Friss topikok

Címkék

afrika (4) alkohol (11) andrássy (3) armstrong (4) ausztrália (6) autómentes (24) autós biciklis ellentét (3) baleset (35) bam (4) bérbicikli (30) bicikli (18) biciklibulvár (6) bicikliparkoló (8) biciklis futár (9) bicikliút (134) bírság (10) biztonság (54) biztosítás (5) bkk (8) bkv (9) bringázz a munkába (4) bubi (14) buda (3) budapest (79) buszsáv (3) cannondale (4) critical mass (50) dánia (3) demonstráció (5) design (31) divat (8) downhill (8) dr kerékagy (5) egyesült államok (4) emelés (3) empamo (6) energia (3) energia bringa (5) építkezés (4) extrém kerékpár (3) e bike (5) felmérés (6) film (6) fotó (4) futár (3) gkm (4) google (4) gyerek (3) hátizsák (3) herebántalom (5) hibrid (4) híd (10) infrastruktúra (6) járda (3) kampány (4) képzőművészet (7) kerékagy (3) kerékpár (15) kerékpárbarát (3) kerékpárosklub (5) kerékpársztráda (6) kerékpártároló (3) kerékpárút (3) kína (3) kiskörút (7) kocsma (6) koppenhága (4) közbicikli (3) közbringa (3) közlekedés (4) kresz (17) kvvm (3) lakat (5) lámpa (4) levegő (7) london (15) lopás (16) magyar kerékpárosklub (3) margit híd (25) maszk (3) máv (7) mkk (3) mtb (3) nagy-britannia (3) new york (9) nyereg (7) obama (4) önkormányzat (21) orfk (4) párizs (7) parkolás (4) parlament (4) rakpart (3) regisztráció (3) rendőr (35) schwinn csepel (3) sisak (14) statisztika (3) szeged (3) szerviz (3) szex (5) sztrájk (8) tábla (4) tél (10) térkép (5) tolvaj (5) túrázás (8) urbánus (39) városi biciklizés (44) verseny (3) videó (12) világítás (6) víz (4) vonat (4) zene (5) Címkefelhő

A biciklisek nem akarnak a villamossínen meghalni

2009.07.19. 18:00 - lumina

Egyre gyakoribb jelenség, hogy biciklisek és motorosok a villamossínt választják a forgalmas úttestek helyett. A villamosvezetőket rettegésben tartják, ráadásul szabálytalan is a sínen kerékpározni.

Senki nem azért indul biciklizni, hogy elüssék, hogy öngyilkos legyen. Miért választják sokan mégis az elsőre veszélyesnek tűnő biciklizést a síneken? A válasz egyszerű, ez a legbiztonságosabb, mindenki csak azért megy oda, mert már megjárta máshol, magyarázta Kürti Gábor, a Hajtás Pajtás Kerékpáros Futárszolgálat ügyvezető igazgatója.

Saját példájával szemléltette, hogyan döntött úgy ő is, hogy a sínen fog biciklizni. Többször előfordult, hogy az út szélén tekert, és kocsiajtót nyitottak rá, egy kollégájának egy hasonló esetben majdnem az egész füle leszakadt, volt olyan, akinek a nyakába állt bele egy kocsiajtó sarka, nem sokon múlt, hogy az ütőere sérüljön. Azt mondta, a biciklisek szempontjából a kocsiajtó szerkezete leginkább egy lándzsához hasonlít.

Ezek a balesetek győzték meg arról, hogy a villamossínen biciklizés lényegesen biztonságosabb. Hangsúlyozta, hogy azért van két dolog, amikre oda kell figyelni mindenképpen: figyelni kell a villamosoknak szóló lámpákat, illetve nézni kell a gyalogosokat, hiszen ők nem számítanak egy sínen érkező biciklisre. Technikailag mindössze azt kell elsajátítani, hogy egyenes előrehaladás közben ne okozzon problémát rendszeresen hátrafordulni, hiszen veszélyforrás leginkább onnan fenyeget.

Lehetne a villamossín kerékpársáv is

A legjobb az lenne, ha a körúton kialakítanának kerékpársávot, de amíg ilyen nincs, a villamossín a legbiztonságosabb megoldás a biciklivel közlekedőknek, vélekedik László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke. Azt mondta, hogy például a Margit körúton ő is ott közlekedik, mert annyira keskenyek a sávok, hogy amúgy veszélyes lenne ez az útvonal.

kerek1

Arra a kérdésre, hogy miért nem választja a Varsányi Irén utcát, ami párhuzamosan halad a Margit körúttal, azt mondta, egyszerűen azért, mert ott van dolga, nem kirándul a biciklijével, hanem közlekedik, így félórás kitérők nem férnek bele. Szerinte a körút a pesti oldalon lényegesen szélesebb, ott az úttesten, az autók között közlekedik.

László János beszélt arról is, hogy számos nagyvárosban a biciklisávokat direkt rávezetik a sínekre, hiszen a villamosok és a kerékpárosok megfelelő forgalomszervezéssel tökéletesen megférhetnek egymással.

A BKV bízik a józan észben

A BKV ugyan örül annak, ha nő a biciklisek és a motorosok száma, hiszen ezzel csökken a dugó a városban, a KRESZ szerint azonban számukra tilos a villamossínen közlekedni, hangsúlyozta Szilágyi Károly szóvivő. Emellett veszélyesnek is tartja, különösen a váltóknál, hiszen ha beakad a kerék, komoly baleset is történhet, ráadásul amíg a mentők el nem látják a sérültet, a villamos nem tud közlekedni.

A BKV-nak ugyanakkor nincs sok eszköze, maximum félgömbökkel tudja elzárni a síneket, de ezeket könnyen ki lehet kerülni, így kizárólag a KRESZ betartására tudnak építeni. Megjegyezte azt is, hogy azért mindenkinek van annyi esze, hogy ott és úgy közlekedik, ahol nem töri össze magát.

A villamosvezető nem örül a csimpaszkodóknak

Kolák András villamosvezető, a Fürst Közlekedési Szakszervezet elnökhelyettese máshogy gondolja, szerinte kifejezetten veszélyes a sínen biciklizni. Gyakran lát olyat, hogy biciklivel cikáznak, elesnek, hiszen rossz sávváltáskor a kerék beszorul a nyomvályúba, és elakad. Aki hord védőfelszerelést, megúszhatja kisebb sérülésekkel, ez a szerencsésebb eset.

Ha viszont baleset történik, túl azon, hogy komoly, életveszélyes állapotba is kerülhet a biciklis, egy időre biztosan leáll a forgalom, ami sok száz embernek okozhat problémát. Hangsúlyozta, hogy a villamos veszélyes üzem, 60 tonnás súlyt nagyon nehéz megállítani. Egy villamosnak háromszor akkora fékút kell a megálláshoz, mint egy személyautónak.

kerek2

Gyakori jelenség az is, hogy biciklisek hátul a villamosba kapaszkodnak, amit a vezető a tükörből nem is lát, hirtelen fékezéskor pedig felcsapódhatnak a szerelvény hátuljára, hiszen egy kerékpárt is nehéz megállítani 50 km/órás sebességről.

Kolák András megjegyezte azt is, hogy sok motoros is a villamossínt választja, és ugyan a motor kereke vastag, így nem szorul be a nyomvályúba, de a gumi és a fém, főleg ha nedves az időjárás, könnyebben csúszik, esés, baleset tehát így is előfordulhat. Kitért arra is, hogy a KRESZ nem engedi meg se a bicikliseknek, se a motorosoknak, hogy villamossínen közlekedjenek, mégse látott olyat soha, hogy rendőr büntetne ezért.

Sínen csak megkülönböztető jelzéssel

A rendőrség álláspontjáról Szécsi Tibort, a BRFK forgalomszervezési osztályának vezetőjét kérdeztük. Azt mondta, tapasztalatuk szerint a biciklisek elsősorban a nagykörúton használják a villamossínt, a Hungária körúton ez nem jellemző, ott elférnek máshol is.

A motorosok esetében jelentkezik komolyabb problémaként a sínen közlekedés, főként pizzafutárok, kézbesítők, akik ezt a megoldást választják, nekik a munkájuk miatt különösen fontos, hogy mennyi időt fordítanak a közlekedésre. Ilyen esetekben a rendőrautó utánuk megy, ami általában elkerülhetetlen, mivel sokan felhajtják a rendszámot, hogy ne lehessen őket beazonosítani, a segédmotorosoknak pedig nincs is rendszámuk. Akit elkapnak, az ellen szabálysértés miatt vagy feljelentést tesznek, vagy figyelmeztetik, illetve megállapíthatnak helyszíni bírságot is, ez maximum 20 ezer forint lehet.

Elmondta, hogy a rendőröknek kiemelt feladatuk, hogy az arra nem jogosultak ellen fellépjenek, a motoros szolgálatot a jó idő érkeztével meg is erősítették. Sínen csak megkülönböztető jelzéssel szabad haladni, ez kék lámpát és szirénát jelent, azaz a mentőkön, tűzoltókon és rendőrökön kívül mindenki szabálysértést követ el.

kerek3

A veszélyforrások közt említette a sín szerkezetének alkalmatlanságát, hiszen a törésekbe, hézagokba beszorulhat a kerék, esőben a fém jobban csúszik, ami megdobhatja a gumit. Emellett akadályozhatják a tömegközlekedést, illetve a megállókban gyalogost gázolhatnak, hiszen átkeléskor érkezésükre senki nem számít. Mivel a sínen biciklizés, illetve motorozás baleseti kategóriaként nincs definiálva, ezért az ezekből adódó balesetekről nincsenek statisztikák.

Címkék: baleset bicikliút villamossín

367 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kerekagy.blog.hu/api/trackback/id/tr341232258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2009.07.19. 18:46:57

"a megállókban gyalogost gázolhatnak,"
Mi van?
Mi az hogy nem számítanak rá a gyalogosok?

Itt valaki marha nagy marhaságot mondott :D

tejfogubandi 2009.07.19. 18:47:19

körúton én is szoktam tekerni a síneken mert ott máshol nem lehet. Egyszer nem estem még el és a villamos se ütött el.Titok annyi , hogy figyelni kell

qmatch 2009.07.19. 18:54:16

ezért anyáznak a szabályosan közlekedők, mert a bringások a haladás érdekében áthágnak szabályokat. hát....így tényleg könnyű haladni a dugóban is - és piszok büszkének lenni rá.

Shitting Bull 2009.07.19. 18:56:41

@tejfogubandi: és elmenni a bús p****ba... kurvára kezd elegem lenni belőle, hogy egyesek fosnak az autóktól, egy utcával odébb tekerni meg lusták, ezért a biztonságra hivatkozva felrúgnak minden írott és íratlan szabályt.
Sem a járda, sem a körúti villamos sín nem kerékpárút, ha nem tetszik a forgalom, akkor tessék a járdán tolni a biciklit!

Közöd?? (törölt) 2009.07.19. 18:57:56

jó ez így, dögöljetek meg a villamostól, addig sem az autósokat basztatják végre

Shitting Bull 2009.07.19. 19:00:03

@qmatch: nem "a bringások", csak egyes lusta disznók. Bár tavaly óta nem ültem a biciklimen (szintén lustaság), de korábban rengeteget tekertem, úgyhogy kikérem magamnak, hogy az ilyenekkel egy kalap alá vegyen bárki!

mement 2009.07.19. 19:00:38

KEREKPARSAVOT A NAGYKORUTRA!

lápi lidérc 2009.07.19. 19:01:30

Büntetni kéne a sok büdös paraszt, szabályokat be nem tartó biciklist.
Majd megtanulnák egyszer, hogy vannak szabályok, és hogy mik azok, és hogy rájuk is vonatkoznak, nem anarchia van, ahol pár ttahó állat mindent megtehet, amit akar.
Aki nem fizet, a biciklijét helyben lefoglalni.

lápi lidérc 2009.07.19. 19:02:49

@mement:
Lófaszt.
Ki a biciklisekkel a városból!

dfxwarrior 2009.07.19. 19:04:36

Budapesten a közlekedési koncepció lényese, hogy az autóutak autósztárává alakítása, a villamos-pályák városi vasútvonallá alakítása,és az alternatív megoldások lehetséges szerepének félreértelmezése, amennyiben a motoros négykerék alternatívája egy Budapest méret városban nem lehet egyedül a kerékpár, hanem csakis a motor-kerékpár.

A motorosokoknak kifejezetten meg kellene engedni a sínen haladást, el kellene tüntetni az összes a villamos sínt a gépkocsik úttestjétől elválasztó balesetveszélyes útakadályt, lehetővé kellene tenni a mororosok számára az álló sorok közti elhaladást. Amit korlátozni kellene az az aglomerációból való behajtás. Ezt nem fogják megtenni politikai okokból, ehhez képest pedig az össszes közledeés szervezlési változtatás kidobott pénz.

Duerre 2009.07.19. 19:07:28

"tapasztalatuk szerint a biciklisek elsősorban a nagykörúton használják a villamossínt, a Hungária körúton ez nem jellemző, ott elférnek máshol is."

Ez milyen szöveg már... nyilvánvaló hogy a Hungárián ritkábban megy a biciklis a sínekre, mivel ott van kialakított bicikliút! Ha nem is mindenhol, de jelentős szakaszon. Ezt kellene a nagykörúton is, rögtön ott is kevesebben mennének a sínekre.

@qmatch: járj biciklivel egy hétig, rá fogsz jönni hogy nem leányálom. Az út szélén majdnem elütnek, a járdán a gyalogosok anyáznak (jogosan), kijelölt bicikliút kevés van, ahol van ott is kerülgetni kell a kutyasétáltatókat és a babakocsis anyukákat. Ha az úton a belső sávban kanyarodnál és nagy a forgalom, sávot váltani gyakorlatilag esélytelen.
Én óvatosan, lassan közlekedek, lámpákkal, láthatósági mellénnyel, sisakkal. Inkább várok többet és előreengedek mindenkit aki siet, csak élve jussak el a munkahelyemre, de még így is sokszor majdnem elütnek, olyan autósok akik pl. csak egyik irányba néznek ha kikanyarodnak valahonnan.

Bergeroth 2009.07.19. 19:08:27

Egymást szídjátok ti megkeseredett szánalomra sem méltő csőcseléknek is rossz és alkalmatlan "emberek".
Ahelyett, hogy egy közös megoldáson gondolkoznátok.
Buták vagytok...nagyon....

zauberpferde (törölt) 2009.07.19. 19:09:34

A címhez volna némi kiegészítésem. Nem csak a villamossínen, hanem a kerékpár, és egyéb utakon sem kívánnék meghalni momentán. Majd valamikor, jó sokára, -mondjuk öregkori végelgyengülésben tenném ezt. Nem kerékpározás közben! Gondolom nem tévedek nagyot, ha azt gondolom, így van ezzel mindenki, aki kerékpárra ül. Ezért kérem a gépjármű vezetőket, és a gyalogosokat egyaránt, adják meg ezt a lehetőséget nekem, és kerékpáros társaimnak.

zsoci 2009.07.19. 19:09:34

Nem tudok sajnálni egy bringást se aki beleakad a kocsiajtóba. Mi a faszt keres a szorosan a kocsi mellet ? Honnan kéne rá az autósnak számítani ? Valószínüleg nem is látja a tükörben, mert nem erre van beállítva. Egyszóval menjenek már odébb a barmok !

BB-GPoWeR 2009.07.19. 19:10:49

Nézdmár kik beszélnek... Pont azok, akik az egészségük érdekében semmit sem tesznek, és csak mondják a magukét, miközben meresztik a seggüket a kocsiban....

Krutzifix 2009.07.19. 19:11:10

Ha finomabban is - hbisz magam is bringás lennék -, de alapjában egyetértek az előttem szólókkal. Komolyan leszakad a pofám attól, hogy némely, magukat kerékpáros közlekedőnek nevező egyedek tojnak minden szabályra, villamossínen közlekednek, szembejönnek az egyirányú utcában, bringázva közlekednek a gyalogátkelőn, utána meg megsértődnek, ha baleset éri őket! Attól meg ki vagyok akadva, mint az órarugó, hogy az MKK elnöke maga jár elől a "jó" példával! Monnyon le! Talán meg kellene tanulni, hogy a szabályok - ha mégoly hülyék is - nem azért vannak, hogy legyen mit figyelmen kívül hagyni! És az ilyenek miatt más, szabályosan közlekedők is szívnak! Mert egykalap alá kerülünk mindannyian, akik kerékpározásra adtuk a fejünket! Amikor a motorosok kiharcolták a csökkentett autópályadíjat, az nem úgy kezdődött, hogy dögivel közlekedtek csakazértis matrica nélkül! Hanem úgy, hogy volt néhány ember, aki komolyan gondolta, hogy érdemes odaállni az ügy mellé, és odaállt! Valahogy így kellene nekünk is, és nem úgy, hogy megy mindenki, amerre lát, mert a napjába "félórás kitérők nem férnek bele". Én meg ezentúl nem fizetek adót, mert a pénztárcámba nem fér bele! Grrrr! És akkor még finoman fogalmaztam!

Duerre 2009.07.19. 19:11:37

@lápi lidérc: ha nem tetszik, lehet gyalog járni neked is. Nem a biciklisektől szmogos a város, nem a biciklisek okozzák a közlekedési balesetek jelentős hányadát, és bármily meglepő, van aki nem tudja megfizetni sem a saját autót, sem a BKV-t.

Duerre 2009.07.19. 19:15:17

@zsoci: te meg malacér' vetted a jogosítványodat? Mert azt nyilvánvalóan nem hallottad, hogy az autósnak ki kéne tekintenie az ablakon mielőtt kinyitja az ajtót; másrészt nem tudom neked hova néz a tükröd, de mindenképp van egy olyan fogalom is hogy "holttér". A google a barátod, nézz utána.

sroc 2009.07.19. 19:18:39

még sosem ütöttek el a nagykörúton, lándzsa sem volt, és sehol máshol sem. jó én nem vagyok futár, de akkor is..

natuck 2009.07.19. 19:22:25

@zsoci: Egy picit próbáld meg elképzelni a helyzetet... Ha egy biciklis ajtónyitásnyi távolságon kívül megy a sávban a parkoló autók mellett, akkor onnan már ledudálják az autósok...

GaZe 2009.07.19. 19:22:38

@zsoci: mert a kresz írja elo, hogy szorosan jobb szélen, te gyökérkeffentyű. ahogy az autósnak meg azt írja elő, hogy győződjön meg arról, hogy nem lesz gond, mielőtt ajtót nyit, nem azt hogy nagy kegyesen pillantson bele a tükrébe. mert ugye nem csak fucking autósoknak van joga használni a KÖZutakat.
remélem egyszer egy ajtó jól leviszi azt az okos kis fejedet, te sötétség hercege.

Lafitty 2009.07.19. 19:23:04

@zsoci: Most komolyan, hogy mi a faszt keres ott? Ha nem ott megy, vagy nem a villamossínen, a sok nagyokos már dudál is és tolja le az útról! Komolyan, ha az úttesten mennek a bringások, rögtön jön az anyázás a kommentekben, ha meg nem ott mennek, akkor meg azért anyázik mindenki! Tényleg idegbeteg itt mindenki. A héten az Attila úton (hétköznap délben a Tabánnál, 0 forgalom) dudált le egy autós a teljesen üres úton, volt 2 üres sáv, annak is a külső szélén mentem, teljesen szabályosan. Amikor a lámpánál beértem (mert a tök üres úton is kényelmesen beértem) és bekopogtam, hogy megkérdezzem, mi a baja, akkor bezzeg nagyon tekergett a nyaka a másik irányba. Qrva nagy embernek érzi magát a sok tahó errefele, nem lehetne egyszerűen normálisan együttélni, anyázás nélkül?

Zöldfül · http://zoldful.blog.hu 2009.07.19. 19:23:15

Kb. másfél hónapja álltam át bringára én is, addig is inkább tömegközlekedtem vagy gyalogoltam többnyire, keveset autóztam, bár van egy meglehetősen jó kocsim, de egy héten max 1-2 nap használtam.

Az első bringás napokban történt, hogy Budáról el kellett mennem a belvárosba, az Almássy tér közelébe. Odafelé még úgy-ahogy ment a dolog, de visszafelé elkövettem azt a hibát, hogy a körúton akartam visszafelé menni a Margit híd irányába.
Először megpróbáltam óvatosan, lassan a járdán lavírozni, de amióta kipakolták az éttermek, kávézók a széket-asztalt az utcára, azokon a helyeken képtelenség elférni a gyalogosok mellett, és persze nem is kéne ott bringázni, de a körúti forgalom nagyon veszélyesnek tűnt.
Végül mégis kimentem hát az útra. Szépen lassan tekertem a parkoló autók és a dugóban araszoló kocsisor közt, máshol nem is lehetett volna (a villamossín kivételével) aztán az egyik araszoló autós (nyilván nem is gondolt arra, hogy biciklis is kerülheti a parkoló kocsikat tőle jobbra), valamiért kicsit elhúzta a kormányt jobbra, én meg hogy elkerüljem az ütközést, szintén ezt tettem, és az ott parkoló kisteherautó ponyvaleszorító csatja úgy tíz centi hosszan és elég mélyen felhasította a jobb karom, miközben balról az autós nekiszorított enyhén... alighanem ő észre se vette... megvolt a tűzkeresztség legalább.
Gyakorlatilag azóta azt tapasztalom, hogy a főváros főbb útjain életveszélyes bringával közlekedni, alternatív útvonal meg nincs, a járdán nem szívesen mennék, és sokszor nem is használható. Mivel én is autóztam sokat, tudom, hogy nem könnyű mindig a bringásokat észrevenni vagy állandóan számítani rájuk.
Ugyanakkor nemrég voltam egy hetet Koppenhágában, és érdekes módon, ott meg tudják csinálni, nincs ez a dafke betartás, amit nálunk művelnek sokan... az bringás szempontból egy paradicsom, ott gyakorlatilag az az elsődleges közlekedési eszköz.
Sokkal tisztább is a levegő, pedig az is egy főváros.

MaQen 2009.07.19. 19:25:25

ezt a meccset mintha a buszsávnál már lejátszották volna a felek, mert a "sínbe beakad a kerék" kivételével ugyanazt el lehet mondani, mint ott: a KRESZ tiltja, mégis minden épeszű biciklis ott megy, mert a biztonsága fontosabb, és némi odafigyeléssel még csak nem is akadályozza egyáltalán a tömegközlekedési járművet. Egyszerűen oda kell figyelni a biciklisnek, csak - a kicsapódó ajtóval szemben - mind a váltókra/sínekre, mind a villamosra oda lehet figyelni és ki lehet számítani. Én debreceni vagyok, de a leírt helyzetben szinte biztosan a sínen mennék én is...

szcsongor 2009.07.19. 19:27:16

@zsoci: ??? talán úgy kerülnek a kocsik mellé, hogy haladnak az úton és az út mellett parkoló autók ajtaját vágják ki eléjük.... ennyire nehéz ezt elképzelni? gondolom baromi sokat bicikliztél életedben...

@BB-GPoWeR: @Duerre: egyetértek

@lápi lidérc: te is gondolom az a fajta vagy, akinek a seggéhez van nőve az autó...

Érdekes módon itt, Európa civilizáltabb felén (konkrétan Strasbourgról beszélek, de más nagyvárost is említhetnék) teljesen jól elférnek egymás mellett a bringások meg az autósok. Annak ellenére, hogy itt sem tartják be nagyon a KRESZt (sokszor átmennek a piroson, cikáznak stb...), mégis irtó türelmesek az autósok, nincs anyázás, balesetet pedig még nem láttam. Igaz, hogy úgy könnyű, hogy mindenhol van bicikliút, minden fontosabb intézmény, bolt, posta stb... előtt biciklitartók, ahova le lehet láncolni.
Ahogy itt olvasgatom a kommenteket, azon túl, hogy az infrastruktúrát is fejleszteni kéne, főleg a fejekben kellene valami változást elérni, az emberek mentalitásával van a baj (amit az itt hozzászólók nagy része is bizonyít). Itt egyenrangú partner a biciklis, otthon meg...

Funkerman 2009.07.19. 19:29:55

Szerintem egy árcsökkentés kiharcolását összehasonlítani egy közlekedési infrastruktúra és több százmilliós kiadásokat igénylô változtatással nem helyénvaló.
Ahogy a félórás kitérôt összehasonlítani, a "nem fizetek adót" címû dologgal is badarság.
Menni kell, közben pedig maximálisan odafigyelni.
Azt hiszem, hogy a fent leirt rányitásos balesetek sem azért történtek, mert az autóból kiszálló belenézett a tükrébe és nem látta a bringást. Hanem azért, mert nem nézett bele a tükrébe.
És azért nem megy ajtónyitási távolságon kivül, mert ledudálják az embert, mivel az már a sáv közepe. Az 'erô' 300 forintos megvételén túl pedig már nem fér bele az "esetleg lassitok, sávot váltok ha kell", aztán égetem tovább a 300 forintokat dolog.

éshanem 2009.07.19. 19:31:55

Tele a faszom az összes köcsög bringással motorossal akik azt hiszik nekik nem szól a kresz csak azoknak akik autoval stb közlekednek, és csakazértis minden kibaszott egyirányúban szemben bringázik, ha zebrán megy át ami nem bringaút nem száll le a kibaszott bicikliről, és rá nem vonatkoznak az Andrássy-n a bringalámpák, és amikor szinte elütöm ugat.

szcsongor 2009.07.19. 19:32:11

@Lafitty: Látod erről beszélek, Magyarországon az emberek 80-90%-a valamiféle rendszeridegen dolognak tartja a biciklit a közlekedésben, úgy vannak vele, hogy a bringás is csak egyfajta gyalogos, akinek semmi keresnivalója az úton.

Szobi 2009.07.19. 19:33:25

Drágaszágaim!

Már megint egymást ölnétek, ti balfékek! Autós vs Bringás vs Villamos vs Gyalogos vs Mancinéni?

Nincs olyan, hogy Autós, Bringás vagy Gyalogos!!!

Olyan van, hogy ember, és az mifelénk totál mindegy, hogy miként közlekedik, rendszeresen szabályt szeg!

Ne is kezdjünk példákat sorolni, mert magunk ellen csak veszíthetünk!!!

mici˙ 2009.07.19. 19:34:50

Csak azt nem értem,hogy Budapesten miért nehezebb az autósnak észrevenni a bringást mint más európai nagyvárosban

szcsongor 2009.07.19. 19:35:08

@Zöldfül: Igen, ezt tapasztalom én is itt Strasbourgban, nincs betartás, leszorítás, ledudálás, anyázás... szépen haladnak a forgalomban együtt, autós és biciklis.
Magyarországon ezt miért nem lehet???

Aszi 2009.07.19. 19:35:56

@Zöldfül: Szerintem te jobbról előztél, ez nemcsak tilos, hanem veszélyes is, mint magad is megtapasztaltad.

mici˙ 2009.07.19. 19:36:08

Csak azt nem értem, hogy Budapesten miért nehezebb az autósnak észrevenni a bringást mint más európai (vagy akár más magyarországi) nagyvárosban.

tcpip2inv 2009.07.19. 19:39:09

"a megállókban gyalogost gázolhatnak, hiszen átkeléskor érkezésükre senki nem számít"

mikor BKV-zok, én azért körülnézek a megállókban átkeléskor. Ilyenkor ugyan nem biciklist keresek, hanem villamost, de csak észreveszem a biciklist is. Ha meg nem is nézek körbe átkeléskor, megérdemlem hogy akár a vili is elb***on :D

alternat 2009.07.19. 19:40:35

Ha jól értem a biciglisekre nem vonatkoznak egyes KRESZ szabályok. Ők felülbírálhatják a Villamossínen való közlekedés szabályát.
Nem kerékpáros, hanem motoros, lámpánál előrefurakodáskor meghúzta autóm oldalát. Hátrakiáltott, hogy BOCS és már ment is tovább.
Nem, nem olvastam le a rendszámát mert erősen fel volt hajtva!

sodika · http://youtube.com/66masodperc 2009.07.19. 19:41:10

Azt írtd:
"Technikailag mindössze azt kell elsajátítani, hogy egyenes előrehaladás közben ne okozzon problémát rendszeresen hátrafordulni, hiszen veszélyforrás leginkább onnan fenyeget."
---
Én ezt nem értem.
Miért nem a baloldali sínen biciklizel? Akkor rögtön látod, amint jön a villamos. Gyalogolni a baloldalon kell. :-)

Kopiás Attila Steve 2009.07.19. 19:41:30

Mindenki, aki rendszeresen jár a körúton, tudja, hogy az úttest nem alkalmas kerékpározásra. Van, aki túléli, de gyereket, nagymamát stb stb nem engednék oda, életveszélyes. Én se szívesen megyek ott. Akkor pedig lehet választani. Vagy kapnak a kerékpárosok saját sávot, vagy az úttesten kívüli felületeket (járda, sín) fogják használni.
Azért vicces ez a városi közlekedés és egyes autósok mentalitása. Kicsit olyan, mintha a medencében a belepisilők oktatnának ki téged amiért megpróbálsz normálisan-tisztán úszni...

Etniez 2009.07.19. 19:42:42

Szombaton motoroztam egy sínen, kiszedett egy sün, de végül nem büntetett meg.

tatabike 2009.07.19. 19:43:36

Csumi. Én három évet voltam kerékpáros futár a fővárosban. Néha kemény volt, nem mondom. Minden áldott nap vezetek személyautót és teherautót is a fővárosban, plusz majdnem minden nap kerékpározom is a fővárosban, ha tényleg csak magamat kell vinnem, és nem szerszámokat meg munkatársakat. A tapasztalataim: az autósok még mindig nem figyelnek kellően a kerékpárosokra. Mikor gépjárművel nyomulok, soha nincs problémám a kerékpárosokkal, indexelve előzöm őket, ahogy előírja a KRESZ, (ezt egy autósnál sem láttam soha, szégyen), megadom nekik az elsőbbséget ott, ahol meg kell. A többi autóssal annál több a bajom, akár kocsival, akár kerékpárral, általában ugyanazok: nem tartanak oldaltávolságot, nem adják meg az elsőbbséget, bevágnak elém, kikanyarodnak elém és fékezésre kényszerítenek, néha éppen csak kilógva a fékutamból. Sajnos ez van. Ha kerékpárral megyek, akkor is betartom a szabályokat, érdekes módon mégis sok autósnak útban vagyok. Egyszerűen szúrja a szemüket, hogy közlekedem, és kész. Ha szabályos vagyok, akkor is. És kinek főleg? Annak, aki a böhöm nagy limuzinjával meg terepjárójával semmi mást nem cipelget naphosszat a városban, csak a saját dagadt seggét. SZÉGYEN. Feltenném a kérdést, ha egész nap egy marha nagy dugóból áll a főváros, akkor ki a tököm dolgozik? Múlt hét pénteken Bécsben voltam, egy dugó nem volt. És nem azért, mert ott több és jobb utak vannak. Hanem munkaidőben ott dolgoznak az emberek. Az utcákon sem vonultak hosszú tömött sorokban a népek, mert dolgoztak. Ha itt is mindenki dolgozna munkaidőben, ahogy kell, nem lennének dugók, és nem kellene itt tépnünk a szánkat, mert nem férnek el normálisan a biciklisek és az autósok. Bécsben minden sarkon 10-20 bringa van kikötve, és nagyon sokan kerékpároznak. A barom magyar meg csak mereszti a valagát a köcsög autójában, mert lusta disznó. SZÉGYEN. Az senkinek nem jut eszébe, hogy az ilyen baromarcúak miatt az unokáinknak már nem lesz mit belélegezniük, mert a nagypapa verdája elpöfögte az oxigént a légkörből? Önző, gyökér, lusta disznó banda. Ez van. Akinek nem tetszik, bekaphatja...

georgedragon 2009.07.19. 19:44:21

Sajons sok olyan kocabringás van aki belehajt a sinvályúba.. és kész a baj ! Persze egy ilyen után megtanulja.. ha túléli.. épp nem jön senki mögötte vagy szemből.
Én mint technológus, szereltem, vezettem villamost.. tudom mekkora veszélyforrás.
A villamos alatt fekvő ember mosolya sosem őszinte.

