Friss topikok

Címkék

afrika (4) alkohol (11) andrássy (3) armstrong (4) ausztrália (6) autómentes (24) autós biciklis ellentét (3) baleset (35) bam (4) bérbicikli (30) bicikli (18) biciklibulvár (6) bicikliparkoló (8) biciklis futár (9) bicikliút (134) bírság (10) biztonság (54) biztosítás (5) bkk (8) bkv (9) bringázz a munkába (4) bubi (14) buda (3) budapest (79) buszsáv (3) cannondale (4) critical mass (50) dánia (3) demonstráció (5) design (31) divat (8) downhill (8) dr kerékagy (5) egyesült államok (4) emelés (3) empamo (6) energia (3) energia bringa (5) építkezés (4) extrém kerékpár (3) e bike (5) felmérés (6) film (6) fotó (4) futár (3) gkm (4) google (4) gyerek (3) hátizsák (3) herebántalom (5) hibrid (4) híd (10) infrastruktúra (6) járda (3) kampány (4) képzőművészet (7) kerékagy (3) kerékpár (15) kerékpárbarát (3) kerékpárosklub (5) kerékpársztráda (6) kerékpártároló (3) kerékpárút (3) kína (3) kiskörút (7) kocsma (6) koppenhága (4) közbicikli (3) közbringa (3) közlekedés (4) kresz (17) kvvm (3) lakat (5) lámpa (4) levegő (7) london (15) lopás (16) magyar kerékpárosklub (3) margit híd (25) maszk (3) máv (7) mkk (3) mtb (3) nagy-britannia (3) new york (9) nyereg (7) obama (4) önkormányzat (21) orfk (4) párizs (7) parkolás (4) parlament (4) rakpart (3) regisztráció (3) rendőr (35) schwinn csepel (3) sisak (14) statisztika (3) szeged (3) szerviz (3) szex (5) sztrájk (8) tábla (4) tél (10) térkép (5) tolvaj (5) túrázás (8) urbánus (39) városi biciklizés (44) verseny (3) videó (12) világítás (6) víz (4) vonat (4) zene (5) Címkefelhő

Szokatlan hőmérséklet, szokatlan veszélyek

2012.02.02. 12:53 - kirk kapitány

A kerékpárnak nem igazán kell a téliesítés, a kerékpárosnak viszont annál inkább. Extrém hidegben pláne. Természetesen akár mínusz 20 fokban is lehet bártan biciklizni, sőt van, aki kifejezetten szereti az ilyen fajta kihívásokat, de a felkészülést akkor is komolyan kell venni. Szokatlan veszélyekkel is számolni kell.

A bicikliknek az autókkal ellentétben nem kell különösebb felkészítés a téli időjárási viszonyok közötti használtara. Egy kis zsírozás és gyakoribb tisztítás elég ahhoz, hogy a gépek biztonságosan működjenek fagypont alatti hőmérsékleten is.

Az autósokkal ellentétben a kerékpárosoknak viszont erősen fel kell készülniük az utazásra.

Budapesten néhány éve január-februárban szinte teljesen leállt a bringaforgalom, az utóbbi időben azonban folyamatosan nő azok száma, akik a hidegben sem hagyják abba a kerékpározást. A műfaj kezdői számára Vincze kolléga meginterjúvolt néhány kerékpárosfutárt, akiknek így is, úgy is muszáj menniük.

Heki tippje a réteges öltözködés, mégpedig nem is akárhogy. Alulra lélegző anyagból készült technikai öltözetet hord, amely továbbnyomja az izzadtságot az ember testéről, középre jöhet a melegebb réteg, legfölülre pedig mindenképp valami szélálló dzsekit érdemes húzni, abból is olyat, amely külsőre is kulturált megjelenést biztosít, így a kuncsaftok nem rémülnek halálra a szakadó hóban recepcióra becsörtető bringásfutártól. A DJ-ként is dolgozó futár felülre szélálló sapkát hord, ami befér a sisak alá, arcát viszont a munkavédelmi szakállon kívül semmi sem védi, mert tapasztalata szerint bármilyen sálat, vagy arcvédőt három másodperc alatt nedvesre lehel az ember. A kesztyű kényes pont: körülbelül öt fokonként érdemes cserélni, különben az ember keze vagy beleizzad, vagy belefagy. Heki szerint a cipő viszont nem annyira problémás: több mint tíz éve csinálja végig a teleket úgy, hogy a nyári cipőjébe húzott néhány zoknin, illetve az obligát neoprén kamáslin kívül semmit nem használ. Az egyetlen plusz egy kiselejtezett, szétvágott sízokni, ami a kamásli és a cipő közé applikálva plusz meleget ad, de nedves időben hamar tocsogóssá ázik. A szélálló nadrág hasznos dolog, de drága, a szemüveg viszont elengedhetetlen hidegben Heki szerint.

Másik futárunk, Zé felszerelésének kantáros, thermo bringásnadrág adja az alapját, (a kantárosaknak magasabb a derékrészük, ezért jobban védik a veséket, viszont érdemes a cipzárasat választani belőlük, mert így szükség esetén könnyebb és gyorsabb szabadulni az ancúgtól), két rövid- és egy sízokni a kiegészítő, illetve hasznos dolog a sízokniból szabott, bringásnadrág alatt hordott térdmelegítő. Erre mindössze egy rövidnadrágot húz - a hosszú már zavarja a mozgásban - eső esetén pedig ő is a neoprén kamáslit javasolja. Felsőruházatból farkasordító hideg esetén hat réteget húz magára (pamut ujjatlan aláöltöző, rövid ujjú bringás mez, vékony pamut felsők, kívülre egy vastag, eső esetén pedig esőkabát).

Fontos, hogy a felsőruházat darabjai cipzározhatóak legyenek, hiszen melegben egy-két cipzárhúzással könnyen be lehet szabályozni az ideális hőmérsékletet. Kesztyűből Zé szerint nem szükséges extravastag: elég egy vékonyabb, de szélálló darab, sapkából pedig egyszerűen a nyári sapkát nyomja a fejébe. Maszkot ő sem használ, a szemüveg viszont hóesés esetén szerinte is kötelező.

Harmadik futárunk, Galád jóval szűkszavúbb volt, viszont egy remek képpel is illusztrálta azt a ruhamennyiséget, amit egy szigorúbb téli napon magukra rángatnak a futárok. Kesztyűben ő a Sealskinre esküszik, aminek a tizenhatezer forint körüli ára az egyetlen hátránya, alulra HH aláöltözőt vesz, fölülre ő is több rétegnyi felsőruházatot aggat magára, ami egy szélálló kabáttal és egy polár mezzel súlyosbít, ezekre viszont olcsó pulcsit és háromnegyedes nadrágot, hogy perecelés esetén ne a drága technikai öltözék szakadjon. Fejre polár sapka, nyakra belebújós sál kerül, arcvédelemhez viszont ő sem használ mást, mint a munkavédelmi szakállat.

Extra hideg időjárás szokatlan veszélyei:

  • Hosszabb távú úton érdemes figyelni a szabadon hagyott bőrfelületek fagyásveszélyére. A kerékpározás okozta menetszél is fokozza a hőveszteséget, ezért ha az arc zsibbadni kezd, vagy fehér foltok tűnnek fel rajta, azonnal melegedőt kell keresni.
  • A testfelülettel érintkező fémek (kormány, fék, óraszíj, ékszer) vagy műanyagok is lehűlhetnek annyira, hogy fagyási sérüléseket okozzanak.
  • A hideg szél erős könnyezést okozhat, ami drasztikusan elvonhatja a kerékpáros figyelmét a forgalomtól.
  • A nyitott szájon át történő belégzés kellemetlen lehet, a hőérzékeny fogaknak, sőt a folyamatos hideg károsíthatja a fogzománcot is.
  • Hidegben nem feltűnő a test folyadékvesztesége, ezért különösen figyelni kell a dehidratáció megelőzésére.

