Friss topikok

Címkék

afrika (4) alkohol (11) andrássy (3) armstrong (4) ausztrália (6) autómentes (24) autós biciklis ellentét (3) baleset (35) bam (4) bérbicikli (30) bicikli (18) biciklibulvár (6) bicikliparkoló (8) biciklis futár (9) bicikliút (134) bírság (10) biztonság (54) biztosítás (5) bkk (8) bkv (9) bringázz a munkába (4) bubi (14) buda (3) budapest (79) buszsáv (3) cannondale (4) critical mass (50) dánia (3) demonstráció (5) design (31) divat (8) downhill (8) dr kerékagy (5) egyesült államok (4) emelés (3) empamo (6) energia (3) energia bringa (5) építkezés (4) extrém kerékpár (3) e bike (5) felmérés (6) film (6) fotó (4) futár (3) gkm (4) google (4) gyerek (3) hátizsák (3) herebántalom (5) hibrid (4) híd (10) infrastruktúra (6) járda (3) kampány (4) képzőművészet (7) kerékagy (3) kerékpár (15) kerékpárbarát (3) kerékpárosklub (5) kerékpársztráda (6) kerékpártároló (3) kerékpárút (3) kína (3) kiskörút (7) kocsma (6) koppenhága (4) közbicikli (3) közbringa (3) közlekedés (4) kresz (17) kvvm (3) lakat (5) lámpa (4) levegő (7) london (15) lopás (16) magyar kerékpárosklub (3) margit híd (25) maszk (3) máv (7) mkk (3) mtb (3) nagy-britannia (3) new york (9) nyereg (7) obama (4) önkormányzat (21) orfk (4) párizs (7) parkolás (4) parlament (4) rakpart (3) regisztráció (3) rendőr (35) schwinn csepel (3) sisak (14) statisztika (3) szeged (3) szerviz (3) szex (5) sztrájk (8) tábla (4) tél (10) térkép (5) tolvaj (5) túrázás (8) urbánus (39) városi biciklizés (44) verseny (3) videó (12) világítás (6) víz (4) vonat (4) zene (5) Címkefelhő

A Fidesz és az MSZP talán nem tartja be a kerékpáros ígéreteit

2010.09.23. 07:30 - Földes András

Rendhagyó módon ért véget az őszi Critical Mass. A több ezres demonstráció csúcspontja ugyanis nem a szokásos bringaemelés volt, hanem egy politikai kerekasztal beszélgetés az esemény végpontjánál, a Gödörben. A szervezők a biciklis fejlesztésekkel kapcsolatban rendeztek vitát a főpolgármester-jelölteknek, ahol ráadásul nem a kvadrofon igéretkánon volt a legizgalmasabb, hanem maga a közönség.

Meglepő módon az érdeklődők megtöltötték a 3-400 fős termet, pedig a program este fél kilenckor kezdődött, kinn meleg volt, lehetett volna iszogatni a teraszon, vagy csevegni a füvön. A közönség reakcióiból érezhető volt ugyan az a politikusellenesség, ami minden magyarra jellemző, aki történetesen nem politikus. De a taps, és a huhogás egyértelművé tette, hogy a jelenlévők magukénak érzik a városfejlesztés ügyeit, noha a magyar választókat eddig legfeljebb az extra juttatások belengetése tudta felcsigázni, vagy ha kiszolgáltatott csoportok vegzálását ígérte meg a hatalom.

Mindenkinek jó lesz, egyszerre

Az asztalnál ülő politikusokat is meglepte ez a hozzáállás, hiszen ilyen eseményeken vagy ájult tisztelet vagy halálos unalom a jellemző. A meghívottak többsége ugyanakkor nem tudott felnőni a feladathoz. Tarlós István el sem jött, állítólag már volt programja, mi viszont úgy tudjuk, hogy a Fidesz a biztonság kedvéért eltiltotta minden vitáról.

cm2010 287
Klikkeljen a képre!
 

Horváth Csabával találkoztunk ugyan a Gödör előtt, de mivel vitán kívül mondta el nekünk a programját, nem lenne tisztességes közzétenni. A kampányígéreteken túl amúgy is csak egyetlen érdekes mozzanata volt a beszélgetésnek. Az egyébként biciklit markoló Horváth azzal indokolta távolmaradását, hogy nem ül egy asztalhoz a jobbikos Staudt Gáborral, akit a demokratikus normák ellenében tevékenykedő, szélsőjobboldali párt emberének tart. Ezzel nem is vitatkoztunk, az viszont érdekelt minket, hogy miként képzeli el munkáját a fővárosi közgyűlésben, amelynek vélhetően mindketten tagjai lesznek. A jelölt kitérő választ adott, amiből arra következtettünk, hogy a közgyűléstől valószínűleg mégsem maradna távol.

A szocialistákat az ötödik kerületben induló Pásztor Tibor, a Fideszt Szikora Linda képviselte.

A másfél órás beszélgetés legtanulságosabb része egyébként a befejezés volt. Az ígéret esőt követően a moderátorok megkérdezték a jelölteket, megválasztásuk esetén számon kérhetik-e rajtuk az elhangzottakat. Míg az LMP és a Jobbik igennel válaszolt, az MSZP-s jelölt kitérő választ adott, a fidesz képviselője pedig azt mondta: lehet.

Újdonság volt egyébként, hogy egyik politikus sem biztos benne: valóban lesz bicikliút a Margit híd mindkét oldalán. Mint ismeretes, ilyen pályázattal nyert EU-pénzt a főváros, de később módosították a tervet, és levették a bicikliutat az egyik oldalról. Az EU figyelmeztetése után ígéretet tettek az eredeti tervek megvalósítására, de ennek ellenére a helyzet továbbra is bizonytalan. 

 
Fotó: Földes András

Markáns kijelentések hangzottak el a hidakról. Az LMP néhány éven belül lezárná az autósok elől a Lánchidat. Az ötlet az MSZP-s jelöltnek is tetszett, ő a Margit híd megnyitása után rögtön átadná ezt a hidat a gyalogosoknak és a bicikliseknek.

A legtöbb kérdésre egyébként az LMP-s Jávor Benedek adott életszerű válaszokat, ami érthető, hiszen politikai munkája előtt a kerékpáros civil mozgalom egyik szervezője volt. Jávor egyedüliként merte kimondani, hogy a biciklis közlekedés fejlesztését a belváros forgalomcsillapításával szeretné összekötni, bevezetné a dugódíjat, sávokat venne el az autóktól, hogy azt a biciklis- és gyalogos közlekedésnek adják át. Az LMP 2014-re 10 százalékra tornászná fel a biciklivel közlekedők arányát a fővárosban.

A Fidesz is a biciklisek közlekedési rendszerbe történő integrálását tartaná helyesnek, de ha a helyzet úgy kívánja, bizonyos helyeken azért szegregálnák is a kerékpárosokat.

Három párti konszenzus alakult ki a dugódíj kapcsán. A világ több nagyvárosában bevezetett belvárosi autós belépődíjat az MSZP, a Fidesz és az LMP is bevezetné. Egyedül a Jobbik utasítja el, mert nem szeretnék növelni az emberek terheit.

Demagógiában egyébként Staudt Gábor volt a legbátrabb. A Jobbik nem venne el helyet az autósoktól, de egyúttal adna sávokat a bicikliseknek is. A kettős igény kielégítéséhez szükséges teret a villamosok föld alá vitelével biztosítanák. A kötöttpályás közlekedés kéreg alá helyezése ráadásul nem kerülne pénzbe, mert a szociális segélyért kötelező közmunkát végző embereket dolgoztatnának. A jobbikos jelölt, amennyiben megválasztják, minden egyes nap biciklivel jár majd, ha csak képviselő lesz, akkor néha vonatra is szállna. (A pártok ígéreteiről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.)

Tömeges büntetések

Érdekes volt az ígérgetést megelőző kerékpáros demonstráció is, amely a hagyományoktól eltérően nem felvonulás, hanem közös kerékpáros közlekedés volt. Az utakat nem zárták le az autósok elől, a résztvevők fel-alá közlekedtek a Nagykörúton. A várttal ellentétben a résztvevők nagy többsége valóban betartotta a szabályokat, nem mentek át a piroson, szabadon hagytak egy sávot az autóknak, nem tekertek a járdán.

cm2010 149
Klikkeljen, kérjük!
 

Bár nem volt összefüggő tömeg, mert a menetet feldarabolták a piros lámpák, az nyilvánvalóvá vált, hogy ha minden nap több tízezer biciklis tekerne Budapesten, és mindnek hirtelen a Körúton lenne dolga, akkor már egyáltalán nem lenne olyan vidám a kerékpáros közlekedés. Mivel azonban ennek réme egyelőre nem fenyeget, a felvonulók, mintha csak egy társasági eseményen vennének részt, lazán beszélgetve araszoltak. A kedélyes hangulatot csak azok a hírek zavarták meg, amelyek szerint a rendőrök határozottan léptek fel a szabályszegők ellen, és néhány ezertől tízezer forintig terjedő bírságokat szabtak ki piros lámpázásért, a macskaszem vagy lámpa hiányáért.

Címkék: önkormányzat politikusok critical mass margit híd városháza városi biciklizés főpolgármester jelölt

454 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kerekagy.blog.hu/api/trackback/id/tr622316871

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Erőszakos kisebbség a biciklisfutár? 2010.09.23. 09:14:26

Biciklis-aktivisták másztak be a budapesti városháza parkolójába a kerítésen keresztül, tiltakozva az ellen, hogy Budapest szívében nem park, hanem városházi park(oló) van, na meg hogy a tegnapi Critical Mass előtt jól felhívják magukra a figyelmet. Jó...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pista Bácsi 2010.09.23. 08:10:47

Azért fura világ az, ahol "hír" az, hogy a rendőrök megbüntetik a piros lámpán átmenő biciklist...

Rigor Mortis 2010.09.23. 08:17:56

Ha bünteték őket, az hír lenne, de szerintem csak bírságolnak. Csúnya lenne, ha a rendőr büntetne. Mo-on csak a bíró büntethet, a rendőr bírságot szabhat ki.

RobinGood 2010.09.23. 08:19:09

A "szemét" rendőrök betartatták a szabályokat. Skandalum, rendőrállam, diktatúra!

qmatch 2010.09.23. 08:19:44

...pedig tényleg nem "hír", inkább napi gyakorlat - már az áthajtásra gondolok....

Pál utcai fiú 2010.09.23. 08:22:01

a macskaszem kötelező elem a bicajon? ez komoly?

qmatch 2010.09.23. 08:23:22

Különben az a baj, hogy a politikai máz elfedi a valós szándékokat, itt már mindenki politizál, vagy legalábbis azt gondoljuk mindenkiről. Ez így nem megy, őszinte hangok kellenének, kampányidőszakon kívül.

Pásztor Tibor · http://pasztortibor.hu 2010.09.23. 08:23:25

András, én nem bizonytalankodtam. Azt mondtam, hogy igen, de nem lesz rás szükség, mert ahogy eddig mindig, ezentúl is eljövök az összes CM-re, és beszámolok magamtól beszámoltatás nélkül is.

MindenbeKészakarvaBelepofázóZombi 2010.09.23. 08:24:41

Milyen érdekes... szabályos biciklisták, egymás mellett tekerve a körúton...

Viszont igazán kedvesek, hogy legalább 1 sávot szabadon hagytak az autóknak.

Amúgy meg, ki az az istenbarmahlüyeállat, aki a hét közepére szervez egy ilyen közlekedés-kinyiffantó rendezvényt???

díjhitelező 2010.09.23. 08:28:02

Éljenek a robogósok! Főleg a kétütemüs, nagylégszűrős, tuningkipufogósok!!!

cdrom70 2010.09.23. 08:29:00

Egy ilyen felvonuláson bírságolni???? Szemét egy dolog..

A meleg felvonuláson miért nem büntettek közszemérem sértésért, vagy a taxisokat amikor zebrán állnak meg... stb..
Orbán rendőrállamot akar, nem tűri a konkurenciát...

Garbai Sándor 2010.09.23. 08:29:05

Tarlós, Horváth és Jávor azzal az ígérettel kérné el az én külvárosi szavazatomat, hogy az "én érdekemben" bevezetné velem szemben a dugódíjat?

Normálisak ezek? És velük mi lesz? Megszüntetik a városházi és a Kossuth téri parkolókat? Fizetnek majd ők is dugódíjat? Vagy a biztonság kedvéért adnak maguknak behajtási engedélyt?

Anyukájuk hogy van? Tömegközlekednek?

hipokrita 2010.09.23. 08:29:31

lol, engem autóval nem ennyire büntetnének ezért (áthajtás piroson)...

hipokrita 2010.09.23. 08:30:42

@Pál utcai fiú: igen, éjszaka ki kell világítani a kerékpárt. Sőt, elvileg még a kettő független fékrendszer is előírás! Elvileg.

Gyárfás 2010.09.23. 08:31:13

Aki látta ezt a tegnapi csürhét az azt is látta, hogy a résztvevők kb. fele alkalmatlan arra, hogy egyenrangú társa legyen a forgalomban egy másfél tonnás személyautónak.
A felvonulók többsége pl. nem volt kivilágítva.
A CM egy olyan rendezvény ahol azok vonulnak fel akik csak jogokat akarnak kötelezettségeket nem.

Azokat sajnálom akik normálisan próbálnak közlekedni, mert szerintem ők pont úgy vélekednek arról a csürhéről aki tegnap vonult mint én. A nagykörúti bringasáv meg egy agyrém,egyzerűen nincs rá szükség.

derabitz 2010.09.23. 08:31:15

@Pál utcai fiú:

Igen, komoly.
Az első keréken is kötelező a borostyán színű prizma.

kaanm 2010.09.23. 08:31:26

Nem segít a kerékpárosok ügyének, amikor például a dugóban várakozó autósok egyike-másika elkésik a színházból vagy nem ér oda idejében a gyerekéért.
Nagyszerű dolog a biciklizés, csak Budapest nagy része nem alkalmas rá, ráadásul a jobb kerékpárokat előbb vagy utóbb ellopják.

lyken 2010.09.23. 08:33:04

@Ula: "Amúgy meg, ki az az istenbarmahlüyeállat, aki a hét közepére szervez egy ilyen közlekedés-kinyiffantó rendezvényt??? "

Engem speciel a sziget jobban zavart közlekedési szempontból. A bringásokat ahhoz képest meg se lehetett érezni.

A bírságolás meg odáig oké, amíg nem a küllőről hiányzó prizmáért meg a csengő hiányáért bírságolnak egy 1978-as hatályban felejtett minisztériumi rendelet alapján. Amihez a kedves politikai elit baszott hozzányúlni 32 év alatt.

Hypofx 2010.09.23. 08:33:33

Buntessek csak meg oket, ha egyenrangu felkent vannak az utakon mint az autosok, akkor rajuk is vonatkozzanak a szabalyok, sok aluminium szamar

kaanm 2010.09.23. 08:33:45

Ráadásul én is úgy vélem, hogy a kerékpárosok jó része kifejezetten fütyül a közlekedési szabályokra és sokkal gátlástalanabbul közlekedik, mint az autósok.
Egyetértek Gyárfással, többségük jogokat akar kötelezettségek nélkül.

reichenberg kenéz 2010.09.23. 08:34:24

@Ula: jogos, de az van hogy ez egy nemzetközi rendezvény. Egyébként pont azért van hétköznap hogy felfigyeljenek az emberek. Ha vasárnap este lenne a kutyát sem érdekelné. A rendőrök jól tették hogy bírságoltak - már ha egyáltalán - de az lenne a legjobb ha lezárnák az egész nyomorult belvárost és csak villamossal, busszal, metróval, taxival, meg bringával lehetne közlekedeni. Ehhez persze kellenek parkoló házak is... Én véletlenül két héttel ezelőt kocsival mentem be a belvárosba az Üllői útról. több mint másfél órámba telt. ugyanez bringával, vagy tömegközlekedéssel max 30 - 40 perc. Iszonyat ami a belvárosban van!

k13 2010.09.23. 08:36:11

Tesómat 2 éve nyáron szondáztatták hazatekerés közben(ivott 1 sört Holdudvarban), ez 20.000HUF-ba került neki (ha elveszik a jogsiját ittas jámrűvezetésért, akkor rosszabbul jár).
Kitünő rendőri fellépés (5 perc /20000 HUF)

Nekem 6 hónap alatt 2x törték fel az autómat. Jegyzőkönyv irogatás, szemrevételezés, f@szkodás eredménye 2x nagy büdös semmi.
Több óra nyomozás / 0 eredmény. Rendőrség: 1-es!

Ahelyett, hogy hasznosak lennének csak kitöltik a műszakot kolbászolással és potyapénzekre mennek. Mindezt a saját adómból...na jó nem folytatom, mert csak agyf@szt kapok... :(((

Garbai Sándor 2010.09.23. 08:36:24

Nagyon buta ember az, aki a belvárosi állapotok ellen parkoló- és dugódíjjal akar küzdeni.

Olyan ez, mintha az emberölések számát azzal akarnánk csökkenteni, hogy felemelnénk a kés árát. Elvégre a legtöbb emberölést késsel követik el, ha emeljük az árát, kevesebb embert szúrnak le.

derabitz 2010.09.23. 08:36:46

@cdrom70:

"A meleg felvonuláson miért nem büntettek közszemérem sértésért"

Mert az zárt rendezvény volt, és tudható volt az is, hogy merre fog vonulni. Nem volt kötelező a nézése.
A tegnapi "CM-felvonulás" nem volt zárt rendezvény. A szervezők és biztósítók kérték a résztvevőket a szabályok betartására. Aki ezt nem tette meg és megbüntették, az megérdemli.

Kobak77 2010.09.23. 08:37:42

@Pál utcai fiú: Az a helyzet, hogy sajnos kötelező. Amennyire tudom, csak az első keréken, és sárga színűnek kell lennie. Nekem ez az egyetlen "kötelező" elem, ami nincs a biciklimen, igaz eddig nem kérték számon. Amiért az írtam, hogy sajnos: A gumi peremén körbe van fényvisszaverő csík, ami ráadásul élénkebb, jobban látható, mint a féltenyérnyi sárga plecsni, de az nem jó! Kell a prizma is!

reichenberg kenéz 2010.09.23. 08:37:47

@Gyárfás: De van. Nagyon sokan bringáznának ám csak nem tudnak. Azt érsd meg, hogy biciklizni nem csak nagyon jó dolog, hanem hasznos, és praktikus is!!! És pénzt, energiát, időt is lehet vele spórolni arról már nem is beszélve hogy egészséges (Na jó, nem a nagykőrúton a szmogban) Abban igazad van hogy bringások egy jó része nem tartja be a szabályokat. Ezen változtatni kell!

Lógós 2010.09.23. 08:38:22

@Pál utcai fiú:
Komoly bizony! Holnaptól rettegjen minden macskatulajdonos, mert beindul a macskaszem maffia, kivájják minden macska szemét és rákényszerítik a biciklis társadalmat hogy megvásárolja azokat!

Morgó Muki 2010.09.23. 08:39:54

"Nagyszerű dolog a biciklizés, csak Budapest nagy része nem alkalmas rá..."
Nem mintha autózásra alkalmas lenne. Ráadásul nem is arra méretezték.

rekszem 2010.09.23. 08:41:52

"Nagyszerű dolog a biciklizés, csak Budapest nagy része nem alkalmas rá..."

De ha már bicajozni sem alkalmas, akkor autózáshoz mégis hogy?

Tiber78 2010.09.23. 08:42:03

Nagyszerű dolog az autózás, csak Budapest nagy része nem alkalmas rá :)

GGG77 2010.09.23. 08:42:26

Csak szólok, Jávor Benedek ezennel elveszített egy szavazót.

derabitz 2010.09.23. 08:42:38

@kaanm:

Tudható volt az útvonal ahol a bringások tekertek. Ajánlottak alternatívát is a szervezők, de a tegnapi híradások nem számoltak be komoly fennakadásokról.
A színházba, moziba vagy tekepartira igyekvő ótós akkor is elkésik, ha egy az útvonalán részegen vagy figyelmetlenségből, szabálymegszegésből balesetet okozó gépjármű vezető miatt áll a forgalom.
Asszem ez mindennaposabb mint a félévenként megrendezésre kerülő CM felvonulás.

Hypofx 2010.09.23. 08:43:01

Tok mindegy kar ezen vitazzni, vannak rendes drotszamarak,de a tobbseg szarik a szabalyokra, csak ugy mint az orszag tobbsege akik szarnak a szabalyokra legyen az erkolcsi, ado, moralis...stb

Ez egy ilyen orszag

sztrelnyikov 2010.09.23. 08:43:39

Bp-i rendőr zsebbe bírságol. Viszont balatonon elkapták egy haveromat, amiért délben nem volt nála lámpa (mondjuk jogosan), de nem egyből ment a szívózás, hogy ide a zsét, hanem felírták az adatait és mondták neki, hogy 15 napja van, hogy elfaxoljon egy bringalámpa-számlát a siófoki rk-ra, akkor nem tesznek feljelentést.

Így is lehet.

vanyinorbi 2010.09.23. 08:43:53

Pontosan, legalább az első keréken kell lennie egy prizmának. És ahogy tudjuk, az is előírás a kreszben, hogy az első és hátsó lámpának egyszerre kell kapcsolhatónak lennie, úgyhogy mindenki örüljön, akit még nem büntettek meg, amiért csak külön kapcsolható lámpái vannak, esetleg nem is a biciklin, hanem ruhán, táskán, sisakon...

Adachale 2010.09.23. 08:43:58

Autósként és gyalogosként írok.
Ha a biciklisták JOGOSAN elvárják a forgalom többi résztvevőjétől, hogy EGYENRANGÚ félként kezeljék őket, akkor tessék betartani a szabályokat és tenni érte. Lámpa, prizma stb kb 2000 ft bármelyik multiban. Azt is elfogathatónak tartanám, hogy biciklit CSAK felszerelve lehessen venni. Autót se lehet pl lámpa és duda nélkül vásárolni. Aki basztatásnak vette a rendőrök eljárását, annak közlöm, hogy mindig vannak olyan akciók, amikor kamionosokat, autósokat vagy motorosokat ellenőriznek. Mint egyenrangú közlekedési eszköz és résztvevő a biciklis is eleget kell tegyen pár követelménynek. Ja a KRESZ ben van egy jó mondat, amit biciklisek figyelmébe szeretnék ajánlani: LÁTNI ÉS LÁTSZANI!

belakis 2010.09.23. 08:44:23

@Pál utcai fiú: Ezek szerint nincs jogsid.

Két üzembiztos fék, első hátsó lámpa (az ismert színekben) fényvisszaverő prizma. A csengőre már nem emlékszem, de rég nem szabályos egy mai lecsupaszított bicaj.

Németországban 100 eurós csekkel jutalmazzák pl a fixiseket. Nincs féked? Tessék 100 ojró. Persze nem KP-ban.. :)

GGG77 2010.09.23. 08:45:27

"A kedélyes hangulatot csak azok a hírek zavarták meg, amelyek szerint a rendőrök határozottan léptek fel a szabályszegők ellen, és néhány ezertől tízezer forintig terjedő bírságokat szabtak ki piros lámpázásért, a macskaszem vagy lámpa hiányáért."

Diktatúra! Önkény! Fúúúúújjjj! Mi az, hogy nem úgy biciklizhetünk, ahogy akarunk.

Látjátok, kedves bringanácik, a jogok mellé, kötelességek is járnak.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.09.23. 08:45:33

szánalmas csürhe és felesleges hangulatkeltés az egész.

vezereger 2010.09.23. 08:47:35

http://www.gemosz.hu/userfiles/Köhém%206-1990(2).doc
37.oldal:
116. § (1) A kerékpárt fel kell szerelni
a) könnyen kezelhető, megbízható kormányberendezéssel,
b) két, egymástól függetlenül működtethető fékszerkezettel, melyek közül az egyik az első, a másik a hátsó kerékre hat,
c) hangjelző berendezéssel, amely csak csengő lehet,
d) egy előre fehér, vagy kadmiumsárga fényt adó lámpával,
e) egy hátra piros fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható helyzetjelző lámpával,
f) hátul egy vagy két, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú, piros színű fényvisszaverővel,
g) legalább az első keréken legalább 1 db borostyánsárga színű, mindkét oldal felé hatásos oldalsó fényvisszaverővel (küllőprizmával).
A g) pontban előírt fényvisszaverőt a kerékpárokra 1991. évi december hó 31. napjáig kell felszerelni.
(2) A kerékpárt fel szabad szerelni
- elöl fehér,
- oldalán borostyánsárga,
- mindkét oldali lábpedálon elöl és hátul borostyánsárga
fényvisszaverővel, továbbá a kerékpár bal oldalán elhelyezett szélességjelzővel, amely előre fehér, hátra piros színű fényvisszaverőt tartalmaz.
(3) A kerékpárra felszerelt fényvisszaverőknek sötétben, tiszta időben - olyan járműből, amelynek távolsági fényszórója azt megvilágítja - 150 méterről észlelhetőnek kell lenniük.
(4) A kettőnél több kerekű és 0,80 méternél szélesebb kerékpárt mindkét oldalon fel kell szerelni az (1) bekezdés d)-f) pontjában említett világító, illetőleg fényjelző berendezésekkel. Ezek a berendezések a jármű legszélső pontjától 0,15 méternél távolabb, egymáshoz pedig 0,60 méternél közelebb nem lehetnek.
(...)
(8) A kerékpár lámpák elektromos kapcsolásának olyannak kell lenni, hogy a lámpák együtt legyenek be- és kikapcsolhatók.
(9) A kerékpár világító és fényjelző berendezéseit a következőképpen kell elhelyezni:
a) Az (1) bekezdés
- d) pontjában említett lámpát,
- e) pontjában említett hátsó (piros színű) helyzetjelző lámpát és
- f) pontjában említett hátsó (piros színű) fényvisszaverő(ke)t,
valamint a (2) bekezdésben említett első (fehér) fényvisszaverőt a kerékpár hosszirányú függőleges felezősíkjában úgy, hogy
- az úttesthez 0,35 méternél közelebb,
- a lámpák az úttesttől 0,90 méternél távolabb,
- a fényvisszaverők az úttesttől 0,60 méternél távolabb ne legyenek.
b) Az (1) bekezdés g) pontjában említett, kerékre oldalsó (borostyánsárga színű) fényvisszaverőt (küllőprizmát) úgy, hogy annak távolsága a kerékabroncstól 0,10-0,15 méter legyen.
c) A (2) bekezdésben említett szélességjelzőt úgy, hogy az a kerékpár hosszirányú függőleges felezősíkjától balra 0,30-0,40 méterre és az úttest szintjétől 0,35-0,60 méterre legyen.

belakis 2010.09.23. 08:49:08

@GGG77: Tudod mi a jó, hogy erről megint csak egy fórum, egy blog ad hamis jelentést. Senkit sem zavart meg semmilyen hír, aki f*sz, azt megbüntetik. Ez igaz autóval is, gyalog is.

De tessék, keltsetek még ilyen hangulatot!

Hajrá!

Don Bandi · http://www.youtube.com/watch?v=w_mZqfanqg0 2010.09.23. 08:51:14

majd ha megtanulnak a biciklisek szabályosan közlekedni, akkor pattogjanak.
a gyalogtetvek szintén nagymesterek a szabálytalanságokan, tehát csakazértis letarolom őket bringával!

vanyinorbi 2010.09.23. 08:51:17

@belakis:

A csengő is kötelező:

"A kerékpárt fel kell szerelni... hangjelző berendezéssel, amely csak csengő lehet"

Szóval ha csak duda/kürt van, azért is megbüntethetnek.

Hypofx 2010.09.23. 08:51:27

@belakis: remelelem egyre tobbet buntetnek meg, ma reggel is 3 bicajos siman at a piroson mellettem ugy hogy kozben a zebran meno gyalogosok kozott cikaztak, szivessen rajuk nyitottam volna az ajtot ugy 60kmh val

gio · http://www.napiauto.blog.hu 2010.09.23. 08:51:45

remélem, minden szabálytalan biciklist megbüntettek. autós a pirosért 100e forintot kap, a biciklis 10e-t? szép világ.

2010.09.23. 08:52:27

elöl hátul fék? tudom már mivel fogom basztatni a fixis haverom :)

paszternak 2010.09.23. 08:55:16

@belakis: igen: hangjelző berendezés, amely csak csengő lehet.

116. § (1) A kerékpárt fel kell szerelni
a) könnyen kezelhető, megbízható kormányberendezéssel,
b) két, egymástól függetlenül működtethető fékszerkezettel, melyek közül az egyik az első, a másik a hátsó kerékre hat,
c) hangjelző berendezéssel, amely csak csengő lehet,
d) egy előre fehér, vagy kadmiumsárga fényt adó lámpával,
e) egy hátra piros fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható helyzetjelző lámpával,
f) hátul egy vagy két, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú, piros színű fényvisszaverővel,
g) legalább az első keréken legalább 1 db borostyánsárga színű, mindkét oldal felé hatásos oldalsó fényvisszaverővel (küllőprizmával).

