Friss topikok

Címkék

afrika (4) alkohol (11) andrássy (3) armstrong (4) ausztrália (6) autómentes (24) autós biciklis ellentét (3) baleset (35) bam (4) bérbicikli (30) bicikli (18) biciklibulvár (6) bicikliparkoló (8) biciklis futár (9) bicikliút (134) bírság (10) biztonság (54) biztosítás (5) bkk (8) bkv (9) bringázz a munkába (4) bubi (14) buda (3) budapest (79) buszsáv (3) cannondale (4) critical mass (50) dánia (3) demonstráció (5) design (31) divat (8) downhill (8) dr kerékagy (5) egyesült államok (4) emelés (3) empamo (6) energia (3) energia bringa (5) építkezés (4) extrém kerékpár (3) e bike (5) felmérés (6) film (6) fotó (4) futár (3) gkm (4) google (4) gyerek (3) hátizsák (3) herebántalom (5) hibrid (4) híd (10) infrastruktúra (6) járda (3) kampány (4) képzőművészet (7) kerékagy (3) kerékpár (15) kerékpárbarát (3) kerékpárosklub (5) kerékpársztráda (6) kerékpártároló (3) kerékpárút (3) kína (3) kiskörút (7) kocsma (6) koppenhága (4) közbicikli (3) közbringa (3) közlekedés (4) kresz (17) kvvm (3) lakat (5) lámpa (4) levegő (7) london (15) lopás (16) magyar kerékpárosklub (3) margit híd (25) maszk (3) máv (7) mkk (3) mtb (3) nagy-britannia (3) new york (9) nyereg (7) obama (4) önkormányzat (21) orfk (4) párizs (7) parkolás (4) parlament (4) rakpart (3) regisztráció (3) rendőr (35) schwinn csepel (3) sisak (14) statisztika (3) szeged (3) szerviz (3) szex (5) sztrájk (8) tábla (4) tél (10) térkép (5) tolvaj (5) túrázás (8) urbánus (39) városi biciklizés (44) verseny (3) videó (12) világítás (6) víz (4) vonat (4) zene (5) Címkefelhő

Az Andrássyn ingyen lehet elütni a biciklist?

2010.01.03. 19:00 - Földes András és Spirk József

Az új KRESZ nyomatékosítja, hogy a kerékpárosoknak kötelező a bicikliutakat és biciklisávokat használni. Pedig a régi alapján is büntettek már a rendőrök bringást az Andrássyn, mert az úttesten közlekedett. A bringásügyvéd szerint ebben az esetben, egy gázoló autós is simán kivédheti a kártésítési követelést.

Az európai közlekedési szabályokat meghatározó Bécsi Közlekedési Egyezménnyel harmonizáló változások szerint kötelező bringaút- vagy sávhasználat alól csak külön útburkolati jellel ellátott mellékutakon mentesül a kerékpáros. A bécsi egyezmény persze nem számolt azzal a sajátos helyzettel, hogy Magyarországon a kerékpárutak és -sávok jó részét nem kerékpáros szakemberek tervezték, hanem olyan mérnökök, akiknek a kerékpározás a telek és a strand közti vidám perceket jelenti, gumimatraccal a hónuk alatt egyensúlyozva.

Ennek köszönhető, hogy a hazai kerékpárutak és -sávok használata a legtöbb esetben nem csökkenti, hanem növeli a balesetveszélyt. A városi biciklisták pedig nem figyelmetlenségből vagy tudatlanságból választják az úttestet, hanem hogy maguk és közlekedés többi résztvevőjének épségét óvják.

Büntettek az Andrássyn

A rendőri szigorra mindenesetre már van példa. A kerékagy jogásza jelentette, hogy az Andrássy úton, az Oktogon és a Kodály Körönd között járőrök bírságoltak meg egy kerékpáros futárt, mert nem a kerékpárúton haladt, hanem az úttesten. A járőrök helyszíni bírságot szabtak ki, amelynek a mértéke 3 ezer forinttól 30 ezer forintig terjedhet. Nagy Péter szerint abban az esetben, ha a biciklis nem ismeri el a szabálysértést, lehet, hogy nem ússza meg ilyen „olcsón”. Ha szabálysértési eljárást kell indítani vele szemben, a bírság legmagasabb összege akár 150 ezer forint is lehet.

Az elkövetéskor hatályos KRESZ szerint „kerékpárral a kerékpárúton, a kerékpársávon vagy erre utaló jelzés az autóbusz forgalmi sávon, ahol ilyen nincs, a leállósávon vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán, illetőleg - ha az út és forgalmi viszonyok ezt lehetővé teszik - szorosan az úttest jobb szélén kell közlekedni.” A rendelet tehát felállít egy sorrendet, amely meghatározza, hol kell a kerékpárosnak haladnia. Az ügyvéd szerint, ha szigorúan vesszük a szabályt, nem lehetett volna az úttesten haladni, mert az Andrássy úton van kerékpársáv. Mentesülni akkor lehetett volna, ha bizonyítani lehet, hogy a kerékpársáv használhatatlan volt és a szervizúton sem lehetett volna közlekedni, a haladás csak az úttesten lett volna megoldható.

Az ügyvéd más perek eseményeiből arra következtet, hogy a szabályozásnak az egyszerű büntetésnél súlyosabb következményei is lehetnek, ha bringást baleset éri. Ha bringaút mellett az úttesten ütik el, még vétlensége esetén sem garantált számára, hogy kártérítést tud kicsikarni a gázolótól.

Andrássy halálfolyosó

A nem kerékpárral közlekedők számára furcsa lehet, hogy bringások miért fanyalognak állandóan, és miért választják inkább az autóforgalmat, ezért bemutatjuk a magyar kerékpáros infrastruktúra esszenciáját, az Andrássy úti kerékpársávot. Az ügyes mérnökök az Oktogontól a Deák térig tartó szakaszba belesűrítették az összes olyan megoldást, amelyekből más utakon csak néhányat találunk, és amelyek arra hivatottak, hogy a szabályosan közlekedő biciklisek váratlan helyzetekbe kerüljenek, esetleg balesetet szenvedjenek.

A sáv a parkoló autók és a járda közt fut, így jellemző baleset, hogy az autójukhoz siető gyalogosok óvatlanul a kerékpárosok elé lépnek. Az anyósülésről kiszálló utasok, akik még kevésbé számítanak hátulról érkező járműre, az ajtó sarkával okoznak súlyos baleseteket.

Biciklisáv, parkolók, buszok, gyalogosok. 

 

A kerékpársáv rendelkezik az amúgy járdán vezetett kerékpárutak jellemzőjével is: a kereszteződésben az autós nem számít a gyalogosoknál nagyobb sebességgel közlekedő biciklire, és jobbra kanyarodásnál elüti a szabályosan érkező kerékpárost.

Sokan parkolnak a kerékpársávra a kereszteződések előtt, ott, ahol nem jelzik a sávot fémcicik. Ezt a sávot használják a teherautók rakodásra, itt állnak a taxisok és a rendőrök is, további izgalmakat hozva a városi kerékpározásba. És ahogy szinte egyetlen ilyen utat és sávot, ezt sem nagyon takarítják. Most pedig olvassa el esetleírásainkat azoktól az olvasóinktól, akik a sáv tervezési hibái miatt szenvedtek itt balesetet.

Kinyitott ajtó, figyelmetlen kanyarodás, lelépő gyalogos

B. Zs.: A belső Andrássy kerékpársávjában haladtam a Deáktól az Oktogon felé, nappal. A Székely Mihály utcai kereszteződésénél egy kis ívben jobbra kanyarodó, Peugeot-t vezető hölgynek sikerült úgy időzítenie a kanyarodást, hogy fél méterrel előttem, tehát bőven a húszas tempó féktávján belül kerüljön elém. Nem is tudtam megállni, hanem biciklistül keresztülestem a motorháztetőn. A nő megállt, az első mondata az volt, hogy "de hát én indexeltem". Szétesett a nyergem, mondtam, hogy fizessen ki , de nem volt nála készpénz, így megígérte, hogy átutalja, amit meglepő módon meg is tett.

Z. Viktor: A Deákról mentem az Oktogon felé. Volt hó maradvány, jég és persze a kerékpáros létesítmény nem volt le tisztítva. Ott ahol a földalatti feljárója van, egy gyalogos körültekintés nélkül elém lépett. Elestem, ami után nagyon fájt a térdem, de nem éreztem annyira vészesnek a dolgot, hogy mentőt hívjak. Az az ember otthagyott én meg egy kis idő után hazamentem. Később megdagadt a térdem és a könyököm is. Bementem a baleseti kórházba, ahol megröntgeneztek és  kb. négy nap múlva sorra kerültem műtétre.

Magyar Dávid: Én csak megfigyelőként láttam ezt az esetet. A Bajcsy felől jött egy biciklis, és egészen a bicikliút legelején volt, ahol még nem is parkolhatnának. Természetesen állt ott egy autó, és éppen akkor nyitották ki a jobb első ajtót, amikor a bringás odaért. A srác a lábszárával találta el a kocsi ajtaját. A bicikliről nagy ívben lerepült, egyenesen neki egy fának. Utána nem is kelt fel sokáig, csak feküdt a fa tövében, ahova az emberek a kutyáikat szokták pisiltetni. Nem tudott felülni sem, csak fekvő helyzetében kifordult a hátára, és úgy maradt egy ideig. Én éppen a másik oldalról láttam ezt, mert a járdán akartam átkelni a bringámmal. Zöldet kaptam, gyorsan odasiettem. Az autó vezetője elismerte, hogy ő volt a hibás. A srácot felsegítettem egy közeli padra. A lábszárán a sípcsontnál az izom valószínűleg leszakadhatott az ütközéstől, mert a csont mellett az ajtó kb 20 centi hosszan, kb 3 centi szélesen és kb 2 centi mélyen látszott a bőrén. A fájdalomtól, vagy a sokktól remegett, és verejtékezett, amíg nem jött a mentő.

M. V.: Egy biciklisávra parkolt autót akartam kikerülni, de a sávon felhalmozott vizes leveleken csúnyán elcsúszott a hátsó kerék. Bal kezemre estem, fejem megvédte a bukó, de az egyik csuklócsontom eltört. Most épültem fel.

Dave: Akkor történt velem a baleset, amikor egy teherautó ajtaját nyitották ki előttem. Satufék, majd fejreesés lett az eredménye. Elég kellemetlen esés volt, mert semmi terem nem volt. A hátsó kerék elemelkedése után se jobbra, se balra nem tudtam dönteni, mert autók és karók, ill fák között voltam. Előbbi valaki másnak fájt volna anyagilag, utóbbi nekem nagyon. Ha kiengedem a féket, akkor meg beleszállok az ajtóba.

Nagy kár nem történt, lett a hátsóban egy ütés, de ott és akkor nem vettem észre, csak miután továbbindultam éreztem, hogy centírozni kellett. A térdemet eléggé beütöttem, az több napig fájt utána. A fejemet védte a bukó, nem repedt meg. Kb. 20-25-el tekerhettem.

B. Á. : Az Andrássyról lekanyarodó autóknak az égvilágon semmi nem jelzi, hogy a parkoló autók mögött kerékpárok jöhetnek. De ha jelezné is, tudom, hogy a legjobb jó szándékkal sem lehet látni a bringást a parkoló autóktól, mert a vezető csak akkor lát rá a kerékpársávra, amikor a kocsi orra már rég a bringás előtt van. Ezek az esetek történtek velem.

1. autó kanyarodik jobbra, én meg belecsattanok. Szerencsére személyi sérülés nem történt, csak az első kerék sérült, az autós kifizette, elismerte a hibát.

2. Autó jön jobbról a mellékutcából, nem is próbál elsőbbséget adni, pedig ott van tábla és lehetőség is rá, én belecsattanok. Sérülés itt sem volt, de autó kicsit horpadt, az ember csak azzal törődött, de azért vágta hogy ő a hunyó. Ez is nappal történt, 20-szal mehettem. Azon a szakaszon ennél gyorsabban nem is merek.

3. Taxis áll a kerékpársáv szélén, látja, hogy jönnek az utasok, és körültekintés nélküli kivágja a jobb oldali ajtót belülről, pont elém. Épp csak meg tudtam állni.

4. A zebránál a zöldre várakozó gyalogosok szeretnek lelépni a kerékpárútra. Valakinek pont előttem sikerült ezt megtennie, ott a hirtelen fékezéstől el is estem, és úgy nekimentem a padkának, hogy defektet kaptam.

(A képekért köszönet a parkoló blognak)

Címkék: baleset út bicikliút andrássy

857 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kerekagy.blog.hu/api/trackback/id/tr931604706

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Jogkövetés és jogkövetelés 2010.01.03. 20:03:17

Előre bocsátom: minden tisztelem a négy évszakos kerékpárosoké, és nem bánom, sőt, támogatom a kerékpárutak építését, a parkolók kárára is. Ellenben ha már megépült, akkor legyenek szívesek használni, és nem jópofa opciónak tekinteni.   Ér...

Trackback: A biciklik polgárjoga 2010.01.03. 19:24:58

Na, most megkaptuk a jogainkat. Az új KRESZ-módosítás egész furcsa lett. Két új kerékpáros-jogot emelek ki. Az egyik: az egyirányú utcákba való behajtási lehetőség. Mostantól akármelyik egyirányú utcába behajthat kerékpáros ellenkező irányból, feltéve,...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eloszto · http://eloszto.hu 2010.01.03. 19:31:54

Csak sikerült megjavítani :)

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.01.03. 19:34:36

Javítanám a címet: "közlekedni nem életbiztosítás"

GaZe 2010.01.03. 19:47:10

zaftos. persze ebbol is majd jol kihozzak egyesk kretenek, hogy errol is a biciklisek tehetnek.

tom sailor 2010.01.03. 19:54:14

@GaZe: Naná, majd a búvárok...

ystuc 146ti 2010.01.03. 19:54:33

Tanulságos történetek... Én főként autózok, de ha jön a jó idő, ismét bringára ülök. Sajnos valóban sok a figyelmetlen ember, akik a bringásokra nem figyelnek.

873ujr3rk 2010.01.03. 20:00:07

mintha a Kiraly utca nem letezne.
hulljon a fergese.

Cseh Balázs - Balee · http://b2bonline.blog.hu 2010.01.03. 20:01:22

Nagykörúton elém is elémnyitottak egy ajtót, a sofőr oldalán, ott nincsen bringasáv ugyanis... én meg balgán jobbra tartottam, majd egyszer csak ajtó nyílt... páccs... jobb ujjam majd leszakadt, mai napig ott a forradás, plusz könyök és vállsérülés, ennyi. Andrássy-n csak már az Oktogon-Hősök között mentem naponta, a gyalogosok csesztek a bringaútra, kedvencem volt a padon ülő, gyalog-bringa-úton-keresztben-a-póráz-és-szaratom-a-kutyát típus volt. De jó, hogy már nem arra járok melózni.

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2010.01.03. 20:01:50

Vajon tudják a megszólaló bukott biciklisek (és a többiek), hogy fejreesés után a sisakot lehet kidobni és újat venni?

pittiman 2010.01.03. 20:02:42

Dehátabringás az nemtudjaakreszt, meg amúgysefizetútadót, se bicikliútadót, zöldkártyája sincs, ésazózonlyuk is legalább 5000 éves, és közösségellenesisabringa mertakiizadt azkoszosbüdös. meg nemfizetútadót. meg útadótsefizet, és a piroson is átmegy. éssemmilyenadótnemfizet.

xxxxz 2010.01.03. 20:03:12

Sziasztok!

Én nyaranta szoktam arrafelé bringázni, így szeretnék tőletek kérdezni. Valójában mit szeretnétek? Azt tudom, hogy az oktogon és a Hősök tere között a járdán kéne menni hivatalosan, és azt is, hogy a köröndtől kifelé a macskakő nem a legkényelmesebb. Ezért én is a szervízutat szoktam választani. De most itt arról beszéltek, hogy az úttesten kéne menni? A szervízút miért nem lenne jó? Alig van rajta forgalom, és haladni is majdnem úgy lehet, mint az úttesten? Mi a fenéért kellene az úttesten haladni?

Oktogon és Deák tér között: nagyon el van szúrva, ezt sajna már én is sokszor megjártam. De azt halkan megjegyezném, hogy a bringások lámpája elvileg nagyon rövid ideig akkor ad zöldet, amikor az egyenesen haladóknak piros, nem? Nyílván én se állok ott a pirosban, és várok a 10 másodperces zöldre, de ez az én hibám, nem?

Veér Farkas 2010.01.03. 20:04:29

Nagyon helyes.

Le a városi bicikisekkel (lehetőleg a Földgolyóról is).

Mizu 2010.01.03. 20:05:10

Én elektromos rollerrel járok, és már ütöttek el, az Oktogonon a Deák tér felé. Egy valamit megtanultam, hogy soha ne te légy az első a kereszteződésben lámpaváltáskor...

ddefekt09 · http://www.tekeres.blog.hu 2010.01.03. 20:06:25

Rám pont rendőrautóból nyitották ki az ajtót ugyanitt. Ki tudtam még épp technikázni satufékkel, de nem volt könnyű. Iszonyatosan anyázni kezdtem, le se esett rögtön, hogy rendőrök. Viszont nekik se, lapítottak mint a kisangyal.. Aztán otthagytam őket, nem volt kedvem beszélgetni velük.

janosbacsi 2010.01.03. 20:06:42

Egyelőre kevesebb biciklista van, mint autós, úgyhogy a kritikus tömeg eléréséig csendben legyenek :).

Különben is, ez lesz belőlük, ha sokat ugrálnak:

www.theync.com/media.php?name=10096-squashed-bicycle-accident-...(new)&image=10096-squashed-bicycle-accident-...(new)big6.jpg

Szóval tessék körbenézni, figyelni az autósokra és nem áthajtani a piroson. Mert ugyan kártérítést kaphatsz, de ha kiveszik a lépedet, fél évet az intenzíven töltesz, netán kikenődik az agyvelőd az aszfaltra, akkor kábe feldughatod a csinos kis pi**ácskádba a KRESZ-t, meg minden biciklistának járó előnyt.

Káposztakukac 2010.01.03. 20:07:47

jesszus, tisztelt szerző rájött, hogy a KRESZ a biciklisekre is vonatkozik... különösen az a rész, amely arról szól, hogy mindig olyan sebességgel szabad haladni, hogy veszély esetén meg tudjunk állni. na most, elhiszem, hogy a felsorolt esetek többségében a másik fél (is) hülye volt, na de a 90%-ukat el lehetett volna kerülni, ha a biciklis is körültekintően, megfelelő tempóval halad. ezzel szemben a legtöbbnél az jön le, hogy mentek, amennyivel bírtak. így nem csoda, hogy baj történik. személy szerint bevezetnél esszerű sebességkorlátozásokat is biciklisek számára, ahol erre szükség van. tehát ha ilyen problémás a bringasáv kialakítása, akkor mondjuk max. 15 km/h, stb.

R_G_B 2010.01.03. 20:09:33

Az Andrássy út belső felén a kerékpárút vajon megfelel a közlekedésről szóló törvény általános előírásainak? (Ez nem a KRESZ!) A tervezőt soha senki nem vonta felelősségre, ha nem is büntető- vagy polgárjogilag, de ugye már nem dolgozik a szakmájának ezen területén?

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.01.03. 20:09:37

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA: az illetékesek is javították közben csak teljesen másra...

Pályaelhagyó autóversenyző 2010.01.03. 20:10:31

en is szoktam arrafele tekerni, de aki 20-25-el megy arra a keresztezodesekben az on- es kozveszelyes.

egyedul csak a biciklisek keptelenek felfogni, hogy nem lehet mindenhol annyival tekerni, amennyivel birsz? ha nem adsz eselyt arra, hogy eszrevegyenek, akkor hogy a budos francba varod el, hogy megadjak az elsobbsegedet? (amirol lemondani persze nem tudsz)

az andrassy egy vicc, mint bicikliut, de a ranyitasoktol eltekintve a delikvensek szoktak erte tenni rendesen, hogy dobhassanak egy hatast.

Shopping 2010.01.03. 20:11:01

Mit nem tennék ha látnék egy bringást büntető rendőrt.

Én naponta tucatjával látok, piroson átmenő, bringaútra szaró bicikliseket.

A KRESZ rájuk nem vonatkozik?

Helyes!
Aki nem tartja be a szabályt és elütik, nem hogy az autóst mentsék fel, de még jól büntessék meg a bringást.
Ugyanazzal a büntetési tétellel amivel az autóst büntetnék.( egy kis letöltendő)

Goyo 2010.01.03. 20:11:06

Mi a helyzet mostantól a Bem rakparttal? Aki a Lánchídon megy át Budára, és északra tartana, annak mit kell tennie? Vagy azt a bringautat nem kötelező használni, mert bringa és gyalogút egyszerre?

iqUtas 2010.01.03. 20:11:50

Nekem is volt már több hasonló balesetem bringával az Andrássyn. Kár hogy a cikkből nem jön le, hogy mi a megoldás. Az Alkotmány utcához hasonlóan kellene kialakítani a bringa utat. Egyébként nem a bringások szívnak a legtöbbet hanem a gyalogosok. Rendszeresen van kilépő gyalogos és ha nem is ütik el bringával, akkor is mindig jól megrémülnek... Az autósok meg azért szívnak mert ha bringával esel akkor tuti lezúzod a parkoló autó fényezését ami mnem két forint a tulajdonosnak,

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.01.03. 20:12:14

@GaZe: nagyon sokat nem kellett rá várni...

porthosz 2010.01.03. 20:12:27

Igazából nem teljesen értem hogy mi lett volna a cikk mondanivalója, mivel egy kicsit arra hajaz mintha az autósok lennének ezért a helyzetért a felelősek. Nem hinném hogy bárki is szándékosan gázolna biciklist, akkor sem ha esetleg a biróság felmentené, ez elég nagy korlátoltságra utal (legalábbis a cim alapján).

Szóval:
a,Veszélyes az Andrássyn a biciklisút? Ez lehet, ekkor reklamálni kell a megfelelő szervnél, nem az autósok festik fel a kerékpársávokat. Mindenesetre a kresz már csak ilyen, mit szólnának a biciklisek, ha a motorosok a kerékpárúton közlekednének mert nekik az kényelmesebb?

b,kanyarodó utat keresztező biciklisávon sosem lenne szabadna egyszerre zöldet engedni az autósokkal, egyszerüen egy jobbra kis ivben kanyarodó autóból képtelenség időben észrevenni egy 20-30-al tekerő biciklist. Főleg a magyar gyakorlatban, ahol általában az út és a kerékpárút között még bokor, tábla, sövény és buszmegálló is van, igy kanyarodáskor csak 3-4 méter látszik be visszafelé (ez egy biciklisnek kb. 1 másodperc).

c, figyelmetlenek az emberek. Ezzel tökéletesen egyetértek, rengeteg bamba, figyelmetlen gyalogos, biciklis és autós vesz részt sajnos a közlekedésben.

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.01.03. 20:13:12

@Shopping : Mit nem tennék ha látnék egy autóst büntető rendőrt.

cukifali 2010.01.03. 20:15:13

Sajnos kölcsönösen nem figyelünk egymásra gyalogosok, autósok, bringások. Engem a múltkor az Andrássyn a zebrán zöld lámpánál egy bringásnak sikerült kis híján elgázolnia.

Káposztakukac 2010.01.03. 20:15:14

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA: te tényleg ilyne korlátolt vagy, vagy csak így teszel? autóst büntető rendőrt naponta 50 tucatszor láthatsz csak budapesten. arról nem beszélve, amikor hónapokkal később megjön a csekk az objektív felelősség keretén belül.

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.01.03. 20:15:48

@Pályaelhagyó autóversenyző: elvileg az autós ott úgy kanyarodhatna be jobbra, ha nullára lellassít, hiszen úgy tudna eleget tenni elsőbbségadási kötelezettségének.

Ha egy autó megy főútvonalon, annak se kell lelassítani csak azért hogy a mellékútról kijövők jobban lássák...

Családfakutató 2010.01.03. 20:17:19

Járjatok gyalog vagy autóval.

Thresher 2010.01.03. 20:20:19

Én elvből nem cangázok a városban... mármint az az elvem hogy élni jó...

És gáz-nem gáz, szétszarnám magam ha egy városban kéne cangáznom, nem hogy Pesten. Igen, nyúl vagyok, de olyan nyúl akit nem kentek szélvédőre....

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.01.03. 20:20:59

@Káposztakukac: én elvétve látok jardot, nemhogy büntetni, általában csak csorognak a forgalommal az oktáviájukban

nem akarom elvenni a kedvedet, de biciklistákat is büntettek már ezért/azért, kezdve a lámpa hiányától, ittasságig, bejelentetlen demostráción való részvételért stb... Az utolsó nyilván különösen veszélyes a biztonságos közlekedésre.

Sőt gyalogost is (ismerős) büntettek már meg tiltott helyen való átkelésért.

Az ideális persze az lenne ha minden egyes szabálytalankodót megbüntetnének, tekintet nélkül a jármű típusára.

Viszketeg · http://zagyvasag.blog.hu 2010.01.03. 20:21:24

@porthosz: Nem hinném, hogy az autósokat hibáztatná a cikk. Nekem az jött le, hogy ez a megoldás így veszélyes és szar, amiről azok tehetnek, akik ezt kitalálták.

Hát én ott nem fogok a bringasávban menni továbbra sem. A parkoló autók baloldalán tudok kellő oldaltávolságot tartani. Ezzel feltartok valakit? Ki nem szarja le? Az autósok egyébként is mindenhol feltartják egymást, de csak akkor veszik zokon, ha ezt egy bringás teszi velük pár másodpercig.

p4r4j35u5 2010.01.03. 20:22:34

Andrássy-n már én is gombáztam el egy szegény pepsi-s gyereket. nagyon megijedt. én is. főleg mikor rákiabáltam hogy -hülye vagy itt halunk meg mind a ketten! - kettő parkoló dobozos furgon közül lépett alám. Az volt a mák hogy mindig jóval lassabban tekerek és milliószor jobban figyelek ott. Viszont a hasitasija repült vagy öt métert :/

efilnikufesin 2010.01.03. 20:22:40

@ystuc 146ti: és sok a figyelmetlen bringás, aki semmire és senkire nem figyel...

Higany 2010.01.03. 20:23:01

Svájcban úgy védekeznek az ellen, hogy a kanyarodó autó biciklist, gyalogost gázoljon, hogy a zebra nem a sarok után rögtön, hanem kb. egy autóhossznyival beljebb van és csinos kis lánccal van lekerítve a sarok körüli rész. Így a gyalog és a többi hasonló puhatestű is egy kis irányváltásra van kényszerítve, talán jobban körül is néznek és a gyalogosnak elsőbbséget adó autós is jobban látja a zebra környékét és úgy tud megállni a zebra előtt, hogy a kereszteződésbe mögötte behajtó, de másik irányba továbbhajtót nem tartja fel. Ez nem kerül semmibe, csak egy kis józan paraszti ész kell hozzá tervezéskor / felújításkor.

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.01.03. 20:23:04

@Thresher: mitől félsz?

a legtöbb autós rendkívül kedves, barátságos ember, még autóvezetés közben is.

A maradék pár pszichopatátol pedig járműtől függetlenül nem vagy biztonságban...

Goyo 2010.01.03. 20:23:06

@porthosz: Segítek. A szerző figyelmezteti a többi kerékpárost, hogy komoly büntetésekre számíthat, aki nem az életveszélyes bringautat használja az Andrássy-n.
A biztonságos sebesség ott körülbelül 10 km per óra. Ez autós nyelvre fordítva 20 km per óra. Kevés autós lenne boldog, ha ennyivel kellene megtennie az Oktogon és Deák tér közötti távot.

Picsasereghajtó 2010.01.03. 20:23:14

@Családfakutató: Mivel nekem belvárosi munkahelyemre (ami külsőbb kerületi otthonomtól 8 km) sem az autó sem a gyaloglás nem alternatíva, így leginkább csak anyáddal tudok járni ha bringázni nem lehet.

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.01.03. 20:24:26

@Viszketeg: bringával feltartani ott egy autót? még éjszaka is araszolnak arrafelé a dobozaikban...

ember100 2010.01.03. 20:25:36

Helló ! Jó szöveg 20 al mentem lehet lassabban is , a gyalogos lelépett elém , tudod figyelni is lehet , pl. előrelátás ilyesmi , és persze igazuk van a bingásoknak MINDÍg , tehát tiltsuk meg a gyalogosközlekedést mindenhol , járjon mindenki bringával , most is -4 fokban kis hóval az utakon.Már kezd elegem lenni a "sok" bringásból , főleg amikor a járdán séta közben zavarnak majd elütnek úgy kell elugranom előlük a zebrán !!!!!!
Hol élünk , van 15 kg vas alatta és egyből ők a janik , mint a kopasz audisok ???? . és egyébként autózok , motorozok , bringázok és utazok BKV-val.

Dr Kangörény 2010.01.03. 20:26:17

@Viszketeg: Aha, pont a magadfajta "leszarom az autósokat" alakok miatt rühellik az emberek a bicikliseket. Barom.

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.01.03. 20:26:25

@Kangörény_: másokat veszélyeztettél és megbüntetett a rendőrbácsi? ejejjej...
Legközelebb vigyázz kicsit jobban a gyengébbekre.
Köszönjük.

Száguldozni, nemodafigyelni minden gyengeelméjű tud.

porthosz 2010.01.03. 20:26:41

@Viszketeg:
"Hát én ott nem fogok a bringasávban menni továbbra sem. A parkoló autók baloldalán tudok kellő oldaltávolságot tartani. Ezzel feltartok valakit? Ki nem szarja le?"

Az a baj, hogy az összes többi résztvevő is pont ugyanugy gondolkodik. Az autós meg azt mondja, hogy én meg ide fogok parkolni, mert leszarom a biciklist, majd kikerül ha nagyon akar, a gyalogos meg kerékpáruton flangál, mert ott neki kényelmesebb, a biciklis meg ugyis csak pár másodpercet veszt, kibirja.

És persze ami még jobb, hogy ez az autós, biciklis és gyalogos mind te leszel egy személyben, attól függően hogy éppen mi van a segged alatt, és amikor bicikli akkor szidod az autósokat, amikor autó akkor meg téged szid a többi biciklis...

Lehet gondolkozni a tanúlságon...

Káposztakukac 2010.01.03. 20:27:40

@Goyo: szerintem a legtöbb autós örülne, ha 20km/h-val tudna száguldani oktogon és deák tér között... de tudod, ez is olyan dolog, hogy a biciklistának gondolkoznia kellene, és az esztelen hajtás helyett kicsit vissza kéne vennie. hogy autós nyelvre fordítsam: én is mehetnék kényelmesen 130-cal, mert a kocsim pillanatok alatt felgyorsul ennyire, de városban mégsem teszem, mert veszélyes. számomra is, meg a körülöttem lévőkre is.

saq 2010.01.03. 20:28:00

@Veér Farkas: épp most voltam anyádnál. azt üzeni, hogy nem lesz ebéd holnap, mer túl jó voltam.

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.01.03. 20:28:01

@Kangörény_: a biciklistákat a magadfajtának is tisztelni kellene, hiszen annál kevesebb autó van, és annál jobban elférsz...

Thresher 2010.01.03. 20:28:07

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA:
Példul saját magamtól... Lehet hogy történelmet csinálok, de bevallom hogy képtelen vagyok a városi biciklizésre. Kinn, a terepen, erdőn-mezőn jól megvagyok, tudok gyorsan reagálni, technikám (énszerintem) jó...

Csak hogy ez szart sem ér a városban. És nem azért mert fúj-fúj bunkó autósok, hanem mert nem akarok életveszélyben lenni amíg "megszokom" a környezetet.

Tehát, igen, baszari vagyok, de nem is késztet semmi hogy cangára pattanjak. A vas így marad kikapcsolódásra és sportra.

cirkuszos 2010.01.03. 20:29:12

A cím demagóg, az Andrássy "bringaútja" meg egy vicc. A trollok meg szopják le egymást a hátsó ülésen.

efilnikufesin 2010.01.03. 20:30:02

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA: te tényleg azt hiszed, h bizonyos határon túl a bicikli alternatíva Mo-n??? lehet menni ki télen népszámolni...

Viszketeg · http://zagyvasag.blog.hu 2010.01.03. 20:30:35

@Káposztakukac: Nagyon helyes, hogyha elsősorban a 100 lóerőket és több tonnát irányító sofőröket tartják kordában a rendőrök és nem az önerőből közlekedőket. Mármint nagyon helyes lenne, de sajnos az utakon a rendőri jelenlét szinte nulla.

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2010.01.03. 20:30:52

Namármost, akkor miért is megy a nyígás?

Fel lett sorolva jópár baleset, ahol a vétkes fél kivétel nélkül elismerte a felelősségét és/vagy megtérítette a kerékpáros kárát (már ha az fellépett kártérítési igénnyel).

Ebből nekem nem az jön le, hogy a kerékpárosokon kívül mindenki inkorrekt volna. Sőt.
Balesetek történnek, még a legbiztonságosabb utakon is, a legkörültekintőbb résztvevőkkel is. Ez bizony benne van a pakliban, ha tetszik, ha nem.

Két kérdés merül fel bennem:
1. Hány olyan történet nem kerül elmondásra, amiben a kerékpáros a hunyó, anyagi kárt okoz másnak a balesettel, és képtelenség fellépni vele szemben kárigénnyel?

2. Azok a sztorik, amikor arról van szó, hogy a kerékpáros satufékezik, és elesik nekem nagyon olyan szagúak, hogy aki kinyitja elé az ajtót, csak részben hunyó. Az, hogy a kerékpáros olyan sebességgel halad, hogy nem tud biztonságosan megállni, az bizony a saját hülyesége. Lehet magyarázni, hogy "de hát csak 20-25-tel tekertem", a tény az, hogy arról a tempóról sem tud megállni a kerékpáros biztonságosan, mert elesik, orrabukik, satöbbi. A "kuss, én így szállok le" nem érv.

Kezdésnek olyan sebességgel kéne haladni, amiről még biztonságosan meg tud állni a kerékpáros.

pcmci 2010.01.03. 20:30:58

@Káposztakukac: a kreszben nem az szerepel, hogy annyival mehetsz, hogy veszély esetén meg tudj állni, hanem (kicsit zanzásitva) az, hogy annyival mehetsz, hogy
a, a belátott utszakaszon meg tudj állni
b, minden olyan felbukkanó akadály előtt, melyre az adott környezetben számitanod kell.

védett utvonalon haladva sem az autosok elsőbbség meg nem adása, sem pedig az ajtónyitás a kerós elé nem tekinthető olyan eseménynek, melyre számitania kell (mivel mindkettőt tiltja a kresz, védve a keróst heló! olyan ez, mintha stop táblánál a védett uton haladonak is meg kellene állnia meggyőződni, hogy jön-e valaki, aki nem adja meg neki az elsőbbségét. szerinted?). szoval a kresszel példálózást ebben az esetben be lehet fejezni.
más kérdés, hogy mit és hogyan érdemes csinálni az ilyen esetekben, amelyeknél a hibás infrastruktura, a hibás szabályozás és az emberi figyelmetlenség együttesen is alapot szolgáltatnak a balesetek bekövetkezéséhez.

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.01.03. 20:31:14

@porthosz: igaz amit mondasz, de nem erre a szituációra, itt ugyanis nem tart föl a biciklis senkit, és ha a sávon menne, az autósokat is inkább bajba sodorná.