Címkék: tél

100 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kerekagy.blog.hu/api/trackback/id/tr984050708

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bringázás a nagy szibériai hisztiben 2012.02.02. 20:20:16

Unatkozó újságíróink és rémtörténetgyáros barátaink meglepődtek, hogy tél van. Hát igen, ez így februárban talán nem meglepő, de a langymeleg december és január után hirtelen elfelejtették, hogy tavaly és azelőtt szinte egész télen vagy szakadt a hó, v...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egyasokkozul (törölt) 2012.02.02. 14:07:30

Pamut télen? Ne már! Nyáron rendben van, mert nedvesen remekül hűt, de télen csak gyapjú (Icebreaker) vagy technikai aláöltözet (mikroszál, polár és testvérei) való csak.
Felülre a windstopper holmik jók, kesztyűben, sapkában, kabátban. Van némi légáteresztésük, de jó melegen tartanak.
Ma is bringával tekertünk a 20 hónapos lányommal a bölcsibe, nem panaszkodik a rendesen felöltöztetett kis manó. Külső hőmérséklet -12 C volt, plusz északi szembeszél windchill faktora.

Browning 2012.02.02. 14:09:02

Én tegnap nyomtam le egy 15 km-es távot, majd' befagyott mindenem, pedig úgy felöltöztem, mintha síelni mentem volna. Vastag, bélelt, téli cipő volt rajtam, mégis fázott már a lábom a -5 fokban. Szerintem 0 fok alatt nem egészséges és nem is kényelmes biciklizni, mert hiába is öltözik fel az ember, a széltől majd' megfagy.

OkoskaTo:rp 2012.02.02. 14:14:57

@Browning: Akkor nem öltöztél fel jól. Rossz idő nincs, csak rossz öltözék.

Browning 2012.02.02. 14:16:50

Hozzátenném még, hogy én nagyon fázós fajta vagyok, tehát szinte mindig fázom, főleg a lábam.

Amúgy úgy mentem tegnap bicajozni, hogy egy aláöltöző nadrág volt rajtam, arra húztam egy szaabadidőnadrágot, majd arra rá a vékony, szél és vízálló kerékpáros nadrágot. Felül is eláöltöző, rajta bicilismez hosszú újjú, felette vastag pulóver, arra rá vastag kardigán, majd egy téli biciklis kabát, és sapka. Mégis rohadtul fázott a combom, seggem, mindenem. Amikor napsütés volt, és nem fújt a szél, akkor nem is fáztam, de amint visszaúton fújt a szél, már kezdtem pánikolni, hogy megfagyok, annyira durva volt. Mondjuk én Angliából rendeltem olcsóbb bicajos öltözékeket, mert az itthoni, márkás ruhák számomra megfizethetetlenek, mint például egy 30 ezer Ft-os gatya.

hefi_ · http://kerekpar.info 2012.02.02. 14:17:01

"A bicikliknek az autókkal ellentétben nem kell különösebb felkészítés a téli időjárási viszonyok közötti használtara."

Én azért le szoktam cserélni a városban használt 1.5-ös slick gumit télire valami szélesbb semislick-re. Sokszor jól jön a plusz tapadás, főleg hóban.

airdace · http://metamorfozisok.blogspot.com 2012.02.02. 14:20:25

Nem tudom, mi ez a hajcihő meg technikai cuccok meg ilyen-olyan veszélyek. Érdekes módon Mari nénit nem érdekli, mikor kibringázik a gázpalackér.

Ma reggel -10 volt, én az Istenhegyin jöttem le bringával, öltözékem polárpulcsi, fölötte utcai feles kabát, alul textilharisnyából fabrikált térdmelegítő, jégeralsó, térdzokni, utcai nadrág. Utcai kesztyű, füles sapka. Ennyi. Csak a fülem fázott kicsit, de mikor leértem a városba, már az sem.

avus · http://avus.blog.hu 2012.02.02. 14:21:41

@Browning: Szerintem meg pont, hogy -5 alatt érdemes bringázni (legalábbis télen), mert ilyenkor végre nincs sár az erdőben :).

Prospero 2012.02.02. 14:23:38

Azt hiszem, a telet, a hideget meg a havazást nem tavaly találták fel. Mitől vagyunk úgy mneglepődve?! És főleg mitől szilárd katasztrófa-elhárításunk? Ők eddig az Egyenlítőnél élték meg a telet?

nowy 2012.02.02. 14:24:44

@Browning: valami félremehetett az öltözködésnél :)
Sima túrabakancsban,sízoknival semmi baj,ruhacserénél mindig normális hőmérsékletű a lábam.

Laciii 2012.02.02. 14:25:32

@airdace:
Próbálj egyszer nem fél hanem 8 órát biciklizni -10 fokban :)

Évamama 2012.02.02. 14:29:25

Én a Duna mellett kerékpározom, reggelenként -15 C, találtam a kínainál egy belülvégig műszörmvel bélelt biciklisnadrágot, szuper, magas nyaku pulcsi, összesen 3 réteg + a bélelt dzseki. Szintén kínai és tök vastag a térdzokni, ami takarja is a térdet. Nem fázom, és nem zavar, ha mindenki hülyének néz, pedig hát igen

peelou75 2012.02.02. 14:30:26

A hideg tényleg smafu. A leginkább szerintem a csúszásveszélyre kell odafigyelni. Az idei első havon durván kiesett alólam a bicikli, pedig nem is mentem gyorsan.

Stockton 2012.02.02. 14:32:16

Ma reggel -10 Celsius fokban indultam el. Sima sportcipőben voltam, a lábamon egy sízokni. Lent futónadrág, két réteg térdmelegítő térdenként, majd végezetül egy rövidnadrág. Fent egy hosszúujjú mikorszálas felső, rajta egy plár pulcsi, végezetül pedig egy lélegző vitorláskabi, ami a szelet, vizet nem engedi be, de enged párologtatni alulról. Kesztyűnek neoprén kesztyűt használok, aminek kívül van egy teljes gumi bevonata. Hidegben, kajakozáshoz használom, de ide is jó. Fejemre fejpánt, ami védi a homlokom és a füleimet, majd rajta a bringás sisak. Végezetül pedig én veszek fel maszkot, mert megfogja a közvetlen hideg levegő belélegzését. Kilégzéskor meg melegíti az arcomat. Hátamon meg hátizsák. Így tekerek 50 percet, hogy beérjek a munkába. Az első 5-10 perc a fázós, de utána bemelegszem mindenütt, és nem fázom sehol. Egyedül valamilyen szemüveget kell beizzítanom, ami alá nem tudok belehelni a maszk miatt. Hagyományos szemüveg alápárásodik kettő perc alatt...

airdace · http://metamorfozisok.blogspot.com 2012.02.02. 14:35:06

@Laciii: Oké, a futárok más állatfaj, ők egész nap kint vannak. De fél óra az átlagban 10 km, ami simán abszolválható ilyen, nem túl extra öltözetben.

Jasperek 2012.02.02. 14:36:25

Ma -12 volt,tegnap -10 ... napi 2X13km kb.2X45 perc kényelmesen,bent pedig át lehet öltözni/zuhanyozni (szerencsére) polár simasz,aldis futósapka,téli biciklis kesztyű,2 aldis téli felső,1 rövid újjas,2 vastagzokni,egy téli bakancs, 1 ázsiacenteres polarbelső sportkabát+1 munkavédelmi maszk a hideg levegő ellen. Folyik rólam a víz mire beérek:)viszont délutánra a radiátoron minden megszárad szóval hazafelé megint jó vagyok..így 4 éve minden munkanap jó a bicikli -25fokban is

phaszfej 2012.02.02. 14:37:53

Ez most komoly, hogy felnőtt meberek nem tunak maguktól felöltözni és az interneten kell nekik tanácsot adni?

