Friss topikok

Címkék

afrika (4) alkohol (11) andrássy (3) armstrong (4) ausztrália (6) autómentes (24) autós biciklis ellentét (3) baleset (35) bam (4) bérbicikli (30) bicikli (18) biciklibulvár (6) bicikliparkoló (8) biciklis futár (9) bicikliút (134) bírság (10) biztonság (54) biztosítás (5) bkk (8) bkv (9) bringázz a munkába (4) bubi (14) buda (3) budapest (79) buszsáv (3) cannondale (4) critical mass (50) dánia (3) demonstráció (5) design (31) divat (8) downhill (8) dr kerékagy (5) egyesült államok (4) emelés (3) empamo (6) energia (3) energia bringa (5) építkezés (4) extrém kerékpár (3) e bike (5) felmérés (6) film (6) fotó (4) futár (3) gkm (4) google (4) gyerek (3) hátizsák (3) herebántalom (5) hibrid (4) híd (10) infrastruktúra (6) járda (3) kampány (4) képzőművészet (7) kerékagy (3) kerékpár (15) kerékpárbarát (3) kerékpárosklub (5) kerékpársztráda (6) kerékpártároló (3) kerékpárút (3) kína (3) kiskörút (7) kocsma (6) koppenhága (4) közbicikli (3) közbringa (3) közlekedés (4) kresz (17) kvvm (3) lakat (5) lámpa (4) levegő (7) london (15) lopás (16) magyar kerékpárosklub (3) margit híd (25) maszk (3) máv (7) mkk (3) mtb (3) nagy-britannia (3) new york (9) nyereg (7) obama (4) önkormányzat (21) orfk (4) párizs (7) parkolás (4) parlament (4) rakpart (3) regisztráció (3) rendőr (35) schwinn csepel (3) sisak (14) statisztika (3) szeged (3) szerviz (3) szex (5) sztrájk (8) tábla (4) tél (10) térkép (5) tolvaj (5) túrázás (8) urbánus (39) városi biciklizés (44) verseny (3) videó (12) világítás (6) víz (4) vonat (4) zene (5) Címkefelhő

Harc a szmog és a takony ellen

2011.12.10. 18:32 - Földes András

Arról, hogy a nagyvárosokban lehangoló a levegőminőség a közelmúlt szmogriadói után felesleges beszélni. A helyzetről annyit kell tudni, hogy ha néhány napra leáll a szél az országban, akkor a falak közt rekedő levegőről kiderül, hogy az valójában emberi fogyasztásra alkalmatlan gázkeverék. A jelenség ellen két dolgot lehet tenni. A másik pedig az, hogy aki nem autóval jár, légszűrőmaszkot hord. Kezdő maszkos szerzőnk tesztje.
 
Meg voltam győződve arról, hogy a biciklizésnél a légszomj, az oldalt beszökő levegő vagy a kényelmetlenség lesz a maszkok fő baja. De ezek a szakirodalomban tárgyalt nehézségek eltörpültek egy eddig ismeretlen ellenség – az orrváladék, szakszóval takony – mellett.
 
Szmogmaszkmentes életem során nem tűnt fel, hogy az ember orra télen akkor is folyik, ha nem náthás. Az orrváladékot reflexszerűen töröljük meg zsebkendővel, kesztyűvel, kabátujjal, helyzettől és szociális háttértől függően, vagy egyszerűen elpárolog, mire levegőre ér. A maszk alatt egyik módszer sem működhet, így a biciklista álla körül fél óra kerekezés után annyi nyúlós nedv képződik, hogy komoly kérdéseket vet fel, hol fér el ennyi nyálka egy átlagos emberi koponyában? És mennyi hely marad mellette az agynak? A kellemetlen, és eddig titkolt jelenség határozta meg tesztünket.
 
 
Három márka összesen négy termékével kísérleteztünk. Laboratórium híján elhittük a gyártóknak, hogy a maszkok valóban kiszűrik a szmog veszélyes részecskéit. Legfeljebb empirikus meglátásaink voltak a szűrőkkel kapcsolatban. Arra koncentráltunk, hogy ezek a maszkok használhatók-e városi körülmények közt, vagy kamu az egész, és tényleg az ahhoz a nonszensz megoldáshoz kell folyamodnia az emberiségnek, hogy városban kevesebbet autózik.
 
Kéthetes tesztünk alapján annyi leszögezhető, hogy maszkban biciklizni nagyobb nyűg, mint Komár Lászlónak zoknit húzni. A maszk vagy szorít, vagy laza, belelóg a látótérbe. Ha már a kapuban felvesszük, rémülten néznek ránk a kollégáink, amikor barátságos mosoly mellett tompa hangon köszönünk. Ha viszont az utcasarokig nem vesszük fel, akkor leejtjük, beleakad a fékkarba, csapkod a szélben. Kesztyűben nehéz beállítani, így ha pirosnál meg akarjuk igazítani, le kell venni a kesztyűt, az leesik, közben zöldre vált a lámpa, nem fokozzuk. És akkor még nem beszéltünk a takonyról.
 
Összesítésünkben a legkényelmesebbnek, legkönnyebben kezelhetőnek nem egy speciális biciklismaszkot, hanem egy munkavédelmi boltban kapható pormaszkot találtunk. Meggyőzőnek találtuk az angol biciklismaszkokat, amelyek viszont nem voltak olyan kényelmesek, de ha hihetünk a prospektusnak, ezek a szennyező gázokat is szűrik. A szingapúri terméket pedig csak horrorfilm-gyártóknak ajánljuk. Alább a részletes eredmények.
 
Respro
 
Az angol cég több típusú kerékpáros maszkot is gyárt. Van olyan termékük, amit egy mintás kendőbe rejtenek, azoknak a bicikliseknek, akik gyerekkorukban mexikói drogcsempészek szerettek volna lenni, de végül Budapesten ragadtak. A termék már csak ezért is komolytalan, így nem foglalkoztunk vele, és a cég azon maszkjait próbáltuk ki, amelyekben cserélhető a szűrőfelület. A Respro két maszkot gyárt városi bicikliseknek: a Cityt és a pollent is szűrő Technót. Mint kiderült, használatukban nincs különbség a kettő közt, ezért ezeket együtt tárgyaljuk.
 
Megjelenés: A Respro egyik nagy előnye, hogy jól néz ki, a kifejezés tengerészgyalogsági értelmében. A szemlélőnek nem vegyi támadás, vagy japán turisták jutnak eszébe, hanem olyan bringás, akinek küldetése van, és azt komolyan is gondolja.
 
  
Felépítés: A maszk neoprén burkolatból, és az arcrészben rögzített szűrőből áll. A maszkot tépőzárral tudjuk a tarkónkon rögzíteni, az orrnyeregnél pedig egy alumíniumlap segít az orra simítani. A neoprén rugalmas anyag, tapintása jó, így a maszk alapvetően kényelmes. Különösen hűvös időben, amikor a búvárruhák anyagául is szolgáló neoprén remekül szigetel. Ugyanez a tulajdonság azonban lehetetlenné teszi a nyári viselést, pedig hiába süt szebben a nap, azért júliusban is van szmog.
 
A maszk a tépőzárral biztonságosan rögzíthető, és ha egyenes derékkal tekerünk, akkor viselése egészen kényelmes. A sportos geometriájú kerékpároknál, ahol az ember előredől, és a fejét felfelé hajtja, a maszk azonban megfeszül, szorítani kezdi az orrnyereg alatti lágyrészt, és rögtön nehezebb lesz a légzés. A problémára a maszk meglazítása sem ad megoldás, mert fejmozgásra viszont eltávolodik az orrtól, és beszökik a tisztítatlan levegő. Sapkában megoldható, hogy a fejtetőn kapcsoljuk össze a maszk szárait, és mivel az alkalmatosság így más irányban húzódik, nem az orrunkat szorítja.
 
A Resprót útközben levenni, például hogy megtöröljük az orrunkat, nehézkes. Ha viszont csak lehúzzuk az állunkra, akkor visszaillesztésnél meglazulhat.
 
A maszkból két méretet - M és L - gyártanak. Bár a fejem inkább M-es méretű, az L-es maszk volt a kényelmesebb. A neoprénnek van némi műanyagszaga, aminek eredetére többen rákérdeztek baráti jellegű puszit követően.
 
