Friss topikok

Címkék

afrika (4) alkohol (11) andrássy (3) armstrong (4) ausztrália (6) autómentes (24) autós biciklis ellentét (3) baleset (35) bam (4) bérbicikli (30) bicikli (18) biciklibulvár (6) bicikliparkoló (8) biciklis futár (9) bicikliút (134) bírság (10) biztonság (54) biztosítás (5) bkk (8) bkv (9) bringázz a munkába (4) bubi (14) buda (3) budapest (79) buszsáv (3) cannondale (4) critical mass (50) dánia (3) demonstráció (5) design (31) divat (8) downhill (8) dr kerékagy (5) egyesült államok (4) emelés (3) empamo (6) energia (3) energia bringa (5) építkezés (4) extrém kerékpár (3) e bike (5) felmérés (6) film (6) fotó (4) futár (3) gkm (4) google (4) gyerek (3) hátizsák (3) herebántalom (5) hibrid (4) híd (10) infrastruktúra (6) járda (3) kampány (4) képzőművészet (7) kerékagy (3) kerékpár (15) kerékpárbarát (3) kerékpárosklub (5) kerékpársztráda (6) kerékpártároló (3) kerékpárút (3) kína (3) kiskörút (7) kocsma (6) koppenhága (4) közbicikli (3) közbringa (3) közlekedés (4) kresz (17) kvvm (3) lakat (5) lámpa (4) levegő (7) london (15) lopás (16) magyar kerékpárosklub (3) margit híd (25) maszk (3) máv (7) mkk (3) mtb (3) nagy-britannia (3) new york (9) nyereg (7) obama (4) önkormányzat (21) orfk (4) párizs (7) parkolás (4) parlament (4) rakpart (3) regisztráció (3) rendőr (35) schwinn csepel (3) sisak (14) statisztika (3) szeged (3) szerviz (3) szex (5) sztrájk (8) tábla (4) tél (10) térkép (5) tolvaj (5) túrázás (8) urbánus (39) városi biciklizés (44) verseny (3) videó (12) világítás (6) víz (4) vonat (4) zene (5) Címkefelhő

Egymás ellen küzd a két nagy biciklisszervezet

2009.10.27. 10:08 - Földes András és Spirk József

Két kerékpárosszervezet is küzd párhuzamosan a magyarországi biciklisekért. A Magyar Kerékpárosklub (MK) a vezetői által szervezett Critical Mass felvonulásokról lehet ismerős szélesebb körben, de hozzájuk fűződnek a Margit hídra épülő bicikliút szakértői munkái és az a tiltakozás is, amikor a főváros egyoldalúan akarta megváltoztatni a terveket. Legutóbb a kerékpárosbarát KRESZ elfogadtatásáért folytattak kampányt.
 
Mellettük azonban működik egy másik nagy érdekképviseleti szervezet, a Kerékpáros Magyarország Szövetség (KMSZ) is, amiről viszont nem hallottunk addig, amíg meg nem nyilvánultak a Külső Szilágyi út bicikliútjával kapcsolatban. Támogatónyilatkozatot adtak a Főváros projektjéhez, hogy itt 97 millió forint támogatással, 224 millióért egyoldali, kétirányú bicikliutat létesíthessenek.
 
A dolog érdekessége, hogy a Városháza korábban az MK-t kereste meg, ők azonban nem támogatták a konstrukciót, mondván, idejétmúlt, balesetveszélyes, célszerűtlen beruházásról van szó. Újpest ezután fordult az KMSZ egyik szervezetéhez, akik aláírták a terveiket.
 
„Nem jó ez a helyzet – mondta az esetről az MK vezetője, László János. – Kijátszhatnak minket egymás ellen. Ha az egyik nem támogat egy állami beruházást, akkor majd a másik.”
 
Ejtőernyős szervezet
 
A két szervezet konfliktusa azonban sokkal korábbra vezet vissza. 2007-ben az MK ernyőszervezetté alakításakor néhányan le akarták mondatni László János elnököt. Az akkor már a Kóka-féle Gazdasági és Közlekedési Minisztérium kerékpárügyi megbízottjaként is dolgozó Bodor Ádám és további elnökségi tagok, Oláh György és Csikai Mariann szerettek volna egy számukra rátermettebbnek tűnő elnököt.
 
Amikor azonban 2006-ra kiderült, hogy a belső ellenállás miatt László Jánost nem lehet leváltani, Bodor Ádám lemondott, a többiek pedig ki is léptek. Ekkor kezdték meg a Kerékpáros Magyarország Szövetség szervezését.
 
Az állam már előre tudta
 
A jelenlegi elnök, Krizsanits János szerint a helyzet nem ilyen fekete-fehér. A KMSZ ugyanis szintén független szervezet, és nem az MK ellenében jött létre. Elmondása szerint kerékpáros civilszervezetek pályáztak az NFÜ-nél konferenciák szervezésére. A huszonkétmillió forintos támogatásból a biciklizést népszerűsítő programokat szerveztek, és ennek a munkának a „mellékterméke” volt a KMSZ megalakulása.
 
Az elnök kiemelte, hogy az MK-tól eltérően a KMSZ ernyőszervezet, azaz tagjai nem természetes, hanem jogi személyek: kerékpárosszervezetek. A KMSz nemcsak közlekedéssel foglalkozik, hanem kerékpáros turizmussal, konferenciák szervezésével, és lobbiznak az önkormányzatoknál, hogy pályázzanak a nemzetközi kerékpárút, az Eurovelo építésére.
 
A KMSZ sokoldalú működését azonban több tény is árnyalja. Függetlenségét megkérdőjelezi, hogy a hivatalos dokumentumok szerint a szervezet egyáltalán nem konferenciák szervezésének melléktermékeként jött létre. Az NFÜ oldalán az szerepel, a hivatal a megítélt 22,4 millió forintot a KMSZ létrehozására ítélte meg
 
Érdekes továbbá, hogy a támogatás megítélésének dátuma 2008. október 3., a szervezet bejegyzésének ideje pedig 2008 decembere. Ehhez képest Bodor Ádám Kóka minisztériumának nevében már hónapokkal korábban, májusban bejelentette, hogy az Eurovelo nemzetközi kerékpárút magyarországi szakaszán a Kerékpáros Magyarország Szövetség végez majd karbantartási munkákat.
 
Pedig ekkor a szervezet hivatalosan még nem létezett, vagy ha igen, akkor – legalábbis az elnök fentebb idézett tájékoztatása szerint – a civilszervezetek vezetőinek fejében, és nem a minisztérium terveiben.
 
További érdekes egybeesés, hogy a Kóka által meghirdetett program (amely egyébként a legbátrabb volt a Parlamentben bejelentett eddigi összes közül) Kerékpáros Magyarország Program névre hallgatott. Ami némileg emlékeztet a Kerékpáros Magyarország Szövetség
nevére.
 
Kóka rástartolt a biciklizésre
 
A politikai hátteret színesíti, hogy Kóka János, az SZDSZ egykori elnöke és frakcióvezetője pártja romjain felfedezte magában a kerékpárost. Először csak privát közösségi vonalon, a Facebookon hozakodott elő kerékpárostémákkal, aztán a parlamentben is rákezdte. A volt közlekedési miniszter, aki – kétségtelenül ott volt számos program indulásánál, de végül nem csinált kerékpárosforradalmat - most a biciklisek politikai képviselőjének nyilvánította magát az országgyűlésben.
 
kokabico
 
Kóka éppen a szeptember 22-i CM-re időzítve jelentette be, hogy egy pártfüggetlen képviselői csoportot akar létrehozni, amely felkarolná a biciklisek ügyét.
 
A biztos kiesőként számon tartott képviselő ráadásul olyan, ciklusokon átívelő szerveződést vizionált, amely képes ismét napirendre vetetni azokat az ügyeket, amelyeket korábban sem sikerült átverni a rendszeren, és a ciklus végére teljesen elhaltak.
 
A képviseleti csoport októberben meg is tartotta alakuló ülését, ahova természetesen egyik nagy párt képviselője sem ment el, cserébe viszont ott volt a Magyar Kerékpárosklub elnöke, László János és Krizsanits János, a Kerékpáros Magyarország Szövetség elnöke, Bodor Ádámmal együtt.
 
Sikkasztás vagy amatőrség?
 
Visszásságok egyébként voltak a MK környékén is. A sikertelen puccs után névtelen feljelentés érkezett az ügyészségre az MK vezetője, László János ellen, sikkasztás gyanújával.
 
Az MK vezetője elismerte, hogy számos bizonylatolási szabálytalanság volt a szervezetben, ezt azonban nem visszaélésekkel magyarázta, hanem azzal, hogy az MK három évig lelkesedésből működött az ő nappalijában.
 
„Három évig mindent fizetés nélkül csináltam, nem kértem a költségekről számlát. Ezt nem akartam elsikálni, a közgyűlés elé vittem a kérdést. Ez után jött a feljelentés.”
 
Az ügyészség, miután bűncselekményre utaló nyomot nem talált, megszüntette a nyomozást.
 
Mindez azonban a múlt, érdekesebb kérdés, hogy miként működhet a két szervezet együtt. László János az előzmények, és a KMSZ államközelisége miatt nem tartja elképzelhetőnek, hogy az MK is belépjen az ernyőszervezetbe. Így valószínűleg egymás mellett és egymás ellen tevékenykedik majd a két szervezet.
 
Egymás ellen és egymásért
 
Az MK működésére csak tagdíjat, közvetlen EU-támogatást, a szakértői munkák díját és egyéb, nem állami támogatást használ fel, szögezte le László János. Az MK szervezi az EU-s támogatásból működő Bringázz a munkába kampányt is.
 
Az államtól való távolságtartás egyébként célja a KMSZ-nek is, tett meglepő kijelentést Krizsanits János. A szervezet benn ül ugyan egy kerékpáros tárcaközi bizottságban, de elégedetlenek a bizottság munkájával. „Határozatok születnek, de az senkit nem kötelez semmire. A jövőben ki akarunk szállni a bizottságból” – számolt be elégedetlenségükről.
 
A KMSZ már szerzett multi szponzort, és bevételei vannak olyan események szervezéséből is, mint a Mobilitási hét egyik eseménye, amelynek keretében „az emberek számítógépen küldhettek üzeneteket a károsanyag-kibocsátás ellen.”
 
A jövőről Krizsanits annyit mondott, hogy „tény, hogy megpróbálják kijátszani egymás ellen a két szervezetet. Előfordulhat, hogy egyes helyeken gyengítik egymást. Sajnos, ilyen a magyar közélet. De máskor ugyanazért a célért küzd a két szervezet más eszközökkel” – nézett az elnök bizakodva a jövőbe.

 

Címkék: magyar kerékpárosklub kerékpáros magyarország szövetség

268 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kerekagy.blog.hu/api/trackback/id/tr511465053

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Júdea Mass Front 2009.10.27. 14:27:29

- Egyvalamit utálunk jobban a rómaiaknál, azt a büdös Júdeai Népfrontot, pfúj! - ...és a Júdeai Nemzeti Frontot is, pfáj! - ...és a Júdea Népe Frontot! Köpködők! - MI VAGYUNK A JÚDEA NÉPE FRONT!!!  Nem is tudom, csak úgy ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

otapi 2009.10.27. 10:43:18

A KMSZ szakértelméről lásd ezeket a csodálatos bringakerék-hajlító eszközöket: www.kmsz.hu/content/szolgaltatasok
Ezeket pénzért adják bérbe!

RustySpoon (törölt) 2009.10.27. 10:55:37

Ezzel a Kóka gyerekkel jól befürödtünk. Megélhetési, a legocsmányabb fajta. Most meg majd nem lehet levakarni..

Duller 2009.10.27. 10:58:11

Ha egymásnak ugrasztásról van szó, akkor azon a területen ez a blog és különösen a gerinctelen Sipirk elvtárs, garantáltan 1000+ vicsorgó/gyűlölködő kommentet generáló benyögései visznek minden pálmát.

Úgyhogy szerintem ti inkább maradjatok csendben és nézzetek tükörbe mielőtt megszólalnátok, ti ártotok nekünk a legtöbbet. De hát a kattintásért ugye bármit...

hánynom kell tőletek...

monticello (törölt) 2009.10.27. 11:01:38

@otapi: Jó találmány, logisztika. Ötösével lehet bringát lopni.

Styxx 2009.10.27. 11:03:21

A KÖZOP és a Kerékpáros Magyarországért Programban lefektetett, ún intelligens kölcsönző Budapesten és 4 vidéki nagyvárosban holt tart?

Ezzel kapcsolatban kb másfél éve kidolgoztam egy üzleti alapon működtethető modellt, ami különbböző okok miatt jegelésre került. Van értelme még pályázni, szakmai és pénzügyi befektetőt keresni vagy már lezsírozottak a dolgok, ne legyenek illúzióim? Előre is kössz a segítséget, értelmes választ.

veny 2009.10.27. 11:05:02

Hülyeparaszt Szakszervezet 1 szerint Hülyeparaszt Szakszervezet 2 nem csak a nevében hülyeparaszt. Ma is sokat tanultunk...

Matko Destanov · http://opni.blog.hu/ 2009.10.27. 11:06:29

Jeeeeeeeeeeee, oszd meg és uralkodj! Igazán jól hangzik... Ez az ország igazi arca...

veny 2009.10.27. 11:07:58

@velkedravce: Azért azt meglesem, ahogy felemelsz egy ilyet 5 bringával...
+1 tízkilós lánccal lecövekelve meg pláne.

Trolltartó 2009.10.27. 11:09:50

A KMSZ egyértelműen az MK leszalámizására jött létre a fentebb is említett okok miatt. Jó hátszéllel kaptak is 22 milliót. Cserébe kapásból adtak is támogatást egy szar projektre.

Na meg abból tellett fizetett hostess-ekre is a Mobilitási héten.

Így megy ez - Krizsanitsnak igaza van - miért lenne a kerékpározás különb?

veny 2009.10.27. 11:11:58

Egyébként az miért van, hogy az MK elképzelni se képes, hogy rajtuk kívül bárki más is képviselhetné a bringások egyes csoportjait, pl. azokat, akik vaklamiért nem fixizni akarnak a villamos mögött a piroson át, meg nem a Hungárián két sávnyi kamion között kacsáznak szívesen...

Mert hogy a cikk arról szól valójában, hogy aki nem az MK-val van, az a bringások ellen van. Csak így egyszerűen, Lenin elvtárs avulhatatlan stílusában.

székelyrobi 2009.10.27. 11:12:29

Kritikán aluli massza: képmutatás a köbön, mások pénzén...

tyberius 2009.10.27. 11:15:11

@Duller: Duller 0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
2009.10.27. óta tag.

GaZe 2009.10.27. 11:16:20

az érdekvédelmi szervezeteknél érdekesen lehet úgy működni, hogy annak kell ellent mondanod akitől a fizetésed kapod. ez így eléggé hiteles lehet.

jól mutatta a helyzetet a mobilitási heti autómentesnap mentesítő nap:
egyik részen a KMSZ fizetett szórólaposztogatói, másik oldalon az MK civil önkéntesei lelkesedésből.

szóval mindenki maga döntse el hogyan látja hitelesnek egy civil-érdekvédelmi szervezet működését.
Csak a tagdíjaiból és a tagok lelkesedéséből, tenni akarásából működő szervezettel, vagy egy hmm. maradjunk annyiban: KMSZ-el. (lásd hogyan fogadta az érintett közeg a 'felülről' érkező jóakarást: criticalmass.hu/blogbejegyzes/20090901/mit-kivannak-magyar-bringasok )

oszd meg és uralkodj.

Poll 2009.10.27. 11:20:29

veny: Ott a pont. Kurvára fáj az MK-nak, hogy nem ők lophatták el a 20 dokumentumot, ezért most hőbörögnek kicsit, aztán majd megnyugodnak. Eleget ártottak már, ideje egy kicsit másokat is hagyni érvényesülni, sokkal rosszabb nem hiszem, hogy lesz.

GaZe 2009.10.27. 11:20:32

@veny: "az MK elképzelni se képes, hogy rajtuk kívül bárki más is képviselhetné a bringások egyes csoportjait"

nem igazán sikerült értelmezned a szöveget, látom.

egyrészt, az érdekvédelem alapja az egységesség, mert így tudja a legnagyobb erőt kifejteni. ha vannak mindenféle "mű-civil" szervezetek, akkor azok megosztják azokat, akiknek össze kéne fogniuk. pláne ha egy olyan szervezetről beszélünk, amelyik kilóra megvett jóravaló egykori civileket, kenyeret adva nekik megvásárolva az ő személyükhöz eddig kapcsolódott bizalmat.
de hogy értsd: hogyan is fogja hitelesen védeni az állammal szemben az érdekeidet egy olyan szerv, amelyik az államtól kap lóvét a működésére? (mert a tagjai nem tudják eltartani).

veny 2009.10.27. 11:20:58

@GaZe: "oszd meg és uralkodj"

Francokat.
Egy a tapló, egy a minden!
Kötelező MK tagságot azonnal! :)

etkezesiutalvany 2009.10.27. 11:21:33

undorító, hogy ebben az országban lassan még a wc-be is beköltözik a legocsmányabb, legprimitívebb napi politika, ami maga után vonja az összes agyrémét, elmebaját - végül már nem is fontos a wc csak a wc körüli vitákért él minden résztvevő, akikből szép lassan elmebeteg lesz.