Forrás: plasma.szfki.kfki.hu/~csillag/kerekpar_kresz/Kohem_6_1990_bicikli.rtf

Hugo2010 2010.09.23. 08:56:05

A szervezők szerint ez egy közös kerékpáros közlekedés volt. Akkor viszont mint minden más közlekedésben résztvevőre, rájuk is vonatkoznak az érvényben lévő szabályok. Amennyiben ezeket nem tartják be, akkor azt szankciónálja a hatóság. Mi ezzel a probléma? Kivételesen most a biciklisek is megtudhatták milyen az, amikor szabálytalan közlekedés miatt bírságolnak.

áramfogyasztó 2010.09.23. 08:56:20

Rengeteg hasznos hozzászólást lehet olvasni a posztban.
De!
Ha a kerékpárosok elvárásokat támasztanak akkor legyenek kötelezettségeik is!
Legyen kötelező minden egyes kerékpárra biztosítás amely fedezetet nyújt az esetleges károkozásukra! Ugyan ez igaz a mopedesekre is , akiknél miért nem kötelező már végre valamilyen azonosító jelzés? Miért "randalírozhatnak" kedvükre,adott esetben büntetlenül -kárt okozva a közlekedésben résztvevőknek?-alkalmasint kerékpárosoknak, sőt GYALOGOSOKNAK!!
Aki bármilyen közlekedési eszközzel részt vesz a forgalomban legyen egyenrangú mindenben!
Jó példa erre Svájc-ahol kötelező a kerékpárokra biztosítást fizetni és ha nincs meg az éves címke ,a rend éber őre kegyetlenül büntet!
Ezekkel a kérdésekkel nem lenne jó foglalkozni-mondjuk kampány időszakon kívül?

derabitz 2010.09.23. 08:56:41

@vanyinorbi:

Mivel két kezed van, ezért a bringára szerelt "villógakat" egyszerre tudod kapcsolni ki és be.

Trevize 2010.09.23. 08:57:59

@Ula: "Amúgy meg, ki az az istenbarmahlüyeállat, aki a hét közepére szervez egy ilyen közlekedés-kinyiffantó rendezvényt???"

Európai autómentes nap. Köszönjük a kultúrált véleménynyilvánítást :)

hu.wikipedia.org/wiki/Eur%C3%B3pai_aut%C3%B3mentes_nap

Tomasz_a_gozmozdony 2010.09.23. 08:58:56

Remelem majd az ilyen fasza otletek (lanchid lezarasa az autok elol, nagykoruti biciklisav stb) kitalaloihoz majd nem fog egyszer odaerni a mento a biciklisek miatt. Menjetek a kurva anyatokba mostmar.

Michael Scott Paper co. inc. 2010.09.23. 09:00:13

Tegnap hazafele setaltam a koruton. Direkt figyeltem, rengeteg kerekparos volt. Egy darabig neztem, de akarhogy szamoltam joval tobb kerekparon nem volt lampa sem elol, sem hatul. En abszolut tamogatom a kerekparozast a varosban, meg az osszes torekvest, de akkor elgondolkodtam valahogy igy:
HOGY MI A K#$@# ANY@#$ERT NEM TUDSZ FELRAKNI EGY SZ@JBAB@#$#@OTT LAMPAT ELORE, MEG EGYET HATRA??? NEM AZERT MERT AZT SZERETNEM, HOGY VILAGITSAL MINT A KARACSONYFA!!! AZEEE B@Z#EG, HOGY LASSALAK ES AZE, HOGY ELETBENMARADJA!!!

Elnezest a kirohanasert! Mint gyakorlo motoros, megvannak az elkepzeleseim arrol, hogyan kell eletbenmaradni az utakon. Ennek nem az a modja, hogy anyazok, hogy nem figyelnek ram, hanem az, hogy teszek erte, hogy eszrevegyenek.

derabitz 2010.09.23. 09:00:43

@belakis:

A fixin van fék, különben nem tudna megállni.
A rendőri zaklatás elkerülése végett ma már az óvatos fixisek felszerelnek előre is egy féket.
Nem használják, de ott van.

Bárzongorista · http://www.pecsibalazs.hu 2010.09.23. 09:01:56

@vanyinorbi:

Mivel a legtöbb LED-es lámpa leszedhető, így a műveletsor:

1. Leszeded a lámpákat
2. Az elsőt a jobb, a hátsót a bal kezedbe fogod (esetleg fordítva)
3. A rendőr felé nyújtva a két kezed, hangosan annyit mondasz: "figyeljék a kezemet, mert csalok!" (innen: hu.wikipedia.org/wiki/Rodolfo)

4. Visszateszed a két lámpát, majd meghajolva megköszönöd a tapsot.

Az ui. nincs sehol előírva, hogy a helyén kapcsolod be a lámpákat. :)

Aries MWZ 2010.09.23. 09:02:11

Egy felvonuláson mióta kell betartani a KRESZ-t? Teljesen egyenrangú a helyzet azzal, amikor az úttesten vonulnak végig az emberek, a KRESZ szerint ezt sem lehetne, de mivel kiemelt rendezvény/tüntetés/felvonulás/stb, ezért azt követelhetik, amiket az engedélyezési papírokon megkövetelnek.

Elég hülyén nézne ki, hogy pl. Bodrogit megbüntetnék azért, mert a versenygépével részt vett a felvonuláson.

Amúgy a csengőt és a pumpát nem tudom hova tenni, teljesen biztonságos nélkülük a közlekedés. Itt nincs szó egyikről sem, sőt a prizmáról sem (legalábbis ezek a szavak nem találhatóak meg benne): net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=97500001.KPM&kif=k%F6zleked%E9s#xcel

Anarchista 2010.09.23. 09:02:53

Magam nagyon kerékpárellenes vagyok.

1. Lehet arcoskodni, hogy mennyivel gyorsabb az autónál - persze, mert biciklivel szarsz a szabályokra, illetve ami szabályok voltak, a nagy nyomás hatására megszűntek. Pl. az egyirányú utcában szembe kerekezés vagy a piros lámpánál való előreférkőzés. Ez utóbbitól különösen kivagyok, mert ha meg elindul a forgalom, engem a kerékpáros tart fel... Ez olyan, mintha azt mondaná egyszercsak a törvénykezés, hogy olyan marha sok a gyorshajtó, legyen innentől fogva legális. Ez pl. kimondottan tetszene, de ilyen persze sosem lesz, mert bevételkiesés.

2. A bicikli akkor alternatíva, ha _mindig_ az! Amíg az év 365 napjából sacc/kb csak 180-ban használható, a többiben meg vagy túl csapadékos, vagy túl hideg az időjárás, már el lehet felejteni.

3. Ennyi erővel mindenki kérhetne magának külön utat: a gördeszkások, görkorcsolyások, motorosszánosok, sífutók stb. A bicikli nem közlekedési, hanem sporteszköz! "Cangázni" tessék kimenni a Hűvösvölgybe vagy a Balaton köré!

4. Kíváncsi vagyok, hogyan oldaná meg egy hardcore biciklista az én munkábajárásomat: notebook, hátizsák, szerszámosláda: szumma jó 30 kg három külön entitásként. Meg vidd a kölköket oviba/suliba kerékpárral... Okos.

5. Velem senki ne tekertessen, jogom van nem mozogni, lutának lenni, és ezért nem külön sápot fizetni bárkinek is bármilyen jogcímen! Azt hiszem, ezt a technika mára lehetővé teszi...

6. Mérnökként sosem értettem, amikor utak kialakításáról van szó (és itt tágabb értelemben gondolom az utat, ide értem akár még a villamospályát is), miért nem lehet "térben" gondolkodni. Utálom a jobbikot, de az teljesen igaz, hogy pl. a síneket le lehetne vinni a föld alá. Meg eleve miért kell a nagyobb útkereszteződéseket "szintben" megépíteni, nem értem. Még a "juj, mi lesz a városképpel"-nyafogással sem értek egyet, de jó, legyen: tessék egy nagy valag aluljárót építeni (á la Ferenciek tere), és a probléma meg is van "hekkelve".

ihatethisindapassthingy 2010.09.23. 09:04:46

A tegnapi CM-en a szokással ellentétben csak gyalogosként és autósként "vettem részt" - ezúton csak annyit üzennék a szervezőknek, hogy a gyalogátkelőkre is figyeljenek. Gyalogosként alig tudtam átvergődni a zebrán, mert beálltak rá a forgalomban várakozó bringások, holott KRESZ szerint nem csinálunk ilyet (igen, az autósoktól is elvárom).

derabitz 2010.09.23. 09:04:47

@Tomasz_a_gozmozdony:

A megkülönböztető jelzéseit egyszerre használó gépjármű folyamatos haladása érdekében használhatja a nagykörúti bringa sávot, vagy a gépjármű forgalom elől lezárt Lánchidat is célja mielőbbi elérese érdekében.

Trevize 2010.09.23. 09:09:29

@k13: Nagyon helyes, hogy az alkoholt fogyasztó tesódat megbüntették. Még akkor is, ha nem egy tonnás járművet vezetett. Bringával is lehet balesetet okozni. A szabály az szabály, mindenkire vonatkozik.

De ne is haragudj, ne keverd már össze ezt azzal, hogy nem találták meg a kocsit feltörő szemetet.

zebraakcio · http://zebraakcio.blog.hu 2010.09.23. 09:10:03

@ihatethisindapassthingy:

Akkor te a mi emberünk vagy: www.zebraakcio.blog.hu

A tegnapelőtti akcióról ma felkerülnek a részletek.

tlantos 2010.09.23. 09:10:08

@Pál utcai fiú: a kulloprizma igen. Megsugom, meg a kerekesszeken is! Nem veletlenul van azokon se gyarilag.

Yumurdzsak 2010.09.23. 09:10:23

"résztvevők nagy többsége valóban betartotta a szabályokat"

kb. 20%-on volt sisak

kpetya 2010.09.23. 09:10:37

ment itt a szájtépés, hogy "csak évente 2x". És mit látok.

criticalmass.hu/blogbejegyzes/20100921/kerekparos-vonulas-utolso-pentek-honapban-10-09-24

ez meg mi a f@sz?

Lebowski 2010.09.23. 09:11:04

Én speciel örültem, hogy a bringásokkal is betartatták a szabályokat. Annak is, hogy külön mindenkire rászóltak, akinek nem égett a lámpája. Meg hogy a tömeg nagy része azért ki volt világítva, és betartotta a KRESZt. (Annak meg persze nem, hogy a nem indexelő, piroson átmenő, zebrán megálló, kereszteződésbe beragadó autósokat nem büntették, de ez most nem is róluk szólt...)

derabitz 2010.09.23. 09:11:43

@Tomasz_a_gozmozdony:

A megkülönböztető jelzéseit szabályosan használó jármű célja mielőbbi elérése érdekében végig hajthat a nagykörúti bringasávon és felhajthat a lezárt Lánchídra is.

Xmas 2010.09.23. 09:12:34

Nagyon jó hír, hogy a rendőrök végre ellenőrzik a kerékpárosokat.
Igazán kényelmetlen, mikor a gyalogosnak kell félreugrálnia, mert a járdán kerékpározik az illető úgy, hogy a túloldalon kerékpárút is van...

myronman 2010.09.23. 09:12:38

@Anarchista: Na de megis ki az isten nyila probalt teged ravenni hogy igy bicikliz :-) ? Tudod akinek nem inge ne vegye magara... Akkor NEM rolad van szo, nem te vagy a celcsoport :-)

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.09.23. 09:12:55

Egy biztos vesztes nyugodtan ígérhet bármit, még azt is, hogy számonkérhetik rajtuk az ígéreteiket. Azon viszont csodálkozom, hogy a fideszes nem mert határozott igennel válaszolni. Többet hazudtak a kampány és az elmúlt pár hónap alatt, mint a maszop-szadi a nyolc év alatt.

Azt meg simán meg tudom érteni, hogy valaki nem hajlandó egy jobbikos féreggel egy asztalhoz ülni, ha nem kötelező.

Agreement 2010.09.23. 09:13:17

A belvárosban autózni már most eléggé ciki. Az autósok túlnyomó része kb. tíz év múlva inkább szégyellni fogja, hogy ott állt a dugóban a főváros közepén - aki meg büszke lesz rá, hogy ott utötte el a szabadidejét az meg szintén eléggé ciki lesz.
Ez nem lovas nemzet hanem autós és nem hátra felé nyilazó hanem hátra felé anyázó

myronman 2010.09.23. 09:13:24

@kpetya: Ez minimal mass :-D Kulturalt kozlekedes kb 50 bicajossal havonta egyszer :-)

Anarchista 2010.09.23. 09:13:28

Az előző hozzászólásomhoz.

7. A Lánchíd autósok előli kiiktatásának ötletétől pedig sikítógörccsöt kaptam! A fővárosnak még pluszba legalább nyolc hídra lenne szüksége, és még van elmebeteg, aki akárcsak egyen is megszüntetné az autóforgalmat? Megáll az eszem!

kpetya 2010.09.23. 09:14:21

@Aries MWZ:

öcsi, nem figyelsz? Nem felvonulás volt.

"Az őszi budapesti Critical Mass újra együtt közlekedés lesz lezárt utas felvonulás helyett. "

criticalmass.hu/blogbejegyzes/20100830/critical-mass-budapest-2010-09-22

Ha felvonulást akarsz, akkor annak elöre bejelentet utvonalának kell lennie.

továbbá

Így nem toporogva fogjuk megközelíteni a körutat, hanem egyénileg, szabadon választott helyen, abba az irányba indulva el rajta, amerre épp akarunk.

tocibacsi 2010.09.23. 09:14:45

@Garbai Sándor: BAZE EMBER EZ KURVAJÓ!!! :D teljesen tökéletes hasonlat szeritem!!!

Trevize 2010.09.23. 09:17:17

@gio: hányszor több egy autó tömege, mint egy kerékpáré? Szerinted is nagyobb kárt tud okozni a nagyobb tömeg és a nagyobb sebesség?

Lebowski 2010.09.23. 09:17:36

@Yumurdzsak: Ezt nem értem. Mit akarsz ezzel mondani?

Rodgers Kapitány 2010.09.23. 09:17:40

egyaltalan nem voltak jofejek a bringasok :(

Anarchista 2010.09.23. 09:18:53

@tocibacsi es @Garbai Sándor:

Igen, ez nekem is hihetetlenül tetszett, ha egyéb hasonló témájú bolgba akadok, engedelemmel fel is használnám!

vanyinorbi 2010.09.23. 09:20:33

@Bárzongorista: @derabitz:

Engem nem kell meggyőzni, majd a rendőrt. Mondjuk nem hallottam olyat, hogy ilyen miatt büntettek volna.

(Halkan jegyzem meg, én már láttam olyan biciklist, akinek egy keze volt...)

autumnleaves 2010.09.23. 09:20:39

Ha már dugódíj hívő lett a politika, akkor érdemes elgondolkodni a következőkön:

- zónahatár
- díj nagysága
- mentesség
- jóváhagyás
- díjbeszedés technológiája
ITT:
www.dugodij.hu

toti86 2010.09.23. 09:21:00

Hali!

Ezekben a hozzászólásokban több a közhely, mint a politikusok nyilatkozataiban.

Valaki ezt írja:
"A budapesti utak (vagy csak a Kőrút?) nem alkalmas a kerékpározásra."
Ehhez azt teszem hozzá, hogy jelenlegi formájukban az autózásra még annyira sem alkalmas.
László János próbált valamit megértetni a jobbikos jelöltel, most ezt ismétlem én is. "Ha az emberek egy része autóból átül a kerékpárra, attól még nem fognak többen lakni Bp-en. Tehát, kevesebb lesz az autó, ezért kevesebb hely is kell majd az autóknak. Ezért nem fog zavarni senkit a bringasáv a kőrúton."

A szabályok betartása természetesen ugyanúgy vonatkoznak mindenkire.
A baj csak az, hogy sok az értelmetlen szabály, sok szabály autóra értelmes, mégis biciklire vonatkozik, pl: egyszerre kapcsolható lámpák,
és a rendőrök pedig állítólag nem mérlegeltek, pl: 15ezres első lámpás srácot vettek elő első prizma hiányáért.

Már többen megírták, hogy a kerékpárosok között pont akkora százalékban vannak hülyék és renegátok, mont a társadalom bármely csoportjában vagy egészében. Tehát, ha többen vannak a kerékpárosok, akkor persze többen lesznek a szabájtalan kerékpárosok is. De ettől még nem kellene általánosítani.

A felvonulásnak pedig mindenképpen van értelme: Többek között az én figyelmemet is a cm fordította a bringa, mint közlekedési eszköz felé. És most már egyre többet használom. És egyre többen használják.

Nagyon határozottan szeretném felhívni a figyelmet arra, amit az egyik polgármesterjelölt is elmondott:
A kerékpározás ügye nem arról szól, hogy egy erős kisebbség terorizálja a többséget, hanem arról, hogy a városi kerékpározás elterjedése az egész városi lakosságnak, az egész társadalomnak érdeke, még akkor is, ha ez az autó szélvédője mögül elsőre nem látszik.

GGG77 2010.09.23. 09:22:01

@Anarchista: ha megnézed a bringások többsége szingli, eltartott. baromira nem kell fix időre munkába érniük, gyerek, család nincs.

tlantos 2010.09.23. 09:22:23

@Aries MWZ: ez nem felvonulas volt. Es igenis buntessek meg azt, aki egy utcai kozlekedesre alkalmatlan versingeppel megy. Versenyautokkal se lehet az utcan kozlekedni.

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.09.23. 09:22:34

@toti86: pedig de, ez kb. arról szól, hogy a kisebbség akarja terrorizálni a többséget. Mondom ezt úgy, hogy biciklim van, autóm nincs.

derabitz 2010.09.23. 09:22:43

Azért azon elgondolkodhatnának a T. autósok, hogy az itt szídott, mocskolt kerékpárosok jó része átülne autójába vagy tömegközlekedést választaná az tovább növelné az utak zsúfoltságát.
Elismerem a a jogos észrevételeket a lámpák hiánya ill. a közlekedési stílus morál miatt, de az vesse a kerékpárosokra az első követ aki maga minden szabályt betart közlekedése során.
Nem felmentve, véde a bringások baromságait megkérem azon "gépjárművezetőket" akik itt fikázzák, alázzák a bringásokat, forduljanak 1 percre magukba és, ha úgy gondolják, hogy tiszta a lekiismeretük nyugodtan fikázzák alázzák továbbra is azokat a bringásokat akik szándékosan nem tartják be a részükre előírt szabályokat.
De csak is azokat, nem általánosítva az egész bringás társadalomra.
A bringások sem mondják-állítják azt, hogy minden ótós stholbuci, akik reggelente bepiálva, bedrogozva ülnek a volán mögé.

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2010.09.23. 09:24:27

Bringás-autós-gyalogos vagyok, mindig azt használom, ami praktikusabb. Legtöbbször bringával járok. Ennek fényében:
- a rendőrök igen jól tették, hogy megbüntették a szabálytalankodókat, különösen a piroson áttekerőket.
- nem kéne álszentnek lenni egyetlen fentebb kommentelő autósnak sem. Nem nagyon ismerek olyan autóst, aki kisebb stikliket nem enged meg magának (nagy ritkán nekem is becsúszik...), amit hallgatólagosan bocsánatos bűnnek ítélnek meg (átcsúszunk a narancssárgán, hülye helyen parkolunk, megfordulunk a záróvonalon, "picit" gyorsabban megyünk, nem tartjuk be a követési távolságot, fél perc alatt elintézem ezt a telefont vezetés közben, két saroknyira minek biztonsági öv, és sorolhatnám még). Szóval csak akkor kérjünk számon minden apróságot a bringásokon, gyalogosokon, lovasokon, ha autósként mi tökéletesek vagyunk. És azok vagyunk? Na ugye. Ettől függetlenül aki szabálytalankodik, ne csodálkozzon, ha büntetik. És jól teszik!
- nem kéne fennakadni azon, hogy a rendőrök razziáztak. Ez a dolguk. Ha tömegesen jelennek meg a világítás nélküli bringások, akkor tömegesen kell őket erre figyelmeztetni.
- nem értem ezt a hisztit a tegnapi vonulás miatt. Tegnap pontosan az említett időpontban jöttem autóval Dél-Buda - Észak-Pest irányban, pesti oldalon (orvosnál voltam, ezért nem bringáztam). Azt kell mondanom, eléggé be voltam ijedve, mekkora dugó lesz, viszont nekem semmivel nem tűnt lassabbnak, mint máskor, hasonló időszakban.
- biciklisként is rettenetesen rühellem a világítás nélküli, járdázó, zebrázó, karjelzést nem használva kanyarodó, piroslámpázó bringásokat. Ők sokkal több kárt okoznak a bingások ügyének, mint amit rengeteg munkával elérünk. Jogok és kötelezettségek, ezt kellene tudatosítani a bringás szervezeteknek a fejekben, és megtanítani KÖZLEKEDNI rengeteg bringást. Kb 2 éve volt egy kampány, "Sötét vagy? Vegyél lámpát! Világos?" vagy vmi hasonló kampány. És asszem még lámpát is osztottak a sötéteknek (volt akinek én a sajátomat adtam oda - mielőtt betámadna valaki: kettő volt, maradt nekem is). Na, én az ilyen kampányokat erőltetném, és mondjuk zebrára meg piros lámpára is kihegyezve.
- ugyanakkor rühelem, hogy hetente kétszer akarnak elütni, többnyire autósok. Nem megyek át piroson, mindig jelzem, merre akarok haladni, úgy mozgok, hogy lássanak az autósok, nappal is bekapcsolt lámpával, elől-hátul 1, hátizsákon plusz 1, fényvisszaverő vázon + sisakon, narancs-vörös vagy más feltűnő színű felső - és még így sem akarnak észreveni (teljesség kedvéért: nem csak az autósok). Ez miért van? Kérem ne jöjjön senki azzal, hogy köszönjem meg az idióta bringanáci pajtásaimnak. Nincs közöm a más hülyeségéhez, és nem vagyok rá hatással.
- a ki szabálytalankodik többet kérdésbe nem érdemes belemenni. Egyszer, egymást követő két hétköznapon mentem kb azonos útvonalom bringával és autóval. Direkt számoltam a szabálytalanságokat: bringásként a bringásokat, autósként az autósokat. Elég kigyenlített volt a mezőny :-)
- köszönöm, ha elolvasta valaki :-)

vanyinorbi 2010.09.23. 09:24:37

@Yumurdzsak:

Sisakot felvenni csak akkor kötelező, ha 40 km/óránál gyorsabban akarsz tekerni (ezt pedig lakott területen kívül teheted csak meg).

ihatethisindapassthingy 2010.09.23. 09:25:11

@zebraakcio: Az biztos, hogy ezt az alapvető udvariassági szabályt baromi kevesen tartják be (nem is könnyű igazán megtenni, gyakorló autósként mondom), de ami a nagyobb baj, hogy tegnap a pesti rakparton vagy 10 autós előzött meg, mire egy megállt annak a két gyalognak, akire én vártam... Azt kimondottan tiltja a KRESZ, meg a józan ész is.

tlantos 2010.09.23. 09:25:22

@Anarchista: tegnap egy igazi diszpeldannyal talalkoztam.
BiciGlizes kozben telefonalt, majd amikor pirosat kapott a balrakanyarodo lampanal, dobott egy balost a zebran, mert keresztben zold volt. fel a jardara, ott megallt egy kicsit, es amikor elmentek az autok, akkor a masik zebran at meg piroson balra el. Kozben a telefon folyamatosan a kezeben.
Es akarki akarmit mond, igy viselkedik a tobbseg. Ezert kellene kilovesi engedelyt adni az ilyenekre.

derabitz 2010.09.23. 09:25:43

@vanyinorbi: Én meg láttam, ismerek félszemű autóst aki naponta nem keveset vezet.

cutu84 2010.09.23. 09:25:45

Tök jó volt a rendezvény!
Akiket kiszedtek megérdemelték( lámpa nélkül?)
Akit a prizma esetleg csengő miatt szedtek ki... hát gratula a jardoknak.
Amúgy a mellény vagy legalább fényvisszaverő csíkok stb. a ruházaton többet dob mint egy borostyán prizma az elsőn.
@gio: Mentem már át a piroson autóval(5 perc várakozás után, több lámpaváltás csak épp az én lámpám nem váltott soha.... mindenesetre az nem került 100e ft ba=P. Úgyhogy hazudsz, az kerül 100e be ha elkap a rendőr, mit tudjuk.
@Hypofx: Hajrá! de ha gyalogok mennek át pirosnál a zebrán hajts közéjük 60 al minimum főleg ha 30 as övezet, arra kérlek BÜNTESS MESTER TIÉD AZ IGAZSÁG!
Teljesen egyetértek a rendőrök eljárásával, főleg a lámpamentes éjjeli közlekedők miatt.
Mint fentebb említettem a küllőbaszó prizmák életszerűtlenek egy outin (jé engem nem szedtek ki pedig nincs olyan, ellenben a felnim hatalmas felülete konkrétan egy nagy prizma...).
A szabályzás a dinamós korban készült. Ma mindenki leddel+elemmel(akku?) tolja(persze akinek van lámpája)-> világít akkor is ha megál( ugye az akku nélküli dinamók nem így tesznek-> kell egy passzív fényforrás).

Urbán Gorilla (törölt) 2010.09.23. 09:25:46

Nekem következő a véleményem erről. (Én is alapvetően kerékpárellenes vagyok, mert olyan részén lakom a városnak, ahol rendszeresen a kanyarban úgy húznak át 70-el a zebrán, hogyha kaméleon szemem lenne, akkor sem venném észre az autóból, mintha valami láthatatlan üvegpalyzs védené őket. Igaz, hogy az út másik oldalán ott a kerékpárút, már az úttesten is mehetnek, de nem. Ők ezen az oldalon mennek a járdán - ahol már nem szabad - nagy sebességgel, elsodorva engem, a kutyámat (mikor kilépünk a házból, közben mp3 zene, mobiltelefonálás, 50km/h sebesség, az esetlegesen felzúduló gyalogosoknak durva visszaanyázás, a beszólás mértékét meghaladó háromszoros trágársággal, aminek a végét már a nagy sebességük miatt nem lehet hallani. Úgy lépek ki az utcára a gyerekeimmel vagy a kutyámmal, hogy előtte én kilépek az ajtón, kinézek, megnézem nem e jön állat módjára bringás, és ha tiszta a levegő, akkor óvatosan kimegyünk.

Szóval én 3 csoportry osztom őket.

Bringások:
Kitiltanám őket az összes emberlakta területről, ahol a civilizációnak bármi nyoma van, attól 10km-es távolságot kell tartaniuk.

Biciklisták:
Őket beengedném emberek közé, de a legapróbb szabálysértést is keményen bűntetném, semmivel sem kegyesebben, mint bármelyik autóst.

Kerékpárosok:
Őket hagynám nyugodtan közlekedni, mert tisztelik a szabályokat, és a kölcsönös tiszteletbentartás elve mellett tisztelnek autóst, gyalogost, és elvárják ezt magukkal szemben is.

Egyébként nemrég volt egy bringás sztorim. Este elmentem egy barátommal sörözni, és a Blahától taxival jöttem haza Zuglóba, elég későn. Furcsa módón egy idős hölgy volt a taxisofőr, látszott hogy régóta dolgozik, kedves volt, kicsit fáradt, de nagyon jól és éberen vezetett. Megérkeztünk zuglónak abba a részébe, ahol lakom, és itt van egy T kereszteződés, háromszög járdaszigettel a közepén, a kivilágítás nem volt jó, és a lámpák már (hajnali 2 lévén) sárgán villogtak. A taxis nő szépen bevordult a háromszög egyik oldalán, lassan, majd újra ott, ahol a háromszög másik oldalára kell fordulni, és ott van egy zebra villogó lámpákkal, mellette ház. Egyszercsak a sötétből, a hát mellől, a kocsi fényszórója előtt, kb 50km-es sebességgel a zebrán úgy szágulott át egy biciklista, hogy csak pillanatra villant fel a fényszóró előtt, mint a szarvas az erdőben. A nő ijedtében felkiáltott, satuféket nyomott, majd dudált egyet. Még kapkodta a levegőt, mikor a háromszög oldalánál lévő házunknál megálltunk, felkapcsolta a lámpát, és kezdtem fizetni, előszedni a pénzt. Remegett a keze. Erre látom, hogy a gyerek gurul vissza és bekopok az ablakán, a nő leereszti. "Maguk taxisok miért ilyen bunkók?? Nem látta, hogy intettem, hogy bocs? Miéert kell még dudálni?? (kezdődik a hatásvadász szöveg) "Nem vagyunk egy súlycsoport. Maga pedált nyom, én megbla bla bla..." Na itt lett elegem. Mondom neki, hogy "Nem szégyeled magad, hogy ilyen balesetveszélyes helyzetet okozol, visszajössz, elkezdessz ilyen hangon beszélni egy nővel, egy dolgozó nővel?? Nem vagyok jó passzban, ne várd meg, míg kiszállok". Erre motyogó anyázás közben továbbállt...

nemecsek ernő áruló 2010.09.23. 09:28:28

@Pál utcai fiú: Az bizony. Olvass bele egy KRESZ könyvbe.

