Friss topikok

Címkék

afrika (4) alkohol (11) andrássy (3) armstrong (4) ausztrália (6) autómentes (24) autós biciklis ellentét (3) baleset (35) bam (4) bérbicikli (30) bicikli (18) biciklibulvár (6) bicikliparkoló (8) biciklis futár (9) bicikliút (134) bírság (10) biztonság (54) biztosítás (5) bkk (8) bkv (9) bringázz a munkába (4) bubi (14) buda (3) budapest (79) buszsáv (3) cannondale (4) critical mass (50) dánia (3) demonstráció (5) design (31) divat (8) downhill (8) dr kerékagy (5) egyesült államok (4) emelés (3) empamo (6) energia (3) energia bringa (5) építkezés (4) extrém kerékpár (3) e bike (5) felmérés (6) film (6) fotó (4) futár (3) gkm (4) google (4) gyerek (3) hátizsák (3) herebántalom (5) hibrid (4) híd (10) infrastruktúra (6) járda (3) kampány (4) képzőművészet (7) kerékagy (3) kerékpár (15) kerékpárbarát (3) kerékpárosklub (5) kerékpársztráda (6) kerékpártároló (3) kerékpárút (3) kína (3) kiskörút (7) kocsma (6) koppenhága (4) közbicikli (3) közbringa (3) közlekedés (4) kresz (17) kvvm (3) lakat (5) lámpa (4) levegő (7) london (15) lopás (16) magyar kerékpárosklub (3) margit híd (25) maszk (3) máv (7) mkk (3) mtb (3) nagy-britannia (3) new york (9) nyereg (7) obama (4) önkormányzat (21) orfk (4) párizs (7) parkolás (4) parlament (4) rakpart (3) regisztráció (3) rendőr (35) schwinn csepel (3) sisak (14) statisztika (3) szeged (3) szerviz (3) szex (5) sztrájk (8) tábla (4) tél (10) térkép (5) tolvaj (5) túrázás (8) urbánus (39) városi biciklizés (44) verseny (3) videó (12) világítás (6) víz (4) vonat (4) zene (5) Címkefelhő

Nálunk a Tour de France is csak 40-nel mehetne

2009.08.12. 11:51 - kirk kapitány

Se fixi, se tandem, se hibrid kerékpár; a magyar közlekedési szabályok lényegében még a rendszerváltás előtti konfekció kerékpárokat ismerik. A 15-20 éve elterjedt villogó fényű biciklilámpák még nincsenek engedélyezve, de a háromszög alakú fényvisszaverő használata, hogy a sötétben ne lehessen összetéveszteni a kerékpárt egy traktor-pótkocsival, le van tiltva. Nem kodifikálták még a bicikliutak országszerte használt újabb fajtáit sem, viszont van abszolút sebességhatár, amit nemcsak az országútra tévedt versenyzők, hanem az edzettebb városi bringások is nyilvánvalóan megszegnek.

A kukacoskodó rendőr -, ha mindenképp akarja, - egy hiányzó csengő, vagy egy fényes nappal otthon felejtett lámpa miatt is bírságot szabhat ki a biciklisekre. Egy akkurátus közúti ellenőrzésen fennakadnának a fixik is. A minimál felszereltség erényét csillogtató gépek hiába lepték el az utóbbi években a fővárost, használói elvetemült szabályszegővé válhatnak, hiszen arra a kérdésre kellene válaszolniuk, hogyan merészeltek forgalomba bocsátkozni két egymástól független fékrendszer nélkül. 
 
Szerencsére nem jellemző, hogy a rendőrök túl gyakran keserítenék a KRESZ-előírások szó szerinti számonkérésével a kerékpárosok életét. Ha ráhajtanának, biztos sikerülne elriasztani az ökológiai szemléletváltáson hezitáló tömegek jelentős részét a gépjárművekről való átszokástól.
 
Az Index bicikliparkját alapul véve a rendszeresen használt kerékpárok fele-kétharmada biztos megbukna egy kukacoskodó átvizsgáláson, pedig a gépek nagy része nem régi darab, és viszonylag jól karban is van tartva.
 
A sisak nem biztonsági tartozék
 
A magyar KRESZ megalkotói hagyományosan azt a koncepciót tették magukévá, hogy a kerékpározás nem felhőtlen szórakozás, hanem élethalálharc, a kerékpárosoknak pedig minden pillanatban képesnek kell lenniük megküzdeni az életükért egy olyan hadszíntéren, amely bármikor sötétbe borulhat. A biciklin ezért hang- és fényjelző-berendezésnek lennie kell, ha lehet, minél többnek, még akkor is, ha a kerékpáros az életben nem merne nyeregbe ülni szürkület után. A jelenlegi szabályok szerint első és hátsó lámpának, nem háromszög alakú, piros fényű hátsó macskaszemnek, és legalább az első keréken egy borostyánsárga színű, kétoldalú fényvisszaverőnek kell lennie a kerékpáron a csengőn kívül.
 
 
Abban az esetben, ha valamelyik kötelezően előírt tartozék nincs a kerékpáron, ellenőrzés esetén a rend őre 30 ezer forintig terjedő szabálysértési bírságot szabhat ki.
 
A biztonság persze alapvető, és nem várható el a szabályozóktól, hogy holmi biciklis trendek, divatok miatt veszélyes engedményeket tegyenek, a KRESZ azonban a technikai, az infrastrukturális fejlődésnek és az általános szemléletváltozásnak is sikeresen ellenállt.
 
Az elmúlt évtizedben nem csupán a lepattintható, gumis, a lopások elkerülése végett könnyen leszerelhető ledes lámpák iktatása maradt el, hanem például a valóban életmentő sisakhasználat kötelezővé tétele és a kerékpárutak Magyarországon is megjelent újabb vállfajainak hivatalos bevezetése is.
 
Mindenki maradjon a helyén
 
Nem szerepel még a KRESZ-ben, ezért nem is tanítják az autósoknak a nyitott kerékpársáv, a kerékpáros nyom és a kerékpáros átkelő fogalmát, jóllehet Budapesten és vidéken is egyre több helyen alkalmazzák a két közlekedési eszköz használóinak kooperációját feltételező megoldásokat. A szabályozásból az látszik, hogy az európai trenddel dacolva továbbra is az autók és kerékpárok elszeparálása a fő cél, a kerékpárosok maradjanak csak mindig a kerékpárúton, ha már drága pénzért legyártották nekik.
 
Jelenleg szabályszegőnek minősíthető az a bringás, aki a gyorsabb, és sok esetben kényelmesebb közúton kerekezik. Senki sem tartja be, mégis bent maradt az előírások között a „balra kanyarodási szabály”, amely tiltja, hogy a kerékpárútról a vele párhuzamos autósávot keresztezve balra bekanyarodjon a biciklis. Az előírás azt várná el a biciklistől, hogy álljon meg, szálljon le, gyalogosan tolja át a kerékpárt a túloldalon lévő utcába, majd ott folytassa útját.
 
A KRESZ szabályok összeállítói fontosnak tartották megtiltani az egymás melletti haladást, a menet közbeni mobilozást, az elengedett kormánnyal való biciklizést, hogy egy felnőtt egy másikat vigyen a vázon, és azt is, hogy a kerékpárosok, akiknek 90 százaléka soha nem is gondolt ilyen célkitűzésekre, 40 km/h-nál nagyobb sebességgel száguldjanak.

 

A szabályozás korszerűsítéséről már évek óta folynak az egyeztetések az Igazságügyi Minisztériumban. A tárca és az illetékes hatóságok kézhez kaptak egy komplett javaslatcsomagot, amit a Magyar Kerékpárosklub szakértői gyártottak, több tárgyalási forduló lezajlott, sok ellenvetés nem is volt, eddig mégsem történt érdemi változás. A csordogáló egyeztetésfolyamnak július végén újabb fordulója volt, amit az igazságügyi államtitkár kezdeményezett, a kerékpárosklub delegáltjai azonban egy hónapja hiába várják a jegyzőkönyvet.

 

Címkék: biztonság kresz

318 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kerekagy.blog.hu/api/trackback/id/tr841304823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EMU 2009.08.12. 14:33:02

A cikkben szerepel az Európa szó, amit önmagában is aljas, hazug, durván félrevezető megjegyzésnek tartok a témával összefüggésben.

tocibacsi 2009.08.12. 14:36:19

én útvonalengedélyt kértem a 70es és 71es útra balcsikerüléshez egész szezonra... :)

Advocatus_Diaboli 2009.08.12. 14:39:30

Hát én nemhogy nem sajnálom a bicikliseket, hanem a töbségüket egyensen sörétes puskával vadásznám.

Hiába építesz nekik kerékpárutat, ott mennek, ahol a kedvükl tartja. A járdán max sebsségel tekerve őrült múdjára csengetve riogatjáka gylogosokat. Régebben még felriaddtama az ékszaka kivilágítalan kerékpééral járdán száguldó bicklisektől és örültem, ha félre tidtam ugrani előlük és még én volta a bunkó, hogy nem ugrottam félre elég gyorsan. Később már bátrabb lettem,. Félreugorva giykezhtem elkapni akrjukat és lerántani őket. Most pedig már bólát dobok a közekledő bicviklis kerekére és röhögök mikor feltkanyol a járdán.

A minap pl egy buszsogőr ordítohzt aki az ebalkaon egy bicvklisnek, hogy jobbra ott akerékpérút, te barom, de a füle botját sem mozgatta. Hát én bizony átgázoltam volna rajta, azétn visszatolattam volna, hiyg tutira ne tudjon mégegyzser biciklire ülni.

Samott 2009.08.12. 14:41:18

De most oszinten, nem tok mindegy mi van a kreszben? Nem is emlekszem mikor lattam biciklist megalni a pirosnal, ha csak gyalogos keresztforgalom volt... ha mar a piroslampa se eleg nyomos erv, akkor kit erdekel a tobbi?

sztrelnyikov 2009.08.12. 14:42:22

Én bringázok és fényes nappal is van lámpám és szerintem rohadtul büntessék meg azt, akinek nincs. A sok paraszt "most így alakult" felkiáltással jön szembe a korom fekete éjszakában a bringaúton és mivel ő látott engem már sokkal előbb, fel van háborodva, hogy én miért nem húzódok le.

És egymás mellet biciklizni nem csak tilos, de oltári nagy parasztság is.

efi 2009.08.12. 14:42:28

Én nem csak a 40-et nem szoktam betartani, hanem a lakott területen 50-et sem mindig. :)

lápi lidérc 2009.08.12. 14:47:16

Hülye barom, autóval is lehetne menni városban is 140-nel (az autó képes rá), csaj arra is vonatkozik a sebességkorlátozás, mint rátok, faszfej bringásokra.

Már 40-nel is ön- és közveszélyesek vagytok, le kéne csökkenteni a biciklire megengedett sebességet 15 km/h-ra.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.08.12. 14:47:27

Szerintem elképesztő, amit a kerékpárosok művelnek az utakon. Azt tartom hihetetlennek, hogy a kerékpárosok magukat valami forradalmi mozgalomnek feltűntetve követelik - sokszor mások kárára is - jogaikat, az infrastruktúrát, stb, közben képtelenek alapvető normáknak megfelelően kerékpározni. Az egyik a már említett piros lámpa, amit kedves biciklista barátaink érvénytelennek tekintenek magukra nézve. Ami különösen idegesít, a a járdán való biciklizés. Hát kapaszkodjatok meg, a járdán NEM volna SZABAD bicajozni, ugyanis a kerékpár "járműnek" minősül, így a járdán nem közlekedhet (ld. idevágó minitériumi rendelet). Utálom, amikor 40-el suhannak el mellettem a járdán a kerékpárosok és nem is érzem magam biztonságban.

Udv,
Egy gyalogos.

maydayray 2009.08.12. 14:47:52

Sajnos ez errefelé (Németország-Luxemburg) is divat, hogy bár párhuzamosan ott fut a tökéletes állapotú bicikliút, a legtöbben továbbra is a közúton kerékpároznak, lassítva az autósokat és veszélynek téve ki magukat. ja és itt se kötelező a bukósisak, én azért hordok - a bicikliúton tekerve.

2009.08.12. 14:49:48

@Advocatus_Diaboli: először tanulj meg írni. Utána szarjál sünt. Sokat.

Mister47 2009.08.12. 14:49:49

"az európai trenddel dacolva továbbra is az autók és kerékpárok elszeparálása a fő cél, a kerékpárosok maradjanak csak mindig a kerékpárúton, ha már drága pénzért legyártották nekik"

Remélem ezt valami iróniának szántad, mert ha nem akkor tényleg komoly baj van nálad. Pont az lenne a cél szerintem, hogy ne kényszerítsék már be az autók közé a bringásokat, mert nagyon idegesítő a sofőröknek is, és tekerni sem egy álom a kipufogógőzben, száguldozó autók között.

Ami meg a jobb haladást illeti, marha jó nézni a körúton mikor torlódik a sor a bringás mögött, mert a keskeny sávban nem lehet biztonságosan megelőzni. Mondjuk lehet, hogy ő jobban halad, másik 20 ember meg pont miatta nem halad. Én azt mondom, hogy igenis építsenek jó minőségű kerékpárutakat elszeparálva az úttesttől és a járdától is, és tekerjenek ott a bringások. Nekik is jobb, meg a gyalogoknak/autósoknak is.

tocibacsi 2009.08.12. 14:49:58

@Advocatus_Diaboli: a járdán cikázókkal kapcs tökéletesen egyetértek. ÉN amúgy inkább autós vagyok, csak sport célból bicózom, de a bicóutat én sem használom, a főúton tekerek. Alapvetően a Balcsit kerülgetem, megszállott vagyok, ez van. Ott a bicóút meg konkrétan járhatatlan (országútival legalábbis)

Rendőr meg is baszott 1x, mert nem a kerékpárúton mentem, holott ki van építve... KÖSZI! Azóta van útvonalengedélyem, mindeki bekaphatja, ott megyek a főúton ahol akarok... és ott akarok, ahol a bicút járhatatlan / életveszélyes (hogy mi az életveszélyes, abba az az autóstársam kössön bele, aki le tud tekerni 300 km-t egybe)

Németh András 2009.08.12. 14:51:14

efi, ez a bringautas teccik :)

Németh András 2009.08.12. 14:51:49

ó ez mán megint egy ilyen mire hozzászólok 10 lessz előtte :(

scoutin 2009.08.12. 14:52:08

mit csináljon szegény bringás, ha - ugyan van kerékpárút - de olyan kátyús, hogy a biciklijét, és nem utolsósorban az életét veszélyeztetné ha ott menne?

Silverf@x 2009.08.12. 14:52:59

Külföldön sokkal türelmesebbek a biciklisekkel. Mondjuk nem is mennek úgy, mint a barom. Az a baj, hogy otthon csak a merészebbje, a vadállatja mer biciklire ülni és ezért azt hiszik, hogy minden biciklis egy állat. Engem is azért fognak utálni, ha biciklire merek ülni végre valahára, mert eddig csak az őrültek mertek? Pedig én áttolom a zebrán, eszem ágában sincs az autósok közt cikázni az életemet kockáztatva, ha nem muszáj, pilácsom is van és a gyalogosokat sem szeretném ijesztgetni.

teabore 2009.08.12. 14:54:38

Hú, mennyi komment lesz még itt, amikor megint elkezdünk nem a poszthoz hozzászólni :D:D:D:D

Alvarez 2009.08.12. 14:55:28

én még nem láttam olyat, hogy a felszereltség miatt a rendőr büntetett volna. Budapesten a biciklik 80%-ának nincs első lámpája, ami konkrét életveszély sötétedés után. 5-6 méterre magam előtt veszem észre, ha jön szembe valaki.

apogany 2009.08.12. 14:55:48

@Mister47: Egy egyszerű bringasáv megoldaná mindenki baját. Csak nem fér el, ugye..

@Silverf@x: Ez nem csak a biciklisekre igaz, autósból/gyalogosból is a szabálytalant/téged zavarót veszed észre inkább.

tocibacsi 2009.08.12. 14:56:17

@sztrelnyikov: egyetértünk! bár a lámpával kapcs nem vagyok ennyire szigorú, nappal mi a fasznak... Aztán ha meg "úgy akalult", az más kédés, akkor tessék ott helyben agyonütni...
@Mister47: azért ehhez béna autós is kell. Sajnos tök jogos amit írsz, de én azért ennél toleránsabb vagyok azokkal, akik bicóval közlekednek... És bringásként sajnos tisztában vagok a bicóutak használhatatlanságával... A legtöbb bicóút ÉLETVESZÉLYES... az autósoknak ugyanis legalább papírja van arról, hogy az úton lehet. A sok hülye kurva buzi gyalogos pedig aki képtelen megkülönböztetni a bicó és a pálcikaember piktogramokat nem biztos, hogy tudja mit csinál... Engem eddig csak és kizárólag bicóúton ért baleset... Az más téma, hogy be kell látni: az a bicós, aki az utat választja, az része a forgalomnak. Nem tarthat fel senkit, nem kacsázhat, stb... egyrészt mert oltári parasztásg, ahogy mondod, másrész 7 láb mélyen gecire mind1 lesz, ha a bíróság mégis az autóst hozza ki vétkesnek...

Arilian 2009.08.12. 14:56:55

40el senki nem suhan el melletted a járdán ne vetíts. (és 30al sem).

Aki 25 felett akar közlekedni a le van kényszerítve a kerékpárútról a forgalomba, mert a gyalogosok minden esetben járdának tekintik a kerékpárutat.

Piros lámpát saját tapasztalat szerint kb a kerékpárosok 10%a nem tartja be ami legtöbbször parasztság persze. Még szerencse, hogy az autósok mindig betartják a KRESZ-t :)

Járdán alap esetben valóban nem szabad közlekedni de vannak kivételek amikor 12km/hval lehet.

A legtöbb kerékpáros minimum gyalogos is egyben de legtöbbször autós is. - ezért merem állítani, hogy "mi" látjuk át legjobban a helyzetet.

apogany 2009.08.12. 14:56:59

@Alvarez: Ez sajnos a budapesti rendőrség nagy hibája, Sopronban pl. simán leállítanak.

Bögöy (törölt) 2009.08.12. 14:58:04

@sztrelnyikov: Orszaguti vagy idofutamos bringan helybol nincs lampa, azzal el se indulok, ha esetleg nem erek vissza vilagosban.

Na jo, valahogy ra lehet eroszakolni lampat, de keso osszel vagy kora tavasszal mar ugyis inkabb a gorgo marad.

A lampa nelkul kozlekedest szigoruan kell buntetni, de a lampa megkovetelese vilagosban nevetseges.

báránybodorító 2009.08.12. 14:58:14

Tudjátok valahogy ugyanúgy működhet a dolog, mint a közlekedés töbi résztvevőjénél. Általánosítani baromság, mennyi seggfej autós van, mégsem mondjuk, hogy mindenki, aki autóval közlkedik paraszt. Hogy lehet akkor ilyet kijelenteni a bringásokra?

Pretoryan 2009.08.12. 14:58:34

@Advocatus_Diaboli:

Kedves Barátom!

Először is próbáld meg néha átolvasni a szövegedet, mert bár általában nem szoktam törődni a helyesírási hibákkal, nálad azonban annyi van hogy ha találok 1-2 helyes szót a beírásodban (főleg névelők) akkor már örvendek neki!

Másodszor is, nem védeném a bicikliseket, mert biztos van idióta is köztü(n)k, de azért a többségre nem ez a jellemző, sőt! Én tavasztól őszig szoktam hajtani Pesten, és meg kell mondjam nem könnyű a dolgom úgy hogy végig bicikli úton megyek jövök a dolgomat végezvén, és meg kell mondjam ritka madár vagyok! Ugyanis Budapesten a bicikli út ritka kincs! Ha választanom kell hogy mondjuk a körúton nappal hol menjek, akkor inkább választom a biztonságosabb járdát, mint a kocsik mellett kerekezni. Ilyenkor nem csak én de a sorstársaim is megfelelő óvatossággal hajtanak, mert ha elütünk valakit egyrészről nem jó érzés másrészről nem csak neki fáj! És ez csak a körút volt! A belváros nagyjából megközelíthetetlen biciklin, ha be akarod tartani az összes szabályt! (nézd meg az Andrásy úton a biciklisávot) Ha pedig bemerészkedsz életveszélyben vagy minden másodpercben!

Szóval ajánlom pattanj fel egy bringára járd be a várost és utána megbeszéljük hogy a bunkó biciklisek mire is kényszerülnek, sokszor az életükért!

KRESZ módosítás pedig ordít önmagáért!

teabore 2009.08.12. 14:58:34

Ja, ilyen erdővilágítós reflektort honnan lehet szerezni, amilyen a képen van? Éjjel, ha megyek a KERÉKPÁRÚTON 2 település között, a szemből jövő autós nem vesz észre (vagy csak nem akar) és országútival jön, majdnem kifolyik a szemem. Gondolom, ezt észrevenné :)

tom sailor 2009.08.12. 14:59:23

A kerékpáron a fék és a lámpa kötelező felszerelés. Nem véletlenül. Zárt versenypályán persze nem kötelező, de a közforgalomban igen.

Gyermekkoromban vidéken az ilyesmi hiányát a szelep kivételével szankcionálták a rendőrök. Tolhatod hazáig... Be kellene vezetni ma is.

