Friss topikok

Címkék

afrika (4) alkohol (11) andrássy (3) armstrong (4) ausztrália (6) autómentes (24) autós biciklis ellentét (3) baleset (35) bam (4) bérbicikli (30) bicikli (18) biciklibulvár (6) bicikliparkoló (8) biciklis futár (9) bicikliút (134) bírság (10) biztonság (54) biztosítás (5) bkk (8) bkv (9) bringázz a munkába (4) bubi (14) buda (3) budapest (79) buszsáv (3) cannondale (4) critical mass (50) dánia (3) demonstráció (5) design (31) divat (8) downhill (8) dr kerékagy (5) egyesült államok (4) emelés (3) empamo (6) energia (3) energia bringa (5) építkezés (4) extrém kerékpár (3) e bike (5) felmérés (6) film (6) fotó (4) futár (3) gkm (4) google (4) gyerek (3) hátizsák (3) herebántalom (5) hibrid (4) híd (10) infrastruktúra (6) járda (3) kampány (4) képzőművészet (7) kerékagy (3) kerékpár (15) kerékpárbarát (3) kerékpárosklub (5) kerékpársztráda (6) kerékpártároló (3) kerékpárút (3) kína (3) kiskörút (7) kocsma (6) koppenhága (4) közbicikli (3) közbringa (3) közlekedés (4) kresz (17) kvvm (3) lakat (5) lámpa (4) levegő (7) london (15) lopás (16) magyar kerékpárosklub (3) margit híd (25) maszk (3) máv (7) mkk (3) mtb (3) nagy-britannia (3) new york (9) nyereg (7) obama (4) önkormányzat (21) orfk (4) párizs (7) parkolás (4) parlament (4) rakpart (3) regisztráció (3) rendőr (35) schwinn csepel (3) sisak (14) statisztika (3) szeged (3) szerviz (3) szex (5) sztrájk (8) tábla (4) tél (10) térkép (5) tolvaj (5) túrázás (8) urbánus (39) városi biciklizés (44) verseny (3) videó (12) világítás (6) víz (4) vonat (4) zene (5) Címkefelhő

A biztosító nem fizet a halott bringás özvegyének

2009.05.11. 12:16 - kirk kapitány

A tapasztalatok szerint a kerékpárbalesetek felelősei szinte kizárólag a személygépjárművek és teherautók vezetői, akik nem figyelnek kellően a kanyarodás során - állítja a területen jártas ügyvédünk. Nagy Péter szerint az elmúlt hónapokban egyre gyakrabban keresték meg szerencsétlenül járt biciklisek, akik kerékpárúton szenvednek balesetet. A heti több baleset alapján készült magánstatisztika azt mutatja, hogy a legtöbb közlekedési konfliktushelyzet a kis ívben jobbra kanyarodás során alakul ki, amikor a forgalom lendületében az autós nem veszi észre az oldalt, egyenesen továbbhaladni szándékozó, egyébként szabályosan közlekedő kerékpárost.

Több mint egy évvel ezelőtt gázolta halálra egy teherautó sofőrje azt a hobbikerekest, aki családjához tartott a Stefánia úton, de a kis ívben jobbra kanyarodó monstrum elütötte. A bíróság a mai napig nem tűzött ki tárgyalási határnapot, így jogerősen nem állapították meg a sofőr büntetőjogi felelősségét. Pedig ez különösen fontos lenne, mert az elhunyt özvegye és árván maradt lánya addig nem kap kártérítést, amíg nincs jogerős ítélet.
 
A teherautó biztosítója arra hivatkozva utasítja el a teljesítést, hogy a sofőr az őt cáfoló, egybehangzó tanúvallomások ellenére sem ismeri el a felelősségét. Hiába a vádirat és a tragikus halál, a bíróságon az nem elég a kárrendezéshez – mondta Nagy Péter.
 
 
Érdekes jogi problémákat vet fel az, amikor a kerékpáros egy figyelmetlen autós által kinyitott ajtónak ütközik, s szenved súlyos sérüléseket (legtöbbször kulcs-csonttörés, kéztörés, fejsérülés és egyéb zúzódások). 
 
A joggyakorlat szerint, ha az autó motorja nem járt a baleset pillanatában, akkor az autós a nagyon súlyos sérülést úgynevezett üzemeltetésen kívül okozta, s így az autós kötelező-felelősségbiztosítója mentesül a kártérítés fizetése alól. A szerencsétlenül járt bringás pedig futhat a pénze után, mert az autóstól talán csak perben tudja kárának megfizetését követelni.
 
A nyomozás során eddigi tapasztalataim szerint a legfőbb gondot a bizonyítás nehézkessége okozza. Ezt úgy értem, hogy a kerékpárosokat ért baleseteknek általában nincs tanúja, azok, akik a balesetet látják, nem állnak meg a helyszínen, mert nem szívesen vállalják a tanúskodást, így a kerékpáros egyedül marad az elkövetővel szemben, aki persze a nyomozás során mindent tagadni fog. Az esetek nagy részében még azt is vitatja, hogy a baleset helyszínén járt volna. Ezért a legcélszerűbb, ha a baleset bekövetkezésekor - természetesen csak akkor ha a sérülése és a baleseti sokk ellenére képes rá - a kerékpáros megpróbál tanút szerezni, és azonnal rendőrt hív, aki rögzíti a helyszínen tett vallomásokat, amelyeket később nehezen tud az elkövető letagadni. Ha ez sikerül, akkor megnyílik az út a kártérítés felé.

 

Címkék: baleset biztosítás dr kerékagy

380 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kerekagy.blog.hu/api/trackback/id/tr871114791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Editor Bob 2009.05.11. 12:52:53

Mondjuk az esetek nagy részében a kinyitott ajtó nem a szabályosan közlekedő bringást nyársalja fel, hanem a szabálytalanul a sávok és a parkoló autók között előrecsorgót. Én is szoktam az előrecsorgást csinálni bringával és robogóval is, nincs is ezzel semmi baj szvsz, de az előrecsorgó legyen vele tisztában, hogy nem biztos, hogy az lesz a felelős, aki rányitja ilyenkor az ajtót.

Illes 2009.05.11. 13:18:21

Múlt szerdán reggel a Bartók Bélán állt meg a Körtér utáni gyros-os előtt egy arab egy fehér furgonnal, ahol megállni/várakozni tilos. KRESZ szerint szép szabályosan balról előztem, mikoris két dolog történt egyszerre: balról előzni kezdett egy fehér kombi és jobbról kivágódott a furgon ajtaja...
A két ajtó között pattogtam egy picit, az ajtó éle a homlokomat púposította és átestema kormány fölött, miközben a balról elsuhanó kombi a tükrével adott egy tockost. Pillanat alatt ott termett tanúnak egy közterület-felügyelő, a két autós is példásan reagálta le a helyzetet (kombi kérdezte baj van-e, illetve elmehet-e), az arab ürge is elnézést kértm vízzel kínált. A közterület-felügyelő mondta hogy kötelessége rendőrt hívni, hacsak meg nem egyezünk a furgonossal. Mondtam hogy ötezer (eltört az első fényvisszaverő, lecsiszolódott a telefonom előlapja és tegnap vettem csak észre hogy felrepedt a nyereg).
Fizetett, indultam, amikor is mit látok magam előtt? MÉGEGY FEHÉR FURGONT NYITOTT BALELSŐ AJTÓVAL A TILOSBAN.... (ő a könyváruházhoz jött)

dawe 2009.05.11. 13:35:37

@Editor Bob: Azért egy előrecsorgó bringás talán nem megy akkora tempóval, hogy a csontja törjön. Ha mégis, akkor legfeljebb darwin-díjra pályázhat.
Viszont egy forgalmas úton a bringást a haladó autók fogják leszorítani, így kénytelen közel menni a parkoló autókhoz, hiába próbál szabályosan közlekedni.

Perillustris 2009.05.11. 13:35:57

@Editor Bob: Ez tévedés. Az "előre csorgás" lassú sebességet feltételez, ilyenkor általában nem történik komoly baj. Sajnos rengeteg bringást látok, akik a forgalomtól való félelmükben inkább a parkoló autók felé húzódnak, ajtónyitásnyi távoldágon belülre - jellemzően őket éri súlyos sérülés.

charlie 2009.05.11. 13:42:45

@Editor Bob: hát, ez azért nem mindig van így. pl. nálunk a bicikliutak és az út között általában parkoló van, így egyrészt a szélesebb autók elfoglalják a biciklisávot (a bunkókról akik direkt ráparkolnak ne is beszéljünk), másrészt ha kinyitják az ajtót, akkor az pont az egész kerékpársávot elfoglalja. és kész is a baleset.

zigzeg 2009.05.11. 14:23:40

Rám Szt. István körúton nyitottak a múltkor ajtót. Reflexből elindultam balra, és csak néhány ezred másodperccel később esett le, hogy ez azért kockázatos, mert mögöttem is jöhetnek. Szerencsére nem volt gond.

Az Andrássy elég szar, mert ott a parkolótól jobbra van a kerékpársáv (meg kéne a kettőt cserélni), és az utas az autóvezetőnél ritkábban szokott tükörbe nézni ajtónyitás előtt.

Ilyenre anno vezetéselméleten se figyelmeztettek minket, pedig nem lenne egy nagy kaland a tananyagba az olyan helyzetekre felkészítést beletenni, amik tipikus kerékpáros-baleteses szituk.

bakerstreetbacchus 2009.05.11. 14:23:44

@Editor Bob: kocsisort lehet elozni bringaval, ha az all, az elejere lehet menni. Legalabbis en igy tudom, a multkor valahol, egy baleset kapcsan olvastam. Civilizaltabb orszagokban a piros lampanal a bicikliseknek elol kulon 2 meteres hely van, ahonnan indulhatnak es nem az egyutt indulo autokkal kell versenyezni, mindenki latja oket.
Amugy par eve egy baratom zakozott egy oriasit (elol lerepult a biciklirol), amikor az Andrassyn egy parkolo auto a bicikliutra ranyitotta az ajtot. Aki azt kitalalta kellene odakuldeni.
Kivancsi lennek, hogy a most felujitott Muzeum-koruton lesz -e biciklisav....

Ariadne12 2009.05.11. 14:24:41

@Editor Bob: A kinyitott ajtón átesés igen gyakori az Andrássyn a kijelölt kerékpársávban tökéletesen szabályosan haladó kerékpárosok körében. Abban az útvonalban kifejezetten kódolva van a rendszeres balesetek sorozata...

Az nem megoldás, hogy tessék lassabban menni, mert mégis minél lassabban? Vannak azért, akik nem várost néznek, hanem közlekednek kerékpárral, vagyis el akarnak jutni A pontból B pontba, munkahelyre, haza - épp úgy, ahogy az autósok és a gyalogosok többsége is. Részemről inkább elkerülöm azt az utat, ha arra kellene mennem.

teabore 2009.05.11. 14:25:04

@Editor Bob, @charlie: az a leszebb, amikor az utas nyitja ki a kerékpárútra.

Jeriko One 2009.05.11. 14:27:31

@Editor Bob: Én úgy tudom szabályos az "előrecsorgás", mivel alapból kötelessége lenne az autósornak jobb oldalon helyet hagyni a tovahaladásra kerékpárosok számára, amennyiben nincs párhuzamosan kiépített bicikliút.
Mondjuk tisztán emlékszem rá, hogy olvastam ezt a szabályt (magamtól nem fogalmazok ilyen nyikorgósan:)), de most őszintén szólva nem találom.

Szanaszét Szolizott Szilikonos Szőke 2009.05.11. 14:27:59

Az előrcsorgástól függetlenül az ilyennek azt kívánom, hogy egyszer ő vagy családtagja járjon így. Jó, ne haljon meg, mert értelmetlen halál az ilyen. De ő követelné legjobban a jussát. Sajnálom a biciklis kartács családját.

Deszkás 2009.05.11. 14:30:10

Én csak azt nem értem, ha már fénykép, miért nem az eset miatt kikerült ghostbike van a képen?
Megjegyzem, azzal valamit csinálni kellene, mert egyre ramatyabb állapotba kerül. Vagy vajon mit fognak csinálni velem, ha egyedül odamegyek és elkezdek ugrálni a kerekén, mondván, szeretném újra kiegyenesíteni?

Deszkás 2009.05.11. 14:31:39

@allisfulloflove: Várhatóan lesz mindkét irányba.

Deszkás 2009.05.11. 14:33:25

@Jeriko One: Ha megtaláltad, szólj, mert kételkedem ilyen szabály létezésében.

Közöd?? (törölt) 2009.05.11. 14:33:31

amugy bármilyen autós hívhat engem nyugodtan tanúskodni, én mindig a biciglisek ellen tanúskodom, azt bukják a pert:-) majd legközelebb nem hajt rá az útra a köcsöge

ugyintezo1 2009.05.11. 14:33:43

hát öt nyert perrel a hátam mögött, azt kell mondjam, mind az ötöt a nagyon okos kreszt nem ismerő szabad harcos biciklista bukta el. Ezúton köszönöm az első polgári pert lezáró másodfokú döntést, újra fényezést fizet a delikvens (motorház és jobb bal eleje - és a szakszerviz baromi drága :)
Hollári-hollási hó! Csomagtartóra felkenődőt keresek, hajtás, pajtás!

Deszkás 2009.05.11. 14:35:37

@Közöd??: Aztán majd megbuksz hamis tanúzásért, és lecsuknak. Mellesleg mi az, hogy nem hajt rá az útra? Miért ne hajthatna rá, hisz ő si közlekedési eszközzel halad.

Zsurmi 2009.05.11. 14:36:26

Kultúráltabb helyeken a jogszabályok úgy néznek ki, hogy a közlekedési baleset esetén nem a gyengébb félnek kell bizonyítani, ha a másik volt a hibás.

Hanem feltételezni kell az erősebb fél felelősségét. Ami nem egyenlő a bűnösséggel. Ez kompenzálja a gyengébb fél kiszolgáltatottságát, aki attól függetlenül ki volt a hibás, a helyszínen nem tudja érvényesíteni az érdekeit.

Ez nem egy új dolog, úgy tudom az 1975-ös (!) Bécsi egyezmény ajánlja.

Ez nem csak a kerékpárost, de a gyalogost is védi. Egyben a kerékpárossal szemben is a gyalogost.

Erdőtársulás 2009.05.11. 14:38:19

@allisfulloflove: nem tudom miért gondolják sokan, hogy a "civilizált országban" az a bizonyos két méteres indulósáv a bicikliseknek van. Azt sem tudom, hogy miért gondolják a biciklisek, hogy ők gyorsabban indulnak mint egy gépjármű.
Én azt hiszem, hogy mindkettőre az a magyarázat, hogy összetévesztik magukat a motorosokkal (és robogósokkal).

Zsurmi 2009.05.11. 14:39:40

Kiegészítés: Hanem feltételezni kell az erősebb fél felelősségét., amíg ennek az ellenkezője be nem bizonyosodik.

Aki nem érti miért van: ha rosszul rögzítik a tény-állást, a sérült (gyengébb) fél nem tudja bizonyítani az igazát. Mert megsérült vagy meghalt.

A hatóság is hajlamos az áldozat hibáztatásárára (miért volt ott...), ez is kompenzálja.

PTibor (törölt) 2009.05.11. 14:41:20

az ellenséges komment a következő: azért mert ott a bicikliút, és nekem van elsőbbségem, még nem rongyolok ész nélkül át a zöldön ha tudom, hogy érkezhet balról autó (kis ívben jobbra). jobban féltem a szaros életemet és inkább lemondok a jogos elsőbbségemről.
a legnagyobb baj, hogy sok egyszeri kerékpáros azt hiszi a bringaút bármi ellen véd, pedig "az ellen nem véd", és a rosszabb, hogy sok a "profi" biciklista, aki meg úgy véli neki jár az elsőbbség. Jár persze, de ha nem figyel, akkor a tolókocsi is járni fog.

Az autósok szemszögéből pedig szintén egy necces szituáció. Apám meséli mindig, hogy ilyen helyzet előtt hiába figyeli a párhuzamos bringautat, hiába sasolja még az utolsó pillanatban is a tükröt, van az a kerékpáros aki akkor bukkan fel, amikor már ali lehet megállni. ő még sose ütött el senkit, de a kerékpárosok mindig anyáznak. az autóknak is haladni kell, és nem állhat arra várva, hátha jön egy kerékpáros.

mindkét félnek jobban kell(ene) figyelnie, és igenis le lehet mondani az elsőbbségről, hiszen vannak fontosabb dolgok annál, hogy átmegyek-e azonnal, vagy csak 3mp múlva

valójábannemberci 2009.05.11. 14:41:57

Ma hallott történet:
város egyik veszélyes kereszteződése, már jó pár autós, motoros és bringás hagyta ott a fogát. Az illetékesek dicsőn mutatják be valami sajtótájékoztatón, hogy a sok baleset miatt kamerákat helyeztek el, talán ezzel is felelősebb közlekedésre sarkallva mindenkit.
Elő egyenes adásban láthatta a nagyérdemű, amint a szabályosan közlekedő biciklist elgázolta egy elsőbbséget meg nem adó autós.
Újabban már lámpa vigyázza az út biztonságát...

Perillustris 2009.05.11. 14:42:25

@ugyintezo1: Sajnálattal állapítom meg, hogy - írásodból ítélve - súlyos agykárosodást is okozott a kerékpáros. A nevében is elnézést kérek.

avus · http://avus.blog.hu 2009.05.11. 14:44:04

@Közöd??: Ez a fényképezni tudó mobiltelefonok világában elég merész húzás, de hajrá, nem lesz kár érted, ha emiatt megszívnád.

Persze mindketten tudjuk, hogy csak a szád jár.

tiborkaba 2009.05.11. 14:47:49

Nekem az mindig nagyon tetszik, amikor a Szegedi úton vigyázni kell a bicajosra. Számomra a helyzet azért érthetetlen, mert a Szegedi út másik oldalán ott megy a bicikliút.

Azt már kezdem megszokni, hogy kocsival a 2*3 sávos Róbert károlyon kerülgetni kell a biciklistát, merthát a két utcával arrébb húzódó bicikliút elérhetetlen messzeségben van. De hogy a Szegedin, ahol ott a bicikliút, miért kell az autók között menni, azt fel nem fogom. Leginkább azért nem, mert ha bicajozok, akkor én tudok a fent nevezett bicajúton menni, tehát innen értesítem a T. sporttársakat, hogy nem a bicikliútban van a hiba.

Nem könnyű ám a bicikliutak szükségességéről meggyőzni a bárkit is, ha a meglévőt sem használjuk. Olyan ez mint az ország. Belülről falja fel magát.

Szóval bivcajútra fel, legalább ott, ahol van.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.05.11. 14:48:23

engem ma elütött egy biciglis a szentistvántéren Pécsett.
A sétálós részen.

Annyit mondott csak, hogy a kurvaanyád, aztán visszaült a biciglire és elment.
nekem meg elszakadt a nadrágom, és egy tenyérnyi helyen lejött a bőr a combomról, plusz lukas lett a könyököm.

Legközelebb én is ezt mondom a biciglisnek, ha elütöm.

megtankoltam az UAZt

Közöd?? (törölt) 2009.05.11. 14:49:16

@avus: te azt hiszed megszívhatom? haha a rendőrök ugyanúgy rühellnek titeket mint az autósok vagy én, soha nem fog egy biciglis majomnak igazat adni.
És mégis hogy képzeled járkálsz felhúzott mobillal azt éppen lekapod amikor valaki elüt?:-)))

Perillustris 2009.05.11. 14:50:52

@PTibor: Tipikus autóvezetői hozzáállás. Egyik oldalon habzik a szájuk, ha egy kerékpáros - kétségkívül szabálytalanul - átmegy a piroson, másik oldalon meg a biciklis érdekében azt javasolják, hogy a kerékpáros mondjon le az elsőbbségéről.

Mi az, hogy alig lehet megállni? Nem 30-cal kell befordulni, hanem - ha kell - 5-tel vagy 10-zel, s nem lesz gond az elsőbbség megadása.

Egyébként a kerékpárosok pontosan így tesznek, lemondanak az elsőbbségükről, ellenkező esetben csak a Váci út menti bringaútról naponta szállítanák el a halottakat.

kg-- 2009.05.11. 14:52:02

Csak érdekességképpen írom. Amikor a KRESZ bringásokkal foglalkozó részei születtek, a kerékpárra jellemző sebesség olyan 5...15 km/h lehetett. Sajnos ezek a részek mára elavultak.
Az összes ilyen "problémás" szituáció abból adódik, hogy a KRESZ-ben ott az a le nem írt alapfeltételezés, hogy a bringás csak egy kicsit gyorsabb a gyalogosnál, ezért kb. ugyanúgy észre lehet venni időben, vagy ha mégsem, akkor ugyanúgy meg tud állni, meg tudja védeni magát.

Az elmúlt évtizedekben a kerékpárok nagyot fejlődtek a sebességnövelés irányába, a védelmi lehetőségek ettől a fejlődéstől lényegesen elmaradtak. (Ha autóval falnak megyek 40 km/h-val öv nélkül, a könyv szerint meghalok. Bringán mi védi a 30-40 között tekerőt? Ja, a sisak.) Persze a bringás is beöltözhetne motoros szerkóba, amivel lényegesen nagyobb a túlélés esélye (bár a teherautótól sajnos az se véd, ahogy a Trabi kasznija is kevés olyankor).

Az a fajta kerékpározás, ami most zajlik, sajnos túllépi az ésszerűség határát. A legtöbb bringás olyan vakrepülő, akinek esélye sincs egy váratlan közlekedési szituációt épp bőrrel megúszni, pusztán a sebesség miatt. Egyszerűen a kerékpár technikai lehetőségei és egy átlagember reflexei nem teszik lehetővé, hogy a bringás nagy sebességgel forgalomban menjen. (Az autó csak kicsit gyorsabb, de nagyságrendekkel jobban védi az utazókat. A gyalogos fékútja, manőverező képessége sokkal jobb. Ráadásul a kerékpár "észrevehetősége" nem sokkal jobb egy gyalogosénál, ugyanakkor gyorsabban halad, mint egy kanyarodó autó.) Elkülönített, többszörösen védett utakon lehetne ezt megoldani, de még akkor is ott lenne a lassú bringa - gyors bringa probléma.

Én továbbra is úgy látom, hogy aki azzal ámítja magát, hogy városban kerékpárral közlekedik, az valójában extrém sportol. (Nem minősítésnek szánom, a kockázatot hangsúlyoznám a fentiek miatt.)

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2009.05.11. 14:52:51

Saját példám 9 évvel ezelőttről: szabályosan kerekeztem, egy idióta előttem nyitotta ki az ajtót. Hatalmas bukás, mázli, hogy a mögöttem közlekedő autós nem ment rajtam keresztül. Hárman (!) megálltak autósok, összeszedtek engem, a biciklit, a szétszóródott holmimat. Voltak rendőrök is.
Az autós elmulasztotta a segítségnyújtást. Elegánsan átnyújtott egy névjegykártyát, és ennyi. A Kisgizda pártnak volt valami főtanácsosa.
A biztosító nem óhajtott fizetni. Per volt, a Kisgizda párt fizetett - övéké volt az autó.
120eFt volt a kártérítés, plusz ügyvédi költség.
Nekem szerencsém volt. És jó ügyvédem.

Samott 2009.05.11. 14:56:46

Jobbra, kisivu kanyarodasnal menjen mindenki lassabban... a biciklis meg az autos is. Egyszeru: ha a biciklis nem tud megallni az elekanyarodo autos elott: tul gyorsan ment. Ha az autos nem tud megallni az elotte keresztul huzo kerekes elott: tul gyorsan ment. Elsobbseged meg csak akkor van, ha meg is adjak. (eleve nem vagom, hogy lehet valaki annyira vakmero, hogy komolyabb lassitas nelkul vag at az ilyen szituaciokon)

Perillustris 2009.05.11. 14:56:48

@tiborkaba: Ez roppant okos hozzászólás egy olyan poszt alatt, ami éppen arról szól, hogy az általad favorizált kerékpárúton szenved balesetet a legtöbb bringás.

Solar (törölt) 2009.05.11. 15:00:11

Szerintem a legtöbb autós azt hiszi a kerékpáros azért kerékpáros, hogy bosszantsa őt és direkt ráhúzza a kormányt. Akár ijesztgetésből, akár azért hogy menjé má bzdmg, akár mi okból, de azt látom, hogy megteszik.
Amikor pedig a kerékpáros megijed, blokkol és utána szaltózik a nyeregből, még az autós van felháborodva.
Láttam olyan esetet amikor az autós az elesett és vérző fejű biciklist megrugdosta, hogy él-e még, aztán amikor látta hogy megmozdul, telefonált. De nem adott segítséget. Semmit.
Visszaült a kocsijába. A járókelők adtak elsősegélyt a biciklisnek. (vizet, zsebkendőt, támogatták)
Sok autós egyszerűen elfelejti hogy nem ő szarta a spanyolviaszt, nem az ő seggéből süt a nap, és azt a biciklist az ég világon semmi nem védi ha nekimegy.
Engem is öklelt már fel gyorsan haladó biciklis, amikor nem figyeltem és gyalogosként beszitáltam elé. De ő nagyon rendes volt. Csak simán seggre huppantam, ő mentőt akart hívni. Nekem kellett megnyugtatnom, hogy semmi bajom, tudom, hogy hirtelen változtattam irányt, esélye sem volt kikerülni. Jobban megrémült mint én.
Ennyire nehéz az autós társadalomnak beismerni hogy adott esetben hibáztak és vállalni a felelősséget?! Miért?! Attól kevesebbnek fogják őket tartani az ismerősök?!

tiborkaba 2009.05.11. 15:00:55

@Perillustris: Szóval akkor irány az autók közé, mert ott húdefrankó biztonságos???

Perillustris 2009.05.11. 15:01:45

@kg--: "Egyszerűen a kerékpár technikai lehetőségei és egy átlagember reflexei nem teszik lehetővé, hogy a bringás nagy sebességgel forgalomban menjen."

Akkor 130-cal autózni miért nem extrém sport? Mert véd a karosszéria? Ne röhögtess!

Érzem, hogy írásod nem rosszindulat vagy ellenségesség vezérli, hanem egyszerűen a városi kerékpározás jelentőségének és formájának nem ismerete.

Perillustris 2009.05.11. 15:02:35

@tiborkaba: BiztonságosABB! Városon belül mindenképp.

