Friss topikok

Címkék

afrika (4) alkohol (11) andrássy (3) armstrong (4) ausztrália (6) autómentes (24) autós biciklis ellentét (3) baleset (35) bam (4) bérbicikli (30) bicikli (18) biciklibulvár (6) bicikliparkoló (8) biciklis futár (9) bicikliút (134) bírság (10) biztonság (54) biztosítás (5) bkk (8) bkv (9) bringázz a munkába (4) bubi (14) buda (3) budapest (79) buszsáv (3) cannondale (4) critical mass (50) dánia (3) demonstráció (5) design (31) divat (8) downhill (8) dr kerékagy (5) egyesült államok (4) emelés (3) empamo (6) energia (3) energia bringa (5) építkezés (4) extrém kerékpár (3) e bike (5) felmérés (6) film (6) fotó (4) futár (3) gkm (4) google (4) gyerek (3) hátizsák (3) herebántalom (5) hibrid (4) híd (10) infrastruktúra (6) járda (3) kampány (4) képzőművészet (7) kerékagy (3) kerékpár (15) kerékpárbarát (3) kerékpárosklub (5) kerékpársztráda (6) kerékpártároló (3) kerékpárút (3) kína (3) kiskörút (7) kocsma (6) koppenhága (4) közbicikli (3) közbringa (3) közlekedés (4) kresz (17) kvvm (3) lakat (5) lámpa (4) levegő (7) london (15) lopás (16) magyar kerékpárosklub (3) margit híd (25) maszk (3) máv (7) mkk (3) mtb (3) nagy-britannia (3) new york (9) nyereg (7) obama (4) önkormányzat (21) orfk (4) párizs (7) parkolás (4) parlament (4) rakpart (3) regisztráció (3) rendőr (35) schwinn csepel (3) sisak (14) statisztika (3) szeged (3) szerviz (3) szex (5) sztrájk (8) tábla (4) tél (10) térkép (5) tolvaj (5) túrázás (8) urbánus (39) városi biciklizés (44) verseny (3) videó (12) világítás (6) víz (4) vonat (4) zene (5) Címkefelhő

A tipikus szabálytalanságokat építenék a KRESZ-be

2009.09.06. 15:15 - lumina

Biciklivel a közlekedési szabályok betartása gyakran indokolatlanul hátráltatja a haladást, néhol veszélyes is. A biciklisek száma gyorsan növekszik, viszont az infrastruktúra fejlődésének tempója ettől messze elmarad, így rengeteg öntörvényű kerékpárost látni az utakon.

Éveken belül irányíthatatlan káosz lehet Budapest utcáin, ha a kerékpáros infrastruktúra nem fejlődik a kerékpárosok számának drasztikus növekedésével. Becslések szerint évről évre duplázódik a rendszeresen biciklivel közlekedők száma, amiről ha konkrét adatok nem is léteznek, nem lehet nem tudomást venni.

A kerékpárosok elvárják, hogy mindenki a forgalom teljes jogú résztvevőjének tekintse őket, de a közlekedési szabályokat sokan nem tartják be. Ezzel fölöslegesen vívják ki a gyalogosok, az autósok, vagy akár biciklistársaik ellenszenvét. Fontos megjegyezni ugyanakkor azt is, hogy a forgalom különböző résztvevői az utóbbi években egyre toleránsabbak a kerékpárosokkal, aminek feltehetően az az oka, hogy folyamatosan nő az utakon megjelenő biciklisek száma, így mindenki kénytelen hozzászokni és elfogadni jelenlétüket. 

cycling (o) large

 

A szabályszegés érzése ennek ellenére állandóan ott bújkál a biciklisekben, és amíg a megfelelő infrastruktúra nem készül el, várhatóan ez így is marad. Talán az egyetlen kitörési pont az lehet, ha valóban elkészül az új, kerékpárosbarát KRESZ, ami a civilek szándéka szerint felülír több elavult szabályt, illetve olyan újakat próbál behozni, amiket külföldön már eredménnyel alkalmaznak.

Heteken belül megszülethet a döntés

A Magyar Kerékpárosklub javaslatai (pdf) közül az Igazságügyi Minisztériummal történt egyeztetések eredményeként többet előterjesztenek, derült ki a tárca államtitkára, Oláh Lajos részére készített feljegyzésből (pdf). Egy, a napokban kiszivárgott dokumentum szerint azonban a kormánynak készülő előterjesztés egyelőre nem tartalmazza ezeket a javaslatokat. Újabb egyeztetés a témában még augusztusban várható, a tervek szerint a kormány szeptember közepén hozhat döntést.

A javaslatok között szerepel például, hogy a kerékpárút használata a biciklisek számára ne minden esetben legyen kötelező, hogy pontosítsák a kerékpárok sebességkorlátozására vonatkozó rendelkezéseket, hogy álló kocsisort jobbról lehessen előzni, illetve hogy egyirányú utcában úgy is lehessen mindkét irányba biciklizni, ha nincs kijelölt kerékpársáv.

Az élet írja a KRESZ-t

Végignéztük, melyek azok a tipikus szabálytalanságok, amiket a legtöbb biciklis elkövet, köztük azokat is, amelyek indokoltnak tekinthetőek, hiszen gyakran a biztonságért vagy hatékonyságért cserébe a szabálytalankodást kell választani.

Klasszikus jelenet járhatatlan bicikliúttal párhuzamos úttesten, hogy felháborodott autósok próbálják rábírni a kerékpárost, hogy ne az úttesten közlekedjen. A KRESZ szerint igazuk is van, de az autóban ülve nem tudhatják, hogy hány méter gaz nőtte be a bicikliutat, az évek alatt hány fa gyökere keresett utat a burkolatban, vagy éppen egy munkagödör tátong a közepén. 

3641947741 c63912dd8e

 

Gyakori az is, hogy a bicikliút ugyan használható, de olyan a kialakítása, elhelyezése, vagy esetleg annyira zsúfolt, hogy lényegesen gyorsabb az úttestet választani, és ha valaki tényleg közlekedési eszközként használja kerékpárját, döntő szempont lehet az időfaktor.

A Magyar Kerékpárosklub értelmezése szerint ha gyalog-kerékpárút fut az úttest mellett, abban az esetben megengedett az úttesten biciklizni, nem kötelező a bicikliutat használni.

Piros lámpa, stoptábla

Végeztünk egy gyors, nem reprezentatív felmérést a nem biciklivel közlekedők körében, azt kérdeztük, mi zavarja őket legjobban a biciklisek közlekedésében. A válasz majdnem teljesen egybehangzó volt: simán áthajtanak a piros lámpán. Lehet mentségeket keresni, például hogy biciklin ülve tényleg jól beláthatóak a kereszteződések, és hogy nyilván senki nem akarja elüttetni magát, de ebben az esetben nehéz igazolni a biciklisek álláspontját. Mégis túlnyomó többségük nem veszi figyelembe, ha piros a lámpa.

A stoptáblákra szintén nem figyelnek a biciklisek, de itt már igaz lehet a fent említett érv, kerékpáron ülve, és lassítva valóban biztonságosan lehet behajtani a legtöbb kereszteződésbe. Számos országban egyébként a stoptáblával megkövetelt megállás nem vonatkozik a biciklisekre.

Tilos, de hasznos

Hasonló jelenség az egyirányú utcába szemből behajtás, szabálytalan, de hasznos, rengeteg időt lehet vele spórolni, sokan mégis inkább a kerülőt választják. Számos országban ez evidencia, nálunk kevésbé, bár Szegeden van már erre példa, és tervezik Budapest III., VII. és XIII. kerületében is. A gyakorlatban kis odafigyeléssel elkerülhetőek a veszélyes helyzetek, de a biztonságérzeten sokat dob, ha ezt szabályosan, akár táblával és felfestéssel jelölt utcákon lehet tenni.

A buszsávban biciklizés a nagyvárosi közlekedés szerves részévé vált, több sávos, forgalmas úton életveszélyes az előírás szerint, azaz a buszsávtól balra haladni. A bátrabbak félelem nélkül hagyják, hogy a buszok megelőzzék őket, de a legtöbben inkább félreállnak, ha utoléri őket egy busz - a rövid megállók miatt általában ez ritkán fordul elő. Már Magyarországon is felismerték, több rövid szakaszon is ki lehet próbálni, hogy egy kicsit szélesebb buszsávban tökéletesen megfér egymás mellett autóbusz és bicikli, ezt táblával és piktogrammal jelölik. 

bluewomancity

 

A lassú biciklis nem zavarja a gyalogosokat

Kényes kérdés a zebrán biciklizés, ami ugyan tilos, mégse életszerű, hogy egy biciklis leszáll és tolja kerékpárját átkeléskor. A gyalogosok jellemzően teljesen együttműködőek, ha a biciklis lassít, és óvatosan halad át az úton. A helyzet egyébként ugyanúgy kényelmetlen a bicikliseknek és a gyalogosoknak is, de erre is igaz, hogy ha megfelelő lesz az infrastruktúra, eltűnnek majd a biciklisek a zebrákról.

A járdán biciklizés szintén kényszer eredménye, hiszen ahol nincs bicikliút és nagy az autós forgalom, sokan úgy döntenek, hogy inkább a biztonságos és szabálytalan járdát választják a száguldó autók helyett. Nem szerencsés megoldás, de kellő körültekintéssel többnyire a gyalogosok is elfogadják akár az őket lecsengető bicikliseket, erre tipikus példa a Margit híd déli járdája. Egyébként a rendőrség ezt a szabálytalankodást nem is kezeli akkora szigorral, ha az valóban indokolt helyen történik.

A villamossínen biciklizés is egyre népszerűbb, ezt már korábban részletesen is megvizsgáltuk, és arra jutottunk, hogy a legtöbben kényszerből választják ezt a megoldást. Annak ellenére, hogy szabálytalan, biztonságosabbnak érzik, mintha például egy kocsisor mellett biciklizve kivágódó ajtóktól kéne tartani. A villamosvezetők veszélyesnek tartják, mert egy 60 tonnás villamost nagyon nehéz megállítani, vészhelyzetre lehetetlen elég gyorsan reagálni. Számos nagyvárosban egyébként a biciklisávokat rávezetik a sínekre.

A civil kerékpáros mozgalmak alapvetése, hogy a városi közlekedésben pozitívan kell diszkriminálni a kerékpárosokat, mindig előnyösebb helyzetbe kell hozni őket, mert csak így lehet ösztönözni a minél nagyobb arányú biciklivel megtett utat. Ez pedig összességében a város érdeke. Emellett fontosnak tartják, hogy a kerékpárosokat integrálják a forgalomba, azaz hogy minden egyes útvonalon lehessen biciklizni.

Címkék: biztonság levegő kresz városi biciklizés

404 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kerekagy.blog.hu/api/trackback/id/tr711340100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ubk 2009.09.06. 15:57:56

Nekem inkább azt magyarázzátok meg, miért kell a Kossuth téren a villamos sínen bicajozni reggel 7 és 9 között, amikor mellette 3 méterre ott az aszfaltozott bicikliút, s a gyalogosok sem mennek rá, illetve túristák sincsenek? - azaz tök üres a járda és a bicikli út is. Ellenben ha a villamossal rácsöngök, hogy ne a pályán szuttyogjon, mert feltart engem -a vezetőt- és 100 embert a villamoson, akkor még mutogat is nekem....

kispista2 2009.09.06. 16:21:22

@ubk: Az a járdával együtt 3 m széles, és lehet hogy nincs tele turistákkal, csak munkába igyekvő emberekkel, és a kanyar valamit a villamosmegálló környéke is nehezen belátható. És a kerékpárút egy zebrában végződik, pedig tovább lehetne vezetni a felső rakparton, ahol alig van gépjárműforgalom (az egész felső rakpartot sétálóutcásíthatnák, az a pár autó máshol is elférne, a minisztériumok meg bankok béreljenek parkolóházban helyet.
De azzal egyetértek, hogy hülye aki nem veszi észre maga mögött a villamost és nem áll félre. Főleg hogy ott lassan megy a villamos, és könnyen észrevehető vagy gyorsabb tekeréssel utol sem éri a bringást.

pernyekergető 2009.09.06. 16:21:49

Mint teljes jogú résztvevői a közlekedésnek, figyelmükbe ajánlanám a kötelező biztosítást...

Gyurma73 · https://plus.google.com 2009.09.06. 16:22:10

@ubk:
ez a bike pride:-))
azért is ráeröltetjük a hülyeségeket a töbségre.
A szabálytalankodókat én sem értem.Érdekes a rendőr a beciklisekkel elnéző ha piroson hajt át.Még a gyalogosok sem olyan szabálytalanok mint a bringások.

kispista2 2009.09.06. 16:23:35

@pernyekergető: gyalogosoknak sem kötelező. De a kerékpárosklub tagság tartalmazza a felelősségbiztosítást.

mangorlo 2009.09.06. 16:25:47

engem multkor a 30A (hosszu haju fiatal sofor, hetkoznap delelott 10 korul) probalt lecsongetni a vagany utcan aztan direkt ramhuzta. sajnos nem ertem utol mert elmagyaraztam volna neki miert nem megyek a bicikliuton.

olyat is csinaltam mar hogy kimentem a zarovonalra hogy elengedjem a buszt erre a tobbi autos anyazott. na azota keruljon csak ki a busz

bbocs2 2009.09.06. 16:27:51

piros lámpán áthajtás: sokat biciklizem Budapesten, igyekszem megállni minden piros lámpánál, de nem megy!!!!

miért? mert a kereszteződések gyalogos- és biciklisellenesen vannak belámpázva: mindig legalább 2 lámpát kell hogy kivárj biciklisként egymás után, ami durván lassít.
Példa: Újpest városkapunál 4 darab lámpát kell hogy kivárj biciklivel 200m-en belül, ezek közül 2 minimális forgalmú.
Ettől még a legszelídebb biciglisből is kibújik a "naazért eztmárnem" érzés...

hicks (törölt) 2009.09.06. 16:29:20

Egy csomó balfasz mp3 al a fölében biciklizik és szarik mindenkire nem néz semerre sem csak előre! Ezen mit toleráljunk?

T. Bendegúz (törölt) 2009.09.06. 16:31:30

"A Magyar Kerékpárosklub javaslatai (pdf) közül az Igazságügyi Minisztériummal történt egyeztetések eredményeként többet előterjesztenek, derült ki a tárca államtitkára, Oláh Lajos részére készített feljegyzésből (pdf)."

Apró pontosítás: Oláh nem az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára, hanem a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztériumé.

mangorlo 2009.09.06. 16:32:26

en siman atmegyek a piroson ha ugy adodik, persze korutnal nem, esszel kell csinalni.

es nincs fulemben mp3, van villogom es allandoan nezek oldalra elore hatra, gyalogost elengedem, autokat is ha nem fer el

ubk 2009.09.06. 16:34:23

@kispista2: Mint írtam, gyakran teremtett lélek sincs a járdán (de persze van, amikor igen:-) ). A Szalai utcától a Kossuth-Nádor keresztig 300 méteren át nyíl egyenes a villamos pálya és a bicikli út is (Ahol az Alkotmány út is a felénél metszi), s a két kanyar között a villamos mehet akár 50nel is ( nincs lassújel), általában mindig ott tartanak fel a KRESZ-ből bukott bringások....
Ezt nem magyarázni kell, hanem betartani, mert amíg sír a szátok, hogy nincs bicikliút, de közben a meglévők mellett is csak szabálytalankodva közlekedtek, addig ne is akarjátok, hogy komolyan vegyék a bringás társadalmat. Mindenesetre nem általánosítani akarok, tudom, hogy sokan maximálisan törekszenek arra, hogy szabályosan közlekedjenek, minden közegben vannak olyan egyének, akik a becsületes társaikkal szemben inkább húzzák le a szinvonalat (pltaxisok) .

Pajszer Művek 2009.09.06. 16:34:45

Szerintem meg ki kéne tiltani az összes autót Pesten a Körút, Budán meg Az Attila útig terjedő, sávban. BKV, bicikli, riksa-taxi, ló meg konflis maradhat. Mi lennénk Közép-európa új Amszterdamja. Biciklisszervizek, bárok, boltok mindenhova, hirtelen mindenkii biciklivel járna, sokkal élhetőbb lenne a város. Nagy biciklis parkolók, hogy lehessen autóról bringára váltani. Úgyis ez a jövő, nagyon jót tenne Budapestnek.

mrmatt 2009.09.06. 16:35:12

A civil kerékpáros mozgalmak alapvetése, hogy a városi közlekedésben pozitívan kell diszkriminálni a kerékpárosokat, mindig előnyösebb helyzetbe kell hozni őket, mert csak így lehet ösztönözni a minél nagyobb arányú biciklivel megtett utat. Ez pedig összességében a város érdeke.

Ez itt egy vitathatatlan pont, és nagyon sokan nem értik meg, persze ehhez még legalább 10-20 év kell, hogy meg is valósuljon egy tisztább Budapest. De azt hiszem ha nem is a legjobbon, de úton haladunk :)

2009.09.06. 16:36:26

A bicikli is közlekedési eszköz. A biciklistákra is vonatkozik a KRESZ.
Jogosítvány kellene szereznie minden biciklisnek!
Tudatlanul közlekedni öngyilkosság. Elektromos biciklivel fokozottan ön és közveszélyes.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2009.09.06. 16:36:52

az egyiranyu utcaban forgalommal biciklizes az durva.
ep esszel gondolkodva ezt surgosen meg kellene szuntetni. egesz egyszeruen veszelyes.

eax_ 2009.09.06. 16:37:04

"Becslések szerint évről évre duplázódik a rendszeresen biciklivel közlekedők száma, amiről ha konkrét adatok nem is léteznek"

xkcd.com/605/

eax_ 2009.09.06. 16:41:30

@Pajszer Művek:
Ja, meg vinned az ~1 tonna tomegu, es ~500 millio Ft erteku EMC Symmetrix-et a bringa hatso csomagtartojan az ugyfelekhez.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.09.06. 16:43:18

Én azt szeretném, ha a kivilágítatlan bicajjal közlekedőt első alkalommal egymillió forintra büntetnék.

ZolaTeso 2009.09.06. 16:43:47

Eddig is azt csináltak amit akartak...

csati 2009.09.06. 16:46:22

90%-ban NEM értek egyet ezekkel, annak ellenére, hogy sokat biciklizek autózás mellett. Lássuk!

Rossz a bicikliút, gyökerek, gödrök lassítják a haladást: tessék kikerülni ezeket, lelassítani. tolni, és a kerékpárút javítását szorgalmazni (tudom, nincs sok ráhatása az embernek). Hogy nézne ki, ha a kátyús útról felhajtanának az autók a járdára? Érdekes, voltam már csomó rossz kerékpárúton, de soha nem jutott eszembe, hogy azért szabálytalankodjak... Az meg egyszerűen röhej, ha valaki a zsúfoltságra hivatkozik.

Álló kocsisort jobbról előzni: na, ettől durran el az agyam a legjobban. Próbálom biztonságosan, távolságot tartva megelőzni a kerékpárost, erre a pirosnál elmegy mellettem 10 centire, hogy két autóval előrébb kerüljön. Aztán ha zöldre vált, szerencsétlenkedve, kacsázva elindul, én meg nehezebb helyzetben - szembeforgalom, zebra, záróvonal jellemző ilyenkor - vagyok kénytelen újra kikerülni. Ilyenkor prsze már nem vagyok udvarias, leszarom, ha nincs meg a kellőt távolság. Nem, ne menjen előre, álljon meg, és ha mögé értkezek, én sem állok be mellé 10 cm-re, hanem megadom neki az őt megillető helyet.

Piros lámpa, stoptábla: nem is magyarázom, idiótaság. M ia szarért pont a bicikliseknek nem kellene megállni???

Egyirányú utcába behajtás: talán az egyetlen megfontolandó ötlet, de csak úgy, ha a szabályos irányú forgalomnak is jelzik. De ebbe bekavar, hogy a végén balra kanyarodóknak ki kell húzódni (amit egyébként a barom autóstársaim 90%-a egyszerűen képtelen betartani, aztán ha beállok melléjük, akkor értetlenkednek meg anyáznak, pedig ezért simán buktatnak vizsgán). És így ez inkább nyitott kapuk döngetése, elvileg akkor ez lehetséges.

Járdán biciklizés: én is megteszem néha, de "lecsengetni" nem lenne pofám senkit, az biztos. És az a véleményem, hogy ha a bringás nem kíván az úton haladni, mondván zavarja a forgalom, akkor nem tudom, hogy jön ahhoz, hogy akkor majd meg ő zavarja a gyalogosokat... Egyébként is megengedi a biciklizést a járdán a KRESZ, ha az út játhatatlan. A gyalogosokra ügyelve és max 10 km/h-val!

Zebrán ne kelljen áttolni: mi a lónak a nemiszervéért nem? Megszakad tőle, órákat veszít? Én ha gyalog megyek, akkor is megállok egy pillanatra, hogy körülnézzek, a zseniális bringásklubosoknak persze sokkal gyorsabban meg, ugye?

És hozzátenném, hogy én igen dinamikusan szoktam közlekedni biciklivel, akár járdán is, ettől függetlenül soha nem akarom megsérteni a szabályokat túlzott mértékben, a többiek közlekedését pedig a legkisebb mértékben sincs pofám zavarni. Úgyhogy ez a szabályátírósdi nagyon unszimpatikus nekem, főleg azért, mert a többi közlekedőt aránytalan módon zavarná. És ha mindenki olyan szinten tudna bringázni, mint mondjuk én (igen:))), akkor még azt mondanám, hogy részben elmegy, de a legtöbb biciklis olyan szinten suta, béna, balfasz, hogy örülniük kellene egyáltalán, hogy mindenféle vizsga és papír nélkül közlekedhetnek és borzolhatják a közlekedőtársaik idegeit!

Ivan Danko 2009.09.06. 16:46:40

Éves szintem milliárdokat költenek el kerékpáros utakra az én adóforintjaimból is, mert arra szükség van, majd most kiderül, hogy a bringások szeretnék mégis inkább az autós utakat használni.
Vicces...

És ha a "szabályosan" közlekedő kerékpáros balesetet okoz, akkor felelősségbiztosítása nincs, jogsiját meg nem lehet bevonni, mert az sincs.

Majd akkor lesznek a kerékpárosok egyenrangú partnerek a közlekedésben, ha majd ugyanolyan kötelezettségeik lesznek, mint a többi közlekedőnek.

cirkuszos 2009.09.06. 16:47:40

Azt tudja valaki, hogy a felújított Hűvösvölgyi úton a bringa-gyalog úton lesz-e le- és fölhajtó a kereszteződéseknél? Vagy ez a 20 centis ugrató marad? (Azt meg sem merem kérdezni, hogy miért nem tették át inkább egy füst alatt a szervizútra a bringásokat.)

uni1002 2009.09.06. 16:48:29

Miért kell a bringásnak körültekintés nélkül lecsapni a zebrára, hosszában? Fülében a hallgató, benne ordít a metál, tapos mint az állat, mereven néz előre, és vágódik le a zebrára az útkeresztezésben, a fékcsikorgató kocsik elé.
A múltkor egy kismama, hátul a picivel a csomagtartón, még le is ordított, /-nem jó helyen áll! / mikor ki akartam a macisajt tábla alatt menni a forgalmas fő útra. 20 éve arra járok, de még senkinek sem derogált, hogy csak a zebrán megállva látni a keresztbe forgalmat. Csak húsz centivel kellet volna arrébb kormányoznia, hogy a kocsi fara mögött elmenjen, ha már lusta leszállni, és tolni a bringát a felfestett gyalogos átkelő helyen.
Megkértem, hogy ha magára nincs tekintettel, legalább a picire vigyázzon, és hőbörgés helyett a forgalomra figyeljen.
Az a baj, hogy autót, motort vezetni, csak kreszvizsgával lehet, de biciklizni minden marhának állampolgári joga, ha elmúlt 6 éves...

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.09.06. 16:51:34

@Pajszer Művek: ezt kérlek add elő mondjuk egy víz-gáz-villanyszerelőnek. Tudod, aki 100 kilónyi cuccal megy a MUNKÁJÁRA. Esetleg előadhatod a szállítócégeknek is. Vagy a boltosoknak, akik emiatt eladhatják a boltjaikat a picsába, mert árut nem kapnak. És utána a lakosságot is győzd meg, hogy miért kell a körúton kívülre menni vásárolni az ötödik kerületből. Népszerű lennél.

Ivan Danko 2009.09.06. 16:52:15

@csati: tökéletesen igazad van

Teherautóval vagyok kénytelen járni, mert ugye dolgozni kell, és nem győzöm kerülgetni a kerékpárosokat, akik a pirosnál a kocsim oldalát karcolgatva elmennek mellettem, és kezdhetem újra a kerülgetést.

Nem szép dolog, de szándékosan úgy állok meg ilyenkor a lámpánál, hogy ne férjen el, és ha a zebrán érkező kerékpáros 30-cal a semmiből elém ugrik, vagy a piroson áttekerve keresztezi az utamat, nem fogom a magam és mások testi épségét kockáztatni miatta.

cirkuszos 2009.09.06. 16:53:06

@Strici: A hülyeség-tahóság-szabályszegés stb. nem közlekedésieszköz-specifikus dolog.

Ivan Danko 2009.09.06. 16:54:02

Éhen is halna a sok szociális segélyezett meg közalkalmazott, ha nem lennének az autósok, mint bármikor lehúzható, sarcolható közeg...

csati 2009.09.06. 16:54:44

@Ivan Danko: Így van, pont erről beszélek.

2009.09.06. 16:59:18

Az eszem megáll... Olyan indokokkal magyarázni a szabálytalanságot, hogy "rossz az út minősége", piros lámpánál, stop táblánál nem állnak meg, mert nem tetszik az, hogy lassítani kell?

Az ilyen megjegyzések ássák alá a kerekesek hitelességét.

Persze utána megy a sírás, rívás, ha valakit elütnek, mert szabálytalanul közlekedett.

Szerintem ott kellene kezdeni, hogy szépen betartják a kerékpárosok a szabályt. Szükség lenne egy segédmotoros szintű jogsi megszerzésére, ha főútvonalon szeretne kerékpározni valaki.

Mellette persze tényleg szükség van ésszerűsítésekre a szabályokban, Kérdés, hogy ki fogja betartani. Mert aki eddig nem tartotta be, utána sem fogja. Ezeket keményen kellene büntetni, akkor talán kialakulna egy kultúra a kerékpározásban, ami már kevesebbeket irritálna. Ahogy a zéro tolerancia és az objektív felelősség az autózásban érezhetően jobb körülményeket teremtett, bár van még hova fejlődni.

uni1002 2009.09.06. 17:02:44

@cirkuszos: Csakhogy a motoron, és az autón gyárilag szerelve van, és többnyire működik is a lámpa, a bringásoknak, csak a kerekük, kormányuk, esetleg fékük, nagy önbizalmuk van, de világításuk nincs. /többnyire/. Pedig 200 forint egy csiptetős ledes villogó a teszkóban.
Biztató, a múltkor este már láttam olyat, hogy elől piros ???, hátul semmi. Félsiker...

Walter Melone (törölt) 2009.09.06. 17:03:01

Itt folyamatosan visszatérő elem, hogy a bringásokat lassítják a szabályok. Ha ezt a logikát átültetnénk az autós közlekedésre, akkor gyorsan eljutunk a "no speed limit" mozgalomhoz.

Gondolom a bringások sem örülnének, ha a városban 100Km/h-val húznának el mellettük az autók....