Na ez az oka annak, hogy én a közúti biciklis közlekedést is jogosítványhoz kötném! Szoktam biciklizni, meg gyalogolni is, csak mondom.

yahoo12 2010.09.23. 09:31:14

ÉLJENEK A RENDŐRÖK!!!!!

Sajnos amíg nem látom, nem hiszem el, hogy megbüntetnek egy biciklistát.

Pedig, rájuk férne.
KRESZ betartása, ZÉRO!!!

Majd ha betartják a szabályokat ( még ha rosszak is), akkor tüntessenek, reklamáljanak.
Amíg balkáni módon bicikliznek, balkáni körülményeket érdemelnek.

kamasuka 2010.09.23. 09:32:33

"Pl. az egyirányú utcában szembe kerekezés"

Mondjuk ez csak akkor, ha tábla van, de sok balfék szépen szarik erre.

Urbán Gorilla (törölt) 2010.09.23. 09:33:00

Ja és van még egy kedvencem, lehet, hogy az illető is olvassa. Én egy óbudai irodaházban dolgozom, szép, elegáns helyen van az épület, ahol a legfelső emeleten két iker iroda van, amik tükörképei egymásnak, de az emeleti terasz, ami a hegyekre néz, közös.
A szemközti irodába beköltözött egy cég, ahova ketten is "bringával"járnak, amit felcipelnek az emeletre és a lifttel szemben tárolják, tehát ha komoly ügyfél jön hozzánk, és feljön az emeletre, akkor egy biciklitárolóval találja szemben magát (Nem túl impozáns, valljuk be), de nem ez a legnagyobb baj. A fő baj az, hogy izzadtan, rohadtan, büdösen érkeznek be, és a közös teraszra reggel - a bécsi út és a hegyek felé néző, körpanorámés korlátra kiteregetik az ocsmány cuccaikat, tötölközőt, izzadt gatyát, pólót stb, mert nyilván bent átöltöznek. Na most egyrészt, mikor kicsit kimegyek a teraszra, nem felemelő ezzel találkozni. Másrészt az sem túl jó érzés, hogy fregaolinak használják az irodaház erkélyét, ami most úgy néz ki kicsit, mint az Illatos úti gettó, ahol a gangon a korláton ruhákat szárítanak. A hab a tortán az, hogy a bringások közül az egyik pont a teraszra nyíló szobájukban ül, és ugye ez dohányzó terasz is egyben, amit közösen használunk, és ez a bringás folyton nyitvatartja a teraszajtót, és ha valaki kimegy dohányozni, akkor látványos jelenet közepette, - hogy civilizáltságána és ellenérzése felől kétségeket se hagyjon - egy határozott mozdulattal bebassza az ajtót.

tisztajovo.hu 2010.09.23. 09:33:22

A fidesz-es kisasszony arroganciája szánalmas, és vérlázító volt. Míg minden párt képviselőjén látszott, hogy legalább próbálkozik, addig ő jóformán beleszart az egészbe, látványosan unatkozott még ásítozott is és amikor kérdeztek tőle valamit vigyorogva annyit mondott, hogy lehet... Mintha azt mondta volna kb. hogy úgyis tök mindegy mit mondok, mert akkor is "mi" nyerünk. Aki ott volt az tudhatja.. Ez vár ránk???

Shawher 2010.09.23. 09:33:39

Azt gondolom, a biciklizésnek van néhány alapfeltétele.
5-30 fok közti hőmérséklet
csapadékmentes idő
megfelelő ruházat
csomagmentes közlekedés

Autónál ilyen típusú restrikciók fel sem merülnek, autózni lehet öltönyben, mínusz tíz fokban, havazásban egy komplett bevásárlással a csomagtartóban. Ezért a bicikli SOHA nem lehet a kocsi alternatívája. Ergo utakat lezárni egy olyan eszköz számára, mely a szokásos közlekedési szituációk több mint fele esetén használhatatlan, BAROMSÁG.

911 Turbo 2010.09.23. 09:33:54

Minden nap + kéne őket kaszálni ! Hátha elmegy a kedvük hogy +bénítsák a várost .

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2010.09.23. 09:34:19

@Yumurdzsak: a sisak nem kötelező. (ettől függetlenül én mindig hordom, mentett már életet)

sipos 2010.09.23. 09:35:01

@Anarchista:
mérnökként gondolom, hallottál már az olyan várostervezésről, ahol az első számú szempont NEM az autópályák és parkolók kialakítása, hanem az emberek számára élhető tereké. Úgy is mondható, hogy nem autóra van optimalizálva egy város, hanem arra, aki ott lakik, az emberre.

"Ez utóbbitól különösen kivagyok, mert ha meg elindul a forgalom, engem a kerékpáros tart fel... "
tart a lófaszt tart, hiszen ha el tudott melletted menni, akkor a zöldnél te is el tudsz mellette menni, nem? Az zavar, hogy később érkezett, és előbb indul :)))

myronman 2010.09.23. 09:35:12

@yahoo12: Megegyeztunk :-) Zero tolerancia MINDENKIVEL szemben :-) Majd ha az autosok is MINDIG szabaly szerint kozlekednek akkor verjek a melluket a KRESZ mellett ... istenem de jo lenne

nemezisazis 2010.09.23. 09:36:09

amikor átmennek a piroson azért én büntetnék. tegnap is majdnem elcsapott egy tahó, mondjuk láttam, hogy pirosban jön úgyhogy eléléptem az én zöldemben.
legalább szereztem neki pár izgalmas pillanatot.

a kivilágítás teljes hiánya bőven sötétedés után, pedig már olyan amiért kiterelném mindet az autópályára.

én miért tudom betartani biciklivel is a szabályokat?
sőt még az se fáj ha nem üthetem el a járdán közlekedőket hanem fékeznem kell.

nem a biciklivel van a baj hanem járműtől függetlenül az emberekkel azabaj..

GG81 2010.09.23. 09:38:26

nem kértek lezárást, biztosítást, akkor meg a KRESZ különösképp érvényes... a másikban meg írtam is, az ilyen típusú rendezvények pedig vonzák a szerveket, mint pl. egy autós gyorsulási verseny vagy csak sima találkozó környéke, a potenciális ügyfelek miatt.

az eljárással pedig tökéletesen egyetértek. jogokat követelünk, felvonulunk, de a szabályokra és a kötelezettségekre meg teszünk magasról... hát nem, van még igazság. éljen a Police!

Urbán Gorilla (törölt) 2010.09.23. 09:38:57

@yahoo12:

Nekem az a kedvencem, mikor itt Pesten egy óriási kerékpárosmegmozduláson, nyilván nagy ötlettől vezérelve, KRESZ szabályokat tartalmazó szórólapokat osztottak (ezerszám) az ott lévő bringásoknak. Bennem csak az merült fel, hogyha nem ismeri a kreszt, hogy ment el a találkozóra, hogy szórólapot lehessen neki osztani? Senkinek nem tűnik fel, hogy ez tökéletes lenyomata a bringástársadalomnak?

shwarcz bácsi 2010.09.23. 09:40:02

értetlenül állok az előtt,hogy miért az autósok lettek az első számú közellenségek budapesten.arra is kíváncsi lennék,ha kitiltják az autósokat a belvárosól,sőt az egész városból,akkor mivel fogják pótolni a parkolási és a büntetési díjakból beszedett bevétel kiesést?az is érdekelne,hogy akik a belvárosban laknak,hol fognak parkolni és ez nekik mennyibe fog majdan kerülni?aztán,mi van azokkal akik nem tudnak biciklire szállni és tekerni,velük mi lesz?továbbá,a biciklistákra milyen szabályozási terv fog készülni?mert nyilván fog,csak erről még nem beszélnek.és az örök téma,felnő e a tömegközlekedés Budapesten valaha arra a szintre,hogy megérje az autóból átszállni?

stonegaab · http://stonegaab.tumblr.com 2010.09.23. 09:41:31

az a baj hogy mindenki rövid távú célokról beszél.lezárni ezt,megszüntetni azt,megnyitni ezt.
itt hosszútávon kéne átgondolni a közlekedést,nem csak úgy lezárni egy hidat itt ott.
tanulmányozni kéne egy ilyen akció hatásait és összefüggésében gondolkodni hogyan lehet jó a bicósoknak és az autósoknak

rendőr007 2010.09.23. 09:43:57

azért birságoltunk zsido seggfejek,mert rátok ugyanugy vonatkozik a KRESSZ,mint a többi emberre,ha már titeket embernek lehet nevezni!
Ha majd izraelbe fogtok biciklizni,ott is meg fognak birságolni a fajtársaitok!
Mocskos drogos,naplopó senkiházik!!

tsukiko 2010.09.23. 09:44:02

Nekem is hasonló a véleményem, mint több előttem szólóé. Egyszerűen eszméletlenek a kerékpárosok. Nem ismerik a KRESZt és még nekik áll feljebb! Nem vagyok kerékpáros párti, az a sok álszent megnyilvánulás, ami a politikától is jön egyszerűen gusztustalan. Aki meghozta, hogy kerékpárosok autósok elé hajthatnak, meg szemben közlekedhetnek a forgalommal egyirányúban! Komolyan mondom eldobom az agyam! Soha nem tekinteném egyenrangúnak az autókkal a kerékpárt. Ennyi erővel gyalogolhatnék is az úton, vagy lovagolhatnék arra... Példálozhatunk külfölddel, de gondolom ott legalább a kerékpárosok is tisztában vannak a szabályokkal. Kinek nem inge ne vegye magára. Azt meg nem mondom van biciklim, de soha az életben nem jutott eszembe pl főúton közlekedni vele.

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2010.09.23. 09:44:17

Először is: nincsenek "bicajosok", meg "autósok". Közlekedő emberek vannak. Ha átszállok a bicajról autóra, attól még nem leszek másik ember.

Másodszor: A bicajon legyen lámpa elől is, hátul is, ez baromira alapvető kellene hogy legyen. Ha nincs, légy jól megbüntetve! Azt is furcsállom, hogy a kerékpársisak miért nem kötelező.

GGG77 2010.09.23. 09:44:21

@Pete Gorilla: és nem küldted még el a k anyjába? én tuti fognám az átizzadt szarait és bekúrnám az irodájukba.

Ámond Pista 2010.09.23. 09:44:49

@Garbai Sándor:

Micsoda párhzam, az agyam eldobom!

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2010.09.23. 09:45:35

@Shawher: szerintem senki nem (legalábbis az értelmesebbje) nem vérja azt, hogy mindig bringával járjon mindenki. Arrl van szü, hoyg aki teheti, ne autóba üljön, hanem bringára. Én pl így csinálom. Ha lehet, bringázok, ha muszáj, autózom. És egyikért sem szégyellem magamat. És senki nem kéri azt, hogy 3 gyerekkel, öltönyben, mínusz 10 fokban, 30 kiló szerszámmal biciklizzen bárki. Az a lényeg, hogy aki megteheti, az biciklizzen inkább, és ha nem muszáj, ne az autóját használja (merő kényelemből, mert abba bele fogunk pusztulni). Bevásárolni, orvoshoz, színházba, stb én is kocsival megyek.
BTW, esőben, 30 fok fölött és -5-6 fokig simán lehet bringázni, rendszeresen csinálom :-) Mielőtt bárki: időre járok doglgozni, irodai munka, 10 km, nagyobb része belvárosban, hamarabb beérek, mint kocsival (nem, nem piros lámpázok és járdázok, egyirányúban is csak rendesen, szabályosan)

k_attila78 2010.09.23. 09:45:50

Reggel 3 autót láttam aminek nem volt egyetlen egy féklámpája sem. Szerintem az sem szabályos meg kellene büntetni az ilyet szerintem. Vagy csak a biciklist? Mi a véleményetek?

cutu84 2010.09.23. 09:47:14

@xcrow:
Sok 18 alatti suhanc volt lámpa nélkül. Ugyebár a szüleik amikor bringát vették:
a; kreszt nem ismerik(nincs jogsi?).
b; szimplán leszarják. (szerintem ez a helyes válasz)
@tlantos: ha telefonálni látlak autóban repül a pumpa szélvédőbe? vetted?=P
(tudod irónia) +
Headset tökéletes lenne neki is (ugye ez az emberünk ugyan az aki amikor autót vezet akkor is telefonál)csak hát ugye ezt is ki kellett volna szedni a mobil dobozából (80%-ban adnak ma már).

Sajnos mindenki a saját sérelmeit éli ki ilyenkor. Csak azoknak van objektív(ebb) rálátása, aki autózik+bringázik+és szokott gyalogosként közlekedni is (esetleg mozdonyvezető és másodállásban pilóta). A többieknek ajánlom, hogy előbb csináljanak jogsit (legalább Kresz vizsga 14 éves korban!) vagy éppen kezdjenek bringázni (ha eddig nem próbálták milyen közlekedni vele). Addig ne akarjanak kívülről mások közlekedésén ítélkezni, majd a jardok eldöntik, mikor mi volt veszélyes és szabálytalan, sajna belőlük kevés van.

Urbán Gorilla (törölt) 2010.09.23. 09:47:47

@GGG77:
Az a baj, hogy a két iroda vezetősége jóban vagy egymással, és nem tehetem. Ez csak az egyszerű dolgozókat bosszantja, bár a fregoli témát már felterjesztettem módosíto javaslat gyanánt, súlyos imidzsrombolás címszóval.

S-Works 2010.09.23. 09:48:14

Tegnap majdnem a mellettem lévő nőt gázolta el egy autós a zebrán, mert úgy vélte, hogy még nem régóta piros az a lámpa. Csak a nő reflexein múlt - aki a zöld jelzésre idult el -, hogy nem lett baj - visszalépett.
Amíg lassan minden híradó első 10 perce arról szól, hogy hányan haltak az utakon, gyorshajtás, ittas vezetés, na még megelőzöm ezt a 6-7 autót stb. miatt addig hiteltelen ezt olvasni/hallani, hogy bezzeg a biciklisek nem tartják be a kreszt.

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2010.09.23. 09:48:39

@tsukiko: Ne dobd el az agyad, inkább vedd elő :-) A kerékpáros kizárólag akkor haladhat az autós forgalommal szemben, ha ezt az utca szélessége és a megfelelő KRESZ-tábla lehetővé teszi. És akkor is ott van rajta a kötelezettség, hogy szabályosan, balesetmentesen közlekedjen.

Nekem is van bicajom, használom is városban, és eszem ágában sincs a főúton közlekedni vele. Bicajjal ugyanis egészen más lesz egy város térképe. Az autósnak a több sáv a jó, a bicajosnak a levágási lehetőség, a kerékpárút-hálózat. Nekem bicajjal a Városliget nem megkerülnivaló, hanem áthajtanivaló. A Rákos-patak partja az autósnak nyűg, nekem szinte sztráda :-)

Nevem Earl 2010.09.23. 09:48:53

Én aktívan bringázom, mégis örülök a büntetéseknek. Igenis legyen szankció, ha szabályt szegnek. A bringás sem érinthetetlen, csak sokan azt hiszik magukról. Ezért kurvult el ennyire a bringások egy része, tisztelet a nagy többségnek.

Anarchista 2010.09.23. 09:48:54

@sipos:

1. Persze, mert városok régebb óta léteznek, mint autók. Csakhogy ez utóbbiak használata elkerülhetetlen, a technika fejlődik, városépítészetileg is lépést kellene tartani vele.

2. Nem, nem ez zavar, hanem hogy utána sokkal kisebb sebességgel előttem csalinkázik, és kurva nehéz kikerülni. De _Te_ bizonyára sokkal jobban tudod, hogy _engem_ mi zavar, igazad van...

Hugo2010 2010.09.23. 09:49:33

@toti86: Te hova jártál iskolába? szabáLYtalan,kÖrút stb. 10-12 éves gyerek színvonala. És ezzel a tudással akarsz vitázni?

GG81 2010.09.23. 09:50:32

@Aries MWZ: a csengő kötelező tartozék!

bodroginak meg kell legyen utcai gépe, mert megbüntetik, Alonso sem az F1-es autóval közlekedik városban, de Talma sem a versenymotorjával...
ha meg a városban van Forma1-es jaszkaribemutató, akkor lezárnak egy útszakaszt és zárt pályán már lehet...

ez vonatkozik a forgalomban fixis biciklivel közlekedőkre, ugyanis a 2 fék is kötelező!

büntessék csak szénné az ilyen hanyagokat!

cutu84 2010.09.23. 09:50:52

@k_attila78: kevés a rendőr és sok a szabálytalanság. Nem szedtek ki minden lámpa nélkülit (sajnos), csak a csinos lányokat, nem kell így izgulni=D.

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2010.09.23. 09:51:45

@Anarchista: az 1.-es pont szerintem a hatvanas-hetvenes évek gondolatvilága, nem a kétezer-tízes éveké. Az autó használata NEM elkerülhetetlen a közlekedő személyek 90%-a számára. A városépítészet szerintem ne az autós világ kiszolgálásáról szóljon 2010-ben.

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2010.09.23. 09:52:10

@cutu84: ó, a szülők nagy része manapság szarik arra, mi van a gyerekével. A gyrek csak nyűg, akit neveljen már meg valaki, ő nem tudja. Tisztelet a kivételnek. Persze mikor elkaszálja a sötét gyerekét egy "köcsög autós", akkor meg megy a sírás. Felelősség, könyörgöm. Ja, ez a szó nem divatos ma, bocs.

mp1526 2010.09.23. 09:53:21

Jól hangzik ez a dugódíj is, csak azt felejtik el mindig a külföldi példáknál, hogy ott vannak a városon kívül P+R parkolók is, ahol le lehet tenni az autót meg gyors, kényelmes, sűrű tömegközlekedés, amivel haza is tudok közlekedni! Ki az az állat, aki minden este hazaaraszolna ezekben a dugókban, ha ez itthon is adott lenne? Szóval remélem először a keretfeltételeket teremtik meg, aztán felőlem jöhet a dugódíj!!! Mert az autót nem tudom zsebrevágni, valahova tennem kell... A bringa meg nem alternatíva az autóval szemben, csak nagyon ritka esetekben. Napi több 100 kilométert nem tudok vele közlekedni és olyan idő, amiben szívesen használ az ember bringát egy évben max. 2 hónap van...

toti86 2010.09.23. 09:56:18

Hali!

Azért volt hétköznap a megmozdulás, mert hétköznapra esett a NEMZETKÖZI AUTÓMENTES VILÁGNAP (szept 22).

"a jobb kerékpárokat előbb-utóbb ellopják" Mennyit regéltünk már erről: Városba maximum 30ezer Ft-os bringa és legalább egy 7 - 10 ezres U-lakat.

"Budapest nagy része nem alkalmas kerékpározásra" - megismétlem: Autózásra még annyira sem! Egy régi írásban volt valamikor:"Mikor veszik már észre az autósok, hogy nem a biciklisektől nem tudnak haladni, hanem egymástól?"

A kisebbség terorizálná a többséget? Ha a tudatformálás és az erős érdekérvényesítés terrorizmusnak számít, akkor egyetértek. De én ezt akkor sem így nevezném. És akárhogy is nevezem a dolgot, akkor is biztos, hogy a forgalomcsillapítás, a szmogcsökkentés, az élhetőbb belváros, a rendszeresen mozgó lakosság MINDENKINEK AZ ÉRDEKE!!!

Konkrét helyzet:
Van egy hosszú egyenes 3 sávos út, melyről egy helyen balra is lehet kanyarodni. A jobb szélsősáv egyenesen, a bal szélső balra megy, a középsőből választani lehet. A kanyar előtt közvetlenül egy zebra van. A zebráig a szélső sávban kell elmennem, hisz ez a szabályos, és úgysem szeretek beljebb egyensúlyozni. Mivel balra lakom, ezért muszály kanyarodnom, ezt a szélső sávból azonban nem tehetem meg. A középső sávnak a jobb széle is még veszélyes, mert az abból egyenesen menő autók elüthetnek. A legtöbbször nem engednek maguk elé az autósok. Azonban ha a zebra miatti lámpa az autósnak piros, amin én szabálytalanul áthajtok, akkor (gyalogost évente egyszer szoktam ott látni) ép bőrrel, gond nélkül tudok balra kanyarodni, és épségben hazaérni.
Na erről a "szabálytalanságról" beszéljen le, aki le tud!

Egyébként nagyon szeretek biciklizni. Szeretem a hidakon áthaladva a friss dunai levegőt szívni, szeretem a dugóban álló autósokat lehagyni(nem bosszantásból!), szeretem a szabadságot, szeretem érezni, hogy önerőből is milyen gyorsan és könnyedén haladhatok, szeretem, hogy minden nap mozgok, és szeretem, hogy ilyen olcsón, szinte ingyen tudok a városban közlekedni. És még a környezetért is tettem valamit.
Próbáld ki te is!

Callidus 2010.09.23. 09:56:53

Megdobbento a hozzaszolasok nagyresze.
Az osszes "csakautovaltudokmenni" emberket elosszor bekoltoztetnem a belvarosba egy honapra. Majd elvinnem Koppenhagaba, vagy Amsterdamba egy masik honapra.

Utanna lenne mirol beszelni, mert igy abszurdia.

cutu84 2010.09.23. 09:57:34

@Pete Gorilla: Saját kategóriád szerint ő volt a Bringás. Pedig következetesen elnevezted biciklisnek (ha jól emlékszem ez volt a 2.) Így a saját rendszeredet kérdőjelezed meg. Nemtudom mivel lennél beljebb ha dömpert vezetne, nem bringát az emberünk, szarabbul jársz ha találkoztok?

Cinkes 2010.09.23. 09:57:37

A dugódíj egy nagy faszság. Fognak a beszedett díjból újabb utakat építeni vagy csak simán áttolják a dugókat a külső kerületekbe? Elég valószínű, hogy nem fognak. Ezt is tipikus magyar módra akarják megoldani, eszetlenül ha azt hiszik, hogy majd ezzel bármit is megoldanak.
A biciklistáknak meg tényleg bicikli út kellene mert egy részük olyan birka, hogy csak éppen nem béget. A reggeli forgalomban simán a sáv közepén teker néhány vadbarom, azt csodálkoznak, hogy milyen bunkók velük az autósok.

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2010.09.23. 09:59:47

@mp1526: Asszem a dugódíj bevezetésének nem az lenne a lényege, hogy a körzeten kívül autózz, hanem az, hogy NE autózz. És akkor a hol-tegyem-le-a-kocsimat probléma fel sem merül. (OFF: A házasság válasz azokra a problémákra, amelyek házasság nélkül fel sem merülnének. :-))) )

És teljesen egyetértek abban, hogy akkor lehet az autósokat másfajta közlekedésre átterelni, ha az a másfajta közlekedés erre ki van építve. De ezt meg kell lépni! El kell venni egy sávot az autóstól, ha nincs más megoldás. Színvonalas tömegközlekedést kell csinálni!

Anarchista 2010.09.23. 10:00:31

@fovarosi.blog.hu: ellenkezőleg, az autó használata kb. 10% számára nem elkerülhetetlen, a többiek
- nagyon sok és/vagy nehéz dolgot cipelnek és/vagy
- kölköket szállítanak és/vagy
- rohadt messzire járnak pl. dolgozni és/vagy
- lusták/kövérek/nem tudnak biciklizni, amiért senkinek nincs joga őket SEMMIVEL szívatni,
illetve kifejthetnéd, hogyan nem fér össze mindezzel a "nem szintbeli úttervezés" gondolata, hogy tényleg mindenki elférjen...

Grigorij 2010.09.23. 10:02:22

Na végre!
Az első lépéseket megtette mindkét fél...
A méregzöld kerékpáros szervezetek tagjainak nagyobbik részének helyén volt az esze, a hatalom meg VÉGRE egy picikét odafigyelt egy szűk réteg gusztustalan viselkedésére!
Én várom, hogy a tetves futárokat még jobban ellenőrizzék!
Mert a szabálytalanságokat - zebra, piros lámpa, zsúfolt járdán száguldozás -
99%-ban ők követik el!

És ezen mocsadék tetvek miatt basztatják a másikat egy első prizma vagy a csengő helyetti duda stb. miatt...

Egy ötlet a szervezet vezetőinek:
- Ne csak a politikusok körül sertepertéljenek, ne csak pár trendi hely kerékpáros útjaiért tüntessenek!
Lakó-pihenő övezet, kerékpárosok kényelmesen közlekedhetnek itt, de az esetk 80%-ba az autósok ezeket a utcákat kerülőútnak tekintve 50-70-el száguldoznak!
Például kis betekintés: XIII. Tahi utca, XIII. Nővér utca, XIII. Rákospalotai utca...
Gazdag környék, Mercik, Audik... Kerékpárosok és gyalogosok között féltucat szabályt megszegve száguldoznak!

Ha már kerékpáros érdekképviselet, akkor ez is legyen az, ne csak a politikusok péniszének szopogatása!

tlantos 2010.09.23. 10:02:33

@cutu84: azert ne hasonlitsuk mar ossze az autoban es biciGlin telefonalast.

Urbán Gorilla (törölt) 2010.09.23. 10:03:10

@cutu84:
Azért nevezem biciklistának bringás helyett, mert megelőlegezem a bizalmat.

"Nemtudom mivel lennél beljebb ha dömpert vezetne, nem bringát az emberünk"
Azt valszeg nehéz lenne felvinni a lépcsőfordulóba a lifttel szembe.

Nehogy elkezd megmagyarázni, hogy nincs igazam, mert akkor mégjobban lenyomod a béka segge alá a bringásokról alkotott, amúgy sem rózsás véleményemet.

mp1526 2010.09.23. 10:03:35

@Callidus: hiába a sok külföldi példa: kint is használnak autókat! Annyi a különbség, hogy ott az állam fordít az autós és nem autós infrastuktúra fejlesztésére is pénzt! Érsd: kell parkoló az autóknak (ami nálunk állami-önkormányzati szinten nem létező fogalom), meg bringaút, meg normál út meg gyors, normális tömegközlekedés! Na ebből nálunk egyik sincs, addig kár Koppenhágáról beszélgetni... Amíg az autós csak fizet, de nem kap semmit addig nem ő a szemét, mert behajt a belvárosba!

Nevem Earl 2010.09.23. 10:04:08

@Yumurdzsak: A sisak egyelőre nem kötelező, de a gyakorlottabb bringások hamar belátják a hasznosságát.

Urbán Gorilla (törölt) 2010.09.23. 10:04:28

@cutu84:
Ha meg a másik hozzászólásomra reagálsz, akkor meg ott a különbség, hogy a dömpernek picit erősebb lámpája van, és nem a ház melletti járdáról érkezik a sötétben, mint a lublói kísértet.

tsukiko 2010.09.23. 10:05:08

@fovarosi.blog.hu: Köszi nem kell megmondani mikor, mit vegyek elő.
Asszem azt is írtam, hogy akire nem vonatkozik ne vegye fel. Pécsett lakom és megmondhatom, hogy inkább azoknak kellene ezt a jó tanácsot adni, akiket nap, mint nap látok. Össze-vissza kerekeznek, életveszélyes helyzeteket teremtve.
Szerintem is az a megoldás, hogy megfelelő infrastruktúrát teremtsenek, de biztos, hogy nem az, hogy beengedjék a kerékpárt az autók közé.

