vezettek. Szerintem ez teljesen helytelen következtetés. Ha elfogadjuk azt, hogy ne tegyünk különbséget a vezetési környezet között, akkor abból az következik, hogy ugyanannyira veszélyesek, hiszen ugyanannyi időmennyiséget vezettek le a saját környezetükben, ugyanannyi tapasztalatot gyűjtve. Ezt adott esetben elfogadom, bár a leglogikusabb megállaptás az, hogy ez alma és körte, amit csak nagyon óvatosan érdemes összevetni.

Ugyanígy, adott Autós Ottó, aki a városon belül mindennap félóra alatt beér a 15 kilométerre levő munkahelyére és Bringa Béla, aki félóra alatt beér a 8 km-re lévő munkahelyére. (Bevehetnénk a körbe Gyalog Gyulát, aki sétál 3 kilométert...)

Ezeknek a balesetszámát a kilométerteljesítmény alapján súlyozni szintén félrevezető dolog.

Pontosabban lehet súlyozni, mert lehet az az adat hasznos valamire. Viszont azután összevetni ezt a két (három) számot autós-biciklis-gyalogos viszonylatban majd azt mondani, hogy emiatt az egyik vagy másik veszélyesebb, na az félrevezető.

Ennél korrektebb, ha a közlekedők létszámával számolunk, mert az valószínűleg igaz, hogy nagy átlagban az emberek közlekedési eszköztől függetlenül is hasonló időmennyiséget töltenek utazással.

tatabike 2013.11.20. 12:54:26

@Don Quixote de la Ferko: Aha, több éve. Az hogy lehet, ha egyidős vagy a jogsimmal kb? Matekból is megbuktál?

Don Quixote de la Ferko 2013.11.20. 12:56:11

További jó őrjöngést, hisztizzetek még, és tekerjetek ezerrel, minél jobban nem figyeltek, annál több szerv talál gazdára. És ne feledjük, a temetési vállalkozó is örülni fog nektek.

Hajrá

Kheopsz · http://giza.eg 2013.11.20. 12:56:55

Mint mindig a kerékagyon, ez a bejegyzés is személyeskedős vitává alakult át.
Ebből látszik, hogy mindkét oldalon tengernyi az idióta. :)
Csak arra nem jöttem rá, hogy a autósok miért olvasnak biciklis blogot? Én nem olvasok autós blogot, vagy olyat, ami nem érdekel.. :)

Don Quixote de la Ferko 2013.11.20. 12:56:56

@tatabike:

Azt hiszel amit akarsz. Nem igazán érdekel.

tatabike 2013.11.20. 12:57:15

@Don Quixote de la Ferko: Csak etetjük a trollt. Van még mivel, ne lépj le...

kisceruza 2013.11.20. 12:58:33

@tatabike: egy pizza futárral sem veszed fel a versenyt, pedig Ő a melója miatt is a forgalomban vesz részt.

Ennyi vagy, Mond meg ANYÁNAK!

...

Kheopsz · http://giza.eg 2013.11.20. 12:59:37

@Don Quixote de la Ferko:
Mert ez így jó.
Azért nincs a mentőautókon és tűzoltóautókon gallyrács, mert nem szokás az árokba lökni a lassabbakat :)

tatabike 2013.11.20. 13:00:41

@Kheopsz: Mert az autós blogokról már kiszórták őket, mert ők azok, akik nem olyanok, mint a 99.9999%, legalábbis valami ilyet karistolt ide ez a Ferko gyerek. Most itt próbálják eladni magukat, itt élik ki a magas benzinár, a folyamatosan menstruáló feleség, az autóhitel, a magas parkolási díj, és egyebek miatti frusztrációjukat. Szimpla pszichológia, elsőéves hallgatók ilyen alakokból írnak zh-t...

tatabike 2013.11.20. 13:01:46

@kisceruza: Oké, megmondom. Üzensz még valamit?

Kheopsz · http://giza.eg 2013.11.20. 13:03:56

@tatabike:
A folyamatosan menstruáló felség tényleg gáz, megértem az arabokat, több asszony, többféle menzeszidőpont, több szerencse az esti hangulatjavításra :)

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.11.20. 13:04:25

@Don Quixote de la Ferko: latom neked nem esik le a szovegkornyezet...
nem baj, figyeljel oda legkozelebb es ne a pöcsödet piszkald kozben, mert elvonja a figyelmed...

en ezt a mondatot:
"neked autoval ha autopalyan vissza kellene venned 90re allandoan a kamionok miatt az nem lenne gond?"
arra valaszkent irtam amikor te lengen rakerdeztel hogy az elsobbsegrol valo lemondas az miert lenne gond a bringasoknak

tehat ha most nem tudtad osszekapcsolni a dolgokat, hogy az elsobbsegrol valo lemondas ebben az esetben az amikor a kamion kiugrik eled, akkor felteszem meg egyszer a kerdest, hatha szajbaragosan mar menni fog

----
autoval ha autopalyan vissza kellene venned 90re a belsoben allandoan mert eppen a kamion kimegy elozni amikor neked lenne elsobbseged, az szamodra nem lenne gond?

Kheopsz · http://giza.eg 2013.11.20. 13:05:29

@promontor:
"Bringa Béla, aki félóra alatt beér a 8 km-re lévő munkahelyére"
Hű, akkor a Béla gondolom irodista és fiatal...
Nekem 20 perc kell 3 km-hez :)

TZiky 2013.11.20. 13:06:23

@flea: "szerintem sem, de hogy jön ez ide?"
Úgy, hogy az előzményben a több balesetmentesen megtett kilométerek számával indokolták a tapasztaltabbságot, holott azzal te is egyetértesz, hogy nagyon nem mindegy, hogy azokat a kilométereket mennyi baleseti lehetőséggel terhelt úton teszik meg.

Üdv:
TZiky:-))

kisceruza 2013.11.20. 13:06:36

@Kheopsz: Tudod azért hogy miként vélekednek és közlekednek a KERÉKPÁROSOK a Budapest gyönyörű városában és mit is SZERETNÉNEK?

Informálódott legyek, lássam ki hogyan megy át egy szűk aluljárón, ki nem fér el a bicigliúton, a hídon a kerékpáros sávjában, ... STB.

AMSTERDAM, SKANDINÁVIA, KINA, VIETNÁM????

LONDON -ról most épp szó volt.....

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2013.11.20. 13:07:31

@Drago Brutic: Nem a tolás vs. tekerés volt a sztoriban a gond, hanem az elsőbbség meg nem adása. tehát nem azzal oldod meg, hogy "tolja" a bringás, hanem azzal, hogy tartsa be az elsőbbségi szabályokat. Azaz lassan közelítse a zebrát, hiszen azon nincs elsőbbsége.

kisceruza 2013.11.20. 13:10:42

@tatabike: "Oké, megmondom. Üzensz még valamit? "

azt a rokonaidnak és az ANYÁDNAK! (csak szépen nyugodtan hallgassák végig.....)

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2013.11.20. 13:12:25

@Kheopsz: Már várom a hozzászólót, aki szerint Béla öreg és köszvényes, mert neki meg 15 km-hez kell félóra... ;-)

Van szórás a menetteljesítményekben, az biztos...

Kheopsz · http://giza.eg 2013.11.20. 13:14:03

@kisceruza:
Na így már értem. Az, hogy mit szeretnének, és mi lesz, az úgysincs köszönőviszonyban. Hiába változik a környezet, ha ugyanazok a hülyék veszik igénybe.
London zsúfolt ócska dög. A járdán menni gyalogosként is öngyilkosság, úgy tele van.
Kína Vietnám... az olimpia előtt hoztak törvényeket, hogy a kedves kínai városlakó ne sz*rjon a nyílt utcán, stb...

Kheopsz · http://giza.eg 2013.11.20. 13:16:03

@promontor:
Az a hozzászóló fogja be a száját. :)
12óra fizikai meló mellett oda-vissza 20km nem kevés.. bár most csak napi 8 óra, akkor is napi 7km odavissza, de viszont fizikai, állómeló...

kisceruza 2013.11.20. 13:16:33

@Kheopsz: ennyi..... Néha majd ide is ez kell :-D :-D .... sajnos....