Kis ember 2009.10.27. 11:22:29

Szóval a KMSZ egy állami pénzmosoda és zöldre-festő brigád, az MK meg tagokkal rendelkező valós szervezet.
Vagy nem jól látom?

Pong 2009.10.27. 11:27:30

KItünö lépés kormányrészröl, oszd meg s uralkodj, egyszerüen csodálatos. Ez végül is majdnem olyan mint Stockholm, ugye fiúk?

emzperx 2009.10.27. 11:29:32

Te vagy a politikus. Van egy egységesen fellépő, kellemetlenül népszerű civil szervezet aki folyamatosan baszkurál.

Mit lehet tenni?
Oszd meg és uralkodj!

Spanoddal alapíttass egy másik "civil szervezet" amely rövid pórázon van, és vele érj el "sikeres és előremutató együttműködést". Máris van a kezedben egy eszköz amivel:

1., Az első szervezetet le tudod járatni és hiteleteleníteni, hiszen minden akadékoskodásukra van egy bezzegszervezet.

2., A spanod segítségével nyugodtan lophatsz, mert minden kiderült eset gyengíti a többi számodra kellemetlenkedő szervezetet is.

3., Megfelelő pilanatban beléphetsz a szervezetbe, vagy akár nyilvánosan is finanszírozhatod őket előadván így a "támogatom a kerékpáros közlekedést" színdarabot.

További ötleteket ti is adhattok!

bryan 2009.10.27. 11:29:58

"Az NFÜ oldalán az szerepel, a hivatal a megítélt 22,4 millió forintot a KMSZ létrehozására ítélte meg. "
Biztos jó ez a mondat?
Felőlem lehet akár tíz szervezet is, csak ne essenek egymásnak, de úgy látszik ez itt kivitelezhetetlen. Kóka pénzt szimatol, túl nagy lett ez a biznisz ahhoz, hogy mindenféle amatőröknek hagyják. :(

Pong 2009.10.27. 11:30:18

No már mindenki leírta az "oszdmeget", mindenki számára egyértelmü, hogy ezek gagyi cicák.

veny 2009.10.27. 11:30:30

@GaZe: "az érdekvédelem alapja az egységesség"

Értsem ezt úgy, hogy elég egy országba egy párt, egy szakszervezet, stb.? Nem ismerős ez a duma valahonnan, ELVTÁRS? :)

"megosztják azokat, akiknek össze kéne fogniuk"

Az MK sajnos nem alkalmas mninden vélemény megjelenítésére. Magam is imádom a bringát, használom is, CM-eken is ott vagyok többnyire, de az MK vezérek némely nyilatkozataitól a pofám leszakad, számomra vállalhatatlan a banda.

Kb. úgy viszonyulok bringásként az MK-hoz, mint környezetvédőként a Greenpeace-hez, ha ez segít a megértésben. A sárga esőkabát tök béna, erőművet mászni agyatlanul meg terrorizmus, és itt a mondat vége.

Hogy ez az új banda milyen lesz, megél-e egyáltalán hosszú távon, azt igazából nem tudni.Annyi biztos, hogy az MK agyatlanul betámadta őket, biztos ami biztos alapon, ami vagy hatékony földbedöngölés lesz, ami gáz, vagy érdemtelen ingyenreklám, ami megintcsak gáz.

emzperx 2009.10.27. 11:30:31

Ja ógy látom közben mások is tisztán látják a helyzetet.

llll5 (törölt) 2009.10.27. 11:34:02

Ha-ha, idióta biciklisek!Küzdjetek csak egymás ellen, de aztán télen is biciklizzetek, autóba ülnötök tilos!

MoxNox 2009.10.27. 11:34:56

KMSZ... Állam bácsi körül sertepertélő, kétes hátterű, részben profitorientált szervezet. Mondjuk Bodorral az élen nem is csodákozok ezeken a visszásságokon, ő már korábban is szeretett csak az üzleti érdekeket szem előtt tartva keresztbetenni más bringás szervezetnek. Mindez persze csak egy magánvélemény...

há zé · http://indafoto.hu/hhzz 2009.10.27. 11:35:11

Halkan jegyezném meg, hogy kókadt úr nem "rástartolt" a biciklizésre, elég régóta benne van. Emlékeim szerint legalább 6-7 éve láttam először valami ilyen bringás megmozduláson.

Egyébként meg amíg a CM szervezők nyíltan kijelentik, hogy leszarják a KRESZ-t... hát nem is tudom...

PapírKutya · http://www.lopottkerekpar.hu 2009.10.27. 11:44:17

@llll5:

Tekerés közben, legalább nevethetek rajtad.
A dugóban vársz és téped a kormányt.
Figyelj a napi max. 1 km sétádra, még a végén megerőlteted Magad.

veny 2009.10.27. 11:45:28

@há zé: "amíg a CM szervezők nyíltan kijelentik, hogy leszarják a KRESZ-t... hát nem is tudom."

Pontosan erről van szó.

Vagy az MK-nak kellene változnia (amit nem fog), vagy tudomásul kell venniük, hogy rajtuk kívül is léteznek bringások, akik alkalom adtán akár élnek az egyesülési joggal is, ha épp olyanjuk van.

guszti 2009.10.27. 11:46:23

hézusz mekkora egy csótány ez a kóka, igazi, hamisítatlan gordosdénesi tempó, civilek kellenek, semmi gond, adunk egy spannak 20 millát csináljon egyet, csak ne a valódi civilekkel kelljen egyezkedni. Hát doktorúr, ezért az akcióér, legyen szives, akárhány diplomával bír, és akárhány nyelven beszél, felköpni egy jó nagyot és aláálni!

toreki 2009.10.27. 11:47:39

@veny: @Poll: Azért kell, hogy az MK legyen az érdekképviselet, mert szakmai és nem politikai elepon működnek. A KMSZ támogat egy olyan tervet, ami veszélyes, és drága. Ergo nem a kerékpárosok érdekeit nézi, hanem a megbízóét. Az MK tanult a korábbi hibákból, (pl. Röppentyű bringaút) és nem támogatja, hogy ilyenek épüljenek. Helyette a CM-mel együtt elérték, hogy lesz +1 sáv a Margit-hídon, sáv a Kiskörtén. Szerintem ez elég nyomós érv mellette. Aki meg fél a bringasávon, ne a vélt félelmére alapozzon, hanem olvassa el azokat a statisztikai adatokat, amik alapján nálunk fejlettebb országokban bringás infrát építenek.

snorbi 2009.10.27. 11:53:21

@GaZe: "az érdekvédelmi szervezeteknél érdekesen lehet úgy működni, hogy annak kell ellent mondanod akitől a fizetésed kapod. ez így eléggé hiteles lehet."

lásd MÁV szakszervezetek...

Stock 2009.10.27. 11:57:25

érdekes szituáció! miért baj az , hogyha másik érdekképviselet is létezik??

miért kérdőjelezik meg a létjogosultságát??
kerékpáros infrastruktúráért harcolnak?! igen! akkor érdekképviselet...
részben lenyúlás a projekt amit támogattak?! valószínűleg igen! (de mi nem az manapság?!)
a lényeg, hogy épül valami a kerékpárosoknak...

valódi érdekképvislő az, aki minden ellen lázad, ami nem az ő akarata szerint valósul meg?!?! nem!!

és miért?! valószínű azért, mert ők akarják a legnagyobb lóvét lehúzni!

gabesz: 2009.10.27. 11:57:53

Szóval, úgy néz ki, hogy azok, akik az államtól akartak volna több pénzt beszerezni, kiléptek az MK -ból, hogy a zsebüket kicsit tömhessék. Akkor melyik a hitelesebb?
"Támogatónyilatkozatot adtak a Főváros projektjéhez, hogy itt 97 millió forint támogatással, 224 millióért egyoldali, kétirányú bicikliutat létesíthessenek...... Újpest ezután fordult az KMSZ egyik szervezetéhez, akik aláírták a terveiket."
Gondoljunk bele ha csak néhány millió leesik ebből a zsebekbe, felsőbb körökbe és az MKSZ aláírása, kell ehhez a projekthez, akkor lehet kapnak ők egy kicsit a lecsurgó pénzből.

Kis ember 2009.10.27. 11:59:51

@há zé:
"Egyébként meg amíg a CM szervezők nyíltan kijelentik, hogy leszarják a KRESZ-t... hát nem is tudom... "
Hú, de nagy a zűrzavar itt a fejekben... Nem tudják megkülönböztetni a CM-et az MK-tól.
Még szerencse, hogy a pártoknak színük van. Így mikor agyatlanul szavaztok, csak azt kell nézni.

Funkerman 2009.10.27. 12:01:46

Kár volt ezt elolvasnom, igy a későreggelim után. Okádhatnékom van hejj.

Kis ember 2009.10.27. 12:02:30

@Stock:
Minek ugatsz bele olyanba, amiről fingod sincs?
"és miért?! valószínű azért, mert ők akarják a legnagyobb lóvét lehúzni!"
Voltál már az Mk irodában? Láttad kik dolgoznak ott és mennyiért?
Az MK-nál mi a nagy lóvé? A tagdíjakból élnek, amiket a tagok befizetnek.
Okos vagy, mondhatom.

glinolid 2009.10.27. 12:06:47

@veny: és a mi érdekeinket képviselő pártok szépen el is síbolnak több milliárdot, miközben cserébe nem adnak semmit. Nem a több párt rendszer, miatt van nálunk demokrácia, hanem a demokrácia miatt van több párt rendszerünk.
A KMSZ ugyan ez csak kicsiben. Rendszeresen használom a Röppentyű utcai 2 irányú kerékpár utat. Egy rémálom. De mivel ott van ezt kell használom. Drága volt és nem is alkalmas arra, amire létrehozták.

szabóZ · http://comment.blog.hu 2009.10.27. 12:08:14

mikor lesz uj dizajn? ez randa

há zé · http://indafoto.hu/hhzz 2009.10.27. 12:10:48

@Kis ember: a CM szervezői közül az egyik MK vezér... így érthetőbb kreténke?
Hadd ne emlegessek konkrét nevet, nyilatkozatot, mert esetleg még te is elsírod magad.

Stock 2009.10.27. 12:12:39

@Kis ember: én nem trágákodtam, úgyhogy egymás mentális képességeinek kivesézésébe ne menjünk bele!! ;)

fáj az igazság??

az MK szélsőséges a végtelenségig.. és egyeduralomra törekszik, aki nincs vele azt megtámadja agresszíven... kicsit hasonlít a szélsőjobboldali politizálásra!! jah bocs, nem kicsit!

Kis ember 2009.10.27. 12:13:03

@há zé:
Említs, kérlek, mert erről nem tudok. A CM-et egyébként igen nagyon sokan szervezik...

Kis ember 2009.10.27. 12:13:40

@Stock:
Ez így lózung. Valami konkrétum?

akarhogyis 2009.10.27. 12:15:06

Mi bajotok van Bodorral?
Állítsátok már le magatokat! Van egy figura, aki nem röfög és nem örjöng, hanem tervez, tárgyal, megért EU rendszereket és ragaszkodik egy ügyjhöz, amelyben hisz???
Csináljátok jobban bazze!
Ki az aki tized annyira ért ehhez mint ő? Mindenkinek vannak kompetenciái, ahelyett, hogy fikáznátok észre kéne venni, hogy hörgésből soha nincs semmi, tárgylásból viszont van.

Stock 2009.10.27. 12:17:41

@Kis ember: itt akonkrétum, ez a cikk a példa...
de mondhatnám, hogy tesznek a kreszre, soha semmi nem elég jó...

Condottiere 2009.10.27. 12:19:13

Azért ne csináljatok úgy, mintha a CM mögött nem állna politikai háttér.

Kis ember 2009.10.27. 12:20:32

@Condottiere:
Hm. Te tudsz valami?
@Stock: Mire is?

akarhogyis 2009.10.27. 12:20:38

Mit adott nekünk a kókacsótány féle GKM?
- Bringázz a munkába programot
- jójó bringáunk a munkába, de mit adott
- Kerképáros munkahely programot bringatárolóra
- jó, bringázunk, meg van hol tárolni, de akkor is mit képzel magárol, mit adott nekünk?
- addig és azóta sem látott mértékű kerékpárutát, EU rendszerekbe való beleeröltetést a MÁV, BKV, Volán lobbival szemben
- jó bringázunk, tárojuk, meg nem a MÁV, BKV, Volán kapta az összes pénzt, hanem bringa út is lett, de menjen már a picsába!
- lett iskolai kresz oktatási program is
- kussoljál!
- és a Margit hidat is szögletre mentették Lakossal
- dögöljél már meg
- napirenden tartják a parlamentben
- agyonverlekkussoljálmárrohadék
- munkacsoportot csináltak a parlamentben, melynek minden párt tagja
- most tényleg kitaposom a beled!

Akkor tényleg dögöljön meg, igazi f*sz, jöjjön inkább a bárki, mert ez az alak tűrhetetlen.

lr 2009.10.27. 12:27:47

@toreki: Gondolod, hogy aki akarja, az nem érti/látja ezt?
Aki meg olyan sötét, hogy tök1szerű, ráadásul túlnyomórészt szakmai tényeknek nem néz utána, de a sötétséget, azt osztja, azzal minek leállni? Persze ahogy érzed...

huta9020 2009.10.27. 12:28:03

Az nem baj, hogy több szervezet is van. (Bár arra azért kíváncsi lennék, hogy az MKSz tagszervezeteinek konkrétan hány tagja van), az sem baj, hogy egy szervezet az államtól kap pályázati pénzt (legfeljebb gyanús).
A baj ott kezdődik, hogy a szakmai kérdésekben nincs egyetértés. Ha KMSz és a MK komoly szervezetek, akkor azonnal üljenek le szakmai minimumot egyeztetni, hogy ne fordulhasson elő az "egymás ellen kijátszás" esete. Vagy bújjon ki a zsákból a szög, derüljön ki, hogy melyik szervezet nem hajlandó megállapodni vagy nem tartja be a megállapodást, és ezzel képes életveszélybe hozni embereket !!!

Stock 2009.10.27. 12:28:48

@Kis ember: te nem vitázni, hanem kötözködni akarsz, mint maga az MK... :))
mire példa?! arra, hogy egyeduralomra akar törni, hogy szélsőséges, mivel nem fogad el más véleményt, hanem kijelenti, hogy aki másképp gondolkozik, az nem érdekképvisel...

és pont ez zajlott le a szélsőjobboldali szerveződésekben is annó... :)
ráadásként nagyon naív, vagy álnaív vagy ha nem látod (vagy nem akarod látni) hogy az egész a pénzről szól.....

egy szutyok zsarolásra berendezkedett brigád, mint a lebegő mókacsoport, vagy a gaskóék...

huta9020 2009.10.27. 12:33:04

@akarhogyis: Ember, kerékpározni szoktál-e Budapesten? A munkahelyemig 18 km-t megyek nagyrészt kerékpárúton lehetne, ha azok nem lennének elviselhetetlen állapotúak.
Azt köszönjük meg Kókának és a fővárosi vezetésnek, hogy nem mentek szembe az egész nyugati világ trendjével? Tudod, hogy Bécsben, Párizsban milyen szinten karolják fel a kerékpározást?

Martian (törölt) 2009.10.27. 12:33:25

@otapi: "A KMSZ szakértelméről lásd ezeket a csodálatos bringakerék-hajlító eszközöket: "

Használhatatlan szarok (a kereket lakatoljam le???)... inkább egy lámpaoszlophoz kötöm.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.10.27. 12:34:35

@otapi: Na, aki ezeket tervezte és ezeket ajánlja, az sohasem ült biciklin, de hogy lezárni nem szokta, az egészen biztos. Valami pénzmosoda lehet ez a szervezet is, nyilván.

Martian (törölt) 2009.10.27. 12:35:09

@há zé: "Egyébként meg amíg a CM szervezők nyíltan kijelentik, hogy leszarják a KRESZ-t... hát nem is tudom... "

Az MK oldaláról nem leszarni kell, hanem érvekkel alátámasztva megváltoztatni.