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2009.05.11. 15:04:17

@ugyintezo1: Cím, kocsid típusa? Ha már enynire gerjedsz a károkozásokra, én szívesen kezelésbe veszem a járgányt néhány tőrvégighúzás és féltégla-odabaszás erejéig az egyik éjszaka, aztán majd pereskedhetsz az atyaúristennel, meg szaladhatsz sírni a római pápához, ügyintézőkém.

victoriginal 2009.05.11. 15:04:28

csak azt tudom tanácsolni, hogy kerékpárral mindig az úton haladjunk, és ne az út legszélén, hanem a jobb első keréknyomtávban.

ebben az esetben látnak minket az autósok. az, hogy emiatt lassítaniuk kell, az az ő bosszúságuk, de inkább fékezzenek egyet, mint mi összetörjük magunkat.

Deszkás 2009.05.11. 15:04:59

@Közöd??: A rendőr nem is ad senkinek sem igazat. Majd a bíró! A rendőrnek nem ez a dolga, eszetlenke! Gratulálok a sok hülye commentedhez!

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.05.11. 15:05:14

@Perillustris: Az én az, mert ahol 130-cal autózol, ott kerítés véd a vadaktól, és ki vannak tiltva apuhatestűek, valamint nem egy bicikliszélességű pálya áll a rendelkezésr a haladáshoz.
Valamint nem fúj a szemedbe a szél, a féken rásegítő van.
pl.

Munkaadó 2009.05.11. 15:05:23

Nem hiszem - én autós vagyok, és tisztelem a kerékpárosokat. De az nagyon zavar, hogy a kerékpárosoknak alig 20-30%-a áll meg a piros lámpánál, a többség átcsorog, vagy le se fékez. Utána persze mi vagyunk a felelősök.

(ez a fenti esetre természetesen nem vonatkozik, csak általánosságban írtam le).

metal · http://electric.blog.hu 2009.05.11. 15:05:51

"A tapasztalatok szerint a kerékpárbalesetek felelősei szinte kizárólag a személygépjárművek és teherautók vezetői, akik nem figyelnek kellően a kanyarodás során"

Persze, és a részegen kivilágítatlanul közlekedő bicajosok nem is okoznak balesetet? Meg a járdán tekerő, piroson áthajtók sem ugye?
Nektek is be kellene tartani a szabályokat! Kicsit olyan érzésem van, mint amikor azt emlegetik, hogy mindig a férfiak lépnek félre, mert persze ahhoz nő nem kell!

Ez persze nem ment fel egyetlen autóst sem, ha elüt egy bicajost, de balesetet ők is tudnak okozni!

Nekem még nem volt problémám olyan bicajossal, akit én szorítottam le az útról, sőt ajtót sem nyitottam rá még egyre sem. De bizony találkoztam már szürkületben kivilágítás nélkül a sáv közepén tekerővel (kb 10 centi választotta el a hölgyet a haláltól)!

tiborkaba 2009.05.11. 15:06:05

@Perillustris: Ezt kifejtenéd bővebben?

Tényleg érdekel a véleményed, mert én speciel úgy gondolom, hogy ha bicajozok, akkor a kerékpárúton nagyobb biztonságban vagyok, mint az úton. Jó, való igaz, hogy a bicajúton is figyelni kell, ha az autók keresztezik, nem lehet ész nélkül átrongyolni, még ha nekem is van elsőbbségem. De pl nem szorítanak le az autók, stb. Szóval szerintem sok előnye van...

Kis ember 2009.05.11. 15:06:06

Meg kell szüntetni a használhatatlan kerékpárutakat.
Le az útra!

Kuku 2009.05.11. 15:06:14

Ezt jó tudni.
Ha már elkerülhetetlen a koccanás, ezentúl a slusszkulcsot kell csak azonnal kihúzni, és kidobni az ablakon kívülre. Jó tudom, gyakorolni kell... :)

Valaki írta hogy a kinyíló ajtónál mindig a bringás a felelős, mert előrecsorgott.
Egyrészt ezt jellemzően parkoló autóból kiszálló sofőr okozza, itt a bringás nem hibás (max. figyelmetlen), a sofőr a felelős.
De ha jobbról előz a bringás, az is csak a felelősség fele. Ugyanis a megállást jobbrahúzódással és indexeléssel kell jelezni, ami Budapesten nem elterjedt dolog:
kresz.origo.hu/news_42.html

sacman 2009.05.11. 15:06:21

Hali

Engem egy a belső sávból parkoló furgon gyűrt maga alá (én a külső sávban a padka mellett haladtam a vadiúj még bejáratós robogómmal). A kiskancsó nem ismerte el a felelősségét. Rendőrt hívtunk, felvették az adatokat, közölték a soförrel, hogy ő a hibás. A szab.sért. előadó is a furgonos felelősségét állapította meg. A paraj ezt sem fogadta el, fellebezett. A BUDAI KÖZPONTI KERÜLETI BÍRÓSÁGRA került az ügy, ahol néhány héttel később BIZONYÍTÉK HIÁNYÁBAN megszüntették az eljárást. A biztsító természetesen erre hivatkozva nem fizetett totálkáros néhány hnapos Piaggio-ra. Máig nem tudom eldönteni, hogy a bíró ekkora ökör és fingja sincs a kreszről, vagy egyszerűen megkenték. Egy jó tanács: ha valami vitás eset van, mindenképpen el kell menni orvoshoz és hazudni valami sérülést mert a szabálysértési eljárásban a sértettnek ( A BKKK szerint) semmilyen joga sincs az eljárással kapcsolatban így teljesen ki van szolgáltatva a "törvénykezésnek"

Perillustris 2009.05.11. 15:07:37

@Samott: "Jobbra, kisivu kanyarodasnal menjen mindenki lassabban... a biciklis meg az autos is."

Így van. Jelen esetben viszont arról beszélünk, amikor a kerékpáros nem kanyarodik kisívben, hanem egyenesen megy és elsőbbsége van. :P

Kuku 2009.05.11. 15:07:41

@tiborkaba: az autók nem szorítanak le. A balesetek 99,9%-a nem gonoszságból történik, hanem figyelmetlenségből. Ha lát az autós biztonságban vagy. Az úttesten pedig több száz méterről lát.

Deszkás 2009.05.11. 15:08:13

@kg--: Khmm. Más országok nagyvárosaiban mégis miért lehet normálisan közlekedni biciklivel? Mondjuk Amsterdamban? Ne mond már nekem, hogy a városi biciklizés extrém sport! Oda kell figyelni rájuk, meg kell adni nekik az elsőbbséget, ha épp arra járnak, nem leugatni és lenézni kell őket.

PTibor (törölt) 2009.05.11. 15:09:38

@Perillustris: kb pont erre számítottam.
se autóm, se jogsim. (a kresszel tisztában vagyok).
viszont rendszeresen kerékpározom és látok egyet mást. illetve másképp látok dolgokat.
lehet nem volt egyértelmű fogalmazásom az előbb.. nem arról van szó, hogy 30-cal veszi az autós a kanyart, hanem arról, hogy ugyan 10-zel, de az utolsó pillanatban kerül a bringás a képbe, és mivel csak a zöld szint látja megállás nélkül próbál áthaladni.. erre mit kéne gondolni?
jó példa erre a vágány - dózsa sarok, ahol a híd alatt sötétben jön a bringás, nehéz észreveni. ha az autós elkezd kanyarodni, akkor miért kell eléugrani? vagy lehet akármelyik olyan kereszteződést mondani, ahol hasonlóan néz ki a szitu. tudom jól, hogy az autósnak mennyire kell(ene) figyelnie, de fontos, hogy én is legalább annyira figyeljek, hiszen ha ütközés lesz belőle nekem mégiscsak jobban fáj.

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2009.05.11. 15:10:03

@tiborkaba: Gondolom, nem gyakran biciklizel a városban. A helyzet az, hogy a legtöbb bicikliút olyan szar, ráadásul tele van gyalogosokkal, hogy fele olyan gyorsan ha lehet haladni rajtuk, mint az autók között. Nálunk nem azért építenek ugyanis bicikliutat, hogy a normális közlekedés lehetőségét biztosítsák a bringásoknak, hanem azért, hogy takarodjanak lefele az utakról, mindegy, hogy hova. Ha meg az ember siet, akkor nem takarodik... ennyi a magyarázat. Senki sem azért megy az úton, mert imádja, ha kivasalják.

Deszkás 2009.05.11. 15:12:35

@Samott: Őő mi az, hogy ha a biciklis nem tudott megállni, akkor gyorsan ment? Miért ment gyorsan? Mert egy szabálytalanul elé került autó előtt nem tud megállni? Ne már!!

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.05.11. 15:12:49

@Zigomer Trubahin: Tehát a biciklis nem megy a bicikliúton, ha siet,mert a bicikliúton ott a többi biciklis, meg a gyalesz.
És ez így van jól, így helyes, ezt kell tenni, hiszen siet a biciklis.

Hátbazeg, én meg azé gyorshajtok, mert sietek.

Lunitari 2009.05.11. 15:14:10

A durva, hogy a teherautós tagad és ezek szerint egy lelketlen nyomoronc. Ha én megölnék így egy másik embert lelkileg is nehéz lenne elviselni, nemhogy pofátlanul tagadni.......

Kuku 2009.05.11. 15:14:15

@tiborkaba:

"Nem könnyű ám a bicikliutak szükségességéről meggyőzni a bárkit is, ha a meglévőt sem használjuk. Olyan ez mint az ország. Belülről falja fel magát.
Szóval bivcajútra fel, legalább ott, ahol van."

Ez az írás egy olyan áldozatról szól, aki még élne ha az úttesten teker. A halálát egy bicikliút okozta azzal, hogy elrejtette a teherautó sofőrjének szemei elől. A profi bringások ezt tudják, és inkább az úttesten mennek. Más kérdés a bringaSÁV, ami mindkét oldalnak jó megoldás lehet a városban.

metal · http://electric.blog.hu 2009.05.11. 15:15:10

@PTibor: "nem arról van szó, hogy 30-cal veszi az autós a kanyart, hanem arról, hogy ugyan 10-zel, de az utolsó pillanatban kerül a bringás a képbe, és mivel csak a zöld szint látja megállás nélkül próbál áthaladni.. erre mit kéne gondolni?"

Sajnos ez a része a KRESZnek úgy szar ahogy van, mivel a bicikliseknek van elsőbbsége, de aki autózik, az tudja, mennyire nehéz észre venni egy tempósan érkező biciklist. Persze a szabály az szabály, de ha olyan szituációkat teremtünk, ahol nehéz észlelni a gyorsan érkező elsőbbséggel rendelkező biciklist, aki ráadásul még nagyságrendekkel is sérülékenyebb, akkor abból sok baleset lesz, és sok halál!

Smacika 2009.05.11. 15:15:55

Kicsit a biciklisek is magukba nézhetnének.
Hány drótszamarasnak van vezetői engedélye?
Hány vizsgázott le kresz-ből?
Miért mindig az autósok a sarasok?
Láttam már olyan bringahuszárt a nyugati felüljárón, hogy 60-nál előzőtt a lejtőn.
Nem kívánom senki halálát, de azért a szuicid hajlam ebben a srácban bennevolt.
Mindenki rinyál csak.Fizet a bringás útadót?Súlyadót?Bármit amit egy autósra rávernek?Csupán azért mert autós?
Miből gondolja a kerékpáros társadalom, hogy nekik alanyi jogon jár a kerékpárút?
Fizessetek útadót, a bicikli árába építsenek be valami sarcot, és akkor lehet habzó szájjal követelőzni.
Addig meg örüljetek, hogy ez még nem jutott eszébe senkinek.

plszegy 2009.05.11. 15:16:17

@ugyintezo1: Ha a bicós volt a hibás, akkor fizessen. Ha meg nem volt hibás, akkor meg ugye abból élsz, hogy hazudozol. Derék. Csak nehogy egyszer véletlenül a gyereked legyen "hibás". Az esetet meg csak Közöd?? lássa.

@Közöd??: Nehogy egszer kiszálj az autóból és elcsapjanak egy nagyobbal, mondjuk valami kopaszerős. Akkor aztán neked sem nagyon ad igazat a rendőr. Olyankor ugye neked jól jönne egy bicós tanúskodása. (nekem is van nagy autóm)

kg-- 2009.05.11. 15:17:42

@Perillustris: 130-cal autópályán lehet autózni. Szembejövő elválasztva, keresztforgalom nincs, mindenki egy irányba megy, aki megáll, az a szabálytalan. Normális esetben (értsd: ha nincsenek extrém gyorshajtók vagy baleset) az egymás körül közlekedők sebességkülönbsége max. 20-30 km/h - ami bőven kezelhető egy átlagos autóval, átlagos reflexekkel.

Amiről írtam, hogy ilyen jellegű védett úton lenne reális a bicikli 30-40 km/h-s sebessége.

Mivel a jelenlegi városi közlekedésben a bicikli a legtöbb esetben nem a többi közlekedő ritmusával halad, és az útja sem védett, ezért nem biztonságos. Nem kellene ezt bizonygatnom, sajnos ott a poszt legfelül.

Értem én, hogy elvi kérdést szeretnél csinálni abból, hogy milyen jó lenne ha nagyobb teret kapna a biciklizés. Én ezzel egyáltalán nem vitatkozom. Gyakorlati szempontból írom, hogy a jelenlegi rendszer nem biztonságos.

Pista Bácsi 2009.05.11. 15:18:36

Minden részvétem az özvegyé, DE!!!!

Erről a konkrét balesetről annak idején rengeteget vitatkoztunk valamelyik biciklisblogon (van belőlük annyi...)

Szerintem teljesen jól teszi a teherautó sofőrje, hogy tagadja a vétkességét, mert nem is volt vétkes! Sőt, jobban teszi, ha az életben sem ismeri el. Ha Nagy Péter tényleg olyan spiller, akkor bizonyítsa be, hogy (pont úgy, mint szerinte a többi esetben) a teherautó sofőrje volt a hibás.

Azért, mert valaki kicsi és védtelen (mint a biciklis a teherautó ellenében) attól még nem biztos, hogy a nagyobb fél a hibás.

Szóval hajrá teherautósofőr, ne is ismerd el vétkességedet. Ha TÉNYLEG vétkes lennél, Nagy Péter tanult ügyvéd majd rádbizonyítja. (Semmivel sem jársz rosszabbul ebben az esetben sem !!!)

avus · http://avus.blog.hu 2009.05.11. 15:18:54

@Smacika - Klint Ísztvúd bekaphatja:

Smacika, mennyi súlyadót fizessek a 10 kilós bringám után, hogy a lelkednek jobb legyen?

tiborkaba 2009.05.11. 15:19:14

@Zigomer Trubahin: Biciklizem városban, bár igaz, hobbi jelleggel, tehát nem sietek valahová, mint a futárok vagy ilyesmi.

Ha bicajjal megyek, igyekszem úgy tervezni az utat, hogy ahol lehet bicikliut, ahol nem, ott alacsony forgalmú mellékutca. Ez persze hozzáad pár percet a menetidőhöz. Viszont szerintem sokkal nyugodtabban, veszélytelenebbül biciklizhetek.

Világos, hogy az autósok nem vadásznak a biciklisekre, de a figyelmetlenség mindenütt ott van. Azt nem tudom elfogadni, hogy a bicikliuton kolbászoló gyalogosok miatt kell a kocsik közé menni. Tapasztalat szerint jó kis hangos csengő, és már ugrálnak is félre. Ők sem akarnak elütődni.

Tapasztalatom szerint a legtöbb út pont olyan szar, mint a bicikliút. A Róbert Károlyon pl akkora vályuk vannak, hogy gyalog is kihívás átmenni rajta, olyan mintha lépcsőznék.

Lehet, hogy a XIII ker kivétel, de szerintem nem olyan rosszak a bringautak.

Ha már fikázni kell, akkor azt emelném ki, hogy a bringaúton is kell tudni közlekedni, és nem észnélkül kell menni a nagyvilágba.

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2009.05.11. 15:19:36

@kolbászoszsömle: Ha az autósokat külön, használhatatlan utakra terelnék valaki más kedvéért, akkor te is leszarnád. És nem a többi biciklisről van szó, hanem az bicikliút-burkolatok kriminális minőségéről, meg a sokkal több kereszteződésről (kihajtó autók stb.), amivel találkozol. Mellékesen: a kresz szerint a "Gyalog- és kerékpárút" jelzéssel ellátott bringautakat ugye nem is kötelező használni.

Deszkás 2009.05.11. 15:20:43

@PTibor: Naponta járok arra autóval. Ha én jobbra kanyarodok, előtte látnom kell a jobbra a járdára kitett biciklis és gyalogos út jelzést, (aki nem látja, az menjen e szemészhez, adja vissza a jogosítványát,) tehát számítanom kell jobbra kanyarodásnál biciklisre. Én ma is meg tudtam adni az elsőbbséget az érkező biciklisnek. Más miért nem?

avus · http://avus.blog.hu 2009.05.11. 15:21:22

@kg--:

"Mivel a jelenlegi városi közlekedésben a bicikli a legtöbb esetben nem a többi közlekedő ritmusával halad, és az útja sem védett, ezért nem biztonságos. Nem kellene ezt bizonygatnom, sajnos ott a poszt legfelül."

A poszt olyan balesetről szól, amikor a bringás bicikliúton haladt...

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2009.05.11. 15:21:50

@tiborkaba: Abban tökéletesen igazad van, hogy bár minden részvétem az áldozaté... de aki bringásként körülnézés (ez esetben balra nézés) nélkül belehajt a bringaúton egy kereszteződésbe, az mindenképp az életével játszik.

Deszkás 2009.05.11. 15:23:22

@Smacika - Klint Ísztvúd bekaphatja: ilyen alapon akkor a gyalogosnak sem jár járda, ugyebár?!

plszegy 2009.05.11. 15:23:24

@Smacika - Klint Ísztvúd bekaphatja: Ájájáj. Hány kiló az autód? Mennyi egészségügyi problémát okoz? (Ugye az egész családodban nincs aszmás, meg allergiás) Az bele van építve valahova, hogy azoknak a kezelése is pénzbe kerül. A bicós is fizet adót, bicigliútnak meg elég a járda szintű terhelés elviselése. Az autónak nem hiszem. A gyalogos is fizssen a cipőért? Szerintem az benne van a mindenféle levont dolgában. Abban egyetértünk, hogy a bicós is ismerje a KRESZ-t. És tartsa is be. Az AUTÓS is.

Samott 2009.05.11. 15:23:29

@Perillustris: @Deszkás: Erdektelen hogy a kerekesnek elsobsege van-e vagy sem... ha az autos jobbra kisivben kanyarodik es igy keresztezi az utjat biztos, hogy o huzza a rovidebbet. Az autos azert lassitson mert o a nagyobb, vigyazzon a kisebbre a kerekes meg azert mert o a kisebb o szivhatja meg a szituaciot. Egy 20 kilos drotvazon tekerve egy-masfel tonnas aceldobozok kozt erdektelen hogy van-e elsobbsege a biciklisnek... ha volt akkor talan egyszerubben kap karteritest a csaladja utana. (bar mint a cikk irja ez sem biztos) Nem azt mondom hogy ez igy jol van, de ez a helyzet.

automentesnap 2009.05.11. 15:24:27

@Erdőtársulás:
"nem tudom miért gondolják sokan, hogy a "civilizált országban" az a bizonyos két méteres indulósáv a bicikliseknek van."

Nézd csak: criticalmass.hu/forum/20090228/bike-box-magyarul

Smacika 2009.05.11. 15:24:50

@avus: semennyit se fizess, de ne is várd el, hogy az útalapba becsordogáló összeget kerékpárútra költsék.Csak vártok az utakra, de ki fizesse ki?
Mert úgy látom igény van rá, csak ne kelljen tenni érte semmit, azon kívül, hogy a mellényt veritek, meg tüntettek.
Az eléggé tisztességtelen az autósokkal szemben.
Tudod, mint a 4-es metró.
A vidékiek adójából is finanszíroznak egy olyan közlekedési formát amit Mari néni meg Józsi bácsi sosem fog használni, mert nem megy el a városba.

PTibor (törölt) 2009.05.11. 15:24:53

@metal: erről van szó..
épp ezért "kampányolok" a lemondás mellett.. vagy legalább a lassítás mellett.. :)

@tiborkaba: tegnap konkrétan a bicikliúton jött szembe apuka a kisfiával. kisfiú hátrafordult és sodródott középre. kiáltottam, fékeztem, viacolor megdobott -> blokkolt a kerék, húztam ki a fűbe. ÉS a legrosszabb, tök természetesen haladtak tovább.

és sajna ez nem csak egy kisfiúval esik meg. és nemcsak oylan helyeken, ahol van "bukótér".

Silent Bob 2009.05.11. 15:26:02

@Közöd??: A kerékpárúton ment, ott ütötték el te paraszt.

Deszkás 2009.05.11. 15:26:15

@Pista Bácsi: Akkor szerinted ki a hibás? Kit lehet felelősségre vonni az ügyben?

Pista Bácsi 2009.05.11. 15:26:31

Azért a szövegben mennyire megy a hangulatkeltés...

Szegény biciklis a családjához sietett haza. Ja.

Meg, hogy a tanúk EGYBEHANGZÓ nyilatkozata szerint a teherautósofőr volt a hibás. Ja...

Itt az Index cikke, miszerint aki közel volt, az szerint a biciklis volt a hibás:

szerk.index.hu/politika/belfold/budapest/bic1108/

Agyalap 2009.05.11. 15:27:02

@Perillustris: Nem akarom mondani mit csinálhat a biciklis az elsőbbségével a kanyarodó autóval szemben. Ha ő egyenesen haladtában is lassabra venné a tempót, több esélye lenne megóvni a karosszériáját... Az eset után sokra megy a "nekem elsőbbségem volt" szöveggel. Persze ha fontosabb az elsőbbsége mint az élete - csinálja.

tiborkaba 2009.05.11. 15:27:07

@Kuku: Igazad van, de nem ennyire fehér és fekete a helyzet.

A megoldás az, ha kölcsönösen figyelünk egymásra. Nem elég annak tudatában közlekedni, hogy védett úton vagyunk. Sem gyalog, sem, biciklivel, sem robogóval, sem autóval, sem kamazzal. Ha biciklizek, és látom, hogy a dömper kanyarodni készül, igenis lassítok, megállok, mégha nekem is van elsőbbségem, mint ahogy autóval is ezt tenném. Azért, mert tudom, hogy esetleg nem lát engem. Mert amikor autózok, és megnézem, hogy jön-e bicajos, eszembe jut, hogy ha most elbambulnék, milyen könnyű lenne elütni valakit. És amikor bicajozok, akkor ez eszembe jut. És féltem a tyúkszaros életemet.

Mert igenis, amikor bicajon ülök, egy kis puhatestű pondró vagyok, és baszhatom, ha nem adják meg az elsőbbséget. Tolószékből faszán lobogtathatom a papírt, hogy nekem volt igazam.

Szóval figyeljünk EGYMÁSRA.

plszegy 2009.05.11. 15:27:24

@Smacika - Klint Ísztvúd bekaphatja: Vidéken is feltalálták a kerékpárt és elég sok Mari néni meg Józsi bácsi örül neki.

Smacika 2009.05.11. 15:28:08

@plszegy: A kérdésedre a válasz:
Nincs autóm, sőt bringázom rendszeresen, csak én nem vagyok ökoterrorista, megtanultam együtt élni a gondokkal, nem szaladok minden szir-szarral a jogaimért küzdeni.

Perillustris 2009.05.11. 15:28:20

@tiborkaba: Újpest-Rákosliget bringautakkal tarkított útvonalon kb. másfél óra, szabályosan, ám vegyes forgalmú közúton 40 perc. Nem lényegtelen különbség.

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.05.11. 15:28:50

milyen kormánya van ennek a bringának?!

cryo000 2009.05.11. 15:29:34

Smacika: megnyugtatlak, a legtöbb autós alig-alig ismeri a KRESZt. Vagy te nem így tapasztaltad? ;)
(Mielőtt fölöslegesen habzani kezdenénk: autózok, motorozok és kerekezek.)

kg: a baj az, hogy a jelenlegi közlekedési morál mellett T34-es alatt semmivel sem biztonságos az utakra menni. Ha nem hiszed, nézz utánna a baleseti statisztikáknak! Arra külön figyelj, hogy a balesetek hány százalékában ült autóban az illető, ami, ugye, biztonságos ;).

2009.05.11. 15:29:53

@kg--: Szerintem is az alapprobléma az amit írsz ... Van a lassú biciklis, akinek ideális a kerékpársáv, de nem szabadna soha főútra hajtania, és van a gyors biciklis, aki tőlem nyugodtan mehetne a buszsávban is, mert gyorsabb a busznál. Na nekik viszont tökéletesen alkalmatlan a kacskaringózó, gyologosokkal súlyosbított biciklisáv.
A KRESZ képtelen kezelni ezt a kettőséget, ahogy a biciklisek 90%-a is képtelen egyszer elolvasni a KRESZ-t ... Nem zavar, ha átmennek a piroson, az sem, ha szabálytalanul előre mennek az autósorok között/mellett (mert valahol olvasta ... röhögnöm kell), sőt, talán még az egyirányú utcában forgalommal szemben kerekezők se zavarnak, HA jól láthatóan tisztába vannak azzal, hogy maximálisan szabálytalanok és ezért a lehető legnagobb körültekintéssel teszik ezt.
Azokkal nincs probléma, akik naponta 5-10 km-t lenyomnak Bp-n, azokkal van baj, akik nulla forgalom- és szabályismerettel nekiállnak tépni a városban.
A témához meg csak annyit, hogy a leírt szitu valóban a legveszélyesebb, az autosnak nagyon nehéz észlelni a jobb hátsó holttérből érkező biciklist; sokan nem indexelnek, így a biciklisnek sincs esélye kitalálni mit akar az autós, az egyetlen megoldás, ha belámppázzák a veszélyes helyeket.

Pista Bácsi 2009.05.11. 15:30:27

@Deszkás: Ha nem a teherautósofőr volt a hibás, akkor majd a vétkest vonják felelősségre!

tiborkaba 2009.05.11. 15:30:42

@PTibor: Ismerős, csak a gyerek alatt volt kis bicikli.

Deszkás 2009.05.11. 15:31:13

@Smacika - Klint Ísztvúd bekaphatja: De Mari néni és Józsi bácsi háza előtt is épül aszfaltút, amit a városban lakók adójából építenek, mert nem hiszem, hogy csak az ő adójukból ez kijönne. De szerintem ez a mi kinek a pénzéből épül, hagyjuk, mert nagyon fura dolgok fognak kijönni, és meglepődsz, de nagyon!