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.11.20. 13:19:03

@promontor: nem kellene rugozni a baleseteken hogy milyen keves!

legyen sugariranyu kerekparos mellekutcak a hungariatol befele, ahol az autoknak egy rohadek nagy fekvorendoron kell athaladniuk es akkor a kozos haladasnak a nagy reszet megszuntetnek

itt a londoninal is a sugaruton valo gyors haladas miatt voltak a gondok

gmower (törölt) 2013.11.20. 13:24:00

@promontor: "Akkor szerinted az a teherautósofőr, "

Igen. Szerintem mindketten pontosan értjük, mit mond a másik, csak nem értünk egyet, és valószínűleg nem is fogunk :) De legalább értelmes vita volt, ezt köszönöm, ritka az ilyesmi a neten.

Na jó, még egy utolsó próba :)

Bringa Béla és Autós Ottó ugyanabban a házban laknak, ugyanabból a mélygarázsból indulnak, és ugyanott is dolgoznak, ahol az autóparkolóban van a bringatároló is. Nincsenek bringautak, meg semmi olyasmi, ami más közlekedési feltételt adna az autósnak, mint a bringásnak. Azaz az útvonal pontosan ugyanaz, és pontosan ugyanazok a szabályok vonatkozan a két járműre mindvégig.

Autós Ottó negyed óra alatt, Bringás Béla egy óra alatt teszi meg ugyanazt az utat.

Egy évben mindketten egy balesetet okoznak, ráadásul pont ugyanott, és ugyanazt az elsőbbséget nem adták meg.

Ezek szerint a Te álláspontod itt az, hogy Bringás Béla négyszer biztonságosabban vezet, mert ő négyszer annyi időt töltött közlekedéssel, és ugyanannyi balesetet okoztak.

Látod, ez pont ugyanannyira torzít, mint az én viszonyítási alapom, viszont én még mindig azt mondom, hogy a közlekedés célja a km-ek leküzdése, nem az időé, így mégiscsak a km arányos a megfelelőbb.

kisceruza 2013.11.20. 13:25:28

Komolyan, nemrég vettem 300 ezerért cuccot, átalakítottam sk. pedelec-re a bicajt..... de vazzz... ÉN NEM KÖZLEKEDEM ÚGY MINT AHOGY TEHETNÉM! :-D :-D LEHET IRIGYKEDNI! :-D (na persze a kisköcsögök fújtatnak is Rám! mikor hajjja ott zümmögök mögötte és hagyom le) :-) :-D

kisceruza 2013.11.20. 13:42:32

szal, a lényeg az, h ezen a "VÁROSI közlekedésen" kéne változtatni, nem a zümmögésen, hanem a KULTÚRÁN! VAZZEG!

:-D

Nem gondoljátok, kicsit se? ...
És NAGYON?

???

ex-dr. vuk 2013.11.20. 13:43:17

@gmower: a peldaddal az a gond, hogy feltetelezed, hogy ugyanott ugyanugy hasznalatos a ketfajta jarmu. Na ez az, ami nem igaz.
Ja egy ember epeszuen valaszt kozlekedesnemet, akkor varosban inkabb kerekparozni fog, varosok kozott, kulteruleten pedig tobbnyire autoval megy (nagyobb tavolsag, ugye). Tehat az autokat TOBBNYIRE nagyobb tavolsagokon, varosok kozott hasznaljak - kevesebb veszelyforras, gyorsabb haladas, idoaranyosan SOKKAL tobb km.
Szoval azt allitod, hogy autopalyan megtenni 10km-t egyenerteku veszelyessegu, mint kerekparral varosban 10km-t megtenni? Ez nem stimmel.

kisceruza 2013.11.20. 13:49:12

@ex-dr. vuk: Mi nem világos Neked ebbe? "autopalyan megtenni 10km-t egyenerteku veszelyessegu, mint kerekparral varosban 10km-t megtenni"

DOKTORKÁM hol az ESZED, MIT MŰTÖTTÉL?

???

kisceruza 2013.11.20. 13:52:39

@gmower: :-D Csodálom a türelmedet! :-D :-D

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2013.11.20. 13:55:48

@gmower: Nem rossz példa ;-)

Azt készséggel elismerem, hogy ebben az esetben az időalapú mérés jobban torzít, mint a távolság alapú.

Ugyanakkor ez arra rávilágít, hogy igazából olyasmivel kellene súlyozni, mint a közlekedési interakciók száma, komplexitása, a rendelkezésre álló reakcióidő, stb. Pl. az is kérdés, hogy ugyanazon az útvonalon negyedakkora sebességgel mozogva vajon valóban ugyanazt a "közlekedési terhelést" kapod-e biciklivel, mint autóval: a kerékpáros a külső sávban, a parkoló autók mellett haladva jobban kell figyeljen az ajtónyitásokra, kilépő gyalogosokra, kihajtókra. (Tudom, az autós meg előzheti a biciklistát... ;-) Vagy ha a bringás infrával is számolunk: én a napi utam felét bringagyalogon teszem meg, ott a nálam lassabb átlagsebességgel haladó gyalogosok jóval nagyobb interakciószámot generálnak, mint ha az úton autóznék (feltéve, ha autósként alkalmazkodom a forgalom ritmusához és nem szlalomozok, de a többség nem teszi...).

Abban talán egyetérthetünk, hogy se az idő, se a távolság alapú súlyozás nem tökéletes módszer, hiszen mindkettőre lehet olyan példát mondani, ami nyilvánvalóan fals eredményt hoz. Az is igaz, hogy az időalapú a lassabb közlekedési eszközök és terepek, míg a távolság alapú a gyorsabbak javára torzít.

kisceruza 2013.11.20. 13:59:42

@gmower: Én A PEDELEC-cel beelőzlek, LESZORÍTALAK és minimum 3xor vészfékezésre kényszerítelek, hadd törjön a cucc a PÓTBAN.....
NYERGESNEK meg az ELEJE és ha felkelek mert kivédted akkor pofon is váglak, mert nem adtad meg az elsőbbséget...

ÉN VAGYOK A NAGYOBB DARAB és BICIKLIVEL! :-D :-D :-D

tatabike 2013.11.20. 13:59:45

@kisceruza: Kit hagynál Te le? Ne röhögtess. Sosem láttál egyben 3 kilót, meg még biciklizni is, mi? Azt se tudod, hogy kell rá felülni szerintem...

kisceruza 2013.11.20. 14:04:11

@tatabike, kicsi puding: 1xer kerüljél elém, mellém, mögém.... +lássuk! :-D :-D :-D (ezért is kell az AZONOSÍTÓ TÁBLA!) :-D

kisceruza 2013.11.20. 14:12:49

Amúgy, itt is vertétek a NYÁLATOKAT a ROBOGÓSOK miatt, 50-es és rendszám nélkül, meghogy a 80-as hogy megy....

HA EGYEDÜL MARADOK, AKKOR IS KILOBBIZOM, MINDEN BICIKLIRE AZONOSÍTÓ JELZÉST, HIVATALOSAN!

XAROK rá hogy kisgyereké vagy felnőtté, BEVÉTELI FORRÁS, PLÁNE BUDAPESTEN!

FIZESS KÖCSÖG, HA SZABÁLYTALANKODSZ!

kisceruza 2013.11.20. 14:21:31

Vagy mész a BICIKLI Úton vagy az AUTÓK KÖZT RENDSZÁMMAL! SZABÁLYOSAN, HOGY NE MENJENEK RÁ A NYAKADRA! KRESZ vizsgával a TARSOLYODBA, (hátizsákodban)!

Bicikli úton meg tartod a sebesség határt, mert még lehet nem vagy annyira kifinomult trafipax megfigyelő, hogy azt Te éppen kiszúrd.