Gondolom senki sem akar azzal a tudattal élni, hogy egy ártatlan embert tönkretett/megölt.

Mindenkinek jobb ha az utat használják itt.

A tervezőt kéne elővenni, és ráverni minimum az átépítés költségeit, dehát itt nincs olyan hogy felelősség...

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.01.03. 20:32:16

@Thresher: gyalogolni nem félsz?
autóba ülni nem félsz?

Viszketeg · http://zagyvasag.blog.hu 2010.01.03. 20:33:25

@porthosz: Ha autót vezetek városban (annak elég nyomós oka kell legyen), akkor ennek megfelelően szerényen és előzékenyen állok a bringásokhoz és gyalogosokhoz és tisztában vagyok felsőbbrendűségükkel. :)

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.01.03. 20:33:38

@efilnikufesin: télen méginkább tisztelni kellene őket

vagy jobb szeretnéd ha minden biciklista inkább autóba ülne, és a te helyedet foglalná az úton?

donphobos 2010.01.03. 20:33:59

Érdekes ez, a fanatikusabb bringások biztos nem veszik majd a lapot, de leírom. A lényeg az lenne, hogy figyelni kell másokra. A közlekedés egy rendszer, amiben több szereplő is részt vesz. Van ugyebár a látni és látszani. Ezt is hozzá kell venni. Mit is jelent ez?

Megy a bringás, oldalt kocsik parkolnak. Teker ahogy csak tud, mert haladni akar. Ha nézi hogy melyik kocsiban ülnek, akkor tudhatja hogy abból ki is szállhatnak. Ha leszegett fejjel a pedálon állva "zúz", akkor csak bele fog állni az ajtóba amit elébe fognak nyitni. Mert nem látják, hanyagok és fogalmuk sincs hogy jön egy bringás. Többen is hibásak ilyenkor, nem csak a "köcsög autós".

Amikor kereszteződés jön és a kocsik befordulhatnak keresztbe, akkor sem csak a kocsi hibás. Mert számítani kell rá, a sebességet úgy megválasztani hogy bármilyen akadály előtt meg tudjon állni a bringával. Ha belement a kocsiba, akkor ő volt a segg, mert túl gyorsan ment. Nem az a lényeg, hogy ha 20, akkor 20-al kell menni, hanem adaptívan követni a körülményeket.

Látni és látszani, helyesen megválasztott sebesség és figyelni rá hogy esetleg a másik figyelmetlen.

És bringáztam én is eleget, figyeltem, nem is volt balesetem...

laccci 2010.01.03. 20:34:16

@ember100: Előrelátás: ezen az alapon mindig felnézek, ha villanyvezeték alatt megyek el, mert bármikor rám szakadhat. Itt az előrelátás az 5-10 km/h-t jelentené, ami képtelenség. Hiába figyelsz, a takarásból jövő gyalogost csak a jedi-k veszik észre. Az említett sebesség alsó határa kb. egy gyorsabb gyalogosnak felel meg, vagyis nem is kéne bringáznom. Ergo felesleges a bringaút, kár volt rá költeni. Akkor viszont az úton megyek, és kezdődik az anyázás előlről.
Ezt az ördögi kört annyival meg lehet szüntetni ha a parkoló sávot és a bringautat felcserélik...

Thresher 2010.01.03. 20:34:31

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA:
Ne játszd a hülyét... Mert gyalogolni nyilván az úttesten szoktam, és egy kocsit nehezebben vesznek észre mint egy biciklit...

Amugy neked miért fáj a szíved ha én nem szeretek cangázni városban? Hm?

cso zsi 2010.01.03. 20:34:48

@Balee: Motoros ismerősöm járt már így.
Arra azért kíváncsi lennék, hogy 30 év, és itt-ott másfél millió kilométer alatt miért nem fordult elő velem ilyen eset?
Se én nem nyitottam senki elé a kocsiajtót, de még előttem sem nyitottak ki úgy, hogy azt ne tudtam volna kikerülni, vagy előtte megállni.

efilnikufesin 2010.01.03. 20:35:58

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA: az enyémet nem foglalja, max a járdán... én robogózok, télen, hóban, jégen, de nem rinyálok...

Senkifia 2010.01.03. 20:36:04

kresz ide vagy oda,oktató mondott egyszer jót:"...annak van elsőbbsége,aki nagyobb...". és sajnos a soförök ezt a szabályt qrvára tudják.Pl. gyalogos szemmel:kőbányáról kispestre a felüljáróról kb 100-110zel száguldanak lefele folyamként a kocsik, kb leszarva,hogy az ereszkedő végén az utca elején egy táblával jelzett,festett gyalogátjáró van. És állhatsz gyerekkel, gyerkkocsival 10 percet,amíg jön az első "szünet", ha nem akarsz meghalni.és ez nem túlzás,hanem tény.
Az andrássyn ami van,az nevetséges.Budapesten általában ami van,nevetséges.A soförök anyázzák a bringást,aki jobb híján szlalomozik,mert vagy nincs kerékpár út,vagy megkerüli a fél világot.éspersze a"búvárok"(ja bocs,bringások) ahibások ezért,véletlenül sem azok,akik az utakért felelnek.Vgy a bringautakrt.Illetve ezeklétéért,vagynemlétéért.Szóvallehet anyázni, de a bringás nem olyan fekete(persze,jön most az "igen,de a bringás futár..."ami igaz.De most nem róluk van szó,hanemsokezer civil bringásról,akik napi szinten kockáztatják azéletüket,csak mert vannak soförök,akik leszarják őket is,meg a szabályokat is.Meg van önkormányzat,aki szétcseszte a várost20 év alatt.ja és most azzal kampányol,hogy hűdesokbringautat csinált...ami perszeúgyment,hogy a körút szélébőlleválasztott egy métert,és befestette.És persze a soförök ezért is a bringást szidják...ennyit erről...hajrá demszky...vagy mégsem?

fabaszorult 2010.01.03. 20:36:28

"Világvárost építünk"
Demszky Gábor

cirkuszos 2010.01.03. 20:36:53

@Tie: A hozzászólásod alatt eggyel találod a választ. Az, hogy valami van, de konstrukciós hibák tömkelegét rejti magában, nem ok arra, hogy az ember befogja a pofáját. Lásd még M0 leállósáv nélkül.
A KRESZ szerint az Andrássy belső részén biztonságosan kábé tolni lehetne csak, mindig akad egy-két faszparaszt, aki odaparkol. Kikerülni meg nem tudod.

Káposztakukac 2010.01.03. 20:37:03

@pcmci: bocs, de városi környezetben egy kinyíló ajtó vagy egy a bringasávra tévedő gyalogos, stb. pont olyan akadály, amire a biciklisnek is számítania kellene...

az a vicc, hogy itt mindenki tudja, hogy milyen veszélyes az a bringaút, mégis toljátok neki ezerrel...

a budapesti biciklisek tényleg olyan helyet foglalnak el a közlekedésben résztvevők között, mint a cigányok a társadalomban: igazából senki nem szereti őket, jogaikat nagyon ismerik, kötelezettségeiket már nem és kurvára ügyesen terrorizálják a többséget. mondom ezt úgy, hogy a jobbik féle gittegylet a lehető legtávolabb áll tőlem.

Qju 2010.01.03. 20:37:17

Jelentős üzemanyag-áremelést!
Jelentős üzemanyag-áremelést!
Jelentős üzemanyag-áremelést!

És utána minden hónapban:
Jelentős üzemanyag-áremelést!

Akkor lesz majd csak becsülete a kerékpároknak és a mopedautóknak.

A jelentős üzemanyag-áremelések után pedig vagyonosodási vizsgálatot minden autósnak aki havonta 25 liternél többet tankol.

Lenne itt rend!!!

Egy szép tavaszi napon lesz is.

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.01.03. 20:37:52

@Thresher:
egy zebrán át mersz menni?
az legalább olyan veszélyes mint kerékpárral közlekedni városban...

nekem nem fáj, csak nem értem...

Alf (törölt) 2010.01.03. 20:38:53

nekem is volt "majdnem meghaltam" esetem az andrássyn, fémgombára felparkolt kocsi ajtónyitás... tudtam kerülni, de elestem.

kispista 2010.01.03. 20:38:55

A kerékpáros menjen 10-zel, miközben neki van elsőbbsége, néhány autós meg nem képes 60-ról lassítani a zebra előtt, pedig ott nincs neki elsőbbsége.

De akkor kocsival is csak 10 km/-val mehetünk a nagykörúton például, nehogy valaki elénkvágja az ajtót? És az autópályán is lassítsunk 30-ra, mert valaki a felhajtón nem tudja használni a gyorsítósávot és elénkvág?

A megoldás a sáv áthelyezése lenne, ez 1-2 millió plusz az "alkotmányos költségek" ahogy Kocsis elvtárs mondta

efilnikufesin 2010.01.03. 20:38:56

@Qju: idióta! jelentős üzemanyagár-emelés = minden drágul...

Bambano 2010.01.03. 20:39:06

Engem azért érdekelne, hogy azok a kerósok, akiknek ujja leszakad, izmai szétszakadnak, ilyen horror filmbe illő eredménnyel vészelnek át egy balesetet, azok mennyivel mennek?

Mit a millenium falcon, fénysebességgel zúznak az Andrássyn? Hogy lehet ekkora sérüléseket szerezni, ha emberi léptékű sebességgel közlekedtél? Mitől repülnél át egy motorháztető fölött, ha 20-szal belerongyoltál?

Szerintem a balesetek körülményei közben sok a kamuzás.

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.01.03. 20:39:13

@efilnikufesin: akkor nem értem miért ne lenne alternatíva a bringa, ahol a robogó az...

Alf (törölt) 2010.01.03. 20:39:43

@Qju: aha és akkor kurva drága lenne neked a KENYÉR.

Thresher 2010.01.03. 20:40:42

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA: Igen képzeld, ha nekem zöldem van, és velem merőlegesen közlekedőknek meg piros, továbbá nyitva hagyom a két szép szememet, akkor át merek menni.

Egyéb kérdés?

Viszketeg · http://zagyvasag.blog.hu 2010.01.03. 20:40:47

@donphobos: Unalmas már ez a "teker ahogy tud". Itt az esetek többségében ment a bringás vagy 20-szal, ami kimondottan lassú és óvatos haladásnak számít. Ha pont az orrod előtt nyitnak ki egy ajtót, akkor viszont ennyiről sem tudsz megállni.

kispista 2010.01.03. 20:40:51

@Káposztakukac:
"bocs, de városi környezetben egy kinyíló ajtó vagy egy a bringasávra tévedő gyalogos, stb. pont olyan akadály, amire a biciklisnek is számítania kellene...
"
Tehát te ha autóval mész, meg tudsz állni a parkoló autók közül kirohanó gyalogos előtt? Ha igen, akkor szabálytalanul lassan haladsz, ha nem akkor meg miről beszélsz?

KGyST · http://repules.tumblr.com 2010.01.03. 20:40:52

Itt jegyezném meg, hogy, ha lassan is, de valószínűleg alkotmányossági normakontrollt fogunk kérni a kötelező bicikliút-használat miatt, mert sérti az élethez való, az Alkotmány 54. § (1) által biztosított jogodat.

tr.im/Gyxj

Alf (törölt) 2010.01.03. 20:41:47

@Bambano: ha 25-ről 0-ra lassul a bicajod századmásodperc alatt, akkor simán átrepülsz, ha beléd áll egy relatíve éles fém 25-el, simán átszakítja a combodat.

ember100 2010.01.03. 20:42:13

@laccci:
A sétatempó 4-5 km/h ha sietsz akkor esetle 8-9 km/h efölött már inkább futás , nem azt írtam hogy ne tekerj gyorsabban , csak nézd meg hol teszed, én is tudnék kocsival 100 at menni az úton , de nem teszem ,a villanyvezetékes példa meg nem jó , keresd meg mennyi vezeték szakadt le , mennyi tégla esett fejekre... , és olvasd el csak itt mennyi bringás baleset volt.

Higany 2010.01.03. 20:42:34

Amúgy SUV-om van, de BKV-val járok dolgozni, mert esetemben gyorsabb és (még jelenlegi állapotában is) kiszámíthatóbb, mint a dugó. Tavasztól -mert papír vagyok- viszont nagyobb hangsúlyt fogok fektetni a biciklivel bejárásra, szerencsére ehhez megvannak a szükséges infrastrukturális feltételek, úgymint zömében használható bicikliút és tárolási, zuhanyzási lehetőség a cégnél.
A kedves trolloknak üzenem, hogy az autós és a biciklis nem ellensége egymásnak, anyám kösz jól van, fizetem a benzint, a teljesítményadót, minden fillérem után az összes sarcot, úgy érzem a Magyar Köztársaság állampolgáraként nekem is jogom van a biztonságos kerékpárúthoz, autóúthoz, élhető szabályrendszerhez, mint mindenki másnak. É
Üdv, én vagyok az a rendszerellenes elem, aki megadja az elsőbbséget a gyalogosnak, biciklisnek és akit le kell dudálni emiatt.

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.01.03. 20:42:42

@Qju: ezt egyszerűbb lenne bizonyos autó értéke/bejelentett jövedelem arány felett...

Stupido_Girl 2010.01.03. 20:42:46

Én azt bírom, amikor a biciklivel a járdán mennek (inkább szlalomoznak) ott is, ahol van kerékpárút, ráadásul biztonságosan, a járdán. (pl.: Bajcsyn). Nem egyszer kellett már nekem elugranom. Vagy amikor a járdán úgy kanyarodnak, mint akik még véletlenül sem gondolnak arra, hogy esetleg gyalogos is jöhet.

kispista 2010.01.03. 20:43:19

Ha a bringás 25-tel megy akkor veszélyes mert száguldozik. Ha 10-zel megy akkor meg feltart mindenkit Semmi sem jó néhány gyökérnek.

Azt nem értem, hogy ha az összes autós úgy megy hogy bármilyen akadály előtt meg tud állni, akkor miért hallnak meg az utakon évente pár százan? Vagy mégsem veszik észre a macisajtot leszaró idiótát?

Viszketeg · http://zagyvasag.blog.hu 2010.01.03. 20:43:28

@Bambano: Próbáld ki, hogy az ujjadat a kormány és egy eléd (élével feléd) nyitott ajtó közé szorítod 20-szal, utána gyere ilyen marhaságokkal. Fogalmad sincs a sebességekről, mert csak autóból ismered.

efilnikufesin 2010.01.03. 20:43:33

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA: neklem asszem 92 óta van jogsim segédmotor kerékpárra, van is még egy olyanom, az utóbbi időben robogó. nem lehet a kettőt összehasonlítani. az előbbi olyan, mint egy gépi meghajtású bringa. azzal nem mernék kimenni a pesti forgalomba, és valószínű nem is oda tervezték, legalábbis nem a mai viszonyokra. kb. ugyanez a helyzet a bringával is. sajna, nem ide való. a robogó más, gyorsabb, biztonságosabb, jobban lehet vele manőverezni. magam ellen beszélve, nem is lrtem, miért nem rendszámköteles... de ez egy másik történet...

laccci 2010.01.03. 20:43:33

@Bambano: Bőven elég rá egy 20 körüli tempó. Gondolj bele, ha csak simán elcsúszol a jégen fáj a hátsód, és csak a saját kilóid jöttek számításba. Ha hússzal csapódsz oda valaminek kicsivel több. Saját példa: országútival mentünk, első ember satufék, mögötte én is (túl közel mentem,bevallom) majd már szinte álló helyzetben fellöktem. Eldőltünk, ő ráesett a kormányára; mentő, irány a kórház, csak a szerencsén múlt, hogy nem tört bordája. Mindez egy kis lökéstől, amitől "csak" felborult.

cirkuszos 2010.01.03. 20:43:51

@Bambano: Szerintem nem vagy tisztában a sebességgel meg a mozgási energiával. Engem bringaúton sodortak el úgy, hogy nem adták meg az elsőbbséget, fékeztem, de már nem tudtam megállni. Mehettem kábé 5-tel, és mégis elestem. Egy tonna mindenképp elvisz, ha 20-szal mész bzony nagyot lehet esni.

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.01.03. 20:44:08

@Thresher: nem tudom hol élsz ahol csak lámpás zebrák vannak, de ott könnyű...

cso zsi 2010.01.03. 20:44:38

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA: Te Budapestről beszélsz? Az eddigi írásaid nem ezt tükrözik.
Az, hogy nem látod a rendőrt, nem jelenti azt, hogy nem büntetik okkal-ok nélkül az autósokat.
Piroson áthajtást még csak rendszámosokon kértek számon nagy általánosságban.
Éjjel araszoló autók az Andrássyn? Nappal is jól járható, ha nem a munkábajárási csúcsforgalom ideje.

Galván_Tivadar 2010.01.03. 20:45:07

@Senkifia: "kresz ide vagy oda,oktató mondott egyszer jót:"...annak van elsőbbsége,aki nagyobb..."."

Nagyapám azt mondta, hogy "elsőbbsége annak van, akinek megadják"
Ő harckocsizó tiszteket tanított. :))

Alf (törölt) 2010.01.03. 20:46:04

@laccci: szerintem a sávcsere sem jó megoldás, mert akkor sokan nagyon lassan parkolgatnának ki-be, keresztezve a bicikliutat.

:/

kispista 2010.01.03. 20:46:55

@Stupido_Girl:
"Én azt bírom, amikor a biciklivel a járdán mennek (inkább szlalomoznak) ott is, ahol van kerékpárút, ráadásul biztonságosan, a járdán. (pl.: Bajcsyn)."

A járdán vezetett kerékpárút helyett a járdán mennek?

A bajcsy kurva biztonságos, csak oda száll le az összes turista a buszokból. Az úttesten meg lett volna bőven hely kerékpársávnak.

@ember100: Te a Hungárián ha nincs dugó mennyivel mész? 70-nel? És mi van ha valaki nem adja meg az elsőbbséget. Vagy te is azt kamuzod, hogy 20 km/h-val mész hogy bármilyen akadály előtt megállhass?

Thresher 2010.01.03. 20:48:15

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA: Javaslom a két szép szememről szoló részt. És gyalog nem haladok olyan sebesen, plusz kicsit hamarabb állok meg. Kocsival meg tényleg gyorsabb vagyok, de véd egyrész a karosszéria, meg kicsit jobban látnak. Ja, amugy meg pécsi vagyok, szar is nekem hogy nem olyan vészes itt közlekedési morál mint Pesten.

Esküszöm, engem nézel effektíve hülyének, mert nem merek cangázni a városban...

kispista 2010.01.03. 20:48:32

@Alf:
"szerintem a sávcsere sem jó megoldás, mert akkor sokan nagyon lassan parkolgatnának ki-be, keresztezve a bicikliutat."
De akkor sávváltással ki tudod kerülni. De az éppen leparkoló autó mellet meg most nem tudsz rendesen elhaladni, mert vagy rááll a bringasávra vagy kinyitja az ajtót.

Bambano 2010.01.03. 20:48:57

Továbbra sem hiszem el, hogy 20km/h-val becsapódsz egy személykocsiba, akkor átrepülsz a motorháztető fölött.

De akkor felmerült egy új kérdés: ha ennyire nagy a balesetveszély, normálisak vagytok, hogy biciklire ültök? Vagy hiányzik az adrenalin? Ti az irodaházból is gumikötélen ugorva jöttök le, vagy mi?

Én azt hiszem, ide néhány valós eset közé rendes nagy kamuzások vannak betolva, a hangulat érdekében.

Dinsdale Piranha 2010.01.03. 20:49:17

Télen, nyáron minden nap használok bringát, szóval nem vagyok "köcsög autós" mielőtt bringás társaim rám támadnának. Csak azt szeretném mondani, hogy engem is mindig felháborítottak az olyan bringások, akik bringaút helyett úttesten tekernek. Itt az ideje a kemény rendőri szigornak. Ez most már példa, de nooormális az a bringás aki az Üllői/Hungáraia kereszteződésen az Üllői felüljárón közlekedik, mert neki derogál kivárni a lámpákat a felüljáró alatt. Szóval ne állandóan az autósokat fikázzuk, mert a kétkerekesek társadalmában is legalább annyi az arrogáns paraszt. Érdekes, én tök jól elvagyok a bringaútakkal, már ahol vanak, sőt szerintem még a járdáról leválasztott sávok is használhatóak. Az, hogy kereszteződéseknél jét kell nézni, mert a kanyarodó autósok gyakran nem figyelnek? Nos, aki most hallja először, hogy járművezetés közben figyelni kell, mindegy, hogy 2 vagy 4 kerekű...inkább maradjon otthon és játszon a PS3-al.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.01.03. 20:49:22

Én még mindig nem tudom, hogy ha a biciklis szembe megy az egyirányú utcában, akkor kinek van elsőbbsége?
Neki, vagy a balra kanyarodó autónak?

laccci 2010.01.03. 20:49:35

@ember100: Pont ez a lényeg. Ami az autósnak 40-50, az a bringásnak 20-25 (30). Száguldozni ott van az országút nekünk is, ott lehet 40-50-el menni, edzeni, stb. Autósként meg 90(110-130). A hasonlat lehet, hogy nem volt jó, de azt akartam érzékeltetni, hogy egy határ után már ésszerűtlen még óvatosabbnak lenni, mondhatni "nem az én dolgom lenne", hogy mindenre odafigyeljek; ezért vannak a kresz táblák és hasonlók.

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.01.03. 20:50:12

@cso zsi: ott laktam elég sokáig az Andárssytól egy utcára, tudom miről beszélek...

munkábajáráshoz nem sok köze van az ottani forgalomnak, utána kezdődik a szinház, budapest szinházainak 80%-a ott van, utána pedig a bulizó fiatalok, 6 ker belső részén nem kevés szórakozóhely is van...

Senkifia 2010.01.03. 20:50:16

@Galván_Tivadar: ...azért az én verzióm mégis jobb...mert a harckocsinak mindig elsőbbsége van,max néha udvarias:)

laccci 2010.01.03. 20:52:03

@Alf: Még mindig jobb, mint a mostani... És az rendes "biciklisáv" lenne, amibe jobbra kanyarodóként autósnak be kéne indexet használva sorolni; az, hogy lassan parkol be valaki most uúgy akadályozza az autókat. Ennyik bőven kibír egy bringás (én) is.

Káposztakukac 2010.01.03. 20:52:34

@kispista: pistukám, ha forgalomcsillapított zónában vagyok, akkor igen, erre is fel kell készülnöm. ha te bicajozol és látod, hogy az autók ajtói szükségszerűen a bringasávba nyitnak bele, akkor épeszű ember lassít, mert tudja, hogy a közlekedési körülmények olyanok, hogy lehet, hogy le kell fékeznie. aki ezt nem teszi meg, az hülye...vagy critical mass-os....

Senkifia 2010.01.03. 20:54:08

@kolbászoszsömle: eddig is szembementem néha az egyirányúval.és természetesen qrvára a szélen,és lehetőleg félrehúzódva,és láthatatlanul.ezután sem lesz másképp.ne féljen senki, nem fog a bringás átmenni kamikazéba,csak mert kitettek eg kresztáblát azutca elejére.visszaértünk az andrássyra,ahol ugye bringaúton lehet nagyon nyugodtan meghalni,ha 30km/h-nál rádnyitják az ajtót,és az élét kapod telibe.Pedig ott neked áll a zászló,és mindenki más csak másodlagos,mert bringaút van.

laccci 2010.01.03. 20:54:40

@Káposztakukac: "Budapest, 80ezer hülye critical mass-os városa". Szeressük az általánosításokat...
(gyk.: 80ezer fő volt a legnagyobb budapesti Critical Mass létszáma. Egyben ez volt a világ eddigi legnagyobbja is.)

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.01.03. 20:54:58

@Thresher:

kerülni kell az ilyen helyeket mint az Andrássy bringasáv, és akkor látni fognak a bringán is.
Nem kell ettől parázni, sokan járnak a városban bringával.

cso zsi 2010.01.03. 20:55:38

@kispista: "És az autópályán is lassítsunk 30-ra, mert valaki a felhajtón nem tudja használni a gyorsítósávot és elénkvág?"
Egyrészt, neki van egy elsőbbségadási kötelezettsége.
Másrészt fel kell vennie a pályán haladók tempóját a biztonságos besoroláshoz.
A balfékek ebből csak az elsőt ismerik, és ott ÁLLNAK a sávelfogyás végén, ahelyett, hogy legalább 100-zal hajtanának.
Ha "elédvág" 50-60-nal, akkor nem tett eleget az elsőbbségadási kötelezettségnek. ha 130-cal teszi, akkor meg csak a biztonságos térközre, követési távolságra kell ügyelnie.
Egyébként találkoztam már az általad leírt jelenséggel. Főként a budaörsi bevásárlóközpontoktól felhajtók közül kerültek ki.

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.01.03. 20:57:23

@Káposztakukac: ha te jobbra akarsz kanyarodni az Andrássy belső szakaszán, akkor kutya kötelességed 0-ra lassítani előtte, hiszen ott igencsak számítani kell felbukkanó biciklisekre, akiket egyébként nem vagy képes észlelni.

Megteszed ezt minden jobbra kanyarodásnál?

ember100 2010.01.03. 20:57:39

@kispista:
Nem sokkal gyorsabban mint 70 , de akkor lehet menni, elsőbbsége annak van akinek megadják , és azért csak másképp vezetek , megyek , figyelek ha autóval ,motorram , bringával megyek és ez a legfontosabb az odafigylés másokra , magamra.A közlekedés egy nagy társasjáték , volt hogy én is elnéztem kocsival valamit és a másik odafigyelése miatt nem lett koccanás ..

Bambano 2010.01.03. 20:58:27

@kispista: biciklivel nem mehetsz autópályára. :)

Thresher 2010.01.03. 20:58:37

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA:
Köszönöm a jótanácsot, de mint mondottam volt, nem vagyok rászorulva a cangára.

cso zsi 2010.01.03. 20:58:43

@kolbászoszsömle: Ha kitáblázták a kerékpáros szembejövőt, akkor a bringásnak. Ha nem, és úgy jön szembe, akkor az autós a nyerő, a kerekes meg remélhetőleg életben marad.

Viszketeg · http://zagyvasag.blog.hu 2010.01.03. 20:59:02

@Bambano: Nem arról van szó, hogy azt nem érintve magasan átrepül felette, hanem inkább átgurul rajta. Ha nem hiszed, azzal nem tudunk mit kezdeni. Esetleg próbáld ki.

Arról sincs szó, hogy általában veszélyes lenne bringával közlekedni. Egy konkrétan elbaszott helyről van szó, ahol választhatod a veszélyes megoldást avagy a büntetés lehetőségét. A rendes napi útvonalam nagy része elég biztonságosnak mondható bringával, a többin pedig megtanultam, hogyan minimalizálhatom a baleset kockázatát. Ahogyan a bejegyzésben taglalt útszakaszon is.

Káposztakukac 2010.01.03. 20:59:37

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA: nem nullára kell fékeznem, hanem annyira, hogy meg tudjam adni az elsőbbséget. és igen, meg szoktam adni. sőt, még a zebra előtt is megállok, pedig nagy, drága sötét bmw-m van és majdnem kopaszra vagyok nyírva.

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.01.03. 21:02:02

@Káposztakukac: igazad van, ott még tán a 0-ra fékezés sem segít, mert akkor se látod jól, csak akkor ha már rajta vagy...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.01.03. 21:02:06

@Senkifia: Engem nem a szokások érdekel, hanem az, hogy kinek van elsőbbsége.
Ez egy elég kardinális kérdés, mert az addig OK, hogy Te szépen, jobbszélen biciklizgetsz, de ha elütődik a biciklis, akkor éppen baj van.

A kanyaradó járművel szemben egyenesen továbbhaladónak elsőbbsége van. Ez le van írva a KRESZ-ben, és az is, hogy ha egyirányú utcából balra fordulok, akkor azt az úttest bal oldaláról kell megtenni.

Így az a különös eset áll fenn, hogy a két egymással szemben haladó jármű azonos felén halad az útnak, és az akinek elsőbbsége van, az nem fér el attól, aki kötelezve van arra, hogy ott legyen, ahol éppen van.

Ez így elég gány dolog, és jó lenne tudni, hogy baleset esetén ki a hibás Gyurcsányon és Orbánon kívül.

Káposztakukac 2010.01.03. 21:03:22

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA: ez nem igaz. ha körültekintően vezetsz, akkor már a bekanyarodás előtt is nézed, hogy jön-e valaki...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.01.03. 21:04:51

@cso zsi: nem láttam az új táblák között olyat, ami kiegészítő táblája az egyirányú utcának, és azt jelenti, hogy jön szembe a biciklis, ahogy azt sem láttam, hogy azon az egyirányú úton, amelyiken jön szemben a biciklis, nekem nem szabad és nem is kell baloldalra besorolni a balra történő leanyarodáshoz.

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.01.03. 21:05:00

@Káposztakukac: nekem nincsenek előítéleteim, leszarom milyen a frizurád.

de sötét bmw-t még nem láttam zebránál megállni :)

Stupido_Girl 2010.01.03. 21:08:04

@kispista:
Igen, a járdán mennek, a gyalogosok között (és nem csak akkor, mikor a turista buszok ott állnak). Persze nem mindenki, de az a néhány is elég.

Sicc 2010.01.03. 21:08:36

Én gumicsónakkal akarok az Oktogon közepén balettezni, mert nekem ehhez jogom van. A csónak ősi közlekedési eszköz, és azt akarom, hogy mindenki igazodjon hozzám. Ha ez nem elég, akkor létrehozok egy egyesületet, ahol mindenki bólogatni fog, hogy igen, nekünk ehhez jogunk van. És ha még ez sem veri le a lécet, akkor nyolvannégy egyesületet fogok létrehozni, ahol emberek ezrei fognak bólogatni, hogy ehhez nekem jogom van. Megkeresem a Fővárosi Előbőr egyesületet, meghívom a köztársasági elnököt, testvéregyeseületté fogadom az osztrák veterán medicinrolleres jódlizók dacszövetségét, és minden kibaszott héten gumicsónakot fogok emelget a Városligetben! Lezáratom egész Budapestet kétnaponta, elmagyarázom az embereknek, hogy előrefelé gurulni életveszélyelyes, és ennek helyességét a mindenkori amerikai first ladyvel fogom reklámoztetni.
Csak azért, mert én ezt úgy akarom. Csak azért, mert én ezt így gondolom. Nem baj, hogy rosszul gondolom, de akkor is.

A bringa jó. Nekem is van.
A bringa szép.
A bringának jó hangja van.
Van a családomban is egy pár.

De ...

A bringa SPORTESZKÖZ! Semmi keresnivalója nincs egy kétmilliós város utcáin. Tényleg semmi!!!!!!
Ebből csak baj lesz gyerekek! Tele vagyunk hegyekkel, dombokkal, Budapesten, és a környékén is, és persze másutt is!

A KRESZ-ből ki kell venni a biciklit MINDANNYIUNK érdekében!

Béke!

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.01.03. 21:10:13

@Káposztakukac: bekanyarodás előtt hiába nézed, ha nem látod...
nem a te hibád, el van baszva az az egész.

Áll a sor a Deák felé (mindig), akkor mennyit látsz "előre" a Káldy utcánál?

Pláne ha ott parkol egy furgon vagy egy nagyobb suv, ami nem ritka azon a környéken, ki se látszik mögüle egy bringás.

cirkuszos 2010.01.03. 21:10:17

@Bambano: Nézd, a puding próbája az evés ;) Az egy dolog, hogy a 20 mint szám neked kevésnek tűnik, és nem tudod fölmérni, hogy ez mennyi is, meg ha két autó 20-szal összekoccan akkor jaj-jaj, nem történt semmi komoly, csak megijedtünk, de mint írták, ha hirtelen megállsz, és nem fog biztonsági öv, nem véd a karosszéria, már kicsit más a helyzet.
A bringázás nem extrém sport alapesetben, de van néhány seggfej, akiktől azonnal el kellene venni a jogsit (opcionálisan: bringát; de az előbbiből van több, és ők a veszélyesebbek).

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.01.03. 21:10:21

@Sicc: Az autó is sporteszköz, a Hungaroringen és a rallypályán a helye. Ekkora egy demagóg baromságot...

LeMond 2010.01.03. 21:10:43

Én úgy tudom, hogy az Andrássyn már halálos bringásbaleset is történt ajtónyitásból. Én mindig az úttesten megyek ott, inkább büntessenek meg. Mondjuk ha egy pár sztorit-amit a cikkben lehetett olvasni-elmesélsz a rendőrnek, mikor meg akar büntetni, gondolom elnézőbb lesz.

Mr. Acid 2010.01.03. 21:11:05

@Sicc: A kocsi meg luxus. Ezért JÓL meg kell adóztatni (segítek mostaninál legalább 5-szörösen többel). Járjon mindenki BKV-val.

Igazad van, én dögöljek meg, hogy helyváltoztató mozgást végzek vele.

mqqq 2010.01.03. 21:11:32

Régen sokat bicikliztem Pesten, ma már nem nagyon merek. Nem csak azért, mert az autósok fegyelmezetlenek (irreleváns, hogy leszarják-e vagy suták), hanem mert ahogy a posztban is van, a kijelölt utak is balesetveszélyesek. Valóban az egyik leginkább ilyen hely az Andrássy út Oktogon és Bajcsy közti része. Én már csak autóval közlekedek ott. Ha kis utcából jövök ki, akkor viszonylag egyszerű a dolgom, mert elég jól belátható a szitu, viszont ha az Andrássyról akarok lekanyarodni, akkor nagyon el kell találni azt a pontot, hogy gyökkettőre lassítsak, tizedmásodperc alatt be is lássak a kerékpársávra, ugyanakkor annyira mégse lassítsak le, hogy a sok balfasz hátulról ne jöjjön belém a külső sávban (persze, hogy ők a hibásak, de kinek van kedve betétlapokat töltögetni?). És akkor bele se merek gondolni abba, hogy mi van akkor, ha valakinek nincs kellő helyismerete. Pont ezért szeretném a bringásokat arra kérni, hogy

legalább EZEN AZ ÚTVONALON, legalább a KERESZTEZŐDÉSEKBEN lassítsanak le egy gyalogos sebességére.

Köszi, csak ennyit akartam.

Alf (törölt) 2010.01.03. 21:11:40

@Sicc:

te, annyira vicces volt, sztem a mikroszkóp színpadnál most kurva féltékenyek.

Nevem Senki 2010.01.03. 21:11:57

csak úgy halkan, zárójelben: leszarom

Bambano 2010.01.03. 21:12:20

@kolbászoszsömle: sehol egyetlen más helyen sincs a kreszben olyan, hogy egy autó jobbra kanyarodhat úgy, hogy neki még jobbfelé figyelnie kell egyenesen továbbhaladókra. Ez a rohadt nagy baj ezzel, hogy a kreszben mindenhol máshol leszabályozták, kiirtották azt az esetet, hogy valaki jobbra fordulhasson úgy, hogy tőle jobbra még valaki nem fordul jobbra.