Jasperek 2012.02.02. 14:38:13

@Jasperek: +munkavédelmis szemüveg+sisak!motoros neoprém térdmelegítő kötelező!!

hetvenhárom 2012.02.02. 14:39:39

Hajnalban/kora reggel nem kellemes, napközben elviselhető. A forró tea sokat segíthet!

ex-dr. vuk 2012.02.02. 14:42:31

@phaszfej: volt egy srac -kezdo motoros - ugy akart eljonni velunk 120km-es motoros utra 15 fokban, hogy farmer + vekony bordzseki, alatta tancsak egy poloval... Azonnal hazazavartuk feloltozni :)

kisceruza 2012.02.02. 14:43:02

A szemüvegnek páramentesítő kell, a térdeteknek meg jégoldó!

kisceruza 2012.02.02. 14:49:29

jégoldót és páramentesítőt nem otthon felejteni! összecsukható hólapátot meg a hátizsákba betenni. (balesetmegelőzési tanács)

bp123456 2012.02.02. 14:54:32

Én ma reggel megjártam: elhittem, jogyhideg van, s a polár pulcsira felvettem még egy béleletlen kabátot szélfogónak. Le is izzadtam, mire beértem munkába... Szerencsére volt nálam tiszta póló.
Igaz, nekem csak 4-5km, de -5 fokig (ha nincs nagy szél) elég volt eddig a farmeron egy neoprén térdmelegítő (ez nagyon kell), fent egy póló, két pulcsi és egy kopott polár. És persze kesztyű. Azthiszem, ez a tél sem fog kifogni rajtam :) (esetlega nagy hó lehet majd probléma, ha az összegyűlik a kerék felett, akkor reszeltek...)
(Egyébként sokkal több a téli biciklis, mint tavaly - pl. a Múzeum körúti napi számláló esténként közel kétszer akkora számot mutat, mint az előző télen.)

imittto 2012.02.02. 14:57:11

Az aláöltözetet és a hosszú felsőt lidlben vettem, együtt 4000 forintért, sí cuccnak árulták, bringázni is hibátlan. Lábra térdmelegítő, jégeralsó, és téli kantár bringás nadrág (hosszú felsővel Kínából 13.000), erre egy 3/4-es vászon nadrág, csak mert egy 120 kilós ember cicanaciban annyira nem dekoratív :) felül még a nadrághoz kapott felső és egy Gore-tex kabát. Fejre maszk, amiből csak a szemem van ki, sapka és bukó. Ja, és lábra vastag zokni, nyári cipő és egy vastag téli kamásli. Kézre meg egy BBB téli kesztyű.
További változás, hogy ilyen hidegben rövidítek (reggel 4-kor indulok, tegnap nagyon cudar idô volt még akkor) pedig megszerettem a kis szokásos utamat - a városon át viszont 17,5 helyett 13,2 km-el megúszom. Majd ha melegebb lesz megyek megint körbe...

tobias2 2012.02.02. 14:58:53

@kisceruza: Télire Thaiföldre kiköltözni! Fehér bukósisakot és napszemüveget venni a tűző nap ellen! Nem elfelejteni, hogy balra hajts van!

szabi72 2012.02.02. 15:03:02

dekatlonos polárnaci, térdvédő, farmer. 1db bakancszokni, normál cipő, rajta szél- és vízálló kamásli. póló, közepesen vastag pulcsi, majd egy szélálló polárkabát. bukó, alatta vékony, szélálló sapi. nem túl vastag kesztyű. szemüveg, arc elé tekert sál. ennyi. naponta 35-40 km városban. amikor hideg van, az első 1-2 km didergős, de utána már visszatér a komfortérzet. ja, és nem megyek gyorsan, eleinte a menetszél miatt, majd azért, hogy ne izzadjak meg. tél van, de ezért még nem kell otthon kuksolni.

backg 2012.02.02. 15:04:46

Hóban, jégen jól jöhet a kerekek téliesítése ezekkel a műanyag összefogókkal, ahogy a mellékelt oldal mutatja:

www.dutchbikeco.com/_blog/Dutch_Bike_Co_Weblog/post/Seattle_Snowpocalypse/

Nagyon ötletes megoldás.

pitonkigyo 2012.02.02. 15:08:18

@Browning: nézesd meg a keringésedet egy orvossal, de tényleg, ez nem átlagos amit leírsz a fázásról.

pitonkigyo 2012.02.02. 15:12:45

A szélálló nadrág és cipő sokat dob a komforton, amúgy inkább kevesebbet kell felvenni mint gyalogláshoz, mert az első 10 perc után elég jól termelődik a hő.

AUTÓNEPPER · http://autonepper.blog.hu 2012.02.02. 15:13:59

Ilyenkor is szoktam bicajozni,én a LIDI-ben találtam tuti szemüveget,cserélhető lencsével,szivacsbetét,levehető szár kicserélhető gumipántra.

Nem párásodik és a vörös lencse még hangulatjavító is!

peelou75 2012.02.02. 15:14:22

@krisek: Jól néz ki, de kár hogy csak tárcsafékkel műxik...

ex-dr. vuk 2012.02.02. 15:16:04

@kisceruza: a holapat tenyleg jol johet konfliktuskezelesre :)

otapi 2012.02.02. 15:16:58

@Browning: Ha tényleg úgy öltöztél volna föl mintha síelni mennél, akkor -20-25 fokig nem kellene hogy gond legyen.
A láb akkor fázik, ha a tested fő részei fáznak (mellkas, fej) - még ha azt nem is érzet. A szervezet megpróbálja az értékesebb részek felé pumpálni a meleget, így viszont a láb (és kéz) előbb kezd el fázni.

A megoldás tehát nem az hogy felveszel egy bélelt cipőt ha fázik a lábad, hanem az hogy felkapsz egy normális szélálló, meleg kabátot és sapkát + meg amit még a fenti polgártársak ajánlanak.

Johnny336 2012.02.02. 15:17:34

Nem vadítom nagyon a dolgokat, alulra két verzió létezik: farmer, felette szélálló technikai ruha, ez elégnek bizonyul, illetve bakancs, vagy sportcipő-kamáslival, és természetesen vastag zokni. Másik verzió, szélálló thermo hosszúnadrág, fölé farmer VAGY szélálló nadrág.

Felül hosszúujjú kétrétegú télimez, hőtartó felső, softshell kabát, vagy windbreaker bevonatú polarkabát. Durvább hidegben van egy testhez feszülő, hosszúujjú aláöltözetem a mez alá. Semmi bajom nincsen.

Sisak alá windbreaker sapka, és bilisisak (dirt...), illetve szemüveg.

Van maszkom is, de az kicsit ijesztő, és kényelmetlen, marad a borosta, szakáll - esetleg kendő arcra tekerve.

A ruhák nagy része Aldi-Lidl-ből van, 3-4E forintért lehetett hozzájutni télimezhez, softshell kabáthoz. Olcsó, baromi jó minőségű cuccok, minden fillért megértek.

gabroca 2012.02.02. 15:18:09

Nem kell megijedni egy kis téli bicajtól, rétegesen kell öltözni. Kényes pont nálam a lábujj és a fej. 48 vagyok de simán jobb bicajon tekerni mint megfagyni gyalogosan, sokkal kevésbé fázik az ember tekerés közben. Míg a hidegtől állva fél perc után reszket az ember, bicajon elmúlik ez pár másodperc után.

Ne ijedjetek meg egy kis sporttól, társadalmunk ezért van elhízva és sok a beteg, mert félnek mozogni, ráfogják az emberek a körülményekre, pedig lusták.