Gyakorlott bringás is beleszaladhat a sínvályúba .. elég egy oldalszél, megingás..stb. aztán hiába kukorékoltok.
Én rendszeresen autózok, robogózok, bringáztam is régen sokat.. ma kevesebbet.. de tudom hogy nálunk rettentő figyelmetlenek - és bunkók az emberek.. tök mindegy mivel vagy...rád húzzák a kormányt.. aztán felkenődsz a szalagkorlátra..

Sajnos több kultúrára lenne szükség és több odavigyelésre, mások is emberek körülöttünk.. semmiből sem áll előzékenynek lenni, ne legyen dugó, és nem tolakodni sávról sávra hogy nyerjünk 15 métert.
2 kerekűekkel nem kéne előre gurulni lámánál mert még kell a tükröm.. majd a zöldnél nézhetem amikor nyögve elindulsz...

csati 2009.07.19. 19:46:19

@zsoci: mekkora egy ökör vagy te, amikor kinyitod az autó ajtaját, bele kell nézni a tükörbe, és LÁTSZIK az a szerencsétlen biciklis! Bár lehet, hogy te akkora seggfej vagy, hogy azt se tudod, mire való, és a buta pofádat bámulod benne...

Funkerman 2009.07.19. 19:46:25

@alternat: Ahogy több ezer gyalogos is felülbírálja a KRESZt azzal, hogy átmegy a zebrán amikor pirosa van.

Grifter 2009.07.19. 19:48:24

Dögöljön meg a szomszéd tehene is! Meg a kurva anyát is és a tehén teje legyen mérgező. Én szopok a dugóban, szopjanak ők is! Nem tartja be a KRESZt a köcsög biciklis, nem mintha más betartaná.
A motoros is dögöljön meg, mert annak még tekernie se kell!

Igen, autóval járok. Meggyőztem magam, hogy a kényelem és luxus előjog. Már hetvenezerért jár hozzá klubkártya és az autóm értékevel arányosan nő a presztízsem és persze hogy mennire jogosan anyázok!

(Természetesen a többi autós is dögöljön meg, zavarnak, de ez itt most mellékes.)


Remek.

RCH 2009.07.19. 19:50:35

Robogoval eddig egyszer pereceltem: vizes sinen. Szerencsere kis sebessegnel es forgalomtol elzart teruleten.
Szoval sinen kozlekedni csak maximalis odafigyelessel! (Neha meg az sem eleg!)

Martian (törölt) 2009.07.19. 19:53:32

Úgy látom, hogy autósokra, motorosokra és bringásokra egyaránt feleslegesen túlszabályozó a KRESZ... ugyanakkor kevés hangsúly esik a figyelemre és a kiszámítható viselkedésre. Pl. tipikus hiba, hogy nem kanyarodáskor kell indexelni kezdeni, hanem előtte jelezni a szándékot... akármilyen járműről is legyen szó.
Én nem bánom, ha motorosok, bringások a síneken vagy buszsávon közlekednek, feltéve, ha tudnak vigyázni magukra (nemcsak sínen, hanem utcai csatornafedőn is el lehet tanyolni) és nem tartják fel (elengedik) a villamost vagy buszt.
A négykerekű járművek túl terjedelmesek az efféle rugalmas lehúzódáshoz...

Martian (törölt) 2009.07.19. 19:57:33

Kocsiajtó kinyitás: tessék előtte belenézni a tükörbe... mert az is lehet, hogy nem bringás jön szorosan, hanem kamion!

Shitting Bull 2009.07.19. 20:03:44

@GaZe: kíváncsi lennék, hogy ha ez valóban így van, mi történik, amikor egy villamos utolér egy biciklist.

gabesz24 2009.07.19. 20:07:24

Szerintem a becsületesen és szabályokat betartani kívánó kerékpárosokat igenis támogatni kell abban, hogy a jövőben nyugodtabban és biztonságosabban közlekedjenek! Viszont akik idióta módjára, magukat és másokat sem kímélve áthágnak minden létező szabályt, azokat keményen büntetni kell, hisz ők is közlekednek...

mement 2009.07.19. 20:07:51

@gabesz24: sztem meg a becsuletesen es szabalyosan kozlekedo biciklistak a mostani szabalyzas mellet 3 honapon belul halott biciklista.

BKV reszelő 2009.07.19. 20:09:49

Bicajosokkal csak a gond van.

gabesz24 2009.07.19. 20:12:52

@mement:
Erről beszélek én is... Meg kell teremteni számukra azt a közeget, ahol "veszélytelenebbül" közlekedhetnek. Én Gyöngyösön lakok, de még itt sem merem a 11 éves lányomat nagyon bevinni a "forgalomba" mert annyi állat van az utakon, pedig elég jól megy neki a kerékpározás. Szóval a legjobb megoldás a kerékpársáv volna, mert a közlekedési morál valószínűleg nem fog javulni...

ZoTyo 2009.07.19. 20:13:45

@BKV reszelő: nézőpont kérdése, nekem például az ilyen beképzelt, impotens, mindenkinek betartó férgekkel van gondom, mint amilyen Te is vagy!

tatabike 2009.07.19. 20:14:16

Nekem egy dolgot magyarázzon el valaki, de őszintén.
Vannak ugye a fejlettebb, nyugat-európai országok. Hollandia, Belgium, Németország, Ausztria stb. Ott ugye jobban élnek az emberek. Tisztábbak a városok, fejlettebb a közlekedés, egyszóval jobb minden. Ez nem vitás. Ezekben a "jobb" országokban arányaiban nagyságrendekkel több a kerékpáros. Kérdezem én, ha szinte mindenben jobbak mint mi, akkor pont a kerékpározás dolgában tévednek? Mi is arra a szintre akarunk eljutni, úgy akarunk élni, és bebizonyosodott, hogy Ők már jóval előbb rájöttek, hogy mitől is lehet jobb. Nem kellene elhinni, hogy az alternatív közlekedési eszközök dolgában is tudnak valamit? Vagy mi magyarok a seggünkre nőtt autónkkal azt reméljük, hogy majd a kerékpározásba fognak belebukni a fejlettebb nációk, és mi majd jót röhögünk? Ugye, ezt senki nem gondolja komolyan? Akkor meg miért ágálunk ennyire ellene? Valaki tudja?

fezoGT 2009.07.19. 20:14:27

Kedves hajtipajtik, ha nem akartok a sínen meghalni akkor ne menjetek be oda. Ilyen eccerü dolog ez, minthogy az is hogy a piroson is megállunk. Nehogy már a sorompó tekerje a baktert...

Hogy a bringás kultúránk milyen, arról szóljon a következő nem túl régi személyes tapasztalat: a helyszin a XIII. Szegedi u. sorompó felőli végénél. Kocsival ereszkedek a Dévényi felől majd be balra a sorombó előtt, a bringahuszár ott teker előttem 10m-re. A jelzett útszakaszon egyik oldalt széles bringaút van, másik oldalt meg járda bár nem széles de jó minőségü uh bringával járható az is. Hol megy mégis? Lenn az úton, de nem ám jobbra húzódva hogy elférjek hanem a 2 sáv között a felezőn. Sisak mellény á minek. Nem idősbácsika, meg nem is részeg, hanem 1 a jövő "reménységei" közül. És még ő mutogat meg magyaráz 2 kézzel (eközben nem is nézett előre és majdnem leesett a bringáról a mögöttem jövő legnagyobb örömére) amikor picit ráduddantottam, hogy vegye észre nem szórakozásból tapossuk a féket mögötte meg kerüljük ki élesen. Innen üzenem neked hogy nemutogassál hanem örüjjé hogy észrevettelek és kaptál még1 esélyt. Én vigyázok rád, de ha nem én jövök mögötted legközelebb lehet hogy a duda mellé kapsz egy kis menetszelet is!

mement 2009.07.19. 20:14:49

Az is gyonyoru ahogy nyafognak a autosok a KRESZ be nem tartasara, mikozben 10 bol 9 kocsog nem hasznal indexet, es az a maradek egy sem tudja idoben kapcsolni, a sebesseghatarok betartartasa meg a legtobb autoban segget mereszto gyokernek egyenesen kivitelezhetetlen szellemi tevekenyseg.

Ki kene szorni a jellemhibas autosokat a forgalombol, igy legalabb a felere csokkene az autok szama es lenne hely bringasavnak a parkolo autok helyen, es lehetne biztonsagosan kozlekedni.

tatabike 2009.07.19. 20:18:49

@BKV reszelő: A BKV-val meg még több gond van. A kerékpáromon legalább nem ülök bele más vizeletébe meg hányásába, plusz ezért nem fizetek tízezreket sem havonta bérletre, meg ruhatisztításra, meg gyógyszerekre, amiket a "tisztán tartott" tömegközlekedési eszközökön elkapott betegségek ellen kellene szednem...
Tudom, ez biztosan nem rajtad múlik, de ha kultúráltabb lenne a tömegközlekedés, akkor biztosan több autós is BKV-val járna, ergo kevesebb autó lenne az utakon, vagyis jobban elférne mindenki, és talán a BKV-s sofőröknek is kevesebb problémájuk lenne a kerékpárosokkal. Minden összefügg mindennel...

OoVICoO 2009.07.19. 20:19:23

Minden autóst köteleznék évente kb. 50 km belvárosban kerékpározásra, kis fogyókúra a nagy hasra és a nagy arcra is. Ha kihagyta jogsi el, ameddig megcsinálja. Én is 70%-ban autóval megyek, de pontosan tudom miért és hogyan kell vigyázni a 2-kereküekre. Nekem nem okoz fájdalmat ha valaki gyorsabb 2 keréken.
Döntéshozók: tessék körbenézni a világ szerencsésebb részein hogyan csinálják!

Monthy 2009.07.19. 20:19:27

A belvárosban semmi keresnivalójuk, sem a sineken, sem a járdán, sem az úttesten... - az autóknak.
A Margit híd valóban csak a sínen nem életveszély, Én autóval, bkv-val, motorral és biciklivel is szoktam közlekedni, és a hidaktól tartok leginkább. Az árpádon mindenki teper 80-100-al - autóval magam is -, a lánc az egysáv miatt sokszor teljesen beáll marad a margit, ott viszont csak a sin a nem életveszély.
Durván adóztatni kéne a belső kerületekben az autzást + a sávok felét odaadni a bicikliseknek / robogsoknak, jobb tömegközlekedést. SOkkal élhetőbb lenne a város. Rakpartkérdés is mutatja bp-en a hozzáállást. A rakpartok helyett egy bazi hangulatos kiülős strandos vendéglős területet lehetne kialakítani. Ehelyett autók nyomulnak most a DUna menti amúgy szép útn, röhej.

Tier 2009.07.19. 20:21:08

"azaz a mentőkön, tűzoltókon és rendőrökön kívül mindenki szabálysértést követ el."


-Forgalmi zavarelhárítás.
-Speciális mentők sürgösségi vérszállítás.
-Áramszolgáltató.
-CD autók.

; )

Tier 2009.07.19. 20:21:58

"azaz a mentőkön, tűzoltókon és rendőrökön kívül mindenki szabálysértést követ el."


-Forgalmi zavarelhárítás.
-Speciális mentők sürgösségi vérszállítás.
-Áramszolgáltató.
-CD autók.

; )

Zöldfül · http://zoldful.blog.hu 2009.07.19. 20:22:59

@Aszi:
Igazad van, ott kellett volna állnom az autó mögött a sávban, és megpróbálni gyökketővel egyensúlyozni, miközben azok elgázosítanak...

mement 2009.07.19. 20:26:10

@vidifan: ha ram dudaltal volna ugyanezzel az indokkal biztos lehetsz hogy telefujom a kocsidat gazsprayvel, pedig rajtam van sisak is es van lampam is akad egy par.

Tehat:

-A duda nem nevelo eszkoz
-A jardan nem biciklizunk
-A bringagyalogutak eletveszelyesek

En is szoktam felezo vonalhoz huzodni, mert teleparkoljatok az ut szelet, es ugy szalltok ki hogy nem neztek tukorbe es nem nezitek jon e valaki jobbra tartva.

tatabike 2009.07.19. 20:26:41

@Tier: Gázművek...:) A CD autóban nem vagyok biztos, volt már ilyen kocsival problémám, kitolt a sávból, én meg visszaszorítottam, hogy ne durrantsak bele a parkoló autókba, utána már nem izmoskodott.

FaZon 2009.07.19. 20:30:40

Legyen minél több kerékpáros Budapest utcáin.Minnél többen vannak annál jobban tisztítják a főváros levegőjét.Szeretem látni mikor rátapadnak a buszokra és teherautókra így tekerve mögöttük.Már csak a kipufogóra kéne rácsatlakozniuk úgy még jobb lenne.Addig is tekerjetek tovább, abban a tudatban hogy egészséges,és éljetek sokáig.

otto von bolschewick · http://farkastanya.blogspot.com 2009.07.19. 20:34:22

@amin ede:

"Budapesten a közlekedési koncepció lényese, hogy az autóutak autósztárává alakítása, a villamos-pályák városi vasútvonallá alakítása,és az alternatív megoldások lehetséges szerepének félreértelmezése, amennyiben a motoros négykerék alternatívája egy Budapest méret városban nem lehet egyedül a kerékpár, hanem csakis a motor-kerékpár."

Remélem, legalább te érted, amit írsz.

Funkerman 2009.07.19. 20:35:00

@Shitting Bull: leberregi. bár lehet, hogy nálunk "nyom egy kövér gázt".

kobora 2009.07.19. 20:36:22

@zsoci: gratulálok, majd ha a gyereked netán bringázni fog a városban, akkor is ezt mondod?

Sunboy 2009.07.19. 20:37:35

wáá....Szóval igen.. 3 tipp:
1.) Kerüld el a villamos utvonalát.
2.) Ha mégis akkor figyelj oda a sínre !!
3.) Próbáld ki a görkorit :)

Export 2009.07.19. 20:40:04

Budapest belvárosa egyszerűen alkalmatlan közlekedésre. BKV: büdös, drága. Autó: lassú, nem tudsz parkolni. Bicaj: meghalsz, nem mindenhova lehet megérkezni totál leizzadtan. Utálom.

akatas 2009.07.19. 20:41:13

néhol a bicikliutak tényleg balesetveszélyesek, hol alapvetően ugy alakitottak ki, hol az autosok egy része közlekedik/parkol nem megfelelően.
es akkor nem kell beszélnem a ténylegesen figyelmetlen gyalogosokról
(természetesen ezek nem általánosítások, autósok közül pl. egyre több normálissal találkozok, ellenben gyalogosokkal egyre rosszabb a tapasztalatom)

tyberius 2009.07.19. 20:41:41

@Shitting Bull: "kíváncsi lennék, hogy ha ez valóban így van" - gondolod, hogy fotoshoppolt a kép? Persze nem csoda, hogy gyanakszol, minden kitelik ezektől a radikális bringásoktól.

"mi történik, amikor egy villamos utolér egy biciklist." - mivel fotoshop az egész, érdektelen a kérdés, de mi történne, hát elütné, a villamoson ugyanis nincsen fék.

tatabike 2009.07.19. 20:41:45

@otto von bolschewick: valami olyasmit akart írni, hogy szándékosan úgy alakítják a közlekedést Budapesten, hogy az emberek önként mondjanak le a kerékpárról, és az egyetlen alternatíva a tömegközlekedés mellett a motorkerékpár legyen, mert az sebességénél fogva nem jelent akkora forgalmi akadályt. Magában a "...nem lehet egyedül a kerékpár, hanem csakis a motor-kerékpár." is teljes ellentmondás. Ha csakis a motorkerékpár, akkor evidens, hogy a kerékpár sem egyedül, sem mással együtt, szóval teljes káosz az írás...

Funkerman 2009.07.19. 20:43:05

@FaZon: Szerintem aki a városban bringázást egészségesnek tartja, (ha a kalória égetést nem nézzük) az elég hülye. minden nap bringával járok. van autóm.
Viszont szerintem pont fordítva kellene gondolkodni. Mi lenne ha az a maradák ember aki most nem autóval jár, szintén beül egy autóba? Kinek lesz jobb?
Mi tisztítsuk azt a levegôt, amit ti szétcsesztek?
Azt kellene megérteni, hogy a levegô szennyezésére, nincsen olyan adó, ami javítana is a helyzeten.

kobora 2009.07.19. 20:44:26

@Zöldfül: ezt az "életveszélyes bringázni" szöveget hagyjuk már, kérlek... bringázz továbbra is, rakd az autók között, figyelj mindig mindenre, 3-4 hónap múlva kiröhögöd magad, hogy ilyet állítottál valaha, és minden f*szályosan fog menni, hidd el ;)

gondolj úgy a városi bringázásra, mint egy nagyon komoly koncentrációt igényló szellemi tevékenységre. én speciel egy 80-100-as nap végén inkább agyilag vagyok fáradt, mint fizikailag, nem véletlenül, minden idegszállal a forgalmat kell figyelni, és nem lesz baj.

tatabike 2009.07.19. 20:45:54

@tyberius: a villamoson kétféle fék is van, saját és sínfék...honnan veszel ekkora hülyeséget, hogy nincs fék a villamoson? Már a hatvanas években belső hűtésű tárcsafékek voltak a tengelyeken a villamosokon, az amerikai típusú vilingerek meg azért nem voltak jók európai közlekedésre, mert nem volt sínfékjük...

tyberius 2009.07.19. 20:46:58

@FaZon: Azt vágod, hogy az autók szellőzőrendszere mélyebbről szívja be a gázt, mint a bringások szája - ergó több trutyit is szív be? Vagy hogy a nitrogén-oxidokat, szénmonoxidot, ózont, PM10-et bizony nem igazán szűri ki? Na ennyit arról, hogy ki szív be több gázt.

tyberius 2009.07.19. 20:49:18

@tatabike: Jó reggel! Ironikus megjegyzés volt.

kobora 2009.07.19. 20:50:56

@eshanem: ne üsd el, még majdnem se, te OSTOBA. és tudod miért ne? pont azért, amiért le se lövöd, fel se akasztod, meg se mérgezed.
attól, hogy egy autóval csinálod, még gyilkossági kísérlet.
a pirosozáson meg gondolkozz el... az a veszélyesebb, ha autóval 80-nal átrongyolsz az éretlen pirosodon, vagy ha megállsz bringával, kidugod a fejed, körülnézel, és ha nem jön senki, akkor biztonságosan átmész?

ja, hogy ehhez gondolkodni kéne...

tatabike 2009.07.19. 20:55:19

@tyberius: oké, erre is gondoltam, csak nem volt nagyon utalás az iróniára...pl.: :)

tatabike 2009.07.19. 20:59:06

@eshanem: én meg majd a fejed fölé tartok egy 8ezres fordulatú, 5 kilowattos darabolót 600mm-es gyémánttárcsával, amivel gránitot vagdosnak, és majdnem belédvágok vele. A gond csak az, hogy már a hangjától megállna a szíved, jó poén nem?

tyberius 2009.07.19. 21:01:20

@sodika: "Én ezt nem értem.
Miért nem a baloldali sínen biciklizel? Akkor rögtön látod, amint jön a villamos. Gyalogolni a baloldalon kell. :-)"
Azért, mert a baloldali sínen - mondjuk 5 perces követési időt számítva - 2-3 percenként jön szembe egy villamos. Olyankor ugye át kéne húzódni a jobb oldali sínre, ami azt jelenti, hogy részben így is hátra kell nézned, részben pedig 2 sínt kell sréhen keresztezned. Aztán 10 mp múlva, ha elment a sárga, vissza. Kivitelezhető, de csináld naponta 10-20-szor, és garantált, hogy előbb-utóbb hibázol, és eltaknyolsz. Akkor már inkább mész a jobboldalon, sokszor nézel hátra, és csak a váltóknál kell síneket keresztezned, meg amikor fel- illetve lekanyarodsz a sínekről. Egyébként ha besorolsz egy villamos mögé, és elég gyors vagy, hogy rá tudj tapadni, garantáltan nem kell amiatt aggódni, hogy rádcsörögnek hátulról.

jelentéktelen alak 2009.07.19. 21:03:08

@lápi lidérc: Életem a biciklizés, mégis egyetértek Veled. Minden szabálytalant meg kell(ene) büntetni. De ügye csak véletlenül szűkítetted ezt a biciklisekre? Én úgy gondolom, hogy minden közlekedőre vonatkoznak szabályok! Gyalogosra, autósra, motorosra, és biciklisre is. Ha mind szabályos volna, sokkal kevesebb biciklis menne a síneken...

fezoGT 2009.07.19. 21:07:33

@mement: gázspré napersze, mivel pont melletted nyomom meg a dudát uh mire odanyúlsz hozzá én már 50 méterrel előtted, aztán fújhatod ahova akarod

btw

- A duda figyelmeztető eszköz baleset elkerülése és megelőzése céljából és azért is nyomtam meg. Nem rátehénkedtem, hanem csak egy ipicikét...

- A járdán igen is biciklizünk, ha lehet választani a közepes-nagy forgalmú út és a járda között. 10kmh a sebességhatár a gyalogok között. Ha mégis az út, akkor lehúzódva jobbszélre, nem pedig a kellős közepén.

- A bringagyalogút, pláne a 2sávos ami ott van igenis biztonságos. De az sem úgy hogy 30-40-el végigszántjuk az egészet csak előre nézve, hanem ésszel.

A felezőhöz húzódva az esélyt se adod meg arra hogy az arra közlekedő mentős vagy rendőr kikerüljön. Hirtelen is megjelenhet. Én lehúzódok esetleg le is maradok, de te hova is?

wny 2009.07.19. 21:10:50

villamos nem ér utol biciklist. aki a sínre megy az úgy teker, hogy ő éri utol a villamost. én a magam részéről támogatom a villamossínezést, de még inkább a bringasávot körútra.
ja, 2 hónapja nem ülhettem bringára mert fennakadtam egy ajtón. aki kinyitotta, bevallottan nem nézett tükörbe. ja én meg nagy svunggal jöttem.
az összes bringaellenes f@sznak (de csakis nekik), akik történetesen autóban ülnek: jobban érzem magam, mert mozgok, mert hamarabb érek oda, mert alig kerül pénzbe és mert tudom, hogy nem füstölök mások orra alá, de tudom, hogy az általuk képviselt felfogás miatt a bőrömet viszem a vásárra. több figyelmet emberek!

szakiiii 2009.07.19. 21:12:22

Az a baj, hogy a sok proli megveszi hitelre az autóját, aztán rohadt ideges mikor nem tud haladni a városban a több millióért megvásárolt szépséggel...
És mikor elrepeszt mellette a biciklis akkor ideges arra is, mert irigyli, hogy milyen gyorsan eljut A-ból B-be, amíg ő pöfög a dugóban, és még a pénze is fogy...
Ennyi eszetek van! - És ahhoz , mi a szar közötök van hogy mit csinálok a villamossinen? Az is zavarja az autósokat??? Örüljetek hogy nem köztetek megyünk...
A biciklisekre a legtöbb autós szarik; nem adják meg az elsőbbséget stb.stb.
Hol bringázzunk? Se járdán, se úton, se sinen? Bicikliutak nincsenek- ami van az főleg külvárosban, a járda megfelezésével jött létre.

Rohadt büdös van a városban.- A biciklisek példát mutatnak az autósoknak.- autókázásnak nincsen jövője Bpen. egyre szarabb lesz a helyzet.

Egyre több lány is biciklizik, figyeljetek Rájuk, mert nem olyan ügyesek mint Ti (autósok)

Nyomjátok a dudát, max bemutat Vki, aztán még idegesebb leszel!

Jó közlekedést! :)

Venza 2009.07.19. 21:13:02

Miért gondolja minden bicikliző, hogy az autóban ülők elhízott, dagadt emberek? Ha ez a véleményük és ennek oly sokszor (nem túl kulturáltan) hangot is adnak, akkor hogyan várják el, hogy őket ezek az emberek kulturáltan kezeljék.

isemilla 2009.07.19. 21:13:54

most két hete estem a batthyany tér és a lánchíd között, a még nem közlekedő villamossíneken.
klasszikus bukás volt: sínek közé szorul a kerék egy ügyetlen előzés miatt.
térd.

Kaptabakta 2009.07.19. 21:14:27

Nem vagyok a kerékpár ellen, én is sokat bicózok, de meg kéne már tanulni a KRESZ-t jó néhány tekerőnek, lásd cikk, vagy pl. ma velem. Hungária - Salgótarjáni utca, bicikliseknek a sávjukban külön lámpa, ami piros, két bicajos meg úgy ment át a piroson (ami hangsúlyozom nekik külön lámpa), mintha ott sem lenne. Pedig a cucc és a felszerelés alapján nem hobby cangások voltak.

veny 2009.07.19. 21:22:14

A villamos meg menjen a járdán, nem?
Hülyék....

akicsiszep 2009.07.19. 21:23:32

A legnagyobb baj, hogy itt, ebben az országban, gyakorlatilag mindenki utál mindenkit. Sajnos nem kell leszűkíteni a dolgot csak a biciklis-gyalogos-autós hármasra.
Az emberek nem látnak ki a fejükből, annyira csak magukkal és a saját dolgukkal vannak elfoglalva...
Az átlag magyar önző, figyelmetlen, arrogáns és azt hiszi csak ő van ebben a kerek nagy világban.
Az együttélésre teljesen alkalmatlan fajta vagyunk. Külföldön szégyellem magam, hogy magyar vagyok, amíg lehet nem fedem ezt fel, főként a szomszédoknál...
Ez a magyarázata annak, hogy itt szinte semmi olyan nem működik (rendesen), ami magyarországon kívül számtalan példával igazolhatóan megoldható és működőképes. Ide tartozik a autós-kerékpáros témakör, a tömegközlekedés, a hivatali-banki-egyéb ügyintézés, a kereskedelem stb.
Remélem a népesség továbbra is fogy és lassan kipusztul ez a faj. Csak a nyelv maradjon fenn, mert az az egy, ami értékes...
uff

akatas 2009.07.19. 21:32:40

igaz, meg kellene tanulnia a bicikliseknek is a KRESZ-t, es ha már itt tartunk az alpokat megtanithatnak a gyalogosoknak is (mindenki érdekében :) ) én speciel nem tanultam, csak az alapokat tudom.amikor biciklizek mindig a biztonságosabb verziót alkalmazom, nem izgat ha nem tudok ugy haladni ahogy szeretnék (kivétel amikor már olyan lassan kell mennem a bicajuton hogy majdnem leesek)

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.07.19. 21:34:32

@qmatch: "ezért anyáznak a szabályosan közlekedők, mert a bringások a haladás érdekében áthágnak szabályokat. hát....így tényleg könnyű haladni a dugóban is - és piszok büszkének lenni rá."

Ezért kellene módosítani a közlekedés valóságától évtizedekkel lemaradt KRESZ-t és mesterségesen (haha, mesterségesen, érted!) csökkenteni az autós közlekedést a városban. Mert a dugóban álló autók feltartanak mindenkit: biciklist, buszt, sőt, egymást is.

@Shitting Bull: "kurvára kezd elegem lenni belőle, hogy egyesek fosnak az autóktól, egy utcával odébb tekerni meg lusták"

Ptóbáltál pl. a budapesti Nagykörút mellett "egy utcával odébb" tekerni? Ja, hogy össze-vissza egyirányúak, jobbkezesek állandóan, és valójában nincs is EGY párhuzamos utca, hanem ide-oda kell csalinkázni közelebbi-távolabbi utcák között? Na, ezért nem megy arra az autós, és mivel a biciklis haladni akar, ő sem.

Az autók között, nagy forgalomban való biciklis közlekedést próbáld ki. (Gondolom, csak úgy a levegőbe beszélsz...) Majd szólj, melyik kórházba vittek szívinfarktussal, viszek sütit... ;-)

@lápi lidérc: "Büntetni kéne a sok büdös paraszt, szabályokat be nem tartó biciklist.
Majd megtanulnák egyszer, hogy vannak szabályok, és hogy mik azok, és hogy rájuk is vonatkoznak, nem anarchia van, ahol pár ttahó állat mindent megtehet, amit akar.
Aki nem fizet, a biciklijét helyben lefoglalni."

Büntetni kéne a sok büdös paraszt, szabályokat be nem tartó autóst. Majd megtanulnák egyszer, hogy vannak szabályok, és hogy mik azok, és hogy rájuk is vonatkoznak, nem anarchia van, ahol pár tahó állat mindent megtehet, amit akar.
Aki nem fizet, az autóját helyben lefoglalni.

@zsoci: "Nem tudok sajnálni egy bringást se aki beleakad a kocsiajtóba. Mi a faszt keres a szorosan a kocsi mellet ? Honnan kéne rá az autósnak számítani ?"