Hozzá Szóló 2009.05.11. 15:31:25

Nekem aztán édesmindegy, hogy ki hol jár, csak egy fontos: a gyalogosoktól több járdarészt ne vegyenek le bringásoknak, görkorisoknak meg hódeszkásoknak, most már illene az autósoktól elvenni, ja és véletlenül se jöjjenek föl a bringával a járdára, max ha tolják. Ha ezeket betartják, akkor lesz igazán béke.

plszegy 2009.05.11. 15:31:51

@Smacika - Klint Ísztvúd bekaphatja: OK, de én egy sérelmemre elkövetett esetben azért küzdök a jogaimért. Ha bringázol akkor a terhelős, szmogolós rész nem neked szólt. Bocs.

Smacika 2009.05.11. 15:32:15

@plszegy: Igen örül Mari mama, meg Pisti papa.
De nem anyázik, perel, critical mass-ol.
Felül és fütyörészve teker.
Pontleszarja, hogy milyen úton megy.

Erdőtársulás 2009.05.11. 15:34:16

@automentesnap: Mint az a magyarázatból jól látható, ez nem egy előretolt sáv azért, hogy "kilőjjön" a biciklis (nevetséges), hanem egy jobbra kanyarodást segítő sáv ott, ahol a bicikliút az úttest bal oldalán helyezkedik el (egyirányú utcánál lehetséges).
Ez nem azonos a mopedeseknek szánt induló résszel, ami Európa nagy városaiban számtalan helyen található. Biciklivel azokban nemajánlott kóricálni.

Smacika 2009.05.11. 15:34:55

@Deszkás: Igen hagyd csak.
Azért azt hinni, hogy a falusi emberek becsengetett sarcából, dézsmából, tizedből a falusi profitál, több mint optimista látásmód. :-)

lápi lidérc 2009.05.11. 15:35:00

@Zsurmi:
Ez megint egy nagy hanta egy féleszű biciklis fűtől szétkúrt agyából.
Kulturáltabb helyeken a biciklisek is betartják a szabályokat, különben megbüntetik őket, mint a picsa.

Az autók között pedig TILOS előrecsorogni a jelenleg érvényben lévő KRESZ szerint, amit a városi parasztoknak (=biciklis) is ismerniük kéne.

Perillustris 2009.05.11. 15:35:42

@tiborkaba: Nincs ezzel baj, bár érdekelne, vajon hány autós lassít vagy áll meg - nem jobbkezes - keresztutcáknál. Egy sem. Mindenki feltételezi, hogy a mellékútról érkező meg fogja adni az elsőbbséget.

Itt arról van szó, hogy az infrastruktúra tervezői - kellő tudás és sok esetben akarat hiányában - tulajdonképpen csapdahelyzetbe kényszerítik a kerékpárost és autóst is, aztán felteszik a kezüket: ők nem hibáztak, hiszen ki van táblázva minden.

Angliában szinte minden kerékpáros és gyalogos átkelő szintbeli, így a zebra kvázi fekvőrendőrként funkcionál, lassításra kényszerítve a kanyarodót.

relhist 2009.05.11. 15:36:13

Az autós-biciklis viszony normálisabbá tétele érdekében szerintem néhány kerékpárosokra vonatkozó szabályt módosítani szükséges:
- legyen kötelező a biciklisnek a kötelező biztosítás is a védőfelszerelés mellé. Nincs is annál jobb dolog, mikor a biciklis hibájából bekövetkező személyi sérüléssel nem járó balesetből fakadó fényezési károkat zsebből lehet fizetni. Perelhetem ugyan, meg kérhetem a háztartási biztosítása terhére a kifizetést, de azért lássuk be, nem egyszerű dolog.
- a kereszteződésben elsőbbséggel rendelkező biciklis úton a biciklis számára a kereszteződés megközelítésének sebessége legyen max 5 km/h, mert az autóval párhuzamosan haladó biciklis 90%-ban holttérben van, akár hol is van a kerékpárút.
- a jobbról előzés szigorítása (pl. parkoló autó és forgalmi sáv között), mivel ott a biciklis mindig holttérben van.
- beláthatatlan kereszteződésbe legyen tilos a járdára kerékpárutat festeni

Thyb 2009.05.11. 15:37:48

@Közöd??: ne pattogj, lovaskocsival be sem engednek a belvárosba.

Egyébként jobbról előrecsorogni 1.veszélyes, 2. jogszabályok szerint tilos (van, hogy én is megteszem, ha nem veszélyeztetem a visszapilantót, vagy a fényezést)
Ugyanakkor jobbról megtehető, mert az előzésnek minősül. Épp ugy ahogy az autó meg tud téged előzni, ugy te is megelőzheted a gépkocsisort.

Egyébként visszatérve a cikkre; egyhamar nem várható itélet, mert azzal mindenki tisztában van, hogy a BP-i kerékpárutak (mint az emlitett szakasz sem) nem felel meg a közlekedésbiztonsági előirásoknak, ha pedig elmarasztalnák a soffőrt akkor a per 4x-sét huzhatná rá a fővárosra. Kártérités, meghurcolás, időkiesés stbstbstb.

Viszont mivel a kerékpárutak nagyrésze nem megfelelő ezért a városnak uj koncepciót és megoldást kellene kialakitani mert a már most meglévő kerékpárutakra is az EU tejelt szépen, igy visszatarthatnák a további téritésmentes összegeket amiket kerékpárutakra akarnak felvenni. Vagyis 1 hamar itt senki sem fogja kijelenteni azt, hogy rossz a koncepció, max. maga a bringás társadalom, annak meg tul gyenge a hangja, hogy bárhova is elérjen,

cryo000 2009.05.11. 15:38:13

Egyébként, ha már történelem leckéket veszünk arról, hogy miért nem jó a kerékpár a városban, akkor megjegyezném, hogy városaink túlnyomó többségét nem autóknak tervezték! Tessék szépen lovaskocsival közlekedni. :DDDD
(Mielőtt ütnénk egymást, ez ironia volt.)

Deszkás 2009.05.11. 15:39:27

@Pista Bácsi: Hmm. hmm.
"Egy szemtanú szerint a teherautó a Stefánia úton, párhuzamosan haladt a bicikliúton közlekedő kerékpárossal, majd jobbra, a Thököly útra fordult, és nem adta meg az elsőbbséget a továbbra is egyenesen, zöldön áthaladó biciklisnek.
Egy olvasónk szerint, aki autóban ülve látta a történteket, a biciklis volt a hibás. Úgy látta, hogy a teherautó a Thököly úton haladt a Keleti pályaudvar felé a belső sávban, amikor a Stefánia út kereszteződésében a kerékpáros ráhajtott a zebrára úgy, hogy a gyalogosoknak még piros volt a lámpa."
Rendesen ellent mondanak egymásnak a szemtanúk.

Agagag 2009.05.11. 15:39:50

A teherautó sofőrje egy közönséges gyilkos.
Ennek megfelelően kell kezelni.

Smacika 2009.05.11. 15:40:04

@relhist: A biztosítást jó ötletnek tartom.
Valóban sok olyan eset van amikor a bringás a bűnös és vállvonogatva, vigyorogva elmegy.
De mint kiderült, ők csak kapni akarnak, adni nem.

Thyb 2009.05.11. 15:40:26

@lápi lidérc: Abszolutte nem tilos, ha azt balról teszem meg, mert az előzésnek minősül. Ha én leállok kerékpárral az ut mellett, akkor te is vidáman kikerülsz,

Deszkás 2009.05.11. 15:41:59

@Smacika - Klint Ísztvúd bekaphatja: Mondom, tévúton jársz! Szerinted, amit a falvakban az állam fejleszt, azt az ott dolgozok adójából ki lehet termelni? Hát nem!

Perillustris 2009.05.11. 15:42:05

@Pista Bácsi: "Szerintem teljesen jól teszi a teherautó sofőrje, hogy tagadja a vétkességét, mert nem is volt vétkes!"

Vázolnád a te elméletedet a felelősség megoszlásáról a konkrét esetben?

Pista Bácsi 2009.05.11. 15:42:15

@Deszkás: Jól látod, még a szemtanúk sem egyformán látták a felelősség kérdését, de akkor is volt olyan, aki a közelben volt és a biciklist látta hibásnak.

Ebből kifolyólag a teherautósofőr miért ismerné el, hogy ő volt a vétkes ?!?!

Szerintem osztott felelősséget fognak megállapítani...

Thyb 2009.05.11. 15:42:20

@Deszkás: valóban a teherautó kanyarodott, vissza lehet keresni a cikket, akkor amikor megtörtént a tragikus baleset elég pontosan megfogalmazták

gyrk 2009.05.11. 15:42:35

@kg--: nekem egy kb 20 éves országúti bringám van. azzal 20 éves is lehetett 35-40-nel menni simán. a kreszt be kéne tartani. az autósoknak figyelni kéne a bringásokra és a bringásoknak is az autósokra. hosszú távon úgyis erre vagyunk ítélve.

PTibor (törölt) 2009.05.11. 15:43:25

@tiborkaba: itt már a gyerek alatt is 26os bringa volt, csak nem figyelt..

@Szakadás: tudhatnád, hogy az indexkar a legdrágább exrák közé tartozik..

@lápi lidérc: a városi paraszt megjegyzést kikérem magamnak, mint a városiak mint a parasztok mint a kerékpárosok nevében :P
viszont érdekes ez az ismerni kellene a kreszt. szerintem nagyon sok kerékpáros ismeri a kreszt, persze nagyon sok meg is szegi, de még ha arányosan nézzük, akkor is az jönne ki, hogy az autósok ugyanolyan része nem ismer bizonyos dolgokat, és nem tart be bizonyos dolgokat. és nem fogadom el azt, hogy egyes szabályok nem jók...

plszegy 2009.05.11. 15:43:48

@Smacika - Klint Ísztvúd bekaphatja: Én sokat járok autóval, munkám miatt gyakran vidéken is. Láttom, hogy néhány autós akkor sem figyel a kerékpáros Mari nénire, ha tehetné. És én inkább fizetem a kerékpárutat meg a többit autósként, minthogy a gyerekemnek, nagyszüleimnek, szüleimnek legyen baja. Vagy random Mari néninek, ha éppen előttem száll az árokba az előttem haladó autóstársam bunkósága miatt. Amellett, hogy az autósoknak is egyszerűbb. A szabálytalan bicós pont olyan hülye, mint a szabálytalan autós. De a gyerekemet azért jobban szeretném bicikliúton látni. Hátha hülye.

Deszkás 2009.05.11. 15:43:55

@Perillustris: Azért valljuk be, elég furán nézne ki a Thökölyn keresztbe egy fekvőrendőr. Vagy a Rákóczin, a zebráknál.

Pista Bácsi 2009.05.11. 15:44:05

@Perillustris: Volt olyan szemtanú, aki szerint a biciklis piros jelzés ellenére hajtott az útra.

Ebben az esetben miért is kellene máglyára vetni a teherautósofőrt?!?!

Deszkás 2009.05.11. 15:44:26

@Pista Bácsi: Azt kérdeztem, hogy akkor szerinted ki volt!

metal · http://electric.blog.hu 2009.05.11. 15:44:31

@Szakadás: "az egyetlen megoldás, ha belámppázzák a veszélyes helyeket. "

Hiába van belámpázva, mert együtt kapnak zöldet!

2009.05.11. 15:44:32

@Erdőtársulás: nincs teljesen igazad, mert a második videón jól látszik, hogy azért van ott, hogy a kanyarodó autós nehogy elüsse az egyenesen indoló biciklist.
Viszont az meg teljesen igaz, hogy ez a biciklidoboz csak ott van, ahol bicikliút is, nem pedig a szabálytalanul előrecsorgóknak előregyártott lehetőség, hogy 5 méter múlva újra feltarthassák a forgalmat.

teabore 2009.05.11. 15:44:57

Ha egy AK-47-es lenne nálam a biciklin, valószínűleg nagy általánosságban megadnák az elsőbbséget....

Perillustris 2009.05.11. 15:45:09

@relhist: "a kereszteződésben elsőbbséggel rendelkező biciklis úton a biciklis számára a kereszteződés megközelítésének sebessége legyen max 5 km/h, mert az autóval párhuzamosan haladó biciklis 90%-ban holttérben van, akár hol is van a kerékpárút."

Hahahahahahahha! Ez a nap vicce, köszi! Gondolom az első sorban üvöltöttél, amikor a zebrák maximum 30km/h-val történő megközelítése felmerült.a döntéshozók fejében.

lápi lidérc 2009.05.11. 15:46:10

@Deszkás:
Na ja, mindig jön Amszterdam meg Koppenhága.
De a világon mintha lenne még pár város ezen a két (pl. Budapesthez képest) kisvároson kívül is, ott meg nem.

(Ja, persze, Amszterdamban füvezni is lehet.)

lápi lidérc 2009.05.11. 15:47:16

@Zigomer Trubahin:
Meg kell őket büntetni rendszeresen a KRESZ megszegéséért, akkor majd letakarodnak.

lápi lidérc 2009.05.11. 15:47:19

@Zigomer Trubahin:
Meg kell őket büntetni rendszeresen a KRESZ megszegéséért, akkor majd letakarodnak.

2009.05.11. 15:48:08

@PTibor: Az a baj, hogy sokan úgy gondolják, hogyha eleve kanyarodó sávban vannak, akkor nem is kell indexelni.

@metal: hát pont ez a baj ...

Pista Bácsi 2009.05.11. 15:48:25

@Deszkás: Nehezet kérdezel...

Lehetett a biciklis, de lehet, hogy a kereszteződés szarul van megtervezve (forgalomtechnika, vagy a lámpa), ebben az esetben akár a tervező is lehet hibás...

Boo 2009.05.11. 15:48:28

A poszthoz kapcsolódva, van valakinek linkje, vagy szkennelt szerződése, amiben a biztosító kiköti, hogy a káreseményre addig nem fizet, amíg valamelyik fél büntetőjogi, vagy szabálysértési felelősségét meg nem állapítják? Így kicsit furcsának hangzik, hogy a polgári (biztosítási) szerződés, büntetőjogi megállapítást kér.

Deszkás 2009.05.11. 15:48:41

@Pista Bácsi: Hogy lehet osztott felelősség? Itt vagy a biklis ment át a piroson, ahogy azt az egyik szemtanú állítja, vagy a teherautó nem adta meg az elsőbbséget. Olyan itt nincs, hogy mindketten hibáztak! Vagy ha van, mond már, mi alapján lenne az! Kiváncsi lennék rá.

Feketecsuklya 2009.05.11. 15:48:57

Én nagy kocsival járok, meg kicsit több vagyok 100 kilónál, de nem szoktam ráhúzni a kocsit, meg dudálgatni a bringásokra, ha keskeny úton előttem teker.
De attól kezdek egy kicsit ideges lenni, hogy reggelente, amikor a Liszt Ferencről kanyarodnék az Andrássyra, jó időben 3 alkalomból 2x átteker egy köcsög fékezés nélkül a piroson.
Ha elütök egyet , először keresek tanút, hogy ne engem varrjanak be, utána megnézem, hogy él-e....

Perillustris 2009.05.11. 15:49:21

@Pista Bácsi: A bicajos és a teherautós egyszerre kap zöldet. Én nem tudok olyan szemtanúról, aki pirosat látott, ellenben van legalább három, aki zöldet.

RomperStomper 2009.05.11. 15:50:07

Gratulálok, újra itt a menetrendszerű demagóg kerékagy faszság. Személy szerint nagyon unom már, hogy gondolkozás helyett mindig csak rinyálni tudtok.

Én bringával járok, de sokatokkal ellentétben ültem már autóban, sőt még teherautóban is, így van némi elképzelésem arról, hogy mit lát belőlünk valki, aki két méteres magassában ül és akár egy 18 méter hosszú, 40 tonnás jármű van mögötte. Röviden szólva lószart se. Ha összecsinálja magát az erőlködéstől, akkor se.

Jöttök itt a gonosz nagy monstrum elütötte a kedves családjához igyekvő kis biciglistát szöveggel, de az meg sem fordul a fejetekben, hogy hogy a jó büdös életben lehet, hogy a bringás nem vette észre a gonosz nagy monstrumot? Lehet itt akármilyen szabályt hozni, azonnal villamosszékbe ültethetjük aki nem vesz észre minket, de attól még a fizika törvényei nem fognak megváltozni és ha ilyen járművekből bizonyos esetekben a maximális odafigyelés ellenére is képtelenség észrevenni egy aprócska bringást (márpedig az, csak egyszer próbáljátok ki), akkor igenis fel kell fogni, hogy a bringásnak is kell figyelni, hiába van valahol elsőbbségünk.

Hőzönghettek, a seggeteket verhetitek a földhöz dühötökben, de ha nem bírjátok felfoni azt az alapszabályt, hogy zárt járműben ülő sofőr minden esetben nehezebben vesz észre titeket mint fordítva (különösen ha valaki ezerrel teker), akkor előbb-utóbb ti is el lesztek gázolva. Kérdés, hogy mennyiben segít majd rajtatok, ha ezt követően az autó/teherautó vezetőjét nyilvános megkövezésre ítélik, nem lenne-e egyszerűbb elfogadni a fizika törvényeit és ezeknek megfelelően közlekedni.

Én a magam részéről inkább az elsőbbségemről mondok le mint az életemről, ebbe még senki nem halt bele. Gondoljátok át...

lápi lidérc 2009.05.11. 15:50:30

@Kuku:
nem, a halálát az okozta, hogy volt olyan barom, hogy nem gondolta át, hogy a teherautó amikor megkezdte a kanyarodást, nem látta, hogy ő 40 km/-val oda fog érkezni a kereszteződésbe, és lesz annyira tahó, hogy hiába látja a kanyarodó teherautót, nem áll meg, mert ő a biciklis, az utak királya, akinek elsőbbsége meg joga van.

Aki ennyire hülye, az haljon meg. Idéztem Moldovától.

Perillustris 2009.05.11. 15:50:48

@Deszkás: Természetesen nem ezekről a helyekről van szó. Az ilyen helyeken bőven elég lenne, ha nem lenne egyszerre zöld a kerékpárosoknak/gyalogosoknak és a kanyarodó járműveknek a lámpa.

metal · http://electric.blog.hu 2009.05.11. 15:51:27

@Smacika - Klint Ísztvúd bekaphatja: "az egyetlen megoldás, ha belámppázzák a veszélyes helyeket. "

Azt kevesen tudják, hogy a legtöbb lakásbiztosítás fizeti a bringával okozott kárt!

Pista Bácsi 2009.05.11. 15:51:48

@Perillustris: Látom, hogy te is csak írsz, de nem olvasol!!!

Már linkeltem a cikket, légyszíves OLVAS!!!!

szerk.index.hu/politika/belfold/budapest/bic1108/

Itt van olyan szemtanú említve, aki szerint a biciklis a piros jelzés ellenére hajtott be a kereszteződésbe.

Ha valaki még a jövőben jelzi, hogy nem olvasta volna, akkor nagyon szívesen belinkelem ezerszer is!!!

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.05.11. 15:52:01

ha a bicajosnak piros volt, akkor a teherautónak is, nem?

plszegy 2009.05.11. 15:52:26

Az autósokat is rendszeresen meg kéne ezért bűntetni. Kisvárosban álló autó mellett zebránál rendszeresen elhúznak egy iskola előtt. Engem meg megvágtak hatvankevéssel a városnév táblánál. (jahogy az ilyen szűrésénél a rendfentartó szerveknek nem a csekkírásból állna a meló) (Ház és lakott rész már kb 1-2 km óta nem volt)

Deszkás 2009.05.11. 15:52:51

@Pista Bácsi: Nem hsizem, hogy egy bírósági perben a tervezőt hoznák ki bűnösnek, és végül neki kellene fizetnie.

ff48bp 2009.05.11. 15:53:08

Igen, a biciklisnek is be kell tartani a szabályokat, de azért azt mindenkinek tudomásul kell venni, hogy egész más egy vonatvezetőnek figyelmen kívül hagyni a pirost, egész más az autósnak is és egész más a bicajosnak is, mert a mozdonyvezető tömeges halált okozhat, az autós egy másik ember, emberek halálát okozhatja, mondjuk épp biciklisét, a biciklis meg általában a saját halálát okozhatja. Szóval autósok, nem kell irigyelni a piroson áthajtó biciklist, ő egy öngyilkosjelölt. Ugye hogy attól hogy valaki autóban ül nem lesz rögtön szabálytisztelő állampolgár? Csak éppen a biciklis nem oktatja ki az autóst az utcán, nem dudál rá méltatlankodva, ha az megy át a piroson. És a piroson áthajtásnál nincs különbség, hogy mióta piros lámpa, ugye?

Thyb 2009.05.11. 15:53:26

@Perillustris: Nem kell lelassitani, minden kereszteződésben külön kell elengedni a gyalogos-kerékpáros, valamint az autós forgalmat. Nem egy helyen látok a városban olyat, hogy az autós akkor is belehajt a zebrán áthaladó tömeg közé, ha előre jól látható, hogy mi a helyzet. Akkor miről beszélünk. Igaz kicsit megnő majd a várost keresztül haladó forgalom, de legalább az ilyen tipusu balesetek megszünnek. Végül is, az autó egy kényelmes eszköz, amit már oly sokszor hangsulyoztatok, akkor elücsöröghettek benne 30 percel tovább nyugodtan.

cryo000 2009.05.11. 15:55:12

@Feketecsuklya: Mondhatnám, hogy ezeket el kell csapni, de sztem a többségük kölök még - én is kerekezek, és sosem húztam át piroson (igaz autózok is, és álltam már meg satuval zöldnél kerekes miatt). Az a helyzet, hogy itthon bárki kerékpárra ülhet, és már suhanhat is vele. Ez IS egy probléma, amit meg kellene oldani. Kétségtelen. De csak ismételni tudom magam: te is nézd meg a statisztikákat arról, hogy kerékpáros-autós balesetnél hány százalékban vétkes a kerekes.

metal · http://electric.blog.hu 2009.05.11. 15:57:03

@RomperStomper: Te egy épeszű bringás vagy! Sokan nem azok, azok közül is, aki itt rinyálnak!

Perillustris 2009.05.11. 15:57:11

@RomperStomper: Ez így van. De talán pont ezért kell(ene) olyan infrastruktúrát tervezni és építeni, ami a fenti tulajdonságokat figyelembe veszi.

lovacska30 2009.05.11. 15:57:53

Nagyon tisztelem a bringasokat, h nem szennyezik a környezetet, hozza jarulnak h tisztabb legyen alevegö, es nagyra tartom öket azert is mert minden nap mozognak,mig az autosok kicsit el vannak kenyelmesedve. A batorsaguk elött meg le a kalappal, en biztos nem mernek bringaval vegig menni a köruton, szerintem meg hetköznap hajnali 3 kor sem, DE azt soha nem ertem meg-és akinek nem inge ne vegye magara..- h miböl gondoljak h a kresz nem vonatkozik rajuk??? Raadasul mig ha mi autosok nem tartjuk be a kreszt jo esellyel megüntetnek minket, de h valakit kerekparral büntettek volna meg szabalytalansagert olyat meg soha nem lattam..Piroson atmentek, a köruton a nem eppen szeles savokban össze vissza cikaztok, mindenfele iranyjelzes nelkül(en meg ugy tanultam bicajozni h a kezünkkel kell jelezni ha leterünk vagy savot valtunk), lehet, h ti feltek tölünk autosoktol en meg egyenesen rettegek töletek..
Az ajtonyitasokhoz meg annyit, h persze sok a taplo autos is ez teny, de nem ertem h ti miert nem alltok be a sorba? Szoljatok ha rosszul tudom a kreszt-egyaltalan nincs kizarva de en nem emlekszem arra h nektek kötelezö lenne prios lampanal elöre menni az eppen varakozo es a parkolo autok között...

tiborkaba 2009.05.11. 15:57:55

@Perillustris: Valóban igazad van, hogy körültekintő tervezéssel nagyban javítani lehetne a helyzetet, amire szükség is van, mert az emberek jó része birka, és nem lehet arra számítani, hogy körültekintően viselkednek.

De azért mi is hozzátehetnénk a magunkét, az is hozna valamit.

Én pl meg szoktam nézni, hogy a jobbkezest megadják-e, még kocsival is, mert nem nagyértékű ugyan, de javítani drága lenne.

És mert engem arra tanítottak, hogy az elsőbbséggel kitörölhetem, ha még van kezem.

liksoft 2009.05.11. 15:58:51

Csak pár hozzászólást olvastam, így lehet, más már írta. Hiába van a bringásnak előnye, ha Bp kerékpárútjain nem (vagy nehezen) belátható területéről és nem kiszámítható sebességgel érkezik a kereszteződésbe. Autósként félek, lépésben, hetvenhétszer körülnézve kanyarodok - de ezzel dugót okozok. Kerékpárosként inkább leszálok, és gyalogosként (láthatóan, és kiszámítható sebességgel) megyek át a kereszteződésen. Tudom, én vagyok a lúzer, és elsőbbségem tudatában jobban tenném, ha iskolás csoport mögül 40-50-es tempóval támadnám meg a kanyarodó autót. - Amig nem lesznek jól belátható, valóban az elsőbbséget betartható kereszteződéseink (a mostaniak zöme kierőszakolt kényszer kerékpárutak - vagyis csak korlátozottan biztonságosak), csak az egymásra figyelés segíthet. Egyik fél sem erőszakolhatja ki az elsőbbségét. Annak ugyanis csúnya vége van.

2009.05.11. 15:59:10

@Thyb: Mivel se jobbrol nem haladhatsz el melette szabályosam se a sorok között, meg balról a záróvonalon se tudod megelőzni őket, így mint szabálytisztelő biciklis, te is szépen 30 perccel tovább szívhatod a szmogot. Jó az neked ?

Uzi 2009.05.11. 15:59:22

Münchenben nem jelent gondot az autósoknak jobbkanyar előtt lelassítani és 105 fokban fejet hátrafordítani és meggyőződni róla nem jön-e akár 40-el egy biciklis... Én is megteszem, nekem is megteszik. Ennyit igazán megérdemel szerintem az, aki nem szennyezi a levegőt nyomós ok nélkül.
Mondom ezt évi 40K vezetés és 4K városi bicózás alapján

Perillustris 2009.05.11. 16:00:14

@Pista Bácsi: Valószínűleg előbb olvastam a cikket, mint te, de ez nem lényeges. Ahogy az sem, hogy AZÓTA az már tisztázódott, hogy a Stefániáról kanyarodott a teherautós. Ezért hát - ha megengeded - azt a szemtanút már alapból ignorálom, aki szerint a Thököly úton jött a gázoló.

