Friss topikok

Címkék

afrika (4) alkohol (11) andrássy (3) armstrong (4) ausztrália (6) autómentes (24) autós biciklis ellentét (3) baleset (35) bam (4) bérbicikli (30) bicikli (18) biciklibulvár (6) bicikliparkoló (8) biciklis futár (9) bicikliút (134) bírság (10) biztonság (54) biztosítás (5) bkk (8) bkv (9) bringázz a munkába (4) bubi (14) buda (3) budapest (79) buszsáv (3) cannondale (4) critical mass (50) dánia (3) demonstráció (5) design (31) divat (8) downhill (8) dr kerékagy (5) egyesült államok (4) emelés (3) empamo (6) energia (3) energia bringa (5) építkezés (4) extrém kerékpár (3) e bike (5) felmérés (6) film (6) fotó (4) futár (3) gkm (4) google (4) gyerek (3) hátizsák (3) herebántalom (5) hibrid (4) híd (10) infrastruktúra (6) járda (3) kampány (4) képzőművészet (7) kerékagy (3) kerékpár (15) kerékpárbarát (3) kerékpárosklub (5) kerékpársztráda (6) kerékpártároló (3) kerékpárút (3) kína (3) kiskörút (7) kocsma (6) koppenhága (4) közbicikli (3) közbringa (3) közlekedés (4) kresz (17) kvvm (3) lakat (5) lámpa (4) levegő (7) london (15) lopás (16) magyar kerékpárosklub (3) margit híd (25) maszk (3) máv (7) mkk (3) mtb (3) nagy-britannia (3) new york (9) nyereg (7) obama (4) önkormányzat (21) orfk (4) párizs (7) parkolás (4) parlament (4) rakpart (3) regisztráció (3) rendőr (35) schwinn csepel (3) sisak (14) statisztika (3) szeged (3) szerviz (3) szex (5) sztrájk (8) tábla (4) tél (10) térkép (5) tolvaj (5) túrázás (8) urbánus (39) városi biciklizés (44) verseny (3) videó (12) világítás (6) víz (4) vonat (4) zene (5) Címkefelhő

Életünk árán is szabályosan biciklizünk

2011.06.10. 14:31 - Földes András és Spirk József

 A budapesti kerékpáros számára nem ismeretlen, hogy a saját biztonságát kockáztatja, ha a KRESZ szabályainak engedelmeskedve a kerékpárutakat és kerékpársávokat használja, nem pedig az autók mellett biciklizik.

A kerékpárutakat Magyarországon ugyanis többnyire a telken bicikliző politikusok, és a bicikliseket autóablakból ismerő közlekedési szakemberek tervezik, így érthetően alakulhatnak ki olyan szörnyszülöttek, mint például az Andrássy út kerékpáros infrastruktúrája, amelynek veszélyeiről már írtunk. Hiába veszélyesebb azonban a biciklisáv, mint az autóút, a szabályok értelmében a kerékpárosnak kötelező használnia, és ha nem így tesz, a rendőr joggal büntethet.

Értelmetlen biciklistabüntetés azonban nem csak Magyarországon fordul elő, hanem New Yorkban is, ahol a filmen látható biciklista végül jó útra tért, és minden körülmények közt betartja a szabályokat. Ilyen pedáns magatartást kérünk mostantól minden olvasónktól.

Casey Neistat ugyanis a demonstratív kamikáze akciójával igazi youtubesztár lett. A filmes biciklista kálváriáját lassan kétmillióan nézték meg a neten.

Neistatot májusban azért büntette meg egy rendőr, mert a bringasávon kívül biciklizett. A járőrt nem hatották meg az érvek, hogy sávot eltorlaszolta egy parkoló autó, 50 dolláros büntetést szabott ki a kerékpárosra, a szabálytalan autó viszont nem izgatta. Neistatnak ekkor támadt megvilágosodása. Azóta akkor sem hagyja el a felfestett sávot, ha azt parkoló rendőrautó állja el.

(Akik aggódtak volna a férfi testi épségéért, azoknak elmondjuk, saját bevallása szerint az esések nem voltak olyan fájdalmasak, mint amilyennek kinéztek. Gördeszkás múltja megtanította az esések kivédésére.)

Címkék: baleset bicikliút

282 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kerekagy.blog.hu/api/trackback/id/tr682973135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

StZ 2011.06.11. 15:23:07

"Casey Neistat ugyanis a demonstratív kamikáze akciójával igazi youtubesztár lett."

És hol a youtube videó, vagy legalább EGY LINK A FORRÁSHOZ?

Gyáli úr 2011.06.11. 15:30:33

Egy viccnek jó, a Monthy Python jutott róla eszembe. Nagyjából értem is a felháborodását, és azt értékelem, hogy tett valamit a számára fontos ügy érdekében.

Végül is csak annyit kérdeznék, ha már a biciklijéhez szinte definíciószerűen tartozik kormány, fék és egyebek, akkor miért nem oldja meg a helyzetet például enyhe kanyarodással, kikerüléssel, fékezéssel? Miért kell rongálni? Az szép, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a városok nem biciklizésre valóak, illetve csak azoknak érdemes, akik úgy nagyjából tisztában vannak vele, mit vállalnak. De most ezt megnézi pármillió ember a youtube-on, akik majd esetleg jogosnak fogják érezni, hogy bárkit elgázoljanak, bármibe belehajtsanak? Ha autóval megyek, és épp traktor fordul elém az útra a szántóföldről, akkor sem csúszom meg szándékosan a kerekéből kipotyogó földrögökön, hogy 90kmph-val csapódjak neki partizánkodásból.

Nem úgy volt ám, hogy 1. biciklisáv 2. város, hanem épp fordítva.

nowy 2011.06.11. 15:33:34

@Gyáli úr: sikerült elolvasni a cikket ?
"A járőrt nem hatották meg az érvek, hogy sávot veszélyesen eltorlaszolták, 50 dolláros büntetést szabott ki a kerékpárosra."
és értelmezni ?

Gyáli úr 2011.06.11. 15:38:34

@nowy: Hát hozzád meg ki szólt? :) Mostanában ennyi telik egy átlagos, frusztrált, dühös kommentelőtől? Hogy "fuss neki még egyszer", hogy "szövegértés", hogy "ülj le, egyes"? Ennél azért nagyobb teljesítményt is lehetne hozni. Ha már itt vagyunk, hadd nevessünk a másik korlátoltságán. Eddig csak egy gyenge kacajt tudtál kihozni belőlem, de talán most felbőszülsz, és jól leoltod ezt a köcsögöt (engem), aki beletaposott a szép biciklis virágos pillangó lelkedbe. Rajta!

feketehun 2011.06.11. 15:43:56

@Gyáli úr: Kicsit felszisszentem :) A rendőr megvágta a fószert azért, mert nem a bringasávon közlekedett. Ő pedig felhívja a figyelmet arra, hogy a kerékpársávon közlekedés szabályainak elvakultan strict betartása sokszor ahhoz vezet, hogy beleorrolsz egy teherautóba. Ha egy laza kormánymozdulattal kikerülné a gödröket, akadályokat, akkor egyfelől szabályt szegne, mert lejönne a kerékpársávról, tehát eleve nem sok értelme lenne az akciójának, másfelől nyilván nem nézné meg a videóját húszmillió ember.

Viszont magyar viszonylatban kissé fonák ez a videó, mert nálunk éppencsak elkdezdtek végre-valahára járdás bringaút helyett kerékpársávban gondolkodni (ld. Kiskörút, Alkotmány utca, Gogol utca...), és tudtommal nem is büntettek eddig senkit azért, mert a kikerült volna egy kerékpársávon parkoló autót. Így viszont kissé olyan üzenete van a cikknek, hogy már a biciklisávos megoldást sem kell kötelezőnek tekinteni... Szerintem pedig ez ellen nem kéne ágálni, inkább örüljünk neki, hogy van.

Erős.Pista 2011.06.11. 15:45:54

@Gyáli úr: Előbb kellett kerékpáros közlekedésnek lennie a városban, mint autóközlekedésnek és akkor nincs igazad Gyáli úr. Az más kérdés, hogy aztán az autók mennyire eluralták az utakat.

Attila64 · www.sagaontour.ca 2011.06.11. 15:48:36

Gyáli "úr", a párbaj hol lesz? De ne messze, mert biciklivel vagyok :) !

Gyáli úr 2011.06.11. 15:50:38

Egyébként, ha már itt tartunk, elmondom, Középföldén hogy oldjuk meg az ilyen konfliktusokat!

1. Megkérjük a rendőrt, hogy ezúttal érje be büntetés helyett szóbeli figyelmeztetéssel, mert azt is komolyan fogjuk venni. (Nem pitizés, egyszerűen megkérjük erre.) Majd ezek után felhívjuk a figyelmét arra, hogy érdemes volna addig másokkal is toleránsabbnak lennie, amíg a helyzet úgy áll, hogy egy csomó ember rosszul használja a városban a bringasávot. Lehet, hogy megbüntet, akkor igen mérgesek vagyunk, de az üzenetet akkor is átadjuk neki. Elvégre ez a cél, ember! Ez volna a mártíromság, nem a kamerába bukdácsolás.

2. Ahol olyan szabálytalanságot észlelünk, mint a bringasávra kitett kuka, ott lekecmergünk altestünkké vált gépünkről, és mosolyogva megkérjük a kuka tulajdonosát, hogy engedje meg nekünk a kuka odébb helyezését. Ettől kezdve a gyalogosok kerülgethetik, úgy kell nekik!

3. Ha autó állja el a bringasávot, vagy költözködős teherautó, vagy árurakodó, akármi, akkor - mint minden egészséges ember - türelmesek vagyunk, esetleg leszállunk a gépünkről, és a járda felől kikerüljük a forgalmat blokkoló objektumot. Esetleg jelezzük a sofőrnek vagy egyéb jelenlévő, a blokkot okozó személynek, hogy együtt kitalálhatnánk egy konstruktívabb megoldást.

Remélem tudtam segíteni. :)

Joaquin 2011.06.11. 15:51:13

Dont feed the troll pls!

Moan 2011.06.11. 15:52:06

@Gyáli úr:

Hát izé... igaza van nowy-nak. Te nagyon nem értettél meg valamit. :)

Gyáli úr 2011.06.11. 15:53:03

@feketehun: Köszönöm az értelmes választ. Van egy jó szabály: akinek stabil az identitása, az rugalmas tud lenni az életben. Ezt javasolnám a bicikliseknek is. Nem kell úton-útfélen bizonygatni a biciklis identitást, egyszerűen meg kell élni, és akkor képesek leszünk nem strict, hanem flexibilis módon al-kal-maz-kod-ni. Egy ilyen pozícióból akár már hallathatjuk is a hangunkat, mert nem írtuk le magunkat az első mozdulatunkkal. :)

A többivel egyetértek, és köszönöm, a videot és a szöveget értem.

Gyáli úr 2011.06.11. 15:55:32

@Moan: Igen, nyilvánvalóan mindenki ostoba, aki nem ért egyet valamivel, sőt, annál komolyabb érvekkel is alá meri támasztani álláspontját, mint hogy a másik hüje. :)

Ne bolondozzunk már, írassatok PISA-tesztet mindenkivel, akivel nem ellenkezik a véleményetek, mert biztos mindegyiküknek szövegértési gondjai vannak. Nekem nincsenek, köszönöm. :)

kpityu2 2011.06.11. 15:56:21

A közúti közlekedés megkíván bizonyos kultúrát és intelligenciát. Pl.: Nem megyünk neki az védőkorlátnak, álló járműnek, másik közlekedőnek és a körülményeknek megfelelő sebességet választunk. Akinek ez nehezére esik, az körözgessen egy velodrómban.

dukeekud 2011.06.11. 15:56:49

@Gyáli úr:
Az hogy neha talalkozol egy szabalytalan traktorral, az nem ugyanaz, mint hogy a bicikliutak hasznalatat napi szinten lehetetlenne teszik autosok, gyalogosok. Kivancsi volnek mit szolnanak az autosok, ha egy tetszoleges ketsavos utat 500 meterenkent lezarna egy keresztbe allo teherauto napi 2-3 orara, mert pakolasznak. Vagy az autosok, egyszeruen csak az ut kozepen allnanak meg parkolni, tetszoleges idore. Mert az amugy kis szamu kerekpar utak zavarasa ezzel egyenerteku.

Moan 2011.06.11. 15:59:13

@Gyáli úr:

Nem, én arra utaltam, hogy Te konkrétan nem éretted miért így "demonstrált" a fenti kerékpáros. Persze gondolom Te az 1848-as forradalmat is úgy oldottad volna, meg, hogy sétálgattál volna szépen a járdán és az osztrákokkal leálltál volna beszélgetni... Petőfire meg rászóltál volna, hogy "Ugyan már... Kulturáltan." :D
Ez egy kicsit radikálisabb demonstráció volt. Szándékosan. Igaza is van. Az a fajta rugalmasság amit Te emlegetsz sajnos oda vezet, hogy az autósok a bringások sávját használják és lassan oda fajul, hogy a bringások meg már szembe jönnek Váci úton. :)

StZ 2011.06.11. 16:01:10

@StZ:

@Cikkíró: Köszi, így már sokkal jobban mutat.

Gyáli úr 2011.06.11. 16:03:18

@dukeekud: Hát nézd. Igazad is lehetne, ha történetesen nem egy olyan embernek mondanád ezt, aki maga is kerékpározik. Igaz, nekem csak egy egyszerű, kékre festett kemping biciklim van, amit ingyen kaptam.

Még SOHA semmi nem idegesített fel biciklizés közben Budapesten. Soha. Még a legnagyobb hülyeségek is megoldhatók. Ráadásul ha megoldod őket, te is fejlődsz (emberileg is!), és akik ezt látják vagy részesei, azok is. Egyszer sem kellett bicikliről beleugranom teherautók hátuljába, egyszer se mentem bele kocsiba hátulról, nem ütöttem el gyalogost. Csengetni csengettem már, az igaz!

Nyitották már rám az Andrássyn a kocsiajtót. Szerencsém volt, nem estem el. De eszembe nem jutott volna utána teszemazt, tükröket letörni, mondván, hogy ez a büntetés a hülyeségre.

kpityu2 2011.06.11. 16:08:48

@Gyáli úr: A biciklicsengő az ördög találmánya! A mocskos komcsik terjesztették el, mint az elnyomás eszközét.

Gyáli úr 2011.06.11. 16:09:51

@Moan: Na végre kibújik a szög a zsákból! BICIKLISNEK LENNI FORRADALMI TETT!!! Elárulok egy titkot: nem az.

Arra most nem válaszolok, hogy szerinted én mit nem értek meg, mert a te problémád látszólag súlyosabb, ezért azzal kell foglalkoznunk.

Biciklizni nem ugyanaz, mint 1848-49. Még akkor sem, ha a biciklisekből politikai vagy gazdasági tőkét kovácsolók ezt mondják. :) A bicikli arra való, hogy amikor másnaposan felébredsz, és el akarsz indulni kávéért a kisboltba, akkor legyen mit keresgélni az árokban. Aztán felülsz rá, és elkarikázol a kisboltig. Akik ennél többet látnak bele, azoknak vagy érdekük fűződik ehhez, vagy fogékonyak a marketingre. Nem radikális, alulról építkező, társadalmi felelősséget növelő békeharc. Csak biciklizés. Ilyen egyszerű. Bár fentebb írtam már, hogy szoktam biciklizni Budapesten, ha csak tehetem, gyalog megyek. Akármilyen messzire. Erre nem vagyok különösebben büszke, viszont nagyon szeretek gyalog menni. Még akkor is, ha esetleg épp felújítják a járdát útközben, vagy parkol rajta egy kocsi, vagy ott fetreng egy hajléktalan. Mert nagyon szeretek sétálni, és ráadásul oda is érek!

roadrunner 2011.06.11. 16:11:16

Hat ez kurva jo !!!!!

lxci 2011.06.11. 16:14:42

@Gyáli úr:
bizonyos dolgokban egyet tudok érteni veled, de hogy a biciklizés csak arra való, hogy másnaposan eljuss a boltba egyszerűen nem igaz. ajánlom figyelmedbe ezt a videót, lehet hogy ismered:
kerekagy.blog.hu/2011/06/07/koppenhaga_mint_biciklis_varos_a_cnn_future_citiesben
persze lehet, hogy a dánok folyamatosan másnaposak ;)

Moan 2011.06.11. 16:16:11

@Gyáli úr:

A mostani és korábbi hozzászólásaidból is világosan kitűnik, hogy közelében sem vagy még a megértésnek. :) Azokról a dolgokról, amikről most írtál, én említést sem tettem. Arra próbáltam rávilágítani, amit Te szövegértési problémának véltél, pedig csak elmeprobléma. Vagy a fene tudja mi lehet Nálad. :)
Elmondom a lényegét ennek a posztnak: A srácot megbüntették mert eltért a szabályoktól. Erre ő radikálisan betartotta a szabályokat, demonstrálva, hogy úgy egyszerűen lehetetlen létezni. Ennyi. Én a forradalmi példát azért hoztam, mert ott is pontosan ez volt a szitu, csak nagyban. Mint ahogy egyébként a mindennapi élet és a történelem folyamán rengeteg olyan példa van, mint amilyen a fenti srác példája.
Ennek a fajta radikális megközelítésnek meg azért van létjogosultsága, mert a mai emberek képtelenek észrevenni, vagy felfogni bizonyos ellentmondásokat a bizonyos szabályrendszerekben.

Csezmiczei Vitéz János 2011.06.11. 16:16:50

Amúgy New Yorknak nagyon szépen javul a biciklis infrastruktúrája. 2007-2009-ben több mint 300 kilométer kerékpársáv épült. Ez is segített, hogy 2008-2009-ben emiatt is 66%-kal nőtt a bringások száma.

www.youtube.com/watch?v=I3sGsno0uiE

feketehun 2011.06.11. 16:17:49

@Gyáli úr: Pont az a lényege a videón látható akciónak, hogy a Casey is konfliktuskerülő bringásként kezdte, magyarul ha épp parkolt valaki a bringasávon, akkor fogta magát és kikerülte. Ezért büntették meg. Ezért állt neki demonstrálni.
Szerintem az adott helyzetben jól is tette, mert vele szemben méltánytalanul jártak el az alapszituációban: a város lefektetett egy szabály, ti. hogy bringás menjen a bringasávon, és még méltányosságból sem volt hajlandó a rendőr elengedni az igazságtalan büntetést. Innentől ő is joggal várhatja el, hogy mások is a törvény betűjét tartsák be, ha már rajta ilyen szigorúan kérték számon.
Persze, fejlődne a személyisége, ha inkább mindenkivel leállna kokkettálni, és akár az én életszínvonalam is magasabb lenne, ha mindenkivel egy korsó sör mellett beszélném meg a gondomat, akivel mondjuk összetűzésbe keveredek, de erre nyilván nincs az embernek ideje, másrészt pedig ennek a pasasnak nem személyes célja van, hanem társadalmi. Ráirányítani a figyelmet egy problémára.

És kurva jól is csinálja, megnézték az anyagát húszmillióan, gondolom ebből minimum 10% helyi. Innentől kezdve akár az sem kizárt, hogy ebből okulva a rendőrök is méltányosabban fognak eljárni, vagy az, hogy a város korrigálja a rendeletet. Hiszen demokrácia van ott is, semmilyen önkormányzat nem akar hülyeségeken szavazatokat veszíteni... Szóval a célját nagyobb eséllyel éri el, mintha egyenként kezdene minden tilosban parkoló autós lelkére beszélni.

Moan 2011.06.11. 16:18:56

@feketehun:

Pontosan ugyanezt magyarázom én is. :)

roadrunner 2011.06.11. 16:19:10

@Gyáli úr:
Te nem erted a video lenyeget.
De nagyon nem.

Törpe minoritás 2011.06.11. 16:19:41

Ha jól értem, Gyáli úrban Assisi Szent Ferencet tisztelhetjük. Én azonban gyarló emberből vagyok és bizony - szégyellem is - olykor idegesít, ha ráparkolnak autóval a biciklisávra.
Dolgozom lelki fejlődésemen, de néha rossz napom van, és akkor ilyenek hagyják el a számat: "ó, a francba is", meg "hogy parkolhatnék a sírodon". Tudom, hogy ez helytelen, küzdök ellene, ezúton is bocsánatot kérek minden biciklisávra parkoló autóstól, hogy gondolatban vétkeztem ellene. Valamint Gyáli úrtól is, mert elsőre vele kapcsolatban is ingerült mondatok fogalmazódtak meg bennem.
Így jó lesz, Gyáli úr?

Gyáli úr 2011.06.11. 16:20:19

@Moan: Ha gondolod, mesélhetsz arról, hogy mikor alakult ki nálad ez a teljesítési vágy... Tök jó, hogy elmondtad, ami

1. egyértelműen kiderül a videoból
2. világosan megismétli a poszt szerzője
3. előtted legalább ketten elmondták.

Nem is tudom, kire nézve nagyobb szégyen, hogy szerinted a két esetben "pontosan ugyanaz volt a szitu, csak nagyban". Ha én lennék a 48-asok, most sírnék. Ne haragudj, de ennél azért komolyabb hozzászólást vártam volna. Az én érveimhez nem sokat tudtál hozzászólni, eddig csak azt tudtam meg háromszor, hogy szövegértési vagy egyéb gondjaim vannak. Pedig nincsenek. :)

Gyáli úr 2011.06.11. 16:23:16

@roadrunner: Sőt, én konkrétan elmebeteg vagyok. Ha most kijönne a rendőrség, másnap megírná az újság, hogy a kedvenc könyvem a Mein Kampf volt. Ne bolondozzatok már. :)

Mondjátok már el még párszor, hogy nem értem a video "lényegét". De értem.