Szűrő: A légzésnél nem érezni különbséget a városi levegőre gyártott City, és a kombinált, pollen és városi szmog kiszűrésére való Techno szűrői közt. A belégzés és a kilégzés is kényelmes, különösen, ha klasszikus vonalú biciklit használunk, nem versenyt vagy mountain bike-ot.
 
A kilégzés két szelepen át történik, amelyek – tükörből ellenőriztem – jól láthatóan nyílnak kilégzésnél, eltávolítva a szén-dioxidot és a pára egy részét.
 
Az arcunkhoz a maszk szűrőrésze ér hozzá, ami némileg magába szívja a párát, izzadságot, taknyot, és ezek keveréke csak 20 perc kerékpározás után kezd zavaróvá válni.
 
 
A szűrő a prospektus alapján olyan biztonságú, hogy akár Iránt is hajlandóak lennénk megtámadni benne. „A szűrő aktív szenes textilt alkalmaz (DACC), egy 95%-os tisztaságú szénszövetet, melyet eredetileg az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériuma fejlesztett ki kémiai és bakteriológiai hadviselési helyzetekre.” A DACC-ról netes kereséssel ugyanakkor annyit tudtunk kideríteni, hogy azt jelenti: dynamically activated charcoal cloth. De erre az információra is csak egy Resproról szóló oldalon bukkantunk rá. Semmilyen független szájt még csak meg sem említi az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériumának kutatását, amiből arra következtettünk, hogy jól megírt marketingdumával van dolgunk. A szűrő ettől még lehet persze jó: ez a szűrő volt az összes közt a legerősebb, és kis fekete szemcséket is láttunk benne, biztos az a dinamikusan aktivált szén.
 
Kamu viszont a városi legenda, hogy ebben még az előttünk dübörgő busz kipufogószagát sem érezzük. De, érezzük. A szűrőt amúgy napi fél-egy óra használattal kéthavonta kell cserélni.
 
Ár: 8-10 ezer forint. A pótszűrő 5-6 ezer forintba kerül.
 
Értékelés: Téli használatra elég jó maszk. Könnyű benne lélegezni. Rögzítése viszont macerás. Kinézete a kipróbáltak közt a legjobb. Kétséges, hogy nyári melegben lehet-e hordani.
 
3M 8835
 
A budapesti biciklis szubkultúra válasza a marketing bullshitre. A munkavédelmi boltokban kapható pormaszk úgy néz ki, mint egy munkavédelmi pormaszk, éppen ez kelt bizalmat: semmi dizájn, viszont megfelel az ipari szabványoknak.
 
 Fotó: Nagy Attila
 
Megjelenés: Az átlagos kinézetű, fehér maszkról a szemlélőnek az jut eszébe, hogy: súlyos járvány! Kollégáim szomorúan bólogattak, hogy mennyire influenzás lehetek. Ha összehúzzuk a szemünket, akkor tűnhetünk akár parkettalakkozó munkásnak, vagy flexkezelőnek is. 
 
Felépítés: A maszk a formára nyomott szűrőből áll, ami úgy áll el az arcunktól, mint valami farsangi kutyaálarc pofája. Két gumipánt rögzíti a tarkónkon, az orrnyeregnél pedig szintén egy kis fémlappal simíthatjuk az arcunkra. A karimán belül puha, szivacsos tömítés fut körbe, ez fekszik fel az arcunkra, és zárja el a kívülről érkező levegőt. A maszk annyira könnyű, hogy teljesen biztosan áll az arcunkon. A szigetelés tapintása nem kellemetlen, ezt leszámítva a maszk egyáltalán nem érintkezik az arcunkkal.
 
A maszkot a gumipántok miatt könnyű le- és felvenni. Az izzadság, pára és takony keverékét viszont semmi nem szívja fel, így a kerékpáros fél óra biciklizés után megérti, miért ordítanak az orrtörlésre még képtelen kisgyerekek a homokozó szélén, miközben az állukon himbálózik a testnedvkeverék. A kerékpárosnak meg kell szoknia, hogy csak néptelen sarkokon szabadulhat meg a maszktól, hogy még ott dörgölje arcát kulturálisan elfogadható állapotba.
 
Szűrő: A szűrő az FFP3 osztályba tartozik, amely igen magas szűrőfokozatot jelent (a határérték ötvenszeresét szűri nyolc órán kresztül). A szűrő nem tartalmaz viszont aktív szenet, így csak a részecskék ellen nyújt védelmet, gőzök és gázok ellen nem. A maszk közepén található kilégzőszelep könnyen működik.
 
A 3M munka- és környezetvédelmi üzletágán érdeklődve azt ajánlották, hogy városi biciklizésre inkább a 9925-ös maszkot használjuk, mivel abban van aktív szenes szűrő. Bár az csak FFP2-es, de így is a megengedett érték tizenkétszeresét szűri, ami alapján a szekértő „jó kompromisszumnak” nevezte. Ennek működése és felépítése is egyezik az általunk kipróbálttal.
 
Ár: 2500-3000 forint. Nincs benne cserélhető szűrő, eldobható.
 
Értékelés: Ez a legkényelmesebb maszk, könnyű, jól szellőzik, olcsó. Szállítása viszont macerásabb, mivel táskában hordva könnyebben gyűrődik, és védőréteg nélkül hamarabb koszolódik.
 
Totobobo
 
A szingapúri maszk átlátszó műanyagpofából, és kétoldalt elhelyezkedő szűrővel bélelt lukakból áll. A bicikliutak környékén kiragasztott kerékpárosmaszk.hu feliratú hirdetések ezt a terméket reklámozzák.
 
 
Megjelenés: Ez a maszk nyerte a Kerékagy vegyitámadás különdíját. Az átlátszó műanyag belső felületen pulzáló légpára olyan bizarr hatású, hogy az alkalmas bármilyen vegyitámadásos vagy világjárványos film hangulatának fokozására. És ezzel még nem értek véget a filmes hasonlataink.
 
Felépítés: A maszk két vékony műanyagpánttal rögzíthető a fejen, amelyek közül az egyik rögtön az első próbánál elszakadt, igaz, könnyen össze lehetett csomózni. Ezek után óvatosan kezeltük a terméket, de ez a fajta figyelem mindennapos használatnál nem megoldható. A maszk kemény műanyagja nem illeszkedik tökéletesen az orrnyeregnél, de nincs is rajta fém lapocska, ezért ott beszökik a levegő.
 
A műanyag kissé kellemetlen szagú, ezt használat alatt is érezni, de ha gyorsan biciklizünk, el lehet felejtkezni róla. Nem olyan könnyű tolerálni viszont a bepárásodó műanyag érintését, amelyre érezhetően csapódik le a leheletünk, a pára és ugye az ún. takony. Az igazán megdöbbentő látvány a maszk levétele után tárul a rémült biciklista elé: a műanyag jól láthatóan gyűjti össze a nedveket, amelyek aztán a maguk kendőzetlenségében rezegnek a tartály alján. Egy jó gusztustalanűrlényes filmhez négy-öt biciklistával két nap alatt összegyűjthető a szükséges nyálkamennyiség.
 
Szűrő: A szűrő anyaga a leírás szerint hasonló a 3M-éhez, 0,3 mikron méretig szűri a részecskéket. Nincs viszont kilegzőszelep, tehát az elhasznált levegő ugyanott távozik, ahol beszívtuk.
 
Ár: 6500 forint. Szűrő 550 forint. Az öthónapos kezdőcsomag 11 ezer forint.
 
Értékelés: Sem kényelemben, sem szűrőjét tekintve nem ért fel az előzőekkel. Könnyű benne lélegezni, de mivel beszökik a levegő, ez nem biztos, hogy előny.
 
Cikkünk írásának körzetében Budapest légszennyezettsége 120 százalékos volt. Nézze meg, hogy Önnél most milyen a levegő.