Nyugi, NEM IS LESZEL.

ex-dr. vuk 2013.11.20. 14:46:44

@kisceruza: egyre szanalmasabb vagy :D

Wrex 2013.11.20. 14:50:23

@promontor: "Én azt állítottam, hogy kilométer alapon súlyozni és összevetni az okozott balesetek számát csalóka."

Nem. Te azt állítottad, hogy:
"tök mindegy, hogy ezalatt az egy óra alatt 100, 60, 40 vagy 15 kilométert teszel meg"

Mármost egy óra alatt pl. 100 km-t megtenni (meglepetés!) 100 km/h átlagsebességgel lehet (hacsak nem fedezted fel a teleportálást). Vagyis te azt állítottad hogy tök mindegy hogy valaki 100 km/h vagy 15 km/h sebességgel halad egy órán át. Aztán elismerted hogy nem mindegy (tényleg nem az). Vagyis te cáfoltad saját magadat.

TZiky 2013.11.20. 14:53:46

@promontor: "közlekedési interakciók száma, komplexitása, a rendelkezésre álló reakcióidő, stb."
Leírnád hogy ezen tényezők tekintetében miért torzít a bekövetkezett autós vs kerékpáros balesetek esetében az okozó/elszenvedő arány?

Üdv:
TZiky:-))

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2013.11.20. 15:02:39

@Wrex: Sokat számít, hogy az egész megjegyzést elolvasod és megérted, vagy kiragadsz belőle egy részletet és abba kötsz bele. Utóbbi esetben garantált a sikerélmény és kéjesen lehülyézheted a másikat. Az más kérdés, hogy ezen kívül semmi értelme, mert amit cáfolsz, annak köze nincs ahhoz, amit az illető állított.

@TZiky: Az okozó/elszenvedő arányról semmit sem állítottam.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.11.20. 15:02:43

@Wrex: az eredeti allitas a balesetek szamanak az osszehasonlitasaval kapcsolatban az volt, hogy óra alapon hasonlitotta ossze a baleseteket es nem km alapon

a tobbi az erv volt

ex-dr. vuk 2013.11.20. 15:08:52

@Wrex: egymashoz kepesti okozasi aranybol valos kepet az fog adni, ha megnezzuk, hogy auto vs biciklis balesetnel ki hany %-ban volt okozo. tudunk ilyen statisztikarol?
nekem gyanus, hogy ez nem lesz szignifikansan messzi az 50%-tol...

Wrex 2013.11.20. 15:11:59

@promontor: Aha. Tehát hülyeséget írsz, méghozzá duplán (egyrészt az időalapú statisztika úgy ahogy van, másrészt meg az időalapú statisztikára hozott "példád" amivel remekül bizonyítod hogy miért hülyeség az időalapú statisztika), de én vagyok a helikopter. Egyébként abban igazad van hogy annak a példának (amit írtál) "köze nincs ahhoz, amit az illető (azaz te) állított", de akkor miért írtad le?

Wrex 2013.11.20. 15:13:34

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: Marha jó érv, simán cáfolta vele a saját, eredeti állítását.

kisceruza 2013.11.20. 15:16:34

Még mit szeretnél @ex-dr. vuk: ???

Természetesen ezen kívül: "egymashoz kepesti okozasi aranybol valos kepet az fog adni, ha megnezzuk, hogy auto vs biciklis balesetnel ki hany %-ban volt okozo. tudunk ilyen statisztikarol?
nekem gyanus, hogy ez nem lesz szignifikansan messzi az 50%-tol... "

???

STATISZTIKAI HIVATAL NYOMON KÖVETI.

???

Wrex 2013.11.20. 15:19:18

@ex-dr. vuk: Lehet hogy van ilyen, de ezt sokszor nagyon nehéz eldönteni. Pláne ha százalékosan kell.

kisceruza 2013.11.20. 15:20:16

NEM KÉNE felkeresni a KIS KÖCSÖGÖKNEK azt a nyamvadt oldalt, ahol a STATISZTIKÁK vannak????

(a hivatalosat, TERMÉSZETESEN!)

:-D

ex-dr. vuk 2013.11.20. 15:24:47

@Wrex: mar hogy lenne nehez eldonteni?.. Ha rendor kiment, (marpedig kimegy, mert a kerekparos jo esellyel megserul), akkor elobb utobb el lesz dontve, hogy ki volt a hibas, nem?
Valahol biztosan van ilyen, de en nem talaltam meg. Ez tenyleg valos kepet adna. Ha ez 50% korul van, akkor egesz egyszeruen hasznalataranyosan fog alakulni a okozasok szama.

kisceruza 2013.11.20. 15:29:19

@ex-dr. vuk: Keresd már meg, itt vered a nyálad, reggeltől-estig, ráérsz nem?

"mar hogy lenne nehez eldonteni?.." Ki is a SZÁNALNAS ???

???

:D :D :D

ex-dr. vuk 2013.11.20. 15:35:41

@Wrex: szerintem annyi volt a lenyeg mindket esetben, hogy akar km akar idoalapon nezed, mintketto csaloka lehet, igy vagy ugy.
Nem mintha barmelyikrol lenne statisztikai adat, hogy ki hany km-t tett meg...
Az viszont bizonyos, hogy pl. 2010-ben kulteruleten fele annyi baleset tortent, mint varosban. Tehat kulteruleten (ahol tobbnyire autot hasznal az ember, nagy sebesseg - idoaranyosan sokkal tobb km) isebb a baleset valoszinusege. Ezert a km-alapu sokkal jobban torzit..
Persze ahogy elneztem a KSH pl. csak a szemelyi seruleses baleseteket tartja nyilvan, a "koccanasokat" nem, igy ez megint torzit az autok javara: aki biciklivel utkozik, szinte bizonyosan megserul, ezert bizonyosabban statisztikaba fog kerulni. tehat sokkal tobb autos baleset "sikkad el" a statisztikabol.

kisceruza 2013.11.20. 15:39:53

@ex-dr. vuk: muti azt a statisztikai oldalt!

(vagy szánalmaskoggy és FERDICCS tovább!)

:-D :-D :-D EGÉSZSÉGEDRE!

gmower (törölt) 2013.11.20. 15:44:54

@promontor: Az a helyzet, hogy mi nem ugyanazt akarjuk mérni. Te azt akarod mérni, hogy a közlekedő a feladat komplexításához képest mennyit hibázik, én meg azt, hogy egyszerűen mennyit hibázik. Így valójában mindkettőnk módszertana helyes, ezt én nem is vitatom.

Erre írtam korábban, hogy számomra az a biztonságosan közlekedő, aki a körülményektől függetlenül, mindig biztonságosan közlekedik. Szóval én pont ugyanakkora hibának tartom azt, ha egy sofőr száraz úton napsütésben üt el egy gyalogost a zebrán, mintha jeges úton sötétben. Mert ugyanazt a hibát követték el: nem megfelelően választották meg a sebességüket. Sötétben, jeges úton nehezebb megválasztani a megfelelő sebességet? Igen. Az elütött gyalogost érdekli? Nem.

@ex-dr. vuk: "Szoval azt allitod, hogy autopalyan megtenni 10km-t egyenerteku veszelyessegu, mint kerekparral varosban 10km-t megtenni? Ez nem stimmel. "

Nem a közlekedés veszélyességről beszélünk, hanem hogy milyen statisztikai módszerrel lehet a legjobban meghatározni a közlekedők valamely csoportjának többiekre való "veszélyességét".

kisceruza 2013.11.20. 15:46:39

Szerencse, megindultak hazafelé a BICIKLISEK, kevés H.SZ. lesz, 18-h után csapzottan billentyűt ragadnak és leírják az, az napi eseményüket. :-D :-D "XAR MINDEN, TEKERNI KELL!" :-D :-D

kisceruza 2013.11.20. 15:53:47

@gmower: Ennek majd még neki indulhatsz párszori szánalmazás után..... .-D komolyan ne vésd bele magadat annyira, legyen RENDSZÁMUK és KRESZ vizsgájuk a kis vukkoknak, oszt JÓ NAPOT! :-D :-D

(aztán bánom is Én hogy jönnek le a JÁNOSHEGYRŐL és mennyi jegyet fizettek!)