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2010.09.23. 10:05:21

@Cinkes: vannak olyan útszakaszok és helyzetek, ahol én is a sáv közepén tekerek:
- ha zebrán gyalogost engedek át, mindig behúzódok a sáv közepére. Korábban nem tettem, rendszeres volt, hogy rámelőztek, én is ugrottam meg a gyalogos is.
- ha _szűk_ szakaszhoz érek bentebb húzódok, mert ott egy bringás meg autós nem fér el egymás mellett biztonságosan. Egyikünknek sem jó, ha elüt.
- ahol életveszélyes az út széle. A belvárosan sok olyan ehly van, ahol akkor kátyúk vannak az úton, hogy az nem csak egy bringa, hanem egy autó felnijét is szétvágná - csak ezt autóval észre sem venni, mert annyira szélen nem megy általában autós.
BTW, az ok nélkül sáv közepén tekerőkkel bicilisként én is ordítozok, autóban ülve le is dudálom :-)

tisztajovo.hu 2010.09.23. 10:06:44

Tegnap elhangzott az is, hogy pl. Koppenhágában egy út áteresztő képességét nem úgy mérik, hogy hány autó tud áthaladni meghatározott idő alatt, hanem, hogy hány EMBER!!! Elgondolkodtató.. lezártak egy sávot és láss csodát az áteresztő képesség nem csökkent!!
Az átlag ember meg nem 100 km-t megy naponta a városba, hanem 10-20 km-t! Leszámítva azt a kb. 20% autóst, aki szállít, vagy a gyerekét viszi, rajtuk kívül a többi csak kényelemből veszi elő a gépet, és általában ők vannak a legjobban felháborodva. Tegnap egy igazi vérparaszt autós egy helyben állva túráztatta a gépet és dudált, volt legalább 130 kiló, alig fért el a kocsiban, a zsír lefolyt az ülésről, bele halt volna sztem ha 10 m-nél többet kellene sétálni vagy bicikliznie.

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2010.09.23. 10:07:53

@tlantos: miért? Van különbség? Nem fér a fejembe, miért fáj headsetet használni. Ne mondja már senki, hogy úgy egyszerűbb vezetni / bringázni, ha a kezében van a rohadt telefon. Én headset-et használok kocsiban és bringán is. Egyszerű, kényelmes, biztonságos.

Hurri Kán 2010.09.23. 10:08:14

A biciklisek nagy része biztos hogy nem tartja be a szabályokat. Másokon persze számon kéri ugyanezt. Akkor ez most hogy van?

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2010.09.23. 10:08:17

@Anarchista: Ha ez így lenne, az utcádból nem jutnál ki az autóddal 1 nap alatt. Nézd meg egyszer az autósok sorát: a vezetők zöme ingben, ill. kiskosztümben az irodába siet egy kis táskával. Ehhez kurvára nincs szükség kocsira. Színvonalas tömegközlekedésre, meg a munkahelyen a bicajosoknak egy zuhanyzó-öltöző blokkra lenne szükség, és akkor máris lenne két élhető alternatíva.

A szobafestőnek, áruszállítónak tényleg kell a gépjármű. A mozgássérültnek egyenesen az életet jelentheti az autója. De az autósok nagyobbik hányadának egyszerűen csak kényelmes így, és lusták váltani. Ezért kell fentről jövő intézkedésekkel kikényszeríteni a változást. Mert a mostani helyzet nem jó.

mp1526 2010.09.23. 10:08:25

@fovarosi.blog.hu: hagyjuk már ezt a nem kell egy darab autó se a világba baromságot!!! Majd ha letekersz helyettem napi 200 km-t, meg elköltöztetsz bringával, meg minden nap bringával jársz öltönybe melóba, télen-nyáron, esőben-hóban, meg a nemzetgazdaságból kieső milliárdokat beteszik zsebből a bringások (adók, amiket az autósok fizetnek!), akkor beszélhetünk erről! Van arról elképzelésetek, h mi lenne az országgal, ha holnaptól nem lenne autóközlekedés? A tejre meg a kenyérre vessünk ki 500% adót, mert a bringa azzal megy... :)

alien 2010.09.23. 10:09:19

sok kibertroll, lényeg, hogy lehessen fröcsögni pro meg kontra
ja és azt is írjátok ki, hogy nem szállt le a hídon a genyó bringás

BKV reszelő 2010.09.23. 10:09:36

@Bárzongorista: Te makk hülye vagy vagy albán és ezért nem érted azt, hogy mit jelent az elektromos kapcsolás. Tehát egy áramkörben kell lennie a világító elemeknek. Egyébként meg erős a hátad? Kibír 10 tonnát? :)

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2010.09.23. 10:11:04

@gyvy: A biciklisek / autósok / gyalogosok / motorosok nagy része nem tartja be a szabályokat. Másokon persze számon kéri ugyanezt. Akkor ez most hogy van?

Erre írtam feljebb, hogy nem autósok, meg bicajosok vannak, hanem ilyen vagy olyan emberek, akik közlekednek.

cutu84 2010.09.23. 10:11:31

@Pete Gorilla: Mármint? A kategóriázás gettósítós ötletedet ne kritizájam?
Ki válogat? TE? Sich Heil! Gondolom ebbe nem gondolsz bele.=D

Hülyegyereket pedig ha már a szülőknek nem fért bele a nevelésbe, általános végén már kerékpáros kreszből vizsgázatni kéne (német példa), sok rendőr kéne akik valóban lekapcsolják a szabálytalankodókat, gyalogost, kerékpárostbringástbiciklist, autóst, quadost. A beszedett bírságokból még fizetésemelésre is tellene a jardoknál.
Esetleg lenne megbecsülés irántuk.
A becsületesek, szabálykövetők így kevesebb " adót fizetnének" ( ugye mindenki hibázik. Biblia azért értelmesebbjének megvan: Az vesse rá az első követ... persze ez most nem divatos)

gabesz: 2010.09.23. 10:12:17

Ugyanazokat a köröket futjuk ismét ismét ismét...Biciklisként és kerékpároskén...
Szerintem már mindenki unja. Mindenkinek igaza van valamibe és kb , annyi probléma van mind a két oldalon. Ha csak egy kicsit is tudunk a másik fejével gondolkodni, akkor nem lesz, annyi konfliktus és remélhetőleg ésszerű megoldások születnek. Tudom ez túl diplomatikus, de alapvetően elvárható lenne.

A rendőrök meg ba....ák meg mert csak baszogatni tudják a közlekedőket meg meg sebességet mérni az új rendőr autókban. Ehhez nem kell nagy tudás. Itt bezzeg sokan voltak, de egyébként az utcán járőrözni gyalog egyet sem látok.

Georgigi 2010.09.23. 10:13:34

Mindenre van megoldás, de mindig lesznek, akiknek nem tetszik.
A végső megoldásnak az Armageddont javasolnám.
Utána nincs vita sem. :)

Bhaman 2010.09.23. 10:14:44

Na ide figyelj te "GGG77" (egyb gratula a fantáziadús nevedhez) ezt a két szót nagyon *urva jol belélegezted a média valamely mocskábol( "Diktatura, Önkény" ). Ilyen szinten buta hozzá szólás saját szellemi szinted írtad le ugyhogy szerinte mahogy vagy nem kéne ki engedni az utcára nem hogy biciklivel a forgalomba...
A másik pedig hogy szvsz ez a CM csak arra szolgál, hogy aki nem tudd magának megengedni egy kocsit vagy valamilyen más motorikus hajtással rendelkező járművet az a srága irigység törványe szerint legalább egy napig basztattni akarja azt aki elérte azt az életbe hogy el tudja tartani a járművét! Ez olya nszinten szánalmas hogy már a gondolatátol is görcsbe rándul az összeshajszálam...és még több sávót meg forgalommal szenbeni közlekedést akarnak...meg egy egész hídat...és az baj, hogy a magyar társadalom alapvető depresszióán túl ez is mutatja a színvonalat, amiben csak lehet a másik alá tegyünk, ebben a zesetben a bicókkal ássunk a kocsival rendelkező honfitársaink alá! és mivel többen vannak mint 1000 fő a politikusok már nyalogatják is a seggüket csillogora mert tiszta seggel sokkal jobb kedélyűen megy a zember a szavazófülkébe...szép volt fiúk!

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2010.09.23. 10:15:00

@mp1526: A befizetett autós adódból vond le az okozott károkat az elmocskolódó homlokzatoktól kezdve az asztmás kisfiadig, és akkor rájössz, hogy az állam nem is járna olyan rosszul. Nem kellene 500%-os adó a tejre.

És nem azt írtam, hogy senkinek nem kell autó. Azt írtam, hogy az autósok nagy többsége nyugodtan választhatna más eszközt. Az például hogy a szöszbe van, hogy Koppenhágában például (lényegesen esősebb és hidegebb, mint Budapest) tudnak az emberek öltönyben munkába bicajozni, itthon meg nem?

Cinkes 2010.09.23. 10:15:10

@xcrow: nem is az indokolt esetekről beszélek. De a körúton minden reggel van néhány hülye aki csak úgy a külső sáv közepén teker...

gabesz: 2010.09.23. 10:16:40

.....biciklisként és kerékpárosként... :)

mp1526 2010.09.23. 10:16:47

@fovarosi.blog.hu: Ja, és a sorrendre is vigyázzunk!! Először színvonalas tömegközlekedés meg P+R parkoló, aztán el lehet venni egy sávot! Mert nálunk minden szeretnek fordítva csinálni, az autót meg még mindig kell tenni valahova...

min 2010.09.23. 10:17:04

ennyi primitív hozzászólást rég olvastam egy blogban:-)

blacklord 2010.09.23. 10:18:26

@Anarchista: gratulálok a hozzáállásodhoz. :-) Nem mintha téged érdekelne, de mind 30 kg súlyt, mind egy gyereket nem nagy kaland elvinni a célra készült speciális bringával. És sajnos egy kocsi, akármit is csinálsz, egy nagy mozgó tömeg (=emberek fognak megsérülni és meghalni), és amelyik zajt bocsájt ki és szennyezi a levegőt. Amíg nem lesznek hidrogénhajtású repülő autók, addig sajnos nincs jogosultsága az elvárásaidnak (mivel hogy nem teljesül az a feltétel, hogy ne árts másoknak vele). Menj el egyszer pár napra Londonba, Párizsba, ne adj isten Koppenhágába, és meg fogod érteni, hogy miért vagy hülye. Ámen.

blacklord 2010.09.23. 10:19:16

@min: Igen, ezen fogom a fejem én is, de mivel az előzőt "állítólag" egy társ-mérnök írta, azt már nem hagyhattam szó nélkül.

ReRoncs 2010.09.23. 10:20:00

Bringások -> zsidók
Autósok -> keresztények
Kamionosok -> muzulmánok (főleg törökök)
Gördeszkások -> négerek
Gyalogosok -> cigányok

csak, hogy segítsek lendületet adni ennek a vonalnak is.

Néha szégyellem magam mások nevében is.

Anarchista 2010.09.23. 10:20:07

@fovarosi.blog.hu: szeretném megismételni egyrészt a saját már leírt gondolatomat, másrészt többen, pl. rögtön alattad is megírták: akkor lenne igazad, ha ez az év 365 napján igaz lenne. Amíg a felében sem, ez egy ordas nagy marhaság!

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2010.09.23. 10:20:15

@Cinkes: A Nagykörúton azért szüntet meg egy autós sávot a bicajos, mert nagyon szűk a külső sáv. A legszélén azért nem tekerhetek, mert akkor az első autósnak, aki kinyitja a parkoló autója ajtaját, már bele is repülök az ölébe szépen. Ha meg bentebb vagyok a parkoló autóktól egy méterrel, akkor már nem fér el két autó még mellettem, mert ahhoz túl szűkek a sávok.

Ezért jobb elkerülni bicajjal a forgalmas főútvonalakat. Inkább tekerek a párhuzamos kis utcákon, amikor csak tudok.

cutu84 2010.09.23. 10:21:22

@mp1526:
Először is. Nem lesz semmi változás amíg ilyen vezetőjelöltek közül tudok(unk) választani.
Nekik baromira kényelmes, addigis egymást csesztetik az emberek nem az ő munkájukat mérlegelik. Divide et impera.

peter256 2010.09.23. 10:22:29

Megállított tegnap a rendőr a CM-en, mert előztem a többi bringást. Egy lassan guruló csapat ment előttem, én meg mentem volna haza a családhoz, ezért elkezdtem őket előzni. A rendőr csak azt látta, hogy párhuzamosan megyünk. Mondjuk, ha jobban odanéz, láthatta volna, hogy mire megállított, addigra a többiek előtt voltam. Végül elengedett, de jó pár percig fönntartott. Egyébként udvarias volt, de amikor megállított, akkor nagyon mérges :) arcot vágott. Én meg nem tudtam, hogy mi a baj.

Egyébként szabályos kerékpárt kerékpárral sávon belül előzni? Gondolom igen, hiszen még autóval is szabályos.

mp1526 2010.09.23. 10:23:07

@fovarosi.blog.hu: azt hiszem, az elmocskolódó homlokzat (nézd meg Bp.-en a homlokzatokat, napi szinten milliárdokat költenek rájuk olyan szépek) meg az autósok által befizetett adó pont egálban lenne, igazad van! :D

Nem tudom Koppenhágában hogy közlekednek, de szívesen meghallgatom ha valaki leírja! Én hóban utoljára olyan 15 éve bringáztam, akkor nem öltönyben... Most se tudnám elképzelni! Sőt! Azt is kiröhögöm, aki azt állítja, hogy a magyar klíma mellett évi összesen 2 hónapnál többet kellemes bringát használni! Még a 3 hónapos nyárnak is a felében szakad az eső... És ezzel mielőtt nekem esnétek, nem azt mondom, hogy nem lehet mondjuk méteres hóban bringázni, csak én nem szeretnék...

kpetya 2010.09.23. 10:24:41

@peter256:

khm, párhuzamos közlekedésnél, kétkerekű járművel nem előzünk sávon belül.

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2010.09.23. 10:25:28

@Bhaman: "A másik pedig hogy szvsz ez a CM csak arra szolgál, hogy aki nem tudd magának megengedni egy kocsit vagy valamilyen más motorikus hajtással rendelkező járművet az a srága irigység törványe szerint legalább egy napig basztattni akarja azt aki elérte azt az életbe hogy el tudja tartani a járművét!"
Szerintem te vagy buta vagy, vagy provokálsz. Szerinted csak a csórók járnak bringával? Kicsit el vagy tévedve. A környezetemben rengeteg embert ismerek (belerétve magamat is), akinek van autója, van lakása, van tisztességes egzisztenciája, többségük IT szakember és igen, van biciklije is, és azt használja rendszeresen. Ettől még lehetünk sikeresek és hihetjük, hogy elértünk valamit az életben? Motorikus hajtású jármű nélkül jobb, ha főbe lövöm magamat?
BTW, a tegnapi módon rendezett CM-mel én sem értek egyet, annak ellenére sem, hogy - mint azt fentebb írtam is - engem semmiben nem akadályozott tegnap, pedig autóval voltam, a fenti időpontban, az érintett területen. Mégis, kit szívattak akkor?
Amúgy meg tudom, hogy off, de: Akadémiai Kiadó, Budapest: A magyar helyesírás szabályai. Legalább minimálisan.

Cinkes 2010.09.23. 10:25:30

@fovarosi.blog.hu: Hogy jut eszedbe összehasonlítani a dán fővárost a magyarral? Vagy a magyar népet a dánnal? Azért azt megnézem, hogy -10 fokban hogyan tekersz munkába öltönyben... Egyébként amennyi adót fizetnek az autósok az autózás miatt lehet, hogy inkább az ő igényeiket kellene jobban figyelembe venni. Így korrekt.

Nevem Earl 2010.09.23. 10:26:08

@rendőr007: Húbazmeg. Tudtam én, hogy a nem minden rendőr egy IQ-harcos (természetesen a kivételnek mindig tisztelet), de hogy ekkora nácikat is felvesznek...

cutu84 2010.09.23. 10:26:33

@mp1526:
Budapesten méteres hó! lol te nagyon el vagy szálva mit ettél?=D

Őrültteknos 2010.09.23. 10:27:15

Hát ez a cikk azért néhány ponton csúsztat.
Én ott voltam és az az igazság, hogy a FIDESZ-es a lehet-et nem a számonkérhetőségre mondta, hanem másra még korábban és amikor a számonkérhetőséget kérdezték, akkor a tömeg beüvöltötte, hogy lehet. De az a nő amúgy igent mondott.
Amit meg is tehetett, mert amúgy nagyon, nagyon óvatosan ígérgetett és csak keveset a vitában.

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2010.09.23. 10:28:05

@Cinkes: ha tényleg a közepén, akkor őket én sem szeretem :-) vagyis :-(

Hurri Kán 2010.09.23. 10:29:48

@fovarosi.blog.hu: azért ne túlozzunk az arányokat illetően.
@peter256: legalább éjszakára tegyél egy KRESZ-könyvet a fejed alá. Nyomorult.

hauvarju 2010.09.23. 10:30:18

Mi ez a rohadt nagy felhaborodas? Hiszen azert mentetek ki hogy bebizonyitsatok hogy Ti milyen kurva szabalyosan tudtok kozlekedni akar csordaban is es meg a legelemibb felszereltseg is hianyzik sok drotszamarrol. Ezekert az autost is megb@sszak ha hianyzik akar a helyszinen de a muszakin biztosan...A lampa meg a csengo, stb. nem csak masokert van hanem a ti biztonsagotokat is szolgalja. Most ti azzal jottok hogy az autosok is szabalytalankodnak de sok esetben ok utolag kapjak meg a buntit (kamerak, rendszam alapjan,stb).Mekkora buntit kap a cingas ha a margithidon CINGAZIK es mekkorat az autos ha a yard elkapja vagy emlithetnem a piroson valo athajtast akar a bicikli vagy auto viszonylatban. Gondolkozzatok mar es kapjatok a fejetekhez. Most ez szokatlan nektek hogy valami rendet probalnak kovetelni es vege a wildawestern-nek (vegy egy rozsdas biciglit es kozlekedj ahogy akarsz es ramnemvonatkoznakakreszszabalyok.....)
Szóval annyi történt, hogy egy pillanatra megfordultak a dolgok, átélhettétek azt a szopatást, amit az autós minden nap átél. Ma veletek történt meg, és fel vagytok háborodva, nem értitek az egészet, meg rendőrállam.
Biztosan sokan vagytok akik szabalyosan es eloirt felszerelessel kerekeztek de azok akik meg erre sem kepesek azok vagy hagyjak otthon a kerekpart vagy ha vallaljak a rizikot akkor ilyenkor ne rinyaljanak....
Azt mar nem is emlitem hogy Ti csak kovetelni tudtok (bicikli ut meg kulon sav, stb). Most ne gyertek azzal hogy ti is fizettek adot (persze a jovedelmetekbol ugyanugy vonjak az adot mint az autosok jovedelmebol) de amig ha veszel egy autot ott van ado (afa,reg.ado), atiras, sulyado, benzinado, parkolas, vizsgadij, eredetiseg, stb, vagyis befizetsz egy nagy kalap penzt ilyen-olyan ado formajaban, addig a cingas egyszer megveszi es utana semmi ado vagy kiadas nem terheli csak kerekezik a nagyvilagba es koveteli a draga beruhazasokat az utakon…

Urbán Gorilla (törölt) 2010.09.23. 10:30:29

@cutu84:
A kategorizálás nem gettósítás, hanem az emberi társadalom különbözőségeinek meghatározására kitalált eszmerendszer. Ugyanis az emberek nem egyformák. Ha eddig nem tudtad, akkor most szólok. Akik meg nagyon egyformák a nem egyformaságban, az egy kategória. Nehogy belekeverd a nácikat, mert ugye tudod, hogy a -30 pont IQ egy ilyen vitában.

"Az vesse rá az első követ... persze ez most nem divatos)"
Igen pontosan, helyesen látod. Ezt kellene szórólapon osztogatni a biciklistáknak, hogy majd akkor szóljanak meg az autósnak gyalogosnak stb, ha ők minden szabályt maradéktalanúl betartanak.

Anarchista 2010.09.23. 10:31:09

@blacklord: hozzászólásod jó felét be lehetne tenni az Idegen szavak és kifejezések kéziszótárába a demagógia szó definíciója mellé példának.

A többire reagálva: London az egyik (ha nem "a") kedvenc városom, többször is jártam ott. Valóban, egyáltalán nem hiányzott az autó, de nem is elsősorban azért, mert mocskos jó a tömegközlekedés (bár természetesen ez sem hagyható figyelmen kívül), hanem mert olyan dolgom volt, hogy nem volt rá szükség. Ha lett volna, nyilván szét is vetett volna az ideg, és indokolatlan korlátozásnak éreztem volna.

Az autók városokból való kitiltása _nem_megoldás_! Persze ha bevezetik, kényszerből rászoknak az emberek, mert mit tudnak csinálni. De játsszunk egy gondolatkísérletet! Persze erre bizonyíték nem lesz, csak teória marad. Mi lenne, ha ismét beengednék az autókat az olyan városok belterületére, ahol most ki vannak tiltva? Én azt állítom: kurva gyorsan marha sok ember visszaülne az autóba, és kezdődne az egész előröl. Tehát az "autómentes" városok nem azért autómentesek, mert az de piszok jó mindenkinek, hanem mert az embereknek nincs választásuk...

mp1526 2010.09.23. 10:31:10

@cutu84: üsd már be kérlek a hó+budapest szavakat a gugliba! Meg fogsz döbbenni, van hó Bp.-en... Idén januárból több érdekes cikket is találsz... Persze gondolom amikor a hókotrók sem bírják az iramot meg elakadnak, a kerékagyatlanok akkor is szívesen tolják töretlen lendülettel... Ja, meg fagy is van! Kemény is! Több hónapig is... :)))

tsukiko 2010.09.23. 10:32:38

@mp1526: Igazad van. Tényleg azzal kellene foglalkozni, hogyan lehetne megoldani normálisan a problémát. Nem hirtelen jött módosításokkal, hogy mindenki menjen amerre lát.
Prágában is érdekes mód a szállástól, hála az égnek, nem kellett autóval beszlalomozni a városba, hanem őrzött parkolóba leraktuk a kocsit és bemetróztunk. Talán tényleg ezeket a dolgokat kellene lekoppintani külföldről, nem a hülyeségeket. Tudatosan megoldható lenne a probléma, csakhogy nem törekszik rá senki. Addig is nyomorítsuk csak egymás életét..

kpetya 2010.09.23. 10:33:38

@fovarosi.blog.hu:

ott tévedsz, hogy azt hiszed, hogy az állam fizeti az adókból az extern ktg-t. Hát nem. A jövedékiadót, áfát beszedi, és elkölti amire akarja.

Le vagytok szarva! 2010.09.23. 10:33:42

dugódíj, az anyátok picsáját, azt

cutu84 2010.09.23. 10:33:43

Általában nem néznek szépen akkor sem ha csak úgy nagyritkán ( 5 évente 1x) igazoltatnak.
@gyvy: Te is ezt teszed azért vagy ilyen toleráns, a bevezető részt nem sikerült abszolválni.

gabesz: 2010.09.23. 10:36:46

A politikusok leszarják a CM-et , de talán jobb is így. Szerintem mindenki aki kerékpárral akkor közlekedni tegye, csak elkezdeni nehéz után asokkal könnyebb már.
Mindenki tartsa be a szabályokat, hogy ne romboljuk a köz morált és akkor majd javulnak a dolgok. Aki nem tud közlekedni az meg így is úgy is hülye szituációkba keveri magát , -abból majd tanul- teljesen mindegy mit terelget.

Hugo2010 2010.09.23. 10:37:46

@fovarosi.blog.hu: Aha. Nem kikényszeríteni kell, hanem fejleszteni a közösségi közlekedést. Ha "agyon dugódíjazzák" a belvárost, akkor is autóval fogok addig járni, amíg nem lesz TISZTA, GYORS, PONTOS közösségi közlekedés. Senki, semmi miatt nem fogok a mocskos, lassú, kiszámíthatatlan BKV-ra felülni. Egyszerűen úgy undorító ahogy van.

Hurri Kán 2010.09.23. 10:38:12

@cutu84: sikerült abszolválni csak nem értem ez hogy jön ide.

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2010.09.23. 10:38:59

@Cinkes: Koppenhága példájával azért jöttem elő, mert gyakori az arra hivatkozás, hogy itt a klíma miatt nem lehet bicajozni (fentebb valaki azt írta, hogy évi 2 hónapot lehet). Nos, konkrét gyakorlat, példák mutatják, hogy ez nincs így. Én sem közlekedek téli hóban bicajjal, ne értsetek félre. De az év nagyobbik felében lehet bicajozni.

És lehet ezt még fejleszteni is! Például úgy, hogy a munkahelyen építenek 1 db zuhanyzó-öltöző blokkot, ahol át lehet vedleni bicajozósból munkahelyibe. Meg hogy kerékpárutakat és sávokat építünk, biztonságosan használható csomópontokkal. Meg hogy kombinálhatóvá tesszük az egyes közlekedési módokat. Például hogy ne csak a HÉV-en szállíthassunk bicajt stb. És akkor simán meg lehetne csinálni, hogy bicajjal elmész mondjuk egy külvárosi vasút- vagy HÉV-állomásig, onnan bejössz azzal, majd továbbmész villamossal a munkahelyedig. Az emberek 80-90%-ának ez megfelelő alternatíva lehetne - csak ki kell építeni hozzá a megfelelő infrastruktúrát, amelynek a gerince már ma is megvan.

hauvarju 2010.09.23. 10:39:49

igen, az autosok is szabalytalankodnak de este hany autobol hanynak nem eg a lampaja es mi az arany a kerekparosoknal ez ugyben vagy hany autobol hany hajt at a piroson (es milyen aron) es mi az arany a drotszamarasoknal ez ugyben?

mp1526 2010.09.23. 10:40:37

@tsukiko: erről van szó, ezt papolom már én is évek óta! De mindenki csak azt visszhangozza, hogy dögöljön meg az összes autós, ha nem tud normálisan közlekedni, parkolni, stb. :(

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2010.09.23. 10:42:07

@Hugo2010: A BKV a Fogaskerekű meg a Combino meg a Volvo busz is, úgyhogy azért az egészet nem nevezném undorítónak - bár kétségkívül igazad van abban, hogy nagyrészt tényleg olyan a BKV, amilyen. A csöveseket simán letakarítanám róla pölö.

De ezek a fejlesztések nem úgy mennek ám, hogy először legyen kész az egyik, és utána jöhet a másik. Ezek párhuzamos, sok éven-évtizeden át tartó folyamatos fejlesztések. Soha nincs vége. Soha nem lehet leállni vele.

kpetya 2010.09.23. 10:42:07

@fovarosi.blog.hu:

aha, és hány kerékpár fér el egy villamoson?

kpetya 2010.09.23. 10:43:32

@fovarosi.blog.hu:

azt is elmondod, mekkora szint különbségek vannak Kopenhágán belül?

gabesz: 2010.09.23. 10:43:41

@hauvarju: Az autóval te vállaltad a plussz költségeket nem volt előtedd titok és végül is a világ végéig is el lehet vele menni, a biciklivel viszont nem. De ha ennyire fáj a sok adó, akkor add el. Vagy spórolj a benzinen. A kerékpár egy alternatíva a közlekedésre mint az autó, és senkinek nincs joga megmondani az egyénnek melyiket válassz.

Anarchista 2010.09.23. 10:46:38

@fovarosi.blog.hu: "Én sem közlekedek téli hóban bicajjal, ne értsetek félre."

Köszönöm, meg is magyaráztad (Remélem, magadnak is!), hogy miért is nem lehet elvenni az autósoktól sávokat, kitiltani, de még csak korlátozni sem őket: mert a fentebb említett napokon aztán tényleg vége lenne a világnak.

Ezen gondolkozz el, és mielőtt megint beírnál valami hülyeséget, _ismét_ gondolkozz el rajta...

(Tudom, tömegközlekedés. Ezzel akkor érvelj, ha lesz, ne pedig engem froclizz vele! Thanx!)