Aki rányitja egy másik közlekedőre az ajtót, az a hunyó. Aki nem ajtónyitási távolságra halad el egy álló autó mellett, az is hunyó. De, gondolom, ezt te is tudod, hiszen kívülről fújod a KRESZ-t... (Próbáltál már olyat, hogy nagy forgalomban a jobb szélső sáv közepén haladsz biciklivel, mert az úttest szélén végig autók parkolnak? Egyébként pontosan ezt kell ilyen helyzetben tenni... Hányadik mögötted haladó autó fog ledudálni a faszba? Elárulom: néha még parkoló autók és a sáv közepén való haladás sem kell ahhoz, hogy ledudáljanak, mert úgy vélik: jogtalanul tartod fel őket, lásd Andrássy út Oktogontól kifelé, az vicces egy hely!) Namost, amikor mindkettő hunyó, és a biciklis ripityára töri magát, vagy a hátulról jövő autó halálra gázolja, az autós ajtaja pedig kissé csálén áll, a bíróság ki mellé fog állni? (Azért azt javaslom, ne próbáld ki igaziból, mert egyik oldalon sem éri meg.)

@eshanem: "rá nem vonatkoznak az Andrássy-n a bringalámpák"

Te mentél már az Andrássyn a biciklisávon? Felfigyeltél arra, hogy ha nem tudod, hol van _külön_ lámpa a bicikliseknek, akkor a nagy részüket nem fogod észrevenni, mert előtte fél-egy méterrel faág takarja őket?

@Martian: "Úgy látom, hogy autósokra, motorosokra és bringásokra egyaránt feleslegesen túlszabályozó a KRESZ..."

Nem az. A szabályozásnak egyre szigorúbbnak kell(ene) lennie az egyre erősebb, gyorsabb, nehezebb, környezetszennyezőbb járművek felé.

@Kaptabakta: "Hungária - Salgótarjáni utca, bicikliseknek a sávjukban külön lámpa, ami piros, két bicajos meg úgy ment át a piroson (ami hangsúlyozom nekik külön lámpa), mintha ott sem lenne."

Az a lámpa kb. fél éve úgy van beállítva, hogy miközben vele párhuzamosan továbbra is zöld a gyalogosoknak, sem északról, sem délről nem érsz oda az előző lámpától, csak akkor, ha megnyomod (kb. 30-as átlag). Ritkán szoktam átmenni rajta, de ennek a beállításnak az értelmét fel nem foghatom.

A cikkhez szólva: "ha beakad a kerék, komoly baleset is történhet"

Szilágyi Károly jó arc, de ne beszéljen hülyeségeket, hanem nézzen körbe más országokban: nyilván ha külföldön rávezetik a villamospályára (nem -sínre!) a biciklisávot (nem -utat!), akkor megoldják valahogy ezt a problémát is. Tippem: kemény gumival befedik a sín és az aszfalt közti lyukat, így nem akad bele a kerék. Ilyen van a vasúti gyalogos átkelőknél, jól emlékszem?

"a megállókban gyalogost gázolhatnak"

Hát ezt viccesnek tarthatnám, de a pár napja történt _autós_ gázolás után (két szemben haladó autó összeütközött, és az egyik felcsapódott a villamosmegállóban várakozók közé; súlyos sérültek) után inkább no comment.

whiteCat 2009.07.19. 21:35:58

@lápi lidérc:
Rettentő nagy egy tahó autós lehetsz. Akkor papolj szabályokról és azok betartásáról ha előbb Te magad is betartod azokat. Egyetlen autóst nem ismerek aki alapvető szabályokat mint pl sebesség, elsőbbség, parkolás, stb betartana. Viszont rengetegről hallunk aki "szándékosan" embert öl akár zebrán is. Mert ugye, hogy mer a büdös gyalogosa az úttestre lépni csak egy ember. Az úr az "autós".
Szerintem sem menjen senki a síneken. Ki kell tiltani a városokból a személyautókat és minden útból gyalogos és kerékpár út legyen.
Jah igen és addig is vezessétek vissza a kipufogót az utasfülkébe és szívjátok amit termeltek mert én és gondolom még sokan mások nem szeretnénk azt belélegezni.

Pal.co · http://www.hallatlan.hu/ 2009.07.19. 21:37:26

Szevasztok!

Gondolt-e már valaki arra, hogy érdemes lenne az Andrássy úton megfordítani a haladási irányát a kerékpárosoknak? Az oka egyszerű :
Az utas általában nem rendelkezik jogosítvánnyal, ezért nem is várható el jogilag, hogy hátranézzen ajtó nyitás előtt. Valamint a tükör sem teszi lehetővé,hiszen az a sorőrnek van beállítva.
A kerékpáros szinte semmit nem lát az esetleges kiszállni szándékozóból, tehát így mindkettőre igaz.
Ellenben ha egymással szemben közlekednének, mindketten jól láthatnák egymást, és az említett LÁNDZSA se lenne az, hiszen egy 30-40 fokban megnyitott ajtó már kisebb problémát tud okozni, szemben a sarkával..
A jobbra kanyarodó autókat nem is említve, akik szintén semmit sem látnak egész addig a bringásból, amíg a motorháztető még be nem lóg a kerékpárútra.
Szvsz legalább egy pár hónapos próbát megérne, hogy pusztán az irány megváltoztatása ezen az úton, mennyi előnnyel járna.
Hali!
(szinte csak bringával járok)

pgreg 2009.07.19. 21:41:37

Jó estét kívánok!
Azon autós beirkálók, akik a KRESZ mindenáron való betartásáért szálltak síkra: Gondoljátok végig, fiúk! A sebességhatár soha nem sérült? Gyalogosnak megvolt az elsőbbsége a zebrán? Elég ezt a 2-t végiggondolni.

ubk 2009.07.19. 21:45:05

Jó a színvonal, ezt szeretem:-)

veron3 2009.07.19. 21:45:17

Nekem is elegem van a mindenki utál mindenkitből. Biciklisből, motorosból, autósból, kamionosból is van normális és kretén, tökéletesen egyenlő arányban. Vigyázok a biciklisekre, mikor vezetek, de kiakadok, amikor egyirányú utcában a csaj 10 km/órával bringázik előttem totálisan középen, hogy még véletlenül se lehessen megelőzni, majd kanyarodik egyet úgy, hogy sehogyan nem jelzi. Azt is, amikor a védett bicikli útvonal előtt állóra fékezem az autót, körülnézek mindkét irányban, igaz, nem messzire látni, mert balról épület, jobbról növény, elindulok, és átrepeszt előttem kb 35-40-nel egy bringás, akit egy másodperccel korábban nem láttam. Ez a hely a Stop-shop mögött van az Árpád út végénél, nem egyszer jártam már így.
Ugyanígy nem szeretem a jobbkezet meg nem adó, az index nélkül sávot váltó és hasonló nyalánkságokat elkövető autósokat is. Én is szabálytalankodom néha, sőt, figyelmetlen is vagyok, követek el hibákat, tehát nem tartom magam tökéletesnek mindenki mással szemben.
Nő vagyok, nem kövér, nem élek egészségtelenül, az autónkon egy forint hitel nincsen és nem is volt soha, BKV-n még egy betegséget nem kaptam el, de igenis ülök egyedül az autóban néha, mert még mindig olcsóbb, mint a vonat+BKV jegyek, ráadásul terhesen sokkal kényelmesebb is, a dugót meg belekalkulálom a menetidőbe.
Két kerékre semmilyenre nem leszek kapható soha, genetikusan önveszélyes vagyok bringán és motoron, közlekedésben ez már kiegészülne közveszély okozással is.
A baj nem csak az autósok közlekedési moráljával van, hanem úgy együttesen, mert azért olvashatunk itt jópár magasröptű hozzászólást biciklisektől is. Addig ez nem is változik, amíg kölcsönösen nem tanul meg az emberek 51 % figyelni egymásra.

Nor- 2009.07.19. 21:47:17

Tetszik, hogy még a hajtáspajtásos majmoknak van képe magyarázni a bizonyítványt.
Pont ők azok, akik RENDSZERESEN és KÖVETKEZETESEN sz@rnak bele a kresz szabályokba!
Pl. váci út befelé, árpád hídi felüljáró elött, lehajtó sávban áll a sor, felüljáróra mindkét sávon araszol.
Hajtás pajtásos majom cikkcakkban a kocsik között, hol balról elözve a belsö sávot, hol jobbról a külsöt (tehát gyakorlatilag a 3 sávot átfogó manöverekkel) , majd amikor sorolás közben nem vettem észre hogy épp bevágódik két kocsi között egy másik sorból (nem, nem szabályosan, hanem a menetirányra merőlegesen a kocsik között át) -- még nekiáll köpködni meg anyázni (holott messze volt még attól hogy bármi baja legyen, csak lassítania kellett)

Felőlem menjenek a villamossinen, majd magyarázzák meg szentpéternek hogy dehá' lehetott menni, meg a villamos nemvót rájuk tekintettel, meg amúgyis.

Alvin666 2009.07.19. 21:58:41

@Bergeroth:
Ez az. Igazad van. Teljesen rohej, hogy pont a biciklisekkel legyen baj egy zsufolt, dudokkal teli nagyvarosban. En magam nem vagyok biciklis tipus ( szueletett ketoldali renheseg...:-)) ) de minden elismeresem a kerekparosoke.

Hajra, ne adjatok fel, csak vigyazzatok magatokra.

PixelPrint · http://www.behance.net/pixelprint/frame 2009.07.19. 22:00:38

Ha a szabálytalanul közlekedő kerékpáros nekemjön oldalról esetleg, és behropasztja az autóm hátsó elemét, ki fizeti meg a kárt? A Bringást, hogyan kötelezem 2 fülesen kívül?! Van felelősségbiztosítása, mint az összes autósnak?! --Soktízezerért?! Fizet útalapot? NEM?? Akkormeg kussolásvan.
Kerékpározzál az erdőben, meg a mezőn. Ha részt szeretnél venni a forgalomban, vegyél motort (nem robogót), vagy autót. És ne menj át a piroson.

tyberius 2009.07.19. 22:04:57

@Nor-: A bringásfutárok olyanok, mint a taxisok... pénzért hajtanak, nem túl szabályosan, és pláne nem is udvariasan, de még mindig nagyobb biztonságban érzem magam tőlük, mint a vasárnapi járművezetőktől, lett légyen az autós vagy bringás. És gyanítom, nagyobb biztonságban vannak ők a villamossínen, mint én a külső sáv szélén. Mert lehet, hogy a villamos nem tud időben lefékezni, de:
- nem vágódik be eléd a másik sávból index nélkül
- nem kezd előtted lekanyarodni a mellékutcába a belső sávból, szintén index nélkül
- nem fékez állóra és nem kezd tolatni figyelmeztetés nélkül, mert talált egy parkolóhelyet
- nem előz 10 centis oldaltávolsággal
- és nem nyitja rá az ajtót a mellette elhaladó bringásra.

Ezek csak azon "kedves" emlékek, amelyeket a Nagykörúton, szabályosan a külső sávban közlekedve szedtem össze.

SpeckoHU 2009.07.19. 22:07:21

Szeretnék a témához hozzászólni.
Kérem ne térjünk el a témától. Uncsi ez az állandó biciklis-autós marakodás.

Én mióta egy jó nagyon nyaltam esős időben a villamossínen, azóta az úton megyek.
Jobban is érzem magam ott.

kobora 2009.07.19. 22:10:43

@Dekoros: te megfizetnéd a kárt, ha elkaszálnál egy bringást? megválaszolom helyetted: nem. kimagyaráznád, hogy ez egy olcsó szar, vegyen motort vagy autót ha közlekedni akart, így járt. különben se fizet az útalapba.

autózz az autópályán

ZoTyo 2009.07.19. 22:11:52

@Dekoros: te pedig rongyolj bele egy billencses Kamazba, te önelégült seggfej. Tudod, azt a kurva KÖZutat, amit kisajátítasz magadnak, olyanok adójából is fizetik, akiknek soha nem volt autójuk.
Szerinted bringázni erdőben kellene, én meg azt mondom, takarodj a vasaddal az autópályára, mert az autóknak meg ott a helyük, nem a Nagykörúton belül, a Belvárosban

szakiiii 2009.07.19. 22:12:10

Én is futárkodtam, van jogosítványom is; ismerem a kreszt.
Még soha nem ütöttek el, de mikor naponta 8 órát tekertem minden nap lett volna rá alkalom. (úgy hogy nekem volt elsőbbségem)
Én sokat biciklizek még mindig, mert a BKV nekem drága, autóm nincs, nem is kell.
Talán az autósoknak is ki kellene próbánia azt, hogy milyen bringával járni biciklivel.. nem mindig, télen ugysem ültök fel biciklire..

Szerintem nem avval kellene elszúrni a napot, hogy ültök a dugóban a városban.
Jó, öltönnyel biciklizni az tényleg szar, de másban lehet.- én volt hogy cserecipőt vittem magammal...

És rohadt nagy szemétség hogy drágul a benzin, drágul a parkolás, ami csak pénzbeszedés- semmi látszata sincsen- de valahol örülök neki, mert azt gondolom, hogy majd kevesebben ülnek majd autóba.

Van olyan köztetek aki pl. azért szokott le a dohányzásról, mert nem tudta/ nem akarta megfizetni?

olyan jó lenne ez a város autók nélkül.

De a magyaroknak nagyn fontos ez az autó dolog... sokan előbb vesznek autót mint lakást.. Miért? Fontosabb?

veron3 2009.07.19. 22:16:46

Zotyó, kobora, erről beszélek. Amúgy a kérdés jogos, ha egy biciklis okoz balesetet, van-e, aki az esetleges kárt megtéríti?

Az nagyon szép, hogy ennyire gyűlölitek az autósokat, de az tény, hogy eszetlen mennyiségű pénzt fizetünk be ilyen-olyan formában azért, hogy közlekedhessünk, tehát jogunk van a városban is közlekedni, éppen úgy, mint a gyalogosnak, biciklisnek, motorosnak, triciklisnek, BKV-n ülőnek.

Tényleg nem értem, hogy miért is nem tudunk normálisan egymás mellett élni, Ti éppen annyira bunkók vagytok, mint néhány itt megszólaló autós :(

Kyletroy 2009.07.19. 22:16:55

Sosem értettem mi a célja a vitának. Egyik oldalról sem.
Én járok időnként a városban kocsival (ha csak tehetem nem, így igen ritkán hál' Istennek), de általában bringával.
Ha kocsival megyek, elengedem a sávok közt lavírozó motorost, bringást, hisz miért szívjon ő is, ha már nekem állni kell a dugóban?! Mi értelme lenne??? Mitől lenne jobb nekem?
Mondjuk tapasztaltam, hogy tavaly valamelyik CM után pár nappal, vagy 50-100 bringás tekert végig a legnagyobb dugóban a Bajcsin, mindenhol: bicikli út, minden autó közt... Szervezett dolog lehetett. Én sajnos kényszerből kocsival, ablak letekerve, nézem, milyen mázlisták, majd mellémérve az egyik bringás beszól, hogy "na, mégis gyorsabb vagyok?!"
Idióta! Igen, és?! Örülj neki Te barom! Szóval mindkét oldalon vannak lápi lidércek. De MIÉRT???
Villamos:
Szóval, én a Fővám tér - Deák viszonylaton használom óriás forgalom esetén a síneket (mellesleg egy highway bringával). Baromira odafigyelek a villamora, a jelzőjére, gyalogosokra, stb... Kérdem én, ha nem akadályozok senkit, főleg a villamost nem, akkor miért fáj az pl egy autósnak, hogy ott tudok haladni, sőt valamelyest biztonságosabban??? Tudom szabálytalan. Vállalom, ha megbüntetnek (ha elkapnak), vagy ha olyan hülye vagyok, hogy a sinbe találok és eltaknyolok. De ez miért fáj bárkinek is aki anyázza ezt a módszert?
Dettó ugyanazt érzem, mint a kocsik közt elmenés esetén kialakult viták esetén. Kinek fáj, ha legalább a bringás tud haladni? Mondom, kocsival félre is húzom a kormányt, ha látom, hogy jön, valaki, hogy elférjen. Működik!

o'rly? 2009.07.19. 22:19:14

@Dekoros: Te nem vagy okos. Egyébként meg pl. az MK-tagok rendelkeznek felelősségbiztosítással is. Ezt buktad.

alvó hal 2009.07.19. 22:21:45

Attól, mert a villamosvezető nem anyázik a síneken közlekedő biciklistákra, attól még nem örül az önjelölt kollégáknak!
Addig, ameddig a bicajosok (és én is biciklizem minden hétköznap a városban) önmagukat zárják a magatartásukkal a közúti közlekedés résztvevői közül, addig szerintem lapítsanak.
Kedvencem a villamos előzése az ellenirányú vágányon, vagy a peronon a leszálló utasok között. Szinte mindegyik a fülében ott a fülhallgató, hogy a hátulról jövő villamos csöngetését véletlenül se hallja.
Sötétben természetes, hogy se lámpa, se mellény, egyszercsak előttem föltűnik a lazán tekerésző cangás.
Mindenki le van szarva, a biciklis szabadságharcos csak megy előre a saját kénye-kedve szerint.
Munkámból eredően időnként villamost is vezetek, naponta van infartusközeli helyzet, pl. amikor a Margit körúton bicajosok jöttek velem szemben a vágányon, mert előzték a másik villamost. És még az öklüket rázták.
Ne mondja senki, hogy ezek elszigetelt példák, ugyan hetente csak 1-2x vezetek, de _mindig_ előfordul.
Mondom: napközben kerékpárral közlekedem a városban, saját magamnak bizonyítottam be, hogy lehet biciklivel is KRESZ szerint közlekedni, csak sokkal fárasztóbb és lassabb, mint mindenkit leszarva a saját törvényeink szerint közlekedni. Kérem, egy nagyvárosban élünk, nem egy lakatlan szigeten, alkalmazkodni kell egymáshoz. Ez különösen a közlekedés résztvevői között érvényes, persze, lehet mutogatni a másikra, hogy "bezzeg ő", meg "de ő se", de így soha a büdös életben nem fog változni a helyzet.

László János, aki meg a Kerékpáros Klub elnöke, ne mutasson rossz példát, vagy legalább ne hangoztassa! A Hajti Pajti kézikönyben is megütközéssel olvastam a talán mókásnak tartott jótanácsot: "A KRESZ betartása ajánlott" Nem kötelező, ajánlott.
Ennyit erről!

éslkdfélsakdgsdgasdg 2009.07.19. 22:22:03

hát nem jár sok villamos tehát nemvalami veszélyes:D

szakiiii 2009.07.19. 22:25:54

Nincsen az összes autósnak felelősségbiztosítása.

A futároknak van felelősségbiztosításuk.

Ha kiosztasz 2 pofont egy biciklisnek, akkor számíts rá, hogy előveszi a láncot a táskájából, vagy csak simán rábobja a biciklijét az autód motorháztetejére.

fecsa 2009.07.19. 22:29:42

Mókás ahogyan ecsetelik, hogy milyen veszélyei lehetnek a sineken való közlekedésnek.
Mint ha ők találták volna fel a spanyol viaszt:)
Aki megcsinálta az A kategóriás jogosítványt az már az iskolában szembesült ezzel a problémával.
Külön felhívták erre a figyelmet.
És megértem a bicikliseket, motorosokat. Addig míg nem figyelnek rájuk az autósok, addig menjenek ott:)
Bár bátrak sokszor a bringások, de az autósok az utak királyának képzelik magukat. Jókat szoktak ezen mosolyogni a kamionosok mikor vvalaki kekeckedik velük, akkor az autósnak van annyi esélye, mint a bringásnak:)

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2009.07.19. 22:32:57

"Egy villamosnak háromszor akkora fékút kell a megálláshoz, mint egy személyautónak."
De nem is fog irányjelzés nélkül hirtelen sávot váltani és ajtót kicsapni a pirosnál! :-)
Summa summarum, százszor biztonságosabb a villamossín mint bármi más. Az elhangzott ellenérvek súlytalanok és megalapozatlanok, tipikus felelősséghárító jogászkodás, valójában aki épkézláb és ült már biciklin az tudja hogy mennyivel biztonságosabb a sínek között hajtani mint az autók közt orosz rulettet játszani. Ha csokizós vagy, tükör a bringára hogy lásd ha jön a tuja azt kész.
Ja hogy a Kresz szerint nem szabályos?
A KRESZ szabályosan elavult szerintem. Egyszer valami Hans Kelsen nevű vén okostojás kitalálta is rájött hogy a jogszabályok esetében "szükséges a hatékonyság és a társadalmi elfogadottság. Ha senki se követi akkor elveszti érvényességét"
Én pedig azt mondom: Legal, illegal, ganz egal.

szakiiii 2009.07.19. 22:37:11

@alvó hal:
Én vegyek fel mellényt, mert Te nem látsz? az csak lakott területen kívűl közúton kötelező.
Lámpája pedig nagyon sok biciklisnek van, nekem is.- nem is akármilyen, mégis rámmennek, mert a Janik nem látnak ki a full sötétre fóliázott tesco tuning kipufogós fostalicskájukból...

Jah, nekem meg azt mondta egy villamosvezető (4-6) hogy egyáltalán nem zavarja ha a sinen tekernek... mert nem éri utol- Bár lehet hogy akkor még ritkább jelenség volt a biciklis a sinen :)

GaZe 2009.07.19. 22:39:37

@Shitting Bull: nem bakker, photoshopoltam oda ket bringaemblemat.
mi van amikor utoleri a villamos a biciklist? semmi. halad mogotte, hiszen az elotted gyaloglot sem rugod fel ha epp nem abban a tempoban megy amiben te szeretnel. a gyakorlat harom variaciot mutatott: 1, villamos megy bringas utan. 2, a cucc lejton van, igy a bringas nagy tempoval megy, kb mint a villamos 3, a bringas egy kereszt utcanal kihuzodik. de ez nem jellemzo mivel a villamos tulajdonsaga hogy gyakrabban vannak megalloi mint a metronak (idehaza ez is forditva van) igy ez a "feltartas" kb fel percet ha jelent.

fda 2009.07.19. 22:41:24

" Mi a faszt keres a szorosan a kocsi mellet ? Honnan kéne rá az autósnak számítani ?"

Zsoci, látom mások is megtették, én is gratulálok tenger sok eszedhez. Hogyan képzeled a kerékpárosok közlekedését? Bő egy MÉTERRE a kocsisor mellett, nehogy kivágd mondjuk egy kétajtós kocsi méteres ajtaját?

Egyébként javaslom, út szélén nézz hátra mielőtt kimászol a kocsidból, mert akár egy kamion is kiránthatja a kezedből a kilincset. Az sem fog a kedvedért sávot váltani, csak mert te ott parkolsz.

Ez a nick még szabad 2009.07.19. 22:58:11

na, hogy én is hozzászóljak valami okosat: a villamos az egyetlen kiszámítható közlekedési forma a zárt pálya miatt, az összes többi forma - beleértve a kerékpárosok egy részét is - nem néz, ccsak megy, de a villamos pl soha nem fog elhúzni jobbra vagy balra és nem fogja kinyitni az ajtót parkolás közben :))))

lápi lidérc 2009.07.19. 23:01:58

@Lafitty:
Biztos azt akarta finoman megkérdezni, hogy mi a kurva anyádat keresel az úton, amikor ott van az Attila úttal párhuzamosan a kerékpárút. Végig.
És igaza volt.

Te meg tahó vagy, mert nem azt használtad.
Ennyi.

lápi lidérc 2009.07.19. 23:05:48

@szcsongor:
Na ja, más legyen türelmes, mert te bunkó paraszt vagy, és nem is akarsz megváltozni.
Gratulálok.

Az ilyenek dögöljenek meg.

tzs84 · http://zsolt.takacs.cc 2009.07.19. 23:12:23

@lápi lidérc:
5* trollozás, gratulálok

hogy ontopik is legyek:
nem szoktam sínen menni, inkább külső sáv a körúton, de a közepén/külső harmadán. ha nincs forgalom, meg lehet előzni a belső sávban, ha van akkor meg úgyis előttem mögöttem kocsi, nem tartok fel senkit.

fritz kraft · http://kraft.blog.hu/ 2009.07.19. 23:14:01

az autókat már RÉGEN ki kellett volna takarítani a belvárosból

lápi lidérc 2009.07.19. 23:14:37

@mement:
Inkább a jellemhibás biciklistákat kéne kiszorítani.
És nem maradna egy sem.

lápi lidérc 2009.07.19. 23:15:36

@Monthy: @OoVICoO:
Én meg minden biciklistát köteleznék évi 12 hónap közmunkára.
Marha.

lápi lidérc 2009.07.19. 23:18:15

@Monthy:
Lófaszt.
Városban semmi keresnivalója a bicikliknek.
Falura való közlekedési eszköz.

lápi lidérc 2009.07.19. 23:19:28

@mement:
Na netán rád dudálok, és gázsprével a kocsimba fújsz, simán áthajtok rajtad, és még vissza is tolatok rajtad keresztül, hogy megnézzem, min zakkant akkorát a kocsi.

privateer 2009.07.19. 23:20:44

@GaZe: szépen néz ki a bringaút, de hát Budapest egy elqúrt város. Még Debrecen is élhetőbbnek tűnik (hiszen ők képesek voltak füvesíteni pl a villamos síneket). Meg egyes megjegyzésekből ítélve vidéken jobb a közlekedési kultúra. Demszky már régen el kellett volna hogy pályázzon. Sokat tett a városért mert ne mondjátok hogy nem csinált semmit, de most már nagyon régóta nem őt látnám a székben, mert utóbbi időben már elfásult, beleszaró lett.

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.07.19. 23:22:58

@Dekoros: "Van felelősségbiztosítása, mint az összes autósnak?! --Soktízezerért?! Fizet útalapot? NEM?? Akkormeg kussolásvan."

Az utakat és a súlyadó vagy mi a tök (amiből _elvileg_ az utakat építik) között nem 100%-os a fedés, az utakat mindenki adójából építik. Tudtad? Nem? Akkor meg kussolás van.

Egyébként sok kerékpárosnak van felelősségbiztosítása, pl. a Magyar Kerékpárosklub tagjainak. És mondd, ha egy autóval ütközöl, annak biztosan van "kötelező" felelősségbiztosítása? És ha igen, akkor hány év múlva kapod meg a károd hány százalékád? Na, ugye!

@veron3: "az tény, hogy eszetlen mennyiségű pénzt fizetünk be ilyen-olyan formában azért, hogy közlekedhessünk"

És ennek sokszorosát adja mellé az állam, évi ezermilliárdos nagyságrendben (nem, nem olvastad félre!). Akkor kinek van mihez joga?!

@alvó hal: "mikor a Margit körúton bicajosok jöttek velem szemben a vágányon, mert előzték a másik villamost. És még az öklüket rázták.
Ne mondja senki, hogy ezek elszigetelt példák, ugyan hetente csak 1-2x vezetek, de _mindig_ előfordul."

Keresztbe meg az autósok jönnek, és beszorulnak a kereszteződésbe, mert nem ismerik a KRESZ-t. A különbség csak annyi, hogy 1) nem hirtelenül csinálják, ezért nem balesetveszélyesek, 2) sokkal jobban akadályoznak, 3) ez gyakortább történik.

@lápi lidérc: "Biztos azt akarta finoman megkérdezni, hogy mi a kurva anyádat keresel az úton, amikor ott van az Attila úttal párhuzamosan a kerékpárút. Végig."

Te hányadik alkalommal, honnan, hová, milyen járművel haladva vetted észre először, hogy az Attila úttal "párhuzamosan, végig" (értsd: össze-vissza kanyarog, de a teljes vektora valóban az Attila út menti) bicikliút van?

tyberius 2009.07.19. 23:23:01

@tzs84: Látod, kellett neked megdicsérni, most aztán felbátorodott! Trollokkal egyetlen módszer hatásos: ignorálni kell.

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.07.19. 23:24:12

@lápi lidérc: "Na netán rád dudálok, és gázsprével a kocsimba fújsz, simán áthajtok rajtad, és még vissza is tolatok rajtad keresztül, hogy megnézzem, min zakkant akkorát a kocsi."

Ha valaki lefúj gázsprével, azt fogod figyelni, hogy a taknyod vagy a nyálad nyeri-e a arcodon való végigfolyás versenyét. ;-)

lápi lidérc 2009.07.19. 23:24:47

@vidifan:
Járdán NEM biciklizünk.
Olvass KRESZ-t, te barom.

razzo 2009.07.19. 23:27:16

A írásom végén a linket érdemes megnézni minden motorizált és nem motorizált közlekedő társamnak egyaránt. Én közlekedem kerékpáron és gépkocsival is a városban. Nem általánosítanék sem egyik sem másik szemszögből. Mint autós megpróbálok előzékeny lenni a kétkerekesekkel szemben, mint kerékpáros pedig nem hozom az autósokat anyázós helyzetbe, mert ugye én is közlekedem autóval. Sajnos az idő kerekét nem lehet visszaforgatni amikor még tiszta volt a levegő és nem volt veszélyes bringával közlekedni. A KRESZ-t ajánlom mindenkinek betartásra, mert szabályok nélkül csak káosz lesz a jövőnk. Ne anyázzunk-apád nemiszervézzünk, hanem tanuljunk meg forgalomban és főleg bringaúton KERÉKPÁROZNI és a kétkerekűekre-gyalogosokra odafigyelve AUTÓZNI. Mielőtt kapom a megjegyzést, 5 éves korom óta bringázom forgalomban is és apám nem azt tanította, hogyan kell átmenni a piros lámpán.
Nagyon remélem másnak sem.
Egyébként pedig egyetlen szépfrizurájú bringás se gondolja, hogy acélból van a feje, mindenki tegye fel azt a tetves bukót. Akinek telik bringára, belefér a sisak is.
Nézzétek a filmet: www.bringatv.hu/?p=617

lápi lidérc 2009.07.19. 23:27:58

@Joe Forster/STA:
Az autósokat büntetik is, tahókám.
Titeket kéne, de nagyon. Hogy a hozzád hasonló barmokat kiszűrjék.

veny 2009.07.19. 23:28:31

A post amúgy egy célt elért: mégse leszek MKK tag. Mondjuk nem hiszem, hogy ez volt a cél... :-P

Sunder 2009.07.19. 23:31:25

Rendben, akkor jöjjön egy kis anyázás.
Összefoglaló a TI hozzáállásotokból:

a., Tiltsuk ki az autókat a városból: menjetek a fenébe

b., A bicikli faluba való: ti is.

c., ledudállak, lefújlak gázsprével, köcsög az egész másik "tábor": nézzeket magatokba, gyökérhusángok. Oldalfüggetlenül.

d., Minden autósnak nagy a segge és az arca: jól van, fiam, leülhetsz. Okos gyerek, simi simi.

e., Minden biciklis genetikailag szabályszegésre kódolt egyed: ti meg menjetek szépen továbbképzésre. Remélem van biológia-etika kevert szak.
--------------------------------------------------------------

A pillanatnyi helyzetről mindkét oldal tehet.
Érdekes, hogy már a hardcore CM-esek is kezdik belátni, hogy igen, nem kellene folyamatosan KRESZt szegni, sőt, nem ártana kicsit tanulmányozni bringázás előtt. Nem csak ráülök oszt' "ragmeg".
Érdekes, hogy 80%-ban a "futárkaszt" tojik erre. Nem érdekel, hogy munkaköri ártalom, én sem csalnék adót, ha könyvelő lennék. Illetve ha igen, akkor nem azért, hanem mert leszarombunkó lennék. Remélem érthető a párhuzam.
Érdekes, hogy az autósok, ha lassan - nagyon lassan - is, de javulnak hozzáállásilag.
Bicikilis oldalról meg tán' nem kéne ezt a javuló hozzáállást keserű szájízzé változtatni a piroson áttekeréssel, gyalogátkelőn harminccal átrobogással, és egyebekkel.