Moan 2011.06.11. 16:23:25

@Gyáli úr:

A három pont alapján csak azt sikerült bizonyítanod, hogy ennyi segítséggel sem sikerült megértened miről van szó. :)
Nem kell az érveidre válaszolnom, mert eltérnek a tárgytól. :) Ennyire egyszerű. :)

Azon kívül, hogy folyamatosan személyeskedsz én igazából értelmes érveket még nem találtam a hozzászólásaidban. Csak arról írtál Te milyen vagy, meg arról, hogy mások milyenek. Ezek nem érvek csak ítéletek. :)
Szóval szerválj újra, mert ez kint volt. :)))

feketehun 2011.06.11. 16:24:09

@Moan: igen, de úgy látom hiába :-)

Gyáli úr 2011.06.11. 16:24:57

@Törpe minoritás: Igen, ez a beismerés egy foka, itt kezd oldódni a hazugság. Köszönöm.

kovacsferenc123123 2011.06.11. 16:25:11

a legnagyobb amikor beugrik a teherautóba :D:D:D

Moan 2011.06.11. 16:25:47

@feketehun:

Valószínűleg, de nem adom fel. :)))

Törpe minoritás 2011.06.11. 16:26:08

@Gyáli úr: Látom iróniából fel van mentve...

Gyáli úr 2011.06.11. 16:28:10

@Moan: Hát nézd, én leírtam az érveimet. Ezek után jössz azzal, hogy "de nem érted, nem érted, hülye vagy". Majd amikor közlöm veled, hogy de értem, és nem szükséges ezt többször elismételned, akkor jön a szokásos "ne személyeskedj, hol vannak az érvek" ökörség.

Ne bolondozz, te estél be úgy ide, mint akit már hozni is úgy kellett.

kirst 2011.06.11. 16:29:35

Kedves, Gyáli úr!
Szépen belaktad a blogot:) Nem tűnt fel, hogy a készítők ironizálnak? (tudod:"humort és gúnyosságot ötvöző csipkelődés") Ki az a bolond, aki direkt nekimegy 1 rendőrautónak??? Tényleg nem érted a videót, vagy a humorérzéked =0:(

Gyáli úr 2011.06.11. 16:31:04

Na, kedves emberek. Eltértünk a tárgytól, úgyhogy én ezennel búcsúzom. Dolgom is van, meg aztán nem is volna sok értelme folytatni ezt a threadet a részemről. Én mindent elmondtam már a legelső hozzászólásomban, amit szerettem volna, a többi sajnos mindig kötelező kör, ha az ember mer állítani valamit, nem csak reblogolja az előre generált valóságot.

További szép napot mindenkinek, vigyázzatok magatokra és egymásra! Találkozunk az utakon, én vigyázni fogok rátok, és segítek mindenben, ahogy eddig is.

feketehun 2011.06.11. 16:31:05

@Gyáli úr: Nos. Az 1848-as példának voltaképpen semmi köze a kerékpározáshoz, mint olyanhoz. A párhuzom sokkal tágabb, és egy viselkedésformát akart bemutatni.

Moan sem azt mondta, hogy "bringázni forradalmi tett", hanem valami olyasmit, hogy egy széleskörű problémára valami radikálisabb demonstrációval lehet felhívni a figyelmet, különben a kutyához se fog eljutni az üzenet.

A dologban annyi volt a forradalmi, hogy nem egyesével dumált el a csávó mindenkivel, hanem figyelemfehívó videót forgatott. A vitátok szempontjából tökmindegy, hogy épp a bringázásról.

Ez olyan, mintha mondjuk minden nap elmennél a piacra, és azt látnád, hogy a kofa az ujjával lenyomja a mérleget, amikor épp megvásárlod a napi betevő parizert. Ilyen helyzetben vagy lelkére beszélsz a piacosnak, hogy ejnye-bejnye csúnyadolog, vagy pedig kitalálsz valami módszert arra, hogy szélesebb körben hívd fel a figyelmet az esetleges enyveskezű hentesekre. Ez a forradalmi része a dolognak, nem a biciklizés. Az csak van.

Moan 2011.06.11. 16:32:06

@Gyáli úr:
Ha nagyon sarkos akarok lenni, akkor felhívnám a figyelmed pár dologra:
- Én nem írtam olyat, hogy "hülye." :) Szerintem ha idézel tőlem, akkor idézz pontosan.
- Nem veszed észre még azt sem, hogy személyeskedsz. :) Ha észrevennéd, nem írtál volna ilyen baromságot, hogy "Majd amikor közlöm veled, hogy de értem, és nem szükséges ezt többször elismételned, akkor jön a szokásos "ne személyeskedj, hol vannak az érvek" ökörség. " :)
A végén meg egy kérdés. Te hogy kerültél ide, ha én úgy, mint akit már hozni is úgy kellett? ;)

NA...fokozd még. :)

komiszborisz 2011.06.11. 16:33:21

Taps!!!!

Babilon Nyulai Ámen

reagalom 2011.06.11. 16:35:36

En 1 dolgot nem látok a videoban, ami sztem kulcsfontosságu lenne ahhoz, h teljesen igazat tudjak adni a bringásnak. Méghozzá, h mennyi ideig nem ment a sávban es mutatva, h miért. Ugyanis, ha egyáltalán nem ment a sávba csak mert idonkent akadaly van ott, akkor jogos a birság, ha csak egy kis akadalyt kerult ki, akkor kétlem, h rogton ott termett volna a rendor és megbirságolja... szerintem a tortenet ugy teljes, h egyáltalán nem ment a bringasávban... utána meg mindenáron a bringasávban ment... egyik sem jo... menjen a bringasávban értelemszeruen kikerulve az akadalyokat... autosoknak is ki kell kerulniuk az árkokat, ill betonozokat stb... vagy ha el van keritve az utbol egy rész... szoval értem én értem én, jh mi a baj az andrássy uti bringasávval, de felesleges a demagogizálás

Dr. Tom 2011.06.11. 16:39:34

@Gyáli úr: ez az életed legjobb döntése lehetett volna, ha még az előtt születik meg, hogy megírod az első kommented.

lal 2011.06.11. 16:41:15

@Gyáli úr:

Jobb ha megbékélsz azzal hogy a kerékpárral való közlekedés dolog egyre népszerűbb lesz egyre több városban. Mi a célod? Hergelni a bringásokat? Bebizonyítani hogy a kerékpár nem alkalmas közlekedési eszköznek? Állj ki a bringautak mellé és hergeld ott az embereket, és magyarázd meg nekik hogy valójában ők nem közlekednek, biztos nagy népszerűségnek fogsz örvendeni... itt a fórumon könnyebb dolgod van, senkitől nem fogsz pofont kapni ha nagy a szád.. :) Próbáld ki élőben.

Pistie 2011.06.11. 16:42:26

@Gyáli úr: Nem úgy volt ám, hogy 1. város 2. bicikli, hanem fordítva :) Sőt, nem is úgy volt, hogy 1. autó 2. gyalogosok, hanem fordítva. Ehhez képest az autósok nem igazán adják meg az elsőbbséget a gyalogosnak, pedig az előbb volt ott.

Sutur 2011.06.11. 16:42:48

ebből is látszik hogy a bicikli nem való városba, 70 éves alkoholista bácsikák közlekedési eszköze: vidéken.

Moan 2011.06.11. 16:45:14

@reagalom:

Persze, igazad van. De szerintem a videó mondanivalója így van rendben. Rámutat egy létező problémára amit vagy szűken (bringások) vagy tágabban is értelmezhetünk.

pszicho pete · http://elitklub.blog.hu/ 2011.06.11. 16:45:17

Hagyjátok, mindig vannak olyanok, akik az ördög ügyvédjét játszák. Hajrá Casey, mi itt Budapesten veled vagyunk! Legalábbis jónéhányan biztos vannak :).

Zatharigo 2011.06.11. 16:46:36

@kpityu2: "A biciklicsengő az ördög találmánya! A mocskos komcsik terjesztették el, mint az elnyomás eszközét. "

Ez kurvanagy xD

Nyílméregrépa 2011.06.11. 16:46:40

ez hihetetlen mennyire pofátlan kis gecik vagytok...

"Casey Neistat ugyanis a demonstratív kamikáze akciójával igazi youtubesztár lett."

van pofátok beleírni ezt a posztba és belinkelitek azt a kibaszott fosgeci indát...

HÁT A KÚÚÚÚÚÚRVA ANYÁTOKAT MÁR!!!!!!!!!!!!!!!!

feketehun 2011.06.11. 16:46:56

@Sutur: Jah, Te így gondolod, az a napi 20.000 pesti bringás meg nem. Szerintem a gyakorlat az utóbbiakat igazolja.

Moan 2011.06.11. 16:48:32

@Galambos Tarzan:

Na Te meg... Most nemteljesentökugyanmindegy, hogy honnan van belinkelve a videó? :))))
Kééééész.. Rázd a rácsot csendesebben. :D

reagalom 2011.06.11. 16:49:42

@Moan: csak nem szabad támadási feluletet adni azzal az ellentmondással amire rámutattam

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2011.06.11. 16:52:06

Eszem megáll! Van itt egy értelmes cikk, mindent elmagyaráz. Ugyanezt meg lehet nézni videón. Még vicces is a tetejébe, nem unalmas. És akkor jön itt egy gyáli troll, aki úgy csinál, mintha nem értené.

Nem értitek, hogy direkt csinálja? Ez élteti. Kérjük a trollokat nem etetni!

Moan 2011.06.11. 16:52:09

@reagalom:
Támadási felület mindig van. Bármikor a Föld keletkezéséig vissza lehetne menni bármelyik témában, ha nem a nyilvánvaló mondanivalóra koncentrálunk. :) Annak meg ugye nem sok értelme lenne. :)

Vittore. 2011.06.11. 16:53:46

Nem visel bukót, pedig ez alap lenne :( Enélkül promó videó=0.

Habib Smith 2011.06.11. 16:55:01

@Gyáli úr: Türelmesek vagyunk?? Ne viccelj. Ha egy átlag autósnak valami az útját állja, öt másodpercet nem bír ki dühödt dudálás, anyázás, mutagatás nélkül. Türelmesek vagyunk?! Valóban.

reagalom 2011.06.11. 16:55:12

@Moan: ez igy van... ahogy itt is elhangozhatna a "van sapka, nincs sapka" klasszikus :D pedig tényleg nincs rajta bukosisak :D:D:D (ami baaaj :D)

Moan 2011.06.11. 16:59:04

@atpijkamo:

Bevallom engem speciel szórakoztat néha a trollokkal való diskurzus. :) Különben nem írnék választ. :)

Rosszindulatú Vászka 2011.06.11. 17:07:11

Murisak ezek a bicajos hirigek. Kérlek, csináljátok még! Mostanra már a politizé meg netnikás posztokba senem vannak ilyen nyers indulatok :)

Jelzem sztem a videó kicsit demagóg és nem is vicces. Fles, az a közlekedő közlekedőnek ellensége dolog. Tapasztalatom szerint a biciklis legnagyobb ellensége meg a többi drótszamaras. A tétovázó, kanyarban megállók, az egymás mellett gyökkettővel bambulók, a falkában közlekedő, minden helyt mérgesgáz módra kitöltő nagycsaládosok, meg a sportemberek. Nomeg a hobbitekerők, a sörrel betankolt falkás, hangoskodó kirándulók.

Hamár homár, én a legjobban a pantomimes ruhás buzgárokat rühellem, akik direkt az autóúton tekernek akkor is, ha van bicajsáv. Majdnem annyira, mint a rokihelyen parkolókat.

Amúgy meg Butapest tele van semmibe vezető meg más módon életveszélyes bicikliutakkal. Meg Agyarország is. Az üvegtörőket meg a sárijával bűntetném. De legalábbis kéztöréssel.

Egy kérdés még nálam okosabbak: küllőprizma hiánya okán számíthatok a szervek fellépésére? Amúgy van minden, lámpa, csengő, pumpa, üccsitartó :)

Sutur 2011.06.11. 17:08:02

@feketehun: ma is ráhúztam egy ilyen hülye kis gecire aki szmebejött az egyirányúban, tudom hogy szabad neki ezért is lepődött meg, de nem mert szólni:-)

Moan 2011.06.11. 17:11:25

@Sutur:

Az a baj, hogy nem minden egyirányú utcában lehet szembe menni bringával. Csak a bringások hiszik azt, hogy minden egyirányúban lehet ilyet.
Mostanra sajnos eljutottak oda, hogy az egyirányú utcákban már csak szembe közlekednek. :) Komolyan mondom: Autózok sokat a városba, de szabályosan közlekedő kerékpáros még nem láttam. :) Pedig azért van rá lehetőség elég sok. :) Hiszen mi is tudunk ilyet autósként, meg gyalogosként is. :)

Moan 2011.06.11. 17:14:14

Mondjuk az autósok meg nem ismerik az indexet, meg azt sem, hogy balra kell húzódni, ha balra szeretnének kanyarodni. :D
Főleg elfelejtik ezt az egyirányú utcákban. :)

Rosszindulatú Vászka 2011.06.11. 17:14:19

@Sutur: javaslom, hogy tájékozódj kicsit KRESZ ügyben.

Jelzem, igazi magyar vagy, neked nem lett jobb a helyzeted, de legalább oszthattál kis agressziót. Gratula.

repecs 2011.06.11. 17:16:31

Videó 2/3 ánál miért áll meg? Ha csak szart tudnak csinálni miért kel az indavideót preferálni?

Moan 2011.06.11. 17:18:45

@repecs:
Nem áll meg. Csak a rádió áll. :) Mozgatni kellett volna? :D

trifid 2011.06.11. 17:20:45

Sziasztok!
Egy település, legyen az főváros, város, nagyközség, falu, az elsősorban az ott élő emberek "tulajdona". Minden gépjármű vezető csak "behatoló", akinek kutya kötelessége lenne minden körülmények között elsőbbséget biztosítani mind a gyalogosoknak, mind a kerékpárosoknak. A lakott területek az övék.
Az autópálya, autóút, országút az gépjárműveké.
Semmi más, csak tolerancia kérdése. Nálunk ez sajnos elképzelhetetlen. Intelligencia hiánya, ill. az oktatás hiányossága.

Moan 2011.06.11. 17:25:07

@trifid:
Ó bár így lenne. De sajnos ott kezdődik a dolog, hogy a gyakorlatban még Te is tulajdona vagy valakinek. :D
...és ez sajnos már a génjeinkbe van kódolva. :)

trifid 2011.06.11. 17:31:19

@Moan: Teljesen igazad van! Én is tulajdona vagyok a NEJEMNEK, de nem üt el, csak ritkán.

faragob 2011.06.11. 17:31:30

@Gyáli úr:
A vitainditó első bejegyzésedben lévő két kérdésedre a válasz:
"miért nem oldja meg a helyzetet például enyhe kanyarodással, kikerüléssel, fékezéssel? " Mert ez a vido lényege, ezért vicces, ha megoldnaná az nem ez a video lenne. (bár később mondtat hogy ezt érted)

A második kérdés:" ezt megnézi pármillió ember a youtube-on, akik majd esetleg jogosnak fogják érezni, hogy bárkit elgázoljanak, bármibe belehajtsanak?"
Nem a világ nem igy működik. Ha véleményed szerint igen akkor csinálj egy kuka alrébbrakós, rendőrrel lelkizős videót és akkor mindenki igy fogja csinálni aki megnézi.

repecs 2011.06.11. 17:31:32

@Moan: aztán egy sárga felirat jelenik meg majd a szó közepében megáll. Biztos direkt itt a vége.

faragob 2011.06.11. 17:32:44

@Gyáli úr:
A vitainditó első bejegyzésedben lévő két kérdésedre a válasz:
"miért nem oldja meg a helyzetet például enyhe kanyarodással, kikerüléssel, fékezéssel? " Mert ez a vido lényege, ezért vicces, ha megoldnaná az nem ez a video lenne. (bár később mondtat hogy ezt érted)

A második kérdés:" ezt megnézi pármillió ember a youtube-on, akik majd esetleg jogosnak fogják érezni, hogy bárkit elgázoljanak, bármibe belehajtsanak?"
Nem a világ nem igy működik. Ha véleményed szerint igen akkor csinálj egy kuka alrébbrakós, rendőrrel lelkizős videót és akkor mindenki igy fogja csinálni aki megnézi.

repecs 2011.06.11. 17:33:25

@Galambos Tarzan: Végül is énbennem is hasonlóan fogalmazódott meg sőt arra gondoltam kinek a milye lehet az amiért ezt a szart használják.

Moan 2011.06.11. 17:34:44

@repecs:

Nekem végig megy a videó. A végén megy neki a rendőrautónak.

feketehun 2011.06.11. 17:36:37

@Sutur: Na, gratulálok.
Tájékoztatásképpen: ha az egyirányúban szembe teker a bringás, arra azt mondják: közlekedési szabálysértés. Jár érte mittomén egy Széchényi-portree, maximum egy Szent István.
Ha te "ráhúzod a kormányt a kis gecire", a kis geci meg esetleg az autód alá esik és kitöri a nyakát, arra azt mondják, emberölés. Büntetési tételnek javaslom, nézz utána, mielőtt tovább agresszorkodsz.

roadrunner 2011.06.11. 17:39:09

@Gyáli úr:
Nem ,nem vagy elmebeteg.

De ez a video es cselekedete az ironia, cinizmus.?
Igyekszik bemutatni a rendor es buntetese egy kicsit abszurd voltat.
Es 50 dollara buntette meg mikor 10 volt az also hatar.
Persze igaza volt a rendornek.
De a biciglisnek is.

A dolog ilyeten bemutatasanak nagy ertelme volt.
MNivel ennek hatasara beszelgetunk , nevetunk, es bosszankodunk.
Ez megragadja az emberek figyelmet.
A befejezes, a rendorautos volt a legjobb.
Mar csak raadas lenne, ha ugyanaz a rendor lett volna (-:

Nyílméregrépa 2011.06.11. 17:46:59

@Moan: alapvetően mindegy lenne ha megfelelően működne... szerintem direkt kibaszásból csinálják. lassú, külföldről egy 2 perces videó megnézéséze 10 percig tart stb... stb...

S. R. N(y)Ő 2011.06.11. 17:53:53

Aki a jól látható jelzéssel ellátott forgalomterelő korlátnak szándékosan nekihajt, (video 1:26) az nem szabályosan közlekedik.

Ehhez nem kell kerékpár, vagy kerékpársáv, ezt bármilyen járművel elő lehet adni, sőt, akár gyalogosan is. Nincs olyan hely, sem úttest, sem gyalogjárda, sem kerékpársáv, ahol a forgalmat valamilyen okból ne kellene hosszabb rövidebb ideig elterelni.

A terelő korlát és terelő keret a magyar Kresz-ben is benne van, gyengébbek kedvéért például itt:

www.kreszabc.hu/kresz-tablak/egyeb.html

Evidencia, hogy ezeknek nem hajtunk neki, vagy ha mégis megtesszük, akkor azt nem lehet szabályos közlekedésnek minősíteni.

AczélGyuribácsi 2011.06.11. 17:55:05

Szegény Gyáli úr...
Nem tudta, hogy itt ezt nem szabad!
Hogy itt troll az, aki a szabályokat, a törvényeket kéri számon a kerékpárosokon...
A világ 99%-ban elfogadott, hogy a törvény az első, azt kell betartani... Csak itt nem!
Itt ha valakinek akadálya van, akkor nem leszáll, vagy kikerüli vagy bármit tesz, de nem szegi meg a szabályt, hanem SZÁNDÉKOSAN MEGSZEGI majd mutogat a rendőrre, az autósokra vagy épp a méhekre...
Nem tudom mi van lejjebb lelkileg, az index apple blogja vagy ez a szcientológiai gyülekezet!

Moan 2011.06.11. 18:04:40

@AczélGyuribácsi:

Na itt a helyettes. :)

Szerintem Te is inkább próbáld meg megtalálni a lényeget a videóban és ne ragadj le annál amit itt leírtál. Próbáld egy kicsit távolabbról nézni a dolgot. :)

Moan 2011.06.11. 18:05:55

@S. R. N(y)Ő:

Most komolyan itt ragadsz le, hogy volt egy terelő tábla aminek nekiment? :)

Moan 2011.06.11. 18:07:35

@Galambos Tarzan:

Az indavideót amúgy én sem szeretem pont azon okokból amit leírtál, de igazából az, hogy onnan linkelték be, szerintem teljesen irreleváns. :) Egy mondatot sem igen érdemel, de a káromkodást meg főleg nem.

trifid 2011.06.11. 18:13:37

@S. R. N(y)Ő:
Kedves S. R.!
Azért láttam már nem egyszer, akik szarba sem veszik a kijelölt kerékpárutat, nem beszélve az elsőbbségadásról.

Moan 2011.06.11. 18:16:22

@trifid:

Én meg láttam karón varjút. :)))))

Sutur 2011.06.11. 18:18:17

@feketehun: vártam már hogy melyik biciglis geci lesz amelyik elkezd ugatni a kresszről miközben az egész poszt arról szól hogyan ne tarsuk be.

Moan 2011.06.11. 18:19:44

@Sutur:

Nem arról szól. :)

trifid 2011.06.11. 18:29:05

@Moan: Én már majdnem voltam karón varjú. Csak a józan eszem volt ami visszatartott.

Moan 2011.06.11. 18:33:41

@trifid:

Akkor nem Téged láttalak. :D Pedig ismerem a családodat: Apád olyan szép derék ember, anyád meg valamivel kisebb az apádnál, nem igaz? :)))

atomboy · http://szegedbicaj.blog.hu 2011.06.11. 18:43:41

Autouton eleve tilos kerekezni. Es nincs lakott teruleten belul. criticalmass.hu/blogbejegyzes/20090811/autout

A szo, amit a cikkiro keresett: kozut.

nowy 2011.06.11. 18:59:53

@Gyáli úr: ha te köcsögnek és hülyének tartod magadat, azért mert szóltam,hogy nem érted a videót és fuss neki újra...nos ez a te problémád.A lelkembe nem tapostál bele,ha nem érted,hát nem érted,nekem biztos nem lesz rosszabb tőle az életem :)

Keron 2011.06.11. 19:06:43

hát igen. én speciel szabályosan, kresz szerint közlekedő magyar autóst (=büdös paraszt) még nem nagyon láttam

kilobike 2011.06.11. 19:10:45

@Keron: 100 autósból hány szabálytalan(közúton!)? Hát 100 kerékpárosból (kerékpárúton!)?