Hugo2010 2010.09.23. 10:50:03

@fovarosi.blog.hu: És? Senki nem kérte, hogy fejlesszék színvonalasra aztán csókolom. Viszont amíg el se kezdődött a fejlesztés, akkor hülyeség azt várni, hogy váltsanak az emberek.
Feleségem munkahelye 12 km-re van az otthonunktól. BKV-val 1 óra 20 perc, autóval 15-20 perc. És a körülmények még szóba sem kerültek. Ez nem alternatíva.

mp1526 2010.09.23. 10:51:12

@fovarosi.blog.hu: én írtam a 2 hónapot, és nem annyit lehet, hanem én kényelmesen kb. annyit tudnék! Mert nem szeretem azt se ha reggel a 8 fok alatt már fagyoskodik a kezem (figyelem, már napok óta reggel 8 fok alatt van!) meg a szakadó esőt meg a havat se... Régebben sokat bringáztam ilyen körülmények között, ma már nem szeretnék! Ettől persze lehet! De mindenki had döntsön környezettudatossága, egészségtudatossága, lehetőségei és pénztárcája szerint és mindenki járhasson úgy és azzal, amivel akar! Ahol jártam külföldön (és nem 1-2 országban) ezt mindenhol meg tudták oldani! Csak nekünk nem megy...

physeter 2010.09.23. 10:51:23

Mindig örömmel tölt el, amikor az "intelligens autósok" fikázzák a "véglény bicikliseket" és fordítva. Autós és biciklis is vagyok, mint közülünk sokan, így mindkét oldalról van személyes tapasztalatom pl szabálykövetési hajlandóság, intelligens forgalomszervezés, stb. tekintetében. Azt hiszem triviális, hogy dimenzióinál, tömegénél és manőverezhetőségénél fogva a bicikli és az autó teljesen másfajta szabálytalanságra csábít. Biciklivel remekül lehet cikázni a nagyobb autók között, azonosító híjján pedig remekül lehet piroson áthajtani, autóval pedig remekül lehet pl. gyorshajtani. És mit ad Isten? Pont ezek a szabálytalanság típusok jellemzik a két tábort. Senki sem jobb a deákné vásznánál. Mindenki a járművére jellemző módon szabálytalankodik a szabálykövetési hajlandóságától függvő mértékben. Az itt hőzöngve bicikliseket fikázó kedves autós társak jó része borítékolhatóan szokott az jelzések és az út/időjárási viszonyok által kijelöltnél nagyobb sebességgel közlekedni, ahogy a vérgőzös fejjel visszavágó bringások is nyilván szoktak piroson áthajtani. Amúgy jellemzően a hamar kioktató oltógépek a szabályoknál is gyakran érzik magukat okosabbnak. Tipikus példa az Andrássy út kellős közepén, az autók között, fényes nappal átkelő úriember, aki rámripakodott, hogy "mé' az úton tekerek" amire csak annyit tudtam visszakiáltani, hogy "me' a bicikliút életveszélyes" (mivel forgalomnak háttal, hosszában sétálnak rajta mobilozó hájpacnik és percenként nyitják rá az ajtót a biciklisekre a parkoló autókból, tapasztalatom szerint) SZal ezaz, előre fikázzuk szénné egymást értelmetlenül. Addig se kell dolgozni, vagy azon gondolkodni, kinek miért xar az élete :)

cutu84 2010.09.23. 10:51:43

@Pete Gorilla: A kategoria szerint kitiltásos ötleted stb az szerinted mi? kategorizálás ? ő szeplős bejöhet ő elég kreolos nem jöhet te ugyan ezt vetítetted a kerékpáros- civilizált hely párhuzmara, idézet tőled
"Bringások:
Kitiltanám őket az összes emberlakta területről, ahol a civilizációnak bármi nyoma van, attól 10km-es távolságot kell tartaniuk." ez a gettó, esetleg a "közveszélyes munkakerülőket" is kitilthatnád. Elvtárs. Sich Heil!
"Biciklisták:
Őket beengedném emberek közé, de a legapróbb szabálysértést is keményen bűntetném, semmivel sem kegyesebben, mint bármelyik autóst." Most ez persze ellentmondás mivel a legtöbb autóst nem büntetik meg minden szabálysértésért, nemhogy kicsiért, egy durva lakott területen 50 helyett 80 ért sem, úgyhogy elég irreális amiről beszélsz.

+osztogass, segítek is.

A kutyád után talán te felszeded a szart, talán, de nem minden társad teszi ezt, miattuk ÉN mégsem tiltanék ki senkit a "civilizált" helyekről, max a gyerekek játszóteréről de ebben gondolom egyetértünk.
Szóval ha nem veszed észre, hogy az elmult 100 év diktatúráinak módszerét használnád az nem engem minősít hanem téged.

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2010.09.23. 10:53:24

@kpetya: Amennyi helyet csinálsz neki, ugye. Mondjuk egy Combino-n számolhatnánk simán 10 bicajjal megfelelő kialakítással. 3 percenként jön egy csúcsidőben, az óránként 200 bicaj. Érzékelhető javulást hozhatna a közlekedésben.

@Anarchista: és ha az évnek nem mind a 12 hónapjában csökken az autós dugó, hanem csak mondjuk 7 hónapban, akkor az már nem is jó?

Hugo2010 2010.09.23. 10:54:37

@fovarosi.blog.hu: Mit is állítasz? Azt, hogy tiltani, szigorítani kellene az autós közlekedést. Csak addig amíg nincs teljes körű, használható, közel azonos színvonalú alternatívája az autónak, addig elég nagy ökörség. És mivel ez politikai döntés, ezt a marhaságot egyetlen politikus sem fogja felvállalni, mert az autós szavazók még mindig sokkal többen vannak, mint a bringások.

tisztajovo.hu 2010.09.23. 10:55:07

@kpetya: MÁrmint mihez is? A zsírosfejűvel kapcsolatban? Amíg nem próbál elütni a paraszt addig semmi, pusztuljon meg szívrohamban minél gyorsabban!

tsukiko 2010.09.23. 10:55:17

@mp1526: Hát igen, van megoldás csak nem élnek vele. Azért kapom fel én is a vizet, mert egyszerűen ezek a felvonulások nem oldják meg a problémát. Csak szítják az ellentéteket. Nem azzal kellene foglalkozni, hogy jaj, de jól tudnak kerékpározni Koppenhágában, hanem azt kellene észrevenni, hogy miért? Miért tudnak autóval, tömegközlekedéssel, biciklivel vagy gyalog menni? Sajnos igen, elég nehéz erre felhívni a figyelmet, ha itthon mindenki azzal van elfoglalva, hogy mik a jogai. Szörnyű, hogy az a felfogás, hogy: "ja nincs bicikliút, hát akkor tekerek a főúton, igaz, hogy elnyom egy kamion, de az már milyen jó, mert jogaim vannak." Ahelyett, hogy a kerékpáros társaságok összefognának az autósokkal és együtt indítványoznának fejlesztéseket. És nem olyan felfogás lenne mindenhonnan, hogy: "csak nekünk legyen jó!"

kpetya 2010.09.23. 10:56:34

@fovarosi.blog.hu:

a 4-6s jár 3 percenként. És a többi villamos?
Ez most komoly? Óránként 200 bicaj (rossz esetben 200 kevesebb autó) komoly javulás???? Most sírjak vagy nevessek rajtad?

cutu84 2010.09.23. 10:56:42

@gyvy: "legalább éjszakára tegyél egy KRESZ-könyvet a fejed alá. Nyomorult."

Nem beszólni kell. Jelenleg nem kötelező a kresz vizsga(sajnos)a kerékpározáshoz. Mond el neki, hivatkozzad le. Linkelj egy jó tanfolyamot, vagy e-bookot. Mások amúgy megírták neki a szabályt. Elötted.

kpetya 2010.09.23. 10:57:38

@tisztajovo.hu:

- mi közöd, hogy mivel közlekedik?
- honnan tudod, hogy nem hormonzavaros?
- honnan tudod, hogy nem mozgássérült?

kpetya 2010.09.23. 10:59:03

@cutu84:

A közlekedésben résztvevőkre vonatkozó általános rendelkezések

3. § (1) Aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles

a) a közúti forgalomra, valamint a közútnak és környezetének a védelmére vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket megtartani;

b) a közúti jelzések rendelkezéseinek, továbbá a forgalom irányítására, ellenőrzésére jogosultak utasításainak eleget tenni;

Hurri Kán 2010.09.23. 10:59:36

@cutu84: elég nagy baj az hogy nem kötelező.Hozzáteszem, még mielőtt megkapom hogy elfogult vagyok, sajnos az autósok egy része is úgy közlekedik mintha nem ismerné. Tőlünk nyugatabbra érdekes módon a közlekedők (gyalogos, biciklis, autós) igen nagy része betartja. Lehet hogy sajnos nemcsak Kresz-oktatás hanem általános kiltúra kérdése is? Attól tartok, igen.

kpetya 2010.09.23. 11:01:40

@gyvy:

a törvény nem ismerete nem mentesít a következmények alól.
ha valaki részt vesz a forgalomban, ha van vizsgája ha nincs köteles betartani a szabályokat (még a gyalogos is)!

tisztajovo.hu 2010.09.23. 11:02:08

@kpetya: Nem láttam még mozgássérültet szabályzásig forgatni az autót és dudálni mint egy nemnormális!!

mp1526 2010.09.23. 11:02:28

@Anarchista: pont erről van szó! És ezért emelget a méreg, amikor pl. a Vígszínháznál mint a 2 oldalán csinálnak bringaparkolót, olyan 20 bringának. az egyik oldalon sétálóutca van (bőven elég lenne ide parkoló), a másikon meg 3 parkoló volt. A 2 parkolóban együtt van nagyon szép napsütéses napokon 10 bringa, mondjuk a 3 autó fixen ott parkolhatna, akkor is, ha a téli hónapokban egy bringa se lesz ott...

cutu84 2010.09.23. 11:03:10

@gyvy: N.o.-ban az egyedül kerékpározáshoz 14 éves korban, kerékpáros kresz vizsgát kell letenni. (de ezt már írtam másik hozzászólásban)
Mindazonáltal a Balkánon meg éppen hogy nem tarják be, még ennyire sem, ott is laknak emberek, mi meg pont a kettő között vagyunk. Remélem a nyugati példa felé haladunk.

tisztajovo.hu 2010.09.23. 11:03:54

@kpetya: JAa és még annyi, hogy az esetek többségében a nem a hormonzavar van előbb, hanem a meghízás!!!

Hurri Kán 2010.09.23. 11:04:31

@kpetya: ahogy mondani tetszik.

@cutu84: ezt nem tudtam, hogy a németeknél van ilyen vizsga. Nálunk is lehetne.

Anarchista 2010.09.23. 11:06:40

@fovarosi.blog.hu: hogyan lehetnék szájbarágósabb? Egyébként szerintem nem fogalmaztam érthetetlenül, de látom, mégsem sikerült megfognod a lényegét.

Tehát: ha azért kezdik lezárni a várost, illetve egyes részeit, szűkíteni a sávokat meg bevezetni a dugódíjat, hogy "abban a 7 hónapban" jobb legyen, az azzal jár, hogy a további 5-ben pedig _sokkal_rosszabb_ lesz. Vagy még inkább: az az öt hónap ellehetetlenül. (Mert az egész blog, vita nem arról szól, hogy "ne tiltsák ki a biciklistákat", hanem hogy hogyan tudnának több teret nyerni - az autósok kárára.) Comprende?

cutu84 2010.09.23. 11:07:43

@kpetya: Te komolyan elhiszed hogy az anyázás, jogszabályhivatkozás visszapörgeti az időt?:)
Talán esetleg a problémák megbeszélése, későbbi kiküszöbölése előrébb visz? Nem gondolod?

kpetya 2010.09.23. 11:10:38

@cutu84:

Nem értem miért probléma az, hogy kerékpárral is be kell tartani a kreszt?! Rögtön kevesebb probléma lenne.

BKV reszelő 2010.09.23. 11:14:36

@cutu84: A vizsga az, ami nem kötelező, de a szabályok betartása viszont kötelező. Tudod, jogász diplomát sem kell szerezni kötelezően, de a törvények nem ismerete nem mentesít azok betartása alól.

cutu84 2010.09.23. 11:19:31

@kpetya: Autóval is be kell, mégsem teszik. kerékpárral is be kell mégsem teszik, gyalog is be kell mégsem teszik egyikkel sem tarják be.

Ha mint olyan sokan említették ez egy elenyésző kisebbség, akkor nem lennél semmivel előrébb ha csak ők betartanák a kreszt? Igazam van? Esetleg autóba szállnának és nem tartanák be, mennyivel lennél beljebb? Több gázolás= kevesebb ember=kevesebb probléma? Nem értem milyen szempontból jobb az általad vázolt felállás.
Mellesleg abból amit írsz arra lehet következtetni hogy szerinted mindenki más betartja a szabályokat, ami nyilvánvalóan nem igaz. Például kerékpárral nem szakítanak ki bankautómatát a falból=D.

GG81 2010.09.23. 11:20:31

@Callidus: nah, Amszterdamban király a tömegközlekedés vagy azt már nevezhetjük közösséginek is... vigyél! aztán ha visszajöttünk megnézed, hogy mi ahhoz képest a mi BKV-nk (GVB RULZ!), jah és megláthatod ott mit jelent a P+R és mennyi van belőlük és itthon, ha találsz egyáltalán...

nah, beszélgessünk. lehetni lehet, csak keretek és előfeltételek nélkül nem érdemes.

kpetya 2010.09.23. 11:24:30

@cutu84:

te demagógok gyöngye.

cutu84 2010.09.23. 11:25:01

@BKV reszelő: kpetyának címzett válaszomban olvashatod, véleményemet erről egy-két box-al feljebb.
Nem kiforgatni megérteni kell amit írok. Mindazonáltal én a kötelező vizsga pártján vagyok. Mindazonáltal ha jogász vagy tudod hogy a jogszabály addig ér valamit ha betartják. A jogszabály van az emberért és nem fordítva.

GG81 2010.09.23. 11:25:30

@tlantos: hát bringán is tilos kézben tartott telefonnal járművet vezetni (KRESZ!), headset rulz! jah és még pirosnál állásnál sem (KRESZ!)

úgy látszik nagyon csak ajánlott olvasmány ez bringanáciéknál... :-/

cutu84 2010.09.23. 11:26:39

@kpetya: Ez volt az utolsó adud? Az igazság tehát demagóg. Sajnálom ez van.

Hugo2010 2010.09.23. 11:27:12

@cutu84: Ja, az az indok, hogy én nem ismerem a szabályokat, meg különben is mért pont én tartsam be, amikor a másik sem teszi. Okos kis hozzáállás. Néhány büntetés esetleg egy baleset után még azért kicsit fejlődhet.

cutu84 2010.09.23. 11:28:18

@GG81: Nekem úgy tűnik hogy autósoknál is csak ajánlott. Megsúgom ugyan az az ember telefonál vezetés közben autóval mint kerékpáron.

GG81 2010.09.23. 11:31:42

@cutu84: nem is értettem soha, hogy egy autóban BT headsetet használhatna kényelmesen az úrvezető, a többmillás verda mellett 3-4 ezer forintja nincs egy olyanra, amikor még a kábelokkal sem kéne bajlódnia...
sux és headshot (nem set) :-D

cutu84 2010.09.23. 11:32:11

@Hugo2010: Hát ha neked ez az indok akkor gratulálok valószínűleg hülyén fogsz meghalni.( körülbelül ennyire olvashattad el a kommentjeim láncolatát. Én azért baleset és bírságmentes közlekedést kívánok neked is.

mp1526 2010.09.23. 11:33:42

@cutu84: azért autóba gyakrabban szerelnek kihangosítót, mint bringára... :D

cutu84 2010.09.23. 11:35:51

@GG81: Sőt autóba nem kerül olyan sokba egy BT-kihangosító sem, az sokkal kényelmesebb. Mindenhol sok a hülye nem kell ujjal mutogatni, úgysem győznénk, nevelni kell lépésről lépésre, jó példával, figyelmességgel, középső ujjal=D, az embereket nem lehet egy csettintéssel megváltoztatni.

Callidus 2010.09.23. 11:40:10

@GG81:

Nem, nem az autora van szukseged hanem tiszta levegore.
Mivel ma mar mindenkinek lehet autoja, es magyarorszagon ez statuszszimbolumkent aposztrofalva nagyreszt hitelbol "kotelezo" is. "Kulonben nem vagy ember".
Ez teljesen elhetetlenne tette Budapestet. Igy-se ugy-se tudsz kozlekedni ennyi autoval erre mar minden nagyvarosban rajottek.
Raadasul Budapest nem is akkora hogy kerekparral ne lehessen benne normalisan eljutni barhova.

A keplet egyszeru. A mai autok hangosak,sok helyet foglalnak, es fokent szennyezik a levegot ami az elethez elengedhetetlen. Ezert alternativara van szukseg, mert az autozas a belvarosokban nem mukodik. Pont.

Aki erre nem kepes rajonni az menjen vissza az iskolaba.

Callidus 2010.09.23. 11:46:30

@GG81: Ertem, tehat szar a BKV ezert ulsz ugyanugy a fustben. Igazad van. A szeked nem ragacsos meg nem ul melletted a hajlektalan. Komoly elorelepes. Kozben all mogotted a BKV busz 200 emberrel. Es mindannyian szoptok.

Amsterdamban is elkezdodott ez valahogyan. Az elso lepes a nyitottsag volt, es a suzukim kenyelmerol valo lemondas.

Erre magyarorszagon tekintve hogy a legtobb embernek nehany eve "adatott" meg hogy autoja legyen, (es rogton az elet csaszaranak erzi tole magat), keves esely van.

mp1526 2010.09.23. 11:48:42

@Callidus: sajnos nálunk nem csak a belvárosban nem működik, hanem szinte az egész városban, autópályákon sem! Itt közlekedésszervezési gondok vannak, mert máshol mindenhol tud működni... Amúgy meg Bp. minősíthetetlenül szennyezett az autókat leszámítva is: mindenhol vizelet, hányások, kutyaszar, omladozó vakolat, cigicsikk, stb. Ez nem autó, ez ember kérdés lenne, ahogy nyugati nagyvárosok is tudnak kulturáltak lenni 10x ekkora területen 10x ennyi autóval is! És tekerjen napi 2x20 km-t az Ulrich, mert én biztos nem fogok...

cutu84 2010.09.23. 11:49:46

@Callidus: Neki is van igaza, nem hülye ember, nem kell az érvei mellett elbeszélni. Szükség van autóra is. Kerékpárra is. Villamosra is. Mindnek megvan a helye. Abban a pici belvárosban meg lehetne oldani, hogy ne kelljen az autó.
Az én régi VW bogaram hangosabb, büdösebb, szebb mint mai autók, meg is van az oka, hogy nem nagyon használom.

Callidus 2010.09.23. 11:51:00

@mp1526: Ulrich nem ul majd az "sztk" ban alacsony/magas vernyomassal, tudorakkal, keringesi zavarokkal, sorhassal 45 evesen. Es nem szidja ezert is a "kurva mindenkit".
Made in Hungary

mp1526 2010.09.23. 11:51:58

@Callidus: tévedsz! Az első lépés sehol sem a nyitottság és a szuzukiról való lemondás! Az első lépés a normális tömegközlekedés, mint alnernatíva! Aztán jön a P+R parkoló, meg a lakóknak szánt kerületi parkolóházak, mert aki autót akar tartani és ezt megfizeti, az is le kell hogy tudja valahova aprkolni! Aztán lehet sétálóutcákat építeni, dugódíjazni, sávot szűkíteni... Ez a helyes sorrend!

mp1526 2010.09.23. 11:55:10

@Callidus: tekerj át napi 40 km-t a városon télen-nyáron, mondjuk egy kis alagúttal, körúttal spékelve... Meglátjuk ki ül majd hamarabb a reumatológián a szétment izületeivel meg a tüdőrákjával az sztk-ban.

cutu84 2010.09.23. 11:57:23

@mp1526: TE meg ráteszel egy lapáttal mert ugyan arról beszéltek, ugyan azt akarjátok, csak te lépésenként részleteiben fejted ki, ő pedig, a szubjektív akarati oldalról közelíti meg, vannak dolgok amik csupán elhatározás kérdései, például hogy egy napra megpróbálom megoldani autó nélkül, letesztelni a tömegközlekedést, pl. autómentes napon, amikor ingyen mész a bkv-n.

mp1526 2010.09.23. 12:01:35

@cutu84: azért fontos a sorrend, mert egy másik blogon 100 ember esett nekem, mert leírtam, hogy csináltak egy sétálóutcát a Vígszínház mellett, amivel a környékemen lévő kb. 140 parkolóból 60-at elvettek! És a 100-ból kb. 5 ember értette meg, hogy nem a sétálóutcával van a baj, hanem a koncepció nélküli városrendezéssel! Azzal van a gond, hogy szó nélkül elvesznek valamit, ami helyett nem nyújtanak megoldást! Mert ha csinálnak egy parkolóházat, akkor vegyenek el felszíni parkolókat, de így ne!

kpetya 2010.09.23. 12:03:20

@cutu84:

mire adó, te? Képes lennél azzal védekezni lopásnál, hogy de kérem szépen vannak akik gyilkolnak, vannak akik bankot rabolnak, akkor miért bűn az a kis lopás?

Dark Archon 2010.09.23. 12:03:34

Én járok kocsival is meg bringával is. A dugódíjjal simán elmehetnek a jó kurva anyjukba, bőven elég a parkolásért fizetni. Ha a belvárosban akad dolgom, akkor általában leteszem a kocsit valahol és BVK-val kombinálom, de hát az is drága. Kocsival csak fontos ügyben nyomulok a belvárosban (pl. kórház), de az is bőven elég ahhoz, hogy tudjam, hogy a kurva anyját annak is, aki sávokat akar elvenni az autósoktól. Bringával meg nem járok a belvárosba, mert ellopják a cigányok.

A kölcsönző lenne a megoldás, de itt sosem fog kiépülni olyan struktúra. A felvonulásokra is szarik mindenki egyébként, vannak itt nagyobb gondok is, mint a bringautak hiánya. Első körben a kötelező közmunkát kéne napirendre venni!

kpetya 2010.09.23. 12:05:15

@cutu84:

te kis zseni, akkor legyen szabad lopni, rabolni, ölni, mert hát ugye vannak akik csinálják?!

cutu84 2010.09.23. 12:10:36

@kpetya: Te hülye vagy? rosszindulatú ? vagy analfabéta? adu az nem adó.
Az egész szövegre válaszolj ne részletekre. Nem olyan fárasztó olvasni, gondolom. 8 ált. végére azért menni szokott.
Gondolom az az átlag 5-10 sor ami itt egy-egy komment még nem megterhelő mint összefüggő anyag. Ha nem megy az értelmezése, nem fórumozzál hanem menj ki az utcára beszélgetni.

cutu84 2010.09.23. 12:11:31

@kpetya: huh. azért érettségit töriből, magyarból megadták a te szövegértéseddel?

kpetya 2010.09.23. 12:11:52

@cutu84:

én pl rendszeresen tesztelem a bkv-t.
7 és 8 között 20 percenként jár, este hat után 30 percenként. Feltéve ha nem robban le.
Ugyanazt az utvonalat képes a járat megtenni 10-20 perc közti menetidővel. Ahogy sofőr úri kedve tartja, mert ott dugó az nincs. Ez neked kiszámíthatóság?

kpetya 2010.09.23. 12:15:23

@cutu84:

pontosan megértettem amit irtál.
"miért kellene bicajjal betartani a kreszt? hisz a törvények vannak az emberért". szerinted ha nem tartják be lopás elleni törvényeket, akkor nem a szigorúbb számon kérés a megoldás hanem lopás elleni tv eltörlése, vagy megváltoztatása, hogy egyeseknek mégis csak szabad legyen lopni.

adó-adú ha nem tudnád egymás felett van a két bill.

GG81 2010.09.23. 12:15:48

@Callidus: nem kell magyarázkodni, tavasz óta bringázom egy kisebb kihagyás után újra. belváros autómentesítése, ez is ok, látni jó példákat, de azokon a helyeken nem kell feltétlenül a belvárosba menni ügyintézni... jah és hol húznád meg a határt? kiskörút, ok. nagykörút, már kevésbé... hungária, hüje-e vagy!?

mindenhol máshol a történelmi városrész van a forgalomtól elzárva, esetleg gyűrűben fokozatosan kitiltva a nagyobb teherautók, szennyezőbb vackok..., de nem a teljes városra érvényes teljes korlátozás... ilyenkor nagyon feketék és fehérek tudtok lenni, nem mint amikor a kresz szabályait szürke árnyalataiban értelmezitek... enje-benje...

legyen színvonalas bkv, legyenek tranzit útvonalak É-D, K-Ny... akár a város alatti alagútban, mint Brüsszelben pl, vagy több valóban használható körgyűrű, mint Amszterdam és München... süllyesztett csomópontokkal, nem szmoggyár kerepesi-hungária szintbeni kereszteződésekkel... hát talán tervezni és kivitelezni kéne előbb, mert ott sem azzal kezdték, a hivatkozott álomvárosokban, hanem alternatívát, infrastruktúrát építettek. tádá!

morden2 2010.09.23. 12:19:07

Bringások, Autósok, nem veszitek észre ,hogy nem egymás ellen kellene lenni, hanem egymás mellett kellene számon kérni a vezetést, hogy mit csináltak idáig, a pénzünkből!!! miért nem javul a közlekedés, miért nincsenek parkolók, biciki utak stb, ezen kellene elgondolkodni nem a mindennapos kis szabálytalanságokat felemlegetni...

ex-dr. vuk 2010.09.23. 12:19:16

@GG81: miert kell szuper tomegkozlekedes ahhoz, hogy tobben bringazzanak?
Ahhoz max normalis autos kozlekedesi moral kene, es a bringas maris nincs halalfelelemben vegig az utja soran.

rendőr007 2010.09.23. 12:24:50

@Nevem Earl: a jó édes anyád aki kipottyantott az náci!
te kis zsidó féreg!Édesapám pártag volt messze nem vagyok náci,de az ilyen rasztás gennyládákat ott ütöm ahol érem!

gabesz: 2010.09.23. 12:30:24

@morden2: Erről van szó csak sok embernek nem jut el az agyáig. Magyar szokás, "megdöglött a lovam dögöljön meg a másé is". .. ja és az "oszd meg és uralkodj" -így vezetnek a vezetőink és sikeresen vezetnek meg minket, ahogy látom.

Nevem Earl 2010.09.23. 12:31:12

@rendőr007: Nem vagy náci, hm? A "zsidó féreg" az mi, MSZMP-s köszöntés? Az összes bringás meg "rasztás gennyláda"... Apám, inkább irányítsd a forgalmat, ha az még megy. Jövő héten meg mehetsz szavazni Staudtra.

kpetya 2010.09.23. 12:34:13

@vuk_:

szegeden mekkora hegyek/dombok vannak?
szeged fele akkora város mint pest

cutu84 2010.09.23. 12:35:41

@kpetya: Nemtudom mire gondolsz de úgy látszik nem ugyan úgy érted amit én mondok mint ahogy én értem. Teheted ezt a fent említett 3 opció valamelyikéből.
Amit én állítottam az az hogy mindenki szabálytalan.
Éppen ezért ennek a felhánytorgatása alapvetően nem visz előbbre, ha azt csak egyik vagy másik mondjuk közlekedési formára vetítjük ki. Hiszen mindenki szabálytalan. Aminek a kijelentésével, mint ahogy fentebb sem nem állítottam, most sem állítom, hogy a szabálytalanság helyes volna. Remélem eddig megvan.
Amit mint a te utolsó valójában ténylegesen demagógnak nevezhető kijelentésed tesz, melyel tükröt tartasz önmagadnak.
idézem: "te demagógok gyöngye. "
ha tudod mi a demagóg szó jelentése, hát most elég demagóg fordulatot használtál.

Tudod van ez a wikipedia:
. H. L. Mencken humorista definíciója szerint a demagóg:
„valaki, aki olyan tanokat hirdet, amikről tudja, hogy hamisak, olyan embereknek, akikről tudja, hogy idióták.”
Feltételezem te tudod, hogy nem az én gondolatmenetemre válaszolsz (hamisat hírdetsz), hanem a csúsztatás majd a csúszós lejtő érvelési hibával próbálkozol. ami nyilvánvalóan mellébeszélés, és mint ilyen nem vezet eredményre. Továbbmegyek célod az idióták meggyőzése a te hamis igazadról.

gabesz: 2010.09.23. 12:36:33

Azért az kemény nem ? , hogy kerék prizma miatt büntetnek meg bringásokat.. Ez kb. olyan mint ha az autóst büntetném meg azért mert nem megfelelő a levegő nyomás a kerékgumiban. Ez kemény, hogy jobb dolguk sincsen. Ki ért ezzel egyet?

cutu84 2010.09.23. 12:40:05

@gabesz:: Van aki egyetért hidd el! A bringámnál akeréknyomás mindig stimmel mert 2km-en belül defektet kapnék a virsli gumikon=D.

ex-dr. vuk 2010.09.23. 12:40:57

@kpetya: Londonban vagyok.
Vannak dombok.
A varos "picit" nagyobb, mint pest.

Kivaloan biciklizheto.

Szoval? Egyeb kitero valasz?

T1GRIS 2010.09.23. 12:41:06

"Horváth Csabával találkoztunk ugyan a Gödör előtt, de mivel vitán kívül mondta el nekünk a programját, nem lenne tisztességes közzétenni."

A cikkbe nyilván nem írtátok bele, viszont itt kommentben nagyon szeretném olvasni.
Folytassátok a következő mondatot: "Találkoztam a Gödörnél egy haverommal, akivel állítólag szintén beszélgetett Horváth, neki a következőket mondta..."