Teccikérteni? Nem? Gondoltam.

lápi lidérc 2009.07.19. 23:32:52

@whiteCat:
Költözz tanyára, ahonnan jöttél, és ott csak a lószar szagát kell szívnod.

A XXI. századben élünk, a gépesítés korában. Nem a tahó bringásokéban, még ha te meg a hozzád hasonló tahó bringások máshogy képzelik is.

Majd akkor lehet ugatni, ha fizetsz pl. súlyadót.

Áddám 2009.07.19. 23:34:17

Először is megjegyezném, hogy inkább autóval közlekedem, de Bp-re soha nem mennék be, mert az agyhalál, épp ezért minden elismerésem a bicikliseké. Amúgy a bicikli sem áll messze tőlem, mert az egyik kedvenc közlekedési eszközöm. Igazából szóljon aki nem ért egyet, de végigolvasva a kommenteket azt vettem észre, hogy a biciklisek a FA*Z autósokat szidják, az autósok a bicikliseket...Az autósok lázadnak, holott mire föl? A bicikliseknek nem az autósokkal van a bajuk, hanem kifejezetten az autósoknak egy olyan csoportjával, akik annyira tahó, tuskó, balf@sz gyökerek (sajnos ez 80% fölött) akik képtelenek a szűk látokorú korlátolt agyukkal felfogni, hogy a közlekedés RÉSZE a biciklis is. Érdekes, hogyha biciklist látok, nem dudálom le, mert tudom, hogy nem tud 50 km/h-val közlekedni, ezért türelmes vagyok had menjen, ha motoros jön, félre tudok húzódni, hogy elmenjen, és bármilyen meglepő, a biciklis és a motoros is MEGKÖSZÖNI a figyelmemet. Nem okoz tragédiát, hogy egy biciklis miatt "vesztek" 2 mp-et, amíg beengedtem magam elé, mert lassítanom kellett. A nagy forgalom miatt amúgyse jutnék előrébb. Szóval én, mint rendszeres autóval járó szégyenlem magam az olyan tuskó autósok miatt, akik képtelenek elfogadni a kétkerekű környezetkímélő társainkat a közúton. Ezután nem csoda, hogy a biciklisek így beszélnek az autósokról, csak az a szomorú, hogy hiába van pár normális autós, általánosítják az autósokat, de még ezt is megértem...Aláírom, hogy van pár tényleg veszélyesen közlekedő biciklis, de hát hol nincsenek barmok? Azért, mert 50 ből van 1 biciklis, aki hülye, attól a többi 49-cel nem kéne kiszúrni. Autósokból meg jó, ha 50-ből 5 normális, szép arány nem?? Szégyellje magát az összes autós, aki tahó módon közlekedik. Komolyan...csinálok matricát a kocsimra, hogy Bicikli barát vagyok :)

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.07.19. 23:34:18

@lápi lidérc: "Az autósokat büntetik is, tahókám."

Ó, hogyne! Én látom mindennap a "naracssárgában" való áthaladást, a ránézésre is nyilvánvaló gyorshajtást, a kereszteződésbe való beragadást, az indexelés és/vagy az elsőbbség megadása nélküli kanyarodást és sávváltást, az oldaltávolság nélküli előzést, a körbenézés nélküli ajtónyitást, tolatást, beparkolást. Kihagytam valamit? De, persze, nem lehet minden szabálysértés mellé rendőrt állítani.

"Hogy a hozzád hasonló barmokat kiszűrjék."

Honnan tudod, hogy barom vagyok? Mert nem értek veled egyet? Vagy mert feltételezed (!!!), hogy szabálytalanul közlekedek?

lápi lidérc 2009.07.19. 23:35:16

@pgreg:
Ugyan már, minden barom biciklis ezzel jön.
Azért a sebességhatár 5-tel való átlépése nem egy kategória a piroson áthajtással, amit ti csináltok.
És az autósok apróságokat nem tartanak be, ti meg SEMMIT.
Nagy különbség.

Egy megoldás lenne: az összes biciklist legolyószórózni, aztán talán majd a következő generáció már tudna közlekedni.

EvilHedgehog 2009.07.19. 23:37:28

Persze..meg lehet oldani a villamossínen biciklizést....de elég egy baleset és a 4-6 os megint nem jár 3-4 órán át, ezzel pedig több száz(hanem ezer) ember kölzelekedést akadályozza a dolog. Elég amikor egy autós hülyesége miatt áll minden, nem kell még hogy biciklisek bedarálása miatt is álljon a Combino.

A közösségi közlekedés az első és legfontosabb, mivel ez biztosítja az eljutás adott pontba mindenkinek, hiszen azt senki se gondolhatja hogy a 70 éves nénike majd biciklivel fog közlekedni a csipőprotézisével......

Sunder 2009.07.19. 23:37:49

@Áddám:
"A bicikliseknek nem az autósokkal van a bajuk, hanem kifejezetten az autósoknak egy olyan csoportjával, akik annyira tahó[...]"

EZ a baj, hogy nem. A biciklisfórumokon mást sem olvas az ember, csak hogy az összes autós így vagy úgy, de nekünk szabad, mert ők majd vigyáznak ránk. Mert ők másfél tonna, mi meg egy mázsa se.
És mivel sajnos a legnagyobb (demagóg) arca pont ezeknek a vadparasztoknak van, a sima befogadó nem-demagóg biciklisbe is ez sulykolódik.
Én örülnék a legjobban, ha végre konszenzus lenne, de egészen addig, amíg a bringások az autósokat köpködik, mindeközben látványosan szarva a kresz szigorúbb részére, az autósok meg lázonganak feleslegesen ez ellen, addig ez meglehetősen nehéz lesz.

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.07.19. 23:38:59

@lápi lidérc: "Költözz tanyára, ahonnan jöttél, és ott csak a lószar szagát kell szívnod."

Költözz te a tanyára, hogy ne itt rontsd a levegőt, minden értelemben. Beállíthatod az autódat generátornak, hogy remegő lámpafénynél szarhass a szippantós budiban. ;-)

"A XXI. századben élünk, a gépesítés korában."

Amely az exponenciális ÉS nem megújuló erőforrásokon és nyersanyagokon alapuló, tehát nem fenntartható fejlődésen alapul.

"Majd akkor lehet ugatni, ha fizetsz pl. súlyadót."

Mennyit? Arányosan évente 100 forintot? Azt vágod, hogy az utakat _mindenki_ adójából fizetik?

lápi lidérc 2009.07.19. 23:42:01

@szakiiii:
És milyen jó lenne ez a város biciklik és főleg a biciklista tahók nélkül!

Sunder 2009.07.19. 23:42:16

@Joe Forster/STA:
"Ó, hogyne! Én látom mindennap a "naracssárgában" való áthaladást, a ránézésre is nyilvánvaló gyorshajtást, a kereszteződésbe való beragadást, az indexelés és/vagy az elsőbbség megadása nélküli kanyarodást és sávváltást, az oldaltávolság nélküli előzést, a körbenézés nélküli ajtónyitást, tolatást, beparkolást. Kihagytam valamit? De, persze, nem lehet minden szabálysértés mellé rendőrt állítani."
----------------------------------------------------------------

Joe, Joe. Az autósok nagy százaléka narancssárgán, vagy kétmásodperces piroson még átmegy, de olyat én szökőévente látok, hogy telipiroson. A futárok rendszeresen csinálják a sort előzve.
Gyorshajtás?
Autós: mondjuk 60 helyett 80, 70 helyett 95.
Biciklis: 4 helyett 30, gyalogátkelőn, amikor nem leszáll és tolja, hanem "megragja". Számolj szépen százalékot, köszi.

Igaz, beragadni legalább nem szoktak, az tipikus autósbűn, és gyűlöli is minden autós.
De ellenpontozhatod az egyirányú utcába ellenoldalról behajtással.

Irányjelzés? Biciklisnél is kellene, karjelzéssel. Olyat én nem láttam már nagyon régóta.

Egyéb demagóg baromság?

Amúgy igen, büntetni kellene a bicikliseket is rendőrségileg. Meg az autósokat is.
De tudod mit? Amíg a biciklis nem okoz életveszélyt, legyen az alapbüntetésük a fele az autósokénak. Mert jószívű vagyok ma.

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.07.19. 23:42:51

@lápi lidérc: "És az autósok apróságokat nem tartanak be, ti meg SEMMIT."

Melyikre gondolsz: a "narancssárgán" való átszáguldásról, a gyorshajtásról, az elsőbbség meg nem adásáról? Ezek mind a legdurvábbak. (Ja igen, a fenti felsorolásból kihagytam a kézben tartott mobillal való telefonálást vezetés közben.)

Ha (civilruhás) rendőr volnék, egy forgalmasabb kereszteződésben óránként többszázezer forint bírságot és büntetőpontok százait kereshetném ilyen "apróságokkal".

"Egy megoldás lenne: az összes biciklist legolyószórózni, aztán talán majd a következő generáció már tudna közlekedni."

Hol? Abban a városban, amelyben ma már senki sem tud közlekedni - az autósok sem -, az autósok miatt?

Sunder 2009.07.19. 23:44:29

@Joe Forster/STA:
"Hol? Abban a városban, amelyben ma már senki sem tud közlekedni - az autósok sem -, az autósok miatt?"

Ebben kurvára igazad van. Cak az a baj, hogy amíg a fenti demagógia az eszköz, meg akár csak ez az "autósok teszik blabla" addig nem fog javulni :(
Sajnos.

razzo 2009.07.19. 23:47:24

@Áddám: Jó ötlet, mosoly nélkül! Én is kiteszek valami hasonlót az autómra. Legalább a kétkerekűn közlekdők tudják, hogy figyelünk rájuk.

lápi lidérc 2009.07.19. 23:48:39

@Joe Forster/STA:
Magyarul van, és te vagy a tahó, ha nem használod.

Gázspré: próbáld meg. Addig még tutira látok, hogy egy kövér gázzal áthajtsak rajtad.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2009.07.19. 23:48:50

És mi belgák kit anyázzunk akik egyszer bringára ülünk, egyszer autóba, amikor meg egyikbe sem akkor motorral meg villamossal megyünk?

Áddám 2009.07.19. 23:49:29

@Sunder:
Irtam, hogy megértem, hogy általánosítanak, mert látványosan sok a tahó autós. Pl hiába hozom magam példának, hogy engedékeny vagyok egy biciklissel, és egyenlő félként kezelem, annyira elenyésző itt is, hogy számba se lesz véve, hogy van 1 normális akire jut 49 barom....én csak közlekedek nyugiban, figyelek a biciklisekre, és reménykedek a csodában, hogy a többi autós is belátja, hogy az együttműködés célravezetőbb. De nem értem miért nem jönnek rá, hogy nem a másikra kell mutogatni, hogy de bezzeg a biciklis 30-cal megy át a zebrán, bezzeg az autós átmegy a piroson, hanem szó szerint LESZ@RNI a másikat, és arra figyelni, hogy az egyén személy szerint korrekt legyen a másik féllel, és NE a másikra mutogasson, mert csak olyanok leszünk, mint a drága kis hazánk vezetői...Ilyenek akarunk mi lenni? Legalább a polgárok tartanának össze, és ha hazamennek nem azt mondják, hogy na bazzeg ma egy olyan köcsög autóssal/biciklissel találkoztam, hanem tehetnénk valami jót is, ami másoknak jó...segíteni a másikat, hogy megkönnyíteni, hogy az egyén épségben eljusson A pontból B be...Tudom eléggé elképzelhetetlen a dolog, de mindkét félről sokan már most is ilyenek, csak a többiek mentalitásán kéne változtatni valahogy.

lápi lidérc 2009.07.19. 23:52:22

@Joe Forster/STA:
Talán el kéne gondolkodni, hogy miért is építettek ennyi aszfaltutat Budapesten - a bicikliknek vagy az autóknak.
És utána be lehet fogni a nagy pofát, és elhúzni a tanyára a biciklivel.

lápi lidérc 2009.07.19. 23:54:02

@Joe Forster/STA:
Nem, nem mindenki adójából, hanem az autósokéból.
Bár a biciklisek egyfolytában ezzel a mindekiéből dumával jönnek, attól az még nem igaz.

Egyébként meg nem, évente mondjuk 10 ezer forintot kéne fizetni biciklire is súlyadót.

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.07.19. 23:55:12

@Sunder: "Az autósok nagy százaléka narancssárgán, vagy kétmásodperces piroson még átmegy, de olyat én szökőévente látok, hogy telipiroson. A futárok rendszeresen csinálják a sort előzve."

Ezt felszoroztad azzal, hogy egy autós és egy biciklis mekkora kárt tud okozni egy balesettel? Abba belegondoltál, hogy ha szűkösre van beállítva a lámpa és valaki elindul keresztbe a pirossárgánál, akkor a "kétmásodperces pirosos"-sal szépen összecsókolóznak?

"Autós: mondjuk 60 helyett 80, 70 helyett 95.
Biciklis: 4 helyett 30, gyalogátkelőn, amikor nem leszáll és tolja, hanem "megragja". Számolj szépen százalékot, köszi."

Használtad már a webes fékútszámolót, hogy rájöjj: 50 helyett 55-tel haladni annyit jelent, hogy ha a zebra előtt 50-ről lassulva meg tudtál volna állni, akkor 55-ről lassulva valami 20-30-cal fogo elütni azt, aki a zebrán van? A biciklisben egyetértünk, bár 1) ez nem gyorshajtás, 2) ennek megoldása az a KRESZ-módosítás volna, hogy persze, gurulj át a zebrán, és ne szállj le, de maximum 10 km/h-val. (Te ki akarnál szállni a kocsidból megtolni, amikor zebrán mész át? Igaz, keresztbe, nem hosszába... Na, látod.)

"Igaz, beragadni legalább nem szoktak, az tipikus autósbűn, és gyűlöli is minden autós."

Helyes. Ezért nem kellene mindent a biciklisek számlájára írni...

"De ellenpontozhatod az egyirányú utcába ellenoldalról behajtással."

Amit, úgy tűnik, hamarosan engedélyezni fognak. A te gondod az, hogy az ilyen szabályokat kőbe vésett isteni megnyilatkoztatásoknak tartod, pedig egyetlen döntéssel megváltoztathatóak. És akkor azután meg figyelned kell majd az egyirányú utcában szembejövőkre. Akkor mi lesz? Leteszed az autót egy hónapra, mert nem fogod bírni az immáron szabályosan szembejövő biciklisek miatti stresszt és undort?!

"Irányjelzés? Biciklisnél is kellene, karjelzéssel. Olyat én nem láttam már nagyon régóta."

És mennyi baleset történt belőle és azok mennyire súlyosak? Megint csak az a bajod, hogy az elsődleges szimptómáig jutsz el, de ami belőle következik, addig már nem.

Kérlke, mondd még azt, hogy városban életveszélyes biciklizni, mert ez fogja rátenni a koronát művedre.

"De tudod mit? Amíg a biciklis nem okoz életveszélyt, legyen az alapbüntetésük a fele az autósokénak."

Miért a fele? Ha tízszer kevésbé súlyos és fele olyan sebességgel halad, akkor hányszor kisebb az impulzusa és az általa okozható kár?

lápi lidérc 2009.07.19. 23:56:55

@Joe Forster/STA:
A narancssárgán áthajtást megválaszolták föntebb.
Ti ellenben teli piroson mentek át. Irányjelzést a biciklin is kötelező, tudtál róla?
Ha rendőr lennék, bármelyik bevárosi járdán milliókat tudnák egy nap összeszedni biciklisektől.

Áddám 2009.07.19. 23:57:09

Figy már öcsisajt...az út az út...városba nincs hozzárendelve, hogy ki fog rajta közlekedni, ne legyél már ilyen tudatlan faszkalap...Van olyan, hogy Autóút, nha ott én se látnék szívesen biciklist, de a városban csak út van...amit használ a biciklis, motoros, autós, kamionos, buszos, mindenki...De az ilyen gondolkozású embereket kéne derékig aszfaltozni, és leköpdösni...

Sunder 2009.07.19. 23:58:11

@Áddám:
Nos, utoljára akkor mentem fejcsóválva haza, amikor futársrác kocsisor elhúzása mellett elsodorta a jobb visszapillantómat, felemelte a kezét, hogy bocs, és tekert tovább. Céges Renault volt, előre is hajlik a tükre, semmi baja nem lett, nem volt anyáznivaló. De csóváltam a fejemet.

Ezzel együtt, amiről beszéltem, az nem a másikra mutogatás, csak némi empátia.
Mert ha megyek a Körúton (pont) 35-tel 50 helyett a Barosstól a Rákóczi térig hátom bringás mögött, mert a belsőben forgalom van, kis oldaltávolsággal nem akarok előzni, akkor nem azt akarom látni - ami történt - hogy a Rákón mind a hárman áthúznak lassítás nélkül a duplapiroson. Teccikérteni'?

A társadalom nem termelne ki lápilidérceket sem ilyen számban, ha az ilyenektől az általad normálisnak nevezett autós - leginkább az ő - szájában nem keseredne meg a segítőkészség.

Remélem érthető, miért nema mutogatásról szól ez.

lápi lidérc 2009.07.20. 00:00:29

@Joe Forster/STA:
Ja, hogy ahol nem a te kedvedre való szahbályok vannak, ott a KRESZ szar, mi?
Az a baj, hogy minden barom biciklis ilyen kibúvókat keres ahelyett, hogy a szabályokat igyekezne betartani.
Ezért kéne kurvára nagy összegekkel büntetni mindegyiket.

Sunder 2009.07.20. 00:02:38

@Joe Forster/STA:
Joe, már leírtam a CMen. Ezt vonatkoztasd a karlengetéses irányjelzésre is, meg a piroson áttekerésre is, amikor azt írod, nem okozhatsz kárt. Mint tudjuk, vannak NORMÁLIS autósok. Őket veszélyezteti a nemtörődöm magatartás.
Mert ő nem leszarja, hanem ha egy hülye biciklis a fentiek miatt veszélyt okoz, megpróbálja kikerülni.
Ezzel veszélyezteti FŐLEG önmagát (falnak, betonoszlopnak rántja), de veszélyeztethet gyalogost, vagy másik biciklist is a forgalmi helyzettől függően.
Ezt MIÉRT nem képes végre felfogni a biciklis társadalom? Mert őket mindenki elüti és féknyom sem marad? Persze....

"Kérlke, mondd még azt, hogy városban életveszélyes biciklizni, mert ez fogja rátenni a koronát művedre"

Két kommentel feljebb ott van, én is szeretném, ha élhetőbb lenne a város. Biciklisekkel. Csak nem a fenti problémákkal együtt. Legalábbis nem ilyen számban.

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.07.20. 00:05:14

@lápi lidérc: "Magyarul van, és te vagy a tahó, ha nem használod."

Nem válaszoltál a kérdésemre.

"Gázspré: próbáld meg. Addig még tutira látok, hogy egy kövér gázzal áthajtsak rajtad."

A te autód oldalra is tud menni?!

"Nem, nem mindenki adójából, hanem az autósokéból. Bár a biciklisek egyfolytában ezzel a mindekiéből dumával jönnek, attól az még nem igaz."

Nem, nem az autósok adójából, hanem mindenkiéből. Bár az autósok egyfolytában ezzel az autósokéból dumával jönnek, attól az még nem igaz. Utánaolvastál, vagy csak úgy a levegőbe beszélsz? A magyar költségvetés olyan állapotban van, hogy minden szépen külön van szedve, és tűzoltásról szó sincsen, éppen abból a pénzből, ami a kezükbe kerül? Nooormális?

"Talán el kéne gondolkodni, hogy miért is építettek ennyi aszfaltutat Budapesten - a bicikliknek vagy az autóknak."

A járműveknek. (A motorkerékpár is beleszámít. A KRESZ-t szoktad olvasni?)

"Egyébként meg nem, évente mondjuk 10 ezer forintot kéne fizetni biciklire is súlyadót."

Dögöljön meg a szomszéd tehene? Azt vágod, hogy az út használat közbeni rongálódása a rajta haladó jármű tengelyterhelésének 3-5. hatványa? Ennek megfelelően egy tizedakkora súlyú bicikli egyezred-százezred mértékben használja az utakat. És azt vágod, hogy ma a súlyadó valójában életkor + teljtesítmény adó? Ennek megfelelően, ha úgy vesszük, az én biciklimnek semmilyen teljesítménye nincsen, tehát súlyadót elvből sem kellene fizetnem utána.

Ha valamiért kellene, az én magam vagyok. Egy ember huzamosabb ideig valami negyed-fél lőerőt tud kifejteni. Számold ki, az hány kilowatt. Vedd figyelembe, hogy én már elmúltam harminc, így a legolcsóbb kategóriába tartozom. Na, mennyi súlyadót is kell fizetnem?

Sunder 2009.07.20. 00:05:22

@Sunder:
De tudod mit, Joe, őszinte leszek.
Abszolút nem életveszélyes a városban közlekedni, legalábbis nem mint érv.

Engem is csak két alfaj frusztrál:
a paraszt biciklis futár, meg a kivilágítatlan és/vagy részeg jómunkásember.
A többinek még örülök is, pont az élhetőség miatt.

A fenti két alfaj viszont legalább annyira, mint a kalaposszuzukis, meg a cégesfurgonos autós. Remélem ezzel mindent elmondtam. :-)

Áddám 2009.07.20. 00:11:29

@Sunder: Értem persze, rosszul fogalmaztam, elnézést....félreértettél...én arra mondtam a mutogatást, hogy az mindenki a másikra mutogat, hogy bezzeg a másik fél mit csinál, hogy közlekedik és nem magával foglalkozik, hogy figyeljen a másik félre. Persze kivételek mindig vannak, de sajnos a többségtől ez jön le. Persze mindkét féltől vannak olyanok, akik művelnek merész mozdulatot és nem csoda, hogy megszólják őket. De valahol itt a gond, hogy látnak egy barmot, és akkor már mindenki olyan, pedig csak egyet látott...

lápi lidérc 2009.07.20. 00:11:47

@Sunder:
Még hozzátehetted volna a járdán száguldozókat is. Mert rengeteg van.

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.07.20. 00:14:48

@lápi lidérc: "Ha rendőr lennék, bármelyik bevárosi járdán milliókat tudnák egy nap összeszedni biciklisektől."

Védd is meg a várost az ámokfutó biciklisektől, akik miatt élhetetlen a város és akik a legtöbb ÉS legsúlyosabb baleseteket okozzák. ;-) A prioritásaid "picit" le vannak csúszva, ezért vagy ilyen barom...

@Sunder: "Mint tudjuk, vannak NORMÁLIS autósok. Őket veszélyezteti a nemtörődöm magatartás."

Ebben tökéletesen egyetértünk. Ahogy_minden_ normális közlekedőt veszélyeztetnek a nemtörődöm közlekedők. (Közlekedő = gyalogos, biciklis, motoros, autós, buszos, kamionos stb.)

Szerintem amit _te_ nem fogsz föl, az az, hogy a biciklisnek (és a gyalogosnak is, ha már itt tartunk) elemi érdeke, hogy saját magát ne hozza balesetveszélyes helyzetbe, mert abban _bizonyosan_ rosszul fog járni. Ezzel szemben - és remélem, érted, mit akarok mondani - az autósnak tulajdonképpen tök mindegy - maximum rohangálni kell a biztosítóhoz -, mert a kasztni megvédi. Ez, a tömeg és a sebesség az, ami olyan óriási különbséget képvisel a gépjárművel és a nem azzal közlekedők között, hogy elvi hiba ugyanazokat a szabályokat használni rájuk. A szabályoknak a közlekedők fenti listájában egyre szigorúbbaknak kellene lenniük. Aki egyre veszélyesebb járművet használ, annak egyre nagyobb legyen a felelőssége, egyre több és szigorúbb szabály vonatkozzon rá, és egyre keményebb legyen mind az ellenőrzés, mind a büntetési tételek. Ami most van, olyan, mintha a kőbaltás és az atomfegyveres haderőkkel szemben ugyanazt a harci magatartást várnák el. Ez így most érthető? ;-)

lápi lidérc 2009.07.20. 00:15:33

@Áddám:
Sajnos, én szabályosan közlekedő biciklist még nem nagyon láttam. Viszont kb. 90-95%-nak nincs lámpája.
Ma pl. a Lánchídi fesztiválon is pár barom a gyalogosok között próbált biciklivel áthajtani. És mikor néhányan szóltak nekik, hogy talán szálljanak le és tolják, még nekik áll feljebb.

Bár kétségtelen, voltak, akik tolták a biciklit. De ők voltak kevesebben.

Sunder 2009.07.20. 00:16:38

@lápi lidérc: Lápi, olyat már elég rég nem láttam, legalábbis a belvárosban nem. Mondjuk elég specifikus útvonalakon közlekedek, tehát erről nem nyilatkoznék.

lápi lidérc 2009.07.20. 00:18:54

@Joe Forster/STA:
Leszarom, hogy mit gondolsz a prioritásaimról.
És biciklivel is lehet súlyos balesetet okoni egy gyalogosnak.
Te vagy a barom, mert nem látsz be semmit, mivel gondolkodásképtelen fasz vagy.
Igen, meg kéne védeni a várost az ámokfutó biciklisektől. Mert szinte mind az.

lápi lidérc 2009.07.20. 00:20:39

@Sunder:
Én szinte csak olyat látok. Pedig szintén a Belvárosban (is) közlekedem.

Sunder 2009.07.20. 00:21:22

@Joe Forster/STA:
Joe, szerintem egyszerűen túl sok minden van a kasztni biztonságára ráhúzva, és ez cseszi az autósok agyát. Esetenként az enyémet is.

Igen, a végcél az lenne, hogy lehessen értelmesen közlekedni.
Csak ahhoz olyan hozzáállás kellene mindkét oldalról, ignorálva a mutogatást - lásd Áddám rendkívül jó hozzászólásait.
Meg persze pénz.
És valakinek az érdeke sérülni fog, mindenképp.
Vagy a bicikliseké (mostani helyzet), vagy az autósoké (biciklisávot a Körútra), vagy a gyalogosoké (járda-ragmeg), vagy a tömegközlekedést használóké (legyen a körúton bringasáv a villamossín közepe).

Áddám 2009.07.20. 00:21:44

@lápi lidérc: Nha jó, ebben mondjuk igazat kell adnom, mármint a lámpa hiánya NAGYON nagy méreteket ölt, és néha tényleg túlzásba viszik a biciklihasználatot, de ez még nem adott nekem okot arra, hogy én ne bánjak korrekt módon velük....Első lépést megteszem, és engedek nekik, aláirom, hogy vannak hiányosságaik, ugyanúgy mint az autósoknak is. Valahol el kell kezdeni az összecsiszolódást....Szerintem, ha Te emberként bánsz a biciklisekkel, meg fogják köszönni, és rájössz, hogy nem is nagy dolog engedni, és ha idővel, ha mindenki ezt csinálná semmi gond nem lenne:)

ElPadre 2009.07.20. 00:22:34

@utazgató: na, ez nagy butaság, bocs. :) és az oktogonnál/bajcsynál meg visszamegyünk keresztbe? :) nem, nem ez a megoldás. hanem annyi, hogy az andrássy úti bringasávot is úgy csinálják meg, mint egy rendes bringasávot: járda-parkolósáv-bringasáv-autósávok. ugyanannyi hely, csak a bütyköket kell arrébb rakni. és kapásból egy normális bringaút lesz belőle, mint pl. az alkotmányon (az annyira király, hogy ott direkt szeretek menni... kár hogy rövid szakasz).

amúgy a sínezést én sem szeretem, de pl. a kálvinon nagyon sokáig kénytelen voltam.

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.07.20. 00:22:47

@Sunder: "Engem is csak két alfaj frusztrál:
a paraszt biciklis futár, meg a kivilágítatlan és/vagy részeg jómunkásember."

Nem csak a biciklis futár megy át a piroson. Sőt, amerre naponta járok (munkába és haza), több olyan lámpa is van, amelynek ismerem a ritmusát, és tudom, hogy _értelme_ sem volna áthajtanom a piroson, mert 5-10 másodperc múlva váltani fog zöldre.

Nyugodj meg, én vagyok az, aki még az autósoknál is jobban ingatja a fejét, morog, és néha hangosan elégedetlenkedik amiatt, ahogy egyes biciklisek közlekednek. De azért magán a szabálytalanságon kívül más oldalát is kell látni a problémának - olyanokat, amit a tökéletesen nulla látókörűek, mint lápi lidérc, még akkor sem értenének meg, ha lézerrel írnák bele a szinapszisaikba. Ezért röhögök azon, amikor engem szid, mert olyan ostoba hogy azt hiszi: én magamat védem, pedig nem, mert csak megmutatom, hogy van oka a biciklis szabálytalanságnak. (Ami, persze, részben ugyanaz, mint az autósokénak: hogy nincsen felelősségrevonás. És részben az, hogy a város, hogy finoman fogalmazzak, kevéssé optimalizált a biciklis közlekedésre)

Sunder 2009.07.20. 00:27:10

Joe, ennek a részének örülök, mert ez leglaább valamennyire előre mutat.

Autós vs. autósban is megvan ez, lásd
- dugóban villamossínen előretörők
- autópályán balesetnél leállósávban haladók
- buszsávot standard forgalmi sávnak nézők
- hibás-index-relé-technikusok

Egy dologban viszont lápinak kell igazat adnom, a futárok kapcsán (szűkítve): ha laikus szemmel nézed, tényleg durvábban hágják át a KRESZt a bicajosok (piros, egyirányú, irányjelzés stb.).
És abba senki sem köt bele, hogy VESZÉSZTELENEBB, sőt....
De ettől az elv nem sérülhetne elvileg.

Olyan ez, minthogy átparkolásnál is bekötöm magam -igen, 25 méterre), hogy a reflex megmaradjon.

