Friss topikok

Címkék

afrika (4) alkohol (11) andrássy (3) armstrong (4) ausztrália (6) autómentes (24) autós biciklis ellentét (3) baleset (35) bam (4) bérbicikli (30) bicikli (18) biciklibulvár (6) bicikliparkoló (8) biciklis futár (9) bicikliút (134) bírság (10) biztonság (54) biztosítás (5) bkk (8) bkv (9) bringázz a munkába (4) bubi (14) buda (3) budapest (79) buszsáv (3) cannondale (4) critical mass (50) dánia (3) demonstráció (5) design (31) divat (8) downhill (8) dr kerékagy (5) egyesült államok (4) emelés (3) empamo (6) energia (3) energia bringa (5) építkezés (4) extrém kerékpár (3) e bike (5) felmérés (6) film (6) fotó (4) futár (3) gkm (4) google (4) gyerek (3) hátizsák (3) herebántalom (5) hibrid (4) híd (10) infrastruktúra (6) járda (3) kampány (4) képzőművészet (7) kerékagy (3) kerékpár (15) kerékpárbarát (3) kerékpárosklub (5) kerékpársztráda (6) kerékpártároló (3) kerékpárút (3) kína (3) kiskörút (7) kocsma (6) koppenhága (4) közbicikli (3) közbringa (3) közlekedés (4) kresz (17) kvvm (3) lakat (5) lámpa (4) levegő (7) london (15) lopás (16) magyar kerékpárosklub (3) margit híd (25) maszk (3) máv (7) mkk (3) mtb (3) nagy-britannia (3) new york (9) nyereg (7) obama (4) önkormányzat (21) orfk (4) párizs (7) parkolás (4) parlament (4) rakpart (3) regisztráció (3) rendőr (35) schwinn csepel (3) sisak (14) statisztika (3) szeged (3) szerviz (3) szex (5) sztrájk (8) tábla (4) tél (10) térkép (5) tolvaj (5) túrázás (8) urbánus (39) városi biciklizés (44) verseny (3) videó (12) világítás (6) víz (4) vonat (4) zene (5) Címkefelhő

Tömeges igazoltatásba torkollott a biciklis felvonulás

2009.04.23. 00:05 - Földes András

Tisztázatlan okokból igazoltattak tömegével bicikliseket a rendőrök szerdán kora este. A biciklisek a klasszikus Critical Mass felvonulás miatt gyűltek össze. A Critical Mass, azaz kritikus tömeg nevű kezdeményezés lényege, hogy több biciklis egy időben egy irányba teker. Azaz nem felvonulnak, hanem közlekednek.

A Critical Mass egyik jellemző időpontja világszerte a Föld napja, április 22-e, amikor is Budapesten 250-300 kerékpáros tekert végig a városon. A menetnek sem vezetője, sem szervezője nem volt, tudtuk meg a résztvevőktől. Az éppen elöl haladók döntötték el, hogy merre fordulnak. 
 
Tüntetés vagy lámpa nélküli bringázás
 
Az Andrássy úton a Duna felé tartó tömeget a Lánchídnál érte be egy rendőrautó, amelyhez később további autók és rendőrszállító kisbuszok csatlakoztak. A Moszkva térnél kaptuk a hírt, hogy rendőrök 13 biciklistát igazoltattak.
 
A helyszínen tartózkodó rendőrök vezetője elmondta, hogy a be nem jelentett felvonulás miatt veszik fel a kerékpárosok adatait. Az érvet, hogy ez nem felvonulás, a menet nem szervezett, a rendőrtiszt megalapozatlannak tartotta. Később az adatok felvétele után hozzátette, hogy közelekdési szabálysértés miatt is eljárást indítanak.
 
Az igazoltattak közt volt Pásztor Tibor, az MSZP ötödik kerületi képviselője.
 
Továbbá a Társaság a szabadságjogokért (TASZ) jogásza, Simon Éva, aki az igazoltatás okát tudakolva elmondta: a gyülekezési törvény megsértése itt nem feltétlenül jöhet szóba, hiszen az eseménynek politikai felhangjai nem voltak,  a kulturális- és sportrendezvények pedig nem tartoznak ezen jogszabály hatálya alá.
 
Később lapunknak megjegyezte, hogy a szervezett sporteseményeket is be kell jelenteni. A kérdés az, hogy vajon szervezett esemény vagy spontán biciklizés történt-e. És ha igen, milyen céllal. Ezzel együtt a piroson átmenni, forgalmat akadályozni szabálysértésnek minősül.
 
A rendőrök ezt követően közlekedési szabályok áthágásával indokolták a fellépést. A TASZ munkatársa azt mondta, az igazoltatottak adatait két esetben lehet jogszerűen rögzíteni: ha további intézkedéseket tesz a rendőrség, azaz eljárást is indítanak, vagy egyéb ok áll fenn, például a bicikliseknek tanúskodniuk kellene. Az utóbbiról nincs szó, az előbbinél pedig a rendőrök maguk közölték, hogy mégsem indítanak eljárást.
 
A rendőrök vezetője ezek után visszavonult telefonálni, majd bejelentette, csak a lámpával nem rendelkezők ellen indul eljárás. Mivel minden jelenlévő kerékpárján volt lámpa, a rendőrök távoztak, azt állítva, nem indítanak eljárást a 13 igazoltatott egyike ellen sem. Ebben az esetben azonban semmiféle indok nincs az igazoltatás során megismert adatok rögzítésére, mondta Simon Éva
 
Illegális sünözés a Gödörnél
 
Távozás előtt a tiszt azt tudakolta újságírónktól, hogy tudomása szerint kik és hol szervezték a demonstrációt. Megemlítettük, hogy a menet körbejárt a városon, és legutóbb a Gödörnél állt meg. A rendőr ezután hallótávolon belül telefonálva arról értesítette feletteseit, hogy a Gödör az esemény középpontja.
 
Átkerekezve az Erzsébet téri zöldterületre, jelentős rendőri készültséget tapasztaltunk a nem a kerékpáros felvonulás, hanem a szokásos esti program miatt összegyűlő tömeg körül. A rendőröket szállító három kisbusz, a rendőrautók és rendőrmotorok este nyolcra már távozóban voltak.
 
Többen arról számoltak be, hogy kiterjedt igazoltatás folyt a téren. Egy fiatalembernek úgy vették fel az adatait, hogy bár kerékpárral érkezett, az tőle távol, lekötve állt. A biciklis azt állította, hogy az utolsó néhány száz méteren csatlakozott a menethez, mert amúgy is a Gödörbe tartott. A rendőrök ezt egyébként nem láthatták, jóval azután érkeztek, hogy lekötötte a biciklijét és leült a lépcsőknél. Ennek ellenére szabálysértési feljelentést fognak tenni ellene.
 
Egy másik fiatalt azért igazoltattak, mert Sün, sün felkiáltással reagált a Gödörnél feltűnő rendőrökre. Ő egyáltalán nem vett részt a Critical Massen. Értesüléseink szerint 4-6 embernek vették fel az adatait, hogy szabálysértési feljelentést tegyenek ellenük. A vád nem ismert.
 
Bringaemelés
 
A délután hat körül az Andrássy úton tekerő menet az Oktogon érintésével előbb a Balaha Lujza térre, majd a Károly körúton a Lánchídra hajtott. Az alagúton át, az Attila úton tekerve jutott el a Moszkva térre, végül Pesten, a Gödörnél állt meg.
 
A menet méreténél fogva több piros lámpán áthajtott, mivel a sor még a kereszteződésben volt lámpaváltáskor. A legtöbb kereszteződésben azonban több szakaszra szakadt a menet, hogy kivárja a zöldet. 
 
A tömeg a vonulás során elengedte a buszokat, kisorolva a buszsávból. Az alagútban a szembe sávban érkező szirénázó mentőnek is helyet adtak a falhoz lapulva, így az akadálytalanul hajthatott végig.
 

Nagyobb fennakadás az Oktogonon, a Blaha Lujza téren, a Gödörnél és a Clarck Ádám téren alakult ki, ahol a tömeg megállt az úgy nevezett kerékpáremelés ceremóniájára, néhány percre elfoglalva a kereszteződést, miközben a szokásos jelmondatot, a minden út bringautat kántálták.  

Címkék: budapest rendőr critical mass bicikliút orfk városi biciklizés

314 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kerekagy.blog.hu/api/trackback/id/tr891081164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.04.23. 00:38:24

"Tisztázatlan okokból [...]"

Tévedés. A rendőrök először kísérni jöttek minket - tehát jószándék vezérelte őket -, és csak az Attila út végénél nyomultak előre, és kapták el a menet legvégét. Nyilván ukázt kaptak valamelyik faszkalap főnöküktől, hogy csapjanak a tömeg közé. Szánalmas.

Az igazoltatás egyébként elég szomorú, az említettek miatt ilyen "van sapka-nincs sapka" jellegű volt. Az egyik rendőr nagyon pattogós volt - nyilván őt rendelte ki parancsnoknak az előbb említett faszkalap főnök-, a többiek pedig tébláboltak (és szerintem talán még kínosabban is éreztek magukat, mint mi, hogy ilyen baromsághoz kell asszisztálniuk).

Arra továbbra is kiváncsi vagyok, hogy ha azonosítani nem tudnak felvételeken, mert sisak + szemüveg + maszk van az arcomon, akkor hogyan akarnak eljárást indítani. Emellett ügyeltem arra - mint máskor is -, hogy ne menjek át piroson, engedjem át a gyalogost a zebrán, jobbra tartva haladjak stb. Tiszta New York.

Ja, a "hatály" elipszilonnal irandó. ;-)

tomi888 2009.04.23. 01:40:51

Nem kell kiakadni ezen.
Ha nem lenne a sok vállalhatatlan "politikai" tüntetés, ez sem így történt volna meg...
Szerintem szomorú, és nem a rendőröket tartom hibásnak.

botsaska 2009.04.23. 02:02:19

Ez az egész leginkább egy irdatlan nagy baromság volt. Gratulálok. Van még ilyen jó ötlet?

Komolyan, mit akartok elérni ezzel? Merthogy a bringázást egy ilyen akció nem teszi népszerűbbé az biztos, ellenben az a "pár" ember, aki spontán meg lett szivatva ezzel a mókával, holanptól majd biztos "előzékenyebb" lesz a bringásokkal, nyilván sokat "javítanak" az ilyen akciók a közlekedési morálon, összetartáson, stb...

Jellemző, hogy ilyenkor marhára megy a mindenkinek törvények ismerete, csak akkor nem amikor pirosan világít a lámpa.

Egyszerűen szánalmasan ostobák vagytok csak nem veszitek észre magatokat.

BakterHouse 2009.04.23. 02:04:18

A rendőrök nyilván parancsot teljesítettek, New York azért még - minden szempontból - messze van, Mindemellett a legtöbb autó- és buszvezető teljesen pozitívan reagált, a gyalogosokról nem is szólva, vidámság költözött a dugóktól eltömött utakra.
(Mondjuk én a maszkomat nem a kerékpárosok kipárolgása miatt hordom...)

BakterHouse 2009.04.23. 02:05:04

botsaska, szerintem te valamit nagyon nem értesz. ez mondjuk neked rossz...

monnyolle 2009.04.23. 02:07:05

Ja, és az "írandó" meg hosszú í-vel.
Bocs, csak kötözködök :D

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.04.23. 02:56:42

@tomi888: "Nem kell kiakadni ezen.
Ha nem lenne a sok vállalhatatlan "politikai" tüntetés, ez sem így történt volna meg...
Szerintem szomorú, és nem a rendőröket tartom hibásnak."

Nem kell kiakadni ezen.
Ha nem lenne a sok vállalhatatlan politikai hazugság, ez meg sem történt volna.
Szerintem szomorú, és a politikusokat tartom hibásnak.

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.04.23. 03:08:01

@botsaska: A foteled (autóülés? fűszál?) kényelméből könnyen pofázol, miközben a Critical Mass (és egyéb szerveződések) kikaparja neked és másoknak is a gesztenyét, hogy egyszer az élhető városban biztonságban közlekedhess (mindenféle járművel vagy gyalog) a gyerekeiddel, unokáiddal együtt. Mert ebben az országban felülről eddig csak a szar hullott, és látszik, hogy alulról, civil szerveződéssel kell rendet teremteni, illetve a döntéshozókat rend teremtésére kényszeríteni. Mert ha elég sokan vannak az utcán, akkor már nem lehet szemet húnyni felettük.

Addig még eltelik pár év, ezért most mondom: ne felejtsd el majd akkor szégyellni magadat. Egyszerűen szánalmasan ostoba vagy, csak nem veszed észre magadat.

zsirostenyer 2009.04.23. 03:09:10

@monnyolle: Ha nagyon nyelvörködni akarsz, akkor talán úgy i'rjad, hogy "kötözködöM". Merthogy ikes.

Szorri, de ez i'gy nagyon magas lapda.
Amúgy meg teljesen mindegy.


ui. igen, úgy i'rtam, hogy lapda

zsirostenyer 2009.04.23. 03:43:47

Mindenki beláthatja, hogy ilyen "spontán" akciókra van szükség, hogy a döntéshozók megértsék, hogy a bringások érdekeit is képviselniük kell. Amúgy meg nem értem, hogyan nem lehet azonosulni a bringások követeléseivel. (nem, én nem akarom, hogy a gyerekem biztonságban és kényelmesen bringázhasson a városban(?))

Akit meg idegesi't pár bringás, az nem tudom mit szól egy traktoros tűntetéshez, vagy egy félsávot elfoglaló nemzetvédő demonstrációhoz. A karácsonyra/ballagásra játszó vasutasokról nem is beszélve.

Ezekhez képest a critical mass a politika mentes, alulról jövő szerveződések mintapéldánya. De javi'tsatok ki.

Jó reggelt.

Piraeus 2009.04.23. 03:53:08

@tomi888: "Nem kell kiakadni ezen.
Ha nem lenne a sok vállalhatatlan "politikai" tüntetés, ez sem így történt volna meg...
Szerintem szomorú, és nem a rendőröket tartom hibásnak."

Minden úgy kezdődött, hogy visszaütöttek, ugye?

A sok "vállalhatatlan" politikai tüntetés mintha válasz lett volna egy politikai botrányra, aztán a rendőri túlkapásokra.

Ami ma történt, annak szemtanúja voltam egyszerű gyalogos vendégként a Gödörben.
Szégyen és elkeserítő.
Egyszerű civilekkel packáztak a rendőrök.
Miért?

Hogy lett ebből az országból rendőrállam egy állítólag demokrata kormány alatt??

Piraeus 2009.04.23. 03:53:21

@tomi888: "Nem kell kiakadni ezen.
Ha nem lenne a sok vállalhatatlan "politikai" tüntetés, ez sem így történt volna meg...
Szerintem szomorú, és nem a rendőröket tartom hibásnak."

Minden úgy kezdődött, hogy visszaütöttek, ugye?

A sok "vállalhatatlan" politikai tüntetés mintha válasz lett volna egy politikai botrányra, aztán a rendőri túlkapásokra.

Ami ma történt, annak szemtanúja voltam egyszerű gyalogos vendégként a Gödörben.
Szégyen és elkeserítő.
Egyszerű civilekkel packáztak a rendőrök.
Miért?

Hogy lett ebből az országból rendőrállam egy állítólag demokrata kormány alatt??

Piraeus 2009.04.23. 03:55:39

@tomi888: "Nem kell kiakadni ezen.
Ha nem lenne a sok vállalhatatlan "politikai" tüntetés, ez sem így történt volna meg...
Szerintem szomorú, és nem a rendőröket tartom hibásnak."

Minden úgy kezdődött, hogy visszaütöttek, ugye?

A sok "vállalhatatlan" politikai tüntetés mintha válasz lett volna egy politikai botrányra, aztán a rendőri túlkapásokra.

Ami ma történt, annak szemtanúja voltam egyszerű gyalogos vendégként a Gödörben.
Szégyen és elkeserítő.
Egyszerű civilekkel packáztak a rendőrök.
Miért?

Hogy lett ebből az országból rendőrállam egy állítólag demokrata kormány alatt??

Piraeus 2009.04.23. 03:57:59

@tomi888: "Nem kell kiakadni ezen.
Ha nem lenne a sok vállalhatatlan "politikai" tüntetés, ez sem így történt volna meg...
Szerintem szomorú, és nem a rendőröket tartom hibásnak."

Minden úgy kezdődött, hogy visszaütöttek, ugye?

A sok "vállalhatatlan" politikai tüntetés mintha válasz lett volna egy politikai botrányra, aztán a rendőri túlkapásokra.

Ami ma történt, annak szemtanúja voltam egyszerű gyalogos vendégként a Gödörben.
Szégyen és elkeserítő.
Egyszerű civilekkel packáztak a rendőrök.
Miért?

Hogy lett ebből az országból rendőrállam egy állítólag demokrata kormány alatt??

Piraeus 2009.04.23. 03:58:02

@tomi888: "Nem kell kiakadni ezen.
Ha nem lenne a sok vállalhatatlan "politikai" tüntetés, ez sem így történt volna meg...
Szerintem szomorú, és nem a rendőröket tartom hibásnak."

Minden úgy kezdődött, hogy visszaütöttek, ugye?

A sok "vállalhatatlan" politikai tüntetés mintha válasz lett volna egy politikai botrányra, aztán a rendőri túlkapásokra.

Ami ma történt, annak szemtanúja voltam egyszerű gyalogos vendégként a Gödörben.
Szégyen és elkeserítő.
Egyszerű civilekkel packáztak a rendőrök.
Miért?

Hogy lett ebből az országból rendőrállam egy állítólag demokrata kormány alatt??

Piraeus 2009.04.23. 03:58:02

@tomi888: "Nem kell kiakadni ezen.
Ha nem lenne a sok vállalhatatlan "politikai" tüntetés, ez sem így történt volna meg...
Szerintem szomorú, és nem a rendőröket tartom hibásnak."

Minden úgy kezdődött, hogy visszaütöttek, ugye?

A sok "vállalhatatlan" politikai tüntetés mintha válasz lett volna egy politikai botrányra, aztán a rendőri túlkapásokra.

Ami ma történt, annak szemtanúja voltam egyszerű gyalogos vendégként a Gödörben.
Szégyen és elkeserítő.
Egyszerű civilekkel packáztak a rendőrök.
Miért?

Hogy lett ebből az országból rendőrállam egy állítólag demokrata kormány alatt??

Piraeus 2009.04.23. 04:10:39

Hajaj. Pedig csak egyszer küldtem el...

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.04.23. 04:15:25

@Piraeus: Biztos nagyon egyetértett a mondanivalóddal a fórumszoftver (is)... ;-)

Kopiás Attila Steve 2009.04.23. 04:43:59

Szerintem maga a "be nem jelentett közlekedés" jó ötlet. Most jutott eszembe, hogy nem csak a radikális gyalogosos akció volt ilyen, hanem a Zengőn is arra járó turistaként voltunk.

De szerintem az ilyeneknél arra nagyon kell figyelni, hogy minden szabály precízen be legyen tartva. Ez nem kéne hogy nehéz legyen, mert amúgy is így kéne. De maradjunk a realitások talaján. Én "nyuggerbringás" vagyok, gyökkettővel járdázok, stréberként úttestezek, de tény, hogy nem mindenki így tolja. Ha viszont sünök jönnek az ember mögött, ha éppen pár száz társamra is kihat ha teszek valamit, ha az egész bicajozós kultúrát ítélik meg az alapján, amit teszek, akkor szerintem megéri erre előre rákészülni, fellámpázni magunkat, menet közben betartani a pirosat, táblákat, jelzéseket stb. (Mondjuk ez vonatkozik azokra a béemixesekre is, akiket céemen nem lehet megtanítani a "csak az úttesten" és a "csak a zöldpólósok mögött" szabályokra és persze, hogy járdán előz be minket akárhogy ordibálunk neki, de ez más topic.)

Szerintem. Én legalábbis így vennék részt szívesen egy be nem jelentett csoportos közlekedésben...

botsaska 2009.04.23. 05:11:30

@Joe Forster/STA:
Kedves Joe!

Pofázni talán kedves edesanyád szokott, esetleg vele szemben alkalmazd ezt a stílust, ha már ilyen jó nevelésben részesített.

Szar érzés lehet, hogy a sok bólogatás között szembesülnöd kell kritikus véleményekkel is (ilyen a demokrácia, szar ügy), de attól, hogy acsarkodsz, üvöltesz és ezredszerre is elismételgeted ugyanazokat az ostoba, naív szlogeneket amiktől igazolva érzed magad, még nem lesz igazad, legfeljebb annyit érsz el, hogy az első mondat után nem olvassák tovább a hőzöngésed.

Ami engem illet, semmi bajom a bringásokkal, abszolút támogatom a városi biciglizést, de amikor ilyen megnyilvánulásokat tapasztalok attól nem az érzés erősödik bennem, hogy hú ezt a dolgot minél jobban támogatni kell, sokkal inkább az, hogy a Budapest tábla alá tegyünk ki egy kerékpárral behajtani tilos táblát.

A rendőri intézkedéseken pedig nem kell felháborodni: amennyire szabályos a forgalmat heccből akadályozni, ugyanannyira szabályos mindenkit igazoltatni is, de elgondolkoztató, hogy ti már ennyi kellemtlenségen is felháborodtok, miközben ennél jóval nagyobb kellemetlenségeket okoztatok másoknak (és itt nem csak autósokról van szó, hiszen ha ott voltál, láttad, hogy nem csak az autósok szívtak miattatok).

gurunanak 2009.04.23. 05:32:43

ez most mar egeszen biztos hogy rendor allamban elunk honnan veszik a batorsagot ezek a homlesek hogy valakit is minden indok nelkul igazoltassanak jott ment idiotak ami nagyon hasonlit a regi terrorista rendszerre nem hogy szolas szabadsag nincs ezekutan kerekpar szabadsag sem arra nem gondolt senki hogy a rendoroknek inkabb segiteni kellett volna a felvonulasban mint akadalyozni a magyar nyelvtanarnak csak annyit ez itt nem nyelvtan ora orulj hogy tudsz magyarul mert hamarosan heberul kell tanulnod

újmájashurka 2009.04.23. 06:24:42

Szerintem kurva nagy kínt láttok magatokkal!
Esténként nincs dolgotok, és évente hányszor áll tölletek a város, vagy ti így mulattok?
Én úgy látom, titeket mindeggy hogy ki baszogat, csak valaki baszogasson benneteket!

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.04.23. 06:27:07

Csak a szokásos. Diktatúrára jellemző. Ahol sok ember van, azokat a rendőrökkel basztassuk, hogy menjen el a kedvük az egésztől. Azon csodálkozom, hogy csak ennyit piszkálódtak veletek.

ildsisy 2009.04.23. 06:47:35

Estefelé az utcáról nagy hangzavart hallottam, majf kimentem az erkélyre és láttam az ablakom alatt jobb és baloldali utcán tömegével biciklisták mentek, ,mindkét oldalon csodaszép különleges rendőrautók mögöttük szirénázva gyorsan hajtva, mentek utánuk, kisbusszal is mentek a rendőrök...egyszer csak egy rendőrautó úgy felgyorsult és hajtott szinte bele a biciklisták közé, láttam, hogy felugrott egy-két srác a járdára a biciklijével!...Nem volt időm a fényképező gépet elővenni, minden olyan gyorsan történt!!! Agresszívan rohantak a rendőrök az autóikkal utánuk!!!!!!! Nekem sajnos nincs biciglim.
Ennyi rendőrautót csak nagyon nagy tüntetésen ha látni!!!!!!!