Martian (törölt) 2009.10.27. 12:38:58

@toreki: "Azért kell, hogy az MK legyen az érdekképviselet, mert szakmai és nem politikai elepon működnek. A KMSZ támogat egy olyan tervet, ami veszélyes, és drága. Ergo nem a kerékpárosok érdekeit nézi, hanem a megbízóét. Az MK tanult a korábbi hibákból, (pl. Röppentyű bringaút) és nem támogatja, hogy ilyenek épüljenek. Helyette a CM-mel együtt elérték, hogy lesz +1 sáv a Margit-hídon, sáv a Kiskörtén. Szerintem ez elég nyomós érv mellette. Aki meg fél a bringasávon, ne a vélt félelmére alapozzon, hanem olvassa el azokat a statisztikai adatokat, amik alapján nálunk fejlettebb országokban bringás infrát építenek."

Egyetértek, pontosan erről van szó!
A kétirányú, járdára épített bringautak jórészét fel kellene szántani, helyüket sóval behinteni.

glinolid 2009.10.27. 12:42:44

@akarhogyis: csak amíg idáig eljutottak nagy zajt kellett csapni, mert a kutya sem törőd a meglévő igényekkel. Meghozta gyümölcsét, most már figyelnek rá. Most már lehet csendben lobbizni érdekeket érvényesíteni. De az, hogy az egyik szervezet a másiknak aláígér senkinek sem jó.

KGyST · http://repules.tumblr.com 2009.10.27. 12:43:37

@Martian:
Részletkérdés és kultúra kérdése is, de kb egy hónapja olvastam a Scientific Americanben, hogy Európában _bezzeg_ azért van akkora bringás kultúra, mert nem az úttestre teszik a bringasávot, mint az amcsik, hanem attól elkülönítve, és így a kezdő bringások is merik használni.

Martian (törölt) 2009.10.27. 12:50:48

@KGyST: "Európában _bezzeg_ azért van akkora bringás kultúra, mert nem az úttestre teszik a bringasávot, mint az amcsik, hanem attól elkülönítve, és így a kezdő bringások is merik használni."

...amíg a kezdő bringás - remélhetően nem a saját bőrén - meg nem szerzi azt a tapasztalatot, hogy az elkülönített bringaúton haladva sokkal nagyobb valószínűséggel csapja el az autós a kereszteződésben (az autós holtterébe kerülve), mint bármilyen más változatban az úton haladva, ahol is látják egymást.
Éppen ezért Európa nagyvárosaiban is már jórészt (úttestre festett) bringasávok létesülnek.

Perillustris 2009.10.27. 13:01:24

@há zé: Nem szarja le senki. Ám nem is viselkedik képmutatóan.

Stock 2009.10.27. 13:05:08

@glinolid: "De az, hogy az egyik szervezet a másiknak aláígér senkinek sem jó."

ez elég anyagiasan, olyan "majd megógyuk okosba és megegyezünk"-nek hangzik.. :)

nem jó senkinek, hogy bringaút épül??

akarhogyis 2009.10.27. 13:08:47

@glinolid: nem kell megköszönni semmit, én ilyet nem javasoltam.
Kerékpárral közlekedek, azzal viszem a gyereket iskolába.
Tudom, hogy milyenek, szerencsére sokat járok külföldön. Csak én nem erről beszéltem.
Hanem arról, hogy van politikus és közszereplő, aki cselekszik/próbálkozik, és van aki rinyál.
Szerintem rinyálásból semmi sem lesz.

bonnie · http://bonnie.freeblog.hu 2009.10.27. 13:12:01

@Stock: ha olyat építenek, ami magában hordozza a veszélyt, akkor nem.

glinolid 2009.10.27. 13:12:10

@KGyST: www.scientificamerican.com/article.cfm?id=getting-more-bicyclists-on-the-road

erre gondolsz?
Kimondottan a félénk háziasszonyok (household) - átcsábítsák őket a kerékpárra - és gyerekek részére alakítottak ki védett kerékpár utakat gyakorlás céljára.

otapi 2009.10.27. 13:12:46

@há zé: Az idei szeptemberi CM úgy volt meghirdetve hogy mindenki tartsa be a Kresz-t (pl. a lámpákat). A CM szervezők ott is álltak a lámpáknál és rászóltak a tömegre ha piros volt.
Szóval, miről is beszélsz?

glinolid 2009.10.27. 13:13:20

@Stock: de nem mindegy, hogy milyen.

bonnie · http://bonnie.freeblog.hu 2009.10.27. 13:17:43

@otapi: Mert erre utasították őket a rendőrök...

otapi 2009.10.27. 13:17:44

@Stock: ha a bringaút alatt rázóköves, járdán menőt érted, akkor nem, nem jó sem a bicajosnak, sem a gyalogosnak, sem az autósnak (amikor a bokor elől előbukkan egy biciklis 20-szal hogy adja meg neki az elsőbbséget?)

Van létjogosultsága az úttól és járdától is elszeparált bringaútnak, de csak megfelelő minőségben, és a maga helyén (pl. 3 sávos úttal párhuzamosan...)

otapi 2009.10.27. 13:18:57

@bonnie: Tudsz olvasni? Már előre úgy hirdették meg! A rendőrök szövegezték a felhívást, vagy mi?

Stock 2009.10.27. 13:20:26

@bonnie: @glinolid: nem mindegy, hogy milyen?! nem az a lényeg, hogy legalább valami?? és semminél mégis több??
képzeljétek már el, ha az autósok is egyemberként sírnának, hogy minek az M0-ás új szakasza, nem jóóóó megvezeti a kereket, nem látszik esőben a felfestés.....
biztos vannak hibák az elképzelésben, de kategórikusan elutasítani azt, amikor előnyben akarnak részesíteni, csak azért mert nektek semmi nem elég....

aki járt már káposztáson, az meg tudja, hogy nem veszélyes az ott megépült kerékpárút, sőt veszélytelenebb, mintha az úton menne!

Stock 2009.10.27. 13:24:24

@otapi: " Van létjogosultsága az úttól és járdától is elszeparált bringaútnak, de csak megfelelő minőségben, és a maga helyén (pl. 3 sávos úttal párhuzamosan...) "

ez pl egy 2*2 sávos út.. :)
és nincs bokor, egy szál sem, se parkoló autók, semmi, ami beláthatatlanná tenné...

és csak halkan jegyezném meg, hogyha esetleg lenne bokor.. akkor talán a bringás is óvatosabban közelíthetne a saját érdekében, de tudom ez erre nem divat! :)

há zé · http://indafoto.hu/hhzz 2009.10.27. 13:24:46

@otapi: csak egy konkrét példa... amikor pl. az egyik futárcég vezetője, mellesleg CM szervező és tudtommal MK(?) vezető is, kijelentette, hogy a körúton ő bizony a villamossíneken szokott tekerni és az embereinek is ezt javasolja.

há zé · http://indafoto.hu/hhzz 2009.10.27. 13:27:03

@Stock: káposztáson? Úgy érted, IV.ker., Káposztásmegyer? Ott milyen kerékpárút van? Tudok olyanról, ami a járdán megy (atlétikai pálya mellett, meg tán az Óceán-árok utca Duna felőli végében), meg olyanról, ami a házak közt van kitáblázva.

glinolid 2009.10.27. 13:27:46

@akarhogyis: úgy gondolom véleményt lehet nyilvánítani. Pl. Röppentyű utca. Amíg nem volt elkülönített kerékpárút, nagyon jól meg voltam gépjárművekkel együtt. Elég széles volt az úttest mindenki számára. Az új kerékpárúttal kaptam plusz 2 lámpát. Közben le is szűkítették az úttestet feleslegesen. A kialakítás sokba került, pedig egy egyszerű kerékpár sáv felfestésével meg lehetett volna oldani az egészet.
Nem beszélve arról, hogy Újpest felől át kell kelni a túloldalra, ami mind autósnak mind kerékpárosnak forgalom lassítást eredményez. Ugyanezen a szakaszon a másik kedvencem ,mind autóval, mind kocsival a Gömb utca - Papp Károly kereszteződés. Ennél elmebetegebben kialakítani nem lehetett volna.

Stock 2009.10.27. 13:30:07

@há zé: igen, Káposztásmegyeren.. a Külső szilágyi úton most épül, a napokban adják át... és az ezen való összeveszésről szól ez a cikk.. :)

glinolid 2009.10.27. 13:32:52

@Stock: Igen, települések között a legjobb megoldás a szeparált kerékpár út.

bonnie · http://bonnie.freeblog.hu 2009.10.27. 13:35:20

@otapi: Tudom hogy hirdették meg. És tudom, hogy a meghirdetés ellenére mit kértek a rendőrök.

glinolid 2009.10.27. 13:36:08

@há zé: Ez az. Jó is volt patkázni, mert felhajtó az nem volt (roki konfort). Nem is használtam. Most, hogy felújították az útburkolatot, a patkákat eltávolították. De ez gyalogos/kerékpáros járda marad. Sok jobb horoggal. Ezután is hanyagolni fogom.

bonnie · http://bonnie.freeblog.hu 2009.10.27. 13:37:15

@Stock: aham. biztos úgy van káposztáson, ahogy mondod. de ah nemcsak a magad hülye autós párhuzamait szajkóznád, hanem mondjuk megnéznéd, hogy hány bringás halt meg az utóbbi években bp-n elkülönített bringautak keresztesződéseiben és hány más helyen nagyon meglepődnél...

glinolid 2009.10.27. 13:37:38

@glinolid: mind biciklivel, mind kocsival. ezt elírtam

Stock 2009.10.27. 13:43:53

@bonnie: vegyél vissza pici csillag, én nem hülyéztem az álláspontodat, holott fogalmad sincs, hogy miről beszélünk! (nem ismered a területet)
nem érdekelnek a satisztikák, kozmetikázott hazugságok!
ez a külváros 2*2 sávval, 60-as megengedett sebességgel.. ami életszerűen 80-100...
az egész járdaszakasz tisztán belátható.. kerszteződésekből nagyon sok van, kis forgalmúak és kb 20 méter szélesek!
gyalogos forgalom meg gyakorlatilag elhanyagolható!!

jelen esetben bizony a járdán van nagyobb biztonságban a kerekes!
és mivel rengeteget autózom.. úgy gondolom, hogy egyéb esetekben is, amennyien ésszel közlekedik!

MoxNox 2009.10.27. 13:44:27

@Stock: A KM egy eyeduralomra törő, zsarolásra berendezkedett bagázs? Ember, tedd le azt a crack pipát... Voltál már náluk, dolgoztál már velük együtt? Bár nem vagyok tag, de én régóta ismerem őket, és mindig azt láttam, hogy egy igen nagy lelkesedéssel dolgozó, önkéntes munkára épülő, teljes mértékben alulról épülő szervezet, amilyennek egy igazi civil szervezetnek lennie kell. Lehet egyes (vagy az összes) kérdésekben a véleményükkel egyet nem érteni, bizonyos tagjaikra fújni, de magára a szervezetre nem lehet panasz, összességében nagyon korrekt arcok.

És nem többtízmilliós állami határozattal hozták őket létre, mint a KMSZ-t, ami persze Bodor stílusához illően megint úgy kapott nevet, hogy könnyen összekeverhető legyen az MKSZ-szel.
És nem kell nagy ész ahhoz, hogy az ember megértse mit jelent egy ilyen, az állam által létrehozott műcivil szervezet, mint ez a KMSZ. Csurranó-cseppenő pénzek a vezetőknek, könnyebb lehetőség az állami mutyizáshoz, lehetőség az ebben utazó szavazatéhes politikusoknak, hogy mutathassák mennyire barátai a civil kezdeményezéseknek. A KMSZ nem más, mint a szokásos módszerrel felülről szervezett "civil szféra" tipikus és szomorú példája.

há zé · http://indafoto.hu/hhzz 2009.10.27. 13:48:34

@Stock: lehet. Én csak annyit olvastam el belőle, hogy valakik már megint politizálni kezdtek a biciklis szervezetek kapcsán. Aztán beleolvastam a hozzászólásokba... :)

glinolid 2009.10.27. 13:52:01

@Stock: tehát azért nem ajánlott ott a bringasáv, mert nem tartják be a KRESZT. WTF?

há zé · http://indafoto.hu/hhzz 2009.10.27. 13:53:11

@bonnie: hűűűűűűűűűűűűűű... (remélem, félreértelek, de hátha mégsem)
Szóval ha elkülönített a kerékpárút, akkor az a baj, mert balesetveszélyes. Ha csak kerékpársáv van, az sem jó, mert - lásd pl. Andrássy út - esetleg rádnyitják az ajtót, esetleg a melletted haladó autó véletlenül átcsúszik a kerékpársávba stb.
???
Magyarán tökmindegy van-e, nincs-e, úton van-e, elkülönítve van-e, mindig akad valaki szakértő, aki beleköt. Juhééé! De jó is nekünk! :)

MoxNox 2009.10.27. 13:56:34

@bonnie: Na mesélj, mit kértek a rendőrök a meghírdetés ellenére? És mi köze van ennek az MK-hoz, aminek az elnökségében állításoddal ellentétben nincs olyan ember, aki a sínen biciklizésre szólított volna fel?

Stock 2009.10.27. 14:00:01

@MoxNox: én nannak hiszek, amit látok, tapasztalok... és az MK bizony ellentmondást nemtűrően tör az egyedeuralomra... semmit nem fogad el, amit más javasol, nem köt kompromisszumot... "Lehet egyes (vagy az összes) kérdésekben a véleményükkel egyet nem érteni"
jah, csak keresztre feszítenek! vagy ha azt nem is , de eltaposnak, köpködnek, vagdalkoznak, zsarolnak!!

miről is szólhatna ez másról, mint a pénzről??

ha valóban érdeket akarnának képviselni.. jobbanmondva nem csak a sajátot, hanem a kerékpárost is, akkor kompromisszum készek lennének.. és örülnének, ha valami pozitiív történik......
ehelyett mi van?! agresszív lejáratása a másiknak, mert ő nyúlta le a korrupciós lét..

Stock 2009.10.27. 14:02:48

@glinolid: látom sikerült a szarkasztikus tanulságot leszűrni.. :) de az véletlenül sem jut el a tudatodig, hogy jó helyre épült...

bonnie · http://bonnie.freeblog.hu 2009.10.27. 14:03:35

@Stock: bocs, de az tán nem a bringások hibája, hogy ne tartatják be a sebességkorlátozásokat.. igen kérjék számon a szabálytalan bringásokat is!
és mit keresne a bringás a járdán? mondjuk aki elmúlt 12?
a járda meg egészen addig belátható, amig oda enm parkolnak..

szerintem te még mindig nem tudod, hányan haltak meg ilyen kereszteződésben, elsőbbségük birt@há zé: okában..

a.tom 2009.10.27. 14:03:44

@há zé:
ha nem tudod mit beszélsz, akkor miért teszed? Kürti Gábor nem tölt be semmilyen pozíciót az MK-ban. lehet, hogy tag, de akkor csak egy az ezerből - ezt tőle kéne megkérdezni.

jó lenne, ha a hangadó okoskodók elfáradnának az MK honlapra, és megnéznék mit dolgoznak, és utána tennének megjegyzéseket a szakértelmükre és szándékaikra. FUDra nincs szüksége senkinek

ami az Andrássy úti bringasávot illeti: teljesen jó lenne, csak cseréljék meg a parkolósávval, ahogy az a CM egyik kérése is volt. jelen formájában életveszélyes.

bonnie · http://bonnie.freeblog.hu 2009.10.27. 14:04:11

@há zé: sikerült a kerékpársávok közül az ellenpéldát kiválasztanod....

Zold Bakony 2009.10.27. 14:04:29

Stock: "nem mindegy, hogy milyen?! nem az a lényeg, hogy legalább valami?? és semminél mégis több??"

Csak mert mar harmadszorra tersz vissza a fenti gondolathoz, szinkronizalom:
"Ingyen ebed! Marmint neked "ingyen" van, a kozos malacperselybol - amibe Te is beleadsz - fizettek erte 2000Ft-ot valakinek. Mit? Hogy ez csak egy tanyer gozolgo sz*r piros selyemmasnival atkotve? Hogy ebbol a penzbol egy kilo turorudit is lehetett volna venni es szetosztogatni? Ugyanmar! Ez meleg amaz meg nem, hidd el jol jarsz.
Kulonbenis, nem az a lenyeg hogy legalabb valami? Es semminel megis tobb?"