Dr.Agon 2012.02.02. 15:19:31

Arcvédő cucc(polár buff) márpedig jó! Kicsit gusztustalan, mikor teleszuszogja az ember (gyakran kell mosni), de nedvesen is védi az arcot a hidegtől. Amióta használom (3 éve), nem volt arcüreggyulladásom, korábban meg menetrendszerűen minden télen.

otapi 2012.02.02. 15:20:20

@Browning: Ja, most olvasom az update-t. A télinek mondott biciklis kabátot -5 fokban letettem, már átváltottam síkabátra :)

Ténylegen sícuccokba kell öltözni (sínadrág, síkabát, aláöltözők, stb.) azok azért jóval melegebben tartanak, mint a biciklis ruhák.

Johnny336 2012.02.02. 15:22:29

@Stockton: Lidl-ben 3E-ért árulnak cserélhető lencsés, téliesíthető szemüveget. Tudsz egy sziavcsréteget tépőzárazni a szemüveg belső felére, és így felfekszik az arcodra, nem engedi be a szelet. Párásodni sem tud, csak ha bemész valahova.

Dr.Agon 2012.02.02. 15:24:26

Az arcvédő márpedig jó dolog (polar buff)!
Nem mondom, kicsit gusztustalan, mikor teleszuszogja az ember, de nedvesen is védi az arcot a hidegtől.
Amióta használom (3 év) nem volt téleg arcüregggyulladásom, korábban meg rendszeresen.
Mondjuk bank/bolt előtt le szoktam vetni, nehogy rám hívják a kommandót :D

ave 2012.02.02. 15:25:31

-1-2 fok korul en is elvagyok meg, de minusz 10-ben nem edzes az edzes, hanem szopas.

De ez ne tartson vissza senkit. :)

A munkabajaras kenyelmes tempoban persze eleve mas, az nem sokkal kulonbozik a szelben gyaloglastol.

Dr.Agon 2012.02.02. 15:26:29

Bocs a dupláért, úgy tűnt, hogy elveszett az első.
gabroca, én meg 52 ;)

backg 2012.02.02. 15:27:51

@peelou75: ezt tényleg elnéztem, pedig amikor szó volt róla a Lifehacker-en nagyon megjegyeztem. A tárcsafék mellett még a kontra is szóba jöhet, persze ezzel is csak kevesen vannak beljebb.

lemezlovász a házban 2012.02.02. 15:29:03

Hy Kerékpárhuszárok!
Én nem tudom,én már idejét sem tudom mióta tekerek,de bp-en kb 4éve non-stop pörgetem.Reggel hajnal 04:45-kor indulok melóba,ilyen téli időben is.Hidjétek el,én tudom mikor van hideg:)De.............a minőségi kerekes cuccok nem véletlenül vannak kitalálva.Eleinte,én is próbáltam elkerülni,mert ez,meg az,meg mindig a kifogás....no meg az árúk ugye....én se vagyok milliomos............És bizony ég és föld a különbség egy jól megválasztott közép/felső kategóriás cucc,és egy no name pulover,meg egy"firla"szélldzseki között.ÉG és FÖLD.Az egészségünk többet ér,mint hogy sajnáljam magamra azokat a felszereléseket,ami véd,komfortot biztosit,megbizhatő,és strapabíró;D A futárok se jó kedvükből,nem pláne divatból hordják az ilyen jellegű cuccokat...........Na ŐK tudják, hogy mit érdemes extra"bocs ezt már igy irom ,mert ez a kurv@ média mindent felfúj,hogy extre hideg van,télen..........télen???? nemáár...ez gázzz........????!!!) na szóval ők tudják,és tapasztalták hogy mit érdemes felvenni.RESPECT nekik;D Nállam télen ez a felállás.:
Téli cat bringazokni,Kantáros téli nadrág(-15C).Bringacipő+kamásli.Stormfit szélldzseki,Termo kesztyű,termo bukó alá sapka,és napszaknak megfelelő szemüveg,ami télen kötelezőőőő!!!Nincs kifogás,és nyafogás,inkább ez mint a buszváróban reggel>D

wagadogu 2012.02.02. 15:39:28

Nekem arra a 15-20 percre sima utcai ruha alá elég a jégeralsó, duplazokni, az egyik termo. Idei fejlesztés, hogy letettem a téli bringáskesztyűt, mert az utóbbi napokban kevésnek bizonyult, így a kézfejemen duplakesztyű van, az egyik sima kötött, arra pedig egy kulturált bőrkesztyű jön - így még nem fázott. És holnaptól csak a munkahelyen veszem fel a karórát, mert rájöttem, hogy a bal kezem jobban fázik, mint a jobb :) A sapkára viszont kell a kapucni, hogy ne fújja át a szél.
Kabátból egy vékony síkabátot használok, az oldalán még nem kellett felhúznom a szellőzőcipzárt, persze rétegesen aláöltözök.
Arc elé én sem szoktam sálat tenni, most megvéd a téli szakáll, no meg a gyors nedvesedést más helyzetben jobban szeretem...

Kérdés: Attól tartok a jégeralsó nem lesz elég a térdnek, van valakinek józanparaszti megoldása, ami rövid városi közlekedésre alkalmas, nem kell sokat szöszölni vele és nem kerül többezerbe a decathlonban?

AUTÓNEPPER · http://autonepper.blog.hu 2012.02.02. 15:41:05

@Johnny336: Így van,nekem teljesen bevált!

plus.google.com/115159364295639907435/posts/YZ4HYcrr6Pd

Valahogy így néz ki,de láttam ALDI-ban is más fazonnal.

tom111 2012.02.02. 15:45:01

Tegnap kb. negyven kilométert tekertem a városban. Általában ennél kevesebbet megyek, de a hideg nem zavar és tegnap sem okozott gondot. A Nemzeti Múzeumnál 9 óra körül én voltam a 93-ik a kijelző szerint, szóval vannak még, akik nem fázósak. Bár járhatnék kocsival is (otthon áll a garázsban), nem teszem, mert a bringázás remek testmozgás (ezen elgondolkodhatna a sok elhízott/eltunyult autós), emellett gyorsabb a városban, mint az autó. A téli szerelésem semmilyen űrtechnikai cuccot nem tartalmaz, jégeralsó, kordnadrág (melegebb, mint a farmer), bakancs, felül pamutpólók, thermópulcsi, kabát, sál. Fejre sapka+kapucni (kabáté). Egy olcsó térdvédőt is fel szoktam tenni, orkán borítású szivacsból és műanyag védőelemből áll, tépőzárral lehet rögzíteni. Alatta akármilyen hidegben meleg marad a térdízület.
Hangsúlyozom, nem vagyok futár, napközben egy irodában ülök, így a kantáros bringásgatyák, felülre vett rövidnadrágok esetemben nem használhatók, bár praktikusságuk előttem nem kérdéses.
A téli bringázáshoz még annyit, hogy amikor ősszel jöttek az első hideg napok, fáztam a plusz 7-8 fokban is, most meg a mínusz se zavar - szóval a fokozatos hozzászoktatás is segít az extrém hideg elviselésében. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy aki nem kerekezett nyár óta, az holnap ne üljön bringára, mert talán egy életre elmegy tőle a kedve.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2012.02.02. 15:52:26

Futashoz kevesbe oltozok be, pedig fazos tipus vagyok.

Telen azert utalok bringazni, mert nagyon jon akkor a terdemre a hideg.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2012.02.02. 15:55:18

45 komment (amikor olvastam) és még nem volt még egy "A biciklivel télen nem lehet közlekedni, hát még két gyereket, létrát, egy szerszámosládát és a beteg anyámat szállítani öltönyben, tehát a bicikli nem közlekedési eszköz, tehát takarodjon a járdára és különben is nemfizetadót átmegyapiroson rendszámotabiciklire" troll se?

Szerintem ez új rekord.