702 · http://psztrnk.net 2009.04.23. 06:54:53

A CriticalMass-en írtam:

"Nem foglalnék állást, mert valami tudathasadás okán a szimpatizánsokkal és az ellenzőkkel is egyet tudok érteni.

Utóbbiakkal kicsit jobban, tudniillik tegnap este a Margiton rám üvöltött egy frusztrált autós és majdnem letolt, mondván hogy "nem elég a balhé, amit lejjebb csináltatok, itt is kell biciklizni?". Mindezt úgy, hogy nem voltam tegnap, nem értettem miről beszél (lejjebb?). De most már tudom, hogy a kis illegál akció pokollá tette minden bringás kommutálását, aki fent mondott frusztrált autóssal később összeakadt."

gergoke 2009.04.23. 06:59:15

Jópofák vagytok tényleg. Spontán szerveződés, mi?
criticalmass.hu/blogbejegyzes/20090422/iden-sem-lesz-critical-mass-aprilis-22-en

Amúgy teljesen más lenne a hozzállás a kerekesekhez, ha a nagy részük betartaná az alábbi szabályokat:
1. Nem akarna elütni a gyalogátkelőhelyen amikor át akarok menni az úttesten.
2. Nem hajtana át a piroson.
3. Jelezné kanyarodási szándékát
4. Nem a járdán kerékpározna.
5. Nem hajtana be szemből egyirányú utcába.
6. Nem csöngetné le a járdán a gyalogosokat.

(Összefoglalva: a KRESZ-t kellene ismerni és betartani és nem azzal jönni, hogy azt betartva nem lehetne közlekedni a városban. Mert úgy pl. nekem sokat kellene kerülnöm, meg álljon csak félre a gyalogos, hogy nekem ne kelljen fékeznem, ő gyalogos és könnyebben megteszi ezt. Végül a kedvencem az általatok hangoztatott érvek közül pedig: nincs helye a kerékpárnak a városban az úttesten, mert az autósok eltiporják, ezért a kerekes felhajt a járdára és ott már pont azt teszi a gyalogosokkal, amit korábban az autósok tettek vele.)

Folytathatnám még a sort, de minek? Amíg az alapvető közlekedési (együttélési) szabályokat nem tartjátok be, sajnos számolnotok kell azzal, hogy veletek szemben is sok esetben aránytalan és igazságtalan eljárás, vélemény lesz.
A rendőr most ott tudott nektek betartani, hogy igazoltatott, neki ennyi jogköre maradt, élt vele. Pechetek volt. De miért kell ezen csodálkoznotok, sírnotok? Aki kurvának megy, ne sírjon ha basszák!

Viszketeg · http://zagyvasag.blog.hu 2009.04.23. 06:59:17

@botsaska: Valamit nagyon nem értesz, ha azt hiszed, hogy ennek a célja a forgalom akadályozása heccből. Ennyi erővel az autósok is minden nap heccből akadályozzák a forgalmat. Mielőtt más véleményét ostobaságnak titulálod, vedd észre, hogy te ugyanazokat az ostobaságokat hajtogatod, mint egy csomó autóbuzi.

kamasuka 2009.04.23. 07:15:32

@Joe Forster/STA:
"és szerintem talán még kínosabban is éreztek magukat, mint mi, hogy ilyen baromsághoz kell asszisztálniuk"
Nem kötelező rendőrnek menni. Amúgy, igazad van.

vidor 2009.04.23. 07:15:48

botsaska 2009.04.23. 02:02:19
"Egyszerűen szánalmasan ostobák vagytok csak nem veszitek észre magatokat."

botsaska 2009.04.23. 05:11:30
"Pofázni talán kedves edesanyád szokott, esetleg vele szemben alkalmazd ezt a stílust, ha már ilyen jó nevelésben részesített."

Gratulálunk, Ön nem nyert.

bécsi pszicho · http://www.flickr.com/photos/haazee 2009.04.23. 07:20:31

Ha igaz, hogy akadályoztátok a forgalmat, akkor (má' elnézést, de) elmehettek a bús picsába... baromira nem tartom jó heccnek, amikor néhány baromarc szándékosan a bringások ellen hergeli a közlekedőket.

2009.04.23. 07:28:46

Én csak azt nem tudom, miért tartják egyesek zaklatásnak az igazoltatást, ez a rendőr dolga, két perc, és semmi megalázó nincs benne. Egy be nem jelentett rendezvény/megmozdulás volt, nem értem a felháborodást.

marosy 2009.04.23. 07:30:08

Köcsög gecik. Semmiben sem különböznek Tomcat -től. A Kresz rátok is vonatkozik!

lesifotos 2009.04.23. 07:35:13

Saját maguknak is ellentmondanak a Critical Mass "szervezői".

Büszkék arra, hogy több ezer kerékpárost hoznak össze, de amint kiderül, hogy hibáztak, kapásból letagadják, hogy ez egy szervezett rendezvény. Mintha nem lenne ezernyi meghívó a neten pontos helyszínnel, időponttal.

De ha elfogadjuk, hogy ez egy spontán összejött kerékpáros tömeg, akkor egyértelmű, hogy a KRESZ vonatkozik rájuk, azaz piros lámpánál meg kell állni, a forgalmat nem akadályozhatják és sok egyéb szabályt is be kell tartani. Akik nem teszik, azokkal szemben teljesen jogos a törvény szigora, főleg, ha a helyszínen is nekiállnak hangoztatni a hülyeségeket. Ezen pedig talán nem kellene háborogni.

88wx335dsf 2009.04.23. 07:40:04

Kíváncsi volnék a gusztostalan véleményére.

lesifotos 2009.04.23. 07:42:51

Ez ám a kerékpáros színvonal:

www.youtube.com/watch?v=r3OPONkNU5E&feature=PlayList&p=308B7CACF6DD6EDF&playnext=1&playnext_from=PL&index=41

A forgalmat lassító, minden sávot elfoglaló kerékpárosok csordában erősnek érzik magukat és körbeállnak egy közlekedni akaró autóst. Verik és rúgják a jármű oldalát és ellopják a rendszámát is. A közben elhangzó szövegek magas intelligenciáról árulkodnak.

Ilyenek után sírni amiatt, mert a rendőrök igazoltatnak?

Shalamoon 2009.04.23. 07:43:03

Tudomásul kell venni, ez egy ilyen ország ilyen rendőrséggel. A fasiszta rendezvényeket csendben nézik, a kerékpárosokat cseszegetik. Azt jósolom, ez csak rosszabb lesz.

charlie 2009.04.23. 07:47:04

@gergoke:

(2) Lakott területen levő olyan úton, ahol az úttest kerékpár közlekedésre alkalmatlan, továbbá ahol a (7) bekezdés a) pontja szerint tilos, kerékpárral a gyalogos forgalom zavarása nélkül és legfeljebb 10 km/óra sebességgel a járdán is szabad közlekedni.

Crane (törölt) 2009.04.23. 07:53:15

Azért izzadság szaga van itt mind két oldalnak. Spontán, egymás után bicikliző emberek nem gyülekeznek egy előre megbeszélt helyen. :) Az már nem spontán.
Ennek ellenére maga megmozdulás szép, és dicséretes. Támogatni kell. De szerintem nem nagy dolog szólni a rendőrségre, hogy ekkor és ekkor cangás felvonulás lesz. Főleg most, amikor mindenre ugranak. Aztán béke van mindkét oldalon.
Persze rendőrséget sem kell bemutatni. Magam is tapasztaltam már "professzionális" és "jogszerű", valamint "polgársegítő" intézkedéseiket. Ráadásul a legutóbbi törvény módosításokkal is elszaladt a ló rendesen.

marosy 2009.04.23. 07:58:58

A Kresz a Criticalos gecikre is vonatkozik. Egymás mellett haladni tilos, baromarcok!

czaby 2009.04.23. 08:00:52

Critical mass egy kozismert es a tobbseg altal tamogatott kezdemenyezes. Nem tudom miert fajt volna a rendezoknek _bejelenteni_ es akkor a rendornek nem kell hulyesegeket kerdeznie hanem segit es ugy meg a piroson is at szabadna menni.

populo 2009.04.23. 08:02:47

Arra bringáztam épp - egyáltalán nem volt szabályos a menet, vagyis nem közlekedtek, hanem felvonultak, az egész sávot elfoglalva. Az lenne az igazi poén, szabályosan nyomni ugyanezt. Akkor lenne minden út bringaút.

csongorbela · http://belaba.blog.hu/ 2009.04.23. 08:10:36

@újmájashurka: És hányszor áll a város az autósok miatt? Évente? Naponta. Azok meg álló helyzetben is füstölnek. Igaz a rohadt biciklisek is kifújják a bűzös lehelletüket.

demizson bobby 2009.04.23. 08:15:30

Nem értem ezt a forgalomakadályozást.
Hát a hőbörgők talán nem minden nap csinálják ugyanezt?

Laslow · http://laslow.hu/ 2009.04.23. 08:16:22

250-300-nál nekem sokkal több kerékpárosnak tűnt.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2009.04.23. 08:18:16

Jó tudni, ha legközelebb autóval kell mennem a városba úgy, hogy egy egész sávot elfoglalok, azt be kell jelenteni előzetesen a rendőrségen.

concordius 2009.04.23. 08:18:53

Én is minden nap kerékpárral járok be a munkahelyemre. Ilyen hihetetlenül OSTOBA, IDIÓTA módon megvalósított akciókkal egyáltalán nem értek egyet. Ez szerintem törvénytelen, veszélyezteti a testi épséget stb.

lesifotos 2009.04.23. 08:24:51

@Gery Greyhound >: Kicsit gyúrjál még IQ-ra. Nem érzed a különbséget, ugye?

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2009.04.23. 08:30:53

@tomi888:
Nem a rendőröket?
Miért? Láttál a rendőrők mellett valakit, aki pisztolyt fogott a rendőr fejéhez, most apukám itt piszkálod az embereket?
Önként és dalolva tették! Mindenki megválaszthatja, hogy milyen urat szolgál! Ök ilyet szolgálnak, ez szerint kell megítélni őket.

wan2bee 2009.04.23. 08:34:19

ma feljelentest teszek a rendorsegen, hogy a bevlárosban este 5 tol 7ig elore be nem jelentett iillegalis autos felvonulas lesz. forgalom lassitassal es minden keresztezodesben megalassal. paran atmennek majd a piroson, paran elfoglaljak a keresztezodestm paran a buszsavban kozlekednek majd. Kivancsi vagyok hany rendor vonulna ki igazoltatni. es feljelentgetni. Itt ezzel van a baj. Ha racionalisan hasznalna a fel varos az autojat mar jobban orulnenk neki. Es talan akkor is lenne illegal CM, de nem ennyi emberrel. En pl tok spontan csatlakoztam munkabol hazafele a menethez a Bajcsyn. nem is tudtam rola. Marmint tudtam, hogy a Fold napjan mi a módi, de nem keszultem reszt venni. Erre tessek. Bealltam kozejuk, mert hiszek benne, hogy a belvarosban van mas modja a kozlekedesnek es az elet felpezsditesenek a minden autoban 1 emberrel allo dugoknal. Az elhetetlen nagy körtén, rákoczi uton, stb... Ezzel van a bajom. es aki ezt keptelen megerteni, az egy kepmutato rohadek.

nina2000 2009.04.23. 08:37:06

jaj istenem, szegény autósok.....a felsőbrendűségi tudatuk sérült,mert más is úgy gondolja, azt tehet az utakon amit szeretne....és húúúú de sokan tudják és ismerik most a KRESZ szabályait, bár az utakon is mindenki ennyire rajongva betartaná az összest.....amúgy meg tényleg egy fasz rendőrállamra hasonlítunk lassan.......nem baj, ahogy minden évben nagy vezíreink elmondják : " jövőre majd jobb lesz " :))

Ferocious 2009.04.23. 08:39:01

Miért kell pofázni az igazoltatás miatt? Akinek nincs félnivalója annak a rendőr nyugodtan megnézheti az iratait és akár a seggét is kinyalhatja....

Aki meg elhiszi, hogy ez spontán és nem előre megszervezett akció volt az is egy nagy faszkalap...

catof21 2009.04.23. 08:42:16

@gergoke: A nap mint nap autóval rendezett "Kritikálmessz" résztvevőit miért nem vegzálják?
Pedig ott is van, aki átmegy a piroson, beleszorul a kereszteződésbe, tilosban /járdán/bringaúton parkol, veszélyezteti _mindenkinek_ az épségét....
röhej, hogy azért fröcsög itt pár ember, hogy a bringások akadályozták őket.
Minden kereszteződésben max 1!!! lámpaváltással kellett többet várni.
Meg arra is kíváncsi lennék, hogy normál napon ért-e át ilyen gyorsan mentő az alagúton..

--
c

csongorbela · http://belaba.blog.hu/ 2009.04.23. 08:44:31

A járdán közlekedéssel kapcsolatban nem egyértelmű a jogszabály:
"Lakott területen levő olyan úton, ahol az úttest kerékpár közlekedésre alkalmatlan, továbbá ahol a (7) bekezdés a) pontja szerint tilos, kerékpárral a gyalogos forgalom zavarása nélkül és legfeljebb 10 km/óra sebességgel a járdán is szabad közlekedni."
A buszok által összejárt úttest alkalmatlan?
Az autókkal teli úttest - főleg ha azok agresszívek is - alkalmatlan?

Az egyirányú utcával kapcsolatban: az EU direktívája az, hogy kerékpárral lehessen. Be is vezették (tervezték vezetni) nálunk is 2003-ban, aztán visszavonták a rendelkezést, s azóta sem tudja még a rendőr sem(!) hogy most akkor mi a helyzet ezzel. Egyébiránt az igény hasonlóképpen fogalmazódott meg azokban az országokban is ahol bevezették, s hasonlóképpen kényszerítették is ki a bringások: tüntetőleg és KRITiKUS TÖMEGBEN kezdék így használni az utcákat.

Mindkét kérdésben felmerül a kérdés: hány éve (évtizede) könyörögnek a bringások élhető városért és bicikliutakért? Hogy ne KELLJEN az autók közt, a járdán és egyéb tiltott helyeken.
A Kritikus Tömeg jó lehetőség a figyelemfelkeltésre és nem az agresszivitásáról híres. Kicsi gyerekeket is láttam békésen tekerni rajta. Anyázni persze egyszerűbb, de én nem sajnálom azt a tíz percet kivárni (még piros meg zöld lámpák ellenére sem) amíg elhaladnak ezek a "forgalom-akadályozók".

vinyi 2009.04.23. 08:46:23

@gergoke: nem akarlak elkeseríteni, de a kerékpáros közlekedhet járdán, sőt csengethet is, ha ezzel balesetet kerülhet el és behajthat szemből az egyirányú utcába is. A többi ok.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2009.04.23. 08:46:49

@nina2000/ pneumatic morosus brutalicus:
Ugye akkor komolyan is gondoljátok, és befizetitek Ti is azokat az adókat, járulékokat, amiket az autósok, hogy közlekedhessenek? És a következő kritikalmasson látunk majd nyílvános autókulcs eldobást és forgalmi égetést is, nem?

shúméker 2009.04.23. 08:47:53

szerintem a video a jútyúbrúl azért sokmindent elárul,ugye kedves blogozók pro és kontra?!

Hidalgo 2009.04.23. 08:48:19

én speciel a józsef attila utca, október 6. sarkán találkoztam a felvonulókkal. nem különösebben találtam sem jópofának, sem menőnek, sem igazolhatónak csak mert sokan voltak, hogy mind a 300 csont nélkül áthajtott a piroson, úgy, hogy ügyesen bentragasztottak egy autót a kereszteződésben, aki szabályosan szeretett és tudott volna elfordulni, ha nem jön az a pár kétkerekes hülyegyerek, és áll be elé. szerintem az igazság bajnokának, az elesettek védőjének, a törvény nagy tudorának is ismernie kell a kreszt, márpedig ő is áttolta a valagát a piroson. ha ezt egy autós teszi, baromira fel lettek volna háborodva, hogy mit képzel magáról. tőlem nyugodtan vonulhattok ahova akartok, de ne várjatok el mástól olyat, amit ti nem tesztek. én nem vagyok autós, de nehogy már az énkurvaanyámat azért mert a XVII. kerből nem bringával járok az V- be dolgozni , és talán nem kéne képmutató rohadéknak nevezni valakit, akiről nem tudod, hogy miért van egyedül az autóban. valószínűleg egyik sem azzal száll be az autóba, hogy na anyukám, ma is egyedül fogok autózni, jól szennyezem a környezetet, buszsávban hajtok, átmegyek a piroson, beállok a kereszteződésbe, és minden kurva biciklistára rárántom a kormányt.

csongorbela · http://belaba.blog.hu/ 2009.04.23. 08:48:42

@wan2bee: Az utolsó mondatodat kivéve (tudod, amiben a rohadék szó szerepel) RULEZ.

Ferocious 2009.04.23. 08:50:10

@nina2000/ pneumatic morosus brutalicus:

Tapasztalataim szerint a bringások kevésbé tartják be a KRESZ-t mint az autósok... csak mielőtt még beleélnéd magad ebbe picinyem...

Mondom ezt sok tízezer kilóméter levezetése után úgy, hogy néha még bringázni is szoktam, igaz nem járok vele munkába (nehéz is lenne egy nap mondjuk 500-700 kilómétert letekerni)!

A spekuláns 2009.04.23. 08:55:56

Miért történhet meg így egy ilyen igazoltatás sorozat?

Mert akármilyen ostoba emberből lehet rendőr.
Mert a rendőri vezetőket nagyrészt nem szakmai szempontok szerint választják, hanem haveri alapon.
Mert ha egy ostoba rendőr ostobaságot csinál, nincs aki elmagyarázza neki, - hééé Sanyi, miért is csináltad ezt?- mi a helyes és nem vonja felelősségre senki - nem büntetésre gondolok, hanem csak egy, "Bazz Sanyi, ilyet ne csinálj többet bringásokkal, mert irgum burgum"!

totyatotya 2009.04.23. 08:57:57

@wan2bee: "ma feljelentest teszek a rendorsegen, hogy a bevlárosban este 5 tol 7ig elore be nem jelentett iillegalis autos felvonulas lesz."

tudod ok szabalyosan kozlekednek ott. azok az autoknak odarakott utak.

"Kivancsi vagyok hany rendor vonulna ki igazoltatni. es feljelentgetni. Itt ezzel van a baj."

12 elmultal mar?

"Bealltam kozejuk, mert hiszek benne, hogy a belvarosban van mas modja a kozlekedesnek es az elet felpezsditesenek a minden autoban 1 emberrel allo dugoknal."

szanalmas ez az erveles, tipikusan azoke a tizen- illetve korai huszoneveseke akiknek meg nincs annyi penzuk h autot vegyenek.

"Ezzel van a bajom. es aki ezt keptelen megerteni, az egy kepmutato rohadek. "

velemenye azert masnak lehet mas, nem? vagy a te igazsagod abszolut? vagy hogy?

mement 2009.04.23. 08:58:00

@Ferocious: En volt hogy napi 100 km et mentem a varosba naponta, eveken keresztul az en szubjektiv tapasztalataim pont azt mutatjak hogy mindenki szabalytalan a varosban, csak mindenkire mas szabalytalansagok a jellemzoek, a vicc hogy bringas sokszor tudja hogy szabalytalan, az autos viszont meg akkor se ismerne be, amikor mar a rendor veszi fel az adatait a gazolasnal, egyszeruen az evek ota tarto buntetlen szabalytalansagok rutinna erositetek a rossz vezetesi szokasokat.

pitaa 2009.04.23. 08:59:37

fuck critical mass

csutka3 2009.04.23. 08:59:41

szerintem vannak emberek, akik néha bringáznak, néha autóznak, néha sétálnak. aki bunkó, az sötét négy- vagy kétkeréken és mezitlábasan is. kár, hogy sok autós ledudál, rámhúzza kormányt, beszól. kár, hogy néhány bringás majd felborít, annyira siet, és néha úgy húz el autó előtt, mintha nem ismerné a féktávolság fogalmát.kár, hogy néhány gyalogos goromba, pedig nagyon óvatosan keveredek bringával. kár, hogy ennyire intoleráns társadalomban élünk. mindenki kezdje magánál. a goromba szavak sem itt, sem máshol nem oldottak meg semmit. csak fokozza az indulatokat. aki arogáns, nem erőt demonstrál, hanem a kultúra hiányát. bárcsak ne tennék...

nina2000 2009.04.23. 08:59:49

@newtehen:

...öööö amikor autót veszel tisztában vagy vele, hogy mibe kerül...nem? ....és el ne hidd már, hogy csak az autósok/motorosok adóiból épülnek az utak, foltozódnak a kátyúk....stb stb...és nem azért fizeted, hogy közlekedhess, hanem, mert KELL fizetni....... és ha már a te szemszögedből nezzük, akkor ez fejogosít a KRESZ semmibevételére ?...... mert valjuk be, több autóval rendelkező embertársunk, így gonolja ezt. Tapasztalható a napi közlekedésben, de félre ne érts, a közlekedési morál hiánya, minden "bármivel"közlekedőnél megtalálható....szinte

mb1 2009.04.23. 09:00:31

@Ferocious:
NEM NEM NEM
Egy rendőr jogalap nélkül NE igazoltasson.
Ha valamit elkövettem, akkor igen.
Ha a körzetben bankrablás történt és keresnek valakit, akkor szintén
De csak azért hogy később kitalálja miért büntet meg, ne!

Szerintem belefért volna még egy polgári engedetlenség azzal hogy nem adta volna át az iratokat valaki. Előállítják és még a híradóba is bekerül :)
Persze akkor jogosan állítják elő, de hát a figyelemfelkeltés az figyelemfelkeltés.

A sünözést pedig megérdemelték. Ha lenne szankciója a jogosulatlan és jogtalan rendőri intézkedéseknek, ha csak pénzbüntetés, fizetésmegvonás, kétszer is meggondolnák a taplók hogy kit igazoltatnak.

És igen, a mentalitás felülről jön. Jogos vlt a transzparens a parlament újrakordonozásánál: "Szokjátok csak a rácsot!"
Van félnivalója a jelenlegi kormánypártoknak, de csak a legális, jogszerű felelősségrevonástól. Elég lesz nekik az is :)

shúméker 2009.04.23. 09:00:32

eddig hidalgo írta le azt a legpontosabban,amit én is gondolok erröl.köszi :-D
amúgy a videon tisztán hallható,mennyi intelligencia szorult némelyik bicajosba,úgyhogy a "kétkerekes hülyegyerek" még enyhe kifejezés volt.lehet hogy valami jobb célért kerekeztek sokan,de a fele tuti a balhé miatt tartott velük.
amúgy az ilyeneket a "fejlett nyugaton2 is megállítják,igazoltatják,megkérdezik mi ez,söt,fájdalom:kurvára meg is büntetik ha átmegy a piroson(földnapja,anyáknapja,anyámtyúkja,akármilyen nap is van).csak ha bejelentik,akkor biztosítják öket...ennyi

mement 2009.04.23. 09:02:15

@newtehen: nem eloszor tevedsz ide es nem egyszer kimeritoen megvalaszoltak mar masok ezt a blod felvetest, szomoru hogy nem jut be:(

"Ugye akkor komolyan is gondoljátok, és befizetitek Ti is azokat az adókat, járulékokat, amiket az autósok, hogy közlekedhessenek?"