Thyb 2009.05.11. 16:00:20

@RomperStomper: Ebben igazad van, ugyanakkor MINDIG A KANYARODÓ JÁRMŰNEK KELL ELSŐBBSÉGET ADNI A VELE PÁRHUZAMOSAN HALADÓKKAL SZEMBEN.
Tök mindegy, hogy szekéren ül, vagy 25 tonnás dögben. Nekem is van jogsim mindenre és azért ez a szabály az érvényes. Próbálj meg önhatalmulag dobni egy kanyart a Hungária belső sávjából lekanyarodásra. A szgk-sok szednének ki és tipornának rajtad amig védőőrizetet nem kapsz.
Egyébként az autósok 40%-a jobbra kanyarodásnáél cseszik indexelni, de az olyan sem kevés aki ezt balra sem teszi meg. Arra hogy készülsz fel?

relhist 2009.05.11. 16:02:57

@Perillustris:
"Hahahahahahahha! Ez a nap vicce, köszi! Gondolom az első sorban üvöltöttél, amikor a zebrák maximum 30km/h-val történő megközelítése felmerült.a döntéshozók fejében."
Ja. Miért is kérdés ez? A gépjármű kontra zebra kérdés a KRESZ által tisztán szabályozott. A zebrás balesetek nagy része az abszolut gyorshajtás miatt következik be. Aki nem tartja az 50-et, meg a kresz gyalogátkelőre vonatkozó előírásait, azon nem segít a 30KMh, csak a jogsi bevonás, de arra így is lehetőség lenne.
Amúgy meg, ennél jobb ellenérved nincs?

A kerékpáros közlekedés egyszerűen szabályozatlan, avagy a kerékpáros a gyalogosokkal azonos megítélés alá esik, holott a már korábban említett manőverező képesség és sebesség egészen más.

A megközelítési sebesség korlátozása a gyalogosok szintje fölé kicsivel lehetővé tenné, hogy a kereszteződésbe kamikazeként beeső bringás felelőssé tehető legyen a motorháztetőn való átesésért.

Thyb 2009.05.11. 16:03:14

@Szakadás: ha tulélem ....
Engem tavaly egy szemből érkező autós taposott el a bringa uton, pedig nappal volt, ugyanakkor villogott az első lámpám, én voltam a főuton, ugyhogy még csak holt térben sem lehettem neki, amikor megkérdezték a csajt, hogy felelősnek érzi-e magát, akkor rávágta, hogy nem. Honnan kezdődik egy autós felelőssége???
Nekem 19 éve még ugy oktatták, onnantól, hogy becsuktam magam mellet a soffőr felöli ajtót.

lápi lidérc 2009.05.11. 16:03:28

@Smacika - Klint Ísztvúd bekaphatja:
Szerinted a falusiak adója hány százaléka a magyar adóbevételnek? 2 vagy 3?

vjalle76 2009.05.11. 16:03:56

A bringasokat konnyu elutni. Messzirol nem latszanak, halkan es qwa gyorsan suhannak be a kerek ala. Vajon hany szerencsetlen autos ul bortonben, mert rossz idoben volt, rossz helyen, es kinyirt egy kamikaze bringast? Hany csalad esett szet emiatt?
Az elsobbseg egy atveres. Az adja az elsobbseget, aki tipikusan nem tudja eszlelni a jogosultat. Aki eszlelhetne, es elkerulhetne a balesetet, ha nem esz nelkul menne, pedig nem torodik az eletevel, mert "elsobbsege van"... Ezert van ennyi baleset.

kg-- 2009.05.11. 16:04:53

@cryo000: No igen, a közlekedési morál romlása, úgy általában is probléma. Én elvi esélyekről beszélek. Egy autóban "elvileg" semmi bajod nem lesz, ha 30-cal mész, és eléd lép egy gyalogos, vagy bevág eléd bármilyen jármű. Sőt, mivel a testi épségét sem kell féltenie a sofőrnek, jó eséllyel tud korrigálni, amit az autó technikai lehetőségei is segítenek. Még az is lehet, hogy mindenki megússza.
Ha ugyanez bringással esik meg, _nincs esélye_.

Megint a közl. morál, de észre kell venni: Az autós társadalom úgy közlekedik, hogy feltételezi, mindenki más is meg tudja magát védeni minimális szinten.

A bringás kilóg a sorból, az autókkal együtt közlekedik, és maximálisan elvárja, hogy mindenki őt védje - mert a kerékpáros saját lehetőségeivel védekezésre képtelen. Ez egy nagyon durva kivétel az összes közlekedőt figyelembe véve.

Más lenne a helyzet, ha 10-15-tel menne bicaj, de akkor meg nem lenne versenyképes közlekedési mód.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.05.11. 16:05:22

@ff48bp: nemá megmagyarázd, meg megideologizáld, hogymé szabad a biciglisnek átmenni a piroson...

lovacska30 2009.05.11. 16:05:35

@ff48bp: hu azert ez szerintem huzos, gondold at megegyszer.. attol h barmelyik öngyilkosjelölt, en meg hadd ne legyek meghurcolva, vegyek el a jogsimat egy idöre mert akar mint vetlen halalos közlekedesi balesetben vettem reszt.. a lelki reszeröl meg nem is beszelve.. önygilkossagi szandekkal lehet megindulni a Dunanak vagy van meg egy csomo alternativa amit csendben otthon vegre lehet hajtani anelkül, h masokat szivatnanak. Szerintem a kresz mindenkire ugyan ugy vonatkozik gyalogosra kamionosra autosra bringasra, tessek mindenkinek betartani, azert talaltak ki..

lápi lidérc 2009.05.11. 16:07:40

@Thyb:
Olvass KRESZ-t, sokat segít.
Álló járművet csak kikerüli lehet, előzni nem.
Két autósor közt előrecsorogni meg tilos, és itt arról volt szó. Az, hogy egysávos úton elmész az álló autók mellett, az rendben van.

solesz · www.index.hu 2009.05.11. 16:08:10

szép kis flame topik. gratula a közzétévőnek.

egy héttel ezelőtt: apuka, 2 gyermek és anyuka (ebben a sorrendben) éppen átkelni készülnek a gyalogos átkelőn, a kerékpáron ülve.
megálltam a gyalogosátkelő előtt, 1 méterre, folyamatos lassítással, nem csikorgó kerékkel, nem lendületesen. a megállásomban volt egy 2 méteres lassú továbbgurulás a végén.
apuka felháborodott, hogy én hogyan állok meg.
valójában FÉLT.
félt, hogy elütöm őt. a biciklistát a gyalogosátkelőn.
nem ütöttem el, elküldött az anyám picsájába.

következtetések
1. apuka életveszélyes közlekedésre tanítja gyermekeit
2. növeli a gyerekek trágár szókincsét
3. úgy szocializája őket, hogy kerékpárról trágár módón kell üvölteni, szabálytalankodás közben

Én azt mondom: FÉLJEN. hátha többet nem szabálytalankodik.

Jobbra kis ívben fordulásnál, hátra kell fordulni, ha bicikli út mellett megyünk el. (kedves autóstársaim, ha vonatsín lenne mellettünk, akkor biztos kinéznénk, ugye ?)

a gyalogos részére mindig elsőbbséget kell adni a gyalogosátkelőhelyen.

A szabálytalan biciklistának tudnia kell, hogy többet kockáztat, mint egy lökhárítót.

És az örök probléma: biciklisták a piroson

én még nem láttam olyan autót, aki a piros lámpánál (Budapest, Bajcsy-Zs. út) fejhajt a járdára, ott továbbmegy és lehajt a gyalogosátkelő után.

Biciklistát meg nagyon sokat.

Perillustris 2009.05.11. 16:09:44

@liksoft: Majd ha te áttolod a zebrán a kocsid, én is a biciklit (kerékpáros átkelőn). S ez nem valamiféle harcos kerékpáros szemlélet.

"Autósként félek, lépésben, hetvenhétszer körülnézve kanyarodok - de ezzel dugót okozok."

Mi van? Ha ez szükséges, hogy megadd az elsőbbséget, akkor ezt kell tenned, nem értem, mi közöd lenne a kialakuló dugóhoz. Vagy egyébként is kihajtasz a védett útra, ha már sokan várnak mögötted, vállalva, hogy beléd csapódik egy autó?

Egyébként pontosan a fentiek miatt megy a közúton a bringás, hiszen az egyik fő balesetveszélyt ki is pipálja így.

cryo000 2009.05.11. 16:10:35

@kg--: Nézd, a statisztikák azt mutatják, a kerékpár nagyságrenddel biztonságosabb az autónál. Természetesen nem azokról a kerekesekről szól, akik a piroson száguldanak keresztül, hanem az összesről együtt.
Ennél többet erről nem tudok mondani.
Esetleg számszerűsíthetem, hogy hány idióta autóst ill hány kerékpárost pofoztam eddig fel. Hidd el, autósból több volt... (autóval, motorral és kerékpárral közlekedek).

Zol 2009.05.11. 16:11:13

Azt a barmot küldeném végig a bicikliúton, amelyik kitalálta, hogy a bicklinek legyen elsőbbsége ilyen utcákban. Egy autós a gyalogost még észreveszi, de egy mögűle 30-cal érkező bringást már nem biztos.
Aztán lehet mondani, hogy az autós figyeljen oda, de ahogy a fenti példa is mutatja, ez nem megoldás.

Erdőtársulás 2009.05.11. 16:11:17

@Szakadás: Igaz.

Egyébként egyetlen egy kommentben sem olvastam, hogy ez nem csak biciklis probléma, hanem gyalogos is. A gyalogosok sem kapják meg sajnos az elsőbbséget.

Ez pedig már tényleg csak a járművezetők hibája.

Kicsit gondolkozni, ésszel. Autóval például rendszeresen kanyarodok a stadionoknál a Hungáriáról a Kerepesi útra. A felhőben érkező gyalogosoktól ez igen nehéz, akik még akkor is mennek, amikor azon az apró járdaszigeten már elfogyott a hely, és többen nem férnek el a zebránál... (piros van nekik) Közben én elvesztem a lehetőséget, hogy könnyen be tudjak kapcsolódni a Kerepesi forgalmába (ha azon megindul a forgalom, az autóstársak közül senki sem enged besorolni), és akkor a zebrán "ragadok", amitől sok gyalogos lesz ideges.

A másik fele mondjuk ugyan így a Szerémi úton tapasztalható, az Andor utcai leágazásnál, ahol minden autós marhára siet az Egér út és az autópálya felé (pedig ez még nem az!). Engem biciklivel itt ütöttek el, utána két évig jártam gyalog inkább, de csak akkor tudtam átkelni, ha már mindenki elment, vagy betömődött a kanyarodósáv. Akkor se engedtek át, ha leléptem az útra.

Hát ez van.

Perillustris 2009.05.11. 16:11:18

@Thyb: Ezt biztos nekem írtad?

jozsefs 2009.05.11. 16:11:20

A KRESZ alapvető előírásai (pl. a piros lámpa tilosat jelez, útkereszteződésben nem átlósan, úton-füvön, padkán át közlekedünk, stb.) kötelezőek a kerékpárosokra is, csak közülük sokan nem ismerik, vagy nem tartják be! A többi "finomságról" csak ezután célszerű beszélni, vitatkozni.
Javaslom, hogy reggelente üljenek fel a 4-es vagy 6-os villamosra és csak a Nyugatig utazva rendszeresen szembesülhetnek a kerékpárosok csodálatos "közlekedési kultúrájával". Megérné!

Thyb 2009.05.11. 16:12:27

@lápi lidérc: a Nagyköruton vagy Rónán akkor az autósok miért állnak be a bringás mellé, ha az a piros végett megállt? Kressz??? van, hogy 3 bringás áll egymás mögött az autósok pedig szépen feltöltik a sort a járdáig a jobb sávban amikor a bal már telitett. Ha kell akkor holnap reggel felvehetem neked.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.05.11. 16:14:05

@Perillustris: hogy is van ez a gyalogátkelővel?

A biciklis mehet rajta hosszában, MERT az autós keresztben áthaladhat rajta?

Amúgy a tolt autó nem lesz gyalogos, ellentétben a tolt bicigli gyalogossá változik.

:o

Thyb 2009.05.11. 16:14:57

@Perillustris: nem Relhistnek szántam, mea culpa

lápi lidérc 2009.05.11. 16:15:02

@Perillustris:
Olvasd el a belinkelt cikket.
És az azért szintén elég érdekes, hogy a biciklist nem a teherautó eleje kapta el, hanem a hátsó kerék. Vagy a teherautó olyan 120 km/h-val kanyarodott (biztos lehet ilyet, de nem szokványos, pláne a Thököly-Stefánia kereszteződésben), vagy a bringás volt figyelmetlen, és száguldott a teherautó alá.

Yeto 2009.05.11. 16:17:02

Remélem az a kedves kerékpáros, aki két hónapja az Andrássyn áthajtott a piroson, és zöldben zebrára lépő kolleganőmet úgy lökte neki a lámpaoszlopnak hogy arccsontja és lába tört, majd megállás és segítségnyújtás nélkül továbbhajtott, szenved valami hasonlót. Na nem olyat hogy meghaljon, csak pár fájdalmas műtét, néhány hónapos munkaképtelenség, ilyenek.

A szabályosan közlekedőknek természetesen jó kerekezést és balesetmentes közlekedést kívánok.

Perillustris 2009.05.11. 16:17:16

@relhist: S mi lenne, ha a bekanyarodó autós sebességét lassítanánk le 5 km/h-ra?

Thyb 2009.05.11. 16:18:11

@jozsefs: igen, a köruti kerékpározás egy külön műfaj, ugyanakkor a város szégyene, hogy a körutak mellett nincs kialakitott kerékpársáv,
mig a mellékutcák sem alkalmasak a közlekedésre, a szabálytalanul parkoló autók és duplaindexes árurakodók végett. Erről már töbször vitatkoztunk itt a fórumon.

Silent Bob 2009.05.11. 16:18:17

@jozsefs:
A KRESZ alapvető előírásai (pl. a piros lámpa tilosat jelez, útkereszteződésben nem átlósan, úton-füvön, padkán át közlekedünk, stb.) kötelezőek az autósokra is, csak közülük sokan nem ismerik, vagy nem tartják be! A többi "finomságról" csak ezután célszerű beszélni, vitatkozni.
Javaslom, hogy reggelente üljenek fel a 4-es vagy 6-os villamosra és csak a Nyugatig utazva rendszeresen szembesülhetnek az autósok csodálatos "közlekedési kultúrájával". Megérné!

Poptaritop 2009.05.11. 16:18:31

A bíróság elmehet a bánatos francba. Egy kollegámat is elütötték, _hátulról_. És mégis őt hozták ki hibásnak. A fő tárgyi bizonyíték pedig egy homályos _agyonfénymásolt_ kép volt. Azt sem lehetett kivenni mi van rajta. Siralmasak... Nem tudni miféle algoritmus alapján hozzák a döntéseiket. Valami véletlengenerátoros dolog lehet.

cryo000 2009.05.11. 16:19:14

@Yeto: Annak a kerekesnek mindnyájan hasonlókat kívánunk!

Perillustris 2009.05.11. 16:19:32

@Yeto: Hidd el, ha én ezt látom bicajosként, akkor azt a bringást a nyakánál fogva hurcolom vissza a tett színhelyére. Ha pedig túl messze kapom el...

Poptaritop 2009.05.11. 16:20:38

@Yeto: A gyökér. Nem érted utol, hogy pofánverd?
Egy indokkal több az úton közlekedésre. ;-)

Silent Bob 2009.05.11. 16:20:44

@Yeto: Ezt magyarázd meg azoknak az ideíró autósoknak akik arról győzködnek, hogy hülye vagy ha azt hiszed elsőbbséged van.
(Egyébként sajnálom a kolléganődet.)

Perillustris 2009.05.11. 16:21:41

@lápi lidérc: Mindketten gyorsan mentek, a bicajosnak ellenben elsőbbsége volt. Persze hiába, ebben nincs vita.

cryo000 2009.05.11. 16:21:47

Úgy tűnik, többen azt hiszik, hogy itt a piros lámpán áthaladó, másokat fellökdöső kerékpárosokért kampányol valaki.
NEM! ERRŐL SZÓ SINCS!
Tessék a cikket elolvasni. Nem egymás hergelése a cél. Hanem az, hogy biztonságosabbá váljon a városi közlekedés.

Thyb 2009.05.11. 16:23:07

@Yeto: Tényleg sajnálom a kolléganődet, bár tudom ez csekély vigasz számára. Az ilyen bringást le kell szedni a gépről, s ha valóban Ő volt a hibás akkor felelősségre kell vonni. Ugyanakkor a Szegedi uton egyszer nézd meg mit művelnek a piros téglával kirakott kerékpáruton a gyalogosok, kutyasétáltatók, bevásárlókocsis nagymamák, meg a többiek.
A kerékpárosok között is van bunkó, de ez minden közlekedőre elmondható.

lápi lidérc 2009.05.11. 16:23:12

@Perillustris:
Na ja, jellemző hozzáállás, hogy azt a szabályt tartom be, amelyiket akarom, a KRESZ meg le van szarva.

Hát akkor meg ne csodálkozz, ha elütnek.

Navarone 2009.05.11. 16:23:27

@Smacika - Klint Ísztvúd bekaphatja: A biciklis mekkora környezeti szennyezést okoz? Kipufogógázt? Mennyire nyomja szét az aszfaltot?

Ugye a gyalogosktól is elvárod, hogy járda-adót fizessenek?

Deszkás 2009.05.11. 16:25:29

@solesz: Viszont láttam olyat, amelyik a középső sávban haladt, átment a piroson, majd elkanyarodott jobbra.

Smacika 2009.05.11. 16:26:22

@Navarone: Nem várom el tőlük, de hány gyalogos veri a mellényét?
Csak a kerékpárosokat lehet állandóan hallani, a jogaikért rinyálva.
Pedig gyalogos kicsit több van, mégse emelgeti senki a cipőjét a szigeten, meg isten tudja hol, ahol a bringások csinálják a műsort.

lápi lidérc 2009.05.11. 16:27:58

@Perillustris:
Egy kanyarodó teherautó hogy tud gyorsan menni?
Jártál te már az adott helyen?

saq 2009.05.11. 16:28:50

azt nem értem, hogy miért nem lehet ideírni a tiltakozó sofőr címét meg nevét?

RomperStomper 2009.05.11. 16:29:14

@Thyb: Nem értettel még. Totálisan tök mindegy, hogy kinek van elsőbbsége, ha egyszer akinek elsőbbsége van, nem veszi figyelembe azt a tényt, hogyha nem látszik, akkor nem fogják neki magadni az elsőbbséget és simán elgázolják.

Egyszerűen tisztában kell lenni a közledesében résztvevő többi jármű paramétereivel is és ezeket szem előtt tartva közlekedni. Ha pl látom/hallom, hogy jön a kamion, akkor nem fogok leszáguldani elé mert nekem van elsőbbségem, csak akkor ha már 1000%, hogy megáll, de leginkább ha már meg is állt.
Ránk bringásokra ez fokozottan igaz, mivel érelemszerűen minket nem véd légzsák vagy oldalmerevítés és szerintem egy evtizedek múlva meghozott, ránk nézve kedvező ítélet sem fog sokat segíteni rajtunk, ha már hat láb mélyen a föld alatt vagyunk és a gázoló sem fog tudni túl sok tanulságot levonni az esetből, ha egyszer azért ütött el, mert nem látott, akárhány évere is csukják le ezért.
Aki ezt nem érti meg és úgy megy ki a forgalomba, hogy az ő önérzetét senki nem sértheti meg azzal, hogy nem adja meg neki az elsőbbséget, az sajnos így fogja végezni, ez borítékolható. És én bizony legalább annyira sajnálom azt az embert is, aki egy ilyen bringást elüt, mint az elütött bringást.

flimo13 2009.05.11. 16:29:58

"Civilizaltabb orszagokban a piros lampanal a bicikliseknek elol kulon 2 meteres hely van, ahonnan indulhatnak es nem az egyutt indulo autokkal kell versenyezni, mindenki latja oket."

Akkor civilizáltabb országokban szopják a faszt az autósok, amikor a nagy nehezen leelőzött biciklis tizedszerre is elé csorog a piros lámpánál. Faszért nem lehet megállni a kocsik mögött, ha úgy is te vagy a lassabb?

lápi lidérc 2009.05.11. 16:30:00

@Thyb:
Bringás mellé beállhat, mert egy nyomtávon haladó mellé szabad sávon belül. Balról.

(Vagy rosszul értelmeztem, amit írtál.)

Poptaritop 2009.05.11. 16:30:42

@Smacika - Klint Ísztvúd bekaphatja: Mér nem? Lehetne egy gyalogos cm a járdák és a zebrák visszafoglalásáért. Akár meg is szervezhetnéd. ;-)

RomperStomper 2009.05.11. 16:32:05

@saq: Én meg azt nem értem, hogy minek jöttél a világra.

saq 2009.05.11. 16:32:49

rompikám, most mi a bajod?

ha nem akarja elismerni, akkor nem akarja. énse fogok majd elismerni ezt azt.

például ha véletlen pofánbaszlak.

Dinsdale Piranha 2009.05.11. 16:36:41

Egy dolgot nem értek. Télen-nyáron minden nap bringával járok dolgozni évek óta, meg persze hétvégeken. Ez idő alatt még egyetlen komolyabb atrocitásom sem volt, de még olyan rázós helyzetem sem amikor jobban megijedhettem. Mondhatom, hogy az autósok túlnyomó többsége előzékeny és udvarias a bringásokkal. Biztosan én csinálok valamit rosszul. Talán azt, hogy gondolkozok, és mivel teherautót is vezetek, autós fejjel is. Meg kerülöm a konfliktusokat. Meg én is előzékenyen közlekedek. Meg elsősorban a csontjaim épsége érdekel, nem a jogaim. Üzenem az állandóan autósokat szidó, jogaikért síró, suicid hajlamú bringásoknak, hogy működik ez a taktika.

Poptaritop 2009.05.11. 16:36:41

@flimo13: Ha tizedszerre is leelőz akkor ki a gyorsabb?
Van egy ismerős akivel ugyanez volt a téma. A végén oda jutottunk, hogy: azért utálja a bringásokat, mert ha végre lehet menni mert kidugult(ugye a dugót is autók okozzák), akkor ott egy bringás akit nem tud megelőzni a sok rohadt szembejövő autótól.
Akkor most mivel is van a probléma?

Navarone 2009.05.11. 16:37:41

@Smacika - Klint Ísztvúd bekaphatja: Épp ideje egy kicsit átmenni a 21. századba. Más országokban sokkal több kerékpárút van, mint nálunk. Én is rendszeresen kerékpározom, és úgy gondolom, ideje még több kerékpárutat építeni. Én úgy látom, az autósok is "rinyálnak" sok mindenért. Egy kerékpárosnak is jár az út, nem?

Feketecsuklya 2009.05.11. 16:37:42

@lápi lidérc: mondjuk ezen most én is elgondolkodtam egy kicsit....
Ahhoz hogy kanyarodjak 90 fokban, majdnem 0-ra kell fékeznem a Voyagert.

saq 2009.05.11. 16:39:00

@Dinsdale Piranha: igazad van egyébként.

engem már csapott el csaj egyébként, főúton voltam, jobbratartás, és úgygondolta, kicsit jobban kitolja az orrát a kereszteződésben.

szopó.

de ennek ellenére egyetértek veled

Navarone 2009.05.11. 16:39:15

@flimo13: Ezért is kéne minden nagyobb útra kerékpárutat csinálni, külön! Koppenhágában szinte minden út mentén van két kerékpárút! Igaz, ott kicsit magasabb intelligenciájú emberek élnek, mint nálunk.

Feketecsuklya 2009.05.11. 16:39:27

@saq: ha a hűtőrácsról szedték volna le a srácot igazad lenne.
De így azért elég kétséges.

solesz · www.index.hu 2009.05.11. 16:40:21

azért jó volna felfigyelni arra a fontos tényre, hogy a közlekedés legszámonkérhetőbb rétege az autós szekció.

mindenki tisztában van azzal, hogy gyalogos-bicajos sokat szabálytalankodik. és mégis 10.000 esetből 1szer fordul elő, hogy a rendőr leállítja a kerékpárost és helyszínen megbírságolja, mert átment a piroson.

és amikor egy ilyen (értsd az eredeti posztban leírt) esetben a rendszeresen megnem büntetett szabálytalankodók közül végül valaki megüti a bokáját, akkor felhördülnek az autósok, hogy NA VÉGRE.

és ezért nem foglalkozik a hozzászólók 70%-a azzal, hogy mi volt a posztban írt cikk lényege.

csak szimplán azt látja, hogy azért azok sem érinthetetlenek, akiket a rendszeres szabálysértések ellenére sem büntet meg senki.

szeretném felhívni a kerékpárosok figyelmét, hogy a teherautók között kábé annyi eséjük van, mint a legerősebb bőrfejűnek egymagában tatárszentgyörgyön. pedig azt sem tiltja semmi, hogy odamenjen.

mégsem megy. attól fél, hogy nem fognak rá vigyázni.

be lesz darálva ha a teherautó közelébe megy. és ezt autósként csak megerősíteni tudom, azok után, hogy számtalan olyan balesetet láttam, ahol a 40 Tonna nyert az 1 Tonnával szemben.

Feketecsuklya 2009.05.11. 16:42:02

@Navarone: ez nem intelligencia, hanem lopás kérdése.
Ha a sok köcsög politikus nem lopna el mindent, lehet, hogy bicikli útra is jutna.
És az autósoknak is jobb lenne, meg a gyalogosnak is.

Smacika 2009.05.11. 16:43:06

@Navarone: Jól látod.Valóban sokat sírnak az autósok is.
De be kell lássuk, hogy irgalmatlan pénzeket gyűjtenek be tőlük ilyen-olyan címen, ezért jogosnak gondolom, hogy bassza a csőrüket ha elbaszódik a futómű a gagyi utakon.
Nem hinném, hogy bármelyikünk szívesen szaladna kátyúba a kocsijával csak azért, hogy két kilométerrel több kerékpárút legyen.
És tedd a szívedre a kezed, és úgy mondd, hogy nincs igazam.

Sanyi007 2009.05.11. 16:43:26

"Egy olvasónk szerint, aki autóban ülve látta a történteket, a biciklis volt a hibás. Úgy látta, hogy a teherautó a Thököly úton haladt a Keleti pályaudvar felé a belső sávban, amikor a Stefánia út kereszteződésében a kerékpáros ráhajtott a zebrára úgy, hogy a gyalogosoknak még piros volt a lámpa."

szerk.index.hu/politika/belfold/budapest/bic1108/

SRÁCOK! A biciklisek többsége, ha ismeri is a KRESZ-t nem tartja be!!! (nem konkrétan erre az esetre gondolok, nem tudhatjuk mi volt.)