Sehol nincs a kreszben olyan, hogy szándékosan keresztbevezessen egymáson két forgalmat, csak ezzel a tetves kerékpárúttal. Irtsák ki ezt is, mert mindenkit összekavar.

petyya 2010.01.03. 21:12:23

@Qju: Azért megnézném azt az ostoba fejedet mikor lekarikázol a boltba és ki van irva hogy zárva mert semmit nem lehet kapni! De persze te boldog leszel mert arra tekerhetsz amerre jól esik! EZ IGEN!!!!

vyctoor 2010.01.03. 21:13:16

Úgysem lesz soha olyan bringaút a városokban(nem csak Bp, hanem a világon sehol), ahol 100%-ig biztonságban tekerhet az ember.
Mindig az jut az eszembe, hogy a világ egyes részein (pl Kina, Indonéz szigetvilág egyes nagyvárosai) nemhogy bringaút nincs, de a bringás/autós/motoros/haszonállat:) stb forgalom is úgy össze van eresztve, hogy gyakorlatilag elképzelhetetlen egy bp-inek, hogy ott ne legyen baleset. Pedig a közlekedésben részt vevők arányához képest gyakorlatilag semmi az a baleseti szám, ami az ilyen városokat jellemez. Odafigyelnek egymásra!!!
(de olyen messzire sem kell menni... Olaszo és az autózás kultúrája --> kiröhögtek és ledudáltak, amikor autóval megálltam a pirosnál, és kikerülve átment rajta az illető a kocsijával városi forgalom mellett..., mondván "az csak tájékoztató jellegű" :). Mégsem láttam balesetet!)

A kulcs sztem az egymásra való odafigyelés. Én, ha bringázok, odafigyelek a gyalogosokra és az autókra. Ha autózom, akkor a bringásokra-gyalogosokra. Ha sétálok, akkor az autósokra-bringásokra. Rém egyszerű!
Deák-Oktogon viszonylatban nagyon óvatosan közlekedem, és még semmi, de semmi bajom nem történt ezen szakaszon.

Lehet itt akármilyen csillivilli biztonságos bringaút, ha a hiba bennünk, emberekben van!
Majd ha figyelünk a másikra, akkor kevesebb lesz a baleset, és akkor lassan eljön az az idő, hogy nem nyitnak már rá ajtókat bringásokra, mert figyelnek, ugyanakkor a bringás sem fog 20-szal belemenni egy kereszteződésbe, ahol kanyarodó autók is jöhetnek, mondván, hogy "elsőbbségem van". Igenis lassitsunk, mert az egy dolog, hogy ki a vétkes, de a másik - és fontosabb - , hogy épségben is maradj.

Remélem más is közlekedik igy, mint én... mert egyébként jó érzés ám :)! A saját idegrendszerednek is és a másikénak is :).

Színes Géza 2010.01.03. 21:14:07

Agyon kéne lőni:

- A kerékpárúton andalgó hülye gyalogosokat,
- A kerékpárúton parkoló tahó autósokat,
- A kerékpár megléte ellenére az autók között idétlenkedő eszetlen bringásokat,
- A kerékpárút és az autóút kereszteződésén ezerrel átszáguldani próbáló idióta bringásokat.

(+ azokat akik erre valami szemtelenséget írnak!)

Bambano 2010.01.03. 21:14:07

@cirkuszos: valójában az az "egy dolog", hogy itt mindenki véleményt alkot rólam úgy, hogy fingja nincs arról, hogy láttam-e már biciklit vagy sem. Senkinek nincs információja arról, hogy szoktam-e kerekezni vagy sem. Ennyi. Innentől kezdve az összes ilyen vélemény a megalapozatlan demagóg kötözködés kategória nálam.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.01.03. 21:14:46

@cso zsi: "Ha kitáblázták a kerékpáros szembejövőt, akkor a bringásnak. Ha nem, és úgy jön szembe, akkor az autós a nyerő, a kerekes meg remélhetőleg életben marad."

Ezzel a vélekedéssel még egy gond van: honnan tudja biciklis, hogy mit tábláztak ki az autósnak az út másik oldalán?

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.01.03. 21:16:10

@petyya: Nyilván a boltba az árut a szuzukis picsák szállítják, a BMW-s kopaszok, a merdzsós cigók és a wartburgos kalapos öregurak és a tuningverdás hülyegyerekek szállítják, és ha ők nem autózhatnak a városban akkor éhen pusztulunk. Világos...

Alf (törölt) 2010.01.03. 21:17:26

@Gery.Greyhound: csak még egyet kellett volna visszaolvasni.

2010.01.03. 21:17:58

Nincs autóm, ellenben biciklim van, ráadásul a Király elején lakom, ismerem hát, sőt használom is a környező utakat. Az Andrássy a Bajcsytól az Oktogonig használhatatlan, egyszerűen veszélyes. Viszont megy mellette a Paulay, prímán lehet közlekedni rajta, az új kresszel még visszafele is. A Lisztig simán kivisz, onnan a szar bicajúton lassan haladva fél perc az Oktogon, onnan meg tiszta tovább, én így szoktam menni.Lehet ezt is használni, persze akinek passzió az erős forgalomban nyomatni, az előbb-utóbb megszívja. Az Andrássy kurva forgalmas, nem értem a bicikliseket, hogy miért kell erőltetni, van alternatíva.

Gabesto 2010.01.03. 21:18:21

Olyannal is gyakran találkozom, hogy az Andrássy út külső szakaszán - az Oktogontól a Hősök teréig - sem használják a bringasávot. Pedig ott már nem az úttesten van, hanem a járdán, így nem nyithatja rá senki a kocsiajtót. Igaz, ott a bamba gyalogosokkal kell megküzdeniük, de szerintem az még mindig jobb, mint a szűk külső sávban várni a 4-es buszt a nyakadra...

Hungry Hungarian 2010.01.03. 21:18:47

Mintha itt a rendszeresen bringával közlekedőknek és a cikkírónak maguk felé hajlana a keze. Magam részéről kerékpárral és autóval is közlekedem. Tény, hogy az autósok és a gyalogosok is figyelmetlenek, viszont az is tény, hogy ha van bicikliút, akkor az azért van, hogy használják, nem pedig dísznek. Életveszélyes autóval a kerékpárosokat kerülgetni az Andrássy-n. Amúgy pedig a veszélyes helyekkel szerintem mindenki tisztában van, csak oda kell figyelni. Hja bocsánat...úgy már nem lehet a gyalogosok meg a kocsik között száguldozni...esetleg le is kell lassítani vagy megállni? Ez az egymásra mutogatás semmire sem jó, mindenkinek be kell tartani a rá vonatkozó szabályokat, nem csak az autósokra kell folyton mutogatni.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.01.03. 21:18:52

@Bambano: Ez a bajom ezzel az egésszel.
Eddig nem volt bug a KRESZ-ben, még akkor sem, ha szerintem voltak benne felesleges dolgok is, de bug nem.
Most van.
Az, hogy az íróasztal mögül nem tudnak egy elviekben biztonságos rendszert (amit, ha mindenki betart, nem lehet baleset) összerakni, at még megérteném, de azt, hogy állítólag biciklisek is részt vettek ennek a megalkotásában, az azért elég siralmas.

cso zsi 2010.01.03. 21:19:08

@Senkifia: "és sajnos a soförök ezt a szabályt qrvára tudják.Pl. gyalogos szemmel:kőbányáról kispestre a felüljáróról kb 100-110zel száguldanak lefele folyamként a kocsik,"
Jó lesz az 70-80-nak is, mert az út leszűkülése, a kanyarodó busz, és a kanyarodásra váró autók miatt is gond van. A gyalogátkelő figyelmen kívül hagyása főbenjáró, bár nekem eddig minden esetben problémamentes volt a gyalogok számára megadni, ami megilleti őket.

avus · http://avus.blog.hu 2010.01.03. 21:19:11

@Sicc: Mi alpesi ország vagyunk, az hét szentség, jó, hogy te is így gondolod :).

TMR2007 2010.01.03. 21:19:30

Az a baj, hogy a f@szkalap bringások mindent megengednek madunkank. Én csak akkor engedném őket ki a forgalomba, ha nekik is van jogsijuk, vagy legalább kötelező kresz vizsga! Amit persze be lehetne vonni! Minden bringára rendszámot, térfigyelőt mindenhova, és mehetne a sok büntetés, neféljetek a sok kis köcsög hamar megtanulna rendesen bicajozni. Nekem már csak egy kérdésem van kedves köcsög bicajos, ha velem szemben jössz 01.01-tól az egyirányú utcában, akkor kinek van elsőbbsége? Mert én kurvára nem foglak elengedni az héccencség! Én felőlem fel is kenődhetsz az első autóra! Ha meg meghúzod a kocsimat, tuti, hogy a fejeden verem szét a biciklidet!

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.01.03. 21:20:11

@shitgun: "az új kresszel még visszafele is."

ezen azért gondolkodj el mégegyszer...

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.01.03. 21:21:33

@TMR2007: te beszélsz kresz vizsgáról, amikor láthatóan fogalmad sincs róla?

petyya 2010.01.03. 21:21:35

@Gery.Greyhound: a bejegyzés amire regáltam abban benne van hogy mindenki és gondolom a mindenki alol egy teherautó sem kivétel hisz ha neki lehet többet tankolni akkor nekem is :-) De nem gond te is okos vagy:-)

pucros 2010.01.03. 21:21:41

Emberek, itt nem arról lenne szó elvileg, hogy a biciklisek hülyék-e vagy sem, hanem hogy az a kerékpárút praktikusan nem egy kerékpárút ennek ellenére úgy büntetik az úttesten bringázókat mintha az ott egy kerékpárút lenne mert hivatalosan meg az.

2010.01.03. 21:21:44

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA: rosszul figyeltem volna a híradót? Javíts akkor ki, biciklivel nem lehet akkor ellenkező irányban haladni egyirányú utcában?

Alf (törölt) 2010.01.03. 21:21:46

@TMR2007: az egész Kreszt az autók miatt kellett megalkotni, mert az autók veszélyesek kezdtek lenni. szóval a bicajosoknak ehhez nem sok köze van, jó hogy a gyalogosokat nem köteleznéd a kresz vizsgára...

Alf (törölt) 2010.01.03. 21:22:37

@shitgun: csak ha ezt külön tábla is jelzi (ami gondolom kurvagyorsan ki lesz pakolva mindenhova)

cirkuszos 2010.01.03. 21:23:13

@Bambano: Azt, hogy más véleményezte-e a személyedet, nem tudom, én nem tettem. Írtál egy meglehetős tájékozatlanságra valló mondatot (kettőt), erre reagáltam. Az, hogy mennyit bringázol, e kérdésben, azt hiszem, lényegtelen (tehát az ütközést próbáld ki nyugodtan, ha nem hiszed, ne a bringázást). Nem tartok senkit jobb fejnek csak azért, mert bringás/nem bringás.

arsen 2010.01.03. 21:24:20

Annyira jó volna tudni, hogy konkrétan kik, és milyen körülmények között tervezték azt az utat. Mert most csak annyit lehet tudni, hogy mind a fővárosi, mind a kerületi vezetés teli van korrupciós botrányokkal. Egyáltalán nem lepne meg, ha ennek az ügynek a mélyén sem pusztán szakmaiatlanságot, hanem egy szemét korrupt politikust találnánk.

(És olyan jó lenne az is, ha mindenki, aki most habzó szájjal anyázik észrevenné, hogy az igazi ellentét nem a közlekedési eszközök mentén kellene, hogy kialakuljon, hanem vagyunk mi együtt, a közlekedők, és vannak ők, akiknek ezt szervezni kéne jól, de szarnak bele. Ha ők sietnek valahová, legfeljebb kérnek egy rendőrmotoros felvezetést.)

laccci 2010.01.03. 21:24:24

@kolbászoszsömle: Összességében mégis jobb ez a szabályozás a kerékpárosok (és így az autósok) szempontjából, mint ami eddig volt. Bringás oldalról olyanok segítettek be, akik nem az íróasztal mögött ülnek. Az egyirányú utcával igazad van, viszont mivel a bringás is ember nem hinném hogy gyakran fogja az életét kockáztatni ilyen helyen.

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.01.03. 21:24:25

@delphine: itt van egy kis félreértés, ugyanis az A adott szakszán a bringasávnak nevezett akármi, nemcsak veszélyes, de járhatatlan is.
Ráparkoló autók, taxik, jard, kukák stb. És ha már odaérsz akkor ki se tudod kerülni, ugyanis nincs merre, max föl a járdára.

Ezért előrelátó ember meg sem próbálkozik vele.

ex-dr. vuk 2010.01.03. 21:25:01

Ha gyalog- es kerekparut van, akkor nem kotelezo hasznalni.
Ilyen parkolo autok melletti ut szegeden is van, de azert nem ennyire durva. A keresztezodeseknel beljebb viszik.

aachi2 2010.01.03. 21:25:03

@TMR2007: "Mert én kurvára nem foglak elengedni az héccencség! Én felőlem fel is kenődhetsz az első autóra! Ha meg meghúzod a kocsimat, tuti, hogy a fejeden verem szét a biciklidet!"

eggurult a gyóccer tata?

2010.01.03. 21:25:25

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA: Talán mégse én vagyok a hülye: (Totalcar, nem kresz-honlap, de nyilván nem az ujjukból szopták)

Jövő év elejétől a kerékpárosok már akkor is behajthatnak az egyirányú utcába ellenkező irányból, ha nincs kijelölve kerékpársáv, de táblával jelezni kell a behajtás lehetőségét. A KHEM ugyanakkor hozzátette, hogy azoknál a kereszteződéseknél, ahol az egyirányú utcából ellenkező irányból kerékpáros közlekedhet, a közútkezelő köteles egy erre figyelmeztető táblát kihelyezni.

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.01.03. 21:25:41

@shitgun: bizonyos feltételek teljesülése esetén lehet csak, nem minden esetben.
A Paulay-ban ezek kétlem hogy teljesülnek pillanatnyilag.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.01.03. 21:26:22

@petyya: Nyilván az is fasság, hogy a benzináremelés a megoldás. Nem. Brutális behajtási díj a belvárosba, kivéve áruszállítás.

Nemrég autóval kényszerültem bemenni nappal a belvárosba. Máskor eszembe sem jutna, de akkor bútort kellett vinni. Akkor azt mondtam hogy basszameg, bárcsak lenne ötezer forint dugódíj, inkább kifizetném hogy egyszer-egyszer ha tényleg szükség van rá, normálisan lehessen autóval közlekedni.

cso zsi 2010.01.03. 21:26:34

@kolbászoszsömle: Onnan, hogy neki a tilos irány felől van kitáblázva az engedély.
Ezzel napi szinten találkozom: www.norc.hu/pano/tXqhHjYR/

cirkuszos 2010.01.03. 21:27:14

@TMR2007: Nabazmeg... te inkább ne mondd senkire, hogy faszkalap, te agresszív köcsög.

2010.01.03. 21:27:53

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA: értem, de azok után, hogy nagydobra verték, hogy lehet, szerinted hány biciklis fog a táblára várni, és hányat fognak büntetni érte?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.01.03. 21:28:52

@laccci: nem jobb, ha nem tudsz válaszolni arra kérdésre, hogy kinek van elsőbbsége az egyirányú utcában.

Ha az elsőbbségi viszonyokat nem tudod tisztázni, mert nincsenek leírva, az egy definitíve szar közlekedési rendszer.

Olyan, mint egy hibásan megírt program.
Nem működik.
Szar.
Balesetet fog okozni.

2010.01.03. 21:28:59

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA: egyébként meg szerintem baromság ez, vörös posztó lesz az autósoknak, szart se fog segíteni.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.01.03. 21:29:45

@cso zsi: hol van a KRESZ-ben az egyirányú utcához kiegészítő tábla?

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.01.03. 21:29:47

@shitgun: és hányat fognak elbaszni a szabályosan közlekekdő autósok?

Elég egyértelmű szerintem az új szabály, nem tudom miért értik ennyire sokan félre...

Gazz 2010.01.03. 21:29:49

@Tie: Figyelj, olvasd már el mégegyszer, ha ennyire nem érted!
Ez az írás arról szól, hogy hogyan lehet rossz, balesetveszélyes kerékpárutat csinálni, és nem arról hogy bunkó autósok.

Gazz 2010.01.03. 21:31:39

@TMR2007: Azon tűnődöm, ennyi IQ-val hogy tanulhattál meg írni-olvasni... Vagy diktáltad a szöveget?

antibringa 2010.01.03. 21:31:58

gondolom akkor is rátok nyitnák ha a baloldalukon lenne nem? Ott is csak kocsit vár. Vagy rosszul látom?

aya_nielsen 2010.01.03. 21:31:59

@cso zsi: majd nézd meg a KRESZ-t, ha már ennyire osztod az eszet róla, a gyorsítósáv végén meg kell állni, a leállósávban tilos továbbmenni...

s.b.l 2010.01.03. 21:32:08

andrássy bicikliút simán kerülhető
paulay ede u és király u szerintem mindenképpen gyorsabb, nincsenek lámpák és általában kevés az autó (ok királyban néha van dugó)
csak azt akarom mondani, h lehet ha az ember akar :)

azt kihagyta a cikk írója h milyen kellemetlenek a kockaköves buszmegállók amik ugye szintén a bicikliút részeit képzik

laccci 2010.01.03. 21:32:51

@kolbászoszsömle: Ha csak ez az egy megválaszolatlan kérdés lenne a kreszben... Egyébként igaz. Inkább hasonlítanám egy merevlemezhez: általában jól működik, de ha gebasz van nagyon sokat veszítesz. Amellett viszont kitartok, hogy a legtöbb pont pozitívan befolyásolja a kerékpárosok forgalomban elfoglalt helyzetét. Lásd definíciók, sebességhatárok, kötelezettségek, stb.

cso zsi 2010.01.03. 21:34:52

@kolbászoszsömle: Pedig elég régi tábla.
Itt az előjelző, azt mondja, mindkét irányból számíts bringásra a kerszteződésnél: www.norc.hu/pano/XmIU0jrr/
A sarkon jobbra kanyarodva az egyirányú alatt ott figyu, hogy jön szemből a bicó.
www.norc.hu/pano/bZWKLs3t/
Az elébb linkeltem az utca túlsó végét.

antibringa 2010.01.03. 21:35:10

@cirkuszos: teljesen igaza van , csak nem jó a stílus.

Aki a közlekedésben részt vesz, az, aki hatással van a forgalomra az igenis legyen már tisztában azzal hogy melyik tábla mit jelent. ÉS ne mondjátok hogy tudjátok, mert nekem papírom van róla, ti meg csak mondjátok. Ha bringával akarsz járni, leteszel egy kreszvizsgát 2000 Ft-ért, ilyen egyszerű. És igen, rendszámot rájuk, hiszen a biciklisek is tudnak balesetet okozni és ők se tudjanak elmenekülni ilyenkor.

Perillustris 2010.01.03. 21:36:47

Moslékország.

Elérték, hogy örüljünk a kevés bicikliútnak: nem nehéz anélküli útvonalat találni. Muhaaha.

dmm 2010.01.03. 21:37:17

@Bambano: át kellene nézni a KRESZ-t! pl az úttest jobb oldalán haladó villamos. vagy a villamos sem való a városba? esetleg az elé mégsem mersz bekanyarodni anélkül, h kurvára meg nem néznéd, jön-e?

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.01.03. 21:38:16

@antibringa: láthatóan az összes autóval közlekedő tisztában van minden kreszben foglalt szabállyal...

Perillustris 2010.01.03. 21:39:06

@antibringa: papírod van róla? Bazz, milyen papír kell? Holnapra megvan. Kitörölheted vele! LOL

Rendszámot a gyalogosokra!

igazi hős 2010.01.03. 21:39:11

@Bambano: Autósként el vagy tévedve.
Bringával (vagy akár futva) 20 km/h-val nekimenni egy sokkal nehezebb tárgynak (fa, fal, autó itt mindegy) olyan mintha 15 m-ről zuhannál le, de nincs ami csillapítson. Kb. a 4. emeletről betonra zuhanva mi történne veled? Szerintem ne próbáld ki mit jelent.

Perillustris 2010.01.03. 21:39:48

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA: Szerintem is. Biztos azért parkolnak többszázezen a járdákra.

Viszketeg · http://zagyvasag.blog.hu 2010.01.03. 21:41:49

Egyébként egyirányúval szemben bicajozni tök biztonságos, mert hátulról nem ütnek el és jól látod a szembejövőket és így időben félre is tudsz állni.

cirkuszos 2010.01.03. 21:41:55

@antibringa: 10 éve van jogsim, és nem bringával estem ki anyámból, köszi. Az "igaza van, csak nem jó a stílus" meg fából vaskarika. Mások élete múlik azon, hogy milyen az ő stílusa, szóval nincs igaza, agresszív, másokat veszélyeztető állatok ne vezessenek.

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.01.03. 21:42:44

@Perillustris: kresz vizsgán 10 rossz választ még elfogadnak, az (is) a röhej...
És még van aki így is megbukik...

Szuree 2010.01.03. 21:43:02

"A kerékpársáv rendelkezik az amúgy járdán vezetett kerékpárutak jellemzőjével is: a kereszteződésben az autós nem számít a gyalogosoknál nagyobb sebességgel közlekedő biciklire, és jobbra kanyarodásnál elüti a szabályosan érkező kerékpárost."

Én itt lakom és ha jól emlékszem úgy vannak a lámpák kialakítva, hogy a biciklis és az autós párhuzamosan ne találkozhasson, vagy egyiknek vagy másiknak van csak zöld. Szóljatok ha rosszul emlékszem.

Perillustris 2010.01.03. 21:43:40

@TMR2007: "térfigyelőt mindenhova"

Meg párszáz traffipaxot, sokat az Árpád-hídra, Váci, Hungária körúta, Árpád útra, stb. Persze a kereszteződésekbe is: rögtön kiderülne, hogy szinte minden lámpaváltásnál átsuhan egy-egy autó a piroson. Pedig azt a biciklisek csinálják.

peca1000 2010.01.03. 21:43:59

Bizony a birka politikusok felelőtlenül hoztak létre pár életveszélyes, elmebeteg szabálymódosítást a KRESZ-ben, szavazatok reményében. Jó pár biciklis meghal ez miatt, majd visszavonják őket.
Higyjétek el bringások, nagyot fogtok szívni!

dmm 2010.01.03. 21:44:04

@Szuree: már ahol van lámpa.

Szuree 2010.01.03. 21:44:15

"B. Á. : Az Andrássyról lekanyarodó autóknak az égvilágon semmi nem jelzi, hogy a parkoló autók mögött kerékpárok jöhetnek. De ha jelezné is, tudom, hogy a legjobb jó szándékkal sem lehet látni a bringást a parkoló autóktól, mert a vezető csak akkor lát rá a kerékpársávra, amikor a kocsi orra már rég a bringás előtt van"

Az Andrássí teljes hosszában ki van táblázva az autósoknak, hogy kerékpárút is van ott

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.01.03. 21:44:27

@cirkuszos: járműtől függetlenül, ennyit tennék hozzá...

de inkább zárják be őket valahova. Ha csak nem vezethetnek az kevés...

Perillustris 2010.01.03. 21:44:52

@Viszketeg: Amúgy igen, de én a plusz biztonság kedvéért traktorral szoktam bemenni.

Perillustris 2010.01.03. 21:46:01

@peca1000: Meg vagyunk edződve. Tisztában vagyunk azzal, hol élünk.

bocage 2010.01.03. 21:47:33

@antibringa:
Nagyon rosszul! Jobb oldalon az utasnak elég nehéz a tükörbe nézni, főleg jobb hátul!A sofőr biztos belenéz, mert, ahogy írod autóra vagy kamionra számít. Biztonságosabb a bal oldalán menni.
Papírod lehet róla, de attól még...

avus · http://avus.blog.hu 2010.01.03. 21:48:53

@Viszketeg: Szerintem ezt túl bonyolult megérteni az ide beíró autósoknak.

Perillustris 2010.01.03. 21:50:38

@Sicc: Ja, ezzel a hozzászólással automatikusan felvételt nyertél a hozzád hasonló emberekből álló EMPAMO-ba.

Szuper csapat része leszel!

Moszkva téri Dzsedi 2010.01.03. 21:50:44

nem azért a 20 fillérért de nem úgy volt hogy január 1-től a kerékpárosok jogait kibővítették, és már nem csak a sáv szélére lehúzódva, magukat mintegy meghúzva, a rendőrök , az őrült és közveszélyes autósok, és a birka tesze-tosza gyalogosok között , életük és vagyonuk kockáztatásával juthassanak végre el A-ból B pontba ???!!!

bocage 2010.01.03. 21:51:37

@Perillustris:
Vezprémben tettek egy lámpára!Elég sokat kaszáltak, ha jól emlékszem.

cso zsi 2010.01.03. 21:54:28

@aya_nielsen: Ami azt írja: "Ha a gyorsítósáv végére ért, és a befonódásra szabad hely nincs, meg kell állni. a leállósávon továbbhaladni szabálytalan"
Aztán mit csinál(jon) az isten barma? Álló helyzetből kanyarodás fel a pályára, és ott gyorsít(son)?

Ott fog megdögleni a szabálykövetéssel együtt.
A következő "szabályos" vezető majd a jobb oldali sávban fog megállni, hogy elsétáljon a segélyhívó telefonig, mert szabálytalan a leállón autózás, és a megállás is.(kivéve műszaki ok)

Ha akkora forgalom, azt már a macisajtnál is látnia kéne, fel kell tudni mérni azt, hogy be tud-e sorolni, vagy várnia kell.
Ha viszont egy 90-nel haladó kamiont képes vagyok a táblától a sávelfogyásig megelőzni, akkor pár méteren lehet hogy a leállón autózom, de biztonságosan fogok besorolni a kamion elé.
Mindezek mellett elítélem a leállón tartós autózást, és a záróvonalátlépést.

Közöd?? (törölt) 2010.01.03. 21:54:50

haha kis aljadék mocskok jó tudni, hogy nem ítélnek el. holnaptól megyek oda bringásra vadászni a merci terepjárómmal!

cirkuszos 2010.01.03. 21:55:56

@lamerjuzer: Ez csak akkor van így, ha az úttesten közlekedsz. Ahol van bringaút, mint az Andrássy is, ott nem is tekerhetsz az úttesten a szabály szerint.

Közöd?? (törölt) 2010.01.03. 21:55:59

@Sicc: nem csak a kreszből, az életből is ki kell venni, nem közlekedési eszköz hanem játék

cso zsi 2010.01.03. 21:59:21

@Szuree: Az Andrássy - Hajós sarkon tuti, hogy fáziseltolás van. Mégis jön a bringás a kanyarodó elé/alá.
A Bajcsy - József A. sarok az sokkal cinkesebb.

ElPadre 2010.01.03. 22:00:45

szevasz, közöd?!. már vártam. :)

komolyra fordítva: a bajcsy-oktogon részt simán meg lehetne oldani úgy, hogy a parkolósávot teszik az út szélére, a bringasávot meg mellé. nem hinném, hogy ez egy akkora költség lenne, amibe belehalnának. a budai rakparton meg a batthyányiig nem vagyok hajlandó a bringaúton menni, mert az is élet-, de minimum balesetveszélyes a sok andalgó turista miatt. a többi helyen használom a bringautakat.

Közöd?? (törölt) 2010.01.03. 22:01:43

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA: frászt, úgy kell ezentúl megválasztani a kanyarodási sebességet, hogy a faszkalap lássa, jössz és nem fogsz megállni!

ElPadre 2010.01.03. 22:03:23

pl. az alkotmány utcai bringasáv tanítanivaló, na, olyan kéne az andrássyra is. az oktogontól meg a szervízút használható, egyértelműen.

egyébként azok, akik annyira de annyira meg vannak győződve róla, hogy a bringa csak sporteszköz, meg hogy városban csak autó, azok igazán menjenek már el egy tanulmányútra mondjuk berlinbe.

Bit Rot 2010.01.03. 22:07:08

Pénteken láttam egy terepjárós autóst, ahogy TELEFONÁLVA, a ZÁRÓVONALON KERESZTÜL megfordult az Andrássyn.

Tehát: Minden autós bunkó és paraszt!

Ja, rendőr is jött szemből, de nem nagyon akarta észrevenni, hogy mi történt.

mokkaczuka 2010.01.03. 22:08:10

De föl van a kedves lobbi háborodva, nagyon helyes... :) Hát bizony, bizony, nem csak autósokat lehet ma már büntetni, kedves köszörűkövön ülők. A futárt sajnálom, mert az - a legtöbbel ellentétben - nem divatmajom, hanem kemény munkát végez, de a többit illetően ha nem tetszik a rendszer, el lehet tolni a biciklit. Értsétek már meg: Budapest az autósoké. Nem gondoljátok komolyan, hogy majd mindenki a ti igényeitekhez fog alkalmazkodni? Aztán majd jönnek az úrlovasok meg a bricskahajtók, akiknek ugyanúgy joguk lesz majd külön sávra, meg külön elbánásra? Hát álljon meg már a menet!

Bit Rot 2010.01.03. 22:10:26

Én is bírom a sok autóst, akik városban 49,9 km/h-val mennek, egy kicsit se többel, sárgánál már fékeznek, még véletlenül se mennek buszsávban, mindig megállnak a zebra előtt, ha gyalogos át akar kelni, stb.

Ne fárasszuk már egymást!

Moszkva téri Dzsedi 2010.01.03. 22:14:29

mindenesetre nekem a cikkből az jött le, hogy a cikk írója vagy nem ismeri ezeket az új szabályokat, >>> amiket minden TV-ben külön közöltek is <<<, vagy nem akarja tudni és azt képzeli, hogy majd a kerékpárosok minden egyes alkalomra majd külön útvonalengedélyért fognak kuncsorogni, hogy nehogy valami korrupt rendőr előtt/miatt idézem: "nem ússza meg ilyen olcsón" az utazását, "szigorúbb esetben"... az ilyen embereket 3 év kerékpárral való közlekedésre ítélném... az ilyen tiknó , törvényfosó apuka lefitymált parlamenti naplopó... dzsippel diszkóba járó diszkópatkányokat...

cirkuszos 2010.01.03. 22:16:12

@mokkaczuka: Tehát az a rengeteg ember, aki részletre vette a Suzukit, mert azt még ki tudja izzadni, de parkolódíjra már nem futja, az nem divatmajom? Ő azért vette, mert feltétlenül kell, és az nem játszott bele, hogy a szomszédnak is van, mi? Meg büdös ám a tömegközlekedés, ami éveken át jó volt, de ez sem divatmajomság?
"Budapest az autósoké" Ne legyenek már "autósok", mint külön kaszt... Ez csak az idióta, önmaga paródiája "közöd"-típusúak szent tehene.
Budapest meg leginkább a budapestieké.

mokkaczuka 2010.01.03. 22:19:57

@cirkuszos: Nem, kérlek, az nem divatmajom, hanem többek közt pontosan azért vette, mert büdös és ráadásul geci drága a tömegközlekedés. Azzal már emberek nem járnak. Ott már csak azt látod, akinek végképp nem fussa másra.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.01.03. 22:22:11

@mokkaczuka: Érdekes, én mindig embereket látok rajta. A gecidrága meg relatív, kíváncsi lennék hogy 9800 Ft-ból hány napig járhatnék autóval (pláne ha belevesszük azt is, hogy buliból részegen is haza kell jutni valahogy, és esetleg autóba ülve megbüntethetnek kissé)

Közöd?? (törölt) 2010.01.03. 22:22:33

@cirkuszos: én budapesti is vagyok és autós is. a biciglisek meg le akarnak szorítani az útról, erre mit lépsz majom?

huta9020 2010.01.03. 22:23:33

Az Andrássy kerékpárút régen ismert probléma, talán arról kellene beszélni, hogy a város és a kerület vezetése miért nem tett edddig semmit. Vajon hány embernek kell meghalni hozzá?

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.01.03. 22:26:34

@mqqq: "legalább EZEN AZ ÚTVONALON, legalább a KERESZTEZŐDÉSEKBEN lassítsanak le egy gyalogos sebességére."

De miért pont a bringás? Lassítson le az autós egy gyalogos sebességére. Én pont azért nem járok autóval mert kurvára nincs napi 1 óra fölösleges időm a dugóban ülni, aki a belvárosba kocsival megy az bizonyára ráér, lassítson le ő.

Goyo 2010.01.03. 22:27:15

Az összes troll itt van, vagy valaki még hiányzik?

ajaj14 2010.01.03. 22:28:31

@igazi hős:

Fizikaoran hianyoztal?

s=a/2*t*t

Ha g=10m/s2-tel szamolunk, akkor ha 15 m-rol esel le, akkor t kb 1.732 sec lesz, vagyis kb. 17.3 m/s-kel toccsansz, ami kb. 60 km/h. Ellenben 20 km/h-ra, vagyis 5.55 m/s-re 0.555 sec alatt gyorsul az ember, ezt a fenti keplet alapjan kb. 1.5 m-rol leugorva lehet elerni.

cirkuszos 2010.01.03. 22:29:30

@mokkaczuka: Sok embert ismerek, aki fél vezetni, és inkább tömegközlekedik. Embernek gondolom őket is, a jobbik fajtából, aki nem veszélyeztet másokat, hanem beismeri, hogy ezt inkább ő nem. Aztán meg, ha kiszámolod, hogy mennyi az annyi, akkor kiderül, hogy talán mégsem olyan drága. De a hülye magyarját meg lehet etetni a csak ennyibe kerül szöveggel. Mert csak azt számolja a többség, hogy a hardver mennyibe kerül, a kapcsolódó szolgáltatások kifizetésekor meg sír a szája. (Ismerőseimről beszélek. Aki a gyalog húsz perces távra is kocsiba ül, mert csak annyit tudtak megtanulni, hogy ahhoz, hogy valaki legyél, kocsi kell.) Rendesen megtanulni vezetni meg... ezt meg hagyjuk is.

navrang 2010.01.03. 22:30:55

Én egyaránt szoktam autóval és biciklivel közlekedni, de amikor csak lehet biciklivel, feleslegesen nem növelem az ökológiai lábnyomomat. És jó lenne ha minden autós hasonlóképpen gondolkodna és örülne annak, ha minél nagyobb számban lepnék el biciklisek a várost, hogy tisztább élhetőbb legyen.
Megfelelő helyekre megfelelő méretű autós parkolókat tessenek építeni, tömegközlekedést fejleszteni, és bicikliutakat építeni!

mokkaczuka 2010.01.03. 22:32:55

@Gery.Greyhound: Ha minden munkanapon minimum kétszer igénybe veszed a BKV-t, akkor 22x600 forintot fizetnél, ez esetben éri meg a bérlet, ami 9800 forintért kurva drága, tekintve, hogy harmincéves buszt kapsz érte, amiből naponta 3-400 lerobban, és lehet, hogy pont a tied lesz az; maga alá hugyozó hajléktalant kapsz érte, mocskos, fokhagymaszagú prolit kapsz érte, hangoskodó cigánybűnözőt kapsz érte, bunkó, geci, verekedő ellenőrbűnözőket és így tovább. Ezért még neked kéne fizetni a faszszopó, tolvaj BKV-nak, hogy egyáltalán felszállsz hozzájuk. Ami engem illet, 9800 forintért 320 forintjával számolva kb. 30 liter benzint tudok venni, amin városon 50 kilométert autózom kényelmesen a kocsimmal, kizárva a tenger sok köcsög mocskot, a kedvenc zenémet hallgatva, tisztaságban. Ha még ül mellettem valaki, akkor persze még olcsóbb az annyi. Ne viccelj már, amit te 9800 forintért kapsz, az büntetés.

cso zsi 2010.01.03. 22:37:33

@shitgun: "Viszont megy mellette a Paulay, prímán lehet közlekedni rajta, az új kresszel még visszafele is."
Ha végigtáblázzák. Mint Hollandiában, vagy Belgiumban is. www.bikegallery.com/blog/2009/from-belgium-with-bike-love/
www.flickr.com/photos/bikegallery/3287273853/

A módosított Kresz ezt tartalmazza:
"A módosítás előtt:
(3) Ha az „Egyirányú forgalmú út” jelzőtáblák (104. és 105. ábra) alatt elhelyezett kiegészítő táblán (105/a. ábra) autóbuszt és/vagy kerékpárt mutató ábra jelenik meg, az úttesten kijelölt kerékpársávon a kerékpáros vagy az autóbusz forgalmi sávon az autóbusz - a jelzőtáblán megjelölt iránnyal szemben - közlekedhet.