Az utakat mindenki fizeti nem csak az autosrol leszedett penz, ma ennyibe kerul MO.n az autozas, ha nem tetszik ne autozz, de ne is erezz elojogokat az uton mert nem tudod elcsalni a kotelezo jarulekokat.

Logan Grimnar 2009.04.23. 09:03:46

A kerékpárosok ( akik céljaival egyébként egyetértek ) rengeteg szabályt sértettek meg a CM alkalmával, köztük számos Kresz szabályt is. Teljesen jogosan vonták őket felelősségre a rendőrök a maguk szerencsétlen módján ( a rendőrség lezüllesztésének és alkalmatlan hülyékkel történő feltöltésének okait ne taglaljuk most ).
Sajnálom, hogy egy ilyen nagyszerű rendezvény mint a CM ilyen szerencsétlenül valósult meg nálunk. Alapvetően a CM szervezőit terheli a felelősség, hiszen nekik a CM-t a hatályos jogszabályok alapján be kellett volna jelenteni.
Magyarország...én inkább leiszom magam... :-)

nina2000 2009.04.23. 09:06:04

@Ferocious:

picinyem.....hol vezettél te ??? apád kocsiját tologattad, valami tanya közepén, mert a fővárosban más a szitu....csak egy picinyit.

Rainbow_ 2009.04.23. 09:06:10

Érdekes, hogy az autósok tízezrével vonulnak fel az egész városban, napi 24 órán keresztül, hét nap egy héten, őket mégsem baszogatják ezért. 300 biciklista meg szúrja néhány agymosott szemét.

bocage 2009.04.23. 09:07:03

Ez a szitu annyira magyar, hogy ezt kéne mutogatni országimázs helyett.
Adott egy város, amelynek vezetése szinte mindent koncepció nélkül csinált az elmúlt 20 év során. Az autós forgalom, a napi biciklizés népszerűsége viszont egyaránt óriási mértékben emelkedett. Mindez rászabadul egy alapvetően 19. század végi, 20. század eleji hálózatra. Emiatt a feszültség egyre nő.
Egy be nem jelentett felvonulás is lehet jogszerű, van törvényi alapja. Az más kérdés, hogy van-e értelme. A magyar társadalom elképesztően rendpárti, és mellé még önző is. A többség magát demokratának gondolja, de amint valakinek a demokratikus tevékenysége akadályozza a mindennapi életét már anyázik.
Szerintem össze kéne fogni, tudom naív vagyok, de szerintem autósok és kerékpárosok közös érdeke, hogy jó és biztonságos utak, jó tömegközlekedési hálózat, P+R parkolók legyenek stb.
Addig pedig mindenki egy kicsit a saját portáján is sepregessen. Én azt tapasztalom, hogy sok autós szemlélete változott meg és igenis figyelnek, naponta tekerek évek óta és gyakorlatilag semmilyen konfliktusom sem volt autósokkal. Sok bringás társam miatt viszont sírni volna kedvem... A piros lámpánál megállást sem értem az a tapasztalat, hogy 80%-ban pár száz méteren belül utólérem azt, aki lehagyott.
Az autós még ha kényelemből autózik sem ellenség, agresszívan nem lehet meggyőzni senkit, mégha alapvetően jó ügyről van szó.
Bocsánat, hogy hosszú lett!

nanehogymá 2009.04.23. 09:09:10

a szolidaritás teljesen kiveszett ebből az országból!!!! :(:(:(

Ferocious 2009.04.23. 09:09:57

@mb1: nem értek egyet veled. Az is zaklatás szerinted, ha a rendőr szúrópróba szerűen megállít valakit autóval és megnézi a papírjait, esetleg megszondáztatja? Mert csak úgy ránézésre az nem fog látszani, ha valami nincs rendben...

Ismétlem, akinek nincs félnivalója az nem is fog kiakadni azon, hogy igazoltatják!

Lassan tíz éve járom az ország útjait, sok-sok kilóméter van már mögöttem és igen, sokszor megállítottak csak úgy igazoltatni, viszont akkor SOHA nem zaklattak/büntettek meg! Ellenben minden "más" megállítás alkalmával megaláztak egy sárga csekkel, ami jogos is volt...

Popeye76 · http://zugloihazelado.atw.hu 2009.04.23. 09:11:21

@czaby:

A critical mass alapja, hogy spontán civil szerveződés. A lényege, hogy nem bejelentett. Az ok: arra hívja fel a figyelmet, hogy kerékpárral biztonsággal nem lehet közlekedni Bp-en, pedig sokan szeretnének. Fontos, hogy nincs rendőri kísérete, hiszen rendőri felvezetéssel most is biztonságos Bp-en biciklizni, de nem az a megoldás, hogy minden kerékpáros mellé felvezető rendőrt adunk, hanem átalakítjuk a közlekedést, hogy a biciklisek, babakocsisok, görkorisok és egyéb nem kipufogó egyedek könnyebben közlekedhessenek- Ezzel mindenki jól jár, hiszen csökken a környezetszennyezés (zaj és gáz) és csökken a dugó: egy bringás/görkoris kisebb helyet foglal, mint egy autós. Ezt próbálják a srácok megértetni, csak nehezen veszi a társadalom az adást. Több ismétléssel talán menni fog!

Ferocious 2009.04.23. 09:14:30

@nina2000/ pneumatic morosus brutalicus: te félhülye idióta! Budapesti vagyok és a cégünk is itt van, innen indulok nap mint nap az utamra!

És pont ezért is rühellem a köcsög bicikliseket (de csak azokat, akik tényleg szemét módon közlekednek) mert én már nem egyszer majdnem tapostam agyon vidéki főutakon éjszaka részeg, kivilágítatlan bringást és nem szívesen mentem volna a sittre egy ilyen gennyláda miatt!

Úgyhogy mielőtt ugatnál egy kicsit vizsgáld meg a saját fajtádat is!

Ferocious 2009.04.23. 09:15:55

@mement: teljesen egyetértek, én is hasonlókat tapasztalok az utakon autós-biciklis viszonylatban.

Tomi1973Wien 2009.04.23. 09:16:12

nem a rendezvennyel vagy az otlettel van a baj, hanem szokas szerint a megvalositassal...

1. amennyiben szerevezett felvonulas, ugy elore bejelentett modon kikert biztositassal siman athaladhattak volna mindenen es mindenkin

2. amennyiben nem szervezett dologrol van szo, szimplan mindenkire vonatkozik a kresz, es annak megfeleloen kellett volna kozlekedni

3. itt szerintem egyertelmuen a szervezoket terheli a felelosseg, illetve azokat, akik vmilyen kresz-sertest elkovettek

4. egyertelmuen igazoltattak... na és? ha nem csinaltal semmit, semmi okod a problemazasra, ha vmi szabalysertest kovettel el, akkor meg jogos...

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2009.04.23. 09:17:26

@nina2000/ pneumatic morosus brutalicus:
Azért lássuk be, azányaiban az autósok szabályosabban közlekednek. Az meg hogy az adót azért fizetjük, mert KELL... Lásd be, kicsit röhelyes.
@mement: Az utakat főleg az autósokról lehúzott adókból fizetik, sajnos. Főleg a mellékutakat, amiket a helyi önkormányzatok tartanak karban...

Ccenter 2009.04.23. 09:20:43

MagyarÓrszágá-MagyarÓrszág Éjá-Éjá_ÓÓ
MagyarÓrszágá-MagyarÓrszág Éjá-Éjá_ÓÓ

shúméker 2009.04.23. 09:20:50

@Popeye76: minél többet ismétled így és ilyen módon,annál nagyobb lesz az ellenszenv a bicajosok ellen és egy negyed méterrel több bicajutatok sem lesz.

Lámpaoltó 2009.04.23. 09:24:45

engem az autósok akadályoznak a bringás közlekedésben, sőt a lélegzésben is. Őket miért nem igazoltatják naponta?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.04.23. 09:26:26

@nina2000/ pneumatic morosus brutalicus:

"A menet méreténél fogva több piros lámpán áthajtott, mivel a sor még a kereszteződésben volt lámpaváltáskor."

Itt a biciglizstárzsadalom szószólója természetesnek tartja, hogy ha sok a biciglizs átmennek a pirozson.

SZerintem először otthon rakjon rendet mindenki.

Lebowski 2009.04.23. 09:26:51

Nos, a Kreszt be kell tartani, akár autós valaki, akár biciklis. A baj alpvetően azzal van, hogy azokat dolgokat, amiket tegnap csináltak a bicklisek, az autósok nap mint nap elkövetik, mégse vonul ki hozzájuk egy rendőrosztag. (pl amikor a bicikliút keresztez egy mellékutcát, és valaki beáll kocsival. Nem anyázok, kikerülöm. És ez minden nap előfordul. Az autós meg nem tud kikerülni egy biciklist a kereszteződésben, és akkor elkezd hőbörögni. Pedig ebből akár azt is beláthatná, hogy a kocsi kevésbé alkalmas városi közlekedésre.) És ennek tényleg negatív üzenete van.

nina2000 2009.04.23. 09:26:55

@newtehen:

Mond te hol élsz?...szatyorban?...ott használják az " azányaiban" szót ?.....és ott közlekednek szabályosabban az autósok.

Az utakat főleg az autósokról lehúzott adókból fizetik,

....persze,persze.....mert külön rá van írva, "autóstól van, csak útra költeni"

..áááá meddő vita.

Balasetmentes napot, MIDENKINEK !

mement 2009.04.23. 09:28:17

@newtehen: utalapbol epitik, amiben benne van az autosok penze is es benne van a tej afaja is, meg az unios forrasok. Gondolom a gyalogos meg fizzessen maganak a jardaert. Az autopalyarol nem is beszelve amit autokon kivul mas nem hasznal megis kozteher.

Tehat megfizeti mindenki, ami elvben jo is hiszen kozerdek... Ne akard magad jobbnak beallitani mert olyan eszkozoket hasznalsz ami draga, az egyeni problemad hogy a lehetosegeid kozul te olyat valasztasz ami megterheli rendesen a kasszad, egyebkent szembe allitva az autozasbol szarmazo pusztulast az auto utan fizetendo penzek osszegevel, a dolog meg igy sem aranyos.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.04.23. 09:30:17

Alap: Aki nem volt ott, ne mondjon véleményt. Én nem voltam ott így nem foglalok állást.
Azt azonban, hogy egy csapat spontán szerveződött kerékpároscsoportra szintén spontán módon rárepülhet a rendőrség, tudomásul kell venni. Van hozzá joguk.
Sőt akár még a szondáztatás is jogszerű lett volna. A pirosn való csoportos áthajtás meg aztán végképp szankcionálható - akár jogvédő valaki, akár képviselő.

nina2000 2009.04.23. 09:31:16

...ja és a mi szatyrunkban...."balasetmentes" úgy írják :))))

ötvenszázalék 2009.04.23. 09:31:39

Köszönet minden ***** és **** szavazónak az időutazás feltalalásáért tett erőfeszítésekért. Hiszen jól tudjuk mindannyian: Három elvtársnál több egy helyen már csoportosulás!

bbb2 2009.04.23. 09:32:54

Miért maradt el a könnygáz ? Se gumilövedék, se vipera ? Micsoda hátrányos megkülönböztetés ?

ferlin 2009.04.23. 09:34:29

Én nem értem, hogy mi az, hogy a kerékpárosok "nem akadályozhatják a forgalmat". Ők a forgalom egy része. Ennyi erővel egy teherautó is akadályozza a forgalmat, azzal, hogy közlekedik.

Itt gyakorlatilag arról van szó, hogy ha megbeszélem barátokkal, hogy 5 kocsival lemegyünk a Balcsira, azzal nincs semmi gond, De ha azt beszélem meg barátokkal hogy a Hősök teréről áttekerünk a Gellért hegyhez, akkor mindenki hőzöng. Ha ez 10 fő, akkor annyi, ha 200, akkor meg annyi. Hol kell azt bejelenteni, hogy holnap a körúton 10000 autós fog végigvonulni reggel 7 és 8 között? Mert így lesz, majd meglátjátok.

blokkos 2009.04.23. 09:36:39

Valahol irigylem mindazokat, akik ráérnek mindenféle felvonulásokra, tüntetésekre és egyéb baromságokra járni. Én erre nem érek rá! Hál' Istennek DOLGOZOM! Lehet, hogy helyettetej is?! Lehet, hogy az ÉN általam megtermelt adókból értek rá?! Ja, igaz, engem nem is igazoltat a rendőr, nem zárnak be, nem vetkőztetnek meztelenre vizsgálati fogság alatt, stb. Lehet, hogy "csak" dolgozni kéne nektek is, hogy mindezt elkerüljétek?!!!

Calogero 2009.04.23. 09:37:41

@lesifotos: te láttad is a videót, amit belinkeltél?
Egyébként minden ok nélküli rendőri adatfelírásnak és ámokfutásnak tapsolónak ezúton gratulálok, büszke lenne rátok Kádár elvtárs :-)

CJKrisz 2009.04.23. 09:37:52

@Joe Forster/STA:
"A foteled (autóülés? fűszál?) kényelméből könnyen pofázol, miközben a Critical Mass (és egyéb szerveződések) kikaparja neked és másoknak is a gesztenyét, hogy egyszer az élhető városban biztonságban közlekedhess (mindenféle járművel vagy gyalog) a gyerekeiddel, unokáiddal együtt."

Szerintem meg pont a kerékpárosoknak kaparja ki az autós a gesztenyét. Én addig inkább meghúznám magam, amíg úgy mint _kerékpáros_ egyetlen rohadt forintot nem dobok a közösbe, hogy legyen kerékpárutam, kerékpársávom. A hőzöngés persze megy, hogy miért nincs kerékpárút, tenni érte már nehéz, igaz? Az autósokat/motorosokat/teherautósokat keményen megsarcolják ott, ahol érik, de a kerékpárosok ugyan mivel járulnak hozzá ahhoz, hogy legyen hol közlekedniük? Persze, úgy mint magyar állampolgár, xy település lakója fizet az önkormányzatnak adókat, de úgy, mint kerékpáros hol fizet sarcot? Üzemanyag, műszaki vizsga, teljesítményadó, regadó, csak hogy a legismertebbeket soroljam. Ezekből nagyon sok jut az ún. útalapba, amiből út épül nektek is kedves bringások. Szóval én jobban megbecsülném azokat, akiknek a pénzéből a kerékpárutam épül...

mement 2009.04.23. 09:43:09

@CJKrisz:

"mement 2009.04.23. 09:28:17
Az utalapbol epitik, amiben benne van az autosok penze is es benne van a tej afaja is, meg az unios forrasok. Gondolom a gyalogos meg fizzessen maganak a jardaert. Az autopalyarol nem is beszelve amit autokon kivul mas nem hasznal megis kozteher.

Tehat megfizeti mindenki, ami elvben jo is hiszen kozerdek... Ne akard magad jobbnak beallitani mert olyan eszkozoket hasznalsz ami draga, az egyeni problemad hogy a lehetosegeid kozul te olyat valasztasz ami megterheli rendesen a kasszad, egyebkent szembe allitva az autozasbol szarmazo pusztulast az auto utan fizetendo penzek osszegevel, a dolog meg igy sem aranyos."

no komment... Lenne meg mit ratok terhelni, a felet se fizeteitek meg az externaliaknak.... utak meg mar az autok elott is epultek, pl az okorban.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.04.23. 09:43:22

Sünözésért igazoltatás? Ez durva....

toxikus 2009.04.23. 09:43:33

jehhe. azért egy párat be is vihettek volna fogdára. hajrá rendőrség, csak így tovább!

bocage 2009.04.23. 09:47:17

@CJKrisz:
Azért az arányokat ne hagyd figyelmen kívül. És azzal a kerékpárossal mit csinálsz akinek autója is van. Én is fizetem az adókat, de amíg a te súlyadód (mostmár teljesítmény után) után tíz egységnyit használod az utat én mondjuk csak 3 egységnyit. Érted ugyanazért a pénzért, akkor melyikünk visel arányaiban több terhet.
Egyébként messze legtöbbet az országutakra és autópályákra költ az ország, amelyeket kerékpárosok kevéssé használnak.
Egyébként meg kissé unalmas a siránkozó autósokat hallgatni, ha sok a költség nem éri meg fenntartani, add el. Kész.

toxikus 2009.04.23. 09:47:30

eszemben sincs de kezdenek röhejessé válni ezek a népek akiknek agyuk helyén is biciklilánc van és tényleg azt hiszik,h ők az utak kiskirályai

gagauzz kalauzz 2009.04.23. 09:48:02

Imádom ezt a rendőrállamot:)))

Kíváncsi volnék arra, hogy Böszme Fletót hányszor igazoltatták a kis kocogása közben:)))

Üdvözlet a BM-es bérbeíróknak is:)))

Perillustris 2009.04.23. 09:48:29

@gergoke: "Amúgy teljesen más lenne a hozzállás a kerekesekhez, ha a nagy részük betartaná az alábbi szabályokat:
1. Nem akarna elütni a gyalogátkelőhelyen amikor át akarok menni az úttesten.
2. Nem hajtana át a piroson.
3. Jelezné kanyarodási szándékát
4. Nem a járdán kerékpározna.
5. Nem hajtana be szemből egyirányú utcába.
6. Nem csöngetné le a járdán a gyalogosokat."

Kénytelen vagyok arra hivatkozni, hogy a fentieket kivétel nélkül elköveti minden közlekedő (legalábbis ami érinti), mégis csak egyetlen halmaz van, amit a kormányok feltétlenül támogatnak évtizedek óta.


"Végül a kedvencem az általatok hangoztatott érvek közül pedig: nincs helye a kerékpárnak a városban az úttesten, mert az autósok eltiporják, ezért a kerekes felhajt a járdára és ott már pont azt teszi a gyalogosokkal, amit korábban az autósok tettek vele.)"

Nem tudom, hol olvastál ilyet, mert ennek pont ellenkezőjét hirdetjük. Most vagy figyelmetlen voltál, vagy pedig szándékosan csúsztatsz. Melyik?

toxikus 2009.04.23. 09:49:52

@Perillustris: legszebb, amikor cm-en le van zárva egy többsávos út, és mégis tele van a járda a 2kerekű véglényekkel

2009.04.23. 09:50:26

Miről szól ez a Post, nem értem.

1) Volt hétvégén egy Critical Mass. Bejelentve, sok résztvevővel. Azon ott voltam, jó volt, szervezett volt. Föld Napja hétköznapra esett, jó volt.

2) 200-300 idióta a kreszt megszegve karikázik a városban és megállítják őket a rendőrök. "Megkérdezik, hogy mi van?"

3) Hűűűhhaaa, ha már igazoltatnak baj van! Az igazoltatás durva rendőri atrocitás, nem is tudom mit képzelnek magukról.

4) 200-300 idióta valójában tüntet, bár maga sem tudja mi mellett. Ezt be kell jelenteni. Ha házat építek azt is be kell.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2009.04.23. 09:54:47

@nina2000/ pneumatic morosus brutalicus:
Szerintem is. Ezért jársz Te csak biciklivel, mert komolyabb dolgokat nem lehet rád bízni. :)

@mement:
Az autópálya annyira, de annyira közteher, hogy pld a tejet azon hozzák Neked, meg pld amikor felülsz a buszra, az is azon megy. :P
Viszont ne mindenért az autósokat hibáztassátok.
Tudod, hogy az avarégetéssel több szennyeződés kerül a levegőbe, mint a közlekedéssel? Ugyanez a fűtésre is igaz. Egy hőerőmű több szennyeződést bocsájt ki, minha az összes autót az országban EGYSZERRE max teljesítményen használnák. (beindítva sincs egyszerre az összes, nemhogy maxra járatva)
Dugó az van, de azt Ti is csináltatok magatoknak szórakozásból.
Szóval én csak azt kérem, hogy ne mindíg mindenért az autósok legyenek a mumusok.

pastor 2009.04.23. 09:56:41

@Ferocious:
> "mielőtt ugatnál egy kicsit vizsgáld meg a saját fajtádat is"

NIncs biciklis fajta. Autós fajta sincs. Különböző tűrőképességű, lelkiállapotú és intelligenciájú emberek vannak. Ki bringán, ki autóban. Én pl. heti 3x bringás, 2x autós vagyok. Az eszköz nem hat vissza a személyiségemre. Hát neked? Te autós "fajta" vagy?

> "majdnem tapostam agyon vidéki főutakon éjszaka részeg, kivilágítatlan bringást "

Azért azt látni kell, hogy a vidéki faluközi bringázás, különösen az ittasan-sötétben végzett változata, egész más természetű dolog, mint a budapesti belvárosi. Mindig is volt, mindig is lesz, és nem az élhetetlen-használhatatlan város miatt alakult ki. Az a gyanúm, hogy akik ott tekernek, szívesebben ülnének ám hozzád hasonlóan egy nagy kényelmes limuzinban, ha több szerencséjük lett volna az életben. Mondhatni, autós "fajta", csak pénzügyileg hátrányos pozícióban.

Az a szép idehaza, hogy a jogkövető és jogsértő mentalitás együtt él a zemberekben, és mindenki 100% magabiztossággal képviseli azt, hogy az ÁLTALA elkövetett jogsértéseket kizárólag a hülye szabályok betarthatatlansága és méltánytalansága kényszeríti ki, míg a TÖBBI az szemét adócsaló, közúti veszélyeztető, aki nem ismer "mértéket".

De hogy a mérték: az maga az aktuális jogszabály, amit a szabad választások során delegált népképviselők révén maga a társadalom hoz létre, ezt nehéz megérteni.

Jó utat. Vigyázzatok a bringásra, mert ha hülye is, 1000x törékenyebb, mint az autós.

ex-dr. vuk 2009.04.23. 09:57:34

@charlie:
Es tudod, hogy mi szamit kerekparos kozlekedesre alkalmatlan uttestnek?
(FYI: attol, hogy tilos biciklizni, vagy nagy a forgalom rajta meg alkalmas)

András László 2009.04.23. 09:58:59

critical mass: ha bejelentett felvonulás, akkor rendőri biztosítás is van, mint az egyszeri maratonfutóknál, és nem vonatkozik az általános KRESZ. Ha nem bejelentett, nem felvonulás, hanem közlekedés, akkor KRESZ. Ilyen egyszerű. Ha maguk a résztvevők sem tudják, honnan tudnák a rendőrök. Az összes többivel kapcsolatban az általánosításba halunk bele. "a biciklisták", "az autósok", "a rendőrök" etc.
Közlekedés. Valószínű, az tanulja meg legkönnyebben a többiekre való odafigyelést, aki autóval, BKV-val és biciklivel is közlekedik, mikor, hogy. Mert nem lesz neki állandó csoporttudata, mert ugye, Magyarországon csoporttudat ellenségkép nélkül félkarú óriás.

2Bálint 2009.04.23. 09:59:00

@ferlin: ne legyél már sötét!

Azzal van gond, hogy egymás mellett, az összes forgalmi sávot elfoglalva, lépésben haladtak. Kereszteződéshez érve megállnak az út közepén, és nem engedik a forgalmat keresztbe. Ez a gond. Leszarnám, ha 5, 10 vagy 200 bringás libasorba haladna az andrássyn, piros lámpánál meg megállna.

csak nem ez történt

ezazt 2009.04.23. 09:59:41

SÜN!