Ja, és a cím eleve hülyeség, zárt, biztosított pályán nem érvényesek a KRESZ előírások.

midnight coder 2009.08.12. 14:59:32

Én sem értem a postot. A biciklisek többnyire magasról szarnak a kreszre, a rendőrök magasról szarnak a biciklisekre, azok a fizetőképes autósokat szopatják.. Vicces lenne egyébként ha egy autós arra hivatkozna a rendőrnél hogy nem világít ugyan egyik lámpám sem, de nem szoktam éjszaka közlekedni.

tocibacsi 2009.08.12. 14:59:36

@scoutin: csatlakozom álláspontodhoz... hobbi bicósként / autósként is...

cobra525 2009.08.12. 14:59:49

@Advocatus_Diaboli: Csinálod ezt addig, amíg valaki a taknyolás után felkel, odamegy és letépi az arcod a helyéről :)

Őexc.Vitéz Bivalybasznádhy. Dr. Őfőméltóságu Úr 2009.08.12. 15:01:02

kifejezetten utazom már a köcsögökre.
Pirosnál előrejönnek, pedig a zebrát kéne használniuk. Aztán a zöldnél megint lehet csoszogni, várni, hogy mikor tudom végre megelőzni megint. Hova az anyjába siet? Miért nem jó a kocsisor után indulnia? Akkor nem tartana fel senkit. Ja! Stop tábla? Dereng valami? Aztán mehetek meghurcolásra ha egy rohadékot elütöttem.
Tisztelet a kivételnek de azok már nagyon kevesen vannak.

fourgee 2009.08.12. 15:01:20

@Advocatus_Diaboli: Talán egyszer kérdezd meg a biciklist, hogy miért nem a kerékpárúton megy. Talán azért, mert életveszélyes, mert ma Magyarországon MINDEN baromnak megadják a B kategóriás jogosítványt, és az úton meg a járdán tekerve nagyobb biztonságban van az ember.

Akinek csak B kategóriás jogosítványa van és soha nem tekert Budapesten, az befoghatja a száját - ezt úgy mondom, hogy 13 éve vezetek, van teherautóra is jogosítványom, és most várok D-ből, vagyis buszból forgalmi vizsgaidőpontra, plusz évek óta tekerek is rendszeresen.

Sokan azt hiszik, hogyha megvan nekik a B-s jogsi, akkor ők már mindent tudnak, jobban tudnak mindent a bicikliseknél, a kamionsofőröknél, de még a buszvezetőknél is...

Sir Nyű 2009.08.12. 15:01:43

@Mister47: igen, az egbekialto botrany, amikor az autoban fekezni kell, netan percekig csak 20-szal menni az amugy a koruton szokasos 30 helyett. Hallatlan.

efi 2009.08.12. 15:02:34

Járdán nem biciklizem.
De olyan kerékpárúton sem fogok, ami ramaty minőségű (majdnem mind), keskeny. Az pl milyen kerékpár út már mikor a töltésre, kavicsos földútra kiteszik a táblát? Menjen oda a halál országútival.

Bögöy (törölt) 2009.08.12. 15:03:11

@lápi lidérc: Az autosok meg mar 10-zel is eletveszelyesek, ha valaki 10-zel elut, inkabb legyen bringa, mint auto. Sajnalom, az auto minden sebesseggel veszelyesebb a bringanal.

Funkerman 2009.08.12. 15:04:34

Itt lenne végre az ideje annak, hogy KRESZt módosítsanak azok, akiknek ez feladatuk lenne. De hát kb. 10 éve nincs rá idejük.
Bár ha Benga111 hozzászólását nézem, elôször más kellene módosítani.

Mizu 2009.08.12. 15:04:38

Én elektromos rollerrel nyomulok bicikli úton (és néha úton), de nekem jó tapasztalataim vannak mindkét oldalról (autós-biciklis) igaz a rend őrei még nem zaklattak... de jó lenne már ha az elektromos (környezetbarát) eszközöket is mélyebben a kreszbe tenni...

labi 2009.08.12. 15:04:39

Kedves bringás aki jöttél a járdán hátulról mint a barom és rámcsöngettél hogy ugorjak félre az alatt a kb 1 másodperc alatt amíg odaértél, üzenem, hogy ha éppen nem fájna kurvára a lábam akkor sem tudnám ezt ennyi idő alatt megoldani (de nem is akarom a te kedvedért).

Az meg hogy annyi eszed sem volt hogy feltételezd hogy nem ugrom el mint a nikkelbolha és a lassítás hiánya miatt már csak kormányrángatással tudtad kikerülni az ütközést amitől egy szép nagyot pereceltél, hát az csak a te bajod.
Az meg hogy ezután neked állt feljebb és még külön idegesítetted magad azon hogy én csak röhögök rajtad, az már a te egyéni problámád.

Nem tudlak sajnálni.

metal · http://electric.blog.hu 2009.08.12. 15:05:13

Szerintem semmi probléma azzal, hogy kötelező a világítás a bicikliken, én azt sem engedném, hogy egyáltalán el lehessen lámpa nélkül adni egyet is. Látszik a cikk írója még sohasem ért utol autóval egy kivilágítatlan biciklist.

utó 2009.08.12. 15:05:45

Annyira fáj az a mentalitás, hogy mindig csak kaszabolni lehet egymást, hogy aki tőlünk eltérően működik, az csak ellenség lehet, és minden jogát el kell venni, aztán örüljön, hogy életben hagyjuk?

Miért nem lehet racionálisan? Hogy a biciklista tartsa be a szabályokat, de ha betartja, akkor viszont ne bántsuk? Nem mondjuk ordító faszsaágokat, mint hogy 15-re kell korlátozni a sebességüket, és ne gyűlölködjünk fröcsögve, viszont biciklistaként se menjünk át a piroson?

Ész? Belátás? Emberi viselkedés? Mondanak ezek valamit bárkinek? Vagy már a dzsungelben élünk?

Shitting Bull 2009.08.12. 15:05:56

@Advocatus_Diaboli: menjetek már a picsába ezzel az örökös általánosítgatással! Nincs olyan állatfaj, hogy "a biciklis". A Homo Sapiens egyes tagajai (mondjuk a Sapiens-t egyes esetekben durva túlzásnak érzem) ülnek biciklire és a megszokott, tanult normáik szerint közlekednek. Amelyik azt tanulta, hogy magasról szarhat a szabályokra, mert neki csak jogai vannak, kötelessége semmi, az gyalog, biciklin, autón, repülőn, mindenütt figyelmen kívül hagyja a szabályokat.

bigyo83 2009.08.12. 15:06:14

Hol tud egy biciklis 40-nel menni? Leginkább sehol. Az úton nem, mert az út széle feltüremkedik, teli van rosszul kiképzett aknafedőkkel. Bicikli úton megint csak nem, a fagyökerek (ahol még egyáltalán van fa), meg a fagy szétnyomta,döcög. Járda dettó. Az összes keresztutcánál meghagyták a 15 cm-s padkákat. Normál tempóval sem lehet úgy haladni, hogy ne rázza szét a bicót és tegye tönkre kereket. Ez Szeged, lehet másutt máshogyan van.

Megélhetési rasszista 2009.08.12. 15:06:23

Én járok autóval, biciklivel, BKV-val és gyalog is. Amit én veszek észre, hogy sok biciklis amolyan kamikaze módon közlekedik. Bár amíg egy gyalogos nem megy ki dafke a Soroksári út 2x3 sávjára, addig a biciklis már kimegy. Idáig nem gond, de amikor csak azért is bevág az álló sorba, aztán centizd visszaelőzésnél, amikor ő csak azért is a sáv közepén megy, és lehet, hogy tud menni menni 35-tel (nekem az egy kényelmes tempó), addig az autó tud menni 50-nel is. Ma pl. egy bicilis előttem 2x ment át a piroson, aztán persze mind a kétszer centizd be, hogy a sávodban is elférj és őt se told le. Pontosabban a 3. alkalommal már nem érdekelt, én elférek, másik elfér, ő meg vagy elfér, vagy nem.
Másrészt igenis, szénné kellene büntetni a lámpa/tükör/macskaszem nélkül közlekedőket, a járdán száguldozókat (csak akkor mehet ott, ha ténylegesen veszélyes az úttest és akkor is csak 10 km/h-val). Csak hát süneink sokkal jobban izgulnak a traffipaxra, a Magyar Gárdára, így addig marad az önbíráskodás, amiből kicsi eséllyel jöhet ki egy biciklis. És ez azért is kell, mert pl. rám is úgy tekintenek, mint egy állatra, pedig én tényleg igyekszem betartani a szabályokat, de ugye 10-ből 9-et nem így látnak és az emberben kialakul a feltétlen reflex.

Flashy7 2009.08.12. 15:07:24

én azt nem szeretem, hogy a bicikliúton mennek, csak a rossz oldalon, tehát menetiránnyal szemben. egymással is kitolnak, mert (ecsettel épített kerékpárút a divat) a gyalogosok közé szorítják a szabályosan ott közlekedő kerékpárosokat, és az autósokat is halálra rémítik amikor rossz felől közelednek. el is ütik, és még a kórházban se vigasztalhatja magát azzal, hogy ő volt a szabályos fél.

efi 2009.08.12. 15:08:09

Aztán miért kötelező a lámpa megléte nappal? Világítani legyen kötelező este. Aztán, aki nem tud, mert nem vitt ,az majd gyalogol vagy fizet. Nem fogok fölöslegesen balasztokat cipelni értelmetlenül.

Sword 2009.08.12. 15:08:54

Mindig átesünk a ló túlsó oldalára. Nincs arany középút. Cseszegetik a bringásokat, hogy pakolják tele felesleges cuccokkal a kerót, de nem ezek a biciklisek a veszélyesek, hanem akik főútvonalon este mindenféle kivilágítás nélkül dűlöngélve szarakodnak meg azt gondolják övék az egész falu és ha ő előtted megy és balra akar kanyarodni nagy ívben akkor mindenféle karjelzés vagy bármi nélkül megteheti. Ha autóval elcsapod akkor te vagy a hibás, mégha jóval 50 alatt mentél is, de kizárt, hogy fel tudtál volna készülni a helyzetre.
Sokszor indokolatlanul használják az utat, maikor van kerékpársáv és hiába mondják, hogy nem akadálynak kell őket tekinteni, hanem közlekedőtársnak... nem megy. Nem megy a kerékpár mivoltából adódóan, muszáj előzni, nem lassíthatok 30-ra, de nem is előzhetem akárhogy, mert helyet kell hagyni és kész is a baleset.
Egyébként ugyanannyit bringázok, mint autózok szóval részemről nincs részlehajlás, csak vélemény néhány idiótáról.

segitoember 2009.08.12. 15:09:01

Hány komment lenne, ha nem indulna be a szokásos kurvára unalmas félrebeszélés?
Három?

Unalmasak vagytok, baszott unalmasak, autós-bringás-gyalogos kiahibás, mindrohadt mantrázók, az unalmasnál is ezerszer-milliárdszor unalmasabbak.

A piroson is mindig átmennek de ráparkol a bringaútra kiszalad a zebrára beleszart a tenyerembe, pl. a múltkor is mentem a fiszfasz úton és elém-rám-belém-mellém-jajjj...

De érdemben bárki képes lenne hozzászolni, hogy miképpen tudná követni a fejlődést a rendszer? Nem. Kutykurutty...

Funkerman 2009.08.12. 15:09:33

@Benga111: Te télleg nem is sejted, hogy miért megy elôre a bringás? Frankón ennyire buta vagy? Fogadjunk, te vagy az aki a szûk utcában középen bringázót ledudálod a faszba, ugye?! Mert még azt sem tudod mi az az ajtónyitási távolság. Egyszer próbáld ki, hogy nem a talpad alól kiröppenô 300 forintok visznek elôre, egybôl megérted mi a pálya. De lehet, hogy csak kettôbôl.

THC 2009.08.12. 15:09:46

@akov: volna, volna, volna! De a KRESZ ezt mondja: Lakott területen csak akkor szabad a járdán kerékpározni (legfeljebb 10 km/h-val), ha az úttest kerékpáros közlekedésre alkalmatlan (pl: nagy járműforgalom, földút, stb.)

Megélhetési rasszista 2009.08.12. 15:10:02

@efi: De akkor se ugass, ha szürkületben aszfaltrajzot készítenek belőled, mert a barátoddal kissé tovább csevegtél, mint számítottad.

Advocatus_Diaboli 2009.08.12. 15:13:02

@Shitting Bull:
Akor m iért van az, hoyg a biciklisek okoznak a letészámukohoz legtöbb balesetet?!!!

Egyzerűen KRESZ vizsgát kellene tenniük. Amelyik szaálytalanlkodik,a nnak elvenni a jogsiját.

Őszuintén hány bivklist láttatok, aki kitette volna akezét, hioyg jelezze, merre akara a kanyrodni. Én önmagamopn kívül évtizedek alatt egyet sem.

bob77 2009.08.12. 15:13:15

@tocibacsi: Hol lehet útvopnalengedélyt kérni? Nekem is kell!

Funkerman 2009.08.12. 15:13:40

@segitoember: Ahoz elôször ide csak olyannak kéne jönnie aki bringázik. A lápilidérc és egyebeknek meg a gyalogvagyok.blog.hu és az autozz.blog.hu javallot. Érdemben csak fikázódni tudnak, semmi másra nem jók.

efi 2009.08.12. 15:13:46

@Megélhetési rasszista:
Olvasd el mégegyszer mit írtam.
Világítani kell a szürkületben és este is! De ez nem attól függ, hogy egész nap cihálom-e a lámpát. Hanem pl attól, hogy este 7-kor felpattintom-e.

csgabor 2009.08.12. 15:14:08

Komolyan mondom Budapest után felüdülés Svájcban bringázni. Az autósok (szinte mindig) vigyáznak rád, van kerékpárút, (tudtommal) nincs 40 km/h-s szabály, lehet lezúgni 70-nel a hegyről ha az embernek olyan kedve van (meg elég bátor).

Valamint, 10 fő felett egymás mellett is lehet haladni, bizony. Egyébként ez még az autósoknak is jobb, egyszerűbb így megelőzni egy bolyt, mert rövidebb, mintha egyes sorban mennének.

Plusz. Be lehet hajtani az egyirányú utcákba mindkét irányból. Ingyen lehet kerékpárt bérelni sok városban. Rengeteg bicikliparkoló van. Sok kis forgalmú út a hegyekben, csak bírja szuflával az ember. Lehet biciklit szállítani a vonatokon, buszokon, helyijáraton és távolsági buszon is, sőt sífelvonón is, ha valaki a downhill-re gerjed. Rengeteg amatőr verseny van, nyáron minden hétvégén, útlezárással, motoros kísérettel, ahol 40-50 km/h-val lehet száguldani egy nagy bolyban, az egész út a miénk.

Komolyan mondom, ha hazamegyek és ott próbálok tekerni, sokszor az idegbaj kerülget. :(

McBlade 2009.08.12. 15:14:30

Nem olvastam végig a kommenteket, de amennyire lejött, nem épp pozitív a megítélése a bicikliseknek. Én csak egyet kérdeznék.

HA 40 km órát ír elő a KRESZ a bicikliseknek (tehát létezik számukra is ilyesmi) akkor miért nincs KRESZ oktatás is hozzá (szintén kerékpárosoknak)? Érdekes nem? szabály van, oktatás nincs. Honnan tudja szerencsétlen, hogy neki mit szabad és mit nem?

Oké, befejeztem. :)

bob77 2009.08.12. 15:14:55

@lápi lidérc: Mi lenne, ha autóknál is csak egy sebességhatár lenne. Lakotterületen bellülre és kívülre egyaránt ugyanaz vonatkozna. He?

Funkerman 2009.08.12. 15:15:09

@Advocatus_Diaboli: Akkor gyere arra amerre én járok és láthatsz.

Coyote82 2009.08.12. 15:15:15

A balra kanyarodasi szaballyal tortenetesen egyetertek, mert autoskent nagyon zavaro, ha egy biciklis kozepre csampazik, bicikliskent meg nagyon felelmetes, ha mondjuk mindket savban kamionok keruletnek, amig te balra "indexelsz". Mindenkinek jobb a bekesseg, sokkal biztonsagosabb, ha felreall, es egyenes vonallal keresztezi az utat a kerekparos. Az megintcsak mas kerdes, hogy ezt tekerve is megteheti, hiszen ugy gyorsabb - viszont ezzel az autosokat ne ijesztegesse.

bigyo83 2009.08.12. 15:16:03

Be lehet hajtani az egyirányú utcákba mindkét irányból.

csgabor ez Szegeden is így van, fel is van festve, de sajnos a helyi autósok ezzel a dologgal nem tudnak mit kezdeni.

nincsde 2009.08.12. 15:16:20

Menjen minden bicajos a pi..ba!

labi 2009.08.12. 15:16:45

@Funkerman:
Gyalogolok, bringázok, robogózok, autózok.
Maradhatok, megengeded?

És mint nemtomhányszázalékban ringás is jól látom, hogy a bringások legnagyobb része a szabályokon felül állónak érzi magát és még akkor is neki áll feljebb, ha egyértelműen ő volt a balfasz.

M11an 2009.08.12. 15:17:11

@segitoember:

Mert te kurva építő jellegűt szóltál ám hozzá. Seggfej...

Advocatus_Diaboli 2009.08.12. 15:17:56

@fourgee: Olyan környéken lakom, ahol fél ótánént óránként megy el egy autó és mégis 4 sávos út van. Simán mehten az úttesten, de a baro bivklista járdán szágulozik. A szomszéd utcűban kerékpáér úton van, de a baro biciklisták 90%-a ajárdán megy. Megyjegyzem a keékprút jobb minőségű ott, mint ajárda és az úttest, de sezroitnem kifejezetten élevzik, hiyg rigatják ajórőkelőket.

Szeintem az kell, hiyg egy poltikuis éppen járni tanuló tipegő gyerekét ahláélragézolja egy ilyen b arom bicklista, na akkor végre rendet cvsinlna köztük valaki.

efi 2009.08.12. 15:18:09

@McBlade:
Miért btk-ból, ptk-ból vizsgázol ?
Gondolom jön a szabály nem tudása nem mentesít, bla-bla...
Egy embernek egyidőben kb 60 ezer oldalnyi szabályt kéne fejből tudnia, amiből 50 000-ről azt se tudja, hogy létezik. De azért csak gyártják őket.

Coyote82 2009.08.12. 15:18:42

McBlade kerdesevel egyetertek: miert nincs kotelezo KRESZ oktatas pl. kisiskolas kortol, hogy a biciklisek is megismerjek a szabalyokat? Megmondom oszinten, neha en is bajban vagyok, amikor a kerekparut csak ugy pikk-pakk veget er, illetve autoban ulve sokszor latok szabalytalanul tekero bringasokat. Ebbol a legduhitobb az, amikor nem ismeri fel a piros karikat benne egy nagy fekete biciklivel. Zalaegerszegi bringas kollegaknak jelzem, hogy ezutan minden reggel dudalassal fogom oket buntetni :-))) Ha en elferek azon a rohadek kerekparuton, akkor te is.

labi 2009.08.12. 15:19:27

@McBlade:

Ptk. és Btk. oktatás sincs az egész lakosság részére kompletten, mégsem hivatkozhatsz rá.

bob77 2009.08.12. 15:21:42

@tom sailor: az új bicikliken már nem lehet kivenni a szelepet.

PR32 (törölt) 2009.08.12. 15:23:08

@Coyote82: az a baj, hogy a népek a zebránál sem állnak meg :( áttolni lehetetlen...

efi 2009.08.12. 15:23:08

@bob77:
De benyomni a tűszelepet igen.

KolompárRómeó 2009.08.12. 15:23:52

A nemeteknel az atyauristen a biciklis, aztan jon a gyalogos, majd az autos.

Azaz a biciklisnek altalaban van bicikliutja, ha nincs, akkor mehet a jardan es mehet az uton is. Behajtani tilosban ki van rakva gyakorlatilag mindenhol, hogy biciklisek mehetnek.

Namost igazi mentalis elmaradas van Magyarorszagon a taplo "soretes puskaval vadasznam az osszes biciklist" felfogasuaknal es termeszetesen a magyar szabalyok ellenere a jardan biciklizo, vagy vilagitas nelkul kozlekedo kerekparosoknal is.
Ugyanez vonatkozik a sok "repi" bicikliutra, amit hozza nem erto kocsogok csinaltatnak rohadt dragan, de elmondhatjak, dongethetik a melluket, hogy igen, ezt is megcsinaltuk. Aztan eletveszelyes, szar, nem csoda, hogy a biciklisek inkabb az uton mennek.

Mivel az egesz orszag megerett a teljes pusztulasra, igy nem is remelem, hogy ebben barmi valtozas lesz.

Par honapja Hamburgban (mivel napi 25km az adagom, mert igy jarok meloba - ma reggel pl. jol el is aztam, de ez ezzel jar) megallitott a biciklis(!) rendor, hogy azon az oldalon legyek kedves leszallni a biciklirol es toljam (a jardan mentem, o jott velem szembe), vagy menjek at a masik oldalra. Es megkert, hogy vegyem ki a fulembol a fulhallgatot, mert igy tilos biciklizni. Nem fogadta el, hogy csak az egyikben van fulhallgato.
Korrekt volt, meg is buntethetett volna. En meg ezek utan erre IS ugyelek.

Ja es nem kotelezo, de rajtam van allandoan a kukaskabat is, persze lampam is van.

Itt tavaly majus ota (6600 km) 1-szer utottek el majdnem, 2-szer emeltem meg a szemoldokomet. Szegeden ugyanezt 5 km alatt osszeszedem, minden alkalommal, ha felulok a biciklire. Gyonyoru es altalam nagyon "imadott" fovarosunkban meg fel sem merulne bennem, hogy biciklire uljek...

segitoember 2009.08.12. 15:25:16

@M11an:
És? Lelki defekted lett? Ezért képes voltál kommentet írni? Fáradt lehetsz...

@Funkerman:
Szerintem bárkinek lehet építő véleménye, akár gyalogos, akár autós, akár bringás. Főleg mivel mindenki érintett a kérdésben.