Kicsit Bob · http://anyamnak.blog.hu/ 2012.02.02. 15:56:18

Én tegnap este 8 és 9 között tekertem 20 kilómétert. Rövidnadrágban, mezítláb és félmeztelenül. Lehetett -10 odakint, de meg se kottyant. Mert a nappalimban bringáztam egyhelyben, miközben megnéztem egy jó filmet. Bocs.

gabroca 2012.02.02. 16:04:57

@Kicsit Bob: lenézem azokat, akik szobabiciklin szórakoznak mikor kinn a jó levegőn lehetne edzeni

Peetee 2012.02.02. 16:20:24

1 dolgora vigyázzatok: A fogaitokra, mert megfáznak!!!!

Én ~10éve versenyszerűen kerékpároztam (országúti). minkét oldalon felül 2-2foggyökerem bánta, egész egyszerűen megfázott télen majd 1-2éven belül egész egyszerűen elhalt a fog, először csak elszürkült, aztán ketté tört és 1 mikronnyi szuvasodás és 1 percnyi fájdalom nélkül elveszítettem őket!!!

Télen is sokat tekertem ,nem foglalkoztam a hideggel, nem fáztam és sokszor picit nyitott szájjal lélegeztem.
Nagyon vigyázzatok a fogaitokra!

Stockton 2012.02.02. 16:21:08

@Johnny336: Köszi a tippet, hazafele be is gurulok az első Lidl-be, megnézem magamnak a dolgot. Nagyon nem szeretem, hogy reggel is, este is idnulás után könnybe lábad a szemem. Ilyen reggelek után nem is bírja annyira a szemem napközben a monitort bambulni, mert érzem, hogy elfárad. Szóval biztosan nem tesznek neki jót ezek az indulás utáni "hideg sokkok" :)

pushpang (gyilkos ukrán harcidelfin) 2012.02.02. 16:26:29

A biciklispostások vajon miben bicikliznek?

Kicsit Bob · http://anyamnak.blog.hu/ 2012.02.02. 16:30:01

@gabroca: Csak extrém körülmények között mennék ki, ilyenkor, normál viszonyok között unalmas.

petrobol 2012.02.02. 17:46:31

Szerintem csak az tekerjen télen, aki tavasszla, nyáron és ősszel is szokott. Így nem éri meglepetésként, hogy változik az idő és egyre hidegebb van.
5 éve tekerek télen-nyáron. Sok helyen összeolvastam sok okosságot és persze magamon is kirpóbáltam sokmindent.
Egyéni tűréshatár kérdése, hogy ki mikor és melyik testrészén kezd el jobban fázni.
Nekem a kézfejem és a szemem érzékeny a hidegre, ezért időjárásnak megfelelő kesztyűket használok már ősztől kezdve. A lényeg, hogy szélálló legyen. Előny ha a kesztyű elvezeti a nedvességet. Aki nem szeret nagy mínuszokban vastag síkesztyűben bringázni, az vegyen fel egy technikai futókesztyűt, majd arra rá egy téliesített bringás kesztyűt. Így itt is meg van a réteges öltözet.
A szemem védelmére, nemes egyszerűséggel síszemüveget használok. Hihetetlenül sokat dob a komfort érzeten, ráadásul én az alá fel tudom venni a dipotriás szemüvegemet is, ami nem kis előny. Ha még símaszkot is veszek, akkor meg kb olyan, mintha a szobabiciklin tekernék. :-D
Amíg nincs mínusz ötnél kevesebb, addig két gatya, bakancs, aláöltöző, vastag polár és bőrkabát. Ha ennél hidegebb van, akkor viszont alsó felső aláöltöző, sínadrdág, vékony sípulóver és síkabát, sízokni a normál zoknira,így irodában is kibírható, ha leveszem. Vékony szabású, bélelt síkesztyű, símaszk ,szíszemüveg és aldis futósapka, mert a homlokot védi, de a többi részen légetersztő, majd még erre egy vasatag kötött sapka, hogy a fülemet is rendesen takarja.
Felöltözni,levetkőzni macerás, de ez csak időben kerül és nem benzinbe. Emellett mozogtam is minden nap.
A bringán ilyenkor felesleges gyorsan menni, gyorsan kigyorsítani. Ettől lehet a legjobban kiizzadni, főleg akkor, ha valaki 4-5 réteget magára vett. Emiatt aztán ha lehet kerülni kell a pamut pólót, mert gyorsan átázik.
Többen írták már az aldis, lidles cuccokat. Jó árban vannak és viszonylag jó a nedvesség elszívásuk is, ezért ilyen aláöltözőt mindenképpen érdemes beszerezni.

A bringát még különösebben nem téliesítettem, de gondoltam már rajta, hogy télre lecserélem a fékpofákat lágyabb összetételűre, ami nedves időben is jól tapad, valami lehet kapni kifejezetten téli időre való abroncsokat is. Kb olyan, mint egy autónál. Lágyabb összetétel, lamellák és persze 1-2 számmal szélesebbet használnék, mint eredetileg. A sárvédő meg alap a latyak miatt. Ami még hasznos lehet, az egy kézvédő műanyag elem, olyan mint a krosszmotorokon, azért hogy szélvédett helyen legyen az ember keze. Gondolkodtam még a kormányra/kormánycsőre szerelhető idomon is, ami a térd szélvédelmét biztosítaná.
Persze ezt így együtt talán érdemesebb egy kifejezetten téli használtra tartott bohóc bringán megvalósítani.
Amúgy nem érdekel, ha hülyének néznek, folyamatosan látom, a vigyorgó embereket, ha már símaszk és síszemüveg van rajtam... Én meg rajtuk vigyorgok, ahogy vacognak a megállóban :D
Pécsen 3-4 éve egész télen alig láttam 1-2 bringást magamon kívül, most már napi szinten 10 fölött látok. De persze az igazi hideg még csak most jön... :)

Afiers 2012.02.02. 18:21:12

Az említett kesztyű gyártója helyesen: SealSkinz. Neten is lehet venni, pl. itt:
www.nauticalia.com/uk-c/clothing/sealskinz-waterproof-hats-gloves-socks/index.html

KGyST · http://repules.tumblr.com 2012.02.02. 20:18:06

Engem télen sokkal jobban érdekel a vezetéstechnika, mint a ruha. -5 fokban még a standard is untig elég, viszont egy kis csúszósság is okozhat bajokat.

halar 2012.02.02. 20:26:32

totális félreértése a dolgoknak, ha az átlag bringás közlekedést a futárkodással vesszük egy kalap alá. míg valaki napi pár kilométert tesz meg több menetben (otthon, melóhely, suli, kávézó, mozi, nagyi, stb), addig egész nap kint tekerni a különböző időjárási viszonyok közt, időre sietni valahova egy extrém dolog.
nem azért lett több bringás az utóbbi időkben az utakon, mert több lett a futár, ezt jó lenne észrevenni. tél pedig mindig volt, nem kéne ebből ekkora hisztit csapni. ideje volt, hogy fagyjon végre egy kicsit...

GaZe 2012.02.02. 20:33:45

Kirk kapitánynak nem tűnt fel, hogy NEM CSAK FUTÁROK közlekednek immár kerékpárral?
Nem kell mindenkinek talpig goretexbe meg merinói gyapjúba bűjnia a windbloc kezeslábas softshell régeteibe, mert egész egyszerűen nincs rá szüksége.
Jó lenne már felébredni ebből a biciklivel közlekedő ember = futár mámorból, mert erősen ciki (pláne egy magát haladó szellemiségű sajtóorgánumnak tartó Indextől)

(Igen, a futárnak, aki napi 8 órában egész nap az utcán van és vadul kell hajtania egyik helyről a másikra, igen, neki egészen más cuccokra van szüksége, mint annak aki reggel beteker a munkahelyére max 3 km-et majd este ugyanezt vissza, komfortos tempóban. Durva azért hogy mo-n a "haladó szellemiségű" zsuranliszták ragadtak le ennyire.

Köszönöm, a szó ismét a stúdióé.

A Tyne folyó déli partja 2012.02.02. 22:02:15

@phaszfej: azért a biciklin kicsit másképp érződik az időjárás.