Ahhoz értenek, hogy a civileket ba**gassák. De egy cigánygettóba már nem emnnének be, vagy egy emberen nem segítenének, csak igazoltatnak, és bevisznek majd kiengednek, mert az jó! Kicsit már régi a rendszer...és ezek után kinek van kimenni az utcára idióta rendőrökkel vitatkozni, a cigányokon és hajléktalanokon kívül?

Perillustris 2009.04.23. 10:00:33

@lesifotos: "De ha elfogadjuk, hogy ez egy spontán összejött kerékpáros tömeg, akkor egyértelmű, hogy a KRESZ vonatkozik rájuk, azaz piros lámpánál meg kell állni, a forgalmat nem akadályozhatják és sok egyéb szabályt is be kell tartani. Akik nem teszik, azokkal szemben teljesen jogos a törvény szigora"

Kénytelen vagyok a kettős mércével példálozni: jelentkezzen az, aki a mindennapos budapesti csúcsforgalomban látott már olyat, hogy kereszteződésbe "beragadó" gépjárművet büntettek.

Ja, hogy arra van ok, és azt már mindenki megszokta?

toxikus 2009.04.23. 10:01:43

@Perillustris: azé ne keverjed már a szezont a fazonnal

Ferocious 2009.04.23. 10:04:48

@pastor: a fajta szót az illető lelkületére és nem fizikai valójára értettem, bocs ha nem voltam teljesen érthető!

Az szerencsére igaz, hogy a nagyvárosokban tényleg nincs/szinte elenyésző a részeg, lámpát nem ismerő bringás (hála Istennek...).

További szép napot Neked is!

2009.04.23. 10:05:24

Egy picikét nevetséges ez az egész.
Szerintem ti sem tudjátok mit akartok, mint a tv-t ostromlók.
Mindenki kurvára tudja a jogait, mindenki tisztába van vele, hogy ő bizony szopathatja a népet, hiszen ő csak közlekedik a 300 spanjával.

De hogy ez miért van???
Na ez az amire nem tudtok válaszolni, csak homálykodtok itt olyanokkal, hogy "há' me civil kezdeményezés kell alulró", meg "meg kell mutatnunk, hogy itt vagyunk" és hasonlók. DE MINDEZT MIÉRT?
MIT AKARTOK ELÉRNI?

Több bicikliutat, a kormány bukását, a bálnák elpusztítását, Hitler újra klónozását, az autók egy helyre gyűjtését és felgyújtását, a gyalogos közlekedés föld alá telepítését, vagy mi a jó eget akartok ezzel elérni drótszamarasok?

Az egyikőtök, akire ráfogjátok hogy van agya és nem egy átlagos primitív seggfej, írjon már hogy mi az istent akartok ezzel a szopatással elérni!

cryo000 2009.04.23. 10:07:21

Jó volt látni a vonulókat tegnap (én pont szemben tekertem az Andrássy-n).
Remélem, előbb-utóbb mindenki megérti, hogy félre kell tenni az autót, csak akkor beülni, ha végképp muszáj. Nem is értem, miért nem büntetik, hiszen mások egészségét károsítja, aki tapossa a gázpedált. (És külön röhej -vagy elkeserítő-, ha még ő hőzöng.)

2Bálint 2009.04.23. 10:08:35

@Hivatásos beszólóművész:

kurvára nem tudják, csak balhéznak, meg feltűnési viszketegségük van. Lásd azt a videót, amit belinkeltek...

bécsi pszicho · http://www.flickr.com/photos/haazee 2009.04.23. 10:09:35

@nina2000/ pneumatic morosus brutalicus: nem szegény autósokról van szó, hanem arról, hogy a hozzátok hasonló idióták miatt sem lehet normálisan biciklizni... mert ha valahol szóbakerül a téma, rögtön ott vagytok valós példaként arra, hogy micsoda bunkó barmok a biciklisek. :(

Funkerman 2009.04.23. 10:09:54

Ééééés igazoltattak. Ééééééés? Valakinek ettől fertőző nyálfolyása lett? Elkobozták valakinek a bringáját? Arról irjon valaki, hogy az egész CM a közlekedést tekintve, úgy ahogy van, teljesen szabálytalan. Jó az ügy, meg minden, de forgalomban, hídon egykerekezni, 16-an egymás mellett menni, az nem olyan fasza. Értem én, hogy nagy úr a csordaszellem...

min 2009.04.23. 10:10:26

Én autósként és bringásként is közlekedek pesten és a pofám szakad meg a röhögéstől amikor az autós réteg a kressz betartásával példálozik. Kb 90%-uk nem tartja be a kresszt, hasonló mennyiségük megy át vagy ragad be a kereszteződésben a piros lámpánál. Végül reggel 8-9 körül és délután 3-6 körűl igazoltatni az összes autóst a körúton és környékén a be nem jelentett demonstrációjuk miatt amivel akadályozzák a folyamatos közlekedést! Mi lenne ha még többen járnának munkába bringával? Folyamatos ellenőrzésekneklennének kitéve? Uggyan már.....Más... itt höblákolnak a hirtelen kresszismerő sofőrtársaim a szabályok be nem tartásával de az nem jut el az agymosott fejükig, hogy talán nem e szabályok rosszak ???
Ajánlom nekik, hogy még véletlenűl se autózzanak mondjuk Bécsben ahol szabályos az egyirányú utcában való szembe tekerés és sok városban a pirosnál kis ívben jobbra kanyarodás. Nemhiába nevezik a vidékiek is bunkópestenk Budapestet és nem a bringások miatt....
Na jó tekerést és hátszelet mkinek!

polarc 2009.04.23. 10:11:33

nem kell ennyit magyarázni sztem, ez egy jó hangulatú figyelemfelhívás,
igenis megszegték a biciklisek a szabályokat, de évente egyszer valamilyen cél érdekében ennyit el lehet nézni.
Azzal, hogy 40-50 mp-re lezárták az astoriát vagy az oktogont, azzal legrosszabb esetben is két percet vesztett egy autós, normális ember ezt mosolyogva kibírja.
Ha teszem azt animalsex kedvelői vonultak volna fel ugyanott a kecskéikkel, akkor megértem, hogy néhányan rosszalják az eseményt, de az autós és gyalogos az ugyanolyan része a közlekedésnek, mint a biciklis - valahol egy a céljuk, nem egymás ellen vannak, hanem azért, hogy végre normálisan közlekedhessenek egymás mellett.
Ha mentő jött (pl Alagút), akkor azonnal félre tudtak állni.

2009.04.23. 10:12:41

Látván hogyan anyázzátok egymást csak az jut eszembe, hogy elég szar lehet nektek Pesten.
Kinőtt benneteket az a város...

Ferocious 2009.04.23. 10:13:08

@cryo000: Majd pont a te kedvedért fogják a közértekbe biciklivel kihordani az árut! Vagy esetleg eltekersz az új franciaágyadért bringával és a hátadon viszed haza? Azért néha gondolkodhatnál is, mielőtt ide írkálsz ilyen faszságokat!

A bringa jó és egészséges dolog, de nagyvárosban max. hobbi szinten, hétvégi kikapcsolódás/kirándulás szintjén életképes közlekedési eszköz.

Akiezt nem látja az vagy állandóan lázong az autók ellen és majd egyszer eltapossák, mint egy csikket, vagy megérti ezt az egyébként megoldhatatlan problémát és ésszel használja a különböző közlekedési eszközöket. Mindeggyiket arra, amire való.

toxikus 2009.04.23. 10:13:30

@cryo000: tiltsuk be a lélegzést is mert káros gázkibocsájtással jár!:) lol. gratulálok

bocage 2009.04.23. 10:15:12

@András László:
Teljesen egyetértek! Az ellenségkép fabrikálása arra is "jó", hogy minden párbeszédet és konstruktív megoldást ellehetetlenítsen.
Miért nem tud leülni a főváros, az MKSZ és mondjuk az Autóklub, Közlekedési Hatóság közösen egyeztetni egy hosszabb távra szóló közlekedési stratégiát, amelyet, mondjuk mind a KRESZ változásainál, mind az új utak tervezésénél, illetve felújításoknál alapul vesznek!?

adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe 2009.04.23. 10:17:27

2Bálint, hivatásosbeszolóművész, azaz csak így egyszerűen: retardált rendőrspiclik, bértaplók!

Azért tekertünk, hogy:
-felhívjuk a (ti szellemi szinteteken vegetáló) politikusok figyelmét egy élhetőbb város kialakításának igényére (30.000 kerékpáros azért már jóval több minta amennyi agysejtetek összesen van).
-felhívjuk a figyelmet az egészséges(ebb) életmódra és arra, hogy veletek (gyökerekkel) ellentétben, erre a normális embereknek igenis van igénye
-a poszt remekül felhívja a figyelmet a veletek (gyökerekkel) hasonlóan zavaros, ellentmondásos gondolkodású (gyökér) magyar rendőrség (gyökér) eljárás módját.

Na most, hogy ezt tisztáztuk, szépen takarodjatok vissza a rendőr őrszobára és vegyétek fel a munkát. Előtte azért mutassátok meg feletteseiteknek a beírásaitokat seggnyalási célzattal. Biztos kaptok ajándékba új gumibotot.

Gyökerek:)

bolhaplaza.hu 2009.04.23. 10:18:44

De legalább szabadon tekert mindenki amerre látott.))

Funkerman 2009.04.23. 10:19:23

@decibá: Sztem azért, amiért nem kell lelassítani a lámpával el nem látott zebránál sem. Magyarországon a magától értetődő dolgokban sem tud, egyetértés lenni. Mert mindenki a másikat dorongolja le.

bocage 2009.04.23. 10:19:42

@Ferocious:
"....vagy megérti ezt az egyébként megoldhatatlan problémát és ésszel használja a különböző közlekedési eszközöket. Mindeggyiket arra, amire való."
Én is ezt mondom, 5 km körüli utakra egy kis táskával nem ülök autóba, mert fölöslegesnek tartom.

"A bringa jó és egészséges dolog, de nagyvárosban max. hobbi szinten, hétvégi kikapcsolódás/kirándulás szintjén életképes közlekedési eszköz. "
Le vagy maradva a világtól... Ezt a kijelentést Európában talán csak nálunk veszik komolyan.

toxikus 2009.04.23. 10:19:57

@hejj ha én egyszer...: lol. tehát itt minden ellenkező az bértollnok:D na inkább menj vissza kapcsolathu-ra:)

Ferocious 2009.04.23. 10:21:40

@hejj ha én egyszer...: igazi szuperintelligens kis lótetű vagy Te barátom...

Egy igazi csőlátó, gyepesagyú idióta vagy, akinek tényleg egy biciklilánc van az agya helyén...

Ha már ott tartunk, hogy bárkit is elküldesz dolgozni, akkor talán te is mehetnél valami hasznosat csinálni a pofázás helyett! Vagy csak demonstrálni van időd, dolgozni nem?? El lehet tekerni melózni bazdmeg!

Funkerman 2009.04.23. 10:22:08

@hejj ha én egyszer...: Nagyonnagy egészséges életmód van folyamatban, miközben a 29 busz mögött tekerek felfelé a Szépvölgyin, olyan egészséges, hogy mindjárt beszarok a röhögéstől.

toxikus 2009.04.23. 10:22:54

@Fuckoffer: a megoldás,h nem csak az autókat, de a bkv-t is be kell tiltani:)

mement 2009.04.23. 10:23:15

@newtehen: Nem mindig mindenert az autosok a hibasak, a kijelentesedel szalltam vitaba, eleve nevetseges dolog egy elvben demokratikus allamban ahol elvben kozteherviseles elve valosul meg, es elvben ez a tobseg akaratat tukrozi, azzal jonni ki mennyit tesz a kozosbe, ha sokat az jo, mert tobb mindenre fogja futni.
Nem viccbol vagy cinizalasbol mondtam hogy kozheter, tudom hogy az, utakra es meg autopalyara is szukseg van, mi az aranyokban es a mennyisegekben nem ertunk egyett, nem kell mindenhova autopalyat huzni. A szallitasban pedig lenyegesen tobb szerepet kene hogy kapjon a vasut.

A levegoszennyezes osszetett dolog, nezz utana, felelosegharitas helyett. Az autokazasbol szarmazo legszenyezettseg meg csak egy a rengeteg nagyjabol azonos sulyu externaliabol, amirol jellemzoen pont az autosok tudnak a legkevessebbet. Az autozas csokkentesere meg van jol mukodo alternativa, a eromuvek karosanyag kibocsajtasanak visszaszoritasara meg meg az akarat is csak alig pislakol:(

Mi is csinalunk dugot magunknak ugy evente ketszer, plusz nehany spontan megmozdulas, de meg igy se teszi ki szerintem az evi 1 hetet. Meg latod bringaseknal kulon meg kell szervezni, hogy dugot generalhassunk, annyira nehez a bringaval az ilyesemi. Kulon jeles esemenynek szamit koreinkben:)

Durchzugabwicklungskommandant 2009.04.23. 10:23:31

@totyatotya: "tudod ok szabalyosan kozlekednek ott. azok az autoknak odarakott utak."

Nem az autóknak odarakott utak! Sem a motor, sem a teherautó, sem a bicikli, sem a lovaskocsi, sem a busz nem autó! Szóval akkor ez most hogy is van?

"szanalmas ez az erveles, tipikusan azoke a tizen- illetve korai huszoneveseke akiknek meg nincs annyi penzuk h autot vegyenek."

Ilyet meg az ír, aki nagy nehezen hitelekkel összekuporgatott magának egy switre valót és most kurvára jobb embernek érzi magát mert van autója.

Félreértés ne essék, én tegnap pont kifogtam a Blahán + Rákóczin a bringázókat és autóban ültem, de még így is gyorsabban az astoriára értem, mintha a dugóban araszoltam volna. Semmi gáz nem volt a felvonulással, messze nem lassította a forgalmat annyira, mint néha egy elakadásjelzővel az út közepén megálló barom!

Ferocious 2009.04.23. 10:23:56

@decibá: "Le vagy maradva a világtól... Ezt a kijelentést Európában talán csak nálunk veszik komolyan."

Sajnos. De ha élni akarsz, akkor itt nálunk komolyan is kell venni...

Ezek tények, Európa más részein LEHET biztonsággal tekerni, nálunk NEM LEHET! A lényeg a biztonságon van!

cryo000 2009.04.23. 10:24:24

@Ferocious: „csak akkor beülni, ha végképp muszáj.” Ezt írtam. MIt nem értesz ezen?
@toxikus: jó szabály, gyakorold!

toxikus 2009.04.23. 10:25:11

@cryo000: nem is számítottam tőled többre:) ismét gratulálok:D

Lebowski 2009.04.23. 10:25:15

@Ferocious: Mindent arra, amire való? És szerinted amikor a belváros útrendszere megépült, azt a mai forgalomra tervezték? Nyílván nem. Úgyhogy ilyen alapon akkor az autósok 90%-át tíltsuk ki a Belvárosból, mert az nem arra való, hogy ott közlekedjetek....

2Bálint 2009.04.23. 10:25:28

@hejj ha én egyszer...:

hülye vagy!

rendőrspicli, meg bérkommentelő. Ezt a hülyeséget hogy talátad ki.
Szánalmas vagy, a többi hülyével együtt

cryo000 2009.04.23. 10:28:14

@toxikus: köszönöm. Én meg neked. Ennyi agysejttel létezni valóban csoda. :D

toxikus 2009.04.23. 10:29:06

@cryo000: vmi önálló gondolat esetleg?:D

Ferocious 2009.04.23. 10:29:16

@Lebowski: erre már kitalálták a dugódíjat meg az engedéllyel történő behajtást...

A város szerkezete nem erre a forgalomra lett méretezve ez tény. A tehermentesítést én inkább a hatékony tömegközlekedésben látnám, de ez még sokáig csak álom marad...

bocage 2009.04.23. 10:29:57

@Ferocious:
Nem tudom szoktál-e tekerni hétköznap. Ha normális és kooperatív az ember, egészen normálisan lehet. Persze én viszonylag gyakorlott vagyok, hogy jobb legyen a helyzet, az infrastruktúrát fejleszteni kéne. Ahogy írtam korábban, átgondolt közlekedési stratégiával.
Azt én is látom, hogy ez még messze van nálunk.
Sajnos a kínálat nem megelőzi, hanem kíséri az ígényeket. Már látszik, hogy ígény lenne a városi kerékpározás feltételeinek megteremtésére, csakhát...

toxikus 2009.04.23. 10:30:37

@Ferocious: hát ja. a 4es metró árából azért elég jól meg lehetett volna reformálni az egészet...

Funkerman 2009.04.23. 10:32:36

@toxikus: Most meg úgy néz ki, hogy max strandok lesznek a lyukak helyén. :)

Perillustris 2009.04.23. 10:32:47

@newtehen: "Ugye akkor komolyan is gondoljátok, és befizetitek Ti is azokat az adókat, járulékokat, amiket az autósok, hogy közlekedhessenek? És a következő kritikalmasson látunk majd nyílvános autókulcs eldobást és forgalmi égetést is, nem? "

Elakadt a lemez? A kerékpárosok többsége egyébként szívesen befizetne arányosan megállapított összeget, csak ez kb. annyi lenne, hogy többe kerülne az adminisztráció, mint a bevétel. S akkor még a kapcsolódó hasznot nem is számítottuk bele, mert úgy még az is előfordulhatna, hogy a bicajos támogatást kap.

bonnie · http://bonnie.freeblog.hu 2009.04.23. 10:32:57

@Durchzugabwicklungskommandant:
Végre valaki olyan is hozzászól, aki látta is, hogy mi történt, nem csak megszokásból fröcsög...
Belülről egyébként az látszott, hogy mosolyogtak, meg integettek az autósok is, meg a gyalogosok is...

Ferocious 2009.04.23. 10:33:25

@decibá: @toxikus: Mindegy, hogy mennyi pénz és elhatározás lenne a belvárosi közlekedés megreformálására, a már felépűlt házakat akkor sem lehet odébb tolni, hogy plusz sávokat (pl. buszsáv) hozzanak létre! Max. lebontani őket, de ez nyilvánvalóan nem járható út...

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2009.04.23. 10:33:55

@mement:
Akkor nagyjából visszatértünk arra, hoyg az adókból befolyt közpénzt elherdálják, a vasutat nem kéne tönkrevenni, és a foszilis energiák helyett mást kéne használni.
Ez innentől már politika. :-)
Amúgy igazából én motorozok, szóval majdnem mindegy számomra mekkora a dugó, én is kikerülöm.

Ferocious 2009.04.23. 10:36:33

@decibá: A munkám miatt én céges autóval közlekedem a külvárosból a 6. kerületbe (17. kerület-M0 új szakasz-M3 bevezető) így én nem is tudnék betekerni (ez napi min 55km oda-vissza).

Ráadásul az egész országban szétszórva vannak ügyfeleink és gyakran váralanul is elindulunk vidékre, akár öt percel a hivatalos munkaidő előtt.

Lebowski 2009.04.23. 10:36:59

@Ferocious:
Kétségtelen, csak vsz elöbb fog megvalósulni a bringával való közlekedés, mint a fejlett közösségi közlekedés.
A dugódíjat erre találták ki. Csak nem vezetik be. És le merem fogadni, hogyha megpróbálnák, minden autós ott tüntetne ellene.
És ez sem változtat azon, hogy sokkal több autó van a városban, mint kéne, de persze mindenki azt mondja: hagyja otthon az autóját a másik, ne én. (kivéve a gyaloglók, a BKV-zók, és biciklisek. De nekik még nem kicsi a város.)

VIKUNYA 2009.04.23. 10:37:08

ezt a szánalmas rendőrkomédiát nagyon be kellene már fejezni - borzsasztó kínos a fakabátok viselkedése, el lehetne már őket zavarni valami jogi továbbképzésre!

Sikin 2009.04.23. 10:38:39

A sok csokkerrel nem vitáznék, csak a véleményemnek adnék hangot:

1. A rendőr bármikor igazolhat, engem eddig csak úgy igazoltak, hogy később nem indítottak eljárást. Nem tudom a TASZ már megint mit képzel magáról...

2. Magam részt veszek minden szervezett CM-en (igen, ezek itthon évente kétszer szervezett események), s ott olyan tuskókat látni, hogy élvezet nézni. Nem hiszek abban, hogy az említett párszáz 22-ei "csakúgy éppen egyfelé megyünk arc" mindegyike betartotta a KRESZt, sőt, ahogy olvasom itt, okoztak fennakadást nagyobb kereszteződésekben. Akik ezekben részt vettek, azok szabályt sértettek.

Így hát kedves csokkerkáim, örüljetek, hogy végülis ezekért nem indult ellenetek eljárás, s megúsztátok igazoltatással.

Egyébként meg hajrá normális biciklisek, ez a többség! (A csendes többség).

wan2bee 2009.04.23. 10:39:44

@totyatotya: kozep huszas eveimben jarok. autom is van mar 2 eve sajat penzembol. akarmilyen elkepzelhetetlen. es nem azert bringazom, mert divatos es hude fasza. Egyszeruen hozok annyi aldozatot, hogy amikor nem muszaj, nem ulok egyedul autoba. Autozom. nem is keveset. De nem olyan helyekre es akkor, amikor es amikor alternativ modon is eljuthatok kisebb plusz idoraforditas aran.

Ezek az utak azert vannak ott az autosoknak. Ez igaz. Meg a biciklisnek, meg a busznak. Ezen nem erdemes osszeveszni. Nem karhoztatom az autosokat. a mai vilagban elkepzelhetetlennek tartom az autos kozlekedest. Ma pl a batyamat viszem ki a repterre. aztan gumishoz az o autojat. Nyilvan nem biciklivel. A bajom azzal van, hogy az autos tarsadalom nagy resze nem tudja elfogadni ervnek azt, hogy kicsit vigyaznunk kene a varosunkra es magunkra. Ha en tudok venni 1 tank benzin araert egy biciklit, letekerni 13kmt (nem mindennap. van amikor apammal jovok dolgozni kozosen autoval. Amugy meg letesszuk, en bringazom, o bkvzik), akkor erre mast is kepesnek tartok. Tudod, mit mondanak a kifogasra. Olyan, mint a segglyuk. Mindenkinek van, de senki nem kivancsi ra. Engem zavar, hogy a mentovel nem lehet atjutni a lanchidon 2 perc alatt a Marko utcabol. Hogy a belvarosban az osszes haz fala mocskos szurke a szmogtol. Hogy hetente ketszer haladja meg a hatarertekeket a legszenyezettseg, es hogy meg ezen is sokat ront a kozlekedesi moralunk. Ha lenne elkerulo M0, meg szupersztrada a belvaros alatt, akkor elbirna a varos ennyi autot. Most nem teszi. Es erre nem az a megoldas, hogy a jardabol is autoutat csinalunk. Hanem az, hogy az infrastruktura hianya miatt visszafogjuk az auto kozlekedest. Az aszfalt meg az enyem. en fizetek erte adot, en szivom be a katranyfustot, mikor keszul es az en hazam elott all kupacban a feltort aszfalt. Nekem ne gyere azzal, hogy fizessek az aszfaltert. Tudod miert fizetek meg? a parkokert es melygarazsokert. epulettakaritasert, hidfelujitasert, stb. En szeretnek a varosomert lenni. nem csak elvarni, hogy o legyen ertem. Ezt nem megerteni nem szep dolog. Erre gondoltam. Nem az autoval, mint geppel van gondom. sot. szeretem, csodalom. OT expon voltam a hetvegen. meg CM-en. Csak az aranyokat kene megtalalnunk, mert az most nagyon nem stimmel. A tegnapi vonulasrol meg annyit, hogy ennek volt figyelem felkelto ereje. es ez igy van jol. Ha piroshullamon kozlekedtek, akkor is. Vallaltak a dolgot a sracot. Valakinek ezt is kell. Nem csak a vasarnap engedelyezett CM-en tekerni, amikor a vilag minden varosaban kepesek az emberek ketszer egy evben buszra, vonatra, bringara szallni.

bocage 2009.04.23. 10:40:29

@Ferocious:
Kétség kívül rosszak a város adotságai, már ami a fejlesztéseket illeti, de lehet megoldást találni. Járható út a belváros forgalmának csökkentése, de ehhez javítani kell a tömegközlekedésen, elővárosi közlekedésen, P+R parkolók kellenek. Szóval itt többről van szó, mint mondjuk 200 méter kerékpárútról. Én minden embernek csak azt ajánlom ezeket a fejlesztéseket minden általa is elérhető fórumon kérje számon a város vezetőin.

cryo000 2009.04.23. 10:40:53

@toxikus: több gondolatom nincs. Hogy is lehetne? Hiszen csak egy tizenhat éves taknyos vagyok, aki bringával teker. Elnézést kérek az autósoktól, és kiváltképp tőled.