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2009.09.06. 17:04:13

Magyarországon a KRESZ olyan, mint a Biblia: mindenki csak a neki tetsző szabályokat tartja be. 1-2 szabály esetén mondjuk szerintem teljesen reális, hogy a biciklist kevéssé érdekli, ilyen pl. a jobbról előzés (a biciklis, aki nem csak szórakozásból teker valószínűleg azért megy biciklivel, hogy ne ragadjon be a dugóba, vagyis ha elfér a sor mellett jobbra, a sor pedig áll, akkor miért ne?), vagy piros lámpák figyelmen kívül hagyása ott, ahol csak gyalogátkelő miatt van lámpa, pl. a Baross utcában a templom után (merthogy a biciklisnek biztonságosabb óvatosan, körültekintően átmenni a piroson, ha nincs gyalogos, mint megvárni, hogy kizöldüljön és a mellette/előtte/mögötte álló autóssal együtt elindulni), esetleg az egyirányú utcákban menetiránnyal szemben tekerés (hiszen a belvárosban az ilyen kis utcák komoly része úgy van kialakítva, hogy rávezessen valamelyik körútra, vagy nagyobb sugárútra, azokon biciklizni pedig a bicikliút hiánya miatt sokkal veszélyesebb, mint egy-két kis utcában forgalommal szembe menni). Viszont sok barmot látok, akik autós kereszteződésben hajtanak át a piroson, feltartják a buszt/villamost (merthogy az edzett biciklis tudja vele tartani a tempót, de a hétvégi kerékpárosok közül sokan a 15-20 km/h-t se igazán bírják), száguldoznak a járdán, egyebek. Ezeknek sünt!
Én személy szerint úgy vagyok vele, hogy ha biztos vagyok benne, hogy egy szabály áthágásával senkit se veszélyeztetek, minél kevesebb embert zavarok és tényleges előnyöm származik belőle (kisebb erőfeszítés, rövidebb út, több biztonság), akkor szegem meg, egyébként próbálok szabályosan tekerni (igen, autós jogsim is van, letettem a KRESZ-t elsőre).
A módosításokat pedig akkor támogatom, ha nem megy az autós közlekedés rovására. Én nem szoktam autót használni, saját kocsim sincs (nem tudnám hova tenni), de teljes mértékben át tudom érezni azoknak az autósoknak a helyzetét, akik a dugóban anyáznak, hiszen velem is előfordul, hogy a biciklizés nem alternatíva. Én ilyenkor szoktam BKV-zni, de a P+R parkolók teljes hiánya (na jó, nem teljes, az igények 1%-át ki tudja elégíteni a jelenlegi rendszer :-) ) sokakat megakadályoz benne. Magyarán csak akkor szabad pozitívan diszkriminálni a bicikliseket, ha az az autósoknak nem okoz felesleges bosszúságot, hiszen ha egy autósnak az új szabályok és az azokat betartó biciklisek miatt tíz perccel tovább tart beérni, akkor még valószínűbb, hogy a(z általa) szabálytalan(nak gondolt) biciklisekkel ő maga fogja betartatni a (szerinte érvényes) szabályokat. Abból pedig semmi jó nem fog származni.
Tehát ez soktényezős ügy, hiszen ha azt akarjuk, hogy a biciklisek betartsák ezeket az enyhébb szabályokat, akkor az autósoknak és a gyalogosoknak is el kell fogadniuk a bicikliutak és a városi biciklizés létjogosultságát (és sok esetben a biciklisek élethez való jogát...). Ha valóban bevezetik az új KRESZ-ben a biciklisek életét megkönnyítő döntéseket, akkor ezt erőteljes TV-s kampánnyal kéne tudatosítani az emberekben, akkor talán nem fog előfordulni, hogy az autós büntetési célzattal ráhúzza a kocsiját az araszoló sort jobbról előző biciklisre, stb... Merthogy messze van még Hollandia.

portis · http://www.online-szallas.com 2009.09.06. 17:05:18

A zebrán miért lenne tilos biciklizni?
Szerintem nincs semmi olyan a kreszben , hogy a biciklisnek át kell tolnia a zebrán a kerékpárt!

cirkuszos 2009.09.06. 17:06:17

@agyramegy: "Az ilyen megjegyzések ássák alá a kerekesek hitelességét. " Ez bizony igaz de... Nem tudom, szoktál-e bringázni? A rossz útminőség itt azt jelenti, hogy az _első_hidegnél szétfagy az út, sokszor járhatatlanra. A frissen készültek általában gyatra minőségűek. Tök jó, pl, hogy a Veres Péter út mellett van bringaút, de a kormánymagasságban kitett (aztán valakik által össze-vissza hajlítgatott) oszlopok keményen balesetveszélyesek. Az is elég, ha csak egyetlen kocsi úgy áll be a bringasávra, -útra, hogy nem férsz el tőle -> nincs hol kikerülni, marad az út.
De mondom, igazad van, elsősorban a szabályokat kéne betartani.

Pepe135 2009.09.06. 17:06:30

Tisztelt sünök!

Kéretik a gumibotot behajítai a szabálytalan biciklisek küllői közé, aztán majd csak megszelídülnek!

REndszámot az összes kétkerekűre!
És ne lehessen jogsi nélkül a forgalomban vezetni!!!

Benbe · http://www.benbe.hu 2009.09.06. 17:06:59

A következő biciklista, aki miatt egymás után négy lámpánál is bukja a buszom a zöldet, nagyon meg fogja járni. Komolyan azt gondoljátok, hogy az idióta hobbitok miatt egy 150 személyes busz utasainak az idejét baszhatjátok?

Tessék már megnézni, hogy a németeknél és a hollandoknál mire használják a biciklit! Nem a főutakon bohóckodnak velük tíz kilométereket, a legtöbben a vasút-/hévállomástól a munkahelyükig, illetve lakásukig tekernek, jellemzően mellékutakon és az agglomerációban! Mi a fenét kerestek a 3-4 sávos városi autópályákon?

toughncool 2009.09.06. 17:07:02

időfaktor, mi?
legközelebb szembe megyek a kerékpárúton az autómmal és az időfaktorra hivatkozom....
gyönyörű cikk...
és még csodálkoznak a biciklisek, hogy ma már a legliberálisabb autósok és gyalogosok is utálják őket
gratulálok a cikk írójának.

csati 2009.09.06. 17:09:12

Aztán meg ha bevezetnék ezeket, akkor jönnének a motorosok, hogy nekik is enyhítsék a szabályokat...

Már látom is lelki szemeimmel a 80-nal kocsisort jobbról előző Harley-ket, ahogy szikrázva karistolják a kocsim oldalát a lábtartójukkal...

Benbe · http://www.benbe.hu 2009.09.06. 17:10:53

@portis: a KRESZ-ben olyan van, hogy nem akkor jár a zebrán az elsőbbség, amikor 40 méterre tekersz ezerrel, hanem mikor az út szélén a zebrára lépsz, onnantól a következő olyan autónak kötelessége átengednie, amelyiknek lehetősége van megállni az útra engedélyezett sebességgel.

Tehát, ha nem állsz meg a cangáddal és nem áttolod, hanem megállás nélkül áthajtasz a zebrán, akkor a vaárosban szabályosan 50-70-nel érkező autós ki fog vasalni és a rendőrök még meg is fogják simogatni a buksi fejét, hogy milyen szép, szabályosan ütötte el azt az idióta biciklist, és még jó, hogy meghalt, mert így nem kell a büntetőcédulával szórakozniuk.

Azért.

cirkuszos 2009.09.06. 17:10:55

@uni1002: Egy valamirevaló lámpa bizony nem 200 forint, hanem előre legalább 4000, hátra 1500. (Ettől még kell.) A villogóst meg használja csak a biciklisrendőr :)
BTW, az egymillás boszorkányüldözésre kívántam reagálni. Akkor ugyanennyit azoknak, akik a seggembe nyomulnak fél méterre, amikor 90-nel megyek lakott területen kívül, villamossínre parkolnak, nem tartanak oldaltávot ésatöbbi, ésatöbbi...

2009.09.06. 17:13:49

@cirkuszos: Régen sokat kerépároztam és robogóztam, ez egyéb okokból kifolyólag már nincs így.

Az közismert, hogy az utak állapota katasztrófális a rossz kivitelezés miatt. Ez lehet kerékpárút, lehet közút.

De ez nem mentesít a szabályok betartása alól. Kisebb szabálytalanságok beleférnek, mindenki csinált már ilyet. De általánosságban betartani a szabályokat, az vezet a kultúrált közlekedés irányában, nem pedig a magyarázkodás. Azt hiszem ezzel egyetértünk.

Ivan Danko 2009.09.06. 17:18:07

Ha a rossz útminőség elegendő érv arra, hogy ne a számára kijelölt helyen közlekedjen a kerékpáros, akkor tavasszal javaslom a gyalogosoknak meg a bringásoknak, hogy meneküljenek, mert csak a járdán fogok közlekedni a szétfagyott utak miatt, amelyek bizony járhatatlanok.

Ezen felül szeretném kérni az önként jelentkezőket, hogy jöjjenek reggel 5 órára a Blahára, mert:

ki kell hordani a tejet, zöldséget, húst
ki kell szállítani a ruhákat, cipőket, tv-ket, kerékpárokat, gördeszkákat
el kell szállítani a lerobbant autókat
tárgyalásra kell menni öltönyben
délután el kell menni a két gyerekért
este haza kell menni az agglomerációba

és még sorolhatnám.

A kerékpárosok azt hiszik, hogy szórakozásból költünk 300 forintot literenként benzinre meg havi 5-6000 forintot kgfb-re. A feleslegen autózó emberek száma szerintem jó, ha 5%.

Ha ennyivel kevesebben lennénk naponta az utakon, észre sem venné senki.

2009.09.06. 17:20:10

@portis: Zebra, mint fogalom nem létezik. Gyalogos átkelőhely az létezik. Ahol mind az autósnak, mind a gyalogosnak megfelelő körültekintés mellett kell áthaladnia.

Kerékpárok esetében engem nem zavar, hogy átmennek rajta kerékpárral, ha azt megfelelő körültekintéssel teszik. De sok esetben nem, és nem figyelnek arra, hogy a kerékpár az egy kicsi tárgy, ami még megfelelő körültekintés mellett is bőven eltűnhet a holttérben.

Nem véletlen, hogy hasznosnak minősített a láthatósági mellény, ami segíti az észlelést.

Persze, kell hozzá kerékpáros is, aki meg figyel a saját épségére, nem száguld rá a zebrára.

Pajszer Művek 2009.09.06. 17:22:15

@ylion: az áruszállítás nyilván kivétel, engedéllyel, ellenőrizve, esetleg fizetősen. Ssimán meg lehetne csinálni, csak félnek a politikusok.

Most természetesnek veszik az emberek, hogy meresztik a dagadt seggüket az autóban, és azt hiszik, minden úgy elrendeltetett, ahogy azt ők megszokták. Kényszeríteni kell egy részüket, hogy ezt az álláspontot feladja. Neki is jó (egészség) a városnak is jó (élhetőség, javuló közlekedés.) Mondom mindezt úgy, hogy VAN autóm, de csak hétvégén használom, nagyobb távolságokra.

Beteges az, ami a reggeli dugóban megy, minden nap megy, miközben az egyik vezető halálozási ok a stresszből és mozgásszegény életmódból (is) fakadó szívbetegség...

fezoGT 2009.09.06. 17:28:25

@mangorlo: gratulálok, te egy igazi kamikaze vagy. A gyalogos üt nagyobbat vagy a busz? És persze rá a záróvonalra, hogy egyszerre 2 sávnak is szar legyen...

Oké, legyen több, meg szélesebb bringaút. De:

ha a kedves hajtipajtik mégsem azt akarják használni hanem az utat mellette, akkor közelitőleg vegyék már fel az autósok, de legalább a buszok tempóját, különben kénytelenek leszünk a csatornafedél kategóriába sorolni és aszerint kerülgetni őket...

Eszemfaszom megáll a Tatai úton is ott a bringaút for bringa only (a járda még beljebb van), még estefelé is sokan használják, szóval nem éppen járhatatlan. De nem jó, ott tekernek inkább az úton ami elég forgalmas is és nem éppen 50el járnak rajta. A szembejövő amikor utolérte őket nagyon helyesen dudált és szépen rájuk is húzta a kormányt (tükörből láttam)...

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2009.09.06. 17:28:51

Kedves Biciklisták!

Tisztelem és becsülöm azt, hogy a környezetért próbáltok tenni. És értem azt is, hogy néha kényelmetlen a bicikliút, mert göröngyös.
De:
- Az a baj, hogy az általam látott bringás társaitok túlnyomó része nem azért megy a bicikliút mellett, mi több, a főútvonalon, mert az ilyen meg olyan, hanem azért, mert beszélgetni szeretne a másik biciklistával, és ezt a bicikliúton nem tudja megtenni.
Legalábbis ebben a látványban "gyönyörködöm" minden áldott nap az óbudai Auchan melletti zsír új, tökéletes minőségű bicikliútjánál, ahol két gyerekkel és a minket körülvevő autóval próbálok úgy közlekedni, hogy ezeket az embereket ne üssem el. (Van, hogy ez a biciklis létszám az úton "vízszintesen" 3-ra nő, és a teljes sávot elfoglalják-elfoglaljátok.) Ezt nincs az az Isten, hogy meg lehessen indokolni.

cirkuszos 2009.09.06. 17:29:52

@agyramegy: Egyetértünk.

@Ivan Danko: "A feleslegen autózó emberek száma szerintem jó, ha 5%." Nem tudom, mi a felesleges. Egy-két ismerősömnél biztos ezt mondanám. A cél (számomra) inkább az lenne, hogy az emberek szeressenek bringával _közlekedni_, és elfogadják, hogy akár csak esetenként is azzal menjenek, ha tehetik. Nehéz megmondani, hogy ez mennyiben tények, mennyiben akarat kérdése: ha nem akarsz talál ezer okot, hogy miért nem, és én is találok ezret, hogy miért igen. (Nyilván áruszállítás, ilyesmi nem játszik.)

aachi2 2009.09.06. 17:30:01

@Strici: "Én azt szeretném, ha a kivilágítatlan bicajjal közlekedőt első alkalommal egymillió forintra büntetnék. "

tudod te hány autót látok lámpa nélkül, miközben nekem ég a bringámon? persze jól seggbebasznám a kivilágítatlan bringásokat is.

lápi lidérc 2009.09.06. 17:30:18

Inkább tiltsák ki a biciklit minden 20 ezernél nagyobb településről.
Nahogy már pár barom miatt módosítsák a KRESZ-t, csak mert nekik úgy tetszene...
A kurva anyját a szabályt betartani képtelen, kifogáskereső összes biciklistának.

2009.09.06. 17:30:52

@Pajszer Művek: Meglepő, de nem csak áruszállítók vannak. Nagyon sok olyan munkakör létezik, amit te el sem tudsz képzelni, amihez kell az autó.

Szerintem te sírnál a legjobban, ha a munkámhoz tartozó feladatokat azért nem tudnám ellátni, mert kerékpárral egyszerűen nem megoldható, hogy azt elvégezzem. Pedig szellemi munkát végzek, csak sok eszköz kell hozzá, amit már kerékpárral nem lehet szállítani, illetve nem lehetne megoldani időben az ügyfélhez jutást a hibajavítás végett.

Szélsőséges nézeteket hagyd otthon szerintem. Mind a kerékpárnak, mind az autónak megvan a létjogosultsága. Kérdés, hogy ki vezeti ezeket és mennyire tud tolreáns lenni, mennyire tartja be a szabáloykat.

Dinsdale Piranha 2009.09.06. 17:31:20

Úristen!!! Nagy barom lehet aki ezt a posztot írta..Minden nap bringával járok dolgozni, szóval nem egy elvetemült autós vagyok. Az igény minél több bringaútra jogos. De könyörgöm, legalább ahol van, ott használjuk. Micsoda kifogás, hogy a gyorsabb haladás miatt kell az úttesten bringázni??? Javaslom, hogy az autósoknak is engedjék meg akkor a szembejövő sáv vagy a gyalogjárda, esetleg a villamossín használatát a gyorsabb haladás érdekében. Sőt, a belső kerületekben tele vannak a járdák kutyakakival, ezért én jogosnak találom ha ezek elkerülése miatt az úttesten sétálok. Szóval kedves bringások, azért nem ártana egy kis önkritika, az ilyen agyament követelésekkel csak az autósok ellenszenvét vívjuk ki.

Canis Lupus Libertas (törölt) 2009.09.06. 17:32:43

Arra azért borzasztó kíváncsi volnék, hogy milyen a megfelelő infrastruktúra a kerékpárosok számára - erről a cikk nem szól... Mert ha van kerékpárút, akkor az még lehet "kényelmetlen", tehát irány az autók közé, vagy a töketelnebbje a járdára, lényeg, hogy szabálytalan legyen. Vagy pontosabban legyen szabályos ami szabálytalan, mert a kívánatos infrastruktúra - amit homály fed, hogy milyen is valójában - sosem lesz olyan ideális, hogy az a kerékpáros társadalom kényes ízlésének megfeleljen. De addig is a közlekedés minden egyéb résztvevője a gyökér ilyen, vagy olyan okból... Világos! Micsoda szerencse, hogy az autósok nem tömörülnek gittegyletekbe, mert esetleg kijárnák, hogy ne legyen sehol sebességkorlátozás, szűnjön meg a jobbkézszabály, le a kresztáblákkal, mert szabályok nélkül is a legtöbben eljutnának A-ból B-be és egyébként meg mindenki más dögöljön meg! Szép új világ, gyere el!

gykanya 2009.09.06. 17:33:03

Ha a biciglisták teljes jogú tagjai a közlekedésnek akkor legyen kötelező vezetési engedély szerzése, a közlekedés szabályainak ismerete és betartása, a bicigli "zöld" kártyája, bicigli adó és egyéb a többire vonatkozó finomság.

aachi2 2009.09.06. 17:33:14

@uni1002:

"20 éve arra járok, de még senkinek sem derogált, hogy csak a zebrán megállva látni a keresztbe forgalmat"

ha a zebrán állsz meg akkor szabálytalan vagy. pofa satuba.

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2009.09.06. 17:34:55

@Pajszer Művek: Tehát úgy gondolod, hogy nekem pl a 3 db. gyerekemet (3,5,9 évesek) biciklivel kéne mondjuk februárban iskolába-óvodába vinnem? Érdekes szemléletmód. Nem hinném, hogy magamévá teszem. Erre gondolom, azt a választ adod, hogy tömegközlekedjünk: nos, ehhez szükség lenne olyan tömegközlekedésre, ami képes lenne befogadni az autósokat. Jelenleg ha mindenki megállna az autójával, a BKV nem tudná megoldani a dolgot, nyilván.

Továbbá: pusztán azért, mert vélt vagy valós igazad tudatában biciklizel, NEM szegheted meg a szabályokat.

aachi2 2009.09.06. 17:35:23

@TomAlien:

"Rendszeres volt, hogy a 3 és 6 éves gyerkeim mellett csak centimétrekkel suhant el a biciklista, amikor kiléptünk a kertkapun."

a másik véglet meg az amikor a kerékpáruton tanítják járni a gyereket, meg tologatják a babakocsit. mindennap látom, kerülgetem. :)

uni1002 2009.09.06. 17:35:28

@portis: Mert a zebra, " kijelölt gyalogos átkelő" hely.
Tehát semmilyen járművel közlekedni nem szabad rajta, mert szabályt sértesz.
Ha bringázol, minden gyalogos előjogod elveszíted, ha elgázollak, téged meszelnek el, viszont, ha leszállsz és tolod, én húzom a rövidebbet, ha elütlek a kocsimmal, mert érvényesek rád a gyalogost védő szabályok.

JMnem 2009.09.06. 17:35:38

Csak jelzem, lassan jönnek a hidegebb napok és látványosan megfogyatkoznak a bringások....

szereenke 2009.09.06. 17:35:57

Jó lenne, ha behoznák a holland szabályt: ha egy autós elüt/ fellök stb. egy bringást, mindenképp az autós a hibás, akkor is ha a biciklista rossz helyen vagy szabálytalanul ment.
Ez az egyik alapvető ok hogy Amszterdamban biztonságosan lehet bringázni.
Az erősebb vigyázzon a gyengébbre.

erid 2009.09.06. 17:36:46

Engem a városon kívüli kerékpáros kultúra is elképeszt ! A 2-es úton, ahol TILOS kerékpározni , de ami mellett végig - Pesttől- Szobig - létezik jó kerékpárút, vajon miért kell a főutat használni. Na, egyszer-kétszer megkérdeztem és a kerékpáros kollégák azt mondták, hogy: "foglalkozz a k... a. a...dal meg hogy "dugjam fel magamnak a kerékpárutat"...sic !...
Ez, igen, értelmes magyarázat !
Habár egyszer valaki azt magyarázta, hogy neki országúti versenygépe van, és azt az országúton lehet csak jól meghajtani, és ezért OTT kell mennie.....

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2009.09.06. 17:36:55

@Pajszer Művek: Az általánosítás sose jó. Te se szereted, ha minden biciklist bunkónak tartanak, az autósok se azt, ha mindegyikőjüket lusta disznónak. A dolgot ott kéne kezdeni, hogy meg kell teremteni a kényelmes közlekedés lehetőségét azoknak, akik eddig autóval jártak a belvárosba. A 2-es metrót a vasúti síneken legalább a Kelenföldi pályaudvarig kivezetni, aztán mind a 2-es, mind a 3-as metró végállomásaihoz, valamint a HÉV-ek első budapesti megállójához P+R parkolókat építeni, egyenként legalább 50.000 autós kapacitással úgy, hogy a parkolás BKV-bérlet birtokában ingyenes legyen, illetve hogy az egész napos parkolójegyet a BKV napijegynek fogadja el. Aztán már lehet kötelezni az embereket, hogy ezt használják, de ha jól szervezik meg, akkor gyakorlatilag felesleges lenne.

JMnem 2009.09.06. 17:37:15

@szereenke:
Tehát, ha egy gyalogos fellök egy biciklist akkor??

cirkuszos 2009.09.06. 17:39:04

@szereenke: Jó. És ez a magyar közlek. morál mellett szerinted működőképes?
Tényleg jó, hogy jön az ősz, kevesebben leszünk a bringaúton...

Krutzifix 2009.09.06. 17:41:30

@agyramegy: (és egy korábbi csati hozzászólásra, meg egyébként is)
Alapvetően így kezdődik: "Kisebb szabálytalanságok beleférnek..." MIért is? Ha egyszer azt követeljük, hogy mindenki tartsa be a szabályokat? Ki lesz az, aki megmondja, mi számít kisebbnek, vagy nagyobbnak? Nekem pl. az kisebb szabáytalanság, ha jobbról előzőm a kocsisort - akár motorral is, ha elférek -, vagy ha 40-nel átszáguldok az üres zebrán, hogy még épp átérjek a 80-nal a mellékutcában arra közlekedő kamion előtt. Meg aztán előbb csak 15-tel megyünk a járdán - hisz kisebb belefér -, ám az igények nőnek, és később már a 20-at, majd a 30-at és az 50-et is kisebb szabálytalanságnak fogjuk tekinteni a járdán bringázás alkalmával... Ahogy az autós közlekedők, amikor messziről látják, hogy váltani fog a lámpa, és rálépnek mind a 120 kilójukkal a gázpedálra, hogy éppen még átcsússzanak a pont akkor pirosra váltón, amikor odaérnek a kereszteződéshez.
Szóval vagy betartjuk a szabályokat, vagy szarunk rájuk! Olyan nincs, hogy "kisebb szabálytalanságok beleférnek"! Ugyanis a baj az egésszel az, hogy a néhány szabálykövető ember is megunja, hogy őket hülyének nézik a "kisebb szabálytalanságok" elkövetői. Olyan előfordul, hogy egy szabály elavult. Mint pl. a kerékpárok kötelező felszerelése c. Ámbár ezen is el lehetne vitatkozgatni!
Egyszer már ezeken a hasábokon mintha írta volna valaki: mindenki a maga helyén kezdje el betartani a szabályokat, és ne mutogasson a másikra! A bringás, ha tudja, hogy szar a bringásút, induljon el előbb, vagy menjen a mellékutcában - és pl. ne a villamos nyomvonalán egyensúlyozzon a körúton. Az autós ne küldje fel a járdára a bringást, amikor a kerékpáros-gyalogos út majd csak egy sarokkal később kezdődik! És legyen türelmünk egymást elviselni a közúton! Azon is el kellene komolyan gondolkoznunk, hogy aki alapvetően a közúti közlekedésben vesz részt, vagyis járművel közlekedik, az ugyan tegyen már valamilyen vizsgát - ámbár ez nem feltétlenül egyenértékű a szabálykövető magatartással. Uff

totyatotya 2009.09.06. 17:41:42

@Pajszer Művek:
"Kényszeríteni kell egy részüket, hogy ezt az álláspontot feladja"

kényszerítsd te bármire a jó kurva anyádat, te csóró faszfej.

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2009.09.06. 17:43:34

@szereenke: Hmmm, a holland KRESZ-ben ez áll? Ez meglepne. Ez ugyanis pl azt jelentené, hogy az autópályán se lehet mondjuk 30-nál többel közlekedni, mert ha egy idióta biciklista pont ott közlekedik a belső sávban (sajna láttam ilyet), és elütöd, akkor te vagy a hibás.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2009.09.06. 17:44:49

@totyatotya: Itt meg a B verzió, aki szerint minden bringás csak azért teker, mert nincs pénze autóra és amint összejön neki a Suzuki Swift kezdőrészlete, azonnal autóba ül. Bírom, amikor két bigott hülye vitatkozni kezd :-)

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2009.09.06. 17:49:04

Mindenkire vonatkozik:
Az agressziót a félelem váltja ki.
Vagyis: aki a járműben közlekedve úgy érzi hogy hirtelen csupa barom állat között vicsorogva kell élet-halál harcot vívnia az attól van hogy nem tud vezetni, és a szorongását, bizonytalanságérzetét a többi közlekedőre próbálja kivetíteni folyamatos ellenségkereséssel.
Aki tud vezetni, annak a közlekedés olyan mint a levegővétel, észre sem veszi hogy A-ból B-be eljut. Aki tud vezetni az úgy közlekedik mint a víz: mindig a legkisebb ellenállás felé halad. Aki tud vezetni az nem másokat hibáztat örökké mindenért, nem irígy a motorosra, biciklisre, gyalogosra pár méter előnyért. Aki tud vezetni az nem a Kresz szabályait mantrázza és olvassa mások fejére hanem mindig érzi, tudja hogy mit lép a másik, ha meg nem, akkor felkészül arra is hogy nem adják meg neki az elsőbbséget. Aki tud vezetni az zen buddhista nyugalmával mindig célbaér és sosem töri össze magát.

winzoli 2009.09.06. 17:49:19

Ha nem kötelező a bicikliutat használniuk, akkor mi a francnak épülnek a bicikliutak,káosz kell ? Még több biciklis haljon meg, ez kell ?

2009.09.06. 17:49:52

@Krutzifix: Ne legyél már demagóg. Nem hiszem el, hogy életedben minden szabályt betartottál. Erről se engem se mást nem fogsz meggyőzni. Mert minden autós ment már egy 20 v. 30 km/h korlátozásnál gyorsabban, és minden kerékpáros ment már járdán ott, ahol lehetett volna az úton is menni.

Akinek van esze, az tudja, hogy mit ért az átlag kisebb szabálytalanságon, ahogy azt is tudja, hogy ezzel vállalja a kockázatát egy büntetésnek, vagy balesetnek.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2009.09.06. 17:51:51

@totyatotya: Honnan van információd Pajszer anyagi helyzetéről? Mert ha sehonnan, csak abból gondolod, hogy biciklis, akkor legalább olyan durván általánosítottál, mint ő.

winzoli 2009.09.06. 17:51:57

@szereenke:

A kurva anyád, te rohadék, hogy mindig az autós a hibás ha biciklisz gázol, akkor is ha a biciklis részeg, vagy idióta. Akkor már a biciklis mehet autópályán is te barom !!

mitvsz 2009.09.06. 17:52:34

biztositást és regisztrálást kötelezően kellene előírni mert az ő szabálytalansága miatt a vétlen autos vagy gyalogos szenved hátrányt

Marcellusca 2009.09.06. 17:52:58

@csati: Minden szavaddal egyetértek.
Úgyis, mint aki időnként bringázik.
És én érzem magam idiótának (úgy is néznek rám), mert betartom a szabályokat. Megállok a lámpánál, táblánál, nem csorgok előre, ahol van a kerékpárutat használom.

Tele a hócipőm az állandóan rinyáló bringásokkal!
Mindig sírnak, hogy mennyire veszélyben vannak és ezért több kerékpárút kell. Erre az nem jó nekik, inkább az autók között csalingáznak (pölö Népfürdő utca).

Nekem se tetszenek bizonyos KRESZ-szabályok, mégis betartom.
Meg nem fordul a fejemben, hogy egyirányú utcába az ellenkező irányból hajtsak be, hogy kerékpárúton autózzak, mert az jobb minőségű, hogy ne álljak meg a piros lámpánál.

Kedves bringások!
Először a jelenlegi szabályokat kellene betartani, utána lehet sírni!
Azt várjátok, hogy egyenértékű járműnek tekintsenek benneteket, de nem tesztek ezért semmit.
Sőt!
Külön jogokat követeltek magatoknak.

Kicsit forduljatok magatokba és társaitok felé, majd utána sírjatok!

totyatotya 2009.09.06. 17:53:56

@Gerusz: ha valaki tiltani akar valamit, annak 2 oka lehet. az egyik h fel tole, a masik hogy neki nem lehet. csinaltam egy wild guess-t.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2009.09.06. 17:54:35

@Karmadealer: Szép dolog is lenne, minden rádióban reggelente óra nulla-nulla és óra tíz között meditációs gyakorlatot adni. Mondjuk kísérlet gyanánt egy hétre meg kéne próbálni... :-)

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2009.09.06. 17:58:46

@totyatotya: 3. környezetvédő? 4. meggyőződéses biciklis? 5. látott már dugódíjat nyugatabbra tőlünk? Nem állítom, hogy helyes a megoldás, amit javasol (sőt!, olvasd csak vissza a hozzászólásaimat), de ettől még nem személyeskedve kell neki válaszolni. Cáfold meg és kész. Senkinek se hiányzik egy flamewar.

lamed 2009.09.06. 17:58:49

Oké, ne kelljen megállni a STOP táblánál, lehessen szembemenni az egyirányú utcában, lehessen jobbról előzni. De azzal a feltétellel, hogy ha ebből baleset lesz, akkor (a nagyon szélsőséges helyzetek kivételével) a bringás feleljen ezért.

Mi a francért akkora érv az, hogy ne lassítsák a kerékpárost? Egy kerékpáros számára szinte hátborzongató még a gondolat is, hogy netán le kell szállnia és nem pedálozgathat kedvére. Miközben szemrebbenés nélkül elvárják az autóstól, hogy szálljon ki az autójából, vagy álljon a dugóban órákig ha kell. Én megtiltanám a járdán való kerékpározást, és kötelezném a kerékpárút igénybevételére (ha van). Ha az út sem járható, akkor le kell szállni az imádott bicajról, és bizony tolni kell a járdán. Picit előbb kell elindulni, és belekalkulálni ezt is, ennyi az egész. Csak nem szakad le a lábuk, ha az aszfaltot kell érinteniük.

Marcellusca 2009.09.06. 17:58:50

@aachi2: Sokkal több a LÁMPA NÉLKÜLI, kivilágítatlan bringás, mint autó.
Pedig kötelező tartozék/felszerelés. Elvileg.

Mostly Harmless 2009.09.06. 17:59:27

hát, én tök szabályosan, kerékpárúton, kivilágítva mentem pénteken, oszt' mégis elütöttek.