:-D :-D

gmower (törölt) 2013.11.20. 15:54:02

@ex-dr. vuk: "Persze ahogy elneztem a KSH pl. csak a szemelyi seruleses baleseteket tartja nyilvan, a "koccanasokat" nem, igy ez megint torzit az autok javara:"

Ez így van, írtam is korábban. Viszont ha egy kamionos ütközik, ott sem marad sértetlen mindenki, és az ő statisztikájuk mégis nagyon "jó". Egy példa 2009-ből:

"A forgalomban betöltött arányuk tekintetében magas a kerékpárosok aránya a balesetet okozók körében. A 10,2 %-os arányra tekintettel elmondható, hogy a kerékpárosok 2009-ben-ban több személysérüléses közúti balesetet okoztak, mint a tehergépjármű vezetők."

Forrás:

nelegyenaldozat.hu/baleseti_statisztikak_es_a_kivalto_okok

ex-dr. vuk 2013.11.20. 15:58:25

@gmower: nincs ebben semmi kulonleges.
eloszor is kerdes, hogy hol vannak ezek a "forgalomban betoltott arany", es hogyan mertek?

"Viszont ha egy kamionos ütközik, ott sem marad sértetlen mindenki, és az ő statisztikájuk mégis nagyon "jó"."
Ebben azert nincs semmi meglepo, amit irtam: kamionos jobbara hol megy? Orszagut, autopalya. Biciklis hol? Varosban. Hol van tobb interakcio masokkal es nagyobb baleseti forras? Varosban. Ennyi. (foleg amilyen akadalypalyat epitenek a kerekparosoknak neha.. :))

gmower (törölt) 2013.11.20. 16:00:55

@ex-dr. vuk: Hát azért a kamionok sem a puszta közepén veszik vel a cuccot, majd rakják le :)

kisceruza 2013.11.20. 16:02:08

@ex-dr. vuk: látod így kell, ha eddig nem tudtad volna......

ahogy a "gmower" azaz GÉM OVER írta. :-)

ott a forrás! :-D MÜXIK is! :-D

ex-dr. vuk 2013.11.20. 16:04:00

@gmower: pontosan errol van szo. es mindezt azert, mert jonnek a gyokerek, es ujjal mutogatnak, hogy "tessek megnezni a biciklisek mennyivel tobb balesetet okoznak!", pedig ez nem (feltetlenul) igaz. Amire mutogatnak az pedig igencsak csaloka (lehet).
Ennyi volt a lenyeg. Meghatarozni, hogy ki okoz tobb balesetet igencsak nem egyszeru, mert annyira sok tenyezot kell figyelembe venni, hogy ihaj. Pl. kezdve az ut kialaitasaval: hol lesz tobb a baleset, ha a kerekparost az uttest egyik oldalarol a masikra vezetem 10x egymasutan 50 meterenkent, vagy ha nem teszek ilyet? Ha a biciklisnek ezen a ponton elsobbsege van, ki fog tobb balesetet "okozni"? Ki fogja okozni, ha az uttestnek van elsobbsege? Esatobbi. Szoval megcsak nem is mindig a jarmuvezeto hulyesegen mulik a dolog.
Persze mondhatod, hogy "be kell tartani a hulye szabalyokat es akkor nem lesz baleset", az igaz, de ha a biciklisnek a hulye tervezes miatt 10x annyi eselye van "elnezni", akkor ez a szam fog latszodni. Es nem jelenti azt, hogy 10x hulyebb, csak ennyiszer tobb helyen basztak ki vele.

ex-dr. vuk 2013.11.20. 16:06:39

@gmower: ez teny, de az utjuk nagy resze megis kuteruleten megy - ahol sokkal kevesebb az elbaszas lehetosege. tobbnyire foutakon, autopalyakon nyomjak vegig, elsobbseget max csak varosban korforgalmakban kell adni meg autopalyara felhajtaskor. Ezert torz szinte minden statisztika, mert az almat a kortevel hasonlitja ossze.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.11.20. 16:08:08

@Wrex: most az az allitas hogy belvarosban jobb ha ora alapon megy a szamitas es nem km alapon azt mivel cafolta meg?

hogy 100 km/h -val az autopalyan csapat az ember es nem a belvarosi dugoban araszolgat?

de tenyleg ez a resze nem izgat ez a mennyit okoz bringas...
az latszik hogy konfliktusokkal teli az egyuttes kozlekedes, igy KELL az a kulonallo kerekparut

kisceruza 2013.11.20. 16:08:59

@ex-dr. vuk: szólj a DEMSZKYNEK, BICIGLIS PÁLYÁT MINDEN VÁROSBA, szerintem EGYÜTT2014 -ből is sokan lennének benne! FÜVEZVE!

(mert néha kell az amin ELCSÚSZUNK!)

ex-dr. vuk 2013.11.20. 16:12:31

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe:
"az latszik hogy konfliktusokkal teli az egyuttes kozlekedes, igy KELL az a kulonallo kerekparut"

Es azzal megoldodik? akkor maris kulon kozlekednek? NEM. Mert minden keresztezodesnel talalkozni fognak, es itt lesz a bibi: a kulon kozlekedes miatt addig nem is latszodott a kerekparos, es a kanyarodo autok es a kisutcabol jovok el fogjak kaszalni. Erre van MKs tanulmany, Szeparalt kerekparuton (a ekresztezodesekben) 11x akkora verszelyben van a kerekparos, mintha vegig az uttesten ment volt (mondjuk egy kerekparsavon).
Emiatt kell mindig majdnem allora lassitani kerekparuton, eppen ezt kifogasolta valaki a cikkben.

kisceruza 2013.11.20. 16:14:22

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe:

Na Ő a @Wrex: még a NÓRMÁLISABB fajta..... BOCSIKA..

Vannak itt veszettebbek is, csak most TEKERNEK HAZA.... kisvukk... ágyhozkötöttSZÁMÍTÓGÉPBAXOGATÓ.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.11.20. 16:20:58

@ex-dr. vuk: en a kornyezetemben 2 zebrat ismerek, annal amelyik elott van fekvorendor ott altalaban egy - ket nagysagrenddel tobben lelassitanak
(2 nagysagrend == minden szazadik egy idiota es atmegy 50el :)) )

hungarian belul 2-4 sugarutat csinalni valamilyen mellekuton es fekvorendorrel levalasztani oldalrol
mondom egy egesz mellekutat at kellene adni, csak az ottlakok koltozkodese es nyuglodese miatt kell megtartani az autos behajtast

ilyen feltetellel en nem latok problemat, ott megszunne a kerekparosok autok altali kivasalasa

kisceruza 2013.11.20. 16:22:05

@ex-dr. vuk: Külön bicikli érzékelős lámpákkal megoldódik, NEKTEK ingyen adják, igénylésre házhoz viszik,,, GÉPJÁRMŰVEKNEK 257ezer forintér, darabonként a jelzőkészüléket!!!

"NEM. Mert minden keresztezodesnel talalkozni fognak, es itt lesz a bibi: a kulon kozlekedes miatt addig nem is latszodott a kerekparos, es a kanyarodo autok es a kisutcabol jovok el fogjak kaszalni. Erre van MKs tanulmany, Szeparalt kerekparuton (a ekresztezodesekben) 11x akkora verszelyben van a kerekparos, mintha vegig az uttesten ment volt (mondjuk egy kerekparsavon).
Emiatt kell mindig majdnem allora lassitani kerekparuton, eppen ezt kifogasolta valaki a cikkben. "

Sok SIKERT!

kisceruza 2013.11.20. 16:27:19

Ritkán látok a JÁNOSHEGYRŐL is lejövő, (és felmenő) szakaszban is ekkora BARMOT.

ENNYI.

