Friss topikok

Címkék

afrika (4) alkohol (11) andrássy (3) armstrong (4) ausztrália (6) autómentes (24) autós biciklis ellentét (3) baleset (35) bam (4) bérbicikli (30) bicikli (18) biciklibulvár (6) bicikliparkoló (8) biciklis futár (9) bicikliút (134) bírság (10) biztonság (54) biztosítás (5) bkk (8) bkv (9) bringázz a munkába (4) bubi (14) buda (3) budapest (79) buszsáv (3) cannondale (4) critical mass (50) dánia (3) demonstráció (5) design (31) divat (8) downhill (8) dr kerékagy (5) egyesült államok (4) emelés (3) empamo (6) energia (3) energia bringa (5) építkezés (4) extrém kerékpár (3) e bike (5) felmérés (6) film (6) fotó (4) futár (3) gkm (4) google (4) gyerek (3) hátizsák (3) herebántalom (5) hibrid (4) híd (10) infrastruktúra (6) járda (3) kampány (4) képzőművészet (7) kerékagy (3) kerékpár (15) kerékpárbarát (3) kerékpárosklub (5) kerékpársztráda (6) kerékpártároló (3) kerékpárút (3) kína (3) kiskörút (7) kocsma (6) koppenhága (4) közbicikli (3) közbringa (3) közlekedés (4) kresz (17) kvvm (3) lakat (5) lámpa (4) levegő (7) london (15) lopás (16) magyar kerékpárosklub (3) margit híd (25) maszk (3) máv (7) mkk (3) mtb (3) nagy-britannia (3) new york (9) nyereg (7) obama (4) önkormányzat (21) orfk (4) párizs (7) parkolás (4) parlament (4) rakpart (3) regisztráció (3) rendőr (35) schwinn csepel (3) sisak (14) statisztika (3) szeged (3) szerviz (3) szex (5) sztrájk (8) tábla (4) tél (10) térkép (5) tolvaj (5) túrázás (8) urbánus (39) városi biciklizés (44) verseny (3) videó (12) világítás (6) víz (4) vonat (4) zene (5) Címkefelhő

Országos bicikli nyilvántartás a lopások ellen

2013.12.02. 14:05 - m_balint

Bikesafe néven indított új országos kerékpár nyilvántartási rendszert a Fejér megyei rendőrség és a Székesfehérvár és Környéke Közbiztonságáért Vagyonvédelmi Alapítvány (SZKKVA). A rendszerben minden bicikli egyedi azonosítót kap (vázszám és típus alapján lehet keresni, fixiből például ezt az egyet találtuk), regisztrálni pedig rendőrségi workshopokon, új bicikli vásárlásánál a bicikliboltokban, illetve az oldalon is lehet. A police.hu szerint utóbbi két esetben a szolgáltatásért két évre 1975 forintot kell fizetni (feltételezzük, hogy előbbi esetben ingyenes).

A remények szerint a fényképpel és egyedi leírással is kiegészíthető adatbázis megkönnyíti majd a rendőrök munkáját a lopott biciklik felkutatásában. A körözött- és lopott biciklik mellett a megtaláltakat is nyilvántartják majd, valamint a lopott biciklikre vonatkozó hirdetéseket is figyelni fogják.

Ha valakinek ellopták a biciklijét, az a rendszeren keresztül elektronikusan is feljelentést tehet, a drága bicikliket pedig akár műholddal is követik majd, bár ez valószínűleg nem lesz az alapcsomag része.

Címkék: biztonság lopás nyilvántartás

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kerekagy.blog.hu/api/trackback/id/tr925671296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

halaloszto 2013.12.02. 15:01:16

Ket evre 1975 forint?? micsoda? es akkor 20 ev alatt 20 rugot kifizetek a bringamra csak azert hogy a rendorseg nyilvantartsa?

Nekem ez igy nemkicsit lehuzasszagu.

Ha 110 darab 100ezer forintos bringabol egyet lopnak el evente, akkor ez a penz tobb mint az ellopott bringak erteke!

Vajk

nnngeri 2013.12.02. 15:08:03

A bringareg.hu ezt 4 éve tudja és teljesen ingyenes!!!

nnngeri 2013.12.02. 15:27:18

@halaloszto: A www.bringareg.hu ezt 4 éve tudja és teljesen ingyenes!!! Hamarosan új felülettel és kibővített szolgáltatásokkal.

halaloszto 2013.12.02. 16:02:58

Nem hiszem hogy ugyanezt, hiszen itt azt igerik hogy megtalalt lopott bringak eseten ezt az adatbazist fogjak a rendorok nezni, es a hasznaltbringa hirdeteseket is osszevetik vele.