Kicsijoe 2009.09.06. 17:59:53

Jobbról kerülés a totális hülyeség.Ha ezt szabad lesz,páran ki fognak kenődni,páran pofán lesznek vágva.Biciklisfutár előzi a pirosnál a sort 30-cal,én meg szabályosan jobbra kanyarodok,de a másik úton jönnek a gyalogosok,és a biciklisfutár beleszáll oldalról a kocsimba,majd még tán én leszek a hibás,nem?

Árpi 2009.09.06. 18:00:49

A pozitív diszkriminációval egyetértek, de azzal már pl. nem, hogy a zebrán (ahol az autós gyalogost vár, aki kevesebb mint 10-zel halad, és körülnéz, mielőtt lelépne (és így az autósnak is van ideje pl. megállni!) kerékpározva lehessen áthaladni. Ugyanis még most is, amikor tilos ez, nemegyszer találkozom olyan biciklissel, aki elsőbbsége teljes (hamis) tudatában úgy teker át, hogy 30-ról is alig lehet megállni előtte. És ezek után már ráadásul helyből az autós lenne a hunyó, akkor is, ha a kerékpáros beláthatatlan irányból vágódik 5 méterre az autó elé a zebrán.
Szóval ez a Magyar Kerékpárosklub jó eséllyel pályázik a Darwin díjra...

Árpi 2009.09.06. 18:03:51

Eleve: ha a kerékpárosok elvárják, hogy járműnek tekintsük a kerékpárt, akkor viselkedjenek úgy, mint a többi járművel közlekedő. Szabályosan. És ne az ő biztonságukat is szolgáló szabályok eltörlésére, hanem a szabályok helyes alkalmazására törekedjenek!

pajci 2009.09.06. 18:04:38

az a baj, hogy ez a sok okos autós aki itt osztja, soha nem próbálta ki a kerékpárt. vagy ha igen akkor az anyukájával gyerekkorában, esetleg hétvégén a paneljátszótéren a gyerekkel.

totyatotya 2009.09.06. 18:04:43

@Gerusz: tiltasrol, kenyszeritesrol beszeltunk. az altalad emlitett dolgoknak ehhez nulla koze van. azt nem tudom, hogy az idezett mondaton mit kell megcafolni, de biztos nem ertettem valamit. egyebkent reszemrol a flame dolgot befejeztem (es amit mondtam, fenntartom).

Dinsdale Piranha 2009.09.06. 18:09:26

@Árpi: Bringáztál te életedben egyáltalán?? Szerinted reális elvárás, hogy mindegyik zebránál leszálljon a bringás és áttolja a szamarat? Én szabálytisztelő bringásnak tartom magam, de ilyet még sosem csináltam. A Kamikaze bringásoknak meg a kurva anyja. Ezt mondom bringásként, autósként és gyalogosként is.

suha 2009.09.06. 18:10:27

Tessék mondani, melyik KRESZ nem engedélyezi a járdán való biciklizést? A max. sebesség itt 8 km/ó. Ezt kellene betartani és nem száguldozni, ami a korsó esete....
?ásik, a járdaszgálytől 1 m-re: ezt mindig úgy kell érteni, ahogy szabad az út.
Azzal egyetértek, hogy ne hajtsanak át piroson, és tartsák be a KRESZ összes szabályát. De az összes jármű!
S, általában, sokkal nagyobb egymás iránti türelmet!
Ja, és vonják vissza az összes vásárolt jogositványt! Mindenkitől! Aki nem tud irni és olvasni, az járművet nem vezethet!!!!!

Takács Bálint 2009.09.06. 18:10:35

@Pajszer Művek: A kedves szüleidet kényszerítsed, amire akarod...

Hensen 2009.09.06. 18:11:31

Továbbra is az a véleményem, hogy a biciklist ki kell tiltani a városból. Úgy ahogy a traktorost és lovaskocsist is.

Az üzleteket meg vállakozásokat pedig ki kell telepíteni a város szélére vagy azon túlra. És nem lesz túlzsúfolva a város. Igaz adó se lesz, de leszarom. Majd Kocsisék megtanulnak pénzt csinálni, eddig csak szívták a polgárok vérét.

Az adóra szüksége van más településnek is. Ez már nonszensz hogy a lakosság ötöde fővárosi, ami nem budapesti az már nem is létezik. Nincs ilyen Európában még egy ilyen hely.

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2009.09.06. 18:12:35

@pajci: Nem ez a baj, szerintem, még sok minden mást sem próbáltak ki az emberek, mégis együtt lehet velük élni. Nem gondolnám, hogy az autósok dolga lenne az, hogy átélje a kerékpározás örömét, az a Ti választásotok. Az autósok viszont egyszerűen csak szeretnének a _rájuk_ vonatkozó kresz-szabályok szerint biztonságosan közlekedni, de amikor a Szentendrei-úton két bringás teker egymás mellett, ahol az autósok számára megengedett sebesség 70, akkor nehéz ezt megoldani, sokszor az autós épségének veszélyeztetése nélkül. Ilyenkor ugyanis sokszor hirtelen KELL fékezni Miattatok, ami nagyon veszélyes. Ti meg ezt gondolhatnátok át.

Marcellusca 2009.09.06. 18:13:10

@pajci: Te meg qrwa okos vagy. Honnan veszed ezt a hülyeséget?

Viszont a bringások jórésze sosem vezetett autót, ergo nincsenek tisztában a másik szemszögből.
Míg fordítva inkább előfordul.
És azt is hadd tegyem hozzá, hogy nagyon sok bringás az autósoknak köszinheti az életét. Mert mint aki bringázik tudja, hogy mire képes egy bringával. Míg fordítva ez nem igaz.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2009.09.06. 18:13:47

@totyatotya: Nulla? Lehet, hogy azért akarja kitiltani a kocsikat a belvárosból, mert környezetvédő. Lehet, hogy azért, mert egyszerűen meggyőződéses biciklis. Lehet, hogy azért, mert már járt nyugatabbra egy olyan városban, ahol ki vannak tiltva és tetszett neki. Nem világosított fel bennünket a pontos indítékokról, bár a hozzászólásai alapján leginkább környezetvédő és/vagy meggyőződéses. Nem azért, mert egy "csóró faszfej". Whatever... flame off.

Small Devil 2009.09.06. 18:14:31

Én napi rendszerességgel kerékpározom keresztül a városon. Főleg a budai oldalon észak-dél irányban. Egyszerűen nem értem, miért hiszik az autósok azt(minden tiszteletem a kivételeké), hogy a kerékpárosok is jol elvannak a saját útjaikon.. Ugyanugy ahogy a közutakon, a kerékpárutakon is kéne karbantartást, felújítást végezni, hiszen sokszor embertelen állapotok vannak. Lsd. Erzsébet-híd és a Batthiány-tér között ahol a villamosfelújítások miatt szétszedték a gyalogoskkal közös(egyébként meglehetősen szűk) út felét, és fél éve nem bírták megcsinálni. Ezek után csodálkozik az ember hogy a szép, frissen megcsinált villamospályán közlekedünk... De választásunk nincsen, mert a gyalogosok és a lyukak miatt életveszélyes bringával közlekedni a bicikliúton. Én megértem azokat, akik anyáznak a szabálytalan bringások miatt, de azok, akik alapvetően betartanák a szabályokat, azoknak sincs választása. Én próbálom a legtöbb szabályt betartani, de ez sokszor önhibámon kívül nem lehetséges. Ezt gondolja át mindenki, hiszen amíg nincs lehetőségünk, addig mi se tudunk szabályosan közlekedni...

(Utólag jegyzem meg, hogy aki egyirányú utcába behajt forgalommal szemben, az megérdemelné hogy letépjék a bringájáról....)

2009.09.06. 18:15:27

@pajci: Ahogy sok kerékpáros meg osztja az észt, de nem vezetett még soha autót és nem tudja felmérni, hogy mekkora kockázatot jelent saját magára a viselkedése egyes szituációkban.

Tisztelet a kivételnek.

Árpi 2009.09.06. 18:15:44

@Dinsdale Piranha:
Pont annyira reális elvárás, mint az, hogy a 20-szal (vagy lassabban, mert emelkedő van ott épp) haladó kerékpáros mögött lelassítsak, amikor nem lehet megfelelő oldal távolságot tartani az előzéséhez. Ha én igyekszem figyelni a kerékpáros biztonságára, ő is méltóztasson a sajátjára!
Mellesleg amikor az úton megy a biciklis, hogy is kerül a zebrára? A járdán meg ugye, eleve nem mehetne olyan gyorsan... Tehát a gond már akkor elkezdődik, amikor a kerékpáros a gyalogosok (köztük óvatlan kisgyerekek) testi épségét veszélyezteti.

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2009.09.06. 18:16:06

Én a legfőbb veszélyforrásnak a zenehallgatást tartom bringázás közben. Ha ilyet látnék, mint hatóság, biztos elvenném a bringástól. Saját érdekünk, hogy halljuk a közlekedést, zenét hallgatva meg nem lehet ezt.

2009.09.06. 18:18:01

@suha: Én már majdnem borítottam fel kerékpárost, gyalogosan, mert itt száguldott a ház előtt és meg mertem kijönni a ház ajtaján. És van akkora alkatom, hogy felborítom. :)

monticello (törölt) 2009.09.06. 18:19:28

Szerintem meg mindenki járjon nyitott szemmel. A fő cél hogy hatékonyan menjen a közlekedés, nem a szabályosság. Engedd el a bringást ha sor van, és ha újra utoléred, hát normálisan előzd meg újra, nem fogsz belehalni. A motorost detto. Nem azért csinálja hogy bosszantson hanem mert így normális bringázni a városban. Továbbá Ha jobbra fordulsz nyergessel, nézz tükörbe. És szeretni fognak.

Takács Bálint 2009.09.06. 18:20:44

@lamed: Így van! A bringáson be lehessen hajtani az általa okozott kár összegét, ha a baleset az ő hibájából történt.

A bringások "érdekképviselete", lassacskán kezd hasonlóan viselkedni, mint bizonyos etnikai kisebbség érdekképviselete. Szerintük nekik csak jogaik lehetnek, kötelezettségeik pedig nem. Az egyébként mindenkire vonatkozó szabályok alól ők kivételek és persze nekik minden "jár", aminek egy részét a rohadék autósok súlyadójából finanszíroznak.

Marcellusca 2009.09.06. 18:21:11

@agyramegy: Én csak lezavartam az úttestre.
Viszont közöltem vele, ha legközelebb nem teszi (és ezzel centizgeti, veszélyezteti a fiamat), akkor kényszeríteni fogom. Csak nem biztos, hogy két keréken kerül oda. :D

uni1002 2009.09.06. 18:22:34

@aachi2: Az lehet, viszont ha nem állok meg csak hátrébb, a büdös életbe sem fogok kijutni a kereszteződésből, mert nem lehet kilátni.
Ha vakon kimegyek a felsőbbrendű útra, akkor is szabály sértek.
Na okoska, mi a teendő?

nahát-nahát 2009.09.06. 18:23:18

"A civil kerékpáros mozgalmak alapvetése, hogy a városi közlekedésben pozitívan kell diszkriminálni a kerékpárosokat, mindig előnyösebb helyzetbe kell hozni őket, mert csak így lehet ösztönözni a minél nagyobb arányú biciklivel megtett utat. Ez pedig összességében a város érdeke."

Ez a kerékpáros mozgalmak alapvető hazugsága. Nem lehet megoldani egy kétmilliós nagyváros közlekedését, ha eszetlenül növeljük a kerékpárosok számát!

Micsoda álszent szöveg! Elavult sebességhatár! Ha az én autóm 240-t tudna, akkor igazítsák hozzám az autópályás 130-at.
Sikerült a bringás "érdekérvényesítőknek" Árpa Attila szintjére süllyedni!

2009.09.06. 18:24:26

@Takács Bálint: Most is van lehetőség behajtani, csak bírósági úton.

Nem tenném kötelezővé, viszont opcionálisan igen egy kötelezős felelősségbiztosítás megkötését illetve azoknál kötelezően, akik munkaeszközként (futárok) használják a kerékpárt.

Segédmotorból kiindulva ez nem egy egetverő összeg, éves szinten kevesebb mint 10e Ft a segédmotor, kerékpár kisebb kockázati tényező, ezért az biztos kevesebb lenne.

A kisebb kockázati tényezőn az okozott kárt értem.

orwell 2009.09.06. 18:26:48

a város belső kerületeiben főleg futárokat látok kerózni, ezért nem kellene a KRESZ-t átírni!

uni1002 2009.09.06. 18:27:58

@aachi2: Na és még egy satupofa. Egyáltalán megállásnak -e számít, ha az útkereszteződésben forgalmi okokból, nem mehetek tovább, /mert várom hogy kihajthassak/, bár alattam zebra van?
Kérjél telefonos segítséget...

totyatotya 2009.09.06. 18:28:00

@Gerusz: jaja nyilvan. de szep is ez, meggyozodeses kornyezetvedo.

ugye nem hasznal az olyan villanyt meg gazt otthon? ugye egy szobaban laknak, akarmekkora is a csalad? ugye esovizben furdenek, es inni is csak csapvizet szoktak? es internetet is csak internetkavezobol hasznal ugye?
vagy ize, ez ugy nez ki, hogy auto gonosz fuj, bezzeg en mennyivel jobb vagyok, majd utana hazamegyunk, felkapcsoljuk a villanyt es leulunk a TV ele? mennyire hiteles dolog mar ez baratom?

portis · http://www.online-szallas.com 2009.09.06. 18:29:10

@Benbe: Én nem mondtam , hogy a biciklisnek elsőbbsége lenne a zebrán (kijelölt gyalogátkelőhely) hanem hogy miért szállna le!!!

portis · http://www.online-szallas.com 2009.09.06. 18:33:58

@uni1002: Mindenki közlekedik a kijelölt gyalogosátkelőhelyen , majd ha látom hogy a zebrán áttolod a kocsidat , én is áttolom a biciklimet....

Szibarita 2009.09.06. 18:36:37

Hat en nem fogadom el, ha egy biciklis lecsenget, sot volt mar olyan is, hogy tuntetoleg kileptem ele. Nyalja ki a seggemet, nem fogok eloluk ugralni.

A tobbi igazabol nem erdekel, az autozas varosban valo visszaszoritasaval egyetertek, a hippiterrorral nem.

harcsapaprikás 2009.09.06. 18:40:36

Nem olvastam végig az összeset. Én olyan biciklis vagyok, aki betartja az összes betartható szabályt. Ennek ellenére átlagban 30 km-enként egy autós nem adja meg az elsőbbséget. Kb ezek a tények.

Szibarita 2009.09.06. 18:42:23

Megjegyzem, ha mostantol a KRESZ azt mondja, hogy a jardan a biciklis lecsengethet, en akkor sem fogok kiterni. Csak. Utott mar el biciklis jardan, tok veszelyes.

Menjenek az uttestre (es oszinten nem erdekel, hogy neki mennyire veszelyes, az o valasztasa), vagy tomegkozlekedjenek, mint masok.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2009.09.06. 18:43:13

@totyatotya: Meggyőződés nem egyenlő hülyeséggel. Csak az igazi sötétzöldek akarnak visszaköltözni a barlangba. Ezen kívül is vannak zöldségi árnyalatok. A városi szmog legnagyobb részét a dugóban álló autók termelik. Kevesebb autó = kevesebb szmog. És a kevesebb szmog mindenki érdeke, mind egészségügyi, mind műemlékvédelmi szempontokból, szóval ebben van logika. Természetesen nem úgy kell megoldani, hogy kitiltjuk az autókat és mindenki oldja meg, ahogy akarja, hanem úgy, hogy az autónál jobb alternatívát kínálunk (P+R!).
(A többi környezetvédelmi téma kifejtése az több oldal lenne és nagyon off. Tömören: laptop, LCD-TV, takarékos, esetleg LED-izzók, A-kategóriás berendezések és egy-két életmódbeli apróság felére-harmadára csökkentheti az ember környezeti terhelését...)

Szibarita 2009.09.06. 18:45:27

@Gerusz: Nem, ugy kell megoldani, hogy kiarazzuk oket a belvarosbol. Be akarsz jonni, akkor csengess be 5 rongyot naponta.

Roppant egyszeru igazabol. Szinte semmi hatasa nem lenne mondjuk az arakra, de vegre eltunnenek az autok es sokkal zsufoltabb lenne a tomegkozlekedes.

Csak konfliktusokkal jarna, Mo-on meg az erdekserelmet nem viselik el, plane azok, akik azt hiszik hogy azert, mert penzuk van, mar magasabbrenduek.

Demis Castro 2009.09.06. 18:46:02

A zebrán-áttolás témájához: szerintem sokkal jobban örül az autós, ha áthajtok a zebrán 20szal, mint ha áttolom 4gyel... Ez egy 5szörös szorzó, ennyivel hamarabb indulhat tovább az autós...

Mielőtt vita lenne: természetesen csak akkor, ha már megvolt a szemkontaktus, tehát biztos lehetek benne, hogy az autós lát, és megáll. Merthogy olyan is van, amikor akkor sem állna meg a zebránál, ha leszállnék a bringáról. Ilyenkor én állok meg - mert ha nem, akkor meghalok...

min 2009.09.06. 18:47:24

na látom az autósok megint rinyálnak mint a fürdőskurvák ha valamit megengednek itthon a bringásoknak amit nyugaton már 20 éve megtehetnek. Szerencsére csak a slepp írogat ide a normális autósból szerencsére több van

portis · http://www.online-szallas.com 2009.09.06. 18:48:37

@Hensen: Szerintem meg éppen forditva , az autókat kellene kitiltani a városokbol , ki az autópályákra.

harcsapaprikás 2009.09.06. 18:48:54

@Gerusz: A szmog leginkább a sok kibaszott szar dízel miatt van. Na azokat kellene kitiltani, az összeset.

Crane (törölt) 2009.09.06. 18:51:23

Egy kérdés: Ha rossz az autóút, akkor én is felhajthatok a kocsival a bicikli útra? :) Amúgy egy nagy baj van a biciklisek többségével: Nem vesznek tudomást az őket körülvevő forgalomról. Ehhez hozzájön, hogy úgy haladnak a kerékpárral, mint az ökörhugyozás. Én meg próbáljam kitalálni, hogy részeg, vagy egyszerűen nem tud biciklizni.
De a top favorit a kivilágítatlan, terepszínű ruhában este hazafelé tekerő enyhén spicces horgász hátul keresztbe tett bottal (apropó, részeg biciklis miért nem büntetnek?). És akkor persze az én rohadjak meg, ha elgázolom.
Annó nagyon sokat bicikliztem én is, de már akkor is volt jogsim, és a KRESZ alapján tekertem. Este volt lámpám (elől-hátul! rendes lámpa, nem villogó!) Nem azért, mert irva vagyon, hanem mert máskép nem fog észre venni az autós. Főleg ha egy másik reflektorral jön szembe.
Fáradoztam figyelembe venni, hogy más is van az úton (járdán), és vigyáztam. Sőt... felfogtam, hogy a kocsi nem úgy áll meg mint a kerékpár, és épen ezért nem hajtottam ki körülnézés nélkül még jobbra kanyarodva se kereszteződésbe. Hanem vettem a fáradtságot, körbe néztem, és mikor meggyőződtem, hogy észrevettek, akkor tovább indultam.
Balra pedig nem úgy kanyarodtam, hogy a kocsi előtt hátranézés nélkül berántottam a cangát balra, amivel a a frászt lehet hozni az autósra, így minimum 5 másodperc míg bármit is cselekszik. Ezalatt a kocsi 50km/h-val is legalább 200m tesz meg (motorháztetőn a hörgő biciklissel).
Persze egyszerűbb átíratni a KRESZt, és ezzel le van tudva, de véleményem szerint ezzel csak több lesz a fekete zsák, meg sz összehajolt kerékpár az út szélén.
Sokkal inkább általános iskola felső osztályában a gyerekeknek kéne KRESZt és közlekedés technikát oktatni, és számon is kérni.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2009.09.06. 18:52:05

@lápi lidérc:

Teljesen egyetértek. Sőt.

1. "bicikliút (...) annyira zsúfolt, hogy lényegesen gyorsabb az úttestet választani, és ha valaki tényleg közlekedési eszközként használja kerékpárját, döntő szempont lehet az időfaktor."

Eszem faszom megáll. Akkor én, ha éppen sietek, hadd használjam már a buszsávot, vagy a forgalomtól elzárt villamossínt. Mert én meg a kocsit használom közlekedési eszközként.

2. "álló kocsisort jobbról lehessen előzni,"

Na persze. Az ember stresszel, hogy a béna, dülöngélő biciklit kikerülje. Őgy, hogy ne törje össze se magát, se a másik sávban haladót és a biciklistát sem.
A guta megüt, ha a bicikli a lámpánál visszaelőz, és újra kezdhetem a stresszelést.
Na, ilyenkor csinálom azt, hogy hosszan rádudálok ( eleég szép kürthangja van a kocsinak ) és ráhúzom. Csak azért, hogy tudja meg ő is, hogy mi a stressz : hátha akkor máskor az autósokra is tekintettel lesz.

3. "A járdán biciklizés szintén kényszer eredménye, hiszen ahol nincs bicikliút és nagy az autós forgalom, sokan úgy döntenek, hogy inkább a biztonságos és szabálytalan járdát választják a száguldó autók helyett. Nem szerencsés megoldás, de kellő körültekintéssel többnyire a gyalogosok is elfogadják akár az őket lecsengető bicikliseket"

Mondja a biciklista.
Az igazság ezzel szemben az, hogy a gyalogos NEM fogadja el az őt lecsengető biciklit.
Sőt : én a járdán rúgtam már fel engem lecsengető biciklit. Az ember esze megáll.

Akkor a terepjárósok is kérjék a KRESZ módosítást, hogy a terepjáróval is lehessen a járdán menni ? Miért csak a biciklivel lehessen ?


A bicikli nem lenne rossz megoldás, ha az mszp ( szdsz) nem lopta volna el a bicikliutakra valót. Ellopta, nincsenek bicikliutak.
Bicikliutak hiányában a járdán a gyalogosokra jelentenek életveszélyt, az úton meg az autóknak jelentenek balesetveszélyt.
Igazság szerint a rendőrség helyében jól büntetném őket, az autósok helyében meg jól lestresszelném őket, hátha a sok negatív impulzus elveszi a kedvüket a marháskodástől, a mások életének és idegeinek a veszélyeztetésétől.

ha lesznek majd bicikliutak, akkor ott miattam a KRESZt megtartva úgy bicilkiznek, ahogy akarnak.

Marcellusca 2009.09.06. 18:52:35

@min: Slepp a nénikéd!
Csak, hogy finom legyek és nőies.

Hátezmármi (törölt) 2009.09.06. 18:54:45

De szép is lesz, amikor a jobbkezes egyirányú utcákban feltűnnek a kamikaze módjára 40-nel a lejtőn lezúgó kerékpárosok a forgalommal szemben, nem várt módon.

Milyen tahók az autósok, akik nem tudják kerülgetni a kerékpárosokat, miközben ott az üres bicikliút

A kedvencem a Hungária körúton kerekezők, akiket nem tudnak a kamionok sávon belül kikerülni, ezért aztán egy biciklis miatt kétsávossá szűkül Budapest egyik legforgalmasabb útja.

Kérdezném, normálisak ezek?!

harcsapaprikás 2009.09.06. 18:56:11

@Crane: Igen menj fel a járdára. Hátha elcsapod legközelebbi családtagodat. Egy szar bicikliút, pl Szentendre-Leányfalu az nem olyan mint autóval a Thököli. Az olyan mintha földúton 10-zel autózhatnál.

RCH 2009.09.06. 18:57:16

>a városi közlekedésben pozitívan kell diszkriminálni a kerékpárosokat
-----------
Vajon az illetekeset, akik meg a budira is autoval jarnak, hogyan fognak donteni...?

2009.09.06. 18:57:47

@Demis Castro: Ha te 20-szal hajtasz át a zebrán, akkor nem lassítottál. :)

Szibarita 2009.09.06. 18:57:51

Mar mondjuk a budapesti biciklistanal csak egy primitivebb van: a budapesti autos, akinek derogal tomegkozlekedni.

Szerintem ha havi 150 extrajaba kerulne, ha mindennap autobaul, hirtelen felulne a metrora.

Nagyon remelem, hogy gyorsan igy lesz, ha megsem, mar nagyon regen gondolkozom egy budapesti helyi nepszavazas megtartasan.

Az elovarosiak meg nyaljanak sot, nem volt muszaj kikoltozniuk.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2009.09.06. 18:59:11

@szereenke:

tévedés, ez a szabály megszűnt. pont azért, mert a bicikliseknek nagy volt a pofája.

egyébként ha NLnél tartunk : ott, ha a biciklisáv zsúfolt, akkor a biciklik lassan mennek. Eszük ágába sincs az útra menni, mondván, hogy ott gyorsabb lenne.

És NLben a sünök is birságolják a lámpa nélküli bicikliket. Meg azokat, akik átmennek a piroson. Ott állnak a szupermarket után, prímán látják, ki mit ( nem ) csinált és osztják a 35 euros csekkeket.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2009.09.06. 18:59:32

@Szibarita: Attól még kell olyan alternatíva, ami mindenki számára használható. Valóban nem mindenki tud mindig tekerni, ezt figyelembe kell venni (megnézném a hétvégi bicikliseket a jégen...). Ha csak egyszerűen kiszorítjuk az autósokat a belvárosból, akkor a belváros határán a parkolás a mostaninál is lehetetlenebb lesz, az autósok kurvaanyázni fognak és az agresszívabbja a külvárosi bicikliseket ott fogja szopatni, ahol tudja, merthogy "ott van nekik a belváros". Ez a magyar mentalitás.

@harcsapaprikás: Főleg a szarul beállított dízelek miatt. Na meg benzinesből is van olyan, amelyiken látszik, hogy hálapénzt adott a zöldkártyáztatásnál. De a buszok?... Szóval ez sem fekete-fehér. Leginkább minél kevesebb időt tölt forgalomban egy kocsi és minél inkább az optimális sebessége felé megy (70-90, már ahol a közlekedési viszonyok szerint ez értelmes), annál kevesebb szmoggal jár. Dugó=sok idő, sok gyorsítás-lassítás, sok béna vezető aki túl nagy gázzal indul, stb...

winzoli 2009.09.06. 19:00:50

@min:
Akkor menj nyugatra te fasz

2009.09.06. 19:01:49

@Crane: Hát ha neked 5 mp az észleléstől a cselekvésig az eltelt idő, akkor nagy bajok vannak, különösen városi környezetben. 2-3 mp még OK, beleszámítva a reakcióidőt és az egyéb technikai dolgokat. De 5???.

Szibarita 2009.09.06. 19:02:09

@Gerusz: Ez latod, oszinten hidegen hagy. Parkoljanak ahogy tudnak, ha majd nem tudnak parkolni, nagyon gyorsan lesznek nekik fizetos parkolok.

A szemelyes tragediajukat meg nagyon magasrol leszarom, hasonloan a biciklis biztonsagerzetehez.

Marcellusca 2009.09.06. 19:02:16

@Szibarita:
"Az elovarosiak meg nyaljanak sot, nem volt muszaj kikoltozniuk." - ja, meg nem volt muszáj Pesten munkát vállalni.
De a gyereknek enni kell adni, a számlákat meg fizetni kell!

sh4d0w 2009.09.06. 19:02:45

A biciklis igenis a bicikliutat használja, ha van. Ha gazos, talán letakaríthatnák maguknak, ha már a felelős szervek nem teszik. Mindezt a nagyobb békesség érdekében.

Ezenkívül a kerékpárosok magasról tesznek a legelemibb KRESZ-re is, ami pedig az ő kitinvázas életüket hivatott megvédeni. Gondolok itt arra, hogy macskaszem ohne, láthatósági mellény gyakran nincs, de ha van is, az esetek egy részében szépen be van hajtogatva a rugós csomagszállító részre... Vagy éppen rajta van a delikvens táskája a hátán és ezért nem látszik a mellény...

Etniez 2009.09.06. 19:04:34

Jobbról előzés egy faszság, a piros lámpán átmenés meg bűn. Majdnem megöltem egy donorjelöltet így... Mert ő átjön, én meg kanyarodóban zöldet kaptam.
Motorral ugyanúgy átlátni a forgalmat, sőt gyorsabb és jobban gyorsul. Mégsem megyünk át a piroson? Miért? Mert élni akarunk.

Azt támogatom, hogy BALRÓL előzhessék az álló kocsisort.

Szibarita 2009.09.06. 19:05:46

@Marcellusca: Latod, ezt is leszarom. Koltozz be a belvarosba es ne gondold hogy azert, mert felkapaszkodtal valami bena nyugati kispolgari letbe, azert neked mar jar a mi varosunkban valo autokazas.

Veletlenul ismerem a statisztikakat, tudom ha mi szavazhatnank errol a kerdesrol, meg lenne szavazva.

Ergo meg is lesz elobb-utobb.

Mondjuk meg akar az is lehet, hogy en megfinanszirozom az alairasok osszegyujteset.

Kepzeld el, milyen szep lenne.

2009.09.06. 19:06:19

@Scaramella va alla guerra: 2-es ponthoz.... Gratulálok, jó példát mutatsz. De hogy ezzel még dicsekszel is.

Csak tudnám miért várod el a kerépárostól, hogy szabályosan közlekedjen, ha te büszkén vállalod fel, hogy felrúgod a szabályokat.