A Tyne folyó déli partja 2012.02.02. 22:10:17

amúgy, én is biciklizek télen is, de itt az nem túl nagy kunszt. meg nem is megyek mindennap, se nem messzire, a munkahelyre gyalog járok, mert nem éri meg bicajjal menni, túl közel van hozzá:)
speciális öltözéket se hordok, csak ugyanazt, amit amúgy is, ha gyalog megyek, akkor is van rajtam cicanadrág/vastag harisnya, mert anélkül gyalog is megfagyok. esetleg a kesztyű az, amit fel is veszek, nem csak a zsebemben tartom, mint máskor. vettem egy ilyen csősapkát is, ha fázik az arcom, a sisak arra már nem fér fel, és eléggé szorítja a nyakam, nem valami kényelmes.

Rocko- 2012.02.02. 22:17:30

"A bicikliknek az autókkal ellentétben nem kell különösebb felkészítés a téli időjárási viszonyok közötti használtara. "
így van. a bicikli gumija nem keményedik meg a hidegben, mert az tudja, hogy biciklin van. a fék bowdene se fagy be, az is kemény gyerek.

Galad · http://galad.freeblog.hu/ 2012.02.03. 00:01:59

@hefi_: télre a pucér 23-as zafiro helyett felteszem a 28-as sportcontact-ot. Ennyi a téliesítés. Igazából, ha nem állnak ki a külsődből húszas facsavarok, akkor rohadt mindegy mivel próbálsz negyven+al borítani a jégbordán.

Galad · http://galad.freeblog.hu/ 2012.02.03. 00:07:39

@otapi: nagy a szórás minőségben. Én az ötödik telemet tolom a biemme kabátomban, ami öszi-tavaszi cuccnak volt árulva.

Galad · http://galad.freeblog.hu/ 2012.02.03. 00:11:53

@Peetee: a szakáll csodákra képes. Nem véletlenül van az összes futárnak bokorarca télen.

Galad · http://galad.freeblog.hu/ 2012.02.03. 00:24:16

@GaZe: nem mindenki futár, de aki nem az, az esetleg profitálhat abból a tapasztalatból, ami egy futárnak megvan (Hekinek, Zé-nek, meg nekem közösen, kábé megvan a hold-föld táv a lábunkban). Ha valaki tudja mi a jó ár/érték, akkor az a futár, mert jó esetben a legkevesebb fizetésből kell gazdálkodnia a teljes bringás érát tekintve (az a kupac ott a képen, 2-2,5 havi fizetésem ára). Ez nem a megmondásról és a hisztiről szól, hanem arról, hogy ha valamit mi futárok tudunk, akkor az az, hogy mi a létező legkevésbé szar öltözék mondjuk egy lucskos-latyakos téli nap.
Ha ez a cikk a futárokról szólna, akkor kitért volna arra, hogy milyen sírvafakadni harminc éves kor felett, mert annyira fáj az elfagyott lábad, mert hét órája van átázva a cipőd a sólétől mínusz négy-öt fokban. Milyen amikor plusz négyben felveri a teherautó a vizet és az esőkabátba felűről, a nyakán beömlik az, majd ezután végigcsinálod a napot. Milyen amikor recsegősre fagy az átázott kesztyűd és azért esel el, mert az ideg berántja görcsbe a féken lévő ujjaid.
Ezek csak tanácsok olyanoktól, akik egy kicsit szélesebb spektrumát látják a bringázásnak. Lehet itt rinyálni ezen a futár/nemfutár dolgon, de minek?

GaZe 2012.02.03. 00:37:04

@Galad: mert ez itt kb olyan mintha az olimpiai sprinterek módszereit magyarázná valaki egy hétvégi fitness kocogónak.
(vagy a az oxigéndús vércseréről beszélni egy hobbikerékpár fölött)

senki sem vitatja hogy tök jól fel lehet cuccolni télre a bringára, rutin és technológia adott, űrkorszak van, mámor. És hogy ehhez a futárok értenek a legjobban.
csak ha nem egésznap rakja neki akkor erre egyszerűen nincs szüksége a halandónak.
nyilván minden cucc jól jöhet, meg kényelem, meg praktikum, de folyamatosan arról írni, hogy a téli biciklizéshez milyen speciális szkafanderek szükségesek, 20%-ban jó a rutinosabb/érdeklődő kerékpározóknak (akik viszont ismerik a spéci fórumokat ebben a témában) míg 80%-ban azt éri el a laikus, kezdő bringásban, hogy fhúú, mennyi mindenre van szükségem ahhoz hogy reggel bicajjal menjek be a munkába ha mínuszt mutat a hőmérő.
Csak ismételni tudom a mondást: 100 éve is teljesen jól elközlekedtek az emberek a hétköznapi ruháikban.
(és tényleg rögzítsük a tényt: teljesen külön dolog reggel-este betekerni pár km-t a melóba és teljesen más egész nap utcán lenni és hajtani. és a téli bringázás nem CSAK azt jelenti, hogy egész álló nap rakni, stb stb)

montom 2012.02.03. 00:38:10

Én nem vagyok futár de tekerek minden nap. A cikket informatívnak tartom azok részére, akik még "nincsenek képben". A hideg szokható és "tanulható". Én városban kizárólag rövid gatyában tekerek. Télen, nyáron. Bár van speciális téli cipöm erre a mai napig szükség nem volt városon belül és nem is lesz. Ami zavar az a könnyezés.

Galad · http://galad.freeblog.hu/ 2012.02.03. 06:58:49

@GaZe: kötekedés. Többségében van itt a filléres praktika és csak ott van említve a drága technikai cucc, ahol az nem váltható ki mással.
Jelzem, a futárság előtt tíz évig jártam melózni négyévszakosan munkába bringával. Tisztában vagyok a dolog másságával, de a hasonlóságaival is.

Guy_Montag 2012.02.03. 15:02:32

hol az a gumis k*csög?

fidesz = házmesterek pártja 2012.02.04. 11:38:08

Merő kíváncsiság: régebben azt írták sokfelé, hogy az ízületek védelmére különös gondot kell fordítani. Az itt felsoroltak elégségesek lennének e célra?
A másik: vajon az a légszűrő, amit nyáron egyre gyakrabban lehet látni bicikliseken, nem jó ilyenkor?

GG81 2012.02.05. 14:17:10

@peelou75: nah, pont erre nem térnek ki ezekben a cikkekben az okosok. nem is a masszív mínuszok a veszélyesek, mert akkor egyértelműen látod a befagyott foltokat, vagy eleve minden havas, ami csúszik... a legrosszabb a -1 és 1 fok közötti idő, reggel, amikor a páralecsapódás a házak között nem, de nyíltabb terepen már hipp-hopp lefagy és meglephet...
nem utolsó sorban a bringán 2 keréken, egyvonalban nagyon nem ugyanaz a stabilitás érzése, mint az autónál 4 keréken kitámasztva... így a csúszás sem ugyanúgy értelmezendő, mert hamar padlót lehet fogni. :-/
jah és ami még kimaradt, az a klipszes pedál... télen pont a csúszásveszély miatt többször lehet szükség a láb letételére, arra, hogy hamar tudj reagálni, így nincs idő kipattentolni... tehát jobb átszerelni sima pedálra.

GG81 2012.02.05. 14:21:57

@Jasperek: igazából nem zsabadna így megizzadnod, főleg a kemény mínuszokba, akkor túlöltözöl vagy sok a műszál!