Szerintem nem.

bonnie · http://bonnie.freeblog.hu 2009.10.27. 14:05:00

@MoxNox: azt hittem te úgyis mindent tudsz :P

Stock 2009.10.27. 14:05:50

@há zé: "hűűűűűűűűűűűűűű... "

nem, nem érted félre! valóban erről van szó!!
ezért mondom, hogy a lényeg a zsarolás (mint annó az usánkában a szakszervezeteken keresztül..) , hogy "mi mindent ellenzünk".. ellenben ha már elég kellemetlenek vagyunk, akkor benyújtjuk a számlát, hogy van az az összeg, amiért hallgatunk..
ennek az egésznek semmi más értelme nincs!

a.tom 2009.10.27. 14:08:34

@Stock:
tudnál az általad felsorolt köpködésre, zsarolásra, úgymond kersztre feszítésre példát hozni?
ugye tudod, hogy rágalmazol?
ugye tudod, hogy CM!=MK (gyk: NEM egyenlő)

Martian (törölt) 2009.10.27. 14:10:22

@a.tom: "ami az Andrássy úti bringasávot illeti: teljesen jó lenne, csak cseréljék meg a parkolósávval, ahogy az a CM egyik kérése is volt. jelen formájában életveszélyes."

Pontosan erről van szó!

Stock 2009.10.27. 14:13:09

@bonnie: "bocs, de az tán nem a bringások hibája, hogy ne tartatják be a sebességkorlátozásokat.. igen kérjék számon a szabálytalan bringásokat is!"

nem kell a rossz, álszent, mártír duma... ha valóban így gondolnátok, akkor rendszámért, kötelező biztosításért, meg kresz képzésért kéne sírnotok, nem körúti kerépárútért, meg életveszélyes kreszért..!!!!!!!!!

"és mit keresne a bringás a járdán? mondjuk aki elmúlt 12?" mit keres bárki bringán, aki elmúlt 12... poén volt! :))

biztonságos közlekedési útvonalat?!!!!!!!!!!

"a járda meg egészen addig belátható, amig oda enm parkolnak.."
nem kell a sablon marhaság.. egyszer szépen tekrgess el oda és rájössz, hogy oda senki nem parkol.. és így a legbiztonságosabb!!

Martian (törölt) 2009.10.27. 14:13:47

@glinolid: "Igen, települések között a legjobb megoldás a szeparált kerékpár út."

Hááát az attól függ... negatív pélga a szentendrei meg a balaton körülinek jópár szakasza (kb. 40-50 %-a).

bonnie · http://bonnie.freeblog.hu 2009.10.27. 14:14:28

@Stock: az autók, amin van rendszám meg kötelezőbiztosítás, és jogosítvánnyal rendelkezők vezetik, azokkal ugye semmi gond nincs?

Stock 2009.10.27. 14:17:14

@a.tom: hogyne tudnék, de hogy ne kellejen keresgetnem az itteni arhívba... legyen egy példa ez a cikk!

ugye tudod, hogy a véleményemet közlöm, nem pedig rágalmazok?!

tudom, hogy nem egyenlő.. de azt is tudom, hogy rengeteg az összefonódás és csak névleges a különbség!

a jobbik, meg a magyargárda sem ugyanaz, mégsem határolhatod el egyiket a másiktól!!

MoxNox 2009.10.27. 14:18:30

@bonnie: Mellébeszélsz, ugye tudod? ;)

otapi 2009.10.27. 14:19:03

@Stock:
rendszám: EU-s jogszabályt kellene módosítani. Még ha sikerülne is, az EU-ban egyedül nálunk lenne rendszám a kerékpáron :) Amúgy fizikailag hogy képzelnéd el? Előre/hátra egy jó nagy tábla? :)

kötelező biztosítás: nem kötelező, de az MK tagsággal jár. (csak hogy on legyek: az KMSZ ad ilyet?)

kresz képzés: nézz körül az MK honlapján, ők aktívan munkálkodnak is érte. (a KMSZ mit tett/tesz ezügyben?)

bonnie · http://bonnie.freeblog.hu 2009.10.27. 14:19:35

@MoxNox: még jó, hogy ezzel nem vagyok egyedül...

MoxNox 2009.10.27. 14:20:31

@Stock: Mondj már valami konkrétumot légyszi is. Esetleg két-három példát olyan emberre, aki nem értett velük egyet, ezért zsarolni kezdték őket. Mert a súlyos állításaid nagyon légből kapottnak tűnnek.

MoxNox 2009.10.27. 14:21:33

@bonnie: Ízlés kérdése, szerintem ez kifejezetten rossz. Na mindegy, látom nem akarsz normálisan kommunikálni, akkor maradj tovább a csúsztatásokknál...

Martian (törölt) 2009.10.27. 14:23:33

@Stock: az autósokat (is) szivató közlekedési túlszabályozottság, bürokrácia, pénzügyi fejés, stb. keveset tesz hozzá a közlekedés minőségéhez, biztonságához.
Sok ország van, ahol európai szemmel szinte kaotikus a forgalom... de alig van baleset, mert az egymásra figyelésen van a hangsúly és nem a több tonnányi szabály betűjén.

Stock 2009.10.27. 14:23:57

@bonnie: júúúúj de álszent.. :-DD
hogyne lenne, csak tudod... ők vállalják a felelősséget... bármikor megbüntethetik(és a rendőrség elsődleges profilja is ez), ha bármit megszeg, elég egy felvétel...
van biztosítása, ha kárt okoz...
és van legalább valami névleges képzettsége a közlekedéshez!

de már megint te vagdalkozol.., nem érdekes, hogy állandóan ezt teszitek?!
már rég nem a témánál járunk, mert próbáltok mindenkibe belekötni.. a politikába, a másik szervezetbe, a többi közlekedőbe....
be nem ismernétek, hogy jó döntés volt... legfőképp hálásak nem lennétek érte, hogy kaptatok valamit!!!!!!
tegyen veletek jót a ...............

bonnie · http://bonnie.freeblog.hu 2009.10.27. 14:26:38

"Az idei szeptemberi CM úgy volt meghirdetve hogy mindenki tartsa be a Kresz-t (pl. a lámpákat)."
ehhez képest azt kérték a rendőrök, hogy inkább haladjon a tömeg, ne álljanak meg a lámpánál. Ezért szóltak a szervezők is.
Még valami?

veny 2009.10.27. 14:27:18

@Kis ember: "Nem tudják megkülönböztetni a CM-et az MK-tól."

Tán nem véletlenül.

bonnie · http://bonnie.freeblog.hu 2009.10.27. 14:29:08

@Stock: szerinted hány bringásnak van jogsija is? és biztosítása? bár kb sejtem, hogy erre sem fogsz válaszolni...

a.tom 2009.10.27. 14:31:20

@Stock:
csak megsúgom, hogy esetleges jövőbeni bonyodalmakat elkerülhess: ha valakit zsarolással vádolsz, az nem egy vélemény - ha nem igaz, akkor bizony rágalom. és jelenleg nem sikerült az igazad bizonyítanod

most komolyan, szerinted ez egy MK közlemény?
„Nem jó ez a helyzet – mondta az esetről az MK vezetője, László János. – Kijátszhatnak minket egymás ellen. Ha az egyik nem támogat egy állami beruházást, akkor majd a másik.”
ennyi az MK benne. hol van az a sok minden, amit sikerült beleálmodnod?

Vaandor 2009.10.27. 14:31:56

@KGyST: Ez szép elmélet, melynek következtében a kezdő kerékpárost az első beláthatatlan kereszteződésben elcsapják.

A szeparációnak megvan a maga helye, de csak ott, ahol nincsenek kereszteződések. (városon kívül, vagy vasútvonal mentén, stb.)

Stock 2009.10.27. 14:33:32

@bonnie: "szerinted hány bringásnak van jogsija is? és biztosítása? bár kb sejtem, hogy erre sem fogsz válaszolni... "

tudod, hogy én mire gondolok?! a pin@ra..
de hogy jön ez ide?!?!?

ha olyan soknak van jogsija, akkor miért nem látszik a közlekedési morálon?!
biztosítása????????? minden 10 000-diknek, jah bocs nincs is annyi bringás.. :-DD
de sztem marha kevésnek!! én még olyat is ritkán látok, hogy ki lenne világítva, fel lenne prizmázva, neadj isten láthatóságiba lenne lakott területen kívül....!
de hogy jön ez az új kerékpárút helyességéhez???????????????????

a.tom 2009.10.27. 14:35:41

@Stock:
ami meg az "összefonódásokat" illeti: megint jó lenne, ha esetleg személyeket mondanál. az a feltételezés, hogy mivel kerékpárosklub, ezért valszeg bringáznak, tehát valszeg elmentek a CM-re is, rohadtul nem jelent semmit. vagy tán beszélnie sem lenne szabad a két szervezet vezetőinek?

@veny:
nem véletlenül. a sok FUDnak köszönhetően, amit előszeretettel toltok minden lehetséges fórumon.

bonnie · http://bonnie.freeblog.hu 2009.10.27. 14:38:04

@Stock: bocs, de ebbe a stílusba nem vagyok hajlandó belemenni...

Kuku 2009.10.27. 14:38:38

@há zé: Nem bíztatok senkit a villamossínen biciklizésre, csak megértem, mert amikor ott biztonságos, én is előfordul hogy megteszem. Ezen kívül láttam a kulcscsonttöréseket amik végleg meggyőztek arról hogy rosszfejség ezt megtiltani bárkinek, csak azért hogy a szabály be legyen tartva. A szabály van az emberért és nem az ember a szabályért.

Más... Nem vagyok, és sosem voltam MK vezető, bár valóban sok dologban kikérik a véleményem. Nyilván a CM miatt.

veny 2009.10.27. 14:40:07

@huta9020: "A baj ott kezdődik, hogy a szakmai kérdésekben nincs egyetértés."

Szerintem még ez se baj.

"Ha KMSz és a MK komoly szervezetek, akkor azonnal üljenek le szakmai minimumot egyeztetni, hogy ne fordulhasson elő az "egymás ellen kijátszás" esete."

SZVSZ most viszont épp azért lett bedobva az egymás ellen kijátszós duma, hogy ne kelljen leülni egyeztetni... :(((

há zé · http://indafoto.hu/hhzz 2009.10.27. 14:41:57

@Kuku: akkor a firkász hazudott? (simán el tudom képzelni) Merthogy valami cikkben kifejezetten azt olvastam, hogy te is ott szoktál volt és az embereidnek is ezt szoktad javasolni...
MK kapcsán bocs, eszerint kevertelek László úrral...

Stock 2009.10.27. 14:44:30

@bonnie: kicsi csillag! így nyitottál: "magad hülye autós" úgyhogy ne játszd meg magad, ha marhaságokat szajkózol, inkább ismerd el!

Stock 2009.10.27. 14:46:14

@a.tom: összefonódás: jobbik-gárda... nem ragozom!

már maga a CM is zsarolás, a legkeményebb fajtából!!!!
és megmondtam, hogy nem fogok arhív dolgok után kutakodni.....

baum · http://reflektor.blog.hu 2009.10.27. 14:47:06

A címben ez áll: "Egymás ellen küzd a két nagy biciklisszervezet", pedig van egy nagy bringásszervezet az MK, meg egy Kóka által létrehozott fantomizé. Ne kezeljük már őket egy szinten.

Kicsit más: már több MK-s vezetőnek mondtam (többek között László Jánosnak is), hogy jobban járna az MK, ha nem lenne 5000 forintos éves tagdíj, hanem csak egy jelképes belépési nyilatkozat, mert akkor az MK is lényegesen jobb pozícióban mehetne tárgyalni, mutatva, hogy mennyi ember nevében jött. Érdemes lenne ezen tényleg elgondolkodni. Persze, lehetne VIP-tagság a biztosítással, meg a többi kedvezménnyel ami a mostani MK tagság ad. De erőt az mutatna, ha legalább 30-40000 tag lenne.

veny 2009.10.27. 14:50:20

@otapi: A CM-en a bringák minimum felén nincs semmiféle világítás, hogy mást ne mondjak. Vagy mondjuk a görkorisok beküldése a forgalomba is roppant derék dolog... Ki az aki miről beszél? :)

a.tom 2009.10.27. 14:51:35

@Stock:
ne haragudj, hogy azt feltételeztem rólad, hogy bármivel is alá fogod támasztani a mondókádat. többet nem fog előfordulni. szép napot!

veny 2009.10.27. 14:51:51

@otapi: "pl. 3 sávos úttal párhuzamosan"

Na, ott például tekerjél te... :-P

Kis ember 2009.10.27. 14:54:45

@Stock:
"nem érdekelnek a satisztikák"
A tények makacs dolgok, Pelikán elvtárs!
@veny: ersze, hogy nem véletlenül. Nem fejlődött ki az agyuk.

Perillustris 2009.10.27. 14:55:19

@Stock: "ha valóban így gondolnátok, akkor rendszámért, kötelező biztosításért, meg kresz képzésért kéne sírnotok"

Csak tudnám, az "autósok" miért nem követelik a nagyobb bírságokat.

Másrészt a iskolai KRESZ-oktatás az MK egyik kulcsfontosságú projekt-je, úgyhogy már megint bakot lőttél.

bonnie · http://bonnie.freeblog.hu 2009.10.27. 14:57:35

@Stock: még a következő szót hozzá olvashattad volna... értő olvasás egyes...

Kis ember 2009.10.27. 14:57:40

@veny:
Hogy jön ez az MK-KMSZ vitához? Ennyire ostoba lennél, hogy mindenről csak ugyanoda tudsz kilyukadni? Szerintem igen.

veny 2009.10.27. 14:57:41

@bonnie: "mondjuk megnéznéd, hogy hány bringás halt meg az utóbbi években bp-n elkülönített bringautak keresztesződéseiben és hány más helyen"

Ilyen statisztikát szívesen nézegetnék. Hol találom?

Kuku 2009.10.27. 14:59:08

@Stock:

"ez a külváros 2*2 sávval, 60-as megengedett sebességgel.. ami életszerűen 80-100...
az egész járdaszakasz tisztán belátható.. kerszteződésekből nagyon sok van, kis forgalmúak és kb 20 méter szélesek!
gyalogos forgalom meg gyakorlatilag elhanyagolható!!

jelen esetben bizony a járdán van nagyobb biztonságban a kerekes!
és mivel rengeteget autózom.. úgy gondolom, hogy egyéb esetekben is, amennyien ésszel közlekedik! "

Tehát sok kereszteződés van. Bár itt valaki ezt mondta, a bicikliúttal nem a bokor a para, hanem a rendszeren kívülisége. Autóval legtöbbször holttérbe esik a jobb horognál észreveendő bringás, az autóvezetők többsége nem is tudja hogy mik az elsőbbségi viszonyok. Maga az út 60-as és 2x2-es, de feleslegesen, mert a torkolataiban csökkentett az áteresztőképessége. Dugó nem alakul ki rajta, többek között azért mert nagyon jó és közeli alternatívái vannak (Megyeri, Farkaserdő, Hajló a káposztásiaknak, plusz Íves, Váci, Károlyi a dunakeszi lakosoknak).
Ezen kívül minden közlekedési elvet felrúg a városi bringaút (láthatóság, jobbra tarts, elsőbbségi rendszer, jármű-gyalog elválasztás). Ahol egy ilyen megveti a lábát, annak a végpontjain már eleve csak átvezetéssel lehet útra vagy sávra váltani. Tök bénaság. Nem szabad hagyni, csak olyan helyeken ahol kilométereken át nem kell oldalt váltani, és sűrűn kereszteződéseken átvinni.

Stock 2009.10.27. 15:00:32

@Kis ember: én tanultam statisztikát.. :)
ha neked a stat a tény, akkor nagyon el vagy tévedve...
egy példa: a "statisztikák szerint" a gyorshajtás magasan az elsődleges baleseti faktor... ehez nem fűznék hozzá semmit! :-DD

a statisztika lényege, hogy ki készíti és, hogy milyen célzattal....
ameddig te annak hiszel, addig én a tapasztalataimnak! :)

Stock 2009.10.27. 15:03:06

@Perillustris: mert az autósok bírságai már így is elég magasak (300 000) (tudom relatív, de mondjuk annak tükrében, hogy mennyi az átlag jövedelem, illetve mennyi a kerékpárosokra kiróható, ahoz képest nagyon magas!)

"Másrészt a iskolai KRESZ-oktatás az MK egyik kulcsfontosságú projekt-je, úgyhogy már megint bakot lőttél"
de érdekes, hogy sok vagdalkozás közben erről olyan ritkán beszélnek... :-DD

Perillustris 2009.10.27. 15:04:16

@Stock: Gondolom csendben lapulnál, ha átadnák Európa első macskaköves autópályáját, s örülnél, hogy legalább az van.

Persze rossz nyomvonallal. Ráadásként nem lenne karbantartva.

Mert bicajos fronton évek óta ez megy.

Perillustris 2009.10.27. 15:06:03

@Stock: Amúgy a NAT része már ma is. Csak az iskolák leszarják. Megtanítanak inkább 82 verset ahelyett, hogy közlekedésre tanítsák a gyerekeket.