Mert a biciklisben többsége már csak azért is rühelli az autósokat, mert "miattuk van a globális felmelegedés, asztma, alergia és az autósok miatt nincs elég bicikli út"

A biciklis futárok többsége minden közlekedési szabályra fittyet hányva, átmegy a piroson, ha kell szembe sávba megy, hol az úton, hol a járdán megy, mert ő siet és kész...
Nem így van???

Szerintem elsősorban a bicikliseknek a KRESZ-t kéne tanulmányozniuk és csak utána a bicikliutakat!

Alázattal kéne közlekedni, segítve a másikat, nem a tipikus "nekem van elsőbbségem" felfogással.

Thyb 2009.05.11. 16:44:13

@RomperStomper: Egyezek azzal, hogy mindenki elsősorban a forgalomnak megfelelően közlekedjen, ez épp olyan mint amikor csorog a kocsisor akkor sem állsz neki 50-el menni, mert nem lehet, vagy akár jeges uton.Ugyanakkor ha egy ilyen eseten átsiklunk akkor az presztizs precedenst fog nyujtani a többi bunkó, nem körültekintően vezető autósnak, miszerint, ha Őt nem büntették meg akkor engem miért.
Azért is el kellene itélni, hogy a város felelőssége a napivilágra kerüljön, miszerint a kijelölt kerékpárutak nem megfelelőek. Amig ezen nem lesz változtatva addig a kerékpárutak bringásai mint vesuélbyen lesznek. Azért ne az autósok, gyalogosok, bringások szivjanak mert bizonyos urak odafent ugy akarnak minél több EU-s pénzhez jutni, hogy azt aztán itt spórolják ki.
Megkapják a pénzt a fejlesztésre már évek óta, s el is költik, de hogy nem szakszerű és biztonságos kerékpárutakra az is biztos.
Ha bevezetik a kerékpárbérlési lehetőséget akkor a nyugati turisták csak ugy fogják emlegetni mint a háborus turizmust. Ha tuléled hős vagy, ha nem akkor meg statisztikai adat.

saq 2009.05.11. 16:44:25

@Feketecsuklya:

abban a kereszteződésben nem kell nullára lassítanod, hogy be tudj kanyarodni...

simán elhiszem, hogy elcsapta, kurva szarul van ott megoldva az egész.

saq 2009.05.11. 16:45:02

@RomperStomper: te meg csicska

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.05.11. 16:46:35

@Smacika - Klint Ísztvúd bekaphatja: nem látom az összefüggést, főleg, hogy a biciklisávhoz csak egy sárga csíkot kell felfesteni, ami ijesztően olcsó.

@Sanyi007: 1; igen, a biciklisek nem tartják be a kreszt, mert az rájuk életveszélyes. a biciklisek igyekeznek inkább biztonságosan közlekedni, mintsem szabályosan. amíg a szabályok a biciklisekre konkrétan veszélyesek, addig nem is várható el, hogy azokat betartsák.

másrészről a biciklis futárokból ne általánosítsunk a biciklisekre. a futárok tényleg már másokra is veszélyesen közlekednek és még büszkék is rá, amivel nagyon sokat ártanak a biciklis ügynek.

Poptaritop 2009.05.11. 16:48:08

@Dinsdale Piranha: Jó neked. Én is próbálok így bringázni mégis akad. Jellemző eset, mikor a főút kanyarodik, egyenesen tovább pedig a nem főút halad(Pl XIII SztLászó Kis gömb u). Mennék egyenesen a főúton az autó pedig jobbra(fizikailag egyenesen) kivasal. Itt be szoktam húzódni a sáv feléig(óvatosan), amit néhányan dudával honorálnak. Nem értem miért, a kanyarban úgyis lemaradnak. Pedig csak nem akarok +dögleni.

Egyébként az elmúlt 10 évben sokat javult a kerékpárosokkal szemben tanúsított előzékenység. Ebben nem kis szerepe van a cm-nekIgaz megjelent a kigyúrtkopaszmajom tahó effekt is. Ezzel szerencsére ritkán találkozni.

flimo13 2009.05.11. 16:49:31

A biciklisek meg ne csak akkor akarják tudni a kreszt, amikor - szerintünk - nekik kedvez. Andrássyn néha nem lehet átmenni a zebrán, mert a biciklisek átcsorognak a piroson, mondván szervízúton úgyse jön senki, aztán a zebrán tartanak pikniket. Biztos nézne nagyot a sok öntudatos "megrongálom azok kocsiját akik bicikliútra parkolnak" kisköcsög, ha ilyen szituációban lerugdosnák őket a bringáról. A hibásak meg ők lennének, ők a nagyok, figyeljenek ők, én csak ugráltam békésen előre nyújtott lábbal, azok meg útban voltak.

plszegy 2009.05.11. 16:55:47

@Smacika - Klint Ísztvúd bekaphatja: Felvonulnak a mások, a jobbosok, a balosok, a keresztények, a zsidók, a napimádók,az ateisták, a bogarasok, a zsigulisok, a bomakosok, a politikusok, a sztrájkolók, a tüntetők a sárgák, a feketék, a nagyonfehérek a kicsitbarnák, a zöldek az ufók.. a... a... és a BICÓSOK. ( jójó, ott nagy lesz a dugó)

Feketecsuklya 2009.05.11. 16:55:50

@saq: megnéztem térképen, de úgy is emlékszem, hogy az 90 fokos kanyar.
Nem tudom nagy sebességgel bevenni.
Volt egy sper diffis BMW-m, azzal be tudnám, igaz, driftelve.
Benne van a dologban az, hogy a teherautós, már régesrég vette be a kanyart, a fickó meg nem tudni milyen megfontolásból aláhajtott.

saq 2009.05.11. 16:55:50

@flimo13: ezis igaz! nincs bénább az öntudatos biciklistánál.

saq 2009.05.11. 16:56:50

@Feketecsuklya: igen de szélesek a sávok, alapból és több is van.

Thyb 2009.05.11. 16:56:54

@lápi lidérc: olvass utánna; az is tilos :D

1-2 közlekedési nagyokos már kifejtette itt.

Ugyanakkor láss csodát (s most lehet fujolni és kiabálni) a Rónán reggelente a szembejövők kapnak először zöldet, ha ott nincs balra forduló, akkor én is át szoktam slisszanni, az autósok örömére, mert amikor megindul a két kocsisor, akkor nem ott veszem fel a sebességet és nem gátolom őket a haladásban. Ők pedig tolerálják minden szó nélkül azt, hogy később elhaladok mellettük. Még a rendőrök is visszaköszönnek. Soha semilyen konfliktusom nem volt egy kis majom kivételével, aki fel akart zavarni a járdára tekerni az Egresi és Mogyoródi ut között a járdára. Én amennyire lehet jobbra tartok igy az autóknak megvan a teljes sávuk, mig a bal közlekedési sávban végig autók parkolnak.
Én is megadom az elsőbbséget, ha ugy látom, hogy azzal segitek a forgalomnak, ugyanakkor nekem is sok esetben megadják, amikor nem is járna. Persze volt már majom aki rámhuzta a kormányt, meg olyan is aki csak azért, hogy nehogy valaki beáljon mellé a Thököly-nél beállt a 2 sávba srégen, de ezt az autóvezetők ugyanugy lenézik és beszólnak neki. Ha az Erzsébet királynénál látom, hogy valaki jobbra akar kanyarodni akkor nem megyek be mellé, elengedem, aztán van, hogy Ő int, hogy csak menjek előre. Szal lehet itt minden komolyabb gond nélkül közlekedni, az emberek tudnak toleránsak lenni, csak oda kell figyelni egymásra, és nem bunkó módjára csak azért mert elsőbbségem van vagy csak azért mert nekem van a nagyobb nyomatékom közlekedni.
Egyébként gyalogos konfliktusom sokkal több van mint autós.

Perillustris 2009.05.11. 16:57:58

@lápi lidérc: "Na ja, jellemző hozzáállás, hogy azt a szabályt tartom be, amelyiket akarom, a KRESZ meg le van szarva."

Ahogy az elsőbbségemről is lemondok naponta többször a testi épségem érdekében, ugyanúgy megsértem a KRESZ-t, ha ezen múlik az.

Törekszem a KRESZ betartására, az előzékenységre, különös tekintettel a nálam aktuálisan gyengébb felé. A fentiekből szerintem az is világosan kiderül, hogy az autósnak is az a jó, ha látja a bringást, s ez a kerékpárutak többségének kereszteződéseiben nem biztosítható. Tipikus win-win helyzet.

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.05.11. 16:58:26

@flimo13: normális hangnemben rá kell szólni, különben sosem tanulja meg. ennyi.

Thyb 2009.05.11. 17:02:55

@saq: ott a pont,

simán 2 sávra veszik a teherautósok, tettem igy én is anno, ha 2 sévos utra fordultam ki. Egy kamazzal, tátrával piszok gyorsan lehet egyébként fordulni, ezt azok akik jártak már bányában vagy nagyobb épitkezésen láthatták.

Ugyanakkor ami gond, hogy a kerékpárosnak jópár méterrel hosszabb a féktávja az autós sebesség/féktávjához képest.
Hiába van a bringán fék, az korántsem jelenti azt, hogy blokkolni tud. Én a tárcsafékkel tudok, de már egy középkategóriás Vfékkel sem egyszerű megállni 20-25-ös sebességnél,

Feketecsuklya 2009.05.11. 17:03:02

@saq: ilyen szemszögből nézve 80-al is bevenném, igaz, akkor a szembe jövő külö sávba a járdaszegélyen igazítanám magam egyenesbe....
Normálisan sávból sávba kanyarodunk.
Csak leírás alapján képek nélkül nehéz eldönteni, hogy mi történt, de ha teherautó a saját sávjában állt, úgy eléggé lelassíthatot a kanyarodás előtt.
Nem óhajtom védeni, csak ismerem a nagy autók kanyarodási tulajdonságait.

lIlIlI! 2009.05.11. 17:03:11

elképesztő, hogy az összes ilyen posztnál a kommentelőket ilyen könnyű bekategorizálni.

1) az agresszív - akinek mindenről radikális véleménye van, szerinte erőszakkal, tiltásokkal és agresszív fellépéssel lehet megoldani a dolgokat. sokszor hoz fel példát a saját problémakezelési tapasztalataiból, amikor durván (esetleg bűncselekményt is elkövetve) sikerült megoldania valamit. (ezek nagyrésze remélhetőleg fiktív, vagy erősen kiszínezett, nem lenne jó ennyi fasszal együttélni) jó táptalaj az őket komolyanvevő megrökönyödőknek, akik többfordulós meccsel próbálják megnevelni a rosszfiút.
2) az együgyű - aki mindig azt a pár gondolatot süti el mindenhol, de nem érvel, nincs önálló gondolata, mert csak egy-egy érv mellé áll. általában nem építő jellegű, hanem evidencia, amiről prédikál.
3) a szabályhuszár - aki szerint a "szabály az szabály". hiányos ismereteit magabiztosan zúdítja a többiekre, anélkül, hogy bármiféle minimális hozzáértése lenne. (a többiek ezen jót vitáznak, megkezdődik a jogszabályok bekopizása, közös elemzése.) a szabályhuszárok a való életben ugyanannyiszor szegik meg őket, mint mindenki más, csak ők sosem ismernék el, illetve okosan megideologizálnák.
4) az érdemben hozzászóló - általában tapasztaltabb semleges fél, értelmes hozzászólásai miatt sokan kérdeznek tőle. kitartó harcos, töretlen lelkesedéssel vesz részt a kommentelésben. nehéz kihozni a sodrából. sajnos kevés ilyen van.
5) egyéb :)

Perillustris 2009.05.11. 17:03:39

@lápi lidérc: Elég sokszor, a baleset után külön megfigyelést végeztünk. Gondolom neked nem kell magyaráznom, hogy létezik relatív gyorshajtás is, és ott 30 körüli sebességgel kanyarodni már bőven ez a kategória. S bizonyára láttál már állat módjára közlekedő teherautóst is, nem csak bicajost (persze utóbbiből ezerszer több van, tudom).

RomperStomper 2009.05.11. 17:05:16

@saq: Ne már basszus, tényleg csak ennyit tudsz? :)) Ennyire nem lehetsz primkó, erőltesd már meg egy kicsit az agyadat, hátha sikerül két értelmes egész mondatot kipréselned belőle.
Remélem nincs harag, ha nem süllyedek le az ovis szintedre csikázni.

Perillustris 2009.05.11. 17:06:12

@RomperStomper: "Totálisan tök mindegy, hogy kinek van elsőbbsége, ha egyszer akinek elsőbbsége van, nem veszi figyelembe azt a tényt, hogyha nem látszik, akkor nem fogják neki magadni az elsőbbséget és simán elgázolják."

S mi lenne, ha az elsőbbségre kötelezett úgy közelítené meg az átjárót, mintha biztosan jönne valaki, hiszen nem látja?

Jómagam a legtöbb helyen, ahol a szakasz beláthatatlan, így teszek.

Perillustris 2009.05.11. 17:07:23

@flimo13: "Akkor civilizáltabb országokban szopják a faszt az autósok, amikor a nagy nehezen leelőzött biciklis tizedszerre is elé csorog a piros lámpánál. Faszért nem lehet megállni a kocsik mögött, ha úgy is te vagy a lassabb?"

Szerinted ha tizedszer előzöd meg ugyanazt a bringást, akkor az lassabb nálad? LOL

Feketecsuklya 2009.05.11. 17:07:59

@saq: nagy sebességgel bevett kanyar esetén arról nem is beszélve, hogy akkor a srác nem szorulhatott volna a hátsó kerék alá, mert egyszerűen áthajt rajta, és esetleg 10-20 méterrl odébb áll meg.

flimo13 2009.05.11. 17:08:19

@drRoot: álló autónál gyorsabb a biciklis, te valami zseni lehetsz.

flimo13 2009.05.11. 17:08:51

@Navarone: nem, gazdagabbak, akiknek fussa rá :)

flimo13 2009.05.11. 17:11:25

@Perillustris: jól van látom bővült a klub. Próbáld meg újra feldolgozni, kiemelem a lényeget: a piros lámpánál álló autóst előzi meg. Más különben hogy gondoltad, hogy újra elé kerül a biciklis, miközben gyorsabb az autósnál? Szegény kétkerekűnek begörcsölt a keze, és megy körbe-körbe, közben tizedszerre is lealázza az autóst? Aki mellesleg nem én vagyok, villamosból néztem pár ilyen burleszket.

2009.05.11. 17:11:32

Sajnos a magyar jogrend , már ilyen.Saját példámból kiindulva (közlekedési baleset, 3-as karambol, 1 halott, 1 sulyos életveszélyes, 1 sulyos sérült ) mondom, hogy a biztositók nem tisztességesek! Hiába az igazságügyi szakértö véleménye, a biztositó a mai napig csak az autót, a dzsekit, és órát fizette ki. Megegyezni nem hajlandó, igy per lesz belöle. Hogy mikor? Már több, mint 4 éve erre várok! A posztban szereplö családnak üzenem, hogy türelem és 1 jó ügyvéd, megoldja a problémát. Az idöt nem jósolom, mert a magyar jog inkább a biztositókat pártolja és nem a sérülteket, a hozzátartozókat. A biztositók pedig ezzel visszaélnek, mert megtehetik! Vajon meddig még??

pink75 2009.05.11. 17:12:24

@Közöd??:
Spec ha mondjuk éppen én kísérem avust, mikor elütöd, nyugodt lehetsz, nem lesz bírósági ügy.
Jobb szeretek önbíráskodni, mindig jobban járok vele.

solesz · www.index.hu 2009.05.11. 17:15:11

@Thyb:
Régen nagy divat volt a Honda CRX.
Mindenki csak úgy mondta: túlmotorizált, alulfékezett.

Sokan haltak meg, lettek nyomorékok, akik nem értették meg, hogy a mozgási energiát nem szabad az energia elnyelő rendszerek teljesítőképességén túl jelentősen növelni.
Mert akkor magyarul: nem tud megállni a jármű.

És elérkeztünk egy másik nagyon népszerű ponthoz: a bicajok műszaki állapota.

A bicaj 10-15 kiló, "a boltban kipróbáltam milyen jól megfogja a kézzel megpörgetett kereket a patkófék". Biciklis ráül, +70 kiló. És a csodák csodája a patkófék hirtelen elfelejtett fogni. A bowden nyúlik, a patkóféktest rugalmasan alakváltozik satöbbi. A TESCO-s 15.000 forintos bringáktól mentsen meg az isten.

Beszélhetnénk arról, hogy egy jó kis "nyolcas" a felnin, mennyire rontja a patkófék hatásfokát.
Vagy egy keményebb, lágyabb, agyonkoszolódott, lekpott fékpofagumi milyen jó hatással van a fékteljesítményre...

de nem szabad elvárni a kerékpárostól, hogy ismerje a kerékpárját műszakilag.

AniCica 2009.05.11. 17:15:21

@ Deszkás 2009.05.11. 15:39:27
nem tudom,h írták-e már, de abban a kereszteződésben van lámpa a bringásoknak,ami hamarabb vált zöldre,mint a gyalogosoké... ergo, mind1, h hogy haladt a teherautósofőr, mert 1. ha jobbra kanyarodott,akkor nem adta meg az elsőbbséget, 2. ha meg egyenesen ment,akkor meg már piroson ment keresztül

ügyvéd 2009.05.11. 17:15:50

A kerékpárbalesetet szenvedett fiatalember özvegyét - a fenti cikk állításával szemben - a büntetőeljárás befejezését megelőzően is megilletheti a kártérítés, a biztosítóval szemben indított kártérítési per bíróságát ugyanis nem köti a büntetőbíróság határozata. Javasolom az özvegynek, hogy forduljon mielőbb bírósághoz a kártérítés érvényesítése iránt.

pink75 2009.05.11. 17:16:50

@flimo13:
városban bajosan előzöd le ugyanazt a biciklist tízszer - velem ez se autós, se biciklis módban nem történt még meg

flimo13 2009.05.11. 17:19:26

@pink75: erre mondják azt, hogy inkább neked higgyek, mint a saját szememnek? Mert veled még nem történt meg. Hát akkor most hova szarjak, Mr Világközepe?

Poptaritop 2009.05.11. 17:20:22

@flimo13: Hamár zseninek nevezel: Az átlagsebesség mondd neked valamit? Vagy az utazás sebességét a csúcssebesség határozza meg? Gyúrjá még iq-ra.

Perillustris 2009.05.11. 17:21:36

@flimo13: A bringás viszonylag egyenletes sebességgel halad, kihasználva a méretéből fakadó előnyöket (természetesen - optimális esetben - óvva a vagyonbiztonságot). Mivel újra és újra találkoznak, feltételezhető, hogy átlagsebességük azonos, tehát a bringás nem lassabb. Érted?

ihatethisindapassthingy 2009.05.11. 17:24:10

Már megint a monokróm látásmód :(

Mi lenne, ha a változatosság kedvéért autós és biciklis nem egymás szívatásával lenne elfoglalva, hanem figyelembe venné egymást? Legszívesebben mindenkit köteleznék pár hét közlekedésre a másik járművével.

Akkor nem fájna az, hogy a bringás előrecsorog a pirosnál, cserébe az figyelne a kereszteződésben az esetleges jobbra kanyarodó autós veszélyére.

A konkrét esetet nem ismerem és tényleg sajnálom szegény srácot, nem szabadott volna így történnie a dolgoknak. Ugyanakkor megjegyzendő, hogy adott szituációban nem rongyolunk be a kereszteződésbe olyan tempóval, hogy ne tudjunk megállni. Persze nem kellemes állandóan gyorsítani és lassítani bringán, de még mindig nagyságrendekkel jobb, mintsem balesetet szenvedni. Mielőtt köcsög autós lennék, jelzem, hogy ez az elv nem egyszer mentette már meg az életem biciklin és autóval is. Rögtön itt van mellettünk egy egyenrangú kereszteződés, ahol nekem a keresztezett egyirányú utca miatt nem kell senkinek sem elsőbbséget adnom, mégis csak lassan megyek keresztül rajta, mivel csak 10:1 arányban kapom meg az elsőbbségem. Biciklin szinte alig látok valakit, aki lassítana egy jobbkézhez érve, holott jöhet meglepően gyorshajtó autós saját elsőbbségének biztos tudatában.

Á, mindegy, nem hiszem, hogy 8534. vita közelebb hozná az álláspontokat, mindenkinek úgyis csak jogai vannak, kötelesség vagy józan ész meg kell a fenének.

flimo13 2009.05.11. 17:26:57

@drRoot: @Perillustris:

No és miért egyezik az átlagsebességük? Mert az autós is csak hússzal tud vánszorogni a ki-ha-én-nem-szarok-mindenkire biciklis mögött. Biciklis nélkül rég átmenne a következő lámpán, ahol jra leelőzi a biciklis, már ha addigra sikerül megelőzni.

Szűk utcában a Trabant is feltarthatja a Ferrarit, azonos lesz az átlagsebességük, akkor vegyetek csak Trabantot, ha ilyen okosak vagytok, mert mennyivel olcsóbban tudja ugyan azt :))

Nincs rosszabb a magabiztos hülyéknél.

Popeye76 · http://zugloihazelado.atw.hu 2009.05.11. 17:28:12

@lovacska30: csak az utolsó felvetésre reagálnék: " Szoljatok ha rosszul tudom a kreszt-egyaltalan nincs kizarva de en nem emlekszem arra h nektek kötelezö lenne prios lampanal elöre menni az eppen varakozo es a parkolo autok között..." Aki ilyet leír az még az életben nem biciklizett soha. Nem tudom feltűnt-e, de környezetbarátsága mellett a kerékpár egyíik fő előnye, hogy nem kell ácsorogni a dugóban!!! Az mennyire életszerű, hogy autóhoz képest lassan gurulok 20-30kmh-val, szívom a gázt az autókból, vállalom a sérülékenység veszélyét ÉS azzal is szívatom magam, hogy a sor végére állok??? Ezt nem is tudom értelmezni. Kérdezz meg az előrecsorgásról egy motorost, aki mellesleg nagyobb veszélyben van, mint a bringások és még környzetet is szennyez, hiszen egy nagymotor fogyaszt majdnem annyit, mint egy autó. Szerinted ő kivárja? Kissé sarkítva: a gyalogosok is kivárják? És a villamos, esetleg a busz? Komolyan megáll az eszem.

Igyekszem ésszel bringázni, jelzek kanyarodáskor és nézek mindenfelé, még tán fölfele is, de ezt ne várjátok el! Persze nem vagyok szent csinálok hülységet is: városban tűzön-vízen át közlekedem, és igen én döntöm el, hogy mit tartok kockázatosnak, nem bízom ezt a KRESZre. Sokszor járdázok is, ha azt tartom biztonságosnak, talán ehhez kapcsolódik az is, hogy megelőzöm a dugókat, de mindig úgy, ahogy biztonságosnak ítélem (pl.járdán, vagy álló kocsisor mellett úton) Eddig jól döntöttem, nem löktek fel. Szerintem elég ésszel közlekedni, a szabályok csak irányadásnak jók a városi tülekedésben. Ez az én véleményem.

flimo13 2009.05.11. 17:32:09

@Popeye76:
"Kérdezz meg az előrecsorgásról egy motorost"

A motoros nem hússzal fog szerencsétlenkedni a sor elején. Mire meg hazaér a biciklis picsoghat, hogy mekkora dugó van az autósok miatt, közben meg ő csinálja. És nem, továbbra sem autós vagyok, de mint gyalogost attól tartok előbb fog elütni biciklis, mint kocsi.

flimo13 2009.05.11. 17:33:28

@solaitid: ne sarkítsunk, néha az is előfordul. Aztán meg nagy szemekkel pislog, hogy miért ideges rá az autós.

Galad · http://galad.freeblog.hu/ 2009.05.11. 17:33:30

@Perillustris: Perill, mindketten tudjuk, hogy per pillanat mem találsz két olyan bringást, aki ez alatt az infrastruktúra szó alatt ugyan azt értené.
Első körben a kresz-ben és a jogszabályokban lévő nyilvánvaló paradoxonokat és elmebetegségeket kellene kiszűrni - értem itt a városi legendáriumba épülő, kötelező-e a bringaút a bringásnak, vagy sem, buszsáv pro und kontra, ez az ajtórádnyitósdi (a cikkben nincs benne, de pl ha két sor között mész, és úgy nyitják rád, akkor konkrétba te vagy a hibás, ha az utasoldalon nyitják rád, lásd andrássy, akkor mi van, stb.) sorolhatnám -, aztán jöhet a többi, a dolog infrastruktúrális része.

Thyb 2009.05.11. 17:40:28

@solesz: "de nem szabad elvárni a kerékpárostól, hogy ismerje a kerékpárját műszakilag."

de igen. Mindenki a magára szabott paraméterekkel rendelkező felszereltséget köteles használni. Ha már egy 18x cm-es ürge nem egy 14" géppel áll neki közlekedni, akkor bizony köteles a fékeket, stb-t is maga alá szbatni.

Amikor engem elcsaptak a kerekem a 180mm-es tárcsával lokkolta a gépet csak alendület csapot át engem a kormány felett a gépnek, ugy, hogy a hátsó kerekem a levegőben volt mert annyi idő alatt csatolni sem tudtam, bár akkor meg át estem volna a motorháztetőn.
Az aki komolyabban foglalkozik a saját biztonságával az leellenőrzi és karbantartja a gépét rendszeresen. Nem halgat városban MP3-at, egykézzel nem telefonálgat, nem eszik fagyit gurulás közben, nem a másik mellett beszélgetve halad elfoglalva ezáltal a teljes kerékpárutat vagy forgalmi sávot.

Perillustris 2009.05.11. 17:47:28

@Thyb: Szerintem irónikus volt a megjegyzés.

Perillustris 2009.05.11. 17:49:01

@flimo13: Igen, Budapesten szerintem is a kerékpárosok miatt van dugó, s nem az egyenként min. 10-15 nm2-t elfoglaló többszázezer autó miatt.

Martian (törölt) 2009.05.11. 17:51:17

Az említett teherautós gázolás teljes (erkölcsi) felelőssége azoké, akik az autóutaktól elrejtett, a kereszteződéseknél autós és a bringás szemszögéből eleve nehezen áttekinthető kerékpárutakat terveznek, ráadásul kétirányú bringás forgalommal.
Egy magas járműről különösen beláthatatlan egy ilyen kereszteződés, semmi rácsodálkozni való nincs egy halálos gázoláson.
Az a bringás, aki jót akar magának, kerülje messziről az ilyen kerékpárutakat!

solesz · www.index.hu 2009.05.11. 17:51:42

@Thyb:
ironikusan mondtam. teljesen egyetértek veled.

a kerékpár a közlekedésben részvevő műszaki szerkezet. a legkevesebb, hogy olyat vásárolok, amivel eleve nem vállalok kockázatot.