97 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kerekagy.blog.hu/api/trackback/id/tr873440695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

www.Bisex.hu · http://www.bisex.hu/aff/99e46a59d4f8188eda373d36ecd8cc3a 2011.12.10. 19:01:27

szerintem mindegyik borzasztó. inkább autóba ülök, és ott müxik a pollenszűrő

tollaszerge (törölt) 2011.12.10. 19:04:28

Érdemes lett volna kicsit informálódni előtte, a legjobb maszkot (3M 7500 félálarc+2138 szűrő) ugyanis kihagytátok. Ez nagyon kényelmes, egy mozdulattal levehető, szilikonos, ezért sokkal könnyebb hermetikusan záróra igazgatni mint a többit (beleértve a 3M eldobható maszkjait), így a lámpaváltás alatt simán lehet orrot fújni/törölni, és mivel csak a szűrőt kell cserélni, gazdaságosabb is mint bármelyik más maszk. Ja és a posztapokaliptikus katasztrófafilm-hangulata is ennek a legerősebb.

exseven2 2011.12.10. 19:13:05

@www.Bisex.hu: A pollen nagyságrendekkel nagyobb azoknál a részecskéknél, amiket szűrni kellene - mérések szerint az autóban a veszélyt jelentő részecskék koncentrációja többszöröse a kintinek, mert bent megrekednek. Jó utat.

dijumvisu 2011.12.10. 19:34:09

a zembör mindíg alkalmazkodik a környezethez, legfeljebb nem lesz túl szép látvány.
láttátok már ezt a filmet?
www.youtube.com/watch?v=yMEhkTxs3_E

dijumvisu 2011.12.10. 19:35:31

@exseven2: ezért kell résnyire leengedni az ablakot hacsak nem 150-el hasítasz.

dijumvisu 2011.12.10. 19:37:47

amúgymek kedves jólkereső lusta biciklisták és biciklitől esetleg a BP-i biciklizéstől irtózók rendeljenek ilyen autót. NO smog. :)
www.mdi.lu/english/

Tier 2011.12.10. 19:53:11

@exseven2: "mérések szerint az autóban a veszélyt jelentő részecskék koncentrációja többszöröse a kintinek"

Forrásod van ehhez? Ha igen, akkor megosztod ? Ez érdekesen hangzik.
Forrás nélkül viszont max a Fókuszban tudom elképzelni, mint hírt : )

SvenH. (törölt) 2011.12.10. 19:55:36

@www.Bisex.hu: csalatkoznek az elozohoz aki kiosztott...
elmeletileg mar az a fel meter is szamit amennyivel a bringas fentebbrol szivja a levegot

Verhomina 2011.12.10. 20:02:20

@www.Bisex.hu:
Óriási tévedés! Az autó pollenszűrője alkalmatlan arra, hogy a 2,5 mikron méretű szálló por részecskéket kiszűrje, a gáz halmazállapotú NOx-ekről, vagy ózonról meg ne is beszéljünk! Ráadásul az autóbelsőt alkotó műanyagokból felszabaduló ftalátok, brómozott égésgátlók is szennyezik a belteret. Összességében a dugóban álló autóban közel duplája az egészségkárosító anyagok menyisége, mint az autó mellett. Az a mentalitás pedig, hogy "inkább autóba ülök" csak tovább tetézi a bajt! Persze botrányos a tömegközlekedési eszközök műszaki színvonala is, ez pedig sajnos csak politika. Politikusainknak meg mindegy, hogy megfulladunk!

SvenH. (törölt) 2011.12.10. 20:18:24

most akkor egy szakmai oldaltol elvarhattuk volna hogy esetleg elmondjak hogy hasznos-e?
jo huzos a 10e fel evre de ha bizonyitottan szur akkor hat elgondolkodik az ember rajta!!!

az epitesi porszurorol se tud az ember semmit, egy epitkezesnel pl. bontasnal milyen jellegu keletkezik?

Tier 2011.12.10. 20:23:49

@exseven2: Köszönet !
Nem tudod, hogy tudományos publikáció született-e a projekt keretein belül ?

vladx 2011.12.10. 20:56:18

3M eldobható teljesen komfortosan használható közepes erőlködésig saját tapasztalatom szerint

stellaz1 2011.12.10. 21:18:38

3M flálarc, 2128-as szűrővel

ezt ajánlották a 3M-nél városi szmogra

cserélhetőek a szűrők, nagyon kényelmes a maszk

be és kilégző szelepe is van, így a szűrőbetét nem párásodik, ami azt jelenti, hogy télen is könnyű benne lélegezni akármennyi viselet után is

Az autóban pedig elég töményen kapja mindenki a mérgező gázokat. Mivrel az autó légszűrője lent van, és a mérgező gázok a talajtól 1 m magasságig koncentrálódnak, így fokozott a dózis. Pár éve volt erről valami kutatás, google talán kidobja.

A pollenszűrő meg virágpor ellen véd.

Vkat118 2011.12.10. 21:29:03

Jájh. Az ilyen droidok annyira ellenszenvesek nekem. Jó jó gondolom én is nekik. De ez így van jól.

Taligamajom 2011.12.10. 21:32:04

en ot evig tekertem resproban telen nyaron. en nem ereztem a busz buzet sem pedig a meki burgerking szagokat. szerintem nagyon jo darab.

Vkat118 2011.12.10. 21:32:47

A másik, hogy attól hogy magyarul hibásan pollen filternek hívják. Attól még a cabin air filter nagyságrendekkel jobban véd egy ilyen maszknál minden fronton.

stellaz1 2011.12.10. 21:36:27

@Vkat118:

nmilyen ipari szabványt adnak egy pollen szűrőre?

igazi hős 2011.12.10. 21:47:45

@Berkut: Ott is szar a levegő. Nem 200% a PM10, csak 150%. Le kell menni tanyára, ott 10%. És éjjel látni a csillagokat.

stellaz1 2011.12.10. 21:55:54

@Vkat118:

megnéztem, autóba is lehet kapni aktív szenes szűrőt, csak ezzel az a problma, hogy míg a maszkomat nejlonban kell tárolni, mert a szn a levegőből megköti az cuccot, addig az autóéit is abban kelle tárolni, de ugye nem ez történik.

Ráadásul a bringázáshoz használt maszkom 2-3 hónapnál nem bír többet és eltömődik a retektől, szó szeirint fekete lessz a trutymáktól.

Na most autóban is vélhetően 1-2 havonta elhasználódik az akítv szenes szűrő (már amibe olyan van, mert csak a legdrágábbak azok), de ugybár jóbb esetben évente, átlagos magyar mentalitás szerint inkább csak 5 évente van kicserélve a szűrő betét

igazi hős 2011.12.10. 21:56:24

Írhatta volna a posztoló, hogy hidegben hogy működik a maszk. Amikor a leheletem visszaderesedik a szakállamra, akkor maszk belsejében tocsogna a hideg víz vagy van valami okosság benne? Vagy az emlegetett nyúlós nedv igazából a lecsapódó lehelet?
Az is érdekelne, hogy ha kihajtja magát az ember, akkor mennyire számít az a levegő, ami nem jut át a szűrőn.

S-Works 2011.12.10. 21:56:26

Én Resprót használok jó pár éve, télen nyáron.
Nyári melegben is hordható, nem izzadok be alá. Persze a vastag pánt jobban melegít, de még elviselhető. Télen a hideg szélben az arc és a fül alatti nyakrész védelem nagyon jól jön. Ellenben intenzív(!) 20 perc után a páralecsapódás már zavaró, hiába a két jó szelep. Több napi használat után érezni a száj körül hogy a nedvesség kiszárítja, kipirosítja a területet. Nyáron nincs ilyen problémám vele. A többit nem próbáltam a kinézetük miatt.

S-Works 2011.12.10. 22:01:22

@igazi hős:
Ha nagyon nyomod és nagyon hideg van, akkor előfordulhat, hogy nehezebbé válik a légzés. Jópárszor előfordult már velem, rekeszizom erősítésként fogtam fel.
Nem érzed hidegnek a lecsapódó párát, mert abszolút szélálló a maszk.

stellaz1 2011.12.10. 22:12:50

@igazi hős:

a 3M félálarcan tocsog a páralecsapódás, menet közben csöpög a szelepen át, de mivel nem ér az arcodhoz, semmit nem érzel belőle

resprot és tárait azért nem ajánlom, mert marha drága, drága hozzá a szűrú és nincs belégző szelep rajta, ami télen elég gáz, mert így semmi nem gátolja meg, hogy a pára ne a szűrőbetéten csapódjon ki

acsa77 2011.12.10. 22:21:33

Egy klasszikusabb 3M 6000 + ABE1 (6057) + 5911-es porszűrő kombinációt választottam. Kb. 10000 Ft volt a csomag. Hatásos. Persze nem NOx és CO szűrésre való.