Logikus.

Kis ember 2009.10.27. 15:06:37

@Stock:
"de érdekes, hogy sok vagdalkozás közben erről olyan ritkán beszélnek... :-DD"
Csak mert te nem hallasz róla, attól még beszélnek.
"én tanultam statisztikát" Képzeld, én is. Sőt, mást is. Pl. hogy a szem nem csak eszköze, hanem gátlója is a látásnak.
"addig én a tapasztalataimnak" Ne mondd! És mennyit kerékpározol, hogy ilyen jellegű tapasztalataid vannak?

Kuku 2009.10.27. 15:07:04

@há zé:

Szoktam előfordulni villamossínen, de ritkán. Amúgy szabálytalan vagyok, de ez nem mások kresz adta jogainak sértését jelenti. Ezt itt nem tudom kifejteni mert hosszú lenne.

glinolid 2009.10.27. 15:08:49

@Stock: jogosítványt, biztosítást ne kérj számon, mert nem kötelező. Neked is azért van, mert jogszabály írja elő.

veny 2009.10.27. 15:09:20

@a.tom: Na nehogymár én tehessek róla, hogy az MK testületileg aktív CM szervező...

veny 2009.10.27. 15:14:12

@Kuku: "Nem bíztatok senkit a villamossínen biciklizésre, csak megértem, mert amikor ott biztonságos, én is előfordul hogy megteszem."

Én kb. ott tartok, hogy addig él az ilyen bringás, amíg gyorsabb nálam.

A múltkor a körúti villanyosnak kellett állóra fékeznie magát egy ilyen barom miatt. A Combinon szerencsére nagyon jó a fék, úgyhogy barátunk észre se vette a tenyérnyi fülese alól a dolgot. Ja, hogy párszáz ember esett közben egymásra, tört a babakocsi, az tök rendjén van, persze. :(((

Stock 2009.10.27. 15:15:06

@Kuku: nem elég összefüggő számomra, amit írsz!
de ismétlem kevés kereszteződés van..!!
nem tudom, hogy mi az a " jobb horognál" mert nem boxolok, de gondolom nem fogsz messziről hirtelen utol érni egy 60-nal haladó kocsit....
de mégha 120-szal meg is tennéd.., az autósnak és neked is 20 méter széles kereszteződésed van, lényegében forgalom nélkül, hogy elkerüljétek egymást... (bár tegyük hozzá a terület teljes mértékben belátható a bringás számára is, ha esetleg hibázna az autóvezető)!
"2x2-es, de feleslegesen"
nem feleslegesen!!!!!!!! az egyetlen szakasz, ami jól autózható (lehet előzni) és ennek köszönhetően gyorsan áthalad a jelentős forgalom, anélkül, hogy dugó alakulna ki!!
felesleges egy tucat kerékpáros miatt lenne leszűkíteni!
(azt meséld már el, hogy a hajló, ami félig egyirányú, másfél sávos, tele gyilkos fekvőrendőrrel, az miben alternatíva?!) :)

a mondandód végét meg tényleg nem értem...

Stock 2009.10.27. 15:16:49

@glinolid: "jogosítványt, biztosítást ne kérj számon, mert nem kötelező. Neked is azért van, mert jogszabály írja elő."
nem számon kérek... olvass vissza, utána szólj bele!!

veny 2009.10.27. 15:18:55

@Kis ember: Szerintem nem érdekes, hogy milyen vagyok szerinted. :-P

glinolid 2009.10.27. 15:20:31

@Stock: Ha adatokra vagy kíváncsi látogass el a KSH oldalára. Ha megtaláltad a megfelelő pdf-t, akkor hasonlítsd össze a 2006-2008 baleseti adatokat. Érdekes lesz számodra, mert annak ellenére, hogy növekedett a forgalomban résztvevő kerékpárosok száma az általuk okozott balesetek száma csökkent (db-ra, nem statisztika).

És vedd figyelemben, hogy a baleseti helyszínelő által vezetett jegyzőkönyv nem felel meg a kerékpáros balesetek esetében elvártnak, így pl. nem szerepeltetik benne, hogy kerékpárúton, jobb horoggal csapták el a biciklist, így a vétlen kerékpárost hozzák ki vétkesnek. De bírósági eljárás során szerencsére bizonyítható.

Stock 2009.10.27. 15:24:02

@Perillustris: "Gondolom csendben lapulnál, ha átadnák Európa első macskaköves autópályáját, s örülnél, hogy legalább az van.

Persze rossz nyomvonallal. Ráadásként nem lenne karbantartva.

Mert bicajos fronton évek óta ez megy"

ne nagyon menjünk bele, mert ez nekünk el tud tartani, ha bele melegszünk... :))

macskakő?? hibátlan szfaltot kaptok!
a nyomvonal valóban baromság... de legalább valami!! mindenki tudja, hogy a lenyúlás volt a lényeg nem a hasznosság.... de egy picit örülhetnétek, hogy legalább annak a 12 bringásnak jó lesz , aki arrra jár.......

és amiről beszélsz, az eléggé felnagyítva, de az új nullás!
szar az útminőség, pocsék a felfestés, iszonyat a kitáblázottsága, baromi nagy körben kerüli pestet... hallottad mégis, hogy az autósok szidják?!?!?
nem! inkább tudomásulvéve a negatívumait.. mindenki arra koncentrál, hogy mennyi előnye van!!

glinolid 2009.10.27. 15:24:06

@Martian: Persze ha rendesen megcsinálják. Igen a szentendrei - mindkét oldali - a vicc kategória, vagy inkább sírjak.

Martian (törölt) 2009.10.27. 15:26:16

@Stock: "a statisztika lényege, hogy ki készíti és, hogy milyen célzattal...."

Sok tízezer km-t letekerve és autós szemmel egyaránt állítom, hogy a kétirányú, járdán vezetett bringautak és a keresztutcák találkozási pontjai kölcsönösen beláthatatlanok és sokkal veszélyesebbek, mint szinte bármilyen helyzetben az úttesten tekerni.

Bringás baleseti statisztika: Nagy Sándor Bicajoskönyv II. (1988) 123-124.o.
USA felmérés (Bicycling Magazine 1984/16):
Egymillió kerékpárkilométerre jutó balesetek száma:
- kisforgalmú mellékút: 36,
- főútvonalak: 65-71,
- kerékpárutakon: 182
A belesetek nagy része útkereszteződéseknél történt, viszonylag kevés olyan baleset volt, amelyben a kerékpáros hátulról lökték fel.

glinolid 2009.10.27. 15:26:23

@Stock: Stock ajánlom számodra a Szentendrére vezetőt EURO Velo 6 kerékpárutat. Jó lenne ha tényleg tájékozott lennél.

Kuku 2009.10.27. 15:28:10

@Stock:

12 kereszteződés lesz a bicikliúton.
Jobb horog az, amikor autóval megyek a bringaút mellett, nem a járdát figyelve, mert autóvezető vagyok, leelőzöm a bringást, kiteszem rendesen az indekszet, amit meg ő nem lát mert nem ő meg bringaútban gondolkodik, nem az utat nézi, majd beveszem a kanyart. Az autót vezetve még meg is nézem a két járdaszélt, hogy van e gyalogos a padkán, majd áthajtanék, de ekkor a holtteremből 25-el ott terem a bringás.
Ezt hívják a bringások jobb horognak.
A tapasztalat, hogy teljesen jól belátható, széles helyeken is megtörténik, én magam is nagyon parásnak tartom amikor autót vezetek.

Összehasonlíthatatlan azzal amikor a sávon megy a bringás, és az autóvezető az úton elmegy a bringás mellett, látva őt, majd egy sávot kell kereszteznie a kanyar előtt, annak minden követelményével.

A Hajló a helyi forgalom elvezetésére alternatíva. Az átmenő forgalom egy Szilágyis dugó esetén azonnal megtalálhatja a patakig nem duguló párhuzamos utakat. Hogy te előzgetni akarsz a 60-as úton, az a te dolgod. Ráadásul a pataknál dugókba futsz, szóval kb. mindegy is, igazából akit leelőzöl az mögötted áll majd hárommal. De mondom, nem lenne dugó.

veny 2009.10.27. 15:28:30

@Kuku: "Amúgy szabálytalan vagyok, de ez nem mások kresz adta jogainak sértését jelenti. Ezt itt nem tudom kifejteni mert hosszú lenne."

Szerintem nem ezért nem tudod kifejteni... :)

A szabálytalansággal nem az a baj, hogy feltétlenül bajt csinál vagy közvetlenül megszivat másokat, hanem az, hogy ott és úgy bukkansz fel miatta, ahol és ahogy nem számít rád a többi közlekedő.

Persze mondhatod azt, hogy te aztán mindig mindent átlátsz az úton, de ezen azért kuncogni kell, na. Brúszlí is kapott pofontot, erre kell emlékezni összesen... :)

Stock 2009.10.27. 15:29:25

@glinolid: és a KSH persze minden balesetnél ott volt... véletlenül sem CSAK azokat összesíti, amelyekről jegyzőkönyv készült...

aki nem fogja fel, hogy nagyobb biztonságban van az elkülönített úton, mint az autósokkal közösen használton, az vagy retardált, vagy nem ült autóba, vagy mindkettő!

otapi 2009.10.27. 15:29:45

@Stock: Láttál te már eyáltalán BP-i kerékpárutat? A nagyon nagy részét sárga viacolor-ral rakják ki, ami azért jó, mert a rátévedő autós/motoros (lásd népliget elég sűrűn) jól kikapar belőle egy-egy követ.
Az M0-st szídom is amikor arra megyek kocsival, bár az néhány éven belül 3X3 sávos lesz.

glinolid 2009.10.27. 15:30:07

@Stock: Csak, hogy ne keljen arra menned: helyenként egy nyomtávos (kb 60 cm széles) kijárt kátyus föld út. Öröm nézni a gyerekes családokat, ahogy keresztül szenvedik rajta magukat. És ez Euro Velo.

glinolid 2009.10.27. 15:31:32

@Stock: Rendőrségi adatközlés, abszolult számok.
Vicces vagy.

Kuku 2009.10.27. 15:33:04

@veny:

"A múltkor a körúti villanyosnak kellett állóra fékeznie magát egy ilyen barom miatt. A Combinon szerencsére nagyon jó a fék, úgyhogy barátunk észre se vette a tenyérnyi fülese alól a dolgot. Ja, hogy párszáz ember esett közben egymásra, tört a babakocsi, az tök rendjén van, persze. :((("

A múltkor meg amaz volt.
A közlekedésben előfordul a vészfékezés. Én több embernek mutathatlak be akire ajtót nyitottak. Kettőnek kulcscsonttörése volt (nagyon zora sérülés), egynek a fülét vágta le félig, egynek pedig a nyaki ütőerét húzta ki a nyakából, szerencsére nem szakadt el. Mondjuk egyiknek sem tört el a babakocsija.

otapi 2009.10.27. 15:33:11

@Stock: Mutass már egy elkülönített (?) utat, amit a munkahelyemről hazáig az útkereszteződésben is "elkülönített", és egyetlen kocsi sem keresztez soha. Amíg nem tudsz ilyet mutatni, addig biztonságosabb az út széli kerékpársáv.

Tímár Mihály 2009.10.27. 15:33:40

@Stock: Ahhoz képest nincs előnye, hogy ma a bringás mehet az úttesten szabályosan, a bicikliút megépítése után viszont sokkal lassabban, sokkal több helyen állóra lassítva és még így is háromszoros balesetveszélynek kitéve teheti meg ugyanazt az utat. Az úttesten ugyanis nem mehet a bicikliút megépülése (vagy felfestése) után.

Ha jól értem a véleményed, a biciklisek takarodjanak az utadból, és örüljenek, hogy a jelenlegi sebesség felével és háromszoros balesetveszéllyel ugyan, de egyáltalán közlekedhetnek. Ezért felesleges bicikliutat építeni. A háromszoros balesetveszély adat finn és angol tanulmányokból származik:

www.cyclecraft.co.uk/digest/research.html
(alsó két link az oldalon).

Kuku 2009.10.27. 15:36:39

@veny:

""Amúgy szabálytalan vagyok, de ez nem mások kresz adta jogainak sértését jelenti. Ezt itt nem tudom kifejteni mert hosszú lenne."

Szerintem nem ezért nem tudod kifejteni... :)

A szabálytalansággal nem az a baj, hogy feltétlenül bajt csinál vagy közvetlenül megszivat másokat, hanem az, hogy ott és úgy bukkansz fel miatta, ahol és ahogy nem számít rád a többi közlekedő.
"

200 ezer kilométert tekertem balesetmentesen.
Nyugi ki tudom fejteni, de neked felesleges. Ugyanolyan szabálytalan vagy, csak esetleg más szabályokat sértesz, vagy más eszközzel. A vicc, hogy valószínűleg ugyanolyan kritériumrendszernek megfelelve mint én, csak én nem tagadom le még magamnak is.

Martian (törölt) 2009.10.27. 15:36:54

@Stock: "aki nem fogja fel, hogy nagyobb biztonságban van az elkülönített úton, mint az autósokkal közösen használton, az vagy retardált, vagy nem ült autóba, vagy mindkettő!"

Autózom és bringázom is elég sokat... akkor lenne igazad, ha az (elkülönített) bringaút az összes kereszteződésben pl. lámpával védett lenne.
Autósként is a frász tör ki, ha egy ilyen elkülönített bringautat keresztezek... mindkét irányból rohadt nehéz egyszerre észlelni, hogy jön-e bringás... és akkor még figyeljek a gyalogosokra és a többi autósra is.

Kuku 2009.10.27. 15:37:53

@otapi:

Külterületi utak. Oda való a bicikliút.

Perillustris 2009.10.27. 15:38:19

@Stock: Bazz, mióta megépült, folyamatosan megy az M0-s szídása, az új szakaszt is fikázzák rengetegen.

Nem mellesleg évtezedek óta halálút a beceneve. De hát koncentráljunk az előnyeire.

Tímár Mihály 2009.10.27. 15:38:39

@Stock: "aki nem fogja fel, hogy nagyobb biztonságban van az elkülönített úton, mint az autósokkal közösen használton, az vagy retardált, vagy nem ült autóba, vagy mindkettő!"

Az is lehet, hogy - veled ellentétben - ismeri a nemzetközi tapasztalatokat a bringaút és biciklisáv összehasonlítása témában:

www.cyclecraft.co.uk/digest/research.html
(alsó két link az oldalon).

Perillustris 2009.10.27. 15:40:48

@Stock: "hibátlan szfaltot kaptok!"

Tudsz ilyet mutatni? De komolyan.

Martian (törölt) 2009.10.27. 15:40:51

@Perillustris: Valóban, semmi baj az érdemi kritikával, ha szakmai érvek vannak mögötte... akár autós, akár bringás szemmel.

Stock 2009.10.27. 15:41:13

@Kuku: Galopp utca, járműtelep, bőrőndős, homoktövis, megyeri, sárpatak, székpatak, csíkszentiván, homoktövis!
ez nálam kilenc.. de nagyon ritkán van keresztező út... ahol elenyésző a forgalom, ellentétben a szilágyival!

ha az autós annyira elbambul, hogy a totál belátható, sík egyenes út meleltt 2 méterre nem vesz észre... és te is jobbra-balra kacsázol, mert nem közlekedsz, hanem máshol jársz...
akkor bizony barátom az úton is megtalálnátok egymást!!!!!!!! csak ott minimum 60-nal, itt meg kanyarodás közben 20-30-cal!
az ilyen mértékű hülyeség ellen nem véd semmi....
de sokkal veszélyesebb ha úgy gázolnak le hátulról, nagy tempóval, hogy nem is látod....

és nem futok apataknál dugókba, mert csak dunakeszi alsó felé vajn állandó dugó és csak kifelé a városbó és csak csúcsidőben!!

veny 2009.10.27. 15:43:16

@Kuku: Értem, szóval szerinted amíg van, "akire ajtót nyitottak", addig jogos a bringásnak minden.

No ezért kellene nagyon sürgősen valami épeszű bringás képviselet a normális embereknek, a mindenféle MK/CM hippibandák helyett.

Mert hogy mikrofont kapni jelen állás szerint te fogsz legközelebb is,nem én, a magamfajta meg törheti a bukóját megint, hogy meddig vállalható még számára, hogy ha simán csak elteker melóba, akkor biza azokkal azonosítják automatice, akikkel ő nagyon nem azonosul...

Stock 2009.10.27. 15:44:04

@Perillustris: hol fikázzák az új szakaszt?? mmint szisztematikusan szervezetileg?!?!

hol kapsz hibátlan aszfaltot?! a szilágyin.., ahol a gyökerek felnyomták a járdát, ott most újra aszfaltozták!