De az nem vélemény, hogy a bringások, autósok, gyalogosok barmok. Ez megnyilvánulási kényszer, mint ennél m11an-nél, vagy kinél. Lélek büfi. Ezzel a lendülettel nem lehet problémát megoldani, ez maga a probléma...

Coyote82 2009.08.12. 15:25:40

@PR32: en megallok. Sportosan vezetek, folyamatosan gyorshajtok, de a zebranal megallok... hulyenek is neztek legutobb Pesten, hogy minek allok meg, pedig felenk ez termeszetes. Remelem az orszag maradek 99%-a is lassan "europaizalodik". 10 eve van jogsim, egyetlen balesetet sem okoztam, vajon miert?

bakaohki (törölt) 2009.08.12. 15:25:41

Ha kikerül a zindex nyitóra, úgyis anyázás lesz belőle. A nép azon is ölre menne, hogy kint milyen idő van... Amúgy azt is le lehetne írni, h én mint állampolgár ilyenkor kihez fordulhatnék (nincs kerékpárút, a kresz ide vonatkozó része elavult stb.) - kerületi képviselőhöz? V. kinek kell írni?

mr_brown 2009.08.12. 15:25:41

Bizony be lehet hajtani triciklivel mindkét irányból, de csak akkor ha azt tábla jelzi.

Persze elég kellemetlen élmény volt amint egy egyirányú mellékutcába befordulva rögtön (nem volt tábla) az úttest közepén szembetaláltam magam egy kérkerekűvel aki ijedtében elesett. Nem, nem mentem gyorsan, sőt még el sem ütöttem, csak megkérdeztem jól van-e.

Volt már afférom kivilágítatlanságbóal adódóan is. Azt is megbeszéltük később a triciklistákkal.

De engedtessék meg egy kérdés: Miért van az, hogy sok, nagyon sok triciklista akkor sem használja a trickliútat ha az adott úton van olyan, sőt el sincs torlaszolva semmilyen módon?

BeeTm · http://beeproject.atw.hu 2009.08.12. 15:25:59

Ezért jó Pekingben kerekezni,ott tolerálják őket.... :)

Karcolt lendület 2009.08.12. 15:26:04

Természetesen jobb lenne, ha a KRESZ életszerűbb lenne és mondjuk a biciklin szükséges világító/fényvisszaverő berendezésekre vonatkozó szabályozást is aktuálizálnál. Csak a poszt és a való világban tapasztaltak között feszül némi ellentmondás: a KRESZ jelenlegi szabályait olyan ajánlás félének tekinti a biciklisek jórésze, egy autósnak speciel nem az jut az eszébe a biciklisekről, hogy - ahogy már említették - megállnának pl. a piros lámpánál velük együtt és esténként úgy világítanak, mint egy karácsonyfa (max. nem szabályos a prizmáik formája). Sokkal inkább eltökélten tekerő sötétben bújkáló ellenforradalmárokkal van tele esténként a város (értsd: feketeruhás, semennyi vagy minimális fényvisszaverő felülettel, max. egy villogó lámpával rendelkező), akiket pl. a körút szűk sávjaiban nem is elég egyszer megelőzni, mert minden pirosnál újra és újra elmennek az ember mellett... Szóval ne csodálkozzatok, hogy aki nem csak biciklivel közlekedik, az minimum a rendes - akár a KRESZ-nek megfelelő, akár annál több - láthatóságot szeretne. Az egyszem hátsó villogó nem elég, az lófasz, az nem látszik az előttünk lévő autótól vagy ha a szembejövő lámpája kissé bevakít, szemből pedig pláne nem ér semmit (mindenkinek kínos, mikor előzés közben veszi észre az ember a szembe jövő biciklist). A kukásmellény az, ami már segít a távolabbi és nem mellesleg pontos észlelésen, hogy "né' mán egy biciklis", lazán kötelezővé tenném _mindenhol_, _minden időszakban_. (Ahogy autóknál a lámpahasználatot is - sokan észre sem veszik, hogy nem is túl extrém fényviszonyok között is mennyire rosszul látszanak akár fényes nappal is.)

Coyote82 2009.08.12. 15:27:11

@KolomparRomeo: bazmeg akkor en nemet vagyok :-) Az nem ott dol el, hogy milyen nemzetisegu vagy, ez minden ember sajat fejeben dol el. Mondjuk azt hozzateszem, a szabalytalankodo bicikliseket es gyalogosokat a taplaleklanc legaljara sorolom, oket szivesen elutnem neha :-)

petyo 2009.08.12. 15:27:46

NEM AKAROK KÖTELEZŐ SISAKOT!
Vegyen magának aki akar de nem akarom a kötelezőt. Hagyjanak békén! Világítok, szerelek lámpát, macskaszemet, mindent ami másért is van. A sisak csak engem védene és keserítené meg az életem. Legyen ez az én dolgom.

2222 2009.08.12. 15:27:52

"Szerencsére nem jellemző, hogy a rendőrök túl gyakran keserítenék a KRESZ-előírások szó szerinti számonkérésével a kerékpárosok életét."

Szerencsere pont ezert nem erdekel senkit, hogy mi van a KRESZ-ben.
Ha cikk iroja megerti, hogy mit irt le, talan a KRESZ modositasan dolgozokat is erdekelne mit csinalnak.

cooper (törölt) 2009.08.12. 15:29:01

ez a gyors és hatékony, az emberek érdekeit szolgáló, becsületes munkamorál minden minisztériumra jellemző.."mannnnyaaaana"...de ott van tenger

Funkerman 2009.08.12. 15:29:03

@KolompárRómeó: Pedig itt Pesten igazán izgi a bringázás :D
amikor megyek a buszsáv balszélén is üvöltöm az elôttem totyorgó autósnak, hogy menjem már elôlem, mit csinál, menet közben rámnyitja az ajtót. ez csak igy izgalmas, közben persze balról többen pályáznak az életemre, hiába van záróvonal...

efi 2009.08.12. 15:30:20

@mr_brown:
Talán mert némi kívánnivalót hagy maga után a minősége...esetleg egyenesen kavicsból van.

lamed 2009.08.12. 15:32:21

Én megszüntetém azt, hogy a járdán is szabad bicajozni, ha az út erre nem alkalmas. Miért menne a járdán? Tessék tolni. Lassaban ér a céljához, de hát ez van. Autóval is felmehetek a járdára 10 km/h-val, ha az út nem alkalmas?

A másik a villogó első lámpa! Mit láthat a kerékpáros egy stroboszkóppal megvilágított úton? Én biztosan nem lennék képes így közlekedni.

bob77 2009.08.12. 15:32:38

@Coyote82: ha a babettás bekanyarodhat balra, akkor a biciklis miért nem? Szerintem nem balesetveszélyesebb

monnyo 2009.08.12. 15:34:31

Ejnye de örülök ennek a postnak! :) Talán tudtok nekem segiteni, abban ami velem pár napja történt. (mert a helyes választ nem tudom még mindig, de az biztos, h mi a bicajossal majdnem vérre mentünk már)
Tehát én autós, mellék utcából jöttem ki, épületek közül, a saroképület nem 90 fokot, zárt be az úttal, hanem olyan 80-at (ki kellett gurulnom, h belássam, sőt ott egy buszmegálló mögé még plusz be van terelve a bicajút)... tehát mielött kikanyarodhattam volna a kivánt úttestre kereszteztem 1 db járdát és 1 db bicikliutat. Mivel forgalmas úttestre szerettem volna kikanyarodni, h belássam kiálltam a szélére. Ekkor jött a biciklis hölgy... ezerrel... jó nagyot ráverve direkt az autómra (ő azt állitotta, nem tudott megállni), a lényeg a lényeg, ő morgott miért állok a bicikliútra én meg nem értettem hogyan kéne kikanyarodnom másképp.
Remélem Ti tudtok vmi jó megoldást, mert én feladtam. :( (sajnos tényleg csúnya veszekedést rendeztünk)

Funkerman 2009.08.12. 15:37:42

@2222: Nem gondolom, hogy igaz lenne amit leirtál. A zebra elôtt való 30ra lassitás se ment át itt minálunk, mert azzal olyanok juthattak volna elônyhöz, akik ugyan nem basszák szét az utakat, a levegôt, de ehez képest nem fizetnek semmilyen útadót, nem tankolnak stb. Csak közlekedni szeretnének, biztonságosan. Minden hónapban elütnek valakiket a zebrán, aztán semmi sem történik. Lámpa kéne egy zebrához, mert 13 perc alatt lehet átjutni? Áááááááááá, minek, 25 éve jó úgy, akkor még 250 évig is jó lesz.

PR32 (törölt) 2009.08.12. 15:38:36

@Coyote82: nemtom. normálisan vezetsz? :)

mr_brown 2009.08.12. 15:38:42

@efi:

Konkrétan nem erre gondoltam, hanem a járdán felfestett, kitáblázott, és hasonló megoldások esetére.

pobeda 2009.08.12. 15:39:19

@Advocatus_Diaboli: Én tudom hogy" a név kötelez" avagy nomen est omen.De a többiek nem értik,vagy nem gondolkodtak el rajta.Provokálni teccik a jónépet? :))))

lamed 2009.08.12. 15:40:08

@monnyo: A beláthatatlan részre a bicajjal is úgy kell bemenni, hogy meg tudjon állni a felbukkanó akadály előtt. És ha egy gödör lett volna ott, akkor belezuhan? Az elsőbbség nem azt jelenti, hogy megyek mint az állat, hanem igenis el kell tűrni, hogy az elsőbbségadásra kötelezett nem hirtelen módon (!) akadályozza őt. Akár még megállásig is.
Persze más kérdés, ha hirtelen rontottál ki, de szerintem nem ez volt a helyzet.

tom sailor 2009.08.12. 15:40:13

@bob77: Kiszúrni még mindig lehet. :)

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2009.08.12. 15:40:19

"Egy akkurátus közúti ellenőrzésen fennakadnának a fixik is."

A fixi önmagában nincs betiltva.
Ha nincs rajta fék, akkor meg még jó hogy be van...

Sickret Service (törölt) 2009.08.12. 15:40:43

Elég gyakran váltogatom az autót és a bringát, mikor melyik célszerűbb az adott helyzetben.

Azoknak, akik nagy hangon fröcsögnek a bringások ellen, kívánom, hogy tudjanak pár napot tölteni mondjuk Koppenhágában városnézéssel.
Ott gyakorlatilag a bringások sokkal nagyobb prioritást élveznek, mint az autósok, meg is van az eredménye: a levegő tisztább, a dugók sokkal ritkábbak, mint nálunk, pedig a város csak 10%-kal kisebb Budapestnél, igaz, a népesség a népsűrűség is jóval kisebb - de akkor is, ez is egy főváros.
És képzeljétek, ezek a szegény, birka dánok ezt elfogadják és tudnak együtt élni a helyzettel.

Persze nálunk ez az egész ugyanúgy képeződik le, ahogy a politika: itt csak ellenségek vannak és a cél szentesíti az eszközt, mind a bringások, mind az autósok közt sok az elvakult.

Csak egyvalamit felejtenek el mindig az autósok: egy bringás nem tud megölni egy autóst, ha ütköznek, míg fordítva ez nagyon könnyen megtörténik.

Funkerman 2009.08.12. 15:41:26

@monnyo: nekem az a meglátásom, hogy mindig az utak következési sorrendje szerint kell kinyarodni valahonnan. pl pesti rakpartról jössz fel a kossuth tér és margit-hid között. én tudom, hogy beláthatatlan az autóút, de a bringaút és az azon közlekedôk tök jól látszanak és ha látja, hogy jövök bringával és keresztbe áll elém, holott még 5 percig tuti nem jut át viszont bringások jönnek mennek, akkor jogosan anyázok azt hiszem.

monnyo 2009.08.12. 15:41:53

@lamed: figyi nem azt mondom, h 0-val gurultam ki a széléig az úttestnek, de láttam a bicajt és messze volt még... megállhatott volna... de esze ágában sem volt. (lehet azthitte mire odaér, nekem sikerül kifordulni, de nem igy volt)

Coyote82 2009.08.12. 15:42:06

@PR32: nem normalisan, de jol :-) Gyorshajtok, de a biciklisekkel es gyalogosokkal elozekeny vagyok, kiveve ha tilosban maszkalnak. Akkor nevelo celzattal halalra ijesztem oket :-)

goumideaumineaux 2009.08.12. 15:42:33

Üdv, démosz!

Ha már mindenki sír és úgy tűnik autósok is olvassák: én azokat az autósokat utálom, akik a bicikliúton várják meg, hogy mikor kanyarodhatnak fel a főútra. Naponta vagy tíz autós állít meg vagy kényszerít lassításra ezzel. Látja, hogy nem fog tudni ráfordulni a főútra, látja és leszarja (vagy elképzelhetetlennek tartja), hogy jövök, de azért áll keresztbe a bicikliúton. Én ezek miatt vagyok harcosfajta.
Egyébként javaslom társaimnak a kézzel irányjelzést akkor is, ha a bicikliút az autóúttal együtt kanyarodik, de van róla leágazás egyenesen (pl: a Parlament előtt), úsztam már ezzel meg balesetet.

ticsko 2009.08.12. 15:42:53

Nem olvastam el az összes kommentet, de annyit hozzátennék, hogy a bicikliseknek sem ártana legalább egy KRESZ-vizsga, sokkal kevesebb baleset történne autós-biciklis párosításban.

Sickret Service (törölt) 2009.08.12. 15:43:56

@Coyote82: Hát persze, az összes gyorshajtó igazi ász vezető, egy Schumacher és egy vezetésbiztonsági mesteroktató elegye, aki mindig tudja, milyen veszélyhelyzet következhet be, és képes áthágni a fizika törvényeit...

Coyote82 2009.08.12. 15:44:26

@bob77: orulok hogy megkerdezted: en a segedmotoros kerekpar es a bicikli kozott nem tennek kulonbseget a KRESZben. A babettasok ugyanolyan kihivasok ele neznek mint a bringasok, az egyetlen kulonbseg, hogy (jo esetben) ok nem tekernek dombon felfele :-) Robogosok szinten ide tartoznak: az oltasi bizonyitvanyukat is elvennem a sok 80-nal szaguldozo parasztgyereknek. Ha nem bir lassan menni tegyen fel rendszamot es szerezzen A1 jogsit.

bunyoka 2009.08.12. 15:45:26

Nagyon uncsi... Lehetne már egyszer egy olyan post, amiben mindenki elismeri az úton a másik létjogosultságát?
Muszáj mindenkinek beugatnia?
Nehéz lenne a pirosnál megállni a bringásoknak? Nehéz lenne az autósoknak egy kicsit türelmesebbnek lenni?
Nehéz lenne mindenkinek csak egy picit befogni a pofáját és gondolni arra, hogy a másiknak milyen lehet?

Coyote82 2009.08.12. 15:45:33

@Coyote82: ugyanakkor azzal kiegeszitenem a valaszomat, hogy a segedmotorosoknak KOTELEZO A KRESZOKTATAS, ami a bicikliseknek nem. Tehat a Babettas eseteben kisebb az esely arra hogy hulyeseget csinal.

Karcolt lendület 2009.08.12. 15:46:29

@petyo:
Hasonlót tudok mondani, mint az "én dolgom, hogy becsatolom-e az övem és nekem qrva kényelmetlen" hozzáállású autós kolégáknak:

Ha elütnek és onnantól csak egy növény leszel az intenzíven, az már a mi ügyünk, mert mi fizetjük. Szóval tessék csak felvenni szépen.

tom sailor 2009.08.12. 15:46:41

@lamed: Az első lámpa nem azért van (elsősorban), hogy te láss, hanem, hogy téged lássanak. Erre teljesen jó a ledes villogó.

lamed 2009.08.12. 15:47:12

@monnyo: Nyilvánvaló, hogy meg kel állnia, ha messziről látja az akadályt. Nem mehet neked szándékosan, még csak ki sem élezheti a helyzetet az utolsó pillanatban való fékezéssel. Elhúzhatja a száját, de köteles eltűrni, hogy akár megállásra is kényszerítik, ez nem jelenti az elsőbbség megsértését. Pláne, ha nem is volt más lehetőséged a kikanyarodásra.

Gerik001 2009.08.12. 15:47:34

nekem az a fura hogy a biciglisek ugyanugy a forgalom részei. Ahogy egy motoron nem mész át ugy a biciglin se kénne.

Sajnos az én meglátásom az hogy a bringásokra a bringásfutárok kockázatvállalossága bélyegez meg mindenkit.

én is láttam már futárt 2*2 sávos uton átmenni piros lámpával.

Sickret Service (törölt) 2009.08.12. 15:47:41

@Coyote82: Majd ha az összes autós gyorshajtó (beleértve magad is) is betartaná a korlátozást, akkor lenne bármilyen alapod más gyorshajtását és szabálytalanságát fikázni, addig ez álszent és képmutató...

ave 2009.08.12. 15:47:57

Lam itt is vilagit a sotetseg egyesekbol.

A tokom televan a sok uj kerekparuttal, amik hasznalhatatlanok ha nem 20-al akarok rajtuk csorogni valami jo vastag gumival.
Hat johogy az uton megyek... Egyebkent is, ha segedmotoros kerekparral lehet az uton menni, nem tudom egy hasonloan gyors kerekpar miert boki egyesek szemet. "Mer' csak"

Coyote82 2009.08.12. 15:48:05

@Sickret Service: nem az osszes gyorshajto jo vezeto, de az osszes jo vezeto lehet gyorshajto. Ha tudod hol a fek es mit bir az auto, akkor lehet hataron autozni. En konkretan elvegeztem a Schumacher vezetestechnikai tanfolyamot, viccen kivul. Ettol nem lettem nagy asz, de igen, oldottam mar meg szar helyzeteket, mert tudtam mit kell csinalni...

mr_brown 2009.08.12. 15:48:46

Apropó, volt régen egy kolleganőm akit pont az egyirányú utcában ütött el egy triciklista, persze a rossz irányból, és abban az utcában se nem volt kitáblázva, hogy lehetne ilyet tenni.

Közben szép halkan megjegyezném: olyan sok szó esik itt a KRESZ-ről, ennek ám kétirányú dolgonak kellene lennie. Amíg jelenlegi szabályokat sem tartja be a nagytöbbség - lehet nem is ismeri - addig nem érdemes KRESZ módosításokat kérni. Mert jelen esetben felmerülhetnek olyan kezdeményezések is, hogy kötelező KRESZ vizsga, egyedi azonosító a közlekedőknek, stb.

Coyote82 2009.08.12. 15:49:16

@Sickret Service: latom egy robogoshoz van szerencsem :-) huzzal le a bicikliutra :-)

lamed 2009.08.12. 15:50:09

@tom sailor: Értem, hogy ez volt a cél, de ez max akkor működik, ha amúgy is elég világos van. Ha már kissé sötétebb, akkor láthatóan villog az egész út előtte. Néha látok ilyet a sötétben, félelmetes. Ráadásul nem lehet elmenni amellett, hogy a lámpa azért is van, hogy a a bicajos lásson.

Coyote82 2009.08.12. 15:50:27

@Coyote82: komolyra forditva a szot, varosban betartom a sebesseghatarokat, azon kivul megyek gyorsan - varoson kivul a robogosok gyorshajtasa sem erdekel. Varoson belul ne allatkodjatok, mert ti jartok rosszabbul.

monnyo 2009.08.12. 15:50:35

@lamed: Igazából az üvöltözést sajnálom nagyon, holott azokkal kéne veszekedni, akik kitalálják az "építsünk gyorsan bicikliutat", semmi szabályozás... bringás menne... gyalogos menne... autós is... áááá... szerintem ezt szinte lehetetlen megoldani! :(

Sickret Service (törölt) 2009.08.12. 15:50:45

@Coyote82: Ugyan már, te (elvileg) kaptál oktatást, mégis tudatosan és folyamatosan gyorshajtasz, ami egyrészt jelentős kockázatnövekedés, mert a sebességgel exponenciálisan növekszik a súlyos balesetek valószínűsége, másrészt kifejezetten antiszociális viselkedés, amit szintén tudatosan és büszkén vállalsz, ez jól mutatja, hogy esetedben a vezetői engedélyhez szükséges tanfolyam és vizsga semmit nem ért...

ave 2009.08.12. 15:51:10

Ja es elol hatul villogom van, forgalmasabb szakaszokon mindig mennek. 600 meterrrol latszik, nehogyma ennel tobb kelljen.

monnyo 2009.08.12. 15:51:53

@ave: az a szomorú, h nem biztos jobban jársz az úttesten... :((( Az is rossz minőségű...

rnmr (törölt) 2009.08.12. 15:51:57

jajj, minnyá sírok, szegény autósoknak bicikliseket kell előzni a forgalomban! hát ez valami elképesztő! tilcsuk be a biciklit! nu!

egyébként járdán ne biciklizz! fülhallgatót vedd ki a füledből, te hülye és vegyél lámpát, világos?!

a kreszt meg mindenki megszegi, csak szegény autósoknak fáj, hogy őket megbaszHATJÁK, ha átmegy a piroson (márpedig átmegy), míg a bringást nem nagyon szopatják ilyennel. ezt irigységnek hívják, nem pedig a másik iránt érzett felelős gondolkodásnak.

és arra miért nem gondol SENKI, hogy nem ellenségek vagyunk az úton, hanem társak, ezért fontos, hogy odafigyeljünk a másikra és lehetőleg ne veszélyeztessünk senkit. az viszont simán benne van, hogy néha bizony meg kell előzni a biciklist, mert a canga gyorsabb városi közlekedési eszköz, mint az autó. tudom, nem jó érzés beismerni, hogy rossz "lóra" szállt valaki, de ezért nem az a hibás, aki jól választott. ha meg muszáj autóba ülnöd, akkor fogadd el a korlátaidat, és utáld a többieket.

mr_brown 2009.08.12. 15:52:20

@Sickret Service:

Van ám itt bőven igazság, De itt kétoldali toleranciára is szükség lenne.

utsó mondat: azért azzal sem lehet túl könnyű együtt élni, hogy megöltél valakit akár a te hibád, akár nem. Senkinek sem kívánom!