Háromszorosát fizetném az összegnek, ha lenne benne automata váladékelszívó :)

Vkat118 2011.12.10. 22:23:41

@stellaz1: Nekem kérdés nélkül kicserélik az olajcsere alkalmával. 2700 ft. Nem egy ökör ára.

stellaz1 2011.12.10. 22:30:58

@acsa77:

2128-as szűrőt vegyél legközelebb, én direkt írtam a 3M-nek, hogy szmogra, kerékpározásra mit ajánlanak, és azt írták, hogy oda ez kell

stellaz1 2011.12.10. 22:32:49

@Vkat118:

de gondolom nem havonta cserélsz olajat :)

meg nézd meg milyen szűrőt tesznek bele, mert lehet csak egy sima, szűrőboltban 1000 Ft-ért kapható szűrőt

Perillustris 2011.12.10. 22:36:18

@dijumvisu: Így van. Ilyenkor kifejezeten friss levegő érkezik az utastérbe.

stellaz1 2011.12.10. 22:36:43

@Vkat118:

mondjuk a skoda fábiában nem tudom mi van gyárilag, de az tuti, hogy a vadi új autóval a mindenapos vidéki utak után, annyira fullasztó volt a hungária körút, hogy kizárólag lezárt szellőzővel tudtam csak közlekedni

ha kicsitottam, elöntötte a bűz a kocsit

bringán is feltűnik, főleg masz után, hogy a város levegője szó szeirnt benzin szagú, nemérg az üllőin maszk nélkül mentem egy fl órát, és rendesen éreztem a tüdőmet, hogy szúr a sok szar amit beszívok

bazd meg 2011.12.10. 23:17:15

Az ilyen orszagot el kell hagyni ;^)

naat2 2011.12.10. 23:51:23

stellaz1: a benzinszaggal nem lenne gond (én még valamilyen szinten szeretem is) - amit nagyon érezni a városban (főleg mondjuk hegyekből visszatérve), az a szaros dízelekből áradó gázolajszármazék, azaz korom. Az elmúlt "szomogriadó" tökéletesen bízonyította a szervek teljes tudatlanságát: a részecskeözön döntően a száraz anyagok és az olaj(származékok) égetéséből keletkezik - ergo, nem az benzines, de piros matricás kocsikat kellett volna basztatni, hanem pl. a 2.5 tonnát cipelő, V6-os meg V8-as (és minden egyéb ilyen) dízel szart.

A benzin és a gázolaj (közlekedési) égetése közötti különbség az amerikai nagyvárosi dugóban jól észlelhető: ott gyakorlatilag nem ismerik a "dízel személygépjármű" fogalmát, így a dugóban - böhöm nagy (pl. V8) kocsik mellett is - nincs ilyen baszott koromszag (és az ezzel járó koromrészecskék sem).

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.12.11. 00:27:10

ki az a barom aki telen bringazik?

Reggie 2011.12.11. 01:38:18

@hagyma: Venn diagrammon abrazolva, aki a telen kerekparozna es a van kerekparja halmazok kozos metszeteben van.

SvenH. (törölt) 2011.12.11. 01:46:14

@totyatotya: totalcar.hu/magazin/kozelet/2010/02/10/karosabb-e_a_fustolos/
"az új dízel, amely néhány friss tanulmány szerint éppoly rákkeltő, mint a régi, csak elegánsan, füst nélkül adja elő."

Piriputty 2011.12.11. 03:01:51

@exseven2:

Van egy másik tanulmány is:
drinfo.hu/hirek/pubmed/19-pubmed-kutatasok/15490-nagyvarosban-biciklizni-rosszat-tesz-a-szivnek
(ezt mondjuk a Kerékpáros klub oldalain ne keresd :)

Bár tulajdonképpen nyugodtan lehet azon viatkozni, hogy hol szívja be az ember jobban a szmogot, viszont ha azt nézzük, hogy mondjuk egy balesetnél mi véd jobban, egy maszk, meg néhány összeheggesztett cső, vagy pedig 10 légzsák meg egy rakás gyűrődőzóna, akkor elég könnyű pontot tenni a vita végére. ;)

Mehley 2011.12.11. 04:59:48

@hagyma: Úgy látom kedves hagyma, hogy ezzel az "igényes" hozzászólással sikerült minősíteni magad.

Az emberek élőhelye leginkább Nyugat-Európa, míg a barmok akolban élnek. Nézd csak, ők például az első kategóriába tartoznak, te pedig az utóbbiba.

www.youtube.com/watch?v=2rETLfzQrIw

totyatotya 2011.12.11. 05:38:49

@SvenH.: nézd, én elhiszem a totalcar összegoogle-ozott okfejtését úgyanúgy mint bárki más aki tudatlan a témában. ugyanakkor az általam linkelt oldalakon az van leírva, hogy ezek az autók nitrogént és vízgőzt eresztenek ki magukból. gondolom hogy amennyiben ez nem lenne igaz, abban az esetben itt amerikában már szarrá perelte volna őket a publikum nevében néhány unatkozó jogász. De nem tették ezt meg, ergó azt is elhiszem. Két lehetőséget látok: 1. a google search azért nem mindenható információforrás, illetve 2. európában már dízelek futnak, mint amerikában.

totyatotya 2011.12.11. 05:41:22

@Mehley: nem akarok beleszólni ebbe, de hogy mennyire faszságokat írtál, az elképesztő.

NIQ 2011.12.11. 06:14:39

én azok közé a kriplik közé tartozom, akik szemüvegben tekernek (muszájból: dioptriás). Kíváncsi lennék, a tesztelt cuccok közül tud-e valamelyik választ arra a problémára, hogy hidegben a maszk mellett felszökő kilélegzett pára az első 20 m után átlátszatlanná teszi a szemüveget.

royslade 2011.12.11. 06:17:39

ezek szerint akaratod ellenére sikerült beleszólnod

Petya22 2011.12.11. 07:54:10

Én futni szoktam a 3M 8835-ben, és jók a tapasztalataim. Ebben az esetben már komoly szempont az is, hogy gyors belégzéskor se érezd azt, hogy légszomjad lesz, mert a maszk nem enged be egyszerre annyi levegőt, amennyire szükséged van. Ez a maszk teljesíti ezt a fontos kritériumot.

Az orrtörlés valóban gond, ha náthásnak érzem magam, inkább nem is próbálkozom az aznapi kocogással. Emellett a pára a maszk alatti arcbőrre is lecsapódik, és félóra után már bőven csorog csiklandozva lefelé. Viszont minuszokban a belégzett levegőt valamennyire felmelegíti, és ez jó hatással van a légutakra, jobb szívvel veszem a számon át a levegőt.

Walter Melone (törölt) 2011.12.11. 08:00:10

A bringás maszkokról nincs tapasztalatom, de az autós légszűrőkről igen.

Szóval ezek elég jól képesek megtisztítani a beáramló levegőt. Az enyém pl még arra is képes, h amennyiben a levegőt úgy ítéli meg, h az nem alkalmas emberi lélegzésre, egyszerűen átkapcsol belső keringetésre.

Eddig ilyen egyszer fordult elő.

Szmogriadó esetén legtöbbször a szállópor koncentrációja magas. Ez azért veszélyes, mert ezekre a szemcsékre ráülnek azok a molekulák, amik belélegezve tényleg rongálják az embert.

Sajnos az ilyen helyzetek ellen nem sokat tehetünk. Amikor kialakul egy hidegpárna vagy egy erős inverzió az ország felett, akkor az itt lévő légtömeg megreked.
Amíg nem jön egy markáns front, addig itt is marad.

Jellemzően ilyenkor az autóforgalom csökkentésével kísérleteznek, pedig pl a szilárd tüzelésű fűtés beszüntetése sokkal nagyobb eredménnyel járna.