Áddám 2009.07.20. 00:34:10

Biciklisek könnyebben szabálytalankodnak persze, igazából nem érzik a vállukon a súlyt, hogy jön a rendőr és megbüntetik Őket....mit számít az egyirányú, majd ha rendőrt lát járdára pattan, mit számít a piros, majd várnak egy kicsit az autósok. Biciklinek van egy ilyen kis feelingje, hogy könnyedén lehet veel közlekedni, de aki megtalálja a normális határokat azzal sose lesz baj, vagy csak ritkán....Kis helyet foglal, szerintem belefér, hogy egyirányúba behajtanak, ha senkit se zavar vele, de többnyire érzik, hogy szabálytalanodnak, és ha jön valami, akkor odébbállnak:)

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.07.20. 00:35:58

@lápi lidérc: "Sajnos, én szabályosan közlekedő biciklist még nem nagyon láttam."

Igen, mert aki szabályosan közlekedik, az el van rejtve a fák mögött haladó bicikliúton, hogy majd jól elüsd, amikor keresztbe kanyarodsz előtte. ;-)

"Viszont kb. 90-95%-nak nincs lámpája."

A 40 fokos déli kánikulában? ;-)

"És biciklivel is lehet súlyos balesetet okoni egy gyalogosnak."

Te részt vettél már ilyenben? Elárulom neked, az eddigi "tapasztalataim" és az ismerősök balesetei alapján eddig még _mindig_ a biciklis járt rosszabbul. (Még egy ok arra, hogy a biciklis a gyalogosra is vigyázzon. Azért vágod: az egyetlen közlekedési eszköz - vagy talán a motorkerékpár mellett a másik -, amely vezetőjének a közlekedési hierarchiában felfelé is, lefelé is vigyáznia kell.)

"Te vagy a barom, mert nem látsz be semmit, mivel gondolkodásképtelen fasz vagy."

Eddigi kérdeseimre sem válaszoltál. Ja bocs, nyilván azért, mert még számolod, mennyi súlyadót kell fizetnem... Bocs, bekussolok, nem zavarok, dolgozgass csak, te okos ember!

@Sunder: "szerintem egyszerűen túl sok minden van a kasztni biztonságára ráhúzva, és ez cseszi az autósok agyát."

Szerintem meg nem. A gyalogost és a biciklist SEMMI sem védi, ehhez képest a kasztni oltári nagy különbség. De mondok neked jobbat: ugyanez van a motorosokkal is. Egy munkatársam épp most szállt bele egy, a főútvonalra az orrát kitoló autóba motorral. Törött bordák és medencecsont. Gondolom, az autó sem néz ki szépen, de hallottál már olyat, hogy autó vezetője és/vagy utasai meghaltak, mert gyalogossal, biciklissel ütköztek?!

"És valakinek az érdeke sérülni fog, mindenképp."

A demokrácia már csak ilyen. És nem az ésszerűtlen közlekedésben és a város élhetetlenné tételében kell segédkezni. Illetve nem azoknak kell segíteni, akik évtizedek óta egyre inkább elfoglalják a várost - most legyen másoké a város pár évtizedig, és akkor majd meglátjuk, melyik a jobb. "Közlekedési rendszerváltás" úgymond.

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.07.20. 00:41:35

@Áddám: "Biciklinek van egy ilyen kis feelingje, hogy könnyedén lehet vele közlekedni"

Nem. Nagyjából _ez_a_lényege_. ;-) Olcsó, háztól házig szállít, nem kell rá várni, plusz letudod a sportolást is közben. Mi kell még?! (Most nem a zongoraszállításról, a postafurgonról meg a Horvátországi nyaralásról van szó - bár az utóbbi még akár...)

Sunder 2009.07.20. 00:46:04

@Joe Forster/STA:
***sóhajt*** értsd már meg mit akarok leírni.
úgy értem szerinted szerencsés az a hozzáállás, miszerint:
"Nekem oda sem kell figyelnem, mert ő másfél tonna, és neki kell mindenképp'!"
Túl sokszor láttam ezt bicajosfórumon leírva, így, TELJES felelősségáthárítással. Erre gondoltam.

Legyen rendszerváltás, de kezdjük a szemlélettel, jó? :-)
Meg biztosítsuk, hogy aki nem teheti meg, hogy bringázzon, az is járjon jól, sőt, akinek még autóra sem telik, az is.

Áddám 2009.07.20. 00:50:20

@Joe Forster/STA: Valahol ez a poszt is arról szól, hogy a biciklisek a síneken közlekednek...noés, akkor mi van? Pont az emlegetett feeling miatt, mert megtehetik. Miért is jó a zsúfolt, veszélyes autók között menni?? Nem értem...ha látják, hogy villamos van, vagy a lámpa megállitja őket, akkor megállnak. Meg hogy a gyalogos nem néz körbe és elütheti a biciklis...ha nem néz körbe a szerencsétlen, akár a villamos is elcsaphatja....jha, hogy annak hangja van?...városi zajban elkalandozhat az ember figyelme, és esetleg nem hallja meg....

SebesAndor 2009.07.20. 00:54:29

A Thököly úton ott vannak a sinek 10 - 15 éve, villamos nem jár rajtuk. Én nem biciklivel hanem robogóval közlekedek nyáron. Csak a sineken lehet menni, a bazaltkockás macskakő életveszélyes, helyenként teljes kövek hiányoznak, ami autónak csak zajos, zökkenős, de robogóval fejreállás. Amikor felvezették a buszsávot a villamossinre, egyszer egy zsaru lemeszelt, hogy mit képzelek. Mondtam, hogy az úttesten életveszéles. Nem büntetett meg...

Nem mellesleg a Hungária kőrút előtt a sávokat ráviszik a sinekre, valóban veszélyes robogóval a sinekre enyhe ívben ráhajtó sávon motorozni. Egyszer esőben majdnem összetörtem magam, a kerék megpördült a sinen.

Kérdésem az, ha azokon a sineken veszélyes, ahol villamos jár, akkor ott, ahol nem jár, miért nem szedik fel? Helyette miért sávot vezetnek rajta?

A válasz egyszerű: mert Budapesten vagyunk, ebben a lepukkant ország lepukkant, mocskos, elhanyagolt, tönkretett fővárosában.

Zahal 2009.07.20. 00:54:48

néha én is átmotorozom a Margit-hídi síneken, ha végképp beállt a kocsisor - mivel a hídon nem férek el az autók mögött.
a rendőrök meg ne a síneken közlekedőket büntessék (jó, hogy engem sem kaptak még el), hanem azokat, akik a járdára / buszmegállóba / rokihelyre parkolnak, vagy 150-nel száguldanak városban, cikáznak és állatkodnak.

Sunder 2009.07.20. 00:56:21

@Zahal: remélem utóbbiba a motorosok is beletartoznak, mert az autósok vadabbja is inkább csak kerékcsikorgat, meg talán 100-110-el megy (igen, őket is kerékbe kellene törni), de konkrétan a 150 inkább az Üllői úton jellemző a nagymotoros háromsávoncikázókra. :-)

Zahal 2009.07.20. 00:58:32

ja, az autómon van "Motorosok.hu - Figyelek rájuk" matrica.
a bringásokra is figyelek.:-)
egy dolog bosszant, de az senkinek sem a hibája: amikor a körúton kerülgetni kell a biciklist, a köv. piros lámpánál meg már megint ott van, újból előzhetem.:-) ha lenne rendes és nem csak pár km bicikliút Bp-en, minden ilyesmi probléma kiküszöbölhető lenne.

rcfan 2009.07.20. 01:00:05

Én is mennék kerékpárral munkába, csak az úton túl sok az idióta autóvezető, a járda pedig nem biztosít folytonos haladásra lehetőséget, arról nem is beszélve hogy sok helyen a kocsmák kiülői vagy csak tervezési hiba folytán még a gyalogosoknak sem elég széles.

Ahogy belegondolok, a Nagykörúton kerékpárút csak akkor lesz, ha már a villamosok se tudnak majd járni a sok sínt ellepő kerékpártól.

dark future · http://www.andocsek.hu 2009.07.20. 01:00:27

A bringások egy része úgy megy át a piroson, mintha ott sem lenne a jelzőlámpa. Ez kombinálva a villamossínnel, komoly veszélyforrás a gyalogosokra nézve. A Bartók Bélán engem így már kis híján csapott el kerékpáros, a vakszerencsén múlt, hogy megúsztam. Tényleg marhára nem számít az ember zebrán, zöld jelzésnél egy, a villamossínen ezerrel érkező bringás baromra.

lápi lidérc 2009.07.20. 01:00:59

@Sunder:
Nyugi, nem érti meg. Túl hülye hozzá.

Áddám 2009.07.20. 01:02:09

Én se értem, hogy miért nem lehet jobban elválasztani az autósokat és a bicikliseket. Elég nyilvánvalóan látszik, hogy jelen állás szerint nem tudnak alkalmazkodni, vannak akik igen, de a többség sajnos nem. Nem feltétlenül a magyar a hibás....Ha lenne korrekt biciklisáv, és rugalmasabban kezelnék a helyzetet, szerintem pár év alatt beépülne a köztudatba, hogy létezik a biciklis, és már az autósnak erőteljesen figyelnie kell a KRESZ szerint említett "gyengébb inger"-re

Zahal 2009.07.20. 01:02:23

@Sunder: a (sport)motoros cikázók elég veszélyesek, és hát ugye könnyen halnak , ők a donorjelöltek. a bringások és motorosok közt nem látom az úton, hogy nagyobb összezördülés lenne. én pl. sokszor az általa kinézett és kívánt helyre engedem a bringást, ha neki úgy jobb a szituban.

jav. 00:54:48: "nem férek el az autók között"

lápi lidérc 2009.07.20. 01:02:38

@Zahal:
Nem. Ahokat IS büntessék. Meg téged IS, ha így közlekedsz.

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.07.20. 01:04:31

@Sunder: ""Nekem oda sem kell figyelnem, mert ő másfél tonna, és neki kell mindenképp'!""

Faszomat a blogmotorma, mégegyszer nem írom le részletesen...

Tartsuk be a szabályokat. Jó. És mi van, ha a szabályok rosszak (betarthatatlanok), vagy a közlekedésszervezés olyan, hogy a szabályos közlekedés nem 100%-ban fedi a biztonságosat? (Erre van példa. Az úttesttel párhuzamos bicikliutak mind a biciklisek, mind az autósok számára veszélyforrások.) Akkor szabályosan vagy biztonságosan közlekedjünk?

Ha csak a szabályokat vesszünk figyelembe, olyanok leszünk, mint a gép, és _minden_ hibánkat átháríthatjuk valami/valaki másra. (Ha lápi lidércet kittenék a sivatagba egy piros lámpa elé, szomjanhalna, mert ennyire hülye.)

Ha biztonságosan akarunk közlekedni, akkor -mint pár európai városban - dobjuk el a szabályokat. Ott még külön járda sincsen, mert mindenki észnél van közlekedés közben, és nem csak megy, mint a gép.

lápi lidérc 2009.07.20. 01:05:38

@rcfan:
Arról nem is beszélve, hogy járdán biciklizni TILOS.
(Persze biztos mindjárt jön valami barom, aki beírja, hogy lehet, csak 10 km/h-val, de talán olvasni kéne KRESZT, hogy mikor lehet. Budapesten ez a feltétel nem áll meg.)

lápi lidérc 2009.07.20. 01:07:51

@Áddám:
Szerintem is jobban el kéne választani az autósokat és a bicikliseket. Mondjuk úgy, hogy Budapesten belül ne lehessen biciklizni. Az elég jó elválasztási megoldás lenne.
(A másik ilyen jó megoldás lenne a bicikliseket a fejüktől elválasztani, mert az agyukat úgysem használják, nézni úgysem néznek semmit, tehát a fejükre csak a táplálkozás miatt van szükségük.)

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.07.20. 01:10:59

@aseb: Ha az úttest (fizikailag!) alkalmatlan a biciklizésre, akkor haladhatsz a járdán is. (Ez kifejezetten így van a KRESZ-ben.) Szerintem inkább ezzel kelle volna érvelned a rendőrnek, és azt mondani, így mindenki jobban járt, mert nem a gyalogosok között mentél. Mindegy, jól jöttél ki belőle, ez a lényeg.

Szerintem a síneket meg azért nem szedték föl, mert már évtizedek óta úgyis arra gyúrnak, hogy ha megépül a 4-es metró, fölújítják az egész Thököly utat.

@Zahal: "amikor a körúton kerülgetni kell a biciklist"

A parkoló autók helyére biciklisáv kell, oszt' jó napot.

@lápi lidérc: Te inkább csak számolgass...!

@Áddám: "Én se értem, hogy miért nem lehet jobban elválasztani az autósokat és a bicikliseket."

Nem értem, mire gondolsz "elválasztás" alatt, de pont az a lényeg, hogy a biciklisek 1) ne a járdán legyenek a gyalogosokkal "összezárva", 2) a gépjárművek vezetői folyamatosan lássák őket (azaz az úttesten haladjanak). Ez a biciklisáv.

lápi lidérc 2009.07.20. 01:11:15

@Joe Forster/STA:
Melyik szabály is betarthatatlan, te egyagysejtű barom?

Sivatagban szerinted mióta van piros lámpa, és milyen okból? Reklámozod, mekkora marha vagy?

Áddám 2009.07.20. 01:12:17

De inkább menjen a járdán, mint a veszélyes úton...Kerékpár út nélkül a biciklis talál alternatívát, nem hülyéből van...Majd ha Demszki papa és társaik nem a saját zsebüket tömik, és tesznek valamit azért, hogy élhetőbb, közlekedhetőbb fővárosunk legyen, és lesznek a fő útvonalakon is bicikliút, és majd akkor megy a járdán a gyalogos, akkor lehet szórni az átkot rájuk, addig kuss...szerintem...

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.07.20. 01:14:13

@lápi lidérc: Te a beidegződéseid rabja vagy, ezért nem fogsz megváltozni sohasem. Erre utalt a rád applikált, valószínűleg rajtad kívül mindenki más által ismert vicc is.

A szabályok betarthatatlanságát pedig még azért nem vetted észre (autódban), mert szerencsédre - és a mi szerencsétlenségünkre - elkerültétek egymást a hozzád hasonló agresszív viselkedésű, de tőled eltérően kamiont vezető állatokkal.

Zahal 2009.07.20. 01:14:38

@lápi lidérc: továbbá építsenek a Dunán hosszában kétszer háromsávos autópályát, alagutakat és felüljárókat a belvároson át és a belvárosba, a rakparton kétszer két sávos autóutat, a sétálóutcákat szüntessék meg, a régi házak helyére pedig mélygarázsok kerüljenek, ugye?
------------
az autókat - nagyon helyesen - egyre inkább kiszorítják a belvárosból (csak e mellé a BKV-nak is fejlődnie kéne). korlátozni kell a forgalmat és leépíteni az utakat, mert ha bővítenek, a sok barom, aki a seggét az autójához növeszti, úgyis kitölti a plusz helyeket, és sosem lesz megállj.

Áddám 2009.07.20. 01:17:12

@Joe Forster/STA: Elválasztani....hát értsd úgy, hogy a biciklis ne a zsúfolt autósorok között lavírozzon, és ne is a gyalogosok között...Mivel sajnos nincs se normális kerékpárút, se kerékpár sáv, jobb megoldásuk nem marad, csak az úttesten, vagy a járdán menni....

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.07.20. 01:20:04

@lápi lidérc: "Melyik szabály is betarthatatlan, te egyagysejtű barom?"

Azért nem tudod, melyek a betarthatatlan szabályok (mert ha betartod, nagy eséllyel balesetet szenvedsz), mert szerencsédre - és a mi szerencsétlenségünkre - még nem találkoztál össze az autódban hozzád hasonlóan agresszívan vezető, de tőled eltérően kamiont vezető állatokkal. (Kb. ilyen a biciklis és az autós közötti különbség.)

"Sivatagban szerinted mióta van piros lámpa, és milyen okból? Reklámozod, mekkora marha vagy?"

Ez egy rajtad kívül valószínűleg mindenki más által ismert vicc volt, rád applikálva. A beidegződéseid rabja vagy, bár azt hiszed, egyenesen előre fejlődsz, valójában körökben futsz, és ezért nem fogsz sohasem megváltozni. Ilyenkor adok hálát az evolúciónak, hogy csak limitált időt ad minden élőlénynek, hogy egyszer kénytelen legyen átadni a helyét egy remélhetőleg jobb sorsú másiknak.

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.07.20. 01:20:51

@Joe Forster/STA: Hehe, gyorsabban írok, mint ahogy a blogmotor bírja...

tyberius 2009.07.20. 01:28:15

Ezúton szeretnék gratulálni mindenkinek, aki egy trollal való vitatkozással vesztegetett el egy estét az életéből. Most őszintén: nem fog hiányozni a végén? :)

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.07.20. 01:43:11

@tyberius: Egyrészt én jól szórakozom rajta, másrészt valódi ellenfél, azaz tét nélkül szedhetem össze és foglalhatom írásba a gondolataimat.

@Áddám: Akkor találj ki olyan hármas elválasztást - gyalogos, biciklis, gépjárművek -, ahol minimális a fizikai találkozás bármelyik pár között, de nem kellenek sem extra milliárdok, sem a moszkvai Lenin sugárút szélessége a kiépítéséhez. ;-) Érted, mindig is kompromisszum lesz, és nem szégyen megnézni, hogy külföldön mi vált be. (Hint: az úttest többi részétől fizikailag nem elválasztott biciklisáv.)

@lápi lidérc: Csak hogy valami pozitívat is mondjak neked, ha egyszer sikerül leérettségizned, a felsőoktatási felvételiben plusz pontok járnak a fogyatékosságaidért: diszlexia, mert olvasási problémáid miatt nem tudsz válaszolni a kérdésekre; diszgráfia, mert az anyázós tőmondatoknál sokkal messzebbre nem jutsz; diszkalkulia, mert a súlyadó kiszámításához szükséges matematikai alapműveletekkel is gondjaid vannak. Hajrá!

lápi lidérc 2009.07.20. 02:06:08

@Áddám:
De, sajnos, mind hülyéből van, mint ez az ide írogató Fostos Józsi példáján is látszik.
És NE menjenek inkább a járdán. Aki fél az úton biciklizni, ne biciklizzen.

lápi lidérc 2009.07.20. 02:07:08

@Zahal:
Mi a lófaszról beszélsz?
A rémálmaidról?

Amúgy meg inkább a bicikliseket kéne kiszorítani, mert agyatlan barom az összes.

lápi lidérc 2009.07.20. 02:10:29

@Joe Forster/STA:
Igen, az evolúció (bár a te esetben erről nehéz beszélni) neked már így is túl sok időt adott. Ezzel a XVIII. századi aggyal és gondolkodásmóddal már rég át kellett volna adnod a helyed egy remélhetőleg jobb sorsú - és remélhetőleg nem hozzád hasonlóan féleszű -másiknak.

lápi lidérc 2009.07.20. 02:14:31

@Joe Forster/STA:
Ja, te biztos az összes ilyen pluszpontot megkaptad volna dupla szorzóval, ha sikerült volna leérettségizned, de mivel túl hülye vagy, valószínűleg leragadtál általános ikskola negyedik osztályban. Vagy az alatt.

Kacsinszki 2009.07.20. 04:46:24

Na... Sikerult vegigolvasnom >D
Lapi liderc. ki a francnak kepzeled magad, hogy olyanokat irogass, hogy az osszes biciklistat le kene loni???Nem gondolod, hogy evvel az alapveto emberi jogait serted meg azoknak, akik ezt olvassak? A biciklistagnak joguk mind a varosban, mind a mashol kerekparozzanak. Mi ad neked okot arra, hogy szidd a biciklistakat? Az aszfalt a bicikliseke, motoroske, autosoke, es kamionosoke. Szerintem, az olyan agressziv vadbarmoktol kene megszabaditani a varast, mint amilyen te vagy, mert ok okozzak a legtobb balesetet. A KRESZ, betart'sa pedig szazszorta veszelyesebb, mint ha nem tartjak be. Ez mind igaz az autosokra is, es a biciklisekre is. Igen a biciklista koylekedhet a jardan10km/h-s sebesseggel, kotelezo a biciklisavon mennie, ha van festve a jardara, de akkor miert kelljen a gyalogosokra figyelnie? Mert a gyalogosok is sertenek KRESZ/t 'm. Tomegevel kell kerulni a gzalogosokat a BICIKLISAVON, es meg nekik all feljebb, ha rajukcsongetnek.
Piros. Mi a feneert varakozzak, ha eppenseggel, semmi nem akadajoz meg, es lathatoan sehol, semmi, ami balesetet okozhatna.
Egyebkent igazad van. Inkavbb biciklizek faluban, mint hogy az autosok altal telepofekelt varosban menjek.
ja. Kiszamoltad mar mennyi lenne a sulyado?:DDDD
tobbiek
Minden fel eppenseggel CSAK a sajat erdekeit tartja szem elott. Ettol szar Magyarorszag koylekedese Mindenki megy mint az allat, senkire odafigyelve. NAGYONNAGY TISZTELET A KIVETELEKNEK..
Most csak ennyi jutott eszembe...

kpityu2 2009.07.20. 05:52:52

Engem a járdán csapott el majdnem egy okostojás kerékpáros. Ment ezerrel, a féket nem ismeri, engem meg bójának néz. És még neki áll feljebb. Sebességkorlátozást kellene bevezetni rájuk. Max. 10 Km/h.

Nzoltan 2009.07.20. 07:29:00

@zsoci:
Bazdmeg, ha nemismered Budapestet, akkor mi a faszé' magyarázol? Mert pl az Andrássy úton bizony szorosan az autók mellett megy a kerékpárút.

Nzoltan 2009.07.20. 07:38:58

Kölönben meg mindenki betarhat az autósoknak is szabályosan. A kresz előírja a jobbratartást, amit csak annyira kell alkalmazni, amennyire még biztonságosnak érez az emberfia. Tehát a sáv közepén is mehetsz tízzel, tizenöttel. Ha a rendőr számonkéri miért nem húzódsz le, akkor csak annyit kell mondani, hogy vigyázol, nehogy rádnyissák az ajtót a parkoló autósok. És máris sikeresen csináltunk dugót a belvárosban, teljesen szabályosan, mert az autós csak sávváltással, megfelelő oldaltávolsággal kerülhet ki.

Az meg más kérdés, hogy akkor meg az lesz a baj. Ez a tipikus van sapkája-nincs sapkája eset.

Nzoltan 2009.07.20. 07:43:24

Legtöbbet én kerékpárúton haladok, szerencsés vagyok mert egy-két rövid szakasztól eltekintve végig van kiépített kerékpárút. De illúzió lenne egy biciklisáv a körútra. Kevés a hely, és amúgy sem tartozik a kultúrált városrászek közé bizonyos szakaszai.

otirt 2009.07.20. 07:56:02

@Joe Forster/STA:
Amit Kaptabaktának írtál:

Te se beszélj hülyeségeket. A villamos sín és az aszfalt közötti "lyuk" az azért van, mert a villamosok kereke - hogy az íven is a sinen maradjon - nyomtávkarimával van ellátva. Ez a vasúti kerekek azon része amely "belóg" a sín mellé. Ha te ezt a nyomvájatot feltöltöd - mindegy, hogy mivel, de főként - kemény gumival, akkor a villamos egyszerűen elveszti az adott tengelyen az iránytartását és kisiklik.
Mielőtt megkérdeznéd, biztos! Ugyanis a kerekek futófelülete kúpos, és a nyomvájat aszfalttal érintkező élét nem arra tervezték, hogy a nyomtávkarimát megtartsa, hanem arra, hogy az aszfaltot ne engedje a nyomvájatba.

kerozingozos · http://www.kerozingozos.hu/ 2009.07.20. 08:17:02

Idén eddig kétszer csapott el autó; az első esetben egy ~60 éves mammer dévúmatizzal, másodjára egy fiatal csajszi, de amúgy motorházra fektetősen. A közös az volt mindkét esetben, hogy bicikliúton történt, kereszteződésben. Nézzük csak: kanyarodási szabály áthágása, elsőbbségadás elmulasztása (pedig tábla és mammernél még villogó is figyelmeztetett), józan ész mellőzése, szem becsukása. Köszönöm, megvan a magam véleménye a kerékpárutak biztonságáról.

Minden nap a Nagykörúton tekerek végig, a Petőfi híd és a Dembinszky utca közötti szakaszon. Nem a síneken kerekezek, inkább beállok a két sáv közé, és szlalomozok az autósok között. Esküszöm, nagyobb biztonságban érzem magam, mintha az Andrássyn a kerékpárútnak csúfolt halálösvényen kéne mennem.

Múlt héten ahogy jöttem a hídról, a Mester utcánál utolértem egy rendőrautót. Az előtte lévő kocsik úgy álltak meg, hogy csak lépésben tudtam elmenni mellette; az ablak le volt húzva, és mikor mellé értem, pont kinézett rám a vezető, én meg reflexből biccentettem neki. Mily meglepő: egy hasonló udvarias bólintás volt a válasz, aztán ki-ki ment a maga dolgára. Ennyi.

Túl van lihegve ez szerintem, sajnos a mi részünkről is. Egyszerűen figyelni kell egymásra. Persze mikor a mammer belém jött a matizzal, és nekiállt kurvaanyázni hogy (idézem): "mi a fenének kell úgy menni mint az állat, nem lát, maga hülye" meg ilyenek, nekem is nekilódulnak a gondolataim.

Ördögfi 2009.07.20. 08:28:04

Azt mondjátok meg nyomorultak, hogy mi az anyátok picsájáért tüntettek a kerékpár utakért, mikor a budapesti Bajcsizsilinszky úton nem használjátok??? A Margit híd déli oldalán is nyugodtan mehettek és ott se mentek inkább az autók között. Én továbbra is le fogom azt a parasztot szorítani a helyére amelyik nem jó úton jár.

Nor- 2009.07.20. 08:29:36

@tyberius: Személy szerint én a biciklist úgy előzöm meg, hogy 1) legyen legalább 1m hely köztem és a biciklis között, inkább lelassulok énis 30-ra 70ről a vácin befelé, mintsem hogy a menetszéllel megborítsam a biciklist.
2) indexelek jól láthatóan, mielőtt a manővert megcsinálom, plusz benézek a tükörbe, hogy a mögöttem lévő is észrevette-e, és nem-e fogja letarolni a biciklist.

Sajnos nem csak a "hivatásos" biciklisek tudnak sz@rni a szabályokba.
Múltkor kapuból jöttem ki a váci útra, annyit kell tudni, hogy átláthatatlan kőkerítés van, majd egy 2 méter széles járda. A váci úthoz képest kb. 1-1.5 méterrel van lejjebb a telep, tehát kell lendület (is) ahhoz hogy ki tudj menni.
10-15 km/h sebességgel mentem kifelé a kapun, már épp lassulva, amikor benéztem balra, látom biciklis jön vagy 30-al. Azonnal satufék, bólintással megálltam kb. 10-15 centin. (hátul meg minden borul, természetesen)
A biciklis "röppályáját", amin eredetileg közlekedett, nem érintettem. Persze pánikszerüen fékezett, rángatta a kormányt, majd egy "hülye barom" megjegyzést elejtve tovább ment.
(holott pont Ő az a barom aki a járdán olyan tempóval megy, amire nem lehet felkészülni)

tatabike 2009.07.20. 08:30:28

@lápi lidérc: nem értem, minek erőlködsz, mikor nagyon jól tudod, hogy az autózás bukta, olyan nehéz ezt beismerni? Ha körülnézel a fejlettebb országokban, mindenhol az autózás rovására nő a kerékpárt használók száma, tehát kár a gőzért. Azért, mert Neked van egy hitelre vett Suzuki Swift a feneked alatt, a tények még tények maradnak. (Az autótípust a megbecsült IQ-d alapján tippeltem meg.) Amúgy meg a közterhek dolgában is tisztázzunk valamit: Ha érdekelnének az aktuálitások úgy általában, és nem a tescos krómozott kipufogóvégeket nézegetnéd állandóan, tudhatnád, hogy a költségvetésnek éppen kétszer annyiba kerül egy autós, mint egy tömegközlekedést vagy akár kerékpárt használó állampolgár, akinek nincs autója. Úgyhogy el lehet kussolni apukám, mert Te éppen azoknak a pénzén jasszizol az utakon, akik tesznek valamit az élhetőbb környezetért. Te meg nemcsak lerombolod, még mással is fizetteted meg a baromságodat, a tudatlanságodat, a nagy arcodat, meg a környezetszennyező tragacsodat, ami egy már 40 éve elavult elv szerint működik még mindig. Erre vagy büszke? Nem szégyelled magad? Így nézel a tükörbe minden nap? Engem nem érdekel, használj autót, leszarom. De húzd meg magad, és adj hálát az égnek, hogy nem mindenki olyan büdös egoista paré, mint Te, mert van még oxigén, ami Téged is éltet. És ezt nem a hozzád hasonló paprikajancsiknak köszönheted, hanem azoknak, akiket ki akarsz tiltani, meg legolyószórózni, meg elütni. Ja, és kérj bocsánatot, hogy eltartunk Téged, mint élettanilag, mint anyagilag, Te büdös bunkó....

Kayassine 2009.07.20. 08:33:31

És tessék mondani, kerékpárutat már nem építenek?
Tegnap néztem a kerékpáros térképet, nem lehet vele felvágni.
Én addig nem fogok Budapesten biciklizni, amíg nem tudok 90 %-ban kerékpárúton, vagy nagyon csendes utcán közlekedni. A körúton meg majd akkor megyek, ha aparkoló autók helyett kerékpársáv lesz.

Nzoltan 2009.07.20. 08:39:26

@boyka:
A Margit híd déli oldalán nem lehet menni, mert az járda. Gyakorlatban persze sokan használják, mert a vége az útnak fel van vezetve, de ettől az még járda.

Deszkás 2009.07.20. 08:44:40

"megállókban gyalogost gázolhatnak, hiszen átkeléskor érkezésükre senki nem számít."
Na és ezt hogyan? Szabálytalanul kelnek át a gyalogosok? Nem a kijelölt gyalogátkelőhelyen, és/vagy nem szabad jelzésen?