én is használok aldi-s és lidl-s cuccokat, de nem izzadok beléjük, viszont nem is hajtok vadul: nyugodtabb tempó kevesebb, kisebb légzés, lehetőleg orron, aztán a csúszásveszély, pörgősebb áttét, a melegen tartásért.
(azért a cikkben olvasva elhűltem a 16ezres kesztyű témáján, amikor tizedáron tökéletes darabot lehet kapni)

GG81 2012.02.05. 14:35:39

@otapi: van benne némi igazság, de!
attól még simán vehetne fel télizokni(ka)t, cipőt és kamáslit, mert a láb felől is simán FEL tud fázni a zember. főleg, ha fent pulcsi és kabát hegyek voltak rajta, akkor inkább ez a verzió, a felfázás... mint ahogy, ha kesztyűt nem veszel, akkor is a kezed fagy le, nem a belsőségek a kabáton keresztül... maximum, a fagyó, fázó végtagok felől a középre visszaáramló hideg vér miatt, belülről, de nem a külső hatásoktól. nemtudom érthető-e???

főleg, ha a bringán meg-megáll az ember, olykor egy pirosnál, leteszi a lábát... tehát most nem egy átlag pirosozós kerekagyasról ebszélünk. szóval aki nem is trackstandel, hanem letámaszt, akkor nekik az alu-s cipőtalpbetét sem ördögtől való gondolat, ugyanis a testhőt ami, a talp felől távozna visszaverik, mint a radiátorok mögött elhelyezett fólia! jah és alulról a hideget is visszautasítja...

szóval a végtagok védelme ugyanolyan fontos, mert azok felől is jöhet a FELfázás!

GG81 2012.02.05. 14:41:29

@wagadogu: régebbi, már kicsit tágabb zoknit szabadítasz meg az elejétől... a sarokrész tökéletes a térdre illesztve. vagy akár, ha van/volt kisgyerek a családban, a kiszolgált cicanacikból lehet ilyet farikcsálni... ;-)

GG81 2012.02.05. 18:29:44

@A Tyne folyó déli partja: lehet magamból indultam ki, de a férfiember az ollóval jobban elboldogul, mint a kötőtűkkel! :-)

wagadogu 2012.02.05. 22:58:22

@GG81: Igen, próbálkoztam ezzel, de szeretném nem átöltözéssel kezdeni a munkahelyen (főleg, h egy nap több helyre is megyek), meg a gatyámban sem akarok turkálni, hogy kihúzzam a térdvédőt, ha nem veszem ki, akkor meg zavar nap közben. Farigcsálni valami külső szélvédőset fogok, ha egyszer belekezdek. Addig meg maradnak a kompromisszumok :)

GatyaPityu 2012.02.05. 23:01:33

Én mindig megdöbbenek, amikor ilyen elvetemült embereket látok, akik dacból, lázadásból "csakazértis" alapon megmutatják, hogy milyen tökös legények és bicajra pattannak.
Aztán 50+ éves korukra meg mindenféle reumás és egyéb mozgásszervi betegségeik lesznek, és nem fogják érteni, hogy miért...

Nekem, ha fizetnének sem ülnék rá ilyenkor!

ex-dr. vuk 2012.02.06. 09:14:48

@Atro: a kerekparozas nem okoz kihulest az izoletekben, mivel hasznalod oket. Legalabbis semmikepp sem terdben, az a motorozas amire te gondolsz :) A tobbi izuletet meg melegen kell tartani...

otapi 2012.02.06. 14:22:35

@GG81: Csak szólok, le tud úgy fagyni az ujj vagy lábujj úgyis, hogy észre sem veszi az ember. Akár téli zokniban vagy bélelt kesztyűben is.
Ha viszont maga a test jó melegen van, és meg van a kellő vérkeringés is (ujjakat mozgatni kell!), akkor egy sima szélálló vékony kesztyűben sem fagy el a kéz.

Őrültteknos 2012.02.06. 17:28:35

Kicsit OFF, de a legjobb a nyitott Lamborghini városban, esőben. Ha figyelsz észre veszed, hogy két kocogó gyalogos is leelőzi:-)
www.youtube.com/watch?v=zKyLP-opoUs&feature=fvwrel

Galad · http://galad.freeblog.hu/ 2012.02.06. 19:23:59

@GG81: tökéletes és egy futárnak tökéletes, két teljesen külön dolog. Nekem nyolc órán keresztül kell vízhatlannak, szélállónak és melegnek lennie.

betm3n 2012.02.06. 19:32:08

aldiban lidl-ben szokott lenni olcsó softshell kabát, legutóbb 4 ezerért vettem.
ilyen hidegben is jól teljesit.
aláöltözet (valami komolyabb cucc legyen) fölé egy sima thermo mez, fölé softshell kabát és ez minusz 10-ig elég napi egy-másfél óra kerékpározáshoz.
alul aláöltözet, téli kantáros naci meg egy softshell laza szabású nadrág. (ez mondjuk drága volt)
fejre polár betörőmaszk fölé windtexes sapi, vagy beragasztott lyukas bukósisak.
kézre olcsó dekatlonos selyem "aláöltözet" kesztyű meg ironclad windtexes. cipő talpába a talpbetét alatt formára vágott hővisszaverő (obi-ban veszed, autószélvédőre való) bele sízokni (technikai zokni nem árt) nyári cipő meg rendes neoprén kamásli.
ez igy mondom, napi kétszer egy-másfél órára elég (munkába járás) minusz tizig.

Galad · http://galad.freeblog.hu/ 2012.02.06. 19:38:15

@GG81: "nincs idő kipatentolni". ha nem tudod használni az SPD-t, akkor ne használd. Ha igen, akkor ki tudsz patentolni. Nem mondom, hogy nem tud problémát, akár sérülést okozni a cucc, de annak nincs köze a télhez, inkább tartozik a karbantartás témakörébe.
Ami az izzadást illeti. Igenis le tud izzadni az ember, mert soha a büdös életben nem fogod tudni belőni, hogy a teljesítményed, a ruházatod és a külső hőmérséklet egyaránt állandó és egymással harmonizáló legyen. Ha van rajtad egy jó aláöltöző, akkor viszont ez nem gond, mert pont az a célja, hogy elvezesse e nedvességet a bőrödről.
Az ízületek kurvára meg tudnak fázni, de a bringás cuccok úgy vannak kialakítva, hogy ott legyen inkább szélálló. Értsd, például egy jó bringás téli navi a térd részénél elöl rendelkezik windstoppos membránnal, de hátul nem, így a lábhajlatod, ahol le tudsz izzadni keményen, jól szellőzik. Stb.
Nekem egyébként a hőháztartásom szabályozására az vált be, hogy a lábszáramon kevesebb a réteg. A bokámon sok, a térdemen sok, de a lábszáramon kötött lábszármelegítő van, így ha keletkezik a plusz teljesítmény miatt (budakeszi út felfelé) hulladékhő, akkor ott le tudom adni. Így öt perc múlva amikor lefele jövök, kevésbé vagyok leizzadva a 60+os menetszélben. Ugyanez eljátszható az alkarral is.
Ez nekem bevált. Másnak más. Ugyanakkor amellett tényleg nehéz elmenni, hogy Heki, Zé, meg én nem beszéltünk össze és mégis szinte ugyanazokra a végkövetkeztetésekre jutottunk öltözködésileg.
Ja és még egy. Nem az öltözött fel jól, aki ki tud menni a mínuszokba, ha épp kedve van, hanem az, aki akkor is ki tud, ha nincs éppen erre a legkevésbé sem ingerenciája, de muszáj.