Vajk

András Csaba Laczkó 2013.12.02. 17:06:27

Ezek azok a szolgáltatások, amelyek miatt a Bikesafe.hu, más mint bármilyen korábbi rendszer:

- Rendőrséggel közösen fejlesztett és üzemeltetett nyilvántartási rendszer
- Országos nyilvántartás, bármely településről regisztrálhatsz
- Banki biztonságú adatbázisban tárolják az adatokat, megfelelő hozzáférési jogosultsággal a rendőrség számára
- Igazolják, hogy Te vagy a kerékpár birtokosa regisztráláskor, ha el kívánod adni a kerékpárt, a regisztrációval igazolhatod, hogy jogszerűen van nálad a bringa.
- A regisztrációt díjmentesen átadhatod a vevőnek eladás esetén.
- Online feljelentést tehetsz, ha ellopnák a bringát. A feljelentés tartalmazza mindazokat az adatokat, amiket elmentettél és a rendőrségnek fontosak a körözéshez és a sikeres nyomozáshoz.
- A beérkező feljelentésekkel 24 órás ügyfélszolgálat foglalkozik, az ügyfélszolgálat munkatársai rendőrök.
- Feljelentést követően figyelik az internetes hirdetőoldalakat, ha gyanús kerékpárt találnak, értesítik az ügyben illetékes nyomozóhatóságot.
- A regisztráció 2 évre csak 1975 Ft, amely évente egy pizza áráért garantálja a szolgáltatás önfenntartó biztonságát, kéretlen reklámok és apróbetűk nélkül.
- A rendőrség nyílt napokon és iskolák számára szervezett regisztrációkon térítésmentesen regisztrál kerékpárt.
- A Bikesafe üzemeltetője, az SZKKVA Alapítvány, több mint 20 éve szolgálja több sikeres programmal (pl. OviZsaru) a vagyonvédelmet, garanciát biztosítva a hosszútávú működésre.
- Az online regisztráció két okból díjköteles: egyrészt mert az online fizetés egyúttal banki azonosítást is jelent a regisztráló személy vonatkozásában, másrészt a program felfutását követően az ügyfélszolgálatnak, lopott kerékpár figyelésnek költségeit célszerű, ha azok fizetik, akik a szolgáltatást igénybe veszik.

anyadmajma 2013.12.02. 17:10:28

HAJRÁ!
Rendszámot a bringákra, kötelező biztosítás nélkül ne lehessen járművel közlekedni!
Ezt támogatom.

ex-dr. vuk 2013.12.03. 17:18:59

@anyadmajma: szerintem a gyaloglashoz is kelljen. az is kozlekedes, nem?
rendszamot mindenkire, aki ketlabra all!

Gorbacsov homlokán a májfolt 2013.12.03. 22:37:11

@András Csaba Laczkó: Értem én, hogy pénzt akarnak vele keresni. Ki az a hülye, aki nem? Mindenki pénzből él. Csak az a baj, hogy percek alatt szétszedték a fizetős megoldás melletti érveket. Először is bringareg.hu ingyenes és ugyanezt tudja. Másodszor a "lopott kerékpár figyelésének költségeit" említed, hogy az fizesse, aki igénybe veszi. Ez ott bukik meg, hogy ezt egyszer már kifizettem - az adómmal, amiből fenntartják a rendőrséget. Talán ha Szalonnás István fatörzsőrmester, körzeti meghízott a bringareg.hu-t nyitná meg (ami tök ingyenes), akkor ugyanitt tartanánk. Jaaa, hogy abból az SZKKVA nem tudna lecsippenteni magának egy morzsát? Hát még megszakad a szívem.

A "sikeres OviZsaru" kifejezés meg egy ugyanolyan önellentmondó oximoron, mint a négyszögletű kerek erdő, az egészséges informatikus máj, a kutyafuttában sétáló macska, a női logika, meg a takarékos közbeszerzés.