András László 2009.04.23. 10:41:29

@Ferocious: Biztonság. Van, ahol lehet biztonságosan. Óbudáról járok a Keletihez, néha az Astoriához. Jó hosszú részen van bicikliút. Ahol nincs, ott választanom kell: rám vigyázzanak az autósok, vagy én vigyázzak a gyalogosokra. Ma már gyakrabban merészkedek az úttestre. De tegnapelőtt például egy motoros elől jó szándékkal lehúzódó autó kaszált el majdnem, mert ugye nem tudott egyszerre mindkét visszapillantójába nézni, én a szélén jöttem kicsit mögötte, a motoros meg belül előzte. És hát, más kockázat is van az életben. De azért Budapesten a biztonságos közlekedés, sajnos - ebben igazad van.
Olvastam valami vitáról, hogy zebra előtt lassítani kellene az autóval. Nehéz ügy. Ha módom van, lassítok, de biztonság szempontjából nem mindig ez a jó. A gyalogosok már el sem hiszik, hogy egy autó megállhat az zebránál (én se, ha éppen gyalogolok), a mögöttem jövőkben sem igen merül fel, hogy esetleg megállok, mert nem szokás. Akkor, ugye mi a helyzet a biztonsággal? Szokásaink versus szabályaink. Hm

Ferocious 2009.04.23. 10:41:36

@Őrnagy Őrnagy: nem rossz ötlet! :)

Bár én nem panaszkodom, mert egy deka felesleg sincs rajtam bármennyit is eszem!

A munkám miatt a bringázás nekem csak hétvégére jut, ha szép az idő a lakóhelyem környékén gyakran azzal közlekedem.

toxikus 2009.04.23. 10:43:32

@cryo000: árnyékra nem kéne vetődni:) bár taknyosként gondolom könnyen elcsúszol a takonycsíkon:)

bkv rulez

bocage 2009.04.23. 10:46:24

@Ferocious:
Hidd el én nem is akarlak kerékpárra ültetni minden áron. Én is járok autóval, a munkám miatt nekem is kell. Én csak azt mondom, hogy lehet tudatosabban is kölekedni. Az 5-10 km átlag utazások jelentős része kiváltható lenne, és ez érezhető javulást jelentene a városban. Szerintem ez azoknak is az érdeke, akik tényleg dolgoznak az autójukkal, mert így nekik is könnyebb lenne. Kevesebb dugó, több helyre jut el egységnyi idő alatt, több bevétel, kevesebb fogyasztás... Vagy naív vagyok?

Ferocious 2009.04.23. 10:47:35

@András László: túl sokat vezettem már ahhoz, hogy kiismerjem az autós "kollégáim" lelki világát, így inkább nem tekerek a főközlekedési útvonalakon, csak a külvárosban a kis utcákban a vegyesboltig...

Ezt nem azért teszem mert rettegnék a forgalomtó; akkor nem ülnék autóba sem. Csak mérlegelek és a kisebb kockázatot választom.

toxikus 2009.04.23. 10:48:09

@Ferocious: ezt úgy hívják józan ész

Ferocious 2009.04.23. 10:49:19

@decibá: teljesen egyetértek! Naív vagy-e?
Nem, csak álmodozó... :)

komolytalan 2009.04.23. 10:49:53

Igazi übertoleráns ország ez a miénk. Ahol már kétféle ember van (itt most autós és biciklis), ott már tombol a rasszizmus! Utáljuk egymást emberek! Ettől zöldebb az arcbőr, és boldogabb a magyar!

bocage 2009.04.23. 10:51:23

@Ferocious:
Sokan erre sem használnák soha a kerékpárt.
www.bringazzmunkaba.hu oldalon ki lehet számítani, hogy mennyi tekeréssel, mennyi benzint és CO2 váltható ki. Szóval minden km, amikor az autó helyett a bicajt választod eredmény. :-)

szépmező 2009.04.23. 10:53:10

A rendőrállam már önjáró.
Gratulálhatunk a baloldalnak.

toxikus 2009.04.23. 10:54:38

@szépmező: én hirtelen azt hittem,h a magyar gárda miatt volt az egész

MP 2009.04.23. 10:54:58

Ez nem egyedi eset. Engem több alkalommal ellenőriztek teherautó vezetés közben. Minden rendben volt ennek ellenére mindig felírtak egy papírra is. Kérdem én miért???

András László 2009.04.23. 10:55:14

@decibá:
Kinőttük a várost. Nem most, jónéhány éve. Mind, autósok, biciklisták, gyalogosok. Ez persze valamennyire előre látható volt, már ha akinek ez dolga lett volna, akart volna előre látni. "Szerencsére" most már nem szükséges az előre látás képessége, mert a közlekedhetetlenség itt van az orrunk előtt (esetleg körülöttünk, ha valaki épp az utcán van). És csak feszülünk egymásnak, mert sem autóval, sem BKV-val, sem biciklivel nem könnyű. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a normális közlekedés iránti igényt úgy jelenítsük meg, hogy közben ne egymás idegeit borzoljuk. Persze, az idegek borzolhatósága mostanában igen magas szintű.
Tavaly volt alkalmam kb. egy hónapot Berlinben tölteni. Ott azt szerettem a közelekedésben, hogy a városon belüli leghosszabb utat is plusz-mínusz öt percre ki lehetett számolni. Barátom egy évet töltött ott, és igazolta az egy hónapnyi tapasztalatomat. Erre (a plusz-mínusz öt perc kiszámíthatóságra) kellene törekedni ez az úgynevezett közös érdek, BKV-sként és autósként is. Biciklivel és gyalogolva ez megvan itt is. Csak ugye, van, amikor nem lehet, mert kell az eszköz - nem közlekedni, hanem szállítani -, illetve nem lehet izzadtan odaérni valahova. És ilyenkor csak reménykedni lehet, hogy nem kapja el az ember a heti kettő-három vis major egyikét. Összefoglalva: addig marad közlekedhetetlen a város MINDNYÁJUNKNAK, amíg egymást cincáljuk.

Ferocious 2009.04.23. 10:55:54

@decibá: a baj a fejekben van, ezzel mindketten egyetértünk. Aki tényleg megtehetné az sem jár munkába bicajjal, BKV-val (ezt egy kicsit megértem), hanem inkább elpöfög a 3 kilóméterre lévő munkahelyére az 1db 2 kilós csomagjával! Na ez a probléma és nem a 3 gyerekes anyuka, akinek
könnyebb az élete tényleg autóval, mert a porontyait egyszerűbb leszállítani a célállomásokra+ a nagybevásárlást elintéznie.

A baj itt van az agyban, de még sok idő mire mindannyian felnövünk a feladathoz...

cryo000 2009.04.23. 10:58:15

@toxikus: bocsi, te a négymancsékat utálod? Ezért kötözködsz mindenkivel itt?

Perillustris 2009.04.23. 10:58:26

@toxikus: "legszebb, amikor cm-en le van zárva egy többsávos út, és mégis tele van a járda a 2kerekű véglényekkel"

Azok köcsögök. A rendezők próbálják is őket leparancsolni vagy elállják az útjukat, egy részének ez csak felhívás a keringőre. Utáljuk az ilyeneket.

Ferocious 2009.04.23. 10:59:38

@MP: azért, amiért engem egyszer a VPOP-s megállított és egy szép kis formanyomtatványra felírta az adataimat majd aláiratta valem; én kérdem
miért kell ezt aláírnom, hiszen meg nem büntetett, nem zaklatott, stb. A válasz: ha én esetleg valamiért bepanaszolnám őket, akkor van írásos nyoma, hogy ők ellenőriztek, meg nem büntettek és mindent rendben találtak. Magyarul ez egy védelem a számukra.

toxikus 2009.04.23. 10:59:58

@cryo000: fogalmatlan vagy. kinövöd

Ferocious 2009.04.23. 11:01:36

@cryo000: mi az a négy mancs? Tudom, tudatlan vagyok, de a kíváncsiság nagy úr...

toxikus 2009.04.23. 11:02:16

@Ferocious: csak próbál vmi kapaszkodót keresni:)

bocage 2009.04.23. 11:04:23

@Ferocious: @András László:
A fejekben bizonyos szempontból könnyebb, más szempontból nehezebb változást elérni. Úgy könnyebb, mert kisebb költség, de a rossz reflexek és preferenciák leküzdése mégis nagy feladat. Én azt gondolom nemcsak a jogainkkal kell tisztába lenni. Valahol ez a baj, mindenki csak a jogait emlegeti, kötelesség is van...
Példa: többször volt olyan, hogy kereszteződés/lámpa előtt állva láttam utolért egy busz. Zöldnél kihúzódtam a kereszteződésben jobbra elengedtem. Nem kötelező, semmi nem írja elő; de néhány másodperc csak... Ennyit megér. Szerintem mindenkinek megérné...

cryo000 2009.04.23. 11:05:07

@Ferocious: semmi, csak próbáltam értelmezni toxikus kolléga motivációját.
A 10:55:54-ben pedig teljesen igazad volt.

Funkerman 2009.04.23. 11:07:30

@newtehen: El nem hinnéd, mennyi olyan ember van akiknek van autója, de csak akkor ülnek bele, ha éppen pl bútort vásárolnak vagy olyan helyzetben amikor KELL és nem akkor amikor a lusta segge azt diktálja. Én pl múlt hónapban költöttem rá 60rugót, műszaki, zöldkártya, súlyadó, új forgalmi... és hétfőtől hétfőig bringával járok. És nem csapom szét az utakat, nem az én fingomtól lesz aszmás majd a saját és esetleg a te gyereked... ez jól hgangzik nem?!

toxikus 2009.04.23. 11:08:00

@Ferocious: erre legjobb példa m1-m7bevezető. budaörsről járok be bkv-val. minden reggel megadugó és 10ből 9autóban 1ember:)

Perillustris 2009.04.23. 11:10:26

@newtehen: "Tudod, hogy az avarégetéssel több szennyeződés kerül a levegőbe, mint a közlekedéssel?"

A szennyeződés típusát illene nem elfelejteni. A jellemzően dízelautókból kiáramló apró koromrészecskék a tüdő mélyére jutva fejtik ki "jótékony" hatásukat.

Ferocious 2009.04.23. 11:10:53

@decibá: ehhez még fejlődni kell...

Marcellusca 2009.04.23. 11:12:26

Nagyon helyes!
Büntessék végre a szabálytalan, egymás mellett kerekező, a KRESZ által előírt berendezések, eszközök megléte és üzemelése nélkül, a kerékpárút helyett az úttesten tekerőket!

McQrlack 2009.04.23. 11:13:11

nem nagyon értem miért kell igy egymásnak esni...ahogy olvasgatom van itt vére szájú autós, és kerékpáros is...becses személyem rendelkezik egy Vr6-al, egy gixxer750-el és egy GaryFischerrel...tehát résztveszek autós motoros és bringás közlekedésben...mindhárom műfajban megvan a szokásos párszáz debill állat aki öntörvényüen szarik mindenre és mindenkire, aztán az ellentábor ezt felhasználva károg a "kollektiv bünösség elvén" az összes műfajbeli emberre...ez igy nincs jól...nem lehet általánositani, mivel ha körülnézel csak pesten van legalább 6000 kerékpáros akik legalább úgy felkészülnek felszereléssel, öltözékkel és kresz tudással illetve annak betartásával mint bármelyik lelkiismeretes autós, és nem kell beleesni abba a hibába amikor 1500 Fradi B-közép keménymag miatt lebuziköcsögfradistázzák az összes többi 30000 ferencváros szurkolót....és ha esetleg a véresszájú autósokat ez megnyugtatja, a Párommal tekerészve amikor várjuk a zöldet a kerékpárút lámpájánál, majd megállás nélkül áthajt egy "kollega" azután is szólunk hogy szép volt fater, mint ahogy lenyeletem a pumpát az autóssal aki kanyarodva le akar tolni amikor nekem van elsőbbségem, vagy szájon verem a bukóval mert kijön elém mikor motorozok és neki áll feljebb holott ő volt a pancser...


hát ennyi...mérlegeljetek...mivel ha jól emléxem az egész Magyarság felháborodott mikor helyben hagyták a csehek szlovákok a "kollektiv bünösség elvét" hát itt is hasonló a helyzet;))))

Ferocious 2009.04.23. 11:13:36

@toxikus: az minden reggel horror, gyakran megyek kifelé a városból arra reggelente, a sor véga valahol a budaörsi Tesconál van...

min 2009.04.23. 11:15:54

idézet egy cikkből " a vonatkozó KRESZ-változtatás életbe lépése után a kerékpárosoknak elegendő hely legyen. Ez a szabálymódosítás lehetővé teszi a biciklisták számára (csak a biciklisták számára) a forgalommal szembeni behajtást is a megfelelő szélességű egyirányú utcákba. " hajaj kedve autóstársaim, most mit hoztok majd fel? Végre valaki az orránál tovább is látott

Egyébként a szabálytalankodás és szabálytalankodás között is vannak különbségek. Ahogy a autós józan gondolkodással is áthág elavúlt kressz szabályokat ugyanígy a bringás is ezt teszi.
Az másik kérdés, hogy valóban vannak idióta bringások akik tényleg megérdemelnének pár nagy pofont.
Az este lámpa nélkül tekerő kerós kollégákat én is szigorúan büntetném. két- káromezer forintot ne sajnáljon senki se az életéért.
A piroson áthaladást én sem komálom kivéve a jobbra kis ívbe. Ott nagy biztonsággal meg lehet ítélni, hogy nem veszélyeztetem magam vagy másokat és ezt a lehetőséget egybként az autósoknak is engedném.
A járdán való bringázás megint kényes kérdés mert pl.akörúton a viilamos megállók miatti szűkítéseknél igen veszélyes közelségbe kerűlhet autós ésbringás ami egyik félnek sem jó illetve egy fenti posztoló írt egy valóban mindennapos helyzetet, miként a motoros haladását az autók között segítve jobbra húzzuk az autót ami által az ott szabályosan közlekedő bringást kennénk fel az ott parkoló autóra.
Ezért itt mindkét félnek van igazsága.
A másik ami megint csak nézőpont kérdése de sok autóstársam előszeretettel hozakodik vele elő az az, hogy ha van bringaút miért megy a úton.
Itt is erősen toleránsnak kellene lennünk. Az átlag bringás mindenképp a bringaúton haladjon mert azokkal a kerekekkel mindegy milyen a burkolat minősége de! egy országútis arbonkerékkel már nem biztos, hogy jó ötlet a néha igencsak gödrös, rázós bringautakat használni. Aki pedig ilyen géppel megy az nem fog csalinkázni hanem egy jó tempós és biztos! haladásal fog tekerni aki nem nagyon fog veszélyeztetni, akadályozni senkit.

Élni és élni hagyni....

Ferocious 2009.04.23. 11:16:24

@Marcellusca: esetleg a szonda? Azért ezt már ne hagyd ki...

Perillustris 2009.04.23. 11:17:30

@toxikus: "azé ne keverjed már a szezont a fazonnal"

Ugyan miért? A kerékpáros tömeg 1-3 percig "blokkolta" a forgalmat, míg a spontán összegyűlt autók akár órákon keresztül is ezt teszik, egymást szivatva. Már készült erről tanulmány, ami megállapította, hogy ha nem ragadnának be a kocsik a kereszteződésekbe, mindenki követné a cipzár-elvet, és persze az elindulás sem lenne gond néhány sofőrnek, akkor kb. 25-30%-kal csökkene a zsúfoltság.

Ferocious 2009.04.23. 11:19:52

@min: Meglátásom szerint kevés az igazán rutinos, gyakorlott bringás, a negy többség inkább hobbi szinten űzi az ipart. Ők potenciális veszélyforrások az utakon, ezt az autósoknak is sze előtt kellene tartaniuk és nem széttaposni őket, csak mert egy kissé bizonytalanok...

toxikus 2009.04.23. 11:20:07

@Perillustris: én az indítékra gondoltam a keverés témával.

Perillustris 2009.04.23. 11:20:20

@Hivatásos beszólóművész: "Az egyikőtök, akire ráfogjátok hogy van agya és nem egy átlagos primitív seggfej, írjon már hogy mi az istent akartok ezzel a szopatással elérni!"

Tudom, nehéz ezt megérteni "autós aggyal", hiszen minden a gépjárműforgalomnak van alárendelve.

Carnivora (törölt) 2009.04.23. 11:20:27

Ez hatalmas. Ezen logika alapján Budapesten mindennap végiglehetne baszogatni a dugóban álló kocsikat a draskovicsi demokrácia felfogás szerint. Hiszen nem jelentették be, hogy tömegével fognak állni az úton. -

Ferocious 2009.04.23. 11:20:39

bocs: a nagy többség

Marcellusca 2009.04.23. 11:22:33

@Ferocious:
Húúú, vazze, tényleg! :)
Mert ugye ittasan tilos járművet vezetni.
És mint tudjuk a kerékpár járműnek minősül.

Perillustris 2009.04.23. 11:26:19

@toxikus: Együtt közlekedtek a kerékpárosok A-ból B-be, maguk által választott útvonalon. A szertartásszerű bringaemelés miatt persze ez máshogy mutatott, de ez a lényeg.

De tegyünk egy kísérletet: holnaptól minden egy- vagy többsávos útból csípjünk le egy-egy sávot a bicajosoknak (ahol parkolnak az úton, ott azt kell megtiltani, pl. Nagykörút), s nézzük meg, ugyanúgy az autók között mennek-e a bringások. Nem ott fognak.

Nincs igényünk a lázadásra. Mi egyszerűen HALADNÁNK.

toxikus 2009.04.23. 11:27:55

@Perillustris: a normálisabb bringás ott fog menni. de mint ahogy fenntebb írtam egy hivatalos cmen is, amikor le van zárva s oksávos út, tömve van biciklistákkal a járda. sajnos a magyar ember általánosít. énis

min 2009.04.23. 11:29:13

@Ferocious: Ez így van! Ezért mondom ha lehet a bringa útat kell használni. Én is sokat tekerek itthon éskülföldön egyaránt ezért biztos és rutinos bringásnak tartom magam de én is a bringautat használom ahol van. Sajnos a Váci úton is látok bringásokat ekerni holott van keróút ami használható és egészen a belvárosig be lehet rajta jönni. Én pl. sose megyek ráa körútra inkábbmegyek egy párhuzamos utcában akár néha a forgalommal szemben az egyirányúban mert biztonságosabb azzal együtt is, hogy a jelenlegi rendszer szerint szabálytalanúl haladok.
Mindkét oldalról lehet hibákat sorakoztatni de a tolerancia és a megelőzés lenne a legjobb megoldás.

Perillustris 2009.04.23. 11:30:07

@Ferocious: "A bringa jó és egészséges dolog, de nagyvárosban max. hobbi szinten, hétvégi kikapcsolódás/kirándulás szintjén életképes közlekedési eszköz."

Igen, a számos külföldi példa is ezt bizonyítja.

Perillustris 2009.04.23. 11:34:30

@toxikus: Akit tudunk lekényszerítünk a járdáról, sajnos a f@szkalapokkal csak erőszakosan tudnánk eljárni, ami hivatalosan nem támogatható.

Perillustris 2009.04.23. 11:36:35

@Ferocious: Arra, hogy rengeteg városban igenis életképes és kiválóan használható a kerékpár, mint közlekedési eszköz.

Nem, nem cementet és beteg nagymamát hordani.

toxikus 2009.04.23. 11:37:46

@Perillustris: pedig jó lenne és jót tenne az egész hacacárénak

Silent Bob 2009.04.23. 11:38:45

@Perillustris: Le a kalappal a szélmalomharc miatt, amit minden fórumon folytatsz. :)

Sajnos itt akkora baj van a fejekben, hogy az már ijesztő. Én ugyan nem vagyok hardcore bicajos, csak Óbudáról járok a Stadionokhoz dolgozni, főleg kerékpárúton, de minden nap van egy-két necces helyzetem. És tartok tőle, hogy ez nem fog változni.

Perillustris 2009.04.23. 11:40:34

@Ferocious: "Ezek tények, Európa más részein LEHET biztonsággal tekerni, nálunk NEM LEHET! A lényeg a biztonságon van!"

A lényeg, hogy ezen változtatni KELL.

Ferocious 2009.04.23. 11:40:45

@Perillustris: az a külömbség az ott és az itt között, hogy azokban a városokban az emberek már megtanultak kultúráltan közlekedni és elviselni egymást, itt még nem...

Ferocious 2009.04.23. 11:42:02

@Perillustris: ehhez egy biciklis felvonulás sajnos nem elegendő!

Silent Bob 2009.04.23. 11:46:46

@cryo000: Ez és a többi bicajjal kapcsolatos fórum nem ezt tükrözi. Amíg az autósok szemében a kerékpáros nem több mint egy forgalmi akadály, addig nem nagyon van miről beszélni.

aboros 2009.04.23. 11:47:26

annyira vicces ez a kinek az adójából mennyit hova érvelés. :) hogy miért nem fizet a kerékpáros adót, meg valamelyik okos még felhozta az üzemanyagot is. :)

ha drága az autózás, nem kötelező ám autózni. a károkhoz képest amit okoz meg még így is baromi olcsó.

másik kurvára vicces tévhit, hogy a kerékpáros az lázadó huszonéves punk, aki azért biciklizik, mert nincs pénze autóra és irigységből fúj az autósokra. :) lol!

harmadik kedvencem meg az az okos volt, aki azzal oltott, hogy nem dolgoznak a biciklisek, nem fizetnek adót és satöbbi... :D

elmondanám, hogy van állandó, bejelentett munkahelyem, minden adót és járulékot időben befizetek, sőt az "én adómból épülnek az utak, fizessen a biciklis is" okoskák többségénél nagyságrendekkel több adót fizetek, plusz autóval is közlekedek, azért is ugyanúgy fizetek, mint aki csak azzal közlekedik, úgyhogy kuss bazmeg. :)

valaki azt írta, hogy az a szomorú, hogy ahol már két "táborra" lehet bontani a magyart, ott máris kezdődik az acsarkodás. egyetértek, ez a legszomorúbb az egészben. valamiért ebben az országban a különböző érdekű csoportok soha nem együttműködni, hanem mindig vitatkozni, hisztériázni szeretnek. nagy kár, így nem fogjuk sokra vinni.