ELNÉZÉST KÉREK!

ex-dr. vuk 2013.11.20. 16:29:18

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe:

te altalaban rossznak tartod az egyutt kozlekedest. levalasztas pedig egyszeruen nem lehetseges mindenhol. marpedig ahol egy levalasztas kezdodik/veget er, ott valami idiota kozlekedesrend fog kialakulni.
valamint nem ertem mitol lesz biztonsagosabb, ha a kisutcakat csak a lakoknak (es celforgalomnak) hagyod meg? Ettol meg oda menni fognak autok, akik eppugy elgombazzak a kerekparuton haladokat.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.11.20. 16:37:50

@ex-dr. vuk: en a hungariaig mellekuton megyek, semmi gondom vele!
egyszer van veszelyes keresztezodes de a bringa a nyakamban es rendesen korbenezek, eddig meg a vonat nem csapott el ott senkit :)))

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.11.20. 16:40:21

@ex-dr. vuk: en egyertelmuen a sugarutat irtam!!!
ott ahol lehet es kell is haladni
utana celhoz kell jutni, viszont ha az ido/ut nagy reszeben gyorsan tud valaki haladni akkor az szerintem jo dolog

korutban a hungaria okes es mar korabban is irtam hogy a nagykoruton kellene rendes kerekparsav

kisceruza 2013.11.20. 16:40:56

@ex-dr. vuk: áruld már el, FEKETÉN-FEHÉREN MIT AKARSZ?

kisceruza 2013.11.20. 16:45:56

@ex-dr. vuk: GECIZNI AKARSZ?

Azt már a Eva Varholíková Rezesová -t sem ÉRDEKLI. XARIK A FEJEDRE.

kisceruza 2013.11.20. 16:55:45

Mi a helyzet kis "VUK" ? (az exet és a doktort haggyuk.)

???

kisceruza 2013.11.20. 16:58:25

NAJÓVAN, még BICIKLIZIK....... :-D

ex-dr. vuk 2013.11.20. 16:59:22

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe:

a savval egyetertek. a szeparalt uttal nem (a korabban emlitettek miatt). Ha pedig ez az ut egyik oldalon vezetett ketiranyu kerekparut, akkor meg vegkepp fos megoldas, az, amit megintcsak irtam mar (ahol felmesz ra/jossz le, ott szopo van).

Nem ertem miert nem eleg a sav szerinted?

kisceruza 2013.11.20. 17:01:45

@ex-dr. vuk: MERT még nem láttalak BICIKLIZNI, de észt osztani.......

chipike 2013.11.20. 17:03:17

Ha 10 évente tartják, miért nem dekádnak hívják? :)))

kisceruza 2013.11.20. 17:05:41

GYERE fel a Jánoshegyre!

vukk, mennyit köhécselsz? Hány db fogas megy el melletted?

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.11.20. 17:09:08

@ex-dr. vuk: nekem itt kulvarosban ha jar a macisajttal vedett fout, akkor szerintem a belvarosiaknak is jarna...

van egy csomo kis utcacska siman lehetne abbol fullos kerekparos sugarut
Andrassy mar megvan, talan a Vacira is lehetne az altalad vazolt, utana viszont kellene meg ketto masik, azt a reszt mar nem ismerem :)

kisceruza 2013.11.20. 17:15:05

Isten ments meg Engemet.......

de leírtam...... IT IS LEHETNE TUOR DE FRANCOT , + ZSILÓ ITÁLIÁT CSINYÁLNI, BISIGLISEK! DE KÖCSÖGÖK VAGYTOK HOZZÁ!

ENNYI.

TZiky 2013.11.20. 17:19:04

@promontor: "Az okozó/elszenvedő arányról semmit sem állítottam."
Ez így van.

Kérlek nézd el nekem, hogy a kérdést nem úgy tettem fel, hogy:
Ezen tényezők tekintetében szerinted torzít-e és ha igen miért torzít a bekövetkezett autós vs kerékpáros balesetek esetében az okozó/elszenvedő arány?

Üdv:
TZiky:-))

kisceruza 2013.11.20. 17:22:02

NEHOGY azt mondja valaki, nem tudna olyan SZÍNVONALAS utat mutatni Magyarországon?

Nahh, kisVUKK??

TZiky 2013.11.20. 17:31:05

@ex-dr. vuk: "egymashoz kepesti okozasi aranybol valos kepet az fog adni, ha megnezzuk, hogy auto vs biciklis balesetnel ki hany %-ban volt okozo. tudunk ilyen statisztikarol?"
Az egymáshoz képesti statisztikát nem találtam, viszont a ksh azt közzétette, hogy a kerékpárosok hogyan is állnak okozóként azokban a balesetekben, amelyeknek volt kerékpáros résztvevője.
2010-ben 3522 balesetnek voltak résztvevői, ebből 1832 esetben voltak okozók, ami 52%-os okozói arány.
2011-ben 3537 balesetnek voltak résztvevői, ebből 1814 esetben voltak okozók, ami 51%-os okozói arány.
2012-ben 3740 balesetnek voltak résztvevői, ebből 1970 esetben voltak okozók, ami ~53%-os okozói arány.

Üdv:
TZiky:-))

TZiky 2013.11.20. 17:44:36

@gmower: "Szóval én pont ugyanakkora hibának tartom azt, ha egy sofőr száraz úton napsütésben üt el egy gyalogost a zebrán, mintha jeges úton sötétben. Mert ugyanazt a hibát követték el: nem megfelelően választották meg a sebességüket. Sötétben, jeges úton nehezebb megválasztani a megfelelő sebességet? Igen. Az elütött gyalogost érdekli? Nem."
Az elütött gyalogost az sem érdekli, hogy aki elüti az előtte hány kilométert vezetett balesetmentesen...

Üdv:
TZiky:-))

ex-dr. vuk 2013.11.20. 18:08:08

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: a kisutcakkal altalaban eppen az a baj, hogy nincs elsobbseguk sehol, tehat gyors kozlekedesre alkalmatlan (nezelodos alternativanak jo) - eppen ilyen a szeparalt kerekparut, ahol ugyan elsobbseged van, de minek :)
Az Andrassy jo, meg kellene ilyen.

ex-dr. vuk 2013.11.20. 18:10:13

@TZiky: na ez fasza, forras?

Kivaloan latszik, hogy nincs szignifikans elteres az 50%-tol (1-2% nem az), tehat egymashoz kepest NEM okoznak tobb vagy kevesebb balesetet, mint az autos tarsaik.

chirkebaszó 2013.11.20. 18:55:53

@TZiky: köszi a KSH statisztikákat. erre mindig is kíváncsi voltam, de sose néztem utána :)

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.11.20. 19:04:22

@ex-dr. vuk: nezzuk meg egyszer...
egy nagyobb kozlekedesi sugarut melletti parhuzamosan futo mellekutca
pl. 7es buszcsalad utja mellett van a (terkeprol nezem :) ) ajtosi - istvan - dohany
ez becsurja magat a kiskoruthoz, milyen bajod van ezzel az utcaval? miert ne lehetne siman elsobbseggel rendelkezo + oldalt tankcsapdaval vedett??? jo a Dozsan kell egy lampa...

vagy nem tetszik az autos szopatas? pedig mashogy nem megy :)))

ex-dr. vuk 2013.11.20. 19:13:44

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: ha vegig elsobbseget adnak annak a kisutcanak, akkor tokeletes. Es persze kozepen lezarasok vagy fekvorendorok kellenek, kulonben ujabb autos sugarut valik belole.

Londonban egyebkent ugy mukodik ez a dolog, hogy csak a foutakon nincs fekvorendor :) A meg kisebb utak pedig le vannak zarva kozepen, tehat aki lako az be tud menni, "bejatanitilos kivevecelforgalom" pedig magatol ertetodik, mert kocsival at se tudsz menni rajta fizikailag, csak biciklivel (meg esetleg motorral - de betartjak mert kamera van).

holl gold 2013.11.20. 19:46:26

@adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe:
Te kis szerencsétlen - ez Te vagy...
Mi kerékpárosok - Ne beszelj mas neveben...
a te nyomorodért - magadbol indulsz ki???...
aszott tyúkmelledet - szepen nezhetsz ki Te Nök Balvanya...

holl gold 2013.11.20. 19:58:22

@adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe:

Latom a többi hozzaszolasodbol hogy ma Te vagy az Ugyeletes Megmondoember...aki tutira tudja a frankot...
Nem Te vagy veletlenul aki ma athajtott a drotszamaraval a piroson es a többi autost fekezesre kenyszeritette??? Legközelebb talan nem lesz ilyen makod hogy meg tudnak allni idöben es akkor kivasalnak, Te meg magyarazkodhatsz majd a yardnak az autosok brutalitasarol...