és bevezetnék némi kerékpáros standard műszaki vizsgát. kihelyeznék a rendőröknek egy kis fék képesség mérőt. ha nem jó az eredmény, akkor személyi adatok rögzítése bicaj begyűjtve, vagy 10 napon belül kijavítva bemutatva. Ha bemutatja, akkor bírság nékül megy a dolog, ellentétes esetben 30.000,-

Lehetne kitalálni visszatartó rendszert a bicajosokra is.

relhist 2009.05.11. 17:57:44

@Perillustris:
"S mi lenne, ha a bekanyarodó autós sebességét lassítanánk le 5 km/h-ra? "
Semmi. Az elsőbbsége biztos tudatában, a gyalogosoknál jóval gyorsabban érkező biciklista nem a B oszlopnál csapódna be a gépjárműbe, hanem az A oszlop magasságában.

A lényeg az, hogy az autós kellő körültekintés esetén, a 2-3 kmh-val haladó gyalogosoknak elsőbbséget adva nehezen észlelheti a kanyarodás megkezdése után a kb 5-10x sebességgel érkező kerékpárost.

djimi 2009.05.11. 18:00:39

Nekem apám mindíg azt tanította, hogy ANNAK VAN ELSŐBBSÉGE, AKINEK MEGADJÁK! És ez igaz, ha cangázok, ha kocsival megyek. Figyelni kell ám mindkettőnek. Nem kicsit! Nagyon! :)

flimo13 2009.05.11. 18:03:21

@Perillustris: egyetlen példát írtam, nem általánosítottam, te se tedd. Inkább arról csicseregj, hogy hülye voltál, elnézést kérsz.

Perillustris 2009.05.11. 18:11:06

@relhist: Tehát kijelenthetjük, hogy az autós és/vagy a jármű alkalmatlan a biztonságos közlekedésre?

Saját tapasztalatom, hogy amelyik autós figyelembe veszi az elsőbbségadási kötelezettségét, az meg tud állni magabiztosan, tehát alapvetően alkalmasnak tűnik erre az emberiség.

Nagyon jól elkülöníthető e két csoport egymástól. Aki 20-30-cal kanyarodik (nem belátható úton), az magasról leszarja a macisajtot.

A Váci út egyes részein egyébként tökéletesen látszik a kerékpárúton érkező bringás, az elsőbbség kérdését is tábla erősíti meg, mégis sok köcsög tojik erre, s kanyarodik be a bringás előtt, pl. a hipermarkethez vezető lehajtónál: indavideo.hu/video/Jobb_horognak_megagyazva_-_Vaci_ut

Perillustris 2009.05.11. 18:15:52

@flimo13: Nekem ilyen példákkal ne gyere abban a városban, ahol az emberek átlagosan 3 évvel élnek kevesebbet a szmog miatt. Ahol egyes helyeken még napközben sem szűnik a dugó, s ahol az autókázásnak van alárendelve MINDEN.

Jó lenne, ha megértenéd: ha nincs dugó, megelőzöd a bringást és sosem látod többet. Ha van dugó, azt ne a kerékpárosra fogd. Keress más célpontot: például az úton parkolókat, akik helyén simán lehetne kerékpársáv, így a bicajosnak se kellene az autók között mennie, és neked sem kellene előzgetned őt.

Új Nick 2009.05.11. 18:16:52

valahol azt hiszem, lemaradtam:

- gondolom, a Stefánia úton volt kerékpárút/sáv, ott történt a baleset, nem? Jobbra kanyarodás közben biciklistát ugyanúgy nem kéne elütni, ahogyan gyalogost sem.

- de mi van ott, ahol nincs kerékpársáv, és a kerékpáros jobbról akar előzni? azt neki szabad? néha a kerékpárosok útvonalválasztása kábé az autópályán leállósávban előző köcsög autósokra emlékeztet. Ha én tudok a biciklis mögött döcögni, mondjuk a körúton, mert nincs meg az oldaltávolság és nem előzni, akkor ő miért nem tud egy jobbra kanyarodó autó mögött döcögni? Nem jönne ki a szintidő, amivel magának igazolja, hogy biciklivel gyorsabb a közlekedés?

halaloszto 2009.05.11. 18:22:22

@Új Nick: kezded erteni!

Ahol nincs kerekparossav, ott nem szokott ilyen baleset tortenni! Bizonyam!

Mert ott a bringas vagy nem oson elore, vagy tisztaban van azzal mit csinal, es vigyaz magara!

A Stefanian, meg a Kobanyai utnal,meg a Horog utcanal viszont van kerekparut, es a bringas megy a kerekparuton vidaman, latja messzirol a neki szolo zold lampat, es eszre sem veszi hogy kivasaljak...

vajk

flimo13 2009.05.11. 18:23:48

@Perillustris: fogd már fel a csöpp agyaddal, nem autós vagyok, gyalogos. S mint ilyen nekem ugyan olyan szar a biciklis okozta dugó, mint az autós okozta. A beismerést továbbra is várom.

Kicsijoe 2009.05.11. 18:50:41

@victoriginal: Hogy te egy mekkora díszbarom vagy!

A te fajtád az,akit szívbaj nélkül pakolnék meg úgy a viperával az első piros lámpánál,hogy egy életre megtanulja,hogy-idéznék egy nagy klasszikust-nem az ő seggéből süt a nap.Te úgy képzelted parasztkám,hogy az egész város mögötted fog poroszkálni 13 km/h-vel,mert te aznap épp kerékpározni méltóztatsz?Az ilyenek miatt utálja minden autós a bicikliseket.Szívből kívánom,hogy ezt a bődületes ostobaságot próbáld ki a gyakorlatban is-egy hülye barommal kevesebb az utakon,mert az első piros lámpánál lincselnek halálra.

Sickret Service (törölt) 2009.05.11. 18:54:28

Pár éve autót vezetve egy motorossal ütköztem. Álló sorból akartam egy kocsibeállóra kanyarodni, nem vettem észre időben a megengedettnél gyorsabban jövő motorost, belém ütközött.
A dolog nem volt teljesen egyértelmű, igaz, hogy én nem adtam meg az elsőbbséget, de az ő gyorshajtása miatt az időben észlelése jóval nehezebb volt, bírósági ügy lett belőle.
Még tárgyalás se volt (több mint másfél év múlva került sor rá), de a biztosítóm már malusba sorolt, mert állítása szerint fizetett a motorosnak a gyógykezelésre, akinek szerencsére "csak" lábtörése volt. Pedig én se ismertem el a felelősséget (ügyvédem tanácsára, aki azt mondta, nem szabad semmit elismerni, majd a bíróság eldönti - elvileg nem értettem ezzel egyet, mert felelősnek éreztem magam részben, de sose volt még bírósági ügyem, így hallgattam rá).
Persze lehet, hogy biztosítótól függ. Mindenesetre csak a motorban esett anyagi kárral kapcsolatos kártérítést késleltették a tárgyalás lezárásáig.

egyittlakó (törölt) 2009.05.11. 18:56:38

Sajnálom, hogy bringások halnak meg az utakon. Részemről egyetlen biciklis sem lehetne közúton KRESZ-vizsga nélkül. Másrészt a KRESZ tévesen ad elsőbbséget lassú, sérülékeny közlekedőnek. Arról meg nem is érdemes beszélni, hogy amíg a bringások az álló kocsisorok között száguldoznak, áthajtanak a piros lámpán és a gyalogosok között pedáloznak, egyirányú úton szembe mennek a forgalommal, megérdemlik a sorsukat. A dac nem jó tanár.

Kicsijoe 2009.05.11. 18:57:25

@Kuku: Ezzel csak az a baj,hogy van az az ominózus-amúgy baromira életszerűtlen,minden tanulóvezető által méltán gyűlölt KRESZ szabály- hogy parkoló autót kikerülni csak ajtónyitásnyi távolság meghagyásával szabad.Ha ez így lehetetlen,akkor IJ.Ha záróvonal vagy beláthatatlan kanyar van,akkor meg fokozott óvatossággal lehet-azaz lépésben.Ez meg a biciklisre is vonatkozik ugyebár,nem csak az előjogok.Ha nem bicikliúton nyitják rá,akkor szeláví.Sőt-ha sokat ugrál-meg ha nem is,akkor is bírság szabálysértésért + kár megtérítése.Lehet rendőrt hívni,rajta,tessék.Ennyit a KRESZ ismeretéről

Silent Bob 2009.05.11. 19:01:40

@Kicsijoe: Azt se felejtsük el, hogy az általad agyonverni kívánt bringás ezért megy "nem az út szélén".

Közöd?? (törölt) 2009.05.11. 19:23:20

@pink75: haha nethuszárka:-) szólok majd ha megijedtem

Kicsijoe 2009.05.11. 19:38:26

@Silent Bob: Azért ez nem így megy.Most kicsit tekerjük meg- én megyek egy KRAZ-zal és nem tudom az ajtónyitás távolság meghagyásával kikerülni a parkoló járművet,akkor picikét-mondjuk mintegy két méternyit átlóghatok a másik sávba?

A KRESZ szerint a biciklisnek a menetirány szerinti jobb oldalon kell közlekednie-ezt a szabályt sem hághatja át,csak mert ő úgy gondolja,Micimackó dúdorászik alapon.Ugye a törvények és szabályok nem ismerése nem mentesít azok hatálya alól.Azzal,hogy a forgalomban JÁRMŰVEL (kerékpáros kollegák szeretik ezt hangoztatni) közlekedsz,azzal ráutaló magatartásként elismered a KRESZ ismeretét.Ha rosszul tudod,vagy leszarod,akkor meg felelsz érte.Azzal az erővel,ahogy a bicahjos besorolhat az én sávom közepére,mert máshogy nem tudja megoldani,akkor én is ráparkolhatok a HUmmerrel a bicikliútra,mert rövid a halszálka-parkoló,és máshogy nem tudom megoldani.Vagy fordítva már nem olyan édes ez az elv?

vég béla 2009.05.11. 19:42:14

@PTibor:
"jó példa erre a vágány - dózsa sarok, ahol a híd alatt sötétben jön a bringás, nehéz észreveni. ha az autós elkezd kanyarodni, akkor miért kell eléugrani? "

Nagyon jó, hogy megemlítetted ezt a kereszteződést. Meg is ragadnám az alkalmat-nap mint nap nagy járművel arra közlekedőként,- hogy felhívjam a kerékpárosok figyelmét arra, hogy :OTT NINCS ELSŐBBSÉGÜK A KANYARODÓ JÁRMŰVEKKEL SZEMBEN!!!!!! Ugyanis a kereszteződés előtt minden irányban ki van helyezve a "Gyalog-és kerékpárút vége" nevű tábla!!!!! Ennek ellenére úgy hajtanak ott át lassítás nélkül , mintha az a tábla nem létezne veszélyeztetve saját testi épségüket, és a frászt hozva az autósokra.

Közöd?? (törölt) 2009.05.11. 19:49:58

Elégedetten látom vannak ebbe a flémbe normális biciglisek is!:-) Oktatják a többi biciglismajmot...

PanelProli 2009.05.11. 20:23:22

Az esetről készült cikkeket tanulmányozva elég egyértelmű, hogy a biciklis IS hibás volt. A baleset nem úgy történt, hogy a teherautó elütötte a biciklist, hanem a biciklis rongyolt neki a teherautó oldalának. Ettől persze még hibás a teherautó sofőrje is, de nem egyedüliként.

Az is világos, hogy a teherautósofőr az ügyvédje tanácsára nem vallja magát vétkesnek, mert egy bírósági tárgyaláson a helyzet alapján van esélye kimentenie magát!

Silent Bob 2009.05.11. 20:28:52

@Kicsijoe: Ne haragudj, de az mitől a te sávod? (Már ha a szélső sávról beszélünk.) Miután a kerékpárosra is vonatkozik a KRESZ, ahogy írtad, rá is vonatkozik az, hogy biztonságos oldaltávolsággal kell kerülnie az autót.
Akkor lenne igazad, ha lenne kerékpársáv és abból megy át a bicajos a "te sávodba" a parkolót kerülve.

Silent Bob 2009.05.11. 20:30:43

@vég béla: Ez sajnos így van, nagyon rossz az a kereszteződés. Ott egyszer csak "vége" a kerékpár- és gyalogútnak, ha jössz bicajjal, akkor vagy besorolsz szabálytalanul az autók közé, vagy továbbmész szintén szabálytalanul a járdán.

plszegy 2009.05.11. 20:35:02

@Kicsijoe: Autóval is a menetirány szerintei jobb oldalon kell közlekedni. Balra fordulásnál akkor is balra sorolsz.
25. § 2) Járművel az úttesten - az előzés és kikerülés esetét kivéve - annak menetirány szerinti jobb oldalán, az út- és forgalmi viszonyok szerint lehetséges mértékben jobbra tartva kell közlekedni. Lassú járművel, kerékpárral, állati erővel vont járművel, kézi kocsival, hajtott (vezetett) állattal, valamint lassan haladó járművel - ha az út- és forgalmi viszonyok lehetővé teszik - szorosan az úttest jobb széléhez húzódva kell haladni. Párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten a jobbra tartásra a külön szabályok (36. §) az irányadók.

Ha az út és a forgalmi viszonyok lehetővé teszik...

plszegy 2009.05.11. 20:43:42

Ez pedig városban MINDEN járműre vonatkozik:

31. § (1) Az útkereszteződésben másik útra bekanyarodni szándékozó vezető a járművel

a) az útburkolati jelek által meghatározott forgalmi sávba,

b) útburkolati jelek hiányában

- jobbra bekanyarodás esetében az úttest jobb szélére,

- balra bekanyarodás esetében az úttest felezővonala mellé, illetőleg osztottpályás és egyirányú forgalmú úton az úttest bal szélére

köteles - az útkereszteződés előtt kellő távolságban - besorolni. A bekanyarodási szándékot irányjelzéssel [29. § (2) bek.] jelezni kell.

Kicsijoe 2009.05.11. 20:53:56

@plszegy: Ezt annak az értelmiségi kollegának írtam,aki szerint minden biciklisnek a jobboldali keréknyomon kéne közlekednie saját biztonsága érdekében.NYilván AMÍG kikerüli a parkoló autót,addig oké-ezt senki nem vitatja.Nade mindig???Remélem az ilyen majmok,mint az,amelyik itt osztotta ezt a bölcseletet a valóságban is kipróbálják ezt.

mement 2009.05.11. 21:23:13

@vég béla: most dobd ki a jogsidat, kilampazott gyalogatkellohely... meg ugye jobra fordulasnal a kobor bolhanak is elsobsege van...

relhist 2009.05.11. 21:24:26

@Perillustris:
továbbra sem értem a következtetésedet. Arra próbálom felhívni a figyelmet, hogy az autósok által generált fél-anarchia keveredve a kerékpárosok teljes anarcihájával (köszönhetően az adekvát szabályozás hiányának és a kretén kerékpárút tervezésnek) súlyos következményekre vezet, melynek általában a kerékpáros látja kárát.

A videót köszönöm, pont alátámasztja a mondandóm lényegét: A védett, a kanyarodó sávval párhuzamosan haladó kerékpárúton közlekedő biciklisek a kanyarodáshoz készülő autóknál gyorsabban haladnak elsőbbségük biztos tudatában. Jól látszik, hogy csak egy részük néz annyira hátra, hogy lássa, megadják-e neki az elsőbbséget. A kerékpárút forgalmi sávtól való távolsága arra elegendő, hogy a párhuzamosan közlekedő biciklist a gépjármű jobb oldali holtterében tartsa. Természetesen a kerékpárutat keresztezni szándékozó autós korábban láthatja a vele azonos irányban haladó kerékpárost, ám a kanyarodás megkezdése előtt természetszerűleg kiesik a látómezőből, szemben a járdaszegélynél várakozó gyalogosokkal.

Értem én, hogy a szabályosan közlekedő autós a szabálytalan/nemkellően körültekintő kerékpáros hibáját képes kivédeni, ám a közlekedés a kölcsönös figyelemre kell, hogy épüljön.
kerékpárra ülve engem is elkapott már a "nekem van elsőbbségem azért is" feeling, de aztán gyorsan rá kellett jönnöm, hogy többet veszíthetek az elsőbbségtudattól vezérelt kereszteződésbe "zuhanás"nál, mint a körültekintésre fordított pár mp. És a másik oldala is igaz, javíttattam már motorháztetőt zsebből a balra kanyarodásnál a szemből érkező kerékpárosnak elsőbbséget megadó, álló autóba ütköző kerékpáros miatt.

vég béla 2009.05.11. 21:32:01

@mement: Most dobd el az agyadat: a gyalogosnak valóban elsőbbsége van, de a kerékpárosnak csak akkor, ha leszáll a bicajról, és áttolja a zebrán. Talán tanulmányoznod kéne a KRESZ-t, mielőtt osztani próbálod az észt...

min 2009.05.11. 21:33:39

@Erdőtársulás: Okoska! Mert egy baromi nagy kerékpár is fel van festve arra a két méteres sávra az olyanoknak mint te.

Hasta la vista 2009.05.11. 21:33:40

Azért a biztosító a legmocskosabb nálunk - keresi, miért ne kelljen fizetnie, ahelyett, hogy úri módon lezárná az ügyet egy korrekt összeg kifizetése által.
Hánynom kell az ilyenektől, csak azt kívánom nekik, legközelebbi hozzátartozójuk halála során találkozzanak e dolgokkal.
Hlv

vjalle76 2009.05.11. 21:40:46

@RomperStomper:
Teljesen egyetertek, remekul megfogalmaztad.
Ugyanezt probaltam leirni en is.

elteteam 2009.05.11. 21:42:56

Helyes, én is elütöttem volna. Hulljanak az idióta kerékpárosok!

min 2009.05.11. 21:49:45

@elteteam: szívesen találkoznék veled....

min 2009.05.11. 21:54:17

@PanelProli: Ember! a kerékpáros miért is volt hibás? Azért mert nem mérte fel a sofőr a bringa sebességét és úgy gondolta még befér elé? Istenem mekkora egy faszság!
Ennyi erővel te is hibás vagy ha az eléd kanyarodó kocsiba belemész....

min 2009.05.11. 21:55:20

@PanelProli: Ember! a kerékpáros miért is volt hibás? Azért mert nem mérte fel a sofőr a bringa sebességét és úgy gondolta még befér elé? Istenem mekkora egy faszság!
Ennyi erővel te is hibás vagy ha az eléd kanyarodó kocsiba belemész....

massziv 2009.05.11. 21:58:45

"A tapasztalatok szerint a kerékpárbalesetek felelősei szinte kizárólag a személygépjárművek és teherautók vezetői, akik nem figyelnek kellően a kanyarodás során - állítja a területen jártas ügyvédünk"
Na ez a megállapitás úgy baromság ahogy van!
Lássuk csak a saját tapasztalataimat a bringásokkal
1.Úton tekerő bringás a pirosnál nem áll meg és be hajt a gyalogátkelőhelyen szabályosan közlekedő gyalogosok közé.
2.Úton nagy sebességgel tekerő bringás az elsőbbségadás kötelező táblánál lassitás nélkül tovább hajt(biztos nem tudja mit jelent,de ha keresztező irányból jön egy autó és elüti akkor az autós volt figyelmetlen)
3 Egyirányú utcában forgalommal szemben tekerő bringás(én jövök keresztező irányról jobb kezes utca egyirányú,megállok benézek jobbra-senki előre nézek és indulnék amikor balról lassitás nélkül elsuhan előttem a figyelmes bringás ,szerintem fel sem fogta milyen veszélyes helyzetet teremtett.
Valóban vannak figyelmetlen autós is de nehogy azt képzeljük hogy a bringások jobbak.

min 2009.05.11. 22:07:30

@massziv: Akkor vigyázz mert elfogadták a javaslatot miszerint az egyirányú utcába ahol az útszélesség megengedi be lehet hajtani szemből bringával.

Az elsőbségadás kötelező táblánál ha az útkereszteződés belátható miért is kell fékeznie? Kerékpárról jóval előbb látsz be a kereszteződésbe mint autóban ülve. Próbáld ki egyszer....

mement 2009.05.11. 22:22:41

@vég béla: Tok mindegy abban a kanyarban a te szemszogodbol, a szabalytalankodonak is meg kell adnod az elsobseget, ilyen lefordulasnal joforman mindenkinek elsobsege van veled szemben.

prempeh 2009.05.11. 22:28:18

gratulálnék annék a 10-20 embernek akik most kajánul vigyorognak, hogy meghalt egy ember.

Perillustris 2009.05.11. 22:38:33

@flimo13: A jelenséget vitatom, amit vázolsz. Tök mindegy min utazol, ha egyáltalán le mered írni, hogy "biciklis okozta dugó".

Perillustris 2009.05.11. 22:45:36

@egyittlakó: "Arról meg nem is érdemes beszélni, hogy amíg a bringások az álló kocsisorok között száguldoznak, áthajtanak a piros lámpán és a gyalogosok között pedáloznak, egyirányú úton szembe mennek a forgalommal, megérdemlik a sorsukat."

Az álló kocsisorok között nem száguldoznak az autósok, mert nem tudnak. Cserébe megteszik ezt a leállósávon az autópályákon, mert ott tudnak. Áthajtanak a piros lámpán, s az ő pedálozásuk a gyalogosok között jóbal nagyobb eséllyel végződik halállal, ahogy ez meg is történik sajnos minden héten. Előfordul, hogy szembe mennek a forgalommal egyirány úton, de néha még a már említett autópályán is.

Egyittlakó, újat dobhatsz!

Perillustris 2009.05.11. 22:50:38

@Kicsijoe: "Ha nem bicikliúton nyitják rá,akkor szeláví.Sőt-ha sokat ugrál-meg ha nem is,akkor is bírság szabálysértésért + kár megtérítése.Lehet rendőrt hívni,rajta,tessék.Ennyit a KRESZ ismeretéről"

El kell keserítselek: ha rányitod az ajtót a bal oldalon elhaladó kerékpárosra, te leszel a hibás, s fizetheted a károdat saját pénzből vagy a biztosítóéból. Ugyanígy persze, ha egy autó viszi le, sőt, te fogod fizetni annak javítását is.

Perillustris 2009.05.11. 22:54:43

@PanelProli: Szerinted tehát ha egy mellékutcából eléd hajt egy autós és beleszállsz, akkor te is hibás vagy?

babsz 2009.05.11. 22:58:17

en mint seggemhezhozanott autos total ki vagyok bukva autostarsaimon. ugyanis budapesten keptelenseg kielozni egy biciklist. hiaba latja a taplo hogy amugy csak azert indexelek mert csak kikerulni szeretnem, aztan mennek is vissza a kulsobe, nem engednek ki. csak akkor tudom normalisan kikerulni ha az egesz zoldhullam elment, vagy soha. egesz nyaron bringasok mogott haladok husszal. nem nagy baj, mert inkabb kurvara elkesek, minthogy veszelybe sodorjak barkit, de amikor a mogottem feltorlodott idebajosok elkezdenek dudalni, akkor mar rohadtul felmegy a pumpa. siman cipzarelven ki lehetne engedni kerulgetni a bringasokat peldaul a koruton. csak a sok kocsog a volan mogott aki persze mindig a belso savban autozik es mindegyik annyira siet, hogy keptelen a masikra gondolni. a budapesti autosok egyszeruen rohadtul parasztok. ha odaadnak a kulso savot a bringasoknak ra se neznek a kocsimra tobbet.

Perillustris 2009.05.11. 23:03:13

@relhist: A szakasz tökéletesen belátható, ha valaki kellően lelassít, netán megáll, így az elsőbbség, ha a szándék megvan, könnyen megadható.

Az autósok általában gyorsabban érkeznek, tudom, mert jómagam is járok ott autóval, s csak éppenhogy lassítanak, úgy meg valóban nehéz elengedni az érkező bicajost. A szintbeli átkelő ilyen helyeken segítene.

Perillustris 2009.05.11. 23:05:31

@vég béla: A kerékpáros átkelőknél viszont elsőbbsége van (hacsak nincs kinn macisajt), s ott, ahol a baleset történt, az van.

sting és tom hanks jóhaverok 2009.05.11. 23:07:10

Először is: csak pár tucat kommentet olvastam, bocs az esetleges ismételgetésért.
A láthatóságról annyit, hogy akkor sanszosabb, hogy észrevesznek, ha látszik is valami a felfestett bringaútból, így az autós általában körbepillant, közeledik-e bringás, mindez egy másodperc vagy kettő. Viszont Pesten rengeteg helyen szinte teljesen láthatatlan a kanyarodó útját keresztező kerékpáros út, ami szerintem kib*ott pofátlanság és felelőtlenség, mert felfestésük néhány tíz- vagy százezres költségéhez képest a nap minden percében életeket kockáztatnak a várost vezető zombik.
Másfelől meg ugye nem lehet ilyen emberekre bízni magunkat, tehát szerintem foghatnánk vödröket sárga festékkel, pamaccsal meg esetleg sablonokat vagy mittomén és hajrá. A gondoskodó államot nem leépíteni kell üzenem a gusztospetyának hanem átszervezni. Üdv.

Perillustris 2009.05.11. 23:07:32

@Erdőtársulás: "nem tudom miért gondolják sokan, hogy a "civilizált országban" az a bizonyos két méteres indulósáv a bicikliseknek van"

GYK: bringaut.hu/files/images/brusszel/2498_nagy.jpg

peca1000 2009.05.11. 23:08:37

Járdán kell menni kerékpárral, akkor is ha tilos. Inkább légy szabálytalan, minthogy elüssenek. Én is így teszek. Ha sok a gyalogos előttem, átmegyek a füvön (már ha van).

Perillustris 2009.05.11. 23:11:50

@sting és tom hanks jóhaverok: Kerékpáros aktivisták néhány helyen újrafestették már a lekopott piktogrammokat (GYK: nem újakat, hanem eleve létezőket), de nem egy esetben büntetés járt érte. Jelenlegi jogszabályok alapján persze jogosan. Persze amikor egy zebra újrafestését 1 millió forint per darabra lövi be a főpolgármester, akkor mégis mit várhatunk? Még jó, hogy elkapják a kisembert, aki saját pénzből festi újra a zebrát, hiszen akkor hová lehetne eldugni a nagy lóvét?