Perillustris 2009.04.23. 11:49:23

@toxikus: Nézd, a CM közös ügy, ott elég rosszul hangzana egy-egy pofon, bár - bevallom - ki lehetne osztani párat a járdázó barmoknak.

Egyedül más a helyzet, írtam már, állítottam már meg a Nagykörút járdáján gyorsan tekerő bicajost, miután majdnem elcsapott egy nőt. Egy-egy ilyen rohadék rengeteg ember hosszú munkáját rontja el, ezért ilyenkor a tolerancia elpárolog belőlem.

a lány aki átugrott az időn 2009.04.23. 11:52:53

@blokkos:

szerintem azért azokat sem kell sajnálni, akik ráérnek munkaidőben, blogokat olvasni és kommentelgetni.

Az viszont furcsa, ha más országban megkérdezem nem félnek-e biciklivel közlekedni, értetlenül néznek rám. Van bringaút, ha járdán mész viszont tuti megbüntet a rendőr!!!
máshol mondjuk ilyen dolgokkal foglalkoznak:
derstandard.at/?url=/?id=1237229473663

Hurri Kán 2009.04.23. 11:54:59

Csak 1 kérdés: a cikkből kiderül, h áttekertek a Lánchídon, aminek mindkét oldalán ott a tábla, h biciklizni rajta tilos.. Ezek után nem értem ezt a hozzáállást, hogy én ugyan leszarhatom az összes szabályt, de ha engem igazoltatnak, akkor egyből rendkívül fel vagyok háborodva!!! A sok f...nak végre tudomásul kéne venni, ha ők is a közlekedés résztvevőinek tartják magukat (amit minden lehetséges fórumon hangoztatnak) akkor a KRESZ rájuk is vonatkozik... Ennyi...

cryo000 2009.04.23. 11:57:21

A hídon tekertem át éppen (CM), amikor egy idióta elhúzott a járdán (bmx volt, de ne általánosítsunk!). Az egyik szervező lány utánakiabált, hogy „Kérlek, gyere le az útra!”. A válasz az volt (hátra se nézve): „Bocs, de nem...”
Kétségtelen, hogy defeketes volt, de sajnos nem a kereke.

András László 2009.04.23. 12:01:51

@Perillustris
Szerintem mindenki csak haladni szeretne - a maga választotta eszközzel. Ez jelenleg az autósok és a BKV-val járók számára nem könnyű, a biciklisták számára sok helyütt nem biztonságos. A frusztráció, az indulatok, az idegesség is mindennapos. Ez tény.
Minden olyan szándék, kísérlet, akció, figyelemfelhívás etc. ami a közlekedhetőséget növelni igyekszik, alapvetően jó. Lehet, hogy dőreség, de valami olyan együttes fellépést kellene szervezni, ahol autósok, biciklisták, tömegközlekedők együttesen és nem egymás ellen fejeznék ki normális közlekedés iránti igényeiket. Merthogy végsősoron a "közlekedők" érdekeit kellene képviselni azokkal szemben, akiknek feladata közlekedés feltételeinek biztosítása.

pelinkovac 2009.04.23. 12:02:52

@a lány aki átugrott az időn:
Egyetértek. Aki munkaidőben ráér indexet olvasgatni, sőt még kommentel is, az igazán kibír pár plusz percet a Pesti forgalomban (dugóban) a "biciklisfelvonulás" miatt (egyszer egy évben. A dugó amúgy sem a biciklisek miatt keletkezik... Mellesleg szerintem a kerékpározás nemcsak magáról a kerékpárról, hanem az autó alternatíváiról is szól. Ha pl. tömegközlekedéssel sokkal gyorsabban el lehet jutni valahova, mint autóval sokan választanák azt is (persze ehhez a színvonalnak is nőni kellene).
A meglepetésről, amit a tegnapi felvonulás okozott: a hivatalos CM vasárnap be volt jelentve, mégis sokakat meglepetésként ért.
Bocs, jött a főnököm, de még folytatom... :)

wan2bee 2009.04.23. 12:06:39

CMre menet nekem is a lanchidon vezetett at az utam. ahogy nagyon sokaknak a Taban fele. Leszalltam, es a jardan attoltam, mint egyetlen legalis lehetoseg. Kb 30bringas tekert el mellettem ezalatt a jardan kerulgetve midnenkit es kb 10 ment at az uton. Az a normalis szabalyozas, hogy a bringast gyalogoltatjuk a hidon? Tenyleg ennyire futja? egy behajtani tilos tablara? gratulalok hozza. mennyi idobe tellik atkellni a hidon nem csucsforgalomban? fel perc? bringaval 1? akkor nem lehetne ezt az idot kibirni a bringas mogott? Ha pedig dugo van, felrehuzodni es elengedni a bringast, aki tud haladni, anelkul, hogy a jardan csilingelne, es kerulgetne a turistakat? Tenyleg ennyire telik tolunk? ket rohadt tablara, es aztan azon vitatkozni? tenyleg a fejekkel van a gond. nem is kicsi. nincs egyik oldal, meg masik. Csak irracionalis szabalyozasok, duhito dontesek, elbaltazott beruhazasok, es a masik oldalon a tobbe kevesbe racionalis jozan esz. Bar erre is van sok sok negativ pelda. A "minden ut bringa ut" a legjobb megfogalmazas. mert tenyleg az. csak jojjunk ra, hogy nem CSAK bringaut es nem CSAK autout. amugy bringas es bringas kozott sokkal nagyobb kulonbseg van, mint autos es autos kozott. bringaval van aki gyalogos tempoban kozlekedik, van aki az autokeban. nem lehet feketen feheren itelkezni. es az egyszemelyes bringaut sem megoldas. Szopas van. az van. Varosi dzsungelben kuzdunk egymassal. Lehet, hogy a darwini elmelet jegyeben jobb lenne, ha mindenki ott tenne be a masiknak, ahol tud. Autos gazoljon biciklist, biciklis hordak lincseljenek autosokat amolyan MadMax stilusban az utakert. Aztan csak az erosek maradnak, es tiszta lesz bp levegoje. vegulis. jo megoldasnak tunik...

András László 2009.04.23. 12:07:05

@aboros:
Szép volt, pontos, csakhát indulatok nélkül kurva nehéz. És persze az is jó lenne, ha az ilyen fórumok nem csak addig jutnának, hogy kifújjuk a gőzt, a kérdés, hogy marad-e valami energiánk valamit tenni is, azt leszámítva, hogy a saját praxisunkban igyekszünk normálisan működni - kocsiban és biciklin egyaránt.

Perillustris 2009.04.23. 12:41:20

@Ferocious: "A város szerkezete nem erre a forgalomra lett méretezve ez tény. A tehermentesítést én inkább a hatékony tömegközlekedésben látnám, de ez még sokáig csak álom marad."

Így van, mivel a 4-es metró és a kapcsolódó beruházások évtizedekre elvonják minden más fejlsztéstől a pénzt. Mindezt úgy, hogy lehet, még járni sem fog.

Perillustris 2009.04.23. 12:46:33

@Ferocious: "Mindegy, hogy mennyi pénz és elhatározás lenne a belvárosi közlekedés megreformálására, a már felépűlt házakat akkor sem lehet odébb tolni, hogy plusz sávokat (pl. buszsáv) hozzanak létre! Max. lebontani őket, de ez nyilvánvalóan nem járható út."

Így van, a házak nem fognak arrébb menni. Pont ezért kell a meglévő hellyel gazdálkodnunk. Ahol kettő vagy több sáv van, ott ki kell alakítani buszsávot, jobb esetben villamost építeni (de ezzel a fentebb említett okok miatt nem számolhatunk komolyan), ahol még több hely van, ott külön kerékpársáv szükséges.

Az áruszállítást szigorítani kell, mert abszurd, hogy a Nagykörúton vagy a Bartók Béla úton 200 méterenként áll egy autó "elakadva".

Perillustris 2009.04.23. 12:47:58

@newtehen: "Akkor nagyjából visszatértünk arra, hoyg az adókból befolyt közpénzt elherdálják, a vasutat nem kéne tönkrevenni, és a foszilis energiák helyett mást kéne használni."

(Sajnos) ez megcáfolhatatlan.

Mon3 2009.04.23. 12:48:18

A rendőrség logikájával: Eljárást kéne indítani a gyülekezési törvény megsértése miatt a közeli turkáló miatt. A szórólapot osztogató nénikét pedig előkéne állítani a szervezés miatt! Az a sok ember, akik összegyültek... Tarthatatlan!!

Higany 2009.04.23. 12:54:31

Ilyenkor van ám rendőrállam... Erre bezzeg van kapacitás. :(

mangorlo 2009.04.23. 12:55:23

@wan2bee: máskor a lánchídon menj az úton

Mon3 2009.04.23. 13:01:51

@botsaska:
A botsáska az életben egy érdekes, de undorító rovar. Nomen est omen.

Perillustris 2009.04.23. 13:08:54

@a lány aki átugrott az időn: "szerintem azért azokat sem kell sajnálni, akik ráérnek munkaidőben, blogokat olvasni és kommentelgetni"

Gondolom azokat sem, akik még 3-4 órát lehúznak túlórapénz nélkül a munkahelyükön, cserébe amikor "üresjárat" van, benéznek 1-2 fórumra, blogra, stb.

Persze amúgy is vicces, miután a többműszakos munkarend sem ismeretlen a hazai jogban.

Ferocious 2009.04.23. 13:09:27

@Mon3: viszont kiváló csemege egy zöld gyíknak...

Kixx 2009.04.23. 13:13:08

Ó én imádtam ezt a "felvonulást" éppen a Logodi utcába vittem haza a középső lányom barátnőjét mert az anyja kórházba került és mentünk volna vissza a nejemért meg a legnagyobb és a legkisebb lányomért a Millenáris játszóterére ahol hagytam őket (csak öten férünk az autóba). A Mikó utcából fordultam vissza a "vonulás" miatt és a Lovas-Várfok utcákon menekülve kb. 10 méterrel az első biciklista előtt csusszantunk át a Millenáris felé. Szjúúper volt.

Carnivora (törölt) 2009.04.23. 13:14:48

Igen tisztelt hatóságnak inkább felénk vidéken kellene akcióznia a sötétedés után a kocsmából kivilágítatlanul virtuális szalonozás közepette hazatekerő polgártársaink tekintetében ...

Perillustris 2009.04.23. 13:18:51

@Kixx: Nem kételkedem abban, hogy egyeseknek kellemetlenséget okoztak a kerékpárosok.

Ahogy azt is tudom, hogy a többszázezer autó kipufogógáza, a szmog átlagosan 3 évvel rövidíti meg a budapesti lakosok életét.

Ez most persze kissé demagóg volt, de mégis érzékelteti miről is van szó, s hogy milyen irányba kellene fejlődnünk.

pelinkovac 2009.04.23. 13:28:42

Lehet, hogy van megfelelőbb fórum, de most nem fogok keresgélni. Csak a vasárnapi CM-mel kapcsolatban lenne észrevételem. Tudomásom szerint "mindössze" 30ezren voltak, szemben a korábbi 50-80ezerrel. Vajon mi az oka? Szerintem részben az, hogy a mozgalomra (szokás szerint) rámászott a politika. Ugyanakkor vasárnap rengeteg bringást láttam, de közülük kevés lehetett ott a CM-en, hisz a rendezvény alatt találkoztam velük, amin én sem vettem részt. Sokáig hezitáltam, aztán mire végül mégis eldöntöttem, hogy csatlakozom a menet végéhez (olyan f6 körül), már le is ment az egész. Egyébként az elejét a hősök terénél szemléltem, s fura volt az is, hogy nem tömött sorokban jöttek a bringások, mint a "fénykorban". Vagy épp a nagy tömegtől riadtak vissza sokan? Nem tudom, csak keresem a válaszokat. Az viszont tény, hogy az utóbbi években emelkedik a budapesti kerékpárosok száma, ami örvendetes. Egyre másra nyílnak a kerékpárboltok a belvárosban, ha az ember venni, eladni vagy szervízeltetni szeretne kerékpárt, nincs nehéz dolga. (Ez is a növekedést mutatja szerintem.) Kerékpárutak is alakulgatnak, bár a legutóbbi, amit használtam (az Alkotmány utcában) nem tűnik túl biztoságosnak, bár azért az Andrássy útinál valamivel jobb.

pelinkovac 2009.04.23. 13:31:14

@Kixx:
Nem hiszem, hogy annyira rossz volt a helyzet, hogy "menekülni" kellett volna. Vagy 5 perc késés életekbe került volna?

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2009.04.23. 13:36:33

Minden út bringaút!
Éljen a könnyűlovasság!

(megjegyzem: tegnap mi "vidéken" elhaladtunk rendőrautók és maga a rendőrség előtt is hasonló tömegben, és a kutya se kérdezte meg, mit művelünk...)

bassil 2009.04.23. 13:39:34

Amellett, hogy szimpatizálok a CM alapelveivel, az egész "spontán" vonulást szerencsétlennek tartom. Szerintem sajnos ellenkező hatást értek el ezzel srácok.

Ilyenkor azt kellene bemutatni, hogy igenis a kerékpárosok ismerik a KRESZ-t, tisztában vannak a szabályokkal, tudják a többi közlekedőt partnerként kezelni, és igenis helye van az utakon a kerékpárosnak.

Ennek sajnos az ellenkezője jön le a legtöbb embernek, hiába voltak szabályos bringások is.

Annak meg szvsz nincs sok alapja kritizálni a rendőröket, aki szabálytalanul közlekedett. Mondom én ezt úgy, hogy a múlt heti CM rendezvények egyik újonc szervezője voltam és legtöbbször kerékpárral közlekedem.

lápi lidérc 2009.04.23. 13:57:56

Miért nem büntették meg az összes biciklis tahót?

A Lánchídon ugyanis TILOS biciklizni.

A KRESZ a biciklis barmokra is vonatkozik!

lápi lidérc 2009.04.23. 13:59:35

@Joe Forster/STA:
És biztos arra is, hogy a Lánchídon a járdán told át a biciklit.

lápi lidérc 2009.04.23. 14:13:56

@vinyi:
És ezt te honnan vetted, te sötét barom?
Merthogy egyiket sem szabad.

lápi lidérc 2009.04.23. 14:26:53

És vajon szondáztattak-e a rendőrök?
Mert ha megtették volna, biztos vagyok benne, hogy a felvonulók szinte mindegyikét azonnal büntethették volna is, ugyanis ittasan kerékpározni sem szabad.

És tuti, hogy a résztvevők mindegyikében volt 1-2 sör. Ahogy a vasárnapi CM-en is.

lápi lidérc 2009.04.23. 14:35:49

@Perillustris:
És akkor hol parkoljanak, te nagyon hülye? A járdán?

Perillustris 2009.04.23. 14:43:55

@lápi lidérc: Parkolóban, mélygarázsban, beállóban, stb. Az úton parkolni luxus.

De tőlem maradhat a Nagykörúton a parkolósáv, de akkor ugorjon az egyik forgalmi sáv. Úgyis használhatatlan a sok ki-beparkoló és a vészvillogós köcsögök miatt. Hm?

zoomin 2009.04.23. 14:53:53

Idióta barmok.

A tegnapi kis akciótok után, a bringásokkal szembeni toleranciám a nullát alulról fogja súrolni. Gyanítom nem csak bennem hagytatok ilyen kellemes nyomot. De csináljátok csak hülyegyerekek, csináljátok, biztos ez vezet előre.

Ez a rendőri fellépésen való vergődés különösen jól jellemez titeket. Neketek az a demokrácia, hogy saját szórakoztatásotokra akadályoztok másokat, de ha a rendőr eközben igazoltatni mer, akkor máris diktatúrát kiáltotok, mert nem hagynak titeket nyugodtan keresztbetenni másoknak. Elmentek ti a fenébe.

Azok a szánalmas, demagóg dumák, hogy "bezzeg az autósok akadályozhatják a forgalmat, bezzeg ők csinálhatnak dugót, stb, stb, stb" legfeljebb a saját körötökben hangzanak jól, szerintem még ti magatok se veszitek ezt be (vagy ha igen, akkor komoly problémáitok vannak). Az a különbség hülyegyerekek, hogy az autósok nem azzal a céllal mennek ki, hogy dugót csináljanak, hanem pusztán közlekedni akarnak, eljutni a-ból, b-be, aminek a dugó csak a mellékterméke. Ellenben nektek egyetlen deklarált célotok a forgalom akadályozása, mások önkényes megszívatása a saját szórakozásotok érdekében. Mert ti ráértek, megtehetitek.

És mi a frászt értetek el vele? A föld napja mögé bújtatjátok a nevetséges akciótókat, miközben tegnap ponthogy miattatok nőtt a levegő szennyezettsége! És mi van a buszokkal, amik ugyanúgy a dugóban álltak? Na ezt magyarázzátok meg! Vagy az belefér, a szórakozásotok megért ennyit? Mert értelmes eredményt nem tudtok felmutatni.

Ezek után 0 Ft-ot bringaútra, rendszámot minden bringára, kötelezően jogosítványt minden bringásnak, aztán majd megnézzük ki nevet a végén.

Mon3 2009.04.23. 14:56:53

@Marcellusca: Ha lenne kerékpár út. Mit képzelsz miért tekernek CM-n?
Nagyon okos vagy.

bocage 2009.04.23. 14:57:29

@zoomin:
"Ezek után 0 Ft-ot bringaútra.."
Ez tényleg eszményi megoldás, és szerinted ezzel kit büntetnél?

vazze... 2009.04.23. 15:01:21

@zoomin: Áhhhh el sem hiszem magyarisztán

Perillustris 2009.04.23. 15:11:21

@zoomin: "A tegnapi kis akciótok után, a bringásokkal szembeni toleranciám a nullát alulról fogja súrolni."

Nagy pluszban eddig sem lehettünk...


"Az a különbség hülyegyerekek, hogy az autósok nem azzal a céllal mennek ki, hogy dugót csináljanak, hanem pusztán közlekedni akarnak, eljutni a-ból, b-be, aminek a dugó csak a mellékterméke."

Megmagyarázok én is bármit. Jelentős része az autósoknak pusztán kényelemből, lustaságból ül autóba. Ebből nem csak dugó, hanem súlyos légszennyezettség is lesz, ami miatt mindenki szív. Szó szerint. Úgyhogy ne ideologizáld meg a jóságos A-ból B-be utazás szentségét, ha megkérhetlek.

lápi lidérc 2009.04.23. 15:19:35

@Perillustris:
És hol vannak a körúton mélygarázsok, te nagyeszű?
Ásol ilyet a meglévő házak alá?

Tudomásul kéne venni, hogy nagyvárosba nem való a bicikli. Falura, kisvárosba kiváló közlekedési eszköz, nagyvárosban sem véletlenül csak parasztok használják. Csak ők már nem földművesek.

lápi lidérc 2009.04.23. 15:21:19

@zoomin:
Egyetértek.
Annyi kiegészítéssel, hogy én bevezetném a bicikliadót is. Abból lehetne aztán bicikliutat építeni.

lápi lidérc 2009.04.23. 15:26:27

@pelinkovac:
Most sem voltak 30 ezren, ahogy korábban sem (mármint nemhogy 50-80 ezren, hanem 30 ezren sem).
Kicsit számolni kéne, hány kerékpáros fér el az adott útszakaszon.
Most voltak kb. 15-20 ezren.

Persze a CM-szervezők propgandájában a minél nagyobb szám mutat jól. Hogy hazugság, azzal meg ki törődik?

zoomin 2009.04.23. 15:26:42

@Perillustris:
"Megmagyarázok én is bármit."

Most is ezt teszed, csak épp nem sok sikerrel. Egyrészt ez a kényelem, lustaság, stb. pont ugyanannyira demagóg kamu szöveg mint a korábbiak, de, még a kényelem és lustaság is jobb indok lenne, mint mások önkényes megszívatása, mert ti mindössze ennyit tudtok okként felmutatni.
Szóval ez most nem jött be, de nyugodtan próbálkozhatsz még, az ostoba akciótokat nemigen fogod tudni észérvekkel megvédeni.

Érdekes egyébként, hogy te is csak az autósokról beszélsz, miközben a tömegközlekedőket ugyanúgy megszivattátok, de gondolom ez a járulékos veszteség belefért a szorakozásotokba, az ostoba ideológiátokkal meg valahogy majd összeegyeztetitek.

És pontosan mit is értetek el önmagatok szórakoztatásán kívűl? Szereztetek pár ellenséget, ennyi az eredmény.

lápi lidérc 2009.04.23. 15:28:29

@Mon3:
Ahol van, ott sem használják.
Akik használják esetleg, azok a pont nem ezek a nagyszájú CM-es barmok, hanem a nyugdíjas mamikák.

zoomin 2009.04.23. 15:35:57

@decibá: Kit büntetnék? Az ég világon senkit, mivel a sok kretén bringás azokat a bringautakat sem használja amik már megvannak, hanem inkább lent tekernek az úton. Mert a gyalogosok, mert járda, mert az akármi - indok mindig van.

Akkor meg mi a francnak költsünk adóforintokat erre?

Ugyanez van a CM-el is. Megvolt hétvégén a rendes bejelntett rendezvény, mindenki tudomásul vette, ok hétvége van, belefér, sőt még szimpatikus is. De nem, nektek ez nem elég, muszáj volt egy "csakazértis" felvonulást tartani, csak mert csak. És talán ezért még buksisimit vártok vagy mit?

Coda 2009.04.23. 15:37:15

Amennyire jó ötletnek és kifejezőnek gondolom a CM-t rendezett körülmények közt, annyira érzem értelmetlennek a 250-300 biciklistából álló "spontán" CM-t... nem hiszem el, hogy ezzel célt lehetne elérni. sőt, amennyire büszkén tekertem vasárnap végig a CM-n, annyira szégyenlem azt, hogy páran önhatalmúan CM-t játszanak... ami egyrészt veszélye a (a bringásokra nézve) másrészt felesleges ténylegesen feltartja a forgalmat.
a rendőrökről meg annyit (ott voltam a gödörben) hogy páran valóban kiabáltál hogy sün, sün, de mélységes meglepetésemre, elindult lefelé egy rendőr, aki ezt szintén hallotta, majd visszafordult, mosolygott, és ő is azt mondta: sün, sün... ők is csak emberek, és ők is csak a felettesük kéréseit hajtják végre.

zoomin 2009.04.23. 15:37:22

@vazze...: Magyarisztán az volt amit tegnap műveltetek.

bocage 2009.04.23. 15:39:30

@lápi lidérc:
Értem én, hogy nem tetszik neked a dolog, de miért ilyen stílusban kell ezt?! Szánalmasan primitív dolog a mai világban parasztozni.... Szerinted, amit a piacon megveszel az honnan van? Lehet egyet nem érteni, bármilyen fórumon, de a stílusod csak téged minősít!

bocage 2009.04.23. 15:42:56

@zoomin:
Ember tudom, hogy a negatív élmények az erősek, de rengetek teljesen átlagos ember (nem futár stb.) is teker; csak azokat nem látod, mert lehet épp a kerékpárúton vannak. Nem mindig általánosítani meg fikázni. Én sem ítélem meg az összes autóst a néhány köcsög alapján, vagy modjuk a taxisok alapján.

bonnie · http://bonnie.freeblog.hu 2009.04.23. 15:46:43

@zoomin: Nem álltak buszok a dugóban, elengedtük őket... Meg a mentőt az alagútban, meg a gyalogost a zebránál, stb.
Látszik,h te is csak billentyűzethuszár vagy, fogalmad sincs, mi zajlik az utcán.

zoomin 2009.04.23. 15:52:51

@bonnie: Ez nagyon jóóóóó :))))) És ezt te legalább elhiszed? Persze a buszok gondolom átrepülték azt a dugót, amiben az autók álltak, mert amikor épp odaértek akkor ti elengedtétek őket. Értem én. És még a mentőt is! Aztaaaa! De rendesek vagytok, hogy nem álltatok keresztbe előtte bringát emelni! Szóhoz sem jutok. Mert a mentő sem haladt ám lassabban egészen odáig az általatok generált dugóban, á dehogy, a mentő is átrepült az autók fölött, a lánchíd meg amúgyis 8 sávos.
Te tényleg ennyire buta vagy, vagy csak magadat nyugtatod ezzel?