A módosítást követően:
„(3) Ha az „Egyirányú forgalmú út” jelzőtáblák (104. és 105. ábra) alatt elhelyezett kiegészítő táblán (105/a. ábra) autóbuszt és/vagy kerékpárt mutató ábra jelenik meg:
a) az úttesten kijelölt kerékpársávon, ennek hiányában az úttest jobb széléhez húzódva a kerékpáros,
b) az autóbusz forgalmi sávon a menetrend szerint közlekedő autóbusz,
c) a kerékpáros által is igénybe vehető autóbusz forgalmi sávon – az autóbusz részére kijelölt közlekedési iránnyal megegyezően – a kerékpáros is
a jelzőtáblán megjelölt iránnyal szemben közlekedhet.”

A módosítás részletezi azokat az eseteket, amelyekben erre utaló kiegészítő tábla engedélyezheti, hogy az egyirányú forgalmú úton az autóbuszok és kerékpárok a megjelölt iránnyal szemben is közlekedhessenek. A kerékpárosok ezt az úttesten kijelölt kerékpársávon, ennek hiányában az úttest jobb széléhez húzódva, vagy az autóbuszok részére kijelölt irányban az általuk igénybe vehető buszsávban tehetik meg."
Tehát régen is, és ezután is csak úgy lehet szembebringázni az egyirányúban, ha az minden közlekedő fél számára jelezve van.
Ha nincs, akkor a járművezető csak megkülönböztető jelzést használó (kék fény, + hang), vagy figyelmeztető jelzést használó (sárga villogóval ellátott jobbkormányos, lassú) járművel találkozhat.
Amennyiben a kerékpáros ezek valamelyikére jogosult, és használja is, akkor nem lesz baj.

dmm 2010.01.03. 22:38:13

@mokkaczuka: és akkor add hozzá a vételárat, a kötelezőt, a teljesítményadót, a parkolásra kifizetett összegeket, szervízköltségeket, stb. nehogy már olcsóbb legyen. de még ha az is neked, akkor is kurva drága a városban élők számára: pl. tönkretett környezet, tönkrement épületek. soroljam még? a város egy lófaszt az autóké!

navrang 2010.01.03. 22:38:18

@mokkaczuka: az ok, hogy ez a magyar valóság, de akkor is el kell ismerni h a távlati cél az, h az autós jelenlét minél nagyobb arányban váltsa fel a biciklis jelenlét... Ennek előnyeiről ugye nem kell beszélni. Nyilván ennek vannak bizonyos kondíciói, de akkor is ezt kell célként kitűzni.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.01.03. 22:38:40

@mokkaczuka: "9800 forintért 320 forintjával számolva kb. 30 liter benzint tudok venni, amin városon 50 kilométert autózom kényelmesen a kocsimmal"

Ha a parkolást nem számoljuk, még így is csak 3,1 napon át használhatom az autót a tőlem 8 kilométerre levő munkahelyemre... De a parkolás is olyan napi 2 rongy lenne arrafelé, úgyhogy az ár semmiképp nem lehet érv az autó mellett (+ egyéb költségek + dupla menetidő)

A kedvenc zeném a metrón is megvan, és nyugodtan hátradőlve hallgathatom, nem idegeskedve a sok mazsola miatt, és nem szól rám senki ha egy fárasztó munkanap után legurítok két sört. És a metrón vannak jó csajok is. :)

antibringa 2010.01.03. 22:41:28

@mokkaczuka: nyilván úgy gondoltad, hogy 500 Km-et..

@lamerjuzer: sajnos ez így igaz, ahogy leírtad. Azért sajnos, mert jogokat kaptatok, de kötelezettségek nem járnak velük. Elég következetlen volt a törvényhozás.

Egyébként meg valamelyik nagyokosnak: gyalogosok nem közlekednek az úttesten, nem hajtanak 30al és főként nem szerveznek tüntetést, nem tekintik közellenségnek az autóval járó embereket. (Megjegyzem a gyalogosok egy része épp úgy utálja a bicikliseket, mint az autósok :))

antibringa 2010.01.03. 22:42:06

@Gery.Greyhound: Te hány éves vagy? :-)))))))

cirkuszos 2010.01.03. 22:43:11

@mokkaczuka: Hát látod, erről beszéltem, hogy csak a hardvert számolod. Nem csak a benzint fizeted. Egyszerűen BKV-val járni nem menő, autóval járni szarni menő (=divatmajom).

emzperx 2010.01.03. 22:43:59

Az Andrássyn az Oktogonon belül a baloldali járdán közlekedek és/vagy felváltva a baloldali kerékpársávon - így sokkal biztonságosabb.) Ha mindenki így tenne semmi probléma nem lenne.

min 2010.01.03. 22:46:21

@Káposztakukac: nagyon helyes.
Mit nem adnék ha egy autós elismerné, hogy igen mi is faszok vagyunk

danleis 2010.01.03. 22:47:29

Sokmindenkivel egyetértek. Sokmindenkivel nem. Bringázom is, általában tavasztól, mert a térdem kevésbé bírja a hideget (vessetek a mókusok elé), és autózom is.

Az egyenesen haladónak elsőbbsége van a kanyaródóval szemben mindkét irányból. Ez benne van a kreszben, tehát az út mellett haladó biciklinek elsőbbsége van, akár van bicikli út, akár nincs.

Aki vezet (akár biciklit, akár autót) mindent meg kell tennie, hogy elkerülje a balesetet. Az autósnak speciel az Andrássyn elég nehéz a dolga, ha jobbra akar kanyarodni, mert nem lát a parkoló autóktól. Ezt a biciklivel figyelembe kell venni.

Mindannyian a közlekedés résztvevői vagyunk, és a kresz mindenkire vonatkozik. Kíváncsi vagyok, hogy hány bringás tudja pontosan a kanyarodás szabályait, akinek nincs jogsija. Őszintén szólva néha ég az arcomról a bőr, amikor meglátok egy bringást toronyirányt áthaladni az Üllői úton, leszarva minden szabályt - mert tudom, hogy ezzel hozzájárul ahhoz, hogy az autósok útálják a bringásokat. Én is megállok a pirosnál akkor is, ha nincs gyalogos és közel-távol sincs senki. És azt gondolom, hogy a baromarcú faszfejek kivételével ezt még a hétvégi vezetők is megteszik. Úgyhogy bringások, tessék elgondolkodni és számot vetni.

Itt mindannyian egymás éltéért vagyunk felelősek és ahhoz, hogy Bp-en normális közlekedés legyen mindannyiunknak tenni kell.

lal 2010.01.03. 22:49:06

@mokkaczuka: Mi az hogy budapest az autósoké? Ezt nem tudom értelmezni. Amikor kiszállsz az autódból akkor gyalogos leszel.. de budapest szerinted az autósoké. Gyalogosként már nem érzed magadénak budapestet? Ciki? :) Több tucat közlekedési eszköz jogosult közlekedni az utakon, miért pont az autósoké?

mqqq 2010.01.03. 22:52:17

@Gery.Greyhound: Te is csak írsz, nem olvasol. Leírtam.

Lépcsőházbölcs 2010.01.03. 22:52:21

@Sicc:

Igy van, kedves Sicc, és ezt már amerikai angol tudósok is megmondták...:)

Éppen ezért lassan irok, hogy megértsd: a kerékpár teljes értékű közlekedési eszköz, mely számos jellemet es fizikumot fejlesztő kedvező tulajdonsága mellett még gyors is. Gyorsabb, mint a BKV, gyorsabb, mint az autó, és még ingyen is van.

Kerékpározzunk a hegyekben? Te miért nem csak akkor használod az autódat, ha vidékre mész? Miért nem parkolsz le a város szélén, és használod inkább a BKV-t? Talán rokkant vagy? Esetleg árut szállitasz? Vagy csak nagyon sietsz? Vagy mert undorodsz a tömegtől,az ismeretlen emberek közelségétől, attól, hogy a nyakadba lihegnek, fellöknek,mert nem adják át a helyüket a terhes feleségednek?

Képzeled csak el, mi lenne, ha még százezer bringás autóba ülne ebben a kétmilliós városban
- te nem az autósok jogait véded, nem is a bringások jogait nyirbálnád; te azt szeretnéd, ha csakis egyedül te közlekedhetnél az utakon. Igazad van, vegyük ki a KRESZ-ből a bringát, vagyük ki az autót, vagyük ki a gyalogost is, mindannyian a te érdekeben. És akkor béke lesz, végre ;)

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.01.03. 22:52:36

@antibringa: Ez pontosan miért is releváns?

De jól van: 30 környéke, és keresek annyit hogy ha akarnék, fenn tudnék tartani egy autót, de baromságnak tartanám.

antibringa 2010.01.03. 22:53:09

@min: elég komoly lelki szegénységre vall, ha ez minden álmod :-) Mi is faszok vagyunk. Ám nyilván nem úgy indulok el otthonról, hogy "de jó lesz úgy megérkezni, hogy 170el ver a szivem", én is azt szeretném ha nem táncolna előttem jobbra balra 20al egy biciklis vagy nem kéne nézegetnem, hogy most meghúzza a tükröt vagy nem. Én speciel ezért vagyok fasz, azért, mert elég szűk a tűrőképességem - de ok nélkül még soha nem bántottam, szorítottam le, dudáltam stb. senkinek.

cso zsi 2010.01.03. 22:53:45

@Gery.Greyhound: "
De miért pont a bringás? Lassítson le az autós egy gyalogos sebességére."
A kanyarodó autósnak elsőbbségadással kell élnie a gyalogosok felé, valamint bizonyos kanyarokat nem lehet 30 fölött bevenni a fizikai lehetőségek miatt.
Más topikban ki lett vesézve a Thököly - Stefánia sarki halálos baleset. Lehet, hogy a tehersofőr nem jelzett, és izomból berántotta a tgk-t a Stefániára, keresztül a bringáson. vagy, ahogy inkább előfordul, a bringás, aki 25-tel megy, az négy másodperccel korábban még 28 méternyire van az adott ponttól.

"aki a belvárosba kocsival megy az bizonyára ráér"
Bizonyára.
Vagy nem.
Mert nem irodában növeszti a seggét, hanem pl. ellátja, karbantartja az ottani embereket, eszközöket.

breathy-blip2.wav 2010.01.03. 23:00:45

- 2,5 eves korom ota kerekparozom vagyis kb 29 eve.
- Gyalogoskent gyakorta keveredek a kerekpar savra, ha a jarda es az "elkulonitett" sav egymas mellett van. Bocsi.
- Hianyolom, hogy nincs semmifele kerekpar/kresz oktatas az iskola kereteben, holott sztem az emberek zome tud kerekparozni.
- Panaszkodtok a Andrassy ut miatt, nos akkor ajanlom figyelmetekbe azokat a helyeket ahol a foldut helyebe aszfalt lepett. En egy ilyen telepulesen lakok, (ahol iden 3 honap alatt 50 km betont keszitettek kifejezetten az autosoknak - holott joval tobb kerekparos van a a telepulesen: nagymama-nagypapa, anya-apa, kisteso-nagyteso):

- Jobbkezszabaly a Holdon (meg akkor is ha egy bazi nagy X van az uttesten), ha meglengeted a jobb kezed akkor kepesek, megallni, es kerdore vonni, hogy 'mit mutogatsz'?:D

- Az utak 3 meter koruli szelesre (padka, vizelvezeto, minden egyeb szel nelkul) sikeredtek (mennyiseg vs minoseg - 2010 a valasztas eve) es autosaink 60-70-nel szaguldoznak a ketkerekuek mellett durvan 10-30 cm-re.
Ha veletlenul lecsuszol az aszfaltcsikrol mikor probalsz 4 kereku tarsadnak helyet adni, es megcsuszol a padka hianya miatt (vagyis a 5-15 cm-es szintkulonbsegbol adodoan) es elesel akkor meghalsz, ha rosszul meri ki az autos a tavolsagot meghalsz.

antibringa 2010.01.03. 23:05:24

@Gery.Greyhound: Konkrétan azért érdekelt, mert ez a bkv preferáló, mobilon mp3at hallgató, csajok miatt metrózó hozzáállás szerintem egy bizonyos kor után már ciki. Hát nem tudom, lehet hogy én vagyok túl nagyratörő, de én már 24. évesen sem ülök metróra. Vagy kocsi, vagy taxi és nem foglalkozom se a parkolással se a dugóval se semmivel, mert ez olyan kérdés, mint hogy albérletben éled le az életed vagy veszel egy saját lakást. Érted, nem kérdés :) Amúgy igaza van aki itt felettem írt arról, hogy milyen drága a bkv. Ha nem végállomástól végállomásig mész, akkor gyakorlatilag kizárt hogy megérje. Meg a nyűg, az idő, hogy megvernek, hogy kirabolnak, hogy mellédül valami csöves, lerobban, lassú...Én az elmúlt 3 évben kb 3x ültem buszon, persze abból kétszer lerobbant a busz. Vicces volt, 40 fok volt amúgy is engem meg várt az autószerelő :) Szóval nyilván proli dolog a bkv, más kérdés, hogy sokak számára az elérhető. És én ezzel nem is vitatkozom. Csak utálom mindig hallgatni a demagóg dumákat arról, hogy ez milyen fasza dolog és mindenki hogy imádja. Akkor mondjuk ki inkább: szar, de nekem nincs pénzem: kocsira / parkolásra / dugóban araszolni VAGY az igényeim megrekedtek 20 éves koromnál, úgyhogy nem vágyom jobb életre. Ez sem ciki csak akkor ezt mondjuk.

Közöd?? (törölt) 2010.01.03. 23:06:12

@Lépcsőházbölcs: van az a százezer bringás úgy 1500 is ha kedvező az időjárás... ilyenkor meg 0 felé konvergál

cooper (törölt) 2010.01.03. 23:07:15

Szépen kezdődik az év :)
A világ legszerencsésebb:), leggazdagabb, legélhetőbb, (toleráns,demokratikus)városai mind bringás "paradicsomok". Az ottani autósok jó része maga is bringás, ezért nyugodt, előzékeny, figyelmes. Nem az autó a sikk, hanem a bringa. Amszterdamban a milliókat kereső főnök együtt érkezik a melóhelyre a legutolsó beosztottal, BRINGÁVAL! Budapesten minden a mellett szólna, hogy Bécshez hasonlóan a bringás közlekedést kell fejleszteni, mert a város nem bírja el ezt a sok rohadt autót. Már csak a levegő szennyezettsége miatt se.

aya_nielsen 2010.01.03. 23:08:33

@cso zsi: én azt mondtam, hogy mi van a kreszben, nem azt hogy mit kéne csinálni, meg a többi terelésed, amit megbocsáss de nem olvastam végig, csak átfutottam

dmm 2010.01.03. 23:09:00

@antibringa: nem bkv-re ülni a proli dolog, hanem ezt a nagyképű faszfej dumát előadni, amit te prezentáltál itt az előbb. csak azért nem aposztrofállak balkáninak, mert a Balkánt náladnál többre értékelem.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.01.03. 23:10:13

@mokkaczuka: az amortizációt, adót, vételárat és az esetleges havi részletet is számold bele. Nem csak benzinár az..

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.01.03. 23:10:19

Kivűlről fújom a kommnetjeiteke pro és kontra (el se olvasom már őket), de ha az ilyen vitakorbács az ára, hogy rendbetegyék ezt a szar Andrássy úti bringavonalat, akkor hajrá!

antibringa 2010.01.03. 23:10:20

@cooper: Amszterdamban fűszag száll az utcán, a biciklisek 8as alakban mennek az úton és burjánzik a szervkereskedelem...............kit érdekel, hogy ott mi van? Vagy ha mindenképp összehasonlítunk, akkor mindent hasonlítsunk!

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.01.03. 23:11:26

@flugi_: de rég frissítettem :D már vagy hatan megírták közben :D

csg67 2010.01.03. 23:13:54

Végigfutva a cikken és kommenteken, tényleg senki nem javasolta, hogy az Andrássy igen balesetveszélyes kerékpársávját át kellene alakítani, vagy egyszerűen megszüntetni és a külső sávot annyival kiszélesíteni (a vakmerőek úgyis ott közlekednek, de akkor legalább valamivel több helyen és szabályosan tennék). Persze elég furán hatna, ha a bringások a kerékpársáv megszüntetéséért tüntetnének. :)
Egyébként meg minek egy kimondottan balesetveszélyes úton biciklizni? Miért nem mennek másfelé? Én is lehetőleg elkerülöm a balesetveszélyes útszakaszokat.

KGyST · http://repules.tumblr.com 2010.01.03. 23:15:18

@csg67:
Jó ötlet, csak az kb. 10 év, a magyar bürokrácia ismeretében.

breathy-blip2.wav 2010.01.03. 23:16:49

Andrassy uti csikkal sztem az a legnagyobb baj, hogy tervezoi/terveztetoi (a.k.a. honatyak) a 'kecske is jollakik, es a kaposzta is megmarad' elvet kovettek.

min 2010.01.03. 23:18:40

@antibringa: Hát ez van. Lelki szegény vagyok.
Érdekes én pesten autózva több köcsög soförrel találkozok mint bringással.
Ha meg 170 a pulusod akkor ne ülj autóba mert szívrohamot kapsz és még megölnél másokat is.

breathy-blip2.wav 2010.01.03. 23:21:07

@csg67:

Talan inkabb el kellett volna kuloniteni a kerekpar savot es a parkolo autokat. Tehat az egyik oldalon a kerekpar sav, masik oldalt a parkolo autok. Illetve (kulonosen) a keresztezodesekben feltuntetve (pld piros aszfaltcsikkal, sarga szaggatott szellel) a kerekparsav.

cooper (törölt) 2010.01.03. 23:21:27

@antibringa:
te nem vagy komplett :), aha, fűszag száll az utcán :D:D:D bár úgy volna, szervkereskedelem, biztos, valóban, egy Feyenoord-Ajax se kismiska, ott is vannak őrültségek....
Koppenhága, Oslo, Bécs, Berlin(szinte minden német város-pedig azok autóbuzik), a francia nagyvárosok - fejleszti, támogatja mint az örült a bringás közlekedést. Biztos ők a hülyék.
De ajánlom figyelmedbe ezt(már sok helyen megjelent, érdemes végignézni):
www.overstream.net/swf/player/oplx?oid=ljlmaca5n8md&noplay=1

cirkuszos 2010.01.03. 23:23:53

@csg67: "Egyébként meg minek egy kimondottan balesetveszélyes úton biciklizni?"
Ez sokszor azért van így, mert Budapestet évtizedeken át az autós közlekedéshez alakították, mindenki más le van szarva alapon, és most nincs alternatív útvonal. (Azzal nem számoltak, hogy hipp-hopp annyi ingázó és szgk. lesz, mint égen a csillag, és nem lehet egészségesen elférni.) Az Astoria és a Keleti között pl. hol tudsz átmenni a Rákóczi úton? Ha jól sejtem, csak a Körúton. Én sem szeretek arra menni, de ha nem tudok kerülni, muszáj.

antibringa 2010.01.03. 23:25:36

@cirkuszos: blaha előtt, blaha után, összesen legalább 5 gyalogosátkelő van. De talán 6 is! Azért azt lássuk, hogy a gyalogosok nincsenek elnyomva! rengeteg átkelő van és rengeteg lámpa, szerintem túl sok is, de mindenképp sok!

csg67 2010.01.03. 23:26:42

@breathy-blip2.wav: Minden megoldás jó, ami a biztonság növelését hozná! A mostani egy katasztrófa, mert minden résztvevőre (gyalogos, biciklis, négy- és többkerekűek) veszélyes!
Nem lehet a tervezőt, kivitelezőt, üzemeltetőt beperelni a nyilvánvaló balesetveszélyért?

danleis 2010.01.03. 23:28:21

antibringa: szerintem az ciki, ha valaki azt gondolja, hogy ő attól több másoknál, mert van autója, lakása és nem kell békávéznia. vannak emberek, akik el sem tudják képzelni, hogy élhetnének jobban, talán nem segíteni kéne neki, hogy megtegyék az első lépéseket? te meg itt fikázol, elképesztő vagy. tudod barátom, ahhoz hogy mindannyiunknak jobb legyen, és ne üljön melléd a csöves a békávén, neked is tenned kell valamit. legfőképpen a hozzáállásodon változtatni.

ez az ország attól lesz jobb, ha figyelünk egymásra. és ilyen szempontból bizony a bringások is felelősek a dologért. az autósok alapból figyelemmel közlekednek (még a bunkók sem akarják hetente újrafényeztetni a kocsijukat), ez a bringásokról azért korántsem mondható el. a másik fele meg, hogy tényleg jól jönne ha a kreszt mondjuk a középiskolától már mindenkinek oktatnák. akkor nem fordulna elő, hogy a főúton jövő bringás integet nekem, hogy menjek már, csak azért mert jobbról jöttem. no és persze az aki az andrássyn a bicikliutat kitalálta, arra ítélném, hogy napi 12 órába fel alá tekerjen rajta egy évig. ha megússza élve, akkor maradhat.

antibringa 2010.01.03. 23:28:59

@cooper: Érdekes videónak látszik, majd megnézem. Amit mondtam az pedig úgy van. :) A többi vásosra nem mondtam, de amszterdamban úgy van. Érted, Amszt. látszik hogy egy liberális hely, Budapest meg nem az. Ezért faszság összehasonlítani.

Ami a nyugatot illeti, azt pedig nagyon rosszul látod. Ők meg tudják oldani, hogy az autósok észre sem veszik, hogy a bringásoknak közben jó lett. Nálunk meg csak a mi kárunkra tudják ezt megoldani. Ez a gond

min 2010.01.03. 23:30:48

Mondjuk én az Andrássy inkább meg is szüntetném azt a sávot. Biztonságosabb lenne az úton haladni. A kocsik parkoljanak az út szélén(úgyis mindig ráálnak a bringasávra)a szélső sáv meg annyival legyen szélesebb és slussz. Szerintem jobb lenne mint az a tökéletlen sáv ami sem a bringásnak sem az autósnak nem jó.

Zsirparaszt scene/buckalakó tahó/fotelrokker 2010.01.03. 23:31:51

Debrecenben naponta járok egy főúton kocsival, ami mellett bicikliút is van. Ennek ellenére vannak bohócbiciklistaruhás faszfejek, akik úgy gondolják, nekik a kocsik között a helyük, és még agresszívak is, amíg ki nem szállok.
Oké, szar a bicikliút. De mit szólna nagyanyjuk, ha én a járdán mennék, mert az út szarabb?
Évekig jártam biciklivel melóba, amíg lehetett, tehát nem vagyok egy autós ősparaszt. Szinte soha nem a mountain bike-os mezei közlekedőkkel, vagy a parasztkerós benszülöttekel van a baj, hanem az öntudatos versenykerósokkal.

Ka16 2010.01.03. 23:33:39

Ez érdekes, amikor a biciklisek arról beszélnek, hogy a jobbra kanyarodó autók elütik őket a bicikliúton... Minden tiszteletem a kerékpárosoké, becsülöm őket, hogy nem ülnek autóba, de az Andrási úton hivatalosan a KRESZ szerint nem nekik van elsőbbségük tudtommal a kereszteződésekben.
Legalábbis a Deák tér és az Oktogon között. Ugyanis figyelni kellene a közlekedési lámpákat is, a kerékpárosok részére minden kereszteződésben külön kinn van a lámpa, csak általában a biciklisek arról elfeledkeznek. És ha figyelnének a közlekedési lámpára, akkor láthatnák, hogy amikor az autósoknak zöld van, (tehát az autók mehetnek egyenesen vagy térhetnek jobbra), akkor a biciklisek lámpája piros. Velem is párszor megtörtént már, hogy a biciklis majdnem nekem jött az Oktogonnál, amikor én jobbra akartam térni a körútra a Deák tér felől közlekedve, utána meg nem akarta elismerni, hogy számára külön lámpa van kitéve, ami piros akkor épp piros volt. Ismétlem, most a Deák tér és az Oktogon közötti szakaszról beszélek.

KurtiGabor 2010.01.03. 23:33:45

@peca1000:
Senki nem fog meghalni.
Az egyirányúval szembe bringás forgalom egy több évtizedes európai szabály. Most ért ide, te is megszokod. Tök egyértelmű helyzet. Jön szembe, és látjátok egymást.

cirkuszos 2010.01.03. 23:34:12

@antibringa: Gyalogos átkelőhely az van, de bringáról van szó. Persze, át tudom tolni, nyilván nem rohad le a lábam, de ez nem az igazi megoldás. Másrészt utána jön az egyirányú utcák hada, kilométeres kerülőkkel. Ez sem megoldás.

avus · http://avus.blog.hu 2010.01.03. 23:34:23

@antibringa: Kérlek magyarázd el, mitől lenne az én életem jobb, ha a mostani munkába járáshoz (kerékpárral) szükséges stabil 27-30 perc helyett a körúti dugóban ücsörgés miatt egy óráig tartana beérnem? Működő Margit-híddal, anélkül becsülni se merem. Hogy javítaná az életminőségemet, ha tízezreket dobnék ki havonta törlesztésre, adókra, benzinre, amit ehelyett elnyaralhatok/elkajálhatok/félretehetek? Miért lenne jó nekem reggel a dugóban idegeskedni, hogy aztán 40 éves koromra szép pocim nőjön, és már a sörösüveg felcipelése is zihálással végződjön, ha elromlik a lift? Valaki magyarázza meg az autóbirtoklás és a jó élet közötti korrelációt.

danleis 2010.01.03. 23:36:49

még egy megjegyzés koppenhágában (ezt tudom, mert öcsém ott él) az összes zöldhullám 25kmph sebességre van állítva. ugyanis az a koncept, hogy aki autóban ül az ráér, ott meleg van, nem esik be az eső és szennyezi a környezetet. aki bringázik, az áldozatot vállal a közösségért és egy élhetőbb bolygóért, ezért őket illeti az elsőbbség, ők tudjanak haladni. az a helyzet, hogy ezt a fajta hozzáállást kéne elsajátítanunk és mindjárt lennének normális bicikliutak. aki meg idegbeteg tényleg ne üljön autóba budapesten.

igazi hős 2010.01.03. 23:38:17

@antibringa: "Amúgy igaza van aki itt felettem írt arról, hogy milyen drága a bkv." 28 ezer forint 100 napra, ha minden munkanap jársz munkába, az napi 400 forint. Ebből nagyon keveset autóznék és rohadt rövid ideig parkolnék. És akkor nem számoltam az időmet, ami sokkal drágább.
Ja én 40+ vagyok, mire te ide öregszel talán többre fogod értékelni azt a napi fél-egy órát, amit nem veszítesz el közlekedéssel és kevesebbre az autó (saját, céges, taxi) "presztizsét".
Ja és a legjobban bringáról lehet a csajokat nézegetni, autóval vagy túl gyors vagy túl lassú vagy :-)

KurtiGabor 2010.01.03. 23:38:29

@Ka16:
Nincs lámpa minden kereszteződésben az Andrássyn. A Balettintézetnél, a Nagymezőnél, és a Jókai térnél van. Ezeknél nincs is gond, és a zebrák miatt a beláthatóság is jobb. A balesetek a Dalszínház és a Bajcsy között vannak.
Az ajtónyitós/lelépős meg az egész szakaszon. Én anyósülés ajtója által levágott fülről tudok. Sosem fogok ott menni. A sofőrökben jobban bízom, vezetve is látnak, és a visszapillantót is nézni szokták ajtónyitáskor.

cirkuszos 2010.01.03. 23:39:30

@Ka16: Egyrészt igazad van, sokszor leszarják a bringások, és mennek, mint a hülye. Másrészt, ha megnézed, takarásban van a lámpák nagy része. Amíg nem ismertem, én is lazán átsuhantam. Harmadrészt olyan k. sokat várakoztatnak indokolatlanul, hogy beleőszülsz.
Ha az Oktogonnál kifelé át akarsz menni, meg kell nyomnod a lámpád, és várni másfél-két kört... Bőven beleférne 10 mp zöld még az autósok előtt, azalatt átérnek a bringások, és nincs veszély, sem szitkozódás.

KurtiGabor 2010.01.03. 23:42:31

@Zsirparaszt scene/buckalakó tahó/fotelrokker:

Elolvastad az írást? Az egész arról szól hogy miért használjuk az utat inkább mint a bicikliutat. Az út nem veszélyes, a bicikliút viszont a kereszteződésekben sokszoros baleseti kockázattal jár. Ez egy elavult megoldás, szakkönyvekben rég tanmese arról hogyan ne segítsenek bringásoknak.

antibringa 2010.01.03. 23:44:49

@cirkuszos: hidd el egyébként, hogy autósként sem nagy élmény. Én még a zebrán se tolhatom át, keresni kell egy jobbra kanyarodó utcát aztán egy hurkot leírni. De hát a város ilyen, ezt mindenki tudja.

@avus: el tudnám magyarázni, és ha akarod valamikor el is magyarázom. Röviden csak annyi, hogy az ember olyan, hogy hacsak teheti, akkor egy szintet, amit elér, azt már nem adja le. Épp ezért nem kell érvelni, mert ez olyan, mintha azt kéne megindokolnom, hogy miért jobb repülővel amerikába menni, mint teherhajóval. DE! Megint ez a hülye duma jött elő, mint mindig. Fogadok, hogy akik ezeket írják, nem utaznak a városba. Én sajnos nap mint nap kénytelen vagyok bemenni a városba, minden időpontban. Hétfőn fél8-8 között, kedden 4kor, szerdán 11kor, csütörtök 4, péntek 8. Szóval mindenre van rálátásom, nem mondhatja senki, hogy a déli csendben járok vagy ilyesmi. Nos. Majdnem az Örs vezértől megyek a petőfi hídig. Hát nem tudom ti miről beszéltek, 2 éve jóformán nem ültem dugóban. Persze, láttam párszor dugót, de figyeltem és kikerültem. Keletinél húzok a fiumeire, ha beáll a rákóczi, ha a blahán áll be a körút akkor a corvin mellett a kisutcákban a baross utcáig. Utána meg még a kinizsin (vagy ahogy még az üllői előtt hívják) végig. Szóval persze, ha akarod 2 óra alatt érsz oda valahova (ha direkt a leghosszabb utat keresed) de biztos bringával is be lehetne bizonyítani, hogy milyen extra lassú!!

antibringa 2010.01.03. 23:47:52

@igazi hős: akkor nézzük meg. Légyszíves írd le, hogy nagy százalékban abban a száz napban honnan hova jársz, hánykor, milyen járművekkel és számoljuk ki együtt, hogy mennyi lenne ez kocsival. Különben a levegőbe beszélünk még itt órákig.
Egyébként lássátok, ez már nem biciklis kérdés, valahogy elterelődtünk oda, hogy a bkv szar (ami amúgy így van).

A bicikli más kérdés, mert az tényleg relative olcsó, csak kényelmetlen, veszélyes és az év felében használhatatlan.

mqqq 2010.01.03. 23:48:43

@cirkuszos: és hova sietsz, temetőbe?

avus · http://avus.blog.hu 2010.01.03. 23:49:22

@antibringa: No és a Margit-hidat vajon milyen kis utcában kerülöd ki? :)

KurtiGabor 2010.01.03. 23:50:33

Egyébkét én nagyon örülök ennek a cikknek. Minden autóst idegesít a bicikliút mellett úton tekerő bringás. Mégis, még egy autóvezető sem volt, akinek élőben nem tudtam volna elmagyarázni mi a veszélye, és miért rosszabb mindkét félnek mint az úton tekerés. Szerintem most is megértette az olvasók 60-70 százaléka, csak mi kommentelők vagyunk mindig indulatosak, pedig az arányunk 2%.
Én akkor is utálom a bringautakat amikor vezetek. Mindig holttérből jön a bringás amikor kanyarodok. Ezt persze benézem, de addig szemből is jöhet, a ferde szög miatt pedig a jobb tükörben már nem látni a bicikliutat, így a holttér bármikor újabb bringást hozhat. Egy megoldás van, szinte alapjáratban fordulni. És ha én egy panorámás multiplában így utálom, mit szóljon egy furgonos, aki a holtterét ha akarja se látja be.

mqqq 2010.01.03. 23:50:46

@antibringa: jaj nehogy elkezdj ezeknek maslow piramisról regélni, a magyar egy irigy faj, ha valaki elért valamit, az egyből bunkó, tahó és az a normális amit ő csinál...

mqqq 2010.01.03. 23:52:28

@KurtiGabor: meg amíg alapjáraton forgolódsz, belédvágódik hátulról egy barom...

Ka16 2010.01.03. 23:53:28

@cirkuszos: Elismerem, nem tudom, hogy vannak hangolva a lámpák, azt is látom, hogy az egész Andrássy úton a kerékpárút el van k..va, nem kicsit, nagyon.. Igazából azt nem értem, hogy kb. 10 éve a városvezetés mindig kerékpárbarát utakról beszél, aztán érdekes módon az útfelújításoknál valahogy mindig kimarad a tervből, (@off: azt sem értem, hogy lehet ilyen hozzáállással újra megválasztani őket), de ettől függetlenül azt sajnálom, hogy sok olyan biciklis van, aki a 2000-es évek elején a futárok által kitalált KRESZ-szel köszönőviszonyban se lévő szabályok szerint közlekedik... Tisztelet a kivételnek!
Én személy szerint azért nem ülök biciklire, mivel félek a pesti közlekedéstől... Gondolom sokan mások is így vannak vele..

cso zsi 2010.01.03. 23:54:13

@aya_nielsen: Nem terelés, vezetéstechnika. Szükséges az életbenmaradáshoz az autópályán.
Ha csak átfutottad, fölösleges volt rá reagálnod.

avus · http://avus.blog.hu 2010.01.03. 23:55:50

@mqqq: Van egy autója = elért valamit :)

(fetreng)

Klimy 2010.01.03. 23:56:19

A bringások minden alkalommal fékezés nélkül hajtanak át a piroson, naponta látom. És akkor még mi nem tekintjük őket partnernek...

mqqq 2010.01.03. 23:57:51

@avus: Nem ezt írtam, általánosságban jellemző ez itthon.

hamisnero 2010.01.03. 23:58:18

tmr2007. most jól figyelj. 28-as kelly's-zel (vagy decathlonnal) járok - mindkettő trekking, és elég kicsinek tűnik alattam. ezüst bukóban, és általában kék, vagy szürke cuccban nyomom. kék, vagy khaki a hátizsákom. és iszony sok meglepetéssel tudok szolgálni, ha felbosszantanak. csak azért mondom, hogy ha egy ilyet ütnél el, csináld alaposan, addig gurigázz rajta, amíg él. mert ha véletlen én lennék az, és túlélem, akkor megtalállak, te mocskos kis szemét állat. és most takarodj innen, mert itt emberek beszélnek, nem ilyen kis seggtúró pöcsök. ja, és ha tudnál magyarul, akkor azt is tudnád, hogy olyan nincs, hogy héccentség. az hétszentség, te bunkó, de nyilván nem csak leírni nem tudod, a fogalmat sem ismered, te istentelen barom.
elnézést minden kommentőrtől, de intoleráns vagyok a hülyékkel. ja, és ez az előbbin a jókívánságom minden baromnak, aki nem azért megy az utcára, hogy elmenjen A-ból B-be, hanem azért, hogy kompenzálja a kisméretű péniszét. ja, és autózok is. jó nagy vassal, jó sokat. és elengedem a gyalogost, a bicajost, meg mindenkit, akinek elsőbbsége van. akinek pedig nincs, de ügyeskedik, az szívott. és ha már boldog új évről van szó, mindenki gondoljon arra, hogy ha csak minden ezredik közlekedő gyilkos hajlamú, akkor a gyereketek, az anyátok, a kedvesetek, a barátotok, a testvéretek mekkora veszélyben van nap mint nap, csak azért, mert - mint ahogy az ilyen blogbeszólásokon is látszik - egy rakás ember az elbaszott kis szar életéért az utakon törleszt. csá, ezen túl csak komoly témában beszélek.

min 2010.01.04. 00:00:21

@Klimy: Igazad van mert az autósok előbb fékeznek picit aztán mennek át a piroson.
Nyomd át a dvd-n a örökjátszást normál lejátszásra és megoldódik a problémád

mqqq 2010.01.04. 00:00:36

@hamisnero: hát ezzel nem lettél több nála, nyilván csak elérte a célját :)

avus · http://avus.blog.hu 2010.01.04. 00:04:11

@boyka: boyka, elmúlt éjfél, és reggel iskola.