A Tyne folyó déli partja 2011.06.11. 19:13:44

@Gyáli úr: te olvastad a cikket, megnézted a videót? kétlem, különben nem beszélnél marhaságokat.

billentyüzet 2011.06.11. 19:25:01

gyáli úr egy rendőr, az tuti

bonafide 2011.06.11. 19:33:51

Ezt a méretes barmot!

bonafide 2011.06.11. 19:36:00

@nowy: egyik szabálysértés nem menti a másikat!

Fushi Mishi 2011.06.11. 19:43:12

@Moan: "Mostanra sajnos eljutottak oda, hogy az egyirányú utcákban már csak szembe közlekednek."

A rohadt gyalogosok meg össze-vissza átmászkálnak az utca egyik oldaláról a másikra, kilépnek a parkoló sorstársaim autói mögül.

Az emberek jelenlétére a kis egyirányú utcákban fel kell készülni, 30-al haladni, és minden saroknál előbb háromszor leborulni kelet felé mielőtt áthajtunk.

bonafide 2011.06.11. 19:48:16

@Habib Smith: Szerintem inkább az van, hogy Bp tele van idegbeteg faszokkal, mert a nagy zsúfoltság már a patkányoknál is agresszivitást vált ki, hát még az embernél. Én itt vidéken, ha valamilyen okból állnom kell az autóval (nem dugó miatt, az itt nincs), akkor várok, és kész, legfeljebb rágyújtok egy cigire, ha még tovább tart, sodrok egy joint-ot. Bp-en meg lakjon, autózzon és kerózzon az, akinek két anyja van! :oDD

Don Quixote de la Ferko 2011.06.11. 19:56:56

"A budapesti kerékpáros számára nem ismeretlen, hogy a saját biztonságát kockáztatja, ha a KRESZ szabályainak engedelmeskedve a kerékpárutakat és kerékpársávokat használja, nem pedig az autók mellett biciklizik."

Aha. A KRESZ-nek engedelmeskedik. Hol? Budapesten? A te létsíkodban talán. És amikor az esetek 99,99999999 százalékában eleve szarik a KRESZ szabályaira, akkor mi van?

Moan 2011.06.11. 20:24:30

@Fushi Mishi:

Azért ennek fuss neki újra szerintem. :)

GaZe 2011.06.11. 20:39:24

és persze az indavideóra tölti fel a cuccát.
bakker, sok minden szánalmas ebben az országban, de ez az indavideóra lopkodás, hát ez dobogós helyen van.

Unknown User 2011.06.11. 20:43:26

Ez az ember egy komplett barom. Holnaptól én is hajtsak neki minden útlezárásnak, ami az úton van, toronydarunak amit az úttest közepére építenek és előttem menő vagy megálló autósnak, csak mert az utamban van.
Ha a bicikliúton lévő akadályt kerüli ki valaki, bármi is legyen az, akkor nyilván nem bünteti meg érte a rendőr. feltételezem az 50 dolláros büntit sem egy autó kikerüléséért kapta, hanem azért mert folyamatosan a biciklisáv mellett, haladt.

öregbuksi 2011.06.11. 20:44:32

10x kevesebb lélekszámú városban élek mint ahányan kies fővárosunkban. Ettől a probléma még hasonló mint Bp-en. Aki kerékpározik és betarja a KRESZ szabályait az záros határidőn belűl meghal! A probléma eredője az, hogy mindenki előbb teker ( mint állat ) majd x évesen atóba ül, és a mentalitása annyit változik amennyivel a kocsi nehezebb a bicajnál. Ma minden városban több autó közlekedik mint kerékpáros, ebből adódóan nagyobb az eshetőség arra, hogy a sofőrök között több a bugyuta állat, aki úgy vezet, ahogy én bicajozok. Szemrehányást szinte senki nem tehet a másikakra, így aztán ha lehet, csak nyugi mindkét részről!

bonobonohu · http://bono.hu 2011.06.11. 20:50:18

@feketehun: Kiskörúton rendszeresen parkolnak a kerékpársávra. mintha ott se lenne. le se sz*rják. ennyit erről. :-(

Unknown User 2011.06.11. 21:01:22

Amúgy meg az egészen nem csodálkozom. Sajnos már nálunk is felnőtt lassan a második generáció, aki túl sok jogot kapott anélkül, hogy kötelességeivel tisztában lenne, vagy azok teljesítését különösképpen számon kérnék rajta. (Az USA-ban és Nyugat-Európában a sokadik ilyen generációnál tartunk.) Sajnos az ilyen emberek, akik csak a saját érdekeikkel foglalkoznak és magasról szarnak mindenki másra, úgy néz ki eléggé felülreprezentáltak a biciklis társadalomban.
- Hüppögnek, hogy a bicikliúton állandóan ott vannak a gyalogosok, de folyamatosan száguldoznak a járdán, zebrán, piros lámpán keresztül, veszélyeztetve ezzel a gyalogosok testi épségét, esetleg életét. (Ha ez a videó az etalon, akkor holnap ugorjak minden járdán haladó biciklis elé?)
- Állítólag sportos, emberek, de arra lusták, hogy egy sarokkal odébb kerékpározzanak, hogy a megfelelő irányba egyirányú utcán mehessenek.
- Sírnak, hogy nem adják meg nekik az elsőbbséget, de ők vidáman keresztülkerekeznek olyan helyen ahol nem nekik van elsőbbségük (jobbkézszabály(!!!)).
- Sírnak, hogy veszélyes az Andrássy úti biciklisáv és közben átbicikliznek a bicikliútra vonatkozó piros lámpa jelzése ellenére.
- Emlegetik, hogy feltartják őket a gyalogosok meg a bicikliútra parkolt autók, de vidáman gurulgatnak 5-tel a szűk utcákon, meg a buszsávon.
ÉBRESZTŐ!!! Viselkedjetek úgy másokkal, ahogy elvárjátok, hogy veletek szembe viselkedjenek mások, és fogjátok fel, hogy mások szabálytalankodása nem ment fel titeket a szabályok betartása alól.

Moan 2011.06.11. 21:12:03

@Unknown User:

A fejétől bűzlik a hal...
Persze igazad van... Ahogy benn úgy kinn, ahogy lenn úgy fenn...
Olvastam nem oly régen egy cikket, hogy az amúgy kötelezően előírt biciklis sávot (nem jártam arra, így nem tudom igaz-e) a Margit hídon kicsit elfelejtették megcsinálni. Na amíg egy hatóság a "kötelesség" oldalon így áll hozzá a dologhoz, de a jogaival meg előszeretettel él, addig szerintem igen komoly morális alapja van egy olyan "demonstrációnak" amit a posztban hozott videó bemutat.
De tény, hogy amíg én nem vagyok tökéletes, addig a világtól sem várhatom el. :)

Unknown User 2011.06.11. 21:52:50

@Moan: Naponta 5-8x megyek át a Margit-hídon. Nem tudom, mi volt a terv és mi volt kötelezően előírva, de a híd még nincs kész. Szerintem térjünk vissza erre akkor, ha befejezik a hidat.
Én csak azt látom, hogy 3x4 méteres kurva nagy tábla kéri szépen a bicikliseket, hogy amíg az építkezés tart addig a szűk helyen ne biciklizzenek, hanem szálljanak le és tolják, a gyalogosok védelme érdekében. Ennek ellenére 100-ból 5 biciklis veszi a fáradságot arra, hogy leszálljon és tolja, a többi 95 szarik rá.

Amúgy meg könnyű a fejet hibáztatni, és még alapjában véve jogos is, mert a politikai elitnek sokkal jobb a társadalom megosztottsága és az, hogy a különböző érdekcsoportokba tartozó emberek gyűlöljék egymást és utálkozzanak. Pont ennek ellenére és éppen ezért kell a személyes felelősséget hangsúlyozni és alulról építkező módon tenni. Személyes példamutatással, például. És akkor teljesen értelmetlenné válik a máshová mutogatás.
"A nézd meg ős is szarul csinálja", helyett a "nézz meg engem, én jól csinálom". Na ez lenne valami.

A szerelő 2011.06.11. 21:54:01

Ez nagyon jó :) És tanulságos is. Remélem, lesznek, akik hasonlóan járnak el :)

Moan 2011.06.11. 21:57:46

@Unknown User:

Ezzel teljesen egyet tudok érteni. :)
Minden gondra, bajra az "egyénben" van a megoldás.

Unknown User 2011.06.11. 22:00:10

@Moan: Ja és nem, a videónak semmi morális alapja nincs. Egy sértett ember demonstrációja, poénosnak szánt, látványos, de amúgy szánalmas módon.

Most képzeld el, hogy amint videóra veszem, hogy a 30000 ezer forintos gyorshajtás csekkemmel bemegyek a rendőrkapitányságra, lekurvaanyázom az összes rendőrt és elmondom nekik, hogy inkább a bűnözőket üldözzék és ne azzal baszakodjanak, ha valaki az 30-as táblánál 42-vel megy és majd, ha akarok/tudok befizetni a Nemzetmentő Alapba, akkor azt magamtól megteszem, ne húzzanak le már ezzel a sok köcsög büntetéssel, amit alattomos és sunnyogó módon elrejtett kameráikkal készítenek.
Érted már???

S. R. N(y)Ő 2011.06.11. 22:06:44

@Moan:

Az írás címében a szabályos közlekedésről volt szó, erre reagáltam. Azt ne mondja senki, hogy egy, a közúton folyó munkát jól láthatóan elkerítő terelőkorlátnak bármilyen járművel nekihajtani szabályos. Ezt én még szellemesnek sem találom.

Moan 2011.06.11. 22:07:00

@Unknown User:

Értem, csak nem értek egyet.
A videó arról szól, hogy vannak szabályok, amiket betartatnak, de értelmetlenül, mert közben meg a körülmények nem teszik lehetővé, hogy élhető módon próbáljunk megfelelni ezeknek a szabályoknak.
Ahogy írtam is, miszerint a hatóságok a jogaikkal élnek de a kötelezettségeiknek meg nem felelnek meg.
Nekem a videó, mint egyfajta radikális demonstráció, igenis tetszik. Ahogy bemutatja a problémát, az vitatható, de ötletesnek tartom. Rengetegszer - főleg a mi országunkban - fordul elő hasonló anomália a törvénykezésben és a törvények betartatásában. Arról gondolom nem kell külön értekezni, hogy a törvényekre két dolog biztosan jellemző: Az egyik, hogy a parlamentben ülők a maguk javára döntenek. A másik, hogy mindezt úgy teszik sokszor, hogy fogalmuk nincs mi mivel ütközik esetleg logikailag. Az életben ennél kézenfekvőbb példák sokasága van jelen, ami bizonyítja, hogy létezik a videóban vázolt probléma. Lásd a legutóbbi "botrányt" a budai buszsáv kijelölésével...De millió példát tudnék. Szóval a probléma jelen van mindenben, a fenti videó pedig rámutat erre. Nem is akar mást.

S. R. N(y)Ő 2011.06.11. 22:09:17

@trifid:

Kedves trif!
Nem vonom kétségbe, hogy ilyet láttál már, de az én hozzászólásom nem erről szólt.

Moan 2011.06.11. 22:10:07

@S. R. N(y)Ő:

Értem én, de úgy is felfogható a dolog, hogy van egy szabály, amit próbálsz betartani, de a körülmények nem teszik lehetővé. Ez lehet olyan körülmény is, ami jogszerű: pl egy útépítés. Mindegy, mert a lényeg abban van, hogy "élhető-e az élet" ilyen szabályok között és azoknak szigorú betartatásával. Minden részletbe nem érdemes belemenni. Így az elhanyagolható, hogy az a terelőkorlát ott volt - jogosan. Ha kivágnánk azt a részt, akkor is ugyanezt jelentené a videó.

Joaquin 2011.06.11. 22:10:09

@Unknown User: Huhh, vakon vagy. Pont, hogy betartotta a szabályokat. Ha demonstrálni tudod, hogy a sebességkorlát betartásával mennyi problémát okozol, én nem tartalak vissza!

Ez nem az első ilyen. Tényleg nehéz ezt megérteni?

Unknown User 2011.06.11. 22:19:27

@Moan: Welcome to the real world. A hatóságok mindenhol ilyenek.
A radikális demonstrációk meg mindig inkább a megoldástól elfele irányba, nem pedig a megoldás felé visznek.

Ilyen pl. a Critical Mass is, radikális demonstráció, csak éppen pont arra nem jó, hogy közelebb vigye egymáshoz az embereket. Arra viszont jó, hogy az ellentéteket kiélezze. De egy bicikliúton figyelmesen haladó biciklis, egy gyalogost zebrán átengedő biciklis vagy autós, egy pirosnál megálló biciklis, egy zebrán biciklit áttoló biciklis, vagy egy autóst, aki elengedi a bicikliúton haladó biciklist, ahol ez utóbbinak elsőbbsége van. Ezekben semmi radikális nincs. Mert nem is kell. De ezek közelebb hozzák egymáshoz az embereket, mert elősegítik azt, hogy biztonságban érezzük magunkat a világban

Unknown User 2011.06.11. 22:23:12

@Joaquin: Bakker, értsd meg, az akadály kikerülésével is betartja a szabályokat!!! Olyan nehéz? A rendőr nyilvánvalóan nem azért büntette meg mert kikerült egy kukát vagy egy autót!

Moan 2011.06.11. 22:27:07

@Unknown User:

Igen, igazad van, és csak helyeselni tudom a hozzáállásod. De ha a helyén tudjuk kezelni akár a Critical Mass-t is, akkor azzal sincs baj. Megosztó csak akkor lesz, ha bennünk gyűlölethez hasonló érzéseket kelt. De itt, az ítélkezésen keresztül azonnal visszakanyarodunk ahhoz, hogy rajtunk múlik az is, hogy mennyire ítélkezünk és ez mennyire kelt ellenérzéseket. :) Tehát ott vagyunk újra amit Te írsz.
Persze én is szeretnék olyan világban élni, ahol ez a videó meg sem születhet, de ebben a mostaniban szerintem helyén van. :)

Unknown User 2011.06.11. 22:40:29

@Moan: Képzelj egy valakit, aki csütörtök este másfél-két órával többet szopik a dugóban a Critical Mass miatt. Majd pénteken leviszi a tükrét egy biciklis a Bem-rakparton (ahol ott a biciklisáv), mert rosszul mérte fel a távolságot a két autó közt. Szombaton sétál a Szegedi úton a sorompó felé a bal oldalt a keskeny járdán és a biciklis, akit megkér, hogy a túloldalon a kétsávos bicikliúton menjen az elküldi a kurva anyjába. Majd vasárnap a terhes feleségét/idős édesanyját, amint kilép a kapualjból, elsodorja egy járdán tekerő bicajos.
Ezek után, magyarázd el neki, hogy az ő rosszul látja, ha a Critical Mass "gyűlölethez hasonló érzéseket vált ki belőle".

Joaquin 2011.06.11. 22:42:42

@Unknown User: tehát véleményed szerint szimpla emberi gonoszságból haladt a biciklisáv mellett?

Moan 2011.06.11. 22:45:23

@Unknown User:

Erre most Jézus jutott eszembe: "Ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel."
Nincs értelme arról, az általad is preferált hozzáállásról beszélni, ha ebben a felvázolt sztoridban el is vérzik a jó érzésre és cselekedetre való hajlandóság. Pont az tenné értékessé, ha még ilyen szituban is meg tudnánk tartani.

Joaquin 2011.06.11. 22:56:49

@Unknown User:
"A rendőr nyilvánvalóan nem azért büntette meg mert kikerült egy kukát vagy egy autót! "
Hát eszerint nyilván nem azért haladt a biciklisávon kívül mert az el volt torlaszolva. Akkor nem marad más választás, csak is emberi gonoszságból tehette! Világos, nem?

Unknown User 2011.06.11. 23:01:22

@Moan: Ne haragudj ezt most nem értem...
De tényleg, én kérek elnézést, hogy felháborít ha valaki még több jogot kér magának és közben vastagon szarik mindenki más jogaira. Valóban az én hibám, hogy "ennek ellenére" nem tudom megtartani a "jó érzésre és jó cselekedetre való hajlandóságomat" az irányába.
:D
szerintem ezt az irányt ne feszegessük tovább...

Unknown User 2011.06.11. 23:05:12

@Joaquin: idézd ide azt a mondatomat a hozzászólásaimból, ahol ilyet állítottam. Mert én nem emlékszem. Azt sem értem mire akarsz ezzel kilukadni...

Amúgy meg aki 180-nal megy az autópályán az sem feltétlen gonoszságból teszi, mégis megbüntetik ha lefotózzák. Ennyi.

Joaquin 2011.06.11. 23:07:44

@Unknown User: ebben írtad és idéztem. Nem gond, más érteni fogja.

Moan 2011.06.11. 23:08:02

@Unknown User:

Pedig az lenne az üdvözítő, ha tudnád. :)
De ha nem megy, hát nem megy. :)

Unknown User 2011.06.11. 23:11:43

@Joaquin: az emberi gonoszságot? azt nem írtam. az a te elmeszüleményed. de láthatóan jól elvagy vele.

Unknown User 2011.06.11. 23:15:41

@Joaquin: De ha már itt tartunk, sorolj már fel nekem légyszíves néhány védhető okot, ami indokolja, hogy ott ahol van kiépített biciklisáv, azt folyamatosan ne vegyük igénybe, hanem máshol menjünk.

A szerelő 2011.06.11. 23:17:06

Ha bárki más demonstrálna így, akkor lehetne kifogásolni a magatartását, de az övét nem, mivel pont azért büntették meg, mert nem a biciklisávban haladt, mégpedig nem azért, mert nem ott akart biciklizni, hanem mert nem lehetett. Ennek ellenére megbüntették. Így rá lett kényszerítve erre a magatartásra, mivel el szeretné kerülni a további szabálysértést, és ezzel a büntetést is. Milyen alapon várja el bárki is tőle, hogy ne tisztelje a szabályokat?

igazi hős 2011.06.11. 23:19:52

Poén ez ez ember. A Monty Python feldolgozásában jobb lenne a narráció, de a story így ahogy van tökéletes.
Egyébként meg Gyáli úr az új Aabroncs?

A város és a csillagok 2011.06.12. 00:19:55

@Gyáli úr: "akinek stabil az identitása, az rugalmas tud lenni az életben"

Akkor neked igen labilis az identitásod...:(

muhalbani 2011.06.12. 00:22:10

SUTUR, vidéken, városban? nincsenek 70 éves alkoholista bácsikák bicajon.

M. Péter 2011.06.12. 00:40:10

@Unknown User: Pl. mert a kerekparsav nem alkalmas kerekparozasra. homepage.ntlworld.com/pete.meg/wcc/facility-of-the-month/site-map.htm lapon sok szep pelda talalhato.

A város és a csillagok 2011.06.12. 01:05:48

@Unknown User: Ez a sok szörnyűség mind veled/családoddal történt meg? Részvétem. Én viszont (autózom is, kerózom is, gyalogolok is, mindhárom oldalt ismerem), legalább ennyi rémtörténetet tudok neked mesélni, ahol az autós szabálytalankodott és ő sokkal nagyobb kárt tud okozni a gyalogosban/kerósban, mint egy kerós a gyalogosban/autósban.

Mostanában divat szidni a kerékpárosokat és kijelenteni, hogy sokkal gyakrabban szabálytalankodnak, mint az autósok. Hát ez sajnos nem igaz.

Autós szorított le engem, amikor a keróúton szabályosan mentem, nem egyszer, nem kétszer, úgy, hogy ha nem fékezek akkorát, hogy majdnem fejreállok, kivasal. Autós vágott elém szabálytalanul amikor én szabályosan kanyarodtam, szintén nem egyszer, az eredmény ugyanaz.

Autós száguld át rendszeresen ezerrel a zebrán, lassítás nélkül, amikor át akarok menni, régebben babakocsival, később kisgyerekkel, mostanában meg egyedül. Autós ütötte el a zebrán már két rokonomat és egy kollégámat is. (Sőt, neki még a kutyáját is.)

Autós ütötte el a házunk előtt szabályosan, a kerékpársávban, kivilágítva közlekedő kerékpárost, mert az autó kanyarodott és közben "nem vette észre", hogy ott egy kerékpársáv (is) van, amit épp igénybe vesz valaki.

Mégsem utálom az autósokat és nem mondom azt, hogy sokkal többször szabálytalankodnak, mint a kerósok. Mert nincs átfogó statisztikám, mint ahogy neked sincs, csak a saját élményeid. Ez szűk keresztmetszet. Ennek alapján ítélsz. Érzelemből, tévesen.

Erre a kérdésedre meg: "sorolj már fel nekem légyszíves néhány védhető okot, ami indokolja, hogy ott ahol van kiépített biciklisáv, azt folyamatosan ne vegyük igénybe, hanem máshol menjünk" máris sorolom:

1/ a kijelölt keróút egy az autóútból leválasztott keskeny sáv. Tele van gödrökkel, bukkanókkal, száraz levelekkel, piszokkal. Nem takarítják. Ha esik az eső, egy folyamatos tízcentis pocsolya az egész, amiben még a gödröket sem látni. Balesetveszélyes.

2/ ugyanez a keróút télen havas, jeges, ráfagy a megkeményedett hó, akkor sem takarítják le, amikor az autóutat, amelyből vétetett, igen. Nemhogy balesetveszélyes, hanem fizikailag LEHETETLEN rajta közlekedni.