Perillustris 2009.05.11. 23:12:55

@peca1000: Feltételezem gyalogos tempóban haladsz és véletlenül sem csengetsz.

peca1000 2009.05.11. 23:15:15

@Perillustris: Ha látok gyalogost, lelassítok, és ha nem tudom kikerülni csengetek. Azért vettem rá.

sting és tom hanks jóhaverok 2009.05.11. 23:21:43

@Perillustris: Azt elsőre is gondoltam, hogy jól megbírságolnak érte, ilyen jellegű baleset esetén persze nem keresik a hatósági felelőst. Mivel konkrétan életveszélyes, teljesen jogos a polgári engedetlenség... az uv zöld festékszóró elég konkrétnak hat elsőre.

Perillustris 2009.05.11. 23:29:51

@sting és tom hanks jóhaverok: Összedobtuk a pénzbírságot, ezzel nem volt gond, s az elvet is értem, hiszen nem vezetne jóra, ha az emberek mindenféle jeleket fújnának az úttestre, ám elkeserítő látni, hogy ennyire rohad a város. Csili-vili diszkivilágítás persze van. SZVSZ amíg egyetlen zebra felfestése is hiányzik, addig ilyenekre tilos lenne költeni.

Mintha én fenyőfát vennék Karácsonyra, miközben nem tudok enni adni a gyerekemnek.

Remélem kellően szívbemarkoló a hasonlat. :)

Perillustris 2009.05.11. 23:31:16

@peca1000: Ne csengess, egy udvarias "elnézést-köszönöm" jobban hat, hidd el.

marosy 2009.05.11. 23:39:29

"igen, a biciklisek nem tartják be a kreszt, mert az rájuk életveszélyes. a biciklisek igyekeznek inkább biztonságosan közlekedni, mintsem szabályosan."
Ha a törvényt nem tartjátok be akkor NINCS MIRŐL TÁRGYALNI. Bekaphatja aki fityet hány a KRESZ-re.

dmm 2009.05.11. 23:44:27

Egyszerűen nem értem ezeket a „vitákat”. Mindig van valaki, aki az egyik oldalt képviseli, valaki, aki a másikat. De – sztem –nincsenek ilyen oldalak. Magam pl a városban általában gyalog járok, vagy kerékpározok, és időnként autót is vezetek. Azaz vagyok gyalogos is, bringás is, meg autós is. Nem hiszem, hogy egyedülálló lenne a képességem, az, hogy egyszerűen közlekedésnek fogom fel a helyváltoztatásomat, annak módjától függetlenül. Valszeg ugyanazokat a szabálysértéseket követem el, mint általában az autósok-gyalogosok-bringások általában. Átmegyek a zebrán, ha piros, és nem jön semmi, olykor bringával is – leginkább az un forgalomtechnikai piroson és soha nem megyek át autóval, lehetőség szerint már a sárgán sem, mert azzal nagyot lehet hibázni. (itt még annyit, hogy ezért sokan emlegetik a felmenőimet, de hiába, megszoktam Párizsban, ahol többnyire élek. (amúgy Bp-en ritka az olyan pirosra váltó lámpa, ami alatt ne menne még át egy autó. És közben az autósok a bringásokat basztatják a piros miatt, pedig nagy különbség a testsúlyod+5 kg bringával és 15-tel tenni ezt vagy 1500 kg autóval és 70-nel…) Akkor lesz majd jó, ha a közlekedők rájönnek, hogy ők közlekednek és nem harcolnak.

dmm 2009.05.11. 23:50:40

@marosy: ja, és bekaphatja, aki a KRESZ-t nem a mai viszonyokhoz igazítja, bár ez lenne a dolga...

dmm 2009.05.11. 23:52:32

@peca1000: bátrabban! a járda a gyalogosoké. már amennyit a parkoló autók meghagynak belőle!

sting és tom hanks jóhaverok 2009.05.11. 23:55:57

@Perillustris: Az biztos nem vezet jóra, ha az emberek mindenféle jeleket festenek az útra, de itt ugye nem mindenféle jelekről van szó, hanem olyanokról, ami egyfelől életet menthet (és rögtön kettőt is), másfelől demonstrálja a illetékesek mérhetetlen felelőtlenségét. Most lehet vagy nyíltan, ahogy említetted vagy gerillába az uv-t fújogatni ahová kívánkozik. És ha már így alakult, csak nem tagadnád meg az éhes gyermekedtől a karácsonyfán lifegő habcsókot... (bocshogyképzavar;)

Perillustris 2009.05.12. 00:19:16

@marosy: "Bekaphatja aki fityet hány a KRESZ-re."

Végül is leszűkítetted a kört mindenkire, aki közlekedik, de sebaj, inkább bekapjuk, cserébe - többnyire - épségben érünk haza. :P

Perillustris 2009.05.12. 00:21:31

@sting és tom hanks jóhaverok: Én benne vagyok egy ilyenben. Ezt most nem tudom megszervezni, de a sajtót lehet riasztani, persze még jóval az EP-választás előtt vagy utána, a nyári uborkaszezonban.

ZebraÚJRAfestő akció vagy valami ilyesmi.

Nyikos János (törölt) 2009.05.12. 01:21:48

@flimo13: javallom a saját szádat, addig se beszélsz biciklis dugókról hülyeségeket.

Nyikos János (törölt) 2009.05.12. 01:23:10

@Közöd??: tessék, le se kell profiloznotok, nem mintha nehéz lenne, vakvarjú
pink75

_Anubis_ 2009.05.12. 01:35:58

Egy kerdesrol azert erosen elfeledkezunk. A Kresz vonatkozik e a kerekparosokra? Igen. Ok. Jobb oldalrol jonne egy kerekparos, mikozben en jobbre fordulok. Szabad e keresztezodesben elozni, es plane jobbrol elozni? Szerintem nem...

Viszketeg · http://zagyvasag.blog.hu 2009.05.12. 06:37:08

@_Anubis_: Ha "jobb oldalról jönne egy kerékpáros" miközben jobbra fordulsz, akkor ki előz kit? Próbálj meg értelmesebbeket írni! :)

essetudom 2009.05.12. 06:58:27

Szóval akkor hogyan kanyarodjon jobbra kis ívben szabályosan, körültekintően legközelebb az a teherautós a Stefániáról, hogy ne üssön el senkit ?? hogy valami értelme is legyen a szájtépésnek!!
A autóskresz szerint, ha holt terek zavarnak a kilátásban, és ahhoz hogy biztonsággal oldj meg egy szituációt, - elindulás, kiállás esetleg kerszteződés - akkor segítő személyeket kell igénybe venni, azaz valakinek kell szólni: "figyejjémá hééé! nem gyün jobbró bringás??" elvileg... ezt kéne. Mert egyénként hogyan lehet észre venni a legnagyobb jószándékkal is teherautóból a jobbról jövő bribngást?????
Ne törjétek a fejeteket. legközelebb is be fog kanyarodni ha jön a kerékpár ha nem. amit nem lát, nem hall annak nem tud elsőbbséget adni. szerintem. szerinted?

raycoon 2009.05.12. 08:56:00

@_Anubis_: "Egy kerdesrol azert erosen elfeledkezunk. A Kresz vonatkozik e a kerekparosokra? Igen. Ok. Jobb oldalrol jonne egy kerekparos, mikozben en jobbre fordulok. Szabad e keresztezodesben elozni, es plane jobbrol elozni? Szerintem nem..."

Jobbról előzés? Neked van jogosítványod? És vezetsz autót is? Kezdjünk félni? Lehet, hogy kicsit olvasnod kellett volna!

Kresz:
Bekanyarodás

31. §(5) Elsőbbséget kell adni, ha a 28. § (2) bekezdésében foglaltakból más nem következik
b) jobbra bekanyarodó járművel a kerékpársávon vagy az úttest mellett levő, attól jobbra eső kerékpárúton érkező jármű részére,

Tudom ajánlani mindenkinek (gyalogosnak, biciklisnak, autósnak, stb.) net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=97500001.KPM&kif=k%F6zleked%E9s#xcel

Kicsijoe 2009.05.12. 09:00:15

@Perillustris: Akkor talán nézd át a KRESZ-t,merthogy az mindenkire vonatkozik,aki résztvesz a forgalomban.A biciklisre is...

Ez a szabály pedig azért van-csak a magadfajták kedvéért mondom el-mert a balkettőn utazó utas nem sofőr,ad 1.Ad 2,nincs tükre,amibe belenézzen,hogy egy buzzancs biciklis teker-e mögötte/mellette.

Ad 3: inkább a KRESZ könyvet bújnád,mielőtt kiállsz óbégatni,hogy a biciklisnek mihez van joga meg mihez nincs.Hogy mihet van joga,azt nem tudom,tudja jól helyettem is.Ellenben a KRESZ-t tudom,és amit mondasz,az nettó baromság.

essetudom 2009.05.12. 09:18:50

@raycoon: értem én ezt csak azt nem tudom, hogy hogyan!!!!! Ülj be egy tgk-ba és a beláthatatlan kerékpárútról 40-es tempóban szabályosan közlekedő kerékpárnak hogyan adsz elsőbbséget??? nem látod, nem hallod nem tudod érzékelni, hogy ott van. ez a gáz!!!

raycoon 2009.05.12. 09:54:18

@Kicsijoe: "Ez a szabály pedig azért van-csak a magadfajták kedvéért mondom el-mert a balkettőn utazó utas nem sofőr,ad 1.Ad 2,nincs tükre,amibe belenézzen,hogy egy buzzancs biciklis teker-e mögötte/mellette."

Csak idézni tudom magam, olvasni kellene a Kreszt, Neked is! (Illetve nem annyira köznyelven a 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendeletet. Lehet, hogy én tudom rosszul, de a rendelet sehol nem említi meg, hogy a Kresz könyv bármiben is módosítana rajta, az egy példa tár, ami segít értelmezni a jogszabályt. De szvsz nem azt kell betartani. De ez kicsit OFF most, elnézést.)

Szóval az adott felvetést a jogszabály kétélűen fogalmazza meg, mert mindkét fél felelőssége kiolvasható (teljesen mindegy, hogy utas vagy sem!).

Kresz
A járművek utasaira vonatkozó szabályok
23. § (3) A jármű ajtaját az utas csak akkor nyithatja ki, ha ezzel a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti.

Kikerülés
35. § (1) Az úttest menetirány szerinti jobb oldalán álló jármű vagy ott levő egyéb akadály melletti elhaladásra (kikerülés) a 34. § (1)-(5) bekezdésében foglalt rendelkezéseket kell - értelemszerűen - alkalmazni.

Előzés
34. § (1) Előzni abban az esetben szabad, ha
d) az előzés során a megelőzendő jármű mellett megfelelő oldaltávolságot lehet tartani;

Más kérdés, hogy a hivatalosan kijelölt parkolóhely, mennyire az uttest része. Mindenesetre, ha az, akkor pl az Andrássy úton a külső sávot gyakorlatilag tilos lenne használni! Életszerű?

vég béla 2009.05.12. 10:00:01

@mement:
"Tok mindegy abban a kanyarban a te szemszogodbol, a szabalytalankodonak is meg kell adnod az elsobseget, ilyen lefordulasnal joforman mindenkinek elsobsege van veled szemben."

Nagyon szépen megkérlek, ne írogass hülyeségeket, inkább olvasd el az erre vonatkozó szabályokat!

raycoon 2009.05.12. 10:04:56

@essetudom:
Igazad lehet benne, hogy egy tgk-ból ez egy komoly probléma, de ha alkalmatlan arra, hogy egy ilyen kereszteződésbe bekanyarodjon, akkor ne menjen arra.

Más kérdés, hogy jobb lenne, ha nem a sofőr józan eszére kellene hagyatkozni, hanem elő lenne segítve, hogy az ilyen járművekből is könnyen betekinthető legyen egy ilyen kereszteződés.

Megint más kérdés, hogy amikor nagy ritkán sikerül biciklivel mennem dolgozni, akkor minden kereszteződésben lassítva megyek át, mert nem bízok meg az autósokban. Pl a Szegedi úton lévő kereszt utcáknál szinte soha nem adja meg senki az elsőbséget..

min 2009.05.12. 10:05:14

@essetudom: Igen ez gáz!
Kölcsönösen kell vigyázni egymásra mert bárki bármit mond a bringásnak elsőbsége volt.
Vizsgakérdésem volt ez a szitu éppen!
A teherautósofő a tükrében azért elég jól kilát maga mellé végig az egész kocsin. Némelyik tehergépnek a jobbajtó felett is van tükre, hogy maga mellé belásson. Szóval legtöbb esetben láthatja, hogy mi zajlik a jobb oldalán hisz ennyi erővel a robogósokat is naponta zuzhatnák be.
Érdekes, hogy a robogosok cikk-cakkja miért nem fáj az autósoknak? Van itt baj bőven az agyakban.
Bringázok én is sokat és autóban is ölők sofőrülésen de valahogy mégis megoldom, hogy lehetőleg mindenki jól járjon. Miért ne engedjem előre abringást amikor én a dugóba állok? Kissebb lesz ettől egynémelyautós társam farka vagy mi?
Vannak bringások akikre tényleg haragszom. Pl.akik sajnálnak 1500 ft egy ledes lámpaszettre ami nappal elfér akár a mez zsebében is. Illetve amikor a vácin mennek bringával miközben ott van abringaút 2méterre.
Viszont pont a váci bringaúton van egy halom tökéletlen bringás is aki a elfestett iránynyilakkal ellentétesen halad az egysávos bringaúton így némely bringás már ezért megy a főúton.
Nagyon sok nézőpont van de ahogy párthozzállásban így autos VS. bringás hozzáállásban is vannak szélsőséges nézetek akiktől isten mentsen az utakon.

teabore 2009.05.12. 10:46:23

@vég béla: volt már rá precedens, hogy az egyirányú utcában szemből jött egy autó, delikvens kikanyarodott és ütköztek - a kikanyarodó volt a hibás, mert nem adta meg az elsőbbséget.

Perillustris 2009.05.12. 10:52:55

@essetudom: Bullshit. Ha minimális sebességgel kanyarodik be, miután az esetleg várakozók már átkeltek szemből is (ezt teherautóból tökéletesen látni onnan), akkor alig van esélye hasonló balesetnek. Nem sok olyan bringás van, aki "csak azért is" belehajt a teherautóba, mert elsőbbsége van.

Perillustris 2009.05.12. 11:05:31

@teabore: Szar ügyvédje volt a kikanyarodónak, mert a felelősség legrosszabb esetben is 50-50.

Silárde en France 2009.05.12. 11:10:34

@pafff:

Autosként tényleg zavaro, hogy a bringàsok az ut közepén kacsàznak, és nem lehet megelôzni ôket. De probàltàl màr bringàval menni egyenesen az ut szélén? Amit olyan szépen felgyûrnek a kamionok. Az utak legszélsô fél métere kerékpàros közlekedésre teljesen alkalmatlan, életveszélyes. Annyira bizonytalan ott menni, gyakorlatilag bàrmikor beeshetsz a melletted lévô kocsi alà, akik mintha sportot ûnének abbol, mennyire lehet kicentizni a bringàsokat. Régebben iszonyatosan sokat bringàztam, amikor àtültem autoba, erre mindig nagyon odafigyelek, és igen, ha kell feltartom a sort. Pàrizsba (mert most én is ott élek) egy dudaszot se lehet hallani amikor a szûk, emelkedôs uton az öreg nénike biciklizik az ut közepén, feltartva az egész sort.

Viszont forditva is sokat lehet tanulni. Amiota autot vezetek, teljesen màshogy bringàzok. Amikor elôször ültem kocsiba, akkor értettem meg hogy mi az a làthatosàg. A problémàk nagy része abbol adodik, hogy a brinàsok nem foglalkoznak vele, hogy észlelhetôek legyenek. Egy hang és vilàgitàs nélkül, gyakran az auto holtterében utazo bringàst alig lehet észrevenni mielôtt kiugrik eléd jobbrol, becsapodik a keresztezôdésbe. Persze a màsik oldalrol tudom, hogy nincs ideje magàt làthatovà tennie, mert folyamatosan az életéért küzd az utakon.

En, mint mind a két közlekedési eszköz hasznàloja a bringàsoknak javaslom a "làss és làssanak" elv betartàsàt, mert a balesetek nagyrészt abbol vannak, hogy az autos nem làtja, nem làthatja meg idôben a bringàst, ezt meg kell érteni.

Autosoknak, pedig hogy egyszer, egy napra probàljàk ki a biciklit. Meg kell érteni, hogy a kerékpàr nem stabil uttartàsu jàrmû, egy olyan kàtyu amit autoval alig veszel észre, az a bringàsnak màr biztos zakozàs. Tovàbbà a biciklik többsége korosan alulfékezett (mûanyag patkofék? vicc.) Nehezebb dolga van a biciklisnek, probàljatok elôzékenyebbek lenni velük, megtartani a rendes oldaltàvolsàgot, stb.

(Nekem gyerekkoromban volt sok majdnem-gàzolàsom, és egy motorhàztetôn landolàsom is, de amiota autot is vezetek, semmi balesetem, sôt necces helyzetem se volt, pedig naponta jàrtam bringàval dolgozni a XVI-bôl a III-ba, gyakran a Hungàriàn. Egyébként a kedvenc keresztezôdésem a Stefània csatlakozàsa a Vàrosligethez. Ott a stefàniàrol ligetbe tarto bringàsnak és a stefàniàra jobbra kanyarodo autosnak egyszerrre van zöld, de fizikailag nem làthatjàk egymàst amig a zebràhoz nem érnek, mindeketten legalàbb 20-as sebességgel.)

Perillustris 2009.05.12. 11:14:34

@Kicsijoe: bár 'raycoon' már utalt rá, én is megerősítem. A megfelelő oldaltávolság elvileg a zárt ajtókkal parkoló autók kikerülésére vonatkozik, azért, hogy a kormánnyal vagy tükörrel ne okozz kárt bennük. A kocsi ajtaját kinyitó abszolút felelősséggel tartozik azért, hogy ezzel ne veszélyeztesse a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot sem.

Tehát - még egyszer leírom - ha az ajtód leviszi egy IFA, akkor az azt kinyitó ember lesz a hibás, nem a teherautó sofőrje.

Perillustris 2009.05.12. 11:18:15

@Silárde en France: Sajnos van még néhány alapjaiban elb@szott kereszteződés Budapesten, pl. ez: www.freevlog.hu/video/6135.html

vég béla 2009.05.12. 11:28:00

@teabore:
Hát, akkor hülye volt az illető, hogy elvitte a balhét.

teky01 2009.05.12. 11:32:44

Akkor én is írnék!

Én mindenféle járművet vezetek.Bringa ,teherautó/kamion/ személyautó.
Ha tehetem bringázok,és sportszerűen is.A magyar " kerékpárutak" alkalmatlanok a sportcélu felhasználásra ,és több helyen a sima haladásra is .Nem beszélve a biztonságukról.
A megoldás az egymásra odafigyelés lenne.De az "én megmutatom milyen penge vagyok " autósoktól ez sajnos lehetetlen.Érdekes ez külföldön nem érezhető.Ott nem dudálnak,nem anyáznak ,és nem akar minden töketlen korcs viperával elverni mindenkit.Olaszban még a hágókon is követik a bringást ha nem tudják megelőzni biztonságosan.Akár kilómétereken keresztúl is.Bár nem is kell olyan messze menni.Elég Szlovákiába vagy Horvátországba kimenni.Ott sincs ez mint nálunk.
Ezeknek az "embereknek"azt kivánom ,hogy gondoljanak bele,hogy az anyjuk ,gyermekük, közeli hozzátartozójuk üljön ott a kerékpáron,és érjék ezek az atrocitások amik mindennaposak.Tessék felülni 1 bringára és érzékelni ezeket a dolgokat.
Semmivel nem lesz senki hátrébb ha elengedi a bringást,motorost a sor mellett!!!
A piroslámpázásra meg csak annyit: CSAK az kiabáljon aki még sosem vétett a KRESZ ellen!!!Soha nem parkolt tilosban,nem ment át piros lámpán,záróvonalat nem lépett át,stb.stb.!!!Vagy az Ő és az nem ér???

flimo13 2009.05.12. 12:07:27

@Perillustris: Ha le merem írni? Miért, mi vagy te, kommunista cenzor, és jól rám küldöd a biciklis kommandót?:) Attól, hogy neked ennyire fáj, még van ilyen. Azt meg továbbra se ismerted el, hogy nagy pofával voltál hülye, a haverod le is lépett. Bár miket beszélek, biciklis vagy, neked mindenben igazad van, és még a fingodban sincs metán, hogy felmelegedést okozzon :)

mement 2009.05.12. 12:50:39

@vég béla: Ha tetszik ha nem ha abban a kanyarban ha elbaszol egy bringast ha nem tolja a bringajat is minimum oszlik a feleloseg, es ha mar kresz nel tartunk, dobbenet hogy autot vezethetsz ilyen alapveto tudas hianyaban. Masreszrol _LAMPAVAL_ vedett gyalog atkelohely, fokozott ovatossagal illik megkozeliteni, nem onerzetes paraszt autos modjara. Meg ha tudod hogy ott suhannak at a biciklisek akkor miert is nem tudsz odafigyelni?

Dob ki nyugodtan azt a jogositvanyt.

Erdőtársulás 2009.05.12. 13:04:33

@min: Ami arra fel van festve az moped. Ami a videon látható, az pedig kanyarodás céljából vehető igénybe. Ne légy öntörvényű, próbáld a jelzésekhez tartozó szabályokat is megismerni.

Perillustris 2009.05.12. 13:12:28

@flimo13: Leírhatod akár azt is, hogy a gyalogosok lábbelijük kop(tat)ásával súlyosan terhelik a levegőt, s emiatt van szmog Budapesten, de a többség hülyének fog nézni ezért. Pont úgy, mint amikor "biciklis okozta dugót" emlegetsz.


"Azt meg továbbra se ismerted el, hogy nagy pofával voltál hülye, a haverod le is lépett."

Tán azért lehet ez, mert nem gondolom, hogy igazad van? Vagy szerinted ha minden hozzászólásba beírod, hogy "nem ismerted el", akkor azt előbb-utóbb megunva inkább megváltoztatom a véleményem?

Perillustris 2009.05.12. 13:13:42

@Erdőtársulás: GYK: bringaut.hu/files/images/brusszel/2498_nagy.jpg

Kicsijoe 2009.05.12. 14:04:50

@Perillustris: Erre nem fogadnék-konkrét esetet tudok,ahol valakinek elvitték az ajtóját,és az volt a ludas,aki elvitte,de te hidd,ahogy akarod,max majd fizetsz.

Kicsijoe 2009.05.12. 14:10:24

@raycoon: Ez hatalmas nagy sültbaromság...
Ezzel az erővel senki ne közlekedjen.Pl az én kocsimból abszolult nem látni hátrafelé az 1,2 nál alacsonyabb tereptárgyakat,úgy mint kisgyerek.Nem csak az enyémből természetesen,hanem tulajdonképpen semmilyen általam ismert személyautóból nem látni a kocsi mögött,a vonóhoroggal egyvonalban csámpázó aprókat.Csaptam már pár zajos balhét szülőtársakkal az ovi előtt,mert az egyik ahelyett,hogy megfogta volna a tökfej fiacskáját úgy gondlta,remek megoldás ha úgy hívja fel a tolató kocsi mögött csámpázó Pistikére a figyelmet,ha rábasz egyet a géptetőre (nem ám úgy lightosan,hanem habzó szájjal,teli erőből).Nem osztottam a véleményét azügyben,hogy ez jó megoldás lenne.
Innentől semmilyen autóval ne tolasson senki,aki nem látja az 1 méter körüli magasságú,kocsi mögött bóklászó aprókat (4 éves korig kb) ???
Mert ha begyűröd a kocsi alá tolatásból 5 km/h-vel,az a te sarad...

min 2009.05.12. 14:22:02

@Erdőtársulás: Mopeeeed???? Ember ! Tudod, hogy mit beszélsz? Vigyázz akkor ha arra jársz mert igen kellemetlen meglepetés fog érni! Manchesterben a nyengébbek kedvéért kékre is festették a bringaúttal együtt.
Na ilyen marhaságot rég nem hallottam:-D

mement 2009.05.12. 14:23:16

@Kicsijoe: Senkit nem erdekel hogy olyan eszkozel jarkalsz amibol szart se latsz hatrafele, nem alkotmanyos jogod, csak lehetoseg hogy kocsikazgass, ha meg ra akarsz tolatni valakire, normalis hogy odabasz a kocsidnak, figyelj oda jobban, vagy ha keptelen vagy ra ne kozlekedj kocsival, mert nem neked valo. Az auto veszelyes uzem, mindenkire nezve de leginkab azokra akik nem kocsiban ulnek, alap hogy ha mar ilyen jofej vagy hogy passzivan veszelyeztetsz masokat, minden megteszel azert hogy ne keruljenek probelmas szituacioba miattad, ha jogilag nem is (hahaha amugy se erne semmit:/ ) moralisan mindenkepp a te feleloseged.

Erdőtársulás 2009.05.12. 14:39:07

@min: Megdöbbentő, hogy bár külön felhívtam a figyelmet rá, te továbbra sem érted.
Ha végignéznéd a video-t akkor angol tudás nélkül is feltűnhetne, hogy az a sáv kizárólag arra való, hogy biztonságosan tudj kanyarodni, abból indulva egyenesen tovább nem közlekedhetsz.
Amit pedig az európai városokban láthatunk (pl Párizs), az már valóban erre való, csak éppen nem bicikliseknek, hanem mopeddel és motorral közlekedőknek, azok ugyanis valóban gyorsabban elérik a megengedett sebességet.

min 2009.05.12. 14:45:08

@Erdőtársulás: Videot nem láttam de pl. ezen a képen és az ott lakók szerint is még az űrböl is kerékpár és nem moped és nem csak kanyarodhatnak belőle
kepfeltoltes.hu/view/090512/bicycle_route_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Kicsijoe 2009.05.12. 14:47:21

@mement: csak mellékesen jegyzem meg ,hogy nem csak én hanem SENKI nem lát a hátsó szélvédő ALÁ a tükör holtterébe,ez kb egy méter magasságig jelent mindent.A most divatos sportbackekből még kevesebb.