KurtiGabor 2010.01.04. 00:09:43

@mqqq:
Na akkor én elértem hogy cégvezetőként, autótulajdonosként bringázom. Akkor ezt is tiszteljük egymásban ne csak a vagyontárgyakat. Van olyan nap amikor tényleg csak másokért választom a bringát. És olyankor egy autóval kevesebb áll a dugóban, amitől a dugó si jobban halad.

min 2010.01.04. 00:10:06

@avus:
ez tényleg vicces..sőt nagyon röhejes

dmm 2010.01.04. 00:10:24

@boyka: a Bajcsyn nem jár busz, arra metróval szoktál járni!

mqqq 2010.01.04. 00:10:54

A magyar ritka előítéletes faj. Nyilvánvaló, hogy az autósok és a biciklisták között is vannak makkarcok, de nem hiszem, hogy valamelyik javára, hisz mindkettő ugyanabból az alapanyagból van (ember, vagy mi). Ugyanaz a hibaszázalék.

Ebből következik, hogy a normális kerékpárosoknak és a normális autósoknak baromira nem kell megváltozniuk, úgyhogy nem tudom miért vesz itt egy-két ember személyes sértésnek néhány ötletet.

A megoldás nyilván a népnevelésben és a biztonságosabb utakban van, de ehhez pénz, szakértelem és egy kis akarás kell. Az első nem nagyon van, a másik kettőt pedig inkább a civil szervezetektől várnám el...

mqqq 2010.01.04. 00:12:40

@KurtiGabor: nekem meg van autóm, biciklim és pöttyös labdám is, de ez hogy jön ide? :)

aya_nielsen 2010.01.04. 00:13:45

@cso zsi: érdekes, én a kresz betartásával maradok életben, te úgylátszik itt-ott azért átírod, kérdés, mi lenne, ha mindenki így tenné...

cirkuszos 2010.01.04. 00:13:56

@mqqq: 1. Ha nem is sietek, de dolgom van.
2. Igencsak együttműködőnek tartom magam, ha van hely, elengedem a gyorsabbakat, de ebbe nem fér bele, hogy balfasz szervezés miatt háromszor annyit tekerjek. Te tényleg azt hiszed, hogy aki bringázik, az mind ráér mindenre?

KurtiGabor 2010.01.04. 00:14:11

@mqqq:
Az Andrássy út nagyon kevés pénzből rendbe hozható. A ciciket felszedni, a parkolót a járdához tenni, és a bringasávot az autósáv mellé, vagy a szélső autósávot szélesíteni másfél méterrel. Béke lenne mint a Béke úton.

KurtiGabor 2010.01.04. 00:16:18

@mqqq:
A valamit elérős írásodat értettem félre.

cirkuszos 2010.01.04. 00:16:57

@boyka: Lehet, hogy ez elszomorít, de a BKV-s buszsofőrök számomra az egyik legpozitívabb tapasztalat. Egy kezemen meg tudnám számolni, hogy évek alatt hányan veszélyeztettek, szemben minden más volán mögött ülővel.

antibringa 2010.01.04. 00:18:11

@avus: most jól megfogtál. Bár ha jól tudom ott most te is tolod a bringát:) Egyébként pont ez a baj veletek, illetve úgy általánosságban elég sok emberrel. Nem azt mondjátok, hogy igen, el lehet kerülni, hanem találtok 2 kivételt. Mint a dohányosok. Mindenkinek van egy 100 éves ismerőse aki napi 2 dobozt szív..

mqqq 2010.01.04. 00:19:05

@cirkuszos: Nah, miattad utálják annyian a bringásokat :) Szerintem senki se hobbiból közlekedik Budapesten, hanem mert A-ból B-be el akar jutni, ami szorosan köthető a munkájához, munkaidejéhez, vagy épp a családjához.

Úgyhogy maradjunk annyiban, hogy mindenki ugyanannyira siet, már csak emiatt is bunkóság pl autósként bevágni a sor elejére, de ez itt offtopic. Ugyanez érvényes a kerékpárosokra is.

Sok szar van az Andrássy környékén, de a lámpák hangolása szerintem pont nem az. A biciklistáknak akkor ad mindenhol zöldet, amikor biztonságos. Máshol kéne változtatni, pl. ahogy KurtiGabor írta.

arsen 2010.01.04. 00:22:14

kicsit off

Azt nem értem, hogy aki itt, vagy úgy általában teli szájjal védi a jogait (és csak a saját jogait), nem hallotta még, hogy jobb adni, mint kapni? Például elsőbbséget.. azt ugyanúgy jobb adni, mint kapni. Szinte ingyen, 10-20 másodperc árán lehet szerezni egy kis megerősítést, hogy sikerült embernek maradni ennek a szemétdombnak a közepén, és egy kis reményt is, hogy a következő sarkon talán majd ő ad elsőbbséget valaki másnak.

Másrészt egy vita közben a másiknak igazat.. azt is ugyanúgy jobb adni. Ha nekem igazat ad egy indás nikk, ér az valamit? Én már úgyis tudom, hogy igazam van, azért is mondom el, mert hiszek benne. Viszont ha én adok igazat valakinek, akinek valóban jár, akkor én magam gyarapodtam, mert szert tettem egy olyan nézőpontra, amire magamtól soha nem lettem volna képes.

cso zsi 2010.01.04. 00:25:29

@dmm: Márpedig jár.
Az egyik fajta piros, és áramszedője van, a másik hétvégénként, Kőbányától - Óbudáig.
Ezeken kívül a mindenki (autós és bringás) által szidott turistabuszok, városnéző járatok.

mqqq 2010.01.04. 00:25:33

@arsen: igazad van :D Amúgy az elsőbbséget átengedni nem csak belül jó sokszor, hanem praktikusabb is objektíve nézve. Én bukok mondjuk 2-3 mp-et, de más nyer vele 10-20-at, így a közösség -összesen nézve- utazási időt takarít meg. Sok kicsi meg sokra megy, sőt, hiszem hogy hosszú távon visszakapom :)

antibringa 2010.01.04. 00:25:40

@avus: ez is csak addig vicces, amíg alulról nézed, mint te :)

az autóban nem az a nagy cucc, hogy megveszed, vagy fenntartod, hanem, hogy te belül olyan ember vagy, hogy szeretnél többet elérni annál, mint hogy az 1es villamossal döcögj naponta átlag 17km/h-val. (aztán nap végén ihass 2 sört, hú..)

cso zsi 2010.01.04. 00:27:54

@aya_nielsen: Te hogy hajtasz fel a pályára, ha nem tudsz besorolni, és meg kell állnod a sávelfogyásnál?

antibringa 2010.01.04. 00:28:37

egyébként kíváncsi vagyok mi lesz majd a nagy duma, ha elterjednek a hibrid autók (lemegy az áruk, elérhetőek lesznek használtan is). Akkor mi lesz a füstölgő konzervdoboz? Meg a tiltsuk ki a kocsikat bpről, mert büdösek? :P Sőt, mostmár az új EURO5öket is beengedik. El fog veszni a kollektív öntudatot fűtő (egyik) legfőbb érv. :)

dmm 2010.01.04. 00:30:21

@antibringa: neked lehet. én 1982 óta vezetem a saját autóimat, hidd el, ettől még semmi ilyesmit nem érzek... (szabványos magyar történet a tied)

antibringa 2010.01.04. 00:34:03

@dmm: nem. Maximum a Tied szabványos történet, mivel én 2005 óta vezetem még csak a saját kocsimat, nem lehet tudni milyen történet lesz belőle. :) De ha a metron ülnék minden nap, akkor tuti szokványos magyar történet lenne.

mqqq 2010.01.04. 00:35:37

jópofa, ahogy a semmiről vitáztok :)

avus · http://avus.blog.hu 2010.01.04. 00:37:00

@antibringa: Na igen, ha mondtam volna egy isten háta mögötti városrész két pontját, ami úton 16 km kerülő, légvonalban meg 500 méter, akkor elfogadnám, hogy csak találtam egy kivételt. A Blaha - Margit-krt viszonylat azonban aligha nevezhető egyedinek, százezrével tesznek meg hasonló utakat nap mint nap. Kerülgethetsz te akárhol, ha úgyis ki kell verekedned magad a hídfeljáróhoz.

Volt szerencsém egyszer autóval munkába menni, valami hiperdugót fogtam ki a körúton, 30 perc volt a Blahától csak a Nyugatiig. Másik hasonló alkalommal inkább az Izabellán "kerültem", aznap "normál" forgalom volt, negyvenvalahány perc alatt értem fel, ami picit jobb, mint a BKV. Csakhogy biciklivel így is 27-30 perc, a felújítás miatt meg olyan 35-38. Vajon autóval is 8 perc a Margit-kiesése miatti plusz idő?

Kötve hiszem, úri passzióból néha az Árpádon, néha a Lánchídon megyek haza, és a Szépvölgyi halál, Kiscellin is a templom fölött áll a sor, a Lánchíd felé meg a Fő utca van beállva. Bár gondolom neked a Fő utcára is van kisutcás alternatívád.

dmm 2010.01.04. 00:37:06

@antibringa: semmiben sem különbözöl te attól, aki a metrón ül, esetleg annyi lehet a különbség mégis közted és - remélhetőleg az általad megvetett és proliként aposztrofált - átlagember között, hogy te kibaszott nagyképű és összeférhetetlen vagy. nem tudom mitől, autója akárkinek lehet, autózhat is vele a városban, ez csak pénz kérdés, az intelligenciát biztosan nem jelzi.

min 2010.01.04. 00:38:46

@mqqq:
A metrón utazó angolul diskuráló üzletembernek látszó egyének minőségi öltönyben...ők sem sikeresek ugye? és tényleg megisszák a 2 sört munka után valamelyik belvárosi elit sörözőben.

Ne viccelj már...

avus · http://avus.blog.hu 2010.01.04. 00:39:56

@avus: A Margit után nem tudom miért írtam kötőjelet (Margit kiesése akart lenni)

min 2010.01.04. 00:40:04

@min: hopp, bocsesz ezt antibringának szántam!

avus · http://avus.blog.hu 2010.01.04. 00:42:18

@antibringa: Aham, na mégis mondj értelmes indokot, minek legyen autóm, ha

1. páromnak van, ergó autós nyaralás nem gond
2. én ellenben csak buknék vele, időben, pénzben, mindenben.

Racionális, észérveket tartalmazó okot mondj.

mqqq 2010.01.04. 00:42:26

@min: szövegértelmezés elégtelen.

mqqq 2010.01.04. 00:44:40

Autó annak kell, akinek az munkaeszköz, vagy a családja miatt kell (nyaralás, bevásárlás stb), vagy növeli az egóját. (Nincs ezzel semmi gond.)

dr. trafik nomac 2010.01.04. 00:46:41

Mondjuk ha megfelelo sebesseggel kozlekedik a biciklis, akkor azert elkerulhetoek ezek az esetek, mivel egyszeruen meg tud allni.

min 2010.01.04. 00:46:53

@mqqq: Mint írtam nem neked írtam ....

mqqq 2010.01.04. 00:47:40

@min: de azt csak utána olvastam ;)

antibringa 2010.01.04. 00:49:12

@avus: azért hogy ne legyen büdös a ruhád, magaddal vihesd a notebookodat, ha szükséged van rá, tarthass magadnál készpénzt és lehessen 1000 Ft-osnál drágább telefonod, amit nem vesznek el. Ezen kívül ne kelljen elkérni az asszonytól a kocsit, ha kell valamire. De egyébként megértem, amit mondasz, tény, hogy Neked luxus lenne, bár számomra ez a luxus egyértelmű és ezért nem bírom azt mondani, hogy igen, ne legyen kocsid. De ha egy függvényt kell optimalizálni, tényleg Te jobban jössz ki anyagilag.

min 2010.01.04. 00:50:13

@antibringa: ez annyira szánalmas...

antibringa 2010.01.04. 00:53:30

@dmm: igen, rosszul közelítettem meg a kérdést. Nem mindenki intelligens, vagy gazdag, kreatív vagy jópofa, aki kocsival jár. De aki olyan, amit az előbb írtam, az mindegyik és nem gondolkozik, hanem megy.

@dmm: Egyébként nem aposztrofáltam prolinak minden embert, de a fenti megközelítés alapján, nem mondanám, hogy épp a gazdag emberek jelképe lenne a tömegközlekedés. És szerintem megvethetem a tömegközlekedést, hisz azért küzdök, hogy ne kelljen használnom. Utálom, mint a szart. Mindenki utál valamit, én épp ezt. Ettől még nincs bajom azokkal, akik bkv-val járnak, de ne kelljen azt mondaom, hogy tényleg jó a bkv, hisz nem ezt gondolom.

Sipy 2010.01.04. 00:54:16

@antibringa: Az autóval nem csak az a baj, hogy szennyezi a környezetet, hanem az is, hogy rohadt sok helyet foglal. Általában egy ember ül egy kocsiban, amit vegyünk 2 x 5 m-esnek azaz 10 m2. Ugyanez kerékpár, robogó, motor esetében 1 x max. 2,5 m azaz 2,5 m2. Tehát négyszer annyi fér el belőlük adott területen. Ami a szűkös belvárosban szerintem nem mindegy.

A másik, ha mindenki autóba ülne (BKV-zó, motoros, kerékpáros), mert csak így lehet valaki, akkor nem tudom mekkora lenne a dugó, de biztosan nagyobb.

mqqq 2010.01.04. 00:54:43

A belső érzéseket nem lehet forintosítani, mindenki arra költ, amire a saját értékrendje szerint megéri.

jht-lover 2010.01.04. 00:55:29

@antibringa: kár hogy a valószínűleg csillivlli autód, laptopod, tiszta ruhád, és hightech mobilod mellé nem tudtál észt is venni, mert ezek a termékek szellemi képességek hiányában igencsak feleslegesek

dmm 2010.01.04. 00:56:33

@antibringa: a gazdagság pedig az egyetlen üdvözítő elem ebben az életben, az igazi siker... végy egy golf II-t, havonta egyszer tankold meg, tiéd a mennyeknek országa. szánalmas vagy tényleg, ahogy min írta.

avus · http://avus.blog.hu 2010.01.04. 00:57:28

@antibringa:

Ad 1. A ruhám nem büdös. Ha mégis az, akkor te egy patkány vagy. Bocs, ha te mondhatsz rám bármi faszságot, akkor ugye én is rád. Ugyanis kerékpáros mezben tekerek, ami direkt jól vezeti az izzadtságot, mellé nem vagyok izzadós típus, és még kevésbé büdösre izzadós. Ez van, ezt dobta a gép.

Ad 2. Szoktam magamnál tartani készpénzt, többnyire 20e alatt. Természetesen volt már példa többre is.

Ad 3. A telefonom egy Nokia 5310 EM, tavalyi vételkor 40 volt, mostanság sem lett sokkal olcsóbb.

Ad 4. A 15.4-es notebookom (neoprén tokban) befér, a netbookom lötyög a táskában, de itt picit megfogtál: a 15-öst 14-re cserélem hamarosan, mert a nagy mellé már nem sok minden fér be.

A négyből mind a négy érv mind ökörség, már elnézést.

jht-lover 2010.01.04. 00:57:59

@Sipy: hozzáfűzném a helyfoglaláshoz, hogy ha egy autó helyfoglalását 100%-nak számoljuk akkor egy busznak 6% a területfoglalása, természetesen ez szállított személyekre leszámítva

mqqq 2010.01.04. 00:58:24

@Sipy: Egyértelmű, hogy a hosszútávú cél az autók kiszorítása a belvárosból. Ezzel nincs is baj. Csak a sorrend nem mindegy, előbb kell az ehhez szükséges infrastruktúrát megvalósítani, amíg nincs elég mélygarázs, P+R parkoló és normális BKV járat és kerékpárút, nem lesz kevesebb autó.

antibringa 2010.01.04. 00:59:23

@min: én ezeket az embereket a6os audikban szoktam látni. Akiket ismerek az alábbi paraméterekkel, azok is mind kocsiban ülnek és nem a "kocsija bárkinek lehet" kategóriájú kocsikban. Ettől még nem okosak feltétlenül, de az én mintavételemnél 99%-os a kapcsolat.

min 2010.01.04. 01:05:17

@antibringa: én szoktam látni őket metron is... de ezen nem veszünk össze.

antibringa 2010.01.04. 01:06:51

@avus: nyilván félreértettél. Nem azért vagy büdös, mert büdös vagy. Azért vagy büdös, mert mindenki ráizzad az ülésre, felteszik a lábukat, egyszer régebben mikor még bkvval jártam, láttam ahogy egy csövesen ugrálnak a tetvek. A telefonod szuper, csak idő kérdése, hogy meddig élvezheted, múltkor számoltam, hogy mostmár minden barátomat kirabolták, egy telefon minusz mindenhol van. Készpénzt is épp ezért nem viszek magammal, ha bkvval megyek. Elhiszem, hogy Te viszel, szerintem attól még nem biztonságos. Egyébként a notebookkal is ez a bajom. Persze az is szar, hogy 3 kilós, de ez is olyan, hogy ezen nem tököl az ember. Nekem egy 1,8kg gépem van, azzal maga a súly tényleg nem tényező. Tudod, én elég sokszor megjártam. Ami történhet velem, vagy barátnőmmel, hugommal, vagy haverjaimmal megtörténtek. A bkv előnyei mind prémiumok cserébe azért, hogy vállalod azt a sok mindent amit fent írtam.

dmm 2010.01.04. 01:06:55

@antibringa: te végül is mit keresel ezen az oldalon. abszolut semmi közöd a kerékpározáshoz, de a valósághoz sincs sok. miért nem alszod szépen ki magad, holnap jobban fogsz kinézni, sikeres ember képében szépeleghetsz, ha korán kelsz, még a mosóba is elviheted az autódat. minek irkálsz itt, senki nem osztja a véleményed, viszont sokan kellemetlen embernek tartanak, köztük én is. csak hogy világos legyen: ez egy kerékpáros blog, a te helyed a menedzserek faszát szopó vagy valamilyen autó fétis blogban van. mit gondolsz te erről?

Sipy 2010.01.04. 01:07:41

@mqqq: Ezzel teljes mértékben egyet tudok érteni, de sajnos nálunk a létező P+R parkolókat is plázásítják, a 20-25 éve még világszínvonalú (gyorsan ide írom, hogy nem a járművekre értem) tömegközlekedési hálózatot pedig sikeresen tönkretesszük (ezt lehet, hogy múlt időben kellett volna írnom).

xi 2010.01.04. 01:07:42

Biciklisták fizetnek valamilyen hozzájárulást (adót), amiből lehet táblát állítani, vagy épp sárga festéket venni biciklisáv festéshez?

Herbert Putzenschramm 2010.01.04. 01:10:19

@xi: igen, úgy hívják hogy ÁFA, SZJA, satöbbi. leülhetsz, eggyes.

min 2010.01.04. 01:10:27

@mqqq: Hát ez az! Propagálják a P+R parkolókat miközben a Váci útón lévő is egyre fogy. A régi alapterületből már jócskán lecsipentettek a leendő új Bp bank szákház javára és gyanítom a maradékból ügyfélparkoló lesz.
Ezt az egész bringa, autós, bkv viszályt a városházán generálják a hülyébbnél hüyébb döntéseikkel.

antibringa 2010.01.04. 01:10:49

@min: egyébként legyen, elfogadom, hogy megfordulnak ott.Van hogy tényleg praktikus a bkv. Rövid időre, kevés megállóra.

min 2010.01.04. 01:14:19

@antibringa: Nem értelek titeket Avus-al.
Te folyamatosan BKV ellen írsz mert jobbnak véled az autót de Avus bringával jár mert feleslegesnek tartja a kocsit. Ti tökre nem egy dologról vitáztok.

OkoskaTo:rp 2010.01.04. 01:18:20

Óóó, meglepett volna, ha antibringa nem tűnik itt fel. :-)

A cikket kiegészíteném pár aprósággal:

1. Az Andrássyn az is gáz, hogy ha álló autó ajtaját nyitják a bringásra, még az autó kötelező biztosítása sem vonatkozik az esetre, így a biztosító nem fizet. Kártérítésért lehet bíróságra menni.

2. Mivel a kerékpárutak egyikét sem takarítják, így téli időben ezek gyakorlatilag járhatatlanok. Egyik oldalról a járdáról tolják rá a havat, a másik oldalról az úttest felől. A kereszteződéseknél pláne. A Kreszben meg ugyebár nem szerepel, hogy csak akkor kötelező használni a bringautat az úttest helyett, ha közlekedésre alkalmas. (Ez egyébként egész évben vonatkozik a sárga festéssel készült, holdbéli táj jellegű, gyalogosokkal közös "utakra".)

nylon smile 2010.01.04. 01:19:29

sztem teljesen felesleges a mentalitásban keresni a hibát. nyugaton ugyanannyi faszfej autós-bringás van mint itt. a probléma budapesten abból adódik, hogy ha csinálnak is bringautat, akkor azt szarul, de nagyon. lsd andrássy, és lásd a múzeum körút kálvin és astoria közötti új szakasza. nemtudom ki járt már azon, de hogy életveszélyesebb mintha kamionok között szlalomoznék az száz. kb 20 méterenként kiálló csatornafedélek, vagy utólagos autó feljárók amik 10-20 centire állnak ki a földből, a bringás sáv közepén. amikor átadták, boldogan hajtottam fel rá, és fél perc múlva majdnem akkorát estem, hogy ráboruljak az út autósok használta részére. eltelt fél év, és semmi változás. így ki várja azt, hogy azon látni fognak bringásokat?
és sajnos akármilyen fájó is, de egyetértek azokkal akik soha nem szállnának bkv-ra. nemcsak a tisztaság és a kiszámíthatóság hiánya, de az aluljárókban buszon villamoson tapasztalható bűnözés az, ami visszatartó. Én speciel ezért járok két éve bringával még télen is, mert ahol sok az ember, ott lesz olyan is, aki belédköt, vagy leszarja hogy téged zavar az adott tevékenységével. nekünk bringásoknak meg igenis tudni kell, hogy hiába ad elsőbbséget a kresz, lassítani kell és körülnézni. már rég nem élnék, ha nem néznék körül a bringaút és úttest találkozásánál vagy épp a zöld lámpán való áthaladáskor...
szval amig nem csinálnak sok helyen sok és megfelelő minőségű bringautat, addig marad ez az egész, hiába fog a fél város kerekezni. balesetek, konfliktok tömegeit kapjuk csk, azért, mert a tervezők leszarják.

mqqq 2010.01.04. 01:21:28

@OkoskaTo:rp: Dehogynem szerepel benne, csak közvetve. Ugyanis maga az út csak akkor nevezhető útnak, ha közlekedésre alkalmas. Lehet hogy ezzel egy -nem túlképzett- rendőr se értene egyet, de a bíróságon megállja a helyét.

Veér Farkas 2010.01.04. 01:23:25

@saq:
Ja, te voltál az, aki kiskanállal megette a szarát, és holnap ebédre is azt kap?

mqqq 2010.01.04. 01:23:40

@nylon smile: téged klónozni kéne :) (nem cinikusan mondom)

Veér Farkas 2010.01.04. 01:25:26

@Herbert Putzenschramm:
MAgyarul semmit. De a pofájuk jár, hogy nekik milyen jogaik vannak...
Majd ha valami kis bicikliadót befizetnek az államkasszába, akkor lehet a pofát jártatni. Addig kuss.

Herbert Putzenschramm 2010.01.04. 01:26:13

Akkor most divatbringás troll leszek, és leírom a véleményemet, amivel nem fogok osztatlan sikert aratni, de ez most egy ilyen nap.
- Biciklivel - ha nem jön semmi - akkor simán átmegyek a piroson.
- Andrássyn csakis az úttesten haladok, kerülöm azt a szart, amit kerékpársávnak csúfolnak.
- Pár sör vagy egyéb alkohol elfogyasztása után simán hazatekerek.
- Két kocsisor közt menni kurva jó érzés, javaslom mindenkinek kipróbálni.

És mindezeket azért csinálom, mert megtehetem. Rendőrre persze figyelek, ha látom, hogy van a közelben akkor olyan szabályos vagyok mint egy tanuló vezető a forgalmi vizsgáján. De még ha meg is büntetne, akkor is megúszom lófasz büntetéssel, ráadásul a jogsimat sem kell félteni.

Slusszpoén: még hátsó fék sincs a fiximen :)

(Azért mielőtt meglincselne a társadalom, megjegyzem, hogy erős világításom mindig van, másokra mindig figyelek és még senkit nem akadályoztam vagy veszélyeztettem akkor, amikor épp szabálytalan voltam, járdán soha nem közlekedek és ha van rá lehetőségem, akkor elengedem az épp gyorsabban haladókat. Ja, és fixire nem kell hátsófék, hisz a lábammal lassítok :)

OkoskaTo:rp 2010.01.04. 01:29:00

@mqqq: Téves. Attól még nem szűnik meg útnak lenni a 3-as főút, hogy mondjuk lefagyott ónos esőre leesett harminc centi hó.

A rendőrök szerint amúgy egy szűk egysávos úttest is alkalmas a közlekedésre, amin csuklós buszok előzik az embert oldaltávolság megtartása nélkül (amikor arról van szó, hogy miért a járdán).
Az is elég szubjektív, hogy a gyalogosok által megszállt kerékpársáv alkalmas-e a közlekedésre.

mqqq 2010.01.04. 01:30:14

@Herbert Putzenschramm: Mindenkinek jogában áll megszegni a szabályokat, amíg vállalja a következményeket. A gond inkább az, ha téged lát egy 14 éves gyerek és másnap leutánoz. A reflexe lehet hogy van olyan jó, mint a tied, de rutinja biztos nincs annyi, meghal, ennyi. Te erről nem is fogsz tudni.

Herbert Putzenschramm 2010.01.04. 01:31:21

@Veér Farkas: csak neked befizetem a 10 kilós gépem után a súlyadót! Vagy vákicsit, most már teljesítményadó van: a teljesítménye 0 kW. Ezt már be is fizettem. Szóval KUSS :)

dmm 2010.01.04. 01:31:38

@mqqq: hát ez igaz lehet...

mqqq 2010.01.04. 01:32:30

@OkoskaTo:rp: Engem nagyon sokszor nem érdekel a rendőr véleménye, ők betanított munkások, a jogrendet több-kevesebb tapasztalat alapján tudják, van aki jobban, van aki nem. Ez nem bántás, senki se két lábon járó jogszabálygyűjtemény, 30 éves értelmezési gyakorlattal. Erre ott vannak a bíróságok, ezért élünk jogállamban.

Herbert Putzenschramm 2010.01.04. 01:34:51

@mqqq: és ha a 14 éves látja a híradóban, hogy egy finn kölök megöli az iskolájában 23 társát, akkor az apja a hibás, mert bekapcsolta a TV-t?
Értem, hogy mire célzol, de azért a világ összes bűnét ne kenjük már arra pár szerencsétlen biciklisre...

dmm 2010.01.04. 01:34:52

@Veér Farkas: figyelj farkinca, ez a vélekedést kurva régen hirdetitek már, és kb azóta meg is cáfolták sokan. nem unod még?

aya_nielsen 2010.01.04. 01:36:04

@cso zsi: nem tudom, elmúlt évek alatt mindig be tudtam sorolni, talán mert tudok vezetni. ha nem tudnék, akkor pedig megállnék, index ki, és várnám, hogy valaki megszánjon egy fiktív előzéssel jó messziről, vagy hogy a faszba mondják... de több 10e km alatt nem volt még ilyen...

Nor- 2010.01.04. 01:36:26

@Herbert Putzenschramm: érdekes, az utánfutó teljesítménye is 0 kw, mégis szedik utána a súlyadót, szóval ezt buktad ...

mqqq 2010.01.04. 01:36:46

@Herbert Putzenschramm: így van, az az apja hibája, amiért nem BESZÉLGET vele nap mint nap, a híradót és a filmeket se tárgyalják ki abban a korban, amikor a legfogékonyabb rá. De Te ezen nem tudsz segíteni, így marad a közút. A saját gyereked előtt is átmennél a piroson?

min 2010.01.04. 01:37:52

@Nor-: Attól még a kocsi után teljesítményadó van.

dmm 2010.01.04. 01:38:05

@Herbert Putzenschramm: de abban igaza van mqqq-nak, hogy ha te mondjuk profinak gondolod magad, meg az is vagy, akkor van egyfajta felelősséged is abban, amit példaként említett. elvben egy taxistól vagy bkv sofőrtől is elvárná mindenki, hogy a gyakorlata miatt úgy közlekedjen, hogy az jó példa értékű legyen, és ha nem teszi - mert előfordul :) -, akkor mi is fikázzuk érte.

Nor- 2010.01.04. 01:39:31

@Herbert Putzenschramm: kérdezem én, hamár ekkora troll vagy, milyen alapon kérsz számon bármit is másokon ?
szabályok szisztematikus áthágása, ez az amit csinálsz.
(te is, meg a kritikálmesszös pajtásaid is)
Talán mindenki előszőr a saját háza táján rakjon rendet ...

Herbert Putzenschramm 2010.01.04. 01:40:03

@Nor-: akkor fizetsz az utánfutó után súlyadót, ha azt gépjárművel vontatod. Ha kézzel húzod, vagy bringa után kötöd, akkor nem kell fizetned rá semmit.

Próbálkozásnak nem volt rossz, de sajnos nem jött be.

OkoskaTo:rp 2010.01.04. 01:40:25

@mqqq: És neked van kedved napokat bíróságra járni egy-egy ilyen betanított munkás miatt? (A magyar bíróságokról és a jogállamról most ne nyissunk vitát, de az a gyakorlat, hogy ha két rendőr mond valamit, akkor akár azt is elhiszik nekik, hogy te verted össze magadat.)

Nor- 2010.01.04. 01:41:56

@xi: ott a pont, természetesen SEMMIT nem fizetnek a biciklisek, még biztosításuk sincs.
Se rendszám, se felelősség, se közlekedés kultúra.
Azt persze tudják hangoztatni, hogy "a mi pénzünkből vették el a hídra szánt" blablabla.
holott az a pénz bizony a sok adóból folyik be amit a motoros társadalommal fizettetnek.

mqqq 2010.01.04. 01:42:07

@dmm: Meg ez egy olyan dolog, mint az, hogy én 10 éve rallyzok, városban is többszáz lovas gép van alattam. Állítom, hogy jobb a reflexem, mint a pestiek sofőrök 99%-ának. Mégse kezdek el vadulni, nyomni mint az állat cikkcakkban a hungárián, mert lesz egy 18 éves segg, aki engem néz ki ellenfélnek, és az első nyomvályúnál felmászik a villanypóznára.

avus · http://avus.blog.hu 2010.01.04. 01:42:51

@antibringa: Ez süketek párbeszéde. Én kerékpárral járok, BKV-re félévente 1x ülök. De amiből kiindultunk, az igaz lenne BKV-re is. Főleg körúton haladva, autóban ülve hány villamos elhagyja az ácsorgó kocsisort. Aki szerencsés tömegközlekedés-ügyileg, az miért is váltana autóra? Leszámítva persze az "autóm van, ergó elértem valamit" című bullshitet.

Több kollégám jár BKV-vel, egyikük büdös csak, de ő alkatilag az. Akkor is büdös, amikor a cégautóból száll ki.

mqqq 2010.01.04. 01:42:53

@OkoskaTo:rp: már voltam is (megnyertem)

Nor- 2010.01.04. 01:43:20

@Herbert Putzenschramm: teljesítménye annak is 0, akkor fizetsz, ha KÖZLEKEDSZ vele. Értelemszerüen nem fogsz egy biciklivel vontatni egy 100-200 kilós vasat, mert bele pusztulsz, és meg se tudod állítani.

dmm 2010.01.04. 01:45:07

@Nor-: mi az isten az a "motoros társadalom" kik vagytok ti? hogy néztek ki?

Herbert Putzenschramm 2010.01.04. 01:45:28

@Nor-: Mit kértem én számon másokon, barátom? A szabályok betartását senkitől nem várom el, arra ott van a rend őre. Azon én is kacagok, amikor a szabálytalan biciklis edukál a szabálytalan autósnak. Én csak simán közlekedek a magam módján, úgy, hogy másnak nem ártok semmit.
Tőlem akár a megrakott Kamaz is áthajthat a piroson, ha nem jön senki.

Ha meg szerinted csak a biciklisek hágják át a szabályokat szisztematikusan, akkor én úgy kiröhöglek a többi kommentelővel együtt, hogy ihaj :D:D

dmm 2010.01.04. 01:47:11

@mqqq: ja. még nekem sem jutott eszembe azért ráhúzni valakire a kormányt, mert az én vasam nagyobb, vagy tudom is én miért.

min 2010.01.04. 01:51:00

@Nor-: egy bringa kb 8-15 kg. Felülhet rá max 120kg-os ember akkor netto súly plusz összsúly 50%-a nem éri el a száz kilós szorzót ergo nem kell fizetni?:-)

min 2010.01.04. 01:53:03

@Nor-: Ez ugye tudod, hogy egy nagy marhaság?

Herbert Putzenschramm 2010.01.04. 01:53:30

@mqqq: na látod ebben különbözünk, én csak simán közlekedni akarok bringával, nem másoknak példát mutatni. Akinek van egy kis esze, az nem kezd el nulla gyakorlattal a Nagykörúton szambázni az autók közt, ez pusztán ész kérdése.

@Nor-: A motoros társadalomnak ki a vezetője? Talmácsi?

Nor- 2010.01.04. 01:57:34

@dmm: mindenki, aki fizet az üzemanyagért, tehát adózik.
Robogó, Nagymotor, Kocsi, Teherautó, Busz, stb.