3/ a kijelölt keróút mellett parkolnak az autók, a tükre mindegyiknek belóg az amúgy is keskeny keróútra, de némelyik félig rajta is áll a kerékpárúton. Ha nem áll rajta, akkor is veszélyes az így képződött keskeny sávon kerékpározni, mert bármikor rányithatják a kerékpárosra az autóajtót. Nem egy kerékpáros szenvedett már így súlyos balesetet. Arról már nem is beszélek, amikor az autók a keróúton parkolnak, mint a videóban is.

4/ Ha a keskeny (az autóútból egy felfestett sávval leválasztott) kerékpárúton kerózom szolidan, akkor az autósok sokkal inkább semmibe vesznek, mint ha beljebb megyek az útra. Ha beljebb megyek, akkor legalább észrevesznek, mert kénytelenek lassítani miattam. Anyáznak ugyan, de az életem sokkal nagyobb biztonságban van.

Az pedig, hogy a Critical Mass miatt dugó alakul ki, kellemetlen ugyan, de a városi együttélés számlájára írandó. Ennyi kényelmetlenséget el kell viselnünk egymástól, ha tekintettel vagyunk egymásra. Mint gyalogos és kerékpáros én sokkal több kellemetlenséget viselek el az autósoktól (zaj, bűz, környezetszennyezés, veszélyeztetés, és igen: arrogancia, ami a magyar autósok között igen divatos), mégsem átkozom ki őket ezért.

S. R. N(y)Ő 2011.06.12. 01:26:18

@Moan:

Nézd, tagadhatatlan, hogy számtalan nézőpontból lehet közelíteni szinte mindenhez, és a felfogásunk nagymértékben meghatározza, hogy miként vélekedünk egy-, és ugyanarról a dologról. Vannak, akik a csűrést-csavarást hivatásszerűen művelik, őket ügyvédeknek hívják, nem is keresnek vele rosszul.

Szerencsére a mindennapjainkban előforduló legtöbb szituáció megítéléséhez nem szükséges ügyvédhez, joghatósághoz fordulni. A legtöbbször elegendő a szabályok ismerete, a hétköznapi józan ésszel párosulva. A közúti közlekedésre meglehetős alapossággal kidolgozott szabályrendszer vonatkozik. A közlekedési előírások legtöbbje azonban nem abszolút érvényű, közöttük hierarchia van. Ennek egyik legismertebb példája, hogy az útburkolati jeleket a közlekedési táblák felülírják, a táblákat a forgalmi lámpa jelzése írja felül, aminél viszont az intézkedő rendőr hatásköre magasabb.

A józan észre apellálva a szabály azt is előírja, hogyha a közúton, a forgalmi sávban, ahol haladunk akadályt észlelünk, akkor azt hogyan, milyen módon kerüljük ki.

A szóbanforgó videó azt illusztrálja, hogy mi történik akkor, ha valaki -, történetesen egy kerékpáros -, figyelmen kívül hagyja az ésszerűséget, és a közlekedési szabályok említett hierarchiáját. Ehelyett az illető csak és kizárólag arra van tekintettel, hogy adva van egy, a kerékpárközlekedésre kijelölt sáv, amin ő, ha törik, ha szakad, minden egyéb körülmény figyelmen kívül hagyásával jogosult végighajtani, és ezt meg is próbálja. Úgy viselkedik, mintha egyszerűen nem észlelné az útjába kerülő akadályokat, a terelőkorlátot, kukát, stb., tehát mintha valamilyen szelektív vakságban szenvedne. Ezzel az erővel és hozzáállással elüthetné akár a gyalogosokat és nekihajthatna a többi kerékpározónak is.

Az effajta csőlátásból úgyszólván teljességgel hiányzik a racionalitás, a szabálykövetés és mindenféle rugalmasság. Mert a valóságban természetesen nem elhanyagolható, hogy kerékpárosként, autósként, vagy éppen gyalogosként esik-e az utunkba terelőkorlát, szemetesedény, másik jármű, stb., hanem ezeket értelemszerűen kikerüljük.

A video tehát nem valamifajta heroikus gerillaakció megörökítése, sokkal inkább az ostobán elvakult szemellenzősség már-már börleszkbe hajló mintapéldája. Talán egyfajta akcióművészeti eseménynek, performansznak megtette volna, úgy 80-90 évvel ezelőtt, amikor az ilyesmi még az újdonság erejével hathatott volna. Ma, 2011-ben aligha van nagyobb jelentősége, mint azoknak, az interneten megszámlálhatatlan mennyiségben keringő, végtelenül szánalmas amatőr felvételeknek, amelyek kb. arról szólnak, hogy a gyerekek hintája felborul, vagy valaki quadját ügyetlenül kormányozva belehajt az út menti tóba.

Az effajta jelenetek iránt viszonylag széles körben megnyilvánuló fogékonyságnak köszönhető a kerékpáros video népszerűsége, és elsősorban a városi kerékpározásban rebellis hajlamaikat kiélő, többé-kevésbé összetartó szubkultúra tagjainak érdeklődésére tarthat számot.

Számomra ez a jelenet azonban maximum azt a régi viccet idézi fel, amikor a kupec látássérült lova a nyergében ülő lovast nem a vaksága, hanem - úgymond - a bátorsága miatt viszi fejjel neki a falnak. Már az a régi vicc sem volt túlzottan szellemes, a szélmalmok ellen támadó Don Quijote-i attitűd halvány utánérzetét előadó kerékpáros mostani, exhibicionista akcióját pedig végképp nem találom annak.

Helyzetkomikumban minta nem sikerült volna túl sokat előrelépni a némafilmek korától, az elmúlt közel 100 év alatt. Legfeljebb annyiban, hogy akkoriban még nem volt Youtube, nem volt színes technika, nem volt kerékpárút és Critical Mass, most pedig van. Konfliktusok azonban adódtak, és a szegény, jobb sorsra érdemes kerékpárosokat már akkoriban is bántották, persze mint mindig, akkor is igaztalanul:

www.youtube.com/watch?v=aSQgu5efTBw&feature=related

A város és a csillagok 2011.06.12. 01:44:11

@Moan:
"Mostanra sajnos eljutottak oda, hogy az egyirányú utcákban már csak szembe közlekednek."

Moan 2011.06.11. 20:24:30
@Fushi Mishi:

"Azért ennek fuss neki újra szerintem. :)"

Miért, ha egyirányú utcában szabályosan mehetnek szembe a kerósok, akkor miért ne mennének? Amúgy meg egyetértek Fushi Mishivel abban, hogy egyirányú utcában számítani kell más emberek jelenlétére és lassan kell menni és tolerálni.

Ahogy az autósokat is toleráljuk, nem egyszer, nem kétszer.

A város és a csillagok 2011.06.12. 01:51:52

@S. R. N(y)Ő: Bocs, de szerintem te sem értetted a videó lényegét, mivel (ha hiszünk a cikknek, mert a videó elején nem látszott) a rendőr azért büntette meg, mert csak annyi időre tért le a kerékpárútról, amíg KIKERÜLTE az akadályt. Tehát nem folyamatosan a kerékpárúton kívül ment.

Mivel az akadály kikerüléséért (ami miatt muszáj volt letérnie a kerékpárútról) megbüntették, ezzel lehetetlen helyzetbe kényszerítették.

A groteszk videó épp erre a LEHETETLEN helyzetre hívja fel a figyelmet. Ezért groteszk.

Unknown User 2011.06.12. 02:10:48

@Siegelindee: Bocsi. Egészen pontosan, hol van a videón az a részlet, amikor azt mondja, hogy őt azért büntették meg, mert kikerült valamit. Szerintem sehol. Szerintem azért büntették meg mert folyamatosan nem ott ment.

Unknown User 2011.06.12. 02:21:20

@Siegelindee: Sajnos tévedsz. A kerékpárosok NEM, ismétlem NEM mehetnek szembe az egyirányú utcákban. Csak ott, ahol ez számukra külön engedélyezve van az erre a célra rendszeresített táblával. Ilyen egyirányú utca Budapesten kb. 2 vagy 3 van. Az összes többibe nem mehetnek be szemből. Sajnos a köztudatban ez a kresz módosítás hibásan terjedt el.

nowy 2011.06.12. 04:32:46

@Unknown User: te nagyon benéztél valamit.A CM egy válasz arra a kijelentésre,hogy kevesen bicikliznek.Ugyan ez miatt lett felállítva a Múzeum körúti forgalomszámláló,mert ott is évekig az kellett hallgatni,hogy minek ide bicikli sáv,nem megy itt senki.

nowy 2011.06.12. 04:44:24

Amúgy marhára nem értem, mit kell túlfeszülni ezen a videón.A csávó csinált egy erős túlzásokkal teli performancet arra a büntetésre válaszul,hogy a rendőr szerint MINDIG a biciklisávot/utat kell használnia.Aztán bemutatta,hogy mi történne,ha nem az életnek vagy a forgalom ritmusának megfelelően közlekedne.

fidesz = házmesterek pártja 2011.06.12. 06:41:16

@Unknown User: lehet, hogy igazad van és azt csinálta, amit egyesek mondjuk a Szentendrei úton... :-)

Donor 2011.06.12. 07:29:10

Kurvajó a videó :)
A T. hümmögő trollkórus pedig ismét bebizonyította hogy vitára és ésszerű megegyezésre alkalmatlan, ezért a véleményüket sem kell a legkisebb mértékben sem figyelembe venni.

Ha kicsit empatikusabbak lennének akkor lehetne itt egymás igényeit figyelembe venni.

Kollégám megrögzött autós, én elég sokat bringáztam. Leültünk vitatkozni. Persze ő is jött a szokásos szövegekkel amit itt is elmond minden autós miért utálja a bringásokat.
Én elmondtam neki mit miért csinálok, ő megértette. Erre elmondta hogy de ez meg az akkor is szarul esik neki autóban ülve. Én megértettem. Ezek után, miután MEGÉRTETTÜK egymás nézőpontját, mind a ketten figyeltünk arra, hogy a forgalomba ne kövessünk el olyat autósok és bringások ellen ami szükségtelenül zavarhatja a másik felet.
A végeredmény: Az értelmes vita következtében mind a ketten jobb emberek lettünk.

Ezt az értelmes vitát hiányolom a fórumokról.
Régebben még sikerült rávenni erre néhány embert, de manapság ha vannak is, elvesznek a gyáliúr féle trollok között akik csak a maguk marhaságát hajtogatják és még csak véletlenül sem az a céljuk hogy párbeszédet folytassanak :(

Ezért ha valamelyik oldal admin olvassa ezt KÉREMSZÉPEN tegyetek már ki "szűrő" gombot az egyes userek neve mellé, hátha úgy könnyebben egymásra találnak az érdemi vitát óhajtó emberek.

Lángharcos 2011.06.12. 09:37:33

Kinézem a rendőri szervekből, hogy az ott parkoló kocsi kikerülésekor kapták el a cajgást a sávon kívül.. Főleg, hogy mondja a srác, és nem hajlandók foglalkozni az ott parkoló járművel...

Ha pedig így van, a demonstrációja teljesen jogos és a szabályok rosszak/hiányosak. Vagy a rendőr járt el helytelenül, nem tudva egy kivételt a kreszből.

DurvaPisti 2011.06.12. 09:40:53

A tipikus "Nembajakkoris!" esete volt ez. A rendőr egy barom volt, de egy hülye miatt azért remélem nem kell mindenkinek kaszkadőr iskolába járnia, hogy felhívja a figyelmet az ostobaságokra.
Ott sem a szabályokkal, hanem azzal volt a probléma, hogy nem tartották be azokat.

Amúgy a videó kimondottan mókás. Kár, hogy nem cipeltek szállítómunkások egy óriási üveglapot, mint a filmekben...

akira2 2011.06.12. 09:58:59

@Donor:

Szerintem is elérte a célját ez a video, ráirányította a figyelmet arra, hogy a kerékpárutak használata sok helyen veszélyes, és a bürokratikus szabályok pedig szinte sosem 100%-osak, morálisan igenis elfogadható, ha néha áthágjuk. Ha pedig még föl is hívjuk a széles közönség figyelmét arra, hogy a szabályok mindenáron történő betartatása néha hülyeség.

Erről az a történet jut eszembe (persze lehet, hogy csak urban legend), hogy állítólag néhány éve a British Airways-nél úgy sztrájkoltak, hogy egyszercsak mindenki minden szabályt PONTOSAN betartott. Pár percen belül le is állt a reptér...

Gyáli úr 2011.06.12. 10:21:40

@Donor: Szia, van öt percem, válaszolok neked. Nem vagyok troll. A trollnak azt neveztük régen, aki irreleváns témákkal, szándékosan destruktív módon szétflame-el egy topikot. Nézd vissza nyugodtan, én végig a témáról szerettem volna beszélgetni, és arról, hogy vajon miért tartjuk királyságnak azt, ha valaki az őt ért sérelmekre válaszul egyenes vonalú egyenletes mozgást végez? Eszembe jut még: akik mindig meg tudják magyarázni, miért bliccelnek a bkv-n és miért töltenek le filmet. Sajnos már az első válasz is az volt rám, hogy "szövegértési gondjaid vannak". Én vagyok a troll?

Valóban megoldást jelentene az ilyen szembenézések elkerülésére, ha az ilyeneket, mint én, kitiltanák a blogokról. Sokkal jobb volna, ha maradna a "király bringás-köcsög autós" diskurzus. :) Bocsánat, hogy kritizálni mertem egy csodálatos, nagyszerű ember munkásságát. Az ember, aki elesett egy videoban. Lásd még: Chaplin.

Még megoldást is kínáltam: a tárgyak kikerülését (ehhez nem feltétlenül kell elhagyni a sávot, vagy elég leszállni és a járdára feltolva kikerülni), a tárgyak odébb helyezését, a probléma közlését a rendőrség, önkormányzat, konkrét problémaokozó felé. Ki lesz a felelős, ha a babakocsiját az úttesten épp áttoló feleségembe belecsapódik majd egy macskajancsi, aki egy ilyen video után az élet és az utak királyának hiszi magát? Csak mert megjegyzem, ha gyalog járok, látom ám, nem ritkán száguldoznak keresztbe a zebrán szabályosan közlekedő gyalogosok között a vákuumcsomagolt tour-osnak öltözött menő fickók, akik nem vesznek a tudomást a nekik szóló piros lámpákról, az előttük kóricáló gyalogosokról, és a többi.

Illene visszavenni az arcból, és arra használni a biciklit, amire való. Odébbjutásra, nem pedig AZ IGAZSÁG érvényesítő eszközeként.

Köszönöm, ennyit akartam, a továbbiakban nem "lakom be" ezt a hozzászólást.

fidesz = házmesterek pártja 2011.06.12. 10:47:31

@Gyáli úr: tudjuk, te csak az ENSZ Emberijogi szervezeteihez fordulsz, ha valaki nem tartja be a KRESZ-t! :D

S. R. N(y)Ő 2011.06.12. 12:46:28

@Siegelindee:

Bocs, de szerintem te sem értetted a hozzászólásom lényegét.

Az írás címe a szabályos közlekedésről szól, aminek a videó enyhén szólva is ellentmond. Erre az ellentmondásra próbáltam rámutatni. Ugyanis senki sem gondolhatja komolyan, hogy szabályosan közlekedik az, aki az útjába kerülő akadályokat nem kerüli ki, hanem azoknak szándékosan nekihajt. Ez még akkor is így van, ha az illetőt esetleg előzőleg igazságtalanul megbírságolták.

Amire persze semmi bizonyíték, lehet, hogy a megrendezett filmszkeccs pont annyira hiteles, mint az autópályát állítólag elözönlő farkasfalka videója.

Az érvelésed logikailag is sántít, mert két negatívum együttvéve sem ad ki egy pozitívumot, sem a matematikában, sem pedig másutt.

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2011.06.12. 15:07:10

@Moan: A kis kavics és a két kilós száraz kenyér :)

akira2 2011.06.12. 15:20:41

@S. R. N(y)Ő:

"Ugyanis senki sem gondolhatja komolyan, hogy szabályosan közlekedik az, aki az útjába kerülő akadályokat nem kerüli ki, hanem azoknak szándékosan nekihajt."

Nem, nem is gondolja így senki sem, még a video főszereplője sem. Ő csupán kifigurázza azt az abszurd helyzetet, hogy egy hasonló esetben, amikor kikerülte a kerékpárúton az akadályt, megbüntették érte, mert nem a kerékpárúton hajtott...

Vélhetően Te sem így értetted a video üzenetét, hanem úgy, hogy arra buzdít, nyugodtan menjen neki bárki a kerékpársávban lévő akadálynak, és nyugodtan szabálytalankodjon ezzel.

Pedig épp ellenkezőleg, nem a szabálytalankodásra buzdít, hanem a szabályok észnélküli betartását figurázza ki a video...

Ha jól értem, de szerintem a többségünk így értette... :)

akira2 2011.06.12. 15:26:08

@akira2:

Amúgy én magam is kerékpározom, bár igyekszem elkerülni a várost, vagy leviszem vidékre a biciklit és ott ülök föl, vagy pedig rövid úton elhagyom a várost és bevetem magam a hegyekbe.

Persze én nem közlekedési, hanem sporteszköznek használom, közlekedni nekem az autó van. Kerékpárral nem tudnám megoldani azt az évi 50.000 Km-t, amely a munkám elvégzéséhez szükséges... :)

50.000 km-t autózom, 2.500-at kerékpározom és 500-at futok évente... Meg pár tízezret repülök is..., de dolgozni sohasem megyek kerékpáron, mert azt észtveszejtően veszélyesnek és egészségtelennek tartom, hogy az autók között és a szmogban kerekezzek....

fidesz = házmesterek pártja 2011.06.12. 18:13:52

@akira2: azért ennyire nem egyértelmű a dolog.
Végeredményben tényleg nem derült ki, hogy épp csak kikerült egy rossz helyen parkoló autót és ezért lett megbüntetve, vagy úgy csinálta, ahogy az itthoni kerékpárosok 90%-a, szart a KRESZ-re és a bringasáv mellett tekert, mert biztonságosabbnak gondolta...

feketehun 2011.06.12. 19:02:29

@Sutur: Nem, a videó nem erről szólt, funkcionális analfabéta barátom.
Másrészt meg az a tény, hogy én, a kis geci bringás nem tartom be a kreszt, még nem jogosit fel téged arra, hogy rám, vagy valamelyik másik kis gecire ráhúzd a kormányt, ezzel szándékosan életveszélyes helyzetbe sodorva engem vagy az emlitett másikat. Vagy felfoghatjuk úgy is, hogy van rá jogod, de a fegyházat kockáztatod. Hajrá, hajrá!

Húzzunk bele! 2011.06.12. 22:12:46

@Unknown User:
Legtöbb helyen járdán van csinálva a kerékpárút, így nem csoda, ha 100 méter után megszűnik és továbbra is ott folytatja útját, buszsávon kívül csak az öngyilkos meg a hülye teker. Bicikliztél már a Rákóczin busz sáv mellett, próbáld ki, nagyszerű lesz.
Andrássy úti bringagyász életveszélyes, már többször láttam ott balesetet így az úton megyek. Piroson nem kéne átmenni, de a sebesség korlátozást is ugyanúgy bekéne tartani, csak nem tartják be.
Nem érsz rá? 5-el gurulgat és agyfrászt kapsz, akkor szállj ki és gyalog kövesd nem lesz lassú hidd el. Ha autó tart fel, mert parkolna, akkor mit csinálsz, kivárod, vagy belemész?

Unknown User 2011.06.13. 00:03:55

@Húzzunk bele!: Nem biztos, hogy meggyőzöl az igazadról csak azért mert agresszívan mondod el a mondanivalódat.
Amúgy engem például kurvára nem zavar, ha valaki az úttesten biciklizik. Mindig is azt mondtam, ha valaki fél az úttesten biciklizni az menjen gyalog. Én csak arra harapok, ha valaki a járdán megy vagy a zebrán száguld át ahelyett, hogy tolná. Meg a piroson áthajtás. De eddig ugye a video kapcsán beszélgettünk.
Amikor én aktívan bicikliztem akkor egy bringaút volt az egész országban a 11-es út mellett, oszt' kész. Semmi bajom vele, hogy egyre többet építenek, meg azzal sem, hogy egyre nagyobb divat a bringázás. Csak azzal a náci attitűddel van tele a hócipőm, ahogy a bringások állandóan szapulják az autósokat és életmód tanácsokat adnak mindenkinek. Tessék végre tudomásul venni: kurvára semmi közötök nincs ahhoz, hogy más hogy közlekedik! Pont.
Ha a munkámat végzem autóval, ha nagy nehéz dolgot szállítok, vagy ha csak lusta geci vagyok, mindegy. NINCS hozzá senkinek, semmi köze. Én sem pofázok bele más életébe.
Soha nem fogok pl. a Rákóczin biciklizni, sem a buszsávban, sem mellette. de még az Andrássyn sem. Budapesten nem látom értelmét a rendszeres városban biciklizésnek. Pár évig vidéki kisvárosban tanultam, na ott mindenhová biciklivel mentem, még télen is, de az 15 éve volt. Ma se időm, se kedvem, se megfelelő térd-ízületem nincs hozzá.
Egy szóval sem mondtam, hogy nem várom ki az 5-tel gurulgató biciklist. Miért mennék neki? Néha bosszantó, de kb. ennyi.
Az viszont sajnos igaz, hogy nagyon sok ember biciklizik a városban aki nem tud jól biciklizni, és/vagy nem figyel oda vagy leszarja a környezetét. (Persze ilyen autósból is sok van...)

Unknown User 2011.06.13. 00:46:45

@akira2: A szabályok ész nélküli betartását felesleges kifigurázni, mert minden gondolkodó ember tudja, hogy az ember alkotta szabályok nem minden helyzetben alkalmazhatóak betű szerint.