Ördögfi 2009.07.20. 08:45:49

@tatabike: Ez egy ócska soviniszta hozzászólás volt. A városi közlekedés nem erről szól manapság.

olvas0 2009.07.20. 08:47:33

@fdavid: "Hogyan képzeled a kerékpárosok közlekedését?"
Csak és kizárólag kerékpárúton!!! A villamos sem megy a kerékpárúton, az autóval sem megy fel a járdára senki ha csak nem valami gajparaszt. A biciklisnek a biciklis úton van a helye, nem a járdán grasszálva, nem az autók között jampizni át a pirosokon. Ott ahol nincs kerékpárút ott nincs keresnivalód közlekedés hangsúlyozom KÖZLEKEDÉSI szempontok alapján biciklisként!
bazeee.... közben beleolvastam a többi posztba is... hogy mekkora paraszt görény minden biciklis, mintha ti szartátok volna a spanyolviaszt basszus. Hát elmentek ti a francba. Nap mint nap látok bicajosokat kisgyerekek közt grasszálni, piroson áthajtó hajtáspajtásos, zebrán átkelők közé száguldó bicajosfutárost, népnevelő, beszóló, magát istennek és tökéletesnek kikiáltó kétkerekű vakparasztokat, de olyat még nem láttam volna aki mondjuk megállna a pirosnál, vagy a zebránál leszállna a bicikliről és áttolná, mert hogy a zebra nem bicikliátkelő!!! Ne is csodálkozzatok ha annyi figyelmet és toleranciát kaptok amennyit. Akinek rá megy füle, keze , lába 99% hogy magának köszönheti mert ott volt ahol nem volt keresnivalója. maradjatok a biciklis úton ott is a KRESZ-t betartva, mert rátok is vonatkozik. és nem ti szartátok a spanyolviaszt bármennyire is szeretnétek

wiseguy 2009.07.20. 08:49:43

a bringások mindig arra hivatkoznak hogy nincs bicikliút, de ahol van sem használják, és ha megkérdezem tőle miért nem ott megy, a válasz: mert nem megyek ott!
ezért bicikliutat építeni pénzkidobás, tekerjenek inkább a metróalagútban!

kpetya 2009.07.20. 08:55:51

A kresz szabályai vonatkoznak a kerékpárosokra is. Ha félsz, nem mered betartani a szabályokat, van más alternativa is. Ülj autóba vagy használd a bkv-t.

Nem kötelező kerékpározni. De a kresz szabályait betartani igen!

Deszkás 2009.07.20. 08:56:41

@lápi lidérc: Aha, na persze! Faluba! Oda a szekér való, nem?
Miért kellene az emberi erővel hajtott, nem környezetszennyező járművet kitiltani a városból, és azt mondani, nem odavaló. Szerintem meg a belvárosba nem való az autó a maga környezetszennyezésével. Nem akarom a belvárosi kávézók teraszán vagy az utcán sétálva a kipufogógázt szívni.

Kentetsu 2009.07.20. 08:57:00

@lápi lidérc: Haver,haver...komolyan mondom látlak magam előtt!Látom a kis pufi fejedet,ahogyan naponta többször is megvertek az iskolában,játszótéren,utcán...gyakorlatilag mindenki.Miből gondolom ezt?Csak abból,hogy ilyen szinten "primitív" gondolkodású és tapló embereket többnyire kínozták a gyermekkorában és ezálltal jött létre bennük egy magas fokú agresszivitás és kisebbségi komplexus,amit ellensúlyozni próbálnak a hülyeségükkel...
Most komolyan,ülsz a kis dagadt testeddel a gép előtt és arctalanul,arctalan embereken próbálod levezetni az elfolytott dühödet?
Ne már!Próbálj intelligensen viselkedni,Sok-sok bejegyzésedet olvastam már és egy sem volt közte ami legalább egy kicsit is építő lenne.Csak az anyázás és a személyeskedés...te egy nagyon sérült személyiség lehetsz.Sajnállak...
Tudom most majd írsz valamit,hogy menjek anyámba,meg mekkora kigyúrt vagy és sportolsz,de én a belsődről beszélek.Akármit csinálsz,akkor is egy kis dagadt , mindenki által terrorizált kisfiú maradsz...szomorú vagyok miattad :(
ja és az én anyámat ( megspórolok neked egy bejegyzést)
Amúgy meg bringázom és autót is vezetek,ha muszáj,de mindkét esetben előzékeny és nyugodt "vezető" vagyok.Ezt teszi,ha kiegyensúlyozott és magabiztos vagy.A nagyhang az a buták fegyvere....
Bocs a személyeskedésért....

Shitting Bull 2009.07.20. 08:57:28

@tyberius: nem bunkókám. Arra gondoltam, hogy valami utcai rendezvény kapcsán festette oda valaki a jeleket és ott maradtak.
(és persze a PS-t sem tartom kizártnak)
Egyre jobban megismerve a hazai "kerékpáros" mentalitást (itt most az ilyen tyberius-félékre célzok), ha itthon ezt megtennék, a körúti villamosok kb. 10km/h tempóban közlekedhetnének, mert mindig lenne egy biciklis, aki épp az útjába áll.

Deszkás 2009.07.20. 09:00:29

@lápi lidérc: és nem is parkolunk, mégis sokan megteszik.

Deszkás 2009.07.20. 09:02:55

@lápi lidérc: Mond te lény! Miért nem te húzol el az autóval tanyára, hogy mi békességben élhessünk és ne kelljen az általad kipufogott mérgező anyagokat szívnunk a tüdőnkbe?

bocage 2009.07.20. 09:06:13

Bocs, de nem olvastam végig minden hozzászólást. Látva, hogy index fő cikkről van/volt szó nincs is értelme. Kicsit off, de egy ideje követve a blogot és a kerékpáros témájú dolgokat megjegyezném, hogy ennek ilyen formában nincs sok értelme. Heti menetrend, hogy az indexen keresztül lejön egy post, majd mindenféle moderálás nélkül két napig megy az anyázás, baszogatás stb. Ha valóban a kultúrált párbeszéd lenne a cél lápi lidérc, Közöd? és még néhány nick miért járhat ide levezetni a frusztrációit? Felold ez bármit is a mindennapi feszültségekből, amelyek jellemzőek a nagyvárosi közlekedésre?!

Biztos elcsépelt dolog, de mi lenne, ha az alapokkal kezdenénk, azzal amiben egyet tudunk érteni:
1. Ebben a városban nem lehet értelmesen közlekedni. Rossz priorítások és átgondolatlanság jellemzi a fejlesztéseket.
2. Bár sokan szeretnék a kerékpározás nem fog eltünni.
3. Bár sokan szeretnék az autózást sem lehet eltörölni, mert bár szuper dolog nem mindenkinek alternatíva a bicaj.
4. A közlekedést mindenkire érvényes KRESZ szabályozza.
5. A KRESZ, mind kerékpáros, mind autós szempontból módosításokra szorul. Lásd autozz.blog.hu vonatkozó részei.
6. Mivel nem gépek vagyunk, és nemcsak szándékosan, de véletlenül is követhetünk el szabálytalanságot figyelnünk kell egymásra. Szolidaritás bassza meg. Tudom, hogy ma már vétek ezt a szót kiejteni, azért mégis...
7. Ennyi KRESZ fétisisztát én még sem autósként sem biciklisként nem láttam az utakon, mint itt és más blogokon tapasztalható hozzászólások alapján kéne hogy legyen.
8. A dugókat a város úthálózatának túlterheltsége okozza.
9. A dugók megszüntetése mindenkinek az érdeke.

Deszkás 2009.07.20. 09:07:23

@lápi lidérc: Azt hiszem, neked itt nem kellene mást barmozni. Előbb állj a tükör elé, kisfiam, és higgadj le!

bocage 2009.07.20. 09:16:04

@olvaso:
zseniális, tehát ha nem halad közvetlenül el a kapum előtt a kerékpárút, akkor el se induljak.
Láttál már szabálytalan kerékpárost, igen én is. Volt már, hogy normálisan rászoltam az ilyenre.
Én még szabálytalan autóst is láttam, de mégsem gondolom, hogy minden autós gyilkos/hülye/bunkó stb. Könyörgöm ne általánosítsunk folyamatosan!

papuse 2009.07.20. 09:19:03

Hihetetlen, hogy egymást anyázzátok, teljesen feleslegesen. A minap jártam Pesten (mert ugye falusi bunkó vagyok... megjegyzem nagyvárosban csak nem Pesti). Ilyen intoreláns emberekkel rég nem találkoztam már.... ahelyett hogy szidjátok a kisebb településeket inkább nézzetek magatokba, és fogadjátok el embertársaitokat, mert így nem lesz más ez az ország mint egy hatalmas csürhe!! Ami a bicikliseket illeti, tessék használni a bicikliutakat (már amikor a gyalogosok meg a babakocsit tóló anyukák el nem foglalják), ahol pedig még nincs kiépítve ott kénytelenek az úttesten közlekedni, ezt meg az autósoknak kell megérteni. Én mind2-vel közlekedem és igen autósként nem esik jól ha valaki elémvág bringával mert nem szeretnék senkit elütni, biciklisként meg nem esik jól ha semmibe vesznek és kis hián elgázolnak, mert én is épségben szeretnék hazajutni a családomhoz.... mint mindenki...

a szomszéd cigányember 2009.07.20. 09:19:42

@lápi lidérc: te nyilvánvalóan egy dagadt fasz vagy elképesztően kicsi fasszal.

hegyilany 2009.07.20. 09:23:29

Ha László Jánosnak a Varsányi Irén utca félórás kitérő a Margit körúttól, akkor szerintem ne üljön biciklire.... Gyalog is kb. másfél perc. hehe.

zoli_ 2009.07.20. 09:35:07

wooooowww:

"Arra a kérdésre, hogy miért nem választja a Varsányi Irén utcát, ami párhuzamosan halad a Margit körúttal, azt mondta, egyszerűen azért, mert ott van dolga, nem kirándul a biciklijével, hanem közlekedik, így félórás kitérők nem férnek bele."

Erre mit lehet mondani? Az egy utcasaroknyira lévő lámpamentes (ja bocs, közlekedési lámpa sem vonatkozik a bringafutárokra), utcába nem hajlandó menni, mert nem fér bele fél órás kitérő.
Na akkor ezentúl én sem kirándulok a kocsival, ha be kell mennem az egyirányú utcába, akkor be kell mennem....

KÜRTI GÁBOR!

A KRESZ RÁD IS VONATKOZIK, MEG AZ ÖSSZES KOLLEGÁDRA!!!!!!
Nem kibúvó, hogy sietsz, nem kibúvó, hogy nem érsz rá kirándulni. Senkit sem érdekel, főleg a KAMA3-t amelyik elcsapja a szabálytalanul idióta módjára közlekedő bringást....

záporjózsi 2009.07.20. 09:38:14

A sínben nincs nyomvályú. Sínvályúnak hívják. A nyomvályú az aszfaltban keletkezik, jól fel lehet bukni benne kerékpárral.
A kerékpáros pedig ne közlekedjen a vágányon, mert feltartja a villamost. az átlagsebessége lehet, hogy nagyobb, de a villamosokon ún. utasok vannak, akiknek időbe tart le- és felszállni.

zoli_ 2009.07.20. 09:40:35

Na meg a folyamatos anyázás:

Bringás agytrösztök mindent elkövetnek, hogy nehogy látni lehessen őket az úton. A kedvenceim:

- Hátizsákra rakott piros villogó (faszán villog, lefelé, kb 15 centiről sem lehet látni)
- Sapkára rakott kimerült elemes zöld villogó (a kresz szerint még szabálytalan is)
- Zöld villogó elöl (rohadtul nem látszik)
Mindenféle lámpa és egyéb felesleges hülyeség nélkül autók között közlekedő idióták

Perillustris 2009.07.20. 09:43:26

@lápi lidérc: Büntetni kéne a sok büdös paraszt, szabályokat be nem tartó autóst.
Majd megtanulnák egyszer, hogy vannak szabályok, és hogy mik azok, és hogy rájuk is vonatkoznak, nem anarchia van, ahol pár ttahó állat mindent megtehet, amit akar.
Aki nem fizet, az autóját helyben lefoglalni.

Megegyeztünk?

Peter Blau 2009.07.20. 09:44:36

Ezekben a hozzászólásokban rendszeresen elhangzik, hogy járjak biciklivel. Ez aranyos meg jópofa, csak hogy én nem tudok. Fiatal koromban egyesületben bicikliztem, meg is tanultam profin bringázni, aztán öregedtem, és most ott tartok, hogy 15 perc biciklizéstől olyan fájdalom lesz a jobb térdemben, hogy nagyon nehezen állok rá kb. 1 órán keresztül. Más probléma nincsen vele. Csak ezirányban kikészült. Nem tudok biciklizni vele, és nekem elhiheti mindenki, hogy ezt mennyire sajnálom, hiszen fiatal koromban a bicikli volt az életem. Gondolom jópáran vannak még így. A biciklihez legközelebb a robogó áll, szinte ugyanaz, csak nem kell tekerni, nem fáj tőle a térdem. Szóval ha azt az élményt akarom megközelítőleg és azt a hatékonyságot, akkor most robogóval megyek.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2009.07.20. 09:44:50

@Deszkás: A szabálytalanul a sínen haladó biciklis elüt egy szabálytalan gyalogost.... És még a biciklisnek jár a szája.
A "nem való az autó a városba" duma pedig kizárólag az újgazdag köcsögök kis elkényeztetett kis fasszopó gyerekeinek dumája, akik életükben nem dolgoztak még, nem kell hazafele 10 +kg bevásárlást cipelniük, nem kell odaérniük valahova, ahol nem szarrá ázva vagy szétizzadva kell megjelenni, esetleg nem cibáltak még 2-3 üvöltő hisztis gyereket keresztül a városban. Irigylem a bajaitokat gyerekek, de hagyjátok a néniket, bácsikat dolgozni, játszatok szépen máshol.

Perillustris 2009.07.20. 09:45:13

@Nzoltan: "De illúzió lenne egy biciklisáv a körútra. Kevés a hely, és amúgy sem tartozik a kultúrált városrászek közé bizonyos szakaszai."

Megvan a kerékpársáv helye, ám jelenleg pár száz autós parkolónak használja.

Másrészt mely szakaszokkal vannak gondjaid?

bocage 2009.07.20. 09:52:47

@zoli_:
A körúton közlekedés nem szabálytalan a kerékpárral. A Varsányi Irén utca egy olyan alternatíva lehetne, ami biztonságosabb, feltéve, hogy nem jön egy autós, aki ott akar centizve megelőzni.
Szerintem nem jó alternatíva a sínen tekerés, ahol lehet én inkább füvesíteném ezt a részt.

tzs84 · http://zsolt.takacs.cc 2009.07.20. 09:55:44

@zoli_: egyszer próbáld ki a Varsányis utat. fele szét van szedve, padkák, cikkcakk folyamatosan, gyalogosok rajta, 10-el ha lehet haladni. a legnagyobb probléma, hogy hétvégi bringások tervezik az utakat. Úgy látom hogy rengeteg olyan bringás van a városban, aki lazán tud 25-30-at menni, és nekik egyszerűen nem alternatíva szlalomozni egyik járdáról a másikra, mindig megállni az autók miatt, mert az elsőbbséget ugyanúgy alig adják meg zebrán, bringaúton, gyalogosokat kerülgetni, amikor a körúton lehet haladni az autókkal, szabályosan. senkit sem akadályozva, senki által sem akadályoztatva.

záporjózsi 2009.07.20. 09:57:44

@Perillustris: ...mert arra való. Parkolni ugyanis kell valahol, a mellékutcák is dugig vannak. Persze lennének ötleteim, csak akkor meg várost kell védeni...

bocage 2009.07.20. 09:59:54

@záporjózsi:
Lenne alternatíva, például a Király utca közelében több parkolóház is van csak üresen állnak. A körúton konkrétan a kölekedés is gyorsabb lenne, ha nem kéne a parkoló és rakodó autókat kerülgetni.

görbe világ 2009.07.20. 10:06:19

Nem tudom miért kis szabálytalanság a sebességtúllépés autóknál, vagy a narancssárgán átmenés. Ez utóbbinál akár egy rosszul beállított lámpa, egy lendületből jövő biciklis piros-sárgán átmenése esetén halált is okozhat. Vagy az atunál vannak kis szabálytalanságok és nagyok, a biciklisnél meg minden szabálytalanság nagy? Vegyünk például egy esetet: az az autós, aki már a villogó zöldnél elindul belerohanhat egy másikba, aki még halványpirosban megy át, viszont egy biciklis mire a villogónál elkezd tekerni a kereszteződésbe érve már rég zöld a lámpa, pedig ugyanúgy indult el. Szóval igencsak súlyozni kellene. Amúgy meg annak az autósnak, aki naponta pár kisebb szabálytalanságot elkövet, semmilyen erkölcsi alapja nincs, hogy egy bicilisnek kiüvöltve a szabályokról prédikáljon.

záporjózsi 2009.07.20. 10:09:38

@decibá: Tekintettel arra, hogy nincs parkolásirányítás és ugyan most emelkedtek a díjak, de a parkolóházak néha még így is drágák, lassan fog ez változni. emellett ha meglátok valamit és nem tudok megállni a közelben két dolgot tehetek:
- nem megyek be (lőttek a fizetőképes keresletnek)
- visszajövök máskor (ha nem arra járok, akkor az többlet füstölés)

Perillustris 2009.07.20. 10:09:47

@papuse: "(mert ugye falusi bunkó vagyok... megjegyzem nagyvárosban csak nem Pesti). Ilyen intoreláns emberekkel rég nem találkoztam már.... ahelyett hogy szidjátok a kisebb településeket"

Alapvetően még egyet is lehetne veled érteni, ha a leginkább - mint jelen esetben is - vidékiek által képzelt és sujkolt - valóságban nem is létező - vidék-főváros ellentét okozta komplexusodat nem kevered bele.

záporjózsi 2009.07.20. 10:10:53

@görbe világ: A szabályok le vannak írva. Be kell tartani. Mindenkinek.

Perillustris 2009.07.20. 10:13:21

@záporjózsi: Igen, ma még arra való sajnos.

zoli_ 2009.07.20. 10:20:06

@tzs84:

Minden nap kipróbálom.....

De inkább mint a körút. Lehet, hogy vannak bringások, akik tudnak gyorsan is tekerni. El kell fogadni, hogy ez az autóforgalomnak kevés, a gyalogosok között sok. Muszáj lenne alkalmazkodni a forgalomhoz, még a bringásoknak is. Az autóm is megy 250-et, mégsem használom ki nap mint nap. Mert nem lehet. A gyalogosok között sem tekerek koppgázon, a járdán annyival lehet tekerni kb mint a gyalogosok mennek szerintem. Mert rájuk is vigyázni kell! Ha a bringás a lánchídon teker, és akadályozza a forgalmat, akkor a jqa.

kerozingozos · http://www.kerozingozos.hu/ 2009.07.20. 10:22:31

...pedig annyira nem azon múlik hogy valaki bringázik vagy autózik... Parasztok voltak, vannak és lesznek is. Van amelyik kettő, és van amelyik négy keréken közlekedik. Soha nem fogok lebunkózni egy autóst, csak mert autós. De ezt tőlük is elvárnám: azért mert bringáscuccban, sisakkal/maszkkal tekerek, még nem feltétlenül köcsög szemét biciklista vagyok, akit el kell tiporni, vagy épp "le kell golyószórózni". Szerintem.

kerozingozos · http://www.kerozingozos.hu/ 2009.07.20. 10:24:50

@zoli_: "Ha a bringás a lánchídon teker, és akadályozza a forgalmat, akkor a jqa."

Tekernék én gyorsabban az autósok között, ha nem tartanának fel... :)

papuse 2009.07.20. 10:26:26

@Perillustris: :) nincs énnekem semmilyen komplexusom... sőt alapvetőleg semmi bajom a fővárossal, szép a maga módján... csak olvasva ezt a rengeteg "sületlenséget", felháborít és valóban én is beleestem abba a hibába, hogy általánosítok... De az autók, vagy biciklisek kitiltása a városból, vagy a biciklisek kiírtása mert ugye ilyet is irtak... kissé felháborító!! Az illető nem fogja fel mit beszél!!!! És valóban az intolerancia nem túlzás persze nálunk is vannak közlekedési fennakadások, de mikor gyalogosan a zebrán próbálok átkelni és a balról kanyarodó autós az édesanyámat illeti nem éppen kedves jelzőkkel, mert én 5 perc várakozás után megpróbáltam átmenni az úttesten, nem hiszem hogy ez bármilyen komplexus lenne csak realítás.... :( képzelem mit tesznek az autósok és a biciklisek, ha már a gyalogossal is így bánnak... :(

Áddám 2009.07.20. 10:26:54

@záporjózsi: A szabályokat nem csak betartani, hanem betartatni is kell...
m0use-nak van igaza...Korábban is irtam, hogy mindkét oldalon vannak parasztok, és lesznek is, de attól még nem mindenki olyan, és ezt kellene tiszteletben tartani, és gond nélkül elférnének egymás mellett....

Húzzunk bele! 2009.07.20. 10:32:13

A szabályok arra való, hogy betartsák azokat, de amikor a testi épségemről ill a kresz között kell választanom, akkor rendszeresen az elsőt választom.
Mindenki máshogy ítéli meg, hogy neki mi a biztonságosabb és ott megy, a kreszt meg olyan formában akkor le kel sz*rni.
Régebben síneztem, de még ebben az évben még nem volt ilyen, ha csak a rakpart annak számít.
Viszont meg tudom érteni aki a Nagy körtén sínen rakja, ha a autósoktól félnek és valahol kell rakni.

Áddám 2009.07.20. 10:33:05

@papuse: Hja, gyakran megyek autóval, de a szabadidős tevékenységeimhez a BKV-t választom, és a gyaloglást, és tapasztalom minden nap, hogy bizony nem engednek át a zebrán, és muszáj kilépni az útra, hogy az eszetlen autós rájöjjön, hogy fékeznie kellene...persze csak akkor lépek ki, ha látom, hogy kényelmesen meg tud állni, eddig soha egy rossz szavuk se volt...nha jó egyszer nagyobb forgalomban kiléptem egy kb 5 km/h val haladó autó elé, de láttam, hogy nem fog megállni igy hátraléptem, és még magyarázott, hogy miért léptem ki elé, igaz, hogy zebra volt, és kb 3 métert tudott még előre csurogni, hogy aztán álljon, de nem baj...lényeg a határozottság, és hogy autóval volt, és nem engedett át:)

papuse 2009.07.20. 10:50:44

@Áddám: :) az a kisebbik bajom, hogy nem engedett át :) csak maradt volna csendben... mit írtam az előbbiekben én is közelekedek autóval nem keveset.... (nem szoktam emlegetni a távollevőket közben, mivel autóval lehet hogy előbb odaérek a célba mint a szerencsétlen gyalgos) ezzel csak érzékeltetni akartam, hogy az emberek nem tolerálják a másikat, bár lehet csak rossz napja volt a sofőrnek és alapjáraton egy kedves úriember... :P De a lényeg a lényeg, hogy igen is meg kell tanulnuk, hogy nem csak mi vagyunk az úton, utcán és mindenki élve épségben szeretne hazamenni, és leginkább a mostani 37 fokos hőségben fokozottan kellene figyelnie az autósoknak, bicikliseknek, gyalogosoknak.... elég ember hal meg az utakon így is...

papuse 2009.07.20. 10:57:43

Ez meg egyenesen abszurd, hogy biciklivel a sineken haladjunk, én azért nem tenném kockára az életem ilyenekkel, az egyetlen megoldás egy egészséges biciklisáv kiépítése lenne.De ezt ugysem teszik meg addig amíg tényleg nem lesz egy borzalmas baleset valahol ez miatt, aminek még hangja is lesz... Szerintem mind2 oldalnak megvan a maga igaza, de ha tetszik ha nem egyik sincs kitiltva a városból és el kell viselni egymást...

fezoGT 2009.07.20. 11:01:40

@lápi lidérc: egy szóval se mondtam hogy szabályos ott menni, csak soxor a testi épséged megőrzése miatt melegen ajánlott. Gondolom ha nem lenne a Lágymányosin bringaút csak járda te lemennél a 80-100-al rongyoló autósok közé...

A közlekedők többsége a kreszt betartja 99,9%-ban, a maradékot pedig rugalmasan értelmezi. Életből vett példa a 61-es Dombóvár és Tamási közötti szakasza, átutazóban érdemes megszámolni hány ember jár ott 90-el...(aki sokat jár arra az tudja hogy szinte senki)

Áddám 2009.07.20. 11:02:22

@papuse: Jogos...aláírom, hogy valamikor lehet figyelmetlennek lenni, vagy lehet sietni, és azért nem enged át, de tényleg...akkor legalább maradjon csöndbe...de valaki alapból nem tolerál, csak megy, és letojja a KRESZ-t...Olyan is volt, hogy egy eléggé forgalmas úton mentem autóval, ahol ráadásul 70km/h-val lehetett haladni, lámpa nem volt, csak villogó lámpa jelezte, hogy gyalogátkelő van, nem siettem, gondoltam szegény gyalogos, sose fog átérni, ezért megálltam a zebra előtt és intettem, hogy menjen, erre ott áll bambán és néz...elfordítja a tekintetét és bambul...Én azt hittem, hogy át akar menni, de inkább csak valami nézelődőnek tűnt. akkor. Kicsit bosszantott a dolog, de egy 10 mp es mélázás után csak megindult...:D De ennek ellenére is mindössze 10 mp-embe került, hogy egy gyalogost átengedjek biztonságban, nem volt egy nagy veszteség...ezért nem értem miért lázadnak az autósok, ha át kell valakit engedni.

geusz 2009.07.20. 11:03:53

Mikor tudatosul végre minden hülye kerékpárosban, hogy a közlekedési szabályok azért vannak, hogy betartsák őket? Az autós menjen a járdán, mert ott kevesebb a baleset? Az biztonságosabb!

A Hajtás Pajtás egy üzleti vállalkozás, nem a Máltai Szeretetszolgálat! Sza...om le, hogy merre, hogyan kerülnek veszélybe4 veszélyes taxizni, autót vezetni és teherautót is. Csak ők nem rinyálnak állandóan mindenféle fórumon erről. Ha az autósok nem figyelnének annyira a bringásokra, amennyire ma teszik, akkor pár hét alatt elfogynának... Szóval megcsókolhatják...

A KRESZ pedig mindenkire érvényes és kötelező. legyen az autós, motoros, kerékpáros, vagy gyalogos. A különbség az, hogy csak az autós fizet adót, biztosítást, stb. és csak őt büntetik. Hát, ez itt az igazi probléma....

Deszkás 2009.07.20. 11:11:05

@geusz: "minden hülye kerékpárosban" Sajnos a hülyékben nem fog. A normális meg betartja. De nézd meg a gyalogosokat is! Ők is elég gázul közlekednek, a piros nekik sem tilos. :(

papuse 2009.07.20. 11:14:21

@geusz: Ha csak az autósok fizetnének adót akkor az apeh fogná a fejét rendesen az "állambácsival" együtt. Gondolkozz mielőtt ilyet írsz.. meggondolatlanul... :) Nem csak a "súlyadó" van és nem csak abból építik az utakat... :) Képzeld még a gyalogos is adózik...

papuse 2009.07.20. 11:16:36

@Áddám: Vágom miről beszélsz Debrecen sem kis város.... :) Én a nagyvárosokban inkább a tömegközlekedésre szavazok olykor még gyorsabb mint ha autóval mennék... :)

Deszkás 2009.07.20. 11:25:21

@newtehen: Ezt a stílust kikérem magamnak! jobb lenne, ha visszafognád magad! nagyon gáz a szöveged. Ajánlom neked a szappanos vizet és nyugtatót!

Deszkás 2009.07.20. 11:28:27

@newtehen: Még annyit, dolgozom, nem keresek jól, és nem vagyok újgazdag. Tudod, az újgazdagok nem fognak biciklire ülni és azzal közlekedni a városban. És illett volna elolvasnod, mire válaszoltam. Egy kisarkításra válaszoltam kisarkítva. Kár, hogy ez neked nem esett le.

kerozingozos · http://www.kerozingozos.hu/ 2009.07.20. 11:34:46

@papuse: "Én a nagyvárosokban inkább a tömegközlekedésre szavazok olykor még gyorsabb mint ha autóval mennék... :)"

Naponta megteszem az Örs-Bocskai út távot, ez kb. 14km.

BKV, három átszállás: ~50 perc konstans.
Autó, reggel ~35 perc, délután minimum 1 óra, de inkább több.
Bringával max 35 perc, most már egy hónapja ugyanennyi minden nap. És még jól is esik. :)

Húzzunk bele! 2009.07.20. 11:47:15

@geusz: Ha az autósok nem figyelnének annyira a bringásokra, amennyire ma teszik, akkor pár hét alatt elfogynának... Szóval megcsókolhatják...

Majd seggemmel csókolók, mert még ezt érdemli sok autós, amíg papolnak, hogy hülyék gyülekezete és nem tartják be a kreszt és ti? Látom mindennap, hogy le se szarjátok, akkor egy kerékpáros, akinek még vizsgáznia se kellet a kreszből mit tanul? Hogy a kreszt megszegi sok autós, nincs index, sebesség túlépés, kerékpáros veszélyeztetés, bár ebből egyre kevesebb, zebrán a gyalagosnak a cipő taposása stb...

Rocko- 2009.07.20. 11:47:48

aki villmos vagy villogó nélkül villamossínen közlekedik, azt fejlövéssel kell jutalmazni. ez pusztán csak időspórolás.
minden más magyarázkodás csak álszent képmutatás.

Perillustris 2009.07.20. 11:51:40

@geusz: "A különbség az, hogy csak az autós fizet adót, biztosítást, stb. és csak őt büntetik. Hát, ez itt az igazi probléma."

Tehát nem a szabálytalansággal van gondod, hanem azzal, hogy egy kicsivel rosszabbak az esélyeid autóval a bírság elkerülésére.

Csak az autós fizet adót? ROTFL

Perillustris 2009.07.20. 11:53:25

@Rocko-: Oké, ha ezen múlik, berakok a táskámba egy Vilmost. :P

Steerio 2009.07.20. 11:54:17

"Azt mondta, hogy például a Margit körúton ő is ott közlekedik, mert annyira keskenyek a sávok, hogy amúgy veszélyes lenne ez az útvonal."

A Margit körúton keskenyek?! Dugóban fél autónyi a motorossáv, folyamatos forgalom esetén meg simán elfér az autó mellettem balra, ez a kedvenc részeim egyike.

Az viszont +1, hogy kerülni nem fogok. Nem arra megyek, én is a dolgomra sietek, akárcsak az autóban, villamoson ülők. Igyekszem nem feltartani a többieket, viszont nem teszek kerülőt más kényelme (?) miatt egy csupajobbkezes, tehát veszélyekkel tarkított útvonalon mondjuk, amiképpen mástól sem várom el, hogy miattam kerüljön.