(kürt használata, leszorítás,stb)

Mondom én, aki mostanában már inkább autózik.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2009.09.06. 19:08:04

@Small Devil:

"Egyszerűen nem értem, miért hiszik az autósok azt(minden tiszteletem a kivételeké), hogy a kerékpárosok is jol elvannak a saját útjaikon.. "

ember, pont ezért NE biciklizz. mert nincs bicikliút.
a járda meg az úttest nem az.

majd ha lesz, na majd AKKOR biciklizhettek.

harcsapaprikás 2009.09.06. 19:08:16

@sh4d0w: Az autósok magasról tesznek a kreszzre. Szerda este első-hátsó lámpával tekerek a bicikliúton és nem akarták megadni az elsőbbséget.

gy46 2009.09.06. 19:08:32

Nem igaz, hogy nem lehet szabályosan közlekedni kerékpárral. Én évente kb. 3000 km-t tekerek . Néhány kivételtől eltekintve nem volt problémám se az autósokkal, se a gyalogosokkal. Igaz, hogy betartom a KRESZ előírásait (B,C,E, jogsim van). Egyetlen autós sem akart leszorítani, se megleckéztetni, se rám dudálni, pedig jó-párszor bringázok a belvárosban is. Azt azonban az autósoknak is tudomásul kéne venni, hogy a KRESZ nem ér véget a gépkocsivezetésre vonatkozó szabályokkal.

Szibarita 2009.09.06. 19:09:07

@Scaramella va alla guerra: Az uttest kb pont annyira a bicikliseke, mint a tietek. Undorito ez a poffeszkedes.

Jarj metroval, ha nem tetszik.

Marcellusca 2009.09.06. 19:09:49

@Szibarita: Hehe!
Angyalföldnél nem akarok beljebb költözni.
Nem baj? :D

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2009.09.06. 19:11:04

@agyramegy:

Nézd, valahogy meg kell nekik mutatni, hogy nem jó, amit csinálnak.
Szerintem erre a legjobb mód, ha stresszelem őket.
Akkor TALÁN megtanulja, hogy nem helyes az álló kocsisor mellett elhaladni,
HISZEN
a kocsik ÚGYIS visszaelőzik. Ergo : semmit sem nyer, csak az életét kockáztatja, meg az én autóm épségét.

Ha tudsz más, emberbarátabb módot, akkor közöld. ( A macskának is az orrát nyomják az ürülékébe,hogy szobatiszta legyen. )

Közszolga 2009.09.06. 19:11:34

Oláh Lajos nem az igazságügyért felelős tárca államtitkára.
Ahogy a feljegyzésből is látszik, az előterjesztő a K(özlekedési) H(írközlési) (és) E(nergiaügyi) M(inisztérium).

harcsapaprikás 2009.09.06. 19:11:47

@Scaramella va alla guerra: Te nagyon hülye vagy. Pl. Lepence és Pilisszentlászló közé minek bicikliút?

2009.09.06. 19:12:12

@Szibarita: Ezt két részre bontom, mert autóval járok és a munkámhoz szükséges dolgokat viszek benne, amint már fentebb kifejtettem. Nem vízszerelő, vagy áruszállító vagyok, de kell az autó a munkához.

A) Ha a BKV nem lenne kibaszott drága, akkor lehet használnám is akkor, amikor magáncéllal autózom. De amíg 1.5 havonta tankolom el durván egy BKV bérlet árát, akkor nem fogom.

B) BKV-n nem lehet minden elvinni. Lehet, hogy te csak egy aktatáskával mászkálsz, én nem. (ezért sem oldható meg se robogóval, se kerékpárral)

Szibarita 2009.09.06. 19:13:01

@Marcellusca: Nem, oszinten nem erdekel, hova koltozol es hova nem. Az erdekel, hogy (plane ha angyalfoldon laksz) villamosra es metrora szallj kocsikazas helyett.

Az erre valo motivalasnak van egy kulturaltabb helyeken bevett modja. En is csak ezt pedzegetem.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2009.09.06. 19:13:15

@Szibarita:

Ja, ja a bicikliseké IS.
A KRESZ vonatkozó szabályait betartva.
( Ha van párhuzamos bicikliút, akkor pusztulás, álló kocsisort jobbról nem előzünk, járdán nem csengetünk gyalogosokat, szemből nem hajtunk be egyirányú utcákba, stb, stb. )

Marcellusca 2009.09.06. 19:13:45

@gy46: Ez lenne a lényeg.
Ha bringával szabályosan közlekedem, akkor minimálisra csökkentem a balesetveszélyes szituációkat.
Teljes mértékben elkerülni nem tudom, mert mindig akad szabálytalan/figyelmetlen/birka közlekedő.

Szibarita 2009.09.06. 19:13:55

@agyramegy: Ujfent, sajat problema. Ha a munkavegzeshez szukseges az autod, majd a ceged kifizeti a behajtasi dijat.

2009.09.06. 19:14:23

@Scaramella va alla guerra: A macskás példa sántít, az valami régi hülyeség, attól még nem lesz szobatiszta.

Igazad van, szorítsd le, borítsd fel, sőt, ha ezt megtetted menjél át rajta még oda vissza. Így biztosan kivonod maga a forgalomból, ezzel is javítva a közlkedési morált.

cirkuszos 2009.09.06. 19:14:25

@Scaramella va alla guerra: azt tanulja meg, hogy az autós bunkó. KRESZ oktatás kötelezővé tétele az iskolában hasznosabb. A macskás példát ne feszegessük...

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2009.09.06. 19:14:50

@Szibarita:

Egyébként bírom, hogy mindenkinek adod a tanácsot hogy hova költözzön.
Míg arról nem nyilatkozol, hogy ugyan miért lehessen álló kocsisort jobbról előzni.
Talán a járdán a gyalogosok lecsengetését is természetesnek találod ? Ugyan, nyilatkozz már erről is, ahelyett hogy másnak költözési tanácsokat adnál.

2009.09.06. 19:15:24

@Szibarita: Ember te hol élsz? :) Nem fizeti ki. Nem minden cég olyan tehetős, ahogy te azt elgondolod.

Ja keressek más állást? Nincs, kerestem.

Small Devil 2009.09.06. 19:16:02

@sh4d0w:
csinálnánk mi a bicikliutat... de aszfaltozni mi se tudunk... túl azon hogy ahogy másnak nincs, ugy nekünk sincs pénzünk rá... a belógó növények ilyen téren a legkevésbé zavaróak...

A láthatósági mellényről meg annyit, hogy aki hordja, annak lámpája is van... ha rajta van a hátizsák, akkor is ott a lámpa... ha azt se veszed észre, akkor nagyon komoly gondok vannak....

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2009.09.06. 19:16:19

@Szibarita: Magyar mentalitás...?
Meg lehet ezt oldani úgy is, hogy senkit ne szopassunk feleslegesen. Akár kombinálni is lehet: a HÉV-ek első bp-i megállójánál, egy-két nagyobb városszéli vonatállomásnál és a metrók végállomásainál nagy kapacitású P+R parkolók, napijegy: 2500 Ft., arra a napra BKV-napijegyként használható; BKV-bérlettel ingyenes. A belvárosba behajtási díj: dízel: 5000 Ft., benzin: 4000, hibrid: 1000, elektromos: ingyenes.

@Marcellusca: Jaja, az elővárosból bejutni többnyire rémálom, mondjuk városa válogatja.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2009.09.06. 19:16:42

@agyramegy:

Jó.

Még egyszer : szerinted hogyan lehetne a biciklistáknak értésére adni, hogy az álló kocsisor jobbról előzése NOT DONE ? A dudálás és a stresszelés szerintem jó ötlet.

van valami ötleted ? Mert ha van, és jó, akkor azt fogom alkalmazni én is.

Szibarita 2009.09.06. 19:17:58

@Scaramella va alla guerra: Errol mar fent nyilatkoztam. Azt meg, hogy hol elsz, magasrol leszarom. Azt viszont nem, hogy neked pont a mi varosunkat kell telepuffogni.

@agyramegy:
Hat ha nem fizeti ki, nem fizeti ki. Akkor vagy nem lesz ez a ceg ugy, ahogy van, vagy kikoltozik a belvarosbol, vagy valahogy megis megoldjatok, hogy ne kelljen autokaznotok.

Egyebkent amikor egy cegnek muszaj kifizetnie valamit, valahogy meg szokas tudni oldani, mondjuk ha helyhez kotott szolgaltatast vegeztek, siman mindenki atharitja a vevore.

Marcellusca 2009.09.06. 19:18:38

@Szibarita: Lásd: @agyramegy:
+ van ahova BKV-val eljutni 3 átszállás és 1,5 óra, míg kocsival 20 perc.
És kevesebb káros anyagot bocsájt ki, mint a buszok és olcsóbb az üzemanyag, mint a jegyek.

A belváros más téma: oda csakis BKV-val megyek.

Small Devil 2009.09.06. 19:18:48

@Scaramella va alla guerra:

azért mert nincs rendes bicikliút, nem fogok felhagyni a bringázással.... inkább keresek alternatívákat... de engem például még soha semmilyen villamos nem csöngetett le... pedig az ő pályájukon közlekedek....

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2009.09.06. 19:20:10

@Szibarita:

Barátom, ha a buszsávban bénáznak a biciklisták, akkor meg a busz megy harminccal, negyvennel és okoz balesetet.

Személyes kérdés : ugye 3O év alatti vagy , nem ? azok ilyen kis kibaszott forradalmárok.

2009.09.06. 19:21:19

@Scaramella va alla guerra: Nem a te feladatod ezt kezelni, ezt kell megérteni.

Amit ennek érdekében kellene tenni az a rendőrség feladata, csak se emberük, se pénzük egy ilyen akcióra. Pedig egy egyhónapos akcióval rendet lehetne tenni,

Meg kellene fizetni a rendőröket, pénzt adni a működésükre és nem csak kerékpáros, hanem autós téren is rend lehetne. Ha lenne annyi megbecsülése a rendőrnek mint Amerikában, akkor más lenne a helyzet. Persze akkor jönnének a rendőrállam szlogennel. De mindig csak az jön ilyennel, akinek vaj van a füle mögött.

Az eszköz megvan rá, csak nem használják. De ez nem jelenti azt, hogy önbíráskodással kell a problémát megoldani.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2009.09.06. 19:22:10

@Small Devil:

P.l. a villamossín használata jó ötlet lenne. Kérdés, hogy a v. vezetők ehhez mit szólnának.

Én egyébként a sünök és a városvezetés helyében adminisztratív eszközökkel nehezíteném a biciklizést, amíg nincsenek bicikliutak. ( Viszont azokat tényéeg meg kellene építeni, és nem a pénzt ellopni. )
Az anarchia senkinek sem jó, pláne a közlekedésben nem.

Szibarita 2009.09.06. 19:22:54

@Scaramella va alla guerra: Nem, feletti, csak eltem mashol is a foldon, mint Budapesten es lattam, hogy milyen keves kell egy kenyelmesebb elethez.

Szibarita 2009.09.06. 19:24:11

@Scaramella va alla guerra: Ez jo, a vilagon mindenhol tudatosan szoritjak ki az autosokat a varosbol, de te a bicikliseket buzeralnad.

Ember, hat vedd mar eszre, mi folyik. Nem maradhat Mo. mindig az a balkan, amive teszitek, elobb-utobb vegre szet kene nezni a magyar mucsainak is.

agyatti 2009.09.06. 19:24:37

Én autóval járok sűrűbben, de bringával is sokszor, ha tehetem. Miután mind a kettőt vezetem, félek is rendesen. Ha autózom, tudom, hogy tele van az út olyan bringásokkal, akiknek fogalmuk sincs arról, milyen q veszélyesek (elsősorban magukra), ha bringázom, félek, és q óvatos vagyok, sejtem, mi az a "szabálytalanság", sebesség, bevágás ami még megtehető az életem védelmében. Véleményem szerint, gyakorlatban teljesen esélytelen ezt kresszel megoldani, csak a tanulás, megszokás-megtűrés és türelem segít, de ez a "legkevesebb ma".

Small Devil 2009.09.06. 19:25:12

@Scaramella va alla guerra:

hát hallod.... ha ellehetetleníted a bringások közlekedését, akkor kénytelenek leszünk autóba ülni... ergo még nagyobb káosz lesz... biztos ezt szeretnéd????? ha igen, tényleg gratulálok.... sikerült ujabb parasztot szülnie az emberiségnek...

2009.09.06. 19:26:55

@Szibarita: Sokkal messzebb mutatnak a problémák, mint gondolod. Nem vagyok budapesti bejelentett lakos, albérletben lakom, A cég nem teszi meg, nem fogja megtenni.

Most akkor rohadjak meg és akasszam fel magam, mert betettem a lábam Budapestre, ahol egyébként már tartósan 15 éve élek? Itt találtam munkát.

Az ilyen dolgokra nem lehet értelmes megoldást adni pedig sok ilyen ember van. Mind munka, mind lakhatás esetében.

gmower (törölt) 2009.09.06. 19:27:17

"például hogy biciklin ülve tényleg jól beláthatóak a kereszteződések"

WTF? Érdekes, én autóból is pont ugyanannyira belátom a kereszteződéseket, mint bicajról, mégsem jut eszembe átmenni a piroson... Sőt egy csomó vasúti átjárónál km-ekre belátom mindkét irányt, mégsem megyek át. A cangásokat is ugyanúgy kéne büntetni, mint az autósokat (sima piros 100 ezer, vasúti 300), hamar leszoknának róla.

És tudjátok melyik járműből lehet a legjobban belátni a kereszteződéseket? Kamionból! Akkor most ők is hajthassanak át a piroson? Idióták...

Ez is nagyon kemény:

"de az autóban ülve nem tudhatják, hogy hány méter gaz nőtte be a bicikliutat, az évek alatt hány fa gyökere keresett utat a burkolatban, vagy éppen egy munkagödör tátong a közepén."

Ezen csak komolyan röhögni tudok. Pesten az utak jók, a bicikliutak meg járhatatlanok? Akkor az a kátyú se volt ott, amitől defektet kaptam. De legalább adtatok egy jó ötletet, ha szar az út, majd megyek a járdán, vagy a síneken, vagy a buszsávban, vagy ahol jól esik.

De semmi gond, szerencsére a télben van egy jó dolog is: eltűnnek a cangások. Már csak azt nem értem, hogy ha a biciklizés a városi forgalom megmentője, akkor télen hogy a rákba nem omlik össze? :P

infrablu 2009.09.06. 19:36:25

A kerékpárosok tipikus mintái a vadkelet életszemléletének: minden szabályt úgy értelmezni, ahogy nekik kellemes. Ha egyenrangú közlekedőnek vallják magukat, akkor minden szabályt ismerni kéne (80 %-ban közlekedési alapfogalmakkal nincsenek tisztában), be kéne tartani azokat úgy kb. az esetek 60-70 %-ban. Tapasztalatom szerint legfeljebb a harmaduk van kivilágítva elöl-hátul, valamely irányból max. a felük. ( Én amikor a 60-as 70-es években kerékpároztam, a rendőr még nappal is megnézte a világítás meglétét, este azonnal lekapott, ha nem égett a lámpám).
Biztosan nagyon jól mutat egy fehérre mázolt kerékpár a halálos balesetek helyszínén, de mindegyik esetben pl. a legutóbbi Szépvölgyi útinál is, az vajmi kevés, hogy neki volt elsőbbsége. Én , még egy Transporterrel sem merem kierőszakolni az elsőbbségemet, akkor ezek az idióták miért próbálják meg? Ha nem adják meg az nagy baj, de erőltetni?
A STOP táblánál jelentem én is baromira belátok a kereszteződésbe -ez ugye egyébként is relatív, mégis megállok. Miért? Hát mert ez a szabály.
A belvárosban pedig már gyakorlat, hogy a keskeny utcák járdáiról -kereszteződésben- úgy vágódnak ki a sarok takarásából mint egy féltégla és azt hiszi szegénykém, hogy zebrás gyalogosnak átlényegülve majd megáll 2 méteren aegy autó. Hasonlóképpen az egyirányú utcába úgy kanyarodnak szemből. hogy körül sem néznek. A legügyesebbek kapucniban hajtanak. A mégügyesebbnek van hátul egy kisgyerek. A kapualjakból kilépve nem a járdaszélen kell először körülnézni, hanem a kapu takarásában kilesni, jön-e egy nagyn sietős öko közlekedő. Hát itt tényleg enyhíteni kell a szabályokon. A múltkor egy teljesen kontrollját vesztett őrültr rádudáltam, erre nekijött a már álló autónak, leszállt és az öklét rázva jött "megverni" Normális esetben kiderül, hogy mit akarhat de én elmenekültem az autóval. Hogy miért? Ha ő ver meg, akkor felpattan a bringára és elszelel, közben lerúgja a tükröt. Ha én verem meg, akkor minimum ott a rendszámom, azzal jelent fel amivel akar. Szóval az internetes anonim ámokfutás megszemélyesítője az utakon az anonim kerékpáros. Ha rajtuk múlik, lesz a buszokon hátul kapaszkodó, amivel húzathatják magukat. Ja a busz elektromos és oxigénmaszk is lecsatolható a fogantyúnál.

harcsapaprikás 2009.09.06. 19:36:49

@gmower: "Pesten az utak jók, a bicikliutak meg járhatatlanok?" Nem csak Pestből áll az ország. És tényleg van olyan, hogy a pár centi vastagon leterített aszfalt egy tél alatt tönkremegy. Esetleg nézd meg Visegrád és Lepence közötti bicikliutat. Régészeti módszerekre lesz szükséged.

sh4d0w 2009.09.06. 19:38:29

@Small Devil: igen, az a gond, hogy ezeket nem használják a biciklisek. Én bőven megelégednék egyik vagy másik eszköz használatával, de hogy mindkettő büdös legyen, az már sok - pláne pofázással egybevéve.

nemezisazis 2009.09.06. 19:40:48

öntörvényű biciklis XD

ezekután ha legközelebb biciklire ülök és jobb híján a járdán tekerek 10zel, minimum john waynenek érzem majd magam, a katarzis pedig a zebránál áthaladáskor lesz

egyébként tényleg olyan jó mindenkit amiatt szídni hogy mivel közlekedik, de a segglyukság nem jármű függvénye..

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2009.09.06. 19:41:05

@Scaramella va alla guerra: akkor gondolom a nicked arra vonatkozik, ahogy reggelente a forgalomba indulsz. A biciklis nem azért előzi meg jobbról a sort, hogy az autósokat idegesítse, hanem azért, hogy attól, hogy az autósok a dugóban ácsorognak, neki ne kelljen. Ha megelőz és visszaelőzöd, akkor még mindig előrébb van, mintha megállna a sorral, aztán amikor zöldül a lámpa, a sor többi része előzné meg. Én pl. a Múzeum-körúton mentem el a sor mellett jobbra rendszeresen, amikor fel volt túrva a Kálvin-tértől az Astoriáig, legalább 50-60 autót előztem meg. Ennyi biztos nem előzött vissza, sőt, ha kivárom, hogy a sor tempójával eljussak az Astoriáig, akkor az legalább annyiba telne, mint amennyit egyébként összesen tekertem volna. Tudom, leszarod, miért biciklizek ott, ahol nincs bicikliút. Akkor az emberek 95%-a ne biciklizzen? A hozzád hasonló bosszúállók miatt kéne pszichológiai vizsgálat a jogsihoz.

Deszkás 2009.09.06. 19:42:58

@lápi lidérc: A 20e alattiból meg tiltsák ki az autókat és menjen mindenki biciklivel!
(Hogy lehet ekkora baromságot mondani, írni, mint amit megtettél?!)

Nancsi 2009.09.06. 19:43:50

Amíg a bringások arc nélküli bűnözők, addig semmit se nekik. Se kerékpárút, se kresz, se semmi. Ha majd vállalják az azonosítójel viselését, így vonatkoznak rájuk is a szabályok, akkor lehet tárgyalni velük, mint egyenrangú féllel. Terroristákkal, maffiózókkal, bringásokkal nem tárgyalunk.

gmower (törölt) 2009.09.06. 19:48:45

@harcsapaprikás: Út és látási viszonyoknak megfelelő közlekedés... Ha szar az út lassan megyünk, és a megfelelő szervezethez fordulunk, hogy újítsák fel. Pont ugyanannyira le fogják szarni, mint az utak felújítását, de ez sem ment fel az épp aktuális szabályok betartása alól. Sőt, mi lenne, ha a nagypofájú biciklisszervezetek, pl. a CM-en gyűjtenének a a biciklisektől pénzt, hogy a legroszabb cangautak felújítását meg tudják csinálni?

folyamatábra 2009.09.06. 19:52:00

De szép is lenne, hogy ha a kormány egy ésszerű előterjesztésről néhány hét alatt értelmes döntést hozna! Küzd bennem a szkeptikus és az optimista.
Az írás szép, valóban ezek tűnnek a legnagyobb gondoknak.
(egy autós-gyalogos-biciklis)

Small Devil 2009.09.06. 19:52:02

@Nancsi:
bűnöző a nénikéd... ugy beszélsz mintha az autósok motorosok között mindenki betartaná a szabályokat, és minden balesetet illetve dugót a bringások okoznák..... azért szállj kicsit magadba, és próbáld meg elképzelni a városi közlekedést kerékpárosok nélkül.... ha mindannyian autóba ülnénk, se te, se mi nem érnénk célba...

harcsapaprikás 2009.09.06. 19:52:42

@gmower: "Út és látási viszonyoknak megfelelő közlekedés..." Én is erről beszélek. Az útviszonyok miatt nem is használja senki.

harcsapaprikás 2009.09.06. 19:55:13

@gmower: "Út és látási viszonyoknak megfelelő közlekedés... " Én is erről beszélek. Az útviszonyok miatt nem használja senki.

harcsapaprikás 2009.09.06. 19:56:42

@Nancsi: Te szimplán hülye vagy. Biztos van pár terrorista a te családodban is.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2009.09.06. 19:58:14

@Nancsi: Maszkban tekerek, igen :-) Most akkor arc nélküli bűnöző lettem. Gratulálhatok magamnak? :D
(mondjuk bennem még mindig motoszkál a kérdés: mi visz rá embereket, hogy idejöjjenek egy biciklis blogra és lebűnözőzzék az összes biciklist?...)

ergbertegon 2009.09.06. 19:58:53

Nem semmi hozzászólások vannak itten kérem :-)
Én 1987 óta kerékpározom rendszeresen. Utóbbi időben kicsit öregedve már ugyan kevesebbet. Ezen csak a kisebbik fiam 'enyhített' kicsit ebben az évben. Ő is olyan hülye mint az apja...:-)
Túl vagyok én már pár kerékpártúrán és vagy 10000 km-t sikerült összekerekeznem. Na de!!
Ennek nagy részét a 90-es években sikerült összeszednem amikor nagyságrendekkel kevesebb autó volt. Még hogy nem tekertem át én is a zebrán? dehogynem. Mostmár nem merném megtenni. Végignyomtuk egyhuzamban Gyuláig 92-ben. Mostmár nem merném megtenni /mondjuk a gyerekkel/.
Az autósmorál az autók modernizációjával és sebességük jelentős növekedésével jelentősen romlott. Mondom ezt azért mert 92 óta vezetek is. Én megpróbálom ma is az előttem haladó kerékpáros gondolatát követni és számítok rá mire készül. Ez szerintem fontos lenne minden autósnak. A gond csak az, hogy az az autós aki életében nem kerékpározott nem tud együtt élni - lélegezni velük. Valamelyik nap a fehérvári úton haladt előttem egy gyors kerékpáros versenygéppel. Az FMH előtt ha valaki ismeri a helyet a megálló zebrájánál egy méretes gödör az aszfalton. Már számítottam rá, hogy egy egyensúlyvesztés nélküli kormánymozdulattal ki fogja kerülni az autók felé. Ha mellette megyek vagy megmaszíroz oldalról, vagy szerencsétlen belezúg a gödörbe.
Ezt kéne jobban oktatni az autóvezetés tanulásánál. A gyakorlati vezetés elején le kéne nyomatni pár órát kerékpáron a városban :-) és utána ülni a volán mögé.
Nem szeretnék senkit megbántani hozzászólásommal de bőven lenne mit tanulni mindkét tábornak a másiktól.

Köszönöm ha elolvastátok és vigyázzunk egymásra.

JMnem 2009.09.06. 20:01:44

A CM-et miért nem télen tartják? :o

egyittlakó (törölt) 2009.09.06. 20:03:40

Érdemes lenne az Alkotmánybíróságon átfuttatni azt a tervezetet. Nem tudom, hol vannak ilyenkor az okos tojás ombudszmanok, amikor nyakunkon a bringás meg a motoros terrorizmus. Véleményem szerint a KRESZ mindenkire vonatkozik, aki részt vesz a forgalomban, így jogi nonszensz törvényessé tenni az ügyeskedést. Azt üzenem a bringásoknak: ha nem tetszik az aktuális KRESZ, el lehet menni...

gmower (törölt) 2009.09.06. 20:04:19

@Small Devil:

"próbáld meg elképzelni a városi közlekedést kerékpárosok nélkül"

Nem kell elképzelni, jön a tél minden évben, és megmutatja. Jelentősen kisebb stresszel jár ilyenkor a vezetés.

"ha mindannyian autóba ülnénk, se te, se mi nem érnénk célba... "

Hagyjuk már. Elég egy nap, amikor meg sem lehet mozdulni a városban, másnapra már tökéletes lesz a közlekedés. Kellenek is az ilyen napok, amik egyébként maguktól is kialakulnak (na meg a városvezetés is sokat tesz ezért), mert így akinek tényleg nem fontos autóval menni, az elretten, és másnap már máshogy oldja meg. Emiatt lehet viszont azt mondani, hogy ahol minden nap nehéz a közlekedés, ott valószínűleg hiba van a rendszerben. Általában a hiba az, hogy még az akár 1-2 órás dugóban ülés is a jobb alternatívát jelenti. Ezeken a helyeken kellene ránézni a tömegközlekedésre, hogy biztosan a lehető legjobb-e?

Small Devil 2009.09.06. 20:06:20

@egyittlakó:
egyetértek, hogy a KRESZ minden közlekedőre vonatkozik... autósra, motorosra, gyalogosra, bringásra egyaránt.... az is rendben van, hogy nem kéne szabálytalanságra bíztatni az emereket... de van jónéhány olyan pont a KRESZ-ben, ami inkább csak veszélyessé teszi a közlekedést, ezeket nem hiszem hogy mindenáron be kéne tartatni

vizu · http://www.freeweb.hu/szavaiistvan/ 2009.09.06. 20:07:34

Most jöttem haza egy Lichtenstein-Svájc-Olaszország körtúráról. ott nagyjából mindezen javaslatok működnek, még sincs semmi feszültség a bicajosok és autósok között, igaz, az autósok és autósok között sem. ( Észak-Olaszország volt, Alpok) Egyszerűen belátják, hogy mindannyian egyenrangú résztvevői a forgalomnak, és mivel technikailag a bicajosnak ( robogósnak) könnyebb előrejutni, egy autós sem hisztizik, ha leelőzgetik őket.
Ahol van bicikliút a helyi bicajosok ott mennek, az országútival edzésen lévők pedig kinn az úton.
Nyilván ez is magyarázza az említett országok és a magyar kerékpárossport közti különbséget.
Itthon sem látom azért olyan reménytelennek a helyzetet. Kb. annyit időt autózom, amennyit bicajozok, főleg vidéken, havi néhány alkalommal Budapesten. ( felviszem vonattal a bicajt, és helyi közlekedek, ha marad elég időm hazatekerek egy 110-est. A gyalogjáró-bicikliút együttest járdának tekintem, ha gyalogolnak rajta visszafékezek, zebrán áthajtva nem kényszerítem lassításra az autósokat, kivárom a sorom. Persze a piroson gondos széttekintés után átmegyek gyalog is, bicajjal is ( Angliában pillanatok alatt megszoktam), de még senki nem dudált rám.
Azért már dudálnak, integetnek néha, ha a baloldalon néhány száz méteren át tartó kerékpárút kedvéért nem takarodok le az útról,
és kénytelenek harmincöt-negyvennel baktatni mögöttem, bár mindig erősen jobbra tartva tekerek, max 15 cm-re az út szélétől.
Autózás közben már jóval több problémám akad az indexet mellőző, vagy nem a kanyarodás szándékának, hanem a tényének jelzésére használó vezetőkkel, az agresszíven nyomulókkal, stb.

harcsapaprikás 2009.09.06. 20:07:46

@ergbertegon: "A gond csak az, hogy az az autós aki életében nem kerékpározott " Ilyen autós nincs. Kiskorában mindegyik biciklizett, de amint tudott venni valami hulladékot, vagy apuci alátolta, rögtön tudatmódosuláson ment át.

Small Devil 2009.09.06. 20:10:28

@gmower:
én csak azt akartam mondani(tény hogy nem fogalmaztam helyesen), hogy nem biztos hogy minden kerékpáros idióta.... az autósok meg persze sose szabálytalankodnak.... ők a szentek, akik felsőbbrendű lények a közlekedésben... ezt valahogy nem értem...

min 2009.09.06. 20:11:17

@winzoli: Mondatod minősít téged...

egyittlakó (törölt) 2009.09.06. 20:13:02

@Small Devil: A baj az, hogy szerencsétlen kis hazánkban a törvényeket nem betartják az emberek, hanem értelmezik meg felülbírálják. Na mármost, ha bringásnak joga lesz behajtani az egyirányú utcába, akkor nekem autóval miért ne lehetne? Akkor én másodrendű állampolgár leszek, mert autóm van? Van megoldás: a biciklisták kedvéért szüntessék meg az egyirányú utcákat meg a közlekedési lámpákat.

min 2009.09.06. 20:14:13

@Marcellusca: Tolerancia.
Tudom, itt jó néhánynak ismeretlenez a fogalom de nem nehéz megtanulni, elhiheted. Nem biztos, hogy az agresszív gyalog hozzáállásodból te jössz ki jól.

egyittlakó (törölt) 2009.09.06. 20:15:40

@harcsapaprikás:
Igen, mindenki bringásnak születik, de van aki továbbtanul.

min 2009.09.06. 20:16:31

@egyittlakó: Ne menj pl. Bécsbe mert sok meglepetésben lesz részed. Tudod a közlekedéskúltura is fejődik mint minden más.

ergbertegon 2009.09.06. 20:17:43

@harcsapaprikás:

A második felével teljesen egyet értek veled.