Pont ezért kellene egyébként, hogy a szabály betartatói emberségesek legyenek, mert ha egy kétértelmű vagy nem teljesen egyértelmű helyzetben jó döntést hozhassanak.
Azt sem állítom, hogy a rendőr emberséges vagy jó döntést hozott, hiszen nem ismerjük a teljes helyzetet.
Csupán azt állítom, hogy a videó szar, mert olyan helyen alkalmaz "radikális demonstrációt" ahol ennek semmi értelme, ráadásul rosszul.

A biciklisáv sem jobban vagy kevésbé megszentelt érinthetetlen hely, mint a közterület többi része. Nézzük sorban.
- útfelbontás; ha valami elromlik meg kell javítani, ha a bicikliúton, ha máshol, akkor is. Ki kell kerülni és kész.
- szemetes kuka; nem nekimenni kell, hanem odébb rakni, hogy mást ne akadályozzon, vagy csak simán kikerülni ha sietünk.
- taxi; hol rakja ki az utasait, a belső sávban? két utcával arrébb? Simán ki lehet kerülni.
- rendőrautó; lehet, hogy épp intézkedik a rendőr, nem biztos, hogy volt helye máshol helyet keresgélni. Ki lehet kerülni.
- teherautó; nyilván az árut rakja ki, és nem az út közepéről a többi sávban haladó autók között rohangálva szeretné megtenni. Ki kell kerülni.
A fent említett dolgokban egy közös van. Egyik sem veszélyforrás, hanem hosszabb-rövidebb ideig fennálló akadály. Ez is egy a videó hazugságai közül.
Veszélyforrás, pl. az Andrássy úton leparkoló autók kinyíló ajtaja, vagy a figyelmetlenül kanyarodó autók ott ahol nincs külön lámpa a biciklisávnak. De ami a videón van az nem veszély.

igazi hős 2011.06.13. 02:03:20

@Unknown User: Nem így van, az összes említett szabálytalanság veszélyforrás. Amíg a sárga csík külön oldalán van a bringa és az autó, addig nyugodt a helyzet. Ha áttereled a bringást, akkor az veszélyforrás. Minél indokoltabb a bringasáv (azaz minél nagyobb az autós és bringás forgalom), annál inkább az. Ahogy az Üllői út külső sávjában megállók is veszélyeztetik a többieket, csak azok nem a bringásokat, hanem a többi autós szívatják. Ott se véletlenül van megállni tilos, a bringasáv (egyebek között) megállni tilos is jelent.

fidesz = házmesterek pártja 2011.06.13. 09:08:47

@Húzzunk bele!: én az Erzsébet hídon tekertem át néhányszor, a buszsáv melletti sávon. Kicsit kényelmetlen volt, de ennyire nem éreztem tragikusnak.

ex-dr. vuk 2011.06.13. 12:11:38

@Unknown User: erdekes, hogy mindenki marha megengedo, ha arrol van szo, hogy "csak megallt 5 percre ki kell kerulni es kesz", de ha a bringas a fos eletveszelyes kerekparut helyett az uttesten megy, akkor a kurva anyjat es el kell taposni (most nem rolad beszelek, csak jopar balfaszrol itt). Szoval nem artana a kettos mercet rendbetenni :)

Kayaff 2011.06.13. 12:53:17

Idézet a blogbejegyzésből:

"A budapesti kerékpáros számára nem ismeretlen, hogy a saját biztonságát kockáztatja, ha a KRESZ szabályainak engedelmeskedve a kerékpárutakat és kerékpársávokat használja, nem pedig az autók mellett biciklizik."

Gyerekek, ezt úgy hívják hogy pszichikai bűnsegély..

ex-dr. vuk 2011.06.13. 14:32:22

@Kayaff:
Miert is? Ez egy tenymegallapitas.

Xezs 2011.06.13. 14:56:48

Ez marha jó videó, röhögtem rajta. Azonban a magyar biciklistáknak betiltanám a megnézését.

Hogy miért? Mert már így is túl sok fosagyú gondolja, hogy ő személy szerint fel van mentve a szabályok betartása alól és minden körülmények között azt csinál és ott halad, ahogy és ahol akar.

E videó pedig csak egyre több ilyen embert fog ráterelni a szabálytalankodásra.

Xezs 2011.06.13. 15:17:25

@Sutur: Biztos vagy te abban, hogy szabad neki? Ki volt rakva a kiegészítő tábla?

Súlyos tévedés kishazánkban, hogy a bicajos MINDEN ESETBEN haladhat forgalommal szemben az egyirányú utcában. PEDIG NEM! Csak ha kiegészítő tábla engedi. Ebben a média a hibás, nagyon durván félremagyarázták az egészet. Pedig a KRESZ-ben ott van feketén- fehéren. Csak médiásaink még olvasni sem tudnak, pedig a bőcsészeknek elvileg csuklóból kéne tudniuk.

Xezs 2011.06.13. 15:19:41

@trifid: Baszki, és ha a gépjárművezető ott lakik, akkor mi van? És ha ők vannak többen, akkor mi van?

Felejtsétek már el, hogy ti vagytok a szabadságharcosok akik megvédik az elesetteket a nagy gonosz ördögszarvas autósoktól. Ez az egész kibaszottul nem erről szól. Ha egyik napról a másikra eltűnne a világból az összes autó, akkor ti nekiesnétek a gyalogosoknak, ha azok is eltűnnének, következnének a kuyák meg a macskák.

Mert ilyen zaklatott lelkületűek vagytok.

ex-dr. vuk 2011.06.13. 15:40:16

@Xezs: nem utott nagyot a fold a lo tuloldalan? :)

Donor 2011.06.13. 16:27:24

@Gyáli úr: Azért vagy troll, mert elhatároztad, hogy neked igazad van és nem tévedhetsz és bárki bármilyen tökéletes ellenérvet vet fel neked, mint aki se lát se hall, átsiklasz felette.

Párszor elmondták már mások is, de a videóból is kiderült, amit nem vagy hajlandó észrevenni.
Eredetileg életszerű helyzetnek megfelelően kikerülte az akadályokat. Igen ehhez néha el kellet hagyni a felfestett sávot, ami senkinek nem fáj, főleg ha szabálytalanul álló akadályt kellene kikerülnie. Ennek ellenére megbüntették, és demonstárciós célból csinált pár műesést néhány ártalmatlan akadálynál.

Szó sem volt arról hogy babakocsis gyalogost gyilkolászna bárki is, ezt csak te találtad ki, hogy az ostoba trollkodásodat alátámasszad.

Ha valaki ennyire nem akarja megérteni a dolgokat mint te, csak az a lényeg neki hogy kötekedjen a "köcsög" bringásokkal, az bizony minden definíció szerint TROLL.

Volt már alkalmam vitára alkalmas emberekkel megvitatni sokmindent, nem ritkán épülésemre szolgált, de te nem ilyen vagy. Rajtad csak a türelmet lehet gyakorolni.

Gyáli úr 2011.06.13. 16:49:16

@Donor: Haha, szóval azt szeretnéd hallani, hogy a videon látható úrnak, illetve mindazoknak, akiknek ez tetszik, igaza van? És azért vagyok troll, mert az egyébként diskurzusnak nem nevezhető, engem ért sértegetések hatására (pl. hogy szövegértési gondjaim vannak) nem változtattam meg a véleményem? Az a nem-troll az interneten SZERINTED, aki megváltoztatja a véleményét? Rendes érvet nem kaptam, hisz pontosan látom-hallom én is, hogy mi történik a videoban, és ENNEK ELLENÉRE vagy éppen ezzel együtt fenntartom, hogy egy demagóg marhaság, amit a magukat terminátornak vagy legalábbis 48-49-es szabadságharcosnak kinyilvánító bringásoknak generáltak le. Ha ettől troll leszek, hát akkor troll vagyok, de akkor legyél szíves az egész világ felé közölni a trollság új defincióját: troll az, aki fenntartja a véleményét egy vitában.

Sajnos többen is alapvető retorikai hibákat követtek el (te is) ellenem, pl. árnyékboxolás és szalmabábuzás megy. Én ugyan nem mondtam biciklisre, hogy köcsög, hiszen magam is biciklivel járok. A babakocsis példa viszont egy igenis reális lehetőség mint következmény. Legyél szíves, meg a többi sértegető, identitását védő hozzászóló is, ne tulajdonítsatok nekem olyasmit, amit nem mondtam.

Ha az oviban lennénk, most azt mondanám, hogy aki velem nem ért egyet, az troll, hiszen én már a legelején közöltem, hogy nincsenek szövegértési gondjaim, és felfogtam, miről szól a video. Ezzel együtt tartom fenn a véleményem. Egyébként ugyanígy demagóg butaságnak tartom azt a hőbörgést, ami a másik bringás blogon megy a miniszoknya kapcsán, de néhányakkal ellentétben nekem nem személyes célom az én saját igazságom (bicikli-)úton-útfélen való hirdetése, úgyhogy nagy szerencsédre oda be sem kommenteltem, csak legyintettem egyet, és foglalkoztam tovább a magam dolgával.

Jó lenne, ha elfogadnád, hogy nem értek egyet veled, és erre nem a dehumanizálás ("troll vagy") lenne a reakciód, mert ez egy elég egyszerű csoportközi felfogásra vall.

Donor 2011.06.13. 16:51:31

@akira2: Ezt a szabályok betartásával strájkolást, én Ferihegyi repgép szerelő viszonylatban hallottam. Nem tudom mennyire urban legend, de szerintem működne :))
Legalább is egy darabig, mert a reptéren gyorsan módosítanak szabályt ha a biztonság vagy a működőképesség úgy kívánja.
Éppen a múlthéten is előfordult egy ilyen. A pálya mellet dolgoztunk, ahol különböző biztonsági sávok vannak. Azt a sávot régebben nem kellet elhagynunk amikor repülő jött, de szigorítottak. Na most próbálj szétszedni és összerakni valamit, hogy 5 percenként szál le egy repülő és menekülnöd kell, szóval viszonylag gyorsan visszavonták ezt a szabályt, ami egyébként szigórúbb volt valamiért a nemzetközi irányelveknél.

A kresz annyira azért nem rossz szerintem. Betartható általában, de azért a fórumokon van pár szőrszá lhasogató, aki a saját ésszerűtlen gyűlöletét racionalizája a szögletes és életszerűtlen szabályértelmezéssel.

Xezs 2011.06.13. 16:53:44

@vuk_: Nyilván szándékosan túloztam, de csak azért, hogy érzékeltessem ezt a szabadságharcos-életérzést amit sok biciklis láthatóan magáénak vall.

Donor 2011.06.13. 16:59:25

@Gyáli úr: Mint eddig, most is szépen elsiklasz az érvek felett, csak azért hogy véletlenül se kelljen véleményt változtatnod és részletekbe kötsz bele hogy ezzel tereld a témát.

Érveim sok más emberrel egyetemben elhangzottak, ha ennyi nem volt elég hogy megértsed, nincs értelme a további szájtépésnek.

Donor 2011.06.13. 17:02:03

@Gyáli úr: Ja még annyit, a más vélemény nem baj. Hiába akarod te is az én számba adni ezt, nem írtam ilyet. Sőt, ha visszalapozol, első hozzászólásomban éppen a kultúrált véleményütköztetésre írtam példát amit te véletlenül sem követsz, és nekem ez nem tetszik.

Xezs 2011.06.13. 17:07:08

@Gyáli úr: Mi ez a miniszoknyás téma? Linkeld már be légyszi. Köszi!

Gyáli úr 2011.06.13. 17:21:30

@Donor: Oké, szedjük szét. Csak a te kedvedért.

"Azért vagy troll, mert elhatároztad, hogy neked igazad van és nem tévedhetsz és bárki bármilyen tökéletes ellenérvet vet fel neked, mint aki se lát se hall, átsiklasz felette."

- Troll vagyok. Szerinted.
- Elhatároztam, hogy igazam van. Nem határoztam el, egyszerűen a józan eszemmel gondolok valamit, ami ezek szerint más, mint amit a video célközönsége gondol.
-Elhatároztam, hogy nem tévedhetek. Én ugyan nem határoztam el ilyet, szívesen beismerem, ha tévedtem.
- Bárki bármilyen tökéletes ellenérvet vet fel nekem, mint aki se lát se hall, átsiklom felette. Nem igaz. Igyekeztem érdemben diskurálni a témáról, erre azt kaptam válasznak, hogy szövegértési gondjaim vannak. Mi az, hogy tökéletes érv? Minden mellett lehet tökéletesen érvelni, és akkor aztán azonnal igazad is van? Mi van, ha az én érvem volt tökéletes, hm? Leírtam, mi volna szerintem a helyes viselkedés, erre olyan "tökéletes érveket" kaptam, hogy talán én vagyok Szent Ferenc. Remek.
-Párszor elmondták már mások is, de a videóból is kiderült, amit nem vagyok hajlandó észrevenni. Hányszor boruljak még térdre, és mondjam el, hogy DE ÉSZREVETTEM, ÉS PONTOSAN ÉRTEM, MIRŐL SZÓL A VIDEO? :D Ne bolondozz már.
-Eredetileg életszerű helyzetnek megfelelően kikerülte az akadályokat. Igen, tudom, értem.
-Igen ehhez néha el kellet hagyni a felfestett sávot, ami senkinek nem fáj, főleg ha szabálytalanul álló akadályt kellene kikerülnie. Igen, értem. Felfogtam elsőre is.
- Ennek ellenére megbüntették, és demonstárciós célból csinált pár műesést néhány ártalmatlan akadálynál. Ha már szövegértés és érvek, legyél szíves és hallgasd meg a video LEGELSŐ mondatát. Te sem azt hallod, hogy áthajtott egy pillanatra, hanem hogy a sáv tele van kátyúkkal, parkoló kocsikkal?
- Szó sem volt arról hogy babakocsis gyalogost gyilkolászna bárki is. Nem, hanem ezt egy lehetséges, általam reálisnak vélt következményként vetettem fel, mert elképzelhetőnek tartom, hogy némelyik amúgy is elég harciasan és furcsán gondolkozó biciklis ebből merít majd magának bátorságot a szabálytalankodáshoz. Ismerek ilyen arcokat, akiknek kedvenc mindenük a biciklijük, és dührohamot kapnak, ha valaki nem ért egyet velük MINDENBEN a biciklizés fontosságával kapcsolatban. A biciklis menjen ott, ahol mennie kell. Tudod, én olvastam ám Henry David Thoreau-tól A polgári engedetlenség iránti kötelességről című röpiratot. Ő találta ki a polgári engedetlenség fogalmát. Definíciószerűen a polgári engedetlenségben benne van, hogy VÁLLALNI KELL ÉRTE A KÖVETKEZMÉNYEKET. A videon éppenhogy azt látjuk, hogy még legyünk is destruktívak (egyenes vonalú egyenletes mozgást végezni, nem alkalmazkodni a környezethez, stb.), ha megbüntettek az engedetlenségért.
- ezt csak te találtad ki. Igen, mint mondtam, ezt én találtam ki. Nem volt nehéz.
- hogy az ostoba trollkodásodat alátámasszad. Ostoba trollkodást? Én nem trollkodtam, hozzászóltam egy posthoz, amivel nem értettem egyet. Ezt még szabad?
- Ha valaki ennyire nem akarja megérteni a dolgokat mint te... Hát nézd, sokan sok mindent mondtak már rám, de hogy hiányozna belőlem a megértés illetve a megérteni akarás, konkrétan a másik ember megértésének vágya és készsége, az gyakorlatilag lehetetlen, de legalábbis értelmetlen volna esetemben. :)
- csak az a lényeg neki hogy kötekedjen a "köcsög" bringásokkal... Nekem ugyan nem lényeg ez, én konkrétan ezt a videot kritizáltam, meg azokat, akik foggal-körömmel védik a demagóg butaságot. Látod, én az előbb alátámasztottam egy elég nagy ember iránti mérhetetlen tiszteletemmel (Thoreau), hogy mire alapozom a magam igazát. Te erre nem voltál képes.
- az bizony minden definíció szerint TROLL. Mutass ilyen definíciót légy oly' bátyám!
- Volt már alkalmam vitára alkalmas emberekkel megvitatni sokmindent... Nekem mi közöm van hozzájuk?
- nem ritkán épülésemre szolgált, de te nem ilyen vagy. Sajnálom, hogy nem szolgáltam úgy, ahogy a gazda kérte.
- Rajtad csak a türelmet lehet gyakorolni. Sokan nem így gondolják, de hát ez is egy vélemény.

Remélem segítettem, és most már látod, hogy még általánosan elismert és elfogadott elmélettel is képes vagyok alátámasztani a véleményemet. Ha esetleg nem ismernéd a nagyszerű transzcendentalista Thoreaut, akkor legalább az anarchista Gandhi életművével foglalkozz, ha hozzád az közelebb áll. Kb. ugyanarról van szó.

Ezek után pedig ne nevezz trollnak, mert nem vagyok az.

Unknown User 2011.06.13. 19:31:42

@igazi hős: A hozzászólásoddal csak azt bizonyítod, hogy kettős mércével mérsz és az empátia is teljesen hiányzik belőled.
1. A videót azért sztároljátok, mert az ember azt figurázza ki, hogy a szabályok betartása nem mindig lehetséges. Közben a taxistól, rendőrtől, áruszállítótól elvárjátok, hogy a szabályt mindig és maradéktalanul tartsa be. Ez a kettős mérce tipikus példája.
2. Próbáltál már a belvárosban taxit vagy teherautót vezetni. Tudtad, hogy a fuvarok 60-70%-ánál nem lehet szabályosan felvenni vagy kitenni a kedves megrendelőt, ha megfeszülsz akkor sem, tudtad, hogy az árufuvarozók az esetek 60-70%-ban nem tudják megközelíteni a helyet ahová vagy ahonnan árút kell vinniük?
El sem tudod képzelni, hogy ezek az emberek mennyit aggódnak küszködnek azért, hogy a munkájukat úgy végezzék el, hogy a lehető legkevésbé tartsanak fel másokat? Fogalmad sincs róla. Te csak gurulsz a biciklisávodon és mindenkit lefasszopógecizel és rosszindulatú, másokat szopató embernek bélyegzel, aki a szent biciklisávodra akár egy kicsit is rááll, aztán meg hypolod ezt a szar videót.
Nem mondom azt, hogy nincs olyan aki indokolatlanul foglalja el a bringautat, de igenis nem mindenki ilyen. Gondolkodj mielőtt beszélsz....

Unknown User 2011.06.13. 20:14:39

@igazi hős: Arról meg nem is beszélve, hogy aki veszélyforrásként tekint a bringasávon 2 percre megálló taxira vagy tíz percre megálló teherautóra, az tekintsen már a piros lámpán áthajtásra és az egyirányú utcában szemben biciklizésre is veszélyforrásként.

Unknown User 2011.06.13. 20:19:55

@vuk_: tedd rendben a kettős mércét a videón is akkor. a szabálytalanul bicajsávon parkoló taxinak meg teherautónak neki megy a fószer, pedig lehet, hogy ők is csak azért szabálytalankodnak, mert nem tudják másképp megoldani...

ex-dr. vuk 2011.06.13. 21:36:41

@Unknown User:
nem ertetted meg: e azt mondtam, hogy tessek akkor is toleransnak lenni, amikor a brigas nem a bringauton megy (mert az szar) es nem csak akkor ha valaki rossz hwelyen parkol mondvan h nincs mas lehetosege.

Unknown User 2011.06.13. 22:23:33

@vuk_: Én mindig toleráns vagyok, csak akkor nem ha a járdán megy, vagy szemben az egyirányúban, vagy át a piroson. Az úttest nem érdekel. Persze ha jól használható bringasáv van mellette, akkor jobb lenne, ha ott menne, de ha nem nem.

ex-dr. vuk 2011.06.13. 22:31:18

@Unknown User: ha veszelyesen gyorsan megy akkor megertem h nem toleralod, de ha lepesben andalog, akkor sztem elmegy az is.. meg ha nem csenget le senkit.

Unknown User 2011.06.13. 22:34:42

@vuk_: nem megy el. járdán, zebrán tessék tolni. nincs semmi ok rá, hogy a járdán menjen. ha fél az úttesten vagy a bicikliúton akkor ne menjen bringával. ennyi. gyalog lehet gyalogolni a járdán.

Unknown User 2011.06.13. 22:36:46

@vuk_: amúgy ha jól tudom nincs Magyarországon olyan szabály, hogy ahol van bringaút ott kötelező azt használni és a mellette lévő úton tilos menni. csak ha külön tábla tiltja az úttesten bicajozást.

Xezs 2011.06.13. 22:51:12

Akkor végülis arra jutottatok, hogy a legtöbb bringás azért szeg szabályt, mert éjjel-nappal azon reszket, hogy mikor jön érte a kaszás? Mondjuk így legalább értem, miért ilyen frusztrált mind.

Ha ennyire fosnak, akkor minek ülnek egyáltalán biciklire? Kell a stressz vagy mi a fasz?

ex-dr. vuk 2011.06.13. 23:54:23

@Unknown User:
ja hat ha nincs hol parkolni akkor jarjon gyalog. alljon meg messzebb, es setaljon. nincs ra semmi ok, hogy tonkretegye a fuvet vagy elallja a jardat.
koszonom a figyelmet
(egyebkent semmi sem kotelezi a kerekparost a zebran tolasra, ha oda szabalyosan utott el - pl. jardan vezetett kerekparuton)

Egyebkent rosszul tudod, ha van kerekparut/sav, akkor azon kell menni. egyetlen kivetel a gyaogkerekparut, ahol ha a gyalogosok miatt nem tudsz haladni akkor mehetsz az uttesten.
Jo is lenne, ha nem lenne kotelezo...