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2013.11.20. 20:34:32

@gmower: "...hanem hogy milyen statisztikai módszerrel lehet a legjobban meghatározni a közlekedők valamely csoportjának többiekre való "veszélyességét"."

Nézd, ha ezt akarod mérni, akkor ott az adott csoport által okozott balesetek száma. Ezeket összevetheted autókra és kerékpárra, az jön ki, hogy az autók csoportjától jobban kell félni, mert sokkal több balesetet okoznak.

Persze jogos azt összehasonlítani, hogy OK-OK, de ha éppen egy darab autó jön szembe, akkor több eséllyel okoz nekem balesetet, mintha egy darab kerékpáros? Azaz egy autóra-biciklire lebontva mekkora a veszélyesség. Az abszolút szám erre nem mond semmit, mert autó nem ugyanolyan gyakran jön szembe, mint kerékpáros. Tehát súlyozni kell. A vitánk abban van, hogy hogyan.

Az időalapú is egy súlyozás, a kilométer alapú is. Volt még a közlekedők száma, mint lehetőség, meg az én elméleti ötletem arról, hogy a közlekedési interakciókat számoljuk. A kérdés, melyik súlyozás írja le jobban azt, hogy az adott jármű egy példánya mekkora átlagos veszélyt jelent számomra, amikor szembe jön.

Nagyjából arra jutottunk, hogy az első három nem tökéletes módszer erre. A negyedik lehetne, de gyakorlatilag kivitelezhetetlennek tartom a mérését (illetve az elfogadható pontosságú becslését, hiszen gyanítom, a másik hérom tényezőt is becslik...)

Persze ettől még kell valahogy számítani ezt az általános veszélyességet, csak akkor legyünk tisztában azzal, hogy az alkalmazott módszer nem ad lehetőséget korrekt összehasonltásra a különböző járműkategóriák között.

Egyébként az is egy korrekt megközelítés lenne, ha többféle átlagot is számolnának és ezeket összevetnék az értékelésnél...

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2013.11.20. 20:37:31

@ex-dr. vuk: Mondjuk én a kamionos-buszos-stb réteget kivenném, nekik profi jogsijuk van, sokkal szigorúbb tesztekkel, ez szerintem nagyon fontos oka annak, hogy biztonságosabban közlekednek...

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2013.11.20. 20:49:42

@TZiky: Bocs, nem kötözködni akartam, csak nem értem a kérdést. Azokra a balesetekre gondolsz, amiben autós és bringás ütközik? Vagy általában az autósok által okozott összes balesetre illetve a bringások által okozott összes balesetre. Az elszenvedést se értem, hogy ezalatt azt érted, aki vétlen, vagy azt aki sérül? Netán azt, aki részese a balesetnek?

Mindenesetre azt gondolom, hogy a kerékpárosok részesedése a balesetekben az inkább azzal arányos, hogy mennyi időt töltenek a forgalomban, mint azzal, hogy mekkora távolságot tesznek meg. Azaz ha valaki kilométer alapon súlyozza a részesedést, akkor a biciklisták felülreprezentáltak lesznek.

ex-dr. vuk 2013.11.20. 20:50:21

@promontor: hat.. azert mar volt par afferom buszossal, nem is keves.

Ez nem az en afferom, de.
szegedbicaj.blog.hu/2013/11/15/vihar_egy_pohar_vizben_804

Mas videoiban is volt busz.

ex-dr. vuk 2013.11.20. 20:53:27

@promontor: es mi van azzal, hogy hany resztvett balesetbol mennyit okozott? erre van kicsivel fentebb statisztika. Kerekparra ez tavaly 53%. Nem mondhato szignifikansnak... Szoval ebbol az tunik ki, hogy nem okoznak se tobbet se kevesebbet, mint mas nekik.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2013.11.20. 21:01:58

@ex-dr. vuk: Igen, azt láttam. Nekem is volt egy-két afférom (ld. itt: jozsefbiro.blog.hu/2013/10/02/paulus_velocipedus_egy_ev_mulva ), nem dúl a szerelem buszos-bicajos vonalon.

Általában is látom, hogy idegesebbek a buszsofőrök, de ez érthető, mert nagy a stressz, sokat basztatják őket és ma már meg se fizetik őket nagyon (az Átkos -1.0-ban buszsofőrnek lenni jól fizetett állás volt...)

De azért ezek a "szimpátiamegnyilvánulások" ugye nem balesetek és ez a lényeg.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2013.11.20. 21:09:22

@ex-dr. vuk: Igen, ez így van. De ez akár úgy is kijöhet, hogy ők is sok balesetet okoznak másoknak és mások is nekik. Azaz a biciklisek "nincsenek jól beintegrálódva" a közlekedés rendszerébe.

De hogy egy pozitívumot emeljek ki a rengeteg statisztikából: a helyzet javul, ha igaz az az MKs tétel, hogy a kerékpáros balesetek száma stagnál, ugyanis ez a stagnálás a kerékpárosforgalom dinamikus növekedése idején azt jelenti, hogy a baleseti arány csökken.

ex-dr. vuk 2013.11.20. 21:11:31

@promontor: aki felindulasaban ma meg mutogat az holnap rahuzza a buszt valakire... szoval jo ezzel vigyazni.

ex-dr. vuk 2013.11.20. 21:14:36

@promontor: "Azaz a biciklisek "nincsenek jól beintegrálódva" a közlekedés rendszerébe."

Na ezt nem tudom hogy vetted le...
Pl. azt lattam meg, hogy autos fronton ez mar 58%, ami ugyan meg mindig nem annyira szignifikans, de ha a tobbi evben is ennyi, akkor mar annak mondhato.

"a kerékpáros balesetek száma stagnál, ugyanis ez a stagnálás a kerékpárosforgalom dinamikus növekedése idején azt jelenti, hogy a baleseti arány csökken."
A konstans 50% koruli okozasi ertek nem stagnalast jelent.
Ami meg erdekes, hogy Londonban az elmult 10 evben 3x annyi biciklista lett, de csak 18%-kal lett tobb a bicikliseket erinto balesetek szama. Ez szerintem nagyon jo hir. Eszerint megis meg tudjak vedeni oket, tobbnyire. Persze itt a hozzajukallas is egesz mas...

TZiky 2013.11.20. 21:36:22

@promontor: "Bocs, nem kötözködni akartam, csak nem értem a kérdést."
Oké.

Tegyük fel - nem találtam ilyet, de tegyük fel -, hogy van olyan statisztikánk, amiben benne vannak azok és csak azok a balesetek, ahol a baleset egyik résztvevője autós és ugyanazon baleset másik résztvevője kerékpáros. A statisztikából kinyerhető még, hogy ezen balesetek mekkora hányadában okozó a kerékpáros. Szóval a kérdés az az, hogy szerinted a "közlekedési interakciók száma, komplexitása, a rendelkezésre álló reakcióidő, stb." tekintetében torzít-e a feltételezett statisztikából kinyert arány és ha igen akkor miért torzít?

Üdv:
TZiky:-))

etruszk 2013.11.20. 22:53:53

@ex-dr. vuk: Ha ez igaz, akkor mit keres a városban az a rengeteg autó?

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2013.11.20. 23:03:31

@TZiky: Ööö, izé. Nem tudom.