GG81 2012.02.06. 19:58:10

@Galad: persze, hogy ki lehet patentolni, csak, amikor megcsúszik az első és közeleg a föld, akkor lehet, hogy pont azzal a mozdulattal késel le a megmentő lábletételről, mintha csak a pedálról simán, patentolás nélkül le tudod tenni... ennek ellenére én is patentolok, mert még mindig több a haszna, ha meg rizikós szakasz következik kipatentolom előre...

oh, erre már fentebb kitértek, aki ezt választja napi 8 órában, annak hajrá, ahogy kedve tartja, de akinek van jobb dolga, mint egész nap a hólében fürdeni, annak fél-egy órára kell berendezkednie. és frankón be lehet lőni a ruházatot, bármennyire is hihhhetetlen, a csel, amit már az őszi szezonnál mondtak, hogy pont ne legyen meleged induláskor. aztán a folyamatos változásokhoz, tisztás/házas szakaszok pl. meg alkalmazkodhatsz a bevitt energiával és rögtön le tudod reagálni, hűdebonyolult.
aláöltöző, ezt régen is úgy hívták fehérnemű, kb. atléta, jégeralsó, vagy épp cicanadrág. csak most a technika fejlődésével lett olyan qrva divatos ezek az űrcuccok, egzotikus névvel ellátva. :-D
csak, hát van az a hideg, amikor a szélálló, neoprén szerű anyagon is átsüt a hideg, ekkor nem árt pl. a térd plusz védelme az aláöltöző és a naci közé valami anyag...

most mivan? kimondottmit? és kimást? bandázzatok nyugodtan és tekerjetek napi 8 órát a lucskos hidegben, bánom is én. érdekes mód amire kell, mindenki fel tudott öltözni... akinek meg tanács kellett írtak mások is kevésbé hyper cuccokat, ugyanis mindenre van népi gyógymód. tehát, pont lesz@rom kivel csiviteltek egydalt.

GG81 2012.02.06. 20:47:49

@otapi: nosza, akkor állj jó sokáig a jéghideg földön, felül tökéletesen beöltözve! egészségedre! ;-)
(nem kérdőjelezem meg a felső, testmeleg öltözéket, csak kár elbagatelizálnotok a végtagok és a fej/nyak védelmét!, tudom ez ilyen iskolás vagányság, hogy márpedig nemkell sál+sapka+kesztyű, csakmint a pirosozás a kerekagyszakkörben)

montom 2012.02.06. 23:11:40

Nekem "Galad" hozzászólása tetszik. Csupán egy kérdés: "Az ízületek kurvára meg tudnak fázni"

És ez mit jelent? Szeretném, ha egyszer már valahol valaki valamilyen szinten elmagyarázná ezt, mondjuk a bicajozásnál a térdizület vonatkozásában.

otapi 2012.02.07. 12:00:58

@GG81: Ezt biztos nekem címezted? Hol olvastad tőlem, hogy a térdek, fenék/deréktáj, nyak és fej védelme ne lenne fontos?
Csak arról írtam kéz- és lábfej védelme kevésbé fontos, de azt például nem, hogy ne kellene egyáltalán kesztyű vagy cipő.

Bár, minek jártatom a szám, úgysem olvasod el, mit ír a másik...

GG81 2012.02.07. 14:42:10

@otapi: most már csak szépíteni próbálsz, dícséretes. te kezdted mondani, hogy hiába a kesztyű, stb... csakhát nem, mert ha az sincs, akkor a test sokkal hamarabb kihűl és elfagynak a végek.
mint, ahogy a fázósbringásnak is az lett mondva, hogy kevés cucc volt felül, erre írtam, hogy a looph@szt! idézlek és vesd össze a jégánállással!!
"A láb akkor fázik, ha a tested fő részei fáznak (mellkas, fej) - még ha azt nem is érzet."
és vesd össze azzal, hogy FELfázás, nem véletlen a név sem és nem csak a lányok tudnak a valami hidegre ülve...
szóval magyarázkodhatsz, én sem azt írtam, hogy te azt írtad nem kell cipő. devicces! csak épp pont a láb felöli szigetelés is rohadt fontos és szerinted meg nem. nah itt csúszott el a dolog, hogy kristálytiszták legyünk.

otapi 2012.02.07. 15:26:39

@GG81: Ez már szánalmas... Téged idézlek, emlékszel még rá? "nosza, akkor állj jó sokáig a jéghideg földön"

Nem tudom észrevetted-e, de itt és most a bringázáshoz való öltözködésről megy a téma amúgy. Na pá, semmi kedvem egy robottal csetelni.

GG81 2012.02.07. 20:05:50

@otapi: oh, te büszke troll, te!
többszintmód ráforogtál, de nagyon... viszont bekussolni azt nemtudol:
hátakkor te nem teszed le a lábad a pirosnál... aha, egynélsem, aha márha megállsz egyáltalán.
tehát lehet válogatni és nyomni a süketelő rizsát, troll feed on! hisz már megint örömöt és bódottá teremtettél vicces magyarázkodásoddal...

Guy_Montag 2012.02.07. 23:18:38

:D az koceka el van vetve :D

GG81 2012.02.09. 08:17:27

@dubai_tennis: várom már, mikor jön az a rész, hogy a hó úgy tapad, mint az aszfalt??? :-DDD

Himalaya 2012.02.11. 11:22:06

Szerintem a ruha kérdés az 1. tíz commentbe túl is van tárgyalva.úgy terveztem hogy ez lesz az első téliszezon amit végig nyomok, eddig a hó miatt mindíg berezeltem.egyébként Pécsről telefonálok, itt eddig kb. 10cm volt a legnagyobb hó abba szép óvatosan finom fékezésekkel biztonsággal lehet közlekedni. de most hétfőn egyszer csak a Hoth bolygón találtam magam, a fél órás utam 1.5 re emelkedett. Szal keddtől autózok...én 28" -asal megyek a legnagyobb bajom az volt hogy az első kerekemet folyamat megvezette a mély kásás hó.Szal az útra nem mertem kimenni a járdákon meg nagyon lassan ment. Szal ha valakinek vannak gumi tanácsai vagy egyéb ilyen helyzetre azt szívesen venném .

Galad · http://galad.freeblog.hu/ 2012.02.12. 19:47:19

Nézz körül a cyclocross külsők között. A maxxis pölö egész jó ár/érték arányban van. Magam részéről sárgumit raknék fel, de ilyenről tapasztalatom csak 26"-ban van. Ott imádtam. Arra érdemes odafigyelni, hogy ezek a külsők laza talajra lettek tervezve, tehát hóra, homokra, sárra és ha kimész vele sózott aszfaltra, akkor ott az élettartamuk drasztikusan csökken. Szóval, vagy bevállalod, hogy egy idény és kuka, vagy arra az időre, amíg szarrá nem sózzák az utakat, leteszed a bringát. Esetleg (és én ezt alkalmazom, de mint fentebb ki lett fejtve, én futárként kicsit máshogy kell, hogy gondolkozzak, mint egy normál bringás) megteheted, hogy egy régebbi és /vagy kerékszettet befogsz télinek és arra teszed fel a sárgumit. Így egy mozdulattal tudod téliesíteni a bringát és csak egy plusz kerékszettet kell tárolnod. Ez azért is jó, mert akkor a "nyári" kerekedet nem cseszed szét a sólével.

( www.maxxis.com/Products/Product-Search-Results.aspx?divisionSearch=/Bicycle.aspx&searchType=0&productSearchType=6&productSearchTerrain=45&pageRef=919 )

Galad · http://galad.freeblog.hu/ 2012.02.12. 19:49:36

...régebbi és/vagy olcsóbb... így pontos.

Himalaya 2012.02.13. 13:08:09

@Galad: Köszönöm a válaszod! Jövőre kibróbálom a sárgumit beüzemelek egy 26" os.az lesz a latyakos, esős, havas bringám.Idén meg amíg le nem olvad az utakról addig leparkolom a bringát.
Remélem jövő hétre már barátságosabb lesz a helyzet.

törzsmókus 2012.02.18. 02:13:04

@vuk_: „Legalabbis semmikepp sem terdben,”
ne terjessz butaságot. ilyenkor a térd az egyik leginkább védendő testrész. amikor észreveszed, hogy megfázott az ízület, már rég rossz; viszont egy egyszerű / olcsó térdvédő megmenti a helyzetet.

félixxx 2012.09.05. 22:41:04

@hefi_: a tapadás nem függ az érintkező felületek nagyságától...a fizika szerint
süti beállítások módosítása