@Xezs: szerintem kicsit meg olvasgass a temaban. meg nem vagy kepben :)

igazi hős 2011.06.14. 00:21:29

@Unknown User: "az árufuvarozók az esetek 60-70%-ban nem tudják megközelíteni a helyet ahová vagy ahonnan árút kell vinniük" Tömören: lófaszt.
Szinte bárhol lehet bérelni, akár a járdán is helyet a rakodáshoz. A Belvárosban (sőt a külsőbb részeken is) ez elég drága, de ilyen alapon én is azt mondom, hogy nekem túl sok a havi 70 ezres parkolás, inkább parkolok szabálytalanul, de persze ne büntessenek meg, hiszen "megélhetési szabályszegő" vagyok.
A másik meg, hogy mivel gyakorlatilag soha nem büntetik a fuvarozókat (kivéve Rogánfalvát, ahol szopatták a taxisokat), ezért 10 m miatt is inkább megállnak szabálytalanul. De ők legalább sok cuccal járnak, viszont minden nap látok a bringasávon parkoló autó(ka)t (nem ritkán a forgalommal szemben, ott ahol záróvonal is van) a Gogol utcában, ahol 20-30 m-en belül van parkolóhely. (Mivel fizetős a parkolás így szinte mindig van hely.)

Unknown User 2011.06.14. 05:47:57

@igazi hős: a bérlés gondolom a boltok dolga lenne, nem pedig a fuvarozóé... és nyilván a fuvarozónak kellene azt mondani, hogy ha nincs hely megállni a közelben akkor nem viszek oda árút. Miközben ők meg fizetnek a behajtásért, meg minden szarért és közben a kijelölt rakodóhelyeket basznak kiépíteni vagy elállják a szabálytalanul ott parkoló autók. Így akár ha ki is fizeti a bolt a rakodóhely bérlést, lehet, hogy nem lehet ott épp megállni, mikor az árut hozzák. Ugyanez a helyzet a taxiállomásokkal is. Az utóbbi időben csak megszüntetnek az amúgy is kevesek közül, ráadásul ott is szabálytalanul parkolnak az autósok sokszor. Pedig a taxisok is fizetnek a taxiállomásokért. Ha pedig a rendeléseket nézzük, akkor nagyon sok olyan hely van a városban, ahol nem lehet szabályosan leparkolni amíg az utasra vár, még néha 2 percre sem.
De persze te nagyon otthon vagy a témában és tudod, hogy mindenki aki szabálytalanul áll meg, az direkt csinálja és szánt szándékkal ki akar baszni másokkal.

Unknown User 2011.06.14. 08:27:03

@vuk_: A zebra mellett vezetett kerékpárút az egy teljesen más történet. De ezt biztos te is tudod, csak gondolom jól esik kötekedni. Ott a felfestés és a tábla is jelzi, hogy a zebra mellett kerékpárút van. Általában elsőbbsége is van a kerékpárosnak és mivel a tábla jelzi, ott az autós számít is a kerékpárosra, aki a gyalogos sebességének a többszörösével közlekedik.
Ott ahol csak zebra van ott csak gyalogosra számít az autós és nem pedig arra, hogy amikor épp megindul mert el tud menni akkor elé ugrik a járdáról egy biciklis.
Értsétek meg, hogy a hülye szabályok sokszor a ti életeteket is védik és lehet, hogy ezért érdemes néha megállni, leszállni és tolni a bicajt, nem pedig ész nélkül csapatni.

GG81 2011.06.14. 10:02:59

@Unknown User: ezt nem fogják megérteni..., de tökéletesen igazad van. a zebrán csak a galognak van elsőbbsége. pont.

ex-dr. vuk 2011.06.14. 10:04:54

@Unknown User:
ha a zebra mellett nincs felfestve az atvezetes, de a kerekparut nem szunik meg (van ilyen egyuttallas), akkor is atmehet (tabla nem jelzi, hogy kerekparut van a keresztezodesben. az keresztezodes, nem kerekparut ;))
De ezt a temat tobbszor korbejartuk mar.

Es kerlek ne akard azt bemeselni, hogy ha leszallok es tolom akkor megkapom az elsobbseget a zebran... nem kapom meg akkor sem. Tokeletesen mindegy hogy akarok atmenni.

ex-dr. vuk 2011.06.14. 10:05:32

@GG81: na latom itt a tema szakertoje :)))))

Unknown User 2011.06.14. 10:42:24

@vuk_: Tőlem megkapod, és tőlem megkapja a gyalogos is, meg a bicajúton haladó bicajos is ott ahol a bicajútnak elsőbbsége van. Más nevében nem tudok nyilatkozni, de én kínosan figyelek ezekre a dolgokra. Egyrészt szeretem betartani a szabályokat, másrészt nem szeretnék börtönbe se kerülni. Cserébe joggal várom el, hogy mások is odafigyeljenek...

GG81 2011.06.14. 11:50:40

@vuk_: "Es kerlek ne akard azt bemeselni, hogy ha leszallok es tolom akkor megkapom az elsobbseget a zebran... nem kapom meg akkor sem. Tokeletesen mindegy hogy akarok atmenni."

a sértettség okozza ezt a rinyálást, szegdonban más szelek fújnak. itthon egyre inkább átengedik a gyalogokat a zebrán öcsisajt. jah, és a sima zebrán átbicikliző járművet vezetőknek viszont teljesen jogosan nem adják meg!

fogd már fel te sértett "önélzetes" kerekagyú! a kerékpárút mindenki számára felismerhető kell legyen, mert attól lesz az ami.
a hüJe észjárásod szerint minden saroknál leugrathatna a biciGlis, mondván bicikliútról jött... (NEKED EZ TECCENE, MI? KEREKAGYÚ!?) de sajnálatodra a kreszt nem kerekagy(ad)ra tervezték.

Unknown User 2011.06.14. 11:54:21

@GG81: A másik sértegetése nem fogja megoldani a problémát. A normális párbeszéd talán igen, bár sajnos néha ebben is kételkedem...

Unknown User 2011.06.14. 11:58:05

@vuk_: Ahol nincs felfestve de mégis van bicikliút, ott meg meg kell kérni szépen az önkormányzatot meg a közterület felügyeletet, hogy orvosolja a helyzetet. Nem pedig egymással vívni a bicajosnak és autósnak. Olyan nincs, hogy valami nem egyértelmű...

GG81 2011.06.14. 12:02:34

@Unknown User: az a baj, hogy noormális párbeszédre képtelen...

amíg így gondolkozik: "minden saroknál leugrathatna a biciGlis, mondván bicikliútról jött"

hiába magyarázta neki a zember, hogy attól mert még valami az, mert a tábla jelzi, hogy bicikliút (a BICIGLISNEK) az útja elején... az autósnak is valahol észlelnie kell, valahol tudatni kell vele, ha kölcsönhatásba kerülnek, hogy az ott mi...

Unknown User 2011.06.14. 12:27:40

@GG81: Abban igazad van, hogy a sértettség és az előfeltevés, hogy úgysem engednek át, rossz vezérlőelvek. Ezzel nem lehet semmire menni.
Én kb. 60-70000 kilométert autózom évente VÁROSBAN és azt látom, hogy az autósok elég nagy számban engedik át a gyalogosokat a zebrán meg a bicikliseket a bicikliúton. Mellesleg ugyanezt az általam látott kerékpárosok 80-90%-ka baszik megtenni.

ex-dr. vuk 2011.06.14. 12:28:10

@Unknown User: probaltad mar az onkormanyzatot barmire megkerni? nem mondanad ezt :)

@GG81: az emlitett idezet sajat magadtol szarmazik, ne probald ram kenni. koszi :)
de ha az uttesten kozlekedonek nem szol a kerekparut tabla, akkor en nem fogok ra felmenni amikor kezdodik, ugyanis nem veszem eszre ;) vagy megis eszreveheto az uttestrol? ja akkor az autosnak is meg kene latnia :)
valami csak nem stimmel itt. de mivel ezt a temat mar korbejartuk, te pedig csak szemelyeskedni tudsz (eszervek hijan, gondolom), igy nem folytatom.

Unknown User 2011.06.14. 12:35:11

@vuk_: mondjuk az aberrált Critical Mass helyett ilyenekre kellene fordítani a szellemi energiákat. Mellesleg a taxisoknak például van olyan kapcsolattartója az önkormányzat felé amelyen keresztül javaslatokat tudnak tenni a bizonyos forgalmi helyzetek megoldására, átalakítására, nem kevésszer sikerrel(!). Csak akarni kellene és a kerékpáros szervezetek is megoldhatnák ezt.
Persze ha a sértődöttség és az előfeltevések fontosabbak, akkor tényleg kár megpróbálni...

ex-dr. vuk 2011.06.14. 12:57:16

@Unknown User:
az a baj, hogy nem tudod, mekkora erofeszites es harc folyik az onkormanyzatokkal, hogy a kerekparos infrak normalisak legyenek. Kb. az esetek 80%-aban szarnak bele, vagy hazudnak (azt mondjak, hogy ugy lesz, es megsem - lasd margit hid).
A CM _mellett_ ezek is folynak. Persze lehet, hogy neked "aberralt" (miert is?), de ez is egy eszkoz a nyomasgyakorlasra, mint a tuntetes.

Nemreg volt Londonban a Naked Bicycle Ride (1000-1500 bringas meztelenul kerekezett vegig a varoson). Erdekes, ezuttal egyetlen autosnak sem volt surgos ;)

GG81 2011.06.14. 12:58:03

@vuk_: te szegdoni ész, azt is kiveséztük, hogy melyik tábla a különböző járműtípusoknak mikor KÖTELEZŐ ÉRVÉNYŰ, KERESENDŐ és mikor TÁJÉKOZTATÓ, ÉSZREVEHETŐ...

nehéz a súlyoskerekagyadnak felfogni, hogy a KERÉKPÁRÚT táblát sajnos a hatályos szabályok szerint a kerékpáros ÉSZRE KELL VENNIE!!! és fel kell oda fáradnia... míg az autós max nyugtázza, hogy itt elkezdődik egy bringaút, de merre megy, hova kanyarog mitérdekelné...

aztán, ahogy halad az úton, jön egy olyan tábla, ami NEKI már KÖTELEZŐ ÉRVÉNYŰ veszély, kerékpáros a 3szög-ben... akkor neki az az infó, hogy kölcsönhatásba fog kerülni egy biciklis átvezetéssel, ahol kerékpárosokra kell számítania.

nagyon gyengén adod a hüJét...

te szuperönélzetes: attól mert valakinek válaszoltam, nem is neked és idéztem benne valamit, nem is tőled és nem is megjelölve, hogy tőled... csak egyszerűbb volt copy-paste-elni az előző kommentemből, ami meg már idézet...
öregem, neked üldözési mániád van, egyre szánalmasabb, amit művelsz...

Unknown User 2011.06.14. 13:29:16

@vuk_: Én elhiszem, hogy nem könnyű az önkormányzatokkal és azt is elhiszem, hogy folyik ilyen tárgyú munka is. De egy dolog az önkormányzatoktól a ti elképzelésetek szerint normális bringás infrastruktúra kiépítéséért harcolni, ami nyilván pénzbe és időbe kerül. Más dolog viszont jelezni azt, hogy egy tábla vagy felfestés hiányzik innen vagy onnan, ami balesetveszélyessé tesz egy helyet. Ez utóbbi nem olyan ördöngös dolog, sem pénzben, sem időben.

ex-dr. vuk 2011.06.14. 13:58:47

@GG81: ezt majd a birosagon add elo, amikor magyarazkodnod kell. engem nem erdekel mar.

ex-dr. vuk 2011.06.14. 14:00:13

@Unknown User:
hah mintha nem tudnak. siman atveszik ugy az UJ(!) kialakitast, hogy tele van szabalytalan tablazasokkal, kresztol tavol allo felfestesekkel es veszelyes utfelulettel. A kialakitas pedig mar a tervezoasztalon szar, aztan hiaba szolnak nekik, hogy szar lesz, megcsinaljak, aztan pedig nezik, hogy miert van tobb baleset mint az infra elott.

GG81 2011.06.14. 14:08:49

@vuk_: szerintem a bíróságra téged fognak behívni, ha itt másokat továbbra is BALESETVESZÉLYBE SODORSZ!, azzal, hogy bátorítod őket, hajtsanak csak az autók elé, ugrassanak csak le a járdáról, mert SZERINTED elsőbbségük van... tudod, más ph@szával a csalánt verni szegdonból...

jó magyarázkodást. az interneten pedig itt a bizonyíték ki mit mondott, feketén-fehéren.
de szívesen megyek tanúskodni ellened, én is viszem a kis kivonatomat, hogy MEGÁLLÁSRA, LESZÁLLÁSRA, LASSÍTÁSRA szólítottam fel mindenkitm, ahol NINCS ELSŐBBSÉGE A KRESZ SZERINT... te öntudatos, sértett kerekagyú.

ex-dr. vuk 2011.06.14. 14:36:29

@GG81: hat jelents fel akkor.
vazzek. magyarisztan.
("jardarol leugratast" sosem emlitettem, ezt csak te tetted eddig. csak hogy a tevkepzelgest eloszlassam benned :))

GG81 2011.06.14. 16:08:50

@vuk_: nocsak kihátrálunk az eddig melldöngetve eszetlenül kiabált hüJeség mögül!? már bocs, de ki harcosodott azért, hogyha már zebra van és jobbra kanyarodva megadják az autók nagyon helyesen a GYALOGoknak az elsőbbséget, akkor adják meg a (NEMLÉTEZŐ) elsőbbséget az ott áttekerő kerékpárosoknak/járműveknek is!? ezt mondtad öregem, most meg retreat-elsz??
és ugyanezt hangoztattad egy sima zebra nélküli bekanyarodáskor (jobbra/balra) is... amikor szintén csak az ott átkelő GYALOGOSnak kell elsőbbséget adni... erre jött az agyph@szfolyásod, hogy a bringást is engedje el... hát nem, ha nincs bringaút.

szegdonban van bíróság, hogy elkaphassuk a grabancod!? sunyi.

ex-dr. vuk 2011.06.14. 16:13:41

@GG81: igen de en nem jardarol beszeltem sosem, hanem kerekparutrol (ami esetleg jardan van vezetve = gyalogkerekparut). Jardarol leugratasrol sosem beszeltem, ahogy mondtam. nem hatraltam ki, csak olyat adsz a billentyumbe amit nem irtam :)
Jardan tovabra is tilos kerekparozni, ahogyan ezt mindketten jol tudjuk. Nem mondtam ennek az ellenkezojet.

Mondom, jelents fel ezen kommentek alapjan, ha akarsz. Igen, szegeden van a megyei tablabirosag :) - mivel megyeszekhely. Persze en nem vagyok ott, de ez teged cseppet se zavarjon, nem kellek hozza ;)

GG81 2011.06.14. 16:13:51

@vuk_: és külön gratulálok a libsi megoldáshoz... mint egy sértődött ovis: akkor jelencs fel. :-DDD SZÁ-.-NAL-.-MAS!!!
és pont te vau-vau agyarországról, szegdonból, te róóóka...

GG81 2011.06.14. 16:15:14

@vuk_: ez már magyarázkodás öregem.

x/zm 2011.06.14. 16:30:29

@Unknown User: Jó hogy így látod, sajnos nekem nem ez a tapasztalatom. Gyalogosként zebránál 20-30 autó is simán elmegy anélkül, hogy megállna. Mikor csináltam a jogosítványom, megdudáltak (!!!), mert zebra előtt megálltam (forgalmi vizsgán)... Ha városban 50 km/h sebességgel megyek autóval, kevesen maradnak mögöttem, simán legelőznek (szerencsére ritkán kényszerülök autóba, így még nem kopott ki a tanultak betartása).
Kerékpárosokat persze lehet szidni, könnyű ujjal mutogatni másra, azonban ezek helyett csak egy kis odafigyelés kéne. Természetesen vannak idióta bringások, mint ahogy gyökér autósok, és gyalogosok is.
Az általánosításokon kéne túllépni (értsd: minden bringás öngyilkosjelölt agyhalott, minden autós hanzó szájú barom satöbbi), és a közlekedés egyéb résztvevőire is figyelve menni (mielőtt valami iq hajcsár nekemesne hogy "IDIÓTA KERÉKAGY AWAWAWAWAWAWAWAWWW

x/zm 2011.06.14. 16:31:33

@GG81: Maga amúgy elolvassa a kommentjét mielőtt elküldi, vagy szánt szándékkal szeretne idióta ovisnak tűnni?

ex-dr. vuk 2011.06.14. 16:34:04

@GG81: hat te fenyegetozol vele baszki ;)
mint mar mondtam, mar errol az egeszrol beszeltunk, ezert nincs ertelme tovabb folytatni. ha birosaggal fenyegetozol, akkor tedd azt, de ne csak a szad jarjon :) probaper. persze en nem leszek ott de ez teged cseppet se zavarjon, szerintem ott van olyan aki tud olvasni ;)

Nem magyarazkodas, hanem teny: 1. jardan tilos kerekparozni. 2. sosem beszeltem jardarol leugratasrol (idezd be, ha megis).

Es hagyd abba az ovit amit csinalsz ;)

ex-dr. vuk 2011.06.14. 16:40:05

@x/zm: :DDDD
bar a magazast erosnek talalom egy ovissal szemben.

GG81 2011.06.15. 08:32:45

@vuk_: keresd ki magad és védd magad. feketén-fehéren leírtad, hogy a jobbra (ill. balra) kanyarodó autónak márpedig a biciGlisnek is meg kell(ene) a hüJe felfogásod szerint adnia az elsőbbséget, ha van zebra, ha nincs...

ezzel kimerítve a VESZÉLYEZTETÉS fogalmát, más biciGlist bátorítva, hogy nyugodtan hajtson csak le a kanyarodó autók elé!

ennyi, keresd ki, cáfold meg, ha tudod, nekem erre nincs időm, csak emlékszem, jól.

sajnos, ahol csak sima zebra van, jöjjön az bárhonnan is, a közútkezelő hanyagsága miatt, bicikliút átvezetés felfestésének hiányában a biciGlis ott csak egy ZEBRÁT lát, amivel kapcsolatban a KRESZ egyértelműen kimondja a járművezetők részére, hogy kiknek kell ott csak elsőbbséget adni: GYALOGOS! tehát, ha a biciGlis ilyen esetben csak zebrát lát ildomos lassításra ösztönözni, nem a teáltalad hangoztatott elsőbbség képével áltatni... hisz tudnia kell, hogy a zebra neki nem jelent előnyt!
ha nincs zebra és kanyarodik a jármű, szintén csak a GYALOGOSnak kell elsőbbséget adjon.

a kerékpárút keresztezést pedig a kanyarodó járműnek egyértelműen és felismerhetően jelezni/jelölni kell. attól lesz az mindenki számára kerékpárút és lehet betartani a rá vonatkozó szabályokat.

GG81 2011.06.15. 08:36:16

@x/zm: már ne haragudjon, de ön jó szemmel nézi, hogy egy biciGlis társa a messzi külföldről (szegdonból) a hazai kerékpárosokat kergeti veszélyes helyzetekbe hiányos KRESZ ismeretei hangoztatásával.

kérem gondolja át kijelentéseit, vagy iratkozzon be ön is a kerekagy óvodai csoportba. a kis kreszpályán az udvaron biztonságos sebességgel a műagyag járművek használatával komolyabb sérülések nélkül gyűjthetnek tapasztalatokat.

x/zm 2011.06.15. 09:44:25

@GG81: Budapesten nincs normális kerékpárút (máshol se nagyon Magyarországon...). Aki kerékpárra száll, ezért kénytelen úgy közlekedni, ahogy tud: néha bizony le kell menni járdáról/kerékpárútról az útra, zebrán kell átmenni rajta, vagy "kerékpárút" megléte ellenére autók mellé kényszerülni. Ez van. Ezt lehet odafigyelveis tenni, többi közlekedő megzavarása, vagy saját testi éppségem kockáztatása nélkül.
Lehet persze sírni naphosszat, hogy nincs normálisan kiépítve eeez, normálisan kiépítve aaaaz, de fölösleges. Egyszerűbb megoldás, ha az autósokban tudatosul ez, és odafigyelve közlekednek (index, tükör használata ugye), kerékpárosok pedig törekednek arra, hogy minél kiszámíthatóbban menjenek, ne akadályozzák a forgalmat, és saját/gyalogosok testi éppségét.

És sajnos ahhoz hogy az ember normális tempóban mehessen, meg kell szegni néha pár szabályt. Motoros ugyanúgy elmegy autók között pirosnál. Autós is gyorsabban megy városban mint 50 km/h, vagy pirosat még narancsnak nézi és átcsusszan - tegye, megértem. Bringás meg néha átmegy egy-egy piroson, ha senki nem jön, ugyanúgy, ahogy gyalogos is nem csak a kijelölt gyalogos átkelőhelyen kel át (értse: zebrán). Egyikkel sincs nagyobb gond, ha ezt az ember normálisan teszi, körültekintően. Persze, rengeteg barom bringás van akik gyalogúton mennek 20-25-el, mások feltartásával/veszélyeztetésével mennek át a piroson, ésatöbbi. Mint ahogy rengeteg hülye autós is van, aki zebránál megelőzi a megálló autót, 100+ km/h sebességgel megy lakott területen belül, nem indexel, satöbbi. Kár túlragozni, probléma itt nem a közlekedési eszközökkel, illetve pár szabály laza alkalmazásával van, hanem a hülyékkel.

ex-dr. vuk 2011.06.15. 09:52:57

@GG81: a random nagybetus szavaktol meg nem lesz igazad. :)
veszelyeztetest pedig nem lehet kimeriteni forum hozzaszolassal, valamit nagyon felreolvastal. nem lehet, hogy az oldal vegen kettot lapoztal veletlenul? :)

alapveto kulonbseg, hogy te jardarol beszelsz altalaban ("jardarol leugrato biciklis"), en pedig kerekparutrol (amit tortenetesen a jardan vezettek).
"a KRESZ egyértelműen kimondja a járművezetők részére, hogy kiknek kell ott csak elsőbbséget adni: GYALOGOS"
igy van, kimondja. "kerekparutrol erkezo jarmuvek reszere". De ha egy mondat ertelmezese nem megy, akkor miert probalkozol forumozassal? :)

GG81 2011.06.15. 11:11:20

@vuk_: nem a nagybetűs szavaktól van igazam valóban, hanem attól hogy a jelöletlen, járdán vezetett bringautakról mindenkinek TE BÁTRAN AJÁNLOD a keresztező útra kirohanást. AMI BALESETVESZÉLYES! ilyenkor pedig a kis kommentjeid rögtön érdektelen kis sz@rdarabkák!? csak sajnos sokan olvassák a f@sságaidat, amit még mielőtt sokan készpénznek vennének dúúúrván meg kell cáfolni a KRESZ pontjaival.

ha meg szarul van továbbra is kivitelezve a dolog, hiába jössz bringaútról öregem, ha csak egy zebrát fog látni az autós és semmi veszélyt előjelzőtábla nem előzte meg a szituációt a részéről, akkor az csak egy zebra lesz, mezei GYALOGos elsőbbséggel, akár tetszik neked, akár nem, messzitávolból okoskodó sunyikám. a kreszt nem te írod hál istennek, a táblázási és felfestési hiányosságokért pedig írhatnál a közútkezelőknek, mintsem itt oszd az észt és küldj másokat a vágóhídra, mert szerinted, távolról nézve hogyan kéne csinálniuk.

gratulálok, kerekagyas!