Nor- 2010.01.04. 01:59:37

@Herbert Putzenschramm: Pontosan arról beszélek, hogy a legtöbbször azoknak a bicikliseknek áll feljebb, akik maguk pont belesz@rnak minden szabályba.
Olyat sose mondtam hogy minden autós szent és minden biciklis gyökér.
Én sem tartom be a sebességet, ez "köztudott", de ha valakinek ezzel problémát okoznék, akkor lassítok, és engedem besorolni, mivel tudom hogy nem számíthat normál esetben nagyobb tempóra mint a megengedett, ez ilyen egyszerü ...

Nor- 2010.01.04. 02:01:44

@min: Te itt most miről beszélsz?
A bringás utánfutó pár kiló, a kocsira amit akasztasz, természetesen több mint 100, mivel sokkal erősebb konstrukció.
Én egy elvi kérdést vetettem fel, hogy ha a bringa 0 kw és az utánfutó is 0 kw, akkor miért kell az utánfutóra fizetni, amikor a kocsi, ami húzza, már megfizette a teljesítmény után az adót, és a biciklisnek miért ne kellene adóznia ugyanazért az útért amit használ ?!

Nor- 2010.01.04. 02:03:57

Most pedig kedves emberek eltettem magam holnapra, szóval a kommenteket majd holnap megnézem és válaszolok.

avus · http://avus.blog.hu 2010.01.04. 02:05:42

@Nor-: Én is fizetek az üzemanyagért, ergó én is fizetek jövedéki adót. Mi a gond?

Perillustris 2010.01.04. 02:06:11

@Klimy: "A bringások minden alkalommal fékezés nélkül hajtanak át a piroson, naponta látom. És akkor még mi nem tekintjük őket partnernek..."

Pedig abszolút partnerek a piroson áthaladó autóvezetőkkel.

Herbert Putzenschramm 2010.01.04. 02:17:12

@Nor-: olvasd vissza a kommentáromat, és rájössz, hogy te vagy az én autós megfelelőm. Te is beismered, hogy leszarod a szabályokat, csak te álszent vagy, és a biciklisekkel viszont betartatnád az összeset. Én meg leírtam, hogy tőlem bárki szabálytalankodhat, csak ne veszélyeztessen másokat.

Az utánfutós felvetésedre meg válaszoltam már, de képtelen vagy felfogni, még egyszer nem írom le ugyanazt. A biciklis meg ugyanúgy fizet az útért, amit használ, mint bárki más, mivel az utak építését és karbantartását az állam fizeti. Az államnak meg mindenki fizet ÁFÁ-t, a jobb érzésűek pedig SZJA-t is. Az, hogy a "motoros társadalom" (tetszik ez a kifejezés) önszántából még plusszba fizet állam bácsinak, az igazán nem a biciklisek hibája.

ghck 2010.01.04. 02:31:00

A magyar autósok nem ismerik a kerékpáros közlekedés kulturáját. (Cikkbeli példák.) És leginkább a kerékpárosok sem. (Kommentbeli példák.) Egyrészt persze "önvédelemből", másrészt mert úgysem kapja el őket a rendőr, rendszám híján "névtelenek", tehát mindent megtehetnek. Majd lassan változik ez!

PeteSmall 2010.01.04. 02:39:27

Én nagyátlagban ugyanannyira használom a BKV-t mint a biciklit és az autót. Tény télen az autó vezet. Mindegyikkel törekszem a szabályok betartására, de olykor becsúszik 1-2 vétség, de nememlékszem olyan esetre, amikor más testi épségét veszélyeztettem volna. Tehát nem mindegy a szabálytalanság súlya sem. Kocsival közlekedve meg rühellem azoka, akik ott akarják kiélni magukat és mennek mint az őrült index nélkül. Az, hogy a BKV maga a veszélyforrás és remegek ahányszor használom az túlzás (az éjszakai buszok sokszor azért parásak). Sok esetben egy metro jobb tud lenni, mint fenn ülni a dugóban, de ennél is jobb szabadon a szabályokat betartva biciklizni. A bicajos adót meg felőlem bevezethetnék egy megfizethető öszeggel, ha abból értelmesen építenének sok jó minőségű kerékpárutat. Antibringás világszemlélete meg elég szomorú. Biztos mindenki proli aki észszerűen közlekedik és a BKV-t vagy bicajt használja, mert az olcsóbb és EGÉSZSÉGESEBB!

GuguGabor 2010.01.04. 03:04:25

Szerintem ez reménytelen. A hozzá szólásokból is pont azt látom mint az utakon, akad (jó) pár idióta... aki utálja az autósokat mert csak, vagy ép utálja a bicikliseket mert csak.
Ha itt így viselkedünk az utakon miért lenne jobb? Érdekes én nap mint nap látok pozitív példát is, előzékeny figyelmes bicikliseket (igen ők is figyelnek a gyalogosokra és az autósokra) és figyelmes autósokat akik figyelnek a biciklisekre és a gyalogosokra.
A fizessen a biciklis is adót, vagy az autós kapja be mert füstöl a kocsija hozzá állás helyet nem lehetne róluk példát venni? Dögöljön meg a szomszéd tehene is?

babsz 2010.01.04. 06:16:00

Nos, itten ahol én élek, Zürichben, kicsit más a rend. Eleve más az elsőbbségi sorrend, azaz 1. villamos 2. gyalogos 3. kerékpáros (akkor is, ha bebaszva anyóst szállít a vázon a tízcentis hóban, márpedig ezt is csinálják ők, mert a bicikli az természetes, mint a cipő húzása) 4. autós. Ergó azonkívül, hogy a villamos az Első Fő Szentség, azaz ha zebrán megy át a sín, akkoris az összes gyalognak stop van, ha épp szülni rohannának, a Gyalogos és Kerékpáros Fő szentségek békében élnek az autós plebsszel. Azaz ha ők szeretnének valamit, akkor én megállok az autóval és megvárom, mit szeretnének, majd engedem, hadd csinálják. Ezért aztán ugyan nem lehet hetvennel száguldozni a városban, ám a nép vidáman elközlekedik egymás mellett különösebb atrocitás nélkül. De az itteni népség szerint Ez Jól Van Így. Hát szerintem is.

Moszkva téri Dzsedi 2010.01.04. 07:06:20

Betiltanám az összes benzin alapú robbanómotort, és mint emberiség-ellenes bűntettet kezelném a használatukat. A benzin miatt a földi élővilág legnagyobb és leggyorsabb kihalási hullámát idézik elő a hájfejű, wc-re is dzsippel járó iditóta sznob újgazdagok. Az a minimum hogy a kipufugócsövet a pofájukba dugnám, főleg , ha libáért és/vagy vágott fitymáért kapja meg a ződ zsugát, az olyan féreg amelyiknek az autója mellett két kilót hízok tüdőre reggelente a kőruton...

Kizárólag a tömegközlekedésben és külön útvonalengedéllyel engedélyeznék, tehergépjárműveket benzin alapú robbanómotorral.

A kerékpárosok nem okoztak több tízezer kihaló állatfaj tömeges pusztulását és egy globális megállíthatatlan klimatikus változást.

takalyapotua (törölt) 2010.01.04. 07:33:54

Kedves Felháborodott Autósok és Kerékpárosok!

Játékszerek vagytok, az Oszd Meg és Uralkodj nevű társasjáték bábui. Ezt a játékot több táblán játsszák, a ti táblátok a közlekedés. Senki nem szereti az unalmas játékokat, a Ti táblátokat is szándékosan teszik tele akadályokkal és konfliktusokkal, a játékélmény fokozására pedig indulatkeltő műsorokat, blogokat alkalmaznak, mint ez is.

Jó szurkolást!

MP 2010.01.04. 07:48:55

Az hogy szar a kerékpársáv az nem indok. Ha olyan erős lobbyval bírnak intézzék el hogy jobb legyen. De használják! Ha meg nem és történik velük valami akkor viseljék a következményeket. Az a gond hogy minden hülye kerékpározhat.

kasu 2010.01.04. 08:04:59

Bringázom és autózom. A kérdés az, hogy aki szintén ezeket műveli tudja-e, hogy mindkettő közlekedés?! Nem verseny, nem kivagyiság, nem itt kéne levezetni a flusztrációt (főnök, anyós, feleség, impotencia). Nem is értem miért megy a bringás a zűrös forgalmi helyeken 20-al. Igenis számítani kell a butaságra és figyelmetlenségre akár a rosszindulatra is, de az autósnak szintén ezek a feladatai, hogy túlélje a napi közlekedését.
A forgalomszervezők meg -mi tagadás- nincsenek a topon, és nem csak a kerékpárutak kialakításánál. Sokszor érződik, hogy az asztal mellett születtek a nyomvonalak, és a büdös életben nem voltak kinn a helyszinen.

Mikis 2010.01.04. 08:12:39

Igen.Egy kicsit el van maradva otthon eme közlekedesi lehetöseg.En Finnorszagban elek, itt tenylegesen kiepitett es karbantartott kerekparutak vannak,ahonnan barhova el lehet jutni eppsegben.Sokan jarnak igy munkaba,hasznalva a kerekparos vedöfelszereleseket is.A munkaltato atöltözö szekrenyeket is biztosit hozza.Kanyarodaskor az autok többsege megadja az elsöbbseget, nem "szemtelenek",nagyon elenyeszö szamu baleset törtenik csak,ha egyaltalan törtenik..Nyaron sokan görkorcsolyaznak is ezen utszakaszokon,de ez itt egy eletforma amit Magyarorszagon nem tudok elkepzelni ilyen formaban megvalosulni.Igaz,a fövaros tersegetöl tavolabb mar veszelyes uzemme valik itt is a közlekedes,a kerekparut megszunesevel(bar itt nincs gyalogos vagy biciklis forgalom, vagy csak nagyon elenyeszö).Szoval itt a közlekedessel egyutt fejlödött a kerekpar-forgalom is,amit igy utolag nem tudom meg lehet e oldani Magyarorszagon...

HitetlenTamaska 2010.01.04. 08:15:26

Az iras verlazitoan demagog - mondhatnam hazug.

Az Oktogon es a Kodaly Korond kozotti bicilkisav az uttestol fizikailag is biztonsaggal elvalasztott gyalogos setanyon van, tehat ott a biciklist semmi fele veszely nem fenyegeti. (Legfeljebb a setalo gyalogosok lehetnek veszelyben, ha a biciklista fekeveszetten szaguldozik kozottuk).

Bar mindenutt az orszagban ilyen idealis feltetelek kozott kozlekedhetnenek a biciklisek!

Igy a rendorseg buntetese teljesen jogos, ha a kerekparos az e mellett levo 2x 2 savos foutat hasznalja, ahol a kerekparos csak onveszelyesen lassitja a motorizalt forgalmat.

Az Oktogon es Bajcsy-Zsiliszky ut kozott mas a helzyet: Ott is jo minosegben van kiepitve a biciklis ut, ami a parkolo autok fedezete mellett jol es biztonsaggal hasznalhato, sajat 5-6 eves kisgyerekemmel is meg mertem kockaztatni annak hasznalatat. A problema csak ott van, hogy - nem tul surun, es altalaban taxisok utasokra vadaszva - egy egy auto beall a biciklis savba. Ezeket valoban peldasan kene megbuntetni.

Persze az sem mutat jo peldat, hogy a Kos Karoly setanyon, ahol szinten ki van epitve az elvalasztott biciklis sav, neha eppen rendorautot latok azon parkolni, amikor eppen kozuti ellenorzest kivannak arra fele tartani.
Ennel demoralizalobb uzenetet a rendorseg nem is kuldhet.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.01.04. 08:17:19

@antibringa: "ez a bkv preferáló, mobilon mp3at hallgató, csajok miatt metrózó hozzáállás szerintem egy bizonyos kor után már ciki."

Lehet, de én nem vagyok divatbuzi, és nem fogok csak azért drágábban, lassabban és idegesebben közlekedni mint most, csak azért, mert szerinted nem olyan menő dolog metrózni. Én a munkám és más tevékenységeim során kapok annyi elismerést, hogy ne kelljen egy autóval kompenzálni a kisebbségi komplexusomat.

"Vagy kocsi, vagy taxi és nem foglalkozom se a parkolással se a dugóval se semmivel, mert ez olyan kérdés, mint hogy albérletben éled le az életed vagy veszel egy saját lakást. Érted, nem kérdés :)"

Szerintem kurvára nem olyan kérdés. A lakás szerintem is alap, de az van is.

"Ha nem végállomástól végállomásig mész, akkor gyakorlatilag kizárt hogy megérje."

Én nem végállomásig megyek, és hidd el, bőven megéri. 9800 Ft-ból kb 2 napig tudnék autózni, és ha bulizni megyek ígyis-úgyis taxit kellene hívni, a bérletet viszont akkor is tudom használni, nem csak munkábajárásra. Bőven megéri.

"Én az elmúlt 3 évben kb 3x ültem buszon, persze abból kétszer lerobbant a busz."

Szerintem te egy született lúzer vagy (erre enged következtetni az első mondat is), én az elmúlt 4 évben kb 4*300*2=2400 alkalommal ültem csak munkábajárás céljából BKV járművön, ebben nincs benne ha el kell ugrani valahova a városban, plusz mozi-színház-állaktert stb hétvégi programok - szerintem összesen van az 3000 utazás is. Ebből eddig kétszer volt olyan, hogy lerobbant a metró (a legutóbbi pár hete nem is a metró hibája volt, hanem valami hülyegyerek bombariadót jelentett a Nyugatinál) és kb 5-6 alkalommal fordult elő, hogy a baleset miatt (amelynek okozói a legtöbb esetben a tehetséges autóvezetők, akik a villamos elé hajtanak) leállt a 4-6 villamos. Buszról még sosem kellett leszállnom, bár nem is járok túl sűrűn busszal, leginkább csak éjszakaival.

"Szóval nyilván proli dolog a bkv, más kérdés, hogy sokak számára az elérhető."

Számomra elérhető lenne az autó is, de úgy vagyok vele hogy inkább elköltöm ciprusi nyaralásra, drága műszaki cikkekre és hasonlókra azt az évi párszázezer forintot amit megspórolok. Szerintem inkább az a proli dolog, ha valaki megveszi részletre a szar Suzukit (ami semmivel sem kényelmesebb, mint a hetes busz) utána - mivel másra nem fussa - eszi a szar teszkós óccsógazdaságos kaját.

"Akkor mondjuk ki inkább: szar, de nekem nincs pénzem: kocsira / parkolásra / dugóban araszolni"

A dugóban araszolás nem pénzkérdés, egyszerűen mi a faszér araszolgassak, ha feleannyi idő alatt metróval is beérhetek a belvárosba? Kényelmesen hátradőlve, idegeskedés nélkül. Persze, én is várom már a márciust amikor bringára ülhetek, hiszen a városon belüli közlekedésnek az az ideális eszköze, de a tél átvészelésére tökéletes a BKV.

911 Turbo 2010.01.04. 08:32:12

A Margitszigeten kell kerékpározni nem a városban . Lovaskocsik sem közlekednek ez már a XXI.sz. könyörgöm .

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.01.04. 08:37:35

@antibringa: "az autóban nem az a nagy cucc, hogy megveszed, vagy fenntartod, hanem, hogy te belül olyan ember vagy, hogy szeretnél többet elérni annál, mint hogy az 1es villamossal döcögj naponta átlag 17km/h-val. "

Ez a hozzászólás végérvényesen bebizonyítja, hogy egy kisebbségi komplexustól szenvedő fasz vagy, aki azt hiszi hogy attól lesz valaki hogy autóval jár.

El kell, hogy keserítselek: tévedsz.

kasu 2010.01.04. 08:39:46

@Gery.Greyhound: Köszönettel vettük, hogy elmondtad a saját életedet. De kit érdekel? :-)) Főleg az hogy hova jársz nyaralni. A közlekedésről van szó, nem a te életformádról.
Ráadásul nem is igaz néhány dolog. Még mindig, sőt... sokkal olcsóbb autóval utazni, mint a BKV jegyeivel. Három ember oda vissza egy járaton kb.900*2 (pl Opera) és ezért bőven elmegyek autóval. Kiszámoltad mennyi egy család bérlete egy hónapban? De nem is érdekes, te így, mások másképp.
A lényeg az lenne, hogy vigyázni kell és tisztelni kell a másikat, a másik közlekedőt bármivel megy. A bringa meg tényleg remek dolog.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.01.04. 08:43:48

@911 Turbo: Én szoktam a Margitszigeten bringázni :) Például munkából hazafelé egyébként is a Margit híd - Árpád híd szakaszon mennék, van hogy rákanyarodok a Margit-hídra és a szigeten át kerülök (bár egy fárasztó nap után, meleg nyári estén a lemenő nap fényében elég nagy élmény a pesti felsőrakpart is, ott legalább van normális bringaút)

Szívesen tekernék végig a Margitszigeten munkába és haza, csak az a gond hogy északi és déli irányban is hibádzik 2-3 kilométer, így marad északon a Váci út, délen a Bajcsy-Kiskörút. Sajnos az nem megoldható, hogy a szigetre költözzek a munkahelyemmel együtt, így muszáj a város útjait is használnom ha oda akarok jutni ahova menni akarok.

kasu 2010.01.04. 08:46:34

@kasu: Na na! egyes BKV-sról és bringásról is el lehetne mondani, hogy attól nagy fasz (hogy idézzelek)amivel jár... Azért vannak idősek, betegek és foglalkozások, amikor nem tudsz és nem is akarsz tömegközlekedni vagy bringázni és ettől nem lesz valaki komplexusos.
De hagyjuk. Nem érted. Tudod az is van, mint antibringás mondja, hogy elérted az életedben, meleg és jó kocsi ring a segged alatt, ha nem is vagy ettől különb ember, de azért ez jó érzés. Nem mintha egyes bringásoknál nem jönne be a képbe, hogy van 300 ezerért és 22 ezerért is kétkerekű...
A végérvényes bizonyítás (ahogy írod) hogy nem az autótól van komplexus, hanem a blogírástól.
(abba is hagyom:-))

kasu 2010.01.04. 08:47:55

@Gery.Greyhound: Na na! egyes BKV-sról és bringásról is el lehetne mondani, hogy attól nagy fasz (hogy idézzelek)amivel jár... Azért vannak idősek, betegek és foglalkozások, amikor nem tudsz és nem is akarsz tömegközlekedni vagy bringázni és ettől nem lesz valaki komplexusos.
De hagyjuk. Nem érted. Tudod az is van, mint antibringás mondja, hogy elérted az életedben, meleg és jó kocsi ring a segged alatt, ha nem is vagy ettől különb ember, de azért ez jó érzés. Nem mintha egyes bringásoknál nem jönne be a képbe, hogy van 300 ezerért és 22 ezerért is kétkerekű...
A végérvényes bizonyítás (ahogy írod) hogy nem az autótól van komplexus, hanem a blogírástól.
(abba is hagyom:-))

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.01.04. 08:49:08

@kasu: Csak szemléltetésképp írtam le, hogy mennyit spórolok azzal hogy BKV-val és bringával járok.

"Három ember oda vissza egy járaton kb.900*2 (pl Opera) és ezért bőven elmegyek autóval."

Nekem viszont a 9800 Ft-os havi átalányban benne van az is ha színházba akarok menni, jegyárral számolni baromság. És az Opera környékén mennyiért mérnek manapság egy óra parkolást, azt is számold bele - ahol én dolgozom, ott kb 2 napig parkolhatnék egy BKV bérlet árából, és akkor még nem tankoltam, nem fizettem kötelezőt, stb. Lehet érvelni az autó mellett, de napi használat esetén, belvárosban az autózás árban semmiképp nem versenyképes a BKV-val (teljesen más kérdés, hogy a balcsira lejutáshoz lényegesen olcsóbb, gyorsabb és kényelmesebb az autó, de ilyen esetekre lehet bérelni is, még úgy is jobban jössz ki)

Közöd?? (törölt) 2010.01.04. 08:52:32

@Perillustris: hiába mondogatod sokszor te rohadék arrogáns tahó, attól még bizony az autósok nem mennek át a piroson

Matko Destanov · http://opni.blog.hu/ 2010.01.04. 08:52:35

És ugye arról már megint nem szól az írás, mikor a biciklisek a rájuk vonatkozót minimálisan sem hajlandóak betartani. Pl a Nagymező utca sarkán található rájuk vonatkozó lámpát egyikük sem veszi figyelembe, lazán áthajtanak a piroson, mondván, hogy a gyalogosnak is zöld. (Ismerem, mivel kerékpárral és kocsival is gyakran járok arra) Ezután fel vannak háborodva, hogy az autós rájuk mer dudálni...

Mint autós és biciklis egyben mindig csak azt hangsúlyoztam, hogy mindenki legalább a rá vonatkozókat tartsa be és utána reklamáljon.

Mike36 2010.01.04. 08:56:58

elfogadom, hogy az andrássy szar
én is mentem rajta eleget
de nem lehetne kellően odafigyelve ezeket a helyzeteket kivédeni? egy kereszteződésnél miért nem lehet megállni, lassítani? miért kell belerongyolni? attól, hogy még a kerékpárosnak van elsőbbsége a minimum a kasztni bánja (ami ugye kerékpárosnál a saját teste) láttam pár felvételt a Bem? rakpartról (lánchid után, Margit híd felé, alsórakpart felhajtó, villamos) a többség még csak nem is lassított, mintha - nem is tudom - talán egy gyorsan elrebegett fohász elég lenne. Kereékpárral nem kell tisztában lennem azzal, mi történik körülöttem? Nem lehet számítani, hogy jönni fognak oldalól, hogy kanyarodni fognak? A kerékpár nem görkorcsolya, lehet vele fékezni normálisan vannak beállítva a fékek. És az Andrássyn bizony számítani lehet ajtóra, gyalogosra, kanyarodókra, sok mindenre oda kell figyelni, nem csak szimpla bringázgatás.

porsche 2010.01.04. 09:01:08

Tavaly a jobb ajtómat meghúzta egy kerékpáros a pedáljával...monta hogy bocs....mondjuk utána meglepődött, amikor megrugdostam a küllőit..is...Bocs!!!
Perej be köcsög!! Egy flotta bringa volt a javítás ára..persze a fogtechnikus se olcsó

Én a hős 2010.01.04. 09:03:38

Az új KRESZ egy vicc. Olyan szabályokat hozott, melyek csak egy ideális világban tarthatóak be. Lásd a cikket, tökéletes példa.

Ha meg autósként nézem, akkor is rossz, mert van pár eszetlen bringás barom akinek csak annyi maradt meg, hogy bemehet az egyirányú utcába szemből. Az már nem esett le nekik, hogy ne középen haladjon, és használjon lámpát, mert sötétben nem látszik.

Komolyan mondom, minden olyan bringásnak kötelezővé tenném a kresz vizsgát, aki közúton közlekedik. (lásd segédmotor) Ez ami itt van életveszély. Van pár haverom, akiknek mindig nagy a szája, hogy milyen bunkók az autósok (ami sokszor igaz is), de ő maga sem ismeri a szabályokat pontosan. Ilyenkor a csapat többi tagjának ég a pofája, amikor vitába keveredik egy autóssal.

Autózni idgesítő, bringázni a városban életveszélyes, az erdőkben pedig 90% tilos. :)

Nancsi 2010.01.04. 09:13:18

Most kezdjük el sorolni az autós baleseteket is, amelyek figyelmetlen autós, motoros, kerékpáros, gyalogos miatt történtek? Nincs ebben semmi különös, a közlekedés már csak ilyen. Vannak figyelmetlen felek, akik balesetet okozhatnak, ha a másik fél azt nem képes elhárítani. Én kb hetente törném rommá az autómat, ha nem korrigálnám mások hülyeségét, pedig azért egy autó jobban látszik mint egy bringa. Volt olyan nap, hogy 3 km-en belül 2x nem vettek észre, és húzták rám az autót. A kerékpáros - vagy azért mert önjelölt Neo, világmegmentő, vagy mert nincs pénze, vagy tökmind1 hogy miért - olyan közlekedési eszközt választ, ami a legveszélyesebbek közé tartozik. A sebessége relative magas (városi közlekedést nézve), védelme gyakorlatilag nulla, észlelhetősége szintén nulla felé konvergál. Ezzel meghatározza önmaga sorsát, hogy kb 100x nagyobb esélyyel fogja súlyos baleset érni városi közlekedésben mint mondjuk egy autóst. Ezen nincs semmi sajnálni való, sőt kezdeni se kell vele semmit sem, hiszen mindenkinek megvan a lehetősége - ha másra nem is -, hogy a biztonságos Ikarus vagy Volvo buszokat választja, vagy az istenkísértés drótszamarat. Bringa falura, sőt leginkább földutakra való. Én is bringázom, de nem Budapesten, hanem a Bükki Nemzeti Park területén. Ott kicsit biztonságosabb, mert ki vannak tiltva az autók:-)

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.01.04. 09:17:13

Egyre inkább azt gondolom, hogy nem az ilyen vagy olyan biciklisávokat kéne betiltani hanem az ilyen fröcsögésre kreált álcikkek publikálását. Földes/Spirik szégyeljétek magatokat!

A többiek meg? Hörögjetek napestig! - süketnéma vakok.

kasu 2010.01.04. 09:19:37

@Mike36: teljesen egyetértek. A bringásnak is kötelessége volna másra vigyázni, önmagára meg végképp, ha van egy kis sütnivalója.
Jó lenne kölcsönösen tisztelni a másikat és figyelmesnek lenni akármivel mész.Basszus, ha a másik miatt már nem is, legalább magad miatt.

Escobar888 2010.01.04. 09:28:46

Teremtődött egy új faj. A bringások. Nincs is evvel semmi baj. Én magam is szeretek bringázni. Régen sokat tekertem, még a Balatonra is lementem egyszer innen a fővárosból.
Viszont fel kéne fogni, hogy nagyon sok embernek nem alternatíva a minden napokban közlekedésre.

Többször lefuttattam magamba, hogy mennyivel jobban jönnék ki bringával, de sajnos nagyon sok sebből vérzik a dolog. Számomra nem alternatíva a mindennapokban.
Amennyiben az lenne autóra akkor is szükség van egy családban. És azért az autóért akkor is rohadt sokat fizetek, ha csak heti kétszer használom....
Akkor inkább használom egész évben.
Talán egy dél Olasz államban napi 5-10 km bringázást vállalnék, de itthon ez reménytelen.

mokkaczuka 2010.01.04. 09:39:30

@dmm: Ne akard nekem bemagyarázni, lassan három éve van autóm, és az a földi hatalom, ami abból engem kiszállítson, nem létezik. Tudom, hogy gyorsabban és olcsóbban jutok el A-ból B-be, a hétkerben lakom, tehát ott ingyen parkolok, az öt-hat, belső nyolc, Újlipót meg gyalog is elérhető, télen nem fázom, nyáron nincs melegem, a kisgyerekünkkel nem kell vesződni, és mindez cuzámmen belekerül havi 50 ezer forintba - úgy, hogy fizetjük a jól felment részletet meg Európa legdrágább benzinjét. @Gery.Greyhound: A piát már másodszor hozod fel érvként. Én is szeretek piálni, de megmondom őszintén, amióta kocsi van, én vagyok a sofőr, imádok vezetni, felőlem az összes családi rendezvényen lerészegedhet mindenki, hiába gúnyolódik a faterom is az autós sör miatt, nekem megéri; inkább vezethessek és főleg megúszhassam a MÁV, Volán, BKV szennyet, mint hogy igyak, annyit nem ér az egész szar, egészségtelen is, drága is, nekem ez nem szempont. Ha jól be akarok rúgni, majd megteszem itthon. Egyébként részegen biciklire se szállhatnál, úgyhogy ebből a szempontból nincs semmilyen különbség. Száz szónak is egy a vége, az autónak nem csak kényelmi, hanem főleg igényszint-beli különbségei vannak. Az a lényeg, hogy egy minimálisan igényes ember, aki ad magára, nem közösködik a metrón meg a többi marhavagonon tolongó mocskos plebsszel. Ez a helyzet, gondolom én, a biciklisták egy részénél is, legalábbis nekem van haverom, aki azt mondja, inkább a halál, mint a BKV, és ha valamiért nem tud vezetni, akkor bicaj, ha az se, akkor gyalog. Az hazamegy gyalog a belvárosból Angyalföld északi végibe, de arra a szarra föl nem ül. És nem is hinném, hogy ezen van a vita. A vita azon van, mint már sok másik esetben: az utóbbi tíz évben nem először fordul elő, hogy egy hangos kisebbség agresszív, kötekedő modorban, önmagát kvázi felsőbbrendűnek, haladónak nyilvánítva, csörtetve és külföldi példákra hivatkozva megpróbálja a saját életterét a mások rovására csökkenteni. Ugyanez ment a buzifelvonulással, aztán meg voltak sértve, hogy jól megagyalták őket. A buzik 95 százaléka meghúzza magát és örül, hogy lyuk van a seggén, de annak az öt százaléknak muszáj minden évben verni a palávert. Ugyanez van a biciklistáknál is. Ott vannak köztük ugye a dolgozó emberek, akiknek minden tiszteletem - róluk nem is mondtam soha rosszat. Aki azt csinálja, mint a hajtáspajtásosok, azok előtt, bakker, le a kalappal. De mikor a hülyegyerekek nem fogják fel, hogy az a telinyomott biciklijük nem közlekedési eszköz, hanem játékszerm, sportszer vagy hobbi, és elérik ezeknél a köcsög, agyament politikusoknál, hogy egyáltalán ne lehessen parkolni a Kiskörúton, és aki ott lakik, az a saját háza előtt ne állhasson meg a saját kocsijával, mert néhány, a valóságtól elrugaszkodott, pofátlan, kekk kis gyík így gondolja, na ott van az a pont, amikor igenis agresszíven lépünk fel veletek szemben, és ugyan nem én, de valaki előbb-utóbb leszorít és életveszélyes helyzetbe hoz egy adott esetben ártatlan és szabályosan közlekedő biciklistát, csak mert a divatmajmok nem bírtak magukkal, és muszáj naponta emberek tízezreit hergelniük egy alapból magas vérnyomásos országban, annak is a fővárosában, ami leginkább puskaporos hordóhoz hasonlít. Ha úgy látjátok, hogy ez a fasza politika, akkor csak csináljátok.

Húzzunk bele! 2010.01.04. 09:39:32

Nagyon jó cikk, tényleg nagyon veszélyes, mert jobbról fák takarják a gyalogosokat, balról vigyázni, figyelni kell, hogy az ajtók nem-e kinyílnak és a kereszteződésekben nem-e gázolnak el.
Szóval nagyon óvatosan kell ott közlekedni és még akkor is megtörténhet bármi.

Szerintem meg kéne cserélni a parkoló helyeket a bicikliúttal. Így a bekanyarodó autósok látnának, gyalogosok se lépnének le, + ráadás takarítva is lenne.

igazi hős 2010.01.04. 09:39:40

@antibringa: "azért hogy ne legyen büdös a ruhád, magaddal vihesd a notebookodat, ha szükséged van rá, tarthass magadnál készpénzt és lehessen 1000 Ft-osnál drágább telefonod, amit nem vesznek el." Szép paranoiáid vannak! Én speciel 200 ezer forintnyi mobillal, több tízezernyi készpénzzel, alkalmanként notebookkal bkvzom. Ja és a ruhád sem lesz büdös, ha nem ülsz egy homeless mellé, de "bátor" biztonságiak egyre inkább elüldözik őket (jogosan, de jogtalanul).
Attól nem félsz, hogy nagy fekete autósok leszorítanak és kirabolnak, vagy csak simán lelőnek ha megállsz a piros lámpánál?

GG81 2010.01.04. 09:44:45

@Herbert Putzenschramm: fixire vered magad, meg hogy nem kell fék!? állj már meg olyan gyorsan mondjuk 30-ról, mint fékkel tennéd! idióta, a fixes pályára való, nem közútra!
ha épp nem olyan szögben vannak a pedálok, akkor hirtelen sem tudsz fékezni... majd szólj melyik fehér bringa lesz a tiéd, upsz már nem fogsz tudni szólni...

mokkaczuka 2010.01.04. 09:46:05

@Sipy: Hagyjuk már ezt az érvet, hogy mi volna, ha mindenki autóba ülne. Hagyjuk már, mert baromság, mert nem ül, mert se a nyuggerek, se a tinédzserek, se a lepattant prolik nem fognak kocsikázni. Ezen az alapon azt a kérdést is feltehetnénk, hogy mi lenne, ha mindenki BKV-ba ülne. Megmondom én, öt perc alatt lerobbanna az egész, káoszba fúlna a város, milliárdos lenne a termeléskiesés szintje, a jegyárakat pedig felemelnék, hogy legyen miből lopni végkielégítést.

mokkaczuka 2010.01.04. 09:49:52

@dmm: Én például azt, hogy seggfej vagy.

Canis Lupus Libertas (törölt) 2010.01.04. 09:49:57

Ha jól értem, akkor máris eljött az "anyám én nem ilyen lovat akartam" pillanata. Persze a szokásos hangulatkeltő címmel. Nekem úgy tűnik, hogy a hiszti alapvetés, ha valaki két keréken közlekedik. - De természetesen én is foshatok, hogy mikor fog pattanni az első bringás a sárvédőmön, aki az egyirányúban szembe keresztezi majd az utam - mert ez az agymenés feltételekkel ugyan, de legális lett.

ReplacementChiller 2010.01.04. 09:53:14

Budapest sajnos nem alkalmas kerékpáros közlekedésre. Nem is kellene erőltetni. Egyértelműen a kerékpárosnak kellene figyelnie saját testi épségére, mert teljesen mindegy, ki a vétkes, ő az, aki megsérül. Ha a városban kerékpároznék, biztosan messze elkerülném a forgalmas utakat és csak mellékutcákban közlekednék.

igazi hős 2010.01.04. 10:00:19

@kasu: Képzeld, ha rendszeresen (minden munkanap) bkvzol, akkor napi 400 forintba kerül. Ennyiből mennyit autózol? 15 km-t, egy jó dízellel 20km-t? És mennyivel több időd megy el?

Herbert Putzenschramm 2010.01.04. 10:02:15

@GG81: hülyegyerek, hol írtam, hogy nincs első fékem? Ha meg életedben akár egy kilométert is tekertél volna forgalomban fixivel, akkor tudhatnád, hogy felesleges a hátsó fék. Először nekem is volt, de pár nap múlva leszereltem, mert felesleges.
(Ja, és direkt kipróbáltam: haverom tárcsafékes XC bringája egyáltalán nem lassul jobban, mint a fixi komoly első fékkel)

@mokkaczuka: szerencsére a való életben olyan emberek nincsenek, akik direkt biciklisekre vadásznak, csak a te elbaszott lelkivilágodban. Ha a városban tényleg olyan lenne a közlekedés, mint ahogy itt pár balfasz leírja, akkor én se tekernék egy métert sem, hanem egy Nissan Patrolban ülnék Kalasnyikovval.
Egyébként tényleg 50ezret költesz havonta autóra? Megemelkedett a törlesztő?Ja kérem, nem kellet volna 10 éves részletre venni fapad Suzukit, akkor nem is lennél ennyire frusztrált (nekem az egész éves bringás közlekedésem nem került tavaly ennyibe, pedig a fél bringát lecseréltem)

Qju 2010.01.04. 10:05:58

@petyya: :D eltekerek a pékhez, ha kenyér kell (annyi azért nem kell, hogy akár 2 hetit nem bírnák elvinni egyszerre)
A kertbe meg nem jár se villamos se metró, de még autó sem.
Igaz is oda gyalog szoktam járni.