MoxNox 2009.10.27. 15:45:03

@Stock: A Szilágyin rendszeresen ütnek el bringásokat jobbhoroggal...

veny 2009.10.27. 15:45:52

@Kuku: "200 ezer kilométert tekertem balesetmentesen."

Grat.

"Ugyanolyan szabálytalan vagy, csak esetleg más szabályokat sértesz, vagy más eszközzel. A vicc, hogy valószínűleg ugyanolyan kritériumrendszernek megfelelve mint én, csak én nem tagadom le még magamnak is."

"Kicsit" nagy a pofád így ismeretlenül, hogy extrém finom legyek. Érdeklődve hallgatom az érveidet... :)

Stock 2009.10.27. 15:46:32

@otapi: strucpolitika?! ami hátulról jön azt nem látom, az nem bánthat????? muhahaha :-DD

Stock 2009.10.27. 15:47:28

@MoxNox: baromi gyakori lehet, fényévenként megy arra kerékpáros! :))

MoxNox 2009.10.27. 15:47:34

@Stock: Nagyon nagyot tévedsz ezzel az elszeparált álommal, és ezért kár is, hogy retardáltnak nevezed a másként gondolkodókat. Én megérem, mert elsőre, laikusként, háttérinformáció nélkül tényleg az logikus amit te mondasz, de minden hazai és nemzetközi tapasztalat, felmérés, statisztika, miegymás azt támasztja alá, hogy a szeparáltnak hitt bringaút jelenti a jóval nagyobb kockázatot .

MoxNox 2009.10.27. 15:49:51

@Stock: A fényév az távolság mértékegység. De gondolom amúgyis percenkéntet akartál írni, mert elég sűrű rajta a forgalom. Mindenesetre remek példa az általad elválasztottnak hitt bringaút legendájára.

Stock 2009.10.27. 15:50:06

@phorvath: annál nagyobb veszély, minthogy a hátulról érkező autós kezébe tedd oroszrulettből az életed nincs!
ha egy kereszteződéshez érsz van esélyed meggyőződni az elsőbbségedről... allenben nem tudhatod, hogy a hátulról jövő lát e.....
ha ezt felfogtad, akkor nem hivatkozol "külföldi trendekre"...

veny 2009.10.27. 15:51:09

@a.tom: "csak cseréljék meg a parkolósávval, ahogy az a CM egyik kérése is volt. jelen formájában életveszélyes."

Ahogy én tudom, a kereszteződések után a második legtöbb baleset sávváltásból van. Holttér ott is játszik, elég rendesen. Na innen gondoljuk tovább ezt a követelést....

A Gogol-Váci keresztben naponta akarnak elcsapni, pedig az pont eszerinti csoda. :(

Martian (törölt) 2009.10.27. 15:51:32

@Stock: "ha az autós annyira elbambul, hogy a totál belátható, sík egyenes út meleltt 2 méterre nem vesz észre... és te is jobbra-balra kacsázol, mert nem közlekedsz, hanem máshol jársz..."

Ilyen alapon érvelhetek amellett is, hogy nem szállok repülőre, mert mi van, ha a felszálláskor mindkét hajtóműbe belerepül az összes éppen arra repülő vadlúd?
:)))

Stock 2009.10.27. 15:52:53

@MoxNox: ha nem állsz órákat a szilágyi mentén egy darab kerekest sem látsz, erre próbáltam utalni... :)

otapi 2009.10.27. 15:53:53

@Stock: Miért ne látnám mi jön hátulról? Van tükröm, ráadásul képzeld, tudom mozgatni a fejemet is.
De a lényeg, hogy az autós viszont egyértelműen látja bicajost, fel tud készülni rá.

Kereszteződésben, kanyarodáskor viszont jó eséllyel nem látja a kocsi holttere vagy egyéb tereptárgy miatt.
Az a struccpolitika, ha azt hiszed hogy ha te látod az autót akkor biztonságban vagy.

glinolid 2009.10.27. 15:54:49

@Stock: Tegnap este a Bőröndös utcába hajtottunk be hárman a Szilágyiről. Ketten nem engedtek el egy futót (10 km/h) én mivel tudom, hogy kerékpárjárda sicc! figyeltem és nem mentem rajta keresztül. Ha bringával van (15-20 km/h) a kocsik alatt végzi.

Perillustris 2009.10.27. 15:55:03

@Stock: Nem érted. Az autós, ha lát, nem fog elütni. A kanyart viszont a parasztja beveszi akár 30-cal, ha arra módja van, leszarva az egyenesen haladó bringás elsőbbségét.

De kipróbálhatjuk. Adok bringát alád, és fél órát tekersz a Váci úttal párhuzamos egyirányú kerékpársáv kb. 1 kilométeres szakaszán (oda-vissza). Nem gyorsan, csak 20-25-tel, élve elsőbbségeddel.

Talán túléled.

Stock 2009.10.27. 15:55:36

@Martian: ezt Kuku-val beszéld meg, mert az ő példája volt... :)))))

otapi 2009.10.27. 15:55:47

@Martian: Futott autós megállóhelybe is már, szóval a BKV sem biztonságos :) Elkülönített megállókat most azonnal! :)

Martian (törölt) 2009.10.27. 15:57:33

@Martian: ...vagy nem autózom, mert mi van akkor, ha a 4-es úton egy elalvó kamionsofőr palacsintává lapít?
:))

Stock 2009.10.27. 15:58:15

@phorvath: "Ha jól értem a véleményed, a biciklisek takarodjanak az utadból, és örüljenek, hogy a jelenlegi sebesség felével és háromszoros balesetveszéllyel ugyan, de egyáltalán közlekedhetnek"
nem! nagyon rosszul érted... és próbálod a számbaadni a kiforgatott, sarkított véleményed!
én azt mondom, hogy örüljetek, hogy legálisan, elkülönítve közlekedhettek, sokkal kisebb balesetveszélynek kitéve!!!!!
azt meg végképp nem értem hogy mi afranctól lassulsz be a járdán?!!??!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?

glinolid 2009.10.27. 15:58:48

@glinolid: És a futónak bal hátulról érkeztünk.

MoxNox 2009.10.27. 16:05:12

@Stock: Akkor másik univezumban élünk, mert én gyakran közlekedek a Szilágyin, és igencsak gyakran látok rajta bringásokat.

MoxNox 2009.10.27. 16:09:20

@Stock: Neked azt kéne megértened, hogy ez a hátulról elütés a legritkább formája az autós - bringás baleseteknek, csak a sötétben, lámpa nélkül, ide-oda kacsázó két falu közötti részegek eseteire jellemző. A laikusok valóban ezt tartják a legveszélyesebbnek, a kezdő bringások nagy részben emiatt nem mernek az úton menni, de a valóság az, hogy a súlyos balesetek elhanyagolható része történik így. A kereszteződésben meg nem adott elsőbbség, az a legnagyobb gyilkos. És ezt a kockázatot a külön vezetett bringautak jelentősen fokozzák, szépen elválasztják a kerékpárost a forgalomtól, aztán a kereszteződésben szinte nyílegyenesen vezetik a vágóhídra.

Stock 2009.10.27. 16:09:41

@otapi: hú bazz.. :))
látod a tükörben a kettővel mögötted jövőt, esetleg a szemkontaktust is hogy észrevett??
folyamatoan hátra nézel? az sem egészséges!!
a lényeg, hogy az autós nem feltétlenül látja a bicajost, mert!!
eszik
zenéthallgat
beszélget
az asszonyt fogdossa
elbambul
vagy az előttelevő az utsó pillanatban kerüli ki

és te zeket közben nem látod!!!!!!
ellenben egy kerszteződés előtt szétnézhetsz, lassíthatsz...
ez általánosságban...!
a szilányin meg NINCS tereptárgy, csak villanyoszlopok vannak...

Martian (törölt) 2009.10.27. 16:09:44

@Perillustris: Pontosan erről van szó!
Ha eltekintünk az "ittasan kerékpározott kivilágítatlan kerékpárján" című anomáliáktól, egy forgalmas úton (ahol az autósok már csak a saját érdekükben sem mernek elbambulni), a forgalommal párhuzamosan, az út szélén haladó bringás alapvetően biztonságban van.

Stock 2009.10.27. 16:13:20

@Perillustris: "Nem érted. Az autós, ha lát"
te nem érted!!!!!!!!!!! nincs rá garancia hogy lát!!!
nem jobb abból kindulni, hogy nem lát?!
nem jobb ha neked is van szereped, abban hogy észrevedd??????

"fél órát tekersz a Váci úttal párhuzamos egyirányú kerékpársáv kb. 1 kilométeres szakaszán (oda-vissza)"

egyirányún, oda-vissza... :) ha ilyeneket nem tennétek, hanem deffenzíven közlekednétek a legtöbb baleset elkerülhető lenne... a saját érdeketekben! ;)

és igen én túlélném, hogy miért?!
mert elővigyázatos vagyok, főleg ha nem véd kasztni!!!!!!!!

MoxNox 2009.10.27. 16:14:23

@Stock: Ugyanolyan alaptalan ez a mantrád, mint a fantazmagóriád a vele egyet nem értőket zsaroló MK-ról. Persze nem kell hinned azoknak, akik náladnál sokkal alaposabban beleásták magukat a témába, járj utána, olvasgass baleseti felméréseket, tanulmányokat, és bizony azt fogod látni, hogy az "elszeparált" bringaút nem működik, mint biztonságos megoldás. Nem véletlen, hogy azokban a városokban, ahol már jó ideje és nagyobb arányban kialakult a kerékpáros infrastruktúra, már régen elmozdultak ettől a megbukott gondolkodásmódtól.

Martian (törölt) 2009.10.27. 16:15:57

@Stock: "a lényeg, hogy az autós nem feltétlenül látja a bicajost, mert!!
eszik
zenéthallgat
beszélget
az asszonyt fogdossa
elbambul"

Az ilyen autós jó eséllyel előbb kenődik fel a szemből jövő kamion hűtőrácsára, mintsem hogy eltalálja a bringást az út szélén.
:))

Stock 2009.10.27. 16:17:04

@MoxNox: nekem meg van egy lakásom a szilágyin... :))

"aztán a kereszteződésben szinte nyílegyenesen vezetik a vágóhídra."
ha BIRKA, akkor igen! de pont ez a lényeg, hogy van esélyed, hogy mevédd magad!!

érdekes szemlélet, hogy mások képességeire, éberségére akarjátok az életeteket bízni, ahelyett hogy ti dönthetnétek róla!!

Martian (törölt) 2009.10.27. 16:18:21

@Stock: "és igen én túlélném, hogy miért?!
mert elővigyázatos vagyok, főleg ha nem véd kasztni!!!!!!!! "

Ha nem vagy elővigyázatos, a kasztni már 60-nál sem véd... hacsak nem IFA-t vezetsz!
:))

otapi 2009.10.27. 16:18:27

@Stock: kezdesz egyre nevetségesebb lenni :)
Ha vezettél volna autót valaha is, akkor tudnád, hogy lehet autót vezetni zenehallgatás és beszélgetés mellett is...
Ha van egy hülye autós, aki bambul, csukott szemmel vezet és mindezt szalomban az út közepén teszi, akkor hamarabb összecsattan egy másik autóssal, már ha a nagy dudálásra nem ébredne fel a vezetőikómából...

otapi 2009.10.27. 16:19:39

@Stock: Az utcára azért kilépsz néha? Vagy félsz, hogy arra repül egy galamb?

Stock 2009.10.27. 16:21:06

@MoxNox: ne beszélj sületleséget és ne hivatkozz mindig külfökdre... más világ, más közlekedési morál....
ha nem kapod meg az elsőbbséget (a te hibád is) valószínűleg jóval kevésbé sérülsz (főleg a szűk belvárosi placcokon) mint ha többszörös sebbesség különbséggel eltrafálnak...

Stock 2009.10.27. 16:22:34

@otapi: ha neked nevetségesek a tények...!

Stock 2009.10.27. 16:23:48

@otapi: és én vagyok nevetséges? :-DD

MoxNox 2009.10.27. 16:24:56

@Stock: Utoljára. Az a baj, hogy van egy laikus elképzelésed. Tényleg tök logikusnak tűnik elsőre, hogy az autóktól elszeparáltan biztonságban van a biciklis. Csakhogy ennek az ellenkezőjét emberek nem csak úgy a seggükből húzták elő. Közlekedésnérnökök, rendőrök, bringás érdekvédelmi szervezetek, stb. stb. sok éves, sok helyen szerzett tapasztalata, hogy ez egyszerűen nem igaz. Továbbra is csak azt tudom ajánlani, hogy olvass alaposabban utána a szakirodalomban. Persze ismételgetheted is a levegőből vett elképzelésedet továbbra is, de egy bringás blogon, ahol a jobban képben lévő érintettek is jelen vannak, ezzel nem sokat fogsz elérni...

Stock 2009.10.27. 16:25:14

@Martian: nem 60 fölött nem véd, 60 fölött elpárolog... bezzeg egy térd protektor.. ;)

Perillustris 2009.10.27. 16:26:29

@Stock: "egyirányún, oda-vissza"

GYK: oda az egyik oldalon, vissza a másikon.

otapi 2009.10.27. 16:27:08

@Stock: Te félsz mindentől, nem?
Na, ez már off, pá...

Perillustris 2009.10.27. 16:29:14

@Stock: Attól, hogy elég nagy az esélye annak, hogy az autó leszarja az elsőbbségem.

Stock 2009.10.27. 16:30:01

@MoxNox: jobban képben vagytok a struccpolitika részével, hogy akkor jó nektek, ha nem kell figyelnetek semmire....
én viszont az autózást illetően vagyok képben és tudom, hogy milyen veszélyeket hordoz az elképzelésetek!!

ez egy majdnem akkora sületlenség, mint az egyirányú utcába szemből behajtás lehetősége...
olyan mintha a bringások a kényelmüket szem előtt tertva direkt veszélybe akarnának kerülni... :))
van az öngyilkosságnak más módja is, káposztáson pl van egy csomó 10 emeletes... ;)

Stock 2009.10.27. 16:32:20

@otapi: nem félek több dologtól, mint az átlag, viszont szeretem felmérni a VALÓS veszélyforrásokat és ha van rá módom kiküszöbölni!

amedig 10 éves tacskó voltam és nekem sem voltak autós tapasztalataim én is azt hittem, hogy azutós bácsik mindent látnak és nem eshet bajom, aztán felnőttem és tapasztaltam!!

Tímár Mihály 2009.10.27. 16:32:49

@Stock: Bocs, ez erős volt. Elhiszem, hogy őszinte az aggodalmad a biztonságunk iránt, te viszont fogadd el, hogy:

1. Az itt hozzászólók valószínűleg többet bicikliztek városban mint te. (Több veszélyes helyzetet átéltek.)

2. Elég komoly nemzetközi irodalma van annak, hogy a bicikliút vagy a biciklisáv a biztonságosabb. Az egyik legjobb gyűjtőoldalt linkeltem. Lényegében minden általam ismert statisztika azt mutatta, hogy a legbiztonságosabb a széles külső sáv, ahol az autó és a biciklis elfér egymás mellett (WOL), ezután a biciklisáv, a bicikliút viszont 2-3-szor veszélyesebb, mint a biciklisáv. Ha elolvasod valamelyik tanulmányt, akkor azt is megérted, hogy azért, mert az úttesten látható a kerékpáros, a bicikliút kereszteződésében viszont váratlanul tűnik fel.

A tanulmányok külföldiek, viszont a magyar autóvezetők ugyanúgy nem akarják elgázolni a bicikliseket, mint a külföldiek, és ugyanúgy is látnak, mint azok.

Azon van nemzetközi vita, hogy az elfogadott veszélyessége _ellenére_ van ahol a bicikliutakat támogatják, mert az szerintük jobban ösztönzi a kerékpározást, mint a sáv. Arról viszont nincs statisztika, hogy ez a vélekedés igaz lenne.

3. A biciklisek sem öngyilkosok. Azért tiltakoznak a bicikliút ellen, mert kevésbé biztonságos, lassabb és kényelmetlenebb, mint az úttest.

4. A jelenlegi Kresz szerint a bicikliút használata kötelező. Tehát, ha megépül, akkor egy veszélyesebb, lassabb és kényelmetlenebb útra kényszerülünk, mint a jelenlegi úttest.