Sickret Service (törölt) 2009.08.12. 15:52:28

@Coyote82: Nem, sose voltam robogós. Csak veled ellentétben én objektíven próbálom látni a dolgokat, míg te a saját rögeszmédet tudod csak szajkózni, ezen az se segít, ha ilyen leárazoptt szövegekkel próbálsz fölényeskedni. :)

Coyote82 2009.08.12. 15:52:31

@Sickret Service: nem neveznem antiszocialisnak, ha kifejezetten elozekeny vagyok es nagyon vigyazok a forgalom tobbi resztvevojere. Az meg nem antiszocialis viselkedes, ha sajat magamat sodrom veszelybe, de mast nem.

Karcolt lendület 2009.08.12. 15:55:11

@Sickret Service:
Viszont nem igazán tűnik fel, hogy a bringások mind a biztonsági felszereléseikkel (láthatóság), mind szabálykövetéssel, a mozgásuk kiszámíthatóságával ill. defenzívebb vezetési stílussal (éles szituációk kerülésével) olyan nagyon segítenének az autósoknak abban, hogy ne történjen baleset.

Coyote82 2009.08.12. 15:55:20

@Sickret Service: akkor bocs hogy "lerobogosoztalak", megertem ha sertett a megszolitas :-) Ha elolvasod az osszes hozzaszolasomat fentrol, akkor meglatod, hogy epp objektiven probalom szemlelni a dolgot, figyelembe veve a biciklisek szempontjait is. Tovabbra is ugy gondolom, hogy egy alap KRESZ-oktatas nekik is jarna, es ha az autovezetok kicsit "nyugatiasitananak" a vezetesi stilusukon, akkor sokkal biztonsagosabb lenne a kozlekedesunk. A nemetek is hajtanak mint az allat - a varosban megis biztonsagban bringazhatsz vagy setalhatsz.

dpspeti 2009.08.12. 15:55:26

"petyo 2009.08.12. 15:27:46
NEM AKAROK KÖTELEZŐ SISAKOT!
Vegyen magának aki akar de nem akarom a kötelezőt. Hagyjanak békén! Világítok, szerelek lámpát, macskaszemet, mindent ami másért is van. A sisak csak engem védene és keserítené meg az életem. Legyen ez az én dolgom. "

Ez azért kemény :D Ennyi erővel, nem akarok biztonsági övet, mert kényelmetlen, meg amúgy is...csak engem védene...

Minden oldal mellett lehet érveket felsorakoztatni..

Biciklisek..

1. Pirosban megállni!
2. Egyirányú utcában nem szembe biciklizni, de ha még ezt is teszitek (X db kerékpáros..., ahol X

Sickret Service (törölt) 2009.08.12. 15:55:51

@Coyote82: Ilyen hatásos dolgokat bárki mondhat... de az út nem versenypálya, a szabályok azért vannak, hogy kiszámítható legyen a közlekedés, de ha a hozzád hasonlól folyton önhatalmúlag felülbírálnak a fenenagy önbizalmuk miatt minden szabályt, az teljesen lehetetlenné teszi ezt.
Majd egyszer összefutsz valakivel, aki szintén azt hiszi, hogy ő autózhat a "határon" és mindent megold, csak a kettőtök együttes szabályszegése már éppen egy nem megoldható helyzetet fog eredményezni...

dpspeti 2009.08.12. 15:56:22

Hát ennél tobbet irtam, nem irom ujra...nem tudom miért torte meg..

Coyote82 2009.08.12. 15:57:10

@Sickret Service: sebaj, akkor majd a toloszekes forumon irogatom ugyanezt :-)

copass 2009.08.12. 15:57:27

ez a fülhallgató tiltás jó dolog, piszok veszélyes még gyalog is, nemhogy bringával, sisak-lámpa legyen kötelező.

Walter Melone (törölt) 2009.08.12. 15:57:33

Az autósok utálják a bringásokat mert feltartják őket, a bringás meg (a járdán) a gyalogost utálja, mert feltartja őt.
A gyalogos utálja a kutyás öregasszonyokat, mert a pórázzal elzárják az utat, és feltartják őket.

Az öregasszonyok utálják a kisgyerekeket, mert elkergetik a galambokat.
A galambok meg szarnak az egész városra autóstul, biciklistül, öregasszonyostul.

Ja: lámpa az sztem is fontos.

Marci89 2009.08.12. 15:57:39

Idegesítő ez a sok okoskodás.
Üljetek fel ti a biciklire és hajrá menjetek el a következő városba! Én Fehérváron akkor is rámegyek a közútra! És miért? Azért mert 50-el nem fogok "akadálypályán" azaz járdán vagy máshol menni. A másik, hogy hamarabb odaérek a célomhoz mintha kocsival mennék.
Emberek tessék venni versenykerékpárt vagy bármi mást és menjetek le nyáron Fehérvárról vagy bárhonnan a Balcsira vagy messzebb. Amúgy hihetetlen jók a magyar utaink, a kerékpárosnak nincs jobb dolga csak keresi a kátyút.

Egy kicsi megjegyzés a cikkhez hogy biciklizni mindenkinek szabad és nem kell hozzá kresz vizsga viszont illik tudni.

Viszont az olyan bunkókat nem szeretem akik direkt próbálnak genyózni a biciklisekkel. Lehet az gyalogos vagy autós mindegy, de ha velem játszik akkor én leszállok a bicikliről és annak nincs jó vége.

mement 2009.08.12. 15:57:59

Ugy kiszornam a fenebe a forgalombol azokat a ostoba soforoket akik keptelenek atlatni bizonyos bicikli utak veszelyeit es felfogni annak okat miert nem hasznaljuk szivesen, eleg gaz hogy ezt magyarazni kell, es nem szembetuno onmagatol, bazz akinek ez ranezesre nem esik le annak milyen lehet az itelokepessege mas szituaciokban?

Gyanitom ezek azok a figurak akik nem adjak meg az elsobseget se a kereszt iranyu bicikli utnal se jobbra fordulasnal, meg ha 3 tabla van akkor sem.

Sickret Service (törölt) 2009.08.12. 15:58:15

@Coyote82: Ha a forgalomban rendszeresen gyorshajtasz, azzal egészen biztosan nagyobb veszélyt jelentesz minden más közlekedésre, mintha betartanád a sebességhatárt, olyan nehéz ezt belátni?
Ezen az se sokat enyhít, ha előzékeny vagy (ugye ez nem azt jelenti, hogy mindenkit le akarsz előzni?) :), még ha ez dicséretes dolog is.

mr_brown 2009.08.12. 15:58:27

@rnmr:

"és arra miért nem gondol SENKI, hogy nem ellenségek vagyunk az úton, hanem társak, ezért fontos, hogy odafigyeljünk a másikra és lehetőleg ne veszélyeztessünk senkit."

Teljesen igaz, viszont a hozzászólásod többi része nem ezt tükrözi. Már csak az a kérdés, hogy ki is irigy kire?
Hidd el, hogy legalább 50%-ot nem zavar, hogy adott esetben gyorsabban haladsz, és átmész a piroson, hanem belegondol abba is, hogy mi van épp arra manőverezett volna mielőtt épp előtűnsz a holttérből, vagy épp keresztezné azt az útat amin haladsz át a piros lámpán. Tudod, nem az apró karosszéria sérüléstől tart...

Sickret Service (törölt) 2009.08.12. 15:59:38

@Coyote82: Tudod, az a sajnálatos statisztikai tény, hogy akik ilyen stílusban fogják fel a közlekedést, azok többnyire másokat ölnek meg velem, míg maguk megússzák.
Pedig fordítva kéne lennie.

Kis ember 2009.08.12. 16:00:49

Én annyira örülök a sok fikázónak, mert ez azt jelenti, egyre több a kerékpáros, egyre nagyobb problémát jelent a szabályozatlanság és a régi beidegződés, miszerint a kerékpáros nem egyenrangú.
Lassan tényleg elérjük a kritikus tömeget, és akkor nincs visszaút, minden meg fog változni.
A fröcsögők nagy része meg úgyis csak elhízott billentyűharcos, ki nem merne szállni az autójából, csak néz mereven előre, ha gáz van.

zr 2009.08.12. 16:02:09

@Bögöy: én országútival nyomom és nem kell lámpát ráerőszakolni, bármilyen normális ledes lámpa rászerelhető egy országúti kormányára és ülés rúdjára. ha én egy specialized roubaix-ra fel bírom rakni anélkül, hogy leesne a karikagyűrű a kezemről, akkor valószínű mindenki képes rá.

simán kell a lámpa a budai hegyekben kis utakon este 6-7 felé nyáron is, ahol a fákkal árnyékolt utakon kerekezel és nem akarod, hogy megtoljon egy autó.

nagyon felelőtlen dolog sötétben lámpa nélkül bringázni, én autóval nem egyszer gázoltam majdnem halálra kerékpárost sötétben...és nagyon sok ilyet látok manapság is. elképesztő ostobaság, hogy valaki képes százezreket kiadni egy bringáért és sajnál 2x3000 ft-ot egy rendes led-es lámpa szetért.

Walter Melone (törölt) 2009.08.12. 16:03:18

@Kis ember:


az a baj, hogy a sok szabályszegő bringás jelentősen rontja a kerékpáros szervezetek megítélését, és érdekérvényesítő képességét.

rnmr (törölt) 2009.08.12. 16:03:21

néhány dolog felett elsiklunk: az autósok bizonyos része retteg az autóban, de nem teheti meg, hogy kiszáll belőle, mert mit mond a szomszéd/kolléga/stb. a bicajosok egy része divatból biciklizik, és fingja nincs a biztonságos közlekedésről. a gyalogosok nagy résznek alapból fingja sincs a biztonságos közlekedésről. a kreszre kb mindenki szarik, de fórumokban mindig mint szentírást emlegetik, sőt az úton sem az számít, hogy megoldjuk a szituációt, hanem az, hogy a kresz szerint nekem ez és ez. amíg ez a morál, hozzáállás nem változik, addig minden marad így, a politikusok tovább népszerűsködnek a használhatatlan bringautakkal, az autósok ellenségnek nézik a bringásokat, a bringások meg, de ez úgyis mindegy, kit érdekel az a pár szerencsétlen, akinek még autóra sem telik.

akoshege 2009.08.12. 16:04:00

@Arilian: teljesen egyetértek.
Autóval kerékpárral és gyalog egyaránt közlekedek.

Járda: igenis szoktam rajta tekerni, de ha gyalogos kerül elém, akkor inkább megyek mögötte az ő tempójában kicsit, hátha észrevesz, ha nem akkor kicsit csengetek, és max az ő tempójának kétszeresével megyek el mellette (ami nincs 20 km/h sem)

Bringaút: Tényleg életveszély, de ha választhatok, hogy járda, vagy bringaút, akkor az utóbbi. persze így meg buszmegállókat, villanyoszlopokat, kapcsolószekrényeket kell kerülgetni, ami sokkal veszélyesebb, mivel kemény és szögletes, de gyaologs is van rajta elég. És aki tud bringaúton 20 km/h-val folyamatosan menni úgy, hogy minden tereptárgyat kikerül az zseni.

Úttest: Általában a bringaúton közlekedni A-ból B-be kb 3x akkora energiát igényel, mint úttesten, mert kanyarog, padkák vannak, és gyalogosok. Autóval ez legfeljebb kicsit nagyobb fogyasztást jelentene, de bringával durván fárasztó.
Úttesten viszont nem megyek olyan helyen, ahol nem tudnak az autósok rendesen kikerülni (pl Lánchíd, Körút sűrű forgalomban) Ezeken a helyeken inkább a járdán megyek akkor is, ha ott ezerszer lassabb. Egy belvárosi mellékutcában meg a kocsi sem megy 30 fölött, tehát nem szoktam feltartani.

Kresz: Be kell tartani, de ha pl egy úton nincs útkereszteződés, csak zebra, ahol épp nem megy át gyalogos, akkor azon átgurulok (lelassítva)

Lámpa: baromság napközben hordani, éjszaka viszon agyonütném azokat a barmokat akin nincs. Tipikusan az olyan teljesen amatőr béna bringásokat utálom, akiken látszik, hogy nem tud még egyenesen sem menni stabilan, és gyalogos tempóban megy az úttesten kivilágítatlanul. Ha sajnálja azt a 3000 forintot amibe a lámpa kerül, akkor üssék el.

fakof 2009.08.12. 16:05:42

leszarom a rendőrt is

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2009.08.12. 16:05:47

A fixikről annyit, főleg azokról amelyiken nincs semmi fék hogy az ilyen inkább bassza bele a fejét a falba otthon egyedül, de ne az úton a másikba. Főleg az amatőrök akik betépve jönnek le a heygről és utána fejjel bele a bokorba szétvágva magukat...

zr 2009.08.12. 16:06:27

@dpspeti: abszolut a szabályos kerékpározásért vagyok, de:

1. minden normális országban lehet egyirányú utcában szemben biciklizni. senkit nem zavar

2. 40 kmh limit egy vicc...egy országúti bringával ha jó a szél és jó a forma akkor vízszintesen sem nagy ügy a 40+ kmh...és ha kis lejtő is van akkor hajrá. pl hogyan edzzek egy versenyre, ha nem mehetek 40 felett?

olyan kis primitív falu ez az ország az ilyen kis piti múltszázadi szabályaival...

rnmr (törölt) 2009.08.12. 16:09:16

@mr_brown: azért van az embereknek szeme és füle, hogy az ilyen eseteket elkerüljék. értem ez alatt, hogy ha látom, hogy jön egy autó, akkor nem megyek át a piroson, hiszen tudom, hogy el fog ütni. ha nem belátható a kereszteződés, akkor nem megyek, ha holttérben vagyok, akkor lassítok, figyelek. a ki is irigy kire azért nem kérdés, mert a bringa gyorsabb, kényelmesebb, szebb mint az autó, ráadásul az emberiség egyik legnagyobb/legjobb találmánya, szemben az autóval, ami egy merő rák :D

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2009.08.12. 16:09:18

Mondjuk a 40km/h-s limit azért nem sok mindenkit korlátoz, azért elég combos az aki 50-nel tud menni városban folyamatosan ;)))))))

Néhány top bringás, és triatlonos és ennyi: de még őket se nagyon... 8)))

pjotr007 2009.08.12. 16:10:14

Nem olvastam végig, lehet már valaki megírta, az okos cikírónak az az egyik baja, hogy:
"a háromszög alakú fényvisszaverő használata, hogy a sötétben ne lehessen összetéveszteni a kerékpárt egy traktor-pótkocsival, le van tiltva."
Elárulnám hogy a lassú járműveken kötelező a háromszög alakú fényvisszaverő, akkor most tegyünk olyat a biciklire is???
Miért lenne az jó?

akoshege 2009.08.12. 16:12:03

Mégy egy:

Minden autós képzelje el a következő szitut, mert én mikor veszetek mindig rettegek tőle:

Jobbra akarok kanyarodni, mellettem a járdán vagy mellette bringaútegy bringás jön, kb 25km/h-val. Mikor én lelassítok, és elkezdek jobbra kanyarodni, tökéletesen a holttérben van az egész, és a tükörből meg nem látszik. és nem én vagyok a gyorsabb, szóval tuti belémjön, mert nem tud lefékezni. Pedig egyértelműen ELSŐBBSÉGE van

Ugyanez úttesten: Látom, hogy megy előttem, vagy van időm megelőzni és befordulni, vagy nincs, és megyek mögötte, majd befordulok.

Én ha autóval megyek is fosok a bringautas útkereszteződésenél, higgyétek el, hogy nem igazán biztonságos.
Ha meg nem lehet rajta még 25-tel sem menni, ami egy közepes tempó, illetve 100 méterenként minden útkereszteződésnél le kell lassítani, akkor meg miben különbözik a járdától, mi haszna?

.com 2009.08.12. 16:12:18

@petyo: meg a szetloccsant fejeddel rehazol fel evig TB-n...vegulisazingyenvan

rnmr (törölt) 2009.08.12. 16:13:56

ja, mégvalami, a holttér-para: ha a kedves autós kanyarodás előtt indexel, akkor azt a holttérben haladó bringás észreveszi és nagyobb eséllyel tesz meg mindet a karambol elkerülésére, mintha nem látná a kanyarodást megelőző, a kresz szerint egyébként kötelező jelzést

mr_brown 2009.08.12. 16:13:59

@mement:

Köszönöm, kedves tőled.
Az ilyen demagóg megnyilvánulások miatt alakul ki az ellendemagógia...

Baxxottul nem kötekedni, hanem kommunikálni jöttem ide...

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2009.08.12. 16:14:08

Én ezekkel közlekedem:

+A lábammal
+bringával (monty)
+bringával(verseny)
+motor(kawasaki)
+auto

És SOHA nem a gyalogosokról, bringásokról, motorosokról van szó amikor azt mondjuk hogy valaki hulye...

Aki hulye autoban, az ugyanolyan hulye motoron, de gyalog is. És ha lenne helikoptere azon is az lenne.. :)

Aki pedig normális bringán az autóban is az.

MAGYARUL: emberfüggő.

ENNYI.- ;)

kristooof · www.sufnituning.blog.hu 2009.08.12. 16:14:18

Azért az a pár tuskó el olvashatta volna a magyar kreszt mielőtt ezt a faszságot megírta, igenis van egy csomó olyan dologról kitétel a kreszbe amiről itt azt állítják hogy nincs. Például a bicikliutat keresztező jobbra kanyarodás...

Persze, így sincs túlbonyolítva a magyar kresz, szóljon bele minden gyökér még, hátha még szarabb lesz. Én jártam sokáig biciklivel Pesten ennek ellenére úgy érzem egy csomó baromsággal van tele ez a javaslat.

pjotr007 2009.08.12. 16:14:21

@akoshege: Olyan nincs hogy holttér, maximum nem fordítod a fejed

copass 2009.08.12. 16:16:09

hát én még a 30-at se tudom túl sokáig tartani!:)
bicikliúton meg nagyon dúrva "tempósan" kerülgetni a hódkórósokat: gyalogos, kutyasétáltatók, tudósklub,röpűjpúlykakör.

hkalman 2009.08.12. 16:16:47

A csengőnek amúgy mi értelme van, mármint kötelező jelleggel? Ha azért találták ki, hogy veszély esetén jelezz, na arra pont nem jó, mivel akkor inkább kapaszkodsz a fékbe / kormányba, és próbálod megoldani a helyzetet.

Max gyalogos riogatásra jó a csengő szerintem...

mr_brown 2009.08.12. 16:16:49

@rnmr:

Ez így szép és jó. Bár mindenki így közlekedne!

Viszont az emberiség legjobb találmánya a klíma :D

.com 2009.08.12. 16:16:50

alapjaban veve nem ertem a dolgot
a bringasok jelentos reszenek jogsija van, az autosok kivetel nelkul tudnak bringazni
En ugy bringazok, hogy gondolkodok az autos fejevel es vica versa, ha autozok
Szerintem a tarsasag 99%-a ebbe a halmazba tartozik
A maradek 1% meg evolucios celpont, a Gauss szelerteke. Hadd vesszen

Lődörgő Hollandi 2009.08.12. 16:18:18

Szerintem az a probléma, hogy egyik politikusunknak/képviselőnknek sincs kerékár-tartozék üzlete! Ha lenne, akkor már légfék is kötlező lenne a bringékon, csakhogy menjen az üzlet!

mbaye (törölt) 2009.08.12. 16:19:02

1. a gyalogosok takarodjanak a kizárólag kerékpár utakról, ne tolják ott a tetves babakocsit se, ne engedjék a kölykeiket ott játszani, mert előbb utóbb elütik őket
2. az a kerékpáros, aki képes megvenni egy 130 ezer forintos kerékpárt és nem vesz rá egy 1500 forintos első meg egy 600 forintos hátsó lámpát, azt le kell gyalulni az útról
3. Magyarországon a kerékpárosok és az autósok nagy része idegbeteg, száguldoznak a városban, felelősséget elhárítják, undorító népség

hkalman 2009.08.12. 16:19:17

@pjotr007: Sajnos van holttér, a B oszlop igencsak kitakarhat miközben kanyarodsz...

Karcolt lendület 2009.08.12. 16:20:04

@zr:
1. Azért megnézném itt a belvárosi egyirányú utcákban, hol fértek el biciklivel a forgalommal szemben... Ezt a felvetést láttam már néhányszor, de egyszerűen nem tudom, mitől tűnik akkora ötletnek, hogy szembe biciklizzetek az autósokkal.

Rekspa 2009.08.12. 16:21:55

"Valamint, 10 fő felett egymás mellett is lehet haladni, bizony. Egyébként ez még az autósoknak is jobb, egyszerűbb így megelőzni egy bolyt, mert rövidebb, mintha egyes sorban mennének."

Ez annyira így van!! Múltkor jöttem Ráckevéről és egy ilyen bringa sort kellett előznöm. Az utolsónál már közelebb kellett húzódnom, mert a szembejövőket nem nagyon zavarta, hogy bringás gyerekeket előzök. Nagyon meleg nem volt a helyzet, de másnak akár az lehetett volna.

akoshege 2009.08.12. 16:23:23

@pjotr007: Hidd el, fordítom, de egyszerre nem fordul minden irányba. jöhet lelépni készülő gyalogos szemből, behajtani tilos tábla jobbra fent, jobbról érkező kocsi.
Nem azt mondom, hogy megoldhatatlan, de nem egyszerű.