Viszont hidd el van /az asszony munkahelye által: iskola/ tapasztalatom a mai fiatalokkal. Osztálykiránduláson derült ki.: a srácok majdnem fele nem is akar biciklire ülni. Nem is tud a legtöbb kerékpározni. Kettőnek /17 évesek/ már segge alá tolták a verdát. Amikor meséltem nekik a 240 km-es egynapos gyulai túránkról, gyakorlatilag körberöhögtek. Mondták, hogy ők inkább bevágódnak a gépbe és repesztenek a pályán addig 2-3 óra alatt ott vannak. Itt föladtam...:-)

egyittlakó (törölt) 2009.09.06. 20:20:36

@min:
Leszarom Bécset. Itt Budapestről van szó. És itt nincs közlekedéskultúra. Ez itt bringás meg motoros anarchia.

harcsapaprikás 2009.09.06. 20:24:23

@egyittlakó: A te esetedben a továbbtanulás sajnos pénzkidobás volt.

Deszkás 2009.09.06. 20:28:29

@totyatotya: Ez igen. Kultúrált hozzászólás volt.

szaGértő 2009.09.06. 20:28:44

@Szibarita: Én is szívesen szállok metróra meg villamosra, ha jössz velem, és hozod a két 40 kilós táskámat. Hazafelé meg a karton tejet, a két karton kutyakaját és a többi sallangot.
Holnap 8-kor a Nyugatiban? :D

Deszkás 2009.09.06. 20:29:42

@Nancsi: És mi a helyzet a rendszám nélküli gyorshajtókkal?

min 2009.09.06. 20:33:32

@egyittlakó: Persze, hogy nincs közlekedéskúltúra. Főképp az olyan gondolk
odású autósok miatt mint amilyen te lehetsz. Vanak fasz bringások és mototrosok is az tény de szerencsére a fejlődésnek néhény bekövűlt agyú autóskolléga rinyálása nem fog ártani.

Deszkás 2009.09.06. 20:34:10

@egyittlakó: Aha! nem inkább autós anarchia van?

gmower (törölt) 2009.09.06. 20:36:13

@Small Devil:

"nem biztos hogy minden kerékpáros idióta..."

Na én ilyet sose mondtam. Én magam is, amíg kis szülővárosomban éltem, gyakorlatilag csak cangával közlekedtem. Nekem ott sosem volt gondom, együtt volt a canga-gyalogút, de sosem jutott eszembe az úton tekerni, ahol ki volt építve. Persze a gyalogosok kóvályognak, de ezért van a fék, meg a kormány... Sőt a piros lámpáknál is mindig megálltam, függetlenül attól, hogy jött-e valaki. Nekem az iskolában még ezt tanították, és mivel így egy évtizednyi tekerés során sem volt konfliktusom, szerintem nem hülyeség. Még Pesten is próbálkoztam, de itt nekem egyszerűen már nem igazán alternatíva, számtalan okból.

"az autósok meg persze sose szabálytalankodnak.... ők a szentek, akik felsőbbrendű lények a közlekedésben... ezt valahogy nem értem... "

Na ilyet meg végképp nem mondanék. De azért lássuk be, hogy vannak tipikus szabálysértések, amiket a biciklisek követnek el (pont erről szól a poszt), és ezeket az autósok nem igazán szokták. Na meg, ha egy autós szabálytalankodik, mert értelmetlennek talál egy KRESZ szabályt (pl.: vasúti átkelőn sebességkorlát), akkor ugyanúgy megbünetik érte. Tudtommal a cangásokat (és a gyalogosokat sem) nemigen büntetik semmiért. Azaz van büntetés, csak az a legtöbb esetben halálos, amiből ugye nemigen tanul a delkvens...

sroc 2009.09.06. 20:41:59

miért kell folyton leordítani azt az ötletet, hogy tiltsák ki az autókat a belvárosból? Egy kicsit nyugatabbra jópár példa van rá, de biztos nehéz belegondolni, hanem ostoba érvekkel egyből támadni, azt könnyű. A tiltás nem arról szól, hogy SENKI nem jöhet be autóval. Frankfurtban meg Münchenben, meg Amszterdamban is, meg Londonban is, meg mittoménméghol eljut a villanyszerelő a célpontjához, az áru pedig a boltba. Igaz, az infrastruktúra úgy szar ahogy van ebben a városban.

zsirka 2009.09.06. 20:48:08

A legtöbb javaslat kivitelezhető, idővel a közlekedés résztvevői az adott szituációkhoz hozzászoknak. Szegedi révén csak a helyi tapasztalatokat tudom elmondani: A kerékpárutak és sávok hossza itt is a biciklisek számát követve (lassan) emelkedett. De ahol lett ott sok problémát oldott meg, a kezdeti nehészségek árán. Mivel a város kialakítása körutas sugárutas teljes egészében (a Nagy árvíz elintézte) ezért a biciklisek biztos, hogy toronyiránt mennek, mert van rá lehetőség. De a belváros erősen egyirányúsított (néhol sarkonként változó irányban), így ki kellett alakítani biciklis sávokat. Mindenki katasztrófát vizionált, és ma már a tanuló vezetők sem buknak meg a környéken. A javaslatokban szereplő kis nyilakkal (inkább háromszög:^) jelzett sávok a legújabb újítások az egyirányú utcákban és teljesen beváltak, holott még a nagykönyvben nem is léteznek. Parkolni is lehet, biciklis is mehet iránnyal szemben autós is elfér, ráhajthat. Az egyik 2x2 sávos sugárúton kétoldalt (igaz a tizedik festési variáció után) kialakított sávban elférnek a biciklisek és mellettük a troli, a busz és most jelenleg az erre terelt Román kamionok is. Ráadásul van ahol a jobbra kanyaradó sáv bal oldalán hosszan fut és mégis működik. Idő és türelem kérdése minden. Az autósoknak (köztük én is gyakran) meg kell szokniuk a bicikliseket az utakon, a bicikliseknek meg minél inkább törekedniük kell a szabályos, de legalább is kiszámítható közlekedésre. Egyébként nálunk már a kerékpár tárolók parkolók is szaporodnak néhol az autók parkolók rovására.

Marcellusca 2009.09.06. 20:49:36

@min: Te kezdted fikázni az autósokat.
Az már a toleranciába tartozik? Én csak toleránsan válaszoltam, mert azt is írhattam volna, hogy elmész Te a ....

Itt is leírom, mert úgy látom, a nagyon okos kommentelőknek nem tűnik fel az avatarom, illetve számukra elképzelhetetlen, hogy nem a NET-ről szedtem le. Saját verda.
És, ha visszaolvasol, akkor azt is láthatod, hogy drótszamárra is szoktam ülni. És nem csak hobby-ból.

@szaGértő: Neked is csak azt tudom javasolni, amit Lacacának: Kösd a hátadra! :D

Fittipaldi 2009.09.06. 21:00:15

@Marcellusca: "Saját verda."

Van egy autód bazzeg? Nem mondod... :)

LewisFM 2009.09.06. 21:05:24

Nos a bringás pont ugyan úgy közlekedhet az úttesten, mint egy autó, persze a KRESZ szerint. Én speciel azzal oldom meg, hogy az autósok ne szorítsanak le, hogy a megengedett maximális távolságra megyek az út szélétől. Ekkor már nem fér el abban a sávban, amiben én megyek.

Ezt pedig nem azért teszem, hogy szemétkedjek, csak túl szeretném élni.

Egyébként én sajnos sokat kell, hogy autózzak, de egyenlő félként kezelem a bringást, vigyázok rá, s nem sértődöm meg attól, hogy ő is jelen van. Joga van hozzá és kész.

Aki pedig ledudál, annak üzenem: a legtöbb bringás ilyenkor megijed, s elkezd kacsázni, s ha ez még leszorítással is jár, garantáltan az autó alatt végzi. Ez kinek jó?

pötyi75 2009.09.06. 21:05:54

"Újabb egyeztetés a témában még augusztusban várható, a tervek szerint a kormány szeptember közepén hozhat döntést." - de hát most szeptember van, nem?!

sutyerák 2009.09.06. 21:11:22

egyirányú utcába már most is behajthat a biciklis mindkét irányból!

Marcellusca 2009.09.06. 21:15:19

@vízfejű bikfic: Képzeld, vazze, bringám is van.

Fittipaldi 2009.09.06. 21:24:50

@Marcellusca: Fúúú, azta! És van rollered is? :)

Gabriel_MTB 2009.09.06. 21:25:39

@erid: Mikor legutóbb arra jártam, még igencsak hiányos volt a Bp-Szob vonal. Ettől függetlenül az utóbbi 3-8 évben készült szakaszt nem nevezném jónak. Persze aki kirándulni szeretne kb. 20 km/h-ás max. sebességgel, annak tökéletes.
Ez egy ártéri bringaút. Egyes szakaszai időnkét víz alatt vannak. Utána iszaposak. A bp-i rakpartokat is tisztítás után adják át a forgalomnak az árvízek után. Tehát sokszor nincs is ott bringaút.
Vácnál a közvetlenül parton megy, ahol a gyalogosforgalom miatt nem lehet biztonságosan haladni. Mivel a bringás kirándulók számára ez az út sokkal biztonságosabb, mint a 2-es, ezért jó időben sokan vannak rajta. Éppen ezért veszélyes ott tempót menni. Amit amúgy sem lehet, mert a vonalvezetése ezt nem teszi lehetővé.
Egyetlen bringaút sem fogja kiszolgálni egyszerre a kocabiciklisek és a versenyzők igényeit. Éppen ezért mindenki a saját céljainak és biztonságának leginkább megfelelő utat fogja választani.
Amúgy nem értem miért tilos a 2-esen bringázni, mióta van mellette az autópálya...

Deszkás 2009.09.06. 21:34:29

@sutyerák: Ha a tábla engedi. Amíg nincs tábla, nem jöhet be. Sok helyen gáz, mert nincs meg a megfelelő távolság, hogy elférjen a biciklis is.

Árpi 2009.09.06. 21:40:03

@sutyerák:
Ezt kerékpárosként vagy autósként tudod rosszul?

Mazsika1 2009.09.06. 21:41:17

Véleményem:

1. Egyirányú utca: egyirányú, ott forgalommal szemben közlekedni bármilyen járművel - így kerékpárral is - tilos.

2. Villamos pályán a sínek között kerékpárral haladni, a síneken át a pályára felhajtani tilos.

3. Gyalogos-átkelőhelyen kerékpárral ( a kerékpáros a nyeregben ülve hajt ) átkelni tilos
(el kéne dönteni, hogy most az objektum gyalogos-e, vagy kerékpáros :P )

Kerékpárral gyalogos átkelőhelyen csak úgy lehet átkelni, hogy a kerékpáros a kerékpárról leszáll, és tolja.)

4. A kétsávos úton a felezővonal tartományban, a két kocsisor között kerékpárral haladni tilos.

5. Ha van kerékpárút, a kerékpáros azt köteles használni.

6. Járdán kerékpározni szigorúan tilos.

7.Forgalomirányító fényjelző készülék tilos (vörös fény) jelzése esetén kerékpárral is szigorúan tilos az útkereszteződésbe behajtani.
( csak az autósnak tilos, a kerékpárosra nem vonatkozik, wazze?? ) :PPPPP

8. Kerékpáros közlekedés nem alanyi jogú ( már tudok egyensúlyozni rajta, :-)) bibibíííí... ) közlekedési jog, jogosítványhoz kötném.
(olyanhoz, mint a segédmotoros kategória.)

Marcellusca 2009.09.06. 21:41:32

@vízfejű bikfic: Az nincs.
Mint üres vízfejem sem.

halar 2009.09.06. 21:43:33

kedves lumina! ez már megint egy index címlapra való cikk, aminél természetesen nem sikerült a lényeget eltalálni. kérlek fuss neki még egyszer, vagy kérdezz meg egy szakembert!

mizrolist 2009.09.06. 21:49:04

@Nancsi: na még egy idióta lápi lidérc után. Ezeket tenyésztik valahol?

Rain01 2009.09.06. 21:50:44

BICIKLIS vs AUTOS

de szeretem ezt a témát.

Amikor 14 évesen felkenődtem egy autóra bringámmal, mert letojtam a piroslámpát és az az egyirányúba behajtottam, de nem ám a megfelelő irányból vagy 30-cal és majdnem ottmaradtam akkor azt mondtam, hogy a hülyes autós. Mikor közel a 30-hoz majdnem megtörtént az eset megint de már akkor én ültem a volánnál azt mondtam hülye biciklis.

Lehet hogy a KRESZ.ben vannak hiányosságok (miben nincsenek?) és lehet hogy sokkal egyszerűbb lenne az élet ha sokmindent meg lehetne tenni, de ha a KRESZT átírják egy picit és ezzel megengednek olyan dolgokat amire nem lehet felkészülni.
Mi van ha pl egy egyirányú utcában rongyol veled szemben a bringás és netán eldobja magát te meg kivasalod, akkor ki a hibás? Te mint sofőr, mert nem az út és látási viszonyoknak megfelelően mentél, vagy a bringás akinek fingja sincs az egész közlekedésről, mert alapvető dolgokat nem tud (itt értem mi vonatkozik egy autóra a kreszből és esetleg milyen féktávval képes megálni egy autós...stb)

A gond általában mindkét oldalról jön.

Autós: nem tekinti közlekedési eszköznek a biciklit, innentől kezdve nem áll meg, ha elékerül.

Bringás: Nincs tisztában a kresszel, sosem vezetett nem tudja milyen amikor egy veszélyhelyzetet nem lehet kiszámítani, kikerülni.


Egy szó mint száz: OKTATNI KELL A KRESZT A BRINGÁSNAK IS!!!! És jól számonkérni ha nem tartja be, mert egyszerűbb az autóst hibáztatni. Ha egy autós kivasal valakit a szerencsétlenen nem segít ha a sofőrt becsukják, vagy kártérítést fizettetnek vele.


Az közlekedjen aki ismeri a kreszt, aki nem az meg tömegközlekedjen!

a_bolha 2009.09.06. 21:58:15

Ésszel, vagy ügyesen.

min 2009.09.06. 22:03:04

@Marcellusca: Én csak az autósok egy részét fikázom akik megkövültek agyilag. Ugyanígy a fasz bringásokat és motorosokat is . Olvass csak vissza .
Csodálkozom is néha a kerékpárellenes hozászolásaidnál.

A behajtani tilos táblánál valószínűleg tábla és felfestés is figelmeztetni fog nem csak úgy durr bele bumm fognak a szembeforgalommal bevágódni a bringások.
A piros lámpánál egyenesen és balra nem, ellenben jobbra kis ívebn engedném nem csak az bringákat hanem a kocsikat is ahol egy kis kiegészítő tábla jelőlné ennek lehetőségét mert nyílván egy nagyforgalmú kereszteződésnél ez egyenlő lenne az öngyilokkal

fda 2009.09.06. 22:12:49

@sh4d0w: A biciklis igenis a bicikliutat használja, ha van. Ha gazos, talán letakaríthatnák maguknak,

Király ötlet, érdemes kaszát vinni.

Gondolom nálad is van úthenger és helyreteszed a rossz minőségű útszakaszokat, ha már a kocsiddal arra jársz.

Martian (törölt) 2009.09.06. 22:14:30

@egyittlakó: Na mármost, ha bringásnak joga lesz behajtani az egyirányú utcába, akkor nekem autóval miért ne lehetne?

Egyetértek, ha másfél méternél kisebb az autód szélessége, szerintem is nyugodtan behajthatnál.
;-)))

Martian (törölt) 2009.09.06. 22:17:21

@Rain01: a KRESZ elméleti ismeretének nem sok köze van a biztonságos közlekedéshez, a józan észnek, a figyelemnek és a kiszámíthatóságnak már annál inkább.

Körömcsiga 2009.09.06. 22:17:40

Magam is bringázom, nekem legtöbb rovás az egyirányú + a piros lámpa. A gyalogot meg nem tudom mire vélni, hiszen rengeteg helyen a kerékpárút a gyalogúttal együtt van (nagyon helytelen módon), mint pl a budai bringaúton. Nem való egy sávra a gyalog és a bringa. Én már ütöttem ki véletlenül telefont turista kezéből, mert hirtelen elémrakta a kezét (gondolom mutatni akart valamit a haverjának és szélesre tárva a karját elém tette). Ez a budai kerékpár/gyalogúton történt. Röhej a 10-es tábla is a Batthány téren, ha jól tudom a km óra nem kötelező és nem hiteles :)))

gmower (törölt) 2009.09.06. 22:19:40

@min: "A piros lámpánál egyenesen és balra nem, ellenben jobbra kis ívebn engedném nem csak az bringákat hanem a kocsikat is ahol egy kis kiegészítő tábla jelőlné ennek lehetőségét mert nyílván egy nagyforgalmú kereszteződésnél ez egyenlő lenne az öngyilokkal "

Na, ez az első értelmes gondolat itt :) Szerintem a kiegészítő tábla fölösleges, mindenhol kéne engedélyezni, természetesen úgy, hogy mindenkinek elsőbbséget kell adnia annak, aki a
piroson fodul jobbra kis ívben. Szerintem nem okozna gondot, hisz pont olyan lenne, mint mikor lámpa nélküli kereszteződésben kell elsőbbséget adni.

lelkesz 2009.09.06. 22:32:21

Egyetértek, büntessék a bringást is, amint olyan lesz a bicós infrastruktúra, mint Hollandiában! Addig viszont támogassák, akárcsak a tömegközlekedést, hogy az autósnak elmenjen a kedve a kocsitól. Persze most azokról beszélek, akiknek nem munkaeszköz az autó, mondjuk egy vízvezetékszerelőtől senki nem várhatja el, hogy a hátán vigye a szerszámokat meg a beépítendő anyagot, de ha rokkant édesanyád vagy három gyereked van, akkor is indokolt, hogy kocsival járj. Tolerancia, ez a lényeg!

XJS · http://www.ae86.hu 2009.09.06. 22:35:56

Előrebocsájtom, nem olvastam végig a kommenteket, így elképzelhető, hogy ismétlek már előttem megírtakat. Szintén leszögezném, hogy szoktam bringázni, főleg Budapesten, nyáron, de alapvetően autós (ritkán motoros) lettem. Szóval:

Kerdem, ha a cikkindito bekezdésben a bringas/kerekparos szavakat kicsereljuk autosra, nem nyilna-e ki minden "öko-kamikaze" zsebében a bicska, ha egy autós oldalon olvasná?

"Az élet írja a KRESZt" Hát akkor kedves szerző, ne csodálkozz, ha erősebb kutya pisil...

Meglévő bringaút mellett az autók közt bringázás kapcsán: "hogy hány méter gaz nőtte be a bicikliutat, az évek alatt hány fa gyökere keresett utat a burkolatban, vagy éppen egy munkagödör tátong a közepén. "

Ezt is nézzük meg a másik oldalról...Szerintetek hány fa keresett utat az autóutak burkolatában? Az autóval mégsem mennek bringaúton, ahol kátyú, neadjisten munkagödör van útban.

"...és ha valaki tényleg közlekedési eszközként használja kerékpárját, döntő szempont lehet az időfaktor."

Értem én, "ha tényleg közlekedési eszköznek". Az autó b@meg micsoda? Annak nem számít az időfaktor?

Piros lámpa, stoptábla. Miért is látja be jobban a bringás a kereszteződést mondjuk egy kisteher vagy busz sofőrjéhez képest?

"Hasonló jelenség az egyirányú utcába szemből behajtás, szabálytalan, de hasznos, rengeteg időt lehet vele spórolni..."

MINDENKI sok időt spórolna, ha szembe menne a forgalommal? Nem tudom, ti hogy vagytok vele, én kifejezetten utálok életveszélyes helyzetet okozni szegény bringásnak, akit majdnem elcsapok, amikor szabályosan befordulok egy egyirányú utcába, és pont ott jön szembe az időfaktorára pedánsan ügyelő, éppen a forgalom teljes jogú tagjaként kezelendő öngyilkosjelölt.

A buszsávban bringázás, sőt, motorozás teljesen rendben van , a járdán bringázást meg hülyeség tiltani szvsz. A zebrán is miért ne lehetne tekerni? (Itt azért megjegyezném, hogy mint ahogy az egyirányú utcában szembejövő bringások előfordulása is heti min. 1-re nőtt tapasztalataim szerint, úgy a pirosban zebrán átzúgó öngyilkosjelölteké is nő. Az autós nem számít a zebrán 40-el mozgó gyalogosra...)

Az álló, hangsúlyosan álló sor jobbról előzése is rendben lenne, de a tapasztalat azt mondatja, hogy mégsem szabadna engedni, mert ebből az lesz, hogy a lassan guruló sort is jobbról ("csíkon") fogják előzni. Az pedig megintcsak az értelmes kockázat felső határa közelében, talán kicsit túl van.

Értem én, hogy ha pozíciót akar nyerni a bringás érdekképviselet, akkor magasról kell indítani, hogy legyen miből alkudni. De ennyira magasról? Egyirányú utca meg stoptábla? Ha valamit az emberbe vésnek amikor a jogsit csinálja, azok ezek, meg talán a jobbkéz szabály... Én sokkal inkább azért lobbiznék a helyetekben, hogy az autós képzésben kapjon legalább egy dedikált órát mondjuk "A közlekedési viszonyok egynyomon haladó járművekkel" címmel, mint ahogy a villamosos szitukat is oktatják annak is, aki soha az életben nem megy villamos közelébe. Többet nyernétek vele, szvsz.

Körömcsiga 2009.09.06. 22:37:21

@lelkesz: ezek szép szavak. A jelenlegi helyzet következmény. Ha kényelmes/olcsó lenne a tömegközlekedés, nem választanák az emberek az autót. Amíg viszont nincs épkézláb alternatíva, addig ne szivassuk még jobban az autósokat van elég szivatás így is. Magam is szívesen pattannék buszra/villamosra ha nem 3 átszállással és tömeggel kéne utaznom kétszer annyi ideig mint autóval vagy bringával.

Szibarita 2009.09.06. 22:43:03

@szaGértő: Bevasarolni szoktam tomegkozlekedessel, de nyilvan nem fogok helyetted is cipelni, okostojas.

Szerinted akiknek nincs autojuk, azok mind eheznek vagy haztajit kajalnak?

A te munkad meg a te bajod.

Marcellusca 2009.09.06. 22:45:34

@min: Nekem nincs bajom a kompromisszumkész vitákkal/kommentekkel.
Jó is kisülhet belőle.
Az általánosításokat, az ismeretlenül levont következtetéseket nem bírom.

Itt zömmel bringások írogatnak, és jól elvannak egymással. Gondoltam, megpróbálom, mint autós kicsit más megvilágításba is helyezni a kérdést. Mindezt úgy, hogy bringázom is és úgy is látom, hogy mit művelnek, közlekedés címén.

Ez a jobbra kanyarodás engedélyezése nem hülyeség. Állítólag USA-ban működik is.

kuk22 2009.09.06. 22:48:26

ezek jó kezdeményezések, csak feltételez egy magasfokú inteligenciát, ami sajnos kevesekben van (mondom ezt kerékpárosként). Ezeket csak úgy lehetne támogatni, hogy jogosítvány kelljen a kerékpárra is, meg legalább 17 éves kor.
Addig jó ötletek, még egyessével mennek a tapasztalt kerékpárosok. Egy csorda gyerek szembe az egyirányúban vagy kocsisor mellett jobbról!?!? A leghülyébbre kell jogszabályt alkotni, nem magatokra (bocs, magunkra)!
Mindig is éreztem, hogy megelőzőm a koromat, mert már így közelekdem :D

Miron 2009.09.06. 22:48:41

@sh4d0w: Te meg betömhetnéd a kátyúkat az útfenntartók helyett.

Sailor 2009.09.06. 22:50:36

Lehet, nagyon elvadult az ötlet:
szvsz biciklivel a forgalommal szemben kellene haladni (hasonlóan a lakott településen kívüli gyalogosokhoz).
Legnagyobb előnyének a jó látási viszonyokat tartom. A gépkocsi vezetője és a biciklis számára is eléggé figyelmeztető lenne a szembe haladó.
Valahol az Alföldön láttam egyébként hasonlót vmelyik városban: az autóktól jól elválasztott kerékpárúton csak egy irányba lehetett haladni és az, ha jól emlékszem, pont az autókkal szemben volt kijelölve.
Azt gondolom, még a részeg biciklisták sem lennénenk olyan hülyék, hogy a szembe jövő autó elé kikanyarodjanak - mint tette azt nem régen a focista elé kicsámpázó szerencsétlen.
Mi a véleményetek? Pl. Budapesten ez működhetne?

Sicc 2009.09.06. 22:54:16

Látott már életében valaki olyan biciklistát (vagy esetleg hallott olyanról, netán a barátja feleésgének kollégája látott olyan embert, aki erről beszélt) aki betartja a közlekedési szabályokat?

EMBEREK! A LÁNCHÍD KÖZEPÉN TEKERNEK A BRINGÁSOK MINDEN EGYES NAP. Aztán ha rámész az első kerékkel a nyakára, akkor meg jön a sírás-rívás, meg a fehérre festett, koszorúzott bringa a lámpavashoz láncolva....

Hagyjuk már ezt ! ........

Grifter 2009.09.06. 22:58:30

Én kikérném magamnak a piros viacolor kerékpárutakat is. Csak ebben az országban büszkék arra, hogy pirosra festik a macskakövet ...

Mazsika1 2009.09.06. 23:03:29

Arra az aspektusra válaszul, mely az ÉLET vs.KRESZ viszonyát helyezi fókuszba, a véleményem:

A sakk egy olyan játék, amelyben szabályok vannak. pl a huszár lépése két mező előre az adott pozícióból tetszőleges egyenes irányban, majd egy mező a lépett mezősíkból balra vagy jobbra.

A közlekedés is egy olyan "játék", amelyben szigorú szabályok vannak, a közlekedők épsége érdekében.

Lehetne mondani, hogy ja persze az élet teljesen más, így a huszár léphet 4-et előre és kettőt jobbra, így könnyebben leüti a vezért...


Így én ezt a felfogást, hogy az ÉLET és a KRESZ kissé eltér, elfogadhatatlannak tartom.

A kerékpár közlekedési eszköz, és nem az az eszköz, amely bebizonyítja, hogy a KRESZ szabályai életszerűtlenek az egynyomon haladó, emberi erővel hajtott kétkerekű járművekre vonatkozólag.

redballon 2009.09.06. 23:19:45

Minden gyalogos lábát le kellene vágni, aki azon a kevés bringaúton mereszti a seggét ami van és ha rácsilingelsz, akkor még ő pofázik, hogy mit akarsz te itt....

Perillustris 2009.09.06. 23:21:34

@Strici: Részemről oké. Járdán - szabálytalanul - parkolás kocsival 3 millió. Kiégett - bármelyik oldali - első vagy hátsó lámpa 2 és fél millió. Rendben?

Perillustris 2009.09.06. 23:23:00

@Mazsika1: "A közlekedés is egy olyan "játék", amelyben szigorú szabályok vannak, a közlekedők épsége érdekében."

Pont ez az! Hogy a szabályok elavultak.

pgreg 2009.09.06. 23:28:10

Helló!
Van néhány szabály a KRESZ-ben, ami mintha fölötte állna a többinek. Nem értek egyet ezzel. Aki pl. mindig megáll a piros lámpánál, de a sebességhatárokat csak a legritkább esetben tartja be, az inkább ne szóljon semmit. Ismerem a szabályokat (KRESZ). Rugalmasan kezelem őket elővigyázatosan, felkészülve arra, hogy más nem számít erre. (Pl. éjjel piros a lámpa, sehol senki. Ki az aki kivárja?)

Perillustris 2009.09.06. 23:32:15

@Benbe: Gondolom amikor az autók teleállják a buszsávot, akkor kiszállsz és azok a sofőrök "nagyon megjárják". Buszsáv nélküli úton, "sima és átlagos" dugóban mit csinálsz? Amikor pl. a 86-os busz 50 perc alatt sem jut el a Gellért tértől a Batthyányi-ig? Énekelsz?

LOL

dmm 2009.09.06. 23:35:50

@csati: amíg te "dinamikusan" közlekedsz a járdán, addig ne szólj bele a dolgokba, mert te vagy a legalávalóbb kerékpáros. ha beszarsz a forgalomtól, akkor ne a változások ellen szólj, hanem szállj fel a buszra.

Perillustris 2009.09.06. 23:36:29

Érdekes, aki most pattog, az ugyebár teljesen kikelt az autópályán érvényes sebességhatár módosításakor (120-ról 130-ra).

Hogy előtte is majdnem mindenki annyival ment és csak "legalizálták" a gyorshajtást?

Persze most mindenki még gyorsabban, átlagosan 140-nel megy.

Ebből kiindulva, a bicajosoknak semmi nem lesz elég: olyan gyorsan mennek majd át a piroson, hogy az még zöld lesz.

Perillustris 2009.09.06. 23:45:16

@lápi lidérc: Köszönjük a "csak 5 percre álltam meg" és "nem volt máshol hely" típusú autóstársak nevében is.

dmm 2009.09.06. 23:50:51

tudom, hogy unalmas, de: mint kerékpáros és autós egyben felteszem a kérdést: az autóval közlekedők ugyan betartják-e a szabályokat?
mindig a megengedett sebességgel haladnak-e?
nem mennek-e át a piroson (lendületből, hetvennel)?
átengedik-e a gyalogot a zebrán?
nem parkolnak-e a kerékpárúton?
nem hajtanak-e be a kereszteződésbe akkor, amikor látható, hogy nem tudnak majd átmenni rajta?
nem előzik-e a (sort balról ugyan), ami után beerőszakolják magukat a jobbra kanyarodók közé?
nem előzik-e meg a kerékpárosokat 10 méterrel az előtt, hogy jobbra befordulnának? (jobb horog)
nem állnak-e fel a járdára úgy, hogy szarnak arra, hogy elfér-e ott egy babakocsi?
és még sorolhatnám...
az egyirányú utcába csak azért nem mennek be szemből, mert nem férnek el.

a meglátásom szerint az autósok sokkal több szabálytalanságot követnek el, mint a kerékpárosok, ráadásul sokkal nagyobb veszélyforrást jelent az autós szabálytalanságág! plusz elvileg ők meg kellett tanulják a kreszt alapból.