Eleve a feltételezés is röhejes. Olyan eszközzel jössz, amit magad hajtasz és vagy olyan jó fej, hogy nem is szennyezel? Figyelj, akkor kerülj, miért nem mész az akárhol, ott van bicikliút 2 kilométerrel odébb, ja nem arra van dolgod, naés..?

papuse 2009.07.20. 11:56:22

@Rocko-: Annak jár ilyesmi akinek egyeltalán eszébe jut ekkora sületlenség.... ez ostobaságra és tudatlanságra vall !!!! A fegyházzal bűntetett embereket sem végzik ki....

Steerio 2009.07.20. 11:57:13

Hozzáteszem, hogy én bár elég dinamikusan megyek, kibírom villamossínezés nélkül. A szabályokat nagyrészt betartom, kivéve, amikor az az életemet veszélyeztetné. Lámpám van. Jogsim is.

Rakjatok valamelyik skatulyába.

tatabike 2009.07.20. 12:14:19

@boyka: Persze, az ilyen gyökér kis csírák miatt nem erről szól, mint Te, és lápi lidérc haverod. Érdekes, máshol tud erről szólni, csak itt nem, igaz? Te sem tudod beismerni, hogy az autózás hosszú távon bukta, igaz? Most akkor ki a soviniszta, kisköcsög? Válogasd meg a szavaidat te paré, mert ha én válogatom meg helyetted, akkor nem fogsz tudni beszélni...

záporjózsi 2009.07.20. 12:22:27

@Áddám: ...és? Ha mindenki betartja, nem kell betartatni.

tatabike 2009.07.20. 12:23:46

@boyka: Ja, azért meg nem kell autóval járkálni a Bajcsyn, hogy fikázzad a kerékpárosokat. És ne hőzöngj, hogy drága a benzin, sok az adó, magas a büntetés. Te választottad, megérdemled. Ingyenélőnek számítasz a szememben, úgyhogy ez a két hsz, amit eddig írtál, bőven elég itt pályafutásnak, húzzál haza...

záporjózsi 2009.07.20. 12:26:06

@Áddám: De jó! Nagyjából leírtad, hogy hogyan kellene gyalogosan átkelni az úton... Igen, le kell lépni.

Deszkás 2009.07.20. 12:33:17

@Rocko-: Rendben, de az oda parkoló autósokat is, meg az ott dugót kikerülő közép és felső kategóriás autók tulajait is.

Deszkás 2009.07.20. 12:38:31

@boyka: Ne te döntsd el, kinek hol a helye! KRESZ szerint a biciklinek az úton van a helye, okostojás. Jobb ha ezt észben tartod.És azt is, hogy ajárda nem bicikliút. A Bajcsyn pl veszélyes a bicikliút, hiába szép és jó, de a boltokból kiszaladgáló emberek mind a bicikliútra mennek, hiába van lekerítve a biciklisek számára. Egyszerűen keskeny, hogy mind a kerékpáros, mind a gyalogosforgalom ott menjen.

tzs84 · http://zsolt.takacs.cc 2009.07.20. 12:42:24

@zoli_:
értem én, hogy nem kell száguldozni, de gyalogtempóban nincs értelme bringázni a gyalogosok között. mi közlekedni szeretnénk hatékonyan, ezt jelen pillanatban az autók között lehet tenni. ha fel lennének festve szépen a sávok és nem lenne végigparkolva a körút semmi gond nem lenne, elférne mindenki, és nem kéne a gyalogosoktól elvenni a járdát...

Rocko- 2009.07.20. 12:48:40

@ColT -- korbely.freeblog.hu/archives/2009/0:
"Mi az hogy nem számítanak rá a gyalogosok?"
már bocs, de te milyen gyakran számítasz arra, h egy megállóban bringa jön?

@tejfogubandi: én karinthyn szoktam bicikliútra parkolni, mert máshol nem lehet.
kb. ugyanolyan érv.

@mement: AGYAT A KEREKPAROSBA!

KA_Steve · rocknpol.blog.hu/ 2009.07.19. 19:41:30
ki mondta, h a nagykörúton KELL kerkpározni? vannak párhuzamos utcák.
egyszer felvetettem, le lettem hurrogva, h mi az h én az angyalbögyörô kerékpárost be akarom terelni egy egyéb forgalomtól elzárt kerékpáros úttal rendelkezô sétálóutcába. mi az h ô kerüljön.
ennyir a kompromisszumkészségrôl.

OoVICoO 2009.07.19. 20:19:23
én minden évben évente egyszer KRESZ vizsgára kötelezném a kerékpárosokat. ha nem ment, kerékpár el.

wny 2009.07.19. 21:10:50
pont ma reggel láttam, BAH, Alkotásnál ment felfelé kerékpáros. gondolod villamos nem éri utol?

@szakiiii: az a baj, h a sok proli megvesz egy kerékpárt, aztán próbál kompenzálni ahol tud, és mindenre feljogosítva érzi magát.
büdös Budapest? nem tudom ki izzadja tele. ;)

@Venza: mert nincs agyuk.

@isemilla: uhh, mi lesz ha egyszer közlekedni fognak a villamossínek! hát min fogtok tekerni?

@Karmadealer: "Summa summarum, százszor biztonságosabb a villamossín mint bármi más."
hát ha max. 2 tonnás autó elütésénél biztonságosabb, h az 50 tonna BIZTOSAN átmegy rajtad...
ekkor egészségedre, de sztem elôzzük meg a dolgot.
aki villamossínen tekerne, lesszíves a Hungária kocsiszín elôtt felsorakozni, mindegyiken átmegy 1-1 villamos. aki túlélte, az mehet síneken. ;)

@Perillustris: nyugodtan.

@papuse: sajnos nem végzik ki. akinek nincs annyi életösztöne, h villamosínen ahol tilos ÉS életveszélyes, ennek ellenére ott kerékpározik, nos, neki milyen alapon adjuk meg az esélyt az életre? hm?

Húzzunk bele! 2009.07.20. 12:50:09

@Deszkás: Milyen gyalogosok szaladgálnak ki a bringaútra én nagyon ritkán találkoztam olyannal, max keresztezni akarta az utamat.

Inkább a kereszt forgalom és a minősége aggaszt, amikor egy kicsit is sietek ill. biztonságra vágyódom az úton rakom...

papuse 2009.07.20. 13:02:58

"OoVICoO 2009.07.19. 20:19:23
én minden évben évente egyszer KRESZ vizsgára kötelezném a kerékpárosokat. ha nem ment, kerékpár el."---- Ez az autósokra is igaz..ugye????
Másrészt azért mert valaki nem ott közlekedik ahol azt mások elvárnák, nem hiszem hogy nincs helye az életben... :O
Én nem közlekedem sineken, autóval nem közlekedem a "járdán". Átengedem a gyalogost az úttesten, kikerülöm a biciklist lehetőleg úgy hogy ne hozzam rá a frászt miközben leelőzöm... és láss csodát még élek, nem kések el sehonann ha mégis akkor valószínű későn idultam...és mindez nem esik nehezemre, csak egyszerűen felfogom hogy mások is közlekednek ki így ki úgy ....

bocage 2009.07.20. 13:13:22

@Rocko-:
Az autósokat sem ártana évente KRESZ vizsgára küldeni. Nem hiszem, hogy bármelyik csoportnak van erkölcsi alapja a másikat szabálytalanabbnak bélyegezni.

"az a baj, h a sok proli megvesz egy kerékpárt, aztán próbál kompenzálni ahol tud, és mindenre feljogosítva érzi magát."
Mi van? Akinek nincs autója az már nem is ember vagy mi? Mellesleg, abban az országban, ahol hitelből nyomatnak mindent vicces erre hivatkozni.

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.07.20. 13:15:45

@lápi lidérc: Köszönöm, hogy folyamatosan megerősíted a rólad alkotott véleményemet...

@kpityu2: "Engem a járdán csapott el majdnem egy okostojás kerékpáros. Ment ezerrel, a féket nem ismeri, engem meg bójának néz. És még neki áll feljebb. Sebességkorlátozást kellene bevezetni rájuk. Max. 10 Km/h."

A CM is azt mondja: "Ne járdázz!" Egyébként a járdán pontosan max. 10 km/h-ban van korlátozva a a kerékpárosok sebessége (KRESZ).

@otirt: "A villamos sín és az aszfalt közötti "lyuk" az azért van, mert a villamosok kereke - hogy az íven is a sinen maradjon - nyomtávkarimával van ellátva. Ez a vasúti kerekek azon része amely "belóg" a sín mellé. Ha te ezt a nyomvájatot feltöltöd - mindegy, hogy mivel, de főként - kemény gumival, akkor a villamos egyszerűen elveszti az adott tengelyen az iránytartását és kisiklik."

Nyilván nem _teljesen_ töltöd ki a rést!!! Mondom, nézz meg egy vasúti gyalogos átjárót vagy pl. állomásnál a peronok közti átjárót: ott valami ilyesmi van emlékezetem szerint.

@boyka: "Azt mondjátok meg nyomorultak, hogy mi az anyátok picsájáért tüntettek a kerékpár utakért"

KerékpárSÁVokat akarunk. Tudod, mi a kettő között a különbség?

"mikor a budapesti Bajcsizsilinszky úton nem használjátok???"

Te már használtad? Hány méterenként ugrott eléd egy gyalogos?

"A Margit híd déli oldalán is nyugodtan mehettek és ott se mentek inkább az autók között."

Ott nincsen bicikliút, az úttest pedig nem alkalmatlan (fizikailag) a biciklizésre, tehát - a KRESZ szerint - az úttesten kell haladni. Ha most erre azt mondod, kettős mérce, azt mondom: igen, nálad. Mert a lényeg számodra az, hogy takarodjunk az úttestről, semmi más.

"Én továbbra is le fogom azt a parasztot szorítani a helyére amelyik nem jó úton jár."

Helyes. Közúti veszélyeztetésért kapsz majd minimum egy év próbaidőt. (Ugyanis bűncselekmény.) Hajrá!

@Nor-: "holott pont Ő az a barom aki a járdán olyan tempóval megy, amire nem lehet felkészülni"

Egyetértek, ezért nem való a bicikli _egyáltalán_ a járdára.

@olvaso: "Ott ahol nincs kerékpárút ott nincs keresnivalód közlekedés hangsúlyozom KÖZLEKEDÉSI szempontok alapján biciklisként!"

Jézusom. Ekkora baromság után még ki mered nyitni a szádat?

@wiseguy: "bicikliutat építeni pénzkidobás"

Talált, süllyedt! A biciklisek bicikliSÁVot akarnak.

@Peter Blau: "Ezekben a hozzászólásokban rendszeresen elhangzik, hogy járjak biciklivel."

Senki nem mondta, hogy TE járj biciklivel, hanem azt, hogy legyen szíves mindenki átgondolni, hogy muszáj-e mindig autóval közlekednie. (Mert a nagy többségnek nem az.) Egyébként részvétem, nekem a baleset utáni lábadozás során - csak két hónapig - már fizikai viszketésem volt gyaloglás közben. ;-)

@newtehen: "A "nem való az autó a városba" duma pedig kizárólag az újgazdag köcsögök kis elkényeztetett kis fasszopó gyerekeinek dumája, akik életükben nem dolgoztak még"

A "nem való semmi más, mint az autó a városba" duma pedig kizárólag az újgazdag köcsög bömbösös kis elkényeztetett kis fasszopó gyerekeinek dumája, akik életükben nem dolgoztak még.

"nem kell hazafele 10 +kg bevásárlást cipelniük"

A mi boltunk (Profi diszkont) kb. 300 méterre van, ezért akár naponta járhatok vásárolni. (Igen, 6 x 1,5 l innivalót is.) A cuccok elenyésző részéért megyek az Auchanba - természetesen biciklivel -, ergo azt hátizsákban is simán hazahozom. Egyszerűen csak lusta vagy, és nem vagy hajlandó elgondolkozni az életstílusod megváltoztatásán.

"nem kell odaérniük valahova, ahol nem szarrá ázva vagy szétizzadva kell megjelenni"

Szar lehet neked, hogy olyan munkahelyen dolgozol, amilyenen. Nem irigyellek. Én szellemi munkás vagyok, és már egy évtizede dolgozom ugyanott, ezért a főnököket - és minisztériumi partnereket - cseppet sem zavarja, amikor nagyobb megbeszélésre késve, csapzottan érkezek nagy "csá!" kiáltással. Tudod, nálunk emberek dolgoznak, és nem beosztottak.

@zoli_: "Ha a bringás a lánchídon teker, és akadályozza a forgalmat, akkor a jqa."

Figyeld a híreket, hogy ne koppanj nagyot, ha egyszer totál lezárják a gépjárműforgalom elől!

@geusz: "A KRESZ pedig mindenkire érvényes és kötelező. legyen az autós, motoros, kerékpáros, vagy gyalogos. A különbség az, hogy csak az autós fizet adót, biztosítást, stb. és csak őt büntetik. Hát, ez itt az igazi probléma...."

(ásít) Valami _újat_ is tudsz mondani, vagy nálad is megakadt ennél a lemez? "Csak az autós fizet adót" - de édes... ;-)

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.07.20. 13:23:22

@Rocko-: "ki mondta, h a nagykörúton KELL kerkpározni? vannak párhuzamos utcák."

Ki mondta, hogy a nagykörúton KELL autóval közlekedni? Vannak párhuzamos utcák.

"én minden évben évente egyszer KRESZ vizsgára kötelezném a kerékpárosokat. ha nem ment, kerékpár el."

Én évente egyszer KRESZ vizsgára kötelezném az autósokat;. ha nem ment, autó el.

"az a baj, h a sok proli megvesz egy kerékpárt, aztán próbál kompenzálni ahol tud, és mindenre feljogosítva érzi magát.
büdös Budapest? nem tudom ki izzadja tele. ;)"

Az a baj, hogy a sok azt-hiszem-hogy-bírni-fogom-a-hitel-részleteit-csak-nem-megy-föl-a-ghánai-cedi-árfolyama-a-következő-húsz-évben proli megvesz egy autót, aztán próbál spróloni, ahol tud [*], és mindenre feljogosítva érzi magát. Büdös Budapest? Nem tudom, ki pufogja tele.

[*] Mint az egyszeri user, aki megveszi a számítógépet, aztán csak bámul, hogy "a szoftver nem ingyenes hozzá?!" (Ha értesz hozzá, akkor az - vagy ilyen, vagy olyan okból -, de ez egy egyszeri user.)

"uhh, mi lesz ha egyszer közlekedni fognak a villamossínek! hát min fogtok tekerni?"

Mi lesz, ha egyszer közlekedni lehet majd a villamossíneken! Hát min fogod fölbaszni magad?

Vissza szoktad olvasni, amit írsz?

papuse 2009.07.20. 13:30:21

@Joe Forster/STA: Végre valaki megmondta.... Gratu!!


Csak az a fura, hogy akinek bringája van az proli... és ha autóm is van akkor mi vagyok??? ... A bringám mellesleg nem egy proli kategória, nem értem ezt a megközelítését a dolognak! :P

Húzzunk bele! 2009.07.20. 13:39:34

Enyém se proli, de én se értem ezt a megközelítést.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2009.07.20. 13:42:14

@Joe Forster/STA:
---"Egyszerűen csak lusta vagy, és nem vagy hajlandó elgondolkozni az életstílusod megváltoztatásán." .
Látszik, hogy anyuci vásárol be, valszeg kocsival. Gőzöd nincs, hogy néz ki egy bevásárlás...
---"A "nem való semmi más, mint az autó a városba" duma pedig kizárólag az újgazdag köcsög bömbösös kis elkényeztetett kis fasszopó gyerekeinek dumája, akik életükben nem dolgoztak még."
Egyszer majd hívd ki a mosógép szerelő bácsit, nézd meg mivel jön, és mennyi minden van nála...
----"ezért a főnököket - és minisztériumi partnereket - cseppet sem zavarja, amikor nagyobb megbeszélésre késve, csapzottan érkezek nagy "csá!" kiáltással."
Jójó, de én nem apu cégében dolgozok. Nekem saját magam kell munkát keresni.

Húzzunk bele! 2009.07.20. 13:44:42

@newtehen: Az államnak mióta van fia?:-)

záporjózsi 2009.07.20. 13:46:14

@Joe Forster/STA: Ismételnem kell magamat: ha majd a kisebb üzletekben is általánosan lesz olyan minőségű áru, mint aa nagy boltokban, akkor elgondolkozom azon, hogy rendszeresen oda járjak. Addig csak néha próbálkozom, mert szeretném megadni az esélyt. El szokták játszani rossz vagy romlott áruval. Ezért nem tudok a kis boltba menni és a nagyba kell kijutnom.

Lánchíd: nem tudom, hogy kinek és mikor volt ott problémája a bringásokkal, kb. 300-350 m hosszú, ezalatt egy kerékpáros miatt lehet veszíteni max.1 percet. Azt én is nehezen tolerálom, ha olyan helyen nem húz le a helyére, ahol van kerékpárút vagy kerékpársáv és az használható, ill. van olyan szervízút, amely kerékpározásra alkalmas (pl. kevés a jobbkéz, meg jól járhatók a fekvőrendőrök).

tatabike 2009.07.20. 13:50:35

@newtehen: Te tökre félreérted. Igenis lusta vagy, mert havonta egyszer nagy nehezen ráveszed magad, hogy bevásárolj. Érdekes, nálunk a feleségem és én minden nap az aznapra valót vásároljuk meg, és minden van otthon mindig. Tudod ki égetné magát hegyekbe pakolt bevásárlókocsikkal a hipermarketben, ezek szerint Te igen, ergo Neked nincs fingod róla, milyen egy bevásárlás. Látszik, a fogyasztói társadalom egyik tipikus, elhülyített, agymosott tagja vagy, a reklámok játékszere, szánalmas.
Nem azokkal az autósokkal van a baj, akiknek a munkájához nélkülözhetetlen a gépjármű. Vagy szerinted Budapesten csak mosógépszerelők autókáznak egész nap? Ennyi rossz mosógépet, hú de durva.
Ez az apu cégében dolgozok/nem dolgozok duma meg nagyon tré, szimpla irigység, úgyhogy ezzel is magadat minősíted....

tatabike 2009.07.20. 13:56:49

@záporjózsi: Neked is gratula, én dolgoztam az általad nagyra becsült hipermarketek egyikében, éppen ott sózzák Rád a leggagyibb cuccokat, plusz az átcímkézett lejárati idejű élelmiszerekből is ott van a legtöbb, és pont a drága fajtáknál, mert azt kevésbé viszik. A multik saját pékségeiben patkányok rajcsúroznak, szabad bejárásuk van a macskáknak, akik előszeretettel hugyozzák le a lisztet, amiből aztán Neked sütnek kenyeret, soroljam még? Azt már nem is mondom, hogy mikor Téged is behülyítenek a reklámújságaik az olcsó árakkal, mire kocsival odakeveredsz, meg az idő, amit rááldozol, már többe vagy, mintha lenne egy jó kis maszek bolt a sarkon, amilyenbe én is járok, ismerem a tulajt, és sosem vágott még át. És ha kell valami, ami nincs éppen, meghozza, mert megbecsüli a vevőit. Téged mennyire becsülnek meg egy tescoban? Mondjuk a bukszádat igen, abból élnek, de Téged le sem xarnak. Na, melyik a jobb és gazdaságosabb?

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2009.07.20. 13:59:59

@tatabike: Szerintem Te sem tudod milyen egy bevásárlás. Amikor viszed a mosóport, az öblítőt, tejet, (ásványvizet nem, az a buta fogyasztó, aki azt megveszi!) húst, legalább 2 csomag pelust, stb. Be ne magyarázd már, hogy ez mind belefér a hátizsákodba,
Irigyellek, hogy minden nap van időtök boltba szaladgálni, de van aki dolgozik sajnos... nem lakik mindenki 300 méterre a pannytől, ahol kimondottan szar dolgokat lehet kapni, és egy csomó minden nincs is.
Apu cége meg nem szégyen, hanem felvágni azzal, hogy mit meg nem tehetek ott, az az. Dolgoztam miniszteri partnercégnél, és ott valóban nem a kvalitásuk alapján válogatják meg az embereket, ezért lazább is..

Húzzunk bele! 2009.07.20. 14:00:54

@tatabike: Mondjuk tény, hogy a hiper, szuper, mega, giga üzletekben nagyon meg kell válogatni, hogy milyen élelmiszert vásárolunk!!!
Ami ott készül semmiképpen se.

záporjózsi 2009.07.20. 14:02:06

@tatabike: Becsüli nagyra a halál. De a kis boltokban mindig olyan pékárut kaptam, ami kemény, szikkadt, vacak volt. És hiába jártam el a pékhez (plusz idő, inkább BKV-val mentem, mert olcsóbb és gyorsabb), az is morzsálódott, szétesett, stb. Ott sem jobbak a körülmények, mint a nagyokban. A zöldséget persze a piacon veszem, mert ott jobbat kapok olcsóbban, mint a nagyoknál. A szomszéd kisboltban pedig kb. ugyanannyira becsülnek meg, mint a nagyokban (semennyire). Sokkal gagyibbak az áruk, drágábbak és kicsi a választék. Jó helyen laksz...

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.07.20. 14:04:19

@newtehen: "---"Egyszerűen csak lusta vagy, és nem vagy hajlandó elgondolkozni az életstílusod megváltoztatásán." .
Látszik, hogy anyuci vásárol be, valszeg kocsival. Gőzöd nincs, hogy néz ki egy bevásárlás..."

Anyucival (és apucival) fél évtizede nem lakunk együtt, és a családnak sohasem volt autója. Én vásárolok magamnak.

"---"A "nem való semmi más, mint az autó a városba" duma pedig kizárólag az újgazdag köcsög bömbösös kis elkényeztetett kis fasszopó gyerekeinek dumája, akik életükben nem dolgoztak még."
Egyszer majd hívd ki a mosógép szerelő bácsit, nézd meg mivel jön, és mennyi minden van nála..."

Igen. Ebből következik, hogy minden autósnak azért kell mindig autóval közlekednie, mert több szekrénnyi alkatrészt és eszközt cipel magával. Életszerű!

"----"ezért a főnököket - és minisztériumi partnereket - cseppet sem zavarja, amikor nagyobb megbeszélésre késve, csapzottan érkezek nagy "csá!" kiáltással."
Jójó, de én nem apu cégében dolgozok. Nekem saját magam kell munkát keresni."

Apunak nincs cége, mert állami alkalmazott. Nekem nem kellett munkát _keresnem_, mert a diplomám és a tudásom alapján a diplomaosztó után egy héttel felvettek az első helyre, ahol bejelentkeztem.

Én kérek elnézést, hogy mennyire beégtél... ;-)

@záporjózsi: "Azt én is nehezen tolerálom, ha olyan helyen nem húz le a helyére, ahol van kerékpárút vagy kerékpársáv és az használható, ill. van olyan szervízút, amely kerékpározásra alkalmas (pl. kevés a jobbkéz, meg jól járhatók a fekvőrendőrök)."

(Figyeljük meg a "húz le a helyére" szókombinációt, ez jól utal írójának hozzáállására.) A szervizút [sic!] használata nem kötelező, bár - és erre is remek példa az Andrássy út - ezt sok autós nem tudja. (Te tudtad?)

"[...] jól járhatók a fekvőrendőrök" - ez is olyan aranyos. Te milyen jó fej vagy, hogy oda nem küldöd le a bicikliseket, ahol rosszul járhatóak a fekvőrendőrök. Mondd csak, azt tudtad, hogy a fekvőrendőrök mely járművek miatt vannak kitéve?

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2009.07.20. 14:04:44

@tatabike: Be ne vedd már a maszlagot, hoyg a kisboltokban kolbászból van a kerítés...
Amúgy meg nem tudom miről beszélsz, de a legtöbb nagy áruházban belátni a húsoshoz és kenyereshez. Ott dolgozzák fel előtted, én sem patkányt, sem macskát nem láttam.
De biztos szarabb, mint a kisbolt budijában tárolt romlott hús és száraz kenyér.

záporjózsi 2009.07.20. 14:07:17

@tatabike: A nagy boltokban főleg heti/havi fogyasztásra érdemes vásárolni. Nem éri meg a sűrűn használt dologból a kis kiszerelés, hely van, viszem a nagyból. (Mellesleg készpénzt ha lehet, nem használok...) Kenyeret, tejet, napi kaját meg veszek onnan, ami az utamba esik, csak éppen nagyobb boltok vannak bőven a napi utamban is. Sosem volt még ebből bajom egyetlen nagy bolttal sem, kicsivel annál inkább.

Húzzunk bele! 2009.07.20. 14:08:26

@newtehen: www.canga.hu/?p=p_82&sName=T%C1SK%C1K
Van tesco gazdaságosban is, szal nem kell berezelni:-)

záporjózsi 2009.07.20. 14:08:52

@newtehen: Hátul vannak az izgalmak, a belátás csak a műsor része...

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.07.20. 14:11:58

@newtehen: "Szerintem Te sem tudod milyen egy bevásárlás. Amikor viszed a mosóport, az öblítőt, tejet, (ásványvizet nem, az a buta fogyasztó, aki azt megveszi!) húst, legalább 2 csomag pelust, stb."

Te néhánynaponta veszel mosóport, öblítőt? Jó nagy lehet a család. Vagy mosodád van? 2 csomag pelus mennyi: 50, 100? Nincs a babának valamilyen gyomorbaja?

A bevásárlás és a nagybevásárlás közti különbséget vágod?

"Apu cége meg nem szégyen, hanem felvágni azzal, hogy mit meg nem tehetek ott, az az."

Jajjj, de aranyos vagy. Nyilván ti öltönyben, 3x3-as kockákban ültök egy 100x100-as hodályban, és vigyázzba álltok, ha jön a főnök. Hát igen, ez a haladás! Az egy dolog, hogy te eladod lelkedet a munkáért, vagy minimum nem érted azt, aki ezt nem teszi meg, de legalább büszke ne légy rá.

"Dolgoztam miniszteri partnercégnél, és ott valóban nem a kvalitásuk alapján válogatják meg az embereket, ezért lazább is.."

Hahaha! De nem tudod, hogy én melyik minisztérium melyik részében dolgozom és min, ergo az extrapolációd semmit sem ér. ;-) És nem érzem kényszerét, hogy megvédjem magamat, mert az ilyen "argumentum ad hominem" érvek úgyszintén szart sem érnek.

záporjózsi 2009.07.20. 14:14:39

@Joe Forster/STA: Képzeld, tudtam. De az Andrássy úton a szervízút mellett nincs véletlenül kijelölve egy kerékpározásra alkalmas (?) hely? Lehet, hogy az a kerékpáros helye?
Más utakon is vannak ilyenek. Pl. a Kőbányai úton eszem ágában nem lenne a puttonyos vágottszeműek hadába küldeni a bringásokat. Mert hülyeség. De a Könyves Kálmán körút Népligettel párhuzamos részén hagy ne kelljen kerülgetni...
A fekvőrendőr (forgalomlassító küszöb) a gyorshajtó járművek sebességcsökkentése érdekében került kihelyezésre. Mindegy, hogy az kerékpár, motorkerékpár, lovaskocsi vagy gépjármű.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2009.07.20. 14:15:40

@Joe Forster/STA:
"diplomám és a tudásom alapján"
Nem hiszem, hogy a biciklis futár akkora karrier, hogy égnem kell miatta...
"Igen. Ebből következik, hogy minden autósnak azért kell mindig autóval közlekednie, mert több szekrénnyi alkatrészt és eszközt cipel magával. Életszerű!"
A minden és semmi közt azért van átmenet. Lehet a távolság is ok. Nem mindenkinek opció egy 40-50 km -es bicikli túra. Sajnos nagyon sok ingázó dolgozik Pesten.

És nem lehet mindenki olyan képzett, okos, és szerény, mint Te, hogy az első helyre felveszik 0 gyakorlattal. Sok embernek el kell fogadni amit kap, esetleg 50-100 km-rel arrébb. És nem az a legfőbb gondja, hogy melyik boltba menjen, hanem hogy miből. Látszik, erről fingod nincs, burokban nőttél fel, és élsz. Lövésed nincs az emberek IGAZI gondjairól, neked annyiban kimerül a világ, hogy hol tudj biciklizni.

záporjózsi 2009.07.20. 14:18:56

@Joe Forster/STA: Egy csomag pelus kb. 40-100 db. Egy nap fogy 4-8 db. A mosópor pedig folyamatosan fogy, ezért a kilónkénti minimális ár lehet a meghatározó. Nem tartós fogy.cikk, ahol az egységár a fontos. Egy héten gyerekkel szerintem naponta mosnak az emberek. Egy mosópor 60-70 mosásra elég, persze külön fehér, színes, kényes, stb. Egyszerre ált. 1-2 féle fogy ki, azaz 6-10 kilót kell hazavinni. Csak ebből. azaz népes család esetén 4-6 hetente lehet mosóport venni.

Húzzunk bele! 2009.07.20. 14:19:39

@záporjózsi: "Képzeld, tudtam. De az Andrássy úton a szervízút mellett nincs véletlenül kijelölve egy kerékpározásra alkalmas (?) hely? Lehet, hogy az a kerékpáros helye?"

De van és egyem vagy igyam???
Használhatatlan, sok a gyalogos és a minőségébe ne is menjünk bele...

záporjózsi 2009.07.20. 14:21:26

@Húzzunk bele!: Láttad a zárójeles kérdőjelet? Az azt jelenti, hogy megkérdőjelezem az alkalmasságát. Az Andrássy út ennek ellenére _nem_ remek példa.

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.07.20. 14:21:49

@záporjózsi: "De az Andrássy úton a szervízút mellett nincs véletlenül kijelölve egy kerékpározásra alkalmas (?) hely? Lehet, hogy az a kerékpáros helye?"

A szervizút [sic!] incs kijelölve. Még tábla sincsen ott. Hemü esete után megnéztem; nincs. Tehát nem kötelező ott haladni biciklivel. Ennyi.

"Pl. a Kőbányai úton eszem ágában nem lenne a puttonyos vágottszeműek hadába küldeni a bringásokat. Mert hülyeség. De a Könyves Kálmán körút Népligettel párhuzamos részén hagy ne kelljen kerülgetni..."

A Kőbányai úton és a Népligetben kijelölt bicikliút van.

"A fekvőrendőr (forgalomlassító küszöb) a gyorshajtó járművek sebességcsökkentése érdekében került kihelyezésre. Mindegy, hogy az kerékpár, motorkerékpár, lovaskocsi vagy gépjármű."

Fölösleges volt ennyire kifejtened; eddig is láttam, hogy nem érted.

@newtehen: "Sajnos nagyon sok ingázó dolgozik Pesten."

Miért nem maradtak Budapesten, miért költöztek ki?