Sajnos tegnap nagyon is fogalamam volt, hogy mi zajlik az utcán, pedig jobb lett volna billentyűzet mellett ülni. Ha te is azt tetted volna az ostoba pajtásaiddal egyetemben, az lett volna csak az igazán jó mindenkinek.

Silent Bob 2009.04.23. 15:54:50

@lápi lidérc:
Én próbálom használni ami kevés van baszod, de televan
1. gyalogossal
2. babakocsival
3. parkoló autóval,
valamint mindennap megpróbáltok elütni a keresztutcákban.

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.04.23. 15:54:53

@gergoke: "Amúgy teljesen más lenne a hozzállás a kerekesekhez, ha a nagy részük betartaná az alábbi szabályokat:
1. Nem akarna elütni a gyalogátkelőhelyen amikor át akarok menni az úttesten.
2. Nem hajtana át a piroson.
3. Jelezné kanyarodási szándékát
4. Nem a járdán kerékpározna.
5. Nem hajtana be szemből egyirányú utcába.
6. Nem csöngetné le a járdán a gyalogosokat."

Amúgy teljesen más lenne a hozzállás az autósokhoz, ha a nagy részük betartaná az alábbi szabályokat:
1. Nem akarna elütni a gyalogátkelőhelyen amikor át akarok menni az úttesten.
2. Nem hajtana át a piroson.
3. Jelezné kanyarodási szándékát
4. Nem a járdán, bicikliúton haladna (nem láttál még ilyet? kár!) vagy parkolna.
5. Nem hajtana be szemből egyirányú utcába (nyilván ilyet sem láttál).
6. Nem dudálná le az úttesten a bicikliseket.

@shitgun: "Én csak azt nem tudom, miért tartják egyesek zaklatásnak az igazoltatást, ez a rendőr dolga, két perc, és semmi megalázó nincs benne."

Nem két perc volt, hanem negyed-félóra (nem néztem az órámat), és látszott rajta a "van sapka-nincs sapka" jelleg. Erről a cikkben olvashatsz részletesebben.

@vinyi: "nem akarlak elkeseríteni, de a kerékpáros közlekedhet járdán, sőt csengethet is, ha ezzel balesetet kerülhet el és behajthat szemből az egyirányú utcába is. A többi ok."

Csak feltételekkel közlekedhet járdán, csak ott csöngethet, ahol elsőbbsége van (bicikliút), szemből az egyirányú utcába nem hajthat be, ha nincsen kiegészítő tábla a behajtani tilos alatt. Csak hogy tisztában légy a KRESZ-szel. ;-)

@totyatotya: "azok az autoknak odarakott utak."

A közutak nem kizárólag autóknak készültek, sőt, nem is kizárólag gépjárműveknek. Erre utal a KÖZút megnevezés.

@newtehen: "Azért lássuk be, azányaiban az autósok szabályosabban közlekednek."

Viszont szorozd föl az autósok által elkövetett szabálytalanságok eredményeinek, a közúti baleseteknek a súlyosságával, és mindjárt megkapod, hogy hiába közlekednek szabálytalanabbul a biciklisek, nem okoznak annyi balesetet, és pláne nem olyan súlyosakat.

@Ferocious: "A bringa jó és egészséges dolog, de nagyvárosban max. hobbi szinten, hétvégi kikapcsolódás/kirándulás szintjén életképes közlekedési eszköz."

Kapcsold át a chipedet read-only módból tanuló módba - a Terminátornak is sikerült. Az idők változnak, csak te nem haladsz (értsd: akarsz haladni) vele...

@gyvy: "Csak 1 kérdés: a cikkből kiderül, h áttekertek a Lánchídon, aminek mindkét oldalán ott a tábla, h biciklizni rajta tilos.."

Ez ugyanaz, mint a pirosnál a forgalom feltartása. Sőt, még annyi sem, mert szerintem te sem tudsz objektív okot mondani arra, hogy miért ne lehetne/volna szabad a Lánchídon - vagy az Alagútban, ha már itt tartunk - biciklivel közlekedni.

@lápi lidérc: "És biztos arra is, hogy a Lánchídon a járdán told át a biciklit."

Lásd eggyel feljebb.

"És tuti, hogy a résztvevők mindegyikében volt 1-2 sör. Ahogy a vasárnapi CM-en is."

A mindegyikében biztos nem, mert én speciel absztinens vagyok, maximum saját keverésű koktélokat iszom, de azt, ugye, elég nehéz volna a terepen összedobni.

@zoomin: "Neketek az a demokrácia, hogy saját szórakoztatásotokra akadályoztok másokat"

Ebben az országban régóta nincsen demokrácia; anarchia van. A kettő közti különbséget ismered?

"Ezek után 0 Ft-ot bringaútra"

Most csökkentették jelentősen az előre tervezett támogatásokat. Büszke lehetsz magadra!

lessknownJFK 2009.04.23. 15:59:40

aki nem volt ott és nem csinált képeket azokat kérlek semmiképpen se küldje el a ferdike kuckac gmail pont komra. légyszi. köszi-köszi!

Masni 2009.04.23. 16:04:29

@zoomin: szerinted, amikor nincsen kerékpáros akármi, akkor mitől van dugó? Látenskerékpárosoktól? Mitől van dugó szinte minden nap az andrássy-bajcsy kereszteződésben, az astóriánál, a kecskeméti utcában, a hegedűs gyulánás, stb? Teljesen komoly elképzelés a részedről, hogy csak tegnap és csak arra a 10 percre volt dugó?


Szeretném ismét megjegyezni a sok bringautálónak, hogy az utakat nem az autósoknak építették. Az utak nagy része már akkor is létezett, amikor az autók nem léteztek. Akkor gyalogosak, lovak, szekerek és kerékpárok használták őket. Tudom-tudom, ez még akkor volt, amikor ti, NAGYON fontos emberek meg sem születtetek. Szerencsére most már itt vagytok, velünk éltek, így most már a tietek az út.
Csak azt nem tudom, hogy én mit csináljak. 10 éve van autóm (ergó fizetem az adót, stb.), dolgozom, de minden nap kerékpárral járok dolgozni és arra használom az autót, amire való (nagy dolgok szállítása, betegség, utazás). Tegyek ki egy táblát magamra, hogy autósok ne utáljatok, mert én is fizetek adót? MI az elképzelésetek?

zoomin 2009.04.23. 16:05:53

@Joe Forster/STA:

Anarchia legfeljebb a te fejedben van és attól tartok te vagy az aki nem ismeri a különbséget.

"Most csökkentették jelentősen az előre tervezett támogatásokat. Büszke lehetsz magadra!"

Tegnapig még sajnáltam volna, ma már örülök neki! Ezt érdemlitek. Kár, hogy ez csak a válság hatása.

Azt sajnálom csak, hogy a normális bringások szívnak miattatok, mert az általatok generált feszültség és utálat rajtuk fog lecsapódni. Persze ez neked nyilván túl magas, te csak emelgesd a bringádat örömmámorban és hidd azt, hogy valami kurva nagy dolgot csináltál. Ami igaz is, csak épp ellenkező erdeménnyel mint amit gondolsz.

bocage 2009.04.23. 16:12:22

@zoomin:
Talán ezért nem kéne utálkozni itt is!

zoomin 2009.04.23. 16:39:48

@decibá:
Talán ezért nem kellene feleslegesen és mesterségesen okokat generálni az utálkozásra.

Ami miatt ide írok, az pont az, hogy az ég világon semmi értelmét nem látom a tegnapi akciónak, az ég világon semmit nem értetek el vele, mindössze azt, hogy jópár megszivatott emberben marad egy nem "kellemes" emlék. Hogy egy egyszerű pédlát mondja: aki eddig minden alkalommal félrehúzodott, hogyha a tükörben észrevette, hogy egy bringás próbál előrejutni a dugóban, az vajon holnap is félre fog húzdni, vagy inkább arra gondol: ha ti így, akkor én is így, majd mész ha elférsz. Gondoltam, nem árt ha ezzel tisztában vagytok és elgondolkoztok azon, hogy tulajdonképpen ennek most mi értelme is volt. Mert ez nem arra hívta fel a figyelmet, hogy itt bringások is vannak, akikre illene odafigyelni, sokkal inkább arra, hogy a bringások jórésze abban leli örömét, ha másokat megszivathat, ez pedig nem épp azt a hatást fogja elérni, hogy akkor holnaptól mindenki jobban figyel rátok.
Csak olvasd végig a kommenteket az elejétől, nem véletlenül gyűlt össze közel 300 és ha figyelmesen olvasol, láthatod, hogy nem csak autósok kritizálják a tegnapi öncélú baromkodást, hanem bringások is, sőt a normál CM résztvevői is.

Ez most vajon tényleg kellett, nagyon hiányzott még valami amin lehet vitatkozni, amivel felesleges feszültséget lehet szítani a különböző eszközökkel közlekedők között? Mert minden egyes ilyen akcióval, azoknak a száma fog nőni, akik a következő nap utálattal fognak viszonyulni a másikhoz. Szerinted valóban erre van szükség most?

És ráadásul mindezt úgy, hogy hétvégén megvolt a normális, bejelentett CM. De ez nem volt elég. Hát ez az eredménye.

bocage 2009.04.23. 16:54:20

@zoomin:
Ne beszélj úgy hozzám mintha szervezője vagy résztvevője lettem volna a tegnapi eseménynek. Ha elolvastad a kommentek, láthattad kb, hogy milyen szellemiségben írtam; szóval szerintem a szemrehányás szerintem nem engem illet.
Azt gondolom, hogy továbbra is félre fog húzódni, és szerintem, ha megnyugodtál te is, mert nem kell egy kalap alá venni mindenkit, nem kell általánosítani.
Ha egy autós szemét volt, nem fogok utána másokat szívatni, akármilyen módon közlekedem épp.
Ez egy radikális megmozdulás, és minden ilyen esemény megosztó hatású. Jogod hozzá, hogy ne érts egyet vele, de ugye Föld napja volt és ezt a többség leszarja, értsd nem rakja le a kocsit, ahogy a szmogriadó idején se tette meg

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.04.23. 16:56:47

@zoomin: "Anarchia legfeljebb a te fejedben van és attól tartok te vagy az aki nem ismeri a különbséget."

Nagyon kész vagy! ;-)

""Most csökkentették jelentősen az előre tervezett támogatásokat. Büszke lehetsz magadra!" Tegnapig még sajnáltam volna, ma már örülök neki! Ezt érdemlitek. Kár, hogy ez csak a válság hatása."

A "poén" az, hogy a válság hatására a közutak mittoményhányszázmilliárdos támogatásába alig nyúltak bele, a bicikliutakéba viszont jelentősen. Illetve hasonló mértékben, de a konkrét összegek között iszonyatos aránykülönbség van. Továbbra is: büszke lehetsz magadra!

"Azt sajnálom csak, hogy a normális bringások szívnak miattatok, mert az általatok generált feszültség és utálat rajtuk fog lecsapódni."

Majd meglátjuk. Akkor és ott nem utálatot láttam a többi közlekedő túlnyomó részében. A gyalogosok és az ott lakók között meg pláne!

"Persze ez neked nyilván túl magas, te csak emelgesd a bringádat örömmámorban és hidd azt, hogy valami kurva nagy dolgot csináltál."

Nem emelgettem a bringámat, de ez lényegtelen. Szerintem is kurva nagy dolog volt, jövőre gyere el te is! ;-)

"És ráadásul mindezt úgy, hogy hétvégén megvolt a normális, bejelentett CM. De ez nem volt elég. Hát ez az eredménye."

Szerintem is nem kellett volna aggódni, be kellett volna tenni rendesen munkanapra, csúcsforgalomba az "igazi" Critical Masst, nem csirke módjára átszervezni vasárnapra, mert akkor kevésbé zavarja a forgalmat (vagy inkább "ÁLLalmat").

András László 2009.04.23. 16:58:58

@zoomin:
Én kb. ugyanannyit megyek kocsival, mint biciklivel, mert a tevékenységemhez így praktikus. De ebből kifolyólag nem tudok ellenségesdit játszani sem, mert magammal játszanám. Nem voltam ott a tegnapi eseményen, mert nem felvonulni meg akciózni szoktam, hanem közlekedni. Viszont jó lenne minden ellenérzés és indulat dacára csak a tegnapi esemény bírálatára szorítkozni, és nem általánosítani "autósok", "biciklisták", mert akkor menthetetlenül félrecsúszik. A kommentekből úgy érzem egyébként, hogy valóban kontraproduktív volt a tegnapi akció, akkor viszont pláne meg kellene maradni a konkrét kritikánál. Mert ha feltételezem a szervezők jó szándékát, akkor hasznos volna, ha képesek lennének levonni a tanulságokat, amit viszont megnehezít, ha a vita átmegy autósok-biciklisták vitába, és nem marad a tárgynál, miszerint, ha be volt jelentve, meg volt hirdetve, akkor rendőri kíséret és biztosítás, miegymás, ha meg nem, akkor csak a KRESZ érvényes. És úgy tűnik, itt hibáztak. És ezt nem is igen lehet kimagyarázni, hanem el kellene ismerni, és azt mondani: bocs.

Perillustris 2009.04.23. 17:07:24

@zoomin: Szóval akkor ismét legyen ezentúl Föld Napján a hivatalos CM? Mert az erkölcsi alapja stabil lenne.

Perillustris 2009.04.23. 17:12:05

@lápi lidérc: "És hol vannak a körúton mélygarázsok, te nagyeszű?
Ásol ilyet a meglévő házak alá?

Tudomásul kéne venni, hogy nagyvárosba nem való a bicikli."

Ha nincs helye, márpedig nincs, akkor nem kell bemenni addig a belvárosba. A drága pénzért megépített úton közlekedni kell, különösen ott, ahol ez jobbá tenné a forgalmi állapotokat. Ahol van hely mindenre, ott parkoljanak is, közlekedjenek is.

zoomin 2009.04.23. 17:13:42

@Perillustris:
Neked ez jött le mindebből? Javaslom olvasd el András László kommentjét is, bár úgy látom csak arra szeretsz reagálni amin hőzönghetsz.

Perillustris 2009.04.23. 17:13:54

Egyébként "rögtön" kinőnének a földből a parkolóházak, ha azt kénytelenek lennének használni az emberek. De amíg ingyen vagy fillérekért lehet parkolni az utcán, addig senki nem igényli ezeket.

Perillustris 2009.04.23. 17:16:51

@zoomin: Olvastam. A CM közösségen belül sem egységes az álláspont, mit tegyek hozzá László kommentjéhez?

Mon3 2009.04.23. 17:27:16

@zoomin: Környezetszennyezési adót, nagyobb súlyadót, dugóadót , stb. az autósoknak. Na ki jár jobban?

Én nem szeretem a CM-et, de céljaival egyetértek, még ha módszereivel nem is. Én a munkám során gyakran vezetek, de a magánéletben csak bringázok. Mindkét oldalon vannak hülyék, de ez senkit sem jogosít fel arra, hogy ez alapján általánosítson. De az tény, hogy a legtöbbet az autósok tehetik, azzal, hogy otthon hagyják a kocsijukat és kerékpárral közlekednek. Fel kéne fogni, hogy az idő nekünk dolgozik!!! Ha majd tíz év múlva 20 eFt-ba fog kerülni a 1 l benzin, akkor majd a az izzadtságszagú buszon fogsz tülekedni, vagy kerékpárra szállsz? Nem lenne jobb dolog, ha rugalmasan és problémamentesen térnétek át?

pelinkovac 2009.04.23. 17:30:01

@zoomin:
Azokban az országokban (pl. Norvégia), ahol nincs feszültség az autósok és kerékpárosok között, nincs se szervezett se spontán CM. Osloban nagyon sok a kerékpárút, de pl. a belvárosban gyakorlatilag nincs. Még sincs konfliktus sem a gyalogos és kerékpáros, sem a kerékpáros és autós között, a harmadik variációról nem is beszélve, hisz az autósok szó nélkül elengedik a gyalogost a zebrán (mellesleg a KRESZ szerint kötelező is, forgalmi vizsgán Mo-on is garantált bukás, ha az ember nem adja meg az elsőbbéget a zebrán... aztán ezt mindenki igyekszik gyorsan elfelejteni).
Leírok néhány érdekes esetet, amit a napokban tapasztaltam Budapesten és Osloban, s le lehet mérni a különbséget. S ne mondja nekem senki, hogy ne hasonlítgassam Budapestet Oslohoz, mert amikor az a kérdés, hogy lehet e normálisan élni egy városban, akkor csak a normális viselkedés elfogadható a közlekedés összes résztvevőjétől!

Szóval először a rossz példák, sajnos Budapestről:

1. Szt. István körút: Gyalogos mankóval elindul a zöldnél a zebrán, autósnak közben zöld lesz (szerencsétlen mankósnak piros). Autós mit csinál? Dudál!!! Én mit csinálnék legszívesebben? Kirángatnám és a betonba verném a fejét.

2. Kis utcák, VI. kerület: Autóval kanyarodok balra felsőbbrendű útra. Nehezen belátható kereszteződés, de látszólag szabad az út. Csakhogy jön egy BMW kb. 70-80-al, s érzem, nem fog beengedni. Átkormányzok a szembe sávba (hála Istennek nem jön semmi), BMW el, remegés, idegesség. Rágyorsítok, utánamegyek egy kicsit, közben próbálok megnyugodni. Két sarokkal később leparkol. Mit csinálnék vele? Lelőném... Mit tudok csinálni? Hagyom a francba...
3. Kerékpárral a Dohány utcában. Mögöttem ócska Opel Corsával egy öltönyös bunkó, kapásból dudál, de lazán megelőz anélkül, hogy félre kellene húzódnom. Ezt nem nagyon szeretem. Utánamegyek, persze kerékpárral is simán utolérem, hisz kikanyarodik elé egy kukásautó. Megelőzöm jobbról. Kicsit tekerek előtte, aztán lehúzódok. Mellém jön, ordít, visszaordítok. Tudom nem voltam szabályos, ő talán. De könyörgöm, minek kell egyből dudálni? Főleg, ha el tud menni anélkül. S ha nem? Úgyse gyorsabb, mint a fenti ábra is mutatja...

Végül a jó példa (sajnos így kapásból csak egy)..
Oslo, kora reggel. Pont a zebránál kerékpáros és gyalogos ütköznek, elesnek. Autósok megállnak, szép türelmesen megvárják, míg felkelnek, nem dudálnak, nem próbálják kikerülni őket. A gyalogos és kerékpáros megbeszélik mi történt, elnézést kér, akinek kell, minden jót kívánnak, s ki-ki megy tovább a saját útján.

Ennyi. Remélem mindenkinek tetszettek a történetek! :)

zoomin 2009.04.23. 17:39:50

@Mon3:
Csak az a bibi, hogy mi vagyunk többen. Nagyobb súlyadó. Ok, többet nem leszel megválasztva kedves politikus. Mert az gondolom, hogy te is tisztában vagy azzal, hogy a nagyobb súlyadó, dugóadó, stb díját az is meg fogja fizetni aki gyalog jár, merthogy a vízvezetékszerelő kiszállási díjától kezdve a bolti kenyér áráig mindenben meg fog jelenni ez az emelés. Mint ahogy a hőn álmodott 20 eFt-os benzin ára is (amivel vicces riogatni, amikor az elmúlt 10 évben alig 150 Ft-ot emelkedett a benzinár). Szóval ezt gondold át újra.

A kedvenceim egyébként a hardcore bringásokon kívűl azok az autósok akik azt képzelik, hogy nekik mindenki másnál fontosabb dolguk van és nekik tökéletes indokuk van autóval járni, ellenben rajtuk kívűl mindenki más csak szorakozásból jár autóval. Te is azzal kezded, hogy munkád során vezetsz és csak a magánéletben bringázol, majd két mondattal lejebb közlöd, hogy mindenki hagyja otthon az autóját (rajtad kívűl, gondolom). Hát mit gondolsz, hétfő délután szerinted hova megy az a sok autó? A golfpályára?

zoomin 2009.04.23. 17:41:46

@zoomin:
akarommondani, alig 50 Ft-ot emelkedett...

pelinkovac 2009.04.23. 17:42:10

A PARKOLÁS is érdekes kérdés Budapesten (valaki már felvetette). Mindenki szenved, hogy fizetni kell 8-tól 18-ig, dúl a háború az ellenőrök és autósok között, drága (220 Ft), max. 3 órát lehet, kész rémálom. Sokan mondják, hogy mélygarázsok kellenek. A VI. kerületben kapásból tudok vagy 6 parkolóházat, még az életben nem volt egyik sem tele. Annak ellenére, hogy olcsóbbak, mint a köztéri parkolás, egyszerű a használatuk (van pl. egy az akácfa utcában, ahol csak be kell állni egy bejáróba, a rendszer elnyeli az autót, s mikor fizetsz "kiköpi". Talán még félig sem volt soha az életben.

Ezt a dolgot ugyan annyira nem értem, mint azt, hogy miért borul el nagyon sok autós agya, ha kerékpárost lát...

Pásztor Tibor · http://pasztortibor.hu 2009.04.23. 19:13:44

@zoomin: az autók abban a dugóban álltak, amit az autók nagy száma okozott. A buszokat a buszsávban engedtük el, a villamosokat a villamossínen engedtük menni (ezekből rengetegen integettek ki nekünk), a mentő pedig nem tudom, hogy ment volna keresztül az Alagúton, ha a neki ellentétes sávból nem lapulunk a falhoz. Nem is értem, hogy a mentő hogy tervezett az Alagúton és a Lánchídon végigmenni, ahol az autósok ha akarnak sem tudnak félrehúzódni.

vnnm 2009.04.23. 20:59:54


"És tuti, hogy a résztvevők mindegyikében volt 1-2 sör. Ahogy a vasárnapi CM-en is."

A 12 ember, akiket igazoltattak, egyikőjük sem ivott. Itt nem politizálásról és tüntetésről van szó, és nem falusi részeges emberek vagyunk, hanem bringások, akik szeretnének levegőt kapni reggel a suliba/melóba menet. ;)
a másik, a vasárnapi CM-en az idős úrnak utánaszóltak, akinek sör volt a kezében: "szégyelljük hogy velünk bringázol" .. nem érdekelte, és ezzel továbbá nem tudunk mit tenni.

Mr.KANE 2009.04.23. 21:02:08

@zoomin: gúzsba veled, fel az első teherautóra, és amszterdam belvárosáig meg se állni, majd platóról kidobva hagyni ismét felnevelkedni a belvárosban... 2 év múlva várunk itthon!