GG81 2011.06.15. 11:20:35

@x/zm: értelek én, nem ezzel van a bajom, olvasd figyelmesen.

a sunyi kapaszkodik abba, hogy a biciGlis, ha kerékpárútról érkezik. ez rendben is van, ha ezt ott és akkor mindenki számára érthetően jelezték is (táblával, felfestéssel). ha valami hiányzik, akkor az a közútkezelő sara és a hiányok nélkül viszont egy másik szabály fog életbe lépni, mert a kerékpár utas szabályok a hiányzó táblák/felfestések miatt nem fognak tudni érvényesülni, nem fog mindenki tudni a kívánt helyzetről, csak az aktualitásokat látják.
ha van egy macisajtos kereszteződés és egy bajlós éjszaka során brazil kollégáinnk ellopják a táblákat, mert ALU, akkor az másnapra sajnos jobbkezesként fog értelmeződni vagy jönnek a megszokásból vezetők és a csatt... hiába hivatalosan alá és fölérendelt a viszony.
ééérted? attól mert lekopott vagy fel sem festették a sárga bringaút átvezetését jelőlő négyzeteket és/vagy a bringaút keresztezésére figyelmeztető táblákat nem helyezték ki, akkor azzal a keresztező járművezetőknek nem tudatták, hogy mire is számítsanak... tehát ha zebrát lát akkor elengedi a GYALOGOT, ha zebra sincs és kanyarodik, akkor is a GYALOGOT fogja elengedni..., mert nem gondolatolvasó, hogy ki honnan jön, mert az adott aktuális jelzésekből, pontosabban azok hiányából nem kell arra számítania.
ez a KRESZ, minden frankón ki van benne találva, kinek mit kell figyelnie, mikor, mit és mennyivel előre kell jelezni, stb..., ha ezt nem akarja valaki felfogni, akkor csak sajnálni tudom.

ex-dr. vuk 2011.06.15. 14:45:58

@GG81: es ezzel visszakanyarodtunk az egesz elejere. akkor itt le is zarhatjuk, mint patthelyzet, ugye? koszi

"a kerékpár utas szabályok a hiányzó táblák/felfestések miatt nem fognak tudni érvényesülni" - kerekparut csak a kerekparut tablatol lesz egy ut. ennek te magad is utananezhetsz. a tabla pedig megvan, kiskockas felfestesrol vagy figyelmezteto tablarol pedig nincs szo a jogszabalyban.

De azert nehol egyezik a velemenyunk: ez a kialakitas ROSSZ! Pontosan azert, amit mondasz: nem veheto eszre konnyen, hogy kerekparut megy az ut mellett. A kulonbseg annyi, hogy szerinted ilyenkor mar nincs is elsobbsege, szerintem meg igen. De ezen tobb vita nem fog segiteni :) (a zebrat meg nemtom minek kevered ide, annak az egeszhez nincs koze)

fidesz = házmesterek pártja 2011.06.16. 14:39:02

Ma volt szerencsém megtapasztalni, miért is szar a kiskörúti bringasáv: Múzeumtól Astoriáig záróvonallal van elválasztva a vékony kis sávocska az autóktól. Sikerült a Múzeumnál utolérni, egy még nálam is lényegesen lassabban tekerő párost és az Astoriáig mögöttük kellett totyogni, mert esélyem sem volt az előzésre. A sávon nem volt hely, az autók meg úgy jöttek, hogy ha hajlandó is lettem volna átlépni a sárga záróvonalat, akkor sem tudtam volna.
----
Óbuda, Gázgyártól nem messze egy kis egyirányú utca, ahol a szemből jövő kerékpárosok be vannak engedve egy külön sávon, a sáv közepén egyértelműen jelezve, hogy az csak a "tilos" oldalról érkező bicikliseké. Amíg végigsétáltam az utcán, három biciklis ment el rajta, valamennyien a sárga nyilakkal szembe.
Én tudom rosszul a szabályt vagy ők szartak rá?
---
Margit hídon még most is a járdán bicikliznek, igaz: kb. 4:1 arányban. A Szabadságon viszont csak a járdán láttam biciklist, rajtam kívül mindenki tekert, holott arra egy darab kerékpárút sem vezet.
---

Néhány idióta gyalogos miatt majdnem felborultam, mert nekem zöld, megyek úgy 30 körül, nekik piros, de azért besétálnak elém...
---

Váci út, Újpest városkapunál, a buszvégállomás magasságában. Taxis a bringaúton parkol.
---

Alkotmány utca, a Kossuth térnél. Valamit pakolnak lefelé egy teherautóból, egy másik autó meg mögötte a bringasávon villogtatja az összes indexét. Előtte pár méterrel egy szlovák rendszámú luxus BMW-re épp a kerékpársávon jön rá a forgolódhatnék, megvárja, míg a közelébe érek, akkor fordul ki elém, hogy meg kelljen állnom, amíg őméltósága elvonul.

---

Budai Duna part, kerékpárút. Egy fazon megelőz, közben a GPS-emet látva megszólal, hogy hülyének érezte magát, amiért GPS-szel bringázik. Később utolérem, megelőzöm, a Szabadság hídnál én már tolom, ő meg elteker mellettem a járdán. Ettől kezdve úgy gondolom, jogosan érzi hülyének magát. :D

----

Római part. Valaki megszólít angolul, hogy van-e kulcsom a biciklihez, nagy nehezen megértjük egymást: nyerget akar állítani. Odaadom, beállítja, visszaadja, majd tökéletes magyarsággal megköszöni... Azóta töröm a fejem, hogy szórakozott-e, vagy csak a "köszönöm"-öt (különös tekintettel az "ö" betűre) sikerült ilyen szépen megtanulnia. :-)))

GG81 2011.06.17. 12:37:32

@vuk_: a zebrát, a sima jobbrakanyarodást ti kevertétek ide, hogy már mérne lehetne az átsuhanó bringást is elengedni... hát nem kell! ennyi.

ami pedig a ROSSZ kialakítást illelti valóban van egyetértés, de!
ad1. attól mert szar, nem az arrajáró egyszeri autóst kell elküldeni a vérbe, mert nem adta meg a jogos elsőbbséged (, ha valóban JOGOS), hanem azt, aki unfrankón nem táblázott, nem festett semmit, amitől felismerhetővé tette volna az adott közlekedési szituácót.
ad2. tehát lehet itt a qrvanagy hőst jáccani, kiküldeni mindenkit az autók elé a messzitávolból, mint inkább felhívni az ad1-ben leírt hiányosságokra a figyelmet, óvatosságra inteni és az illetékeseknek jelezni a problémákat, ezzel megjelölve a felelőst!, mert aki arrajár csak annyiból tud szabályt alaklamazni, amit lát, láttatnak vele...

ez nem patthelyzet, ez a nagy kerekagyhelyzet, hogy gondolkozni kéne. látni a helyzet valódi okát... bár tény sokkal egyszerűbb a hüJeautós-hüJebiciGlis irányba menni.
és csodálkozol, hogy megkapod, amikor az ad1-et mondom jó ideje sokkal egyszerűbb lehüJeautósoznod... jah... erről beszéltem és amíg a bitagyad csak ezt tudja hajtogatni, addig télleg nem lehet észérvek melletti vitáról beszélni.

(és most direkt nem említem a szabálytalanul és direkt elsőbbséget meg nem adókat, mert az egy másik büntetendő kategória)

ex-dr. vuk 2011.06.17. 17:39:13

@GG81:
zebrarol es jardarol en sosem irtam, csak te (miszerint ha csak zebra van nem kell megadni, szerintem meg tokeletesen mindegy, hogy van-e zebra vagy sincs :)).
Az elsobbseg jogos, nyilvan a kozutkezelo a hulye, de ettol meg akkor is a kerekparnak van elsobbsege, szoval a szitu valojaban az, hogy az autosnak kellene szidnia a kozeutkezelot amiatt, hogy nem tudja megadni az elsobbseget, nem a biciklisnek :) De ez reszletkerdes mar.

A Tyne folyó déli partja 2011.06.17. 20:02:42

@Unknown User: és az nem jutott eszedbe, hogy a biciklis meg esetleg, netalántán azért tért le a bicikliútról, mert másképp nem tudta megoldani? mert mondjuk, pont elállták a parkoló kocsik?
vagy a másik kedvencem, mikor megyek valaha, A pontból B-be. ahova megy bicikliút egy ideig, na de ahhoz, hogy eljussak a célomhoz, kénytelen vagyok letérni róla. mint pl. ma, mentem egy bevásárlóközponthoz, az oda vezető út mellett párhuzamosan megy egy bicikliút. fákkal elkerítve, úgymond. pár kilométerenként a kijárat. na most, ha én el akarok jutni a célpontomhoz, akkor az úgy néz ki, hogy kijövök az egyik kijáraton, és kénytelen vagyok az utamat folytatni az országúton, párhuzamosan a bicikliúttal, mert arra megyek. ha meg folytatom az utam a bicikliúton, akkor baromira nem érem el a célomat...
vagy a másik kedvencem, mikor a Balaton-parton rám kiabáltak a kocsiból, hogy ott a bicikliút, ja, ott volt, csak nekem nem arra vezetett az utam.

A Tyne folyó déli partja 2011.06.17. 20:06:31

@vuk_: azért ezt a zebrán tologatás is valaki elmagyarázhatná. a múltkor próbálták, de csak marhaságokat mondtak. bicikliút zebrában végződik. át kell jutnom a másik oldalra. zebra előtt megállok, körülnézek, hogy jön-e autó. nem jön, vagy megállt. szabad a pálya. miért is nem tökmindegy, hogy visszaszállok a bicajra, és fél perc alatt áttekerek, vagy hogy tolom???? ami sokkal hosszabb időt vesz igénybe? az autó áll, a zebra szabad, miért nem tökmindegy?

ex-dr. vuk 2011.06.18. 00:27:28

@Animacs (a Tyne folyó déli partja):
semmi sem indokolja, hogy leszallj. Ha zebra van akkor attol feltetlen elsobbseged lesz (haha - elvileg), de leszallni nem kotelezo. Kanyarodo jarmuvel szemben mindenkepp elsobbseged van (ezt persze GG81 mindjart gyorsan megcafolja).
De ha ki akarsz baszni azokkal, akik "kocsog biciklis szalljon le a zebran!", akkor tenyleg leszallsz es KURVALASSAN attolod elotte ;)

A Tyne folyó déli partja 2011.06.18. 16:42:14

@vuk_: hát, azért én megállok előbb, mert nem szeretnék körülnézés nélkül csak úgy kihajtani a kocsi elé. azt viszont tényleg senki nem tudja megmagyarázni, hogy mi értelme van annak, hogy tolni kell a zebrán (miután ugye, meggyőződtem arról, hogy nem fognak elütni, szabad a pálya.)
de tényleg, ezt be fogom vezetni, hogy baromi lassan áttolom előttük. de inkább otthon kéne.

ex-dr. vuk 2011.06.18. 18:21:09

@Animacs (a Tyne folyó déli partja):
a kresz nem kotelez arra, hogy toljad. ennyi. (persze a gyalogosoknak jaro zebras elsobbseg nem illet meg)

ex-dr. vuk 2011.06.18. 18:22:11

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): BTW te is angliaban vagy nem? itt nem szol rad senki ;) ezenkivul nehez olyan helyzetbe kerulni, hogy zebran kelljen atbringazni.. itt nem vezetnek ra

cso zsi 2011.06.19. 14:10:28

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): Ha nincs átmenő bringaút, az nincs is előjelezve a többi járművezető számára. Tehát nem kell számítania a semmiből előbukkanó, gyalogosnál gyorsabb valamire.
Hiába mantrázza @vuk_: a magáét, attól még JÁRMŰVEL nem veheti igénybe a GYALOGOSÁTKELŐHELYET az út egyik oldaláról a másikra átjutás céljából.
Jármű=
kerékpár, lovaskocsi, moped, motor, autó, és az összes többi gépjármű.
Ezekből sok van Szegeden is, de ott is csak a kerós, meg a pizzafutár a büdöskéjével az, aki jogot formál a zebra használatára.
Hogy mond le a zebrán tekerő a gyalogost megillető elsőbbségről, ha "úgyis gyorsan átteker"?

A Tyne folyó déli partja 2011.06.19. 19:13:08

@vuk_: igen, itt vagyok. és itt az autós megáll akkor, amikor látja, hogy biciklivel át akarok menni a zebrán. mert gyalogosnak tart, viszont kezdve továbbra sincs értelme annak, hogy tolni kéne, mivel tekerve sokkal gyorsabban átjutok, és az autósnak is kevesebbet kell várnia.

és egyáltalán nem olyan nehéz olyan helyzetbe kerülni, hogy zebrára menj. pl. itt, amerre a munkahelyem, valamint az uszoda, és a könyvtár is van (szóval, ahova gyakran járok), a következőképpen néz ki: kijövök fentiek egyikéből, egyik mellett sincs rögtön bicikliút. tehát megyek az úton. a legrövidebb út hazafele egy parkon át vezet, amin keresztülmegy a bicikliút. na de ahhoz, hogy arra rátérjek, át kell mennem a másik oldalra. az autóút nem vezet át, szóval a zebrán jutok át oda. (ha meg követem az autóutat, hogy nehogy a zebrára kerüljek, akkor egyrészt tettem egy két kilométeres kerülőt, másrészt pont a bicikliút mellett megyek. mert ahhoz, hogy oda rátérjek, át kell mennem a másik oldalra...de akkor meg az lenne a baj, nyilván. (a zebra visz majdnem a park bejáratához. a parkon meg, mint mondtam, átmegy a bicikliút. azaz, kiraktak pár táblát a park ösvényeire, hogy ez a bicikliút, de az most mindegy, lényeg, hogy autóforgalom nélküli betonút.)
ugyanez másik helyen: megyek a bicikliúton a bevásárlóközpontba. ami a bicikliút MÁSIK OLDALÁN van. mégis, hogy jussak el oda? repüljek át? nem tudok ugyanott letérni, ahol az autósok, mert nem követi teljesen (a kijáratok szempontjából). a legbiztonságosabban bizony a zebrán tudok átjutni.

A Tyne folyó déli partja 2011.06.19. 19:18:51

@cso zsi: neked is felteszem a kérdést. hogy is jussak át a bicikliúthoz képest a MÁSIK oldalon lévő akármihez? ami az úticélom? nem mindenhova vezet ám bicikliút, főleg nem mindkét oldalon. és ha van is ilyen, néha át kell jutnom ott is a túloldalra.
a gyalogos mellet meg simán eltekerek, nem zavarok senkit vele. csak néhány agyalágyult kitalált egy tök értelmetlen szabályt.
azért remélem, hogy találkozni fogsz pár biciklissel, aki betartja, és szép lassan áttolja előtted a zebrán a biciklit. biztos nagyon fogsz örülni. a zebrán totyogó gyalogosnak is roppantul szoktak az autósok.

cso zsi 2011.06.19. 21:22:21

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): Hogy van az, hogy azok az "agyalágyultak" Londonban is éppúgy felhívják az autósok figyelmét a kerékpárossal való kontaktus lehetőségére?

GG81 2011.06.20. 09:20:45

@vuk_: már megint kavarod a S@rt!?

kanyarodó járműnek kinek kell elsőbbséget adnia?
1. zebra nélkül, ahova bekanyarodik útra azon átkelő GYALOGOSnak.
2. zebrával, szintén az ott átkelő GYALOGOSnak.

nos, akkor hol is van az, hogy egy JÁRMŰnek elsőbbséget kéne adnia?, ha csak zebra van, mert a kérdésben nem biciGliút szerepelt, hanem csak sima zebra...

a biciGliútat pedig mindenki számára egyértelműen kell jelölni, hogy észlelhető legyen, onnantól lehet megadni az azon haladók elsőbbségét...

GG81 2011.06.20. 09:40:35

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): az a jó hozzáállás, amit írsz... megállsz, de minimum lassítasz, mert NINCS elsőbbséged egy zebránál (sem)... csak, ha rendesen átvezetett bringaút van.

azt, hogy gyorsan felpattansz és áttekersz vagy le se szállsz vagy áttolod, amint mehetsz: mert épp nemjön senki vagy mert elenged, az már szabadonválasztott. de nincs elsőbbséged a zebrán, mint egy GYALOGnak... csak, ha tolod. akár kanyarodik az autó, akár nem.

GG81 2011.06.20. 09:44:15

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): addig nincs is gond az áttekeréssel, amíg átenged, észrevesz, esetleg int is... mert az úton hosszában közlekedőnek is jó, ha te keresztben gyorsan átmész... ő meg mehet tovább... DE! azért kell keresztül körbenézni, épphogy elengednek-e, meggyőződj arról átmehetsz-e, ne kocsisor közepébe vészfékezést okozva, ahogy írtad is.

GG81 2011.06.20. 09:52:58

@vuk_: tévedés.
a közútkezelő tábla nem kihelyező és semmit sem felfestő hiányosságai az autóst pont, hogy kb. qrvára nem érdeklik, mert akkor az ezek nélküli észlelhető szabályok szerint fog közlekedni. mint ahogy a macisajtos példánál, jobbkezesnek fogja felismerni.

tehát, pont, hogy a biciklis érdeke az, hogy szóljon, mert ő nem tudja ezen hiányosságok miatt jogaival élni, amit az infrastruktúra adna neki, csak épp a felismerhetőség (hiánya) miatt konfliktushelyzetekbe kerül.

emlékezz csak a lágymányosis fiatalok balesetére, érdekes utána a debileknek kitették a sárgahátterű gigabehajtani tilos táblát, mert elemezgették, hogy lehet tényleg nem lehetett felismerni merre lehet menni... ők rosszul választottak, rá is baxtak.
nos egy bringás is ha többször rákanyarodnak, nem kapja meg a jogos elsőbbségét, akkor nézze meg az autósok szemével az adott szakaszt... ők mit látnak, a sárga kockázás az elég egyértelmű (és akkor köcsögök az autósok nincs mese), de ha az nincs akkor van-e kint figyelmeztető tábla... városban 150méteres körzetben kell keresgélni.
de persze sokkal eccerűbb itt okoskodnia, meg hüjeautósoznia bárkinek, főleg a messzi-messzi szegdonból...

ex-dr. vuk 2011.06.20. 10:10:04

@cso zsi:
"JÁRMŰVEL nem veheti igénybe a GYALOGOSÁTKELŐHELYET"
Mutasd meg kerlek, hogy a kresz melyik resze tiltja ezt. Koszi

@GG81: ha nincs bicikliut, akkor csak a gyalogosnak kell elsobbseget adnia. Ha van, akkor a biciklisnek is. Egyszeru, nem? :)
(attol, hogy "biciGli"-nek irod, nem fog semmi valtozni, veletlenul sem vicces, cserebe unalmas :))

ex-dr. vuk 2011.06.20. 10:11:06

@GG81: jo jo tudom az autos sosem hibas. ertem en. meg nyilvan nem is erdekli, hogy kerekparosnak elsobbseget ad-e, hiszen o az erosebb nem? igazad van.

ex-dr. vuk 2011.06.20. 10:13:54

@GG81: "mert NINCS elsőbbséged egy zebránál (sem)... csak, ha rendesen átvezetett bringaút van"
na most en irom, hogy ne adj hulye tanacsokat: a kerekparos atvezetestol NEM lesz elsobbseged sehol! attol, hogy sargakockakat tettek a nem kanyarodo autoval szemben nem lesz elsobbseged, azt a tablak szabalyozzak!

ex-dr. vuk 2011.06.20. 10:18:43

@Animacs (a Tyne folyó déli partja):
ez is megmutatja, hogy az egy oldalon vezetett kerekparut baromsag. :)
mondjuk az itteni kresz-beli kulonbsegeket nem ismerem, de feltehetoen itt sem tiltja semmi azt, hogy attekerj a zebran. (annyi bizonyosan kulonbseg, hogy kanyarodo autoval szemben a gyalogosnak nincs elsobbsege... tapasztalat ;))

x/zm 2011.06.20. 10:45:04

@cso zsi: Itt nem az volt a kérdés, hogy az miért baj hogy megállás/lassítás nélkül rámegy a barom a zebrára, mondván majd megállnak. Hanem az, hogy lassít, és ha nem jön senki akkor átmegy bringán, illetve megáll, és ha autós jelez hogy átengedi, akkor felpattan és átteker.
Ilyen módon minden éppeszű bringás "jogot formál" a zebra használatára, mivel mindenki jól jár. Még mindig nem az a baj ugyanis, hogyha valaki a szabályokat nem betű szerint tartja be, hanem az, hogyha ezt nem körültekintően teszi, hanem balfasz módra.

ex-dr. vuk 2011.06.20. 11:07:33

@x/zm: az ittenieknek az is baj ha megszegi, barmirol legyen szo, rohadt biciklis ne szegjen szabalyt, azt hagyjuk meg a nagyok privilegiumanak, akik sok adot fizetnek azert, hogy ezt megtehessek ;)
ironia off (mielott felreerti valaki)

GG81 2011.06.20. 14:54:58

@vuk_: hűűű, de átfordultál bringanáciból. ez igen szép kis coming out...

tudod, te is jól, hogy a kanyarodási esetről beszéltünk... és, ha egyszer nem ír le az ember konkrétan, egyből hiányzik, míg máskor meg a pontos megfogalmazást sokkallod... hát így van ez, ha már kétvállon van a páciens, keress csomót, kákán... legyen meg a napi örömöd.
az hüJeségagymenésfolyásod szerencsére nem tudod a blogról törölni. amiben sajnos azért nem íródtak le szavak, mert az úgy is gondolod falsemód és mások testi épségének kárára... de hisz ezt is minduntalan letárgyaltuk már, szegdonból más ph@szával a csalánt csapkodni=MENŐ!

ex-dr. vuk 2011.06.20. 14:57:51

@GG81:
egyaltalan nem erdekel, hogy sikerult-e felfognod amit leirtam, vagy sem. te jardarol meg zebrarol beszelsz, en pedig kerekparutrol. ha ezt nem sikerul megertened, akkor ez van :)

GG81 2011.06.20. 14:58:42

@vuk_: "az ittenieknek az is baj ha megszegi, barmirol legyen szo, rohadt biciklis ne szegjen szabalyt"

jól figyelj sunyi, értetlen...
már jótöbbször leírtam nálam mi a trigger: ha a szabálytalankodás közben van oly balfasz az illető, hogy elbassza és még neki áll feljebb. ééérted mi a különbség?, te itteni k.agyas.