Köszi! :)

T1GRIS 2010.09.23. 12:45:00

@Ula: Már 1998. óta az európai mobilitási hét keretében hagyományosan szeptember 22-e az európai autómentes nap. Miért is ne lehetett volna éppen erre a napra tenni a CM-et? Szerintem logikus.

cutu84 2010.09.23. 12:48:23

Majd meglátjuk hányan olvassák el a kommented miután ráspammelünk még picit.
:D
Mindazonáltal jó lenne egy konkrét versenyző jelentkezne, akit ezért megbírságoltak. Szerintem senkit sem ezért vágtak meg, inkább a lámpa lehetett a ludas.

joskafiser 2010.09.23. 12:48:57

@gabesz:: halal kemeny az is h kamubol kitett 40es tabla mogul trafiznak es 47nel megbuntetnek.

amire te itt probalsz utalni, az az erkolcs vs szabalyok temkor. csak epp maszkalsz egyik kategoriabol a masikba.

sajat erkolcsi felfogasunk szerint baromsag, hogy prizma miatt buntessenek. igy van. baromsag az is, ha 40es tablanal 47el megyek es buntetnek. nyilvan az a 7 km/h az egvilagon semmit nem szamit. nade ugye nem erkolcs szerint mukodik a vilag, mert ami az egyik embernek belefer, az a masiknak nem. erre talaltak ki azt hogy :
szabalyozas

szabalyokat hoztak letre, ami alapjan buntetnek vagy sem. a kozlekedesben ezt a szabalyrendszert un. KRESZ-kent emlegetik. a KRESZ eloirja h 40es tablanal max 40el lehet menni. ergo ha tobbel mesz, a rendor megbasz. ha a KRESZ eloirja h kell a kerekparra prizma, es neked nincs, a rendor akkor is megbasz. mindket eset JOGOS, mert az a szabaly ami.

tehat kerdes az, h moralis kerdeskent kezeljuk-e v jogi kerdeskent.

jogikent jogos, moraliskent pedig egyene valogatja.

cutu84 2010.09.23. 12:50:33

@gabesz:: lásd egyel feljebb
/\
/ \
!
!
!

Le vagytok szarva! 2010.09.23. 12:52:38

Zárjátok le az autósok elől az összes hidat, szedjetek dugódíjat, és mindenki maradjon nyugton a seggén.

Ha lehet, a mentők és a tűzoltók is.

gabesz: 2010.09.23. 12:56:45

@joskafiser: Tökéletesen igazad van. Na de ha a morált rombolják ezek a szabályok és még értelmetlenek is, akkor az így jó? Nem mondom, hogy ne legyen kivilágítva, ahogy azt sem mondom, hogy a 40 km/h az nem veszélyes és az 50 már igen. Ésszerű szabályok és a közmorált nem rontó intézkedések kellenek.

T1GRIS 2010.09.23. 12:58:51

@k13: Bocs, hogy nem értek veled egyet, de ha tesódat megbüntették, mert egy sörtől pozitív lett a szonda, akkor teljesen jogszerűen (és ami nagyobb szó: helyesen) jártak el vele szemben. A mi országunkban nincs megengedett alacsony ezrelék, itt, ha alkoholt fogyasztasz, nem vehetsz részt a közúti közlekedésben, pont. Még kerékpárral sem.
Az, hogy ezt egyáltalán kifogásolod, erősíti azt a nem túl szerencsés képet, hogy a bringások törvényeken felülinek érzik magukat. Ne lőjünk már ilyen öngólokat.

GGG77 2010.09.23. 13:00:19

@Bhaman: Hát barátom, te sem ismered az irónia fogalmát. Ha vetted volna a fáradtságot és elolvasod rendesen a posztomat, talán nem írsz ekkora baromságokat.
Nyomás vissza az általánosba, kisfiam.

GGG77 2010.09.23. 13:02:54

@GG81: erről van szó. dugódíj, meg Lánchíd lezárás előtt először alternatívát kéne adni. csak úgy látszik Jávor úrnak égető szüksége van arra a pár ezer, tízezer bringás szavazatra. csak elfelejti, hogy autósból meg van 1,5-2 millió.

cutu84 2010.09.23. 13:03:53

@gabesz:: Tegyük hozzá hogy a prizma a dinamó korában volt igen jelentős, ha megáltál nincs lámpád.
Míg a fékút ugye jelentősen megnő aránylag kissebb sebességnövekedéstől.

Ha 1mp es reakcióidővel számolunk: 40-es táblánál 20 m re kimegy elég egy gyerek az útra.
40-nél a teljes féktávolság 18m!
Ha 50 el mész ugyan ez a féktávolság már 26m! A különbség gondolom érezhető.

cutu84 2010.09.23. 13:05:07

@GGG77: A szavazatból, ez alapján nálam nem kap, afelől mérget vehetsz.

cutu84 2010.09.23. 13:06:31

@GGG77: mellesleg a budapesti közlekedők " csupán" 40% ( ez a tegnap esti m2 hiradó adata ha téves bocsesz) az autós így 1.5-2 millió autós enyhe túlzás.

GGG77 2010.09.23. 13:08:20

@cutu84: Nekem eddig szimpatikus volt Jávor, de ezek az ötletek betették a kaput. Először csináljanak normális BKV-t, 200-300 ezer autó számára P+R-t, korrekt parkolási helyzetet és árakat a belvárosban, normális körgyűrűt, AZTÁN lehet beszélni Lánchíd lezárásról, meg sávok elvételéről.

cutu84 2010.09.23. 13:10:57

@GGG77: Sávot elvenni fölösleges. Az út melletti parkolásra kéne alternatíva alapvetően, a parkolósáv felén is elfér egy 2 sávos bringaút+egy szép növényekkel teli ágyás ami mindenkinek jobb kedvet hoz.

Le vagytok szarva! 2010.09.23. 13:13:07

@T1GRIS: piásan karikázni de jó, ihajj!

T1GRIS 2010.09.23. 13:15:39

@Anarchista: "A bicikli akkor alternatíva, ha _mindig_ az!"

Bölcs vagy. :) Tehát a repülőgép Rio de Janeiroba akkor alternatíva, ha mindenhová azzal tudsz eljutni. :) Mivel ez nem így van, te nyilván Rióba is kocsival mennél. Hiszen a repülő nem alternatíva.

gabesz: 2010.09.23. 13:17:18

@cutu84: És ha még a kerék nyomás sem megfelelő, akkor ez tovább nő vagy is ha megbüntet téged mert nem meg felől a guminyomásod, akkor minden rendben.

De mi van ha 30m-re megy ki, és mi van 15 -re a gyerek eléd?
Mi van ha van dinamóm de olyan lassan megyek, hogy alig pislákol. Akkor már nem is büntet?

cutu84 2010.09.23. 13:18:44

@gyvy: Sőt elég ha Császárra vagy Stohol bucira gondolunk!=D

orvian 2010.09.23. 13:22:58

Nem olvastam végig a kommenteket.
Néhányból már kiderült az Ország egoista lelkülete.
Én nem autózom,nem biciklizem,csak szomorkodom.

gabesz: 2010.09.23. 13:24:47

@orvian: Hát van is min, mert a szűklátót mindenki felveszi ilyenkor.

kpetya 2010.09.23. 13:26:39

@vuk_:

mekkora dombok, mert itt 100-300 közti is van. Gondolom Wimbledonból Wembley is bicajjal jársz?

kpetya 2010.09.23. 13:29:19

@cutu84:

kezded kapisgálni. demagóg tan a kerékpár általános és mindenki számára való alternatívának beállítása, és ott buksz el, hogy az autósok nem hülyék.

cutu84 2010.09.23. 13:30:00

@gabesz:: A dinamó arra válasz, hogy a mai állandóan világító lámpák mellett a prizma aránylag elavult. lévén mindig világítasz. érted?
Feltételezzük hogy a sebességkorlátozást az álltalában belátható útszakaszhoz, akadályokhoz stb. mérik.
15 méter esetén
www.webkresz.hu/letoltesek/fek.html
-> alapján könyedén megnézheted hogy
40 el haladva kb 4m hosszan fékezel, a kb 8m es fékútból, annyi időd van korrigálni.
Míg 50 nél 14 méternél kezdesz fékezni tehát 1 m-t fékezel a 12m es fékútból, addigra jut el az agyadig hogy el kéne rántani a kormányt stb... tehát 15 km/h nál még durvább a különbség. 30 nál pedig ezek szerint mindegy.

De ez mint teljesen mindegy csak arra próbáltam utalni, hogy a keréknyomásra vonatkozó példád jóval reálisabban összevethető mint a sebesség, habár a keréknyomás hathat ugye a fékútra is pl.

cutu84 2010.09.23. 13:36:53

@kpetya: Autózom én is, elég hülye érv a részedről ez, hogy nem mindenkinek lehet váltani, sohasem állítottam hogy kéne. Persze hogy nem mindenkinek. De azért sokaknak lehet(ne) más alternatívája nem igaz? Vagy együtt egy irányba utazni egy autóval 4 helyett, hamár mind a 4-en öltönyben mennek melózni a belvárosba? Vagy ebben van valami rossz?

@gyvy: Jaj ne trollkodj már értetlenül. elég nekem a süket petya is. 70 iq felett megérted az utalást az alatt nem.

joskafiser 2010.09.23. 13:37:04

@gabesz:
"Ésszerű szabályok és a közmorált nem rontó intézkedések kellenek. "

ebben egyetertunk. a kerdes ott van h ki es mi szerint esszeru. es mivel ez nem egzakt dolog, nem lehet ezt ugy megalkotni h ne seruljon vki v vmi. ill. az allam erdeke nem ez.

es itt jonnek a feszultsegek.

persze lehetNE olyat csinalni ,h az altalanosan elfogadott esszeruseg FELE haladjon a dolog, nade akkor meg az allam serul. kevesebb a bevetel. ugyh ezert nincs olyan.

hogy konkret peldaval eljek:
lehetNE olyat h az osztyapenko elotti 80 meteren a 60as tablat visszatenni 70es-re. mint ahogy az elotte levo 1 km-n keresztul meg az utana levo 200 men keresztul van. nade akkor nem tudnak az eppen ott levo fuves placcra kimenni a rendorok es lopni. mert amit ott muvelnek, az sima lopas.
persze jogosan csinaljak, hisz a sok paraszt autos azon a 80meteren is 60 folott megy. ez pedig az ottani hatalyos szabalyok megsertese. ergo buntit erdemel.

meg lehetNE olyat is, h a biciklistat ne buntessek a prizma miatt.

nade ez is meg az is szabalyt sert. szabalysertesert meg bunti jar. az allam pedig gazdagodik.

kpetya 2010.09.23. 13:38:11

gondolom a sok kerékfan otthon mind kézzel mos, mosószer használata nélkül. Mert ugye a mosógép+mosószer szennyezi a vizeket és pazarolja a vizet.
Távfűtést használ. Gyertyával világít, mert ugye a hőerőmű is szennyez. Nem vesz kinai-indiai terméket mert ott szennyezik legjobban a környzetet.
Nem vásárol előrecsomagolt élelmiszert. Amit vesz azt nem nylonzsacsi viszi haza.

T1GRIS 2010.09.23. 13:38:29

@nemezisazis: "én miért tudom betartani biciklivel is a szabályokat?
sőt még az se fáj ha nem üthetem el a járdán közlekedőket hanem fékeznem kell."

Ööö, ez csak nekem ellentmondás?

Silent Bob 2010.09.23. 13:39:14

@Pete Gorilla: Mondjuk azért az igen érdekes hozzáállás, hogy téged zavarnak a bringák a lifttel szemben(miért is?) de te befújod hozzájuk a füstöt és még ők a bunkók, ha bekúrják az ajtót...

Hurri Kán 2010.09.23. 13:42:50

@cutu84: lemaradt a végéről a szmájli

cutu84 2010.09.23. 13:44:39

@kpetya: ez most megint tipikus:
"A csúszós lejtő olyan érvelési hiba, amelynek során valaki azt tartja, hogy egy kis lépésnek megállíthatatlan, egyre növekvő következményei lesznek. Másképpen fogalmazva: az állítást úgy cáfolja, hogy szembesít annak eltúlzott változatával."

cutu84 2010.09.23. 13:46:34

@gyvy: csinálj configot inkább abban jobb vagy. már ha az a gyvi vagy.

kpetya 2010.09.23. 13:47:32

@cutu84:

miért is? Ezek is alternatívák egy tisztább környzetért.
Vagy a kerékpár csak azért alternativa mert saját egyéni preferenciádnak megfelel?

Hurri Kán 2010.09.23. 13:49:24

@cutu84: melyik? nem vagyok számítógépes ha erre gondolsz

cutu84 2010.09.23. 13:54:43

@gyvy: Akkor mind1. Na további szép napot, én mentem tekerni a dolgomra=D!
@kpetya: ha nem érted akkor kár erőltetni ülj vissza az fénymásoló elé és nyomd a gombot.

gabesz: 2010.09.23. 14:00:48

@joskafiser: Szerintem ha az emberi értékitélő képesség rendben van, akkor az egyén szabja meg milyen a közmorál.
Figyeld meg, hogy a közmorált mindig apró dolgok rombolják és a negatív hatásuk sokkal nagyobb mint jelen esetben az állam haszna. pl. a rendőri túlkapások annó a tüntetésekkor vagy akár a te példád.

zr 2010.09.23. 14:01:47

én bringás vagyok. meg gyalogos. meg autós. meg apa, és egy csomó minden még, ergo remélem nem vagyok szemellenzős.

azt nem értem miért baj az, ha egy lámpa nélküli kerékpárost megbüntetnek. ha valaki olyan igénytelen, felelőtlen és neveletlen, hogy nem képes egy 2000 Ft-os lámpát feltenni a biciklijére, azzal tényleg nincsen miről beszélgetni.

kpetya 2010.09.23. 14:05:33

@cutu84:

akkor bevallod csak por hintés az egészséges környezetről és az élhető városról szóló duma, csak az a fontos, hogy akadályok és korlátozások nélkül kiélhesd kerékpáros szenvedélyed. Mert más esetben már a környzettudatosság nagy kényelmetlenséget okozna neked.

gondolod el mi lenne, ha jönne a kézzel mosók szövetsége, a gyertyával világítók egyesülete, hogy bizony tiltsuk be, hisz van alternativa.

ciki mi ha a saját érveidet használják. :)

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2010.09.23. 14:11:17

@zr: Abszolút egyetértek, tényleg legyen már 3000-4000 ft két lámpára! Csak aztán meg vigyázhatsz rá nagyon, hogy le ne lopják.

@kpetya: idővel jön is! Biztos vagyok benne, hogy 20 év múlva nem lesz ennyi környezetszennyező mosószer. Gyertyával nem fogunk világítani, de talán környezetbarátabb lesz az a mód, ahogy az elektromos áramot előállítjuk.

Lehet hosszan gúnyolódni a környezetvédőkön, és tényleg vannak "sötétzöldek" is, de ettől még a probléma valós. Egyre több az asztmás gyerek, egyre rosszabb az életminőség, egyre nagyobbra nő a szeméthegy. Komoly, nagy váltásokra van szükség - és ennek az egyik fontos eleme a közlekedés.

tasavallan presidentti yön 2010.09.23. 14:16:50

Hurrráááá!
Végre!

Már nagyon ideje volt büntetni a bicikliseket, mert a legtöbb közülük semmilyen szabályt nem tart be (persze, tudom, mindenki látott már olyat, aki igen, ahogy mindenkinek van egy zsidó meg egy cigány barátja is).
Remélem, a rendőrség mostantól rájuk száll, hiszen láthatóan nagyot lehet rajtuk kaszálni.

Ti meg, kedves biciklisek, basszatok ki jól a rendőrökkel: tartsatok be minden szabályt. Beleértve a járdán és zebrán nem biciklizést, lámpahasználatot, piroson nem átmenést stb.
Oszt ennyi.

És még egyszer:

HURRRÁÁÁ!!!

kpetya 2010.09.23. 14:17:43

@fovarosi.blog.hu:

nem, nem. A tiszta viz fontosabb. Abcug mosógép, mosópor! Le vele.
És tiltsuk be az áramot is. A hőerőmű szennyezi a levegőt, az atom veszélyes, a szélerőmű elcsúfítja a tájat, a napelem szintúgy, a vizi erőmű meg a folyókat. Pl én akadály nélkül szeretnék vitorlázni a dunán, a tiszán.

:)

k_attila78 2010.09.23. 14:19:06

Szép volt cm-esek tegnap megmutattuk az autósoknak hogyan kell szabályosan közlekedni!

Tiszta levegőt Budapestnek hajrá biciklisek!

gabesz: 2010.09.23. 14:21:24

@cutu84: Én arra próbáltam utalni korábban, hogy azokban a szituációkban, amik relatív kiszámíthatóak ott meg lehet mondani, hogy mennyi a max sebesség, de olyan esetben mint a te példád, hogy mikor ugrik eléd egy gyerek már relatív, szóval lehet ha nem tartod be a sebességet akkor is meg tudsz állni mert távolabb ugrik eléd de lehet betartod a sebességet és akkor is halállal végződik.
Szóval ha megbüntet a rendőr nem megfelelő keréknyomás miatt az rendben van?
De mondok más példát. Hány autós keni meg a vizsgáztatót, hogy az autó érvényes műszakival rendelkezzen? És a rendőr miért nem intézkedik?

tasavallan presidentti yön 2010.09.23. 14:23:12

@k_attila78:
Sajnos, nem mutatták meg. Láttam a menetet, egész sávokat elfoglalva,egymás mellett, tökéletesen SZABÁLYTALANUL közlekedtek.
Sokan meg a járdán száguldoztak, egykerekeztek stb.

k_attila78 2010.09.23. 14:27:50

@tasavallan presidentti yön: akkor olyanok mint az autósok?:( sajnálom

GG81 2010.09.23. 14:29:50

@vuk_: le is írtad. jobb tömegközl.->kevesebb autó->több bringás merészkedne ki...
és még nem utolsó sorban egy jobb tömegközl., mint pl. GVB kerékpározást támogató működése->több bringás.

kpetya 2010.09.23. 14:32:24

@k_attila78:
ha az autosok olyanok lennének mint a kerekesek, akkor bőven lenne pénz a befolyó büntetésekből

Anarchista 2010.09.23. 14:36:07

@T1GRIS: Ha direkt nem akarod megérteni az analógiát, hiába is magyarázom. (Magyarul Te viszont nem vagy bölcs...) Ezek szerint Te is az a típus vagy, akinek csakazértis a szájába kell rágni. Mondom.

Nem szabad a biciklisták érdekében az autósok kárára változtatni semmit, amíg nem lehet _bármikor_ biciklivel közlekedni az autó használata helyett. Mint többen írták is (melletem), ha a bicikli csak az év egy időszakában használható (márpedig ez így van, ha ennek ellenkezőjét állítod, még azon a színvonalon sem vagy, hogy bármit is szájbarágósan magyarázzak el neked és társaidnak a közeljövőben), akkor NEM ALTERNATÍVA!

Roppant remélem, így már világosabb.

De még egyet csavarva rajta átfogalmazom, mégpedig a Te példádat használva kiindulásnak. Ha valaki feltalálna egy olyan utazási módszert, ami kevésbé környezetszennyező, mint a repülőgépek, de nem használható, csak mondjuk nyáron, akkor nem építheted le a légiforgalmat, mert a nem nyári hónapokban sehogy (vagy kurva nehezen) fogsz tudni eljutni Rioba.

Most jobb?!

tasavallan presidentti yön 2010.09.23. 14:37:06

@k_attila78:
Az autósok jóval kisebb hányada szabálytalankodik, mint a bicikliseké. És azokat büntetik is rendesen.

Én annak örülök, hogy most már a bickliseket is.
(És remélem, szondáztattak is, mert nagyon sok a részeg-félrészeg biciklis.)

k_attila78 2010.09.23. 14:40:59

@tasavallan presidentti yön: erre hol van statisztika?
Több és súlyosabb balesetet okoznak az autósok ezen nincs mit vitatkozni.

k_attila78 2010.09.23. 14:47:04

@kpetya: van is meg sok csúszópénz...

ex-dr. vuk 2010.09.23. 14:48:44

@Anarchista:
Tehat azert, mert van 3 honap az evben (FYI tel), es bizonyos korulmenyek (videki ut vagy nehez csomag szallitasa), amikor a kerekpar nem feltetlenul alkalmas, akkor a kerekpar SOHA nem alkalmas az auto kivaltasara (tehat 20 fokban szaraz idoben csomag nelkuli kocsikazas kivaltasara SEM)?
Jol ertem?

joskafiser 2010.09.23. 15:00:48

@vuk_: nem, vannak esetek, amikor ki lehet valtani. viszont az emberek nagyon nagy tobbsegenel nem allnak fenn ezek a lehetosegek. ezek az emberek akkor mas kozlekedesi alternativat hasznalnak mint a kerekpar.

de te minden evben jossz es kotozkodsz ezen vagy valos szuklatokrouseged, vagy csak ugy brahibol sotetzold kerekparos mivoltod miatt.
emlekszem tavaly is osztottad az eszt szegedrol, h bp-n milyen a kozlekedes es miert olyan es mit hogy kellene.

tasavallan presidentti yön 2010.09.23. 15:05:50

@k_attila78:
Arra gondoltál már, hogy a több baleset azért lehet, mert legalább 1, de lehet, hogy 2 nagyságrenddel több (10-100 szor annyi) autós van, mint biciklis?

De most nem erről volt szó, hanem a szabálytalankodásról.

k_attila78 2010.09.23. 15:09:57

@tasavallan presidentti yön: persze ez igaz...
és hány halálos biciklis által elkövetett gázolásról szoktál hallani?

ex-dr. vuk 2010.09.23. 15:25:04

@joskafiser:
a nagy tobbsegnel azert nem alternativa, mert lusta. kb ennyire egyszeru.

gondolom most azzal jonnel, hogy szeged kicsi pest meg nagy, es pesten ezert nem lehet. akkor jo hirem van, London sokkal nagyobb, mint pest, es a kerekpar valodi alternativa tizezreknek (de lehet hogy szazezreknek) itt. Nekem is. (ne gyere a tomegkozlekedessel, mert annak ehhez semmi koze)

ex-dr. vuk 2010.09.23. 15:25:57

@GG81: nem az kell, hogy kevesebb auto legyen, hanem azok viselkedese legyen mas.
itt Londonban is kurvasok az auto, megsem erzem magam veszelyeztetve. vajon mi lehet a kulonbseg?

k_attila78 2010.09.23. 15:29:46

@vuk_: ilyenkor szokott jönni az okos magyar azzal hogy persze mert azoknak jobb a fizetése:)))) mintha valami összefüggés lenne a kettő között...

Anarchista 2010.09.23. 15:30:26

@vuk_: úgy fogalmaznék, nem teljesen érted jól. (Vagy nem olvastad el az összes hozzászólásomat, abból ki lehet következtetni.) Nincs bajom azzal, hogy ha valaki akar, akkor biciklizzen. Én lebeszélni senkit nem akarok róla. Néha persze körülményes egymás mellett elmenni, de ez természetesen részemről is belefér. Viszont!

A kerékpárosok lehetőségeinek térnyerése - nagyon kevés kivételtől eltekintve - az autós társadalom _kárára_ történik, történne! Viszont ha a bicikli nem _mindig_ megoldás, akkor ez a módszer _szóba_sem_jöhet_!

Már huszonharmadjára fogalmazom át, és látom, van, aki még mindig szimplán _nem_érti_! Ebből kezd elegem lenni, idiótákkal vitatkozni eléggé szélmalomharc...

Nem tudom már jobban és érthetőbben összefoglalni: használd bátran a biciklidet, de az autósok rovására ne akard átépíttetni a várost!

Uff!

Anarchista 2010.09.23. 15:32:45

@vuk_: úgy fogalmaznék, nem teljesen érted jól. (Vagy nem olvastad el az összes hozzászólásomat, abból ki lehet következtetni.) Nincs bajom azzal, hogy ha valaki akar, akkor biciklizzen. Én lebeszélni senkit nem akarok róla. Néha persze körülményes egymás mellett elmenni, de ez természetesen részemről is belefér. Viszont!

A kerékpárosok lehetőségeinek térnyerése - nagyon kevés kivételtől eltekintve - az autós társadalom _kárára_ történik, történne! Viszont ha a bicikli nem _mindig_ megoldás, akkor ez a módszer _szóba_sem_jöhet_!

Már huszonharmadjára fogalmazom át, és látom, van, aki még mindig szimplán _nem_érti_! Ebből kezd elegem lenni, idiótákkal vitatkozni eléggé szélmalomharc...

Nem tudom már jobban és érthetőbben összefoglalni: használd bátran a biciklidet, de az autósok rovására ne akard átépíttetni a várost!

Uff!

Anarchista 2010.09.23. 15:34:25

Bocsi a duplázásért, de mivel a 7. reload után sem jelent meg a hozzászólásom, újragépeltem.

Ha ez a webadmint (vagy bárki mást) zavarná, annak üzenem, hogy lapátoljanak össze egy flottabbul működő oldalt...

GG81 2010.09.23. 15:34:43

@vuk_: akkor minek dugódíj? minek parkolási díj? miért zavarnak a dugók? vagyis téged távolból beszélőt nem, mert az ugye ott is van, de akkor a helyi sötétzöldeket miért zavarja??? meg akkor mire jó a környezetvédelmi besorolás? az ezt alapul vevő szűrés? ezek csak hüjeségek?

kezdtek kicsit össze-vissza beszélni, mi kéne, mi nem, mi baj, mi nem, mit kéne bezárni, lezárni, kitiltani, honnan... ajjajajjjajajj!

Silent Bob 2010.09.23. 15:37:35

@Anarchista: A budapestiek kb. 40%-a használ autót. Azaz kisebbség.

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2010.09.23. 15:38:55

@tasavallan presidentti yön: egyetértek vele, ezen az alapvető szabályok betartására rá kell szorítani a bringásokat. Mondom ezt bringásként (meg autósként, meg gyalogosként). De azt is remélem, hogy ez a szigorítás nem csak a bringásokat érinti. Szedjék le a piroson áthajtó, zebrán, járdán közlekedő, egyirányúban szembe közlekedő, beivott/bedrogozott, kivilágítatlan bringásokat, de a gyorshajtó, járdán/zebrán/bringaúton parkoló, buszsávban nyomuló, kanyarodósávból egyenesen továbbhajtó, nem indexelő, autópályán letoló, narancssárgán átcsúszó, piroson kereszteződésbe behajtó és beragadó, záróvonalat, szembejövőket leszarva előző autósokat, sőt, a tilosban átkelő, bringaúton andalgó gyalogosokat is. Egyenrangúan, kivétel nélkül. Én örülök neki, ha végre a rendőrök egyenrangúan kezelik a bringásokat (köztük engem is); remélhetőleg így mások is így tesznek majd.

Anarchista 2010.09.23. 15:39:24

@Silent Bob: miközben 1% sem biciklit... Miről is beszélünk? Legalább magad alatt ne vágnád a fát.

Silent Bob 2010.09.23. 15:39:59

@GG81: Te mint (állítólag) bicikliző tudhatnád, hogy a bringásokat nem a dugó zavarja, hanem a sok hülye, aki ki akar nyírni.

Silent Bob 2010.09.23. 15:41:30

@Anarchista: Én nem vágom, tőlem lehet járda is. :)
Csak arra próbáltam rávilágítani, hogy szerinted az autóké a város. Ilyen alapon semmiképpen ne fejlesszük a várost az autók érdekében, járdát a parkolósáv helyére, parkot a parkolók helyére.

kpetya 2010.09.23. 15:46:56

@vuk_:
londonban átmegy a kerékpáros a piroson? Közlekedik ott ahol a kresz tiltja?

Anarchista 2010.09.23. 15:49:55

@Silent Bob: na, azért csak sikerül vágni azt a fát... Mielőtt beírtok, próbáljátok végiggondolni, mi a realitása és/vagy a logikája annak, amit írtok?

A gyalogosok _elférnek_ még így is, az autósok meg _így_sem_! Hogy én nem írok le minden paramétert, ami alapján gondolkodom, nem jelenti, hogy az ne lenne konzekvens, illetve konzisztens szisztéma. Nyilván itt most a bicikli kontra autó viszonylatról volt szó, a gyalogosok szóba nem kerültek a mozgásterük ellehetetlenülése kapcsán.
(Már látom, mit fog írni erre valami agyas: hogy nem tud a körút közepén gyalogolni, mert ott autók vannak, pedig ott szeretne... Szóval: a jelenlegi felállás szerint a gyalogos _elfér_, az autós _nem_.)