Ezért félek mindig, ha bringával megyek, mert nem vagyok benne biztos, hogy más is annyira fordítja, vagy egyáltalán számít rám.

A másik jó példa, hogy megy fölfelé a Moszkva térhez a Dunától egy új bringaút, ahol az úttest szemből lefelé egyirányú. Itt a mellékutcából kijövő autós ráhajt a bringaútra, kinéz jobbra, mert autós csak onnan jöhet, közben nem veszi észre a balról érkező bringást (akinek szintén elsőbbsége van)

BSz 2009.08.12. 16:29:01

A szürkületben (kivilágítatlan) biciklis elütése témához:
Én sokat autózok.
A KRESZ-t is ismerem, jobbára betartom.

A vakvezetés tilos, faluban, autópályán, földúton, kocsma előtt, szürkületben, napfogyatkozáskor, atomtámadás idején, stb.

Ha valaki úttesten kivilágítatlan traktornak, babakocsinak, biciklisnek, talicskának, kézikocsinak megy, az vakvezetett. Az, hogy ki hibázott _még_ az most mellékes, de az autós igen.

Az az autós aki ezt nem fogja fel, el kell venni a jogosítványát! Bár sajnos nálunk a relatív gyorshajtást nem büntetik, csak ha már nagy baj lett belőle :-(

Karcolt lendület 2009.08.12. 16:31:18

@pjotr007:
De van. Kanyarodásnál is van valami szolid (+ parkoló autók, akiktől csak akkor látja az ember a bicikliutat, amikor az orra már rajta van), párhuzamos haladásnál pedig rendesebb és az ember egy két sávos úton max. tükörben ellenőrizget, nem tekintget jobbra hátra, hogy tényleg nincs-e ott valami dzsungelharcos, aki pont akkor menne el mellette, mikor a baloldalon elterülő terepjáró miatt kissé jobbra kell húzódni a saját sávban.

Coyote82 2009.08.12. 16:31:52

@Jani a bor kedvelő: hogy en mennyire utalom az egymas mellett biciklizoket - a kedvencem az, amikor harman-negyen tekernek, ketten egymas mellett, de neha oldalra vagy hatraneznek, ezzel egyutt ki is kanyarodnak elem... Ha tour de france-ot jatszatok, akkor kerjetek rendori biztositast meg utlezarast, gyokerek. A vicces az, hogy lattam 10 eves gyerekeket biciklis kirandulason - 100 meteres sorban egymas utan mentek mindannyian, 20 meterenkent ket autonyi helyet hagyva - peldat lehet roluk venni, a tanaraik nagyon jol kezeltek a dolgot.

Karcolt lendület 2009.08.12. 16:36:51

@rnmr:
Egyrészt ezt erősen kétlem, amikor a kétoldalt parkoló mindkét sortól úgy 30-50 centire vagyok, másrészt qrva kockázatos lenne egy ilyen szabályozás. Hol lehúzódó (magabiztosan leszorított autós törne össze parkoló kocsikat), hol benézne egy-egy vagány bringás a szélvédőn...

Rekspa 2009.08.12. 16:38:25

@Coyote82: " A vicces az, hogy lattam 10 eves gyerekeket biciklis kirandulason - 100 meteres sorban egymas utan mentek mindannyian, 20 meterenkent ket autonyi helyet hagyva - peldat lehet roluk venni, a tanaraik nagyon jol kezeltek a dolgot."

Ez olyan ritka mint a fehér holló. Sajnos. Az a baj itt is, mint olyan sok más dologgal Magyarországon, hogy alapvető dolgokat nem tanítanak és ugye a szokásos hozzáállás...

Samott 2009.08.12. 16:38:31

@rnmr: hat ez az, ha jon az auto nem mesz at a piroson, de a zebran atkelo gyalogosok kozt azert attekersz... engem gyalogoskent ez zavar a "szarunk a pirosra, biciklisek vagyunk" mentalitasban.

Karcolt lendület 2009.08.12. 16:38:33

@Karcolt lendület:
Az pedig hab a tortán, hogy parkolásból kiállásnál már azt is néha nehéz megoldani, hogy a hátulról jövő autósokat lássa az ember, nemhogy a szemből jövő bicikliseket.

danesdzsu2 2009.08.12. 16:39:38

@Bögöy: igenis van lámpa az országútin, és az időfutamkerékpáron is, ha teszel rá. Nekem is van.

rnmr (törölt) 2009.08.12. 16:41:55

@Samott: áttekerek, de úgy, hogy figyelek a gyalogosra, nem veszélyeztetem, nem akadályozom, magyarul KIKERÜLÖM a zebrán.

rnmr (törölt) 2009.08.12. 16:46:37

@Karcolt lendület: az meg sem fordul a fejedben, hogy a helyzetet felmérve MINDKÉT fél felnőttként viselkedve odébb húzódik, esetleg egy pillanatra megáll? nem gázolni és másik autókat letarolni kell, hanem odafigyelni a másik közlekedőre

@Samott: igen áttekerek, de úgy, hogy nem veszélyeztetem és nem akadályozom a zebrán átkelő gyalogost, vagyis KIKERÜLÖM. ezzel együtt volt már részem olyanban, hogy az úttest közepén mentem át a piroson és a járdán várakozó gyalogos azért ROHANT be a zebrára, az úttest közepére, hogy a hátamra üssön. szegény ember, biztos nagyon rossz lehet neki.

Logic 2009.08.12. 16:47:57

még szerencse hogy a legtöbb bicajos nagyívbe tesz a kreszre :-) tisztelet a kivételnek.

rnmr (törölt) 2009.08.12. 16:50:33

@Logic: ha magyarországon élsz, akkor pontosan tudod, hogy MINDENKI "nagyívbe tesz a kreszre"

Samott 2009.08.12. 16:51:53

@rnmr: Igen, volt mar reszem ilyen kikerulesben, ezert irtam amit irtam. Tudod mit, ne kerulj ki, inkabb vard ki te is a sorod. Mindenkinek jobb az ugy.

ProFiL-Kép 2009.08.12. 16:52:42

én te kresz mi ti ők.

syracusa 2009.08.12. 16:54:20

Összetett ez a dolog, szvsz először is holnap reggeltől azonnal haza kellene küldeni azokat, akik úgy gondolják jogalkotó szerveinknél: azért vannak a helyükön, hogy a kövér s***üket legyen hol pihentetni, esetleg jobb napokon polgárcsesztető hülyeségeken agyalni négyig...
Aztán - ez a kevésbbé lelkes forradalmi 'de':
Nekem az is biciklis, aki pld körforgalomnál egyrészt nem ismeri a háromszögletű táblát és abban a biztos tudatban anyáz le, hogy ő mehet - pedig nem. Vagy aki ugyanott belülről előz és kimegy előttem keresztben (vészfék, tök jó) (izé... és van ám persze bicikliút körben), és/vagy a zebrára hajtva tizedmásodperc alatt válik gyalogossá leugrás által, és anyázik, ha nem épp mosolyogva satuzok huszonötről nullára, mert ő jön és kész.
(A huszonötöt direkt írtam, látszódjon, hogy lassítok, de akár lehet tizenört is; és jelzem, azért, mert nem tökmindegy, hogy a gyalogosnak nevezett objektum kettő tized másodperccel azelőtt tűnik fel a zebrán, hogy én odaérek, vagy csak úgy normálisan átsétál, ahogy azt az ember várja is, alapesetben ugye.)
A teszkós bevásárlás után tízkilós táskákkal imbolygók, valamint a már gyalog is egyensúlyozásra képtelenek, a lámpánál előretörtető, de felszálláshoz jobbra és balra két-két métert igénylő, hosszan rollerező nyolcvanévesek más kategória, de azért vannak ők is ugye, vidéken meg: sőt.
Viszont az állami sarc, létadó, cseszegetés, büntinek álcázott rablássorozat valahogy mégis az autóst éri el, mert az könnyebb.
Szóval szvsz egyetértek az ésszerűsítési törekvéssel messzemenően, tetszik ahogy épülnek a bicikliutak és önérzet (merthogy én is két keréken járok, ha lehet), de amíg illetékes urak értelmi képességeiből valódi kresz helyett csakis pénzbehajtásra telik évtizedek óta (ki hiszi, hogy ez balesetmegelőzés miatt van? Remélem, senki?), addig marad ez a hibás állapot ahogy huszonöt-harminc éve, és a fejekben is meglesz a stabil ellenérzés innen oda és vissza közlekedők között;
Persze néha - kényszerből és csakis kötött felhasználású, nem lenyúlható EU pénzekből - épül pár kilométernyi bicikliút, mindegy, hová.
Azokat jól fel lehet avatni majd.

sylvii 2009.08.12. 16:57:34

Szeretném, ha a biciklisek is tekintettel lennének a többiekre (gyalogos, autós), mert az azért durva, hogy a járdán némelyek őrült módjára száguldoznak és kisgyereknek, nyagyszülőnek úgy kell elugorniuk előlük.

Továbbá felháborító az is, hogy este már csak attól rettegve lehet autót vezetni a városban, hogy nehogy keresztül menjek véletlenül egy mindenféle világítást nélkülöző bicajoson...

És illene a meglévő és a józan ész diktálta szabályokat betartani pl.:
- az egyirányú utcában ne jöjjön szembe,
- ne hallgasson zenét fülhallgatóval, mert akkor még véletlenül sem hallja meg a hasonló útvonalon közlekedő autóst,
- ne mobilozzon biciklizés közben (autóban sem lehet)
- ha gyalogátkelőn megy át, akkor tegye azt gyalogosan a biciklit tolva (benne van a nevében)
- egyértelműen, idejekorán jelezze a várható haladási, mert egy autós sem gondolatolvasó, és egy 1 másodpercig kitartott kéz mikor már kanyarodik is, az nem elég!

Jó lenne az is, hogy a bicajosok ne tekintsen minden autóst ellenségnek, és feltétlenül potenciális gyilkosnak, mert az autós is csak egyszerűen közlekedni szeretne.... lehet, hogy ő is szívesen megtenné kerékpárral, de vannak munkahelyek (pl. az enyém is) ahová nem lehet izzadtan, sportos felszerelésben beesni.

midnight coder 2009.08.12. 17:01:39

@WITCH: Csak ha autóban csinálsz valamit akkor egyrészt követhető vagy (rendszám), másrészt el lehet venni Pl. a jogsidat. Ugyanaz a fazon biciklisként vígan lehet állat, elvégre mi baja lehet belőle ? Legfeljebb ha elütik ;-))

Lásd azokat a polgárokat akik biciklivel mennek kocsmába. Nyilván sokuknak van autója is.

Karcolt lendület 2009.08.12. 17:10:03

@rnmr:
Elő szokott fordulni, hogy közlekedésben résztvevő két fél mindenki megelégedésére megold ilyen szituációkat, de ha nincs alkalom ilyen szituációk kialakulására, az mindenképpen kevesebb stresszt jelent.
Cseppet sem hiányzik az amúgyis macerás és komoly koncentrációt igénylő belvárosi közlekedésben, hogy még az egyirányúban szemből jövő biciklistákra is figyelni kelljen, ezért nem tartom jó ötletnek ezt.

danesdzsu2 2009.08.12. 17:15:07

Egyre jobban mulatok az efféle írásokon. Én egy vidéki városban szoktam kerékpározni, elég sokat, és nagyon kevés problémám van az autósokkal. Igaz, itt még egyszer sem láttam piroson áthajtó kerékpárost, és autóst se sokszor. Itt egyedül a buszsofőröktől tartok, azok állatok.

De rajtuk kívül nincs konfliktus senkivel, néha letéved egy-egy pesti köcsög, és dudál, mintha attól menne az autó, de ennyi.

Szóval ez nem kerékpáros-autós, még csak nem is hülye magyar probléma. Szerintem.

rnmr (törölt) 2009.08.12. 17:15:52

@Karcolt lendület: érdekes módon és sem bicajon, sem autóban, sem gyalog nem érzem stresszesnek a belvárosi közlekedést. hidd el, sokkal kevésbé lenne stresszes, ha nem aszerint közlekedne mindenki, hogy a kresz szerint nekem mindenképpen előnyöm van, vagy már indulhatok is, vagy most megmutatom, stb, hanem egyszerűen figyelnénk egymásra. nálunk fejlettebb közlekedési kultúrával bíró országokban az az új trend, hogy minden jelzést leszednek az utakról, hogy a közlekedők teljesen egymásra legyenek utalva. érdekes módon az ilyen helyeken csökkent a balesetek száma. egyébként ehhez nem kell a politikusok döntésére várni, elég csak úgy közlekedni, hogy figyeljünk a másikra, tudjunk lemondani az előnyünkről, és segítsünk a közlekedési konfliktusok megoldásában, ne okozzuk azokat

GaZe 2009.08.12. 17:18:19

Felhívnám a habzó szájú szakértőket, hogy KOMMENTELNI NEM KÖTELEZŐ.
Tessék nyeregbe ülni és bringázni.
Utána térjünk vissza a faszságokra, egész más lesz a világ.

papamaci1 2009.08.12. 17:19:40

Tisztelt kerékpárosok !

Asszátok meg a jó Curva Nyátokat !
A rendőr 30. 0000 re büntet ha lánpák nélkül vagytok ? igazán humánus. Büntethetne 60. 000-re is. Vagy azt akarjátok hogy az autós elüssön ?
Mi a fa..nak a lámpa ? "Látni és látszani."
A gyalogos, a terhes anya meg a bottal járó öreg nehogy már észre vegyen amikor a JÁRDÁN mögé surrantok. Had kapjon frászt.

Ti nem ismeritek a KÖTELEZŐ és a TÖRVÉNY szót ? A KRESZ szabályok az emberek életét védik. A gyalogosokét a kerékpárosoktól, a kerékpárosokat a motoros járművektől.

keptelenseg 2009.08.12. 17:20:15

Keresek egy őrültet, aki a holland bicikli kreszt lefordítaná vagy a magyar kressz-el részletesen összehasonlítaná és az eredményt közkinccsé tenné.
Tanulságos lenne.

akoshege 2009.08.12. 17:20:24

@sylvii: Az utolsó bekezdéseddel teljesen egyetértek, a többire rövid comment

"Szeretném, ha a biciklisek is tekintettel lennének a többiekre (gyalogos, autós), mert az azért durva, hogy a járdán némelyek őrült módjára száguldoznak és kisgyereknek, nyagyszülőnek úgy kell elugorniuk előlük."
Jogos, sőt veszélyes, ha a gyalogos nem kiszáűmítható, hanem ugrál össze vissza

"Továbbá felháborító az is, hogy este már csak attól rettegve lehet autót vezetni a városban, hogy nehogy keresztül menjek véletlenül egy mindenféle világítást nélkülöző bicajoson..."
Jogos

"az egyirányú utcában ne jöjjön szembe"
Szerintem szituációfüggő, nem lehet általánosítani
"ne hallgasson zenét fülhallgatóval, mert akkor még véletlenül sem hallja meg a hasonló útvonalon közlekedő autóst"
Az autós is hallgat zenét, meg zajszigetelt kaszniban ül (mondjuk egyetértek, de tiltani nem lehet) Nem lehet, hogy csak egy kikapcsolt head set volt a fülében, ha esetleg telefonon keresnék?

"ne mobilozzon biciklizés közben (autóban sem lehet)" Jogos, kivéve head set.

"ha gyalogátkelőn megy át, akkor tegye azt gyalogosan a biciklit tolva (benne van a nevében)"
Lassítson le, és előtte nézen körül, hogy mindenki észlelte e a szándékát, de leszálni ugyanakkora kitolás és fölösleges, mint a 30-ra lassíttatás a kocsiknak zebra előtt

"egyértelműen, idejekorán jelezze a várható haladási, mert egy autós sem gondolatolvasó, és egy 1 másodpercig kitartott kéz mikor már kanyarodik is, az nem elég!"
Jogos, mindig legyen a bringás mozgása kiszámítható

mr_brown 2009.08.12. 17:21:33

@danesdzsu2:

A "pesti köcsögre" a "vidéki földtúró paraszt" szófordulattal kell válaszolni?

Inkább nem. Ez csak téged minősít. De gondolom nem is mered a szemembe mondani...

aachi2 2009.08.12. 17:25:53

@Coyote82:

"Akkor nevelo celzattal halalra ijesztem oket :-) "

a jó édesanyádat meg a kedves gyermekeiddel szórakozz ilyen módon te tapló állat.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2009.08.12. 17:29:30

Az a béna aki a többi közlekedőt szidja.
Azt frusztrálja a gyalogos / biciklis / motoros / fehér furgonos / BKV-s / taxis aki nem tud vezetni.
A postból is világosan kiderül hogy a KRESZ nagy része megveszekedett baromság, le kell szarni, nem kell foglalkozni vele.
Körültekintően, óvatosan, egymásra figyelve kell közlekedni.
A modern társadalom legnagyobb önámítása hogy az írott szabályok részletességének és mennyiségének növelésével pótolni lehet az egyéni felelősségvállalást és közösségi egymásrafigyelést és íratlan szabályokat.

thinker_ 2009.08.12. 17:30:58

Már annak is örülnék, ha a legelemibb kresz szabályokat betartanák a kerékpárosok. piros lámpa és társai....

aachi2 2009.08.12. 17:32:04

@sylvii:

"Jó lenne az is, hogy a bicajosok ne tekintsen minden autóst ellenségnek, és feltétlenül potenciális gyilkosnak, "

csak nyugodtan tekintsék mindegyiket annak. másfél évet nem kellett ahhoz bringáznom hogy az autósnak kitáblázott felfestett bringaúton elbasszanak. közben még volt 3-4 hasonló eset amikor centiken múlt. csak idő kérdése volt hogy mikor basz el vmelyik állat.

rnmr (törölt) 2009.08.12. 17:34:48

@thinker_: már annak is örülnék, ha a legelemibb kresz szabályokat betartanák az autósok. piros lámpa és társai...

spag · http://railzone.nl 2009.08.12. 17:49:36

nem javasolt a sisak törvényileg kötelezővé kötelezővé tétele, egyrészt mert nincs igazolva a "valóban életmentő" szerepe, másrészt mert a veszélyesnek beállított kerékpározástól eltántorítva az embereket végül nettó rontja az általános egészségi állapotot.

Ezt nyugodtan ki lehet venni a cikkből, a sisak magánügy és stílus (egyenes derekú holland kerékpár lassan öltönyben munkába vs. Bükk Maraton) kérdése.

Az ECF anyaga, hogyan növeljük a biztonságot a sisak kötelezővé tétele nélkül.
www.ecf.com/misc/filePush.php?mimeType=application/pdf&fullPath=http://www.ecf.com/files/2/26/60/060131_ECF_Helmet_brochure_1.pdf
www.vehicularcyclist.com/hfaq.html
www.cyclehelmets.org/
www.copenhagenize.com/2008/04/great-bike-helmet-hysteria-introduction.html

mr_brown 2009.08.12. 17:52:13

@aachi2:
A hozzád hasonlók miatt nem lesz sose béke, és tolerancia autósok és triciklisek közt. Az én ismerősömet bringás ütötte el, mégsem mondom, hogy állat mind. Néha érdemes lenne kicsit a másik fejével is gondolkodni, vagy esetleg magába néznie az embernek. Mondjuk ki az autósok x százaléka állat, de a biciklisták x százaléka is állat. Jelen esetben az x azonos számot takar ami messze nem 100 %.
Lehet mindenkinek jobb lenne, ha nem az x százalékba akarna tartozni hanem a remélhetően egyre növekvő fentmaradó részbe.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2009.08.12. 17:52:37

@rnmr: De látod hogy nem működik. Újra kell gombolni a kabátot. Jakarta, Kairó, Isztambul, Bombay, esetleg Róma,Nápoly. Nézd meg mindegyik más kultúra, mégis egyben közösek: nincs agyonszabályozva a közlekedés, de minden résztvevő figyel a többire. Látszólag káosz, ám mégis működik.
Nem komplikált dolgok ezek.
Amióta az eszemet tudom mindenféle motorizált és motor nélküli közlekedési eszközökön töltöttem a fél életemet. Azt nem értem hogy ma miért annyi a bizonytalan ember, akik nem uralják járműveiket, nem érzik a forgalmat, akik élethalálharcnak élik meg a közlekedést, akikre elég ránézni, és a legkisebb kihívásra elkattan bennük valami.

mr_brown 2009.08.12. 17:53:24

@rnmr:

Azért te is tudod, hogy konkrétan a piroslámpás áthaladási versenyen melyik csapat vezet ;)

zsalab 2009.08.12. 17:54:30

Eloljaroban annyit, hogy motorozom, autozok, biciklizek.
1., A villogo lampat gyulolom mert elvonja a figyelmet. Ha csak vilagit az a lampa akkor is latszik a biciklis. A biciklimen mindig folyamatosan vilagit az amugy villogni is tudo lampa megsem utottek meg el. Autobol motorrol remekul latszik a folyamatos feny is, a villogas viszont zavaro.
2., Ahol nem tudok az autosok tempojaban biciklizni es nem fernek el mellettem savon belul ott inkabb szopok a jardan de nem tartok fel 30 autot hogy az 1 kilometerre elhagyott keresztezodesben ezzel dugot okozzak. Ez motorrol latszik a legjobban, minden biciklis pattanjon motorra egy kicsit ugyanis autobol csak azt latod, hogy nem mennek azt nem, hogy egy biciklis miatt. Konkretan a nagykoruton ne biciklizzenek, ahol elfernek ott meg nyugottan.
3., Valaki itt nagyon kuzdott a gyoshajtas ellen, en nem vagyok mellette de azert latni kell, hogy nem ez okozza a baleseteket (ez egy bullshit). Tessek kozlekedni sok sok ezer kilometert egy evben tobbfele kozlekedesi eszkozzel jol meg lehet figyelni, hogy a bizonytalansag a legnagyobb problema. Es akkor van a gyorshajtasbol problema ha azt egy bizonytalan ember teszi, de neki mind1 mert elobb utobb ugy is kinyirja magat (vagy mast), csak kesobb.
4., Jobbra kanyarodas bicikliut keresztezodessel eleg gazos szituacio itt a biciklisnek is segitenie kell (en is azt teszem ha biciklizek), ugyanis van holtter (es egy dobozos autoba hiaba forgatom a fejem) es ezt a biciklisnek normalisan kell kezelnie. Az mas kerdes, hogy lehetoseg szerint a keresztezodestol minel tavolabb kellene lennie a bicikliutnak, hogy az autos mar majdnem meroleges legyen a bicikliutra. Amugy a legtobb esetben az autos gyorsabb es elhalad a biciklis mellett azaz latnia kell.
5., Mindenkinek ugy kell kozlekednie, hogy a tobbi szereplot is figyelembevegye.
6., KRESZ okatatast a bicikliseknek, es nagyon csunya buntetest a piroson atbiciklizoknek (beleertve engem is)!

mr_brown 2009.08.12. 17:57:34

@zsalab:

Jól beszélsz. Teljes respect!