A vicces az, h nem csak a nagyvárosokban van szmog emiatt, hanem a vidéki kistelepüléseken is.

Almaleves · http://almaleves.blog.hu 2011.12.11. 08:04:46

"a falak közt rekedő levegőről kiderül, hogy az valójában emberi fogyasztásra alkalmatlan gázkeverék. A jelenség ellen két dolgot lehet tenni. A másik pedig az, hogy aki nem autóval jár, légszűrőmaszkot hord."

Valóban, ezt kell tenni, légzőmaszkot hordani? Most már mindenki komplett idióta lett? Elfogadtuk, hogy szar a levegő, azt jól van? Akkor a dohányzást sem kell tiltani, az sem károsabb, mint az utcai levegő szivogatása!

Ez a milliónyi kettősmérce zavar ebbe a kurva világban.

@Walter Melone: "Sajnos az ilyen helyzetek ellen nem sokat tehetünk"

de tehetünk, nagyon is sokat. soroljam:
1. nem ülünk kocsiba
2. nem veszünk felesleges kütyüket
3. és itt még négymillió másik dolog következik, csak nincs kedvem leírni.

Nem gondoltam volna, hogy gyermekkorom sci-fi rémálmai bekövetkeznek, de minden apokaliptikus jóslat valóra válik szép gyorsan.

Klassz.

Küldeném mindenkinek aki szereti a következőket:
www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=eur%C3%B3pa%20kiad%C3%B3%20minden%20elt%C3%B6r%C3%B6lve&source=web&cd=2&ved=0CDIQtwIwAQ&url=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DxT2QTKmo8Hw&ei=5FXkTt_zI-iP4gSL1LCBBQ&usg=AFQjCNG7rtM3V_Rgsl8oR0cP8fSgS-VeNQ

Walter Melone (törölt) 2011.12.11. 08:11:58

@Almaleves:

Dicséretes ez a környezettudatosság, de értsd meg, a környezeti hatásokkal szemben ki van még mindig szolgáltatva az ember.

persze lehet olyat, h nem ülünk autóba. Ezzel a szennyezés nagyjából 15%-át meg is ússzuk.
Ha azonban komolyan akarsz tenni a szennyezés ellen akkor, nem fűtesz, nem használsz áramot, és leállítod az ipari termelést.

Na, ez már segítene egy inverziós állapotban körülbelül 1 héttel kitolni a egészségügyi határérték átlépést.

persze ez már a te komfortzónádat is érintené nyilván, így ezt már túl radikálisnak tartod nyilván.... :-D

hamisnero 2011.12.11. 08:32:05

@Walter Melone: a baj az, hogy némi idő múlva (ha csak nincs az autódban széndioxid szűrő, vagy - ha valaki volt vegyvédelmis emlékszik - olyan cucc, ami az IP5 oxigénlégzőben volt) akkor igen-igen kellemetlenül fogod érezni magad. Az én autómban most cseréltek pollenszűrőt, megnéztem - a gázokat biztos nem védi ki, és a mikrorészecskéket sem biztos. Szmogban bicőzáskor egyébként az sem rossz taktika, ha lassabban megy az ember, így csak annyi dzsuvát szív be, mint egyébként is.

robian 2011.12.11. 08:32:49

ne egyél tejterméket. akkor nem leszel taknyos.

opotep! · http://opotep.blogspot.com/ 2011.12.11. 08:54:02

@www.Bisex.hu: az autódban nagyobb mennyiséget szívsz, ugyanis a szűrő átengedi a pm10, pm2,5 részecskéket és ott keringeti a légtérben

trombita26 2011.12.11. 09:31:08

Hát a totobobo-val kapcsolatban korábban is hasonlót olvastam: www.mozgasvilag.hu/hir/ujabb-kerekparos-maszk-teszt

Kobaljov 2011.12.11. 09:44:34

A Respro-nak elvileg van kifejezetten téli modellje is ami a nyakat is fedi (X-treme), ilyet lehet nálunk valahol kapni?

vmaast 2011.12.11. 09:51:44

@totyatotya: Szerintem te meg egy kissé el vagy tévedve, vagy inkább félre vagy vezetve, de nem gond. A fizika törvényeit ez nem befolyásolja ;-)

A bringásokat respektálom, de kösz, én már nem erőltetem a városi tekerést.
Autóval járok, és nem szégyellem magam ezért. Egyfelől nem abban merül ki a környezettudatosságom hogy halálba kívánom az autósokat, mint az egyetlen környezetszennyező forrást ugye..., másfelől bármit is adtak be neked, az én jó öreg benyás gépem a kék matricájával nagyságrenddel kevesebb mérget ereget ki magából, mint a trendi zöldmatricás diesel-ek döntő többsége.
Aki pedig télen is bringázni akar, lelke rajta. Én biztosan nem fogom őket kivasalni, de ezeken az utakon, tényleg kell egy kis beütés a dologhoz ;-)

2011.12.11. 10:27:07

"hol fér el ennyi nyálka egy átlagos emberi koponyában? És mennyi hely marad mellette az agynak?"

Ez egy magas labda. Mindig szerettem volna megkérdezni egy átlagos hardcore biciklistát, vajon milyen megdönthetetlen érvei vannak a téli biciklis közlekedésnek, egy mérgező levegőjű nagyvárosban? Merthogy az egészséget nem szolgálja az tuti. A hideg az izületeket intézi el, a szmog meg átfogó támadást indít a teljes szervezet ellen. Sosem kaptam egyértelmű választ a feltett kérdésre, de most, a fenti idézetből arra tippelek, "ebben a szakmában" nincsenek ésszerűségi kérdések, mert nyálka van a processzor helyén.

midnight coder 2011.12.11. 11:27:19

Mondjuk én szívesen látnék egy egzakt elemzést ebben a témában - mind autó mind az egyes biciklis maszkok esetén. Mert ez speciel egy olyan dolog, amit nem lehet "érzés" alapján eldönteni.

vmaast 2011.12.11. 11:41:51

@Jankove: Azért azzal remélem tisztában vagy, hogy a bringások nagy része nem az egészség, és nem a környezet miatt teker ;-)

vmaast 2011.12.11. 11:51:58

@Jankove: Azért azzal remélem tisztában vagy, hogy a bringások nagy része nem az egészség, és nem a környezet miatt teker ;-)

Almaleves · http://almaleves.blog.hu 2011.12.11. 11:56:24

@Walter Melone:
demagógia, vegytiszta és aranyveretes
már amit mondol

sokkal radikálisabb nézeteim vannak, mindenki üljön kocsiba, csavarjuk rá a fűtést, legyen végre egy igazi csúcsszopás. minél hamarabb, annál jobb, minél nagyobb, az még annál is sokkal faszább!

Lehet hogy én is beledöglök, de egyszer láthatom végre a kibaszott álnaív, csodálkozásba fulladt arcokat, amit azt mormolják maguk elé: de ..de.. hogy...miért...én nem ... ez botzasztó...stb
aztán elnyeli őket az óriásokádékfolyó, mutáns halak fogják felzabálni a fekélyekkel borított testükről cafatokban hámló húsukat, könnyezve lélegzik be az éltető oxigén utolsó cseppjeit, nosztalgiázva gondolnak az utolsónak kivágott fára.

Almaleves · http://almaleves.blog.hu 2011.12.11. 11:59:43

@vmaast:
"Azért azzal remélem tisztában vagy, hogy a bringások nagy része nem az egészség, és nem a környezet miatt teker ;-)"

nem hát, azért teker mert csórók senkiháziak! direkt akadályozzák a forgalmat, amitől a légszennyezettség növekszik, ráadásul kifáradnak és többet zabálnak, amitől a nagyüzemi állattartás feltételei kialakulnak és amitől galamblelkű grínpíszesek hülledezhetnek.

Valahogy így működik ez a borzasztó világ.

Nem tudom ki engedte meg a biciklisek létezését?

myronman 2011.12.11. 12:01:32

@midnight coder: Sajnos kevés esélyt látok erre. Hallom egyik oldalról is az indokokat és a másik oldalról is. Annyira vannak mind a két oldal mellett érvek, hogy megkockáztatom hogy kb ugyanannyi negatív hatása lehet biciklivel városban tekerni, mint autóval haladni.