Ha már a Te számaidnál tartunk: ne borzoljuk már tovább annak a 40%-nak az idegeit és kúrjunk ki velük jól azért az 1%-ért!

k_attila78 2010.09.23. 15:50:46

@kpetya: már egyszer említette vuk!
egyébként igen átmennek ott is és senki nem lesz őrjöngő idegbeteg tőle csak ebben a szabályokat végletekig tisztelő álszent országban!

ex-dr. vuk 2010.09.23. 15:52:04

@GG81:
nem jol erted. kell, hogy kevesebb auto legyen, de az nem a kerekparozas batoritasahoz.
Az ok-okozatot lasd.
az autosok nem bantjak a kerekparost (odafigyelnek ra, nem huzzak ra a kormanyt stb.) + rendes infrastruktura -> kedvet kapnak az (immar veszelytelenebb) biciklizeshez -> tobb biciklis lesz -> kevesebb lesz az auto -> kevesebb dugo, tisztabb levego (-> meg tobb a hely a bringasoknak es meg biztonsagosabb -> meg tobb kerekparos -> Koppenhaga)

Szoval hol kell elkezdeni? A lista elejet nezd. Infra kell es gyulolkodes megszuntetese. (ha van kerekparsav akkor a kerekparos maris nem tartja fel az autost sem, nem igaz?)

ex-dr. vuk 2010.09.23. 15:52:57

@kpetya: igen es igen. de senkit nem zavar.

kpetya 2010.09.23. 15:53:38

@k_attila78:

azt ne mond, hogy ott tolerálják a szabályszegést? Egy olyan országban ahol tökélyre vitték a sorbanállást?

Silent Bob 2010.09.23. 15:54:49

@Anarchista:
Nem, nem férnek el, mert teleparkolják az összes járdát és laposkúszásban kell elmenni mellettük.
És nem szeretnek (szeretek) gázt szívni a nap 24 órájában. Plusz szeretek tömegközlekedéssel HALADNI, de nem tudok mert dugót okoztok.

Anarchista 2010.09.23. 15:55:42

@vuk_: "(ha van kerekparsav akkor a kerekparos maris nem tartja fel az autost sem, nem igaz?)"

De, az, HA a kerékpársávot nem az autósok mozgásterének leszűkítésével kapjuk, ellenkező esetben bizony hamis az állítás...

Silent Bob 2010.09.23. 15:56:08

@kpetya:
Ebből hány esetben volt az okozó maga a halálos áldozat?

Silent Bob 2010.09.23. 15:57:14

@Anarchista:
A körúton a parkolósávban nem sok autó halad, ugye jól gondolom? Ellenben kiválóan elférne egy kétirányú kerékpársáv.

kpetya 2010.09.23. 15:58:56

@vuk_:

kétlem
bár tény, hogy ott lényegesen jobb volt vezetni mint németországban vagy itthon. Valahogy jobban odafigyelnek a másikra. Ha ez általános, akkor nem hiszem hogy a kerékpáros csak ugy belerongyol a gyalogosok közé, áthajt a piroson (nem 1-2, hanem tendenciózusan) stb.

Silent Bob 2010.09.23. 16:02:17

@kpetya: Hagyjuk már ezt hogy a KERÉKPÁROS berongyol a gyalogosok közé. Nálunk MINDENKI berongyol a gyalogosok közé, mert leszarja őket.
Ehhez képest nem KERÉKPÁROSOK követnek el általában halálos gázolásokat a zebrán.

Anarchista 2010.09.23. 16:02:17

@Silent Bob:
"Nem, nem férnek el, mert teleparkolják az összes járdát és laposkúszásban kell elmenni mellettük."
Ne a szabálytalankodókról beszéljünk, mert az ilyet - ebben teljesen egyetértek - lőjék le az árokparton, a kocsiát meg zippeljék össze dobókockának. _Általában_ az autósokról van szó.

"És nem szeretnek (szeretek) gázt szívni a nap 24 órájában. Plusz szeretek tömegközlekedéssel HALADNI, de nem tudok mert dugót okoztok."
Mert nincsenek normálisan járható utak az autósok számára, plusz még a forgalomirányító fényjelző készülékek is mintha direkt úgy lennének beállítva, hogy ellehetetlenítsék a forgalmat. Plusz ha nem lenne dugó, nem lenne akkora légszennyezettség sem!

Itt üzenném a "zöldeknek" is, hogy próbáld meg elérni a városvezetésnél, hogy ne _kibasszanak_ az autósokkal, hanem _haladni_tudjanak_, és ugyanúgy csökken ám a légszennyezettség!

Mondjuk azt is elhiszem, hogy "odafent" mindenkienk mindegy, ki menyi szennyezett levegőt szív, minél többet állsz dugóban, annál több benzin fogy, annál magasabb a bevétel jövedéki adóból... Bizony, bizony...

kpetya 2010.09.23. 16:02:24

@Silent Bob:

számít?

"Több és súlyosabb balesetet okoznak az autósok ezen nincs mit vitatkozni. "

nominálisan igaz, a forgalomban résztvevő arányukat tekintve nem igaz. Az okozó volt a kérdés.

Anarchista 2010.09.23. 16:04:18

@Silent Bob: az első normális hozzáállásod: érd el akkor, hogy parkolóházakat építsenek, és _miután_megtörtént_, mindjárt ki lehet alakítani a parkolósávokból kerékpárutakat a forgalom akadályozása nélkül.

Anarchista 2010.09.23. 16:06:25

Mentem haza, szívesen vitatkozom tovább, de már csak később fogok tudni benézni, jópár óra múlva... (Ha valaki még reagálna az írásaimra.)

cutu84 2010.09.23. 16:06:43

@Silent Bob: Hagyjad már én is beszéltem vele egész nap, menthetetlen. Ott kell hagyni a saját mocskában.

Silent Bob 2010.09.23. 16:06:58

@Anarchista: "Mert nincsenek normálisan járható utak az autósok számára, plusz még a forgalomirányító fényjelző készülékek is mintha direkt úgy lennének beállítva, hogy ellehetetlenítsék a forgalmat."
Meg azért mert a kedves kollégák egymást is szeretik szopatni, ezért átmennek a piroson és beragadnak a kereszteződésbe. Nem a kerékpárosok miatt van általában beállva a Hungária. De abba is gondolj bele, hogy sokkal többen bringáznának (az én ismeretségi körömben biztos) ha lenne infrastruktúra és biztonságosan tudnának tekerni, nem halálfélelemben. Ennyivel mindjárt kevesebb autó állna előtted is a dugóban.
A körúti parkolósáv kerékpársávvá alakítása pedig pont a te érveid alapján lenne logikus: egyszerűen luxus, hogy ebben a szerencsétlen városban, a legforgalmasabb út két oldalát parkolónak használjuk.

Silent Bob 2010.09.23. 16:08:15

@cutu84:
Annyiszor megfogadtam már, hogy nem írok erre a blogra, mert csak felkúrom magam. Lehet, hogy ismét szünetet tartok.

kpetya 2010.09.23. 16:08:40

@Silent Bob:

a hirekben szereplő 1-2 alkalomtól eltekintve autó nem szokott járdán közlekedni, max parkolni, de arra most már nagyon figyelnek a közteresek és a kamerák.

572 elsőbbség megnemadás gyalogosnak baleset volt személyautóval. Ok, hogy 1 is sok, de azért ez nem olyan szörnyű nagy szám.

ex-dr. vuk 2010.09.23. 16:08:58

@kpetya:
nezd, itt vannak olyan pirosak, amin a kerekparosok 95%-a atmegy, pl. lampas gyalogatkelo. no nem a gyalogosok kozott, hanem ha nem jon semmi. mert ugye gyalog odamegy, megnyomja, de nem jon semmi atmegy, kesobb meg pirosnal allnank a semmiert. na ezzel a bringasok nem foglalkoznak es mennek - jogosan.
T elagazasnal, ha jobbrol van a szara. buszsav van. autosok jonnek jobbrol. es? nem a buszsavba kanyarosik, minek alljon a biciklis? sorolhatnam. iszonyat sok olyan lampa van, amin a bringas (odafigyelessel persze, de) veszely nelkul atmehet - es at is megy. Es SENKIT nem zavar.
Persze vannak elvakultak is, akik bemennek a kereksztezodes kozepebe a piroson es ket kocsi kozott atslisszannak, de az ritka.

Silent Bob 2010.09.23. 16:10:31

@Anarchista: Számold meg hány autó áll a parkolósávban összesen.
Ha csak ennyivel többen bicajoznak autózás helyett, mert van bringasáv, akkor mindjárt nem kell parkolóház. :)
Egyébként a körúttól nem messze vannak parkolóházak (én nem vágom pontosan, autós kollégák mondták) üresen, mert fizetni kell, és gyalogolni párszáz métert.

Anarchista 2010.09.23. 16:10:46

@Silent Bob: na, egyre közelednek az álláspontok. Látod, hogy _létezik_ kompromisszum (még csak nem is kompromisszum, mert ezzel szinte senki nem mondott le semmiről, és mind a két félnek jó), csak ésszel kellene élni (azaz a várost átépíteni)? (Mellesleg a kereszteződésben ragadóktól élből fél évre bevonnám a jogsit.)

Na, tényleg léptem...

kpetya 2010.09.23. 16:12:21

@Silent Bob:

miután épült parkolóház.

ex-dr. vuk 2010.09.23. 16:12:39

@Anarchista: leszukitese.. hahh. es ha eleve nem is lett volna olyan szeles?
Londonban eleve ritka a 2x2 sav autosnak. Erted, mar a 2x2 is ritka... Sok a 2x2 sav, de abbol a szelso szinte mindig busz.

Szoval megvan a prioritas, hogy kinek adnak teret, es ez nem a setakocsikazas hanem a busz/taxi/bringa.
Szoval magyarorszagon ott volt elhibazva, hogy eleve adtak ennyit.
Tudod mindig szarabb ha adnak valamit es aztan vesznek el belole, mintha nem is adtak volna annyit.

Es akarhonnan nezzuk egy 1.5-2 meter szeles kereparsav ateresztokepessege (kerekparral termeszetesen) sokszorosa! Ember/perc mertekegysegben szamolva, termeszetesen.

Silent Bob 2010.09.23. 16:13:39

@kpetya:
"Csak" 572-t ütöttek el a zebrán? Ejha. Ebből hányan haltak meg és hányat gázolt halálra biciklis?
Csak kérdem, mert szerinted a KERÉKPÁROSOK rongyolnak a gyalogosok közé...

Silent Bob 2010.09.23. 16:14:56

@kpetya:
A te figyelmedbe is ajánlom:
@Silent Bob:

k_attila78 2010.09.23. 16:17:35

@kpetya: és látod de tolerálják:)

kpetya 2010.09.23. 16:20:01

@Silent Bob:

vszinű az árakban van a hiba. ha 400-500ft a parkolóház per óra, és 340 az utcai akkor melyiket választod? Ráadásul, ha nem párszáz métert kell még gyalogolnod, hanem 2-3 buszmegállót?

nézdd meg pl bécset, mindenütt ott vannak a környékbeli parkolóházak info táblái, mennyi szabad hely van, merre, milyen messze van.

k_attila78 2010.09.23. 16:20:13

nem tudom ismeritek-e a google kereső szájtot?:))) nézzetek már utána mennyi olyat találtok hogy biciklis halálra gázolt gyalogost és hány olyat hogy autós tette ugyanezt ha már a statisztikáknál tartunk...

Mike36 2010.09.23. 16:23:02

Az a baj Mo-val, hogy mindenki kurvairigy a másikra. Irifgy az autós, irigy a kerékpáros, irigy a gyalogos, és azt hiszi a másik csak az ő rovására tud létezni. Nem azt nézzük, hogyan tudnánk együttműködni, nem, hanem, hogy neki miért lehet ezt vagy azt, vagy hogy tudnák neki betartani. Ja meg mindenki szarik a szabályokra, igaz a szabályok nagy része betarthatatélan, de akik a szabályokat készítik, szarnak erre.

Silent Bob 2010.09.23. 16:26:26

@kpetya:
Linket. És ha volt, mennyi? Ilyen alapon gyalogos is nyírt már ki biciklist, úgy, hogy elé lépett a bokorból a kerékpárútra és meghalt szerencsétlen bringás.
De nem ez a jellemző. Én nem egymásra akarok köpködni, csak felejtsük már el, hogy a biciklis ki van kiáltva közellenségnek, ehhez képest annyi autóbeleset történik, hogy a híradó első 10 perce azzal van kitöltve minden nap. (Mint ahogy azt már valaki említett.)

Silent Bob 2010.09.23. 16:28:12

@kpetya: Kifogás mindig lesz. Fel kéne fogni, hogy belvárosba autóval menni luxus, mert nem fértek el. Ha nem lesz parkolósáv, hidd el, hogy tényleg csak az fog bemenni, akinek muszáj. Ez a ti érdeketek is, hogy aki csak lustaságból autózik, az ne tegye. Vagy tegye, de kerüljön kurva sokba.

kpetya 2010.09.23. 16:35:19

@Silent Bob:

arra gondoltál, hogy az ott élökkel mi lesz? hosszútávon. Mikor se rokon, se ismerős nem látogatja őket. Mikor a festő, a szerelő csak extra felárért megy hozzájuk.

mert lehet, hogy te szeretsz bicajozni, de ebből nem következik, hogy mindenki szeretne.

És ha jól sejtem, kézzel mosol, gyertyával világítasz, nem veszel pet palackos italt, nem jársz mdöncibe.

Silent Bob 2010.09.23. 16:38:46

@kpetya: Köszi. Kicsit sok ez a 120 oldal, el fogom olvasni, mert érdekel, de hányadik oldalon szerepel, hogy hány gyalogost gázolt halálra kerékpáros?

kpetya 2010.09.23. 16:39:32

@Silent Bob:

feleségül ne vegyelek?

Silent Bob 2010.09.23. 16:41:28

@kpetya:
Szerinted a körúton az ott lakók parkolnak? Egyébként az ott lakóknak nyilván lenne (illetve van) parkolási engedélyük. És mivel kevesebben hajtanának be "csak úgy" még helyük is lenne. A rokon festő stb. most is fizet a parkolásért, mert mindenhol fizetős a belvárosban.
Nem vagyok sötétzöld, ne próbálj arrafelé terelni.

kpetya 2010.09.23. 16:41:56

@k_attila78:

kizárt, hogy egy bobby toleráljon egy ilyet.

Silent Bob 2010.09.23. 16:42:25

@kpetya:
Hát egyelőre azzal, hogy ideqrtál egy 120 oldalas könyvet, amiben keresni sem lehet, nem igazán támasztottad alá a mondandódat. :)

kpetya 2010.09.23. 16:45:22

@Silent Bob:

hétköznap. és fizet, de van parkolóhely. ez rendben is van. De amit ti szeretnétek, az, hogy no behajtás, no parkolóhely.

"mondja örmester, le tudja futni a 100-t 10mp alatt? Nem, ezredesúr. És ha fizetek 1millát?"

Silent Bob 2010.09.23. 16:46:22

De mondom, szerintem túl van ez ragozva. Azért abban csak megállapodhatunk, hogy a kerékpárosok által halálra gázolt gyalogosok aránya nem szignifikáns, nem? :)

ex-dr. vuk 2010.09.23. 16:47:12

@kpetya:
hat hallod az a rokon aki azert nem jon el, mert nem tud a kapum elott megallni hanem csak mondjuk parszaz meterre, az inkabb ne jojjon :D
Ha pedig mozgasserult kozuluk valaki akkor pedig nyilvan bemehet lezart reszekre is, ugye.

Ha ennyire rossz automentes reszen lakni, akkor miert megy fel a setaloutcava alakitott utcakban az ingatlanok erteke?

Silent Bob 2010.09.23. 16:48:30

@kpetya: No behajtás azoknak, akiknek nem muszáj. Ez a baj, hogy kiforgatjátok mindig, pedig leírjuk százszor. A korlátozás ugyanúgy érdeke az ott lakóknak és azoknak is, akiknek muszáj behajtaniuk, csak értelmesen kell szabályozni.
Egyedül a lustáknak nem érdeke.

Silent Bob 2010.09.23. 16:49:26

@vuk_: "Ha ennyire rossz automentes reszen lakni, akkor miert megy fel a setaloutcava alakitott utcakban az ingatlanok erteke?"
Na igen, ez egy jó kérdés. :)

k_attila78 2010.09.23. 16:52:23

@kpetya: akkor ajánlom olvasd el amit vuk írt ő testközelből látja/érzékeli a londoni közlekedést...

kpetya 2010.09.23. 16:56:09

@k_attila78:

én sem érzékelem a pesti közlekedést. csak annak az útvonalét amin járok.

kpetya 2010.09.23. 16:59:57

@vuk_:

ha csak a nagykörúton belüli részen bevezetik a dugódijat, a kiskörúton belül megszüntetnéd a parkolást, akkor már nem pár száz méterről van szó.
Vidéki rokonnal mit csinálsz? Ha nincs közvetlen vonata pestre, ha 3nál többen jönnének?

kpetya 2010.09.23. 17:07:36

@Silent Bob:

konkrétan hol ment fel? Újlipótban? adat?

ex-dr. vuk 2010.09.23. 17:21:54

@kpetya:
olyannyira, hogy en nagyonnagyon ritkan hallok kerekparosra radudalni autost. havonta egyszer mondjuk, pedig neha hajmereszto dolgok tortennek.
egymasra dudalnak az autosok ezerrel, de a bringas az szent.
Neha csak sokara veszem eszre a tukorbol, hogy egy autos csendben jon mogottem kisutcaban, mert nem tud elozni. Nem dudal le csak azert, mert elozni akar. Miert tenne? En is csak kozlekedek akarcsak o.
Ez nem csak itt van igy. menj es lass vilagot :)

GG81 2010.09.23. 19:08:45

@Silent Bob: látom megy, azaz folytatódik a maszatolás... magyarázkodjatok, jól áll. az igen, igen marad, azaz tökmindegyszabálytalan és nem lehet elnézni. pont.

Urbán Gorilla (törölt) 2010.09.23. 19:31:50

@Silent Bob:
Nem ez nem érdekes, csak a hülyék nem értik. A lifttel szembeni biciklis rész egy olyan terület, ahova elkerülhetetlen, hogy a céghez érkező vendégek bemenjenek. Gyakorlatilag semmit nem tehetek azellen, hogy az ügyfelek vagy vendégek biciklitárolóval találják szembe magukat. Ő viszont egy közös erkély ajtaját bassza be rendszeresen, ahol az ő kollégái még többet dohányoznak, mint az enyémek. Ő becsapja az ajtót, én viszont nem dobom le a ruháit a teraszról, és nem lököm le a bivikliét a szemétledobón. Ugyanis intelligensebb vagyok nála. Én maximum egy fórumon panaszkodok, ő meg pofátlanul cselekszik is.

Urbán Gorilla (törölt) 2010.09.23. 19:37:04

@Silent Bob:
te komolyan kérdezed, hogy "miért is?". Nyilván azért, mert korlátolt vagy, akárcsak az a bringás, (kettő is), aki odateszi, és az izzadt cuccait meg a közös teraszra. A cég ahol én dolgozom, nem kevés pénzért bérel jó helyen irodát, mégpedig azért, hogy kellemes környezetben, elegáns irodáhzban dolgozhasson, ami tiszta, virágdíszítés van, márványburkolat a liftnél. Elég ocsmány dolog, mikor az ember egy modern liftből kilépve egy méterre aliftajtótól két biciklit kerülget ki. Ott valaha leanderek voltak, csak felvitték őket a teraszra nyárra. De mondasz valamit, hétfőn visszarakatom a leandereket, és akkor nem tudják hova tenni a biciklit, és habozni fog a szájuk. Már előre örülök ennek. Ha a leandernek nekitámasztja, akkor véletlen a 300 kilós leandercserép rá fog dőlni a bicajra.

foodlfg 2010.09.23. 19:43:29

A rendőrség hozzáállása fos volt. Miért nem figyelmeztettek mindenkit még a rendezvény előtt pár nappal mondjuk a szervezőkön keresztül, hogy minden jelentéktelen kihágásért keményen szopatni fognak, hogy szerepeljen valami pozitív is az éves statisztikájukban.

Engem is megbüntethettek volna, mert nem volt prizmám, direkt előttük csapattam miután megtudtam az egyik szervezőtől, hogy prizma+csengőért is büntettek már.

Ha megbüntetnek, egyáltalán nem éreztem volna hibásnak magam. Inkább röhögtem volna a szánalmas fejükön. 20 ezret is simán befizetek, örüljenek neki. Kis lámák.

Ettől eltekintve én voltam a legszabályosabb az egész CM-en. :D

Az autósok meg tényleg nem fértek mindkét sávban, de pont ez lenne a rendezvény lényege, hogy demózzuk, milyen lenne ha ennyi bringás rászabadulna az utakra számukra kiépített infrastruktúra hiányában. És hogy mi lenne ? Szívás! Jó kis figyelemfelhívás ez. :D

Nagykörút zsír hely a CM-hez, ráadásul ez az éjszakai freestyle verzió a kedvencem. Jövőre baszott nagy reflektorokkal megyek majd a rendőrök arcába! (amennyiben valamelyik gyártó megküld ingyenes példányokkal :P)

Egyébként a bringások és az autósok is jó arcok voltak, nem volt itt semmi probléma.

Urbán Gorilla (törölt) 2010.09.23. 19:44:59

Egyébként most, kb fél órája majdnem frontálisan felkentem egy biciklista csajt (napszemüveg/mobiltelefonásá), egy előttem parkoló furgon hátuéjára. Érkeztem haza éppem, és egy nagyobb ívű kanyar után megérkeztem a szervízútra, ahol a jobbra ívelú kanyarból egyből a jobboldalon lévő parkolóhelyre kanyarodtam be, úgy, hogy állt egy furgon, mőgőtte kb 4-5 autónyi hely, és én úgy gondoltam, hogy a furgon mőgötti résuig elgurulok, és ott megállok. A bunkó bringás a szervízúton jött, persze menetiránnyal szemben, szorosan a parkoló autók mellett (akik vele ellentétes irányban parkoltak). Ő a furgont látta, de össze vissza bambulás miatt, telefonálás miatt, "mindenkit leszarok mert bringás vagyok" mentalitásból azt gondolta, hogy a furgon után felhúz a járdára, de én meg akkor már éppen gurultam arra a helyre. Majdnem elesett mikor beszorult közém és a furgon közé, én satufék. Utána rám se nézett, folytatta a telefonálást, és elment. Ilyenkor úgy vágyom rá, hogy - őn nyilván nem bántanám - de a drótszamarat úgy begyűrtem volna a teherautó alá, aztán rendőrt hívni, felvenni diktafonnal ahogy fejhangon hisztizik, és a rendőr majd elmagyarázza neki, hogy egyirányú utcába csak akkor mehet be, ha van erre külön tábla (itt nincs) És anyagi kár okozásáért és gondatlan veszélyeztetésért 6 bicikli árára büntetik meg.

Urbán Gorilla (törölt) 2010.09.23. 19:49:22

@foodlfg:
"minden jelentéktelen kihágásért keményen szopatni fognak, hogy szerepeljen valami pozitív is az éves statisztikájukban."
Erre miért kell külön figyelmeztetni? Meg kell venni a Kresz könyvet, és ha abból bármit megszeg a bringás, akkor büntetést kap. Mi az, hogy jelentéktelen kihágás? Az is kihágás. Vagy a biciklistát külön figyelmeztetni kell, hogy "ne haragudj kedves biciklista, de momentán előfordulhat, hogy még Téged is, a kultúra, a civilizát, környezettudatos urbán élet képviselőjét is meg fogunk büntetni, ha megszeged a szabályokat".
nekem sem ír a rendőrség külön figyelmeztető levelet, hogy "ha átmész a gyalogátkelőn a gyalogos előtt, vagy nem állsz meg a stoptáblánál, akkor meg fogunk büntetni". Pedig én naponta veszek részt autós felvonuláson a Hungária körúton. Volt már, hogy megbüntettek, de akkor befogtam a pofámat, és nem rinyáltam meg visítoztam fejhangon, mint egy bringás.

Urbán Gorilla (törölt) 2010.09.23. 19:51:15

"milyen lenne ha ennyi bringás rászabadulna az utakra számukra kiépített infrastruktúra hiányában. És hogy mi lenne ? Szívás!"
Igen. Szívás lenne, a 12 egy napra eső biciklis haláleset után már tényleg nagy szívás lenne a bringásoknak, a kórházak nem bírnák, nekik is szívás lennei, a méhtelepesnek nem lenne szívás, mert jól jön neki a napi 25 tonna kilapított bicikli.

Urbán Gorilla (törölt) 2010.09.23. 19:56:05

egyébként ebből a "szívás" dumából tökeéletesen átjön az, hogy a bringásoknak nem titkolt célja az autósok szívatása. Ez teljesen egyértelmű. Én ezentúl ennyire sem fogok rájuk odafigyelni. Lehet hogy indítok egy blogot a bunkó biciklistákról, ahova képeket, meg videókat, meg arrogáns biciklis visszaugatásokat tartalmazó hangfelvételeket lehet feltölteni.

GG81 2010.09.23. 20:01:50

@foodlfg: idióta-e vagy. prizma nélkül ki sem mozdulhatnál az forgalomba, meg világítás nélkül. miért kéne a kis csökött agyadat minden utcára vonulásod alkalmával külön figyelmeztetni! ha lett biciklid, legalább a kötelező tartozékokról tájékozódhattál volna egyszer, amit megjegyzel, mint ahogy a szabályokról is. a rendőrt qrvára nem érdekli, hogy mit tudsz, a szabály nem ismerete nem mentesít, hallottad-e már.

bírom az ilyen öntudatos, csak jogom van típusú kerekagyút, király volt a Police, csak így tovább!!!

GG81 2010.09.23. 20:02:55

@Pete Gorilla: lesz közönséged és feltöltőtáborod, jah és a sok visongató kerékagyú is :-D

peter256 2010.09.23. 20:23:13

@gyvy: Nyomorult, aki mondja.

Most dirwkt utánanéztem a Kreszben: egynyomvonalú jármű mellet elhaladás közben szabad egy sávon belül maradni. Én ezt tettem, úgyhogy teljesen szabályos voltam. Úgyhogy mielőtt nyomorultoznál, esetleg gondolkodj.

És az hogy ismeretlenül valakit lenyomorultozol, még ha igazad lenne, akkor is a bunkóság netovábbja.

Péter

peter256 2010.09.23. 20:35:47

@kpetya: Miért is nem? Semmi nem indokolja. Egyszerűen arról ír a Kresz, hogy egy nyomvonalú járművet lehet előzni sávon belül. Én ezt csináltam, úgyhogy szabályos voltam.

Péter

Silent Bob 2010.09.23. 20:38:23

@Pete Gorilla: Ízlés kérdése. Engem speciel nem zavar a bringa látványa, akármilyen elegáns céghez megyek, sőt örülök, ha látom, hogy más is teker.
A ruhák miatt próbáltál nekik szólni, hogy ne oda tegyék?

Silent Bob 2010.09.23. 20:39:36

@GG81: Nem maszatolás, egyszerűen tele a tököm azzal, hogy a biciklisek ki vannak kiáltva kollektív bűnös szabálytalan seggfejnek, miközben autóbalesetben naponta halnak meg emberek.

Silent Bob 2010.09.23. 20:43:02

@Pete Gorilla: A "szívás" duma kurvára nem erről szól, hanem arról, hogy itt van egy rakás ember, akinek pont annyi joga van az úton lenni, mint neked és ha ott lenne akkor szar lenne mindenkinek.
Gondolom annak is, aki kivasalja őket, az emberek többségének nem kellemes embert ölni és ezzel a tudattal leélni az életét, a jogi következményekről nem beszélve.

peter256 2010.09.23. 20:46:22

@cutu84: Köszi, hogy megvédesz :) De egyébként nem írták még le a szabályt, ami szerintem nincs is. Mármint semmi nem tiltja, hogy sávon belül előzzek biciklit, akár autóval akár biciklivel. A párhuzamos közlekedés szabályai között szerepel, hogy egy nyomvonalon haladó jármű mellett el lehet haladni sávon belül.

Péter

40éve autós es bringás 2010.09.23. 20:59:55

@Pete Gorilla: Tisztelt eddigi hozzászólok!

Ezekből a levelekből tökéletesen visszatükröződik, a társadalom utón lévőiből milyen arányában és milyen értelmi szinten állnak a két tábor tagjai.
A hőzöngő, beképzelt bunkók, és a normálisan előrelátó emberek.
Csak ennyi, jó éjt gyerekek!!