András Csaba Laczkó 2013.12.04. 10:34:39

Kedves Gorbacsov!
Távol álljon tőlem a vita, de engedj meg néhány észrevételt a hozzászólásoddal kapcsolatban:
1. Egy internetes regisztráció során ami biztos: az e-mail cím, meg az adott pillanat adott gépének IP címe. Ennyi azonosítja a felhasználót. A többi adat amit a felhasználó megad személyi adatként, teljesen tetszőleges. (Lásd Gorbacsov homlokán a májfolt;-)
2. Ha regisztrációt összekapcsolod egy banki tranzakcióval, akkor egy banki azonosítással rendelkező ügyfelet kapsz, ami jelentősen több mint a putyuka@nincsmail.hu és a Mekka intenetkávézó IP-je együttesen.
3. A rendőrségi együttműködésnek és annak, hogy a rendőrség milyen adatbázist használ, vagy használhat elég szigorú követelményei vannak a jogszabályok és a rendőrség részéről.
Gondold meg, hogy mi lenne, ha egy bárki által indított internetes regisztrációt az akármire másnaptól egy nyomozás során a rendőrség felhasználná mint tényt, adatot...
4. Az, hogy ki milyen adatot kezelhet, azt hogyan teheti, és annak ki milyen adatát adja meg ugyancsak felvet érdekes kérdéseket. Az általad említett oldal üzemeltetőiről egy e-mail címet és egy kerékpárbolt elérhetőségét tudod.
Az, hogy ezek alapján Te rábízod-e erre az oldalra az adataidat személyes döntés. Az, hogy ezeket az adatokat hivatalos eljárásban rendőrség használja, jogszabályi kérdés és nem az adott rendőr hatásköre.
5. A lopott kerékpár figyelés fizikailag azt jelenti, hogy a keresett kerékpárok számától függően egy-vagy több ember figyeli az internetes hirdetőoldalakat és ellenőrzi, hogy van-e gyanús kerékpár, ha van, akkor értesíti az illetékes nyomozószervet, aki az adott biciklivel kapcsolatban nyomoz.
Ennek a költségeit Te nem fizetted ki az adóddal, mert a rendőrségnek nincs ilyen feladata és szolgálata, ergó a lóvédat nem erre költik.
Ezt a szolgáltatást, annak a pénzéből fogják üzemeltetni, aki ennek a díját kifizette, és alappal várja majd el, hogyha fizetett egy szolgáltatásért, dolgozzanak meg.
Tehát ha 1 hónappal a regisztráció után múlva kerülne bajba, akkor elvárhatja, hogy 23 hónapon keresztül üljön valaki gép elé naponta azért, hogy az ő biciklijét bogarássza az apróhirdetési oldalakon.
(Ez természetesen lehetne ingyen mindenkinek, ahogyan nyáron a fagyi is.)
6. Ingyenes internetes szolgáltatás nem létezik. (Ez az oximoron...)
Pusztán annyi történik, hogy a szolgáltatás költségét nem az viseli, aki igénybe veszi (lásd online hírszolgáltatás vs. napilap) és egy másik szolgáltatás árából finanszírozzák (lásd index médiaajánló) vagy egyszerűen csak nem számolják el azokat a költségeket, amik a valóságban felmerültek. (lelkes informatikus sok hétvégét és éjszakát rászán a szabadidejéből)
De az "ingyenes szolgáltatás" azt is jelenti, hogy nem reklamálhatsz a free wifi szolgáltatójának, hogy nem megy a net, csak az előfizetett szolgáltatással kapcsolatban, de annál joggal.
7. Ezért született az a döntés a Bikesafe szolgáltatás kapcsán, hogy a szolgáltatás fejlesztési és működtetési költségeit viseljék azok, akik igénybe veszik.
Ez annyit jelent, hogy teljesen reklámmentes lesz, a felhasználó adatokat nem kell el/kiadni.
Ugyanakkor kezdettől függ semmilyen szerv/szervezet/állam támogatásától, nem létkérdés egy pályázat és nem kell azt mondani X idő múlva, hogy elfogyott a pénz, tehát becsukják.
8. Ugyanakkor a szolgáltatási díjakból származó bevétel lehetőséget ad arra, hogy a rendőrség ingyen használhassa és regisztrálhassa bele az iskolások vagy akár a nyugdíjasok kerékpárjait az online szolgáltatások nélkül. (ahogy ez Fejér Megyében már folyik),
9. Minősítetted az OviZsaru programot, anélkül, hogy tudnád, hogyan és hány óvodában működik.
10. A fentiek után is joggal dönthetsz úgy, hogy ez egy kamu és Te nem dőlsz be neki, ilyenkor tök egyszerű dolgod van: nem teszel semmit.

A Tyne folyó déli partja 2013.12.04. 21:05:28

@ex-dr. vuk: na és mi a helyzet az elektromos kerekesszékkel, na meg az öreg mamák járgányával? tudod, az a kis autóféleség, amivel itt közlekednek.

chirkebaszó 2013.12.09. 15:44:28

ami Szegeden és Makón működik ingyen, jól és hatékonyan, az máshol miért nem?
kerekparosklub.hu/kerekpar-regisztracio
fizetem az adóm a rendőrségnek, ezt a szart meg
KÖSZÖNÖM NEM KÉREM!
süti beállítások módosítása