A bicikliút azért lassít le, mert az úttesten szabályosan és kényelmesen lehet menni 30-cal, főútvonalon az elsőbbséggel élve lassítás nélkül lehet áthaladni a kereszteződéseken. Bicikliúton lényegében minden kereszteződésben állóra kell lassítani, ha nem akarjuk, hogy kivasaljanak a kanyarodók. (A bicikliúton kószáló gyalogosokról még nem is beszéltünk.) Az új Kreszben állítólag 30 illetve 20 lesz a megengedett sebesség a kerékpárúton illetve a gyalog-kerékpárúton. (Egyébként teljesen jogosan a fentiek miatt.)

há zé · http://indafoto.hu/hhzz 2009.10.27. 16:32:56

@MoxNox: hmmm... laikus elképzelés az, hogy ha a többi közlekedőt eszement idiótának tartja az ember és ennek megfelelően igyekszik közlekedni? Kulturált társadalmakban igazad lehet, de mi Magyarországon élünk. Itt hiába van elsőbbséged a kerékpárúton, akkor is figyelned kell, hogy ne válj a másik ember hülyeségének áldozatává. :(

Martian (törölt) 2009.10.27. 16:34:00

@Stock: A tény az, hogy a bringás ismerőseim között (mind 30 feletti és tapasztalt) még senkit sem gázoltak el hátulról, viszont bringaúton, kereszteződésekben nagyobb részüknek van "története"... nekem is... lassan gurultam és így is összekoccantam az autóssal (Mogyoródi út)... nem hibáztattam, nem sok esélye volt, hogy észrevegyen.
És örülök, hogy autósként még nem ütöttem el bringást ilyen kereszteződésben... pedig volt, hogy hátulról rámdudáltak, miért totojázok annyit a jobbra fordulásnál.

Stock 2009.10.27. 16:36:16

@Perillustris: "Attól, hogy elég nagy az esélye annak, hogy az autó leszarja az elsőbbségem."

de mivel te jó reflexű sportember vagy, akinek fele annyi esélye nincs elbambulni a nyeregben, mint az autósnak... ezért egyet fékezve, észlelvén a veszélyt, az autósnak az egyezményes jelet felmutatava tovább tudsz gurulni....
ellenben ha ugyanaz a külvilágot leszaró autós kolléga hátulról ér utol...

MoxNox 2009.10.27. 16:36:24

@Stock: Ja, ja, az autók között, a járműforgalom integráns részeként nem kell figyelni semmire, az teljes mértékben a kényelemről szól, sőt, a biciklisek szeretnének direkt kerekek alá kerülni. Hajtogasd csak tovább a butaságaidat, nehogy utána is járj annak amit mondasz...

Martian (törölt) 2009.10.27. 16:36:54

@phorvath: "Az új Kreszben állítólag 30 illetve 20 lesz a megengedett sebesség a kerékpárúton illetve a gyalog-kerékpárúton."

Azért érdekelne, hogyan fogják ezt számonkérni, amíg a bringákon nem kötelező a sebességmérő.

veny 2009.10.27. 16:37:25

@Martian: "olvass alaposabban utána a szakirodalomban"

Tessék már egyetlen egyszer megmondani, hogy mellikben, és miért pont abban...

MoxNox 2009.10.27. 16:38:27

@há zé: Szerintem félreértetted amit írtam. Esetleg nem is nekem akartál válaszolni? :)

a.tom 2009.10.27. 16:38:40

@veny:
"Ahogy én tudom(...)"

ezt a kommentet nem tudom értelmezni az adott helyzetre. milyen sávváltásról van szó ami keresztezné a parkoló autók heylén haladó bringasávot az Andrássyn?
az anyósülésről simán rádnyitják az ajtót, mert azon a néhány embereb kívül, aki már megtanulta, senki nem számít ott forgalomra. bicajosként meg nem nagyon tudsz hová korrigálni. arról nem is beszélve, hogy jelen formájában a bicikliút rávisz a macsakaköves buszmegállóra...

"Na nehogymár én tehessek róla, hogy az MK testületileg aktív CM szervező..."
a testületileg nálad mit jelent? mert ez így nem igaz.

Perillustris 2009.10.27. 16:51:57

@Stock: Persze, lelassítok, néha kérdőre is vonom, de unalmas, hogy ez csaknem minden nap megtörténik azon a kis szakaszon.

Van összehasonlítási alapom: amikor a párhuzamos úttesten megyek, sosincs probléma, nem mellesleg csak ezen az egy klométeres(!) szakaszon 3 percet nyerek.

Ómájgád 2009.10.27. 16:58:02

@Stock: "ez egy majdnem akkora sületlenség, mint az egyirányú utcába szemből behajtás lehetősége..."

Érdekes máshol működik. Megoldás lehet az is (szerintem a legjobb), hogy az autókat kitiltják teljesen a városból, és már nincs is probléma. De egyezzünk ki döntetlenben: csillapítják a forgalmat 20 km/h-ra, és akkor sincs probléma.

MoxNox 2009.10.27. 17:01:02

Ezt pedig az állítólag másokkal soha együtt nem működő, csak a saját érdekeit néző MK butaságohz adaléknak:

greenfo.hu/hirek/hirek_item.php?hir=22717

veny 2009.10.27. 17:01:53

@a.tom: "ezt a kommentet nem tudom értelmezni az adott helyzetre"

Tán mert nem is az adott, hanem a követelt helyzetről szólt. :)
Arról, hogy mi van, ha nem a bringasáv az út legszéle, hanem valahol beljebbre festik.

"a bicikliút rávisz a macskakaköves buszmegállóra"

Az tényleg gáz.

"a testületileg nálad mit jelent"

Azt, hogy a derék érintettek együtt, egymással egyeztetve csinálnak valamit.

Le ne akard tagadni nekem, pl. hogy a tavaszi CM-re az MK szervezett rávezető túrákat, mert akkor gondolhatnám újra, hogy kikkel is mentem... :)

Kis ember 2009.10.27. 17:07:05

Komolyan, mit vitatkoztok ezzel a két retardált hülyével (veny, meg stock)?
Vagy tényleg ilyen faszok és életükben nem ültek biciklin, vagy a bloghu fizetett trolljai.
Ne pazaroljátok már rájuk a biteket!
Inkább mondja meg nekem valaki, hogy a KMSZ hogyan méri, kiket képvisel, ha nincsenek tagjai?

veny 2009.10.27. 17:09:58

@MoxNox: Nem mondom, hogy teljesen képtelenek lennének együttműködni, ott van mindjárt a CM. :)

Amúgy a VEKE pont rémesen rossz példa, gyakorlatilag egyszemélyes "szervezet", amely személy ráadásul igen erős politikai háttérrel bír.

MoxNox 2009.10.27. 17:18:04

@veny: Ok, lehet, hogy a VEKE rossz példa, de nem is az a lényeg itt. Hanem az, hogy az MK tovább tud nézni a saját orránál, és mivel a kerékpározás mellett a hatékony tömegközlekedés is fontos része az élhető város koncepciónak, ami az MK-nak is szívügye, ezért korrekt módon a buszsávot fontosabbnak tartják a rosszul kivitelezett bicikliútnál. Miközben a KMSZ szó nélkül rábólint a rossz tervezésű bringautakra, hiszen műcivil szervezetként, bólógatójánosként egyetlen célja a kapcsolati tőkéjének a forintra váltása, a bringás érdekképviselet leple alatt.

veny 2009.10.27. 17:23:11

@Kis ember: Nagyon kicsi vagy, önmagadhoz képest is. Engem meg sajna semmilyen értelemben nem fizetnek a blogolásért, egyesekkel ellentétben...

Az, hogy a tiedtől eltérő valid vélemény létét eleve kizártnak tartod, jó kommunistává vagy akár pápává is tehet, de mondjuk utóbbihoz állítólag más is kell.

A KMSZ-t amúgy a teljes bringás médiafelületet belakó MK-val ellentétben nem csak te nem ismerted, amíg meg nem írták fentebb, hogy utálnod kell őket. Összesen annyi a difi köztünk, hogy én megvárnám, a gyakorlatban mit látni tőlük, egyáltalán éeletben maradnak-e hosszabb távon.

Az, hogy szövetségként állnak fel, közvetlen ztagság nélkül, szerintem nem eleve bűn vagy hátrány.

a.tom 2009.10.27. 17:28:13

@veny:
"Arról, hogy mi van, ha nem a bringasáv az út legszéle, hanem valahol beljebbre festik."
igen, a parkoló kocsik bal oldalára. mikor legutóbb vezettem, még nem volt divat parkoló kocsik közé sávot váltani :)

"Azt, hogy a derék érintettek együtt, egymással egyeztetve csinálnak valamit."
talán írd azt, hogy segítettek a lebonyolításban, ne azt, hogy testületileg ők szervezik

veny 2009.10.27. 17:30:01

@MoxNox: "a buszsávot fontosabbnak tartják a rosszul kivitelezett bicikliútnál"

Ezzel mindenki így van.:)

Az anyázás ott indul, ha konkretizálni próbáljuk, mi is az a rossz.

"KMSZ szó nélkül rábólint a rossz tervezésű bringautakra"

Az nem lehetséges, hogy tényleg vannak olyan (nem hülye) emberek, akik szerint az a konkrét út tényleg nem rossz?

há zé · http://indafoto.hu/hhzz 2009.10.27. 17:30:11

bkvfigyelo.blog.hu/2009/10/27/megtolta_az_utkozovel_a_szabalytalan_kerekparost

Hogy ez igaz-e vagy sem, azt nem tudom. Régebbről van egy képem, amin nagyjából hasonló a helyzet (biciklis a síneken két villamos között) - ráadásul ugyanezen a vonalon, a Kálvin téren készült. :(

-----
@MoxNox: lehet...

veny 2009.10.27. 17:35:59

@a.tom: "mikor legutóbb vezettem, még nem volt divat parkoló kocsik közé sávot váltani :)"

Persze, mindig a járdáról parkolnak be. :)

A vezető meg aztán sose száll ki a kocsiból, különösen ha egyedül van, akkor nem, úgyhogy rányitásos baleset se lesz, egyáltalán. Ez amúgy nagy szerencse, mert ha lenne, hát biza randán a forgalomba esnél, egyenest a kerekek alá.

veny 2009.10.27. 17:40:29

@há zé: Nekimenni nem fog, mert utálja a jegyzőkönyvezést.

Amúgy meg mi a halál micsodáját szopogatott ott az a bringás? Épp egy vonalban a frissen átadott bringasáv elejével, a marha...

veny 2009.10.27. 17:48:29

@veny: Bocs, most látom, hogy a sztori két hetes, csak a post mai, szóval akkor még nem volt bringasáv.

a.tom 2009.10.27. 17:48:41

@veny:
a parkolás nem sávváltás, teljesen mások a viszonyok. egyébként a kocsik mögött érkező biciklist így is el tudja kaszálni egy túllógó, parkilással szenvedő sofőr
a sofőr meg sokkal inkább figyel a kiszállásnál, mert számít balról a forgalomra

veny 2009.10.27. 17:52:26

@a.tom: "a parkolás nem sávváltás"

Egy másik sávot (a bicajsávot) kell keresztezned miatta.

Kuku 2009.10.27. 18:59:40

""Kicsit" nagy a pofád így ismeretlenül, hogy extrém finom legyek. Érdeklődve hallgatom az érveidet... :) "

Szerintem pedig ez off. Szívesen leülök veled élőben is ha ezt a "nagy a pofád" stílust hajlandó vagy letenni.
kuku k hajtaspajtas p hu

=Daniken= 2009.10.27. 19:04:11

Jó cikk. amiről pedig írsz, az színtiszta politika kishazánkban

Kuku 2009.10.27. 19:05:04

@Stock:

"Galopp utca, járműtelep, bőrőndős, homoktövis, megyeri, sárpatak, székpatak, csíkszentiván, homoktövis!
ez nálam kilenc.. de nagyon ritkán van keresztező út... ahol elenyésző a forgalom, ellentétben a szilágyival!"

Nálam ugyanez:

Homoktövis
Csíkszentiván
Székpatak
Székes
Megyeri
jégcsarnok
Homoktövis másik vége
Bőrfestő
Bőröndös
Járműtelep
Galopp
Külső Szilágyi (P)
Óceánárok

Az elenyésző forgalmat nem értem. Ez egy 20 ezres város a városban, és ez az egyik oldala a háromból. Plusz az átmenő forgalom (homoktövis, megyeri, óceánárok).

MasterFUN 2009.10.28. 17:00:03

Hááááááááát...
Akárhogy is nézem nem csak az érdek képviseletek vannak távol egymástól, de a hozzá szólók is....

- Az valóban nem baj, hogy van több képviselet, de így nem fognak elérni semmit, mindaddig,amíg nem lesz legalább egy olyan közreműködés, mint jelen esetben a CM és az MK közt van
- Elhangzott egy olyan érvelés, hogy a CM xarik a KRESZre... érdekes módon a szabályokra a felvonuláskor pont az ott megjelenők tesznek nagy ívben.... a legutóbbi felvonuláskor kifejezetten kérték, hogy a jobb oldali sávot használjuk... mindenki láthatta mi lett belőle, továbbá fokozottan kértek mindenkit, hogy lámpa legyen... amikor pedik a rendőrök tették a dolgukat és bírságoltak, akkor meg ment a hőzöngés
- Személy szerint akkor fogok a KMSZ pártján is lenni, ha letesznek valami érdemlegeset az asztalra. A CM megtette, az MK megtette.
Az MK már rutinosabb szakemberekkel rendelkezik, tehát ha ők azt mondják, hogy nem biztonságos valamit megépíteni, akkor inkább ne legyen megépítve.
- Egy új bringasáv vagy út létrehozása nem olyan, amit a pudingpróbával lehet tesztelni.
Nem lenne szép dolog ha elvárnánk, hogy 1-1 kerékpáros statisztikai adat legyen, hogy 1-1 terv mennyire sikeres/biztonságos.
Szeretném, ha olyan emberek határoznának végre, akik értenek hozzá. Az MK-ban megbízom, mert amit elszúrt, azt beismerte és tanult belőle. Becsületre méltó dolog.

Ja és MÉG nem vagyok tag, de szülinapomra meglepem magam vele az tuti!

Canis Lupus Libertas (törölt) 2009.10.30. 04:38:29

Érdekes cím. Elolvastam. Beleolvastam a kommentekbe is. De azt, hogy az egy igaz kerékpáros gittegylet méltatása helyett megint a "tartsd be te a KRESZ-t, mazsola!" rugózás megy... Nem gondoltam volna! Bár, nem tudom miért nem...

Wrolif 2009.10.30. 16:42:14

Számomra azt mondja, hogy a biciklisik ugyan sokkal kevesebben vannak mint az autósok, mégis, arányaiban sokkal több balesetet és még annál is több veszélyes szituációt okoznak, ezért ahelyett, hogy a kerékpáros szervezetek azzal vannak elfoglalva, hogy milyen előnyöket csikarjanak ki maguknak (többnyire a többi közlekedő kárára), előbb azzal kellene törődniuk, hogy rendet tegyenek a soraikban.
Először is KRESZ és gyakorlati vizsgához kellene kötni a biciklizést, másodszor pedig be kellene vezetni a kötelező felelősségbiztosítást, továbbá kötelezővé tenni a sisak viselést és városon belül is kötelezővé tenni a láthatósági mellényt. Ehhez kapcsolódóan pedig autós szintre emelni a szabálysértési bírságok tételeit, pl piros lámpa=100.000 Ft (ezzel együtt, a kerékpársávra parkolás is legyen ugyanennyi).

Aztán majd beszélhetünk az előnyökről is.

Csak pár példa:
www.langlovagok.hu/html/galeria/2772.shtml
www.langlovagok.hu/html/galeria/1840.shtml
www.langlovagok.hu/html/galeria/992.shtml
www.langlovagok.hu/html/galeria/1570.shtml

glinolid 2009.10.30. 20:06:42

@Wrolif: Belinkeltél 3 év termését. Szabálytalanul közlekedtek ez tény, senki sem menti fel őket tetteik alól.
Most akkor belinkeljem a 2009-es évet az, autós vs. autós esetek közül? Egyszerűbb a www.langlovagok.hu böngészni.
Demagóg!

Perillustris 2009.10.30. 21:18:41

@glinolid: Ráadásul egyáltalán nem is érnek semmit a linkek. Vegyük az elsőt: "A személyautó egy kivilágítatlan kerékpárost megelőzve tért át a szembejövő sávba, ahol összeütközött a menetrend szerinti autóbusszal."

A szerencsétlen sofőrnek vajon mit számított volna a kerékpáros világítása, ha egy hatalmas buszt sem vett észre?

A balesetnek semmi köze ahhoz, hogy a bicajos szabálytalan volt.

A harmadik link is teljesen irreleváns, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy a kerékpáros volt az oka a balesetnek.

Még a negyedik link az, ami számításba vehető, bár az egyéb körülményeket nem ismerjük részletesen. A rutintalanság és az öv be nem csatolása biztos nem segített.

Mindezek mellett rohadjon meg minden bringás, aki nem képes normálisan kivilágítani magát.

Perillustris 2009.10.30. 21:25:12

@Wrolif: Érdekes okfejtés. Talán az autópálya-építésekkel megvárták, míg megszűnnek a gépjárművezetők által elkövetett szabálytalanságok?