JT_Biopower 2010.01.04. 10:07:00

Számomra a biztonságos közlekedésnek prioritása van a szabályos közlekedéssel szemben.

Ritkán járok az Andrássyn, de tényleg felcserélhetnék a parkolót a bringasávval.
Jelen helyzetben a bringás csak nagyjából egy vonalban kerülheti el az előtte kinyíló ajtót, mert egy folyosóban halad. Nagyjából csak előre vagy hátra tud menni.
Ha az autók másik oldalán mennének a bringások, akkor ott
1. lehetősége lenne jelentősen növelni a távolságot az autók mellett
2. főként az autók vezetőivel kerülnének kapcsolatba, akik azért mégiscsak felkészültebbek a közlekedésből, mint egy utas.

Ha nem is az említett helyen, de már én is akadtam fenn autó ajtaján. Elég szar érzés, amikor az ajtó nem enged tovább.
Ráadásul épp egy sofőr volt, aki egy sikeres újautó próbaúton volt túl és a mobiltelefonjával bíbelődött kiszálláskor.
----------------
A szabálytalankodókat meg vannak hivatott személyek megbüntetni. Csak tegyék, ne kivételezzenek senkivel. Én is kaptam már 3-at, meg egy figyelmeztetést.

Tényleg fizessen a kerékpáros is az úthasználatért. Olyan mértékben, ahogyan rongálja azt, meg beszállhatna az újak fejlesztésébe is. Célzottan, ne a nagy kalapba.

Felelősségbiztosítás meg a bringás egyesületben, ahol vagyok, a tagsággal jár.

Herbert Putzenschramm 2010.01.04. 10:07:11

@ReplacementChiller: ha Budapest tényleg nem alkalmas kerékpáros közlekedésre, akkor én egy varázsló vagyok! Ma is megtudtam valami hasznosat.

Azért, mert te csicsa vagy, attól még más boldogul. Abban viszont igazad van, hogy figyelnem kell magamra, mert sajnos olyan emberek is kapnak jogosítványt, akiknek inkább áramot kéne vezetniük, nem egy két tonnás dobozt.

Qju 2010.01.04. 10:09:26

Budapest sajnos nem alkalmas személyautós közlekedésre. Nem is kellene erőltetni. Egyértelműen az autósoknak kellene figyelnie mások testi épségére is, mert teljesen mindegy, ki a vétkes, ő az, akit meg fognak büntetni. Ha a városban autóznék, biztosan messze elkerülném a forgalmas utakat és csak mellékutcákban közlekednék.

GG81 2010.01.04. 10:09:37

@Herbert Putzenschramm: vészfékezz elsőfékkel!!! jó pofáraesést! féknélküli hüjegyerek, majd egy rendőr igazán elkaphatna és magyarázkodhatnál, hogy miért is nincs fék a járműveden! és ezzel mész forgalomba!!! akkor a különböző biztosítások mellett a bringásoknak mostantól MŰSZAKI VIZSGÁT IS!!!

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.01.04. 10:11:09

@mokkaczuka: "se a nyuggerek, se a tinédzserek, se a lepattant prolik nem fognak kocsikázn"

A környezettudatosan élő, valamint a bringázást életstílusként felfogó huszon-harmincéves fiatalokat kifelejtetted, pedig ők egy igen fontos csoport: amellett hogy bringáznak (vagy békávéznak), ők azok akik igen sok adót is befizetnek.

"A piát már másodszor hozod fel érvként. Én is szeretek piálni, de megmondom őszintén, amióta kocsi van, én vagyok a sofőr, imádok vezetni, felőlem az összes családi rendezvényen lerészegedhet mindenki, hiába gúnyolódik a faterom is "

Ez te vagy. Nyilván nem a pia a fő érv a BKV mellett,egyébként is azzal járok (a fő érv a gyorsaság és a nyugalom) akkor jó hogy még arra is van lehetőségem, hogy lelkiismeret-furdalás nélkül megigyak két sört egy forró nyári napon munka után. Buliban meg utálnám ha nem ihatnék, akkor már inkább el sem megyek.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.01.04. 10:13:13

Szerintem a bringasávot az Andrássy-n butaság lenne a parkolóval felcserélni, ugyanis az autóktól balra tekerve többszörös az ajtónyílódás veszélye - nem minden autóban ülnek a jobb oldalon, a balon viszont 100% az arány, bár a sofőrök talán jobban figyelnek, fene tudja.

Olyan bringasáv kéne mindenhova, mint a bajcsy-n (csak nem azzal az idióta térkőburkolattal, mert azt gyűlölöm, de még mindig ez a város második legjobb bringaút-szakasza azok közül amelyiket próbáltam)

GG81 2010.01.04. 10:14:49

@Canis Lupus Libertas: hát ezaz, a tv-ben is csak azt nyomják, hogy bemehet szemből..., de a kitételeket nem mondják! hogy csak ott, ahol engedik. és az autósok részére lesz előjelző! ezt sem.

mint, ahogy már eddig is lehetett volna olyan egyirányú, amin szembe vezetnek egy kerékpár sávot... lehetett volna, de nem csináltak. szerintem ez is az enyészeté lesz (remélem)... beírták a könyvbe a sima egyirányús szembe változatot, aztán nem lesz gyakorlati példa erre se. hisz a biztonságosabbra sem csináltak. ;-)

Herbert Putzenschramm 2010.01.04. 10:16:07

@mokkaczuka: "Az a lényeg, hogy egy minimálisan igényes ember, aki ad magára, nem közösködik a metrón meg a többi marhavagonon tolongó mocskos plebsszel."

Úgy osztod az észt a részletre vett fosodból, mintha te lennél a felső tízezer képviselője, pedig ugyanakkora proli vagy te is, mint a metrón utazó közalkalmazott. Egy senki, azt hiszi, hogy a hitelre vett fosától lesz majd valaki. Érdekes, tőlünk Nyugatra a nagyfőnök is bringával jár vagy metróval. De gondolom még nem jártál külföldön, mert minden pénzedet feléli az új autód, meg a megemelkedett törlesztő.

GG81 2010.01.04. 10:19:18

@igazi hős: felejtsétek már el ezt a dugó, meg lassúság dolgot... van olyan is, de van, amikor üres a város, elég sok hónap, amikor a bkv is ritkábban jár... akkor igenis 4-5x gyorsabb az autó, nincs fagyoskodás a megállókban az átszállásokra várva, nincs térdizület kicsinálás a hidegben tekerésben, nincs 20-30 perces járatkövetés, hanem 20-30 perc tiszta menetidő a kötelező munkából a szerető családig...
nyáron lehet bringázni, fogunk is, mint ahogy simán haza is sétál akár az ember vagy egy nagyobb távot, de télen, téli-, sí- és mindenféle gagyiszünetben neeem! akkor van gyorsabb és jobb, még a bringánál is.

Herbert Putzenschramm 2010.01.04. 10:21:02

@GG81: nyugi van öcsi, azért a billentyűzetet nem kell szétverni! Mégegyszer mondom, hogy próbálj ki egy első fékes fixit, mielőtt okoskodni próbálsz, mert így abszolút nem vagy hiteles. Én ezzel járok már hosszú ideje, hidd el, tudom hogyan kell közlekedni vele. Vészfékezni is tudok vele, amit 100%-ban retardált autósok miatt kell. Te nem tudod. Ez itt a különbség.
Olyan témáról oszd az észt, amihez értesz, ne olyanról, amihez sík hülye vagy. Így csak kinevetnek a nagyok. (Ez jótanács volt, nem kötözködés)

glinolid 2010.01.04. 10:24:59

@GG81: Általános iskola 7. osztály, fizika óra. Hátsó fék mint vészfék, mega LOL.

egyittlakó (törölt) 2010.01.04. 10:25:01

Na már megint itt van egy cikk az elnyomott bringások sirámairól, egysejtű biciklis hozzászólásokkal.
Mindenki számára világos, hogy a bringások az oka minden közlekedési káosznak. Nem lenne annyi gond velük, ha más divatdilit választanának: például gyűjthetnének bélyeget, lepkét stb.
Addig sem ténferegnének az úttesten, járdán vagy egyirányú utcában. A forgalom gyalogosokról és autósokról szól. Aki bringázni akar, húzzon ki a természetbe, mint Németországban. Csak az teker a városban, akinek hiányzik egy kereke.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.01.04. 10:27:20

@Herbert Putzenschramm: Jaja, Párizsban pont egy hétköznap reggeli csúcsforgalomban volt alkalmam megnézni a La Défanse üzleti negyedet. Természetesen metróval mentünk (mint ott tartózkodásunk alatt mindenhova), és láttuk ahogy ezrével szálltak le ott az öltönyös-nyakkendős, laptoptáskás emberek. Ők bizonyára magukat üzletembernek álcázó prolik voltak, a táskában pedig hagyma és szalonna volt. :))

igazi hős 2010.01.04. 10:27:37

@GG81: Képzeld, minden héten két délután családilag autózunk, amikor edzésre megyünk: két gyerekkel csúcsidő után, külvárosban. De a Wesselényi utcába mennyivel hosszabb lenne reggel autóval bejutni mint metróval?

Herbert Putzenschramm 2010.01.04. 10:28:28

@egyittlakó: Ha szerinted a fővárosban attól a pár divatbringástól nem lehet haladni, és még véletlenül sem a százezer autótól, akik egymás hegyén hátán állnak a dugóban meg a parkolókban, akkor keresd fel kezelőorvosod, gyógyszerészed :D

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.01.04. 10:30:24

@egyittlakó: Egy újabb szánalmas csőlátású autós hozzászólás.

"A forgalom gyalogosokról és autósokról szól."

Sajnos napi 2*8 kilométert gyalogolni kicsit sok, a belváros pedig autós közlekedésre alkalmatlan, úgyhogy marad a BKV és a bringa, mint a két választható alternatíva. Lepkegyűjtéssel nem tudok bejutni a munkahelyemre, úgyhogy kénytelen vagyok ezt a hobbit választani, amolyan kellemest a hasznossal alapon.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.01.04. 10:32:13

@GG81: "felejtsétek már el ezt a dugó, meg lassúság dolgot... van olyan is, de van, amikor üres a város"

Igen, éjszaka. Én viszont csúcsidőben kezdek dolgozni, és a délutáni csúcsban végzek, ünnepnapokon nem dolgozom, tehát sokra nem megyek azzal hogy karácsonykor és éjjel üres a város.

TakiBá 2010.01.04. 10:36:25

Kiváló cikk arról, miért nem való a kerékpár a nagyvárosokba, ha ott vannak fránya gyalogosok is.

Köszönet érte !

egyittlakó (törölt) 2010.01.04. 10:36:34

Ja, hát a városvezető hülyékről még nem is beszéltem: sávokat lopnak el az autósoktól, akik rengeteg adót fizetnek az államnak, hogy így helyben pöfögésre késztessék őket, hiszen ettől lesz tiszta a város levegője. A busznak meg fenntartanak egy sávot, ahol negyedóránként jó, ha megjelenik egy is. Viszont baromi jó az ügyeskedő bunkóknak, akik következmények nélkül használhatják.

GG81 2010.01.04. 10:39:19

@glinolid: a sok fikatudor... 2 fék fog egyszerre!!! az autón is így van a kerékpáron is úgy KÖTELEZŐ!!

dmm 2010.01.04. 10:40:00

@mokkaczuka: te annyira buta vagy, hogy szinte nem is érdemes vitába szállni veled, de azért mégis felteszem a kérdést, hogy a három éve megszerzett jogosítványoddal hogyan mersz a nagyok témájába beleszólni, hülye gyerek? az, hogy te szeretsz vezetni, pont azt jelzik, amit lihegtek állandóan, hogy a kerékpár nem jármű, hanem játék. hát pont te vagy, aki játszik az autójában úgy, hogy még meg sem tanult vezetni, tehát mindenkire nézve veszélyesen. ne prolizzál te senkit, akinek nincs autója, mert nálad alantasabb posztoló itt alig-alig található, szerencsétlen!

egyittlakó (törölt) 2010.01.04. 10:41:19

@Gery.Greyhound: Értem én, de a bringa miért alternatíva? A közösségi közlekedést azért tartják fenn az autósok kemény adójából, hogy te nyugodtan bejuthass a munkahelyedre. Lehet, hogy a metró nem áll meg pontosan a céged előtt? Erről a liberális városvezetés tehet.

GG81 2010.01.04. 10:42:40

@Herbert Putzenschramm: nyugi én teljesen nyugodtan értem be ma is a munkahelyemre kocsival... és csak röhögök rajtatok, mint a föld megmentőin... nem is az amerikai v8-asoktól fog megdögölni a föld, áh nem...
szívjátok csak a jó kis szmogot, ez sem érint engem, aztán vészfékezgess csak a szabálytalan forgalomban nem is használható ön és közveszélyes szekereden... :-DDD majd valamelyik ghostbike mellett elhaladva gondolok rád, hisz nem fogsz tudni szólni, hogy mikor csapatod el magad... utolsó mondatodként: "én (majdnem) meg tudok állni, egyfékkel is király vagyok"
sötétzöldködj tovább, egyfékes captain planet! :-D

Herbert Putzenschramm 2010.01.04. 10:44:02

@GG81: Fizikusom, szerinted a motorokon viccből van elől dupla tárcsafék, hátul meg egy fele akkora szimpla? Gondolom azt sem láttál még közelről. Egyszer azt is kipróbálhatnád, jó dolog szintén. Továbbra is azt javaslom, hogy amihez halvány fingod sincs, arról ne oszd az észt.

Herbert Putzenschramm 2010.01.04. 10:47:35

@GG81: nyugtasd csak magad nyugodtan, hogy az autódban alpesi levendulaillatot szívsz be, és nem az előtted két méterre haladó PDTDI kipufogóját, amit a klíma tol be az utastérbe! Butább vagy, mint gondoltam.

usernev 2010.01.04. 10:47:55

Kicsit eltértek a hozzászólások a tárgytól már. Ami a cikkben leírtakat illeti, a balesetek nagyobbik feléhez kellett a biciklis hülyesége is.
Aki olyan helyen is jogainak teljes tudatában, körültekintés nélkül teker, ami szemlátomást veszélyes, az össze is töri magát. Csak akkor van elsőbséged, ha a közlekedés többi szereplője is megadja neked.
Az oktatóm mondta annak idején amikor vezetni tanultam, hogy úgy kell közlekedni, mintha a többi járművet majmok vezetnék. Magadra kell vigyázzál, és mindig fel kell legyél készülve arra, hogy a többiek nem fogják figyelembe venni, hogy te is ott vagy és akkor megúszhatod a balesetet. Ha biciklivel közlekedsz, te vagy a sérülékenyebb, neked az érdeked, hogy jobban vigyázz magadra. Hiába van jogod az elsőbbségre ha a lehetőséged nincs meg rá. Ki lehet menni az út közepére és hangoztatni, hogy jogom van ott menni, de akkor ne csodálkozz, ha arcodba lép egy kamion.
Lehet önérzetesen arcoskodni, de nincs értelme, úgyis a biciklis húzza a rövidebbet ha ütközés van.
Szóval figyelmesen, óvatosan kell közlekedni ha túl akarod élni.
Egyébként évek óta van példa rá, hogy egyirányú utcában engedik a kerékpáros forgalmat mindkét irányban. Ebben a hidegben nem megyek ki lefotózni, de aki kíváncsi rá, megtekintheti a III. kerületben az Aquincumi múzeum háta mögötti Sujtás utcában.
Ami meg a nyíló ajtót illeti, az tényleg elég veszélyes és nem csak az Andrássyn hanem mindenhol ahol parkoló autók mellett kell elmenni. És nem csak a biciklisekre veszélyes, motorost is láttam már ajtót szaltóval átugrani. Ebben az autóból ki/beszálló ember a hunyó, tessék az ajtó nyitásánál odafigyelni és az utasokra is rászólni. Köszönöm.

egyittlakó (törölt) 2010.01.04. 10:48:07

A balesetmentes közlekedés érdekében pedig mindenkinek kötelezővé kellene tenni a KRESZ-vizsgát, elsősorban a bringásoknak, majd fokozatosan a gyalogosoknak is. Akinek nincs ilyen, az ne kérhessen kártérítést baleset esetén. A törvények és a szabályok vonatkozzanak MINDENKIRE, mert csak akkor lehet kizárni az ügyeskedést, ha nem kivételezünk mindig valamelyik agyalágyult csoporttal.

Hungry Hungarian 2010.01.04. 10:52:44

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA: nem gondolnám, hogy valaki más szabálytalansága mentesítene a saját szabálytalanságodtól. Ez a tipikus magyar hozzáállás, szemet-szemért...mert a másik is így csinálja...ezért tartunk itt a közlekedésben

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.01.04. 10:52:54

@egyittlakó: Azért alternatíva, mert 8 kilométert bármikor letekerek laza 15-ös tempóban (ez a leizzadáshoz még jócskán kevés, nálam az 20 fölött kezdődik) fél óra alatt.

Nem baj ha neked nem alternatíva, de ha nekem az, hadd' használjam. Nagyon sokan vannak akik bringáznának de nem mernek, elsősorban őket kell segíteni biztonságos infrastruktúrával, és ha ez meglesz, akkor kevesebb autó lesz a városban. Ez az átmenet hosszú idő, de valahol el kell kezdeni...

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.01.04. 10:53:38

Egyébként a közösségi közlekedést nem az autósok adójából tartják fenn, hanem mindenki adójából. Adót én is fizetek, attól hogy nem jövedékinek és súlyadónak hívják, fizetek bőven.

GG81 2010.01.04. 10:53:52

@Herbert Putzenschramm: bár annyira mégsem mint te... :-) ha gyalogolsz is szívod a pdtdi ajjert és különben is le a tunningolt füstokádó szarokkal!

de amikor tekersz, akkor, ahogy lihegsz te jóval méllyebbre szívod le azokat a részecskéket... hajrá, mélyebbre!!! szíjjál! :-D

én meg nyugodtan ülök és tovább röhögök rajtad, ahogy próbálod magad mindentudónak beadni... nem megy.

GG81 2010.01.04. 10:56:41

@Herbert Putzenschramm: azért is repülnek át a kormányon azok is, ha mennek mint a barom... az egy kicsit pár sebesség fokozattal más kategória, ne hasonlítsd már magad egy speed géphez, mert akkor te nem értesz hozzá!

jah, és azon is van hátsó fék, jé, mert KÖTELEZŐ! :-D

jah és ahhoz képest a te nyugdíjjas tempódnál igen is sokat számítana, nem vagy te speedmotor vazze'! tartom a tétet, baxon meg egy rendőr de úgy rendesen, és kobozza el a bringának sem nevezhető fémhulladékod... szerejj féket rá barom!

egyittlakó (törölt) 2010.01.04. 10:57:55

@usernev: "Az oktatóm mondta annak idején amikor vezetni tanultam, hogy úgy kell közlekedni, mintha a többi járművet majmok vezetnék."

Aha, mondasz valamit... Azért látok annyi maffiozó gorillát és adócsaló nyakkendős orangutánt a bazi limókban, buszsávban. Rengeteg majom meg biciklizni is tud, azt is láttam. A járdákon meg rengeteg csimpánz motoszkál, de a gyalogosátkelő használatát nem ismerik.

FGSuperman 2010.01.04. 10:59:13

szerencsére lesz még idén 340-350 is a benzin:-)

F79 2010.01.04. 10:59:31

Ez a cikk annyira szörnyű demagóg, hogy kommentelésre késztetett pedig soha nem szoktam. Tipikus példája a rossz magyar mentalitásnak, a siránkozzunk mindenen címűnek.
Négy éve minden munkanapon ezen a sávon közlekedem biciklivel ( és mindenfelé a városban), reggel és este, mínusz húsz fokban is(egyébként autót is vezetek,esténként és hétvégén is). Tény, a sáv nem arra való, hogy száguldozhassunk rajta ( mint ahogy belváros autóútjai sem arra valóak hogy autóversenyezzünk ott). Tény, hogy gyakran előállank váratlan helyzetek, amit a cikk is említ. Ilyen váratlan helyzetek előállnak az utósoknak is, ezek a városi közlekedés sajátosságai. hajléktalan lép eléd, figyelmetlen biciklista, index nélkül elinduló, kanyarodó barom, stb. Ezek miatt a váratlan helyzetek miatt a bicikliúton is jobban kell figyelni. Kátyú nincs rajta és én minden reggel találkozom a bicikliutat(is) takarító utcasöprőkkel. A Székely MIhály utcánál meg kell állni, meg a Dalszínház utcánál is, és benézni, mert nem lát az autós( a Székely MIhály utcánál a legnayobb veszély a Deák felé menő sávból szabálytalanul, záróvonalon átkanyarodó autós, evvel nem egyszer találkoztam már, ők, mivel szabálytalankodnak, jellemzően nagy sebességgel kanyarodnak ráadásul).
Az ajtónyitásra nagyon kell figyelni, állandóan nézni kell bizony, ülnek-e az autóban. De lehet.
Az Oktogon és a Hősök tere közt pedig a gyalogosok között kell menni és kész, ez van, nem kell száguldozni ott sem. Itt egyébként nehezebb közlekedni, a gyalogosoknak is fel éne fogniuk hogy nem korzó, nekik dupla helyük, dupla járdájuk van itt. Ha kisgyerekkel jönnek, 5re le kell lassítani. Ha előtted korzóznak, ott a csengő ( amit persze "igazi" járdán nem használok).
Mindent egybevéve lehet hogy lassabban megyek végig ezen a szakaszon mint egy-két futár. A Hősöktől a Deákig 8-12 perc. Igen, biztos javíthatnék az időn, és nyerhetnék 1-2 percet, haha. megéri.
Vicces hogy felemlítetek ennyi balesetet ami a bicikliúton történt, és egyet sem abból , ami az autóúton( ami a bicikliút-nem-igéynbevétele miatt volt!).
Ja és a ráparkoló autósok: ez nagy probléma, sok a kretén, de a négy évvel ezelőttihez képest nagy javulás érzékelhető, sokat láttam a Köztereseklet büntetni. Egyébként én eleinte még anyáztam nekik, aztán párzsor olyan kulturáltan kértek elnézést és álltak el onnét( igen, volt köztük taxisofőr is!és persze volt hogy visszaanyáztak) hogy azóta kedvesen szoktam őket figyelmeztetni, odameyek az álló autóhoz és bekopogok. Nagyon ritkán kell.
Nem azt mondom hogy tökéletes ez a bicikliút!!! De használható!És az Andrássyn autózók joggal haragszanak az úton közlekedő bicajosra.
Herbert Putzenschramm!
Nagyon veszélyes a szabályokkal kapcsolatos hozzáállásod! Ha mindannyian mind megszegjük az összes szabályt...vagy elkezdünk alkudozni-na én fasza gyerek vagyok én megtehetem, mert én okos vagyok stb-ugye tudod hova vezet. Arról nem is beszélve, milyen felesleges indulatgerjesztés ez. Aha, és a piroson átszáguldó kamaz ha nem látja hogy van valaki a zebránál? Na neee, nőj föl.
Mindent összevéve egy két barom mindig van, autósok és biciklisek közt is. Én az autósoktól négy év alatt főként odafigyelsét és óvatosságot tapasztaltam.Sokkal több a pampogó gyalogos(elsősorban nyugdíjas). De a rossz jobban megmarad.

usernev 2010.01.04. 11:00:51

Ja igen, akik nagyvárosban nem tekernek a belvárosban, ami még autóval is veszélyes, ők a túlélő típusok, akik józan belátásból élnek. Aki meg ragaszkodik a belvárosi káoszban való macsó lavírozáshoz, abból lesznek a mártírok, aki hősi halált halnak teljesen értelmetlen módon.

GG81 2010.01.04. 11:02:05

@usernev: de ezek a kamikázék csak akkor lesznek nyugodtak, ha kiérdemelnek egy ghostbike-ot és az verethetik a sírkövükre, hogy "de elsőbbségem volt"

bringáztam rengeteget a városban, főutakon és mindig annak köszönhettem az életem, hogy odafigyeltem magamra. amikor 2x1 sávon, szemből a már előző autót kielőző autó jön elgondolkozol...

Herbert Putzenschramm 2010.01.04. 11:03:40

@GG81: baszki, neked milyen tüdőd van? Nem vagyok anatómia professzor, de tudtommal minden lélegzet ugyanakkora, egyik sem megy mélyebbre. Vagy te a segglukadig belélegzed a levegőt, ha összeszeded magadat?
Egyedül a ritmus változik terhelés esetén - viszont ilyenkor az anyagcsere is gyorsabb. Nekem mondjuk a 30-as tempót tartani a jó áttételű gépemen nem megerőltető, de ez csak mellékág. Valamint a belvárosban, ahol napközben rossz a levegő, ott gyorsabb is vagyok az autósoknál, magyarul amíg te fél óráig szívod a koszt - amitől az a szűrő kurvára nem véd meg (keress rá gúgliban a PM10-re) - addig én fele annyi idő alatt már a kerület másik végében vagyok.

Abban igazad van, hogy a belvárosban mindenki szívja a szart (amit nem a bringások okádnak ki), de még a biciklisnek jut ebből a legkevesebb, többek közt azért is, mert magasabban ülök, mint az autósok 90%-a. (a kerékpáros maszkot, mint aduászt inkább nem említem meg, nem akarom elrontani a napodat).

A csiptuningolt 1,9-es fosokat meg tényleg fel kéne gyújtani, ebben azért egyet értünk.

cso zsi 2010.01.04. 11:03:51

@aya_nielsen: Akkor miről is beszélünk? Egy olyan szabályról, amit ha betű szerint betartanak, belehalnak. Bár egyikünkkel sem fordult még elő, mégis látni ilyet.
Nemrég Kresz-oktató cimboráimmal vesztünk össze a legutóbb megjelent könyvön, amiben olyan szabályok vannak feltüntetve, ami nem feltétlenül azonos az oktatási anyaggal.
Én a könyvre hivatkoztam, mint ha szentírás lenne, ők meg felhívták a szerkesztőt...
@Gery.Greyhound: Nem csak éjjel üres a város. Ilyenkor is jól lehet haladni. utv.hu/kamera_nagy/nyugati_ter/bajcsy_zsilinszky_ut
Szinte üres a felüljáró.
Vagy az örökös dugóktól szenveddő Ferenciek tere: utv.hu/kamera_nagy/erzsebet_hid_pesti_hidfo/szabad_sajto_utca_pest_fele
@Herbert Putzenschramm: A motoron első, és hátsó fék is van, ahogy írod.
Tudod mi a járművek közlekedésben való részvételének feltételei, és az előírt felszereltség?
Amennyiben az előírások nem teljesülnek, úgy valószínűleg sporteszköz (ezért a könnyítések), és a járművet csak szállítóeszköz segítségével lehet a telephelyről a zárt sportpályára eljuttatni.

egyittlakó (törölt) 2010.01.04. 11:04:30

@FGSuperman: Bármennyi lesz a benzin, attól nem lesz kevesebb autó a városban. Ennek ne örülj. Inkább annak, hogy az állam majd megteremti neked a jólétet az autósok által befizetett adókból. Bringaút vezet majd az ágyadig.

avus · http://avus.blog.hu 2010.01.04. 11:11:27

@Gery.Greyhound: Ezt nagyon nem támogatnám, és az ún "kerékpáros szervezetek" se. A vezetőoldalon van tükör, pont a vezetőre, és nem az anyósra beállítva, a legtöbb sofőr pedig bele is néz. Az ilyen megoldású bringautak többségén a sáv közepén haladva már bőven elég távolságra van az autó, amibe belefér egy figyelmetlen ajtónyitás is. Iskolapéldája ennek az Alkotmány utca, ahol egy CL Merci batár ajtaját is kinyithatják max szögben, akkor is elférek.

A Bajcsy úti bringaút viszont egyetlen fokkal jobb csak a rakpartinál, mert itt van néhány korlát. Persze jóval kevesebb annál, ami ténylegesen elzárná a gyalogosokat, én pl rendre találok rajta turistákat és bennszülöttnek látszó példányokat is. Ráadásul a kereszteződések mindegyikében fennáll a tipikus legveszélyesebb találkozási pont, amikor a biciklis parkoló autók takarásából kerül a mit sem sejtő, jobbra kanyarodó autó elé.

Szerintem nagyon nem lenne jó, ha elszaporodnának az ilyen megoldások.

petyya 2010.01.04. 11:12:23

Én csak azt nem értem egyáltalán minek a bicikli út? Akinek tekreni támad kedve az huzzon ki a szigetre ott megteheti! Bár ott viszonylag kevés autó van lehet hogy akkor az ellen lehetne tüntetni hogy ott senki nem akarta elütni öket

Herbert Putzenschramm 2010.01.04. 11:12:26

@GG81: én meg emelem a tétedet, ha már ilyen mélységekbe emelkedtünk, vészfékezni továbbra is javarészt elsőfékkel kell. Most sokkolni foglak: ha berántod a hátsóféket, akkor blokkol a kerék. Blokkoló kerékkel sokáig tart megállni. Akkor ideális a lassulás, ha a kerék csak lassul, de nem blokkol (keress rá gúgliban az ABS kifejezésre, ami nem az akrilvinil butadién sztirol, hanem a blokkolásgátló). A kereket lassítani meg fixivel lehet a legjobban, ahogy erőből lassabban tekerek. Remélem ez a sok adat most így egyben nem terhel le.

avus · http://avus.blog.hu 2010.01.04. 11:13:44

@petyya: A gond csak az, hogy se a lakásom, se a munkahelyem nem a szigeten van. Te miért nem a Hungaroringen jársz dolgozni?

cso zsi 2010.01.04. 11:14:22

@usernev: Persze, hogy engedik. Kitáblázva, hogy a forgalom minden résztvevője számítson rá.
Nem messze, a Leányfalu utcában még betonkordon is védi a kétirányú bringásforgalmat az egyirányú utcában.

usernev 2010.01.04. 11:17:59

@Herbert Putzenschramm: Igazad van, ha a hátsó fék blokkol, tovább csúszol, ha az első, rögtön fejreálsz és csak magadat töröd össze. Fékezz elsővel, csak húzzál sisakot és használj fogvédőt xD

Herbert Putzenschramm 2010.01.04. 11:18:10

@cso zsi: van az elmélet, amit a "hozzáértők" meghatároznak, és van a gyakorlat valamint józanész, ami ezeket felülírja. Ezt magyarázom hosszú sorokon át mérnök kollegának, de nem fogja fel, mert nem akarja.

Herbert Putzenschramm 2010.01.04. 11:19:59

@usernev: ha csak úgy tudod behúzni az elsőféket, hogy fejreállj, akkor inkább te is csak naplót vezess

usernev 2010.01.04. 11:22:56

Azért még így a fizikára visszatérve megjegyezném, hogy csúszó surlódás is nagyobb mint a gördülési ellenállás, szóval ha mindkét féket behúzod (mert ilyet is lehet) és a hátsó blokkol (mert fékezésnél a súlypont 30%-a előre tolódik) azért hamarabb megállsz mintha csak elsővel fékeznél. Legalább is a fizika mai állása szerint.

midnight coder 2010.01.04. 11:26:48

@lamerjuzer: Te valószínűleg sötétzöld lehetsz ezzel az IQ-val. Ezeknek van meg az a jó tulajdonsága hogy fingjuk sincs az alapvető ökológiai összefüggésekről (és általában véve semmiről aminek bármi köze van a természettudományokhoz) de védik a környezetet ezerrel - és beszélnek egetverő baromságokat, lejáratva ezzel az egész környezetvédelmet.

Ez esetben Pl. azért mondtál hülyeséget, mert a fajok kihalásának 99%-áknak köze sincs a közlekedéshez, globális felmelegedéshez. Rádásul a CO2 kibocsájtásnak is csak egy viszonylag kis része a gépjárműforgalom, ezeknek pedig még kisebb része az autó.

Sok-sok CO2-t bocsájt ki Pl. az energetika (Pl. mert az okos zöldeknek köszönhetően szerte a világon alig van atomerőmű, szaporító reaktor meg pláne). Az energia nagy része ma is gáz/szén/olajtüzelésű erőművekből jön, aztán van némi atom, pici víz és hibahatáron belüli egyéb.

Fosszilis energiahordozót használ aztán közvetlenül is az ipar, Pl. kohászat, de még ezer más helyen is. De használ a mezőgazdaság is (gépek).

Aztán a közlekedés szeletén belül is van repülés (ők az egyik legnagyobb kibocsájtók), aztán van hajózás (meglepően sok olaj), és van közút. Azon belül is teherszállítás, tömegközlekedés, és a maradék az autó.

Szóval, ne hidd hogy azzal hogy drótszamárra pattantál megmentetted a földet. Ez picit más nagyságrendű probléma.

FGSuperman 2010.01.04. 11:27:57

@egyittlakó: attól, hogy az állam mit épít nekem attól nem félek egy percig sem

maximum lófaszt betonból eddigi tapasztalataim szerint:-)

adót meg fizetek én is, hüje példa ám azzal jönni, hogy a bringás nem fizet semmit

ilyen alapon fizessen a gyalogos is

FGSuperman 2010.01.04. 11:29:22

@petyya: minek autóút?
építsenek egy parkolót Mogyoródon, aztán hétvégén autókázzon a sok autós a Hungaroringen:-)

GG81 2010.01.04. 11:29:23

@Herbert Putzenschramm: azért ajánlom az anatómiai tudásod fejlesztését is, ha már 1.9 úgyben van egy kis metszet.

a tüdő nem tágul ki normál légzésnél teljesen, tehát a tüdő egy része telítődik csak meg a belvárosi szutyokkal. nos, ha mozogsz, akkor többször is veszel levegőt, meg jobb kihasználtságra is kapcsol a tüdő, tehát nagyobb felületen is történik a légcsere... tehát már egy séta alatt, nemhogyha teker az ember. ezt egy sportosabb ember nem biztos, hogy annyira észre is veszi, mert már eleve a mozgáshoz van szokva a tüdeje, de egy ritkábban cangázó vagy csak egy lépcsőn pelcaplató ember nem hiába vesz a célnál jó nagy lélegzeteket. egy sportos bringás tüdeje már eleve nagyobb kapacitáson dolgozik, az csak nagyobb igénybevételnél (arányosan) fog levegő után kapkodni... nah, tehát már eleve, de akkor meg még mélyebbre jutatja a kis ppm-eket és minden más szutykot, le egészen a csúcsokba.

cso zsi 2010.01.04. 11:30:34

@KurtiGabor: Ha te bringásfőnökként (már ha azonos vagy az ismert névvel) látod, akkor vajon a többiek megértik-e végre?

FGSuperman 2010.01.04. 11:31:59

@midnight coder: nyilván a friss oxigén lehet az a nagy fekete-büdös felhő ami a dugóban álló autókból kipöfög

persze bazdmeg

GG81 2010.01.04. 11:32:02

@Herbert Putzenschramm: ne terelj, szabálytalan szarral veszélyeztetsz az utakon, ennyi.

ha van hátsófék azt sem tökig húzod be, ha már az elsővel előbb nem állsz fejre! mert lehet előbb perecelsz, mintsem leblokkoljon a hátsó. ha ilyen ügyesen fékezel...

még ideológiát is gyártasz a hulladékvasadhoz. szánalmas vagy.