Ez szerintem egy bonyolultabb kérdés, mint amit gmowerrel feszegettünk. Elsőre azt gondolnám, hogy nem biztos, hogy ez az arány bármit is elmond. Azok a balesetek, amiket a bicajos okoz, azok ugye abba a halmazba tartoznak, amik a biciklisek szabályosságát jellemzik, de kérdés, hogy ezeknek milyen arányban részesei más közlekedők (az autósok mellett elsősorban a gyalogosok), illetve ugyanez elmondható az autósok által okozott balesetekről. Talán a tipikus baleseti okok és helyszínek mondanak valamit.

De kérdezd meg gmowert, hátha ő mond valami okosabbat.

etruszk 2013.11.20. 23:06:38

@promontor: Már bocs, hogy beleszólok. Általában az megtett út és a balesetek számának arányát nézik. Nem tökéletes persze, de ez a legpontosabb. Főleg, hogy a városban a járművek átlagsebessége nem sokban tér el.(busz ~20km/h, villamos ~17 km/h, autók 20-35 Km/h, a kerékpárét azonban nem tudom) Az átlag autós több kilométert tesz meg naponta mint az átlag kerékpáros. Városban. És ha dugó van akkor még több időt is tölt a forgalomban...

kisceruza 2013.11.20. 23:08:47

OLVASSATOK már utána az
ex-dr. vuk -nak.

Vukkal, doktorral és a végén az EX.

etruszk 2013.11.20. 23:09:35

@ex-dr. vuk: Na, ha ez az arány 20% körül lenne, akkor lehetne mondani, hogy a kerékpárosok szabályosan közlekednek.
A motorosoknál (nem robogó!) ez az arány sokkal jobb; ha jól tudom, 37% körül alakul.

etruszk 2013.11.20. 23:16:05

@ex-dr. vuk: Dinamikus növekedés? Ma két kerékpárost láttam, mert esett az eső. Az egyik a Krisztina körúton tekert át a Vérmező felé, keresztben a bicikli úton, pirosban. De legalább ki volt világítva és volt rajta cickaszem, meg esőkabát. A másik a Váci úttal tekert párhuzamosan a Lomb utcában. Majdnem elütöttem, mert elöl nem volt rajta lámpa, és esett az eső. Hátul volt pislogó piros ledje, és ez már elég volt ahhoz, hogy igazsága teljes tudatában az öklét rázza.

kisceruza 2013.11.20. 23:20:11

Ki a hülye? Én mert beszóltam. :-(

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2013.11.20. 23:34:52

@etruszk: Mondjuk ha van csak Budapestre vonatkozó statisztika (azt hiszem van), akkor abból legalább az autópályák-országutak autósforgalma kimarad és az pl egy picit valósabban összevethető adatokat ad autóra és kerékpárra. A kerékpár szerintem átlagban lassabb, mint az autó, én 15 km-h alá becsülném. Viszont kevésbé érzékeny a forgalmi viszonyokra

Rocko- 2013.11.20. 23:51:22

én azért szeretem a CS2-t, mert abban már megjelentek a SmartObjectek.

vau · http://www.holdkomp.hu 2013.11.21. 01:18:36

@Rocko-: én a CSS2-vel kerestem annó nagyon sok pénzt. Mondhatni az alapozta meg a karrierem.

Mellesleg a városi motorozás is tanulságos, kezdetekkor megannyi baromarcúnak akartam beverni a fejét, motorizáltásgtól függetlenül Kezelni kell a frusztrációt, egyébként.

Személyes kutatásaim alapján a társadalom legalább 20%-ban menthetetlen, frusztrált seggfejekből áll, akiknek egy két prominens képviselője meg is jelent. Érdekes jelenség, hogy szinte teljesen egyenletes mértékben vannak jelen a biciglis, autós, motoros, rolleres társadalomban.

Ezúton jelezném minden kedves gyilkolós/áthajtós/megütős/lakattal odaverős érintettnek, hogy baszódjon meg.

TZiky 2013.11.21. 07:35:08

@etruszk: "Na, ha ez az arány 20% körül lenne, akkor lehetne mondani, hogy a kerékpárosok szabályosan közlekednek."
A motorosoknál (nem robogó!) ez az arány sokkal jobb; ha jól tudom, 37% körül alakul. "
A ksh adatai szerint:
2010-ben 1235 balesetnek voltak résztvevői a motorkerékpárosok, ebből 571 esetben voltak okozók, ami ~46%-os okozói arány.
2011-ben 1379 balesetnek voltak résztvevői a motorkerékpárosok, ebből 668 esetben voltak okozók, ami ~48%-os okozói arány.
2012-ben 1356 balesetnek voltak résztvevői a motorkerékpárosok, ebből 681 esetben voltak okozók, ami ~50%-os okozói arány.

Üdv:
TZiky:-))

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.11.21. 09:19:32

@etruszk: " Ma két kerékpárost láttam, mert esett az eső. Az egyik a Krisztina körúton tekert át a Vérmező felé, keresztben a bicikli úton, pirosban."

en amikor este 8kor megyek bringaval altalaban 5 km -ren szoktam latni 2-3 autost es 0.2 vonatot
jelent ez valamit?
igen, azt jelenti hogy van eszem es elkerulom az autos helyeket
de majd a kedvedert bemegyek egy kerekparosszamlalo ala es integetek :)))

Sevike 2013.11.21. 11:19:30

@vau: Szerintem sajnos minimum 50 % körül mozoghat ez az arány, csak kérdés, hogy kinek mi az ingerküszöb az önbíráskodáshoz.

Ezúton én is jelezném minden kedves gyilkolós/áthajtós/megütős/lakattal odaverős érintettnek, hogy baszódjon meg.

Kiegészítésként érdeklődnék az ilyen kiírogatásokkal kapcsolatos büntetőjogi felelősség kapcsán is.

Karácsonytól, de legkésőbb tavasztól biciklin és autóban velem is lesz kamera.

Azoknak a frusztrált más életét veszélyeztető köcsögöknek jelzem, hogy minden centizgető (kezemnek nekimenő - volt ilyen is már), pirosnál direkt elém álló, dudálgatós, kerékpárútra parkoló autósnak üzenem, hogy vagy mennek az internetre, vagy ha lehetséges, akkor fel is jelentem őket.

Nem azért közlekedek kerékpárral, mert meg akarok halni, hanem egész évben gyorsabb, mint a bkv (és igényesebb is), hétköznapokon pedig az autónál is gyorsabb közlekedési mód Budapesten.

Szóval aki a természetes szelektálódással fenyeget, az 1, bekaphatja 2, sajnos többen halnak meg autóval, mint biciklivel..

Sevike 2013.11.21. 11:26:47

@vau: Nem szoktam kommentelni, mert minek, de Veled egyetértettem.

Ráadásul ezeket a hozzászólások olvasni elég komoly lelki terror (életveszélyes fenyegetések idiótáktól, akinek sem agyuk, sem felelősségérzetük).

Nem amiatt nyammogok, hogy tegnap az esőben csurom víz lettem a kátyukon átszáguldó (nem 50-el, kicsit többel, mert ugye az autós az mind szabályos...) autósok miatt, mert ez benne van. Persze jó lenne külön utakkal ezeket is megelőzni, de ott még tényleg nem tartunk.

(Egyébként aki kerékpárral jár az jobban utálja a kivilágítatlan kerékpárosokat, mint az átlag autós. Egyrészt azért, mert számára még veszélyesebb, másrészt mert 1 hülye miatt rögtön az összes többi is hülye lesz...)

ex-dr. vuk 2013.11.21. 11:39:54

@etruszk: miert 20%-nal lenne ez?..
20% azt jelentene, hogy a kerekparosok sokkal sokkal szabalyosabak, mint barki mas, akivel utkoztek.
50% azt jelenti, hogy pontosan ugyanannyira.

ex-dr. vuk 2013.11.21. 11:43:54

@etruszk: gondolom ebbol neked annyi jott le a pici agyaddal, hogy "a kerekparosok 100%-a szabalytalanul kozlekedik" :)
de ez haladas, nezhetted volna 1 elemu mintan is.