Törzsgyökeres szentesi 2009.08.12. 18:00:15

Két gondolat a cikkhez:

-Csak aztán nehogy tippet adjon a post írója a rendőröknek, pláne, hogy most amúgy is hajtani kell befele a kormánynak a lét, nem kéne ilyen módon a kerékpárosokra rászállva megtenni.
- A lakott területen kivüli balra kanyarodási tilalmat el kéne tényleg törölni.
Illetve nem ártana tisztázni, hogy lakott területen kivül mikor kell a szentjánosbogár mellényt viselni.
Szentesen éjjel nappal viselni kell, míg a KRESZ szerint csak éjjel, és korlátozott látási viszonyok között kell viselni a mellényt.

***kimoderálva*** 2009.08.12. 18:11:27

Bocs, de minek módositani a KRESZt, ha a biciklisek magasról tesznek az egészre? A helyzet igazán az Alföldön volt borzasztó a nyolcvanas években, de mára büszkén jelenthetjük, a Fővárosnak is sikerült lezárkóznia a világítás nélkül össze-vissza cikázó, a gyalogosokat, autósokat (és általában: a szabályokat) semmibe vevő stílus képviselőinek táborához.

Tíz év alatt körbetekertem az országot, szorgosan jeleztem a kezemmel a kereszteződéseknél, kezdetben dinamóztam majd vettem sorra az elemet a lámpáimba, megkerestem a kerékpározásra alkalmas helyeket... Balek vagyok, tudom, de a KRESZ betartásából soha, semmilyen veszélybe nem kerültem.

Rekspa 2009.08.12. 18:17:42

@***kimoderálva***: "de a KRESZ betartásából soha, semmilyen veszélybe nem kerültem."

Marha szerencsés vagy!

Közöd?? (törölt) 2009.08.12. 18:24:00

kötelező kresz és forgalmi vizsgát az összes köcsög biciglisnek!
akkor szopná a csak a faszt a sok köcsög!

thinker_ 2009.08.12. 18:24:30

@rnmr:

oké, de nézzük talán az arányokat.
az elmúlt 2 hónapban, kb. 1 azaz egy darab bicajost láttam piros lámpánál megállni.
miről is beszélünk?

a bicajosok prédikálnak a szemét autósokról, amikor ők tesznek a legnagyobbat a szabályokra. szánalmas.

Torzon Borz 2009.08.12. 18:31:26

@Karmadealer:

"A modern társadalom legnagyobb önámítása hogy az írott szabályok részletességének és mennyiségének növelésével pótolni lehet az egyéni felelősségvállalást és közösségi egymásrafigyelést és íratlan szabályokat."

Na ez a lényeg!

És kiegészíteném: a túlbonyolított, egyre terjedelmesebb jogszabályok, nemhogy nem pótolják a fenti erényeket, hanem egyenesen veszélyeztetik az egyén és a köz biztonságát.

victorsirius 2009.08.12. 18:31:35

volt pár éve egy hungária biztosítós reklám, tele volt vele a város, kicsi lány biciklivel pózolt, a biciklin se csengő, se lámpa.
nagyjából így áll hozzá ez az ország mindenhez.

tökön rúgnám azt, aki csengő és (sötétedés után) lámpa nélkül közlekedik (akár bicikliúton is).

Ómájgád 2009.08.12. 18:42:56

Kötelezővé kell tenni a sisakot! Valamint a szűrőmaszkot is, hosszú távon az is életet ment. Ha már itt tartunk nem engednék biciklist a forgalomba térdvédő, sípcsontvédő és könyökvédő nélkül sem. A tenyér védelme érdekében kötelezővé tenném a biciklis kesztyű viseletét is, valamint minden ruhadarab csak sárga lehet, és fényvisszaverő csíkokat kellene kötelezően ráragasztani.

Ja. és más f@szával a csalánt verni, valamint lámpást a tökömre.

Zete · http://sikeresmagyarok.blog.hu 2009.08.12. 18:51:34

Az egyszer biztos, hogy a kerékpárosok nagyon nagy százaléka nincs tisztában a KRESZ rájuk vonatkozó összes részével (ahogy valószínűleg a rendőrök jó része sem (pl. a párhuzamos másik sávon át való balra kanyarodás tilalmával).
Az is biztos, hogy a KRESZ-re is ráfér a frissítés.
És az is biztos, hogy a városok messze vannak még a kerékpárosbarát jelző megszerzésétől, hiszen olyan egyszerűbb dolgokkal sem foglalkoznak, hogy pár tábla segítségével lehetővé tegyék a bringásoknak az egyirányú utcában a forgalommal szemben való haladást. Ha pedig ez még a KRESZ-be is bekerülne - ahogy pár nyugati országban -, akkor még ilyen táblák sem kellenének.

prof_bp 2009.08.12. 18:54:40

Honnan vettétek ezt a szédületes baromságot?

"a valóban életmentő sisakhasználat kötelezővé tétele"

Hát ha valahova nem kell sisak, az a közlekedési célú kerékpáros feje. Ennél még a fürdőkádban is nagyobb szükség lehet rá, de egy autó utasterében még sokkal inkább.

Martian (törölt) 2009.08.12. 19:13:53

Autós és bringás testvéreim az Úrban... fuck the KRESZ... viszont figyeljetek és vigyázzatok egymásra!
:)

Jetstream 2009.08.12. 19:16:04

"A modern társadalom legnagyobb önámítása hogy az írott szabályok részletességének és mennyiségének növelésével pótolni lehet az egyéni felelősségvállalást és közösségi egymásrafigyelést és íratlan szabályokat."

Emberként, gyalogosként, biciklisként, motorosként, autósként én is a fentiekkel értek egyet.

Az esetek mögött az embert kell látni. Összefüggésében vizsgálni a helyzeteket, a közlekedő járművének sajátosságait figyelembe véve.

Elengedem a buszt, mert 40-en vannak rajta. Vagy a gyalogost, mert én ülök, akármivel megyek ő meg ácsorog. A biciklisnél meg kell érteni, hogy a lendület kincs (ugye a piros lámpa). A motoros előre fog menni az álló kocsisorok között (biciklis is) bármennyire is útálatos ez némelyek szemében. Az autókat elengedem bicóval ha nyakamba jönnek.

A KRESZ, a rendőrök, a törvénynek nem sok a visszatartó ereje... Aki semilyen szabályt nem tart be, az is max kétévente kap valamit.

Magyaroszágon meg lassan betarthatatlan mennyiségű és minőségű szabály van érvényben. Lassan ha finganod kell, akkor azt is a finghivatalban kell jóváhagyatnod.

Nem ártana egy deregularizációs folyamat ennek az országnak...

Michael Collins 2009.08.12. 19:16:41

Engem ma a zebrán ütöttel kis hijján egy biciklis, és még pofát is vágott, hogy ki kellett kerülnie egy gyalogost. Ja és természetesen NEM tolta a biciklit :)!

Martian (törölt) 2009.08.12. 19:16:43

@Ómájgád: ...és a sárga csillagot a gettósított bringaúton!
:>

aachi2 2009.08.12. 19:19:20

@mr_brown: ! olvastad amit írtam? hol van benne hogy az autósok szerintem MIND állatok? mi baj van azzal, hogy felhívom a figyelmet arra, hogy biciklivel úgy kell közlekedni, hogy az autósok potenciális gyilkosok? Sose lehet tudni hogy melyik nem fogja megadni az elsőbbséget, stb. erről van szó! bakker amikor tök óvatosan megyek át a bringaúton, - ott ahol elvileg nekem lenne elsőbbségem, de persze úgy kell közlekednem mintha nekem SOHA nem lenne,- még akkor is elcsapnak.

Martian (törölt) 2009.08.12. 19:20:26

@Jetstream: Minden szavaddal egyetértek... a "jogállam" túlburjánzott erdejében jó lenne már üzembe helyezni a deregulációs láncfűrészt!
:))

keroform 2009.08.12. 19:23:58

sok a duma, kevés a bringa, mindenki tekerjen minden nap! ki a közútra a bringákkal!

Art Mooney 2009.08.12. 19:25:11

azért jutott fasság ebbe a postba is..

abban persze egyetértünk, h a sisak jódolog, meg h a kreszt érdemes módosítani, meg h pár hülyeség van benne, de ésszel nyúljunk má' hozzá..

1. a sebességhatár nyilván a biztonságos közlekedést szolgálja, ahogy az autóknál is. szerinted bármelyik biciklis meg tud állni 50ről ha kifut elé egy kisgyerek?

2. hasonlóképpen nem tudom mi bajod van a 2 független fékrendszer előírásával. biztonság... és nem az 50e+ -os biciklik miatt, hanem a filléres spórolós osanosok miatt. e.

3. "Ha ráhajtanának, biztos sikerülne elriasztani az ökológiai szemléletváltáson hezitáló tömegek jelentős részét a gépjárművekről való átszokástól." - arra nem gondolunk h nem kimondottan egészséges egy szmogos nagyvárosban hiperventillálni? mind1, végtelen vita.

4. a lámpa megléte nappal is kötelező - igen, bmeg, megint a biztonság. ki tudja megmondani ELŐRE h nem húzódik el az este és nem kell szürkületben hazamennie? ennyi erővel az autósok is sírhatnának, h mér kéne működnie a világításnak ha ő csak nappal akar menni.. pff

Laciii 2009.08.12. 19:28:41

Az indexes kép jó, a cikkben viszont sok a hiba :(

A címhez annyit, hogy versenyzés lezárt útszakaszon folyik, ahol nem érvényes a KRESZ, 100km/h, szembesáv, egyirányú, egymás mellett 8-an is mehet nyugodtan.

A másik: "a valóban életmentő sisakhasználat kötelezővé tétele", na ez SOHA nem lett BIZONYÍTVA, ellenben van olyan statisztika, hogy a leginkább bukót nem viselő hollandok nem halnak meg balesetben, a másik véglet meg New York, ahol a legmagasabb bukóviselési arány mellett a balesetben elhunyt bringások aránya is a legmagasabb.

Jetstream 2009.08.12. 19:29:38

@Michael Collins: "Engem ma a zebrán ütöttel kis hijján egy biciklis, és még pofát is vágott"

Bevallom, először bulvárolvasóként félreolvastam: "és még pofán is vágott" XD

Az első időben Hollandiában én is terror alatt éreztem magamat a biciklisek által: ott mindenhol az ővék az elsőbbség.

aachi2 2009.08.12. 19:37:31

@Art Mooney:

"hasonlóképpen nem tudom mi bajod van a 2 független fékrendszer előírásával. biztonság... és nem az 50e+ -os biciklik miatt, hanem a filléres spórolós osanosok miatt. e."

az autókban sincs tudtommal ilyen. pótkereket, pótlámpát, eü. dobozt ne vigyen a bringás? lol.

Jetstream 2009.08.12. 19:38:19

@Art Mooney: "1. a sebességhatár nyilván a biztonságos közlekedést szolgálja, ahogy az autóknál is. szerinted bármelyik biciklis meg tud állni 50ről ha kifut elé egy kisgyerek?"

Melyik biciklis tudja hogy éppen mennyivel megy? 50 az átlabiciklisnek max downhill üzemmódban elérhető.

Hány kisgyerek halt meg mondjuk tavaly bicikligázolás miatt? Szerintem 0.

Ez pont olyan mint ahol lakom van egy vasúti átjáró, totál beláthatatlan mindkét irányba (hiába nézel körbe), de ugye 30 a sebhatár. Namost mutasson már valaki egy statisztikát a "szabad jelzésnél, felhajtott sorompónál gyorshajtásból (értsd 30+) bekövetkező balesetekről vasúti átjáróban". Szerintem az is 0. Mérni szoktak (ritkán).

Kopiás Attila Steve 2009.08.12. 19:52:45

Én mostanra kizárólagos biciklissé váltam, méghozzá a belvárosi, járdázós, óvatos és ráérős fajtából. Ha kell, fél órán keresztül toporgok kussban vánszorgó túristacsoport mögött, nem izgatom magam rajta. Naponta kétszer szólnak be gyalogosok - csak és kizárólag azért mert a látványom irritálja őket - hogy miért nem a kátyús, macskaköves, pocsolyás, buszmegállókkal tarkított, taxidrosztnak használt, keskeny bicajutat használom, ahova a parkoló autók ajtaja nyílik meglepetésszerűen, ez van, ezzel együtt kell élni...
És persze látok ezernyi bringást, aki hasonlóan óvatosan közlekedik, és olyat is, aki állatként.
Nekem speciel nagyon az az érzésem, hogy ez utóbbiakon nagyban segítene, ha lehetne szabályosan közlekedni.
Ugyanis nem lehet. Én sem tudok. Ha KRESZ szerint közlekednék, már halott lennék. Ergó én azt választottam, hogy a KRESZ veszélyes szabályaira teszek, a többit betartom, cserébe viszont hiperaktívan odafigyelek, hogy a körülöttem gyalogló, bicajozó és autózó embereknek minél kisebb kényelmetlenséget okozzak. Nem is okozok, mégis állandóan kapom a beszólást.
Ami azt jelenti, hogy bicajosként ha megfeszülök is meg kell szegnem szabályokat és ha hiperfigyelmes vagyok, akkor is anyázni fognak. Én úgy döntöttem, hogy nekem ez oké, attól még ami szabályt csak lehet, betartok, az anyázással nem törődök. De meg tudom érteni azokat, akiknek ebből elegük van. Akik azt mondják, hogy ha nem lehet betartani a szabályokat, akkor egyet sem tartanak be. Akik azt mondják, ha mindenképpen anyázzák őket, akkor nem is erőlködnek a figyelmességen. Nem tartom követendőnek a példájukat, de ilyenek az emberek.
Szóval én leginkább miattuk érzem azt, hogy normális szabályozás kéne. Olyan, amit ha betartasz, akkor tudsz normálisan közlekedni, nem tartod föl a forgalmat, nem vagy életveszélyben, nem zavarsz másokat. Akkor ugyanis aközött kéne választani, hogy szabályosan, hatékonyan és mások számára is elfogadhatóan közlekedsz, vagy szabálytalanul, hatékonyan és irritálóan. Mi ok lenne a másodikat választani? Nyilván akkor is lennének, akik tesznek mindenre, mint ahogy autósoknál is vannak, de jóval, jóval kevesebb...

olvas0 2009.08.12. 19:57:29

@Jetstream: "Hány kisgyerek halt meg mondjuk tavaly bicikligázolás miatt? Szerintem 0."
Viszont több kisgyerek lábán és kezén mentek át idén Budapesten mint ahány biciklist elütöttek(forrás baleseti sebészet műtősrácok) bár hivatalos statisztika nincs róla sajnos mert a bicajosokat nem veszi komolyan...
Pedig kéne, mert egyre többen vannak, és egyre trógerebbek...én pl nem láttam még piros lámpánál biciklis megállni az úttesten, viszont nap mint nap látok a Bartókon a járókelők tömegén átrongyolókat piros jelzést figyelmen kívül hagyva... Az a baj hogy biciklije minden hülyének lehet, nem kell hozzá se kresz vizsga, se zöldkártya, se jogsi, se kötelező biztosítás, se rendszám, se súlyadó, se semmi, pedig az lenne a jó ha kellene arra is valami jogsiszerű, meg vizsgáztatni kellene a bringát és lenne rajta rendszám, hogy a huligánoknak igenis ki lehessen küldeni a csekket ha át megy egy piroson, vagy el lehessen kapni ha cserben hagy egy kisgyermeket a Gellért téren...
Üsd a cangást ahol éred ezzel is a járdát véded... :P

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.08.12. 19:59:34

@Karcolt lendület: "A kukásmellény az, ami már segít a távolabbi és nem mellesleg pontos észlelésen, hogy "né' mán egy biciklis", lazán kötelezővé tenném _mindenhol_, _minden időszakban_."

És mit csinálsz, ha hátizsákod van?

@lamed: "A másik a villogó első lámpa! Mit láthat a kerékpáros egy stroboszkóppal megvilágított úton?"

Az első lámpák nagy része képtelen megvilágítani az előtted lévő utat. Csak látszol vele, de nem látsz. Ettől függetlenül, ha villog, szerintem még nem is látszol vele jól...

@monnyo: "ő morgott miért állok a bicikliútra én meg nem értettem hogyan kéne kikanyarodnom másképp."

Én ilyenkor felhívom a 273-4000-t, kérem az ügyeletes tiszt kapcsolását, és a KRESZ-t együtt értelmezzük vele. (Légy előre felkészülve az érintett pontok szövegéből!)

@sylvii: "ne hallgasson zenét fülhallgatóval, mert akkor még véletlenül sem hallja meg a hasonló útvonalon közlekedő autóst"

Ez óriási tévedés.

@mr_brown: "Azért te is tudod, hogy konkrétan a piroslámpás áthaladási versenyen melyik csapat vezet ;)"

Azért te is tudod, hogy konkrétan a piros lámpás áthaladás miatti súlyos balesetek versenyében melyik csapat vezet.

@Ómájgád: Ugyanitt H1N1-ellenes vegyvédelmi ruha eladó... ;-)

Hova tovább 2009.08.12. 20:04:15

Eddig nem tudtam, mik a kötelező kellékek, hogy a rendőr ne piszkáljon, így nyugodtan bringáztam. Na, most jól megijedtem, mert tudom, mi az ami nincs. És nem is lesz, mert nem lehet felszerelni. Mostantól már attól is félni fogok, nehogy leállítson a rendőrbácsi.
Az emberekről meg annyit, hogy tényleg emberfüggő. Ma azt konstatáltam, hogy a gyalogosok is és az autósok is nagyban sz..nak bele, hogy az ott egy bicikli út. Ma több embernek szóltam, hogy bringaúton megy -vagy éppen áll és beszélget, miközben ott van mellette a széles és üres járda- és akkor nem részletezem, milyen válaszok jöttek. Addig, amíg nem tiszteljük egymást, addig nem számítok semmi jóra. Igaz, előbb magunkat kéne tisztelnünk és akkor tudnánk másokat is. Nekem nagyon szomorú ez a borzalmas magyar típusú könyökölős-ki ha én nem hozzáállás. Ma belenyugodtam, hogy ott megyek, ahol tudok és kerülgetek. És ahol meg ez probléma, kimegyek az útra.
Ja, a minap a Róbert Károly körút és a Lehel út kereszteződésében egy igazi taxis kekeckedett velem. Pirosat kapott és amikor odaértem hozzá, megkérdeztem, mi is a baja tulképpen. Majd jól kiosztott, hogy én miért ott megyek, nekem az lenne a dolgom, hogy áttoljam a bringát. Már nem volt időm megkérdezni, hogy hol is? A kereszteződésben???
Egy tuti, nagyon nem jól van ez így, ahogy most van. Senkinek nem jó, csak az energiavámpíroknak, mert azok pont ezeket a helyzeteket keresik.

Hova tovább 2009.08.12. 20:07:49

Ja, és tülköt fogok venni, mert a dupla csengőmet sem hallják az emberek. Múltkor annyira elegem volt ebből, hogy elkezdtem énekelni egyfolytában a "se hall se lát Dömötör"-t és onnantól senki nem állt elém, akinek csengetni kellet volna. Vicces volt.

Jetstream 2009.08.12. 20:14:25

@olvaso: "biciklije minden hülyének lehet"

Ugyanúgy ahogy autója, motorja, gyalogos szuperlicensze, blog-hozzászólás jogosultsága is minden hülyének lehet.

"se kresz vizsga, se zöldkártya, se jogsi, se kötelező biztosítás, se rendszám, se súlyadó, se semmi"

Fú, hát ezek mind tök jók!

Zöldkártya??? Hogy nem túl olajos?
Magyarországon a zöldkártya is egy nagy nulla, sarc, de semmi más.

Rendszám? Jogsi? Én már kisgyermekkoromban is bicajoztam, még írni sem tudtam!
Vagy akkor gyalogláshoz is kéne? A cipőknek is legyen központi nyilvántartása és rendszáma?

Kötelező biztosítás? Bocs, de mekkora saját hibás kárt okoznak a biciklisek harmadik félnek?

Súlyadó? 15kg-ra? Vagy legyen inkább teljesítményadó és azt meg tüdőkapacitás meg terheléses EKG alapján fizesse?