Ezek után meg úgy vagyok vele, hogy akkor maradok a kedvenc közlekedési eszközömnél és továbbra sem cigizek :D

Mehley 2011.12.11. 12:28:50

@totyatotya: Jobb lett volna akkor, ha mégsem szólsz bele. Bizonyára a holland egy primitív aljanép, sőt, kifejezetten barmok, hiszen még a hóban is képesek bringára ülni, mi? Nézd már meg akkor a skandináv országokat és a többi kulturáltabb államot. Vagy a videó talán nem eléggé győzőtt meg? Majd ha az átlag szarmagyar még néhány tucat szintet ugrik a törzsfejlődésben, akkor várható esetleg némi változás itthon, vagy ha az nem is, legalább tolerancia és értelmes gondolkodás.

Bicska2 2011.12.11. 12:38:42

@vmaast:

Nem vagy te icipicit szűklátókörű?
Csak ez a két ok létezhet?
Csóróság és ál-zöldség?

Nem kellhet nekem nap mint nap olyan útvonalakon közlekednem, ahol a bringa gyorsabb, mint a BKV vagy a vasdoboz?

Nem lehet nekem kényelmesebb a kerékpár, mint a csövesjáratok, vagy a dugóban idegeskedés?

Továbbá: igen, a költséghatékonyság faktor is jelen van nálam. Úgy számoltam, hogy nekem nem éri meg kéttonnás díszdobozt fenntartanom magam körül. Ezért IS járok kétkeréken.
Te bevállaltad a kocsid fenntartásának költségeit. Így döntöttél, önként. Innentől kezdve nem értem miért irigykedsz ránk, bringásokra. Amiért nem tankolunk sírva 20 ezerért kéthetente, nem kéthavi fizetésünk bán egy szervizt, és ingyen tárolom a pincében a lovamat, míg te a parkolóóránál 300 forint/félóra áron bérelsz sok-sok négyzetmétert a közterületből például.

És környezetvédelem: cáfolj meg kérlek, de szerintem egy bringás kevesebb kormot, CO-t, N2O-t, és egyebet termel mint egy fémdoboz. Nagyságrendekkel kevesebb fáradt-olaj kerül a Dunába egy-egy olajcserekor egy kerékpárból, mint a te járművedből.

No ezek így EGYÜTT azok az okok, amiért én pl. a kerékpár mellett döntök az év túlnyomó részében.

FGSuperman 2011.12.11. 12:44:33

@stellaz1: én is most tervezek venni, de inkább a 2138-ast veszem
az csak pár százassal drágább, viszont P3
szerintem megéri a különbséget

FGSuperman 2011.12.11. 12:50:42

@Jankove: téli biciklis-ruhát kell húzni

gondolom az kevésbé zavar, hogy a tinipicsáknak télen kint van a dereka és rövidnadrágban és harisnyában vannak:-)

FGSuperman 2011.12.11. 12:53:01

@vmaast: nyilván nem - te biztos tudod

én speciel a mozgás (és ezt veheted egészség egyik feltételének is) miatt
illetve szimplán csak nincs szükségem autóra - el tudok másra is költeni egy valag pénzt ha olyan kedvem van

stellaz1 2011.12.11. 12:57:00

@FGSuperman:

viszont lehet, hogy nehezebb benne levegőt venni

azért kérdeztem meg a 3M-et, mert ott azért tisztában vannak vele, mire mi való, a 2128-as érzésre nagyon jól szűr, és levegőt is kapni benne rendesen

stellaz1 2011.12.11. 12:59:53

a téli tekersről

semmi extra nincs benne, hollandiában is többen tekernek télen, mint nyáron, mert a kerékpár utakról hamarabb tolják el a havat

mondjuk elég fura, hogy sokan lehetetlennek tartják a napi testmozgást, elég jó képet ad ezen emberek álló és tűrő képességéről :D:D:D

FGSuperman 2011.12.11. 15:06:41

@stellaz1: a 2138-asnak jobb mutatòi vannak és a durvàbb "mérgeket" is szûri
nekem az szimpibb, de meg fogom szakérteni mindkettôt

dukeekud 2011.12.11. 16:48:47

Almaleves:"
Valóban, ezt kell tenni, légzőmaszkot hordani? Most már mindenki komplett idióta lett? Elfogadtuk, hogy szar a levegő, azt jól van?"

Felhaborito, hogy eljutotunk oda, hogy a sok LUSTA paraszt miatt, a normalis emberek mar csak gazmaszkban tudnak kimenni az utcara. Es hogy megoldaskent nem a belsoegesu gepjarmuvek betiltasarol beszelunk, hanem a normalis, kornyezetbarat egeszseges eletmodot folytato emberek korlatozasarol.

Bicska2 2011.12.11. 18:39:21

@dukeekud:

És azt hiszem itt be is lehet rekeszteni ezt a fórumot.
Ebben benne a lényeg.
Igaz is, szomorú is.
Köszönjük!!!
Menjünk bringászni.

vmaast 2011.12.11. 19:05:54

@Bicska2: Figyuzzcsak! A csőlátás, kettőnk közül nem az én problémám ám ;-)
Meg az arrogancia, és az unalomig elcsépelt közhelyek (ugye te sem veszed komolyan ezt a sok marhaságot?)sem, bár biztos mindre meg van az okod.

Nos először is... Egy szóval sem említettem csóróságot. Van bringám, sok évet bringáztam aktívan (lehet hogy többet, mint itt a legtöbben), ismerem az árakat, és az életmód költségeit is. A bringa=csóróság egy értelmes ember véleménye sem lehet.

Másodszor... Azt sem írtam, hogy kizárólag ál-zöldség létezik, de hidd el, nagyobb százalékban van jelen, mind gondolod. A leghangosabb zöldek nagy részének -hangsúlyozom, hogy nem az egészének, ugyanis valóban csak abban merül ki az eszme, hogy le az autóval, le a multikkal, éljen a bringa! A valódi környezetvédelemről meg kb. lövésük sincs (legjobb példa aki még tüntet is, meg környezetet is véd, aztán hétvégén kimegy a hegyekbe, hogy a montival tönkretehesse az erdei utakat. Huppsz...)

Harmadszor... Miért is kellene nekem irígykednem rátok? Ezt nem annyira vágom, de ha azt gondolod, hogy minden tankolás után elmorzsolok egy könnycseppet a szememben, ha elgurul mellettem egy bringás, akkor el vagy tájolva ;-)

Szóval távol álljon tőlem, hogy megkérdőjelezzem a bringázás mint tevékenység létjogosultságát, örömét, nagyszerű voltát, de akármilyen nagy királyság, azért azt még senkitől sem hallottam, hogy a városi életet (bevásárlás...gyerek az oviba...színház... akármi...) olyan kurvára megkönnyítené.
Kissé jobban szervezett társadalmakban a nép egyszerű gyermekei bringáznak IS, meg autóznak IS. Mikor, mi a célszerűbb. Csak itt akarja mindenki megtéríteni a másikat...

vmaast 2011.12.11. 19:18:28

@dukeekud: Mielőtt úgy felhergelnéd magad, hogy szívrohamot kapsz, sietek megjegyezni, hogy lusta paraszt viszi a boltba a büdös autójával a kiflit, hogy megreggelizhess, és közben hülyeségeket írhass, amihez egyébként a környezetszennyező számítógépek is segédkeznek, de ha nem gyertyával világítasz közben, akkor az erőművek is, meg ha nem napelemmel fűtsz, akkor pláne, nem is szólva a divatos műszálas pólódról, hacsak nem kézzel szőtt lenvászon ruha van rajtad, és akkor még nem beszéltünk a modern vegyipar termékéről, a maszkodról, amiben nyílegyenes gerinccel bringázhatsz. Na, te vagy az az ál-zöld, aki csak a lázadás miatt veri a mellét, miközben ugyanolyan környezetszennyező, mint bárki más.
Nem az embereket kellene korlátozni, hanem az ilyen gondolkodást ;-)
Cáfolj, ha tudsz...

default-design 2011.12.11. 19:53:26

Olyan jó ide "benézni" hogy egy téma milyen "jó kis kommenteket" gyárt... Egyszerűen nem értem, hogy miért nem érthető ami alap:
- ha bringával közlekedem, kevésbé szennyezem a környezetem és nehogy már emiatt sokkal többet zabáljak, ez röhejes...
- ha kocsiban vagyok, nem vagyok jobban védve az aeroszol ellen, sőt
- ha többen tekernének, jobb lenne a levegő minősége
- de addig is mindenképpen hordjon maszkot a bringás ;
és ez az egész cikk a maszkról szólt volna:

Nekem Respro-m van, City-t vettem, mert az jobban szűr. Amit a cikkben hiányoltam, az az, hogy a City jobb védelmet ad mint a Techno, ám kicsit nehezebb benne lélegezni - de amúgy a szűrőket könnyen tudod cserélni.