Mt 2009.04.23. 21:27:34

Érdekes, hogy mekkora indulatokat vált ki egyesekből, h 5 perccel többet kellett állni a dugóban. Hülye bringások!!!! Bezzeg ha valamilyen véres baleset miatt maradtam volna le az anyátokközt elejéről:P

Perillustris 2009.04.23. 21:41:22

@zoomin: "Mert az gondolom, hogy te is tisztában vagy azzal, hogy a nagyobb súlyadó, dugóadó, stb díját az is meg fogja fizetni aki gyalog jár, merthogy a vízvezetékszerelő kiszállási díjától kezdve a bolti kenyér áráig mindenben meg fog jelenni ez az emelés."

Jelenjen is meg. Igazságosabb lesz a teherviselés.

Kis ember 2009.04.23. 23:47:23

Sokan vagyunk olyanok, akik ésszerűen használjuk az összes közlekedési eszközt (én pl. tegnap de. autóztam, du. bicikliztem este meg BKV-ztam. És egyre többen leszünk. Főleg olyanok, akik világlátottak, tudasokak, gondolkodnak. A sok féltudású hülye meg csak-csak kikopik előbb-utóbb.
Most jártam be a fél világot.
Nálunk úgy közlekednek az emberek, mint az arabok, de azt várják el a többiektől, hogy úgy közlekedjenek, mint a svédek.

gergoke 2009.04.24. 00:14:12

@charlie: és @vinyi:

1. A járdán kerékpározásról - (2) Lakott területen levő olyan úton, ahol az úttest kerékpár közlekedésre alkalmatlan, továbbá ahol a (7) bekezdés a) pontja szerint tilos, kerékpárral a gyalogos forgalom zavarása nélkül és legfeljebb 10 km/óra sebességgel a járdán is szabad közlekedni.

Figyelem, és kapcsolat van a mondatban: a gyalogos forgalom zavarása nélkül ÉS legfeljebb 10 km/óra sebességgel a járdán is szabad kerékpárral közlekedni.
Ezt a kettőt egyszerre mégis hányan tartják be a bringások közül? A hátulról jövünk a gyalogos mögé és csöngetünk azért nem ez. Akkor már megvalósul a zavarás és az esetek nagy részében nem csak 10km/óra a sebessége a kerékpárosnak.

2. Ha már a csengetés szóba került - 30. § Hangjelzést adni csak balesetveszély esetében, a baleset megelőzése érdekében, valamint - lakott területen kívül - az előzési szándék jelzése céljából szabad.

Ismét ott tartunk, hogy a járdán tekerünk és csengetünk, hogy ugorjanak félre a gyalogosok nem megengedett. Csak akkor csengethetek járdán, ha ott ezzel és a maximális 10km/órás sebességgel balesetet kerülök el. A járdán megengedett 10km/óra annyira csekély sebesség, hogy balesetveszélyről az esetek túlnyomó részében (megkockáztatom, hogy 95-98%-ában) nem beszélhetünk. Tehát ez is kilőve.

Továbbá még mindig tilos hátulról a gyalogosra ráesni és lecsöngetni, hogy álljon félre, utat adva a kerékpárosnak. Elvégre max 10km/óra lehet a sebességünk a járdán és maximum baleset helyzetet kerülhetünk el lakott területen belül a csengetéssel, nem a vélt vagy valós elsőbbségünket kényszeríthetjük ki ilyen módon!

3. Egyirányú utcából szemből - (3) Ha az „Egyirányú forgalmú út” jelzőtáblák (104. és 105. ábra) alatt elhelyezett kiegészítő táblán (105/a. ábra) autóbuszt és/vagy kerékpárt mutató ábra jelenik meg, az úttesten kijelölt kerékpársávon a kerékpáros vagy az autóbusz forgalmi sávon az autóbusz - a jelzőtáblán megjelölt iránnyal szemben - közlekedhet.

Csak ha van tábla és kerékpársáv. Hány ilyen is van Budapesten? Eggyel sem találkoztam eddig. Tehát erről is ennyit. Csak akkor mehetsz be, ha ezt külön megengedi tábla és van sávod is, más esetben NEM!

@Joe Forster/STA: Veled nem érdemes leállni beszélgetni, vitázni. Falra hányt borsó.

A kerékpározás közben mobilozó és fejhallgatóval zenét hallgató öngyilkosjelöltekről akkor még nem is beszéltünk ugye. Járművezetés közben a zenehallgatás olyan mértékben megengedett, hogy ne zavarjon a vezetésben, koncentrációban.

A mobil meg egyértelmű, íme:
A kétkerekű, továbbá gépkocsinak nem minősülő háromkerekű jármű vezetője menet közben - ideértve a forgalmi okból történő megállást is - kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat.

Továbbra is az a véleményem, első körben mindenki a saját háza táján söprögessen (gyalogos, kerékpáros, motoros, autós, stb...).

Viszont ha a kerekesek között nem lesz sikk a fenti szabálytalanságok elkövetése, ha beszólnak az olyan társaiknak, akik ezeket elkövetik, ha ezeket az egyéneket kivetik maguk közül, akkor változni fog a róluk alkotott vélemény is. Addig viszont örüljön mindenki annak, ami jutott.

Forrás (hogy nehogy én legyek a végénJeszenszky Gergely): 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól (KRESZ): net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=97500001.KPM

bocage 2009.04.24. 00:26:39

@gergoke:
Kimerítő. egyébként van olyan egyírányú utca, ahol tábla is sáv is van a kerékpárosoknak! A hét kérdése, hol van ilyen?
Mondjuk én olyat még nem láttam, hogy autós kultúráltan rászólt volna egy társára, hogy ne szabálytalankodjon. A biciklisek között többször volt ilyen élményem, én is megtettem már többször.
Abban igazad van, hogy a kerékpáros morálon (is) változtatni kell. Kis Emberke jól írja: Nálunk úgy közlekednek az emberek, mint az arabok, de azt várják el a többiektől, hogy úgy közlekedjenek, mint a svédek.

gergoke 2009.04.24. 00:27:22

Még egy eszembe jutott: A Bajcsyn az autók közt tekerő kerékpáros is szabálytalan - e) „Kerékpárút” (26. ábra), a tábla azt jelzi, hogy a kétkerekű kerékpárok csak a kerékpárúton közlekedhetnek;

Ahol van kerékpárút az úttal párhuzamosan kiépítve, ott a a kétkerekű kerékpárok CSAK A KERÉKPÁRÚTON közlekedhetnek.

Azt hiszem ez is egyértelmű, nem kell tovább ragoznom.

gergoke 2009.04.24. 00:32:50

@decibá: Passz, én még sajnos nem láttam ilyen egyirányút Budapesten.

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.04.24. 00:44:50

@gergoke: "Ha már a csengetés szóba került - 30. § Hangjelzést adni csak balesetveszély esetében, a baleset megelőzése érdekében, valamint - lakott területen kívül - az előzési szándék jelzése céljából szabad."

Ez feltételezésem szerint az autók dudájára vonatkozik. Egyébként mi teszel, ha a gyalogos a (táblával jelzett, táblával nem jelzett, festéssel jelzett, festéssel nem jelzett, lekopott festésű) bicikliúton flangál? Gondolom, erre való a csengő. Vagy ez a baleset megelőzése részbe tartozik? De ha látod, hogy ott flangál, akkor lelassítasz mögötte, és nincsen balesetveszély. Szóval a csengővel igazából szólsz neki, hogy nem ott kéne közlekednie.

"Egyirányú utcából szemből - (3) Ha az „Egyirányú forgalmú út” jelzőtáblák (104. és 105. ábra) alatt elhelyezett kiegészítő táblán (105/a. ábra) autóbuszt és/vagy kerékpárt mutató ábra jelenik meg, az úttesten kijelölt kerékpársávon a kerékpáros vagy az autóbusz forgalmi sávon az autóbusz - a jelzőtáblán megjelölt iránnyal szemben - közlekedhet.

Csak ha van tábla és kerékpársáv. Hány ilyen is van Budapesten? Eggyel sem találkoztam eddig. Tehát erről is ennyit. Csak akkor mehetsz be, ha ezt külön megengedi tábla és van sávod is, más esetben NEM!"

Tényleg ezt mondja a KRESZ, viszont én már láttam ilyen behajtani tilos, kivéve kerékpárral táblakombót, és nem volt kerékpársáv. Természetesen bementem, már csak azért is, mert az az útvonal kerékpáros összekötő útvonalnak (nem bicikliút, nem biciklisáv, csak javasolt útvonal bicikliseknek közúton) jelölte a biciklis térkép és a zöld-sárga infótáblák a környéken. Na, ilyenkor mi van?

"@Joe Forster/STA: Veled nem érdemes leállni beszélgetni, vitázni. Falra hányt borsó."

Hogy tetszett mondani?

"Viszont ha a kerekesek között nem lesz sikk a fenti szabálytalanságok elkövetése, ha beszólnak az olyan társaiknak, akik ezeket elkövetik, ha ezeket az egyéneket kivetik maguk közül, akkor változni fog a róluk alkotott vélemény is."

Te autóban ülve rádudálsz vagy pirosnál vagy mellett való elhaladásnál beszólsz annak, aki autóban kézben mobiltelefonál vagy tücc-tücc zenét hallgat? Na, ugye.

"Még egy eszembe jutott: A Bajcsyn az autók közt tekerő kerékpáros is szabálytalan - e) „Kerékpárút” (26. ábra), a tábla azt jelzi, hogy a kétkerekű kerékpárok csak a kerékpárúton közlekedhetnek;

Ahol van kerékpárút az úttal párhuzamosan kiépítve, ott a a kétkerekű kerékpárok CSAK A KERÉKPÁRÚTON közlekedhetnek.

Azt hiszem ez is egyértelmű, nem kell tovább ragoznom."

Teljesen igazad van. Ez és az Andrássy út biciklisávján történő balesetek alapvető okai mutatnak rá, hogy nem csak az Andrássy út biciklis közlekedésszervezése katasztrófa, de a KRESZ is megérett némi (?) felülvizsgálatra.

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.04.24. 00:48:26

@Joe Forster/STA: "Tényleg ezt mondja a KRESZ, viszont én már láttam ilyen behajtani tilos, kivéve kerékpárral táblakombót, és nem volt kerékpársáv."

Ja igen, ha jól emlékszem, a túloldalról a kötelező haladási irány tábla alatt volt valamilyen figyelmeztető tábla, hogy szemből jöhetnek biciklisek vagy valami ilyesmi. Majd, ha arra járok megint, megnézem.

bécsi pszicho · http://www.flickr.com/photos/haazee 2009.04.24. 03:46:31

@gergoke: megjegyzem, a "kerékpározásra alkalmatlan úttest" nem azt jelenti, hogy "féltem a szaros kis életem a nagy forgalomban, tehát ha autók is járnak arra, akkor inkább a járdán biciklizek"! Lásd pl. körút...

gergoke 2009.04.24. 09:35:02

Akkor így a végére elmondom nálam mi csapta ki a biztosítékot és miért mentem ennyire (túlságosan is) bele a járdán kerékpározunk kérdéskörbe. Napi jelenség sajnos, hogy amikor sétálok haza a parkolóházból, akkor kerékpárosok esnek nagy sebességel a hátam mögé a járdán (van úttest is, ami macskaköves) és csöngetnek vadul. A leginkább akkor húzott fel ez, amikor ugyanezen az utcán (VIII-ik kerület, Ötpacsirta utca) sétáltam haza feleségemmel a Critical Mass napján, a járda itt a fáknak elkerített részek miatt mindössze két személy széles, és akkor is egy kerekes esett a nyakunkra (már messziről lehetett hallani, hogy nem 10km/órával) és vadul csengetett, még be is szólt, hogy nem áliunk neki félre. Közöltem vele, hogy ez járda és van itt úttest is, az az ő területe, ott menjen. Erre azt válaszolta, hogy ő ott nem tud menni mert az 1. macskaköves és 2. különben is, az úttest az autóknak van és így nincs a kerékpárosoknak helyük ebben a városban.
-------------------------


@bécsi pszicho:
Igen igazad van, és ezért egy picit pontosítanék is a járdán tekerésről:
A rendelet pontosan azt mondja igen, hogy a kerékpáros mehet a járdán, abban az esetben ha az úttest alkalmatlan a kerékpáros közlekedésre vagy ott tilos kerékpározni, és a kerékpározással nem zavarom a gyalogosokat és maximum 10km/órával haladok. Igen, igazad van teljesen abban is, hogy: ebbe nem tartozik bele az, hogy félek az autók között menni és ezért inkább a járdán tekerek.


@Joe Forster/STA:
A KRESZ továbbá csak azt mondja: "hangjelzés", nincs megkötve mellette a jármű típusa, így ez minden járműre vonatkozik. Az sincs kikötve a szabályban, hogy milyennek kell lennie ennek a hangjelző eszköznek, lehet ez mechanikus (csengő, duda) vagy elektromos (elektromos kürt - amit az autókban tévesen dudának hívnak, hívsz te is). Mivel sem a jármű, sem a hangjelző típusa nincs megkötve a rendeletben, így ez minden járműre és minden hangjelzésre alkalmas eszközre vonatkozik. Ezt egyedül egy műszaki szabályozás írhatja felül, ha az rendelkezik járművekként a forgalomban való részvételhez szükséges hangjelző eszköz típusáról. És igen, rendelkezik, ez a kerékpár esetében a csengő vagy duda.


"Ja igen, ha jól emlékszem, a túloldalról a kötelező haladási irány tábla alatt volt valamilyen figyelmeztető tábla, hogy szemből jöhetnek biciklisek vagy valami ilyesmi. Majd, ha arra járok megint, megnézem."

Ha az utca egyik felén kötelző haladási irány volt a másikon meg behajtani tilos, akkor ott valamit elrontottak, vagy rosszul emlékszel és a kötelező haladási irány tábla az egyirányú utcába betorkolló másik utca végén volt kirakva. Ugyanis a kötelező haladási irány nem egyenlő az egyirányú utcával. Az egyik az utca elején van kirakva és jelzi, hogy az milyen utca és négyszögletes (tehát, információt közlő tábla), a másik meg kerek (tehát, figyelmeztető, tiltó tábla) és kereszteződésekben, forgalomirányító lámpáknál használják.


"Teljesen igazad van. Ez és az Andrássy út biciklisávján történő balesetek alapvető okai mutatnak rá, hogy nem csak az Andrássy út biciklis közlekedésszervezése katasztrófa, de a KRESZ is megérett némi (?) felülvizsgálatra."

Attól meg, hogy a KRESZ itt-ott elavult és sok téren megérett egy felülvizsgálatra nem vitatom, nagyon sok dolog rosszul van benne szabályozva, ennek ellenére ez a szakácsköny és ebből kell főzni. Ez van érvényben. Pont. Nincs kibújó, hogy szerintem ez meg az értelmetlen és így csak részben tartom be. Sajnos ez a fajta magatartás divatos manapság nálunk és ez sajnálatos.

Rossz szabályoknál lásd még motorosokra vonatkozó szabályok, amiket akkor hoztak, amikor még a motorkerékpár nem olyan fejlettségi szinten állt, mint manapság.


"Te autóban ülve rádudálsz vagy pirosnál vagy mellett való elhaladásnál beszólsz annak, aki autóban kézben mobiltelefonál vagy tücc-tücc zenét hallgat? Na, ugye." - Nem dudálhatok rá, ugyanis nincs vészhelyzet. Lásd a hangjelzésről szóló részt. Szólni pedig sajnos autóból autóban nem annyira egyszerű, a kerékpárosok ezt sokkal könnyebben el tudják intézni egymás között, lévén nem egy pléhkasztniban ülnek, elzárva a külvilág ingereitől.

Amúgy meg ne kanyarodjunk már megint vissza oda, hogy jajj, mivel az autós, motoros, rendőr, postás, vasutas... stb, stb, szabadon behelyettesíthető ezt vagy azt, így vagy úgy tesz, így mi is ezt meg azt, így vagy úgy tesszük kérdéshez. Ez nem önkénters dolog.

Felejtsük el a kettős mércét végre és még mindig azt mondom, mindenki a saját háza táján söprögessen első körben, aztán nézen csak szét a szomszédnál. Leben und leben lassen!

Perillustris 2009.04.24. 09:46:52

@gergoke: Nem kell ragoznod, hiszen a Bajcsyn gyalog- és kerékpárút van. Amit nem kötelező használni.

Perillustris 2009.04.24. 09:53:05

@gergoke: "A kerékpározás közben mobilozó és fejhallgatóval zenét hallgató öngyilkosjelöltekről akkor még nem is beszéltünk ugye. Járművezetés közben a zenehallgatás olyan mértékben megengedett, hogy ne zavarjon a vezetésben, koncentrációban."

Bár jómagam sosem hallgatok zenét kerékpározás közben, itt is felsejlik a kettős mérce: fülhallgatóval zenét hallgatni lehet halkan is, úgy, hogy a környezeti zajok is megmaradjanak, de ez már ugye mindenképpen öngyilkosjelöltség.

Ez amúgy sem KRESZ kérdése. Ezt a józan észnek kellene szabályozni, ami jócskán hiányzik sok-sok közlekedőtársunk fejéből.

adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe 2009.04.24. 12:58:38

lápi lidérc,

miért nem mész el abba a szájbabaszoot retardált kurva anyádba?
vagy nevesítselek végre te kis köcsög?
szentiványi lacika?! a jó kurva anyádat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Silent Bob 2009.04.24. 14:37:13

@gergoke: A macskakő tipikusan az az eset, amikor lehet a járdán kerékpározni.

gergoke 2009.04.24. 19:28:54

@Perillustris:
Nincs igazad ebben. - (1) Kerékpárral a kerékpárúton, a kerékpársávon vagy erre utaló jelzés esetében az autóbusz-forgalmi sávon, ahol ilyen nincs, a leállósávon vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán, illetőleg – ha az út és forgalmi viszonyok ezt lehetővé teszik – szorosan az úttest jobb szélén kell közlekedni.

Ahol kerékpárút, gyalog- és kerékpárút vagy ahol az úton kerékpársáv van, a kerékpáros mindig ott köteles közlekedni. Ebből következik, hogy ahol kerékpárút vagy gyalog- és kerékpárút van, ott a más járművek közlekedésére szolgáló úton kerékpárral akkor sem szabad közlekedni, ha azt külön jelzőtábla nem tiltja.

Forrás: www.jogsicentrum.hu/csevejde/54.htm


@Silent Bob: MIért is ez az eset? Mert te így érzed, mert ráz a macskakő és kényelmetlen?

(2) Lakott területen levő olyan úton, ahol az úttest kerékpár közlekedésre alkalmatlan, továbbá ahol a (7) bekezdés a) pontja szerint tilos, kerékpárral a gyalogos forgalom zavarása nélkül és legfeljebb 10 km/óra sebességgel a járdán is szabad közlekedni.

*Kerékpározásra alkalmatlan a földút útteste, ha azon fizikailag lehetetlen kerékpározni. Nem alkalmatlan az úttest a kerékpározásra, ha azon nagy a forgalom, és emiatt ott veszélyes kerékpárral közlekedni vagy az úttesten jelzőtábla, illetve szabály tiltja a kerékpárral való közlekedést, tehát ezekben az esetekben a járdán tilos a kerékpározás.

Forrás: www.jogsicentrum.hu/csevejde/54.htm

De mindegy is, mert ha ebben az adott helyzetben még nem is lenne igazam, akkor igen, lehet kerékpározni, maximum 10km/óra sebességgel és a gyalogosok zavarása nélkül. A száguldunk hátulról a gyalogos felé és csöngetünk neki, hogy álljon félre, nem igazán felel meg a fentieknek.

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.04.24. 19:39:20

@gergoke: "Erre azt válaszolta, hogy ő ott nem tud menni mert az 1. macskaköves és 2. különben is, az úttest az autóknak van és így nincs a kerékpárosoknak helyük ebben a városban."

A járdázás köcsögség, a lecsöngetés pláne - én is simán leüvölteném a fejét. De, ha macskakő van az úttesten, abba belefér, hogy fizikailag alkalmatlan a biciklizésre, tehát járdázott - de akkor tegye kulturáltan. A Thököly utat pl. "imádom".

"A KRESZ továbbá csak azt mondja: "hangjelzés", nincs megkötve mellette a jármű típusa, így ez minden járműre vonatkozik."

Rendben, elfogadom. Én sem voltam biztos benne, csak tippeltem.

"Ha az utca egyik felén kötelző haladási irány volt a másikon meg behajtani tilos, akkor ott valamit elrontottak, vagy rosszul emlékszel"

Rosszul emlékszem. Régen jártam arra utoljára. De most valamikor direkt arra kerülök majd és megnézem.

@Perillustris: "fülhallgatóval zenét hallgatni lehet halkan is, úgy, hogy a környezeti zajok is megmaradjanak"

Így van. Egyszer hangosan hallgattam zenét _és_ nem voltam elég figyelmes _és_ a szembejövő Volán-busz sofőrje sem volt az, tehát minden összejött, és össze is csattantunk => csuklótörés, a kurva buszon meg horpadásnyom sem. Igaz, bicikliúton kanyarodott elém, tehát definíció szerint ő volt a hibás. De sikerült elintézni minimális büntetéssel, mert megosztott felelősséget mondtam. Tessék belőle tanulni!

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.04.24. 19:43:02

@gergoke: "Ahol kerékpárút, gyalog- és kerékpárút vagy ahol az úton kerékpársáv van, a kerékpáros mindig ott köteles közlekedni. Ebből következik, hogy ahol kerékpárút vagy gyalog- és kerékpárút van, ott a más járművek közlekedésére szolgáló úton kerékpárral akkor sem szabad közlekedni, ha azt külön jelzőtábla nem tiltja."

Attól félek, hogy te csak idézgetsz a KRESZ-ből - vagy legalábbis a kerékpárokra vonatkozó részéből -, de nem "élsz benne".

13. § (2): "Ha a gyalog- és kerékpárúton a gyalogosok forgalma a kerékpárosok továbbhaladását akadályozná, a kerékpárosok az úttesten is közlekedhetnek." A beláthatatlan helyekről előlépő és a járdán (= gyalog- és kerékpárúton) kiszámíthatatlanul mozgó gyalogosok nem is akadályozzák, hanem esetenként veszélyeztetik is a bicikliseket. (Nota bene: biciklivel simán sikerülhet súlyosabban megsérülnöd, mint a gyalogos, akit elütöttél.)

Pistabácsi 2009.04.26. 18:48:48

Én is mentem egy darabig a tömeggel, és a Gödörnél kiszáltam, mert tele lett a tököm a sok szabálytalankodóval, meg azzal, hogy az egész vonulás olyan volt, mintha direkt az autósokat akarnánk basztatni. Ne haragudjatok, de nekem a bringázás nem erről szól. Leszarom, hogy mások autóznak, az ő dolguk. Nem mondom, hogy minden szabályt be szoktam tartani, de azért megállni egy kereszteződés közepén és feltartani a keresztirányú forgalmat az nagy parasztság. Az egész CM attól zeng, hogy fogadjuk már el a kerékpárt a többi járművel egyenlő közlekedési eszköznek. Akkor a felelőség is legyen egyenlő.

mangorlo 2009.04.26. 21:15:07

@lápi lidérc: bennen nem volt sör, se cm en se illegal cmen

amúhy meg leszarom hogy nem lehet átmenni a lánchídon én átmegyek az úttesten, de ha kell záróvonalon előzök balról. és azért teszem mert közlekedni akarok
süti beállítások módosítása