Nekem is van gyerekem,és érdekes,nekem van annyi agyam,hogy megfogom a gyereket,és nem hagyom a parkolóban szabadon mászkálni,mert tudom,hogy a legjobb szándék ellenére is láthatatlan.Aki ezt nem teszi meg,annak kigyalulják a gyerekét.Az ilyen szülőkre rávernék vagy 50.000 bírságot helyszínen,akik a kis tökiket hagyják szabadon bóklászni a parkolóban.A megnyilvánulásod alapján amúgy tipiksu biciklis vagy.Az ilyeneknek szokott mementót állítani az útszélén a szellembicaj.Akik beficcennek a kamion alá,hogy csakazértis megmutassák,hogy elsőbbségük van.Az idiotizmus mártírjai8.

raycoon 2009.05.12. 14:48:29

@Kicsijoe: Egyrészt kicsit erőltetett a hasonlat. Másrészt tényleg jobb megoldás "megölni" valakit, hisz te nem tehetsz róla, ezzel a járművel csak így lehet haladni.

Ha a kanyarodsz és a zebrán nem látsz valakit, mert széles az A-oszlopod, és halálra gázolod, akkor ugye nem te vagy a hibás?

Egyébként nem azt mondtam, hogy ne használja az tgk-ját, hanem azt, hogy ne arra menjen. Ha túl szűk és csak úgy tudja bevenni, hogy felmegy a járdára a hátsó kerék, akkor tegye meg? Max elüt valakit? Vagy tervezzen másik útvonalat magának? Vagy ha pont oda kell mennie, akkor legyen egy kísérő, aki ilyen esetben biztosít és segít?

Kicsijoe 2009.05.12. 14:48:30

@mement: A rábaszásról meg annyit,hogy pont az ilyen tapírok kedvéért tartok viperát...

Perillustris 2009.05.12. 14:57:19

@Kicsijoe: Jó esetben a sajátoddal vernek pofán. Megéri.

Erdőtársulás 2009.05.12. 14:58:36

@solaitid: Igen, például ez is ilyen. Mondjuk itt pont egyenesen indul a jóember előre, így a sáv baloldali felére való kihúzódásnak nincs vezetéstechnikailag értelme, hiszen rögtön vissza is kell sorolnod a 2 méterre kezdődő szűk sávba. Ha pedig közben melléd értek, akkor nekik egyenes az út: eléd kerülnek. Nem mintha itt ebban az országban valakit is zavarna ha elékerülnek! :-D
De nem csak téged zavarhat, hogy nem tudsz visszasorolni, hanem az induló autókat is.

Azonkívül az is kérdéses, hogy egy motoros hova álljon? Ő is várja ki amíg a biciklisek lecsorognak a kereszteződésben?

min 2009.05.12. 14:59:09

@solaitid: Na végre egy jó videó róla! Köszi.
Én már nem tudtam neki elmagyarázni jobban.
Amúgy neki ez egy moped jel:-D

Perillustris 2009.05.12. 14:59:42

@Erdőtársulás: Bizonyára a honi jogszabályban is ezért szerepel "előretolt kerékpáros felállóhely" néven.

img.index.hu/cikkepek/0707//belfold//t4.jpg

min 2009.05.12. 15:01:30

Előre félek , hogy mi lesz ha elterjednek a fekvőbringák? Ezek szó nélkül simán átgázolnak majd rajtuk hisz még alacsonyabban vannak mint a hagyományos kerekesek...

Perillustris 2009.05.12. 15:01:55

@Kicsijoe: Jó volt az ajtónyitó ügyvédje. Én két közeli esetről tudok, amiben az ajtót figyelmetlenül kinyitót kaszálták el. Persze mivel a hazai jog nem ismeri a precedenst, így bírótól függ (na meg attól, hogy ki jattol többet neki).

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.05.12. 15:04:30

@Erdőtársulás: a videón is elmondja a fiatalember és itt is elhangzott már, hogy a bike box lényege, hogy az autós lássa a biciklist, és induláskor ne sodorja el. ezért megyek előre én is, habár ilyen felfestés nálunk még nincs.

min 2009.05.12. 15:07:15

Ja, ezt a képet ma lőttem. Drága taxis úr a bringaút felőli ajtót kinyitva szellőztet....
kepfeltoltes.hu/view/090512/taxi_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

száradjon le a keze...

mement 2009.05.12. 15:07:22

@Kicsijoe: Te akkora idiota vagy:) kulon orom veled beszelni, igen biztos azert oltek meg a bringast a neki TELI ZOLD LAMPABAN mert meg akarta mutatni hogy neki van elsobsege, kivagyisagbol. de gondolom ha neked nem adja meg valaki az elsobseget rogton a viperaert nyulsz, es pattogsz... erol jut eszembe 4 ilyen majmot is lefujtam mar gazsprayvel akik viperaval meg vascsovel pattantak ki... mindig van erosebb nalad, a fegyver meg csak celponta tesz...esszel elj vele.

Arrol van szo hogy beultok a pofogo dobozba amirol tudjatok hogy lefog minden hangot, a latoter nagyreszet elveszi, amugy is szerettek lazazni meg szabalyokat nem betartani, kozben masokat osszetorni vagy megolni, utana idejottok telesirni a zsebkendot hogy nem veszik figyelembe masok hogy sajat ostobasagotokbol kifolyolag nem tudod pontosan felmerni a kornyezeted. Ne ulj autoba mert nem neked valo, ha viszont meg is erre visz az akaratod akkor pofa sutba, szem kinyit es koncentraltan figyelni mindenkire, mert a feleloseg a te kezedeben van ha tetsyik ha nem.

Szellembringat meg csak az kap aki _teljesen_ vetlen aldozta a hozzad hasonlo onerzetes "de hat nem lattam, nem en vagyok a hibas" parasztoknak , de a hangsuly a vetlensegen van.


(vipera... ugyan mar;) shame on you)

Perillustris 2009.05.12. 15:08:39

@min: A fekvőbringák a jelenlegi viszonyok mellett nem alkalmasak városon (Budapesten) belüli közlekedésre, ezt még a forgalamzó is elismeri. Jobb sorsú országokban, összefüggő, használható infrastruktúra és magasabb szintű közlekedési kultúra esetén esetleg, de Budapesten ez öngyilkosság lenne, leszámítva egy-két szakaszt.

min 2009.05.12. 15:11:25

@Perillustris: Persze ezt tudom de a fejlődés nem állítható meg és bizony ahogy barátibb áruk lesz el fog terjedni....

Erdőtársulás 2009.05.12. 15:18:20

@Perillustris: Szerintem lefelejtetted alényeget a mondat végéről:

"Előretolt kerékpáros felállóhely balra bekanyarodó kerékpárosok számára"

kresz.origo.hu/news_320.html

Így pontosan arról szól amiről írtam.

min 2009.05.12. 15:24:18

@Erdőtársulás: Az egy koplett sáv a kerékpárosok számára. Nyilván aki egyenesen halad nem megy át a bal oldalra de a kanyarodóknak lehetőséget biztosít a biztoságos elinduláshoz. Te a létét tagadtad még nem rég mert azt mondtad, hogy az a mopedosok részére van fenttartva. Úgyhogy nem pontosan erről írtál

Erdőtársulás 2009.05.12. 15:25:04

@solaitid: Pedig jó ha lesz, mert e nélkül balra igen nehéz kanyarodni. Sőt, a helyzet az, hogy ez így - ismétlem - vezetéstechnikailag még mindig egy rossz értelmezés, mert csak és kizárólag egyirányú utcánál nyújt biztonságot (vagy lámpával szabályozott balra kanyarodásnál)

Erdőtársulás 2009.05.12. 15:30:36

@min: Olvasd el az első postomtól fogva. Azértemeltemszót,mert láthatóan félreértelmezés áldozata lett a dolog: NEM ARRA VALÓ, HOGY "GYORSABBAN INDULÓ" biciklisek használják (mert valójában MÁR nem indulnak érdemben gyorsabban, és 3 méteren már leis vannak körözve). Ugyanis ezt sokan annak nézték!

Leírtam, hogy valóban van ilyen, például Párizsban, csak éppen az a motorosoknak.

Ennyi.

Ha te ezt arra használnád, hogy belendülj a kereszteződésbe egyenesen, akkor ugyan olyan szabálytalanságot követnél el, mint az autós, aki jobbrakanyarnál nem adja meg az elsőbbséget. Semmivel sem kisebb szabálysértés.

Perillustris 2009.05.12. 15:32:22

@Erdőtársulás: Ahogy 'min' is írja, ha nem kanyarodsz, nem sorolsz be balra, hanem maradsz jobb szélen. Szerintem nem bonyolult.

Erdőtársulás 2009.05.12. 15:37:23

@Perillustris: Örülök, hogy eljutottunk eddig. :-D
Leírom harmadszorra: az alapfelvetés azok kioktatása volt, akik ezt gyorsabbanindulokmintazautók sávnak gondolták. Mert nem az.
Leírom ötödszörre: valóban van ilyen, de nem bicikliseknek.

Azért, hogy a végén feltétlenül igazatok legyen (utolsó szó), még nem kell olyan dolgokat a számba adni, amiket nem, vagy nem úgy mondtam. És ugyan így a kreszből (vagy tervezetéből) nem félmondatokat kell venni, hanem az egészet ugyebár.

Nem tetszik nekem ez a mentalitás, nekem úgy tűnik, hogy pont olyan mint az említett teherautó sofőrjéé: nem ismeri el, magyarázza. Valamiért ebben az országban így működnek a dolgok.

vég béla 2009.05.12. 16:28:55

@mement:

Nos, több kollégám is összeakadt ott már bicajossal, és mindannyiszor a kerékpárost marasztalták el. Természetesen nem arról van szó, hogy a már a zebrán tekerő cangást csapták el-ilyenkor természetesen megáll az ember, és elengedi a hülyéjét-, hanem arról, hogy a már félig bekanyarodott járműbe egyszerűen beletekertek nagyeszű védenceid. Azt kéne tudomásul vennetek, hogy ha egy nagyobb jármű -teherautó, busz-már elkezdte a kanyarodást, akkor a tükörből nem látja a vele párhuzamosan, a jobboldali járdán tekerő bicajost, és az ablakon is csak nagyon korlátozottan tudja szemmel tartani azt a részt. És még azt is, hogy a gyalogátkelőhelyen csak a gyalogosnak van elsőbbsége.

Perillustris 2009.05.12. 16:47:21

@vég béla: "Nos, több kollégám is összeakadt ott már bicajossal, és mindannyiszor a kerékpárost marasztalták el."

Sima zebráról beszélünk, ugye? Szerintem ott egyértelmű, hogy a bicajos a hibás.

Perillustris 2009.05.12. 16:49:40

@Erdőtársulás: "az alapfelvetés azok kioktatása volt, akik ezt gyorsabbanindulokmintazautók sávnak gondolták"

Ezt én nem találtam. Ki írta le és hánykor?

vég béla 2009.05.12. 16:51:31

@Perillustris:
Igen, de ezt mementnek is próbáld elmagyarázni! :)

mement 2009.05.12. 16:54:46

@vég béla: Napont jarok arra gyalog, tapasztalat hogy az a paraszt aki a biciklist nem engedi el az a gyalogot sem, nem azert mert tudja hogy egyiknek szabad a masiknak nem, hanem azert mert nem erdekli, ha zoldbe erkezik akkor durva lendulettel kanyarodik, ha pirosbol indul meg lehetoleg padlogazal, en nem vedek senkit, egyszeruen lefordulasnal elsobsget kell adni... talan nem olyan nehez ezt megjegyezni. Az meg neharagudj kurvara nem erv hogy nem latsz ki, akkor ne ulj autoba... a holtere meg latasi viszonyokra hivatkozniu szanalmas kistilu dolog, vezess ugy hogy ebbol ne lehessen problema. Nem rutinbol es lenduletbol kell tova pofogni a varoson, hanem esszel, figyelemel es folyamatos koncentracioval... bar ezt tok hiaba magyarazzom.

Mindennek a megoldasa: Bicikli sav a Dozsara, es nem jardan vezetett ize, ha kicsit tovabb gondolkoznal, akkor te is verned az asztalt hogy savokat a jardak helyett.

vég béla 2009.05.12. 17:15:35

Látszik, hogy nincs jogosítványod, különben nem írnál ilyen dilettáns, és demagóg hülyeségeket.
Ezen a kereszteződésen régen végig vezetett a kerékpárút, pontosan azért változtatták meg a forgalmi rendet, mert az illetékesek is belátták, hogy a fizikai törvényeket nem lehet szabályokkal felülírni.
Nem arról van szó , hogy látom a járda szélén álló kerékpárost, és amikor megkapjuk a zöld jelzést, akkor direkt ráfordulok az elinduló pöcsre.
Arról van szó, hogy odaérek a kereszteződéshez, sehol egy gyalogos, megkezdem a bekanyarodást, és akkor ér oda 30-40 km\h-val a sötét aluljáróból kiszáguldva a bicajos. Vagy éppen szemből a Vágány utcából teker, és ugyanazzal a lendülettel ráfordul jobbra a gyalogátkelőhelyre. Én az ilyen szitukról írtam, ezzel kapcsolatban üzentem, hogy kapjanak már a fejükhöz a kétkerekű kamikázék.

vég béla 2009.05.12. 17:17:19

Nem jobbra, hanem balra!:)

min 2009.05.12. 17:34:19

@vég béla: Több a négy és többkerekű kamikáze hidd el. A teherautó sofőrök meg pont azok akik igazán tesznek mindenféle kreszre magasról.

Egyébként igen ha már kanyarodsz akkor befejezheted de úgy kell megkezdei a kanyart, hogy igencsak körülnézel mert jöhet egy görkoris is 20-al akkor mit magyarázol majd meg? Neki is tilos zebrán menni vagy bevezetnétek a zebrán a megengedett max.áthaladási sebességet?

mement 2009.05.12. 17:46:15

@vég béla: "Arról van szó, hogy odaérek a kereszteződéshez, sehol egy gyalogos, megkezdem a bekanyarodást, és akkor ér oda 30-40 km\h-val a sötét aluljáróból kiszáguldva a bicajos."

Ez olyan keresztezodesekben is igy tortenik ahol a bringaut jardan vezet es keresztezodesnel nincs kint megszunteto tabla, igy elvben a bringasnak elsobsege lenne mert folytatodik a bringaut, ott iss 30-al erkezik es ott sem veszed eszre, hanem lenduletesen lefordulsz es elkaszalod, majd mantrazod hogy de hat te nem is lattad. Most a peldaul a kerepesi mellet vezetett osszeganyolt bringaut jutott eszembe, de ha elolvasod a posztot, lathatod ugyanez tortent a stefiania thokoly sarkan is, megspekelve azzal hogy a bringasnak meg a lampaja is zold volt, es meg egy sarga villogo is jelez a veszelyre az autosoknak. ( Igen az o lampaja, nem zebra, nem gyalogatkello, bicikli piktogramal elatot jelzo lampa)

A forgalmi rend megvaltoztatasa nem megoldas, az ilyen bicikliutak megszuntetese es a fobb utvonalak felsavozasa lenne a celravezeto, hogy egy rendszerben mozogjunk torvenyi akarat alltal is. Ertem mire akarsz kijukadni, nem nem okos dolog jardarol keresztezodesbe erkezni nagy sebessegel, ezt a bringasok egyebkent sajat korben terjesztik is es felhivjak mindenki figyelmet, kulonbozo kiadvanyokban, szorolapokon. Nem a bringasok szabalytalansagat probalom elkenni a zebran(egyebkent ez a leszallas es atollas elettelen, egy eros sebessegkorlatozas eleg lenne, hogy ne legyen gyorsabb a gyalognal), hanem arrol beszelek hogy kerulheto el megis az utkozes, ha meg van ra az akarat. Meg egy idealis vilagban is hibazinak az emberek, de ha a tobbiek valoban odafigyelnek, korrigalhatjak masok hibajat, elkerulve a balesetett, ez jusson eszedbe mindig amikor elore tudottan veszelyes szakaszhoz erkezel.

Egyebkent van jogositvanyom, csak az autoban ulok 90 szazalekaval ellentetben nem csak vezetni hanem kozlekedni is tudok, ebben nagy segitsegemre van az hogy ismerem a varost mint a tenyeremet, minden letezo nezopontbol, nem pedig felkezel, telefonba csacsoraszva gurulgatok vaganyan.


Csak nyomatekositaskent, ha nem orulsz a jardarol lepattogo kivagyiskodo, vagy figyelmetlen bringas kocsogoknek, verd velunk az asztalt a biciklisavokert.

freestate 2009.05.12. 19:17:28

Látom, itt is feljött az a baromság, hogy az autós mennyi súlyadót fizet, meg egyéb járulékokat, míg a bringás semmit. Akkor kérdem én, az autók utasa mennyit fizet?
Pl. ma reggel az a szőke csaj mennyivel járult hozzá az utak fejlesztéséhez, aki a bringaúton állt, és az anyósülés melletti kitárt ajtón keresztül váltott szót a kocsiban ülő sofőrrel? Szegényem, szerintem még azt sem értette, hogy miért csengettem rá. A ti analógiátokkal élve neki mi keresnivalója volt a kerékpársávban, meg egyáltalán az úttesten?
Szóval ezt a hülye közhelyet hagyjátok már, egyszer és örökre, unalmas.

Érintett bringásoknak meg annyit, hogy ha annyira siettek, hogy az Oktogonnál a piros kerékpáros lámpánál átcsorogtok, (ezzel tényleg akadályozva a jobbra kanyarodó autókat), miért érlek utána utol benneteket a Köröndig? Higyjétek el, az a fél perc várakozás semmit sem ér.

teky01 2009.05.12. 21:21:44

@min: Szerintem idióta általánosítást ne tégy!!!Nem minden teherautó sofőr tesz a kreszre.De ezen a hozzáértésed hiányában ne vitázzunk.Aki közlekedik, az MINDENKI VÉT A KRESZ ELLEN!!!Így vagy úgy.Csak könnyebb a másikra köpködni. Szerintem ha kiderűlne a te foglalkozásod ,akkor azt is megköpködhetnénk alaposan.
Tehát csak ésszel!!

Perillustris 2009.05.12. 22:46:06

Az egyidejű szabad jelzést a kanyarodóknak és gyalogosoknak/kerékpárosoknak azonnal meg kell szüntetni.

min 2009.05.13. 09:51:00

@teky01: Ahányszor el akartak gázolni tgk-val országúton és városban, jogosan érzem magamnak az általánósítást. 10-10-en azt sem mondták, hogy fapapucs inkább nekik állt feljebb még akkor is amikor kerékpárúton mentem és nem adta meg az elsőbségemet. Amint akár egy előzékeny vagy hibázása esetén elnézést kérő tgk-sal találkozok, váltotatok a nézetemen.

amargo · http://gszobi.blogspot.com 2009.05.13. 13:06:33

Én csak azt nem értem, hogy sok autós nem gondol bele abba, hogy van egy nagyobb mondjuk kamion, akinek a szemszögéből annyit, lát, hogy ott egy barom autós, aki folyton kielőzi áthágja a szabályokat veszélyezteti stb.
Majd 1x csak megunja és a 10. kemény Jóskánál már nem figyel. Gépjármű vezető hősünk meg konzervdobozba ágyazódik, továbbá a kamion vezető vétlen, hiszen az a kretén autós már 10. -re állatkódot vele és elege volt, meg amúgy is, mit jön ahhoz, hogy folyton megelőzi a lámpánál.

Remélem azon autó vezetők, akik magukra ismertek Jóska személyében, kicsit elgondolkoznak. Mindig van egy nagyobb, továbbá nem azt kell nézni, hogy a barom biciklis/autós/gyalogos/stb.. hanem, hogy ÉN közlekedek és figyelem a többiek épségét.

sting és tom hanks jóhaverok 2009.05.13. 19:11:15

@Perillustris: Rendben, és a sajtót csak alapszinten erőltetném. Egyébként ha valakinek vannak fotói szinte láthatatlan bringaút-autóút kereszteződésekből nyugodtan feltöltheti valahova, legalább nyilvánvaló lenne miről is van szó... thx.

AttentoRedaz 2009.05.14. 00:13:59

@essetudom: Kiváló kérdés, végre feltette valaki.
Ezért óbégatunk folyton, hogy ne fessenek mindenféle sárga csíkokat járdára, ne építsenek méregdrága kerékpárutat az úttest mellé feleslegesen. KerékpárSÁV a jobbszélre, ha egy úttesten közlekedik a teherautó és a kerékpáros, a sofór már messziről látja maga előtt a kerékpárost, és nem fogja elcsapni. Ilyen egyszerű. És olcsó is.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2009.05.20. 13:54:22

Régebben már linkeltem ide a linket, ahol egy rendőrségi szóvivő kifejtette, hogy a biciklis balesetek TÖBB mint kétharmada a biciklis hibájából van.
Arról nem is beszélve, hogy a cserbenhagyásos balesetokozás is a kerékpárosok között kiemelkedően magas.

L.F.A. 2009.05.22. 13:49:37

IGEN, REKLÁM! De ilyen helyzetben van a legnagyobb szükség rá. (Egy Kona-s kárrendező)

Cégünk vállalja magánszemélyek, illetve más cégek képviseletét a biztosítókkal szemben kárrendezés céljából az ország, és egész Európa területén. Ha Önnel is előfordult, hogy a biztosító nem, vagy nem eleget fizetett kártérítésként, mi képviseljük az ügyét biztosítási szakembereink, nemzetközi szakjogászaink által. Rendszerünk úgy van megoldva, hogy ez az ügyfélnek pénzébe nem kerül a védelme.


Ne mondjon le indokolt kárigényéről!


Biztosítás szakmai tapasztalatunk, ügyvédi gyakorlatunk, szaktudásunk és komoly referenciákkal rendelkező magasan képzett szakembereink révén a tapasztalatok szerint esetenként 40-70 %-al nagyobb összegű kártérítést sikerül realizálnunk, mint amennyit képviseletünk hiányában a károsult elfogadna kártérítéseként.

Célunk a minél gyorsabb, és peren kívüli megegyezés!


Szolgáltatásainkba az alábbi tevékenységek tartoznak:
- kárigények összeállítása, kárrendezés gyorsítása
- kárigény érvényre juttatása a biztosítóval szemben
- kárigény felmérése, szakszerű bejelentése
- biztosító társasággal, hatóságokkal és más személyekkel történő kapcsolatfelvétel, tárgyalás
- szükséges okiratok beszerzése, szerkesztése;
- szükség esetén jogi képviselet biztosítása


Díjazásra csak olyan mértékben, és csak akkor tartunk igényt, amilyen mértékben a megbízónk kártérítési igénye rendeződött. Ügyfelünknek részünkre még előleget sem kell fizetnie.


Kapcsolatfelvétel, bejelentés:
Káresemény bekövetkezése esetén keresse munkatársunkat, aki mindenben segíti Önt:

Lauday Fekete András

Területi vezető képviselő

70/455-82-55


6721 Szeged, Tisza Lajos krt. 31. I. emelet Hitelkapu
Tel/fax.: 62/433-431 e-mail: szeged@hamiltonkft.hu

Sype: lauday.fekete.andras

L.F.A. 2009.05.22. 13:50:09

IGEN, REKLÁM! De ilyen helyzetben van a legnagyobb szükség rá. (Egy Kona-s kárrendező)

Cégünk vállalja magánszemélyek, illetve más cégek képviseletét a biztosítókkal szemben kárrendezés céljából az ország, és egész Európa területén. Ha Önnel is előfordult, hogy a biztosító nem, vagy nem eleget fizetett kártérítésként, mi képviseljük az ügyét biztosítási szakembereink, nemzetközi szakjogászaink által. Rendszerünk úgy van megoldva, hogy ez az ügyfélnek pénzébe nem kerül a védelme.


Ne mondjon le indokolt kárigényéről!


Biztosítás szakmai tapasztalatunk, ügyvédi gyakorlatunk, szaktudásunk és komoly referenciákkal rendelkező magasan képzett szakembereink révén a tapasztalatok szerint esetenként 40-70 %-al nagyobb összegű kártérítést sikerül realizálnunk, mint amennyit képviseletünk hiányában a károsult elfogadna kártérítéseként.

Célunk a minél gyorsabb, és peren kívüli megegyezés!


Szolgáltatásainkba az alábbi tevékenységek tartoznak:
- kárigények összeállítása, kárrendezés gyorsítása
- kárigény érvényre juttatása a biztosítóval szemben
- kárigény felmérése, szakszerű bejelentése
- biztosító társasággal, hatóságokkal és más személyekkel történő kapcsolatfelvétel, tárgyalás
- szükséges okiratok beszerzése, szerkesztése;
- szükség esetén jogi képviselet biztosítása


Díjazásra csak olyan mértékben, és csak akkor tartunk igényt, amilyen mértékben a megbízónk kártérítési igénye rendeződött. Ügyfelünknek részünkre még előleget sem kell fizetnie.


Kapcsolatfelvétel, bejelentés:
Káresemény bekövetkezése esetén keresse munkatársunkat, aki mindenben segíti Önt:

Lauday Fekete András

Területi vezető képviselő

70/455-82-55


6721 Szeged, Tisza Lajos krt. 31. I. emelet Hitelkapu
Tel/fax.: 62/433-431 e-mail: szeged@hamiltonkft.hu

Sype: lauday.fekete.andras

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.05.23. 16:02:33

@newtehen: "Régebben már linkeltem ide a linket, ahol egy rendőrségi szóvivő kifejtette, hogy a biciklis balesetek TÖBB mint kétharmada a biciklis hibájából van.
Arról nem is beszélve, hogy a cserbenhagyásos balesetokozás is a kerékpárosok között kiemelkedően magas."

1. A rendőrségi szóvivő képes volt-e a fentieket súlyozni az ilyen balesetekben a sérülésének mértékével? Nem mindegy, hogy a fenti "több mint kétharmada" valójában milyen balesetekből származik, ki ütött el kit és a résztvevők mennyire sérültek: autó-biciklinél a biciklis majdnem biztosan sérülni, az autós majdnem biztosan nem, bicikli-biciklinél fene tudja, gyalogos-biciklinél is kétséges, hogy ki sérül meg jobban.

2. Amikor a rendőrség KRESZ-ismerete kívánnivalókat hagy maga után (és akkor finoman fogalmaztam), akkor a szóvivő kijelentése nekem nem tűnik reprezentatívnak. A KSH-é pl. inkább, és az elég más számokat mutat...

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2009.06.03. 11:13:19

@Joe Forster/STA:

1. Valószínűleg. Ez a szakmájuk, hogy ezt megállapítsák. Zárójelben megjegyzem a nyomozás eredménye az egy tény, amit a szóvívő csak publikál...
2. Egy nyomozás folyamán a szakértők alaposan átnézik a kresz szabályokat.
3. A KSH adatai. Azokról az adatokról beszélsz, ami alapján az átlagfizetés több százezer forint magyarországon, nincs bűnözés, és nő a reáljövedelem? :-P
süti beállítások módosítása