Téli tekerésről még annyit hogy megfelelő védelemmel nem mennek tönkre az ízületeid, de oda kell figyelni, az biztos.

Én meg egyszerűen azért kerekezem a munkahelyemre sokszor még ilyen időben is, mert
- hamarabb érek be
- jót tesz a mozgás (védelemmel, szmog és a hideg ellen)
- nem kell a tömött BKV-n nyomorognom, várnom, stb.
De BKV-zok is. Autó teljesen felejthető: reggel olyan dugó van, hogy csak villamossal tudok elfogadható időben beérni.

Ennyi.

_B_ 2011.12.11. 20:04:16

@robian: "ne egyél tejterméket. akkor nem leszel taknyos."

Úgyvan te gyökér, osztogass bölcs tanácsokat.
Aztán majd valaki kipróbálja milyen tejtermék nélkül... aztán nehogy kapja magát, hogy pár hónap alatt visszafordíthatatlanul tönkreverte az emésztőrendszerét, mert kialakult nála a laktózérzékenység.

robian 2011.12.11. 20:12:56

@_B_: OFF: 3 éve nem eszek, 2 éve no takony. a sértésed lepereg, csak tekerek: www.youtube.com/user/odasidazenith?feature=mhee#p/u/14/YnyfhTQzoZI

Bicska2 2011.12.11. 21:12:21

Nyilván mindenki téglát-cementet-létrát, kiflit, három terhes feleséget, 10 tonna atomhulladékot szállít, aki belsőégésű járművet használ.

Aki pedig kerékpározik, az közellenség, mert nyilván álzöld. Az élet egyik területén éppen kevéssé szennyez, mint aki autóval furikázik. Mivel ez vitathatatlan, inkább felhozzák az okosok a számítógép fogyasztását ellenpéldaként példának.
Lássuk hát. Ez a netbook, amin pötyögök, netezés közben tipikusan 10 watt alatt fogyaszt. Érdekelne pl Mr vmaast fogyasztása, miközben osztja az eszet.

De tényleg. Itt egy blog, ami arról szól, hogyan lehet túlélni a többek között ótósok által méreggel telefosott levegőt. Erre megjelenik egy rakat okos, aki bizonygatja, hogy a szart pöfögő autók mennyivel jobbak, mint egy kerékpár.
Remek.

Perillustris 2011.12.11. 21:29:20

@vmaast: "lusta paraszt viszi a boltba a büdös autójával a kiflit, hogy megreggelizhess"

Nem, azok nem tartoznak bele a halmazba.

vmaast 2011.12.11. 22:19:04

@Bicska2: Sarkítasz barátom, és alkalmatlan vagy intelligens vitára.
Senki nem mondta hogy mindenki téged vagy a közt szolgálja a belsőégésűvel, de tudomásul vehetnéd, hogy szükséged van rájuk. Kivéve ha amish vagy, de ezt kétlem...

Senki nem mondta hogy a bringás közellenség, azt sem, hogy többet szennyez. Bocs hogy csak kétszer írtam eddig le hogy becsülöm és respektálom őket, nem pedig gyűlölöm, mint te az autósokat.
Senki nem mondta hogy én nem fogyasztok áramot, és nem használom a vegyipar termékeit. Mert használom. Csak közben nem játszom meg magam, mint Zöld Kapitány, a bolygó megmentője.
Ezek nem ellenpéldák, csak azt próbálom neked szemléltetni, -láthatóan kevés sikerrel, hogy SENKI SEM kerülheti ki a mindennapokban azt, hogy valamilyen formában a környezetét terhelje.

Azt viszont fenntartom, hogy sok szempontból az autó jobb mint a kerékpár. NEM mindig és NEM mindenhol, de ezt megint nem állította senki.
Na ezt ennél érthetőbben már nem taglalnám, ha most így neked túl magas, akkor passzolok ;-)

acsa77 2011.12.12. 00:20:58

@stellaz1: Első nekifutásra bizonytalan vagyok. A szűrő alakja kerek, ami az 501-es adapterrel és a különálló szénszűrővel nem jó. 502-es adaptert ír a 2128-hoz, ami viszont képeken szintén nem kerek. Majd jobban utánanézek. A 2128-as nem integrált szűrő? Mert nálam ugye külön van egy bumszli szénszűrő, a 6057. Viszont azt látom, hogy az enyémnek csak "alacsony" a szűrési szintje, nem közepes vagy magas. Úgyhogy ezt majd én is megszakértem a 3M-mel, mert az oldalaik elég rémesek.

semmiho 2011.12.12. 09:00:13

@default-design: a cikkben is azt írják, amit említesz, hogy Respro maszkból a City jobban szűr, mint a Techno. De sajnos ez nem így van. A Techno szűrője dupla olyan vastag, mint a City-é, és képes a PM10 méretű szemcsék egy részének kiszűrésére is - állítólag. Nekem volt/van mindkettő, évek óta használom őket. A pollent ellenben mindkettő elég jól megszűri (asztmás voltam, én ezt bizony keményen megérzem). A pótszűrők 5-6e Ft-os ára egyébként párban értendő, 2 db-ot adnak ennyi pénzért. Így is durván borsos ez az ár, sajnos...
A cikkben említik, hogy nyáron nem tudják, milyenek lehetnek ezek a maszkok - nos, jól működnek, a City talán jobban "szellőzik" melegben, köszönhetően a vékonyabb vastagságú szűrőbetétnek.

Valaki említette továbbá, hogy inkább autóba ül, mert az autó pollenszűrője megszűri a szmogot. Sajnos ki kell ábrándítanom, Opotep! jól írja: NEM szűri meg, a pollen és a nagyméretű porszemcséken kívül szinte minden az utastérbe jut. Sőt, ugyanolyan veszélyes az a finom dízelkorommal (ami nem mellesleg egy szélsőségesen rákkeltő anyag) és egyéb káros anyagokkal szennyezett, a sorozatos forgalmi dugók során huzamosabb ideig beszívott, az utastérben pedig jól megkeringtetett levegő az autósra nézve, mintha - például - csúcsforgalom mellett az Alkotás út mentén kocogna egyet. (!)

FGSuperman 2011.12.12. 22:47:50

@vmaast: a megtérítésről jut eszembe
ez egy kerékpáros fórum - mi a repedt herét osztják itt az autósok az észt és próbálnak téríteni?

FGSuperman 2011.12.12. 22:48:51

@vmaast: a megtérítésről jut eszembe
ez egy kerékpáros fórum - mi a repedt herét osztják itt az autósok az észt és próbálnak téríteni?

FGSuperman 2011.12.12. 22:52:05

@vmaast: ne csinálj magadból feltétlen hülyét

egy kerékpáros összes kellékének előállítása jóval kisebb környezetszennyezéssel jár, mint egy autó előállítása (nem beszélve az autóból folyamatosan elfogyó üzemanyag előállításáról, illetve annak elégetése során keletkező gázok-gőzök, stb mennyiségéről)

FGSuperman 2011.12.12. 22:55:19

@acsa77: le lehet tölteni a maszkokról több oldalas pdf-eket a 3M honlapjáról
azon talán el lehet igazodni

nowy 2011.12.13. 03:35:01

@FGSuperman:
CM fórumról írt nekik valaki,íme a válasz :

"Is any of your masks filtering pollutants commonly found in major cities and therefore usable for cycling?
As far as I know city cyclists widely use your nr. 9926 mask, is it really suitable for city cycling?
Thank you in advance,
Peter"

"Peter,
The reality is that no mask is capable of dealing with all the vehicle exhaust emissions & some actually make matters worse because you end up breathing harder and inhaling more of the pollution. Short of strapping on self contained breathing apparatus, the only option is to look at a compromise that can handle as many of the contaminants as possible & the 3M 9926 would be the best choice.