Én inkább egy bőr alá ültethető RFID csipet vezetnék be, mondjuk olyat ami legalább 30 méterig működik és minden rendőr leolvasóval járkálna :) Na jó, csak vicceltem, mindenesetre köszönöm hogy elkalauzoltál színes fantáziavilágodba ahol a biciklisek rendszámot viselnek :D

olvas0 2009.08.12. 20:26:57

igazad van inkább minden járókelőnek egy baseballütőt a kezébe hogy meg tudja magát védeni a bicajos huligánoktól, az egyszerűbb is... És igen gyalogláshoz is kéne,én a KRESZT általánosban tanítanám és vizsgázni kellene belőle.Akár történelemből és ha csak annyi értelme lenni mint az Aradi 13 bemagolásának amit egy felmérés szerint a magyarok 99%-a nem tud elmondni hiánytalanul de 80%uk legalább 2-3at egyből tud mondani, már több mint a semmi... Egyébként én a bicajosok helyében nem csodálkoznék hogy már a tolerancia teljes hiánya és a gyűlölet kezd kialakulni mind autósban, mind bkvsban, mind járókelőben a bicajosok iránt, azért ennek van egy előélete, ezért ti bicajosok tettetek, hosszú-hosszú évek alatt. Tudom én hogy nem minden bicajos volt egyből ilyen, eleinte nagyobb volt a normális kétkereküsök aránya, csak aztán olyan lehet ez mint valami vírus, ha meg ti ebbe a virusos klubba akartok tartozni, lelketek rajta.
Egyébként kerékagy helyett 3B kellene legyen a blog neve... sőt négy... 4B.hu Bunkó Budapesti Bringások Blogja.

Addel 2009.08.12. 20:32:01

Ma a szerémi úttal párhuzamos kerékpárúton ütöttek el majdnem. A 22. ker.-ből befele mentem igy nekem jobbra volt szerémi. Kereszteződésnél szemből jövő, nekem balra kerékpár úton keresztül forduló 3db autóból 2 fékezés nélkül fordult elém, harmadik állt csak és ingatta a fejét. Nekem vészfékezni kellet hogy ne üssenek el. A legelső autót egy néni vezette, nem tudom mit nézett de nem előre az biztos, mert pont szembe jött velem de nem sikerült szemkontaktust teremtenem vele. Ezúton is üdvözlöm a közveszélyes hölgyeményt.

kovácske 2009.08.12. 20:33:08

@Mister47: "marha jó nézni a körúton mikor torlódik a sor a bringás mögött"
Két sáv van, nem? Ha a belsőbe kimenni nem tudsz, hogy előzzél, akkor meg nem a bringás miatt van a torlódás, hanem autó-dugó van.

aachi2 2009.08.12. 20:34:49

@olvaso:

" Egyébként én a bicajosok helyében nem csodálkoznék hogy már a tolerancia teljes hiánya és a gyűlölet kezd kialakulni mind autósban, mind bkvsban, mind járókelőben a bicajosok irán"

bringával közlekedve tapasztalom, hogy az autósok többsége előzékeny és figyel. szóval ez innentől nem igaz. a saját magad gyűlöletét ne extrapoláld ki mindenkire. azonban sajnos hiába udvarias és figyel a többség a gyűlölködők meg a nem figyelő hülyék miatt az embernek muszáj úgy közlekednie mintha láthatatlan lenne.

Ómájgád 2009.08.12. 20:36:19

@KA_Steve: szintén zenész :), örülök, hogy vannak még hasonlóan gondolkodók. Egy bicikliseknek szóló kis irományban olvastam: úgy közlekedj, mintha láthatatlan lennél.

aachi2 2009.08.12. 20:36:59

@Addel: hiába van elsőbbséged, el fognak csapni ha úgy közlekedsz hogy számítasz rá, hogy megkapod.

Ómájgád 2009.08.12. 20:40:47

@aachi2: natessék :), ketten egymástól függetlenül fedeztük fel ugyanzt.

Lunchtime 2009.08.12. 20:48:23

engem mondjuk Berlinben simán lekapcsoltak egy héttel a szigorított bringa szabályok bevezetése után - és jelentkeznem kellett a jardnál a fiximmel, amin visszaverő, fékek, lámpák, csengő, sőt láncvédő van --- különben 10 euro a bírság... ez van

Addel 2009.08.12. 20:51:37

@aachi2: Mondok mást. Múlt héten tétényi út mellet lévő kerékpárúton gurultam mikor mellékutcából látom hogy kikanyarodni próbáló 2db autó áll kerékpárúton. Nem szoktam problémázni ilyesmin, gondoltam elmegyek köztük. Erre látom, hogy hátsó autó ablakából kihajolva két kézzel kapálózik és üvölt a fószer. Nem értettem mi van, csak mikor közelebb értem akkor láttam hogy vontatókötél van két autó közt.
Köszi

olvas0 2009.08.12. 20:55:22

@aachi2: "az autósok többsége előzékeny és figyel"
na ná, tudod neki kellett jogosítvány hogy meg tudja szerezni és ő nem világmegváltásból vezet és ő nem tud láthatatlanná válni ha elütne valakit, vagy át menne valakin és a rendőr őt meg büntetné, így kénytelen, de én nem azt mondtam, hogy nem figyelnek, hanem azt hogy nem toleránsak és ez nagyon nagy különbség. A szabálytalankodó biciklisek nagyon irritálják az autósokat, a piroson áthajtós, a körúton összevissza ficánkolós,stb... én is nagy bringás voltam, keresztbe kasul átbirngáztam az országot, de nem így ahogy a fővárosban BBB-k...

Jetstream 2009.08.12. 20:55:39

@olvaso: "Viszont több kisgyerek lábán és kezén mentek át idén Budapesten mint ahány biciklist elütöttek(forrás baleseti sebészet műtősrácok) bár hivatalos statisztika nincs róla sajnos mert a bicajosokat nem veszi komolyan..."

Rosszat fogok álmodni... Majd' mindennap bicózom 40km-t (munka+sport :)), de szerencsére ilyet eddig elképzelni sem tudtam.

Most viszont már látom magam előtt ahogy tekerek az úton és kiesik elém egy kisgyerek, piciny kezeivel az aszfaltot támyasztja, riadt szemeiben könny csillog, tekintete vádlón rámmered, szája sírásra görbül. Én pánikba esek, eltakarom karjaimmal a szemeim és ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!!!!! 10-20km/h-val fékezés, ABS, KERS rendszer, kipörgésgátló, légzsák nélkül átmegyek bicómmal kis kezein :(
El sem tudtam képzelni hogy ilyen szcenárió megtörthet.

Borzasztó! Szörnyű! Viszont mi történne hasonló képtelen esetben ha egy autóval ütik el...?

olvas0 2009.08.12. 20:58:37

@Jetstream: autóval járdán???????????????

aachi2 2009.08.12. 21:00:43

@Addel: amikor állnak a kerékpárúton azzal vigyázz, pár napja így hajtogatták félbe az első kerekem. rám már nem figyelt a csajszi...

olvas0 2009.08.12. 21:02:18

@Jetstream: egyébként ez nem igy történik.... a gyerek nem könnybe lábat szemmel néz a szemedbe hanem kacagva mert tetszel neki, tetszik a biciklid, tetszik hogy csengetsz, nincs veszélyérzete azt fel sem fogja, hogy tizedmásodpercek múlva kérdéses lesz hogy fog e tudni írni valaha.... (az hogy ebből te viccet csinálsz a bizonyítványodban a csillag.....büszke lehetsz magadra )

Jetstream 2009.08.12. 21:03:09

@olvaso: "És igen gyalogláshoz is kéne,én a KRESZT általánosban tanítanám és vizsgázni kellene belőle."

A legtöbb ismerősömnek aki bicajozik van legalább 1 kategóriára jogsija, nem csak egy bicója. Nekem több kategóriára és más nem közúti járművekre is van jogosításom.

Nem is azért kommentelek itt hogy elvegyem az emberek kedvét a közlekedéstől, hanem bátorításból. Navigarre necesse est. És hiszem, hogy Mo-n felül van súlyozva az autózás, a biciklizés, robogózás, motorozás pedig alul, pedig nagyon jó mind, sőt a városban mind jobb mint az autó! Szép időben biciklizni a városban pedig tényleg különleges élmény.

aachi2 2009.08.12. 21:03:29

"Viszont több kisgyerek lábán és kezén mentek át idén Budapesten mint ahány biciklist elütöttek"

nem csodálom. a gyerek még alig tud járni de a kerékpárúton sétáltatják a szülők mindenfelé. vagy ha nem tud járni akkor babakocsiban tologatják. a kerékpárúton. tök általános.

Jetstream 2009.08.12. 21:04:29

@olvaso: "autóval járdán??????????????? "

Járdán biciklivel???

olvas0 2009.08.12. 21:08:58

@aachi2: na arról az anyukáról is meg van a véleményem és tudnék neki mit mondani, bár én magam ilyet még nem láttam viszont járdán biciklizőt nap mint nap. Atilla úton, Krisztina Krton, Bartókon, Szilágyin, Rakparton,Döbrentei utcában,Gellért téren csak hogy olyanokat említsek ahol van bicikliút!!! (Bartókban nem vagyok biztos)

Jetstream 2009.08.12. 21:09:01

@olvaso: "egyébként ez nem igy történik.... "

Tudom hogy nem így történik, te mondtad de én életszerűtlennek gondolom. Kétszer is leírtam hogy eddig el sem tudtam képzelni hogy íly dráma történjen (ebben a kommentben újabb 3x).

Gyalogos ki elém, én fék.
Nem beszélünk akkora sebességekről és akkora mozgási energiáról mint egy autó esetében ugyebár. Hiszen egy olyan öreg biciklis mint te ezt nyilván tudod.

Ómájgád 2009.08.12. 21:11:05

@olvaso: igen kitűnő nyugtató gyakorlatokat lehet végezni akár otthon is, nem kell flancos idegszanatóriumokba járkálni. Csak rá kell guglizni, és klikkolni!

olvas0 2009.08.12. 21:14:51

@Jetstream:
"Nem beszélünk akkora sebességekről"
azért én néha kiállnék egy traffival csak kíváncsiságból a fent említett járdákra... Szerintem járdán gyalogosok között "rallyzva" 10 is sok, de 40-50nel simán rongyolnak egyesek az említett helyeken.... Csak gondolj bele... két eset van, vagy agyilag ennyire zoknyi vagyok hogy igy elszállt az agyam, de akkor kérdés hogy tudom kezelni a netet, vagy egyáltalán a pszichiátrián hogy engednek internet közelébe.... :) vagy b variáció biztos nem ok nélkül vagyok így bepörögve.... akkor pedig elég nyomós okom lehet és nap mint nap találkozhatok a problémával ha nem szállok le a témáról.......... legalábbis szerintem ebben így van logika....

Jetstream 2009.08.12. 21:16:12

A járdán biciklizés mítoszáról...

Aki biciklizik, haladni szeretne. Vannak esetek amikor járdára van kényszerítve a biciklis, én pl néhány hídon.. Ilyenkor a sok akadály miatt (karók, gyalogosok, parkoló autók, lámpák, korlát) lassan lehet haladni. Bicikliről nagyot lehet esni ha valamibe beakad a kormány.
Nem hinném hogy tiszta erőből tekerve 30-cal döngető biciklisek árasztanák el Budapest járdáit.

Emellett nem túl nagy élvezet járdára fel-le mutatvány sem. MB-vel még csak-csak, de az alatt már kényelmetlen is, ráadásul autók is jöhetnek. Az autók meg a gyalogosokat sem engedik el.

Tehát szerintem a legtöbb sokat bicikliző egyén a viszonylag stresszmentes autóutat választja (hacsak nincsen normális bicikliút), mert ott lehet haladni.

olvas0 2009.08.12. 21:17:35

@Jetstream: akkor most csináljak megint egy videót????

olvas0 2009.08.12. 21:18:55

nem is kell, van nektek is, csak nem tudom hol találom a video archívumot... emlékszem pár bicajos videóra miben rongyolnak mint állat....

Jetstream 2009.08.12. 21:19:41

@olvaso: "Szerintem járdán gyalogosok között "rallyzva" 10 is sok, de 40-50nel simán rongyolnak egyesek az említett helyeken...."

Fogj egy biciklit, tekerj fel a Normafára és gyere le az Istenhegyin. Az sebességmérőnél ellenőrizd hogy mekkora sebesség biciklin a 40-50, majd válassz a két lehetőségedből:

"két eset van, vagy agyilag ennyire zoknyi vagyok hogy igy elszállt az agyam"

Jetstream 2009.08.12. 21:21:15

@olvaso: "akkor most csináljak megint egy videót????"

Ha tőlem várod az engedélyt a videókészítésre, akkor részemről a terved jóváhagyva.

olvas0 2009.08.12. 21:25:45

felesleges időpocsékolás lenne... a 40-50valóban túlzás, maradjunk a túlgyorsannál....

aachi2 2009.08.12. 21:26:04

ahol nincs bicikliút és nagy a forgalom én ott járdázok.

ad1) lassan és óvatosan megyek ott
ad2) egy autó sokkal nagyobb kárt tehet a testi épségemben, mint én egy gyalogosban/magaban.
ad3) az autósokban egyszerűen nem bízom semennyire. inkább lassan a koválygó emberek között.

aachi2 2009.08.12. 21:32:17

@olvaso:

"de 40-50nel simán rongyolnak egyesek az említett helyeken...."

14-18 évesen fizikumom csúcsán amikor napi 20-40kmt tekertem akkor kb 50/55 volt a maximum. veresennyel. tudod amikor beletekersz csak azért hogy nézd mennyi a max, aztán kidögölve megállsz 1 perc múlva. lejtőn lefelé tekerve kb 60-65 volt a max. onnan már nem volt elég a fokozat/elfogyott a lejtő.

hosszú távon 30-35ös volt az utazóm, de abba bele kellett feküdni keményen.

teljesen irreális hogy valaki 40/50el menjen járdán. ahhoz nagyon hosszú nagyon sima járda kell, (+edzett kerékpáros és jó bringa) amit a legtöbb helyen kerékpárútnak neveznek.

midnight coder 2009.08.12. 21:32:29

@Ómájgád: Ha a segédmotoros kerékpárra kötelező a sisak, akkor szvsz a bicikisre is vígan kötelezővé lehet tenni. Persze, ha beesik egy kamion alá túl sokat valóban nem véd rajta...

midnight coder 2009.08.12. 21:35:49

@aachi2: Ez attól függ hogy sima út van vagy lejtő.
Mellesleg ma kis híján engem is elcsapott egy biciklis csajszi - mondjuk lehet hogy neki nagyobb baja lett volna a dologból - mivel kissé figyelmetlenül léptem ki a kedvenc ABC áruházamból az előtte lévő járdára ahol a hölgy haladt. Szerencsére meg tudott állni, de éppenhogy - az átlag tesco háztartási takarékos biciklin lévő fékek egy kalap kutyagumit nem érnek.

olvas0 2009.08.12. 21:56:44

@aachi2: soha nem mértem mennyivel megyek, lassan öregesen túrázgattam mindig... egyébként csengőt se használtam soha........

Windchill 2009.08.12. 21:59:16

Nagyon érdekes, hogy sokan a "piroson átbiciklizést" mint jellemző viselkedést említitek. Hát én nem láttam még olyan lámpát, ahol 1-2 autó nem ugrott volna át a piroson. És persze a gyalogosok is rendszeresen átmennek.

Többször előfordult már velem, hogy 2-3 autó után, mivel utána autó nem jött több, a gyalogosok elkezdtek átáradni a piroson, s mire odaértem biciklivel, már én is bekaptam a pirost - de amint átszlalomoztam közöttük, elkezdtek pampogni, hogy miért a piroson megyek át. Holott ők is a piros alatt léptek a zebrára, s ha nem teszik, akkor én még átérek a zöldön. Vicces ez, hogy mennyire komolytalanul értelmezzük itthon a piros lámpát. Nem törvényesítem persze a törvénysértő viselkedésemet, de szerintem abszolút közlekedési eszköztől független, hogy milyen arányban mennek (megyünk) át a piroson.

És érdekes módon, mind a két gázolásos esetemben, amikor autó alatt kötöttem ki, nekem zöld volt...

Windchill 2009.08.12. 22:05:01

Amúgy a BKV buszsofőrök minden nap megköszönik, ha félreállok, nem vágok ki eléjük, vagy értelmesen kommunikálva haladok (jujj, törvénysértő módon) a buszsávban. Persze ehhez az is kell, hogy kulturáltan, kiszámíthatóan, gyorsan és előzékenyen közlekedjek. De rossz tapasztalatom csak a taxisokkal szokott lenni, no de velük akkor is, ha kocsival vagyok.

cso zsi 2009.08.12. 22:05:59

@Jetstream: Elég kiállni a Bajcsy - Andrássy sarokra, és húzni a strigulákat, hányan jönnek a Deák felől a járdán, kikerülve a piros lámpát.
Nem csak a Paulay és az Andrássy között, hanem már az Anker köztől.


A háromszög prizma nem a lassú járműveké, hanem a vontatmányoké, pótkocsiké.
A kerékpárokon anno kerek prizma volt, majd az egyen lámpaszett az függőleges téglalapként tükrözött, a pedálon meg sárga vízszintes prizmák, hogy a hajtás mozgása figyelemfelhívó legyen, ha ne adj isten elfelejtetted bekapcsolni a dinamót.
Anno nagymutter bringáján olyan gyári fényszóró volt elöl, ami kb 10 méter hosszon láthatóvá tette az utat egy 8 éves gyerek állva-biciklizésével is.
Névtábla is volt rajta, kötelező volt.
Még apám tanított a bringalámpával "villantani", ha a szembejövő autós fényszórója vakított. Kétszer eltakartam kézzel a lámpát, és az autós lekapcsolta a távfényt.

cso zsi 2009.08.12. 22:14:15

@Windchill: Van autós pirosonáthajtás, kétségtelen.
Ami úgy néz ki, hogy megy egy (két-három, sávok számától függően) kocsisor, mondjuk, hogy 50-nel.
A lámpa vált sárgára, majd pirosra. A sor nem lassul, mert a nyolcadik még jogosult a sárgánál elhagyni a kereszteződést, a kilencedik "még átfér", a tizenkettedik a sor tempóját tartva bőven pirosba hajtva, de még a sor tagjaként megy át.

A biciklis elgurul az álló, zöldre váró kocsisor mellett, (van hogy) körülnéz, és ha úgy ítéli meg, hogy átfér, akkor behajt a kereszteződésbe, függetlenül attól, hogy egy kanyarodósáv épp akkor kap zöldet valamelyik irányból.

Ilyen pirosbahajtást az autósaink sokkal ritkábban tesznek, és ez a különbség.

aachi2 2009.08.12. 22:16:48

@cso zsi: hát neked külön oklevelet kéne átnyujtani hülyeségből.

KRESZ 2009.08.12. 22:19:56

Kis pontosítás a cikkhez: a balra bekanyarodást csak lakott területen kívül tiltja a KRESZ. Lakott területen belül lehet választani a közvetlen (felezővonal mellé besorolós), illetve közvetett (leszállok, áttolom) változatok között. Kevés olyan szituáció van, ahol a közvetett verzió kivitelezhető. Egy kereszteződésben például hol szálljon le az ember úgy, hogy ne üssék el?

Húzzunk bele! 2009.08.12. 22:28:54

Legtöbbször úton megyek még ott is, ahol bringaút is van, mert veszélyes és kátyus legtöbbször.
Járdán ritkán, akkor is lassan nem csengetve tekerek.
Piroson, ahol már ismerem és tudom, látom, hogy átlehet menni, akkor át is megyek.
Nagykörtén vagy hasonló helyeken majdnem sávközépen megyek, ajtózás és centizgetések miatt. Eddig minden ok. És nem járdán kéne biciklizni, hanem begyakorolni az úton, tükörrel.
Kereszteződésekbe, ahol járda ill bicikliút is fut, az horror így ütöttek el nem is olyan rég, természetesen az autós nem vett észre, én meg azt hittem észre vett.:-( Szal csak egy tízesébe került.

butatót 2009.08.12. 22:29:51

Én nem haragszom a szabálytalan bringásokra sem. Engem egy lány a zebrán ütött el egy montival, úgy, hogy nem az úton haladt, hanem a zebrán jött velem szemben (tekert, ahogy csak bírt) a másik oldalról. Mindketten oldalra néztünk, hogy nem jön-e autó és frontálisan találkoztunk. Nekem kifordult három ujjam, megrepedt két bordám, neki kificamodott a válla és a fél hátáról lejött a bőr. Egy mentőben utaztunk, végig üvöltöztünk egymással, az orvos már nem bírta és azzal fenyegetett, hogy leszedál mind a kettőnket. Én valószínűleg agyrázkódást is kaphattam, ami később sem jött rendbe, mert azóta elvettem feleségül és két gyerekünk van. :)

Colgate 2009.08.12. 22:56:53

Igazából pont az ilyen "szabálysértések" elkerülése végett első lépésként ingyenesen kéne osztogatni egy némileg rövidített változatú kresz könyvet, és csak ezek után szankcionálni, mert állítom, hogy bicósok 2/3-a azt sem tudja mi az a kresz.

Nem tudom mi igaz ebből, de állitólag lengyelországban a biciklivel való küzúti közlekedéshez is kell jogosítvány.. itthon is előnyös lenne..

Mellesleg azt mondják a nagyokosok, hogy nem véletlenül lett egy "csomó" bicikli út megépítve.. naja. A gond ott kezdődik, hogy általában öreganyók, vagy kigyúrt majmok sétafikálnak ezeken az utakon a kis vakarcs, vagy éppen debella óriás kutyáikkal. Nincs semmibajom a kutyákkal, de amikor egy ilyen fajzat beugrik elém, és épp ezért a bokorban végzem, akkor nem igazán tudok örülni neki, főleg, ha elötte még el is kapta a lábamat.. ismétlem, mind ez bicikli úton.
Az abszolut legjobb az Árpád-híd. Ott ugyebár az egyik oldal a bicikliseké, másik a gyalogosoké. Rendszeresen le kell lassítanom sétatempóra, mert állandóan ott mászkálnak gyalog gyökkettővel. Mondjuk sajnálatos módon fordítva is igaz ez, a gyalogos oldalon száguldoznak a mit nem tudó biciklisek..

cso zsi 2009.08.12. 23:15:08

@aachi2: Ha esetleg bővebben kifejtenéd, miért is gondolod így.