Mon3 2013.11.21. 22:44:55

A jó "ua" anyját annak a sofőrnek, aki ma este 6-kor a Kálvin téren a kerékpáros sávra ráhúzódott direkt, hogy a kerékpárosok se tudjanak haladni. Ha ő már a dugóban rohad, akkor az értelmesebbek is szívjanak. Amikor a járdán keresztül megelőzve direkt udvariasan figyelmeztettem, hogy legyen szíves a saját sávjába visszahúzódni, kibukott belőle a "gyilkos" autósokra jellemző, és itt is gyakran néhány autóstroll részéről tapasztalható primitív mentalitás...

ex-dr. vuk 2013.11.22. 09:33:51

@Mon3: No persze ez nem jelenti azt, hogy mind ilyen, de annak ott es akkor vaoban a kurva anyjat :)

etruszk 2013.11.22. 15:24:26

@ex-dr. vuk: így van. Azonban autóból, buszból és egyéb résztvevőből több van. Vagyis arányaiban kevesebb kerékpáros felelős ugyanannyi kerékpárost ért balesetért, mint a sok egyéb jármű. Amikor utoljára néztem, a motorosoknál ez kb. 37% volt, és még ez is magas a számukhoz képest.

etruszk 2013.11.22. 15:36:53

@promontor:Budapest alapterülete 525,16 négyzetkilométer. A belvárosból (ami kb. 20-25 négyzetkilométer) kifelé haladva egyre több autó van mint kerékpár. Nem kell messzire menni, elég Üllői út-Hungária körút kereszteződéséig elmenni, vagy akár Váci út-Róbert károly körút, Kerepesi út, Lágymányosi-híd, Árpád-híd. Feltételezem , hogy aki kerékpárt választ, az azért teszi, mert viszonylag kis távolságot kell kell megtennie, és leginkább oda-vissza, vagy kis körben (belváros és közvetlen környéke) teker.

etruszk 2013.11.22. 15:38:18

@etruszk: *Tudom, van aki napi 60 kilométert teker munkába és haza, de szerintem az nem az átlagos kerékpáros.

etruszk 2013.11.22. 15:40:46

@ex-dr. vuk: Nekem is megvan a véleményem a te agyadról. De megtartom magamnak.

ex-dr. vuk 2013.11.22. 15:59:08

@etruszk: egyvalami kiderult: te nem erted, hogy mi ez az 50%...

Perillustris 2013.11.26. 19:15:19

@Tomi from Space: Az M0-ás is kiürült, amikor halálútnak becézték...

@wowerman: kerekparosklub.hu/vector-projekt

Perillustris 2013.11.26. 19:20:57

@kasu: Minden gépjárművezetőnek fel kéne fognia, hogy ő a kevésbé sérülékeny, ő jó eséllyel megússza, és ennek megfelelően kéne közlekednie.

Perillustris 2013.11.26. 22:01:29

@Don Quixote de la Ferko: Inkább azt képzeld el, hogy a Nagykörúton a zöld jelzés és az elsőbbséged dacára minden keresztutcánál szinte állóra kell lassítanod. Fura lenne, mi?

Perillustris 2013.11.26. 22:03:20

@Don Quixote de la Ferko: Érdekes, a bemutatásra is hajlamos megállni az a gépjárművezető, aki azelőtt a gyalogosnak cseszett elsőbbséget adni.

Don Quixote de la Ferko 2013.11.27. 05:05:13

@Perillustris:

"Inkább azt képzeld el, ..." Ismét kevered a dolgokat. Itt pl. a zöldet és az ész nélküli rohanást.

" Érdekes, a bemutatásra is hajlamos megállni "
Rossz helyen próbálkozol. Megállok a zebránál. Szar ügy, de ez nem jött be.

Ismét, sokadszor leírom, nem árt, ha emlékeztek rá:

Amíg a bringás közlekedik, partner. Ha szarik a rá vonatkozó szabályokra, akkor szervdonor.

Tiétek a döntés. Közlekedési partnerek vagytok, vagy csak egy zökkenők az úton.

Don Quixote de la Ferko 2013.11.27. 05:07:25

@Perillustris:

" Minden gépjárművezetőnek fel kéne fognia"
Nem komám. A kerékpárosnak kéne felfognia, hogy ő a sérülékenyebb, és a saját érdeke a szabályos közlekedés.

Perillustris 2013.11.27. 08:26:37

@Don Quixote de la Ferko: Milyen ész nélküli rohanásról zagyválsz, amikor olyan helyzetről van szó, amikor a kerékpárosnak elsőbbsége van, ám ezzel kvázi nem élhet.

Perillustris 2013.11.27. 08:28:16

@Don Quixote de la Ferko: A balesetmentes közlekedés az érdeke, ha ez éppen a szabályossággal korrelál, akkor az jó.

kasu 2013.11.27. 08:45:15

@Perillustris: Basszus, hát nem fordítva kéne lennie? Az kellene az alapszabály legyen, hogy a bringás vigyáz magára, pont a sérülékenysége miatt! A saját érdekében ő is kerüli a veszélyhelyzeteket. Nem lavíroz, nem megy 40-nel, ha neki van előnye a jobbra fordulónál (amikor ő egyenesen halad) a bringásnak IS figyelnie kell, megadták-e az előnyét, tudnia kell, hogy sokszor nem is látszik! Sokat megyek bringával és ugyanúgy látom a "társak" baromságait, mint az autósokét, autóban is rengeteget ülök.
Természetesen az autósok egy igen nagy körének is jobban be kéne tartania a szabályokat, ezerszer jobban odafigyelni, ez nem vitás. Mindkét tip. szereplőnek deffenzíven és türelemmel kéne hozzáállnia ehhez az egész dologhoz, amit úgy hívnak, hogy közlekedés.Azt gondolom az egész országunk idegbaja jön le a közlekedésben, mindegy gyalog, kocsival, bringával stb. Az emberek zaklatottak, nyugtalanok, gondjaik vannak, flusztráltak, sokan kultúrálatlanok.

Don Quixote de la Ferko 2013.11.27. 08:52:52

@Perillustris:

Ezért hívják ész nélküli rohanásnak. Ha a halálesetek ellenére az a legnagyobb problémája, hogy figyelnie kell, és esetleg lelassítani, hogy ne vasalják ki, akkor nem kár érte. És itt lényegtelen, hogy elsőbbsége van vagy nincs. Elsőbbség akkor van,ha megadják, ha a kerékpáros ezt nem tudja a saját érdekében felfogni, akkor csak szervdonornak alkalmas.

Perillustris 2013.11.27. 11:16:40

@Don Quixote de la Ferko: "Elsőbbség akkor van,ha megadják"

Lófüttyöt.

umleitung 2013.11.28. 10:20:48

@Drago Brutic:
Na igen ezért írtam hogy ha hirtelen jön a bringás nem belátható helyről akkor ő a hunyó. Én olyan esetre gondoltam, mint pl a Dózsa György Szondi utca kerszteződés, amikor a jobbra kis ívben kanyarodik az autós a zöldnél és a túloldalról jön a bringás a zebrán szintén zöldnél. Ha gyalog tolná a bringát akkor az autósnak már akkor meg kellene állni (nem szoktak) amikor a túloldalon lelép a gyalogos. ÉS megvárni míg szépen átér. Bringával ugye ez csak pár másodperc, gyalog jóval több. A bringás még időt is spórol az auósnak, de nekik ez mégsem tetszik.

umleitung 2013.11.28. 10:23:27

@kisceruza:
Bocs, de nem értem ezt a szituációt, amit írsz. Ha piros akkor piros nicns vita. ELőbb írtam mire gondoltam én. nem értem hogy jön ide a babakocsi.

flea 2013.11.29. 10:31:50

@Perillustris: pedig ez bizony így van. Tele a temető sírkövekkel, amire felvéshetnék, hogy "neki volt elsőbbsége".

kisceruza 2013.11.30. 10:22:49

@umleitung: Nehogy elmagyarázd Nekem ha belecsapódsz a BALhátsó részébe az autómnak, akkor Én vagyok a hibás mert te FAX vagy.... (jobbra, kis ívbe kanyarodásomnál) :-D
süti beállítások módosítása