"És nem lehet mindenki olyan képzett, okos, és szerény, mint Te, hogy az első helyre felveszik 0 gyakorlattal."

Miből gondolod, hogy nulla gyakorlattal?

záporjózsi 2009.07.20. 14:27:30

@Joe Forster/STA: ...és? Kerékpárút ki van jelölve. A Kőbányai úton viszont hülye helyre van kijelölve, ezért megértem a szamarasokat, ha nem ott mennek. Alkalmatlan, akárcsak az Andrássy úton. A Népligetben tudom, hogy van. Ettől még azért nem 0 az autók között kerekezők száma...

"Fölösleges volt ennyire kifejtened; eddig is láttam, hogy nem érted."

Világosíts meg, ó, Mester! :DD

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.07.20. 14:34:15

@záporjózsi: Ehhh... Figyi, pofátlanság elküldeni a bicikliseket szar útvonalra (akár jól járhatóak ott a fekvőrendőrök, akár nem), cak azért, hogy ne legyenek a lábad (kereked?) alatt a főútvonalon. Bármilyen esetben, amikor ilyet akarnál tenni, előtte gondold végig, hogy _te_ _autóval_ akarnál-e arra menni. ha nem, akkor a biciklis sem fog akarni, és ha szabályosan, hogy a főútvonalon halad, akkor egy szavad sem lehet. Ennyi.

záporjózsi 2009.07.20. 14:41:07

@Joe Forster/STA: Én ha tehetem, ilyenkor ott megyek kerékpárral. Ha csak irányonként 1 sáv van, viszont adott egy szervízút akkor pedig ne frusztráljuk egymást, legalább is egy váratlan esemény után ne az én kerekeim alatt dögöljön meg (azért remélem 10-15 m alatt meg tudnék állni a hiperűrsebességről...). Én ma autóval egy ilyen úton mentem, amely igaz, hogy nem szervízút, hanem párhuzamos utca, de jobban szeretem a fekvőkkel együtt, mint a főutat. Csendes, nyugis, az eljutási idő ugyanannyi.

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.07.20. 14:44:40

@záporjózsi: Az Andrássy út külső szervizútján haladtam én is - "mert így biztonságosabb" felkiáltásból -, addig, amíg egy jobbról érkező platóskocsi miatt megálltam, és hátulról egy másik biciklis belémszállt. A kocabiciklisek menjenek, ahol akarnak, amit biztonságosnak vélnek (!!!), szabályosan vagy sem, én viszont, köszönöm szépen, nem kérek a jobbkezes kereszteződésekből, hanem haladnék.

záporjózsi 2009.07.20. 14:55:08

@Joe Forster/STA: Hülyék mindenütt vannak. Viszont az Andrássyn ott a bicikliút - hangsúlyozom, elvileg. Én meg az M3 bevezetőjén mentem az 50-es táblánál 50-nel és nem akartam narancssárgán átmenni. A mögöttem lévő igen. Csikorgás, kis kocc, leporoltuk a rendszámtáblákat. Megúsztuk...

optimusprime 2009.07.20. 14:57:37

Azoknak, akik a hozzászólásaikban a minden biciklis, vagy minden autós kifejezést hasznánlják azt kell mondanom, hogy csak saját tudatlanságukról adnak tanúbizonyságot. Ahhoz képest, amit eírnak, írtó kevés autóst, vagy biciklist ismerhetnek csak, hiszen mindegyik megismerése fizikai képtelenség. Szóval le kellene szokni arról, hogy olyan embereket sértegessünk, akikről még nem is hallottunk, vagy mégcsak nem is láttuk őket közlekedni. A tapasztalatom az, hogy általában és az általam ismert emberek között pont azok közlekednek szélsőségesen rosszul, akik ilyen szélsőséges néeteket vallanak. Nagyon sok kerékpáros és nagyon sok autós közlekedik ebben a városban helyesen és tartja be az előírásokat és vigyáz a másikra.
Ami a cikkben szereplő villamos-"vezető" hozzászólását illeti, hogy szerinte nagyon gyakori, hogy a villamos után kapaszkodik a biciklista, az meg nézőpont kérdése. Talán, ha definiálná, hogy mi a gyakori. Mert én egyszer sem láttam még. És mondjuk nekem az egy nap kétszeri észlelés már gyakorinak számítana, mert akkor egy héten 14-szer látnám, hogy megtörténik, egy évben pedig 728-szor. De lehet, hogy a gyakori nála ennél kevesebb. Bár azt is elismerem, hogy már egy is sok lehet, csak a túlzó kijelentésekről valahogy ez esetben is le kellene állni, hacsak nem mondjuk meg, hogy mi a túlzás maga pontosan... :) Nem tudom, hogy mikor lettünk ennyire szélsőségesek és nem látom okát, hogy miért...

Rocko- 2009.07.20. 15:06:11

@decibá: "Az autósokat sem ártana évente KRESZ vizsgára küldeni."
kétévente. és támogatom. úgy mint a kerépárosokét.
"Nem hiszem, hogy bármelyik csoportnak van erkölcsi alapja a másikat szabálytalanabbnak bélyegezni."
erkölcsi alapja a szabálytalanságok után van.
ergo ha szabálytalanságot látok bárkitôl akkor számonkérhetem. függetlenül h én mivel utazok és h ô mivel utazik.

"Mi van? Akinek nincs autója az már nem is ember vagy mi?"
ahahaha, ezt már csak te vizinoláod bele. :D
de hogy látom a görbe tükör elérte a célját.

@Joe Forster/STA:
"Ki mondta, hogy a nagykörúton KELL autóval közlekedni? Vannak párhuzamos utcák."
oké, de akkor az autós utcába nekem nehogy bejöjjön egy darab kerékpáros is. ;)
"Büdös Budapest? Nem tudom, ki pufogja tele."
segítek: a BKV.
a hitel témára: aki házon kívül hitelt vesz fel, az hülye.
de az meg már egy másik téma, h szégyen, h ez ember nem tud összeszedni egy autóra valót.
függetlenül attól, h most autóra, modellrepülôre, festészetre, X-re költi.
"Mi lesz, ha egyszer közlekedni lehet majd a villamossíneken! Hát min fogod fölbaszni magad?"
én ugyan nem baszom fel magam. mindenki úgy hülye ahogy akar az lenni. csak másnak ne fájjon.
és boccs, de kurvára nem tudom majd sajnálni, h szabályosan v szabálytalanul elütött kerékpárost. a Combino akkor is közel 30 tonna lesz.
de majd lobbizok én is, h szabályosan feküdhessek a MÁV vonatai alá. :-)

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.07.20. 15:10:11

@záporjózsi: Az Andrássy úton sehol sincsen kerékpárút: a Hősök tere és a Kodály körönd között szervizút van; a Kodály körönd és az Oktogon között gyalog- és kerékpárút; az Oktogon és a Bajzsy-Zsilinszky út között kerékpársáv.

Mi sem buktunk azon az eseten, csak kicsit állítgatni kellett a bicikliken. Azért volt húzós, mert ő vagy én a platóskocsi alá is kerülhettünk volna...

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.07.20. 15:13:41

@Rocko-: ""Ki mondta, hogy a nagykörúton KELL autóval közlekedni? Vannak párhuzamos utcák."
oké, de akkor az autós utcába nekem nehogy bejöjjön egy darab kerékpáros is. ;)

Az "autós utcá"-t hogyan definiálja a KRESZ? Az autóútra gondolsz?

""Büdös Budapest? Nem tudom, ki pufogja tele."
segítek: a BKV."

Részben. Igaz, egy buszon nem is átlagban 1,2 ember utazik.

"a hitel témára: aki házon kívül hitelt vesz fel, az hülye."

Ebben egyetértünk.

"de kurvára nem tudom majd sajnálni, h szabályosan v szabálytalanul elütött kerékpárost. a Combino akkor is közel 30 tonna lesz."

Ez a te dolgod. Ha egyszer esetleg mégis szabályos lesz, azért gondolkodj el mégegyszer azon, amit írtál.

záporjózsi 2009.07.20. 15:25:44

@Joe Forster/STA: A közös sávot értem a kerékpározásra kijelölt hely alatt.
A Combino üresen több, mint 60 tonna. Végülis... közel 30. :)

Deszkás 2009.07.20. 15:30:21

@Húzzunk bele!: Azok, akik a boltból pl kilépnek. Vagy a kilépőket kerülők. Vagy akik hobbiból azon sétálnak.

Deszkás 2009.07.20. 15:33:20

@Rocko-: "én minden évben évente egyszer KRESZ vizsgára kötelezném a kerékpárosokat. ha nem ment, kerékpár el."

Ez az autósokra és a gyalogosokra is ráférne!

Deszkás 2009.07.20. 16:01:24

@newtehen: Te, én téged nagyon, de nagyon sajnállak, hogy valahol egy tanyán laksz, mert a még nagyanyámék 800 lelkes falujában is van 300 m-en belül ABC. Én Pest kertvárosában lakom, mégis van 300m-re bolt. Ja és munkaidő: A legtöbb bolt már reggel 6-7-től nyitva van egészen 20-21 óráig. Nem hiszem, hogy eme boltokba nem tudnál eljutni.

bocage 2009.07.20. 16:03:48

@Rocko-:
Igen, csak abból az alapvető feltevésből nem lehet kiindulni, hogy minden kerékpáros, vagy minden autós szabálytalan. Az egyénnek van joga valamit a másikon számonkérni.
Biztos bennem van a hiba, de a proli megnevezés mint általánosító kategória rohadtul zavaró. Általában öntelt emberek lekicsinylő kifejezése. Ugyanakkor igazad van, nem írtad, hogy ne lenne joga közlekedni.

záporjózsi 2009.07.20. 16:06:04

@Deszkás: Bp-n lakom. Tőlem kb. 300 méteres körzetben 4 bolt található. 2-ben gyakorlatilag csak innivaló van, 1 maszek vegyes és 1 közepes bolt. Mindegyik nagyobb vackokat árul, mint a multi. Erre varrjál gombot... A multi busszal (!) 25 perc. Kerékpárral 15-20.

FaZon 2009.07.20. 16:13:41

Itt verik a nyálukat a fasz biciklisek.Akkor ősztől tavaszig miért nem bicikliztek?Vagy talán télen hóban?Az igazi bringás ezekben az évszakokban is használja,és nem ül át a kocsiba.Mert tulajdon képpen ezt teszitek.

Deszkás 2009.07.20. 16:16:14

@newtehen: ""diplomám és a tudásom alapján"
Nem hiszem, hogy a biciklis futár akkora karrier, hogy égnem kell miatta..."
Újabb égő hozzászólás tőled. Minek égeted itt magad tovább a sok hülyeségeddel és feltételezéseddel a másikról? Miért gondolod azt, hogy a jól menő családok gyerekei tudják csak megengedni a városi biciklizést? Tudod, akik búrokban nőnek fel, és mindent alá raknak, azok nem biciklizni, hanem autózni szoktak. Apuci ugyanis nem biciklit vesz a gyereknek, hanem BMW-t, Audit, VW-t. Nézd meg, hány 20-25 év körül gyerek szaladgál ilyen 1-3 éves felső-középkategóriás autóval.

Deszkás 2009.07.20. 16:18:12

@záporjózsi: Szerintem a hozzászólásom nem neked céloztam.

Deszkás 2009.07.20. 16:20:39

@FaZon: Tulajdonképen te honnan tudod, hogy ki mit csinál? Nem gondolod, hogy a biciklisek egy része nem autóba ül át, hanem a tömegközlekedést veszi igénybe?

Deszkás 2009.07.20. 16:25:20

@Joe Forster/STA: "Miért nem maradtak Budapesten, miért költöztek ki?"
Mert a belváros élhetetlen. Kint jobb a levegő, több a szabadság.

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.07.20. 16:35:04

@Deszkás: ""Miért nem maradtak Budapesten, miért költöztek ki?"
Mert a belváros élhetetlen. Kint jobb a levegő, több a szabadság."

Igen, pontosan erre utaltam. Azért mentek el onnan, amit most ők csinálnak ugyanott, még többen. És lassan az agglomeráció is ugyanolyan zajos, szmogos, koszos, büdös hely lesz, mint a város töbi része.

záporjózsi 2009.07.20. 16:36:04

@Deszkás: ...és? Ettől még a probléma ugyanúgy fennáll...

Perillustris 2009.07.20. 17:25:11

@amin ede: "hanem csakis a motor-kerékpár"

Jómagam azért nem tudom tiszta szívből támogatni a motorizált kétkerekűek terjedését, mert nagy részük nem felel meg a környezetvédelmi előírásoknak, valamint a hangjuk is borzasztó (hangosak). Egy-egy szakadtabb darab simán felver mindenkit azon az úton, ahol elhalad, különösen este vagy éjjel.

Persze nem meglepetés, hiszen a legtöbb robogó konténerben érkezett, jobb sorsú országok polgárai által leselejtezett darab, amikből az importőr vagy a kereskedő szervizese megpróbál mozgóképes szerkezeteket kreálni.

A nagymotoroknál ilyen szempontból jobb a helyzet, de azoknál a jóképességű és mások nyugalmát magasról leszaró tulajdonosok általában átalakít(tat)ják a kipufogót, hogy hangos legyen. Oké, persze ez is meg van magyarázva, tudom: a halk motort nem veszik észre - de ez a lényegen, hogy egyetlenegy ember akár többezer ember nyugalmát, pihenését teszi tönkre, nem változtat.

Szóval a bicikli itt is előz, mégha a rokkant nagymama szállításánál elbukik. Mondjuk nem is baj, mert nem arra való.

Deszkás 2009.07.20. 17:41:04

@Joe Forster/STA: Ebben most nem értek egyet veled. mint korábban írtam, én Budapest egy távoli szegletében a városhatártól 2 utcára lakom. Amikor kerületünk központjában laktam, akkor sem volt, jobb, vagy rosszabb. Talán annyiban, hogy most ugyanakkor indul kintebbről vonattal, mint amikor beljebb laktam, de busszal közlekedtem. Itt még mindig élhetőbb a város, és jobb a levegő, hiszen itt nem járnak se kicsi, se nagy teherautók a koszos, kormos dízelmotorjaikkal. Ez itt már falu kérem szépen!

Deszkás 2009.07.20. 17:43:13

@záporjózsi: Aza baj, hogy nem arról beszélsz, amiről mi. Ugyanis azt mondta, nincs ideje, és nincs bolt a közelében. Ezt próbáltam meg megcáfolni.

tatabike 2009.07.20. 17:47:01

@newtehen: és záporjózsi, én nem vettem be semmilyen maszlagot, és nem szóbeszéd alapján ítélem meg a multikat, hanem ott dolgoztam, a saját szememmel láttam mindent, amiről rizsázok. Kisboltokat meg azért becsülöm meg, mert a szüleimnek is volt, és igenis megbecsülték a vevőket, és lehet, hogy jó helyen lakom, nem tudom, de itt meg vagyok elégedve mindennel. És ez a drága/nem drága dolog nagyon relatív, mert pl. a kedvenc füstölt sajtom itt a kisboltban mindig friss, ráadásul 400 forinttal olcsóbb kilónként, mint egy Plus-ban vagy Tesco-ban. Csak azért meg nem fogok elmenni az Auchanba, mert 9 Ft néha a zsömle, mert nem veszek egy raklappal, hogy megérje. Számold ki, görcsölsz az autódban 1 órát mert 10 forintot spórolsz egy zsömlén, elpöfögsz 3 liter benzint, stb. Mennyi péksütit kellene venned, hogy megérje? Itt meg lesétálsz a sarokra, veszel 18 forintért, vagy 25-ért, és az tényleg annyiba kerül, nem jön rá az idő, az üzemanyag, és sétálsz 10 percet, ami meg direkt jót tesz. Tudom, ez nagyon sarkított így, de mint írtam, hiába bazi olcsó valami, ha mást meg drágábban kapsz meg, mert ugye a "ha már itt vagyunk, és kocsival vagyunk, vásároljunk be mindent..." betegséggel mindenki meg van fertőzve. És eszébe sem jut, hogy esetleg más módszerrel jobban járna. És igen, ha elosztom azt a havi vagy heti nagybevásárlásra szánt több órát, amit elvesz az életemből a multiba mászkálás kocsival, a sok cucc összeszedegetése, a sorbanállás a pénztárnál, aztán a nyomulás-tülekedés a hazaúton, kábé a fele időt megspórolom, ha mindennap beszaladok a boltba és csak egynapi adagot veszek. Több időm jut a családra, nem fogy a pénzem az autóra, nem szennyezem a levegőt, és nem használok el egy raklap villanyt, mert nincs szükségem 500 literes fagyasztóra, meg fél konyhát elfoglaló bazi nagy hűtőre, amit minden hónapban teletömök kajával....Én így látom, ez az én véleményem, nem muszáj egyetérteni.

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.07.20. 19:29:59

@Deszkás: Én pedig a XX. kerületben lakom, kijjebb a közepénél, de együttérzek azokkal, akik a belvárosban élnek. A 8 osztályos gimit huszonegynéhány éve a Rákóczi út környékén jártam ki. Akkor még nem volt ekkora forgalom, meg én sem vágtam ennyire a dolgokat, de most már semmi pénzért nem költöznék oda!

Rocko- 2009.07.20. 19:39:21

Joe Forster/STA · sta.c64.org 2009.07.20. 15:13:41
"Az "autós utcá"-t hogyan definiálja a KRESZ? Az autóútra gondolsz?"
konkrétan arra, ahol nincsenek paprikajancsi kerékpárral közlekedők.
"Részben. Igaz, egy buszon nem is átlagban 1,2 ember utazik."
attól még környezetszennyező. ahogy az összes dízel.
"Ez a te dolgod. Ha egyszer esetleg mégis szabályos lesz, azért gondolkodj el mégegyszer azon, amit írtál."
oké, holnapra szabályos lesz.
szerinted attól a villamos könnyebb lesz? attól a kerékpáros jobban oda fog figyelni rá?
ja hogy nem.
nem véletlenül tiltják.

Deszkás 2009.07.20. 15:33:20
a komplett oktatási rendszerből hiányzik a KRESZ.
vagy csak az én emlékeimben él a közlekedj okosan?

decibá 2009.07.20. 16:03:48
"Biztos bennem van a hiba, de a proli megnevezés mint általánosító kategória rohadtul zavaró."
ez így van. viszont a gyökereket keresd szakiinál, ő jelentette ki hogy az autóval közlekedők prolik. ezek után nekem is had engedtessék meg h prolizzak.
mert ahogy látom átment az üzenet: sértő.

kobora 2009.07.20. 19:49:54

@veron3: tévedsz, egyáltalán nem utálom az autósokat, sőt, ha valamilyen felvonuláson valaki nagymellűen anyázza meg hergeli őket ok nélkül, akkor rá is szólok az illető taplóra.
megköszönöm mindig, ha jófejek, elengednek, félrehúzódnak a dugóban, stb... elismerem, ha feltartom véletlenül esetleges balf*szságomból kifolyólag, ilyenkor ha dudál, akkor intek, hogy bocs.
viszont, ha valaki csípőből paraszt, azt nem tolerálom. ahogy ezt a "rengeteg pénzt fizetünk" dumát sem. nem kötelező, ahogy autóval járni sem kötelező, de belátom, hogy ha már fizet érte az ember, akkor szíve-joga azzal járni. viszont valamire figyelj oda: a dugót egymásnak csináljátok, ahogy a nyomvályúkat is. a bringásoknak kettő valami róható fel: néha ki kell őket kerülni + jobban kell figyelni az utakon.

és igen, egyszer megütöttem egy tükröt a bal vállammal, megálltam visszanéztem, nem tört le, semmi baja nem volt látszólag, de azért összenéztünk a sofőrrel, majd intett, hogy semmi gond. a többiekért meg nem vállalok felelősséget, ahogyan neked sem kell az autóstársaidért. legalábbis úgy emlékszem, nem általánosítottam egy kommentemben sem, ha mégis, akkor mea culpa.

Pajszer Művek 2009.07.20. 20:02:44

Mindig megdöbbent, hogy milyen frusztrációval tudnak emberek megközelíteni egy ilyen, alapvetően technikai jellegű kérdést, mint a közlekedés. Bringázom is, autózom is, gyalog is mászkálok és néha bkv-zom is. Mindegyik féle közlekedésben részt vesz ilyen habitusú ember, meg olyan is.

Az általánosítások általában ostobaságok. Asszem jót tenne mindenkinek, ha kipróbálná előítéletek nélkül valamennyi közlekedés fajtát, például jogosítványt sem adnék, ha valaki nem biciklizett le legalább x kilométert a belvárosban.

Mióta bringázom, egész máshogy vezetek, mint korábban, pedig előtte is igyekeztem figyelni. De azóta más a sebesség-érzetem, máshogy észlelem ami történik. Nem tudatosan, öntudatlanul.

A kulcs annyi, hogy figyelni kell. Minden szereplőnek, és meg kell próbálni előzékenynek és udvariasnak lenni.

A beszólogatóknak pedig csak Gandhit idézném: 'Be the change you wish to see in the World.'

"Légy (te magad) a változás, amit látni szeretnél a világban."

Szal először mindenki magáéban a gerendát, aztán a többiében a szálkát, szerény véleményem szerint.

Tekerni jó! :)

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.07.20. 20:23:25

@Rocko-: ""Az "autós utcá"-t hogyan definiálja a KRESZ? Az autóútra gondolsz?"
konkrétan arra, ahol nincsenek paprikajancsi kerékpárral közlekedők."

Sajnos, ez sem idézet a KRESZ-ből. Ahol a KRESZ szerint nem tilos biciklizni, ott szabad. Dobhatsz még egyet.

"""Részben. Igaz, egy buszon nem is átlagban 1,2 ember utazik."
attól még környezetszennyező. ahogy az összes dízel."

És ebből mi következik? Hogy a benzin nem szennyező? Vagy hogy utasokra leosztva a busz nem is olyan szennyező, mint egy személyautó (megismétlem: átlagosan 1,2 utassal)? Vagy hogy ha kizárólag autók közlekednének a városban, akkor virágillatú volna a levegő? Ne csak beböfögj dolgokat, hanem vond le belőlük a saját következtetéseidet. (Már ha vannak...)

"Ez a te dolgod. Ha egyszer esetleg mégis szabályos lesz, azért gondolkodj el mégegyszer azon, amit írtál."
oké, holnapra szabályos lesz.
szerinted attól a villamos könnyebb lesz? attól a kerékpáros jobban oda fog figyelni rá?
ja hogy nem.
nem véletlenül tiltják."

Értem. Tehát azok a külföldiek, ahol a biciklisávot kifejezetten a villamospályára vezetik rá, hülyék és/vagy véletlenül nem tiltják. De te olyan okos vagy, hogy így csuklóból megmondod a frankót nekünk is, nekik is. Hát ez kész, egyebet nem tudok mondani, kérem, kapcsojja ki!

@kobora: "belátom, hogy ha már fizet érte az ember, akkor szíve-joga azzal járni"

Nem fizet érte. A gépjárműközlekedés externáliái évi többezermilliárdra rúgnak.. (Igen, jól értetted: a GDP jelentős része az autózás állami segélyezésévé alakul át.)

lr 2009.07.21. 00:22:49

Mi van itt, címlap volt? A trollokat ki fizeti/eteti?
Rend legyen, mert szétültetlek!

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.07.21. 00:29:25

@lr: Trollokat etetni, gombokat nem nyomkodni! ;-)

lr 2009.07.21. 01:50:28

@Joe Forster/STA: az igaz, hogy kicsit erős azt mondani, h a dízel _A_ környezetszennyező, de azért ismerjük el: már akkor összetehetnénk a 2 kezünket, ha ez a sok doboz mind benzines lenne-még így is, hogy az utazások 50%-ában bemelegedni sincs idejük.

(Komolyan nem hiszem el B+, h ezt, ami mostanában megy, valaki komolyan gondolja, meg pénzt ad ezekért a legnagyobb jóindulattal is 15 évvel ezelőtti (katalizátor előtti benzinesek) műszaki színvonalat (elsősorban károsanyag-kibocsátás és zajszint tekintetében) képviselő fostaligákért (ami persze az akkori szgk-sűrűség mellett nem is lenne baj...).
A 2 legnagyobb kedvencem (amellett, h 1 nagyságrenddel több olyasmi jön ki belőlük, amibe igazán csúnyán bele lehet dögleni)):
-verik magukat a hatalmas hatékonyságra, miközben _turbó_dízeleket _szívó_ benzinesekkel hasonlítanak össze
-örömködnek afölött, h -értékes mezőgazdasági termőterületeken- _üzemanyagnak való_ növényeket lehet majd előállítani -miközben emberek milliárdjai éheznek.)

Hogy a posthoz is szóljak: sztem "veszélyes" a villamossínen biciklizni, de ennek köze nincs 1ik említett tényezőhöz sem (akinek nem alap, hogy minimum uolyan gyors, mint a villamos, hogy hogyan keresztezze a sínt/hogyan ugrasson demszkycicit, ha rászorul, és hogy figyeljen a gyalogokra annak sztem van annyi esze, h a saját érdekébenkerülje). Én személy szerint azért szoktam le róla/nem szoktam rá, mert a bejáratott útvonalaimon igazából nem szorulok rá, a be nem járatottakon meg a legváratlanabb pillanatokban ugranak elő a betonlokkok széleinél éles/rojtos, keresztirányú (azaz kikerülhetetlen v. max átbunnyzható) fémprofilok, ami miatt nehéz tisztes, defektpara-mentes tempóval rakni rajta + hót poros is az egész - én meg szeretem, ha tiszta a bringám :P.)

Ahhoz meg, h mi kinek áldozat:
en.wikipedia.org/wiki/Braess%27_paradox
en.wikipedia.org/wiki/Downs-Thomson_paradox
en.wikipedia.org/wiki/Traffic_wave - ez a személyes kedvencem - a következő piroshoz siető, a bevezető utak "piroshullámát" szidó, a lehetőségeket a kötelességekkel összekeverő, a mindenkori sebességükkel az átlaghoz közelíteni próbálókat lehülyéző, 1bites, egoista idióták tömegeinek messze ragyogó fényében :S
(Nem mintha bíznék abban, h elolvassák, akikre igazán ráférne).

lr 2009.07.21. 02:05:49

@lr: Ja, még vmi: teljesen nyilvánvaló, hogy aki az íratlan szabályokat nem tartja be, az a végsőkig az írottakba fog kapaszkodni, ill. másokon is azokat kéri számon - hisz előbbi tény f/elismerése olyan mértékű kognitív disszonanciát okoz, amelynek leküzdése csak bizonyos intelligenciaszint felett lehetséges.
(Igen: nekem is volt korszakom, mikor kis híján seggemre nőtt az autó - nem vagyok rá büszke, nem reklámozom. Próbálom elfelejteni, és a változásra koncentrálni, ill. másoknak is segíteni változtatni.)
Szóval akit az ilyenekkel való vitatkozás szórakoztat, az csinálja csak, de talán produktívabb - ha egyáltalán szóba állásig fajul a dolog, ha vhogy arra vezeti rá őket valaki, hogy _sosem_ késő beismerni a tévedést, és ezáltal _csak jobbá válik_ az ember - egyszer talán pont azok szemében (is), akiknek esetleg félt a véleményétől.

tatabike 2009.07.21. 08:51:09

@lr: ott a pont, és ez szerintem végszónak is megteszi, Már mindenki mindent kivesézett, ami csak kapcsolatba hozható a közlekedéssel, vagy csak van benne valami, ami kerek és forog (mosógép)...:)

Deszkás 2009.07.22. 07:44:18

Na akkor ezt is megbeszéltük.

puncipöcögtető 2009.07.23. 04:31:25

csak azt akarom mondani: hányok ettől a blogtól

Húzzunk bele! 2009.07.23. 08:35:44

Én meg csak azt akarom mondani, hogy húzzá máshová, ha hánysz tőle.

otirt 2009.07.23. 08:55:34

@Joe Forster/STA:

A nagyvasútnál igen, de a nyomtávvályat ott min. 60mm széles és min. 40mm mély (a sín futófelületétől mérve). Ha párhuzamosan fut a bicklikerék vele, akkor abba is beleszorulhat, főleg ha az első és a hátsó kerék nem egy nyomvonalon halad.

Deszkás 2009.07.24. 08:03:05

@puncipöcögtető: Ezért kár volt ide jönni és ezt beírni.

Húzzunk bele! 2009.07.24. 09:03:29

@puncipöcögtető:
Mit szólnál, ha én is az autós fórumot végig spammalném???

gonosztojás (törölt) 2009.07.28. 10:31:15

Jahhh..
A Múzeum körúton akkora szaltót ugrott két egymás mögötti futár a haider -sin vezetővalyú miatt hogy felvételi nélkül mehetne a cirkuszba..

rsnfld 2009.08.04. 10:02:15

Statisztikailag hány kerékpáros miatt állt a négyeshatos forgalma, és hány fasz bmw-s miatt?

Burgermeister 2009.08.05. 12:28:14

Abszolut lehet a síneken közlekedni!!! DE!!! Körültekintés, figyelem, tolerancia. Ha ezek megvannak akkor nem lesz belőle baleset, halál, anyázás!!!

Az én legnagyobb faszságom az alábbi, a Lánchidnál lemegyek a villamos sinekre.....na és ezután irány az a bizonyos kis alagut. Persze oda vissza ez működik. :) A villanyosvezetők nem kis megrökönyödésére....a külföldiek fotoznak mint diszno....ilyet nem nagyon látnak.:) Integetnek, óbégatnak.

Életveszély 2010.01.03. 20:33:20

Egy időre saját példámon megtalúltam h sinen soha de soha többé nem közlekedek. Karácsony elötti bevásárlási hajrát ugy döntöttem h bringával teszem. Kicsit szemerkélt az eső, hideg is volt, de gondoltam ha nem fagy nincs nagy vész. Egy hatalmas bénázó kocsisort kivántam megelőzni a nagyenyed ucában utcában a déli felé. Sikerült csorogva -lépésben- ! keresztbe rámenni a sínre amitől az első kerekem ugy kiment alólam mintha hátulról belémjött volna valami. Bár tapasztalt bringásnak tartom magam de a meglepetéstől sikerült a teljes testsúlyomat a térdemen keresztül az aszfaltba helyeznem.:( Törés nem volt, de a térdemet szétcsesztem, porcok, szallagok...Egy darabig tétlenül az uton-sineken hevertem kocsik kerülgettek, majd valaki ugy döntött megáll és érdeklődött a hogylétem felől. Mint kiderült amugy bringás kolléga.
Tanulság: a vies (olajos?!) sín rosszabb mint a jégpálya!!!!!!!!
süti beállítások módosítása