OoVICoO 2009.08.12. 23:25:54

Hahó ezzel a sisak kötelező dologgal jó lenne ha leállnátok. Ha olyan módon megyek, hogy kell akkor úgyis felveszem. Egyébként csak magatokat szopatjátok be... újab büntetés lehetőségét megadni a SÜNöknek???

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.08.12. 23:26:37

@cso zsi: És ha keresztben padlógázzal elindul Fasza Jóska a tuning-Ladájával már a piros-sárgánál, amikor Laza Feri még 12-dikként átszáguld 80-nal a (sárga-narancssárga-)pirosban, és a lámpák úgy vannak beállítva, hogy nincsen pár másodperc, amíg minden irányban mindenkinek piros, akkor valószínűleg Feri és Jóska is egyazon - nem mentőben, mint ebben a hatalmas sztoriban, hanem - hullaszállítóban fognak együtt utazni.

Ha már disztingválni akarunk, a pirosba hajtás az autósainknál sokkal nagyobb veszéllyel jár, és ez a különbség.

Hova tovább 2009.08.12. 23:41:07

Lehet, hogy velem van a baj, de én csak nálam gyorsabb bringásokkal találkoztam. Tépnek mind rendesen. Pedig én sem megyek lassan. Szerintem...

cso zsi 2009.08.12. 23:47:55

@Joe Forster/STA: Van, de inkább csak volt ilyen.
Állítólag olyan dugók vannak, hogy alig lehet közlekedni.
De lehet, hogy egyesek ellentmondásba kerülnének magukkal.
Lámpával védett helyen nagyon ritka az ilyen esemény, utoljára villamos és autós között láttam, fél év különbséggel kettőt.
"Körbe piros" fázis valamikor a gyermekkorom végéig lehetett, amikor még villogó zöld is dukált a sárga előtt.
Aztán a forgalom-áteresztőképesség növelése miatt vették egyre rövidebbre ezt az időt.
Azt persze 30 éve képtelenek megoldani, hogy a jobbra kisívben engedő zöld nyíl addíg világítson, amíg a telizöld fázis elkezdődik.
Elalszik, autós blokkol, öt másodperc múlva zöldet kap.

bean 2009.08.13. 00:24:54

Itt törvény tiltja a biciklizést a járdán, ha elkapnak, az vagy száz dollár, ha nincs pénzed és nem tudod igazolni magad (hogy kinek a nevére szóljon a ticket) akkor irány a yard. És igen, elkapnak. Járnak a rendőrök motoron, biciklin, autón, lovon, gyalog és elkapnak.

Addel 2009.08.13. 00:30:07

@bean: De ott gondolom van hol biciklizni, és így nincs rákényszerítve az ember, hogy tilosban járjon.

aachi2 2009.08.13. 00:34:19

@cso zsi: joe forster megadta a választ. amúgy hi sta, nem jössz árok partira? ;)

nedudáljparaszt 2009.08.13. 01:12:07

A kerékpáros védősáv jó ötlet, de annyi korlátozást beletennék, hogy gépjárművel a védősávban haladni szabad, viszont előzni és kikerülni nem.

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.08.13. 01:22:34

@aachi2: Ááá, nem, nekem a legrosszabb időpontban van. (Az idén a pótfelvételi - mi szervezzük központilag: www.felvi.hu - az eddiginél is sokkal durvább lesz az eljárás rendje és az informatikai háttér szerint, és ebben a politikai helyzetben nem kéne beégetnünk magunkat... nagyon.) De érezzétek jól magatokat! ;-)

Ómájgád 2009.08.13. 02:56:56

@butatót: best of Kerékagy! :) Ilyen történeteket kérünk mindenkitől.

cso zsi 2009.08.13. 06:59:18

@aachi2: Értem. szóval még sosem láttál ilyet, amit leírtam.
Én viszont napi szinten gyalogosként, tömegközlekedőként és autósként látom ezt.
Igaz, régebb óta közlekedek a városban, mint akik úgy gondolják, ha már leér a lábuk a bringáról, akkor már mindent tudnak a világról.
Mint láthattad, nem védtem véres szájjal az autósokat, mert nem szentek, emberek ugyanúgy, mint a gyalogosok, bringások.
Csak az arányok mások.

CuCu 2009.08.13. 07:21:57

Erdekes olvasni a hozzaszolasokat.
Van viszont egy dolog amit nem ertek:
Barki ir aki az a hasonlokepp fogalmaz: Ti nem ismeritek, Ti nem csinaltok ezt, ti nem tudtok azt...

Nem hiszem hogy olyan nehez felfogni hogy ez mindket fel erdeke hogy a kozlekedes olajozottan mukodjon. Miert nem lehet ezt felfogni hogy MI aki a kozlekedesben resztveszunk...fuggetlenul attol hogy hany kereken vagyok es hany tonna...

En autozom is es biciklizem is a varosban. Ha biciklizem akkor a halalfelelemel kuzdok amikor atverekedem magam a 10millio epitkezesek egyiken egy savban mindenki, es valaki csak kiugrik az autobol anelkul hogy tukorbe nezne ajtonyitas elott...
Aztan vannak a biciklizes szegyenei akik mintha nem is latnanak lampakat, tablakat... Na az ilyet a helyszinen feltudnam kepelni! Ugy hogy en is ott allok a pirosnal a biciklimen...
jopar evet eltem svedorszagban, ott egyszer 800kr at fizettem (20000ft) mert nem alltam meg a stoptablanal biciklivel (es az ottani torveny szerint a labat is le kell tenni)
Na ott tanultam meg... Es ide is ez kell. Es az hogy a rendorseg foglalkozzon is vele.
PErsze a biciklisek aranya kozel sem olyan nagy itthon mint kinnt igy valoszinu meg egy jo ideig "leseszarjak" a bicikliseket...
Na most el kell biciklizzek a meloba.. :)..

gtr207 2009.08.13. 08:05:25

@Közöd??: kötelező kresz és forgalmi vizsgát az összes köcsög biciglisnek!
akkor szopná a csak a faszt a sok köcsög!

Akkor ennyi erővel a gyalogosoknak is kéne kötelező kresz és forgalmi vizsga ugyan úgy mint az összes többi általad "köcsögnek" mondott bringásoknak.

gtr207 2009.08.13. 08:29:24

És még valami.
Én azokat a gyalogosakat megbírságolnám akik lakott területen belül a kerékpárosoknak fenntartott
úton vagy a bringagyalog út bringás részén közlekednek. Mert a kresz a járdán nem szűnik meg. És a bringásokat ne általánosítsuk vadbarmoknak azért mert néhány triálos, dirt-ös bringás és a stílust kétviselő bringások nagy része (töbnyire fék nélkül közlekedők) nem birnak normálisan közlekedni.

CuCu 2009.08.13. 08:33:31

@gtr207: Ne felejtsuk el az olyan gyalogost aki szinten nem veszi figyelembe a lampakat....!!!

Es pont errol beszelek. Mindenki kovet el hibakat. Nem a biciklisekkel, nem a gyalogossal nem az autossal van itt a baj hanem a buta magyar neppel. :( es a felfogasunkal. A szomoru csak az hogy torvenyekkel ezen nem lehet valtoztatni.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.08.13. 09:09:57

Jelenleg szabályszegőnek minősíthető az az autós, aki a tágasabb és sok esetben kényelmesebb bicikliúton parkol...

Teccikérteni...

Húzzunk bele! 2009.08.13. 09:35:55

@CuCu:
1., Nem buta a magyar nép.
2.,Nem szomorú, hogy törvényekkel nem lehet ezt rendbe tenni. Inkább örvendetes.
3.,Inkább udvariasan és erkölcsösen kéne közlekedni és akkor mindenkire figyelve mindenki és nem is kéne a legtöbb szabály, törvény és büntetés se.

bagoj ur 2009.08.13. 10:00:41

Maj' azé' megnézném, hogy Mari néni a falun sisakot tesz fel, mert azt kötelezővé tették a KRESZben. Lépjél már ki kicsit a kibszott fővárosunkból...

k_attila78 2009.08.13. 10:06:04

A magyar nép ostoba, nézzétek meg ezt az élhetetlen füstölgő nagy várost nyár közepén minden szétverve közlekedni nem lehet, hogy lehet ilyet csinálni?
Nem a biciklis, az autós, a gyalogos a hülye hanem vannak hülyék akik bicikliznek autóznak gyalog közlekednek.
Ki kéne nézni sógorékhoz ott valahogy jobban mennek a dolgok:)

gibier 2009.08.13. 10:12:30

Mint autós, motoros és biciklis kérek minden biciklist, hogy amikor a bicikliút keresztezi a közutat, ne szegje le a fejét és hajtson át abban a biztos tudatban, hogy Őneki elsőbbsége van, Őt mindenki látja, Ő elüthetetlen! Lassítás közben könnyű a szemkontaktust keresni az autóssal és nagyobb lesz az esélye annak, hogy az úrvezető szándékunkat megértvén, elenged bennünket!

Windchill 2009.08.13. 10:16:43

Amúgy civilizált országokhoz hasonlóan itthon miért nem lehet az, hogy a bringásokra a piros lámpa stop tábla érvényű, s nem kötelez megállásra?

A lámpáknak ugyanis két szerepük van. Egyrészt a vitás közlekedési kereszteződéseket megoldják: egyszer az egyik fél, egyszer a másik fél közlekedhet. Ha nem lenne, totális lenne a káosz, vagy nem lehetne, például forgalmas úttesten átkelni.

A másik, hogy LASSÍTSÁK a közlekedést. Ugyanis ha a reggeli autódömping egyszerre ér be a Belvárosba, teljes az apokalipszis. Erre akkor is szükség van, ha nincs keresztirányú forgalom, mert "inkább az átlagsebesség lassuljon", minthogy a várakozás egy ponton legyen horror.

Erre biciklisek esetében nincs szükség, mivel egyelőre kerékpáros dugótól nem kell tartani. Nem értem, ha nincs keresztforgalom, miért kellene a tök üres zebra előtt várakozni, például az esti órákban.

Azért is érdekes a kérdés, mert bár "egyenrangú" résztvevők vagyunk az utakon, a lámpákat mégis AUTÓS sebességre optimalizálják (zöldhullám). Ha mondjuk az utak egy részében a zöldhullámot a kerékpárosok sebességére (mondjuk 30 km/h) szabályoznák, akkor ugye több jogalapja lenne ennek. (ha már "egyenrangúságról" és nem "megtűrtségről" beszélünk)

gibier 2009.08.13. 10:30:42

...és még valami! Ez a leszegett fej érvényes arra az esetre is, amikor két egymással szemben közlekedő biciklis elmegy egymás mellett, ám az egyik teper, mint egy barom és szent meggyőződése, hogy a másik biztosan ül a nyeregben és biztosan nem fog összeakadni a kormányuk, aminek az eredménye egy k...a nagy zakó! Bukóval vagy anélkül, a bőr hasad, a csont törik! Valamint mindazok, akik zenét hallgatnak biciklizés közben, legyenek olyan kedvesek és a bicikliút jobb oldalára húzódva közlekedjenek, ezáltal nem szükséges üvöltve bejelenteni honnan érkezem és merről áll szándékomban megelőzni! Mellesleg nem egy olyan rossz módszer, ha az ember előzés előtt előre szól, hogy merről érkezik, ha a helyzet úgy kívánja!

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.08.13. 10:37:00

@Windchill: A STOP-tábla mióta nem kötelez megállásra?

Ja, biciklire nincs kresz-vizsga...

Dumper 2009.08.13. 10:51:22

@gibier: En, mint kamionsofor szeretnem megkerni az osszes foutvonalon kozlekedo autost, hogy minden alsobbrendu uton erkezo kamion soforjevel keresse a szemkontaktust. "Ne szegje le a fejét és hajtson át abban a biztos tudatban, hogy Őneki elsőbbsége van, Őt mindenki látja, Ő elüthetetlen. Lassítás közben könnyű a szemkontaktust keresni a kamionossal és nagyobb lesz az esélye annak, hogy a sofor szándékunkat megértvén, elenged bennünket!".

Samott 2009.08.13. 11:08:40

@Dumper: Nem autozol, mi? ;) A kamional szemben tenyleg csak akkor van elsobbseged, ha megadja. Ha az ki akar fordulni eled, akkor ki is fordul.

Windchill 2009.08.13. 11:19:17

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél:

Bocs, megállás persze, várakozást értettem.

tszb_arch 2009.08.13. 11:47:16

Döbbenet! Elképedve olvasom a hozzászólásokat, de rögtön megértem, hogy miért, kitől kell félnem nap, mint nap, mikor bringával járok.
A lányom most megy iskolába, az a célom, hogy biciklivel mehessünk minden reggel. De így hogyan ?!
Pont az ilyen hozzáállás miatt tart itt a kerékpáros közlekedés. Én nem azt mondom, hogy minden bringás angyal én is követek el időnként disznóságokat, de ez hihetetlen.
Aki a városi terepjárójával (sicc), bekötött biztonsági öv és index nélkül közlekedik, az ne írjon ide ilyeneket, ilyen útszéli stílusban, mert pont ők parkolnak a fittness terem előtti kerékpár úton, a mozgássérült parkolókban, zebrán és bárhol. Addig, amíg a kerékpársáv egy sárga csík a budai rakparton, csillió millió túristával tarkítva, addig hogy várhatja el bárki, hogy azt használjuk. Többen jól fogalmaztak, a kerékpár közlekedési eszköz, nem a járdán a helye. De kérek minden hozzászólót, fogadjanak már el bennünket! Minél többen bringázunk, annál jobban tehermentesítjük a várost. Úgyhogy hajrá, és alapos fejmosás mindenkinek.
Balázs

gibier 2009.08.13. 11:49:58

@Dumper: hmm...nos két méter magasra valóban nehéz felnézni, ám esetemben az autósokkal működik ez a szemezősdi, lehet azért mert én nézek le rá!

Grigorij 2009.08.13. 12:23:25

Az írás 99%-val egyetértek!

De...


Ott rogadjon meg az összes olyannak a kedven szobanövénye (ide természetesen nem ezt gondolom), aki az a kibszott sisakhasználatot kötelezővé akarja!

Rendben, aki kimegy a főutakra, túrázik stb. lagyen!
Még abban is egyetértek, hogy 12 évnél fiatalabbak viseljék!

De hogy 50 évesen áttekervén a kocsmába 5 utcát a kertek alatt, beöltözzek mind valami primitív bazárimajom?????

SOHA!

Grigorij 2009.08.13. 12:24:06

még egyszer:

Ott rohadjon meg az összes olyannak a kedvenc...

jzb06n 2009.08.13. 12:26:20

Micsoda egy fröcsögo barom mindenki! Ezen a hozzaallason nem fog valtoztatni a KRESZ modositas. Az embereket is le kellene cserelni. Lehetne itt bicikli ut meg kutya fasza akkor sem fernenek meg egymas mellett az emberek. Ugy vagyunk hülyek ahogy.
Nem kell messzire menni a jo peldaert, eleg csak Becsig elmenni es lehetne idealis körülmenyeket latni autos es bringas szamara. Muködik is a rendszer, hibatlanul. Becsben sem szelesebbek az utcak mint Budapesten megis befert egy bringa sav szinte mindenhova. Ha nem szakad az eso a fel varos bringan közlekedik. Nincs balhe, nincs baleset. De ez nem csak a bringauton mulik. Meg egyszer mondom a fejeket kell kicserelni. Talan a gyerekeink gyerekei tudnak majd egymas mellett elni. Talan.
Buzi banda!

Grigorij 2009.08.13. 12:27:08

És én pontosan ezeknek a beöltözött, sisakos, trendi ruhás úriköcsögöknek a napi viselkedést szerepeltetném a KRESZ-ben!

5 év börtön annak:

a, aki 30-40-el őrült módjára belehajt a gyerekes bringázókba!
b, aki a közlekedésben áll meg a közlekedési lámpák tilos jelzésénél!!!!

Minden nap látom, hogy amíg én állok a pirosnál, jön egy ilyen 1 bites narkós rohadék és átteker a tiloson!!!
10-ből 7-nek táska van a hátán...

Nálam ez a szemét mocsadék börtön!
Én meg magyarázzam a fiamnak, hogy valójában meg kell állni csk hát a bácsi egy narkós köcsög...

kokoro 2009.08.13. 12:57:50

B. Függelék az 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelethez

A két- és háromkerekű gépjárművek típus-jóváhagyási eljárása

I. RÉSZ

Alapvető rendelkezések

1. Cikk

Alkalmazási kör és meghatározások

h) pedálos rásegítéssel rendelkező kerékpárra, amely külső, folyamatos 0,25 kW névleges teljesítményű elektromos motorral rendelkezik, amelynek teljesítmény-leadása fokozatosan csökken és megszűnik, amint a jármű eléri a 25 km/ó sebességet, vagy előbb, ha a kerékpáros abbahagyja a pedál hajtását"

Most akkor hogy van ez ?
Szóval Mari néninek hiába elektromos a bicaja ha nincs rajta pedál úgy ahogy Pista bácsinak sincs az e-Rollerén akkor ez már segédmotoros kerékpárnak számít ? Sisak+jogsi(hajtási engedély)+KFBiztosítás+ugye még tükör is kötelező ... hú ez sokszor 30 ezer lesz a Mari néninek :-S

tocibacsi 2009.08.13. 13:40:18

@bob77: a közútkezelő megyei kirendeltségétől... ingyen van, de nem tuti, hogy megkapod... ha értelmesen meg tudod indokolni, simán megadják, nem kell faszt szopni érte... igazából tök ledöbbentem. Nem mondom, hogy simán ment, somogyban ültek rajta 2 hetet, de az ügyintéző hölgy nagyon kedves volt. Veszprémben első körben kicsit hanyagul kezelte az ügyintéző a dolgokat és elutasították a kérelmemet, de 2. körben a főosztályvezetővel személyesen beszéltem és Ő szintén nagyon készésges volt...

Tímár Mihály 2009.08.13. 15:12:27

@Colgate:

Két éve van ilyen Kerékpáros Kresz Összefoglaló. Valamelyik CM-en kiosztottunk 200 darabot saját pénzből:

plasma.szfki.kfki.hu/~csillag/kerekpar_kresz/Kerekpar_KRESZ.pdf

Kopiás Attila Steve 2009.08.13. 18:23:22

@Ómájgád: Irony of life. Amint megírtam a commentet, bicajra pattantam és eltekertem egy találkozómra. Késésben voltam, de szóltam róla, szóval szokás szerint nem siettem. Közben végig kellett tekernem az Andrássyn, ahol az Oktogon utáni első 200m-en két taxi, egy busz és két autóból pakoló ember állta el a bicajsávot, szóval a "próbáljuk ki, hátha rosszul emlékszem" kísérletem elég hamar eredményt hozott, és inkább visszatértem a járdára. Békésen tekertem, pláne, mert mellettem balra, egy fél bicajhosszal előrébb szintén egy lassan haladó bicajos ment, gyalogosok meg alig voltak. Az egész addig működött, amíg a tag rá nem jött, hogy éppen annál a kapualjnál járunk, ahova jönni akart, ezért vett egy hirtelen jobbkanyart. Mákja volt, hogy vánszorogtunk, mert egy reflex-satufék és szinkron jobbkanyar megakadályozta, hogy belehajtsak, éppen csak nekidőltem és a vádlimat horzsoltam le. Neki semmi baja nem lett, a legnagyobb para az volt, hogy egy mellettünk sétáló lány majdnem szívrohamot kapott a gumi csikorgástól.
Nagyon kellett röhögnöm azon, hogy épp tíz perce írtam, hogy lehet okosan közlekedni, erre tessék, de hát jó pap holtig tanul. Ilyen szitut eddig még nem láttam, fel sem merült bennem, hogy előfordulhat. Mostantól tudom, hogy erre is figyelni kell. Ez a "láthatatlan vagy" dolog nagyon működik, csak egyesével kell elhinni mindenkiről, hogy "igen, számára is". Az autósokat, motorosokat, gyalogosokat, BMX-eseket és futárokat már regisztráltam, eddig velük volt rendszeres, hogy észre sem vesznek. Most megy a listámba a "lassan haladó biciklista" is, biztos, ami biztos. :+)

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.08.13. 18:51:20

@KA_Steve: Ez ugyanaz, mint a "jobbról nem előzünk" szabály. Én is egyszer majdnem beszoptam csúnyán - kis tízéves hülyegyerek kacsázott előttem a bicikliúton BMX-szel, aztán egyszer, hopp, padlófékkel farolva jobbra a fűbe -, azóta már jobban ügyelek erre: 1) leüvöltöm, hogy jobbra tartson, mert ez nem játszótér, 2) balról megelőzöm. ;-)

danesdzsu2 2009.08.14. 09:42:58

@mr_brown: Gyere, tartsd ide a szemed. Ha a viselkedésed annak megfelelő, bármikor. Még egyetlen netcigánytól sem lett volna okom megijedni.

Egyébként a pesti forgalom nem azért ilyen, mert köcsögök az emberek, hanem a nagyobb zsúfoltság automatikusan nagyobb stressz-t, és nagyobb agressziót okoz. Ami a baj, az az, hogy sokan magukkal hozzák ezt vidékre is.
süti beállítások módosítása