Perillustris 2009.09.06. 23:51:47

@Takács Bálint: "A bringáson be lehessen hajtani az általa okozott kár összegét, ha a baleset az ő hibájából történt."

Miért ne lehetne akár ma is?

Carpet Syndroma 2009.09.06. 23:59:09

@Sicc: Szerinted a Lánchídon, a KRESZ szerint, hol közlekedhet szabályosan a biciklis?

dmm 2009.09.07. 00:01:37

@Sicc: EMBEREK, a Lánchídon gyakorlatilag folyanatosan áll a forgalom. Kinek fáj, hogy a biciklista meg képes ott is haladni?

Perillustris 2009.09.07. 00:06:43

@agyramegy: A futárok többségének van fb-je. A Hajtipajtik mindegyikének.

Carpet Syndroma 2009.09.07. 00:08:20

@kuk22: "Addig jó ötletek, még egyessével mennek a tapasztalt kerékpárosok. Egy csorda gyerek szembe az egyirányúban vagy kocsisor mellett jobbról!?!? A leghülyébbre kell jogszabályt alkotni, nem magatokra (bocs, magunkra)!"

Hát igen, ez sajnos igaz. Akkor marad a kerérpáros KRESZ oktatás/betartatás. Vagy legyenek inkább kevésbé élhető szabályok, amit a hülyék/lusták/beleszarók is képesek betartani?

dmm 2009.09.07. 00:09:28

@dmm: egy példa csak: a délutáni csúcsban a Batthyány tértől a Blaháig bringával 13 perc. Autóval, gondolom, minimum a háromszorosa. Azért álljak a kocsik mögött, hogy az autósok ne legyenek frusztrálva? Na nem.

Perillustris 2009.09.07. 00:09:29

@Scaramella va alla guerra: "Én egyébként a sünök és a városvezetés helyében adminisztratív eszközökkel nehezíteném a biciklizést, amíg nincsenek bicikliutak."

Nem értem a feltételes módot.

dmm 2009.09.07. 00:12:35

@Scaramella va alla guerra: jó felvetés! a nehezítés nyilván a fejlődést szolgálja.

Perillustris 2009.09.07. 00:15:36

@gmower: "Érdekes, én autóból is pont ugyanannyira belátom a kereszteződéseket, mint bicajról"

Tehát ha bicajozol, akkor is ugyanolyan korlátozottan látsz? Jól kötötted be a sisakod?

Perillustris 2009.09.07. 00:18:16

@Nancsi: Neked Brúsz Vilisz a kedvenc színészed, ugye?

Perillustris 2009.09.07. 00:19:59

@gmower: "Sőt, mi lenne, ha a nagypofájú biciklisszervezetek, pl. a CM-en gyűjtenének a a biciklisektől pénzt, hogy a legroszabb cangautak felújítását meg tudják csinálni?"

Ember, te hol élsz? Ilyen adószintnél? Netán te összekalapoztad a Megyeri-hídra való pénzt?

dmm 2009.09.07. 00:19:59

@gmower: ha téged tényleg megbüntetnének csak egyszer 100 ezerre... de tudjuk, hogy nem így van. amúgy télen is vannak kerékpárok az utakon. nem vetted még észre? na, az baj, ezek szerint nem vagy különösebben körültekintő.

Perillustris 2009.09.07. 00:26:03

Egyébként hagyjuk ezt az egyirányu utcás dolgot nyugodtan, amit egyébként az autók miatt kellett bevezetni.

De szüntessük meg az úton való parkolás lehetőségét, használjuk a felszabaduló felületet arra, amire való: közlekedésre. Mindjárt lesz helyünk a teljes értékű kétirányú forgalomnak, aminek ugye mindenki örül, hiszen haladni szeretne.

dmm 2009.09.07. 00:37:00

Lehet, hogy nem érdemes ezen polemizálni. Az autóban lévő kormánykerék olyan jellemferdítő erővel bír, amit a magyar – esetleg a kárpát-medencei – populáció nem tud tolerálni. Az európai országok többségében valahogy képes működni a rendszer (ahogy más esetekben is), itt sokkal nagyobb energiát, türelmet és főképp bátorságot igényel az, hogy megértessük a közlekedés részvevőiével az alapelvet, ami szerint a közlekedők elvi súlya a rendszerben azonos, ami eltérő, az a közlekedési eszközük veszélyessége.
Amíg szempont a közlekedési eszköz bekerülési összegének mértéke, amíg az egyes emberek jogait az különbözteti meg, hogy mennyit költöttek az eszközeikre, addig csak úgy működik majd minden, ahogy ma ez jellemző. És ebben az a jó, hogy itt aztán nincs jobb- és baloldal, nincsenek anti- és fasiszták, nácik és homofóbok. Itt autósok és nem autósok vannak. Ebben látszólag nincs politika. (amúgy ez nem igaz, bőven van…)

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2009.09.07. 01:08:01

Az itt kommentelő öntudatos pirososon MERT JOGOM VAN HOZZÁ áthajtó biciklistáknak szeretném mondani, hogy azért tehetik meg ezt a faszságot, mert a szabályokat (legalábbis a villanyrendőrre vonatkozólag 100 százalékosan) a többiek betartják. Viszont, ha ezt mg csinálják egy darabig a kamionos is el fog gondolkozni azon, hogy " mégis miért állok itt a lámpánál? elvégre gyorsabb lenne..." ---- az meg nektek fog fájni, nem a kamionnak. És demagógia, tudom. Leszarom, a pöcsöm tele van az ilyen öntörvényű kis faszokkal, akik követelik, hogy lehessenek a közlekedés teljes rangú tagjai, de annak szabályait nem tartják be.

dmm 2009.09.07. 01:11:17

@d.z.: olvass már egy kicsit vissza idióta! te amúgy mindig fékezel a sárgában???

I-brahi 2009.09.07. 01:19:29

Szerintem a javaslatok legtöbbje progresszív, annak a biciklistának pedig, aki átmegy a piroson, akkora sünt javaslok, amekkora a nyerge. Az egyetlen, amivel szerintem óvatosan kell bánni, az az egyirányú utcás történet. A többit maximálisan támogatom, mint rendszeres biciklis, aki meglehetősen tisztában van a budapesti bicikli és egyéb utak állapotával.

Kvízkérdés következik amúgy: A Budakeszi úton lakom. Hazafelé három opció áll a rendelkezésemre:

1. Felcsalinkázok a 2-szer 1 sávos Budakeszi úton
2. Jobbhíján feltekerek a járdán
3. Használom a szembe egyirányú párhuzamos Labanc utcát (ez még csak nem is ér végig, tehát csak kombóban alkalmazható az előző kettő valamelyikével)

Melyiket válasszam? Az első baromi veszélyes az emelkedő és lakott terület ellenére legalább 70-nel száguldozó autók miatt, a másik kettő szabálytalan.

(A járdán szoktam menni, lévén gyalogos egy szál se...)

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2009.09.07. 01:26:36

@dmm: Visszaolvastam, elég volt, ezen a blogon mindig csak ugyanazt olvasom és igen, a magam részéről a lehetőségekhez mérten a lehető legjobban betartom a kreszt és próbálok figyelni a másikra. Ebbe beletartozik, hogy ha sárgánál meg tudunk állni, akkor nem a gázt kezdjük el nyomni, vagy mondjuk mindig megállunk a zebránál. Vagy benézünk a kerékpársávba, mielőtt átmegyünk rajta... Ez van, én így érzem jól magam. Viszont amikor mások már az alapvető közlekedési kultúrára is szarnak az eléggé felbasz. Akit zavar a lámpa az költözzön ki Törökországba, havonta tizszer-százszor ennyien halnak meg ott az utakon, de legalább senki sem foglalkozik a kresszel. Hajrá.

Nem is az itt az elsődleges baj, hogy a kreszt megszegik egyesek, vagy sem. Mindenki megszegi, vagy azért, mert már rég elfelejtette, vagy, mert királynak hiszi magát, vagy már régóta vezet. Szerintem sokkal fontosabb, hogy a közlekedési kultúra milyen, mennyire figyelnek oda a résztvevők egymásra. Na a biciklisek rendszerint ezt basszák el, mert semmire sem figyelnek oda, áthágják az összes létező szabályt, de közben elvárják, hogy mindenki más úgy kezelje őket, mint a hímes tojást.

Az itt a baj, hogy a faszságaikkal demoralizálják az összes résztvevőt.

Na részemről ennyi. Aludni is kell valamikor.

dmm 2009.09.07. 01:35:01

@d.z.: akkor e vagy az etalon. és igen, a zebra a gyalogosoké a piros a tilos, a sárga meg azért van, hogy meg tudjál állni a pirosnál. Ha te ezt mind tudod, az már fél siker, ha teszed is, akkor van remény. És még hányan vannak így? jóccakát!

dmm 2009.09.07. 02:04:57

Szíria, főváros: Damaszkusz + Ázsia és Afrika
Nincsenek felfestett sávok, nincsenek zebrák, nincsenek kétirányú utak. Van kb kurva sok ember, az út innenső és túlsó oldalán. És ők átkelnek, nem könnyű, a kétsávos úton hat sávban megy a forgalom, de ha nem akarsz ott meghalni, ahol születtél, akkor szükséges. Megy! A szakadt taxik átengednek (Dacia 600 000 km), bár nem önként, és már ott is vagy… Vezettem Szíriában, Marokkóban, Jordániában és Tunéziában. Harc, tényleg az néha. De soha nem éreztem azt, ami Budapesten realizálódik egy egyszerű zebránál. Vezettem a sivatagban, az oda vezető utakon, a sivatagi városokban és az igazi ázsiai/afrikai városokban. Ment, mindenhol ment, mert megvolt az alap: a gyalogos sérthetetlen. Marrakech szűk hely, mindenki közlekedik, ott is megvalósul az, ami a Balatonon is: a kézzel/lábbal hajtott cucc elsőbbségben van. Persze ott nincs víz, de vannak szamarak és kordék és kerékpárok. Nagy magyarok: hogyan lehet az, hogy a „nyomorult”arabok ezt megoldják???

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2009.09.07. 02:16:16

Szombaton a melegfelvonulast megzavarni probalo balfekeknek koszonhetoen eletemben eloszor bicikliztem varosi forgalomban. Hat tenyleg az van, hogy az autosok nagy resze normalisan kerul, de hat az elvaras az, hogy mindenki ezt tegye. A biciklis-blogos kommentek alapjan rosszabbra szamitottam, de azert osszesen 40-45 perc tekeres alatt igy is volt 4-5 barom, aki 10 centire kerult, mert kurvara erezte az autojat. Na meg bizott bennem, hogy nem pont akkor fogok benazni egy kicsit.

Ez viszont boven eleg ahhoz, hogy ugy erezze az ember, hogy vadasznak ra es hogy eletveszelyes bicajjal kozlekedni.

Ami gyalog szemmel nagyon gazos a biciklisek reszerol az a piroson valo athajtas. Gyakran siman lenduletbol mennek be a gyalogosok koze a zebran. A Jaszain pl. a hidra felfele (meg a felujitas elott!) rendszeresen. Lattam is olyat, hogy elcsapott valamelyik bajnok egy szerencsetlen homelesst, akihez aztan mentot kellett hivni. Az eleg szar duma, hogy nagyon lassitana a kozlekedest, ha megallna a versenyzo a pirosnal. Kiprobaltam - a Blaha es a Jaszai kozott ketszer kaptam pirosat a koruton. Ez osszesen talan ket perc varakozas. Na meg ezzel az erovel az autok is athuzhatnanak a piroson, hiszen oket is lassitja...

Marpedig ez a mentalitas egy-az-egyben ugyanaz, amit az autosok tuskobbik fele csinal: le vagy szarva oreg, en vagyok az erosebb. Majd te vigyazol magadra. Ebbol jol latszik, hogy ez nem bicajos/autos problema, hanem altalanos kultura kerdese. Ebben az orszagban most ilyenek az emberek sajnos. Es mindig van 'igen, de a masik'.

szaGértő 2009.09.07. 06:07:57

@Szibarita: Ja, de akkor senki ne ugasson, hogy mivel járok, az is az én bajom.

Szepikutya 2009.09.07. 06:12:28

Sajnálom, hogy már megint csak Budapestben gondolkodnak a jogalkotók. A kerékpáros szövetségnek meg eszébe sem jut, hogy a minimális KRESZ tudását számon kérjék tőlük, akár az első vizsga ingyenessé tétele mellett. Ilyen a Megállás, Kanyarodás, Elsőbbség, Haladás az úton fejezetek.

Vidéken Mari néni 72 évesen úgy okoz halálos balesetet, hogy közben fogalma sincs, hogy merre vagy az agyban. Nem ismer sem Istent, sem szabályokat. Az egész kerékpáros társadalomra, korra és nemre való tekintet nélkül az kötelező alap KRESz vizsgát írnék elő, mert ők is a KÖZLEKEDÉS AKTÍV RÉSZTVEVŐI. Ha nekem kell a gk-hoz ismernem a kreszt, akkor neki is kelljen.

csöves74 2009.09.07. 07:31:00

A bünöző az az autós aki kényelemből használja a gépjárművét és szennyezi a környezetét! Ha többen kerékpároznánk akkor talán élhetőbb lenne ez a kibaszott bolygó!!

JMnem 2009.09.07. 07:47:26

Csak a véleményem:
Ott ahol a gyalogos/biciklis tábla van kint és nincs megosztva az útburkolat az járda. Ezeken a helyeken jellemzően nincs külön járda. Tehát ez a jelzés egy járda, ahol meg van engedve a kerékpáros közlekedés, de nincs elsőbbségük!

_Toto_ 2009.09.07. 08:02:33

Engem három dolog zavar a bringás közúti közlekedésben:

1. Ahogy a cikkben is írták, a piros lámpán simán áttekerés, ami iszonyú gyakori.Piroson át, zebrára rá, majd útra vissza.

2.Bicikliút közúti átkelőjénél legnagyobb sebességgel áttekerés a kereszteződésen, nehogymá' lassítani kelljen.

3. Bringaút felfestéseinek, és ritka esetben lámpáinak figyelembe nem vétele. Bicikliút kis zebráján ütött el bringás, és még neki állt feljebb, eszébe sem jutott hogy ott gyalogosként nekem van elsőbbségem.

1ébként ma már úgy tanítják vezetésnél a forgalmat (nekem is 3 éve) hogy kerékpáros átkelőnél ész nélkül lassítani, mert ott bármi megtörténhet, nem fognak figyelni az autóforgalomra. És tényleg. :)

OmegaMale 2009.09.07. 08:19:15

Csak egy két keresetlen gondolat:

.. ", hiszen gyakran a biztonságért vagy hatékonyságért cserébe a szabálytalankodást kell választani."

Hatékonyság? Képzeld el, ahogy az autósok a dugót megunva kreatív utakat keresnének a szembejövők sávjában, vagy a járdán. Ők is sietnek, így hatékony. Muhaha.

"de az autóban ülve nem tudhatják, hogy hány méter gaz nőtte be a bicikliutat, az évek alatt hány fa gyökere keresett utat a burkolatban, vagy éppen egy munkagödör tátong a közepén. "

Az úttesten is vannak úthibák, akadályok, mégsem mentene egy autóst sem, ha a emiatt a járdán haladna.

"... ha valaki tényleg közlekedési eszközként használja kerékpárját, döntő szempont lehet az időfaktor."

Nyaff nyaff. Az a sok fránya ember pont akkor menne dolgozni, amikor Te. Még a boltban is sorba kell állni. Azt gondolod, hogy aki autóval vagy tömegközlekedéssel megy, annek mindegy, hogy mikor ér be?

"Piros lámpa, stoptábla"

A piroson való áthajtás szabálysértés, 100 ezer HUF-os bírság. Ha már a lámpa színe nem tart vissza egyeseket, ezen érdemes elgondolkozni.

"Nem szerencsés megoldás, de kellő körültekintéssel többnyire a gyalogosok is elfogadják akár az őket lecsengető bicikliseket, erre tipikus példa a Margit híd déli járdája."

Lecsengetni a gyalogost miben más, mint ledudálni a biciklist? A kerékpárosok általában nem tartják egyenrangú félnek a gyalogosokat.

Üdv

cso zsi 2009.09.07. 08:20:30

Jó látni, hogy végre értelmes kerekesek is írnak ide.
Sajnos, hétvége lévén páran odaszabadulhattak apuci gépe elé, és írtak zöldségeket is, és melldöngetve jelentkeznek a Darwin-díjra is.

Látok a gyermekéért az óvodába kerekező papát-mamát. Dicséretes dolog. Igaz, a gyerek kétszer olyan súlyú, mint a csoporttársak, de hát az lényegtelen.
Mint ahogy az is, hogy a járdán nekiindulva a T. Szülő lezúdul az üres gyalogátkelőhelyre, az autós meg vagy megáll, vagy a parkoló kocsik fogják meg a kormány elrántása után.
A végig fekvőrendőrös, jobbkezes utcában akár 25-30 km/h-s sebességet is el lehet érni, így a felelőtlen száguldozás lehet az oka...

István1 2009.09.07. 09:51:02

Ténylegesen kell foglalkozni a "bicikli közlekedéssel". De az a baj, hogy csak a kerékpáros, vagy csak az autósok oldaláról nézzük a problémákat. Ott van még a GYALOGOS is!
Sok esetben a kerékpár út részére a járdából csíptek le egy sávot, amivel nincs is problémám. A baj az, hogy a kerékpárosok sok esetben "biciklisztrádának" nézik - száguldoznak rajta, ha véletlen egy gyalogos megy a sávban, arra erőteljesen ráripakodnak és jó "magyarosan" beolvasnak nekik.
Én úgy érzem, hogy ilyen esetekben a kerékpárosnak olyan sebességgel kell rajta haladnia, amelyen bár melyik extrém pillanatban kényelmesen meg tudjon állni, használja a csengőjét figyelmeztetésre (ne a kürtőt) és lebegjen előtte az a tény, hogy együttes jogokkal bírnak mind a gyalogos és mind a kerékpáros!

Más Magyar · http://masmagyar.blog.hu 2009.09.07. 10:03:10

@pernyekergető: Mire te agyas?Ha esetleg totálkárra összetöri a szabálytalan bringás az autódat!??! :D
Mindjárt jössz a súlyadóval,jövedéki adóval a kerékben lévő levegőre és ki tudja mi mindent találnál ki még...unalmas,lerágott csont,hogy a bringás is fizessen adót,biztosítást,stb..
Új infó neked,de fizet.Fizet áfát a kerékpár és az alkatrészek megvásárlásakor,fizet ( jobb esetben) baleset biztosítást és -ha olyan mint én- fizet még sok mindent,mert otthon áll az autója,csak van eszünk a dugó helyett közlekedni...
okos!

Más Magyar · http://masmagyar.blog.hu 2009.09.07. 10:09:07

@egyittlakó: Autóval azért nem hajthatsz be a tilosból az egyirányúba,mert az autód nagy és akadályozza a szabályosan közlekedőt,ellenben a bicó kicsi...most magyarázzam még,vagy rájössz magadtól az összefüggésekre??

Best75 2009.09.07. 10:26:12

@ergbertegon:
"Az FMH előtt ha valaki ismeri a helyet a megálló zebrájánál egy méretes gödör az aszfalton. Már számítottam rá, hogy egy egyensúlyvesztés nélküli kormánymozdulattal ki fogja kerülni az autók felé."
Régen volt ugyan, amikor tanultam kerékpározni, de ismereteim szerint a biciklisnek az irányváltásokat karjelzéssel kell jeleznie, igaz? Tehát ha látja, hogy gödör van előtte, akkor azt jelzi, így nem éri váratlanul az autóst, hogy hirdeten kikerülte a kerékpáros a gödröt. Ha mégis, akkor az azt jelenti, hogy a kerékpáros szabálytalan volt és ezzel veszélyeztette a közlekedést, hiszen ez adott esetben az autóst is hirtelen mozdulatra kényszerítheti...

Mon3 2009.09.07. 10:26:55

@egyittlakó: Köszönöm az ötletet. Igenis az alkotmányos jogomat sérti az autók kipufogó gáza. Az én tüdőmet teszik tönkre. Betiltani az összes szénhidrogén alapú üzemanyaggal működő autót.!!!!! Mi az AB címe? Megírhatnád.

@atleta.hu: Ez már közelit az általam elképzelt kompromisszumhoz. De megemlíteném, hogy amikor tekerek a körúton a gyalogosok szemrebbenés nélkül lelépnek elém, amikor nekem van zöld. Eleve lassítok, mert sosincs kivétel, mindig lelépnek. Ha kocsi jön mellettem, érdekes, akkor nem. Mind a három érintett fél között vannak hülyék, a másikat veszélyeztető vadbarmok. A kerékpárosok az érzik az autósokkal szemben az úttesten, mint a gyalogosok a járdán tekerő kerékpárosokkal szemben. Mindenki csak a saját sérelmét fújja, de a saját sarán behunyt szemmel elegánsan túllép.

TakiBá 2009.09.07. 10:30:26

Nagyon érdekes poszt...

A gyalogosokra vonatkozó kijelentéseket milyen felmérésre alapozod ?

"Nem szerencsés megoldás, de kellő körültekintéssel többnyire a gyalogosok is elfogadják akár az őket lecsengető bicikliseket, erre tipikus példa a Margit híd déli járdája."

Én gyalogosként rühellem, hogy a a Duna parton, a Batthyányi térről a Margit hídig nem lehet anélkül eljutni, hogy ne kellene félreugrálni a folyamatosan csengető biciklisek elől. Fel alá száguldozó kulcsos gyerekek szórakoznak azzal, hogy egymással szemben nem férnek el e GYALOGOSOKNAK létrehozott járdán.

Ha valaki siet, menjen taxival. Ha sportolni akar, nem értem, miért a város közepéhez ragaszkodik, vidéken kerékpározásra sokkal alkalmasabb helyszínek vannak. A bringások számának hihetetlen növekedése egyre több gyalogos balesetet, és így indokolt kerékpáros verést fog eredményezni.

Perillustris 2009.09.07. 10:44:03

@d.z.: "mert a szabályokat (legalábbis a villanyrendőrre vonatkozólag 100 százalékosan) a többiek betartják"

Tényleg? Akkor csak káprázik a szemem, amikor majdnem minden lámpavátásnál átmegy egy-két kocsi a piroson, szinte bárhol.

Persze ez nem ment fel senkit, de szerintem mindenki kiröhög, ha ilyet írsz.

aliendriver 2009.09.07. 10:50:33

En nap mint nap bicoval jarok munkaba, es emellett is amikor csak tehetem tekerek. A cikkel viszont sok pontban nem ertek egyet.

A piros tabla piros, a stop tabla stop tabla, az egyiranyu utca meg egyiranyu..ha a bicigliskent azt akarjuk, h a forgalom reszekent tekintsenek rank, akkor ezeket nekunk is be kell tartani. Meg azert az sem art, ha az iranyvaltasi szandekot jelezzuk a kis kacsonkkal (bar az indexeles autos kollegaknal is igencsak ritkasagszamba megy)

Viszont az teny, h vannak olyan szabalyok, amiknek a betartasa sokkal veszelyesebb, es sokkal inkabb akadalyozza a forgalmat..pl a buszsavban biciklizes, vagy a gyalogos-biciklisut.

A lenyeg, h figyeljunk egymasra..ha nem egymast anyazva keresztbeteszunk egymasnak, talan mindenki jobban jar.

Perillustris 2009.09.07. 10:50:54

@szaGértő: Napi egy karton tej, s két karton kutyakaja.

Állatmenhelyed van a nagylétszámú család mellett? :P

cso zsi 2009.09.07. 10:54:47

index.hu/belfold/budapest/2009/09/06/dugok/
"Autóba ültek az egykori melósok

Budapesten persze alapvetően nem az autósok vezetési stílusa okozza az állandó forgalmi fennakadásokat, hanem az, hogy az úthálózat szerkezete már régen nincs összhangban a forgalommal és az emberek megváltozott autózási szokásaival, hangsúlyozta Berényi János. Mindez összefügg a megváltozott gazdasági struktúrával is.

A rendszerváltás előtt a melósok hajnalban busszal, villamossal, metróval mentek a gyárakba. A Váci úton sorakoztak az üzemek, és megvolt a megfelelő tömegközlekedési kapacitás. A gyárakat aztán bezárták, az egykori melósok jelentős része kisvállalkozó, vállalkozó lett, aki autóba ült.

A gyárak helyén irodaházak épültek, az itt dolgozók szintén autóval járnak. Közben a tömegközlekedésben az utasok száma csökkent, a szolgáltatás egyre rosszabb állapotba került és egyre drágább lett. Erre a kispénzű ember is azt mondta, hogy inkább autóval megy, minthogy azt használja, állítja a főtanácsadó. Tömegesen költöztek ki az emberek a város melletti településekre, de a munkahelyük vagy a gyerekek iskolája Budapesten maradt, így reggelente ők is autóval próbálnak bejutni a városba. A bevezető utakat azonban nem erre a forgalomra tervezték."

@Mon3: Az AB elérhetőségei:
www.mkab.hu/hu/humain.htm

min 2009.09.07. 10:56:39

@TakiBá: A hozzászólásod utolsó része marhaság. A Battyitól a Margit-híd felé különálló kerékpárút van így a ott tényleg semmi keresnivalója nincs a járdán a bringásnak ellenben az Bözske felé ahol csak felfestés van jogosan használható a csengő de nem lecsengetésre hanem figyelmeztetésre mert ott a gyalogosok abszolút figyelmen kívűl hagyják a felfestéseket. Én ha arra járok szólok mert nincs csengőm és a legtöbb gyalog elnézést is kér.
Nincs akkora riadalom ott mint ahogy felnagyítják. A Margit déli oldalán sétálva sem okoznak gondot a bringások. Engem még ott nem csengettek le. Ellenben kíváncsi vagyok miért nem hőbölög a gyalogos az ott motorozók ellen?

Perillustris 2009.09.07. 11:00:46

@aliendriver: "a stop tabla stop tabla, az egyiranyu utca meg egyiranyu..ha a bicigliskent azt akarjuk, h a forgalom reszekent tekintsenek rank, akkor ezeket nekunk is be kell tartani"

Ez a "hogyan tekintsenek ránk" elv nagyon szép, csak hamis. Hamis, ugyanis bár pl. az Árpád-hídon - ha nincs dugó - alig megy valaki 80-90 alatt, a sofőrök 1/3-a telefonál, a gyorshajtás (50 helyett 55 is az) és az irányjelzés elmaradása teljesen általános, a járdán parkolásról már nem is beszélve, mégsem kérdőjelezi meg soha senki, hogy a gépjárművek a forgalom részei.

Perillustris 2009.09.07. 11:11:47

@_Toto_: "2.Bicikliút közúti átkelőjénél legnagyobb sebességgel áttekerés a kereszteződésen, nehogymá' lassítani kelljen.
...
1ébként ma már úgy tanítják vezetésnél a forgalmat (nekem is 3 éve) hogy kerékpáros átkelőnél ész nélkül lassítani, mert ott bármi megtörténhet, nem fognak figyelni az autóforgalomra. És tényleg. :)"

És tényleg. Milyen gonosz a biciklis, aki él elsőbbségi jogával. Felháborító! Örülök, hogy már legalább 3 éve azt tanítják a tanárok, hogy a kerékpárosok számára is meg kell adni az elsőbbséget.

cso zsi 2009.09.07. 11:12:29

@Perillustris: Mivel te vagy az egyetlen bringás, és én az egyetlen autós, aki soha nem megy át piroson, és nem követ el szabálytalanságot, csak a magunk nevében tudunk beszélni.

De ha a közútra festett gyalogátkelőn nem kell elugrálnom a bringás elől, ha a gyalogútból leválasztott bringaút felfestett zebráján nem lök fel a bringás, és ha a járdán keresztben átvezető bringaúton szintén nem akar eltaposni, akkor elkezdhetünk köpködni a másikra.

Rühellem a bringaútra parkolókat, és az ott kóválygó gyalogosokat is, azok többnyire idióták, vagy elvetemültek.
A rakodó teherautósnak sincs felmentése a bringaútra való parkolás ellen, de ha épp a bringaúttal tették lehetetlenné a kirakodást úgy, hogy buszjárat is megy arra, akkor ott feljebb van a felelős.

Nem a másra mutogatással, hanem a példamutatással kell kezdeni.
A szabályokat sem árt elfogadni, ugyanis a nem tudása még nem mentesít alóla.

Az autós átmegy a piroson? Rendszáma van, ha fotó készül róla, megfogható.

A bringás?

aliendriver 2009.09.07. 11:25:03

@Perillustris: @cso zsi: van paraszt autos is, meg paraszt bringas is..ez van..es altalaban ok anyazzak a masikat is, holott egy kis odafigyelessel normalisan kozlekedhetnenk egymas mellett.