"annál is több veszélyes szituációt okoznak"

Persze. A bicajosok miatt halnak meg ~1200-an közlekedési balesetben évente.

Ómájgád 2009.10.30. 22:42:10

@Wrolif: "Számomra azt mondja, hogy a biciklisik ugyan sokkal kevesebben vannak mint az autósok, mégis, arányaiban sokkal több balesetet és még annál is több veszélyes szituációt okoznak"

Szerinted a bicikli önmagában balesetet okoz? Sajnos ilyen a rajta ülő honfitársad: szabálytalan. Akár autóban, akár biciklin, akár motoron ül.

"ezért ahelyett, hogy a kerékpáros szervezetek azzal vannak elfoglalva, hogy milyen előnyöket csikarjanak ki maguknak (többnyire a többi közlekedő kárára)"

Tévedés, mindenkinek a hasznára szeretnének nem előnyöket, hanem egyenlő jogokat elérni. Szerintem meg inkább a pozitív diszkrimináció lenne erősen kívánatos.

"rendet tegyenek a soraikban"

Ez nem párt! Az autósok rendet tesznek a soraikban?

Rendben, legyen kötelező a sisak, egy feltétellel, ha az autósoknak is az lesz egy ilyen:
www.copenhagenize.com/2009/10/australian-helmet-science-for-motorists.html

Felelősségbiztosítás, kötelező ruházat, kemény büntetés meg egyébb drákói szigor egyrészt nem biztatja az embereket biciklizésre (sehol nem divat egyébként), másrészt, majd aztán, ha az autósokat is megbüntetik a szabálytalanságaikért.

yanchi345 2009.11.01. 10:08:44

Jobbhorog ügyben: aki elmegy egy biciklis mellett, és ezt azonnal elfelejtve jobbra bekanyarodik, az súlyos beteg, nem szabad autót vezetnie. De komolyan: azt a szerencsétlen bringást viszonylag hosszú ideig láttad magad előtt, mellett, nyilván észrevetted, hiszen kikerülted. Azt is tudtad, hogy be akarsz kanyarodni jobbra. A kettő információ beható elemzése után el kellene jutni addig a felismerésig, hogy NEM kell megelőzni a bringást, hiszen neki, mint egyenesen haladónak elsőbbsége van, nem kényszerítheted vészfékezésre a kereszteződésben (sem). 20-30km/h sebességgel úgyis át fog haladni, nem lehet kivárni?
Ezt most nem bringásként, hanem autósként mondom, a helyzet annyira egyszerű, mint egy faék...

otapi 2009.11.01. 14:46:02

@Wrolif: Gratulálok, a linkelt hír számodra azt mondja, hogy a biciklis nem feküdt volna az út közepén, ha lett volna
- KRESZ és gyakorlati vizsgája,
- kötelező felelősségbiztosítása,
- sisakja,
- még a városon belül (?) is láthatósági mellénye.
(Noha az is lehet, hogy mindez volt neki, a hírből nem derül ki.)

Még egyszer, gratulálok a színvonalas hozzászóláshoz :(

a rekettyés 2009.11.02. 10:51:08

Köszönöm a mellébeszélést erre számitottam.

Perillustris 2009.11.02. 11:13:33

@a rekettyés: Számodra mit mond a hír? Nem válaszoltál. Akkor ki beszél mellé?

Cirmi&Malac · http://cirmiesmalac.blog.hu/ 2009.11.05. 19:08:49

De jó, hogy kiléptem a "harmadik" szervezetből ;)
Azért néhány szó:
Mksz rohadtrégóta van.
Az mkvezér 3 évig csak dolgoztatott másik szervezetekkel, és piszlicsáré pénzt adott nekik addig (vagy inkább nem..) Otthoniroda...heh...
Kóka már 10 éve is rendszeresen biciklizett, emberileg szimpatikus, politikusként nem.
Lenne még, de nem érdekel mert, mostmár inkább örömből tekerek igazi "civilként" ;)

Spikk 2009.11.15. 23:26:36

@phorvath: Azt nem értem, hogy amikor azt írod, hogy
1. a kereszteződésben állóra kell lassítani
2. a főutvonalon meg élsz az elsőbbséggel és lehet 30-cal menni.
Ha az a szeparált kerékpárút, ami védett út mellett halad, akkor ott is kell legyen macisajt az autóknak. Jó esetben úgy, hogy a kanyarodók is megkapják, illetve valami figyelmeztető tábla, hogy jobbra kanyarodáskor elsőbbséget kell adni a párhuzamosan haladó bringás muksiknak.
Nem értem, hogy keresztbe jövő autó mitől látna jobban, ha egy 2x3 m-es aszfaltcsíkon mész, mint ha egy 2x1 m-esen. Tehát vagy a félelmet nem értem az egyik esetben, vagy a bátorságot a másikban.

Spikk 2009.11.15. 23:52:20

@Perillustris: Hogy megértsd, almondom, mi bennük a közös.
Az, hogy az autós, miután észrevette a kivilágítatlan kerékpárost, megpróbálta megmenteni az életét.
Ez reflex. Ilyen hülyeséget leírni, hogy a buszt sem látta. Látta, csak amikor felbukkant a bringás, nem a busz járt az eszében. Mert megijedt, teccikérteni?

Perillustris 2009.11.15. 23:55:18

@Spikk: Lehet macisajt, lehet sárgán villogó lámpa, lehet tábla, akkor is rád kanyarodnak.

www.indavideo.hu/video/Jobb_horognak_megagyazva_-_Vaci_ut

Nem a keresztben jövő lát jobban, hanem aki veled párhuzamosan, veled azonos irányba megy.

Perillustris 2009.11.15. 23:58:42

@Spikk: Rutintalanság. Egy busz elé nem kormányzom be a kocsit akkor sem.

30 tessék-lássék gyakorlati óra után megvan a jogsi.

A jogsit mindenkinek alapelv egyik ordas hibája.

Spikk 2009.11.16. 00:30:08

@Perillustris: Ezzel vitatkoznék. Mert itt nem arra kell gondolnod, hogy na, észrevett egy bringást, mi a ***-ért megy neki a busznak, más is észre vett és nem ment neki. Az a történet, hogy mivel a bringás nincs kivilágítva, az utolsó pillanatban veszi észre, mielőtt elcsapná (a 4 linkből az egyiket már nem is tudta elkerülni).
Én nem is szeretnék ebben rutinos lenni, jó?
Itt reflexek működnek, az tény, hogy a jogsi megszerzésének nem követelménye ezen reflexek megszerzése.
Szóval... Részben értelek, de szerintem ezzel a magyarázatoddal kicsit a ló túloldalán vagy.
A kanyarodáshoz meg: láttad Te is, hogy több bicajos is megnézte, hogy fog-e tudni élni az elsőbbségével. Ezt hívják egészséges életösztönnek, és nem védem azokat, akik nem figyelnek/leszarják, de a bringásoknak, mivel jóval sérülékenyebbek a többieknél, kicsit jobban kell magukra vigyázni, mert sajnos a többiekben nem mindíg lehet megbízni. (Megjegyzem, a bicajosokban sem - sőt, bevallom, én kevéssé bízom -, de ők kisebb kárt tudnak tenni pl. egy autóban, mint fordítva.)

Perillustris 2009.11.18. 00:17:59

@Spikk: "de ők kisebb kárt tudnak tenni pl. egy autóban, mint fordítva"

Így van. Pont ezért kell(ene) jobban figyelnie a nagyobb károkozási potenciállal rendelkezőnek. De ez persze csak egy ideális(abb) világban működik. Pl. nyugatabbra.

Spikk 2009.11.18. 01:48:26

@Perillustris: Nem tudom, ez továbbra is életösztön kérdése szerintem. Bringám nincs, de gyalog szoktam azért közlekedni. Ha látom a zebránál, hogy nem nagyon fog tudni megállni, vagy nem látom, hogy merre néz, vagy bármi kételyem van, NEM LÉPEK LE. Pedig elsőbbségem van. Ami gyalogosnál kicsit komolyabb, mint járműveknél, mert a gyalogost, ha elsőbbsége van, akadályozni és zavarni is tilos, átmehetnék csukott szemmel, körül se nézve a KRESZ szerint. De nem vagyok hülye és nem mondom, hogy holnaptól átmegyek, vigyázzon rám a nagyobb.
A videón látott helyen akadályozhatják az autók a kerókat, csak sebességük vagy irányuk hirtelen megváltoztatására nem kényszeríthetik őket, ez az elsőbbség előnye. És persze el sem üthetik.
Ez viszont, hogy figyeljen a nagyobb, egy nagy demagóg duma, a felelősség áthárítása. Ebben az esetben nem, de általában igen. (Azért én figyelek, nyugi. De sokszor van az az érzésem, hogy a kedves bringások helyett.)
Volt egy poszt, amiben 3 olyan eset volt, amikor a kerós volt a hibás (nem, az egyiknél asszem nem lehetett eldönteni) és arról szólt, hogy mennyi kártérítéstől esik el a baleset okozója (WTF?!), aki nem adott elsőbbséget. Szóval kerüljük az ekkora csúsztatásokat, mert nagyon durván ellenszenvet keltenek, még szerencse, hogy én nem általánosítok, de vannak, akik igen... Aztán majd jön a csodálkozás kerek szemmel, hogy megint leszorítottak pl. Téged, "rendes" bringást. (Amit nem tartok indokolhatónak, de megtörténik mégis.)
Szerintem figyeljen az, akinek elsőbséget kell adnia, meg mindenki más is. Ez az első, a második, az nem KRESZ, de ha bringával vagy, nagy fokú felelőtlenségnek tartom, ha Te magad nem figyelsz nagyon. Pont azért, mert sérülékeny vagy.
Általában pedig:
Légy láthatatlan! Ezt ismered? Nem bízhatsz még abban sem, hogy meglát a másik. Ne bízd a testi épségedet (esetleg az életedet) ilyen tényezőkre. De ha pl. nem vagy kivilágítva, hogy is látna? Ha teljesene váratlan helyről bukkansz fel szabálytalanul (pl. jobbról előzés), miért venne észre?

Perillustris 2009.11.18. 20:39:40

@Spikk: Figyelj, ha nem mondanék le "muszájból" az elsőbbségemről nap mint nap, már rég összetörtek volna a csontjaim, de szerintem a kinyiffanás is megtörtént volna. Nem hősködök, ha látom, hogy a sutyerák nem fogja megadni az elsőbbséget. Sőt, alapból erre számítok, aztán ha mégis (ötből egy), akkor megyek.

Csukott szemmel gyalogosként sem mehetsz át a hatályos KRESZ szerint (21. § [6]).

"Ez viszont, hogy figyeljen a nagyobb, egy nagy demagóg duma, a felelősség áthárítása."

Pedig a közlekedés erre épül. Ezért kell speciális jogosítvány a nagyobb járművek vezetéséhez, ezért nem elég a "B" kategória. Nem azt írtam, hogy csak a nagyobbnak kell figyelnie, hanem azt, hogy neki jobban.

"Aztán majd jön a csodálkozás kerek szemmel, hogy megint leszorítottak pl. Téged, "rendes" bringást."

Ebbe az irányba felesleges elmenni, még ha megtörténik is. Ennyi erővel a napom tekintélyes részét tölthetném azzal, hogy szabályosan parkoló autókat rongálok a sok százezer tapló miatt, akik a járdára, vagy a kereszteződésekbe parkolnak.

Spikk 2009.11.19. 10:59:12

@Perillustris: Csukott szem --> 21. § (7) és (8), 44. § (1) és (2)
Ez a bizalmi elv lényege, ahol elsőbbségem van, átmehetek. De ez kb. annyira nem működik a gyalogosokra, mint a bicajosokra. Én nem azt írtam, hogy működik, hanem hogy elvileg, azaz a szabály szerint. (Amit te hivatkoztál, másik esetre valóban érvényes, akkor, amikor nincs zebra és átkelsz az úton, vagy a járdasziget és a járda között. Csak tovább kellett volna olvasnod.)
Kocsival sem lassít senki, amikor védett útvonalon halad.
Ami meg a jogsi kategóriákat illeti, szerintem nem, ilyen okokból van annyi féle. Más szabályok vonatkoznak (pl. sebesség), mások a méretek, nyilván külön kel rutin vizsgát csinálni, stb. De nyilván közrejátszik ez is. Meg tudod, hogy mi még? Az, hogy bizonyos járműveket jellemzően azért vezetnek, mert ez a munkájuk, azaz haszonszerzésre. Más járműveket jellemzően azért, hogy eljussanak A-ból B-be. (A B kategória átfedéses, de pl. taxisoknak kell is külön vizsga, ha jól tudom.) Szerintem nem innen kellene megközelíteni, hanem onnan, hogy miért kap jogsit, aki teljesen alkalmatlan a vezetésre?
Erős túlzásnak tartom, hogy erre épülne a közlekedés. Szerintem arra épül, hogy vannak szabályok, amiket be kell tartani. Mindenkinek.
És tartom magam ahhoz, hogy összesen annyi lenne a teendő, hogy szabályokat betartani. Nem kellene semmivel jobban figyelni senkinek, ha nem lennének egyesek láthatatlanok, meg nem bukkannának fel teljesen abszurd helkyeken. Egyik nap jobbra kis ívben, udvaron lévő parkolóba hajtott be egy autó, a kocsisort jobbról előző bringás meg elcsípte a kocsi jobb hátsó sarkát (nem esett komoly baja). Szerinted ki a hibás? Az autós, mert nem nézett a tükörbe? Miért nézett volna, szélső sávból kanyarodott.

Spikk 2009.11.19. 11:04:57

@Spikk: Bocs, a "nem kellene semmivel jobban figyelni" részhez: és ha nem kaphatna jogsit bárki, komolyabb tanfolyam és vizsga kellene.

Perillustris 2009.11.20. 17:27:01

@Spikk: A felelősség minimum fele-fele, de ha indexelt az autós, akkor kizárólag a bringás hibás.

A bizalmi elvet jelen esetben rosszul értelmezed. A zebra az úttest része, ezért vonatkozik a gyalogosra a 6-os pont.

Az elsőbbség nem jelent mindig garantált jogot. Pl. a buszöbölből kiálló busznak elsőbbsége van, de sofőrnek meg kell győződnie arról, hogy elengedik. Sőt, még a megkülönböztető jelzéssel haladó jármű vezetőjének is

Spikk 2009.11.20. 22:15:38

@Perillustris: Aha, az aztán eszembe jutott, hogy van egy olyan überszabály is, hogy mindenképp el kell kerülni a balesetveszélyt, még ha más szabálytalan is akár, tehát valóban nincs vaktában leugrálás, de szerintem az a (6) pont nem a zebrára vonatkozik.
Ez a (8):
"A gyalogos olyan helyen, ahol a járművekkel szemben elsőbbsége nincs, mielőtt az úttestre lép, köteles meggyőződni arról, hogy áthaladásával a járműforgalmat nem zavarja. Nem léphet az úttestre, ha a jármű olyan közel van, hogy annak zavarása nélkül az úttesten átmenni nem tud."
Ezért értelmezem úgy, hogy ahol viszont elsőbbsége van...
43. § (2) "Azt a helyet, ahol az (1) bekezdés értelmében a gyalogosnak elsőbbsége van, járművel csak fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel szabad megközelíteni úgy, hogy a vezető elsőbbségadási kötelezettségének - a szükséghez képest megállással is - eleget tudjon tenni, és e kötelezettségének teljesítése tekintetében a gyalogosokat a jármű sebességével ne tévessze meg."
Ez meg azt jelenti, hogy zebránál nem jöhet olyan jármű, ami miatt ne léphetne le bárki csak úgy, csak hát tudjuk, hogy tuti jön, ezért nem lépünk le mégsem.
Arra próbáltam utalni, hogy ha mindenki betartaná a szabályokat, akármikor átmehetnél a zebrán, kivéve ha a megkülönböztető jelzéseit használó jármű közeledik épp. Vannak és közlekednek (gyalog) olyanok is, akik ilyen-olyan okból nem annyira tudják ezeket a dolgokat felmérni. Velük mi legyen?

há zé · http://indafoto.hu/hhzz 2009.11.25. 07:29:55

@Kuku: tegnap délután 13:45-13:55 között az Andrássy úton sétáltam, nem messze az Operától. Ez alatt a tíz perc alatt három Hajtás-pajtás feliratú hátizsákkal közlekedő "kerékpáros" tekert el mellettem a járdán. Mert ott nem nyitják rájuk az ajtót. A harmadiknak az volt a szerencséje, hogy öregszem és rosszak a reflexeim, különben tettleg figyelmeztettem volna a KRESZ-re. :(
süti beállítások módosítása