Urbán Gorilla (törölt) 2010.09.23. 21:07:23

@Silent Bob:
A főnökségnek szóltam, de mivel nemrég költöztek ide, és jóban vannak azok vezetőjével, kérték, hogy hagyjuk őket. Ha már nagyon elvesztik a mértéket, akkor ők szolnak.
Én értem, hogy te örülsz, hogy más is teker, de a járműveknek ott a mélygarázs, vagy kötözze a ház előtti korláthoz.
"A "szívás" duma kurvára nem erről szól"
De igen, kurvára erről szól, csak gyáva vagy elismerni.
"Gondolom annak is, aki kivasalja őket"
Senki nem vasalja ki őket szándékosan. A legtöbb baj pont abból van, hogy nekem kell életem végéig lelkifurdalással élni, vagy esetleg büntetéssel, mert egy figyelmetlen, mindenkire fittyethányó bringás áthúz előttem, ahogy pld a mai parkolásomnál történt. Azt kéne már felfogni, hogy van két jármű, a bicikli és az autó, és ennek a két járműnek megvannak a sajátos tulajdonságai, amit nem lehet változtatni. Éppen ezért a biciklista ne játszon autóst, és ne várja el az autóstól, hogy biciklis módjára vegyen részt a forgalomban. Egy légies járművet vezetni kilátási korlátok nélkül, amivel jobban lehet amnőverezni, el lehet pucolni, át lehet férni, aminek a szabálysértését nem lehet dokumentálni, minden pofátlanságra alkalmas, nem lehet egy kalap alá venni több tonnás járművekkel, és azok vezetőjétől nem lehet elvárni, hogy folyamatos szorongásban vezessen, hogy egy szitakötő mikor repül le elé az útra, vagy mikor húz át előtte a semmiből, és tűnik el a semmibe. Én is gyakran bicikliztem külföldön (itt sajnos nincs biciklim), de ott tudtam, hol a helyem a közlekedésben. Zöldnén is lassítottam és jól körülnéztem, tudtam, hogy az autó az erősebb, óvatosan mentem, mindenhová eljutottam és soha nem pofáztam és nem tiltakoztam. A legnagyobb pofátlanság az autó és a bicikli egyenrangú járműként való kezelése. Mikor biciklista jön velem szemben a járdán, az dettó ugyanaz, mintha én mennék vele szemben autóval a kerékpárúton. Tényleg pont ugyanaz. A taxis történetből kiderül, mikor a biciklista bepofázott a "maga pedált nyom én meg bla bla stb", hogy nagyon is különbséget tesz a saját szerepe, joga, státusza és az autó között". Nekem az az eset tökéletesen elárulta, hogy a bringások nagyon jól tudják, hogy igen nagy különbség van közöttük és az autósok között. Ha meg nem egyformák, akkor nem lehet egyforma viselkedést elvárni.
Midenki vigyázna a biciklistákra, mindenki tisztelné őket, ha ők is megadnák a tiszteletet, és levetkőznék a kivagyiságot, felsőbbrendűségi tudatot, elképesztő pofátlanságot és a törvényenkívülíség tudatát, ami pld abból is leszűrhető, hogy egyesek felháborodtak azon, hogy a rendőrség nem jelentette be nekik előre, hogy a szabálytalanságokért bűntetni fognak.

Urbán Gorilla (törölt) 2010.09.23. 21:10:38

@40éve autós es bringás:
Szerencsére a beképzelt bunkók és normális emberek között nem a te véleményed alapján tesz különbséget a társadalom. Sőt a te véleményed semmit nem számít ebben a kérdésben, elszáll, mint fing a szélben. A lényeg az, hogy nem lehet mértékletességet és visszafogottságot várni azoktól, akik naponta kerülnek abba a helyzetbe, hogy megsebesítsenek, elüssenek, netán megöljenek másik embert, mert egy biciklista a meggondolatlansága miatt autósok életét teheti tönkre, és még szívatni is akarják őket, arcátlanok, pökhendiek.

Urbán Gorilla (törölt) 2010.09.23. 21:12:01

@40éve autós es bringás:
Jó sok hozzászólásod van. Én egy hozzászólás után azért nem ítélném meg ilyen drasztikusan a kommentelőket (nem lenne hozzá pofám). Le sem tagadhatod, hogy bringás vagy.

Bandi9 2010.09.23. 21:13:38

@foodlfg: A hozzászólásodról süt az arrogancia, a "leszarok mindenki mást" hozzáállás. Ez a stílus nemhogy nem menő, de egyenesen bicskanyitogató (legalábbis szerintem). Gyorsan hozzáteszem, hogy a "másik oldalon" is megvan ennek a párja, a "kivasallak, ha elém kerülsz" lényegű hozzászólásokban.
Bp-en az utóbbi időben látványosan sokan ültek kerékpárra - köztük én is - de egyértelmű, hogy rengetegen (%-ot direkt nem írok) a legalapvetőbb dolgokkal sincsenek tisztában, pl. hogy mi kell egy kerékpárra a kormányon, féken (!!!) kívül. És emiatt a rendőrök teljesen jól tették, hogy büntettek, és azt is, hogy nem jelentették be előre. Miért kellett volna? Amúgy a büntinek nem az a lényege, hogy a prizma, vagy a lámpa, vagy mittomén mi miatt büntetnek, hanem az, hogy a delikvens ugyan legyen már szíves, és nézzen utána, hogy hogyan kellene közlekedni kerékpárral a forgalomban. Ha már ezt magától nem tette meg, amikor kerékpárra ült. Bp-en ennek alapvető fontossága van!

2010.09.23. 21:28:29

@kpetya: ha minde szabályszegő autóst megbüntetnének, akkor már a 6-os metró építésénél tartanánk.

Silent Bob 2010.09.23. 21:33:21

@Pete Gorilla:
Igazi jó arc vagy. Ott laknak a szomszédban, közös a teraszotok és arra nem vagy képes, hogy megkérd, hogy figyelj már, hozzánk sokan járnak, teregessetek már légyszi máshova. Hihetetlen.
CM lényegét meg látom sikerült felfogni. Pont azért küzdenek, hogy legyen kerékpársáv, mert senki nem azért bringázik, hogy másokat szopasson, hanem mert jó. Hidd el nekem is kellemesebb lenne, ha lenne egy 70 centis sávom, ahol tudok haladni, nem kell a kocsik közt szlalomozni és nem előzgetnek 5 centi oldaltávolsággal.

Urbán Gorilla (törölt) 2010.09.23. 21:42:12

@Silent Bob:
"Igazi jó arc vagy."
Tudom.

Most ebből az apropóból tanítlak kicsit.

"közös a teraszotok és arra nem vagy képes, hogy megkérd, hogy figyelj már, hozzánk sokan járnak, teregessetek már légyszi máshova."
Ki mondta neked, hogy nem vagyok rá képes?
Te mindent megcsinálsz, amire képes vagy?
Nekem a konfliktusmentesség többet ér, mint a biciklimentesség. De egy fórumon had panaszoljam el.

"Pont azért küzdenek, hogy legyen kerékpársáv, mert senki nem azért bringázik, hogy másokat szopasson, hanem mert jó."

Ez nagyszerű. Én meg azért autózom, hogy idejében beérjek dolgozni, és a gyerekeimet is elvigyem az iskolába.

Ja, hogy azért kűzdenek, hogy legyen kerékpársáv??? Akkor miért mennek a stefánia úton a túloldalon a járdán, ahol nem mehetnek, holott a másik oldalon ott a kerékpársáv? Én megmondom, hogy miért. Mert a ligentél a másik oldalra visz a zebra, és büdös nekik még egy lámpát kivárni, hogy átjusanak a kerékpársávba. Ne mondd, hogy nem így van, mert évek óra, naponta látom, hogy kb 50 biciklista ezt teszi.

"és nem előzgetnek 5 centi oldaltávolsággal."
Miért kell előzgetni? Főleg miért kell 5 centi oldaltávolsággal? Mit szólnál, ha én elkezdenélek előzni 5 centis oldaltávolsággal? Tanítsalak még?

Silent Bob 2010.09.23. 21:55:44

@Pete Gorilla: Szerintem inkább olvasni tanulj meg, mielőtt másokat edukálsz, hülyegyerek.

"Nekem a konfliktusmentesség többet ér, mint a biciklimentesség. De egy fórumon had panaszoljam el."
Lehet fogalma sincs, hogy téged zavar. Mitől lenne ez konfliktuskeresés? Aztán ha elküld a picsába, akkor még mindig mehetsz a főnökhöz sírni.

"Ez nagyszerű. Én meg azért autózom, hogy idejében beérjek dolgozni, és a gyerekeimet is elvigyem az iskolába."
Képzeld, én is munkába járok biciklivel, csak nekem tekerni esik jól, neked meg a valagadat melegíteni és zenét hallgatni. Én sem szóllak meg ezért.

"Akkor miért mennek a stefánia úton a túloldalon a járdán, ahol nem mehetnek, holott a másik oldalon ott a kerékpársáv?"

A kifejezés, amit keresel "Gyalog -és kerékpárút"
Kurvára nem ugyanaz. Én ott járok minden nap és a belem rázza ki az a szar, arról nem beszélve, hogy minden nap el akar ütni valami seggfej az kerékpárosátjáróban.

"és nem előzgetnek 5 centi oldaltávolsággal."

Olvasás, mondom. Nem én előzgetek, hanem engem előzgetnek 5 centiről, igaz, hogy van még befelé egy üres sáv, de az olyan vicces.

Urbán Gorilla (törölt) 2010.09.23. 22:07:58

@40éve autós es bringás:

Engem ez nem érdekel. Lehet 5 millió is. Vagy kétezer. Életem első 50000 problémája között nincs ott, hogy te mennyit vezettél.

Urbán Gorilla (törölt) 2010.09.23. 22:08:32

@Silent Bob:

"Szerintem inkább olvasni tanulj meg, mielőtt másokat edukálsz, hülyegyerek."Hülyegyerek a nénikéd. Te meg tanulj meg egyértelműen fogalmazni.

"Lehet fogalma sincs, hogy téged zavar. "
Ha az első tárolás alkalmával megkérdezte volna a cégünk dolgozóit, hogy a közös (nem járműtárolásra való helyen) tárolhatják e - ketten is - a járművüket, akkor lenne róla fogalma. Én is megkérdezném pld a szomszédomat, hogy a közös kertben parkolhatok e. Aki nem kérdezi meg, az bunkó.

"Képzeld, én is munkába járok biciklivel, csak nekem tekerni esik jól, neked meg a valagadat melegíteni és zenét hallgatni."
Akkor is bringával járnál, ha a két iskolás gyerekedet és a feleségedet is te vinnéd dolgozni?
Nem a zenehallgatás és a valagmelegítés miatt autóznak az emberek. Az is pld szempont lehet, hogy nem akarok disznódagonya szagúan belépni az irodámba. Ha neked ez a szag tetszik, akkor az a te ízlésed baja. Vagy lehet, hogy olyan helyen dolgozol, ahol ez normális. Tudod, hogy van: az oroszlánt nem zavarja, ha büdös a ketrec.

"A kifejezés, amit keresel "Gyalog -és kerékpárút" "
Ki mondta neked, hogy én kifejezést keresek?

"Nem én előzgetek, hanem engem előzgetnek 5 centiről, igaz, hogy van még befelé egy üres sáv, de az olyan vicces." Ahol téged előzgetnek, az autóút. Attól, hogy most megengedték, hogy ott tekerj, ne hidd, hogy autó vagy. Váltson sávot, hogy megelőzzön egy utassal együtt 40cm széles járművet? Gondolkozz már picit.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.09.23. 22:09:12

Huh, de jó, hogy most Drezdában lakok:D Itt is elég sok biciklis van, de nincsenek ilyen gázos felvonulások.

Silent Bob 2010.09.23. 22:16:07

@Pete Gorilla:
Mondom, hogy tanulj meg olvasni.
"Én is megkérdezném pld a szomszédomat, hogy a közös kertben parkolhatok e. Aki nem kérdezi meg, az bunkó."
A ruhákról volt szó.

"Akkor is bringával járnál, ha a két iskolás gyerekedet és a feleségedet is te vinnéd dolgozni?"
Nem, de mennyivel lenne jobb, ha beülnék egyedül egy autóba?

"Ki mondta neked, hogy én kifejezést keresek?"
Azért az sokat elmond, hogy nem tudod mi a különbség a kerékpársáv és a gyalog- és kerékpárút közt a különbség.

"Ahol téged előzgetnek, az autóút."
Nem. Az KÖZút. Ahol pont annyi jogom van közlekedni, mint neked.

"Váltson sávot, hogy megelőzzön egy utassal együtt 40cm széles járművet?"
Sávon belül is simán lehet fél métert tartani. A Dózsa György úton elég szélesek a sávok. Mellesleg erről a KRESZ is ír. Ajánlom figyelmedbe, ha már autót vezetsz.

Silent Bob 2010.09.23. 22:20:25

@Pete Gorilla: "Ha neked ez a szag tetszik, akkor az a te ízlésed baja. Vagy lehet, hogy olyan helyen dolgozol, ahol ez normális. Tudod, hogy van: az oroszlánt nem zavarja, ha büdös a ketrec.

Bemegyek, lezuhanyzok és átöltözök. :)

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2010.09.24. 00:05:19

@Pete Gorilla: ezt írod: "Ahol téged előzgetnek, az autóút. Attól, hogy most megengedték, hogy ott tekerj, ne hidd, hogy autó vagy. Váltson sávot, hogy megelőzzön egy utassal együtt 40cm széles járművet? Gondolkozz már picit." Légyszíves idézz nekem a KRESZ-ből, hogy az utat csak autók használhatják. Mert az autóút, amiről te írz, az az M0, de itt azt hiszem nem erről volt szó... De ha már a KRESZ-könyvet böngészed, ugyan nézz már utána annak is, hogy mit írnak abban a párhzamos közlekedésre alkalmas úton történő előzésről. Köszönöm.

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2010.09.24. 00:10:11

@xcrow: kiegészítésként pontosítanék: a kellő oldaltávolság tartásáról mit ír előzésnél.

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2010.09.24. 00:15:12

@kpetya: erről van némi tapasztalatom. Egyrészt ha autóval megyek a Körtér közelébe, akkor az Allée-ban parkolok, 2 óra ingyen van. Ennek ellenére rendszeresen látok a környéken vastagon tilosban parkolókat, meg felszíni parkolóhelyre vadászókat. Az emberek jó része egyszerűen lusta lemenni a parkolóházba. Ezzel csak árnyalni akartam a képet, nem kétségbe vonni, amit mondtál.

Vincenzo90 2010.09.24. 01:57:36

Horváth Csaba a legantidemokratikusabb párt főpolgármester-jelöltje. Ő csak ne válogassa meg, hogy ki vehet részt a politikában, meg ki nem, mert pontosan ez az antidemokratikus dolog.

GG81 2010.09.24. 08:08:10

@Silent Bob: megértelek valahol, de nekem meg bringásként is azzal van tele a tököm, hogy egy bringás szabálytalanságot félvállról kimagyaráztok! miközben szarjátok le a szabályokat úgy általánosságban és kiálltok a másik mellett, sőt bringás szervezetek honlapján is publikálva van, hogy a pirosozás nem annyira gáz... kötelezettségeiteket szeretitek elfelejteni, hivatkoztok, hogy nincs kresz tudásotok, mert ha van is erre lehet hivatkozni, mert nem kötelező... de a jogaitokat kiolvastátok, azért felvonulások vannak, szabálytalanul 3-4-en egymás mellett... mert, ha előzés miatt is alakul ki párhuzamos bicikli oszlop, az is csak 2 sor!
hivatkozhattok az autózásra és veszélyeire, a többség elfogadta a veszélyt, amit a kényelem és gyorsaság oltárán áldoznak, mint a repülés, ha gáz van az tutti hír és közel 100%-os a mortalitás. és abba gondolj bele, miközben ezeknek a résztvevőknek komoly bizonyítékot kellett adni a tudásukról, komoly műszaki kötelezettségeik vannak, felelőségük kis fémoplakett formájában..., addig a közéjük egyenlő jogokat követelők meg tesznek magasról a kötelezettségeiknek. ezt értsd meg.
ha lenne egy felelős, komoly bringás szervezet, ami elsősorban tényleg az integrációt célozná meg, leges-legelső sorban a szabályok betartására kötelezve, soraiból kizárva a demoralizáló elemeket, akik rossz hírét keltik ezen szervezetnek... bár az azonosíthatatlanság miatt ez nehéz feladat lenne.
jah és nem utolsó sorban töketlen rendőrségünket kellene rávenni a kerékpárosok szigorúbb ellenőrzésére, amire talán rá is kaptak most. a rendőrség sem hüje talán, hogy a jogokért kapálódzó társulatnál megnézze a kötelezettségeinek mennyire tesz eleget (világítás, szabályok betartása, járművezetésre alkalmasság: ittasság, kötelező tartozékok: fékek megléte). mert akárhogy is nem tetszik ez a bringás szabadelvű társadalomnak, egy közösség ahogy hígul romlik a híre... és szükséges lesz a nagyobb kontroll, amit észre fognak venni a rendfenntartó szervek is és jön a külső kontroll... lásd, ahogy az autózásnál hogyan szigorodott az évek során, milyen apparát alakult ki (sebességmérések, kamerázások: pirosnál, objektív felelősség, stb...)
most még élheti a bringás társulat hódítós vadnyugati életét, de a sherrif egyszer majd csak odabax és ráállítja az embereit a valóban csűrhe rétegre, remélem mihamarabb. a nyugati példából ezt is át kéne tán venni, ahol németben és hollandban saját szemmel is láttam a szerveket jogosan büntetni a leszaromtípusú kétkerekűeket.
és zárásul, ha te, én betartjuk a szabályokat és kiáll mondjuk a szabálytalankodók ellen, akkor már jó úton haladunk, autózástól, autósoktól függetlenül. ámen.

GG81 2010.09.24. 08:14:16

@peter256: előzni tilos táblánál nem előzhet bringás bringást, csak gépjármű egynyomvonalút és kézikocsit:
"
f) „Előzni tilos” (32. ábra); a tábla azt jelzi, hogy az úton előzni tilos; ez a tilalom nem vonatkozik kétkerekű motorkerékpárnak, segédmotoros kerékpárnak és kerékpárnak, valamint állati erővel vont járműnek és kézikocsinak gépjárművel való előzésére, továbbá az úttest közepén levő vágányon haladó villamos előzésére;
"

párhuzamosnál is addig lehetsz egy sávban vele, amíg meg nem előzöd és be nem sorolsz elé... mert az meg ugye tart követési távolságot ahová be tud engedni... nem kell a járműoszlop előzés kibúvó... mert itt legutóbb 3-4 oszlopban közlekedtek a bringások, amit bőven több, mint 2!

peter256 2010.09.24. 09:32:36

@GG81: Ahol én elhaladtam, ott nem volt több oszlop, csak egy, és az is nagyon lassan ment. Én megelőztem őket sávon belül, ami szerintem szabályos, mert egynyomvonalú jármű mellett párhuzamos közlekedés esetén el szabad haladni sávváltás nélkül. Sokkal gyorsabb voltam, mint ők, mert ők csak korzóztak, én viszont mentem haza.

Nem takarózom semmilyen szabállyal, nincs rá szükségem, mert teljesen normálisan közlekedtem. Ezt egyébként végül a rendőr is elismerte. Ő csak azt látta, hogy mellettük vagyok, bár ha tovább nézi, láthatta volna, hogy már sorolok is ki eléjük, mert befejeztem az elhaladást.

Silent Bob 2010.09.24. 10:04:24

@GG81: Hagyjuk már ezt a többes szám második személyt. Nem ismersz, honnan tudod, hogy én hogy közlekedek? Faszt kóstolgatsz? Érted amit magyarázok, de mégis a számba akarod adni az ellenkezőjét, ezt be kéne fejezni.
Vagy idézz, hogy hol mondtam, hogy a biciklis szabályszegés elfogadható.

Silent Bob 2010.09.24. 10:06:21

@GG81: Én támogatom, hogy lépjen fel a yard határozottan MINDENKI ellen.
De te mi a faszért egyfolytában csak a bringásokon lovagolsz?

GG81 2010.09.24. 10:24:54

@Silent Bob: mert ez egy bringás blog, és nagy általánosságban qrvára elfogadott a bringás szabályszegés, mert kevésbé veszélyes, meg hasonló gyenge kifogás címszavakkal...

mert egy bringás blogon állandóan a, de az autósok meg... sirámokat hallani, nem azt, hogy oké, akkor közlekedjünk szabályosan, nincs pirosozás, használjuk a bicikliutakat, nem ülünk ittasan a nyeregbe, stb...

mert bringásként undorítónak tartom, amit ezek cm takaróval művelnek, elfogadva a szabálysértéseket, meg amit itt a kerekagyon is kiállnak, ezzel rombolva a szabályos bringások (a te és én) által fenntartott viszonyt az utakon. hisz milyen érdekes, nem igazán szokott nekem autóssal konfliktusom lenni, pedig kiállok a szabályok adta jogaimért, de a kötelességeimnek is eleget teszek, ami miatt partnerként kezelnek. ennyi.

GG81 2010.09.24. 10:25:29

@Silent Bob: kóstolgat a franc, olvasd az előzőt...

Silent Bob 2010.09.24. 10:34:56

@GG81: "bringásként"
Lófaszt vagy te bringás, kamuzol. Érdekes módon az autózz blogon nem látlak hörögni. Ja de, ha bringás poszt van, akkor jössz oda a bringásokat savazni.

kivasallak 2010.09.24. 10:49:06

"A legtöbb kérdésre egyébként az LMP-s Jávor Benedek adott életszerű válaszokat"

óóó ki hitte volna. azt hiszem kiragadtam a lényeget a postból.

ex-dr. vuk 2010.09.24. 10:55:56

@GG81:
azert tegyuk hozza, hogy az, hogy az elozni tilosnal csak gepjarmuvel szabad elozni az emlitett dolgokat eleg nagy baromsag a kreszben. Van egy elozni tilos es nem elozhetem meg a kismotorommal (nem gepjarmu) a biciklist? De kocsival mar megelozhetnem? Van ertelme?
Szerintem csak elirtak valamikor es senki nem vette eszre, logikusabb magyarazata nincs.

Jo lenne, ha az lenne a legnagyobb baj, hogy a merhetetlen sok bringas a varosban savon belul hany oszlopban kozlekedik...

GG81 2010.09.24. 11:41:34

@Silent Bob: jah-jah, mert te meg ezt tudod rólam mi... sztem meglepődnél, de ne firtassuk. ;-)

GG81 2010.09.24. 11:44:37

@vuk_: az majd kivív egy újabb kreszmódosítást..., de addig el kell jutni. jah, meg a kreszt is csak foltozgatják, hiába beszélnek gyökeres megújításról, átszövegezésről... nah az a szövegelés része. :-/

hogy elírás-e? nemhiszem, mert időközben kijavították már volna biztos... talán a robogók kötelező haladási sebességéből indultak ki, és nem mintha a gyakorlatban ne történne olyan, amit te írtál, kérdés látja-e rendőr és akar-e papírt irogatni, mert a könyv alapján megtehetné...

Silent Bob 2010.09.24. 11:49:15

@GG81:
Mondjuk azért az igen vicces, hogy engem előzhet sávon belül egy autó, de én nem előzhetek másik bringást.

Silent Bob 2010.09.24. 11:49:56

@GG81: Olvasok blogokat és te mindenhol csak a bringásokat savazod.

Sznuupi 2010.09.24. 11:53:17

Sziasztok!

Az egészben mindig az általánosítás a kakukktojás. Azt hiszem minden szegmenséből ismerem valamennyire a közlekedést. Bringáztam, bringázom, motorozom és autózom is, bizony.
Be kell, hogy valljam, hogy mondjuk az időjárás csak időnként befolyásol a járműválasztásban. A popsim melegítése csak akkor szempont, amikor azt kell megokolnom, hogy miért is jó, hogy kocsival kell mennem, mert mondjuk a motorom éppen nem jó. A legnagyobb hiba a rendszerben, hogy 3 gyerek egyedüli nevelőjeként minden olyan hely, amit gyerekekkel kell elérni,( egynél többel,) az autó. 3 gyerekkel és minden cuccukkal, a tömegközlekedés horror. A robbanómotorra meg azért kell szavaznom, mert az utazással töltött időt minimalizálnom kell, ha nem szeretném ezt az időt a gyerekeimtől elvenni, pláne ha a bringázás után még zuhanyozásra is kell időt hagyni.(most nem fejteném ki, hogy a referáló kezdési időpontját mennyire lehet összehangolni az iskola és az óvoda ügyeleti nyitvatartási idejével...)
Ilyen esetekben bizony rosszul esik, ha azt mondják, hogy csak azért autózom, hogy zenét hallgassak.
Ettől nem kell kivételként kezelni, csak ne általánosítsatok!
Nagyon szeretnék egyébként a motorosokra is és a bringásokra is kellő figyelmet fordítani, de tudom, hogy nem sikerül mindig tökéletesen, ha hátul 3 gyerek üvölt és verekszik. Előre is bocsánat!
Amikor pedig bringázom, akkor szeretném én is, hogy ez ne legyen életveszélyes és amit ebben az ügyben meg lehet tenni, azt meg is próbálom tenni az én részemről.
Minden oldalról van mindenféle tapasztalatom és élményem. Még járdán bringagázolt cserbenhagyott combcsonttörött nénit is láttam el mentősként.
Félre kellene tenni egymás szapulását és az együttműködő dolgokat megtalálni.
Szurkolok az élhetőbb világért a piros fejek és ordító szájak nélküli közlekedésért.
Szép napot mindenkinek!

GG81 2010.09.24. 12:10:07

@Silent Bob: kikérem magamnak, a hüje autóst is szoktam. csak lehet autózzra most rég írtam... such is life. most a kerek (n)agy világon voltak beleszólósabb topicok...

ex-dr. vuk 2010.09.24. 12:28:49

@GG81: mar ha a rendor egyaltalan kepben van, hogy ilyet nem szabad... ahogy eszrevettem a rendorok nincsenek mindig a helyzet magaslatan ilyen szempontbol (zavart mar fel rendor a jardara az utrol, ahol semmifele kerekparut nem volt - nem mentem)

GG81 2010.09.24. 13:16:49

@vuk_: hát, jah, nem közlekedési volt talán... ;-) jól tetted és esetleg gondolom meg is mondtad neki, miért nem. ennyi, happy endes történet, hacsak nem ilyenkor elkezdene a szerv szívózni, hogy őt már mér' okítják ki. :-D

foodlfg 2010.09.24. 13:45:36

@GG81: Bírom az ilyen félremagyarázó arcokat.

Ki mondta, hogy nem ismerem a szabályokat. Ki mondta, hogy nem ismerem el, hogy szabálytalan voltam. oO Vállalnám is a büntetést érte, nem az nem tetszett. Hanem az, hogy a yard direkt erre ment rá. Ez csak sima arcoskodás volt a rendőrök részéről, semmi több. Ez pedig természetesen ellenszenves. Innen pedig ne lepjen meg senkit, hogy hasonló hangnemben válaszolok (nem én kezdtem).

A szervezőket is eléggé meglepte a direkt köcsögösködés, ahogy láttam és beszélgettem egy-kettővel.

Egyébként a CM nagy részét kiállíthatták volna prizma hiánya miatt. Az lett volna a legjobb, lett volna botrány belőle.

GG81 2010.09.24. 13:57:45

@foodlfg: így is lett, nem? hír a tv-ben, hogy olyan bringások vonulnak a jogaikért, aki a kötelezettségeikre egyébként meg szarnak...

miért kellett volna szólni előre??? ezt még mindig nem értem... úgy menj a forgalomba közlekedni, főleg ha már lezárást és biztosítást sem kértek a szervezők, mint ahogy a nagykönyvben, lásd KRESZ meg van írva.

direkt rámentek? naná, hogy rá is mennek, képzeld az autópálya bevezetőknél szoktak trafipaxolzni is, meg autóstalálkozók környékén műszaki ellenőrzést tartani... ez ilyen dolog, úgy látszik végre egy kicsit a bringásnépet is megismertetik a kresz-szel és annak fontosságával.

morden2 2010.09.26. 18:36:02

Kis olaj a bringa vs autós tűzre: autópályán 4en ütöttek el egy embert 1 állt meg 3 segítség nélkül továbbment ...

GG81 2010.09.27. 09:12:09

@morden2: :-)
lehet a bringáját tolta, vagy mi a kerékagyas kötődés?
különben meg tilos az autópályán sétálgatni, elbaxta, azaz elbaxták...

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.09.28. 11:36:49

@foodlfg: Olyanokért büntettek meg bicajosokat, hogy: Pirosban való áthajtás, világító berendezések hiánya, stb. Ezzel a megbüntetettek nem csak magukat veszélyeztették, hanem a környezetüket is, szóval a büntetés kiszabása nem igazán tekinthető arcoskodásnak.

morden2 2010.09.29. 13:12:35

@GG81: ÉS ez mentség arra, hogy segítség nélkül elhajott az érintett autósok elsöprő többsége ?

k_attila78 2010.09.29. 14:48:11

@morden2: őt ne bombázd értelmes logikus kérdésekkel mert csak trollkodni jár ide itt vezeti le a napi feszültséget...

kreaKtiv 2010.12.16. 19:44:37

tetszik a második fotó, előtérben a 2 bringával, színesbe a fiatalok, egészségesen, háttérbe a szürkeség, amit az a 4 román kipvesel egy 1000 éves kocsiban pöffeszkedve, akik közül a csaj a leggázosabb azzal a tekintettel, cigivel persze
süti beállítások módosítása