Perillustris 2009.09.07. 11:28:32

@Best75: "Régen volt ugyan, amikor tanultam kerékpározni, de ismereteim szerint a biciklisnek az irányváltásokat karjelzéssel kell jeleznie, igaz? Tehát ha látja, hogy gödör van előtte, akkor azt jelzi, így nem éri váratlanul az autóst, hogy hirdeten kikerülte a kerékpáros a gödröt. "

Szezont a fazonnal... Egy csatornafedél kikerülésekor nem kell jelezni a karral, ugyanis az nem irányváltás. Ezt sávváltásnál ill. kanyarodásnál kell megtenni. Természetesen nagyobb akadály esetén, ami - ráadásul jó esetben - hamarabb látható, s nagyobb ívű kikerülés szükséges hozzá, ha van lehetőség rá, érdemes jelezni akkor is, ha ez sávon belül megtehető

Az egyébként vitathatatlan, hogy a kerékpárosok elenyésző része jelez a karjával akkor, amikor kellene.

Perillustris 2009.09.07. 11:33:56

@cso zsi: "Az autós átmegy a piroson? Rendszáma van, ha fotó készül róla, megfogható.

A bringás?"

Az is. Bicajos vagy motoros rendőrrel simán. Ja, hogy nincs akarat rá? Az autósra sincs. Nincs működő közlekedésrendészeti csoport. Nincs koncepció, nincsenek eszközök a rend fenntartására.

Perillustris 2009.09.07. 11:43:27

@cso zsi: 3 éve kezdeményeztem a Rendőrséggel egy lámparazziát. Két verziót dobtam fel: 1# Ők megállítják a "sötét" kerékpárost, mi felVILÁGOSÍTJUK őket, azaz figyelmeztetéssel megússzák; 2# Megállítás-büntetés-tanácsadás (utóbbi a részünkről).

Egyikre sem voltak kaphatóak. Pedig 1 rendőr elég lett volna.

cso zsi 2009.09.07. 11:53:53

@Perillustris: Nincs koncepció, behajtás van. Azt csak a rendszámosokkal lehet megtenni.
Akár áll, akár megy.
A kutyaszar nem rendszámos, átlépnek fölötte. Ha túllógok öt centit-fél métert a parkoló felfestésén, akkor kerékbilincs is akár.
Ingyenesnek ígért autópályaszakasz fizetőssé tétele? "Így járt" az, aki ott lakik, és kb 15-20 kilométeres kerülővel közelítheti meg az otthonát-munkahelyét.
Gazzal benőtt sehová sem vezető vasúti átjárónál traffipax? Esetleg a lakott terület tábla tövében bokor mögött?
Vagy az új, jóminőségű autóúton érthetetlen (nem felülbírálható) korlátozás és trafi kombója?
Ezek mind a társadalmunkat teszik jobbá, az autósokat erkölcsössé, mert örülnek, hogy vétkük díja hozzájárulás új parkolók, autópályák építéséhez.
Vagy nem.

cso zsi 2009.09.07. 12:00:11

@Perillustris: Szomorú.
A(z akkor) három éves kisfiam műanyagmotorjára lámpákat applikáltam, bukósisakja is van.
Ötévesen kizártnak tartja, hogy ezeket ne használja a biciklijén.
És "beszól" másoknak, ha nincs, vagy nem világít a lámpája.

anarcho78 2009.09.07. 13:00:06

bicikliúton történő sétálókról csak annyit, hogy próbáltatok már a rómain a bicikliúton normálisan biciklizni? még velem veszekszik egy idióta barom nő, hogy rájuk merek szólni, amikor teljes szélességben ballagnak a bicikliúton. következőnek lebaszok bicikliről egy pofont, akkor beszólhat. addig nem.

TakiBá 2009.09.07. 13:13:06

@min:
Köszi a minősítést, én maradnék annál, hogy Téged saját szavaid minősítenek, legalább ezzel nem kell küzdjek. Biciklisként biztosan nem zavarnak Téged a gyalogosok (!), így valószínűleg igazad van abban, hogy "Nincs akkora riadalom ott mint ahogy felnagyítják."

Kifejezetten tetszik, hogy "a legtöbb gyalog elnézést is kér", hogy uraságod csengő nélkül rikoltozva vág utat maga előtt. A "gyalog"-ok nevében azért hadd emlékeztesselek, hogy kényszerből vagy megtűrt cikázó "bástya", addig, amíg be nem telik a pohár és valaki le nem kever neked egy megérdemeltet.

Előre rettegek attól, mi lesz veled, ha befejezed az iskolát és kormány mögé kerülsz Te is, mint oly sok sikerember. Megnyilatkozásodból következik, hogy akkor majd a biciklisekkel beszélsz hasonlóan magas lóról, de legalább a gyalogosok megússzák a dolgot.

aliendriver 2009.09.07. 13:35:36

@TakiBá: azt azert tegyuk hozza, h min a bicikliuton kozlekedo gyalogosokrol beszelt..nekem legalabbis igy jott le

@Perillustris:

Ez a "hogyan tekintsenek ránk" elv nagyon szép, csak hamis. Hamis, ugyanis bár pl. az Árpád-hídon - ha nincs dugó - alig megy valaki 80-90 alatt, a sofőrök 1/3-a telefonál, a gyorshajtás (50 helyett 55 is az) és az irányjelzés elmaradása teljesen általános, a járdán parkolásról már nem is beszélve, mégsem kérdőjelezi meg soha senki, hogy a gépjárművek a forgalom részei.

Az, hogy masok igy kozlekednek, az meg nem jogosit fel ra, h en is szabalytalankodhatok

cso zsi 2009.09.07. 13:55:29

A szabályosan zebrán bringát toló biciklista türelmetlen lesz.
index.hu/bulvar/2009/09/07/viperaval_utott_egy_kerekparos/

Új Nick 2009.09.07. 14:31:00

külön szeretném kérni, hogy az önérzetes fiatal városi biciklista a sáv közepén kalimpál és közben mobiltelefonál esetet is építsék be a KRESZ-be. Már csak az autósok bosszantására is, hiszen milyen cool az, hogy ezért a biciklisnek nem lehet büntetőpontot osztani, sőt a jogosítványát sem lehet bevonni.

Saját élmény, a pénteki dugóból. Sem kikerülni, sem átugrani nem lehet, de 5tel kalimpál előttem a sáv közepén, én pedig kuplung 1-2-ben megyek mögötte, és NEM dudálok, mert, ugye, kulturált autós vagyok.
innen is csókoltatom viszon a felvilágosult yuppie fejét a kedves úriembernek.

Új Nick 2009.09.07. 14:33:16

@anarcho78: a bicikliúton sétálókról annyit, hogy:

UGYE MILYEN ROHADT BOSSZANTÓ, ha valaki csak lényegesen lassúbb haladásra képes előtted!? Ld még előző kommentem (@Új Nick: )

Perillustris 2009.09.07. 14:42:07

@Új Nick: A bicikli egyes viszonylatokban lényegesen gyorsabb haladásra képes. Kár idekeverni a nettó suttyóságot.

Perillustris 2009.09.07. 14:45:59

@aliendriver: "Az, hogy masok igy kozlekednek, az meg nem jogosit fel ra, h en is szabalytalankodhatok."

Ezt én is leírtam pár hozzászólással feljebb. De hogyan jön ez most ahhoz, amire ezt válaszoltad?

aliendriver 2009.09.07. 15:04:27

@Perillustris: Igazad van ;) En ertelmeztem kicsit felre, amit irtal.

babraba 2009.09.07. 16:02:22

"Gyakori az is, hogy a bicikliút ugyan használható, de olyan a kialakítása, elhelyezése, vagy esetleg annyira zsúfolt, hogy lényegesen gyorsabb az úttestet választani"


na nemá' én mikor mehetek fel a járdára a kocsimmal, ha tele van mondjuk a Hungária???

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2009.09.07. 16:15:11

Itt megint arról van szó, hogy egy hangos kissebbség érdekeit a többség elé helyezik.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2009.09.07. 16:21:47

@aliendriver: "(bar az indexeles autos kollegaknal is igencsak ritkasagszamba megy)"

Maradjunk abban, hogy 10 autóból 1 nem indexel, míg 10 biciklisből TALÁN 1 ha jelez...

cirkuszos 2009.09.07. 16:27:23

@newtehen: "Maradjunk abban, hogy 10 autóból 1 nem indexel, míg 10 biciklisből TALÁN 1 ha jelez... "
Ne maradjunk, mert ennél sokkal rosszabb az arány az autósoknál. A bringásoknál 10:1 kábé reális, sajnos.

Mon3 2009.09.07. 16:30:52

@babraba: A bringások nem hülyék. Ha normálisan lehet közlekedni a bringa úton, akkor azt választják. De ott volt a budai oldalon a csatornaépítés, és a villamos pálya felújítás. A sok felbontás, szűkítés, és egyéb katonai akadálypálya miatt persze, hogy a közutat választottam, ami akár négyszer-ötször gyorsabb volt.
Most se értem, hogy miért kényszerítik a Margithídon a járdára a kerékpárosokat. Ha az a bajuk, hogy a sínek miatt veszélyes, akkor legalább aki vállalja, hogy a saját felelősségére merészkedik a sínekre, az végig mehessen a hídon. Hét éve közlekedem minden nap a Thököly úton, meglehet tanulni, hogy hogyan lehet elkerülni a baleseteket.

Ómájgád 2009.09.07. 17:10:16

Szerencsére nem annak a pár balfasz tinónak a fröcsögésétől fog függeni, hogy módosítják-e a kreszt, és hogy építenek-e több bicikliutat vagy sem, akik itt kommentelnek.

Kár is tételesen megcáfolni a sok hülyeséget, amit a bringázás ellen írnak, jópár topikon keresztül ezt többen is próbálták, hol értelmes, hol értelmetlen vitákban, de mindig jönnek a fröcsögők, akik nem hajlandók semmilyen érvet, példát elfogadni.

Efelé szeretnénk tartani:
www.youtube.com/watch?v=rstEWMD89L8
www.youtube.com/watch?v=oDvUlx7Z5ak

Small Devil 2009.09.07. 17:44:41

tény hogy sok kerékpáros nem megfelelő körültekintéssel közlekedik, de ezt sokan általánosítják, ami egyáltalán nem normális...
a normálisan közlekedő bringásokra meg már nem is gondolnak igazán... azért mert a cikkben bátorítanak az egyirányú utcába való behajtásra(mint azt korábban írtam, aki ilyet csinál azt én letépném a bringáról és hamar igen szaftos bírsággal térhetne haza..) még nem biztos hogy meg is csináljuk... azért lássuk be, jelenleg mi kerékpárosok jelentős hátrányban részesülünk... a margit-híd felújítását is a kerékpárutak rovására finanszírozzák... de persze ahol eddig volt(budai felső-rkp) ott már most sincs kerékpárút... a félig feltúrt járdán szlalomozhatunk a gyalogosok között(holott elvileg kettéosztott pálya lenne).... ez így mindenki számára(gyalogos, kerékpáros) veszélyes, de persze ez ellen senki se próbál tenni... hiába mondjátok sokan hogy tartsuk magunknak karban az útjainkat(majd ha ti is kátyúztok az Andor utcában)... aszfaltozni mi se tudunk...

Vegaaa 2009.09.07. 19:41:00

tökre birom amikor megjelenik egy ilyen cikk és mindenki elkezd példákat kiragadni, hogy miért nem jó az amit a kerósok javasolnak abban az esetben amit ö felhozott. hát ez tök jó, képzeld a multkor olvastam hogy a körforgalom például csökkenti a balesetek számát és gyorsítja a forgalmat. oszt erre így bekommentelnéd hogy autópályára körforgalmat? HÜLYEVAGY?
gondolom nyilván nem, pedig ennek a több mint 300 kommentnek a többsége ugyanekkora faszság (kerós szempontból). majd amikor a boltba, a postára, a munkahelyedre, a gyerekért az oviba naponta tekersz, majd akkor megérted hogy mivan.

ui: ha annyi 10 forintosom lenne, mint ahány autót láttam piroson áthajtani, már vettem volna egy szigetet. ez nem papír függvénye.

Stock 2009.09.07. 20:41:20

csak kapkodom a fejem és nem térek magamhoz, hogy a bringásokkal mennyire elszaladt a ló.........
épüljön bicikli út.. ez jogos és ki is kell harcolni.. DE! ha egyszer megépül mi az hogy ne legyen kötelező használni és olyankor had guruljanak járdán úttesten....?! normálisak? bezzeg mekkora a szájuk, ha egy gyalogos kóricál a kerékpárúton...... mikor akar egy autós, motoros azért a járdán vagy bicikliúton haladni mert kátyús az út???????
egyirányú utcában szembe haladni tömör életveszély, tömény elmebaly!!!!!!!!!!!!
buszsávban haladni szintén hülyeség.... mert egy kerékpár lassú és feltartja a buszt, abban a sávban, ami csak neki van fenntartva, hogy haladhasson!!
a zebrán elsőbbséggel rendelkező átszáguldás, meg a lehető legkörültekintőbb autós számára is ott hordozza a gázolás esélyét.......

Deszkás 2009.09.07. 21:24:44

@Rain01: "Bringás: Nincs tisztában a kresszel, sosem vezetett nem tudja milyen amikor egy veszélyhelyzetet nem lehet kiszámítani, kikerülni."

nagyon sok bringás, pl én is rendelkezem jogosítvánnyal és autóval is. Nem kellene általánosítani.

Marcellusca 2009.09.08. 08:42:09

@dmm: Muhahaha!
Ezen gondolatmenet alapján - ,mely szerint, ha más szabálytalan, akkor én is az lehetek - , akkor nyugodtan elüthetem a Népfürdő utcában, az úttesten kerekező bringásokat? Mert egyébként ott, végig van kiépített kerékpárút, azaz aki az úttesten bringázik az szabálytalan.
Vagy a járdán bringázókat nyugodtan orrba vághatom, amikor a fiammal az oviba megyünk?

@newtehen: Abszolút jó meglátás! :D

Gaga77 2009.09.08. 09:16:36

@Stock: Elmebaj az nálad van úgy látom

Stock 2009.09.08. 09:36:02

@Gaga77: vagdalkozni könnyű.. az érvek hiánya pedig téged minősít!

Gaga77 2009.09.08. 09:51:41

@Stock: Tudnék érveket is mondani rengeteget, de tisztán lászik,hogy felesleges.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2009.09.08. 09:52:24

@cirkuszos: Én nem ezt tapasztalom. Meg merek kockáztatni a ma reggeli tapasztalatom alapján egy 20:1 -es arányt is. Amúgy kb egy hónapja figyelem a bicikliseket. És kerek egy hónapja nem látok szabályosan közlekedő biciklist, pedig naponta legalább 100 Km-t megyek.

Stock 2009.09.08. 10:01:05

@Gaga77: ez az igazi önkritika, ha még te is feleslegesnek ítéled az "érveidet"! :-DD

cso zsi 2009.09.08. 10:16:14

@Vegaaa: "ui: ha annyi 10 forintosom lenne, mint ahány autót láttam piroson áthajtani, már vettem volna egy szigetet. ez nem papír függvénye."

@Deszkás: "nagyon sok bringás, pl én is rendelkezem jogosítvánnyal és autóval is. Nem kellene általánosítani. "

Lehet, hogy megvan a magyarázat?
Azok a bringások mennek át a piroson, akik autóval is megteszik.
:))))))

Perillustris 2009.09.08. 10:58:20

@Marcellusca: "a Népfürdő utcában, az úttesten kerekező bringásokat? Mert egyébként ott, végig van kiépített kerékpárút"

Erre gondolsz? criticalmass.hu/files/DSC00295.JPG

parkolo.freeblog.hu/files/0383.jpg

Egy kezemen meg tudom számolni, hányszor tudtam végighajtani azon a szaron úgy, hogy ne parkoltak volna félig vagy egészen.

Nincs végig, s ahol van, az is gyalog- és kerékpárút. Látszik is, hogy mennyit ér. (A panelházak elé történő bevezetést pedig semmilyen szinten nem kerékpáros szakasz.)

autos1980 2009.09.08. 10:59:22

Budapest, 2 évvel ezelőtt: Autóval voltunk az Iparművészeti Múzeum mellett dolgozni. Az Üllőire kanyarodtunk volna jobbra. A zebrán átengettünk egy anyukát a babakocsijával, és elindultunk. A körút felől egy Hajtás-Pajtás-bringás beleszáguldott az autó lökhárítójába. Az első kereke sz*rrá ment, a srác felpattant és a bicikliével elfutott.

És még nekik is elsőbségük legyen, mindenhol mehessenek? Valahol meg kéne húzni a határt.

Perillustris 2009.09.08. 11:01:36

@newtehen: A bicajosok aránya sajnos helyes, de az autósokét jelentősen alábecsülöd, de sebaj.

Manyizga (törölt) 2009.09.08. 11:05:01

Kerékpárutak: nulladik lépésként SZABVÁNYOSÍTANI kell őket. (Amit a kerékpáros szervezetek és az összes illetékes hatóság elfogad.)
Aztán a SZABVÁNYNAK megfelelő utakon kötelező a bringásoknak menni ha van. A nem szabványosakat meg nem táblázzák ki.

Mert ugye autópálya se attól lesz egy 2x2 sávos útból, hogy kitáblázzák és kész...

autos1980 2009.09.08. 11:08:38

Perillustris! A képeket megnéztem totál igazad van. Büntessék meg ezeket a sofőröket 30eFT-ra. De azt a biciklist is, aki az M5 kivezetőjén bringázik a buszsávban. Mert neki az M5 (Határ úttól kifelé)melletti párhuzamos út is lassú.

Perillustris 2009.09.08. 11:12:18

@newtehen: Szabályosan közelekedő autóst láttál? Nem azért, hogy 1-1 legyen, csak a realitás miatt. Átlagosan mennyi ideig figyelsz egy kocsit? Simán megállapítod, hogy 50-nel vagy netán 55-tel megy?

Persze én is meg tudok állni a Nagykörúton, ahol simán előfordul, hogy csúcsforgalomban valóban minden kerékpáros szabálytalan lesz, hiszen pl. előremegy mindenki a sorok közt.

De fél perc alatt találok olyan helyet is, ahol minden autós szabálytalan lesz (pl. ilyen volt a Margit hídi kanyar felújítás előtt, ahol senki nem ment 30-cal, ha nem volt dugó, de a felújítás kezdetén sem tartotta be senki a 20-as korlátozást).

Perillustris 2009.09.08. 11:17:11

@autos1980: Nem vagyok fosós fajta, de azért azt nem vállalnám be. Lehet, hogy bigott keresztény, s nem követhet el öngyilkosságot, ám meg akar halni.

Perillustris 2009.09.08. 11:19:44

@autos1980: Elhiheted, ha ilyet látok, tuti visszaviszem neked a köcsögöt.

cirkuszos 2009.09.08. 11:30:29

@newtehen: Nagyon nem szoktak irányjelezni pl. amikor egyirányú utcákból fordulnak ki. Szemből nem jöhet senki, ő meg látja, hogy mikor szabad. "Természetesen" a sáv közepén állnak meg a jóemberek.

cirkuszos 2009.09.08. 11:32:44

@Perillustris: Ugyanott, ugyanez velem is majdnem megtörtént múlt héten, pedig nem szürke bringával jöttem, és egy szál magam, autók sehol. Úgy látszik, ez egy ilyen út...Csak azért nem értem, mert tényleg jól belátható, és a felfestés is egyértelmű.

autos1980 2009.09.08. 11:35:59

Leszoktam dudálni a fejét. Bemutatnak, ennyi. A fradipálya melletti felűljárón is dudáltam. A pirosnál beért és tényleg a dudától megijedt hangon kért számon: Mit képzelek?! Mondtam, hogy ott a bicikli út! Az volt a válasz, hogy erre gyorsabb.
Ja, ez így megy?

Perillustris 2009.09.08. 11:42:29

@Stock: "ha egyszer megépül mi az hogy ne legyen kötelező használni"

Miért, neked kötelező az M7-esen menned Balatonra?


"tömény elmebaly!!!!!!!!!!!!"

Hát ez extra ciki, de nem személyeskedem...


"a (kerékpáros) zebrán elsőbbséggel rendelkező átszáguldás, meg a lehető legkörültekintőbb autós számára is ott hordozza a gázolás esélyét"

Nocsak-nocsak. Egyes szabályok rosszak? Elégtelen az infrastruktúra minősége? Nem képes a jogosítvánnyal rendelkező autós megadni az elsőbbséget? Hogy is van ez?

Stock 2009.09.08. 12:45:57

@Perillustris: igazad van, ez egy súlyos helyesírási hiba! gondolom te még nem követtél el hasonlót.. velem sztem néha előfordul, főleg éjjel fáradtan.. és legfőképpen ha nem egy hivatalos levelet fogalmazok és pötyögöm lendületből, ami eszembe jut!

a helyedben ha ennyire érvek szűkében lennék én is ebbe kötnék bele! ;)

"Miért, neked kötelező az M7-esen menned Balatonra?"
azért ha a cikinél tartunk ez a kérdés sem kispálya... :))
nem, nem kötelező az M7! viszont nem mehetek a kocsimmal bringa úton, illetve járdán a balatonra!!
valaki írta lejjebb, hogyha bedugul a hungária, akor az autósok is használhatják a járdát ha "közlekedési ezközként" járnak autóval????
"Nocsak-nocsak. Egyes szabályok rosszak?"
igen sok ilyen van... de a miről beszélünk, jelesül: hogy a kanyarodó autónak illetve zebrán el kell engednie a gyalogosokat (nem a kerékpárosokat, csak ha tolják, akkor pedig gyalogosok!) ezzel semmi gond nincs!
viszont sok figyelmet igényel..." Nem képes a jogosítvánnyal rendelkező autós megadni az elsőbbséget? Hogy is van ez?"
ez úgy van, hogy egy bringás 10-50 Km/h sebességgel közelítheti meg a zebrát, az autós a zebrán, illetve annak közvetlen közelében lévő járókelőkre figyel... és eközben lehetetlen több száz méterre figyelni az érkező kamikázékra.. sokszor parkoló autók, fák, épületek mögül érkező öngyilkosjelöltekre!!
a zebránál tolás valóban életszerűtlen... viszont így szavatolható a legegyszerűbben a közlekedés biztnonsága!!!!!
ugyanis onnantól, hogy a kresz lehetővé tenné az átgurulást.. rengetegen vérszemet kapnának és lendületből próbálnák abszolválni!
én még nem hallottam olyanról, hogy egy bringást azért büntettek volna meg mert a gyalogosok tempójában átbalettozott egy zebrán.......... tehát életszerűen meg lehet szegni a szabályt, de nem lehet antiszociális módon száguldozni!
és így legalább egyértelmű, hogyha az autós kerékpáron ülővel ütközik a kerékpáros a hibás, amennyiben azt tolóval az autós, tiszta sor!

Stock 2009.09.08. 12:51:10

@Perillustris: jah és mellesleg egy-egy forgalmasabb kereszteződésben egy lámpaváltással 2-3 autó halad át.. a nagy gyalogos, illetve (szabálytalan) kerékpáros forgalom miatt... el tudod képzelni mi lenne, hogyha még a több száz méterre lévő kerekesnek is elsőbbség járna??

Mon3 2009.09.08. 14:26:24

@newtehen: Én naponta 20-30 km-t tekerek a forgalomban, és még nem láttam szabályosan közlekedő autóst... És ez igaz. Na, és akkor mi van?

Mindenki tisztában van vele, hogy a KRESZ a jelenlegi formájában betarthatatlan. Az is megszegi a szabályokat, aki 55-el cammog a forgalomban, pedig Ő szentül meg van győződve, hogy juj de szabályos. Az indulás előtti lámpaellenőrzésről már nem is beszélek.

Mon3 2009.09.08. 14:42:22

@István1: Amikor néhány svéd vonul 8 méretes asszonyság, 23 babakocsi és 40 purdé kíséretében a kiépített kerékpárúton, és mellette két méterre ott a széles járda??

Perillustris 2009.09.08. 14:49:15

@Stock: "azért ha a cikinél tartunk ez a kérdés sem kispálya... :))
nem, nem kötelező az M7! viszont nem mehetek a kocsimmal bringa úton, illetve járdán a balatonra!!"

Pont annyira megfontolt és tudományos, amennyire a tiéd. 50-nel menni a "hétvégi" és a napi 100 km-t vezető rutinos autós is tud, természetesen a forgalomban sokszor kijönnek a hiányosságok. Az nyilvánvaló, hogy a "jogosítványt mindenkinek" elv felülvizsgálata nincs napirenden, valamint az sem meglepő, hogy a két sofőrtípust nem lehet elválasztani egymástól az utakon. Ám a kerékpárosoknál sokkal markánsabbak a különbségek: tömören fogalmazva, más az igénye a hétvégén kisgyermekkel útrakelőnek, mint a biciklijét közlekedési járműként használónak. Nyilván - a jelenlegi közlekedési kultúrát ismerve - senki nem fogja leküldeni a kerékpársávra vagy a WOL-ra a kisgyerekét a háromkerekűvel, magam sem tenném. Mivel sehol nem fér el egymás mellett egy lassú és egy gyors kerékpársáv, ez sosem merült fel ötletként. Pénz sem lenne rá úgysem, és valószínűleg hülyén is nézne ki. A város szerkezete miatt rengeteg utcába egy vékonyka egyirányú sáv sem fér el, főleg mivel az út jelentős részét parkolónak használják az autósok. Ezért van az, hogy a legtöbb helyen semmit sem kellene építeni, elég lenne, ha a különböző járműtípusok vezetői nem az utakon akarnák levezetni a feszültésgüket. A maradék helyeken épüljön kerékpárút vagy sáv, ám előbbi használata - speciális mivolta miatt - ne legyen kötelező.


"valaki írta lejjebb, hogyha bedugul a hungária, akor az autósok is használhatják a járdát ha "közlekedési ezközként" járnak autóval????"

Használják is, csak a mondat úgy néz ki: már nem volt hely a parkolóban (stb.), azért álltam a járdára. Balgaság egy kalap alá venni a két eszközt, mert bár vannak átfedések (pl. piros lámpa, világítás), a szabálytalanságok járműspecifikusak.


"ugyanis onnantól, hogy a kresz lehetővé tenné az átgurulást.. rengetegen vérszemet kapnának és lendületből próbálnák abszolválni! (...) és így legalább egyértelmű, hogyha az autós kerékpáron ülővel ütközik a kerékpáros a hibás, amennyiben azt tolóval az autós, tiszta sor!"

Először is, te "zebrán elsőbbséggel rendelkező átszáguldásról" írtál, ami számomra azt a tipikus esetet jelenti, amikor a biciklis a zebra mellett felfestett úton, azaz kerékpáros átkelőn hajt át, jellemzően egyenesen haladva, miközben a kanyarodó autósok zöme szarik erre, és ráfordul, leszarva az elsőbbségadási kötelezettséget. Gázolás esetén az ilyen helyeken valóban teljesen egyértelmű a felelősség kérdése: az elsőbbséget meg nem adó, kanyarodó autós a hibás. Persze az egyik legveszélyesebb szakaszon, a Váci úti gyalog- és kerékpárúton (1,1km) csak azért nincs naponta 5-10 baleset az ilyen kereszteződésekben, mert a bringások megtanulták, hogy háromból jó ha ketten megállnak, ezért inkább állóra lassítanak, és elengedik a kanyarodókat, akik közül többnek a sárgán villogó lámpa is kevés a lassításhoz.

Na, ezért megyek az ilyen helyeken az úttesten, különösen, ha az még nem is tiltott.

Mon3 2009.09.08. 14:52:56

@cso zsi: Az autósok többet mennek át a piroson , mint a kerékpárosok. Reggel, amikor indulok, az első kereszteződésnél a Dózsa György úton nekem már régen zöld, de még mindig jönnek az kocsik a keresztbe.
Meg van a megoldás. Néhány helyre kamerát telepíteni, és így rövid időn belül jelentősen lecsökkenne a jogosítványok száma, és ennek folyamányaként a kocsik száma is. Kösssz az ötletet.

Perillustris 2009.09.08. 14:57:50

@Mon3: "Mindenki tisztában van vele, hogy a KRESZ a jelenlegi formájában betarthatatlan. Az is megszegi a szabályokat, aki 55-el cammog a forgalomban, pedig Ő szentül meg van győződve, hogy juj de szabályos."

SZVSZ ez egy rossz példa.

Mon3 2009.09.08. 15:15:25

@Perillustris: Te hoztad fel érvként, hogy a kerékpárosok nem tartják be a KRESZ-t. Én csak riposztoztam. Ha az enyém rossz, akkor a tied is.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2009.09.08. 15:37:38

@Mon3: "Én naponta 20-30 km-t tekerek a forgalomban, és még nem láttam szabályosan közlekedő autóst... És ez igaz. Na, és akkor mi van?" Semmi. Hazudsz.

Perillustris 2009.09.08. 15:41:51

@newtehen: Szerintem csak annyira hazudik, amennyire te.

Perillustris 2009.09.08. 15:55:03

@Mon3: Mire és mikor hoztam fel ezt érvéként?

Perillustris 2009.09.08. 15:57:28

@newtehen: "Én naponta 20-30 km-t tekerek a forgalomban, és még nem láttam szabályosan közlekedő autóst"

VS

"Amúgy kb egy hónapja figyelem a bicikliseket. És kerek egy hónapja nem látok szabályosan közlekedő biciklist, pedig naponta legalább 100 Km-t megyek."

Mindkettő ugyanannyira hihető, vagy ugyanannyira nem hihető. Ízlés szerint.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2009.09.08. 16:19:41

@Perillustris: Ez nem indok. Sőt, még csak a két állítás nem is üti egymást. Mon3 valószínű vak, és egyáltalán semmit nem lát, azért nem észleli az őt körülvevő világot. A másik lehetőség, hogy állandóan egy szobában van, és ezt a 20-30 km-t. szobabiciklin teszi meg, ezért nem lát szabályos autót. De még egy dolgot nem említ, amit látott volna: Szabályos biciklist. :-) Ez pedig az én elméletem támasztja alá. :-)

Ómájgád 2009.09.08. 16:38:36

@Perillustris: Nahát gratulálok a logikus érveléshez. Remélem nem hiábavaló, és nem az lesz rá a válasz, hogy igen DE, minden biciklis szabálytalan, mert nem felfelé tartott kisujjal fogja a kormányt.