City of Troy 2010.01.04. 11:38:51

hello.
olvasgatom a sok okos hozzászólást (némelyikkel egyet kell értenem), de hozzáfűznék annyit, hogy példát kellene vennünk a külföldi, pontosabban a holland emberekről. mind a gyalogos, mind a kerékpáro és az autós is tudja hol a helye. minden sarkon van térfigyelő, és a bicikliken is van rendszám. aki szabálytalan az kurvasokat fizet.
ha 30 km/h a megengedett sebesség és te pl: 33 km/h -val mész, egy héten belül megjön a bünti 150euróról. a kerékpárnak és a gyalogosnak mindenhol elsőbbsége van, még a körforgalomban is. de az emberek mentalitása is más. sokat járok oda, a munkámból ered.

ex-dr. vuk 2010.01.04. 11:44:02

Uzenem annak, aki kreszvizsgat akar bringasnak es gyalogosnak is, hogy akkor legyen mindenkinek BTK es PTK vizsga is, mert az is vonatkozik mindenkire, aki 14 evnel idosebb. Tehat legyen kotelezo vizsga azokbol is!
Sot, aki dolgozik legyen munkajog vizsga is, es akkor az adatvedelmi torvenyt is magolja be mindenki. Persze amikor valtozik, akkor ujra kelljen mindenbol mindenkinek vizsgazni.

Idiota.

usernev 2010.01.04. 11:44:47

Hát külfödön sok minden más, ezért nem is jó összehasonlítási alap. Az is probléma, hogy mostanában külföldön jól működő dolgokat próbálunk a hazai valóságba beleröltetni, ami nem túl nagy hatásfokkal működik, ha az eltérő körülményeket nem adoptáljuk hozzá. Ezért inkább azt mondom, hogy csináljuk úgy, hogy rólunk akarjanak példát venni a külfödiek, ne mi majmoljuk az ővéket.

GG81 2010.01.04. 11:49:36

@usernev: hagyjad, megmagyarázza, hogy ő olyan ügyesen fékezz lábbal is... mert ő olyan qrv@ ügyes.
és nem is szabálytalan a bringája, hogy hiányzik róla egy alapfelszerelés, pont átmenne egy műszakin. ;-)

Kukucska 2010.01.04. 12:02:55

Közlekedem autósként és gyalogosként is, de sosem értem, hogyan lehetséges az, hogy a bringások néha ilyen, néha pedig amolyan szereplőnek tekintik magukat a közlekedésben.

Amikor úgy látja jónak a bringás, hogy Ő egyenrangú az autósokkal, akkor bátran hajt az úton, a sávok közötti elválasztó csíkon, bárhol. Aztán pedig egy 90 fokos kanyarral keresztül száguld a zebrán, mintha csak gyalogos lenne, és vígan teker tovább a járdán.

Nem egyszer fordult elő, hogy gyalogosként komoly veszélyben voltam a járdán biciklizők miatt. Bocs, de nem értem: a járdán, zebrán nem tolni kellene a kerékpárt?

Megépült a kerékpáros út a Bajcsy-n, pontosabban az egyik járdán. Úgy, hogy muszáj rajta keresztül mennie a gyalogosoknak a zebrához, troli-, és metro megállókhoz. És a kerékparosok úgy száguldoznak, mintha nem kellene elsőbbséget adniuk a gyalogosoknak, mintha nekik nem is lennének jelző-lámpáik, ráadásul a túlsó oldali járdán is tekernek ezerrel - ahol nincs kerékpáros út - meg persze az úttesten is az autók között.

Régen igyekeztem védeni a bringásokat, de sajnos mostanában úgy látom, hogy komolyan veszélyeztetik a saját + az autósok + a gyalogosok testi épségét az öntudatos "majd én úgyis gyorsabb vagyok és nincs is rendszámom" mentalistás miatt.

Nagyon sok előttem szólóval együtt szeretném javasolni, hogy a közlekedésben kizárólag Kresz-vizsgával lehessen részt venni. Autósként, motorosként és kerékpárosként is. Kötelező KRESZ-vizsga I. 14 éves korban, és II. 18 évesen. Amíg az elsőt le nem teszi valaki, ne is kaphasson személyi igazolványt.

igazi hős 2010.01.04. 12:04:12

@GG81: Nem akarlak összezavarni, de légcsere csak és kizárólag csak a hörgőkben zajlik, tehát neked ugyanott mint bárki másnak. A többet mozgó bringás több szennyező anyagot kap, de ha csak feleannyi ideig szív mint te, akkor egálban vagytok. És az ő szervezete jobban fogja bírni ugyanazt a környezeti terhelést, mint ha nem mozogna. Nyilván ha a Mátra közepéből távmunkában dolgozik valaki, az jobb levegőt szív, de aki a VII. kerületben lakik, annak mindegy hogy a Margitszigeten bringázik, vagy a ház előtt.

usernev 2010.01.04. 12:08:16

@Kukucska: A KRESZ vizsga talán picit túlzás biciklisnek (de csak picit) oktatni viszont kellene az iskolában persze. Én ellég öreg vagyok hozzá, hogy engem tanítottak ilyenre még általános iskolában, sőt vittek kerékpáros tanpályára is. (merthogy egykor ilyenek is voltak) Voltak KRESZ oktató mesék, diafilmek, játékok, amik azóta kimentek a divatból. Emlékszik még valaki arra amikor egy kutya meg egy macska magyarázta a KRESZ szabályokat? (Közlekedj okosan! asszem ez volt a címe)

cso zsi 2010.01.04. 12:09:43

@FGSuperman: Hány éves vagy?
A tömegközlekedést minden formájában drágították. De az üzemanyagár leginkább az áruszállítást érinti, ahol nincs támogatás, mint a tömegközl-nek, és a mezőgazdasági termelőknek.
A szabadáras alapvető élelmiszerekre tedd rá az üzemanyagár módosulásait.
Aztán a nem alapvető, importcuccokra is.
Aztán...

FGSuperman 2010.01.04. 12:13:16

@cso zsi: ?

talán autósból lesz kevesebb
legalább is azok eltűnnek az utakról akik csak vagiznak a szar lepukkant verdákkal
(nyilván aki dolgozik az használja munkára)
ezzel tisztában vagyok - mi a probléma?

FGSuperman 2010.01.04. 12:17:11

@cso zsi: a nem alapvető importcuccokat eddig is külföldről szereztem be olcsóbban mint az itthoni ár

és ezután is így lesz - ráadásul ezek után ez még olcsóbb lesz:-P

mokkaczuka 2010.01.04. 12:17:44

@Herbert Putzenschramm: Szándékosan félreértettél. A havi 50 rongyban a megemelkedett törlesztővel együtt MINDEN benne van. Nem tudsz olyat mondani, ami nincs.

Kukucska 2010.01.04. 12:17:50

@usernev: Igen, valóban túlzás, bár szerintem sokkal komolyabb túlzás az összes baleseti és közúti halálozási statisztika.

Pl.: Sokszor látok gyerekeket úgy menni az iskolába, hogy senki sem kíséri őket. Ki vigyáz rájuk? Elvileg a közlekedés többi, felelősségteljes résztvevője. De ha Ők sem tudják a szabályokat?

Komolyan meggyőződésemmé vált az utóbbi évtizedben, hogy a bringások egyszerűen nem is tudják, hogy milyen szabályt nem tartanak be. Tudom, hogy ez nem mentesít, de ezzel sokakat veszélyeztetnek.

Alsó tagozatban nem lenne szabad bizonyítványt adni közlekedési - "életben-maradási" - alapismeretek nélkül, plusz a már fentebb említett 2 kötelező vizsgát is érdemes lenne bevezetni gyermekeink és unokáink védelmében is.

FGSuperman 2010.01.04. 12:18:15

@FGSuperman: a nem alapvető importcuccokat eddig is külföldről szereztem be a hazainál olcsóbban

ez ezután is így lesz - még olcsóbban:-)

FGSuperman 2010.01.04. 12:19:38

vicces, hogy néhányan megemlítik, hogy látott már bringást aki nem tartott esetleg be szabályokat

autóst, kamionost, gyalogost nem?

cso zsi 2010.01.04. 12:19:59

@vuk_: Pedig nem állsz messze a valóságtól a feltételezéssel.
Egyrészt, 35-40 éve még volt közlekedési oktatás az általános iskolában.
Másrészt, ma gazdasági, és "élet" ismeretekre sokkal több szükség van, mert a Mohácsi vész évszámának fejből tudása vajmi kevés egy csőbe húzó hitelkonstrukció megértéséhez.
Munkajog?
Abból is a munkavállaló szív, ha felkészületlen.
Ha már BTK. Oktatják valahol, hogy nem szabad megölni, meglopni, kirabolni embertársainkat?
Mert ha csak főiskolán, akkor már kicsit későnek érzem.

mokkaczuka 2010.01.04. 12:20:42

@Herbert Putzenschramm: Nem fapad Suzukim van. Megvetem a Suzuki autót, Nokia telefont és a tunéziai nyaralást, mert mindenkinek az van... :)

mokkaczuka 2010.01.04. 12:26:46

@igazi hős: Hogy mennyivel több idő megy el? Hát lássuk csak. Anno Kispesten laktam, be kellett jönni a hétkerbe. Kicaplattam és vártam a buszra, ami bevisz a metróig (10 perc) vagy a villamosra (20 perc, vegyük a középarányos negyedórát). Azután a proli-cigányjárat bebattyogott velem 5 perc alatt a metróig (20 perc). Metróra várakozás 5 perc (25 perc). Metróval Deák tér: 25 perc (50 perc). Az alsó szintről a célállomásig gyalogszarral, kilépve: 10 perc. Mindösszesen. 60 perc. Árban ma: 600 forint. Két személyre: 1200 forint.

Ugyanaz autóval: 25 perc, 400 forint (két személyre is).

Mi a faszról beszélünk?

cso zsi 2010.01.04. 12:27:42

@FGSuperman: Átjön a dróton, vagy hogy?
A magas árak ellehetetlenítenek szolgáltatásokat. Ha a Waberers felvásárolja az összes konkurenciáját, akkor ő szabja meg az árat, bármit is kell vinni.

A "vagiverda" nem fog eltűnni az útról, az "ötezeré" fog tankolgatni, hogy vagizhasson.
Ellenben eltűnik az iparosember, az áruszállító, és ahogy a napi hírekből kitűnik, még a repülőtársaságok is igen nagy bajban vannak.
Ha öt év múlva lecsökken (és horror ára lesz), vagy ne adj isten megszűnik a repülés, akkor mivel jön az olcsó import cuccod?

mokkaczuka 2010.01.04. 12:28:52

@Gery.Greyhound: 2,8 kilométer, az fél óra kényelmes séta, barátom, hegynek felfelé max. 40 perc. Ez a mozgás neked sok? Üljél rokkantkocsiba, annak mindenhol elsőbbsége van.

mokkaczuka 2010.01.04. 12:30:38

@Gery.Greyhound: Két sört egy forró nyári nap, munka után kocsival is gond nélkül megihatsz, nem mutatja ki semmi, bár nem látom be, mi akadálya annak, hogy otthon, a hűtőből igyad, vagy letegyed a kocsit, és utána átmenj a krimóba.

FGSuperman 2010.01.04. 12:32:21

@cso zsi: külföldről rendelem
az ottani szállítási szolgáltatást fizetem meg, nem a magyar postát

ne aggódj a vagiverda most is "ötezerér' tele tesókám" stílusban tankol

iparosember nem fog eltűnni, áruszállító sem, repülőtársaság sem - amelyik meg ezek közül nem életképes az tűnjön el

volt ami hajóval jött, meg vonattal
de az sem zavar ha szekérrel küldik:-)

Legslie 2010.01.04. 12:32:38

Nem olvastam végig mind az 506 hozzászólást. Gondoltam én is hozzáfűzöm a magamét, legfeljebb már valaki felvetett hasonlót.
Kérdem én csak annyit, amit épp múlt év végén láttam a Roosevelt téren, hogy egy biciklis a dugóban álló és egy parkoló autó között kacsázott... persze nem akarta letenni a lábát ezért billegett egy helyben, majd a parkoló autó oldalát végigkarcolta. Nem kicsit. Nem kellene a biciklisekre is biztosítást kötni? Mert ha ezt a tulaj látja és fülöncsípi a kedves biciklist akkor se tudja behajtani rajta a kárt. Na szval megy itt a nagy sírás, hogy szegény biciklisek, csak éppen felelősséget ki vállal? Merthogy se az útért, se a károkért, semmiért nem lehet őket számonkérni. Hol van itt akkor az egyenlő bánásmód? :)

otapi 2010.01.04. 12:37:16

@Kukucska:
"Közlekedem autósként és gyalogosként is, de sosem értem, hogyan lehetséges az, hogy a bringások néha ilyen, néha pedig amolyan szereplőnek tekintik magukat a közlekedésben"

Kérdezd meg a városvezetést, miért preferálják a járdára felfestett bringautat. A baj ott kezdődik, hogy a közlekedés-szervezők sincsenek tisztában hogy a kerékpár jármű, és nincs helye a járdán. HA egyértelmű lenne a szabályozás(felfestés), akkor jóval kevesebb járdázó is lenne.

mokkaczuka 2010.01.04. 12:42:36

@Gery.Greyhound: A bringázást életstílusként felfogó yuppiek-ból lehet ebben a városban összevissza kétezer darab. Veleddel együtt. Az ő kedvükért, már megbocsáss, de nem fog alkalmazkodni pár százezer ember.

A bicikli nem életstílus a nagy tömegek számára. Nem alternatíva, mert természeténél fogva egy szűk rétegnek kedvez, annak, aki fiatal, egészséges, erős, nem kell semmilyen terhet cipelnie, sem valahol felöltözve megjelennie, és/vagy valamiért ódzkodik az autótól. Ez egy törpe kisebbség. A bicikli Budapesten hobbi- és sporteszköz, akárcsak a lovaglás, csak nem kerül annyiba, ezért jobban el van terjedve. A bicaj ma egy dologra jó, hogy fölbassza az idegzetét annak, aki kocsival, gyalog vagy foskávéval jár, és halálveszedelembe sodorja a gazdáját. Az autónak a tömegközlekedés kéne legyen az alterja, ha olyan lenne minimum, mint Bécsben vagy Tel-Avivban (ezeket ismerem közelről). Abban a helyzetben, amikor egy BKV-jegy 300 forint, most fogják emelni, a buszpark 30 éves és a negyede nem indul el, a metró 40 éves, a villamosok nagy része, a Combinón kívül gyakorlatilag az összes, fekete-afrikai szintű, a troli ráz, a hajléktalanok ingyér szarhatnak-hugyozhatnak rajtuk, és eközben a feudálbosevista maffiaállam az egészet perselymalacnak használja, addig nem beszélhetünk alternatíváról. Addig csak autósbasztatásról beszélhetünk, és hiába is teszel úgy, mintha erről fogalmad se lenne.

otapi 2010.01.04. 12:43:25

@mokkaczuka: "Ugyanaz autóval: 25 perc, 400 forint (két személyre is)."
Érdekelne, hol parkolsz hogy csak 400 Ft 25 perc?
:)

FGSuperman 2010.01.04. 12:46:39

@Legslie: 'oszt hány olyan autós van aki megtöri a másik parkoló autót, és elhajt?

gyanítom kicsit több, mint egy egy "károkozó" bringás

úgy hoztok fel itt egy-egy példát mintha percenként történnének meg

otapi 2010.01.04. 12:47:11

@Legslie:
"Nem kellene a biciklisekre is biztosítást kötni? Mert ha ezt a tulaj látja és fülöncsípi a kedves biciklist akkor se tudja behajtani rajta a kárt."
Ha futár, akkor jó eséllyel van biztosítása a bicajosnak. Amúgy, fülöncsípi, aztán polgári peren behajtja rajta a kárt - mi ebben a probléma?

FGSuperman 2010.01.04. 12:48:45

@mokkaczuka: "A bicikli nem életstílus a nagy tömegek számára"

értem
ezek szerint ne legyenek rámpák sem, mert a társadalom többsége nem kerekesszékes vagy babakocsis anyuka

KurtiGabor 2010.01.04. 12:50:58

@mokkaczuka:
Csak magdról beszélsz. Neked nem tetszik a bicikli. Berlinben már az emberek 15-20%-a biciklizik, koppenhágában ez megy: vimeo.com/8212899
Minden évben kétszer annyian tekerünk Budapesten is. Kétszer annyi juppi, kétszer annyi kőműves, kétszer annyi egyetemista.
A KSH szerint közben minden évben közel feleannyi a 100 biciklisre jutó baleset mint előző évben. Változik a közlekedés, változz te is. Nem kell persze bringáznod, de ha ilyen ütemben nő a számuk, akkor illik tolerálni. Budapesten több bringa van mint autó, és elkezdtük közlekedésre használni úgy mint Bécsben, Párizsban, Londonban, Berlinben, stb.... Ebben nincs helye az érzelmeknek. Mindenki eldönti mivel közlekedik.

avus · http://avus.blog.hu 2010.01.04. 12:51:08

@mokkaczuka: összekeverted a szorzásjelet a tizedesvesszővel.

GGG77 2010.01.04. 12:51:41

@Nancsi: "olyan közlekedési eszközt választ, ami a legveszélyesebbek közé tartozik. A sebessége relative magas (városi közlekedést nézve), védelme gyakorlatilag nulla, észlelhetősége szintén nulla felé konvergál. Ezzel meghatározza önmaga sorsát, hogy kb 100x nagyobb esélyyel fogja súlyos baleset érni városi közlekedésben mint mondjuk egy autóst. Ezen nincs semmi sajnálni való, sőt kezdeni se kell vele semmit sem, hiszen mindenkinek megvan a lehetősége - ha másra nem is -, hogy a biztonságos Ikarus vagy Volvo buszokat választja, vagy az istenkísértés drótszamarat."

ehhez nincs mit hozzáfűznöm, max annyit, hogy 50 ezerre büntetném azt a bringást, aki nem használ lámpát. ha már hangja nincs a járművének, legalább látni lehessen.

teabore 2010.01.04. 12:58:25

@Legslie: létezik biztosítás, 5000 Ft/év, jónéhány embernek van is, pl. lakásbiztosítással együtt lehet kötni

@mokkaczuka:"A bicikli nem életstílus a nagy tömegek számára."

Tudod, autós-biciklisként nem szoktam senkit sem megpróbálni a bicikli használatára ösztönözni, megmondani, ki mivel járjon. Természetesen nem való mindenkinek a kerékpározás, talán azért, mert nem testhezálló tevékenység, nem okoz örömet, fél az ember a forgalomban vagy csak kényelmes. Ehhez azonban nem kell ideológiát gyártani és keresni a kifogásokat.
Részemről ha lehet, tömegközlekedem vagy kerékpározom, a havi nagybevásárlásokat autóval végzem, de ez nekem így nagyon is megfelel - nem arról van szó, hogy mindenki váltson kerékpárra, hanem arról (legalábbis nekem), hogy próbáljuk meg élhetőbbé tenni a várost.

KurtiGabor 2010.01.04. 12:58:31

@Legslie:
Ilyen alapon legyen kötelező a felelősségbiztosítás mindenkire. Múltkor hallottam, hogy valaki beáztatta az alatta lakót és nem fizetett...
Azért biciklivel 5-100.000 forintos károkat szoktak okozni, jellemzően esztétikait. A KGFB-re azért volt szükség, mert a kár több milliós lehet, és akár az autó használhatatlanságával járhat. Nagy különbség van egy jogvita elhúzódása alatti több hónapos szépséghiba és használhatatlanná vált autó között.

avus · http://avus.blog.hu 2010.01.04. 12:59:40

@KurtiGabor:

Koppenhága köztudottan mediterrán éghajlatú ország, ahogy a videón is látszik. A másik dolog meg, mindenki tudja, hogy a dánok, meg általában a nyugat-európaiak milyen csóri népség, hozzánk magyarokhoz képest. Nincs pénzük autóra, ez az oka annak, hogy ott ennyien kényszerülnek biciklizni.

:)

usernev 2010.01.04. 13:00:56

Kedves melldöngető, jogkövetelő biciklisek. Azt most mellőzük, hogy megkérdőjelezhető számokra hivatkozva követletek mindenféle jogokat magatoknak. Inkább arra hívnám föl a fiyelmeteket amiről hajlamosak vagytok megfeledkezni. A szabályok jogokat és kötelezettségeket írnak elő. Ha jogokat követeltek magatoknak, legyetek tisztában a kötelezettségekkel is és tartsátok be a szabályokat. Addig nem lesz hitele a szavatoknak és hőzöngés lesz a nagy zöld duma. Ez egy jó tanács, semmi személyes vagy ilyesmi.

teabore 2010.01.04. 13:03:37

@KurtiGabor: jaja, a lakásbiztosításokhoz lehet kiegészítő felelősség-biztosításokat kötni, ami a nem motorral hajtott járművekkel ill. gyalog okozott károkra érvényes.

A németeknél meg mindenre van biztosítás pl. ha leversz egy vázát vendégségben, akkor is fizet a biztosítód.

teabore 2010.01.04. 13:04:32

@usernev: ha a KRESZ-re gondolsz, betartom. Még valami?

teabore 2010.01.04. 13:05:50

@teabore: járműfüggetlenül (nem szabálytalankodok többet autóval sem, mint kerékpárral)

semmiho 2010.01.04. 13:07:01

@Legslie: igazad van, bár számomra nem igazán tiszta, hogyan lehetne ezt a nagy többség számára elfogadható keretek közt szabályozni, de tulajdonképpen nem rossz az ötlet. Pláne, hogy a kerékpárost is védné egy ilyen kötelező biztosítás, ahol a kártalanítás akár a kerékpárra is kiterjedhetne. (Úgy látom, jópáran jártak drága kerékpárral, nekik a saját káruk anyagi része sem éppen elhanyagolható.) És itt sem ártana egy bonus/malus rendszer. ;) De. Nagyon nehéz lenne ezt elfogadtatni, és ezt nem véletlenül írom. Sajnos én sem tudom senkin behajtani a kocsim egész jobb oldalán éktelenkedő mély barázdát, amit egy "kedves" gyalogos okozott kulccsal/szeggel/egyébbel, profi módon az összes oldalsó elemet végig, itt-ott fémig szántva, külön figyelmet fordítva a kilincsre. (Karosszériást kérdeztem, teljes festés és fényezés szükséges minden elemre, százezres nagyságrendű a kár.) Szóval, ahogy gyalogosokra sem, úgy kerékpárosokra is meglehetősen nehéz lenne rákényszeríteni ilyesfajta kötelező biztosítást. Meg hát térfigyelő kamerák sincsenek mindenhol; sőt, ahol vannak, ott meg a megtámadott, félholtra vert vétlen gyalogos támadóinak elfogásával sem foglalkoznak (VIII. kerület) - de ezt most inkább hagyjuk is, fejet a homokba... :(
Sokat írjátok viszont, hogy a kerékpáros is fizessen valamiféle útalapba vagy más, egyéb módon, ne csak "elvárjon". Nos, mint az autózás mellett rendszeresen kerékpározó, szerintem jó ötlet, még akkor is, hogy ha az üzemanyagár jelentős adótartalmán át iszonyúan sok pénzt fizettem már eddig is az elmúlt 15 évben, mióta autózom. Ennek ellenére, a biztonságunk ennyit nekem speciel megérne, legalábbis párezer Ft/év költséget mindenképp. Igen, sajnos kénytelen vagyok Budapesten belül tekerni, legalább is addig, amíg kijutok a hegyekbe (Budai, Pilis) és vissza, de ez így egyszerűen félelmetes és veszélyes. Az iszonyú mértékű légszennyezésen túl a közlekedés veszélyeiről épp elegen és eleget regéltünk már itt, kár is fecsérelni erre a szót. Arra viszont nem, hogy bizony a gyalogosoknak, kerékpárosoknak, motorosoknak és autósoknak egyaránt VAN HOVÁ FEJLŐDNI. Hihetetlen és mérhetetlenül sajnálatos, hogy sokszor 1-2 másodperc "előny" miatt a saját és mások testi épségét ennyire felelőtlen módon kockáztatjuk. Egy lényeges hozzáfűznivalóm van még ehhez. Mégpedig az, hogy közlekedési formától függetlenül - mint már néhány alkalommal elhangzott - gyakran a forgalomban résztvevő autós, motoros, kerékpáros vagy gyalogosokat külön-külön vizsgálva "csak" minden tizedik, huszadik szabálytalan és/vagy felelőtlen, de mivel az ember hajlamos mindig csak a rosszat kiragadni a tömegből, sokszor az alapján általánosít a vizsgált közlekedési formára vonatkozóan minden egyes résztvevőre. Ne tegyük, inkább figyeljünk egymásra és legyünk előzékenyek a közlekedés többi résztvevőjével szemben!

usernev 2010.01.04. 13:10:17

@teabore: Mit mondtam, semmi személyes. Ha betartod nagyon helyes. Biztasd rá a többieket is. Az utcán viszont inkább az ellenkezőjét látni sajnos.

ex-dr. vuk 2010.01.04. 13:12:30

@cso zsi: Persze, hogy legyen altalanos iskolaban kresz oktatas, de VIZSGAZNI, jogsit szerezni ne kelljen mar biciklihez, az a marhasag. Az egesz vilagon sehol nincs ilyen.
Erdekes, hogy nemetorszagban, daniaban, hollandiaban megis egyutt tudnak kozlekedni autosok es bringasok, csak nekunk nem megy. Azert mert 1 tonnaval lusta figyelni, akkor legyen a bringasnak kresz vizsga.. A posztban csak olyan eseteket irtak le, ahol tokeletesen mindegy volt, h a bringasnak van-e jogsija vagy nincs. Itt azok hibaztak, akiknek volt. Sot: a legnagyobbat azok hibaztak, akik kitalaltak, hogy igy legyen kialakitva az adott szakasz.

Ez persze a szabalytalankodo bicikliseket nem menti fel, kerekparra is vonatkozik a kresz meg akkor is, ha nem kell vizsgazni belole. De tudni viszont kell. Pont ugy ahogy azt, hogy tilos embert olni. Abbol se vizsgazol megis tudni kell.

Ssámmáán 2010.01.04. 13:14:03

Autós, és biciklis vitának semmi értelme, mert nem két különböző rétege a városnak. Az autóst zavarja, ha nem tud menni. Ez azért van, mert nagyon sokan élnek egymás hegyén hátán a városban, és mindenáron autót akar használni...
Lehet azt, csak kicsivel lassabb lesz az a-b-be való jutás. Így aki nem olyan nagyon kényelmes, vagy trendi, az bringára ül, és megy ahol tud. :) Akit ez idegesít, szedjen hangyát. :)))
Ha épp szembe forgalomhoz volt kedve, akkor eddig is megtette, tehát a módosítás ez esetben különösebb változást nem hozott.
Bringával bárhogy, és bárhol haladhatok. Fájhat ez bárkinek, aki épp nem tud haladni, akkor is így van. Szembeforgalomból járdára, onnan vissza a szembeforgalomba. Ott megyek, ahol épp elférek. Tetszik, nem tetszik a T. autós kollégának. :))))
Autóban ülve, ha már ezt választottam, akkor szintén ráérek odafigyelni a bringásokra. Nem állok a bringasávra, még ha ott is lenne dolgom. Sosem volt még afférom biciklistákkal. Azt hiszem, hogy az együtt élés csak intelligencia kérdése. Nem tépnétek itt a szátokat, ha olyan hűűű de jól éreznétek magatokat a bőrötökben. Talán inkább ezzel lehet a gond, és nem a brigásokkal, vagy az autósokkal.

FGSuperman 2010.01.04. 13:20:58

@usernev: autósokra ugyanez vonatkozik

kíváncsi lennék mennyien ülnétek hirtelen biciklire, mikor az ekövetett kihágásaitok miatt hipp-hopp ugrana a jogsi

Nancsi 2010.01.04. 13:21:26

Ssámmáán 2010.01.04. 13:14:03
Engem spec nem zavar ha te szembe forgalommal haladsz. Ha elcsapnak, az meg téged ne zavarjon. Aki meg elcsap azt nemhogy ne hurcolják meg, hanem legyen neki elmagyarázva, hogy tajgetosz pozitív egyént elgázolni erkölcsileg sem helytelen. Aki városban drótszamarazik, az alapvetően extrém sportot űz, amibe elég jó eséllyel bele lehet halni. Aki meg ezt súlyosbítja azzal, hogy kiszámíthatatlanul teszi ezt (járdáról le, szembeforgalomba, stb), az tényleg megunta az életét. Amit én spec le nem szarok, csak ne kelljen egy-egy ilyen bukkanó miatt tárgyalásokra járnom. Meg attól függetlenül hogy megdöglik az illető fizesse a biztosítója hogy összekarcolta az autómat (hullától semmit se lehet polgári peren behajtani).

GG81 2010.01.04. 13:26:13

@igazi hős: de honnan veszed, hogy 2x annyit van az autós az úton vagy a gyalog? honnan veszed, hogy ez egyenértékű azzal, hogy mondjuk 2x annyi időt szív vagy gyorsabban hazaér ugyan, de sokkal mélyebbre... mert sokkal több hörgőt ér sokkal mélyebben.
és ezek után beszélsz egészségről!? a városban a tüdőrák mindenki feje felett ott van, de aki még mélyebbre szívja az ne higyje már, hogy egészségesebb! sőőőt...

GG81 2010.01.04. 13:28:00

@FGSuperman: tehát akkor áfát sem fizetsz... és akkor fentebb nagymellénnyel írva vagyon, hogy adóznak rendesen... khm.

usernev 2010.01.04. 13:30:34

@Ssámmáán: El vagy tévedve Sámánka. A biciklisek "szabadságát" korlátozó szabályok nem azért vannak, hogy "Nehogymás biciklivel gyorsabb legyen mint autóval!" vagy hogy elrontság azt a mókát, hogy ide oda cikázva az autósok arcába lehessen röhögni, hanem azért, mert ezzel az "azt csinálok amit akarok és szarok a többiekre" hozzáállással nem csak a saját életedet/biztonságodat veszélyezteted, hanem másokét is. És pont azért kell szabályokat hozni erre, mert sokan nem képesek ezt felfogni a csöpp agyukkal.

GG81 2010.01.04. 13:33:37

@otapi: az a tévképzet, hogy mindenki a városközpontba megy... lehet külvárosból-külvárosba is és akkor "csak" átmész a központon vagy sugarasan ki is kerüli...

Kopi3.14 2010.01.04. 13:41:20

@GG81: sugarasan kikerüli a központot? Pont annyira értesz a matekhoz, mint a fizikához.

@usernev: ez így van. De az autósoknak is kéne szóljon, hogy kötelességeik is vannak, nem csak jogaik.

midnight coder 2010.01.04. 13:41:34

@FGSuperman: Azt azért nem, viszont a fajok kihalásához ennek kurva kevés köze van. Amúgy a pesti szmogban élő átlagpolgár aki a sok büdös autó füstjét szívja nap mint nap átlagban sokkal tovább él mint a friss levegőn élő vidékiek. Na ezt kapd ki! És a vidékiek is jobban élnek mint a még frissebb levegőn élő fejlődő országok lakói. A világ nem annyira egyszerű mint ahogy azt a biciklisek hiszik.

midnight coder 2010.01.04. 13:42:45

@midnight coder: szerk. a vidékiek tovább élnek mint a fejlődők... Persze jobban is.

wagabound 2010.01.04. 13:43:10

nancsi: szivemből szóltál.

GG81 2010.01.04. 13:45:03

@Kopi3.14: egy adott sugarat tartva a központtól...

ex-dr. vuk 2010.01.04. 13:52:42

@Nancsi: sajnos ez a mentalitas is divik, hogy ha valaki szabalytalan, akkor meg szabad olni, szandekosan.

Gratulalok hozza.

igazi hős 2010.01.04. 13:53:33

@mokkaczuka: Te biztos egy másik Kispesten laksz, én a legszélén, de nekem még sosem sikerült az Üllőin reggel megvernem a metrót. (Most nem reggel 6-ról beszélek, jártam dolgozni 6 körül is, az autó a nyerő.)
Kispest pedig nem a belváros, a metróig többnyire érdemes autózni, az más kérdés, hogy nem lehet kulturáltan lerakni az autót, csak a házak közé (Határ út) vagy az erdőmenti kényszer P+R-be (Köki).

@GG81: Látom nem sikerült megmagyaráznom, hogy minden valószínűség szerint, ha az oxigén eljut a hörgőidhez, akkor az 1 mikronos porszem is el fog jutni. Persze ha én kétszer annyi oxigént igénylek adott id alatt mint te, akkor azonos minőségű levegő esetén kétszer annyi szennyeződést is gyűjtök össze. Számokban: bringa 1,5 óra, munkahelyen 9 óra, otthon 8,5 óra + 6 óra alvás. Ha autóval is ugyanannyi az út (és az alvást feles szorzóval számolom), akkor az autós 1,5+9+8,5+6*0,5=23 egységnyi levegőfelhasználásával szemben a bringásé 24,5, azaz +6,5%. Ha az úton kétszer olyan rossz a a levegő mint az irodában, akkor 12% a különbség. Tényleg ez döntene romba? Nem a mozgásszegény életmód és a koszorúereim?

Macropus Rufus 2010.01.04. 13:54:22

Én azért csodálkozok a bicajosokon... ÉN is bicózok, de én inkább az erdőben és nem a városban. Oka is van: a levegő tisztasága.
Gy.k. egy városi biciklis futárnak lehet kb. pontosan annyi esélye van a tödőrákra mint egy dohányos embernek aki viszont nem biciklizik.
Soha nem értettem azokat akik bicikliznek v. esetleg futnak a városban. Mert az ő esetükben aztán bemegy minden a tüdejükbe. És mielött valaki azt hiszi, hogy egy maszk segít felfogni a káros gázokat az téved. (ami felfogná abba meg nem lehet cangázni mert megfuladunk, nincs megfelelő áteresztő képessége g.yk. gázmaszk)
Eleve nem egészséges egy városi levege, de az biztos sokkal rosszabb a sétánál amikor az embernek egy 1felpörgetett szervezetbe kell nagymennyiségű levegőt bevinnie. Értelem szerűen nagyságrendekkel több káros gáz és korom kerűl a tüdejébe. Szóval nem értem őket.
ÉS ez most teljesen független a bicikli sávoktól itt a városi bicózás problémájáról van szó.
Hofi mondta 1x a városi futókról
"... és amit az apu itt felül beszív, azt a gyerek itt lent még ólommal is keveri..."
ez most is igaz, csak nem ólom, hanem más. (bár azért még ólom is van bőven)

Ami a sávokat illeti: nem rossz 5let, de nálunk még nincs közlekedési cooltúra :) sem autós sem gyalogos sem motoros sem pedig biciklis részéről. Feleslegesk minket más nyugati országoz hasonlítani, náluk azért a közlekedési morál is nagyságrendekkel jobb mint nálunk.
Szóval azzal, hogy a bicajost előlre engedik a pirosnál és a cangás előlre is megy, véleményem szerint komoly kockázatnak fogja kitenni magát, mert azért az autósok közt is sok a barom, és ez vonatkozik a tilosban szembe közlekedéssel is. Simán lesz egy rakat baleset abból, hogy a hülye autós az egyirányú út baloldlán halad (mert van ilyen, holott nem lehetne ui. a kressz szerint jobbra tarts van)