Mon3 2011.06.20. 15:03:51

Amióta itt azt vetik a bringások szemére, hogy a zebrán nem lehet kerékpározni, ha a zebrához közeledem, szépen leszállok a gépről, ahogy itt sokan javasolják, és áttolom. Azóta érdekes megfigyelésre tettem szert: A mögöttem közlekedő autósok szemhéja általában érdekesen rángatózik, és a homlokukon gyöngyöződik az izzadtság...

GG81 2011.06.20. 15:05:53

@vuk_: goto1: amíg mindenki számára nem egyértelműen felismerhető a szituáció, abból az elsőbbségi viszonyok, addig az csak járda öregem. hiába volt kint az elején egy bringút tábla.

goto közútkezelő. az útról lekanyarodó akármennyire is fáj, mert fájni fog a hatályos szabályok ellenére táblázatlanság és felfestetlenség miatt nem fogja tudni kiszopni a kisújjából, hogy itt száguldó bringások jöhetnek, előnnyel.

te meg ezt fogd fel kisapám.

goto bringás to közútkezelő, mert nem kicsit az ő érdeke, hogy élhessen az elsőbbségével és erről minden más résztvevőt időben figyelmeztessenek táblák ill. felfestések.

tehát köpködd nyugodtan továbbra is az autósokat, nehogy a gyökereknél lásd át a problémát...

uhvazz' és egy olyon szegdoni világban, ahol szerinted és tapasztalatod szerint (, mert konkrétum már megint nincs jószokásszerint) a gyalogossal szemben elsőbbsége van a kanyarodó járműveknek!!! úhvazz', a gyalogot letolják a picsába, de a bringást kerülgetik, mint szenttehenet... Andersen lapozott már, ez még ugyanaz a mese.

GG81 2011.06.20. 15:07:47

@Mon3: csináld ki őket idegileg, menj tyúklépésben! :-D demost komoly:
1. kevesebb autó(s) lesz az utakon
2. ezáltal a zebráknál is kevesebb autóssal fox előbb utóbb találkozni

ex-dr. vuk 2011.06.20. 16:14:28

@GG81:
nem kotelezo elhinni semmit. ha nem hiszed el, kussolsz. ennyi :)

"az csak járda öregem. hiába volt kint az elején egy bringút tábla"
goto kresz: 1. számú függelék az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelethez, I. Az úttal kapcsolatos fogalmak. "h) Kerékpárút: jelzőtáblával kerékpárútként megjelölt út.". Jelzőtábla: 13. § e), 26. ábra

Tudom, hogy ezt sem hiszed el, de hat sajna ezek tenyek :) A sajat torvenyeiddel pedig nehez mit kezdeni :)

A Tyne folyó déli partja 2011.06.20. 19:57:48

@cso zsi: adtál indoklást? nem. ja, hogy mert nem tudsz? erről ennyit.
egyébként meg, nem tudok róla, hogy tolni kéne a zebrán. és marha messze vagyok Londontól.@GG81: a kanyarba nem szoktak zebrát rakni, úgyhogy ilyennel nem találkoztam. és naná, hogy körülnézek előtte, szerinted csak úgy átmegyek, hadd üssenek el?

ex-dr. vuk 2011.06.20. 20:16:24

@GG81: de tudod mit?
felajanlok egy kompromisszumos megoldast:
Ha kerekparut van (tehat tablaval jeleztek), akkor a kanyarodo autoval szemben ugyan elsobbsege van minden keresztezodesben, amig a kerekparut tart, viszont ha nincs sarga kiskocka, akkor szamithat ra, hogy nem valoszinu, hogy megkapja.

Nos? :)

cso zsi 2011.06.20. 20:21:57

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): Kedves, te ennél azért jobb vagy, ahogy eddig megismertelek. Neked pont ugyanannyi megnézni a bringássztrádát London utcáin, mint nekem. Szép kékre van festve. Még az amszterdami is térden könyörög a receptért. Nem régi, mert a guglimapson még nem látszanak, viszont nagyon szép videó van róla.
Vuknak viszont a Norcon tökéletes kép van a szegedi zebránbringázóról: www.norc.hu/pano/Fs8QPPBT/ Úgy, hogy 20 méterrel odébb ott a kerékpárút, ami mellett van gyalogátkelőhely is a Széchenyi téren.
www.norc.hu/pano/6cEjZo7I/

Ez talán már a múlté: www.norc.hu/pano/VuptKRw4/

A Tyne folyó déli partja 2011.06.20. 20:27:16

@vuk_: na de ha mindkét oldalon menne is bicikliút, akkor is át kéne mennem valahogy, valahol, ha a cél az induláshoz képest a másik oldalon van, nem?

A Tyne folyó déli partja 2011.06.20. 20:30:02

@cso zsi: london bicikliútjait nekem elég nehéz megnéznem, ha nincs rajta googlemapen. mondom, hogy baromi messze vagyok.
a kérdésre meg még mindig nem válaszoltál.@Mon3:látod, erről beszélek én is. ha nem tolom, hanem felülök rá, mindenki jobban jár. de nem, bonyolítsuk csak.

ex-dr. vuk 2011.06.20. 20:47:42

@Animacs (a Tyne folyó déli partja):
en kerekparsavra gondolok, ami az uttesten megy. Persze akkor is at kell menned, de ezt mint jarmu teszed meg: jelzes, uttest kozepere besorolas, kanyar. :) En igy csinalom, London zone 1-2-ben nincs kerekparut egy darab se szerencsere.

ex-dr. vuk 2011.06.20. 20:49:21

@cso zsi: ez itt azert szabalytalan, mert ott jardarol jott, es nem azert mert zebra.

Es mi a velemenyed az oskola utca x oroszlan utca keresztrezoedserol? Ott az autosoknak is tolni kellene a kocsit amikor kihajtanak? :D

cso zsi 2011.06.20. 23:41:21

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): www.youtube.com/watch?v=nJeRXkHB1_0
Barclays Cycle Superhighway

@vuk_: Honnan, hová? A kapualjban lévő kocsikijáróból, a szemközti járdára?
Vagy találtál egy elcseszett zebrafestést? Persze elfogadható, hogy a sétálóutcával szemben van, ebből kifolyólag a járművek jobbra kanyarodnak az Oskolára. Ha netán áruszállítónak mégis be kell mennie az Oroszlánba, az sem a kapualjból megy be az utcába.
Mindenesetre szép teljesítmény a gerenda mellett a szálkát megtalálni.

ex-dr. vuk 2011.06.21. 09:02:48

@cso zsi:
en csak azt mondom, hogy a zebra nem jelnent itt semmit, attol fugg, hogy honnan hova mesz. Ott vegig zebra van az utca szelessegeben, pedig autok is bemehetnek. Ez nem elcseszett hanem tok valid kialakitas. Nezd meg a szechenyi ter - karasz utca keresztezodest, ugyanez. Megsem kell a kocsibol kiszallni es tolni, csak mert zebra van :)
Az elso peldadban a kerekparos ket jarda kozott kerekezik, tehat az a szabalytalan, hogy jardan ment elotte.

ex-dr. vuk 2011.06.21. 09:05:11

@cso zsi: ez a szuperhajvej meg egy fos, sokkal egyszerubb lett volna ha siman az uttesten csinalnak egy szelesebb kerekparsavot, latszik hanyszor kell oldalt valtani. szar az egesz. kettes zonaban mar nincs.

Mon3 2011.06.21. 11:57:02

Hihi!

Most jöttem a Rendőrségről. Szép kis szabálysértési bírság néz ki annak az úrnak, aki nem volt hajlandó megadni nekem az elsőbbséget a Vágány utcában, pedig lámpával védett kerékpáros átkelőn haladtam. Sőt még megfordult, és felugratott a terepjárójával a járdaszigetre, amikor látta, hogy méltatlankodom, hogy ne tudjak tovább menni. Megfenyegetett, hogy a kezemben a csontok darabszámát növelni fogja.
Csak hát szerencsére hazánkban még léteznek törvények. Majd csak észhez térnek...

GG81 2011.06.21. 14:56:17

@vuk_: ez teljesen helyénvaló tényálladék a bringásnak, akinek ezt a táblát észre kell vennie és ezáltal felfáradnia arra az infrastruktúrára.

DE! kanyarogjon ez az út bármerre az egyszercsak vele kölcsönhatásba kerülő úttestről ezt a táblát aligha láthatták, nekik továbbra is csak a saját úttestük melleti táblák adnak infót, tehát lehet az bringaútként indult, de, ha ott és akkor ezt nem lehet felismerni, nem figyelmeztet rá semmi, akkor nem fogják tudni aszerint alkalmazni a szabályokat, hanem valami másnak... ééérted.

ha van sárgakocka, akkor is, ahogy írtad még többesélyes és szituáció függő, kanyarodásról van-e szó vagy csak keresztátvezetés... tábla és kanyarodási szabály híjján pedig maradnak az alsóbbrendő szabályok.
bár ez a híres balatonkörös videón is jól látszik, hogy sok biciklis feltarthatja egy út forgalmát alárendelt irányból keresztezve, ha kedvük tartja...

GG81 2011.06.21. 15:07:32

@vuk_: nos, elfogadhatónak tűnik.

visszakanyarodva, ha nincs kiskocka se talpas3szögtábla az autósnak... akkor simán számíthat arra a bringás.

én tartom, hogy az autósnak csak a saját tábláit (bringás veszélytjelző) és a felfestéseket (sárgakockás átvezetés) kell néznie...
nem a bringaút kezdete táblát, mert az nem neki szól, sőt van amikor bőven nem is láthatja... kanyarodtál már mondjuk a rónáról a mogyoródira??? upsz, szegdonban nincs ilyen kereszteződés... ;-)

ex-dr. vuk 2011.06.21. 15:17:11

@GG81: ha az uttestrol ezt a tablat eszre kell venni, akkor miert csak a kerekparosnak kell eszrevennie, az autosnak miert nem? Tudom, "nem ra vonatkozik", megis: ebbol lathatja, hogy ott kerekparut van, es majd ha kanyarodik elsobbseget kell neki adni. Szoval a tabla megsem csak a kerekparosnak szol :)
"az autósnak csak a saját tábláit .. kell neznie" - Nincs olyan sajat tablai. Minden tabla mindenkinek szol. Max ha ugy gondolod, hogy valamelyikkel nincs semmi dolgod, akkor nincs. A kerekparut tablaval van dolgod: tudatosul benned, hogy az van.

Szoval itt van a kettosseg: ha az uttestrol ezt
- nem kell eszrevenni -> a kerekparost hogyan kotelezhetik a kerekparut hasznalatara?
- eszre kell venni -> az autos nem hivatkozhat arra, hogy nem tudta, hogy kerekparut megy

De egyszerre a ketto nem megy :)
Szoval maradjunk annyiban, hogy kresz szerint a kerekparosnak elsobbsege van, de ha nincs jelezve az autos szamara, akkor valoszinuleg nem fogja megkpani (sajnos akkor sem tulzottan, ha jelezve van, de ez mar mas kerdes).

Megoldas: varoson belul NE legyen szeparalt kerekparut!! :)

ex-dr. vuk 2011.06.21. 15:30:20

@Mon3: csak azert kell felelnie? a testi sertessel valo fenyegetesert nem?

Mon3 2011.06.21. 16:03:39

@vuk_: "csak azert kell felelnie? a testi sertessel valo fenyegetesert nem?"

Arra nem volt tanum.

GG81 2011.06.21. 16:08:29

@vuk_: "Megoldas: varoson belul NE legyen szeparalt kerekparut!! :)" DEAL

nahszóval.
észrevenni és kötelező érvénnyel kötelezettséget jelenteni egy tábla, azaz vonatkozni is más dolog.
1. attól mert valahol van egy kerékpárút tábla, meglátja az autós, de a kerékpárút egyszercsak jobbra el és nem is találkozik többet az úttesttel és az autóssal sem...
2. másik véglet a róna-mogyoródi kereszteződés, ahol nem a kerékpárút irányából érkezik az autós, hanem az egyszercsak ott lesz... akkor nem is volt kerékpárút tábla, amit észre kellett volna vennie... más kérdés, hogy ahogy a norcos képeken látszik a talpas3szög sincs, de VAN sárgakocka!, ráadásul a zebra mögött, amire eleve óvatosan (kéne) kanyarodni.

tehát lovagolhatsz azon, hogy miért kéne észrevennie, de a fenti példákból is láthatod nem lehet rá építeni.
amire lehet és kell, az a veszélytjelző tábla, az tutti az autósnak szól, meg a felsestést észrevennie, ha kanyarodik, ott és akkor azokat látva (urambocsá előjelzés után, uhdeklafaislenne) tudja, hogy kanyarodáskor itt kerékpáros is átsuhanhat... ha ezek nincsenek, akkor a kéktábla bárhol is lehetett...

bevallom a súlykorlátozó tábláknak nem szoktam túl sok jelentőséget tulajdonítani amikor személyautóval közlekedem, meglátom és rám nem vonatkozik, ennyi, DE!!! a XVI. kerületben a kisutcákban, ahol nagy a jólét és a személyautók is másfél tonnánál kezdődnek... szóval egy utca közepén kint van egy "1t" a piros karikában!!! eddig valahogy belefértem a elterjedt (12t) súlykorlátozásokba.

ex-dr. vuk 2011.06.21. 16:13:45

@GG81:
hat nezd. sajnalatos, hogy lehagyjak a kockakat, ugyanakkor a kresz nem ter ki rajuk (lehet, hogy valahol le van irva, hogy ott kell lennie, azt nem tudom). szoval jogilag a kerekparosnak lesz elsobbsege, kiskocka ide vagy oda (tehat lekopott vagy sem :)).. Ezzel nincs mit csinalni. Az autos pedig varoson belul kurvara figyeljen oda mindenre, szaguldani raer akkor is ha mar kiert. olyen surun azert nem kell kanyarogni, hogy erre ne lehessen odafigyelni.

A Tyne folyó déli partja 2011.06.22. 19:59:10

@vuk_: itt, amiről én beszélek, úttesten menő nincs, viszont az úttesttel átellenben van a külön bicikliút. na de oda is át kell jutnom valahogy, érted.@cso zsi: és? mutattál egy darab, angliai biciklisávot, ami nincs semmi extra. és akkor mi van?
akarsz többet látni? (a többieknek se árt, akik szerint csak Magyarországon vannak gondok.)
érdemes végignézi az albumot. sehova se vezető, semmiből induló utak, járdaszegély, a biciklisávon parkoló autók, jelzések, kukák, stb.
www.flickr.com/photos/katsdekker/5014670189/in/pool-1499222@N21/

A Tyne folyó déli partja 2011.06.22. 20:08:10

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): javítok, végignéztem ezt a hiperszuper bicikliutat.
tök jó, hogy szlalomozni kell összevissza, arról nem is beszélve, hogy már az elején demagóg: ezt vasárnap vettük fel, az ott parkoló autók nem fognak ám ott parkolni máskor, mert illegális. ja, elhisszük.
és azok az oszlopok mik a bicikliút közepén?
néhány helyen simán látszik, hogy ketten már nem férnek el az úttesten, hiába van felfestve oda a bicikli. sokra megyek vele..

A Tyne folyó déli partja 2011.06.22. 20:18:42

@GG81: te, az egyik, errefelé lévő bicikliút kezdete tábla egész pontosan a járda közepén van. nem ott, ahol a járda kezdődik, hanem attól kb. 15 méterre. addig járda van. most akkor, ha én ezt nem tudom, mit kéne tennem? mivel az elején nem jelzi, én meg mondjuk nem tudom, megyek az úttesten. egyszer csak hopp, megjelenik a tábla. (persze járdaszegély van, úgyhogy, ha észre is veszem/tudom akkor is necces felmenni.) jó, észrevettem, csak épp nem megyek vele semmire.ha meg tudom, akkor már az elején felmegyek a járdára, mert tudom, hogy később átalakul bicikliúttá, de akkor meg az a baj, hogy a járdán vagyok, mert ott még nem bicikliút...
a bokorba rejtett bicikliút jelző táblákról nem is beszélve. már sokszor elhatároztam, hogy magamnál fogom hordani a fényképezőgépet, hogy lefényképezzem az ilyeneket. pár kép már van, de általában elfelejtek fényképezőt vinni.
az se rossz, mikor ott a tábla, hogy bicikliút egyenesen, és egy hatalmas nagy kőfal meredezik előtted.

ex-dr. vuk 2011.06.23. 15:46:19

@Animacs (a Tyne folyó déli partja):
szerencsere angliaban (tudtommal) nem vagy koteles a kerekparuton menni (foleg ha egy sebessegnel gyorsabban mesz). es nagy kulonbseg meg, hogy ha az uttesten mesz ahol van bicikliut, nem fognak emiatt ledudalni, leszoritani, anyazni, semmit :)

galoooshka 2011.06.26. 18:05:44

@GG81:
Vigyázz magadra kérlek, mert agyvérzést kapsz itt a végén!Az egy dolog, hogy valószínűleg vukon kívül már senki nem olvassa a hozzászólásaidat, de most őszintén, te mit keresel itt?Nyilván nem biciklizel, mert úgy beszélsz a biciklisekről, mintha valami másik kaszt lenne, vagy egyenesen másik faj.De akkor meg mit kell neked itt töltened az idődet, és eleve halott vitákat folytatni olyanokkal, akiket a megnyilvánulásaid alapján mélységesen lenézel, és gyakorlatilag gyűlölsz?
Nincs neked valami hobbid, vagy bármi, amire ha gondolsz, akkor valami minimális jóérzés fog el? Vagy ész nélkül fröcsögni, idegbetegen ugatni jobbra-balra, neked ez okoz örömet?
Az elején még kíváncsi voltam a mondandódra, bár elsőre lejött, mennyire frusztrált vagy és mennyire nem tárgyilagos, de már a HARMADIK hsz-nél tudtam, hogy te ennyit tudsz, újat innentől nem tudsz mondani, bár nem is akarsz.Kellene szerezned pár barátot, akikkel társaloghatnál az életben, hidd el, az sokkal mókásabb, mint vadidegeneket kutyázni ismeretlenül.És az idegrohamokkal tényleg vigyázz, itt még tét se volt, te meg percek alatt teljesen elborultál...

fidesz = házmesterek pártja 2011.06.26. 19:28:12

@galoooshka:
"Nyilván nem biciklizel, mert úgy beszélsz a biciklisekről, mintha valami másik kaszt lenne, vagy egyenesen másik faj."

Ebben jó eséllyel kurrrrva nagyot tévedsz!
Én is úgy kezelem a biciklis csürhét, "mintha ... másik faj" lenne, pedig az elmúlt másfél hónapban letekertem úgy 6-700km-t...
Viszont nehezemre esik tolerálni azt, hogy a két keréken közlekedők háromnegyede magasról leszarja a szabályokat, ráadásul egyre veszélyesebben közlekednek. Ma csak két alkalommal akart fellökni egy-egy járdán tekerő seggfej... Mert még annyi esze sincs az ilyen agyatlan kreténeknek, hogy legalább lassan menjenek.

Annak a kb. négy-öt éves kiskölyöknek meg külön csókoltatom a jókurvaédesanyját, aki Dunakeszin, a kerékpárúton "versenyezni" kezdett velem, majd amint megelőzött, blokkoló hátsó kerékkel keresztbefordult előttem. Anyuci meg tőle húsz méterre vigyorgott rajta. Ha nem számítok valami ilyen eksönre a kis ostobácska kölök részéről, akkor simán keresztüleshettem volna rajta. Vagy rosszabb esetben egyenesen rá a majd' 110 kilómmal...

fidesz = házmesterek pártja 2011.06.28. 20:06:35

Mai élmény: Margit híd. Toljuk a bringát, körülöttünk egy-két kivételtől eltekintve, mindenki a járdán teker. Egyszercsak valami motorzaj hátulról és... a baromarcú pizzafutár a járdán motorozott...
Ehhez képest a bringaúton sportoló majmok már szót sem érdemelnek...
süti beállítások módosítása