Korábban elhatároztam, hogy nem fogok itt érveket felsorakoztatni, mert teljesen hiábavaló. De amint azt valaki egy régebbi topikban írta, sokan olvashatják a blogot anélkül, hogy kommentelnének, és hamis kép alakulhat ki bennük a biciklis közlekedésről. Ezért érdemes lehet leírni az érveket minden alkalommal.

Dr. Eher 2009.09.08. 20:15:26

Sztem a stop táblánál megállást egyszerűen és gyorsan meg lehetne tanítani a bicigliseknek: ne legyen bűntethető a szabálytalankodó biciglisek elütése. Majd a földön hörgő, percek alatt elvérző húscafatok látványa pikpak megtanítja a többi köcsögnek a KRESZt. Ne a szabályt betartóknak kelljen tartani a vegzálástól.

A zebrán biciglizésről: Előttem (PIROS LÁMPÁNÁL) úgy tekert át a köcsögje, hogy majdnem elbasztam motorral. Persze még neki állt feljebb. Ha meg elütöm, még engem vegzálnak hogy járdán el lett ütve a csicska, holott se biciglizni, se piroson áthajtani nem szabad neki.

Ha a járdán rámcsengetne a biciglis, az tuti hogy csakazértse mennék arrébb. Ha arra képtelen hogy kinyissa a pofáját és KÉRJEN, akkor így járt. Ha meg 0 cm-re húz el mellettem, úgy kirúgom alóla a biciglit hogy az úttesten landol, ahol majd az autósok ütik el.

Az a baj a biciglisekkel hogy pofátlanok. Mindenben. Ez a bicglisek kb. 99%-ra igaz. Követelőznek, "ez nekem jár" mentalitással akarják kikényszeríteni maguknak a szabálytalankodás jogát. Pár pofonnal helyrebillenthető az agyuk.

Dr. Eher 2009.09.08. 20:24:55

Nameg a buszsáv: nehogymár a csiga bicigliseket odaengedjék. Nagyon "hasznos" lenne ha egy egész busznyi embernek arra kéne várnia hogy 1 tetves biciglis cammog a busz előtt, és véletlenül se húzna el a picsába hogy elengedje a buszt a számára fenntartott sávban.

Ilyen alapon az autóknak is meg kéne engedni hogy bicigliúton, járdán közlekedve kikerülhessék a dugókat, mert az nekik úgy gyorsabb... A buszsáv azért buszsáv, mert a buszé. Majd ha a biciglis is 50 utast fog fuvarozni akkor lehet róla szó. Addig nem.

Ómájgád 2009.09.08. 20:59:19

@Dr. Eher: na most akkor gyilkosságra buzdítókkal álljunk le vitatkozni vagy nem?

Perillustris 2009.09.08. 22:27:53

@Dr. Eher: Eddig az Árpád-híd vagy az Újpesti Vasúti híd (Északi összekötő) kerékpárútjára "tévedő" robogósaira, motorosaira csupán kérdően néztem, de hála neked, már tudom, hogy pár pofonnal lényegretörőbb lehetek.

Perillustris 2009.09.08. 22:28:31

@Ómájgád: Felesleges, ő a Mindenható: "akkor lehet róla szó. Addig nem."

ROTFL

Dr. Eher 2009.09.08. 23:40:45

@Perillustris: Igen, a KRESZ mindenható, nem opcionális lehetőség. A pirosnál meg KELL állni, nemcsak egy lehetőség. A zebráról, buszsávról, egyéb tiltott helyekről meg takarodó van, mert nem neked van fenntartva. Remélem egyszer nem áll meg a busz a saját sávjában amikor ott szabálytalankodsz.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2009.09.09. 10:46:26

@Ómájgád: Nem kell, viszont az is elfogadhatatlan, hogy egy a szabályokat teljes mértékben betartó embert kriminalizáljunk a másik szabályszegő magatartása miatt.

Mon3 2009.09.09. 12:35:12

@Dr. Eher: "Doktorkám?" a hozzászólásod csak téged minősít, no meg a helyesírásod is.

Ómájgád 2009.09.09. 14:08:49

@newtehen: "a szabályokat teljes mértékben betartó embert kriminalizáljunk"

Általában akkor van biciklis baleset, amikor nem kapják meg a jogos előnyüket. Ilyen esetben is a biciklist tartják hibásnak: miért nem vigyázott jobban.

Minden jobb lenne, ha az emberéletet tartanánk fontosnak mindenekfelett. Akkor udvariasabbak is lennénk egymással, nem okozna gondot, ha el kell engedni egy gyalogost, v. biciklist még ha szabálytalan is. Akkor nem idézgetnénk folyton a kresz legelrejtetteb paragrafusait, hanem figyelnénk egymásra.

Ez értem biciklisekre a járdán felfestett sávon a gyalogosokkal szemben, és az autókra az utakon a biciklisekkel szemben. Nem lenne szabad elfelejteni, hogy aki valamilyen járműbe(re) ül, annak egy potenciális fegyvert kell kezelni. Csakhogy a bicikli egy sokkal-sokkal kisebb kaliber :).

Perillustris 2009.09.09. 23:12:14

@Dr. Eher: Ha holnaptól nem vezetnének gépjárművet azok, akik bármikor is buszsávban mentek szabálytalanul akár egy métert is, akik bármikor is "elfelejtették" jelezni az irányváltoztatási szándékukat, akik valaha is gyorsabban hajtottak a megengedettnél, szerinted kellene még szót ejteni a forgalomcsökkentésről?

Ja, hogy értsd is: remélem, egyszer kilapít az M5-ösön egy 2 napja nem alvó román kamionos.

Szép napot!

T5C5Baross 2009.09.10. 09:56:25

@Stock: "buszsávban haladni szintén hülyeség.... mert egy kerékpár lassú és feltartja a buszt, abban a sávban, ami csak neki van fenntartva, hogy haladhasson!!"
Én már párszor megpróbáltam nem azt, hogy
nem a buszsávban tekerek. Pl.: Fogarasi út menet a Stadionok irányában, a Róna utca után a troli és a busz részére BUSZ sáv kerűlt kialakításra, én szabályosan haladtam a buszsáv elválasztó vonala mellett, mire egy Őrűlt autós vad dudálásba kezdett, és fröcsögve üvöltözött nekem a jobb oldali ablakán kifelé hogy mi a k**va anyámért nem az út szélén kerékpározok.... Nos akkor ki az aki nem ismeri a KRESZ szabályait??? (hozzátenném hogy a BUSZ sávban érkezett a 80-as trolibusz mögöttem!!) De ugyanezt ki lehet próbálni a Rákóczi úton is.
szervusz szép napot mindenkinek.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2009.09.11. 11:12:38

@Ómájgád: Nem értek Veled egyet. Láttam már piroson átrongyoló biciklist motoros elé kikarikázni, aki elfektette a motorost a biciklis védelmében. A Biciklis épp csak rápillantott a földön csúszó motorosra, és ellibbent, mintha ez így volna természetes. És szerintem nem mindenki nézi végig hidegvérrel az autója alá befekvő biciklis haláltusáját.
A legjobb az volt, amikor szabályosan leparkoltam, kiszálltam, lezártam az autót, majd egy biciklis belecsattant az autóba, majd elkezdett óbégatni, hogy elütöttem. Mondtam Neki, hogy ember, le van parkolva az autó, senki sem ül benne, ki ütötte el?
Majd összeszedte magát, és elhajtott. A horpadást ajándékba kaptam Tőle. :-)

Perillustris 2009.09.11. 11:35:55

@newtehen: Senki nem tagadja, hogy van ilyen. Múltkor egy tükröt zúzott le a szemem láttára egy rosszul centiző autós. Látszott, hogy észrevette, azt viszont nem, hogy én is. Elhúzott csendben. Az ablaktörlő alá tettem egy cetlit a telefonszámommal. Milyen messzemenő következtetést vonsz le ebből?

S szerinted hányszor kell nekem mások hibáját kivédeni? Sajnos vagy sem, erről szól a közlekedés.

csétomi 2009.09.11. 12:41:49

@newtehen: Szerintem csak az a baj, ha ilyen esetekből kiindulva általánosítunk. Az emberi tahóság nem attól függ, hogy valaki kerékpáron vagy autóban ül. Én mind a két közlekedés formát gyakorlom, de egyáltalán nem látom, hogy akár az autósok, akár a kerékpárosok között kevesebb szabálytalankodó lenne.
Dr Eher pl akkor is ugyanolyan véresszájú tajparaszt maradna, ha bringával (neki: biciglivel) járna, csak akkor nem a bringásokat akarná kivasalni, hanem az autók visszapillantóját lerugdosni és zebrán ezerrel lecsöngetni a gyalogosokat. Mert sajnos bringásból is van ilyen, nem is egy.

greentech 2009.09.11. 14:45:50

AMÍG nem követelnek a bringásoktól KRESZ vizsgát, vagy tanfolyamot, addig nehezen fognak az Önkormányzatok külön sávot kiépíteni.
ÉS Mari néni is mindig átmegy a záróvonalon, hogy bemenjen a patikába. A kamionos nem számít egy hirtelen balra kanyarodó biciklisre a balra kanyarodni tilos táblánál, De Öcsi bácsi már 30 éve arra megy, hiába volt pár forgalmi rend változás.

Sajnos.

Perillustris 2009.09.11. 15:22:11

@greentech: Öcsi bácsinak 40 éve van jogsija. Azóta soha senki nem kérte számon, pedig a KRESZ jócskán megváltozott azóta.

Szerinted ha Mari néninek van jogsija, nem fog bekanyarodni balra?

csétomi 2009.09.11. 15:34:13

@greentech: na, pont ez az a beszűkültség, amiről beszéltem. Érdekes, hogy minden kommentelő autósnak alapállás, hogy ő kreszből feddhetetlen. Azt a sok jetit, akik beállnak a kereszteződésbe, átmennek a piroson, gyalogosok közé hajtanak a zebrán meg az űrből dobják le a városból, és senki nem is ismeri őket. A Kresz-vizsga biciklisáv összefüggés meg értelmezhetetlen...

Ómájgád 2009.09.11. 15:34:21

@greentech: "AMÍG nem követelnek a bringásoktól KRESZ vizsgát, vagy tanfolyamot, addig nehezen fognak az Önkormányzatok külön sávot kiépíteni."

Ezt nem értem, pont azért kellene külön sáv, hogy minél kevesebb kresz ismerettel lehessen biciklivel közlekedni.

Na most általánosítok én is egy jó nagyot. Minden buszvezető egy paraszt állat, aki 10 centire húz el a biciklis mellett, hogy megleckéztesse. Ezt hívom én gyilkossági kísérletnek.

greentech 2009.09.11. 16:23:26

Sajnos egyelőre a kerékpár sáv, vagy kerékpárút építés az önkormányzatok részére csupán politikai indíttatású. A minőségben vagy biztonságban már nem éllovasok.
És ez nem itt kezdődik. A közlekedéspolitikában is kellene egy kicsit változtatni, mert ha nem engednek be minden autót, minden belvárosi utcában talán nem szoknának rá annyira. Csak elvenni valamit az túl nagy rizikóval jár, főleg ha nincs mögötte szakmai ismeret.
Szóval lehet építeni kerékpár infrastruktúrát, de emellett a személygépkocsi forgalomkorlátozásokat kell bevezetni.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2009.09.12. 10:57:03

@Perillustris: Azért vágod a különbséget egy törött tükör, és egy személyi sérült cserbenhagyása közt a különbséget. Az a helyzet, hogy láttam már többször is személyi sérüléssel járó balesetet biciklis hibájából. Sőt, éltem is már át. A kerékpáros MINDEN ESETBEN elmenekült a helyszínről segítségnyújtás nélkül. A legdurvább volt, amikor egy 4 éves kislányt ütött el egy járdán "sportoló".
Összefoglalva: Ne akarjatok engedményeket a kreszből, amíg nem vizsgáztok kötelezően belőle. Én igenis kötelezővé tenném a kresz vizsgát, és a kerékpár műszaki vizsgáját is. Ne mindenféle épített, szar fék nélküli géppel karikázzanak önkéntes, félrészeg donorjelöltek közlekedés címén. És igen, rendszámot rá, hogy elszámoltathatóak, visszakereshetőek legyenek!!!

s.o.v.i.e.t 2009.09.12. 15:46:59

"hiszen gyakran a biztonságért vagy hatékonyságért cserébe a szabálytalankodást kell választani"
>>ez badarság! Teremts váratlan helyzetet szabálytalansággal? Mert ez ezt a következtetést okozza. Hát gratulálok.

"biztonságos és szabálytalan járdát választják a száguldó autók helyett"
>>és száguldoznak ők a járdán és csengetnek és elviselhetetlenül faragatlan modorúak.

"Nem szerencsés megoldás, de kellő körültekintéssel többnyire a gyalogosok is elfogadják akár az őket lecsengető bicikliseket, erre tipikus példa a Margit híd déli járdája"
>> egetverő pofátlan ferdítés! Tehetetlenek a gyalogosok. Ez az igazság. De csak addig, amég a többségnek végképp elege nem lesz és el nem terjed, hogy csengető bunkó biciklist a kerékpárról lelökni és első indulatból a biciklijét a Dunába dobni. Preventív, pedagógiai jelleggel.

"A civil kerékpáros mozgalmak alapvetése, hogy a városi közlekedésben pozitívan kell diszkriminálni a kerékpárosokat, mindig előnyösebb helyzetbe kell hozni őket, mert csak így lehet ösztönözni a minél nagyobb arányú biciklivel megtett utat."
>> megint csak a kurvulás! Egyenjogúak vagytok. Közekedjetek, szabálytalankodjatok és viseljétek következményét, ha van. Majd lesz talán jobb, de addig ez van.

"Ez pedig összességében a város érdeke."
>> Nem! Ez a bicikliseknek egyértelműen érdeke. A városnak pedig csak részben.

"..a kerékpárosokat integrálják a forgalomba, azaz hogy minden egyes útvonalon lehessen biciklizni."
>> Ez helyes. Lehessen! És néha a biciklist, ha kiszámíthatatlan és veszélyt okoz más és önmaga épségére, anyagi vagy testi szuverenitására, akkor beleintegrálják a betonba. Mint ahogy nem csak a biciklist, hanem gyalogost, autóvezetőt és mindenkit. Ha én autóval letojom a STOP-táblát, akkor engem sem ment meg senki a következményétől, ha van. És nem is rinyálok kiváltságért. Hibázok, szenvedjek. Így fair.

s.o.v.i.e.t 2009.09.12. 15:50:30

@Ómájgád:

"..egy paraszt állat, aki 10 centire húz el a biciklis mellett.."
nézőpont kérdése. ahogy tapasztalom a járdán biciklizőket a 10 centit adó sofőr gavallér, indokolatlanul nagyvonalú, gáláns...

Perillustris 2009.09.12. 18:11:37

@newtehen: "Ne akarjatok engedményeket a kreszből, amíg nem vizsgáztok kötelezően belőle."

Szerinted a KRESZ-vizsga számít, vagy az, hogy a kerékpárosok ismerjék a rájuk vonatkozó szabályokat?

s.o.v.i.e.t 2009.09.12. 18:45:16

@Perillustris:

hagyd már ezt az álszenteskedést! a kerékpárosok sajnos ismerik a szabályokat, csak le sem sz*rják. de követelik, hogy a társadalom és a szabályok és miden őket szolgálja

itt nem az ismerésről van szó. hanem a számonkérhetőségről. csak ettől meg fáznak a tisztelt biciklisek.

Perillustris 2009.09.13. 00:03:26

@s.o.v.i.e.t: "a kerékpárosok sajnos ismerik a szabályokat"

Már ez is baj?

A kerékpáros egyébként számonkérhető ma is, úgyhogy máson pörögj!

s.o.v.i.e.t 2009.09.13. 20:34:12

@Perillustris:
valóban rosszul tagoltam. ismerik, de sajnos le sem sza*ják.

a kerékpáros valóban számonkérhető, csak a számonkérési lehetőségek módja ma még btk-ba ütközik.
egész pontosan itt arról beszélek, hogy hallottam már jópár biciklistől a választ a kérdésre:
"Mit tud csinálni a gyalogos vagy a rendőr? lerázom egy pár kis utcában és soha nem talál meg.." erre utalok a számonkérhetőség ellehetetlenülésében. persze, ha valaki nyakon veri azonnali hatállyal, akkor meg megy a pityergés mindenféle fórumon..

Perillustris 2009.09.14. 10:54:30

@s.o.v.i.e.t: "csak a számonkérési lehetőségek módja ma még btk-ba ütközik"

Te akarod számonkérni? Legyél rendőr, abszolút támogatom a kerékpárosok fokozottabb ellenőrzését.

Ki veri nyakon? Aztán én meg rúgjam vesén az Árpád-híd bringaútján bóklászókat?

S mit tud csinálni egy gyalogos az őt majdnem elütő sofőrrel? Jobb esetben megjegyzi a rendszámot, ha egyáltalán volt a kocsin.

Shitting Bull 2009.09.14. 11:11:30

Hehe... olvasom az origos cikket:
'"Hogy képzelik azt, hogy menjek át a Bajcsy-Zsilinszky út túloldalára" - mondott egy konkrét helyet László János MK-elnök'

László úr! Például úgy, hogy szépen áttolod a zebrán és mész amerre dolgod van... Eddig se volt nagy véleményem a fővárosi kerékpáros élet vezéregyéniségeiről, de hogy valaki ekkora seggfej legyen...

Shitting Bull 2009.09.14. 11:12:11

@Perillustris: ha ismerik és ennek ellenére magasról szarnak rájuk, az bizony baj.

Perillustris 2009.09.14. 12:04:59

@Shitting Bull: De ez nem kerékpáros, hanem általános emberi-közlekedő probléma, mint az látszik mindenhol.

Perillustris 2009.09.14. 12:09:24

@Shitting Bull: Kár, hogy izomból szóltál hozzá ahelyett, hogy megpróbáltad volna megérteni miről van szó.

Shitting Bull 2009.09.14. 13:20:02

@Perillustris: nem sok megértenivaló van ezen.
Rengeteg köcsög azt hiszi, hogy ha biciklire ül, akkor automatikusan többletjogokat szerez a többi közlekedő rovására.
És a legszomorúbb az egészben, hogy a kerékpárosok vezéregyéniségeinek kikiáltott, örökösen "a kerékpárosok" nevében nyilatkozó alakok épp oly magasról tesznek a KRESZ-re (lásd Kürti esete a körúti villamosvágányokkal!), mint az átlagember. Ettől kezdve kikérem magamnak, hogy ilyen ************k nyilatkozgassanak az én nevemben is! Tökömkivan ezzel az állandósult nyavajgással, hogy hogy el vannak nyomva a szegény biciklisek. KRESZ-szel, közlekedőkkel húsz éven át szinte semmi bajom nem volt (a legtöbb gondot néhány biciklis és gyalogos okozta), pedig volt idő, amikor Csepelről jártam az V.kerület belsejébe dolgozni.

Perillustris 2009.09.14. 14:53:08

@Shitting Bull: Szétbontanám a témát. Először is, László János nem arra utalt, hogy a biciklisnek bizony rá van nőve a pedál a lábaira, s azt levenni sosem hajlandó. A fenti példa arról szólt, hogy egy kerékpáros A-ból B-be megy, történetesen a Bajcsy-t is érintve, s ott a mai elcseszett szabály szerint elvileg a sok kilométeres útjának kis hányadán (mekkora az a szakasz, tán 800 méter?) ide-oda kell kanyarognia, ráadásul az adott rész funkcionálisan korlátozottan használható. Tehát a bicajos minden gond nélkül közlekedne, pont úgy(!), ahogy előtte is és utána is.

"Rengeteg köcsög azt hiszi, hogy ha biciklire ül, akkor automatikusan többletjogokat szerez a többi közlekedő rovására."

Erre mégis mit lehetne írni? Talán azt, amit mindig: a suttyó ember az marad, vezessen bármit is. Ha egy ilyen Hummerbe vagy motorra ül, szerinted kisangyal lesz? Múltkor egy autó sofőrje komolyan nem hitte el, hogy létezik kerékpáros átkelő, ahol NEKI elsőbbséget kell adni egy KERÉKPÁROSNAK. Egyszerűen csak hápogott és fújtatott, ha kis híján nem ütött volna el, még vicces is lett volna az értetlensége.

"KRESZ-szel, közlekedőkkel húsz éven át szinte semmi bajom nem volt (a legtöbb gondot néhány biciklis és gyalogos okozta), "

Ez nem meglepő, hiszen nagyságrendekkel kevesebb gépjármű közlekedett, ráadásul sok évvel ezelőttig sokkal homogénebb volt az autópark. Egyébként soraid - még ha nem is tudatosan - jól rávilágítanak a lényegre: 20 év alatt rengeteg minden változott a közlekedés terén, a KRESZ pedig szinte nem is követte le ezt. Ebből származik a legtöbb gond.

"Tökömkivan ezzel az állandósult nyavajgással, hogy hogy el vannak nyomva a szegény biciklisek."

Lerágott csont, de a legjobb példa erre a Margit híd körül történtek. Elvesznek 2,3 milliárdot a kerékpáros fejlesztésekre szánt alapból (amivel ki is ürítették), aztán lazán kihagyják az engedélyezett tervből(!) a biciklis infrastrukltúrát. Egy kilométer autópályát nem építenek ennyi pénzből a korrupciótól bűzlő országban.

Shitting Bull 2009.09.15. 10:04:48

@Perillustris: no... igyexem rövid lenni.
1. Bajcsy - végig egy oldalon megy a kerékpárút, nem kell ide-oda kanyarogni. Mennyivel "jobb" mondjuk a Váci úton a Duna Plaza - Újpest Városkapu közti szakasz, ahol két oldalon van kerékpárút? Két _egyirányú_? (amire persze a kedves biciklisek 80-90%-a magasról szarik)

2. Sajnos mostanában már figyelem a kétkeréken közlekedőket. Autósban nagyságrendekkel kevesebb a nyilvánvalóan bunkó. :( (lásd: járdán biciklizés mindenhol, ott is, ahol kifejezetten tilos) És persze a tilosban motorozók sem a kedvenceim és ezekből is van rengeteg - lásd UVH.

3. Nem húsz évvel ezelőtt, hanem húsz éven át! Azért ne mondd nekem, hogy 6-7 éve _nagyságrendekkel_ volt kevesebb az autós!

4. A Margit híd körül történő dolgok finoman szólva is érdekesek, de ez inkább Btk kategóriának tűnik. Viszont amit ott most művelnek a biciklisek... két héttel ezelőttig összesen ha három olyan biciklist láttam a hídon, aki tolta a biciklijét a tömegben(!).

Perillustris 2009.09.15. 10:52:42

@Shitting Bull: 1. Mondjuk annyivel jobb, hogy ha jövök a Vácin, akkor a Duna Plázánál bemegyek a szervizútra a buszvégállomásnál, s ott becsatlakozom a kerékpárútra (ahol persze szinte minden Váci útról lekanyarodó autó "megkísérel" elütni). Aztán az UVH-nál visszamegyek az úttestre.

2. Sok a sutyerák bicajos, ez tagadhatatlan. Arányokról nem szívesen vitatkoznék, mert azt úgyis mindenki saját hitvallása szerint állapítja meg, szubjektíven súlyozva a taplóságokat-szabálytalanságokat. A járdán biciklizés méltó párja például a járdán parkolás, ami egész Budapestre horribilis mértékben jellemző. Így azért már nincs is akkora különbség, ugye? Engem az bosszant. Természetesen a járdán bicajozó köcsögök mellett.

3. A kerékpárosok száma az utóbbi 5-6 évben nőtt meg jelentősen. Számomra logikus, hogy előtte kevésbé voltak feltűnőek a szabálytalanságok, hiszen jóval kevesebben követhették el.

4. Két héttel ezelőtt még nem kellett tolni a biciklit. Persze aki ezt úgy értelmezte, hogy csengetve-száguldva ijesztgetheti a gyalogosokat, az rohadjon meg.

Shitting Bull 2009.09.15. 11:40:30

@Perillustris:
1. Próbálj a Váci úton szabályosan közlekedve elmenni mondjuk a Zepter székházához úgy, hogy észak felől érkezel! Máris sűrű anyázásba kezdhetsz, mert ha jók az emlékeim, fel kell menni majdnem a Plazaig ahhoz, hogy visszafordulhass. (B. verzió, leszállsz és tolod)

2. Nekem e téren nincs "hitvallásom", mivel gyalogosan közlekedek, korábban meg sokat bicikliztem. Egy időben sorra fotózgattam a kerékpár"utak"-ra parkoló köcsögöket. Meg az UVH-n a motorosokat.

3. Félreértesz: nem a biciklisek szabálytalankodásairól beszélek, hanem arról, hogy húsz éven át elég jól elvoltam a forgalomban az autók közt két, emberi erővel hajtott keréken.

4. Két hete szerintem eleve tilos volt a járdán kerékpározás. Feltételezve, hogy jól emlékszem és akkor még nem volt kirakva tábla és úgy értelmezzük a KRESZ-t, hogy a behajtási tilalom még nem jelent automatikus engedélyt a járdára. (a'la Lánchíd)

Shitting Bull 2009.09.15. 11:42:47

A 2. pont kapcsán: minap betévedtem egy taxis fórumra, mert a IV.kerületben, a Megyeri hídhoz vezető kerékpárúton (Óceánárok utca?) parkolt egy taxis. Ha ismered a helyet, elég széles az úttest és nincs tiltva a megállás. Még ők voltak felháborodva, hogy mit pofázok, elfértem mellette... (EAD-4xx a rendszám... a végét is tudom a mai napig :D )

Perillustris 2009.09.15. 13:25:51

@Shitting Bull: A Tesco-nál át lehet menni, ott is van átkelő, nem kell elmenni a DP-ig.

Két hete már nem volt tilos, előtte pedig a kivéve BKV és a kivéve engedéllyel kitétel miatt hajthatott bringás az úttesten (ill. utána a gyalog- és kerékpárúton).

Perillustris 2009.09.15. 13:27:21

@Shitting Bull: Nekem a Hellotaxi fórumán magyarázta egy takszis, hogy "Budapest főútvonalain tilos bringázni". Egy másik meg azt, hogy a hidakon is (így, egy kalap alá véve az összeset).

Shitting Bull 2009.09.15. 13:49:35

@Perillustris: a tesconál? Nem picivel feljebb? ;)
(kb. 30-50m és onnan vagy szabálytalankodsz vagy gyalogolsz? :) )

A taxis fórum meg szvsz ugyanaz, amelyikről én beszéltem. Az alapítóját (?) sokáig egy egész normális fazonnak ismertem. Aztán beleolvastam a fórumba, később írtam rá és... kezdem azt hinni, hogy a taxis=bunkó azonosság nem szimpla általánosítás, hanem maga a szomorú valóság. :(

Perillustris 2009.09.15. 16:07:52

@Shitting Bull: Nem. A Tesco vonalában van zebra, a lekanyarodó sáv mellett (a mostanra félig lebontott felüljárónál).

Shitting Bull 2009.09.15. 16:12:38

@Perillustris: lehet, a félig lebontott felüljárót nem tudom beazonosítani.... :)
De mindegy, végülis nem az az épület a lényeg a dologban, hanem a két oldalon kijelölt, egyirányú kerékpárút. Gondolom, nem a Váci út az egyetlen, ahol ilyet találni. Ha véletlenül rossz irányból érkezel, akkor az úticélod eléréséhez át kell menni a túloldalra, ott elmenni valameddig, majd vissza a célodnak megfelelő oldalra és ott vissza, ha szabályos akarsz lenni.

Perillustris 2009.09.15. 16:16:04

@Shitting Bull: Autóval is ugyanez a helyzet, ráadásul zebra szinte biztos, hogy előbb van, amin áttolva a bicajt nem hiszem, hogy komolyabb időveszteséggel lehet számolni.

ecover 2009.09.23. 07:30:40

Tisztelt Bringások!
Arra válaszoljon már valaki, hogy versenybringával miért csak a közúton lehet közlekedni?? pl. Szentendrei út két sávos, mellette a kerékpárút!! Vagy akinek ilyen van Ő már tour-on képzeli magát??? A másik, nekem úgy tűnik a biciklin nincs fék, csak nagy pofa!! Kicsit vissza kellene venni és normálisabb lenne a viszony, jelenleg uyanazok az indulatok dúlnak, mint a társadalomban egybként.

Perillustris 2009.09.23. 08:34:31

@ecover: "jelenleg uyanazok az indulatok dúlnak, mint a társadalomban egybként"

Bár jómagam szeretném, ha nem így lenne, de miért gondolod, hogy a bringások különbek, mint a belőlük is felépülő társadalom?

Ha van időd, próbáld ki azt az utat, amit emlegetsz. Könnyítésként nem is feltétlenül kell országútival, jó egy MTB is. Aztán mesélj az élményeidről.

efbé 2009.09.29. 12:47:39

sziasztok,

rémülten olvasom, hogy csütörtöktől változik a kresz, be is szereztem gyorsan a minisztérium honlapjáról a teljes normaszöveget (semmitse ér), viszont kevés konkrétummal lettem okosabb.

nem akarnátok egy posztot szánni a bringásokra vonatkozó részeknek, hogy aki - még mindig - szeretne megpróbálni nagyjából szabályosan közlekedni, annak nyújtsatok egy kis segítséget?

köszönjük előre is!

(ha a criticalmass.hu bármelyik szerkesztője olvassa ezt, nekik is hajrá!)
süti beállítások módosítása