Regards,
Peter Hilton
3M Health & Safety Helpline
Occupational Health & Environmental Safety"

Hevenyészett fordításban : Van olyan maszk ami megszűri a városi szennyeződést és ezért ajánlják kerékpározáshoz? A 9926-ost sokan használják,tényleg jó ?
Az az igazság,hogy nincs olyan maszk,ami megszűr mindent,sőt némelyik csak ront a helyzeten,mert nehezebb lélegezni benne,ezért mélyebbre szívod le a szennyeződést.A 9926-os talán a legjobb választás,mert a lehető legtöbb szennyeződést megszűri.

Perillustris 2011.12.13. 11:50:19

@nowy: Miért nem rakunk a kipufogókra?

GG81 2011.12.13. 14:41:28

@Mehley: megvan rájöttem! ilyenkor miért nem szúrtok be egy-egy képet/videót/rádió felvételt, amiben látszik ugyenezen, főleg holland, belga városok autóútjainak dugóinak híre, hatalmassága!? ugyanis többtízkm-es dugókban állnak a kedves nyugat európai mintapolgárok, akik persze gyakran bicikliznek is biztos, de nagy előszeretettel állnak a városok autópályabevezetőkön pl...

a másik. nemrégen sikerült újra világot látni... a hihhetetlenül élhető bécsben, Matócsi úr után szabadon. szóval nekik nem egy hanem 2 párhuzamos hörútjukon nem 2 hanem 3 tömött sávon állnak és pöfögnek az autóik, beállnak szintúgy a kereszteződésekbe, csakmintha itthol jártam volna... de tény és való sok logikus megoldást látni itt-ott a közlekedésben, hogycsak azt ne emeljem ki, hogy nem tartják fel feleslegesen a forgalmat, hagyják áramlani, elvezetik, ahol erre lehetőségük van.

gregibroki 2011.12.13. 15:21:15

@stellaz1: nekem is ez jutott eszembe mikor Hollandiában, Belgiumban vagy Németországban voltam. Főleg a hollandoknál voltam szar időjárási körülmények között. Gond nélkül bringáztak, gyerekestül, laptopostul, mindenestül. Városi bringa+ csomagtartó+öltöny+esernyő.
Nálunk meg mindenki visszahúzódik, ha elkezd esni az eső. Szerintem a magyarok fázósabbak. Szarrá fűtjük lakásainkat és magas a fűtésszámlánk, stb.
Van mit javulni.

gregibroki 2011.12.13. 15:22:40

@GG81: Semmi sem tökéletes.
Azért érdemes megjegyezni, hogy Bp-en a Deák-térnél is fasza dugó van csúcsforgalomban minden irányban. Pedig mindenfele van kerékpárút.

Ákos_kerekparosmaszk.hu 2011.12.14. 10:53:22

Kedves Olvasók és kedves András!

Mivel mi forgalmazzuk a Totobobo maszkot, és András cikke finoman szólva sem vetett rá túl jó fényt, úgy gondoltuk, hogy kiegészítjük pár gondolattal az általa leírtakat.
1) A piacon kapható maszkok mindegyike rendelkezik jó és rossz tulajdonságokkal. A vásárló mérlegelje, hogy neki mely funkciók fontosak, majd ennek alapján döntsön. Az András által vázolt szubjektív vélemény csak egy a sok közül. (Szemben a cikkíróval nekem például a Respro elviselhetetlenül kényelmetlen, a Totobobot meg már egy éve nyúzom teljes megelégedettséggel.) Lényeg, hogy aki sokat teker, főleg, ha a város forgalmas részein, annak egészsége védelmében nagyon ajánlott valamilyen maszkot hordania.
2) A téli “váladék”, melyről a cikk lényegében szól, inkább a lecsapódott pára, mintsem a takony. A fizikát nem lehet becsapni, télen a maszkon kívül hideg van, belül meleg, így a magasabb páratartalom könnyen kicsapódik bármelyik maszkban. A Totobobot egyébként kesztyűben is könnyen félre lehet húzni, orrot megtörölni, maszkot visszatenni. Még menet közben is, nem kell a piros lámpát várni.
3) A pánt elszakadása (egyébként nem az anyag gyengesége miatt elszakadt, hanem a forrasztása engedett el) sajnálatos, de egyébként rendkívül ritka eset. Mint fentebb is említettem, az én maszkomnak semmi baja nem lett egy év alatt se. Nyilván gyártási hiba, és mint ilyen, ha András vásárlóként ezt jelzi, ki is cseréljük neki.
4) Szerintem az, hogy a maszk anyaga nem szívja fel a lecsapódott párát, taknyot, akármilyen odakerült folyadékot, elég hasznos. Mivel nagyjából kettő perc az egészet teljesen megtisztítani, akár minden tekerésnek makulátlan maszkkal lehet nekivágni.
5) András állítása szerint neki a maszk mellett beszökik a levegő (az általa “kemény” műanyagnak aposztrofált anyag egyébként elég puha, az orrnál a maszk alakja pedig követi az arc alakját). Andrásnak lehet, hogy szorosabbra kellett volna húznia a pántokat. Ha pedig a maszk eredeti méretében tényleg nem passzol hozzá, egy olló segítségével könnyen kisebbre vághatta volna (a Totobobo az egyetlen ilyen maszk egyébként). Ehhez talált volna az oldalunkon is segítséget, vagy akár írhatott volna nekünk, és mint mindenkinek, neki is szívesen segítettünk volna.

Oldalunkon (www.kerekparosmaszk.hu) mégtöbbet olvashattok a maszk hasznos funkcióiról és használatáról, blogunkban pedig véleményeket, cikkeket is találtok.
Remélem, tudtam segíteni azoknak, akik maszk vásárlásán törik a fejüket! És nem elfelejteni, hogy a Totobobo csak az egyik a piacon kapható maszkok közül, nézzétek meg mindegyiket, mielőtt leteszitek valamelyik mellett a voksotokat! Nekünk egyszerűen ez jött be.

További baleset- és szmogmentes bringázást, valamint Kellemes Ünnepeket kívánunk mindenkinek!

Üdv,
Ákos

nowy 2011.12.15. 16:25:58

@Ákos_kerekparosmaszk.hu: Kedves Ákos !
Mikor lesz vagy lesz e európai vizsgálata a maszknak ? (89/686/EGK)

Techergő 2012.02.15. 14:25:27

A cikk írója véleményem szerint nem végzett elég alapos vizsgálatot, vagy valami más lehetett az oka annak, hogy nem megfelelőképpen értékelt (szerintem). Csak annyit tudok hozzáfűzni, hogy nekem volt Resprom, nem volt rossz, de tényleg nehezen vehető le és föl, meg nekem túl nagy is volt, nyáron meleg. Úgyhogy ezért kipróbáltam a cikkben agyonfikázott Totobobo-t, és teljesen rendben van, használom már egy ideje. Valóban mindegyiknek van előnye-hátránya, de a Totobobo nem érdemli meg, hogy egy ilyen összehasonlításban így lehúzzák. Rengeteget bringázok városban, úgyhogy nekem ez egy kardinális kérdés, ezért megpróbáltam olyan maszkot találni, ami tényleg megfelel a célra. Körüljártam a témát, tehát nem csak a levegőbe beszélek. Bár 3M-em még nem volt, több ismerősömnek van, úgyhogy valamennyire azt is ismerem, ezzel együtt választottam a Totobobot. Nem mintha túlértékelném a cikk írójának a véleményét, mert az csak egy a sok közül, de nekem kicsit övön alulinak tűnt ez egy olyan termékkel szemben, amit én elégedettséggel használok. Egy kollégám is vett, és neki sincs vele különösebb baja. Egyébként meg mindenkinek jó tekerést!
süti beállítások módosítása